oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 15. 06:50,  Kötelező kitelepülő 558 komment

2014. április 15. 06:50 Határátkelő

Kötelező kitelepülő

Pár héttel ezelőtt jelentkezett először Berni Hollandiából, és mivel 8 éve él ott, nem férhetett be minden egyetlen posztba. (Hogy mi fért bele, azt ide kattintva olvashatjátok el.) Ezért (és az érdeklődő kérdések nyomán) született meg a mai írás, ami azt veszi sorra, mire számítson az, aki úgy dönt, Hollandiában próbál meg boldogulni. Azaz jöjjenek a kötelezők!

Hollandia, Amszterdam, kerékpárok.jpg

„Akkor jöjjön egy újabb poszt, amiben kicsit több információt közlök veletek, ha már az előzőből ez kimaradt. Mivel sok mondanivalóm lenne, ezért úgy határoztam, hogy szétszedem azt a rengeteg információt, ami ebben a pillanatban a fejemben kering, és írok egy vagy kettő posztot azoknak, akik esetleg fontolgatják, hogy ide kellene települni, illetve azoknak, akik turistaként szeretnék meglátogatni e kivételes országot. Csapjunk a lovak közé, ez a poszt főleg azoknak szól, akik esetleg ideköltöznének.

A bürokrácia itt is bürokrácia

Ha azt hiszed, csak Magyarországon tudsz elveszni a bürokrácia útvesztőjében, hát nagyon tévedsz. Hogy megkönnyítsem mindazok dolgát, akik nem tudják, milyen papírok szükségesek, azoknak íme egy lista.

Feltételezem, hogy már úgy jöttél ki, hogy van egy hely, ahol ellakhatsz, ahová be is vagy jelentve. Ha nem, akkor gyorsan menj el a városházára, és jelentsd be magad (munkásszállók esetében nem tudom, ez hogy működik, de akik ilyen helyen laknak, azoknak valaki intézte a papírjait, úgyhogy ott érdeklődnék, hogy minden rendben van-e).

Még akkor is jelentkezz be, ha csak pár hónapig laksz azon a helyen, mert ez nagyban megsegíti a további papírok intézését. Elköltözni úgyis mindig lehet. :)

A lista

- BSN nummer

Ezt akkor kapod, amikor bejelentkezel az önkormányzatnál, hogy bejelentsd az új lakcímed. Ez egy nagyon fontos szám, ami a hollandoknak minden hivatalos dokumentumán megtalálható, ezzel a számmal tudnak téged azonosítani az adóhivatalban, az egészségbiztosítónál, vagy ha segélyért, esetleg állami hozzájárulásért folyamodsz (gyerekek után, lakbér vagy egészségbiztosítás utáni hozzájárulás, erről bővebben később).

- Egészségbiztosítás

Nem, itt nincs TB. Itt magadnak kell gondoskodni a privát egészségbiztosításodról valamelyik biztosítónál. Kötelező, ha elkapnak, hogy nincs biztosításod, csúnyán megütheted a bokád.

Egyrészt, ha valami bajod van, akkor mindent saját költségre lesz, ami horribilis számlákat eredményez (igen, van rosszabb, mint a svájci frank alapú hitel), ráadásul csúnyán meg is büntetnek azért, mert nem voltál biztosítva.

A biztosítás otthoni viszonyokhoz mérve (itteniekhez is) drága, az alapbiztosítás díja €85-95 között mozog havonta, ami csak tényleg a legszükségesebb dolgokat fedezi, és a költségek első €360-át még így is neked kell kibekkelni, de baj esetén mindenképp jobban jársz biztosítással, mint anélkül.

Fogorvosi ellátás és fizikoterápia nincs fedezve az alapbiztosításban, ezekért extra kiegészítő biztosítást kell kötni, aminek megint több fokozata van, és eszerint különböző díjszabása. Gyerekek 18 év alatt fedezve vannak a szülők biztosításán keresztül.

- Bankszámla

Kötelező. A hollandok szinte kizárólag csak bankszámlára utalnak. Jobban jársz holland bankszámlával, hiszen idekint úgyis euróban kell fizetni, akkor meg minek terhelnéd az otthoni számládat extra költségekkel?

Egy bankszámla éves díja kb. €20 (hitelkártya nélkül, bankja válogatja). Érdemes odafigyelni a plusz költségekre, de az eurós készpénzfelvételért itt nem kell extra költséget fizetni, még akkor sem, ha más bank automatájából veszed ki a pénzt.

Külföldi valutáért, külföldön persze megsarcolnak, bankja válogatja, hogy mekkora összeget vonnak le. Ráadásul minden egyéb szolgáltatáshoz (TV, telefon, internet) meg kell adni egy számlaszámot, ahonnan ők havonta leírják a szolgáltatás díját. Persze, valahogy biztos lehet intézni a csekkes megoldást, de én biztos nem venném a fáradtságot, hogy ezzel bajlódjak.

- Jogosítvány

Nevetséges, de bizony kerültem kellemetlen helyzetbe abból kifolyólag, hogy nem volt holland papírom. Magyar (vagy bármilyen nem holland) útlevélre vagy személyigazolványra sok helyen csak fanyalognak.

Még az is előfordulhat, hogy „diszkriminálnak” mint engem, amikor telefon előfizetést akartam kötni az egyik mobilszolgáltatónál. Külföldieknek nem adják szívesen, még akkor sem, ha van bejelentett lakcímed meg bankkártyád. Ellenben, ha van holland jogsid, minden ajtó megnyílik előtted (majdnem).

Lecserélése egyszerű: bemész az önkormányzathoz, hogy szeretnéd a magyar jogsid kicserélni. Beveszik a magyart, felküldik ellenőriztetni, és 2-4 héten belül megkapod a hollandot. Kapsz egy papírt, ami igazolja, hogy van jogsid, de inkább ne vezess vele.

Az önkormányzatnál sok helyen azt mondják, hogy lehet vele vezetni, de a rendőrök többsége nem fogadja el. Lehet mutogatni az önkormányzatra, de a büntetést végül neked kell kifizetni.

- Kutya

Nem, nem kötelező kutyát tartani, de ha van, érdeklődj az adott önkormányzatnál, mennyi adót kell fizetni a kutyus után. Van, ahol ingyenes a kutyatartás, van, ahol kell utána fizetni. Járj utána, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

- Igazolványkép

Nem hinnétek el, de súlyos követelmények vannak, hogy milyennek kell lennie a hivatalos igazolványképednek. Egy pár példa a kitételekről: mindkét fülednek látszania kell a képen, a hajad nem lóghat a szemedbe, sapka nem lehet a fejeden, semmi sem vethet árnyékot az arcodra (semmiféle árnyék, tehát egészen ici-pici sem), nem vigyoroghatsz a képen (fogaid nem lehetnek ki) és a szemüvegeseknek külön mizéria, hogy miként állhat a szemüveg a fejen (például árnyékolás szempontjából).

Fentiek elintézése nem tűnik bonyolultnak, és nem is az, ha tudod, mit kell csinálni. Sokan azonban kijönnek „vakon” és nem tudják, mi mindent kell elintézni. A hivatalokban ide-oda küldözgetik őket, ám ha nem tudsz elég jól angolul vagy németül, akkor lehet meg sem érted, miről van szó.

Olvastam, hogy vannak olyanok, akiknek rossz tapasztalata van az angol vagy német nyelv használatával. Engem sosem ért atrocitás, amikor valamit angolul kérdeztem a hivatalba, de ez is nagyon emberfüggő, hogy éppen ki ül az asztal másik oldalán. Nem az lesz az első feladatod, hogy megtanulj hollandul, szerintem elég toleránsak külföldiekkel a hivatalos szerveknél, nem aggódnék emiatt.

Kérd, ami jár

Mint mindenhol, az embernek vannak jogai és kötelezettségei. Mit kell tenned, hogy megkönnyítsd az életed, nagyjából összefoglaltam a fentiekben. Hogy mit kérhetsz, ha itt vagy? Összeszedek néhány dolgot:

- Lakhatási támogatás

Ha bérelt lakásban laksz (és nem egy szobát bérelsz, hanem egy lakást saját bejárati ajtóval), akkor igényelhetsz lakhatási támogatást. Ki kell számolnod, hogy körülbelül mennyit fogsz keresni abban az évben, és megigényelheted az összeget, melynek a mértéke attól függően változó, hogy mennyit keresel.

Ha túl „sokat” keresel (azt hiszem a határ kb. €21.600 évente) akkor nem jogosulsz ilyen támogatásra. Ha többen laktok egy lakásban, az összkeresetet nézik, ebben az esetben is hamar túllépheted a határt (bár ilyenkor a határ €29.300). A bérleti díjnak is megvan a maximum összege, ha drágább lakást bérelsz, mint €700 havonta, nem kapsz rá támogatást.

- Egészségbiztosítási támogatás

Bizony, mivel magas a biztosítás díja, állam bácsi itt is megsegít egy kis pénzzel. Nem túl nagy összeg ez sem, persze minden attól függ, mennyit keresel (ismét). Ez a támogatás biztos nem jár évi €28.000 kereset felett.

Ha többen laktok együtt, mindannyian keresők, figyelni kell a következőre: ha férj-feleség vagytok, vagy van élettársi kapcsolatról szóló papírotok, esetleg valamelyikőtök a kedvezményezettje a másiknak a nyugdíjalapban, akkor mindkettőtök keresetét fogják nézni, aminek az összege nem lehet magasabb, mint €37.145. Ha ettől magasabb az összbevétel, nem jogosultok rá.

- Gyerekek utáni támogatás

Ez is jár, azonban hogyan és mennyi, azt sajnos nem tudom. Egy nő kb. 4 hónapnyi szülési szabadságot kap itt Hollandiában. Hacsak nincs más módja, hogy meg tudja ezt hosszabbítani, akkor vissza kell mennie dolgozni.

A gyereket bölcsődébe kell adni, vagy valami más módon biztosítani a napközbeni ellátást, ami – hacsak nincs nagyi a közelben – mindenképp pénzbe fog kerülni. Sok pénzbe.

Erre is lehet igényelni támogatást, amiről sajnos nincs pontos információm, mindenesetre ismerősöktől hallottam, hogy egy évben körülbelül a felét állja az állam, és minél több gyerek, annál kedvezőbb. Nekem ebben nincs tapasztalatom, így ne vessetek rám követ, ha az információ nem 100%-os.

Jó tudni, hogy gyerek után igényelhetsz heti 1 napot papa/mama napnak. Ez azt jelenti, hogy heti 4 napot dolgozol, egyet pedig otthon maradsz a gyerek(ek)kel.

Ez bár fizetetlen papa/mama nap, a munkaadód mégsem tagadhatja meg tőled, mert jogod van rá, így ha heti 32 órát akarsz dolgozni a gyerek miatt, elvileg simán megteheted.

- Egyéb kedvezmény, segély

Remélem, egyikőtök sem fog segélyre szorulni. Ezekről sajnos nincs semmi információm, így nem is tudok további felvilágosítást adni. Reméljük, senkivel nem történik ilyesmi, ha mégis, ki kell járni magadnak, mire van jogosultságod.

- Minimálbér

Igen, majd’ elfelejtettem: biztos jönnek majd kérdések a minimálbérről, így hát íme eme nagyon fontos információ: a minimálbér 2014-ben minden 23. életévét betöltöttnek €1485,60 havonta (€342,85 hetente - €68,57 naponta). Ezt mindenkinek, aki teljes munkaidőben dolgozik, meg kell kapnia. Teljes munkaidő = 36 – 40 óra / hét. Minden bruttó!

Holland mentalitás

Nagyon sok mindennel nem értek egyet idekint, de ez mind kultúrabeli különbségeken alapszik, így nem mondhatom, hogy mi csináljuk rosszul és ők jól, vagy pont fordítva.

Alapjában véve a hollandok sokkal nyitottabbak és kedvesebbek, mint mondjuk mi, magyarok. Ha állsz a buszmegállóban, ne csodálkozz, ha spontán leszólítanak és elkezdenek veled beszélgetni.

Kevesebb stresszes emberbe lehet itt belebotlani, nem aggódnak a munka miatt, felszabadultabbak és ezt szinte érezni is lehet a levegőben. Nagyon sokan fütyörésznek, vagy épp énekelnek a biciklin, és nem érdekli őket, hogy ki mit gondol róluk.

Hétköznap rengeteg holland anyukával találkozol az utcán vagy a boltokban, akik nem, vagy csak részmunkaidőben dolgoznak, és mindezt könnyen megtehetik, mert megengedhetik maguknak. Persze itt is megvan a társadalomnak az a rétege, mint Magyarországon, akik nem a legjobb körülmények között élnek, de ez a réteg itt azért lényegesen vékonyabb.

Kultúra

Hát az olyan mindenféle… mivel rengeteg nép él egy kicsiny országban, megfestik egymás kultúráját. Én nem tudom, milyen a holland népdal, de annyira nem is lennék rá kíváncsi. Valahogy nem a népiesség jut eszembe, ha ezeknek a sajtzabálóknak a fejét látom.

Nagy hagyománya van a királynő, és most már király meg királyné imádásának, meg imádják a saját színüket, a narancssárgát. Minden létező ünnepségen, nemzetközi játékokon (olimpia, foci) narancsba borul az egész ország.

Tudtátok egyébként, hogy a hollandok piros-fehér-kék színű zászlója eredetileg narancs-fehér-kék volt? Csak Napóleon „festette” be nekik pirosra a francia zászló mintájára? Azonban, miután elmentek a franciák, nem változtatták vissza a zászló színét, ellenben megőrizték a narancsot, mint nemzeti színt (egyébként a királyi család nevéből, Oranje-Nassau jön a narancssárga őrület: oranje = narancssárga).

Imádják Tiëstot és Armin van Buuren-t (mily meglepő), és (sajnos nekem) nem túl sok rocker szaladgál errefelé. Vannak azért jó fesztiválok nyaranta, amikért érdemes pénzt kiadni, és azért jó koncertekre is el tud menni az ember.

Ha követed néhány magyar zenekar Facebook- vagy Twitter-oldalát, könnyen észreveheted, hogy nemsokára bizony Amszterdamban lesznek (mint például a Quimby májusban, vagy a Tankcsapda koncertje valamikor ősszel). Na jó, ez nem holland kultúra, lapozzunk…

Szóval, a holland kultúra az ilyen szedett-vetett, de ezt most nem rossz értelemben kell venni. Mindenki megtalálhatja a magának való szórakozást, csak az nem érzi majd jól magát, aki nem akarja.

Spórolósak

Érdekesség még a hollandokról, hogy akármennyire is jobban élnek, mint az európai átlag, nagyon a fogukhoz verik a garast. Ahol tudnak, spórolnak, rengeteg üzletben látsz ilyen vagy olyan kis lapokat vagy könyvecskéket, amibe kis bélyegeket ragasztanak. Ha összegyűlik x bélyeg, azt beválthatják kedvezményre.

Sokszor adogatnak szórólapokat is az utcán mindenféle kuponokkal / kedvezményekkel, ha feliratkozol hírlevelekre, azokban is bombáznak exkluzív kuponokkal… szóval, mindenhol lehet spórolni, csak győzd megjegyezni, mire van épp kedvezményed.

Nagyon sok dolgot lehetne még írni, de azt majd a következő bejegyzésben. Ennek a posztnak most az volt a célja, hogy a hirtelen ide kerülő embereknek egy kis segítséget nyújtsak, útmutatást. Mire számíthatsz, mit kell elintézned, mire ügyelj.

Következő bejegyzésemben részletesen írok majd a holland közlekedésről, konyhai tudományukról (?), illetve még egy-két érdekességről, ami eszembe jut. Addig is, ha van kérdésetek, szívesen válaszolok.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Osszuk meg egymással kedvenc ételeink receptjét - írjátok meg, mi a kedvencetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel ahataratkeloKUKAChotmail.com címre.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr126035260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.15. 07:12:29

"Érdekesség még a hollandokról, hogy akármennyire is jobban élnek, mint az európai átlag, nagyon a fogukhoz verik a garast. Ahol tudnak, spórolnak, rengeteg üzletben látsz ilyen vagy olyan kis lapokat vagy könyvecskéket, amibe kis bélyegeket ragasztanak. Ha összegyűlik x bélyeg, azt beválthatják kedvezményre."

Ebben biztos nem hasonlítanak a magyarokhoz. :) Nálunk az élj a mának felfogás a jellemző. Meg a kivagyiság.

klappol 2014.04.15. 07:14:08

Jó ez a részletes írás. Jöhet a többi is.

2014.04.15. 07:16:05

Hat, nekem az autonal sokszor gond van, hogy nem emlekszem hova parkolom, de azert megtalalom. Azert felnek egy ilyen biciklitaroloban a biciklitmet keresni egy faraszto nap utan. Vagy mindenki viszi azt, amelyik eppen szimpatikus es kozel van?

2014.04.15. 07:17:35

Ja, es ugy tudom, hogy a sargarepat a hollandok "fejleszettek ki" a kiralyi csalad imadatukban

klappol 2014.04.15. 07:38:51

@charlieharper [home, sweet home]: De jelölve vannak a tároló szektorok, megjegyzed :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 07:48:48

Érdekes, hogy engem Hollandia sosem izgatott fel túlságosan és nem tudom megmondani miért. Egyedül a tulipánok miatt tartom jó helynek. :-(

Az írás klassz, összeszedett, velős, tartalmas.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 07:53:50

Ez a folytonos idegesítő biciklizés Hollandia 5. legrosszabb jellemzője az államilag fizetett drogozás, a homoklobbi terrorja, a dühüngő ateizmus és a terjedő fasizmus után.

A bicikli kirándulásra való, meg futároknak.

klappol 2014.04.15. 07:55:44

@maxval a gondolkodó birca: A bringa még versenyzésre is klassz :D:D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 08:27:59

@charlieharper [home, sweet home]: Latnad a bringatarolokat Koppenhagaban. Azok ugyanilyan hatalmasak es zsufoltak csak mar 2 szintesek! :D

Amugy egyedi szinu bringat kell valasztani (ami Hollandiaban gondolom nem a narancssarga lesz...) es megvan konnyen. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 08:28:26

A posztolótól kérdezném, mennyire általános az, hogy a szülők a négy hónapos csecsemőjüket bölcsődére vagy más felnőtt ember felügyeletére bízzák? Mert ugye van az alapból járó 4 hónap szülési szabadság, ami egyrészt a WHO ajánlásával is szembemegy (oké, lehet fejni is, nem csak szoptatni, aki próbálta már, az tudja, hogy mekkora macera), másrészt az tényleg nem vita tárgya, hogy egy négy hónapos gyerek nem közösségbe való. Remélem, a holland anyukák többsége meg tudja oldani, hogy még legalább 3-4 hónapot együtt maradjon a babával.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 08:30:26

@charlieharper [home, sweet home]: Nem éppen:

"Az egyik legrégebben termesztett zöldségnövény. Termesztési múltja 3–4 ezer éves. Európában őshonos. A görögök és a rómaiak szintén ismerték és kiterjedten termesztették. Termesztése Magyarországon is régi keletű. LIPPAY könyvében (1664) már közismert növényként szerepel."

Dr. Balázs Sándor: Zöldségtermesztők kézikönyve

2014.04.15. 08:35:59

@zöldeketbeszélek: en is megneztem reggel a Wikiben. Ott az volt, hogy Iranbol es Afghanisztanbol jon, de a hollandok nemesitettek a mai formajara ki
Es a tv-ben volt ez nehany eve egy bio-engineering musorban.

2014.04.15. 08:38:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nahat. Es jok a biciklisutak? Mindenhol van?

Evain 2014.04.15. 08:40:03

Pár kiegészítést had írjak. :)

Eü biztosítás: azt ki tetszett hagyni, hogy itt hírét sem ismerik a paraszolvenciának. Ergo inkább kifizetem a havi x eurót, semmint szülésenként leperkáljak brutál összegeket a dokinak+nővéreknek+védőnőnek+postásnéninek+szakácsnének. Nekem arányaiban több volt a havi TB befizetésem odahaza, mint itt a biztosításom a fizetésemhez képest.

Gyerekek utáni támogatás: a szülési szabadság 16 hét összesen, amiből kötelező 4 hetet a szülés előtt kivenni. Erre 100% fizetés jár (feltéve, hogy dolgozott az illető). Utána nulla. A papa/mama nap nem egészen így működik. Van egy meghatározott számú nap, amit kivehetsz a gyerek születése után, a szülési szabadság leteltekor. Tőled és a munkáltatótól függ, hogy ezt milyen rendszerben veszed ki. Kiveheted egyszerre is az összeset. A parental leave legfontosabb jellemzője, hogy a munkáltató köteles fenntartani a teljes munkaidős beosztást az ideje alatt.

A gyerekeket ellátó intézmény 3 hónapos kortól 4 éves korig igényelhető. Akár heti 5, vagy akár csak heti 1 napra is. Regisztrált intézmények ára nagyjából havi 1000-1200 euró között mozog, erre jön rá az állami kedvezmény. Ami a tavalyi évtől erősen csökkent, ami meg is látszott az intézmények látogatottságán. (pl mikor a fiam született, még 1 év várakozási idő volt, most nincs).

„Valahogy nem a népiesség jut eszembe, ha ezeknek a sajtzabálóknak a fejét látom.”
Ha így írsz róluk, nagyon nem szeretheted őket. Egyébként a holland népzene eléggé hasonlít a sramlira. Az az egymásba karolós, söröskorsós dülöngélős fajta.

Elsőre ennyit. ^^

Evain 2014.04.15. 08:41:45

@zöldeketbeszélek: pedig igaza van, az eredeti répa minden volt, csak nem sárga. Most kezd megint divatba jönni a nem sárga fajta.

Evain 2014.04.15. 08:42:56

@klappol: vagy halászol egyet a csatornából. És ez nem vicc :D:D:D

2014.04.15. 08:46:07

@Evain: Ja, ja láttam itt a szupermarketben pirosat és feketés-lilát is ;).
Egyébként max előkerült már a régi lemezével? Neki aji ez a poszt ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 08:48:04

@charlieharper [home, sweet home]: Én nem a wikit szoktam nézni ilyen kérdésekben, hanem a szakirodalmat (szakbarbár vagyok :)). És láttam én már olyan tévéműsort, ahol a műsorvezető a mákról azt találta mondani, hogy egyéves évelő növény...
Egyébként tényleg a perzsák vették művelésbe, de mind nyugat, mind kelet felé elterjedt és mindenhol kialakultak a helyi talaj-és éghajlati viszonyoknak megfelelő változatok. Igaz, hogy ma már a holland fajtákat termesztjük főként, de nem azért, mert a mai változatot ők nemesítették ki, hanem mert a holland vetőmagtermesztés gyakorlatilag letarol mindent és még hozzátartozik az is, hogy a holland sárgarépa típusok a gépi betakarításra lettek nemesítve, nem úgy, mint a régi fajták.

Herr Géza 2014.04.15. 08:50:31

Good Morning Ladies/Gentlemen/Others!

Egy tegnapi élményemet osztanám meg veletek:

kepfeltoltes.hu/view/140415/Rentnerin_mit_Porsche_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

És nem fake. A néni tényleg ilyen hajlott hátú nagyi, aki odatipegett szerény autójához, berámolta az elemózsiát a jobb elsö ülésre (a csomagtartó ugye ennél az autónál nem játszik), majd átballagott a baloldalra és amúgy nagymamásan elhajtott...
Nem állítanám, hogy általános jelenség, de sokatmondó...

Evain 2014.04.15. 08:51:25

@zöldeketbeszélek: na erre részletesen tudok neked válaszolni. A holland rendszer kelet-európai szemmel nézve ridegtartásnak tűnhet. Az alábbi variációk léteznek.
Anyuka nem dolgozik, és otthon van az 1-2-3-4+ gyerekkel.
Intézmény (direkt nem hívom bölcsinek vagy ovinak, mert nem az).
Csana (saját lakásában fogad egy hivatásos anyuka a saját gyereke mellé még párat).
Au pair (itt nagyon megszokott és elterjedt rendszer.
Nagyszülők (szintén általános szokás).

A legtöbb családban a fentiek keverékét alkalmazzák. Ja, és apuka is otthon marad a gyerekkel. Azaz 1 nap intézmény, 1-2-3 nap anyuka, 1 nap apuka, néhol nagyszülővel kombinálva. Mindezt 4 éves korig. Onnantól suli van.

Evain 2014.04.15. 08:52:03

@Pink Petsch: max skizo. a nyelvész történész éjnét jobban szeretem mint ezt. :D

Evain 2014.04.15. 08:54:41

@Herr Géza: ugyanugyan, ez a fiáé volt, az övé éppen szerelőnél volt. Biztos lezajlott ez a beszélgetés:
- Vigye csak az én verdámat anyuka.
- De Lajosom, mit fognak szólni?
- Ne foglalkozzon vele anyuka, ez is ugyanolyan autó, mint a sajátja!

:D:D:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 08:55:10

@Evain: A sárgarépa mai alakjai egymástól függetlenül is létrejöttek ott, ahol a termesztési feltételek megfelelőek voltak. Vagy a magyar tájfajta sárgarépák szerinted nem nevezhetők sárgarépának? Egyébként sem csak holland fajtákat termesztünk, hanem francia (ezek között van egy kedvencem, a kerek sárgarépa), német, angol és amerikai fajtákat is. De felcukkoltatok ezzel a sárgarépa témával, utánanézek, úgyis mindjárt indulok az egyetemi könyvtárba :).

Evain 2014.04.15. 08:56:52

@zöldeketbeszélek: apropó, kész a Keukenhofos poszt! Kéééééritek? :D

Evain 2014.04.15. 08:57:54

@zöldeketbeszélek: nem az alakjáról volt szó, hanem a narancssárga színváltozatról :) Ha a hollandok nem nyúlnak hozzá, akkor nem biztos, hogy lenne ez a színváltozat. A többiben teljesen igazad van. :)

Evain 2014.04.15. 08:59:09

@zöldeketbeszélek: ja, és csak a magyarban "sárga" az a répa. A többi nyelvben, csak répa. :D

Na jó, eldugulok mára! :)

Herr Géza 2014.04.15. 09:00:30

@Evain: Hm. "Sajtzabálók". Elég pejoratív kifejezési mód tényleg, de nekem még mindig sokkal pozitívabban cseng, mint a "disznózabálók", vagy a "csirke-farhát-zabálók".... :))))))))))
De igazad van. Ne kezdjük újra a tegnapi gumicsontot, de bennem is felmerül rögtön, hogy ha a poszterina ilyen lekezelöen beszél róluk (mire fel is??), akkor mi a túrót (bocs:sajtot) keres is ott???

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 09:00:31

@Evain: Ez nagyon furcsa így, magyar szemmel. Egyáltalán nem vagyok bölcsi-ellenes, sőt, de azért egy bizonyos életkor alatt a kicsik immunrendszere egész egyszerűen nem alkalmas még arra, hogy folyamatosan idegen kórokozók bombázzák (egy gyerekorvos szerint, akinek a könyvéből szoktam mazsolázgatni ha a szükség úgy hozza, négy éves kortól lenne érdemes közösségbe adni a gyereket, ha csak azt nézzük, hogy a szervezete mikor képes már valóban hatékonyan védekezni). A csana itthon is egyre elterjedtebb, van olyan barátnőm, aki csinálta is, hát nagyon ügyesnek kell lenni, hogy a követelményeknek megfelelj és ne mínuszban zárd a hó végét...
Négy éves kortól iskola? Ez olyan óvoda-szerű, vagy már tényleg óráik vannak?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 09:02:09

@Evain: Miért, a répa jó téma, mindjárt itt a Húsvét és 'köztudomású', hogy a húsvéti nyuszi elképzelhetetlen nélküle meg a természetellenes tojása nélkül :)))!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 09:03:09

A sárgarépa témájához.

Kevesen tudják Magyarország, de szerb/horvát/bosnyák/montenegrói nyelven a sárgarépa egyik neve шаргарепа/šargarepa.

Azon ritka esetek egyike, amikor egy magyar név elterjed más nyelvben.

А másik neve szláv: мрква/mrkva.

A magyaros verzió elsősorban a szerbek használják, míg a horvátok elsősorban a szláv verziót. Ennek oka, hogy a horvátoknál nagy divat a purizmus és az idegen szavak elleni harc, míg a szerbeknél ez nem annyira jellemző.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 09:04:13

@Herr Géza: Nem irigylem, amikor ki kell szállnia egy ilyen aszfaltra-lapuló autóból...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 09:05:04

@maxval a gondolkodó birca: Erdélyben pedig murok, ami egész jól összecseng a szlávval.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 09:06:58

@maxval a gondolkodó birca:
Meg szerencse, hogy Isten megajandekozott minket a keresztenyseggel, Bulgariaval es a szoros nokkel!

Egesz reggel rossz erzesem volt. Most mar tudom miert. Szerencsere jottel es megosztottad velunk a titkot, amit meg sosem hallottunk! Aldassek a neved, oh hatalmas Birca, minden igazsagok tudoja!

Herr Géza 2014.04.15. 09:07:36

@Evain: Hát ilyenre nem tippeltem.... :))) A néni meglehetösen otthonosan tett-vett, majd nem éppen úgy ment el, mint aki csak most, kivételesen vezeti az autót. A mozgását látva én már azt is csodáltam (ismerve a Porschék üléspozícióját), hogy egyáltalán be- és ki tudott szállni segítség nélkül. (Ok, otthon lehet, hogy a fia gyömöszölte be és húzta ki, de a szupermarktnál egyedül volt...) :DDDDDDDD

2014.04.15. 09:07:37

@maxval a gondolkodó birca: Na, hát csak előkerültél! Gondoltam én, hogy erre a posztra ugrani fogsz :))))). Te, tudod mit, ez legyen a hollandok gondja....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.15. 09:09:40

@Herr Géza: Hm. élni tudni kell... :)
Itt a faluban van egy tata, úgy 80, meg a halál között. Ő Ferrarival jár a közértbe. :D

Herr Géza 2014.04.15. 09:12:55

@maxval a gondolkodó birca: Ezt mondtad már a hollandoknak is ?? Ja, már értem miért vesznek a hollandok házakat M.o.-on. Ök a jövöbelátók. Nem gond, ha eljön az idö, majd befogadjuk a többit is, hiszen mi gazdagok vagyunk és jövönk is van..... :)))))
Megyek, bejegyeztetem gyorsan az Hungarian Immigration for Oranjes Kft.-t., úgy tünik nagy biznic lesz.... :))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 09:16:04

@svájci sapka (ch): Na végre, amiben lenyomhatja a magyar nyugdíjas a svájcit! A magyar nyugdíjas nem szorul holmi Ferrari márkájú gyógyászati segédeszközre, simán elkerekezik az 50 éves, vasvázas drótszamarán a terményboltba, visszafelé még a két zsák dara is odafér a vázra :))!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 09:16:46

@Pink Petsch:
Annyira mar ismerem az embereket, hogy a legtobbszor olyan dolgokat "uldoznek", amire titkon ok is vagynak, de vagy nincs ra lehetoseguk vagy gyavak.

Nincs ezzel baj, kifejezetten vicces, amikor nem ismerik be :)

Evain 2014.04.15. 09:18:01

@Herr Géza: igazad van, valszeg azért érintett érzékenyebben a dolog, mert 5,5 éve élek egy fedél alatt egy sajtzabálóval. :)

BernadettSzaboo 2014.04.15. 09:18:08

@Evain: Köszönöm a kiegészítést. A sajtzabálókról: de, szeretem a hollandokat, nem mindenkit, mint ahogy nem minden magyart sem szeretek. De akkor is: baromi sok sajtot zabálnak :)
Szoktunk ezzel viccelni, hollandokkal...senkit nem sértettem eddig meg....jó, kb, tudom, hogy kiknek mondhaotm. 55 éves buszmegállós hölgyre nem fogom ezt a kifejezést használni....semmi rosszindulat nem volt ebben. Különben nem élnék 8 éve az országukban ;)

sellőlány 2014.04.15. 09:19:52

Tetszett a poszt, teljesen egyértelmű bemutatja, hogy Hollandiában mindenre rendszer van. Egy magyar ember fejével ez felfoghatatlan, sőt egyenesen fullasztó lehet. :-) A hollandok szeretik az egyszerű, praktikus, jól működő dolgokat. Eszükbe sem jut kiskapukat keresni, ezt az ösztönös késztetést inkább kiélik a kupon és kedvezmény vadászatban. A magyaros kivagyiság a hollandoknál nem jellemző. Ez egy protestáns (református, kálvinista) alapokon nyugvó, mértéktartó kultúra és ezt még a liberalizáció és az emigránsok hada sem tudta átformálni.

Evain 2014.04.15. 09:20:21

@Herr Géza: Várj, lehet, hogy ezért volt hajlott akkor a háta? Lapos autóba csak mélyre hajolva (ergo kellő alázattal) lehet beszállni! :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 09:20:37

@zöldeketbeszélek:

A murok román hatás az erdélyi magyar nyelvjárásokban. Mivel románul is így van (muroc), az meg szláv átvétel.

Most ellenőrzöm is van-e kivétel valamelyik szláv nyelvben!

nyugati szlávok:
lengyel: marchew
cseh: mrkev
szlovák: mrkva
szorb: morchej

keleti szlávok:
orosz: морковь
belarusz: морква
ukrán: морква
ruszin: морква, корінь

déli szlávok:
szerb/horvát/bosnyák/montenegrói: мрква/mrkva, шаргарепа/šargarepa
bolgár/маcedón: морков
szlovén: korenje

Látható: a szlovénben és részben a ruszinban tér csak el (egyébként e két nyelvben a szó jelentése "gyökér").

A kiejtést nem írom le, úgyse érdekel senkit.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 09:21:28

@charlieharper [home, sweet home]: Abszolut. Koppenhaga a bringasok fovarosa. Szinte minden utcaban van bringaut, amit nem ugy kell elkepzelni hogy fel van festve az utra egy vekony sav. Nem, konkretan a bringasoknak van egy ugyanolyan szeles sav mint az autosoknak, mindenhol kulon kozlekedesi lampakkal es sullyesztett padkakkal. A bringauton belul pedig ugyanugy jobbra tartas van mert a belso reszen a raketasebessegu futarok es Speedy Gonzalez-ek cikaznak. :)

Ami amugy kell is mert annyian tekerik a pedalt hogy siman megtoltenek egy 3 meter szeles bringautat a belvarosban. :)

Marhajo, en nagyon elveztem arrafele a bringazast, amig ott voltam. Ott amugy tenyleg csak a hulyek mennek be a belvarosba autoval.

2014.04.15. 09:22:21

@Jess G: ez jo!! Igaza van! Tularazott

klappol 2014.04.15. 09:22:40

@Jess G: "nem szép dolog ám a bliccelés :-D" ,de hasznos, ha nem kapnak el, ha meg igen akkor igazad van. :D :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 09:25:59

@maxval a gondolkodó birca: A cirill betűsök kiejtése könnyű, na de a nyugat szláv nyelvtörők...huh.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 09:26:20

@zöldeketbeszélek: "És londoni példára itt is kiépítették a bubit:

bringapont.mol.hu/aktualis-hireink/bubi-bazison-indulasra-kesz-budapesti-bringamenes"

Az otlet es a kezdemenyezes is jo, de sajnos a kivitelezes ismet nagyon "magyaros" lett (a szo nem jo ertelmeben)...

Evain 2014.04.15. 09:26:35

@BernadettSzaboo: tényleg sok sajtot esznek, de a szófordulat valóban nem volt szerencsésebb. :)
De legalább jó a sajtjuk. Szidjuk inkább a filteres kávéjukat! Na az tényleg broáf. :D

Egyébként had védjem meg Armin van Buurent, szerintem a legtöbb, magát DJ-nek mondó tehetségtelen "=+!'!+-hoz képest igenis jó zenét csinál. :)

Mrs. Clayton 2014.04.15. 09:27:22

@charlieharper [home, sweet home]: valld be hogy te voltál :-) fájt a 45 ropi?

2014.04.15. 09:29:21

@Kövérmadár [swe]: Te, most lebuziztad a mi maxunkat? :DDDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 09:29:34

@sellőlány: A hollandokról - összeségében a németalföldiekről - mindig az jut az eszembe, hogy milyen előszeretettel álltak zsoldosnak a nyughatatlan és szegényebb fiaik. Pld. a Rákóczi-szabadságharc leverésében is részt vettek, ha jól emlékszem berozsdásodott ismereteimre. Most a renitensebbek vajon miben élik ki magukat a jól fésült országukban :) ?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 09:30:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mire gondosz? Én vasárnap néztem a Rákóczi-téren a bringapontot, nem álltak ott porosodva a cangák, használják őket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 09:30:49

@zöldeketbeszélek:

Azért tudni kell a kiejtést is, mert a cirill betűs nyelvek többsége nem fonetikus, hanem mint a magyar szótagelemző. S a magánhangzóredukció sincs jelölve. Csak a szerb írás fonetikus.

Ami meg az r hanggal való torlódást jelenti, egyszerűen egyes szláv nyelvekben az r és az l egyszerre mássalhangzó és magánhangzó..

BernadettSzaboo 2014.04.15. 09:32:30

@zöldeketbeszélek: az az iskolafajta inkább még játszós, nem fognak megtanulni szorozni vagy osztani. Egyetértek veled, hogy nem ideális a szituáció, ahogy @Evain említette, 4 hét szabit szülés előtt, a többit utána töltöd a gyerekkel. Viszont nagyon sokan ezt csinálják, mármint bolcsibe adják a gyereket, ha nincs rá más módja, hogy meghosszabítsd ezt az időt. Ki lehet venni a szabikat természetesen, ha a munkaadó beleegyezik. Lehet fizetetlen szabira menni, ha megengedheted magadnak és a munkavállaló is beleegyezik...szóval van módja annak, hogy meghosszabbítsd ezt az időt, de a kérdés, mennyire engedheted ezt meg magadnak anyagilag.
A bölcsiket is jó korán el kell kezdeni intézni, mert sokan várnak ám mások is rá. Emellett vannak más alternatívák, mint például 'gastouders', ami annyit tesz, hogy egy nő (legtöbb esetben) vállalhatja megadott számú gyerekek napi felügyeletét. Ehhez persze engedély kell, tehát nem lehetsz csak úgy gastouder. És az is meg van határozva, hogy mennyi csecsemőt meg mennyi más életkorú gyerekre vigyázhat. Előnye, hogy nem túl sok gyerek van 1 helyen, hátránya, hogy ez is drága (persze személyfüggő). Még választhatsz bentlakós babysittert (aupairt), de én ezt annyira nem tenném, neme nem szimpi ez a felállás (sem). Illetve, ha egy jó közözzégben vagy, ahol még mondjuk 4 anyuka van, meg lehet beszélni, ki mikor vigyáz a gyerkőcökre. Ez viszont több tényezőtől is függ, így ki tudja, sikerül-e...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 09:32:49

@maxval a gondolkodó birca: Na ezért nincs az az isten, hogy valaha megtanuljak mondjuk lengyelül. Pedig de jól jött volna ez nekem írországban...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 09:32:57

@Jess G:

Szégyen. Az ilyen embert pénzjutalomban kellene részesíteni, mert rámutatott a rendszer hibájára.

Evain 2014.04.15. 09:33:10

@zöldeketbeszélek: Látod itt homlokegyenest ellentétes a hozzáállás (orvosilag is, tehát ez nem a szülők mizériája). Ergo betegnek az a gyerek számít, akinek 38,5 foktól magasabb a láza, vagy egynél több pelenkája hasmenéses, vagy hány.
Minden más esetben fogadják őket. A csecsemőket is.
De nem véletlenül írtam azt, hogy kelet-európai szemmel ridegtartás. :)

Ha nagyon meg kéne határoznom, akkor a kezdő iskolai két év amolyan előkészítő. Azaz sok óvodai foglalkozás van, de már az iskola struktúrájában, azaz órákra bontva. Írni még nem tanulnak, csak később. Ellenben itt csak 8:30-kor kezdődik a suli. :)

BernadettSzaboo 2014.04.15. 09:34:16

@Evain: hahha, nem szidom én egyik DJ-t sem....csak nem az én zeném ;)

Herr Géza 2014.04.15. 09:37:35

@svájci sapka (ch): Bár közelröl nem lestem meg az autót, de szerintem bombaüzlet lesz megvenni néhány év múlva. Pont a héten láttam egy 190-es Mercit, 1989-es, elsö kézböl (72 (!) évesen vette a tulaj néni újonnan), 30.000 km-rel. Olyan "új" volt, hogy még a gyári motorkonzerváló trutyi is rajta volt a blokkon (kicsit rásülve persze), a belsö tér hibátlanul új állapotban, kívül szintén (garázsban tartott) karcolásmentesen... Majd 8000 €-ért árulták.....

2014.04.15. 09:38:42

@Jess G: az egy fajdalmas osszeg a londoni kozlekedesre
@Evain: en is sajtot zabalok es Azsiaban szojtak mondani, hogy az europai ember budos sajtszagu

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 09:39:00

@zöldeketbeszélek: Arra gondolok hogy dragabb mint szinte mindenhol Europaban es a bringakat remalom lesz szerelni es karbantartani hosszu tavon a sok integralt alkatresznek koszonhetoen (gondolom valakinek a valakije ilyet tudott szerezni...). Az eves hasznalati dijbol amugy konkretan veszel magadnak egy bringat... de ne legyen igazam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 09:39:59

@Pink Petsch:
Tavol alljon tolem!

Az en egyhazam nem ismeri azt a kifejezest, hogy homoszexualis. Helyette mindennemu szexuakis aktust tamogat es szorgalmaz, aminek a kolcsonos gyonyorszerzes a celja.

Mrs. Clayton 2014.04.15. 09:45:38

@maxval a gondolkodó birca: ez van maxikám itt a rothadó nyugaton :-) azért 45k, az 45k még ha a féléves bónusza is több a faszikámnak, akkor is

Mrs. Clayton 2014.04.15. 09:47:41

@charlieharper [home, sweet home]: gondolom, jelentős tétel ebben a büntetés és a kamat is
mondjuk aláírom, h nem olcsó

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 09:48:11

A posztrol:

"Nagyon sok mindennel nem értek egyet idekint, de ez mind kultúrabeli különbségeken alapszik, így nem mondhatom, hogy mi csináljuk rosszul és ők jól, vagy pont fordítva."

Mindenki tudja, hogy a tegnapi posztban mi nem tetszett. Ez pedig az, ami a maiban nagyon jo volt!

Szerintem ez az egyik legfontosabb alapja a kulfoldon torteno letelepedesnek.

Evain 2014.04.15. 09:48:12

@BernadettSzaboo: most akkor neked töredelmesen bevallom, hogy nagy rajongója vagyok a Within Temptation-nek. :D
Na az se egy populáris zenét nyomató társulat, mint mondjuk Nick and Simon :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 09:49:56

@Zka:
:)

Ilyen az, amikor hamis isteneket kovetunk es nem eresztjuk ki a faradt olajat ;)

BernadettSzaboo 2014.04.15. 09:50:10

:)))
Én is baromi sokat hallgattam Within Temptationt...Nick en Simon: róluk csak annyit, hogy 2 évvel ezelőttig azt hittem...én marha....hogy ezek gyerekzenét játszanak. Jött a fájdalmas felismerés, amikor ezzel vérig sértettem egy kolleginát...legközelebb jobban tájékozódom....

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.15. 09:53:00

@Kövérmadár [swe]: azért a biciklizés fikázása még bircától is igen erős volt, nem? :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 09:53:03

@Zka:

Nem, én csak válaszolok, ez önvédelem. Pont mint most Ukrajnában, ahol a nép felkelt a puccsisták és nyugati felbújtóik ellen.

2014.04.15. 09:54:38

@zöldeketbeszélek: a sargarepahoz meg (tudom, mindenk mast untat), azt se tudtam, hogy Afghanisztanban a makon es kalasnyikovon kivul barmi megterem. Nem tudom milyen ott a talaj, sziklas?
Valiszinu jo mezogazdasaga volt mielott kitalatak a vallast

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 09:56:14

@Zka:

Pár éve, az egyik biciklistahőzöngés (amikor megbénítják a várost, valami massz izé címszó alatt) alatt hallottam egy viccet:

Két ember beszélget:
- Üsd a zsidókat és a biciklistákat!
- A zsidókat miért?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 09:58:16

@Kövérmadár [swe]:

Megházasodhatok a ti egyházatokban a szomszéd 6-éves fiúval és a kutyámmal?

Ha nem, akkor ti egy fasiszta egyház vagytok, akik elveszitek az embertől a boldogság jogát!

Herr Géza 2014.04.15. 09:58:50

@svájci sapka (ch): Uram, Jézus!!! Milyen elképesztöen eröltetett, giccses tud lenni egy focistadionnál ez a népiesch, Makovecz-dizájn. Szimplán hányni tudnék......
A mi a f@sznak aspektust meg inkább hagyjuk, mert csak a vérnyomásom emelkedik.
Egy kérdés azért maradt: ugye az 5-ös metrónak nem ez lesz az egyik végállomása ?????
Hajrá magyarok, brrrrrrrrrr.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.15. 10:00:21

@Herr Géza: Szerintem ne adj ötleteket, a végén megfogadják!
:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 10:00:38

"A biztosítás otthoni viszonyokhoz mérve (itteniekhez is) drága, az alapbiztosítás díja €85-95 között mozog havonta, ami csak tényleg a legszükségesebb dolgokat fedezi, és a költségek első €360-át még így is neked kell kibekkelni"

milyen elsőt? minden alkalommal, egy évben, vagy összesen?

"szeretnéd a magyar jogsid kicserélni. Beveszik a magyart,"

és nem adják vissza?

"Nem hinnétek el, de súlyos követelmények vannak, hogy milyennek kell lennie a hivatalos igazolványképednek"

sokan nem tudják, de Magyarországon is..

"minden 23. életévét betöltöttnek €1485,60 havonta "

és ennek mennyi a nettója? jó, csak úgy körülbelül...

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:00:53

@maxval a gondolkodó birca: szerintem a Holland állam nem fizet drogozásért, amennyire én tudom, akkor vannak helyek ahol legálisan lehet ezt azt vásárolni és használni
még mindig jobb mint az oroszoknál, ahol a nyomoroncok lefolyótisztítóból meg akkumulátorsavból rozsdás edényben főzik maguknak a cuccot és a csatornában injektálják magukba kit tudja hányak által használt tűvel
ha már kell akkor a hollandok elvét támogatom

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.15. 10:01:20

@maxval a gondolkodó birca: ja, válaszolsz... Elindult egy normális beszélgetés, amibe beletrollkodtál egy teljesen indokolatlan buzik-ateisták-fasiszták-drogosok-biciklisták hőbörgéssel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 10:02:17

@Philosoraptor:
azért nézd néha az apróhirdetéseket, és látni fogod, mennyien foglalkoznak a matricákkal, pontokkal:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 10:02:57

@Zka:
Szerintem nem. Ot a provokalas elteti.

Nagyon hasonlo a hozzaallasa apamehoz, ezert bajban vagyok. Apamat szivesen kuldenem vegig a Saw osszes reszen, mig birca irant nem ilyen hevesek az erzelmeim. Nem tudom, hogy a valosagban mennyire rosszindulatu (mig apamrol tudom, hogy vegtelenul).

Nehez dolog, de arra mindenkeppen jo (birca), hogy megtanuljuk nem komolyan venni az embereket :)

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:03:16

@Babette_: felteszem a 360 az az önrész
jogsi csere esetén naná h nem adják vissza, épp ettől csere
a magyart bevonják és megküldik a BM-nek vagy most hogy hívják és kapsz egy hollandot

klappol 2014.04.15. 10:04:45

@Babette_: Neked vannak még kecskéid??

nigara 2014.04.15. 10:05:38

@maxval a gondolkodó birca: az első kommenteddel abszolut egyetértek.
De miért gazdag? az ország? hát, nem hinném, bár nem tudom. De az emberek sem annyira, sztem.

A posztot egyébként a negyedéig olvastam és már belefáradtam. Lehet, hogy azért füveznek, mert ezt a rendszert másképp nem lehet elviselni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 10:06:44

@svájci sapka (ch): ezt nem értem.
hány éves kor felett nem szabad menő autóval járni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 10:08:32

@Jess G: azt értem, hogy önrész, de hogyan? alkalmanként, avgy évente, avgy hogyan? ha valakinek évente egyszer van náthája, akkor sosem használja ki az amúgy kötelező biztosítást?

csere: és itthon, meg más országokban hollanddal vezet? és elfogadják? vagy ott is van pluszban nemzetközi jogsi külfödlre menéshez?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.15. 10:09:12

@Babette_: Nem azt írtam, hogy nem szabad. :)
DE! Azért viccesen hat, amikor egy "csajozós verdával" begurul egy papi a közérthez, majd előveszi a botot és kikecmereg a járgányból.
:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 10:09:37

@maxval a gondolkodó birca:
Termeszetesen!
Kiskoruak (14 alatt) az a megkotes, hogy az egyszerre halando kiskoruak osszeletkora erje el a 14 evet. 6 eves kisfiu eseten 3 darabra van szukseg. De lehet 5 darab 3 eves is.

Meg nem tokeletes a szentirasunk, kell meg vagy 2000 ev, mire veglegesnek tekintheto. Addig szabadon lehet probalkozni barmivel.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 10:10:50

@Jess G:

Ez téves hozzáállás.

Ha valami káros, akkor abszurd azt könnyíteni arra hivatkozva, hogy azt úgyis megszerzik az emberek.

A nyugati trend jelenleg, csak pár jellemző momentum:
- az állam drogot osztogat, de a dohányzó embert közben mindnhonnan kitiltják, mintha gyilkos lenne,
- alapvető emberi jog a meg nem született gyermekek megölése, viszont elveszik az embertől a gyerekét, ha Isten elvei szerint neveli,
- homokos "házasság" eröltetése, közben a házasság és a család támadása minden eszközzel,
- emberi jogokat kapnak a pandák meg a jegesmedvék, közben tigrisek és zsiráfok gyilkolása a skandináv állatkertekben,
- Kelet-Európa kárhoztatása a cigányok miatt, közben cigányok deportálása nyugatról,
- a hagyományos vallás támadása (körülmetélés, kereszt, fejkendő tiltása), közben agresszív szekták és ateisták támogatása,

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 10:11:11

@Evain: a pelenkát be is kell mutatni?

@klappol: miért?

nigara 2014.04.15. 10:11:49

@Herr Géza: azt biztos jobban megéri megvenni, mint egy újabb gyártásút, amit direkt 3-5 éves időtartamra tevreznek (azaz addig bírja, de addig is folyamatosan szereltetni kell)

klappol 2014.04.15. 10:11:53

@Babette_: Csak úgy, semmi kükönös. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 10:11:55

@Zka:

Nehéz ezeket a kérdéseket nem szóbahozni, ha Hollandia a téma...

BernadettSzaboo 2014.04.15. 10:12:37

@Babette_:
Biztosítás: milyen elsőt? minden alkalommal, egy évben, vagy összesen? -> évente! egy évben ennyi az önrész (persze ez évente változhat, 2010-ben ez meg €170 volt)

Jogsi: "szeretnéd a magyar jogsid kicserélni. Beveszik a magyart," -> nem, nem adják vissza, kapsz helyette hollandot.

Minimálbér: és ennek mennyi a nettója? jó, csak úgy körülbelül... -> kb. €1297 havonta, amit megkapsz...

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 10:13:04

@svájci sapka (ch): de miért vicces? tényleg érteni szeretném...
te hány éves is vagy?

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:13:04

@Babette_: nem olvastam el a posztot mert nem érdekelt a tartalma, azt gondoltam, h baleset biztosításról van szó, ha egészség biztosítás akkor passz

persze, ha Mo-n vezetek akkor angol jogosítvánnyal igazolom magamat, nincs magyar jogsim, a fiamnak van ilyen is olyan is

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 10:13:18

@nigara:

"De miért gazdag? az ország?"

A történelmi háttér miatt.

nigara 2014.04.15. 10:14:17

@Kövérmadár [swe]: "Mindenki tudja, hogy a tegnapi posztban mi nem tetszett"

Én nem tudom... mi?

Herr Géza 2014.04.15. 10:14:20

@Jess G: Nem küldik el a BM-nek (csak lejelentik). Náluk marad. Ha hazaköltözöl, visszacserélheted.....
Mellesleg a németeknél logikusabb az ügy: megkérvényezed, lekérdezik a "BM"-nél, hogy tényleg érvényes-e (mármint, hogy nem jelentetted-e otthon elveszettnek, lopottnak, nem fenyeget-e éppen jogsibevonás, egyéb trükközési lehetöségek kizárva, stb.), majd ha megjött a válasz -ez tart sokáig- kiállítják a németet és csak akkor vonják be a magyart, ha mész átvenni az újat... Ergo egy percig sem maradsz jogsi nélkül.....
Valaki mesélje már el nekik......

BernadettSzaboo 2014.04.15. 10:14:39

@Babette_: amint írtam, önrész egy évre van, és a jogsi: európában vezethetsz a hoilland jogsival, ugyanúgy, mint amikor Horvátországba mész nyaralni, és magyar jogsid van. Nemzetközi jogsi nem szükséges EU-n belül tutira...hogy azon kívül hogy van, nem tudom...

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 10:14:56

@Jess G: nagyjából a tb-nek megfelelő kötelező egészségbiztosításról írta...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 10:15:16

Szerencsere nem latom a bolgar messiasunk beteg agyszulemenyeit itt kommentek formajaban, de masok reakcioibol tudok kovetkeztetni hogy ma is elemeben van. :D

En csak azert imadkozom hogy Nyugat-Europa maradjon meg mindig ilyennek, amilyen most is: hogy rohan a vegzete fele, hogy velejeig romlott es mar elkezdett rothadni es amugyis egy erkolcsi ferto. Halaistennek remelem igy is marad. :D

Bulgaria meg... nos Bulgaria az Bulgaria... ehhez mar nem kell semmi egyebet hozzafuznom. Ebben mar benne van minden... :DDD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.15. 10:15:52

@Babette_: Mert nem illik hozzá. :)
Pl.
18 évesen felvettem a miniszoknyát, ma már nem tenném (45).
Ha tata a Ferrari árát mondjuk egy old timer-ra költi, na az már merőben más.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 10:16:05

@BernadettSzaboo: csak érted, miért kérdezem.
nekik nem jó a magyar jogsi, de ők elvárják a többi országtól, hogy az övékét meg fogadják el. nem látom benne a logikát.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 10:17:05

@svájci sapka (ch):
húha. és kötelező feketében meg fejkendőben is járni, mert az illik hozzá?

nem kötözködöm, csak cinkellek, mert ez nagyon gáz:)

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:19:32

@maxval a gondolkodó birca: semmi abszurd nincs benne, azok az emberek, akik szerhasználók súlyos lelki problémákkal küzdenek, amelyet képtelenek felismerni
attól, hogy az állam még ki is taszítja őket, hiszen bűnözőkként kezeli őket, és gyakorlatilag a csatornába száműzi őket csak ront a helyzeten, ugyanis egészségügyi ellátást, rendőrséget mittomén mit fent tart, ezek nagyon súlyos milliárdok
ugyanakkor ha ezeket az embereket támogatja, akkor bekerülnek egy olyan rendszerbe, amelyet a drogos, megbízik, amit nem kényszerként él meg, így van esély normális útra terelni őket
az hogy bedugod elvonóra 3 hónapra és kiengeded az utcára hogy csináljon amit akar, garantált, h a második napon be lesz állva mint a szög
amiről én beszélek az egy összetett egymásra épülő ellátó rendszer
szerintem a drogok reklámozását, annak hétköznapiságát, menőségét kellene betiltani
ha megnézed ma már minden filmben az jön át, h aki drogozik az menő, minden sztár fennen hirdeti hogy drogos és az milyen jó, na ez a baj

BernadettSzaboo 2014.04.15. 10:20:37

De, jó nekik a magyar jogsi, nincs azzal semmi probléma (legalábbis, egy darabig biztos nincs). Én azért javasoltam a becserélést, mert ha van vmi hivatalos holland igazolványod, más dolgokat simábban el tudsz intézni vele. Igazolod magad vele, és nem kérdik, hogy magyar? hol laksz? van-e munkád? bankszámlád? regisztráció??

Amúgy, nem tudom pontosan, de szerintem csak bizonyos ideig vezethetsz a magyar jogsiddal külföldön. Erre nem merek megesküdni, de szerintem addig használhatod a magyart idekint, ameddig érvényes, utána hollandot kell csináltatni. DE: megnézném én a magyar szabályokat is, meddig használhatod a külöldi jogsidat otthon. Lehet, most már mindegy EU-n belül, de lehet, hogy van még szabályozás.

Én azért váltottam, mert holland jogsival ha igazolom magam, a kutya sem kérdi ki fia-borja (lánya-borja) vagyok...

nigara 2014.04.15. 10:24:33

@Jess G: nincs a droggal semmi baj, úgyis sokan vagyunk a Földön.
Aki anélkül nem tud létezni, hát... természetes szelekció ez is. Nem kéne csilliárdokat beleölni a rehabba.

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:24:38

@Herr Géza: lehet így van, én úgy emlékszem, h azt mondták visszaküldik a kiállító hatóságnak
@Babette_: aha, de ha jól láttam megválaszolta a kérdést
egyébként a jogsicserére visszatérve, itt is van nemzetközi jogsi, a postán megigényled azt hiszem 5 font, de nem kötelező, mert európában elfogadják az itteni jogsikat

Herr Géza 2014.04.15. 10:24:44

@Jess G: "....a fiamnak van ilyen is olyan is" Az már trükkös megoldás, vagy még abból az idöböl van, amikor még nem vették el a magyart... Az EU-n belül ez már illegális, szóval, ha lehet ne ugyanabban a zsebében tartsa mindkettöt.... :))))

Sütemény1975 2014.04.15. 10:26:29

@Herr Géza: azert szerintem eloszor latni kellene eloben. de majd atadom az tervezo epitesz mernok baratomnak a kritikadat :)))

Evain 2014.04.15. 10:26:44

@Babette_: Nem kell bemutatni. Révén ezek nem állami intézmények, hanem profitorientált vállalatok, nem éri meg azzal rizikózni, hogy semmire hazaküldik a gyereket, ugyanis akkor a szülő máshová viszi, ergo kiesik a bevétel a cégnek. Ez van, kapitalista hozzáállás, cserébe a dadusok nem verik át a szülőt, mivel rendesen megfizetik őket. :)

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:29:43

@nigara: ezzel sem értek egyet, nem hinném, hogy helyén való lenne, egy haldokló drogost otthagyni agonizálva, a csatornában meg utcán élő drogosokkal sem szívesen találkoznék, és külön negyedeket sem szeretnék, ahol ilyen emberek csöveznek
és sztem te sem szeretnéd, ha mondjuk a gyerekedről, férjedről testvéredről lenne szó
pénzt mindenképp kell költeni a csilliárdok így is úgy is elmennek, ugyanis olyan szinten elterjedt és káros dologról van szó, hogy ez elkerülhetetlen
ha rajtam múlik, akkor kizárólag megelőzésre, ártalomcsökkentésre, és a társadalomba való visszaintegrálásra költenénk, nem pedig kirekesztésre, kriminalizálásra, megbélyegzésre
ez ugyanis zsákutca

Herr Géza 2014.04.15. 10:29:58

@BernadettSzaboo: Ez jó: "körülbelül... -> kb. €1297 havonta" . Pongyola válasz, én a centekre is kíváncsi vagyok.... :))))))))

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:30:42

@Herr Géza: nem, ez két hónapja van, ugyanis kismotorra még Mo-n szerzett autóra meg itt kint
szóval valójában kismotorra van két különböző országból jogosítványa

BernadettSzaboo 2014.04.15. 10:31:15

akkor adj még hozzá 35 centet....de ez is kb lesz, mert mindegyik weboldal máshogy köpi ki a bruttó-nettó átszámolást :D ezért kb....kb mindig :D

nigara 2014.04.15. 10:32:50

@Jess G: "és sztem te sem szeretnéd, ha mondjuk a gyerekedről, férjedről testvéredről lenne szó"
Az jó kis család, ahol odáig jut valaki. Nem, nálam nem lesz ilyen. Akinek meg igen, az ne azzal takarózzon, hogy ez csak úgy megtörtént.

Herr Géza 2014.04.15. 10:32:57

@Sütemény1975: Nem, nem akarom látni élöben. Pláne nem.
Miért, tényleg egy barátod tervezte ?? (Mondjuk akkor sem változna a véleményem....)

klappol 2014.04.15. 10:34:48

@Jess G: Te amúgy milyen ember vagy??

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:35:17

@nigara: ebből látszik, hogy nem ismersz egy drogost sem, addig örülj, ez nem ennyire egyszerű, hogy eldöntöm, az én gyerekem nem drogozik, mert én jó anya vagyok
a helyzet az, hogy te maximum a saját nevedben dönthetsz, a gyerekedében egyéb rokonodéban ismerősödében nem
és sérült emberekre azt mondani, hogy szép kis család, az elég nagy tájékozatlanságra vall

jewel79bp 2014.04.15. 10:36:45

Jó kis írás az alapokról. Amúgy ez az egész homofób/drogos kérdés olyan sztereotíp. A hétköznapokban az ember egyáltalán nem találkozik drogosokkal, főleg nem vidéken. Én sehol nem látom azt, hogy a drogot vagy a homoszexualitást bárki propagálná Hollandiában. Az emberek jó része konzervatív és nem szokott drogozni. A spórolós életmód sokkal inkább jellemzi a hollandokat, mint az a fene nagy szabadosság, amit Magyarországról gondolunk róluk.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 10:37:50

@nigara: "nincs a droggal semmi baj, úgyis sokan vagyunk a Földön.
Aki anélkül nem tud létezni, hát... természetes szelekció ez is. Nem kéne csilliárdokat beleölni a rehabba."

Ezt a gondolatmenetet tovabb vive nem nagyon van szuksegunk a fogyatekkal szuletokre vagy a lebenultakra sem, nem? Termeszetes szelekcio. Meg a nyugdijasoknak sincs tul sok hasznuk, lassuk be.

Na, hova epitsuk meg Tajgetosz II-t? Alpok, Atlasz, Sziklas-hegyseg?

(Gondolom miutan valami crystal meth-en levo elborult arc kiharap a nyakadbol egy darabot a buszon te is mashogy gondolnad, hogy kell-e foglalkozni a droggal vagy sem...)

nigara 2014.04.15. 10:38:47

@Jess G: hűűűű... A drogos és a sérült mióta ugyanaz? Vagy miről beszélsz?
Egyébként esetleg gondolj bele abba, hogy nincs igazad abban, amiket itt fejtegetsz.

klappol 2014.04.15. 10:40:29

@Jess G: A magasságod nem érdekel, inkább a jellemed, ha persze elárulod.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 10:40:54

@nigara: "Az jó kis család, ahol odáig jut valaki. Nem, nálam nem lesz ilyen."

Ebben maximum bizni tudsz es remenykedni. Nezz egy picit utana az ilyen torteneteknek, az esetek 90%-ban a szulok a nyakukat tettek ra hogy az o gyerekukkel ilyesmi sosem tortenhet meg mert olyan nevelest kapott, az utolso utani pillanatig nem is akartak elhinni... csakhogy ez nem igy mukodik...

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:41:29

@nigara: mondom, h fogalmad sincs, én nem vagyok felvilágosító mozgalom, ha érdekel, akkor olvass jó sokat a témában

nigara 2014.04.15. 10:41:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: eddig tök értelmesnek tartottalak.
Mikor beszéltem a fogyatékkal élőkről? nyugdíjasokról?

Az elborult arcokkal mindenki nagyon elnéző, mert szegény nem tehet róla... És valóban nem szeretnék találkozni ilyenekkel, ezért kellene valami olyan megoldás, ami ér is valamit. Mert a jelenlegi, lássuk be, semmit sem ér.

Evain 2014.04.15. 10:42:42

@Jess G: Tegyük még hozzá, hogy marha jó ez a sztereotípia a hollandokról meg a legális drogról, de a vicces az, hogy az esetek túlnyomó többségében nem a hollandok fogyasztják. :D

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:43:09

@klappol: kedves, mosolygós, vicces, az elveihez ragaszkodó, néha elfogult, sztem következetes, nagyvonalú, kicsit beképzelt
röviden

Evain 2014.04.15. 10:44:06

@jewel79bp: szépen összefoglaltad, teljesen egyetértek.

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:45:00

@Evain: én egy szóval nem mondtam, hogy a holland nép drogos
nem hinném hogy jobban drogos lenne mint bármelyik másik
sőt a szabályozásuk miatt úgy gondolom, h a drogprobléma nem jelentős annyira mint mondjuk oroszországban vagy amerikában, bár ott épp most térnek le a járhatatlan útról

Evain 2014.04.15. 10:47:07

@Jess G: Nem is mondtad, ezt arra írtam, hogy osztom a nézeted, amit a legalizálásról és a szabályozásrol írtál.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.15. 10:47:21

@Jess G: birca kezdte, szerintem már ki is pattogtatta a popcornt és élvezi a műsort.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 10:48:54

@nigara:
Amin paran rugoztak utana. "Aki mast mond, az hazudik. "

De ez tegnap volt, ma mar uj nap van :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ugye?
A THC rossz! Egessuk el mind! ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 10:49:02

@BernadettSzaboo: @Evain: Na örülök, hogy Magyarországon vagyok kisgyerekes anyuka.

Evain 2014.04.15. 10:49:19

@zöldeketbeszélek: Mezőgazdaság: nindzsák, perzsák, jutazsák.
Ha főzünk belőle, akkor még habzsák is. Ha kóser, akkor Izsák.

Most megyek, és elmerülk a PHP rejtelmeiben, különös tekintettel az okostelefonok nem szabványosított applikációira. Mert az ilyen gyöngyszemeket hoz ki belőlem. Grrrr!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 10:50:30

@nigara:
Velem megis beszelgetsz. Most akkor mi van? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 10:50:56

@Evain: Meg babzsák ;). Tényleg rossz hatással van rád a sárgarépázás :)))!

Herr Géza 2014.04.15. 10:52:57

@Babette_: Messze szó nincs ilyesmiröl. Bármely EU-s ország elfogadja bármely másik jogosítványát. De ha valahol letelepedsz, akkor ott egy bizonyos "türelmi idö" elteltével (ez N.o.-ban pl. 6 hónap) ki kell váltanod a helyi jogsit (ez egy adminisztratív csere, semmiféle vizsga, etc. nem kell hozzá). Az oka pedig egyszerü: még az EU-ban sem vonhatja be egyszerüen egy ország a másik hivatalos igazolványát (csak komolyabb balhék esetén). Büntetöpontot sem igazán adhatnak (már, ahol van) a szabálysértéseknél idegen jogsira.
Söt, korábban simán müködött, hogy ha bevonták pl. a német polgár jogsiját, akkor elment pl. Lengyelországba, hipp-hopp levizsgázott és otthon böszen vezetett tovább a lengyel jogsival. Egy sima közúti ellenörzést simán megúszott így. (A lengyelek meg a csehek nagy üzleti érzékkel 3-4 napos buszos utakat is szerveztek a gyorstalpaló tanfolyamokhoz, rádásul sokkal kevesebbért, mint amennyibe egy jogsi itt került...)
Mindez már a múlté, a rendör már egy mezei ellenörzésen is megállapítja a technikával helyben, hogy neked tulajdonképpen van német jogsid, de be van vonva, rádásul a külföldön szerzett jogsit is csak akkor fogadják el és cserélik át németre, ha az illetö életvitelszerüen legalább egy fél évig élt az adott országban.

Mrs. Clayton 2014.04.15. 10:53:19

@Evain: akkor félreértettem, és igen épp mert szabályozott keretek között lehet, ha jól tudom még injektáló helyiségek is vannak, ahol lehet venni heroint, de lehet téves és csökken a használók száma
ez most nem drogos sztori, de a kriminalizálással függ össze
egy srác 19 éves, lázadó, anyukája balerina, szereti de egyedül neveli a fiát
a fiúnak valami szarra pénz kell, mondjuk számítógépre
anyuka nem ad mert nincs, a balerinákat nem fizetik túl
a fiú bemegy a nagynéni házába és leakaszt egy értékes festményt, amit elad
nagynéni feljelent és megnevezi a fiút mint lehetséges elkövetőt
rendőrök el is kapják, be is ismeri, majd a rendőrségről már a letartóztatás után megszökik
hova megy, naná haza, hol keresik először naná, h otthon
mennyit kapott? 1 évet, amit le is ült
miután kijött nem találta a helyét, ma mit csinál? semmit ül a társadalom peremén kitaszítva
lehet hogy drogos

nigara 2014.04.15. 10:53:35

@Kövérmadár [swe]: ha ismernélek, már kaptál volna a fejedre eleget!
De tényleg, abba kéne fejezned.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 10:56:08

@nigara: Ez azért nem ilyen fekete-fehér kérdés ám...

Evain 2014.04.15. 10:59:49

@zöldeketbeszélek: Na erre még gyorsan írok. Miért? Ha otthon szeretnél maradni a gyerekekkel, pontosan ugyanúgy megteheted. A különbség Magyarország meg Hollandia között az, hogy itt azt teszed, amit szeretnél, nem azt, amire anyagilag rákényszerülsz. Azért, mert van erre szakosodott intézmény, nem azt jelenti, hogy kötelező. :)

Mrs. Clayton 2014.04.15. 11:00:00

@nigara: most szólok, ha valakit meg akarsz nevelni, akkor ne cukin legyél szigorú, mert azzal azt éred el, hogy nem fogja letagadni, h rosszalkodik, nyíltan tovább csinálja, ha keményen vagy szigorú, akkor hazudni fog a rosszalkodásról és titokban fogja csinálni, meg kell őt értened, ha segíteni szeretnél neki, ha nem szeretnél segíteni, akkor fölösleges bármit is mondani

Hari Seldon 2 2014.04.15. 11:00:37

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Amszterdamban is többszintes a bicikli tároló a Centraaaaaaal Staaaadinonnál...

(uff, kicsit több aaaa-t írtam, mint a hollandok szoktak, de szerintem nem sokkal)

Muscari 2014.04.15. 11:01:00

@zöldeketbeszélek: koszi, igazan szep kis tajekoztatot hoztal ossze a kozonsegnek.

Kaptam egy nagyon szep regi konyvet Anglia erdoalkoto es utsorfairol. Erdekesek az elnevezesek, a magas korist pl. hamufanak hivjak (ash tree)

sellőlány 2014.04.15. 11:03:55

@Evain: Már vártam a kiegészítéseidet. :-)
@zöldeketbeszélek: Kiegészítésül Evain gyeses kommentjéhez. A hollandok kapcsolata az utódaikkal kicsit más, mint ami nálunk megszokott. Egyrészt az anya szerepe ott kevésbé kontúrozott, mint itthon, és az apa is jobban kiveszi a dolgát a gyerek körüli teendőkben. A gyereket a lehető leghamarabb az integrációra és önállóságra nevelik. A gyerek a család tagja, de nem a közepe és nem körülötte forog a világ. (Ridegtartás: a hollandok nem nagyon fűtik a hálószobáikat, értelemszerűen az újszülöttét sem. Nem alszanak együtt a gyerekkel, max kivételes esetekben. Iskolás korig 1/2 6 körül vacsora, 6 körül mosdás, 1/2 7 kor fekvés!) A mamának szülés után is helye van a társadalomban, de pozitív, hogy a döntés maga hozhatja meg, mikor és hogyan megy vissza dolgozni. (Mondjuk, ha a megszokott színvonalon akarnak élni, erre anyagilag is rákényszerülnek.) Azért az az általános, hogy 4 hónap után újra dolgozni kezd, eleinte csak heti pár órában, majd fokozatosan visszállva teljes vagy végleges part time munkaidőre.

sellőlány 2014.04.15. 11:04:24

@zöldeketbeszélek: Úgy, hogy főképp nem Hollandiában élnek. :-) Utaznak, világot járnak, élvezik más országok rendszertelenségét. :-)))) A holland férjem imádja Magyarországot.

nigara 2014.04.15. 11:05:17

@Jess G: Köszi, senkit nem akarok nevelni, pláne nem azokat, akiket nem is ismerek.
Mindenki dönthet a saját sorsáról, és ne várja el, hogy ha szarba kerül, akkor mások (család, idegenek, a társadalom) oldja meg.

sellőlány 2014.04.15. 11:05:45

Határátkelő, miért nem látom a kommentjeimet? Már 3x elküldtem... :-(

Hari Seldon 2 2014.04.15. 11:07:56

"Kevesebb stresszes emberbe lehet itt belebotlani, nem aggódnak a munka miatt, felszabadultabbak és ezt szinte érezni is lehet a levegőben. Nagyon sokan fütyörésznek, vagy épp énekelnek a biciklin, és nem érdekli őket, hogy ki mit gondol róluk."

Ez ugyan nem Hollandia, hanem Antwerpen, de miután szinte a határnál van, és két nép gyakorlatilag ugyanazt beszéli, szerintem ez nagyon jól jellemzi a népet.

www.youtube.com/watch?v=0UE3CNu_rtY

Tudom, hogy ezt már egyszer beraktam, és Max akkor is léhaságnak titulálta (nihil, céltalanság... stb... stb... stb...)

De most nem is a zene miatt, hanem tényleg érdekes, csak nézzétek meg az emberek arcát. Erről szól(na) Európa, szóval tényleg ilyenek lehetnek a "németalföldiek".

2014.04.15. 11:08:27

@zöldeketbeszélek: a Wiki szerint Iran es Afghanisztan

Muscari 2014.04.15. 11:08:35

@Evain: nagyon jo, hogy ezt leirtad. Itt Angliaban is hasonlo a rendszer, az a nyasagi tamogatas ugyan hosszabb ideig jar, de egy fix osszeg, ami nem tul sok. (135 £ vagy valahogy igy hetente)

Sokat gondolkodtam mar, hogy hogy oldjak meg a szulok, hat latom Hollandiaban elegge kreativak, biztos itt is.

Akiket en ismerek, ott vagy az anyuka nem dolgozik, vagy valtasban dolgoznak apukaval, hogy mindig legyen otthon valaki, vagy nursery. Nem konnyu, na.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 11:08:58

@nigara: "eddig tök értelmesnek tartottalak."

Na latod, itt komoly hibat kovettel el. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 11:09:01

@nigara:
Ilyet senki sem kert eddig a kornyezetemben. Nem is volt ra szuksege senkinek sem.

Evain 2014.04.15. 11:09:27

@zöldeketbeszélek: Na még egy utolsó, de tényleg mert csak belülről ismerem a rendszert. :) Szóval tudom, hogy miért tűnik ridegnek magyar szemmel a rendszer, de hidd el, nem annyira rossz, mint amilyennek hiszed. Példaképpen, hogy hol a legjobb felnőni a 2013-as felmérés szerint:

1. Finnország
2. Svédország
3. Norvégia
4. Izland (fene hitte volna, lol)
5. Hollandia

Magyarország nincs benne az első 10-ben. De még az USA sem. :)
Forrás: www.savethechildrenweb.org/SOWM-2013/#/11/zoomed

Evain 2014.04.15. 11:11:29

@sellőlány: Aszondod túl sokat kommentelek? :D:D:D

2014.04.15. 11:11:41

Volt ma mar a rothado Nyugat es a sminkelt/vallasos/homo-pedo leggings? Elkestem?

Mrs. Clayton 2014.04.15. 11:13:02

@nigara: épp ez a lényeg, h egy drogosnak nincs semmilyen elvárása a társadalom felé, ő azon kívül él
ha madarat itt elkezdenénk csoportosan elítélni, akkor kb 2 perc alatt lépne le és 2 akkora spanglit szívna el, h 4 óráig a fotelból nem tudna felkelni
most ő itt a magunkban ejnye-bejnyézett cuki füves fiú, aki dekadens, a tömegre fittyet hányó lázadó, ezt ő is tudja, azért hozza fel ennyit

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 11:13:32

@charlieharper [home, sweet home]: meg nem, de akarod?? Sminkben, leggingsben jo vagyok, csak egy szavadba kerul!!!!:-D :-D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 11:14:28

@Muscari: Azért a karotin-felhalmozásnak utánanézek, nem vagyok biztos teljesen a dologban...

Az elnevezések meg biztosan nem véletlenek. Nekem erről a hamufáról a fahamu jut az eszembe, arról a hamulúg és a mosás...lehetséges, hogy a kőris hamuja valamiért nagyon jó alapanyag volt, ezért kapta ezt a ragadványnevet a fa?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 11:15:09

@charlieharper [home, sweet home]:
Sajnos errol mar lemaradtal ;)

@Evain:
Mar en is elgondolkodtam azon, hogy nem feltetlen mindig a megszokott rendszer a jo.
Felnonek a hollandok? Fel. Onallobbak? Igen. Boldogabbak? Szerintem igen. Akkor nem latom a problemat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 11:16:39

@Evain: Oké, tényleg nem tudok ezzel vitatkozni, hiszen én testközelből csak a magyar rendszert ismerem. A linkelt cikket meg amúgy sem tudom értelmezni nyelvtudás híján...
Nem tudom, milyen szempontok alapján rangsoroltak pld.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 11:18:10

@Kövérmadár [swe]: "Ugye?
A THC rossz! Egessuk el mind! ;)"

Meghagyom neked ezt a nemes feladatot, ha nem haragszol. :)

@Hari Seldon 2: "Amszterdamban is többszintes a bicikli tároló a Centraaaaaaal Staaaadinonnál...

(uff, kicsit több aaaa-t írtam, mint a hollandok szoktak, de szerintem nem sokkal)"

Jaaa, tenyleg most hogy mondod, valamelyik regebbi hollandias posztnal mar volt is rola kep. Csak nekem meg aranyhal-memoriam van. :)

nigara 2014.04.15. 11:19:19

@Jess G: na ebben egyetértünk.
De a drogos mégis elvárja, hogy leszoktassák! (Már ha eljut addig...) Ha arra nem kért segítséget, hogy elkezdje, akkor mi a kérdés?
Lehet, hogy a figyelemre vágynak igazából?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 11:20:14

@charlieharper [home, sweet home]: Na most megnéztem a wiki cikket és örömmel látom, hogy egy rendesen, forrásokkal alátámasztott, bár eléggé soványka cikk...
Különben az, hogy a mai Afganisztán is beleesik a sárgarépa géncentrumába, még nem jelenti azt, hogy bármiféle mezőgazdasági tevékenység kapcsolódna hozzá, hiszen a vad alakról beszélün.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 11:21:24

@sellőlány: Na így már értem :)))! Csak kompenzálni kell valahogyan a körömollóval nyírt pázsit látványát :)!

sellőlány 2014.04.15. 11:22:33

@Evain: Hollandia témában - érthető módon - mintha kicsit túltengenél. ;-) De ez semmiképp nem negatív, sőt!!!

Mrs. Clayton 2014.04.15. 11:22:50

@nigara: nem, a drogosok nem várnak el semmit, nem kérnek semmit
ha eljutnak oda, h belátják rossz úton vannak, akkor is max elfogadást szeretnének
nem tudom vágynak-e figyelemre, a társadalom részéről biztosan nem
a kérdés az, hogy miért kezdte el? ha ez megvan, akkor lehet neki segíteni, ha ő is akarja

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 11:23:02

@sellőlány: És a családi összetartás, a gyökerek, az 'ősök' tisztelete így is megmarad? Vannak pontok, amelyek tetszenek ebben a rendszerben, de azért ez nagyon idegen számomra...

Határátkelő 2014.04.15. 11:25:20

@sellőlány: Bocs, egy kicsit késésben voltam. Most már átmentek. Megvan mind?

klappol 2014.04.15. 11:26:25

@Jess G: Na ezt tartom nagyon jónak, mikor valaki látja önmagát. Kár, hogy sokan képtelenek erre. Hasonlóra tippeltem. :)

Mrs. Clayton 2014.04.15. 11:28:38

@klappol: mondjuk nem érdemes nagyon sokat adni az itt leírt kommentekre, egyrészt nincsenek hangsúlyok, másrészt totál személytelen az egész, és értelem szerűen mindenki kicsit azt az oldalát domborítja, amivel ki tud tűnni a többiek közül

Evain 2014.04.15. 11:28:45

@zöldeketbeszélek: Nem meggyőzni akarlak, véleményem szerint az a legfontosabb, hogy te úgy érezd, hogy tudod úgy csinálni, ahogy szeretnéd.
Na, megnéztem az indexet a forrásnál, Magyarország az 52. helyen van. A vizsgált szempontok között az alábbiak szerepeltek:
Az anyák egészsége, a gyerekek egészsége, oktatási rendszer, gazdasági és politikai helyzet.
A metódust már nem akarom részletezni, már így is nagyon off.

De ezt a kört már számos alkalommal lefutottam ismeretségi körben, tudom, hogy senkit nem tudok meggyőzni arról, hogy a holland rendszer nem annyira ördögtől való, ezért szoktam kínomban kutatásokat linkelgetni. :)

@sellőlány: most a hideg is kirázott a fűtetlen hálószobát emlegetve. Pont a napokban volt vitám anyósommal, aki lefoglalt nekünk áprilisban egy fűtetlen faházat a 2,5 és 3,5 éves gyerekeknek egy kempingben. Válaszul lefoglaltunk egy fűtöttet, és közöltük, hogy mi ide megyünk. Pont. :D

nigara 2014.04.15. 11:29:51

@Jess G: visszaértünk a kérdés elejére: ha nem kér segítséget, nem vár el semmit (nagyon helyesen), akkor minek kell, csilliárdokat költeni? vagy megteszi egyedül, vagy fizeti a költséget.
Ja, hogy nincs miből? hmmm... drogra volt pénze, nem?
Na, ez a lényeg. Ne másoktól várja el, hogy fizessék a leszoktatást.

Evain 2014.04.15. 11:31:13

@sellőlány: kompenzálom, hogy csütörtökönként meg hétvégén meg esténként nem itt lógok. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 11:33:38

@Evain: Sajnos nem tudtam úgy csinálni, ahogy szerettem volna. A gyed-gyes rendszer Mo-n szerintem nagyon gyerekbarát, de nagyon dolgozó anya-ellenes, ha szabad ilyen kifejezéssel élnem. A két módszer között félúton lenne valahol az ideális.
Egyébként miért is lenne off, hiszen a poszt is tartalmazza a témát.

morsels (törölt) 2014.04.15. 11:35:28

Azt a mindenit, ezek aztan nem kispalyan bicikliznek :-)

sellőlány 2014.04.15. 11:35:43

@zöldeketbeszélek: Igen, számukra minden ottani mértékkel nem szokványos (esetleg tiltott) dolog abuzálása értetlenkedést vagy extatikus hatást vált ki. Pl. letérni egy erdei ösvényről és bevágtatni a bozótba, vagy lehajtani a műútról útlerövödítés céljából egy földútra (esetleg behajtani ott, ahol ki van téve a csak célforgalom tábla), bevágni valahol a sorba, nem szólni, ha a pénztárnál többet adnak vissza stb.

sellőlány 2014.04.15. 11:35:43

@Határátkelő: igen, köszi!!! :-) nem ez volt a szokványos és furának tűnt 1 órával ezelőtti témákra reagálni...

Joey potter 2014.04.15. 11:35:43

@klappol: Egyetértek :) Jó volt olvasni, várom a következőt!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 11:37:05

@Jess G: hogy ez mennyire igaz, es olyan sokan elfelejtkeznek itt errol....en csak ugy hivom magamban arctalan fenyezes...;-)

2014.04.15. 11:37:45

@Kövérmadár [swe]:

"Helyette mindennemu szexuakis aktust tamogat es szorgalmaz, aminek a kolcsonos gyonyorszerzes a celja."

A közeli rokonok közöttit is? És állatokkal? (Feltéve természetesen, hogy az állat is akarja.)

Szorri, nem trollkodásból, meg nem gumicsontbedobásként hozom fel, már többször meg akartam kérdezni, amikor birca révén előkerül itt a hanyatló nyugati homoklobbi meg az ellenvélemények.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.15. 11:38:48

@charlieharper [home, sweet home]: igen, sőt ma a drogosok és a biciklisták is felkerültek a halállistára :D

Mrs. Clayton 2014.04.15. 11:40:07

@nigara: azért mert nem feltétlenül a füvesek, de mint itt írta valaki a chrystal-meth a crack kokain, a heroin ezek nagyon csúnya dolgokat művelnek az emberekkel
és amíg nem láttál egy ilyen negyedet, hogy ott milyen alakok fetrengenek a saját mocskukban és milyen fertőzéseket terjesztenek,addig el nem tudod képzelni, hogy miről van szó
senki nem szeretne ilyen roncsokkal egy villamoson utazni, ha ilyenek laknának a szomszédjában
és főleg ha kulturáltan is tolják, akkor is előbb-utóbb agyvérzést, infarktust, májkárosodást, hadd ne mondjam mit kapnak, ezeket az embereket mindenképp kezelni kell, nem hagyhatod csak úgy ott, vagyis, de persze, lehet lágereket csinálni, de én személy szt nem ezt az utat preferálnám
és a pénz az mindenképp kimegy
olvass utána h az usaban mennyibe van a drogmaffia elleni harc, nem is tudsz leírni akkora számot
és mi az eredmény? semmi, sőt több a drogos mint amikor nekiálltak felszámolni

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 11:40:09

@Jess G: De ez csak egy darabig megy. Ahogy telik az idő, a személyiség úgy bújik elő a nick mögül...

Evain 2014.04.15. 11:40:46

@sellőlány: wegmisbruikers! A hollandoknak az okoz örömöt, hogy olyan reality showt nézzenek, ahol a rendőrök elkapják a gyorshajtókat. Na ez mindent elmond imo. :D

sellőlány 2014.04.15. 11:41:54

@zöldeketbeszélek: Ez inkább család és emberfüggő, és szerintem ez itthon is így van. Egy jó családban a gyerekek tisztelik és szeretik a szüleiket, de ez nem az a majomfajta szeretet, amit itthonról ismerhetünk. Hollandiában az anyuka nem veszi fel azt az idegesítő anyuka hangot, amit itt sokan, ha a gyerekükhöz beszélnek, nem ölelgeti és csókolgatja folyton a gyerekét, viszont simán szájon puszilják egymást, ha találkoznak (még sokszor felnőtt korban is! na erről is gyorsan teiltottam a férjemet). A férjem családja összetartó, de ettől függetlenül mindenkinek meg van a maga saját élete és élettere.

nigara 2014.04.15. 11:44:27

@Jess G: hát ezt mondom, az eddigi liberális út nem vezet sehova. Nem a maffiával kellene foglalkozni, hanem a fogyasztókkal.

Mrs. Clayton 2014.04.15. 11:45:51

@zöldeketbeszélek: lehet, ehhez meg kellene mindenkit ismerni személyesen, h el tudjam dönteni ki milyen valójában
@sodalisO [eng]: felteszem ez személyiség függő, nem mindenkinek van rá szüksége, hogy virtuális visszaigazolást kapjon, vagy kitűnjön
egyébként sztem sok nick van itt aki beleégett az erőltetett karakterbe és az életben nem is ilyen

Mrs. Clayton 2014.04.15. 11:47:42

@nigara: az eddigi út nem volt liberális és abban sem vagyok biztos, hogy a helyes az liberális lenne, főleg h magyarul ennek a szónak érdekes felhangja van

nigara 2014.04.15. 11:47:56

@Jess G: ja, és láttam már hogy a kokain hogy fordítja ki az embert.
Ezért nekem tök mindegy, hogy mit csinál magával, de ne veszélyeztessen másokat azzal, hogy köztük van.
De ugye ez sem elég megértő megoldás lenne....

nigara 2014.04.15. 11:49:06

@Jess G: úgy liberális, hogy megengedő.
Abban, ahogy a drogosokat kezelik.

Mrs. Clayton 2014.04.15. 11:52:43

@nigara: sztem a kokain nem az a kifejezetten kifordítós drog, olyan szinten kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a tetőn supermant játszva parádézzon a tv-seknek
én elmondtam már, hogy sztem mi a járható út, ennél többet nem tudok hozzátenni, hogy azt minek hívjuk nekem m1

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 11:55:08

@sellőlány: Én imádom ölelgetni a lányomat és ő is engem :). Azt hiszem, az idegesítő anyuka-hangtól még megkíméltem a környezetemet, de nem lehetek benne biztos ;).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 11:57:28

@Jess G: Nem, éppen azt mondom, hogy a valódi személyiséget nem lehet sokáig eltakarni egy 'nick-személyiséggel'. Szerintem kevesen vannak, akik tényleg profi módon és hosszú ideig tudnak szerepet játszani.

Mrs. Clayton 2014.04.15. 12:08:20

@zöldeketbeszélek: igen, ezt értem, és részben egyet is értek, viszont többen beleégtek egy olyan karakterbe, ami nem 100%-ban egyezik azzal, hogy ténylegesen milyenek, ilyenkor csinálnak új nicket és új arccal visszajönnek vagy nem :-)

Sütemény1975 2014.04.15. 12:15:45

@Herr Géza: igen, kedves baratom az epiteszmernok. lattam a stadiont tobb epitesi fazisbab is, es meghivtak a megnyitora, de sajnos nem leszek otthon.

négyzet 2014.04.15. 12:20:37

Hasznos poszt, köszi.
A hollandok elképesztőek amúgy, ha már ridegtartásról van szó... tizenpárfok a szlovén campingben, mi két pulóverben vacogunk júliusban és isszuk a forró teát, a holland gyerekek meg egy szál pólóban, rövidnadrágban, vidáman rohangálnak. Nem éreztem magunkat túlzottan életképesnek akkor épp velük szemben :)

Nigro notanda lapillo 2014.04.15. 12:21:03

szedett-vedett kultùra? hol nem az? egymàssal kölcsönhatàsban éltek az európai népi kultùràk, nem pedig bùra alatt...esetleg egy Csendes-óceàni szigeten lehet "vegytiszta" de ott is csak az elsô felfedezôk érkeztéig...

négyzet 2014.04.15. 12:23:56

Az a 4 hónap szülési szabadság azért megdöbbentett. Mondjuk a 3 év is egy marhaság. Annyi előnye lehet a holland rendszernek, hogy nem írja le őket a munkaerőpiac, ahogy megszülik az első gyereket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 12:24:24

Tavaly, amikor nyaralni voltam, egyszer láttam pár holland turistát. Éppen sört ittak és fagylaltot ettek.

Mivel éppen egy másik asztalnál meditáltam a közelben, volt alkalmam megfigyelni őket alaposan.

3 lány és 3 fiú, szóval nem voltak homokos párok és nem is voltak drog hatása alatt.

2 lány olyan Schwarzenegger-hasonmás volt, mint valami ógermán legendából előjött kétméteres, szőke harcos istennők. Olyan, hogy nem szeretnél ilyen nővel vitába keveredni, mert az első ütésétől a padlóra kerülnél.

A harmadik lány viszont csinos volt, de ő meg nem árja volt, olyan európai-indiai keverékre tippeltem, valószínűleg Suriname vagy valami ilyesmi.

A fiúk meg úgy néztek ki, hogy bárki azonnal szerződtetné őket egy amerikai profi kosárlabda-csapatba.

Ültek, nézték a tengert, hallgatták a szelet, figyelték a pincérnőt (aki szebben volt öltözve náluk és ellentétben velük sminkelve volt).

Kezdetben ellenszevet éreztem irántuk. De aztán észrevettem a mély gondolatokat látszólag üres és fölényes, nyugatiasan büszke nézésük mögött. Éreztem bennük a hanyatló nyugat minden fájdalmát. Ők tudták, hogy vége mindennek. Külsőleg folytatták a betanult modelleket, sablonokat, de érezhető volt, belülről ők is rühellik az egészet.

Az emberi belső legyőzhetetlen, ezt vontam le az esetből: Isten győzött.

Majdnem elsírtam magamat, Szinte fel akartam állni, odamenni hozzájuk, megsimogatni a fejüket és megvígasztalni őket, hogy senki sem hibáztatja őket a nyugat hanyatlásáért, nem kell bűntudatot érezniük, mert személyesen nem felelősek semmiért.

Oké, lehet hogy nem hollandok voltak, hanem belgák. De hollandul beszéltek egymással. amikor éppen nem ültek csendben mélán siratva az elmúlást.

klappol 2014.04.15. 12:28:57

@Jess G: Szerintem van benne igazság, így a jó. Különben nem lenne érdekes, ez teszi bloggá, a sok érdekes-érdektelen írás, hozzászólás.

Jó, hogy nem vagyunk egyformák,............... nagyon jó. :)))))

négyzet 2014.04.15. 12:29:05

Max megőrült :) talán mert látja, milyen könnyen hergelhető az itteni kommenttársaság

klappol 2014.04.15. 12:31:46

@zöldeketbeszélek: Ez Bölcs és frappáns, tökéletes megfogalmazás. Erre gondolok én is, mert ez így van.

2014.04.15. 12:38:18

@négyzethálós: Hm, 4 hónap szerintem is kissé rövid, olyankor egy csecsemő még javában anyatejen él. Persze, lefejni, meg ilyenek, de az nem egészen ugyanaz, pláne, ha az anyának annyi teje azért nincs. 6 hónap lenne az elfogadható szerintem.

Evain 2014.04.15. 12:39:57

@maxval a gondolkodó birca: ez nem az igazi maxval! Az igazi maxcal nem írta volna azt, hogy európai-indiai keverék, valószínűleg Suriname!!!!
Most lebuktááááááál!

De bammeg, potyog a könnyem a röhögéstől. :D:D:D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 12:43:05

@Evain:

Suriname lakosságának egy jelentős hányada indiai származású.

Ugye nem feltételezed rólam, hogy nem tudom hol van Suriname?

Evain 2014.04.15. 12:44:02

@négyzethálós: na, akkor most szó szerint idézem anyósomat:
"Foglaltam nektek egy különálló faházat a kempingben. Sajnos a fűthető faházak már foglaltak voltak, remélem nem lessz rossz idő. Mindenesetre plusz takarót hozzatok magatokkal."
Időjárás előrejelzés az e-mail napján az adott hétvégére: nappali max hőmérséklet 7-11 °C

:D:D:D

Evain 2014.04.15. 12:45:48

@maxval a gondolkodó birca: hogyne tudnám, a férjem legjobb barátja Suriname származású, az esküvőnkön is ott csápolt :) Letagadhatatlan a vérvonal. :D
De muszáj volt valamibe belekötni. ^^

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.15. 12:45:57

@Pink Petsch: nem véletlen számít ritkaságnak nyugaton az anyatejes baba, mert aki visszamegy gyorsan melózni az bizony nem szoptat. Inkább nem is szarakodnak vele, megy a tápszer egyből.

sellőlány 2014.04.15. 12:50:28

@maxval a gondolkodó birca: Hát ez tök jó gondolat volt. Sokszor érzem én is ezt, amikor ott vagyok. Annyira nagy a vákum a társadalomban és annyira ki vannak éhezve valami másra, szokatlanra, egyedire. Éppen ezért ott bármiből trendet lehet csinálni. Biztos lehetsz benne, hogy heteken belül mindenki erről fog beszélni, csinálni. Aztán amilyen gyorsan ez elterjed, olyan gyorsan el is tűnik. Itthon a vidéki házunkban nincs net, és amikor az unokaöcsik itt voltak két hétig az első napokban látszott, hogy küzdenek az unalommal. Az összes elektromos kütyüjük kb. 2 napig kötötte le őket. Aztán elkezdtek fára mászni, bunkert építeni, bújócskázni, jöttek velünk kirándulni, elkezdtek botokat, elhullott kisállatok vázait elemezgetni, összeszedni, segítettek mosogatni, rendet rakni. Úgy viselkedtek, mint az igazi gyerekek. És este 8-kor mind aludt, boldogan, kipirultan. Még a hipszterfrizurás tizenéves is. :-)

2014.04.15. 12:50:29

@Zka: Pedig az a 3-4 hónap is számít egy babának ... persze, a fél év még jobb, már ha akkortól kezdik fokozatosan leválasztani az anyatejről.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 12:51:15

@Pink Petsch: hm, a cocializmus előtt Itthon is hat hét volt

2014.04.15. 12:53:26

@Babette_: és asse volt jó ... valahogy középutat tévesztjük mindig szem elől ...

Evain 2014.04.15. 12:54:36

off: Rezsőatya, a tegnapi csapodért cserébe leltem ma egy gyöngyszemet:
acidcow.com/pics/20140415/acid_picdump_37.jpg

klappol 2014.04.15. 12:57:29

@Evain: Ez a művészi beltérvilágítás. Jó

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 12:57:57

@Th's child:
A bircanak irottak komolytalanok voltak :)

Ha a valodi velemenyemet kerdezed (es komolyan erdekel), akkor:
- az alatokkal valo szexualis kapcsolatot nem tamogatom. Nem bizonyitott, hogy mindket fel beleegyezik es mindket fel szamara gyonyorforraskent szolgal. Ennel jobban nem mennek bele, mert az mar egyeni gusztus kerdese, amihez semmi kozom nincsen.

- kozeli rokonok esete megint olyan dolog, hogy ha kenyszermentesen tortenik, akkor felolem. Gyerekvallalasukat nem tamogatom, de a szex az nem arrol szol.

- kiskoruakkal megint nem tamogatom. Az amerikai szabalyozas egy vicc szerintem, de mondjuk 14-15 folott, beleegyezeses alapon felolem csinaljak.

Extrem eseteket nem vettem szamitasba, de azokat nyilvan semmi esetre sem tamogatom.
Felnott emberek eseten semmi kozom a dolgaikhoz.

klappol 2014.04.15. 13:00:16

@Babette_: A coccializmus előtt nem is éltél, az meg, hogy előtte mi volt azt még én se tudom csak a könyvekből. :) :D

2014.04.15. 13:01:35

@Kövérmadár [swe]:

Kúl, akkor lényegében egyetértünk, csak kérdeztem.:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 13:02:43

@sellőlány:

Öröm látni őket, amikor lehetőséget kapnak az igazi életre.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 13:05:12

@Kövérmadár [swe]:

Érdekes az iszlám szabályozás. Lehet bármilyen korban házasodni, de szexelni csak olyan kislánnyal szabad, akinek már volt havivérzése.

Azaz ha elveszel egy 5-éves csajt, várnod kell pár évet, míg megjön neki.

klappol 2014.04.15. 13:13:19

@maxval a gondolkodó birca: Akkor már a 12 éves lánnyal is??? elég rossz dolog lenne, mondjuk az a kúltúra nem kellene soha.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.15. 13:19:17

-Hogy hívják a holland bankárt?
-???
-Stex van Boeven.

És akkor legyen egy kérdés: a szolgáltatásoknak milyen ára van arrafelé?Mennyiért dolgozik egy autószerelő, víz-gáz szervizes, vagy egy fodrász, stb.?

klappol 2014.04.15. 13:20:31

@Herr Géza: OFF.

tegnap valamit elnyomtam itt, nem tudtam tovább írni. Mi van a telóddal??

klappol 2014.04.15. 13:23:55

@maxval a gondolkodó birca: Nekem nem az. Az állatoknál bejöhet, de normális embereknél aligha. De ez van. Sajna nem tudom értékelni ezt, meg sok mást sem ami az iszlámot jellemzi. Lehet, hogy rosszul látom???

Evain 2014.04.15. 13:30:33

@geegee: minden, ami emberi szolgáltatással jár, az drága. Pl kisvárosi fodrászat mosás+festés+szárítás hoszú hajra 75-85 euró. Egy 35-40 nm-es helyiség fal+mennyezet vakolása alapanyaggal 1200 euró. Kozmetika mindenfélével kb 80-100 euró.
Letört visszapillantó tükör rendelt alkatrésszel 350 euró (ezt most produkálta egy ismerős bérelt autóval, lol).
Hirtelen ez jutott eszembe. :)

**mimi** 2014.04.15. 13:49:06

@Babette_:
szerintem igaza van sapkának...bocsi:)
A volt főnököm felesége, igazi tenyeres talpas falusi asszonyság 55 és 60 között kapott egy VW Eost...alig tudott ki-beszállni, egyszerűen röhejes volt :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 13:49:22

@klappol: sot rosszul irtam,mert meg anyamnak is csak hat hét volt

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 13:50:40

@**mimi**: ez nem igazsag kerdese,hanem véleménye..

BernadettSzaboo 2014.04.15. 13:50:57

@geegee: Evain is írta: drágán. Mi, amit ki tudunk kerülni, ki is kerüljük. Fodrászhoz évente 2x megyünk el, amikor Magyarországon vagyunk. Sajnos párom autoszereléshez nem ért, de szinte minden mást megcsinál, így viszonylag keveset költünk ilyenekre, de egyetértek Evainnal...határ a csillagos ég...de jó, hogy említed, beleveszem következo blogom témájába....kaja árakkal meg minden mással együtt ;)

2014.04.15. 13:59:22

@maxval a gondolkodó birca: javaslom a drAndaluzzal valo beszelgetest. Utana pedig kivaltani a gyogyszereket, amiket felir.
Hol van a doki ilyenkor???

tanato 2014.04.15. 14:18:09

@charlieharper [home, sweet home]: Andalúz doki egy ideje hanyagolja a blogot magánéleti válsága miatt.

M. Péter 2014.04.15. 14:20:54

@zöldeketbeszélek: Csak véletlen egybeesésről van szó. Más a két szó eredete.

tanato 2014.04.15. 14:22:34

@charlieharper [home, sweet home]: Egyébként Bircával én sem tudom hányadán álljak,mikor viccel,mikor gondolja komolyan a mondandóját.Néha tényleg azt hiszem egy egy pillanatra hogy tényleg nem az akinek mondja magát./pl. az Emese mondásnál,bár nem én gondolkoztam el rajta,de kétségtelen bennem is felötlött hogy a nick Magyarországon él./

Augustin 2014.04.15. 14:53:37

"Alapjában véve a hollandok sokkal nyitottabbak és kedvesebbek, mint mondjuk mi, magyarok. Ha állsz a buszmegállóban, ne csodálkozz, ha spontán leszólítanak és elkezdenek veled beszélgetni."

Jó hely lehet, ha még nyolc év után is így gondolod. Nekem szóról-szóra ez volt a véleményem a németekről, amikor kijöttem, aztán rájöttem, hogy ez csak addig van, amíg nem vagy nekik konkurencia a munkában, illetve ha ők vannak a szolgáltatói oldalon. Egyébként mesteri szinten megy egymás munkahelyi kicsinálása.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 14:56:01

@charlieharper [home, sweet home]: És Evainnak is:

Igazatok volt, amennyiben a sárgarépa narancssárga színváltozatát nézzük, azt tényleg a hollandok nemesítették ki. (volt előtte már lila, sárga és vörös is)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 14:58:05

@M. Péter: Én csak találgattam, ha te tudod, megoszthatnád velünk is. Muscarit és engem tuti érdekelne!

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.04.15. 15:18:08

A poszt tetszett. Köszi.
A kommentek meg a szokasosak :) Össze-vissza rötyögök magamban... :)

Hari Seldon 2 2014.04.15. 15:21:15

@maxval a gondolkodó birca:
Egyrészt. Azért mert még te hiszel istenben attól még nincs.
Másrészt: az utóbbi időben a statisztikák szerint egyszer több "őslakos nő" szül több gyereket, és a bevándorlók gyerekszáma csökken. Már vagy 10-15 éves tendencia. Most éppen 1,7 gyerek a hollandoknál (és növekszik), és már csak 1,9 a törököknél (és csökken). Volt ez a különbség kétszeres is.
Szóval örüljél, hogy még nem kell temetni a nyugatot.
Szóval ha mindenki "homokos lenne" akkor nem ez lenne a tendencia.

Shanarey 2014.04.15. 15:22:50

Ahogy látom a poszt már ki lett vesézve, ezért egy kis szörnyűséget linkelek ide, hogy legyen téma a Birca féle zagyvaságon túl is.

www.hir24.hu/kultura/2014/04/15/mi-vagyunk-a-ciganyok-enekli-a-magyar-szineszno-a-finneknek/

Hari Seldon 2 2014.04.15. 15:24:37

@Hari Seldon 2:
Bakker, most látom, mit csináltam!
Max-valra reagáltam. Bocsánat!!!!!

Herr Géza 2014.04.15. 15:28:57

@klappol: Köszi a kérdésed, de nem annyira az enyémröl volt szó, mint a Madáréról... Én csak a saját iOS kontra Android-tapasztalataimat írtam meg egy "egypercesben"...
Jelenleg várom az S3-ra a KitKat-ot, állítólag hamarosan jön. Nekem eléggé bejött a 4.2-röl 4.3-ra való update is, remélem most sem csalódok... Az iOS fronton meg most az új céges 5S-re vagyok kíváncsi, az is épp esedékes. A régi laptomon mellett/helyett meg be akarok újítani egy tabletet, de hál' istennek azt sem tudom még eldönteni, hogy mit is akarok: Android (Samsung), iPad Air, vagy esetleg vmi. W8.1-est, mert azért elég sok Windows-os cuccot használok nap mint nap. Mivel a W8 finoman fogalmazva sem férközött a kegyeimbe, lehet, hogy nem is tablet, hanem egy ultrabook lesz a dologból, W7-re "visszabutítva", de amit abból kinéztem, az csipöböl 1200 €-tól indul, azt meg sokallom.... Nagy dilemma.... :))))

klappol 2014.04.15. 15:32:53

@Herr Géza: Húúúú, b@kker, de dili vagyok, bocs, ez lenne a tavaszi fáradtság?? :D :D

Evain 2014.04.15. 15:33:18

@zöldeketbeszélek: ugyeugye! Mert nem nézted ki a hollandokból, hogy képesek egy zöldség színét a királyi ház színéhez igazítani! Pedig vannak ennyire elvetemültek! :D

@Kövérmadár [swe]: most már elkerülhetetlenül te fogsz eszembe jutni, ha látok egy muffint:
acidcow.com/pics/20140415/acid_picdump_54.jpg

Hari Seldon 2 2014.04.15. 15:34:39

@Pink Petsch:
OFF
Szopatásról engem kérdezzetek. A feleségem gyerekorvos, és el vagyunk látva három még viszonylag kiskorúval. A javaslat egyébként az hogy lehetőleg fél évig tartson, és csak utána kezdjék a hozzátáplálást. (csak tudom, még most is figyelem a legkisebbet) Tehéntejet pedig MINÉL később, mert tejérzékenységet meg cukorbetegségre való hajlamot erősíti a korai tehéntej hozzáadás. Simán lehet szoptatni egy éves vagy még későbbi korig, de természetesen egyre kevésbé lesz jelentős ez. Ráadásul rengeteg olyan anyag van benne, ami erősíti a gyerek immunrendszerét. Példa: a nagyok az óvodából hazahoztak mindenféle nyavalyát, a legkisebbek semmi baja nem lett. Pedig gondolhatjátok, hogy három kisgyereket mennyire könnyű egymástól távol tartani. - Semennyire.
ON

bpetya75 2014.04.15. 15:36:23

@zöldeketbeszélek:

Rákerestem, de csak egy nyúlfarknyi utalást találtam arra, hogy a kőris hamujából jó hamuszír lesz, meg hogy a 18. században ez volt Magyarország egyik fő exportcikke. Bár azt kétlem, hogy nálunk kőrisből állították volna elő. Bükkből főztek hamulúgot, az biztos, de az megint más.

klappol 2014.04.15. 15:36:34

OFF: Ma elküldtem a HÁ-nak az első részt az Amazonnál töltött időmről. Most jöttem rá, hogy mennyit tudnék írni. meglátjuk mit mond a nagy HÁ.

bpetya75 2014.04.15. 15:38:01

@Hari Seldon 2:

Pont Pinkynek így elszólni magad?! Ez is azt bizonyítja, hogy van Isten, és jó a humorérzéke ;-P

Evain 2014.04.15. 15:47:48

@bpetya75: Most miééééért? Szerintem teljesen jó Pink hozzáállása ehhez a kérdéskörhöz. :)

bpetya75 2014.04.15. 15:50:07

@Evain:

A szopatáshoz vagy a szoptatáshoz? ;-)

2014.04.15. 15:51:04

@Hari Seldon 2: Igen, én is úgy tudtam, hogy lehetőleg 6 hónapos korig tartson a szoptatás, aztán fokozatosan áttérni az egyéb kajákra.

Herr Géza 2014.04.15. 15:51:07

@Shanarey(SCO): De az ám. Meg a rossz tapasztalat. Még az XP-Vista-W7 idökben kezdtem el megpróbálni otthoni meg kisebb céges hálózatot összerakni, szívtam is eleget, mint a torkosborz. Akkor megfogadtam, hogy családon belü, privát is csak egy plattform lesz. Ja. Aztán jött az iOS, meg az Android, plusz a W8, most meg már a feleségemnek pl. Chromebook-ja van. Úgyhogy az elv szépen szertefoszlott. Na mindebböl kellene most vmi használhatót összehozni, mivel logikusan (még) én vagyok a családi rendszergazda. Nehéz ügy. De ez a hobbim is egy kicsit, így aztán rohadt büszke tudok lenni magamra, ha pl. M.o.-ról egy aláírandó doksit úgy tudok mobilról átnyomni a feleségemnek, hogy neki hozzá sem kell nyúlnia semmihez, a doksit lazán köpi ki az otthoni nyomtató. :))))) Ahhoz képest, hogy 30+ évesen találkoztam elöször közelröl PC-vel, nem rossz teljesítmény szerintem...

Evain 2014.04.15. 15:59:50

@bpetya75: Á bassszuuuus, most esett leeee! :s
Szégyenszemre el is megyek haza a ridegtartásos félholland leszármazottaknak vacsorát főzni. :D

Shanarey 2014.04.15. 16:00:00

@Herr Géza:

Én sem sokkal korábban kezdtem, s ahhoz képest messzire jutottam.
Csak akarni kell, és te is akartad
:-)

Sütemény1975 2014.04.15. 16:31:43

@Hari Seldon 2: a vilagegyetem tobbi rejtelyere is tudod a valaszt? Kerlek, oktass minket!

**mimi** 2014.04.15. 16:42:14

@nyuszigonosz(D):
az......
és gondolja a színésznő , hogy ettől majd megváltozik az emberek véleménye a magyarokról??

nyuszigonosz 2014.04.15. 16:48:18

@**mimi**: Mondjuk én egy ilyen figuránál, mint a videón lévö színésznö, nem feltételezem a gondolkodást.

**mimi** 2014.04.15. 17:00:31

@nyuszigonosz(D):

:))))))))))))

költői kérdés volt

Shanarey 2014.04.15. 17:11:27

@nyuszigonosz(D):

Biztos nagyon "sikeres" lehet ha ennyire elborult az agya, vagy annak a helye.

Hari Seldon 2 2014.04.15. 17:14:45

@Sütemény1975:
Ha arra gondolsz, hogy Max-nak válaszoltam, amikor Európa végét jósolja, akkor ezt is küldhettem volna:

fullcomment.nationalpost.com/2012/08/29/book-excerpt-the-muslim-tide-that-wasnt/

Cikkből:

A major study by American and French scholars found that fertility rates are “closely tied to length of residence in France… the longer immigrant women live in France, the fewer children they have; their fertility rate approaches that of native-born women”. The real fertility rates of French Muslim women, as we have seen, are now only slightly higher than those of the general population, and they are still falling. The date, the authors conclude, “show that immigrants adapt to local norms (and, perhaps, to the cost of living) soon after arrival.



This drop in fertility rate is a key measure of integration, and it is happening dramatically in France.

De saját megfigyelésem is ez. Az utcákon nem csak "pingvin-asszonyok" terelgetik a gyerekeket, hanem a "bennszülöttek".
(mindkettő "irónia" akart lenni)
Tényleg sok a gyerek, de ezt már írtam a posztomban is.
Szóval ez jó hír, ha az európai civilizáció szempontjából nézzük.

Hari Seldon 2 2014.04.15. 17:22:20

@Sütemény1975:
Egyébként meg mint tudod, a szakmámból kifolyólag tudom az egész Galaxis jövőjét 1000 évre előre.
Legalábbis a galaktikus birodalom bukását követő 30 000 évet le tudom rövidíteni 1000 évre. (Olvass utána a munkásságomra a nevemnél.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 17:27:29

@Sütemény1975:
Ha valamire még nem ismerjük a választ, akkor az mindenképpen isten létezését bizonyítja?
Mert mintha korábban lettek volna kérdések, melyekről kiderült, hogy mégsem isten keze van a dologban. Ilyenformán én is inkább azt a vonalat erősíteném, ami a tudományban hisz és nem istenben.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 18:23:37

@Shanarey(SCO): "Ahogy látom a poszt már ki lett vesézve, ezért egy kis szörnyűséget linkelek ide, hogy legyen téma a Birca féle zagyvaságon túl is.

http://www.hir24.hu/kultura/2014/04/15/mi-vagyunk-a-ciganyok-enekli-a-magyar-szineszno-a-finneknek/"

Szegeny neni, azt hitte hogy ha lemasolja a Die Antwoord-ot egy az egyben akkor o is ugyanugy be fog vele futni? Miert nem szolt neki senki hogy ez nem igy mukodik?

Ha ilyen egyszeru lenne akkor en egesz nap Rembrandt kepeket festenek ujra es ujra... jaaa, hogy nincs hozza tehetsegem. Nah, neki sem a zenehez! :DDD

Sütemény1975 2014.04.15. 18:24:16

@Hari Seldon 2: nem, nekem az Isten nem letezesere vonatkozo hatarozott kijelenteseden akadt fenn a szemem...

Sütemény1975 2014.04.15. 18:27:54

@Kövérmadár [swe]: Isten lete nem bizonyithato. se pro, se kontra. ezert hit. en elhiszem, hogy letezik, mas nem. azt viszont eros kijelentei, hogy nem letezik. hiszen nincs ra bizonyiteka.

bpetya75 2014.04.15. 18:31:34

@Kövérmadár [swe]:

Mindenki abban hisz, amiben akar. "Tudomány" Isten egyik újkeletű neve. Igen, "Sör" is (még ha nem is szereted), bár ez nem annyira újkeletű. ;-P

GERI87 2014.04.15. 18:32:19

@maxval a gondolkodó birca:

"A bicikli kirándulásra való, meg futároknak. "

Hú, hát ezzel most nagyon egyetértek:)

De! Tegyük hozzá hogy Hollandiában van értelme, meg kézenfekvő is:
-vannak biciklis utak, nem kell kerülgetni a lassú és pofátlan bicikliseket...(szerintem)
-sík, alföld az egész jó utakkal....így könnyű és gyors a közlekedés.
-ha amúgy is spórolósak, meg rá is érnek (anyukák, diákok) akkor miért ne?

Én is rühellem ezt a baromi nagy biciklis ("bringás") trendet...de főleg azért mert csak azért lett népszerű mert "most menő"...és mindenki veszi a százezres 'cangákat' boltba meg munkába járni....mint ha annyira kéne...
Ha meg holnap már nem menő, akkor a többség "dobja a kukába az egészet", sportosság, spórolás, stb. ide vagy oda...

GERI87 2014.04.15. 18:32:19

@Jess G:

"azok az emberek, akik szerhasználók súlyos lelki problémákkal küzdenek,"

Persze, az a bajuk hogy túl hülyék!
Ne mentegessük már őket! Sosem a hajléktalan, a betörő, a bűnöző, a tolvaj, drogos stb. a hibás, "hanem a rendszer, a szociális háttér.." bla bla...

Ahány drogost ismerek mindnek igazából annyi baja van hogy hülyék és unatkoznak.....mert ennyit tudnak a kis eszükkel.

Rosseb se fogja őket sajnálni.

"az állam még ki is taszítja őket, hiszen bűnözőkként kezeli őket, és gyakorlatilag a csatornába száműzi őket csak ront a helyzeten"

A legalizáció nem megoldás, az elvonó talán, de van aki menthetetlen és hagyni kell a fenébe...nem lehet és kell mindenkin segíteni!

"a drogos, megbízik, amit nem kényszerként él meg, így van esély normális útra terelni őket"

Egy idő után minden kényszer nekik ami nem drogozás, a drog megszerzése is.

"az hogy bedugod elvonóra 3 hónapra és kiengeded az utcára hogy csináljon amit akar, garantált, h a második napon be lesz állva mint a szög"

Be kell kúrni akkor 1 évre, ha olyat csinál ami miatt elkapják és összefüggésben van a drogozással, annak megszerzésével...(mert amúgy mindenki azt töm magába amit akar, ha hülye dögöljön meg....a suttyómba füvező kis gyökerekkel sincs bajom addig amíg nem akarja legalizálni, képembe nyomni a szarját...)
Majd ha kijön és tiszta, szépen ledolgozza a költségét.
Nincs ingyen rehab bucira, meg drogos babusgatás, buksisimogatás.

"szerintem a drogok reklámozását, annak hétköznapiságát, menőségét kellene betiltani...
ha megnézed ma már minden filmben az jön át, h aki drogozik az menő, "

Igen, ez nagy probléma.

bpetya75 2014.04.15. 18:32:39

@Hari Seldon 2: @Sütemény1975:

Ha már itt tartunk, tippeljetek, az aktív törzstagok közül ki küldte el nekem Asimov-összest?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 18:39:32

@GERI87: "Én is rühellem ezt a baromi nagy biciklis ("bringás") trendet...de főleg azért mert csak azért lett népszerű mert "most menő"...és mindenki veszi a százezres 'cangákat' boltba meg munkába járni....mint ha annyira kéne...
Ha meg holnap már nem menő, akkor a többség "dobja a kukába az egészet", sportosság, spórolás, stb. ide vagy oda..."

Aham, nyilvan. :DDD Veletlenul sem azert kozlekednek tomegek vilagszerte bringaval mert olcsobb, kevesebb helyet foglal, nem kornyezetszennyezo, nem okoz dugot, kevesebb a kozuti baleset, testmozgas es meg sorolhatnam.... persze, ezek egyike sem szamit semmit. Nyilvan azert bringaznak, akik bringaznak mert szerinted "meno"... ertem. Ez olyan egeszen maxvalos kinyilatkoztatasra sikeredett. :DDD

Sütemény1975 2014.04.15. 18:40:31

megerkezett a ladik doverbe, irany kettering! jok legyetek estig! :)

bpetya75 2014.04.15. 18:41:56

@GERI87:

Nem szoktam térítenim ezt sem annak szánom, csak nagyon ehhez a témához illik:

"A drog "szabadságának" világából minden átmenet nélkül bekerülni egy zárt rendszerű keresztény közösségbe, elfogadva a szabályokat, a rendszeres imádkozást, óriási traumát jelenthet.

- Katolikus voltam, de nem gyakoroltam a vallásomat. Amikor édesapám elhozott ide, nem tudtam, mi vár rám, megijedtem, amikor láttam az embereket térden állva imádkozni, s ahogyan megfogták a kezem, minden idegennek tűnt, és nehezen hittem el, hogy itt talpra lehet állni a sötétségből. Nem vártak orvosok, nővérek, nem kaptam gyógyszereket az esetleges elvonási tünetek kezelésére. Csak a legidősebb fiú volt segítségemre, a "védőangyal", akit arra választanak ki, hogy megismertesse a közösség életstílusát, és egy-két hónapon keresztül napi huszonnégy órát együtt töltsön velem. Dolgozott értem, és együtt szenvedett velem a drog elleni küzdelemben. A közösségben egy percig sem maradunk egyedül. Mindez már akkor olyan nagy hatással volt rám, hogy van ember, aki vállalja értem ezeket a feladatokat.

Medjugorjéba az egész világról érkeznek gyógyulni vágyók. Huszonhat nemzetiség van jelen a Comunitá Cenacolo közösség házában.

- Életemben nem éltem át ilyen békét, mint itt. Különleges helynek tartom Medjugorjét. A hit és a Szűzanya nélkül nem menne ez nekünk. Minden hónap első szombatján együtt imádkozunk a Szűzanyához, aki itt van közöttünk.

Kezdetben nem hittem az imában, csak követtem a közösséget, ma már érzem: az ima nagy ajándék. Azoknak, akik helyet adnak életükben az imának, több örömük, bizalmuk van, elégedettebbek."

Ehhez persze az kell, hogy a tag akarja a változást. Nagyon.

bpetya75 2014.04.15. 18:44:12

@Sütemény1975:

Nem gondoltam, hogy másodjára meg lesz. Gratula! .-D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 18:44:53

@Sütemény1975: @bpetya75:
Teljesen igazatok van!
Akkor úgy mondom: nem hiszem el, hogy van.

Így korrekt?

Asimov-összes: itt van a polcon (lehet nem az összes, 1-7 kötet)

2014.04.15. 18:50:26

@Babette_: Sikerült megint megragadni a lényeget. Uram borogass.

bpetya75 2014.04.15. 18:53:56

@Kövérmadár [swe]:

Teljesen oké. Nekem a gőgtől áll föl a szőr a hátamon. A buzgó hívőkétől, és a harcos ateistákétól egyaránt.

A polcon. De váj mí-nek digitálisan is meg van ;-)

bpetya75 2014.04.15. 18:55:17

@Philosoraptor:

Csak próbálkozik, hátha fel tud rázni a mérhetetlen negativuzmosodból. Majd rájön, hogy esélytelen.

M. Péter 2014.04.15. 19:01:30

@zöldeketbeszélek: Az Oxford English Dictionary-ben néztem meg. Óangolul a fa neve æsc volt, a hamué asce, óészakiul askr, ill., aska.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 19:03:08

@Philosoraptor: nemá, miért vagy ilyen? hidd el, hogy a magyarok nagy része ott spórol, ahol tud. kismamák százezrei csencselnek használt ruhákkal, gyűjtik a pontokat, teszik pénzzé a kis utalványokat.
igen, van egy réteg, amelyik parizer helyett lapostévét vesz, és dzsentri módra él. de ezt nem is vitattam.

blackhairlady 2014.04.15. 19:06:27

@zöldeketbeszélek: Pont erre gondoltam a napokban:)))
A nagynenem aki 75 eves es Baranyaban egy kis faluban lakik, hetente tobbszor elbiziklizik a gazda boldba tapert, daraert, a temetobe is bringaval jar.
Az itteni ex-anyosom is 75 eves, es hetente tobbszor elautozik a gyonyoruseges fekete Cadillacjevel a Mallba es az ujonnan bevasarolt markas ruhajat behajitvan a csomagtartoba, haza vezet:)))))))
Akkor most melyik ratermettebb?:DDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 19:06:59

@Philosoraptor: "Uram borogass."

Borogatnalak en ha erre vagysz, de miota emlitetted hogy a testepites a hobbid, azota nem vagyok benne biztos hogy jo otlet lenne veled lokdosodni. :)

blackhairlady 2014.04.15. 19:12:11

@Evain: Mar megfigyeltem, hogy mindenki akkor reagal harciasabban, ha hozza kozelallokat erint a poszt, komment. Mirjam ugrik az indiaikra tett megjegyesekre, Madar a svedekre, sokan az angolokra. En is harciasan reagalok(reagaltam, de mar leszoktam:)) az amerikaiakat szidalmazokra, mert ugy gondoltam, eddig, hogy ezzel a ferjemet es rokonsagat is minositik. De rajottem, hogy hulyeseg, mert nem lehet mindig odairni, hogy tisztelet a kivetelnek. A hollandokra meg tenyleg szoktak mondani, hogy sajtzabalok, viccesen:))) A texasiakra meg hogy red neck, ami nem egy kedves jelzo, de hat mit lehet tenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 19:12:41

@maxval a gondolkodó birca:
Max te vagy a király:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 19:18:11

@Zka:
Én megtiltanám minden nőnek a szoptatást is meg a hüvelyi szülést is.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2014.04.15. 19:20:42

@diggerdriver:

Már csak a helyet kell megjelölnöd hogy hol ?
Én elfogult vagyok, ezért nem tippelek.

:-)

klappol 2014.04.15. 19:26:41

@blackhair-lady: Én biztos nem akkor reagálok, nem vagyok mindenki, de nem is szeretnék lenni :D :D Érted a viccet remélem? :)

Shanarey 2014.04.15. 19:27:02

Asimov ha kell valakinek akkor katt ide:

users.atw.hu/asimov/download.htm

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 19:27:54

@Sütemény1975: hat a kincset barmilyen temaban nehez bizonyitani...

**mimi** 2014.04.15. 19:28:18

@maxval a gondolkodó birca:
nem ebédeltél????
kellett volna...:))))))))))))))

klappol 2014.04.15. 19:28:22

@Shanarey(SCO): Én Rejtőt olvasok. Ebben a mai világban szeretnék kicsit nevetni is. :))))

klappol 2014.04.15. 19:30:11

A túrós mézes jégsalátát ismeritek?

Shanarey 2014.04.15. 19:30:14

@klappol:

Minden normális ember elolvas néhány Rejtőt életében.

Az is fenn van ha kell.

klappol 2014.04.15. 19:31:05

@Shanarey(SCO): Végre. Azok megvannak, de köszi. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 19:32:21

@diggerdriver:

Biztos voltam benne, hogy sokaknak tetszeni fog őszinte vallomásom. Le is írom cikk formájában, kicsit tovább kiszínezve,

2014.04.15. 19:33:22

@Jess G:

"semmi abszurd nincs benne, azok az emberek, akik szerhasználók súlyos lelki problémákkal küzdenek, amelyet képtelenek felismerni"

Azt is elmondanád, hogy egy csodálatra méltó, jóléti társadalomban, miért élnek tömegesen ilyen emberek?

klappol 2014.04.15. 19:33:54

@Shanarey(SCO): Ez az oldal ÁSZ, Köszi. Már megérte bekukucskálni.

Shanarey 2014.04.15. 19:34:57

@klappol:

Nagyjából évente egyszer elolvasom a legtöbb könyvét újra, mert ahogy írtad kell egy kicsit nevetni, és az nem azonos azzal amit a Youtube-on: fail compilation néven hirdetnek.

Bár a Csontbrigád, az nem az a nevetős kategória, mégis kedvelem.

klappol 2014.04.15. 19:35:15

@lexrex: Hogy elmondjam, már Árpád nagyurunk is drogozott.

bpetya75 2014.04.15. 19:35:30

@klappol:

Minap nekiálltam újraolvasni az Ellopott futár-t, de nem kötött le. Ellenben a Csontbrigád nagy kedvencem.

klappol 2014.04.15. 19:36:58

@Shanarey(SCO): Ez így igaz, én is kb így vagyok vele, mert eccerre nem jó sokat olvasni, kell köztes szünet. Az "eccerre" direkte volt :D

bpetya75 2014.04.15. 19:38:01

@Shanarey(SCO):

"A Kürtös, Akinek Barátja Van" nagyon megfogott.

klappol 2014.04.15. 19:38:55

@bpetya75: Ja, van Rejtőnek is uncsis könyve, hangulat függő.

klappol 2014.04.15. 19:40:12

@Shanarey(SCO): Már is a könyvjelzőbe került, ezt is köcce :)))))))))))))

nyuszigonosz 2014.04.15. 19:41:54

@Shanarey(SCO): Kösz. Már régen nem olvastam töle, ideje lesz már.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 19:44:21

@**mimi**:

Ilyenkor csak főtt krumpli kenyérrel. Idén nem tartottam a nagyböjtöt, de a nagyhéten azért betartom, legalább ez a 6 nap legyen meg.

Ráadásul nem szerzetesi, szigorú módra tartom, azaz eszem édeset.

Shanarey 2014.04.15. 19:45:15

@bpetya75:

Az a könyv nem egyszerű eset, van aki átrohan rajta van aki elmerül benne.

Nekem ez volt az ütős: "Az Ököl, Akinek Kisfia Lett"

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 19:46:00

iPad-en amugy Rejto osszes konyve ingyen letoltheto az iBook Store-bol nagyon igenyes ebook formajaban. ;)

bpetya75 2014.04.15. 19:46:25

@maxval a gondolkodó birca:

Tényleg Max! Ha már böjt. Igaz az, hogy valamelyik 14-15. századi zsinaton született egy döntés, ami a hódfarkat böjti eledellé emelte a hal mellé?

**mimi** 2014.04.15. 19:47:42

@klappol:
nagyon szeretem Rejtőt, az össze írása megvolt nekem, de sajnos adtam kölcsön, és kb. a fele hiányzik :(

bpetya75 2014.04.15. 19:49:12

@klappol:

Így igaz. Nekem eddig egy író jött be szinte 100%-osan, hangulattól függetlenül. Fekete István.

@Shanarey(SCO):

Számomra toronymagasan az a legjobb Rejtő-könyv. Fülig Jimmyéket is kedvelem, de a Csontbrigád más kategória nálam. Számomra az már szépirodalom.

**mimi** 2014.04.15. 19:49:32

@Shanarey(SCO):
ezt én is mentettem...köszi:)

Mrs. Clayton 2014.04.15. 19:50:30

@lexrex: ez egyrészt a túlzott jóléttel illetve annak ellenkezőjével függ össze, még inkább a stresszel, leterheltséggel illetve a kilátástalansággal, szegénységgel, illetve ha valaki nem tudja megfelelő módon levezetni az energiáit, nem tudja magát máshogy szórakoztatni, vagy már mindenre és bármire volt lehetősége, ezért untatja az élet és ennek ellenkezője
magyarul szinte bárki érintett lehet
abban igaza lehet a vallásosoknak, hogy nincs egy biztonságot adó társadalmi keret, ma már mindenki elmegy mindenki mellett, iszonyat a közöny az egyén iránt
gondolom ez van mögötte

**mimi** 2014.04.15. 19:50:40

@maxval a gondolkodó birca:
akkor is baromira tetszett a szösszeneted :)))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 19:51:47

@bpetya75:

Nem tudom. Nem ismerem ennyire a katolikus szokásokat. Ma már náluk nagy lazaság van böjt alatt is.

Egyébként a böjti szokások nem egységesek.

Az ortodox világban a hal húsnak számít böjt alatt, Azaz halat sem lehet enni, amikor hústilalom van.

Viszont az egyéb tengeri lények növénynek számítanak, pl. kagyló, polip. Vannak is vicces amerikai ortodox történetek a böjt alatt szusibárokban zabáló hívőkről.

Alapvetően a böjtöt valamiféle fogyókúraként felfogni abszurdum.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 19:52:54

@**mimi**:

Igyekszem mindig az igazat írni. Persze kicsit ki szoktam színezni, a nagyobb hatás kedvéért, ezt elismerem.

klappol 2014.04.15. 19:54:45

@bpetya75: B@sszus én ezen nőttem fel:)Szabályosan zabáltam a Fekete könyveit.

@**mimi**: Könyvez, cd-t filmeket, asszonyt tilos kölcsön adni. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 19:55:42

@bpetya75: M. Péter már meg is fejtette, honnan a fa neve:

"M. Péter 2014.04.15. 19:01:30

@zöldeketbeszélek: Az Oxford English Dictionary-ben néztem meg. Óangolul a fa neve æsc volt, a hamué asce, óészakiul askr, ill., aska. "

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 19:56:53

@bpetya75: Nálam is Fekete az egyik dobogós. Pedig nem is vagyok fiú ;)!

klappol 2014.04.15. 20:04:44

@zöldeketbeszélek: Látom van itt sok rendes ember és hölgy :D:D
Mondjuk nem is tudom ki rossz??? :D:D

2014.04.15. 20:08:43

@Jess G:

"abban igaza lehet a vallásosoknak, hogy nincs egy biztonságot adó társadalmi keret, ma már mindenki elmegy mindenki mellett, iszonyat a közöny az egyén iránt
gondolom ez van mögötte"

A lényeg ebben van. Nincs hit, nincs állam és főleg nincs család.
Ez a liberalizmus. Csak az egyén van. Minden más le lett bontva, minden más fölösleges. Aztán ha problémával kerülök szembe, nincs kihez fordulni. Csak a drog, az ital az erőszak.
De hát ez volt a cél.

**mimi** 2014.04.15. 20:08:52

@klappol:
ne félj ma már tudom :)))
akkoriban (30 éve) még nagyon nagy szívem volt.... mára már összement:)

**mimi** 2014.04.15. 20:10:17

@Shanarey(SCO):
hüüüüüha...ez igen :))
köszönöm :)

Mrs. Clayton 2014.04.15. 20:11:45

@lexrex: nem, ezt azért nem hinném, a drogkérdés azt gondolom ennél azért jóval összetettebb, és erősen egyén függő is

Muscari 2014.04.15. 20:12:14

@bpetya75: de jo, hogy utananeztel. Majd en is megprobalom, de alig van idom. Miota negyen vagyunk, sot hetvegen meg iskolaszunetben oten, allandoan csak fozok meg mosogatok mag mosok "szabad" idomben, szoval minden a haztartas korul forog.

Emlitettem, hogy mar a fiam is itt van, november ota?

Keveset jarsz erre mostanaban, kint vagy az erdon?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.15. 20:20:19

@Evain: Kösz, na, hát ugyanez a játék van itt is...Az ember haja kihullik az árakat látva.Szinte semmit nem éri meg javíttatni.Autót se nagyon, azért ez több mint durva...

GERI87 2014.04.15. 20:22:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Ellőtte írtam hogy van ilyen is, de speciel MO-on IS van már egy réteg, aki most nagyon szembetűnő és élénk, és ők csak "trendből" csinálják, (van ugye az ősbringások, futárok, sportolók stb...utánuk mennek a birkák) ha majd lecseng ez az egész "eltűnnek", mint ahogy eltűntek, tünedeznek a "nullaönrészeshitelre motor vettem ("pirosat") mer az menő, meg lehet villogni" divatbikerek is, mikor menő volt a motor, de most ők is cangáznak...
(van ilyen, tényleg)....remélem ez a tendencia folytatódik, (nem kell a sok donorjelölt gyökér az utakra) mondom ezt motorosként.

Szóval nem a 20 ezerből élő alföldi nyugdíjas "megélhetési biciklisekre" gondoltam az előbb...

"Nyilvan azert bringaznak, akik bringaznak mert szerinted "meno""

Igen, ha hiszed ha nem, rengetegen azért bringáznak mert menő, tele van a net most ezzel...
Ismerek is ilyeneket...

GERI87 2014.04.15. 20:22:28

@bpetya75:

Persze, van ilyen, bár jobb lenne ha nem a vallás (isten) miatt tenné le a szert a delikvens, hanem mert belátja hogy gyenge volt és önző, de leginkább hülye és nem azért, mert fél hogy pokolra jut, meg mit szól "isten"...meg az ő nyája..
Egyik gyengeségből a másikba...
Na mindegy. én meg ebbe nem megyek bele.

"az kell, hogy a tag akarja a változást. Nagyon. "

Ez az alap.

Papagály (törölt) 2014.04.15. 20:22:28

@maxval a gondolkodó birca:
Nézz utána orvosi lapokban, mennyire ártalmas az egyén és környezete számára az alkohol vagy a dohány. Az LSD hozzájuk képest a fasorban sincs!

infografika:
cf.datawrapper.de/MXTI7/4/#0
orvosi szakcikk:
www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2810%2961462-6/abstract
német újságcikk:
www.zeit.de/wissen/gesundheit/2014-04/drogen-in-deutschland-global-drug-survey-drogenbericht/seite-2

Papagály (törölt) 2014.04.15. 20:22:28

@charlieharper [home, sweet home]: de hiszen ártalmatlan. miért szedetnél vele gyógyszert?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.15. 20:23:24

@BernadettSzaboo: Mi is így vagyunk a svéd árakkal.Amit én meg tudok barkácsolni, az megmarad, amit nem, az kuka nagyjábólCsak hát én utáltam világéletemben a pazarlást, pocsékolást... :-(

Muscari 2014.04.15. 20:31:38

@bpetya75: megtalaltam a konyvemben, a szerzo szerint a szurke keregrol kapta a nevet, tehat nincs koze a hamuhoz ill.szappanfozeshez.

ezt a konyvet kaptam meg:

www.biblio.com/books/707056797.html

Ha erdekel, errol az oldalrol le lehet tolteni pdf-ben, legalabbis azt irjak, nem probaltam:

www.vdebooks.com/wayside-and-woodland-trees--a-guide-to-the-british-sylva-PDF-19928136/

puhacica 2014.04.15. 20:32:00

ugy nez ki, megmaradok

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 20:33:09

@puhacica: jaj, mesélj, mi van ? Voltál dokinál?

Muscari 2014.04.15. 20:33:46

@zöldeketbeszélek: bpetyanak irtam fentebb a korisrol, meg belinkeltem a konyvet, amit kaptam, nezd meg! Csak a kerge szine miatt lett hamu.

2014.04.15. 20:34:45

@Jess G:

Pedig erről van szó. Az egyén a legsebezhetőbb. A legjobban befolyásolható. A cél érdekében le kellett bontani az akadályokat. A hitet, az államot, a családot. Sikerült. Ez a blog egy élő példa erre. Tisztelet a kivételnek.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 20:35:05

@klappol: Nyugodt lehetsz én rossz vagyok! De rendesen! :-P

blackhairlady 2014.04.15. 20:35:22

@Shanarey(SCO): @Herr Géza: Azt mondjatok, hogy el lehet kezdeni huszonegynahanyevesen ugy az egyetemen a computer siencet tanulni, hogy elotte nem volt sok koze az illetonek (felhasznalo volt csak) a szmitastechnikahoz?

puhacica 2014.04.15. 20:36:01

@sodalisO [eng]: nem voltam. de jobb a helyzet. bar ahogy elnezem, a nyoma tuti megmarad majd. :(

Mrs. Clayton 2014.04.15. 20:36:54

@lexrex: ez a blog? hiszen itt egy valaki vállalja nyíltan h füvezik, másról nem tudok, h drogozna

montroyal ( CAN qc) 2014.04.15. 20:41:04

ez talaltam .. érdekes montreali ujsagban olvasottra reagaltunk ..
A mai tehat keddi La Presse A-17 oldalan nagyon szomoru statisztikat olvashatunk az europai fiatalokrol.Es kozuluk is kiemelte az ujsag a magyarorszagi fiatalokat.Az ujsag statisztikat kozolt europai orszagokrol, hogy hany 18 es 29 ev kozotti fiatal volt kenytelen elni a szuleivel 2007ben es mennyi 2011 ben.Ami kisse erthetelen volt szamomra, hogy 2014-ben miert a 2011-es statisztika az utolso.Kulon foglalkoztak Magyarorszaggal, mert ott romlott a legerosebben .Magyarorszag 2007 ben 40% es 2011-ben mar 76% Litvania 33%es 50% Lengyelorszag 49% es 64% Meglepetes Gorogorszag a nagy krizisevel is csak 37%es 46% Slovénie 63%es 85%.Ha az ujsag szerint Slovénie-ben magasabb.Megis a romlasa a statisztikanak nem olyan nagy mint Magyarorszage 40%-rol majdnem duplaja lett mivel 76% Az ujsag szerint.Abban hogy egy fiatal 18-29 eves koraig is ekkora szazalekban kenyszerul a szuleivel elni, abban minden benne van sajnos.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 20:41:24

@GERI87: En nem igy latom. Szerintem Europaban igenis van egy tudatos, szerencsere egyre dinamikusabban novekvo reteg akik pusztan praktikus okokbol kozlekednek bringaval. (Most nem kimondottan Mo.-rol beszelek, bar ott is megjelenoben van ez az utobbi evekben).

Igen, valoban vannak egy, a futarokat majmolo, muszereszbajszos, messenger bag-es, fixis, hipszter divatbringasokbol allo reteg, akik ugy fognak eltunni par ev mulva ahogy megjelentek, de szerencsere nem ok teszik ki a biciklire pattanok nagy reszet.

Masreszt Koppenhaga a legjobb peldaja annak hogy szerintem 1 millios lelekszam folott csakis a kerekparos kozlekedessel lehet zokkenomentesse es elhetove tenni a belvarosi kozlekedest. Vagy esetleg a car sharing dolgok lehetnenek meg mukodokepesek, de arra lathatoan nem fogekonyak az emberek.

nyuszigonosz 2014.04.15. 20:41:34

@Shanarey(SCO): Hogy mi minden jó van itt! :-) Ez egy kincsesláda!

Muscari 2014.04.15. 20:46:36

@bpetya75: @Shanarey(SCO): En hangoskonyvkent hallgatom mostanaban a MEK-rol. Nagyon sok altalam eddig nem ismert regenye van fent, mondjuk nehany eleg gyenge, de a tobbseg jo.

Ismeri valaki a Boszorkanymester cimu konyvet? Az kivetelesen Magyarorszagon jatszodik, egy szanatoriumban. Nem a legjobb muve, de erdekes, foleg, mert bepillantast lehet lehet nyerin a harmincas evek egeszsegugyi viszonyaiba. Annyit mondhatok, a boritekozas mar akkor is ment, szoval nem aszocializmus talalmanya.

blackhairlady 2014.04.15. 20:49:58

@klappol: Ne altalanosits, es tedd hozza, hogy szerintem . Vagy szerinted. Vagy akarki szerint:))))))))))))

2014.04.15. 20:53:54

@Jess G:

Itt nem a drogról van szó. Ez itt a magányos szívek klubja. Ez a blog egy kapaszkodó sokak számára. Még ha ez ellen sokan tiltakoznak is.

2014.04.15. 20:55:58

Szerintetek, melyikőjük a mi maxunk? ;))))))))
9gag.com/gag/av0XW0X

blackhairlady 2014.04.15. 20:56:24

@Shanarey(SCO): Ez egy kincsesbanya!:) Koszi, hogy megosztottad!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 20:57:42

@Pink Petsch: Amelyik ki van sminkelve a maskara alatt. ;)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 20:59:15

@lexrex: Tényleg így gondolod ? Vagy tényleg így lenne ? Akkor én vagyok rohadt naív....Van itt egy csomó házas ember, férjezettek, nős emberek, kapcsolatban élők.....Bár igaz ami igaz, tudom, hogy vannak emberek akik a netet tényleg vadászatra használják, sőt hallottam még mást is....

2014.04.15. 21:01:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem ér, mert az nem látszik. Más tipp? ;)))

Shanarey 2014.04.15. 21:02:46

@blackhair-lady:

Persze, de ehhez az is kell hogy az illetőt, tényleg érdekelje a dolog, na meg kell otthonra egy számítógép amit "nyúzhat"

Nem kell hogy rettentő új legyen, de minimum XP vagy Win 7 futkározzon rajta.

Muscari 2014.04.15. 21:03:44

@Jess G: hagyd, mar tobbszor megkaptuk, hogy ez a blog egy liberalis ferto.

A drogkerdesben 100%- ig egyetertek veled.

Reszben erintett vagyok, kb. 15 eve az ocsem drogozott. Az okat is tudom, nem akarom bantani a szuleimet, de nem volunk egy mintacsalad. Akkor tudott lejonni a szerrol, mikor lett egy "eroskezu" baratnoje, akire tudott tamaszkodni . Azota is tiszta, mar csaladja van. Ha botonbe csukjak (elterelesen volt) szerintem teljesen elkallodott volna.

Mrs. Clayton 2014.04.15. 21:06:06

@Muscari: akkor elég szerencsés öcséd van :-)

blackhairlady 2014.04.15. 21:07:24

@montroyal ( CAN qc): Ezert nem is ertettem, hogy miert cikizik annyian hintat az miatt mert 23 evesen a szuleivel el. Az en ismeretsegi koromben szinte 100%-os ez, egyszeruen nem engedhetik meg maguknak, hogy kulon koltozzenek.

2014.04.15. 21:09:04

@sodalisO [eng]: @Jess G:

Nem erről van szó. Arról, hogy itt dupla álarc van. Van a nick, meg van a minden happy álarc. Vannak, akik már bele untak ebbe. Akik megpróbálnak őszintén beszélni. Hinta, eddei, zopolite. na meg néha Te, sodalis. Az igazat megvallva, én arra várok, ki lesz a következő.

Mrs. Clayton 2014.04.15. 21:12:03

@lexrex: néha én? én jól érzem magamat a bőrömben, apró bosszúságokat leszámítva, nem hordtam sosem olyan álarcot, amely az idő múlásával lehullott volna rólam, nem ébredtem fel rózsaszín ködből sem, de köszönöm a figyelmet, amit irányomba tanúsítasz :-)

Muscari 2014.04.15. 21:13:38

@lexrex: szerinted aliberalizmus miatt maganyosak az emberek? Vagy azt vallod, hogy pl. valas helyett ki kell artani holtomiglan holtodiglan akkor is, ha pokol a hazassag?

Igaz, a nagyanyam kitartott akkor is, mikor nagyapam a hajanal fogva huzta ot a foldon. Apam megsem lett egy boldog, kiegyensulyozott ember, hiaba nem csonka csaladban nott fel.
Szerintem te nagyon leegyszerusited a dolgokat.

klappol 2014.04.15. 21:14:21

@sodalisO [eng]: Rossz az aki rosszat tesz:D Forest :)))))

montroyal ( CAN qc) 2014.04.15. 21:17:34

nem olvastam el mindent szerencsere nincs idom dolgozni kell ..

paran reagaltak a biciklire .. voltam Hollandiaban turitaskodni es aki voltpl Amsterdamba latta hogy nem is lehetne massal kozlekedi a csatornak kis utcakkal teli belvarosban egyszeruen nem lehet kozlekedni autoval es foleg parkolni lehetetlen ...

amugy egeszseges nem szennyezi a levegot ( persze babbal vigyazni kell ha erosen tekersz)

montrealba is egyre tobben bicigliznek de itt megadjak a modjat super versenybicajok oltoze stb .. mig hollandiaba akarmilyen bicikliket hasznalnak ..

Muscari 2014.04.15. 21:18:12

@lexrex: oke, igy mar ertelek. De miert gondolod, hogy mindenki egy hepi alarcot hord? Nem lehet, hogy sokan tenyleg elegedettek az eletukkel? Vagy azt gondolod, hogy onigazolasbol kommentelunk itt, hogy bizonyitsuk magunknak, hogy jol dolntottunk? Biztos van ilyen is egyebkent :-)

klappol 2014.04.15. 21:18:49

@blackhair-lady: Nem is tettem, hol olvastad azt, hogy általánosítottam?

montroyal ( CAN qc) 2014.04.15. 21:21:28

@blackhair-lady: igen ez altalanos Mo-on de az is megszokott amikor az oregek laknak a gyerekeikkel unokaikkal esetleg eladva hazukat segitenek a gyerekeknek lakashoz hazhoz jutni es hasznosak is felugyelnek az unokakra kert haztartas...

klappol 2014.04.15. 21:21:37

@Muscari: Nekem sincs egy ideje happy álarcom, sajna. Azt veszem észre, hogy egyre többen vagyunk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 21:21:45

@bpetya75:
Valahol nekem is megvolt régen, de rájöttem, hogy könyvet csak hagyományos módon szeretek olvasni (nézem eleget a monitort, nem vágyom rá olvasás közben is).

@lexrex:
Rajtam aztán túl sok fogást (álarcot) nem találhatsz, de ha kétségeid vannak, akkor szívesen (és őszintén) válaszolok...
Habár szerintem az egyike vagyok azoknak, akik őszinteségétől már a többségnek here- vagy petefészekgörcsei vannak :)

@Muscari:
A börtön bűnözőknek való. Ha bezárjuk a drogosokat, akkor zárjuk melléjük az összes dohányzót és alkoholistát is (azt is, aki csak hébe-hóba iszik meg egy sört).

@sodalisO [eng]:
Azért aki levadász valakit 2-4-10e kmről :)

@montroyal ( CAN qc):
Igazad van és talán a cikknek is.
Az utolsó érettségi találkozónkon (2008, ha jól emlékszem) a volt osztálytársaim közül talán 2-3 lakott külön a szüleitől (akkor voltunk cc 24-25 évesek). Nyilván ez így kevés adat és nem mond túl sokat, de a megjelentek jelentős része dolgozott (CNC-s osztály volt).
Beszélgettem erről svéd kollégákkal (néha rájuk jön a kérdezhetnék) és itt ritkaság az, ha a gyerek 18-20 évesen még a szüleivel él. Az egyik magyar kollégám "kislánya" 17 évesen költözött össze a barátával és egy taxiállomáson diszpécser hétvégente éjszaka, hétköznap pedig középiskolába jár (a barátja is dolgozik).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 21:21:58

@lexrex: Hm.....emlékszem, egyszer régen, úgy rendesen kijött belőlem itt.....és azonnal troll lettem! :-) Mert kíméletlenül odamondogattam amit éreztem.....és igen....azt hiszem az itt lévők töredéke az,aki nem nagyon kozmetikázza,fényezi magát.... De , hogy őszinte legyek, engem sosem érdekelt, mit gondolnak rólam itt, vagy milyennek próbálnak elképzelni, beállítani, azok alapján amiket ide írogatok....főleg arctalanul, ismeretlenül, azt gondolom, lehetek akár kíméletlenül is őszinte és nem kell csízesre nyalnom a hozzászólásomat, véleményemet...
Eleve ha van kedvem, vagy időm, benézek, feljövök, ha látok valami számomra érdekeset, bekapcsolódom, ha nem akkor olvasgatok, vagy azt sem mert nincs bennem kényszer, hogy itt jelen legyek.....
Háborúzni, meg veszekedni meg végképp nem vagyok hajlandó, főleg nem itt, arra ott az élet, épp elég energiát kivett és kivesz belőlem.....szóval.....na mindegy...

Papagály (törölt) 2014.04.15. 21:22:57

@Pink Petsch: a jégkorszakban is volt egy ilyen állat, de annak kék volt a szőre.

Papagály (törölt) 2014.04.15. 21:22:57

@lexrex: szerintem ezt félreérted. a többség - részben tudatosan fordítva el a fejét a kelllemetlen tényektől - nem vesz egyszerűen tudomást a dolgokról, a világ állapotáról.

de ők nem megjátszásból nem boronganak. hatékonyan hitetik el magukkal, hogy "eddig minden rendben, eddig minden rendben" - a mantra, ha eleget ismételgetik belső meggyőződéssé válik.

nekem a borúlátókhoz hasonló a világról alkotott képem, de ez korántsem jelenti azt, hogy a hétköznapjaimban szomorú vagy búskomor lennék.
egy dolog a világról alkotott kép, meg egy másik, hogy mi hogy érezzük magunkat benne - (skizofréniával sosem vagy egyedül!) a kettő nem feltétlen határozza meg egymást. függetlenítheted magad a külső hatásoktól, meg sarkallhat a világvége-látomás épp hedonizmusra is.

"Urak, vigan, a tegnap elveszett,
A holnapot nem érjük el soha,
Isten táplálja a madarakat,
S minden hiúság, mond a Biblia."

klappol 2014.04.15. 21:27:56

@sodalisO [eng]: Erre azt kell mondanom, hogy a nap legjobb, legőszintébb írása.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 21:35:57

@lexrex: Abszolut nem ertek veled egyet. Felhoztal 3 olyan szemelyt ellenpeldanak, akik bar teljesen kulonbozo korban vannak, de szerintem meg mindig igazabol keresik a helyuket a vilagban. Masreszt koztudott teny hogy nem vagyunk egyformak, masok a tureshataraink, az alkalmazkodo kepessegeink es masok a szocialis igenyeink. Van akinek kimondottan jot tesz az emigracio, van aki megbirkozik vele par evig, de olyan is van akinek mar az utca vegen is honvagya lesz. Ertelemszeruen neki nem celszeru kulfoldre menni.

Azert mert nem sirjuk itt tele a falat szerintem mindannyian latjuk a negativumokat is. Nekem is van egy egeszen szep kis listam a fejemben amit nem birok Angliaban. Egy lista, aminek kosoznhetoen pontosan tudom hogy meddig akarok Angliaban maradni, de garantaltan nem innen fogok nyugdijba menni.

De OK, a jatek kedveert tegyuk fel hogy igazad van. Ezesetben mi a te torteneted? Te miert vagy itt? :)

klappol 2014.04.15. 21:36:00

@Papagály: Az ember tragédiája, ezt kell ide?

klappol 2014.04.15. 21:39:18

@Papagály: A mesefilmre gondoltál?? :D:D

**mimi** 2014.04.15. 21:39:25

@montroyal ( CAN qc):

és azt nem írták, hogy vannak olyan kivénhedt fiatalok, akik készülnek újra összeköltözni a szüleikkel (anyával)???:)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 21:40:41

@sodalisO [eng]:
Egyszer fogok írni a nőkről egy szösszenetet.
Azt hiszem akkor a népszerűségem maradék romjait is elveszítem.

2014.04.15. 21:41:26

@Muscari:

Jól döntöttetek. A határátkelőkre gyakran mondják: hazaárulók. Nem. A haza áruló. Mert nem teremti meg a lehetőséget, hogy tisztességes munkából, tisztességesen meg lehessen élni. A hazaárulók azok, akik ezt az állapotot fenntartják, akik ebből hasznot húznak.

@Kövérmadár [swe]:

Te egy nyitott könyv vagy.

@sodalisO [eng]:

Ha azt mondom, Te vagy a kedvencem, elhiszed?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 21:43:29

@Kövérmadár [swe]: kicsit bővebben, ezt most nem értem, bocs.....
@klappol: köszi.....mondjuk azt még beleírhattam volna az előző pár sorba, hogy miután már láttam ezt-azt, megéltem ezt-azt, tapasztaltam, átértékeltem, megtanultam azt amit meg kellett, néha keményebben mint szerettem volna, már nincsenek illúzióim, inkább borúlátó vagyok én is mint hiú és álmodozó vagy akár csak szimplán bizakodó. Magamon kívül nem bízom senkiben már, de valami rohadt szerencsés véletlen folytán még mindig alapból vidám vagyok, bármikor tudok, jókat röhögni és bármin, bárkin természetesen amikor csak lehet meg is teszem.... épp valamelyik nap kérdezte egy angol vendég, hogy ő amikor csak jön , nekem mindig jó kedvem és ezt olyan jó látni e-között a sok lógó orrú, savanyú ember között, mindig feldobom a napját.....volt idő, amikor azt hittem soha többet nem nevethetek és sírhatok..........aztán amikor az az idő elmúlt, elhatároztam, innentől jobban figyelek mindenre, lényeges és lényegtelen dolgokra egyaránt, mert lehet ott látok épp valami szépet, ami megéri, hogy megálljak 1 percre és rácsodálkozzak....a borúlátást és az életigenlést is lehet együtt működtetni, csak nem szabad magunkat átverni, ennyi...

blackhairlady 2014.04.15. 21:45:30

@Shanarey(SCO): Szamitogep van, tobb is, jok is. Elment a University of Texas nyilt napjara, ahol megvilagosodott, hogy vagy computer siencet vagy paralegalt (jogi asszisztens) akar tanulni. Aztan tolunk kert tanacsot. En meg nem tudom mit mondjak:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 21:47:03

@maxval a gondolkodó birca:
Ezt én is így gondolom. Ha fogyókúra lenne, pont a fehérje lenne az, amit "erőltetni" kellene a szénhidráttal és zsírral szemben.

Tuti csak elfogyott anno a kolbász a téli vágásból :)

@lexrex:
Karajcsont! 8)

@diggerdriver:
Nem bántásból, de szerintem ha valakinek a nőkről kellene írnia, akkor az @montroyal ( CAN qc) :)

klappol 2014.04.15. 21:47:07

@sodalisO [eng]: Örülök neked, őszintén, nem a seggnyalást tanította az Apám nekem, de hála az égnek neked sem.

Te nem az oroszlán jegyében születtél?

blackhairlady 2014.04.15. 21:48:27

@klappol: Lattad a sok sok :)))))))))) ilyen jelet a vegen? szoval vicc volt:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 21:49:32

@diggerdriver: tedd azt maci, bár azt hiszem a nagy kanalasban sokkal jobban otthon vagy!!! :-))))))))
A nőkhöz senki nem ért!!!!
Még akkor sem értenének bennünket, ha mindannyiunknak meglenne a sajt magunk által megírt használati utasítás és az első adandó alkalommal át is adnánk az illetékes személynek......esélytelen.... anélkül, hogy ezt az örökre szarrá rágott és unalmas csontot bővíteném e mérföldköves megállapításommal, és anélkül, hogy túllihegném a nők milyenségét, fontosságát , feladatát, küldetését stb stb stb.....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 21:52:29

@sodalisO [eng]:
Azt írtad, hogy van, aki vadászatra használja a netet vagy nők becserkészésére.
Erre írtam, bár ez eléggé HÁ specifikus dolog, hogy itt becserkészni valakit, aki 2-4-10e km messzeségben van, igazi művészet lehet.

blackhairlady 2014.04.15. 21:52:52

@**mimi**: Mimi, osszekoltoztetek mar? En nagyon szurkolok, de nem vagyok optimista, bocsi:( Viszont az okot 100%-ig megertem.

montroyal ( CAN qc) 2014.04.15. 21:53:14

@montroyal ( CAN qc): remelem kovetkeztetni tudtok akad a billentyum (por dogivel) meg 2-3x elkezdek egy szot 3 telefon es 2 kliens kozott .. amugy meg pocsekul irok ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 21:53:37

@sodalisO [eng]:
"A nőkhöz senki nem ért!!!!"
Ezt még én is aláírom! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 21:55:03

@sodalisO [eng]:
Eszemben sincs megérteni a nőket.
VÉLEMÉNYT mondani róluk.
Nagyon nem ugyanaz.

montroyal ( CAN qc) 2014.04.15. 21:55:19

@**mimi**: ha a nejem gyerekeire gondolsz jo hogy eszembe juttattad .. mar majdnem elfelejtettem ... ( azzal kelek azzal fekszek )

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.15. 21:55:36

@Kövérmadár [swe]:

A szigorú böjtön élő szerzetesek rendszeresen meghíznak a nagyböjt alatt! Hiszen a húst, tejet kenyérrel pótolják.

**mimi** 2014.04.15. 21:55:38

@blackhair-lady:
áááááááá...még el kell adni a lakásokat, de az már megvan, hogy hova megyünk....holnap szerződünk és foglalunk...
mondjuk én optimista vagyok, de azért a zabszem a senekemben van :)))))))))

blackhairlady 2014.04.15. 21:55:57

@Kövérmadár [swe]: Ha Montroyal irna az csak egy mondat lenne: Minden no kihasznalja a ferfiakat es csak a penze kell!:)))))
(Bocsi Montroyal, nem bantasbol irtam:))))))

**mimi** 2014.04.15. 21:56:41

@montroyal ( CAN qc):
nem rájuk gondoltam...kivételesen magamra gondoltam :)

2014.04.15. 21:56:51

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"De OK, a jatek kedveert tegyuk fel hogy igazad van. Ezesetben mi a te torteneted? Te miert vagy itt? :)"

-mert kíváncsi vagyok arra, mások hogyan látják a világot
-mert érdekel mások véleménye
-mert ez az egyetlen blog, ahol, ha az én véleményem eltér a tiédtől, nem kezdjük el egymást anyázni
-mert egyik nap be kell bizonyítanom magamnak, jól döntöttem, hogy itthon maradtam
-mert a másik nap be kell bizonyítanom, hogy nem jól döntöttem
-mert tudok örülni mások sikerének
-mert itt jó kaják vannak, én meg nem tudok főzni, viszont imádok enni(egyszer csináltam mákos babot, hát....)
-mert csak

klappol 2014.04.15. 21:56:58

@blackhair-lady: Na ná, hogy láttam, csak a viccre viccel kell válaszolni:D:D:D persze értem, sok mást is, másokat is. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 21:58:26

@puhacica: mert először visszahúzódik, erőt gyűjt, és majd kinő belőle egy puhacica2.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 21:59:40

@klappol: Nem, én hal vagyok :-))
Hát a NEM seggnyalásból volt is sok nehéz helyzetem, nem tudom miért, de van bennem, az egyik sarkomban egy iszonyatos dac, egy nagy büdös dafke......nem is jutottam előre soha , sehol, csak akkor ha beledöglöttem abba, hogy kiharcoljam a megérdemelt helyemet vagy elismerést......asszem nekem nincs is nyálam a nyaláshoz, alapból ez a baj:-)))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 22:01:18

@diggerdriver: Azt is mondhatsz , persze, de van-e értelme, vagy ki veszi komolyan ??? :-DDDD

**mimi** 2014.04.15. 22:01:52

@blackhair-lady:
köszönöm:)))
majd...beszámolok...ha még itt leszünk :)))

nyuszigonosz 2014.04.15. 22:02:08

@montroyal ( CAN qc):

Ezt láttam én is Amszterdamban annak idején, és akkor életemben annyi biciklit egymás hegye hátára lerakva. Hogy hogy találja meg mindenki a sajátját, na azt nem tudom. :-))

És nem valami feltünöen drága "drótszamarak" voltak, hanem két kerék, és guruljon.

És igen, érthetö, amit írsz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 22:03:02

@lexrex: Akkor a ket bizonyitos pontot leszamitva ugyanazert vagyunk itt. :)

Makos bab... megvan hallod neked is a magad keresztje. :D

2014.04.15. 22:03:38

@sodalisO [eng]:

"A nőnek jobb, ha szép, mint ha okos, mert egy férfinak még mindig könnyebb nézelődni, mint gondolkodni."

"A férfiak nem tudják, milyenek a nők, mert folyton azon elmélkednek, hogy milyennek is kellene lenniük."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 22:04:47

@sodalisO [eng]:
Na ha én megírnám azt komolyan venné itt mindenki azt garantálom.

2014.04.15. 22:04:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

A mákos bab úgy készül, hogy kettőt lapozol a szakácskönyvben.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 22:07:54

@lexrex: kedves tőled, és elhiszem, miért is ne hinném el....
@Kövérmadár [swe]: oh, ok, így már értem. Hááát, igen, de tudod, isten útjai kifürkészhetetlenek!! :-D

klappol 2014.04.15. 22:10:03

@sodalisO [eng]: Tudod az az utálatos, hogy a nyalók tovább jutnak mint én. Olvastam egy tanulmányt a vezetőkről. Két fajta van: a diktatórikus és a demokratikus. Engem a volt munkahelyemről azért küldtek el, mert nem voltam képes behódolni az igazságtalanságnak (jó hosszú egy szó). A csoportomat az egész cég irígyelte, sokan át akartak hozzám jönni. Annyit tettem csak, hogy tiszteltem a munkájukat, nem tettem kivételt, nem sanyargattam senkit, érdekelt a véleményük, és és és. Ez nem volt jó, pedig az elsők voltunk a munkában, céges szinten. Érdekes nem? Tehát a demokratikus a jó, de????

klappol 2014.04.15. 22:11:14

@diggerdriver: Sose szerettem volna Nő lenni, nekik kemény az élet, persze vannak kivételek :):)

montroyal ( CAN qc) 2014.04.15. 22:13:19

@lexrex: jaj ha egy no okos is meg szép is ... az mar férfi ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 22:14:25

@klappol:
Ja. A mienk meg habostorta.
Jó hát Sodalisnak csak megszületni volt nehéz itt meg előadja a hattyú halálát.
Szerezni kéne már neki valami pasit:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.15. 22:14:38

@**mimi**: Szerintem ra fogok jonni a kommentjeid hangulatabol:))))))))) De azert kivancsian varom a tapasztalataidat. Mivel laktal mar veluk, igy gondolom leszurted a tapasztalataidat, es tudod kivel hogyan kell banni.

2014.04.15. 22:15:29

@montroyal ( CAN qc):

Az okos, és szép nő Isten ajándéka. A baj az, kevés férfi van, aki tudja, hogyan kel kibontani ezt az ajándékot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 22:15:51

@montroyal ( CAN qc):
Igen, ha okos is meg szép is az olyan mint a becsületes taxis vagy igazmondó politikus.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 22:15:58

@lexrex: :-D Mondjak valamit ? Én eddig nőként éltem!! Most sokadszorra megint kicsit tele van vele a hócipőm!! Ezt az oldalt már oda-vissza kívülről tudom, fújom, megtapasztaltam, unom is mint a szart. Most kicsit lennék férfi és benézném a másik oldalt is, hátha én rájövök a tutira !! Mekkora buli lenne már !! :-DDD
@diggerdriver: Vannak sejtéseim, persze sokat számít a stílus és az alaphang, amit megütsz. De nincsenek illúzióim Mackó, már régóta nincsenek, téged csipázlak , tudod, de ebben a kérdéskörben azért nagyon messze vagyunk egymástól véleményben....:-)

klappol 2014.04.15. 22:15:59

Azt üzenem férfi társaimnak, hogy becsüljék meg a nőket.

Na megyek, mára elég. Jóccakát Nektek. Azért jó volt ma is veletek.

blackhairlady 2014.04.15. 22:16:15

@sodalisO [eng]: Ki akart kikezdeni veled itt ablogon? :))))))))
(nekem lenne tippem:D)

klappol 2014.04.15. 22:18:54

@diggerdriver: Neked még válaszolok:)

Nekünk se mindig habostorta tudom, de azért jóval könnyebb. Sokkal.

2014.04.15. 22:20:12

@bpetya75: Minden negatív, ami nem fényezi Mo.-t meg a magyarokat? Gratulálok.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 22:20:23

@klappol: Jó éjt.
@diggerdriver: Köszi, de jól elleszek én magamban is.:-) Általában ez a verzió a nyerő.:-P
@lexrex: Kijavíthatlak??? :-)) Nem kevés!! Egy sem tudja!!!! :-DD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 22:21:26

@klappol:
Igen, a nőket becsülni kell mert náluk van az összes pina:))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 22:21:58

@blackhair-lady: Ha jól emlékszem senki nem akart velem "kikezdeni" :-D De várj, hozok egy szem Cavintont, hátha majd beugrik! :-P

puhacica 2014.04.15. 22:22:48

@Babette_: nem, nem. egyedi vagyok es megismetelhetetlen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 22:23:05

@sodalisO [eng]:
Bizony.
Írjunk egy szösszenetet te is és én is aztán egyszerre kitesszük.

2014.04.15. 22:23:57

@Babette_: Sajnos a környezetemben nem ezt látom. Amikor emberek havi fizetésüknek megfelelő telefont vesznek részletre, elbagóznak 30-40 ezret, aztán sírnak, hogy nincsen pénzük, akkor pontosan van alapom arra, amit írok. BMW és Audi a panel előtt, stb. :))))

Hari Seldon 2 2014.04.15. 22:26:30

@Shanarey(SCO):
Nekem az egyik nagy kedvencem a "leszáll az éj".

nyuszigonosz 2014.04.15. 22:26:42

@blackhair-lady: Te ismered, de jogi aszisztens: annak szinte ugyanannyit kell tudni a jogról, mint egy ügyvédnek, ennek ellenére sosem lesz a tárgyalóterem sztárja, mindig az aszisztens, aki: utánanéz, kikeres, aktátak hurcol, idöpontokat intéz vagy hasonló, irodai, papír munkákat végez, vagy rossz helyzetbe került családokat látogat, intézi azok mindenféle dolgait ( sok minden tartozik ide, nem sorolnám)

Ha müszaki gondolkodás és kreativitás van benne, akkor jobb választás a computer scienc - abban az esetben, ha ez tényleg érdekli.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 22:26:56

@diggerdriver: Pont veled menjek csatába? Mikor szájkaratéban 10 világbajnoki címed van ? Hogy nem vagy 50 kg? Hogy akkora gépekkel dolgozol mint az állat??? Menjek neked az 54 kg-mal??? Noormális vagy ??? Soha! :-DDD
Te! De ezt honnan a fenéből vetted ?? Csak kérdezem kíváncsiskodva!
"Jó hát Sodalisnak csak megszületni volt nehéz itt meg előadja a hattyú halálát."

Hát ez az egyik amit nem mondhatok el magamról!!!!

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 22:30:48

@Philosoraptor: persze, ez igaz, én is ezt szoktam mondani, amikor a romló életszínvonalról beszélnek.
de az is létezik, az a spórolós réteg, amit említettem. csak az nem olyan látványos. tehát ez nem holland sajátosság. és egyébként is lehet, hogy ő meg csak azt látja.

Shanarey 2014.04.15. 22:34:36

@blackhair-lady:

Ha tényleg érdekli és hajlandó ezzel foglalkozni akkor is amikor otthon van, nos akkor hajrá.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 22:36:02

@sodalisO [eng]:
Semmi csata.
Te hogy látod a férfiakat én hogy látom a nőket.
Ennyi az egész.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 22:41:06

@diggerdriver: Ok, de nem most, mert most nagyon de nagyon gázos lenne amit írnék, nem lenne objektív egyáltalán, az meg igazságtalanság lenne......majd egyszer...
Na megyek, jó éjt nektek, pussz....

GERI87 2014.04.15. 22:47:27

@montroyal ( CAN qc):

Ez nem meglepő...ilyen fizetések mellett, egyedül kb értelmetlen...anyagilag mindenképp.

Ha elköltözöl otthonról, az nagyobb személyes függetlenség, de az átlagfizetést nézve csak egyik napról a másikra élés...megtakarítások nélkül.
Csak akkor "éri meg" ha mással akarsz saját családot, életet folytatni...akkor kb muszáj is.

GERI87 2014.04.15. 22:47:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"Szerintem Europaban igenis van egy tudatos, szerencsere egyre dinamikusabban novekvo reteg akik pusztan praktikus okokbol kozlekednek bringaval. "
"Most nem kimondottan Mo.-rol beszelek, bar ott is megjelenoben van ez az utobbi evekben)."

Én úgy gondolom, érzem (korábbi esetekből leszűrve) MO-on előbb-utóbb alábbhagy ez.

Írtam hogy Hollandiában szerintem is van (lehet) értelme a tömeges közlekedésnek bicikliivel.
Nálunk inkább trend, mint valós alternatíva.

Ez olyan mint pár éve a 125-ös robogózás esete ....mindenki várta hogy tömegek ülnek motorra....semmi ilyesmi nem történt...mert MO-ág nem a mediterráneum, szokásban, éghajlatban sem...

"de szerencsere nem ok teszik ki a biciklire pattanok nagy reszet."

Pl anyagi kényszer is van, vagyis egyre többeknek anyagi okai is vannak hogy bicikliivel járnak...nyugaton nyilván ez nem annyira jelentős...bár ők mindig voltak, nem tűntek fel a számomra, de a tárgyalt réteg annál inkább....

"1 millios lelekszam folott csakis a kerekparos kozlekedessel lehet zokkenomentesse es elhetove tenni a belvarosi kozlekedest."

Sok az autó ez tény. Nincs elég hely, se parkoló nincs se útfelület
.
De pl MO-on az átlagnak a bicikli nem alternatíva.....nincs annyi kerékpárút, se jó minőségű se rossz...sok a lopás stb....enélkül pedig veszélyes és macerás, minden közlekedő számára...

"Vagy esetleg a car sharing dolgok lehetnenek meg mukodokepesek, de arra lathatoan nem fogekonyak az emberek."

Mert a legtöbb embernek nem alternatíva ez sem, mert időhöz van kötve és jóval előre tudni kell mikor kell igénybe vennünk, ez meg nem annyira mobilis, vagyis a 2-5-10 percenként közlekedő tömegközlekedésnél jóval kiszolgáltatottabbak vagyunk...

totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/02/22/budos_a_busz_de_draga_az_auto/

A nagyvárosok mint település forma, akkor alakultak ki és akkor" tervezték" őket amikor még jobbára gyalog, szekérrel kellett eljutni A-ból B-be, az egyéni mobil közlekedés jelentéktelenebb volt, így előny volt hogy sok ember és sok szolgáltatás van kis helyen...csakhogy azóta még több ember lett, még több járművel, kevesebb idővel és több elintézni valóval...
Ma már ez hátrány, így semmi sem oldja meg igazán a nagyvárosi közlekedés problémáját...
A tömegközlekedés nem mobil és nem komfortos, így aki teheti kerüli....a kis helyet foglaló alternatívák (bicikli, motor, "mobedautó", carsharing..stb.) meg nem működnek mindenhol és a legtöbbek számára sem elfogadható....

Mindig azt vizionálják hogy a "modern" jövőben kilométer magas felhőkarcolókban fogunk élni egymás hegyén hátán...több tíz milliós városokban...
Szerintem pont az ellenkezője lenne a megoldás...

Shanarey 2014.04.15. 22:47:38

@sodalisO [eng]:

"A nőkhöz nem ért senki"
Hát igen, én sem gondolom hogy szakértő vagyok, de nem is leszek.

A használati utasítás jó lenne de ilyet egy nő sem akarna gyártani.
Vagyis ezen állításod nem jó.

morsels (törölt) 2014.04.15. 22:53:16

@lexrex:
A tobbseg nem visel alarcot, egyszeruen csak mas a hatter.
Mondok peldakat.
(es elnezest, nem akarok senki eleteben vajkalni, csak azt hozom fel peldanak, amit itt olvastam)

Szoval vannak ezek a fiatal sracok, mint Mr. Long, Don Kartach, kovermadar, akik olyanok, mintha megnyilt volna a vilag elottuk. Nekik barmire van lehetoseguk es ezt elvezik. Nem ertik, hogy masnak mi baja lehet.
Ok most kezdik, elkepzelesekkel, friss baratnokkel, persze hogy minden klassz.
De (es sracok, tenyleg csak peldakent irom ezt) tegyuk fel, Don Kartach megvalositja az almat es norveg olajplatformra kerul. Halom penzt csinal, imadni fogja. Es a baratnoje? O mit fog csinalni? Biztos nem lesz ebbol feszultseg?
Vagy Kovermadar... a baratnojenek bejon a marketing cucc, a madar meg CNC operator. Nori utazik, egyre ismertebb lesz, madar meg foglalkozhata nyullal. Biztos nem lesz ebbol feszultseg?
Ismetlem, nem azt mondom, hogy ez fog tortenni, csak azt, hogy ok meg nem tudhatjak, hogy mi fog tortenni. Csak a lehetosegtol meg vannak 'reszegedve', a vilag az ovek es ez igy van jol.

Persze hogy lebasznak mindenkit, aki szerint a vilag nem ilyen csillogo.

Masik pelda. A tegnapi poszt, ahol a no ment a ferje utan. Hogy az miert nem tanul meg nemetul. Nadehat mar tudott angolul, vilagos, hogy angol teruleten keres munkat. Meg hogy koveti... es itt jon be eddie.
Ugye eddiet baszogatta mindenki, hogy koponyeget forgat, mert 'elmenekulni' Magyarorszagrol, most meg Irorszagbol
Kozben senki nem olvasta azt, hogy eddie egyszeruen csak a baratnojet kovetne barhova. Ahogy a lengyel fazon felesege a ferjet.

Neha tenyleg az az erzesem, hogy a kommentelok nagy resze nem tudja ertelmezni azt, amit olvas.

Vagy vegyuk charliet. ugy charlienak jol megy, tudja mindenki, neki nem lehet baja.
Nade abba senki nem gondol bele, hogy azert annyi vilagot atszelo ut, amit o csinal meg, nem lehet nagyon jo a csaladnak. Es akkor hol el a csalad. Hogy o ugy gondolta, hogy London jo megoldas, mert kozelebb van a Budan elo anyukajahoz, de a nej nem tudja elviselni. Nadehat ki fog sajnalni egy charliet ugye, merthat neki jol megy. Sot, nem is panaszkodhat, nincs joga hozza, mert kirohogik.

Szoval ertem en, hogy mit akarsz irni es hat ezt pedzegeti birca is, meg irtam mar en is, hogy a liberalis tarsadalmi szervezettseg kezd a sajat dugajaba dolni, a gazdasagi alapra nincs masik megoldas.
Descartes ota egyetlen nyugati filozofus nem tudott olyan erkolcsi, moralis alapot adni, ami alapjan az emberek szervezodnek. Sartre-val kezdve minden az egyen felelossege es kompromisszum kerdese az egesz. Aztan jott Nitche, Kirkegaard, ok egy hangyanyit nem segitettek ezen a megkozelitesen, szoval az allam ad ismeretet, lelki iranyvonalert meg pszichologushoz (vagy gurukhoz, vagy mit tudom en mihez) jarnak az emberek.

Es igen, ez alapveto problemaja a nyugati vilagnak, hogy igazabol nincs moralis indoka arra, hogy mit lehet es mit nem. Szabalyok es torvenyek vannak, amit pont a liberalis megkozelites miatt lehet valtoztatni barmikor, meg csak tobbseg sem kell ugye, eleg egy jelentos csoport, akik szavazatara szukseg van. Viszont ezt nem lehet beepiteni semmilyen rendszerbe. Illetve az a rendszer, hogy ha nem bantok senkit.. meg ha a tobbseg.

Es en nem vagyok vallasos, sot, ateista vagyok, de ha egy rendszernek ennyire nincs kozponti egysege a penzen kivul, akkor az olyan, mint amikor a lovak koze dobjak a gyeplot. Es most ez tortenik.

Nyilvanvalo modon a gazdasagi alapot ez nem erinti, hisz a kapitalista rendszer fuggetlen ettol.

Tudom, jo hosszu lett, de amit irtal, az nagyon sok mindent erintett ugy, hogy valamifele 'igazsagra' probalt ramutatni, marpedig nem ennyire egyszeru a dolog.

blackhairlady 2014.04.15. 22:57:08

@nyuszigonosz(D): Igen, ezt o is tudja, es nem is az a fajta aki szerepelni szeret, tehat azert keres ilyen "hatter" munkat.
A computer eddig csak felhasznaloi szinten erdekelte, mondjuk sok mindent megoldott eddig is magatol. Olyan xar amikor meg ennyi idosen sem tudja, hogy mi akar lenni. Augusztusig szerintem emg vagy 5 masik dolog eszebe jut:((((((

blackhairlady 2014.04.15. 22:58:48

@nyuszigonosz(D): Igazabol csak azert kerdeztem am, mert S es H is irtak, hogy huszonakarhany evesen kezdtek a szamitastechnika tanulast es milyen messze jutottak.

Shanarey 2014.04.15. 22:59:36

@morsels:

Nem lett hosszú.

Én nem bizonygatom ki is vagyok, aki nem hiszi járjon utána, vagy keressen meg privát úton, és kérdezzen ha mer.

blackhairlady 2014.04.15. 23:04:42

@Shanarey(SCO): En nagyon roviden le tudom irni ki vagyok: egy szerelmes feleseg aki meg akar Alaszkaba is kovetne a ferjet, es egy buszke anya aki legszivesebben napont vilagga kurtolne, hogy eppen miert buszke aznap a 3 gyerekere:))))

blackhairlady 2014.04.15. 23:06:30

@morsels: Nagyon jol osszefoglaltad! szerintem sem hord alarcot az itt kommentelok nagyresze, egyszeruen elvezik az eletet, az uj orszagukat, es ennek hangot adnak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.15. 23:07:07

@morsels: +1

"Persze hogy lebasznak mindenkit, aki szerint a vilag nem ilyen csillogo."

Bar azert nem szoktunk mi lebaszni embereket. En legalabbis probalok erre odafigyelni, nem vagyok olyan vermes. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.04.15. 23:11:30

@GERI87: nalunk nagyon elterjedt hogy a fiatalok osszeallnak 2-3+ es kivesznek lakast megosszak a koltsegeket mindenkinek sajat szobaja van .. a belvarost szeretik vannak tombhazak szinte csak fiatalok laknak ... coloc-nak hivjak ..

Shanarey 2014.04.15. 23:12:49

@blackhair-lady:

Az enyém sem lenne hosszú. Bár lehet hosszan mesélni, de nincs miért.

2014.04.15. 23:13:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Áh, nem vagyok nagy darab, és erőszakos sem. :)

2014.04.15. 23:17:16

@Babette_: Ha lehet hinni a statisztikáknak, a magyarok 95%-a 0 forintot tesz félre havonta. Tudom, éhbér fizetés mellett nem egyszerű, de nem is róluk beszéltem. Aki elfüstöl több tízezret havonta, és mellette csóró, az szerintem igen is tudna félretenni. Nem érdekel, hogy ki mire költi a pénzét, csak ha ilyen pénzügyi analfabéta, akkor ne sírjon, hogy nincsen pénze.

2014.04.15. 23:20:40

@montroyal ( CAN qc): Nettó 118 ezret keresek, 24 leszek. Egyedül nem tudnék ekkora fizetésből megélni, érthető, hogy miért nem költözök. Nekem nem okozna gondot a különélés (sőt!), de így nem fog menni.

nyuszigonosz 2014.04.15. 23:21:05

@Shanarey(SCO): Nekem sincs okom bizonygatni magamról semmi különöset,

Egyszerüen saját magam vagyok.

@morsels: Nem lett hosszú.

morsels (törölt) 2014.04.15. 23:35:15

Nem akarok kulon valaszolni senkinek, de elnezest, nem akartam en senkinek sem azt sugallni, hogy meg akarnak felelni. Marmint itt, mert ugye a vilagban, ahol elunk, meg akarunk felelni. Mindannyian.

Csak 'te' ennek akarsz megfelelni (tudom, mindenki azt irja, hogy csak onmaganak, de az bullshit, van munkad, ha van, akkor a csaladodnak, szoval mindig versenyzunk, mindig meg kell felelni es igen, ez idovel komoly problemat okozhat, mert nem lehet mindig nyerni) en meg annak, vagy engem ez zavar, ez boritja fel a jo erzesemet a mindennapokban, neked meg az.

Es hat itt ugye arrol van szo, hogy mindenki a maga tapasztalatat irja le, ami eleve nem lehet ugyanaz. De meg csak nemi s szuksegszeruen pozitiv.
Vilagos, nem az Erasmus tapasztalatokra gondolok en sem alapvetoen, dehat az is egy tapasztalat. A lenyeg az, hogy aki leirja, az hogyan elte meg.
Nem azert irta le, hogy hogyan kell segiteni rajta, meg mit csinalt rosszul. Tegye fel a kezet itt az, aki mindent tokeletesen csinalt. Amit nem lehetett volna jobban csinalni.

Az empatia nem az, amikor valaki belinkel valamit, hogy mi miatt tiltakozz, vagy mi melle kell allj, vagy hova fizess penzt.
Az empatia az, amikor nem megoldani akarod a masik problemajat, hanem raerzel, hogy mirol ir.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 23:53:47

@morsels:
Hosszú lett, de jó... hol bújkáltál eddig? :)

Feszültségek születhetnek az álmok megvalósításának folyományaként (pl. a Don átköltözik az olajfúrótoronyra vagy Nóri világgá megy, mint marketinges). Tökéletesen látod a dolgot.

Ugyanakkor feszültségeket szülhet az is, ha feladjuk az álmainkat. Pl. Don lemond az olajfúróról, cserébe befordul, mert folyton az jár a fejében, hogy csak egyetlen lépésre volt tőle.

Talán mi túl optimisták vagyunk, talán túl sokat képzelünk vagy várunk el a jövőtől. De ha választhatok, hogy megpróbálok örülni a mának, tervezni a jövőt még mindig jobban járok, mintha azt lesném, hogy mikor dől a fejemre a ház (vagy a világ).
Eddig nem találkoztam olyannal, aki a középutat tudta volna képviselni (ellenben olyannak sokkal, aki azt hitte magáról).

GERI87 2014.04.15. 23:55:09

@montroyal ( CAN qc):

"nalunk nagyon elterjedt hogy a fiatalok osszeallnak 2-3+ es kivesznek lakast megosszak a koltsegeket mindenkinek sajat szobaja van "

A saját szoba nem saját lakás!
Nem sokkal jobb mint egy kolesz, sokaknak ez sem alternatíva, max. ideiglenesen.
Ha egy Pár összeköltözik, az más.

morsels (törölt) 2014.04.16. 00:03:13

@Kövérmadár [swe]:
Madar... az ember nem a feszultsegre tervez, hanem az almat akarja megvalositani. Az optimizmus jo dolog, ha van racionalis alapja.

De ez azt is jelenti, hogy neked is van egy alap hozzaallasod mindenhez amit olvasol es az alapjan szurod meg, ertelmezel.

Ez megint csak nem hiba, semmi baj nincs vele, plane 30 evesen tok normalis. Csak neha en beleszolok, hogy nem olyan egyszeru. Mert tenyleg nem az.
En csak azt akartam irni, hogy szerintem a posztot irok es a kommentelok is nagyreszt (tenyleg par kivetellel) oszintek. Csak maskepp allnak hozza, maskepp kozelitik meg, mint peldaul te
(es irtam is, hogy elnezest, nem teged, vagy Kartachot, vagy Mr. Longot akartam baszogatni, csak jo peldak vagytok, az mellett, hogy alapvetoen jo sracok is).

Idovel mindenki (en is) azt hiszi, hogy o aztan tudja a tutit. Kozben a lofaszt. Barki vilaga osszeomolhat gyakorlatilag pillanatok alatt.

morsels (törölt) 2014.04.16. 00:05:35

@Kövérmadár [swe]:
Ja a masik, ami szerintem nagyon fontos.
'Nyugaton' (ezt ertsd ugy, ahogy akarod) vagy sikeres vagy, vagy neked annyi.

Multkor tettem be egy cikket charlienak, azt mondta, hogy hat minek irni valamirol, ami nyilvanvalo. De pont ez, hogy nincs kozeput.... hanem vagy sikeres vagy, vagy neked annyi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.16. 00:11:30

@lexrex: ez nagyon nem a liberalizmus . A liberalizmus elni es elni hagyni.

morsels (törölt) 2014.04.16. 00:11:52

@GERI87:
Harman bereltek ki egy lakast.
Nem irta sehol, hogy egy szoba egy lakas lenne.

Nade a szoba egy lakasban (vagy hazban) van. Ezt talan nem vonod ketsegbe.

rezsöatya 2014.04.16. 01:16:30

@Kövérmadár [swe]: egyszer volt egy ferfi, aki megertette, mire gondol a no...
.
.
.
.
.
.
.
...de aztan a no meggondolta magat...
:-)

montroyal ( CAN qc) 2014.04.16. 01:56:38

@GERI87: a lenyeg hogy nem a szulokkel laknak es sokszor nem is a kolon lakas a cel hanem hogy fiatalok egyutt lakjanak bulizzanak stb es mivel a belvarosba szeretnek ahol a szorakozo helyek kozel vannak jo a kozlekedes stb viszont az a legdragabb... amikor parba lesznek ketten koltoznek egyutt sajat lakast is kivehetnenek de 30km tav kulvaros nem vonzo a fiataloknak
@Philosoraptor: mit mondjak ... HA...csak hogy biztassalak en is annyit kerestem ... ma DDD

bpetya75 2014.04.16. 07:56:12

@klappol: @zöldeketbeszélek:

:-D

@Muscari:

Hála Istennek megkezdődött a terepi szezon. Csak most épp rossz idő van. A 10-12 fok kevés, a 40-50 km/h-s szél meg sok nekem ahhoz, hogy kimenjek. ;-)

@GERI87:

A hit nem gyengeség, hanem erő. Ebből a szempontból nem számít, hogy magadban hiszel, a logikában, a tudományban, valami felsőbb lényben, vagy másban. A hit mindenképpen erőt ad. Az már más kérdés, hogy aki csupán emberi dolgokban hisz, az nagyobb eséllyel száll el, és képzeli magát, a tudományt, vagy az emberiséget mindentudónak, mindenhatónak. Persze ez ott van a másik oldalon is vakhit, fanatizmus alakjában.

@Kövérmadár [swe]:

A hozzád való viszonyulásomat pont az fordította meg, hogy idővel elhittem, hogy őszinte vagy ;-)

@Philosoraptor:

Mondom én, hogy esélytelen. Fekete-fehér. Igen-nem. Nincsenek árnyalatok.

puhacica 2014.04.16. 08:06:13

@diggerdriver: csak az agyam. :)

@Babette_: nagy kulonbseg van hit es tudas kozott. :)

bpetya75 2014.04.16. 08:16:02

@morsels:

Jókat írsz hombre! :-)

"Idovel mindenki (en is) azt hiszi, hogy o aztan tudja a tutit. Kozben a lofaszt. Barki vilaga osszeomolhat gyakorlatilag pillanatok alatt. "

Nálam még nem összeomlás, de mélyütésnek mélyütés a legújabb tankönyves remeklés nemzetvezetőink részéről...

Bebbi 2014.04.16. 08:18:53

@diggerdriver: Fuuu, nagyon koszi a linkeket, imadja oket a fiam. :-) Egyebkent nem is tudtam, hogy ilyen "finomsagokat" is lehet csinalni egy ekkora geppel, elismeresem! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.16. 08:49:59

@rezsöatya: ha sikerult volna a "nagy"megertes akkor sztem a no nem gondolta volna meg magat.....azert ennyire nem vagyunk hulyek!!!!! ;-)

bpetya75 2014.04.16. 08:54:07

@sodalisO [eng]:

Persze hogy nem vagytok hülyék. De pölö a humorérzéketek teljesen más ;-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.16. 09:14:48

@Philosoraptor : És? A nyugatiak nagy része pont ugyanígy él. Jellemzően a bevándorlók élnek egymás hegyén hátán hogy legyenek nagyon "durva" megtakarításaik. Aki elfüstöli az füstölje, tényleg nagyon jól tud esni a nikotin. Tudom, mivel nikotinfüggő voltam, erős dohányos.Kevés dolog van szerintem az emberi életben ami kellemesebb tud lenni egy korsó hideg sörnél egy cigit elharapva közben. Igazából inkább éljen az ember fia normálisabb kajákon és szórakozzon, mintsem legyenek megtakarításai. Fiatalon főleg. Ha egyedül élnék én se akarnék megtakarítgatni jelképes 1-2 száz eurókat. Minek? A mamahotelben viszont vonzóbb a dolog. Bár ennek sincs sokkal több értelme :D Igazából szerintem az egész megtakarítunk pénzt dolognak kurvára nincs semmi értelme. Az értelem nagyjából kimerül abban hogy hurrá nyaralunk meg hurrá lesz egyszer házunk. Ez az általános vágás. Viszont bármikor vége lehet a dalnak, bár tudom egyes elvetemültek akár 20-30 évre is előre gondolkodnak. Tegyék. Mindenki úgy ringatja magát illúziókba ahogy akarja.

@GERI87: Te is ezzel jössz. Megfigyeltem hogy a fiatalok gondolkodnak inkább így, hogy ha teszünk pénzt félre akkor haladunk valamerre. Szerintem ez nincs így. Ugyanúgy toporgunk egy helyben mint aki feléli a fizetését.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.16. 09:26:56

@bpetya75: es szuksegunk is van ra rendesen ha nem akarunk beledogleni egy-ket dologba elhiheted!!!!!!!

**mimi** 2014.04.16. 15:17:31

@morsels:
hühaaaa...igazságod vagyon :))))

**mimi** 2014.04.16. 15:19:49

@morsels:
ajjajjjj...de még hogy:))
van akinek többször is ....

2014.04.16. 18:22:51

@bpetya75: Nem tudsz te semmit, nem is ismersz.

Örülnék neki, ha leadnád az helyi erkölcsrendész jelvényt, és nem te döntenéd el, hogy ki milyen, meg mit írhat. Miért nem szűrsz, miért nem bírod ki, hogy ne okoskodj? Nem értem, komolyan mondom. Bezzeg, ha a Kövérmadár fikázza Mo,-t vagy a magyarokat, azon valahogy elsiklik mindig a tekinteted...

2014.04.16. 18:30:02

@házelőtthinta: "Te is ezzel jössz. Megfigyeltem hogy a fiatalok gondolkodnak inkább így, hogy ha teszünk pénzt félre akkor haladunk valamerre. Szerintem ez nincs így. Ugyanúgy toporgunk egy helyben mint aki feléli a fizetését."

Ez egy igazi nagy baromság, élj a mának felfogás, kit érdekel, mi lesz holnap. Aztán ha beszarik a hűtő, akkor lehet felvenni hitelt, mert nincsen semmi megtakarított pénze a delikvensnek. Ha kirúgják, és nem talál x időn belül állást, mehet a híd alá. Nem kell Dagobert bácsinak lenni, és nem kell két kézzel szórni a pénzt sem...

GERI87 2014.04.16. 19:57:31

@morsels:

Arra utaltam hogy egy saját szoba még nem megfelelő magánszféra!

@montroyal ( CAN qc):

Igen, ez így már érthetőbb.
Ha tényleg saját magánéletet akarnak, családot és nem csak bulizni szülőmentesen...akkor külön lakás, ház kell.

@bpetya75:

"Ebből a szempontból nem számít, hogy magadban hiszel, a logikában, a tudományban, valami felsőbb lényben, vagy másban."

Szerintem meg számít.

"A hit mindenképpen erőt ad."

A vallásos hit illúziót, alap nélküli reményt ad inkább...
Az önmagadban való hithez ennyi nem elég, az önbecsüléshez eredmények kellenek, munka, siker...

"Az már más kérdés, hogy aki csupán emberi dolgokban hisz, az nagyobb eséllyel száll el, és képzeli magát, a tudományt, vagy az emberiséget mindentudónak, mindenhatónak."

Hát, erről vitatkozhatnánk ha akarnák...de legyen elég annyi:
Pont fordítva van!
Egy ateista pont hogy belátja az ember korlátait, mulandóságát és "jelentéktelenségét" a tudomány határait...míg a 'hit', vallás pont arról szól hogy "isten(ek) teremtményei vagyunk, különlegesek" a "világ felett állunk/urai vagyunk, nekünk lett teremtve" , "isten képmásai" stb...tehát egyfajta menekülés a halandóság, elmúlás elöl, de hagyjuk is ezt....
Erről nem érdemes vitázni.

"Persze ez ott van a másik oldalon is vakhit, fanatizmus alakjában."

A vallásos hit mindig 'vakhit'.
Fundamentalista, terrorista ateisták meg nem nagyon vannak, ez sokat elárul arról hogy viszonyul a két nézet a világhoz, emberekhez...

@házelőtthinta:

Mert mi fiatalok talán ebben racionálisabbak tudunk lenni!
A 'semmire' semmiből nem épülhet ház, meg nem születhet bele gyerek...
Persze régen könnyebb volt, kedvezményes OTP hitel, meg 20 éves szerződés a munkahellyel a kiutalt lakásért cserébe (20 év bizonytalan hitel helyett 20 év biztos munkahely..nagyon nem mindegy)...így könnyebb az biztos.
Na meg régebben a gyerek, család az alap volt....nagyon más életcél meg karrier lehetőség sem volt, vagy nem volt vágya sokaknak.
Ma már más a helyzet.
Persze én is bírálom ezt a felszínes, anyagias, harácsoló, mának élő világot...de a pénzügyi és egzisztenciális alap az kell.

"ha teszünk pénzt félre akkor haladunk valamerre. Szerintem ez nincs így."

Rohadtul így van.
Ha nem tettem volna félre, ma semmim nem lenne, max sörhasam:)

"Ugyanúgy toporgunk egy helyben mint aki feléli a fizetését. "

Hát ha a párnád alá dugod a pénzt és nem fekteted be (mondjuk tanulásba) vagy nem veszel belőle értelmes, hasznos dolgot akkor nem...

bpetya75 2014.04.16. 21:43:33

@Philosoraptor:

Miért szűrnélek? Még nem találkoztam itt a rendszeres hozzászólók között olyannal, akit érdemesebbnek tartottam volna szűrni, mint hangulattól függően elolvasni vagy átlapozni.

Ami Madárt illeti: Ő kint van, ezért már nem úgy nyilvánul meg Magyarországról, mint Te, aki saját bevallásod szerint minden reggel hányingerrel ébredsz. Ha kevernélek valakivel, akkor bocs. Hozzád hasonlóan szerintem Ő sem érti, hogy nekem miért jó itt, de veled ellentétben nem akarja nekem megmagyarázni, hogy hülye vagyok, vagy vak, vagy felelőtlen. Rám hagyja. Te meg mindenáron Mordort akarod látni magad körül, engem meg ennek megfelelően orkosítottál, ami csak okoskodik és meg akarja ugatni neked, hogy mit írhatsz és mit nem. Sajnálom, hogy haragszol Magyarországra, meg rám, de különösebben nem érdekel. Te problémád. Oldd meg.

bpetya75 2014.04.16. 21:46:35

@GERI87:

Még jó, hogy nem vitatkozunk a témáról ;-)

2014.04.16. 22:41:22

@bpetya75: "Hozzád hasonlóan szerintem Ő sem érti, hogy nekem miért jó itt, de veled ellentétben nem akarja nekem megmagyarázni, hogy hülye vagyok, vagy vak, vagy felelőtlen. Rám hagyja."

Tényleg nem értem. Viszont jó lenne, ha elolvasnád, amit beidéztem, és elsajátítanád, mert nekem sem kell megmagyarázni, hogy Mo, a földi paradicsom, mert rohadtul nem az.

"Sajnálom, hogy haragszol Magyarországra, meg rám, de különösebben nem érdekel. Te problémád. Oldd meg."

Nem rád, hanem a "kibaszott sok" birkára haragszom, akik nem képesek felébredni ebből a rémálomból, ami ebben az országban megy. Kezdem azt érezni, hogy igazából a legtöbb ember tökéletesen elégedett a helyzetével, hiszen nem csinálnak semmit, csak várják a csodát. Számomra elképzelhetetlen, hogy egy munkahelyen nem összefognak a munkavállalók a saját érdekükben, hanem széthúznak és fúrják egymást, ahol érik. Bocs, de nekem ettől hányingerem van. A saját kis világodban biztos nem történik semmi ilyesmi, vagy ha igen, nem veszel róla tudomást. Igen, így is lehet itt élni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 23:07:00

@Bebbi:
Köszi.
Van még néhány videó felrakva a blogomon.

bpetya75 2014.04.16. 23:13:36

@Philosoraptor:

Nem tudom milyen helyen dolgozol, mi védjük egymás seggét. Attól még tudom, hogy sok helyen nem ez van, főleg ahol sok nő dolgozik együtt...

Milyen "beidézés"-re gondolsz?

Egyébként folyamatosan azt igazolod, hogy nálad Magyarországgal kapcsolatban csak a két véglet létezik. Utálat és imádat. Nem akarod elhinni nekem, hogy én nem burokban élek, és nem tartom az országot minden világok legjobbikának. Egyszerűen csak itt akarok élni. Ennyi. A többit már te teszed hozzá.

Papagály (törölt) 2014.04.17. 01:17:22

@Philosoraptor: ha így érzel, magadnak is (meg valószínűleg a környezetednek is) jót teszel vele, ha mielőbb kivándorolsz. ha fiatal vagy, nem kell túl nagy tervezés sem. mi tart vissza?

Papagály (törölt) 2014.04.17. 01:17:22

@bpetya75: az első években is kevés volt a 10 fok, vagy kopott a lelkesedésből?

Papagály (törölt) 2014.04.17. 01:17:22

@házelőtthinta:
"Kevés dolog van szerintem az emberi életben ami kellemesebb tud lenni egy korsó hideg sörnél egy cigit elharapva közben. Igazából inkább éljen az ember fia normálisabb kajákon és szórakozzon, mintsem legyenek megtakarításai. "

:)
normálisabb kaja alatt értendő a hideg sörbe áztatott cigaretta?

2014.04.17. 06:28:37

@bpetya75: Nálunk 10 emberből 8 nő... -.-

"Egyébként folyamatosan azt igazolod, hogy nálad Magyarországgal kapcsolatban csak a két véglet létezik. Utálat és imádat. Nem akarod elhinni nekem, hogy én nem burokban élek, és nem tartom az országot minden világok legjobbikának. Egyszerűen csak itt akarok élni. Ennyi. A többit már te teszed hozzá."

Én meg nem akarok itt élni, elég volt. Nem akarlak meggyőzni semmiről, de lehet, hogy úgy tűnik. Túltárgyaltuk.

2014.04.17. 06:44:13

@Papagály: Nyilván, hiszen minek is változzanak az emberek, nem? :) Inkább menjen el az, aki nem gyökér.

"ha fiatal vagy, nem kell túl nagy tervezés sem. mi tart vissza?"

Semmi sem tart vissza. Csak akkor ne is legyen majd rinyálás 15-20 év múlva, hogy nincsen, aki adózik, meg gyereket nevel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.17. 07:39:30

@bpetya75: meg kicsit szelesebb körben se. Altalanos az összetartás,Nemhogy össztársadalmi szinten. Ami eleg sajnálatos,de végül ertheto,mert nem segíti rkvid tavon a t egyen túlélését. A jelenleg fegnalo kormany pont erre jatszik. Es pon ezért nagyon karos a politikája.
@Philosoraptor: azt mondja, hogy o ezt latja.te meg mast. Talan meglehetfogni arrol az oldalrol is, hogy nálatok,nalunk,videken kevéssé latszik ez. Ha nem dolgoztál másféle,lelete, pesten,talanmegcsak nem is Hallottam arrol,a.irol beszel,es hogy milyen más a mentalitas
meg ha figyelmen kívül hagyjuk a különböző szemhvegeteket,akkor is más.
eleg csak a választási eredmenyekregondolni.

n pl nem dolgoztam olyan helyen,ahol a dolgozok összefogtak volna,viszont az emberem utolsó mh,kahelyerol mai napig osszejarnak évente. Én is csodálkozva nezem

de nem vonhatunk le ebből altalanos következtetést.
az emberek pedig bírlak es pont

bpetya75 2014.04.17. 07:43:00

@Papagály:

Az első években is kevés volt, de akkor ha azt mondták az öregek, hogy megyünk, akkor mentünk. Most már én is az öregebbek közé kezdek tartozni, meg változtak a viszonyok is, így mondhatom azt, hogy ez nekem túl hideg, túl szeles, túl vizes. Persze csak addig, amíg a melóval az elvárt színvonalon, határidőre elkészülök. Azzal eddig nem volt baj ;-)

Tankönyv kapcsán arra gondoltam, hogy jövőre kizárólag az állami tulajdonba került tankönyvekből lehet "választani", ami egy, maximum kétféle lehetőséget jelent. Ráadásul kérdéses a könyvek színvonala is. Láttam egy törikönyv részletét a görög mitológiáról. Ha azt mondom, hogy fos, akkor nagyon finom és nőies voltam...

@Philosoraptor:

Tavaly volt gimis osztálytalálkozónk, elég sokan tanárok lettek a csapatból. Nagy meglepetésemre, amikor az ideális osztályfelépítésről került szó, teljes volt köztük az egyetértés, hogy a jó osztálynak legalább fele fiú, de inkább több. Az enyémeknél is azt látom, hogy a csajok már alsóban elkezdik fúrni, szívatni, genyózni egymást. Munkahelyen ez már kiforrott technikákkal zajlik, gondolom.

Én örülök, hogy megbeszéltük.

@Babette_:

Szerinted nem lesz? Én félek tőle, hogy de...

bpetya75 2014.04.17. 07:46:21

@Papagály:

Naszóval: ...állami tulajdonba került tankönyvkiadók könyveiből lehet választani...

bpetya75 2014.04.17. 07:54:14

@Babette_:

Nyugtass meg, hogy ezt telefonról küldted, és nem kezdődő agyi infarktusod van!

Node hogy saját magadnak is ellentmondj!?

"Nem vonhatunk le általános következtetést" vs "Az emberek pedig birkák"

A zembereknek, akiket én ismerek, vagy a buszon hallok beszélgetni, jobbára tele van a töke. Tökéletesen tisztában vannak vele, hogy Magyarország szarul teljesít, mert érzik a bőrükön. Ilyen helyzetben nyilvánvaló, mondhatni kötelező elem a szélsőségek felé tolódás, nem véletlen, hogy például a mi vidékünkön annyira megerősödött a Jobbik. A cirkusz már qrvára nem elég. Valódi kérdésekre adott valódi válaszok kellenek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.17. 08:11:55

@bpetya75: perszehogy telefon,egyertelmu.
az nem következtetés,hanem vélemény.

Fekete Pestis 2014.04.17. 10:39:04

@maxval a gondolkodó birca:
"A bicikli kirándulásra való, meg futároknak."

Jó.
1. Fizeted helyettem a buszbérletet?
2. Fizeted helyettem az autó adóját + benzint?
3. Fizeted helyettem a konditermet ?

Ha igen, akkor egyetértek veled.
Ha viszont nem, akkor inkább megmaradok a biciklinél.
Tudod, nálunk hollandoknál [ ;) - allochtoon, dat wél, maar toch Nederlander ;) ] a spórolás nemzeti szokás.

A munkanélküli segélyröl.
WW-nek nevezik, és még max. 36 hónapig jár. Az, hogy meddig kapod, attól függ, hogy (a) 1998 óta hány évet dolgoztál [1 év = 54 nap] és (b) 1998 és a 18-k szülinapod között hány év telt el. (a)+(b) [év] ~> segély [hónap]. maximálva van : napi asszem 157 EUR.
Ha kapod, akkor "medewerkingsplicht" van, tehát a munk nél központtal köteles vagy együttmüködni. 1 évig nem baszogatnak, utána asszem minden munkát el kell vállalni.
Külön munk nélk bizt [aanvullende verzekering] asszem nincs, nemúgy, mint Dániában [ahol akár olyat is köthetsz, hogy a segély 1 évig, éves szinten 60 KEUR].

Valakit kirúgni nem olyan egyszerü - igaz, hogy jövöre változik. Vagy a CWI/UWW-n keresztül, vagy pedig a munk ügyi bíróságon [kantonrechter] keresztül lehet. Az elsö lassú, a második meg drága, az ú. kantontrechterformule szerint akár több éves fizut is ki kell a munkaadónak köhögni.
Két kirúgási indok van (a) gazdasági indok (b) "aláásott bizalom", amely a további együttmüködést lehetetlenné teszi.

Háziurak és kirugdosós munkaadók ellen ajánlott a jogvédelmi biztosítás [rechtbijstandsverzekering] megkötése, havi 20 eur, de tényleg segít.

2012töl KITÖRT A KOMMUNIZMUS Hollandiában, mert a PvdA kormányra került. Az alsó adósáv 5%ponttal több adót fizet, és az arbeidskortingot ( az én idömben még > 2KEUR ) megnyirbálták.

Az ovoda egyébként brutális: 1hónap [heti 4 nappal] 1300-1600 euro (!!!), amely nem levonható az adóalapból (!!!), ha "túl gazdag" (!!!!) vagy.

Reméljük, 2017ben megbuknak, és jön a D66 meg az adócsökkentés.

Ingatlanadót 2 jogcímen szednek : (1) kommunális adó (gemeentebelasting, rioolheffing ) és (2) a valóságos ingatlanadó, amit úgy számolnak ki, hogy mivel saját ingatlanod van, nem fizetsz lakbért, amely jövedelemnek (!!) minösül, és asszem a Box 3-ban adózik.
Ezzel szemben állt, hogy a jelzáloghitel kamatát elszámolhatod, de ebben szigorítás volt, az ingatlanadóban viszont nem volt enyhítés ;)

Fekete Pestis 2014.04.17. 10:39:38

@sellőlány:

"Egy magyar ember fejével ez felfoghatatlan, sőt egyenesen fullasztó lehet. :-) "

Látod, pont ezért nem mentem vissza Magyarországra, pedig volt rá egy megfelelö alkalom.

Fekete Pestis 2014.04.17. 10:39:53

@BernadettSzaboo:

türelmes ember lehetsz : még bizonyítékod ( bewijs) is van róla, hogy tudsz sorban (rij) állni. [ rijbewijs = jogosítvány ]

Fekete Pestis 2014.04.17. 11:34:56

@geegee:
"-Stex van Boeven." ( = graaier , teszem hozzá )

annál is inkább mivel a "boef" a tolvajt jelenti ;)
A graaier meg a harácsolót. ( Itt nem a "bagolyszemü pallasz" hanem a "graaiende bankier" a divatos epitheton ornans ;) )

2014.04.17. 17:34:32

@Babette_: Nem akarok a választási eredményekre gondolni. Nem akarok szembetalálkozni a magyar mentalitással minden nap. Nem akarok a saját kis világomban élni, ahol csak azt veszem észre, ami nekem tetszik és kedvemre való. Nulla jövőképem van itthon. Az utóbbi időkben érzem azt, hogy elég volt, meg kell próbálni máshol, ahol talán terem babér nekem is.

2014.04.17. 17:37:09

@bpetya75: "A zembereknek, akiket én ismerek, vagy a buszon hallok beszélgetni, jobbára tele van a töke. Tökéletesen tisztában vannak vele, hogy Magyarország szarul teljesít, mert érzik a bőrükön. Ilyen helyzetben nyilvánvaló, mondhatni kötelező elem a szélsőségek felé tolódás, nem véletlen, hogy például a mi vidékünkön annyira megerősödött a Jobbik. A cirkusz már qrvára nem elég. Valódi kérdésekre adott valódi válaszok kellenek."

Mindenki csak beszél, és vár a másikra, de igazából nem csinál senki semmit. Így nem is lesz változás.

Papagály (törölt) 2014.04.17. 21:26:18

@Philosoraptor: az már nem a problémád lesz. köszönjék majd maguknak, azok, akik maradnak. kétmillió ember a regnáló kormánypártra szavazott. hárommillió senkire.
miért vállalod az áldozati bárány szerepet?

2014.04.17. 22:37:49

@Papagály: Nem vállalnám az áldozati bárány szerepét, de jelenleg gyűjtőm a tőkét és a nyelvtudást, még nem tudok menni. Szóval kicsit felelőtlenül jelentettem ki, hogy nem tart vissza semmi. Ez a két hiányzó láncszem tart még itt.

Papagály (törölt) 2014.04.17. 23:16:21

@bpetya75:
vicces, hogy kinél mi veri ki a biztosítékot. :)
bár az állami tankönyvkiadó lenne a legsúlyosabb probléma Hunniában!

bpetya75 2014.04.18. 19:45:48

@Papagály:

Nálunk ez sarkalatos kérdés, mivel van három jó képességű gyerekünk. Ha szar könyvekből szarul oktatják őket, az qrva nagy baj. Akkor nekünk kell pótolni, amit a suliban nem kapnak meg ahhoz, hogy kifuthassák a pályájukat. Az meg nem egyszerű feladat.

Papagály (törölt) 2014.04.18. 20:53:13

@bpetya75:
nem érzed úgy, hogy önmagában az országban éléssel feléled, elhasználod, nivellálod a gyerekeid tehetségét, lehetőségeit, jövőbeni boldogulását?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása