oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 27. 06:43,  Semmi jövőképem nem volt 494 komment

2013. november 27. 06:43 Határátkelő

Semmi jövőképem nem volt

Mai szerzőnk, Mici először Angliába ment dolgozni, de ez a kaland rosszul sült el, így vissza is tért Magyarországra. Ám ahogyan a briteknél, úgy otthon sem látott semmilyen perspektívát, így következett Hollandia, pontosabban Utrecht, ahol au pairként dolgozva sikerült beilleszkednie. (A fényképeket külön köszönöm.)

cím gyerek és tó.jpg

Első szín

Az életemből 9 hónapot pazaroltam el Angliában és azon belül is Londonban. Mikor 2 vagy talán 3 évvel ezelőtt elindultam a repülőtérre egy útra szóló jeggyel a zsebemben és – ha lehet ilyet mondani - a nagybetűs angol álommal a szívemben, fogalmam sem volt róla, hogy életem egyik legnagyobb baklövését követem el.

Úgy éreztem, nincs más választásom... mennem kell, hiszem Magyarországon nem vár semmi, csak a minimálbérnek nevezett vicc, meg a gyári meló, amitől mellesleg még mindig kiráz a hideg.

Persze csakhamar rájöttem, hogy egyik vödörből a másikba tapostam. Ócska magyar munka helyett szinte azonnal kaptam ócska angol munkát londoni szinttel mért majdnem ugyanolyan silány fizetéssel, viszont a komfortérzetem a kezdeti fellángolás után körülbelül a nullára zuhant.

Kultúrsokk?

Talán. Én inkább úgy nevezném, hogy a kultúra hiánya sokkolt leginkább. Az, ami külföldiek (főleg kelet-európaiak) számára megfizethető, nem tartozik az élvonalba sem a tisztaság, sem pedig a biztonságosság mércéjével.

Amíg Londonban éltem, kiraboltak személyesen és a „lakásomat" is, mindenemet elveszítettem. Az álomból hamarosan rémálom kerekedett. Egy ideig próbáltam evickélni, aztán feladtam.

A magány, a kimerültség, a folyamatos költözések, a biztonság hiánya, a rengeteg kosz, mocskos utcák és az állandó megfeszített harc a fennmaradásért kikészítettek. Megvettem a jegyet vissza Magyarországra.

Jobbára mindenki kétkedve fogadott. Az általános és egyöntetű vélemény az volt, hogy „visszasírom én még Angliát", meg hogy „majd megbánom én még ezt", de nem lett igazuk. Azóta sem vágyom vissza oda, és mélyen együttérzek minden honfitársammal, akit a kényszer űzött abba a ködös Albionba.

Egyvalamit azonban szinte azonnal elkezdtem érezni: otthon sincs maradásom. Az életszínvonal Budapesten az alatt a pár hónap felfoghatatlan mértékben leromlott. Kétségbeejtő volt ennek a gyors hanyatlásnak érzékelése.

Szóval otthon sincs

Néhány hónapnyi nyugalom, és a biztonság élvezete után nagy kérdéseken kezdtem törni a fejem: Mit csináltam rosszul? És főleg: Hogyan tovább?

Persze rájöttem, hogy rengeteg butaságot elkövettem, és igen meggondolatlanul vágtam bele az angliai kalandomba, így megelőzvén minden cselekvést, sebtében tervet fabrikáltam. Csak egy kis paintes rajz volt, kiszínezve, buborékokkal és célkitűzésekkel. Láss csodát, a végén majdnem mindet teljesítettem. :)

Egyetlen dolgot tudtam csak biztosan: bármennyire is szeretem Magyarországot, egyszerűen nem hogy 10 évvel előre, de egyáltalán nem tervezhetek otthon. Az ég egy adta világon semmi jövőképem nem volt, ami összefonódott volna a hazámmal.

Elhatároztam viszont, hogy ha valaha megint elindulok külföldre, azt a lehető legbiztonságosabb körülmények között fogom intézni a körülményekhez képest nagyszerűen felkészülve minden esetleges bakira.

Abnormálisan sok félelmem volt

Így érkezünk el a történet kezdetéhez, amely nem máshol játszódik, mint Utrechtben. És hogy miért is meséltem el mindezt? Két okból. Az egyik az, hogy értsd, miért is viseltettem annyi aggodalommal az újbóli költözéssel szemben. Persze mindenki aggódik, de ez abnormálisan sok félelem volt, legalábbis a sorstársaim szerint.

(Ellenőriztem a buszjáratokat, a vonatjáratokat, a repülőgépjáratokat, felhalmoztam egy kisebb összeget csak hazatérési alapnak egy külön bankszámlára, megkerestem a nagykövetség címét, az összes magyar segítségnyújtó szervezetet illetve egyéb segélyszervezetet is, akik természetesen bajba került turistákra specializálódtak, és mindezt ki is nyomtattam egy külön papírlapra. Persze mindenki kinevetett.)

A másik okom viszont az, hogy kicsit be szeretném mutatni, mennyire más is az élet itt, otthon és ott... három ország, amely oly közel van egymáshoz, és mégis oly távol.

Au-pair vagyok

Nem is túl régóta, majdnem 3 hónapja. A jelentkezésemtől a kiutazásomig körülbelül 3 hónap telt el, de ez igazából az én „hibám". Nem akartam elsietni a dolgot.

Az első család, akinek a mappáját megkaptam, egyszerűen nem felelt meg az „igényeimnek", ha szabad ezzel a szóval élnem. Félreértés ne essék, nem volt túl sok igényem, egyszerűen nem éreztem az összhangot.

Sok au-pair lány beleesik abba a csapdába, hogy a hamar remélt siker meg a visszautasítástól való félelem miatt elfogadják az első kínálkozó lehetőséget, akkor is, ha azon látszik, hogy nem a legjobb.

Rossz ötlet! Gondolj csak bele, a piacon először melyik árut próbálják meg rád sózni? Persze, hogy a rosszabbat. Visszaadtam tehát a mappát, és újat kértem. Gyorsan találtunk is egy remek kis családot: 3 gyerek, 2 picike és egy idősebb plusz anyuka és apuka.

Bizalomgerjesztő bemutatkozó levél, barátságos hangvétel, és a városról látott képek is csodálatosak voltak. Szinte azonnal válaszoltam a közvetítőnek, hogy részemről minden oké, igazi álomnak tűnik.

Sok-sok aggályom volt a biztonság kérdésén kívül is, hiszem rengeteg rémsztorit olvastam akár itt, akár máshol. Az anyuka, akivel levelezni kezdtem, borzasztó közvetlennek bizonyult, mégis minduntalan áradtak a sötét légből kapott negatív gondolatok: mi van, ha ez is bukta lesz majd? Ha többet dolgoztatnak, ha állandóan dolgoztatnak, ha nem szeretnek majd?

Igazi lidércként lebegett a fejem felett például az az elképzelés, hogy az otthon megszokott kényelmes, vidám szobám helyett megint be kell érjem majd egy koszlott egérlyukkal. Annak idején még egyáltalán nem adtam az ilyesmire, de ahogy idősebb lettem, kissé más lett az elképzelésem a kényelmes otthon fontosságát illetően. Mindent összevetve tehát az angliai kiruccanás után a legrosszabbra számítottam, és mégis...

Emlékszem, éppen munkaidőben voltam a gyárban, ahol Magyarországon húztam az igát 60 (igen, jól látod) ezer forintért, amikor megkaptam az első üzenetet, majd a meghívó levelet. Kirohantam a WC-re, és sírtam. (Persze figyelmeztetést kaptam azért, mert WC-re mentem engedély nélkül.)

Attól kezdve vidáman teltek a napok, mert mikor kinéztem a bádogtetős épület nemtelen kockaablakain, az aggodalom mellett a távolban ott fénylett egy jobb élet reménye.

Indulás és érkezés

Augusztus 16.-án érkezett el az indulás dátuma. Ugyanazzal a bőrönddel, ugyanolyan nagy reményekkel és a zsebben csücsülő csak oda jeggyel igen erős deja vu-vel küszködtem.

Két órás út után érkeztem meg Eindhovenbe a reptérre. Apuka már várt rám, egy végtelenül jó fej pasi, széles vigyorral és sötét, csaknem fekete, barátságosságot sugárzó szemekkel. Szégyenlős voltam. Próbáltam beszélgetni, de a 2 év alatt amúgy is megkopott angolom úgy szállt el, mint egy kismadár. :D Végül is rendben hazaértünk. Anyuka nyitott ajtót, és egyből öleléssel üdvözölt. Ezen a ponton jobb, ha átugrunk pár szakaszt.

Az első hetet lazán kezdtem. Tízkor kelés, és jobbjára csak figyeltem, amit csinálnak. Próbáltam segítgetni, de nem megy az olyan egyszerűen akkor, ha nem ismered a szokásokat. Aztán persze ahogy elkezdődött a suli, jött a 7 órai reggeli, és a beilleszkedés egy idegen család életébe, ami szintén egyáltalán nem könnyű feladat.

katedrális.jpg

Eleinte azt hiszem, jóval többet dolgoztam 30 óránál. Nem tudtam, mikor illik felmenni a szobámba, hogy mit illik nekem megcsinálni, és mit nem, mikor illik kérdésekkel zavarni őket, és mikor nem. Mivel a családnak is én vagyok az első au-paire, ez nekik is új volt, nem rendelkeztek semmiféle tapasztalattal. Tervek persze voltak, de hát mind tudjuk, mire jók azok...

Végigjárni a lépcsőfokokat

A legnehezebb talán az az időszak volt, amíg a gyerekek kegyeit elnyertem. Az idegen nyelv miatt alig értettük egymást, hiába próbáltam velük angolul beszélni, nem volt hatása. Kényelmetlenek voltak a hosszú hallgatások, amíg bambán bámultam a nagy fontossággal gügyögő kislányokra és feszengve próbáltam eldönteni, mégis mit válaszolhatnék. Jobbnak láttam hát, ha én kezdek hollandul ügyeskedni. Meglepő, hogy 2 kisgyerek mellett milyen hamar ragad minden.

Persze nekem is végig kellett járnom azokat a lépcsőfokokat, amiket minden itteninek, csak nekem nem 20 év, hanem 2 hónap alatt. Kaptam egy biciklit a fogadó családomtól, ami itt nélkülözhetetlen, és a hosszú (HOSSZÚ) évek alatt elfeledett biciklitudásom felelevenítvén azonnal megtapasztalhattam az őrült városi közlekedés szépségeit.

Meg kellett tanulnom használni a bakfietst is, ami egy egyedülálló holland találmány és gyermekszállítási alternatíva. Mint egy 3 méteres bicikli, aminek az első kereke és a kormánya között van egy talicska.

bringa gyerekekkel.jpg

Facsarni lehetne a levegőt

A bürokrácia útvesztője nem is volt igazán útvesztő, csak egy kis türelmet igényelt. A bejelentésem 5 nap alatt lezajlott, ezt követően saját magam mentem bankkártyát csináltatni, ami relatíve szintén gyorsan elkészült.

Megszenvedtem viszont olyan dolgokkal, amikre gondolni sem mertem volna. Aki még nem volt Hollandiában az talán nem tudhatja, hogy az időjárás itt mennyire nedves. Nem az esőre gondolok, hanem magára a levegőre. Facsarni lehetne!

Az első hetekben alig tudtam lélegezni, és naponta 3x öltöztem át, mert utáltam az átizzadt ruháimat. Hamar megértettem miért hordanak a hollandok lenge felsőket, még ha hosszú ujjúak is.

park_1.jpg

Szóval nehéz volt, és még mindig az. Nehéz egy idegen nyelven próbálni beszélni, élni, aludni, enni, gondolkodni, és nem mellesleg egy 2. idegen nyelvet tanulni, néha nagyon nehéz kitalálni, hogy egy teljesen idegen család mit vár tőlem, és természetesen nehéz olykor napi 8 órában elviselni 2 picike gyerek sírását / kiabálását / randalírozását, stb.

Nehéz a családomtól távol lenni, és nehéz az időről időre indokolatlanul meglepő honvágy leküzdése is. Néha magányosnak érzem magam, holott azt lehet mondani, hogy tényleg sok új és remek barátot szereztem, nem nagyon szoktam unatkozni. Mindennek ellenére talán hangsúlyoznom sem kell, hogy életem egyik legjobb döntése volt a költözés.

Utrecht, a mesevilág

Minden erőfeszítésemért kárpótolt ez a csodálatos város! Mintha egy kis mesevilágba cseppentem volna. Én Utrecht egyik legszebb részén élek, közel a Willhelmina parkhoz, ami talán a leghíresebb és legcsodásabb park itt. Nem nyüzsögnek a külföldiek, nincs térdig érő szemét, de máshol sem vettem észre.

Ami viszont van, az a természet, ami áthat szinte mindent, az öltözködést, a viselkedést, az életmódot. Az én szememben az utrechti emberek sokkal közelebb állnak a természethez, mint például a városi magyarok, és ez nagyon tetszik. Ezen kívül igazán segítőkészek is, és már-már furcsán barátságosak. Ez személyes tapasztalatom.

Csak egy kis anekdota: talán egy hete esett, hogy én is estem, mégpedig a bicikliről lefelé. Szerencsésen megúsztam, de a lábam jól megütöttem. Egy csapat ismeretlen huszonéves srác volt olyan jóindulatú, hogy azonnal segített, egy a biciklit kapta fel, kettő meg engem terelgetett.

Kérdezgették, minden rendben van-e, aztán tovább álltak. Kezdem azt hinni, hogy sajnos otthon ilyen aligha fordulhatna elő, sokkal inkább kinevetnék az embert, ha ilyesféle baleset érné.

Egy másik kedves dolog szerintem, hogy sokan fütyörésznek az utcákon csak úgy passzióból. Ezt egészen addig nem értettem, amíg egyszer a biciklin ülve azon kaptam magam, hogy én is ezt teszem. :)

szoba kicsi.jpgAhogy mondtam, Utrecht meseszép város. Pont elég kicsi ahhoz, hogy ismerhesd a szomszédot és hogy ne lépjenek át rajtad, ha rosszul leszel az utcán, de pont elég nagy, hogy sose unatkozz, és minden időpontban megtalálhasd az érdeklődési körödnek meg a hangulatodnak megfelelő elfoglaltságot.

Van itt kicsi és kicsit nagyobb kávézó, bárok hada, sőt egész armadája, óriási diszkó és koncertterem, ami szinte már otthon is ritkaság, van gyönyörű katedrális, kanális, aminek a partján bárki elfogyaszthat egy jó ebédet vagy egy teát, van állatsimogató, múzeumok és mozi, vásárlási lehetőségek minden pénztárcához utánozhatatlan holland stílusban.

Persze szeretek kirándulásokat tenni Amszterdamba, Hágába, Rotterdamba és más kisebb-nagyobb városokba, de végül jó hazatérni a fészekbe. Szerencsére a szobámat érintő aggályaim is totálisan alaptalanok voltak, így tényleg teljes szívemből szeretem az új otthonomat.

Igen, tudom,

hogy amibe nem látok bele, az nem fáj, és az, hogy nem látom a hosszú munkaidők, a kevés fizetés és a megélhetés súlyának terhe felől a dolgokat nem jelenti azt, hogy nincsenek is, de miért kéne mindig a negatívumokat keresni?

Habár csak 24 éves vagyok, igen sok mindent megéltem már, és nagyon hosszú ideje nem volt lehetőségem arra, hogy igazi fiatalnak érezhessem magam. Amit Angliában a hoteltakarítás meg a sok nyomorúság és Magyarországon a gyár kifacsart belőlem, azt itt és most visszakaptam. Tudom, hogy nagyon szerencsés vagyok."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Hollandia Utrecht

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr505659827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.11.27. 06:57:27

A saját hibáiból tanul a legtöbbet az ember. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.27. 07:07:23

Hajrá Mici!
Alakul ez, mint púpos gyerek a prés alatt.
:)
Szerintem kevés olyan ember van, aki nem követ el hibákat. Felismerni és bevallani, érett gondolkodásra vall.
Gratula!

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.27. 07:14:00

"Habár csak 24 éves vagyok, igen sok mindent megéltem már, és nagyon hosszú ideje nem volt lehetőségem arra, hogy igazi fiatalnak érezhessem magam"

igyekezz akkor, mert ez csak rosszabb lesz

:)

ffüttyfürütty 2013.11.27. 07:23:39

Angliáról tudnál bővebben írni? Ha hosszú kommentnyit az sem baj.

NIKI LAURA 2013.11.27. 07:26:36

Off
Duborog a munkagap biznisz,csak most olvastam a tegnapi blogot.
Mint koztudott,sok evet lehuztam tobb orszagban,de del afrikai baratok,rokonok is koltoznek haza(akiknek eu pass van)europaba!

A Kanadai-Usa ex magyarok csostul koltoznek vissza,es naiv modon racsodalkoznak ,itt maskepp mukodnek a dolgok.
Igen,nekik ujra be kell integralodni magyarorszagon,az eros dollarjuk,olcsobb arak melle el kell fogadni nehany furcsa dolgot is...ami nem feltetlen rosszabb-jobb,csak mas.

By the way,Israelben folyton feltem a robbangatasok miatt,Calgaryban meg -19 fok jelenleg,folyton dideregtem..Johannesburgban meg a kaffer probal kirangatni a robotnal,a kocsibol.
Szoval,jo itt az alfoldon,Utrechtbe max keddenkenti autopiacra(ha van meg)mennek...:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 08:09:36

@NIKI LAURA:
Svedorszagban jelenleg +5 fok van, szinte izzadok.
Jo itt nekem,
vannak hegyek,
nem ugy, mint az Alfoldon ;)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.11.27. 08:49:33

Tegnapi miss p***a rinyálás után kifejezetten jó volt ezeket az öszinte sorokat olvasni. Sok sikert a szerzönek a továbbiakban. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.27. 08:51:53

@Kövérmadár: Egyre tobb erv kezd szolni Mo. melett. Nincs hideg, nem probal a kaffer kirangatni, nincsenek robbantasok, duborog a sefteles. Mar csak T. Rudolfot kellett volna beleszoni es tokeletes lett volna.

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.27. 08:53:29

Csak így tovább. Remélem 6 hónap múlva ugyan így gondolkodsz majd a családról! ! És mik a hosszú távú tervek? Vannak?
@Babette_: Persze. De az emberek szeretik azt gondolni, hogy milyen fiatalon milyen sok mindent (rosszat) megèlt màr...

BTBTBT 2013.11.27. 09:00:51

"elindultam a repülőtérre egy útra szóló jeggyel a zsebemben"
meg
"Ócska magyar munka helyett szinte azonnal kaptam ócska angol munkát londoni szinttel mért majdnem ugyanolyan silány fizetéssel,"

Az ilyetén fogalmazásból már lejön, hogy naon-naon fiatalka a hölgyemény. Érdemes ezt végigolvasni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 09:03:40

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Arrol nem is beszelve, hogy a magyar karikas ostorok a legszebbek a vilagon! :)
Tokyotol Vancouverig minden no a Kover Laci fele betyarbajuszra indul be...

Tudom en, tudom!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 09:10:04

@Barátusz:
Mindig erdemes vegigolvasni!
Ha masert nem, hat azert, hogy rajojj, mennyivel ertelmesebb dolog a koldokszosz banyaszas, mint idotoltes :)

Len.Mag 2013.11.27. 09:22:56

Nahát, mindig meg tudtok lepni. A posztot olvasva vártam a vehemens beszólásokat, hogy fúj már megint au-pair, meg rinyálós csak azért, mert tényszerűen le mert írni egy-két negatívumot is. :)

Igen, fiatal. Klassz, hogy nem ül a fenekén, hanem megy, még a rossz tapasztalatok ellenére is.

BTBTBT 2013.11.27. 09:24:48

@Kövérmadár:
Érdemes azért elolvasni egy posztot, hogy néhány reggel felb@sszam az agyamat mások hülyeségén? :)

Ismerek 26-32 év közötti bébisintéreket - képzetteket meg képzetleneket is - Londonban. Nekik sikerült, és nem minimálbérért emelgetik a gyerekeket, sőt akad olyan is, aki leukémiás lurkóval foglalkozik (minden tiszteletem az övé).
Lehet, hogy azért, mert a 24-nél legalább 2 évvel idősebbek? Kötve hiszem.

Evain 2013.11.27. 09:27:25

Bár én alapvetően (elég érthető okokból, hehe) támogatom az au pair programokat, de azt igazából soha nem értettem, hogy mire jó, ha valaki egy gyerekek nyelvét nem beszélő au pairt alkalmaz, hacsak nem pont a nyelvoktatás miatt, de itt ugye poszterina ezek szerint annyira nem volt toppon angolból. Vagy rosszul értettem?

Amúgy érdekelne, melyik ügynökség közvetítette ki. :)

Egyébként gratulálok, hogy sikerült jó családot találni. :) Egyetértek, sokan alábecsülik annak a fontosságát, hogy a személyiségeknek is passzolni kell.

Októberben anyukámat kísértük a reptérre, és pont egy család búcsúztatott egy ázsiai au pairt, érdekes volt nézni a jelenetet.

VHB 2013.11.27. 09:30:10

@Barátusz: Érdemes felbaszni az agyad mások hülyeségén úgy általában?

BTBTBT 2013.11.27. 09:33:13

@Evain:
Mindenhová begyűrűzik a multikulti.

@VHB:
Senkinek sem érdemes. Még egy-egy poszton sem.

VHB 2013.11.27. 09:35:22

@Evain: A kölcsönös előnyökről szól. Te egy kisebb vagyont spórolsz a lányon legalábbis egy helyi bébisintérhez képest. Rendet rakni és porszívózni, nyelv nélkül is lehet.

Ha azért kérdezted az ügynökséget, mert kevés angollal is közvetített, akkor kapaszkodj: a legtöbb au-pair ügynökség minimális nyelvtudást vár el. Papíron kérhetnek ennél többet, de a valóságban elég ha elpötyögsz.

Evain 2013.11.27. 09:35:27

@Babette_: nem olcsóbb, helyinek ugyanennyit kéne fizetni. :D

Evain 2013.11.27. 09:36:55

@VHB: Nem azért kérdeztem, más miatt kérdeztem, direkt azért tettem külön bekezdésbe. :)

Herr Géza 2013.11.27. 09:45:56

@Barátusz: Mi volt ebben a két mondatban a nehezen emészthetö ? És föleg hogy jön le ebböl az, hogy nagyon fiatalka az illetö ? Egy 24 éves lányt remélem én majd csak 20 év múlva nézek tininek... (pedig matematikailag az unokám is lehetne).

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.27. 09:47:43

@Evain: akkor másra nem tudok gondolni, hogy fölvágás, hogy külföldi ap-e van.:))

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.27. 09:48:45

@Szilvana1: mindenki azt gondolja ennyi idősen:)

Herr Géza 2013.11.27. 09:49:11

@Herr Géza: Azzal a matekkal nem kellett volna villogni; maradjunk annyiban, hogy "majdnem unokám is lehetne"... :D

2013.11.27. 09:58:48

@NIKI LAURA: Érzem, hogy újra virágozni fog Mo., haha....

Evain 2013.11.27. 10:00:38

@Babette_: Nem lennék meglepve. Sajnos sokan szándékosan kihasználják a programot, és házirabszolgát "importálnak". :s
Poszterina az elmondottak alapján a szerencsésebbek közé tartozik.

2013.11.27. 10:04:04

A poszthoz pedig: a posztoló nem tesz említést arról, hogy milyen nyelvtudással rendelkezik és van-e értelmes szakmája, amit tud(na) használni. A londoni pofára esés valószínűleg ennek (is) köszönhető.

BTBTBT 2013.11.27. 10:14:31

@Herr Géza:
Hol olvastad, hogy nehezen emesztheto volt?
Ez a ket mondat a tipikus, elore nem tervezo hataratkelore jellemzo. Olvastunk mar itt jo nehanyrol, es sokkal tobbet lattam a sajat szememmel. Engem az ilyesmi mindig elszomorit, mert ha csak egy kicsit is terveznenek, nem kerulnenek ilyen helyzetbe.
A fogalmazasbol jon le a kora meg hogy o csak egy utra vett jegyet.
Az ominozus "mélyen együttérzek minden honfitársammal, akit a kényszer űzött abba a ködös Albionba"-mondatrol nem is beszelve - mert picit tovabb olvastam -, amely szerint mindenki, aki kenyszerbol megy Angliaba, olyan helyzetbe kerul, mint a poszterina. Hat nem. De azert onigazolasnak megteszi.
A szakmajarol is melyen hallgat, de gyarban nem szeret dolgozni.

Pernilla 2013.11.27. 10:30:25

Igazabol tök rendben van a poszt, de egy 24 eves lany szerintem mar nem annyira fiatal, hogy tapsot erdemeljen ezert a teljesitmenyert. Egy 18-20 evestöl lenne korrekt ez a poszt. Szerintem.

London2009 2013.11.27. 10:31:55

@Kövérmadár: koldokszosz banyaszas! hahaaaa. Jolvan. Azert latom a ferfiakban van kortol, nemzetisegtol fuggetlen teljes hasonlosag! :DD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.27. 10:36:26

A poszterinanak ugyanazt mondom mint legutobb az Anglias sracnak: "Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better."

Azert mert nem sikerult elsore meg nem szabad feladni. Csak igy tovabb! Es ha teszel erte, akkor - bar tudom jelenleg meg elvezed - nem is kell hogy az au-pair-kedes legyen a vegallomas. ;)

@NIKI LAURA: "Mint koztudott,sok evet lehuztam tobb orszagban..."

Mint koztudott. Ezen nagyon nagyot nevettem. :D Nikki te allitasz dolgokat, amiknek altalaban a fele egbe kialto baromsag szoval nehez teged komolyan venni... Az egyetlen koztudott dolog hogy nagyon sok mindent "meselsz" ilyen hazi-troll jelleggel, de hogy oszinte legyek en kapasbol gyokot vonok mindenbol amit mondasz, szoval ezek nalam a mese kategoriaban is maradnak... mint a legutobbi kommented is...

Evain 2013.11.27. 10:40:10

Ja, még annyit akartam mondani, hogy az Utrecht mint meseváros részből nekem az jön le, hogy poszterinát is megcsapta a digger által részletezett kispolgári nyugalom szele. :)

Jó kis szellő az. :)

London2009 2013.11.27. 10:40:45

@Pernilla: Ezzel egyet kell, hogy értsek. Szerintem sem olyan fiatal már egy 24 éves lány az au pairkedéshez meg a mindenféle elképzelés nélküli élethez. Azért valami szakmát csak kellene szerezni? Élete végéig nem maradhat au pair. A helyében én beíratkoznék valamilyen egyetemre/főiskolára ha van rá affinitása persze. Pár évig még aupairkedhet, de utána valamit ki kell találnia. Angolul sem beszél rendesen. A tanfolyamot lehet, hogy kifizetné a család? Egyébként szimpatikus írás, csak valóban fura egy 24 éves tollából. De vannak későn érők ugye : ) Csak így tovább!

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.27. 10:54:43

@Barátusz: azok nannyk és nem au pairek. Egy au pair átlag zsebpénzze 70-120font hetente.
@Evain: Az au pair program csereprogram. A fiatalok kimennek külföldre nyelvet tanulni minden nagyobb felhajtás nélkül, a család szállást és kaját biztosít(esetenként fizetik a nyelvsulit is), cserébe az au pair besegit a gyerekek körül, esetleg a háztartásban. Ez nem "rendes" munka és nem is szabad úgy felfogni.

Herr Géza 2013.11.27. 11:03:50

@Barátusz: "A szakmajarol is melyen hallgat, de gyarban nem szeret dolgozni." - Ergo: nincs szakmája.... Azt mondjuk mélyen megértem, hogy havi 60e HUF-ért (nettó ??) szalag mellett nem vidám az élet. Akkor már inkább az au-pair Utrechtben.Kérdés persze marad: mit lehet abból kihozni ? Mert közel full-time mellett tanulni (pl. szakmát) nem egy leányálom. Au-pair-ként meg szerintem senki nem ment még nyugdíjba. 24 évesen viszont azért már tudni kellene, hogy hogyan tovább... Vagy marad a klasszikus verzió: jön a fehér lovon a gazdag macho ??

érthetetlen chris 2013.11.27. 11:04:51

@Szilvana1: Én nem bánom, hogy a képzetlen tömegek és büfé-ruhatáros kimennek Angliába szobalánynak, vagy mosogató fiúnak, annyival kevesebb baja van a magyar államnak.

Csak érdekességként raktam be, hogy Angliában van egy ügy amiben egyetért az ellenzék és kormánypárt. Emiatt irígy vagyok rájuk kicsit.

BTBTBT 2013.11.27. 11:05:05

@érthetetlen chris:
Mintha ezt mar megtargyaltuk volna multheten.
Eredeti link?

@Szilvana1:
A nanny-k a kepzettek.
Es kepzett au-pair-en gyakorlattal rendelkezot is ertettem, bar arra valoban nem tertem ki kulon.

Evain 2013.11.27. 11:06:12

@London2009: Nemár, most mi a gond ezzel? Ha megszereti ezt az életmódot, és igen rendes gyakorlatot szerez vele, akkor mehet hivatásosnak, amiért viszont bejelentett munka és fizetés jár. Szerintem ez semmivel sem rosszabb hivatás mint mondjuk nővérnek lenni egy kórházban. :)

@Szilvana1: tudom, hogy nem rendes munka, ezt (mint ahogyan az egész programot) nagyon sokan félreértelmezik, pl nem számít bele a nyugdíjba sem, mint ledolgozott idő.

érthetetlen chris 2013.11.27. 11:06:24

@Herr Géza: Au pair kitörési pont: El kell hódítani az apukát. :)

érthetetlen chris 2013.11.27. 11:07:42

@Barátusz: Igen csak akkor ellenzékből jött. Most kormánypárttól.

Majd megkeresem az eredetit most igazából dolgozok.....

Herr Géza 2013.11.27. 11:07:53

@Barátusz: Mivel kiemelted ezt a két mondatot, csak gondoltam, hogy nehezen emésztetted. Végül is stimmel, nem ?

Herr Géza 2013.11.27. 11:10:02

@érthetetlen chris: Igaz, igaz. Van is rá utalás, hogy bejön neki a srác.... Nem tudom, hogy az au-pair házirendben benne van-e, hogy házinyúlra nem lövünk ?

bpetya75 2013.11.27. 11:11:16

@London2009:

Édesanyám szokta volt mondani "Némely férfiak mind egyformák." Szerintem némely nők is ;-)

London2009 2013.11.27. 11:11:34

@Evain: Nincs vele gond, csak nincs benne semmi perspektíva. Egy idegen családdal lakni, egy szobában. A saját családommal sem laktam volna 24 évesen, máséval meg még kevésbé. Azért a magánélet szempontjából nem az igazi. A gyerekek majd megnőnek, jöhet a következő család…utána egy másik. Ezt nem lehet azért sokáig csinálni. Persze, ha tetszik neki legyen hivatásos, de ahhoz biztos vagyok benne, hogy el kell végezni valamilyen iskolát.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.27. 11:13:54

@Kövérmadár: itt Szögeden -1 volt reggel és épp most csavartam le 0-ra a munkahelyi fűtőtestet, mert pólóban kezdtem izzadni.

A posthoz: elég jó lett, másodikra mennyire ésszel csinálta, helyes!

érthetetlen chris 2013.11.27. 11:16:29

@Herr Géza: Nem tudom szerintem az Au-pairek íratlan kézikönyvébe biztosan szerepel a szakma csúcsaként az apuci elhódítása és a mama helyének elbitorlása.

Olyan lehet ez nekik, mint egy megyei bankárnak eljutni a bankigazgatói székbe. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.27. 11:18:51

@érthetetlen chris: "Cameron szerint szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a munkaerő szabad áramlásának mai rendszere "óriási népvándorlást" indított el, amelyet a hatalmas jövedelmi különbségek okoznak. Ez tehetséges munkavállalóktól fosztja meg azokat az országokat is, amelyeknek pedig szükségük lenne arra, hogy "legjobb embereiket" otthon tartsák."

Hát akkor nem értem ezt, a terveikben semmi olyan nem szerepel, ami a "legjobb embereket" elriasztaná. A segélyért, koldulásért odamigráló hulladékot akarják távoltartani, ami teljesen érthető.

A napokban olvastam amúgy egy cikket, amiben londoni PAKIK panaszkodnak az odaköltözött ingyenélő szlovák romákra, epic :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.27. 11:21:09

@érthetetlen chris: @Barátusz: "Mintha ezt mar megtargyaltuk volna multheten."

Nekem meg az az erzesem lassan hogy ezt mar hetek ota minden nap felhozza valaki naponta 3X-4X... ez mostmar a valasztasokig igy fog maradni?

BTBTBT 2013.11.27. 11:25:17

@érthetetlen chris:
Persze. Nem ujdonsag ez. A munkaspartiakba mindig jo belerugnia egy tory-nak.
Az sem ujdonsag, hogy az index-en megjeleno Economist-ra hivatkozo cikkek vagy felre vannak forditva, vagy nem teljes egeszeben vannak kozolve. A Jack Straw-fele cikk elegge jellemzo volt mostansag.

@Herr Géza:
Fogalmam sincs, mit tanult, tanul-e egyaltalan. Ha idejon, talan elmondja.
Lehet, hogy tenyleg semmit, mert nincs ra ideje/energiaja. Persze nem biztos, hogy mindig gyarban dolgozott. Nem tudjuk.
A herceg erkezeseig pedig - ha az az altetrnativa - van meg ido rendesen megtanulni a nyelvet.

Az elso ket bekezdesbol azert ideztem, mert tipikus jellemzoi egy ilyen modon kulfoldre meno posztjanak.

Evain 2013.11.27. 11:26:45

@London2009: Pont ez benne a perspektíva. Ha tetszik neki, akkor végezzel ez a hivatásoshoz a szükséges tanfolyamokat. :) Nem maga az au pair munka a perspektíva, hanem a lehetőség, hogy megismerje ezt.

Másrészt senki nem akadályozza meg a lányokat, hogy pl önkéntes munkákat vállaljanak a lakhelyükön. Innen meg egy lépés a helyi munkavállalás. Heti 30 órás munka mellett egy talpraesett ember, akire főznek, fizetik a lakhatását, nyelvtanfolyamait, eü biztosítását stb, simán talál magának további boldogulási lehetőséget. Miért lenne ez rosszabb körülmény, mint pl mosogatásból megélni, és ugyanúgy megosztani a lakhatást más idegenekkel?
Azért ez így máshogy hangzik, nem? :)

BTBTBT 2013.11.27. 11:27:02

@Don Kartasch:
Ne b@szdki! Az meg masfel ev. :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.11.27. 11:27:23

"Tudom, hogy nagyon szerencsés vagyok."

Azért kitűnik az írásodból egy pozitív energia. Nem szerencse, ez! Megcsináltad! Ez nem az öledbe hulott, hanem megtervezted és megszervezted!

Az angliai próbálkozást ki tudtad értékelni és azt tudtad rá mondani, hogy na ezt nem.

Meg tudtad húzni határokat, hogy mitől értékelhető Neked egy helyzet és mit az, ami már túl van a határon!

Mi biztonságos és mi veszélyes.

A beláthatatlan keretek miatt szerintem sokan küzdenek azzal, hogy "merjek-e akármit is tervezni?".

Szerintem annak a személyiségnek van igaza, aki megrázza magát mint a vízből kijött kutya és köszöni szépen nem kér az életveszélyes keretekből. Lehet erre ilyen nagy határozottsággal azt mondani, hogy ez a "nem én" kategóriába tartozik,

Közöm nincs hozzá, hogy egy 60.000 Ft-os fizetést hogyan kellene életperspektívának tekinteni. Heti kosztpénz, havi haditerv vagy "miért nem raktál félre lakásra" tipusú kérdésekre lefordítani.

Szerintem halál egészséges dolog, azt válaszolni erre az alkura, hogy ezzel foglalkozzon akinek két anyja van! Ez nem az én dolgom! Nem fogom magam kitenni annak, hogy magam kezdjem el kritizálni a személyiségemmel kapcsolatos prolémákat, mert esetleg nem ott van a kutya elásva!

Semmi baj nincsen velem, az ország megőrült!

Kedves kis osrszágunk 50-70%-át elinflálta a 10 évvel ezelőtti bérnek, /pedig már az sem volt piskóta/ majd betiltotta a munkahelyi és országos érdek egyeztetést, agyalágyult ideológus érdekcsoportok meg univerzum szintű gadasági csodáról harsognak a pártállami TV-ben!

Mindezt majd én megszerelem jövő hét szerdára? Hogyne persze! Talán kedden már kész is lesz!

Szerintem az a normális, ha valaki igen is a sarkára áll és a saját életével kapcsolatban követ alapvető követelményeket.

A "biztonságos legyen" vagy a "élhessek fiatalon fiatalos életmódot" vagy a "rakhassak félre tartalék pénzt" ezek igen is normális követelmények és meg is lehet szervezni ezeket a kereteket. Azt is, hogy legyen fűtés a szobában meg hogy nézzen ki a megszokott életnívón a környezet.

Gratulálok a határozottságodhoz! így tovább!

tanato 2013.11.27. 11:28:49

@Don Kartasch: Melyik választásokig?A magyarig vagy az angolig?

érthetetlen chris 2013.11.27. 11:28:50

@Barátusz: Nem tudom most ebben mi a félrefordítás.
Egyébként meg, ha azt akarod sugallni, hogy az index magyar kormánypárti és politikai megrendelésből adja le ezeket a cikkeket el vagy tévedve......

London2009 2013.11.27. 11:29:27

@Evain: Igen, ez így sokkal jobban hangzik! : )

érthetetlen chris 2013.11.27. 11:29:45

@tanato: Ez jó kérdés én sem tudom melyikre gondol......

Maldyce 2013.11.27. 11:30:43

Sziasztok,
Ha lehet en is szivesen olvasnek meg az Angliai reszrol :)
Voltam szobalany Londonban, tudom milyen iszonyat, de lehet valtani, mert van kulonbseg szallodak kozott is...szal, hogy mi tortent meg :)

BTBTBT 2013.11.27. 11:33:51

@érthetetlen chris:
Az eredeti nelkul nem tudni, hol van a felreforditas, illetve hogy ebben a Cameronos cikkben van-e egyaltalan.
Mindenesetre az vicces, hogy Cameron mint a cikk iroja van feltuntetve. Arra ott vannak az Ecomonist alkalmazottai.

@tanato:
Tartok tole, hogy az angolig. :)

érthetetlen chris 2013.11.27. 11:36:31

@Barátusz: Jó de ha nem ismered az eredetit miért feltételezed rögtön, hogy félrefordítás.

Mind1 majd délután megkeresem, ha addig nem veszi senki sem elő.

2013.11.27. 11:40:09

@érthetetlen chris: Nem lenne erre szükség, ha ésszel gondolkodtak volna anno a döntéshozók...

Herr Géza 2013.11.27. 11:52:33

Most eszméltem csak a címet illetöen: "Semmi jövöképem nem volt" Miért, most van ? Már ha a következö néhány hónaptól eltekintünk...

2013.11.27. 11:53:12

@érthetetlen chris: "Én nem bánom, hogy a képzetlen tömegek és büfé-ruhatáros kimennek Angliába szobalánynak, vagy mosogató fiúnak, annyival kevesebb baja van a magyar államnak."

Sajnos képzettek is kimennek, és valószínűleg ők vannak többségben, ugyanis mögöttük nagyobb valószínűséggel áll megfelelő szakmai és nyelvi tudás és tőke. Ők azok, akikkel rengeteget veszít az ország. Az adóján és a fogyasztásán kívül valószínűleg a gyerekeit is. De a képzetlen bármikor képzetté válhat, ehhez csak tanulnia kell.

A magyar államnak mindig is baja lesz, független attól, hogy éppen hogyan állnak a bolygók holdjai. Nincsen semmiféle gazdaság, és nem is úgy tűnik, hogy bármelyik politikus értene is hozzá és/vagy akarna. Az emberek szerintem akkor fognak rádöbbenni, hogy milyen hülyék voltak, amikor majd eldönthetik, hogy vagy esznek vagy kifizetik a rezsit. Ez szerintem 20 éven belül reális, kb. akkor, amikor majd összeomlik az eü. is, és fizetős lesz. Mert senkinek se legyenek illúziói, senkit sem fog érdekelni, hogy ezek az emberek miből élnek meg, ahogy most sem.

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.27. 11:55:04

@érthetetlen chris: az au pair kézikönyvben ez biztos nincs benne. Inkább a penzhajhasz rib@ncokéban. De akkor már elmennek prostinak.
Egyébként épp egy pár hónapja hallottam egy sztorit, hogy apuka beprobalkozott a leanyzonal. Szegény lány meg nem tudta mit csináljon. Utcára nem mehet, anyuka meg úgyse hinne neki...

2013.11.27. 11:56:27

@tanato: A magyar az már az előző választás után elkezdődik. :DD

Persze azért mindig vannak ajándékok a következő választások előtt is: most például a rezsicsökkentés, meg hogy olcsóbb lett egy ezressel a BKV bérlet (!!!). Hiába no, tudnak a fijúk.

érthetetlen chris 2013.11.27. 12:02:08

@Philosoraptor: Na ezzel nem értek egyet kb 1 képzettre jut kb 5 képzetlen, aki kimegy. A szülőfalumból is csak képzetlen emberek mentek ki.

A Büfé-Ruhatár szaknak meg legalább megvan az az előnye, hogy idegen nyelven megtanítanak, ha más értelmeset ott nem is tanulsz.

Az meg barokkos túlzás, hogy Magyarországon nincs semmiféle gazdaság.....a többit majd meglátjuk olvastam már sok kontár gazdasági próféta véleményét.

Persze mielőtt kapnám a sok kommentet, szögezzük le jó előre, hogy kb ugyanannyi dologgal vagyok elégedetlen, mint ahány dolog tetszik.

Csak már 2006-óta mást sem hallok az önjelölt szakértőktől, hogy így meg úgy ömlik össze mindjárt Magyarország, aztán most is mégiscsak nőtt az előző negyedévben a GDP.
Szóval én nem lennék olyan magabiztos, hogy bármiféle jóslatokba bocsátkozzak.

érthetetlen chris 2013.11.27. 12:03:26

@Szilvana1: Kivétel lehet még akkor is ha a másik verziót nem ismerjük. :D

tsabus UAE 2013.11.27. 12:03:32

Kedves Mici !
Gratula az elszántsághoz és a saját hibákból való tanuláshoz és öszönöm, hogy megosztottad mindezt !
Ha betérsz ide és válaszolsz néhány kérdésre, akkor légyszi mondj valamit a tervekről és a szakmádról is. Legtöbben, köztük én is, ezt hiányoljuk.
Egy esetleges folytatást is szívesen olvasnék majd, ha lecseng a kultúrsokk.

Ladislav 2013.11.27. 12:04:04

Gratulálok Mici a kitartásodhoz! London sok embernek nem jött már össze. Ismerek néhány embert, akik évekig kitartottak szinte szó szerinti nyomorban és most már elértek egy szintre,de nagyon nehéz volt a kezdet. Ha Angliába mennék, akkor inkább egy kisebb várost választanék, mint Hollandiában Utrecht,vagy még kisebb. Egyszerűen emberibb, élhetőbb,mint a legtöbb nagyváros.
Persze írhatom én is,hogy nem rossz hely Magyarország.Itt élek én is,de nem véletlenül ment ki félmillió Magyar. A lehetőségek egy normális életre még mindig korlátozottak mennyiségben állnak rendelkezésre itthon.
Minden jót és légy fiatal,mert sok mindenkivel ellentétben, a 24 évet még nem tartom annyira soknak!

uluk4i 2013.11.27. 12:13:23

@Barátusz: érdemes, a végére már egész belejön a költözésbe, még infókat is gyűjt Hollandiáról. Persze akkor sokkal inkább érdekes, ha te is au-pair állásra gyúrsz :)

BTBTBT 2013.11.27. 12:15:29

@érthetetlen chris:
@érthetetlen chris:
Nem remlik, hogy korabban leirtam: mivel az elmutl hetekben nem egy indexre felreforditott cikkel talalkoztam?

@uluk4i:
Nem ertem az osszefuggest. Lehet, hogy azert, mert nincs is? :)

érthetetlen chris 2013.11.27. 12:18:42

@Barátusz: Én meg a hetekben sok fülmelegítős embert láttam a városban mégsem gondolom, hogy minden ember fülest hord sapka helyett.

Micke 2013.11.27. 12:20:31

Először is: a szerző én vagyok.:)
Másodszor mindenkit szeretnék megkímélni a további találgatásoktól, így inkább tisztázom a "fontos" tényeket.:)
4 szakmám van. Az, hogy Magyarországon nem tudtam elhelyezkedni, az valószínűleg az én hibám... vagy mégsem. Dolgoztam az egyik szakmámban 8 helyett 13-4 órát bagóért. Ekkor döntöttem el, hogy lépni szeretnék, és pontosan ezért mentem el gyárba dolgozni. Azt találtam a leggyorsabban, és nem akartam hosszú hónapokig várni a bizonytalanra, mert kellett egy kis kezdő tőke. És igen, bizony hogy nem szerettem.:D
Hogy mi perspektívát látok ebben? Természetesen nem szeretnék életem végéig au-pair lenni. Ellenben ez az egyik legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy az ember beilleszkedjen egy új kultúrába, egy másik országba más társadalomba, és ne úgy álljon magában, mint a magyarok 99%a, akik munkát akarnak nyelvtudás meg minden nélkül, és végül, pontosan úgy, mint ahogy én álltam Londonban. Jelenleg tanulok hollandul, ezután pedig itt is szeretnék elvégezni egy szakmát, biztos ami biztos.
Az hogy 24 évesen tudni kellene már mi merre, szerintem oltári baromság. Ezt szokták mondani azok, akik most 50-60 évesek, és az ő idejükben már 20 évesen jött a gyerkőc.:) A kérdésem az, hogy a mai Magyarországon legyen szíves bárki mutatni egy normális 20on évest, akinek saját lakása, jól fizető biztos melója és frankó egzisztenciája van!
Azt viszont egy szóval sem mondtam, hogy nincsenek terveim. Azt mondtam, nincs olyan tervem, ami összefonódna Magyarországgal.
Az apuka elhódítása... /már önmagában is sejtet egyfajta intelligencia szintet ez a felvetés:) / nem szerepel a terveim közt. Jobban csípném, ha magam korabeli herceg ügetne elém, nem egy "vén csataló" :DD
Az meg, hogy 24 évesen a saját családjával se élne az ember, meg magánélet, meg blabla... hát tényleg nem az igazi. De valamit valamiért... Jelenleg 30 órát dolgozom a héten, ami nagyjából 4 nap munka, ebből egy hosszú, a többi csak délelőttös. A többi időben azt csinálok, amit akarok, tanulok, felfedezem az országot. Relatíve gondom semmire nincs, így tudok arra koncentrálni, hogy megteremtsem a helyem itt, kapcsolatokat építsek, ... ilyesmi. Ha az ember valamit szeretne, azért bizony mindig van, amit be kell áldozni.

Micke 2013.11.27. 12:21:08

@Evain: rosszul... én angolul beszélek, a gyerkődök hollandul. Szóval kénytelen voltam összekapni magam, és megtanulni hollandul, hogy tudjak velük kommunikálni.:D Viszont én örülök neki, mert így legalább rákényszerültem a nyelvtanulásra, és így gyorsabban megy.

érthetetlen chris 2013.11.27. 12:23:05

@Micke: Mi a 4 szakmád?

Ilyen fiatalon jól képzettnek lenni 4 szakmából nem kis teljesítmény.
Nekem csak 1 van mégsem merem még mindig azt mondani, hogy hú de jól képzett vagyok.

BTBTBT 2013.11.27. 12:23:14

@érthetetlen chris:
NEHANY cikkrol irtam, nem MINDEN cikkrol. Igy mar oke?
Mar nem a sapkas hasonlatod, hanem amit a felreforditasrol irtam.
Vagy csak kotozkodni akarsz. :)

Ladislav 2013.11.27. 12:24:05

@Philosoraptor: Nem biztos,hogy a képzettek vannak többségben,de az viszont igen,hogy azok akik itthon is dolgoztak,vagyis a dolgozni akarók mentek ki. Akik kimentek és kint is ragadtak,azok valamit letettek külföldinként,ezért maradhattak.Sok cégtől hallom,hogy nem találnak megfelelő munkaerőt,hiába van meg a szükséges végzettsége a jelentkezőknek.Miért?Mert elég sok jól motiválható ember hagyta el az országot. De egyetértünk,hogy ez már most is érezhető veszteség. Plusz még egy dolog amire nem számítottak a magukat magyarnak mondott döntéshozók: a kint már megfakadt Magyar munkaerő,elkezdte az utóbbi években kihívni az ismerősöket,barátokat,hogy kint dolgozzanak.Ezek az emberek itthon is becsülettel tették dolgukat,ezért még mindig a tenni akarókból fogy a munkaerő.Az idei évben a közvetlen ismerőseim közül így mentek ki többen is.
"A magyar államnak mindig is baja lesz, független attól, hogy éppen hogyan állnak a bolygók holdjai. Nincsen semmiféle gazdaság" Igazad van. A fizetős egészségügy egyértelműen a jövő lesz. Mint a világ legtöbb országában,itt is egyre mélyül a már kissé közhelyszerű társadalmi szakadék. Nem is értem,hogy lehet egy olyan ország a világ példaképe(USA),vagy legalábbis annak beállított,ahol,ha nincs pénzed akár a zutcán is megdögölhetsz. Efelé tart a világ.
A gazdaság bedöntése nem érdeke az elitnek,inkább a saját hatalmuk megszilárdítása a cél,amely egy anarchia-közeli állapotban,egy nagy,már veszítenivaló nélküli embertömeggel minimum kétséges.

érthetetlen chris 2013.11.27. 12:27:08

@Ladislav: Na még ez is érdekelni, hogy ki az "a sok cég" ami nem talál munkaerőt?

Egyébként gondolom, ha megfizetnék akkor találnának.....

érthetetlen chris 2013.11.27. 12:29:04

@Barátusz: Nem akarok kötözködni. Te írtad, hogy láttál néhány félre fordított cikket és ebből rögtön feltételezed, hogy ez is az. :D

Szóval majd előbb olvassuk el, mert nagyon nem ér annyit, hogy így ismeretlenül is vitázzunk rajta. Písz :)

Micke 2013.11.27. 12:29:53

@Barátusz:
:) Ha vetted volna a fáradtságot, hogy elolvasd, és ne itt agonizálj azon, hogy miért is nem akarod elolvasni, akkor tudnád, hogy ez a blog pontosan arról szól, hogy hibáztam, de tanultam belőle.:) Ezen kívül még arról is, hogy Hollandia tulajdonképpen milyen frankó hely tud lenni annak ellenére, hogy nincsen zsemlemorzsa meg téliszalámi.:) Minden további például az, hogy én milyen büszke vagyok magamra, meg hasonlók, csak kitaláció, még ha így is van. Mert nem erről szól a post.

Micke 2013.11.27. 12:31:18

@érthetetlen chris: :D Na most meg már ilyen fiatalon?:DDD
Varrónő az egyik, pincér pultos a másik, gyógymasszőr a harmadik és alkalmazott fotográfus a negyedik.

Evain 2013.11.27. 12:34:16

@Ladislav: Hátőőőő, azért Utrechtet kisvárosnak nevezni költői túlzás. :D Hollandia negyedik legnagyobb városa.

érthetetlen chris 2013.11.27. 12:36:04

@Micke: Értem és még akarsz egy 5.-et. :)

Amúgy a varrónői az tényleg szívás Kína meg Vietnam miatt.
A pultos jól jöhet azért kint is nem?
Az alkalmazott fotográfust nem tudom mire jó.
Gyógymasszőrként meg itthon is mocskos sokat kereshettél volna, ha egy picit "területet váltassz" és vállalsz boldog befejezést. :D

Micke 2013.11.27. 12:36:32

@Evain: Igen, de amúgy tény, hogy kisvárosi hangulata van... Közel sem olyan, mint pl Amsterdam vagy Den Haag... :) Mondjuk én a nagyobb városokat is szeretem. Az egyetlen hátulütője a tömeg, meg Amsterdamban pl a szinte 0-24es partyhangulat.:DD

érthetetlen chris 2013.11.27. 12:37:11

@érthetetlen chris: Ám csak viccelni próbáltam nehogy megsértődj. :)

Micke 2013.11.27. 12:39:42

@érthetetlen chris:
Nem feltétlenül... Inkább azt szeretném, hogy pl a pultos pincér szakmát itt is elvégezzem, és legyen holland papírom is. Az fontos. A fotográfus ma már kb semmire... de hobbinak jó.:D A varrónő is elég jó, mert bármikor meg tudom varrni a függönyöket. Itt pl mindent velem varratnak, amiért plusz pénzt kapok.:3 A masszőr meg... az a baj, hogy én nem lennék olyan boldog a boldog befejezéstől.

Evain 2013.11.27. 12:40:56

@Micke: ha megszereted Hollandiát és itt akarsz élni, akkor javaslom, hogy MOST álj neki önkéntes munkát keresni. Erre keress rá a környékeden: vrijwilligerswerk.
Ha nem ez álmaid országa (ami könnyen elképzelhető), akkor nem szóltam. :)

Ladislav 2013.11.27. 12:42:13

@érthetetlen chris: Pontosan,teljes mértékben igazad van!
A legjobb szakemberek egy része már külföldön dolgozik úgy,hogy még nyelvtudás nélkül is alkalmazzák, a szaktudása miatt,valamint elég sok helyen másik,már nyelvtudással rendelkező kolléga,vezető felügyelete alatt.Az itthon marad jó szakemberek egy részét megfizetik,ahonnan nincs más alternatíva lelépni.
A többiek kedvét pedig az alacsony fizetéssel és a rossz bánásmóddal,körülményekkel veszik el a minőségi szakemberré válás lehetőségétől. Nyilván,mint a posztoló is írta, egy 70-80ezres, létminimumra alig,családalapításra esélytelen mértékű fizetéssel a legtöbb ember nem azon gondolkozik,hogy majd ő itt megmutatja mire képes.Belefásul,magasról le...ja az egészet és arra összpontosít,hogy a lehető leghamarabb lelépjen.A főnök meg bosszankodik,hogy nem talál képzett munkaerőt,mert a fele kint dolgozik,a másik fele pedig nem találja perspektívának a minimálbér alatti(!) órabért,az esetleg bejelentett munkahely után nem járó fizetett szabadságot és táppénzt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.27. 12:43:13

@érthetetlen chris: van is erről egy filmsorozat Nanny címmel;)

Micke 2013.11.27. 12:44:14

@Evain: Tervben van, de nem most. Jelenleg minden energiám leköti a nyelvtanulás, és rengeteget utazom mindenfelé. Amúgy még nem tudom, hogy ez e álmaim országa.:) Még csak ismerkedem a dolgokkal.

érthetetlen chris 2013.11.27. 12:47:20

@Babette_: Azt hol lehet letölteni? :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mire érted, hogy csak a szövegelés megy?

Ladislav 2013.11.27. 12:47:32

@Evain: Igaz, 300ezres,de Londonhoz képest értettem. Egy Liverpool méretű még elmegy,de egy 8 milliós város számomra már erős túlzás. :) Szeretem a természetet...

Herr Géza 2013.11.27. 12:53:49

@Evain: Miért ? Luxembourg meg Luxemburg LEGNAGYOBB városa. Oszt mégis...

érthetetlen chris 2013.11.27. 12:54:07

@Babette_: Ja ezt ismerem. Magyarországon "A dadus" névvel futott.
Sajnos nem az én világon, mert a főszereplő Fran Drescher mocskosul irritál.

BTBTBT 2013.11.27. 12:54:14

@érthetetlen chris:
Oke. Addig majd en is megprobalom megtalalni az eredetit. Bar a(z angol) politikusokat ismerve sok ertelme nincsen.

@Micke:
A :) ellenere felkaptad a vizet, az latszik. :)
Illetve ugy tunik, neked nem jott le, hogy miert nem akartam elolvasni a kezdes utan. Seen it all before. A few dozen times.
Az agonizalas eleg messze all tolem. Masok tanacsat kerni viszont barmikor, amikor szukseget erzem. :)

Az hogy 24 évesen tudni kellene már mi merre, szerintem oltári baromság. Ezt szokták mondani azok, akik most 50-60 évesek, és az ő idejükben már 20 évesen jött a gyerkőc.:) A kérdésem az, hogy a mai Magyarországon legyen szíves bárki mutatni egy normális 20on évest, akinek saját lakása, jól fizető biztos melója és frankó egzisztenciája van!"
Te itt kevered a szezont a fazonnal.
Tudni merre menni meg egzisztenciaval rendelkezni ket kulonbozo dolog. Bar lehet, hogy neked nem.
Azert viszont minden tiszteletem, hogy nokent gyarban dolgoztal. Az biztos nem volt egyszeru.
Mindenesetre sok sikert!

@Philosoraptor:
@érthetetlen chris:
Amennyiben boldogulnak kulfoldon - akkor nem mindegy hogy hany kepzett es kepzetlen hagyja el Mo.-ot?

Herr Géza 2013.11.27. 12:55:58

@Micke: "...Hollandia tulajdonképpen milyen frankó hely tud lenni annak ellenére, hogy nincsen zsemlemorzsa..." Miért, melyik a probléma: a zsemle vagy a morzsa ?? :DD Mindkettöre van megoldás....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 12:56:24

@Micke:
Es kulfoldiek is latogathatjak?
Jo helyen vagy, irigyellek am! :)

Evain 2013.11.27. 12:56:29

@Micke: hát én egy évig éltem Amszterdamban, nekem annyira nem jött be. Bár azt is sejtem, hogy 24 évesen nagyonis bejött volna. :)
De má' öreg vagyok, nekem már Utrecht is túl nagy, jobb szeretem az ilyen 22 ezres kisvárosokat, ahol mi élünk. :)

@Ladislav: Jogos, de Londonhoz képest még Amszterdam is csak egy falu (madjnem pontosan tizede a lakossága), még Budapest is nagyobb. :P Szóval ez relatív. :) De nem kötözködni akartam, csak vicces volt nekem Utrechtet mint kisvárost elképzelni. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.27. 12:58:10

@Babette_:

Egyik nagy kedvencem. Nem a film maga, hanem a főszereplő. Kivételes szépségű nő.

érthetetlen chris 2013.11.27. 12:58:39

@Barátusz: Nem mindegy sem Magyarország sem Angliának, hogy mennyi a képzett és a képzetlen, te is tudod.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.27. 12:58:49

@érthetetlen chris:

Hogy a bevándorlást úgysem fogják megállítani, sőt nem is akarják.

érthetetlen chris 2013.11.27. 13:00:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Kinézetre elmegy, de az a karakter amit abban a sorozatban játszik botrány.

Mivel a sorozatban, író, producer és rendező is gyanítom, hogy IRL hasonló lehet.
(Na meg nekem idős.)

érthetetlen chris 2013.11.27. 13:01:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Jah lehet, de én semmiben sem vagyok biztos.....

2013.11.27. 13:02:17

@érthetetlen chris:

"A választási kampányban (ami elég hamar elkezdődött) a kormány büszkén lobogtatja, hogy a számok alapján milyen jól áll a gazdaság. Az infláció rekord alacsony, a folyó fizetési mérleg pluszos, ahogy a külkereskedelemben is az export nagyobb az importnál, az államadósság csökken és a többi.

Csakhogy ha a folyó fizetési mérleg azért pluszos, mert megszűntek a beruházások, az infláció azért alacsony, mert az embereknek nincs pénze vásárolni és állami kényszer hatására csökkent a rezsi is, az államadósság csak pár hétig csökkent, a mostani kétmilliárd dolláros kötvénykibocsátással éppen, hogy nőtt, miközben az államadósság 14%-ának megfelelő nyugdíjmegtakarítások is semmivé lettek, ha csak azért van 3% alatt a költségvetési hiány, mert a magánnyugdíj-pénztárakba már nem folyik be az eddigi 350-360 milliárd forint évente, akkor nincs nagyon miért tapsolni."

kiszamolo.hu/napi-11-20/

Igen, csak tudod, ha nem lenne EU és IMF, akkor még csóróbb lenne ez az ország. Ezen kellene elgondolkodni. Meg azon, hogy miért nincsen egyik pártnak sem semmiféle gazdasági programja. Azért mert nem értenek hozzá és/vagy azért, mert az embereknek fájna? Valahol szerintem nevetséges, hogy az aktívakat és a vállalkozásokat kell szarrá adóztatni ahhoz, hogy eltartsák a parazitákat (nem a rokkantakról meg a nyugdíjasokra beszélek), meg az állami vízfejet s a mérhetetlen korrupciót. Mindig is szkeptikus voltam az aktuális kormánypropagandát illetően, mert pont arról sosem eszik említés, amiről kellene, megy a terelés ezerrel. Most sincs ez másképp. A sok hülye barom meg még tapsol is hozzá. Ez a szégyen.

Evain 2013.11.27. 13:05:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nannyben nem Fren volt jó, hanem Niles. Anélkül a karakter nélkül feleennyire nem lett volna sikeres az a sitcom.

Micke 2013.11.27. 13:07:45

@Barátusz: Akkor mindketten tévedtünk.:)
Tőlem is borzasztó messze áll az, hogy felkapjam a vizet az interneten történődolgok miatt. Azóta legalábbis, mióta vannak valódi problémáim.:D Egyszerűen csak nem értem /értettem, hogy miért vagy itt ha egyszer nem szeretnéd elolvasni amit írtam...
Nem így értettem. De a helyzet az, hogy hiába tervezgettem én el, hogy hazamegyek Magyarországra és otthon majd én jól kibérelek egy lakást és majd szépen felvesznek dolgozni egy szuper kis kávézóba, mert nem így történt. Szóval azt gondolom, hogy tervezni mindenki tud, ahhoz nem kell 24, de akár 18 évesnek sem lenni. A lényeg azonban az, hogy ezekből a tervekből mi kerül megvalósításra és mi nem. Manapság viszont otthon az működik, hogy a srácok tanulnak amíg tudnak vagy amíg anyuka pénzeli őket, aztán vagy szerencséjük van, és külföldre jönnek, vagy elfogadnak egy akármilyen melót mondván, hogy majd lesz jobb is. Csak általában nem lesz. Az ember belefásul a robotba, fiatalon is akár, és az egyetlen "cél" az lesz, hogy életben maradjon. Elég savanyú szitu... A másik /szerintem/ gond az, hogy a gyerekeket kb 14 évesen rákényszerítik arra, hogy szakmát vagy irányt válasszanak, amivel konkrétan kicsit eldöntik a további életüket. 14 évesen pedig szerintem senki nem tudja, hogy mit akar a maradék 50-60-70 évben csinálni... ezzel nagyjából el is van rontva az egész.

2013.11.27. 13:07:51

@Ladislav: "Nem biztos,hogy a képzettek vannak többségben,de az viszont igen,hogy azok akik itthon is dolgoztak,vagyis a dolgozni akarók mentek ki. Akik kimentek és kint is ragadtak,azok valamit letettek külföldinként,ezért maradhattak.Sok cégtől hallom,hogy nem találnak megfelelő munkaerőt,hiába van meg a szükséges végzettsége a jelentkezőknek.Miért?Mert elég sok jól motiválható ember hagyta el az országot. De egyetértünk,hogy ez már most is érezhető veszteség. Plusz még egy dolog amire nem számítottak a magukat magyarnak mondott döntéshozók: a kint már megfakadt Magyar munkaerő,elkezdte az utóbbi években kihívni az ismerősöket,barátokat,hogy kint dolgozzanak.Ezek az emberek itthon is becsülettel tették dolgukat,ezért még mindig a tenni akarókból fogy a munkaerő.Az idei évben a közvetlen ismerőseim közül így mentek ki többen is."

Abszolút egyetértek. Szerintem minden olyan ember "veszteségként" könyvelhető el, aki nem fog visszajönni.

Herr Géza 2013.11.27. 13:08:34

@Micke: Na tessék. Már megint szórhatom a hamut a fejemre... Bár ennek függvényében meg igen karcsú volt az írás. Látod, ha egy-két szóval vázoltad volna mindezt, akkor vlszeg nem ezeket a témákat cincáltuk volna itt az elöbb... Így csak gratula egy ötvenestöl, akinek 18 évesen is volt jövöképe, de a gyerek csak 39 éves korában köszönt be. (Még jó, hogy nem vagyunk egyformák ! :DD)

2013.11.27. 13:09:08

@érthetetlen chris: "Egyébként gondolom, ha megfizetnék akkor találnának....."

De nem fogják, mert nem áll érdekükben, plusz sokat kell utána adózni. :)

Micke 2013.11.27. 13:09:10

@Herr Géza: ezt azért írtam, mert pont volt egy post itt a napokban /vagy a hetekben/ Hollandiáról amiben egy úr mondta, hogy nincs zsemlemorzsa.

érthetetlen chris 2013.11.27. 13:09:34

@Philosoraptor: Ja beruházások pont, hogy vannak.

Stadionok, kórház Győrben és Nyíregyen, a szerencsétlen 4-es metró, Troli Debrecenben, TVK új üzemet épít Tiszaújban (erről azért tudok, mert anyámék ott laknak) panelfelújjítás etc.
Persze az más kérdés, hogy mi mennyire hasznos és mi nem.

A kiszámolónak meg igaza is lehet, de tudok neked belinkelni 2005-ös gazdasági jóslatok mikró és makró szinten és nézhetel majd mi lett belőle....
Az is tény, hogy például az IMF GDP csökkenést várt az utolsó negyedévre mégis emelkedett.
stbstbstb

érthetetlen chris 2013.11.27. 13:10:24

@Philosoraptor: Akkor meg ne panaszkodjanak, hogy nem találnak nemde?

2013.11.27. 13:12:03

@Barátusz: Írtam fentebb is, hogy veszteség az országnak. De mindenkinek csak egy élete van, hozza ki belőle azt, amit tud, ahol tudja.

Micke 2013.11.27. 13:12:50

@Herr Géza: Ha ilyen öreg lennék az azt jelentené, hogy régen születtem. Akkor meg még más volt a világ otthon, szóval nem csodálkozom.:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.27. 13:14:26

@érthetetlen chris:

Színészként nulla, ez tény, de nem is mondtam, hogy jó színésznő... :-)

2013.11.27. 13:19:35

@érthetetlen chris: Leépítések meg elbocsátások is vannak, elég szép számmal. Az a baj, hogy a beruházások ezeket nem ellensúlyozzák, de legalább adunk a külsőségekre. :)

2013.11.27. 13:23:38

@érthetetlen chris: Látod, mégis panaszkodnak. El kellene dönteni, hogy egálba akarják-e rakni az elvárásokat meg a fizetéseket, vagy nem, de akkor ne picsogjanak. Azt még azért illik hozzátenni, hogy az állam minél több adót szeretne beszedni, fentebb már leírtam, hogy miért, és ez alól a vállalkozások sem képeznek kivételt.

Nálunk is ugyanez van amúgy, az elvárások az egekben, a fizetés meg a béka segge alatt. Mondjuk én kereskedelemben dolgozom, tipikusan szarul fizetett szektor, egy a sok közül.

érthetetlen chris 2013.11.27. 13:29:13

@Philosoraptor: A foglalkoztatottak száma ebben az évben nőtt. Akkor az elbocsátások mellet talán vannak új munkahelyek is (amiből tudom, hogy sok közmunka)?

Mind1 a lényeg az, hogy nincs olyan pénzügyi elemző/gazdasági szakember, aki tudja mi lesz 10-20 év múlva. Van aki el tudja hitetni, hogy képes rá, de az hazudik.
A politikai lobbyk befolyásolási képességét ezekbe a véleményekben meg meg se említsük.

Szóval simán lehet akár borúsabb is a kép 20 év múlva, mint amit lefestesz, de még él ország is lehetünk......

Nézd meg Szlovákiát hol voltak mikor Dzurinda elkezdte a reformjait kb sehol. Eleinte hatalmas volt az elégedetlenség a reformjai után a cigányok még éhség lázadtak is az elemzők nem jósoltak semmi jót aztán hopp 1-2 év és szárnyaltak.

Vagy ott van Törökország. Eljátszotta ugyanazt a kálváriát az IMF-el, mint mi végül nemet mondtak jöttek az államcsőd jóslatok, most meg évek óta 7-9%-al nő a GDP-jük......

edina. 2013.11.27. 13:29:29

tetszik a hollandiai resz, erdekes volt olvasni. bar en csak nyaralni voltam, de a paras levego nem tunt fel, de biztos mas az elmeny, ha huzamosabb ideig ott vagy. sok sikert, becsulom az ilyen korombelieket :)

viszont ez a londonban kelet-europainak lenni szemlelet nem felel meg a valosagnak. mondjuk azt, hogy a londonban nyelvtudas nelkul, szakmai tapasztalat nelkul vagy mindezekkel rendelkezve a kikoltozesunk elejen, ugy igen. viszont szamtalan nagyon jo pelda is van a kornyezetemben, akik messze allnak a tipikus vendeglatos sztoritol es nagyon szep kis eletszinvonalon elnek itt kint. kar, hogy ok nem irjak meg a sztorijukat.

Ladislav 2013.11.27. 13:30:36

@Evain:
"De nem kötözködni akartam, csak vicces volt nekem Utrechtet mint kisvárost elképzelni. :) " Elnézést én sem kötekedni szeretnék csak nem kisvárost írtam:
"Ha Angliába mennék, akkor inkább egy kisebb várost választanék, mint Hollandiában Utrecht,vagy még kisebb."kisebbet
Utrecht másfélszer népesebb,mint ahol élek :) +agglomeráció

BTBTBT 2013.11.27. 13:46:25

@érthetetlen chris:
Az egyen szempontjabol tok mindegy, ha sikerrel jar.
Az orszagok pedig nem tomegekben gondolkodik.

@Philosoraptor:
Ez teljesen jogos.

2013.11.27. 13:53:59

@Evain: 'nem olcsóbb, helyinek ugyanennyit kéne fizetni. :D'

Nem tudom hogy erted azt hogy 'helyinek'. Pl. Angliaban nem nagyon vannak angol au pair-ek, mivel az au pair szallast, ellatast es zsebpenzt kap, nem fizetest - egy brit lany, ha munkanelkuli, kap lakbertamogatast plusz tobb munkanelkuli segelyt mint az au pair 'zsebpenze'. Akkor minek menne el au pairnek, ami nem karrier es nem vezet sehova? Ha ugy erted, hogy egy nanny-nek, hivatasos gyereknevelonek mennyit kell fizetni, az mas kerdes, de az egy teljesen masik tortenet.

Engem pl. annak idejen, mikor eloszor mentem Angliaba es nem tudtam angolul, azert alkalmazott a csalad mert senki mast nem talaltak volna aki heti 40 fontert plusz egy pici szobaert ellatta volna az egesz haztartast plusz az ujszulott gyerekre es az idosebb testverekre vigyazott volna. A csaladnak megerte mert (szinte) ingyen cseledjuk volt, es nekem is megerte mert megtanulhattam angolul, Angliaban elhettem es fedel volt a fejem felett par evig amig nem talaltam magamnak jobb munkat.

2013.11.27. 14:07:34

Az idojaras Calgaryban ma:
www.theweathernetwork.com/14-day-weather-trend/canada/alberta/calgary
Chinook van, enyhult az ido. Nehany kep, amin lehet latni, hogy a Sziklas - hegyseg felett egy meleg oceanrol jovo szel enyhiti a hideget. Az utolso negy kep tegnap keszult, a munkahelyen, High Riveren, ami Calgarytol 70 km - re delre van es nagyon tonkrevagta a tavaszi nagy arviz. ( koszos az ablak az epitkezesen, azert homalyosak a kepek )
www.dropbox.com/sh/azmgjvi160ikxbk/rnxUy9b3Vp
A poszthoz: nem szivesen lennek ma Magyarorszagon fiatal:( Semmi perspektiva. Szerintem az ember 30 eves koraig fiatal:) Van aki tovabb is, mint pl. en:) A heten leszek 60, de meg most sem tudom, mit akarok kezdeni az eletemmel:) Azert meg egy - ket uj szakmat szivesen megtanulnek. Magyarorszagrol: volt mar tobb ilyen kivandorlos hullam a torteneleme folyaman, megsem szunt meg az orszag, a magyar nep. Ezt is tul fogja elni.
Sajnos ido van, varnak a hideg gyapotfoldek:( 40 perc alatt le kell ernem High Riverre. Raadasul vasarnap hatulrol egy paki no belerohant a kocsimba, nincs hatso ablak, kisse huvos van benn. Ezert jo, ha van futes a kocsiban:) Kesztyu meg nem kell:) Tovabbi jo szorakozast:) A posztolonak pedig sok sikert. Egyszer lenn, masszor meg lentebb. Ilyen az Elet. Igy nem erheti meglepetes az embert:)

kacce 2013.11.27. 14:14:49

Hollandiában van zsemlemorzsa :)

Tetszik, ahogy látod a dolgokat és ahogy eltervezed, mit szeretnél. Habár szinte mindent el lehet intézni angollal, ettől függetlenül a holland nyelvtudás elengedhetetlen, sőt, manapság egyre fontosabb tényező a holland munkaerőpiacon, jó, hogy erre fókuszálsz. Beilleszkedni is akkor tudsz igazán, ha jól beszélsz hollandul.

Sok sikert!

2013.11.27. 14:19:17

@érthetetlen chris: "A foglalkoztatottak száma ebben az évben nőtt. Akkor az elbocsátások mellet talán vannak új munkahelyek is (amiből tudom, hogy sok közmunka)?"

Minden nő, mi vagyunk Kelet-Európa etalonja. :))) Megrendelésre én is tudok írni mindenfélét, csak fizessék meg. KSH mögött például még mindig a fityisz áll, sok ember nem akarja valamiért elfogadni. Nőtt a foglalkoztatottság, hiszen rengetegen megalázó közmunkát végeznek, valamint már fél millióan elhúztak innen, a munkanélküliségről meg persze mélyen hallgatnak, hiszen 3 hónap után kiesel a "statisztikából". Az, hogy egyre nehezebb és több idő munkát találni, senkit sem érdekel. Az sem, hogy az emberek egyre jobban csúsznak le. Ehhez azért azt illik hozzátenni, hogy arról nem az állam tehet, hogy a többség túlvállalta magát, nagyobb lábon akart élni, mint amit megengedhetne magának.

"Nézd meg Szlovákiát hol voltak mikor Dzurinda elkezdte a reformjait kb sehol. Eleinte hatalmas volt az elégedetlenség a reformjai után a cigányok még éhség lázadtak is az elemzők nem jósoltak semmi jót aztán hopp 1-2 év és szárnyaltak."

Ott meglépték azt, amit itt nem akar senki sem, mert akkor megbuknának. Szlovákiában megcsinálták, el is vesztették a következő választást, de (!) láthatóan megérte, mert úgy elhúzott mellettünk mint a gyors mellett a TGV. Itt nem fogják meglépni ezt a politikusok, mert az emberek azt hiszik, hogy az állam feladata őket pátyolgatni, másrészt hülyék lennének a politikusok ezt nem kihasználni. :)

érthetetlen chris 2013.11.27. 14:25:16

@Philosoraptor: Jól van látnok vagy. Pontosan tudod, hogy mit fognak meglépni és mit nem.
Akkor meg, ha azt hiszed, hogy bármelyik gazdasági lap politikamentesen ír véleményt naiv is vagy.

Persze arra vonatkoztatva amit a mai helyzetről írsz nagyrészt igazad van.
A lényeg az, hogy már a mai időre is sokkal sötétebb képet festettek elemzők, mint ami a realitás.

Az IMF tárgyalások idején is hogy harsogta az index, hogy közel az államcsőd, aztán csak nem jött.

érthetetlen chris 2013.11.27. 14:26:48

@Philosoraptor: Itt meglépnék azt amit Dzurindáék megléptek Szlovákiában itt lenne a legnagyobb a felháborodás és végleg élhetetlennek minősítené a nagyérdemű az országot attól tartok....

BTBTBT 2013.11.27. 14:30:21

@Micke:
Az, hogy a kezdeti - szamomra - sablontortenet utan nem akartam elolvasni, az nem szemely szerint neked, Micinek szol, hanem a poszt tartalmanak. Igen, tudom, nem lehet elvonatkoztatni, hiszen a te elmenyeid vannak benne, de amikor posztot olvasok - nyilvan a tobbseg is igy van ezzel -, nem ismerven a szerzot, nem ora koncentralok.
A londoni utadban viszont egy szal tervezes nem latszik.

Amiert ellenerzessel kezelem az ilyen tipusu irasokat, azaz, hogy annyi, de annyi segitseg all rendelkezesre - internet, masok tanacsa, tapasztalata, stb. -, es meg mindig boven akarnak emberek, akik azzal szivatjak magukat, hogy egyaltalan nem vagy csak reszben fogdulnak ezekhez a segito lehetosegekhez.
Meg nem konkretan rolad, hanem barkirol, hogy nem felemelo arrol olvasni , hogy hazakullogott/feladta/barmi mas kudarcelmeny.

A 14 evesen szakmat valasztani valoban nem mindenki szamara egyszeru, de ha aztan ott van utana egy evtized, azert az eleg kene legyen arra, hogy valaki elinduljon valamerre, onmaganak ertelmes iranyba.

BTBTBT 2013.11.27. 14:34:07

@érthetetlen chris:
Akarom mondani: az orszagok pedig tomegekben gondolkodnak.

@Cascabel:
Akkor szerencsenk van itt a Golf-aramlat nyujtotta kellemes ido tekinteteben. Eso nelkul felhos, 10 foknal melegebbnek erzodik.
Persze az egesz attol fugg, Londonnak melyik szegleteben vagy.

www.bbc.co.uk/weather/2643743

Boldog (kozelgo) szuletesnapot! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 14:35:16

Amíg eddig a bekezdésig értem, egész szimpatikus volt a posztoló:

"Csak egy kis anekdota: talán egy hete esett, hogy én is estem, mégpedig a bicikliről lefelé. Szerencsésen megúsztam, de a lábam jól megütöttem. Egy csapat ismeretlen huszonéves srác volt olyan jóindulatú, hogy azonnal segített, egy a biciklit kapta fel, kettő meg engem terelgetett.

Kérdezgették, minden rendben van-e, aztán tovább álltak. Kezdem azt hinni, hogy sajnos otthon ilyen aligha fordulhatna elő, sokkal inkább kinevetnék az embert, ha ilyesféle baleset érné."

Na most vagy én élek egy párhuzamos univerzumban, vagy te kapsz nap mint nap borzalmas híreket innen - Magyarországról - de azért ez elég érdekes kijelentés volt. Szóval itt ha leesel a bringáról, még meg is rugdosnak, de legalább kiröhögnek. Aha.

Három hónap és már minden magyar szarember, a hollandok meg csupa terézanyák.

Azért érdekelne, hogy most milyen jövőképed van, hogy bébiszitterkedhetsz a hollandoknál? Huszonnégy évesen csak a gyári munka volt előtted, mint alternatíva? Valami szakma, képzés, etc? Csak úgy mondom, hogy van ismerősöm, aki magánlakásokban takarít és 60 ezernél lényegesen többet keres egy hónapban...Itt, Budapesten.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 14:37:39

@Micke: Ezt neked címeztem, rögtön a posztod elolvasása után.

zöldeketbeszélek 2013.11.27. 14:35:16

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 14:40:51

@Evain: Miért, mi történt? Érzelmes búcsúzás volt?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.27. 14:44:58

@shakti_rom: megjegyzem, pedig te még délebbre vagy 2 egész fokkal:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 14:54:01

@érthetetlen chris: Nálunk több varrónő is dolgozik a kerületben. Ha fel akarok varratni egy nyavalyás farmert, 800-1600 ft között csinálják meg és legalább egy hetet várni kell, mert annyi a munkájuk. Kérdeztem, varrnának-e szabásmintából. Nem, nincs rá idejük!!!

Csak mondom, nem kell gyári munkában gondolkozni minden szakmánál.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 15:05:06

@Micke: "Manapság viszont otthon az működik, hogy a srácok tanulnak amíg tudnak vagy amíg anyuka pénzeli őket, aztán vagy szerencséjük van, és külföldre jönnek, vagy elfogadnak egy akármilyen melót mondván, hogy majd lesz jobb is. Csak általában nem lesz. Az ember belefásul a robotba, fiatalon is akár, és az egyetlen "cél" az lesz, hogy életben maradjon. Elég savanyú szitu... A másik /szerintem/ gond az, hogy a gyerekeket kb 14 évesen rákényszerítik arra, hogy szakmát vagy irányt válasszanak, amivel konkrétan kicsit eldöntik a további életüket. 14 évesen pedig szerintem senki nem tudja, hogy mit akar a maradék 50-60-70 évben csinálni... ezzel nagyjából el is van rontva az egész. "

Vagy választ egy szakmát a 14 éves és dolgozik, majd leérettségizik, akár estin, és immár egy jó gyakorlattal a háta mögött főiskolára/egyetemre megy, ingyenes állami képzésre, mellette diákmunka, akár gyakornoki is, utána munkaajánlat a gyakorlatot biztosító cégnél. Megtörtént eseményeken alapuló történet.

14 évesen nem azt várják el, hogy eldöntsd, honnan mész majd nyugdíjba. 14 évesen azért látszik már, hogy mi érdekel, egyáltalán érdekel-e valami, mennyire vagy szorgalmas, kitartó. Innen már el lehet indulni egy irányba, ami változhat akár többször is az idők folyamán. Elárulom, mindenhol elvárják az általános iskola után, hogy eldöntsd, vízvezetékszerelő leszel, nővér vagy gimibe mész, mert majd egyetemre készülsz. Nem csak itt, ebben a folyamatosan köpködni és pocskondiázni való országban.

uluk4i 2013.11.27. 15:12:18

@Barátusz: Erre próbáltam reagálni: "Érdemes ezt végigolvasni?"

Igen, lejött, hogy fiatal a hölgy és próbáltam egy gyenge viccel elütni, hogy miért érdemes elolvasni (ha te is au-pairként keresel melót).

Sajnálom, hogy nem vettem észre, hogy csak költői volt a kérdés...

Evain 2013.11.27. 15:13:11

@zöldeketbeszélek: érdekes módon pont nem. Valahogy furcsa volt a távolságtartás. Ugye a részleteket nem ismerve nem lehet semmilyen következtetést levonni ebből, max találgatni, hogy a szülők eleve távolságtartóak voltak, vagy nem szerették meg, vagy nem töltött el túl sok időt, nem tudom.

Én valahogy több érzelmi kötődést képzelek el egy emberrel, akivel minimum egy évig egy fedél alatt élek. :) De ugye nem vagyunk egyformák.

BTBTBT 2013.11.27. 15:18:42

Csak nekem tunt fel, hogy sokan nem is mondtak ma velemenyt a posztrol? Madarat is csak azok a franya kavehazak erdekeltek.
Nem merjuk kimondani, ha valami nem tetszik? Ne b@ssz, hova jutunk igy? :)

@zöldeketbeszélek:
Hu, te aztan nagyon belelendultel. :)

@uluk4i:
Oke, semmi gond. :)

Evain 2013.11.27. 15:22:19

@Mirjam2: ez szerintem érdekes téma. Angolul remekül beszélő holland lányt mi vesz rá, hogy pl Amerikába menjen au pairnek, holott nyilvánvalóan mások a motivációi, mint egy ázsiai vagy akár magyar lánynak? A helyi talán nem a megfelelőbb szó ide.
De ugyanaz a lényege, hogy a holland diákok miért mennek közértbe árufeltöltőnek suli után ha egyáltalán nincsenek anyagilag rászorulva? A htb anyukák igen nagy százaléka végez önkéntes munkát. Egyszerűen itt a kultúra része.

Nem nanny munkáról beszéltem, számomra az a hivatásos kategória. :)
Azokra viszont változatlanul ferde szemmel nézek, akik a programot kihasználva cselédet vesznek föl ennyi pénzért.

Latcho Rom 2013.11.27. 15:29:13

@Babette_: Mert neked semmi se eleg jo! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.27. 15:29:55

@shakti_rom: dehogynem ! egy repülőjegy pl tökéletes lenne:D

Evain 2013.11.27. 15:30:00

@Barátusz: Csak nekem tunt fel, hogy sokan nem is mondtak ma velemenyt a posztrol? Madarat is csak azok a franya kavehazak erdekeltek.
Nem merjuk kimondani, ha valami nem tetszik? Ne b@ssz, hova jutunk igy? :)

Két okból:
Egyrészt ez olyan meló, amit leggyakrabban fiatal lányok végeznek, ezért a többség hozzászóló nem érzi a témát közelinek.

Másrészt a másik oldalról megközelívte bentlakásos kisegítő gondolata a magyarok nagy részének elképzelhetetlen, mert két dolog jut róla eszükbe: 1. minekazilyennekgyerek ha nem ő neveli, vagy 2. valahogy az au pair jelenséget egy más társadalmi osztályhoz kötik. Kb mintha egy arab milliárdos családi házáról írna valaki posztot. Egy kvázi kispolgár mi a fenét tudna ehhez hozzáfűzni? :D Más szavakkal: van olyan az ismeretségedben, aki au pairt alkalmaz? :)

BTBTBT 2013.11.27. 15:37:14

@Evain:
Egy csomo mindenrol szoktak itt velemenyezni - akkor is ha nem ertenek hozza. A magyar kulonben is mindenhez ert. :)
Szoval nem ertem, hogy ez miert lenne kizaro ok?

Szemely szerint megprobalnek csaladtagot/baratot beszervezni, ha szukseg lenne ra a gyerek melle. Ahogy irtad, mindenkeppen olyasvalaki, akire maximalisan rabizhatom a lurkot.

Evain 2013.11.27. 15:39:34

@Barátusz: azt nem mondtam, hogy kizáró ok, csak kérdezted, hogy miért, én meg felhoztam rá a feltételezhetően két leggyakoribb okot. :D

2013.11.27. 15:46:27

@érthetetlen chris: "Jól van látnok vagy. Pontosan tudod, hogy mit fognak meglépni és mit nem.
Akkor meg, ha azt hiszed, hogy bármelyik gazdasági lap politikamentesen ír véleményt naiv is vagy."

Nem vagyok látnok, de ez valami zsigeri reakció, hogyha nem velem vagy, akkor ellenem? :) Nem a gazdasági lapok által formálok véleményt, hanem az alapján amit látok, meg tapasztalok.

"Persze arra vonatkoztatva amit a mai helyzetről írsz nagyrészt igazad van.
A lényeg az, hogy már a mai időre is sokkal sötétebb képet festettek elemzők, mint ami a realitás.

Az IMF tárgyalások idején is hogy harsogta az index, hogy közel az államcsőd, aztán csak nem jött."

Index minden, csak nem hiteles forrás, nekik amúgy is csak a szenzációhajhászás a fontos, innentől kezdve meg nem érdekel, hogy mit írnak.

2013.11.27. 15:47:48

@érthetetlen chris: A nagyérdemű pont azért megy el innen, mert megelégelte a demagógiát, meg azt, hogy birkák a honfitársai.

2013.11.27. 15:49:45

@Barátusz: Nem szabad, mert jön a kommentrendőrség, és fenyítésben részesít. Amúgy fura, hogy ezt a posztot nem kapták szét az emberek, mint foxi a lábtörlőt, a minapit meg szétcincálták.

2013.11.27. 15:52:12

@Barátusz: Nem hinném, hogy mindegy lenne, a képzettek sokkal többet keresnek, mondhatjuk, hogy teljesen más ligában mozognak. Elméletileg ők alkotnák a középosztályt, ők fogyasztanának, ők tolnák előre a gazdaságot.

bpetya75 2013.11.27. 15:53:08

@érthetetlen chris:

Nem kell ehhez látnoknak lennie. A Horn kormány óta tisztában van vele mindegyikük, hogy nem szabad túlságosan népszerűtlen, sokakat hátrányosan érintő döntéseket meghozni, mert annak bukás a vége.

Sokszor vitatom Philosophator álláspontját, de ebben például teljesen egyetértek vele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 15:56:02

@Evain:
Nem olvastam vegig a posztot :)
Az au-pairkedes sem igazan az en szakteruletem, kulonosen, hogy sem a gyerekek nem a kedvenceim, sem a headache duty nem az en vilagom. Most akkor mit mondjak?

Anglia nem jott be neki, sok eve mi is probaltuk, nekunk sem.

Hollandia erdekes hely, egyetlen dolog erdekel belole, arra ra is kerdeztem :)

Aztan meg megkerdezhetem, hogy szereti-e a tulipant, volt-e mar piroslampasozni, van-e fapapucsa? Fuggony, redony, reluxa?

Azert ez sem nem egzotikus hely, sem nem erdekes munka. Kulturara meg europai, ezzel ki is merult Hollandia bemutatasa.

Persze ha tud muhelytitkokat, erdekessegeket, bortanyokat, szivesen hallgatom.

bpetya75 2013.11.27. 16:00:12

@Micke:

Manapság már nem ritka, hogy az első után második, harmadik, stbedik szakmát tanul/diplomát szerez a pógár, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy 25 évesen tudod, mit akarsz/tudsz majd 45 évesen csinálni. Tudod! Élethosszig tanulás. Vagy mi ;-)

BTBTBT 2013.11.27. 16:01:16

@Evain:
Valamiert ez a "24" valami varazsszam, vagy mi, es vedettseget elveznek a torzskommentelok koreiben? (most nem rad celzok M.)

@Philosoraptor:
Szemely szerint leszarom a kommentrendorseget, meg azt is, ha valaki meg akarja magyarazni, hogy rossz, amit gondolok, mert kisebbsegben vagyok, netan mert eltero a velemenyem. :)

A magyar kormanyokat nem nagyon erdekli, hogy az emberek lepnek itthonrol. Meg mindig marad (egy ideig) 10 millio, amelyen - sajnos - eloskodhetnek.
Senki sem varhat sokat olyan politikusoktol, akik a sajat statisztikajuk alapjan bebizonyitjak az otthon maradottaknak, hogy "nem am 700 ezer ember ment kulfoldre, mert nem hajlando tovabb elviselni a faszsagainkat, hanem csak (pl.) 300 ezer, mert szimplan nem tudnak a seggukon ulni."

Evain 2013.11.27. 16:02:43

@Kövérmadár: de ezt Baratusznak akartad írni, ugye? :) Ő vetette fel, hogy miért nem szól hozzá senki a poszthoz. :D

Tessék neked holland érdekesség: két hónapja dobtam ki egy zacsit, amiben annak a cuccosnak a maradványa volt, amit cirka 5 éve vettünk egy kofisopban (nem, nem kávé volt). :D:D:D Eszembe jutott, mennyire haragudott volna rám pár fiatal azért a laza mozdulatért, amivel a kukába vágtam. :D

Node most elhúztam haza.

Latcho Rom 2013.11.27. 16:14:23

@Babette_: Mibe kerul egy kecske es 5 kila turo a repcsin, talald ki s mar kuldom is a zsugat. Izibe.

nosuti 2013.11.27. 16:16:04

@zöldeketbeszélek: azért a blahás story elég friss. egy ember ment megnézni miért fekszik a pasi az úton, mások max lefotózták, hogy posztolhassák.

bpetya75 2013.11.27. 16:26:46

@nosuti:

Ez pont az az extrém eset volt, amire bárhol máshol is sor kerülhet, és kerül is. Aki ez alapján általánosítva kijelenti, hogy Magyarországon nem segítenek az emberek egymásnak, az finoman szólva téved.

nosuti 2013.11.27. 16:28:56

@bpetya75: igaz, és én igyekeztem nem is általánosítani, csak felhoztam mint példát. Bár ha a saját eseteimet nézem, többször nem segítettek (idegenek) mint segítettek.
Itt Dániában meg szerencsére még nem kellett ezt élesben tesztelnem, nincs saját statisztikám róla.

VHB 2013.11.27. 16:32:20

Off
Ha Blaha akkor Blahalouisiana
youtu.be/NTGycHhIHOk
:)

macamuca [IHUN] 2013.11.27. 16:34:30

@zöldeketbeszélek:
"Na most vagy én élek egy párhuzamos univerzumban, vagy te kapsz nap mint nap borzalmas híreket innen - Magyarországról - de azért ez elég érdekes kijelentés volt. Szóval itt ha leesel a bringáról, még meg is rugdosnak, de legalább kiröhögnek. Aha.

Három hónap és már minden magyar szarember, a hollandok meg csupa terézanyák."

Semmi ilyesmit nem írt, finoman szólva is eltúlzod és kisarkítod azt, amit írt, mégpedig:
"Kezdem azt hinni, hogy sajnos otthon ilyen aligha fordulhatna elő, sokkal inkább kinevetnék az embert, ha ilyesféle baleset érné."

Én nem hiszem, hanem tudom, itt élve, hogy a segítőkészség ugyan nem veszett ki az emberekből, de általánosnak nem mondanám. Megtörtént: az úttesten motorral elesett egy fiatal srác, a piros lámpa előtt állt, épp elindult. A kocsiból kiszálltam -sógor vezetett- és odamentem a rángatózó sráchoz. Egyedül... senki más. Továbbmentek, járművel és gyalog egyaránt. Nem volt nevetés, az igaz, de senki más nem jött oda megnézni, hogy mi történt a sráccal. 2 sávos úttest = mindkét oldalról simán belátható.
Így én is amondó vagyok, hogy nem hiszem, hogy ugranának segíteni itt az emberek.
És nem azért, mert szaralakok -ilyet a poszterina sem írt, de még csak nem is célzott rá-, hanem azért, mert egyszerűen fásultak, befordultak.
Hogy a hollandoknál mi a helyzet, azt nem tudom, nem hiszem, hogy terézanyák lennének, de az általános megnyilvánulásaik ettől még jócskán pozitívanbbak lehetnek, mint az általános (!!) mo.-i megnyilvánulások hasonló szitukban. Ha nem, Micinek akkor is pozitív tapasztalata volt e téren velük, így számára ez az "alapállás". Miért baj ez??

macamuca [IHUN] 2013.11.27. 16:40:59

@nosuti:
Bicajosként egyszer "betámadtam" egy lovaskocsit (én voltam a hibás, nem figyeltem), marha nagyot zakóztam. És senki nem jött oda segíteni, megnézni, hogy mi van velem, csak a lovaskocsi hajtója, ő pátyolgatott (pedig mondom, én voltam a hibás).
És ez nem is mostanság volt, hanem kb 20 éve....

nosuti 2013.11.27. 16:44:28

@macamuca: most próbálok olyat felhozni a memóriából, amikor segítettek, de nem megy. utolsó ilyen esetem pesten volt egy forgalmas zebrán az őrsön. egy öreg néni elesett, én mentem oda hozzá felsegíteni és a többi 20-30 rohant tovább.
de kb 15 éves dolgot is fel tudok hozni, amikor lerobbantam az autópályán, egyedül voltam, hiába integettem senki nem állt meg. 1 óra elteltével rávettem magam, hogy elgyalogolok a köv benzinkútig. Akkor állt meg valaki.

BTBTBT 2013.11.27. 16:48:19

@bpetya75:
Londonban is elofordul. Forgalmas helyen is.
Egyszer, egy buli utan a Victoria buszpalyaudvaron varakoztunk az ejszakaira (hajnal 1 lehetett), es volt ott egy oreg, eleg rossz borben levo alkesz hajlektalan, aki fetrengett a foldon, de a mellettunk levo gyrosos uzletbol leintettek minket is, hogy "hagyjak, ez minden este ezt csinalja".
Tehat az is kerdes, hogy miert is reagalnak kozonyosen a kozelben levok. Mi is - meg a tobbiek is - hagytak, hadd fetrengjen tovabb a pasi, aztan egy ujonnan erkezo, a pasijaval is minden leben ket kanalkent viselkedo no - aki nem tudott az elozmenyekrol -, kihivta a mentoket. Azok - amellett, hogy elvittek az oreget -, mar a homlokukat racoltak, es mondtak, hogy ok is ismerik: "He's a regular."
Szoval ilyenek is vannak. Aki meg ilyen esetben fenykepez, az egy hulye kocsog.

Ennike (DK) 2013.11.27. 16:51:23

@Barátusz: off, de most itt toled kerdem, mint Londonban elo, 2600 netto GBP jo havi fizetesnek szamit?

BTBTBT 2013.11.27. 16:53:00

@Micke:
Miben? Csak mert eleg sokat potyogtem oda.

@Ennike:
Hajaj, de meg mennyire, hogy jo fizetesnek szamit. Az mar menedzseri szint.

BTBTBT 2013.11.27. 16:56:36

@Ennike:
Orszagot es varost valtasz?

Ennike (DK) 2013.11.27. 17:00:04

@Barátusz: Jaj, nem, jo helyen vagyok koszi ;))))

Micke 2013.11.27. 17:01:14

@zöldeketbeszélek:
Nem igazán erre próbáltam célozni. Nekem egyszerűen az a tapasztalatom, hogy az emberek itt segítőkészebbek. Nem csak ezt az egy történetet tudom felhozni, de úgyse érdekelne senkit.:) Otthon viszont ha rosszul vagy, azt gondolják berúgtál, vagy nem mernek, vagy nem akarnak segíteni, talán azt gondolják, "ha más sem teszi akkor én sem" volt is erről valami cikk azt hiszem, de már nem tudom hol. A lényege az volt, hogy az emberek pontosan a "csordaszellem" miatt nem ugranak segíteni. Ha senki sem teszi, akkor tényleg senki sem.

Micke 2013.11.27. 17:02:38

@Barátusz: Hogy a blog első feléből lerí, hogy felkészületlenül mentem pedig nem lett volna muszáj.

Micke 2013.11.27. 17:04:35

@Kövérmadár:
Csípem a tulipánt, meg a szélmalmokat nagyon nagyon. Viszont azt nem, hogy a kölykök szívják az orrukat, és a lakásban meg meg lehet fagyni. A kedvenc coffeeshopom rotterdamban található. ^^ De amúgy elég ritkán megyünk ilyen helyekre.

2013.11.27. 17:06:25

@bpetya75: Így van, ahogy az is teljesen elfogadott, hogy nem egy munkahelyen húzol le 40 évet. Az a vonat már elment elég régen.

2013.11.27. 17:07:41

@Barátusz: "A magyar kormanyokat nem nagyon erdekli, hogy az emberek lepnek itthonrol. Meg mindig marad (egy ideig) 10 millio, amelyen - sajnos - eloskodhetnek.
Senki sem varhat sokat olyan politikusoktol, akik a sajat statisztikajuk alapjan bebizonyitjak az otthon maradottaknak, hogy "nem am 700 ezer ember ment kulfoldre, mert nem hajlando tovabb elviselni a faszsagainkat, hanem csak (pl.) 300 ezer, mert szimplan nem tudnak a seggukon ulni.""

De akkor mikor lesz változás? Amikor már nem lesz kit sarcolni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 17:08:02

@Evain:
De igen :D
Szetnségtörés!!! Akik az abortusz miatt vannak felháborodva, ehhez mit szólnak?
Nálunk nem húzza eddig a "cuccos", a leghosszabb idő 5 hónap volt 5g hasisnak, a fű jobban fogy :)

nosuti 2013.11.27. 17:09:54

@Micke: de később azt is leírtad, hogy sok butaságot követtél el, és ezek után már jobban megtervezted a következő utadat.
ha jól értettem...
és más is leírta már, hogy úgy látszik tanultál a saját hibáidból. Csak így tovább :)
Angliába hány évesen is mentél? Mert most vagy 24, nem?
és milyenek a holland korodbeliek?

tanato 2013.11.27. 17:13:32

@Evain: Erről már beszéltünk itt sokat,az au-pairkedés a bébiszitter, a bejárónő és a harmadik világban létező bentlakásos cseléd furcsa keveréke,egyik sem igazán,de mindegyikből van benne valami.Mivel itthon ez ismeretlen fogalom,ezért nem igen lehet hozzászólni.És a magyarok leginkább a bentlakásos cselédhez kötik a fogalmat,az osztálytársadalmakhoz kötik a témát.Ezért nem beszélnek róla.Nemrégen bircával beszéltünk erről itt,a kommunista reflexek miatt ez kényes téma és még azok sem igen árulják el akiknek van otthon háztartási segítségük.

bpetya75 2013.11.27. 17:14:36

@nosuti:

Oké.

Nekem eddig szerencsére pozitívak a tapasztalataim. Segítettek, segítettem. Harmóniában vagyok ebben a tekintetben ;-)

BTBTBT 2013.11.27. 17:15:15

@Micke:
Ja, arra. Es nem szidtad magadat, mikozben abban a helyzetben voltal?

@Philosoraptor:
Lehet, hogy csak akkor lesz valtozas. De addigra meg tobben lepnek le, meg togyasig tamogatott ciganybol is sokkal tobb lesz.

nosuti 2013.11.27. 17:16:16

@bpetya75: akkor terjeszd az igét :)

Micke 2013.11.27. 17:18:21

@Barátusz: Nem. Mindenki követ el hibákat. Biztos még te is.;)

Ennike (DK) 2013.11.27. 17:18:23

@Barátusz:
En tesreszabottan kaptam Daniat, ezetman nem valtok ;))

Micke 2013.11.27. 17:20:25

@nosuti: Angliába 21 évesen mentem.
Kedvesek, és kicsit unalmasak. :) Az biztos, hogy mások, mint a magyar fiatalok.

BTBTBT 2013.11.27. 17:22:38

@Micke:
Mindenki. En is. Csak nem ilyeneket. Hulye lennek szopatni magamat, ha nem muszaj. :)
Azert sem voltal merges, hogy csinalhattad volna maskent?

@Ennike:
Erezd jol magad ott.
Csak nem valaki azt allitotta, hogy a 2600 nem jo fizu?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 17:23:13

@macamuca: Éppen az a bajom, hogy általánosít. Három hónapja él ott, segítettek neki a bringáról lepottyanás után. Ez igazán szép dolog, de miért következik ebből az, hogy azt hiszi, itthon inkább kinevetnék?

Most hozzak fel saját példát, hogy cáfoljak? Tudnék, de minek. Ebből sem következik az, hogy mindenki állati segítőkész lenne.

A nagyvilágból meg olyan horror cserbenhagyásokat lehetne hozni, hogy ihaj:

hvg.hu/vilag/20111021_kinai_piac_elgazol_kislany

Akkor most minden kínai cserbenhagy mindenkit? Emlékszem, évekkel ezelőtt olvastam egy fiatal fekete nő történetéről, akit az USA-ban az utcán megtámadott és megkéselt egy fickó, aki ott meg is erőszakolta. Senki nem segített. Eltelt pár óra (!), a haldokló lányhoz visszament az az állat, még egyszer meggyalázta, majd még egyszer leszúrta, persze a lány nem élte túl. Nagyon elhíresült az eset, sokat foglalkoztak vele a társadalom közömbössége miatt.
Akkor most minden amerikai ilyen lenne?

Most jut eszembe, hogy nemrég volt egy motorbaleset, ahol oldalról ment bele a vétlen motorosba egy személyautó. A férfi elröpült és a lába gyakorlatilag leszakadt. Négy, a helyszínen segítő járókelő mentette meg az életét.
Ugyan ilyen sztori szerencsére nem túl sok van, de a mindennapos segítségnyújtásokat nem kamerázza senki, nem rakja fel a facebookra meg a youtube-ra. Az nem szenzáció.

Ennike (DK) 2013.11.27. 17:23:57

@Ennike: Te nagy konyvfalo vagy, olvadstad Az ut cimu konyvet Cormac Mccarthy-tol?

tanato 2013.11.27. 17:23:58

@Micke: Nagyon igaz,legalább százan átlépnek egy földön fekvőn/biztos részeg/ mielőtt valaki megnézi vagy mentőt hív.Persze főleg városokban,faluhelyen azért kicsit segítőkészebbek az összezártság miatt.Mint most pl. a pesti öngyilkos srác esetében.

Ennike (DK) 2013.11.27. 17:25:37

@Ennike: nem, nem, csak szamoltam, es nem tudtam, hova sorolni, de, most mar igen:)

Ennike (DK) 2013.11.27. 17:27:06

@Barátusz: Te nagy konyvfalo vagy, olvadstad Az ut cimu konyvet Cormac Mccarthy-tol?

BTBTBT 2013.11.27. 17:27:48

@Ennike:
Te most magaddal beszelgetsz, pedig nem is azt akartad. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 17:33:41

@Micke: Kb. két hónapja a Széll Kálmán téren a villamosra vártam, amikor láttam, hogy egy szemlátomást hajléktalan, büdös, mocskos ember fekszik a megállóban. Alapból mindenki tesz rá nagy ívben, mit is tudnánk tenni. Azonban ez a fickó konkrétan az ülések előtt, a földön feküdt. És mit láttam? Két, nagyon csinosan öltözött, nagyon fiatal lány - talán gimisek - az embert aggodalmasan nézve éppen a mentőket hívták. Ugyanis nekik is furcsa volt, hogy hol fekszik az ember és úgy gondolták, ha hajléktalan, ha nem, orvosi segítségre szorul.

2013.11.27. 17:34:54

@Evain: Amerikaba angol lanyok is elmennek au pairnek - a kaland miatt, egy masik kulturat megismerni, esetleg mert ott terveznek tovabbtanulni stb. Nyugati lanyokat teljesen maskepp kezelnek a fogado csaladok mint kelet-europaiakat - masmilyen csaladokhoz kerulnek, mas korulmenyek koze. Biztosithatlak hogy egy holland lany sem dolgozott volna egy napot sem azoknal a csaladoknal akiknel en dolgoztam Angliaban au pairkent. Es ezzel nincs is semmi gond - nekem megerte (anyagilag, emberileg) - egy nyugat-europainak nem erte volna meg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 17:35:22

@tanato: A Spektrum tévén volt egy film, megrendezett jelenetekkel vizsgálták az emberek segítőkészségét, ha jól emlékszem, Londonban. Azt hiszed, a londoniak jobban vizsgáztak? Elárulom, nem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 17:36:10

@Ennike:
Te ezt komolyan megkérdezted magadtól?
Csak nem Christianiaban voltal délelőtt? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 17:37:15

@nosuti: Erről nem hallottam és tényleg felháborító. De egy ilyenre rengeteg ellenkező példa van, amit senki sem filmez, fotóz le, mert nem akkora szenzáció. Barmok mindenhol vannak, minél nagyobb várost nézünk, logikusan annál több.

tanato 2013.11.27. 17:37:36

@zöldeketbeszélek: Emberi tulajdonság sajnos,mindenki azt hiszi ha vele történik meg,úgyis segítenének,arra nem gondol,hogy ugyanúgy átlépnének rajta.

Ennike (DK) 2013.11.27. 17:38:20

@Kövérmadár: Te mekkora figura vagy, ezert is birlak :DD, na, de a valasztol boldog lettem

BTBTBT 2013.11.27. 17:39:06

@Ennike:
Nem vagyok nagy konyvfalo, de rendszeresen olvasok.
A McCarthy-val kapcsolatos valaszom: nem, mert ki nem allhatom a kozpontozas nelkuli irasat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 17:39:30

@Barátusz: Belendültem, mert ugrok az ilyesmire. Csak nekem tűnik úgy, hogy mostanában mindenki rúg egyet rajtunk, ha 21 éve van külföldön, ha 1 hónapja? Ha ez régebben is így volt, akkor lehet, nem jó blogon kommentelek.

bpetya75 2013.11.27. 17:43:09

@nosuti:

Így, hogy már nem Pedóratya a nickem, könnyen meg is teszem. Vagy legalább is nem kapok olyan reakciót, mint a postr-en, hogy mit térítek itt. ;-)

bpetya75 2013.11.27. 17:46:38

@zöldeketbeszélek:

Valamiért érzékenyebb vagy mostanában. Vagy én érzéketlenebb. Szerintem nincs ilyen tendencia.

A tegnapiban volt ilyen töltet, de az a dühből eredt, nem kell komolyan venni. A maiban nem éreztem ilyet. Vagy a kommentjei közt volt?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 17:48:11

@Evain: Nemrég volt egy au-paires poszt, melynek kapcsán a kommentekben elvitatkozgattunk arról, hogy mennyire érdeklődik a család a velük élő bébiszitterük felől. Mennyire érdekli őket, mint ember. Hát, nem sok jó derült ki. Fizetett cseléd, nem igazán érdekes, honnan jött, milyen múltja van, milyen szokásai, hogyan szocializálódott.

Lehet, hogy annál a családnál sem volt más a helyzet.

Ennike (DK) 2013.11.27. 17:49:02

@Barátusz: na ja, az mas, nekem is 3x kellett nekifutnom a kezdesnel, mert hirtelen nem tudtam, most mi van, pont vesszo nelkul, csak azert mertem megkerdezni, mert ez is nagyon nyomaszto olvasmany volt, es a nemreg 46 eves baratnom ongyilkossaga meg ez a konyv parhuzama miatt, fogalmaztam meg magamnak, hogy az elet ertelme az elet maga, lehet ezt masok is elmondtak elottem,de ezen olvasmany megerositett.

...de szivesen veszem, ha valaki,aki olvasta, elmondja mit gondol rola.

bpetya75 2013.11.27. 17:50:53

@Evain:

Ha már itt tartunk. A szülő-gyerek viszonyban mennyire jellemző ez a "gyengébb kötődés" felétek? Ismerősöket kérdezgetem néha, de kíváncsi lennék távolabbi véleményre is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 17:51:16

@bpetya75: Az utolsó kommentje is ilyen, bár szerintem nem sokan vették észre, mert nem címzett meg vele senkit.

De ott van még Digger, aki képes a vezetéknevekből azt levezetni, hogy a magyarok alapból idegengyűlölők és kirekesztők, érvelni persze nem tud, csak ismételni saját magát. Az, hogy Madárnak ez a hobbija, már fel se tűnik, különösen, mert van rá oka, habár személyes. Majd kinövi.

Lehet, hogy túlérzékeny vagyok, vagy csak most lett tele a pohár. Majd kialszom magam, vagy kicsit több kávét iszom :).

BTBTBT 2013.11.27. 17:51:49

@zöldeketbeszélek:
Nem tudom, hogy vagy vele, de a reakciombol bar biztosan lejott, hogy teszek arra, ha a nagy tobbsegnek nem tetszik a velemenyem. Tul szubjektiv ez az egesz ahhoz, hogy erdekelne.

@Micke:
Van meg egy dolog, ami erdekelne: szamodra miota egyezik meg a kultura hianya a kosszal es biztonsag hianyaval?

@bpetya75:
"Machinegun preacher"? :0

bpetya75 2013.11.27. 17:52:14

@Ennike:

"hogy az elet ertelme az elet maga" Pár évvel ezelőtt én is erre jutottam. Azóta nem gondolkozom a kérdésen.

BTBTBT 2013.11.27. 17:54:12

@Ennike:
"csak azert mertem megkerdezni,"
Nem harapok. :)

Nem lehetett egyszeru a helyzet. Neked sem. A 46 eves baratnonek, aki megtette, meg plane nem. :(

Kulonben is: tudhatnad, hogy az elet ertelme - 42! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 17:54:55

@Ennike: Én a harmincas éveim elején kérdeztem folyton magamtól, mi az élet értelme. Aztán valahol olvastam én is ezt a mondást (az élet értelme az élet maga) és megnyugodtam, hogy nincs értelme, ne is keressem.

Azt a mondást ismered, hogy 'ki gyermeket szül, prédát készít a halálnak' ?

Milyen igaz, ugye? Mégis szülünk, nemzünk...

érthetetlen chris 2013.11.27. 17:56:21

@Philosoraptor: Miért lennél ellenem ezt én őszintén nem értem.
Egyszerűen annyit mondok, hogy nem tudhatod mi lesz 10 év múlva.
Meg maximum annyi a különbség köztünk, hogy optimistább vagyok talán a fiatal korom miatt, talán pedig azért mert én azt tanultam, hogy nézzem mindenben a jót.

Nem tudom az biztos, hogy nem akartam ellenséges lenni. :(

Micke 2013.11.27. 17:56:56

@Barátusz: Nem. Sokan hiányolták azt a blogomból, hogy egyértelműsítem: az én hibámból volt anglia szar hely. Nos az igazság az, hogy nem véletlenül hagytam ki. Tény, hogy az én hibám IS, ellenben London nem azért szar, mert felkészületlenül mentem oda, hanem mert ellepték a bevándorlók (igen tudom én is az vagyok blabla) és mára olyan az egész, mint egy borzasztó nagy üst tele mindennel.Ott vannak az éppen a kakából kiverekedett afrikaiak és indiaiak akik azt sem tudják, mi az a civilizáció, ott vannak az illegálisan bent tartózkodók, bujkálók, a románok és bolgárok akik fillérekért elvállalnak bármit. A munkaerőpiac felhígult, ezért a munkakörülmények folyamatosan romlanak, a bér folyamatosan csökken (jobb esetben csak nem emelkedik, de az árak drágulnak). Saját lakást kivenni majdhogynem lehetetlen, főleg jobb környéken (persze egyedül) így az ember kénytelen osztozni 1-2-3 vagy több idegen emberrel egy lakáson, és még csak kilátása sincs jobbra. És most az egyszerű jómunkásemberekről beszélek természetesen, nem az orvosokról, meg a mérnökökről. Persze ha valaki megtalálja kint a számítását és jól éldegél az biztos szeretni fogja, főleg ha mondjuk a Viktórián élsz vagy Camdenben biztos nem fog érdekelni, hogy a 6. zónában már nincsenek is angol utcatáblák, de ettől függetlenül még nincsenek.

bpetya75 2013.11.27. 17:57:15

@zöldeketbeszélek:

Diggernek azon az okfejtésén kicsit én is meglepődtem, de ha neki tetszik, legyen. Madárt kezdetben rühelltem, de szép lassan rájöttem, hogy piszok jó arc, csak van pár téma, amiben nagyon máshogy vélekedünk. De pl Philosophatorral is volt eleinte néhány vitám, most meg már egy csomó témában egyerértünk.

Ha másra nem lenne jó, csak azért megérte nekem ezt a blogot olvasgatni, hogy egyre jobban képessé váljak többet meglátni egy emberben az első pár sora alapján bennem kialakult képnél.

@Barátusz:

Ez valami Tarantinos utalás? ;-)

Ennike (DK) 2013.11.27. 17:58:15

@bpetya75: Csak kerul az ember neha olyan helyzetbe, amikor egszisztencialis kerdesek feszitik, egy tragikus esemeny, vagy valamilyen szemelyes elmeny kapcsan, es akkor az agy olyan osszefuggeseket hoz ossze, ami nem tudatosul mindennap

Micke 2013.11.27. 17:58:52

@Barátusz: engem is érdekelne valami: Hol láttad te, hogy én azt írtam, a kultúra hiánya megegyezik a biztonság hiányával és a kosszal?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 17:59:00

@Barátusz: Nem az zavar, hogy másnak más a véleménye, mint az enyém. Én sem gondolom, hogy ez itt a Kánaán, (bár simán lehetne az adottságainkat tekintve), de ez a folytonos hazaköpködés, nagy szemekkel rácsodálkozás a magyar valóságra, mintha nem is itt élnének le a határátkelők 20-30-40-50 évet a lepattanás előtt, mintha a személyiségük nagy része nem is innen táplálkozna...

2013.11.27. 17:59:18

Abnormalisan sok felelem nincsen, paranoia = teljes eberseg :D
Viccelek (felig :D), igazan sikersztori, hogy legyozted a felelmeidet, foleg azutan, hogy kiraboltak (jezusmaria, en tuti panikbeteg lennek tole szoval respekt!)

bpetya75 2013.11.27. 18:00:11

@zöldeketbeszélek:

Én úgy ismertem, hogy túszok a sors kezében. Most már nem így gondolom. Egyre jobban tudok bízni istenben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 18:03:52

@bpetya75: Igen, én is így vagyok ezzel általában.

Viszont a digger-féle okfejtéseket azért utálom de nagyon, mert tudom, ezt a blogot nem csak mi olvassuk...sok ezren olvassák, akik lehet, hogy komolyan elgondolkoznak ezen. És bennünk, magyarokban amúgy is van hajlam az önutálatra, az önbizalomhiányra, minek kell még egy mondvacsinált, erőltetett és hazug ideológia pluszban még ezt táplálni?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 18:05:46

@bpetya75: Én gyerekkoromban és kamaszkoromban még hittem. Most már egyre kevésbé. És amikor valaki azt mondja, nincsenek véletlenek, én azt mondom, csak véletlenek vannak. Ugyanis nem hiszem, hogy fikarcnyit is fontosabbak lennénk egy hangyánál vagy csiperkegombánál globális szinten, vagy akár az Univerzum szintjén...

Ennike (DK) 2013.11.27. 18:07:32

@zöldeketbeszélek: :)) Igen, csak az AHA erzes, a szemelyes megismeres, ateles kapcsan keletkezik, az onismeres, osvenyen, haladva, sokan azt hisszuk, hu, de most milyen felvilagosultak lettunk, meg mi talaltuk fel a spanyolviaszt, de nem, csak akkor onmagunkhoz kepest, ... Baratnom ertelmetlen ongyilkossaga, adott okot gondolkodni es osszefuggeseket keresni, es akkor ez az egyszeru gondolat, hirtelen a sajatom lett.
Az anyasagrol is lehet predikalni, meg konyveket irni, de csak az erti meg, aki anya lesz...es ahogy irtad: predat szul a halalnak, es megis milyen felemelo, es fantasztikus erzes es cselekedet, mondom en, aki nem szult.

morsels (törölt) 2013.11.27. 18:09:59

@zöldeketbeszélek:
Beszelgessunk arrol, hogy mi az elet ertelme :-)
Mondjuk szerintem maga a kerdes ertelmetlen, mert az 'elet' ugye nagyreszt az elolenyekre ertelmezheto, abba meg nem csak a humanoid fer bele; masreszt meg az elet onmagaban nem letezik es csak reprodukcioval tarthato fenn a folyamatossaga.

Namost hogy mondjuk mi az ertelme a mi eletunknek, az mar erdekesebb kerdes lehet, viszont sokszor megvalaszolhatatlan. Elunk, aztan ha nem latjuk ertelmet, akkor nem fogunk hianyozni a vilagegyetembol :-)

Latcho Rom 2013.11.27. 18:10:05

@Cascabel: Oregapo :-)

Meg van ket honapom februarig..

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 18:11:52

@Ennike: És tudod, milyen szinten lesz az ember tudatában annak, hogy a gyermeke halandó? Hogy ő maga halandó? Amíg nem volt gyerekem, nem is hittem, hogy ez az érzés ilyen rettenetesen intenzív. (Mondjuk én nem is vagyok egészen normális.)

Micke 2013.11.27. 18:14:49

@zöldeketbeszélek:
Nem igazán értem, hogy mégis miért gondolod vagy miből jött le az, hogy én gyűlölöm a magyarokat, vagy hazaköpködő lennék. Összesen 2 dolog van, amit nem szeretek a magyarokban: az egyik a folyamatos panaszkodás, a másik pedig az ellenállhatatlan vágyuk a kötekedésre és a vitára. Nyilvánvalóan otthon is vannak jó szándékú és segítőkész emberek, és itt is vannak olyanok, akik szarnak az emberre akkor is, ha haldoklik éppen. Főleg Amszterdamban (gondolom). Ettől függetlenül tény, hogy az emberek itt jobban figyelnek egymásra, talán pont az őrületes biciklis közlekedés miatt. Ezen kívül nincsenek cigány hordák sem, meg suhancok sem igazán akik kiröhögik a mozgássérülteket pl.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 18:15:39

@morsels: Talán Muscarival vagy Macamucával beszélgettem a Halottak Napjáról. Eszembe jutott akkor a Felső-tiszavidéki régi szokás a csónak alakú, fából faragott fejfákkal, más helyeken kopjafákkal. Azért fából van és nem kőből, mert addig, míg a fejfa áll, addig él a halott emlékezete is. A fa elkorhad 50-100 év alatt. Ennyi idő kell, hogy ne legyen már egy ember sem, aki az elhunytat még életében láthatta, ismerhette. Minden más emlék már másodkézből van, hogy emberként milyen volt, már senki sem tudhatja, következésképpen meghalt emlékében is. Ennyit ér az életünk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 18:17:05

@Cascabel:
Boldog születésnapot!!! Még legalább négyszer ennyit!

@morsels:
Az élet értelme a szex, a szex és a szex! Ez egészen biztos, bár a sorrendben kissé bizonytalan vagyok...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 18:18:35

@Micke: Akkor jó helyen vagy, örülj neki. Én is jó helyen vagyok, még senki sem nevetett ki baleset után. Sőt, egy alkalommal, amikor a saját hibámból véresre törtem magam a bringámmal, felsegítettek és a közeli étterembe bevittek, hogy lemosakodhassak. Orvost is akartak hívni, csak nem hagytam.

Nem gondolom, hogy te konkrétan hazaköpködsz, csak a mondatot számomra általánosító volt.

BTBTBT 2013.11.27. 18:19:16

@bpetya75:
Ez nem egy Tarantino-film cime. Gerald Butler a foszereplo. Nem lattam. Csak a predikalasrol jutott eszembe.

@Micke:
"Kultúrsokk?
Talán. Én inkább úgy nevezném, hogy a kultúra hiánya sokkolt leginkább. Az, ami külföldiek (főleg kelet-európaiak) számára megfizethető, nem tartozik az élvonalba sem a tisztaság, sem pedig a biztonságosság mércéjével."
Itt olvastam. Ugyanabban a mondatban.

Bocs, de ez viszont gaz:
"London nem azért szar, mert felkészületlenül mentem oda, hanem mert ellepték a bevándorlók,... és mára olyan az egész, mint egy borzasztó nagy üst tele mindennel, (...) azt sem tudják, mi az a civilizáció, (...) a bér folyamatosan csökken, (...) a 6. zónában már nincsenek is angol utcatáblák."
Mindezt azt ott vegigszenvedett 9 honap alapjan mondod?
Van neked fogalmad, hogy miota ozonlenek be Angliaba, es kulonosen Londonba az indiaiak es a feketek? Sejted, hogy London miota lehet olvasztotegely? Ismeros a multikulturalizmus? Mi van a berekkel es az utcatablakkal?
Varj, ezek hulye kerdesek voltak tolem, mert a valasz: nem, fogalmad sincsen ezekrol. :)
Pedig mar azt hittem, hogy nalad nem indul be ez a tipikus "alig eltem ott, de megmondom a tutit"-beidegzodes. :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 18:20:04

Na mentem túrós palacsintát sütni, mindenkinek további kellemes estét!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 18:20:25

@zöldeketbeszélek:
Így van!
Sosem hittem semmi ilyen hókuszpókuszban. A sors keze is egyfajta istenhit. Ahogy a karma vagy a "a rossz elnyeri méltó büntetését" dolog.
Mi szükség ezekre? Miért kellenek mankók, támaszkodók?
És még horoszkópot sem olvasok, jósnőhöz sem járok :D

Micke 2013.11.27. 18:20:59

@zöldeketbeszélek: És hogy hívják azt a jó helyet?:)

VHB 2013.11.27. 18:21:14

@zöldeketbeszélek:
"...folytonos hazaköpködés, nagy szemekkel rácsodálkozás a magyar valóságra...,"
Mert lehet másképp is. Mert lehetne másképp is. És ha szólsz, akkor hazaköpködsz. Ha változtatnál, akkor meg: ez ilyen, ez abszurdisztán. Legyél okos.

"Viszont a digger-féle okfejtéseket azért utálom de nagyon, mert tudom, ezt a blogot nem csak mi olvassuk"
Ajjajajjjjj. Ha diggertől féltesz másokat az nem jó irány. Legyen digger helyén Gyurcsány vagy Orbán és megérted, hogy mire gondolok.

BTBTBT 2013.11.27. 18:22:23

@Micke:
Akarom mondani: ugyanabban a bekezdesben. (nem ugyanabban a mondatban)

morsels (törölt) 2013.11.27. 18:24:55

@zöldeketbeszélek:
Ja, hat ilyeneket en is tudok, nadehat ennek nem sok koze van az elet ertelmehez, ugye. Nem lehet mindenki Batman...
Az igazsag az, hogy egy adott faj egyedenek a legfontosabb dolga a reprodukcio, az elet folyamatossaganak a fenntartasa erdekeben. Mert ugye elolenyek nelkul nehez eletrol beszelni.

Aztan hogy az egyes fajok es azon belul az egyedek _ertelme_ micsoda, az mar egy kovetkezo lepcso. Raadasul maga az, hogy mi az ertelme az eletuknek egyedul a homo sapiens eseteben merul fel, a tobbiek meg csak ugy elnek ertelem nelkul.
Termeszetesen ettol meg van szerepuk (esznek es/vagy megeszik oket) a rendszerben, csak ezt nem merlegelik egyen szintjen.

Szoval ha azt kerdezed, hogy mi a te eleted ertelme, akkor az egeszen mas jelentoseggel bir, mint hogy altalaban mi az elet ertelme.

Mert szerintem az eletnek onmagaban nincs 'ertelme'. Mint ahogy mondjuk egy sargarepanak sincs onmagaban ertelme.

Ennike (DK) 2013.11.27. 18:25:19

@zöldeketbeszélek: Seholsem rozsaszin az elet a dan azt mondja "livet er ikke en dans på roser" az elet nem rozsakon tancolas, es mindennek megvan az elonye es hatranya. A kerdes csupan annyi, ki hol, hogyan talalja meg magahoz kepest a legoptimalisabb kepletet.
Pelda: Brasso csodalatos siparadicsom a Brasso poiana helyzete miatt, soha nem tanultam meg sielni, mert nem volt penz ilyen uri mulatsagra.
Budapest tele van kulturalis lehetosegekkel, csemege, de ha en havi 260- 300 orat dolgoztam 2 allasban, tanultam, idom nem volt csak nagy ritkan elni ezekkel az elonyokkel.
Koppenhaga, van itt minden, megis hianyzik, hogy kedvem tamad beulni kavezni a baratnommel valahova csak ugy, ad hoc, mint Pesten a koruton. En barhol elek mindenutt van hianyerzetem, de eddig meg itt a legjobb, ezidaig...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 18:25:28

@VHB:
Te, mi az a VBH?
VörösBoros Heineken?
Vegyél Bárban Hamandeggset?
Várlak Busszal Hegyeshalomnál?

Jobb ötletem nincsen sajnos :(

BTBTBT 2013.11.27. 18:25:46

@zöldeketbeszélek:
Engem nem zavar, ha valaki maskent latja a dolgokat, mint en. Az annal inkabb, ha engem elmarasztal azert, mert az en velemenyem nem egyezik az ovevel.

"Viszont a digger-féle okfejtéseket azért utálom de nagyon"
Miert utalod? Ha meg nem tetszik, nem muszaj olvasni. O is megmondta, hogy a "naszoval" mindig megmondoemberes. :)

@Kövérmadár:
Telefonos segitseg kell a helyes sorrend eldontesehez, vagy az oldalbordad is szoba johet?

bpetya75 2013.11.27. 18:28:36

@Cascabel:

Boldog születésnapot kolléga!

@Ennike:

Így igaz. Közeli rokon vagy ismerős halála jó apropó egy kis efféle elmélkedésre. Főleg, hogy a saját veszteségem mellett a szeretteimét is átélhetem. Volt egy ilyen tanulságos időszak az életemben nemrég, remélem a következő 4-5 évtizedre elég lesz ennyi.

@zöldeketbeszélek:

Nem nagyon van félelmetesebb dolog szerintem, mint a végtelenül közömbös univerzum gondolata. Szerencse, hogy a családom élete mást mutat nekem. ;-)

Latcho Rom 2013.11.27. 18:29:23

@morsels:

Azert tokolsz ezen mert bat fiatal vagy de nem vagy boho.

Az eletnek az elet az ertelme - mondta ezt egy nalam sokkal okosabb ember.

60 fele majd bejon neked is hogy az ilyen ramaty napokat is kell szeretni, hisz nincs mar a vegtelensegig.

Micke 2013.11.27. 18:29:52

@Barátusz:
Hadd ne kelljen már magyarázkodnom... ez ilyen tipikus keressük a kákán a csomót mentalitás. Nem hiszem el, hogy képtelen vagy helyesen értelmezni a két különböző mondatot, szóval ne tégy úgy.

A másik: nem, nincs fogalmam róla. És? Nem kell ahhoz egy életet leélnem egy helyen hogy tudjam, ott valami nincs rendben, valamiért nem jó. Teszek én rá, hogy mióta nem.

BTBTBT 2013.11.27. 18:37:07

@Micke:
Nem, ez nem kakan csomo kereses. Civilzalatlansagrol, a kultura hianyarol beszelsz, meg arrol, hogy kosz van, es nem jo a kozbiztonsag.

Nem kell egy helyen leelned az eletedet, de akkor ne mondj mar orbitalis baromsagokat a londoni eletrol, csak mert te a sajat hibadbol szopoagon voltal.
Gondolod, hogy a "mit erdekel engem"-hozzaallas elegendo cafolat,mindarra, amit az "allitasaiddal" kapcsolatban kerdeztem? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 18:39:05

@Barátusz:
Csak az oldalbordám segítsége jöhet szóba :)

@Micke:
Még nem ismersz minket eléggé... van aki a kákán a csomót is; van aki a spanyol viasz gyártásban érdekelt és van pár olyan végtelenül egyszerű is, mint én.

Úgy látom egész nap állod a sarat, szép teljesítmény!

2013.11.27. 18:39:49

@Barátusz: Azt a változást akkor inkább nem akarom megvárni...

2013.11.27. 18:41:01

@Ennike: Én olvastam. Kapok valamit? :) Láttam a filmet is.

BTBTBT 2013.11.27. 18:43:02

@Kövérmadár:
Csak a sorrend eldonteserol, nem magarol az aktusrol beszeltem. :)

@Philosoraptor:
Akkor indulni kell...

Micke 2013.11.27. 18:43:42

Igen. Pontosan. A kultúra hiányáról és a többiről. Nem a kultúra hiányáról, vagyis a többiről. Remélem túltárgyaltuk.

Mi is volt ebben az orbitális baromság? Nincsenek bevándorlók? Nem olvasztótégely? Nem hígul a munkaerőpiac? Nem alacsonyak az átlagos bérek? Nincsenek majdnem kizárólag pakisztániak lakta kerületek? Nincsenek olyan helyek, ahova kifejezetten veszélyes bemenni, főleg este? De vannak. És akkor most én kérdezek: miért kellett volna nekem 20 évet leélnem ott, hogy ezt gondolhassam? Miért kellene nekem azzal foglalkoznom, hogy london mióta olvasztótégely, meg hogy mióta mennek oda az afrikaiak? Az változtatna bármin is?

Ennike (DK) 2013.11.27. 18:44:08

@Philosoraptor: es melyik tetszett jobban a film vagy a konyv, ha tetszett, mit gondolsz rola?
mit szeretnel kapni:) gumicukorral szolgalhatok:)

2013.11.27. 18:44:45

@érthetetlen chris: "Egyszerűen annyit mondok, hogy nem tudhatod mi lesz 10 év múlva.
Meg maximum annyi a különbség köztünk, hogy optimistább vagyok talán a fiatal korom miatt, talán pedig azért mert én azt tanultam, hogy nézzem mindenben a jót."

De, lehet tudni. 10 év múlva még több inaktív lesz, akik az aktívak és vállalkozások sarcából fog eltartani az állam, ha nem lesz tényleges rendszerváltás. Fiatal vagyok én is, csak én realista vagyok. :)

Micke 2013.11.27. 18:45:55

@Kövérmadár: Nem, mert délután 2 órát alukáltam is.:)

2013.11.27. 18:47:25

@Micke: Ez szerintem minden nagyvárosban előfordul. Budapest 8. kerületét nem kell bemutatnom, gondolom. De Vancouver-ben is van olyan hely, ahova fényes nappal sem érdemes bemenni, mert drogtanya az egész környék. Szóval nem egyedülálló jelenséggel találkoztál.

Micke 2013.11.27. 18:49:57

@Philosoraptor: ez így igaz. Pont ezért nem szeretnék Budapesten sem élni, de azért Pest meg London közt van egy árnyalatnyi különbség ezen a téren is. Már csak a méreteiből adódóan is. :)

2013.11.27. 18:50:07

@Ennike: A filmet előbb láttam, mint a könyvet, így azért nem ütött számomra akkorát a könyv, de iszonyat nyomasztó mindkét alkotás. A könyv (természetesen a fantáziálás miatt) szerintem jobban átadja az egész nyomasztó légkört. Jó hogy mondtad, el kellene megint olvasnom.

érthetetlen chris 2013.11.27. 18:50:09

@Philosoraptor: Jajj 10 év múlva meglátjuk.....

Tippmix tippeket is küldhetnél :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 18:50:53

@Micke:
Rotterdamban? Miért?
Eindhovenben tudsz jó helyet?

@Barátusz:
A sorrend eldöntését az időre bízom. Igyekszem felváltva, egyiket sem háttérbe szorítva tanulmányozni a kérdést. Aztán majd kiderül, hogy milyen sorrend alakul ki...

2013.11.27. 18:51:28

@Micke: Nyilván, meg Budapesten azért többségében csak magyarral találkozol. Aki Londonba megy, az szerintem tisztában van azzal, hogy fehér emberrel jóval kevesebbszer találkozik, mint amihez itthon szokott.

2013.11.27. 18:53:23

@érthetetlen chris: Én a helyedben nyelvet tanulnék (ha eddig nem tetted), nehogy meglepetés érjen 10 év múlva. ;)

Tippmix tippet nem tudok adni, nem értek egyik sportághoz sem, nem is érdekelnek. Jobban szeretek lemenni terembe edzeni, mint nézni.

2013.11.27. 18:54:49

@Evain: Igen, az au pair-kedes nagyon jo ugrodeszkanak, elindulasnak egy uj orszagban, legalabbis nekem nagyon bevalt. Mas perspektiva viszont tenyleg nincs benne, kiveve ha tenyleg karrier nanny akar lenni valaki, de az utobbi csak egy nagyon szuk kisebbsegre jellemzo.

Micke 2013.11.27. 18:56:25

@Kövérmadár: Nem tudom, eddig a Nemo tetszett a legjobban. Nem, Amszterdamban tudok meg itt Utrechtben.

Micke 2013.11.27. 18:57:38

@Philosoraptor: hát jah... én nem tudtam.

VHB 2013.11.27. 18:59:24

@Kövérmadár: VHB-ként fogalmam sincs mi az a VBH. A VB meg a civil nevem kezdőbetűi. A H csak töltelék, mert min. 3 karakter hosszú kellett legyen a user az első regisztrációkor.

VörösBoros Heineken?
Borra sör? Na neee

Vegyél Bárban Hamandeggset?
Bárban bort vagy sört veszünk.

Várlak Busszal Hegyeshalomnál?
Ha nem én vezetek, mindig feszengek, kivétel repülő és komp - ott nem zavar. Buszra pedig nincs jogsim. :)

Fekete Pestis 2013.11.27. 19:00:58

@Micke:

Hollandia elég jó ország. Ha eleget fizetnének, már itt sem lennék, hanem rögtön visszamennék.
Sokan azt mondják, hogy kicsit hidegek az emberek, de én is ilyen vagyok, szóval nem túnt fel.
Bürokrácia nem olyan, mint M.o-n, segítökészek, a szociális rendszer türhetö [jobb mint a magyar], és több lehetöséget ad az ország még az idegeneknek is, mint M.o a saját fajtájának.
A holland nyelv megtanulható, logikus, könnyebb mint a német, és könnyebben lehet megérteni, mint a dánt.
A társadalom szabályai érthetöek, és nagy részben a kölcsönös bizalmon alapulnak. A hollandok nem feljelentgetös fajta [nemúgy, mint a németek vagy a dánok], csak akkor jelentenek fel, ha effektíve zavarod öket [hangos/büdös/koszos vagy, stb]. ha jobb környékre mész lakni, ott a szomszédok bizalommal vannak irántad, a kiskölykök odajónnek beszélgetni hozzád, segítenek a boltban a kasszánál elcsomagolni (!), stb.
Munkahelyen általában brutálisan öszinték, de elég nagy mértékben demokratikusak.

Fekete Pestis 2013.11.27. 19:01:04

@Evain: "Egyszerűen itt a kultúra része. "
maatschappelijke participatie ;) csakúgy, mint ahogy elvárt, hogy -ésszerü keretek között- a VINEX-wijkben a szomszédokkal kapcsolatot teremts, stb.

érthetetlen chris 2013.11.27. 19:01:05

@Philosoraptor: Az angol és a francia mellé mit tanuljak?
Akkor szerinted tuti kiszervezi innen minden multi Shared Service Center-ét?
A Morgan Stanley mikor lép innen? Mert ha hamarosan akkor elkezdek nézegetni.

Fekete Pestis 2013.11.27. 19:01:14

@Ladislav: "Akik kimentek és kint is ragadtak,azok valamit letettek külföldinként,ezért maradhattak."

Esetemben arról volt szó, hogy nem találtak hollandot, aki hajlandó lett volna elméleti munkát végezni és programozni, mindezt annyi pénzért, amennyit a PhD ösztöndíjamra fizettek 1X éve.

Utána meg nem találtak matematikus mérnököt, aki hajlandó lett volna megtanulni egy új szakterületet, PhD-je van, megfelel a felvételin, és nem Londonba megy, hanem annyi pénzért Amszterdamba (pontosabban Eindhovenbe elöször ;) ).

Most meg a dánok nem találtak dánt/svédet (2010ben), aki ki tudta volna tölteni a 4 órás tesztjüket, ÉS aki úgy általában a Mikulás háta mögött akarna dolgozni [és nem Londonba menni ;)] MINDEZT ennyiért.

Ha lett volna helyi jelölt, egy meglehetösen introvertált, relatíve tanulásintenzív, de ahhoz képest nem eléggé fizetö állásra, akkor szóba se jöttem volna. A pénz és a meló minöségének az együttese volt a kulcs.

Fekete Pestis 2013.11.27. 19:01:43

@Micke:
" Szóval kénytelen voltam összekapni magam, és megtanulni hollandul, hogy tudjak velük kommunikálni.:D "

Niet huilen ... het komt goed ... mama komt straks ;)

Micke 2013.11.27. 19:03:05

@Fekete Pestis: :D kb. A legfontosabb azonban az, hogy NIET DOEN!!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 19:03:26

Találtam játszósautót:
www.blocket.se/goteborg/Mercedes_CLS_55_AMG_476HK_Sv_sald_Max_Utrustn_50450007.htm?ca=12&w=3

@VHB:
Basszus, pedig mennyit készültem rá! :(

@Micke:
És Amszterdamban melyik a kedvenced?

morsels (törölt) 2013.11.27. 19:06:33

@shakti_rom:
Ja, gondolom ha Magyarorszagon lennel munkanelkul mar 3 eve, kozmunkan havat lapatolva, ugyanezt mondanad.

Es akkor meg nem is beszeltunk arrol, hogy a bangladeshi mit gondol Dubaiban.

Micke 2013.11.27. 19:06:49

@Fekete Pestis: Eddig én is ezt vettem észre. Egyszerűen semmi extra, de élhető és ez szuper.

Micke 2013.11.27. 19:09:30

@Kövérmadár: Nincs kedvencem. Csak ritkán járok ilyen helyekre, de the Bull pl több is van, azok jók.

érthetetlen chris 2013.11.27. 19:11:08

@Kövérmadár: Hagyd Hollandiát, Prága olcsóbb, szebb, hasonlóan liberális, a sör meg ha érdekel sokkal jobb.

Micke 2013.11.27. 19:11:55

@Fekete Pestis: a nyelv... nem annyira vészes, de a de-vel meg a hettel azért meggyűlik a bajom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 19:13:43

@Micke:
Én is csak ritkán... nem mehetek hétvégente Amszterdambe :)
Megnéztem a Nero-t, hangulatos helynek tűnik.

Latcho Rom 2013.11.27. 19:18:09

@morsels: Jaja, meg a groszmutter kerekekkel villanyos lenne, s neha csengetne egy kicsit.
Eridj man ocsi ezekkel :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 19:18:22

@érthetetlen chris:
Van egy ismerős, aki Prágában él, azt mondod időszerű egy látogatás? :)
A sör (és az alkohol úgy áltlalában) nem az én világon. Biztosan az alkoholista szülő "szerencsés" hatása.

VHB 2013.11.27. 19:18:29

@Kövérmadár: Ehhh. A világ legjobb autója helyett pár alternatíva:

Ha gyorsat szeretnél:
www.autotrader.co.uk/classified/advert/201311139880740/

Ha igazán pajkosat:
www.autotrader.co.uk/classified/advert/201311019598726/

De ha a megtestesült stílust keresnéd:
www.autotrader.co.uk/classified/advert/201311089764286/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.27. 19:18:43

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131127/tumblr_lnrj8zrgse1qzsm9do1_r1_500_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A poszt tetszett. Én sokkal idősebbnek gondoltam az írás alapján és meglepődtem a végén mikor kiderült hogy 24éves.
Egy érett kiforrott írás pont csak annyival több benne az érzelem amennyit az írójának a neme indokol.
Óriási fegyverténynek tartom hogy egy hatalmas pofon után visszament a ringbe és úgy látszik győzni fog.
Kevesen képesek erre.
Az én sógornőm például úgy tanult meg angolul hogy két gyerek mellett volt au-pair és a két kisgyerekkel együtt tanulta meg a nyelvet.
Én mindenesetre gratulálok a kitartásához sok sikert kívánok a jövőben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 19:20:05

@Barátusz: Te Barátusz, ha már idézel tőlem egy mondatból, tán csak elolvastad a folytatását is! Az ...azért utálom, de nagyon...után volt még bőven, ott van a kérdésedre a válasz is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 19:21:31

@Kövérmadár: Attól félünk, hogy nem tudjuk, a fizikai testünk pusztulása a végső megsemmisülés, vagy van még valami utána. Talán jobb, talán rosszabb, talán az újrakezdés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 19:22:14

@VHB:
Akkor jól választottam :) A 476 lovacska mindenképpen bizalomgerjesztő :)

A felsoroltak egyike sem az én stílusom. Nekem MB kell, ilyen külső-belső harmónia, ilyen ékszer nincs még egy...
A szörnyű, hogy megvenni meg tundám... az adót és biztosítást már nem biztos, hogy ki szeretném fizetni. A tankolás nem probléma, nem vezetek már sokat (évi 10-15e km).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 19:25:11

@VHB: Légyszi te is a mondat egészét nézd már...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 19:28:58

@bpetya75: Igen, tényleg nincs ennél félelmetesebb. Ezért is van olyan sikere a vallásoknak, kitöltik az űrt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 19:29:11

@zöldeketbeszélek:
Huha... és az baj, ha engem ez nem érdekel?
Az elmúlás kérdése foglalkoztatott régebben, kíváncsi voltam, hogy milyen érzés, amikor lekapcsolják a villanyt.
Ad-e egy olyan mérhetetlen megnyugvást, hogy "áh, na végre, nincs több harc" vagy csak rövidzárlat és ennyi.
Mit fog fel az agy a test többi részének halálából, illetve tudatosul-e értelmes módon hogy ennyi volt? A szív áll-e le előbb és ha mondjuk igen és álmomban ér a dolog, akkor pánikrohamot kap az agy vagy békésen konstatálja? Okoz-e eufóriát?

Az, hogy mi van utána vagy van-e utána valami, tök mindegy... de az a pillanat... na az! De ez elkerülhetetlen, még ma este, jövőre, 30 vagy 60 év múlva... semmit sem számít.

morsels (törölt) 2013.11.27. 19:29:18

@shakti_rom:
Hat azert gondolj bele haver.
Csak azert, mert neked jol megy, vagy olyan 6 milliard ember a foldon, aki 20 km-t megy vizert ket kannaval a kezeben, vagy meg egy tal rizsre se futja...
Nadehat te vagy a bolcsesz baszod.

morsels (törölt) 2013.11.27. 19:30:30

@shakti_rom:
Persze a te eletednek van ertelme, nem is azt vontam ketsegbe.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 19:31:18

@morsels: Na de ha már itt tartunk, definiáljuk azt, hogy egyáltalán értelme van valaminek. Nem az életnek, tetszőlegesen valaminek. ;)

BTBTBT 2013.11.27. 19:31:31

@Ennike:
A filmben nem fog szemet szúrni a központozás - szándékos - hiánya.
Meg ha odavagy Mortensenért, akkor pláne nézd meg! :)

@Kövérmadár:
Ha megvonnák a füvedet, akkor könnyebb lenne a sorrend, vagy nem? :)

@zöldeketbeszélek:
Olvasni? Én? Jó vagyok bizonyos szavak felismerésében. :)
Nem értem, hogy miért NEKED okoz az gondot, hogy MÁSOK mit gondolnak azután, hogy digger megmond?

@Philosoraptor:
Nem érdekelnek a konkrétumok, mert az a te dolgod, de van már valami terv? Tavasszal azt mondtad, hogy 1 éven belül akarsz lépni.

érthetetlen chris 2013.11.27. 19:33:49

@Kövérmadár: Én szerettem Prágát a sört leszámítva is, szerintem érdemes kipróbálni.
Szerintem nincs szebb, mint Prágában egy hangulatos kis kocsmában egy üveg Primátor mellet elszívni egy kis Marikát.

Szóval egy hosszú hétvégét mindenképpen megér, ha bejönnek ezek a dolgok.

VHB 2013.11.27. 19:33:58

@zöldeketbeszélek: Néztem. Most is megnéztem. Nincs változás. Min siklottam el szerinted?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 19:34:52

@Kövérmadár: Miért lenne gond? De azért pár milliárd embert érdekel a téma a világon, különben egy vallás sem létezne :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 19:36:08

@Barátusz: Nekem az okoz gondot, hogy mások mit fognak gondolni saját magukról és rólunk. Mint mondtam, önsorsrontásból jók vagyunk, nem kell hozzá segítség. De ez az én véleményem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 19:37:21

@Barátusz:
A fű nem része a három legjobb dolognak, de ha bővítem a listát azzal a feltétellel, hogy egy dolog csak egyszer szerepelhet rajta, akkor sem kerül be szerintem az első 5-be :)

@érthetetlen chris:
Nem tudom hogyan működik a cseh szabályozás. Egyáltalán hol lehet kapni? Vannak shopok? Aztán lehet-e közterületen is vagy csak otthon/pubban? Csak füvet adnak vagy jointot is (megtekerem ha kell, de az nem megy egyszerűen).
De legalább szállásra nem kellene költeni, az is biztos :)

Micke 2013.11.27. 19:37:54

@Kövérmadár: Nemo.:) Miért, te is Hollandiában élsz?

BTBTBT 2013.11.27. 19:38:42

@Micke:
Ezt a 20 évet miért emlegeted? Senki sem beszélt róla - rajtad kívül.
Az a baromság, hogy a rövidke kis ott tartózkodásodból általánosítasz, hogy akkor ilyen London, és kész. Korábban nem azt mondtad, hogy ezek a dolgok és gondok léteznek, hanem hogy csak ezek léteznek. Fehérek nincsenek is, mi?
Szerinted élne 8 millió ember Londonban, ha annyira szar lenne ott, mint ahogyan azt te gondolod?
Végülis nekem mindegy - az ilyen elhamarkodott véleménnyel magadból csinálsz hülyét azok előtt, akik tudják, hogy amit állítasz, csúsztatás. :)

@shakti_rom:
Tudod, mi van a Cougar-ral? Nagyon eltánt a színről.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 19:38:53

@VHB: "Viszont a digger-féle okfejtéseket azért utálom de nagyon, mert tudom, ezt a blogot nem csak mi olvassuk...sok ezren olvassák, akik lehet, hogy komolyan elgondolkoznak ezen. És bennünk, magyarokban amúgy is van hajlam az önutálatra, az önbizalomhiányra, minek kell még egy mondvacsinált, erőltetett és hazug ideológia pluszban még ezt táplálni? "

Nem diggertől féltek másokat - magunkat - hanem attól a fajta érveléstől (vagy hát ez nem is érvelés volt), nézettől, amit kifejtett a vezetéknevek eredetével kapcsolatban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 19:39:32

@zöldeketbeszélek:
Valószínű ezért vagyok elutasító a vallással szemben... így is elég ember pöffeszkedik fölöttünk; szabja meg, hogy mit lehet és mit nem; vagy csak áthágva a szabályokat megkárosít minket. Nem hiányzik nekem még egy kitalált barát is, hogy az is sanyargasson :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.27. 19:40:57

@Barátusz: És azért NEKEM okoz ez gondot, mert ÉN is egyike vagyok azoknak, akikről olyan véleményt, nézetet fogalmaz meg, amit. Tehát érintettségem okán.

Latcho Rom 2013.11.27. 19:42:05

@morsels:
Szeretem amikor a gizdulas kedveert kitor beloled a liberalizmus es szocialis gondolkozas. Na, télak.

Latcho Rom 2013.11.27. 19:42:59

@Barátusz: Akkor valtottunk levelet utoljara amikor irt ide, irok neki, igazad van.

érthetetlen chris 2013.11.27. 19:43:27

@Kövérmadár: Shopok nincsenek, úgyhogy azt hogy hozzájussál meg kell oldanod magadnak ennyi hátránya van Hollandiával szemben, viszont bárhol elszívhatod.
Egyébként által füvet adnak.

.......Talán ha a Vencel téren fényes nappal egy csapat japán turista előtt gyújtasz rá akkor eltessékelnek, de lehet közterületen is.
Bár rebesgetnek valami szigorítást, de úgy hallottam a Hollandok is szigorítanak valamit.

BTBTBT 2013.11.27. 19:43:28

@Kövérmadár:
Persze, hogy nem része a 3 dolognak, de azok sorrendjének megítélésében - el vagy-e szállva vagy nem? - belezavarhat. :)

Igazából talán a szex sem kerülne be a 3 legfontosabb listájára, nem?

@zöldeketbeszélek:
Nekem legfeljebb az okoz gondot, hogy azok mit gondolnak rólam, akik ismernek és szeretnek.
Mit aggódjak idegenek miatt?
Cselekedjenek és gondolkodjanak a saját korlátaik szerint.
Biztosan neked is fontosabb, hogy mit gondol rólad a férjed meg a kislányod, vagy a szüleid.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 19:43:53

@Micke:
Elírtam, de így is van értelme :D
Nem, csak jártam ott és nagyon tetszett. Svédországban élek, itt nagyon csúnya dolognak számít, de ettől még be lehet szerezni.

Hollandiának megvolt az a varázsa, hogy csak beültünk, rendeltünk, elzsibbadtunk, hazamentünk és megpróbáltuk felállítani a sorrendet a 3 legjobb dolog esetén :)

BTBTBT 2013.11.27. 19:46:39

@zöldeketbeszélek:
Azt gondolsz és véleményezel, amit akarsz, de mit húzod fel magad egy ismeretlen megmondásán? Nem ismered diggert, meg engem sem, másokról nem is beszélve. Mégis ennyire számítana neked bárki állásfoglalása ezen (vagy bármelyik másik) blogon?
Nincs elég gond? Még ezzel is tetézni kéne? Szerintem nem.

@shakti_rom:
Oké. Bár az időeltolódás miatt csak a késő esti órákban szokott itt lenni, de legalább 2 hónapja nem lattam itt.

micsoda? 2013.11.27. 19:48:21

Szerintem ha a poszt irója pozitívan gondolkodik, akkor azt mondja megérte London, nem kesereg rajta, mert tanult belőle. Azt rebesgetik, hogy a hollandok roppant takarékosak, azt is mondhatnám zsugoriak.
Egyébként meg semmi nem hullik, illetve ritka eset, hogy a jó dolgok egyből az ölünkbe hullik. Kitartást kívánok!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 19:49:50

@Barátusz:
De, annak ott a helye :)
Ha a kötelező dolgokat az ember nem veszi bele a listába, mint lélegezni. Az fontos, de nem számít a legjobb dolgoknak.

@érthetetlen chris:
Volt szó a holland szigorításról (csak lakosoknak lehetne), de szerintem rájöttek, hogy azzal megölik a turisztikai bevételeket, így mégsem.

Micke 2013.11.27. 19:51:40

@Barátusz:
Nem emlegettem 20 évet, egyszer említettem a 20 évet.:)
Nos hát akkor ezek szerint hülyét csinálok magamból. Borzasztó.:) Ennek ellenére még most is tartom amit eddig mondtam. És megint megjegyzem, (bár ismételni fogom magam,de a kedvedért megteszem) hogy nyilvánvalóan aki 2000-3000 fontot keres,családja van és a legszebb legfrankóbb helyeken éli világát, azt mindaz nem érdekli amit leírtam. Tudjuk ugye, hogy mindenhol jó, ha az embernek van rá pénze, csak nem ez az általános. És hogy miért van ott 8 millió ember? Talán mert nincs más választása? Vagy mert máshol még rosszabb? Ki tudja.

Micke 2013.11.27. 19:53:27

@Kövérmadár: Svádországban? Hú... oda is nagyon szeretnék majd elmenni.:)

VHB 2013.11.27. 19:55:42

@zöldeketbeszélek: A két idézet közül persze, hogy nem a diggereset néztem. :) De sebaj. Továbbra is azt mondom, hogy ne parázz ilyen dolgokon. Ha nem digger akkor majd más fogja mondani. Ha nem a vezetéknevek eredetét, akkor a földanya szívcsakráját. Annyi hülye dolog van a világon, hogy ihaj. A cenzúra, betiltás és elhallgatás nem vezet túl jóra.

Tudtad például, hogy van Mo-n UFÓ szövetség?
www.ufoszovetseg.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=117&Itemid=141

Szerintem ők sokkal kártékonyabbak, mint egy blogba megírt komment.

2013.11.27. 19:56:47

@érthetetlen chris: Ott volt a HA szócska... :) Vedd úgy, hogy nem szóltam. SSC azért itt van, és nem máshol, mert itt kevesebbet kell fizetni.

morsels (törölt) 2013.11.27. 19:56:48

@zöldeketbeszélek:
Az eg vilagon semmi.
Az ertelem egy illuzio :-)

érthetetlen chris 2013.11.27. 19:57:20

@Kövérmadár: Ja nagy öngól lenne a Hollandoktól az a szigorítás.

egyébként itthon (Mo) is a holland rendszer kellene bevezetni. Exponenciálisan nőne a turizmus.....

Latcho Rom 2013.11.27. 19:57:40

@Barátusz:

Hogy a morsel gondolatat vigyem tovabb..eszembe jutott valami, egy doku, par honapja lattam. londoni taxis, fekete srac elmegy a filippinokhoz, egy ottani taxisoforhoz..veluk el, lakik, tanulja a csinyjat a filippino taxis szakmanak. Nem birja, orlodik. Filippinonak 4 gyereke van, melyszegenysegben elnek...epphogy futja elelemre, tovabbtanulas kizarva a gyerekeknek, teljesen behatarolt elet, rettenet.

Utazik el a londoni fiu, bucsuzik, sirnak mind a ketten, erti-erzi hogy mennyire kemeny ez....
S megiscsak, az o eletuknek is az elet maga az elet ertelme, kulonben abbahagynak. Mit gondolsz Baratfule?

morsels (törölt) 2013.11.27. 19:58:03

@shakti_rom:
Jajj Kero, ugy szeretem, amikor trollbol atvaltasz valamifele moralis korbaccsa. Szerinted jol all neked, szerintem meg vicces.
:-)

BTBTBT 2013.11.27. 19:59:11

@Kövérmadár:
Elsősorban az evésre és az alvásra gondoltam, mert azok jó - meg elengedhetetlen - dolgok.

@Micke:
Még ezzel a 2-3000 fontból való boldogsággal meg a legfrankóbb helyen éléssel kapcsolatban is nagyot tévedsz. Miért is nem vagyok meglepődve rajta? Ja, mert csak 9 hónapig szenvedtél ott. Rendkívül objektív.

"Tudjuk, ugye?" Nem tudjuk. Megint a saját benyomasaid, tapasztalataid alapján. általánosítasz.
Bár ez számodra szubjektív, de Magyarországon akkor sem lenne jó élnem, ha az angol fizetésemet oda kapnám.
Hogy miért él 8 millió ember Londonban? Talán mert nekik sokkal jobb ott, mint neked volt? :)

BTBTBT 2013.11.27. 20:00:52

@shakti_rom:
A legelső kérdésem, mielőtt tovább mennénk: Miért ment oda az angol taxisofőr? Mit tanulhat, amit addig nem tudott?

A barátfüle az nem valami sütemény?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:01:55

@Micke:
Érdemes, mert szép ország.
Fiataloknak való élet ugyan csak a nagyvárosokban van, de a vidék természeti kincsei is kárpótolják az embert :)
Nemrég voltunk egy 1500km-es autós túrán Jämtlandon, fantasztikusan szép volt.

2013.11.27. 20:03:13

@Barátusz: Nyáron kiderül, hogy kitudok-e menni a hollandokhoz pár hónapra. Hogy utána mihez kezdek, azt még nem tudom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:04:29

@Barátusz:
Az evéssel egyetértek, de nem a pároltzöldség, rízzsel menüre :)
Az alvás számomra egy szükséges dolog, nem különösebben rajongok érte. Nem is alszom többet napi 5-6 óránál (bár az sem kevés).

2013.11.27. 20:05:59

@érthetetlen chris: Nehogy hiú reményeid legyenek, csak azért írtam. ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:07:08

@érthetetlen chris:
Egyetértek!
Nekem meggyőződésem, hogy legális prostitúcióval, kaszinókkal és könnyűdrogokkal olyan bevétele lehetne az államnak, hogy még a bankok sem tudnák kezelni azokat a hatalmas számokat :)

De még ennyi esze sincs a politikusoknak...

2013.11.27. 20:07:22

@Barátusz: A barátfüle az a Barátusz nevű felhasználó testrésze. :P

Latcho Rom 2013.11.27. 20:08:59

@shakti_rom: Beszelek hujeket - buszsofor volt a srac, a filippino is, egy csotroganyt vezetett az eszeletlen Manilai forgalomban, felkezzel az aprot adta vissza, zsonglor volt ..az angol fiu fizetesnek az egytizedet se kereste meg, otszor annyi munkaval.

BTBTBT 2013.11.27. 20:10:04

@Philosoraptor:
Sok sikert!
Akkor most a hollandra gyúrsz, vagy az angolt erőlteted, mint korábban?

@Kövérmadár:
Minden kaja, ami ízlik és jólesik, és nincsen túlzásba víve. Nehogy már egészséges hulla legyen belőlünk! :)
Az alvás eredményét nyilván akkor élvezed, amikor ébren vagy.
Napi ötórányi alvás tönkretenne. Nekem kell a 6-7. Az a kis különbség is fontos. ÉS lehetőleg minél később kelljen aludni mennem.

@VHB:
Igen, köszi, közben megtaláltam. Nagyanyám csinált ilyesmit.

Az a Magyar UFO Szövetséges cucc, amit belinkeltél, eszméletlen. Nagy az isten állatkertje. És még Nemere sem hiányozhat belőle.

BTBTBT 2013.11.27. 20:11:47

@shakti_rom:
Oké, megnézem, aztán visszagyüvök.

Latcho Rom 2013.11.27. 20:12:23

@Barátusz: BBC csinalta a musort, de nem ez volt a lenyeg..

Szilvasan jo a baratfule :-)

Micke 2013.11.27. 20:12:27

@Barátusz: Akkor most beszéljünk rólad.:) Mióta is élsz Londonban?

Aztán meg: mégis kinek a tapasztalatai meg a benyomásai alapján kellene gondolkodnom?

Hogy miért él a 8 millió ember Londonban? Nem tudom. 2 ismerősöm pl azért él ott, mert ott kapott munkát, de ők is utálnak ott lakni.

BTBTBT 2013.11.27. 20:13:45

@shakti_rom:
A link amit küldtél, BBC-copyright gondok miatt nem nézhető.
Ez ugyanaz a srác?
www.youtube.com/watch?v=e_Ht_19N8Uw

Micke 2013.11.27. 20:13:45

@Kövérmadár: Én pont a természet miatt szeretnék menni. Nekem való helynek tűnik.:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.27. 20:16:08

Mondtam már hogy Magyarországon szorosan összefügg a vezetéknév eredete és az idegengyűlölet?
:)))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:17:31

@Barátusz:
Étel kérdésben egyetértük, bár én szeretem magam szétszakadási enni alkalmanként.

Hétköznap 6-kor kelek, éjfél előtt sosem tudok elaludni. Inkább 1 a reálisabb. Sajnos ez ilyen.
Hétvége az más, akkor nyilván többet alszom.
Viszont van egy olyan "problémám", hogy 1,5-2 óránként biztosan felébredek. Nem kicsit, hanem teljesen. Gyerekkorom óta.

Biztos hülyének nézel, de pl. a fű tipikusan olyan, hogy azzal sokkal mélyebben és pihentetőbben alszom. Ilyenkor végiglaszom az éjszakát is. De ez ritka alkalom, nem olyan sűrűn csinálok ilyesmit, mintazt itt szerintem a legtöbben hiszik :)

Szóval nekem az alvás inkább átok, mint öröm, bár nélküle még rosszabb lenne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.27. 20:17:34

@Micke:
Figyelj, én egy jómunkásember vagyok. Sima utam volt Londonban.
Mostakkorhogyvanez?

BTBTBT 2013.11.27. 20:18:25

@Micke:
"Most beszéljünk rólad" - Imádom ezt a stratégiát! :)

Naszóval: Több mint 7 éve, és közben volt alkalmam legalább 10 ezer különféle ember londoni életről alkotott élményét/elképzelését/véleményét megismernem.

Hogy 2 ember miért nem szeret itt lenni, az neked lehet mérvadó, és el is fogadom, de nekem nem az.

Te el is olvasod, amit írnak neked?
Nem azt mondtam, hogy más tapasztalata alapján kéne gondolkodnod. Hanem azt, hogy a saját, csekény és rossz tapasztalatod alapján ne általánosíts.

érthetetlen chris 2013.11.27. 20:19:38

@Kövérmadár: Szerintem a politikusok még benne is lennének a mókában, mert nekik is csurranna cseppenne valami.
Az igazi baj a közvéleménnyel van, ők nem látnák, hogy mi vinné előre e-hont. :)

A philosophator nevű kommenttelő is biztos levezetné, hogy a könnyű drogok legalizálásának hatásai az egészségügy kártyavár szerű összeomlását hoznák 4 éven belül......

Meg lehet, hogy szegények vagyunk, de legalább szellemileg felemelkedettebek...

Micke 2013.11.27. 20:19:58

@diggerdriver: Jó neked. Kivétel erősíti a szabályt.:D

érthetetlen chris 2013.11.27. 20:21:41

@Kövérmadár: Az alvási problémáidon, ha valóban olyan sűrűn felébredsz, akkor lehet, hogy egy jó urológus többet tudna segíteni. :D

Latcho Rom 2013.11.27. 20:22:17

@Barátusz: Nincs itt jutubom, majd otthon..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:23:14

@diggerdriver:
Még soha, kifejtenéd kicsit? Érdekes felvetésnek tűnik...

@Micke:
Akkor itt a helyed! :)
A népsűrűsége az országna 20 fő/kmˇ2. Ezen belül, pl. Jämtlandon, ahol már vannak rendes hegyek és tavak is szép számmal, 3.3 fő/kmˇ2.
Összehasonlításul London népsűrűsége 5.285 fő/kmˇ2 :)

Micke 2013.11.27. 20:23:59

@Barátusz: Igen el szoktam, csak gondoltam ha te megteheted hogy félreértelmezed minden második szavam, akkor én is.

Rendben. Igazából nekem többet nyom a ladba 2 olyan ember szava, akit ismerek, mint akár a 8 millió többié akiknek a fele meglehet hogy még csak nem is tisztességes ember, vagy akár a tiéd.

CSAK több mint 7 éve? Na majd akkor ha a 10.nél tartasz...:)

morsels (törölt) 2013.11.27. 20:24:11

@Barátusz:
"Több mint 7 éve, és közben volt alkalmam legalább 10 ezer különféle ember londoni életről alkotott élményét/elképzelését/véleményét megismernem."

Es ezt hogy csinaltad? :-)

Micke 2013.11.27. 20:25:25

@Kövérmadár: huhh, hát lehet, hogy hosszútávon kicsit beleőrülnék ebbe az embertelenségbe. (úgy értem abba, hogy nincsenek emberek. XD )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:29:18

@érthetetlen chris:
Az tény, hogy moralizálással nem lehet pénz csinálni. Pénz nélkül pedig a fene megette az egészet (de a gazdaságot mindenképpen).

A nép szavára pedig nem kell hallgatni. Kormányváltáskor fel kell húzni egy kisebb ilyen várost, legalizálni és állami monopóliummá tenni az egészet, majd mire a következő választások jönnek (legalább 3 év) lehet kampányolni, hogy lehet, beengedtük az ördögöt, de az első évi bevételből kifizettük az államadósságot... nem a kamatokat, az egészet. A 2. éviből pedig lenyomtuk a norvég olajalapot. A 3. éviből pedig... igazából tökmindegy :)
Szerinted hányan szavaznának kormányváltásra? :)

Urológus? Miért?

BTBTBT 2013.11.27. 20:29:32

@Philosoraptor:
Most gondold el: egy hirtelen ötlet adta ezt a nick-választást (nem megyek bele a részleteibe), és biztosan akad, aki azt hiszi, hogy ez direkt lett ilyen "kedves"-re hangszerelve, hogy elfedje az igazi énemet.
Persze attól, hogy a blogot olvasók mit gondolnak rólam, még nyugodtan alszom. :)

Szóval lehet, hogy a barátfüle az én fülem - vagyis a nick-emé.

@shakti_rom:
Ez 58 perc hosszú. 3 perc alatt még nem derült ki, hogy miért ment ki. El fogja árulni?
Josj vagy Jeff vagy mi a buszsofőr neve.

@Kövérmadár:
Egyszerűen nem esik jól szétszakadásig enni.
Pedig úgy 15 éve könnyedén rágtam magamat át a kétfogásos szombati és vasárnapi ebédeken meg a desszerten. Aztán fokozatosan leálltam erről.

Akkor alszom jókat, ha fáradt vagyok.
A fűről nem tudok nyilatkozni, mert még sosem éltem vele.
Nem lehet, hogy neked azért esik jobban azzal aludni, mert már hozzászokott a szervezeted?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:30:32

@Micke:
Ne gondold :)
Még nem hallottad, hogy bárhová is költözöl, a szomszéd mindig idegesíteni fog? :)

érthetetlen chris 2013.11.27. 20:31:42

@Kövérmadár: Volt egy ilyen városra terv az volt a neve, hogy Sukoró.

Az alvási zavaraid ellen mondtam az urológust viccből nyilván. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:32:11

@Barátusz:
Az alvászavarok már kb. 20 éve megvannak. Füvet legelőször középiskola 1. osztályában szívtam, rendszeresen csak 17 éves korom óra (12 éve). Nincs ilyen irányú összefüggés a kettő között (szerintem).

morsels (törölt) 2013.11.27. 20:33:32

@Micke:
Namost azt tudnod kell, hogy ide olyanok irnak, akik vagy mar 8 eves koruktol megterveztek az eletuket, vagy minimum egy diplomaval rendelkezenek (termeszetesen a hasznalhatoak kozul, ugymint IT, mernok, orvos, ilyesmi), ha nem kettovel es hat ha neked nincs diplomad, meg elkepzelesed, akkor bizony el fogjak mondani, hogy mit kepzelsz.
Az olyanok, mint te, az inkabb ne is menjen sehova. Vagy ne irjon rola, mert rogton bedongolik a foldbe azok, akik terveztek a jovojuket :-)

BTBTBT 2013.11.27. 20:33:33

@Micke:
"ha te megteheted hogy félreértelmezed minden második szavam"
Megint csúsztatsz.

"a fele meglehet hogy még csak nem is tisztességes ember"
Hú, B+! Ezt kár volt. Nagyot ront a mai renomédon.

Szerintem itt be is fejeztem veled.

@morsels:
Hát nem egy számítógép előtt ülve, és a billentyűket nyomogatva. :)

Evain 2013.11.27. 20:34:58

@Mirjam2: Elhiszem neked, mert te saját bőrödön tapasztaltad, de nekem nem úgy tűnik, hogy poszterina is ilyen családhoz került volna. Szerintem nem minden család ilyen. Vagy csak én vallok ilyen szigorú elveket erről? :o

Evain 2013.11.27. 20:37:58

@bpetya75: mit értesz gyengébb kötődés alatt? Azért a kötődés elég tág fogalom, kultúránként máshogy értelmezik.

BTBTBT 2013.11.27. 20:38:55

@Kövérmadár:
Tehát ennyi idő alatt a szervezeted már hozzászokott, de ha jóval előtte is voltak ilyen gondok, akkor nem összefüggésről lehet szó.

Próblátál más cuccot? Hátha attól még 5 óra alvásra sem lenne szükséged? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:39:07

@érthetetlen chris:
Minden mindennel összefügg, akár még prosztataprobléma is lehet mögötte. Gondoltam tudsz valamit... :)

Micke 2013.11.27. 20:41:09

@Barátusz:
Nekem már régesrégen be kellett volna veled fejeznem, mert pontosan te vagy az az ember, aki 7 méter magasról beszél kb mindenkivel. Jól ismerem a hozzád hasonlóakat, mert van egy két évnyi fórumos múlt a hátam mögött, így tudom, hogy MINDEN fórumon megtalálható legalább egy ilyen Barátusz.:)
Neked bármit írhatnék, az mind csak rontana a "renomémon", így ezen most inkább csak mosolyogtam egy kicsit. :) További szép éjszakát!

érthetetlen chris 2013.11.27. 20:43:02

@Kövérmadár: Á nem csak sok reklámot nézek mostanában........

BTBTBT 2013.11.27. 20:44:15

@Micke:
Elmondhatsz engem bárminek - anélkül, hogy ismernél -, de ebből nem dumálod ki magadat:
"akár a 8 millió többié akiknek a fele meglehet hogy még csak nem is tisztességes ember"
Annyira sötét és előítéletes - meg tipikusan nem külföldre való - gondolkodás ez, hogy ihaj. Jobb is, ha nem itt rontod a levegőt. :)
Neked is jó éjszakát! Meg mindent!

morsels (törölt) 2013.11.27. 20:44:24

@Barátusz:
Szoval szerinted kevesebb idot kene toltenem itt es megismerhetnek 10ezer embert?
:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:44:30

@Barátusz:
Őszintén? Egyszer kipróbáltuk páran az LSD-t, aztán rászívtunk egy kis zöldet. Más volt, érdekes volt, de azóta soha és már nem is fogok...
Többre sosem vágytam.

Még mindig nem látom az összefüggést a fű és az alvászavarok között :)

Akkor sikerült még jót aludnom (bár 1-2 alkalommal akkor is felébredtem éjjel), amikor altatót kaptam a kórházban.
Illetve amikor műtét közben altatnak, nyilván nem ébredek fel :) A leghosszabb, összefüggő alvásom a 16 órás műtét közben volt. 5 óra, mert annyi időnként felébresztettek és megnézték, hogy jól vagyok-e. Ennél többet szerintem soha nem aludtam egyhuzamban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:45:56

@Barátusz:
Nem tudom mi bajod vele... én is előítéletes vagyok :)
Szerintem jó tagja lesz a társaságnak, ha nem üldözöd el.

BTBTBT 2013.11.27. 20:48:48

@morsels:
Szerintem azt csinálsz, amihez kedved van. Elméletileg simán megismerhetsz néhány ezret. Vagy annál sokkal többet is. :)

@Kövérmadár:
Fentebb írtam, hogy ha az alvászavar évekkel korábban is fennállt, akkor nincs közöttük összefüggés.

Nekem egyetlen egyszer volt 12 órás alvásom, amikor évtizedekkel ezelőtt influenzás voltam. Egy csomó nő meg naponta simán lenyomja a tizenkettőt. Ja, persze, "beauty sleep". De a csúnyák is! :DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:51:30

@Barátusz:
"Ja, persze, "beauty sleep". De a csúnyák is! :DDD "
Deszörnyenhülyevagy! :D

BTBTBT 2013.11.27. 20:52:19

@Kövérmadár:
Az jön ide, aki akar. Nem üldözök el senkit.
De azért nehogy már - virtuálisan - a keblemre öleljek valakit, aki ilyen oltári baromságot mond, és ilyen felfogással rendelkezik. 8 millió fele lehet, hogy nem tisztességes. Lófaszt, mama. (köszi, vájmi)
Persze én vagyok a rossz, mert kritizálni merészeltem. Már unalmas... :)

Inkább megyek tanulni, mert fontos nap lesz a holnapi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 20:53:47

@Barátusz:
Mit csinálsz holnap? Mit tanulsz? A kettőt összerakva, sok sikert! ;)
Nem vagy rossz :)

Micke 2013.11.27. 20:53:52

@Barátusz: :D tipikus... "be is fejeztem veled" persze mégsem bírod ki, hogy ne szólj be. Fórumtroll.:D
Azért elmagyarázom, hátha megnyugszik a kis lelked:
Mint minden nagy városban, így londonban is vannak bűnözők és rossz életűek. Olyanok, akik egész nap csak henyélnek, drogoznak, lopnak vagy netán rosszabb... ez kivédhetetlen, főleg ekkora számok esetében. Mint tudjuk, Magyarországon kb 10 millióan vagyunk, ezek szerint Londonba majdnem egy magyarországnyi ember van belezsúfolva. Az is köztudott, hogy Londonban éppen emiatt előszeretettel bujkálnak a törvény elől. Sok az illegálisan országban tartózkodó. Te folyamatosan 8 millió embert emlegetsz tekintet nélkül arra, hogy azok öregek, gyerekek, férfiak vagy nők, tekintet nélkül a nemzetiségükre, a céljaikra. Én meg azt mondom, hogy engem nem érdekel 8millió idegen, főleg annak tudatában, hogy ezek közül sokan biztosan nem tisztességesek, (azt írtam: MEGLEHET hogy ennek az embertömegnek a fele, amivel nyilván túloztam, és arra próbáltam utalni, hogy ismeretlenek és idegenek és totál felesleges velük példálózni) Kérlek próbáld meg legalább egy kicsit felfogni amit mondok, vagy legalább csinálj úgy, tudom, hogy nem vagy te ilyen csekély értelmű medvebocs.:D

morsels (törölt) 2013.11.27. 20:55:02

@Barátusz:
Szerintem is azt csinalok, amit akarok. Es megismertem embereket, de eleg messze van a 10ezertol.
Biztos azert, mert tobb idot toltok itt, mint te :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.27. 20:56:15

@Micke: hagyd el, ne foglalkozz vele...

2013.11.27. 20:56:25

@morsels: varjal, es midegyikkel a Sohoban a pubban talakozott sorozni.

macamuca [IHUN] 2013.11.27. 20:56:49

@zöldeketbeszélek:
"Ez igazán szép dolog, de miért következik ebből az, hogy azt hiszi, itthon inkább kinevetnék?"

Nem következik belőle (a kinti segítségnyújtásból), hogy Mo.-on kinevetnék. Tapasztalat, hogy nem segítenek, netán ki is nevetik (effélére írtam én is példát.
Tehát nem következtetés, amit leírt, hanem ellentétpár, mindkét fele általánosságként említve: a kinti is, meg az itthoni is, és ahogyan kommentben írta, tapasztalaton alapul mindkettő.
Persze, ez az ő saját tapasztalata kintről és itthonról, amit szintén jelzett.

Amit példaként említettél, a leszakadt lábú motoros: rendkívüli esetben fura módon még csak-csak segítenek, ha másként nem, akkor azzal, hogy mentőt/rendőrt hívnak (tevőlegesen ilyenkor ritkán, mivel sokan attól tartanak, hogy hozzá nem értésük miatt ártanak = segítene, de nem mer, mert nem tudja, mit kellene-lehetne tenni). Ugyanakkor a rendkívüli eset ritka (szerencsére).
A hétköznapi "apróságok", mint elejtett tárgy, elesés, megbotlás, megcsúszás, stb: ilyenkor bizony -tapasztalatom szerint- hajlamosabb az átlagember továbbhaladni. Az általánosítás pedig nem a rendkívüli esetek alapján születik, hanem a gyakori, hétköznapi történések alapján.

(pár éve reggel mentem haza éjjeles műszak után, és a "friss" ónos esőnek köszönhetően seggreültem. Olyan ügyesen, hogy egy öklömnyi követ sikerült eltalálni a farokcsontommal... Kb negyedóráig ültem mozdulatlanul, nem bírtam megmozdulni, volt egy igen "érdekes" arckifejezésem... Jópáran elhaladtak mellettem (7 óra körül volt), nem messze van az ovi, egy ált. iskola és a buszmegálló. Néhány furcsállkodó pillantásnál többet nem kaptam. Talán azt hitték, bepiáltam az éjjel valahol, emiatt fáradtam el hazafelé menet és ültem le, a fintorgást meg tán a hidegnek érzett talajnak tulajdoníthatták... vagy ki tudja. Mindenesetre senki nem kérdezte meg, hogy mi a fenének tanyázok ott...
Azt is kevesen tudják egyébként, hogy eszméletlen, földön fekvő ember, fura illattal körbelengve nem feltétlenül fullrészeg: ha a vércukorszint nagyon leesik, elájul a cukorbeteg, és acetonos a lehellete, hasonló, mint az ittas emberé. Csak éppen otthagyni, mondván, részeg disznó, lám, fetreng a földön: ez egyenlő a halálos ítélettel az illetőre nézve....)

morsels (törölt) 2013.11.27. 20:57:22

@Kövérmadár:
Hat a jovojet epiti. Arra tanul (a mit az reszletkerdes).
Mint mindenki, aki elorelato es hat ez a normalis.

Micke 2013.11.27. 21:00:30

@Barátusz: Kebledre ölelni?:D Nemár... kb dél óta "vitázunk" aminek a főszereplő témája az volt, hogy én miért is nem gyűlölöm magam amiatt, hogy nem mindenre felkészülten mentem életem első útjára. Azelőtt kb egész délelőtt arról trécseltél, hogy nem is tudod egyáltalán, hogy elolvassad e ezt a blogot. Rendesen előadtad magad.Nem, nem kell, hogy a kebledre ölelj, de nem a gimiben vagyunk, engem nem kell beavatni a buliba. Nem tetszik a stílusom, a gondolataim, amit írtam, a véleményem? Nosza, lelked rajta. Hagyj békén, dumálj a cimboráiddal, mindketten boldogok leszünk. Azt meg hagy már meg nekem, hogy én mégis milyen fórumon vagyok jelen, és hol nem, mert tudtommal nem is a játszótéren vagyunk, ahol te vagy a nagy kövér srác a mászóka tetején.

2013.11.27. 21:02:25

@Kövérmadár: nem. Amig a digger vart ra.

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:02:28

@charlieharper:
Ja, hogy elment talalkozni valakivel, aztan azzal nem sikerult, de azon kivul osszejott vagy 100 masikkal?

:-)

BTBTBT 2013.11.27. 21:02:33

@Kövérmadár:
Bocs, de nem szeretnék beszélni róla.
Köszi a jókívánságot. :)
Dehogynem vagyok "rossz" - egyesek szerint.

@Micke:
Ne fáraszd magad ezzel a pattogással. Nagyon gyerekes. Nyugi van. :)

@morsels:
Fogalmam sincs.

@charlieharper:
Azt nem bírtam volna. Se anyagilag, se idővel, se gyomorral.

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:05:51

@Micke:
Te a srac egy metodikus figura. O mar 8 evesen tudta, hogy mit fog csinalni es most is azt teszi. Mindent elore tervez, nala nem tortenhet hiba. Erted, nem lehet hiba, mert tervez. Mindent. Elore.
O ilyen.

Es minden poszt, ami nem olyan, hogy van benne terv, az szamara egyfajta jel, hogy leirja, hogy o mindent tervez. Terv, terv es terv.
Elemzes es terv. Es ez a siker titka.
Persze aki nem tervez es elemez, az csak magat hibaztathatja.

Na :-)

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:07:35

@Barátusz:
Nadehat azt kerdeztem toled, hogy te hogyan ismertel meg 10ezer embert. Marmint nem ugy (gondolom), hogy lattad oket a buszon.
Namost engem mar kitargyaltunk (tul sok idot toltok itt), viszont meg mindig nem tudom, hogy neked hogy sikerult ennyi embert megismerned.
:-)

2013.11.27. 21:09:36

@morsels: "Es minden poszt, ami nem olyan, hogy van benne terv, az szamara egyfajta jel, hogy leirja, hogy o mindent tervez. Terv, terv es terv."
Te talan nem a tervgazdalkodasban nottel fel? Mindig tervezni kellett nem? A szokas hatalma. Na

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:13:26

@charlieharper:
Mi a baj a tervgazdalkodassal?
AZ igazsag az, hogy a mai rendszerben pont az a baj, hogy nem tudnak hosszu tavra tervezni. A kovetkezo valasztasokig terveznek csak, mert az kell megnyerni.
:-)

Egyebkent persze, terveztem en is. De jo az, amikor az ember nem ilyen kibaszott merev... masreszt meg becsuszhatnak dolgok a kibaszott nagy terv melle. Aztan uj terv kell.

2013.11.27. 21:13:39

@Barátusz: Angol, mert azt várja el a munkaközvetítő.

ffüttyfürütty 2013.11.27. 21:15:18

Micke jól láttam hogy említetted hogy van blogod? Nyilvános? Belinkelnéd? Az angliai rész érdekelne.

2013.11.27. 21:15:23

@érthetetlen chris: "Meg lehet, hogy szegények vagyunk, de legalább szellemileg felemelkedettebek..."

És mit kapsz érte a boltban? LOL.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.27. 21:17:52

@Kövérmadár:
Te Madár én az elmúlt szombaton 14órát aludtam.
Igaz hogy valami nem stimmel nálam mert érzem hogy nagyon alacsony a vérnyomásom.
Bármikor bárhol egy percen elül tudok aludni.
Brutál mennyiségű kávéval tartom magam szinten.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.27. 21:19:50

@morsels:
Ez jóóóóóóóóóóóóó
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

2013.11.27. 21:20:09

@diggerdriver: te is megismerkedtel 10ezer emberrel Londonban?

2013.11.27. 21:21:57

@Evain: Nem tudom a 'poszterina' milyen csaladhoz kerult (o sem nagyon tudja meg, hiszen csak harom honapja van naluk), de altalanossagban igaz hogy azert alkalmaznak nyugati csaladok kelet-europai au paireket mert olcsobbak es jobban ki lehet oket hasznalni mint a nyugatiakat. Nyilvan nem mindenki ugyanolyan, vannak kivetelek, de nagy altalanossagban igy van. En nem panaszkodom, azota is halas vagyok a csaladoknak akiknel dolgoztam - meg a sorsnak - mivel az au pair program nelkul eselyem sem lett volna Angliaban elni (foleg mivel en meg joval az EU-csatlakozas elott mentem). Nehez volt, de szamomra egy jo lehetoseg egy uj eletre.

2013.11.27. 21:22:45

@morsels: errol a 10ezer emberrel valo megismerkedesrol jut eszembe... A legtobb indiai es pakisztani eskuvon amin voltam, minimum 500 vendeg van. De nem ritka az 1000 fos sem. Se a menyasszony, se a volegeny nem ismeri tobb, mint a felet. De azert ott vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.27. 21:23:24

@charlieharper:
Igen.
10ezer nővel. Félig mind megvolt...
Én akartam.
:))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 21:26:21

@Barátusz:
Valami babona? Majd holnap elmondod? Vagy sosenem?

@diggerdriver:
Egészségedre :)

@Philosoraptor:
Szánakozó tekintetet ;)

@morsels:
Akkoriban könnyű volt hosszú távra tervezni, mert nem volt konkurencia. Nem volt másik párt, nem volt másik lehetőség. Úgy hallottam :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.27. 21:27:14

@charlieharper:
Figyelj, nekem van egy ismerősöm aki meg volt híva egy esküvőre ő meg beült a szomszéd vendéglőben szintén zajló esküvőbe. Vagy két órán keresztül jól érezte magát mire feltünt neki hogy senkit sem ismer.

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:30:37

@Kövérmadár:
Hat regebben a valsztas volt bullshit, most meg a tervezes :-)

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:31:29

@charlieharper:
Nade es te mennyi embert ismertel meg kozuluk?
Mert regebben meg azert legalabb egy lannyal en is meg akartam ismerkedni kozelrol, de mostanaban mar az sem jatszik :-)

2013.11.27. 21:34:03

@morsels: hat az unnepi hacukaban, akiket ismertem sem mind ismertem fel :)

2013.11.27. 21:35:07

@diggerdriver: huuu, en voltam nehany nagyon szar eskuvon is, inkabb en is mentem volna a szomszed pubba

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 21:36:21

@charlieharper:
Képzeld el, Szaud-Arábiában milyen gondban lehetnek a nők... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 21:38:26

@Kövérmadár:
Vagy a férfi az esküvőn... most akkor melyik kis, totyogós zsákot kell elvenni feleségül... tiszta zsákbamacska :D

konfetti 2013.11.27. 21:41:22

Szia Poszter! Én is úgy kezdtem, ahogy te, au-pair voltam észak-Hollandiában. Hazajöttem egy jó munka kedvéért, de a párom kinnvan, így folyton ingázom. Jövő év elején költözöm vissza végleg. A mi lakásunk is közel van a Wilhelminához, meseszép környék. :)
Te meddig maradsz?

morsels (törölt) 2013.11.27. 21:47:15

@charlieharper:
Mondjuk en olyan eskuvore nem is mentem el, ahol a menyasszonyt nem ismertem volna fel ruhaban :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.27. 21:54:08

@charlieharper: akkor csak el kell menni tízre, és megvan a 10e ember.

Latcho Rom 2013.11.27. 21:54:59

@Barátusz: Igen, o az. Ez ugy tortenhetett hogy van ez a BBC sorozat, a Toughest Jobs, ennek a producere latta a manilai forgalmat, busz tebolyt, s megkertek a sracot hogy lenne-e kedve, egy kis fonttal megpakolva.
Azt hiszem lattam mas reszt is a sorozatbaol, de ez maradt meg bennem. Ugyis mint moralis korbacsban :-))))

Micke 2013.11.27. 21:56:50

@morsels: :)
@Barátusz: ahh nemár... most jön a "pattogsz" meg a "gyerekes vagy " fejezet? Kár,hogy pattogás helyett nem fröcsögést írtál, akkor mondhatnám, hogy elérkeztünk a legaljához.

Micke 2013.11.27. 21:59:36

@konfetti: Remélem sokáig, de most jelenleg egy éves szerződésem van.:)

Micke 2013.11.27. 22:03:28

@ffüttyfürütty: Nem, nekem nincs privát blogom...

girind1 2013.11.27. 22:09:52

@Ennike:

Ennyire egyforma lenne a dán meg a norvég? Mármint az idézetet nézve. Vén fejjel jöttem el a kies Norvégiába. Eddig, ezt az ikkemikke nyelvet leszámítva tiszta üdülés a régi életemhez képest, pedig legalább annyit dolgozok.

girind1 2013.11.27. 22:09:57

Az én testvérkém is volt bébisintér Németországban, nagyon sokat tanították a gyerekek :)
Nem kapott állást, így jól jött neki ez 7 hónapos nyelvtanfolyam, így is fel lehet fogni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.27. 22:20:11

@girind1:
Igen, megszólalásig hasonlít.
A svédre is, bár nem annyira, de sokan értik mind a 3 nyelvet (én pont nem, csak olvasni tudom őket - nagyjából).

Evain 2013.11.27. 23:37:52

@Mirjam2: három hónap azért már túl van a lélektani határon, nem? Addigra azért el lehet dönteni, hogy tartósan normális-e a befogadó család, vagy csak az elején engedték lazára a gyeplőt, meg addigra azért stabilizálódik a honvágy is, meg megismered befogadó országot valamennyire, nem?

BTBTBT 2013.11.27. 23:44:08

@Philosoraptor:
Azt legalább könnyű tanulni. Nincs benne igeragozás.

@Kövérmadár:
Nem babona. És tényleg nem húzni akarlak, vagy ilyesmi.

@morsels:
Nem azt mondtam, hogy megismertem 10 ezer embert, hanem hogy a Londonról való véleményüket tudtam meg. Sem időm, sem energiám - de még kedvem sem - lenne megismerni annyi embert.

Egyébként nagyokat nevetek a rólam való "fejtegetéseid"-en. Még akkor is, ha a fele sem igaz.

@shakti_rom:
Igyekszem végignézni ezt a majdnem egyórás műsort. A szegénységet, a nyomort látni sosem felemelő dolog. Viszont azokat, akik ki tudnak emelkedni belőle - igen.

Latcho Rom 2013.11.28. 00:10:28

@Barátusz: nem is kell komolyan venni azt aki nem erti a kulonbseget az elet ertelme s mimosege kozott. S hisztizik a tetejibe :)

Latcho Rom 2013.11.28. 00:11:51

@Barátusz: manilaban - kulonosen most..nincs kiemelkedes.

BTBTBT 2013.11.28. 00:18:17

@shakti_rom:
Hallod, ti is jól elpiszkálódtok egymással. :)
Azt meg te is tudod, hogy mi az élet értelme. Nem, nem 24.
Hanem 42.

Ma itt inkább a poszterina nem bírta cérnával. Olyankor szoktak a hasonló hozzáállásúak is átmenni "lesajnáló"-üzemmódba. Nekem meg vidám perceket szereznek vele. :)

Általában értettem, hogy jó érzés látni, amikor valaki kiemelkedni képes, az eltökéltségéből és/vagy a lehetőségekből kifolyólag.

Latcho Rom 2013.11.28. 00:37:37

@Barátusz: Most fogom csak elolvasni...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.28. 00:58:05

@Barátusz: Nos igen, kisse vicces. Kultura hianya Londonban? Atyaeg, hol jart ez a lany?! Ha valahol akkor itt biztos hogy rengeteg lehetoseg van szinhazba, moziba, operettre vagy kiallitasra menni.

@Micke: WTF. Minden londonit megismertel? Viccet felreteve, en "csak" a harmadik zonaban lakom, de cserebe Newhamben, ahol igen sok a bevandorlo. Na es? En is az vagyok. Engem egeszen odaig nem zavar, ameddig normalisan viselkednek. Az esetek nagy reszeben pedig normalisan viselkednek. Az utcanevtablak angolul vannak, se nem arabul, se nem mas nyelven.

Azt is irod , lehetetlen sajat lakas berelni. Nos nem hinnem, hogy Budapesten is sikerulni egy embernek egy minberbol, de meg ket embernek osszesen ket minberbol is kinkeservesen.
Bar dragak az albik, azert Londonban ket minberbol is meglehet elni, tomegszallas nelkul is, sajat albiban. Oke, lehet nem nagylabon, de joval jobban .

Annak idejen en is egy fizetesbol fizettem a teljes albit. 4 eve vagyunk kinn, tobb mint ket eve kulon, sajat alberletben lakunk. Megoldhato.

Latcho Rom 2013.11.28. 00:58:53

@Barátusz: poszterinat

hess aludni :)

BTBTBT 2013.11.28. 01:09:56

@tildy:):
Nem hiszem el! Valaki, aki verbálisan is egyet ért velem? :)))

Az még hagyján, hogy mennyi kulturális lehetőség van, de keveri is a szezont a fazonnal. Meg fél London nem tisztességes. Az ilyesmivel ki tudják nálam verni a biztosítékot. :)

Légyszives mutass egy olyan albit, amit minimálbérből ki tudsz fizetni.

@shakti_rom:
Azt hittem ennek kezdtél neki: What is the meaning of life? - 42.

Olvasd csak. A megnyilvánulásain meglátszik a kora. Pedig azért tisztelem, hogy - nőként - gyárban gürizett.

Nem tudok aludni. Egyrészt, mert - a szavaiddal élve - "éjszakai madár" vagyok, másrészt - bár nincs rá okom, de - jó értelemben - nagyon izgulok a holnapi nap miatt.
Ilyen csak egyszer van az ember életében.

BTBTBT 2013.11.28. 01:11:47

@tildy:):
Bocs, most látom. hogy KÉT minimálbért írtál. A kérdés visszavonva. :)

BTBTBT 2013.11.28. 01:12:54

meg "egyetért", mielőtt valaki az orrom alá dörgöli, hogy nem is, ugye?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.28. 01:19:59

@Barátusz:

Otthon vagy itt? Otthon sem tud egyedulallo kifizetni egy albit minberbol es normalisan megelni mellette Londonban sem fog.

Ellenben otthon ket minber nettoban ha jol tudom kb 65 ezer forint. Ket emberre 130, ha egy olcso albit is talalnak rezsivel vagy 80 ezer forint, ha ket berletet szamolok, akkor 100, es kajara epphogy marad 30E.

Itt ket minber nettoban kb 1700-1800 font, ha talalnak olcso studiot , vagy egyszobas lakast , akkor rezsivel , council taxszal 1000 korul kijon, 260 elmegy meg utazasra, es marad 550 korul minden egyebre.

Amugy ez pl £723, ahogy nezem mi pl a felteteleknek megfelelnenk: www.sharetobuy.com/firststeps/sharedownershippropertydetails?id=15001

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.28. 01:21:16

@tildy:): helyesen:
Ellenben otthon EGY minber nettoban ha jol tudom kb 65 ezer forint. Ket emberre ez 130, ha egy olcso albit is talalnak rezsivel vagy 80 ezer forint, ha ket berletet szamolok, akkor 100, es kajara epphogy marad 30E.

BTBTBT 2013.11.28. 01:26:20

@tildy:):
Egyszer összeomlik Londonban ez a szocialista találmány, a "council housing", és lesz itt sírás meg rívás. Tán még éhezés meg a fővárosból kivándorlás is.

A mellékelt albi ára barátságos.

BTBTBT 2013.11.28. 01:45:05

@tildy:):
Persze, hogy nem az, de azért ha legörgetsz "priority shall be given to"-részhez, ott vannak olyanok, hogy "council tennants". Meg "MOD personnel". :)
Általánosságban jegyeztem meg azt a jövőbeli súlyos problémát a londoni, mesterségesen alacsonyat tartott árú lakhatással kapcsolatban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.28. 02:07:13

@Barátusz: ""priority shall be given to""-t azt hiszem nem kell magyarazni. Felesleges tobbet erteni bele, mint ami. Ezek palyaztatott lakasok, es igen, van aki elonyt elvez.

Mi sem egyik sem masik nem voltunk, megis kaptunk ilyen konstrukcioban lakast. Allamilag tamogatott lakasok, bizonyos cegeken keresztul, a kereseti also limit sem veletlen.... Szoval ennel pont arra mennek ra, hogy olyanok keruljenek be, akik dolgoznak, akik venni karnanak lakast, csak egyszeruen nem tudnak ralepni erre az utra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 06:15:22

@Barátusz: Már Mirjam2-nek is bevallottam, hogy ebben a tekintetben még nem nőttem fel :)...vagy :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 06:18:05

@macamuca: Ez elég rossz tapasztalat lehetett neked. De azért megkérdezem: nem kértél segítséget? Vagy annyira fájt az ideg, amire ráestél, hogy meg sem bírtál szólalni negyed órán keresztül? (Ilyen is van, tudom.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 06:18:46

@Barátusz: Egyébként sok sikert mára, akármit is tanulsz! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.28. 06:24:20

@Barátusz:
Ok, semmi gond :)
Sok sikert ahhoz, amiert tanultal!

Meg tippem is van... ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 08:38:18

@Barátusz: Ezt én nem értem. Miért kell tisztelni valakit - egy nőt - azért, mert gyárban gürizett??? Gondolod, 200 kilós öntvényeket sorjázott, vagy miért?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 08:39:40

@tildy:): Igazából azt írta, hogy azon az életszinvonalon, amin élt, számára a biztonságos környék és a kultúra nem volt elérhető.

2013.11.28. 08:45:03

@Evain: Szerintem nincs egy ilyen eles hatarvonal ami elvalasztja a 'normalis' csaladokat a nem normalis csaladoktol. Altalanossagban jegyeztem meg, hogy nyugat-europai lanyok altalaban jobb korulmenyek koze kerulnek, ami teljesen ertheto is, mert nekik kulonben nem erne meg az egesz au pair dolog. Harom honap alatt nem feltetlenul derul ki 'minden' a csaladrol, pl. en csak evekkel kesobb jottem ra, miutan megtanultam rendesen angolul es visszaemlekeztem, hogy milyen udvariatlanul es lekezelo stilusban beszeltek velem annak idejen a szulok angolul - akkoriban nem erzekeltem ezeket az arnyalatokat, mivel alig beszeltem a nyelvet es nem ismertem a helyi kulturat. Ez csak egy pelda, nem mondom hogy ez a helyzet a posztolo eseteben. Nekem az osszes 'szenvedessel' egyutt nagyon megerte az au pair-kedes, es karakterformalo is volt szamomra, de orulok hogy viszonylag gyorsan tovabb tudtam lepni abbol a helyzetbol.

2013.11.28. 08:53:13

@zöldeketbeszélek: Szerintem Baratusz nem dolgozott meg gyarban, ugyhogy nezd el neki :). Bocs Baratusz, tenyleg nem cikizesbol mondom, orulj neki hogy hasznos szakmat tanultal es nem kellett gyarban dolgoznod. En sajnos dolgoztam gyarban fiatalon, remelem soha tobbet. Nagyon sok no dolgozik gyarban. Termeszetesen mas a noi munka mint a ferfimunka ebben az esetben (persze ez nem azt jelenti hogy a noi munka konnyu, de nem ugyanaz mint amit a ferfiak csinalnak).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.28. 09:08:04

@Mirjam2: Én is dolgoztam gyárban, csak diákmunkásként, de ugyanazt csináltam, mint bárki, rendes dolgozó. Egy életre elég volt. Meg is betegedtem a nem túl emberbarát körülmények miatt, de ezzel együtt is olyan elégedettek voltak velem - mert először nem nézték ki belőlem, hogy fizikailag bírom a műszakot - hogy visszavettek volna. De nem kértem belőle...
De családtagon keresztül is van elképzelésem a gyári munka szépségeiről, remélem többet nem kell ilyesmit elvállalnom. Szerintem semmi tiszteletreméltó nincs benne.

A bölcsis-ovis gondozónőket viszont nagyon tisztelem :)! Én egy fél napot nem bírnék ki a kölykökkel :))...

érthetetlen chris 2013.11.28. 09:13:14

@Philosoraptor: Nem én gondolom így.

Akkor, ha idegen nyelveket akarsz tanulni először magyarul tanulj meg szöveget értelmezni. :(

Micke 2013.11.28. 09:59:26

@tildy:): Szerintem nem annyira vicces. Nyilvánvalóan mint minden nagy városban ott is van színház, sőt szuper szórakozóhelyek is vannak pl. Aztán vannak olyan helyek, mint a 8. kerület otthon, ahol kultúrának nyoma sincs.
Minden Londonit? O_o Nem, nem ismertem meg minden Londonit.
Igen, egészen addig engem sem zavarnak, amíg le nem lopják a tetőt a fejem felől.
Biztosan Budapesten sem lehet. De ez a blog nem Budapestről szól.

Micke 2013.11.28. 10:04:18

@zöldeketbeszélek:
Ezt mondjuk én sem értem. De igazából nem lep meg annyira. Ha valakitől folyamatosan a koromra való utalásokat olvasok, mintha legalábbis az illető egy matuzsálem lenne, az azt jelenti, hogy nem tudja: a kor nem érdem, hanem állapot. Ez pedig már sejteti, hogy totálisan össze van kutyulva valami a fejében.:/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.28. 10:18:25

@Micke: persze, de rengeteg múzeum ingyenes itt, meetupon több csoportot is találsz, és eltudsz velük járni különféle helyekre. Az, hogy a londoniak többsége bűnöző, hatalmas csúsztatás, és nem véletlenül hasonlitottam a megélhetést össze.

Írtad volna inkább, hogy neked nem jön be a multikulti, jobban elhiszem.

Igen, vannak olyan helyek, ha sikerült a közepébe költözzön, akkor az szomorú.

Micke 2013.11.28. 10:25:21

@tildy:): Nem mondtam, hogy a londoniak többsége bűnöző... de az, hogy "jóllehet a 8 000 000 ember fele nem is tisztességes" nem csúsztatás, inkább költői túlzás... már mondtam, arra próbáltam vele célozni,hogy teljesen felesleges 8millió embert együtt emlegetni tekintet nélkül a korukra,a celjaikra, meg minden másra ami megkülönbözteti őket egymástól. A nem tisztességes önmagában amúgy sem jelent bűnözőt.

Az nagyon jó, én pl erről nem tudtam. Ettől függetlenül ugyanúgy gáz volt látni magam körül a nagy semmit, meg a bádogbódékban levő kis indiai boltokat amikből dőlt ki a dögszag. Ilyen helyekre nem igazán raknak színházakat.

BTBTBT 2013.11.28. 10:43:36

@zöldeketbeszélek:
Szerintem meg van benne tiszteletreméltó, függetlenül attól, hogy most a tegnapi poszterinára értettem vagy úgy általában a nőkre. Ha meg valaki nem akarja, hogy tiszteljem ilyesmiért, annak toll a fülébe.

Köszi a jókívánságot. :)

@Kövérmadár:
Told privátba, hátha ráhibáztál. :)

@Mirjam2:
Ez mellé ment. :)
Diákmunka és szakközépiskolai nyári szakmai gyakorlat keretein belül dolgoztam gyárakban.
Ettől függetlenül nem értem az összefüggést: azért tisztelnék egy nőt a gyárban dolgozásért, mert én nem melóztam ott? Homályosíts fel, légyszives.

2013.11.28. 13:17:50

@Barátusz: Abszolut nem kotozkodni probalok; ugy tunik Zoldeketbeszelek kartarsno meg en is felreertettuk a kommentedet a gyari munkaval kapcsolatban. Esetleg kifejethetned hogy mire gondoltal? Azt mondtad 'tiszteled' a posztert amiert gyarban dolgozott - ebbol nekem az jott le hogy te nem dolgoztal meg gyarban, ezert azt feltetelezed hogy noknek gyarban dolgozni kulonleges dolog. Az en tapasztalataim szerint nagyon sok no dolgozik gyarban, majdnem mindig azert mert muszaj nekik, nincs mas valasztasuk, az az egyetlen munka amit talalnak az adott helyzetben. Legalabbis en ezert dolgoztam gyarban; nem gondolom hogy ezert tisztelne valaki, egyszeruen nem lett volna penzem alberletre meg kajara ha nem dolgoztam volna gyarban ott es akkor. Ettol fuggetlenul elfogadom hogy te tisztelsz egy not a gyarban dolgozasert, csak nem teljesen ertem hogy mire gondoltal mikor ezt irtad.

2013.11.28. 13:33:04

@tildy:): 'Az, hogy a londoniak többsége bűnöző, hatalmas csúsztatás'

Azert kivancsi lennek, hogy mennyi penzt kapott Micike ezert a posztert David Camerontol. Szerintem o lesz a bevandorlo-riogato kampany uj arca. Nem lehet veletlen, hogy pont egy honappal az uj kelet-europai bevandorlo-hullam varhato erkezese elott kezdenek megjelenni ilyen posztok ('London tele van mocskos, veszelyes, kulturalatlan, sotet alakokkal!').

BTBTBT 2013.11.28. 14:55:45

@tildy:):
és Mirjam:
Hagyjátok már, B+! :))))
Nem csúsztatás, hanem "költői túlzás". Megáll az ész, amikor valaki így magyarázza a bizonyítványát. A hülye meg én vagyok. :DDD

@Mirjam2:
Minimálbért, mit kapott volna Camerontól? :)

Magyarázat a gürcölő nőkre? A családomban több a munkás, mint a diplomás.
Egyébként nem azt mondtam, hogy különleges dolog gyárban dolgozniuk - sajnos nem az, mert rengeteg nőnek nincs más választása -, hanem hogy becsülöm őket, mert csinálják.
Hogy miért dolgoznak ott, az meg már korosztályonként és képzettség (vagy annak hiánya) alapján is változó.

2013.11.28. 20:31:33

@Barátusz: Dehogy könnyű... Főleg német után.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.29. 03:31:43

@Mirjam2: En kicsit most be vagyok ragva az itteniekre. Megy a nagy PC, meg no rasszizmus, no rasszizmus, aztan olyan siman rasszistaka parlamentben is, orom nezni. Lehet szerintuk feher kontra feher nem rasszizmus, szerintem meg tok lenyegtelen a borszin. Amit a romanokkal letolnak, meg amit ma is irtak velunk, magyarokkal kapcsolatbn ( tudom daily mail, helyi sun, de akkoris), akkor kicsit sir a lelkem. Megha egy resze igaz is.

www.dailymail.co.uk/debate/article-2514754/Hungary-anti-semitic-vile-Roma-Dont-dare-lecture-Mr-Commissioner.html

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.29. 14:55:06

@Micke: Egyáltalán nem erről van szó, ha logikusan végiggondolod, egy nálad 15-20 évvel idősebb embernek jó esetben lényegesen több élettapasztalata van, mint neked. Akár a munka világában, akár a saját családdal kapcsolatban, más kultúrák megismerése terén többet tud a világról, mint te. (Nem törvényszerű, de valószínű)

Most mondok egy fura dolgot. Én akkor éreztem azt először, hogy felnőtt vagyok, amikor egy alkalommal tükörbe nézve egy vadidegent láttam magam előtt. Ez körülbelül akkora releváció lehet, mint a kis totyogósnak, amikor először jön rá, hogy a tükörkép ő maga. Na, felnőttként jössz rá, hogy éppen ellenkezőleg.

Hogy Barátusznak össze lenne valami keveredve a fejében? :)) Nem hiszem, hogy közel jársz az igazsághoz :).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.29. 16:04:25

@zöldeketbeszélek:
Azt a sokkot képzeld el, amikor reggel felébredsz és a Barátusz van a tükörben... :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.29. 17:58:20

@Kövérmadár: Inkább nem képzelem el :)...Egy panda a tükörben :)))

Micke 2013.11.30. 10:27:30

@Mirjam2: :D
Be kell hogy valljam, már milliomos vagyok.:)

Micke 2013.11.30. 10:32:05

@zöldeketbeszélek:
Ez egészen addig rendben is van, ameddig egy totálisan ismeretlen alak a korod alapján próbálja megmagyarázni, hogy legalábbis idióta vagy. A másik kifejezetten vicces dolog az az, hogy az egyik pillanatban még "látszik a korom abból ahogyan írok" de ugyanakkor 24 évesen azért nem vagyok már olyan fiatal ahhoz, hogy eldöntsem az életem.
Talán nem... ettől függetlenül az én csekélyke élettapasztalatom alapján azt gondolom, hogy aki azt élvezi, hogy a fórumon kötekedik, annak valami gond van a magánéletével.

Micke 2013.11.30. 10:33:55

@Barátusz: nem vagy hülye. Csak marhára földhöz ragadt. Minden egyes betűt szentírásnak veszel, és egyszerűen képtelen vagy a sorok között olvasni. Van ilyen...

BTBTBT 2013.11.30. 16:14:21

@tildy:):
Mi mast is varhatnank egy magyar "politikus"-tol?

@zöldeketbeszélek:
Hagyjad. Meg mindig porog, szemelyeskedik es csusztat. :)
Csak Mark Twain elhiresult mondasaval tudok valaszolni arra, hogy miert nem reagalok ilyenekre.
Tudod, melyikre gondolok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.30. 20:22:17

@Barátusz: Nem tudom, de rákerestem MT mondásaira és eszméletlen jókat találtam, nagyon tetszik a szarkazmusa. Úgyhogy köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem :)!

BTBTBT 2013.11.30. 20:27:02

@zöldeketbeszélek:
A "never argue with..." kezdetűre céloztam. De ha kiírom, akkor az van, hogy sértegetek mást.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.30. 21:10:13

@Barátusz: Na, milyen jó is a google fordító :)! Egyébként lehet gratulálni?

BTBTBT 2013.11.30. 21:24:58

@zöldeketbeszélek:
De mekkora duma ez valakitől, aki több mint egy évszázada halott! :)))

Igen, lehet gratulálni. Köszönöm szépen.

macamuca [IHUN] 2013.12.01. 19:06:06

@zöldeketbeszélek:
Jó pár percig meg sem tudtam szólalni, az igaz, de utána, amikor már igen, akkor sem kértem segítséget.
Nagy nehezen feltápászkodtam és hazavánszorogtam.
Fájdalmas volt, de inkább az, hogy mennyire közömbösek voltak az emberek. Ilyen habitusú embertől/emberektől nem kérek segítséget/szívességet.
Lehet erre azt mondani, hogy úgy kell nekem, de amíg mozdulni bírok, addig nem fogok olyantól kérni, akin látszik, hogy nem szívesen ad.... akár csak egy felállást segítő jobbot.
És ez nem csak effélékre (balesetek) vonatkozik....

macamuca [IHUN] 2013.12.01. 19:18:15

@zöldeketbeszélek:
"Ezt én nem értem. Miért kell tisztelni valakit - egy nőt - azért, mert gyárban gürizett??? Gondolod, 200 kilós öntvényeket sorjázott, vagy miért?"

Talán azért, mert ha nem is kell nehéz súlyokat emelgetni, de fizikailag erősen megterhelő (főleg a szalag mellett állás, szó szerint egész nap állni, egy helyben: ez megterhelőbb, mint az egész napos járkálás), monoton, tehát pszichésen is el kell tudni viselni (majd hazamenni és mosolyogni a gyerekre/családra), valamint jellemzően alulfizetett munka = jobb híján szokták vállalni, nem a kiemelkedő bérért, karrierépítés okán, önmegvalósításként, stb.
Egyszóval testileg és lelkileg egyaránt nehéz.
És aki mégis csinálja-bírja, ilyen feltételek-körülmények között, az elismerést érdemel.
Azért, mert csinálja ÉS bírja csinálni.
Nem mindenki bírja, elsősorban lelkileg készít ki sokakat (a monotonitás).
Arról nem is szólva, hogy szükség is van arra, hogy ezek a gyári munkák el legyenek végezve: a termékek 99 %-a ilyen gyári munkások keze alól kerül ki = nélkülük bezárhatna az összes üzlet, kivéve az egyedi dolgokat árusítók.
Azokkal a tárgyakkal-termékekkel vagyunk körülvéve minden nap (étel, ruha, bútor, műszaki cikkek, gyógyszer, kutyatáp, stbstb), melyek nekik, az ő munkájuknak köszönhetően készülnek el és jutnak el a boltokba.

Adiii24 2013.12.06. 12:33:01

Szia, én is Utrechtben élek, lenne kedved összeismerkedni?
Ha igen:
adriennke57@freemail.hu
Köszi

Micke 2013.12.07. 14:17:42

@Barátusz: kíváncsi lennék, tudod e egyáltalán mit jelent az hogy csúsztatás, vagy csak nem tudsz mást mondani...:/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.08. 13:28:54

@macamuca: Igazad van, ami a gyári munka körülményeit stb. illeti. De ezzel együtt nem gondolom, hogy különösebb tiszteletet érdemelne valaki azért, mert gyárban dolgozik (dolgoztam én is gyárban, szalag mellett, földeken, kereskedelemben stb. és nem éreztem magam sehol sem különösebben tiszteletreméltónak.), sőt azért sem, hogy egyáltalán dolgozik. Ez egészséges embernél alap. Vagy hogy megfordítsam a dolgot, tulajdonképpen minden munka tiszteletreméltó, mert mindegyiknek van olyan aspektusa, amit a többinél nem kell figyelembe venni.

na4 2013.12.15. 16:10:21

Anyám, ez lenne a nagy karrier? au-pair? Amúgy Hollandia is meredeken megy lefelé, éppen most minősítették le őket. Nemigazán cserélnék veled.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása