oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 27. 06:43,  Semmi jövőképem nem volt 494 komment

2013. november 27. 06:43 Határátkelő

Semmi jövőképem nem volt

Mai szerzőnk, Mici először Angliába ment dolgozni, de ez a kaland rosszul sült el, így vissza is tért Magyarországra. Ám ahogyan a briteknél, úgy otthon sem látott semmilyen perspektívát, így következett Hollandia, pontosabban Utrecht, ahol au pairként dolgozva sikerült beilleszkednie. (A fényképeket külön köszönöm.)

cím gyerek és tó.jpg

Első szín

Az életemből 9 hónapot pazaroltam el Angliában és azon belül is Londonban. Mikor 2 vagy talán 3 évvel ezelőtt elindultam a repülőtérre egy útra szóló jeggyel a zsebemben és – ha lehet ilyet mondani - a nagybetűs angol álommal a szívemben, fogalmam sem volt róla, hogy életem egyik legnagyobb baklövését követem el.

Úgy éreztem, nincs más választásom... mennem kell, hiszem Magyarországon nem vár semmi, csak a minimálbérnek nevezett vicc, meg a gyári meló, amitől mellesleg még mindig kiráz a hideg.

Persze csakhamar rájöttem, hogy egyik vödörből a másikba tapostam. Ócska magyar munka helyett szinte azonnal kaptam ócska angol munkát londoni szinttel mért majdnem ugyanolyan silány fizetéssel, viszont a komfortérzetem a kezdeti fellángolás után körülbelül a nullára zuhant.

Kultúrsokk?

Talán. Én inkább úgy nevezném, hogy a kultúra hiánya sokkolt leginkább. Az, ami külföldiek (főleg kelet-európaiak) számára megfizethető, nem tartozik az élvonalba sem a tisztaság, sem pedig a biztonságosság mércéjével.

Amíg Londonban éltem, kiraboltak személyesen és a „lakásomat" is, mindenemet elveszítettem. Az álomból hamarosan rémálom kerekedett. Egy ideig próbáltam evickélni, aztán feladtam.

A magány, a kimerültség, a folyamatos költözések, a biztonság hiánya, a rengeteg kosz, mocskos utcák és az állandó megfeszített harc a fennmaradásért kikészítettek. Megvettem a jegyet vissza Magyarországra.

Jobbára mindenki kétkedve fogadott. Az általános és egyöntetű vélemény az volt, hogy „visszasírom én még Angliát", meg hogy „majd megbánom én még ezt", de nem lett igazuk. Azóta sem vágyom vissza oda, és mélyen együttérzek minden honfitársammal, akit a kényszer űzött abba a ködös Albionba.

Egyvalamit azonban szinte azonnal elkezdtem érezni: otthon sincs maradásom. Az életszínvonal Budapesten az alatt a pár hónap felfoghatatlan mértékben leromlott. Kétségbeejtő volt ennek a gyors hanyatlásnak érzékelése.

Szóval otthon sincs

Néhány hónapnyi nyugalom, és a biztonság élvezete után nagy kérdéseken kezdtem törni a fejem: Mit csináltam rosszul? És főleg: Hogyan tovább?

Persze rájöttem, hogy rengeteg butaságot elkövettem, és igen meggondolatlanul vágtam bele az angliai kalandomba, így megelőzvén minden cselekvést, sebtében tervet fabrikáltam. Csak egy kis paintes rajz volt, kiszínezve, buborékokkal és célkitűzésekkel. Láss csodát, a végén majdnem mindet teljesítettem. :)

Egyetlen dolgot tudtam csak biztosan: bármennyire is szeretem Magyarországot, egyszerűen nem hogy 10 évvel előre, de egyáltalán nem tervezhetek otthon. Az ég egy adta világon semmi jövőképem nem volt, ami összefonódott volna a hazámmal.

Elhatároztam viszont, hogy ha valaha megint elindulok külföldre, azt a lehető legbiztonságosabb körülmények között fogom intézni a körülményekhez képest nagyszerűen felkészülve minden esetleges bakira.

Abnormálisan sok félelmem volt

Így érkezünk el a történet kezdetéhez, amely nem máshol játszódik, mint Utrechtben. És hogy miért is meséltem el mindezt? Két okból. Az egyik az, hogy értsd, miért is viseltettem annyi aggodalommal az újbóli költözéssel szemben. Persze mindenki aggódik, de ez abnormálisan sok félelem volt, legalábbis a sorstársaim szerint.

(Ellenőriztem a buszjáratokat, a vonatjáratokat, a repülőgépjáratokat, felhalmoztam egy kisebb összeget csak hazatérési alapnak egy külön bankszámlára, megkerestem a nagykövetség címét, az összes magyar segítségnyújtó szervezetet illetve egyéb segélyszervezetet is, akik természetesen bajba került turistákra specializálódtak, és mindezt ki is nyomtattam egy külön papírlapra. Persze mindenki kinevetett.)

A másik okom viszont az, hogy kicsit be szeretném mutatni, mennyire más is az élet itt, otthon és ott... három ország, amely oly közel van egymáshoz, és mégis oly távol.

Au-pair vagyok

Nem is túl régóta, majdnem 3 hónapja. A jelentkezésemtől a kiutazásomig körülbelül 3 hónap telt el, de ez igazából az én „hibám". Nem akartam elsietni a dolgot.

Az első család, akinek a mappáját megkaptam, egyszerűen nem felelt meg az „igényeimnek", ha szabad ezzel a szóval élnem. Félreértés ne essék, nem volt túl sok igényem, egyszerűen nem éreztem az összhangot.

Sok au-pair lány beleesik abba a csapdába, hogy a hamar remélt siker meg a visszautasítástól való félelem miatt elfogadják az első kínálkozó lehetőséget, akkor is, ha azon látszik, hogy nem a legjobb.

Rossz ötlet! Gondolj csak bele, a piacon először melyik árut próbálják meg rád sózni? Persze, hogy a rosszabbat. Visszaadtam tehát a mappát, és újat kértem. Gyorsan találtunk is egy remek kis családot: 3 gyerek, 2 picike és egy idősebb plusz anyuka és apuka.

Bizalomgerjesztő bemutatkozó levél, barátságos hangvétel, és a városról látott képek is csodálatosak voltak. Szinte azonnal válaszoltam a közvetítőnek, hogy részemről minden oké, igazi álomnak tűnik.

Sok-sok aggályom volt a biztonság kérdésén kívül is, hiszem rengeteg rémsztorit olvastam akár itt, akár máshol. Az anyuka, akivel levelezni kezdtem, borzasztó közvetlennek bizonyult, mégis minduntalan áradtak a sötét légből kapott negatív gondolatok: mi van, ha ez is bukta lesz majd? Ha többet dolgoztatnak, ha állandóan dolgoztatnak, ha nem szeretnek majd?

Igazi lidércként lebegett a fejem felett például az az elképzelés, hogy az otthon megszokott kényelmes, vidám szobám helyett megint be kell érjem majd egy koszlott egérlyukkal. Annak idején még egyáltalán nem adtam az ilyesmire, de ahogy idősebb lettem, kissé más lett az elképzelésem a kényelmes otthon fontosságát illetően. Mindent összevetve tehát az angliai kiruccanás után a legrosszabbra számítottam, és mégis...

Emlékszem, éppen munkaidőben voltam a gyárban, ahol Magyarországon húztam az igát 60 (igen, jól látod) ezer forintért, amikor megkaptam az első üzenetet, majd a meghívó levelet. Kirohantam a WC-re, és sírtam. (Persze figyelmeztetést kaptam azért, mert WC-re mentem engedély nélkül.)

Attól kezdve vidáman teltek a napok, mert mikor kinéztem a bádogtetős épület nemtelen kockaablakain, az aggodalom mellett a távolban ott fénylett egy jobb élet reménye.

Indulás és érkezés

Augusztus 16.-án érkezett el az indulás dátuma. Ugyanazzal a bőrönddel, ugyanolyan nagy reményekkel és a zsebben csücsülő csak oda jeggyel igen erős deja vu-vel küszködtem.

Két órás út után érkeztem meg Eindhovenbe a reptérre. Apuka már várt rám, egy végtelenül jó fej pasi, széles vigyorral és sötét, csaknem fekete, barátságosságot sugárzó szemekkel. Szégyenlős voltam. Próbáltam beszélgetni, de a 2 év alatt amúgy is megkopott angolom úgy szállt el, mint egy kismadár. :D Végül is rendben hazaértünk. Anyuka nyitott ajtót, és egyből öleléssel üdvözölt. Ezen a ponton jobb, ha átugrunk pár szakaszt.

Az első hetet lazán kezdtem. Tízkor kelés, és jobbjára csak figyeltem, amit csinálnak. Próbáltam segítgetni, de nem megy az olyan egyszerűen akkor, ha nem ismered a szokásokat. Aztán persze ahogy elkezdődött a suli, jött a 7 órai reggeli, és a beilleszkedés egy idegen család életébe, ami szintén egyáltalán nem könnyű feladat.

katedrális.jpg

Eleinte azt hiszem, jóval többet dolgoztam 30 óránál. Nem tudtam, mikor illik felmenni a szobámba, hogy mit illik nekem megcsinálni, és mit nem, mikor illik kérdésekkel zavarni őket, és mikor nem. Mivel a családnak is én vagyok az első au-paire, ez nekik is új volt, nem rendelkeztek semmiféle tapasztalattal. Tervek persze voltak, de hát mind tudjuk, mire jók azok...

Végigjárni a lépcsőfokokat

A legnehezebb talán az az időszak volt, amíg a gyerekek kegyeit elnyertem. Az idegen nyelv miatt alig értettük egymást, hiába próbáltam velük angolul beszélni, nem volt hatása. Kényelmetlenek voltak a hosszú hallgatások, amíg bambán bámultam a nagy fontossággal gügyögő kislányokra és feszengve próbáltam eldönteni, mégis mit válaszolhatnék. Jobbnak láttam hát, ha én kezdek hollandul ügyeskedni. Meglepő, hogy 2 kisgyerek mellett milyen hamar ragad minden.

Persze nekem is végig kellett járnom azokat a lépcsőfokokat, amiket minden itteninek, csak nekem nem 20 év, hanem 2 hónap alatt. Kaptam egy biciklit a fogadó családomtól, ami itt nélkülözhetetlen, és a hosszú (HOSSZÚ) évek alatt elfeledett biciklitudásom felelevenítvén azonnal megtapasztalhattam az őrült városi közlekedés szépségeit.

Meg kellett tanulnom használni a bakfietst is, ami egy egyedülálló holland találmány és gyermekszállítási alternatíva. Mint egy 3 méteres bicikli, aminek az első kereke és a kormánya között van egy talicska.

bringa gyerekekkel.jpg

Facsarni lehetne a levegőt

A bürokrácia útvesztője nem is volt igazán útvesztő, csak egy kis türelmet igényelt. A bejelentésem 5 nap alatt lezajlott, ezt követően saját magam mentem bankkártyát csináltatni, ami relatíve szintén gyorsan elkészült.

Megszenvedtem viszont olyan dolgokkal, amikre gondolni sem mertem volna. Aki még nem volt Hollandiában az talán nem tudhatja, hogy az időjárás itt mennyire nedves. Nem az esőre gondolok, hanem magára a levegőre. Facsarni lehetne!

Az első hetekben alig tudtam lélegezni, és naponta 3x öltöztem át, mert utáltam az átizzadt ruháimat. Hamar megértettem miért hordanak a hollandok lenge felsőket, még ha hosszú ujjúak is.

park_1.jpg

Szóval nehéz volt, és még mindig az. Nehéz egy idegen nyelven próbálni beszélni, élni, aludni, enni, gondolkodni, és nem mellesleg egy 2. idegen nyelvet tanulni, néha nagyon nehéz kitalálni, hogy egy teljesen idegen család mit vár tőlem, és természetesen nehéz olykor napi 8 órában elviselni 2 picike gyerek sírását / kiabálását / randalírozását, stb.

Nehéz a családomtól távol lenni, és nehéz az időről időre indokolatlanul meglepő honvágy leküzdése is. Néha magányosnak érzem magam, holott azt lehet mondani, hogy tényleg sok új és remek barátot szereztem, nem nagyon szoktam unatkozni. Mindennek ellenére talán hangsúlyoznom sem kell, hogy életem egyik legjobb döntése volt a költözés.

Utrecht, a mesevilág

Minden erőfeszítésemért kárpótolt ez a csodálatos város! Mintha egy kis mesevilágba cseppentem volna. Én Utrecht egyik legszebb részén élek, közel a Willhelmina parkhoz, ami talán a leghíresebb és legcsodásabb park itt. Nem nyüzsögnek a külföldiek, nincs térdig érő szemét, de máshol sem vettem észre.

Ami viszont van, az a természet, ami áthat szinte mindent, az öltözködést, a viselkedést, az életmódot. Az én szememben az utrechti emberek sokkal közelebb állnak a természethez, mint például a városi magyarok, és ez nagyon tetszik. Ezen kívül igazán segítőkészek is, és már-már furcsán barátságosak. Ez személyes tapasztalatom.

Csak egy kis anekdota: talán egy hete esett, hogy én is estem, mégpedig a bicikliről lefelé. Szerencsésen megúsztam, de a lábam jól megütöttem. Egy csapat ismeretlen huszonéves srác volt olyan jóindulatú, hogy azonnal segített, egy a biciklit kapta fel, kettő meg engem terelgetett.

Kérdezgették, minden rendben van-e, aztán tovább álltak. Kezdem azt hinni, hogy sajnos otthon ilyen aligha fordulhatna elő, sokkal inkább kinevetnék az embert, ha ilyesféle baleset érné.

Egy másik kedves dolog szerintem, hogy sokan fütyörésznek az utcákon csak úgy passzióból. Ezt egészen addig nem értettem, amíg egyszer a biciklin ülve azon kaptam magam, hogy én is ezt teszem. :)

szoba kicsi.jpgAhogy mondtam, Utrecht meseszép város. Pont elég kicsi ahhoz, hogy ismerhesd a szomszédot és hogy ne lépjenek át rajtad, ha rosszul leszel az utcán, de pont elég nagy, hogy sose unatkozz, és minden időpontban megtalálhasd az érdeklődési körödnek meg a hangulatodnak megfelelő elfoglaltságot.

Van itt kicsi és kicsit nagyobb kávézó, bárok hada, sőt egész armadája, óriási diszkó és koncertterem, ami szinte már otthon is ritkaság, van gyönyörű katedrális, kanális, aminek a partján bárki elfogyaszthat egy jó ebédet vagy egy teát, van állatsimogató, múzeumok és mozi, vásárlási lehetőségek minden pénztárcához utánozhatatlan holland stílusban.

Persze szeretek kirándulásokat tenni Amszterdamba, Hágába, Rotterdamba és más kisebb-nagyobb városokba, de végül jó hazatérni a fészekbe. Szerencsére a szobámat érintő aggályaim is totálisan alaptalanok voltak, így tényleg teljes szívemből szeretem az új otthonomat.

Igen, tudom,

hogy amibe nem látok bele, az nem fáj, és az, hogy nem látom a hosszú munkaidők, a kevés fizetés és a megélhetés súlyának terhe felől a dolgokat nem jelenti azt, hogy nincsenek is, de miért kéne mindig a negatívumokat keresni?

Habár csak 24 éves vagyok, igen sok mindent megéltem már, és nagyon hosszú ideje nem volt lehetőségem arra, hogy igazi fiatalnak érezhessem magam. Amit Angliában a hoteltakarítás meg a sok nyomorúság és Magyarországon a gyár kifacsart belőlem, azt itt és most visszakaptam. Tudom, hogy nagyon szerencsés vagyok."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Hollandia Utrecht

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr695659827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macamuca [IHUN] 2013.11.27. 20:56:49

@zöldeketbeszélek:
"Ez igazán szép dolog, de miért következik ebből az, hogy azt hiszi, itthon inkább kinevetnék?"

Nem következik belőle (a kinti segítségnyújtásból), hogy Mo.-on kinevetnék. Tapasztalat, hogy nem segítenek, netán ki is nevetik (effélére írtam én is példát.
Tehát nem következtetés, amit leírt, hanem ellentétpár, mindkét fele általánosságként említve: a kinti is, meg az itthoni is, és ahogyan kommentben írta, tapasztalaton alapul mindkettő.
Persze, ez az ő saját tapasztalata kintről és itthonról, amit szintén jelzett.

Amit példaként említettél, a leszakadt lábú motoros: rendkívüli esetben fura módon még csak-csak segítenek, ha másként nem, akkor azzal, hogy mentőt/rendőrt hívnak (tevőlegesen ilyenkor ritkán, mivel sokan attól tartanak, hogy hozzá nem értésük miatt ártanak = segítene, de nem mer, mert nem tudja, mit kellene-lehetne tenni). Ugyanakkor a rendkívüli eset ritka (szerencsére).
A hétköznapi "apróságok", mint elejtett tárgy, elesés, megbotlás, megcsúszás, stb: ilyenkor bizony -tapasztalatom szerint- hajlamosabb az átlagember továbbhaladni. Az általánosítás pedig nem a rendkívüli esetek alapján születik, hanem a gyakori, hétköznapi történések alapján.

(pár éve reggel mentem haza éjjeles műszak után, és a "friss" ónos esőnek köszönhetően seggreültem. Olyan ügyesen, hogy egy öklömnyi követ sikerült eltalálni a farokcsontommal... Kb negyedóráig ültem mozdulatlanul, nem bírtam megmozdulni, volt egy igen "érdekes" arckifejezésem... Jópáran elhaladtak mellettem (7 óra körül volt), nem messze van az ovi, egy ált. iskola és a buszmegálló. Néhány furcsállkodó pillantásnál többet nem kaptam. Talán azt hitték, bepiáltam az éjjel valahol, emiatt fáradtam el hazafelé menet és ültem le, a fintorgást meg tán a hidegnek érzett talajnak tulajdoníthatták... vagy ki tudja. Mindenesetre senki nem kérdezte meg, hogy mi a fenének tanyázok ott...
Azt is kevesen tudják egyébként, hogy eszméletlen, földön fekvő ember, fura illattal körbelengve nem feltétlenül fullrészeg: ha a vércukorszint nagyon leesik, elájul a cukorbeteg, és acetonos a lehellete, hasonló, mint az ittas emberé. Csak éppen otthagyni, mondván, részeg disznó, lám, fetreng a földön: ez egyenlő a halálos ítélettel az illetőre nézve....)

morsels (törölt) 2013.11.27. 20:57:22

@Kövérmadár:
Hat a jovojet epiti. Arra tanul (a mit az reszletkerdes).
Mint mindenki, aki elorelato es hat ez a normalis.

Micke 2013.11.27. 21:00:30

@Barátusz: Kebledre ölelni?:D Nemár... kb dél óta "vitázunk" aminek a főszereplő témája az volt, hogy én miért is nem gyűlölöm magam amiatt, hogy nem mindenre felkészülten mentem életem első útjára. Azelőtt kb egész délelőtt arról trécseltél, hogy nem is tudod egyáltalán, hogy elolvassad e ezt a blogot. Rendesen előadtad magad.Nem, nem kell, hogy a kebledre ölelj, de nem a gimiben vagyunk, engem nem kell beavatni a buliba. Nem tetszik a stílusom, a gondolataim, amit írtam, a véleményem? Nosza, lelked rajta. Hagyj békén, dumálj a cimboráiddal, mindketten boldogok leszünk. Azt meg hagy már meg nekem, hogy én mégis milyen fórumon vagyok jelen, és hol nem, mert tudtommal nem is a játszótéren vagyunk, ahol te vagy a nagy kövér srác a mászóka tetején.

2013.11.27. 21:02:25

@Kövérmadár: nem. Amig a digger vart ra.

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:02:28

@charlieharper:
Ja, hogy elment talalkozni valakivel, aztan azzal nem sikerult, de azon kivul osszejott vagy 100 masikkal?

:-)

BTBTBT 2013.11.27. 21:02:33

@Kövérmadár:
Bocs, de nem szeretnék beszélni róla.
Köszi a jókívánságot. :)
Dehogynem vagyok "rossz" - egyesek szerint.

@Micke:
Ne fáraszd magad ezzel a pattogással. Nagyon gyerekes. Nyugi van. :)

@morsels:
Fogalmam sincs.

@charlieharper:
Azt nem bírtam volna. Se anyagilag, se idővel, se gyomorral.

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:05:51

@Micke:
Te a srac egy metodikus figura. O mar 8 evesen tudta, hogy mit fog csinalni es most is azt teszi. Mindent elore tervez, nala nem tortenhet hiba. Erted, nem lehet hiba, mert tervez. Mindent. Elore.
O ilyen.

Es minden poszt, ami nem olyan, hogy van benne terv, az szamara egyfajta jel, hogy leirja, hogy o mindent tervez. Terv, terv es terv.
Elemzes es terv. Es ez a siker titka.
Persze aki nem tervez es elemez, az csak magat hibaztathatja.

Na :-)

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:07:35

@Barátusz:
Nadehat azt kerdeztem toled, hogy te hogyan ismertel meg 10ezer embert. Marmint nem ugy (gondolom), hogy lattad oket a buszon.
Namost engem mar kitargyaltunk (tul sok idot toltok itt), viszont meg mindig nem tudom, hogy neked hogy sikerult ennyi embert megismerned.
:-)

2013.11.27. 21:09:36

@morsels: "Es minden poszt, ami nem olyan, hogy van benne terv, az szamara egyfajta jel, hogy leirja, hogy o mindent tervez. Terv, terv es terv."
Te talan nem a tervgazdalkodasban nottel fel? Mindig tervezni kellett nem? A szokas hatalma. Na

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:13:26

@charlieharper:
Mi a baj a tervgazdalkodassal?
AZ igazsag az, hogy a mai rendszerben pont az a baj, hogy nem tudnak hosszu tavra tervezni. A kovetkezo valasztasokig terveznek csak, mert az kell megnyerni.
:-)

Egyebkent persze, terveztem en is. De jo az, amikor az ember nem ilyen kibaszott merev... masreszt meg becsuszhatnak dolgok a kibaszott nagy terv melle. Aztan uj terv kell.

2013.11.27. 21:13:39

@Barátusz: Angol, mert azt várja el a munkaközvetítő.

ffüttyfürütty 2013.11.27. 21:15:18

Micke jól láttam hogy említetted hogy van blogod? Nyilvános? Belinkelnéd? Az angliai rész érdekelne.

2013.11.27. 21:15:23

@érthetetlen chris: "Meg lehet, hogy szegények vagyunk, de legalább szellemileg felemelkedettebek..."

És mit kapsz érte a boltban? LOL.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.27. 21:17:52

@Kövérmadár:
Te Madár én az elmúlt szombaton 14órát aludtam.
Igaz hogy valami nem stimmel nálam mert érzem hogy nagyon alacsony a vérnyomásom.
Bármikor bárhol egy percen elül tudok aludni.
Brutál mennyiségű kávéval tartom magam szinten.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.27. 21:19:50

@morsels:
Ez jóóóóóóóóóóóóó
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

2013.11.27. 21:20:09

@diggerdriver: te is megismerkedtel 10ezer emberrel Londonban?

2013.11.27. 21:21:57

@Evain: Nem tudom a 'poszterina' milyen csaladhoz kerult (o sem nagyon tudja meg, hiszen csak harom honapja van naluk), de altalanossagban igaz hogy azert alkalmaznak nyugati csaladok kelet-europai au paireket mert olcsobbak es jobban ki lehet oket hasznalni mint a nyugatiakat. Nyilvan nem mindenki ugyanolyan, vannak kivetelek, de nagy altalanossagban igy van. En nem panaszkodom, azota is halas vagyok a csaladoknak akiknel dolgoztam - meg a sorsnak - mivel az au pair program nelkul eselyem sem lett volna Angliaban elni (foleg mivel en meg joval az EU-csatlakozas elott mentem). Nehez volt, de szamomra egy jo lehetoseg egy uj eletre.

2013.11.27. 21:22:45

@morsels: errol a 10ezer emberrel valo megismerkedesrol jut eszembe... A legtobb indiai es pakisztani eskuvon amin voltam, minimum 500 vendeg van. De nem ritka az 1000 fos sem. Se a menyasszony, se a volegeny nem ismeri tobb, mint a felet. De azert ott vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.27. 21:23:24

@charlieharper:
Igen.
10ezer nővel. Félig mind megvolt...
Én akartam.
:))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 21:26:21

@Barátusz:
Valami babona? Majd holnap elmondod? Vagy sosenem?

@diggerdriver:
Egészségedre :)

@Philosoraptor:
Szánakozó tekintetet ;)

@morsels:
Akkoriban könnyű volt hosszú távra tervezni, mert nem volt konkurencia. Nem volt másik párt, nem volt másik lehetőség. Úgy hallottam :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.27. 21:27:14

@charlieharper:
Figyelj, nekem van egy ismerősöm aki meg volt híva egy esküvőre ő meg beült a szomszéd vendéglőben szintén zajló esküvőbe. Vagy két órán keresztül jól érezte magát mire feltünt neki hogy senkit sem ismer.

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:30:37

@Kövérmadár:
Hat regebben a valsztas volt bullshit, most meg a tervezes :-)

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:31:29

@charlieharper:
Nade es te mennyi embert ismertel meg kozuluk?
Mert regebben meg azert legalabb egy lannyal en is meg akartam ismerkedni kozelrol, de mostanaban mar az sem jatszik :-)

2013.11.27. 21:34:03

@morsels: hat az unnepi hacukaban, akiket ismertem sem mind ismertem fel :)

2013.11.27. 21:35:07

@diggerdriver: huuu, en voltam nehany nagyon szar eskuvon is, inkabb en is mentem volna a szomszed pubba

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 21:36:21

@charlieharper:
Képzeld el, Szaud-Arábiában milyen gondban lehetnek a nők... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 21:38:26

@Kövérmadár:
Vagy a férfi az esküvőn... most akkor melyik kis, totyogós zsákot kell elvenni feleségül... tiszta zsákbamacska :D

konfetti 2013.11.27. 21:41:22

Szia Poszter! Én is úgy kezdtem, ahogy te, au-pair voltam észak-Hollandiában. Hazajöttem egy jó munka kedvéért, de a párom kinnvan, így folyton ingázom. Jövő év elején költözöm vissza végleg. A mi lakásunk is közel van a Wilhelminához, meseszép környék. :)
Te meddig maradsz?

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:47:15

@charlieharper:
Mondjuk en olyan eskuvore nem is mentem el, ahol a menyasszonyt nem ismertem volna fel ruhaban :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.27. 21:54:08

@charlieharper: akkor csak el kell menni tízre, és megvan a 10e ember.

Latcho Rom 2013.11.27. 21:54:59

@Barátusz: Igen, o az. Ez ugy tortenhetett hogy van ez a BBC sorozat, a Toughest Jobs, ennek a producere latta a manilai forgalmat, busz tebolyt, s megkertek a sracot hogy lenne-e kedve, egy kis fonttal megpakolva.
Azt hiszem lattam mas reszt is a sorozatbaol, de ez maradt meg bennem. Ugyis mint moralis korbacsban :-))))

Micke 2013.11.27. 21:56:50

@morsels: :)
@Barátusz: ahh nemár... most jön a "pattogsz" meg a "gyerekes vagy " fejezet? Kár,hogy pattogás helyett nem fröcsögést írtál, akkor mondhatnám, hogy elérkeztünk a legaljához.

Micke 2013.11.27. 21:59:36

@konfetti: Remélem sokáig, de most jelenleg egy éves szerződésem van.:)

Micke 2013.11.27. 22:03:28

@ffüttyfürütty: Nem, nekem nincs privát blogom...

girind1 2013.11.27. 22:09:52

@Ennike:

Ennyire egyforma lenne a dán meg a norvég? Mármint az idézetet nézve. Vén fejjel jöttem el a kies Norvégiába. Eddig, ezt az ikkemikke nyelvet leszámítva tiszta üdülés a régi életemhez képest, pedig legalább annyit dolgozok.

girind1 2013.11.27. 22:09:57

Az én testvérkém is volt bébisintér Németországban, nagyon sokat tanították a gyerekek :)
Nem kapott állást, így jól jött neki ez 7 hónapos nyelvtanfolyam, így is fel lehet fogni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 22:20:11

@girind1:
Igen, megszólalásig hasonlít.
A svédre is, bár nem annyira, de sokan értik mind a 3 nyelvet (én pont nem, csak olvasni tudom őket - nagyjából).

Evain 2013.11.27. 23:37:52

@Mirjam2: három hónap azért már túl van a lélektani határon, nem? Addigra azért el lehet dönteni, hogy tartósan normális-e a befogadó család, vagy csak az elején engedték lazára a gyeplőt, meg addigra azért stabilizálódik a honvágy is, meg megismered befogadó országot valamennyire, nem?

BTBTBT 2013.11.27. 23:44:08

@Philosoraptor:
Azt legalább könnyű tanulni. Nincs benne igeragozás.

@Kövérmadár:
Nem babona. És tényleg nem húzni akarlak, vagy ilyesmi.

@morsels:
Nem azt mondtam, hogy megismertem 10 ezer embert, hanem hogy a Londonról való véleményüket tudtam meg. Sem időm, sem energiám - de még kedvem sem - lenne megismerni annyi embert.

Egyébként nagyokat nevetek a rólam való "fejtegetéseid"-en. Még akkor is, ha a fele sem igaz.

@shakti_rom:
Igyekszem végignézni ezt a majdnem egyórás műsort. A szegénységet, a nyomort látni sosem felemelő dolog. Viszont azokat, akik ki tudnak emelkedni belőle - igen.

Latcho Rom 2013.11.28. 00:10:28

@Barátusz: nem is kell komolyan venni azt aki nem erti a kulonbseget az elet ertelme s mimosege kozott. S hisztizik a tetejibe :)

Latcho Rom 2013.11.28. 00:11:51

@Barátusz: manilaban - kulonosen most..nincs kiemelkedes.

BTBTBT 2013.11.28. 00:18:17

@shakti_rom:
Hallod, ti is jól elpiszkálódtok egymással. :)
Azt meg te is tudod, hogy mi az élet értelme. Nem, nem 24.
Hanem 42.

Ma itt inkább a poszterina nem bírta cérnával. Olyankor szoktak a hasonló hozzáállásúak is átmenni "lesajnáló"-üzemmódba. Nekem meg vidám perceket szereznek vele. :)

Általában értettem, hogy jó érzés látni, amikor valaki kiemelkedni képes, az eltökéltségéből és/vagy a lehetőségekből kifolyólag.

Latcho Rom 2013.11.28. 00:37:37

@Barátusz: Most fogom csak elolvasni...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.28. 00:58:05

@Barátusz: Nos igen, kisse vicces. Kultura hianya Londonban? Atyaeg, hol jart ez a lany?! Ha valahol akkor itt biztos hogy rengeteg lehetoseg van szinhazba, moziba, operettre vagy kiallitasra menni.

@Micke: WTF. Minden londonit megismertel? Viccet felreteve, en "csak" a harmadik zonaban lakom, de cserebe Newhamben, ahol igen sok a bevandorlo. Na es? En is az vagyok. Engem egeszen odaig nem zavar, ameddig normalisan viselkednek. Az esetek nagy reszeben pedig normalisan viselkednek. Az utcanevtablak angolul vannak, se nem arabul, se nem mas nyelven.

Azt is irod , lehetetlen sajat lakas berelni. Nos nem hinnem, hogy Budapesten is sikerulni egy embernek egy minberbol, de meg ket embernek osszesen ket minberbol is kinkeservesen.
Bar dragak az albik, azert Londonban ket minberbol is meglehet elni, tomegszallas nelkul is, sajat albiban. Oke, lehet nem nagylabon, de joval jobban .

Annak idejen en is egy fizetesbol fizettem a teljes albit. 4 eve vagyunk kinn, tobb mint ket eve kulon, sajat alberletben lakunk. Megoldhato.

Latcho Rom 2013.11.28. 00:58:53

@Barátusz: poszterinat

hess aludni :)

BTBTBT 2013.11.28. 01:09:56

@tildy:):
Nem hiszem el! Valaki, aki verbálisan is egyet ért velem? :)))

Az még hagyján, hogy mennyi kulturális lehetőség van, de keveri is a szezont a fazonnal. Meg fél London nem tisztességes. Az ilyesmivel ki tudják nálam verni a biztosítékot. :)

Légyszives mutass egy olyan albit, amit minimálbérből ki tudsz fizetni.

@shakti_rom:
Azt hittem ennek kezdtél neki: What is the meaning of life? - 42.

Olvasd csak. A megnyilvánulásain meglátszik a kora. Pedig azért tisztelem, hogy - nőként - gyárban gürizett.

Nem tudok aludni. Egyrészt, mert - a szavaiddal élve - "éjszakai madár" vagyok, másrészt - bár nincs rá okom, de - jó értelemben - nagyon izgulok a holnapi nap miatt.
Ilyen csak egyszer van az ember életében.

BTBTBT 2013.11.28. 01:11:47

@tildy:):
Bocs, most látom. hogy KÉT minimálbért írtál. A kérdés visszavonva. :)

BTBTBT 2013.11.28. 01:12:54

meg "egyetért", mielőtt valaki az orrom alá dörgöli, hogy nem is, ugye?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.28. 01:19:59

@Barátusz:

Otthon vagy itt? Otthon sem tud egyedulallo kifizetni egy albit minberbol es normalisan megelni mellette Londonban sem fog.

Ellenben otthon ket minber nettoban ha jol tudom kb 65 ezer forint. Ket emberre 130, ha egy olcso albit is talalnak rezsivel vagy 80 ezer forint, ha ket berletet szamolok, akkor 100, es kajara epphogy marad 30E.

Itt ket minber nettoban kb 1700-1800 font, ha talalnak olcso studiot , vagy egyszobas lakast , akkor rezsivel , council taxszal 1000 korul kijon, 260 elmegy meg utazasra, es marad 550 korul minden egyebre.

Amugy ez pl £723, ahogy nezem mi pl a felteteleknek megfelelnenk: www.sharetobuy.com/firststeps/sharedownershippropertydetails?id=15001

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.28. 01:21:16

@tildy:): helyesen:
Ellenben otthon EGY minber nettoban ha jol tudom kb 65 ezer forint. Ket emberre ez 130, ha egy olcso albit is talalnak rezsivel vagy 80 ezer forint, ha ket berletet szamolok, akkor 100, es kajara epphogy marad 30E.

BTBTBT 2013.11.28. 01:26:20

@tildy:):
Egyszer összeomlik Londonban ez a szocialista találmány, a "council housing", és lesz itt sírás meg rívás. Tán még éhezés meg a fővárosból kivándorlás is.

A mellékelt albi ára barátságos.

BTBTBT 2013.11.28. 01:45:05

@tildy:):
Persze, hogy nem az, de azért ha legörgetsz "priority shall be given to"-részhez, ott vannak olyanok, hogy "council tennants". Meg "MOD personnel". :)
Általánosságban jegyeztem meg azt a jövőbeli súlyos problémát a londoni, mesterségesen alacsonyat tartott árú lakhatással kapcsolatban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.28. 02:07:13

@Barátusz: ""priority shall be given to""-t azt hiszem nem kell magyarazni. Felesleges tobbet erteni bele, mint ami. Ezek palyaztatott lakasok, es igen, van aki elonyt elvez.

Mi sem egyik sem masik nem voltunk, megis kaptunk ilyen konstrukcioban lakast. Allamilag tamogatott lakasok, bizonyos cegeken keresztul, a kereseti also limit sem veletlen.... Szoval ennel pont arra mennek ra, hogy olyanok keruljenek be, akik dolgoznak, akik venni karnanak lakast, csak egyszeruen nem tudnak ralepni erre az utra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 06:15:22

@Barátusz: Már Mirjam2-nek is bevallottam, hogy ebben a tekintetben még nem nőttem fel :)...vagy :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 06:18:05

@macamuca: Ez elég rossz tapasztalat lehetett neked. De azért megkérdezem: nem kértél segítséget? Vagy annyira fájt az ideg, amire ráestél, hogy meg sem bírtál szólalni negyed órán keresztül? (Ilyen is van, tudom.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 06:18:46

@Barátusz: Egyébként sok sikert mára, akármit is tanulsz! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 06:24:20

@Barátusz:
Ok, semmi gond :)
Sok sikert ahhoz, amiert tanultal!

Meg tippem is van... ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 08:38:18

@Barátusz: Ezt én nem értem. Miért kell tisztelni valakit - egy nőt - azért, mert gyárban gürizett??? Gondolod, 200 kilós öntvényeket sorjázott, vagy miért?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 08:39:40

@tildy:): Igazából azt írta, hogy azon az életszinvonalon, amin élt, számára a biztonságos környék és a kultúra nem volt elérhető.

2013.11.28. 08:45:03

@Evain: Szerintem nincs egy ilyen eles hatarvonal ami elvalasztja a 'normalis' csaladokat a nem normalis csaladoktol. Altalanossagban jegyeztem meg, hogy nyugat-europai lanyok altalaban jobb korulmenyek koze kerulnek, ami teljesen ertheto is, mert nekik kulonben nem erne meg az egesz au pair dolog. Harom honap alatt nem feltetlenul derul ki 'minden' a csaladrol, pl. en csak evekkel kesobb jottem ra, miutan megtanultam rendesen angolul es visszaemlekeztem, hogy milyen udvariatlanul es lekezelo stilusban beszeltek velem annak idejen a szulok angolul - akkoriban nem erzekeltem ezeket az arnyalatokat, mivel alig beszeltem a nyelvet es nem ismertem a helyi kulturat. Ez csak egy pelda, nem mondom hogy ez a helyzet a posztolo eseteben. Nekem az osszes 'szenvedessel' egyutt nagyon megerte az au pair-kedes, es karakterformalo is volt szamomra, de orulok hogy viszonylag gyorsan tovabb tudtam lepni abbol a helyzetbol.

2013.11.28. 08:53:13

@zöldeketbeszélek: Szerintem Baratusz nem dolgozott meg gyarban, ugyhogy nezd el neki :). Bocs Baratusz, tenyleg nem cikizesbol mondom, orulj neki hogy hasznos szakmat tanultal es nem kellett gyarban dolgoznod. En sajnos dolgoztam gyarban fiatalon, remelem soha tobbet. Nagyon sok no dolgozik gyarban. Termeszetesen mas a noi munka mint a ferfimunka ebben az esetben (persze ez nem azt jelenti hogy a noi munka konnyu, de nem ugyanaz mint amit a ferfiak csinalnak).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 09:08:04

@Mirjam2: Én is dolgoztam gyárban, csak diákmunkásként, de ugyanazt csináltam, mint bárki, rendes dolgozó. Egy életre elég volt. Meg is betegedtem a nem túl emberbarát körülmények miatt, de ezzel együtt is olyan elégedettek voltak velem - mert először nem nézték ki belőlem, hogy fizikailag bírom a műszakot - hogy visszavettek volna. De nem kértem belőle...
De családtagon keresztül is van elképzelésem a gyári munka szépségeiről, remélem többet nem kell ilyesmit elvállalnom. Szerintem semmi tiszteletreméltó nincs benne.

A bölcsis-ovis gondozónőket viszont nagyon tisztelem :)! Én egy fél napot nem bírnék ki a kölykökkel :))...

érthetetlen chris 2013.11.28. 09:13:14

@Philosoraptor: Nem én gondolom így.

Akkor, ha idegen nyelveket akarsz tanulni először magyarul tanulj meg szöveget értelmezni. :(

Micke 2013.11.28. 09:59:26

@tildy:): Szerintem nem annyira vicces. Nyilvánvalóan mint minden nagy városban ott is van színház, sőt szuper szórakozóhelyek is vannak pl. Aztán vannak olyan helyek, mint a 8. kerület otthon, ahol kultúrának nyoma sincs.
Minden Londonit? O_o Nem, nem ismertem meg minden Londonit.
Igen, egészen addig engem sem zavarnak, amíg le nem lopják a tetőt a fejem felől.
Biztosan Budapesten sem lehet. De ez a blog nem Budapestről szól.

Micke 2013.11.28. 10:04:18

@zöldeketbeszélek:
Ezt mondjuk én sem értem. De igazából nem lep meg annyira. Ha valakitől folyamatosan a koromra való utalásokat olvasok, mintha legalábbis az illető egy matuzsálem lenne, az azt jelenti, hogy nem tudja: a kor nem érdem, hanem állapot. Ez pedig már sejteti, hogy totálisan össze van kutyulva valami a fejében.:/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.28. 10:18:25

@Micke: persze, de rengeteg múzeum ingyenes itt, meetupon több csoportot is találsz, és eltudsz velük járni különféle helyekre. Az, hogy a londoniak többsége bűnöző, hatalmas csúsztatás, és nem véletlenül hasonlitottam a megélhetést össze.

Írtad volna inkább, hogy neked nem jön be a multikulti, jobban elhiszem.

Igen, vannak olyan helyek, ha sikerült a közepébe költözzön, akkor az szomorú.

Micke 2013.11.28. 10:25:21

@tildy:): Nem mondtam, hogy a londoniak többsége bűnöző... de az, hogy "jóllehet a 8 000 000 ember fele nem is tisztességes" nem csúsztatás, inkább költői túlzás... már mondtam, arra próbáltam vele célozni,hogy teljesen felesleges 8millió embert együtt emlegetni tekintet nélkül a korukra,a celjaikra, meg minden másra ami megkülönbözteti őket egymástól. A nem tisztességes önmagában amúgy sem jelent bűnözőt.

Az nagyon jó, én pl erről nem tudtam. Ettől függetlenül ugyanúgy gáz volt látni magam körül a nagy semmit, meg a bádogbódékban levő kis indiai boltokat amikből dőlt ki a dögszag. Ilyen helyekre nem igazán raknak színházakat.

BTBTBT 2013.11.28. 10:43:36

@zöldeketbeszélek:
Szerintem meg van benne tiszteletreméltó, függetlenül attól, hogy most a tegnapi poszterinára értettem vagy úgy általában a nőkre. Ha meg valaki nem akarja, hogy tiszteljem ilyesmiért, annak toll a fülébe.

Köszi a jókívánságot. :)

@Kövérmadár:
Told privátba, hátha ráhibáztál. :)

@Mirjam2:
Ez mellé ment. :)
Diákmunka és szakközépiskolai nyári szakmai gyakorlat keretein belül dolgoztam gyárakban.
Ettől függetlenül nem értem az összefüggést: azért tisztelnék egy nőt a gyárban dolgozásért, mert én nem melóztam ott? Homályosíts fel, légyszives.

2013.11.28. 13:17:50

@Barátusz: Abszolut nem kotozkodni probalok; ugy tunik Zoldeketbeszelek kartarsno meg en is felreertettuk a kommentedet a gyari munkaval kapcsolatban. Esetleg kifejethetned hogy mire gondoltal? Azt mondtad 'tiszteled' a posztert amiert gyarban dolgozott - ebbol nekem az jott le hogy te nem dolgoztal meg gyarban, ezert azt feltetelezed hogy noknek gyarban dolgozni kulonleges dolog. Az en tapasztalataim szerint nagyon sok no dolgozik gyarban, majdnem mindig azert mert muszaj nekik, nincs mas valasztasuk, az az egyetlen munka amit talalnak az adott helyzetben. Legalabbis en ezert dolgoztam gyarban; nem gondolom hogy ezert tisztelne valaki, egyszeruen nem lett volna penzem alberletre meg kajara ha nem dolgoztam volna gyarban ott es akkor. Ettol fuggetlenul elfogadom hogy te tisztelsz egy not a gyarban dolgozasert, csak nem teljesen ertem hogy mire gondoltal mikor ezt irtad.

2013.11.28. 13:33:04

@tildy:): 'Az, hogy a londoniak többsége bűnöző, hatalmas csúsztatás'

Azert kivancsi lennek, hogy mennyi penzt kapott Micike ezert a posztert David Camerontol. Szerintem o lesz a bevandorlo-riogato kampany uj arca. Nem lehet veletlen, hogy pont egy honappal az uj kelet-europai bevandorlo-hullam varhato erkezese elott kezdenek megjelenni ilyen posztok ('London tele van mocskos, veszelyes, kulturalatlan, sotet alakokkal!').

BTBTBT 2013.11.28. 14:55:45

@tildy:):
és Mirjam:
Hagyjátok már, B+! :))))
Nem csúsztatás, hanem "költői túlzás". Megáll az ész, amikor valaki így magyarázza a bizonyítványát. A hülye meg én vagyok. :DDD

@Mirjam2:
Minimálbért, mit kapott volna Camerontól? :)

Magyarázat a gürcölő nőkre? A családomban több a munkás, mint a diplomás.
Egyébként nem azt mondtam, hogy különleges dolog gyárban dolgozniuk - sajnos nem az, mert rengeteg nőnek nincs más választása -, hanem hogy becsülöm őket, mert csinálják.
Hogy miért dolgoznak ott, az meg már korosztályonként és képzettség (vagy annak hiánya) alapján is változó.

2013.11.28. 20:31:33

@Barátusz: Dehogy könnyű... Főleg német után.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.29. 03:31:43

@Mirjam2: En kicsit most be vagyok ragva az itteniekre. Megy a nagy PC, meg no rasszizmus, no rasszizmus, aztan olyan siman rasszistaka parlamentben is, orom nezni. Lehet szerintuk feher kontra feher nem rasszizmus, szerintem meg tok lenyegtelen a borszin. Amit a romanokkal letolnak, meg amit ma is irtak velunk, magyarokkal kapcsolatbn ( tudom daily mail, helyi sun, de akkoris), akkor kicsit sir a lelkem. Megha egy resze igaz is.

www.dailymail.co.uk/debate/article-2514754/Hungary-anti-semitic-vile-Roma-Dont-dare-lecture-Mr-Commissioner.html

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.29. 14:55:06

@Micke: Egyáltalán nem erről van szó, ha logikusan végiggondolod, egy nálad 15-20 évvel idősebb embernek jó esetben lényegesen több élettapasztalata van, mint neked. Akár a munka világában, akár a saját családdal kapcsolatban, más kultúrák megismerése terén többet tud a világról, mint te. (Nem törvényszerű, de valószínű)

Most mondok egy fura dolgot. Én akkor éreztem azt először, hogy felnőtt vagyok, amikor egy alkalommal tükörbe nézve egy vadidegent láttam magam előtt. Ez körülbelül akkora releváció lehet, mint a kis totyogósnak, amikor először jön rá, hogy a tükörkép ő maga. Na, felnőttként jössz rá, hogy éppen ellenkezőleg.

Hogy Barátusznak össze lenne valami keveredve a fejében? :)) Nem hiszem, hogy közel jársz az igazsághoz :).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.29. 16:04:25

@zöldeketbeszélek:
Azt a sokkot képzeld el, amikor reggel felébredsz és a Barátusz van a tükörben... :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.29. 17:58:20

@Kövérmadár: Inkább nem képzelem el :)...Egy panda a tükörben :)))

Micke 2013.11.30. 10:27:30

@Mirjam2: :D
Be kell hogy valljam, már milliomos vagyok.:)

Micke 2013.11.30. 10:32:05

@zöldeketbeszélek:
Ez egészen addig rendben is van, ameddig egy totálisan ismeretlen alak a korod alapján próbálja megmagyarázni, hogy legalábbis idióta vagy. A másik kifejezetten vicces dolog az az, hogy az egyik pillanatban még "látszik a korom abból ahogyan írok" de ugyanakkor 24 évesen azért nem vagyok már olyan fiatal ahhoz, hogy eldöntsem az életem.
Talán nem... ettől függetlenül az én csekélyke élettapasztalatom alapján azt gondolom, hogy aki azt élvezi, hogy a fórumon kötekedik, annak valami gond van a magánéletével.

Micke 2013.11.30. 10:33:55

@Barátusz: nem vagy hülye. Csak marhára földhöz ragadt. Minden egyes betűt szentírásnak veszel, és egyszerűen képtelen vagy a sorok között olvasni. Van ilyen...

BTBTBT 2013.11.30. 16:14:21

@tildy:):
Mi mast is varhatnank egy magyar "politikus"-tol?

@zöldeketbeszélek:
Hagyjad. Meg mindig porog, szemelyeskedik es csusztat. :)
Csak Mark Twain elhiresult mondasaval tudok valaszolni arra, hogy miert nem reagalok ilyenekre.
Tudod, melyikre gondolok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.30. 20:22:17

@Barátusz: Nem tudom, de rákerestem MT mondásaira és eszméletlen jókat találtam, nagyon tetszik a szarkazmusa. Úgyhogy köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem :)!

BTBTBT 2013.11.30. 20:27:02

@zöldeketbeszélek:
A "never argue with..." kezdetűre céloztam. De ha kiírom, akkor az van, hogy sértegetek mást.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.30. 21:10:13

@Barátusz: Na, milyen jó is a google fordító :)! Egyébként lehet gratulálni?

BTBTBT 2013.11.30. 21:24:58

@zöldeketbeszélek:
De mekkora duma ez valakitől, aki több mint egy évszázada halott! :)))

Igen, lehet gratulálni. Köszönöm szépen.

macamuca [IHUN] 2013.12.01. 19:06:06

@zöldeketbeszélek:
Jó pár percig meg sem tudtam szólalni, az igaz, de utána, amikor már igen, akkor sem kértem segítséget.
Nagy nehezen feltápászkodtam és hazavánszorogtam.
Fájdalmas volt, de inkább az, hogy mennyire közömbösek voltak az emberek. Ilyen habitusú embertől/emberektől nem kérek segítséget/szívességet.
Lehet erre azt mondani, hogy úgy kell nekem, de amíg mozdulni bírok, addig nem fogok olyantól kérni, akin látszik, hogy nem szívesen ad.... akár csak egy felállást segítő jobbot.
És ez nem csak effélékre (balesetek) vonatkozik....

macamuca [IHUN] 2013.12.01. 19:18:15

@zöldeketbeszélek:
"Ezt én nem értem. Miért kell tisztelni valakit - egy nőt - azért, mert gyárban gürizett??? Gondolod, 200 kilós öntvényeket sorjázott, vagy miért?"

Talán azért, mert ha nem is kell nehéz súlyokat emelgetni, de fizikailag erősen megterhelő (főleg a szalag mellett állás, szó szerint egész nap állni, egy helyben: ez megterhelőbb, mint az egész napos járkálás), monoton, tehát pszichésen is el kell tudni viselni (majd hazamenni és mosolyogni a gyerekre/családra), valamint jellemzően alulfizetett munka = jobb híján szokták vállalni, nem a kiemelkedő bérért, karrierépítés okán, önmegvalósításként, stb.
Egyszóval testileg és lelkileg egyaránt nehéz.
És aki mégis csinálja-bírja, ilyen feltételek-körülmények között, az elismerést érdemel.
Azért, mert csinálja ÉS bírja csinálni.
Nem mindenki bírja, elsősorban lelkileg készít ki sokakat (a monotonitás).
Arról nem is szólva, hogy szükség is van arra, hogy ezek a gyári munkák el legyenek végezve: a termékek 99 %-a ilyen gyári munkások keze alól kerül ki = nélkülük bezárhatna az összes üzlet, kivéve az egyedi dolgokat árusítók.
Azokkal a tárgyakkal-termékekkel vagyunk körülvéve minden nap (étel, ruha, bútor, műszaki cikkek, gyógyszer, kutyatáp, stbstb), melyek nekik, az ő munkájuknak köszönhetően készülnek el és jutnak el a boltokba.

Adiii24 2013.12.06. 12:33:01

Szia, én is Utrechtben élek, lenne kedved összeismerkedni?
Ha igen:
adriennke57@freemail.hu
Köszi

Micke 2013.12.07. 14:17:42

@Barátusz: kíváncsi lennék, tudod e egyáltalán mit jelent az hogy csúsztatás, vagy csak nem tudsz mást mondani...:/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.08. 13:28:54

@macamuca: Igazad van, ami a gyári munka körülményeit stb. illeti. De ezzel együtt nem gondolom, hogy különösebb tiszteletet érdemelne valaki azért, mert gyárban dolgozik (dolgoztam én is gyárban, szalag mellett, földeken, kereskedelemben stb. és nem éreztem magam sehol sem különösebben tiszteletreméltónak.), sőt azért sem, hogy egyáltalán dolgozik. Ez egészséges embernél alap. Vagy hogy megfordítsam a dolgot, tulajdonképpen minden munka tiszteletreméltó, mert mindegyiknek van olyan aspektusa, amit a többinél nem kell figyelembe venni.

na4 2013.12.15. 16:10:21

Anyám, ez lenne a nagy karrier? au-pair? Amúgy Hollandia is meredeken megy lefelé, éppen most minősítették le őket. Nemigazán cserélnék veled.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása