oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 29. 06:46,  Afrikai kaland előtt 390 komment

2014. április 29. 06:46 Határátkelő

Afrikai kaland előtt

Sokan vágynak (vágyunk) Afrikába, elindulni már jóval kevesebben merünk, legalábbis ritkán merészkedünk tovább mondjuk Tunéziánál, és a többi népszerű nyaralóhelynél. Aki mégis menne, annak Andor szolgál indulás előtti tanácsokkal. (Aki nem olvasta volna korábbi, afrikás posztjait, az ide és ide kattintva pótolhatja.)

cím_101.jpg

„Ha nem is sokszor, de a kelleténél biztos többször volt, hogy belekukkantottam a gyakorikérdések.hu afrikai utazási rovatába, ahol alkalmanként tanácsot is adtam olyanoknak, akik Afrikába vágytak.

Az ilyen virtuális látogatások során ijesztő volt mindazokkal a légből kapott marhaságokkal (hogy finoman fogalmazzak) szembesülni, amelyeket olyan emberek hordtak össze Afrikáról, akik valószínűleg még Kőbánya- Kispesten sem jártak (tapasztalataim szerint a legtájékozatlanabbak a leghangosabbak).

A következő tanácsokat olyanoknak szánom, akik Afrikába szeretnének utazni: remélem, meghallják őket a hangzavarban...

Afrika light és deep

A legfontosabb már az elején tisztáznom: nincs mindent lefedő tanács. Afrika egy hatalmas kontinens ezer féle nyelvvel, megannyi törzzsel, olyan országokkal, ahol a politikai helyzet akár egyik óráról a másikra megváltozhat (ezt nagyon komolyan kell venni).

Mindazonáltal vannak általános szabályok, amelyeket ha betartunk, felejthetetlen élményekkel gazdagodunk és biztonságban utazhatunk.

Zanzibár kikötője.jpgZanzibár kikötője

Ha edzőterembe megyünk, és a futópadra merészkedünk, érdemes olyan fokozatra állítani a gépet, hogy bírjuk szusszal. Ugyanez a helyzet, amikor a fekete kontinensre indulunk: választani kell a „light” és „deep” Afrika között.

Mit értek light alatt? Olyan országokat, ahol létezik a turizmus, van infrastruktúra és nincs háborús helyzet (Ghána, Tanzánia, Namíbia). Ha jól érezte magát az utazó a light kategóriában, utána lehet próbálkozni a deep helyekkel (Csád, Kongói Demokratikus Köztársaság, Közép-Afrikai Köztársaság).

Ha kiválasztottuk úticélunkat, elkezdődik az információgyűjtés stádiuma. Ilyenkor gyűjtjük egybe összes kérdésünket, nem sejtve, hogy az utazás majd olyan kérdésekre ad választ, amiket fel sem tudunk tenni.

Szálljunk be az internetbe!

A legjobb módszer természetesen, ha „beszállunk az internetbe”, mint Vágási Feri, és mivel az utazás nyelve az angol, a Lonely Planet fórumát célozzuk meg kérdéseinkkel.

Általában segítőkész kommentelőkkel fogunk találkozni (plusz néhány vérszomjas trollal Szauron seregéből), ez az általam ismert leginkább naprakész utazási fórum.

Aki autóval vagy motorral szeretne kalandozni, annak a Sahara overland a kötelező platform. Aki szeretne magyar nyelven tájékozódni, az az utazas.com-on tobzódhat, amely a hazai hátizsákosok kedvenc oldala volt 2009-ben bekövetkezett bukásáig. A legtöbb ár természetesen régen elavult az oldalon, viszont jó pár hasznos tanácsot lehet találni rajta így is.

A szomáli-dzsibuti határ egyik átkelője.jpgA szomáli-dzsibuti határ egyik átkelője

Az interneten kívül az idegen nyelvű útikönyvek jelentenek felbecsülhetetlen forrást. Sajnos csak a slágerúticélokról jelenik meg magyarul útikönyv, de ami a nagyobbik baj, inkább albumként definiálnám ezeket a műveket.

A jó útikönyvben három dolog van: információ, információ, információ. Szerencsére angol nyelven a bőség zavarával kell megküzdenünk útikönyv fronton. Nézzük, mik a lehetőségeink:

1. Lonely Planet: Az LP a hátizsákosok legkommerszebb irodalma, általánosságban jól használható, szórakoztatóan szerkesztett útikönyvek, szállás- és kajatippjei gyakran a vastagabb pénztárcájú utazóknak szólnak

2. Bradt: A legigényesebb útikönyv, részletes leírásokkal az adott ország történelmétől kezdve a gasztronómiáján át mindenig. A Bradt nemes egyszerűséggel minden árkategóriát tartalmaz, így mindenki megtalálja a büdzséjéhez szabott helyeket.

3. Rough Guide: A Rough Guide az LP és a Bradt ötvözete, amolyan harmadik utas választás fiatalos, laza hangvétellel, jól áttekinthető külsőben.

Ezen útikönyvek egy részéhez itthon is hozzá lehet jutni könyvesboltokban, csak nem érdemes, mert azért a több éves LP könyvet itthon 7-8 ezer forintért kínálják, az amazon oldalán körülbelül 1 pennyért hozzájuthatunk... Érdemes nyitva tartani a szemünket az amazon.co.uk-n, alig használt gyöngyszemekhez juthatunk pár pennyért plusz négy font postaköltségért.

Ha összeadjuk az internetes kutatást és az útikönyvet (azaz a szálláslehetőségeket), abból lesz a couchsurfing. Mondanom sem kell, mennyivel kevesebben pályáznak egy loméi kanapéra, mint egy londonira.

Az oltások

Ha már biztosan tudjuk, hogy melyik országokba utazunk, tegyünk egy kirándulást a 13. kerületbe, a Váci út 174. alatt működő oltóközpontba. Itt kaphatunk oltást hepatitis A és B ellen, kolera, sárgaláz ellen (az oltási könyvet és az úgynevezett yellow fever certificate-et ne felejtsük magunkkal vinni: van olyan afrikai határ, ahol ellenőrzik...).

Szomáli táj.jpgSzomáli táj

A legtöbb, Európában kapható gyógyszer kapható Afrikában, a nagyobb városokban kiválóan felszerelt patikákban válogathatunk kedvünkre, persze rengeteg hamis vagy platóról leesett kapszula is kapható, de ezeket kezeljük fenntartásokkal, különösen, ha egy düledező bádogviskóból próbálják ránk sózni őket.

Gyakori tévhit, hogy a malária megelőzésére szolgáló malarone olcsó Afrikában. Ez nem igaz, legjobb esetben picivel olcsóbb, és mivel utazás előtt el kell kezdeni szedni, ne kint kezdjük felhajtani, itthon szerezzük be a kívánt mennyiséget!

A vízumok

Az oltásokhoz hasonlóan kardinális kérdés a vízum(ok) beszerzése. Csakúgy, mint egész Afrikát lefedő tanácsot adni, ez is lehetetlen, hiszen nincs két egyforma követség.

Lehet, hogy A követségen megadják a vízumot, B követségen határozott nemet mondanak, míg C ország diplomáciai képviseletén vonakodnak, de aztán megadják...

Afrikában a diplomácia malmai gyakran ahhoz mérten őrölnek, hogy milyen kedve van az ott dolgozóknak: ha mondjuk Dakarba vágyunk és azután megyünk a szenegáli követségre, hogy a nemzeti válogatottjuk megnyerte az Afrika-kupát, esélyeink az egekbe szöknek.

Szomáli turisztikai iroda.jpgSzomáli turisztikai iroda

Szerencsére van, amikor lehetőségünk van rá, hogy levélben intézzük a procedúrát, ilyenkor az adott afrikai ország valamelyik európai követsége kompetens, azonban készüljünk fel arra, hogy sok hétbe telhet, míg választ kapunk a kérdéseinkre, ha választ kapunk egyáltalán... Volt rá példa, hogy 5 éven át vártam egy válaszra - aludtak rá egy párat...

Szerencsére egészen magas azon országok száma, ahol a határon kaphatunk vízumot (Uganda, Tanzánia, Kenya, Egyiptom, satöbbi), míg Marokkóba és Tunéziába vízum nélkül utazhatunk.

Fontos még, hogy útlevelünk legalább fél évig érvényes legyen a beutazástól számítva, és hogy legyen elég üres oldalunk!

Mi lesz veled Afrika.jpgMi lesz veled Afrika?

Minek két útlevél?

Nem szabad megfeledkeznünk az izraeli belépőpecsét potenciális veszélyeiről. Mivel az arab országok legnagyobb része nem ismeri el Izrael létezését, akinek az útlevelében izraeli pecsétet látnak, attól megtagadhatják a belépést az adott ország határátkelőjénél.

Hogy ezt elkerüljük, meg lehet kérni az izraeli határőrt, hogy egy külön lapra adja a kilépő pecsétet, ez viszont nem 100%-os megelőzés, hiszen ha mondjuk Izraelből Jordániába lépünk ki, akkor attól még, mert nincs izraeli kiléptető pecsét, jordán beléptető pecsét lesz, amiből ki lehet következtetni, hogy Izraelből érkeztünk.

Ha nulla százalékra szeretnénk redukálni e veszélyfaktort, igényeljünk még egy útlevelet, ehhez bárkinek joga van, aki meg tudja indokolni az okot, hogy miért igényli (a fenti ok tökéletesen megfelel). Fontos tudni, hogy a második útlevél érvényessége öt évre szól, és dupla illetéket kell érte fizetni!

Szomáli utca a délutáni csúcsforgalomban.jpgSzomáli utca a délutáni csúcsforgalomban

Mi legyen a pénzünkkel?

Örök kérdés, hogy milyen formában vigyük magunkkal pénzünket. Valutából a dollár a legelfogadottabb, de vigyázzunk: a legtöbb pénzváltó csak a 2006 után nyomtatott bankjegyeket fogadja el, és csak akkor, ha frissek és ropogósak.

Exfrancia gyarmatokon nem okoz különösebb problémát az euró átváltása sem, de mint mondtam, maradjunk a dollárnál! Én a költőpénzem felét egy titkos nadrágzsebben viszem magammal, a többit Visa kártyán. Ha égető szükségünk van pluszpénzre, rengeteg Western Union közül válogathatunk.”

Ha pedig szeretnétek többet hallani Andortól Afrikáról, akkor ezt szerdán Budapesten megtehetitek. Részletek itt.

Öt dollár, öt dollár!.jpgÖt dollár, öt dollár!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Természetesen továbbra is várom a recepteket, fényképeket, leírásokat arról, hogy süttök és főztök ti külföldön, hogyan pótoljátok (ha szükségét érzitek) a magyar fűszereket, ízeket. A leveleket a hataratkelo@hotmail.com címre várom, mindenkinek válaszolok, csak egy kis türelmet kérek (szokás szerint…)!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: utazás Afrika Szomália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr526094124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.29. 07:04:58

Hú, ez nagyon jó. Inkább full extra.
:)
Köszi, Andor.

klappol 2014.04.29. 07:24:55

Jó reggelt.

Egy információs írás. Nem megyek Afrikába.

adg 2014.04.29. 07:26:30

Ez kurta jo, nagyon tetszik, koszonom. Este elolvasom a masik kettot is.

tableno 2014.04.29. 07:55:24

Wow, ez igen! A két útleveles trükkről még nem is hallottam. Viszont az rám is igaz, hogy majd akkor megyek Afrikába, ha már az öszes többi kontinenst alaposan bejértam. Antarktiszt beleértve.

**mimi** 2014.04.29. 08:03:33

Ez igen jó volt!
Én se megyek Afrikába....:)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.29. 08:07:29

Na ez tényleg jó volt!!

Én valószínűleg megyek Afrikába...

2014.04.29. 08:08:53

@tableno: en meg be vagyok sozva egy namibiai vakacioert

Evain 2014.04.29. 08:23:38

Afrika light, ez jó. :) Na a lightos részéhez volt szerencsém Tanzánia formájában, mint Zanzibárhoz, mint a kontinenshez. Hatalmas élmény volt. Tuti viszem a gyerekeket is olyan 10-12 éves koruk körül.

Viszont az ellen a fránya hányós fosós betegség ellen lehet valamit tenni? Nálunk az egész csoportot legyalulta, én spec hányás nélkül megúsztam egy délutáni sűrű retyólátogatással, de a kolléganőm, akivel a szobát megosztottam, fél éjjel a porcelánkormányt tekergette. :(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.29. 08:33:02

@Evain: "fél éjjel a porcelánkormányt tekergette."

:D
:D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 08:38:00

Ez jó írás.

De gondolom szomáli-dzsibuti határ alatt Szomáliföld és Dzsibuti határát értetted, ugyanis Dzsibuti nem határos Szomáliával.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 08:42:00

@tableno:

A két útlevél szinte kötelező egyes esetekben. Ahogy a cikkben is le van el jól írva.

Izraelben be lehet lépni szárazföldön is Egyiptom és Jordánia felől. Na most, egy sor országba nem engednek már akkor se be, ha találnak az útlevélben egyiptomi vagy jordániai pecsétet az illető határállomásokról.

Személyes ismerős járta meg így és volt pár órát börtönben emiatt Dubaiban.

Herr Géza 2014.04.29. 09:03:05

@Evain: @svájci sapka (ch): :DDD Én meg olyat hallottam, hogy "megyek, lelakkozom a WC-csészét"... :))))))))))

2014.04.29. 09:09:37

Khm, csak csendben jegyzem meg, én nem vágyom Afrikába, sosem vágytam, így ünnepélyes kivonom magam a "sokan" közül. No de, ha mégis arra csámborognék, tuti viszek magammal egy varrógépet. Ott az életmentő.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 09:10:37

Jo poszt, bar kisse rovid.

Mi megyunk Afrikaba. :)

Herr Géza 2014.04.29. 09:10:59

@Pink Petsch: :DDD Látom, ez a varrógép-projekt mélyen beégett a ROM-odba.... :))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 09:14:50

@maxval a gondolkodó birca:
Azt nem teljesen ertem, hogy turistakent mi kozom van ehhez a vegtelenul gyermeteg es szanalmas izraeli-arab konfliktushoz...

Mintha bizonyos orszagok nem orulnenek annak, hogy ott akarom kolteni a penzemet. Ok tudjak, de eleg ostoba hozaallas.

Aye aye 2014.04.29. 09:16:24

Azért van némi hasonlóság Magyarországgal:
"Volt rá példa, hogy 5 éven át vártam egy válaszra - aludtak rá egy párat..."
és
"a diplomácia malmai gyakran ahhoz mérten őrölnek, hogy milyen kedve van az ott dolgozóknak"
Én 6 évet vártam egy NAV válaszra, majd mikor a közben felhalmozódott késedelmi pótlékot akarták rajtam behajtani, elborult az agyam. De ezt már meséltem.
Nálunk MINDIG attól függ az ügyintézés, hogy milyen kedve van az ott dolgozónak.
Mennünk kéne Afrikába :D :D :D

Herr Géza 2014.04.29. 09:16:47

@Kövérmadár [swe]: Ma reggel hallottam a rádióban, hogy a svédeknél és a norvégoknál kísérleteznek egy olyan modellel, hogy a munkaidöt változatlan fizu mellett napi 6, heti 30 órára csökkentik. Állítólag az elsö tapasztalatok alapján nagyon win-win a helyzet, mivel jelentösen csökkent a "táppénzes" napok száma, ugyanakkor a munkaórára számított termelékenység akár 50 %-kal is nött... (nyilván nem igaz, mondjuk ez egy eddig is másodpercre taktolt szalagmunkára, de a szellemi tevékenységekre biztosan). Arrafelé is volt valami visszhangja ???

Aye aye 2014.04.29. 09:18:17

A poszt nagyon jó!

rezsöatya 2014.04.29. 09:21:42

@maxval a gondolkodó birca: ...es mint tudjuk, ez Afrika kezdodo hanyatlasanak a jele... :-)))))

klappol 2014.04.29. 09:27:34

@**mimi**: Nekem valahogy nem jön be afri :D Kicsit besz@ri vagyok :D:D

2014.04.29. 09:28:26

@Herr Géza: Hát, attól tartok, számomra Afrika és a varrógépek végérvényesen összefonódtak. Hamarabb jut eszembe a kontinensről ez, mint a szafarik ... ilyen ez ;))))

Evain 2014.04.29. 09:33:03

@Pink Petsch: nekem tudod mi maradt meg? Amikor beszélgettünk a szafarivezető pasival, ő mondta, hogy azon vannak kiborulva, hogy annyira tehetetlenek az afrikai országok, hogy amerika nagyobb kultuszt és pénzt csinált afrika jelképéből (az oroszlánkirályból), mint maga afrika, és ez tarthatatlan. :D

Mondjuk a rovarvilágát tudnám mellőzni... :s

klappol 2014.04.29. 09:35:19

@Pink Petsch: A varrógép + afrika nekem is beült az agyamba :D:D

2014.04.29. 09:35:49

@Evain: Ez hatalmas! :D Hm, nem járt valaki az eszkimók között? No, csak a Jégkorszak miatt kérdem ... ;))))
Te, én az egész kontinenst tudnám, úgy ahogy van ....

Hari Seldon 2 2014.04.29. 09:35:56

Még Afrika light jó is lenne, mondjuk Tunézia. Áh, várjunk nekem három lányom van, az sem jó.
Dél Afrika? Arról is olvastunk egy nem túl barátságos poszot.
Akkor marad Réunion. Az Afrika, de biztos távolságban van tőle. :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 09:41:16

@Kövérmadár [swe]:

Nem.

Az, hogy egy ország elismer-e egy más országot, súlyos politikai kérdés.

Gondold meg mi lenne egyébként: gyártasz magadnak egy útlevelet pl. KövérMadár Hercegség szöveggel és azzal utaznál.

Szóval ha nem ismersz el egy másik országot, akkor azt nemlétezőnek tekinted. Így az okmányai is semmisek. Pl. Mo-ra nem tudsz beutazni észak-ciprusi vagy szaharai útlevéllel, nem is kérhetsz vízumot ilyen útlevélbe, mert a magyar hatóság szerint ezek nemlétező entitások.

A pontosság kedvéért: van egy köztes állapot, nem ismersz el egy országot, de mégis elfogadod az útlevelét, de nem hivatalos útlevélként, hanem "egyéb útiokmányként". Ez már egy kifejezetten barátságos hozzáállás. Pl. Mo-ra be lehet utazni tajvani útlevéllel, miközben Mo. Tajvant nem ismeri el.

Az erősen Izrael-ellenes országok azonban nem látnak okot ilyen gesztusra. Így számukra Izrael olyan, mint a KövérMadár Hercegség: nemlétező entitás.

Nem szabad keverni az országelismerést a kormányelismeréssel vagy a diplomáciai kapcsolattal. ezek teljesen külön témák.

Pl. Mo-nak nincs diplomáciai kapcsolata Bhutánnal, de elismeri az országot meg a kormányzatot is. Egyszerűen nem lett kialakítva diplomáciai kapcsolat.

Másik példa: USA-Kuba. Az USA elismeri Kubát mint országot, de nem ismeri el a kubai kormányzatot, így diplomáciai kapcsolatot sem tart fenn vele. De nem gondolja, hogy ne lenne Kuba mint ország.

S mondjuk Izrael és Libanon. Libanon egyszerűen nemlétezőnek tekinti Izraelt.

Evain 2014.04.29. 09:45:05

@Pink Petsch: Ugye? Menjünk mi is panaszkodni, hogy filmet mertek csináltni Attiláról!
Bár bevallom, azt a skótot nem biztos, hogy kirugdalnám az ágyamból, de akkor is, tűrhetetlen! :D

Ízlések és pofonok, nekem spec Brazília/Rió volt nagyon gáz élmény.

2014.04.29. 09:51:36

@Evain: Antinal nevű tabletta kint minden gyógyszertárban kapható recept nélkül. Ez egy fertőtlenítő akármi, minimális mellékhatás, vagy semmi, viszont a fosást azonnal megszünteti. Gyerek szirupban is árulják, csecsemőknek is adható. 2-3 napig kell szedni, de azalatt is már tünetmentes leszel. Csapvizet még fogmosásra sem, nyers zöldséget, salátát szállodában sem, mert jó esetben azt is csapvízzel mossák. Minden amit főznek, sütnek, párolnak, jó. Ha mindenáron gyümölcsöt akarsz venni, csak forralt vízzel megmosva, esetleg ott kapható Dettol kézfertőtlenítővel kicsit áttörölve, aztán újra leöblítve. Jégkockával ne igyál. Van pár szálloda ahol tisztított vizet használnak de ezt nem biztos hogy igaz. Az első befosásánál kiderül. Amíg a gyógyszer hat, érdemes 1 tabletta otthoni Enterobene-t bekapni, vagy lehet ezzel is kezdeni, de ez csak a tüneteket fedi.

2014.04.29. 09:54:06

Kolera és sárgalázra nem kell mindenhol oltás, országonként változó, az oltóközpontban nem csak beadják az oltásokat hanem az orvos kikérdez, hova, merre akarsz menni és megmondja mi a kötelező és mi az ajánlott. Érdemes az ajánlottakat is beadatni.

2014.04.29. 09:57:56

@**mimi**: Pedig a tengerparti részek nagyon jók, már amelyik :-)

2014.04.29. 09:59:14

@Kövérmadár [swe]: Gyertek csak, vannak jó helyek is, na nem pont ott ahol én vagyok de máshol DD

Hari Seldon 2 2014.04.29. 10:01:36

"Exfrancia gyarmatokon nem okoz különösebb problémát az euró átváltása sem, de mint mondtam, maradjunk a dollárnál!"

igen, azt érzékelem, hogy itt nagyon komolyan követik a volt gyarmatokat. (és még mindig van egy kis befolyásuk a Valutaközösségi Frank révén)
Nem tudom Angliában hogy van ez. majd az Angliások megmondják.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 10:03:41

@maxval a gondolkodó birca:
Ez igy tiszta sor.
De te azt irtad, hogy ha van a magyar utlevelemben izraeli pecset, akkor ebbol lehet bajom.

Miert?

Mi koze az egyszeri magyar turistanak ahhoz, hogy kozottuk ellentet van?

A masik: van az utlevelemben egy pecset, amin az szerepel: "I have been to Roatan Island". Ezt a helyi bodeban lehetett kerni Honduraszban. Kvazi kamu pecset.
Emiatt is elzavarhatnak vagy csak az izraeli pecsetre utaznak?

Evain 2014.04.29. 10:06:13

@Turchi: Kösz, ha én ezt anno tudtam volna ugye. :) De all inclusive utazás volt, és a zanzibári szállodakomplexumban nem is volt gond, csak amikor szafarizni mentünk a szárazföldre, és ott éjszakáztunk egyszer, valszeg a vacsorával lehetett gond.
De már meg nem mondom, mit ettünk, ez valamikor 2008-ban volt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 10:15:27

@Kövérmadár [swe]:

Ilyen ügyekre csak kifejezetten éles kérdésekben szoktak rámenni.

A magyar hatóságot pl. semmilyen pecsét nem érdekli. Ha az okmányt elismeri elismeri útlevélként vagy legalább útiokmányként, akkor mindegy milyen pecsét van benne. Lehet benne szomáliföldi, abház, transznisztriai, mindegy, nem számít, hogy ezeket Mo. nem ismeri el.

De mondjuk pl. Libanon számára ez amolyan nemzeti sorskérdés. Még az Eurovíziós Dalfesztiválról is visszavonták a jelentkezésüket, mert szerepel a feltételek között, hogy le kell adni az egész műsort kivágás nélkül, márpedig ez az izraeli énekes közvetítését is jelentette volna, ami tilos a libanoni jogszabályok szerint.

Egy időben a ciprusiak is vacakoltak az észak-ciprusi pecsétekkel, de abbahagyták 2007-ben.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 10:17:37

@Hari Seldon 2:

Angliában szavazati joga van a parlamenti választásokon az országban élő külföldinek, ha az nemzetközösségi állam állampolgára! Pl. egy bahamai vagy nigériai szavazhat. Magyar vagy francia meg nem.

nigara 2014.04.29. 10:20:13

@Pink Petsch: tudom, hogy volt az a varrógépes poszt, de ANNYIRA nem érdekelt, hogy képtelen voltam elolvasni. Viszont Te folyamatosa emlegeted :) Elmondod, mi volt a sztori?

nigara 2014.04.29. 10:21:21

@Herr Géza: ez magyar rádióban volt????

nigara 2014.04.29. 10:22:54

A poszt ÁLLATI JÓ!!!!! nagyon mennék egy light verzióra, ahol nincsenek semmilyen turisták

nigara 2014.04.29. 10:24:52

@Evain: valami szervezett úton voltál? vagy csak céges....?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 10:26:47

@Kövérmadár [swe]:

Erről jut eszembe a minden évben megismétlődő eurovíziós cirkusz Örményország és Azerbajdzsán között. A lényeg: minden alkalommal a dalfesztiválon mindkét fél igyekszik borsot törni a másik orra alá, sokszor kifejezetten vicces módon.

3 éve az örmény országbemutató videoklipben (2 perces valami, ami bemutatja az országot, az előadó fellépése előtt) volt egy rész, melyben létható volt pár másodpercig egy karabahi emlékmű. Ugye, nemzetközi jogilag Karabah az Azerbajdzsán része (persze valójában nem az), így az azeriek rögtön tiltakoztak, hogy az örmény videó sérti őket. Örmények kivágták azt a részt. Azeriek örültek a győzelemnek, de úgy látszik nem ismerték a "ki nevet a végén" mondást. A döntő végén, amikor az egyes országok bemondják a szavazások eredményét, az örmény bemondónó szépen bejelentkezett a jereváni stúdióból, s a háta mögött a stúdió falán egy szép nagy kép volt... mit ábrázolt? hát a szóban forgó karabahi emlékművet! Egész Örményország tombolt, hogy sikerült legyőzni az azerieket.

Evain 2014.04.29. 10:28:19

@nigara: hát a kettő ötvözete. Azaz céges jutalomút. Ha túlteljesítettük az éves tervet, akkor az egész cég elutazott valahová. :) Jártunk Kubában, Brazíliában, Madeirán és Tanzániában. Aztán kiléptem a cégtől, mert elköltöztem Hollandiába. :D

mayree 2014.04.29. 10:31:10

@Hari Seldon 2: Tunézia jó. 5 évet töltöttem ott, igaz '92-'97 között. Ja és elvittem a lányomat 2008-ban hogy lássa hol az ördögben kóvájogtunk.
Itt csodás minden a tengerpartokon, aztán lemehetsz a szaharáig, ott pedig ha fogadsz sofőrt akkor lehet homokozni is :)

Algéria sivatagi része nagyon szép (legszebb), de oda nem jutsz le mint turista. Szerencsém volt, több mint 3 évig jártam a homokot (és csak egyszer borultam föl, igaz akkor ötöt pördült a totoja mire megállt :))

Egyiptom... hm, 5 év, számomra nem jelentett semmi különöset (na jó, Hurgada és Sarm az pomás :))

Marokkó: ha valaki nyugalomra, kellemes időre vágyik, itt van minden és fransziásan könnyed. Majdnem vettem ott házat :)

Nekem Kenya a következő célpontom, a többi... hát nem tudom. Nem szeretem az olyan helyeket, ahol nálam nagyobb állatokkal akadhatok össze :))))))

mayree 2014.04.29. 10:31:17

@Kövérmadár [swe]: Pedig egyszerűen leírták: arab országok nem szeretik az izraeli pecsétet az útlevélben, ezért mindenkinek a világban két útlevele van, ha már járt izraelben és arab országba kell mennie.

Persze lehet széllel szemben is hugyozni, semmi nem tiltja :)

mayree 2014.04.29. 10:31:18

@Turchi: Bonyás dolog ez a "mitől fosik az ember". Én többnyire semmitől, de épp a múlt évben kapott be itt egy srác valami parazitát, amely utánaolvasva kecskék/birkák által terjed és patakvízben, vagy azzal öntözött zöldségekkel is bevihető.

Az évtizedek során egy emlékezetes élmény akad, Pakisztánban a hegyekben, kínai csoportnál vendégeskedve, 3 napon át, közben öt percenként váltakozva hol lefőtt az ember, hol vacogott. Mókás volt... aztán a második napon utánanéztünk hogy mit is kellene tenni és a koka kóla, valamint banán diétára álltunk, a következő nap után minden visszaállt normálisra :)

Gyógyszert nincs az a pénz amiért bevennék... preferálom a természetes halált :)

nigara 2014.04.29. 10:31:45

@maxval a gondolkodó birca: Te ilyenek honnan tudsz, hogy a libanoni tévé meg az Eurovízió????

nigara 2014.04.29. 10:35:51

@Evain: pedig érdekelt volna egy szervezett utazás. Bár talán mégse, a problémás magyar turistákkal... A céges az jó, talán a legjobb (már ha a csapat olyan)
Egyébként milyen iparág? :) (van tippem ugyanis)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 10:36:50

@mayree:

Tegyük hozzá: nem minden arab ország. Jordánia, Marokkó és Egyiptom elismeri az izraeli útleveket, így a pecsét sem gond,

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 10:37:26

@nigara:

Fanatikus eurovíziós dalfesztivál néző vagyok.

nigara 2014.04.29. 10:38:02

@mayree: a blogodból nem jöttem rá, hogy mit csinálsz. Elmondod?

nigara 2014.04.29. 10:38:55

@maxval a gondolkodó birca: akkor értem, mert a következő kommentednél megint hüledeztem, hogy ezt hogy...

Evain 2014.04.29. 10:40:31

@nigara: nagyon jó volt a társaság. Mai napig hiányolom őket. Főleg a brutál maratoni tarokk partikat az ilyen utazások alatt.

Vegyipar/mezőgazdaság = növényvédőszer. Talált? :D

mayree 2014.04.29. 10:41:30

@maxval a gondolkodó birca: Meglehet, de akinek kettő van annak úgyis mindegy.
Én is meglepődtem ezen, amikor amerikaiak megjegyezték hogy emiatt két útlevelük van. Mondjuk akkor épp Szíriában dolgozgattunk, na az volt még egy paranoiás nép, fél évig nem használhattunk GPS-t mert " a szomszéd lehallgatja".)
Akkor nem is tudtam hogy mi is kérhetünk kettőt.

nigara 2014.04.29. 10:42:30

@Evain: ez volt az egyik tipp. És miért mentél Hollandiába, ha jó volt itt?

mayree 2014.04.29. 10:42:38

@nigara: Röviden: egy külföldi szeizmikus kutatócsoport geodéziai részlegét vezetem. Meg bővebben is :)

Evain 2014.04.29. 10:44:33

@nigara: mert elköltöztem az akkor még leendő férjemhez. :)

nigara 2014.04.29. 10:45:00

@mayree: húúú, ez nagyon jól hangzik.
minden egyébre gondoltam :)

mayree 2014.04.29. 10:45:00

@nigara: Turisták... jajj! :)

mayree 2014.04.29. 10:45:45

@nigara: Mimindenegyébre? :)))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 10:46:06

@mayree:

Kubába meg tilos bevinni GPS-t. Mert a gonosz amerikai kém képtelen műholdról lenézni Kubára, így kénytelen a helyszínen kézi erővel feltérképezni mindent... :-)

Hari Seldon 2 2014.04.29. 10:47:21

@Kövérmadár [swe]:
Te európai fejjel gondolkodsz.
Ők arab fejjel. Ők így gondolkodnak: "Akit mi nem szeretünk, azt más se szeresse."
Magyarul, neked kötelességed az ő álláspontjukat elfogadni, mert különben te is "sionista" leszel, tehát nem létező/ellenség/megsemmisítendő.
- Szerintem nagyjából ilyesmi lehet a háttérben.

mayree 2014.04.29. 10:47:54

@maxval a gondolkodó birca: Aztaleborultszivarvégit!
Akkor se okostelefon, se GPS-es karóra, se navis BMW? :)

nigara 2014.04.29. 10:48:11

@mayree: hát, semmi békés polgári foglalkozásra :)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.29. 10:48:53

Vadregenyes!!!!! De miutan en gyava fos vagyok tovabbra is a Spektrum tv es a NatGeo marad Afrikazni.....:-D Biztonsagos!!!
Jo poszt, tetszett!!

mayree 2014.04.29. 10:49:19

@nigara: Ja, amellett katona vagyok, ninja, selyemhernyótalpas szamuráj és csillagharcos :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 10:49:25

@Herr Géza:
En is olvastam, tetszene :)

A termelesben nem valoszinu, hogy bevezetik, hacsak nem 3 muszakkal kombinalva, de azt nem szeretnem.

mayree 2014.04.29. 10:50:36

@sodalisO [eng]: Gyáva fos? Egyedól alszik egy részeg törökkel nem zárható ajtó mögött? Na neee... :)

nigara 2014.04.29. 10:53:34

@mayree: de komolyan, tök érdekes lehet a munkád... nincs felvétel? :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 10:55:15

@Hari Seldon 2:
Vannak ilyen ostoba nepek, sajnos.

Majd a vilahjaras vegere hagyom Izraelt, igy nem lesz gond :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 10:57:00

@mayree:
Nem tudom, ez hogyan kapcsolodik, de orulok neki ;)

Testzsir%-od mennyi? Mert a BMI onmagaban semmit sem mond :)

mayree 2014.04.29. 10:58:34

@nigara: Elvileg van, de a létszám eléggé kötött és utcáról beesni szerencse kérdése, tudod, megfelelő időben a megfelelő helyen :)
Ha az angol megy az már fél siker :)

Emellett olyan iskola nincs hogy szeizmika (észlelőket képeztek magyarországon, illetve a geofizikus, geodéta az szakma), szóval valahol gyakorlatot kell szerezni. Ez picit 22-es csapdája, de tényleg ha van valamiféle hasonló területen szerzett tapasztalat (mondjuk elektronika) akkor hegyibe! Azzal nem veszít senki ha akárhova elküldi a cv-jét :)

mayree 2014.04.29. 10:59:14

@Kövérmadár [swe]: Most olvasgatom a blogod :)

Zsír? Az semmi... mondhatni :D

nigara 2014.04.29. 10:59:31

@mayree: ja, kérdeznék valamit: Tunéziában hol van olyan jó tengerparti rész, (szép strandok, stb...), ahol nincsenek turisták? vagy max csak nyugatiak, és abból se sok...

Herr Géza 2014.04.29. 11:00:23

@nigara: Antenne 1 :))) Németül beszél, szóval sztem nem magyar rádió. :)))))) Ááá, otthon ezt újkeletüen úgy tálalnák, hogy rothad a nyugat, már csak hat órát dolgozhatnak. De milyen jó nálunk, a különutas M.o.-n, itt dolgozhatsz 10-12 órát is 4 órányi fizuért... :))))

2014.04.29. 11:03:12

@mayree: mostmar nagyon varom a HAs posztodat
Nekemis 2 utlevelem volt, meg a brit utlevel korszak elott. Pont Izrael miatt. Mert nekem mindig pecseteltek.

@Hari Seldon 2: csak halkan jegyzem meg, hogy a UAE legnagyobb hoteleinek vezetoi zsidok

nigara 2014.04.29. 11:03:17

@Herr Géza: igen, azt többször elmondta ov/kuszaszem, hogy nyugaton csupa ostoba van, mert nem látják, hogy így kell csinálni, ahogy itt, és akkor ők sem lennének már a válságban (mert mi már ugye nem)

Hari Seldon 2 2014.04.29. 11:06:53

@charlieharper [home, sweet home]:
Nézd, van pénzük. És ha kiadják a pénzt, szeretnék szakemberre bízni a szállodát. Ezek között nyilván van sok zsidó is. Ha nem hülyék, akkor nyilván a legjobbakból válogatnak mindegy, hogy milyen származásúak.

Herr Géza 2014.04.29. 11:06:56

@nigara: Különben a hír kapcsán rögtön megkérdeztek néhány nagy céget itt is, de legtöbbjük nem is reagált. A Bosch viszont elmondta, hogy ugye náluk már régóta 35 órás hét van, úgyhogy "nehogy ám má'"... Szóval azért még messze a kánaán.....

mayree 2014.04.29. 11:09:43

@nigara: Északon. Amikor Jendoubában állomásoztunk, akkor Tabarka volt minden héten a cél... szép és nyugis!

mayree 2014.04.29. 11:11:51

@charlieharper [home, sweet home]: Hát... valamit kapartam az imént, épp nyugi van.
Most volt etetés, kis bárányragu, hagymás főtt krumplikarikák, czacziki szerű ubisaláta, punnyadunk :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 11:13:10

@Hari Seldon 2:
Ez igy szokott lenni. Mindig a kisemberek konfrontalodnak.
A bankbetet nagysagaval jellemzoen forditottan aranyos az ideologiak jelenlete. Kiveve nalam, mert nincs sem vagyonom, sem ideologiam :)

nigara 2014.04.29. 11:13:31

@Kövérmadár [swe]: na, ezt még nem olvastad? matolcsy

nigara 2014.04.29. 11:16:22

@mayree: ez szuper, tökéletes jelölt vagyok! Angolul kiválóan tudok, és profi szinten tudok használni bármilyen elektronikai kütyüt, ha van hozzá manual :)))

mayree 2014.04.29. 11:18:43

@nigara: :D Akkor már csak egy cv kell!

2014.04.29. 11:20:29

@nigara: Szudán. Garantáltan nincsenek turisták! DD

Hari Seldon 2 2014.04.29. 11:20:50

@Kövérmadár [swe]:
"Ez igy szokott lenni. Mindig a kisemberek konfrontalodnak."
Ezzel így nem értek egyet. Igaz, hogy a tömegek konfrontálódnak, de egy fölülről jól megszervezett irányítás miatt. Mindenhol így van hátizsákland-tól kezdve Tükrménbasi országán keresztül Észak Koreáig mindenhol. (csak a módszerek és a mérték ami különbözik)

mayree 2014.04.29. 11:23:37

@Turchi: A derű és nyugalom szigete :D

2014.04.29. 11:23:46

@mayree: Nem is tudtam hogy te is 5 évet voltál Egyiptomban. Jól mondod, Hurghadán és Sharmon kívül felejthető DD

nigara 2014.04.29. 11:28:10

@nigara: jónak néz ki, na de 200 km-re a reptér.... 3,5 óra busz. Megéri ez? :)

nigara 2014.04.29. 11:28:52

@Turchi: arra viszont nem válaszoltál, hogy hol vagy? vagy ez volt a válasz?

2014.04.29. 11:30:53

@mayree: Természetesen a családból csak én vagyok a fosós, többiek jobban bírják, mondjuk a gyerek meg nem szereti a zöldséget ezért eleve ő nem beteg. A parazita az más téma, arra nem jó az Antinál, az inkább baktérium fertőzésekre jó. Aki hosszabban van ilyen fos helyeken az előbb-utóbb már nem szed gyógyszert, de aki rászán egy valag pénzt 1 hétre és azt végigfossa, az ugye nem olyan jó.
Derű, nyugalom szigete?? DDD Mire gondoltál?

mayree 2014.04.29. 11:30:56

@Turchi: Jó, hát tanul az ember és a történelem tényleg érdekes. Az első két héten Kairóban laktunk, minden nap onnan jártam ki (harmadik-negyedik naptól egyedül :)) a 6th October city mögötti részre, minden nap ott gurultam el a piramisok mellett, de csak egyszer szántam rá magam hogy bemenjek. Hát az állott vagy 20 perc loholásból, merugye gyorsabbnak kell lenned mint a tevegelést kínálók, a képeslapot kínálók, az öreganyjuk valagát kínálók, egyedül a munkások lakásainak környékén volt nyugalom. Oda nem mentek turisták :)
Aztán hála a marxista istennek kiköltöztünk a táborba...
Voltunk északon, délen, nyugaton, sőt a deltában is. A sivatagot ott is imádtam, a többit meg elviseltem.
Én mindenhol szeretek lenni. Csak ne kelljen odautazni :)

mayree 2014.04.29. 11:33:44

@Turchi: Hát igen, őt is el kellett vinni Dubaiba, ott valami német klínikán kúrálták ki belőle a kis genyákat.

Szerintem folyamatosan tréningezni kell az immunrendszert (én pl. homokot szórtam kis koromban a sebekre, mindent megettem amit a földön láttam, azóta is utálom a mosott gyümölcsöt :)).

Hát a blogod alapján... olyan kis egzotikus hely, tele mókával, kacagással :D

mayree 2014.04.29. 11:36:07

@nigara: Ezt kitől kérdezted? :)

Ha a tunéziai buli: attól függ mit tervezel... de "elvileg" Tunisztól csak picit északnyugatabbra már nem nagyon akadnak turisták, mindenki Hamametbe, vagy délre megy :)

nigara 2014.04.29. 11:44:37

@mayree: hát Tőled kérdeztem, nem? :)))) hogy megéri-e annyira, hogy bevállaljam ezt a macerát - merthogy Te voltál ott, és láttad... és van szálloda is? :)))

Sütemény1975 2014.04.29. 11:46:42

@maxval a gondolkodó birca: Jordánia esetében ez mostanában változhatott? 2-3 éve a barátomék dolgoztak egy hónapot Jordániában egy ásatáson és a szabadidejükben átruccantak Izraelbe is. Ők is vmi külön papírról, meg útlevélről meséltek, merthogy a két ország nem igazán szívleli egymást.

mayree 2014.04.29. 11:48:51

@nigara: Nem derült ki :)
Azt nem tudom, mert mi csak elugrottunk oda kocsival Jendoubából, de szerintem a neten rá lehet keresni.
Csak annyira emlékszem hogy feküdtünk a homokon a napozó izén és hogy jó volt a víz, meg a sülthal :)

nigara 2014.04.29. 11:50:03

@mayree: hát nem hiszem el, az index2-n szinte csak tunéziai cikk van... ide fog menni minden magyar...ááááááááááá
(már azon kiakadtam, hogy egy csomó szállodában magyar animáció van... képzeld, mi lehet ott!)

tableno 2014.04.29. 11:50:09

@Herr Géza: Franciaorszagban még a 90-es évek végén vezették be a 35 óras munkahetet. Szépen tönkre is vágta a francia gazdaság versenyképességét.

2014.04.29. 11:50:56

@nigara: Bocs, igen, ez volt a válasz csak 5 percenként elmegy a net és ennyire volt időm DD

2014.04.29. 11:52:48

@mayree: Móka, kacagás, haha, tegnap óta a net csak beköszönni jár s aztán megy is, mindjárt felrobbanok, és ez a drágább csomag

2014.04.29. 11:54:29

@mayree: Az én férjem egy ideig el kezdte inni a csapvizet kis adagokban hogy majd megszokja, 2x volt orvosnál lázas fosással. No komment

nigara 2014.04.29. 11:55:28

@tableno: a versenyképességet állítólag kizárólag a munkaerő képzettsége befolyásolja, amit viszont az oktatási rendszer alakításéval lehet változtatni.
Egyébként Magyaro. az egyik legkevésbé versenyképes gazdaság, és ennek ez az oka.
Valami szakértők beszéltek erről többször is.

Quercus a favágó 2014.04.29. 11:55:38

@Turchi:

Mobil net. Hol itt van, hol ott.

mayree 2014.04.29. 11:55:52

@nigara: Ejha! Persze közel van, nyugis ország és olcsó, mi kell még az Afrikába vágyóknak? És ha még magyarul szórakoztatnak is... kánaán! :D

De most hogy nem kell vízum (vagy nem olyan feltételekkel mint korábban) és már van közvetlen járat Dubaiba, az lesz a felkapott hely nem? :)
(Még jó hogy ott van az irodánk :)))

2014.04.29. 11:55:57

@mayree: "6th October city"
Éppen ott laktunk, bár az elég nagy

mayree 2014.04.29. 11:58:14

@Turchi: Csapvizet én még otthon sem iszom meg, épp elég a tudat hogy klórozzák :)
Ezeken a helyeken pedig... brrrr.... jégkockát is csak whiskey-be :)

mayree 2014.04.29. 11:59:53

@Turchi: Nohát! :D
Kicsit még odébb kellett gurulni, volt ott egy katonai lőtér a sivatagban, oda esett a terület. Csuda dolgokat találtam, már amikor épp nem volt éleslövészet :)

tableno 2014.04.29. 12:00:09

@nigara: mint minden gazdasági kérdés, ez is összetett. Ha X bérért egy országban 35 órát dolgozik egy munkás, egy másik, ugyanolyan fejlett országban meg 40 órát, akkor melyik a versenyképesebb?

nigara 2014.04.29. 12:01:21

@mayree: ki kell találnom valami mást.... azért Dubaj se vonz. Mégiscsak valami Africa Light kéne :)

nigara 2014.04.29. 12:03:10

@tableno: na de az alatt az idő alatt mennyit termel? az is fontos ugye... persze attól függ, hogy a versenyképességet mire fókuszáljuk.

2014.04.29. 12:03:44

@QUERCUS(a favágó): Igen, leginkább ott, nem itt DD, ráadásul a sima mobil netet megszüntettük mert az rossz volt, kaptunk egy dobozt, vagy valamit és egy antennát amit felszereltek a tetőre. Na az nem megy mostanában, viszont 5x annyiba kerül mint a sima mobil net. Vonalas net meg azért nincs mert a kábel a ház előtt eltűnt és nem találják ÓÓÓ. Most megint veszünk mobil netet, hogy a kettőt ötvözni tudjuk jó drágán.

Hari Seldon 2 2014.04.29. 12:03:50

@tableno:
Akkor pláne tudnak valamit a svédek/norvégok.

2014.04.29. 12:06:00

@mayree: Most már ő sem iszik csapból, ugye az orvosi téma után. Az alkohol jó, az egyből fertőtlenít, kár hogy én nem iszom, a gyereknek meg hát mégse DD

tableno 2014.04.29. 12:08:17

@nigara: ezért mondom, hogy ugyanolyan fejlett ország, ugyanolyan ké Konkrétan: francia és német munkaerő.

mayree 2014.04.29. 12:08:44

@nigara: Én akkor csak Tunéziát javallom... és akár hátizsákkal bejárhatod az országot. Délen, Douz környékén még tuareget is láthatsz a hetivásáron, északon a szőke kékszemű lányokat, van egy csomó történelmi hely, vallási hely, tengerpart, hegyvidék, sivatag...

2014.04.29. 12:08:47

@charlieharper [home, sweet home]: Majrénak vasárnap volt a posztja a blog ajánló középső lapja, Marokkóról. Vagy nem erre gondoltál?

tableno 2014.04.29. 12:09:48

@Hari Seldon 2: vagy éppen hatalmas hülyeséget csinálnak...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 12:10:39

@Hari Seldon 2:
Ideologiakkal befolyasolni csak azt lehet, aki tul ostoba ahhoz, hogy kerdeseket tegyen fel (akar onmaganak is).

A hires, antiszemita Magyarorszagon miert nem kerdezi meg senki, hogy ugyan mar mit is tettek a zsidok? Es ha tettek is valamit, miert tudtak azt megtenni? A hiba valojaban kinek a keszulekeben van?

Miert a bankok a hibasak? Nem csak a devizahitelek ota, mar joval korabb ota...
Mert kolcson ad es vissza kell fizetni azt? Szornyuseg! Mert kamatot ker? Ez a kolcson ara... magas a kamat? Nem kell felvenni hitelt. Megis kell, mert az a fixaciom, hogy sajat haz kell, 7 szobas? Kerem, annak ara lesz. Lehet berelni is. Vagy a berleti dij megy a levesbe, vagy a kamat. Vajon hanyan szamoltak ezzel 5-10-25 eves idotavon?
Arrol pedig nem a bank tehet, ha kozben oda lesz a munkahelyem... jaa, hogy erre a bank erzeketlen? Miert, a pek nem erzeketlen arra, ha nem tudok fizetni a kenyerert? De a pekre megsem mondom, hogy mocskos-sutodes!

Btw egyszer nekem is tartoztak. Aztan nem akartak fizetni. Meg egy gyereke is szuletett az illetonek. De nekem ehhez mi kozom van? Aztan mikor kilatasba helyeztem egy nemhivatalosan behajtassal foglalkozo vallalkozot, gyorsan lett penz... szemet vagyok? Ha fel ev konyorges utan aprankent sem torleszt valaki (barati alapon, kamatmentesen), akkor nincs bocsanat.

De szemet vagyok en is, a bank is, a zsidok is, Amerika is es a nyugat is..

Hol a hiba a kepletben?

mayree 2014.04.29. 12:11:27

@Turchi: Én sem szoktam alkoholizálni, de ugye a víz is gyanús: abban dugnak a halak, belehugyozik a béka, ilyesmi... bár az ásványvízbe talán nem :)

négyzet 2014.04.29. 12:13:32

@nigara: a versenyképességnek a munkaerő csak egy része, persze fontos része. De vannak még ott olyan dolgok, mint infrastruktúra, jogszabályi környezet, adózás, bürokrácia, korrupció stb.

Amúgy meg előre a rövidebb munkahétért! - már ott, ahol ezt megengedhetik maguknak, nekik ez nagyon-nagyon jó lehet.

Quercus a favágó 2014.04.29. 12:13:37

@Turchi:

Az alkoholnak is van előnye. Bár nem válasz semmire, de legalább elfelejted a kérdést.

nigara 2014.04.29. 12:19:17

@mayree: "északon a szőke kékszemű lányokat"
az annyira nem vonz, inkább a Douz-i pasik tetszettek :)
(mégmielőtt, imádom a sivatagot, de nem a homokozom...)

A hátizsákos dolgot még nem próbáltam, Afrikában próbáljam ki először? :)

Herr Géza 2014.04.29. 12:20:18

@tableno: Itt is van/volt sokfelé, de nem általános szabvány. Volt egy hullám (már a 90-es évek elején), aztán azóta sokan visszatértek a 37,5-re, söt 40-re is, de azért most is találsz sok céget 35 órás munkarenddel. Föleg a nagyobb cégeknél (ld. erös szakszervezet), mert ott különösen nehéz lett volna az egyszer már kivert 35-öt ismét elengedni. Én is dolgoztam sokáig egy ilyen cégnél, piszkosul meg lehetett szokni azt, hogy hétfö-csütörtök 7,75 óra, pénteken meg csak 4, így 12.00-kor már holiday volt....

2014.04.29. 12:22:25

@mayree: Aham, kávét whiskyvel iszod, végül is hígítva már nem is alkoholnak hívják

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.29. 12:22:47

@tableno: Nézz meg egy OECD elemzést.Jellemzően a szegényebb országokban dolgoznak a legtöbbet.Csak tudnám hogy akkor miért pont ők a legkevésbé versenyképesek? Mindenhol szar a munkaerő képzettsége?Előbb utóbb úgyis leesik az ordas közhely:Vannak centrum országok,meg perem országok, és az előbbiek szépen szívják el az erőforrásokat a többi elől:mert nem baj hogy pl Dél Európa összeomlik meg K-Európa nem ível felfelé, legalább Németo. működik.

klappol 2014.04.29. 12:24:36

@Turchi: A nagyfröccs pedig: 3dl bor és 2dl rum :D

tableno 2014.04.29. 12:26:49

@Herr Géza: igen, Németországban az a jó, hogy engedik a rugalmasságot. A franciáknál a 35 óra általánosan kötelező. Sarkozy idejében szeretett volna a kormány ezen változtatni, de a szakszervezetek miatt nagyon nehéz.

tableno 2014.04.29. 12:30:15

@házelőtthinta: épp most mondtam, hogy ez összetett kérdés. Függ az infrastruktúra és a menedzsment minőségétől is, ami az ország fejlettségével arányos. Viszont vannak fejlett országok, ahol sokkal többet dolgoznak, mint Európában: USA, Japán, Dél-Korea pl.

mayree 2014.04.29. 12:33:52

@Turchi: azt csak azért, mert Irish kávéra vágytam... ööö... na és már hosszú ideje ott evett a fene minket :)

Otthon a 80 fokos Stroh rum megy bele, de szigorúan csak (nemzeti) ünnepi napokon :)

mayree 2014.04.29. 12:34:41

@klappol: A ferencvárosi koktél pedig ugye egy rész rum, meg két rész rum, de jól összerázva :)

tableno 2014.04.29. 12:54:12

@andika421: szerintem 6 óra munkaidő alatt is ugyanannyit álmodoznál... :)

klappol 2014.04.29. 12:55:58

@mayree: Ez is bezavar mint állat :D:D
de afrika nem vágyós :))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.04.29. 13:01:56

UFF

Aki szeret régi képeslapokat nézegetni:

postcards.arcanum.hu/hu/

nyuszigonosz 2014.04.29. 13:04:43

@Kövérmadár [swe]: Madár, vannak országok, akik nem szeretik pár másik ország pecsétjét a turisták/ utazók útleveleiben.
Izrael se szereti az öt körülvevö országok pecsétjeit, na azok meg az izraelit nem.

mayree 2014.04.29. 13:12:16

@klappol: Baján volt a '80-as években a posztógyár(?) bárjában egy hűtős nevű keverék: deci bor, deci sör, deci rum. A nagyban ugyanez 2 decikkel :)
Na, ott igaz volt a mondás, ha fel tudok állni akkor iszom mégegyet, ha nem akkor hazamegyek :)

2014.04.29. 13:20:54

@Turchi: nem. Egy osszegoglalo posztot szeretnek, vagy inkabb egy poszt sorozatot tole.
Afghanisztantol Marokkoig. A blogjat mar kiolvastam.

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.04.29. 13:42:21

@Herr Géza: Egyelöre ha jol tudom, a Göteborgi önkormanyzat kiserlete, egyelöre csak az önkormanyzatnal dolgozoknak vezettek be.. Az önkormönyzat a baloldal kezeben van, (a kormany jobb oldali), viszont a baloldal az eselyesebb a szeptemberi valasztason. Igy akarmilyen sikeres a program, a jelenlegi kormany siman rafogja hogy populista fogas es csak a valasztasok miatt van. Egyebkent, a pentek sok helyen hivatalkosan vagy nem hivatalosan is rövidebb munkanap, a 40 oar sem teljesen 40 ora, igy nagy ulönbseg nincsen.

Ginix 2014.04.29. 13:44:14

teljesen off: tud vki egy jó fogorvost edinburgh-ben? igen sürgős lenne, csütörtök du v péntek egész nap lenne jó. annál tovább nem húzom:( köszi

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.04.29. 13:44:27

@Kövérmadár [swe]: Göteborgban, a kikötöben, ingyen vitorlazas jar a Kövermadar Hercegseg utlevelevel, pecsetjevel erkezöknek :D

négyzet 2014.04.29. 14:01:52

@Kövérmadár [swe]: Miért akarsz te Afrikába menni? :) Annyira nem szereted a vudumentalitást a balkáni közegben sem ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 14:02:42

@Szpidi67 (swe):
Ami kesik, nem mulik! ;)

Gyorsan kiallitok egy passt es hajra!

A tengeribetegseg ugye nem kizaro ok? ;)

@nyuszigonosz(D):
Elhiszem, elfogadom, de fura :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 14:20:33

@négyzethálós:
Az allatokat szeretjuk es egy szafari mindenkepp be fog kovetkezni. Gondolhatod, hogy nem Szomalia kulturalis kincsei erdekelnek ;)

@Evain:
Ez az idei telre nagyon jellemzo volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.29. 14:23:57

@Turchi: te, hogyan lehet véletlenül szájba fújni a kölnit???:DD

2014.04.29. 14:26:30

@Babette_: Direkt is lehet de véletlenül bármikor DD. Még szembe is. Az is megvolt. Pl. a fújásra nem jön ki semmi és akkor elkezdem szerelni, feszegetni, stb. És akkor egyszer csak szájba lövöm magam :-)

Mr Long 2014.04.29. 14:27:40

OFF
Ezt a musort szoktatok nezni? Iplayeren is megy.
Great British Railway Journeys
Erdemes nezni, tegnap nagyon szep corki tajakat mutattak, plusz bemutatnak par helyi kajat is, ha valaki kulinaris elmenyt is akar az utazgatashoz.
ON

Mr Long 2014.04.29. 14:29:06

@Kövérmadár [swe]: A szomijaid nepviseletben toljak svedben?

nigara 2014.04.29. 14:34:18

@Kövérmadár [swe]: hááát, megint egyetértek Veled :))

Taxomükke (UK) 2014.04.29. 14:34:29

@négyzethálós: Azt akarja csinálni, mint a szomik Svédországban: semmittenni és élvezni az életet. :)

nigara 2014.04.29. 14:40:01

@mayree: Te könnyen beszélsz, aki már bennszülött vagy lassan :)
Max. kocsibérléssel tudnám elképzelni.

Shanarey 2014.04.29. 14:47:16

Afrika érdekes hely, de ott nagyon meleg van, az pedig csak tengerpart mellett elviselhető.

@házelőtthinta:

Ez van Magyarországon:

www.hrportal.hu/hr/a-munkasok-60-szazalekanak-fogalma-nincs-szakmaja-alapjairol-20140428.html

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.29. 14:50:55

nem olvastam a kommenteket.
az a bizonyos Váci utcai oltóközpont 2002-ben olyan egetverő tudatlanságot sugárzott, hogy a fal adta a másikat. pl térkép alapján se tudta az illetékes doktornő belőni Thaiföldet és Tajvant, majd maláriagyógyszereket javasolt volna mindkét helyre, meg sipákolt egy kört, hogy ilyen veszélyes helyre menni?! (Thaiföldön csak a dzsungel mélyén létezik malária, Tajvanon 40 éve nem volt.) ezekután kiszámlázott x ezer forintot "tanácsadás" címszó alatt, annak ellenére, hogy pontosan tudtam, hogy hepatitis A és typhoid oltások miatt mentem oda. remélem, azóta javult valamelyest a helyzet.

Shebelle 2014.04.29. 14:52:32

Jó kis poszt. Én is mennék, de nem merek. Pedig már egy meghivást is visszautasitottunk Elefántcsontpartra ,( csak a repülőjegyet kellett volna fizetni) miattam :( , a párom meg nem akart menni nélkülem, egyem a lelkét :). De lehet egyszer összeszedem magam....., egyszer, ugyanis a meghivás még mindig áll!

2014.04.29. 15:01:03

@Kövérmadár [swe]: nicket valtoztatsz "Dietazo Madar" vagy "Lefogyott Madar"?

Evain 2014.04.29. 15:03:51

Ja, mielőtt kijelölnék egy afrikai szafari uticélt, azért nézelődnék ebola ügyben, ugyanis ez ölég friss:
www.cdc.gov/vhf/ebola/outbreaks/guinea/

Hogy mi a valóságalapja, azt nem tudom megítélni. Valaki a környékről?

négyzet 2014.04.29. 15:08:48

@Kövérmadár [swe]: érdekel vagy sem, valamelyest biztosan kaptok abból a kultúrából, ha odamentek :)

Mr Long 2014.04.29. 15:22:28

@négyzethálós: Fog tudni AK-val lovoldozni es tulmeretezett motorral ellatott lelekmentot vezetni a hullamzo tengeren? :)

Shanarey 2014.04.29. 15:27:01

@Mr Long:

Az AK val csak az a gond hogy rettentően hangos, amúgy jó buli.

klappol 2014.04.29. 15:28:07

@QUERCUS(a favágó): Nagyon jók, köszi
@mayree: És hazamentél? :D:D

mayree 2014.04.29. 15:30:14

@charlieharper [home, sweet home]:
Egyszer csináltam ilyet, asszem a 2003-as Luxusautó magazin novemberi számában jelent meg. :)
Abban a tunéziai és azután következő dolgok voltak összeszedve.

És itt van egy régi... ez épp Egyiptom, többnyire :)
seepheerd.blogspot.com/

mayree 2014.04.29. 15:31:11

@nigara: Szerezz valakit, ketten sokkal könnyebb :)
Lehet kocsit is bérelni az sem rossz de nem olyan romis :)

klappol 2014.04.29. 15:31:51

@Shanarey(SCO): Ez nagyon szomorú, hallod. Nem tudom mi van az emberekkel, hiány a szakmunkásokban, mindenki internetezik, ennek nem lesz jó vége.

mayree 2014.04.29. 15:32:20

@klappol: Ááá. el sem mentem odáig, csak a srácok mesélték. Huszonévesen nekem a triplisec volt a legkeményebb dolog, ha elment mellettem a szódáskocsi már attól berúgtam :)

mayree 2014.04.29. 15:32:53

@klappol: Tudod mit mondott Einstein?

klappol 2014.04.29. 15:33:52

@mayree: A sok mondása melyikét kérded?? :D

Shanarey 2014.04.29. 15:34:57

@Sütemény1975:

Attól hogy lefogy, ez még nem evidens.
:-))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 15:35:11

@Mr Long:
A ferfiak tobbsege oltonyben ropja, bar nem biztos, hogy szomik.
A nok mind lepedosok.

@négyzethálós:
Ha en megyek oda, akkor ez rendben van, tudok alkalmazkodni. Afrikaban nyilvan mas szabalyok vannak.
A biztositekot az verdesi ki, amikor ok jonnek es hozzak a kulturajuk elfuseralt reszeit is (mert ellenerzesem ellenere biztos vagyok benne, hogy vannak jo dolgaik is).
Szivesen tancolok a tuz korul ott lent, de ha a tuz az ablakom alatt van eszakon, az nem fog tetszeni. :)

@charlieharper [home, sweet home]:
Nem.
De majd a masodik fazisban lehetek GyúrMadár ;)

mayree 2014.04.29. 15:35:37

@klappol: Hogy mikor lesz vége az emberiségnek :)

klappol 2014.04.29. 15:38:46

@mayree: Ezt is mondta. Szerinted mikor? én ,ég tippelni se tudok :D

Shanarey 2014.04.29. 15:39:03

@klappol:

Ennek nem, de ez senkit nem érdekelt, amikor szétverték a szakmunkás képzést, mert a diplomásnak nagyobb az ázsiója, még akkor is ha a diplomával ő sem tud hegeszteni, villanyt szerelni stb.

rezsöatya 2014.04.29. 15:39:37

@Shanarey(SCO): de! Hogy ha Nori megkeri lakasfelujitasra! :D

klappol 2014.04.29. 15:41:31

@Shanarey(SCO): Ez nagyon igaz. Nem tudom az én nyugdíjjam ki fogja megkeresni, lehet én.

Shanarey 2014.04.29. 15:41:36

@rezsöatya:

Akkor sajnálni fogom.
:-))
Utálok festeni.

klappol 2014.04.29. 15:42:23

Nah, megyek a kisfiam kosárversenyére, este vissza kuksizok.

Shanarey 2014.04.29. 15:43:24

@klappol:

Ha kihalnak a méhek, akkor pár éven belül vége az emberiségnek.

mayree 2014.04.29. 15:45:08

@klappol: Nem jól emlékeztem, ez még nem a világvége:
“I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots.”

Bár szerintem az emberiség megérett rá :)

Shanarey 2014.04.29. 15:49:25

@rezsöatya:

Tökéletes.
:-)

@mayree:

Igen, megérett rá.
De sajna a világvége minden évben elmarad.

mayree 2014.04.29. 15:52:23

@Shanarey(SCO): Azért kis világvégék akadnak ám... mindenkinek van egy :)

2014.04.29. 16:07:27

@mayree: a polgarhaboru ota nem voltam Algeriaban. Egyszer szeretnek visszamenni es sielni a hegyekben

Hari Seldon 2 2014.04.29. 16:10:49

@tableno:
Az északiak ritkán tévednek ha munkáról van szó.
Nem olyan link népség, hogy csak azért csökkentik, mert nem akarnak dolgozni.
Majd meglátjuk körülbelül 10 év múlva. Akkor már látjuk az eredményt.

mayree 2014.04.29. 16:13:03

@Shanarey(SCO): Csak húnyd le a szemed... ott van az... mögötte :)
Az enyém ilyen:
mayree-uh-uh.blogspot.com/2008/11/ma-megint-elmentem-vilg-vgre.html

mayree 2014.04.29. 16:15:11

@charlieharper [home, sweet home]: A hegyekben sosem jártam, de dolgozott nálunk néhány srác onnan. Fehérbőrűek, "kebil"-ek és kikérték maguknak ha arabnak hívták őket. Ők meséltek a hóról meg mindenről...

Hari Seldon 2 2014.04.29. 16:28:35

@mayree:
Állítólag a Zidane is onnan van. A Kabilok sokkal kevésbé vallásosak, mint az arabok. Van saját ABC-jük is. Kabilföldön gyakorlatilag csak kabillal és franciával jobban el lehet lenni, mint arab nyelvvel.
De erről inkább ti tudok többet mondani Charlie-vel.

(én is csak Zidane miatt tudok róluk)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.29. 16:31:28

@tableno: Ez a munkaido erdekes kerdeskor.

Bar en meg nem eltem akkoriban, de kollegak meselik hogy a szamitogep megjelenesekor mennyire be volt zsongva mindenki hogy uuuu, mostmar a szamitogepek fognak dolgozni helyettunk, mi meg csak szonyukalunk a fuggoagyban, aztan nem igy lett.
Az internet megjelenesevel ujra, nem kell majd dolgozni, a vilaghalon minden rogton megtalalhato lesz, mindenki csak felveszi majd a fizeteset, amit a szamitogepek kitermelnek es szabad lesz mindenki, nem igy lett.

Szerintem az alanyi jogon jaro jovedelem is ugyanilyen baromsag lenne, de nem is ez a lenyeg.

Az a lenyeg, hogy kell az embereknek a munka mert kulonben unatkoznanak. Legyunk oszintek, a tarsadalomnak kevesebb mint a fele tudja kitolteni az idejet aktiv pihenessel, hobbikkal es tanulassal, onfejlesztessel. Szerintem tobb mint az emberek fele csak nezi a TV-t, esetleg youtubeon bamul fail compilation videokat es valami ragcsat zabal naphosszat. Engem teljesen lesokkolt, amikor hallottam hogy Mo. az atlag valami napi 3.5 ora TV-zes...

Szoval en azt mondom, hogy talan a napi 8 orat meg lehet probalni lecsokkenteni napi 6 orara (es ennek sok ember meg orulne is) es az meg talan tarthato, de az ala nagyon veszelyes menni mert az emberek tobbsege szerintem nem tudna mit kezdeni annyi szabadidovel... ergo ha csak napi 4 ora lenne a munkaido, akkor rengetegen vallalnanak egy 2. poziciot is, akkor meg ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk. Napi 8 ora munka, es nem jut mindenkinek munkahely. :P

(Az en kis utopisztikus vilagkepemben 5-10 000 fos kommunakban elnek az emberek es a napi 6 ora munka melle van napi 1-2 ora kotelezoen valaszthato onkentes munka (hazepites, mezogazdasagi idenymunkak, kozteruletek karbantartasa, kozos sutes-fozes a falunepnek, stb.). :) )

blackhairlady 2014.04.29. 16:31:33

@Shanarey(SCO): "De sajna a világvége minden évben elmarad."
Nem mondd, hogy sajna, en meg azert szeretnek itt lezengeni egy par evet, vannak jo terveim a nyugdijas koromra:)

mayree 2014.04.29. 16:33:04

@Hari Seldon 2:
Így van, sokat én sem tudok róluk mert mi délen dolgoztunk végig, a Szaharában.
De érdekes volt látni Marokkóban a berbereket, akik szintén elhatárolódnak az araboktól, saját nyelvük és rovás írásuk van. Lehet hogy az a nép húzódott át nyugatra?

Hari Seldon 2 2014.04.29. 16:34:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Miért raktad zárójelbe a végét? Egész jó ötlet lenne.

Hari Seldon 2 2014.04.29. 16:40:12

@mayree:
Akkor viszont azt gontolom, hogy a Kabilok még a Vandálok leszármazottjai akik Róma bukása körüli években mentek arra. (ez számomra megmagyarázná a sokkal fehérebb bőrüket, amit most említettél, és nem tudtam)
Itt nálunk is az algériaiak legalább 20-30% kabil származású. Ők tudnak legjobbat integrálódni.

mayree 2014.04.29. 16:44:30

@Hari Seldon 2:
Meglehet, és van benne logika.
Afrika egész északi részrére ez jellemző szinte... Tunéziában csak néztünk amikor a kék szemű szőke hajú északi nőket láttuk. Akkor a vikingekre tippeltünk, mint ősökre.

tableno 2014.04.29. 16:45:27

@Hari Seldon 2: Nem azt mondom, hogy biztosan rossz az ötlet, csak azt, hogy ahol eddig megpróbálták (Franciaország), ott nem igazán vált be. De lehet, hogy az északiak majd okosabban csinálják (bár szkeptikus vagyok, mert nem vagyok biztos benne, hogy a versenyképességi előnyük akkora a németekhez képest, hogy kivédjék a negatív közgazdasági hatást).

tableno 2014.04.29. 16:48:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: a technikai fejlődéssel leginkább a munka jellege változik, nem annyira a mennyisége. Illetve csökken az is, de ennek főleg az a hatása, hogy kevesebb embert foglalkoztatnak, nem az, hogy ugyanannyi kevesebbet dolgozik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.29. 16:51:55

@Hari Seldon 2: Azert mert azt hiszem a Fold mar most is tul nepes ahhoz, hogy az emberek kis falvakban eljenek (es ez a szam meg csak noni fog egy darabig).

De en amugy ezt a modszert favorizalom. Szerintem evidens, hogy az emberi faj is olyan az ember szemeben, mint barmelyik masik 'commodity'. Akkor ertekes, amikor ritka. Amikor egy nagyvarosban tapossatok egymast a fajtarsakkal, akkor ertheto hogy az egesz olyan szemelytelen es a pokolba kivanod az osszes tobbi embert. Ugyanakkor, amikor kis faluban elnek az emberek, ahol a kovetkezo telepules 50 km-re van, akkor hirtelen mindenki olyan kedvesse es segitokessze valik. Szerintem mindenki ismeri ezt a jelenseget. :)

Szoval en emiatt (meg mert kiabrandultam a nagyvarosokbol par eve) a falusi eletmodot favorizalom, ahol szerintem ezek a valaszthato onkentes tevekenysegek szorosan osszekovacsolhatnak a kis falut es egy igazi lakokozosseg, amolyan regi stilusu kommuna lehetne belole, ahol mindenki ismer mindenkit es segitenek hogy ha valaki raszorul (nem gaz ha a biztosito nem fizet a leegett hazra mert a falunep segitenek felepiteni az ujat). Ahogy amugy ez mukodott kb. 100 evvel ezelott is.

De felek ehhez tul sokan vagyunk. Nomeg aztan tudom, hogy nem mindenki vagyik ilyen eletformara, sokan szeretik a nagyvarosi porgest. Csak nekem vannak ilyen Rousseau-i "urbanista tarsadalom"-ellenes beuteseim. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.29. 17:37:42

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: inkább emelni kéne 10re.
túlságosan ráérnek az emberek minden hülyeségre.
csak nézz körül.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.29. 17:58:17

@klappol: A cikk egy adott szakmáról, azon belül egy adott üzemről szól, a címe meg egy szép nagy általánosítás. De persze tudom, hogy itt még a szar is büdösebb, mint máshol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 18:06:21

@Babette_:
A buta ember raer, a celtudatosnak pedig semmire sincs ideje.

El tudam tolteni azt a +2 orat ertelmesen, akar anelkuk, hogy egy pillanatra is leulnek.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Tudod mi a baj ezzel a megmosom a hatad, ha megmosod az enyemet dologgal? Hogy ez csak addig mukodik, mig elvarasaid vannak. Abban a pillanatban, hogy vissza kellene adni, ugyis a pofahuzas megy. Akkor meg inkabb hagyjuk, megcsinalom egyedul vagy fizetek erte.

Az ilyen kommunak megolik az egyeni, specialis vagyakat.

mayree 2014.04.29. 18:16:11

@Babette_: Nekem 12 a hivatalos. Abból dolgozom 1-et, ha minden okés :)

Papagály (törölt) 2014.04.29. 18:45:43

viccország, azaz mese a kiváló, magasan képzett magyar munkaerőről

Nettó 300 ezret fizet a cég, még sincs elég munkaerő
2014. április 29. 17:29

A szakiskolában soha nem hegesztettek, mert az iskola nem tudta megvenni a munkához szükséges gázt - derült ki egy magyarországi telephelyet létesített német cég álláshirdetésére jelentkezők jó részéről, írja a nol.hu. A lap szerint a német cég 600 magyar pályázót tesztelt, nagy részükről azonban az derült ki, hogy a szakmájuk alapjaival sincsenek tisztában. Súlyos szakemberhiány van Magyarországon, pedig a cég nettó 300 ezer forintot kínál a hegesztőknek, a jó szakemberek azonban inkább külföldre mennek.
www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/netto_300_ezret_fizet_a_ceg_meg_sincs_eleg_munkaero.198412.html

Papagály (törölt) 2014.04.29. 18:46:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Szerintem evidens, hogy az emberi faj is olyan az ember szemeben, mint barmelyik masik 'commodity'. Akkor ertekes, amikor ritka. Amikor egy nagyvarosban tapossatok egymast a fajtarsakkal, akkor ertheto hogy az egesz olyan szemelytelen es a pokolba kivanod az osszes tobbi embert. Ugyanakkor, amikor kis faluban elnek az emberek, ahol a kovetkezo telepules 50 km-re van, akkor hirtelen mindenki olyan kedvesse es segitokessze valik. Szerintem mindenki ismeri ezt a jelenseget. :)"

biztosan ismeri mindenki, de remélhetőleg senki sem hiszi komolyan, hogy a magyarázatodnak bármi köze van a valósághoz. :)

klappol 2014.04.29. 18:48:47

@Shanarey(SCO): A méhek???? .............isten mentcs, nekik nem szabad kihalniuk.

@mayree: Kár, hogy valamikor be is fog következni, de rálr még. :D

@blackhair-lady: Azon leszek, de nem szomorító, hogy ezek mennek. :(

Hari Seldon 2 2014.04.29. 18:49:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Én egyáltalán nem félek a túlnépesedéstől.
Nézd: A csóri Banglades ellátja magát rizzsel, pedig a lakkossága szerintem legalább megtízszereződött 100 év alatt.
50-60 éve ott még nem tudták ellátni magukat.
Magyarul, a termésátlagok gyorsabban növekedtek, mint a lakosságuk.
Szóval nem tudjuk, hogy ez meddig tartható, de 20-30 éve is azt gondolták, hogy nem tudják ellátni. Aztán mégis sikerült.

klappol 2014.04.29. 18:52:16

@zöldeketbeszélek: És mi szülők még is megpróbáljuk a gyermekeinknek a jót és az őszinteséget tanítani. Közben eltitkolunk az ők kedvéért sok mást. De ez egy jóhiszemű titkolás, ....de.... nem őszinte. Nehéz.

mayree 2014.04.29. 18:55:09

@klappol:
Ha megvárjuk hogy az a durván nyolc fénypercnyire lobogó csillag intézkedjen, akkor van elég időnk, akár a Háború és békét is kiolvashatjuk. Többször is. Mert a Nap tuti el fog intézni bennünket vagy így, vagy úgy.
A méhek veszélyesebbek, nélkülük lenne 4 évünk mielőtt valami zs kategóriás filmben főszerepet kapna mindenki.

nyuszigonosz 2014.04.29. 18:55:18

@rezsöatya: :-) Ez inkább egy éhes keselyü.

klappol 2014.04.29. 18:57:25

@mayree: Ez teljesen így van, a méhek helyett meg majd futkározhatunk mi emberek beporozni. Lesz majd beporzó világbajnokság. :D

Inkább soha.

mayree 2014.04.29. 18:58:04

@Papagály:
Nem is olyan régen egy széjsebésszel utaztam haza Londonból, ott nyitott klínikát. Közben itthon is van neki egy. Globalizáció?

mayree 2014.04.29. 19:01:43

@klappol:
Arra annyi lesz a munkanélküli hogy kétszer is beporoznak mindent. A végén még megtanulnak mézet is csinálni :)
(Ööö... na az gusztustalan :))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.29. 19:06:27

@zöldeketbeszélek:

"A gyümölcsfajok megporzó rovarfaunáját egyedsűrűség és fajszám tekintetében is az eutroph megporzó rovarok, a méhalkatúak uralják. Legjellemzőbb méhalkatú viráglátogatók a mézelő méhen kívül a poszméhek (Bombus, Halictus, Lasioglossum, Osmia fajok) nőstényei."
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/integralt/ch07s08.html

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.29. 19:08:27

@Papagály: Neked is akkor: egy adott cég, egy adott szakma. Egy szenzációhajhász, általánosító cikk.

**mimi** 2014.04.29. 19:15:29

@Turchi:
voltam, Tunéziában, és Egyiptomban Kairóban és Sharmban, ahol baromi beteg lettem a gyerekkel együtt, pedig mondták, hogy igyam a vodkát rendszeresen. :)

mayree 2014.04.29. 19:16:49

@zöldeketbeszélek:
Jajmá, ezt mi is tudjuk, de olyan jó rettegni picit :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.29. 19:20:46

@mayree:

Berber rovásírás? Ábécé az, azaz könnyebb az arab írásnál, ami abdzsad..

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.29. 19:24:36

@Kövérmadár [swe]: En nem igy latom.

"Tudod mi a baj ezzel a megmosom a hatad, ha megmosod az enyemet dologgal? Hogy ez csak addig mukodik, mig elvarasaid vannak. Abban a pillanatban, hogy vissza kellene adni, ugyis a pofahuzas megy."

Ha ez igy lenne, akkor nem letezni semmifele charity szervezet meg onkentes munkasok. Pedig vannak boven.

"Az ilyen kommunak megolik az egyeni, specialis vagyakat."

Miert olnek meg? En nem kommizmusrol beszelek, nem azt mondom hogy mindenkinek majd a nep ugyanolyat hazat fog epiteni. Dehogyis. Isten ments. Ez csak amolyan kiegiszites a kapitalizmusban, leginkabb a raszorulok reszere. Ha nem akarsz egy konkret szemelynek segiteni, akkor bepattansz reggelente a hokotroba es eltolod a kornyekrol a havat vagy szetfuriszelitek az uttestre dolt fat (cserebe ennyivel kevesebb adot fizethetnel).

Ennek ellenere a penz lenne az elsodleges fizetoeszkoz termeszetesen. Ez csak amolyan szocialis vedohalo illetve egy kis kozossegi munka. Szerintem jo lenne egy rendszer, ami kicsit osszekovacsolja az embereket illetve tok jo lenne peldaul a gyereknek megtanitani hogy mennyire buzinehez egy betort ablaktablat kicserelni a kirakatban, igy talan nem rongalnanak annyit... vagy megis... nem tudom.

Igazabol mindegy mert ilyen szerintem ugysem lesz, ez csak egy olyan utopia (nekem). :)

@Hari Seldon 2: En kicsit szkeptikusabb vagyok, de remelem, hogy neked legyen igazad. :)

@Papagály: Akkor szerinted mivel magyarazhato? Szerintem az emberi faj is csak egy 'commodity' es egyeni tureshatartol fuggoen egy ido utan szinte mindenkibol elotor a tomegundor. Szerinted?

2014.04.29. 19:31:01

@**mimi**: Vodka+gyógyszer+mindenféle csapvíz elkerülése, máshogy nem megy.

mayree 2014.04.29. 19:34:03

@zöldeketbeszélek:
Oké, betudom fiatal korodnak :D

(nekem is az első dolgom utánanézni hoax gyanús dolgoknak, csak én az angol nyelvterületet preferálom, na nem a nyelv miatt, de általában nagyobb a referencia mint a magyar esetén. Pl a sok közül egy: quoteinvestigator.com/2013/08/27/einstein-bees/ :))

2014.04.29. 19:34:13

@Chang Yai: Mi a nagyvárad téri nemzetközi oltóközpontba járunk, ott nagyon odafigyelnek mindenre szerintem, na meg előre átnéztem én is mi várható. Aprólékosan kikérdeztek, hova, merre, meddig, minek, stb. És tudták a földrajzot is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.29. 19:42:48

@Shanarey(SCO):
Ezt teljesen alá tudom támasztani.
Az én szakmámhoz csak egy gyorstalpaló tanfolyam kell.
Van is annyi gépkezelő Magyarországon hogy Dunát lehet rekeszteni velük.
Jaa hogy gépet csak az anyósuk keresztanyja látott közelről...
Na és?

klappol 2014.04.29. 19:46:45

De ez szerintem csak nem igaz : "A munka az egyetlen, ami értelmet ad az életnek."

ezt is Einstein fogalmazta. ezen lehetne vitatkozni, vagy???????????

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.29. 19:49:36

@Kövérmadár [swe]:
Képzeld Madár mi történt.
Egy szomállal dolgozok együtt. Jó, már két hónapja de ma derült ki.
Mérnök a csávó.
Ez nem bantunéger inkább az etióp rasszra hajaz.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 20:00:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Amikor egy nagyvarosban tapossatok egymast a fajtarsakkal, akkor ertheto hogy az egesz olyan szemelytelen es a pokolba kivanod az osszes tobbi embert. Ugyanakkor, amikor kis faluban elnek az emberek, ahol a kovetkezo telepules 50 km-re van, akkor hirtelen mindenki olyan kedvesse es segitokessze valik. Szerintem mindenki ismeri ezt a jelenseget. :)"

nem hiszem, hogy falun mindenki kedves és segítőkész.
de aki mégis, az sem azért, mert kisebb a lakóhelyén a népsűrűség.
ha kedvesebbek és segítőkészebbek, akkor annak az az oka, hogy mindenki sokkal jobban ismer mindenkit, mint városon.
a játékelmélet elég jól magyarázza a dolgot. egymást követő tranzakciók sorozatát bonyolítod ugyanazokkal az emberekkel, ergo: mód van a szankcionálásra. az emberek joggal számíthatnak rá, hogy ha gazemberként viselkednek, az nem marad megtorlatlanul. ugyanígy: ha rendes emberként viselkednek, az sem marad jutalom nélkül.
ezzel szemben butapesten nyugodtan belevizelhetsz a dunába, soha nem fogod többé látni azokat, akik rajtakapnak (vagy ha mégis, nem fogtok egymásra emlékezni), ergo nincs mód rá, hogy pl. kiközösítsenek.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 20:00:58

@Herr Géza: elég lassan reagál a hírekre a rádiód. :) pár napja olvastam a sztorit, de elég elszigetelt egyedi esetnek tűnt, amit felkaptak:
www.spiegel.de/karriere/ausland/schweden-goeteborg-will-sechs-stunden-arbeitstag-einfuehren-a-964791.html

nekem érdekesebb volt a porsche tapasztalata, ahol felkínálták az embereknek, hogy több fizetés vagy kevesebb munka (a kedvező termelékenység-javulásra válaszul - igen, ez is a hanyatló nyugat, ahol kizsigerelik a munkást :) ). aztán kicsit meg is lepődtek, hogy a fiatalok közül is milyen sokan választották a kevesebb munkát (eredetileg arra számítottak, hogy főként a 45 feletti korosztály kíván majd élni e lehetőséggel).
derstandard.at/1381369203742/Porsche-Mitarbeiter-muessen-weniger-arbeiten

Shanarey 2014.04.29. 20:05:56

@diggerdriver:

Na és.

Agyar ország jól teljesít.

**mimi** 2014.04.29. 20:11:06

@Turchi:
nem ittunk csapvizet, fogat is ásványvízben mostunk, valószínűleg a zöldséget, gyümölcsöt moshatták meg csapvízben amit megettünk.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 20:11:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Szerintem az emberi faj is csak egy 'commodity' "

ez elég szélsőséges, individualista álláspont. :)
a szolipszizmus jut róla eszembe, miszerint egyedül én létezem a világban, minden csupán elmém játékának terméke. de te mintha nem gondolatkísérletként tekintenél a kijelentésre. :)

persze, egyéni szemszögből lehet, hogy úgy néz ki a dolog, hogy a többi ember csupán berendezés a "porcelánboltomban". esetleg dekoráció.

mayree 2014.04.29. 20:13:19

@klappol:
Itt elvileg források is szerepelnek:
einstein.biz/quotes.php

mayree 2014.04.29. 20:17:38

@Papagály:
Amikor Algériában kezdtün dolgozni akkor megkérdezték itt is hogy rövidebb dekádok (eredetileg 6 hét munka és 3 hét szabad), vagy bónusz. Mi mondtuk hogy rövidebb dekádok és bónusz. Erre mi történt?
Megkaptuk a bónuszt és egy ideig beoszthattuk az időnket ahogy kényelmes volt. Aztán eltelt 3 év és újra visszaállt szigorú 6:3.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 20:18:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Szerencsés vagy, jobbak a tapasztalataid az emberekkel kapcsolatban, mint nekem :)
A jelenlévők persze mindig kivételek ;)

Az "én" utópiám Asimov Solaria nevű bolygója. 20.000 ember egy planétán! Micsoda csoda lenne?!

@diggerdriver:
Hát őt sem a svéd Mirgationsverket tartja el, annyi szent... akiket én "ismerek", azok nem pont mérnökök :)

klappol 2014.04.29. 20:18:23

@mayree: Na most ez írtó klassz, hogy nem tudok angolul :D:D:D a Googlit nem fogom fordítónak használni, mert hoz 1 csomó baromságot. Németes vagyok :D mondjuk ezt + te nem tudtad. :)))))))))))))))

2014.04.29. 20:19:59

@diggerdriver: marmint sved?
Hogy ertel haza?

mayree 2014.04.29. 20:21:26

@klappol:
Ez lesz az:

“Work is the only thing that gives substance to life.”

—Albert Einstein --- To son Hans Albert, January 4,1937.

2014.04.29. 20:21:29

@**mimi**: Ezt mondtam én is, csapvíz nem. Az nem csak ivással kerül be ugye DD

2014.04.29. 20:24:20

@mayree: mikor mesz legkozelebb Algiersbe?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 20:27:23

@mayree:
Az avatárodon te vagy azzal az olajággal? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.29. 20:28:30

Na szóval...

kepkezelo.com/images/faku8i663mgqt4qudn.jpg

Kiváló poszt volt.
Csak a hasznos információkra összpontosított minden sallang nélküli írás.
Jogosan kapta meg mindenkitől a dicséretet.
Csak halkan kérdezném meg hogy ilyenkor hol vannak azok akik szerint mi megalázzuk ledorongoljuk és földbe tapossuk az ide posztolókat.
Megjegyzem hogy mai posztunk írója bizony megjárta itt a poklot és a mennyországot sőt legelőször a poklot, és mégis ideírta sokadik posztját egyre javuló minőségben.
Így is lehet.
Az első posztja mai napig elrettentő példaként van emlegetve és a legrosszabb írás kitüntető címet viseli.
Amúgy egy jó arc a figura, tök jó humorú nem az a sértődékeny fajta.
Remélem megjelenik itt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.29. 20:33:11

@charlieharper [home, sweet home]:
Nem nem. Tényleg szomál és tényleg mérnök.
Csak nem az a pampulaszájú bantunéger rasszból való hanem inkább az északibb etiópokhoz hasonló arcú ember.

Kocsival járok már fél éve és a kertek alatt jövök haza 60db fekvőrendőrön keresztül de egy fél óra alatt itthon vagyok.

mayree 2014.04.29. 20:37:36

@charlieharper [home, sweet home]:
Nem tudom, de szerintem nagyon sokára... most úgy tűnik hogy Irak után Jemen jön, de lobbizok Kenyába :)

Amennyire tudom a CGG dolgozik most Algériában.

mayree 2014.04.29. 20:39:21

@Kövérmadár [swe]:
Igen, két éve Afganisztánban ilyennel hessegettük a legyeket :)
Nem tudom honnan szedte elő vagy hogyan került ide, mert nem használom már sehol :)

blackhairlady 2014.04.29. 20:39:32

@Kövérmadár [swe]: En 10 fovel stipi-stopi:) (Vagy nem nalad kell jelentkezni a fennmaradasra?:D)

blackhairlady 2014.04.29. 20:42:47

@diggerdriver: Ja persze, mert mindenki lapitott tegnap is meg ma is a vasarnapi harmadfoku ejnyebejnye utan:))) Varjal csak egy hetet aztan mindenkinek kinyilik ismet a csipaja:))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 20:44:15

@blackhair-lady:
Az én életemben még valószínű nem lesz semmiféle kolonizáció, de felírtalak, hátha ;)

2014.04.29. 20:44:18

@diggerdriver: szeretnek vegigmenni a fekvorendorokon egy markoloval es mind feltepni

blackhairlady 2014.04.29. 20:50:38

@Kövérmadár [swe]: Jut eszembe, tegnap visszaneztem az AR-t, Svajcban voltak, tobb reszen is svajcnak. Lelegzetelallito volt a taj, a hegyek, a mento kutyusok, a hazak, a nagy ho. A vegen Svajc legmagasabb pontjan volt a befuto, latszott, hogy a sz@r is belejuk fagyott olyan hideg volt, fujt a jeges szel. De a nappalibol nezve csodas volt:)
Az elso helkyen befuto paros tudod mit nyert? A legujabb, meg nem forgalmazott 2015-os Musztangot.

Mrs. Clayton 2014.04.29. 20:53:45

@charlieharper [home, sweet home]: nálunk ilyen négyzetes bubok vannak azokat pont meg lehet közölni, épp egy tengelynyi szélesek így én 50-el megyek át rajtuk :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.29. 20:55:54

@blackhair-lady:
Szerintem meg most béke és nyugalom van a blogon.
Letisztultunk. (most fürödtem)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.29. 20:57:15

@charlieharper [home, sweet home]:
Talán inkább átvállalnám én Charli, mégiscsak hatékonyabb lenne.
Dögöljön meg aki kitalálta.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.29. 20:57:38

@Papagály: En nagyon nem igy latom, dehat nyilvan egy vilagnezetet nem is lehet kifejteni 2 bekezdesben. De amugy mar jopar baratommal beszelgettem mar errol es hasonlokeppen lattak ok is.

Ugyanakkor, ha visszaolvasol, odairtam hogy tisztaban vagyok vele hogy nem mindenki gondolkodik igy. Es ugy kezdtem a mondatot hogy ez az en sajatsagos vilagkepem. Nyilvan mindenki abbol indul ki, ahogy o latja a vilagot.

De hozzatartozik az igazsaghoz, hogy amugy az egesz emberi fajt (es ebbe en is bele tartozom, tehat magamat is) nem tartom tul sokra. Eleg elcseszett egy faj vagyunk szerintem, de mindegy. Nyilvan, tisztaban vagyok vele, hogy ezzel a nezetemmel meg kisebbsegben vagyok. De semmi baj, nem vagyunk egyformak szerencsere. :)

@Kövérmadár [swe]: Tudod jol, hogy az emberi fajban igy osszessegeben nekem sem nagyon van bizodalmam. De szerencsere baratomnak tudhatok par igazan jo embert, akik szerintem a megfelelo iranyba viszik a vilagot. Csakhat az aranyok... ezekbol az emberekbol kevesebb van, mint feher hollobol...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.29. 21:05:02

@Papagály: "a játékelmélet elég jól magyarázza a dolgot. egymást követő tranzakciók sorozatát bonyolítod ugyanazokkal az emberekkel, ergo: mód van a szankcionálásra. az emberek joggal számíthatnak rá, hogy ha gazemberként viselkednek, az nem marad megtorlatlanul. ugyanígy: ha rendes emberként viselkednek, az sem marad jutalom nélkül. "

Jo, akkor mas az oka a dolognak (en sosem tanultam szociologiat, elfogadom), a lenyeg, hogy a vegeredmeny ugyanaz.
Hangsulyozom ismet, hogy nekem. Tudom hogy nem mindenki akar kis kozossegekben elni. Es szamos gazdasagi szempontbol sem elonyos.
De ez csak egy sajat kis utopia es almodozas volt, szerintem kar nagyon belemenni a reszletekbe. :)

2014.04.29. 21:05:46

@Jess G: nem falun laksz
@diggerdriver: en mar a molotovon is gondolkoztam. A gumi eg

mayree 2014.04.29. 21:08:39

@Kövérmadár [swe]:
Rúgd már oldalba gyengéden azt a zászló számlálót... Irak sehogy sem akar föltűnni rajta :)

Papagály (törölt) 2014.04.29. 21:11:42

@charlieharper [home, sweet home]: pedig hidd el, jobb naponta 60 fekvőrendőrön keresztülmenni, mint ha rajtad menne keresztül naponta egy rendőrszázad.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 21:11:42

@mayree: This one sounds better:
Substance is the only thing that gives work to life. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.29. 21:13:18

@charlieharper [home, sweet home]:
Ahol én járok aszfaltból vannak. A fele csík a másik fele négyzet, mikor melyik utcába vagyok.
Harmadikig tudok felkapcsolni de azt már nem szereti a kettes meg sok neki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.29. 21:14:12

@Papagály:
Olyan opció nincs hogy mindkettőt kihagynám?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 21:19:16

@mayree:
Ott van az :)
53. Iraq 2 10 hours ago

@charlieharper [home, sweet home]:
Az égő gumiért a környéken lakók egészen biztosan hálásak lesznek :)

mayree 2014.04.29. 21:21:58

@Kövérmadár [swe]:
Hajjon meg a lovam, ha látom! :)
De ha ott van akkor ott van :)

2014.04.29. 21:24:11

@diggerdriver: a masik nagyszeru dolog ma, hogy a tube strike alatt 8 kocsi helyett 4 kocsibol allo vonatokat tett be a First Crapital Connect. Mert, miert ne?! Csak dupla annyi ember hasznalna ma a vonatot

2014.04.29. 21:25:17

@mayree: akkor te most legalabb nem a rothado Nyugaton vagy, hanem a viragzo Keleten.

mayree 2014.04.29. 21:28:48

@charlieharper [home, sweet home]:
Az igaz, Kurdisztán baromira fejlődik! Ellenben a rothadók fizetnek :)

Shanarey 2014.04.29. 21:31:10

@charlieharper [home, sweet home]:

Naná, nehogy rászokjanak a vonatozásra.
:-)

klappol 2014.04.29. 21:32:35

Én már nem tudok lépést tartani veletek. :D

Jóccakát,........... Ti ma szolídan posztolgatók. :D:)))))))))))))))

Shanarey 2014.04.29. 21:33:50

@klappol:

"Nem írok nem olvasok......" ?
:-))))

mayree 2014.04.29. 21:40:27

Jééé, megtaláltam hol lehet változtatni :)

Papagály (törölt) 2014.04.29. 21:43:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
egészen biztos vagyok benne, hogy nekem sokkal negatívabb képem van a kultúránkról, mint neked. ha elég felkészült lennék, azt hiszem, már rég tettem volna az eltüntetésünkért. ;)

amúgy szerintem is a kisközösségeké a jövő. ezt még talán az összeesküvéselmélethívő és hanyatlónyugat-prófétáink se tudják. pedig ez végre egy pozitív állítás lenne a sok szenvelgés és nyavalygás után.

van a kedvenc írómnak egy fontos tézise: nem a fajjal van baj, csak a kultúránkkal. kultúránk látszólag a legsikeresebb kultúra a fajon belül. elég sikeres volt az elmúlt párezer évben ahhoz, hogy csaknem totálisan felszámolja a versengő kultúrákat. ki tudja, talán már a mi életünkben örülhetünk a mű megkoronázásának, s közösen tesszük fel az i-re a pontot. ;)

pont a napokban olvastam egy friss kutatást, miszerint néhány madárfajnak kifejezetten jót tett csernobil. nem csak azért mert a mindent elözönlő hominidák végre eltakarodtak a környékről - vagy legalábbis jól megritkultak -, hanem kifejezetten pozitív élettani hatásokkal jár számukra a magasabb sugárzás (jót tesz az antioxidánsaiknak ;) ):
www.haaretz.com/news/features/.premium-1.587808

mayree 2014.04.29. 21:48:23

@Shanarey(SCO):
Hogy maga miket tud! :)

Cartman, csak nem találom :D

2014.04.29. 21:48:28

@Papagály: te HaAretzt olvasol? De, miert?

2014.04.29. 21:56:04

A mai nap olyan unalmas volt,mint egy Mesterházy beszéd.

tucano 2014.04.29. 21:56:26

@blackhair-lady: bocsánat a tegnapi álláskeresős kérdésedet csak most láttam: nem Magyarországon volt, ez a hülye kérdés benne lehet a HR Almanachban.
@charlieharper [home, sweet home]: "amúgy szerintem is a kisközösségeké a jövő" biztosan kibucnyik :D

Papagály (törölt) 2014.04.29. 21:57:28

@mayree: akkor te egy anti-Kerouac vagy. off the road.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.29. 22:07:26

@mayree: Na látod, megy ez! Csak ügyesen! :-P

mayree 2014.04.29. 22:09:28

@Papagály:
Neeem, KerouacGinsbergBrautigan vagyok :D

mayree 2014.04.29. 22:11:51

@sodalisO [eng]:
Na jó de tényleg gőzöm sem volt arról honnan az ördögből szedte azt a fotót... Néha csak klikkelgetek, aztán elunom, később el is felejtem azt a sok mindenféle kapcsolatot meg mindent. Valamelyik nap is grúziai fotók jöttek elő, azt sem tudtam mikor raktam föl és hova.
Csudavilág ez az internet egy individualistának :)

Shanarey 2014.04.29. 22:13:05

@mayree:

Ez is belefér az én ízlésvilágomba az olvasás terén.

Sajnos a könyveim otthon bujkálnak még egy pár évig.
:-(

Fahim 2014.04.29. 22:15:11

Köszönöm a kedves hozzászólásokat. Jó újra a határátkelő blog levegőjét szívni:)

Fahim 2014.04.29. 22:16:52

@maxval a gondolkodó birca: Hogy elismerem e Szomáliföld létezését nézőpont kérdése. Szomáliföld az ENSZ és a nemzetközi jog szerint csak egy illuzió és csak Szomália létezik. A Szomáliföldön(mely egykor brit gyarmat volt) élők azonban annyira hisznek Szomáliföld létezésében hogy saját zászlójukat lengetik, saját pénzükkel fizetnek és saját parlamentükben üléseznek. Olyan az egész mint egy színdarab.

Shanarey 2014.04.29. 22:18:31

@Fahim:

Na ez az amit a sok "okos" nem ért.
Ami jó abba nehéz belekötni, na meg akkor minek is.......
:-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.29. 22:18:44

@mayree: Én imádom csereberélni, van egy óriás mappám, abban vannak a kedvenc , válogatott képeim! Jókat szórakozgatok!
Hááát, internet....igen....hasznos.....szerencsére én szoros határokkal használom, így ügyesen kézben is tartom a dolgokat! Nekem egy eszköz, ami sokszor segít, néha szórakoztat, de ennyi én nem több. :-)

Fahim 2014.04.29. 22:20:10

@Evain: Érdekes dolog a fosás, belőlem valahogy Kairó hozta többször ki a legcifrább cifrafosást. Szerintem a legjobb taktika hogy igyekezzünk olyan kaját enni ami frissen készül, az utcai kifőzdék nagy előnye hogy gyorsan cserélődik a kaja. Plusz bízzunk Allahban, hogy nem szerelmes se a szakács, se a hentes:)

mayree 2014.04.29. 22:20:11

@Shanarey(SCO):
Örülök neki...

Én cipelek amit tudok elektronyos formában, bár képernyőn nem szívesen olvasok regényt. Kell a papír...

mayree 2014.04.29. 22:27:14

@Fahim:
Tunéziában az emberi ürülékkel (is) trágyázott dinnye volt főként a ludas, merugye az felszívja az öntöző vizet is. Persze néha érezte az ember hogy nem kóser, de viszonylag ritkán fordult elő, öt év alatt egyre emlékszem.

mayree 2014.04.29. 22:32:33

@sodalisO [eng]:
Olyan mint a smink? :)
Én mindig rajta lógok mert a google earth a napi munka része, és pár percenként végigsöpröm a híreket, fórumokat, email listákat. Persze a táborokban a műholdas net nem a sebességről híres, de örülünk annak ami van.
2000 környékén a sivatagból hetente tudtunk 10 percet telefonon tölteni :)

2014.04.29. 22:33:30

@tucano: en ilyet nem mondtam. A Don, talan

Muscari 2014.04.29. 22:37:41

@lexrex: a kommentek lehet, de a poszt az jo volt. En sem hiszem, hogy megyek Afrikaba, kiveve az eszaki reszeket (Hurghada es tsai). Bar arra a ferjem azt mondta, hogy az nem is igazi Afrika.
Azert olvasni jo volt, a hasmarsot meg elje at mas ;-)

Papagály (törölt) 2014.04.29. 22:39:21

@charlieharper [home, sweet home]:
ez a legmegbízhatóbb héber nyelvű újság, mást nem is veszek a kezembe.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.29. 22:44:42

@mayree: Hehe ,nagyjából pont, olyan mint a smink! :-))
Persze, az azért más ha te nem műkedvelésből" használod. Akinek a munkájához elengedhetetlen, annak bizony lógni kell a szeren rendesen.
Én max ilyenkor nézek be ide , persze igaziból azért kapcsolom be mert a tesóimat űzöm, vadászom esténként a skypon vagy a facen. Ilyenkor összecsattogunk, én meg közben ha van türelmem benézek a HÁ-ra.
Nálam elég röhejen fest a "Legutóbbi helyek" mappa. :-D
5-6 oldal van látogatva napi szinten, ebben benn van a FB, Gmail, HÁ,Index hírek, Vintage fun, és a Youtube,Néha pár szokásos blogra bekukkolok még, de csak ha van időm......:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 22:44:53

@mayree:
Nem a kinti listban, hanem ha rákattintasz a cuccra, akkor kijön egy részletes statisztika. Ott a "Flags" alatt a 2. oldalon lesz.

Szerintem te vagy az első látogató onnan :)

nyuszigonosz 2014.04.29. 22:48:07

@Fahim: Ez egy jó írás volt. Én Afrikáról inkább olvasok, minthogy oda akarnék menni. :-)

Fahim 2014.04.29. 22:48:26

@mayree: Öt év alatt egy alkalommal én is kiegyeztem volna.

Fahim 2014.04.29. 22:49:19

@nyuszigonosz(D): Köszi, de még ez változhat, lehet hogy egy nap én fogom a Te beszámolód olvasni:)

nyuszigonosz 2014.04.29. 22:50:27

@mayree: @Shanarey(SCO): Az olvasás akkor igazi élmény, ha papírról olvasok, lapozni tudom a könyvet, visszalapozni, könyvet a kezemben tartani... valahogy így.

mayree 2014.04.29. 22:50:37

@sodalisO [eng]:
Én reggeltől éjfél utánig itt ülök, az ebéd utáni sziesztát kivéve (na és ha nem megyek ki terepre, de az itt nem egyszerű, katonai kíséretet kell kérni páncélautó, golyóálló, mifene).
Sok helyet én sem látogatok, pár fórum az indexen, email, crapbúk, sajna a youtube is bonyás, ha valamit szeretnék megnézni azt IDM-mel letöltöm, lejön amikor lejön :)

(De még mindig nem tudom hogy miért nem lehet Nálad a 2012-es linkre kattintani :))

nyuszigonosz 2014.04.29. 22:54:54

@Fahim: Én inkább olvasó vagyok, maximum kommentelö. :-)
Ennyi elég is belölem.

mayree 2014.04.29. 22:55:38

@Fahim:
Én '92 óta dolgozom -főleg- arab országokban, de nagyon ritkán jön össze. Nem mosok meg semmit, legfeljebb ha nagyonnagyon poros akkor letörölgetem oszt kész. A korábban emlegetett pakisztáni a legemlékezetesebb, ketten voltunk magyarok és egyszerre kezdődött a buli, szóval a konyháról jött valami :)
Meg vagyok elégedve azzal a testtel amit kaptam :D

2014.04.29. 22:56:39

@Muscari:

Ennél már az is jobb, mikor a blog egyik fele meg akarja dönteni a recis lányt, a másik fele meg lincseli birkát.

mayree 2014.04.29. 22:57:31

@nyuszigonosz(D):
És még a szúnyogot is agyon lehet vele csapni! :D

(Most egy ilyen teniszütő szerű izével csapkodok magam körül, ha megnyomom a nyelén a gombot és eltalálom a kis dögöt akkor szikrázik egy szépet :))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.29. 23:00:58

@nyuszigonosz(D): igen, nekem is, ráadásul nekem még mániám, hogy amit lehet azt antikváriumban, lehetőség szerint legrégebbi kiadásban vegyem meg, mert imádom a régi papír illatát.....fenséges.:-)
@mayree:
Mire nem tudsz kattintani??? Mindjárt megnézem...

nyuszigonosz 2014.04.29. 23:02:05

@mayree: :-)

Olyan vackom volt már. :-)) Aztán valamikor kidobtam. Mert sosem találtam vele el az aktuális legyet, szúnyogot, akármit. :-)

talpi 2014.04.29. 23:03:35

A poszt nagyon jó, kitűnik a személyes tapasztalat. Ennek alapján saját személyes tapasztalatot osztanék meg. Ha volt kommentben elnézést, mert azokat nem olvastam végig. Én Afrika elég fekete részén - Angola - éltem egy évet. A környezetemben ketten nem kapták meg a maláriát mondjuk kb. 20 európai közül. Az egyik a megérkezést követően merevre itta magát, aztán csak szinten tartotta a vért az alkoholjában. A másik személy napi 3-4 fej fokhagymát evett meg gerezdenként elosztva egész napra. Mindkettő személy nagyon büdös - eltérő - volt, de a szúnyogok ívesen kerülték őket. Egyébként aki prevencióként szedett maláriára gyógyszert (Lariam) az is elkapta, csak a tünetek nem voltak rögtön egyértelműek. Később viszont keményebben ütött.
A másik tanácsom, hogy banánt ne a hazai módon fogyasszunk, mert az érett banán két végébe rak petét valamilyen állat, amit elfogyasztva bennünk kel ki és akár 1 méteres gilisztává is fejlődik bennünk. Csúnya munkát - láz, hirtelen hasmenés - végez. Gyógyszere a Vermox, megelőzése a banán héjának eltávolítása után mindkét végéből 3-4 centit eltávolítva a maradék fogyasztható. Hozzánk ami banán jön azt nyersen szüretelik, abban nincs.
Afrikában megfelelő helyzetfelismerést követően ne sajnáljunk 5-10-20 dollár vesztegetési pénzt a hivatalos személyeknek átadni. Nagyban megkönnyítheti életünket.

mayree 2014.04.29. 23:04:15

@sodalisO [eng]:
Azám! Az eredetinél nincs jobb! Abban még ott a lélek, az az amit érzel, ha közel tartod :)

A 2011-es bejegyzés olvasható, és a 2013-as is, de van ott egy 2012-es, az nem.

Fahim 2014.04.29. 23:05:01

@talpi: Köszönöm szépen! Mikor éltél kint? A polgárháború alatt?

mayree 2014.04.29. 23:05:24

@nyuszigonosz(D):
El kell menned egy iaido mesterhez :)

nyuszigonosz 2014.04.29. 23:05:59

@sodalisO [eng]: Antikváriumokban egy -egy könyv legelsö kiadását érdemes venni.
Jó, persze lehet keresgélni a sok sok könyv között és igazi kincseket találni.
Mondjuk én szeretem az új könyvek könyvszagát.

mayree 2014.04.29. 23:08:22

@talpi:
Amikor Pakisztánban - a pesti doki szerint a hegyekben nincs malária- a 600 ember 80 százaléka maláriás volt, mi is utánanéztünk ennek és nem az alkohol a trükk, hanem a gin. Napi egy deci minimum és pár nap után már nem közelítenek a szúnyogok. Hogy igaz vagy csak urban legend...

Fahim 2014.04.29. 23:08:44

@mayree: Nekem is megvolt a pakisztáni canossa-retyóra járásom. Kvettában volt valami a currys pörköltben amitől a gyomrom kapitulált, aztán elmentem a patikába kaptam valami rózsaszín port, abból ittam 2-3 adagot és jól voltam.
Lehet csak placebo volt, de annak kiváló.

Kairóban mindig a pirított kukorica tett be, de annyira szeretem hogy nem bírom ki nélküle.

nyuszigonosz 2014.04.29. 23:09:56

@mayree: Gondolod, hogy akkor majd a repülö élö vackokat találtam volna el és nem a mindenféle mást?

Amúgy pár száz méterre csak, a közeli iskola egyik tornatermében, de szép idöben kint is, minden héten összegyülnek a fekete ruhás népek és ezt tanulják. Néha megállok és nézem öket egy darabig.

Fahim 2014.04.29. 23:10:26

@mayree: Én Afganisztánban találkoztam olyan olasz katonákkal akik a heráti reptéren osztottak malária tájékoztatót. Mondjuk az már sík vidék.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.29. 23:11:38

@mayree: Megnéztem a blogom profil settingjében... az van, hogy a skóciai posztomat 2012-ben indítottam , ekkor történt az első eredeti bejegyzés és ezt jelzi az az idióta dátum, nem tudom törölni vagy módosítani...és az utána következő, kiegészítések, frissítések dátumát hagyja meg mint utolsót, így arra tudsz csak kattintani...

Képzeld, volt olyan könyvem,/ igaz felírattam antikvitásban és vártam rá fél évet,/ egy Nyírő könyv volt, amit igazi taplóból készült borítóval meg hátlappal láttak el, a belseje már majdnem rongyokban volt, szakadt, úgy kellett újra sorba rakni a lapokat....lehet egy értéktelen vacak másnak, nekem óriási kincs, imádom, mindig megfogdosom mikor otthon port törlök...

mayree 2014.04.29. 23:13:59

@nyuszigonosz(D):
Az első kiadás a lényeg, lehet az új :)
Eddig egy repült a sarokba pár oldal olvasása után... Kedvencem a Das Boot, vagy ahogy magyarul megjelent A hajó. Az első kiadásban megemlítik, hogy a tengeralattjárókra vonatkozó technikai részleteket kihagyták, mert úgy gondolta hogy a magyar közönséget nem érdekli. Anyád!
Sok évre rá megjelent egy másik kiadás, vastagabb is volt, hopp, gondoltam, peresztrojka meg minden, végre teljes a fordítás. Hát nem. Valami nő ferdítette, de olyan akinek lövése nem volt a szólásokhoz, hasonlatokhoz a katonai vonalon. Pfff!

mayree 2014.04.29. 23:15:43

@Fahim:
Akkor rád is igaz a mondás: ha félek is, megyek :D

mayree 2014.04.29. 23:16:41

@nyuszigonosz(D):
Véletlenek nincsenek :)
Nyomás! :D

mayree 2014.04.29. 23:19:44

@Fahim: Voltam pár hónapot Herat fölött a pusztában, ott rá se bagóztunk a malária veszélyre mert nem volt. :)
Jaj az az olasz bázis... meg is említettem őket valamelyik blogban :D

Fahim 2014.04.29. 23:19:57

@mayree: Egy jó kalandért bármire képes vagyok!

Fahim 2014.04.29. 23:20:52

@mayree: Na igen, az olaszok harci morálja legendás:)

mayree 2014.04.29. 23:23:29

@sodalisO [eng]:
Ááá, értem! :)
Fúúú a mindenit!... Az én kincseim egy plébánia padlásáról származtak, 1846-os biblia, Kazincy kötetek, Rédei nagyenciklopédia meg ilyenek, sajna gyerek fejjel "eladtam" az egészet egy marék jelvényért, két kötet Göre Gábor viszont megmaradt :)

mayree 2014.04.29. 23:26:44

@Fahim:
Délebbre nem sokkal ott volt egy tengerészgyalogos bázis, onnan repkedtünk eleinte helikofferral körbenézni, azok tökös gyerekek :)
Csak sajna annyira elhúztunk az iráni határ felé hogy nem tudtak helikopteres fedezetet nyújtani, aztán elkezdődtek a támadások, hazajöttünk.
Szerettem ott lenni, a spártai körülményeket meg imádtam :D
mayree-uh-uh.blogspot.hu/2012/10/ejfelre-kitisztul.html

nyuszigonosz 2014.04.29. 23:27:14

@mayree: Nincs rosszabb, mint egy rossz fordítás.

Én ezért is szeretek németül olvasni, mert a németre fordított könyvek nagyon jók.

Én a Das Boot-ot filmként néztem már meg párszor. Meg ezt ugye eredetiben olvashatnám. :-)

NorthPier 2014.04.29. 23:30:54

@charlieharper [home, sweet home]: Volt rá példa, hogy én is olvastam. Tudod, igyekszik az ember több oldalról tájékozódni :-)

mayree 2014.04.29. 23:31:16

@nyuszigonosz(D):
Újabban én is angolul olvasok, nagyobb a választék :)

Nohát aki szerencsés.... A film nálam is kint van, de mindig hozzáképzelem a regényt... nagyon nagy az eredeti fordítás.

Fahim 2014.04.29. 23:40:42

@mayree: Nekem Herát speciel nagyon bejött, egyszerre keveredett az afgán és a perzsa hangulat, mondjuk biztosan más élmény volt egyenruhában Afganisztán.

mayree 2014.04.29. 23:44:26

@Fahim:
Nem egyenruha... geofizikáztunk. Csak volt pár puskás ember aki vigyázott ránk :)
Mazar-i Sharif fölött kezdtünk, egészen a türkmén, tadzsik határnál, aztán a következő project Shabargan környékén terült el, és innen mentünk Heratba ahol egy hónapot töltöttünk el mert a konvolynak körbe kellett kerülnie a cuccainkkal. Azután költöztünk a táborba, Tutachi-tól délkeletre a dombok tetejére.
Te mikor jártál arra?

NorthPier 2014.04.29. 23:46:32

@mayree: Óóóó... Én még senkit nem irigyeltem a foglalkozásáért (igaz, másért sem), de most téged nagyon!

Fahim 2014.04.29. 23:47:46

@mayree: Ja értem. 2007 májusában jártam ott, Pakisztánból mentem, Peshawar-Kabul útvonalon, Kabulból repültem Mazarba, majd Mazarból Herátba szintén repülővel mentem, aztán Herátból Mashadba autóval.

mayree 2014.04.29. 23:51:10

@Fahim:
Az nem tréfa... :)
Nekem a következő cél Kenya lenne, arra nem jártál véletlenül?
Van ott egy nagy domb, azt megmásznám :)

mayree 2014.04.29. 23:53:29

@NorthPier:
Valaki egyszer azt mondta, hogy válassz olyan munkát magadnak ami a hobbid és soha nem kell dolgoznod. Nekem bejött :)

Aztán egyszer valaki megkérdezte hogy nem unom még azt hogy huszonharminc éve ezt csinálom? Csak néztem rá... hogy lehet ilyet kérdezni? :D

mayree 2014.04.30. 00:00:15

@Fahim:
Ugye fölvételkor (2010-ben jöttem át ehhez a céghez) megkérdezték hogy melyek azok az országok ahova nem mennék, akkor Nigériát és Afganisztánt ikszeltem be.
Aztán 2012-ben a HR-es azt mondja lenne kedvem elmenni Kurdisztánba? Igaz hogy nincs rendes tábor, néha napokig nincs víz, zsúfolt a hely ahol alszunk, nincs konyha csak katonai kaja, válllnám-e. Ja és bocs, nem Kurdisztán, hanem Afganisztán. Egy pillanatig nem gondolkoztam, bookoljon!
Persze a DoD-nek dolgoztunk, szóval Dubaiból DFS-szel repültünk katonai bázisokra, onnan fegyveres kísérettel ahova épp kellett, útlevélben semmi pecsét, hivatalosan ott sem voltunk (ebből lett is balhé amikor felrobbant az egyik délafrikai srác és haza kellett szállítani, de ugye pár zöldhasú mindent megoldott).

mayree 2014.04.30. 00:03:14

@Fahim:

Elször 2003 körül jártam Pakisztánban, Kohat környékén mászkáltunk a hegyekben. Egyszer begurultunk Peshawarba, épp pár napja akadt kezembe az egyik ott vásárolt Rolex óra :D

Aztán 2008-ban ott voltam Iszlamabadban, amikor fölrobbantották a Mariot hotelt (a Bin Laden kergetős filmben is benne volt). A MOL iroda a szomszédban, kisöpörte azt is a lökéshullám...

Majdnem találkozhattunk is :)

Muscari 2014.04.30. 06:00:43

@talpi: te nem akarsz posztot irni? Nagyon erdekelne, Afrikabol eleg keves jon.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 07:08:31

@Fahim:

Fordítva ülsz a lovon!

Nem attól lesz egy ország ország, hogy elismerik.

Palesztínát elismeri 100-nál több ország, de létezik? Nem, országként semmiképpen.

Nyugat-Szaharát is elismeri kb. 50 ország, s létezik, nem?

Abháziát alig pár ország ismeri el, de létezik? Igen.

Szomáliföldet senki sem ismeri el, de létezik 25 éve.

Kevered ezt a vicces országalapításokkal, melyeket az alapítók sem vesznek komolyan.

Mi egy ország:
- terület,
- lakosság,
- kormányzat, mely képes az előbbieket megvédeni,
- képes más országokkal kapcsolatot tartani..

talpi 2014.04.30. 08:47:10

@Muscari: köszi nem, én 1995-ben voltam kinn, szóval közel sem naprakész az ismeret

Fahim 2014.04.30. 08:56:55

@maxval a gondolkodó birca: Te pedig fordítva ülsz a tevén:)

Fahim 2014.04.30. 09:00:12

@talpi: 1995 mennyire volt balhés? Ha jól emlékszem a 92es őszi választások után szabadult el a pokol a 90es években, akkor volt Huambo és Kuito ostroma is.

Fahim 2014.04.30. 09:03:58

@mayree: Jó hogyha ilyen kalandos az ember munkája és sokat utazhat mellette. Kenyában sajnos (még) nem jártam, majd egyszer pótlom. Ha pedig lesz alkalmad elmenni Kurdisztánba, ne várj sokat, végtelenül barátságos emberekkel és lenyűgöző tájakkal fogsz találkozni!

mayree 2014.04.30. 09:07:41

@Fahim:
2010-ben kezdtem Kurdisztánban dolgozni, azóta keletről a nyugati csücsökig bejártam (egyszer leruccantunk Basra környékére is, de az ugye más tészta).
A múlt évet is itt töltöttem és most épp Erbilből pötyögök, várjuk hogy kész legyen a camp :)

mayree 2014.04.30. 09:09:04

@Fahim:
Azt nem is tudom Te mivel foglalkozol, de ahogy látom kijut Neked is a jóból :)

tucano 2014.04.30. 09:24:26

@charlieharper [home, sweet home]: nem is te, csak kérdezted, hogy miért olvassa a haaeretzt, gondoltam ezért :)

Fahim 2014.04.30. 09:25:54

@mayree: Én vagyok a sakk válogatott testőre, extrémebb feladat mint a Metallicára vigyázni. Viccet félre téve idegenvezető vagyok, de csak Budapesten.

Én Törökországból mentem anno Kurdisztánba, Zakho mellett érkeztem, de csak Dohuk és Erbil került a terítékre. Még vízum, sem kellett, ha jól tudom most sem kell oda.

mayree 2014.04.30. 09:39:38

@Fahim:
:DDDD
Múlt évben Zakho-ban laktunk az első két hónapban, na hát a sztori a kőhíddal... :)
Amadiya-ban is voltatok, csuda egy hely :)

Így van, 15 napig kóborolhatunk vízum nélkül, szabadon.

Fahim 2014.04.30. 09:43:30

@mayree: Amadiya kimaradt, sose szabad mindent megnézni, így van ok visszamenni:)
Átmentettek néha Törökországba is? Diyarbakir, Sanlurfa, ilyesmi?

mayree 2014.04.30. 09:49:36

@Fahim:
Kis előleg :)
mayree-uh-uh.blogspot.hu/2013/03/ujev.html

Nem, eléggé kötöttek vagyunk, de 2005 körül dolgoztunk Törökországban. Batmanban laktunk szállodában jó pár hónapig, aztán elvonultunk Hatayba a török-szír határnál mértünk.

talpi 2014.04.30. 10:00:22

@Fahim: 94 novemberében írták alá a Lusaka protocoll-t. Elméletileg fegyverszünet és fegyverleadás volt, mondom elméletileg. Ritkán volt heveny lövöldözés és alkalmi provokációk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása