oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 20. 06:42,  Szia, magyar vagyok 588 komment

2014. március 20. 06:42 Határátkelő

Szia, magyar vagyok

Egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató a mai poszt, ami elég erős keverék ahhoz, hogy bátran ajánljam nektek Heni írását. Szerzőnk egyébként Csehországban él, de mai típusfelsorolása szerintem univerzális.

Csehország, Prága.jpg

„Öt év távlatából elmondhatom, hogy a honpolgárnak sem könnyű a helyzete, amikor országába idegen érkezik. Tartósan. Ott tanulni. Dolgozni. Élni. Mindenki ebben a szép világban, habitus, neveltetés, tapasztalat és tudás együttes használatával utasít el vagy fogad be tárgyakat, ízeket, eszméket és embereket.

Nem csupán Te kapcsolódsz a közösségbe, hanem a közösség is kapcsolódik Hozzád. Az, hogy ez a kötés mennyire lesz sikeres, a közös találkozási pontok mennyiségétől függ.

Íme, néhány embertípus, akikkel külföldön élő magyarként találkoztam. Benyomásaim és élményeim talán ellensúlyozzák a szerencsétlenül induló alkalmazkodást.

Abszolút elutasító

Köszönöm az összes szentnek, hogy kevés ilyennel volt dolgom. Százból két ember. Ő az, aki akkor sem hajlandó érteni, mit beszélsz az anyanyelvén, ha tökéletes nyelvtani és kiejtésbeli helyességgel használod a szavakat.

Továbbá akkor is viszolyog Tőled, ha Mila Kunis vagy kandušban (cseh népviselet) és illedelmesen udvarolsz neki.

Fahéjas teát akartam vásárolni egy teaboltban. Fahéj csehül (skořice) nem éppen a barátságos szavak csoportjába tartozik nyelvtanulás szempontjából. A ř betű kiejtése olyasféle, mintha a magyar r és magyar zs hangokat egyidejűleg darálnánk. (Próbálkoztok, mi?;-))

Egy cseh barátnőm szerint a csehek 7%-a nem képes helyes ejtésmóddal produkálni. Morcos boltos néni kérdezte is: “ugye maga nem cseh?” Valóban.

Szenvtelen arccal várakozott, hogy talán a tizenötödik sikertelen kísérletem után esetleg tizenhatodszorra világossá válik számára a fahéj. Végül mutattam a mögötte lévő polcon álló üvegcsét, amelyen a skořice felirat virított...

Nemzetfüggő

Mivel a fizimiskám nem országspecifikus, ezért első pillantásra nem dönthető el rólam, hogy kínai vagy kenyai vagyok-e. Eddig véltek már norvégnak, franciának, sőt, spanyolnak is, habár ez utóbbi fura, ugyanis habfehér a bőröm és vörös a hajam. (Csodálkozom amúgy, miért nem került még listára a viking.;-))

A lényeg, hogy találkoztam pár patriótával, akikkel a kellemes csevegés kényelmetlen távolságtartásra váltott, miután szóba került a hazám. Egyébként ezen nem álmélkodom. Nekem is vannak fenntartásaim a saját fajtámmal.

Itt említeném meg, hogy az élet egyik inspiráló érzése, amikor magyarul beszélgetsz a társaddal olyan idegennyelvi közegben, amit értesz, ám a körülötted lévők úgy gondolják: mégsem. Valaki röhög rajtad és azt állítja, biztos ukrán a fehérnép, Te pedig kuncogsz a párodra, hogy biztos nem. Na, tényleg: ukrán is voltam... ;-)

Csodabogár-imádó

Mindegy honnan jössz, az a fontos, hogy nem helybeli vagy. Ti is szoktatok templomba járni? Tényleg csak fűszeres kaját főztök? És a slágergyanús: nálatok szocializmus van?

Van egy srác, aki minden alkalommal, ha összefutunk, vígan tudakolja, akkor most magyar-e az anyanyelvem vagy román. Mondjuk ez tényleg szórakoztatóbb, mintha például amerikai lennék. Róluk általában mindenki tudja, hogy coca-cola, Hálaadás, ám Magyarország a mai napig változatos csoda...

Elődjei között...

...vagy barátai között akad magyar. Minden harmadik cseh elmondhatja ezt magáról. Édesapja, nagymamája, dédapja magyar. Pár kifejezés jön is magyarul. A „jó napot” mindegyikük felsorolásában dobogós.

Durva nyelvi jelenség a lány, akinek anyukája magyar, de a csaj nem beszél magyarul. Javára írható azonban, hogy a Csiga-biga gyere ki-t tökéletesen előadja.

Valdemár bácsi osztrák-cseh állampolgár. A második világháború idején járt Pesten, ahogy ő fogalmaz: „...a József Attila utcában megismerkedtem egy Ilonka nevű lánnyal, és még arra emlékszem magyarból, hogy Jó napot...”.

A zeneklubból ismerek egy anyukát. Japán-angol tolmács. Egyetemista korában egy magyar hallgatóval élt közös albérletben. Már nem rémlik neki a magyar nyelv, vagyis de: „...olyan van, hogy paprikás krumpli?” Hogyne. Hogyne. Szívmelengető terefere az ilyen.

Nyelvelő

Amíg nem uraltam a csehet, némettel és/vagy angollal próbálkoztam. (Újdonsült anya, babakocsival hivatalban, üzletben, máshol. Szórtam a teuton és ánglius gyönyörűségeket, mert esetleg...)

Esetleg másfél év után sikerült is levadásznom olyan embert, akivel a non-verbális kommunikáción túl szavakat is váltottam. Szerintem odahaza kukázó Karcsival is előbb folytatok diskurzust (b) irodalmi német nyelven. Részecskegyorsításról (is).

Nálunk az újszülött után még öt nyelvvizsga hagyja el a szülőcsatornát. Ha mégsem: anyja sem tart rá igényt. Cseheknél nyelvvizsga nélkül is lehetsz aszfalt.

Ellenben az már szemfényvesztő vagányság, ha a német nyelvtanár végzettségű ismerős nem tudja dekódolni a Wie geht es dir? klasszikust. Majd az ezt követő heroikus impresszió: cirógatásra született szurikátának vél, amiért csupán társalgási szinten birtoklod a cseh nyelvet. Istennek hála nem burjánzó típus. Azok, akikkel értekezni tudtam angolul, németül, mind toleránsak voltak velem szemben.

Valakije külföldön él

Haladunk a befogadó csoportok felé. Idősebb generáció. Fia, keresztlánya, unokaöccse került másik országba. Van, akinek Csehország sem csokoládé a boldoguláshoz. Nekünk ízlik a cseh csoki.

„Tudom, mit érez édesanyád!” - feleli, ha arról társalgunk, hogy utoljára az akciós plazmatévék idején látogattunk haza. Ő tényleg átéli a szituáció fájdalmas voltát, ha derékzsábával mászol három napig, fogaid közt bébivel, fejeden fostos rugdalózóval, anyád pedig együttérzően segít napi harminckét darab, Kitartás! üzenettel.

Annak, akinek szerettei határokon keltek át, nem kell magyarázni, mit jelent interneten keresztül követni az unoka fejlődését vagy a beteg rokon lábadozását...

Világlátott

Járt már külhonban és nem csak turistaként. Au pair volt Angliában, cserediák Franciaországban, recepciós Németországban, testnevelő tanár Amerikában, hogy említsem néhányukat az ismerőseim köréből.

Rögtön pártfogol. Ismerteti a helyi jellegzetességeket, szokásokat. Hova menjek vásárolni és hova ne. Mit kell feltétlenül kipróbálnom. Kísér ügyeket intézni. Kérned sem kell. Társaságba vezet és dicsér, amiért tanulod az anyanyelvét.

Hálával tartozom a véletlennek, hogy kaptam pár, bicegésemet segítő csehet. Nélkülük nyelhettem volna Dr. Kanapé piruláit.

Maga is idegen

Vigyázni kell velük. Nem úgy működik a dolog, hogy ha Te sem idevalósi, ő sem idevalósi, akkor összeborulás, pusziözön. Nem ütköztem sok bevándorlóval, ám akikkel igen, azt a képet mutatják, minél népszerűbb egy ország a de-jó-lenne-ott-élni ranglistán, annál köcsögebb a szülöttje.

Például a vietnamiak borzasztó kedvesek. Rád köszöntenek, mosolyognak, érdeklődnek. Ezzel ellentétben az ausztrál anyuka akkor sem ismer fel az utcán, ha egyébként hétfőtől péntekig minden reggel egymás mellett vetkőztetitek porontyaitokat az óvodában.

Még egy jó tanács: magyarral ne barátkozz! Először parányit tartózkodik a bratyizástól, majd miután önerőből ösvényt vágsz a sűrű erdőben, hátadra kapaszkodik, és igyekszik sárba taszítani... (Erről bővebben a blogon Magyarbarátság külföldön címmel.)

Végezetül egy botránymondat: Elégikus érzet, hogy az elmúlt öt évben Csehországban több segítőkész, mesterkéletlen vagy pusztán jófej helybeli keresztezte utamat, mint Magyarországon harminc év alatt, holott előbbieknek földije sem vagyok.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karakterológia Csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr975863794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 07:27:11

hát ez hülye
a poszt meg egy nagy szar

mit akart mondani?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 07:27:58

"(Csodálkozom amúgy, miért nem került még listára a viking.;-))"
Neztek mar norvegnak, nem? ;)

Erdekes poszt, nekem tetszett!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 07:28:57

@Babette_:
Valoszinu semmit, de engem szorakoztatott :)

Bal labbal keltek a kecskek? ;)

Sütemény1975 2014.03.20. 07:36:46

a kotelezo elem benne volt. enelkul nem is erezte volna jol magat az iroja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 07:38:52

@Sütemény1975:
En nem talaltam benne sem turorudit, sem kolbaszkeritest... vagy mire gondolsz?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.20. 07:40:11

Hát, na...
Elolvastam, úgy a közepénél elveszítettem a fonalat. Korán van?

Off:
Gyönyörűen süt a nap, 9 (!) fok.
Végre nem esőben megyek haza..
:)
On

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 07:40:33

@Kövérmadár [swe]: talán erre:
"Nekem is vannak fenntartásaim a saját fajtámmal."

mert ugye ő különb. természetesen.
és sajnos ez a legértelmesebb mondat benne.
de csak stilisztikailag.

La Pantera 2014.03.20. 07:40:50

Nekem nem tetszett, nem bírom az erőltetetten vicceskedő posztokat. A csehekről csak azt tudtuk meg, hogy természetesen jobb fejek, mint magyarok, hogy is lehetne másképp.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 07:41:18

@svájci sapka (ch): értelmetlen mondatok összehányva egy helyre. ennyi.
a hiba nem benned van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 07:41:55

@Kövérmadár [swe]: ma ilyen kis őszintének és szókimondónak ébredtem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.20. 08:01:30

Alapvetően jó írás, de a vége felé a buta sztereotipizálás leviszi a színvonalát.

2014.03.20. 08:13:50

A Nyelvelő című alfejezet, szülőcsatornás részénél totál elvesztettem a fonalat.
Végeredményben, azonban elmegy ez a poszt, bár nem kellene erőltetni a laza-vicces-anyuka-sok-idővel vonalat. Akkor jobb is lett volna. De ne legyek telhetetlen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 08:23:43

@Babette_:
Pl. az, hogy kicsit visszaadja az en tapasztalataimat is a kulfoldi magyarokrol. Kivetel nyilvan van.

A masik, hogy nem keresi a kapcsolatot a helyi magyar szubkulturaval. Ahogy en sem (kollegakat leszamitva).

Nekem akkor is tetszett :)

VHB 2014.03.20. 08:24:41

A csehek szerencsések. Az írekkel ellentétben, nemcsak két fajtájuk létezik.

Ennike (DK) 2014.03.20. 08:52:28

@Babette_: Nekem is tetszett, de nekem fura az izlesem, mert soha nem az a dal gyoz, ami nekem tetszik, soha nem az a film kap dijat, ami nekem tetszik, masnak, ami vicc, az nekem lehet halal komoly.
En szeretnek tudni ilyen stilusban irni, es megtudtam, hogy a csehek nagy resze nehezen fogadja el az idegeneket, ami meglepett.
Es miota latogatoja vagyok eme blognak, rajottem, hogy helyesen sem tudok irni, meg meglepoen maskepp ertelmezem a dolgokat, mint a tobbseg.
A legjobban en is a te hozzaszolasaidon lepodok meg, van amikor szivembol szolsz, maskor meg, en nem ertelek, de ez nem a te hibad:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.20. 08:56:40

@VHB:

Az egyetemen mondta egy tanárom: az embereket két csoportra lehet osztani, azokra akik az embereket csoportokra osztják, s azokra akik nem teszik ezt.

nyuszigonosz 2014.03.20. 08:59:23

@Ennike (DK): A csehek nagy része azokat az idegenek fogadja el nehezen, akik lenézik öket. Akik bután skatulyáznak, akik elsösorban az idegenségükkel szeretnének mindenek felett állni.

Bebbi 2014.03.20. 09:00:31

Fuuu, ez a poszt nekem sem igazan tetszett. Nyilvan nincs azzal baj, ha a posztolo meg en szinte egymas tokeletes ellentetei vagyunk, de valahogy rossz erzes fogott el, amikor harmadszorra kellett nekifognom egy-egy mondatnak, hogy nagyjabol megertsem a mondanivalojat. Azt nem ertem meg az ilyen emberekben, hogy az erzeseik is vajon ilyen bonyolultak-e, vagy csak pusztan jobban erzik magukat, ha direkt nem altalanos modon fogalmazzak meg a nagyon is altalanos dolgaikat.

Mr Long 2014.03.20. 09:01:28

@VHB: Az ireknel is csak akkor lett masodil csoport (a nem csak pialo es kokainozok), miutan szova tettuk. Lehet itt is lesznek atmenetek ;)

@Kövérmadár [swe]: Te is kulfoldi magyar vagy am! ;) Meg Diggi, meg Zolee, meg stb... Akkor mi most sz@r emberek vagyunk, vagy kivetelek?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 09:12:34

@Mr Long:
Azert jarok ide, mert kedvelem ezt a tarsasagot. A kollegaimat is kedvelem. Egy srac van, aki nehez eset.
De talalkoztam mar eleg sok okyannal, akivel egyszeruen nem tudok mit kezdeni. Ezek 95%-a azonnal zsidozni / romanozni / itt is minden szarozni / vagy csak egyszeruen elegedetlenkedni kezd. Erre meg nincs szuksegem.

Aki nem ilyen, az meg valoszinu engem nem tud elviselni ;)

"Nem akarok olyan klubnak a tagja lenni, amelyik hajlando engem a tagjai koze fogadni"

@nyuszigonosz/D/:
Ez szerintem minden nemzetre igaz.

Mrs. Clayton 2014.03.20. 09:14:42

@Pink Petsch: én végig azt hittem pasi, de nem bírtam elolvasni, zagyvaság

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 09:15:42

@Mr Long:
Ahogy egyebkent mar digger is megfogalmazta: addig vagyok erdekes, amig nem szerzek munkat valakinek. Ha mar nem kell a segitsegem, akkor ejtve vagyok. Ezert mar bele sem megyek ilyesmibe.

Ennike (DK) 2014.03.20. 09:18:54

@nyuszigonosz/D/: madar leirta, amit en is gondolok, egy nemzet sem szereti, ha egy masik, lenezi ot

2014.03.20. 09:20:11

@Jess G: A fahéjas teánál azért gyanús lehetett volna, és az még az elején volt ;)

Mr Long 2014.03.20. 09:31:07

@Pink Petsch: Nem rossz a fahejas tea, van ok inni egy sort utana oblites gyanant. :)

Ennike (DK) 2014.03.20. 09:34:13

Amig sokan aludtak, addig en dolgoztam ugy, hogy szepen elvonulok aludni, tovabbi jo kommentelest. Jut eszembe a zombi allapotom sok mindent megmagyaraz(hat)...

nyuszigonosz 2014.03.20. 09:36:45

Szeretném megkérdezni a poszt írájától: melyik cseh népviselet a kanduš?

Latcho Rom 2014.03.20. 09:42:03

Tetszett a poszt..

Egy cseh élmény bennem maradt, csereüdülés az átkosban, mielőtt megszálltuk őket 68-ban, állunk a Vencel téren, odajön egy középkorú férfi, kérdi tőlem - 11 éves lehettem - Tudod te mi vagy, erős akcentussal. Nézek rá...

Egy szaros magyar.

2014.03.20. 09:43:32

@Mr Long: Neked a sörhöz külön ok kell? ;)

Mr Long 2014.03.20. 09:44:06

Egy hasznos oldal, ha mertekegysegeket kell valtanotok:
www.convertworld.com/en/

DieNanny CH 2014.03.20. 09:48:00

Nekem tetszett a poszt, érdekes látni, ki mi alapján kategorizál.
Bár én nem fajtát minősítek, csak és kizárólag embert.
Úgyhogy én ezt szívesen olvastam. Más látásmód és kész. Az enyém attól még nem fog megváltozni.

DieNanny CH 2014.03.20. 09:49:16

Ja, ezt nem értettem:
"Nálunk az újszülött után még öt nyelvvizsga hagyja el a szülőcsatornát. Ha mégsem: anyja sem tart rá igényt. Cseheknél nyelvvizsga nélkül is lehetsz aszfalt."

nyuszigonosz 2014.03.20. 09:49:41

@shakti_rom: Köszönöm, de ez csak egy régió (Chodsko) egyik alap népviselete.

Továbbra is jó lenne a szerzötöl tudni, mi a kanduš. :-)

MagyarJoe 2014.03.20. 09:50:05

Semmi gond a poszttal... a stilus es a szokincs kihivas koran reggel.

A posztolo hozta a magyar format... ez van... magyar nem lehet jofej es segitokesz, de bezzeg a csehek... nekik meg a sz@ruk is kolni illatu :)

Kellene talalni egy Mo-n elo csehet o majd megmondja a tuttit... ha nem tetszik majd rakuldjuk a Toldyt ;)

szaszo71(D) 2014.03.20. 09:51:46

Biztos van értelme, ha valaki hajlandó kihámozni az erőltetett vicces stílus mögött megbúvó mondanivalót. Nekem nem volt hozzá energiám.

VHB 2014.03.20. 09:51:51

@Mr Long: Made my day!

"I want to convert 1 Hungary to: British pound" :))

kepfeltoltes.hu/view/140320/1hun_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mr Long 2014.03.20. 09:51:58

@Pink Petsch: Nem. De jo kifogas, ha szuros szemmel nez asszonykam ram otthon a sokadik utan :D

Mr Long 2014.03.20. 09:52:56

@VHB: Eleg occso! Veszek parat, majd valamire csak jo lesz :DDDDDDDDDD

szaszo71(D) 2014.03.20. 09:53:57

@shakti_rom: Remélem, ebből nem azt szűrted le, hogy minden cseh utálja a magyarokat.

Latcho Rom 2014.03.20. 09:56:46

@szaszo71(D): Egy cseh könyvet olvasok épp, ő szeret minket.
Upsz..ő szlovák.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 10:00:37

@shakti_rom: "Egy cseh könyvet olvasok épp, ő szeret minket.
Upsz..ő szlovák."

Ismered a mondast: azt a csehet amelyik beszel magyarul hivjuk szlovaknak. :DDD

(csak egy regi vicc, senki ne vegye komolyan, en sem igy gondolom)

szaszo71(D) 2014.03.20. 10:03:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Épp tegnap csodálkoztam el, az egyik új csoportam van cseh, szlovák meg lengyel is, és azt mondták, a szlovák közelebb áll a lengyelhez, mint a csehhez.

2014.03.20. 10:05:13

@Mr Long: Alibi, mi? ;) Asszonyka nem szereti a sört?

Mr Long 2014.03.20. 10:06:23

@Pink Petsch: De, csak azt nem, hogy en a tizedik utan meg szeretem a tizenegyediket is :D

bpetya75 2014.03.20. 10:06:57

@Pink Petsch:

Szerintem a kókadt Mr Longot nem szereti.

Latcho Rom 2014.03.20. 10:07:04

@bpetya75: tegnapi posztban kérdeztem a véleményed, ha van időd rá..

2014.03.20. 10:08:22

@Mr Long: Kezdd hamarabb, így a felét letagadhatod ;)

2014.03.20. 10:10:48

@bpetya75: Azon nem segít a fahéjas tea ;)

bpetya75 2014.03.20. 10:14:57

@shakti_rom:

Ja, a Feri beszéd? Bocs, de nem foglalkoztam vele. A cégnél nem tudom meghallgatni, otthon meg van jobb dolgom is ;-)

@Pink Petsch:

Az igaz. Szegény Mrs Long :-P

eddie1977 2014.03.20. 10:16:07

Akkor csak az utolsó "botránymondatra"...

50 hónap után én azt mondom, hogy inkább nézek ökölbe szorított magyar arcokat, akik az egész világot fel akarják gyújtani, mint hallgatni az írek álságos "How are you? - Not too bad." típusú semmiről sem szóló, az őszinteséget teljesen nelkülöző, bárgyú vigyorral kísért idétlen mondatait.
50 hónap után rájöttem, hogy inkább vagyok én is ökölbe szorított arcú magyar, mint lebutított ír, aki a felszínen lebegve soha életében nem élt át őszinte emberi érzéseket.
50 hónap után eljutottam oda, hogy eszembe sincs az alakoskodó írek mentalitását elsajátítani, maradok inkább morcos magyar, de legalább nem hazudok.

Ha én megkérdezem valakitől: hogy van, akkor azt azért teszem, mert valóban érdekel, nem pedig azért, mert a simulékony nyugati kultúra ezt kívánja.

Inkább egy őszinte pofon, mint egy hamis mosoly.

Mrs. Clayton 2014.03.20. 10:16:09

@Pink Petsch: ó, valóban, az első sorban kiderül, h Heni, na m1...

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.03.20. 10:16:50

Ezzel nem nagyon tudtam mit kezdeni... A szülőcsatorna nálam is betette a kaput, onnantól kezdve már nem értettem, mit is akar írni. ?
@Babette_: meg ne haragudj, de ezért nem jönnek már normális írások, mert az első reakció : "ez hülye. A poszt meg szar..."

Latcho Rom 2014.03.20. 10:18:00

@eddie1977: Melyik oldalra kéred? :))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.20. 10:19:17

Gondolkoztam, mondjam-e vagy inkább fogjam be...De annyira idegesítő ez a poszt, hogy muszáj.
Sokszor olvasom, hogy a poszter milyen remek emberekkel találkozik új hazájában, míg a szülőföldjén csupa zombi él. Nem lehetséges, hogy míg külföldön igyekszik a csupa mosoly, édes-drága arcát mutatni, addig itthon nagy ívben szarik az emberek fejére, hiszen itt nem kell magát elfogadtatnia, nem kell egy idegen közösségbe beilleszkednie. Hiszen otthon van, ahol felteheti a zoknis lábát a dohányzóasztalra és lehet morcos a patikában, senki sem mondja majd, hogy bunkó magyar.

Ja és a stílus, vagy inkább annak hiánya...ez az erőltetettség, a zavaros képek, szókapcsolatok. Sokan képzelik, hogy ettől lesz jó egy írás.

eddie1977 2014.03.20. 10:20:21

@shakti_rom: Várj! Mindjárt tartom a másik orcámat is. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 10:23:29

@szaszo71(D): Persze, ez a buta kis vicc nyilvan nem is igazabol a nyelvi hasonlosagokra probal utalni hanem Szlovakia relative rovid onallosagara.

Bebbi 2014.03.20. 10:23:45

@zöldeketbeszélek: Ebben sok jo meglatas van, egyetertek Veled.

Mr Long 2014.03.20. 10:24:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Onallo orszag? Azt hittem meg mindig nem dolt el hova csatljak! :D

DieNanny CH 2014.03.20. 10:26:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Kipróbáltad Pornóapátit a munkahelyeden?

eddie1977 2014.03.20. 10:27:09

@zöldeketbeszélek: Ezzel hadd vitatkozzam egy kicsit.
Nekem sem tetszett a stílus, mint ahogy másnak sem, de ha már így van, akkor két dolgot érdemes tenni: abbahagyni az olvasást vagy abbahagyni az olvasást.
Azt érdekesnek tartom, hogy az én helyesírási kiigazításaimon mindenki ki van akadva [pedig én is követek el hibákat, ahogy az tegnap is kiderült], ugyanakkor a stílust kritikaja simán belefér. Miért?
Ez van. Ő így ír. Szerette volna az érzéseit tudatni a világgal, így sikerült. Talán majd fejlődni fog, de ha azonnal kíméletlen lehúzást kap, talán még az élettől is elmegy a kedve.
Írni nem olyan egyszerű. Sokan nem tudják jól csinálni.
Ha nem tetszik, lehet jobbat írni. Én tudok ennél jobbat, mégsem kritizálom őt. Majd belejön.

eddie1977 2014.03.20. 10:28:27

@eddie1977: És még én is elütök egy-két szót, annyira erőlködök. :)

szaszo71(D) 2014.03.20. 10:28:31

@eddie1977: Attól, hogy ők olyanok, te még maradhatsz, amilyen vagy. Mondjuk én alapból vidám természet vagyok, udvarias is, mégis feltűnik, hogy más a temperamentumom. De eddig még csak pozitív visszajelzések jöttek. Pl. van nálunk a suliban egy projektvezető, aki mindenkivel összerúgja a port, eljátssza, hogy ő a főnök. Először nem az ő projektjében voltam. Aztán mikor közeledett az idő, hogy hozzá kerülök, jött az egyik német kolléganőm, aki teljesen ki tud készülni a hapsitól, és mondta, hogy már mondta a Herr Günthernek is,hogy kíváncsi lesz, mi történik, ha szembetalálja magát az én magyaros stílusommal. Aztán kérdeztem, hogy mért, az milyen. Azt válaszolta, hogy nem kertelek, mindig megmondom, amit gondolok, de ez valahogy soha nem sértő. Azt mondta, irigyel ezért.

DieNanny CH 2014.03.20. 10:29:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Ó, és képzeld, gugli Szexárd-nál Szekszárdot ad be! Majd szólalj fel a vezetőségnél, ha nem megy! Hadd furcsállják, micsoda városnevek vannak nálunk... :-)))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.20. 10:29:56

Egy pár évvel ezelőtti szlovák karikatúra: m3.aimg.sk/fdetail/mf_336849266_14ed4573954beea33d1fd0e079717d69.jpg

1) Szlovákia a közép-szlovákiai szempontjából:
- zasraní dzurindovci - szaros dzurindisták
- somári - szamarak
- maďare - magyarok
- slota land - slotaföld
- my - mi
- banda cigánska - cigánybanda
- šaľený výhod - vadkelet

2) Szlovákia pozsonyi szempontból:
- Blava ne? - ez Pozsony, ugye?
- sedláci - parasztok

3) Szlovákia a kelet-szlovákiai szempontjából:
- veľmi ďeľako - nagyon messze
- ďeľako - messze
- najšamľepšia zem - a legszebb föld

4) Szlovákia a dél-szlovákiai szempontjából:
ezt nem kell lefordítani... :-)

5) Szlovákia zsolnai szempontból:
- slováci - szlovákok
- skurvení maďari - kurva magyarok

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.20. 10:30:19

@eddie1977: Nincs bajom a szóvirágokkal, amíg nem kell hozzá magyar-magyar értelmező kéziszótárt használni. Amikor a stílus már nem a mondanivaló díszcsomagolása, hanem öncélú cafrang, akkor a megértést rontja. Így mindenki rosszul jár. Az olvasó nem érti vagy félreérti az írást, az író mondanivalója pedig nem jut el a zavaró 'zajok' miatt a befogadóhoz. Pedig hát ez a célja, ha nem tévedek.

2014.03.20. 10:30:34

@eddie1977: Tudod, aki posztol egy blogra, bármilyen más nyilvános fórumra, annak benne vannak a paklijában a kritikák is. Ha érzékeny rájuk, írjon a naplójának, úgy is fejlesztheti az íráskészségét.

szaszo71(D) 2014.03.20. 10:31:54

@szaszo71(D): Ja, projekt a végéhez közeledik (még 1 hónapvan a 6-ból) és még egyszer sem vesztünk össze.

Latcho Rom 2014.03.20. 10:33:29

@bpetya75: Vagy szerencsés Missus :)

2014.03.20. 10:33:47

Nekem már a bevezető is egy kicsit katyvasz. Az abszolut elutasítás résznél a 100-ból kettő hülyéről nem is érdemes írni, otthon ennél sokkal többen elutasítóbbak magyarok a magyarokkal szemben. A többihez már nincs idegem szólni, lehet este még belenézek. Nekem fura az egész írás. A hiba természetesen bennem van, ezt vállalom.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.03.20. 10:34:45

@Kövérmadár [swe]: biztos arra, hogy Magyarország szar. De ha egyszer ez van :)

Amúgy érdekes post, bár néhol nem tudtam követni a szóvirágokat. Nem is annyira néhol.

@zöldeketbeszélek: igen, ez nekem is elég egyértelműnek tűnik. Én nem szeretem ezt az országot, pontosabban a népet nem, de ha valakihez kedvesen fordulok akkor általában ezt viszonozza is. Másnak is ki lehet próbálni! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 10:35:32

@DieNanny [SZ,CH]: Kiprobaltam, Pornoapati mukodik. :) Kezdem elveszteni a fonalat a rendszer logikajaban (marha van).

Latcho Rom 2014.03.20. 10:36:08

@eddie1977: csitt-csatt-dirr-durr

Neked is jó volt? :)

tableno 2014.03.20. 10:36:54

Nekem a poszt alapötlete nagyon tetszett (hogyan reagálnak ránk a befogadó országban a helyiek), a megvalósítás is többé-kevésbé. Viszont a "magyarfikázással" én sem tudok mit kezdeni. Sok hibája van a magyaroknak (mint akármelyik nemzetnek), ismerjük őket, tudjuk, hogy "ezért tart itt ez az ország". De ez a "csak magyarral ne kezdj!" hozzáállás nevetséges, különösen egy magyartól. Mondom ezt úgy, hogy külföldön nekem sem volt eddig sok magyar barátom (de azért egy-kettő akadt).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.20. 10:38:25

@szaszo71(D):

Egyes nyelvjárások esetében ez igaz, de irodalmi nyelvek szintjén semmiképpen sem. A szlovák és a cseh irodalmi nyelv kölcsönös érthetősége 85 % körüli, azaz a két nyelv beszélői könnyedén tudnak beszélgetni szinte bármiről, s ráadásul választékosan. Míg a lengyellel a kölcsönös érthetőség talán 40 % lehet, azaz megértik egymást, tudják hogy ki miről beszél, beszélgetni is tudnak, de korántsem bármiről, s semmiképpen sem választékosan, hanem alapmondati szinten.

Nyelvjárás szinten meg a 3 nyelv egymásba ömlik, azaz folyamatos nyelvjáráscsoportot alkot. Persze nem csak a 3 nyelv. hanem a többi nyugati-szláv nyelv is, s persze átmennek keletre is, azaz a keleti-szláv nyelvek felé is folytatódik ez.

Latcho Rom 2014.03.20. 10:38:27

úgy néz ki az ausztrálok megtalálták a gép darabjait..

csóró rokonok...2 hét reménykedés...:(

VHB 2014.03.20. 10:41:08

Off
indavideo.hu/video/barbaric_cam2
indavideo.hu/video/barbaric_cam3

Rossz szomszédság török, ööö kínai átok?
Mindenesetre lofat a seggükbe!
hu.wikipedia.org/wiki/Lofat

Ha nem jelentkeznék egy ideig, akkor ők nyertek. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.20. 10:44:24

@Zka: Ha nincs valami miatt iszonyú pocsék kedvem, mindig kedvesen viszonyulok az emberekhez. Egyébként pedig udvarisasan. Érdekes, velem is kedvesek és udvariasak. Persze közelebbi kapcsolatokban - munkatárs, régebbi ismerős - már nem feltétlenül működik ez, mert jobban elengedik magukat az emberek, viszont gyanítom, hogy máshol sincs ez másképpen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.20. 10:45:20

@shakti_rom: Az eltérített gép? Azért két hét elmúltával már nem sok remény maradhatott...

Latcho Rom 2014.03.20. 10:49:36

@zöldeketbeszélek: aha. Mondogatták egy ideig hogy hátha leszállt valahova...
mna elhúzom a "profilom" a gyapotföldekre ;)

Mrs. Clayton 2014.03.20. 10:50:23

@shakti_rom: hát azt azért be kell látni, hogy reményre semmi sem adott okot, ugyanis 200 hullát/élő foglyot mégis ki és hol rejtegetne egy bazi nagy repülőről nem is beszélve
ez kezdettől fogva egyértelmű sztem minden értelemes ember számára, hogy a gép lezuhant
egy kérdés van hogy miért, direkt vagy véletlenül
egyébként a minap egy volt pilóta állt elő az egyetlen értelmes magyarázattal és az pedig az, hogy tűz ütött ki a fedélzeten s emiatt zuhantak le

nyuszigonosz 2014.03.20. 10:51:54

@szaszo71(D): Igen. A szlovák közelebbi a lengyelhez, mint a cseh nyelvhez.

tucano 2014.03.20. 10:52:34

Utolsó Csehországi élményem az volt, hogy a magyar rendszámú kocsinak vki páros lábbal beleugrott a szélvédőjébe, csak a szimpátia kedvéért. Mi nem magyar rendszámos kocsival voltunk, semmi gond. Ja és egyértelmű volt, hogy többen látták mi történt, mégis egy szót sem szóltak, a kocsiban pedig 5 csodaszép lány utazott. Persze éppen kiszálltak várost nézni, amikor a dolog történt. Ebből is csak az alapigazságot szeretném hangsúlyozni, hogy mindenhol sok a barom. Mondjuk otthon kifejezetten sok, de azért máshol is van bőven. Viszont találkoztam reggelről egy magyar turista párral a semmi közepén. Elmentek mellettem, már messziről hallottam, hogy magyarul beszélgetnek. Amint közelebb értek kiderült, hogy rituális sámánista emberáldozatokról beszélgetnek. Nem mertem köszönni nekik.

skylla 2014.03.20. 10:53:23

jé, én is cseh könyvet olvasok most.

a posztoló miért van csehországban?

nyuszigonosz 2014.03.20. 10:53:32

@zöldeketbeszélek: Az öncélú canfrang: - ez jó, ezt megjegyzem magamnak. :-)))))

Latcho Rom 2014.03.20. 10:54:01

@Jess G: láttad a videókat a fájdalomtol örjöngő rokonokról? Remény és ració nem működik együtt ilyenkor..

Latcho Rom 2014.03.20. 10:55:13

@nyuszigonosz/D/: CaFrang, tee, én is komázom ezt a zöldséget :))

2014.03.20. 10:56:18

@eddie1977: mivan eddie, hogyhogy visszaevett ide a fene, nem trollkodnak mar elegen a blogodban? meg mindig nagyon haragszol a vilagra/penzemberekre/multikra, mi? :) vallalkozas porog mar?

Mr Long 2014.03.20. 11:00:58

@Jess G: Mondjuk az is erdekes hol talaltak nyomokat a roncsokhoz. A semmi kozepen eleg messze es ellentetes iranyban az eredeti utvonaltol.
(szerintem vagy a szabadkomuvesek, vagy az illuminatusok, vagy azsidok tehetnek rola :)

2014.03.20. 11:08:55

@Jess G: azt is megcafoltak joparan otven fronton, de hozzatettek, hogy EDDIG ez a legvaloszinubb magyarazat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 11:11:25

@eddie1977:
Olyan opcio nincs, hogy sem a magyarok savanyu pofajat, sem a svedek alkoholmamoros tekintetet nem nezem?
A munkahely az munkahely, kikapcsol az agyam. Az otthon meg a csalade es kizarom a kulvilagot.

Win-win ;)

Mrs. Clayton 2014.03.20. 11:15:38

@shakti_rom: csak egy-két bevágást, inkább újságban követem
sztem a rokonok is sejtik h mi van és a hatóságoktól várják, h mondják ki, hogy hivatalosan is lezuhant a gép
ugyanakkor a biztosító elkezdte kifizetni a kártérítéseket, szóval gyakorlatilag hivatalosan is a gépnek annyi, nem az ufók, meg a tálibok vitték el, és nem is az etióp vaterán hirdetik eladásra
@Mr Long: az ócenban igen erős hullámok vannak, a repülők eléggé gyorsan mennek és ha le is esnek nem nyíl egyenesen bele a tengerbe, semmi meglepő nincs abban h 2 hét után esetleg most ilyen távol megtaláltak belőle pár darabot
a pilóta, aki értelmes magyarázattal állt elő egyáltalán nem tartja szokatlannak, hogy elfordult a gép az ellenkező irányba, hiszen ott volt a legközelebbi leszállásra alkalmas futópálya
most őszintén egy eltűnt gép 2 hete bárki szt is hol lehet, ha nem az óceán fenekén?
a kérdés egyedül az amit már írtam, direkt vagy véletlenül
sztem a direkt nem valószínű

Mrs. Clayton 2014.03.20. 11:18:44

@Whave: én nem tudok ennek cáfolatáról, egy kérdés nem tisztázott, h miért nem jelezték h tűz van, illetve miért programozták át a gép repülési tervét, ahelyett h kézi vezérléssel mentek volna tovább
ilyen kérdést megválaszolni innen eléggé meredek, tekintve,hogy körülöttünk nincs se tűz, se egyéb, így nem tudjuk, valszeg nem is fogjuk megtudni
lehet terroristák voltak a gépen, lehet baleset történt
viszont a gép lezuhant és mindenki meghalt
sajnos

vontod75 2014.03.20. 11:35:45

Az emberek mindenhol sokfélék. A hozzánk való viszonyukat sokminden befolyásolja. Főleg a korábbi tapasztalatok. Nyilván az az osztrák, aki kitette anno az üzletébe a "magyarok ne lopjatok" táblát nem fog lelkesedni, ha a szomszédjába költöztök. Itt Észak-Rajna Vesztfáliában találkoztam már bunkóval, de az alap itt az udvarias(nak látszó) hozzáállás. A hivatalokban is csak a munkaügyiben volt érezhetően lenéző az ügyintéző. Egyébként meg nem kell vele foglalkozni. Nem azért jöttem én sem, hogy szeressenek. Amíg virítják a lóvét és nem akarnak autodafé keretében kivégezni felőlem bármit gondolhatnak :) :) :)

London2009 2014.03.20. 11:36:08

@Babette_: Nekem sem tetszik a stílus. De elfér itt a blogon. Viszont Babette az építő kommentedet igazán megtarthattad volna magadnak. Kit érdekel a véleményed? Neked minden “szar” mint tudjuk…

uluk4i 2014.03.20. 11:36:34

"magyarral ne barátkozz!"

Botrányvélemény: szeretek külföldön magyarokkal barátkozni. A közös nyelv és kultúra mellett, nagyjából 10 év után, szeretem felfedezni bennük is az egyéniséget, az embert, nem pedig a hülye, mások által agyatlanul ismételt sztereotípiákat. Soha, egyetlen magyar sem kapaszkodott még a hátamra, de akinek segítségre volt szüksége, én magam vettem fel. Az utolsó költözésunkkor két magyar srác segített pakolni egész nap, az egyik csak jópofaságból, a másik - akivel aznap találkoztunk először - egy jelképes összegért. Én is voltam már másokat költöztetni. Szeretem, ha a gyerekeink nem töredék nyelveken beszélgetnek a játszón, ha udvarias közhelyeken túl is tudunk egymásnak mondani valamit, neadjisten csereberéljük a Halászjudit és Kolompos CD-ket. Imádom a két magyar kollégámat is, akiket köszönthetek egy "na heló mi a fasz van veled, jössz egy kávéra, bazmeg"-el (fiúk mindketten :P) míg angolul ez igen sután hangzana. :D
Ez van, nálam bejönnek a magyarok...

2014.03.20. 11:43:08

@Jess G: nem vagyok szakerto, es oszinten mar azt se tudom hol olvastam hogy belinkeljem neked, de a tuzes verzioval is sokminden santitott, az a lenyeg.

Talalgatni folosleges... elobb vagy utobb, igy vagy ugy, valami lesz.

SzZoole 2014.03.20. 11:48:27

"Cseheknél nyelvvizsga nélkül is lehetsz aszfalt."
Ezt nem ertem leforditana nekem valaki,koszonom.
Ismerek egy ket slangot,de ezt meg nem hallotam.
@Mr Long: le magyaroztal,ezt jelenteni fogom a discrimination allowance hivatalnal:))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 11:50:05

@uluk4i:
Latod, nalam pont a ""na heló mi a fasz van veled, jössz egy kávéra, bazmeg""-el vagja el magat orokre valaki :)
De ha svedul teszi a sved ezt, az is (csak hogy ne legyek reszrehajlo) :)

A kinti magyarok elso kerdese: van magyar TV-d? Ez a masik, ami "valook" :) Nincs, nem is lesz, ha majd a magyar szo hianyzik, visszakoltozom Mo-ra.

Biztosan csak sok volt a negativ tapasztalat... :(

SzZoole 2014.03.20. 11:54:19

@Kövérmadár [swe]: akkor jo,remelem jon a poszterina es lefoditja majd.

tableno 2014.03.20. 11:56:34

@Kövérmadár [swe]: ezt a magyar TV-s kérdést még soha senkitől nem hallottam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.20. 12:00:05

@Zoole[uk]: Hagy kérdezzem már meg, neked mi van az avatarodon?Nem bírok sehogy se rájönni...

Mi jó páran ennél sokkal többet nem értünk, mint az a mondat... :D

szaszo71(D) 2014.03.20. 12:00:54

@tableno: Pedig felénk is divat. Kihozzák a UPC-vevőt, ugyanúgy működik, mint otthon. Mondjuk én se értem, minek.

2014.03.20. 12:03:57

@geegee: demontetovalasnak tunik :D

Latcho Rom 2014.03.20. 12:06:03

@Whave: Szerintem + nyiregyháza légifelvétele.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.03.20. 12:12:32

@eddie1977: news flash: a "hogy vagy, jol kösz es te" kombot nem azert utalod, mert magyar vagy. A magyarban is megvan egyebkent a megfeleloje, ugy hivjak, hogy "na mizujs... semmi es nalad? Semmi kul" - ezeket a szocialis sablonokat nem nemzetisegtol, hanem temperamentumtol fuggoen szeretik/nem szeretik az emberek. Napi tipp: van am közeput is buvalbaszottmagyar es bajvigyorgonemmagyar között: en pl. sosem hasznalom a hogyvagy lozungokat egyik nyelven/kulturközegben/orszagban sem, csak kedvesen mosolygok es biccentek/köszönök, ez pont elegendo ahhoz, hogy ne nezzenek undok meregzsaknak, de ne is kezdjenek semmisegekrol csevereszni velem.

Mr Long 2014.03.20. 12:28:40

@Zoole[uk]: Miota multkor kitoltottem egy teljesen artalmatlan papirt es ott is megvolt, hogy ferfi/no/transznemu/nem kivanok nyilatkozni opciok semmin sem csodalkozok... :DDDDDDDDDD

SzZoole 2014.03.20. 12:30:28

@geegee: @Whave: @DieNanny [SZ,CH]:
Nem demon,az egy teljes hat sarkany tetovalas(a gyengeim a tetovalasok)

SzZoole 2014.03.20. 12:35:54

Az igaz,hogy nyiregyhazi vagyok,de nem szarhazi.

négyzet 2014.03.20. 12:37:42

@Zka: mondjuk inkább tényleg csak általában az a kedves viszonzás. Mostanában egyre több az olyan élményem, hogy hiába köszöngetek és köszönömözök a boltban, az eladó zombul tovább "ökölbe szorított fejjel", meg aki útbaigazítást kért, de kedvesen elmondtam neki, hogy nem vagyok a környéken ismerős sajnos, az elküldött a fenébe. Nem beszélve az orvosnál, ahol kérdezni mertem, és ordítani kezdett velem. Friss élmények, na.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 12:38:04

@tableno:
Szerencses vagy ;)

@szaszo71(D):
Szerintem itt mar van UPC turizmus. Amikor osszeall egy csorda es kihozatnak maguknak 12 dekodert.
Kedvencem volt az, amikor fel voltak haborodva, hogy magyar cim nelkul nem adnak elofizetest es jajj jajj mi lesz igy, oda a Maunikashow es a BranerekKozt, vilagvege, apokalipszis, negy lovas, voldemort es csubakka.
Es a pislogas, mikor megkerdem, hogy ugyan minek nekem magyar TV... ezt nem tudjak feldolgozni.

Biztosan csak rossz tarsasagba botlok mindig :)

@Réka ‎:
Ugye? Megy ez rizsa nelkul is.
Kedves mosoly + "Hej" / "Tja!" / "God morgon" vagy valami hasonlo. Pont eleg ;)

négyzet 2014.03.20. 12:40:50

@eddie1977: a te helyesírásos beszólásaiddal az a baj, hogy egyből azzal kezded, hogy "na már el is felejtettél magyarul?" vagy valami ilyesmi. Kritika és személyeskedő bunkóság között van néhány árnyalatnyi különbség.

Latcho Rom 2014.03.20. 12:43:39

@Mr Long: Jol látszanak az ugyben sorosgyuri bá horgas ujjai s endi vajna kokadt pötse is.

London2009 2014.03.20. 12:44:27

@shakti_rom: Felőlem. Tudom, hogy ő megbecsült tagja itt a blogközösségnek. Első kommentnek viszont kifejezetten ízléstelen. Olvassátok bátran.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.20. 12:45:46

@Jess G:

Pár éve ugyanez volt egy francia géppel. Nem találták 2 hétig, s mindenféle hülyeség kezdett terjedni róla Olyan is volt, hogy leszállt az Antarktiszon, de a rohadék hatóságok direkt nem keresik ott.

Én egyébként eddig kb. 150-szor utaztam repülőgépen, Ebből egy alkalom volt, hogy meghibásodás történt. 1984-ben utaztam Montrealból Torontóba, ami kb. 45-50 perces út. Na, leszállás előtt 10 perccel leállt az egyik hajtómű. Én észrevettem azonnal, mert figyelmes ember vagyok, s láttam, hogy az elsápadt utaskísérőt is elárulta az arca. Nem mondták be egyébként hivatalosan. S nagyon gyorsan szálltunk le, valószínűleg a pilóta elsőbbséget kérhetett, félve, nehogy leálljon a másik hajtómű is.

szaszo71(D) 2014.03.20. 12:46:27

@Kövérmadár [swe]: Csak hogy tovább adjuk egymás alá a lovat: Nekem az tetszik, amikor valaki panaszkodik, hogy mennyire nehezen megy a német, bár tud németül, de nagyon elfárad, mert nagyon kell gondolkozni. Aztán kiderül, hogy a C.I.S.-t nézi a magyar TV-ben. Pedig az a németen is megy. És ahelyett, hogy próbálna belerázódni a nyelvi közegbe, inkább nézi magyarul, mert németül fárasztó.

tucano 2014.03.20. 12:49:11

Olvasom a 444-en, hogy merre parkol a minielnök. De ez igazából lényegtelen, mert megláttam egy képet a Kossuth Lajos utcáról. Megkérdeztem, hogy ez vmi felújítás volt-e vagy tényleg így néz ki? Azt írták, hogy igen. Nem akarom elhinni :(
Ez a kép:
444.hu/assets/031.jpg
Tényleg ennyire le van rohadva? És most nagyon reménykedem, hogy nemleges választ kapok 2. próbálkozásra.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.20. 12:52:09

@Zoole[uk]: Aham, oké, köszi.Valami rút féregnek gondoltam magamtól... :D

2014.03.20. 12:53:07

@shakti_rom:
Indulok en is lassan, varnak a "gyapotfoldek". Magyar sraccal dolgozom, jol kijovunk, annak ellenere, hogy o egy kemeny jobboldali gondolkodasu en pedig kemeny bal, majdnem ko..csi:) 6 eve hazament 4 gyerekkel, de melozni visszajar 3-4 honapra evente. Ilyenkor nyomatja, heti 7 nap, 12-14 ora. Neha sajnalom szegeny sracot. Van egy erdelyi szarmazasu magyar butorasztalos is, de o inkabb a roman burkolokkal beszelget. Ezeket csak azert irtam le, hogy nem menekulok a magyarok elol, sot meg ismeretseget is kotok, de ha uzletben, utcan hallok magyar szot, nem leplezem le magam:) Nem vagyunk se jobb, se rosszabb, mint barmely mas nep. Egyszeruen Homo Hungaricum:)

négyzet 2014.03.20. 12:54:48

a poszthoz: jópofa ötlet, amit nyilván nem kell véresen komolyan venni. kár azért a néhány értelmetlen képzavarért.

a cseheket legalábbis irodalmon keresztül eléggé kedvelem. ez a könyv pl. ajánlott annak, akit érdekel az emberéletekhez közeli mikro- és makrotörténelem
www.europakiado.hu/index.php?l=h&s=115&id=383

2014.03.20. 12:56:43

@tucano: Hát decemberben valahogy így nézett ki. Akkor láttam utoljára.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 12:57:52

@szaszo71(D):
Igen, igen, ez is egy tipikus gyongyszem :)

Mi csak nehany amerikai sorozatot nezunk a TVben, angolul, mert itt nincs szinkron. De a sved felirat is segit egyebkent.

Ha lenne valami jo musor svedul, az erdekelne (a Bron pl. jo volt), de meg nem talaltam (sokat nem is kerestem).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.20. 12:58:46

@tucano: Ja, hát ez ilyen.Patchworked tipusú aszfalt. :D

És ez még hagyján, ezek az állatkertek betömték a Ferenciek terei alagutat, így most mindenféle kereszteződés szintben van, csomó lámpa, stb.Falhoz kéne állítani őket... }:-[

tucano 2014.03.20. 12:59:54

@Pink Petsch: végtelenül szomorú. MIndig úgy emlékszem a KL-ra, mint gyerekkoromban: csillogó üzletek, nagy és rikítóneonfények. Tök európai hely volt, akárhogy is nézzük.

Latcho Rom 2014.03.20. 13:00:34

@Cascabel: Egszer bactunk ra kemenyen, meg az osidokben, 80's..komammal teniszeztunk - public access, piz nem volt erre - ketpalyas court, masikon egy tréner edzett egy nagydarab leanyzot, mi persze mint okos-finom magyarok hevenyen kommentáltuk a holgyet..:-)
Vegen szolt be a tréner magyarul, hogy szerencsenk hogy a kislany angol ;-)) Jo lecke volt a paraszt magyaroknak :D

Homo Hungarikum, tahosagban is barkivel konnyeden felvesszuk a versenyt :-)

Hova mesz mexikoba??

2014.03.20. 13:00:46

@Kövérmadár [swe]:
Nekem van magyar UPC, internetes, kb 100 csatorna, de az Al-Jazeerat nezem rajta:) Esetleg a Dunat, ha vegkepp nincs mas dolgom, havonta talan egyszer. Helyi TV-t evtizedek ota nem nezek, nincs is TV-m:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 13:04:21

@Cascabel:
Nekem ugye mindig dilim volt az orszagtol valo elszakadas, igy nem hianyzik a magyar TV.
Gusztus dolga. :)

2014.03.20. 13:05:51

@tucano: Hát ja, de vevő nélkül kissé necces az üzleteket fenntartani. A Rákóczi is elég siralmas.

négyzet 2014.03.20. 13:08:33

@tucano: van egy pár ilyen
a Király utca "ékköve" például évek óta "egyre szebb"
https://www.google.com/maps/@47.500926,19.061084,3a,75y,244.66h,97.9t/data=!3m4!1e1!3m2!1saAX37NZJ09bPVsEzIWztCg!2e0

tucano 2014.03.20. 13:11:36

@négyzethálós: azt a büdös mindenit. Pedig ha valahol, akkor ott lehetne pénzt csinálni.
@geegee: :(
Vannak városok, ahol jól áll a rohadás, mint pl. Lisszabon. De Budapest nem olyan.

Latcho Rom 2014.03.20. 13:16:45

@geegee: Tobbet isznak a keleti parton mint barhol masutt az országban:-))

Muffin: gusztustalan állat vagy már megint :-)

Latcho Rom 2014.03.20. 13:17:43

@Cascabel: 1 hét 2 hét, bérelsz vagy all inclu?

2014.03.20. 13:21:25

@Kövérmadár [swe]:
Amikor kijottem, rovidhullamu radion hallgattuk a Szulofoldunk magyar nyelvu adasait. Nehezen lehetett fogni, de magyar nyelven volt, ami mindennel tobbet ert, az otthon hangja. Csak nekunk szolt, kulfoldre szakadtaknak. Tenyleg, meg van meg Szulofoldunk? Interneten elosszor az Amerika Hangja magyar nyelvu adasait lehetett letolteni, jo 20 eve. Raadasul at kellett konvertalni *aiff-bol *wav formatumba. 28.8 kbaudos modemmel fel ora alatt jott le egy 5 perces musor. Regi szep idok:)
De most mar tenyleg mentem, var a hajcsar a gyapotfoldeken:)

eddie1977 2014.03.20. 13:26:51

@szaszo71(D): Én is mindig megmondom, amire gondolok. Az viszont állandóan sértő. :)

Latcho Rom 2014.03.20. 13:28:01

@Cascabel: Elso dolog amire beruhaztunk itt egy rovidhullamu radio volt, Sears brand :-) Itt van az irodamban, par rugas s megy az AM, mas nem :P

eddie1977 2014.03.20. 13:28:29

@Whave: Veled mi van, ember? Nagyon eltűntél. :)

eddie1977 2014.03.20. 13:31:36

@Réka ‎: Ha már megszólítottál, akkor üdv itt is.
Fotós blog. Még a régi. Rémlik?
Képmással való visszaélés...
Kényszerleszállás Novoszibirszkben...
Szóval mi már elég régóta ismerjük egymást. :)

eddie1977 2014.03.20. 13:33:15

@négyzethálós: Ez igaz.
De sokan az egyszerű kritikát sem bírják, még akkor sem, ha jogos.
El sem gondolkodnak rajta.
Inkább követőket toboroznak, akik egybehangzóan fogják állítani, hogy jó az úgy, ahogy van.

szaszo71(D) 2014.03.20. 13:35:16

@shakti_rom: Vigyázni kell, bárki érthet magyarul. Mi kb. 91-ben, egyetemistaként utaztunk a buszon (szintén Németország), sok csaj, megláttunk egy tök helyes félvér srácot. Megbeszéltük, hogy milyen jól néz ki, aztán, mikor leszálltunk, mondta, hogy "sziasztok, lányok!":))) Kidrült, hogy Dél-Afrikai, de az anyja magyar. Azóta vigyázok.

SzZoole 2014.03.20. 13:36:27

@geegee: kicsereltem,remelem ez jobb:)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.03.20. 13:37:49

@eddie1977: keblemre drága barátom :)
Milyen érdekesem mukodik az agy. A "kenyszerleszallas Novoszibirszk" szavakrol semmi mas nem ugrott be, csak Hong Kong meg idegenek portreja es csak akkor jöttem ra, miert, amikor visszakerestem a posztot es meglattam, hogy emlitetted :))))

Mrs. Clayton 2014.03.20. 13:42:43

@maxval a gondolkodó birca: nem igazan katasztrofa, ha leall egy hajtomu, meg az ilyen nagy gepek is eleg sokat kepesek vitorlazva elrepulni, nem hogy egy hajtomuvel
minden pilotanak az az elso, hogy tudjon vitorlazni

eddie1977 2014.03.20. 13:43:12

Tehát a posztolónak viselnie kell a rá mért csapásokat, hiszen vállalta a nyilvánosságot.

Akkor most fordítsuk ezt meg!

Ti itt csak vendégek vagytok. Én is.
A legtöbb olvasó egy szalmaszálat nem tesz keresztbe azért, hogy ez a blog működhessen, ugyanakkor sokan fikázzák a tartalmat, de olykor a blog szerkesztőjét is.
A saját posztom kapcsán szó szerint ilyen hozzászólást olvastam: "Határátkelő, nagyot csalódtam benned.".
Hát ki a büdös lópikulát érdekel az, hogy valaki csalódott-e vagy sem?
Ha nem tetszik neki, amit olvas, leléphet. Szó nélkül. Csendben. Kussolva.

A blog olvasói ebben az értelemben ingyenélők.
Kiélvezik mások munkáját, aztán pofátlanul megkritizálják azt.
Az olvasók közül néhány három összefüggő mondatot nem tudna saját magától leírni, helyesen meg pláne nem, de a pofája az nagy.

Szóval szerintem ezt a témát érdemes a másik oldalról is megközelíteni.
Vagy itt is az érvényesül, hogy jogunk mindenhez van, de kötelezettségünk nincs?

És ez nem csak erre a blogra igaz, hanem az összesre, ahol az emberek úgy érzik, hogy beleugathatnak a másik életébe, akit ráadásul még csak nem is ismernek.

eddie1977 2014.03.20. 13:44:59

@Réka ‎: Te csak a posztot találtad meg, de én – sajnos – át is éltem.
Soha többet Aeroflot. :)

wuaaa 2014.03.20. 13:45:55

@nyuszigonosz/D/:
"A szlovák közelebbi a lengyelhez, mint a cseh nyelvhez."
Ez nagyon nem igaz. Melyiket beszéled a három közül, hogy ezt meg tudod ítélni? Én mindhármat.

@shakti_rom:
Huncikot leszlovákozni.... ? Hááát....

A posztolónak meg csak annyit, hogy ha ő úgy gondolja, hogy magyarként ő "tökéletes nyelvtani és kiejtésbeli helyességgel" használja a cseh szavakat, akkor vagy csoda történt, vagy téved.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.20. 13:46:08

Azon elgondolkodott már valaki, hogy ha a Határátkelőre posztoló legtöbb külföldre költözött magyar óva int a többi magyartól, akkor igazából egymást és önmagukat is fikázzák?

vontod75 2014.03.20. 13:46:21

@Kövérmadár [swe]: A magyar tv-t én sem értem. Ha jól be akarsz illeszkedni, akkor egyrészt beszélni kell jól.Ha sokat bámulod a képernyőt és azt a helyi nyelven teszed ragad az emberre a nyelv, másrészt lesz téma,mert másnap a kollégákkal meg tudod beszélni, hogy :" a nagycsöcsű Ingemar tegnap a főzős műsorban milyen jó kis rénszarvaspörköltet rittyentett már " :D :D :D

fátum 2014.03.20. 13:46:41

Érdekes ez a "magyarral ne barátkozz!" hozzáállás. Gondolom, ez mindenkire érvényes, csak arra nem, a ki mondja. :-)

HgGina 2014.03.20. 13:46:53

@Jess G: a sztem oan mnt a vok? Üdvzlnk Mon.

Jut eszembe arról a szóról, hogy fostos. Használják páran a környezetemben, de senki sem tudja konkrétan megmondani, mit jelent. Talán azért, mert semmit. A magyar nyelv értelmező szótárából ugyanis pont az a - számozás nélküli - oldal hiányzik, amin ez az egyetlen szómagyarázat lenne.

uluk4i 2014.03.20. 13:47:03

@Kövérmadár [swe]: picit túloztam ám...és lélekben gyerek fiúk között ez megengedett. amúgy nem szoktam mindenkivel ilyen stílben tárgyalni. Aki ismeri Samuel L. Jacksont, az tudja, hogy barátok között a "yo motherfucker nigga, wazzup?" teljesen helyén való :)

Dr. Trebitsch 2014.03.20. 13:47:20

Nem olyan rossz ez a poszt szerintem, a stílus nekem nem számít, elvégre nem profi író a szerző. Mondjuk az aszfaltos részt én sem értettem, de ezen túltettem magam.

Bajoroknál én inkább csak két típust figyeltem meg: az itt is kb. két százaléknyi kőbunkó idegengyűlölőt, akik úgy tesznek, mintha nem értenék, amit mondasz, és kiröhögik az akcentusodat. A maradék nagyjából szívélyes, udvarias, kedves, de nem barátkozik, tartja a távolságot. Épp ezért az itteni baráti körömben is főleg magyarok vannak, és egyáltalán nincsenek a kinti magyarokkal végletesen rossz tapasztalataim. Alkalmazok egy szűrőt, ami bevált: az, hogy valaki magyar, ugyanúgy nem jelent semmit, mint otthon, azaz ilyen alapon nem segítek senkinek tolmácsolni, munkát szerezni, nem adok szállást, stb. Így nem is használ ki senki. Akikkel azonban a magyarságon kívül más is összeköt, kölcsönösen segítjük egymást, amiben tudjuk. Sokat köszönhetek pl. egy székely házaspárnak, annak ellenére, hogy a kiköltözésünk utáni első hónapban egy 30 éve itt élő ismerős a lelkünkre kötötte, hogy óvakodjunk a kinti magyaroktól, különösen az erdélyiektől... A sztereotípiák egyszerűen nem működnek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 13:47:31

@szaszo71(D): Ennel mar csak az a sztori szebb amit parom meselt. Meg a 2000-es evek elejen utaztak Parizsban a metron. Akkortajt nalunk meg azt a fogalmat sem hallotta soha senki hogy metroszexualis. A metron viszont ult veluk szemben egy srac rozsaszin galleros poloban. Elmondasuk alapjan vagy 4-5 megallon at arrol beszeltek magyarul egymas kozott hogy ugyan miert venne fel egy nembuzi pasi rozsaszin polot es ez mennyire gaz amugyis, stb. Majd vegul a srac leszallas elott rajuk nezett es csak annyit dobott oda nekik: "Lanyok, azert ez nem volt szep toletek...". :DDDD

Paromek meg meg napokig egtek mint a rozsabokor, ha csak ragondoltak is a srac arcara. :D

morgo1229 2014.03.20. 13:50:11

@szaszo71(D): Biztos van értelme, ha valaki hajlandó kihámozni az erőltetett vicces stílus mögött megbúvó mondanivalót. Nekem nem volt hozzá energiám.

Nekem se.

nyuszigonosz 2014.03.20. 13:50:56

@wuaaa [nor]: Hozzáteszem: a lengyelek értik jobban, a szlovákot, mint a csehet.

2014.03.20. 13:52:26

@eddie1977: Mna, most végy egy nagy levegőt, számolj 10-ig, mert megüt a laposguta.
Ha ez megvolt, akkor figyelj. A blogok szimbiotikus "lények", kell bloggazda, kellenek szerzők (ha a bloggazda nem posztol) és kellenek olvasók, kommentelők. Így együtt. Azzal, hogy veled együtt, itt töltjük az időnk egy részét, és kommntelünk, máris megtettük a magunk, olvasók részét azért, hogy a blog működjön.
Szóval, ebben az értelemben kissé idióta vagy.
Ha nem bírod a kritikát, ne írj, ne kommentelj, csak olvass. "Szó nélkül. Csendben. Kussolva.", hogy téged idézzelek.

eddie1977 2014.03.20. 13:53:14

@morsels: Örülök, hogy mosolyt tudtam csalni a monitorodra. Még akkor is, ha ez gúnyos mosoly. :)

2014.03.20. 13:53:25

@eddie1977: semmike, megvagyok tovabbra is, csak a regi blogodat egy ido utan meguntam (ahogy latom, azota te is :D ), meg hirtelen megtobbszorozodott a ram osztott munka mennyisege, ezert ide is csak hetente-kethetente jarok mar. Az informatikusok is dolgoznak NEHA, a kozvelekedessel ellentetben ;)

Az uj blogodba belepillantottam, eddig szimpibb, pedig talan meg sem tudnam fogalmazni, hogy miben mas, mint az elozo. Persze szokas szerint sokmindennel nem ertek egyet, csak mar nincs annyi idom vitatkozni, barmennyire is szeretek :)

morsels (törölt) 2014.03.20. 13:54:35

@eddie1977:
Nem, nem gunyos volt a mosoly.
Van igazsag abban, amit irtal.

szaszo71(D) 2014.03.20. 13:55:45

Szerintem ez a barátkozós dolog úgy van, hogy vannak olyanok, akik csak azért, mert meghallják, hogy magyarul beszélsz, odamennek, és úgy tesznek, mintha 100 éve barátok lennétek. Az ilyentől én is ki tudok akadni. Viszont ha valakivel, akivel gyakrabban összefutsz, és a beszélgetések során kiderül, hogy egy hullámhosszon vagytok, azzal össze lehet barátkozni. Legyen az akármilyen nemzetiségű, akár még magyar is.

eddie1977 2014.03.20. 13:56:51

@Pink Petsch: Tehát eszerint a poszt írója nem hibázhat, mert az olvasók két másodperc alatt darabokra szedik, ellenben az "ingyenélő" olvasók bármit fűznek is hozzá, azzal már el is végezték a munkájukat.

Nem olvastam azt a szót a válaszodban, hogy tisztelet, de ennek valószínűleg az az oka, hogy hiányzik a szótáradból.

Latcho Rom 2014.03.20. 13:59:05

@eddie1977: "követőket toboroznak"

Tegnap az irtad hogy skizo vagy, ma meg paranos..most melyik? :-)

szaszo71(D) 2014.03.20. 13:59:23

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Én magam már módosítottam a mondást: HANGOSAN vagy jót vagy semmit!:)

eddie1977 2014.03.20. 13:59:43

@Whave: Azért ha az időd engedi, kukkants be oda is!
Nem árt, ha valaki pont az ellenkezőjét gondolja, mint én, még akkor sem, ha egy informatikusról beszélünk. :)
Egyébként igen: néha már én is unom magam, ilyenkor irányt szoktam váltani. De mindig ott vagyok az út végén. :)

eddie1977 2014.03.20. 14:00:29

@morsels: Mások szerint pedig nincs. :)

2014.03.20. 14:00:50

@eddie1977: De, hibázhat. Viszont esélyes, hogy szóvá teszik neki. Ahogy szóvá teszik a kommentelő olvasók egymás között is, ha valaki hibázik.
Az posztomat is szétszedték. Na és? A tiedet is. De te azóta játszod itt a sértett királyfit, ami már kezd kurva unalmas lenni.

SzZoole 2014.03.20. 14:03:33

@HgGina: azt szot,hogy fostos a hasmenesel kuszkodo kis hazialatokra mondjak,leggtobszor a macskakra.Fostos=fosos=fosik.

eddie1977 2014.03.20. 14:03:53

@shakti_rom: Hány olyan blog van, ahol a gazda csak előzetes szűrés után engedi be a hozzászólókat? És akkor is csak azokat, akik azt írják, amit olvasni szeretne. Ezek a hozzászólók a "követők". :)

Most pedig megyek, segítek Gingernek főzni.

nyuszigonosz 2014.03.20. 14:04:36

@Dr. Trebitsch: Maradjunk a bajoroknál: azért egy kicsit több, mint kétfélék. :-))
Ugyanolyan mindenfélék, mint bárhol máshol is mindenféle népek vannak.

eddie1977 2014.03.20. 14:04:42

@Pink Petsch: Király vagyok, nem királyfi.

eddie1977 2014.03.20. 14:09:08

OFF
Ha valaki annak idején csípte a Komjáthy Gyuri kívánságműsorokat, akkor az imádni fogja ezt a csatornát.
www.sky.fm/80sdance
ON

2014.03.20. 14:19:05

@eddie1977: mindenkepp bekukkantok, csak sajna nem szabad a kommentelesbe belemerulnom, mert nem szeretek vitakat felbehagyni, es mar tenyleg nem erek ra annyira, mint amikor nyomattam neked osszel a "wall of text"-eket :)

de pl szivesen olvasnek egy cikket arrol, hogy SZERINTED mit is csinal egy informatikus :) lattam valamelyik posztodban a szokasos gondolatot, hogy nem is erted, miert ennyire felkapott szakma, es szerintem ez igaz, tenyleg nem erted, ha ez a kerdes felmerulhet egyaltalan. szoval majd ha raersz... :)

Latcho Rom 2014.03.20. 14:19:15

@eddie1977: Nem ismerek más blogokat. Jo fozest!

2014.03.20. 14:22:26

@eddie1977: bar ezt akar mailben is megbeszelhetjuk, ha szerinted ez nem a blogod profiljaba valo, vagy csak siman ugy gondolod hogy nem lenne az olvasotabornak eleg erdekes.

nem ironizalok meg kotekszem, oszinten kivancsi vagyok ra, hogy mire alapozod a hatarozott velemenyed, s hogy jutottal el idaig.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 14:29:28

@Cascabel:
Azota mas vilag van... nektek szokni kellet, utanunk meg Orban kuldi a leveleket.
Van internet is (jeee :) ).

Igazabol ma egy elvandorlas semmivel sem jelent tobbet ha Ausztraliaba megy az ember, mintha Debrecenbol menne Sopronba.

Neked nyilvan mas volt, nem osszehasonlithato a ketto, szerintem. Ezert nezek fel ratok es ezert nem kunszt az en generaciomnak. Kell venni egy fapados repulojegyet gombokert es mar ki is vandorolt az ember.

@eddie1977:
En is elomoderalok. Beengedni csak azt nem szoktam, ami primitiv. Egy sima kritikat gond nelkul kozzeteszek.
Moderalas pedig a viagrareklamok miatt van pl. :)

@uluk4i:
Ezt a nigger kiprobalom a szomaliaiakon ;)

2014.03.20. 14:30:46

@geegee: meteor, mely felrobban a legkori surlodas kovetkezteben

bpetya75 2014.03.20. 14:30:54

@HgGina:

Szövegkörnyezetben könnyebb a megértés. Ez egy Voga-Turnovszki dalszöveg. :-)

"Az az egy fontos, ne legyen foltos
A polgártársnak a múltja
Mert ha foltos a múltban a polgártárs
Már attól kezdve nem fontos

Az az egy fontos, ne legyen fostos
Az a kismacska, mert a nagymacska
nem tisztítsa meg a bundáját
ha fostos kismacska "

bpetya75 2014.03.20. 14:33:46

@eddie1977:

Ahogy a posztot, úgy a hozzászólásokat is darabokra lehet szedni. Lásd hinta esetét. Ő ide boxzsáknak jön, pedig csak sima hozzászóló, posztot még nem írt. Ha jól emlékszem.

Latcho Rom 2014.03.20. 14:33:50

@Kövérmadár [swe]: Ne izgulj kolok ..kuldi ide is renceresen a Magyarorszag Uzen cimu mocsadékot, hetente.

bpetya75 2014.03.20. 14:38:20

@shakti_rom:

Van olyan, hogy paranoid skizofrénia.

2014.03.20. 14:39:42

@shakti_rom: en miert nem kapok ilyet? engem nem szeret? :( kubatov lepontozhatott...

Latcho Rom 2014.03.20. 14:42:51

@bpetya75: yup, s vannak olyanok akik funkcionálisak.

blackhairlady 2014.03.20. 14:43:58

@nyuszigonosz(D): De honnan tudjak a csehek, hogy az a magyar lenezi oket? Megkerdezi tole eloszor, aztan ha a valasz igen akkor elutasitja, ha nem akkor nem? Mert hat szerintem ez az elutasitas meg az elott latszik, hogy komolyabb kapcsolatba kerulnenek vele. Nem lehet, hogy tenyleg vannak olyan nemzetisegek akiket nem szeretnek? A magyarok kozt is van sok ember aki csipobol nem szimpatizal valakival csak mert valamely nemzet tagja akit o nem kedvel.

Latcho Rom 2014.03.20. 14:44:10

@Whave: egy ritkan hasznalt gmail cimemre jonnek, nem tudom miert..ha kersz kuldok egyet, nagyon kis pofás, koltenek rá..

DieNanny CH 2014.03.20. 14:46:36

@szaszo71(D):

Én is évekig németen néztem a krimiket, és a főbb dolgok nevei csak németül jutottak eszembe! (Ujjlenyomat, dns, helyszín-biztosítás stb... ) :-)))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.03.20. 14:47:59

A posztolóhoz:
"Elégikus érzet, hogy az elmúlt öt évben Csehországban több segítőkész, mesterkéletlen vagy pusztán jófej helybeli keresztezte utamat, mint Magyarországon harminc év alatt, holott előbbieknek földije sem vagyok.”

Igen, egy évvel ezelőtt, amikor még csak másfél éve éltünk itt Albániában, pont erről beszélgettünk a feleségemmel. Csak nálunk akkor másfél év állt szembe az én kijövetelem előtti 42 évemmel, vagy a feleségem 36 évével. De a lényeg ugyanaz.

blackhairlady 2014.03.20. 14:49:56

@DieNanny [SZ,CH]: Lehet, hogy mar megvalaszoltak, szerintem azt jelenti, hogy a magyarok egymas (es az anyjuk) szemeben csak akkor ernek valamit ha legalabb 5 nyelvvizsgad van (meg diploma, meg minden ilyesmi), kulonben leneznek, a csehek erre meg tesznek nagyivben.

tucano 2014.03.20. 14:50:39

@eddie1977: Azt hiszem Vörös Planknak hívták a szereplőt az egyik Rejtő novellában, aki azt mondta, amikor a lejmolt sütit szídta: "Nem mint vásárló, hanem mint fogasztó mondok véleményt"
:D

Latcho Rom 2014.03.20. 14:51:50

@blackhair-lady:

Hogyne lennének, vannak itt is akik utaljak az ireket peldaul, az egyik azert mert ott dolgozik s gyuloli a munkajat, a masik mert volt 1 db ir traveller szomszedja, + tortenelmi problemai vannak irorszag s az "oshazaja" kozott.

En pld imadom a francia nyelvet, kulturat, de az itteni franciakert nem vagyok oda. Nem szeretem a white trash tagjait sem, legyenek barmely nepcsoport szulottei..a buta embereket probalom ignorálni :-)

Aztan vannak a ciganyozok, a szomizok, az usákolok, s ki ne feledjem az anti nyiregy kulonitmeny titkos tagjait :-)

nyuszigonosz 2014.03.20. 14:53:41

@blackhair-lady: Ezt arra irtam, vālaszként, ahol Ennike e poszt alapján tudta meg, hogy a csehek nagy része nem kedveli/kedvelné az idegeneket.

VHB 2014.03.20. 14:54:57

Off
A szomszéd a zsernyákok helyett, új fa ültetését választották.

Digger
remélem túl vagy a tegnapi sokkon és már tudsz beszélni arról, hogy mi volt. Pár tipp:

H&S - nem volt kesztyű, sisak, bakancs, mellény stb.
admin - nem írtad be magad a jelenléti ívbe, nem töltötted ki a gépkönyvet stb.
figyelmetlenség - feldöntöttél, kiborítottál, összetörtél valamit
HMRC - találtál egy rakás számlát, ami után nem igényeltél vissza adót, vagy egyáltalán nem igényeltél vissza adót

tucano 2014.03.20. 14:55:03

@Kövérmadár [swe]: Brazil fekáknak nyugodtan mondhatod, hogy "nego" vagy "meu nego", mert ma azt jelenti, hogy "kedvesem". Pedig ez is a niggert jelentett, illetve ez a portugál formája a szónak.

VHB 2014.03.20. 14:56:33

off off
alany állítmány egyeztetés egy kicsit problémás :)
szomszédok vagy választotta

Latcho Rom 2014.03.20. 14:58:04

@Pink Petsch: Be vagy havazva ma meu nego?

blackhairlady 2014.03.20. 14:58:15

@Pink Petsch: Viszont ha mindenki csak a blogjara kezd el irni, akkor elobb utobb megszunik ez a kis jatszoter, aztan mehet mindenki homokozni amerre lat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 15:00:09

@bpetya75:
Ha mar lud, legyen kover?
(hogy madaras hasonlattal eljek :) )

@blackhair-lady:
Nem rossz felvetes, nem is olyan regen elhetsz az USAban ;)

@shakti_rom:
Nalunk csak apos kapott ilyet, mert megadta a cimet. Es valoszinu orjongos duhrohamot kapnek ettol, igy nem eltem a cimmegadas lehetosegevel :)

wuaaa 2014.03.20. 15:01:36

@nyuszigonosz(D):
"Mindhármat"
..ahogy gondolod....

Munchausen 2014.03.20. 15:01:48

Regebben en is tartozkodo voltam a honfitarsakkal szemben, mostanra megvaltozott a hozzaallasom, immaron segitek boldog-boldogtalant, legfeljebb ha "szemetkedik" kap egy "tockost". :-)
Viccet felreteve, mondjuk magam is ugy vettem eszre, hogy kezd szep lassan Lengyel szintre feljonni a kulfoldon elo magyarok nepsurusege.

Dr. Trebitsch 2014.03.20. 15:02:03

@nyuszigonosz(D): ó, hát persze. Minden tipizálás leegyszerűsítő és pontatlan. Rengeteg féle bajorral találkoztam, bár a hozzám való viszonyulásuk szempontjából a legtöbben belefértek ebbe a két kategóriába.

Egyébként egyáltalán nem zavar a szívélyes távolságtartás, sokkal jobbnak tartom, mint a mogorvaságot. Jól esik, ha megkérdezik, hogy wie geht's, akkor is, ha tudom, hogy igen meglepődnének, ha részletesen válaszolnék, mert tudom, hogy ennek a kérdésnek nem ez a társadalmi szerepe. Igazából nem akarjuk tudni egy félig ismeretlenről, hogy hogy van, és nem vagyunk kíváncsiak rá, mi a véleménye az időjárásról, mégis megkérdezzük, és ezzel jelezzük a számára, hogy tudomásul vettük, mint emberi lényt. Szerintem rendben van ez így.

blackhairlady 2014.03.20. 15:02:07

@Jess G: "egy kérdés van hogy miért, direkt vagy véletlenül"
Es meg egy: Hol?

bpetya75 2014.03.20. 15:03:18

@shakti_rom:

A funkcionális analfabétákra gondolsz például? :-P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 15:03:53

@VHB:
Bekapcsolva hagyta a villanytuzhelyet a hetvegen. :)

@tucano:
Azt hiszem imadna egy hatalmas brazil ferfi, ha azt mondanam neki, hogy kedvesem.
Kicit szejpitve aszt isz hihetne, hogy dragaszag ;)

bpetya75 2014.03.20. 15:04:42

@Kövérmadár [swe]:

Csőstül jön a baj. Hogy a a szólásoknál maradjunk ;-)

Latcho Rom 2014.03.20. 15:06:38

@Kövérmadár [swe]: Ezen konnyen segithetunk :-)

Jut eszembe, anno dacumnal volt egy orult kanadai spine a magyar neten, s masok is csinaltak, akkoriban ilyen kotogetos, kezimunkas hirlevekre irták fel az embert, ezrevel jottek a spemmek, s akkor meg joval bonyolultabb volt ezeket kiszurni :-)

bpetya75 2014.03.20. 15:11:23

@shakti_rom:

"Kedvesem, jöjj velem!
Ez a harc lesz a végső.
Kedvesem, jöjj velem!
Senki más nem jöhet.
Kedvesem, jöjj velem!
Az égbe visz ez a lépcső.
Innen más út ki már
Nem vezet."

In memoriam Cipő

nyuszigonosz 2014.03.20. 15:12:34

@wuaaa [nor]: Nem szükséges, hogy elhidd. Pedig nincs okom valótlanságokat írni.
Mondjuk én is rácsodálkoztam a te mindhármadra, de ettöl még nem vonom kétségbe.

blackhairlady 2014.03.20. 15:12:36

@Mr Long: Mivel egyre tobben nyiltan vallaljak, hogy transznemuek, ezert mar beletettek sok helyen ezt az opciot is. inkabb vallalja fel az egyen mint ongyilkos legyen. A houstoni egyetemen vannak unisex mosdok is, pont miattuk.

Latcho Rom 2014.03.20. 15:17:22

@bpetya75: O is kimaradt :(

Youtube does not do justice...

nyuszigonosz 2014.03.20. 15:17:38

@Dr. Trebitsch: Jó.
Azt hittem már, hogy te is két fiókot használsz csak ilyen sok különbözö népre.
Hálistennek nem így van.

blackhairlady 2014.03.20. 15:17:51

@Kövérmadár [swe]: Madar, nincs mar Monika show regota:)
En is nezek magyar tv-t, hiradot is, helyi hiradot is, rajzfilmeket is az M@-n. Megneztem a Dalt az M1-en is (orultem nagyon a gyoztesnek Kallay-S. Andrasnak), nekem hianyzik a magyar nyelv. Bizonyara azert, mert mar tul oreg voltam amikor kikoltoztem, es hat a szokas nagy ur.

Off. Vasarnap eloszor fogok menni egy magyar "potluck", vagyis amolyan batyus bal szeru osszejovetelre. Mit szokas ilyenkor vinni, milyen jellegu etelt? Csinaljak par zsiroskenyeret lila hagymaval, pirospaprikaval?:))))))))

2014.03.20. 15:19:25

Szia, magyar (miniszterelnok) vagyok!

Barmit megtehetek abban a rendszerben is, ahol a zarovonal egymasodperces megerinteseert kiszabjak a tobbtizezres birsagot!

444.hu/2014/03/20/kiderult-miert-all-meg-ez-elott-a-haz-elott-rendszeresen-orban-autoja/

bpetya75 2014.03.20. 15:21:11

@blackhair-lady:

Szerintem készíts házilag néhány tucat túrórudit ;-P

blackhairlady 2014.03.20. 15:23:32

@tucano: Tucano, ahogy nezem, ez 2011-es Goggle kep. Nem tudom most hogy nez ki, remelem jobban. Tavaly nyaron autoztam erre, nem remlik, hogy ennyire le lenne pukkanva, de lehet, hogy csak nagyon a forgalomra koncentraltam:))

blackhairlady 2014.03.20. 15:25:42

@tucano: Az utcafronti uzletek nagyresze mar bezart, mert a havi berleti dij az egeben van, a plazik elviszik a vasarlokat, igy nem eri meg fenntartani oket.

Latcho Rom 2014.03.20. 15:27:50

@bpetya75:

Altalaban meg szoktak allapodni abban hogy kimitvisz..perkelt, sutik, leveskék, pogik..ilyenek mennek a magyar potluckokra, sot az eszak amerikaiakra is, ahova inkabb salatakat, szendvicseket visznek a népek.

En melohelyi p.luckra gulyast szoktam vinni, mindeki oromere.

DieNanny CH 2014.03.20. 15:30:07

@blackhair-lady:

Vigyél sonkás vagy tepertős pogácsát.

blackhairlady 2014.03.20. 15:38:24

@eddie1977: "Ezek a hozzászólók a "követők". :)"
Van egy uj sorozat, a Following a Fox csatornan. Remelem a "blog kovetok" nem ilyen tipusu "kovetok" :)))

blackhairlady 2014.03.20. 15:44:04

@nyuszigonosz(D): Bocsi, nem figyeltem:) De azert akkor is fenntartom azt a velemenyemet, hogy nem az embert nezik le eloszor hanem a nemzetiseget. aztan ha van mod megismerkedni akkor ez akar valtozhat is.

blackhairlady 2014.03.20. 15:49:05

@bpetya75: Mar keszitettem, de nem az igazi. az igazi a POTTYOS:))) A nyaron hoztunk egy jo csomot, azzal elvolt a lanyom es a ferjem egy darabagig, amjd juniusban potoljuk a kovetkezo adagot. a tobbi magyar is menjen haza es vegyen ha hianyzik nekik:))))

blackhairlady 2014.03.20. 15:50:36

@DieNanny [SZ,CH]: Az jo otlet. Megsutom a Reszeges pogacsa cimu koltemenyemet, annak mindig sikere van. koszi nanny!:)

t74 2014.03.20. 15:52:31

Érdekes poszt, bár kissé zavaros.
"Nekem is vannak fenntartásaim a saját fajtámmal." - Biológiai értelemben az emberi fajon belül nincsenek fajták, de elképzelhető, hogy a posztoló a saját családjára gondolt. Ő tudja.
Magyarország lakosai mindenesetre egyáltalán nem olyan rosszak, mint amilyennek többen is próbálják beállítani. Persze sajnos nem érezheti mindenki jól magát. Szabadon megtehető azonban a távozás, ráadásul az ilyen "jó" emberek jó benyomást tehetnek új hazájuk lakóira, így javíthatják Magyarország és a magyarok más országbéli megítélését is.
Aztán majd az új lakóhelyen kiderülhet az is, hogy mennyivel jobb emberek élnek ott. Az eredetileg is ott élők között azonban valószínűleg jópár olyan van, aki sokszor szintén nem érzi jól magát. Mert ilyen az élet és ilyenek az emberek.
Az pedig, hogy az ausztrál anyuka nem köszön, nem akkora tragédia. Az Ő dolga.

vg123 2014.03.20. 15:52:31

Szerintem a csehek és a szlovákok esetében gyakori, hogy ha megtudják, hogy magyar vagy, akkor már kevésbé vagy olyan szimpatikus - történelmi okai vannak. Bár furcsa, hogy szerintem a csehek kevésbé utálnak minket '68 miatt mint a szlovákok '68 miatt. Pedig a cseheknek biztos jobban fáj.

Latcho Rom 2014.03.20. 15:58:48

@vg123: Szerintem egyforma az utálat 68 miatt - kozos elmeny nekik.

Ennike (DK) 2014.03.20. 15:59:47

@eddie1977: En birlak Edi, minden negativsagod, odamondogatosagod, es a szomoru szemuvegen valo vilaglatasodat is, abszolut ertem, sokkal tobbet olvasok ki a kozlemenyeidbol, mint itt altalaban, es szerencsere megint irsz es lehet olvasni. Nekem bejon es kesz:) Ha majd egyszer tobb idom lesz irok neked priviben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 16:00:09

@London2009: ez akkor sem igaz, ha más nicken mondod, vagy többször.
szűrjél ki, ha nem tetszik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 16:06:36

@eddie1977: szerinted mi lenne a kötelezettsége egy kommentelőnek? csak hogy tudjam.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.20. 16:12:51

Ismerős típusok, nekem is volt már szerencsém mindegyikhez. A külföldi magyarokat kerülöm, egy-két negatív tapasztalat után már csak azokkal tartom a kapcsolatot, akit otthonról ismerek.
Engem is hittek már mindennek, az orosztól a belgán az amerikaiig. Számomra az az érdekes, hogy sokszor alig érek be a reptérről a városba, máris odajön valaki megkérdezni, hogy mi merre van.

eddie1977 2014.03.20. 16:15:22

@Babette_: Megírom, csak hogy tudd. Rövid leszek.
Megértéssel viseltetni a poszt írója iránt.
És ne felejtsd: a megértés nem egyenlő az egyetértéssel.

eddie1977 2014.03.20. 16:16:23

@Ennike (DK): Kösz! Jólesik! Tényleg.
A posztok alján ott van egy e-mail cím, azon bármikor elérsz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 16:17:02

@eddie1977: én minden elmeroggyanttal megértő vagyok. téged pl még majdnem kedvellek is.

eddie1977 2014.03.20. 16:18:26

@blackhair-lady: Nincs egyetlen tévécsatornánk se, így ezt a sorit sajnos nem ismerem.
Viszont a Barátok közt epizódjait rendszeresen nézzük online. Talán azért, mert az magyarul van, és annyira életszerű. :)

eddie1977 2014.03.20. 16:20:13

@Babette_: Még jó, hogy csak majdnem. :)

Latcho Rom 2014.03.20. 16:21:46

@Babette_: na ennyit a puszidrol bameg :P
*

Latcho Rom 2014.03.20. 16:24:00

@VHB: 1 oraja nyilik a gmail, tudnillik ott ha chatbe rakom a youtube linket akkor kibaszik a firewallal s lathatom, gondolom egy Republik notat tettel fel nekem - koszi.

eddie1977 2014.03.20. 16:25:00

@tucano: Most ki fogom vívni a nap bunkója címet, de töredelmesen bevallom, hogy egyetlen Rejtő regényt sem olvastam. Viszont Robin Cook összes orvosi krimijén túl vagyok.
Sőt, egyszer még az Anna Kareninán is átrágtam magam, de azt csak egy lány miatt tettem. Aztán elhagyott. :)

blackhairlady 2014.03.20. 16:27:44

@eddie1977: Ezt is lehet nezni online, es nem magyar, de csak eros idegzetueknek ajanlott. Egyebkent csak a kovetok szorol jutott eszembe, erdekes, hogy az ember mennyire befolyasolhato, foleg ha valami elol menekul.

Latcho Rom 2014.03.20. 16:29:47

@eddie1977: "Aztán elhagyott. :)"

Rajott hogy nem a Karenin vagy de a Miskin herceg, he? :P

marczy 2014.03.20. 16:33:06

Én leginkább Ausztriáról tudok pár szót mondani, Bécsben nem célszerű magyarul káromkodni, mert egészen biztos, hogy valaki visszaszól... még a legeldugottabb kricsmiben vagy az utcasarkon is.
Van osztrák ismerősöm, aki egyebek mellett egy krimóban is dolgozik, bementünk, megittam egy söröcskét, amikor kiderült, hogy magyar vagyok, visszaszólt nekem egy csaj, enyhe akcentussal. Beszéltünk pár szót magyarul. Már kint született, de anyja magyar.

2014.03.20. 16:38:58

@shakti_rom: Kissé ...

@blackhair-lady: Én ezt egy szóval sem mondtam, azt sem, hogy feltétlenül írjon, pláne mindenki ... ;)

prukker 2014.03.20. 16:41:30

"Nálunk az újszülött után még öt nyelvvizsga hagyja el a szülőcsatornát. Ha mégsem: anyja sem tart rá igényt. Cseheknél nyelvvizsga nélkül is lehetsz aszfalt."

Ilyen jó cuccot szívnak Bohémiában?

eddie1977 2014.03.20. 16:42:03

@shakti_rom: Ha már ezt így szóba hoztad...
Öregszem. Nem kicsit, nagyon.
Ma már simán elolvasok olyan könyveket is, amikről régen hallani sem akartam. Mondjuk ebben anno benne volt a tanárok [és a rendszer] által erőltetett kötelező olvasmányok listája is.
A kőszívű ember fiai például két éve került elő egy doboz aljáról.
[Minden régi könyvemet kihoztam Írországba. Egy rakás pénzt elköltöttem a futárra, de megérte.]
Szóval azt a regényt is csak nemrég olvastam el, és baromira tetszett. Ez nem is jó szó. Inkább elgondolkodtatott.
Szerintem gyerekkoromban egy szót se értettem volna belőle. Mármint ami a mondanivalót illeti.

Latcho Rom 2014.03.20. 16:49:03

@eddie1977: Probalj oroszokat, Dosztojevszkij, Suksin, Bulgakov, ki tudnak varazsolni a depibol. Felkegyelmu, Karamazov, belevisznek a lelked bugyraiba, meg sotetebb lesz a a vilag, oszt leteszed oket, s minden szinesebb lesz, kipucolja a lelked.

Ja, lattam a videon, takony vagy hozzam kepest nem oreg :-)
Mindeki oregszik, mindenki megdogol, de addig..
rovid az elet hosszu a sir..mindenki....

Mimi? :-)

2014.03.20. 16:54:17

@eddie1977: es a Koszivu megis kotelezo volt ALTALANOS iskolaban... Ha nem szerettem volna ma elotte is olvasni, akkor valoszinuleg a Koszivu kozben utaltam volna meg egy eletre.

Pedig a Rejto-regenyeket mar akkor is ketpofara zabaltam. Ha az lett volna kotelezo, valoszinuleg nem utal az osztalyom 90%-a olvasni. Lehet, hogy nem szepirodalom, de miert is olvasson olyasmit egy 11 eves gyerek?

eddie1977 2014.03.20. 16:55:21

@shakti_rom: A várható életkor folyton csökken, eszerint több van mögöttem, mint előttem, tehát öreg vagyok. :)

DieNanny CH 2014.03.20. 16:56:14

@Babette_:

Szegény! Megjárta az ewokokkal az Endor bolygón?

DieNanny CH 2014.03.20. 16:57:42

@eddie1977:

Életszerű??? Évente kb 4szer nézek fél percet, de az is egekbe löki a vérnyomásomat. Pedig én köztudottan nyugodt típus vagyok.

eddie1977 2014.03.20. 16:59:00

@Whave: Ezt akartam kihozni belőle. Lövésem sincs, hogy ki volt az az elmebeteg, aki ilyen olvasmányokat tolt akkoriban a gyerekek arcába.

Nem is tudom, hogy mi van ma az iskolákban, de talán nem is akarom tudni.

Egyetlen kötelező olvasmányt sem olvastam el. Volt egy nagyon kedves lány, aki egy évvel felettem járt. Mindig elkértem az olvasónaplóját, lemásoltam, aztán megkaptam az ötösömet.
Nagyon okos lány volt. :)

DieNanny CH 2014.03.20. 16:59:34

@eddie1977:

Én sem olvastam egyiket sem (Robin Cook és A. K. igen), de a Rejtőket le lehet tölteni ebook-ra, amint meglesz az olvasóm, mindegyik elolvasom.

DieNanny CH 2014.03.20. 17:02:14

@eddie1977:

"szót se értettem volna" ???? :-))) Vagyis nem olvastad. Hogy élted túl a középiskolát e nélkül???

(Én úgy 1 éve a Tüskevárt olvastam el, 2 éve meg a Nyomorultakat)

eddie1977 2014.03.20. 17:04:29

@DieNanny [SZ,CH]: Én azon csodálkozom, hogy ezek a sorozatok egyáltalán hogyan létezhetnek. A nézők többségének szinte fel sem tűnik, ha egy karakter a történet szerint A pontban tartózkodik, de B pontból bukkan elő. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.03.20. 17:09:17

távolságtartásra váltott, miután szóba került a hazám

nem tudom él meg az utalat a magyarok irant a 68-as (azt hiszem ) forradalom leverese miatt de 88-ban austriaban a cseh szarmazasu menekultek akik minden fontos hivatalba megtalalhatok voltak , igen utaltak a magyarokat ..

eddie1977 2014.03.20. 17:09:54

@DieNanny [SZ,CH]: Na, erről meg az idétlen remake-ek jutnak eszembe.
Tüskevár...
Számomra mindig is Bánhidi László lesz Matula bácsi.

2014.03.20. 17:10:36

@eddie1977: a kotelezoket en sem tudom, de volt alkalmam betekinteni a 16 eves ocsem torikonyvebe es nyelvtankonyvebe.

Tragedia.

Omlesztett, bemagolando definicio- es adathegyek, kepesek az alapvetoen izgalmas romai es gorog tortenelmet is utalatossa tenni. Apro betuk, RENGETEG szoveg, sok hasab, itt-ott beillesztett szines szovegboxok, abszolut kovethetetlen, nem vezeti a figyelmed. Nagybatyam kiadvanyszerkeszto es grafikus tobb magazinnal, es gyakorlatilag vert hanyt, amikor meglatta a formatumot. Harakirit kovetne el, ha ilyen formatumot kovetelne meg tole egy foszerkeszto vagy mittomen ki a felelos ezert egy konyvnel.

Nyelvtanbol pedig az ala- es mellerendelo, tobbszorosen osszetett mondatokat nem am peldamondatokkal tanitjak meg, hogy na EZ pl alarendelo es EZERT, EZ pedig mellerendelo meghozza EZERT, hanem egy 5 soros ketbekezdeses definiciot kell bemagolniuk es felmondaniuk. Ettol lesz jo a nyelvtanja a gyereknek.

Apank meg 30+ eve vegyesz, es folyamatosan szornyulkodik, hogy miket varnak el egy tinedzsertol kemiaoran.

Szoval ezen a fronton is sikerul alulmulni magunkat :)

Latcho Rom 2014.03.20. 17:12:19

@eddie1977: Hol? Oroszoknal es Bulgaroknal..nezd meg a maxot, a sir szelen all :-)

Dobbancs ide, itt egyre novekszik :-)

tucano 2014.03.20. 17:16:31

@Kövérmadár [swe]: ööö bocsánat, nekem szokták mondani, pedig feka sem vagyok, sőt inkább tejbetök. Lányoknak "nega" mehet :D

@blackhair-lady: ez mennyire kétségbeejtő. Vhogy a mediterránabb helyeken (és máshol is) megmaradt a kis utcafronti üzletek bája. Annyi minden van, amiért be nem mennék egy plázába, sőt egyáltalán nem mennék be. Nem kéne agyonverni a népeket a magas adókkal, ami a kereskedelmet illeti és szerintem megint működnének a kisebb és nagyobb boltok.

@eddie1977: túl korán olvastam ki a Rejtő összest, most hogy bejártam már szinte minden olyan helyet, ahol játszódnak, szóval most jöttem rá, hogy mekkora zseni volt az az ember, a poénoktól eltekintve is. Főleg azért, mert ugyanazt a kort éljük újra. Pár éve egy párizsi albérletben szorongtunk vagy harmincan magyarok, fele diplomás mosogató/takarító/rakodó, másik fele meg a testőrtől a balett táncosig(tényleg). Nem volt kérdéses, hogy a "Vanek úr Párizsban" nem tréfa volt, hanem maga a valóság. Ha van időd, akkor mindenképpen érdemes olvasgatni tőle.

eddie1977 2014.03.20. 17:19:30

@Whave: Minél kevesebbet ért [tud], annál hűségesebb szolgálója lesz a hatalomnak.

Nem akarom politikai vonalra terelni a szót [lehet, hogy inkább privátban kéne megkérdeznem], de szoktad figyelni viki szövegelését?
Két dolgot nem értek.
Az egyik, hogy olyan másodosztályú szófordulatokkal hogyan lehet szavazókat szerezni, a másik pedig az, hogy a lelkes hallgatóknak látszólag fogalmuk nincs arról, hogy ezeket a mondatokat egy komplett csapat állítja össze, figyelembe véve, hogy a tömeg mit akar hallani.

Amikor ezt látom [hallom], mindig arra gondolok, hogy félelmetesen buta világban élünk.

2014.03.20. 17:27:25

@eddie1977: ujabban az ilyesmitol tavoltartom magam, mert kizarolag feloldhatatlan negativ erzelmeket es tehetetlen duhot szul bennem, ha vegighallgatok egy ilyen beszedet. Tehat miert tennem? :)

Mindig is tudni lehetett, hogy a nagy tomegek vegtelenul butak, ez nem ujdonsag. De hogy ennyire igenytelenek is, hogy meg csak egy jo szoveg, egy huncut ketertelmu odamondas, egy bujtatott valami sincs az elvarasaik kozott, igenis raharapnak a leggagyibb, legpopulistabb, valosagtol teljesen elrugaszkodott rigmusokra?

Hisz lathatjuk; az oroszok ujra a barataink. Mindossze par het alatt lettek a magyar nep tortenelmi elnyomoibol a magyarok keleti nyitas szimboluma :) Es meg a SZELSOJOBB is oroszparti lett, csak mert most epp ezt kell kantalni, megmondtak odafenn. El se gondolkodik rajta, hogy kiknek drukkol epp.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.03.20. 17:31:02

@Babette_: nem, persze hogy legyél őszinte, de nem kell mindjárt a bunkó stílussal előjönni. Nekem se tetszett a poszt, és az írója se lenne a barátom.

eddie1977 2014.03.20. 17:36:50

@Whave: Na, ezt hagyjuk is abba, mert ebből a végén itt nagy pofozkodás lesz. :)

eddie1977 2014.03.20. 17:40:07

@tanato: Szerintem ebben nincs semmi újdonság. A helyi bank minden utalásnál felhívja a figyelmet arra, hogy a túloldalon költségek merülhetnek fel.

GERI87 2014.03.20. 17:42:42

"Valdemár bácsi osztrák-cseh állampolgár. "

Hm...elvileg sem az osztrák sem a cseh állam nem ismer el kettős állampolgárságot! Szóval egyik államot sem tájékoztatta?:)

"nem dönthető el rólam, hogy kínai vagy kenyai vagyok-e. "

szeretsz túlozni mi?

"Eddig véltek már norvégnak, franciának, sőt, spanyolnak is, habár ez utóbbi fura, ugyanis habfehér a bőröm és vörös a hajam. "

(ja a kínai-kenyaiak már csak ilyenek)

"(Csodálkozom amúgy, miért nem került még listára a viking.;-))"

Került, a norvég = viking.

"És a slágergyanús: nálatok szocializmus van?"

Nem hiszem el, egy cseh már csak futja hogy itt ugyanúgy nincs már szoc. mint ott.
Ennyire hülye nem lehet.

"amikor magyarul beszélgetsz a társaddal .......Valaki röhög rajtad és azt állítja, biztos ukrán a fehérnép, "

Egy cseh nem tudja felismerni hogy NEM szlávul beszélsz? kétlem.
.
"Elődjei között......vagy barátai között akad magyar."

persze, persze...
deportáltak oda felvidéki magyarokat, mára számuk kb 15.000, a 'minden harmadik' az túlzás.

"Nálunk az újszülött után még öt nyelvvizsga hagyja el a szülőcsatornát. Ha mégsem: anyja sem tart rá igényt. Cseheknél nyelvvizsga nélkül is lehetsz aszfalt."

WTF?

"Szerintem odahaza kukázó Karcsival is előbb folytatok diskurzust (b) irodalmi német nyelven. Részecskegyorsításról (is)."

Németül beszélni, az egyenlő lenne a hazaárulással! csak nem fognak a nácik nyelvén megszólalni? dehogyis...

Amúgy a poszt idegesítően fura és zagyva...

33621 2014.03.20. 17:47:38

Szerintetek mi lenne ha ezt megszavaznák Magyarországon és Nyugat Európában is!

www.erdon.ro/becsuknak-a-hipermarketeket/2508711

2014.03.20. 17:50:48

@33621: jaj de cuki, hogy Erdelyben a "bezaras" az hivatalos nyelvezetben "becsukas" :D hat ez nagyon tetszett.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 18:02:20

@bpetya75:
Csorostul jon a baj, ha szabad kernem!? ;)

@blackhair-lady:
Tul oreg?
Ugyan mar! ;)

nyuszigonosz 2014.03.20. 18:03:02

@33621: Nézd, itt vasárnap nincs üzlet nyitva. Csak a benzinkút, meg pár pékség reggel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 18:05:07

@33621:
Katasztrofa!
A legjobb es vasarlasra legalkalmasabb hely a hipermarket.

blackhairlady 2014.03.20. 18:14:58

@tucano: Valoban az. Pl. ezert is nem szeretem Houstont, (na jo, szeretem, csak nem annyira mint BP.-et:), mert itt nincsenek utcafronti kis boltok, egyikbol kijossz, masikba bemesz, nezelodsz, vasarolsz. Csak a nagy plazak, illetve a lakonegyedek koruli aprocska boltok, de az sem az az europai filing. Nekem amugy nincs bajom a plazakkal, mert praktikuisak, idot takarit meg az ember, de a kettonek meg kene fernie egymas mellett. A Plazakat a varoson kivulre kellett volna epiteni, nem a belvarosba, es akkor a kis uzletek is megmaradtak volna minden bizonnyal.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.03.20. 18:17:27

@33621: Hát szerintem ez egy orbitális nagy baromság. Hadd legyen már nyitva minden üzlet akkor, amikor akar. Itt (Albániában) pl. ez van. A kisboltos és a nagyáruház is eldönti SAJÁT MAGA, hogy mikor akar nyitva lenni. Mi köze ehhez az államnak??? Tiszta kommunizmus.

nyuszigonosz 2014.03.20. 18:20:38

@VHB: Jó. Az angol Tesco.
Itt nincs Tesco.

blackhairlady 2014.03.20. 18:20:54

@Kövérmadár [swe]: Kedves vagy:) De az orszagvaltashoz tenyleg az voltam mar a 44 evemmel. Na nem azert meg nem tudom megszokni a mast, a jobbat, hanem mert nem tudom mar olyan konnyen elfelejteni, illetve leszokni a megszokottrol. Ha erted mire gondolok:)

GERI87 2014.03.20. 18:24:12

@eddie1977:

"Hát ki a büdös lópikulát érdekel az, hogy valaki csalódott-e vagy sem?"

Hát, ennyi erővel kit érdekel hogy téged hogy érint...

"Ha nem tetszik neki, amit olvas, leléphet. Szó nélkül. Csendben. Kussolva."

ha nem tetszik, akkor nem kell írni semmit.
Ha a kis lelked simogatására vágysz akkor posztolj kiscicás videókat a faszbukon....

"A blog olvasói ebben az értelemben ingyenélők.
Kiélvezik mások munkáját, aztán pofátlanul megkritizálják azt."

ha nem akarod hogy mások véleményt alkossanak, ne adj isten megkritizálják, leszólják az irományodat...akkor nem teszed ki közszemlére vagy nem írsz semmit!

Ennyire egyszerű.
sőt NEM kötelező elolvasni a kommenteket sem ha annyira fáj ami ott van!

Nem ingyenélők mert MIATTUK van egyáltalán ilyen hogy kirakhatja valaki a szösszeneteit....

Neked tehát tényleg a faszbuk való akkor: kibaszod a szarodat aztán megy rá egy csomó Like, mert más nárcika sem akar kimaradni abból hogy valamit ne jelölgessen...ne legyen "jófej"......te meg örülsz.

"Szóval szerintem ezt a témát érdemes a másik oldalról is megközelíteni.
Vagy itt is az érvényesül, hogy jogunk mindenhez van, de kötelezettségünk nincs?"

Kötelezettség mihez? hogy mindenképp elismerő és építő jellegű kritikai komment lehet csak?

"És ez nem csak erre a blogra igaz, hanem az összesre, ahol az emberek úgy érzik, hogy beleugathatnak a másik életébe, akit ráadásul még csak nem is ismernek. "

akkor nem kell kibaszni az életedet a netre!

Csak Norris 2014.03.20. 18:33:27

@GERI87: "deportáltak oda felvidéki magyarokat,"

A felvidék szlovák. Gondolom te még csehszlovákiát tanultál. (én is)

"Hm...elvileg sem az osztrák sem a cseh állam nem ismer el kettős állampolgárságot! Szóval egyik államot sem tájékoztatta?:)"

Németek sem. De aki némethez megy feleségül, vagy elvesz, az megkapja a kettőst. Gondolom osztrákia sem más.

Latcho Rom 2014.03.20. 18:34:25

"Plazakat a varoson kivulre kellett volna epiteni, nem a belvarosba, es akkor a kis uzletek is megmaradtak volna minden bizonnyal."

Nem lokácio kerdese ez hanem volume/áraké, wallmartok s tarsaik mindent felszippantottak a kinaiban keszult olcso aruikkal, tonkre teve a mom&pop uzeleteket mindenhol eszak-amerikaban, s most europa is ide tendál - sajnos.

Herr Géza 2014.03.20. 18:34:33

@eddie1977: Igen, az tényleg életszerü!! :DDDDDD A legjobban az tetszik benne (meg az összes ilyen sorozatban), hogy SOHA nem látsz egyetlen szereplöt sem a lakásban maciszerkóban, papucsban, klottgatyában stb. Magassarkú, kosztüm, öltöny, smink, minden más van... Mint otthon úgy általában... :DDD

nyuszigonosz 2014.03.20. 18:38:09

@Desmond77: "@GERI87: "deportáltak oda felvidéki magyarokat,"

A felvidék szlovák. Gondolom te még csehszlovákiát tanultál. (én is)"

Igen, deportáltak oda felvidéki magyarokat. És igen, akkor még Csehszlovákia volt. És a cseh részbe deportálták öket. Sokan ott maradtak, ezért is a sok magyar vezetéknév Csehországban is.
Mások meg míg Csehszlovákia volt odaköltöztek. Felvidéki magyarok is.
Szóval a mai Csehországban nem megy ritkaságszámba, hogy nem csak magyar vezetéknevek vannak, de sokan magyarul is beszélnek.

Latcho Rom 2014.03.20. 18:38:47

@tucano:

"albérletben szorongtunk vagy harmincan magyarok, fele diplomás mosogató/takarító/rakodó, másik fele meg a testőrtől a balett táncosig(tényleg). Nem volt kérdéses, hogy a "Vanek úr Párizsban" nem tréfa volt, hanem maga a valóság."

Igy volt ez 35 eve is, igy volt amikor Jeno elt ott, s igy is lesz :-)

Erdemes elolvasni a kevesbe ismert utirajzat is:
Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 18:39:40

@Szilvana1: igazad. nem is annak szántam.
ettől függetlenül ezt gondolom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 18:39:52

@shakti_rom:
Rühellem a kisboltokat... kicsi a választék, cserébe baromi drága.
Egy hipermarketben megtaláok közel mindent, amire szükségem van. Ezzel időt és pénzt takarítok meg.

A kisbolt jól mutat a Szomszédokban, de idejétmúlt.

VHB 2014.03.20. 18:42:54

@nyuszigonosz(D): Hasonlítsd össze ezzel:

TESCO Extra Fogarasi út
Nyitva tartás:
H-V: 0.00-24.00

Azért írtam, mert amit itt 0-24h-nek csúfolnak, az nem az.

Herr Géza 2014.03.20. 18:45:15

@Desmond77: Tévedésben tetszik lenni. A németek az EU-polgároknál elismerik a kettös állampolgárságot. Nem is kérnek az "Einbürgerungsverfahren" során igazolást arról, hogy "leadtad" az eredeti állampolgárságodat. (Ha a saját országod nem engedi, az a te belügyed...) Magyarország viszont elfogadja a kettös állampolgárságot, tehát egy német-magyar kettös állampolgárságnak nincs akadálya!

Latcho Rom 2014.03.20. 18:45:17

@Kövérmadár [swe]: Ehhh koma nem érted az élet kerekét, egyszer nagyban mennek a boltok, orszagok, aztan kicsiben, up&down.

Meg fog zuhanni ez az egész globál bizbasz amikor nem lesz eleg energiahordozo vinni az arut egyik kontinensrol a masikba, bejárni dolgozni 10 liter gazt egetve..meg a te életedben..fogadd el hogy nincs idejétmult, nincs uj a nap alatt :-)

nyuszigonosz 2014.03.20. 18:55:20

@Desmond77:
"Németek sem. De aki némethez megy feleségül, vagy elvesz, az megkapja a kettőst. "

Tévedés: a dupla állampolgárságot Csehország 2014 január 1-töl elismeri.
Németország pár éve szintén.
És nem úgy van, hogy aki némethez megy feleségül vagy elvesz automatikusan megkapta volna a német állampolgárságot vagy a duplá. Sosem volt úgy.

VHB 2014.03.20. 18:57:06

@shakti_rom: Erről meg az jut az eszembe, hogy 1960 körül jott az első előrejelzés, hogy az olajkészletek kb. 30 évre elegendőek. Azóta minden évben/évtizedben megismétlik, de kurv@ra nem akar elfogyni az olaj.

VHB 2014.03.20. 18:59:24

@shakti_rom: Tulajdonképpen meg is érdemelnéd. Azért szólj vissza, ha sikerült megnyitnod. :)

Latcho Rom 2014.03.20. 19:01:45

@VHB: 1 ora mulva otthonrol.

eddie1977 2014.03.20. 19:02:37

@GERI87: Te egy IQ bajnok vagy hozzám képest, így vitába szállni sem kívánok veled.
Bólintok egy nagyot, és azt mondom: igazad van.

Latcho Rom 2014.03.20. 19:03:24

@VHB: Hun voltál te még a hatvanas években?? egy elfojtott gondolat, talán :P
Mondanak sokmindent, de ez igy nem fog maradni..

Quercus a favágó 2014.03.20. 19:04:24

Milyen ember az, aki fahéjas teát iszik? Itt húztam le a rolót.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.20. 19:05:10

@svájci sapka (ch): Addig örülj amig szombat nem lesz... :-)))))
@szaszo71(D): Nekem voltak cseh és lengyel kollégäim, akik tök jol eltärsalogtak egymässal. Nekem azt mondtäk, hogy vannak szavak, amik tök mäst jelentenek a 2nyelven, de mivel ezt tudjäk, igy ez nem okoz gondot.
@vontod75: Én azt tapasztaltam, hogy (ältaläban) az jön vissza amit kisugärzol. Nälunk a Gemeinde-n a néni nagyon segitökész, ugy hogy az elsö talälkozäsunkkor azt gondoltam rola, hogy egy HP...aztän csak én voltam egy stresszes HP. :-)
@Réka ‎: Engem egyszer rettentö rossz passzban talält valaki, és a szia hogy vagy kérdésre megkérdeztem, hogy most komolyan érdekel, vagy csak udvariasan kérdezi? Mert ha a mäsodik, akkor megvagyok nélküle is... Én tényleg csak akkor kérdezem meg, ha érdekel, és csak attol aki érdekel. És akkor van is idönk kitärgyalni, hogy hogy van a mäsik. :-)
Engem az "idegesit" még, hogy pl fölhiv a kollégäm, és azzal indit: Szia! Hogy vagy? Automatikusan csuszik ki a szäjän, pedig nem egyszer mondtam mär neki, hogy kb minden nap lätjuk egymäst, tudod jol, hogy hogy vagyok! Inkäbb mondd gyorsan mit akarsz. :-)
@maxval a gondolkodó birca: Megmutattam a szloväk fönökömnek. Le is forditotta nekem izibe'. :-) Az 5.-re azt mondta, hogy a véresszäju szloväkok (kb mint a Jobbik otthon) szerinti térkép. És mondta, hogy sokan még ma is igy gondolkodnak, söt az északiak utäljäk a délieket.
@Kövérmadár [swe]: Nekünk van TV-nk csak adäs nincs, mert nincs semmilyen elöfizetésünk, vagy parabolähoz vevö, mert az van a häznak. Ezen kissé meg szokott ütközni a helyi közönség... mert nem tudunk hozzäszolni a Germanys next topmodel vagy a Sztär vagyok szabadits ki a dzsungelböl (vagy mi) stb müsorokrol szolo diskurzushoz...antiszociälisak vagyunk...:-)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 19:07:12

@VHB: "Erről meg az jut az eszembe, hogy 1960 körül jott az első előrejelzés, hogy az olajkészletek kb. 30 évre elegendőek. Azóta minden évben/évtizedben megismétlik, de kurv@ra nem akar elfogyni az olaj."

Mint szakmabeli, elarulok egy nagy titkot. Igazabol meg most, 2015-ben sem tudjuk mikor is fog pontosan elfogyni az olaj/gaz. Az biztos hogy amennyire elore latunk (kb. 50 ev) meg biztosan lesz kitermeles. De ugyebar folyamatosan mennek az uj mezok feltarasai szoval ezt nem lehet megmondani jelenleg. A Barents-tengerrol peldaul ugy fest az elso meresek alapjan hogy dugig lesz... es ahhoz meg csak most kezdenek hozzaszaglaszni mert mostanra sikerult meghuzni a hatart Norvegia es Oroszorszag kozott. Gronland detto...

Es akkor meg csak a konvencionalis szenhidrogenrol beszelunk. Szakertoi becslesek alapjan a nem konvencionalisakbol, amiknek csak most kapizsgaljuk a hatekony kitermelesi modjait (palagaz, olajhomok, stb.), legalabb ugyanannyi van a Fold alatt mint a hagyomanyosbol...

Maradjunk annyiban hogy szerintem minden jelenleg itt kommentelo mar reg alulrol fogja szagolni az ibolyat, amikor lekapcsoljak a villanyt az utolso furotornyon is.

Herr Géza 2014.03.20. 19:10:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Király! Új életcélom van, hála Neked... Én szeretném lekapcsolni az utolsó tornyon a villanyt... :DDD

Quercus a favágó 2014.03.20. 19:11:23

@eddie1977:

Orbán eddigi élete során egyszer mondott igazat. Amikor fél ázsiai népnek nevezte a magyart.
Na ezért van az amiről írsz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 19:12:05

@shakti_rom: "Meg fog zuhanni ez az egész globál bizbasz amikor nem lesz eleg energiahordozo vinni az arut egyik kontinensrol a masikba, bejárni dolgozni 10 liter gazt egetve..meg a te életedben..fogadd el hogy nincs idejétmult, nincs uj a nap alatt :-)"

Biztosithatlak hogy a szenhidrogenek nem fognak kifogyni a mi eletunk soran. Pedig en meg csak 25 vagyok! :) Ha mar hintazni akarsz, akkor inkabb aggodj a klimavaltozas hatasai miatt. A szaraszsag joval hamarabb fog fejfajast okozni mint az olaj hianya...

Latcho Rom 2014.03.20. 19:13:34

@Herr Géza: :-)

Nem te vagy a legfiatalabb a blogon, a Babszi az, a csitri, o lesz a villany Leó :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 19:14:20

@Herr Géza: "Király! Új életcélom van, hála Neked... Én szeretném lekapcsolni az utolsó tornyon a villanyt... :DDD"

Orulok hogy segithettem. :) Ahogy a mi fura vilagunkat ismerem, valamelyik amerikai aukcios portalon szerintem mar most lehet licitalni erre a statuszra. :D

VHB 2014.03.20. 19:14:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hallottam egy anekdotát és előre elnézést kérek a pongyola fogalmazásért, de én nem vagyok benne a témában:
szóval azt mondta valaki, hogy akkor kell majd igazán aggódni, amikor a gázfáklyákat megszüntetik. Azok az izék, amelyek állandóan égnek, mert az olajjal együtt jön a gáz is, de túl drága lenne hasznosítani, így egyszerűen elégetik. Vélemény?

Latcho Rom 2014.03.20. 19:16:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Aggodik a fene meg a hinta, de azert azt is vedd szamitasba hogy a klimavaltozasok meg tobb energiahordozott fognak elegetni.
They go hand in hand - kedves szakmabeli :-)

Latcho Rom 2014.03.20. 19:23:27

@33621: Jartam ezen a hidon parszor, rokonokkal is - fogalmam se volt, pedig tudnom kellett volna, hiszen minden es mindenki magyar :-))

Koszi :-)

Latcho Rom 2014.03.20. 19:25:00

@33621: Rékai Kati nevet ismertem..erdekes dolog, koszonet megegyszer :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 19:26:07

@33621: jééééé, erről még nem is hallottam.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 19:26:30

@VHB: Hat ez onmagaban meg nem sokat jelent. Marmint ha kialszik a flare akkor lehet hogy az adott kutbol epp leesett egy bizonyos szint ala a gaz nyomasa, de ugyebar ezek a tarozok a fold alatt sokszor egymastol elszeparaltan vannak. A globalis keszletre nezve nem sokat jelent ha egy atlagos tarozot kiszopolyoznak teljesen.

Abban van valami, hogy ha maga a flare rendszer minden platformrol eltunik, az nem lesz egy jo jel. :D Mert akkor az az jelenti hogy a gazarak olyan szinten az egekben vannak hogy minden piszlicsare kis kuthoz megeri kiepiteni a rendszert hogy a gazt is kulon a szarazfoldre szallitsak. :) De ez meg mindig nem jelenti azt hogy elfogynanak. Csak ugyebar ahogy a konnyen elerheto keszletek fogynak, mindig megyunk az egyre nehezebben elerhetok fele amiket persze egyre dragabb kitermelni.

@shakti_rom: Ez sajnos igy van. A tulnepesedes mar most is problema es hol vagyunk meg a csucsponttol...

@Zoole[uk]: Hat amilyen beteg dolgokra lehet neha licitalni, jelentkezni. :)

Herr Géza 2014.03.20. 19:26:31

@shakti_rom: Éppen azért, mert nem én vagyok a legfiatalabb. Söt, szerintem benne vagyok az öregek top "akárhányában"... :))) Nekem már a plusz ötven év sem piskóta :)))

Csak Norris 2014.03.20. 19:29:58

@nyuszigonosz(D): Nah ezt nem tudtam. Azt hittem hogy a magyarok deportálása a hazaküldést jelentette Magyarországra.

A nagyszüleimnél az utca jobb oldala ment Magyarországra (szóval nagyanyám) a másik oldalon lakó rokonok még mindig ott vannak.

nyuszigonosz 2014.03.20. 19:34:05

@Desmond77: Oda is. Mármint Magyarországra is deportáltak magyarokat, és Csehországba, Morvaországba is. Kb. fele-fele arányban.

Herr Géza 2014.03.20. 19:35:14

@33621: "Okos" cikk, világlátott, mobiltechnikát ismerö ember írta... :))) Egy halom szolgáltató van most is szerte a világban, aki nem tesz SIM-lockot még az elöfizetéses/feltöltös kedvezményes telefonba sem... A SIM kártya meg pár sztotyinka csak, mit is spóroltunk?? Ha meg minden kártyának szolgáltató-/országfüggetlen fix száma lenne, akkor semmi perc alatt itt vannak a ca. 16 jegyü (ha nem több) telefonszámok. Vidám lenne.... :))))

Latcho Rom 2014.03.20. 19:36:29

@Herr Géza: Nemtom mennyi vagy, azt hiszem a kor lista igy megy..: (de lehet hogy tevedek mert Cas nem nylatkozik a korarol)

rezsofater
Cascabel
shakti

s aztan az ifjak mint quercus, morsels - holgyek korarol meg nem beszelunk :-)

Herr Géza 2014.03.20. 19:37:00

@Herr Géza: Mellesleg a SIM-lock szoftveres....

Herr Géza 2014.03.20. 19:38:18

@shakti_rom: Nem titok: 52. Hova férek be ? Top 10-20 ??

Herr Géza 2014.03.20. 19:40:43

@shakti_rom: Csak egy hangyaf@sznyit vagyok fiatalabb, mint az avatarom... :)))))

Latcho Rom 2014.03.20. 19:41:21

@Herr Géza:

amit en tudok:

rezsofater
Cascabel
shakti
Quercus
morsels
Herr Géza

33621 2014.03.20. 19:41:22

@Zoole[uk]: Ezt neked és minden autó és technika őrültnek küldöm, na meg persze a tejtesónak akit még ma nem láttam itt! Digger:-) Nagyon jó blog!

karmageddon.blog.hu/2014/03/19/megallt_a_szivem

Latcho Rom 2014.03.20. 19:48:38

@Herr Géza:

rezsofater ?
Cascabel ?
shakti 60
Quercus 55
morsels 53
Herr Géza 52

nu, elkeszult a leltár s leteszem a gyapotszedo szerszamot, adios 4 now :-)

SzZoole 2014.03.20. 19:54:44

@33621: hat mit mondjak erre,vannak meg "okos" emberek:)
Ettol meg a varosbelid Doxa nevu vallalkozo uriembernek is tobb esze van:)))))))))

GERI87 2014.03.20. 19:55:06

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"Biztosithatlak hogy a szenhidrogenek nem fognak kifogyni a mi eletunk soran. Pedig en meg csak 25 vagyok! :) "
Ha mar hintazni akarsz, akkor inkabb aggodj a klimavaltozas hatasai miatt. A szaraszsag joval hamarabb fog fejfajast okozni mint az olaj hianya... "

Csupa jó hír ez nekem, mivel 26 vagyok és "szeretem a benzint" és a meleget:)

Csak Norris 2014.03.20. 19:55:07

@Herr Géza: "Tévedésben tetszik lenni. A németek az EU-polgároknál elismerik a kettös állampolgárságot."

Én innen vettem: www.iranynemetorszag.com/informaciok/29-jogszabalyok/1060-nemet-allampolgarsag-megszerzese.html

Tudom, nem hiteles, de régebben kutakodtam, akkor ezt találtam.

GERI87 2014.03.20. 19:55:07

@Desmond77:

"deportáltak oda felvidéki magyarokat,"

"A felvidék szlovák. Gondolom te még csehszlovákiát tanultál. (én is)"

Felvidéki magyar, szlovákiai magyar...ugyanaz, nem tudom igazán most mibe kötöttél bele.
Mit nem értesz?
egyébként meg nem, nem azt tanultam....a 87 a születési számom nem az életkorom:)

"Németek sem. De aki némethez megy feleségül, vagy elvesz, az megkapja a kettőst. Gondolom osztrákia sem más. "

Lehet, nem tudom.

@eddie1977:

Részletesen kiemeltem és látszik mekkora baromságokat hordtál össze. Az hogy nem tetszik, az érthető.

GERI87 2014.03.20. 19:55:07

@Desmond77:

csehországi magyarok:

www.csmmsz.org/csmmsz.org/bemutatkozunk.php?lang=hu&idsel=3

"A második világháború után, a köztársasági elnök által kiadott nyilatkozat alapján, minden magyar nemzetiségű személy elvesztette csehszlovák állampolgárságát. A Csehszlovák politika képviselői, a szlovákiai magyar lakosság egy részét Magyarország területére, más részét a cseh határvidékekre igyekeztek kitelepíteni. A legnagyobb mértékben a magyar kisebbség száma a 60-as években növekedett. Főleg munkáért és tanulmányok végett vándoroltak ki. Annak ellenére, hogy a Cseh Köztársaságba bevándorló magyarok száma ma már igen csekély, jelenleg mégis 15 ezer magyar nemzetiségű személy él itt. 80 százalékuk Dél-Szlovákiából származik és többségük vegyes házasságban él."

Hogy érthető legyen....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 19:55:07

@shakti_rom:
Cascabel azt írta egyszer, hogy az 50-es évek eleje. Ez alapján kb. annyi lehet, mint apám, azaz 60-65-ös korosztály.
Szerintem...

Az élet körforgása: rendben van. Momentán nagyban mennek. És ez így jó nekem. Ha tönkremennek a hipermarketek, akkor majd kicsiben megy minden, azt is túlélem valahogy. Ha újra megjelennek, akkor újra örülni fogok.

Nem nagy dolog az egész :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Te még csak 25 éves vagy???
És melyik évben? 2015-ben vagy 25 éves vagy a mi idősíkunkban?

Mióta dolgozo UKban? És előtte meddig voltán Norvégiában? És mikor diplomáztál? És különben is... ;)

Kezdem öregnek érezni magam, pedig még hamvas madárfióka vagyok :)

Posztot nem írsz? ;)

@Naschkatze (Mostindien / CH):
De netezni azért lehet rajta? :)

SzZoole 2014.03.20. 19:55:51

cascabel az 50-es evek elejen szuletett.

Latcho Rom 2014.03.20. 19:57:17

@Kövérmadár [swe]: Igen, ugy tunt hogy pár évvel vénebb mint én. Itt kanadaban regebben van az tuti.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 20:00:16

@shakti_rom:
Ez ilyen statisztika lesz?
Esetleg felírhatja mindenki a magéát... kiváncsi ennék az átlagéletkorra...

SzZoole 2014.03.20. 20:01:30

@Zoole[uk]: be eloztel 44 masodpercel:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 20:13:11

@shakti_rom: hiszen én még csak egyetemista vagyok:D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 20:19:14

@Kövérmadár [swe]: "Te még csak 25 éves vagy???
És melyik évben? 2015-ben vagy 25 éves vagy a mi idősíkunkban?

Mióta dolgozo UKban? És előtte meddig voltán Norvégiában? És mikor diplomáztál? És különben is... ;)

Kezdem öregnek érezni magam, pedig még hamvas madárfióka vagyok :)

Posztot nem írsz? ;)"

Mondtam mar hogy kolyokroka vagyok meg az itteni tarsasaghoz kepest. :) 1 eve melozom UK-ben, fel evig eltem Norvegiaban. 2012 janurjaban vegeztem az egyetemen.

Erdekes egyebkent mert neha mar most, 25 evesen is belem nyilal az erzes hogy elkestem valamivel pedig epp esszel tudom hogy ha minden kb. a forgatokonyvem szerint alakul, akkor circa 35 eves koromra "revbe erek", ami vegulis turhetoen hangzik. :)

Mirol kene irnom, nem tudom. A nyugat-europai tavoktatas rendszererol szeretnek majd egyet mert azt hianyolom a blogrol, de inkabb 1-2 evvel kesobb, amikor mar nyakig benne leszek. :)

radirpok123 2014.03.20. 20:27:00

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: mint szakértőt szeretnélek megkérdezni egy engem hosszú ideje foglalkoztató kérdésben. Amikor kiszippantják az olajat / gázt a föld alól, akkor mi kerül a helyére? Másként fogalmazva, hogy lehet, hogy több trillió tonna olajat távolítottak már el a földfelszín alól, de az mégsem roskad össze bármikor, amikor valaki lép egyet a felszínen? Hálás lennék bármilyen rövid (vagy hosszú) magyarázatért. Le is köphetsz* előtte :)

(*mottó: "Nevessen ki tudatlanságomért, vessen meg, könyörgök: köpjön le, de mondja el, ki volt Levin?!
Az őrvezető teljesítette a kérésemet. Leköpött, és elmondta, hogy ki volt Levin...")

Csak Norris 2014.03.20. 20:27:00

@GERI87: nem kötöttem bele. Nem tudtam hogy csehekhez is vittek. Azt hittem szlovákiára mondod hogy cseh.

Csak Norris 2014.03.20. 20:27:00

@GERI87: Nem kötekedésnek akartam. Én értettekel félre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.20. 20:32:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A világ olajban fürdik.
A kitermelőhelyek politikai instabilitása jobban befolyásolja az olajárakat mint a készletek nagysága.

DieNanny CH 2014.03.20. 20:33:13

@Kövérmadár [swe]:

Cas-nek tavaly volt a 40 éves érettségi találkozója.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 20:35:26

@Zoole[uk.11.08.74.]:
Gondoltam elég lenne egy kommentben összesíteni, de így is jó.
Csak egy 10-essel vagy idősebb nálam? Tök jó... :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Arról mindenképpen, mert engem is érdekelne!
De bármi másról is írhatsz :)

(az "l" néha kihagy a billentyűzeten :( )

@radirpok123:
Gondolom mélyről és közetrétegek alól szedik ki... A hegyek sem omlanak össze, amikor valaki megmássza őket, pedig ott is vannak barangok.
Vagy nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 20:36:49

@diggerdriver:
Valahol olvastam, hogy folyamatosan termelődnek készletek. Nem hiszem, hogy a kitermelés ütemében, de ha igaz, akkor soha nem fog kifogyni, maximum várni kell a köv. eresztést :)

Na, mi volt tegnap? Jobban vagy már?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 20:39:20

@radirpok123: Az tarozok tobbsege nyomas alatt van. Ez a nyomas lehet eltero, neha amolyan "Dallasosan" ki is tud loni a levegobe (ezt a gyakorlatban annyira azert nem szeretik, mint a sorozatban olajosan mosolygo-tancolo alkalmazottak :D) neha eppen csak a legkori nyomas parszorosa.

Ha elegendo a nyomas ahhoz hogy a felszinre tolja az olajat es gazt, az szuper. Idovel viszont ugye csokken ez a nyomas. Ilyenkor a tarozo megfelelo ellenpontjan furnak egy lyukat es megfelelo vegyszerekkel kevert vizet pumpalnak be, kvazi kinyomjak a szenhidrogent a masik vegen.

Nem tudjuk es altalaban nem is szabad a tarozokat teljesen kiuriteni. Nem tudjuk mert ezt eleve nem ugy kell elkepzelni hogy van lennt egy hatalmas ureg amiben lubickolni lehet. Ezek a tarozok jellemzoen porozus kozetretegek, tehat mint ahogy a szivacs megtartja a vizet. Emiatt a szerkezet miatt nem tudjuk teljesen leszivni.

De nem is szabad mert ha a kozetretegek alatt megszunik a nyomas akkor adott esetben beomolhat az egesz tarozo. Altalaban a tarozokat kb. 60%-ban, nagyon kedvezo esetben 70-80%-ban tudjuk jelenleg kitermelni.

Ezert is rimankodott az egesz iparag a kormanynak egy emberkent amikor Zsanan el akartak adni az parnagazt is. Amit nem szabad kivenni, mert pont azert van az un. parnagaz hogy a nyomasa megtartsa a foldreteget. De sajnos a kormany nem mindig szereti a szakertoket megkerdezni, plane mostanaban ha az energiapiacrol van szo...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.20. 20:41:40

@VHB:
Fáklyák a finomítókban is vannak.
Egyszer mi is építettünk Százhalombattán.
Ezekben a fáklyákban azokat az alacsony fűtőértékű gázokat égetik el amiket nem éri meg hasznosítani.
Például abban a fáklyában amit építettünk 600milliméter átmérőjű csövön érkezik oda a gáz ami néhány méteres lángot produkál. Szinte semmi fűtőértéke nincs.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 20:45:26

@radirpok123: "mint szakértőt szeretnélek megkérdezni"

Nagyon messze vagyok a szakertotol. Jelenleg nagyjabol alulrol surolom a lelkes amator kategoriat. :)

@Kövérmadár [swe]:
"Valahol olvastam, hogy folyamatosan termelődnek készletek. Nem hiszem, hogy a kitermelés ütemében, de ha igaz, akkor soha nem fog kifogyni, maximum várni kell a köv. eresztést :)"

Mondjuk az ujratermelodes nem emberi leptekben tortenik, szoval arra azert nem varnek. :) Ha ugy tetszik a legutobbi tankolasod 2 Velociraptor es egy Triceratops volt. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.20. 20:46:51

@nyuszigonosz(D): Erröl a hsz-rol jutott eszembe (NE VEDD MAGADRA légyszi ), hogy soha nem értettem azokat, akik vmit "behazudnak", föleg vadidegen embereknek. Mi értelme van? Én, mivel nem szoktam fényezni magam, mindig elhiszem azt, amit a mäsik mond... (férj szerint naiv vagyok mint az ällat - szo szerint ezt mondja magyarul. :-) )
@DieNanny [SZ,CH]: @szaszo71(D): A legelsö szo amit a Law & Order-böl megtanultam németül az a vergewaltigen volt. :-) (Emberölö)Nagyszotärral az ölemben ültem a TV elött, és ha volt olyan szo, amit nem értettem és sokszor hangzott el azt kiszotäraztam. Sajnos remekbe szabott krimi szokincsemet a rendes életben nem nagyon tudom kamatoztatni.:-)))
A legelsö film amit egyedül, német fölirat nélkül néztem meg németül az az American Psycho volt...kezdö filmnek nem a legideälisabb. :-)))
@tucano: Férj imädja a Mohrenkopf ot (négercsok). De ezt igy mondani manapsäg mär nem PC... (Ha beszélsz németül: www.rhetorik.ch/Aktuell/06/01_27.html )
@eddie1977: @Whave: Én az Iliäsz és Odüsszeiän és a Lassie hazatéren kivül az összes kötelezö és ajänlott olvasmänyt elolvastam. Volt amit többször is, és volt amit joval koräbban, mint ahogy kötelezö lett volna. Az Egri csillagokat annyiszor olvastam, hogy amikor vettük, akkor folyton kijavitottam a tanärt, hogy ez nem igy volt, az nem azutän jött... :-)
@tanato: Jo kis pänikkeltés... és van aki ezt beveszi? ( nälam ätutaläskor van 3 opcio. Én fizetek mindent, felesbe fizetjük vagy a fogado fél fizet minden költséget...)
@Herr Géza: ... és az amcsi filmekben szériäkban pedig mindenki cipöstül közlekedik a lakäsban / häzban. Ha "räzuhannak" az ägyra azt akkor is cipöben teszik. (kivéve szexjelenet. :-))) )
@QUERCUS(a favágó): Pedig finom! :-) Sri Lankän voltunk egy ugynevezett Fahéj-szigeten. Ott kaptunk "igazi" fahéj teät.

radirpok123 2014.03.20. 20:46:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: köszi szépen, azt hiszem, értem, a "szivacs" volt a kulcsszó :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 20:47:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nem baj az... nekünk még lesz. Aztán a következő "néhány" generációnak nem. Végül milyen baromi boldogok lesznek, hogy találtak valami fekete, trutyis izét :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 20:49:59

@Naschkatze (Mostindien / CH):
"@Herr Géza: ... és az amcsi filmekben szériäkban pedig mindenki cipöstül közlekedik a lakäsban / häzban. Ha "räzuhannak" az ägyra azt akkor is cipöben teszik. (kivéve szexjelenet. :-))) )"

Ráadásul melltartóban szexelnek... :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.20. 20:51:44

@Herr Géza: Bocsi, de ez az älläs mär elkelt... Norbi fogja lekapcsolni... :-)))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.20. 21:00:11

@Kövérmadár [swe]: "Nem baj az... nekünk még lesz. Aztán a következő "néhány" generációnak nem. Végül milyen baromi boldogok lesznek, hogy találtak valami fekete, trutyis izét :)"

Nem akarom elvinni nagyon a beszelgetest szoval utolso kommentem a temaban.

Ha az emberi faj vegul fennmarad es tudja is folytatni a fejlodest akkor sanszos hogy alternativ energiaforrasokat is fog meg talalni a jovoben. A fuzios eromu technologiaban amerikai mereseken most mar sikerult elerni hogy a rendszer altal elnyelt energiat a rendszer visszaadta, szoval szepen lassan, de haladunk.

Szemely szerint az en elmeletem pedig hogy 20-30 even belul elkezdjuk kibanyaszni a Helium3-at a Holdrol es meg fogjuk talalni a modjat hogyan nyerjuk ki belole az energiat. Szerintem a Helium3-at meltatlanul elhanyagoljak. :)

Vagy Szeles Gabor egyszeruen csak publikalhatna vegre az energiacella dokumentumacioit es akkor a falikutbol is folyhatna az ingyen energia... :)

2014.03.20. 21:02:58

@eddie1977: "50 hónap után én azt mondom, hogy inkább nézek ökölbe szorított magyar arcokat, akik az egész világot fel akarják gyújtani, mint hallgatni az írek álságos "How are you? - Not too bad.""
Nem akarok altalanositani (megis ezt teszem), de ilyen akkor fordul elo, amikor mar eleg regota ottelsz, leveszed a rozsinu szemuveget, viszont meg nem erted a korulotted levoket. A how are you - not too bad at all, az a koszones resze. Nem a vernyomas vagy az inzulin szintedre vonatkozik. A "Jo napot kivanok"-ban se akarok jo napot kinvanni a BKV ellenornek vagy az APEH ellenornek.

nyuszigonosz 2014.03.20. 21:07:38

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem veszem magamra.
Minek állítanám, hogy beszélem ezeket a nyelveket, ha nem lenne így? Nem olyan jajdemenö nyelvek ezek, érted, ha azt írtam volna, hogy én kanton kínait, de mandarin kínait is, meg japánt meg arabot is meg még három istentudja milyen érdekes exotikus nyelvet beszélek, akkor érteném, hogy nehezen hiszi el.

Érdekes azért, hogy amit én írtam azt kipontozta, írta; ... ha mondod... mármint ezzel is értésemre adva, hogy esetleg nem így an - szerinte . de pl. az nem tünt fel neki,már ugye ha szintén beszéli a nyelvet, hogy a posztban említett kaduš az az életben nem a népviselet. :-))
Mindegy is. :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 21:09:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A fúziós eredményeket olvastam. A baj az volt vele, ha jól emlékszem, hogy ugyan annál több energiát adott, mint amennyi egyetlen "találathoz" kellett, de nem egyszer lőttek és még hűteni is kellett. Összességében tehát negatív volt a mérleg, bár maga a technológia működött.

Pár év...

He3-ról nem tudok semmit :)

@Zoole[uk.11.08.74.]:
Valamikor mintha írtad volna, hogy 42 vagy, ezért nem értettem most a 10-et :) De lehet keverek valamit.
Alapvetően korombelinek gondoltalak ;)

morsels (törölt) 2014.03.20. 21:15:31

@charlieharper:
Egy regi forumozora emlekeztet.
Tomcatnek hivtak, o volt ilyen tipus.

SzZoole 2014.03.20. 21:16:52

@Kövérmadár [swe]: de mondhatnam azt is,hogy 4 eves leszek augusztusban,ugyanis a balesetem 2010.08.11-en tortent es mivel ketszer elesztettek ujra mire vissza jottem el mondhatom magamrol,hogy azon szerencsesek koze tartozom aki ketto szulinapot unnepel,ugyan azon a napon:)

______________ (törölt) 2014.03.20. 21:17:26

@blackhair-lady: a régi szép időkben a közgáz koleszban uniszex zuhanyzók is voltak. négy vagy öt zuhanyzóval... :)

morsels (törölt) 2014.03.20. 21:18:29

Csak kivancsisagbol.
Ki olvasta itt a Dune sorozatot Frank Herberttol?

2014.03.20. 21:19:44

@morsels: most elkepzeltem, ahogy egy ir felhaborodik, hogy neki egy taho magyar ne kivanjon jo napot, mert az milyen egy felszines dolog.

morsels (törölt) 2014.03.20. 21:23:05

@charlieharper:
Ez a 'how are you' dolog tipikus ujonc dolog.
Mar nem is reagalok ilyesmire.

Egyszeruen koszones. Ennyi, nem tobb. Csak vannak, akik meg 50 honap utan sem tudjak, akarjak megerteni azt, hogy nem a sajat hozott vilagukat kene atultetni az ujba.

33621 2014.03.20. 21:23:50

@Zoole[uk.11.08.74.]: Nem igazán tudom beazonosítani így az általad irt embert. Doxa? Valami konkrétabbat.

Latcho Rom 2014.03.20. 21:24:46

@DieNanny [SZ,CH]: Akkor o a fiatalabb mint én, hacsak meg nem vágták ketszer a gimiben :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 21:26:04

@morsels:
Itt is aktív volt Tomcat? Miket nem tudok meg :)

@Zoole[uk.11.08.74.]:
A 40 hihetőbb ;)

______________ (törölt) 2014.03.20. 21:27:04

@Naschkatze (Mostindien / CH): a napokban láttam négercsókot az osztrák ikeában. tudod mi volt a neve?
schwedenbomben. :)
elsőre ezt a mohrenkopfot möhrenkopfnak olvastam. répatorta nyuszikának. :)

SzZoole 2014.03.20. 21:28:19

@33621: a helyi football csapat tulajdonosanak az egyik vallakozo szellemu golyofogolya,akit nem az esze miatt alkalmaznak:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 21:28:34

@shakti_rom:
Nem tudom.
Nem vagyok statisztikus, hogy saccoljak ;)

morsels (törölt) 2014.03.20. 21:29:35

@Kövérmadár [swe]:
Legjobb tudomasom szerint nem volt itt aktiv Tomcat.
Csak azt irtam, hogy eddie ra emlekeztet.

Te tudod, hogy ki Tomcat?

Fekete Pestis 2014.03.20. 21:34:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Hehehe, ilyen velem is volt.
Pesten voltunk konferencián a holland fönökömmel, és kibulizva, borostás képpel mentünk le másnap az étterembe reggelizni. [ahol nyilván nem magyarul beszélgettünk egymással ;)]

Ott volt egy csapat magyar "úriasszony" a XIII. kerületböl [westendben volt a konferencia] és rögtön kezdték a megjegyzéseket tenni, hogy részegesek meg primitívek, ["ezek a németek" , "nem, nem németek, hanem svédek vagy hollandok - vagyesetleg dánok" ;) ] meg nem ismerik a jó modort (!) stb.

Röhögtem magamban, fél óráig hallgattam hogy mit mondanak rólunk az öregasszonyok. Amikor végeztünk, és kifele mentünk, barátságosan "további jó étvégyat" kívántam nekik magyarul ;)

Priceless ;)

Jazo 2014.03.20. 21:34:43

"magyarral ne barátkozz! Először parányit tartózkodik a bratyizástól, majd miután önerőből ösvényt vágsz a sűrű erdőben, hátadra kapaszkodik, és igyekszik sárba taszítani... " A cikk magyar írója vajon saját magáról is ezt gondolja?... Nem kellene sztereotípiákban gondolkozni. A többség nem olyan, szerencsére.

2014.03.20. 21:36:37

@Fekete Pestis: keresel most munkat vagy maradsz, ahol vagy?

Ja, es nezted tegnapi pension fund exodust a UK piacrol?

Mrs. Clayton 2014.03.20. 21:36:43

@charlieharper: egyébként nem kell messzire menni, mert Mo-n is így köszönnek/tek az öregek, legalábbis a mamám meg a papám tuti: szerbusz Marikám, hogy vagy aranyoskám
mit kell ezen annyit fennakadni, hogy felszínesen érdeklődnek...
az egy másik kérdés, hogy Marikám erre ki szokta fejteni, hogy hol fáj, mi volt az orvosnál, de sztem erre a kutya se szokott igazán kíváncsi lenni, viszon a mami is el szokta mesélni, hogy neki épp milyét vették ki, vágták fel/le stb
majd rátértek az érdemi beszélgetésre

______________ (törölt) 2014.03.20. 21:38:05

@DieNanny [SZ,CH]: én igen, nálunk nincs tiltva. holnap lehet, hogy megnézem a mély torkot is. ;))))))

2014.03.20. 21:42:09

@Jess G: Algeriaban, amikor atugrasz a szomszedhoz vagy az utcan osszetalakozol, csak a koszonoes (!) 10-15 perc. Biztosan a hulye felszines arabok es berberek miatt!

DieNanny CH 2014.03.20. 21:45:05

@diggerdriver:

Te is voltál DKV-t építeni? :-)

______________ (törölt) 2014.03.20. 21:45:06

@Naschkatze (Mostindien / CH): na de a plazmán már a virágok se állnak meg. vagy katódsugárcső?
nekem a német koleszben volt 2 hónapig egy tévém (ingyen kaptam). aztán - miután nullaszor kapcsoltam be - kiraktam. minek foglalja a helyet?

33621 2014.03.20. 21:45:25

@Zoole[uk.11.08.74.]: Vagyis Szimának az egyik embere. Mióta Viktorunk a játékgépet korlátozta azóta itt sok embernek nem úgy fut a csikó. És ebben Szima is benne van!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.20. 21:45:39

@Jazo:
Erről a kérdésről homlokegyenest mások a tapasztalataim.
Akikkel itt megismerkedtem mindegy hogy innen a blogról vagy más úton mind rendkívül segítőkész önzetlen, kiváló emberek.
MIND.
Akiknek segítettem mind megköszönte, sokszor már annyiszor hogy nekem volt kellemetlen. Soha nem vártam többet, mindenkinek szívesen segítek.
Abszolút pozitív kultúrsokk minden mendemondával szemben.

DieNanny CH 2014.03.20. 21:46:59

@Naschkatze (Mostindien / CH):
A vergewaltigen nem ez, amit írtál. Vagy valamit félreolvastam?

szaszo71(D) 2014.03.20. 21:47:11

@DieNanny [SZ,CH]: Simán túl lehet élni a középiskolát A kőszívű ember fiai nélkül. Amit most írok, azt csendben írom: Én elvégeztem a JATE magyar szakát, 1 évig még tanítottam is magyart, ezt a regényt csak addig bírtam elolvasni, amikor futkároznak a jégen. Én az Aranyembert tanítottam, előtte 1 héttel olvastam el. Jókaival így vagyok.
Amúgy szeretem az irodalmat, sokat is olvasok, de az irodalomtanítás nem az én műfajom.

33621 2014.03.20. 21:47:31

@DieNanny [SZ,CH]: DKV? Debreceni közlekedési vállalat?

Latcho Rom 2014.03.20. 21:47:35

@Kövérmadár [swe]: úgy gondolom hogy hetven százaléka az ideiróknak 30 alatt van..de lehet hogy teljesen más az arány.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.20. 21:50:34

@DieNanny [SZ,CH]:
Nem, mi a Hidrogéngyárat, a Kokszolót a Fáklyát, az új Vasúti Lefejtőt és sok kilométer tűzívíz vezetéket építettünk ott bent.
Ja és a 80ezer köbméteres tartályoknál mindent ami a föld alatt van.
Öt évig voltam bent.

33621 2014.03.20. 21:50:40

@shakti_rom: A listádra én és a tejtesóm 50!

______________ (törölt) 2014.03.20. 21:51:33

@Babette_: tény, hogy nehéz eldönteni, a ledorongoló kommentjeid idegesítőbbek, vagy a teljesen semmitmondók, esetleg a korrektori megjegyzések.
nyugtass meg, hogy téged is idegesítenek az én sületlen, bunkó, érzéketlen és viccesnek látszani akaró, erőltetett kommentjeim. úgy lenne igazságos. ;))

______________ (törölt) 2014.03.20. 21:53:24

@DieNanny [SZ,CH]: írta mi a vergewaltigen? én csak azt olvastam, hogy ez volt az első szó, amit megtanult.

DieNanny CH 2014.03.20. 21:54:09

@diggerdriver:

Akkor elképzelhető, hogy sok osztálytársam szüleit ismerted... Mettől-meddig voltál ott?

Latcho Rom 2014.03.20. 21:54:18

@Whave: elment a hîrlevél a cimedre.

blackhairlady 2014.03.20. 21:54:24

@sorsolo: Gondolom joparan igenybe vettek :)))

DieNanny CH 2014.03.20. 21:55:37

@sorsolo:

Azt írta, "emberölő".
Márpedig ez a szó: megerőszakolni.
@Naschi, lehet, évekig tévedésben voltál???

blackhairlady 2014.03.20. 21:56:01

@morsels: En olvastam. le sem tudtam tenni amig be nem fejeztem. A film meg sem kozeliti a konyv elmenyt.

Latcho Rom 2014.03.20. 21:56:07

@33621: digsit tudtam, húha..emelkedett is ráta 36 évre ;)

szaszo71(D) 2014.03.20. 21:56:13

@Desmond77: Németeknél akkor lehetsz kettős állampolgár, ha a másik EU-állam. Házasság nem számít. Pl. nincs német-török.

______________ (törölt) 2014.03.20. 21:57:37

@Ennike (DK): nem biztos, hogy a legjobb ideált választottad magadnak (követendő stílus szempontjából). gondold újra. tényleg nehezen vagy sehogy követhetők és túlzsúfoltak a képei.
az arányokkal van a baj. ha egy-egy ilyen mondat lenne, az füszer lenne. de ha az étel 70% fűszerből áll, akkor az annyira fogyasztható, mint ez az írás.

______________ (törölt) 2014.03.20. 21:58:44

@DieNanny [SZ,CH]: dehogyis! az emberölő a szótár jelzőjeként szerepel (böhöm nagy, amivel embert is lehet ölni).

DieNanny CH 2014.03.20. 22:00:48

@sorsolo:

Hát, mostanában nagyon sok mindent szó szerint veszek... Nagyon ciki?

nyuszigonosz 2014.03.20. 22:00:48

@DieNanny [SZ,CH]: Én úgy értettem, a Nagyszótár volt az emberölö.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.20. 22:00:49

@DieNanny [SZ,CH]:
Régen. Már nem emlékszem.
Akkor mentem először mikor a 80 ezer köbméteres stratégiai tartalét tartályok épültek.
Az a négy nagy tartály amik a 6os útról Ercsi előtt látszanak.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.20. 22:01:45

@Kövérmadár [swe]: Persze, hogy lehet. :-) Youtube-on lévö hosszabb dokumentumfilmeket ugy szoktuk nézni. :-)

@nyuszigonosz(D): Huhhh... reméltem is, mert nem räd gondoltam, hanem arra a jelenségre konkrétan, hogy minek kell vetiteni, föleg idegeneknek. :-)
@DieNanny [SZ,CH]: A nagyszotäramat hivja ugy a férjem, hogy emberölö, mert akkora és olyan nehéz, hogy szerinte az mär a gyilokfegyver kategoriäba tartozik. :-)

@sorsolo: :-) A falon van. Az uram agyon is verne, ha räraknék vmit.
Növényeim azota nincsenek, miota Sväjcban vagyok. Mo-on anyukämra kellett biznom a kaktuszaimat és a jukkämat. Izraelben ott kellett hagynom a gyönyörü virägaimat, és akkor ugy döntöttem, hogy akkor egy darabig nem lesz...

nyuszigonosz 2014.03.20. 22:01:50

@sorsolo: Most látom, megelöztél :-)

Mrs. Clayton 2014.03.20. 22:01:58

@charlieharper: ú, az ciki, ha csak gyorsan át akarod dobni a szomszédnak a cuccát, amit a futár nálad hagyott :-D

SzZoole 2014.03.20. 22:02:23

@33621: igazabol meg jo regen,a jatekgepekel(es egyebb mas uzleti vallalkozasal)indult a karrierje,de amit elvesztett a nem igazan legalis jatekgepeken az mar regen vissza jott neki a focibol,ugyanis az az egyik legjobb modja a penz tisztara mosasanak,de ez nem ide tartozik.

______________ (törölt) 2014.03.20. 22:02:26

@blackhair-lady: igen, akkoriban én se csak havonta egyszer feredtem.

írtad, hogy hiányzik a magyar szó. meglepően jó rádióműsorok vannak. legutóbbi emlékeim szerint három hétre visszamenőleg több rádiócsatorna is visszahallgatható (mind napi 24 órában szól):
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2014-03-02

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.20. 22:03:31

@sorsolo: Az IKEA-ban mi mäs legyen a neve? :-)

szaszo71(D) 2014.03.20. 22:03:37

@diggerdriver: Én is ismerkedtem már meg a blogról, de ott is úgy volt, hogy először kérdzett valamit, aztán kiderült, hogy Ugynaz a keresztnevünk (pedig elég ritka név) és 1 év különbséggel ugyanazon a napon születtünk. Még személyesen is találkoztunk, most is tartjuk a kapcsolatot, ahol tudok, segítek. (Nem nagy dolgokban, csak mondjuk már megírt önéletrajz kijavítása, stb.) De azért segítek, mert szimpatikus. Nem azért, mert magyar.

______________ (törölt) 2014.03.20. 22:04:13

@DieNanny [SZ,CH]: dehogyis ciki. néha nem könnyű a rosszul központozott, girbegurba betűtengerből kihámozni az Igét.

Latcho Rom 2014.03.20. 22:05:14

@VHB: Blocked in my country. De megvan ez a DVD, a párizsi is, meg kb 10 cd tőle. De hogy jött ez a Cipőhöz?
Köszönet!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.20. 22:10:37

@DieNanny [SZ,CH]:
Na kérlek szépen...
Munkásmozgalmi pályám kezdetén a ranglétrát járva volt szerencsém egy ilyen úthengerrel dolgozni.
A Gazdagrétet építettük akkor.
Az érdekes az volt hogyha máshol kellett hengerelni akkor ezzel a vashengerrel KÖZÚTON gurultam ár a városon.
Például a Gazdagrétről Cinkotára.
Igazi kalandtúra volt:)))))))))))))

______________ (törölt) 2014.03.20. 22:11:06

@shakti_rom:
14:30
Népzene - újragombolva
Paco de Lucia
Műsorunk a nemrég elhunyt nagy spanyol flamenco-gitárosra, Paco de Luciára emlékezik, aki a hagyományos flamenco, az úgynevezett nuevo flamenco, tehát új flamenco és a flamanco-jazz fúzió terén is nagyott alkotott.
http://hangtar.radio.hu/bartok#!#2014-03-20

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.20. 22:11:08

@szaszo71(D): Szegeden végeztél? :-)
@sorsolo: Jol félreértette. :-))))
Az volt az elsö szo amit a Law & Orderböl megtanultam. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.20. 22:11:52

@DieNanny [SZ,CH]:
Jaa és a háttérben pont egy fáklya látható.

DieNanny CH 2014.03.20. 22:13:56

@diggerdriver:

Ugye-ugye? Tudtam én, hogy lebuktatlak!
(Szerintem a kép kb a te születésed körül készülhetett...)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.20. 22:14:43

Asszem elveszett az elözö kommentem... :-)
Nem bäntäsként, de Eddie-röl, föleg a nem jo helyesiros posztja utän ez jutott eszembe:
9gag.com/gag/6918167
9gag.com/gag/aqmWMNP

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.20. 22:15:28

@sorsolo: Az olyan mélytorkosan hangzik... :-))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.20. 22:16:05

@szaszo71(D):
Én segítek ha megkeresnek.
Most is válaszra vár egy kiköltözni szándékozó szobafestő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.20. 22:20:17

@DieNanny [SZ,CH]:
Egyik kollégám mondta annak idején hogy "te már joystick-al a kezedben bújtál ki anyádból"
:))))))))))))))))))))))))

33621 2014.03.20. 22:22:02

Egy kis politika Maxval szemével.

maxval a gondolkodó birca · maxval.co.nr 2014.03.19. 16:29:01
Ma pedig szintén a megszállók kiűzése folyik a Krímből. A megszálló ukrán haderő egy része trükközni próbál, feltétel nélküli kivonulás helyett. Bár most nem a bolsevikok űzik ki őket, hanem a krími lakosság.

szaszo71(D) 2014.03.20. 22:24:36

@Naschkatze (Mostindien / CH): Igen, 94-ben végeztem (mindjárt én is felkerül az öregek listájára:))). Mért, te is oda jártál?

szaszo71(D) 2014.03.20. 22:27:10

@szaszo71(D): Ilyen későn úgy látszik, már nem beszélni magyar:))) Szóval: felkerülök

szaszo71(D) 2014.03.20. 22:34:05

@diggerdriver: De gondolom, nem válogatás nélkül. Pl. ilyennek mit válaszosz: "Látom,németet tanítasz kint. Én is ki szeretnék menni, magtaníthatnál németül meg szerezhetnél valami munkát." Mindezt tök ismeretlenül.

szaszo71(D) 2014.03.20. 22:35:23

Na, mára úgy látszik, lejárt a szavatosságom. Jó sok elütést csinálok, jó éjt!

Latcho Rom 2014.03.20. 22:38:28

@sorsolo: Nagyszerü, let's light one up.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.20. 22:39:15

@szaszo71(D): Hät mondhatjuk ugy is... az alagsorba. :-)

tucano 2014.03.20. 22:44:49

@shakti_rom: köszi!!! Megvan az esti program!
@Naschkatze (Mostindien / CH): hát ez kész, és még nálunk panaszkodnak a PC miatt :D Mondjuk hogy még a "Negerkuss" -t is átvettük ezek szerint és nem mi találtuk ki, azért ez meglepett.

Latcho Rom 2014.03.20. 22:46:10

@sorsolo: Még jó hogy van ez a photon browser, tud flasht..

Jó a műsor, de nem Lúszia, hanem LúCSia...:)

Latcho Rom 2014.03.20. 22:48:45

@tucano: :) Bienvenue :)

add a netes linket, az én példányomat lenyelte egy haver, please
Más is kereste..

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.20. 22:51:29

@sorsolo: Erröl jut eszembe. Fönököm mesélte, még amikor nem tudott németül (most sem tud :-) ), elküldte a felesége beväsärolni. A cetlire föl volt irva, hogy hozzon Rüeblit. A boltban (Németorszäg) veszettül kereste, de nem talälta. Fölhivta a feleségét, hogy ott bizony nincs, nem talälja. Erre a felesége közölte, hogy akkor keresse ugy, hogy Karotten... keresi, keresi, de nem talälja. Viszont ahhoz hasonlot talält, de arra meg az volt irva, hogy Möhren...mivel nem akart bakizni, odament az egyik eladohoz, hogy ö Karottent szeretne, de nem taläl csak Möhrent... :-)))))

morsels (törölt) 2014.03.20. 22:55:05

@shakti_rom:
Azt tudod, hogy pontosan tudom, hogy mit csinalsz.
Ugye.

Latcho Rom 2014.03.20. 22:59:07

@Kövérmadár [swe]: dehogynem nagy, eltünt minden amit szeretünk, szerettünk, s most sok búval baszott fej hajol az okos telefonokra, blackberrykre.
Fognak még az emberek beszélgetni valaha, szavakkal, szemekkel, válvonogatásokkal? ;)

Ja...öregszem :)

tucano 2014.03.20. 23:01:28

@shakti_rom: fene egye meg, elkiabáltam, nincs fenn a MEK-en, pedig az összes Rejtő már jogdíjmentes.

Latcho Rom 2014.03.20. 23:02:58

@sorsolo: Jól megcsinált program, kevés tévedéssel...nézem a többit is vacsi után, kösz szépen.

Latcho Rom 2014.03.20. 23:04:32

@tucano: Ott kerestem én is ..kerestem torrentben is, talán az ncore-n fent van, oda nincs jogosultságom...

morsels (törölt) 2014.03.20. 23:06:35

@morsels:
Az igazsag az, hogy jot nevetek :-)
Alig alszol, allandoan figyelned kell, hogy mi tortenik :-).

eddie1977 2014.03.20. 23:07:34

@morsels: Azt hiszem, hogy ez az írott kommunikáció nem sokat segít abban, hogy megértsük egymást.
Nem a "How are you?" a baj.
Még nem voltam 12 éves, amikor már tudtam, hogy az angolszász területeken hogyan köszöntik egymást az emberek.
Én a kifejezhetetlen közönyről beszélek.
De úgy látszik, nem ugyanabban a világban élünk.
Azért annak tudnék örülni, ha én lehetnék az idegenvezetőd Dublinban.
Tudnék mutatni olyan dolgokat, amikre később nem akarnál emlékezni.

Herr Géza 2014.03.20. 23:07:47

@Desmond77: Igen, az már lejárt lemez, ill. abban is benne van,hogy "kivételes esetektöl eltekintve". Hát ez pl. egy kivétel:

www.einbuergerungstest.biz/einbuergerung-allgemein/doppelte-staatsbuergerschaft#EU

SzZoole 2014.03.20. 23:14:43

@morsels: mire keszul mar megint,igy is mar a baromfi udvar kakasanak hiszi magat.

morsels (törölt) 2014.03.20. 23:16:27

@eddie1977:
Most nem azert, de te probaltal valaha is kozel kerulni barkihez is? Marming Gingeren kivul.
Vilagos, ez nem ugyanaz, mint a dublini kozony posvanyat elfogadni, nade ha nem is vagy nyitott, ha eloitelettel nezel mindent, akkor ugy is fogod latni a dolgokat, ahogy azt elore eldontotted.

Marpedig te szereted elore eldonteni a dolgokat. Nem?

morsels (törölt) 2014.03.20. 23:18:43

@Zoole[uk.11.08.74.]:
Nem keszulok en semmire.
Csak ismerem mar tobb mont 10 eve. Tudom, hogy mit miert csinal :-).

blash 2014.03.20. 23:18:54

bisztosan irtak mar vagy otvenen, de mila kunis inkabb ukran szarmazasu, mint cseh, de kiterdekel...

morsels (törölt) 2014.03.20. 23:21:08

@Zoole[uk.11.08.74.]:
Ja, hogy o mire keszul...
Hat most ugy erzi, hogy gyengult a befolyasa, igy masokkal kezdett el 'beszelgetni'. Kvaterkazni.
Es a masoknak ez tetszik. Tisztara mint a magyar valasztasok miatt irok velemenye, miszerint mindenki birka :-).

Szoval hatteret gyujt maganak.

SzZoole 2014.03.20. 23:21:33

@morsels: nem Te,hanem O,olvasd el megegyszer.

Sütemény1975 2014.03.20. 23:21:37

@Kövérmadár [swe]: pedig a kis boltban (legyen akar hentes vagy pek) sokkal szebb es jobb aru van mint s hyperekben. es persze van emberi kontaktus. de a legjobb a piac. ostermelotol a friss zoldseg, tojas, husika, stb. hiperek felolem be is zarhatnanak.

morsels (törölt) 2014.03.20. 23:24:07

@Zoole[uk.11.08.74.]:
Mar javitottam :-)
De tenyleg azt hittem, hogy mar megint en leszek lebaszva.
Hozzaszoktam :-)

Herr Géza 2014.03.20. 23:27:23

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ne már !! A "nyelvtannáci" kifejezés nem is magyar találmány ??

SzZoole 2014.03.20. 23:27:42

@morsels: gyengult a befolyasa,de hat kifele gyengult,csak a hulye nem latja,hogy mindenkit csak manipulalni probal,eleg gyenge probalkozas.

morsels (törölt) 2014.03.20. 23:29:04

@Zoole[uk.11.08.74.]:
Ahh... csak hiszed :-)
Nem kezdo a faszi, tudja, hogy mit csinal.
Es hidd el nekem, eddig mindig sikerrel jart.

morsels (törölt) 2014.03.20. 23:30:34

@Zoole[uk.11.08.74.]:
Nezd meg, most QUERCUS, bpetya, sorsolo a celpont.
Es nem veletlenek a celpontok.

Latcho Rom 2014.03.20. 23:32:37

@tucano: Próbáld a Canadahun szájton, régeben sok pdf-t, hangoskönyvet tettek fel oda.

SzZoole 2014.03.20. 23:33:10

@morsels: az lehet,hogy nem kezdo,csak eleg atlatszo,az ilyeneknek mar 20 evesen sem doltem be.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.20. 23:33:43

@Herr Géza: ... mär ez sem viläghirü magyar talälmäny... :-)))))

SzZoole 2014.03.20. 23:35:25

@morsels: egyikuk sem most kezdte ok is at latjak,csak rahagyak.

Latcho Rom 2014.03.20. 23:35:57

Uraim, további kellemest - troll: neked irt a blackhair, inkább ápolnád a saját kis életedet itt.
Ugye.

Jóéjt ficakok :)

tucano 2014.03.20. 23:37:12

@shakti_rom: azóta sem találom :(
@eddie1977: "Tudnék mutatni olyan dolgokat, amikre később nem akarnál emlékezni." Ittam olyanokat Dublinban, hogy ha akarnék se tudnék emlékezni :D

______________ (törölt) 2014.03.20. 23:40:27

@Cascabel: épp a napokban tette valaki közzé a rádiójátékos levlistán:
"Részletek 1987-es adásokból, a Szabadeurópa Kommentár című műsorából."

a múltkor meg ez az arc (gramofonos restaurátor, gyűjtő), akivel egy riport fent van a jutúbon (youtu.be/DeLxDS656p8)
ezt tette közzé:
Ezelott 75 evvel tortent a Felvidek visszacsatolasa. Errol az esemenyrol keszult teljes hanganyag meghallgathato a lent kozolt jutubos linkeken. Utana kozlok meg ket datas linket is, ahonnan a legutobb elokerult komaromi bevonulas hanganyaga is meghallgathato, ahol Horthy Miklos teljes beszedet is megismerhetjuk. Az 1938-ban keszult gramofonlemezsorozat nem kerult kereskedelmi forgalomba. A mintegy 200 elkeszitett peldany akkori nemzeti archivumainkba es kulonbozo intezmenyeinkbe kerult. A vesztes haboru kovetkezteben a kommunista hatalomatvetel utan intezmenyes keretek kozott bezuztak a fellelheto peldanyokat. Az azota most eloszor elokerult teljes sorozatot magam digitalizaltam, szerkesztettem es restauraltam. Beszeljenek a linkek helyettem a tovabbiakban! Udvozlettel, www.musicart.hu/agoston

A visszatért Kassa első napja 19381111 youtu.be/fW_5lgNWT_4

Berekszászi bevonulás 19381110 youtu.be/6KP_9s1U7Yk

Ipolysági bevonulás 19381011 youtu.be/Hf5LyZgFmEc

Munkácsi bevonulás 19381110 youtu.be/X5Exz9zroRs

Párkányi híd átvétele 19381106 youtu.be/ZoLjhJ5kgOk

Parlamenterek BÉNY 19381108 youtu.be/7yghMy2bKdo

Ungvári bevonulás 19381110 youtu.be/ppmi8mYm-C0

Horthy Miklós kassai beszéde 19381111 youtu.be/LfYMLc00NUk

Horthy Miklós kassai bevonulása 19381111 youtu.be/TDLJaXwVeR0

Észak felé zanza mp3 data.hu/get/5568629/Eszak_fele_zanza.mp3

Észak felé zanza wav data.hu/get/5568634/Eszak_fele_zanza.wav

Komáromi bevonulás és Horthy beszéd 19381006

data.hu/get/7334001/Komaromi_bevonulas_es_Horthy_beszede.mp3

Komáromi bevonulás – díszszemle 19381006

data.hu/get/7334005/Komaromi_diszszemle.mp3

morsels (törölt) 2014.03.20. 23:49:19

@shakti_rom:
:-))
Szoval blackhair nem allt veled szoba?

Mert nekem nem irt.. csak mondom :-)

eddie1977 2014.03.20. 23:52:12

@morsels: Szerinted egy ital-nagyker létrehozásához nem kellett megismernem a embereket? Úgy értem, hogy igazán.
Szerinted én már előre eldöntöttem magamban, hogy milyenek lesznek a partnereim? Szerinted az általad említett előítélettel kihúztam volna ennyi ideig?
Hidd el, hogy sokkal közelebb kerültem az írekhez, mint szerettem volna.
Ezért van az, hogy amíg mások megérkeznek ide, felveszik a munkát és örülnek annak az alamizsnának, amivel kiszúrják a szemüket, én már azt sem hiszem el az íreknek, amit kérdeznek.
Sokkal több minden történt velem itt az elmúlt 50 hónapban, mint egy átlagos bevándorlóval, aki csak bólogat ehhez a szarakodáshoz, ami itt megy.
De ahogy a posztban is írtam: erről nem szabad beszélni, mert akkor lehull a lepel, ami sokak számára az utolsó menedék.

SzZoole 2014.03.21. 00:00:52

@morsels: a blogon irt.
blackhair-lady 2014.03.20. 21:56:01
@morsels: En olvastam. le sem tudtam tenni amig be nem fejeztem. A film meg sem kozeliti a konyv elmenyt.

morsels (törölt) 2014.03.21. 00:02:18

@eddie1977:
Egy pillanat, befejezem a jatekot :-)

Latcho Rom 2014.03.21. 00:03:08

@sorsolo: @tucano: Itt se nincsen :( Van neked ncore?

morsels (törölt) 2014.03.21. 00:05:40

@Zoole[uk.11.08.74.]:
Maganban nem irt nekem.
shakti erre celzott.

morsels (törölt) 2014.03.21. 00:08:28

@eddie1977:
Ok.. igazad van.
Valoszinuleg itt a kornyekunkon is tudnek neked mutatni teruletet, ahova ha pizzat hordanal, maskepp itelned meg a kanadaiakat, mint ahogy en. Dehat ehhez vegulis jogod van.

tucano 2014.03.21. 00:17:01

@sorsolo: nem, hanem:
"Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam"
és ezt nem találjuk :(

Latcho Rom 2014.03.21. 00:18:11

@sorsolo: Nem, ha visszaolvasol látod hogy a Párizsban még nem haldokoltamról irtam. Valamiért nem lett public domain...

Latcho Rom 2014.03.21. 00:19:53

@sorsolo: Kérdem megint drága fűvész-madarász komám, van ncore hozzáférésed?

______________ (törölt) 2014.03.21. 00:22:58

@shakti_rom: persze! felvételi követelmény volt az egyetemen. :)

eddie1977 2014.03.21. 00:26:11

@morsels: Az igazság az, hogy én egy pszichopata állat vagyok, akinek semmi keresnivalója nincs ezen a földön.
Gyerekkorom óta nem tudok beilleszkedni az emberek közé [ezért vannak az állandó vitáim itt is, máshol is], nem fogadom el a társadalom által felállított értékrendet, nem érzek semmi pozitívat az emberek iránt, nincs bennem tekintélytisztelet, és nem állok messze attól, hogy valami visszafordíthatatlan baromságot csináljak.
Ebben a pillanatban Ginger az egyetlen ember, akiért még visszafogom magam.

Ez az oka annak, amit látsz belőlem. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy szép világban élünk, és csak velem van a baj, hanem azt, hogy nekem nincs helyem ebben a világban.
Akár fejbe is lőhetném magam. Nekem ebben a beteg rendszerben nincs jövőm.

Az egyetlen dolog, amit meg tudtam őrizni, az nem más, mint az éleslátásom, amivel másokat pont ugyanúgy fel tudok boncolni, mint ahogy fentebb magamat elemeztem ki.

Aztán ezt mind-mind leírom, kertelés nélkül, kimondva azt is, amire mások még csak gondolni sem mernek, mert jólesik kiírni magamból azt a rengeteg szennyt, amit kénytelen vagyok elviselni magam körül.

Ha mindenki olyan lenne, mint én, már alig lenne ember ezen a bolygón.

És ne küldjetek orvoshoz, mert rajtam már az sem segítene.

Latcho Rom 2014.03.21. 00:31:27

@sorsolo: I fucking bet :))

Nézd meg ott...

morsels (törölt) 2014.03.21. 00:36:28

@eddie1977:
Ugyanmar.

Nem vagy te pszichopata, csak azt hiszed, hogy kulonleges vagy.
Es hat persze barki lehet kulonleges.
Vallvonas.

A vilag, amiben meg elunk, egy mas kerdes. Azt is lehet sokfelekeppen nezni.
A jelenlegi tarsadalmi berendezkedes szerintem is elegge labilis labakon all; eleg csak a nem is olyan regi bankos balhet nezni, de nezhetjuk az ukrajnai valsagot, vagy nezhetjuk az azsiai dominancia erosodese szempontjabol.
Es ez meg mindig nem erintett egy csomo mas dolgot.

______________ (törölt) 2014.03.21. 00:42:20

@shakti_rom: sajnos nincs, sőt a libraneten se, ami "A" magyar könyves torrent.
majdnem biztos, hogy nincs még bedigitalizálva.

tucano 2014.03.21. 00:47:03

@eddie1977: gyorsan utazz el oda, ahol pálmafák vannak és delfinek ugrálnak!

Latcho Rom 2014.03.21. 00:48:27

@sorsolo: Hétvégén feltúrom a hédert, ha mégis itt van valahol, bedigizem én.

rúgj már ki innen, az uj Coen filmet akarom felrakni.., kutya is vinnyog egy sétáért.

blackhairlady 2014.03.21. 00:49:24

@tucano: Itt fent van jo par:
http://canadahun.com/kereses/2185797/?q=Rejt%C5%91+Jen%C5%91&o=date&c[node]=120

Latcho Rom 2014.03.21. 00:54:34

@tucano: sajnos a cananahunon sincs.

Latcho Rom 2014.03.21. 00:56:08

@blackhair-lady: morselnek a blogban a Dunerol, ahogy zolee is irta.

End of story.

blackhairlady 2014.03.21. 01:04:16

@shakti_rom: Ja, igen. nem is neztem a nicket, csak valaszoltam.
Egyebkent vannak fent rejto konyvek a Canadahunon, az iment belinkeltem, csak nem tette be linknek, be kell masolni.

Latcho Rom 2014.03.21. 01:19:24

@blackhair-lady: sajnos az amit kerestünk, pont az nincs ott.

______________ (törölt) 2014.03.21. 01:40:07

@eddie1977:
"Ebben a pillanatban Ginger az egyetlen ember, akiért még visszafogom magam."

na most akkor vond le dzsindzsört, és máris el tudod képzelni, én hol tartok. ;))
ha így haladsz, szerintem jó eséllyel pár év múlva nem is lesz meg. csak objektíven, rosszindulat nélkül mondom.
nem baj, kiváló terrorista még lehet belőled. szép szakma az, saját várható élettartam táblázattal is rendelkezik.

"mondani, hogy egy szép világban élünk, és csak velem van a baj, hanem azt, hogy nekem nincs helyem ebben a világban."
pár napja ezt így fogalmaztam meg: én abnormálisnak tartom magam. ;)
pontosabban a világot tartom annak, magamat meg normálisnak, de szubjektíve a két szituáció ugyanaz: mindegy, hogy mindenki más rossz irányba megy az autópályán, vagy egyedül te hajtasz a forgalommal szemben, a végeredmény így is, úgy is karambol lesz...

"Nekem ebben a beteg rendszerben nincs jövőm."
bingo! a hírem az, hogy azoknak sincs, akik ezzel nincsenek tisztában. :)

"Ha mindenki olyan lenne, mint én, már alig lenne ember ezen a bolygón."
azért a követekeztetések levonásában még van hová fejlődnöd!

a lehetőségeid feltérképezéséhez ajánlott dokumentumfilm:
www.pbs.org/pov/ifatreefalls/photo_gallery_background.php?photo=5#.UyuAkftNjaR
gondolatébresztő, és mellesleg nagyon érdekes.

a másik rendkívül figyelemreméltó arc a matematikus phd-vel rendelkező unabomber, aki 16 évesen már a harvardra járt.
ilyen egy igazi pszichopata, ijesztően intelligens és kérlelhetetlenül következetes. nem alkuszik, és nincs tekintettel a következményekre. szóval e téren is van még hova fejlődnöd.
In 1971, he moved to a remote cabin without electricity or running water, in Lincoln, Montana, where he lived as a recluse while learning survival skills in an attempt to become self-sufficient.[9] From 1978 to 1995, Kaczynski sent 16 bombs to targets including universities and airlines, killing three people and injuring 23. Kaczynski sent a letter to The New York Times on April 24, 1995 and promised "to desist from terrorism" if the Times or the Washington Post published his manifesto, Industrial Society and Its Future (also called the "Unabomber Manifesto"), in which he argued that his bombings were extreme but necessary to attract attention to the erosion of human freedom necessitated by modern technologies requiring large-scale organization.

Kaczynski's original goal was to move out to a secluded place and become self-sufficient so that he could live autonomously. He began to teach himself survival skills such as tracking, edible plant identification, and how to construct primitive technologies such as bow drills.[9] He quickly realized that it was not possible for him to live that way, as a result of watching the wild land around him get destroyed by development and industry.[9] He performed isolated acts of sabotage and initially targeted the developments near his cabin. The ultimate catalyst which drove him to begin his campaign of bombings was when he went out for a walk to one of his favorite wild spots, only to find that it had been destroyed and replaced with a road.
en.wikipedia.org/wiki/Ted_Kaczynski

elgondolkodtató, hogy nemrég egy pszichiáter azt írta, hogy
'Well, I would rather be correct, than politically correct. And it is time for people to read “Industrial Society and its Future,” by convicted serial killer Ted Kaczynski. His work, despite his deeds, deserves a place alongside “Brave New World,” by Aldous Huxley, and “1984,” by George Orwell.'
www.foxnews.com/opinion/2013/06/25/was-unabomber-correct-about-horrors-technology-combined-with-government/

azt nem értem, hol alszik ilyenkor a hamburgeres? trollok, ha találkoznak... ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 06:16:32

@sorsolo: egyaltalan nem. Sot, bírlak. Nekem amugy minden kommentek kedves es mosolygós,mert jókedvvel jövök ide. Csak nehez ezt átadni betűkkel. Foleg olyan kevéssel,amennyit ir,i szoktam. Ezért nem is zavar, ha félreértik,mar megszoktam. Hiszen nem halljak hozza a hangomat meg hangsulyokat.
,

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.21. 07:04:21

@shakti_rom:
Ne legyel mar odivatu! ;)

@Sütemény1975:
A minoseggel nem tudok vitatkozni. Szuleink szerint regen mindennek jobb ize volt, de en azt az izt nem ismerem.

Az emberi tenyezo nem erdekel. Nem vagyom a chitchat-re az eladoval, sot a legjobb, amikor leveszem a polcrol a dolgot es kesz.

@sorsolo:
Tudod mi a furcsa?
En is abnormalis vagyok, en sem passzolok a vilagba es mi megsem jovunk ki egymassal tul jol. Mondjuk rosszul sem ;)

Keblemre, romaiak! 8)

DieNanny CH 2014.03.21. 08:00:03

@eddie1977:

Te, figyelj, nincs egy tejtestvéred, akit sokat hintapalintáztattak? Hasonlítotok...

wuaaa 2014.03.21. 08:38:44

@nyuszigonosz(D):
"...de pl. az nem tünt fel neki,már ugye ha szintén beszéli a nyelvet..."

..már csak ezért is érdemes volt végigolvasni a kommenteket. micsoda szívmelengető érzés látni, hogy valaki gondol rám !

OMG !
.....reménytelen...

skylla 2014.03.21. 09:58:11

@Naschkatze (Mostindien / CH): ausztriaban ez a neve, nemcsak az ikeaban.

Latcho Rom 2014.03.21. 14:11:21

@sorsolo:

RIP. csak most lattam ezt a facebookon..

hvg.hu/kultura/20130507_grandpierre_interju

Talákoztunk itt párszor, nagyon kedves ember volt.
Mint a tobbi Grandpierre is :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.21. 14:11:41

@skylla: Lätom, a szmäjli ellenére sem jött ät a poén...

Latcho Rom 2014.03.21. 14:12:09

@Kövérmadár [swe]: Legyek "modern" mint te, muffinbébi? :-)

Latcho Rom 2014.03.21. 14:12:58

@Naschkatze (Mostindien / CH): skylla néha lasssssu, ezt be kell kalkulálni a dolgokba :P

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.21. 15:50:15

@VHB: Na jó, de azt is vedd figyelembe, hogy azóta mekkorát lépett előre a világ technikai fejlettsége.A 60-as években mondjuk evett egy autó 20 litert 100-on, és úgy számolták a 30 évet; manapság mondjuk jóval kevesebb olaj van a föld alatt, de mivel egy autó eszik 5-7 litert százon, így viszont még mindig elég lehet 30 évig...Nem értek hozzá, de valszeg van egy ilyen vetülete is a dolognak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.21. 19:08:46

@geegee:
Nem, nem így van.
Egy autó evett 20litert most csak 7-et de tíz hétliteres fogyasztású esik arra az egy húszliteresre.
Akkor élt 2milliárd ember a földön most 7milliárd.
Az energia igények megtöbbszöröződtek.
A készletek bírják a kutak bírják, a finomítási kapacitás már nem.
Ez szokta befolyásolni az árakat.
A politikai stabilitás a legkényesebb pont.

Latcho Rom 2014.03.21. 19:41:16

@skylla: in the public, again??

Hammmmmmmm :-)

______________ (törölt) 2014.03.21. 20:08:55

@Kövérmadár [swe]: ebből is látszik, hogy valaminek a tagadása csak felszínesen és átmenetileg hozza közös platformra az embereket.
ezért kéne inkább (a tagadás helyett) minden tagadónak a saját életével megmutatni, "hogy kell csinálni".
(bocsánat, ez nagyon "újjászületett keresztény"-esre sikerült. :) )

______________ (törölt) 2014.03.21. 20:15:08

@shakti_rom: azon "töprengek", hogy a feketepontjaidnak vajon hány százalékát gyűjtöd be a megszólításokkal. :)
engem nem zavar, de van egy olyan gyanúm, hogy a többséget igen. csak azért teszem szóvá, mert olyan gyanúm is van, hogy nincs benne bántó szándék, max. egy kicsi csipkelődés (vagy tán annyi se). és jó eséllyel fogalmad sincs róla, hogy adott esetben mennyire utálják a "célszemélyek" a becézgetéseid. zárójel vége. :)
((idegesítően sok idézőjelet használok))

______________ (törölt) 2014.03.21. 20:19:12

@skylla: @Naschkatze (Mostindien / CH): ma a német boltban legalább három másik nevet láttam, lényegében gyártónként változik. schokoküsse, meg hasonlók. de mohrkopf nem volt köztük. ;)
lassan írhatunk belőle egy doktorit (mondjuk "marteking" menedzsment szakon). :)

______________ (törölt) 2014.03.21. 20:25:40

@Babette_: írjál néha hosszabbakat, azzal felépül az imidzsed, és talán jobban fogjuk a rövideket is "hallani".

shakti is sokszor utalásszerűen ír, aztán a hallgatóság többsége persze nem érti. ő meg néha mintha kicsit megbántottan venné ezt tudomásul.
ami működik egy összeszokott, egymást jól ismerő csapatban, félszavakból, az persze itt nem fog. (honnan is vennénk a közös referenciapontokat? "hanyas vagy, negyvenhetes?")

______________ (törölt) 2014.03.21. 20:49:10

@shakti_rom:
én csak a vhk-s testvéréről hallottam.
furcsa, hogy lehet honvággyal kanadában élni húsz évet:

"A visszatérésnek sokkal egyszerűbb oka volt: a honvágy. Az utolsó tíz év gyakorlatilag azzal telt, hogy itthoni levegő után ácsingóztam. Nem érdekelt, hogy mi van itthon, hogy szegények-e az emberek vagy, hogy mi az aktuális politikai helyzet. Olyan szinten vágytam vissza, hogy az már fájt."

Latcho Rom 2014.03.21. 20:56:47

@sorsolo: De tudom, azt hiszem meg pendelyes lehettel amikor en mar becezgettem a neten.
Rossz szokas, igazad van, annyi legyen a mentsegem hogy csak azokat becezem akiket jobbara kedvelek.

Kedvelem az epito kritikaidat kedves SORS - maradhat igy? :-)
A konyvre emlekeztet, tudod arra a nobel dijjasra.
Nincs zárojel :-))

Latcho Rom 2014.03.21. 21:04:51

@sorsolo:

Igen, neha nem konnyu - kulonosen ha mint o, nem 9-5, nincs meg az a korbevevo kozosseged, mindenapod ami egy allando munkaval, angol vagy francia beszeddel telik el..

Vannak mas magyar muvesz ismeroseim is, hasonloan elik meg ok is - bar azt hiszem grandpierre szuper erzekeny volt.

Cuzammen azt akarom mondani hogy ha nem vagy egy szuper szuper sikeres muvesz itt kanadaban, nehezebben asszimilalsz.

Muvesz barataim FR-ban jobban elvannak, festok, zeneszek, muforditok, reszben mert sokkal konyebb hazamenni, megmartozni otthon..masreszt jobban visz a francia elet magaval, akkor is ha annyira francia sosem leszel mint amennyire kanadai lehetsz - ha az akarsz lenni. Up to you.
(zárjel bezárva) :-).

______________ (törölt) 2014.03.21. 21:09:37

@shakti_rom: aligha. :) én már a 90-es években bbs-eztem, amikor még internet a fasorban se volt. (sőt, az apukám meg sokkal erősebb nálad! ;)) )
én még rossz szokásnak se neveztem, csak jelezni akartam.
az a legrosszabb, ha ráadásul pozitívként szánod, aztán a vevő oldalon meg pont fordítva szól. igen, maradhat: kedvelheted továbbra is! ;)

nem is tudtam, hogy solohov is noble.

______________ (törölt) 2014.03.21. 21:14:29

@shakti_rom: ez érdekes, azt gondolnám, hogy egy befelé figyelő, öntörvényű ember (aminek a művész a prototípusa) sokkal kevésbé "függő", mint a 9-től-5-ig-többiek.
azt is gondoltam, hogy bizonyára sokan a társadalomra reagálnak, de szintén sokan az univerzumra, azaz valami jóval a társadalmon túli létezésre.
amilyennek a cikkből kirajzolódott, grandpierre-t ráadásul pont a második csoportba sor(s)oltam volna.

Latcho Rom 2014.03.21. 21:16:21

@sorsolo: Solohov? Magyar irokon gondolkozz.

Sokat jelzel, nem biztos hogy mindenki szereti ezt - azt hiszem mar tegnap megtargyaltuk hogy DOLGOKROL fogunk beszelgetni, nem egymasrol, egymas szokasairol - mert az csak szart kavar. Erted? :-) erted hat ;)

Itt is volt bbs, ircii, bots, bot wars, amit akarsz.. kezdettol Kero voltam, vagy |{ero a hekker / warez korokben, remelem ezt a nikket konyebben kitatalod mind amit neked adtam - illetve adtal magadnak :-)

Ha 90-ben BBSeztel akkor most...hany eves vagy?

nyuszigonosz 2014.03.21. 21:16:48

@sorsolo: A Csendes Donért 1965-ben.

Latcho Rom 2014.03.21. 21:19:01

@sorsolo: Fugges mindig van, lehet negligalni, lazadni, kimenni a tarsadalombol, de amint latod..hazater a vandor.

Neha meghalni, ahogy grandpierre, szabo gabor s masok is hazatertek megnyugodni.

Latcho Rom 2014.03.21. 21:25:17

@shakti_rom:

Sajnos most ell kell mennem probara, talan este irok megint - s megint - ha nem titok termesztesen.
Hány éves vagy?

nyuszigonosz 2014.03.21. 21:32:26

@sorsolo: Nekem akkor, amikor olvastam, nagyon tetszett.

______________ (törölt) 2014.03.21. 21:35:14

@shakti_rom: azt hittem, emberi sors, nem sorstalanság.
most tizenhárom vagyok. 90 óta egyre csak fiatalodom.

függés, persze van, a meglepő (számomra) az, ha a művésznél még több is van a függésből, mint a nem-művésznél. az előítéleteim közé nehezen illeszthető be. :)

______________ (törölt) 2014.03.21. 21:39:32

@nyuszigonosz(D): cím alapján biztosan nem választanám. nem mondom, hogy csak akció legyen, de azért a "csendes don" több húszoldalas leírást sejtet, mint amennyit renyhülő emésztésem szívesen fogad. oroszul kéne elolvasni! úgy már lenne benne kihívás is. :)

nyuszigonosz 2014.03.21. 21:43:27

@sorsolo: Nem olyan csendes a Don. Mindent megtalálsz benne.

Olvasd oroszul, én akkor nem oroszul olvastam. Pedig akkor még jobban tudtam oroszul, mint amennyi orosz még mostanra maradt. :-)

Latcho Rom 2014.03.21. 21:45:56

@sorsolo: Na csak kitalaltad.

Egy ismeretlen jelolt be a fb-n az elmult hetekben, gondolom te voltal, hiszen koszontottel a szulinapomon, itt a blogon. Ott nem szoltal egy kukkot sem :)

Akkor maradunk abban hogy en tudom a korodat...kb, de nem akarod a bloggal megosztani, ami nekem ok..remelem masnak is..

szép estét sorsom :)

______________ (törölt) 2014.03.21. 21:57:08

@shakti_rom: nem én voltam. nem nagyon fb-zek, főleg nem ismeretlen férfiakkal. ;)
de még rosszabb hírem van: a blogon se köszöntöttelek, nem is tudtam a születésnapodról. amúgy is bunkó vagyok: szinte senkiét se tudom. talán enyhítő körülmény, hogy többnyire a magamét is elfelejtem, a koromat is úgy szoktam kiszámolni (bár lehet, rövidesen az évre se fogok emlékezni :) ).

______________ (törölt) 2014.03.21. 21:59:46

@nyuszigonosz(D): szervezzünk egy blog-szétoffolós csendes don olvasónaplót. akár több nyelven párhuzamosan, minden nap egy oldalnyit, és kitárgyaljuk.
szerintem jó lenne! :)
értelmesebb, mint hogy miért kell / nem kell / opcionális kijelentkezni a magyar tb-ből és milyen nyomtatványt kell hozzá kitölteni... :(

morsels (törölt) 2014.03.21. 22:06:25

@sorsolo:
Talalkoztam vele en is...
Akkor mar elvalt attol a felesegetol, akivel Kanadaba ment, egy del-amerikai novel volt, aki meg a ferjetol 'szokott' meg... o tartotta el. Egyebkent rendes volt az a no is.

Meg az is biztos, hogy a lanya egyetemet nem o fizette.

______________ (törölt) 2014.03.21. 22:11:01

@morsels: ez romantikus, nekem is tetszene. :) szoktam is mondani a csajoknak, hogy piros ferrárival jól be lehet nálam vágódni. igaz, legutóbb egy sárga truckkal is jól be lehetett. hiába, nem tanultam meg jól a leckét, még mindig számítanak egyéb körülmények is. :)

nyuszigonosz 2014.03.21. 22:11:53

@sorsolo: Blog-szétoffolás amúgy is nap mint nap van. :-)
( sok esetben érdekesebb témákkal, mint maga az aznapi poszt )

morsels (törölt) 2014.03.21. 22:19:00

@sorsolo:
Nem volt neki piros ferrarija... nem volt semmije.

______________ (törölt) 2014.03.21. 22:26:01

@morsels: dehogynem! legfeljebb nem dollárban kifejezhető. igazi életművész volt eszerint.

bpetya75 2014.03.21. 22:28:50

@morsels:

Miért pont mi? Valami erdészfrakciót akar? ;-P

morsels (törölt) 2014.03.21. 22:44:06

@sorsolo:
hat igen, azt hiszem az elmondhato, hogy eletmuvesz volt.

Latcho Rom 2014.03.22. 00:35:58

@bpetya75: Tagcserék vannak a frakcióban, max is in, úgyis bulgárkertész, sors mester is out :)

Latcho Rom 2014.03.22. 00:38:17

Lowertownban laktunk, ő is odajárt a Champagne fürdőbe úszni, szaunázni, neje is volt párszor.

Latcho Rom 2014.03.22. 00:55:17

piros ferrari.

Vicces ahogy otthon - vagy akar kint is elkepzelik az amerikai muveszletet, hanyan de hanyan eltek eltek segelyen, halasz peterek, jobi, baksa, jeno..aztan haza, s valahogy elvannak, a kokler magyar fiuk.

nade kiafasznak mondom ezt? magamnak.

out

Eino81 2014.03.23. 11:28:41

Valóban sok féle embertípus van itt Prágában. Külföldiek és magyarok is. Való igaz, hogy magyarokkal is meg lehet szívni, de azért nem kell annyira elutasítónak lenni, mint a cikkben. Mi az évek alatt egy jó kis magyar társaságot hoztunk össze. A csehek már mások, kollégáimat leszámítva az utca embere - fiatal vagy idős - nem tud, nem mer vagy nem akar angolul megszólalni. Szóval aki azt állítja, hogy a magyarok rosszul állnak nyelvekkel, az még nem találkozott csehekkel. Pába nekem is "csoki", mégha néha gyomorforgató hivatali ügyintézésbe belefogni, minden beleszámítva szép, és kifizetődő.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása