oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 28. 06:47,  A bottal vert nagybácsi esete 123 komment

2013. december 28. 06:47 Határátkelő

A bottal vert nagybácsi esete

Ma két teljesen különböző kultúra ünnepi szokásairól olvashattok, ám egy közös mégis van a katalánok (spanyolok) és az egyiptomiak (ezen belül is a koptok) ünnepében: az, hogy a java még csak most, majd január elején jön. Hogy hogyan jön mindehhez szegény bottal vert nagybácsi – az is hamarosan kiderül, méghozzá már Roxi katalán posztjából.

teve.jpg

„Mindig is azt hittem, hogy Spanyolországban mindenhol ugyanaz a karácsony, de ez nem így van. Itt, a katalánoknál dec. 24 (mint mindenhol Spanyolországban) munkanap, azaz még nem annyira karácsonyoznak az emberek.

Persze a karácsonyi vásárok, a hangulat megkezdődik december elején, 6-án általában felkapcsolják a karácsonyi fényeket. Az üzletek már október végén kezdik a kirakatokba tenni a karácsonyi díszeket, de hát ehhez már Madridban hozzászoktam.

A szupermarketekben Halloween után már a turronokat, a karácsonyi édességeket pakolják ki (polvoron, mazapan), ami az itteniek karácsonyi hagyományos édességei, de a nagyszámú külföldi miatt itt nagyobb számban és választékban lehet például schtollent kapni. (A schtollen a német gyümölcskenyér.)

Miért ütik a nagybácsit?

A katalánoknál van egy fura saját szokás, a Tío de Nadal (karácsonyi nagybácsi) vagy Caga Tío (tojó nagybácsi). December 8-án (Imaculada, vagyis a szeplőtelen fogantatás ünnepén) beállítanak egy rönköt a házba, arcot rajzolnak neki, és letakarják egy takaróval, hogy ne fázzon.

December 24-éig minden nap „etetik" a Tíót, vagyis a rönköt. Szenteste a gyerekeknek egy bottal kell megütögetniük, majd caga Tío édességeket és kisebb ajándékokat tojik nekik. Régebben tűzre is dobták, ma már ez nem annyira divat. Ez a szokás Katalóniában és Aragóniában is él, de például Madridban egyáltalán nem.

Cagatio, Katalónia karácsony.jpg

Irány az étterem!

A katalánoknál nincs nagy keletje a Madridban oly divatos szentesti vacsorának (cena de noche buena), ellenben szintén hagyomány a karácsony napi ebéd a családdal. A hagyományos ételek a pulyka, a nyúl, illetve a fent felsorolt édességek.

Természetesen a családok egy része étteremben ebédel, mert egy részüknél a rokonlátogatás helyett ez a hagyomány. Ez igaz azokra is, akik 24-én tartanak szentesti vacsorát.

Az ajándékokat 25-én reggel a Télapó hozza. Természetesen állítanak karácsonyfát, de itt a legtöbb családban műfenyő van, nem lehet látni karácsonyfaárusokat mindenfelé. Ha nem műfenyőt, akkor ültethető változatot vesznek.

Most jön az ünnep java

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a spanyoloknál a karácsonyozással nincs vége az ünnepnek, az igazi nagy ajándékokat a Háromkirályok hozzák (Reyes Magos: ugyanúgy Gáspár, Menyhért és Boldizsár) január 6-án. A Reyes-i étel pedig a Roscon de Reyes, vagyis a királyok koszorúja, egy koszorú alakú piskóta tejszínnel töltve.

Az üzletek 24-én normál nyitvatartásban működnek, 25-én minden zárva, illetve mivel itt a 26-a is ünnep, egy részük aznap is zárva tart. Kivéve azokat, akik már a reyesre készülnek, mert azok kinyitnak.

December 27-én munkába lendülnek, és még 31-e is munkanap. Elseje ünnep, csakúgy mint január 6-a, ami a Reyes, amikor a cabalgata (a Háromkirályok felvonulása) van. Ilyenkor édességeket szórnak a gyerekeknek.

Viszont ami ugyanaz itt is, mint mindenhol: a karácsony a szeretet ünnepe, és arról szól, hogy együtt van a család."

Egyiptomba is betört a karácsony

bevásárlóközpont 2.jpg

A mai másik történet Egyiptomból érkezett Timi tollából, amiből kiderül, hogy bár vallásos jellege érthetően nincs, a karácsony például Kairóban már egyre nagyobb teret hódít, igaz, elsősorban családi ünnepként.

„Egyiptomról, mint muszlim többségű országról mindenki azt feltételezné, hogy itt abszolút nem ünneplik a karácsonyt meg az újévet. Esetleg talán a turistaparadicsomokban - ami amúgy is egy külön világ Egyiptomon belül -, mint Sharm el-Sheikh vagy Hurgada környéke, ahová sok külföldi jön pihenni ebben az időszakban.

Tény, hogy az itteni muszlimok alapjában véve nem ünneplik a karácsonyt; nem állítanak fát, nem vesznek egymásnak ajándékot és ünnepi vacsora sincsen. Ez ugyan az, mint hogy például a magyarok többsége sem tartja sem a ramadánt, sem a hanukát, sem egyéb vallások ünnepeit, akkor ők minek ünnepelnék a karácsonyt?

Ugyanis szerintük az ünnep eredetileg - különösen a faállítás - pogány szokás volt, amit később a kereszténység átvett. Ebből kifolyólag bár Jézus személye az iszlám vallás hívői számára is kiemelkedő és fontos, nem gondolják, hogy ezen a napon született volna (ahogy azt több keresztény felekezet sem teszi ). Úgyhogy számomra ez a nap is ugyanolyan, mint a többi: reggel korán kelés és irány a munka.

Mint a Valentin-nap vagy a Halloween

Ám ahogy Európában igencsak veszített az utóbbi időben a karácsony vallásos jellegéből és átment egyfajta tradícióvá (szokták is sokan mondani, hogy ez a szeretet, a család ünnepe és nem effektíve Jézus születését ünneplik ezzel), úgy Kairóba is betört többé-kevésbé a karácsony ünnepe afféle szokásként. Csak úgy, mint a Valentin-nap vagy a Halloween. (Ehhez talán az is hozzájárult, hogy sok Amerikából meg Európából érkezett külföldi él itt, akik viszont nyilván szeretnék ezeket a szokásokat itt is tartani.)

Pont az előző hétvégén jártam a hozzánk legközelebbi bevásárló központban. Ugyan a hely nem volt zsúfolásig tele ajándékokra vadászó vásárlókkal, mint otthon, helyette a fenyőfa meg a mikulás előtt fényképezkedő (muszlim és nem muszlim) gyerekek, illetve a plafonról lelógó karácsonyi díszek látványa fogadott. A boltok kirakataiba díszes törpe műfenyők és színes égősorok kerültek, de még az éttermek és kávézók is ünnepi hangulatban várták a vendégeket.

bevásárlóközpont.jpg

Az időjárást tekintve nálunk is tél van, vagyis a megszokottól jóval hidegebb az idő, időnként némi csapadékkal. (Este 6-7 fok alá is lemegy a hőmérséklet.) Sőt! Biztosan olvastátok, hogy két-három héttel ezelőtt egész nagy mennyiségben esett hó is (és meg is maradt 1-2 napig) Egyiptom egyes részein.

Az ablakok szigetelése az otthoni panelokéhoz hasonlóan katasztrofális, nincsen központi fűtés és valamiért az átlag egyiptomi jobban szeret nyolc pulóvert magára húzni három nadrággal, mint venni akár csak egyetlen nagyobb méretű hősugárzót is. Pedig ilyen alacsony rezsiköltség mellett igazán megtehetnék a legtöbben.

Nincs igazi karácsony

Mindezek ellenére hiába a dekoráció meg a karácsonyi dallamok, igazi hó nélkül a karácsony varázsa sosem lesz itt meg - ahogy például Thaiföldön és egyéb, jelenleg meleg országokban sem. (De lehet, hogy ezzel csak én vagyok így.)

A budapesti Vörösmarty tér ünnepi forgatagáról nem is beszélve, ami számomra a decemberi hónap egyik kedvenc programja a korcsolyázás mellett. Az utóbbit itt maximum egyes plázákban tehetem meg egy mini jégpályán (ami egyébként általában egészen szabad, csak néhányan lézengenek rajta és azok is többnyire a korlát közvetlen társaságában). :)

bevásárlóközpont 3.jpg

Ám nemcsak a hó hiánya miatt nincs itt igazi karácsony. Míg otthon az ember megfelelő karácsonyfa után kutat az út menti fenyőfaárusok többnyire széles választékában, itt kis túlzással élve jó, ha egy értelmes fát találsz, ami karácsonyfaként funkcionálhat a lakásban.

Ugyanis a plázabeli műfenyőktől eltekintve én egyetlen egy árva fenyőfaárust sem láttam még a városban. (Esetleg pálmafával lehet még próbálkozni. :) ) Bár bevallom őszintén, mivel mi sem ünnepeljük a karácsonyt, így tüzetesen nem is kerestem. De ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy lehet kapni karácsonyfát (B tervként műfenyőt), hiszen azoknak a magyaroknak, akik itt is tartják a karácsonyt, valahonnan mégiscsak sikerült szerezniük.

A koptoknál januárban van karácsony

Ám Egyiptomban nem csak muszlimok élnek, hanem kopt keresztények is (a lakosság közel 10%-át teszik ki). Ugye azt várná az ember, hogy ha már az iszlám vallás hívei nem is, ők - keresztények lévén - biztosan karácsonyoznak decemberben.

Én is ezt feltételeztem először, aztán teljesen meglepődtem, mikor nem láttam egyetlen „kellemes karácsonyi ünnepeket" és ehhez hasonló posztokat kopt keresztény ismerőseim Facebook-oldalán. Aztán ugrott be, hogy mikor nyáron egy kopt lánnyal készítettem interjút a blogomra, ünnepeiről beszélgetve említett néhány dolgot ezzel kapcsolatban.

Történetesen azt, hogy a koptok eredetileg január 7-8-án tartják a karácsonyt - karácsonyfa és ajándékozás nélkül. Ilyenkor csak néhány új ruhát vesznek maguknak - esetleg ezt adják ajándékba egymásnak, misére mennek és az ünnepi asztalnál együtt ebédel / vacsorázik a népes család.

Természetesen ők is egyre jobban kezdik sok esetben átvenni a nyugati szokásokat, így vannak közülük, akik európai / amerikai módra decemberben ünneplik a karácsonyt. De mivel az utóbbiak kisebbségben vannak, így december 25-26-a hivatalosan nem szünnap Egyiptomban.

(Ezenkívül egyébként elég sok munkaszüneti napunk van: nemzeti ünnepek, muszlim és keresztény ünnepek alkalmával. A legjobb az egészben, hogy egyiket sem kell ledolgozni. )

S hogy mi lesz újévkor? Petárdázás és tűzijáték az utcákban biztosan, amiben a legszomorúbb, hogy általában kisiskolás gyerekek dobálják a petárdákat kocsik alá vagy akár egy parkban szanaszét, körül sem nézve ki mellett robban.

Vannak, akik bulizni mennek - mert ilyen is van -, akad, aki otthon ünnepel és van, akinek ez megint csak egy szokványos nap lesz. Egy biztos: január elseje itt is munkaszüneti nap, úgyhogy lehet pihenni!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Spanyolország Egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr855712258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 10:59:51

@puhacica:
Az egész parkolási rendszer egy vicc Budapesten. Olyan horror összegeket kérnek el a semmiért, hogy az bődületes. Itt kevesebbet fizetek a parkolásért, mint Bp-en fizettem. Persze vannak érdekes helyek Stockholmon belül, de nem mindenhol.

tanato 2013.12.28. 11:01:25

@Turchi: Jó meglátás,a Karácsony itthon elsősorban a gyerekek ünnepe,na meg a kisgyerekes felnőtteké.Amióta nálunk sem gyerekek már az utódaim,sokat vesztett az ünnep a meghittségéből.Talán majd az esetleges unokák érkezése után visszajön az "ereje".

ffüttyfürütty 2013.12.28. 11:20:20

@Pernilla: Akkor nem csak nekem volt furcsa az sch a t előtt. :)

2013.12.28. 11:22:06

@Chang Yai:
Lehuztam par karacsonyt +30C - ban, de valahogy nem ereztem a hangulatat, nem volt " igazi " a szamomra ho, hideg nelkul. A helyiek roppant boldogok voltak, nagyon karacsonyi volt a hangulat szamukra, talan jobban is, mint mas orszagokban, mivel tobbseguk - 90% - katolikus. Engem szabalyszeruen irritalt az, hogy hogy mernek karacsonyt unnepelni ho nelkul!:) Fake - nek tunt az egesz. Bar itt is irrital a karacsony, a tomeg az uzletekben, a csapbol is viz helyett folyo karacsonyi muzene, az emberek mumosolya, kozben a pokolba kivannanak mindenkit:)
Idojaras: tegnap du 6 korul elmentem cigit, kavet es kenyeret venni, +8C volt. Jovok ki az aruhazbol fel ora mulva, nagy szel, hideg fogad. majd szetfagytam, mire hazaertem. Egy ora alatt leesett a homerseklet -8C - ra. Mara -21C - t josolnak.

puhacica 2013.12.28. 11:23:44

@Kövérmadár [swe]: persze, de hogy meg ra is mennek a buntetesekre egy ilyen napon, mondjuk pont karacsony elott, hat, gusztustalan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 11:30:41

@puhacica:
Nem teszem fel a kérdést, hogy Magyarországon mi nem működik gusztustalanul, amiért fizetni kell... :)

A cél egyértelmű: a szánalmas fizetések mellé horror adók, díjak, bírságok. Mert az így jó, elvégre ettől nő a gazdaság, ettől élünk jobban, mint 4 éve, bezzeg az elmúlt 8 év! :D

**mimi** 2013.12.28. 11:56:47

@Kövérmadár [swe]: ez sokkal szimpatikusabb nekem is..:)

M. Péter 2013.12.28. 12:16:08

Nagy félreértés van itt. Katalánul a tió tűzifát jelent, nincs köze semmilyen nagybácsihoz, amely ugyan spanyolul tío (másutt van az ékezet és a hangsúly), de katalánul oncle.

Latcho Rom 2013.12.28. 12:24:06

@Cascabel: Epp ideje higy ti is szivjatok nyugaton :)

Muscari 2013.12.28. 12:39:58

En meg mindig nem kivanok Egyiptomban elni, mondjuk egy nyaralast majd biztosan beiktatok, ha lecsendesedik a helyzet, de nem karacsonykor. Azert ez mennyivel jobb, mint Saudi Arabia!

Erdekes, hogy dekoraljak az uzleteket, ugy tudom, itt Angliaban is sok nem kereszteny kidekoralja a hazat, uzletet. Egyszeruen tetszik nekik a hangulat, amit maximalisan megertek.

Arra lennek meg kivancsi, hogy a vegyes hazassagban elok mikor es hogyan unnepelnek. Kulonosen, ha mas vallasu a ferj/feleseg. Timirol ugye tudjuk, de biztosan akad meg mas is, tenyleg erdekel.

2013.12.28. 13:19:18

@shakti_rom:
Mi itt mindig szivunk:)

www.theweathernetwork.com/news/articles/blowing-snow-flash-freeze-potential-in-the-prairies/18551/

Ez az uj hideg front kelet fele huzodik, 2-3 napon belul odaer:(
Ontarioban, Quebecben, New Brunswickban meg tizezrek vannak aram nelkul, a helyzet csak rosszabodik:

www.cbc.ca/news/canada/ice-storm-aftermath-warmer-weather-could-mean-more-blackouts-1.2477813

Welcome to Canada! :) (Land of the brave and stupid)

2013.12.28. 13:44:15

@shakti_rom:
Off: nem hiszem, hogy emlekszel erre a 1984 - es National Geographic szamra, amiben erdekes iras van Calgaryrol:
www.dropbox.com/s/mhrrlxxts8rdlfl/1984-03.pdf
Szo van benne nehany "hataratkelt" magyarrol is.

nyuszigonosz 2013.12.28. 13:54:29

A Karácsony varázsa szerintem egyáltalán nem hófüggö dolog.
Mégcsak nem is kisgyerek függö de még az sem fontos, hogy összerohanjon a család.

Azt magunkban és magunknak is teremtjük, így lehet csak egy egy kedves szóval továbbadni és Karácsonyt varázsolni a szívekbe.

2013.12.28. 14:03:54

@Muscari: 'Azert ez mennyivel jobb, mint Saudi Arabia!'

Nekem is sokkal szimpatikusabb, foleg mivel imadom a giccset - ide nekem a muviragot, mufenyot, muhavat! :) Ettol fuggetlenul nem cserelnem el a szaudi fizetesunket egyiptomira - valamit valamiert... A futessel, illetve annak teljes hianyaval, itt is gond van. Kozponti futeshez szokott emberekkent kezdunk szetfagyni.

@Chang Yai: az biztos hogy nem a hidegtol lesz meghitt, pl. Goan a melegben is nagyon meghitt volt a karacsony azoknak akik unnepeltek - en egy helyi kereszteny csaladdal voltam, es semmivel sem tunt kevesbe meghittnek az unnep mint Europaban.

Egyebkent udv 'otthon', orulok hogy megusztad a hideget - mazlista, 7 ev utan eloszor visszamesz es pont rekord meleget fogsz ki! :) Ha Budapesten vagy, nem keszitenek ki az uj helynevek? En - tobbek kozott - azert utalok visszamenni Budapestre, mert mindennek uj neve van, ami az oruletbe kerget. Ismeros a hely, de az uj nevek miatt az a szornyu erzesem van hogy egy teljesen ismeretlen helyen vagyok, kozben meg megsem, stb. Es folyamatosan olyan kerdesekkel kell egetnem magam mint hogy: ez a villamos a Moszkva ter fele megy? Leirhatatlan az emberek arcan a kifejezes mikor ilyeneket kerdezek; lehet hogy legkozelebb felveszem a reakciokat rejtett kameraval es kiposztolom ide!

Latcho Rom 2013.12.28. 14:20:31

@Cascabel: olvasom.

neztem a regi kepeidet, valoban eleg zoralban adtad elo magadat :)

artbrigitta 2013.12.28. 14:47:38

Szeretnék néhany dolgot hozzátenni a spanyol karácsonyhoz.
Szinte csak mûfenyôt lehet venni, igazi csak elvétve, nagyobb városokban kapható. Ennek az az oka, hogy itt egyáltalán nem hagyomány a karácsonyfa állítás. A Betlehemnek van hagyománya.
A karácsonyfa az amerikai filmek hatására jött be kb 20-30 éve, ugyanúgy mint a Télapó dec. 25-én. A fához semmilyen hagyomány nem kapcsolódik, így csak sima díszként használják és már december elején feldíszítik. Ezért is van mûfa. Melyik "igazi" bírná ki január 6-ig?
Amúgy az ünnepek dec. 22-tól, amikor is kisorsolják a karácsonyi lottót -aminek nagyon nagy a hagyománya- jan. 6-ig tart, amikor is a Három Királyok meghozzák az ajándékokat.
Ennek az ünnepsornak csak egyik része a szenteste.
Jelenleg a Télapó egyre nagyobb teret nyer a Királyokkal szemben.
Ennek egyszerûen olyan praktikus oka van, hogy a gyerekek így még a téli szünet elején megkapják az ajándékokat, így van idejük kiélvezni az új játékokat.
Szóval a spanyolok, felállítják a Betlehemet. Szenteste belerakják a Jézuskát a jászolba, és a Királyokat az egyik végében, aztán minden nap kicsit közelebb teszik ôket, míg jan 6-án végülis megérkeznek. Nekem különben ez a szokás nagyon is kedves és meghitt. Nem csak a karácsonyfának van hangulata.

2013.12.28. 14:50:23

@shakti_rom:
A karacsonyi kepeim eleg zoralok, az igaz:( azokon nem is en vagyok, csak a hasomasam) :)

artbrigitta 2013.12.28. 14:51:49

Amúgy ma, Dec 28, van az ártatlanok napja itt. Ez az a nap, amikor állítólag Heródes legyilkoltatta a gyerekeket Betlehenben.
Ez a nap olyan, mint nálunk a bolondok napja áprilisban.

artbrigitta 2013.12.28. 14:54:36

Amúgy az én tapasztalatom szerint, nem mennek étterembe a spanyolok sem Szenteste sem Karácsony napján. Hiszen ez a nap pont arról szól, hogy összejön a család nagy eszem- iszom közepette. De Katalónia más, ott lehet, hogy igen.

artbrigitta 2013.12.28. 15:01:35

Baszkföld él az Olentzero, egy titokzatos ember aki szénégetô fent a hegyekben de Karácsony napján lemegy a falvakba és a városokba, ajándékot visz az embereknek.
www.periodistadigital.com/imagenes/2009/12/31/olentzero-%281%29.jpg

Shebelle 2013.12.28. 15:07:56

@tanato: Köszönöm, így már világos! :)

Shebelle 2013.12.28. 15:09:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Köszi, csak mert a cikkben volt ilyen utalás...meg többször hallottam a mediában...

Shebelle 2013.12.28. 15:10:10

@**mimi**: Köszike, már értem és megvilágosodtam :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.28. 15:31:38

@Kövérmadár [swe]: De az is gáz, hogy otthon a szolgáltatók egy hétre bezárnak. (!!!) Ezzel a "ledolgozommal" takarózva.
Ismerősök vidéken laknak, dec.20-án volt utojára posta, és majd csak 30-án lesz. Tegnap utalni akartam, nem sikerült, mert még az e-bank sem működik.
Megjegyzem, közgazdaságilag kész ráfizetés az egész.
Nem értem.

2013.12.28. 15:39:59

@artbrigitta:
" Szóval a spanyolok, felállítják a Betlehemet. Szenteste belerakják a Jézuskát a jászolba, és a Királyokat az egyik végében, aztán minden nap kicsit közelebb teszik ôket, míg jan 6-án végülis megérkeznek "
Mexikoban is ez a szokas. A nagyobb tereken van felallitva Betlehem. Csinaltam is par kepet errol es az utcak disziteserol, 2007 karacsonyan Guadalajaraban es Zacatecasban:

www.dropbox.com/sh/2790dxggyes6hvv/Y6-XYgU5vO

rezsoatya (törölt) 2013.12.28. 16:03:02

@tilmir: ezen, mig Mo-on eltem, mar akkor kiakadtam, hogy vasar es unnepnapokon nincs net-bank. Szegeny szamitogepeknek kell a pihenes... :-P
Ezek szerint ez meg ugy maradt...
A posta sem? Akkor a kesoi levelek, csomagok idejere meg ratesznek...!
Ugyes!
Akkor Mo valoban jobban teljesit! :-P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 16:12:32

@tilmir:
En sem ertek sokmindent :(
De nem csak ott, neha itt sem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.28. 16:34:42

@Kövérmadár [swe]: Valahol félúton van az igazság, mert azt sem tartom normálisnak, hogy itt 24-én és 31-én du. 5-kor van zárás a bankomban.

ffüttyfürütty 2013.12.28. 16:50:15

@rezsoatya(eng): Ez jó volt, kár hogy a második részére várni kell.

rezsoatya (törölt) 2013.12.28. 16:52:14

@ffüttyfürütty: de mi itt, a HÁ-n mar edzettek vagyunk a varakozast illetoen...! :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.28. 16:56:25

@rezsoatya(eng): Hm... én most a vendégeimre várakozok, kettőre ígérték, 5 óra van. Minden kihűlt... már nem nagyon vagyok türelmes.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.28. 17:08:03

@rezsoatya(eng):
Ez kurva jó volt Fater hol a második rész?

rezsoatya (törölt) 2013.12.28. 17:08:28

@tilmir (ch): szegeny te...!
Varsz a postara, varsz a net-bankra, varsz a vendegekre es raadasul olyan linket teszek be, ahol varni kell a masodik reszre... :-(

A kaja kihûlhet, de szived melege nem fog...

2013.12.28. 17:30:31

@rezsoatya(eng):
Hogy Hagyma szavaival eljek:
" Ennek kamu szaga van " az az sok minden santit ebben a videoban. Az sohasem fert a fejembe, hogy feketek miert szeretnenek feherek lenni es a feherek pedig feketek:(

A Mr Bean video egy gusztustalan provokacio, kulonosen karacsony idejen:(
No comment:(

rezsoatya (törölt) 2013.12.28. 17:42:27

@Cascabel: arra gondolsz, hogy miert jatszik bluest ilyen fergetegesen egy magyar feher ember Amerikaban?
Vagy Jessye Norman miert enekli fantasztikusan az Ave Mariat Schuberttol?
Talan, mert ez inkabb tehetseg, mintsem bor szin fuggo...
A zene mindenkie...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.28. 17:53:59

@rezsoatya(eng):
Semmi baj sincs azokkal a mellekkel.
Azon kívül hogy messze vannak.
:)))))))))))))))

magyarlanykairoban 2013.12.28. 17:59:42

@Muscari: En akiket ismerek -ahol a ferfi muszlim a no meg nem- ott unneplik a karacsonyt ugyanugy, folg ha van gyerek is. Ugyanugy fat allitanak, bar nem hinnem, hogy a gyereketnek azt mondjak, hogy a Jezuska hozza az ajandekokat meg a fat. Inkabb csak szokaskent unneplik, de ezt mar nem tudom.

puhacica 2013.12.28. 17:59:43

@tilmir (ch): ilyenek ezek a vendegek, s mieink 4-re igertek magukat es most erkeztek meg.

Latcho Rom 2013.12.28. 18:05:44

@Cascabel: Huuu mekkora farok vagy ma mr munchhausen :))

ahogy irod rezso pater.

Latcho Rom 2013.12.28. 18:10:42

@rezsoatya(eng): most raktam be a masik topikba en is :)

Latcho Rom 2013.12.28. 18:14:51

@rezsoatya(eng): Erdekes dolog ez, hang es etnikum, bluesban :)

hallod ezt kis g-t, nem latod, azt hinned fekete enekel. Hallod Johhny Langet, tudod hogy feher kesergi a bluest,:)

2013.12.28. 18:19:03

@shakti_rom:
mr munchausen????
Te is provokalsz? Mi van ma? Mindenki masnapos?:)

rezsoatya (törölt) 2013.12.28. 18:20:22

@shakti_rom: ezt hanyszor ateltem en is! Hallgatom a radiot es az ember elkepzel hozza valakit... aztan vagy bejon, vagy nem!

Latcho Rom 2013.12.28. 18:36:47

@rezsoatya(eng): zsenialis ez a srac, buszke az ember ra...

2013.12.28. 18:58:10

@shakti_rom:
" csilei bulin voltam :)) "
Gondoltam, hogy valami hasonlo van a provokacio mogott:)
Nem szoktal te ilyeneket irni. A mr munchausen ovon aluli volt ettol fuggetlenul:( Most ellent mondok magamnak, hiszen bluesban csak ket eloadot hallgatok, mindketto feher: Janis Joplin es a Canned Heat:) Ma ilyen feketes hangulatom van, hajnal ota az amerikai polgarhaborurol olvasok. A fene sem erti az amcsikat: osszevesznek a rabszolgasagon, halomra gyilkoljak egymast a feketek miatt, de szavazati jogot nem adnak nekik a gyoztesek sem. Ellenben egyet megertettem a polgarhaboruval es Kanadaval kapcsolatban:

" the secessionist war was caused by too much power being given to the states, and thus resolved to create a more centralized federation. It was also believed that too much democracy was a contributing factor and the Canadian system was thus equipped with checks and balances such as the appointed Senate and powers of the British appointed Governor-General. In reaction a guiding principles of the legislation which created Canada – the British North America Act was peace, order, and good government. This was a collectivist antithesis to American individualism that became central to Canadian identity. "

2013.12.28. 19:12:16

@shakti_rom:
" zsenialis ez a srac, buszke az ember ra... "
Matyarnak bogatya, futyulos palinka es ciganyzene valo, nem blues:)

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 19:23:00

@tilmir (ch):
@rezsoatya(eng):
A postának 1-1 takaros csúszáshoz nincs szüksége ünnepre, anélkül is simán tudja produkálni.
Friss eset: hivatalos helyről levelet kaptunk, ajánlott küldeményként (!!). Dec. 11.-én íródott a levél, a postás dec. 23.-án csöngetett be vele. Ja, és itt, helyben adták fel, tőlünk 2 utcányira....

OFF:
Celofán-ügy:
lvnte.tumblr.com/post/71298726241/one-does-not-simply-buy-celofan

Iskolai előadás:
www.delmagyar.hu/szentes_hirek/betiltott_koltemeny_a_szentesi_gimnaziumban/2363332/

atlatszooktatas.cink.hu/politikai-okokbol-cenzuraztak-egy-diak-slam-poetry-szov-1489499425

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 19:33:00

@Cascabel:
"Matyarnak bogatya, futyulos palinka es ciganyzene valo, nem blues:) "

Akkor én nem vagyok magyar?????

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.28. 20:16:39

@shakti_rom:
Nézd Shakti, én nem hallgatok zenét. Egyrészt botfülem van hozzá nem is értek hozzá meg hogyha leállítom a gépet akkor csend legyen.
Ennek ellenére vannak kedvenceim mint a Queen például.
Baromira tetszett az a zene amit múltkor feltettél az az idős csapat.
Ez a srác szerintem is szenzációs legyünk rá büszkék.
Az egy dolog amit elért de ott abban a közegben elérni az igazi dicsőség.
Mikor néztem a videót pontosan az jutott eszembe hogy mikor kijöttem azt hittem mindent tudok a szakmáról.
MOSTMÁR úgy érzem hogy mindent tudok. A saját területemen ugyanazt az utat jártam be mint az a srác.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.28. 20:20:41

@macamuca [IHUN]:
Bazmeg, ez mindent visz.
Ez olyan mint amit láttam matricát egy autón.
Nagymagyarország, zöld-fehér sávokkal és középen Fradi címerrel.

2013.12.28. 20:21:23

@shakti_rom: "Epp ideje higy ti is szivjatok nyugaton :)"

Mit szivjunk, dubie, dope, pineapple express, BC bud, ganja, pot, weed ??? :))))

Milyen volt tegnap este?

2013.12.28. 20:39:20

A katalán karácsony bemutatása után azt gondolom a karácsony is "globalizált" jelenség mint sok minden más, a plédbe bugyolált farönkön kivül sok hasonlóságot véltem felfedezni (itt sajnos elégetjük ezeket a kandallóban).

Kanadában is már rögtön Halloween után kezdődik a kereskedelmi ünnepi szezon. A szines égőket karácsony előtt egy hónappal kiteszik a házakra. A fát, ami errefelé szinte mindig sürüre nyirott Douglas fenyő, kb. két héttel az ünnepek előtt feldiszitik (vizben áll és kb. három hétig megtartja a tüleveleket). Ilyenkor beindul a party szezon. Party-hardy kb. 4 hétig - talán azért mert sokan jobban érzik magukat a "választott családjukkal", vagyis a barátaikkal, mint amibe beleszülettek. :)

24-e és 31-e itt is munkanap - jobb helyeken szokás hogy du. 2-től már csak a vezetők maradnak és a beosztottakat hazaengedik. Szentestén várják a gyerekek a Santa Claus-t. Zoknit aggatnak ki, és kint hagynak egy pohár tejet meg aprósüteményt lefekvés előtt (majd apa és anya eltünteti).

25-én reggel ajándékozás. Estére pulyka, sonka, vagy bárány sütés. Itt is sok család étterembe megy ezen a napon. Mi is ezt tettük idén, Victoriában és meg mondom őszintén ezek az esték mindig jobban sikerülnek mint amikor valakinek a konyhában kell egész este szorgoskodnia.

A két ünnep között megindul a sáskajárás, akarom mondani látogatás. :) Hozzánk is jön egyik barát a másik után. A magyar sütiknek mindig nagy sikere van, pl. ishler, zserbó, és sörkorcsolyák - nekik ez "különleges". Sajnos tőlem már elvárt ez a szinvonal, nem tudom alább adni. :)

Szilveszter este egy ilyen kisvárosban szokás összegyülni a kikötő melletti "bulira". Zene, tüzijáték, stb. Elseje ünnepnap, aztán kezdődik a munka. Viszont sokan szabin vannak vagy két hetet az iskolai szünet miatt. Meg mondom őszintén már várom az új évet, mert az annyit jelent hogy lassan de biztosan közeleg a tavasz! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.28. 20:39:28

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131228/2011-06-23_080822_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mindkét poszt informatív jól megírt poszt.
Bevallom hogy soha nem gondoltam volna hogy a karácsonyhoz ennyi különböző népszokás kapcsolódik.

@macamuca [IHUN]:
Ebből a képből megtudjuk hogy József, miután átigazolt a Betlehemi Bazdelőrétől a Nazareti Libalegelő SC-hez annak oszlopos tagja lett amire 2013év után is illik megemlékezni.
Mellékesen, született neki egy fia valami istentől de ez nem lényeges.
:)))))))))))))))))))))))

2013.12.28. 20:47:20

@Cascabel: 90-ben az első karácsony előtt az unokatesómék elvittek Edmontonba. West Edmonton Mall, Christmas concert, magyar étterem, kivilágitott fás park, stb.... De a legnagyobb benyomást az tette rám, amikor este elmentünk egy blues bárba. Az a zene amit én ott élőben hallottam, komolyan olyan hatással volt rám mint amit (sztem) egy drogos érezhet amikor először használ kokaint. :) Számomra fantasztikus élmény volt. Szerencsémre nagyon sok minden klappol velem ebből a kultúrából, hogy miért azt nem tudom....

ffüttyfürütty 2013.12.28. 21:19:11

@diggerdriver: Ez valami bezzeganyás videó? :P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.28. 21:36:33

@tilmir (ch):
Mindket nap munkanap.
Nalunk mondjuk mindkettot odaadja a ceg, igy fizetett szabadnap a 24, 25, 26, 31, 1

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.28. 21:37:34

@ffüttyfürütty:
Nem tudom mi az.
Ez csak megerősítése annak hogy mi a legjobb az anyatejben.
A csomagolás.

ffüttyfürütty 2013.12.28. 21:42:38

@diggerdriver: Hát a kölyök sem eszik csak szórakázik.
A napokat remélem pipálod a naptárban, nehogy kimaradjon valami! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.28. 21:50:21

@ffüttyfürütty:
Nem dolgozok egyből elkezdett fájni a derekam
Cihésen
:)))))))))

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 21:52:15

@diggerdriver:
Ha magam maradok, sem hiszem el, hogy nem fáj neki: rossz nézni, ahogy a gyerek húzza-vonja-cincálja :((
Ráadásul mi a fenének kell ezt közhírré tenni-bemutatni a neten?? A szoptassunk minél tovább, akár a gyerek ballagásáig is!-pártiak nyilván megteszik ezt. Node oktatófilm nélkül nem megy, vagy mi??

@QUERCUS:
A te videód viszont bejövős :))

blackhairlady 2013.12.28. 21:55:31

@Chang Yai: Szerintem nem lesajnaltak azok az emberek, hanem egyszeruen csak sajnaltak. Valoszinuleg akik ezt mondtak azoknak fontos a Karacsony, es jol erzik magukat az unnekek alatt, ezert sajnaljak azokat akik nem tolthetik a csaladdal, szeretteikkel azt, mert nehez elkepzelni, hogy mekkora nyug az masoknak. Ha csak siman azt mondanad, hogy neked igy is nagyon jol telik, sot jobban, akkor valoszinuleg nem sajnalkoznanak tovabb.

Latcho Rom 2013.12.28. 21:59:04

@cougarcat: Jo volt, majd lesz video is :)

Shanarey 2013.12.28. 22:00:12

@diggerdriver:

Neked a csomagolás, a gyereknek pedig ami benne van.
De gondolom te sem gépolajon nevelkedtél annakidején.
:-)))

Shanarey 2013.12.28. 22:01:33

@diggerdriver:

Én ezt nem tehetem, nekem ma is meló volt igaz csak délig, de hétfőn kedden ismét meló.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.28. 22:06:38

@ffüttyfürütty: :)

Történt a napokban valami izgalmas a blogon?

ffüttyfürütty 2013.12.28. 22:13:41

@Mr Long: Ki tudja azt már :)
Mi újság rendben fel és leszálltatok? (bár ezek szerint még élsz) :)

subidubidu 2013.12.28. 22:13:48

A katalán hagyománnyal kapcsolatban: az a bizonyos "tio" az nem a spanyol "tío", azaz nagybácsi (az katalánul "oncle"), hanem tió, a végén ékezettel (és ott a hangsúly is). Farönköt, fadarabot jelent, az angol nyelvű wikin is meg lehet nézni (en.wikipedia.org/wiki/Ti%C3%B3_de_Nadal), de persze le van írva katalánul is több helyen.
Ettől eltekintve a leírás korrekt.

ffüttyfürütty 2013.12.28. 22:15:59

Ja! Főzelék benézett és boldog karácsonyt kívánt, az meglepő volt.

ffüttyfürütty 2013.12.28. 22:17:28

Meg Cascabel-Zopilote linkelt képeket kalandjairól a karácsonyi képesposzt végére, azok jók voltak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.28. 22:21:11

@Shanarey(SCO):
Nem, de egyébként az anyatej borzasztó gusztustalan ízű valami.:)))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.28. 22:29:47

@ffüttyfürütty: Eleg nagy eso volt a varosban, meg eros szel felszallaskor, de sima ut volt. Europa felett semmi felho, latszodtak a varosok fenyei, de Mo felett akkora kod volt, hogy nem is latszodott a leszallasbol semmi.
Ellenben annyira "szomoru" lettem masnap. Anyu olvasott egy cikket a neten arrol, hogy mekkora eso, aradas, vihar volt Angliaban es ket komment volt alatta, mindeketto velemenye szerint az angolok megerdemlik az arvizet... Hat erre mit mondjak?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.28. 22:36:50

@ffüttyfürütty: Aznap volt ket gep is Londonbol, na ott nagyobb galiba volt. Egy csomo csomag nem erkezett meg lisztferihegyre. Bar a tagok "jol jartak", mert csak Londonban maradtak a taskak es nem mentek mondjuk Torontoba :)

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 22:38:37

@diggerdriver:
"Cihésen"

Ciha-kúra gyógyíccsa. Pihésen.
:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.28. 22:40:21

@Shanarey(SCO):
Nekem rendbe kéne tenni a könyvelésem de mindössze az akarat hiányzik hozzá.
De az nagyon
:))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.28. 22:57:43

Amúgy a poszt első képén az a Mikulásnak öltöztetett teve telitalálat.
:)))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.28. 23:04:28

Némá, itthon netezek békésen és mit találok az ajándékok között?
kepfeltoltes.hu/131228/2013-12-28_215945_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Sok volt a cider?
Vagy éhes...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.28. 23:40:00

@diggerdriver: váá ekkora korú gyerek már fél bikát kell egyen egy kiló csilivel, nem szopizni bazzz :D

macamuca [IHUN] 2013.12.28. 23:51:14

@diggerdriver:
teveeeee???
Hátaza Rudolf, csak elő-farsangot tart (vagy identitás-zavara lett a nagy hajtásban...)
:)))))))

Shanarey 2013.12.29. 00:11:06

@diggerdriver:

Én ezt nem állítanám.

Ja és még valami, ha gyerekként is ezek a formák jöttek volna be akkor ma te labdarúgó vagy, és nem nehézgép kezelő.
:-))))))))))))))))))))))

2013.12.29. 01:14:05

@Cascabel: Klassz lehetett!!! És most lehet járni valahová amig a felújitás tart?

Nem tudom emlékszel-e a Harewood Arms Pub-ra? Itt van élő blues vagy rock zene szombatonként. Évekkel ezelőtt még jártunk ide a kollégákkal, a zenéért is, vagy munka után. Életem első és utolsó Rocky Mountain Bear Fucker-jét itt fogyasztottam. A ház fizette, miután megtudták hogy akkoriban lettem állampolgár. Azt mondták egy kanadainak ezt meg kell tudni inni. Whiskey, tequila, rum keveréke - halálos adag, de valahogy túléltem (mint sok minden mást is). :))

2013.12.29. 01:45:02

@cougarcat:
" És most lehet járni valahová amig a felújitás tart? "
Nem tudom, evtizedek ota nem jarok alkoholos helyekre:(

Sajnos (vagy szerencsere) amig Nanaimoban laktam, nem jartunk soha szorakozohelyre, csak a termeszetbe, a kornyezo szigetekre vagy egyszeruen setaltunk az oceanparton a Bastiontol a Departure Bay-ig.
Az rettenetesen kemeny ital. lehet, a RMBF!:) Gondolom a neve a kanadai allampolgarsag egy feltetelebol szarmazik: kezet fogni egy medvevel ( a masik osszebujni egy idiannal) Sokan egy ilyen ital utan ossztevesztik a kettot:)

2013.12.29. 03:27:25

@Cascabel: "Gondolom a neve a kanadai allampolgarsag egy feltetelebol szarmazik: kezet fogni egy medvevel ( a masik osszebujni egy idiannal) Sokan egy ilyen ital utan ossztevesztik a kettot:) "

Ja hát a bear fucker után könnyen forditva csinálja az ember, de ezek szerint én sem vagyok még igazi kanadai! :) Találkoztam már medvével, de nem fogtam kezet, az indiánnal meg csak kezet fogtam, összebújás helyett! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása