oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2014. január 29. 06:45,  A marshutka és a rettegett pernikiek 307 komment

2014. január 29. 06:45 Határátkelő

A marshutka és a rettegett pernikiek

Szerda lévén elérkeztünk bulgáriai sorozatunk utolsó, befejező részéhez. Roland írásainak első részéből kiderült, hogyan is került „Vulgáriába" (ha nem olvastad volna még, akkor katt ide!), míg egy hete kiderült, hogy a bolgárok nem kifejezetten munkamániás típusok, és alapos boltkörképet is kaptunk árakkal (a poszt itt olvasható). Ma közlekedünk egy jót, kiderül az is, mit esznek-isznak és hogyan szórakoznak a bolgárok, végül még arról is szó esik, milyennek látnak minket, magyarokat. (A képekért ezúttal is jár a köszönet a szerzőnek!)

Koprivstica.jpgKoprivstica

Tömegközlekedés

Busszal

Európa-szerte leselejtezett szedett-vedett buszokkal történik, ahol a tájékoztatók (lásd: vészkijárat, ablak-kezelési útmutató) olyan nyelven vannak kiírva, amelyik ország autóbontójából sikerült megkaparintani a járművet - ez általában Cseh- és Németország, de van itt szerb és román jármű is. A jegykezelésre és büntetésre vonatkozó szabályok a hazaiakra való tekintettel bolgárul elérhetőek.

Ugyanakkor rendelkeznek újszerű buszokkal is (azért viszonylag ritka), amiken azonban (általában) a légkondi / fűtés üzemeltetése a sofőrfülkére korlátozódik. Ebből adódik, hogy a sofőr lehúzott ablak mellett dohányzik és télen melege van, nyáron viszont megfagy.

A buszozás itt alapvetően nagy kaland, ugyanis külön autentikus szabályai vannak az alábbiak szerint:

- leszállási szándékot úgy jelez az utas, hogy odaáll az ajtóhoz. A leszállási szándékot jelző gombot minden esetben TILOS nyomkodni / megérinteni / ránézni, mert általam nem ismert okok miatt a sofőr támadásnak vélheti. Ezen okból kifolyólag nagyrészt nem is működik ez a gomb, le/be van ragasztva;

- mielőtt megállna, a buszsofőr már méterekkel előbb kinyitja az ajtót, így a felesleg gyorsan kiesik, továbbá elindulás után még megközelítőleg 10-15 méteren keresztül van lehetőség a le- és a felszállásra;

- a bolgár buszok félnek egyedül, így általában 2-3 jön egyszerre, ami azt eredményezi, hogy az elvileg 10 percenként járó busz, igazából 20 percenként jár, de akkor egyszerre több jön;

- egyszerre több megjelenő busz esetén is mindenki az első buszra igyekszik felzsúfolódni, így az azt követő szinte mindig üres, vagy maximum 4-5 ember lézeng rajta;

- a buszok 60 %-ban ugyanazon útvonalon közlekednek, így majdnem bármelyikkel el lehet jutni bárhova.

A buszjegy 1 BGN ~ 150 HUF a büntetést meg 1,5 éve emelték 10 BGN-ról (~ 1 500 HUF) 20 BGN-ra (~3 000 HUF). Az előírtnál nagyobb csomag (lásd méretes bőrönd) szállítása esetén, a csomagnak is szükséges menetjegyet váltani.

A közlekedésre jogosító szelvény megvásárolható újságárusoknál, metrómegállóknál és a buszon. Amennyiben a buszsofőr nem tud menetjegyet biztosítani a járművet utazásra használó állampolgár részére, erről tájékoztatja az esetlegesen felszálló ellenőrt, aki ezen információk alapján a menetjegyet és / vagy bérletet felmutatni nem tudó utastól 1 BGN-t jogosult beszedni.

Az ellenőrök valószínűleg konfliktuskerülők, ezért pontosan úgy néznek ki, mint egy ellenőr, így könnyen felismerhető. Nem azok a rejtőzködő típusok. Általában 2 van és az egyik mindig tud angolul, a másik szerintem bolgárul is alig, mert ő általában nem beszél.

Ha valakit bliccelésen érnek, két lehetőséget ajánlanak:
- Helyszíni bírság: 20 BGN (~3 000 HUF)
- A nyakon csípett utas leszáll a következő megállónál (innen 3 szcenárió lehetséges):
*ha van pénze az utasnak: lefizeti az ellenőrt 5 BGN-val (~ 750 HUF)
*ha nincs pénze az utasnak: elkísérik egy ATM-hez: kifizeti a helyszíni bírságot vagy lefizeti az ellenőröket
*ellenőr felveszi az adatokat, kitölt egy űrlapot, aláíratja, majd tájékoztat, hogy ajánlott levélben küldik a bírság összegét, amely várhatóan 100 BGN (~15 000 HUF) lesz – ám két bolgár ismerősöm szerint ezek az értesítések sosem érkeznek meg... Legalábbis ők már évek óta várják...

Metrón

Szófia két metróvonallal rendelkezik és villámgyorsan épül és fejlődik. A buszparkuktól eltérően a metrókocsijaik európai szintűek. A jegy a metróra is 1 BGN, a buszjegy nem felhasználható.

Elektromos kapus beléptetőrendszer van, bliccelni nem lehet, ugyanis a csalás megkísérlése esetén rögtön ugranak a biztonságiak és egy Bruce Lee rúgással letessékelik a magasugrást megkísérlő potyázni vágyót.

A legutóbb épült és átadott metrómegálló példázza legjobban a tömegközlekedés és a város fejlődésének megállíthatatlanságát. Az említett állomás környezetében két hónapig csak félig / negyedig elkészült, ember által még nem lakott épületek álltak.

Amikor megtekintés céljából először leszálltam ott, meg voltam róla győződve, hogy a röpke 20 perces utazásom alatt (a belvárosból tartottam hazafelé) a felszínen atomháború dúlt és elpusztult minden.

Azonban azt is észrevettem, hogy leszállók nagy százaléka (rajtam kívül mindenki) egyáltalán nincs meglepődve a körülményeken és magabiztosan tart a mezőn keresztül úticélja felé. Így bátortalanul bár, de követtem őket és láss csodát, a félig kész épületek mögött ott volt az általam már jól ismert tájékozódási pont, a Kaufland...

Villamoson és trolin

Trolival még Pesten sem utaztam, de nagyjából azokat az állapotokat tükrözik (egy-két kivételtől eltekintve), mint a buszok. Villamos csak a belvárosban közlekedik, azzal sem utaztam még itt, de ránézésre Budapest 70-es évek.

Marshutkán

Az egyik legnagyobb találmány a világon (nem tudom, máshol van-e), azonban még nem volt alkalmam utazni vele. Tulajdonképpen a taxi és a telekocsi keveréke. Sofőrök félig lerobbant Ford Transitokkal róják a várost meghatározott útvonalakon és ott inted le és szállsz be/ki, ahol éppen jól esik.

A menetjegy ára a megtett távolságtól függően 0,5-2 BGN (~ 75-300 HUF). Mivel eddig nem találkoztam olyan személlyel, aki meg tudta volna mondani adott marshutka útvonalát, így még nem utaztam ily módon, de meglátásom szerint mindenképpen követendő példa.

Taxival

Remélem, nem gázolok senkinek a lelkébe az alábbi két állításommal:
- A taxi tömegközlekedési eszköz;
- A taxisok itt egy külön állatfaj (a bolgárok szerint is), de valószínűleg mindenhol a világon.

A legtöbb nehézség abból adódik, hogy a sofőrök nem beszélnek angolul / németül, csak bolgárul. Hozzáteszem: ennek ellenére eddig engem mindig oda vittek, ahova kértem.

Amire oda kell figyelni:
- Mindig! meg kell nézni, hogy az anyósüléssel szemben lévő igazolványkép a sofőrt ábrázolja-e. Ha nem, akkor sem kell kétségbeesni, nem fog megölni, de lehet kicsit drágább lesz a viteldíj, ha nem is minden esetben;
- Érdemes előre megegyezni az árban (mutogatással vagy ahogy lehet), máskülönben előszeretettel használják a „másik" taxiórát és könnyen a normál fuvardíj dupláját kell megfizetni.

Az árak nem túl borsosak, a budapesti fuvardíj fele (az arányok lehet már változtak).

Eddigi jó tapasztalataim:
- Repülőtér – Mladost 4 (7 km): 10 BGN (~ 1 500 HUF) – ajánlottak 20 BGN-t is;
- Busz- / vasútállomás – Mladost 4 (13 km): 15 BGN (~ 2 250 HUF) – ajánlottak 25 BGN-t is.

Közlekedés gépkocsival

Az autóval történő közlekedés és közlekedési rendszabályok / táblák / sávok értelmezése itt kifejezetten szabadelvű és esetleges, bár a bolgárok szerint a görögök rosszabbul vezetnek náluk. Az emberek összevissza mennek, az irányjelző pedig nem minden autóban szériafelszereltség.

Megfigyelésem szerint inkább a hangjelzésre esküsznek, mint a vizualitásra, azaz hatványozottabban szólaltatják meg a kürtöt – bármilyen közlekedési szituációban – mint villogtatják az indexlámpát.

Amennyire sikerült megfejtenem ez a sajátos kódrendszer a következő jelekből áll:
- egy hosszú: egyenesen megyek;
- két rövid: balra megyek;
- három rövid: jobbra megyek.

De ezek olykor véletlenszerűen felcserélődnek, illetve bizonyos esetekben el is hanyagolhatóak. Amennyiben adott illetőnek nagyobb (főleg méretben, de teljesítmény is mérvadó) és / vagy drágább autója van, mint adott forgalmi helyzetben résztvevők többségének, egyértelműen a nagyobb / erősebb / drágább gépjárművel rendelkezőnek van elsőbbsége a KRESZ előírásaitól függetlenül.

Pláne, ha a sofőrje még meg is van győződve róla, hogy az egy sávos úton ő nyugodtan mehet a középsőben, a szembe jövők (busz is) majd félreáll, amíg ő elhalad.

Parkolás

A parkolási szokások is meglehetősen egyediek. Úgy parkolnak, hogy vagy ahogy sikerül, vagy éppen, ahogy kényelmes. A parkolókban felfestett egy autó helyét kijelölni hivatott vonalakat a legtöbben csak dísznek tekintik, továbbá a parkolóhely végén fellelhető útpadkát annak a helynek tekintik, ahová a gépjármű elejét kell elhelyezni.

Emiatt a legtöbb esetben a BG felségjelzéssel ellátott autók eleje kifejezetten rossz állapotnak örvend. Egyéb érdekesség, hogy a kétsávos utak külső sávját is parkolásra kijelölt helynek veszik, ezáltal közlekedés / haladás céljából ritkán használható a kétsávos út mindkét sávja.

Ha esetleg az autó mérete / értéke / ereje ezt lehetővé teszi, akkor a belsőben is előfordulhat parkoló autó. Ha a villamos nem tud haladni, akkor majd az utasok gyalogolnak tovább – de úgy gondolom ez nem teljesen egyedi és nem csak Bulgáriára jellemző módja a parkolásnak.

Viszont van olyan jelenség, amitől a bolgár autós is retteg. Egyetlen dologtól rettegnek... de szó szerint rettegnek... és ezek nem a rendőrök...

Rendőrség

A KRESZ-ben meghatározottak következetes figyelmen kívül hagyásának kialakult hagyományához valószínűleg nagymértékben hozzájárult a rendőrök korrumpálhatósága.

Bulgáriában a vezetni vágyó közvetlenül vezetés előtt elfogyaszthat egy sört. Ezt nagyrészt meg is teszik az emberek, ugyanakkor azt le is kell kísérni valamivel (mert a sör nem talál le egyedül) és az már nem maradhat még egy sör nélkül... Ebben az esetben is inkább maguk hazavezetnek, mint hogy taxiért, neadjisten tömegközlekedésért kelljen fizetni.

Amennyiben igazoltatásra kerül a sor 20-30 BGN (~3 000-4 500 HUF) vissza nem térítendő személyi támogatásért a rend őre eltekint a további intézkedéstől. Külföldiek esetében ez lehet 50 EUR is.

Mitől retteg a bolgár autós?

Szóval a bolgár autósok egyetlen dologtól rettegnek... de szó szerint rettegnek... és ezek a perniki rendszámmal ellátott 1-es, 2-es és 3-as Golffal közlekedő „perniki bunkók".

Namármost, ha Bulgária szülöttei és minden itt élő nem bolgár sofőr szerint is furcsán vezetnek – amennyiben ezt az ámokfutást lehet annak hívni – el lehet képzelni, hogy a pernikiek milyen magas szinten művelik az autóvezetés tudományát. Amúgy sokaknak full CASCO-ja van (egész olcsó), valószínűleg ezért is nem érdekli őket különösebben a KRESZ.

Pernikről és lakóiról egy apró közbevetés: minden bizonnyal már a Golf megjelenése előtt történhetett valami, ami a pernikieket megváltoztatta és félelmetessé tette. Perniki jóbarátom – Vlado – mesélte, hogy a legenda szerint még a törökök sem mertek Pernikbe menni, ugyanis ők is tisztában voltak vele, hogy azt a helyet furcsa népek lakják. Elátkozott településnek tartották és jobbnak látták azt minél nagyobb ívben elkerülni.

Gyalogos közlekedés

Annak ellenére, hogy Bulgáriában nem veszik túl komolyan a KRESZ előírásait, meglátásom szerint az autósok többsége meglepően előzékeny a gyalogosokkal szemben – viszont amikor néhány jó tapasztalatomból kiindulva felbátorodtam az átkelésnél, nem sok híja volt, hogy egy lökhárítón utazzak tovább ki tudja hova. Így okulva ostobaságomból, még is inkább maradtam a körültekintésnél és azóta nincs is gondom az átkeléseknél.

Szórakozás

Mozi

Multiplex és I-Max, 3D és 4D, van itt minden, mint a moziban. Pontosan ugyanazok a típusú filmszínházak megtalálhatók itt is, mint bárhol máshol. Biztosan vannak kisebb vetítők is, azonban ilyennel még nem találkoztam.

Magyarországtól eltérően a bolgárok a gyerekeknek szóló filmeken, rajzfilmeken, animációs filmeken kívül jellemzően nem szinkronizálnak, így a filmeket eredeti nyelven, bolgár felirattal prezentálják. Ezáltal nem nagy kaland moziba menni és megtekinteni adott filmet.

Mozijegy-árak:
- Normál (kedden akciós): 8/6 BGN ~ 1 200/900 HUF
- 3D (csütörtökön akciós): 12/10 BGN ~ 1 800/1 500 HUF

Kocsmák, bárok

A kocsmák és bárok itt is előszeretettel látogatott vendéglátóipari egységek. Ami érdekesség, hogy sörkorcsolyaként a szirenével (fetaszerű fehérsajt) felszerelt sültkrumpli és/vagy a caca (olajban sült apróhal) a legnépszerűbbek.

Itt valóban megfigyelhető a fentebb már említett vitamódszer: minél hangosabb valaki, annál jobban igaza van. De csak ha bolgár! Ugyanis bár a kultúrájuk része, de külföldi ne kiabáljon Bulgáriában, főleg ne magyarul!

Zenés szórakozóhelyek

Ha adott illető zenés szórakozóhelyre szeretne ellátogatni Bulgáriában, akkor két lehetősége van: chalga bar vagy rock klub.

Chalga bar

A chalga bar gyakorlatilag annak a helynek az itteni megfelelője, amit mi otthon úgy hívunk, hogy diszkó, mégis valamelyest más világ. Alapvetően státuszszimbólumként értelmezhető a chalga bár látogatása, ugyanis nagyon-nagy a csilli-villi, elképesztően drága (egy 0,33 Heineken 5 BGN ~ 750 HUF) és nem egy jobb BMW-vel menni csóróság.

A chalga mint zenei irányzat, nagymértékben megosztja a bolgár fiatalokat: van, aki imádja és van, aki még azt is utálja, aki szereti. A chalga gyakorlatilag egy modern alapokon nyugvó, helyenként népzenének tűnő egyveleg – vagy fordítva, ebben nem vagyok biztos. A legtöbb külföldi számára nagyon is szerethető, ugyanis a zenei hangzásvilága fülbemászó és dallamos.

Azok a bolgárok, akik nem szeretik, a szövegre hivatkozva teszik ezt. A szövegek egyszerűek, központi témája a szexuális együttlét és mindezt nagyon szókimondó módon mutatja be; például: „ma éjjel tégy magadévá a konyhában keményen" stb.

Rock club

Ezek is nagy látogatottságnak örvendenek. Semmi újdonság, ugyanaz, mint bárhol máshol a világon: rockzene szól és 3 BGN egy 0,5 l csapolt sör.

Étterem

Az átlagos (a komolyabbakban meg pláne) éttermekben (is) az étlap alapvetően bolgárul van cirill betűkkel, ugyanakkor mind az étel neve, mind az összetétele fel van tüntetve angolul is (noha néhol látszik, hogy a google translator segítségét vették igénybe).

A turisták által komolyabban látogatott helyeken általában értenek angolul a pincérek, ugyanakkor bolgárul válaszolnak. Amit majdnem mindenki tud magyarul: „Egészségedre (ami néhol ugyan "Egésméges" :)) és a „Ferencváros", továbbá szinte mindenkinek (idősebbeknek) van egy-egy története Magyarországról vagy a magyar katonatársról, akivel Oroszországban találkozott.

Személyes tapasztalatom, hogy bár a pincérek nagyon büszkék a memóriájukra, ezért ők nem jegyzetelnek feleslegesen, ennek megfelelően folyton összekeverik vagy elfelejtik a rendelés 30%-át. Néha nem árt kisebb emlékeztetőket küldeni részükre.

Átlagos árak:
- Leves: 3-5 BGN
- Főétel: 6-12 BGN (a marha nyilván drágább)
- Köret: amennyiben a főétel nem tartalmazza, úgy érdemes rendelni, hogy 2 főre elegendő mennyiség érkezik
- Sör (0,5, csapolt): 1,6-2,5 BGN
- Desszert: őszintén nem tudom

Étel - ital

Nemzeti ételek

Itt igazából nem is feltétlenül magukról az ételekről fogok írni, hanem inkább a fontosabb összetevőkről. A bolgár konyha két alapeleme a csubrica (vagy csombord) és a kiszelo mljako, így ezeket veszem előre.

Kiszelo mljako

Szószerinti fordítása: savanyú tej. Ez az étel leginkább a tejfölhöz hasonlítható, azonban valamelyest hígabb és nem teljesen ugyanaz az íze. Ezt minden olyan étel elkészítéséhez használják, amelyet mi magyarok szívünk szerint tejföllel ennénk. Előszeretettel fogyasztják önmagában is.

Csubrica

Ez jómagam és minden külföldi ismerősöm „kedvenc" fűszere – valójában nagyon-nagyon nem szeretjük. Megfigyeléseim szerint attól lesz valami bolgár nemzeti étel, ha van benne csubrica – OK, ez valamelyest sarkítás, de nem áll túl messze a valóságtól.

Hozzáteszem, nem azzal van a baj, hogy használják, mert kis mennyiségben még csak nem is rossz. Azonban, ha egy bolgár csubricát lát, akkor elsötétül előtte a világ és csak a csubrica létezik.

A hozzávaló a bolgár agyban aktivál valamiféle csubricareceptort, amely működésbe hozza a nevezett fűszer nem egészséges mennyiségben történő felhasználását indikáló reflexműködést, így az ízesítőszer inkább már csak elvesz az étel értékéből/ízéből, mint hozzátesz.

Sajt

Bulgáriában kifejezetten érdekes a vélekedés a sajtokról. A bolgár nemzet két + egy csoportba kategorizálja az említett tejtermékeket: kaskaval, szirene, egyéb.

Nézzük mi a különbség köztük:
*Kaskaval: a mi és a legtöbb európai nemzet által ismert, közönséges sárgasajt.
*Szirene: fetaszerű fehérsajt.
*Egyéb: Gouda, Emmentali stb.

Érdekesség, hogy Bulgáriában, a szirene számít sajtnak, a kaskaval meg csak kaskavalnak – ez gyakorlatilag lefordíthatatlan –, de semmiképpen sem sajtnak. A Gouda és az Emmentáli sem számít sajtnak, ezek ugyanis csak szimplán Goudának és Emmentalinak nevezhetők – semmiképpen sem kaskavalnak, pláne nem sajtnak. Érthető? Szerintem sem. :)

Tehát összefoglalva: ha a külföldi cheese-t (=sajtot) kér, akkor szirenét kap. Ha kaskavalt, akkor a mi értelmezésünk szerinti közönséges sárga sajt érkezik, valamint Gouda és/vagy Emmentali igény esetén Goudat és/vagy Emmentalit kell kérni.

Néhány fontos nemzeti étel, csak felsorolásszerűen: shopska saláta, mish-mash, caca, bánica, tarator, shkembe csorba, moussaka, kavarma.

Nemzeti italok

Boza

Számomra teljesen megfejthetetlen barnás színű, elképesztően büdös ital. A bolgár lányok fogyasztják előszeretettel, ugyanis a hiedelem szerint ettől nő meg és kerekedik ki a bolgár női kebel.

Az elvetemültebb fajta ember fogyasztja whiskey-hez is.

Ájrján

Az ájrján egy mindenki által kedvelt, kifejezetten ízletes, higított natur joghurt. Ízesítik sóval és/vagy borssal, de kiválóan fogyasztható fűszerek nélkül is. Másnaposság-űző.

Rakia

Ez alapvetően a bolgár pálinka. Kapható boltokban és készítik házilag – bár náluk is egy ideig tiltott tevékenységnek számított, azért valahonnan mindig előkerült egy-egy a vacsora mellé. Jellemzően szőlőből vagy szilvából készül.

Fogyasztási szokások:
*tengerpart: Rakia + shopska saláta és/vagy ájrján
*hegyes vidékeken: Rakia + sült hús

Mindkét részen élőkre igaz, hogy nem húzzák le egyből, hanem lassan kortyonként fogyasztják. Ugyancsak meglepődtek, amikor azt tapasztalták, hogy a magyarok húzóra isszák és sörrel... Azóta mi is átértékeltük a helyzetet és inkább kortyolgatjuk velük, de a sör maradt. :).

Vendéglátóhelyeken a rövid italokból rendelhetünk kicsit és nagyot. A kicsi 50 ml, a nagy pedig 100 ml. Otthon nem ismerik a kicsit, kóstolási célból is a nagyot kapja a gyanútlan vendég. Általában legalább 4-5 féle pálinka van, amit MEGKELLKOSTOLNI!, majd egy összeszedett véleményt alkotni róla.

A véleményalkotás szabályai szerint nyugodtan lehet hadoválni a gliceringyűrűkről meg a készítés évében uralkodó időjárási viszonyok vélt vagy valós hatásairól az alapanyag minőségét illetően (ki emlékszik már arra) illetve latolgatni az alkoholtartalmat.

Minden esetben heves egyetértéssel és hátba veregetéssel fogunk találkozni. Így bolgár vendégségben nagyon hamar eszméletlenre ihatja magát a felkészületlen halandó. Márpedig a kóstolásra kínált rakiát nem elfogadni tiszteletlenség.

A bolgár vendégszeretet

A bolgár nép sok tekintetben hasonlít a magyarhoz, így vendégszeretetben is. Természetesen nem feltétlenül Szófiában érhető tetten a vendégszeretetre vonatkozó legtöbb észrevételem, de kisebb falvakban mindenképpen hatványozottabban megjelenik.

Ha egy bolgár családhoz mész vendégségbe, előtte tilos bármilyen ételt is fogyasztani, mert teljesen biztos, hogy legalább 5-7 fogásos ebéddel/vacsorával készülnek a tiszteletedre, továbbá rakiával, sörrel, borral minden mennyiségben.

Vendégfogadás

Mindig mindenben a vendég az első. Belépéskor – ha a család egy másik tagjával érkezel – először téged üdvözölnek, szólítanak meg – abban az esetben is ha, akkor látnak életükben először –, illetve távozáskor utoljára a vendégtől búcsúznak el.

Ha több napra egy bolgár család vendége vagy, arra ne számíts, hogy bármit is kifizethetsz. Valószínűleg a szüleidnek vásárolt képeslapot és a hűtőmágnest sem, amennyiben a család bármely tagjának jelenlétében próbálnád pénzen megváltani a terméket – anyagi helyzettől függetlenül.

Vendégségbe menet

Amennyiben a bolgár személy/család olyan házhoz megy vendégségbe, ahol előtte még nem járt, akkor addig oda be nem teszi a lábát, amíg nem tudja valamivel (ez lehet bármi pl.: gyümölcs, csokoládé, ital stb.) megajándékozni a házigazdát.

Születésnap / Névnap

A névnap és a születésnap a bolgároknál ugyanolyan súllyal esik latba. Mindkét esetben tűzijátékkal is ünnepelnek, ennek köszönhetően heti rendszerességgel látok kisebb-nagyobb égi show-kat.

A számomra megszokottól eltérően a születés-/névnapos kell intézzen mindent a jeles napon:
- Ha otthon tartózkodik: sütni/főzni, tortát rendelni/készíteni; a vendégek pedig nem meghívásra jönnek köszönteni, hanem automatikusan;
- Ha az ünnepelt otthonán kívül kívánja ünnepelni az eseményt, akkor az étteremfoglalás és a torta (ebben az esetben is) intézése is az ünnepelt felelőssége – természetesen ilyen esetben azért nem árt informálni a vendégeket, hogy lehetőleg ne otthon keressék az ünnepelni kívánt személyt.

A névnapról érdekességként megemlítem, hogy bár nem mindenkinek van, még is kijelöltek egy napot – konkrétan november 8-át – azok számára is, akiknek nincs névnapjuk, hiszen ők sem maradhatnak ki a jóból.

Egy biztos, a bolgár ha ünnepel, akkor ünnepel! Már pedig ünnepelni nagyon szeretnek és tudnak is.

Szófia

Városnézés

Szófia bár nagy történelmi múltra tekint vissza, nevezetességekben mégsem túlzottan bővelkedik – illetve mégis, de ezek nagy része még mindig a talaj felszíne alatt helyezkedik el.

Ami látogatható, az viszonylag egyszerűen és ingyenesen megtekinthető a Free Sofia Tour szervezésében. Úgy tudom már más országokban is létezik ez a szimpatikus kezdeményezés, jómagam itt találkoztam vele először.

Néhány vállalkozó szellemű és elkötelezett, főképp egyetemista úgy döntött, hogy Szófia látványosságain és azok háttértörténetén keresztül bemutatják az idelátogató turistáknak Bulgária történetét angolul. Alapvetően ez egy interaktív túra; bármikor, bármit lehet kérdezni, hozzászólni, kiegészíteni.

Már háromszor részt vettem a túrán – mindig más idegenvezetővel –, de minden alkalommal tanultam valami újat.

Pár érdekes történet:

Bulgária címerállata az oroszlán és erre annyira büszkék, hogy minél több helyen és történetben igyekeznek az állatot megjeleníteni.

- Bulgária „államformája"
Az egyik idegenvezető szerint, ha elegendő tudatmódosító szert veszünk magunkhoz, akkor az Európa-térkép néhány percnyi bámulása után Bulgária államformája akár egy ugrókötelező rózsaszín sárkánynak is tűnhet, a valóságban azonban egy sétáló oroszlánra hasonlít.

- Leva
A bolgár pénznem a bolgár leva. Leva oroszlánt jelent, ami azt eredményezi, hogy Bulgária fizetőeszköze az "oroszlán", így mondhatjuk, hogy a legerősebb fizetőeszközzel rendelkező ország. :)

- A bolgár Petőfi Sándor
Petőfi Sándor egyébként nagy tiszteletnek örvend Bulgáriában (utcát is neveztek el róla, ahol a kis létszámú Szófiában élő magyar közösség megemlékezik a március 15-i Forradalom és Szabadságharcról), azonban mégsem akkorának mint Vasil Levski – a bolgár Petőfi Sándor. Vasil Levski egy felvett név és ha nagyon erőltetjük oroszlánkirályt jelent.

- A bolgár patópáluras hozzáállás történelmi magyarázata
A pontos történetre nem emlékszem, így a sztorit csak nagyvonalakban tudom vázolni. Az 1900-as évek elején a kommunisták úgy döntöttek, hogy egy robbantásos merénylettel elteszik láb alól Bulgária akkori egyik köztiszteletben álló vezetőjét.

A hozzá hű személyek egy templomban gyűltek össze és a rendezvény kezdési időpontját követően az ellendrukkerek fel is robbantották az épületet. Rengeteg ember meghalt és még több megsebesült, leszámítva a célszemélyt... mert elkésett. Így azt mondják a késés akár az életedet is megmentheti.

Kétlem, hogy valóban ennek lenne tulajdonítható a kapkodástól mentes élet, ugyanakkor mindenképpen egy jó hivatkozásai alap. És ezt kegyetlenül ki is használják.

Szófia „szavanna"

Természetesen Szófia város címerében is megjelenik az oroszlán, ugyanakkor jómagam egyvalamit kifejezetten hiányolok belőle: a kóbor kutyát. A kóbor kutyák jelenléte gyakorlatilag ma már szerves része a városnak. Nemigen van olyan terület, ahol ne fordulnának elő.

Az ember egy kicsit az afrikai szavannán érzi magát, hiszen mindenhol fekszik, korzózik egy-egy példány. Gyorsaságuk vetekszik a bolgárokéval, ugyanis futó, rohanó, siető kóbor kutyát én még nem láttam.

Egyáltalán nem veszélyesek, sőt kifejezetten barátságosak mindenkivel szemben – legalábbis sem engem, sem környezetemben nem támadott meg senkit kóbor eb – és az emberek nagy része is szereti őket.

Számuk visszaszorítása érdekében nem sintértelepre viszik őket elaltatni, hanem ivartalanításra. Amelyik jószág már átesett a folyamaton, annak a fülébe egy műanyag biléta kerül. Mivel ezeket a "fülbevalókat" kifejezetten rosszul viselik az állatok, amint lehet, eltávolítják magukból, így amelyik kutya füle némileg hiányos, arról tudni, hogy ivartalanítása megtörtént.

Turizmus

Bulgária gyönyörű ország, gyakorlatilag minden megtalálható - kivéve talán a sivatagot és a máig harcoló német alakulatokat: van tengerpartjuk és magas hegyek hófödte csúcsokkal. Infrastrukturálisan lenne ugyan hova fejlődni, de azért nem lehetetlen egy-egy meglátogatni kívánt helyszín megközelítése.

Tavaly (2013) nyáron végre átadták a teljesen elkészült autópályát, így Szófiából minden további kerülgetés és nehézség nélkül mintegy 3-3,5 óra alatt le lehet jutni a tengerpartra (Burgasz), ugyanez vonatkozik a visszafele útra is.

Ennél jóval nagyobb kihívást jelent, ha az ember inkább a hegyek felé veszi az irányt. Az ismertebb síparadicsomokba még viszonylag könnyen el lehet jutni, azonban a turisták által kevésbé látogatott hegyi települések megközelítése olyan komoly taktikai felkészülést és tervezést igényel, mint a normandiai partraszállás.

Példának okáért Trigrad felé haladva 200 km-t mintegy 6 óra alatt sikerült megtenni, mivel a hegyekben 50 méternél hosszabb egyenes aszfaltcsíkkal nem nagyon találkozni, továbbá a két sziklafal közötti kanyargós rész nagy része természetesen egysávos.

Trigrad_fele.jpgTrigrad felé

Ugyanakkor a nehézségeket leszámítva eleddig nem nagyon volt olyan desztináció, amelynek megpillantása után ne mondtam volt azt, hogy „Ez igen! Ez megérte!".

A bolgárok rendszeresen utaznak belföldön pihenni, hiszen gyakorlatilag tényleg minden adott ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A szállás és a szolgáltatások árai is igen kedvezőek, nem olyanok, mint az egy-nyarunk-van-meggazdagodni című balatoni lángosos története.

Ez alól kivétel a Sunny Beach vagy Napos Part, ahol minden pont a triplájába vagy a duplájába kerül (még a McDonald's-ban és a KFC-ben is), mint például a 3 km-rel (talán 5) arrébb fekvő Neszebárban.

Aki az igazi Bulgáriát szeretné megismerni, annak mindenképpen azt javaslom, hogy keressen fel kisebb településeket is. Tervezze meg és olvasson utána, hogy pontosan mit szeretne megnézni és mit lehet erről vagy arról tudni. A kisebb falvakban nyilván korlátozottabbak a lehetőségek, így előtte bulizza ki magát az utazó.

Érdemes például ellátogatni a Rodope hegységbe, ahol ha a látogatónak szerencséje van (vagy inkább nincs), akár farkassal vagy medvével is találkozhat – bár már tudjuk az egyik hírportálról, hogy szlovákul kell kiabálni a feldühödött macival (a farkasnál ez nem biztos, hogy bejön) és akkor elinal.

Trigrad_szallas.jpgTrigradi szállás

Milyennek látnak minket, magyarokat a bolgárok?

Megkértem néhány bolgár barátomat, hogy üljenek le és némi gondolkodás után írják le (akár szavakat, akár gondolatokat) mindazt, ami a magyarokról eszükbe jut, legyen az pozitív vagy negatív. Előbb azonban jómagam írom le, hogy szerintem mit gondolnak rólunk, anélkül, hogy elolvastam volna az ő gondolataikat.

Hangosak; többet isznak, mint mi, de jobban is bírják; büszkék; jól dolgoznak; a szerénység nem jellemző rájuk; segítőkészek; mindent ők találtak fel; szenvedélyesek, ami abban nyilvánul meg, hogy sokat káromkodnak; mindig mindenben nekik van igazuk vagy legalábbis logikusnak tűnően meg tudják magyarázni, hogy miért gondolják úgy ahogy.

És akkor most jöjjön, hogy ők mit írtak rólunk.

a. Bolgárok véleménye, akik napi szinten dolgoznak együtt magyarokkal:

- Niko: explorers, communicative, party people, polite manners

- Alex: Party people; Open-minded; Mysterious (no one understands their language); have unbelievably difficult folklore dances; Love travelling and exploration; swear a lot: for good morning, good bye and good evening, on every possible occasion; when you can swear for 5 minutes straight, with one breath, not using the same word ever - you are Hungarian :)

- Iveta: Beersucking, screaming monsters

- Mimi: People that are screaming all the time, who are drinking a lot and who knows how to have party; good friends; professionals; people who use a lot of bad words

- Gabi: In my mind the first thing is nationalists; strong people estimating a lot their country and their culture; firm opinion; deep traditions; very difficult language; sense of humor; keeping each other together; united people when you are abroad at least; good company to have fun or to have a serious conversation; heavy drinkers

- Elica: Magyar nyelvvel és kultúrával kezdtem foglalkozni 15 évvel ezelőtt. Az első benyomásom a magyarokról az első Magyarországra utazásom alkalmával alakult ki. Akkor gondoltam, hogy a magyar nép a legkedvesebb az egész világon. A szobatársaim az egyetemen mindenben próbáltak segíteni. Végül is ez alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy a magyarok kedvesek.

Sajnos a kedvesek szó mögött nem mindig az őszinteség foglal helyet, vagyis szerintem a magyarok nem mindig mutatják az igazi alakjukat. Talán ez ennek köszönhető, hogy sokszor gondolják, miszerint a velük szemben álló ember sem mindig az igazi érzéseit mutatja.

Nagyon sokszor, amikor a magyarok külföldre utaznak leginkább negatív érzéseket táplálnak a mássággal szemben. Sokszor gondolják, hogy nem segíteni szeretnél nekik, ebből adódik, hogy egyfajta védőfalat alakítanak maguk körül, amit nehezen lehet betörni. De ha sikerül betörni, akkor a magyarok a legigazibb barátok, akik ha bajba esel, mindig segítenek neked. Véleményem szerint a magyarok két végletet képviselnek, az egyik, hogy kell erősen szeretni, a másik oldalt inkább nem fejtegetném. :)

b. Bolgárok véleménye, akik még egyáltalán nem vagy csak futólag találkoztak magyarokkal:
- they always look for their rights
- cold people
- close to Bulgarian culture
- open minded
- cool
- white skin and blond hair
- stingy

Összegzés

Nem szándékom összehasonlítani Magyarországot és Bulgáriát, mert sokáig lehetne sorolni, hogy mi jobb és mi rosszabb; de egyrészt ez lehetetlen, másrészt semmi haszna nem lenne.

A fent leírtak természetesen nem minden egyes bolgárra értendőek, ugyanúgy, ahogy az őáltaluk leírtak sem minden magyart jellemeznek. A bunkó itt is bunkó, a jószándékú ember itt is jószándékú.

A bolgár nép sokban hasonlít ránk, magyarokra, ugyanakkor legalább annyi különbség is van köztünk. A hasonlóságunknak köszönhetően nagyon könnyen be tudunk illeszkedni és barátokat szerezni; a különbségeknek köszönhetően pedig sokat tanulhatunk egymástól egymásról. Nagyon nyitott és barátságos embereket lehet itt megismerni, így még akkor is összehaverkodsz velük, ha nem is akarsz.

Amennyiben valaki külföldi folytatásban gondolkodik, nem mondom, hogy most azonnal pakoljon össze és irány Bulgária, ugyanakkor, ha adódik egy lehetőség és párosul hozzá egy elfogadható ajánlat, akkor ne habozzon sokat, nyugodtan jöjjön.

Az eddig általam ismert mintegy 25-30 magyar/erdélyi magyar közül eddig ketten döntöttek úgy, hogy hazamennek. Az egyik megkapta élete ajánlatát az ENSZ-nél, a másik pedig 1 hónap múlva jelezte, hogy szeretne visszajönni, ha van munkalehetőség.

Végezetül pedig amit már sokan, sokszor leírtak előttem az Bulgáriára is érvényes: „Itt nem te vagy otthon, de ha be akarsz illeszkedni, megteheted, a lehetőséged megvan rá és a bolgárok minden segítséget biztosítanak ehhez.
Azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy te itt a hazádat, Magyarországot képviseled és rajtad keresztül alakul ki a helyiekben egy kép a magyarokról!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bulgária

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr365787266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.29. 06:58:08

Kicsit hosszúra sikerült, de érdemes volt elolvasni.
Nagyon jó írás, de ezt már megszoktuk.
:)
Kérdés: A Mentovka nevű ital már nem létezik?
Ca. 25 éve az volt a strandokon a magyarok egyik kedvence. Valami mentás likőrszerű cucc.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 07:35:30

Továbbra sem értem miért írod angolul a bolgár szavakat. S persze marsrutka a név. A cikk viszont ismét nagyon jó. Majd mindjárt hozzászólok még pár apró részletet illetően is.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 07:40:16

"A menetjegy ára a megtett távolságtól függően 0,5-2 BGN"

Ez biztos? Én még sosem láttam 1,50-nél olcsóbb marsrutkát.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 07:54:28

A csalgát vagy imádják vagy utálják. Köztes verzió nincs, Mindkét táborban a lakosság fele-fel van.

Egyébként a korai csalga (90-es évek első fele) kifejezetten jó volt, akkor még nem a szex volt az egyetlen téma a dalokban, hanem kifejezetten szociálisan érzékeny témák is voltak. De elmúlt, a mai csalga egy nagy szar, legalábbis szerintem.

Személyes vonatkozás: az egyik korai nagy csalga-sztár (a kevés férfisztárok egyike, mert a többség nő akkor is és ma is) velem egyidős és nagyon hasonlít is rám. Így többször megesett, hogy az utcán megszólítottak emiatt idegenek. A röhej, hogy még az előadó valódi keresztneve is ugyanaz, mint nekem. :-)

www.youtube.com/watch?v=RMtz9aokaio - itt az egyik legnépszerűbb száma. a két előadó közül a szakállas a hasonmásom, a szám 20+ éves, ez látható a klipből is, szinte nincs ember, aki ne ismerné

A másik sláger meg ez www.youtube.com/watch?v=jUOhfQcdM4k ez is közismert.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 07:56:44

Csubrica a magyaroknál is van, de Erdélyen kívül ritka a használata. A magyar neve borsikafű, de a székelyek csombord néven is emlegetik.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 08:00:05

"Leva oroszlánt jelent"

Pontosabban: oroszlánOK.

rezsoatya (törölt) 2014.01.29. 08:00:16

@tilmir (ch): tenyleg hosszu es eppen ezert jo (zombi-e vagyok? :-P ). Mindenre kiterjedo informaciokkal, tetszett!
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: igazad van: cirill betukkel attraktivabb volna! :D

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 08:04:27

Na, a boza az egyetlen bolgár dolog, melyet nem bírok elviselni. Mondta is valaki már, hogy szégyen, hogy rossznak mondom a bozát, ez bolgárellenes vélemény, ami egy külfölditől elmegy, de egy bolgár ember nem mondhat ilyet. Azt hoztam fel a mentségemre, hogy külföldön nőttem fel, s ott fertőzött meg a bolgárellenes bozautálat... :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 08:08:43

mekkora poszt! imádtam. humoros, hosszú, pont ahogy szeretem.

----------
a parkolás, indexelés itthon is pont ilyen:)

a sajtok tök egyértelműek:)

viszont egy dologban biztosan okosabbak vagyunk náluk: itthon nem költenek bilétára, közvetlenül a kóbor kutya/macska fülét csippentik le.
lehet, hogy ténlyeg fukarok vagyunk:DDDD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.29. 08:09:28

@rezsoatya(eng): Nem, dehogy. Nekem nagyon bejön Roland stílusa. :) Szórakoztató.

rezsoatya (törölt) 2014.01.29. 08:14:13

@tilmir (ch): nem Toled ered, van, aki szerint zombi vagyok, ha tetszik egy iras es "tapsikolok hozza"!
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: persze, poen volt, az idegen betus szavakat magyarul, fonetikusan kell irni (hivatalosan).

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 09:14:02

belenéztem a videóba: diszkó ez...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 09:24:52

@Babette_:

Ez valóban nem tipikus csalga, igazad van.

Itt a legnagyobb, csak csalgát sugárzó tv-csatorna hivatalos YT-oldala, láthatsz több száz klipet: www.youtube.com/user/PlanetaOfficial

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 09:38:44

@tanato:

Ez már szép eredmény.

Tegnap láttam egy vicces bolgár statisztikát. Jelenleg 2,3 millió bolgár dolgozik BG-ban és 2,5 millió külföldön, azaz külföldön TÖBB.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.29. 09:41:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Köszi.
Arra nincs statisztika, hogy hol vannak külföldön?
Itt nálunk elvétve van csak bolgár.

tanato 2014.01.29. 09:45:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ez a jövő útja a szovjet block egykori államainak,egyre inkább úgy tűnik.Persze jó ez,de igazi akkor volna ha a nálunk szegényebb országokból meg ide költöznének a fiatalok.De ezen személyek csak belépőkapunak szánják pl. Mo.-t/de gondolom BG.-t is,lásd műszaki zár a török határon/ amint megvannak a magyar papírok már állnak is tovább nyugat felé./Pl.Cseke Katinka arab pasija/

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 09:49:35

@tilmir (ch):

A legtöbb ÚJ emigráns, azaz 1989 óta elment:
- Spanyolország - 500 ezer,
- Görögország - 500 ezer,
- USA - 300 ezer,
- Olaszország - 150 ezer,
- Kanada - 150 ezer,
- UK - 100 ezer,
- Németország - 100 ezer.

Azért mondtam, hogy ÚJ, hogy ne keverjük össze a régi emigránsokkal, akik közül a legtöbb Törökországban, Ukrajnában és Moldovában van. (Macedóniát nem számolom, mert az nagyon speciális eset.)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 09:50:26

@tanato:

Így igaz. Pl. a szír menekültek 95 %-a mondja, hogy nem akar BG-ban maradni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 09:51:41

@TilosazA (En/Mum):

Én nagyon utálom, bevallom. Ha véletlenül csalga csatornára kapcsolok, 5 mp-nél tovább nem nézem.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 09:58:11

@tilmir (ch):

Ami meg a régi emigránsokat illeti, Latin-Amerika volt az egyik célpont, elsősorban Argentína, Brazília, Venezuela (a jelenlegi brazil elnök is félig bolgár), ezek leginkább a XX. sz. első felében mentek el, s nagy részben kommunisták.

Aztán a kommunizmus elején mentek el elsősorban az USÁ-ba és Németországba, de nem tömegesen.

Külön kategória a Törökországba ment bulgáriai törökök esete (elsősorban az 1989-ben kiutasítottak).

S a régi, hagyományos emigráció meg a török uralom alatt és annak vége után, az első világháborúig történt. Ez esetben az egyik célpont Mo. volt, Mo-ra 20 ezer ember ment összesen.

tanato 2014.01.29. 09:59:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Spanyol,görög,olasz,úgy látom szeretik a bolgár határátkelők a melegebb éghajlatot.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 10:07:08

@tanato:

Azt hiszem, a fő ok inkább az volt, hogy ezekben az országokban könnyebb volt az illegális munka, a hatóságok nem nagyon figyeltek oda. Aztán meg, amikor már legálisan is lehetett már menni, sokan ismét odamentek, jellemzően már ott élő ismerősök ajánlása alapján. Hozzá kell tenni: míg Mo-n csak 2009 körül kezdődött a tömeges kitántorgás, BG-ban ez már 1989-ben. Mo. 20 éves késésben van.

tanato 2014.01.29. 10:10:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Az biztos,mi nagyon helyhez kötöttek vagyunk,voltunk,mobilitási hajlandóság alapon volt,van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.29. 10:14:15

tömegközlekedés: itt koreai meg kínai feliratú buszok vannak, de láttam már arabot is. kérdéses, melyik évtized. a vonatokat szerintem még az angolok hagyták itt.
a Myanmar Airlines meg valami bolgár társaságtól vette a gépeit, pilótástul, feliratok bolgárul, személyzet fele is bolgár, csődbementek volna ők is, nemcsak a Malév?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 10:20:25

@Chang Yai:

A Malév bolgár változata (Balkan Air) 1998-ban privatizálva lett, egy erősen korrupciógyanús ügylet során egy izraeli befektető vette meg, aki 2001-ben csődbe is vitte a céget. Így nincs meg a légitársaság immár 13 éve. Persze van más bolgár légitársaság, több is. A jelenlegi bolgár nemzeti légitársaság a Bulgaria Air, mely 100 %-ban magáncég.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 10:21:06

@tanato:

Igen, én örülök, hogy pár éve megtörni látszik ez a rossz magyar hozzáállás.

Aye aye 2014.01.29. 10:26:29

Nagyon jó, vidám poszt, bárcsak ne ért volna véget ma! :) Köszönjük!

purple ragdoll 2014.01.29. 10:27:08

Hivatalosan is ez a minisorozat az egyik kedvencem itt a blogon. :)

Ukrajnáról nem írna valaki, aki ott van?

Aye aye 2014.01.29. 10:29:32

(off: egy ideje nem jól látom az avatarokat, a kommentek beletakarnak, mit szúrtam el? Nekem fontosak a fotók, hogy jobban el tudjam képzelni a mögötte rejtöző személyiségeket...na! :) )

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.29. 10:33:24

@Aye aye: Egy pár hete ilyen fostalicska. :(
Mi sem látjuk, nem csak te.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 10:56:46

@purple ragdoll:

Ukrajna: küzd két maffia egymás ellen. Az egyiket a baloldal és az orosz kisebbség támogatja. A másikat meg a szélsőjobb és a nyugatpártiak. Jelenleg az utóbbi csoport immár terrorista módszerekkel küzd. Most éppen az előbbi csoport áll nyerésre, úgy tűnik az elnök beveszi a kormányba az másik maffia egy részét, ezzel megosztva azt.

A nép többsége pedig nem akar liberális demokráciát, ez ugyanis ott a szabadrablást és a nyomort jelenti. Oroszországban is ez volt a rendszerváltozás utáni első évtizedben, Putyinék szüntették meg. Putyin leverte a maffiákat, s jelentősen emelte az életszínvonalat. S az épeszű ukrán tudja: Ukrajna az orosz példát esetleg tudja utánozni, míg a nyugat-európait meg nem.

rezsoatya (törölt) 2014.01.29. 11:08:43

@Aye aye: androidos valtozatban lathato rendesen (tablet, smartphone).
Diggerdrivert ne az avatarjai alapjan kepzeld el... :DDD

Latcho Rom 2014.01.29. 11:08:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Jo zene :)
Valahol,a szerb es gorog zene kozott mozog hangulatban

purple ragdoll 2014.01.29. 11:12:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Utólag jutott eszembe, hogy ki kellett volna hangsúlyoznom, hogy én általánosságban gondoltam egy posztot Ukrajnáról. Volt ugye egy, és az nagyon is tetszett, de ugye le kellett szednie HÁ-nak.

Nem akarom megkérdőjelezni, amiket írsz, de az általad felvázoltakat alá tudod támasztani cikkekkel? Mármint hogy itt csakis két maffia harcáról lenne szó? És azt illetően, hogy mit is akar az ukrán nép?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 11:15:14

@purple ragdoll:

Ukrán nép: jobb életet akar,mert Ukrajna jelenleg az egyik legszegényebb európai ország, kb, a magyar szint 15 %-án áll.

purple ragdoll 2014.01.29. 11:19:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ha jól emlékszem, az volt az a poszt, amit egy katonaként/diplomataként (?) szolgáló férfi írt, és a felettesei nem örültek neki. Habár szerintem semmi olyasmit nem írt, ami kínos vagy kellemetlen lett volna számukra. Az alatt a poszt alatt kérdőjeleztem meg a hipotézisedet, miszerint "Az a nő, aki nem sminkel, az feminista." (De kérlek, most ne kezdjünk ebbe bele megint, a fenti túl jó poszt ahhoz, hogy erre kanyarodjon a beszélgetés fonala.)

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.01.29. 11:27:31

Nagyon jo volt ez is. Amit a közlekedesröl, tömegközlekedesröl, a marshutkarol irtal, az nagyon hasonlit arra amit en Indiaban lattam, tapasztaltam. Ott az iranytaxi (több formaja is van), szinte a fö közlekedesi eszköz.

Latcho Rom 2014.01.29. 11:30:45

kedves poszt, jo lenne elmenni ide is..hosszu a lista.

Konyhaban, kemenyen? :))

Koszonet az irasert!

Latcho Rom 2014.01.29. 11:32:23

@shakti_rom: Ohh! en eddig abban a tevhitben eltem hogy a Raki mindig rizspalinka?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.29. 11:33:23

@rezsoatya(eng):
Ne csinálj nekem ellenreklámot.
Én legalább olyan szép vagyok mint az avatarjaim.
Még nem láttál meztelenül.
:))))))))))))))))))))

2014.01.29. 11:44:45

Szokas szerint fantasztikus poszt. Rolandban egy iro veszett el, de most komolyan.

Off: megtalaltam a valaszt a sokat felvetett kerdesre, avagy miert fizetnek Magyarorszagon kevesebbet 'ugyanazert a munkaert'. Kulcsszo a 'termelekenyseg': index.hu/chart/2014/01/28/oecd/

'A teljes termelékenység növekedése tíz éven keresztül (2001 és 2011 között) folyamatosan romlott, sőt, 2008 és 2013 között csökkent. Hogy miért fontos a termelékenység? Azért, mert például megmutathatja, hogy egy magyar munkás, és a rendelkezésére álló technológia mondjuk egy napi munkával milyen többletértéket tud teremteni. Amikor azt mondjuk, hogy egy német munkás termelékenysége magasabb, akkor az azt jelenti, hogy ugyanannyi pénzből, ugyanannyi idő alatt értékesebb terméket hoz létre.' Laikuskent azt feltetelezem hogy ez nem amiatt van hogy a magyar munkas mint olyan nem hatekony, hanem ugy vannak a munkafolyamatok megszervezve hogy az egesz folyamat nem hatekony - gondolom.

Latcho Rom 2014.01.29. 11:50:55

@rezsoatya(eng): nem? ergo nem egy szilikonos giccsbazar??
:)

emgergo 2014.01.29. 11:56:27

Egész kiváló a beszámolósorozat, úgy pláne tudom értékelni, hogy én a Rodope másik felén, Észak-Görögországban éltem egy ideig. A munkamorál, a közlekedés, a dohányzás, sőt, még a sajtelnevezés is igen ismerős, nagyon jókat mosolyogtam :)

Simán lehet, hogy a bolgároknak igaza van közlekedésileg, a görög sofőrökből ugyanis tényleg mindent ki lehet nézni. Puhatestű gyalogosként az alapszabály az, hogy nem kötelező paranoidnak lenned, de nagyban növeli a túlélési esélyeidet, ha az vagy.

Az egyik kedvencem az volt, mikor a görög mentorom egy büdös szó nélkül beparkolt ellenirányból egy egyirányú utcába, parkolni tilos táblához, és mivel nem volt hely, két másik autót be is zárt. Persze az egyik tulajdonosa el akart indulni, és ebből rendkívül szórakoztató ordibálás lett. A másik meg az, amikor egy motoros ledudált a járdán.

A csalga és a csalga bar meg szerintem megfeleltethető nagyjából a poposított, népieskedő görög laiko zenének, amit a (borzalmasan drága) buzukiában hallgathatsz. Mivel a zene és a szórakozóhely is irritált, sokat nem fordultam meg a helyi egységben, ami horribilis árakkal dolgozott.

paff63 2014.01.29. 11:56:40

Egy jóbarát járt Bulgáriában párszor üzleti ügyben, és mesélte, hogy csodálatos a táj. Rajta van a listán, tán egy nap valamikor. :)

Nagyon tetszik a poszt humora és részletessége, élmény volt olvasni! :)
A csombor meg egy csudijó zöldfűszer, de persze nem mindenhez és mértékkel! :)
Lucskos töltött káposzta számomra nincs nélküle pl. :)

rezsoatya (törölt) 2014.01.29. 12:13:42

@diggerdriver: szerelmet mar vallottam neked, de a latvanyra azert nem vagyom! :-P
@shakti_rom: azert ekkora mellei meg neki sincsenek! :D

mirx 2014.01.29. 12:45:06

A posztoló valami fiatal gyerek lehet, aki nem élt rendesen a komenyizmusban. A buszok tudniillik nem félnek egyedül, hanem a sofőrök ultiznak a végállomáson. Hogy én gyerekkoromban hányszor álltam emiatt 30-40 perceket reggel a 74-es troli megállójában, azt el nem tudom mondani. Meg kvajól elkéstem az iskolából ezerszer.
A leukoplaszttal leragasztott ajtócsengő már akkor is megvolt, én arra jutottam, hogy különben rázna, mint a fene, aztán ki tudja, lehet, hogy csak leukoplasztból is jó sok volt a végállomáson.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.29. 13:01:41

@mirx:
Te tudsz valamit.
Én láttam még mikor a vadiúj Zsigulit elnyerték egymástól pedig 5 évet kellett rà várni.
A 80as évek elején 100ezrekben ment a játék.

Latcho Rom 2014.01.29. 13:17:43

@mirx: itt is egyutt jarnak a buszok, pedig sose lattak a barmok egy makkalsot.

Ennike (DK) 2014.01.29. 13:22:01

Hatalmas gratula tolem is a sorozatert, nagyon tetszett a tartalma, a stilusa, az apro reszletek, a szemelyes humora.
Max jovoltabol megtudtam, hogy mi az az undorito fuszer, nahat a csombor, az igen, Erdelyben, de szekelyfoldon biztosan alapfuszer, minden kaposztas etel alapkelleke, ja, ja a jo kis fustoltcsulkos lucskoskaposzta...ezer eve nem ettem.

Engem erdekelne a velemenyetek, egy buta kerdessel kapcsolatban, es szeretnem ha ki is fejtenetek: Mi a jobb? Gazdagnak lenni egy szegeny orszagban, vagy szegenynek egy gazdag orszagban, ahol a szegenyseg nem a koldulast, meg hajlektalansagot jelenti, hanem a rossz szocialis korulmenyeket, alacsony iskolazottsagot, esetleg diszfunkcios csaladot?

Ennike (DK) 2014.01.29. 13:25:54

Annyiban javitanek, hogy a diszfunkcios csalad nem feltetlenul szegeny, ez el is maradhat

Latcho Rom 2014.01.29. 13:26:42

@Ennike (DK): fogas kerdes...ami a gyerekednek, csaladodnak jobb.

Ennike (DK) 2014.01.29. 13:26:43

@Sexual Harassment Panda: az oregano nem csombor, messze van attol :)

Ennike (DK) 2014.01.29. 13:30:09

@shakti_rom: meg nagyon fiatal voltam, es a gazdag unokatesom mondta egyszer, jobb szegeny orszagban gazdagnak lenni, mint gazdag orszagban szegenynek, en, illetve a mi csaladunk szegenynek szamitott, az o villajukhoz meg autojukhoz es egyebeikhez kepest, es akkor neki igazat adtam...

Ennike (DK) 2014.01.29. 13:33:18

@shakti_rom: most is...gazdagnak lenni, nem rossz, a lehetosegek miatt, vagy nem?

Latcho Rom 2014.01.29. 13:35:19

@Ennike (DK): debiza, ha boldogsag is van a piz mellett

SzZoole 2014.01.29. 13:36:26

@shakti_rom: @Ennike (DK): szerintem a legjobb,gazdag orszagban,gazdagnak lenni:)))

2014.01.29. 13:36:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: :) Ez vicces lehetett mikor 'felismertek', remelem autogramokat is osztogattal! Kar hogy ilyen szovegeik vannak, mert a zene nekem kifejezetten tetszik, legalabbis a belinkelt klipen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.29. 13:43:20

A buszos részen sírtam :D

A feleseket én is kortyolgaton. Ha egyben leküldöm, akkor egyből fel akar jönni minden, ami már addig ott volt. Pedig szeretem is meg bírom is, csak nem egyben :)

Ennike (DK) 2014.01.29. 13:43:32

@shakti_rom: a penz nem boldogit magaban, de jo ha van, a boldogsag, meg szubjektiv, de az en boldogsagomat hatarozottan befolyasolja, hogy egy gazdag orszag, a szaktudasomat boldogito stilusban, penzben is ertekeli, mig a szegenyebb orszag, az elettol is elvette a kedvemet ;)

Latcho Rom 2014.01.29. 14:01:01

@Mirjam2: birca is a konyhaba nyomatja, kemenyen :)

Latcho Rom 2014.01.29. 14:03:18

@Ennike (DK): tehat akkor a kerdest meg is valaszoltad magadnak :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 14:05:27

Nem olvastam el a kommenteket...A poszt első része alapján az a benyomásom, hogy Bulgária az ostoba, nemtörődöm emberek országa. A vendéglátás rész érdekes volt, a szórakozós elég negatív. A csombor az erdélyi konyhának is kedvelt fűszere.
Az angol résszel nem tudok mit kezdeni. A magyar nyelvű vélemény a magyarokról elég fura. A bolgárok minden vadidegennek rögtön megmutatják lelkük rejtett bugyrait? Minden érzésük őszintén az arcukra van írva? Biztos nem pókerezik akkor ott senki...
Egyébként érdekes hely lehet.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.29. 14:05:48

@Zoole[uk]: szerintem is. De az eredeti kérdésben én is a szegények közt gazdagot választanám. Egyszerűen azért, mert ha bárhol van annyi jövedelmed, amiből egy gazdag országban is el lehet éldegélni, akkor sokkal nagyobb biztonságban vagy és sokkal nagyobb a döntési szabadságfokod, pl könnyebben el tudsz menni, ha kell.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.29. 14:12:38

@Ennike (DK): én voltam már olyan csóró, hogy nadrágot is az asszonytól kaptam a diákhiteléből, pedig dolgoztam. Most meg a passzív jövedelmem többszöröse a medián bérnek. Nem árulok el nagy titkot, hogy az utóbbi sokkal jobb! :) Legboldogabb azonban akkor voltam (vagy voltunk családilag), amikor nem dolgoztam 5 hónapig, jóformán csak a megtakarításokból éltünk nagyon szerényen, viszont minden nap végig együtt volt a család. Mindenesetre az az állapot nem fenntartható, úgyhogy kénytelen vagyok dolgozni :)

Ennike (DK) 2014.01.29. 14:23:24

@shakti_rom: santit, mert sem gazdagnak, sem szegenynek nem tartom magam, ha nem tudnek dolgozni, akkor elszegenyednek, nagyon serulekeny allapot ez, es mivel ha valaki, en aztan igazan tudom, hogy az ember legnagyobb vagyona az egeszsege, es ez is nagyon torekeny.
Nekem nagyon kesore sikerult normalis helyre kerulni, nagyon le vagyok maradva sokmindennel, mert, amikor az ember a legjobb eveit tanulassal tolti es utana konkretan evekig a tulelesert kuzd, de mar annyira bekapta a tuleles fogaskereke, hogy azt hiszi, hogy a sok kitarto, becsuletes munkanak lesz eredmenye, es evek mulva megsem...akkor megragadja elete eselyet es tovabb kuzd, am marad keseruseg is, es hianyerzet boven.
Azert nem minden, es nem mindig happy az eletben. Meg ez a sokat igero hataratkeles sem...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 14:24:48

@Sexual Harassment Panda:

Nem. Csombor=borsikafű=Satureja hortensis

Oregánó=vadmajoránna=Origanum vulgaris

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 14:30:02

@tanato: @maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ez nem rossz magyar hozzáállás, hanem teljesen normális emberi viselkedési minta. Ha ez nem lenne, nem lennének országok - nemzetállamok sem - akkor meg hová emigrálnátok büszkén a mobilitásotokra :))?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 14:34:19

@Ennike (DK): Első. Egy szegény országban a gazdag mindenhez hozzájuthat, amihez egy gazdag országban is. Feltételezve, hogy európai országról beszélünk.

tanato 2014.01.29. 14:34:37

@zöldeketbeszélek: Mellélőttél én 55 éve stabilan Magyarországon élek.

skylla 2014.01.29. 14:35:49

szuper jo poszt, föleg a humora, ironiaja miatt.

ez a csalga viszont rohadt irritalo. itt is vannak ilyen bulik, jugo, török, kb. ugyanez.

Latcho Rom 2014.01.29. 14:39:04

@Ennike (DK): elso par ev kemeny, hidd el..aztan boldogabb leszel..

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 14:41:53

@tanato: Tudom, csak nem akartam a kommentet szétválasztani.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 14:43:12

@Ennike (DK): Hűha, a posztodban még sokkal optimistább voltál! Hullámvölgy?

SzZoole 2014.01.29. 14:43:49

@tanato: hihihi,kivancsi vagyok,ezt mivel fogja kimagyarazni?

mirx 2014.01.29. 14:43:57

@zöldeketbeszélek: Európában nincs szegény ország. Esetleg Moldova és környéke fele van komoly szegénység.
Libéria - na az szegény ország.

Ennike (DK) 2014.01.29. 14:45:14

@Zka: teljesen egyetertek, a boldogsagot illetoen, a csalad az egyuttlet, igen igy szegenyen is lehet boldognak lenni.

A boldogsag, szegenyseg, gazdagsag, kimerithetetlen, a kerdes, csak eszmei, szerintetek, hogy jobb...de koszonom a valaszt.:)

Latcho Rom 2014.01.29. 14:47:10

@Ennike (DK):

Ernest Hemingway:

Soha ne légy szomorú

Soha ne légy szomorú, ha a valóság túl rideg,
s ne keseredj el, ha nem találod helyed.
A valós élet olyan, mint a csörgedező patak,
előfordul néha, hogy nehezebben halad.

Ha nem találod céljaid, ne gyötörd magad,
idővel majd alakul, mi e percben csak gondolat.

Kérdezhetnéd, miért élünk,
de senki nincs, ki választ ad,
minden napunk küzdelem,
mely mindhalálig megmarad.

Ha csalódott vagy,
s úgy érzed, hogy minden hullám összecsap,
gondolj bele,
mennyi ember vállalná sorsodat.

Mindig csak a jóra figyelj,
s hibáidat elfeledd,
ha önmagadat elfogadod,
könnyebb lesz az életed.

Ha nem látod a fényt,
a Napot, nyisd ki jobban a szemed,
gondjaid közt tartogat még csodákat az életed.

Mindig csak a mának élj,
s az örök szabályt ne feledd:

A holnap mindig tiszta, mivel nem szennyezi semmi tett.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 14:47:12

@Zoole[uk]: Én mindent és mindennek az ellenkezőjét kimagyarázom ;)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 14:53:14

@mirx: Ukrajna sem villoghat nagyon. Egyébként most éppen azt keresgélem, van-e valami korrekt mérőszám, ami az egyes országok gazdagságát vagy szegénységét jellemezné...

SzZoole 2014.01.29. 14:54:01

@zöldeketbeszélek: hat tudod aki magyarazkodik ott mar gond van...de,tudod mit? Csak egy dolgot arulj el,honnan ez a sok tapasztalat,mikor el sem mozdultal Magyarorszagrol,marmint eletvitelszeruen.

bpetya75 2014.01.29. 14:55:35

@Ennike (DK):

"Mi a jobb? Gazdagnak lenni egy szegeny orszagban, vagy szegenynek egy gazdag orszagban, ahol a szegenyseg nem a koldulast, meg hajlektalansagot jelenti, hanem a rossz szocialis korulmenyeket, alacsony iskolazottsagot, esetleg diszfunkcios csaladot? "

Amíg nem olvastam el a "szegénység" részletezését, elég konkrét elképzelésem volt arról, hogy én melyiket választanám. Mondjuk a diszfunkcionális család szerintem anyagi heyzettől függetlenül kialakulhat és ki is alakul sajnos egyre gyakrabban.

Leírom a gondolatmentemet. Szerintem egy szegény országban gazdagnak lenni nagyon kockázatos dolog. Ha abban az országban a gazdagokat általános gyanakvás övezi (például: biztos tisztességtelen úton tett szert vagyonra), akkor ez fizikai kockázatot jelenthet, magyarán meg kell tudnod védened azt, ami a tiéd, különben elvehetik tőled. Ellenben ha a gazdagokat egyfajta gyűlölettel vegyes félelem veszi körül, az meg a gazdag ember lelkének árthat sokat szerintem. Másod-, harmad- sokadrendű emberként tekintve másokra (ez ilyen helyzetben szerintem borítékolható), nagyon eltorzulhat a személyiség.

Ezzel szemben gazdag orszában (tisztes) szegénységben élni az én fogalmaim szerint azt jelenti, hogy az alapvető igényeket ki tudja elégíteni az ember, de sokaknak több, vagy jóval több jut, mint neki és a családjának. Ez is lehet persze demoralizáló, és lelkileg, fizikailag megviselheti az embert, de úgy vélem, hogy sokkal nagyobb eséllyel lehet ebben a helyzetben épnek maradni, mint a másikban. Pláne, ha nem vagy bezárva a szegénység börtönébe, hanem van lehetőséged kicsit feljebb kapaszkodni. Nem meggazdagodásra gondolok, csak arra, hogy pl 20 éves helyett 10 éves autót használhass, vagy hogy lakás helyett házat bérelj, vagy hogy elmehess havonta színházba, vagy akármi, amitől jobban érzed magad a bőrödben.

A gazdagnak levésre (pláne a nagyon gazdagnak levésre) fel kell készülni, különben nem lesz "mitoda ölöm, mitoda bódottá!".

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 14:58:25

@Zoole[uk]: Egy kicsit túl komolyan veszed, amit írtam, úgy látszik. Pedig még a szmájlikra is odafigyeltem.

De legyen. Mire is vagy pontosan kiváncsi? Hogy miből veszem, a 'röghözkötöttség' természetes dolog, nem pedig a magyarok negatív tulajdonsága?

Különben generációk összes tapasztalata a rendelkezésemre áll, ki sem kell mozdulnom a szobából.. :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 14:59:52

@Ennike (DK): Sajnálom :(. Barátok, család? Ilyenkor lehet, hogy egy hosszabb szabi segítene, amit 'otthon' töltenél...

Latcho Rom 2014.01.29. 15:00:12

@bpetya75: Gyanakvas nemigen letezik magyarorszagon kivul, vetited a magyar mentalitast kulfodre.

Latcho Rom 2014.01.29. 15:02:08

@shakti_rom: upsz,,azt hiszem fereolvastalak petya, elnezest - hisz egy szegeny orszagrol irsz.

mirx 2014.01.29. 15:06:19

@zöldeketbeszélek: Igen, de még Ukrajna is fényévekre van mondjuk attól, ami Pakisztánban vagy Indiában folyik, vagy mondjuk Afganisztánban.

Egyébként van egy úgynevezett HPI:
en.wikipedia.org/wiki/Human_Poverty_Index

Érdekes, hogy nem a GDP-ből számolják, hanem analfabetizmusból meg ilyesmikből.

bpetya75 2014.01.29. 15:10:23

@shakti_rom:

Az egész szitut kivetítettem egy képzeletbeli, emberek lakta világba. Hogy ezt ki hova teszi IRL, az már az ő dolga ;-P

SzZoole 2014.01.29. 15:10:40

@zöldeketbeszélek: dehogy veszem komolyan,csak erdekelet,hogy honnan tudsz ennyi mindent,de akkor ezek szerint masoktol vett informacio es az internet a baratod,csupa elmelet,keves gyakorlat:)))

Latcho Rom 2014.01.29. 15:12:44

@bpetya75: akkor jo kedves mozigepesz kollega.

Tudod kik voltak a pendlizok az atkosban?

bpetya75 2014.01.29. 15:13:31

@shakti_rom:

Bizony. Úgy általában. A kérdés szempontjából nem fontos, hogy mely országokról van szó. Abban persze igazad van, hogy a megközelítésemet erősen befolyásolja a hely, ahol élek. De úgy érzem, képes vagyok a felülemelkedésre. Némileg. Talán ;-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 15:13:45

@mirx: Nem tudom, Ennike konkrét szegény országra vagy régióra gondolt-e, csak feltételeztem, hogy európaira.

Ez nagyon érdekes! Logikusnak is tűnik, hogy az analfabetizmus is szerepel benne, hiszen az oktatás megléte, színvonala, széles rétegek által elérhető mivolta is jól jellemzi, hogy gazdaságilag milyen erős egy ország. Ahogy látom, mi még a listára sem fértünk rá :(.

Ennike (DK) 2014.01.29. 15:14:15

@bpetya75: ebben igazad van, van a gazdagsagnak egy szemelyisegdeformalo hatasa.

Keso este volt egy tanulasagos dokumentumfilm DR2 on,( a MTV2-nekfelel meg, de itt komoly temakkal foglalkoznak, ez itt egy jo csatorna szerintem), nos gazdasagi valsag, elozmenyei, kibontakozasa, kovetkezmenye, meg a jelen. a Wall Street emberei, bankarjairol, (hat nekem konkretan hanyingerem lett az USA-tol), dollarmilliardokat kerestek, csaltak, becsaptak, ok a valsag okozoi, ok pedig vagyonukat megtartva, elnek vigan, mig a kozeposztaly ott is elszegenyedett, vagy a tulelesert kuzd, es a szegenyek, meg csak sokkal szegenyebbek lettek, oket sujtotta leginkabb. Nos, USA gazdag orszagnak szamit, sokaknak meg most is almai orszaga, en konkretan, soha nem elnek ott...soha nem vonzott, megmagyarazhatatlanul...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 15:15:57

@Zoole[uk]: Inkább könyvtár, mint internet. Elég sok mindent az előttünk járóktól tanulunk, legyen az gyakorlati vagy elméleti tudás. És azért nem üvegbúrában vagy szatyorban élek én sem...

bpetya75 2014.01.29. 15:16:13

@shakti_rom:

A szót már hallottam, de nem ismertem a jelentését. Ezt találtam róla:

Pendlizés. (Pendel, német ■— inga).' Pesti argóban azt jelenti, hogy a szí­nész egy este két vagy több helyen ját­szik. Különösen a kabarészínészek pendliztek sokat.

Mingyár gyüvök, dógomvan! BP

Latcho Rom 2014.01.29. 15:17:52

@Ennike (DK): Szamitott.

Tobbek kozott 17 helyen allnak a boldog orszagok listajan,,s csusznak. Utalni nem kell oket, jo emberek ok, s mar nincsenek annyira eltelve maguktol.

Latcho Rom 2014.01.29. 15:19:56

@bpetya75: Igen..az is, ugyszinten a motoros/kiskocsis futarok is azok voltak, akik a filmeket vittek egyik mozibol a masikba :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 15:20:39

@Zoole[uk]: A kérdésedről eszembe jut egyébként, hogy sokszor felvetődik, hány hónaptól, évtől számít a külföldi tartózkodás releváns tapasztalatnak? Mi számít életvitelszerűnek?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.29. 15:20:50

@Mirjam2:
hát ami már nagy cég, jelentős termeléssel, ott már mindenhol kaizen van, ráadásul szinte mind külföldi cég itthoni gyára...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 15:21:53

Remek poszt volt, ismet! :)

@shakti_rom:
Magyarorszag hanyadik? Kanada? Ausztralia? Svedorszag?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 15:23:04

Ezt a bújócskázó avatar dolgot egyre kevésbé értem. Az én blogom is blog.hu-s és minden rendben rajta...Állati zavaró. Ti már kezditek megszokni??

Latcho Rom 2014.01.29. 15:25:49

@Kövérmadár [swe]: ti font, mi nyolcadikak, mo sehun.

itt a link valahol, olvass vissza..

SzZoole 2014.01.29. 15:28:38

@zöldeketbeszélek: pl.en 2008-tol tantorgok,eloszor Hollandia azonbelul Haga,de azt nem lattam eleg biztosagosnak a csaladomnak,2009-tol UK a mai napig az szerintem mar eletvitelszeru es a tobb mint 5 ev alatt azert van egy keves tapasztalatom

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 15:31:57

@Zoole[uk]: Mennem kell, de kíváncsi lennék, mi szúrja a szemedet annyira a röghözkötött kommentemben. Vagy a csomboros zavart :)?

blackhairlady 2014.01.29. 15:33:29

Ez nagyon nagyon jol megirt poszt volt, talan a 3 kozul a legjobb. En vegig nevettem az egeszet, es szinte magam elott lattam a kozlekedest es az abban resztvevoket, a szulinapi bulit, es a holgyet a sajtos pult mogott:)) Orulok, hogy meg igy munka elott elolvastam, jokedvere deritett!:)
Lehet, hogy mar szoba kerult, en enm emlekszem. Meddig tervezed a munkat Bulgariaban? (amugy megfigyeltem, hogy a Rolandok minden esetben elol allatak a sorban amior a humort osztogattak:DDD)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.29. 15:49:21

Hölgyek urak segítséget kérek.
Egyik kollégám egy erdélyi magyar srác utlevelet akar intézni a londoni magyar konzulátuson.
Tud valaki egy telefonszámot ahol érdeklödhet?
Azt mondja hívott egy számot de nem veszik fel.

Ennike (DK) 2014.01.29. 15:51:07

off, no comment, de itt sokszor szo esik ilyen temakrol is

www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/354340_a_kulhoni_magyar_allampolgarsagrol

hu ha, ma nagyon aktiv vagyok, es meg hatra van fitness word 2 havi kihagyas utan

bpetya75 2014.01.29. 15:53:44

@Ennike (DK):

Engem sem vonz az USA, az egy Alaszkát leszámítva. Bár amennyire Alaszka, annyira Szibéria is érdekel

Mr Long 2014.01.29. 15:57:08

@diggerdriver: 020 7235 5218
Illetve:
"Időpontot lehet kérni még a consulate.lon@mfa.gov.hu e-mail címen, vagy kedden és csütörtökön
14-16 óra között a 020 7201 3465-ös telefonszámon."

Ennike (DK) 2014.01.29. 15:59:07

@bpetya75: na ná, a termeszet embere vagy, minel vadabb, annal inkabb?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 16:02:45

@Ennike (DK):

Mindenképpen jobb gazdagnak lenni szegény országban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 16:04:23

@Sexual Harassment Panda:

Nem, az oregano egy másik fűszer, a magyar neve szurokfű. Semmi köze a borsikafűhöz.

Ennike (DK) 2014.01.29. 16:05:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: na, vegre... vartam a te valaszodat is, mert errol a posztrol, meg rolad jutott eszembe a kerdes, es gondoltam, hogy ezt fogod valaszolni, vartam a megerositest, koszi :)

Ennike (DK) 2014.01.29. 16:08:04

@Kövérmadár [swe]: latod Madar az adatok is teged igazolnak :)

blackhairlady 2014.01.29. 16:08:20

@bpetya75: Azert az Alaszkat atgondolnad szerintem ha ott lennel telen. A ferjem sok dokumentumfilmet nez, tobbek kozott alaszkarol is, emberekrol akik "tanyan" elnek, vagy pl.a rendorseg munkajarol, hat mar a nezesetol is rosszul vagyok. Egyik pillanatrol a masikra leesik a ho es ott is marad sok sok honapon keresztul, a homerseklet pedig folyamatos -15 fok alatt. Ha nem gondoskodsz idoben az elelemrol sok sok napra elore akkor komoly bajba kerulhetsz. En is szivesen megneznem egyszer, de csak nyaron:))

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 16:08:22

@mirx:

Így igaz. A legszegényebb európai országban, Moldovában sincs nyomor. Moldova ix többszörösen a mélyszegény afrikai országok felett van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 16:09:01

@Ennike (DK):
En is gazdag lennek inkabb egy szegeny orszagban. Az anyagi javakkal forditottan aranyos a kornyezetre valo erzekenyseg (szerintem).
A "kristalypalotabol" a kutyat nem erdekli a brazil hegyoldali getto.

Sexual Harassment Panda 2014.01.29. 16:09:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: igazatok van, es koszonom a felvilagositast!
lattad az uj kkutatasi eredmenyeket?
Lmp 6%:)
lehet hogy osszejon nekik?

SzZoole 2014.01.29. 16:10:48

@zöldeketbeszélek: nem szurja a szemem semmi,csak azon nevettem,amit tanatonak valaszoltal,aki 55 eve Mo. el,valoszinu melle nyomtal:)))

Ennike (DK) 2014.01.29. 16:14:38

@Kövérmadár [swe]:
"Az anyagi javakkal forditottan aranyos a kornyezetre valo erzekenyseg (szerintem)." sajnos...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 16:20:28

@Ennike (DK):

Sajnos borzasztó demagóg cikk, bár a tények igazak benne. Anyai nagyanyai családfám pont onnan származik, tudok sok dolgot. S nem igaz, higy a lakosság ott örült a visszacsatolásnak, az igazság az, hogy csak amagyarok örültek, de pl. a zsidók nem. S arrafelé nagyon kevés zsidó tartotta magát magyarnak, a cikkíró rokonsága kivétel.

Ugyanez egyébként Romániára is igaz. A dél-erdélyi zsidók túlélték a világháborút, mert ők román uralom alatt maradtak és a román kormány nem adta ki a zsidókat a németeknek.

Nagymamám mesélt egy korabeli kárpátaljai viccet. 1938-ban és 1939-ben amikor vissza lett csatolva a terület Mo-hoz, mindenhol plakátok voltak "Erre vártunk!" szöveggel, aztán amikor jöttek lassan a magyar viszonyok a jobb csehszlovákok helyett, az emberek "Erre vártunk?" verzióbankezdték mondogatni a feliratot.

Ennike (DK) 2014.01.29. 16:35:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: csak a tenyekert linkeltem be, mindig van masik szempont is..

de most mennem kell par orara tavol leszek, majd este

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 16:40:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Afrikahoz hasonlitani Europat kb. annyi ertelme van, mint a 3 szavas nemet tudasomat fitogtatni egy nemetul nem beszelo elott.

Afrika melyszegeny Moldovahoz kepest, tehat a moldavoknak jo.
Moldova melyszegeny Norvegiahoz kepest, tehat a moldavoknak megsem annyira jo.
Szerintem az az egeszseges, amikor a jobbat latva jobbra torekszunk es nem az, amikor azt nezzuk, hogy vannak rosszabbak is ugyhogy orulonk a "valamivel tobb, mint semmi"nknek.

Lehet csak en vagyok fejlodesparti, ezesetben elnezest kerek :)

@Ennike (DK):
Ez majd 40 ev mulva kiderul ;)

Mr Long 2014.01.29. 16:46:46

@Kövérmadár [swe]: "Lehet csak en vagyok fejlodesparti, ezesetben elnezest kerek :)"
Az onhitegetes mukodik a lelkiismeret megnyugtatasa miatt, de amugy hulyeseg. Ez a kb nem vagyok kover, mert multkor lattam egy csavot, aki 20 kiloval nehezebb volt. Bar a mellettem ulo sportolo srachoz kepest geci nagy hasam van :) Akkor most kover vagyok, vagy sem? (Igen)

Latcho Rom 2014.01.29. 16:50:27

Valami vidamabbat is a Hyde parkbol, necsak,a Vono huzza itt mindig :)

m.youtube.com/watch?v=YI-OzM0dy30&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DYI-OzM0dy30

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 16:57:42

@shakti_rom:

Az egyik utolsó terület volt Mo-n, ahol a zsidók népként és nem vallásként határozrák meg magukat és jiddis anyanyelvűek voltak. Óriási szégyen, hogy vitéz szarházynak sikerült egy teljes közösséget kiirtania. Persze a déli sáv városaiban éltek magyar nyelvű zsidók is, ebben igazad van.

mirx 2014.01.29. 17:01:52

@Kövérmadár [swe]:
Teljesen félreértelmezed a kijelentéseket, gondolom, nem olvastál vissza.
Volt egy elméleti kérdés, miszerint "jobb-e szegénynek lenni gazdag országban, mint fordítva", amire valaki azt mondta, hogy szegény országban teljesen király dolog gazdagnak lenni, * **amennyiben európai szegény országról beszélünk.

Erre vetettem fel, hogy Európában nincs igazán szegénység, nyilván Kijevben meg Nyíregyházán is teljesen faintos gazdagnak lenni, hanem inkább az a kérdés, hogy milyen mondjuk Togóban meg Afganisztánban gazdagnak lenni (mert szerintem jó sz.r egyébként, bár én Norvégiában se szívesen lennék csóró, nyilván).

Az összehasonlítgatás erre ment ki, senki nem állította, hogy az iskola helyett a porban tekergő moldáv cigánygyerekeknek olyan jó lenne. Csak azt, hogy legalább áram meg víz van, és nem lő rájuk senki a bozótból.

ojbitt 2014.01.29. 17:06:18

Románia pénzneme is oroszlán. Magyarul helytelenül a többes számát használjuk (lej), de az egyes szám leu, ami oroszlán.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 17:07:33

@mirx:
Így már értem.
Akkor a legkevésbé moldáv cigánygyerek nem szeretnék lenni Szomáliában ;)

A kérdésről meg kellene kérdezni egy togoi gazdagot. :) Létezik egyáltalán Togoban gazdag ember? ;)

bpetya75 2014.01.29. 17:08:31

@blackhair-lady:

Ha mennék, én se télen tenném ;-)

Latcho Rom 2014.01.29. 17:10:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Minap neztem Koltay Szerelmem Kanada dokumentumfilmjet, tisztes munka, nem tul csopogos, magyarkodos, a kanadai magyar szporat bemutatva, a huszadikmszazadi bevandorlokat, direkt vagy sem, meg-megall a kameraja vitez szarhazy kepen, sok magyar templomban ott van, gondolom a huszas evek ota.
Fura, olvastam az emlekiratait, az egyetlen dolog amit megbant "foldet kellett volna folosztanom"
s megis kirakta a kitantorgott cseled a kepet a templomba..

a mai hataratkelo nemigen jar templomba, de ide - s lekopi viktor legyszaros kepet - elnezest montroyal, tudom te jarsz...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 17:14:29

@Kövérmadár [swe]:

A maxval1967.files.wordpress.com/2013/03/gpafr.png térképen a barna szín a mélyszegény csoport. Európában nincs barna ország. Ez kb. a magyar szint tizede!

ojbitt 2014.01.29. 17:18:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Egyetértek hogy ezt így hívjuk, és kész, arra akartam kitérni, hogy helytelenül a többes számból képződött. Mert nem hívjuk a dollárt "dollársz"-nak, hanem az egyes számból dollárnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 17:18:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ígéretesen fest, viszont megvan az az előnyük, hogy bőven van fejlődési lehetőség ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.29. 17:28:31

túl sokminden jut eszembe a témáról (mivel a mi gyerekeink itt nagyon gazdagok), meg kutyafuttában beleolvastam a kutatási metodológiába, hogy miket vesznek figyelembe, hát lenne mit vitatni, de most túl fáradt vagyok igazán összefüggően bármit is végiggondolni.

Mr Long 2014.01.29. 17:36:37

@shakti_rom: Itt nincs refi templom, igy nem jarunk, vagy bekeresztelkedunk anglikannak :)

Latcho Rom 2014.01.29. 17:39:48

@shakti_rom: vagy: a papokat mo-rol hozattak, s ok tettek ki a horthy kepeket.

Latcho Rom 2014.01.29. 17:41:17

@Mr Long: nalunk a katolikusok is jarnak refi istentiszteletre, ha nem..akkor mehetnek a lengyel templomba.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.29. 17:59:04

ja és persze a témában a már-már klasszikus új koncepció a Gross National Happiness, ha valakinek nem mond semmit, érdemes nagyon rákeresni, hosszútávon másból nem jön ki jól az emberiség meglátásom szerint.
en.wikipedia.org/wiki/Gross_national_happiness
(itt a cikk alján van még jó sokféle mérőszámhoz és rangsorhoz link.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 18:00:53

@Zoole[uk]: Igazából egy párbeszédhez szóltam hozzá, Tanato és Max volt a két fél (tudom, hogy tanato itthon háziorvos, nem külföldön él):

"tanato:Az biztos,mi nagyon helyhez kötöttek vagyunk,voltunk,mobilitási hajlandóság alapon volt,van.

Maxval:@tanato:
Igen, én örülök, hogy pár éve megtörni látszik ez a rossz magyar hozzáállás. "

Azért reagáltam, mert itt a blogon is nagyon elterjedt, hogy mi milyen helyhez kötöttek vagyunk. És hogy ez egyértelműen negatív tulajdonság. Ezzel én nem értek egyet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.29. 18:14:25

oldalt van egy Dekra OKJ-s reklám, és pont most gyomláltam ki az emailemből tőlük egy kéretlen levelet, ok, spambe került automatikusan, de akkor is nagyon morcos vagyok :-(
nem szeretném, hogy ezentúl blog.hu-s reklámokkal legyen tele a ládám. még a spam sem. eddig nem volt :-(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 18:15:12

@mirx: "Volt egy elméleti kérdés, miszerint "jobb-e szegénynek lenni gazdag országban, mint fordítva", amire valaki azt mondta, hogy szegény országban teljesen király dolog gazdagnak lenni, * **amennyiben európai szegény országról beszélünk."

Nem mondtam, hogy teljesen király. Inkább csak jobb, mint gazdag országnak szegénynek lenni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 18:19:11

@Chang Yai:
Latom 2009-ben az Iguacu vizesesnel volt a konferencia... ezert jo tudosnak lenni, megetnek ilyen helyre csapatepiteni es vilagot megvaltani.

Egyebkent az egyik legszebb hely, ahol eletemben voltam ez a vizeses...

@zöldeketbeszélek:
Ismersz mar, de azert megis: a helyhezkotottseg egy korlat. Mindegy, hogy erzelmi, anyagi, mentalis vagy eroszakos, egy olyan korlat, melynek nem letezese nem faj senkinek. Marpedig az ilyen korlatok szerintem nem jo dolgok. Az egyen nem profital belole.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 18:20:24

@Kövérmadár [swe]: Érdekes, hogy minél nagyobb a szegénység egy országban, annál gazdagabb az a kevés, aki a javak nagy részét birtokolja...szóval biztos nem lehet rossz Togo-ban gazdagnak lenni...

www.afrikatanulmanyok.hu/htmls/togo.html

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 18:22:30

@Kövérmadár [swe]: Ha lesz pár percem nyugiban, leírom miért gondolom azt, hogy ez nem negatív dolog...

2014.01.29. 18:22:58

Ez a sorozat ez tetszett! Kedvet csinalt Bulgariahoz. ^^

En amugy azert kezdtem el olvasni ezt a blogot mert tavaly telen a sotethidegben rakattantam a mediterran temakra, kedvet kaptam egy balkani utazashoz es az itteni irasok kozott is keresgeltem dolgokat es volt az a hapsi aki olyan lelkesen irt Albaniarol, azt hiszem vallalkozasa is volt ott vagymi, deszovalhat az nagyon tetszett, ahogyan irt rola es akkor ugy kb fel evig Albanias hatterkepem volt a gepemen (jolvanna, nem jott ossze meg az utazas, bar nem tettem le rola... A Google auto pedig meg nem jarta be Albaniat szoval maradt ez :D). Es akkor mindennap csekkoltam hatha ir meg, meg megneztem a kommenteket is ahova szinten irogatta az albanias sztorijait. Es most ezek a bulgarias posztok kicsit visszahoztak azt a hangulatot nekem, raadasul most is sotethideg van! :D Bar engem inkabb a nyugati Balkan erdekel, nemtudommiert amugy. Na mindegy, szoval jo volt ez a sorozat, koszonjuk :D

(Egyebkent, tudja valaki mi lett azzal az albaniai emberrel? Ha olvassa ezt esetleg akkor uzenem neki, hogy jo munkat vegzett, nyugodtan kerheti a premiumot az alban turisztikai hivataltol :D)

mirx 2014.01.29. 18:34:18

@mojyo: csak nem a Jani haverját keresed?

blog.hu/user/191569/tab/activity

A honlapját:
alfa-kontakt.info/
már csak a full büntető prüntyi miatt is érdemes megnézni. :)

nyuszigonosz 2014.01.29. 18:35:02

@mojyo: Az a Jani haverja nevü nick volt, aki Albániáról akkora entuziazmussal írt. Hogy hová lett? Elnyelte a köd.

Nos, Bulgária nekem hamarabb lenne cél, mint Albánia. :-)
Meg már jártam ott réges rég: Neszebárban, meg mivel busz utazás volt, így sok minden mást is sikerült látni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.29. 18:35:15

@mojyo: az az emberke Lavór, nem? Vagy a Jani haverja? Már nem is tudom :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.29. 18:36:19

@mirx: ő az. Egyszer meg is gyanúsítottak engem, hogy ő vagyok, mert hasonlított a stílusunk :D

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.29. 18:36:50

@ojbitt:

Ez ugyanolyan téves érv, mint a "médiák" szó elleni harc: abszurd. A szó eredete lényegtelen.

Bolgárul egyes szám лев, többes szám normál esetben левове, számok után лева. Magyarul meg leva és levák.

Ezen az alapon hibás angolul a ten forints, mert magyarul szám után egyes számot kell használni... :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 18:37:13

@zöldeketbeszélek:
Mindenkeppen! :)

Togo egesz jo, 30 evesen mar majdnem aggnak szamitok.

@mojyo:
Jani haverjara gondolsz? Fel eve eltunt, allitolag elasta az alban maffia.

mirx 2014.01.29. 18:39:26

@Kövérmadár [swe]: akkor ezeknél még a sírban is lehet wifi, mert az ember szorgalmasan kommentel a vastagbőrre pl

SzZoole 2014.01.29. 18:41:37

@zöldeketbeszélek: mivel nem ertesz egyet?hogy a magyarok helyhez kototek?

2014.01.29. 18:45:35

@mirx: Ahhham o volt az, akkor jo, hogy meg irogat mashova es meg mindig jo neki ott.

omg, a "full bunteto pruntyi" tokeletes kifejezes..... Braaaaahhh! :D

@nyuszigonosz/D/: Nekem mindketto lehet cel amugy, Bulgaria is :D Csak eddig inkabb a Balkan mint olyan inkabb a jugo resztol a gorogokig, erdekelt, a mediterran oldalon, ebben Albania is benne van, nem tudom miert erdekel jobban amugy, talan mert kevesebbet tudok rola, Bulgariaban sem jartam mondjuk, de az kevesbe olyan "kulonleges" vagy nem is tudom, mindegy vegulis :) Utazasrol beszelek amugy, nem ott elesrol, ugyhogy majd dontok ha megvolt mind :D

nyuszigonosz 2014.01.29. 18:50:40

@mojyo: Én is csak utazást gondoltam.
Így értettem a te írásodat is. Mondjuk engem leginkább Dél-Franciaország és Spanyolország húz, ha már mediterrán helyek.

Más: miért nem rakod a neved mellé, hol is van az a sötéthideg hely, ahol élsz? :-)

mirx 2014.01.29. 18:51:32

@Kövérmadár [swe]: hát az automatikusan elinduló, prüntyis szintetizátorral készített műfolk
ami büntet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 19:00:25

@mirx:
Ez telefonon nem jott at, biztos szerencsem volt :)

Megneztem par regi nevet, csak hagyma aktiv a homaron. Sem dr. kutty, se Baratusz, se Pappito...

TheHungarian 2014.01.29. 19:04:43

@blackhair-lady: Szia!
Először is örülök, hogy tetszett az írás és köszönöm, hogy pozitív véleményedet megosztottad velem is.
Hogy meddig szeretnék Bulgáriában élni?
Ez egy kiváltképp érdekes kérdés. 2011 vége felé - amikor kijöttem - az volt a terv, hogy egy év múlva hazaköltözöm, ugyanis akkoriban még igyekeztem komolyan venni a Szózat első versszakának utolsó sorait. Azonban nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogy azt anno Rolandka elképzelte, hanem sokkal jobban, így a patriotizmusom némileg elhalványodott. Üröm az örömben, hogy időközben meg kellett hoznom egy (nem csak) számomra nehéz és fájdalmas döntést is, de ezt a részét hagyjuk.
Szóval... bár a patriotizmus elhalványult, ugyanakkor még mindig hazatértem volna, ha kaptam volna egy jó ajánlatot otthonról, amiért érdemes visszaköltözni.
Igen ám, azonban időközben érkezett egy "derült-égből-gólyahír" :), így úgy tűnik, hogy hosszabb távra kell berendezkednem itt.
És a SORS... mintegy 3 hete otthonról is megérkezett egy megfelelőnek kinéző ajánlat, ami azonban így már tárgytalanná vált, ugyanis a barátnőm nem beszélni magyarul.
Szóval még egy darabig biztosan :). Mivel a "zasszony" kb. anyanyelvi szinten habla espanol, így szóba jöhet a későbbiekben Spanyolország (bár nem vagyok benne biztos, hogy én azt akarom), Anglia, USA, még Magyarország is. Igazából, ahol lehetőség adódik. Majd kiderül... vagy beborul...

2014.01.29. 19:09:51

@mirx: milyen diverzifikalt Jani uzlete. Utaztat illetve diszkovrt (esetleg sirko) csinal

rezsoatya (törölt) 2014.01.29. 19:13:21

@zöldeketbeszélek: hogy kinek jobb lenni, nalam alapmu Santa Ferenc: Az otodik pecset. Orokervenyu!

Latcho Rom 2014.01.29. 19:20:15

@rezsoatya(eng): Gyonyoru film. Bent van nalam a top 5 magyar filmben:
Huszarik. - Szinbad
Jancso. - Szegenylegenyek
Makk - Szerelem

s az uj Csak a szel is....

TheHungarian 2014.01.29. 19:24:52

@mirx: "A posztoló valami fiatal gyerek lehet, aki nem élt rendesen a komenyizmusban."
Stimmel a megállapítás, tavaly decemberben töltöttem a 30-at, szóval valóban nincs releváns tapasztalatom az akkori érából.
"A buszok félnek egyedül" megállapítást egy bolgár sráctól hallottam, ezért írtam így - állítólag szakállas viccnek számít itt, de nekem tetszett a megfogalmazás.
A leszállásjelző gombot egyszer próbáltam megnyomni, amit a sofőr észrevett és elkezdett velem kiabálni (az arckifejezéséből ítélve nem barátságos felvilágosítást próbált adni), így többször nem kíséreltem meg használni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 19:33:03

@Kövérmadár [swe]: Szóval röghözkötöttség. Előre bocsátom, hogy ez csak az én elméletem, amivel alátámasztom a régi olvasmányemlékeimre vezethető vissza (történelem, néprajz, szociológia) és nem fogok guglizgatni emiatt, valaki úgyis kijavít, ha orbitális baromságot írnék.

Kezdem ott, hogy a magyarságról így általánosan kijelenteni, hogy röghözkötött, nagyon hamis képet fest, ugyanis a teljes népességre ez soha nem volt jellemző, inkább egyes rétegeire.

Mi az, hogy rög? A termőföld. Elsősorban mindig is a parasztok voltak úgymond helyhez kötve, már csak az életformájukat tekintve is. A kereskedők, iparosok, mesterlegények stb. mindig is mobilisak voltak, külföldre is, nem csak határokon belül. A jobbágyság soha nem ugrándozhatott, bár a valódi röghözkötöttséget csak a Dózsa-féle parasztfelkelés leverése után, Werbőczy Hármaskönyvének bevezetése hozta meg számukra, amelyben megtiltották a jobbágyok szabad költözését. A jobbágyság, mint intézmény megszűnése után sem nagyon mászkált el az, akinek földje volt. A föld, élet. A létfenntartás alapja. Szűkös időkben akár a termést lábon eladva, akár a jövő évit elzálogosítva (megjegyzem, a nagybirtokosok is ezt csinálták), ki lehetett húzni a telet. A föld érték, cserealap, amit a parasztság széles rétegei nagyon nehezen tudtak csak megszerezni, sokszor nemzedékenként lassan gyarapítva. Nem csoda, hogy ragaszkodtak hozzá. A nagyon nehéz munkát végző mezőgazdasági munkások, a summások is ha tehették, előbb-utóbb földet szereztek, letelepedtek, családot alapítottak. Ugyanakkor a földdel rendelkező paraszt, ha végképp nem tudott mit tenni, elmehetett summásnak, kubikosnak, a fordítottja viszont nem működött.

A városi emberek, munkások, mesterek, cselédek, kereskedők stb. amióta világ a világ, mindig mobilizálhatók voltak, ha a szükség úgy hozta. Ma is könnyebben mozdul egy nagyvárosi, mint egy vidéki ember.

Más szempontból a röghözkötöttség nélkül ki sem alakulhattak volna állandó közösségek. Az állandó közösség, a föld, a biztonságot nyújtották a benne élőnek. A gyerekek is így szocializálódnak, megtanulják, hogy kapcsolatokat kell kiépíteni és fenntartani. Ha valaki évről évre költözik, ez sérül, a bizalom a tartós kapcsolatban nem épülhet ki. Ezért pozitív dolognak tartom, ha valaki nem pattintgatja országról-országra a kiskorút...persze van muszáj, de a kalandvágy nem érv számomra.

Azok nélkül az emberek nélkül, akik úgymond röghözkötöttek, a hagyományok, a nemzedékeken áthagyományozott tudás nem maradhatna meg. Nem csak a néptáncra meg hasonlókra gondolok, de arra pld. hogy hogyan kell a földdel, az erdővel, a mezővel bánni...ez még mindig a létfenntartás alapja, bár tudom, erről könnyen el lehet feledkezni a szupermarket előre csomagolt árui között. Ami tudás a szakkönyvekben található, az is ezekre a tapasztalatokra támaszkodik, ezeken fejlődik tovább.

Latcho Rom 2014.01.29. 19:34:39

Forint jobban teljesit: 320 a euro, hala rogan tegnapi szajtepesenek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 19:36:02

@Zoole[uk]: Kb. A válaszom (madárnak címezve):

zöldeketbeszélek 2014.01.29. 19:33:03

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 19:38:16

@rezsoatya(eng): Ezt a gazdag-szegény ellentétre írtad? Nem ismertem (csak címről) a művet, most megnéztem az ajánlóját, inkább az erkölcsi kérdésekről szólhat. Vagy tévedek? Mindenesetre, ha benn van a kerületi könyvtárban, elolvasom.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.29. 19:44:00

@zöldeketbeszélek: ok, mindez úgy 100 évvel ezelőttig igaz volt és releváns. De most? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 19:47:25

@Zka: Most könnyű földhöz (ingatlanhoz) jutni? Most nem érték a föld (ingatlan)? Most nem fontos a tartós emberi kapcsolatok kiépítése? Most nincsenek hagyományok, amit még tovább kellene adni a következő generációnak?

A svájci paraszt, az olasz paraszt, az angol paraszt mobilisabb, mint a magyar? Az íreket az éhínségig ki sem lehetett volna robbantani az esős, hideg mezőikről...az angol parasztot a saját földesuraik birkái túrták ki, különben nem vándoroltak volna ki tömegesen az Újvilágba...stb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 19:49:46

@shakti_rom:
Mármint a CAD/EUR? Mert a HUF csak 308 ;)

@zöldeketbeszélek:
Értelek.
Igen, ezek olyan élethelyzetek (réteg) és olyan körülmények (gyerek), amikkel nem számolok soha :)

Nyilván egy parasztember nehezen csapja a hátára a 12 hektárt és indul vele világgá. Lehet, hogy tudatalatt ezért sem vonzott ez a szakma (mert kétségem nincs afelől, hogy hozzáértő parasztembernek lenni is egy komoly szakma).

Mindig arra vágytam, hogy ha kell, akkor megvonhassam a vállam és odébbállhassak. Egészen más típus vagyok, mint az általad leírt (pl. élveztem az országváltáskor, hogy új dolgokat ismertem meg és jó móka volt az alkalmazkodás is).

SzZoole 2014.01.29. 19:50:25

@shakti_rom: az angol font meg 374Ft.es csak rosszabb lesz az elemzok szerint,valamikor 2005-06 korul volt mar 420 Ft. is az angol font.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.29. 19:52:26

@Kövérmadár [swe]: Ezzel semmi gond. Mint írtam, mindig is voltak ilyen emberek, nem is kevesen. Én viszont arra vágyom, hogy pár hektár (mondjuk hússzal már elégedett lennék) saját földecskét túrhassak valahol :).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 19:54:51

@Zka:
Jah, olvastam én is és rájöttem, hogy nekem tényleg nagyon-nagyon rossz :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 19:56:21

@zöldeketbeszélek:
Akkor ezen nem fogunk összeveszni :)
Aztán lehet az lesz a jövő, ha már mindent elvitek Kínába, csak a földterület marad és ennivalóra mindig szükség lesz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.29. 19:56:39

@zöldeketbeszélek: én is kérdezhetnék, pl most még mindig fontos a termőföld mellett ülni? Még mindig személyesen alakulnak a tágabb közösségek és nem a neten? Elmozdultunk ettől a modelltől, szerintem nem kár érte.

blackhairlady 2014.01.29. 20:01:08

@TheHungarian: Koszi a valaszod es nagyon sok sikert kivanok neked/nektek:)
Ha nem haragszol, feltennek meg egy kerdest. Sok mindent megtudtunk Bulgariarol, az emberekrol, a tajrol. Az megsem derult ki igazan a szamomra, hogy szeretsz-e ott elni, vagy csak egy munkahely es tulelsz, de legalabbis elvagy mint a befott.

Ennike (DK) 2014.01.29. 20:01:48

@shakti_rom: na most leleplezodok, nezz a FB-ra

morsels (törölt) 2014.01.29. 20:07:00

@Zka:
"még mindig fontos a termőföld mellett ülni?"

There is an app for everything.
:-)

2014.01.29. 20:07:39

@shakti_rom:
" Forint jobban teljesit: 320 a euro, hala rogan tegnapi szajtepesenek. "
How about the CAD?:(( (0.896726 USD)

Mas, off, de nem csak neked:
nepszava.com/2014/01/velemeny/kertesz-akos-az-elet-ennyi-nem-hitte-volna.html
mandiner.hu/cikk/20140129_kertesz_akos_az_elet_ennyi_nem_hitte_volna

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.29. 20:08:31

@mojyo:
@mirx:
És még a többiek, akik szóba hoztak:

Már vissza akartam jönni ide is, nyáron, meg ősszel nagyon sok dolgom volt, így nem jutott idő blogolásra, most meg írtam néhány kommentet a Homárra, meg a Vastagbőrre, de azért Ti (a HÁ-sok) sem vagtok elfelejtve :) :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 20:13:15

@morsels:
Dehülyevagy! :D :D :D

@Jani haverja:
Navégreee!!!
Több, mint fél éve panaszkodok miattad! Volt anno ez közös project, hogy állsz vele?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.29. 20:16:40

Na szóval...

kepkezelo.com/images/z1kw4fv6pk7zz3g3l5p6.jpg

Fergetegesen jó poszt volt, nem lehet eléggé dicsérni de kár volt agyonütni az angol szöveggel.
Maradj itt a kommentelők között szerintem bekerülhetsz a leghülyébbek közé.
:))))))))))))))))))

Tegnap este megvitattuk hogy ki az értelmiség.
Én azt mondtam hogy a diplomások.
Más a egyén szellemi képességeihez vagy elméleti aktivitásához kötötték a fogalmat.
Szerintem ne tévesszük össze az értelmiség fogalmát az értelmesség-el mint tulajdonsággal.
A Wiki elég pontosan és röviden meghatározza a fogalmat

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rtelmis%C3%A9g

Szellemi munkát végző ember.

Egyre többször felmerül manapság az EU sorsa. Szükség van az EU-ra vagy nincs?
Nézünk körül a világban.
Jelenleg három gazdasági hatalmi központ van a világban.
Az egyik a Távol Kelet Kínával Japánnal és a Kis Tigrisekkel akik már bőven felnőttek.
A másik az USA.
A harmadik Európa.
A Távol Keleten nem látszik kibontakozni egy gazdasági közösség de önmagában már az is aggodalomra ad okot hogy nem bántják egymást.
Óriási gazdasági potenciál az egész Távol kelet de Kína mindenképp kiemelkedik közülük.
Véleményem szerint a megtorpanás jelei mutatkoznak, és ez fokozódni fog.
Egyszerűen azért mert kér a nép.
A belső fogyasztás olyan árubőséget fog lekötni hogy az exportjuk mindenképp jelentősen csökkenni fog.
Felépítettek egy elképesztő gazdaságot de belső fogyasztás nélkül.
Jó, tudom egy politika két rendszer de a különleges gazdasági övezetek elhanyagolhatóak a milliárdos szegénységhez képest.
Évek óta jósolom hogy előbb utóbb adni kell a népnek.
Ráadásul ők megtehetik hogy adjanak.
Eddig csak termeltek de nem fogyasztottak. Máshol ezt fordítva csinálták.
Kína megmarad vezető gazdasági nagyhatalomnak és igazán akkor lesz félnivalónk ha a nép életszínvonala is felzárkózik. Ki fog alakulni egy másfél vagy kétmilliárdos Japán.
Nézzük az USA-t
Számtalanszor eltemették, számtalanszor megjósolták hanyatlását ő pedig köszöni jól van.
Megnyerte a hidegháborút és most lubickol a világ csendőre szerepében.
Gazdasági potenciálja töretlen, amit elvesztett a ditroiti autógyárak bezárásával többszörösen pótolta fegyvergyártással.

Európa.
Európa ha nem akar gazdaságilag háttérbe szorulni akkor óhatatlanul létre kell hozni egy Európai egyesült Államokat.
Az EU ennek embrionális kezdeménye.
Miért?
Azért mert iszonyúan messze vagyunk egy Egyesült Európától.
Az ázsiai ember szorgalmas. Egyformán szorgalmas a maláj a koreai a kínai a japán.
Az USA már eleve államok szövetsége amik között markáns gazdasági vagy életszinvonalbeli különbség nincsen.
Az USA ki van találva.
Eleve szövetségként jött létre a kötelező polgárháborún rég túl vannak, az államoknak a saját törvényalkotásban igen tág lehetőségeik vannak a többit meg a szövetségi törvények elintézik.
Európában más a helyzet.A nyelvi és kulturális különbségeken kívül elképesztő gazdasági különbségek vannak.
Amire ezek nagyjából egy szintre lesznek hozva ahhoz még kell néhány száz év.
Nem elsősorban a volt szoci államokra gondolok.
A Dél Európai államok gazdaságát termelékenységét munkához való hozzáállását nem lehet egy napon említeni az Észak Európai államokéval.
Jelenleg úgy néz ki a helyzet hogy az északi államok etetik a dél, és a közép-kelet európai államokat.
Hogy ezt meddig lehet folytatni és milyen érdekek dominálnak majd az most megjósolhatatlan.
Most nem közös európát építünk hanem a meglevőt próbáljuk egyben tartani.
Persze most mondhatjuk hogy az USA-ban vagy a Távol Keleten sincs egy szinten minden állam. Ez igaz de olyan elképesztően nagy különbség sincs mint az EU-n belül.
Hogy ki nyeri a gazdasági versenyt azt nem tudni.
Európának a geopolitikai helyzete behozhatatlan előnyt biztosít.
Magyarul kúrva jó helyen van.
Ez az egyetlen előnye a másik két régióval szemben.
Ha itt fel tud építeni egy gazdasági centrumot akkor hosszú időre eldőlt a verseny.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 20:19:11

@Cascabel:
Mit is követett el Kertész Ákos? Már nem emlékszem :)

A korona úgylátom erősödött az USD-hoz képest, ami most nagy öröm nekem :)

2014.01.29. 20:24:59

@Cascabel: a Panda tegnap keresett itt valakit, aki ismeros Mexikoban. Szakacs/cukrasz allast keres haute cuisine, nem kifozdekbe. Hatha ismersz valakit....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 20:25:00

@Jani haverja:
Hogy veszünk egy szállodát valahol a Csendes-óceánon... a te részed volt a pénzszerzés az albán maffiától.

Nemsokkal a beszélgetés után eltűntél és mi nagyon aggódtunk, hogy vajon azért-e, mert a maffia mégsem akart kölcsönadni...

@charlieharper (UK, de nem London!):
Köszönjük, még 2 nap ;)

2014.01.29. 20:25:49

@Kövérmadár [swe]:
"Mit is követett el Kertész Ákos? Már nem emlékszem :)"
Mertani pontossaggal leirta a magyar jellemet.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.29. 20:27:20

@Kövérmadár [swe]: Ja, az nehéz ügy lett volna :)

Egyébként tényleg sok dolgom volt, szinte csak aludni jártam haza.

Most valamivel nyugisabb, de megint jön a tavasz.

2014.01.29. 20:36:07

@charlieharper (UK, de nem London!):
Sajnos ilyen ismeretsegi korom nincs, marmint a vendeglatasban. Mexikoban mexikoi fizetesert nem szabad dolgozni. Meg nivos resortban sem. Bar abbol is jobban meg lehet elni, mint otthon. Mexikoi munkatarsaim tobbsege huz haza, mondjak az itteni havi 4000$ nem er annyit, mint naluk otthon havi 1000$. Csak sajat vallalkozas, igen, kifozde pl. A mexikoiak a nap 25 orajaban esznek!

Latcho Rom 2014.01.29. 20:37:37

@Cascabel: olvastam, az elozo irasat is ahol lelkendezik kanadan, quebecen. Remelem nem ugy jon ra hogy milyen egy francia antiszemita itt hogy leverik a fejerol a kipkat a buszon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.29. 20:40:24

@Cascabel:
Igen, az nagy bűn arrafelé... :(

Lehet, hogy mexikói vagyok valahol legbelül? Én is tudnék 25 órán át enni :D

@Jani haverja:
Az mindig jót jelent, igaz?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.29. 20:45:30

@Kövérmadár [swe]: Hát attól függ, mire gondolsz. Ha a tavaszra, akkor az tényleg jót jelent, bár itt a tél is elviselhetőbb, sőt, egész türhető.

Ha a sok munkára gondolsz, az nem mindig jelent jót, attól függ, hogy milyen munka, és mennyi pénz jár érte :)

Latcho Rom 2014.01.29. 20:45:31

@diggerdriver:

Számtalanszor eltemették, számtalanszor megjósolták hanyatlását ő pedig köszöni jól van.
Megnyerte a hidegháborút és most lubickol a világ csendőre szerepében.
Gazdasági potenciálja töretlen, amit elvesztett a ditroiti autógyárak bezárásával többszörösen pótolta fegyvergyártással.

khm. Vasuk sincs, mindenkinek tartoznak, foleg kinanak.
Vonulnak ki mindenhonnan, se penz, se hajlam sincs mar bennuk csendorkodni.
Potencia az van, de nem tudjak hova tegyek a potens farkukat.
Amerika talan meg jobban ketfele szakadt mint magyarorszag, Obama nem bir a republikanus szenatussal, semmit nem tud keresztulvinni, he is a sitting duck. Felneznek Kanadara! mar itt tartanak....

Latcho Rom 2014.01.29. 20:46:43

@shakti_rom: summa summarum, nincs lubic, kiszaradt a pocsolya.

Latcho Rom 2014.01.29. 20:49:53

@shakti_rom: DE, detroit visszajott halistennek, Ford koszoni szepen nagyon jol van.

Honnan szeded ezeket a marhasagokat koma?

2014.01.29. 20:58:53

@diggerdriver:
Nem kotozkodni akarok de szerintem:
" Megnyerte a hidegháborút " Ebben ketelkedem, de ha megis megnyerte, milyen aron? Most nyujtjak be a szamlat a gyozelemert, trilliardokra rug. Putyin meg csak mosolyog:)
Eppen tegnap neztem egy erdekes filmsorozatot, A Company-t (2007) 3 reszes, majd 5 ora. A hideghaborus evekrol szol, az orosz es amcsi kemekrol.
www.youtube.com/watch?v=vVDP4qrHEWY 1/3
www.youtube.com/watch?v=LmZLSjuOAr8 2/3
www.youtube.com/watch?v=xHWREBDRvSQ 3/3

Latcho Rom 2014.01.29. 21:00:48

@Cascabel: megnyertek, ez nem vita targya. De,az reg volt, orosz visszajott..etc..etc

Ha igy all a nyertes hogy all vesztes?
feedingamerica.org/hunger-in-america/hunger-facts/child-hunger-facts.aspx

Latcho Rom 2014.01.29. 21:03:56

@Cascabel: nem a hadiparban ment galyra amerika, hanem a kozeposztaly elveszteseben, a munkak kulfoldre tavozasaban.
Oktatasban! az elit egyetemeken kivul siralmas hogy allnak a ranglistakon, matekban, fizikaban...mindenben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.29. 21:15:47

@Cascabel:
Persze. Tévedtem.
A Szovjetúnió nyerte a hidegháborút.
Áll még a Varsói Szerződés szovjet csapatok állomásoznak Kelet Európában.
Vasfüggöny ép és még lehetne sorolni.
Haggyadmá...

2014.01.29. 21:19:27

@diggerdriver:
Az USA es a Szovjetunio elvesztette a hideghaborut, Oroszorszag nyerte meg:)

Latcho Rom 2014.01.29. 21:20:10

ha igy halad a vilag meg allomasozhat putyin, nalunk is, ukrajnaban is. Le vagy maradva oregem, igy jar akinek hagyma a fo tanacsadoja amerikai ugyekben.

na, mara eleget fujtam a trombitat, cascadel vedd at a szot :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.29. 21:30:23

@Cascabel:
Igen. Jól élnek.
Az összes Kelet Európai kivándorló oda ment. Én is Moszkvából írom ezeket a sorokat.

2014.01.29. 21:33:11

@shakti_rom:
" cascadel vedd at a szot "
Nem vagyok " szoatvevos" kedvemben, hetek ota "mely depresszioban" szenvedek:(

Latcho Rom 2014.01.29. 21:34:26

@Cascabel: winter blues? spring is around the corner bro :)

2014.01.29. 21:38:28

@diggerdriver:
Komolyan gondolkozom rajta, hogy Kubaba vagy Venezuelaba emigralok innen.Vagy hazamegyek Magyarorszagra, vegleg. Ez nem vicc!! Elegem van mindenbol.

SzZoole 2014.01.29. 21:40:08

@diggerdriver: Digge,mi van veled skrizofen lettel,vagy direkt irsz hulyesegeket?

SzZoole 2014.01.29. 21:43:12

@shakti_rom: szerintem messzebb van meg az a tavasz,jo par sarokal,grandpa:)))

2014.01.29. 21:43:47

@shakti_rom:
" winter blues? "
Ja, az is kozrejatszik: vasarnap +15C korul volt itt, holnap -18C lesz. Kezdem unni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.29. 21:44:38

@Zka: Haha, érdekes, nem mondom, hogy hülyeség.Lehet, majd írok nekik, úgyis kérdezik a kiküldött tudósítókat...

Latcho Rom 2014.01.29. 21:48:40

@Cascabel: Indulhatunk Kubaba, mar csomagolok is

Muscari 2014.01.29. 21:52:01

@zöldeketbeszélek: koszi szepen, nagyon szep!

A poszt is kivalo volt, mint az elozo ketto, tok jo hely lehet Bulgaria.

Marsrutka egyebkent Oroszorszagban is van, en utaztam is vele. Ha jol emlekszem, valamifele utvonalat kitesznek egy darab A4-es papiron az ablakba, aztan aki abba az iranyba megy, az beszall es megmondja, hogy hol akar kiszallni. A magyar neve iranytaxi, de valaki fentebb mar irta, azt hiszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.29. 21:53:16

@Zoole[uk]:
Nem, csak megint beindult a szidjukazusákokat kórus meg a húdejóoroszországban duó.
Valahogy mégsem oroszországból jön ide a posztok zöme.
Ki érti ezt?

Muscari 2014.01.29. 21:55:16

@Cascabel: Ne marhaskodj, mit kezdenel Magyarorszagon?

Mi lett a mexikoi terveiddel? Mi tortent veled kulonben? Egy jo darabig nem voltal itt a blogon, hianyoltam a bolcsessegeidet :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.29. 21:59:53

@Cascabel: 1-2 nap alatt 30 fok különbség??Azért az kib..tt durva lehet... a kórházakban nem hullanak ilyenkor a betegek?

SzZoole 2014.01.29. 22:05:59

@diggerdriver: hat,en nem merek a nagyok dolgaba beleszolni....

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.29. 22:46:24

@TheHungarian: Nagyon tetszett mindhárom posztod. Egyrészt a stílusod is, másrészt meg nagyon sok hasonlóságot fedeztem fel Bulgária és Albánia között :)

Egy nagy különbség viszont van, itt a rendőr csak a legritkább esetben büntet (meglehetősen nyomós ok kell hozzá), külföldit meg esetleg még akkor sem :)

Ja meg itt élve nem kellett újratanulnom a cirill betűket :)

Üdv innen a Balkán túloldaláról (Albániából)! :)

Shanarey 2014.01.29. 22:55:48

Na ez is jó volt.
Na és ahogy látom nincs többé Csavdar (bocs nincs cirill) busz arrafelé. 1986-ban volt szerencsém sokat utazni ezzel a tipussal, és nagyon megutáltam.

@Mr Long:
Azt azért tedd hozzá, hogy az email cím egy csodás rendszerbe érkezik, amely egy bármilyen email címről érkező normál levelet spam-nak titulál és így kukázza.

@mojyo: Ha beugrasz a Szerbekhez, akkor ezt előtte gyakorold, és imádni fognak :-)
www.youtube.com/watch?v=NzeKOrxQhU4

wuaaa 2014.01.29. 23:28:50

@Cascabel , madár :
Az ötödik télen amit északon töltöttem teljsen váratlanul engem is megnyalt kicsit, pedig soha nem gondoltam volna azelőtt, hogy ilyen típus lennék, mert nem is vagyok az. Akkor ittam meg életemben először és utoljára egyedül egy este egy üveg töményet, de láttam, hogy az nem vezet sehova. Kivettem két hét betegszabit (itt az orvos símán kiír 2 hétre ha azt mondod kezd mindenből eleged lenni), összepakoltam és az első KLM-el másnap elmentem Hollandiába, ahol reggeltől estig bicikliztem, csak úgy, amerre vitt az út. Száraz, enyhe idő volt, se hó, se eső, sütött a nap. Este kifáradva és bezabálva ágybazuhanás. Ennyi volt. Azóta se.

Nem tudom madár te mennyit érzel az északi ilyenfajta megterhelésből, talán még nem sokat. Örülj, hogy nem vagy egyedül és ez maradjon is így ! ;)

Ennike, hogy van ez Dániában? :)

üdv a szomszédból..

2014.01.29. 23:29:34

@Kövérmadár [swe]:
" Huhh, akarsz rola beszelni? "
Nem!!!

2014.01.29. 23:33:02

@Jani haverja: Nahatdejo! Akkor majd irjal meg Albaniarol, jo? Amikor nem voltal itt, indult egy ilyen fotosposzt-rovat is, ugyhogy fenykepek is johetnek :D

Szeretem a tied es Chang Yai kommentjeit a legjobban. (Ez most nem korbenyaldosas akar lenni csak olyan helyekrol irtok (Balkan, meg DK-Azsia), ahova meg nem jutottam el de fokozottan erdekelnek. :D)

@Shanarey(SCO): Ahhha... Esezamugymicsoda? :D

2014.01.29. 23:35:24

@wuaaa:
Nem az elso telem itt Canadaban:) De ugy latszik, oregszem, nem birom annyira, mint regen. De szokott ilyen depresszio nyaron is tortenni velem, par evente ramjon. Amikor a legjobban mennek a dolgaim. A kutya is jo dolgaban veszik meg:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.29. 23:41:36

@mojyo: Fogok még írni, folyamatosan tervezem, de nem tudom mikor. :(
Meglehetősen sok dolgunk volt nyártól kezdve, és belenyúlt még a télbe is.

De fogok írni mindenképp :)

2014.01.29. 23:51:08

@Muscari:
Itt vagyok en mindig:) Este 11 ora van itt, amikor uj poszt jelenik meg, elolvasom, de nem szolok hozza, kivarok. Tegnap is szerettem volna hozzaszolni ket kanadai olvtars beszelgetesehez a palagazzal kapcsolatban, de meggondoltam magam. Pontosan 3 hete nem dolgozom, biztosan az kezd az agyamra menni:)
@geegee:
20C fok valtozas sokszor 4-5 ora alatt megtortenik itt. Volt olyan, hogy este -28C volt, masnap delben +15C es forditva. Ez termeszetes. Egesz telen ez megy, 2 het hideg, egy het meleg. A Chinook az oka.

Shanarey 2014.01.30. 00:02:07

@mojyo:

Ez arrafelé, a a himmnusz után a második.

Esetleg ezt nézd meg ez angol feliratos
www.youtube.com/watch?v=noOASFyZ5Mc

Na és ezekkel ne utazz ha lehet.
www.youtube.com/watch?v=_cYCjEAyKL4
:-)))))

Shanarey 2014.01.30. 00:03:04

Fordítást, majd Birca ad hozzá ha zaklatod.
:-)

Latcho Rom 2014.01.30. 00:07:05

@Cascabel: Eszmeletlen mi van delen, nezed a hireket??
3 inch snow..

Latcho Rom 2014.01.30. 00:10:16

@Cascabel: Te ertesz hozza, mi nem. kar hogy cenzuraztad magad.
Miert nem dolgozol?

2014.01.30. 00:36:48

@Jani haverja: Az nagyon jo lesz, mar varjuk, koszonjukszepen :D Addig majd kibirjuk valahogy peldaul ilyen Bulgarias irasokkal.

@Shanarey(SCO): Aha, eeeeeertem (asszem.) Koszonom a segitseget, ez meg jol johet. (En amugyis nagyon hiszek ebben az ugynevezett "Grigorijbacsikam"-elvben: "Sosem tudod milyen szarba keveredsz es ki fog kihuzni belole, ugyhogy aldasokat szorni, bocsanatot kerni, halalkodni a legfontosabb dolog amit ukranul/szerbul/stb. meg kell tanulni." :D)

A masodik videot nem ertem, de gondolom ez valami szerb humor... :D

cougarcat 2014.01.30. 01:13:59

@shakti_rom: Inkább hagyatkozom a Globe and Mail cikkre amit olvastam a hétvégén, Neil Young féle idealizmusból nem tudnak megélni a családok. ;)

Latcho Rom 2014.01.30. 01:18:45

@cougarcat:
jol van makacskata :)

Indul a Dallas Buyers Club.

cougarcat 2014.01.30. 01:39:03

@shakti_rom: :)

Amikor a gazdaságról van szó, nem ismerek pardont! :) Ráfér a tartományra egy kis boom - munka kell az embereknek elsősorban, igy tudnának hosszú távon túllépni a problémákon. Otthon ülve segélyeken elkallódnak, reménytelenségbe esnek. Programokra meg egyre kevesebb jut - szóval kell a bevétel. Fort St. John ügye különben is közel áll hozzám, 3 évet töltöttem a szomszéd városban.

Listára fel ezzel is. :)

cougarcat 2014.01.30. 01:40:48

Ez a poszt is tetszett! Carry on Roland! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.30. 01:43:57

@Ennike (DK): Látom.Mondjuk a svéden kívüli dolgokkal nem tudok vitatkozni, a svédekkel sem.Nyilván vannak sajnos problémák, de még mindig Európa egyik legélhetőbb régiója, szerintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.30. 01:47:23

@Cascabel: Nagyon durva lehet, még egy egészséges embernek is... :-O

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.30. 01:55:15

kepfeltoltes.hu/140130/nelkulozes_a_lakossag_szazalekaban_eu_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Madár, lehet, mégse jöttünk olyan rossz helyre...

Beszédes a grafikon.Valszeg ezért marh@ ritka a nyomorgó svéd.Dzsimmit (=hajléktalant) is csak egyet láttam 6 év alatt... :-o

Latcho Rom 2014.01.30. 02:16:55

becenevuk is van a sved hoboknak? ..talan tobb is van? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.30. 02:30:35

@madár: Megint megjött ez a kiszabott rádiócsánszt.Ilyenkor mindig ökölbe szorul a fejem és obszcén szavakat mormogok magamban.Nem tudom, tán te említetted, hogy kollégáid(?) egyszerűen nem fizetik...Azt hogyan csinálják?Nem verik vasra őket a kronofogdában?Nekem nem úgy tűnik, hogy bármiféle ilyen "bírságot" el lehetne bliccelni ebben az országban...Próbálná meg ezt az ember egy parkolási bírsággal...Szóval hogyan csinálják?

Ha meg mégsem te írtad, akkor szorri...

Bocs az offért.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.30. 02:31:46

@shakti_rom: :D

Én így hívom mindet, ha svéd, ha magyar, ha ujgur... :-)

montroyal ( CAN qc) 2014.01.30. 02:33:08

@cougarcat: hello tegnap vettem csak keso volt valaszolni ..
igen jo barna vagyok de én az idén barnultam .. es sajnos visszatértem a munkahoz de tervezem latod a kovetkezo utat.. melyik 5 éves tervbe még nem tudom ...

cougarcat 2014.01.30. 02:52:34

@montroyal:Remélhetőleg hamarosan. Addig marad az édes tervezés és álmodozás - sztem már ez is fel tudja dobni az embert, a következő utazás gondolata. Olyan jó hogy mindent le lehet a legkisebb részletig csekkolni az interneten.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 07:27:47

@cougarcat:
Ez pontosan igy van!
Mi is mindig elkezdjuk a kovetkezot tervezni, mikor az aktualisra meg el sem indultunk. :)

@geegee:
En irtam, de nem ismerem a modszert. Szerintem bejelentik, hogy nincs tv, radio es net sem. A gond az, hogy mar telefon elofizetes eseten is fizetni kell (felteve, hogy tudsz vele netezni).
Szerintem nem kikerulheto, kulonosen ha meg nem vagy allampolgar, de szeretnel az lenni (ilyenkor a kronorfogden miatt az csuszik 1-2 evet).

Nekunk februarban jon majd szerintem, 519kr, nem igazan erdekel. Persze nem esik jol, de ha oszinte akarok lenni, akkor a TV6-ot napi szinten nezi Nori, neha egy-egy filmet is megnezunk, tehat jogos a dij.

talpi 2014.01.30. 09:22:08

a poszt remek.
én eddig csak turistaként voltam, de amit tapasztaltam az ugyanaz, amit a posztoló leír.
egy kiegészítés a közlekedéshez: véleményem szerint normál családi autóval közlekedő részére - szemben a posztban is említett Audi Q sorozattal - a követendő stílus nem a defenzív, hanem az offenzív menekülő.

Mr Long 2014.01.30. 09:50:33

@Shanarey(SCO): "Azt azért tedd hozzá, hogy az email cím egy csodás rendszerbe érkezik, amely egy bármilyen email címről érkező normál levelet spam-nak titulál és így kukázza." Konkretan mihez tegyem hozza? Az itteni ertesitesekhez?

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.01.30. 11:26:51

@geegee @Kövermadar:

En a honlapjukon kertem a havi elosztast, es fizetem a havi 173 SEK-et. De ha akarnam se tudnam kikerulni, mivel kulön Canadigital csomagom is van, ugyhogy nem tudnam letagadni.
De nekem is van ismerösöm, akik betelefonaltak, hogy nincs TV-juk (illetve az egyik rokonuk telefonalt be helyettuk, mikor megkaptak az elsö szamlat: "hogy nem lehettek ilyen hulyek hogy fizettek TV, azt csak a svedek fizetik") mert nem engedhetik meg maguknak, es abban az idöben csak az egyikuk dolgozott es meg talan valami socialt is kaptak. Igy nem kell TV-t fizetniuk, viszont netuk valahogy megis van.
Mi ilyen szempontbol svedek lettunk, amit fizetni kell, azt fizetjuk, meg sem fordul a fejunkben, hogy kikeruljuk sem a TV dijnal, sem a dugodijnal (ha hagytuk volna fent a magyar rendszamot, akkor azt is kileehetne trukközni, ahogy joparann teszik is).

DieNanny CH 2014.01.30. 11:30:15

@TheHungarian:

Köszi a posztot, nagy élvezet volt olvasni!
... Kivéve ezt:

"- Niko: explorers, communicative, party people, polite manners

- Alex: Party people; Open-minded; Mysterious (no one understands their language); have unbelievably difficult folklore dances; Love travelling and exploration; swear a lot: for good morning, good bye and good evening, on every possible occasion; when you can swear for 5 minutes straight, with one breath, not using the same word ever - you are Hungarian :)

- Iveta: Beersucking, screaming monsters

- Mimi: People that are screaming all the time, who are drinking a lot and who knows how to have party; good friends; professionals; people who use a lot of bad words

- Gabi: In my mind the first thing is nationalists; strong people estimating a lot their country and their culture; firm opinion; deep traditions; very difficult language; sense of humor; keeping each other together; united people when you are abroad at least; good company to have fun or to have a serious conversation; heavy drinkers"
Ja, meg ezt is:
"- they always look for their rights
- cold people
- close to Bulgarian culture
- open minded
- cool
- white skin and blond hair
- stingy"

Megtennéd légyszi, hogy magyarra fordítod? Ugyanis nem beszélek angolul.
Köszi!

Tetszett a gólya-hír! :-D

DieNanny CH 2014.01.30. 12:29:43

@diggerdriver:

Ha már értelmiség, meg fizikai munka:
Egyszer, egy állóképesség-vizsgálaton be kellett jelölni, hogy fizikai, vagy szellemi munkát végzek. Mondom a kérdezőnek: Én mi vagyok, mert óvónőként dolgozom?
Erre felhúzza a szemöldökét: Ó, hát az bizony fizikai munka!

... Szóval, most elbizonytalanodtam... Mi is vagyok én?

Latcho Rom 2014.01.30. 13:39:44

@cougarcat: Csalodtunk, mindig ez van ha egy filmet, alakitast ennyire felpumpal holivud, a media. Jared szuper, MM ezutan se lesz kedvenc, ha 50 kilot fogy, akkor sem.
Gay, aids mufajban meg mindig a Philadelphia es a BB Mountain a legjobb

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.30. 15:05:24

@Zka: " én is kérdezhetnék, pl most még mindig fontos a termőföld mellett ülni? Még mindig személyesen alakulnak a tágabb közösségek és nem a neten? Elmozdultunk ettől a modelltől, szerintem nem kár érte. "

Miért kell mindent végletekben látni? Aki a termőfölddel foglalkozik, annak igenis fontos 'mellette ülni'. Aki mondjuk informatikusként dolgozik, az meg onnan nyomja, ahonnan akarja. Mindkettő létezik, mindkettőnek megvan a helye. A valódi közösségek még mindig a valóságban szerveződnek. Csak gondoljuk át, hogy a neten 'barátkozók' is előbb-utóbb a személyes kontaktust választják, amint ezt ezen a blogon is látjuk. Ha valaki teljesen megelégszik a virtuális közösségekkel, az valószínűleg segítségre szorul. Ha tetszik, ha nem, biológiai lények vagyunk, hiába a nagy eszünk (vagy amit annak hiszünk), bizonyos dolgokon egyszerűen nem tudunk túllépni. És nem is lenne érdemes.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.30. 15:10:48

@Cascabel: Érdekes volt, köszi. Egyébként romantikusnak csak azok tarthatják a 'paraszti' életet, akik falun legfeljebb nyaralni voltak...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.30. 15:12:58

@Kövérmadár [swe]: Majd jön valaki, aki elmagyarázza, hogy űrhajóskoszton is el lehet élni :).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.30. 20:49:26

@zöldeketbeszélek:
Az mindegy, azt is elő kell állítani :)
Ameddig nem valósul meg a fényevés, az élelmiszeripar soha nem fog csökkenni. Teljesen mindegy, hogy miből és hogyan állít elő, a lényeg, hogy a végtermék ehető legyen.
Ha egy marógépen gyártnának ehető műanyagkockákat, akkor az, nem számít...

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.30. 21:01:22

@Kövérmadár [swe]: Na, akkor hasonlóan látjuk.Csak maga a módszer érdekelt volna... :D Állítólag ha bejelented, hogy nincs tv-d, neted, telefonod, akkor képesek kimenni is címre, ellenőrizni...Valaki régebben kintlevő mesélte, asszem.

Engem se az összeg zavar a legjobban, hanem, hogy nem kapok semmit a pénzért cserébe.

@Szpidi67 (swe): Hát ja, tart még az "élelmes" gondolkozás.
A dugódíjba csak azt nem értem, hogy lazán kipostáznak nekünk ilyen 20 (húsz) koronákat.Aminek csak a postai költsége több.Mér' nem várják meg, hogy összegyűljön mondjuk 100 koronáig...?Fura.Na mindegy, ha nekik jó így, akkor nekem is. :D

@DieNanny [SZ,CH]: próbáld ki a gugli chrome böngészőt, abban van fordítási lehetőség (most nem erre a kommentre mondom, hanem általánosságban).Elsőre ostobaságnak tűnik a fordítása, még másodikra is, de ha beszél valaki legalább egy nyugati nyelvet, akkor felfedezhető az értelem benne. :D Sokat használom én is, elvagyok vele.Egy cseresznyét megér, pénzbe nem kerül. :-)

Shanarey 2014.01.30. 21:40:02

@Mr Long:

Rosszul fogalmaztam. Sorry.

A Londoni Magyar nagykövetség email rendszere így fogadja a leveleket, ha szerencsés az illető akkor tovább engedi, ha nem akkor spam ként kukázza. A Londoni Magyarok fórumán sokat lehetett erről olvasni.

Mr Long 2014.01.30. 21:42:47

@Shanarey(SCO): No problem. Csak ideztem a kovetseg kialtvanyabol, nem ismerem a rendszert, azt sem tuddom london melyik reszen nem csinalnak semmit :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.01.30. 22:58:00

@geegee.:
@DieNanny [SZ,CH]:

Nem kell ahhoz guglikróm böngésző. Kijelöli a szöveget, majd másolás, aztán nyit egy új böngészőlapot, azon egy guglit, majd jobb oldalon van az a 9 kis négyzetből álló négyzet, arra kattint, majd a legördülő menüből az "Egyebek"-re, és ott a gugli fordító. A bal oldali helyre beilleszti a szöveget, meg kiválasztja jobb oldalon, hogy milyen nyelvre szeretné fordítani (ez esetben magyar nyelvre), és voila :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 01:43:47

@Jani haverja: Na jó, oké.De szerintem a krómban csak egy klikk, ha azzal lett megnyitva.De úgy is jó valóban...

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.01.31. 10:08:34

@geegee.: Itt (Göteborg) havonta szamlaznak, az egyhavi kapuatlepeseket, ami kb 450-550 SEK környeken van. Itt a hetvege ingyenes, es a Julius is. Most fogom kerni az e-szamlat es akkor meg a posta költseget is megsporolom nekik :)
Egyebkent egyet ertek :)

DieNanny CH 2014.01.31. 10:44:27

@zöldeketbeszélek:

Igen, ez igaz.
Kicsit más megközelítés, de leírom:
Apukám egyik munkatársa lelkendezve mesélte úgy 10 éve, hogy volt Erdélyben sátorozni. Feleség, 2 tizenéves gyerek. Reggel a patakban mosakodtak, bográcsban főztek, meg ilyenek, és hogy mennyire jól érezték magukat! (Városban, lakásban élnek...)
én meg értetlenül néztem, hogy mi lehet ebben a jó? Én még emlékszem, mikor nagyszüleimnél voltam, reggel majd' megfagytunk, mert kihűlt a kályha, fürdéshez a víz melegítése elég sokáig tartott, stb.
Számomra egy nyaralás is csak akkor az igazi, ha SEMMILYEN házimunkát nem kell csinálnom. Tehát teljes ellátás. (Arra az egyre hajlandó vagyok, hogy, hogy ne kelljen túl sok ruhát vinni, legyen egy mosógép a közelben.)

DieNanny CH 2014.01.31. 10:46:45

@geegee.:

Én ilyenkor, ha rákényszerülök, nem magyarra fordíttatom, hanem németre, mert annak hasonló a mondatszerkezete, mint az angolnak. Így általában elég értelmes dolgok szoktak kijönni.
Köszi, amúgy!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 16:39:42

@Szpidi67 (swe): Na, de annyit már van értelme kiszámlázni.
Én úgy vagyok vele, hogy dehogy választom az e-számlát, legyen csak szépen postaköltségük nekik.Továbbhárítani rám úgysem tudják, havi 20-40 koronába nem fér bele az is... :D Így protestálok ellenük... :-) Épp elég adót fizetünk így is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.31. 16:47:25

@DieNanny [SZ,CH]: Jajaja, én is így értettem.Én a svédet ha lefordítom, az a katyvaszt, ami az eredmény, az angol segítségével (szórend, mondatszerkesztés, stb...) értelmezem.És így egész jó.

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.02.01. 16:09:09

@geegee: Értelek :) Tehát te belülről gyengíted a rendszert :) Ha erre jársz, vagy én arra, akkor egy sör mellet megbeszéljük :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.01. 19:08:04

@DieNanny [SZ,CH]: Ahogy öregszem, én is egyre kényelmesebbb vagyok ;))!

TheHungarian 2014.02.01. 20:48:15

@blackhair-lady: Hogy szeretek-e itt lenni vagy csak igyekszem túlélni?
Eleinte egy éves tervnek indult a "kiküldetés" és valóban a túlélés érdekében jöttem - divatos kifejezéssel élve gazdasági menekültként :) -, mivel otthon nem találtam munkát. Pedig nem válogattam különösebben, de vagy túlképzettségre hivatkozva (annak ellenére, hogy említettem a főiskola utáni autómosó karrieremet) vagy tapasztalat hiányában megkíméltek a munkahelyváltás nehézségeitől.
Időközben azonban sokkal jobban alakultak a dolgok, mint vártam: sok jó embert ismertem itt meg, ami azt eredményezte, hogy az itt-tartózkodásom idejét 1 évről határozatlan idejűre módosítottam.
Szóval kérdésedre a válasz: nagyon-nagyon megszerettem az országot és a lakóit is, így nagyon-nagyon szeretek itt lenni :)

TheHungarian 2014.02.01. 21:13:38

@DieNanny [SZ,CH]: Szia!
Örülök, hogy tetszett az írás, köszönöm szépen a pozitív megerősítést :)
Igazából 2 ok miatt nem fordítottam le, amit srácok/lányok küldtek:
1. lustaság
2. Pont úgy akartam beleilleszteni a szövegbe, ahogy ők küldték.
Viszont küldöm a magyar fordítást:
- Niko: felfedező/kíváncsi, sokat beszélnek/kommunikatívak, partiarcok, udvariasak

- Alex: partiarcok; befogadók/nyitott gondolkodásúak; titokzatosak (senki nem érti a magyar nyelvet); hihetetlenül nehéz néptáncaik vannak; nagyon sokat káromkodnak: reggel, délben, este, minden lehetséges alkalommal; ha egy levegővel 5 percen keresztül tudsz káromkodni szóismétlés nélkül - tuti, hogy magyar vagy :);

- Iveta: sörszopó, sikítozó/kiabáló szörnyetegek

- Mimi: állandóan kiabáló emberek, akik sokat isznak és tudják, hogyan kell bulizni; jó barátok; professzionálisak; sokat kéromkodnak
- Gabi: az első, ami eszmbe jut róluk, a nacionalizmus (értsd: hazaszeretet); erős (lélekben) emberek, akik nagyra becsülik az országukat (értsd: hazájukat) és a kulturájukat; megingathatatlan véleménnyel rendelkeznek; mélyen gyökerező tradicióik vannak; nagyon bonyolult a nyelvvel rendelkeznek; vicces/humoros emberek; összetartóak, legalábbis külföldön; jó társaság a szórakozáshoz és a komoly beszélgetésekhez egyaránt; nagyon tudnak inni
*****************************
- mindig a saját igazukat keresik
- nem túl barátságosak
- a kulturájuk nagyon hasonlít a bolgárokéhoz
- befogadóak/nyitott gondolkodásúak
- királyok/lazák :)
- világos bőr és kék szem
- zsugoriak

Üdv!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.