oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 05. 06:44,  Irán, az ellentétek földje 512 komment

2013. december 05. 06:44 Határátkelő

Irán, az ellentétek földje

Iránról a legtöbben csak a hírekben hallunk, és általában elég ijesztő (vagy ijesztőnek szánt) dolgokat. Pedig az egykori Perzsia olajban gazdag, változatos ország, rengeteg pozitívummal – derül ki Viktória mai írásából, aki persze a negatívumokat sem hallgatja el, mert azokból is akad rendesen. (A képekért külön köszönet!)

Teherán felülről 2.jpg

Hol is van Perzsia?

Talán ez az első ami eszünkbe jut a név hallatán. Hallottuk a történeteket az iskolai töri órán és láttuk a „300" című filmet is, de azt tényleg meglepően kevesen tudják, hogy Perzsia nem más, mint Irán.

Perzsia – hatalmas, gazdag ország, gazdag ásványokban, kincsekben, élelemben. Nagyhírű királyaik behódoltatták csaknem a fél világot.

Irán – Nukleáris program, terrorizmus, fejletlenség, sivatag, por és háború.

Két külön világ, amit egy azon országról halottunk és tudunk. Mi az igazság? Nézőpont kérdése... Kevesek nézőpontja objektív.

Én Európában nőttem fel. Hallottam Perzsiáról, hallottam a tv-ben Iránról, de soha sem kötöttem össze a kettőt. Egészen egy napig, amikor ahogy az szokott lenni egy fiúval meg egy lánnyal, megismerkednek, egymásba szeretnek és jövőt terveznek immáron együtt.

Ismerkedésünk első szakaszában egyszerűen csak ámultam, hogy mennyire el vagyok tájolva. Egy beszélgetést felidézve elmondom miért:

- Hé! A tv-ben azt láttam háború van, meg nukleáris izé. A szüleid rendben vannak?
- Mi van? Dehogy is! Apu dolgozik, anyukám bevásárol, mint minden nap.
- Na de hát én láttam a tv-ben...
- Ne higgy el mindent, ami a tv-ben van. Senki sem rohangál az utcán fegyverrel.

Mit tehettem volna? Kinek higgyek? A tv-nek amit az egész világ néz? Vagy egy srácnak, aki egyszerűen onnan jött... Sosem kaptam választ arra, hogy itt miért ez a kép a Közel-Keletről.

egyszerű kereszteződés.JPG

Haza? Mármint Iránba?

Ahogy telt az idő, megismertük egymást kívülről-belülről. Sokat hallottam videóbeszélgetni az otthoniakkal, és hamarosan be lettem mutatva a családnak. Ugyan nem találkoztunk még, de nagyon kedvesen fogadtak és sokat érdeklődtek, mint ahogy ez bármely más családban is előfordul. Majd végül megszületett a döntés: Hazamegyünk látogatóba! Haza? Mármint Iránba? Király! Lássunk világot!

Hát így kerültem ide. Mindenki féltett, és furcsán nézett rám. Úgy éreztem, „merészség" kell ahhoz, hogy valaki odamenjen. Én mertem.

Vízum és ügyintézés

Nem kérdés, hogy nem két napba tellett, mire kézhez kaptam a vízumomat, és azt sem tudom, hogy egy „sima" turista milyen menettel szerezhetné meg, hiszen a magyarországi bevándorlási és állampolgársági hivatalban gyakorlatilag „feketelistán" van Irán. Azaz utazásra nem javasolt térség.

Mára már módosították és csak az egyes tájak vannak felsorolva, de tavaly még az egész ország „nem javasolt" volt. Természetesen egy speckó utazási iroda simán elintézi, már ha van nekik egyáltalán iráni opciójuk. De ha magunk megyünk, akkor bizony a hiúságukra kell hatni és a budapesti iráni nagykövetségen el kell mondani, hogy a vallásos helyeket szeretnéd meglátogatni. Ezzel 51%-os az ügy.

Én még ráraktam egy meghívólevelet is „anyutól" így 4 hét, és 30 ezer ft. mínusz után kézhez kaptam egy (téves) 1 hónapos vízumot és plusz három nap alatt ezt kijavították 3 hónaposra. Természetesen a nagykövetségen SENKI nem beszél magyarul.

Indulás! Gyors videóhívás, le kell csekkolni a ruhámat. Kint ugyanis a turistának is kötelezően kell hordania a kendőt valamint térdig érő ez az amaz stb.

Emberek

Nagyon kedvesen fogadtak, és nem kell azt hinni, hogy megszállottan vallásosak, ami már szinte zavarba ejtő is lehet, mint egyes arab országokban. Tudják nagyon jól, hogy más emberek is élnek a földön, és más vallások is léteznek. Nem emlékszem, hogy bármikor is beszéltünk volna vallásról. És nem emlékszem, hogy láttam volna bárkit is imádkozni.

Míg az arab országokban a nőknek sem szavazati joguk nincsen és még csak nem is ülhetnek a volán mögé, itt Iránban a nőket nagyon tisztelik és mindenben teljesen egyenrangúak, hacsak nem magasabb rendűek, ennek kapcsán kevés hölgy dolgozik. Általában apu tartja el a családot anyu pedig háztartásbeli. Egy feleség van, nem több, félreértés ne essék, ez nem arab hely csak a vallás jött az araboktól.

Megszállottan versengenek, ki az udvariasabb és kedvesebb. Volt eset, amikor 12 egész percet álltunk az ajtóban, mert veszekedtek ki kit enged előre. A nyelvvel is nagyon szépen játszanak és minden esetben tiszteletteljesen beszélnek mindenkivel. A szülőkkel és barátokkal is magázódnak és a káromkodás nem hogy nem erény, de még inkább elképesztően szánalmassá tehet valakit.

az egykori városkapu.JPGTeherán egykori városkapuja

Az ország

Érdekesség hogy azt hinnénk, ott meleg van mindig, de valójában 4 évszak egy időben van jelen az ország különböző pontjain. A repülőjegyek országon belül nagyon olcsók és simán meg tudod tenni, hogy egyik nap síelsz, a másik nap pedig a déli parton sütteted a hasad, vagy átugrasz Dubaiba potom 50 ezer forintból 4-5 napra...

Északon gyönyörű hegyek vannak síparadicsomokkal. Délen pedig Hawaii és napsütés. Az ország középső részein ugyanúgy négy évszak váltakozik, de a hatalmas távolságok miatt az ország egyik fele lehet száraz, míg a másik esős és szeles. Ezen kívül igen, van néhány sivatag is, amit érdemes látni, de a főváros minden ország igazi arca.

Teherán maga 20 milliós város... csak a fővárosban többen élnek, mint Magyarországon összesen. El lehet gondolkodni, milyen metropoliszról beszélek. A helyzet az, hogy még a Wikipédia szerint is ismeretlen a népesség száma. Ez sajna a nem túl fejlett hivataloknak valamint nem túl jó ország kapcsolatoknak köszönhető. De ahogy egy ottani tudja kb. 80 millió fő a teljes lakosság.

Közlekedés – tömegesen...

Teheránban a legtöbben autóval közlekednek, ezért hihetetlen a légszennyezés, olyannyira, hogy a levegő a világ legszennyezettebbjei közé tartozik. Korábban sohasem vérzett még az orrom, de itt az első két hétben dőlt belőle, és csaknem kiugrott a szemem a köhögéstől, mígnem beszereztem egy maszkot. Ajánlom, senki ne induljon el anélkül...

Ha nincs autód, akkor van metró, busz, meg taxi. A buszok elég kulturáltak, akár Bécsben is lehetnének, ám nincs túl sok belőlük. Egy menetjegy viszont körülbelül 5 forint...

Metró csak egy van és az olyan zsúfolt, hogy vannak az állomáson emberek, akiknek az a munkájuk, hogy betuszkolják az utasokat és záródásra bírják az ajtót. Mivel így „simulós" az utad és vallásos országban vagyunk, a metró eleje csak nőknek van fenntartva, oda pali nem szállhat be. Ez nagyjából az első két metró kocsit jelenti, onnan hátrébb pedig párok és férfiak nyomorognak. Előfordul, hogy 5-6 metrót elengedsz, mire valaki beprésel egybe. Ezért jobban szeretik a taxit.

... és taxival

Taxizni gyakorlatilag bárki beállhat, mivel olyan hogy adó, meg adóellenőr nem nagyon létezik. Így ha apu hazajött munkából, akkor lehet, hogy a nagyobbik srác elviszi az autót egy kis pénzkeresésre.

Elképesztően olcsó a taxi, de miért is? Hát igen, egyrészt mert van olaj az országban bőven, másrészt pedig nem úgy működik, mint itthon, hogy leinted, elvisz, kifizeted, kiszállsz.

út.JPG

A város olyan nagy, hogy sugárutak kötik egymást össze, és gyakorlatilag ágról ágra taxizhatsz. Ez azt jelenti, hogy állsz az autópályaszerű úton, remélve, hogy nem ütnek el, és ha elhalad egy taxi, rád dudál, hogy kell e fuvar, te pedig bekiabálod a szár nevét amerre mennél.

A taxi csak egyenesen megy és a kívánt szárnál kirak. Ha esetleg mégsem arra menne, akkor egy nemzetközi fejbillentéssel azt mondja: „nem" és meg sem állva továbbhajt.

Az ötödik, aki 30 másodpercen belül rád dudál, felszed, de már ülnek a kocsiban és még valószínűleg felveszünk valakit, amíg gazdaságosan nincs tele a kocsi. Tehát idegenekkel utazol, és mindenki ki- vagy beszáll, ahol kell.

Egyetlen szabály van, ezeken a nagy háromsávos utakon életveszély lenne kiszállni a baloldalon, így csak a jobb oldali ajtó nyitható. Szóval, ha én baloldalon ülök és két másik idegen a jobboldalamon, akkor ők szépen kiszállnak.

Én pedig, megérkezve valahová az autópályára, besétálok a következő ágra és fogok egy másik taxit, ugyanis ők aztán be nem kanyarodnak neked, hiszen akkor nem tudják folytatni az útjukat egyenesen. Így cserélgetve a taxikat 3-4 kocsi után hazajutsz, és fizettél mindegyiknek kb. 100-200 forintot.

Teherán felülről.jpg

Visszatérve az olajra, a benzin a rendőröknek ingyen van. Csak beállnak a kúton a sorba, megtankolnak, és elhajtanak. A benzin ára háromszorosára nőtt az elmúlt évben az ország helyzete miatt, de így is kemény 70 forintot kóstál literje. Így ez menő, meg adó sincs, DE azért ezt az arab országokban klasszisokkal jobban kihasználják.

Például amikor egy arab megszületik, megszületik vele a bankszámlája is, és mivel arab, és mivel az ország olaja az emberek olaja, így minden hónapban az olajból befolyó pénzt alanyi jogon osztják az embereknek. Tehát mikor egy arab felnő már gazdag is, mert arab.

Ami Iránban jobb, mint otthon

- A világ legdrágább fűszernövénye a sáfrány. Irán a legnagyobb exportőr.
- A már emlegetett olaj.
- Itt a legjobb minőségű a pisztácia, a magvak és a megannyi szárított gyümölcs.
- El lehet felejteni a basmati rizst meg a hasonló baromságokat, az iráni rizs tápértéke a legmagasabb. Ez a legjobb minőségű rizs. Tökéletes szénhidrát.
- A kebab az nem török, kérem szépen. A hagyományos kebab még csak nem is úgy néz ki, mint ahogy bárki ismeri Európában. Van egy kellemes perzsa étterem Budapesten a Ráday utcában. Ki lehet próbálni...
- Fűszerek: nem kérdés, hogy rengeteg általunk ismeretlen különleges ízvilág kavalkádját lehet itt megtapasztalni. Vigyázat, a kényes európai gyomor könnyen megzavarodhat tőle és a bőrünk újra felidézheti a tinédzser kort.
- Gyümölcsök: soha nem látott gyümölcsökkel találkoztam, és amit ismertem az is más.
- Tea: Az, amit te otthon veszel, filteres szemét! A gyárban, ami a földre hull, bezacskózzák és eladják a tudatlanoknak, akik sosem ittak még igazi teát.

minden mi jó.JPG

- Az iráni gyógyszeripar világszinten is kiemelkedő, az orvoslás is magas szintű, bár a biztosításuk a fogászatra nem terjed ki.
- WC: guggolós, de sokkal tisztábbak, mint Európában. A toalettpapírt, mint olyat, nem mindenki használja, ha igen, akkor is kizárólag arra, hogy megszárítkozzanak. Ugyanis mosakodnak, kedves Európa! A bidé helyett azonban egy csap van a budi mellett egy zuhanyzócső-szerűséggel, amit nagyon kényelmes használni, hiszen a fej kifejezetten erre van kitalálva.
- Elképesztően jól vezetnek. Dugó nem nagyon van, és bár az utak tele vannak, mégis haladunk. Sosem láttam vagy hallottam karambolról, de az autók közti távolság maximum 1 cm.

...sorolhatnám még ezerrel. A következő posztban kifejtek bármit nagyon szívesen, amivel kapcsolatban érdeklődést látok.

Ami Iránban nem jó

Ennyi jó dolog felsorolása után érdekes kérdés ez, és szerintem csak és kizárólag az ország vezetésének köszönhetjük a kialakult, nem egyszerű helyzetet. Az emberek nagyon jól tudják milyen az élet. Milyen volt az élet... Mert nem mindig volt ez a föld Iráni Iszlámi Köztársaság. Valaha ez Perzsia volt.

Harminc évvel ezelőtt nem volt kötelező a kendő hordása, voltak közösségi helyek, gazdag ország volt elképesztően jó kapcsolatokkal. Térdre kényszeríthették volna Amerikát.

Jelenleg illegális minden. Azokat a lányokat, akiknek kilóg a hajuk, netán magassarkúban vannak, begyűjtik a rendőrök. Nincs semmilyen közösségi hely, nem lehet alkoholt kapni, a fitneszklub egyik nap férfiakat, másik nap nőket fogad, vagy kereshetek csak női vagy csak férfi klubot.

szabadság jelkép - azadi tér.JPGA szabadság jelképe az Azadi téren

Minden a háromszorosába kerül, mint néhány éve, bár a fizetésük nem változott. A fiatalok megszervezett dugókat csinálnak egyes utakon, hogy telefonszámot cserélhessenek, vagy ismerkedhessenek, így a rendőrség nem tudja őket előállítani. (Érdekes módon mindenki tud arról, hogy melyik nap hol van ilyen „dugó", a hatóságokat kivéve.)

Nincs egy tánctanfolyam vagy bármi, ami összehozhat embereket. Blokkolva van az internet (Facebook és minden, ami rossz), de ezt egy program segítségével mindenki megoldja, és máris elérsz mindent a világhálón. Persze illegálisan.

A tévében még a csókjeleneteket is KIVÁGJÁK. Így rövidebb a film, de a cenzúra nem elég. Nincs Mc Donald's (ami mondjuk nem gond), de ha egész egyszerűen olyasmiket szeretnél megismerni, amit itt nincs, jobb, ha tudod, hogy az országot csak a kétéves kötelező katonaság után hagyhatod el és akkor sem biztos, hogy ad neked bármelyik nagykövetség vízumot... Mert iráni vagy...

Megannyi dolog bántja az embereket, ami egyetlen eszelős álma. Egyetlen feje van az országnak és az egyetlen irányba néz. De itt a szívek nagyobbak, mint bárhol máshol a földön. Úgy tűrnek, ahogy csak tudnak.

Nem járnak ki az utcára tüntetni, nem gyújtanak fel semmit, nem terroristáskodnak, és nem hibáztatnak más országokat a saját vezetőjük hibájáért. Csak élnek, élni próbálnak, alkalmazkodnak. Rengeteget dolgoznak és tisztességesen, becsületben felnevelik a gyerekeket.

Tény, hogy ez egy más világ, más szokásokkal és rendszerrel, de megsúgom: itt is lehullik a levél a fákról, itt is eljön a tavasz, ÉS itt is Emberek élnek."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Irán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr435675341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.05. 06:47:14

Életemben elöször ELSÖ! :-))))
És most mär elmehetek aludni...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.05. 06:59:27

Elolvastam a posztot is, igy lefekvés elött. :-) Tetszik is meg nem is a stilusa. Egy biztos. Nagyon Viki nagyon szeretheti a barätjät!

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.12.05. 07:08:40

Iránt látni kéne!
Persze a fősodrású média hazudik, mint a vízfolyás, hisz azoknak a kezében van, akik a nagyvállalatokat is irányítják és céluk, hogy elrettentsék az embereket.
2 éve otthonról hívtak szüleim, hogy Bangkokot tényleg evakuálják az árvíz miatt? Közben az emberek meg vígan éltek, itt az árvíz minden évben érkezik.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.05. 07:11:20

hu de jó poszt:)

ezt sosem mondtam még: itt se élnék...

tanato 2013.12.05. 07:20:04

Nagyon jó cikk,eddig Iránről még nem is volt poszt.Szabad érdeklődnöm mivel foglalkozik a cikk írója és a párja?Itthon ismerkedtetek meg?Ismerek egy két perzsa magyar vegyespárost,ahol a srác itt tanult nálunk az orvosin.Kérdéseim az eü.-vel kapcsolatban vannak,milyen a szerkezete,abszolút ingyenes?Privát,állami rendszer főként?orvosképzés hasonló rendszerű mint nálunk 5+1 éves?

tanato 2013.12.05. 07:21:36

www.youtube.com/watch?v=SNocyz1NRjA
remélem azért nincsenek már ilyen nagy véres tüntetések mint néhány éve.

tanato 2013.12.05. 07:26:51

Ja még egy kérdés így munkába menetel előtt?Nemzetiségi összetétel,ellentétek?Néhány éve hosszabban tudtam beszélgetni egy ide nősült perzsával,ő mondta a témával kapcsolatban hogy sok azeri,kurd,bengáli, pastu él még a perzsák mellett Iránban és nem mindig felhőtlen a kapcsolatuk az államhatalommal.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 07:32:32

Erdekes es jo poszt volt, szerintem.
Erzek nemi elfogultsagot, de ez nyilvan termeszetes.

Az egy picit eros, hogy terdre kenyszerithettek volna az Egyesult Allamokat (hacsak nem az 1600-as evekrol beszelunk).

Nem meglepo modon itt is vannak iraniak. Azt mondjak, ok nem arabok, ok perzsak... a nyelvuk sem ugyan az, ha jol tudom.

Kerdesem viszont van:
- ha regen ennyvel szabadabb volt es az emberek szemmel lathatoan tovabbra is ezt szeretnek, akkor miert borult fel minden ennyire?
- ahogy eddig tapasztaltam, az arab emberek tularado kedvessege a szamomra mar kifejezetten eroszakos. Ez ott is ervenyes vagy azert sokkal kevesbe terhesek, mint pl. Egyiptomban?
- mennyire vallasosak az atlagemberek?
- a posztolonak fel kellett vennie a vallast vagy nem problema ha nem muszlim (mondjuk csaladon belul)?

A dugoszervezes nagyon tetszik ;)

tanato 2013.12.05. 07:33:39

Na még egy megjegyzés,most megy éppen magyar tv-n a Szulejmán szultán török sorozat.A perzsák sokkal sikeresebben álltak ellen az Oszmán Birodalom támadásainak mint szerencsétlen Lajos királyunk Mohácsnál.Nem tudta őket Szulejmán leigázni,pedig korabeli leírások szerint sokkal jobban ellenségeinek tartotta az"eretnek" siítákat a szunnita török szultán mint a hitetlen gyaurokat.

VHB 2013.12.05. 07:57:50

Nekem volt perzsa főnököm, Babaknak hívták, de Franco-ra "angolosította". Volt ott egy ujgur srác is, és mindketten mondták, hogy mi tesók vagyunk, csak mi felvettük a kereszténységet. Ja a Hungary az nem mondott nekik semmit végül a Madzsarisztán lett a nyerő.
Babak mesélte, hogy a tesóját elkapták alkohol fogyasztás miatt a saját házában, szülinapot ünnepelve, és 3k GBP-t küld haza, hogy le tudják fizetni a rendőrkapitányt, mert különben 25 botütés.

Pernilla 2013.12.05. 08:12:42

Nagyon érdekes volt, főként, hogy a főnököm perzsa, és eddig elég keveset tudtam Iránról :-)
Viszont a stílus nem mindenhol tetszett, pl. az "ami Iránban jobb" c. rész. elég kioktatósra sikerült, és olyan dolgokról, amit egy olvasottabb átlagember már biztosan hallott, mivel a nagy része nem csak Iránra, hanem az egész régióra jellemző. Vagy csak én vagyok érzékeny így reggel :D

Din Serpahis 2013.12.05. 08:20:44

@tanato: Perzsiaval Nagy Sandort leszamitva nem sokan birtak, a romaiaknak is beletorott a bicskajuk. Aztan vegul Bizancnak sikerult legyozni oket, az mas kerdes, hogy ezzel mindket birodalom meggyengult, es konnyu predat jelentett az akkor eppen izmosodo Mohammednek es baratainak.

TWerkzeug (törölt) 2013.12.05. 08:28:57

A perzsa történelmi emlékek nagyon érdekelnek, remélem még azelőtt kijutok majd iránba, mielőtt a "demokrácia" bevonulna oda.

Nekem tetszett az írás!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 08:50:25

@TWerkzeug:
Az iras alapjan a demokracia mar reges reg ott van, csak a vezetoseg alkalmatlan :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.05. 08:50:27

Há' nem tudom, örülök, ha teccik ott a poszttolónak, de ide Svédisztánba onnan, Iránból jönnek asszem a harmadik legtöbben...Szóval valami csak lehet abban a tévéadásban...

Ez meg: "oda pali nem szállhat be"

egyszerűen sima diszkrimináció, ha a Pali nevű férfiakat nem engedik be.A Jánosokkal, Lajosokkal vajon mi a helyzet? :D

Bebbi 2013.12.05. 09:01:47

Nekem is tetszett az iras, nagyon jo volt olvasni. Igen, tenyleg kicsit elfogult nehol, de ez szerintem is leginkabb annak a jele, hogy milyen eros kotelek fuzi a parjahoz illetve az uj otthonahoz. :-)

Lenne par kerdesem is. :-)

- Lattad az Argo c. filmet? Mit szolnak hozza az iraniak? Mennyire valosaghu?

- Mi miatt van az, hogy az europai noknek ott is kendoben kell jarniuk, vagyis at kell venniuk a helyi szokasokat, ellenben amikor iraniak (vagy mas nemzet) Europaba jon ok nem hajlandoak atvenni a mi szokasainkat es "csakazertis" kendoben jarnak?

- Hogy latjak az iraniak az izreali-irani konfliktust?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.05. 09:12:01

@Bebbi: Hahha, melyik Argo című filmet?

www.imdb.com/title/tt1024648/

vs

www.port.hu/pls/w/films.film_page?i_film_id=59949

:D

Éééés, igen, a fejkendő kérdése engem is érdekelne...
Miért viselik itt Európában?

Megveri a tisztelt férje, ha leveszi?
Illetve a vallás tiltja (hogy levegye)?
Vagy csak szereti magán viselni, már esetleg mexokta?
Fázik? :D

Örülnék egy korrekt válasznak...

dradix [freibürger] 2013.12.05. 09:12:13

Nem rossz, sőt, még tetszik is.
Elevenen él előttem a szír és jordán(palesztin) egyetemi ismerősök arca, mikor egy perzsáról beszéltek. Hát nem kicsit lenézően grimaszoltak, ennek ellenére mindig egy bandában voltak velük. Biztos a közös (?) gyökerek miatt... vagy csak szerették az iráni kaját :D
Sok (2nél több :) ) olyan ismerősöm is volt, akik Iránból Norvégiába, vagy Svédországba költöztek (menekültek?) és mint norvég/svéd állampolgár jöttek Mo.-ra tanulni, csekély ösztöndíjjal (évi 5-7M HUF). Érdekes volt, hogy csak a legritkább esetben tartózkodtak "honfitársaik" körében (ők voltak a szőkék közt a fekete bárányok :D), és inkább a perzsa közösségekbe jártak.
Amugy a perzsa konyha tényleg jó, olyan köreteket még soha az előtt nem láttam és nem is hallottam (főleg nem kóstoltam) mint náluk. És hát a kebab, az valóban más... De pl. a magyarországon meghonosodott gyros is olyan, hogy a görög elsírja magát miért csúfoljuk ki az ő büszkeségét.

Végülis már elfelejtettem mit is akartam leírni... :D

De a poszthoz még annyit: vártam a katarzist, hogy a kezdeti kedvesség után egy reggel zárva találta a szoba ajtaját. Telefonját elkobozták stb. Végül egy galambbal tudott hazaüzenni és nemrég hozta haza a TEK, vagy ilyesmi. Hiszen a "nyugati" mediában csak ilyen híeket látunk/hallunk.

Len.Mag 2013.12.05. 09:14:38

Érdekes volt. Biztosan túlzás, amit a sajtóban látunk Iránról, de amit a helyiek látnak róla, az sem valószínű, hogy a teljes igazság. Ez általában úgy szokott lenni, hogy az átlagpolgár boldog (fél)tudatlanságban éli a mindennapokat, hacsak be nem üt valami nagy geb@sz.

@Kövérmadár: "a posztolonak fel kellett vennie a vallast "?
Írta, hogy nem emlékszik, hogy valaha beszéltek volna vallásról. Én arra lennék kíváncsi, hogy házasok-e, bár lehet hogy ez már túl magánjellegű kérdés. De az a gyanúm, hogy még nem, és ha arra kerülne a sor, akkor igenis kellene beszélni a vallásról.

Illetve az nem derült ki egyértelműen, hogy a posztoló végül kiköltözött-e, mert a posztban csak egy 3 hónapos vízumról van szó, és mondjuk nem történt utalás arra sem, hogy ez csak egy kezdő epizód volt-e és jön a folytatás.

@www.aonang.hu: Igen, ezt Velencével is eljátszották párszor (vagy Venezia, mielőtt vki belekötne :P), pedig az aqua alta ott is teljesen megszokott és jól fel vannak rá készülve.

Bebbi 2013.12.05. 09:26:07

@geegee: Lattam a magyart is, de oszinten szolva nem lett a kedvenc filmem. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.05. 09:29:26

@dradix [freibürger]: Abszolut jól láttad, hallottad a dolgot, már ami a svéd viszonyokat illeti...

Miért, szerinted a gulyásleves (gulaschsoppa és társai) milyen külföldön?egy paródia az igazihoz képest...Láttam már osztrák (!!négy4!) ételnek is beállítva... loller.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.05. 09:31:08

@Bebbi: Én még nem láttam egyiket se, szóval nálam még tiszta lappal indulhat mindkettő... :-)

Bebbi 2013.12.05. 09:32:12

@geegee: Haaat, a magyarral ne is siess annyira... :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 09:33:53

Na, végre egy érdekes cikk! Csak azt nem értem miért beszélsz folyton arabokról, mikor Iránban alig pár százaléknyi arab él.

dradix [freibürger] 2013.12.05. 09:34:33

@geegee: Igaz ami igaz, de pl. Németországban, ahol Gulascht kínálnak, ott magyar a szakács, a pincér, és sokszor a vendég is...
Van rá esély, hiszen bőséggel kitántorogtak innen. :D
Svédországban még nem jártam, nem tudom, ott milyen a Gulasch. :) Remélem nem hideg, mert úgy borzasztó :D

Len.Mag 2013.12.05. 09:43:40

@Bebbi: "Mi miatt van az, hogy az europai noknek ott is kendoben kell jarniuk, vagyis at kell venniuk a helyi szokasokat, ellenben amikor iraniak (vagy mas nemzet) Europaba jon ok nem hajlandoak atvenni a mi szokasainkat es "csakazertis" kendoben jarnak?"
Ez egy jó meglátás...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.05. 09:44:19

@Bebbi: :-))

@dradix [freibürger]: Én amiket ettem eddig ilyen néven, azok inkább olyan pörköltszerűek voltak.Nem azt mondom, hogy rossz volt, csak semmi köze a rendes magyar változathoz.

A poszthoz:

www.thecommentator.com/article/2816/now_and_then_mogadishu_tehran_and_kabul

Mindenképpen érdekes...vajon mire jó ez a agy takargatás...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.05. 09:46:25

* nagy takargatás...majdnem azt írtam, hogy teletubbi ruházat, de aztán átfogalmaztam... :D
Na, most kicsikét jobbra el, délután visszanézek, mennyire van szétoffolva, cincálva a poszt... :D

JShaban 2013.12.05. 09:50:27

Tapasztalataim a következők: a nagykövetségen igenis beszélnek magyarul, én is jártam ott nem is egyszer. Illetve ha bármi kérdésed van, egy magyar anyanyelvű úr is be tud fáradni Nekem a vízumügyintézés is simán ment, nem kellett okokat felhoznom, miért megyek ki. Természetesen ha egyedülálló nő akar kiutazni, azért erre jobban rákérdeznek már csak az ország 'adottságai' miatt is. Kb 14 millió ember él Teheránban, nem 20, de valóban hatalmas főváros elképesztő átmenőforgalommal és légszennyezettséggel. Ennek oka pedig az igen magas vám, amit a nyugati autókra kell megfizetni, ezért inkább maradnak a 15-20 stb éves autóiknál, vagy veszik a direkt Iránba készülő Peugeot-ot. S ugye a benzin is alanyi jogon jár és nem csak a rendőrőknek ha jól emlékszem, 60 literig, utána is elég olcsón. Hogy ezt a wc papíros dolgot honnan szedted azt nem is tudom A guggolós wc-ben van papír, amit természetesen használnak. A cső és az oda bekészített kis műanyag flaska is azt a célt szolgálja, hogy ha nem lehúzható a wc (tehát a tartály rossz), akkor is le lehessen öblíteni a wc-t Az új vezetés miatt már nem állítható elő az a hölgy, akinek cseppet kilóg a haja a kendő alól, tehát az ún. vallási rendőrség keze némileg meg lett kötve. Csak az ún. állami tv adásai foghatók, szatellit illegális, de csak alkalmanként ugranak erre, akkor mindenhonnan elkobozzák de aztán megint szépen kikerül mindenhová. Valóban elhomályosítanak mindent az állami tv adásaiban, de ezt az emberek nagy része amúgy se nézi. Focimeccsre nő nem mehet, ezért kemény börtönbüntetés jár. Alapvetően jó írás, de ezekkel pontosabb a kép

JShaban 2013.12.05. 09:50:27

@Kövérmadár: Kedves Kövérmadár :) Férjem perzsa. Nevetett ezen a vallás dolgon mikor én is rákérdeztem házasság előtt. Ő oda született, ezért automatikusan muszlim, de nem érdekli sem őt, sem a családját, sem a barátait ez. Én ide születtem Magyarországra, keresztény ország, mégsem vagyok az. Ha van még kérdésed kérdezz nyugodtan :) Szeretném, ha jobban látnának az emberek Iránnal kapcsolatban. Valóban gyönyörű ország.

JShaban 2013.12.05. 09:50:27

@Bebbi: Kedves Bebbi, ha megengeded, én adnék neked választ, férjem perzsa, s van némi rálátásom a kérdéseidre. Kendő: ott kötelező eltakarni a hajat, csak otthon lehet fejfedő nélkül lenni, de ha idegen férfi érkezik a házhoz, akkor is felteszik. Csak a vallásos irániak hordják Európában a kendőt, a többiek: diákok, turisták stb. örülnek, hogy nem kell. Ahogy elhagyja a repülő az iráni repteret Törökország vagy Bécs felé, azonnal lerántják ezt ;) Ha van még kérdésed, kérdezz nyugodtan, őszintén leírom, amit tudok róla elfogultság nélkül. Üdv!

Mikó? 2013.12.05. 09:52:16

@Pernilla: Na ja, Europaban se mindenki csak muanyag PickWick teat iszik.
De amugy klassz iras, tetszett

Herr Géza 2013.12.05. 09:59:17

@dradix [freibürger]: Nem tudom hol jártál N.o.-ban, de valami nagy véletlenbe futottál bele. A Gulasch tömegkaja lett (konzerv készétel kategóriában pl. top 2 a Ravioli mögött), de az tény, hogy ennek a Gulasch-nak annyi köze van a magyarhoz, mint Makónak Jeruzsálemhez (gyakorlatilag kockára vágott, inkább fött, mint pörkölt hús enyhén édeskés barna (!!!) szószban.) Már az itt közölt "echt-ungarisches Gulasch" recepttöl feláll a hátamon a ször! Legutóbb a céges kantinban sikerült a csúcsverziót látnom: hús helyett kolbászdarabok + kínai konzervgomba, hmmmm...:(

Bebbi 2013.12.05. 10:01:26

@JShaban: uuuh, koszonom! :-) Mi az , hogy kotelezo? Ez torvenyben van? (Most lehet, hogy hulyesegeket kerdezek, de minden banto szandek nelkul.)

Ha torvenyben van, akkor miert lenne iraniaknak (vagy barki masnak) baj, ha nalunk meg az lenne (lesz...) torvenyben, hogy tilos ezt hordani?

Miert olyan fontos ez a kerdes nekik?

Miert nem ugy viszonyulnak ehhez, hogy ha Svajcban tilos kendot hordani, de en megis azt akarok, akkor egyszeruen nem jovok Svajcba? Miert az a reakcio, hogy csakazertis kendot akarnak hordani?

Elore is koszonom a valaszaidat! :-) Es meg egyszer, eloitelet nelkuliek ezek a kerdesek, a kivancsisag vezet.

Len.Mag 2013.12.05. 10:14:45

@Bebbi: Ugyebár ezt ki is figurázták:
hu.wikipedia.org/wiki/Rep%C3%BCl%C5%91_Spagettisz%C3%B6rny
Demonstratív akciók c. bekezdés :))

@geegee: Durva. Én valószínűleg akkor sem járnék köztük konszolidált európai viseletben, ha a törvényeik lehetővé tennék. Az, hogy ennyire beszabályozzák a nők viseletét és takargatják őket, számomra azt mutatja, hogy nagyon csekély önuralommal rendelkezhetnek. Azt mondják, hogy akinek nincs önfegyelme, az általában kívülről kapja / teremti meg azt...

Hari Seldon 2 2013.12.05. 10:19:48

Sziasztok!
Megint itt vagyok négy hónap után.
A cikk érdekes, és jó, hogy kicsit árnyalja az Iráni képet. Gondolom, most már nincs olyan világ mint a "Lányom nélkül soha" című filmben. (persze az akkor is egy szándékos túlzás volt, de az ördög nem alszik...)

Most négy hónap után van egy pár perc időm írni. Mi már szeptember eleje óta kint vagyunk Franciaországban.
Eddig minden rendben van, elintéztük a bankszámla lakás társadalombiztosítás háromszöget is, igaz kellett hozzá a feleségem munkahelyének erős támogatása is.
Majd, ha lesz egy kis időm küldök róla valami bővebb beszámolót.

Hari Seldon 2 2013.12.05. 10:19:48

@JShaban:
Szia.
Igen én is hallottam már, hogy a perzsák egy másik civilizáció.
De azért, hogy ezt a fejkendő dolgot ott elviselik az furcsa. Ha annyira lazák, minek tűrik a vallási bigottokat? Nálunk ha valami ilyet kiadna a katolikus egyház, felszántanák a Szent Péter teret Rómában.

JShaban 2013.12.05. 10:19:48

@Bebbi: Kedves Bebbi :) Ez a törvényben van, mint hogy az is, hogy szabad bőrfelülettel utcára nő nem mehet. Az is a törvényben van, hogy férfiak például atlétában és shortban nem mehetnek az utcára. Tehát a legnagyobb, 40 fok feletti hőmérsékletben is elvárás nőknek: kiskabát, lábszárat takaró cicanaci, kendő (vannak ám itt trükkök ;) ha elmondanám, hahótáznál :-D ), illetve férfiaknak hosszú nadrág, és olyan póló vagy rövid ujjú ing mehet, ami kb bicepsz közepéig ér.
Ahogy írtam, csak a vallásosoknak jelent gondot, hogy nem hordhatnak fejkendőt, de kérlek ne keverd a fejedben az arabokkal, ahol csador kell, vagy ahol az arc is teljesen el van takarva. Akár hiszed, akár nem: gyönyörűvé válnak a nők a kendőkkel. Annyi trükkjük van, hogy ez a kötelező dolog ne legyen átok.. hú :) csak néztem! VAllásosás pedig: akármelyik vallást nézed, vannak elvárásai. Ha vallásosként élsz, azok neked pont olyan fontos törvények, mint ami a Polgári TV könyvben van :) Azt hiszem, ezt nem kell tovább magyaráznom. És örülök, ha érdekel a téma. Nagyon szívesen válaszok bármi másra is, és pont az a célom, hogy megértsék az emberek mi megy ott, és valóban ne a butító tv-nek higgyenek :)

szabomarta 2013.12.05. 10:19:48

Erdekesnek tartom a cikket es felvetodott bennem egy kerdes, amire, remelem, valaszt kapok a cikkirotol, vagy mastol, aki kepben van. En ugy ertettem a cikkbol, hogy egyenlosegjel kerult az irani es az arab identitas koze, amit azert is furcsallok, mert azok az iraniak, akikkel talalkoztam, hangsulyoztak, hogy ok nem arabok, hanem perzsak, ami nem a dicso multra iranyul, hanem mar eleve, a nyelvuk sem arab, hanem farszi. Az arab allamokkal valo jo viszony inkabb a kozos vallason, mint nemzetisegi alapon zajlik. Szivesen olvastam volna az Azerbajdzsanban elo nagyszamu irani bevandorlorol is, ill. Az irani azeriekrol is. Mennyire illeszkedtek be, stb.Osszessegeben nagyon jo cikk, hianyporlo!

Len.Mag 2013.12.05. 10:19:53

@Bebbi: Nem hiszem, hogy megoldás, ha európában betiltják. Inkább legyünk büszkék arra, hogy nekünk ezt sikerül kulturáltabban kezelni, attól nekünk nem lesz jobb, hogy az iráni nem hordhatja nálunk a hőn szeretett kendőjét.
Más kérdés, amikor ez egyéb szabályokba ütközik. Pl. ez már túlzás szerintem, itt tiszteletben kellett volna tartani az őrök hagyományos viseletét:
www.dailymail.co.uk/news/article-2246410/Sikh-soldier-makes-history-guards-Buckingham-Palace-wearing-turban-instead-traditional-bearskin.html

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.05. 10:19:57

@JShaban: Betty Mahmudi könyvét, A lányom nélkül soha címűt ismered? Mennyire lehet ez igaz a mai Iránra?
(én magát a könyvet nem olvastam el, csak a sztori összefoglalóját, mert nincs kedvem lehúzni magamat a szörnyű anya-gyerek szenvedéstörténettel.)

Len.Mag 2013.12.05. 10:30:12

@zöldeketbeszélek: @Hari Seldon 2: Szinte vártam, hogy ez felmerüljön. Azoknak, akik ismerik a történetet, az objektivitás végett talán nem árt ezt is megnézni:
en.wikipedia.org/wiki/Without_My_Daughter
Azt pedig, hogy mi az igazság, sosem fogjuk megtudni.

pamut 2013.12.05. 10:35:43

Kedves poszt, kár hogy az elején mindjárt így kezdi: "A tv-ben azt láttam háború van". Ugyan melyik tévében? Tudom nagy divat és olcsó poén szidni a tévéket, de speciel olyan hírt nem adtak le hogy ott háború lenne. Az atom miatt komoly nemzetközi feszkók vannak (joggal), és volt csírájában elfojtott forradalom is, hősi halottakkal, stb. (ott is van egy kicsi kisebbség akit nem csak a saját élete és havi fizuja érdekel, és próbáltak tenni valamit, de le lettek verve mint a pohár) de egy háború az valami egészen más kategória, semmi ilyen hírről nem tudok. (Talán Irakkal keverte a hölgy?)

Az is érdekes, ha valaki nem tudja, hogy Irán = Perzsia... Perzsia a világ egyik legősibb, fantasztikus, több ezer éves kultúrája, akárcsak az egyiptomi vagy kínai.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.05. 10:39:47

@Len.Mag: Bocsi, nem vagyok angolos és nem akarom a google-magyarra bízni a dolgot, mi a lényeg?

pamut 2013.12.05. 10:40:15

@Kövérmadár:
"Azt mondjak, ok nem arabok, ok perzsak... a nyelvuk sem ugyan az, ha jol tudom."

A perzsák kb. úgy arabok, ahogy mi magyarok szlávok vagyunk :)
De a nyelvük viszont ugyanaz.

@tanato: A hatalmas Perzsa Birodalmat összehasonlítani a mi kis királyságunkkal elég vicces :) Ráadásul míg a mi országunk egy nagy alföld, addig a perzsáké hatalmas hegyek sokasága... az egész ország egy hatalmas természetes bevehetetlen erőd.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.05. 10:41:13

@pamut: Vagy a mezopotámiai. Vajon hányan tudják, hogy az a mai Irak? (vagyis egy része.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.05. 10:41:53

@pamut: És akkor még a föld színéről is eltűnő, ősi civilizációt létrehozó hettiták is ott voltak valahol...

JShaban 2013.12.05. 10:42:59

@zöldeketbeszélek: Kedves Zöldeketbeszélek :) Igen, ismertem a könyvet mielőtt megismertem a férjem. Ha a tiszta tényeket akarod, valóban megtörténhet a leírt történet. A törvények úgy szólnak: ha egy férfi és egy nő házassága felbontatik, akkor 6 éves koráig a nő, utána a férfi jogosult a gyermek nevelésére. Gyakorlatban én ilyet még nem láttam, szerencsére az ismerőseim nem szülői segítséggel, de szerelemmel keltek egybe :) Fontos: van egy olyan papír, melyet a férj (még a modern felfogásúak is) megírnak, melyben szabad mozgást és cselekvést 'adnak' az asszonynak. Ez ugye most Iránban élő iráni nőre és iráni férjére vonatkozik ;) Nem keverendő össze pl a mi esetünkkel Szóval ír egy papírt, melyet a nő magánál hord de be is kerülhet egy kp-i rendszerbe. Innentől kezdve a nőnek nem kell a férje engedélye, ha el akarja hagyni az országot, ha dolgozni akar vagy akármi. Az is fontos, hogy egy olyan házasságnál, ahol a nő nem iráni az istenért ne az iráni útlevelével (ha van ilyen) utazzon ki Iránba ;) Ha így teszi, az iráni tv-ek vonatkoznak rá, viszont ha a magyar útlevelével teszi ezt, akkor azért más a helyzet :) Nagykövetség segítségnyújtási korlátai is valóban igazak a könyvben: ha oda eljut, ok. De onnan kijuttatni nagyon nehéz. Remélem, segítettem. Kérdezz még, ha valami érdekel.

érthetetlen chris 2013.12.05. 10:49:00

Üdv jó poszt.

Ám azért 30 éve a jó sah rendszere sem lehetett valami hű de demokratikus és jól működő rendszer, ha mihelyst Homeini ajatollah visszatért a száműzetésből azt a néppel együtt könyedén meg tudta buktatni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.05. 10:52:19

@JShaban: Köszi a választ! Hát, ez tényleg egy nagyon más világ...

Link elek 2013.12.05. 10:56:03

Az tette tonkre irant, amikor a vallasos idiotak magukhoz ragadtak az iranyitast es elkezdtek rakenyszeriteni az idiotasagaikat mindenkire.

Len.Mag 2013.12.05. 10:56:32

@zöldeketbeszélek: Az, hogy készült egy dokumentumfilt Without My Daughter címmel (Lányom nélkül, de nem biztos hogy magyar forgalomban van és ez is a címe), amiben az édesapa, Sayed Mahmoody mondja el a saját "verzióját", mert a játékfilm (Lányom nélkül soha) vagy a könyv nagyon negatívan állította be őt és állítólag nem minden úgy történt. Már régebben láttam ezt és nem mindenre emlékszem, de érdekes volt.

Meghallgatva mindkét verziót viszont olyan érzésem van, mintha egy civódó pár között kéne "igazságot" tenni. Nem tudok és nem is akarok állást foglalni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 11:01:28

@Bebbi:

"Mi miatt van az, hogy az europai noknek ott is kendoben kell jarniuk, vagyis at kell venniuk a helyi szokasokat, ellenben amikor iraniak (vagy mas nemzet) Europaba jon ok nem hajlandoak atvenni a mi szokasainkat es "csakazertis" kendoben jarnak?"

Mert Irán iszlám állam, saját szokásokkal. Európa meg ateista állam, saját szokások nélkül.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.05. 11:02:14

Erdekesnek erdekes a poszt, de szerintem neha picit magas lovon ul a leanyzo. Azert a teas resz peldaul erosen eros. En probaltam mar ezeket a kozel keleti teakat ilyen autentikus helyeken, de az en izlesem az eros karakteres aromat kedveli.... szoval nekem peldaul az angol jo minosegu fekete teak viszik a primet ( tej es cukor nelkul) es ezek a kozel-keleti kis 1 decis lottyok olyan semilyennek tunnek. Hangsulyozom: nekem.

De ahany haz annyi szokas. Nincs ezzel baj, csak ne jelentsuk ki hogy az irani tean kivul minden mas az szar mert ez trivialis baromsag. :)

Len.Mag 2013.12.05. 11:02:15

@Len.Mag: Még annyit hozzátennék, hogy valamelyik (vagy akár mindkettő) hazudott, mert az állításaik között több ponton egyértelmű ellentmondások vannak.
De nagyon érdekes volt a filmbéli Sayed mögött meglátni Az Embert, és nem csak egy elvakultan vallásos nőverőt :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 11:04:37

@JShaban:

Na igen, ez érdekes dolog. Sehol a világon nincs annyi legginges nő, mint egyes muszlim országokban! Ami ugye vicces, mert ez alapvetően egy kifejezetten figyelemfelhívó ruha.

Láttam is már iszlám honlapot, ahol erősen ostorozzák a leggings viselését.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.05. 11:05:32

@Don Kartasch: Én éppen a Ráday utcában egy perzsa éttere-teázóban ittam sáfrányteát, szerintem totál aszpirin íze volt, csak nem olyan keserű. De hát ízlések és pofonok, ezek szerint hiába a világ ledrágább fűszere a sáfrány, nálam nem lesz a top 10 között a polcon :).

Bebbi 2013.12.05. 11:05:39

@JShaban: Koszonom a valaszokat es kulon koszonom a pozitiv hozzaallast. Teged olvasva mar nem is tunnek annyira szigorunak ezek a dolgok, inkabb csak megszokas kerdese lesz egy ido utan. :-) Vagy ezt rosszul latom?

A vallasi torvenyekhez egyaltalan nem tudok hozzaszolni. En magam nem vagyok vallasos, emiatt nekem nagyon furcsa, amikor erre hivatkozassal kell vagy tilos valamit tenni. En a vallast csak ugy tudom elkepzelni mint egy 1-1 kapcsolatot az adott felsobb valaki es az egyen kozott, de ez a kapcsolat mindenkinek egyedi. Tehat ami a Te szabalyod, az nem feltetlenul az en szabalyom is. Szamomra egyszerubb a helyzet, en igyekszem egyszeruen jo ember lenni es a csaladom es a tarsadalom hasznara valni. Ebbe viszont nekem az nem fer bele, hogy ne vehessek fel akarmilyen nem kozmegbotrankoztato ruhat peldaul. De mindegy, ebbe nem is erdemes belemenni.

Arrol irsz esetleg, hogy hogyan csajoznak be az iraniak? Marmint a "dugokon" kivul? Hol talalkozik egymassal egy srac es egy lany?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 11:10:29

@Bebbi: "Arrol irsz esetleg, hogy hogyan csajoznak be az iraniak? Marmint a "dugokon" kivul? Hol talalkozik egymassal egy srac es egy lany?" Elutaznak kulfoldre :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 11:12:02

@Don Kartasch: Nekem bejonnek a gyrososoknal a teak, neha jo az a tomeny cukorszirup amit adnak. De maradok a "rendes" teaknal, nagy bogre es tejjel.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.05. 11:12:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "@Bebbi:

"Mi miatt van az, hogy az europai noknek ott is kendoben kell jarniuk, vagyis at kell venniuk a helyi szokasokat, ellenben amikor iraniak (vagy mas nemzet) Europaba jon ok nem hajlandoak atvenni a mi szokasainkat es "csakazertis" kendoben jarnak?"

Mert Irán iszlám állam, saját szokásokkal. Európa meg ateista állam, saját szokások nélkül."

Nyilvan kar ezen morogni utolag mert ami megtortent, az megtortent. De ha hianyolod az eros kulturat es a vallasossagot, azt pont a keresztenyseg terhoditasanak koszonheto. Voltak itt keltak, vikingek, szamtalan szlav torzs, stb. Mind erdekesebbnel erdekesebb kulturaval es vallassal, majd jott a keresztenyseg...

Nem akarok ebbol vitat, nem "felhanytorgatni" akarom a multat, de sajnos a keresztenyseg kulturak szazait torolte el a Fold szinerol.

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.12.05. 11:16:00

Nagyon érdekes kis írás, nagyon hiànypótló! De rengeteg kérdést vet fel... szóval jöhet a folytatás! ! A poszterina is benèz ma?

csello70 2013.12.05. 11:23:38

Kedves JShaban,

en erre szeretnek kerdezni :

''Babak mesélte, hogy a tesóját elkapták alkohol fogyasztás miatt a saját házában, szülinapot ünnepelve, és 3k GBP-t küld haza, hogy le tudják fizetni a rendőrkapitányt, mert különben 25 botütés. ''

Europai embert is igy buntetik ?

Meddig eltel Iranban, volt-e valami rendorseggel kapcsolatos tapasztalatod ? Akar alkohol fogyasztas akar ruha viselet miatt. Koszi.

VHB 2013.12.05. 11:25:41

Közben eszembe jutott, hogy az autómosóba ahová járok, azt iráni kurdok viszik. Ők azt mondják, hogy arrafelé a központi hatalom nuku, tisztára mint a vadnyugaton. A kurdok fegyvert, narkót, csempésznek visszafelé meg lopott kocsikat és piát hoznak.

Ja és az olaj úgy tör fel arrafelé, mint nálunk a hévízek. Ezt mindig mondják, amikor közösen sírunk az üzemanyagárakon.

Muscari 2013.12.05. 11:25:55

@zöldeketbeszélek: Mi a ferjemmel az evfordulonkon mentunk el egy perzsa etteremebe. Egy perzsa ettermet egyebkent arrol lehet felismerni, hogy van egy kemencejuk, lehetoleg ugy elhelyezve, hogy az utcarol is lathato legyen.

A safranyos csirkejuk isteni, de a legjobbak azok a kulonfele szoszok, amit eloetelkent szolgalnak fel, es a kemenceben frissen sult lapos kenyerrel kell tunkolni. Van belole vagy harminc fele.

Nagyon orulok ennek a posztnak, en mar regota vartam. Erdekes orszag, egyszerre taszit es vonz. Taszitanak az idiota vallasi torvenyek, de vonzanak az emberek.

En is olvastam mar a titokban szervezett talalkokzokrol, internet hasznalatrol stb. Ez egy kicsit olyan romantikusnak tunik, de legalabb is izgalmasnak.
Meg arrol is, hogy hivatalosan gyulolniuk kellene a nyugatot, megis mindenki oda vagyik. Illetve, mint a mellekelt abra mutatja, sokan mar itt is vannak.

Kerdes a posztolohoz: ti hol eltek? Mivel foglalkoztok, persze csak ha nem titok. Azt is olvastam, hogy Iranban rengeteg a fiatal, a lakossag fele harminc alatti. Ez igaz? Mennyi az atlagos gyerekszam egy csaladban?

rumitom 2013.12.05. 11:34:22

no ez érdekes volt, nem tudom milyen tv-t néz a poszterina, bennem kb olyan kép élt iranrol mint amit leírt. egyébként az emberek a vilagon mindenhol emberek :) es általában egy cél vezérli őket:boldognak lenni, vagy azzá válni.
a usa terdrekenyszeritese azért picit eros. amerika pont annyira egyedi a maga vélt szabadságjogaival, meg ha gyökerek nélküli is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 11:36:36

Amerika terdrekenyszeritese kicsit eros szerintem is. Foleg, ha Lincoln nem robbantotta volna ki a harcot a vampirok ellen, akkor kb eselyuk se lenne az embereknek :D Imadom a tortenelmi filmeket! :DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 11:40:26

@Len.Mag:
Nincs kizarva, hogy a fiu es csaladja nem vallasosak vagy keresztenyek.
Svedorszagban eleg sok olyan, arab-orszagbeli jon, aki kereszteny, pont a helyi uldozottseguk miatt.

@pamut:
A nyelv kerdeshez:
Itt van aki persiska-ul beszel (perzsa) es van aki arabiska-ul (arab). Ez alapjan nem tunik azonosnak, persze lehet olyan a kapcsolat, mint a spanyol-portugal kozott, nem tudon.

@JShaban:
Szia!
Koszonom, ez igy nagyon hasznos informacio volt! En is meg vagyok keresztelve pl. de annyi kozom van a keresztenyseghez, mint lonak a repuleshez ;)

Irtal a vallasrol. Megrogzott ateistakent nekem ez sajnos felfoghatatlan dolog. Nem tudom hova tenni a dolgot. Ezert jobb nekem nem menni arra, mert olyan botozasban lenne reszem, hogy a vegen kovezesert rimankodnek ;)

@Babette_:
Az nem szamit, hogy milyen a nemem. Nem kedvelem a felesleges szabalyokat es korlatokat. Legyen par alapveto, kozosseg erdekeit vedo, de hogy otthon mit eszem, iszom, szivok es hazassagon kivul szexelek-e, az senkire sem tartozik. Igy ne is akarjak szabalyozni.
Tehat fiukent sem elnek ott, de kontrasztkent sok mas helyen sem... Amszterdamban viszont szivesen ;)

@Don Kartasch:
Huu, ez gonosz volt! ;)

dradix [freibürger] 2013.12.05. 11:42:51

@Herr Géza: Nyami... Ez utóbbi verzió meg is oldotta a mai ebéd kérdést. Nem eszem, mert elment az étvágyam... :D

Lehet, hogy egy kicsit túloztam, de vannak magyar szakácsos-magyar pincéres éttermek, ebben azért ne cáfolj meg. ;)

.SG. 2013.12.05. 11:46:31

Nem rosszból mondom, amit az alábbiakban írok, csak építő jellegű kritika :-). Persze annak, aki még semmit nem hallott a tévén kívül Iránról, ettől még érdekes lehet ez a cikkecske.

Mindazonáltal megemlítenék néhány elég ormótlan ellentmondást és tévedést (ez nem kimerítő jellegű, csak ami a legjobban szúrta a szememet :-)):

1. "Míg az arab országokban a nőknek sem szavazati joguk nincsen és még csak nem is ülhetnek a volán mögé, itt Iránban a nőket nagyon tisztelik és mindenben teljesen egyenrangúak, hacsak nem magasabb rendűek, ennek kapcsán kevés hölgy dolgozik." - Ezzel kettő bajom is van. Egyrészt nincs olyan, hogy "arab nő", politikai vagy akármilyen értelemben, csak etnikailag, esetleg. Szaud-Arábia az egyetlen arab ország, ahol nem vezethetnek a nők, és szintén az egyetlen, ahol kizárólag a nők nem szavazhatnak. A másik, hogy az egyenrangúság nem azt jelenti, hogy nem "kell" dolgozni. Bár úgy tudom, az iráni egyetemeken tényleg elég sok a fiatal hölgy, csak ez kicsit hülyén lett megfogalmazva. Harmadrészt a cikk végén ezzel szöges ellentétben van az alábbi állítás: "Azokat a lányokat, akiknek kilóg a hajuk, netán magassarkúban vannak, begyűjtik a rendőrök."

2. "a káromkodás nem hogy nem erény, de még inkább elképesztően szánalmassá tehet valakit." - Ez egy hatalmas sarkítás és romantizálása a dolgoknak. A fiatalok nagyjából mindenhol ugyanolyanok. A szüleim előtt én is többségében kerülöm a káromkodást. Amikor használom, annak szociolingvisztikai okai vannak, és nem az, hogy ez szerintem "erény"...

3. "de a főváros minden ország igazi arca" - Ezt mégis honnan vetted? Persze ez szubjektív, de itt nem így jött ki. Mindenesetre a legtöbb Irán-rajongót, akit ismerek, s rendszeresen járnak oda, nem kifejezetten vonzza Teherán. Vannak szerintük sokkal szebb, jobb, és a kultúrát hitelesebben tükröző részei az országnak. Másrészt szerintem ez egyetlen országra nem igaz. Franciaország nem Párizs. Az USA nem Washington DC, és nem az "az igazi arca". Ez minél nagyobb az ország, annál fokozottabban igaz. Bár szerintem Magyarország sem Budapest...De jó, ez szubjektív, de szerintem nagyon sokan nem értenének egyet vele. :)

4. "Például amikor egy arab megszületik, megszületik vele a bankszámlája is, és mivel arab, és mivel az ország olaja az emberek olaja, így minden hónapban az olajból befolyó pénzt alanyi jogon osztják az embereknek. Tehát mikor egy arab felnő már gazdag is, mert arab." - Én nem tudom, a kedves szerzőnő ezt honnan veszi, de vagy valami orbitális képzavarban szenved, vagy valami teljesen kimaradt nálam. Nincsen olyan monolit politikai-gazdasági egység, hogy "Arábia" vagy én nem tudom. Egy algír, egy marokkói, egy egyiptomi, egy iraki, egy szaudi, egy emírségi, egy líbiai vagy libanoni arab helyzeti mind-mind teljesen más. Talán az Arab-félsziget gazdagabb országainak lakóira gondolt? De akkor meg őrületesen pontatlan a fogalmazás!

Hirtelen ennyi, amúgy van ebben sok jó infó is, de ezek azért meglehetősen szúrták a szememet. Remélem, nincs harag :-).

JShaban 2013.12.05. 11:47:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igazad van, viszont ott a leggings-et nem nadrágként hordják, hanem ruha alá, stb :) Muszáj is, mert harisnya szoknya alá nem elég :)

JShaban 2013.12.05. 11:48:01

@Bebbi: Kedves Bebbi :) Valóban megszokás kérdése ez is, mint mindegyik ország. A hozzánk hasonló kultúrát természetesen könnyebb emészteni, mint a tőlünk távol állót. A vallás ilyetén gyakorlása iszonyatos módon zavarja a fiatalokat, s bizony azokat a szülőket is, akik a shah idején voltak fiatalok. Egyébként magával a vallással nem lenne bajuk, de amíg mullah vezeti az országot, addig teljesen kifordítja a Korán értelmezését.
Hogy randiznak? Igaz, hogy nincs publikus party, szórakozóhelyek stb. Pl-ul esküvő: a szertartás után férfiak és nők külön buliznak, egy függönnyel vagy fallal elválasztott részen. Utána otthon persze megy a kevert buli, de nyilvános helyen nem :) Van mozi, vannak éttermek és parkok. Itt próbálnak találkozni és elég körülményes módon megélni azt, ami nekünk szabad (talán nekünk már túl szabados is). Én is olvastam és hallottam már arról, hogy autókban cserélnek névjegyeket, vagy ott ismerkednek, mert ott nincs vallási rendőrség. Én magam ilyet még nem láttam. Kérdeztem férjemet is erről akkor, ő ezt nem tapasztalta de ettől még igaz lehet. Egyébként ami van és marha jó: haveroknál buli :) Ebből sok van és bizony van pia is csak nagyon nagyon drágán és ha elkapnak vele az utcán, azért is dutyi jár, ami sokkal rosszabb, mint itthon. Pl-ul keresztény, zsidó stb. egyéb vallásúnál lehet alkohol az utcán, persze ezt ott nem fogyaszthatja, de őt nem viszik el érte. Amikor kint voltunk én vállaltam be, hogy viszem a vodkát. Nem volt ellenőrzés, de ha lett volna, így nem lett volna bajuk iráni barátaimnak.

JShaban 2013.12.05. 11:48:36

@Hari Seldon 2: Kedves Hari Seldon2: az, hogy eltűrik a kendőt nem egészen így van. Nincs választásuk. A mostani 'president' előtt a vallási rendőrség bevitte őket, általában egy buszba vagy a rendőrségre, ahol kiselőadást kellett hallgatniuk arról, hogy milyen iráninak lenni, s mit jelent, hogy iszlám! Lazítanak ezen, ahol lehet, hiszen ennyi kikukucskáló tincset és színes kendőt szinte lehetetlen máshol látni :) Hogy miért nem döntik meg? Nagy a szegénység, és az ország nem csak a nagy városokból és Teheránból áll, hanem a rengeteg kis faluból, ahol bizony nincs tv, net, és telefon, s 1 dollálért eladják a szavazatukat az emberek. Ők nem haladnak a korral, hihetetlen világ van arrafelé! Tehát akarják, de csak nézz utána a 4 évvel ezelőtti csendes sztrájknak a választások után: nagyon sokan meghaltak, mind mind fiatal, barátok, gyermekek és fiatal felnőttek. A változást nehéz elhozni, de ehhez az kell, hogy egyszerre akarja mindenki és így gyengítse el a jelen hatalmat. Hiába ismerünk mi csak olyanokat, akik ezt akarják. Sajnos ez még mindig elenyésző száma azoknak, akik ezt nem értik s nem is kérik. Remélem, segítettem :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.05. 11:48:59

Jó reggelt!
Érdekes írás, érdekes helyszínről. A hsz-sokat nem olvastam.
Értem én a rózsaszín szemüveg okát, de nekem Amerika leigázása kicsit erős, teát (jó minőségűt) is mindenhol lehet kapni, sőt sáfrányt is. :)
Egy-két hétre mindenképp elmennék, de ott élni semmiképp.
Várom a folytatást.
:)

JShaban 2013.12.05. 11:49:21

@csello70: Kedves csello70: európai embert nem így büntetik Iránban, sőt, nem is büntetik mert nem büntethetik. Természetesen ha muszlim, akkor igen. Egyébként ha Iránban élsz s nem muszlim vagy, akkor sem büntetnek. Nem tudok arról, hogy mennyit kell fizetni, hogy ne büntessenek meg, de a botozás valóban létező dolog és élnek is vele. Vagy leültetnek. Sokszor sajnos arcra megy. Nekem, mivel kiállásra és magasságra sem vagyok egy "iráni", ezért max. figyelemeztettek, hogy a kendőm hátrébb van, mint kéne. Egy példa: imaidőben (ami Iránban 3x van, Törökországban pl-ul 5x) egy mecsetnél jártunk a Nagy Bazár mellett, pihentünk. Odajött egy fati kommandó (vallási rendőrség női, csadorban lévő tagjait csúfolják így Iránban) és perzsául elkezdte mondani, hogy: Kisasszony, kérem, igazítsa meg az iszlám 'hidzsab'-ját.. Odafordultam, s mondtam neki angolul ;) , hogy turista vagyok s nem értem. Erre rossz angolsággal de iszonyú kedvesen kérte, hogy húzzam előrébb a kendőm, ami őszintén valóban nagyon le volt csúszva. Nehéz volt a kendőre figyelni, főleg eleinte :-D Sosem éreztem, ha le vagy elcsúszott :)) De azért bele lehet ebbe is jönni és őszintén: gyönyörű lesz a kendőtől minden nő. Csodás színekben van és kiemeli a szép arcukat, erős sminkjüket :) Remélem, segítettem.

Bebbi 2013.12.05. 11:51:49

@JShaban: Koszi! :-) Gondolom, nem nagyon letezik olyan film, ahol ezeket a bulikat lehetne nezni? Mondjuk egy "Irani pite"? :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.05. 11:54:35

@JShaban: "európai embert nem így büntetik Iránban, sőt, nem is büntetik mert nem büntethetik. Természetesen ha muszlim, akkor igen. "
Honnan tudják, hogy ki milyen vallású? (lehet hülye a kérdés)

dradix [freibürger] 2013.12.05. 11:54:46

@.SG.: "de a főváros minden ország igazi arca". Ebbéli kiigazításoddal egyetértek.
Mindenki Angliájában ez különösen nem igaz. London, mint olyan, megmondhatatlan, hogy micsoda, de nem Anglia tükre. Anglia a vidék, London pedig London.
Erről már nagyon sokat írtak itt...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 12:00:31

@JShaban: " és kiemeli a szép arcukat, erős sminkjüket" hat ja, az irani es arab csajok burvabban toljak a sminket, mint az angolok, pedig mar az is valami :D

Muscari 2013.12.05. 12:14:51

@JShaban: mivel a posztolo meg nincs itt igy toled is kerdeznem: mekkora az atlagos gyerekszam egy csaladban? Elnek-e a fiatalok barmifele szultesesszabalyozassal? Vagy az is tilos?

2013.12.05. 12:16:49

@JShaban: izlesek es pofonok, en pl. meghalok a kendosfeju noktol. Elhiszem, hogy lehet azt is szepen, izlesesen, csinosan hordani, de szamomra a szep hosszu hajtol lesz gyonyoru egy no, nem pedig attol, hogy kendovel eltakarja azt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 12:19:36

@Whave: Azert el tudom asszony kepzelni kendoben es napszemuvegben, amint egy kabrioban hasitunk az angol videken :)

2013.12.05. 12:20:48

@Mr. Long [expert .... szakerto]: nekem eleg lenne ebbol a kombobol a napszecso :) lobogjon az a haj, ha mar kabrio :D

2013.12.05. 12:25:45

@Mr. Long [expert .... szakerto]: sajnalom, de NEM! :D Latni akarom a serot!

Mondjuk en haj-fetisiszta lehetek, mert a szimplan rovidhaju noktol is kikeszulok. Mate Krisztat pofan tudnam verni, mit kepzel :D

Mondjuk ferfiaknal sem ertem, amikor divatbol kopaszra nyirjak magukat, pedig amugy nem is kopaszodnak.

morsels (törölt) 2013.12.05. 12:30:16

@Bebbi:
Az europai orszagok szekularisak, Iran pedig theocracy.
Gyakorlatilag a torvenyeik a vallason alapulnak nem pedig arrol van szo - ahogy te is tevesen ertelmezed - hogy a vallas az allam mellett mukodtet egyfajta vallasi rendorseget, hanem a vallas maga az allam.
Az ayatollah gyakorlatilag a kormany felett all. Mint mondjuk Kadar Janos az akkori magyar kormany felett.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 12:40:16

@Don Kartasch:

Ez nem releváns érv. Amikor a kereszténység megsemmisített korábbi vallásokat, a helyükre tett valamit. Ellenben az ateizmus üres állapotot hozott. S az üres állapotba tudott bejönni az iszlám.

Egyébként az iszlám is megsemmisített korábbi vallásokat. Az iszlám előtti perzsák fő vallását ma már csak pár tízezer ember gyakorolja Iránban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 12:41:58

@pamut:

"A perzsák kb. úgy arabok, ahogy mi magyarok szlávok vagyunk :)
De a nyelvük viszont ugyanaz."

Ugyanaz a nyelvük? Ne viccelj.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 12:43:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Amikor a kereszténység megsemmisített korábbi vallásokat, a helyükre tett valamit."
Pontosabban a helyukre eroszakolt valamit.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 12:45:33

@Kövérmadár:

A perzsa és az arab között kb. olyan a hasonlóság, mint a magyar és a német között. Azaz még csak nem is ugyanannak a nyelvcsaládnak a két ága, hanem a két különböző nyelvcsalád. Az arab szemita (sémi) nyelv, ez az afroázsiai nyelvcsalád egyik ága, míg a perzsa indoiráni nyelv, ez az indoeurópai nyelvcsalád egyik ága.

Pernilla 2013.12.05. 12:46:54

Hát ezzel a kendő megszépít dologgal nem annyira értek egyet, de hát ízlések és pofonok. Az egy másik dolog, hogy azok a muszlim nők, akiket nap mint nap látok, kb. a háromnegyedük úgy néz ki, hogy megköszönném hogy eltakarják magukat. De lehet, hogy a perzsa nők szebbek, belőlük kevesebbet ismerek :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 12:48:57

@Mr. Long [expert .... szakerto]:

Ez a téma szempontjából mindegy. A lényeg: nem hagyott üres teret.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 12:54:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az ateizmus miert ures ter? Az meg eleg gyenge erv, hogy leverem a polcrol a ketezer eves kinai vazat, mert a gyerek most csinalt egy vazat az oviban...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 13:03:20

@Mr. Long [expert .... szakerto]:

Pontosan. S a tények is ezt igazolják. Amíg Európa keresztény volt és őrizte a hagyományait, az idegenek ezt tiszteletben tartották, s pl. nem volt iszlám vallási önkéntes rendőrség London egyes részein.

tanato 2013.12.05. 13:03:21

@JShaban: Ti most is Iránban éltek?

tanato 2013.12.05. 13:04:26

@JShaban: Ti jelenleg is Iránban éltek?

tanato 2013.12.05. 13:27:33

@tanato: Bocsi ez kétszer ment el

Bebbi 2013.12.05. 13:42:40

@morsels: OK, koszi, igy mar mindjart mas. :-)

.SG. 2013.12.05. 13:44:55

Amúgy vicces az iszlám forradalom előtti állapot emlegetése, megaz Amerikával való hasonlítgatás, tekintve, hogy

1. Amerika nagy támogatója volt a sahnak (sőt ez még így pontatlan is, 1953-ban a CIA és az MI-6 szervezte meg a puccsot, amelynek eredményeként az ország élére került - Miért? Ön nyert, olaj.)
2. A sah is diktátor volt, csak a nem vallásos fajta, azért nem volt kendő és társai.

Viszont szerintem kicsit erős (valaki korábbi kommentben tette) az Amerikai antidemokratikus dolgokat Iránhoz hasonlítani, azért nem egy szint, még ha előbbiben is megvannak az antidemokratikus elemek. :-) (És mondhattok nekem, amit akartok, informálódtam ahhoz eleget, hogy tudjam, Iránban a nők nem egyenjogúak és a szabadság sem hág a tetőfokára. Persze ettől még úgy vettem ki, hogy természetesen a médiában látott Irán köszönőviszonyban sincs a valódival, és maguk az emberek a legkedvesebb és legvendégszeretőbbek között vannak.)

JShaban 2013.12.05. 13:44:55

@Bebbi: nem tudok ilyen filmről Beppi de rákérdezek a férjemnél. Egyébként rengeteg gyönyörű iráni film van, ami bemutatja a tiszta valóságot vidékről, vágyakról és az életről. Egyik szebb, mint a másik. Legtöbbjük Cannes-i filmfesztivál nyertes. Egy hasonlót tudok csak, amit láttam s kicsit hasonlít a fiatalok mostani életére: Noone knows about the Persian cats (Senki sem tud a perzsa macskákról - szabad fordításban :-D ). Ez bemutatja, hogy zenélni sem lehet ám akármit Iránban. Nő nem énekelhet, otthon persze igen. És bemutatja a társadalmat, az elvágyódást, miközben megszakad a szívük, mert az anyaországot kell elhagyniuk.

JShaban 2013.12.05. 13:44:55

@Whave: Itt nincs választás Whave :) Itt a kendő muszáj! Sokat festik a hajukat, erős a smink, gyakori az orrműtét. Ami kilátszik, az nagyon meg van 'csinálva' :-D

JShaban 2013.12.05. 13:44:55

@Muscari: Akiket én ismerek, ott mindenhol kettő van, vagy annyit szeretnének legalább. Persze van 3 gyermekes család is. De ez csak amit én tapasztaltam, egyáltalán nem biztos, hogy igaz :) Nincs születésszabályozás, Kínában van az ;) A világ legfiatalabb nemzete, s valaki írt 50 % körüli arányt, hát magasabb :) Nagyon klassz sétálni az utcán, bemenni a plázákba (mert hogy vannak) és annyi csinos srác és lány jön szembe :-D
Egyébként ami elsőre szembetűnt az első utam során és azóta is, hogy nagyon sok baba születik, nagyon sok kisgyermek van a parkokban és iskolákban. És ha megengeded, ezt még leírom: boldogan élnek alapvetően. Mindenük megvan ahhoz, hogy semmiben ne legyen hiányuk. Szorítok nekik ahhoz, hogy a teokrata vezetés végre megszűnjön. Bár erre sem ők, sem én nem látok a közeljövőben esélyt.. Üdv :)

JShaban 2013.12.05. 13:44:55

@tilmir: Kérdés jó :-D
De azért itt is igazolnod kell magad, mielőtt bevisznek. S a dokumentumaidban jegyzik a vallásod. Ez így van itt, s egyébként Izraelben is :) Tehát azonnal kijön az útlevelemből, hogy semmi közöm Iránhoz, innentől kezdve nem is nagyon kutatnak nálam. De ha piát találnak sincs semmi, mert nem az utcán ittam (ahol sérthetném mások jogait, vagy inkább vágyait..) S ilyetén azonnal kijön, hogy férjem iráni személyije tartalmazza a vallását, hogy muszlim.. pedig nem is vallásos csak ő ide született. :)

.SG. 2013.12.05. 13:44:55

@Mr. Long [expert .... szakerto]: maxvallal ilyenről nem érdemes vitázni, szerinte mindenki hülye ő meg helikopter :-)

Én is ateista vagyok, és voltak már érdekesnek minősülő beszélgetéseim mindenféle vallás képviselőivel. Hát, nos, izé...maxval nem ilyen. Ő csak valami értelmetlen, logikát hiányoló maszlagot tol az arcodba, meg elmondja, hogy miért mennek a melegek a pokolra, és miért az övé az igazi vallás :-). [/off]

JShaban 2013.12.05. 13:45:01

@tanato: Nem, most nem. Vagy inkább úgy írom, még nem :) Bármi lehet a jövőben. Nagyon szeretem Iránt, de természetesen nagyon szeretem a hazám is.

2013.12.05. 13:46:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azert tulzasokba ne essunk az iszlam "rendorseggel" kapcsolatban :) Az kb ket hetig tartott, es az onkentes rendorseg is par tinedzser fiatalbol allt, masodgeneracios radikalis faszjankok, akiket le is kapcsoltak, azota se hallani ilyesmirol. Ennel komolyabb magyargardas onbiraskodasok voltak nalunk.

pamut 2013.12.05. 13:48:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"mikor a kereszténység megsemmisített korábbi vallásokat, a helyükre tett valamit. Ellenben az ateizmus üres állapotot hozott."

Nem tett, hanem kényszerített.
Az ateizmus meg nem üres állapotot hozott, hanem pont ellenkezőleg: felvilágosodást, az eredetmítoszok és babonák helyébe helyébe a tudományt és világosságot.

tanato 2013.12.05. 13:49:52

@JShaban: Jól beszélsz már perzsául?A férjed Magyarországon tanult?

pamut 2013.12.05. 13:51:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Amíg Európa keresztény volt és őrizte a hagyományait, az idegenek ezt tiszteletben tartották"

Igen, ezt a mély tiszteletet a mi őseink is gyakran átélték, pl. amikor "Allah akbar!" üvöltéssel vágták le őseink fejét a tisztelettudó muszlim török vendégeink.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.05. 13:54:29

@JShaban: Köszi, erre voltam kíváncsi. :) Mindenesetre ez nagyon érdekes. Kíváncsi lennék egy ilyen próbálkozásra nálunk mit lépnének a népek.

2013.12.05. 13:54:39

Off:
Idojaras jelentes Calgarybol: -26C van, mar kell kesztyu:)
A poszthoz: voltak irani ismeroseim, nem jobbak, nem rosszabbak, mint mas nepek. Volt, aki Norvegiabol koltozott Vancouverbe, rasszizmus miatt. Minket, magyarisztaniakat kulonosen szeretnek:) Azt nem ertem, hogy a vilag miert nem haborodott fel annyira az indiai vagy pakisztani atomfegyver letrehozasan? Azok sem egy bekes orszagok, kulonosen Iranhoz viszonyitva. Reza Pahlavi sem volt egy angyal, nem csoda, hogy megdontottek. Miert turi az irani nep a mai rendszert? Ugyan ezt lehetne kerdezni Magyarorszaggal kapcsolatban is:)
Most pedig irany a fagyott gyapotfoldek:(
( ennek a hidegnek is meg van a maga szepsege, az extreme csend, nyugalom, a szikrazo napsutes, kezdem megszeretni ujra)

Bebbi 2013.12.05. 13:55:04

@JShaban: Koszi, majd a karacsonyi szunetben megnezem szerintem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 13:58:56

@.SG.:

Isten igéjéről vitázni olyan mint arról vitázni, hogy érdemes-e kiugrani a tizedik emeleti erkélyről.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.05. 13:59:30

cdn.acidcow.com/pics/20131204/acid_picdump_35.jpg

Hát ja... :D

Télleg, Iránban milyen a rockzenéhez való hozzáállás?
Ott is lehetne vallatni vele? :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 13:59:56

@pamut:

Nem éppen. Az ateizmus a lelkeket megölte, s óriási károkat hozott.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 14:01:24

@pamut:

Ez alapból csak háborúkban volt jellemző, Mo-n sosem volt iszlám térítés. Ami volt, az egy ország harca volt egy másik ellen, magyarul: háború.

Bebbi 2013.12.05. 14:04:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Most ezt tenyleg komolyan kerdezem: ezeket Te igy is gondolod vagy inkabb csak masokat akarsz bosszantani?

pamut 2013.12.05. 14:05:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Jó hírem van, ateista vagyok, és a lelkem kiváló egészségnek örvend. Ha csak az nem lélek-hiba, hogy az átlagnál jóval érzékenyebb, segítőkészebb, empatikusabb, érzelemgazdagabb vagyok.
Tényleg ilyen gyermekded butaságokkal akarsz jönni?

pamut 2013.12.05. 14:08:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"csak háborúkban"
És szerinted hány háború volt? Akarom mondani hány száz évig voltak gyakorlatilag egyfolytában kisebb-nagyobb háborúk? És szerinted az akkori háborúk nem voltak egyben vallásháborúk is?

És szerinted amikor épp nem volt háború, akkor nem hitetlen gyauroknak hívtak minket, meg a többi európait, az ájult tisztelet jegyében?

pamut 2013.12.05. 14:08:53

@Bebbi: Ez képes és komolyan gondolja :(

pamut 2013.12.05. 14:09:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az összes török-magyar háború egyben vallásháború is volt.
És nem csak háborúban vetették meg a hitetleneket.

pamut 2013.12.05. 14:10:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A lelki gazdagságom nem gond, hanem nemes erény.

érthetetlen chris 2013.12.05. 14:19:22

@pamut: A Török-Magyar háborúk egyáltalán nem voltak vallásháborúk, mert a Török nem vallási indíttatásból támadott....

M. Úr 2013.12.05. 14:19:38

@JShaban:
A sminkes, "arcra gyúrós" dolgot meg tudom erősíteni. Igaz én Bécs (egyik) török negyedében lakok, nem a Közel-Keleten. Hogy ezek a fejkendős fiatal csajok milyen eszméletelenül gyönyörűen ki tudják sminkelni magukat...! Olyan tekintetük, arcuk van hogy néha nem bírom levenni a szemem róla. Sok európai nő tanulhatna tőlük sminkelni... pedig alapjában nem rajongok érte.

2013.12.05. 14:23:00

Uuuuuudejoo kerunk kepeslapot sokat! Perzsa mintasat, cserepeset, keramiast, szonyegest es reeeeeeengeteg olyan kurkumas, magos, datolyas pisztacias kajat. :D Mas kivansag most nincs, majd ha eszembejut, szolok :D

De tenyleg, ez nagyon tetszett, Iranba nagyon szivesen elmennek! Szeretem az irani muveszetet, antikban es kortarsban is elegge topon vannak szerintem. Amugy bennem is kb ilyen kep elt az orszagrol amilyet leirt, arabokhoz nem kellene hasonlitani semmikeppsem :D

pamut 2013.12.05. 14:26:00

@érthetetlen chris: Politikai alapon hoztak döntést a háborúk megindításáról, de ezt vallási alapon (is) indokolták, illetve a vallási maszlaggal tüzelték fel a hadseregük. Akkoriban nem lehet eltekinteni attól, hogy keresztény-muszlim országok álltak egymással szemben, üvöltötték a csatákban az Allahot meg Jézust. Az átlag török (katona) megvetette a hitetleneket, és ellenségnek nézte, semmiféle tiszteletet nem éreztek.

Muscari 2013.12.05. 14:28:24

@JShaban: koszi a valaszt, tehat mar nem divik az 5-6 gyerek csaldonkent.

A szuletesszabalyozas alatt azonban en a fogamzasgatlast es csaladtervezest ertettem. Ez mennyire engedelyezett? Es ha nem, hogyan vedekeznek a nemkivant terhesseg ellen?

érthetetlen chris 2013.12.05. 14:29:56

@pamut: Akkor, ha szunniták vagyunk ugyanígy megtámadnak, szóval nem játszott szerepet a vallás a háborúban.

Akkoriban mikor két katolikus sereg, vagy két szunnita sereg csapott össze egymással szintén Jézus, vagy Allah felkiáltással indultak csatába.....

Persze lehetett az eltérő vallás plusz motivációs tényező a mezei katonák számára.

VHB 2013.12.05. 14:30:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Török-iráni határ iráni oldaláról valók.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.05. 14:31:27

még nem olvastam de rogton felmerult egy kérdés

most melyik ira'nbol... arrol v. errol...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 14:34:40

@Whave:

Ez csak vicc, nem komoly adatok alapján van. Ateista propaganda, a rosszabb fajtából. Én imádom a humort és a paródiát, s akár a keresztényellenes humoron is tudok nevetni, ha minimum vicces, de ez így nulla.

Pl. ez vicces: www.atheistcartoons.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/01/haiti.jpg

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 14:36:57

@pamut:

Vallásháború volt a keresztes hadjárat, meg a XVI. századnan a 30-éves háború. Vallási okokból indultak.

Attól, hogy más háborúkban is használtak vallási okokat, attól azok még nem vallásháborúk, hiszen nem az volt az illető háborúk alapoka és magyarázata.

pamut 2013.12.05. 14:40:58

@érthetetlen chris: Úgy látom el se olvastad amit írtam, esetleg az értelmezéssel volt problémád. Akkor ismét:
Politikai alapon hoztak döntést a háborúk megindításáról, de ezt vallási alapon (is) indokolták, illetve a vallási maszlaggal tüzelték fel a hadseregük. Akkoriban nem lehet eltekinteni attól, hogy keresztény-muszlim országok álltak egymással szemben, üvöltötték a csatákban az Allahot meg Jézust. Az átlag török (katona) megvetette a hitetleneket, és ellenségnek nézte, semmiféle tiszteletet nem éreztek.

érthetetlen chris 2013.12.05. 14:41:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Még az első keresztes háborút is neccesen lehet vallásháborúnak elfogadni.

A túl sok földnélküli másodszülött fiúval kezdeni kellet valamit és ez volt a megoldás, vagy lehet vallás nélkül is megtörténik az esemény.

A 30-éves háburó is inkább egy Habsburg hegemónia elleni háború volt vallási szósszal nyakonöntve..

A Francia vallásháborúk meg Okszitán-Francia háborúk voltak stb stb

érthetetlen chris 2013.12.05. 14:43:06

@pamut: Te nem érted a háború kitörésehez köze nem volt a vallásnak, innentől kezdve tök lényegtelen, hogy hogyan indultak csatába a katonák és, hogy te mit gondolsz.

pamut 2013.12.05. 14:43:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ha egy háborúban szerepet játszik a vallási ellentét, akkor az vallásháború is.

Akkoriban a vallás sokkal erősebb identitás-képző erő volt, mint maga a nemzetiség.

Különben ez csak mellékszál, semmiféle tisztelet nem volt a muszlimokban a keresztények felé (se háborúban se békében), ellenkezőleg.

pamut 2013.12.05. 14:44:39

@érthetetlen chris: Egy háborút nem csak az minősít miért robbant ki.

érthetetlen chris 2013.12.05. 14:48:13

@pamut: Édes istenem....

Akkor vallásháború volt pl.

Fehér Hun vs Gupta Birodalom
Mandzsu vs Kína
Mogulok vs Angolok
Orosz vs Afgán
Huron törzsek vs Irokéz törzsek

meg minden ahol nem két azonos vallási felekezethez tartoztak a felek......

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 14:51:31

@pamut:

Nem. Ez olyan, mint a marxista háborúmagyarázat: mindent gazdasági okokra vezet vissza. Egyszerűen nem igaz, mert egy rakás esetben nem ez volt az alap.

Szóval az, hogy pl. Amerika gyarmartosításánál mindig felhozták, hogy terjeszteni kell az igaz hitet, még nem tesze ezt vallásháborúvá. Valójában szimpla területhódítás volt, ami megesett keresztény országok között is gyakran.

S a muszlimok tisztelik a keresztényeket. Alaptétel a muszlimoknál, hogy vannak pogányok és tévelygők, s csak a pogányokat kell erőszakkal iszlámra téríteni, a tévelygőket meg lehet hagyni a hitükben, ha elfogadják az iszlám uralmát. Ezért is van az, hogy pl. a törökök általában nem tiltották a keresztény és a zsidó vallást, ezekt ugyanis tévelygőknek tekintették, nem pogányoknak.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.05. 14:52:35

@www.aonang.hu: ez - és ezt te is érzed - nem analógiája a média ferdítésének. A szüleid nyilván nem látnak oda, nem érzik a számokat, távolságokat, eseményeket, azok hatásait, főleg az ottani környezetben értelmezve.
@Pernilla: fiatal poszterina írta, ennyi.

érthetetlen chris 2013.12.05. 14:55:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Sőt még kicsit lehet örültek is nekik, mert a tévelygőkre ki lehetett vetni a különadót ami plusz bevétel.

pamut 2013.12.05. 14:57:37

@érthetetlen chris: Nem értek ázsiai meg indián stb. háborúkhoz. De hogy a magyar-török háborúk az utolsó cseppig át voltak itatva az amúgy is meglévő, de a háború okán a maximumig korbácsolt vallási indulattal és gyűlölettel, és vallási alapon és érvelték a háborúskodást, az biztos. Teljesen biztos lehetsz benne, hogy ezek vallásháborúk is voltak.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez neked is szól. Javaslom az "is" szócskát, persze ha nem akarod, nem látod meg.

A törökök egyébként nem tiszteletből nem tiltották a többi vallást, hanem hatalomtechnikai kényszerből.

És ismét ezt is:
"Különben ez csak mellékszál, semmiféle tisztelet nem volt a muszlimokban a keresztények felé (se háborúban se békében), ellenkezőleg."

érthetetlen chris 2013.12.05. 14:59:54

@pamut: Á hiába magyarázok neked "low brain" vagy te ide. Tényeket figyelmen kívül hagyod és szajkózol egy véleményt ami neked megtetszett.

bcstlk 2013.12.05. 15:00:27

akkor amit én hallottam teheránban született lánytól, aki bécsben tanult:
"szüleim nagyon merevek, kötöttek, főleg anyám. Családunkban és itt Iránban elképzelhetetlen,h a fiatalok házasság előtt elveszítsék szüzességüket. Persze mindenki szexel, de a legnagyobb titokban, hisz a következmények brutálisak (lehetnek). És azt is megoldják a fiatalok, hogy a szüzesség is megmaradjon, és nem az orális szexre kell csak gondolni. Húgom naplót vezetett, rám már annyira nem figyeltek, mert én idősebb is voltam, stabilnak mondható párkapcsolatban éltem, bár a barátom sorkatona volt, én meg készültem európába, bécsbe. Szóval a mi szüleink sokkal-sokkal felvilágosultabbak voltak, mint a nagy többség. Visszatérve húgomra, neki is volt barátja, nem volt még 18, azt hiszem 16 v 17 volt, mikor Anyám a naplója után kutatva megtalálta azt és el is olvasta. Azt a botrányt nem kívánom senkinek. Ugye a naplóból kiderült,h húgom, mint minden normális fiatal, szexuális kapcsolatban is van barátjával. Anyám kifordult magából, azt hajtogatta,h ez nem történhetett meg, mi lesz a családdal, stb stb. Minden áron orvoshoz akarta vinni húgom,h a doktor adjon neki vmi gyógyszert, amitől elmegy a kedve a szextől. Azt ugye mondanom se kell,h teheránon kívül az emberek azt sem tudják,h hol élnek, és mi veszi őket körül..."
Természetesen nem tudtam szó szerint visszaadni, de igyekeztem. És a bécsben tanuló nővér, aki a történetet elmesélte, nagyon-nagyon merev volt és kötött...

Warlimont 2013.12.05. 15:00:50

Volt egy munkatarsam, egy fiatal nö, aki pont ezen az uton jart, es pont ugyanigy reagalta a dolgokat. Idehaza összeismerkedett egy irani itt dolgozo orvossal, összejöttek, söt gyerek is utnak indult. Azutan jött a kerdes ott is, haza kene latogatni az irani csaladhoz. Hazamentek, ott voltak par honapot, majd vissza. Talalkozok az utcan a lannyal, tolja a babakocsit, kendö lazan a fejen. Ö is ilyen lelkesedest nyomott. Kerdezem, miert ez a kendö itt is a fejeden? Ooo, ez olyan jopofa, meg kenyelmes.... Nem a ferjed varja el? Haaaat, aaa, ez olyan jo, nincs ezzel semmi baj, mindenki felreismeri Irant, stb.
Nem ragazom, a beszelgetes soran kiderult, hogy otthon, Iranban hazassagi szerzödest kellett kötnie/kötniuk a helyi mecsetben vagy hol. Es ott alairattak vele nyomban es varatlanul valami helyi nyelven irodott hosszu es reszletes "hazassagi szerzödest", amiböl se magyar, se angol forditast nem kapott, de mint mondta lelekesen ott mindenki nagyon rendes es kedves.
Azutan nem sokka erre masik varosba szolitott a munka, igy a törtenet folytatasat nem ismerem.

érthetetlen chris 2013.12.05. 15:02:05

@pamut: Jézust az iszlám vallás prófétaként ismeri el. Ergo valamennyire tisztelik a keresztényeket.

Shebelle 2013.12.05. 15:02:46

Érdekes poszt volt és a túlzott elfogultságot is megértem, de nekem továbbra sem szimpatikus hozzáálllás, ez a kendős dolog és a lepedő-ruha, mármint az hogy ha rámakarják erőltetni...és ez a diszkrimináció....
Nálam a szabadság hasonló státuszban van,mint a mindennapi kenyér , bár nem élek vissza vele.
Szóval eddig még nem vágyom oda....

pamut 2013.12.05. 15:04:56

@érthetetlen chris: aha, szóval én vagyok a lowbrain, te meg akkor nyilván a highbrain. hamar lesüllyedtél a személyeskedésbe. szevasz.

Határátkelő 2013.12.05. 15:08:47

@érthetetlen chris: @pamut: Szerintem nem kéne ebbe az irányba elvinni a beszélgetést. Eddig olyan normális mederben folyik. Kösz.

érthetetlen chris 2013.12.05. 15:10:58

@pamut: Annyi az érved, hogy "hidd el vallásháborúk voltak" meg, hogy "allah felkiáltással indultak csatába" etc

Pedig mondjuk az Angolok is istenért, a királyért felkiáltással indultak csatába úgyhogy semmire nem érv amit mondasz.

Szóval ja, ha normális érv nélkül vagdalkozol lowbrain vagy minden személyeskedés nélkül a tények talaján maradva.
Én pedig egyáltalán nem vagyok highbrain, de utálom az egysíkúan gondolkodó embereket...

érthetetlen chris 2013.12.05. 15:12:22

@Határátkelő: Bocs nem tudtam jobban virágnyelven fogalmazni.
A témát hanyagolom most már úgyis, mert nincs vele miről beszélni.

pamut 2013.12.05. 15:14:05

@Határátkelő: Mint láthatod az utolsó kommentemből, épp befejeztem részemről a "vitát" (nem volt ez vita...).
Ezzel együtt sajnos valóban ez a pár komment is is elcsúnyította a blogot, sajnálom. Én tényleg nem folytatom (úgyis reménytelen neki magyarázni), lezártam.

érthetetlen chris 2013.12.05. 15:16:25

@pamut: Szánalmas.......még ha érveid lettek volna.......

OFF

skylla 2013.12.05. 15:19:04

föleg az iszlam punk csajokon all jol a kendö: imgur.com/8KZ0EGO

Határátkelő 2013.12.05. 15:21:03

@érthetetlen chris: @pamut: No, akkor legalább ebben sikerült megegyezni. :)

TilosazA (UK) 2013.12.05. 15:34:26

Nekem van egy iráni ismerősöm. Otthon felemelte a hangját a kormány ellen, úgymond ellenzéki politikus volt. (Már amennyire ez lehetett). Elfogták, bebörtönözték, lekötözték, két férfi majdnem agyonverte (nőről van szó), majd a "bíróságon" elítélték, letöltendő szabadságvesztésre. Megszökött, gyalogosan át a török határon, és menekült státuszt kért Angliában.
Ő is sokat mesél, hogy milyen jó az iráni konyha, de ő valahogy nincs oda annyira az országért. Ki tudja miért... :I

VHB 2013.12.05. 15:38:05

ma még nem is zenéltünk:
youtu.be/jA84pW233sY

Egy film betétdala és tök jó képek vannak a klipben a fővárosról.

Herr Géza 2013.12.05. 15:41:35

@dradix [freibürger]: "...ebben azért ne cáfolj meg. ;) " - Isten ments, ezért is írtam, hogy nagy véletlen volt, ha jó (!) magyar helyre keveredtél. Az igazság az, hogy igencsak self-made mítosz az, hogy a magyar konyháért a külföldiek "összeszarják" magukat. Ha nyaralnak M.o.-n akkor igen, hisz ök is lazítanak olyankor. De otthon, a saját világukban már nem olyan lelkesek a jó kis csípös, cuppogós, zsíros tápért. Jó példa erre, hogy N.o. (nyugati felén) lámpással kell keresni egy mi szabványunknak is elég magyaros magyar éttermet. Próbálkozás persze van idöröl idöre, de vagy hamar becsödöl, vagy szépen belesimul a helyi konyhába. Nem egy helyen jártam, ahol hamarabb kaptam pl. egy jó Schupfnudel-t, mint egy igazi csirkepaprikást. (Max a jobb helyeken a chéf külön neked megcsinálja...) Érdekes módon a lángosch még tud autentikus lenni, annak ellenére, hogy (ahogy kell) csöpög a zsírtól/olajtól és jó fokhagymás is. De már sokat jelent, hogy abból bizony itt van mellette, fahéjas-cukros, nutellás, meg egyéb hajmeresztö verzió is (és nem, nem keverem össze a palacsintával... :) ). Legutóbb a frankfurti autókiállításon nyomtam be egy igazit (horroráron: 3,50 €-ért), de a bodegában a "Mariska néni" sütötte ugyan, viszont a kiszolgáló már hamisítatlan afrikai csoki-lány volt, hogy teljesen komplett legyen a disszonancia. Azt azért nem bírtam kihagyni, hogy ne tanítsam meg neki magyarul a "fokhagymás lángost".... :DD

JShaban 2013.12.05. 15:42:20

@Muscari: Meg fogsz lepődni: pont ugyanazokkal a dolgokkal, mint itthon ;) :-D

JShaban 2013.12.05. 15:48:07

@tanato: Valamennyire beszélek Perzsául. Már folyékonyan kéne tudnom, ha a sulim miatt nem két másik nyelvvel lennék elfoglalva . Férjem sosem tanult itt, megismerkedésünk megérne egy könyvet :-D Most itt élünk, meglátjuk, meddig :) Üdv.

JShaban 2013.12.05. 15:49:37

@M. Úr: Jól szóltál :) Sógornőmtől órákat vettem sminkelésből, de sosem sikerült olyan szépre, mint az ővék :) Ehhez ugye hozzájárul a más típusú arccsontjuk, szemöldökük stb. Illetve én utálom az alapozót :-D s emiatt az eredmény sem olyan tökéletes. Szépek, na!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 16:09:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Alaptétel a muszlimoknál, hogy vannak pogányok és tévelygők, s csak a pogányokat kell erőszakkal iszlámra téríteni, a tévelygőket meg lehet hagyni a hitükben, ha elfogadják az iszlám uralmát."

Ez egy olyan szep gondolat... :(

Minden vallas eseten kerdezem, hogy miert kell ezen az alapon irtani (eroszakoskodni) masokat?

Ezert ruhellem a vallast (mindet)... mind akar valamit es nem hagy beken. Miert?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 16:12:58

@Shebelle:
Hogy lehet visszaelni a kenyerrel? :)

A megoldas adott: ne menj muzulman orszagba. En sem teszem. Nekik is jo, nekem is jo.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 16:20:19

@Kövérmadár:

Nem kell irtani.

Pl. a kereszténységtől idegen az irtás.

Az iszlámnál meg van a szent háború, de ez az ellenség katonai legyőzésére irányul, nem az irtásra.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 16:24:51

@JShaban:

Igen, Iránnak is a a szerencséje, hogy nem tudott még betörni az istentelen skandináv-amerikai-ateista feminizmus, s a nők örülnek, hogy nők lehetnek és szépek, nem fogadják el a feminizmus alaptételet, mely szerint a női egyenjogúság azt jelenti, hogy a nőnek joga van elhagyagolnia magát, kocsmában részegen verekedni, bokszolni-focizni, nyilvánosság előtt hányni, férfinak öltözni, s kócosan, sminkeletlenül örjöngeni közterületen.

Shebelle 2013.12.05. 16:27:20

@Kövérmadár:
jogos :D

Nem is tervezem, bár .... azért a kíváncsiság ott motoszkál...
De mivel elég pocsék a landolási statisztikám,már ami a repülést illeti, megfogadtam hogy nem repülök többet, szóval egyelőre felejtős az ügy.

Megjegyzem az nem zavar ha más hordja a kendőt, csak rám ne akarják adni akaratom ellenére...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 16:45:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mégis éri támadás és agresszió a nem katonákat, más vallásúakat (beleértve a hitetleneket).

Ha nem erről szól a vallás, akkor miért történnek meg? Szerintem csak nem merik vállalni a hívők, hogy lételemük a másként gondolkodók pusztítása vagy minimum elnyomása, megbüntetése...

@Shebelle:
Hogy lehet pocsék a landolási statisztikád? Volt már, hogy fentmaradtál? :D

Biztos vagyok benne, hogy mehetsz vonattal is bármely muszlim országba ;)

Kendőhordásról az a véleményem, hogy ha nekem ott kötelező (OK, férfi vagyok, így nem lenne az), akkor ők itt nem hordhatják.

2013.12.05. 17:06:53

Biztosan naiv vagyok, de teljesen elkepeszt hogy a cikkiro, illetve sok kommentelo meglepodott azon hogy az iraniak (perzsak) nem arabok es nem arabul beszelnek. (???) Tovabba mi ez az ize a posztban, hogy az 'arab orszagokban' bankszamlat nyitnak az allampolgaroknak es arra fizet a kormany penzt? Erdekelne hogy ez az otlet honnan jott.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 17:13:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ha ennyivel el lehet intézni a dolgot, akkor felesleges bármilyen szabályt is hozni, mert "mindig lesznek túlkapások".

Ez nem menti fel a hívőket semmi alól és nem ad létjogosultságot arra, hogy bármilyen vallási megfontolásból másoknak kárt okozzunk.
Függetlenül a hit mibenlététől.

Fel kellene végre nőnie az emberiségnek és nem az erőszakos idióták gyülekezetét játszani.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 17:16:44

@Kövérmadár:

Nyilván ez nem mentség a bűnösnek, ezt nem is mondtam.

smile750 2013.12.05. 17:20:19

@dradix [freibürger]: Na, a gorog gyrost inkabb hagyjuk, mert en meg attol tudnek sirva fakadni, hogy ketchuppal meg mustarral adjak gorogorszagban. Tehat ok gyalazzak meg a legjobban a "kincsuket". Amikor gorogorszagban dogloztam szinte vadaszni kellett azt a helyet ahol nem csak sertes gyros volt, es ott is kulon szolni, hogy ne ketchuppal meg mustarral adjak, hanem inkabb tzatzikivel vagy tipitvel. Ugy mar sokkal ehetobb volt, mondhatni "gorogebb".

Amugy nalunk nem is a gorog valtazat van eltejredve, hanem a torok, de az eros pista-joghurt kombo sem igazan autentikus valoszinuleg, de meg mindig jobb mint a ketchup-mustar.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 17:25:14

@Mirjam2:

Jegyezd meg: ahol olyan fura kendős nők vannak, meg allahoznak, az arab ország. Indonézia, Pakisztán, Afganisztán, Malájzia, Irán, Banglades mind arab állam.

2013.12.05. 17:25:51

Regen kiakasztottak a Hataratkelos kommentek ha barmilyen iszlam orszagrol volt szo, de mar megszoktam, csak mosolygok az egeszen. Mindig pontosan ugyanaz a reakcio: 'miert hordanak kendot', plusz egyreszrol hihetetlen tajekozatlansag (je, tenyleg nem lehet alkoholt inni?), masreszt hihetetlen intolerancia (sosem elnek ott, hogyan elhet ott barki is, stb.). Ezt a felhajtast a kendo korul vegkepp nem ertem. Teljesen kulturalis megegyezes kerdese hogy a testnek mely reszeit fedjuk el ruhaval, pl. az oserdoben elo torzsek egy resze teljesen meztelenul maszkal. Az europai tarsadalomban jelenleg elfogadott hogy fedetlen fejjel jarjanak az emberek (ez sokaig nem volt igy: europai nok is kendot hordtak, kulonosen hazassag utan, ferfiak pedig kalapot). Europaban nem maszkalhatnak a nok pl. kilogo mellekkel - egyreszt letartoztatnak oket, masreszt inzultusok ernek oket, es a nok jo resze egyaltalan nem is akar kilogo mellekkel maszkalni mert szegyellne magat. Pedig onmagaban semmi szegyellni valo nincs a noi melleken, kulturalis megegyezes kerdese hogy eltakarjuk oket. Ugyanez van sok muszlim orszagban a fejkendovel: az o jelenlegi kulturalis normaik szerint szemermetlennek szamit ha kilatszik egy nonek a haja es kesz. Minek kell ebbol ekkora ugyet csinalni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 17:31:51

@Mirjam2:
Ügyet nem ebből kell csinálni.
Ügyet abból kell csinálni, amikor ezek az emberek elhagyják a megszokott környezetüket és az új helyen megpróbálják meghonosítani a saját kulturájukat. Adott esetben pl. inzultálják azokat a nőkek, akik fedetlen fejjel járkálnak.

Na ez a nem OK dolog.

Azt csinálnak, amit akarnak, de nekem ne kelljen alkalmazkodni hozzájuk, mert attól ideges leszek. Viszont megígérem, hogy nem megyek olyan helyre, ahol ilyenek a szokások. De akkor ők se hozzák ide a szokásaikat... érted?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.05. 17:34:00

@Mirjam2: Inkább csak az lehet az elfogadhatatlan, ha mondjuk azért, mert a frufrud kilátszik, a vallási rendőrség helyreutasíthat vagy extrém esetben börtönbe kerülhetsz. Vagy mondjuk külön engedéllyel (a férjedével) mozoghatsz szabadon az országban, vagy nem szerezhetsz jogsit. Stb. Nekem egyébként majdnem mindegy (azért nem egészen, mert nőként együtt érzek azokkal a muszlim nőkkel - és van ilyen is - akik ezt személyes szabadságuk korlátozásaként élik meg, minthogy az is), amíg itt nem próbálják ezeket a normákat elfogadtatni. És ez hála az égnek nem valószínű.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 17:34:05

@smile750:
"inkabb tzatzikivel vagy tipitvel"

Az megvan, hogy: "I am Cornholio and I need tipi for my bunghole"? :)

tanato 2013.12.05. 17:37:25

@JShaban: És ő beszél már magyarul?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 17:48:16

@zöldeketbeszélek:

Ugyanez terjed Európában is. Pl. a fasizálódó Franciaországban törvény tiltja a muszlim viseletet. De van ahol tiltják a keresztet is nyakon.

tanato 2013.12.05. 17:52:18

www.youtube.com/watch?v=Z8dsjSD7B3k
Így szórakoznak a fiatalok a teheráni éjszakában.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 17:59:27

@Kövérmadár:

Nem, s elmondtam miért nem. Mik az ateista szokások? Nincsenek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 18:02:56

A kendo viseleserol meg annyit, hogy csak "lazan" a fejukre rakva kell hordani. Igaz nem laktam ott, de a mellettem uloo irani csaj mondta. Kb annyira . hogy a fejbubot eltakarja (ahol a zsido ferfiak a kipat hordjak, talan igy erthetobb), nem kell a frufrut is betakarni, direkt rakerdeztem.

Latcho Rom 2013.12.05. 18:02:57

El nem tudom kepzelni hogy ha valaki egy muszlim csaladdal el sosem latja oket imadkozni. Nehez nem latni hiszen napont otszor imadkoznak, ebbol 2-3 alkalom otthon, 1 munkaban, egy a mecsetben.

Azt sem hiszem hogy a poszterina ne tudna hogy Iran a Hamas(terror) legfobb tamogatoja, ha nem is beszelnek rola otthon.

Teny, az uj rezsim lagyabb hurokat penget mint az elozo, de meg nem kiabalnam el a dolgot.

Manapsag tehat nem lognak akasztott emberek a varosban, vagy az is csak amerikai propaganda lett volna?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 18:04:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Naés?
Probléma, hogy nincsenek szokásaim? Feszít ez keresztre bárkit? Robbant fel? Vágja le a fejét? Gyújtja fel? Kövezi meg? Megbotozza talán?
Szerintem egyik sem...

A másik, hogy fasiszta dolog tiltani a lepedőt... ugyanakkor rendben van az, hogy tiltjuk a fedetlen vállat. Ez nem egyenlőség... márpedig ha nincs egyenlőség, akkor nem tisztelem a másik felet, sem a szokásait, sem a kulturáját.

Vagy működik mindkét irányba a dolog vagy nem működik sehogyan sem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 18:04:45

@shakti_rom: "Manapsag tehat nem lognak akasztott emberek a varosban, vagy az is csak amerikai propaganda lett volna?" El lett miondva, hogy ne higyj a tv-nek! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 18:06:08

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Az, hogy nem elég korlátoltak és megtehetnek olyan dolgokat, amiket ő csak szeretne, de neki "nem szabad" :D
Ez a baj az ateistákkal... :)

Latcho Rom 2013.12.05. 18:06:55

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Titokban forgatott dokun lattam darukrol logo tetemeket.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 18:08:23

@Kövérmadár:

Ha demokrácia van - s Európában állítólag az van -, az azt jelenti, hogy csak azt tiltjuk, ami komoly veszélyt jelent. Pl. a gyorshajtást, meg az öv néküli vezetést. Vagy a meztelenól járkálást az utcán. De nem lehet tiltani öltözködési szokásokat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 18:17:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A meztelenül járkálás is öltözködés :)
A komoly veszély relatív, nincs rá általános szabály.
Itt tiltják a füvet, Hollandiában nem. Mindkettő Európa, mindkettő demokrácia. Itt csak állami alkoholbolt van, Magyarországon csak állami dohánybolt, Franciaországban meg bárhol vehetsz bármit.
Itt vehetek gyógyszer a benzinkúton, Magyarországon nem.

Na, akkor mi is jelent komoly veszélyt?

Ugyanakkor a vallási fanatizmus, a másikra ráerőltetés is komoly veszély, mégsincs tiltva... miért?

Melegházasság? Miért kell tiltani? Mi benne a veszély? Kihal az emberiség? Nem fog (sajnos)... akkor?

Vagy akkor az is rendben kell legyen, ha veszek egy vadászpuskát, kiülök a nemlétező házam nemlétező tornácára egy nemlétező erdő közepén és mindenkit agyonlövök, aki a telekhatáromon belülre téved. Miért? Mert komoly veszélyt jelent a szabadságomra, egyéniségemre, tualjdonomra.

bpetya75 2013.12.05. 18:20:17

Vicces, ahogy időről időre nekfeszültök Maxnak vallás dolgában.

Kár ateistfóbiát vízionálni a homofóbiája mellé, mert nincs neki. Ha lenne, azt is épp olyan egyértelműen kommunikálná, mint az utóbbit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 18:20:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Korlátozlak én, mint ateista, téged, mint hívő keresztényt bármiben is? Van olyan dolog, amit én meg akarok tiltani neked?

Korlátozni akarsz te, mint khívő keresztény, engem, mint ateistát abban, hogy férfi létemre férfiakkal házasodhassak?

Kettőnk közül ki az akkor, aki képtelen az elfogadásra, a másik békénhagyására és nem elnyomására?

montroyal ( CAN qc) 2013.12.05. 18:22:07

megismertük egymást kívülről-belülről.

errol a belulrol ... nincs kép... ?

DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 18:22:56

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Akkor kivancsi vagyok a poszterina kifogasara. O eroltette ez a "ne higyj a tv-nek" dolgot.

@Kövérmadár: sejtettem :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ha en afrikai bennszulott ruhaban akarok setalni az elfogadott? Tudod, amikor egy szaritott disztokot huzok a pocsomre es ket madzag tartja csak a helyen, vagyis kint van a szoros seggem is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 18:23:27

@shakti_rom: Amit magamnak irtam az elobb, az neked ment!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 18:24:20

@Kövérmadár: "Korlátozni akarsz te, mint khívő keresztény, engem, mint ateistát abban, hogy férfi létemre férfiakkal házasodhassak?" Max lesz a koszorus"lany"? :DDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.05. 18:26:20

@bpetya75: Hát, szerinte az ateizmus megölte a lelkeket. Én csak azért nem vitatkozom, mert abszolút semmi értelme. Felesleges idő-és energiapazarlás.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 18:29:22

@Kövérmadár: Erre csak annyit tudok mondani: Blokkolnam!!! :DDDDDDDDDDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 18:32:36

Ma éjjel érkezik hozzán Sven, a Skandináviában őshonos vihar... nagy zuhét ígérnek...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 18:32:48

@Kövérmadár:

"Korlátozni akarsz te, mint khívő keresztény, engem, mint ateistát abban, hogy férfi létemre férfiakkal házasodhassak?"

Mi köze ennek az ateizmushoz?

Ezen az alapon:
- Miért korlátozzunk valakit, aki örökbe akarja fogadni a kutyáját?
- Hogy 12 évesen szavazni akar a választásokon?
- Aki házasodni akar saját anyjával?
- Aki el akarja adni magát rabszolgának?
- Aki el akarja adni a veséjét?
stb.

smile750 2013.12.05. 18:35:34

@Kövérmadár: Na, akkor azert nem ismeros. Nem szoktam nezni ezt a musort. Ellenben a south parkot igen. :)

2013.12.05. 18:36:42

Kitűnő poszt. És ahogyan sokan írták, hiánypótló.

Lehet nem keveset szörnyűlködni. Kendő? Jézus! Vallásrendőrség? Uram atyám! Igaza van a civilizált világnak! El kell tüntetni a perzsákat a föld felszínéről!
Akasztott emberek? Pfujj!

Mennyivel demokratikusabb ország is pl. az USA. Minden gond nélkül le lehet lőni az utcán egy 12 éves gyereket, mert nem volt hajlandó eldobni a játékpisztolyát egy féltucat fölfegyverzett rendőr felszólítására. Szitává lehet lőni egy fiatal fiút, mert elvitte az apja kocsiját. Teszteket lehet íratni tizenéves fiatalokkal, majd miután kiderül, hogy 10-ből 12-en személyiségzavarral küzdenek, tudatmódosító szerekkel lehet őket tömni. Bírói ítélet nélkül lehet embereket évekig börtönben tartani. Ez mind-mind rendkívül demokratikus dolog.

Csak ezek a mocsok perzsák......

mojoking77 2013.12.05. 18:37:54

Imadtam Teherant, a kedvenc helyem a kozel keleten.
Nincs meg egy annyira kedves vendegszereto nep, mint a Perzsa. Meg vannak gyozodve rola, hogy mi rokonok vagyunk, az oseink ugyanarrol jottek. A piacon, mikor kiderult hogy magyar vagyok, nem kellett kifizetnem azt a harom amat, amit vettem.. :)
Es persze nem Hungary, hanem Magyarsztan... :)
Van egy nagyon kedves szokasuk, amit en, igazi europai bunkokent persze nem ismertem... Mindig minden etelukbol megkinaljak a tobbieket, amit illik elutasitani. Ezt eljatszak meg egyszer, es ha komolyan adni akar, akkor megkinal harmadjara is , amit mar el lehet fogadni... Nos, en altalaban elfogadtam elsore... :)
Mokas volt latni a Nemzeti Muzeumban a Hammurapi torvenykony MASOLATAT, mellette a felirattal, hogy az eredetit a franciak nem hajlandoak visszaadni. Valami olyasmi lehet reszukrol, mint Matyas kiraly pajzsa. Azt is keri vissza toluk minden koztarsasagi elnok, ok meg szarnak ra magasrol...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 18:38:15

@shakti_rom:

Ezekkel a legjobb, mert látható, hogy amire reagálok az ugyanilyen buta felvetés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 18:40:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nagyon jó kérdés, miért tiltjuk ezeket?
Engem nem érdekel, ha a szomszéd összeházasodik az anyjával és ketten örökbefogadják a kutyájukat.
Semmi közön nincsen hozzá, meddig nekem nem kell anyámmal házasodni vagy a nyulat örökbefogadni (utóbbit akár meg is tehetném, végülis miért ne?)

Az a problémám, hogy az indokolatlan tiltások után jöhetnek az indokolatlan előírások (pl. csak kendőben léphetek utcára, ezentúl kötelező lesz a szoknya a férfiaknak, szegecselt tangával).

Nekem az a modell tetszik, amikor senki sem pofázik bele a másik dolgába (mielőtt kitalálod, nem, a kisgyerekek megerőszakolása nem tartozik bele ebbe a kategóriába, mert nem kölcsönösségen alapszik).

@smile750:
Az SP sem egy rossz műsor, de a B&B zeneileg közelebb áll hozzám :)

mojoking77 2013.12.05. 18:41:30

@az igazi Trebitsch: Ja, a kendo. Mikor jottem haza, a gep nagyjabol tele volt. Helyiek es kulfoldiek vegyesen. Ahogy a pilota bemondta, hogy az ajtokat bezartak, az OSSZES no levette a kendot (jo, kb 2-3 magan tartotta). De pl burkat, csadort senkin nem lattam az alatt az egy honap alatt amit ott toltottem..

Latcho Rom 2013.12.05. 18:41:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Semmi kozuk a meleghazassaghoz/csaladokhoz Maxi. Marhasagok..

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 18:41:48

@az igazi Trebitsch:

17 év írtam egy cikket erről. Ma már nem értek teljesen egyet a cikkem minden mögöttes gondolatával, de azért jöjjön:

Azok a rohadék oroszok!

Már két évtizede szorgalmasan hallgatom a híreket.

S nagyon mérges vagyok azokra a rohadék oroszokra. Egyre rosszabb és rosszabb dolgokat tudok meg róluk. Most már majdnem sikítani tudnék az "orosz" szó hallatán.

Megtudtam például, hogy az oroszok - a rohadékok! - néhány évvel ezelőtt megtámadtak egy Grenada nevű államot, mert nem tetszett nekik az ottani kormány politikája. Fogták magukat az oroszok - a rohadékok! - és egyszerűen lerohanták Grenadát, majd ott bábkormányt segítettek hatalomra.

Utána ezek az oroszok - a rohadékok! - leváltották a panamai elnököt. Egyszerűen megtámadták Panamát, ott elfoglalták az elnöki palotát, s elrabolták az elnököt. Most a panamai elnök egy orosz börtönben van, és az oroszok - a rohadékok! - bírósági eljárást folytatnak ellene, mivel megsértett valamiféle orosz törvényeket.

Majd azt is hallottam, hogy az oroszok - a rohadékok! - olyannyira elszemtelenedtek, hogy már ők döntik el, hogy ki demokratikus és ki nem. Aki kiszolgálja az orosz érdekeket, az demokratikus. Aki viszont nem szolgálja ki az orosz érdekeket, az antidemokratikus.

S azt is megtudtam a hírekből, hogy az orosz érdekek a világ minden pontján jelen vannak, sőt még az űrben is. Aki ezt nem hajlandó elismerni, az terrorista, fasiszta, kommunista, és antiszemita, sőt néha mind a négy egyszerre.

Aznap meg meghallottam, hogy az oroszok - a rohadékok! - már itt vannak, a közelben. Megtámadtak Boszniában egy televízió-állomást, mivel az oroszellenes híreket és kommentárokat közölt. Egyszerűen leállították a televízió-állomás munkáját, s most helyette egy új tv-csatornát hoztak létre, amely már csakis oroszbarát híreket közöl.

Pillanat… most mondják, hogy mindezt nem is az oroszok - a rohadékok! - csinálták, hanem az amerikaiak. Ó, hát az egészen más!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 18:42:43

@Kövérmadár:

A burkatiltás éppen az indokolatlan tiltások felé visz, s nem az ellenkező irányba.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 18:46:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
És a fedetlen vállak tiltása nem ugyan ebbe az irányba visz?

@az igazi Trebitsch:
Ez sarkítás...

Sem egy hájas amerikai idióta ne mondja meg nekem, hogy 23 évesen nem szexelhetek a 17 éves barátnőmmel, sem egy turbános köcsög azt, hogy nem ihatok alkoholt.

Érted?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 18:46:54

@shakti_rom:

Ez már sokszor megvitatattuk.

A lényeg.

Van egy adott jogintézmény, egy adott tartalommal. Kérdés: mikor kell ezen a tartalmon változtatni, milyen esetben?

Mert, ugye, az vitán felül áll, hogy Európában a házasság sosem jelentette 2 ember kapcsolatát, hanem mindig 2 ellenkezű nemű kapcsolatát, alapvetően szexuális elemmel és gyereknemzési céllal.

akiba75 2013.12.05. 18:48:56

Nagyon jó és érdekes írás, köszönet érte.

mojoking77 2013.12.05. 18:49:29

@Kövérmadár: Sem egy mocskos cigany tolvaj, hogy ne szivhassak el egy fuves cigit....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 18:50:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
OK, sarkítsunk: bikini és mondjuk nők esetén. Vajon mit szólnának Szaud-Arábiában, ha egy európai nő bikiniben mászkálna az utcán? Vagy egy arab nő...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 18:51:53

@mojoking77:

Ami nem közterület, hanem vallási hely. Semmi gond nem közterületen bármit tiltani.

mojoking77 2013.12.05. 18:51:55

@Kövérmadár: Szaudi Arabiat teljesen felesleges belekeverni. Gondolom Vatikanba sem engednek be furdoruhaban..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 18:52:58

@mojoking77:
Nem teljesen látom az összefüggést a vessző előtti és mögötti rész között :)
Jellemzően a "cigány tolvajok" a legritkább estben tiltanak bármit is, szerintem.

Tetszőlegesen cserélve az első tagmondatot, mondjuk "egy korlátolt svéd fakabátra", már megáll a dolog.

mojoking77 2013.12.05. 18:54:38

@Kövérmadár: Reg eljottel otthonrol... :)
Az EU sokkal kevesbe erzekeny mar erre a kerdesre (Amszterdam, London, Praga etc), mint draga vezereink....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 18:56:15

@mojoking77:
Ezért mondhatjuk el, hogy a nagyfőnöktől függetlenül a vallás csak indokolatlan korlátokat állít az emberek elé.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ügyesen tereled a témát, amikor már nem tudsz válaszolni a kérdésekre... :)

Azt hiszem megnézem a Saw első részét, most emberek szenvedésére van szükségem... :D

További jó játszást kívánok a homokozóban...

2013.12.05. 19:05:41

@Kövérmadár:

Ezt Svédországban nem fogja neked megmondani sem egy hájas amcsi idióta, sem egy turbános köcsög. Ellenben az USA-ban, vagy Iránban igen.
Megvolt a lehetőséged(hál' Istennek), hogy olyan országot válassz magadnak, ahol többé-kevésbé az elvárásaidnak megfelelően tudsz élni.
De. A világot nem lehet fölosztani jókra és rosszakra. Nem lehet egy népet, egy országot a gonosz birodalmának nevezni, mert egy idióta amcsi elnök így gondolja. Nem lehet elítélni egy nemzetet azért, mert a hagyományai szerint él.

A minap föltettem egy mondjuk úgy dokumentum filmet az USA-ban uralkodó pszichiátriai őrületről.Kíváncsi lettem volna andaluzkutya véleményére. Ha jól emlékszem a dolog csak a kertészlány ingerküszöbét érte el.
Azért mert nem beszélünk dolgokról, az még nem jelenti azt, hogy azok nem történtek meg.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.05. 19:19:37

@shakti_rom: mindig ezeket hozza fel. ilyenkor nem csodálkozom, hogy kilépett a jogi egyetemről...ott ezzel kezdenek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.05. 19:30:50

Na szóval...

Nem rossz írás még ha van benne némi indokolatlan csúsztatás is.
Én is ismerek egy iráni öreg mérnököt és teljesen jó fej a figura.
Nem tudom honnan ered az ellentét a perzsák és az arabok között de annak idején olvastam valamit ami megragadt bennem.
Egy iraki tábornokot kérdeztek hogy az iraki-iráni háborúban miért vetettek be vegyi fegyvert?
Érdekes volt a válasz.
Azt mondta hogy "dehát a perzsák nem emberek, ugyanúgy kell velük bánni mint a legyekkel a lakásban".
Egyébként és Madárral értek egyet a megítélésükben.
A világ országai nem egyformán fejlettek. Sőt a legfejlettebbeknek is eltérő törvényeik és szokásaik vannak.
Nincs ezzel semmi baj csak ne akarják másokra rákényszeríteni. Kendő van előírva? Ok.
Van itt a sarkon egy perzsa vendéglő. Egyszer voltam bent. Kiváló ételt ettem nagy adagot olcsón és kitűnő kiszolgálással.

2013.12.05. 19:30:57

@Babette_: Maxval jogra is jart?

2013.12.05. 19:42:23

@az igazi Trebitsch: Belinkelnéd megint? Kíváncsi vagyok rá. :)

2013.12.05. 19:47:27

@Philosoraptor:

Elég hosszú. 15 rész. Azt tudom mondani amit már korábban. Elgondolkodtató.

www.youtube.com/watch?v=_VCc_HZytKg

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.12.05. 19:47:39

@pamut:" A perzsák kb. úgy arabok, ahogy mi magyarok szlávok vagyunk :)
De a nyelvük viszont ugyanaz."
Ha Birca mar megvalaszolta, bocs:) En sem vagyok nagy szakerto a kozxelkeleti nyelvekben, de ugy tudom, a farsi (Iranban beszelt nyelv) es az arab nem ugyanaz...javitsatok ki, ha nem igy van.

Latcho Rom 2013.12.05. 19:51:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Dehogy vitattuk, mindig gyussz a bornirt meleg meg femnaci vakerral.

M. Péter 2013.12.05. 19:52:57

Amit a teáról írt a poszterina, az csak legenda, a valóságban az angolul fanningsnek nevezett apró levéldarabkák vannak a kommersz filteres teákban.

"Sosem láttam vagy hallottam karambolról, de az autók közti távolság maximum 1 cm"
Akkor nyissa ki a szemét és a fülét. Itt van pl. egy eset, amely a nemzetközi sajtóba is bekerült: www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24033152 Ha igazak a statisztikák, kb. a lakosság számához viszonyítva kb. 4-szer annyian halnak meg Iránban közlekedési balesetben, mint Mo.-n.

A többnejűségről meg annyit, hogy volt iráni kollégám azt mondta, hogy a nagyapjának 4 felesége volt, az utolsót 80 éves kora körül vette el.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 20:02:09

@charlieharper:

Könnyebb lenne azokat a szakokat felsorolni, ahová nem jártam.

Reneszánsz egyéniség vagyok. Mint a XV. századi vándordiákok akik elmentek 2-3 hónapra egy iskolába, majd egy másikba, s így tovább.

:-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 20:07:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: De el is vegeztel valamit, vagy csak arra logtal?
En is jartam BTK-ra, evente ketszer beneztem es meglatogattam a hugom a suliban :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 20:12:39

@Babette_:

Ráadásul a Pázmányra jártam, mely arról híres, hogy az első évben alig van jogi tárgy. Helyette mindenféle furfangosság van, "alapozó tárgyaknak" csúfolják őket, persze valójában sok közük nincs a joghoz.

Meg van 5 féléven keresztül filozófia, olyan tankönyvekkel, hogy még a kérdés megértéséhez is hosszú idő kell, nem beszélve a válaszról. A csúcsember egy dr. dr. dr. dr. stb. nem tudom hány címe van Varga Csaba nevű emberke (nem azonos az álnyelvésszel) jak.ppke.hu/oktatas/oktatoink-kutatoink/varga-csaba akinek van olyan 200-oldalas könyve, melyből szinte senki sem értett egy szót se. Meg is jelent annak idején a neten egy irat "vargacsabából magyarra fordítva" címmel, mely elmagyarázta a könyvet, ezt pár PhD-hallgató csinálta,. de még abban is voltak olyan részek "sajnáljuk, srácok, ezt az alfejezetet 10-szeri olvasás után sem értettük, hogy miről szól".

Szóval pont nekem való hely volt, sajnálom is, hogy végül nem végeztem el teljesen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 20:18:00

@az igazi Trebitsch:

Már leszállt.

De bevallom, nagyon viszketek és nehezen tudom kibírni, hogy ne iratkozzam be valahová. Szeretnék ezért vagyonosabb ember lenni, mert jelenleg kénytelen vagyok munkába járni szürke aktatologatói állásomba, s nagyon nehéz lenne összeegyeztetni az egyetemet a munkával.

Az meg nem tudom munkahelyen előadni, hogy kérek diákszabadságot, mert körberöhögnek, hogy 46 évesen akarok felvételizni. Már így se vagyok komoly ember hírében, de ezzel végképp be lennék katagorizálva az elmebeteg kategóriába.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 20:20:57

@Mr. Long [expert .... szakerto]:

Összeszámolom. Jártam 4 egyetemen 5 szakra. Eredményeim:
- 2 elvégzett félév,
- 9 elvégezett félév,
- 10 elvégezett félév,
- semmi: első félév vége előtt lemondtam,
- 3 elvégzett félév.

Ahol 10 félév, ott van diplomám is. De végülis nem számít, a tudás számít csak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 20:26:24

@Zsuzsi65:

Ez vicces. Népszerű tévhit, hogy a perzsa, a török és az arab rokonok. Pedig kb. úgy rokonok, mint a magyar, az angol és a héber, azaz 3 teljesen külön nyelvcsalád.

Igen, a szókincsben vannak közös dolgok. Ennek oka a muszlim vallás, melynek a szent nyelve az arab, így az arab hatott más muszlim népekre is, pl. a törökökre és a perzsákra. De ez a hatás nem nagyobb, mint amilyen hatással volt a magyarra a kereszténység miatt a latin vagy a görög.

BTBTBT 2013.12.05. 20:30:56

"Harminc évvel ezelőtt (....) Térdre kényszeríthették volna Amerikát."
Ez vicces.

"Iránban a nőket nagyon tisztelik és mindenben teljesen egyenrangúak, hacsak nem magasabb rendűek, ennek kapcsán kevés hölgy dolgozik. Általában apu tartja el a családot anyu pedig háztartásbeli."
A poszterina nagyon nem látja a(z össze)függést ebben a családi modellben.
Meg "nyilván" attól magasabbrendű valaki, hogy eltartják.

@M. Péter:
Igazán nem a vita kedvéért, de az, hogy a volt iráni kolléga NAGYapjának 4 felesége VOLT, miért jelenti azt, hogy Iránban MA IS divat a többnejűség?

2013.12.05. 20:36:49

@Bebbi: az izraeli-irani kapcsolatokrol tudok egy keveset, bar nem Maxvalli magassagokban. A jelenlegi vezetes puhit Izrael iranyaba, persze az elozonel minen csak puhabb lehet.
Viszont, nagyon erdekes, hogy aranykag nagy zsido kozossege volt. Ez mara olyan 25ezer fo, nehez becsulni. A zsidok kozul ok orzik a legosibb szokasokat, nem higultak fel. Rengetegen vandoroltak ki izraelbe egy idoben, a mai 25ezer foleg idosebbekbol all, akik mar nem akarnak elmenni.
A zsidok teljes jogu allampolgarok Iranban, olyannyira, hogy ok is katonak es az irak-irani haboruban reszt vettek. Kotelezoen 1 darab paralamenti szekuk van.
Akit viszont azon ernek,mhogy az izraeli kivandorlast propagalja, halalra itelik. Izraelbe csak harmadik prszagon keresztul lehet menni. Irani zsidok nagyresze az USA, UK es Izrael fele vette az iranyt.

BTBTBT 2013.12.05. 20:37:12

magasabb rendű, na

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2013.12.05. 20:40:04

Magam jó 3 éve jártam saját autómmal Iránban, és csak annyit mondhatok, a poszt maximálisan igaz.
Nehéz bejutni, különösen autóval, nagy az ellenőrzés, de
.. a vízum 3 nap alatt megvolt
.. a szükséges iránon belüli (10 nap feletti autós tartózkodáskor kötelező kiváltani) ideiglenes vámrendszám intézése kb 3 órát vett el csak, úgy hogy egy szót nem értettem farsziul,
.. oda, akkor és úgy autóztunk, ahogy jólesett
.. nincs internet, és a telefon sem mindíg működik (különösen ha belső határt lép át az ember, a következő szállodás bejelentkezés másnapjáig (kb eddigre viszik el az útlevelet reggel a rendőrségre) utána minden oké volt
.. a kaja hatalmas, az istak "sör" pedig itt is piacképes lenne,
.. és roppant segítőkészek kedvesek, nyoma sincs a törökös konzumálós piacnak, a bazárok tényleg élményszámba mennek.
.. ami a ruházkodást illeti, Teheránban a nők a hajukat fejközéptől tekerik csak be , hatalmas kontyot csinálva, és ezzel divatoznak, és minden nő annyira van eltakarva, amennyire a férje engedi. ha normális az apu, akkor épp csak el van takarva a kontya.
.. autót vezetnek a nők, és láttam aki autóban levett kendős nőt is, (sötétített terepjáró).
.. a rendőrök a traffipaxal sokkal faszcibálóbbak, rengeteget mérnek, megy a kasza az utakon.
.. Bushernél a tengerparton óriási élet volt reggel a parti sétányon még elhajigált frissen használt óvszert is láttam.
.. Tervezek visszamenni, és pakisztánon keresztül indiába is elautózni, ami hírek itt megjelenik Iránról az nagyon erőssen torzítja a nem épp baráti propaganda.
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az országot.

Poroszkai Attila 2013.12.05. 20:40:09

Elggé gáz ország így leírva.

Aksi 2013.12.05. 20:40:30

@Len.Mag: hülye ángolok, ángolhülyééék...
páros lábbal rúgdosták volna inkább a szentföldjükig a turbánjával együtt.. vicc
Még szélsőséges szabadelvű liberálisként is könnyű belátni, hogy az uniformis attól uniformis, mert uniform(is /nemis).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 20:41:45

@charlieharper:

S a zsidó vallás hivatalosan elismert és támogatott Iránban. Ez azért érdekes, mert vannak olyan vallások is, melyeket meg keményen üldöznek.

A kereszténységnek több felekezet is hivatalosan elismert és támogatott. Meg még az ősi vallás, melyet a legtöbb perzsa gyakorolt az iszlám felvétele előtt, de annak ma már csak pár tízezer híve van.

2013.12.05. 20:46:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ugy tudom eleg nagy ormeny diaszpora is van ott. Es persze eleg nagy az azeri kozpsseg is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 20:55:04

@charlieharper:

Az azeriek vallásilag azonosak a perzsákkal. ők is 95 %-ban siíta muszlimok, így ez nem releváns.

Viszont a keresztények zöme örmény és asszír nemzetiségű. Ezért is van az, hogy a 3 legnagyobb felekezet az örmény ortodox és a 2 asszír (egy katolikus és egy ortodox).

Vannak egyébként perzsa nemzetiségű keresztények is, de nem sokan. S sokan el is menekültek az iszlám forradalom után.

A bahai vallásúakat viszont keményen üldözik.

skye8 2013.12.05. 20:57:50

szennyezett elmaradott ország, terrorizmust finanszirozó önkényuralom,ahol az emberi jogokat sárba tiporják.
a toalettpapiros eszmefuttatás hasztalan de legalább kacagtam is egyet, nincs teljesen elveszve a nap.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 20:59:25

@charlieharper:

A CNN-es Christiane Amanpour perzsa keresztény. Az USÁ-ban él 40 éve, de vicces, hogy a fiának perzsa nevet adott (mellesleg a férje meg zsidó).

2013.12.05. 21:01:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igen, bocs, az azerit, mint kisebbseg ertettem es nem, mint vallas.

mojoking77 2013.12.05. 21:02:13

@skye8: Jol van baratom. Gondolom 10-15-szor lattad mar az Argot, onnan veszed a rem relevans tapasztalataidat.
Vagy ezt most Magyarorszagrol irtad?

Taxomükke (UK) 2013.12.05. 21:05:47

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): Ez az elsőzés itt nem volt szokás, most már lassan azzá válik... szánalmas.
Szerintem.

VHB 2013.12.05. 21:09:20

@Taxomükke: A fejkendő meg szokás volt, de az ateista métely behozta a femináczikat. Szánalmas?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 21:14:57

@skye8: @mojoking77:
A toalettpapíros cuccnál nem teljesen értettem, hogy az seggzuhany? Szappannal?

Elképzelni sem tudom, hogy higénikusabb lenne, mint a papír, amit mindenki magának használ.

Nem szeretnék megfogni valamit, amivel korábban valaki más a seggét mosta...

skye8 2013.12.05. 21:25:01

@Kövérmadár: :))))))) iranban maskeppen van am, ott meg a csap is maskepp fenylik :P

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2013.12.05. 21:27:32

Jó írás, jó összefoglaló. Én kb. 20 évvel ezelőtt voltam ott, de a kedvességük, vendégszeretetük határtalan! Vízumot én anno úgy szereztem, hogy először Pakisztántól kellett kérni vízumot, hogy az irániak is megadják. Ez a módszer változott azóta? Illetve az alkohol bon biznisz megvan még? (Rendőrségen igazolod magad, hogy európai/keresztény vagy, erre kapsz ingyen egy tanúsítványt [bont], amiért vagy 1 üveg whiskeyt, vagy egy rekesz sört vehetsz, a kijelölt helyek egyikén). Ezt a bont anno jó pénzért (20 évvel ezelőtt kb. 100-150 USD) el lehetett adni...

micsoda? 2013.12.05. 21:27:48

Iránban olyan lehet, mint a fantasztikus filmekben, a mesterséges égitest. Minden megvan, csak ne akarj kilépni belőle, mert akkor véged. Nem akarnék végleg ott letelepedni.

skye8 2013.12.05. 21:28:27

@mojoking77: sajat velemeny volt, nem tapasztalat. az meg tenyleg nem relevans, h. honnan irok, hanem h. mit.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.05. 21:38:54

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Tényleg. Hogy tetszett? Kinek lett igaza? :-))))
@www.aonang.hu: Kb ugyan ez volt, amikor Izraelben éltem. Anyäm aggodva fölhivott, hogy a TV-ben miket mutogatnak, én meg megnyugtattam, hogy annak a fele sem igaz. Mindig ugyan azokat a képeket mutattäk amugy. Egyszer történt a häzunk "elött" valami, akkor sem voltunk otthon.
@Babette_: Ez olyan hagymäs volt... :-)
@Kövérmadár: Nekem is pont ezt mondta a volt kollégäm. Ö nem iräni, ö perzsa.
@Pernilla: Nem vagy érzékenyebb, mint én. Nekem is ez volt a "bajom".
@dradix [freibürger]: A "kinai" sem kinai. Minden orszägban a helyi izléshez alakitjäk a nemzeti ételeket.
Ugyan ugy, mint a kebabot, a humuszt is minden ott lako nemzet a sajät nemzeti eledelének tartja. :-)
@smile750: Ketchup-mustär??? Hät izlés kérdése... :-(
@JShaban: Jajdejo, hogy irtäl! Ez a kendös dolog engem arra emlékeztet, amit a repülön az izraeliek a kippäval müveltek.
@Bebbi: Iráni pite...ez kész! :-)))))
@montroyal: :-))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.05. 21:47:47

@charlieharper: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Most lehet, hogy nagy butasägot kérdezek... de az örmények és az aramerusok nem 2különbözö csoport? Birca segits! :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 21:49:19

@skye8:
:)
Az természetes, hogy mindenkinek a saját, választott országa a legszebb. Én is így vagyok Svédországgal (mondjuk biztosan van még hely, ahol legalább ilyen boldogan eléldegélnék).

De ez a tényen és valószínű a tudatlanságomon nem változtat: nem értem miért jobb tusolni valamivel, amit előtte más, ismeretlen, is használt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.05. 21:49:55

@Taxomükke: Igen, pont ezért elsöztem. Mert itt nem volt szokäs (amugy meg mi értelme van?!), és a Windows telepitésétöl mär qrva färadt voltam, kifolyt a maradék agyam is, és lätod mi lett belöle? Lesüllyedtem erre a szintre...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.05. 21:55:06

@Kövérmadár: Az exemmel egyszert ätmentünk az izraeli-egyiptomi hatäron, és neki ott akkor sürgösen el kellett mennie wc-re. És megdöbbenve jött ki, hogy a wc-csészéböl kiäll egy kampo (hogy a horrornäl maradjunk. :-) ). Ällitolag azzal kapartäk le a cuccost, mert nem érinthették meg magukat "ott lent". Mivel ilyenek nincsenek benne a történelemkönyvben, én elhiszek mindent, amit mondanak. :-)

Latcho Rom 2013.12.05. 21:57:08

@Babette_: Azon csodalkozom hogy a poszterinea slagját nem emlitette senki. Meghagyom a diggernek, o szereti az ilyen szaftos ugyeket :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.05. 21:57:08

@Kövérmadár: És egy hotelben szerinted? Ott tudod, hogy a tust tuti nem intim zuhanyként hasznältäk?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 21:59:50

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin):

Egymáshoz semmi közük. Az arameus az asszír szinonímája.

Az örmény indoeurópai nyelv, az arameus-asszír meg afroázsiai, a héber legközelebbi rokona. Érdekesség: az ókori zsidók is ezen a nyelven beszéltek, eredeti saját nyelvük (a héber) már csak vallási nyelv volt. Ja, s Jézus anyanyelve is ez volt persze.

A kettős elnevezés oka, hogy nem minden arameus nyelvű vallja magát asszírnak. Sőt nevezik még szír nyelvnek is.

A kereszténység egy része mind a mai napig ezt a nyelvet használja szent nyelvként, ezért szokás beszélni "szír kereszténységről". De hétköznapi használatban az emberek 90 %-a ma már arab anyanyelvű. Az átlag szír keresztény arab anyanyelvá, számára az asszír-arameus-szír olyan mint egy katolikus számára a latin. Ma már szinte csak a magukat asszírnak meghatározók beszélik a nyelvet hétköznapi használatban.

Egy időben nagyon foglalkoztam az asszírokkal.

Mielőtt bojkottálni kezdtem a magyar Wikipédiát, én írtam oda cikket, lásd hu.wikipedia.org/wiki/Assz%C3%ADr_keleti_egyh%C3%A1z a cikk ma is 99 %-ban az én írásom.

mojoking77 2013.12.05. 22:00:28

@Kövérmadár: A seggzuhanyt az egesz kozel kelet hasznalja (mar ahol nincs kronikus vizhiany) es egy rem egyszeru magyarazata van. Ha papirt hasznalsz, ohatatlanul felserted vele a segged korul a bort, amit szinte lehetetlen teljesen fertotleni utana (ha belegondolsz, tenyleg nem), ez a hamserules folyamatosan kapja a bakteriumokat minden WC hasznalatkor, es sokkal konnyebben rakosodik el, mint ha szimplan a viz nyomasaval tisztitanak.. Engem sem gyozott meg a hasznalatarol, de van benne racio..

Latcho Rom 2013.12.05. 22:04:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Te nagyon faszan erezned magad ott amikor egy mufti ilyeneket ordit a vilagba?
Ugye hogy nem.

mojoking77 2013.12.05. 22:05:12

@skye8: Na, en viszont, a postiroval egyutt, tapasztalatbol beszelek. Irak, Afganisztan es Izraelt kiveve, Torokorszagtol kezdve egesz Pakisztanig bejartam a kozel keletet, es messze Iran a legszebb, legkedvesebb hely mind kozul. Valoban, zabalyok vannak, ami furcsanak tunhet (ne menj ki az utcara nokent kendo nelkul-nagyanyaink is mind igy voltak meg 10-15 eve is videken-, ne igyal alkoholt, ne legyel tizenevesen ribanc...).
Meg egy aprosag. OK nem gyulolik Amerikat. Se nem Izraelt, Kanadat, vagy az EU-t. Ok egyedul azt utaljak, ha a tudatlan kulfoldi le arabozza oket. Lasuk be, mi is morognank, ha valaki sehonnai cigany nepsegnek tartana minket..

Latcho Rom 2013.12.05. 22:07:03

@mojoking77: Unnepeltek az utcakon iranban(is) 9/11-kor.

mojoking77 2013.12.05. 22:08:38

@Kövérmadár: Oooo, bocs, hogy belepofazok, de gondolom jartal mar hotelban.
Ott nem zavart, hogy tegnap este ugyanabban az agyban egy kover diszn dugott egy retkes kurvat mondjuk? Honnana tudod, hogy nem ugy volt? Vagy, hogy a tusoloba elozo nap nem egy olyan ember allt, akinek rohadt a laba a borgombatol?

mojoking77 2013.12.05. 22:11:08

@shakti_rom: Szornyu. Hogy a vilagban elnek szelsosegesek? Nem hiszem el. Hallottal a kaliforniai plebanosrol, aki nyilvanos targyalast tartott a sajat kertjeben a koran felett, majd nekiallt elegetni X peldanyt...... De hat ilyen csak a legmocskosabb terorrista diktatuaban fordulhat elo nem ? (Lasd utoljara a 3. Birodalomban a konyvegeteseket...) Ne legyel Redneck..

mojoking77 2013.12.05. 22:14:54

@shakti_rom: Es legyszives ne altalanosits. Az atlag ertelmesebb irani ugyanugy gyuloli a kormanyt, mint az atlag ertelmesebb magyar.. A legutolso valasztast (nem tudom emlekszel e ra), szimplan elcsalta a kormany. Utana eleg sokaig tartott, mig rendett tett az egyet nem erto helyi fiatalok kozt. Akkor, ott ne mvallasi alapu volt a lazongas. Szimplan eleguk volt, hogy egy idiota kepviseli az orszagot. Neha nekem is elegem van belole..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.05. 22:16:10

@shakti_rom:
Nem, a slag nem érdekel, viszont Montroyallal teljesen egyetértek.
Ez a külsőleg-belsőleg megismertük egymást meg egyszer a Maunika sóban volt hogy megismerte a belsejét, szóval ez úgy ahogy van baromság.
Miért nem lehet azt mondani hogy megismerte a másik testét-lelkét?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.05. 22:20:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Köszi! Még 1 kérdés: Mi / mennyi közük (nyelv) van a jeruzsälemi (oväros) örményeknek, a mai örményekhez?

Latcho Rom 2013.12.05. 22:22:40

@mojoking77: Ez mind szep, s tudom hogy a fiatalok nyitni akarnak nyugat fele, de ahogy magyarorszagon is, beloluk kerulnek ki a vezetoik. A nagybetus nep a felelos a politkusaiert, vagy iranban a muftikert. Nem kell a ket dolgot szetvalasztani - szvsz.

Mi lett az arab tavaszbol? Semmi, ugyanugy van minden...mas arcokkal.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 22:23:24

@skye8: csak szolok, hogy a seggzuhany kb ugy nez ki, mint egy ivokut es a csak foletartod a segged es kimosod vele. nem kell tapicskulni, csak kb annyira, mint a lahuzo kart. Europaban, ahol mas segge utan teszed a tiedet az ulokere sokszor bele is epitik a cseszebe.

Latcho Rom 2013.12.05. 22:24:26

@diggerdriver: Nemtom, lehet hogy csiki magyar, s ott igy mondjak..:-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 22:25:59

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): Jonak nem mondanam semmi kepp. Igaz tul rosznak sem, bar a CGI csapat dolgozhatott volna meg rajta rendesen...
A kecsap mustar jo cucc, azzal eszem a hot dogot, meg csak siman a virslit is :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 22:26:55

@shakti_rom: Lehet burzsujnak fog hatni, de apameknal az van a furdoben, meg asszony szuleinel is :) Tudom hogy kell hasznalni :DDD

Ennike (DK) 2013.12.05. 22:27:37

Gratula! Nagyon örültem, hogy utolsó pillanatban elolvastam a mai posztot, kommentekre nem jut idő.
Nagyont tetszett. annál is inkabb, mert itt Dániában, egy baratnőm által,akinek a férje perzsa, elég jól megismertem őket, és csak pozitiv élményekkel rendelkezem. Megerősíthetem, nagyon kedves, udvarias, emberek, összetartóak, családcentrikusak, legtöbbjük magasan képzett. Iráni kebabot rendszeresen fogyasztok, ha ilyen összejöveteleken veszek részt, és nagyon finom. Akiket én ismerek, egyáltalán nem vallásosak, isznak alkoholt, a nők, meg keményen sminkelnek. Számomra nagyon egzotikus, a nyelv is kellemes.
A vallasos diktatúra, az ott borzasztó lehet, de az emberek nem fanatikusak, már, akiket én ismerek.

Díjazom a bátorságodat, és a legjobbakat kívánom!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 22:31:54

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin):
Egy szállodában szoktak takarítani és ilyen dolgokat rendesen megpucolni. Beb@szna, ha a vendég ott kapna el valamit...

@mojoking77:
Ha a papírhasználat ennyire veszélyes lenne, akkor a világ nagyobb részéb hullanának az emberek.
Pedig mégsem.
Ettől még lehet benne ráció, még a használata is okozhat meglepetést (higénikusság szempontjából), de egyelőre szkeptikus vagyok.

mojoking77 2013.12.05. 22:33:25

@shakti_rom: Sajnos a sah ota rohadtul eros a vallasi vezetok hatalma az orszagon belul. Mindezek ellenere nem kellene elore lirni az uj elnokot, fel ev munkaja utan. Par hete olvastam valahol, hog epp bekulgetnek az USA-val, amit minden modon probal Izrael megvetozni. Tavol alljon tolem az antiszemitizmus barmilyen formaja, de azert enyje meg a no.....

Latcho Rom 2013.12.05. 22:34:32

@diggerdriver: te, hova tunt innen a sok horny leanyzo, atmentek read-only modba?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.05. 22:35:06

@Kövérmadár: Pedig sokkal jobb, csak arra vigyazz, ne forro vizet nyomass ki belole, hidd el faj (tudom). Tisztabb es higienikusabb.

mojoking77 2013.12.05. 22:35:34

@Kövérmadár: Mint irtam ,engem sem tudot tmeggyozni, de az megint egy kifejezetten kulturalt hozzaallas reszukrol, hogy az europai vendegeknek WC papirt is keszitenek ki.
Gondolom,ugy tunik, kicsit tulporgok itt Iran vedelmeben, igerem Pakisztan, vagy Jordania eseteben nem leszek ennyire aktiv ..:))

mojoking77 2013.12.05. 22:39:17

@Kövérmadár: Emlekszel meg Dominique Strauss-Kahn-ra? Egy gusztustalan dagadt diszno, aki mindenkit megdugott, akin talalt valami lyukat. Ennek ellenere, altalaban a Ritz, Kempinski, Sheraton elnoki lakosztalyaiban szallt meg. Felek, az elmult 10 evben tobb hotelben jartam, mint az atlag ember 2-3 elet alatt, es nincs illuziom. A legnormalisabb, kulturalt, kedves emberek ugyanugy lehetnek mocskos allatok. A szo szoros ertelmeben. Bocs, hogy feebresztettelek ebbol az alombol..

Latcho Rom 2013.12.05. 22:39:23

@Kövérmadár: van benne valami, ahogy,az osszes kozel keleti higieniai szokasban is, a klima miatt. Halal, koser...mind ezert alakult ki, s a szent konyvek felhasznaltak a tapasztalatokat.

mojoking77 2013.12.05. 22:40:44

@shakti_rom: Jelenleg? Bernbol... :)
Manapsag ritkabban jovok fel a Hataratkelore, de az elmult kozel 10 evben, Del Amerikat kiveve eleg jol bejarogattam a vilagot.... :)

mojoking77 2013.12.05. 22:44:37

@shakti_rom: Uhum... Magyarorszagi allando munkahellyel. :)
Baj is lesz, ha egyszer vezereink kitalaljak, hogy raugranak a kulfoldi multikra. Akkor ugyanis valamelyik masik orszagban kell allando helyet talalnom, es megszunik az utazgatas.. Bar Svajcban megel is tudnam magam kepzelni par evre..

Latcho Rom 2013.12.05. 22:46:16

@mojoking77: Kb mit arulsz, ha nem titok?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.05. 22:51:40

@mojoking77:
Nincs semmi baj, nem Iran vagy barmely mas arab orszag ellen iranyult a dolog.
Pusztan nekem furcsa... egyszer majd kiprobalom (vagy nem) es elmondom a tapasztalatomat.

Ne erezd mar tamadasnak, amikor csak furcsallom! Nem ertem mi bajod van...

DS-K: kit erdekel, hogy kit dug meg? Engem biztosan nem... ezen felul meg a maganugye.

Itt egy masik ebreszto: gondolom agynemut azert cserelnek.

Bocs, de nem vagyok vevo az arcod meretere... kulonosen ha azt sem sikerul ertelmezni, amit leirtam.

Szepjoejszakat mindenkinek!

mojoking77 2013.12.05. 22:56:41

@shakti_rom: Telefonia...
@Kövérmadár:Azt bizony igen. Lepedot, takarot is.. Arra reagaltam, hogyszerinted mennyire higeniatlan egy hotelben a seggzuhanyt hasznalni, amit akar valaki mas is hasznalhatott par napja.
Semmi gond, nem zavar tulzottan a sertodesed, nyugodtan.Mindenki ugy reagal egy eszrevetelre ahogy csak akar, bar tegna, mikor anyuka vagta be a hisztit, eleg eros ossznepi tamadast kapott... :)

mojoking77 2013.12.05. 22:58:22

@shakti_rom: Nagy csunya multi telefonkozpontjait szerte a vilagba.. Kanadaban is van kozpontunk, elvileg lehetoseg is van On The Job trainingre menni oda, vagy a Svedekhez. Erosen gondolkodok rajta.. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.12.05. 23:01:11

@Kövérmadár: Alapvetően meddő a vitatkozás. Ti abban mértek egy országot hogy mennyi gempát lehet összeharácsolni. Nézzetek már magatokba! Érdekel egyáltalán hol éltek vagy csak a bankbetétetek izgat? Minden posztnál elkezdi valaki írogatni a béreket, mintha nem tudná már kívülről mindenki. Sajnálom, de ennek a rabjai vagytok. egy fiktív dolognak ami amúgy nem is létezik csak azért van hogy ne öljük meg egymást a kajáért.

Múltkor is, emlékszem, lesajnálták a komplett Nyugatot, mert Svájcban meg Norvégiában még többet lehet keresni és akkor milyen csóró az a Németország meg a társai...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.05. 23:06:13

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin):

Ugyanaz a nép. A kilikiai Örményország egyik maradványa. Libanonban még többen vannak.

mommmmo 2013.12.05. 23:23:14

@xLady: Igazad van, kiveve abban, hogy az afganok nem siita arabok, igazabol se nem siitak, se nem arabok, bar van egy jelentos siita kissebbseg is.

Eleg regen jartam mar itt, es azert kukkantottam be mert Iran tenyleg elkepesztoen erdekel, de sajnos a cikk csalodast okozott.

Eloszor is, mennyire kell hulyenek lenni ahhoz, hogy azt higyjuk Iranban haboru van??? Van aki itt ezt hitte, es a cikk vilagositotta fel, hogy nincs?? Akit kicsit is erdekel a kozel kelet az tudja, hogy csak diktatura van, meg rendszeres acsarkodas az USA, meg Izrael meg az arab allamok ellen, mert minden diktatornak kell valami ellensegkep, es amugy ez a helyzet most enyhulni latszik.

Masfelol meg tenyleg mi a franc ez az arabozas, egy arab allam van, ahol a nok nem vezethetnek, Szaud Arabia, meg egy masik, ahol az emberek egyutt szuletnek a bankszamlajukkal, az Emirsegek (vagy talan meg Qatar)...
Ezt a kettot igy osszemixelni, es beallitani mint ellentetet a nagyszeru perzsak ellen "arab" cimszo alatt

Szoval az egesz olyan Edinas volt, Edina Iranban is lehetett volna a cime..

bpetya75 2013.12.05. 23:37:08

@mommmmo:

Tényleg rég jártál erre.

Edinás? Nem Emesére gondoltál?

mommmmo 2013.12.05. 23:42:01

@mojoking77:

Csak megkerdezem, hogy mi a bajod konkretan Jordaniaval???
Egyszeruen nem ertem, mar tobbszor hallottam, hogy emberek kifejezetten Jordaniat emlegetik mint abszolut szutykot pedig szerintem az egyik legnormalisabb arab orszag. Igaz, tenyleg van jocskan nyomor, meg minden ami ezzel jar, tudatlansag, csaladi eroszak, de EMBEREK, AZ ORSZAG LAKOSSAGANAK KABE A FELE MENEKULT A KORNYEZO HABORUS OVEZETEKBOL! ok a legnagyobb menekultbefogado a tersegben, tele szutyok menekult satortaborokkal. Ugy tunik, naluk nem csak abbol all az arab testverekkel valo egyutterzes, hogy utaljak Izraelt.
Sot, nekik van a legjobb kapcsolatuk Izraellel az osszes arab orszag koz, en lattam, hogy vedik Izrael hatarat a holt tenger mellett, az esetleges terrorista beszivargoktol, bar koszonetet ezert nem kapnak, mert Netanjahu rajuk is frocsog.
Emellett van egy nagyon nepszeru kiralyuk, akit imadnak, es aki rendkivul jo diplomaciai kapcsolatokat tart fenn a nyugati vilaggal.
Szerintem egy tiszteletremelto, nagylelku nep. Amilyen szegenyek, olyan nagylelkuek.

mommmmo 2013.12.05. 23:43:03

@bpetya75: nem tudom, most ki a szoke no prototipusa.

mojoking77 2013.12.05. 23:51:56

@mommmmo: Bocs, felreertettel. Jordania szimplan nem tetszett, bar Ammanban voltam egy erdekes muzeumban, illetve a Holt tenger sem rossz. Osszessegeben azonba ninkabb a negativ iranyba mozdult az inga 2 het ott tartozkodas utan, ezert irtam, hogy a jordaniai poszton nem fogok igy porogni .:)
Mellesleg a replon ulo harom fegyveres oltonyos alak sem emelt a biztonsagerzetemen. Tudom, hogy a legtobb (es az osszes amerikai) gepen vannak, de valahogy kevesbe latvanyosan csinaljak. Akkor mar sokkal inkabb Sziria. Damaszkusz Ovaros, Aleppo, Crac des Chevaliers... Nagyon szomoru vagyok ami ott tortenik,..

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.12.05. 23:53:44

@bpetya75: @mommmmo: Edina az a BA-n van, és a férjt elcsäbito gonosz nö prototipusa. ;-)

Advanced Flight 2013.12.05. 23:58:45

Jaj, már megint a szokásos :-( A nőket imádják, tisztelik, egyenrangúak, csak épp még finganiuk sem lehet a férjük írásos engedélye nélkül.
Kedvesek, aranyosak, de azért :
hvg.hu/panorama/20100728_Iran_halalbuntetes_megkovezes_Sakinah_Moh

Minden buta liba, akit meghülyít egy muzulmán pasi (márpedig jól csinálják, mert nekik dicsőség európai nőt húzni), előadja a nagy relevációt a hiperszuper közelkeletről. Amit annyira félreismernek. Pedig olyan csodálatos.

Ez, barátocskáim, a kezdeti rózsaszín köd, ami később majd átfordul a kognitív disszonancia feloldásába, végül a hanyatt-homlok menekülés/deprimált beletörődés következik.
Családomban láttam ilyet, jót röhögtem.

bpetya75 2013.12.05. 23:59:32

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin):

Látszik, hogy nem ismerem igazán a bezzeganyát ;-)

@mommmmo:

Azt hittem, a bankreklámos csajra gondoltál: "Köszönjük Emese!"

mommmmo 2013.12.06. 00:04:09

@bpetya75: igen, ra gondoltam egyertelmu:) a szoke nore, barhogy is hivjuk.

bpetya75 2013.12.06. 00:07:09

@mommmmo:

Én már egy ideje az ágyra gondolok, úgyhogy jó éjszakát! ;-)

M. Péter 2013.12.06. 00:31:46

"itt Iránban a nőket nagyon tisztelik és mindenben teljesen egyenrangúak, hacsak nem magasabb rendűek"
Annyira egyenrangúak, hogy elnök csak férfi lehet.

mommmmo 2013.12.06. 00:41:41

@Advanced Flight:
Mondjuk ez a cikk eleg primitiv, ha megnezed pl az angol Wikipedian, akkor kiderul, hogy azt a not a ferje meggyilkolasaval is vadoljak, es megkovezesrol mar szo sincs, csak akasztasrol. Mondjuk valakit felakasztani a ferje meggyilkolasaert nem egy akkora huha de szemet muszlim dolog, az USA-ban is elofordulhat pl.
Tovabba az is kiderul a wikipediabol, hogy Iranban mar illegalis a megkovezes.

Amugy az en szeleskoru tapasztalataim szerint nem az a tipikus forgatokonyv, amit leirtal, hanem az, hogy az ilyen nagyon tavol allo kulturakbol erkezo emberek parkapcsolata gyakran alapbol eretlen, nagy benne a "hu de cuki egzotikus" elem szerepe, gyakran nincs is mas.
Kozos pont nulla, humorerzek kulonbozo, egymas barati koreben nem erzik jol magukat a felek, no a feszultseg, a fiu es a lany ezt kulonbozo idiota modszerekkel reagalja le, gyakran ugy, hogy a kulturalis kulonbsegek miatt eszre sem veszik mi a masik kinja.

Vegso stadium, a lany kilep a kapcsolatbol (a fiuk ezt nem szoktak, csak nem jarnak haza) szoval a lany kilep a kapcsolatbol, es funek fanak terjeszti nagy szajjal, hogy ot mennyire elnyomta az arab. Mert annyira hulye, hogy a sajat eletenek a problemaiban is csak a szokasos klisseket latja, a realitasok helyett. Es igy tovabb terjeszti az eloiteleteket.

Persze van olyan is, hogy tenyleg mukodik a dolog, ha a fiu mar eleve egy nagyon westernizalodott hatterbol jott, vagy a csaj atter az iszlamra es teljesen azon ketyeg.

mommmmo 2013.12.06. 00:47:01

@mojoking77: hat igen, nekem is voltak fenntartasaim Jordaniaval kapcsolatban, de szerintem nem art kontextusaban ertekelni a dolgokat, peldaul most a sziriai esemenyek kapcsan megint kaptak a nyakukba egy par millio uj menekultet. Megis hogy nezzen ki az az orszag, amely lassan tobb menekultnek ad otthont mint az allampolgarok szama?

Szoval ezert en megvedenem Jordaniat, akkor is, ha szutykosak. Az meg fura, hogy zavar, hogy legimarshallok vigyaznak a biztonsagodra, nekem inkabb a biztonsagerzetemet novelne a latvanyuk...

kacce 2013.12.06. 00:47:01

"Míg az arab országokban a nőknek sem szavazati joguk nincsen és még csak nem is ülhetnek a volán mögé..."

Itt egy kissé felszaladt a szemöldököm, mert ugye ez így nem igaz, ahogy már más kommentelők is megemlítették.

Aztán jött az a teás megjegyzés a magas lóról odadobva és nem bírtam tovább. Legyintettem rá egyet, nem kell ezt komolyan venni.

M. Péter 2013.12.06. 00:50:32

@Barátusz: Azt nem mondtam, hogy divat, de létezik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.12.06. 01:20:29

@charlieharper: "ugy tudom eleg nagy ormeny diaszpora is van ott. Es persze eleg nagy az azeri kozpsseg is. "

Ez igy van, tobb olyan ESL tanitvanyom volt (foleg idosebbek), akik irani ormenyek. Erdekes volt, hogy farsiul beszelnek leginkabb, de azert persze ormeny tradiciok is jelen vannak a kulturajukban. Talan olyasmi lehet, mint az erdelyi magyarsag, akik bizonyos mertekig integralodtak a roman kornyezetbe, de magyar hagyomanyokat is orzik.

mojoking77 2013.12.06. 01:24:51

@mommmmo: Megint mas tudni, hogy minden osztalyon van valaki toltott pisztollyal, es mas latni, amint ott ulnek, es a pisztoly kilog a zsebukbol...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.06. 06:57:00

@charlieharper: ő mondta, hogy egy félévet.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: megnéztem, és inkább az lehet, hogy nem tudod, mire valók a tárgyak, és hol köszönnek később vissza.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.06. 06:59:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szar egy munkahely lehet:D

én se vagyok húsz éves. amikor beiratkoztam, Miskolcon volt egy 80 éves beiratkozó bácsi, ő volt a rekorder.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 07:03:56

@mojoking77:
Nem egy hotelszobarol beszelek, hanem egy nyilvanos WCrol valahol... vagy ott nincsenek nyilvanos WC-k?
Elbeszelunk egymas mellett...

@házelőtthinta:
Ezt most mibol sikerult osszeolloznod? ;)
Senki, semmit sem irt a fizeteserol... megcsak nem is utalt ra.

Abban igazad van, hogy penzbol el az ember. Valoszinuleg en mozogtam csak rossz korokben, de azt mar megtanultam, hogy a penzem az egyetlen dolog amire szamithatok. Ami mindig ott van, ami nem huzza a pofajat, ha segitsegre van szuksegem, amit nem erdekel, hogy milyen a testalkatom, milyen ruhaban jarok vagy hogyan velekedek dolgokrol. A penzen vett, penzert kapott dolgokkal szinten ez a helyzet...
A penzen kivul meg egy kutya lehet ilyen...

bambanő (törölt) 2013.12.06. 07:04:07

Iranrol messze jobb a velemenyem, mint az arab orszagokrol. Ha megszabadulnanak a vallasi fanatikus vezetoiktol, akkor egy szuper hely lenne.
A poszt amugy rengeteg kioktato, okoskodo, sokszor teves megallapitast tartalmaz.
Egyreszt szerintem mindenki tudja, hogy a perzsak es az arabok nem azonosak, a nyelvuk eltero, mindenki tudja, hogy ott olcso az olaj. Mindenki tisztaban van azzal, hogy a plasztikai sebeszet (orrmutet) nagyon elterjedt ott (bar errol az erdekessegrol elfeledkezett a posztolo :), rizs, tea, olajos magvak, szaritott gyumolcsok nem csak ott Iranban, de Torokorszagtol a Kaukazuson at sokfele nagyon odabasznak.
Az irani fiatalok bizony nagyon szeretnek a katonasag elol kulfoldre szokdosni. A gazdagabbak sose ternek haza, mert a csalad nyomja nekik a penzt otthonrol. Sokan Magyarorszagon kotnek ki, mert az mar nyugat nekik. Es nem csorok! Nagyon tele van a penztarcajuk es nagyvilagi eletet elnek. Es sorban fuzik a magyar lanyokat, akik meg orulnek az egzotikus perzsa hercegnek.
Tudnak elni, na ezt a lenyeg. Egy elnyomott, elfojtott helyrol erkeznek, ezert aztan nagyon ki akarjak elni magukat.
Arrol is jo lett volna szolni, hogy a teherani ember meg a videki kozt evszazados gondolkodasbeli elteres lehet. A varosiak nyugatiasak, igenylik a nyitast, szabadsagot, keresik a repedeseket a rendszeren, nem veletlenul ott tortek ki a balhek is. A rezsim bazisa meg a videk, a muveletlen lakossag.
Az iszlam forradalom elott a perzsa nok sokkal szabadabban eltek, mint peldaul az arab orszagokban, ennek betett az iszlam forradalom, de szavazati joguk van, sot katonaskodnak is. Sok mindent lehet, de csak ferfiaktol elkulonitve, es persze a vezetes jovahagyasaval.

2013.12.06. 08:09:03

@Mirjam2: ugyan ugyan, ne legy ilyen naiv. Kollegam harmadik generacios pakisztani angol. Napi otszor imadkozik, diplomas es vegzett egy csomo szakmai kurzust is, mint islamic finance, egyebkent ACA is.
Na o megkerdezte tolem, hogy mi a kulonbseg Libanon es Libia kozott. Kell ennel tobbet mondanom?

2013.12.06. 08:16:03

A faszért nem születtem én oda.Elfogadnám a nyolcadik feleség címet is ha nem kéne ennyit dolgozni mint itt.

BigPi 2013.12.06. 08:16:04

@JShaban: "Tehát a legnagyobb, 40 fok feletti hőmérsékletben is elvárás nőknek: kiskabát, lábszárat takaró cicanaci, kendő (vannak ám itt trükkök ;) ha elmondanám, hahótáznál :-D ), illetve férfiaknak hosszú nadrág, és olyan póló vagy rövid ujjú ing mehet, ami kb bicepsz közepéig ér. "

Szerintem ez egyben meg is válaszolja azt a kérdést, hogy miért nem veszik le még sokszor azok sem akik tehetik. Ha valaki huzamosabb ideig használ bármilyen fejfedőt annak a teste ehhez hozzászokik. Így mikor azt leveszi fázik a feje. Ezt saját és környezetemben élők tapasztalataival is alá tudom támasztani. Bizony még a nyári kánikulában is úgy érzi az ember, hogy fázik.

Arról nem beszélve, hogy az asszonyok számára a kendő viselete itt középeurópában is teljesen természetes volt a közelmúltig.

skye8 2013.12.06. 08:18:35

@mojoking77: en nem kritizaltam es nem is utalom az orszag lakossagat. kedvesek vagy sem, ez valoszinuleg akkor lenne fontos, ha turistakent igenybe vennem a szolgaltatasaikat, tehat szamomra egyelore lenyegtelen.
a posztbol viszont arra jutottam, hogy en szemely szerint soha nem elnek ott. a szabadsagom es a valasztasi lehetosegeim sokkal fontosabbak....ja es nem utolsosorban a tiszta levego ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.06. 09:05:17

@Babette_:

Félreértetted, az egy másik szak volt. Jogon 9 félévet végeztem.

mommmmo 2013.12.06. 09:34:01

Az is erdekes lehet meg, hogy bar Izraellel tudjuk milyen a kapcsolatuk, nagy szamu zsido el naluk, kulon parlamenti kepviselettel.

Es igen, az irani horrorsztorik mind a videki falukbol jonnek, a varosi lakossag sokkal nyugatiasabb mint a legtobb arab es nem igazan kedvelik az iszlamista diktaturat. Ez az amennyit en is tudok, remeltem hogy meg tobbet fogok a cikk utan de csak a kozlekedesrol szolo reszek mondtak ujat. Pl, hogy biztonsagosan vezetnek, az kb egyedulallo a kozel keleten es kozep azsiaban.

HighTroller 2013.12.06. 09:39:24

egy cimborám társasággal (fiúk, lányok vegyesen) járt kint Iránban. Azt mesélte,egyszer odament hozzájuk egy csávó, és közölte, hogy az egyik csajt a telefonjával együtt megveszi kilenc tevéért. Amikor kérdezték tőle, hogy ezt így hogy, akkor mondta, hogy ötöt ad a telefonért, négyet a csajért. Azért drágább a telefon, mert azt bárhová magával viheti.

Másnap magát a srácot akarták megvenni 11 tevéért, de mondta, hogy ő nem eladó.

FPéter 2013.12.06. 09:39:24

Iránnal kapcsolatban mindenkinek szívből ajánlom a Perszepolisz c. rajz(!)filmet. Irán elmúlt néhány évtizednyi történelméből rendkívül érdekes módon lehet megtudni nagyon sok mindent.

2013.12.06. 09:42:33

@mommmmo: errol irtam feljebb. Amit irsz, az nem a teljes igazsag. Kb 25ezer zsido maradt es gyakorlatilag csak az idosebb generacio. A fiatalabbak mar elmentek. Vagyis utnapotlas nem nagyon lesz. Es 1, az egy, darab helyuk van a parlamentben, amit ugyis leszavaznak.

JShaban 2013.12.06. 09:49:21

@tanato: Elég jól és nagyon vicces :) Nyelvtanárként dolgozik itthon nyelviskolában, szerintem jó a nyelvérzéke. Szoktuk fejtegetni a hasonlóságot a két anyanyelvben :) Nyáron végre befejezem a sulit, és biztos vagyok benne, hogy 1 év alatt nagyon jól fogok beszélni perzsául, hiába itt élünk sok a barát itt is és sokat beszélünk a családdal Iránban :) Szép napot.

2013.12.06. 10:10:25

@charlieharper: 'mi a kulonbseg Libanon es Libia kozott'

Ez sajnos az angol oktatasi rendszert minositi. Magyar szempontbol tenyleg hihetetlenul, rohejesen muveletlennek tudnak tunni mindazok akik Angliaban jartak iskolaba, kulonosen foldrajzi vagy tortenelmi vonatkozasu dolgokban. Nyilvan egy csomo elonye van az angol oktatasnak a magyarral szemben, de az biztos hogy a legtobb britnek nagyon furcsa fogalmai vannak pl. foldrajzrol. (Bar a mai kommentek egy reszebol itelve az atlag magyar sem all a helyzet magaslatan.)

BTBTBT 2013.12.06. 10:16:14

Tobben is peldaloztak itt a nagyanyaink kendoviseletevel, amit parhuzamba allitottak a muszlim nok kendoivel. Vajon miert is?
Csak mert az elobbinek semmi koze a vallashoz?

@M. Péter:
Tehat akkor a tobbnejuseg nem tendencia a mai fiataloknal, mint ahogyan a nagyapjuknal az volt.

@FPéter:
A Persepolis elegge szubjektiv. Jo film, de nem tobb.

tanato 2013.12.06. 10:23:22

@JShaban: Köszönöm az infót,én is további szép napot és jó nyelvtanulást kívánok,remélem még később is tudunk majd szót váltani.

VHB 2013.12.06. 10:46:27

@Barátusz: Hmm, ehhez kéne egy nem vallásos perzsa, arab nőszemély és érdeklődni, hogy mi a viszonya a Mr long által linkelt képhez. Szvsz.

2013.12.06. 10:49:35

@Kövérmadár: ' Adott esetben pl. inzultálják azokat a nőkek, akik fedetlen fejjel járkálnak.

Na ez a nem OK dolog.

Azt csinálnak, amit akarnak, de nekem ne kelljen alkalmazkodni hozzájuk, mert attól ideges leszek. Viszont megígérem, hogy nem megyek olyan helyre, ahol ilyenek a szokások. De akkor ők se hozzák ide a szokásaikat... érted?'

Nem, nem ertem, mert a vilag evszazadok ota nem igy mukodik, hogy senki ne menjen olyan helyre ahol masok a szokasok mint az o hazajaban, vagy ha megis akkor pontosan ugyanazt kell hordania mint amit a helyiek hordanak. Es kik inzultaljak a noket - nyugati orszagokban - ha fedetlen fejjel jarnak? Szerintem senki. Ha topless jarkalna egy no egy nyugati orszagban, szerintem sokan inzultalnak es vegul meg a rendorseget is kihivna valaki. Vannak olyan orszagok, pl. a Kozel-Keleten, ahol ugyanolyan hatast kelt egy fedetlen fejjel maszkalo no, mint egy topless no Europaban. Ez teny, ha tetszik neked, ha nem. Az az erved pedig egyaltalan nem meggyozo hogy a muszlim / arab nok vegyek le a fejkendot Nyugaton, mivel ha te ugy nevelkedtel hogy szegyelled magad masok elott fedetlen fejjel, akkor barbarsag lenne masoknak arra kenyszeriteni hogy akaratod ellenere kendo nelkul jarj. Szerinted a baratnod hogy erezne magat ha pl. haboru elol menekulnetek, vagy csak eppen egy jo egyetemen szeretne tanulni egy masik orszagban, es ott arra kenyszeritenek hogy mindenkinek a melleit mutogassa, ha erre nem hajlando, el kell hagynia az orszagot?

mommmmo 2013.12.06. 10:53:05

@Barátusz: a Bibliaban is benne van, hogy a nok takarjak le a fejuket, ezert is van az, hogy nehany ujkereszteny szekta mindenfelel vackokat akaszt a fejere meg mindig.

mojoking77 2013.12.06. 10:55:04

@skye8: "..en nem kritizaltam es nem is utalom az orszag lakossagat.." => "..szennyezett elmaradott ország, terrorizmust finanszirozó önkényuralom,ahol az emberi jogokat sárba tiporják.
a toalettpapiros eszmefuttatás hasztalan de legalább kacagtam is egyet, nincs teljesen elveszve a nap..."

Haat, most erre megis mit irjak? :))

BTBTBT 2013.12.06. 10:56:46

@VHB:
Milyen kepet linkelt?

@mommmmo:
Szoval ha valaki oregasszony, akkor az vallasos? :)

mommmmo 2013.12.06. 10:57:17

@charlieharper: Persze, veletlenul sem erzekeltetnem azt, hogy Iran a zsidoknak Hawai, vegul is egy diktaturaban eleg kevesen erezhetik jol magukat.
Csak ahhoz kepest, hogy amugy kolcsonosen a gonosz birodalmanak becezgeti egymast a ket alam, ez azert szep:)

VHB 2013.12.06. 10:59:27

@Barátusz: Vidéki anglia, nyitott roadster, kendős csaj az anyósülésben.Mindjárt megkeresem.

mommmmo 2013.12.06. 11:03:06

@Barátusz: Nem, de ennek a hagyomanynak is lehetett valamikor vallasi eredete.

2013.12.06. 11:06:48

@mommmmo: Algeriaban is volt eleg nagy zsido kozosseg. En pl ott csinaltam a bar mitzvot. Aztan jott a "felvilagosodas" a 80-as evek vegen es leegettek a zsinagogakat es minden zsido elhagyta Algeriat. Addig ledig hatalmas hagyomanya volt az algeriai zsido eletnek.

2013.12.06. 11:06:54

@Barátusz: 'Tobben is peldaloztak itt a nagyanyaink kendoviseletevel, amit parhuzamba allitottak a muszlim nok kendoivel. Vajon miert is?
Csak mert az elobbinek semmi koze a vallashoz?'

Egyreszt nincs ilyen eles hatarvonal vallas es kultura kozott mint ahogy ezt te elkepzeled; az arabok (nok es ferfiak) pl. kulturalis / praktikus okokbol takartak a fejuket joval az iszlam megjelenese elott. Masreszt az europai / kereszteny nok altal hordott kendonek is van vallasi alapja. Gondolom tudod hogy a kereszteny vallas a zsidobol szarmazik, es a zsidosagban szigoru eloiras hogy ferjes nok hajat nem lathatja mas ferfi a ferjen kivul, sot a mai napig le is nyirjak a hajukat vallasos zsido nok. Erdekes modon emiatt senki nem panaszkodik ilyen forumokon, hogy szegeny zsido nok mennyire el vannak nyomva stb., pedig szerintem elegge brutalis amit csinalnak, lenyirt fejen sokan parokat hordanak, es / vagy kendot. De csak az iszlammal kapcsolatban van ez a sztereotipia hogy szegeny elnyomott passziv nok, masreszt hogy eroszakosan ra akarjak eroltetni a sajat szokasaikat masokra. Kozben a zsido nok helyzete vagy a zsido szokasok senkit nem zavarnak, pedig sok a hasonlosag - nem is csoda, hiszen az iszlamnak zsido/kereszteny alapjai vannak.

Visszaterve a nyugati kereszteny nokhoz, ott is volt vallasi elem a fejkendovel kapcsolatban, ami a mai napig lathato pl. az apacak viseleteben akik kozul a legtobben takarjak a fejuket illetve a viseletuk nagyon hasonlit a muszlim nok altal hordott ruhahoz. Ok szerinted nem vallasi okokbol hordanak ilyen cuccokat? :)

VHB 2013.12.06. 11:10:19

@Mirjam2: De az adott környezetben _mindenki_ mutogatná. A la nudista strand. Ott sem tűrnek meg ruhásokat,

2013.12.06. 11:11:33

@Mirjam2: ez nem teljesen igaz: "Es kik inzultaljak a noket - nyugati orszagokban - ha fedetlen fejjel jarnak?"
Volt itt a HAn egy troll no meg a Before Premium-ozaskor, akivel a mommmo jol ossze is rugta a port. O belinkelt egy videot, amit egy csaj felvett, ahogy Brusszelben egy atlagos europai ruhaban setal es mit kap a helyi muszlimoktol a belvarosban. Sokat cikkenznek errol egyebkent a francia nyelvu sajtoban. Eleg kemeny volt. A csajnak a kameraja a taskaban volt (rejtett kamera). Azt tudni kell, hogy a maghrebiek egy kulon kaszt, de ezt biztosan jol tudod.

2013.12.06. 11:14:34

@Mirjam2: "Gondolom tudod hogy a kereszteny vallas a zsidobol szarmazik, es a zsidosagban szigoru eloiras hogy ferjes nok hajat nem lathatja mas ferfi a ferjen kivul, sot a mai napig le is nyirjak a hajukat vallasos zsido nok. Erdekes modon emiatt senki nem panaszkodik ilyen forumokon, hogy szegeny zsido nok mennyire el vannak nyomva stb., pedig szerintem elegge brutalis amit csinalnak, lenyirt fejen sokan parokat hordanak, es / vagy kendot. "
Ez azert van, mert a vilagon van osszesen 15 millio zsido, aminek jo, ha 10%-a vallasos. Joval kisebb szam, mint a vallasos vagy hagyomanyt orzo muszlimoke. Messze nincsenek szem elott olyan szinten Europaban, mint a muszlimok. Zsido korokben altalanossagban csak sajnalja illetve egyszeruen csak hulyenek tartjak a vallasoskat

2013.12.06. 11:17:48

@Barátusz: Ket perc google-ing utan talaltam ezt: www.prayercoverings.com/articles.php?article=76

Gondolom meg rengeteg info van rola, lenyeg az hogy a nyugati nok kendoviseletenek is vallasi alapja volt / van.

BTBTBT 2013.12.06. 11:17:48

@VHB:
Ja, igy mar emlekszem. De az a csak europai, es divatbol, nem vallasi okokbol visel kendot. Raadasul csak a fejere van hajitva.

@mommmmo:
Oreganyam is volt.

@Mirjam2:
Nagyanyainkrol beszeltem, nem apacakrol. Meg nem a muszlim nokrol. Illetve nem a kultura es a vallas kozotti hatarvonalrol.
A mi oregasszonyainkat, es azok tobbnyire tradiciobol viselt kendoit allitottak itt tobben is parhuzamba a muszlim nok vallasi okokbol viselt kendoivel.
A zsido nokkel kapcsolatban egyetertunk, de iebben a posztban nem roluk volt szo. Meg charlie sem hozta fel oket.

BTBTBT 2013.12.06. 11:23:33

@Mirjam2:
A multbeli kendoviselettel egyetertek. Az vallasi okbol IS volt, nemcsak tradicionalisan. De jelenleg nem ez az abra. Sok oregasszony/no legfeljebb divatbol hordja.

Azokrol a Londonban is lathato fiatal muszlim csajokrol nem is beszelve, akiknek eppen csak a csocse nem log ki a dekoltalt felsokbol, de a haja azert be van takarva. Tenyleg rohejes. :(

2013.12.06. 11:24:03

@Barátusz: En pont azt probalom itt magyarazni, hogy az 'oregasszonyok' a magyar falvakban pont ugyanolyan okokbol hordanak fejkendot mint a muszlimok: kulturalis-vallasi okokbol. Ha te ezzel nem ertesz egyet, es a bizonyitekok nem gyoznek meg, az a te dolgod. Nekem az a tapasztalatom hogy az emberek 99%-a olyan ruhat hord illetve olyan szokasokat kovet amiket felnove maga korul latott, nem analizalja hogy ezt most ezert vagy azert, kulturalis vagy vallasi okokbol csinalom.

VHB 2013.12.06. 11:25:30

@Barátusz: Ne csúszzunk már el a lényegtelen dolgokon. A kendő EU karrierje: vallás ->szokás/hagyomány->divat

Az arab/perzsa tesók kendővislete az egyes szakaszban van. Ezért kérdeztem, hogy olyan nőcit kéne megkérdezni, hogy divat vagy praktikussági okokból viselne-e kendőt?

Ugyanakkor még ez is torzult válasz lenne a szimbolika miatt. Gondolok itt az iskolai köpeny vs. vagány lázadók vagyunk és nem hordjuk cuccra.

skye8 2013.12.06. 11:26:43

@mojoking77: ebben megis hol latod az alaptalan kritikat? vagy azt akarod mondani h az orszag nem szennyezett es nem elmaradott? engem nem gyozol meg, de nyugodtan ird le, nem zavar :)

a baratom megszolitas pedig nem igazan talalo, hacsak idokozben ferfiva nem valtoztam volna, amit erosen ketlek :)

2013.12.06. 11:30:49

@Barátusz: Annyi a kulonbseg az iszlam ill. kereszteny kendoviselet kozott, hogy az iszlam orszagok nagy resze jobban koveti a tradicioit mint a nyugati orszagok, illetve sok uj megtert / visszatert muszlim van es az ilyen emberek mindig a multba nyulnak vissza illetve komolyabban veszik a szabalyokat mint barki mas. Plusz vannak az olyan nok, akikre te is utalsz, akik azzal probalnak kulonlegesek lenni hogy kendot (plusz szuk farmert, stb.) hordanak nyugati orszagokban. Ezek szerintem mar nem tudjak mivel lazadjanak, mivel pl. Angliaban ha tele vagy tetovalva, szakadt farmerban vagy, zoldre fested a hajad stb., senki nem botrankozik meg, igy figyelemfelkeltesnek marad a muszlim fejkendo :)

BTBTBT 2013.12.06. 11:34:15

@VHB:
Ertelek.
Az iskolai kopeny, annak ellenere, hogy sokszor lazadtunk ellene, hasznos volt: vedte a ruhankat focizas kozben meg a kretaportol is.

@Mirjam2:
De most akkor miert vonod ossze a vallasi es a kulturalis okokat? Mert egyszer "vagy" masszor meg "es" szerepel a kommentedben. Ez ket kulonbozo dolog.

Nem hiszem, hogy a magyar oregasszonyok egy kereszteny orszagban ugyanazon okbol hordanak kendot, mint a muszlim nok. Az elobbieknek nem kotelezo, ugye?

mojoking77 2013.12.06. 11:36:33

@skye8: Megbocsass, hogy nem szurtem le hozzaszolasodbol a noi mivoltodat, igerem a jovoben jobban odafigyelek. Teheran valoban eleg szennyezett, azert lassuk be, az orszag mas regiokbol is all.. :)
Kulonben meg mi a fenenek gyozkodnelek? Van egy velemenyed, tartsd magad mellette. Remelhetoleg senki sem fog fegyvert a fejedhez, hogy holnap repulj Teheranba.. En sem veletlenul nem voltam meg Izraelben, mas kerdes, hogy a velemenyem megtartom magamnak, es nem dumalok bele egy olyan forumba, ami nem erdekel... Persze felre ne erts, az internet egyenlore meg egy szabad forum Magyarorszagon, mindenki azt mond es ott amit es ahol akar...

2013.12.06. 11:37:03

@charlieharper: 'Zsido korokben altalanossagban csak sajnalja illetve egyszeruen csak hulyenek tartjak a vallasoskat'

Igen, a nem vallasos zsidok kozul sokan ezt teszik, es pontosan ugyanez tortenik a muszlimok kozott: pl. az irani varosi szekularis elit hulyenek nezi a vallasosakat. Ettol meg nem valtozik a teny hogy mindket vallasban eloiras a noknek a kendo-viselet.

2013.12.06. 11:44:51

@charlieharper: Ez egy teljesen mas helyzet. Nem vallasos muszlimok inzultaltak a not amiert nem hordott fejkendot, hanem kulturalatlan, szexista pasik tettek neki megjegyzeseket a kulsejerol, ami sajnos Magyarorszagon is elofordul ha egy epitkezes mellett elmesz. Termeszetesen felhaborito hogy nok barhol a vilagon ilyen inzultusoknak vannak kiteve, de ennek semmi koze egy bizonyos vallas eloirasaihoz. Pl. amikor en fiatal szoke nokent Izraelben utaztam, rendszeresen ertek inzultusok, foleg verbalis, zsido ferfiak reszerol (vallasos zsidokat is beleertve). Aztan ugyanez tortent velem Indiaban illetve mas orszagokban. Ez a viselkedes nem vallas-fuggo.

BTBTBT 2013.12.06. 11:45:41

@Mirjam2:
Egyebkent a napokban eszemben voltal, mert kerdezni akartam toled egy praktikussaggal kapcsolatosat:
Mennyire izzad bele a feje egy nonek az egesznapos nikab/hijab viselesebe? Plane a melegben? Milyen surun kell hajat mosniuk?

skye8 2013.12.06. 11:52:04

@mojoking77: ...es akinek (sajnos) :P

Balatony (törölt) 2013.12.06. 11:53:16

Aki szívesen menne de visszatartja a vízum miatti hercehurca, ajánlom a trabzoni iráni konzulátust, egy (!) nap alatt adnak turista vízumot a szokásos 75 eurós díjért cserébe, csak egy igénylőt kell kitölteni meg négy igazolványképet adni. Iránt látni kell! :)

bigmax 2013.12.06. 11:54:10

@Jóképességű Takarítónő: ezzel a stílussal még az araboknak se kellenél,még 8. feleségnek se!:D
Nem figyelted ,hogy a perzsák nem közönségesek mint te?:D

bambanő (törölt) 2013.12.06. 11:54:40

@Mirjam2: Romaban elj ugy, mint a romaiak
ha nem tetszik, hogy be kell bugyolalni a fejedet, akkor nem mesz muszlim orszagba
ha nem tetszik, hogy ki kell bugyolalnod a fejedet, akkor nem mesz Europaba
ertheto?
az egy kicsit durva, hogy csak a feher europaiaknak kell alkalmazkodni mindenkihez, meg joletet, egyenloseget, toleranciat kovetelo muszlim bevandorlokat befogadni
kozben alkalmazkodni azt smafu
ha en elmegyek Szaud-Arabiaba, Iranba stb, akkor pl eszembe se jut alkoholt inni
Europaban meg masok a szabalyok, aki oda megy, az tartsa be oket
lehet, hogy egy muszlim nonek szokatlan, hogy le kell vennie az abroszt a fejerol, de egy feher europai nonek meg az a szokatlan, ha muszlim orszagban a fejere kell tenni az abroszt es ezt a szabadsaga elleni sulyos tamadaskent eli meg
megis azt mondom, hogy meg kell tennie, cserebe a muszlimok is tartsak be a jatekszabalyokat a nyugati terfelen

sehova nem kotelezo menni...

beengedő vilma (törölt) · www.liverpoolfc.com 2013.12.06. 11:54:59

nekem volt iráni főnököm és rohadtul nem ilyennek írta le az országot, ahonnan el kellett menekülnie a családjával, mert újságíróként bírálta a hatalmasokat...
mocsokról, népelnyomásról, cenzúráról, diktatúráról mesélt nekem...ez a cikk elég hollywoodinak festi le a dolgokat iránban.

fermion 2013.12.06. 11:55:28

@Jóképességű Takarítónő: most mit panaszkodsz?Te is akartál egyenjogúságot meg önmegvalósítást......megkaptad ,most meg mégse kell?:D
ha figyelmesen elolvastad a lányka csacskaságait akkor tudhatod ,hogy a perzsák nem szeretik a káromkodást,szerintem az arabok se .Neked nehéz lenne megtalálni köztük az eltartód.Na persze nem reménytelen a kívánságod hisz sok a hülye magyar pasi akik nem finnyáskodnak ennyire mint a keleti rokonaik.:DDDDDD
Fel a fejjel,még neked is lehet szerencséd,majd 1x.....:D

_Toto_ 2013.12.06. 11:55:37

Jó kis poszt.
Igen, sajnos nagyon sokan azt hisszük amit a TV-rádió elhitet velünk. Magam Libanonban és Szíriában jártam pár éve, még a háború előtt. Hasonló pozitív élményeim voltak mint a cikk írójának, rengeteg kedves és normális szír és libanoni emberrel.

2013.12.06. 12:03:45

@VHB: Ez egy erdekes pelda a nudista stranddal. Egy masik szemszogbol nezve a dolgot, nekem szimpatikusabbak az olyan kulturak, amikben van nyitottsag, tolerancia masok irant tehat pl. nem zavarja oket ha a kozosseg tagjai kulonbozo ruhakat hordanak, kulonbozo etelt esznek, kulonbozo vallasokban hisznek. Tehat az en szememben pl. a jelenlegi nyugati kultura 'jobb' mint az olyan iszlam orszagok kulturaja ahol eloirjak neked milyen ruhat hordhatsz, mi lehet a vallasod, stb. Ha nyugati orszagok is elkezdik torvenybe foglalni hogy mit kell a noknek hordani az utcan, azzal a szememben csak azt fogjak bizonyitani hogy nem jobbak, nem tisztelik jobban az emberi szabadsagot mint mas orszagok. Masreszt szerintem egy orszag / kultura magabiztossaganak a jele hogy mennyire kepes toleralni, elfogadni a sajatjatol eltero szokasokat. Szerintem valamilyen szinten a felelem jele lenne ha europai orszagok elkezdenek diktalni hogy mit lehet felvenni es mit nem.

VHB 2013.12.06. 12:22:21

@Mirjam2: Az ördög ügyvédje c. filmben volt egy jelenet, amikor a kecskét áldozó faszit kellett védeni. A vád az volt, hogy állattartási, húsfeldolgozási meg még ezer szabályt megsértett. A megoldás az lett, hogy vallási indíttatásból történt az áldozás, ezért rendben van, elfogadható.

A demokráciának az a legnagyobb baja, hogy saját eszközeivel lebontható és megszüntethető.

ibafaipap 2013.12.06. 12:32:02

Nem voltam még Iránban, de a munkám miatt gyakran találkoztam iráni ügyfelekkel és valami egészen elképesztően jó arcok, a nők pedig gyönyörűek, kendőt amúgy egyik sem viselt. Külsőre, viselkedésre egy az egyben európaiak, az arabokhoz, vagy az akár egy fokkal kulturáltabb izraeliekhez képest is ég és föld a különbség. Sajnálom, hogy egy ilyen rohadt rendszerben kell élniük,sokkal jobbat érdemelnek.

borzimorzi 2013.12.06. 12:32:37

@mojoking77: Az tény, hogy a perzsák nem ok nélkül sokkal népszerűbben Európában, mint az arabok, vallás ide vagy oda. Az egész iszlám világban ők az egyetlenek, akik kitaláltak valami olyasmit, amit ők tudnak a legjobban a mai napig, és amit az egész világ okkal csodál. Igen, a szőnyegekre gondolok. Ahány darab, annyi műalkotás. És ez nem csak a Qumból való selyemcsodákra, meg az iszfaháni műhelyek szépségeire igaz, de a legegyszerűbb nomád törzsi szőnyegekre is. Sőt, sokak szerint a mai modern lakásokba azok jobban illenek.

Remélem, egy ilyen intelligens nép nem fogja örökre eltűrni ezt az egész vallásrendőrséges baromságot, meg hogy a kormányt kritizáló személyt ÁVH-s jellegű fogdmegek gyűjtik össze, és szadista verőemberek verik össze valami ótvaros börtönben. De azt vadul ellenzem, hogy bárki is megpróbálja ott erőszakkal "terjeszteni a demokráciát". Az egy dolog, hogy mi tudjuk, hogy a demokrácia - szerintünk - jó. De ettől még nem kell leszuszakolni mások torkán, mert csak azért is ellenkezni fognak. Ha jobban belegondolsz, a világ legfinomabb ételét is, ha megpróbálják beléd tömni, tiltakozni fogsz ellene körömszakadtig.

Mondjuk, azért hálás lennék, ha ők sem terjesztenék itt a marhaságaikat, pláne nem olyan arcátlanul, ahogy azt Ajem Choudary teszi Londonban...

Üdv.
b

windex 2013.12.06. 12:33:50

@VHB: és ugyanúgy visszaépíthető lenne, ha lebontható lenne. de nem az :-) megerőszakolni viszont bármit lehet, nem kell demokráciának lennie

windex 2013.12.06. 12:34:11

@charlieharper: mindazonáltal egy 80 milliós országban 25 ezernek már van egy parlamenti képviselője. ez már kisebbségi politika, nemde? :-)

2013.12.06. 12:49:54

@VHB: Kivancsi lennek miben kulonbozik a kecske 'felaldozasa' pl. a disznovagastol - gyanitom annyiban hogy imakat mormolt egy gyanus barnaboru ficko a vagas kozben. Szerintem ha valakit zavarnak az ilyen dolgok, akkor ott nem feltetlenul a kecsket 'felaldozo' emberrel vagy a kendos novel van a baj, hanem hogy valaki annyira nem magabiztos hogy veszelyeztetve erzi magat barmilyen, a sajatjatol eltero szokastol, ruhatol, kulturatol.

2013.12.06. 12:59:55

@bambanő: Egyaltalan nem ertek veled egyet, mivel teljesen mas ha kenyszeritenek ra hogy extra ruhadarabokat vegyel fel (engem is kenyszeritettek ra pl. kozepiskolaban hogy ne hordjak miniszoknyat, pedig szerettem volna), mint ha arra kenyszeritenenek hogy mutogasd egy olyan testreszedet amit te inkabb eltakarnal. Egyebkent pedig kulturaltabban is kifejezhetted volna magad, teljesen felesleges 'abrosznak' hivni a muszlim nok fejkendojet. Komolyan, nem tudom honnan jon ez az agresszivitas az emberekbol. Miert zavar az teged hogy mas nok fejen mi van?

VHB 2013.12.06. 13:09:21

@Mirjam2: Sok esetben az eltérő szokások problémát jelentenek a mindennapi életben.

Gondolok itt olyan dolgokra, hogy:

- boltban/benzinkúton tilos bukósisakban vagy csuklyában vásárolni
- bankban/ékszerüzletben is kissé fura az arc eltakarása
- határátlépés / mezei igazoltatás esetén is jogosan kérik, hogy összevethessék az arcodat a fényképpel

Szóval ha ezeket a feltételeket nem tudja egy kisebbség elfogadni, akkor rossz irányba tetszettek menekülni.

Természetesen most nem a kendőről beszélek, hanem az olyan vadhajtásokról mint a burka.

2013.12.06. 13:14:20

@Barátusz: 'De most akkor miert vonod ossze a vallasi es a kulturalis okokat? Mert egyszer "vagy" masszor meg "es" szerepel a kommentedben. Ez ket kulonbozo dolog.'

Pont azt magyarazom, hogy szerintem a vallas meg a kultura nem ket kulonbozo dolog, nem lehet oket kulonvalasztani. Pl. a Profeta sem ugy talalta ki a kendot a noknek, hogy az oserdoben eltek, fuszoknyat hordtak, aztan egyszer csak azt mondta hogy mostantol mindenki tetotol talpig beoltozik. Hanem mar eleve olyan helyen szuletett ahol kulturalis, eghajlati, vagy ki tudja milyen okokbol leplekben jartak az emberek evszazadok ota.

mojoking77 2013.12.06. 13:17:18

@borzimorzi: Egyetertunk. Sajnos az ertekukkel is teljesen tisztaban vannak. Probaltam venni egyet Teharanban (sajnos videkre nem tudtunk lejutni), de meg a legegyszerubb is $500 korul volt, annyit meg sajnaltam erte. Utolag mar banom, de vegul is mindegy.
En egyenlore bizok Rohaniban, elvileg a legliberalisabb vonalat kepviseli a papi tancsban.
@skye8: :)

@--)-

2013.12.06. 13:22:51

@VHB: Nem tudom mit ertesz 'burka' alatt (ha arra gondolsz amit pl. a Taliban vezetett be Afganisztanban, en azt eloben meg soha nem lattam, Londonban sem). Az arc eltakarasa szerintem sem szerencses nyugati orszagokban, es teljesen ertheto ha tiltjak bizonyos esetekben, mint ahogy pl. simaszkban sem lehet bemenni egy bankba. De most nem errol beszeltunk, hanem pl. a fejkendorol, ami kb. annyira problematikus mint a falusi oreg nenik kendoje Magyarorszagon. Nem ertem hogy az utobbi miert valt ki indulatokat az emberek egy reszebol.

2013.12.06. 13:32:02

@Jóképességű Takarítónő: 'A faszért nem születtem én oda.Elfogadnám a nyolcadik feleség címet is ha nem kéne ennyit dolgozni mint itt.'

Ne foglalkozz olyan liberalis helyekkel mint Iran, gyere rogton az arabokhoz. Szivesen elvesznek felesegul (foleg ha fiatal vagy es jol nezel ki), penz van, dolgozni nem kell / nem lehet. Kisebb kellemetlensegek adodnak, pl. a ferjed beleegyezese nelkul nem hagyhatod el a hazat, semmit sem csinalhatsz egyedul, ha gyerekeid vannak nincs jogod hozzajuk, azt csinal a ferjed veluk - es veled - amit akar. Ha a ferjednek ugy tetszik, barmikor ok nelkul elvalhat, megtarthatja a gyerekeket es kirughat teged a hazabol - es az orszagbol - egyik naprol a masikra. Ha esetleg fizikai, lelki vagy szexualis eroszaknak tesz ki a ferjed, az senkit nem erdekel, a rendorseget a legkevesbe. De egyebkent tenyleg megeri, legalabb dolgozni nem kell...

2013.12.06. 13:46:30

@Barátusz: 'Mennyire izzad bele a feje egy nonek az egesznapos nikab/hijab viselesebe? Plane a melegben? Milyen surun kell hajat mosniuk?'

Altalaban nem viseli senki egesz nap. Pont az a lenyege a helyzetnek hogy a legtobb no szinte nem hagyja el a hazat, vagy csak nagyon rovid idore, illetve az iskolak / munkahelyek szegregaltak, tehat csak nok vannak ott igy nincs szukseg hijabra vagy niqabra. Arra van kitalalva ez a viselet hogy azon ritka alkalmakkor, mikor ferfiak lathatjak a not - pl. egyik epuletbol ki, a masikba be, kocsibol ki vagy be - el legyen takarva. Pont ezert nem kompatibilis ez a viselet a nyugati eletformaval, ahol a nok nem otthon ulnek illetve semmi nem szegregalt, igy sok no egesz nap hordja ezeket a cuccokat amik nem erre lettek tervezve. Nekem pl. ugy nez ki itt egy munkanapom, hogy reggel felveszem a cuccot, beulok a legkondicionalt autoba, a noi egyetem ajtaja elott kiszallok, bemegyek, es kozvetlenul az ajto mogott en is meg az osszes tobbi no is azonnal levesszuk az egesz fekete bigyot es 'normalis' ruhaban vagyunk egeszen addig amig vege nincs a munkanak, amikor megint felvesszuk es beszallunk a legkondicionalt autoba. Otthon meg megint levesszuk a fekete cuccot. Tehat nem arra vannak itt berendezkedve hogy niqabot viselo nok napi tiz orat kapalnak a foldeken a tuzo napon :). Egy csomo elkulonitett hely van noknek ahol nem kell beoltozni, pl. vannak kulon noi parkok, ahol barmit lehet viselni. Es minden epulet, minden auto, stb. legkondicionalt. Ami a hajmosast illeti, sok no minden nap mos hajat mivel meleg van, konnyen megszarad es itt elegge tisztasag-maniasak az emberek.

mojoking77 2013.12.06. 13:52:07

@VHB: En ilyennel meg csak Rijadban talalkoztam... Meg Kuwaitban sem, pedig ott voltam vagy 5 honapot (pfuj...). Aztan lehet, az igazan elvetemultek szimplan nem viszik ki a fenyre nehezen megszerzett asszonyukat....
Ilyet viszont tobbszor is lattam:

static01.mediaite.com/med/wp-content/uploads/2011/04/Picture-517-300x219.png

Ilyet kevesebbszer....

http://api.ning.com/files/L6yJrms5DoMlXHBNUNEs7E72IzEY98OcNelHChCcXM5iJBad2PKnHzBa2p77ax3xz*vMuOh0c*wVt1ja49sJhjTAr7-mIW2A/talibanlol.jpg

2013.12.06. 13:55:41

@Mirjam2: 'Pont ezert nem kompatibilis ez a viselet a nyugati eletformaval, ahol a nok nem otthon ulnek illetve semmi nem szegregalt, igy sok no egesz nap hordja ezeket a cuccokat amik nem erre lettek tervezve.'

Ez kicsit zavaros lett - ugy ertettem, hogy nyugaton nem otthon ulnek a nok, es az iskolak / munkahelyek nem szegregaltak nyugati orszagokban, tehat ha ott akar egy no hijabot hordani az sokkal kenyelmetlenebb mint muszlim orszagokban ahol sok minden szegregalt nemek szerint. Ez most arab orszagokban is kezd problemas lenni, pl. itt csak egy-ket eve kezdodott az hogy helyi nok boltokban illetve recepcioskent dolgoznak. Mivel ferfiak is lathatjak oket, igy egesz nap teljesen be vannak oltozve, niqab stb. Ez szerintem nagyon kenyelmetlen lehet, bar szerencsere mindenhol van legkondi. Egyebkent az ugyfelek szamara is problemas, pl. tegnap orvosnal volt a ferjem es teljesen kikeszult mivel semmit nem ertett amit a niqabot viselo noi recepcios mondott. Szerintem ugy fog megoldodni ez hogy idovel egyre tobb no vallal munkat es egyre kevesebben fognak pl. niqabot hordani, a tarsadalom majdcsak megszokja valahogy.

BTBTBT 2013.12.06. 14:12:14

@Mirjam2:
Perdig a kultura meg a vallas nem ugyanaz, es kulonvalnak. Az utobbi lehet resze az elobbinek, de az elobbi nem egyenlo az utobbival.

"nem arra vannak itt berendezkedve hogy niqabot viselo nok napi tiz orat kapalnak a foldeken a tuzo napon :)"
Ezen meg most is nevetek. :)))
En sem ugy gondoltam, hogy egesz nap a tuzo napon vannak, persze ugy sem, hogy munkahelyen levetik. A londoni muszlim nokbol indultam ki. Ott rajtuk van egesz nap, dolgoztam is veluk -de ertem, hogy ez a nyugati vilagban annyira nem jelenlevo kendos szegregacio miatt van.

Evain 2013.12.06. 14:39:07

@Mirjam2: hmmm, ez kimondottan érdekes, ez teljesen más megvilágításba helyezi az egész niqab feszültséget. Köszi, hogy ezt így leírtad. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:59:26

@az igazi Trebitsch: Nem csak hogy elérte az ingerküszöbömet, de el is küldtem a családtagjaimnak a linket, ne csak én gondolkozzam el rajta...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 15:04:48

@Mirjam2: Így van, én még magamnak is gyanús vagyok, amikor a babos kendőmmel a fejemen uborkát szedek :)!

mommmmo 2013.12.06. 15:22:19

Mondjuk engem abban a trollos videoban az dobbentett meg, hogy agressziv durvasagokat is beszoltak.... Nem azer, mert olyan ronda vagyok, hogy velem ilyesmi soha nem tortent meg, mint ahogy a trollno felvetette, hanem azert, mert sohasem fejeztek ugy be, hogy dogolj meg, vagy valami ilyesmi.. ez felettebb fura volt, kicsit olyan, mintha a csaj manipulalta volna valamivel a helyzetet.
Amugy persze, hogy nemi elet nelkuli primitiv pasik beszologatnak, az ilyesmit en eszre sem vettem, nemhogy a vilaglatasomat ez alapjan alakitsam ki....

2013.12.06. 16:46:37

@Mirjam2:

Úgy gondolom,a minap megbántottalak. Most elnézésed kérem. Végig olvastam a kommentjeidet, és megkövetlek. Okos nő vagy. Nagyon okos. Minden tiszteletem a Tiéd. Büszke lehet rád a férjed.

2013.12.06. 16:48:25

@zöldeketbeszélek:

Ezt vártam egy attól aki szűkebb hazámban, Palócföldön akar földet venni.

2013.12.06. 17:14:03

@az igazi Trebitsch: Huuuha. Ezt mivel erdemeltem ki? :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 17:17:49

@az igazi Trebitsch: Vadregényes, mégis szelíd, változatos, mégis nyugalmat áraszt. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 17:20:21

@Mirjam2: Ugyanígy gondolom, én is egész mást gondoltam rólad, a gondolkodásodról, de szépen, lassan csak kiderült, hogy mekkorát tévedtem! :)

2013.12.06. 17:39:29

@Mirjam2:

A kertészlány fentebb elmondta. Amióta világ a világ, az okos, értelmes nők mindig kivívták maguknak a normális gondolkodású férfiak megbecsülését. Tűnjön bár nagyképűségnek, normális gondolkodású férfinak tartom magam. Ha van valami, amit tisztelni tudok egy nőben, az az, ha okos, és ha egyszerű dolgokat egyszerűen lát.

2013.12.06. 17:41:13

@zöldeketbeszélek:

Persze elfogult vagyok. Niná! De a palócok a Jó Isten kedvenc teremtményei!

2013.12.06. 17:42:03

@Barátusz: @Evain: Ja es azt elfelejtettem irni, hogy azoknak az autoknak / buszoknak amikben nok utaznak elsotetitik az ablakait, tehat kivulrol nem lehet belatni. Igy tenyleg csak arra a rovid idore kell az arcot eltakarni mikor a kocsibol ki- vagy beszallsz. Es minden van kulon noknek, pl. nagyvarosokban kulon noi bevasarlokozpontok es ettermek ahova nem lephetnek be ferfiak es ott is le lehet venni a kendot. Pl. nemreg meghivtak egy noi bulira, ahol mindenki miniszoknyaban meg kivagott ruhaban volt (hogy minek azt ne kerdezzetek, fogalmam sincs, nekem ertelmetlennek tunt mivel egy pasi sem volt a kozelben :). Nekem szemely szerint nem szimpatikus ez a rendszer, es nem tamogatom, csak probalom elmagyarazni hogy hogyan mukodik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 17:46:33

@Mirjam2: Na ne, hát nem tudod, hogy egy csinos nőnek nem csak a férfiak csodálatára, hanem a nők irigykedő pillantásaira is szüksége van :)?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 17:49:12

@az igazi Trebitsch: Azért van egy nagy félelmem. Vajon nem leszek-e gyüttment...
Elég sokat kutatgatok a neten ez ügyben, vannak helyek, ahol a helyiek soha nem fogadják be a betelepülőt, máshol tárt karokkal fogadják. Nem tudom, ott mennyire nyitottak az emberek, ezt turistaként nem lehet kideríteni.

2013.12.06. 17:49:58

@zöldeketbeszélek: @az igazi Trebitsch: Hat meg meggondolom, hogy baratkozzak-e veletek. Kulonosen a kerteszlannyal, akirol most tudtam meg hogy kendot hord. Konnyen lehet hogy a palocfold meghoditasara torekvo terrorista... :)

2013.12.06. 17:55:06

@zöldeketbeszélek: Igen, lehet hogy ezert oltoznek igy. Ja meg allitolag azert is mert az idosebb nok ezeken a bulikon probalnak a fiaiknak feleseget talalni, tehat a fiatalabb lanyok megprobalnak jo benyomast kelteni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 18:02:44

@Mirjam2: Ez nekem kicsit ellentmondásos. Hogy lehet kivágott ruhával, miniszoknyával jó benyomást kelteni egy idősebb, feltehetően vallásos asszonyban?

2013.12.06. 18:03:02

@VHB: Az arc-elfedes engem is zavar szemely szerint, es egy csomo praktikus problema felmerul vele kapcsolatban, ahogy te is emlitetted, pl. nem felismerheto az illeto, nem lehet vele normalisan kommunikalni. Az europai kulturatol is teljesen idegen, nemugy mint a fejkendo. En szemely szerint tamogatnek egy olyan torvenyt pl. Angliaban hogy ne lehessen iskolaban / munkahelyen / bankban stb. eltakarni az arcot.

2013.12.06. 18:08:20

@zöldeketbeszélek: Ez a vallasossag csak a latszat, gyakorlatban kb. annyira vallasosak az emberek mint Europaban, kb. par szazalek igazan vallasos, a tobbieket nem nagyon erdekli. Inkabb az erdekli oket hogy csinos feleseget talaljanak a fiuknak, szep unokaik legyenek... Nekem azt mondta egy itteni no hogy a fiuk 'megrendelnek' egy bizonyos kulsot a szuleiktol, pl. probaljanak magas, feher boru, vekony menyasszonyt talalni. Gondolhatod mennyire fontos ez a fiuknak, mikor nem randizhatnak, a feleseg az egyetlen no (na jo, sokszor tobb feleseg van, de akkor is erosen korlatozott a szam) akit 'kozelebbrol megismerhetnek', tehat a kulso nagyon fontos.

2013.12.06. 18:10:35

@zöldeketbeszélek:

Ez mindenütt benne van a pakliban. Meg kell találni a határt, mennyire próbálj meg beilleszkedni az első körben. Nem egyszerű dolog. A palócok általában nyitott emberek. Mikszáth népe. Bár az úgynevezett globalizáció itt is pusztított rendesen.
Ha földben gondolkodol, jó helyen jársz. Talán sehol nincsenek az országban ilyen alacsony földárak. Az ingatlanokról nem is beszélve. Ami ezzel együtt jár, sok cigány mindenhol. Lehet velük boldogulni, bár nem egyszerű.
Ha kertészkedni akarsz, ezt vedd figyelembe.

@Mirjam2:

Mond mit tegyek, hogy megnyerjem bizalmad?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 18:11:44

@Mirjam2: Akkor egy ilyen buli kvázi húspiac is...hát, egyik félnek sem lennék a helyében. De csak működik, ezek szerint valahogy.

2013.12.06. 18:14:55

@VHB: Arrol nem is beszelve hogy az egyik ok amiert nem akarjak hogy nok vezessenek az hogy vagy nem takarnak el az arcukat (szemermetlenseg!) vagy ha igen, nyilvan nem latnanak rendesen es baleseteket okoznanak. Tehat az arc eltakarasa mindenkeppen osszefugg a nok jogainak a korlatozasaval.

2013.12.06. 18:19:54

@zöldeketbeszélek: Hat valahogy mukodik, de szemely szerint en is orulok hogy eloszor talalkoztam a ferjemmel es csak joval utana az anyukajaval... akit mellesleg imadok, fantasztikus no, de azert megis jo volt eloszor a pasival osszeismerkedni :)

2013.12.06. 18:27:58

@az igazi Trebitsch: 'Mond mit tegyek, hogy megnyerjem bizalmad?'

Majd kitalalok valami probatetelt! :) Viccet felreteve, nekem semmi bajom veled, sot. Mostantol viszont nehez feladatom lesz, megprobalni felnoni ehhez az imidzshez amit itt lefestettel rolam...

2013.12.06. 18:32:40

@Mirjam2:

Csak légy önmagad, mint eddig.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 18:36:16

@az igazi Trebitsch: Köszi, az azért segít, hogy alapból nem elutasítóak. Amúgy nem vagyok az nyomulós, simulós fajta, de elutasító sem, nagyon tudom értékelni a pozitív hozzáállást. És van egy tündér kislányom, mint tudjuk, kiskutya, kisgyerek már félsiker :)).

Nem az alacsony árak miatt érdekel Nógrád megye, egyszerűen gyerekkorom óta kötődöm a Börzsöny és a Cserhát vidékéhez.

mommmmo 2013.12.06. 18:37:20

Ilyen arab eskuvon en is voltam, ahol a noi szekcion minden letezo dolog kilogott. (hatkivagasbol fenek, etc)... Es a vicc az, hogy a venasszonyok ott is burkabol (arcmaszkbol) leskelodtek. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 18:40:11

@Mirjam2: És egyébként tudod, mi volt az anyós meny-ideálja? Vagy van olyan udvarias, hogy ezt még a fiával sem osztotta meg utólag?

2013.12.06. 18:46:18

@zöldeketbeszélek:

Minél távolabb vagy Salgótarjántól, annál zártabb, de elfogadóbb közösséget találsz. Én a Karancs völgyéből származom. több mint 30 éve elkerültem onnan, de ma is visszahúz a szívem. A megélhetés nem egyszerű dolog arrafelé. Bár Kelet-Magyarországon sehol nem az. Nem tudom, a szakmádban gondolkodol-é, de az én meglátásom az, hogy ha igen, az jó irány.
Kemény, de tisztes megélhetést biztosít. Mi palócok tiszteljük azokat akik akár a két kezükkel, akár az eszükkel keresik meg a kenyerüket.
A politikusokat viszont nem szeretjük. Szerintem nem vagyunk egyedül.

2013.12.06. 18:46:47

@mommmmo: Hat itt is minden van a fekete cucc alatt, egy csomo olyan ruha is amit az eletben fel nem vennek, messze tul meresz lenne nekem. Es ezek a magassarku cipok hihetetlenek, alig tudnak benne tantorogni a nok... A mi bulinkon mindenki nyugati ruhaban volt, kiveve a cseledlanyokat akik persze nem engedhetik meg maguknak a meno ruhakat. En voltam kb. az egyetlen no aki hosszu szoknyaban volt (meggondolatlan modon nem hoztam magammal buliruhat).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 18:51:56

@az igazi Trebitsch:
Te, igaz az hogy "Hátvánbá bábászáppánt háráp á kácsá?"
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Hájrá hájrá Sálgótárján jó a buli káráncsálján.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2013.12.06. 18:54:26

@zöldeketbeszélek: Haaat, nem tudom. Nem kizart, hogy egy helyes kozeposztalybeli angol lanynak jobban orult volna mint nekem, de becsuletere legyen mondva, mindig is jo kepet vagott hozzam es nagyon kedves velem. Remelem, te is jol kijossz az anyosoddal?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 18:57:02

@Mirjam2: Mit mondjak, nem indult könnyen a dolog, most fogalmam sincs, szeret vagy egyáltalán kedvel-e, de kénytelen volt elfogadni, most, hogy már unoka is van...
Gondolom, egy anyagilag jobban eleresztett lányt szeretett volna a fia mellé.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.06. 19:02:59

@Barátusz @Mirjam2
én egyébként azért sem szeretem a nikábbal kapcsolatos kirohanásokat, mert a muzulmán nők kisebbsége hord ilyet. Malajziában csak akkor látsz nikábot, ha közel-keleti turista az illető (Langkawira járnak nászútra, nyaralni, de még ott sem veszik le az arcukról, tehát nem csak az otthoni szabályok nyomása), Indonéziában szerintem egyszer sem láttam eltakart arcot, a kendőt se hordja a nők nagy része bizonyos részeken, csak amikor imádkozni megy.
lehet, hogy nemsokára megyek Iránba is, egy kedves ismerős mindig nagyon hív, nem tartok tőle, jópár amerikai travelblogot olvastam, mindenki 90% pozitív szokott lenni.
hajmosás: szerintem amúgy is minden nap, vagy majdnem minden nap kell, mert ha valaki szexel, akkor utána teljes mosdás (a víz a test minden részét kell hogy érje) nélkül nem lesz tiszta, nem imádkozhat. aki házas, és minden nap kijut neki, kelhet fel minden hajnalban napkelte előtt hajat mosni amúgy is. (vagy Mirjam javítsd ki ha rosszul értelmezem)
én szoktam kendpt hordani, napszúrás ellen, egész nap, sajnos másképp nem megy, a trópusi melegben amúgy is megrohad az ember feje, nem számít már semmit az a kendő. lehet, hogy a száraz sivatagi meleg más, nemtom.

BTBTBT 2013.12.06. 19:03:43

@Mirjam2:
"tehat a fiatalabb lanyok megprobalnak jo benyomast kelteni... "
Nadrágból kilógó seggel meggyőzni a leendő anyóst? Nem lehet egyszerű dolga azoknak a lányoknak.

Egyébként amit arról írtál, hogy nem annyira vallásosak... szintén Londonos tapasztalat, bengáli muszlim párral, akiket ki kellett tessékelnünk a középületben lévő mozgássérült vécéből, mert nekiálltak dugni. Nyilván azért, mert nem volt máshová menniük.
Azért errefelé nagyon tiltják, hogy a fiatalok akár randizzanak is. Volt olyan kollégám, aki csak úgy udvarolhatott a barátnőjének, ha annak testvérei jelen voltak.

2013.12.06. 19:03:58

@diggerdriver:

Egész pontosan: Van egy csapat Karancsalján! Hajrá-hajrá Salgótarján!

Én még jártam apámmal(Isten nyugtassa, csodálatra méltó ember volt) az SBTC meccsekre. Básti, Szalai, Kmetti, Vertig csatársor.
Nem egyszer elkentük a híres fővárosi klubok száját.

2013.12.06. 19:04:51

@zöldeketbeszélek:

Virág, vagy zöldségkertészet?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.06. 19:26:16

A legjobb kendős történetem – a thai iskolámban a szülők kb tizede hordott kendőt, bejött egy anyuka mint minden nap hazavinni a lányát, nagyon szép rózsaszín kendője volt aznap, egy ötéves kislány odaoldalgott hozzá, megrángatta a szoknyáját, tágra nyílt elvarázsolt szemekkel felnézett rá, és megkérdezte, ’’te egy igazi királylány vagy?’’ mondtam már, hogy imádom a gyerekeket? :- )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:43:18

@az igazi Trebitsch: Gyümölcs és gyógynövény a szakterületem, de egyébként ökológiai gazdálkodó vagyok (voltam, amíg volt munkám), és egy vegyes biogazdaságban gondolkodom, de nem a két ágyás répa, egy hagyma meg három almafa szintjén.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 20:04:16

@Chang Yai: Nem, de arra emlékszem, hogy legutóbb még a szülőket szeretted volna felrúgni :)))!

mommmmo 2013.12.06. 20:17:44

@Mirjam2: raadasul etel mellett illatszereket is hoztak a pincerek talcan es beszortak minket vele...
Akkorat buliztam, hogy csak nnnnaa:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.06. 20:22:14

OFF
@zöldeketbeszélek: a gyerekekkel mindig egyszerűbb mint a szülőkkel. illetve némelyik elviselhetetlenség határát súroló gyereket sokkal jobbat megért az ember, amikor a kretén szüleit is megismeri. mondjuk aki a gyerek füle hallatára mondja nekem, hogy a gyerek nem mondhatta azt, hogy fuck your mother, mert nem ismer ilyen szavakat, ergó én meg az összes többi gyerek aki hallotta, hazudunk. és ott áll a gyerek és vigyorog, és hazudik tovább mint a vízfolyás reggeltől estig. azért szerencsére az iskolaelőkésítősök könnyebbek voltak ilyen szempontból, ezek a 10 évesek már sokkal idegesítőbbek olykor, de aztán mindig történik valami jó, amitől az embernek visszajön az életkedve.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 20:27:35

@Chang Yai: Én megbolondulnék. Ezért nem is fogok soha az életben kiskorúakat tanítani...bár ki tudja, milyen viccekre képes az élet :).

Az oké, hogy jobban megérted a gyereket, ha látod, milyen szülők veszik körül, de ez azt is jelenti, hogy jobban el is viseled, vagy jobban kezeled?

Eszembe jut, hogy tavaly volt a bölcsiben egy félig muszlim származású kisfiú, aki agresszíven viselkedett a csoportban. Kiderült, hogy a nővére otthon terrorizálja, harapja ezt a kisfiút. Ettől még a gondozónőknek ugyanúgy meg kellett akadályozni, hogy a kissrác a többieket megfélemlítse.

2013.12.07. 08:52:22

@mommmmo: De jo lehetett... Remelem legalabb nem ultettek benneteket a hangszoro melle, mint minket! Azt hittem megsuketulok. Kozben hivatalosan be van tiltva a zene. Majdnem odamentem a haziasszonyhoz, hogy nekem a mely vallasi erzeseimet serti ez a vilagi zene, azonnal kapcsoljak ki vagy hivom a vallasi rendorseget :)

2013.12.07. 11:35:15

@Chang Yai: @Chang Yai: Igen, ezt nem akartam belekeverni, de valoban igy van hogy a hazas nok nagy reszenek muszaj naponta hajat mosni amugy is, az altalad emlitett okokbol. Az arc-elfedes valoban kozel-keleti dolog illetve regen pl. Eszak-Indiaban is altalanos volt, ahol a mai napig is elterjedt videken a hindu nok kozott is. Nem tudom hogy ez muszlim hatasra alakult-e ki vagy elotte is ez volt a szokas. A szaudi nok szinte kivetel nelkul eltakarjak az arcukat, kiveve a nagyvarosokban. Mas muszlim orszagokban viszont ez egyaltalan nem jellemzo, ahogy te is irod, sokan meg fejkendot sem hordanak. Viszont Angliaban tenyleg az a trend hogy sok megtert es 'visszatert' (revert) muszlim no hijabot hord, sot egyre tobben niqab-ot is.

Ami a praktikus reszt illeti, a fejfedes illetve a hosszu, labakat-karokat eltakaro leplek nagyon is megfelelnek a sivatagi eghajlatnak, eppen ezert kezdtek el oket itt viselni evszazadokkal ezelott, es nem az iszlam miatt. Hogy mennyi ertelme van ilyen ruhakat viselni Londonban, az egy mas kerdes (szerintem semmi, de ha ettol erzi jobban magat valaki...).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.07. 13:07:40

@tanato: Érdemes volt elolvasni a kommenteket is. Az biztos, hogy ami most van, az a teljes csőd, de ki vállalja fel, hogy alapvető reformokra van szükség? A szakszervezet? Mindenki csak az állását félti és persze a társadalmi megítélésének romlását. Nem tudják, hogy így is a béka feneke alatt van már az? Van még vesztenivalója a tanároknak?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.07. 13:20:01

@zöldeketbeszélek: namost erről csak annyit, hogy csak a puszta számokat átváltva még Thaiföld is többet fizet az állami szektorban dolgozó tanárainak meg az orvosainak, mint Magyarország, de a burmai tanárokhoz még le lehet zárkózni, hajrá!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.07. 13:25:51

@Chang Yai: Tehát a tanárok csak nyerhetnének azzal, ha össznépi támadást indítanának az elmebeteg oktatási rendszerünk és a kellemesen kiegyensúlyozott bértáblájuk ellen.

Gerry. 2013.12.07. 16:26:13

Talan a leglenyugozobb eppen a posztban ahogyan a regiorol sajat bevallasa szerint is semmit nem tudo racsodalkozik egy masik kulturara, orszagra, hogy aztan annak a felet totalisan felreertse...nok helyzete...amerika terdrekenyszeritese..mind a 400 million arab egy kalap ala vevese az Obol-menti orszagokkal, tuntesesek (amik nincsenek, lathatolag :D ), stb...szorakoztato poszt lehetne, azonban bar a szerzo tudasa nyilvan hihetetlenul kibovult Iranrol es a regiorol, igy is fel-felsikkontgat az ember, es a feje folott jelenetekyn nagysagu 'ROFLMAO' kiirasok tunnek fel...

borzimorzi 2013.12.07. 16:26:14

@zöldeketbeszélek: Teljesen off, de mondd, nem tudsz valami helyet, ahol megtanítják az embert balkonkertészkedni? Most nézek egy félig tetőtéri lakást, és két méretes terasza van.
Egyiptomban még a háztetőkön is van kiskert, ha mást nem is de ezt érdemes lenne eltanulni. Paradicsomom és paprikám már volt idén is a nappaliban, de szeretnék többet.
Üdv:
b

2013.12.07. 17:13:15

@Barátusz: '"nem arra vannak itt berendezkedve hogy niqabot viselo nok napi tiz orat kapalnak a foldeken a tuzo napon :)"
Ezen meg most is nevetek. :)))'

Rad gondoltam ma mikor meglattam ezt a kepet: www.arabnews.com/news/488861 - amint latod, az arabok annyira szexistak hogy csak pasikat engednek a kapahoz, es oket is szigoruan fejfedovel :)

BTBTBT 2013.12.07. 17:19:40

@Mirjam2:
Hat ez nagyon jo! :)))
Azert gondolom az arab nok nem banjak, ha a ferfiak ilyen modon szexistak veluk szemben, es nekiallnak kapalni?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.07. 17:33:43

@borzimorzi: Keresgéltem, de nem találtam balkonkertészkedéssel foglalkozó tanfolyamot (sok mást igen, pld. az Oázisnál). Viszont a témában vannak könyvek, vékony, vastag, olcsó, drága, szerintem ezek alapján már el lehet indulni. Ha már paradicsomoztál, paprikáztál, nyilván nem onnan kell kezdened, hogy hogy néz ki egy virágcserép meg milyen a jó termőföld :).

Én is terveztem ilyen (és sok minden másra kitérő) tanfolyam tartását, de nem mertem egyenlőre összeszedni a bátorságomat...

mommmmo 2013.12.07. 20:10:25

@Mirjam2: Bocsi, ez nagyon ostoba kerdes, de tenyleg nem tudom azt a bizonyara kozismert dolgot, hogy te honnan irsz??
En azt hittem az UK-bol, de hol a feneben van betiltva a zene Szaud Arabian kivul?
Es mi ez a zene betiltas hulyeseg amugy, hallottam, hogy a legszelsosegesebb vonal ezzel jon, de peldaul ott van a vilaghiru szufi vallasi zene, na az is be van tiltva, mint ordogtol valo?

mommmmo 2013.12.07. 20:44:25

Amugy nekem ezzel az egesz arab/indiai esatobbi kulturaval az a problemam, hogyha egyszer valami nem klappol, pocsek valakinek a hazassaga, nem valo neki az eletforma amit a kozosseg elvar tole, stb, akkor nincs alternativa es a kiut..
Megertem en, hogy regen Europaban is igy volt, meg kiderul, hogy a legtobb korlatozasnak a maitol zordabb korulmenyek kozott nagyon is sok ertelme volt... De a mai vilagban a legtobbszor mar csak azert csinaljak ugy, mert BIRKAK. A rendezett hazassagot meg miegyebet.
Es tudom mindez valtozik, de miert kell akar meg egy folos evtizedik is birkanak maradni??
Hosszu tavon az europai ember tok ideges lesz kozottuk. Meg akkor is, ha toktolerans es komplexitasaban szemleli a dolgokat, mint en.

mommmmo 2013.12.07. 20:55:39

Na persze nem mintha a magyar mentalitas nem lenne idegesito..

Sütemény1975 2013.12.08. 08:06:12

@pamut: akkor vilagosits minket is fel, hogy tudomanyos alapon, tenyekkel es bizonyitekokkal alatamasztva, hogy honnan is szarmazunk? mi az ember eredete?

2013.12.08. 08:12:58

@mommmmo: Szia, nyomdokaidat kovetve nemreg elhagytuk Londont es most Szaudiban vagyunk a ferjemmel. Itt mindenfele zene be van tiltva, de csak nyilvanosan, tehat 'privat' hallgathatod, amit elegge lazan lehet ertelmezni - szerintem ilyen alapon volt a bulin is, ami egy maganhaznal volt. A szufikat sajnos nem nagyon csipik errefele, sem a zenejuket, sem a filozofiajukat.

Ti meg mindig Magyarorszagon vagytok a kislannyal, vagy mar Braziliaban? Esetleg mas orszag? :)

2013.12.08. 08:19:57

@mommmmo: Engem nem zavar egeszen addig amig nekem nem kezdenek panaszkodni meg azt mondani hogy nekem 'milyen konnyu'. Pl. Indiaban a landlord-unk azzal az uruggyel akarta felemelni a lakbert hogy a huganak az eskuvojere kell neki a penz. Megkerdeztem mennyibe kerul az eskuvo, kiderult hogy tobb penzt szannak ra (atszamitva) mint amennyibe a mi sajat eskuvonk kerult Londonban. Mondom neki, hogy higgye el, en is szivesen elkoltottem volna meg sokezer fontot az eskuvomre, csak nem szeretnem az adossagot eletem vegeig torleszteni. Erre jon ezzel a szoveggel hogy nekem konnyu mert en europai vagyok, de neki MUSZAJ annyit kolteni az eskuvore. Dehogy muszaj. Ha meg ugy dont hogy megis annyit kolt, akkor ne nekem panaszkodjon meg ne tolem kerjen penzt, bocs.

mommmmo 2013.12.08. 09:31:13

@Mirjam2: meg Budapesten vagyunk. Hogy birod Szaudit London utan?? Az brutalis lehet. Ugye nem maradtok hosszu tavon?? Mert azt nagyon nehez lenne kibirnod par evnel tovabb, szerintem.
Mar csak az eghajlat miatt is.

mommmmo 2013.12.08. 10:54:34

@Mirjam2: Egyszer mar meseltem a HA-n az eskuvorol szolo munkahelyi sztorimat, de meg egyszer elmondom, mert nem hiszem sokan olvastak volna: nekem is volt egy ilyen pakisztani munkatarsam aki a batyjanak az eskuvojere keregetett, es a tobbi birka kollegam adott is neki, de ugy kepzeld el, hogy kabe atlag magyar szinvonalon elo emberek felmillio forintnak megfelelo osszegeket.
A srac a bankok fele is eladosodott, pedig ott van adosok bortone is.. szoval egy szep nap bejelentette beteg, de nem a korhazba ment, hanem "visszamenekult" Pakisztanba. Felesegestul, ujszulott kislanyostul.

Otthon allitolag az apja mar be se fogadta a csaladi koloniaba, mert "szegyent hozott a csaladra". Egyszer valaszolt egy emailra, ugy kezdte, hogy Allah igy, Allah ugy, es ugy fejezte be, hogy fuck you.

NNa.. de az eskuvo is KELL. Csakugy mint az indiai lanyoknak az 1 kilo arany hozomany, de hogy minek,csak a hazassagszedelgest szponzoraljak a mai vilagban. De mindez KELL. Es meg a magyarok panaszkodnak, hogy milyen nagy a hulye kozosseg befolyasa.

Szerintem a kulonbseg az, hogy Magyarorszagon amugy nincs egyseges normarendszer, csak mindenki okoskodik, meg lesajnalja a masikat, de megfelelni ugyis remenytelen az elvarasoknak,csak a hangulat lesz rossz..

Naluk meg kezuket labukat torve MEG LEHET felelni, aztan kezuket labukat is torve meg is teszik, na az jobb????

2013.12.08. 13:10:12

@mommmmo: Nekem ami nagyon bejon itt az az eghajlat! Komolyan, en azon keves ember egyike vagyok aki imadja a nagyon meleg idot, foleg a szaraz meleget. Szoval nekem ilyen szempontbol idealis (raadasul most mar kezd eleg huvos lenni, pulovert hordunk, a helyiek kabatot). Nyilvan nagyon nagy a kontraszt Londonnal, viszont itt egy gyonyoru nagy, uszomedences villaban lakunk a ferjemmel amit a munkahelyunk fizet, Londonban meg egy pici egyszobas lakasban nyomorugtunk amiert egy vagyont fizettunk mi magunk. Szoval nekunk egyelore nagyon megeri, arrol nem is beszelve, hogy itt kevesebbet kell dolgozni joval tobb penzert mint Angliaban. Lakasra gyujtunk, ha minden jol megy, nemsokara meglesz a deposit. Addig tervezunk maradni amig ki nem fizetjuk a mortgage nagy reszet.

2013.12.08. 13:28:12

@mommmmo: Ez a sztori nagyon gaz, hihetetlen hogy kepesek voltak neki az emberek penzt adni. Az a szomoru ezzel a hozomannyal/eskuvovel kapcsolatban hogy ha a lany csaladja nem fizet, sajnos tenyleg nem veszik felesegul a legtobb indiai lanyt. Marpedig eljon az a pillanat amikor a lany is meg a csaladja is bepanikolnak, es inkabb fizetnek minthogy egyedul maradjon a lany. Pl. nekem van itt egy kolleganom, brit indiai 25 eves csaj, aki azert hagyott ott egy jo munkahelyet es jott ide Szaudiba dolgozni par honapja hogy ki tudja fizetni a sajat eskuvojet, ami januarban lesz. Olyanokat kovetel tole a csalad - a rengeteg aranyon kivul - hogy pl. iPhone a volegenye batyjanak (!). Es muvelt, egyetemet vegzett brit no. Mondom neki, nem is ismered ezt a pasit (persze arranged marriage), tartsd meg a tizezer fontot amit az eskuvore koltesz, talalsz te magadnak a kovetkezo par evben valakit aki ingyen elvesz felesegul, lehet meg jobb fej is lesz mint ez a pasi. Erre mi a valasz? 'Te ezt nem erted, mert europai vagy, mi indiaiak vagyunk es ez a hagyomany!' Hat tuti hogy ha en indiai lennek, akkor sem egyeznek ebbe bele.

mommmmo 2013.12.08. 17:12:57

En mar hallottam olyat indiaitol, hogy eskuvore kolteni egy elet megtakaritasat hothulyeseg es nem is fogja, de ez nagyon ritka, olyannal viszont egyaltalan nem talalkoztam, aki part keresett volna maganak. Szerintem nincsennek is felszerelkezve azokkal a praktikakkal, hogy hogyan kell part keresni...
Mondjuk az emirsegi arabok kozott ez mar mas, ott kezd divatossa valni a "parkereses szulok nelkul" ez viszont kabe annyibol all, hogy a bevasarlokozpontokban korzoznak, a csajok 5 centi festegreteggel az arcukon, a fiu csoportok meg kiabalnak utannuk es utanna vihognak, ja meg egymasba is szeretnek, aztan fuzik a szuloket, hogy a shopping centeres srachoz akarnak hozzamenni, aztan persze az egesz altalaban sokkal sz@rabbul sul el, mint a rendezett hazassag, amit altalaban gondos korulszaglalas eloz meg, es az oregek nyugtazzak, hogy a "nyugati modszer" pocsek:)))
Na mindegy. Az indiaiak azonban altalaban idaig sem jutnak el, meg a pakik sem, ok az abszolut birkak.
Ha meg van a sajat kis birodalmotok a ferjeddel, akkor lehet, hogy meg elviselheto Szaudi, na persze az allando homok a levegoben meg akkor is ott van. Persze egy par evig total elviselheto. Es a ferjed amugy ottani? Bocs de errol is lemaradtam.

wowerman 2013.12.08. 19:55:01

Na igen, nem zörög a haraszt... Azért a perzsa barátom szülei és egész tágabb családi köre valamiért csak mégis elmenekültek a 80-as években

wowerman 2013.12.08. 20:32:13

Na jó, utolsó komment... Azért lehetne szűrni a "cikkeket", tudom hogy az ilyen országokból alig jön 1-1 blogposzt szóval ki kell rakni. De megint egy olyan poszt aminek az a felhangja hogy MINDENKI ROSSZUL TUDJA ÉS MINDENKI SZEMELLENZŐS, és nem veszi észre hogy az ő szemén meg most rózsaszín szemüveg van.

wowerman 2013.12.08. 20:32:21

"Ennyi jó dolog felsorolása után érdekes kérdés ez, és szerintem csak és kizárólag az ország vezetésének köszönhetjük a kialakult, nem egyszerű helyzetet."

Ez vicces. És a vezetés kinek köszönhető? Tudom hogy az Argo is amcsi film de az elején egész jól elmondják Irán huszadik századi történelmét. A shah kb nyugati báb volt, a NÉP űzte el őt és emelte fel az ajatollahot. Ha a NÉP mást szeretne, tehetne róla. Ennyi...

2013.12.08. 20:37:47

@mommmmo: A ferjem angol, tudod mikor mennek hozza szaudi fickohoz! :) Ide meg vegkepp nem jonnek vele, aztan attol kezdve a hazat sem hagyhatnam el a beleegyezese nelkul (szo szerint). Bar meg igy is van egy keves riziko, mivel a ferjem beleegyezese nelkul hivatalosan nem hagyhatom el az orszagot, annak ellenere hogy mindketten brit allampolgarok vagyunk :(. Ami a homokot illeti a levegoben, az tenyleg van. Pont ezt fejtegettem a napokban Baratusznak, hogy az arceltakaras praktikus ezen az eghajlaton. En egy vekony pamutkendot hordok, amin keresztul lehet latni meg lelegezni de nem kerul be a homok a szemembe meg a szamba.

mommmmo 2013.12.08. 20:51:31

@Mirjam2: de muszlimok vagytok amugy?

mommmmo 2013.12.08. 21:05:21

@wowerman: azert te is eleg szemellenzosnek tunsz. Mi az, hogy NEP???

Magyarorszag egy eleg homogen orszag, de kepzeld el, hogy nem lenne az. Az "elitje" nem ilyen taplo lenne, amilyen, hanem generaciok ota nyugati egyetemeken vegzett kimuvelt csaladokbol allna.

Es emellett a Szeged kornyeki tanyavilag sem ekkora lenne, hanem 10x-se annak ami, hatalmas belathatatlan tersegekkel, a torveny keze sem erne oda be, irastudatlansag lenne es brutalis gyilkossagok es miegyebb.

Meg lenne egy varosi lakossag, ami kabe olyan szinten allna muveltsegileg mint mi... Na igy megkapod, hogy kabe milyen egy kozel keleti orszag.. ebben ki a NEP? Szamszerileg a tanyasi bunkok, akik torvenyszeruleg az iszlam radikalizmus fele huznak, az a komfortzonajuk, de attol meg ugyanugy ott van a varosi lakossag, akiknek rohadtul nem lenne a radikalizmusra igenye.

Nnna ezt kisse leegyszerusitettem, mert ott is nyilvan vannak taplo politikusok, meg radikalis varosiak, meg intelligens falusiak, de nagyvonalakban ez a helyzet. Es kabe az osszes extrem baromsag amit hallasz roluk a megkovezestol a 10 evesen teherbe esett felesegekig a tanyavilagban tortenik, nagyreszt illegalisan.

mommmmo 2013.12.08. 21:25:30

@wowerman: ezt a tanyavilagot persze kepletesen ertettem, lehetnek falvak is ezekben a tersegekben vagy esetleg kisebb varosok, a belathatatlansag miatt hasonlitottam a Szeged kornyeki tanyavilaghoz. Es egy nyugati odahazasodott SOHA nem fog bekerulni ezen elemek koze, mert ezeknek nincs repjegyre penze, hogy egyaltalan felcsipjenek egy nyugatit, szoval nem ezek alapjan fogja kialakitani egy odacsoppent a velemenyet, mert ezek total irrelevansak maradnak szamara, akkor is, ha vannak annyian, hogy egyes helyi politikusok rajuk epitik a karrierjuket.

roze 2013.12.14. 10:17:27

@Mirjam2: Nincs ebben igazad, a világ évszázadok óta úgy működik, hogy az adott társadalomba, a bevándorolt népek integrálódnak és nem fordítva. Nekem eszembe se jut egy muszlim országban élni, mert irtózom ezektől a vallási megkötésektől, ha mégis elveszteném a józan eszem és odamegyek akkor pedig alkalmazkodom, ezt a minimális tiszteletet minden nép és ország megérdemli. Tehát ennek fordítva is így kellene lennie, ez a minimum. Ha pedig nem megy, akkor maradjanak ott ahol úgy élhetnek és abban a vallási stb. környezetben, ahogy szeretnének. Ha jól emlékszem egyébk Svédországban volt ilyen inzultálós eset.

Széplaki Anett 2013.12.15. 23:00:26

Örömmel olvastam az iránról szóló blogot. Pár hete érkeztem haza Tehránból és észak Iránból hasonlo tapasztalatokkal és csodálatos emlékekkel. Észak Irán lazább kicsit. De én is csodálatos embereket ismertem meg kint. Van mit tanulnunk a vendégszeretetröl és a tiszteletröl. Én pár hét mulva ismét megyek. A szivem otthagytam :-)

2013.12.17. 14:05:52

@roze: Latszik hogy nem sokat tudsz a tortenelemrol. A vilag nem izolalt embercsoportokbol all, hanem minden emberi kultura, faj, nyelv, vallas stb. a nepek kozotti keveredes hatasara valtozott es valtozik a mai napig.

alimail · http://alitraveling.blog.hu/ 2013.12.27. 18:57:14

én most voltam Iránban 3 hetet. akit érdekel a beszámolóm, itt el tudja olvasni:

http://alitraveling.blogspot.hu/search/label/Irán

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása