oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 21. 06:44,  Még mindig nem hiszem el, hogy itt vagyok 380 komment

2013. november 21. 06:44 Határátkelő

Még mindig nem hiszem el, hogy itt vagyok

Még a nyáron jelentkezett az akkor frissen Svájcba érkezett Edina. Azóta jó pár hónap eltelt már, és most itt az újabb beszámoló, amely az akkori, a kikerülést leíró történettel szemben már az első időszak tapasztalatairól szól. Nem túl hosszú, de én mindig nagy érdeklődéssel olvasom az olyan beszámolókat, amelyek ennyire a határátkelés elején születnek, mert az első benyomások mindig érdekesek. (A képekért külön köszönet!)

cím_75.jpg

„Legutolsó írásom óta eltelt kicsit több mint 4 hónap, akkor sokan hiányolták a szubjektív élményeket, ezt szeretném most pótolni. Zürichben élek 4 hónapja, hosszútávra tervezek, de lehet, hogy nem örökre, meglátjuk.

Személyes kapcsolatok

Kezdjük is a legfontosabb előítélettel a svájciakkal szemben, vagyis hogy nehezen alakítanak ki személyes kapcsolatokat. Nyilván 4 hónap alatt én sem tettem szert örök barátságokra, de azt kell mondanom, hogy ez a tétel számomra megdőlt.

Azt tapasztalom, hogy a svájciak azok iránt nem nyitottak, akik kívülállók szeretnének maradni. És bizony rengeteg több évtizede itt élő külföldi ebbe a csoportba tartozik.

Ha beszélsz németül, azt rendszeresen megdicsérik és keresik a társaságod. Ha viszont nem szeretnél megtanulni (pedig integrációs lehetőségekben igazán bővelkednek, pl. ingyenes németóra a munkahelyen), akkor annak ellenére is távolságtartóak maradnak veled, hogy mondjuk beszélsz angolul és ők is, tehát adott egy közös nyelv.

Talán ide tartozik az is, hogy a legtöbb svájci lokálpatrióta, itt a legjobban úgy tudsz bármit is eladni, ha azt mondod, hogy svájci termék.

táj 1.jpg

Magyarország

Majdnem mindenkinek, de tényleg, még a külföldieknek is van története Budapestről, vagy még nem járt ott, de elmondja, hogy hallotta, mennyire szép város.

A munkahelyem minden évben szervez kirándulást a munkavállalóknak, most kértek fel, hogy szervezzek egyet Budapestre.

Közlekedés

Számomra még mindig hihetetlen, hogy ha megállok egy zebránál, akkor az autók is megállnak előtte. Sőt, volt olyan elvetemült, amikor unokaöcsémmel sétáltam, aki úgy állt meg a zebra előtt, hogy kb. 1,5 méterre voltunk tőle, és nem is akartunk átmenni.

Ehhez kapcsolódik még, hogy minden óvódás fényvisszaverős mellényt kap, abban kell közlekedniük és rendőrök oktatják őket a helyes közlekedésre. Az autósokat is oktatják eközben, rádión bemondják pl., hogy nem szabad mutatni a kicsiknek, hogy átmehetnek, mert akkor nem néznek körül és veszélybe kerülhetnek.

A tömegközlekedés elég drága, de a buszok, vonatok tiszták és pontosak.

tó_2.jpg

Munkahely

Hát itt bedobtak a mélyvízbe. Diplomás ápoló vagyok, 3 év tapasztalattal, ebből 1 év diplomásként. Tehát mondhatjuk, hogy pályakezdő. Ennek ellenére ha dolgozom, akkor én irányítom és ellenőrzöm a csapatot, ami először meghökkentett, de bele lehet jönni.

Nyilván van mit tanulnom még. Az alatt a 4 hónap alatt, amióta itt vagyok, elmehettem 6 továbbképzésre, és ez teljesen normális a legtöbb munkahelyen, megtervezheted a következő évre, hogy milyen továbbképzéseken szeretnél részt venni. Illetve, mint feljebb említettem, ingyenes német nyelvórát tartanak heti egyszer.

Én egy idősek otthonában dolgozom (úgy gondoltam, hogy itt lesz a legkisebb a felelősség, amíg nem értem meg a svájci németet), 96 emberből kb. 12-nek van szüksége valamilyen segítségre (leginkább elmondani, hogy most mossa meg a kezét, az arcát, stb.), a többiek önellátóak és csak a társaság, illetve a biztonság miatt élnek otthonban. Van étterem, ahová kintről is járnak, különféle rendezvények, tehát egyáltalán nem úgy kell elképzelni, mint otthon.

óra.jpg

Anyagiak

A fizetésem jó, még mindig nem tudom felfogni, hogy mennyi pénzem marad hónap végén. Mindemellett újépítésű 3 és fél szobás lakásban élünk ketten a lakótársammal (nem szerettem volna az elején egyedül bérelni), és mindent megveszek, ami épp eszembe jut, igaz sosem voltam nagyravágyó, csak egy kellemesen lakhelyre vágyom.

Az árakkal ambivalens a viszonyom. Amikor eldőlt, hogy itt fogok dolgozni, akkor megterveztem, hogy mire mennyit fogok költeni és mennyit tudok félretenni majd. A tervezettnek a duplája marad meg legalább. Ennek ellenére az árak jóval magasabbak, mint otthon, főleg a hús és a zöldség- és gyümölcsfélék.

Igazából még mindig nem hiszem el, hogy itt vagyok, és minden rendben. Rengeteget köszönhetek a testvéremnek, aki már több éve itt él, és minden módon támogatott.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr305646752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 19:31:01

@az igazi Trebitsch:
Én még a Varga Józsefre is emlékszem.
Meg az Ősz Ferencre.

2013.11.21. 19:31:34

@DieNanny: a svajciak is hasznaljak a b betut ss-re? Strabe?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 19:33:19

@az igazi Trebitsch:
Jól értelmezted :)

Nagyon tetszik neki, végre kiélheti a szervezkedős énjét. Van egy kollégája, aki kreatív igazgató volt Dubai-ban, így tőle rengeteget tud tanulni és nagyon jól kijönnek (mondjuk a többiekkel is).

@DieNanny:
Köszönöm... akcióskavadász? :)

@diggerdriver:
Az orgazmusosoknak van kukaca is? Nem csak simán élvezzhazaorgazmus?

2013.11.21. 19:34:27

@tanato:

Ki az, Doki, aki milliókat feccől egy praxisjog megvásárlásba, úgy, hogy a sorsa egy önkormányzattól, egy polgármestertől függ?
Magyarországon úgy működnek a dolgok, hogy egy tornatanárt vasárnap megválasztanak polgármesternek, hétfőn meg már mindenhez ért. Az orvosláshoz is. Megmondja nektek, merre hány méter.
Besenyő Pista bácsit idézném.

Nooooormális?

2013.11.21. 19:38:04

@diggerdriver:

A Varga Józsi volt az, akit utoljára a édesanyja látott mosolyogni, de Ő is csak homályosan emlékezett rá.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 19:39:45

@DieNanny: Sajät vicc: Hogy hivjäk a kicsi Bruce-t a sväjciak? :-)

2013.11.21. 19:41:56

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Személy szerint ennek nagyon örülök. Sok sikert Nórinak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 19:43:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez nem igaz Max.
Márminthogy az orosz piac minőséget akart.
Lófaszt.
A Stadler egy birodalmat épített fel ugyanazoknak a termékeknek az exportjával.
Az oroszokkal tudni kell beszélni.
A méltatlan körülmények között lebonyolított kivonulás nem tett jót a kapcsolatoknak.
A "tovarisi konyec" plakát rendkívül sokba került.
Továbbra is megvettek volna mindent.
Mi a tökömtől lettek volna hirtelen olyan igényesek?
Ráadásul ők sem exportáltak minőséget hirtelen.
A Ladák ugyanazok voltak sőt még most is ugyanazok mint 30évvel ezelőtt.
Tényleg kurva igényesek lettek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 19:46:27

@diggerdriver:
Az oroszokat és az igényességet egy mondatban említeni... borzasztóan sérti a szépérzékemet :)

@az igazi Trebitsch:
Köszöni szépen!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 19:47:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: :-) macskanadrágoslegginslány? Macskanö nem leszek. :-)
A munkäban sokszor ugy veszem föl a telefont, hogy hotlány, vagy bolondokhäza xx növér, néha centräle. Az egyik olasz kollégäm azota ugy hiv, hogy centralino. :-)
@az igazi Trebitsch: Na ezzel az okossal kicsit vitatkoznék... :-)
@Kövérmadár [jävla invandrare]: Durvän akciovadász. Nem mondom, hogy nagyon sporolos vagyok, de a ruhäkat, cipöket stb szigoruan csak akcioban. :-) Kajät is sokszor. Nälam nincs heti menüsor, hanem kb mi van ma akciosan a kaja. Ma éppen sertésszelet lesz salätäval.
De mär Nanny megvälaszolta. ;-)

blackhairlady 2013.11.21. 19:58:35

@diggerdriver: En is. Szerintem mi egy idosek vagyunk.

2013.11.21. 19:59:19

@diggerdriver:

Ez egy egyszerű, bonyolult történet.
A gengszterváltásra azért volt szükség, mert:

-Az úgynevezett szovjet érába tartozó országok, köztük Magyarország is, megfelelő mennyiségű állami(nemzeti) vagyont halmoztak föl. amit le kellett nyúlni.
-Ki kellett iktatni az egyre idegesítőbb piaci konkurenciát, + új piacot kellett szerezni.
-Vegyél föl hitelt, és vásárolj! Be kellett hozni a külföldi bankokat.
-Meg kellett szerezni az egyik legnagyobb piacot, Oroszországot. Ehhez többek között ki kellett nyomni onnan bennünket is.

Még lehetne folytatni. A továrisi konyec, Orbán egyik eget rengető baromsága volt a sok közül. Soha nem fogja elismerni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 19:59:54

@az igazi Trebitsch: A nyelvkérdésröl, amit az elején kérdeztél még. Tök érdekes, mert vezetö pozicioban, (igaz ez eléggé szük körböl valo, ugyhogy ennek az ellenkezöje is elöfordulhat) német részen a németen kivül angol és francia, a francia részen a franciän kivül angol és német, az olasz részen pedig az olaszon kivül angol és francia a kivänt nyelvek.
Ez sem reprezentativ: a suliban ugye az angolt nyomjäk. Ehhez hozzäjön még német részen a francia, a francia részen az olasz, az olasz részen pedig a francia. A francia és az olasz részen csak a 3. helyen van a német, a német részen pedig csak a 3. helyen van az olasz a népszerüségi listän, mint välaszthato idegen nyelv. :-) És, mint mindehol, ahol diäk a diäk, ha valamelyik nyelvet ezek közül anya ill apanyelvi szinten beszéli, akkor azt välasztja 2. nyelvnek. Ekkor van egy fölmérö, ahol egyböl megkapja a legmagasabb osztälyzatot, és mär nem is kell bejärnia oräkra.:-)

2013.11.21. 20:04:36

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Szóval akkor a fentebbiekre hivatkozva, ne szerénykedj. Okos lány vagy. Régóta figyellek.

DieNanny CH 2013.11.21. 20:13:56

@charlieharper:
Nem. Ilyet még sosem láttam. Viszont a ß-t ritkán használják, helyette inkább a ss megy. Ugyanis, a billentyűzeteiken nemcsak a német, hanem az olasz és francia hangzóknak is kellett találniuk helyet. Ezért úgy döntöttek, a ß nem olyan fontos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 20:14:24

@diggerdriver:
Amindenit, jövőre leszel 50??? Ezt meg kell ünnepelni! Igaz, nekem még csak a 30. lesz, dehát az 50-et még meg is kell élni :)

2013.11.21. 20:17:57

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Bizony, bizony. Rövidesen digger is el fog jutni oda, hogy a jogosítványában, az érvényességnél nem dátum lesz, hanem egy rövidke szöveg:

Arra a kis időre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:20:25

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
Szemtelenül fiatal vagy.:))))))))))))
Mondjuk ha én harminc alatt kijövök ide akkor már saját géppel dolgozok vagy dolgoztatok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:23:00

@az igazi Trebitsch:
Na na még nem ettem meg kenyerem javát:))))))))))))

M. Péter 2013.11.21. 20:23:55

@diggerdriver: "Mi a tökömtől lettek volna hirtelen olyan igényesek? "
De már máshonnan is be tudják szerezni a bóvlit, nemcsak a KGST-ből.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 20:24:55

@diggerdriver:
Látod látod? Menehhél volna 94-ben is :)

Mikor apósom kijött előszőr Svédországba, 1990-ben, még azt gondolta, hogy jó lesz Magyarországon is, ezért visszament egy év után. Azóta kissé átértékelte ezt a döntését :(

@az igazi Trebitsch:
Ugyan, apám 60 évesen hozott össze majdnem még egy gyereket... az 50 még nem kor, ha normális állapotban van az ember és nem fáj mindene. Nem tudom digger hogy van, de az energiáit elnézve még egy kellemes 40 simán lehet neki...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 20:28:16

@Kövérmadár [jävla invandrare]: "Menten elérzékenyülök :)" Mikor mentek szobara? Max majd mondja, hogy csinaljatok! :DDD

2013.11.21. 20:29:20

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Hidd el, digger azért jár múzeumba, mert keresi a helyet magának!!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:31:59

@M. Péter:
Az az egy szerencséjük hogy nyersanyaggal tudnak fizetni mert a késztermékük a kutyának se kellene.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:36:22

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
Össze vagyok szakadva.
Itt fáj ott fáj mindenhol fáj.
Olyan sovány vagyok hogy a hasam szappanozom de a hátam habzik:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:38:31

@az igazi Trebitsch:
Mint teremőr teee mint teremőr:)))))))))))))))

TilosazA (UK) 2013.11.21. 20:39:03

@diggerdriver: OFF
Angliában is mindennapos, hogy második világháborús gránátokat ástok ki építkezéseknél?

2013.11.21. 20:41:06

@diggerdriver:

A nagyanyámtól örököltem egy csinár hűtőt. Valamikor nekem is volt. Tegyünk egy próbát. Be üzemelem. Kerül amibe kerül.
Te vegyél ott Britanniában egy csilli-villi hűtőt. Nézzük meg melyik mit bír.
Az oroszok, és mi is egy életre gyártottunk terméket.
A fogyasztói társadalom legfeljebb 5 évre.

2013.11.21. 20:43:38

@az igazi Trebitsch: @diggerdriver: akkor itt most ti vagytok egy koruak nagyjabol? A blog jurassic erai?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 20:45:58

@charlieharper:
Mármint a ß ?

@az igazi Trebitsch:
Egy életre... jah, de akkor még 40 évnél nem élhettek tovább az emberek :D
Ráadásul nem nehéz tartós dolgokat csinálni, ha akkorák, mint egy épület ;)

2013.11.21. 20:49:00

@charlieharper:

Én már túl voltam a első gyerektartási peremen, mikor diggernek rácsaptak a kezére, mert a kukijával játszott.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 20:56:31

@kéményseprő: Köszi! Akkor így már érthető a mélyvíz kifejezés a posztodban!

A könyves vállalkozásból manapság még meg lehet élni? Azt hittem, azt már rég lefölözték a nagy kiadóvállalatok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:56:54

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):
Nem tudom ahhoz túl kevés ideje vagyok itt. Otthon találtam sokat.
Volt amikor kirendelt tűzszerész nézte hogy mit ások ki.
Egy viszont biztos.
Elképesztően szennyezett London talaja.
Akármerre ások általános hogy szénsalakot veszek ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:59:47

@az igazi Trebitsch:
Haggyadmá. Ki a tökömnek kell a traktorhangú Szaratov?
Ki a tökömet érdekel hogy öt évig bírja mikor van pénzem kicserélni olyanra amiben franciaágy van francia kurvával?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 21:01:38

@az igazi Trebitsch:
Teeee én már totyogtam mikor te még lötyögtél:))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 21:02:45

@diggerdriver:
Ez vajon miért nem lep meg? :)

@morsels:
Te is?

@zöldeketbeszélek:
Lehet, hogy könyvet akar írni... vagy nem lehet? :)

2013.11.21. 21:04:50

@diggerdriver:

Majd akkor is így mond, mikor egy atomcsapás után neked, meg a francia kurvának csak a csontvázatokat hozzák elő a francia ágyról, én meg előbújok a Szaratovból és megkérdezem:
-Elnézést, történt valami?

morsels (törölt) 2013.11.21. 21:04:56

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
Hat ja. 52 vagyok. Mondtam, hogy a fiam annyi idos, mint te :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 21:07:14

@blackhair-lady:
Kiskezitcsókolom 65évesnek tetszik lenni?
Hogy érzi magát itt a fiatalok között?
Ugye hogy mennyire elfajzott ez a világ?
Kötögetni tetszik vagy horgolni?
Cicának ne felejtse el megmelegíteni a tejecskét mert úgy szereti.
Én meg a mákoskalácsot szeretem. Tudja, mikor a mák tejben van megfőzve citromhéj belereszelve és mazsolával gazdagon összekeverve.
A hallótölcsért már megint a szakajtóban tetszett felejteni mikor a kelt kenyeret kivette sütni.
Csókolom.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.11.21. 21:08:29

@az igazi Trebitsch:
Azert ennyire nem rossz a helyzet. Nekunk Maytag van, mar 16 eves.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.21. 21:11:53

@DieNanny: miután van a -lein kicsinyítőképző is, ez annak a ferdítése lehet.

2013.11.21. 21:12:41

@morsels: de te jol tartod magad

blackhairlady 2013.11.21. 21:14:51

@diggerdriver: :
)))) Ez aranyos volt:) Amugy nem, nem annyi vagyok, de szeretnem megerni:))
Kotogettem, horgolgattam is, de ifju koromban, cicakat nem szeretem, a makoskalacsot igen, kenyeret is sutok, de maximum a lanyom hallokeszuleket tudom a szakajtoba felejteni:)

morsels (törölt) 2013.11.21. 21:15:11

@charlieharper:
Hat meg nem kell jarokeret, ez igaz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.21. 21:15:13

@az igazi Trebitsch: ráadásul nem is az ő érdeme, már egy évvel előtte készítették elő az egészet...

2013.11.21. 21:17:00

@DieNanny: az a ss hangu B betu. Most megtalaltam, ha az s-t hosszan lenyomom, akkor feljon ß, mint opcio. Ezt csak nagy B-nek hivom.

DieNanny CH 2013.11.21. 21:18:06

@Babette_:

Igen, Ausztriában -chen-t és -lein-t hallottam. Csak itt volt -li.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 21:18:37

@morsels:
Huhh, akkor ezentúl csókolomot köszönök :)

@Babette_:
Akkor a klein valójában kicsi-ká?

@DieNanny:
Szerintem csak nem találja a ß-t és azért ír B-t helyette.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 21:19:53

@charlieharper:
Matematikus vagy és nem rögtön a görög béta jut eszedbe róla? Ejj-ejj! :)

TilosazA (UK) 2013.11.21. 21:21:37

@charlieharper: nem úgy hívják, hogy "sárfesz sz"? :)

DieNanny CH 2013.11.21. 21:23:03

@charlieharper:

Jé, nálam altgr+á a kombi. Magyar a billentyűzetem.

TilosazA (UK) 2013.11.21. 21:25:35

@DieNanny: :) Ha rövidebben válaszoltál volna, akkor nem is válaszolsz.

TilosazA (UK) 2013.11.21. 21:27:58

@az igazi Trebitsch: Bocs, hogy belekotty, lehet még fiatal vagyok, és bohó (köhm), de ki a manó akar egy atomcsapás után tovább élni, és évekig haldokolni utána? :)

2013.11.21. 21:28:01

@diggerdriver:

Egyedül a falevelek ismerik a szép halált.

2013.11.21. 21:32:36

@Kövérmadár [jävla invandrare]: de az, azert hivom igy es nem ss-nek

@DieNanny: ipadrol az nem megy
@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): nem tudom a nevet.

33621 2013.11.21. 21:33:49

@blackhair-lady: Te is 1964 február, mint én és Digger?

2013.11.21. 21:36:32

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

Én. A Szaratov hűtőnek ugyan is alaptartozéka a vegyvédelmi felszerelés, mely megvéd a rádióaktív sugárzástól is. Ezt magamra öltve elindulok keresni egy olyan nőt, aki szintén rendelkezik ilyen felszereléssel. Miután egymásra találtunk, elkezdjük újra benépesíteni a földet.

kéményseprő 2013.11.21. 21:37:33

@zöldeketbeszélek:
Erosen ketlem, ezert is nem konyvesbolt lesz, hanem egy kavezoszeruseg reggelivel, sutemenyekkel, hangulatos fenyekkel, foldon ulos resszel es emellett lesz sok konyv, de csak par peldany (mert en imadok olvasni) es keszittetek egy honlapot, ahol e-bookkent meg lehet venni, amibe belelapoznak az emberek es megtetszik (akar helyben, lesz wifi).

TilosazA (UK) 2013.11.21. 21:38:36

@az igazi Trebitsch: :)) Sok sikert hozzá. A Legenda vagyok c. filmet láttad? ;)

Pernilla 2013.11.21. 21:52:25

@DieNanny: hogy itt beleokoskodjak a témában, Ausztriában inkább a -l ill -el a menő, mädchen=mädel/mädl, bisschen = bissl...
Ami érdekes, hogy a magyarban használatos osztrákból átvett szavakat olyan stílusban használjuk ezek szerint mint a svájciak. pl. ribisel - ribizli, kübel - kübli ésatöbbi.

2013.11.21. 21:55:26

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

Őszintén? Nem.
Nagyon régen voltam moziban. Tv-t nem nézek. A gyerekek sokat korholnak, hogy egy törvénytervezet jobban érdekel, mint egy sikerfilm. De hát ez van. Persze tudom, hogy igazuk van.

blackhairlady 2013.11.21. 22:10:56

@33621: Nem, en egy evvel kesobbi kiadas vagyok, es okt. De ez elhanyagolhato kulonbseg ebben a korban mar:)

2013.11.21. 22:21:18

@Kövérmadár:

Trebitschet ma úgy is lehetne nevezni: kejfeljancsi.
Minden pofon után talpra áll. És mindig alkalmazkodik a körülményekhez.
Rejtő Jenő meg egy zseni volt. Egy meg nem értett zseni.

2013.11.21. 22:23:19

Ezt meg azért, mert Maxot az utóbbi napokban sok támadás érte.

444.hu/2013/11/21/a-nok-most-verik-le-a-ferfiakon-az-evszazadok-elnyomasat/

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 22:36:04

Németesek! Most megy az N-TV-n a Verbotene Power, a steroidokrol, anabolika, növekedési hormon, testorol van szo, és persze a sportban valo részvételükröl...és megint lemaradok rola. :-(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 22:39:11

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nekem kicsinyitesi hormon kellene :)
Kisse elharapozott a sulyfelesleg...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 22:44:47

@Kövérmadár: Nem röhög! Erre (is) szoktäk a HCG-t "adni".

2013.11.21. 22:55:34

@Kövérmadár:

Hogyan szokta digger mondani?
Te tudsz valamit fiatal barátom. Pontosan olyan mint zopilote.
Bölcs, megfontolt, de szabad. Mint a madár.

macamuca [IHUN] 2013.11.22. 00:32:53

@Kövérmadár:
Ez már nem integrált deriválás, hanem szegregált delirálás (a detoxikálóban).
Ja, és dialektikus is, gondolkodásilag (állítólag dietetikus tudja kezelni....).

:))))))))))))))))))))

@az igazi Trebitsch:
"Hidd el, digger azért jár múzeumba, mert keresi a helyet magának!!!! "

Váááááááááááá :))))))))))))))))))))))))))))))))

Egy atomcsapás után én nagyon nem szeretnék túlélő lenni... egy olyan világban létezni, ami utána következik... brrrrrrr....

bpetya75 2013.11.22. 06:11:05

@zöldeketbeszélek:

Dehiszen ezek csak szavak. Senki nem bánt senkit. Legtöbben tisztára úrihölgyek és úriemberek vagyunk többnyire ;-)

DieNanny CH 2013.11.22. 08:29:11

@33621:

Hát, tőlem a vonatút Bernbe kb 2 óra, ára 62 oda-vissza... Valahogy se időm, se pénzem ilyesmire...

DieNanny CH 2013.11.22. 08:30:23

@macamuca:

Nekem a Malevil-ben leírtak tetszenek... (Merle írta).

peacefroggg 2013.11.22. 09:06:56

@DieNanny: én úgy tudom, hogy nem csak a billentyűzeten nincs, hanem amúgy is eliminálták. Valójában már a Hochdeutschban sincs mindenhol, volt egy kis nyelvreform nemrég Németországban.

peacefroggg 2013.11.22. 09:10:17

@charlieharper: ilyet hol láttál, hogy b-t használtakk ss helyett?

macamuca [IHUN] 2013.11.22. 12:45:58

@DieNanny:
Tudom :)
Engem már a Védett férfiak-ban leírtak is "sokkoltak", én egy olyan világban sem szívesen élnék (mármint a végkifejlet előtt taglalt rendszer).
(amúgy egyik nagy kedvencem Merle, a Védett férfiak volt az első, amit olvstam tőle, kamaszként: mellbevágott, na.)

Hopstimop 2013.11.22. 14:17:29

@charlieharper: Ez most nagyon fájt! Strabe? b-vel? B????

Az ß es nem B.
A becsületes leánykori neve "scharfes es" (erös/éles sz) es az "sz" betüböl alakult at.

Regiesen irták "Strasze"-nak, ma gépi írásban "Strasse" illetve a nyelvujitas utan is még mindig "Straße".

2013.11.22. 14:28:23

@peacefroggg: en hivom b betunek, mert ig nez ki B, mint Beta.
Megegyszer, nem beszelek nemetul.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:43:01

@kéményseprő: Nagyon szép terv, remélem sikerül összehoznod. De miért is ne sikerülne? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:50:10

@bpetya75: "A viccesen, gúnyosan, önigazultan vagy „jogos felháborodásban” elhangzott szavak megsebzik az embereket, néha maradandó károsodást okozva. „…a romlott nyelv összetöri a lelket.” (Példabeszédek 15:4) „…ha a lélek összetörik, azt el lehet-e hordozni?” (Példabeszédek 18:14) „Élet és halál van a nyelv hatalmában…” (Példabeszédek 18:21). Ha egyszer elhangzanak a haragos szavak, „behatolnak a test belsejébe” (Példabeszédek 26:22). Szavaid tovább élhetnek a másik ember szívében és emlékezetében, és elkísérhetik egészen a sírig. Van egy mondás: „Botok és kövek összetörhetik a csontjaimat, de szavak nem sebeznek meg” – csakhogy ez nem igaz. Valaki belehalhat az összetört lélekbe, és az, aki kimondta az ártó szavakat, tovább élhet, bánva a kárt, amit szavai okoztak, de sohasem lesz lehetősége meg nem történtté tenni."

uzenet.wordpress.com/a-harag-kezelesenek-szabalyai/

bpetya75 2013.11.22. 20:10:16

@zöldeketbeszélek:

A nyelv hatalma, a kimondott szó ereje. Rendben, az írott szónak is lehet ártó vagy áldó hatása, de ez szerintem nem az a fórum.

Elég sokan vagyunk itt, akik igyekszünk megfontolni mit írunk, ha meg becsúszik valami erősebb, akkor is lehet tisztázni a dolgot, mint épp ma Babette és Madár tették, vagy egy hete Quercus és én.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 20:29:15

@bpetya75: Nem is rátok gondoltam. Csak eszembe jutott a kommentedről. De egyébként volt már itt olyan posztoló, aki nagyon nem bírta a még oly finom kritikát sem, na ő biztosan úgy élte meg, hogy szavakkal ütöttük.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása