oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 28. 06:48,  Basel, te csodás! 320 komment

2013. november 28. 06:48 Határátkelő

Basel, te csodás!

Ma Svájcba, azon belül is Baselbe látogatunk. A poszt szerzője, Bebbi némi elemzést követően meséli el röviden kiköltözésük történetét, majd mutatja be a várost. Én speciel szívem szerint rögtön indulnék. :)

Cím Freie Strasse karácsonyi fényekben.jpgFreie Strasse karácsonyi fényekben

„Sokat gondolkoztam, hogy mi volt a közös azokban a posztokban, amik igazán tetszettek nekem. Legyen egy poszt személyes, de ne túl személyes; legyen informatív, de ne túl száraz, és így tovább. Hamar be kellett látnom, hogy nem valószínű, hogy olyasmivel tudok szolgálni, ami mindegyik kritériumot kielégíti, de azért egynek talán megteszi. :)

A mi határátkelésünk 2009 végére datálódik. Nagyon különleges storyval nem tudok szolgálni, inkább racionális döntés volt ez akkor, mintsem emocionális. Feleségemmel mindkettőnknek jó állása volt, szerettük mindketten a munkahelyünket, de olyan ajánlatot kaptam egy svájci cégtől, hogy nagyon nehéz lett volna visszautasítani. (Nem, nem volt lófej az ágyunkban...) Még választhattunk is, hogy Zürichben vagy Baselben szeretnénk élni.

Közülünk addig csak én voltam Svájcban, egy hetet töltöttem el Zürichben egy szemináriumon. Bár nagyon megtetszett a város, mégis úgy döntöttünk, hogy Baselt választjuk.

Ebben sok apró dolog játszott szerepet, mint például olcsóbb albérlet, olcsóbb élet a közeli Németország és Franciaország miatt, olcsóbb repülőjárat... Na, most leírva látom csak, hogy mindenhol az olcsóbb élet vezérelt minket? Ebbe még bele sem gondoltam. De őszintén szólva azóta sem bántuk meg ezt a döntést, nagyon megszerettük ezt a várost.

Az első pár hónap gyorsan elrepült

A kezdeti nehézségek áthidalása szerencsére elég gyorsan ment, ebben sokat segített egy volt évfolyamtársam számos hasznos információja, Ők akkor már egy jó pár hónapja itt éltek Svájcban.

(És itt be kell ismernem, hogy az akkori sok-sok újdonság miatt szerintem el is felejtettem ezt a segítséget kellőképpen megköszönni, és azóta meg akárhogy próbálom, nem tudom megtalálni az elérhetőségüket. Ha esetleg olvasod Kati, akkor még egyszer nagyon köszönök minden segítséget!)

Az első pár hónap nagyon gyorsan elrepült, részint a nagyon hosszú munkaórák (consultant business), részint a gyerekvárással kapcsolatos rengeteg új információ beszerzése és feldolgozása miatt.

Felmondtam a családom miatt

Aztán még az első évben megszületett a kisfiúnk, onnantól kezdve pedig nyilván nagyon sok minden megváltozott. Mivel a nagyszülők 1100 km-re vannak tőlünk, így leginkább magunkra voltunk / vagyunk utalva, de szerencsére idáig sikerült ezt mindig valahogy megoldani.

Húsz hónapos korában adtuk be a Picit bölcsibe, az ezáltal felszabaduló időt pedig a feleségem továbbtanulásra használta fel, hogy a magyar jogi és szakjogászi diplomáját el tudják itt ismerni és ezáltal újra a végzettségének megfelelő munkakörben tudjon dolgozni. Ennek szerencsére meglett a gyümölcse, a vizsgák is sikerültek és sikerült jó munkát is találni.

Én közben haladtam felfelé a consultant szakma sokszor eléggé meredek ranglétráján, ami több pénzzel, de persze sokkal több munkával és sokszor eléggé nehezen elviselhető stresszel is járt.

Az idő haladtával egyre inkább érett bennem a gondolat, hogy akármennyire is jó érzés a munkahelyemen sikeresnek lenni, nekem mégiscsak a családom a fontosabb, így rövid gondolkodás után „riasztottam" a fejvadászom, hogy legyen már olyan kedves új munkáltatót keresni nekem.

Szerencsére ez elég gyorsan ment, az elhatározásom után 6 héttel már alá is írtam az új szerződésem, ezután pedig megkezdhettem a 6 hónapos felmondási időmet. Ez volt az az időszak, amikor végre egy kicsit több szabadidőm lett, és így szerencsére több időt tudtunk a feleségemmel és a már egyre nagyobb kisfiúnkkal eltölteni, miközben egyre több új arcát fedeztük fel a városnak. És akkor ezen rövid bevezető után el is érkeztünk a poszt fő témájához, Basel bemutatásához.

Száraz tények helyett

Egy útikönyvből általában csak a száraz tények derülnek ki egy városról, jelen esetben: „Bázel (németül Basel, franciául: Bâle, olaszul: Basilea, latinul: Basilia) Svájc északnyugati részén, a svájci – német - francia hármashatárnál, a Rajna két partján elterülő város. Svájc harmadik legnagyobb városa és egyben a Basel-Stadt kanton fővárosa. A 2006. évi adatok alapján 165 529 lakosa van, de a háromországos agglomerációjában mintegy 731 000 ember él.

A Rajna jobb partján Kleinbasel, a bal partján Grossbasel városrész terül el. A város központja az óvárosi piactér (németül Marktplatz) és környéke, ahol a városháza (németül Rathaus) is áll. A belváros egy része autómentes, ezeken a helyeken villamossal lehet közlekedni. Bázel vasúti csomópontot alkot a szomszédos Muttenzcel közösen, ahol Európa egyik legnagyobb rendező pályaudvara található.

A bázeli régió teherkikötő a Rajnán keresztül kapcsolatban állnak az Északi-tengerrel is. A Basel Mulhouse Freiburg Repülőteret, amely francia területen helyezkedik el, közösen tartja fenn Bázel városa a francia szomszédokkal.

A vegyipar és a gyógyszeripar fontos központja. Bázelban van többek között a Novartis és a Hoffmann-La Roche gyógyszercégek székhelye. Itt található Svájc legrégebbi egyeteme, amelyet 1460-ban alapítottak." (Forrás: Wikipédia)

Miért különleges?

Láthatjátok, egy ilyen leírás nem hozza meg túl sok ember kedvét, hogy akár turistaként, akár letelepedés végett céljául ezt a várost válassza. Itt nincsen tó és / vagy hegy, mint sok másik svájci városban (pl. Zürich, Luzern, Lausanne, Genf, Lugano, Locarno, ...), a legnevezetesebb földrajzi látnivaló a Rajna. Az Óváros noha szerintem kifejezetten szép és érdekes, közel sem olyan különleges, mint mondjuk Stein am Rheinban. Akkor mégis mi teszi (legalábbis számunkra) a legkedvesebb várossá ezt a helyet? Ezt igyekszem a következőkben bemutatni!

Baselben minden évnek megvan a maga a ritmusa, jönnek egymás után a legkülönfélébb programok. Kezdjük is mindjárt talán a legnagyobb attrakcióval, a Fasnachttal.

Noha ezt Svájc több városában is ünneplik, abban mindenki egyetért, hogy a baseli Fasnacht a legnagyobb "durranás". A helyiek által egyszerűen csak a legszebb 3 napnak nevezett ünnep (die drey scheenschte Dääg) talán egy kicsit a busójárás és egy karnevál keveréke, de azért ennél lényegesen többről van szó.

Időben, hasonlóan a Húsvéthoz, tolódik évről évre, valamikor februárban vagy márciusban tart egy hétfő hajnali 4:00-tól csütörtök hajnali 4:00-ig. Igen, pontban 4:00-kor kezdődik hétfő hajnalban.

Ilyenkor a belvárosban kialszanak a fények, a vezető jelszavára a resztvevők felkapcsoljak a „lámpásaikat" és megindul maga a felvonulás, amit jellegzetes fuvola és dob által keltett zene kísér.

Hétfő és szerda este külön kosztümös felvonulás is van, míg kedden a gyerekek mutathatják meg, hogy milyen szép jelmezt sikerült arra az évre választaniuk. Minden további leírás helyett beszéljenek a képek magukért, például itt.

Baseli Fasnacht és a sötétségbe borult belváros.jpgBaseli Fasnacht és a sötétségbe borult belváros

Időben kicsit továbbhaladva március közepe táján gyűlik össze Baselben a világ legjobb tollaslabdázóinak színe-java, hogy megmérkőzzenek egymással a Swiss Openen. Aki szereti ezt a sportot, annak hatalmas élmény élőben látni a sokszor világbajnokságokkal megegyező erősségű mezőnyt. (További információkat itt találtok.)

Összegyűlnek a hírességek

Pár héttel ezután (2014-ben például március 27. és április 3. között) rendezik meg a Baselworldöt, a világ legnagyobb óra és ékszer kiállítását. Ez egy "kicsit" posh rendezvény, rengeteg híresség, vagy magát híresnek tettető ember jelenik meg ilyenkor Baselben, és míg a tollaslabdaverseny során az ázsiai népek vannak többségben, addig a Baselworld esetében már sokszor inkább a gazdag oroszok hangoskodását lehet hallani. Személy szerint én úgy voltam ezzel a kiállítással, hogy egyszer jó volt megnézni, de minden évben nem fogunk kimenni rá.

Baselworld.jpgBaselWorld

Képzeletbeli utazásunkat folytatva lassan el is érkezünk a májushoz, éppen itt az ideje epret és spárgát enni! A környéken nagy hagyománya van a különféle spárgaételeknek, melyhez ilyenkor rizlinget szoktak inni. Ezt a szokást mi is magunkévá tettük, bár a magam részéről egy irsai olivér jobban ízlene hozzá. Basel környékén is számos „szedd magad" epermező található, nem egy esetben becsületkasszával.

Azonban a májusról a legtöbb baselinek nem ezek a dolgok, hanem a bajnoki cím ünneplése jut az eszébe! Az elmúlt években a csapat igazán elkényeztette a szurkolóit, akik ilyenkor az egyik téren (Barfüsserplatz) hajnalig tartó hatalmas ünneplést tartanak. Magyarországon én csak Pécsen láttam hasonlót, ahol a kosaras lányokat sikerült nem egyszer hasonló módon a Széchenyi-téren megünnepelni.

Meischterfiir a Barfin.jpgMeischterfiir a Barfin

De ugorjunk is előre pár hetet és adjuk meg a művészet szerelmeseinek, ami jár nekik. Igen, ez az ArtBasel ideje. Itt is sokkal többet mondanak a képek, mint pár szó, de a teljesség igénye nélkül jöjjön pár adat: több mint 300 galéria és 4,000 művész küldi ide ilyenkor munkáit a világ minden tájáról, hogy évente legalább 65,000 látogató csodálhassa meg őket, köztük számos hírességgel (például Leonardo DiCaprio rendszeresen visszatérő vendég).

ArtBasel.jpgArtBasel

Jönnek a katonazenekarok

Júliusban pedig már jön is a személyes kedvencem, a Basel Tattoo. A szigetországban lakóknak gondolom nem újdonság, hogy itt nem egy tetováló versenyre kell gondolni, hanem katonazenekarok felvonulására, akik 10 napon keresztül adnak koncerteket a helyi kaszárnyában (Kaserne), igazán különleges hangulatot teremtve.

Már egész kiskoromban is a katonazenekarok felvonulása volt a kedvencem egy-egy nemzeti ünnep kapcsán, szerencsére itt ezt elég tömény dózisban kaphatja meg az érdeklődő.

Basel Tattoo.jpg

A nyár szerves része Baselben a Rajnában való úszás. Szerencsére legtöbbször olyan tiszta a víze, hogy ez semmiféle problémát nem okoz, egyedül arra kell figyelni, hogy ügyesen feküdjünk rá az áramlatra és időben szálljunk ki. :-) Ilyenkor rengeteg embert látni a tipikus úszózsákkal mászkálni, ami megvédi a ruhánkat a víztől, miközben úszunk.

Rhyschwimme.jpgRhyschwimme

A Rajna ilyenkor nem csak úszásra kínál lehetőséget, hanem a partján lehet esténként élvezni a különféle koncerteket, melyeket egy, a folyó közepére „biggyesztett" műszigeten adnak elő.

Államalapítás és foci

Időben kicsit továbbhaladva elérkezünk augusztus 1-hez, amikor országszerte megünneplik az államalapítást. Ilyenkor már előző este, július 31-én nagy tűzijáték van a Rajna felett, illetve nagyon sokan a saját portájukon is fellőnek jó pár rakétát.

Ahogy közeledik az ősz, úgy keríti hatalmába az embert a Bajnokok Ligája újabb szezonjának a varázsa, ilyenkor mindig érdeklődve figyeljük a csoportok sorsolását.

Az elmúlt években járt itt a Manchester United, a Bayern és nemsokára jön a Chelsea is megint, hogy csak a legnevesebb ellenfeleket említsem. Ilyenkor a 36 000-es stadion általában teljesen megtelik, ami nem is csoda, hiszen egy átlagos svájci bajnokira is minimum 28 000-en kimennek, nem beszélve a nagyobb rangadókról.

Joggeli.jpgSt. Jakob-Park esti fényben, vagy ahogy a helyiek hívják: Joggeli

Ha pedig ősz, akkor persze Herbstmesse, aminek szintén hatalmas hagyománya van a városban. Több mint 500 éves múltra tekint vissza ez a vásár, amely során a város több pontján találhatunk különféle vásári kellékeket, örömöt okozva ezzel kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Riesenrad.jpgRiesenrad a Münsterplatzon

Időben a Herbstmesséhez igazítva rendezik meg évről évre a Swiss Indoors ATP 500-as teniszversenyt, ahol a közönség természetesen elsősorban a szintén helyi szupersztárnak, Roger Federernek szorít legjobban. Legtöbbször már fél évvel előre elfogynak a jegyek az utolsó napok meccseire, szóval, ügyesnek kell lenni. :-)

Sült gesztenye és karácsonyi vásár

Az ősz szerves része még a nagy sütőtökkínálat és sokunk kedvence a sült gesztenye, a Heissi Marroni. Fura módon Magyarországon sokszor gondban voltam a pucolással, itt meg nem tudom milyen technikának köszönhetően, de szinte sosem vész kárba egy szem sem. Persze, el is kérik az árát, de ez ugye Svájcban megszokott.

Ahogy elérünk a télhez, már nem marad más hátra az évből, mint a karácsonyi vásár (Weihnachtsmarkt), amikor is 4 héten át gyönyörködhetünk a szépen kivilágított belvárosban, ehetünk finomabbnál finomabb sült kolbászt és forralt bort ihatunk hozzá.

Ezzel időutazásunk végére is értünk. :) Talán sikerült pár érdeklődővel megkedveltetni a várost, mi tényleg csak ajánlani tudjuk."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc Basel

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr25661612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.11.28. 07:03:18

Ha mar Svajc, a sarga gummicsimma azee hianyzik! :-)))
Jo reggelt mindenkinek!

nyuszigonosz 2013.11.28. 07:21:58

Tetszik.

@rezsoatya: Ebböl nem hiányzik semmi, a gummicsimma se. :-))

Bebbi 2013.11.28. 08:42:10

@Babette_: Nem! :-) de errol azt hiszem, mar volt szo. :-)

2013.11.28. 08:44:29

Tetszett, olvastam volna még. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 08:46:11

Lehet, hogy sütés előtt jól beáztatják a gesztenyét, ettől könnyebben lejön a héja. Én itthon így csinálom.

Különben nagyon hangulatos poszt volt :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 08:46:57

@Babette_: @Bebbi: Ha jól emlékszem, az igényes nő - smink témánál lepleződtél le :)!

Bebbi 2013.11.28. 08:50:26

@zöldeketbeszélek: Nem tudom, szerintem ahhoz a temahoz nem nagyon szoltam hozza.

Egyebkent lehet, hogy a hangzasa miatt megteveszto ez a nev. Pedig ez is csak egy helyi szo: ami Hochdeutschban a Basler (vagyis baseli), az Baslerdytschül Bebbi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 08:52:28

@Bebbi: Na most akkor már csak az avatarod magyarázd meg kérlek! Én akárhányszor látom, egy vízból kikandikáló szörnyfarokra - Loch Ness :) - asszociálok :))!

Bebbi 2013.11.28. 08:53:29

@zöldeketbeszélek: Hat, nem ugy terveztem. Oszinten szolva mar igy is nagyon gondban voltam, hogy mirol is irjak. Valamikor par hete irt Don Kartasch, hogy jo lenne, ha mindenki irna posztot, mert a vegen nem marad tema. Mivel mar jo ideje (legalabb 2 eve) olvasom a blogot ugy ereztem, hogy nem "er" csak "eloskodni", hanem nekem is meg kellene probalnom irni. Ez meg persze nem olyan egyszeru, mert sokan sokkal jobban tudnak irasban fogalmazni, mint en. Szoval, igy szuletett ez a poszt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.28. 08:55:31

Jó írás. :)
Szerintem családdal mindenképp jobb egy kisebb város, mint Zürich.
Jó választás volt, nagyon élhető városnak tűnik.

Bebbi 2013.11.28. 08:55:50

@zöldeketbeszélek: Ez meg a Baslerstab, a helyi cimerben talalhato "bot". Ez eredetileg a puspok "botja" volt. Mivel nem vagyok vallasos, igy oszinten szolva fogalmam sincs, hogy mik itt a korrekt kifejezesek, de talan igy mar ki lehet deriteni. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.28. 08:59:44

@Bebbi: @zöldeketbeszélek:
na azokat a beszélgetéseket én átugrottam, mint lényegtelent:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 09:00:43

@Bebbi: Köszi, ennyi infó nekem elég, különös tekintettel arra, hogy németül és angolul sem tudok, a gugli meg csupa ilyen oldalt dob fel.

Egyébként engem minden posztban leginkább az érdekel, hogy hogyan éli meg a család a mindennapjait, milyen a bölcsi, milyen ott nőként dolgozni és gyereket nevelni, mennyit tud az apa a családjával aktívan törődni, milyen, ha hirtelen orvoshoz kell vinni a kicsit...szóval igazi női kiváncsiság :).

És persze, hogy milyenek az emberek. Mikor kezdenek el beszélgetni veled a szomszédok, meddig él a tartózkodás az idegennel szemben stb.

Bebbi 2013.11.28. 09:01:49

@Babette_: Igen, ezt jol tetted, teljesen egyetertek. :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 09:02:22

@Babette_: Én sajnos beugrottam Maxnak, de azóta tudom, hogy Maxot meggyőzni valamiről kb olyan nehéz, mint két kiló sót kiskanállal megenni...biztos nem lehetetlen, de a végére belebetegszel :).

Bebbi 2013.11.28. 09:08:57

@zöldeketbeszélek: A noi munkarol felesegemet kellene kerdezned, de O is nagyon jol erzi itt magat es sikerult egy jo egyensulyt talalnunk a munka es a gyerekneveles kozott.

A magam reszerol, ahogy irtam is, annyit tudok mondani, hogy a korabbi munkam soran nagyon keves idot tudtam erdemben otthon tolteni, most ez szerencsere elonyere valtozott meg. Ahogy latom mas kollegakon ez naluk is hasonlo.

A szomszedok meg... Ugye eleg hamar elkezdett gombolyodni a felesegem hasa, ez mar eleg egy "ice breaker"-nek. :-) Utana meg egy kisbaba csak meg konnyebbe teszi a helyzetet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 09:11:45

@Bebbi: Írjon ő is egy posztot Frau Bebbi néven és nem lesz bántódása :))!

Azért kérdeztem, mert én itthon ennek az ellenkezőjét tapasztalom. Iszonyú nehéz a gyereknevelést a munkával összeegyeztetni (ha csak nem a felső középosztály tagja vagy), egyáltalán gyerekvállalás után a munka világába visszatérni. Szerencsések vagytok! Meg hát a feleséged tett is az ügy érdekében, nem keveset.

Len.Mag 2013.11.28. 09:22:47

Ez tényleg jó volt. És főleg így, hogy a téli hangulattal ért véget, tényleg olyan "már indulnék is" érzést hagy maga után.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.28. 09:29:59

@zöldeketbeszélek: Hogy mikor lehet a szomszéddal beszélgetni? Szerintem, nagyon emberfüggő. Előző helyen szinte azonnal. Itt meg... 2. szomszédom magyar. Eddigi beszélgetésünk kimerült a Grüezi, és az Obig-ban, napszaktól függően. :D

aberdon 2013.11.28. 09:33:14

Nagyon jó poszt (németül sehr gut)! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 09:34:04

@tilmir: Tegnap eszembe jutottál olaszóra közben. A tanárnőnk az olasz oktatási rendszert magyarázta, összehasonlítva a magyarral, ami szerinte sokkal de sokkal jobb. Felidéződött bennem, amit a svájci oktatási rendszerről írtál, hát úgy látom, a magyar valahol a kettő között van. Érdekes.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 09:34:53

@tilmir: A magyar szomszéd nem ér, csak az echte svájci :)!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 09:35:16

@zöldeketbeszélek:

Én próbáltam sütőben, de egyszerűen sosem tudom elérni ugyanazt az ízt, ami kinti, szénen való sütésnél jön ki.

Bebbi 2013.11.28. 09:35:24

@tilmir: Komoly? Magyar szomszeddal svajciul beszeltek? :-)

Bebbi 2013.11.28. 09:36:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen, ezzel mi is valahogy igy vagyunk, ugyhogy egy ideje mar nem is probalkozunk ezzel, megvesszuk inkabb az utcan.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 09:36:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hát azt nem is fogod. Én azért sütöm sütőben, mert egy panelban a szénen sütés körülményes lenne :).

Herr Géza 2013.11.28. 09:37:11

@Bebbi: Jó volt, de sem a fizetésedet nem tudtuk meg, sem azt, hogy mennyibe kerül 1 liter laktózmentes tej... :DD. Spaß beiseite, említetted, hogy a választásnál szerepet játszott a város helyzete (v.ö. Dreiländereck): mennyire/hogyan tudjátok ezt kihasználni ? Kaja Franciao.-ban, bevásárlás Németo.-ban ?? Egyáltalán a svájci oldalon laktok ?

Herr Géza 2013.11.28. 09:41:32

@Babette_: @charlieharper: Van mit pótolnia... Azért a sárga gumicsizma már az 1. hsz.-ben megvolt - üdv @Rezsoatya !!!

Bebbi 2013.11.28. 09:43:55

@Herr Géza: Igazad, par reszlettel meg ados vagyok... :-)

Igen, vasarolni (szinte) mindig Nemetorszagban szoktunk. Van itt a kornyeken ket nagyobb bevasarlasi lehetoseg, benne Rewe, ALDI, Müller, Hieber's (EDEKA), ....

Sajnos franciaul egyikunk sem beszel, igy ritkan jarunk at oda, de mondjuk Colmar itt van a kozelben, az egy kifejezetten szep es hangulatos varos.

Ja, es igen, Baselben lakunk. :-)

Herr Géza 2013.11.28. 09:50:35

@Bebbi: Jaj, Colmar.... Imádom a várost én is. Évekkel ezelött hónapokig jártam oda, de mindig csak a külvárosig jutottam (ott futott egy nagy projektünk), ritkán voltam egyedül, ha meg igen, akkor rohanás. Aztán késöbb olvastam róla, láttam képeket, nem akartam elhinni, hogy az ugyanaz a Colmar. Visszamentünk családostul "túristaként" és testületileg beleszerettünk. Azóta már háromszor voltunk....

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.28. 09:50:46

@Bebbi: " Valamikor par hete irt Don Kartasch, hogy jo lenne, ha mindenki irna posztot, mert a vegen nem marad tema. Mivel mar jo ideje (legalabb 2 eve) olvasom a blogot ugy ereztem, hogy nem "er" csak "eloskodni", hanem nekem is meg kellene probalnom irni."

Latod-latod, es milyen jol tetted! :) Koszonom hogy megfogadtad az otletem. :)

Nekem tetszett a poszt, hangulatos volt. Atjott a kulturalis esemenyek feelingje.

Arrol lehet kerdezni hogy a te kornyezetedben az echte svajciak hogyan reagalnak ezekre az uj kommunista iranyzatokra? Az 1:12-es szabalyra gondolok meg hoy alanyi jogon jarjon munkatol fuggetlenul is alapber.

Tudom hogy az 1:12-t leszavaztak. Csak erdeklodom hogy mi a velemnyuk ezekrol a dolgokrol. El-elcsabulnak paran vagy az igazi svajci ertelmiseg elbol mondja hogy nem kerunk a kommunizmusbol?

Bebbi 2013.11.28. 10:02:56

@Don Kartasch: Persze, mindenrol lehet kerdezni. :-)

Akikkel errol beszeltem, ott elegge egyseges volt az allaspont mindket kerdesben. Azonban a szavazasnal mar nem ugyanugy cselekedtek.

Szoval, 1:12: senkinek sem tetszik, hogy tenyleg rohadt sokat keresnek a CEO-k. (A Novartis volt vezetojenek sajat lotere volt, amit csak O hasznalhatott peldaul. Nem gondolom, hogy ezt barki megerdemli, vagy barkinek jarna.) Azonban abban is egyetertettek, hogy ezt nem az allamnak kell eldontenie es ebbe nem szerencses "felulrol" beleszolni. Viszont amiben mar nem voltak egysegesek, hogy akkor hogyan is szavazzunk... Amikor elojott ez a kerdes, akkor meg szuken, de tobbsegben voltak azok, akik tamogattak a javaslatot. Kesobb ez atfordult inkabb elutasitasba. Tehat tudott volt, hogy akarhogy is szavazol, el lesz utasitva. Am paran ugy gondoltak, hogy noha nem ertenek egyet a kezdemenyezes ilyeten valo megvalositasaval, azert jo lenne felhivni ezeknek az embereknek a figyelmet, hogy esetleg kevesebb fizetes/bonusz is eleg lehetne. Emiatt paran megiscsak igennel szavaztak.

Az alanyi jogon jaro penzre meg sokkal egysegesebb velemenyekkel talalkoztam, ezt alapbol mindenki elutasitja.

Egyebkent ha mar szavazasok... Svajc meglehetosen konzervativ orszag, benne nehany meg sokkal inkabb konzervativabb kantonnal. Na, ezek a kantonok szinte minden valtoztatast elutasitanak, tok mindegy, mirol van szo. Tehat ha egy kerdes ugy kezdodik, hogy "Egyetert-e On azzal, hogy a jovoben ugy valtozzon meg...", akkor a valaszuk "nem" lesz.

Bebbi 2013.11.28. 10:04:01

@Herr Géza: Meg tudom erteni! Plane Karacsony elott gyonyoru. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.28. 10:05:09

@zöldeketbeszélek: Az olaszt csak hallomásból ismerem. Más az is...
Az itteni szomszédokkal (echte svájci) is többet beszélek, mint a kedves honfitársakkal. :)
@Bebbi: Ahha. Nem akarnak ismerkedni. :) Köszönni is csak akkor köszönnek, ha "átesenek" az emberen. Vicces.

Herr Géza 2013.11.28. 10:07:02

@Len.Mag: Ez király (és egyben szomorú is)!! Ha az utolsó térképet nézem, akkor megkérdezném @Kövérmadár barátunkat, hogy mit hablatyolt itt 2000 km-es költözésröl meg mindenféle tengerekröl ??

Herr Géza 2013.11.28. 10:08:02

@Bebbi: Kösz, ez sem rossz tipp, mi eddig csak tavasszal-nyáron voltunk....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.28. 10:08:55

@Bebbi: Én olyan véleményt is hallottam, hogy sokan "megették", hogy ha ezt megszavazzák (1:12), akkor egy csomó cég kivonul és akkor zuhanni fog a gazdaság, azt meg ugye nem szeretnék.

Bebbi 2013.11.28. 10:14:03

@tilmir: Igaz, biztosan ilyen is volt. Valahol meg azt olvastam, hogy inkabb 1:20-at kellett volna irni es akkor sikerult volna. Nem tudom... Nehez kerdes.

Bebbi 2013.11.28. 10:16:00

@tilmir: Nem semmi... Szerencsere nekunk kedvesebb szomszedaink vannak. :-)

rumitom 2013.11.28. 10:28:56

jofele olvasmány.
a consultantsagrol irnal picit? az ugye sok fele lehet. meg a svájci munkamoralrol. 40+ os elvárt munkahetrol es társai

Din Serpahis 2013.11.28. 10:29:46

Na akkor egy kerdes a posztolohoz. (meg mindenkihez, aki ert a svajci allaspiachoz) Jomagam is hasonlo vonalon mozgok (IT consulting, projektmenedzsment ilyesmik.) Jelenleg Becsben elek, a nejem detto. A felesegemet viszont marc 1-el a cege at fogja rakni Zurichbe, es en is szeretnek vele menni.

Allast viszont nem talalok. Pedig nem rossz a CVm, tobb orszagban is dolgoztam mar, vannak jo multis referenciaim, certifikacio hegyek. Folyekony angol, egesz jo nemet. Aztan megcsak vissza se hivnak. Olyan allasokra sem, ahol a kiirasnak gyk 100 szazalekik megfelelek. Mit csinalok szarul? Vagy ti hogy csinaltatok?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.28. 10:30:15

"megszületett a kisfiúnk"
Ha ez nem egy hülye spellchecker volt akkor most kiugrok az ablakon :D Szerencsére elsőn vagyok.

Csak én érzem úgy, vagy tényleg sok lett a válság óta a marxista/komcsi beütésű mozgalom? Mindenki a gazdagok zsebében turkálástól várja a sorsa jobbra fordulását, de ugyanezek az emberek sose mondták még, hogy több vagy jobb munkából akarnának többet keresni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.28. 10:34:30

@Bebbi: Koszi a valaszt.

@tilmir: Hogy teljesen oszinte legyek az 1:12-t en is kevesnek erzem, de azt mondanam hogy egy ilyen 1:25 vagy legrosszabb esetben 1:30 realis es tarthato lenne.

Ahogy hallottam most vannak azert ilyen 1:250 aranyok is. :DDD
Ahhoz kepest meg az 1:30 is hatalmas elorelepes (az alacsony beruek szemszogebol) es azert a svajci penztaros fizetesenek 30X-osaval meg talan nem kene a Roche CEO-nak sem szaraz kenyeren es vizen elnie... dehat nyilvan vannak akik meg igy is buknak a fizetesuk 80%-at es nekik a befolyasuk is kb. 1:250 aranyban all a takaritonoehez kepest. :)

Bebbi 2013.11.28. 10:37:32

@Din Serpahis: Segiteni szokott, ha van egy headhunter-od. Ha gondolod, meg tudom adni az enyem elerhetoseget.

Zurichben meg annyi gond lehet, hogy ott viszonylag nehezebb munkavallalasi engedelyt kapni. Emiatt erdemes nem csak zurichi, hanem a kozelben levo cegeket is figyelembe venni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.28. 10:38:05

@Don Kartasch: nem az a lényeg, hogy mire elég ami marad, hanem hogy ha a világ más részén megkaphatja azt a sok lóvét, de Svájcban már nem, akkor jó eséllyel elmegy. És nem biztos, hogy egy ilyen CEO annyira csereszabatos és felesleges, mint azt az emberek gondolják.

Len.Mag 2013.11.28. 10:38:46

@Herr Géza: Lehet, hogy szomorú, de töredelmesen bevallom, hogy - szégyen, gyalázat - én még ennyire sem tudnám pl. Amerika államait elhelyezni. Ha hirtelen mégis földrajzi információkra lenne szükségem, akkor meg felütöm az Internetet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.28. 10:41:28

@Bebbi: @Don Kartasch: Igen, valószínűleg így van. Ha én lennék valahol CEO és évi 1-2 millát keresnék biztos zokon venném, ha a töredékére csökkenne. Bár.... itt is van sok kiskapu. Szóval még azt is el tudom képzelni, hogy megoldanák "okosban". :D
No, mindegy. Bennünket nem érint a kérdés.

Bebbi 2013.11.28. 10:41:40

@rumitom: Alapvetoen a penzugyi szektorban dolgozom, igy a consultant resz is ott volt. Mivel leginkabb nem svajci kollegakkal voltam korbeveve, igy szerintem csak azt tudom errol mondani, hogy olyan, mint szinte barhol mashol a vilagon. Sok munka, rengeteg hatarido, sok stressz, magas fluktuacio.

A mostani cegemnel viszont jellemzoen svajciak a kollegaim. Itt sokkal nyugisabb a tempo, es szerintem ez jobban jellemzo Svajcra. Heti 41 ora az eloirt munkaido, szerintem ezt nagyjabol mindenki tartja. De persze ez is csak olyan, mint mashol, atlagos teljesitmennyel nehezebben vagy csak lassabban lehet elore jutni.

Herr Géza 2013.11.28. 10:42:08

@Zka: Sorry, de úgy alapból nem értem a hsz.-ed. Lehet, hogy én vagyok hülye?

Len.Mag 2013.11.28. 10:42:20

@Herr Géza: Egyébként a kreativitásuk tetszett, meg a bűnbánó megjegyzésik. Többségükben kedvesen, tisztelettel és őszintén töltötték ki szerintem. A magyar oktatás nem erre nevel. Ott, ha nem tudsz valamit, akkor üresen hagyod, de nem kezdesz róla interakcióba pl. a tanárral vagy aki kiértékeli.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.28. 10:43:36

@Len.Mag: szerintem az USA tagállamok olyanok, mint nálunk mondjuk a megye. Nem hiszem, hogy egy európainak tudnia illene melyik hol van. Pár kivétel talán van: Alaszka, Florida és ilyenek, amik kiemelt hírnévvel rendelkeznek.
Jobb analógia az, hogy mondjuk egy európai el tudja-e helyezni Ázsia országait.

Mikó? 2013.11.28. 10:44:44

Valaki tudja, hogy mennyi magyar el Svajcban? Zürichben jarva, szinte minden nap latok, hallok magyarokat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.28. 10:44:56

@Herr Géza: én nem tudom hülye vagy-e :) Csak azt állítottam, hogy szerintem a pénzügyi válság óta hirtelen sokan foglalkoznak azzal, hogy a gazdagoknak mennyi pénzük van és hogy lehetne ezt tőlük elvenni.

BTBTBT 2013.11.28. 10:47:04

@Bebbi:
Ez igen! Így tovább! Még Keresztapa-utalás is van benne. :)

Majd estefelé bővebben is...

@Kövérmadár:
Ugye, hogy lehet jó posztot írni!

Húztam, mert elkések. :)))

Mikó? 2013.11.28. 10:51:00

@tilmir: Ezt esetleg valami hivatalos statisztikabol tudod? Probaltam rakeresni a neten de nem nagyon talaltam.

Herr Géza 2013.11.28. 10:52:21

@Zka: Bocs, azóta leesett, hogy mire gondoltál (=tényleg hülye vagyok). Miután a helyesírási botláshoz füzted, azt hittem, hogy a @Bebbi zsebében való turkálást tételezted fel rólunk..... Hja, olvasni is tudni kell :)).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.28. 10:52:23

@Mikó?: 2-3 éve olvastam valahol. Azóta sem lettünk kevesebben. :)

Mikó? 2013.11.28. 10:55:41

@tilmir: Gondolom inkabb tobben, mi is ket eve jottunk, azota meg tobb ismerosom is jott. Persze paran el is mehettek, de talan nem tul sokan.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.28. 10:57:34

@Mikó?: Nem jellemző. Az én ismeretségi körömből az elmúlt években csak egy valaki ment haza.

Herr Géza 2013.11.28. 11:01:05

@Len.Mag: Na azon én is öszintén nevettem. Azon már kevésbé, hogy volt olyan díszpinty, aki gyakorlatilag csak négy országot tudott biztonsággal azonosítani. Na de pl. Ausztriát Ausztráliával keverni és még rossz helyre is tenni.... Érdekes, hogy leginkább Spanyolo. és Franciao. került a helyére. Lehet, hogy tölük kellene országimázsépítést tanulni ???

Len.Mag 2013.11.28. 11:01:39

@Zka: Ez a társadalmi szakadék mélyülése miatt van. Gondolom, az tűnik logikusnak az emberek számára, hogy a pénz, mint anyag vagy energia, csak van. Nem teremtődik és nem enyészik el, csak áramlik. Ebből következik, hogy ha valahova több megy, akkor máshol hiány keletkezik. :)

Azon kevesen gondolkodnak el, hogy tényleg a pénz-e az, amire olyan égetően szükségük van. Gondolok itt arra, hogy vannak olyan kisebb közösségek, ahol a válságra adott válaszként újra feltalálták a cserekereskedelmet, vagy helyi pénzt vezettek be.

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.28. 11:04:25

Ez de jó volt! !! Ugye lesz folytatás? Pl. A beilleszkedesrol és a kezdeti nehézségekről?!

Len.Mag 2013.11.28. 11:12:01

@Herr Géza: Amennyiben az országimázs-építés gyarmatosítást takar, lehet. Szerintem azért lehetnek erősen a köztudatban, mert Amerika történelmének alakításában jelentős szerepük volt. Aztán (talán pont annak folyományaként, hogy erősen a köztudatban éltek) kedvelt turistacélpont lettek, szerintem ha egy Amerikai Európába utazott, akkor az sokáig ezeket az országokat jelentette.

Palazeti 2013.11.28. 11:28:44

Kedves Bebbi, és a feleséged milyen munkát talált kint jogászként? Én is az lennék, de szerintem talán ez a leghaszontalanabb diploma külföldön kivéve Brüsszelt. Azt vettem észre, hogy Nyugat-Európában szinte csak az angol, német és amerikai jogi diplomáknak van értéke, ráadásul jogászokból arrafelé is Dunát lehet rekeszteni

Bebbi 2013.11.28. 11:35:24

@Szilvana1: Koszonom. :-) Mar 4 eve elunk itt, oszinten szolva mar nem emlekszem minden kezdeti nehezsegre. Ha van barmi kicsit is konkretabb kerdes arra nagyon szivesen valaszolok, de nem hiszem, hogy egy egesz posztot meg tudnek meg egyszer tolteni tartalommal. :-)

Bebbi 2013.11.28. 11:38:37

@zalap: Azt tudtuk mi is elore, hogy a magyar jogi diplomaval nem lehet majd itt kint elhelyezkedni, vagy legalabbis nagyon nehez lesz. Emiatt (sok keresgeles utan) valasztott a felesegem egyfajta atkepzest/honositast, aminek a vegen mar teljes ertekuen tudja hasznalni a szakjogaszi diplomajat. A jogaszi diplomajaval szerintem tovabbra is nehez lesz/lenne tovabbi kepzesek nelkul elhelyezkedni. Szamomra ebben az volt a tapasztalat, hogy minel inkabb szakdiplomad van, annal egyszerubb lesz (mar persze ha van ra kereslet), mert akkor ugye alapvetoen kisebb teruletet kell ujra megtanulnod.

peacefroggg 2013.11.28. 11:53:09

@Din Serpahis: mi az önéletrajzban svájci telefonszámot adtunk meg (SIM-kártyát tudsz venni csak úgy) és egy kint élő ismerős címét
ha kiderül, hogy mégsem ott laksz, addigra már mindegy, már szóba álltak veled és volt esélyed bemutatkozni.
Ezt a tippet egy svájci fejvadász mondta egyébként :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.28. 11:56:40

@peacefroggg: Ezzel nem árt vigyázni, mer ha lecsekkolnak, abból probléma is adódhat.

Len.Mag 2013.11.28. 11:56:46

@peacefroggg: Az nem furcsa ilyenkor, hogy a CV-ben az utolsó (és egyben jelenlegi) munkahely többszáz vagy -ezer kilométerre van az állítólagos lakhelytől?

Herr Géza 2013.11.28. 12:27:24

@Bebbi: "Segiteni szokott, ha van egy headhunter-od. Ha gondolod, meg tudom adni az enyem elerhetoseget."
Csak érdeklödésképpen: ilyenkor Te fizetsz a fejvadásznak ?? Épp aktuális nálam a kérdés, mert beköszönt egy fejvadász, érdekel is a dolog. Az elsö telefonos kontakton már túl vagyok az esetleges új fönökkel, nagy vonalakban már meg is egyeztünk. Meglepett viszont (a megoldjuk "okosban" errefelé ugye nem divat), hogy a jövendö személyes találkozó apropójából -ott lesz vlszeg a fejvadász is- azt kérte, hogy a fizetés témát még elötte ketten külön véglegesítsük, mert bazi sokat kér töle a fejvadász (20% az éves bruttómból) és "optimalizálni" kellene a dolgot. Ez azért egy kicsit megbirizgálta a vészcsengöt.... Mondjuk kis cég, nyilván nála más súlya van annak a pár ezer eurónak is. Csak ennek a dilemmának a kapcsán jutott eszembe, hogy vajon ki csenget, ha én bízok meg egy fejvadászt...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 12:41:58

@Len.Mag:

Amerika allatt az USÁ-t érted? Ha igen, akkor rossz a párhuzam. A jó párhuzam: egy európai helyezze el a térképen az amerikai kontinens országait.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 12:48:10

Tessék, meg lehet próbálni: maxval1967.files.wordpress.com/2012/12/mpame.png - ki tudja bejelölni legalább mind a 35 amerikai országot? Bónusz: be kell jelölni az európai országok Amerikában lévő területeit is.

Én nem veszek részt a versenyben, mert nekem eleve ez az egyik hobbim, s meg tudom csinálni 3 perc alatt, 100 %-os pontossággal - oké, esetleg összekeverek 2-3 szigetországot, ha éppen rossz kedvem van.

peacefroggg 2013.11.28. 12:48:31

@Len.Mag: @tilmir: de valószínűleg furcsa és rá is kérdeznek/tek, de ilyenkor mondtam, hogy egy ismerős lakik ott, szóval lenne hova mennem az interjú erejéig
ebből látják, hogy nem vagyok elveszett ember, van valami kapcsolatom/kötődésem (kinek mi) Svájchoz és ez állítólag jó pont
mondom, ezt egy svájci fejvadász tanácsolta, magamtól én sem csináltam volna...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.28. 12:52:46

@peacefroggg: Ez a szerencsésebb eset. :) Én viszont saját kútfőből találtam ki ezt, beírtuk egy ismerősnek. Egyszer csak csengetett a lakás tulaja, hogy neki meg a Gemeinde szólt, hogy akkor most ki is lakik a lakásban. Kellemetlen volt magyarázkodni.
Mondjuk ez egy kis falu, lehet nagyobb városban nem ennyire alaposak.

peacefroggg 2013.11.28. 12:53:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: sok évvel ezelőtt találtam egy ilyen vaktérképes játékot a neten, különböző nehézségi fokozattal, a legnehezebb az volt, amikor már csak Ázsia körvonalai voltak meg, az országokat külön rá kellett hózni a térképre, de előtte még át kellett mérezetni és beforgatni a jó irányba, szóval egy Kirgizisztánt 134 fokkal elforgatva és 1/3-os méretben nem biztos hogy felismerek :)
azt hiszem ez már a te szinted

peacefroggg 2013.11.28. 12:55:09

@tilmir: az lehet, én luzerni címet adtam meg anno

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 12:57:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Megint egyetertunk.
Nem igazan ertem a problemat. Bevallom, a magyar megyeket sem tudom elhelyezni. Miert? Mert leszh@rom. Delkelet Azsia meg csakcsak menne, az arab vilag nem, Afrika sem.

Ha valamit en sem tudok, akkor nem hulyezem le azt, aki szinten nem tudja. Ez rem primitiv dolog.

Azt pedig lassuk be, minel messzebb van valami, annal inkabb legypiszok jelentosegu a mindennapi eletben. Az USA meretebol es elhelyezkedese okan mindentol messze van. 2 szomszedja van a szarazfoldon, mindketto akkora, hogy senkit sem erdekel mivan azokon tul.

Felesleges a nyukunges...

Ha pedig ez a "butasag" lenne az ara a 6,7 literes, V8-asomnak, usse ko, meg ma kivetetnem az agyamat :)

Len.Mag 2013.11.28. 13:08:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Oké, igaz, de a lényegen nem változtat. Északon pl. az USÁ-t, Kanadát és Mexikót tudnám beírni, ahogy ők Francia- meg Spanyolországot, de a Mexikói-öböl körlü már bajba kerülnék, szóval oda is kerülne pár Sorry vagy egy-két állam nem a saját helyére kerülne.
Szerintem az átlagember ezzel így van, ha nincs alkalma rákészülni egy ilyen "megmérettetésre".

dradix [freibürger] 2013.11.28. 13:11:06

"Csokító", ronda és finom! Ne ítélj elsőre! :)
Én is beleszaladtam a Bebbi = leányzó problémakörbe. :D
Most koppantam az előbb, épp mászok ki az asztal alól. :)

Mellesleg nem volt rossz ez egy férfiembertől sem. :P

Részemről átjött. Amúgy is az a környék a cél, bár kissé északabbra, Freiburg und Umgebung. De ha már itt tartunk az aktív kedvcsinálás és csalogatás témánál, van-e neki kórháza? Netán több is? És mit érdemes tudni az egészségügyről svájcban? (Lektion 2) :)

Ha linket tudnál csatolni, akkor még a kalpagom is megemelném. :D

Köszi az olvasmányt, ímhol ebédidő vége!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 13:22:36

@Len.Mag:

Hozzáteszem: szerintem nem is kell tudnia ezt egy átlagembernek. Szerintem ha valaki nagyjából tudja, az elég.

Nekem ez hobbi is, s semmi gond felsorolni akár a karibi országokat is pontos elhelyezkedéssel, akár vaktérkép nélkül is, csak fejből, de nem gondolom, hogy ez része lenne az általános műveltségnek.

Oké, azt mondjuk illik tudni, hogy pl. Barbados az nem Afrikában van.

LyukasBogrács 2013.11.28. 13:34:04

Nos, a város nem Basel, hanem Bázel.
A tegnapiban sem Den Haag, hanem Hága.

De most komolyan, ezeket eredetileg sem tudják a kiköltözők, vagy ott felejtik el?

*matahari* 2013.11.28. 13:34:05

jo poszt, meghozza a kedvet Baselhoz. bar egy zürichi szemével Basel nem lehet csodas, de ez egy masik történet :-p

adrienne1 2013.11.28. 13:34:05

Bazel nagyon jo hely lehet:) Mondom ezt én Neuchâtelböl:)

Din Serpahis 2013.11.28. 13:34:05

@Bebbi: Azt megkoszonnem. A cimem: athlay kukac freemail pont hu

Bebbi 2013.11.28. 13:34:38

@Herr Géza: En csak olyan esetekrol tudok itt Svajcban ahol mindig az uj ceg fizetett, jellemzoen az elso evi brutto fizud 20%-at. Legtobbszor vannak feltetelek, hogy csak akkor kapjak meg a teljes osszeget, ha a probaidot is sikeresen letoltod. Tehat Neked ez ingyen van. Emiatt is szoktak paran egyszerre tobb headhuntert megbizni.

Bebbi 2013.11.28. 13:37:36

@LyukasBogrács: Na, akkor itt segitsegul hivom Maxvalt. Mi miatt irod Baselt Bazelnek? Mert sokan masok is igy irjak? Es miert nem irod Barcelonat Barszelonanak?

A nyelv egy valtozo valami. Ha soha senki nem irta volna mashogy a dolgokat, akkor meg ma is regiesen irnank egy csomo mindent. Es igen, szamomra Basel mindig is Basel marad, es nem Bazel.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 13:40:43

@LyukasBogrács: @Bebbi:

A városnak van magyar neve, Bázel vagy Bazel. Mint Wiennek Bécs vagy Parisnak Párizs.

Bebbi 2013.11.28. 13:41:05

@dradix [wannabe bee]: :-) Persze, hogy van korhaz. :-)

Ez itt az Unispital linkje:
www.unispital-basel.ch/

Itt szuletett a kisfiunk (rovid u-val, koszonom a helyesbitest) es itt kezeltek az Achilles-in szakadasomat is, tudom ajanlani.

Aztan ket masik:

www.bethesda.ch/basel/spital.html
www.bruderholzspital.ch/index.cfm

Es egy tovabbi, ez peldaul kifejezetten ajanlott sebeszeti dolgokra:

www.hirslanden.ch/global/de/startseite/kliniken_zentren/klinik_birshof.html

mojoking77 2013.11.28. 13:41:42

@rezsoatya: Ez a sarga gumicsizma dolog nem tiszta szamomra. Ez valami bazeli nepszokas lenne? (Csak mert Bernben egy darabot nem lattam meg az elmult negy honapban.. Vagy legalabb is az eszreveteli hatar alatt maradt az biztos).
Kerdes viszont a helyiektol:
-Mi a fene volt hetfon a hagymafesztival? Reggel este seta volt a Kaszinotol a palyaudvarig (nem igazi tavolsag, 5-6 perc kenyelmes seta), konfettiszonyegen, es idiota, egymast konfettivel dobalo, es "sip-kalapaccsal" utogeto fiatal/idossebb hordakon keresztul.

mojoking77 2013.11.28. 13:42:33

Mi a raja... Eddig nem volt gond a blogmotorral, sem az elozetes moderacioval... Enyje meg a no

Bebbi 2013.11.28. 13:43:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem ez volt a kerdes. A kerdes az volt, hogy masik varosnak miert nincs magyar neve es mit jelent az, hogy magyar nev? Azt jelenti, hogy orokre igy fogjak irni a varost, vagy csak annyit jelent, hogy most eppen igy irjak.

Es egyebkent nekem ez nem magyar nev, ez inkabb csak a magyar kiejtes szerinti leirasa a svajci nevnek.

Bebbi 2013.11.28. 13:45:57

@Din Serpahis: OK, elkuldtem. Sok sikert!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 13:54:14

@Bebbi:

Erre nem létezik szabály. Kialakul valahogy és úgy marad. S persze a kialakult szabály is megváltozhat. Sok példa van erre.

Alapvetően a következő verziók vannak:
- nem alakul ki magyar név, a magyarban az eredeti nevet használjuk, természetesen nem az eredeti kiejtéssel, hanem ahhoz közelítő magyar kiejtéssel, pl. Madrid,
- nem alakul ki saját magyar név, de az eredetit magyarosan ejtjük, azaz magyarul olvassuk a betűket, pl. London,
- kialakul saját magyar név, de kialakul egy magyaros kvázi saját inév, mely az eredeti ejtés magyaros átírása, pl. éppen Bázel,
- kialakul magyar név, mely az eredeti ejtés HIBÁS ejtésén alapszik, pl. Havanna vagy Stockholm,
- az eredeti alapján kialakul egy hasonló magyar név, mely azonban nem egyezik az eredetivel telkesen, pl. Bukarest, Zágráb,
- kialakul teljesen önállló magyar név, melynek semmi köze az eredetihez, pl. Bécs.

S persze a dolgok változnak. A középkorban Szeredőc általánosan használt név volt Szófiára, ma már legfeljebb csak tőlem lehet ilyet hallani. A magyarok 99 %-nem is tudja, hogy 400 éve létezett Szófiának magyar neve. S mondjuk Nándorfehérvárnak sem nevezi manapság senki Szerbia fővárosát.

Bebbi 2013.11.28. 13:56:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: OK, koszi. Akkor azert van meg remeny, hogy ez a jovoben "hivatalosan" is megvaltozzon. :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 14:01:20

@Bebbi:

Csak az emberektől függ. Ha tömegesen az emberek így vagy úgy kezdik csak írni, akkor az lesz a "hivatalos" előbb-utóbb.

Herr Géza 2013.11.28. 14:12:13

@Bebbi: Köszi, megint okosodtam egy kicsikét.

Herr Géza 2013.11.28. 14:17:32

@Bebbi: Akkor a 20% jellemzönek tünik. Én inkább "keveseltem", mert még annó M.o.-on az elsö ilyen fejvadászos váltásomnál 50%-ot hallottam, söt (igaz magasabb szinten) úgy tudom a 100% sem ritka madár. Többiek ??

Herr Géza 2013.11.28. 14:22:50

@mojoking77: "Ez a sarga gumicsizma dolog nem tiszta szamomra. Ez valami bazeli nepszokas lenne?"
Nem egészen. Ez egy korábbi, szintén svájci témájú poszt szétcincálása óta szállóige és gumicsont lett egyben...
Itt a link: hataratkelo.blog.hu/2013/10/11/lakasbol_otthon#more5562635

mojoking77 2013.11.28. 14:26:24

@Herr Géza: Hmmm... Kimaradt. Igy jar az ember, ha nem el a nap 24 orajaban a Hatartkelon... :))

Herr Géza 2013.11.28. 14:30:13

@mojoking77: A link egy sorozat harmadik részére utal, de ott megtalálod az elözményeket is. Onnan ered a egyébként a "függöny"-téma is... :DD

miegysmàs 2013.11.28. 14:38:28

@Herr Géza:

Colmar
Minden honap elsö vasarnapjan bolhapiac,reggel egesz koran nyit( 6 ora),es kb. du. 2ig tart.
Szerintem kihagyhatatlan.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 14:38:29

@mojoking77:

Év végén lesz vizsga az év során közölt cikkekből. Aki nem ér el 70 %-ot rajta, annak a státusza moderálttá változik, aki meg 50 %-ot sem, az ki lesz zárva a további kommentelésből. Aki pedig 30 %-ot sem teljesít, annak nem szívesen lennék a helyében: az ilyenek ugyanis meg lesz verve egy speciális bosszúálló egység által.

mojoking77 2013.11.28. 14:40:13

@Herr Géza: OK, elolvastam. A fuggony (hianya) amugy tenyleg mokas, bar pont az en lakasomon van, de erdekes, hogy este, haza fele menet, a villamosrol gond nelkul be lehet latni a legtobb csalad maganeletebe... Bar, jobban belegondolva, ez Parizsban is igy volt....

bpetya75 2013.11.28. 14:41:34

Kiváló hangulatú remek poszt lett! Gratulálok Bebbi!

2013.11.28. 14:47:59

Najo, enis mennek mar :D Vegre valaki megemliti a focit is.... A Baselt amugy szeretjuk :)))

Re: ArtBasel, "több mint 300 galéria és 4,000 művész küldi ide ilyenkor munkáit a világ minden tájáról, hogy évente legalább 65,000 látogató csodálhassa meg őket, köztük számos hírességgel" .... gondolom nem a "csodalhassa meg" hanem a "vehesse meg" a lenyeg itt, nem? :D Legalabbis ugy tunik ez ilyen sznobmulatsag, amit cserebe barki megnezhet, pl. engem is nagyon erdekelne :))))

Herr Géza 2013.11.28. 14:49:00

@miegysmàs: Thanx !!! Netán arrafelé laksz ??

tucano 2013.11.28. 14:49:21

@Bebbi: A szavazók úgy látták, hogy egy szociális szempontból fontos kérdésnél sokkal fontosabb a gazdaság szabadsága.
A Credit Suisse-s Brady Dougan 1182x keresett többet a legrosszabbul fizetett alkalmazottjánál :)

és tökjó a poszt.

mojoking77 2013.11.28. 14:58:42

@Bebbi: @tucano: Azert az megint csak erdekes, hogy pl par multi korSMS-t kuldott a dolgozoknak, hogy esetleg el kellene utasitani, ha szeretnenek ev vegi bonuszt, meg szeretnek, hogy a ceg jovore is Svajcban maradjon.....
Plusz az olyan aprosagok, hogy a ceg, akinel mostr dolgozok, evek ota csinalja, hogy ha szar volt az ev, akkor elkuldi az 58 evnel oregebb alkalmazottakat... OK, legalab a magannyugdijukat fizeti, mig el nem erik a 65-ot, de akkor is....

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 15:02:31

@Bebbi:

Ugyanez Mo-n is így van... csak nem tudnak róla semmit a kívülállók. Legalábbis közel kell lenni ahhoz a körhöz.

Mivel családilag közel álltunk e körhöz, tudok mesélni sok dolgot.

S amit nem akar senki sem elhinni: a kommunizmus alatt ez SOKKAL kisebb mértékben volt így. Azért mondom, mert legendák vannak arról, hogy egyes akkori vezetők miket engedtek meg maguknak. Mert akkor is volt rálátásunk e körök életébe.

Azt kell mondanom azonban: a kommunista vezérek által csinált dolgok vicces apróságoknak tűnnek ahhoz képest ami később lett. Ezzel nem szeretném dicsérni a kommunizmust, de a tényekhez ragaszkodom.

miegysmàs 2013.11.28. 15:10:09

@Herr Géza:

De jo ,hogy visszakerdeztel.

Elnezest kerek,de összekevertem Colmar-t es Belfort-ot.
Szoval a bolhapiac az BELFORT-ban van ,kb. 50km-re Basel-töl,es meg mindig kihagyhatatlan,ha vki. kedveli a regisegeket.

Amugy Zugban lakom,de ha akad szabadidö,akkor barmelyik iranyba ,nagyon szivesen elindulunk,

dradix [freibürger] 2013.11.28. 15:18:46

@Bebbi: Akkor ahogy ígértem:

Emelem kalapom :D és nagy tisztelettel megköszönöm a linkeket, este ha elcsendesedik a ház, nekiülök végignézni őket.

Köszi az ajánlást még1x. ;)

Találkozzunk a Barfüsserplatzon! :)

miegysmàs 2013.11.28. 15:25:23

Ha mar Basel nekem ez a kedvencem a környeken

www.fondationbeyeler.ch/

Herr Géza 2013.11.28. 15:28:29

@miegysmàs: Azért ezt is kösz, bár Stuttgartból nézve nem nagy a difi....

bpetya75 2013.11.28. 15:39:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"ilyenek ugyanis meg lesz verve egy speciális bosszúálló egység által."

Azok lesznek az igazi becstelen brigantik ;-)

Herr Géza 2013.11.28. 15:40:38

@bpetya75: Az lesz a HÁ-TEK ... :DD

LyukasBogrács 2013.11.28. 15:55:28

@Bebbi:
Szomorú ez a nyelvi szegénység.

Neked Tokió is mindig Tokyo marad, vagy ami még rosszabb: 東京?

lüke 2013.11.28. 15:55:28

a sült gesztenyéhez hozzáadhatnád a zacskó leírását
ami nem stanicli (Stanizl) ,mint pl. Bécsben s nem egyszerü zacskó,mint Budapesten
hanem.................

mojoking77 2013.11.28. 15:59:49

@lüke: Zsirpapir szeru, bar nem tudom a pontos anyagot, es ki van alakitva egy "zseb" az oldalan, hogy tudd hova rakni a hejat es ne szord szet.. Mondjuk utolag belegondolva a CHF3.5/10dkg nem keves, de teny, hogy finom.

mojoking77 2013.11.28. 16:03:56

@LyukasBogrács: Biztos, hogy muszaly ezen rugozni?
A kedvencem ebben a temaban amugy Kenya, amit persze minden magyar ugy ejt ahogy, es eszebe nem jut, hogy esetleg Kenijanak kellene.... De hat ugye magyarok vagyunk, legyunk buszkek a hulyesegeinkre, nem :))

Bebbi 2013.11.28. 16:04:13

@lüke: Säckli :-) arra gondolsz, hogy ket oldala van a zacskonak, az egyikbe jon a gesztenye, a masikba meg a "szemet".

Illusztracio itt:
www.bobsmile.ch/wordpress/wp-content/uploads/2012/11/Photo-0145.jpg

Bebbi 2013.11.28. 16:06:45

@miegysmàs: Jo izlesre vall. :-))) A gyerekek meg tokre szeretnek a parkban szaladgalni. Szoval, igazi 2-in-1.

2013.11.28. 16:23:50

@Bebbi: Csatlakozom az elottem szolokhoz: ritka jo iras! Svajc nem a kedvenc orszagom, igy at is akartam ugrani a mai posztot, de elkezdtem olvasni es 'nem tudtam letenni'. Kicsit csalodtam mikor kiderult hogy a Basel Tattoo nem tetovaloverseny, de annyi baj legyen :).

Herr Géza 2013.11.28. 16:27:36

@Mirjam2: Igen, ha ez lenne a "Legyen Ön is milliomosban" a csúcskérdés csúnyán bebuktam volna...

Bebbi 2013.11.28. 16:30:11

@Mirjam2: Koszonom a kedves szavakat. :-)

Itt van egy remelhetoen megbizhato forras, hogy honnan is ered ez a kifejezes:

en.wikipedia.org/wiki/Military_tattoo

peacefroggg 2013.11.28. 16:31:01

@mojoking77: lecseszed bográcsot, aztán mondasz egy teljesen ugyanolyan példát, ami téged zavar :)
A kedvencem ebben a temaban amugy a muszály, amit persze minden magyar ugy ír ahogy, es eszebe nem jut, hogy esetleg muszájnak kellene...
hamár

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 16:32:11

@mojoking77:

"A kedvencem ebben a temaban amugy Kenya, amit persze minden magyar ugy ejt ahogy, es eszebe nem jut, hogy esetleg Kenijanak kellene"

A helyes magyar ejtés: kenya.

mojoking77 2013.11.28. 16:33:54

@peacefroggg: Szerintem egy cseppet felreertetted a hsz-om lenyeget, de sebaj...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 16:36:27

@LyukasBogrács:

S hogy ejted Hongkongot, mandarin vagy kantoni nyelvjárásban? Melyik a helyes?

:-)))

mojoking77 2013.11.28. 16:36:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ja.
Es a helyes magyar ejtes a vip, meg az ibeem, meg a tobbi, meg a tobbi... Mi ugy ejtjuk, de attol meg az nem feltetlenul van ugy. Kinti (amerikai) kollegaim egy heten at visongtak a rohogestol, miutan kislilabizaltuk egyutt, hogy mi a picsa lehet az az ikea... Nem mondom, hogy nem volt egy kicsit azert kellemetlen....

peacefroggg 2013.11.28. 16:38:39

@mojoking77: ha szarkazmus volt, akkor nem fogtam, ezesetben elnézést

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 16:39:01

@peacefroggg:

Ez azért más ügy. Valahogy elterjedt az ly-os verzió és sokan elhitték, hogy úgy kell, pedig nem, A másik hasonló még a papagáj/papagály. Szerintem a hiperkorrekció esete.

nosuti 2013.11.28. 16:40:23

@mojoking77: a németek, dánok ikéá-nak ejtik....az amcsik máshogy. tök mindegy
vannak ennél kellemetlenebb dolgok az életben

mojoking77 2013.11.28. 16:41:06

@peacefroggg: Semmi gond, en is jelezhettem volna..

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 16:43:47

@mojoking77:

Pedig ezen nevetni butaság.

Minden országban kialakulnak szokások erre és kész. S nevetni azon, hogy más országban más szokások alakultak ki szimpla butaság.

"Mi ugy ejtjuk, de attol meg az nem feltetlenul van ugy."

De, úgy van. Pont ezt kell megérteni.

Ha megnézel márkaneveket, meglátod, hogy nincs semmilyen szabály a magyarban, mindegyiknek az ejtése valahogy lett.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 16:46:06

@nosuti:

Igen, benne vannak a sznobok kedvencei. Bár lehetett volna még beleírni a "macska fel van mászva a fára" című lemezt, mert szerintem az már népszerűbb sznob körökben, mint a "médiákok".

nosuti 2013.11.28. 16:47:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ja, tényleg vicces. meg a stílus ahogy ezt számon kérik :)
az index már korábban is összegyűjtött ilyen leveleket.

mojoking77 2013.11.28. 16:49:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az angol nyelv hiresen szegenyes a hallas utan iasszociacio tekinteteben.
Dublinban taxiztam egyszer a repterrol a belvarosba, es probaltam elmagyarazni a sofornek, hogy ne uljuk vegig a dugot, menjunk az alguton at. Emberunk egyszeruen nem fogta fel a tanl, szo jelenteset, hiaba mutogattam a belso savra, amire ki volt irva, merre kell menni. Vegul felrealltunk, es kibarkobaztuk, hogy az bizony a tunl.....
Ennel szebb volt kollegam, aki angliaban egy masik mernokkel nem volt kepes megerteni a rem altalanos, es rengetegszer hasznalt miscalenius szot, mert valamelyik maganhangzot mashogy hasznalta.... OK ilyenek.. A magyar viszont nem ilyen nyelv, es aki ezek utan nyig a Basel Bazelen, haat, inkabb had ne minositsem...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 16:58:24

@nosuti:

Hozzáteszem: ez nem csak magyar mánia. Angol "nyelvművelők" is léteznek, s ők pont ugyanezt csinálják: általánosan használt szavakra rámondjuk, hogy "hibás". Csak míg angol nyelvterületen a "nyelvművelés" kb. az ufológia szintjén van presztízsben, Mo-n sokan komoly tudománynak tartják ezt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 17:08:29

Erről jut eszembe. Amikor nokiás voltam, az elején sokan meg voltak döbbenve a Nokia szó ejtésén, hogy a másik nyelvi csoport miért ejti másképp. S persze mindenki meg volt győződve róla, hogy az övé a helyes, a többi meg röhejes.

Az angolban kb, "nakiö" (most direkt nem írok IPA-jeleket, mert sokan úgysem értik), az oroszban meg kb. "nókjiö", sőt esetenként "nókjijö". Emlékszem az ukránok és az oroszok mennyire röhögtek a magyar "nokia" ejtésen.

Len.Mag 2013.11.28. 17:09:45

@mojoking77: Ezt lehet lazábban kezelni. Persze, lehet nevetni is rajta, én is nevettem az olaszoknál a "Mannyum" jégkrémen (Magnum), meg hogy az IBM "ÍBíÉmmé". Ez nem hülyeség kérdése, ők mindent a saját kiejtésük szerint ejtenek. Mi magyarok ebben nem vagyunk következetesek, van amiben megtartjuk pl. az angol kiejtést, másban nem.

Erről eszembe jutott a Sanyo, és hogy mennyit röhögtünk rajta gyerekkorunkban. Értelmes ember nem hívja így a cégét. Vagy mégis?

nosuti 2013.11.28. 17:15:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: no meg a nike. van aki megmosolyog ha nájkit mersz mondani nájk helyett

nosuti 2013.11.28. 17:18:41

@Len.Mag: mi a német zamzung reklámokon röhögünk mindig. :)

2013.11.28. 17:42:24

@Bebbi: Koszi, es meg egyszer tovabbi sok sikert, szep elmenyt Svajcban!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 17:46:34

@nosuti:

A nagy cégek eleve mindenhol másképp ejtik saját nevüket, hiszen ez a marketing része, hogy alkalmazkodnak a helyi szokásokhoz.

Latin-Amerikában "henerál elektrik" a neve a General Electricnek, így hívják magukat.

Erről van is valódi történetem. Orosz haver mesélte, aki gyerekkorában diplomatagyerek volt Peruban.

Szombat reggel telefon érkezik a szovjet nagykövetségre, csak az ügyeletes van bent, aki alig tud spanyolul.
A GE telefonál, hogy karbantartást végeznek, s szeretnék megnézni a követség kertjében lévő generátort is és jönnek 1 óra múlva. Az ügyeletes ebből alig ért valamit, így telefonál a nagykövetnek:
- Nagykövet elvtárs, valami Elektri nevű perui tábornok telefonált és azt mondta 1 óra múlva itt lesz! Mit csináljak?
A nagykövet sem érti az egészet, hogy mi lehet. De kiadja az utasítást: tessék a zászlót felvonni, szólni a szakácsnak, hogy csináljon szendvicseket, készítsen italokat, s elindul ő is a követségre.
Aztán meg is érkezik egy autó, kiszáll belőle egy szerszámos táskás ember és jelzi, hogy ő jött a GE-től.

talján sógor 2013.11.28. 17:47:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Valahogy elterjedt az ly-os verzió és sokan elhitték, hogy úgy kell, pedig nem,..."
A "muszáj" eredete a német "muss sein", én ebből mindig tudom, hogy nem lehet ly-onos. Valószínűleg a hasonló hangalakú "uszály" - ami ugye ly-onos - a ludas abban, hogy a "muszáj"-t is sokan helytelenül "ly"-nal írják.

2013.11.28. 17:49:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez pontosan igy van, es az elet sok mas teruletere is igaz (pl. vannak Angliaban is 'nepnemzeti' csoportok mint Magyarorszagon, csak ez egy elenyeszo, a tobbseg altal rohejesnek tartott kisebbseg, mig Magyarorszagon egyre elfogadottabba valik, lasd Jobbik).

Len.Mag 2013.11.28. 17:58:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: :D

@nosuti: Mármint hogy németül hangzik furcsán? (számunkra) Nekem a "Zímensz" is furcsa volt. A "sanyó" meg pont magyarosan ejtve :)

Egyébként a Samsung is miért lett samsung? Ezt tudja valaki? Max? A hangul írás szerinti karakter kiejtésében sokkal közelebb áll az o-hoz, nem? Tehát pl. Samsong.

Ginix 2013.11.28. 18:02:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szia, én nem értem még példákkal együtt sem az alábbi kettő közti különbséget:
"- nem alakul ki magyar név, a magyarban az eredeti nevet használjuk, természetesen nem az eredeti kiejtéssel, hanem ahhoz közelítő magyar kiejtéssel, pl. Madrid,
- nem alakul ki saját magyar név, de az eredetit magyarosan ejtjük, azaz magyarul olvassuk a betűket, pl. London"

ez nem ugyanaz, más szavakkal leírva? (sorry, ha butaságot kérdezek)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 18:09:32

@Len.Mag:

Én úgy tudom, hogy a kínai/japán/koreai cégek szokása kitalálni maguknak egy latinbetűs márkanevet is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 18:12:04

@Ginix:

A különbség.

A Madrid ejtése magyarul a spanyol ejtés utánzása, azaz a magyarhoz legközelebbi ejtés.

Míg a London esetében a magyarhoz legközelebbi, utánzó ejtés "landön" lenne, viszont magyarul nem így ejtjük, hanem "london" formában,

Pernilla 2013.11.28. 18:17:31

A grazi posztnál miért nem reklamált senki hogy azt magyarul Grácnak írjuk? :-)
Amúgy meglátásom szerint van pár városnév, amit mindenki a magyar írásmód szerint használ (a már korábban említett Párizs, Róma, Bécs, Prága satöbbi), míg vannak a kevésbé fontos városok, mint a szóban forgó Basel és Graz (és most nem jut eszembe hirtelen más példa), amelyeknek a "magyaros" és "németes" változata is ugyanúgy használatban van. Ebben az esetben én nem látom hibának a német írásmódot. Ugyan nem vagyok nyelvész, de mindig érdekelt a téma :-)

Pernilla 2013.11.28. 18:20:06

@Pernilla: szerk. az első csoportnál nem magyar írásmódra, hanem magyar névre gondoltam

miegysmàs 2013.11.28. 18:33:05

@Bebbi:

Köszönöm

Nyaron volt szerencsem egy kicsit a folyoban fürdeni,nem sok varos kellös közepen lehet a kikapcsolodasnak ezt a formajat elvezni,::)),egeszen különleges a hangulata.
A Baselworld-el,es az Artbasel-el meg ados vagyok magamnak,remelem iden eljutok legalabb az egyikre.

Ha erdekel titeket a formatervezes,,design,es meg nem lattatok,akkor a Vitra Museum sincs nagyon messze Baseltöl,egy kirandulast meger.

www.design-museum.de/de/informationen.html

www.design-museum.de/de/footernavigation/ihr-besuch.html

Bebbi 2013.11.28. 18:37:43

@miegysmàs: Igen, igen, ismerjuk. Ott van mellette egy Hieber, oda sokat szoktunk jarni. Kozte meg egy szedd magad viragmezo. :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 18:56:50

@Pernilla:

Ráadásul ugyanez fordítva is igaz, azaz magyar helynevekre.

Angol sem "budapest" Budapest ejtése.

S nem beszélve környező nyelvekről, melyeknek magyar helynevekre van saját verziójuk.

Miskolc szlovákul Miškovec, Budapest horvátul Budimpešta, Pécs németül Fünfkirchen, stb.

2013.11.28. 19:05:01

Nem szoktam szemétkedni kommentekben,de most megteszem, előre is bocs:
A második "kisfiúnk"-nál (hosszú "ú"-val) abbahagytam az olvasást.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.28. 19:07:30

@LyukasBogrács: "Nos, a város nem Basel, hanem Bázel.
A tegnapiban sem Den Haag, hanem Hága.

De most komolyan, ezeket eredetileg sem tudják a kiköltözők, vagy ott felejtik el?"

Errol eszembe jut hogy multkor gondolkoztam rajta hogy milyen szavakban hasznaljuk a "dzs" betut. Olyan, allitolag magyar, szavakat talaltam hogy fetrengtem a rohogestol:

http://hu.wiktionary.org/wiki/Függelék:Magyar_dzs_betűs_szavak

Gondolom te is ilyen nyelvtannaci vagy, aki a ninjat nindzsanak irod meg jazz zenekart dzsesszzenekarnak, nem? :DD Mondjuk a madzsongot es a lodzsat nem lehet uberelni. :DDDDD

Bebbi 2013.11.28. 19:12:16

@jova68: :-) most erre mit tudok mondani? :-) sajnalom!

Azert annyit hadd fuzzek hozza, hogy kb. 4 eve nem irtam magyar ekezettel, emiatt talan nem annyira gaz, hogy becsuszott egy-egy hiba.

Bebbi 2013.11.28. 19:13:50

@Don Kartasch: :-))) lodzsa… :-)))

nem dzs, de nekem a vincseszter az egyik "kedvencem"

2013.11.28. 19:17:50

@Don Kartasch: Kémbridzssirben lakom. Ez igy jo?

Pernilla 2013.11.28. 19:26:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Én a legtöbbször már megszokásból "budapeszt"-nek ejtem Budapestet, mikor külföldiekkel beszélek, mert furán néznek rám a magyaros ejtés miatt. Ebből adódott múltkor az a vicces helyzet, hogy az osztrák kollégám kijavított, hogy "az nem Budapest?!" (s-el) :D

Amúgy lehet hogy átugrottam az állásfoglalásod a témában, de szerinted helytelen magyarul a Basel, Graz stb. írásmód? Csak hogy mint mindent(jobban)tudót kérdezzelek ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 19:35:22

@Pernilla:

Én minden nyelvben alkalmazkodom a helyi szokáshoz, azaz a neveket a helyi verzióban mondom, s nem úgy ahogy az az eredetiben helyes. A magyar neveket más nyelvben úgy ejtem ki folyamatos beszédben, ahogy egy művelt és tájékozott helyi ejtené.

Szerintem a mai magyarban a Grác ritka, szinte mindenhol Graz van. A Bázel/Bazel vagy Basel esetében viszont mind a 2 alak gyakori.

Bolgárral ugyanezt teszem. Abszolút furcsa lenne a bolgár neveket magyarul folyó beszédben helyesen bolgárul mondani. Így magyarosan mondom őket.

Ha nem folyó beszéd, akkor nem ehhez tartom magamat. De az más.

Pernilla 2013.11.28. 19:40:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: most speciel az írásmódra voltam kíváncsi, mert pl. Graz és Basel esetében (átlagos magyar kiejtéssel) csak az írásmódban van különbség.
A Grác alakkal én azért itt-ott találkozom, ha jól emlékszem még útjelző táblán is láttam ilyen formában.

Herr Géza 2013.11.28. 19:53:18

@jova68: A poszter azóta homokot szórt a fejére és bocsánatot kért a hibáért. Nyugodtan olvasd tovább...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 19:55:56

@LyukasBogrács:
:)
Butaságot beszélsz :)

De biztosan akkor rendben is van a Washington György sétány a Városligetben...

Szerintem primitív dolog tulajdonneveket forítani vagy magyarosítani. A nevét a helyiket adták, illik úgy írni/ejteni, hogyan a helyiek teszik. Tudod, minimális tisztelet.
Ahogy Veresegyház sem Redchurch, ha kérdezi valaki.

Herr Géza 2013.11.28. 19:56:47

@Len.Mag: Ja, a cseh reklámokban meg szuper a BMW, mint "bemeve" :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 20:20:28

@Don Kartasch:
Én meg beírtam a googlemaps-be, hogy Sztokholm és megtalálta :)
Jőteborj-ot nem ismeri. Üppsólát sem és Vekhő-t sem. Nem értem mi lehet a gond... :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.28. 20:21:15

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131128/2013-11-17_190659_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Egy nagyon kellemes invitálást olvashattunk Bázelba.
Én el tudnám magam képzelni ott mint digger, nekem semmi kifogásom Svájc ellen sőt.
Ha nem túl hideg a tél akkor meg pláne.
Szerintem szerencsés ember aki egy ilyen ékszerdobozban élhet.
Sokakkal ellentétben nekem élhető ország élhető város.
Jó írás volt gratula.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 20:22:20

@jova68:
Ezzel akarta érzékeltetni a posztoló, hogy méretes szerszámmal áldotta meg a sors a gyermeket... szerintem így sokkal diszkrétebb, mintha azt írja, hogy megszületett Balázska, a kukija hatalmaska.

2013.11.28. 20:23:34

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: meg mindig a North Carolinai holgyen rugozik Maxval. Egy trend latszik kibontakozoban a north carolinai magyarok kozott

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.28. 20:23:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Én mondjuk a mai apig röhögök ha meghallom a beton angol nevét.
Concret.
:))))))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.28. 20:25:19

@charlieharper: Uhh, ezt mikor kezdte? Mert tegnap-ma nem olvastam semmit itt. Dolgoztam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.28. 20:28:24

Londonosok!
Hetfon megyek Londonba munkaugyben, de utanaott maradok par orat meg du 3-7 kozt. Mit erdemes megnezni akkor? Euston allomas kornyeken van dolgom es onnan megyek este vissza videkre. Total nem ismerem a varost, most leszek ott eloszor.
Esetleg nezzem meg a Sohot? Ugy lattam nincs messze. Mert nagyon muzeumozni nem lesz ido.
Esetleg valaki egy sor, vagy kave?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.28. 20:38:28

@Bebbi: Nagyon jo lett Bebbi! :-)
Stein am Rhein nem tudom, hogy miért ennyire sztär, de mindig teli van turistäkkal. :-) A legjobb vasärnap du menni, mert akkor szo szerint kihalt a belvärosa.
Nyäron, ha szeretitek az ilyesmit, akkor jo "buli" Stein am Rheinbol gumicsonakkal lecsorogni Schaffhausenig. Ez a Rajna sebességétöl és a "kikötések" szämätol függöen egész napos tura is lehet. Sokan kis müanyag hordoszerüséget kötnek maguk utän, amiben a Rajna ältal a pia hül. :-)

2013.11.28. 20:40:52

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: olvasd a posztot, ahol +1000 hozzaszolas van

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.28. 20:43:45

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Mi szerdan megyunk ugyancsak Euston-tol. Az alabbi kort irjuk majd le:

Euston -> British Museum (most csak kivulrol) -> Piccadilly Circus -> Charing Cross -> London Eye -> The Parliament + Big Ben -> Westminster Abbey -> St. James Park -> Buckingham palota -> Park Lane-en eszaknak a Marble Arch-ig, maid vegig az Oxford street-en vissza Euston allomasig.

Ha jok leszunk idoben akkor a Buckingham palota utan meg utbaejtjuk a Harrod's-t (nyilvan csak nezelodni :D) meg a Natural History Museum-ot, bar szerintem ezek mar nem nagyon fognak beleferni...

Igaz mi ezt egesz napos programnak terveztuk, de majd kiszede belole, ami neked kell. :)

Bebbi 2013.11.28. 20:45:33

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): Koszonom! :-)

Ez a csonakazas jol hangzik, szerintem nyaron kiprobaljuk majd. Mar csak a piahuto-hordo miatt is kotelezo. :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 20:46:54

@Kövérmadár:

Ez megint szokás kérdése csak.

A mai magyarok csak a királyok és főpapok nevét magyarosítják. 100 éve még másokat is szokás volt.

A bolgárok meg a külföldi királyok nevét sem bolgárosítják, s viccesnek tartják a magyar "János Károly spanyol király" féle verziókat.

Latin-Amerikában meg manapság is szeretnek spanyolosítani bizonyos esetekben.

Viszont a bolgárok egyes idegen vezetéknevekről lehagyják a végződést. Pl. az -ij végű orosz nevekből bolgárul -i lesz, s a latin nevekben meg eltűnik az -us és az ókori görög nevekben meg az -osz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.28. 20:47:58

@Kövérmadár:
Baja = His problem
Szombathely = Saturday place
Satoraljaujhely = Bottom of the tent new place
Szeghalom = Nail pile
Bekes = Peaceful
Szarvas = Shit iron

Ezeket tanuld meg!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 20:48:33

@charlieharper:

A trend az, hogy nem tudják hogyan kell kiváltani amerikai születési anyakönyvi kivonatot.

2013.11.28. 20:50:06

@Don Kartasch: Terezvaraos, Janoshegy, Normafa, Rozsadomb?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.28. 20:50:14

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: "Uhh, ezt mikor kezdte? Mert tegnap-ma nem olvastam semmit itt. Dolgoztam."

Amugy meg fene a pofadat megeszi! Hat ezert tudsz te allandoan kommentelgetni mert egy honapban csak 2 napot dolgozol.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 20:50:20

Ezt már kérdeztem pár hónapja, de hátha: ki volt Győző Manó király?

2013.11.28. 20:51:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: mi van a Teddy mogott az avatarodon? Az a piros ize, az micsoda?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.28. 20:54:39

@charlieharper: "Terezvaraos, Janoshegy, Normafa, Rozsadomb?"

Most ezzel viccelodsz, de amugy a Janos heggyel rahibaztal am! :D
Tudod van ez a bringas sport hogy zugnak lefele a hegyoldalon 80-al, a downhill. Janos hegyre jar az osszes pesti downhill-ezni, youtube meg tele van ilyen video cimekkel:

"Kapolna @ John's Hill"

Az derek! :D Csak azt nem ertem, hogy akkor mar miert nem Chapel @ John's Hill, hogy teljesen konzisztens legyen. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 20:56:15

@charlieharper:

Az megvan amikor az amerikai katolikus apáca Mexikóban egy konferencián beszédet mond?

S előtte 1 évig tanult spanyolul, jól meg is tanulta, de apróbb hibák még voltak. Az egyik hamis nyelvi barát jó mókát csinált vele.

Ugyanis spanyolul mondott beszédet. S úgy kezdte, hogy "estoy embarazada", mire döbbenet a teremben, teljes csend és ámuló tekintetek. Ő meg nem értette mi a baj, így megismételte. Még nagyobb döbbenet. Majd egy, mind a két nyelven jól tudó püspök nevetni kezdett, mert rájött mi a helyzet. Az apáca azt akarta mondani "I am embarrassed". Csak az "estoy embarazada" meg azt jelenti "terhes vagyok".

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 20:58:34

@charlieharper:

Munkahelyen kaptam 3 éve. Ez volt az évvégi bónusz. Valami plüss szörnyeteg, azt mondták optimizmust sugall.

A medve pedig 1968-as születésű, szint hihetetlen, de igaz. Első születésnapomra kaptam annak idején, s megjárta velem a világot.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.28. 20:59:27

@Don Kartasch: Kikerem magamnak. Tegnap az egesz reszlegunknek konferenciat szerveztek, ilyen beszelgetos, csapatepitos cucc egy szallodaba delutan negyig, aztan meg csapatepitettunk a sracokkal a szemben levo pubban. fele ertem ejjel haza, egy tobb, mint egykilos kebabbal a kezemben. Meg buszoztunk is, ezt haver total elfelejtette. Meg nezetelteresbe kerultunk egy faszival, csak mivel nem ertettuk az afrikans englisht otthagytuk magaban. Egy keresztezodesben megallt egy kocsi es egy szoke csaj vezette. Haver, meg elkezdett neki valamit mutogatni es amikor megkerultuk a kocsit a keresztezodesben kiugrott a neger koma (aki marha jol alcazta korabban magat a kocsiban) es nagyon magyarazott nekunk. Neki is megmutattuk a szatyrunkban levo kebabot (ez volt a max amit tehettunk) es tovabb alltunk.

2013.11.28. 20:59:55

@Don Kartasch: mondod nekem, a Janos hegyinek :)
Valamelyik volt szomszed kijavitott, mert allitolag Svab hegynek kell mondani. Egesz gyerekkoromban Janos hegy volt.

talján sógor 2013.11.28. 21:13:32

@Bebbi:
Kedves Bebbi!

A feleségednek (is) szeretnék gratulálni. A Magyarországon szerzett jogi diplomával külföldön nem egyszerű boldogulni, mégis bevállaltátok a költözést. Ráadásul jött a gyerek, nagyszülők 1000 km-re, közben esetleg nyelvet is kellett tanulnia, továbbképzésre járt, vizsgázott, sikerült munkát találnia. Na jó, nem dicsérlek tovább, még azt hiszik, hogy a rokonod vagyok. :)

Bebbi 2013.11.28. 21:22:00

@talján sógor: Koszonom, el tudod kepzelni, hogy en is nagyon buszke vagyok a felesegemre. :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 21:24:02

@Bebbi:

Pontosan, Így nevezte a magyar sajtó kb. 100 éve.

2013.11.28. 21:25:26

@diggerdriver: miert nem ajanlod fel, hogy a Sohoban egy pubban sorozzetek Longgal, mondjuk a Baratusszal?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 21:26:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Hülyeséget fogok kérdezni:
Mi egy apáca munkaköri leírása? Mi a dolga? Miért van?
Nevezhető-e női papnak?

A világi kérdés: mennyire jellemző, hogy apácák papokkal "állnak össze" (nyilván érted mire gondolok). Elvégre azonos érdeklődési kör, az ösztönök pedig adottak.

(apácát eddig csak utazni láttam, de nem hiszem, hogy az lenne a dolguk)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.28. 21:36:20

@charlieharper: "miert nem ajanlod fel, hogy a Sohoban egy pubban sorozzetek Longgal, mondjuk a Baratusszal?"

Tudod nagyon jol, hogy ahhoz hogy Baratusz is reszt vegyen mar hetekkel elotte el kellett volna kezdeni TERVEZNI az egeszet. Nem lehet ilyen "hubelebalazs" modjara beulni csak ugy sorozni a mai kiszamithatatlan vilagban! :D (abbahagytam mert meg a vegen valakinel tenyleg kihuzom a gyufat :) )

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.28. 21:40:00

Az Abraham Lincol Vampire Huntert latta valaki? Milyen?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.28. 21:40:30

@charlieharper:
Az a helyzet hogy egyértelmű hogy találkoznék vele ha nem dolgoznék hétfőn.
Sem Camden sem Euston ide nem távolság és Long-ból kinézem hogy az email címere írva elkérné a telefonszámom.

Amúgymeg ma fejeztem be a melót Kilburn-ben. Ez volt idáig a leghosszabb egybefűggő melóm itt. 7hónapig tartott.
Viszont a cég ajánlott másik melót Greenfordban. Pont ott a Motorkerékpár múzeum mellett.
Csak hogy az idegenezőknek is beszóljak jelzem hogy az összes gépkezelő közül beleértve az angolokat is nekem ajánlottak egyedül melót.

marczy 2013.11.28. 21:42:26

Nekem van ismerősöm, aki után a magyar jogi diplomájával is kapkodtak az osztrákok. (Igaz, Ausztria EU-tag, Svájc meg nem, csak Schengen "él".)

A közlekedésről: ajánlom mindenki figyelmébe a Svájcból Svájcba menő villamost, melynek egy megállója (Leymen) Franciaországban van, pontosabban oda csatolták (Elsass-Lothringen...), és hamarosan vissza fogják építeni a határon átnyúló vonalakat. Most éppen Németország felé tervezik az egyiknek a megcsinálását.
Ja meg az országhatárokon átnyúló közlekedés rulez forevör, olyan, mint Sopron az osztrákoknak (Bécs-Sopronkeresztúr vonat Ausztriából Ausztriába, Magyarországon át), csak jóval bonyolultabb, ember legyen a talpán, melyik járműre szállhatsz fel ilyen vagy olyan jeggyel, megspórolva pénzeket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.28. 21:44:14

Ma reggel beszélgettem Jerry-vel a művezetővel és mondott valamit hogy tegnap látta a tévében valami magyar Kormányzati főpicsa nyilatkozott hogy ne jöjjenek ide a magyarok mert London nem jó hely.
Tud valaki erről valamit?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.28. 21:45:42

@charlieharper: Lassan azt hiszem visszakoltozol :)

@diggerdriver: es megadnad szepfiu? :DDDDDDDD

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 21:48:21

@Kövérmadár:

Az apáca dolga sok tekintetben ugyanaz, mint egy szerzetesnek.

Bizonyos szempontból ez papság, hiszen a lelki dolgokkal foglalkozik, de mégsem az, hiszen nincs papsági hatalma az apácának.

Talán úgy lehet mondani: az apáca olyan mint egy világi hívő, mert nem pap, viszont olyan mint egy szerzetes, mely a világon kívül él.

Ami a papokkal való kapcsolatot illeti, a kapcsolat jellemzően független kapcsolat. Azaz a pap nem áll az apáca felett, hanem vele párhuzamos. Azaz egy apácakolostor vezetője is apáca. Természetesen a vezető apáca is alá van rendelve a helyi egyházi sturktúrának, de a kolostoron belül senki sem parancsolhat neki, azaz ez egyfajta autonóm státusz.

Ami a szexet illeti, ez összeférthetetlen mind a szerzetességgel, mind az apácasággal. Különben pedig nincsenek közös, koedukált kolostorok.

A fő feladat a lelki. Emelett el szoktak látni egyes szociális funkciókat is. S persze kell dolgozni pénzkereső munkát is, hiszen a kolostorok jellemzően önfentartük, azaz maguk termelik meg szükségleteiket. Az ilyen munka jellege már az apáca adottságaitól függ, Ha pl. tud festeni, akkor mondjuk fest és eladja a festményeket.

2013.11.28. 21:48:57

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: elvezkedem a kulturalis sokkban. Ebbol csak a sokk az igazi.
Tegnap es ma folyamatosan penzt csusztattam az orvosok kezebe. Ma vegre elindult a folyamat. Forognak a fogaskerekek, ha meg vannak kenve. Gyomor kell ehhez.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.28. 21:49:28

@diggerdriver: "Csak hogy az idegenezőknek is beszóljak" Mi tortent?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.28. 21:53:17

@charlieharper: Meg jo, hogy nagy zseb van a koppenyukon, kulonben nem tudnal nekik sokat adni...

morsels (törölt) 2013.11.28. 21:54:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nekem meg az volt a vicces, hogy multkor Amszterdam kerult szoba a munkahelyemen es en mondtam magyarul, hogy 'amszertdam'.
Mire a holland srac mondja, hogy 'ja, vegre'. En meg szabadkozok es mondom, hogy 'elnezest, 'emsztardem'.
Mire mondja nekem, hogy nem nem, en mondom jol, az angol mondja rosszul :-).

Egyebkent a 'ly' meg 'j' dologra.
Nekem valamikor regen azt mondtak, hogy amit ki lehet ejteni 'l' betuvel (tehat nem hangzik hulyen), akkor az 'ly', ha nem, akkor 'j'. Persze sem ez tokeletes, de tobbsegeben mukodik, legalabbis nekem.
Peldaul 'hulye - hule', 'muszaj - muszal'.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.28. 21:55:07

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Semmi csak utaltam az egyik legnépszerűbb érvre hogy mindig idegenként bánnak velünk itt.

2013.11.28. 21:56:32

@diggerdriver: folyamatosan szembe jon velem egy Magyarorszag jobban teljesit plakat. PR, na az van

tucano 2013.11.28. 21:58:01

@mojoking77: Európában a svájci alkalmazottak rendelkeztek a legkevesebb joggal, bizony ám! Majd egyszercsak megjelent egy kis ország még kisebb minielnöke és azóta Svájc feljebb kúszott a listán egy hellyel. Nem véletlen, hogy annyira versenyképes terület, viszont pont emiatt lehet a wc pucolónál egy fokkal értelmesebb munkakörökben brutális szerződéseket kötni. Döbbenetes lelépési pénzekkel. Én csak tudom, amikor az enyémet kötöttem, még nem tudtam, most meg kiléptem és verhetem a fejem a falba :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.28. 21:59:03

@morsels:

Eleve eredetileg az ly és a j ejtése egész más volt, de megszűnt a magyarban a ly hang, a helyére j került, s azóta gond van. Egyes nyelvjárásokban még ma is van ly.

Ha a magyar nyelv nem szeretné a hagyományörző helyesírást, meg kellene szüntetni eleve az ly betüt.

tucano 2013.11.28. 22:00:17

@charlieharper: Viszont a plakátot, csak te veszed észre, az otthon élőknek gondolom simán átcsúszik rajta a szemük, mint a többi vizuális környezetszennyezésen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.28. 22:05:22

@diggerdriver: Jaj, kicsit kezd sok lenni ez a magyarokat utaljak duma angliaval kapcsolatban...
DC-t annyira szabad komolyan veni, mint OV-t.
Ma meg megkaptam, hogy az angoloknak nagyon kifinomult modszereik vannak arra, hogy NE vegyem eszre a rasszizmusukat. Miutan azt allitottam ,hogy nem talalkoztam rasszizmussal.

morsels (törölt) 2013.11.28. 22:07:25

@charlieharper:
Ez nezopont kerdese.
Ne erts felre, tokeletesen megertelek, csak hat ez igy mukodik ott. Te is tudod, hogy mas orszagokban meg mas furcsasagok vannak. Ha egy karibi orszagba mesz, ott a koltozpenzed nagy resze a borravalo. Magyarorszagon meg ez alakult ki, mar eleg regen.
Igen, meglepo lehet...
Ez olyan, mint amit hallottam, hogy valaki itt jart latogatoban Magyarorszagrol es valami miatt az ugyeletre kerult. Es penzt akart adni az orvosnak, mert ugye azt szokta meg, itt meg az orvos nem ertette, hogy mit akar a kulfoldi :-).

Romaban mint a romaiak charlie... vagy kezdhettek egy class action suit-ot a tegnapi novel.

morsels (törölt) 2013.11.28. 22:08:52

@diggerdriver:
Ohh, attol hogy jo vagy a munkadban, attol meg idegen maradsz.
Persze nem a pakinak, vagy a lengyelnek; vagyis hat nekik is, csak maskepp :-)

2013.11.28. 22:10:47

Konzultáns apa, jogász anya. "Tipikus" magyar kivándorlók?

morsels (törölt) 2013.11.28. 22:11:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ja, nem vitatkozni akartam rajta, csak tudom, hogy ez valamifele 'merce'; mint ahogy valamikor az is volt, de az internet terjedesevel egy csomo dolog, amit regebben biztosra tudtam, abban elbizonytalanodok, mert sokszor olvasom 'rosszul' :-)
Es hat ha olvas az ember harom hozzaszolast 2 perc alatt, amiben muszaly van, akkor automatikusan azt irja :-).
De ez megint szemelyes tapasztalat, masok valoszinuleg maskepp mukodnek.

marczy 2013.11.28. 22:11:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Kérdezd meg a lengyeleket, azokról hallottam egy s mást...

A névmagyarosítás már csak koronás államfők esetén, valamint (néha) az egyházban szokásos. (Bár Erdélyben, Felvidéken hallottam egyről s másról e téren, egyes magyar közegbe kerülő és (ezért) magyarul tudó román, szlovák emberke ha identitásában nem is, de szólítónevében magyarrá válhat.)

A helyneveknél változó, az egykori Nyugat-Németországban változatlanul inkább németesítenek (külföldre irányuló járatok vasúti jelzéseinél is néha!!!), Keleten kevésbé (a komcsik anno kifejezetten tiltották e nevek használatát...).

Nálunk még mindig kevés a kivétel (döntően a burgenlandi nevek), de nekem hasogatja a fülem, ha oberwartoznak magyarul (németül fordítva, ott egyes magyarországi falvak német nevét is preferálom a burgenlandiak legnagyobb örömére, ha oda megyek). Egyes más, egykor magyarországi településeknél veszélyesen terjed az idegen név, de Bran meg Martin nekem még mindig Törcsvár (érdemes megnézni az építésének történetét...) és Turócszentmárton, németül pedig Törzburg és Turz-Sankt-Martin.

A harmadik nyelvű nevek egy része visszaszorult (pl. Brünn a beszélt magyarban ma már inkább Brno), de Nizza tartja magát, ahogy Strasbourg beszédben német, írásban francia. Egyes kínai városok nevét is a németből vettük át.

Az orosz női nevekről: a csehek, szlovákok is Boginszkajából Boginskát csinálnak, a Sztyepanovából képzett Stěpanová és a Stěpanovová között van némi ingadozás. (Még mindig elterjedt a külföldi női nevek -ová-zása is, bár már nem 100%-ban általános.)

Az oroszoknál is ugyanaz történik az ókori latin, görög nevekkel, de az o-ra végződő férfinevek kapnak egy -n-t: Nero --> HEPOH stb., a női neveknél a szóvégi -o-ból -ona lesz, az a-ból -ja, az -eas/-aeus-ból -ej.

A legdurvább talán a litván, ebbe most nem mennék bele...

tucano 2013.11.28. 22:11:52

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Múltkor mondta egy angol (vagy skót, fene se tudja) súlyosan komoly befektetési bankár a foga közül sziszegve, nem kedvesen:"Az a baj a kelet-európaiakkal, hogy túl jól dolgoznak és olyan okosak, mint egy sakkjátékos"
Na, akkor ez a kifinomult rasszizmus kategória? :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 22:15:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Köszönöm!

Egy hívő ismerős ajánlotta, hogy keressünk meg kolostorokat ha utazunk, mert kaphatunk relatív olcsón szállást.
Érdekesen hangzik...

Az ly megszűntetését támogatom, felesleges...

@morsels:
Ezt kicsit korábban is mondhattad volna :D

@charlieharper:
Csak sajnos a valódi teljesítmény hiányzik mögüle :(

@diggerdriver:
Az esélytelen, hogy fix munkahelyed legyen? Vagy nem is akarod? Ez így jobban fizet, mint egy hely, ahol mondjuk minden nap 8-9 órát markolsz (mondjuk mint egy autópályaépítő kft)

tucano 2013.11.28. 22:15:32

@marczy: Tényleg, Nizza nem hagyja magát, miközben Fiuméből meg egyértelműen Rijeka lett. Lehet, hogy azért, mert Nice-re nehezebb átállni, mint Rijekára, ami egy teljesen másik név? Fene se tudja.

2013.11.28. 22:16:20

@morsels: az a holgy mindent hivatalosan akart. En meg kiskapukkal jatszom.
@tucano: nem. Csak meg mindig nem jozanodott ki a skot

Latcho Rom 2013.11.28. 22:16:43

@diggerdriver: valamit hallottam, hogy a kocosfogu rem vartyogott errol, linkem nincs..

tucano 2013.11.28. 22:18:49

@Kövérmadár:
"Egy hívő ismerős ajánlotta, hogy keressünk meg kolostorokat ha utazunk, mert kaphatunk relatív olcsón szállást.
Érdekesen hangzik..."
www.youtube.com/watch?v=GG05nrT2kOA

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.28. 22:19:14

@charlieharper: "En meg kiskapukkal jatszom." Latod-latod! A ver nem valik vizze! :DDDDDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 22:20:55

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
A következő szint már az, amikor angol barátaid vannak és a sokat látott londoni magyar kijelentik: "Attól még, hogy barátok vagytok, mert 2 éve felajánlott az egyik veséjét, hogy megmentse az életedet, a hátad mögött még utál és azt akarja, hogy hazamenj végre. Nagy mocskok az angolok, szembe kedves, a fél veséjét odaadja, virraszt vele a gyereked születésekor, de amikor nem látod... na akkor megforgatja benned a kést!"

Nem hallottad még? A svédek állítólag ilyenek ;)

tucano 2013.11.28. 22:21:50

@charlieharper: Az simán lehet :D
Itt egyébként nagyon kellenének magasan képzett emberek k-európából (is) pénzügyi pályára, az egész országban évi 100-an végeznek és azokat mind elviszi a 4 nagy (vagy5?), összevesznek egy-egy értelmesebb emberért.

Latcho Rom 2013.11.28. 22:21:50

@morsels: azert itt is meglepodsz neha, amikor a doki note(kiiras) 20 dollarba kerul, nejem eltorte a bokajat par eve, ott is le kellett tejelni valami hasonlo osszeget, kp. Nem fenekig tejfel az OHIP sem - persze tavol van a magyar baksis rendszertol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 22:25:13

@charlieharper:
Inkább pénz :)
Az mindenre megoldás szokott lenni.
Amire nem... na, azt pénz nélkül sem lehet megoldani :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 22:26:34

@tucano:
Nem pont erre gondolt, szerintem :D
Sir Galahad, a szűzi

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.28. 22:29:35

@marczy:
Heejjj pedig Magda Vasariova-nak milyen világraszóló segge volt.
Amikor felült a biciklire uramisten...
Amikor ette a hurkát...
A bogár se mert koppanni a falon.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.28. 22:30:59

@Kövérmadár: "a sokat látott londoni magyar kijelentik" Neha ezt Magyarorszagon elo magyarok is kijelentik (gondolom, mert ugy hallottak). Kulonben meg lehetnek rasszistak, mert attol nem leszek rosszkedvu, mert esetleg a boltos neninek nem tetszem amikor tejet veszek.

Latcho Rom 2013.11.28. 22:31:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
olvasod az elmult ketnapi bartus irasokat, a maradek esze is elment..?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.28. 22:35:02

@Kövérmadár:
A gépkezelők kevesebb mint 10%-a dolgozik alkalmazottként.
Viszont akinek sikerül bekerülni az nagy királyság.
Jó pénz állandó munka vállalati kocsi.
Még csak azt se mondanám hogy az angolok betöltik azokat a helyeket mert találkoztam már albán meg román gépessel cégnél.
Ritka ha valaki be tud kerülni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 22:44:35

@diggerdriver:
Ha talalkozol ilyennel, dobd ra a bontogolyot :) elobb-utobb elfogynak :)

@shakti_rom:
Ki az a bartus?

tucano 2013.11.28. 22:45:04

@Kövérmadár: Málta
Diplomával, gyakorlatilag azonnal van munka. Ugye a fizu kicsit alacsonyabb, mint mondjak Angliában, Németországban vagy Franciaországban, ezért onnan se egyszerű népeket toborozni (kivéve, ha szeretik a napsütést), viszont a szigetek annyira tele vannak cégekkel, hogy ki vannak éhezve munkaerőre. Mielőtt kijöttem, csak próbából 5 helyre elküldtem az önéletrajzomat, kíváncsiságból, mert ugye javában élt még a szerződésem. Az 5-ből 4 másnap teflonos interjút csinált velem reggel 11-ig. Az utolsó mondta, hogy valószínűleg nagyon komoly szakember lehetek, ha ennyire foglalt a telefonom :D Most a Linkedinen átraktam a lakhelyemet és azonnal kaptam 2 komoly ajánlatot, pedig nem is álláskerő a státuszom.

Latcho Rom 2013.11.28. 22:46:02

@Kövérmadár: az amerikai nepszava szerkesztoje.

tucano 2013.11.28. 22:48:06

@shakti_rom: kicsit hisztis lett mostanában, mondjuk én csak azért olvasgatom őt is néha, mert Para írásait nagyon szeretem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 22:53:47

@tucano:
Nem rossz. Gondolom a termelesitechnikusokat nem keresik :) nem pont ipari orszag :)

Allampolgarsagot adnak idovel?

Posztot irtal mar? ;)

@shakti_rom:
Akkor ezert nem ismerem.

Latcho Rom 2013.11.28. 22:54:46

@tucano: Szerintem pont ilyen hisztis kurva lehetett amikor meg a Hitgyuliben kinalgatta az embereknek a frankot.
Para szuper :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.28. 22:59:28

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: "Az Abraham Lincol Vampire Huntert latta valaki? Milyen?"

Pont olyan maga a film mint amilyen a neve... tul komoly ahhoz hogy vicces legyen viszont tul vicces ahhoz hogy komolyan vedd. Szerintem nyugodtan hagyd ki es akkor mar inkabb porgesd le helyette a Vidocq-ot ha valami igazan jo kosztumosre vagysz. ;)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Eleve eredetileg az ly és a j ejtése egész más volt, de megszűnt a magyarban a ly hang, a helyére j került, s azóta gond van. Egyes nyelvjárásokban még ma is van ly."

Ezt mar nagyon sok helyen hallottam de megis hogyan lehet maskeppen ejteni a ket J hangot? Elkepzelni sem tudom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.28. 23:04:29

@Don Kartasch: "Ezt mar nagyon sok helyen hallottam de megis hogyan lehet maskeppen ejteni a ket J hangot? Elkepzelni sem tudom." Eccsedd hosszan a ly-t. :)

morsels (törölt) 2013.11.28. 23:19:29

@charlieharper:
Erre irtam azt, hogy ket dolgot lehet csinalni. Elfogadni a rendszert, vagy harcolni ellene.
Errol jut eszembe. Ma olvasgam a BBC-n, hogy egy csomo angol (marmint UK) elveszti a hazat Spanyolban, mert elvileg nem kaphattak volna engedelyt a haz epitesere es a mostani kormany ledozerolja a hazukat.
Az sem akarmi.

Te meg nem megvaltonak mentel Magyarorszagra, ugye. Es ha ott igy mukodik a rendszer, akkor sok mindent nem tudsz csinalni. Szerintem ez nem gyomor kerdese (akkor sem, ha neked, vagy masoknak ez furcsa, meglepo, erthetetlen), hanem csak alkalmazkodas kerdese.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.28. 23:25:02

@Len.Mag: Sanyo :-)))))
A férjemmel közöltem, hogy a Mazda az Mazda és nem Macda, a Zeus az nem Cojsz, a Tarzan is Tarzan, és a Skoda pedig nem Szkodá. :-)
A magyar "kedvencem" a JVC, mint dzsiviszi.
És mit szolsz a Maggi vs Madzsi-hoz? :-)
@Herr Géza: És elöttem van ahogy mondjäk. :-) Be'e em ve. :-)
@diggerdriver: Végre mär nem rugaszkodsz el annyira az "ätlag" nöktöl. :-)))
Ma nälunk -6 fok volt (ho még nem esett nälunk)...csaxolok...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.28. 23:32:53

@Bebbi: Jo buli, föleg ha többen vagytok. Bär 7végén teli van, és ismeretlenekkel is jol szoba lehet egyedni. :-)
A kollégäim 12-kor indultak Stein am Rheinbol, mi 3-kor csatlakoztunk be a Gailingen am Hochrhein-i strandon. Ott volt egy kis evés-iväs a büfében, és fél 5-kor indultunk toväbb. Feuerthalenben kötöttünk ki végül, ugy hogy a végén mär eveztünk, én a vizböl még toltam a csonakot, mert dolgozni kellett mennem, és még vissza kellett menni az autoért...nem értem be fél 8-ra. :-) A Rajna idén nagyon lassu volt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.28. 23:36:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Férj Braziliäban Red Bullt szeretett volna inni. A pultos elöször furcsän nézett rä, majd miutän 3x elismételte neki, közölte, hogy olyan itt nincs... Mire a férjem, hät ott van mögötted a polcon. Erre a pultos. Jaaaa Hed Bu? :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 23:38:20

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin):
Uj nick? :)

@Don Kartasch:
Hallottad mar a svedeket kiejteni a Växsjö varos nevet? ;)

Tobb dolgok vannak foldon 's egen, Don, mintsem bolcselmetek almodni kepes...

tucano 2013.11.28. 23:52:55

@Kövérmadár: állampolgárságot? most kezdtek el árulni 650k euróért, az első eu tagállam üzleti útlevél scheme-mel!
Sztem mindenféle szakemberből hiányuk van és itt van a Playmobil gyár!!!
Napi 4-et írok legalább, de van 2. amivel készen vagyok lemilnek :)

@shakti_rom: lehet, hogy elfogyott a Hite :)
@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): "hedzsi buli", ha pontosak akarunk lenni.
Erre a kedvencem, amikor asszony egyik barátnőjének cd-jén felfedeztem egy rip-rop feliratot és rájöttem, hogy az valójában hip-hop :D :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.28. 23:59:04

@Kövérmadár: Egyelore meg kezdo vagyok norvegbol, de csekelyke skandinav nyelvtudasom alapjan arra tippelek hogy az "xjs" kiejtve "s" vagy "xs" lesz, tehat "veső" vagy "vekszső".

Nyertem hangszorot? :)

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: marmint ugy hogy Timellya vagy inkabb ugy mint Bejja?

Nah megyek inkabb, elteszem magam holnapra mert kezdek sajat magam hatasa ala kerulni...

talján sógor 2013.11.29. 00:06:17

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): hehe, az olaszok "dancsing"-olnak, a németek meg "dé-fau-dé"-t néznek :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.29. 00:11:13

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Nagyon ällat! Föleg 3D-ben.
@Don Kartasch: Szerintem jo volt, bär komolyan venni ugye nem kell. A Vidocq viszont az egyik kedvencem. :-)
@charlieharper: Ez olyan gusztustalan dolog... :-((( Erröl jut eszembe, hogy témänäl is maradjak, hogy Sväjcban CHF 100-ig elfogadhatnak ajändékot a korhäz dolgozoi. Van egy ismerösöm, aki a zürichi Unikliniken dolgozott, mint osztälyvezetö növér, majd miutän fölmondott ugyan ott dolgozott toväbb, csak a privät részlegen. Ö mondta, hogy ott mär csurran-csöppen Tip is a betegektöl, amit el lehet fogadni...
@marczy: Lehet, hogy rosszul tudom, de a Strassburg az a német, és Strasbourg az a francia vältozat, nem? :-) Kb 10évvel ezelött cseh pletykamagazi cimlapjän Jennifer Anistonovà ällt. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.29. 00:19:06

@Kövérmadár: Igen. :-)
@talján sógor: és a www. az vuvuvu punto :-))))
@tucano: Ez a sztori Rioban történt...tudod, täjszoläs. :-))) Januärban megint jön a férj mestere Heszif(e) böl. Lesz majd megint moka-kacagäs. Tanitottuk németül, hogy legaläbb az alap dolgokat tudja. (Hogy hivjäk, häny éves, honnan jött, és ilyenek.) Egy-két dolgot egy istennek sem tudott kimondani, csak akkor, amikor én magyar akcentussal mondtam a német szot. :-) A végén mär ö is röhögött sajät magän. Nem tudja pl kimondani, hogy Jürgen. Ezért Jürgenböl Stázi (Stasi) lett. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.29. 00:20:05

@Kövérmadár: Üsd be, és (a képeknél) meglätod, hogy mit jelent. :-)

tucano 2013.11.29. 00:21:30

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): what mester? Milyen sport? KI AZ? és ha ki akarsz szúrni vele, akkor mondasd ki vele azt, hogy "csütörtök" :D És "heszifi", az tuti úgy van, nekem az a támaszpont :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.29. 00:29:36

@tucano: BJJ (és még igazäbol professzor, de a férjem mär mesterezi)
Jaja, Heszifi, bocsi. :-) (A barätnöje Szibelli, gondolom sejted, hogy hogy is van irva. :-) )
A csütörtököt kiprobälom....

tucano 2013.11.29. 00:37:41

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): tényleg? Honnan tudnád végül is, az én bjj mesterem is recifei:) Ő a legnagyobb név arrafelé Zé Radiola, mondjuk nemcsak mesterem, hanem családi és mindenféle barátom is, ha jól számoltam össze múltkor, akkor eddig 19 vb aranyat hoztak a tanítványok :) Bocsánat, szakbarbár vok, erről évekig el tudnék fecsegni, de ugye a férjed sportja nem a tied, nem akarlak zaklatni :)

Herr Géza 2013.11.29. 00:51:26

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): Isten bizony azt mondja,hogy "bemeve", nem tévesztettem. A fiam talált rá elöször, mert csakis neki juthat eszébe, hogy a Spectrum-ot vagy NatGeo-t idönként speciel cseh nyelven nézi, "mert az olyan vicces". Ott ment valamelyiken a reklám, én oda sem néztem, csak felkaptam a fejem a hangsúlyozott és többször elismételt "bemeve"-re, és látom, hogy a BMW-t reklámozzák! Többször hallottuk azóta is, és tényleg...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.29. 01:55:30

@Herr Géza: :-)
Én az itteni csehekröl beszéltem. Ök akkor mär tuti akklimatizälodtak. :-) A be-t kb ugy ejtik, mint mi amikor a birkäk bégetését utänozzuk. :-)
@tucano: Nem zaklatsz, mär beleszoktam. :-)
A férj Mestre Derval vonalärol "szärmazik" ( www.cbjj.com.br/diplomados-ordem-faixa.html az elsö név a VERMELHA E BRANCA 8º GRAU-näl, a professzora pedig a PRETA 2º GRAU-näl J.J. da Silva.)
Férj "ismeri" Zé-t, és szerintem Zé is tudja, hogy ki a férjem. (Bolond fehér, aki heteket tölt a helyiek között edzéssel, és még brazil-portugälul is megtanult.)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.29. 06:44:13

@Kövérmadár: így van, nyugodtan mehettek kolostorba lakni. olcsó, tiszta. luxus nincs benne ugyan, de aludni jó.
pl olaszországban a magyarok szeretnek apácáknál aludni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.29. 06:46:54

@Don Kartasch: a j keményebb,rövidebb, mint jjjjö.
a ly lágyabb, hosszabb

tanato 2013.11.29. 07:40:46

@morsels: @Naschkatze (die Schnäpplijägerin): Ilyenkor mindig mérges vagyok ,miért nem látok én az ilyen olyan kutatások alapján kihozott százmilliárdos nagyságrendű szürke pénzekből szinte semmit.Na de komolyra fordítva:Ezen pénzek 90%-át az eü dolgozók 10 %-a kapja a többinek meg coki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.29. 07:45:15

@Don Kartasch:
Sajnos nem :)
Elirtam es Växjö a neve.

Az "j"-bol lesz olyan "h" hang, mint amikor a slejmet horgod kifele (nyelveszekbek csemege ez a mondat).
Az x "ksz"-ebol az "sz" lemarad vagy lenyelik vagy nemtudom.
Mifelenk azt mondjak ra (kb): vekhő. De ahany megye, annyi nyelvjaras, igy egy goteborgi is es egy stockholmi is maskepp mondhatja. Nalunk a sormlandi nyelvjaras a jellemzo, elter a stockholmitol, utobbi sokkal tisztabb szerintem.

Egyebkent sved varos, nem norveg.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.29. 08:34:26

@Don Kartasch: Pontosan. :) Egy csomoszor hallottam igy a nyocban.

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): Elnapoltam ma estere a mozizast, de utana majd igazsagot teszek kozted es Kartacs kozt. Mondjuk nem 3D-ben fogom megnezni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.29. 08:37:41

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): " ott dolgozott toväbb, csak a privät részlegen"
Egy iyen magankorhazat nem "hotelkent" kezelnek a betegek, ahol adsz boldog-boldogtalannak jattot?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.29. 08:50:15

@shakti_rom:

Éppen dühöngő fázisban van. Megkapja az injekciót és lenyugszik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.29. 08:55:13

@Don Kartasch:

Az nem kétféle j!

Az ly ejtése eredetileg palatális l hang. Kb. az a viszonya az l-hez képest, mint az ny viszonya az n-hez képest. Próbáld meg.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.29. 08:56:32

@Babette_: "a j keményebb,rövidebb, mint jjjjö.
a ly lágyabb, hosszabb."

A hetvegen most mar keresek erre valami videot, addig eljek is, mert meg mindig nem erzem.

@Kövérmadár: Nah, tekerd meg! Hat hogy talaljam ki a kiejtest ha meg rendesen leirni sem tudod? :D

Tudom hogy sved varos es nem norveg. A norvegban nincs "ä", se "ö". Csak gondoltam mivel a ket nyelv kiejtesben majdnem ugyanaz, igy egy probat meger. De elrontottad a jatekom! :D

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: "Pontosan. :) Egy csomoszor hallottam igy a nyocban."

Legszebb! Nem is orzi ugy senki mas a nyelvi hagyomanyainkat, mint Kolompar Dzseniffer es annak 34 fos szuk csaladi kore, hogy a devla citerazzon a micsodadon!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.29. 09:02:59

@Kövérmadár:

A magyarban is van hasonló jelenség. Az írásban leírt j betű bizonyos esetekben h lesz, mégpedig nem "normál" magyar glottális h, hanem "erős" palatális h, mint a német ch.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.29. 09:08:50

@Don Kartasch: a dzsennifer régimódi.

az újak közül kedvencem a Lakatos Brendon.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.29. 09:11:29

@Don Kartasch:
nem vagy tőle kevesebb, ha nem érzed:)

próbáld úgy a ly ejtését, hogy titokban eléteszel egy l-t a j-nek, csak nem pörgeted meg hozzá a nyelved igazából.

remélem, érted:))))))

bpetya75 2013.11.29. 09:20:25

@Don Kartasch:

Vannak azért kirívó esetek. Nagylánynak volt egy Dörömböző Vanessa nevű osztálytársa. Ők ketten voltak a legjobbak versmondásból, helyesírásból. Az efféle versenyeken Vani volt általában az első, enyimlány a második. ;-)

Ginix 2013.11.29. 10:21:15

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: nemtom, válazolt-e valaki, szerintem borzalmas. nem az a jófajta trash, mint pl a lesbian vampire killers, hanem unalmas. semmit nem vesztesz, ha kihagyod.

DieNanny CH 2013.11.29. 11:00:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Én azt tanultam a középiskolában - mikor a gyerekdalok valódi jelentését elemeztük -, hogy a 'bécs' egy nagyon régi magyar szó, és 'távoli falu'-t jelent.
Te hallottál ilyet?

(Mint ahogy a 'cigány' szó valójában 'lókötő, tolvaj'-t jelent a nagyon régi magyarban.)

Bebbi 2013.11.29. 11:00:48

@Babette_: Nalunk meg altalanos iskolaban volt egy Orsos Giovanni. O batyamnak volt egy evig osztalytarsa, aztan majdnem nekem is, pedig 6 ev van koztem es batyam kozt. :-)

DieNanny CH 2013.11.29. 11:01:55

@DieNanny:

Ja, merthogy van egy olyan dal, hogy:
" János úr készül, németi bécsbe,
lovai vannak nyergelőbe..."

DieNanny CH 2013.11.29. 11:22:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Hát Viktor Emmanuel - Olaszországban. Még egy emlékmű is van neki, Rómában.
...Bár gondolom, más már megválaszolta.

tucano 2013.11.29. 13:18:57

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): Na, ez nagyon kemény! Ugye eddig úgy tudtam, hogy Recifében két magyar szokott rendszeresen edzeni (ebből én vagyok az egyik), a másik pedig most költözött Sao Luisba, mondjuk mi rezidensként képviseljük a nemzetet. Na, akkor jó edzést férjuradnak és sporttársi üdvözlet, remélem te is le szoktál menni néha széttépni 1-2 svájci menyecskét :D És persze fussunk össze egyszer Recifében!

tucano 2013.11.29. 13:37:04

@charlieharper: nem ugyanaz, Sváb-hegyinek magát csak az tekintheti, aki a Lóitató felett, de a bezárt gyermek tüdőszanatórium alatti szelvényben lakik/onnan származik :)
Egyébként vmi azt súgja, hogy ismerjük egymást kizárásos alapon :), legalábbis látásból.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.29. 14:17:10

@DieNanny: Nemigen hinném, ugyanis az olaszban a cigány = zingaro. Hacsak a latinoknál a zingaro nem a tolvaj, lókötő szinomímája...

tucano 2013.11.29. 14:49:08

@zöldeketbeszélek: Igen zingaro, de szinte kizárólag a roma-t használják, mert a köznyelv nem különbözteti meg a cigányt és a románt! Legalábbis délen.

DieNanny CH 2013.11.29. 15:00:07

@zöldeketbeszélek:

Egy osztrák író írt pár éve egy könyvet a vándorló osztrák cigányokról - valami s-betűvel kezdődik a nevük - még vándorolt is velük, abban volt, hogy németül Zigeuner (cigány), és ez régi magyar szó.
Ami azért érdekes, mert nagynéném is a szót a csirkefogó szinonímájaként használja olyan emberre, akinek a tizedik felmenője sem az.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.29. 15:00:37

@tucano: Csak arra akartam ezzel utalni, hogy talán latin eredetű a cigány szavunk és nincs külön pejoratív olvasata.

DieNanny CH 2013.11.29. 15:06:32

@zöldeketbeszélek:

Na, megtaláltam a könyvet. Sajnos nem tudom, magyarul létezik-e:
www.ludwig-laher.com/sinti.htm

tucano 2013.11.29. 15:10:44

@zöldeketbeszélek: nem, a török "cingene" szóból származott át Európába. Azért vagyok ilyen okos, mert most rákerestem :) De arról semmit sem találtam, hogy maga a szó honnan ered!

tucano 2013.11.29. 15:57:42

@charlieharper: :) pont erre gondoltam, bár én a 112-es és 21-es járatok között nőttem fel a Kakukkban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.29. 18:03:09

@DieNanny: Néztem, de nem találtam magyar nyelvű infót. Pedig nagyon érdekes lehet a könyve. Milyen érdekes, hogy ilyesmiről beszélgetünk, talán egy hete vettem ki a könyvtárból az Őszintén a cigányokról című könyvet, ez egy interjúkötet egy romológussal. Még nem volt időm elolvasni, de rászánom magam a héten.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.29. 18:04:39

@tucano: Viszont így már érthető, hogy miért lehetett a lókötő, tolvaj szinonímája, hiszen a török időkben a cigányok gyakorlatilag a török sereg uszálya, hordaléka voltak, mint a sakálok az oroszlánok után, úgy jártak a hadak nyomában.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.29. 22:57:49

@zöldeketbeszélek:
Ezekszerint ezt (is) a törököknek köszönhetjük... jajj, de remek :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.29. 23:11:27

@Kövérmadár: Kb igy érzem most magam. :-)
@tucano: A férj olasz (utlevele szerint :-) ). Mäjusban megy a barna öves vizsgäjära Recife-be. Az összes vizsgäjät ott csinälta, Pernambuco-i pedigréjü. :-)
Én nem csinälom, nem fér bele az idömbe, bär néha otthon bedjitsu-zunk, én vagyok a dummy-ja. :-)
Ö is sporttärsi üdvözletét küldi!
Megkérdeztem töle, hogy mäjusban nem csinälhatnänk-e ugy, hogy 1hetet én is ott vagyok, (és ö nem edz)...ez még tärgyaläs alatt van, mert azt mondta, hogy akkor a "szebbik" részen kéne vmit bérelni, és az kb 1orära lenne a dojo-tol, és akkor nem edzhet. :-( Mutatott képeket, hogy hol laktak, hol edzenek...hät nincs egy katerogiäban a rioi szälläsäval / dojo-jäval. A sväjci tanitvänyai, akiket magäval vitt kicsit kultursokkot kaptak, pedig probälta öket fölkésziteni. :-))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.29. 23:14:31

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Huhhh, azt nem tudom, és meg sem tudom kérdezni, mert a läny most éppen (fél)vilägkörüli uton van. :-) Viszont ez köztudott, mert a többi sväjci läny huzta egy kicsit a pénzes öreg pacäkokkal... :-)))

tucano 2013.11.30. 00:12:24

@Naschkatze (die Schnäpplijägerin): ugyan Recife gyönyörű, főleg, ha kimegy belőle az ember, onnantól már nem tévedhet :) Májusban végig esik az eső és nem európai mértékben, akkor nem nagyon lehet mit csinálni, kivéve ha programnak minősül a dengue-légy csapkodás :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása