oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 19. 06:47,  Valami új kezdődik 592 komment

2014. március 19. 06:47 Határátkelő

Valami új kezdődik

Mindenki életében eljön (egyszer vagy többször) egy olyan idő, amikor érzi, hogy váltani kell – munkahelyet, országot, életformát. Andrea története ilyen váltásokról szól: először Magyarországról Sheffieldbe, aztán azon belül is egyik munkahelyről a másikra.

cím 140319.jpg

Így kezdődött

Hosszú idő után egyszer csak eljön a változás ideje. Ezt érzi az ember, csak sokszor nem akar, nem mer lépni. El lehet sodródni az árral a kényelmes, megszokott életben, megragadni egy helyen, de hiába húzzuk az időt és keresünk kifogásokat, egyszer pontot kell tenni az i-re.

Igen, sokat gondolkoztam én is, menjek vagy maradjak, megéri-e majd vagy sem. Itt hagyni mindent, kockáztatni. Mi lesz, ha nem sikerül? Átrágtam magam százszor a sok felmerülő kérdésen, és végül döntöttem. Megyek. Megpróbálom. Hiszen csak úgy tudom meg, hogy milyen, hogy mit vesztek, mit nyerek.

Mielőtt megvettem a repülőjegyet, még pár nehéz beszélgetés várt rám. Először is fel kellett mondanom a munkahelyen. Bevallom őszintén, nehéz volt felállni. Megismertem pár értékes embert, akikkel azóta is kapcsolatban vagyok. Sokat tanultam, és a mögöttem lévő majdnem 4 év nagy részében elmondhatom, hogy szívesen jártam be dolgozni. Azt hiszem, a leaving interview nevű kérdőívet még a kirúgásokon edződött legkeményebb HR-es kolléga is megkönnyezte.

Mit mondjak, nem tették a kollégák túl egyszerűvé a felmondást. Érdekes, hogy mindig akkor derül ki, mennyire szeretik az embert, mikor elmegy. A szürke hétköznapokban valahogy elfelejtjük kimutatni, hogyan is érzünk, még ha csak kollegiális szinten kedveljük egymást, nem beszélve arról, hogy ha ez a viszony barátsággá alakul.

De nem volt visszaút.

Vegyes érzések dúltak bennem

Ezután már mehettem megvenni a repülőjegyet, csak egy útra, Manchesterbe. Fura érzés volt. Mindent, ami fontos, magam mögött fogok hagyni két héten belül.

Még igyekeztem a hozzám legközelebb álló emberekkel a lehető legtöbb időt eltölteni, de vészesen közeledett augusztus 12-e. Vegyes érzések voltak bennem: jól döntöttem? Most már nem gondolhatom meg magam.

Egyre csak az járt a fejemben, hogy pár nap múlva már nem a saját ágyamban fogok ébredni, az otthonomban, hanem kilométerekkel távolabb, egy új országban, új városban, egy idegen ágyban.

Mihez fogok ott kezdeni? Nem fog-e hiányozni az otthonom, a család, a barátok, az ismerősök, a megszokott környezet, a „hazai pálya”? Vajon ugyanolyan magabiztos leszek ott is?

Így találtam munkát

Szerencsésnek mondhatom magam, mert körülbelül 3 hét alatt találtam munkát. Nem is akármilyet! Sheffield legjobb ügyvédi cégénél, az Irwin Mitchell Solicitorsnál sikerült elhelyezkednem, mint purchase ledger assistant (a cég számláinak kifizetésével foglalkozik).

Rengeteg helyre beadtam a pályázatom, mire itt elkezdhettem dolgozni. Voltam pár interjún is, nagyon izgultam mindig, hiszen angolul kellett meggyőzni az interjúztatókat, hogy miért engem vegyenek fel.

A T K Maxx nevű üzletben ez jól sikerült, fel is vettek eladónak. Ez egy márkás ruhákat értékesítő nagy bolt, itt kezdhettem volna az angliai pályafutásomat, ha lett volna National Insurance kártyám (TB-kártya). De nem volt.

Hiába próbáltam meggyőzni őket, hogy előbb adjanak szerződést, amivel én utána jelentkezhetek az NI interjúra, sajnos ők másképp tudták a dolgok menetét.

Pedig még el is küldtem nekik a leírást, sőt a Jobcentre (az otthoni munkaügyi központ megfelelője) számát is megadtam, hogy érdeklődjenek ott is. Nagyon csalódott voltam, hogy lett volna állásom, de az NI kártya hiányában mégsem kaptam meg a munkát.

Így hát tovább kellett keresgélnem.

Nem is bánom, hiszen így kerültem az Irwin Mitchellhez. Itt még az interjú napján visszahívtak délután, hogy be tudnék-e menni másnap egy második interjúra, ami számítógépes képességeket tesztelne. Boldogan mondtam igent.

Másnap sikeresen megcsináltam a tesztet. A végén bejött a részlegvezető is. Valahol sejtettem, hogy ez jót jelent. Végül a csoportvezető, Jackie közölte, hogy enyém az állás!

Jó munka egy neves cégnél

Ami a legjobb volt benne, azt mondta, hogy már a teszt előtt tudták ezt, csak az előírás szerint meg kellett csinálnom. El sem mondhatom mennyire örültem! Kaptam munkát! Három héttel a megérkezésem után! Egy, az egész városban elismert, nagyon jó nevű cégnél!

Ez pénteken volt, hétfőn már kezdhettem is. Igen ám, csakhogy én nem számítottam arra, hogy rögtön irodai munkát kapok, így nem is volt nálam csinos ruha.

Gondoltam, hogy takarítani, meg mosogatni nem fogok, azt nem is vállaltam volna. De ezt, hogy egy ilyen szép irodaházban dolgozom majd, álmodni sem mertem volna. Így hát hétvégén elmentem a városba ruhákat vásárolni. A Primarkba mentem, ami nagyon olcsó, hiszen a kihozott pénzem fogytán volt.

Kellett vennem például ágyneműt, mindenféle apróságot, buszjegyet, ennivalót, egyéb apróságokra költöttem, szóval a pénz egyre kevesebb lett. Vettem pár csinos nadrágot, felsőt, amivel gondoltam, az első fizetésig kihúzom, és akkor majd tudok venni jobb minőségű ruhákat is, mint a Primark-os.

1_29.jpg

Az első munkanap

Szeptember 17., az első napom a munkahelyemen. Izgultam nagyon reggel. Nem tudtam, hogyan fogadnak, hogyan állnak majd ahhoz a tényhez, hogy lesz egy külföldi kolléga a csapatban.

Tudtam, hogy az új munkahellyel járó első nehézségek mellett itt duplán helyt kell állnom, nem elég mindent megtanulni, hanem a nyelvtudásom is próbára lesz téve.

Szerencsére a kollégák befogadtak, a csapat nagy része fiatal, rajtam kívül 4 lány, meg két negyvenes nő, és a csoportvezető. Amerikai stílusú, nyitott terű iroda, sok ember együtt, 4-5 fős boxokban.

Én az ablak mellett kaptam egy íróasztalt, ennek örültem nagyon, hiszen unalmas pillanatokban sokat nézegettem kifelé.

A betanulás időszaka

Nem könnyű. A yorkshire-i akcentust nehezen értem. Sokszor vissza kell kérdezni, hogy mit is akarnak mondani. A munka nagy része adatbevitel a rendszerbe. Sajnos ez hamar elveszti az újdonság varázsát.

Telnek-múlnak a napok, reggel 9-kor kezdődik a munkaidő, 5-kor van vége. Az elején egyből kiütköztek a munkakulturális különbségek. Hiába, a rugalmas munkaidő elkényelmesíti az embert.

Sokszor nem értem be 9-re, és adódott egy másik problémám is, az emailezés. Itt nagyon szigorú szabályok vannak a munkahelyeken. Az internetet nem lehet használni, csak ebédidőben, emailezni privát ügyekben szintén tilos.

Tudtam ezt jól, de úgy gondoltam, nem számít az a pár email, amit küldök az otthoniaknak. De számított. A reggeli késések és az emailek nem maradtak szó nélkül. Egyik reggel alig hogy megérkeztem, az első utam a kis tárgyalóba vezetett a csoportvezetővel. Nagyon szigorú nőt kell elképzelni, akinek a munka az első.

Nem erre számítottam

Szerencsére a rosszalkodásaimnak nem lett következménye, megígértem, hogy egy korábbi busszal fogok járni és nem küldök emaileket csak ebédszünetben. Viszont kicsit lelombozott, be kell vallanom.

A munka terén sem erre számítottam, hogy csak adatbevitel, oldalszámra, semmi változatosság. Pár hét után kaptam új feladatokat, amit szerettem is, de ezeket nem napi szinten csináltam, hanem amikor a hét adott napján rám került a sor.

A kollégák ugyan befogadtak, mégsem voltunk egy hullámhosszon. Sokkal fiatalabbak voltak nálam, és nem volt egy az érdeklődési körünk. Ráadásul az első pár hónapban nyelvi akadályokkal is szembe kellett nézni, ez pedig nem más volt, mint a helyi akcentus, amit érthetetlennek tartottam.

Ahogy teltek a hetek, úgy éreztem, meg kell próbálnom egy másik munkahelyet keresni. Hadd említsem meg, hogy bár kezdésnek ez nagyszerű lehetőség volt, a fizetés sem volt lenyűgöző összeg, a minimálbér felett kicsivel.

Nagy kő esett le a szívemről, amikor a postás meghozta a Home Office-os igazolványt és az NI-kártyámat. Végre elintéztem mindent, megvannak a szükséges dokumentumok, kezdtem kiismerni a várost, az itteni szokásokat, körülményeket, megszoktam már az új otthonomat is.

Ismét munkakeresőben

Mivel a munkahelyet nem tudtam megszeretni pár hónap után sem, úgy döntöttem, elkezdek keresgélni valami mást. Olyat szerettem volna, amit otthon csináltam, ezért felkerestem a Sewell Moorhouse állásközvetítőt. Túlzott reményeim nem voltak, de gondoltam, egy próbát megér. Azt kell hogy mondjam, hogy kellemesen csalódtam bennük!

Hamar behívtak egy személyes találkozásra, ahol megbeszéltük, én mit szeretnék, átrágtuk magunkat az életrajzomon, felvázolták a lehetőségeket, és azzal váltunk el, hogy majd hívnak, ha lesz konkrét állásajánlatuk.

Egy-két hét múlva így is történt! Két interjút is megszerveztek nekem egy napra, hogy ne kelljen sok szabadságot elhasználnom. Október végén mentem interjúra a P&H Snacksdirecthez és egy elegáns irodaházban lévő ügyvédi céghez.

A P&H-nél talán az egyik legjobban sikerült interjúm volt eddigi pályafutásom során. Lazán, oldottan, magabiztosan beszéltem, jól ment az angol is! Pár nappal később hívott Sue, a közvetítő irodától, hogy jó híre van, megkaptam az állást a P&H-nél!

Több fizetés, szimpatikus hely

Hihetetlenül örültem, hogy felajánlották az állást. A fizetés sokkal több, mint az IM-nél, az a munkakör, amit eddig is csináltam, szimpatikus volt a hely, mi kell még? Ráadásul miután kicsit hezitáltam az elfogadással, Sue, hogy meggyőzzön kialkudott nekem évi plusz 500 fontot is. Erre már nem mondtam nemet.

Másnap reggel fel is mondtam az ügyvédi cégnél. Nem örült a főnököm, de elfogadta a döntésem, 3 hét felmondási idővel. Számoltam vissza a napokat, közben megjött postán az új szerződésem, és egyéb papírok, amiket ki kellett töltenem.

Elérkezett az utolsó munkanapom a Mitchellnél. Örültem neki, mert tudtam, hogy valami új vár rám, ami sokkal jobb lesz, ugyanakkor kicsit szomorú is voltam, hiszen ha kicsit emocionálisan közelítem meg a dolgot, ez a munkahely indította el angliai új életem.

Váratlan búcsúztató

Valahol a kollégák is szentimentális hangulatban lehettek, mert 3 órakor hirtelen egy kis búcsúztató ünnepség kerekedett az asztalom körül. Egy korábbi beszélgetésből emlékezvén kaptam tőlük egy üveg gold Tequilát, desszertet, és egy képeslapot, amire mindenki jókívánságokat írt.

Jackie, a csoportvezető még beszédet is mondott, sok sikert kívánt, megjegyezte, hogy jó volt velem dolgozni, és ha úgy alakul, várnak vissza. Jól estek a kedves szavak, viszonzásul megleptem őket egy doboz Ferrero Rocher-rel.

Ezen a pénteki napon összepakoltam az asztalomon, sok holmim nem volt, rövidtávra rendezkedtem csak be. Eljött az 5 óra, még egy utolsó búcsúzás, és vége.

Hétfőn valami új kezdődik, ismét!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia Sheffield

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr945860971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

______________ (törölt) 2014.03.19. 23:01:48

@Kövérmadár [swe]: nem is tudtam, hogy ilyen érzékeny lelked van, hogy az egyet-nem-értést "megóstolásként" éled meg. mondd, hogy csak túloztál, különben még öt és fél órát se fogok tudni ma éjjel aludni. ;)

SzZoole 2014.03.19. 23:02:25

Csak azert mert az embereknek kulombozik a velemenyuk meg nem kell leparasztozni a masikat es aki burkoltan erre utal masoknak az vigyazzon,mert a kapanyel vissza fele is elsulhet es ez nem fenyegetes,hanem igeret!!!

Latcho Rom 2014.03.19. 23:03:37

@sorsolo: Ezt láttad? :)

Kis Magyar Kalef

hátul LMP, balra jobbik, jobbra a romák kalapoznak..:)

kepfeltoltes.hu/140319/633042601image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

______________ (törölt) 2014.03.19. 23:07:51

@Zoole[uk]: abszolút egyetértek (bár ritkán teszek ilyesmit ;) )

______________ (törölt) 2014.03.19. 23:11:08

@shakti_rom: szerintem szívmelengető. bár a hétköznapi magyarországon is ilyen békés egymás mellett élés lenne lehetséges! bár ne érezné mindenki, hogy azzal igazolhatja, hogy ő maga (rendes) ember, ha a másikról be tudja bizonyítani, hogy az nem-ember.

SzZoole 2014.03.19. 23:11:31

@sorsolo: ez nem neked irtam,annak akinek szantam az melyen halgat.

______________ (törölt) 2014.03.19. 23:13:51

@shakti_rom: egész pontosan: született áruló.
ti meg barmok vagytok diggerrel, mindketten. nagybetűsek. de legalábbis egymással összeférhetetlenek.
nyugi, sokan így is szeretünk benneteket. főleg, ha nem szóltok egymáshoz és ezzel nem provokáljátok egymást... ;)

Latcho Rom 2014.03.19. 23:15:21

@sorsolo: ember az csak ne gusztustalankodjon egy bizonyos kor felett :)

de komolyan is, napközben kérdeztem a petyát hogy mit gondol a tegnapi Feri beszédről? Ha hallottad, gondolod hogy lesz valami foganatja?

______________ (törölt) 2014.03.19. 23:15:59

@Zoole[uk]: tudom én, shaktinak írtad. én is azzal értettem egyet, hogy neki nem kéne provokálnia, sértegetnie diggert.

Mr Long 2014.03.19. 23:16:16

@diggerdriver: Osszetortel 2.65 olyan multkor belinkelt agyagcsovet? Vagy a gyerek csinalt mar megint valamit?

______________ (törölt) 2014.03.19. 23:16:57

@shakti_rom: nem hallottam. (de "hallatlanul" is biztos vagyok benne, hogy semmi foganatja nem lesz. :) )

Latcho Rom 2014.03.19. 23:19:01

@sorsolo: Ja, mondj valamit amit én nem tudok :)

Én is csipem a giccsbazár hüje fejit, de most ő konspirál a morcival :D Mondhatnán frakcióznak :))

______________ (törölt) 2014.03.19. 23:19:03

@shakti_rom: viccországban minek lehetne foganatja??? most egész komolyan kérdezem! én tényleg SEMMIT nem tudok elképzelni, aminek foganatja lehetne. olyan rossz véleményem alakult ki az ott élő választópolgárokról, hogy aligha lehetne mélyebben a barométerem.

Latcho Rom 2014.03.19. 23:21:54

@sorsolo: Uhum, ok. Majd a petya vagy a quercus elmondja hogy mit gondolnak errű.

jóccaka

SzZoole 2014.03.19. 23:23:41

@sorsolo: nem a digger janirol van szo,hanem a madarnak irt kommentjeben burkoltan rolam beszelt
"Az igazsag az edes fiam Muffin hogy vannak enberek akik barhova mehetnek a vilagban, de huzzak a kapát maguk után. Nem novik ki vazze.."
Es ez ma nem az elso eset volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.19. 23:24:54

@maxval a gondolkodó birca: Süsd meg, miért nem kértél tőle ingyen mexerezhető bankjegyeket? Hát most puff, ha csak ilyet tud hozni egy bankból, akkor ilyet... :D (Bocs, ha már más ellőtte, most tartok itt a kommenteknél...)

Latcho Rom 2014.03.19. 23:27:30

@shakti_rom: Nekem az itteni(blog) polgárokkal sokkal jobban tele a tököm, frecsegnek, acsarnak, viktoroznak, a rokonaik, ingatlanjaik otthon szivnak, de LUSTÁK elmenni szavazni.

Lófaszt elvek, morál, csak lusták..tisztelet azoknak akik fognak, időt, pénzt nem sajnálva.
Félmillió emberből ha 50 ezer fog a jogával élni. If.

Mr Long 2014.03.19. 23:32:34

@shakti_rom: Akkor sem fogok elmenni szavazni.

SzZoole 2014.03.19. 23:32:36

@sorsolo: ebben a megnyilvanulasaban is rolam beszelt
"Én is csipem a giccsbazár hüje fejit, de most ő konspirál a morcival :D Mondhatnán frakcióznak :))"
A giccsbazar az Digge a morci az en lennek.
Nem tudja,hogy tobbet tudok rola mint gondolna.

______________ (törölt) 2014.03.19. 23:35:03

@zöldeketbeszélek: @Kövérmadár [swe]:
pl. ebben a kérdésben is gombóc artúrral értek egyet. ugyan más okból gondolom azt, amit ő (no children, please).

szerintem ez a világ egyre rosszabb hely lesz, s helyes dolog megkímélni a még-meg-sem-született utódainkat attól a szennytől, amit magunk után hagyunk.

vagy van olyan hurráoptimista ember itt a blogon, aki még mindig azt hiszi, hogy erősebb akarással, több szorgalommal, nagyobb kreativitással majd jól leküzdjük a problémáinkat és felépül a gyönyörű, szép, új világ??
ebben a tekintetben azt hiszem quercus és a néhány témában furcsa véleményt megfogalmazó hinta véleményével tudok a leginkább azonosulni.

nem csak európának kampó (1-2 generációs távlatban), hanem jó eséllyel az ember számára élhető, élvezhető Földnek is.
én ma biztosan nem szeretnék megszületni.
pedig egyáltalán nem vagyok depressziós. kiegyensúlyozott vagyok, és próbálom a helyzetből a legjobbat kihozni. de illúzióim már rég nincsenek.

szerintem ma önzés gyereket vállalni. nincs kételyem, hogy rengeteg örömöt ad. viszont milyen sorsuk lesz nekik?

Latcho Rom 2014.03.19. 23:36:51

@sorsolo:
Azt te látod, érzed, minden nem jön át a médiákon, még a hazai telefonhivásokon sem, ott kell élni...Mi csak találgatunk, néha jól, mert a messzeség ráteszi azt az érzelemszűrőt amit otthon képtelenség viselni...akkora a gyülölet és kakofónia.

Latcho Rom 2014.03.19. 23:38:20

morci - morsels. Menj aludd ki magad, kezdesz paranoid lenni.

______________ (törölt) 2014.03.19. 23:40:14

@Zoole[uk]: ha igazad van (bizonyára jobban tudod, ha rólad beszélnek), akkor azt valóban félreértettem, mert azt hittem diggerről beszél. és hogy a morci a morsels.

de akárkiről is szól a megjegyzés, a magam részéről nagyon helytelenítem. mi a fenének kell bárkinek a személyét minősíteni? hová vezet ez? milyen pozitív hozadéka lehet?
ez számomra a kulturált vita alapjainak nyílt és durva megsértése. :(

______________ (törölt) 2014.03.19. 23:46:18

@shakti_rom: én bő éve egy jó darabig otthon voltam, így sajnos elég pontosan tudom, mi van, pontosabban, hogy akkoriban mi volt otthon. most inkább tudatosan távoltartom magamtól.

Latcho Rom 2014.03.19. 23:49:01

@sorsolo: elnézést, keveset aludtam - de én megrögződött, vaskalapos, bunkó dolgokat nem tartok "véleménynek", ahogy te sem, még kipihent állapotban sem.

ciao

Latcho Rom 2014.03.19. 23:51:14

@sorsolo: Próbálom én is, láthatod hogy sokkal kevesebbet politizálok mint régebben.
Mert minek?

SzZoole 2014.03.19. 23:57:57

Igazi uriember,meg le is bunkozott.

______________ (törölt) 2014.03.19. 23:58:50

@shakti_rom:
"Nekem az itteni(blog) polgárokkal sokkal jobban tele a tököm, frecsegnek, acsarnak, viktoroznak, a rokonaik, ingatlanjaik otthon szivnak, de LUSTÁK elmenni szavazni.

Lófaszt elvek, morál, csak lusták..tisztelet azoknak akik fognak, időt, pénzt nem sajnálva.
Félmillió emberből ha 50 ezer fog a jogával élni. If. "

én nem gondolom, hogy lenne "tuti" arra vonatkozóan, hogy kell-e vagy sem otthon szavazni. volt itt nemrégiben erről egy kiadós vita, ahol nagyon sokan leírták, miért igen, vagy miért nem akarnak szavazni. szinte minden véleménnyel tudtam azonosulni, mindben volt valami igazság.
a legkevésbé hiszem, hogy lustaságról van szó. abszolút megértem azt, aki nem akar sokszáz km-t utazni ezért (főleg akkor, ha 1. nem is érzi már odatartozónak magát, 2. nem is érzi erkölcsösnek, hogy másnak a pálya széléről bekiabálva mondja meg a tutit).
vajon hány magyarországi magyar utazna százkilométereket a szavazásért??

ez az a kérdés, amiben végképp senkit nem tudok elítélni.

én mentem volna (akkorra terveztem a hazautazást), mert még mindig elsősorban odatartozónak érzem magam. de a cég úgy döntött, hogy azon a hétvégén adjuk át a rendszert, így esetemben orbánék (azzal, hogy a levélben szavazást számomra elérhetetlenné tették) sikeresen érték el, hogy ne tudjak szavazni. nagyon nem is bánom, mert borítékolható a fidesz győzelem - akár megyek szavazni, akár nem. és kicsit keserűen azt mondom, amit a víg misi a cikkben: egyék meg, amit főznek! :(
persze, én is sajnálom a szüleimet, meg még néhány embert, aki kisebbségben marad a szavazatával. de sajnos ez a demokrácia, a kisebbség együtt sír a többséggel - azok hülyesége miatt.
ahogy a közmondás is mondja: ki a duna vizét issza, saját levét issza vissza.

Latcho Rom 2014.03.20. 00:05:18

@sorsolo: ez van, meg fogják enni :(

______________ (törölt) 2014.03.20. 00:11:17

@shakti_rom:
'megrögződött, vaskalapos, bunkó dolgokat nem tartok "véleménynek" '

pedig a vaskalapos, bunkó vélemény is vélemény.
amivel persze nem kell egyetérteni.

és igen, van olyan, amikor valakinek a véleménye tökéletesen elfogadhatatlan számomra. ilyenkor szerintem a leghelyesebb a vitát a magunk részéről felfüggeszteni. a másik személy támadása, minősítése mindenesetre a lehető legrosszabb választás.

ha a vitapartner a véleményével olyan mélyre süllyedt a szememben, hogy nem tudok felé a továbbiakban tisztelettel fordulni és így vitatkozni, akkor különösen ajánlott felfüggeszteni a vitát, hiszen semmi jó ki nem sülhet a továbbiakban belőle. ekkor már hiányzik az értelmes párbeszédhez szükséges minimum, s a szócsépléssel csak az egónkat ápolgatjuk nyilvánosan, ami aligha nevezhető kívánatos tevékenységnek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.20. 00:12:35

@Kövérmadár [swe]: hat nekem is nehezen menne a 9-re beeres. Mar akkor is kicist morgolodtam mikor 10 helyett fel 10re valtoztattak.

Evekig 10-re jartam, ehez vagyok szokva.

SzZoole 2014.03.20. 00:21:31

@sorsolo: azt gondolja,hogy mindenkit tud manipulalni,pedig nem.

Latcho Rom 2014.03.20. 00:45:25

@sorsolo: Legközelebb szólok neked ha te szállsz el valami orbitális tahóságon(véleményen) jólvan? :))

eddie1977 2014.03.20. 02:07:13

@sorsolo: Kérlek, hogy nézd meg ezt a videót!
youtu.be/zrtkq-_G6M8

eddie1977 2014.03.20. 02:20:56

@sorsolo: És ha van még plusz tíz perced, akkor esetleg ezt is.
youtu.be/hA1ULE2Ocbo

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 05:24:38

@DieNanny [SZ,CH]: hat kell egy nyom,egy közös ismeros pl. Ugy konnyu. Teged én se talalnalak meg.
de ha akarod, sivesen osszefutok veled is fb-n.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.20. 05:26:55

@Kövérmadár [swe]: sehogy:) zoldivel kozos ismerős vol a sbamti,ot csak ugy. Amugy bena vagyok nyomozásban :D

Muscari 2014.03.20. 06:01:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: az eromuves aramkedvezmeny meg a szocialista idok maradvanya. Regen korlatlan volt, ma mar csak evi bizonyos KWh fogyasztasig jar. A nyugdijasoknak is.
Gondolhatjatok, minden eromuvi dolgozonak valamifele villanyfutese volt, sokat lehetett vele sporolni.

A kedvezmenyt meg megtartottak a rendszervaltas es privatizacio utan is, korlatozasokkal, ekkora benefitet nem lehet csak ugy elvenni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 06:19:09

@tildy[UK]:
En ahhoz szoktam, hogy 5:30-ra jarok. Ehhez kepest a 7:00 egy feludules :)

Munka (es iskola) teren a koran menni, koran hazaerni fekszik a legjobban. Ha 10-re jarnek akkor 19-ig kellene maradni es ezzel az egesz napom pocsekba menne. 7-16 eseten +3 ora a napbol.

Tegnap sikerult 11-kor lefekudni ;)

2014.03.20. 06:21:31

@sorsolo:
" szerintem ma önzés gyereket vállalni. nincs kételyem, hogy rengeteg örömöt ad. viszont milyen sorsuk lesz nekik?"
Ha a szuleim is igy gondolkoztak volna az 50-es evek elejen, akkor most nem lennek itt:) Raadasul nem sok oromet szereztem nekik es a sorsom is lehetett volna jobb. Bar meg vagyok vele elegedve, de nem igy kepzeltem el. Ma hallottam a haveromtol egy mondast:
" Sok szepet megeltem, de boldog sosem voltam " :)

A poszttal kapcsolatban: a szabalyok azert vannak, hogy megszegjuk oket!!! Ettol fuggetlenul meg nem kestem munkabol 5 percnel tobbet, de szo nelkul felmondok, kilepek, ha valami nem tetszik. Azt a szot, hogy lojalitas, 35 eve nem ismerem. Csak egy "asset" vagyok a cegnek, oruljenek, hogy oket valasztottam:) Most is egy olyan cegnek dolgozom, ahonnan mar 2x leptem ki, mert nem akartak szabadsagra engedni. Meg nem dolgozom egy honapja, de mar bejelentettem, hogy apr. 1.-en megyek le Mexikoba 1 hetre. Szivtak a fogukat, de mit tudnak csinalni? Van egy srac, aki fizetes utan egy hetig nem jon dolgozni, addig eleg a penze. 6 eve dolgozik itt es meg nem rugtak ki, mert jobbat ugysem talalnanak. Erdekes a vilag, megerett a pusztulasra!!!! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.20. 07:17:05

@Cascabel:
"Ha a szuleim is igy gondolkoztak volna az 50-es evek elejen, akkor most nem lennek itt:)"

Ha a szuleim is igy gondolkoztak volna a 80-as evek elejen, akkor en sem lennek itt. Es akkor mi van? Kicsi es jelentektelen porszem vagyok, a vilag ugyanilyen lenne, ugyanigy menne tovabb. Eszre sem lehetne venni a hianyomat.

Quercus a favágó 2014.03.20. 07:33:28

@shakti_rom:

Én sem politizálok, nem jogászkodom, nem nyilvánítok vélemény közgazdasági témában egy ideje(én csak egy favágó vagyok). Nem azért, mert nincs véleményem, hanem azért, mert nem kedvelem, ha valaki "benéz" ide, aztán, lehülyéz, és hintával egy polcra helyez. Függetlenül attól, hogy semmi bajom hintával. Engem nem igazán lehet megsérteni. Kifejezetten szeretem, ha mások véleménye eltér az enyémtől. Mert ugye tanulni abból lehet. Azt viszont nem kedvelem, ha azért vagyok hülye, mert csak. Lehetek hülye, de a miértet kéretik észérvekkel alátámasztani.
Nem tudom mennyire magyar szokás a mások véleményének sárba taposása, nem olvasok külföldi blogokat. De ha ezen a szintem sem tudunk normális hangnemben vitázni, mit várhatunk a politikától?

Most megyek dolgozni.
Ja, a hurkát evés előtt meg kell sütni. Nyersen megüli a gyomrod.

Sütemény1975 2014.03.20. 07:47:20

@svájci sapka (ch): na az a masik veglet :) egy rendorallamban nem csodalkozom ezen. van kulon feljelentgetes ora is? :))

DieNanny CH 2014.03.20. 08:49:55

@sorsolo:

Ugyanilyen véleménnyel vagyok én is. Sajnos... :-(((

DieNanny CH 2014.03.20. 08:58:04

@Babette_:

Én csak Hagymával vagyok ismerős. Igaz, nem mentem rá az ő ismerőseire... Annyira nem rajongok a fb-ért...

DieNanny CH 2014.03.20. 09:07:33

@Babette_: @DieNanny [SZ,CH]:

Hát, most megnéztem H. ismerőseit. Megtaláltam Tildyt, Madárt, meg Montroyalt.
Ha gondolod, keress meg. Csak írj üzenetet is, hogy ki vagy.

DieNanny CH 2014.03.20. 09:14:08

@Muscari:

Mi nem tudtuk igazán kihasználni, lakótelepi lakásban lakott szinte az összes dolgozó, ahol távfűtés volt, főzéshez meg gáz...

**mimi** 2014.03.20. 09:21:14

@sorsolo: @shakti_rom:

le fogok fogyni....:(
nem akarom megenni...

DieNanny CH 2014.03.20. 09:22:51

@Sütemény1975:

Ez nem rendőrállam. Képzeld el, pl, itt én vagyok a bölcsi-nyitó. 6:45 -kor nyit a bölcsi, már 2 gyerek vár akkor, mert a szüleik a szomszéd gyárba mennek 7-re. Na, én beesek 6:55-re. Már 5 gyerek vár. A két gyárban dolgozó már tuti elkésett, ezáltal én 2 embernek már tönkretettem a napját, plusz, ha a főnök is a fejét csóválta bent, vagy emiatt más munkatársukat fejetlenség fogadta - és lehetne tovább sorolni. És ez csak 10 perc késés a részemről!!!
Nálunk középiskolában volt 5 db bármennyi késés 1 igazolatlan óra. A több igazolatlan óra meg összegyűlt igazolatlan nappá, és így tovább.
Nagyon is jó, hogy ezt már a gyerekek is tanulják.

(Te melyik országban vagy amúgy?)

Latcho Rom 2014.03.20. 09:30:50

@Cascabel: rádfér mehiko tavaris, túl sok szomorú kanadai történelemmel legyezted a téli depidet...hova mész helyileg?

Latcho Rom 2014.03.20. 09:53:40

@QUERCUS(a favágó): Ne rongálj engemet légyszives...

Ha bornirt előitéletek akarok olvasni, akkor megyek bayert olvasni, vagy egy jobber fórumra.
Jobbuljon azoktól kinek két anyja van s az egyiket Hoffman Rózsának hivják.
Ugyanez Sors pedagógiai nyögéseire..:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.20. 10:24:47

@sorsolo: "szerintem ez a világ egyre rosszabb hely lesz"

Én kb. 20-25 évesen gondoltam így. De ha végigtekintesz az elmúlt 2000 év történelmén az emberi jogok érvényesítésének terén, aztán az elmúlt 200 éven, ami az ipar fejlődését illeti, azért látszik a pozitív változás. Mondjuk úgy, hogy legalább Európában. Én nagyon-nagyon remélem, hogy egyre többen mondanak majd arra is nemet, hogy a mi jólétünk és tiszta utcáink, tiszta természeti környezetünk érdekében a védtelen fejlődő országok fizessenek meg.

Különben ismered a mondást: Ki gyermeket szül, prédát készít a halálnak...? Csak, hogy magamnek mondjak ellent :).

Sütemény1975 2014.03.20. 10:26:35

@DieNanny [SZ,CH]: mindenhol vagyok egy kicsit. fokepp angolban. kamionozok. nekem rosszak a tapasztalataim svajccal. igaz a nemetekkel is.

EXO 2014.03.20. 11:35:32

Kedves kommentelők!

jelenleg már két és fél hónapja keresek állást Magyarországon és kezdem megunni. A kérdésem az lenne felétek, hogy jelenleg Angliában milyen nehéz állást találni(bármilyet)?

Köszi:EXO

EXO 2014.03.20. 11:35:57

Kedves kommentelők!

Angliában jelenleg milyen nehéz munkát találni(bármilyet)?

Üdv:EXO

2014.03.20. 12:34:05

@shakti_rom:
Huatulco, Oaxaca. Haverokat meglatogatni, edes semmit tenni, kokusz ugyben szetnezni. Ez a terv. Jegy meg nincs, szokas szerint:)

Quercus a favágó 2014.03.20. 17:53:24

@shakti_rom:

Ez most konkrétan arról szólt, hogy te is megjegyezted, nem politizálsz, mert minek. Na én is így vagyok ezzel.

Latcho Rom 2014.03.20. 18:08:20

@QUERCUS(a favágó): Milyen a tavaszi erdo, arrol meselj inkabb, illatok, neszek, mit latni most?

Itt szurkeseg, latyak, mindenki kesz a tavaszra..

Quercus a favágó 2014.03.20. 19:02:26

@shakti_rom:

Tavasz? olyan már egy pár éve nincs. Van tél, aztán egy hét alatt nyár. Ma Miskolcon volt legalább 22 fok. A természet sem nagyon érti, nem még én.

______________ (törölt) 2014.03.20. 20:20:10

@Cascabel:
'Ha a szuleim is igy gondolkoztak volna az 50-es evek elejen, akkor most nem lennek itt:) Raadasul nem sok oromet szereztem nekik es a sorsom is lehetett volna jobb. Bar meg vagyok vele elegedve, de nem igy kepzeltem el. Ma hallottam a haveromtol egy mondast:
" Sok szepet megeltem, de boldog sosem voltam " :)'

és mi lenne, ha nem lennénk itt? kinek hiányoznánk? nekem nem hiányozna. "ismeretlen örömöket nem nélkülöz az ember"

és kerouac:
"Bár megszabadulnék
e güriző hús-keréktől
s lennék az égben megóvott halott"

("I wish I was free
Of that slaving meat wheel
And safe in heaven dead")

***
'Erdekes a vilag, megerett a pusztulasra!!!! :) '
nem. csak a kultúránkra igaz ez az állítás.

______________ (törölt) 2014.03.20. 20:25:37

@QUERCUS(a favágó): nem igaz. virágzik a som, illatozik a medvehagyma, virágba borult a sajmeggy, kezd a fagyal is lassan, nemsokára vége a tavaszi aszpektusnak, kezdenek rügyezni a fák. szerintem szenzációs, én ebédidőben gyakran kimegyek, néha másfél órára is, és kisebb túrákat teszek bringával. lehet, hogy többet látok az erdőből, mint a terepjárós erdész csoporttársaim. :)
kékcsőrű récéket meg egy kisasszony réce párt lehet mostanában látni a folyón, és ma már vöcskök is voltak megint. sőt, tegnap vízirigó repült a patak felett! a természet csoda, csak az emberek vesztegetik hülyeségekre az idejüket. @shakti_rom:

______________ (törölt) 2014.03.20. 20:37:29

@zöldeketbeszélek:

'@sorsolo: "szerintem ez a világ egyre rosszabb hely lesz"
Én kb. 20-25 évesen gondoltam így. De ha végigtekintesz az elmúlt 2000 év történelmén az emberi jogok érvényesítésének '

akkor kezet foghatunk, mert én is így gondoltam húszévesen is. :))
nem vitatom, hogy vannak pozitív tendenciák. sőt, az is lehet, hogy csak a sajátos perspektívánk (pár évtizedünk van, aztán ismét alulról szagoljuk az ibolyát) miatt vagyunk "türelmetlenek". néha valóban óriási változásokra képes a kultúra.

de nekem van egy alternatív parabolám is. az emberiség (helytelen megfogalmazás; helyesen: a kultúránk) elmúlt tízezer éves története szerintem a tizedik emeletről zuhanó ember történetéhez hasonlít, aki minden emeletnél elhaladva azt mondogatja magának: minden rendben, nagyszerűen érzem magam, csodásan repülök, ráadásul egyre gyorsabban haladunk. szerintem most az első emelet környékén, vagy még lejjebb járhatunk... :)

______________ (törölt) 2014.03.20. 20:47:02

@shakti_rom: egyvalamit nem értesz, úgy látom. :)
hogy azzal se a saját életminőségedet, se másét nem javítod, ha "igenis, megmondod" a véleményed - tűzön-vízen át.
nem kell az embernek mindenkivel vitatkoznia. ha egy minimális közös alap hiányzik, mindenkinek jobb, ha nincs vita (sőt, semmi kommunikáció) a két fél között.

______________ (törölt) 2014.03.20. 20:50:15

@Kövérmadár [swe]: nekem ma sikerült fél 10-től fél 5-ig dolgozni - bő egy órás ebédidővel. mert megérdemlem. ;))
ha reggel vásárolgatok, akkor ehhez legkésőbb negyed 9-kor fel kell kelni.

______________ (törölt) 2014.03.20. 20:52:53

@eddie1977: eddigi megnyilatkozásaid alapján nem igazán számítottam rá, hogy tudsz olyat mondani, amivel egyetértek! ;)

morsels (törölt) 2014.03.20. 20:53:02

@sorsolo:
Te shaktit akarod jobba tenni?
Divide by zero...

______________ (törölt) 2014.03.20. 20:56:33

@morsels: nem, ilyen illúzióim nincsenek, ehhez már én is túl öreg vagyok. csak a blogot szeretném kicsit kellemesebb hellyé varázsolni. sokszor kellemetlenek a személyesekedések - és egészen biztosan nem csak nekem.

morsels (törölt) 2014.03.20. 21:10:58

@sorsolo:
Good luck.
(amig shakti itt lesz, addig a 'kellemes' meghatarozasa csak rajta mulik; nem rajtad)

Latcho Rom 2014.03.20. 22:10:24

@sorsolo: Nagyon otthon vagy ebben, én ezt a pár kanadai ludat is kavarom - bár már látnám őket reggel össze vissza szarni a Parkwayt :)

Latcho Rom 2014.03.20. 22:13:52

@sorsolo: Jobban szeretném ha kivül hagynál a morsels gizda próbálkozásaiból...megteszed?

Köszönöm :)

Latcho Rom 2014.03.20. 22:16:44

@sorsolo: Szerintem üljünk le, szívjunk el egy cigit, vagy amit akarsz, s feledjük el ezt az egészet? Sounds okey to you? :)

Latcho Rom 2014.03.20. 22:23:21

@QUERCUS(a favágó):

Tiszta kanada, nekünk egy nap a tavasz.
Viszont teletek nem sok volt..

______________ (törölt) 2014.03.20. 22:38:02

@shakti_rom: persze, already forgotten.
ahogy a ludat említetted, eszembe jutott, hogy egy apácalúd meg két szürke lúd egész télen velünk volt, most is itt vannak. a nemüket nem tudom, de jópofa szerelmi háromszöget alkotnak. a legjobb, hogy a bringaút mellett valamelyik nap rámsziszegett az egyik. pont úgy, mint gyerekkoromban. de most nem futottam el. :)
(igaz, tovább tekertem, így lehet, hogy növeltem az önbizalmukat. :) )

az jutott eszembe, hogy vajon magyarországon ezzel az attitűddel meddig élnének (és mikor vinné őket valaki haza, hogy megsüsse...)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.21. 00:55:19

@EXO: Milyen angoltudassal, az is kerdes.

Ha szakmaban akar az ember, keves nyelvtudassal, akkor nem egyszeru. Mosogatasbol meg nem lehet sokaig kihuzni....

EXO 2014.03.21. 10:08:41

@tildy[UK]:
Nekem most csak néhány hónapra kéne meló.
Mosogatással miért nem lehet kihúzni? Túl magasak a bérleti díjak?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 19:55:41

@DieNanny [SZ,CH]: elvileg üzeneteknél egyéb mappában találsz tőlem üzenetet.
ha nem, akkor feladom:)

DieNanny CH 2014.03.21. 20:10:03

@Babette_:

Ne add még fel, küldd el újra!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.21. 20:13:37

@DieNanny [SZ,CH]: ha ez se hozzád érkezett, akkor minek?:)
végiglapoztam, hog ki lakik svájcban, egyesével képtelen vagyok megnyitni mindenkit. ha nincs kiírva, akkor sose foglak megtalálni, nincs türelmem a nyomozáshoz.

DieNanny CH 2014.03.21. 21:51:50

@Babette_:

Írtam privit!
(Ja, és bocs, nem mondtam, de lakcímnek a Mo-i van beírva...)

holl gold 2014.03.22. 17:36:46

@Kövérmadár [swe]:
Hozza tartozik, hogy hetvegen azert tudok 9 orat is aludni.

Siman lehuzok 12-14 orat akar reggel, delben vagy este (sok even keresztul napi 3-4 ora volt az adagom). Van a joistennel egy könyv amiben nekem több tizezer ora alvastartozasom van, ezt a restanciat törlesztem az utobbi idöben...

holl gold 2014.03.22. 18:02:26

@geegee:

Az hogy esett a ho egy dolog de sokan mar lecsereltek nyarira a gumikat es masnap törtek is rendesen a kasznik, nalam a szezon oktober 1-töl aprilis 15-ig tart es kopjon a teli gumi (azert van), a miljöpart meg csak ugasson de ne az en biztonsagom rovasara.

holl gold 2014.03.22. 18:23:26

@Kövérmadár [swe]
A sheggemben bármikor fel tudok vinni egy rúd (ok, fél rúd :) ) dinamitot, de a bontott kóla az aztán mérhetetlenül veszélyes dolog

Nem is arrol szol a dolog hanem a sok köcsög lobbizasrol mert ez jo a legitarsasagoknak a bevetel miatt, biztonsagi kapu elött elveszik es mögötte sokszoros aron aruljak. Ha a repulön veszed akkor meg dragabb. Vannak mar muszerek amelyek kimutatjak mi van a flaskaban de ezeket b@sznak hasznalni mert nem erdekuk.Olyan ez mint a mobilhasznalat a repulön...

holl gold 2014.03.22. 18:41:40

Vajna a nagy filmgyartas kozepette egy 28 eves nagyon hires modelt is leakasztott ...

Damu Roland (most eppen a kaptarban ul eröszakert) volt felesege, Palacsik Timea (ezt a csajt kalapalta el) nem szamit hires modelnek, söt egyaltalan nem...De azert Vajna felesegul vette...

holl gold 2014.03.22. 19:29:00

@sorsolo:
nem csak európának kampó (1-2 generációs távlatban),

Sajnos ez köszönhetö az egesz Europat regen behalozo liberalizmusnak, tolerancianak, megalkuvasnak (sok peldat lehetne emliteni erre de csak egy peldat mondanek es akik Svedorszagban laknak azok tudjak miröl beszelek). Ujsagcikkek tömkelege ir arrol hogy roman koldusok hada arasztotta el az orszagot, ez egy dolog de a közvelemeny hozzaallasa az egy masik fenomen es az emberek hamis illuziokat sugallnak felejuk (gyertek csak, mi segitunk megoldani a problematokat, idönkent kaptok ingyen repulö-vagy buszjegyet haza azutan ujra jöhettek es folytathatjatok......Nemigen hallottam hogy dolgozni jönnenek (amugy is keves a munkalehetöseg az ittlakoknak is). Az olaszok es spanyolok mar sokat kihajtottak az orszagukbol es többen itt folytatjak közuluk...Itt volt valami roman fejes aki nyilatkozott a medianak es elmondta feheren-feketen az igazi enjuket, beallitottsagukat, persze ezt az ujsagok nem közöltek nagybetuvel hanem csak egy apro hir volt ami felett sok ember figyelme elsiklott. Folytathatnam a sort a kriminalitettel meg a nap mint nap törtenö esemenyekkel Malmöben, Göteborgban...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása