oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 21. 06:44,  Még mindig nem hiszem el, hogy itt vagyok 380 komment

2013. november 21. 06:44 Határátkelő

Még mindig nem hiszem el, hogy itt vagyok

Még a nyáron jelentkezett az akkor frissen Svájcba érkezett Edina. Azóta jó pár hónap eltelt már, és most itt az újabb beszámoló, amely az akkori, a kikerülést leíró történettel szemben már az első időszak tapasztalatairól szól. Nem túl hosszú, de én mindig nagy érdeklődéssel olvasom az olyan beszámolókat, amelyek ennyire a határátkelés elején születnek, mert az első benyomások mindig érdekesek. (A képekért külön köszönet!)

cím_75.jpg

„Legutolsó írásom óta eltelt kicsit több mint 4 hónap, akkor sokan hiányolták a szubjektív élményeket, ezt szeretném most pótolni. Zürichben élek 4 hónapja, hosszútávra tervezek, de lehet, hogy nem örökre, meglátjuk.

Személyes kapcsolatok

Kezdjük is a legfontosabb előítélettel a svájciakkal szemben, vagyis hogy nehezen alakítanak ki személyes kapcsolatokat. Nyilván 4 hónap alatt én sem tettem szert örök barátságokra, de azt kell mondanom, hogy ez a tétel számomra megdőlt.

Azt tapasztalom, hogy a svájciak azok iránt nem nyitottak, akik kívülállók szeretnének maradni. És bizony rengeteg több évtizede itt élő külföldi ebbe a csoportba tartozik.

Ha beszélsz németül, azt rendszeresen megdicsérik és keresik a társaságod. Ha viszont nem szeretnél megtanulni (pedig integrációs lehetőségekben igazán bővelkednek, pl. ingyenes németóra a munkahelyen), akkor annak ellenére is távolságtartóak maradnak veled, hogy mondjuk beszélsz angolul és ők is, tehát adott egy közös nyelv.

Talán ide tartozik az is, hogy a legtöbb svájci lokálpatrióta, itt a legjobban úgy tudsz bármit is eladni, ha azt mondod, hogy svájci termék.

táj 1.jpg

Magyarország

Majdnem mindenkinek, de tényleg, még a külföldieknek is van története Budapestről, vagy még nem járt ott, de elmondja, hogy hallotta, mennyire szép város.

A munkahelyem minden évben szervez kirándulást a munkavállalóknak, most kértek fel, hogy szervezzek egyet Budapestre.

Közlekedés

Számomra még mindig hihetetlen, hogy ha megállok egy zebránál, akkor az autók is megállnak előtte. Sőt, volt olyan elvetemült, amikor unokaöcsémmel sétáltam, aki úgy állt meg a zebra előtt, hogy kb. 1,5 méterre voltunk tőle, és nem is akartunk átmenni.

Ehhez kapcsolódik még, hogy minden óvódás fényvisszaverős mellényt kap, abban kell közlekedniük és rendőrök oktatják őket a helyes közlekedésre. Az autósokat is oktatják eközben, rádión bemondják pl., hogy nem szabad mutatni a kicsiknek, hogy átmehetnek, mert akkor nem néznek körül és veszélybe kerülhetnek.

A tömegközlekedés elég drága, de a buszok, vonatok tiszták és pontosak.

tó_2.jpg

Munkahely

Hát itt bedobtak a mélyvízbe. Diplomás ápoló vagyok, 3 év tapasztalattal, ebből 1 év diplomásként. Tehát mondhatjuk, hogy pályakezdő. Ennek ellenére ha dolgozom, akkor én irányítom és ellenőrzöm a csapatot, ami először meghökkentett, de bele lehet jönni.

Nyilván van mit tanulnom még. Az alatt a 4 hónap alatt, amióta itt vagyok, elmehettem 6 továbbképzésre, és ez teljesen normális a legtöbb munkahelyen, megtervezheted a következő évre, hogy milyen továbbképzéseken szeretnél részt venni. Illetve, mint feljebb említettem, ingyenes német nyelvórát tartanak heti egyszer.

Én egy idősek otthonában dolgozom (úgy gondoltam, hogy itt lesz a legkisebb a felelősség, amíg nem értem meg a svájci németet), 96 emberből kb. 12-nek van szüksége valamilyen segítségre (leginkább elmondani, hogy most mossa meg a kezét, az arcát, stb.), a többiek önellátóak és csak a társaság, illetve a biztonság miatt élnek otthonban. Van étterem, ahová kintről is járnak, különféle rendezvények, tehát egyáltalán nem úgy kell elképzelni, mint otthon.

óra.jpg

Anyagiak

A fizetésem jó, még mindig nem tudom felfogni, hogy mennyi pénzem marad hónap végén. Mindemellett újépítésű 3 és fél szobás lakásban élünk ketten a lakótársammal (nem szerettem volna az elején egyedül bérelni), és mindent megveszek, ami épp eszembe jut, igaz sosem voltam nagyravágyó, csak egy kellemesen lakhelyre vágyom.

Az árakkal ambivalens a viszonyom. Amikor eldőlt, hogy itt fogok dolgozni, akkor megterveztem, hogy mire mennyit fogok költeni és mennyit tudok félretenni majd. A tervezettnek a duplája marad meg legalább. Ennek ellenére az árak jóval magasabbak, mint otthon, főleg a hús és a zöldség- és gyümölcsfélék.

Igazából még mindig nem hiszem el, hogy itt vagyok, és minden rendben. Rengeteget köszönhetek a testvéremnek, aki már több éve itt él, és minden módon támogatott.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr305646752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.11.21. 07:09:48

Szimpatikus írás. Főleg, hogy a kollegák sem a népnyomorgató politikáról tudnak csak beszélni ha Magyaro. szóba kerül. :)

Link elek 2013.11.21. 07:20:14

Megdobbento, hogy a kepzettseg eleg a jol fizeto allashoz, sem ismerettseg, sem seggnyalas nem szukseges.

Valahol ez kulonbozteti meg a normalisan mukodo orszagokat a tobbitol.

tableno 2013.11.21. 07:24:55

@flash.gordon: a külföldieket nem érdekli a magyar politika (legalábbis a többséget, hozzám már jöttek oda kollegák, hogy magyarázzam el mi a fene folyik minálunk). A viszont poszt tényleg jó, csak így tovább! :-)

tanato 2013.11.21. 07:25:11

@tanato: Támadás,fenyegetés a külföldön tanulni /dolgozni/akaró magyar fiatalok ellen.Túl sokan jelentkeztek külföldi felsőoktatásba.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 08:52:34

"Hát itt bedobtak a mélyvízbe. Diplomás ápoló vagyok, 3 év tapasztalattal, ebből 1 év diplomásként. Tehát mondhatjuk, hogy pályakezdő. Ennek ellenére ha dolgozom, akkor én irányítom és ellenőrzöm a csapatot, ami először meghökkentett, de bele lehet jönni.

......
Én egy idősek otthonában dolgozom (úgy gondoltam, hogy itt lesz a legkisebb a felelősség, amíg nem értem meg a svájci németet), 96 emberből kb. 12-nek van szüksége valamilyen segítségre (leginkább elmondani, hogy most mossa meg a kezét, az arcát, stb.), "

Mindamellett, hogy tetszett a poszt - a nyárival összeolvasva - azért kérdezném, hogy hol van itt a mélyvíz?

2013.11.21. 09:00:20

Tetszenek a fotok. Ugy latom Svajcban meroszalaggal kimerik. Hogy az osszes hajot pontosan 1 meterre kell tenni a parttol. Ilyen pedans tarolast meg nem lattam. Akkor tehat igaz, "the Moon is made of Swiss cheese".

2013.11.21. 09:25:44

Lenne egy kérdésem a Svájcban élőkhöz.
Előnyt jelent az a munkavállalás szempontjából, ha valaki a német mellett beszél olaszul is?

Herr Géza 2013.11.21. 09:29:17

@charlieharper: "Ugy latom Svajcban meroszalaggal kimerik. Hogy az osszes hajot pontosan 1 meterre kell tenni a parttol."
Hát az elsö kettö egy kicsit kilóg a sorból. Biztos azoknak külföldi a gazdájuk.... D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:31:12

Volt egy Bulgáriában élő svájci kollégám. Ő mindig azt mondta: Svájcban iszonyatosan rossz és drága a tömegközlekedés, bezzeg Kelet-Európában jó is és olcsó is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.21. 09:32:23

@Link elek: itthon is vannak ilyen állások bőven. De tény, hogy lehetne jobb a helyzet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:32:45

@az igazi Trebitsch:

Én úgy tudom: az olasz nem használatos egyáltalán Svájcban az olaszajkú részeken kívül.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:34:35

@charlieharper:

Aztán ettől a rendtől bekattannak az emberek és lövöldözni kezdenek egy hipermarketben.

DeadBodiesEverywhere 2013.11.21. 09:36:44

@Link elek: és ez a legdurvább. A rendes melós megél a fizetésből és még évente egyszer külföldre is elmehet nyarálni, akár EU-n kívülre is. Az itthoni fizetésből még a Balaton is kizárt a többségnek, csak azért melózik hogy megvegye az alapvetőségeket és kifizesse a számlát. Nem pihen, folyamatosan stresszel. Szar élete van.

Ismerősök költöztek Belgiumba, pont ua csinálják mint itthon, cégeknél takarítanak és jól élnek, napi 8 óra, szerdán csak fél nap, hétvégén szigorúan nincs meló és kb 70% a magyarhoz képet a terheltségük a melóban.
Ők is újépítésű lakásban laknak, most vettek kocsit, stb.
1 éve vannak kint.

ablakkktalan (törölt) 2013.11.21. 09:36:44

Az általános tapasztalat, hogy a magyar szinten átlagos, külföldi szemmel jól kinéző csajokat valóban hamar befogadják a "barátok" és nekik nincs problémájuk a beilleszkedéssel, szívesen segítenek nekik mindenben a "barátok", meg "keresik a társaságukat".

tableno 2013.11.21. 09:38:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az illető hülye volt. Biztosan bekattant a túl nagy rendtől.

tableno 2013.11.21. 09:42:26

@ablakkktalan: látom hiányod van, hogy mindenről csak "az" jut eszedbe...

Herr Géza 2013.11.21. 09:42:53

@az igazi Trebitsch: Hát Tessin/Tizino kantonban pl. nemhogy elöny, hanem kötelezö. Arrafelé ugyanis igencsak "nyakas" olasz-svájciak élnek, akik még ha tudnak is németül/angolul, nem igazán hajlandók más nyelven megszólalni (söt érteni sem akarnak). Jellemzö eset volt: telefonkártyát akartam venni Bellinzona belvárosában, ahol az Orange,Swisscom és a Sunrise üzleteiben nem akadt egyetlen eladó, akivel németül/angolul meg tudtam volna értetni magam (ill. érteni még csak-csak értettek valamennyire, de olaszul válaszoltak). A Sunrise-nál már kínomban bedobtam, hogy e két nyelven kívül max. magyarul tudok, mire óriási mosoly, majd egy üvöltés hátra a belsö helyiségek felé kb. "Isztvan, gyere, Kundschaft!" tartalommal, és István jött és minden el lett boronálva. Néha nem árt, ha az ember nem "kishitü" magyar....

nyuszigonosz 2013.11.21. 09:44:16

@zöldeketbeszélek: Majd a poszt írója megírja, neki hol a mélyvíz.
Addig csak annyit: nem tudom, neked volt e már munkaviszonyod, és hány különbözö helyen.
Tudod, amíg tanul az ember, addig más elképzelése van a késöbbi munkájáról, mint ahogy az aztán ténylegesen van. Míg tanulsz, nem a tiéd az egész felelösség.
És kesöbb lehet gyakorlatod is az adott munkakörben, még egy országon, városon belül is nagyon eltéröek tudnak lenni az elvárások.
Ehhez tedd hozzá a más országot, más nyelvet, és más munkabeosztást, mert írja a posztoló, hogy Svájcban ö az öregotthonban kezdett. Más elvárások, módszerek.
Itt van a mélyvíz. Egy ideig.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.21. 09:55:44

@az igazi Trebitsch: Akkor, ha a munkatársak zöme olasz, egyébként nem nagyon.

kocog 2013.11.21. 09:56:34

@az igazi Trebitsch:
Ticino kantonban (gyönyörü hely) nemcsak elöny, hanem alapvetö létszükséglet az olasz nyelv ismerete. Amint a francia nyelvü kantonokban a franciàé, a német nyelvüekben a németé, de inkàbb a svàjci németé.

Mikó? 2013.11.21. 09:56:35

@az igazi Trebitsch:

Altalanossagban nem hasznalatos, csak az olasz teruleteken, de hatranynak tuti nem hatrany. Zurichi IT mernokkent, sokszor beszelek olasz teruleten levo field engineerekkel es hasznos lenne ha tudnek olaszul, mert paran nem beszelnek jol nemetul es angolul se.
Szoval kifoghatsz olyan allast ahol szukseg van ra, de ez nagyban fugg attol mi a szakmad.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.21. 10:00:54

@Herr Géza: Én a múltkor voltam arra, és meglepődtem, mert a benyakúton németül szóltak hozzám. A kitűző alapján láttam, hogy olasz az eladó, ezért olaszul folytattam. Rögtön átváltott. Szerintem inkább nem akarnak németül beszélni, ha nem feltétlenül kell.
(?)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 10:02:37

@tableno:

Ez az. Egy norvég-ciprusi vegyes házasságból származó ismerősöm mesélte , hogy ha nem menne el minden évben 2 hónapra Görögországba vagy Ciprusra, már rég tömeggyilkos lett volna belőle Norvégiában, mert ott még az erdőben a fák is egymástól egyforma távolságra nőnek és egy idő után már az ivás sem segít ez ellen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 10:03:41

@tilmir:

Nem tudom. Csak Zürichben és Genfben jártam, összesen kb. 5 napot és sosem használtam tömegközlekedést.

Herr Géza 2013.11.21. 10:08:49

A svájci rendröl: Bellinzona-ban egy erömü átépítésére küldött a cégem. Mindenhol patyolat tisztaság, szó szerint a földröl lehetett enni. Érkezésem másnapján egy kicsit jobban körülnéztem, és csak akkor vettem észre, hogy az "erömü" az tulajdonképpen egy szemétégetö (ahol az égési höenergiát távfütéshez hasznosítják). A szemétfogadó épülethez percenként érkeztek a kukásautók, amik egy zsiliprendszeren keresztül borították be a tartalmat. A placcra be volt osztva két "brazil", akik folyamatosan takarították el az esetleg lehulló aprószemetet, a másik kezükben slaggal pedig azonnal lemosták az aszfaltról a szintén esetleg kicsöpögö folyékony trutyit. Ha a kukás egy kicsit rosszul tolatott rá a zsilipre és mondjuk két vödörnyinel több szemét ment mellé, akkor éktelen üvöltözés közepette "kirángatták" a sofört, aki ugrott és sk. takarította el a ganéjt, szó nélkül. Az aszfaltplacc is úgy nézett ki folyamatosan, mintha akkor végeztek volna az útépítök. És mondanom sem kell, hogy a zárt láncú technológia mellett nulla szag...
Az "én magyarjaim" viszont rögtön bemutatkoztak. Két nap után felfedezték, hogy a cég kávé- és üdítöautomatája elfogadja az ötven forintost az egy frankos helyett. A hét végére egy nagyobb zacskónyi ötvenessel jelent meg az automatafelelös szaki, hogy akkor hogy is van ez. A mieink reakciója: "Miiiiii, hát má' hogy csináltunk volna ilyet ???" Én meg (ismét) égtem, mint Zsana.....

tableno 2013.11.21. 10:11:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez a bekattanás/ámokfutás dolog Japánban is eléggé jellemző. Viszont az is tény, hogy Norvégiában vagy Svájcban jóval kevesebben válnak gyilkosság áldozatává, mint Latin-Amerikában, ahol aztán tényleg nem gond a túl nagy rend és fegyelem... :)

2013.11.21. 10:17:24

@Herr Géza:

Mi lesz, ha esetleg valaki fölfedezi, hogy van olyan magyar pénzérme, amit az automata elfogad, kiadja a kért terméket, és még vissza is ad. Persze frankban.

Herr Géza 2013.11.21. 10:22:14

@tilmir: Stimmel. Ki is próbáltam késöbb. Elöször az egyik német építésvezetövel voltam egy nagykernél, ahol a bajor mester fel sem tételezve, hogy vannak a földön pármilliárdan, akik nem beszélnek a nyelvén, rögtön letámadta öket bajornémetül. Közölték (némi sunyi mosollyal), hogy itt senki nem tud németül. Szenvedtünk is rendesen. Két napra rá egyedül mentem, szándékosan tört németséggel próbálkozva és jelezve, hogy én lenni tulajdonképpen magyar, mire ugyanazok az arcok egy perc alatt kerítettek egy kollégát, aki perfekt beszélt németül.
Igen, az autópályabenzinkutaknál, szállodákban, nagyobb éttermekben nem probléma a német, de boltban, gyógyszertárban, postán, söt a munkaügyi hivatalban: csak olasz. Az erömüvem komplett menedzsmentjében is csak egy ember volt, aki tudott németül (és rögtön angolul is).

*matahari* 2013.11.21. 10:24:39

@az igazi Trebitsch: Léteznek mar ZH környékén olyan otthonok, ahova olaszul bevandorlok öregei kerülnek be. S oda kell olyan apolo, aki beszél. Ugyhogy szerintem oda igenis elöny az olasz nyelv. 60-70-es években bevandorolt olaszok egy része mar nyugdijas, a többi meg hamarosan, s ök az a generacio akik tömegesen nem tanultak meg németül.
www.swissinfo.ch/ger/news/magazin/Letzter_Lebensabschnitt_in_der_zweiten_Heimat.html?cid=29618958

DieNanny CH 2013.11.21. 10:25:51

@az igazi Trebitsch:

Attól függ, melyik részre akarsz menni, és milyen munkakörbe.

Herr Géza 2013.11.21. 10:28:57

@az igazi Trebitsch: Ez olyan volt !! Három napig "big business", a fiúk már megrendelték az otthonról érkezö új kollégánál a kb. fél tonna ötvenest. Aztán jól pofára estek, mert a környék hasonló automatáinál nem müködött a trükk (az erömüvi valami régebbi, vagy "kishibás" ketyere volt), én meg közöltem velük, hogy ha az olasz koma megint talál a cégesben ötvenest, akkor minden egyes darabért mindenkitöl levonok egy frankot. Ez hatott...

smile750 2013.11.21. 10:30:27

Még nem olvastam végig a posztot, de én elhiszem, hogy ott vagy :)

user137 2013.11.21. 10:31:22

vagy ha ideérnének a németes ásványvizespalack pfand-hamisítók :-) szerencsére itt nem adnak pénzt a műa. palackért.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 10:33:20

Mostanában brillírozunk, ez is egy nagyon jó poszt volt! OK, kicsit rövid, de attól még jó!
Ha még @Babette_: sem tudott mibe belekötni, az mindenképpen a minőség fokmérője ;)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Én is hallottam már a svéd tömegközlekedésre, hogy milyen szörnyű. Nem utaztak még a Nyugati pu - Veresegyház vonalon :D

Ugyanakkor az új vonatos rész (Esztergom felé) állítólag nagyon szuper. De azon meg én nem jártam soha :(

Ennyit számít, hogy milyen kép alakul mi az emberben az országról.

Az ismerősöd egy kissé picsogós, nemde? :)

2013.11.21. 10:34:35

Egy barátom szándékozik kimenni Svájcba. Neki erdész a végzettsége, de csak annyiban dolgozik a szakmájában, hogy vállalkozóként erdészeti munkákat is végez. Ezen túlmenően foglalkozik parkosítással, fűkaszálással, parkápolással.
Egy időben mi is adtunk neki munkát, de ma már ezeket a munkékat közhasznúakkal kell megcsináltatnunk.
Én javasoltam neki, hogy a német mellé tanuljon olaszul is. Na meg szerintem jobban járna, ha mint vállalkozó próbálkozna.

Herr Géza 2013.11.21. 10:35:48

@kocog: "Ticino kantonban (gyönyörü hely)..."
Miért ? Van olyan kanton is, amelyik nem gyönyörü ???

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.21. 10:35:54

Uhhh, hat a taj az azert bitang jol nez ki! :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Ez az. Egy norvég-ciprusi vegyes házasságból származó ismerősöm mesélte , hogy ha nem menne el minden évben 2 hónapra Görögországba vagy Ciprusra, már rég tömeggyilkos lett volna belőle Norvégiában, mert ott még az erdőben a fák is egymástól egyforma távolságra nőnek és egy idő után már az ivás sem segít ez ellen."

Mondjuk az az ismeros se jart meg norveg erdoben mert a 99% nem telepitett, hanem termeszetes. Ergo ez kapasbol baromsag.
De aki jart mar barmelyik skandinav orszagban, az tudja hogy azert rajuk kozel sem jellemzo a nemet mentalitasu precizitas.
Elegge kesosen-raerosen inteznek dolgokat es sokszor "ahogy esik ugy puffan" jelleggel. Fele annyira sem precizek mint mondjuk a svajciak.

Birca, azert okosabb vagy te ennel. Tudhatnad hogy egy-egy nemzetet nem szabad megitelni egy ember velemenye alapjan. Foleg nem egy emigrans velemenye alapjan, aki nyilvanvaloan valamiert haragszik arra a nyugati orszagra (gondolom nem a magasabb fizetes miatt emigral valaki Norvegiabol, Svajcbol).

Nekem is van egy Pesten elo nemet ismerosom. Szidja Nemetorszagot mint a bokrot. Az Adidas-on kivul mindent utal belole. Ugyanakkor tudom hogy semmi baj nincs Nemetorszaggal (sot!) es nyilvanvaloan csak az o fejeben pattant el valami... jo esellyel nem is No.-ra duhos,hanem peldaul az ott megelt sajat kudarcaira/problemaira csak o erre vetiti ki a nagy vilagfajdalmat.

Ez olyan lenne mintha Mo.-rol csak egy ismerosod lenne, Kovermadar. Es te ez alapjan leszurned hogy akkor Mo. egyik fiatal par sem akar gyereket. Nem lenne tul bolcs dolog...

De most mar legalabb ertem hogy miert van sokszor fals informaciod olyan orszagokrol ahol nem jartal meg.

peacefroggg 2013.11.21. 10:40:42

@Herr Géza: honnan szereztek annyi ötvenest? kicsit nehéz annyit cipelni, én legalábbis utálom, amikor húzza a zsebemet a sok apró...márpedig a legtöbb férfitársam nem hord pénztárcát

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 10:44:14

@Don Kartasch:
Na jó, de neki rengeteg, értsd RENGETEG skandináv ismerőse van és abból szűrte le, hogy itt milyen szar.
Valószínűleg sokkal többet ismer, mint én vagy Andaluzkutya :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 10:47:42

@peacefroggg:
Erről beszéljünk egy kicsit :)
Miért nem hordanak pénztárcát? És ha nem hordanak (mondjuk ha én sem hordanék), akkor hol tárolnám a 2 bankkártyámat, jogsit, személyit, ilyen-olyan egyéb kártyákat?
OK, készpénz évente ha 3* van nálam, de ha véletlenül igen, akkor hová teszem az aprót és a bankjegyeket?

Láttam már olyan telefontartót, amiben van hely kártyáknak is, de az kevés nekem. Illetve ha találnék is olyat, akkor a telefon "vontatmánya" lenne óriási.

Mindig is érdekelt, hogy a többi hím hogyan oldja ezt meg...

Herr Géza 2013.11.21. 10:49:58

@peacefroggg: Elöször csak a random náluk (15 ember !) lévöt hajigálták be, aztán az újonnan jövö legénnyel otthon váltattak x-ezer forint értékben... Tudod, a magyar "okos" gyerek. Csak az igazán nagy üzlet már nem jött be, és ahogy öket ismerem utána hónapokig azzal fizettek otthon a Tesco-ban... :)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.21. 10:51:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mindenesetre érdekes. A lányom minden nap használja a tömegközlekedést évek óta, ha előfordul 2 perc késés, az már világháború. Kb. 30 km-re van a munkahelye, 2x kell átszállnia, és így is minden nap ott van 33 perc alatt. Szerintem az nem rossz. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.21. 10:52:40

@Herr Géza: Én is tudok ilyen esetet. A parkoló órába lehet "kiváltani" a fél frankost régi 2 forinttal. Nekem is "okos" magyarok mondták, hogy mekkora üzlet. :(

peacefroggg 2013.11.21. 10:54:14

@Kövérmadár [jävla invandrare]: elnézést, rosszul fogalmaztam, a bankkártyát, papírpénzt, igazolványokat persze a legtöbbjük tárcában hordja, de a fémpénzt inkább zsebben, vagy ha lehet még ott sem...de ez csak az én megfigyelésem

Herr Géza 2013.11.21. 10:55:33

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Szerintem @peacefrogg a hagyományos (mondjuk úgy: nöi) pénztárcára gondolt. A hímek meg inkább "brifkót" hordanak, amiben nincs, vagy csak korlátozottan van hely aprópénznek. Nekem is ilyesmi van, a fémpénz meg (korlátozott mennyiségben) a nadrágzsebben csörög.

peacefroggg 2013.11.21. 10:56:14

@Herr Géza: ok, így már világos, azt hittem csak pár ember egyheti termése volt, nem gondoltam, hogy 15-en voltak. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.21. 10:59:26

@az igazi Trebitsch: az olasz amúgy is könnyű nyelv és jobban is hangzik, mint a dojcs :D

Herr Géza 2013.11.21. 10:59:59

@tilmir: Nyilván az viszont nem ad vissza, szóval tényleg "NAGY" üzlet....DD. Nyomába sem ér a magyar "maffia" új csodabizniszének: "hamisított" üres PET palackok visszaváltása N.o.-ban darabonként 25 centért.... :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 11:00:34

@peacefroggg:
Így már értem :)
Valóban, az apró nekem sem szívem csücske. 5 és 10 koronás mindig van nálam (nyilvános WC vagy bevásárlókocsi) okán. Papírpénz csak akkor, ha olyasmit veszek, amit nem lehet kártyával fizetni :)

@tilmir:
Itt az 5kr-ás hasonlít eléggé az 50 ft-osra, de sosem próbáltam ki, hogy csereszabatos-e... valahogy ez nem szint.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.21. 11:01:10

@Herr Géza: Ezt még nem hallottam. Irigylem a pihent agyukat.
:(

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 11:02:20

@tilmir:

Ő azt mondta: ritkák a járatok. Nem a pontatlanságra panaszkodott.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 11:02:58

@Herr Géza:
Jaja, nekem is.
Szép is lenne a zsebemben egy női vagy ?pincér? pénztárca :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 11:03:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az amcsik is allandoan dicserik a budapesti tomegkozlekedest. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 11:04:08

@tilmir:
Pedig ettől volt hangos minden egy pár napja/hete :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.21. 11:04:12

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Én sem vagyok ilyen "okos". Sőt a múltkor el is pirultam, amikor véletlenül forintot adtam az itteni pénztárosnak (otthon voltam, és belekeveredett a svájci tárcámba).
Ha megyek haza 3 (!) tárcával megyek, hogy ne keverjem a pénzeket (eurós, frankos, forintos).
:D

2013.11.21. 11:04:29

@tilmir:

Ha a zsiványságot legalizálnák, a tisztességet meg tiltanák, Magyarország világ vezető nagyhatalma lenne.

Herr Géza 2013.11.21. 11:04:42

@peacefroggg: Tudod, az már a "bünszövetkezet" kategória :))).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.21. 11:04:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Lehet, hogy neki az. :) Nekem a magyar után pazar a lehetőségek tárháza.
:)

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.21. 11:05:42

@Herr Géza: én úgy tudtam a brifkó kifejezetten nagy, és MINDEN belefér.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.21. 11:06:57

@Kövérmadár [jävla invandrare]: én se hordok pénztárcát, teljesen felesleges, de legalább biztonsági rés.
Egyszerűen mindig 4zsebes farmereket veszek, amibe lehet pakolni. Az apróktól meg szabadulok, ahol csak lehet - elég egyszerű, ha pl 1525 forintot kell fizetni akkor adok 2025-öt, a visszajáró nagyon valószínű, hogy egy 500as lesz. Persze ha kapok 5db 100ast akkor beszoptam, de ez ritka :)
A nyár az mondjuk gáz, mert kevés a 4zsebes rövidnadrág, illetve ott általában elég bőre és kicsire szabják a zsebeket, semmit nem lehet beletenni úgy, hogy ne legyen rizikós a kipotyogás :( Nyár mondjon le!

Mostanság az asszony rábeszélt, hogy vegyek már egy bankkártyatartót, amibe elfért a szükséges 3 kártya + személyi + a céges belépőkártya és ez is szépen zsebbe süllyeszthető.

Herr Géza 2013.11.21. 11:07:05

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Pedig milyen szexi az: dagadt pincérbrifkó vastag ezüstlánccal a gatyóhoz biztosítva....jujjjj!

Herr Géza 2013.11.21. 11:08:48

@Szilvana1: Olyan brifkó nincs, amibe "minden" belefér, csak eggyel kisebb.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 11:16:46

@Herr Géza: Egy ismerosom meselte, hogy ok Nemetoszagba mentek ki kikuldetesbe az anyavallalathoz betanitani a szakmunkasokat (ok is azok) persze kaptak koltsegteritest, de ehez csak a blokkot kellett vinni a boltbol es nem igazan volt napi koltsegkeret. Erre a faszi munkatarsai mit csinaltak? Hat persze, hogy a legolcsobb kajakat vettek meg, utana meg vadasztak a blokkokat a visszavitt bevasarlo kocsikbol es vitek elszamoltatni... Melesleg az ismerosomegy nagyon szereny, de buszke ember es a tobbiek meg hulyenek neztek, hogy miert nem csinalja o is, amikor a nemetek "lelkesen" adjak az eurot nekik...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.21. 11:20:19

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Egyébként ez a "megoldjuk okosba" nem csak ránk jellemző. Akik a szomszédban vásárolnak visszaigényelhetik az Áfa-t. Azt figyeltem meg, hogy egyre több a szigorítás, gondolom a visszaélések miatt (a legutóbbi dolog, hogy a Kauflandban mér kérik, hogy legyen ráírva a kiviteli engedélyre a Bewiligung száma, eddig elég volt a név, lakcím).

peacefroggg 2013.11.21. 11:22:44

@Zka: ez persze szubjektív :) én tanultam olaszul 4 évig és nekem nem volt egyszerű, a német nekem könnybben ment. jobban is szeretem (hangzásra is - nem tetszenek az újlatin nyelvek)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 11:31:21

@tilmir:
Régen nekem is volt utazós tárcám, de az utóbbi időben rászoktam arra, hogy a "hagyományost" ürítem és viszem magammal. Mivel kp. nagyon ritkán van nálam, legtöbbször utazáskor (USD vagy EUR), azok szépen beleférnek. Két "fakk" van benne, ha csak papírpénzem van, akkor még szelektálni is tudok és nincs gond.
Az érmék... na azok mennek zsebbe vagy bőröndbe minden nap végén, aztán utolsó nap kihalászom őket és vagy a reptéren elköltjük vagy hajléktalannak odaadjuk vagy bedobálós adakozós sorsuk lesz. Sírba lehet kergetni az érmékkel, bár egy sorozatot mindig hazahozok a gyűjteménybe :)

@Herr Géza:
Ha ezen múlik, veszek egyet :D

@Zka:
Taktikus! :)
Nekem a felállás: bal első zseb pénztárca, jobb első telefon, jobb hátsó lakáskulcs. A bal hátsó üres, mert sajnos nem tudom használni :(
Ha van kabát is, akkor annak a zsebébe megy a kocsikulcs (ha éppen nálam az autó). Ez így biztonságos, mert a nagy hasamtól esélytelen, hogy bárki kilopjon onnan bármit is, hacsak nem tud megmozgatni észrevétlenül 15 kiló, lógó hájat + kihalászni a pénztárcát/telefont :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 11:31:56

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Nekem ilyesmim van:
www.csillabordiszmu.hu/?2018377,irattarto-exkluziv-csokolade-barna-(monarchy)
Csak tobb zsebbel (magasabb) es a kartyak nem fuggolegesen, hanem keresztben vannak benne. Kinyithatod, mint egy konyvet. A kartyak alatt van egy-egy nagy zseb, ahova becsusztathato az utlevel, vagy a beszallo kartya is. Es oda tehetsz bankjegyeket is. Mondjuk farmer zsebbol kilog, ellenben az oltony belso zsebeben kenyelmesebb, mint egy rendes penztarca, mert alappban vekony es nem nyimja ki a mellkasomon, vagyis nem ugy nezek ki, mint egy felcsocsu ferfi...

nyuszigonosz 2013.11.21. 11:32:38

@Herr Géza: Egy már ül, a többi meg eltünt.:-))
Legalábbis a München környéki müanyag-üveges bandából.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 11:36:30

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Ráadásul csillbőrből van, ha jól látom :D

Nekem ilyesmi van, csak nem 2*2, hanem 3*3 kártyahely a belső részben:
www.csillabordiszmu.hu/?2017447,ferfi-penztarca-fekete-(gino-valentini)

Öltönyt hálistennek nem kell hordanom, akkor mondanék fel :)

DieNanny CH 2013.11.21. 11:37:14

@tilmir:
:-)
Én is, mióta külföldön vagyok, 2 pénztárcám van.
Még Bécsből jártam, amikor a Népligetnél volt 1! percem átszállni a városomba tartó buszra, rohantam, és a sofőrnek az osztrák pénztárcámból akartam fizetni. Aztán mentegetőzve kerestem a magyart, mire ő:
- Hej, de jó valakinek, 2 pénztárcára is futja...!
Poénnak szánta, mert vigyorgott.

Most az osztrák pénztárca svájci lett, vonatútra meg egy régi gyerekpénztárcában (Vukkos!) van vegyesen euró és frank érme.

Herr Géza 2013.11.21. 11:37:51

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Hajaj, sok évet dolgoztam magyar alvállalkozókkal, tudnék mesélni.... Nemegyszer komolyan meglepett még engem is, hogy meglett, büszke magyar szakik milyen cikisen-gyerekesen-undorítóan tudnak viselkedni a "svédasztalnál".
A csúcs pár évtizede az volt, amikor a lomizásból (akkor még minden héten volt valamelyik városrészben, faluban "kipakolás") a fiúk hazahoztak egy láthatóan alig használt kismotort. Gyanús is volt a csili-vili robogó (érvényes rendszám is rajta !!), kérdezem öket, hogy honnan van. "Képzeld fönök, ki volt rakva a lomi közé, hogy ezek miket kidobnak! Hát nehogymá' otthagyjuk!" Aztán néhány keresztkérdés után kiderült, hogy konkrétan a kidobott cucctól úgy 5 méterre, egy kocsibeállóban volt (:DD), tehát konkrétan ellopták. Volt akkora mákjuk, hogy míg visszavittük senki nem kereste....

Mikó? 2013.11.21. 11:40:00

@az igazi Trebitsch:
a francia hasznosabb lenne a nemet melle (kiveve ha Ticinoban szeretne letelepedni)

Gabi957 2013.11.21. 11:40:00

Szimpatikus írás. Én is vallom, aki nyitott, őszintén érdeklő, mosolygós, kedves, befogadják. Az itt töltött 3 év alatt 2 emberrel találkoztam, aki nem volt kedves és segítőkész. Egy idős postás és egy hivatalnok. :)

*matahari* 2013.11.21. 11:40:00

@az igazi Trebitsch: Egy olasz ismerös kertészetben talalt munkat, német nyelvterületen. Ugy, hogy eredetileg az épitöiparba akart volna menni, s kb nem is tud németül. Cég most fizeti neki a tanfolyamot, s lakast is intéztek neki. Azt hozza kell tegyem, hogy azért legalabb 3 honapjaba tellett itt munkat talalnia. Addig volt aki etette, s volt hol halnia :) Egyébként egy vagyonba lenne neki ez, ami nyilvan nem volt. MIndenesetre vannak még ilyen sikertörténetek, de egyre nehezebb munkat talalni itt is. Vidéken könnyebb is lesz, mint nagyvarosban. ö se Zh-ben talalt munkat.

Mikó? 2013.11.21. 11:40:00

Azert szerintem a masok szamlajanak a vadaszasa, meg az 50Ft-s bedobasa 1 frank helyett nem ugyanaz mint, visszaigenyelni a nemet mehrwertsteuer-t, ami teljesen szabalyos. Szerintem mehrwertsteuer visszaigenyles nem a "megoldjuk okosba" kategoria. Ha pl 300 CHF felett "elfelejted" befizetni a svajci mehrwertsteuer-t es csak a nemet mwst-t kered vissza az viszont mar nem okes.

kocog 2013.11.21. 11:40:00

@Herr Géza:
én még nem talàltam.
Ez nem azt jelenti, hogy nincs, csak a 26 kantonbol az a 23, ahol eddig jàrtunk, mind szép volt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 11:40:33

@Zka: En ha nem akarom magammal vinni a nagy tarcamat, akkor egy nevjegykartya tokot hordok magamnal. Abba is belefer 4 kartya (bankkartyam, a ceges bankkartya, jogsi, plusz a konyvesbolt torzsvasarloi kartyaja, mert en konyvvel jutalmazom, vagy viditom fel magan :D). A ceges belepomet meg sokszor el is felejtem magammal vinni :S De olyankor sincs nagy baj, mert nem igazan hasznalom semmire, maskor meg a nyakamba akasztom.

DieNanny CH 2013.11.21. 11:41:49

@nyuszigonosz:

De hogyan lehet a palackokat hamisítani? Nem vagyok képben...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.21. 11:43:42

@Mikó?: Nem erről beszéltem, nem értesz. Nem ez a csalás, hanem átmennek, nem vesznek semmit, csak felveszik az eldobott számlákat és a más által vásárolt termékek után igénylik vissza az adót.
Én erről beszéltem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.21. 11:47:52

@tilmir: Megjegyzem, érdemes kiszámolni. Én nagyjából 200 ojróért vásárolok, ennek az Áfa tartalma 16 ojró. Ha emberünk összeszed még 5-10 ekkora számlát? Az, azért nem rossz pénz...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 11:49:07

@Gabi957:
Én is ezt tapasztaltam a svédeknél. Nem igaz, hogy elutasítóak lennének, bár idő kell míg elfogadnak, de hol nem?
Ha látják, hogy az ember igyekszik, tanulja a nyelvet, megimseri a kulturájukat, akkor nem fogják kiközösíteni vagy utálni...

@tilmir:
Kariaji? :D :D :D

Herr Géza 2013.11.21. 11:49:33

@kocog: Pont ezért kérdeztem.:)) Igaz én még 23-ban sem jártam, de ahol igen, az alapján nem tudom elképzelni, hogy akár egy is van, ami randa.(Elfogult vagyok, nem kicsit.Nem tehetek róla, imádom Svájcot, nekem még a Schwyzerdütsch is szép..., legalábbis szebb, mint a Hochdeutsch.)

nyuszigonosz 2013.11.21. 11:50:15

@DieNanny: Nem a palackot magát hamisítják. Ugyanis a müanyag palackok egyformák bárhol Európában.
Csak itt, a képtelen zöldek( polit.párt) annak idején jó pár éve kitalálták a müanyag palack visszaváltást, és így az itt forgalmazott müanyag üdítös palackokon a papír ami rajta van, azon van ehhez/ visszaváltáshoz egy azonosító kód, amit ezekszerint lehet hamisítani.
Szóval csak jó sok üres palack kell máshonnan, papír nélküp rajta és a hamisított papírt ráragasztani.
Így igaz, elöször becsapják a palackvisszaváltó automatákat, de ahová aztán viszik a sok sok üres müanyag palackot, tovßabbi feldolgozásra, ott azt a nagy szortírozo gép meg hamisítványokkként kidobta öket óriási mennyiségben.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.21. 11:55:03

@tilmir: "Én sem vagyok ilyen "okos". Sőt a múltkor el is pirultam, amikor véletlenül forintot adtam az itteni pénztárosnak (otthon voltam, és belekeveredett a svájci tárcámba).
Ha megyek haza 3 (!) tárcával megyek, hogy ne keverjem a pénzeket (eurós, frankos, forintos).
:D"

Ezzel kapcsolatban beugrik hogy volt egy vicces esetem. Anno meg amikor felkerultem Miskolcrol Pestre az egyetem miatt, egy rovid ideig (par honapig) szinte minden hetvegen hazamentem meg.
Akkoriban volt pest BKV berletem es miskolci MVK berletem is.
A berlettartomban volt mindketto, mindig azt tettem elore, ahol epp voltam.
Egyszer utazok Pesten az alberletbol a Keleti fele penteken, ellenorok felszallnak. Mutatom neki a berletem (csak elovettem a berlettartot es az orra ala dugtam, ra sem neztem). Nezi-nezi, majd felbufogi hogy ez nem jo, tegnap lejart.
Az nem lehet mondom, egy hete vettem BKV berletet. Forditom magam fele, nezem, hat nem az MVK berletem mutattam szegenynek? :D Meg elotte egy heten at mindenki masnak is mert elfelejtettem elore tenni az aktualisat? :DDD
De a BKV ellenorok is megerik a penzuket, egy heten at mutogattam mindenkinek a miskolci berletem Pesten, de ezt senki nem tette szova, csak azt hogy mar lejart... :D

nyuszigonosz 2013.11.21. 11:58:48

@DieNanny: Még hozzáteszem: hamisítóéknak persze nem volt elég az a pár tucat palack, aminek a tartalmát esetleg üdítöként elfogyasztottk.
A mennyiség és az, hogy az így hamisított kóddal visszakerült palackok sosem tartalmaztak semmiféle üdítöt. Szóval kimondottan erre a célra lettek gyártva, hogy hamisított papírral lehessen ellátni öket és "leadhatóak" lehessenek.
Ez már tényleg a szervezett bünözés kategória.

2013.11.21. 12:03:25

@tanato: Ebben semmi ujdonsag nincs, egyszeruen csak bezarnak egy kiskaput, ami szerintem nem is baj. Az EU-n belul abban az allamban vagy jogosult az ellatasra, ahol az allando lakcimed van (vagyis ahol eletvitelszeruen tartozkodsz) es ahol a TB-re jogosult vagy. Az pedig eddig sem volt szabalyos, amit sokan csinaltak, hogy allando lakcim kulfoldon, de nem jelentkeztek ki Magyarorszagrol sem, tobbek kozt pont azert, mert havi 6000 Ft-ert barmikor lehet majd dokihoz hazaszaladni, ha baj van.

Az egyetlen kivetel a hatarmenti ingazo, aki ugye nem az allando lakohelye szerinti orszagban fizeti a TB-t. Ebben az esetben - es csak ebben az esetben - lehetoseg van valami nyomtatvanyt beadni az allando lakohely szerinti orszag TB-jehez (E104 vagy E106, mar nem emlekszem pontosan), es akkor mindket orszagban ervenyes a biztositasod, es az elszamolast valami allamkozi megallapodas alapjan a ket TB intezi egymas kozt.

Herr Géza 2013.11.21. 12:03:47

@DieNanny: A németeknél automata veszi vissza forma és/vagy vonalkód alapján a PET palackot (is). Münchenben a REWE hálózatnál vették észre, hogy a bedobált flakonok között rengeteg "hamisított" van, a rendörség le is kapcsolt tetten érve néhány magyart. A fáma úgy szólt, hogy Magyarországon direkt olyan célból gyártattak le flakonokat, hogy azokat itt az automatába 25 cent/db-ért bedobálják. Nekem az a gyanúm, hogy a flakonokat otthon (ahol menne a szemétbe) csak összeszedték és csak hamis vonalkódos címkét ragasztottak rá nagyban üzve a nyomtatást. (Ehhez ugyanis elég egy szimpla nyomtató, meg öntapadós fólia.)
Ha tényleg gyártattak volna flakont is, akkor baj lehetett a kalkulációs "programukkal", mert azért ahhoz már egy komolyabb gép kell, alapanyag, stb., plusz ezeket a vackokat ki is kellett szállítani, fizetni kellett a bedobálós embereknek is, akkor már olyan sok nyereség nem maradhatott. Ráadásul számítaniuk kellett volna rá, hogy hamar feltünik nagy mennyiségnél, tehát nem túl profikra vallana. A haszon meg kb. a "parkolóautomatákba" dobált két forintosok szintjén. Sztem inkább amolyan "brazil" családi vállalkozás szintü dolog volt...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.21. 12:04:17

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Az-az... :D
@Don Kartasch: Előfordul. A lányom is múltkor a lejárt bérletét mutogatta, az új ott maradt alatta. Mondjuk, amikor szóltak, rájött és megmutatta az újat. Nem volt probléma.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 12:09:12

@nyuszigonosz: Neki címeztem a hozzászólásomat, nem másnak. Csupán azért vetettem fel a kérdést, mert azt írta, van három év munkatapasztalata ápolóként. Itt én ellentmondást éreztem azzal, hogy mélyvíznek nevezi az idősotthonban
12 emberrel végzett, végső soron inkább szociális munkát.

Úgy, hogy életemben nem voltam ápoló, azt hittem, az lenne a mélyvíz, ha egy súlyponti kórház égési sérültjei közé dobnák be...pld.

Egyébként több, mint 10 munkaviszonyom volt eddig, ebbe nem számolom bele a diákmunkákat és projektmunkákat.

Persze, hogy mindenhol van betanulási idő, nem kétlem, hogy ez idegen nyelvi környezetben még nehezebb lehet.

bpetya75 2013.11.21. 12:15:39

@Babette_:

Miért bántod? Ez elismerés volt. Te vagy itt az elismert kritikai elem ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 12:16:07

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Azaz! Bár nem tudom leggings van-e rajta... az is nagyon fontos!

@Babette_:
Pedig ez dícséret volt :)
Ahol nem fűzöl hozzá 1-2 megjegyzést, ott valóban jó és igényes munkát olvashatunk. Te vagy a blog minőségügyi szakértője... de ha nem akarod, nem fényezlek többet.

bpetya75 2013.11.21. 12:17:22

@zöldeketbeszélek:

Szerintem arra gondolhatott a poszterina, hogy kezdőként vezetői feladatokat lát el. Még ha nem is egy részecskegyorsítóban. ,-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.21. 12:17:30

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
1. nem úgy hangzott
2. ez egy szar poszt, de én tudok disztingválni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 12:22:15

@Kövérmadár [jävla invandrare]: azt hittem, hogy Toki es Niki a minosegugyisek :D
A sminkes "csajnal" ez is eleg megrazo volt, nem lennek kivancsi tobb reszletre! :DD

nyuszigonosz 2013.11.21. 12:22:57

@bpetya75: Durcás lesz. mert nem töled kérdezte. :-))
Mint ahogy az eredetit ugye nem tölem: " Neki címeztem a hozzászólásomat, nem másnak." és én meg mertem válaszolni.
:-)

Bár lehet, hogy mások, Te válaszolhatsz akkor is. :-))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 12:27:58

@Zka: @Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Ugyanakkor ha alkalmazzuk Birca I. törvényét, mely szerint a smink az átlagos nőből szépet, a szép még szebbet csinál (tehát a nő smink szerinti integrálja szigorúan, monoton nő).

∫(női szépség) d(smink) -> szig.mon.nő

Akkor állnia kell a (női szépség) / d(smink) -> szig.mon.csökken-nek is, azaz ha a nőt smink szerint deriváljuk, a szépsége csökken.

Fentiekből következik, hogy a linkelt képen egy überbrutálirózatosrettenetesronda nő szerepel.

Ezen a ponton, ha alkalmazzuk Birca II. törvényét, mely szerint a leggings minden nőnek jól áll, sőt kívánatos ruhadarab, belátjuk, hogy önmagát igazolja a tétel: a linkelt képen lévő leányzó szépségén sokat javít egy leggings, feltéve, hogy azt a fejére húzza és nem máshová.

De majd charlieharper kijavít, ha valahol számolási hibát vétettem...

bpetya75 2013.11.21. 12:30:31

@nyuszigonosz:

De meg is kóstoltad gonoszul! (Nomen est omen?) Én meg nem ;-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 12:31:08

@bpetya75: Ha jön, majd megtudjuk. Engem tényleg érdekel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 12:31:44

@Babette_:
Valószínű a hiba ott lehet, hogy a 2)-es pontot nem láttam meg a mondanivalóban, így az 1)-es pont nyilván mást jelent neked és nekem.
Elnézést, többet nem fordul elő.

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Nem, Niki véleménye csak Lajosmizsei vagy eperszedős témában relevánsak, töki... nos igen, az ő véleménye sehol sem releváns :)

@Zka:
Igen, ezt már tegnap is megállapítottuk, hogy a birca eszméit valló országokban NEM szeretnénk élni tanatoval... vagy tablenoval? Kellene valakinek nicket változtatni :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 12:34:09

@nyuszigonosz: "@zöldeketbeszélek: Majd a poszt írója megírja, neki hol a mélyvíz."

Csak emiatt írtam, hogy a kérdést neki címeztem, nem másnak. Nem találgatok, kivárom, mit válaszol.

Nem vagyok durcás!!!!! (de)

nyuszigonosz 2013.11.21. 12:36:35

@bpetya75: Szerintem nem. Abszolút normalisan leírtam, mit értek én a mélyvíz alatt, söt utalással arra, hogy a poszt írója majd bizonyára leírja, ahogy ö gondolta.

nyuszigonosz 2013.11.21. 12:40:17

@zöldeketbeszélek: Akkor meg ne legyél. :-)
Mert nincs miért, eszembe sem jutott senkit sem "kóstolgatni" . Kóstolgatni = ez most a belekötés egy formáját jelentö kifejezés?

Mert nem ezért írtam amit írtam. Ennyi.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 12:52:31

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Ami a II. törvényt illeti, a nagyon túlsúlyosnak nem jó a leggings és a nagyon magasnak sem. Azaz van kivétel.

peacefroggg 2013.11.21. 12:59:25

@Kövérmadár [jävla invandrare]: jah, meg megváltoztatják mindketten:
tableno (aki nem tanato)
tanato (aki nem tableno)
csakhogy még nagyobb legyen a káosz
ja és tucanot se felejtsük ki

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 13:00:01

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Ez nem női smink, ez cirkuszi smink.

Íme, a smink, mely csodát tesz: vadimandreev.ru/?page_id=35 - egy orosz sminkszakember honlapja, meg lehet nézni, nem csak huszonéves nőkkel dolgozik.

Sajnos van pár férfi is köztük, őket ne nézd.

2013.11.21. 13:03:50

@Bazsola: koszonom. Most mar mindent ertek

Mikó? 2013.11.21. 13:07:45

@tilmir:
ja, ok! Felrertettem amit irtal.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 13:11:43

@charlieharper: Na voltal Svajcba? Van a kollegaknak csimmajuk?

tanato 2013.11.21. 13:20:22

@Nyulz of the World: Tulajdonképpen tényleg létezett ez már,ami az újdonság,hogy kiterjesztették a tanuló ifjúságra is nyilvánvaló fenyegetési céllal hogy minél kevesebb jófejű gyerek menjen kinti felsőoktatásba.Egyébként ennek ellenére több éve vagy tíz éve nem itthon lakóknak is van érvényes kártyája,azzal jönnek,valahogy kijátsszák a rendszert.

2013.11.21. 13:25:17

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: igen, tegnap jottem vissza. Roltexet nem lattam, tehat fuggony nincs Svajcban de persze ezt mar a Sara gumicsizmaja poszt ota tudjuk.
Welliest sem lattam, csak domina csizmat az egyik titkarnon, de az nem gumibol volt szerintem. Es meg mindig a fekete szoknya/nadrag es feher ing az oltozet mindehol. Sehol egy szines ing. Maxvallnak tetszene.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.21. 13:25:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: uhh, én eddig azt hittem, hogy csak egy kissé eltúlzott rajongásról van szó esetedben a smink iránt,
azt nem gondoltam, hogy a vastag vakolat + photoshop az, amire gerjedsz...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 13:33:19

@Babette_:

Ez nem photoshop, éppen arról szól az orosz emberke honlapja, hogy lehet sminkkel is széppé tenni, nem kell fényképes manipuláció.

DieNanny CH 2013.11.21. 13:37:15

@nyuszigonosz:

Van egy, Mo-on titokban újra működésbe hozott palackgyártó üzem? Ahol csinálták?
(Eszem megáll!)

nyuszigonosz 2013.11.21. 13:43:08

@DieNanny: Nemtudom. Persze német invesztigatív ujságírók azonnal rohantak Magyarországra körülnézni: voltak egy palackgyártó üzemben, nem tudom hol, csak annyit, hogy " kb. 100 km-el Budapest mögött" , ahol annyit tudtak meg, hogy a müanyag palackokat megrendelésre gyártják, ök most éppen xy mittudomén kinek, de vannak kisebb palackgyártók is...
És a fehér ruhás müanyag palack gyár munkatársa azt is mondta, hogy manapság nem probléma bármit bárhol legyártani, és hogy mire használja a megrendelö az már nem a palackgyárak- kisebb palackgyártók gondja.

2013.11.21. 13:48:28

@Babette_: Maxvall lathatoan azokat a noket szereti, akiket smink nelkul csak burkaban lehet elviselni

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.11.21. 13:50:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: tudom hogy nem tartozik a mai poszthoz, de ezt a kis videot a figyelmedbe ajanlom. Csak mert mindig toled lehet hallani hogy az nem no aki nem viselkedik/oltozik/utalkozik ugy. ;)
www.upworthy.com/if-3-little-girls-did-this-to-my-house-id-do-everything-i-could-to-get-them-full-rides-to-stanford?c=ufb2

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 13:59:40

@charlieharper:

Nem, én a szépeket preferálom. De a szépeket és igényeseket.

2013.11.21. 14:02:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az amit elkuldtelmaz ellenkezojet bizonyitja

smile750 2013.11.21. 14:02:44

A csereszabatos penzekkel kapcsolatban: Amikor Ausztriaban nyaraltunk tobb helyen is lehetett emlek ermeket nyomtatni, ahol ha jol emlekszem 1 vagy 2 euroba kerul maga a muvelet, es egy 5 eurocentest is be kell dobni, mert azt lapitja ki a gep, es abbol keszul az erme. Ilyen gep sok helyen mukodik Magyarorszagon is, altalaban 200 Ft-os, valamint 5 Ft-os ermekkel. Mivel a kis erme ugyis "megsemmisul", vagyis inkabb atalakul, az 5 cent helyett 5 forintost dobtam be, de nem azert mert igy sporoltam kemeny 10 Ft-ot, hanem azert mert sokkal szebb lett az erme mint az 5 euro centes. Fenyesebb, es kicsit vastagabb is az 5 Ft-os, igy szerintem jobban megfelel ennek a celnak.

madscientist 2013.11.21. 14:05:13

Gratula a posztolónak!

Csupán néhány kiegészítés...

"Azt tapasztalom, hogy a svájciak azok iránt nem nyitottak, akik kívülállók szeretnének maradni. És bizony rengeteg több évtizede itt élő külföldi ebbe a csoportba tartozik."

Ehhez annyit hozzátennék, hogy Zürichben biztos így van, mert az eléggé multikulti hely, sok a bevándorló, vagy ingázó is akár.
Ellenben kisebb, nem annyira centrális helyeken még mindig elég távolságtartóak az emberek a külföldivel, idegennel. Ez persze nem azt jelenti, hogy utálnak, kiközösítenek, viszont meg van a háromlépés távolság. Bár tény, hogy ez sem leküzdhetetlen, de sok év telik el mire megnyílnak. Az ember azt gondolná, hogy a sok bevándorló miatt, meg, hogy eleve több nemzetiségű az ország, akkor biztos előítélet is kevesebb van másokkal szemben, pedig nem.

"Ha beszélsz németül, azt rendszeresen megdicsérik és keresik a társaságod. Ha viszont nem szeretnél megtanulni (pedig integrációs lehetőségekben igazán bővelkednek, pl. ingyenes németóra a munkahelyen), akkor annak ellenére is távolságtartóak maradnak veled, hogy mondjuk beszélsz angolul és ők is, tehát adott egy közös nyelv."

Hát igen, sajnos mifelénk még mindig sokszor sandán néznek arra, aki 'csak' németül beszél jól, svícerdüccsül meg nem, mert sokan meg nem szólalnának németül, még akkor se, ha épp tudnak.
Nyilván, ha az ember jól megtanulja a helyi mundartot, akkor sokkal jobban megy a beilleszkedés is. Ha valaki hosszútávra tervez itt, annak elengedhetetlen a helyi svícerdüccs, nem a német nyelv, az maximum egy mankó, de sokszor csalóka és félrevezető. Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.
Annak ellenére, hogy Svájc elég kicsi ország nagyon sokféle arca van, akárhányszor olvasok itt egy-egy posztot mindig olyan érzésem van, mintha nem is ugyanabban az országban élnénk.... :)

kocog 2013.11.21. 14:05:24

@Herr Géza:
Az attol függ, milyen Schwitzert hallgatsz.
Van Luzern környékén egy torokbol beszélös, kràkogos dialekt, na, az aztàn minden, csak nem szép. Ellenben Appenzell - St Gallen környékén elöfordul kifejezetten dallamos, fülnek kellemes dialekt is. Még jobb lenne, ha végre érteném is :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 14:14:13

@charlieharper:

Amit küldtem azt a csúnyából átlagossá való átmenetre szántam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 14:24:33

@charlieharper: "Roltexet nem lattam" Az a Rolex hamisitvanya? Mert akkor Kinaban keressed! :DD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 14:27:54

@smile750: Kulonben azok a gepek erdekelnenek, ugyanis tudtommal a penz rongalasa buncselekmenynek szamit. Igy eleg torvenytelen ezeket uzemeltetni.

Herr Géza 2013.11.21. 14:56:11

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Hát Te meg "hanyas" vagy ?
A Roltex=Röltex= békebeli rövidáru-lakástextil export-import. Magyarul: olyan bolt, ahol pl. függönyt lehetett kapni az átkosban.

madscientist 2013.11.21. 14:56:53

@az igazi Trebitsch:

Sokan válaszoltak már, de azért, ha számít valamit még, leírnám, amit én tapasztaltam.
Azt leszögezném, hogy mindez szigorúan a keleti részre vonatkozik.
Az olasz nyelv nem aduász ugyan, ha nyelvtudásról van szó, de kezdetben, bármily hihetetlenül hangzik, jól jöhet. Sok helyen lehet olasz nyelven ügyet intézni, vagy van olasz nyelvű kiszolgálás is, pl patikában, orvosnál, egy-két üzletben láttam, hallottam már ilyet.
Amúgy, ha az embernek olasz munkatársai, főnöke, vagy cége van, akkor lehet leginkább hasznát venni német területen. Ez azért elég gyakran előfordulhat, pláne úgy, hogy az utóbbi időben Olaszország sem áll túl jól és onnan is sokan Svájcban próbálnak meg boldogulni. Hát ennyi :)

kocog 2013.11.21. 14:57:07

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Szerintem a hatàrozatlan integràl alkalmazàsa jelen helyzetben nem helytàllo.

Herr Géza 2013.11.21. 14:57:59

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Bár a kínai Roltex-szel akár igazad is lehetne, csak nem passzolt a sárga gumicsizma és a függöny kerek történetébe... :))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 14:59:44

@nyuszigonosz: Túlreagáltam. Ez előfordul velem egyszer-egyszer, bocs!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 15:00:16

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Gondolom, mivel 5Ft-ossal működik, az üzemeltető befizet 10-15 Ftot az államkincstárnak, mint kártérítés. A gép előállítási költsége nem lehet túl magas, üzemeltetése kb. semmibe sem kerül. Adók után is búsás haszon van azon, hogy a vevő pénzét tönkretették :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 15:02:58

@kocog:
Igazad van!
Sokkal célszerűbb lenne egy határozott integrál állcsúcstól hajvonalig.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 15:07:59

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Azt mondják, mi vagyunk az arany-generáció. Még a szocializmus végén cseperedtünk, a 90-es éveket végigtanulhattuk, így mire felnőttünk olyan szerencsénk volt, hogy az ország levetkőzte a 45 év szocializmust és nekünk már csak bele kellett ülnünk a szüleink által felépített kapitalista csodába...

Namost, majdnem... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 15:10:00

@Kövérmadár [jävla invandrare]: En csak beleleptem, nem ultem, de utana takarithattam is le a cipomrol... :D

DieNanny CH 2013.11.21. 15:12:05

@madscientist:

Érdekes, én olyan véleményeket hallottam, hogy aki svícerdüccs-ül próbálkozott, arra gyanakodva néztek, mert arra gondoltak, hogy gúnyolódik. Amúgy meg: én németül beszéltem, és valahogy nem áll rá a szám a nyelvjárásra. Szavakat átveszek (rüebli-karotte, schaukel-ritiseili, fahrrad-velo), de ragozás, igék valahogy nem mennek.
Viszont: szerb, albán bevándorlók, akiknek a svícerdüccs az első idegen-nyelv, gond nélkül megtanulják és helyesen beszélik.
Ezt tapasztaltam.

(Német szavakat most nem volt kedvem helyesen írni, még mielőtt valaki belekötne.)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 15:25:14

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Nem, mi vagyunk az aranynemzedék, mert felnőttként láttuk még a régi rendszert, viszont még fiatalon kerültünk át az újba.

Ez ténykérdés, s nem nyitok róla vitát! :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 15:27:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mi vagyunk, es ez teny :D Nem vagyok hajlando errol vitatkozni!

2013.11.21. 15:27:58

@madscientist:

Köszönöm a segítséget Neked is, meg a többieknek is.
Én is azt mondtam a barátomnak, hogy szerintem a francia nyelv a német mellé előnyösebb lenne, de azt válaszolta, hogy az ronda, meg nehéz is. Az olasz viszont szép nyelv, és könnyen tanulható. Ebben igaza van. Azon véleményemet viszont tartom, ha megtanulja a nyelvet, vállalkozóként próbálkozzon.

Ha nem, akkor Európában Izland legyen az úti cél, Európán kívül meg az Azori szigetek.

peacefroggg 2013.11.21. 15:35:12

@az igazi Trebitsch: erdész végzettséggel Izlandon mit lehet csinálni? csak mert ott nem sok fa van..

vagy erdőt akar ültetni? :)

Herr Géza 2013.11.21. 15:36:34

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Most mentettelek fel, akkor mi ez a szöveg ???

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 15:36:59

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Te még serdülő tacskó vagy, aki nem tudja mi a röltex, az ápisz, a közért, a KISZ, az úttörők 12 pontja, a kisdobos, az iskolai raj, meg hogy mikor született Lenyin...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 15:38:06

@peacefroggg:

Mo-n is vannak balneológusok, pedig bálna egy szál sincs.

tanato 2013.11.21. 15:39:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Én pl. kerek 30 voltam a rendszerváltáskor,már felnőttként,már dolgozva értem meg,de még ha úgy nézzük fiatalként csöppentem bele az újba.Attól függ ki mit tekint fiatalnak.

kocog 2013.11.21. 15:39:48

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Nehogy azt hidd, az öregebbeknek jobb.
én pl a 60-as években születtem, kicsivel az 56-os megtorlàsok utàn. Ezért a szüleimtöl se politikàt, se semmi hasonlot nem hallottam soha - féltették a kis életüket.
Aztàn a 70-es években rajtunk probàltàk ki az összes reform-tantervet. A 80-asokban màr fösulin pont motivàlatlanok lettek a tanàrok, mire mi odakerültünk. A "békebeli" tanàrgeneràcionak màr nyoma se volt. A 80-as évek közepén sikeresen munkàba àlltunk egy döglödö szocializmusban, ahol a pàrttitkàrnak hatalma még volt, esze, pénze màr nem. Rövid reménykedés ugy 89 - 90 körül, aztàn "tavarisi: konyec". Vele együtt konyec az egész magyar iparnak meg mezögazdasàgnak is :-(
Utàna a 2000-es évek elején rendesen ki lehetett àbràndulni az összes, magàt a vilàg fölé képzelö ostoba magyar politikusbol, csak azért, hogy 1-2 emberrel együtt belàthassuk, ezeket a kontraszelektàlt alakokat valaki meg is vàlasztotta, pajzsra emelve öket ...
Még egy kis idö, és meg fogom érteni Ady verseit is talàn. Mondjuk, jobb lenne, ha inkàbb nem érteném.

madscientist 2013.11.21. 15:39:48

@DieNanny:

Sajnos nálam elég sokszor volt már úgy, hogy kb majdnem faképnél hagytak, vagy rámcsapták a telefont is pl, mert nem értettem a svícerdüccsöt és visszakérdeztem, vagy megkértem, hogy nem-e lehetne hochdeutschul...természetesen vannak jó tapasztalataim is, amikor ez egyáltalán nem volt gond. Sőt olyan is, mikor előre megkérdezték, hogy inkább hochdeutsch vagy mundart? :)
Szavakat már én is keverek a hochdeutschba, hogy 'szimpatikusabb' legyen a beszédem :D Ragozni, meg hasonlók én sem tudok, örülök, hogy kezdem érteni, nemcsak nagyjából, ne aggódj nekem se áll rá a szám, a német bezzeg zsigerből jön.
Egyébként egyetértek, én, aki már úgy jött ide, hogy bírtam a németet, sokkal, de sokkal nehezebben tanulom a dialektust, s mindig valahogy visszanyúlnék a némethez, pedig az sokszor nem segít, vagy félrevezet...mások, akiknek ez az első idegen nyelvük sokkal jobban haladnak.

madscientist 2013.11.21. 15:39:48

@az igazi Trebitsch:

Igazán nincs mit :)
A francia tényleg többet ér, sok-sok álláshirdetést lehet látni a legkülönfélébb területekről, ahol előny avagy követelmény a francia nyelvtudás. Olyat, ahol az olaszt kérik sokkal kevesebbet lehet találni.

2013.11.21. 15:41:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ha ezalatt azt érted, hogy Portugál autonom terület, igazad van.

@peacefroggg:

Én élnék szívesen Izlandon. No meg az Azori szigeteken.
De egyenlőre nem akarok elmenni Magyarországról. Itthon is meg lehet keresni annyi pénzt, mint külföldön. Abból az aspektusból ugyan is kevesen vizsgálják a kivándorlást, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg az itthon maradottak számára.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 15:41:35

@tanato:

Oké, de te az én nemzedékem vagy akkor inkább.

2013.11.21. 15:42:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: meg a Marka kupakokat sem gyujtotte es Majus 1-en nem integetett Kadarnak/Grosznak a Hosok teren! Felvonulok kertek!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 15:45:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Tudjuk, tudjuk... és ti még a grundon játszottatok, míg nekünk csak a Nintendo jutott... :)

Gondolj arra, hogy mi még leszünk annyi idősek, mint ti vagytok, de ti... már sosem leszten annyi idősek, mint mi vagyunk (vagy leszünk 5 év múlva) :D

2013.11.21. 15:45:38

@charlieharper:

És valószínűleg nem a tv maci tanította fogat mosni.

tanato 2013.11.21. 15:45:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mondhatjuk, igen,a lényeg az hogy mi még/már/ dolgozó emberként ismertük meg a szocialista /világ/rendszert,pl az általad felsorolt dolgokat,szovjet katonákat,vasfüggönyt cirill betűket stb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 15:49:42

@kocog:
Nem hiszem, hogy jobb, sőt...
Elégedett vagyok a saját generációmmal és a saját "korommal". Persze, ha választani lehetne, akkor 55 környékén születtem volna az Egyesült Államokban, hogy a 70-es, 80-as években lehessek fiatal felnőtt... de ez lehet csak egy téveszme :) Mindenesetre sem akkor, sem oda nem születtem, így aztán abból gazdálkodom, ami van...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 15:53:46

@Kövérmadár [jävla invandrare]: @tanato:

Na, most éppen kivételesen könnyűzenét hallgatok. Letorrenteztem 1940-1980 legjobb ezer dalát. Néha döbbenetes dolgok vannak. Pl. most jöttem rá, hogy a Hooked On A Feeling című nevezetes dal 60-as évekbeli valójában - ez a dal azzal vált halhatatlanná, hogy pár éve feldolgozta David Hasselhoff is és a feldolgozásnak sikerült akkor a YouTube-on a minden idők legröhejesebb videóklipje helyezést elérnie... www.youtube.com/watch?v=PJQVlVHsFF8 egyébként teljes joggal érte el a helyezést, ma már sokan azt hiszik, hogy paródia az egész, pedig nem... komolyan gondolta.

2013.11.21. 15:53:54

@tanato: amikor megjonnek Moszkvabol a kollegaim, mondjak, hogy a PECTOPAHban vacsoraztak, ejtve angolul "piktopah", olyankor neha szolok, hogy ez volt ciril betukkel ez azt jelenti, hogy etterem. Azt hittek, hogy a piktopah valami lancolat, mint pl a Gaucho.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 15:53:55

@Herr Géza: Mi a felhaborodas targya? Nem lehetunk Madarral a nyolcvanasok kozepebol az aranynemzedek tagjai?

2013.11.21. 15:55:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Én sem. Viszont szerintem egy ambiciózus fiatalnak(és kevésbé fiatalak) az egyik legjobb célirány. Az egyik legkönnyebben tanulható nyelv a portugál. Az idegenforgalom dinamikusan fejlődik. Ha van az emberben kitartás, szorgalom, és a portugál mellé megtanul pl. angolul, szerintem nyert ügye van. Mondom én aki nem igazán kedveli a multikultit, meg a tömeget.. És akkor még finoman fogalmaztam.

tanato 2013.11.21. 15:58:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: És ezek a számok most is élvezhetőek,népszerűek,sok közülük örökzöld sláger lesz.

2013.11.21. 16:00:54

@charlieharper:

Long. Mielőtt válaszolsz, fogadj ügyvédet.
Addig is segítek. Delta.

tanato 2013.11.21. 16:01:44

@charlieharper: Igen sok érdekes dolgot tanultunk meg tudunk,ami a később születetteknek nem egyértelmű.Szóval érdekes volt megtapasztalnunk felnőtt fejjel a rendszerváltást.Valami eltűnt,valami más jött létre.Mint a szüleink akik ugyanezt érezték a Horthy rendszer-kommunista világ váltáskor.

peacefroggg 2013.11.21. 16:04:34

@az igazi Trebitsch: akkor valahol menet közben elvesztettem a fonalat, azt hittem a haverod akar oda menni.
de Izlandon én is kipróbálnék pár évet, turistaként volt már szerencsém hozzá, mikor visszajöttem egyből meg is néztem, hogy mi kell az ottani munkavállaláshoz. :)

2013.11.21. 16:08:34

@tanato:

Doki. Régebben szóba hoztátok itt valakivel, egy kollégádat. Mondjuk úgy, hogy Gyulát. Rákerestem a blogjára, és próbáltam elmagyarázni neki egyszerű dolgokat. A jog területéről. A válasz is egyszerű volt. Letiltott.

Csak remélni tudom, nem dőltök be a hülyeségeinek. Túl kevesen maradtatok ebben az országban háziorvosok ahhoz.

blackhairlady 2013.11.21. 16:08:43

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
Vegyel egy szep kis "autos taskat" (tudod, aminek van olyan kallantyuja es a csuklod kore es abba bele tudod tenni a brifkot:DDDD

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 16:10:12

@charlieharper:

Ilyen történetek régebbi korokból is vannak.

A bisztró szó eredete pl. röhejes.

Napoleon kiosztott minden katonának az oroszországi hadjárat idejére egy-egy rövid francia-orosz társalgási zsebkönyvet pár fontos orosz kifejezéssel.

Ez egyik szó a "gyorsan" volt, oroszul "быстро", s oda volt írva, hogy ejtsd "bisztro".

Szóval a francia katonák amikor megálltak valahol és ételt követeltek, mondták, hogy "biszto, bisztro", azaz "gyorsan, gyorsan". Az oroszok meg nem ismerték fel ebben az orosz "gyorsan" szót, a teljesen hibás kiejtés miatt. De a helyzetből megértették, hogy a szó jelentése "ételt gyorsan". Aztán kezdett is elterjedni az oroszban a "бистро" szó mint "gyors étkezde". Az oroszok meg voltak győződve róla, hogy ez egy ősi francia szó. Végül amikor 1917-ben tömeges orosz emigráció ment Franciaországba, az orosz emigránsok nyitotta "bisztrókat", így a szó bekerült a franciába, majd onnan egy rakás más nyelvbe.

tanato 2013.11.21. 16:13:27

@az igazi Trebitsch: Úgy van,de nem én hoztam szóba hanem a falubelije aki Quercus néven kommentel ide.Gyula az egy különleges egyén,több évet töltött Svédországban,aztán hazahúzta szíve.emiatt elromlott az élete,mert itthon azért nem svéd az eü.-rendszer és ezt nem tudja feldolgozni,minden hatósággal összetűzésbe kerül.Állandó pereskedésben van mindenkivel.Nehéz vele vitatkozni az biztos többeket letiltott már a blogjáról,,nagyon konok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 16:15:45

@az igazi Trebitsch:
A Delta jóféle volt, szerettem nézni gyerekként, bár már csak a főcímre emlékszem :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 16:16:18

@tanato:

Nekem a nagymamám mesélte. Annak idején a gyerekeket sajnálta mindenki. Mert a Horthy-kori állapot mindenképpen SOKKAL fejlettebb volt, mint a Rákosi-kori. Nagymamám mesélte "én tudtam gyerekként mi a datolya, a függe, anyád meg narancsot és banánt is először csak 1956-ban evett".

De hasonló családi történet. Nagyapám vám-pénzügyőr volt (összesen 5 rendszerben volt az), s valamikor 1953-ben kapott egy jugoszláv ügyféltől egy tábla csokit. Hazavitte, s az akkor 10 éves anyám meg a testvérei kiköpték, hogy "fújj", ugyanis a Rákosi-korban kapható marcipános álcsokihoz voltak hozzászokva.

2013.11.21. 16:16:59

@az igazi Trebitsch: Longnak nicket kell valtania. Long [akinek meg a tojashej .....]

2013.11.21. 16:18:47

@peacefroggg:

Olvastam nemrégen egy könyvet. Ha megölsz sem tudom ki a szerzője, és mi a címe, ugyan is kölcsön adtam, nem tudom megnézni. Az agyam meg rendkívül szelektív. Csak a lényeges dolgokat jegyzi meg. A könyv az úgynevezett gazdasági világválságról szólt(duma), szerzője egy amcsi közgazdász.
Görögökről, németekről, izlandiakról szólt. Ami megfogott, hogy Izlandon mielőtt kiadnak egy vállalkozásnak működési engedélyt, előtte a telephelyet MANÓMENTESÍTENI kell.
Ezt csak imádni lehet.

Ott akarok élni!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 16:19:51

@charlieharper: Az nem Madar akinek tojasos a vege? Nala stilusosabb lenne, pluswz egy evvel idosebb nalam.

2013.11.21. 16:21:22

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Én még Julira is emlékszem. Meg a Tamási Eszterre. Abban az időkben nagyon jó nők voltak.

2013.11.21. 16:21:45

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: nem. Fat bird ikea butorneveket rejt el a neveben

2013.11.21. 16:24:04

@az igazi Trebitsch: en meg fekete-feher Videotonon neztem, amin az M1 es M2-n kivul a csehszlovak tv is bejott.
Aztan, kihagytam oket 5 evre es mire Algeriabol visszajottunk,mar szines lett a vilag!

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.11.21. 16:47:33

Csak most tudtam elolvasni a tegnapi meg a mai posztot a rengeteg munka miatt és örülök, mert most pár napra visszatért a régi határátkelős hangulat igazi posztokkal, valódi történetekkel.

Külön gratula a tegnapi családmodellért, hogy a feleség visszatért dolgozni 11 hónap után én nem csak otthon az interneten panaszkodik és blogolgat, amíg a férj húzza az igát.
A mai dolgozó hölgy is elismerést érdemel, kiment a szakmájába dolgozni, tanult, tervezett és diplomás munkát végez, habár meg kell jegyeznem, hogy az öregápoló nem az egészségügyi ágazat csúcsa.

@Hataratkelo:
Látod, tudok én dicsérni is, nem mindig csak negatívak a hozzászólásaim. :)
Csak meg kell ütni a kellő mércét nálam, ahogy minden máshol is az életben

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 17:04:09

@kocog: "Rövid reménykedés ugy 89 - 90 körül, aztàn "tavarisi: konyec". Vele együtt konyec az egész magyar iparnak meg mezögazdasàgnak is :-("

Közkeletű tévedés, vagy féligazság, már ami a mezőgazdasági részt illeti. Amennyire én tudom, a gond az volt, hogy ipari méretekben álltunk rá az alacsony igényű de nagy felvevőképességű szovjet piac kiszolgálására. Aztán amikor a szovjet piacra szállítás nagyrészt megszűnt, a régi, elavult fajtákat nem tudtuk a nyugati piacokon értékesíteni, plusz amit még tudtunk volna, abban gyorsabbak voltak más exszoc országok. A privatizáció, a kárpótlás meg az utolsó szög volt a koporsóba. Nem azért, mert maga az elv - a magántulajdonba visszaadás - helytelen, hanem mert ezt is a régi jó szoci beidegződések mentén hajtották végre. A szocializmusban egyedül a háztáji gazdaságok állítottak elő minőségi terméket, meg egy-két mintatéesz, mint pld. Bábolna. A többi ment a levesbe. (szu-ba), de máshová amúgy sem kellett volna.

2013.11.21. 17:06:40

@tanato:

Én személy szerint megértem az indulatait. 2000 óta piszkosul meg lettetek vezetve. Gyakorlatilag bele lettetek kényszerítve, ti mint háziorvosok egy vállalkozói létformába, holott nem ez a dolgotok.
Ti csak gyógyítani akartok. A hülye kormányok meg ezt nem tudják/akarják megérteni.
De amit Gyula csinál az árt. Félre vezet benneteket. A jogszabályok rosszak. De a megoldás nem az amit Ő csinál.
Don Quijote meghalt. Ma már másképpen kell harcolni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.21. 17:12:18

@DieNanny: mert a düccsök másként is ragoznak??

peacefroggg 2013.11.21. 17:17:47

@Babette_: bizony, eléggé máshogy :)
:(

2013.11.21. 17:17:51

@charlieharper:

Te charlie, Te ennyire fiatal vagy? Én még Kékes tv-n néztem a műsort. Annak idején, ha jól emlékszem, még a szerda szünnap volt, pénteken meg csak délután volt adás. Persze lehet, hogy tévedek. Régen volt. Ami egy életre megmaradt bennem, az a Belfegor. Hát igaz ami igaz, majd be szartam.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 17:21:53

@zöldeketbeszélek:

Teljesen így van. Ez egy nagy magyar mítosz, hogy "Antall elrontotta a szovjet piacra való kivitel lehetőségét".

2013.11.21. 17:36:25

@zöldeketbeszélek:

Az úgynevezett gengszterváltáskor mi kivonultunk a szovjet piacról. Az üzletkötőink kijelentkeztek a szállodai szobákból, a recepcion meg ott álltak a német, olasz amerikai, angol, stb. üzletkötők, akik alig várták, hogy elfoglalják a helyünket.
Ez nem konkrétan az Antal kormány bűne volt, hanem a Fidesz, és az SZDSZ bűne.
Ha akkor ott maradunk, és alkalmazkodunk az igényekhez, elfogadjuk a bartert, mint kereskedelmi formát(pl olaj, földgáz) továbbra is, ma Magyarország nem ott tartana, ahol tart.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 17:45:10

@az igazi Trebitsch:

Egyszerűen nem igaz.

A valóság:
- a szovjet piac már minőséget akart, nem magyar szart, s mivel már dollárban fizetett, nem volt ok Mo-ról vásárolni,
- a nyugati cégek eladtak hitelre vagy barterre is oda, a magyar cégek erre pénzügyi okokból képtelenek voltak, így a magyar ajánlatok eleve nem voltak versenyképesek.

blackhairlady 2013.11.21. 17:45:38

@az igazi Trebitsch: "Ami egy életre megmaradt bennem, az a Belfegor"
Belfegor a pad alatt,
Feleltetni nem szabad.
Mert aki ezt megteszi,
A Belfegor elviszi.
:)

Ezt irtuk fel a tablara ha nem akartunk felelni valamibol. Aztan vagy bejott vagy nem. Inkabb nem:))))

Amugy szerintem a hetfo volt a szunnap, olyankor radiot hallgattunk, a Szilagyi musorat, aminek most nem jut eszembe a cime:(

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 17:46:10

@bpetya75:

Ő is viccnek szánta...

Én egyébként nagyon régóta használom, jóval mielőtt Pokorny is használta.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 17:48:58

@az igazi Trebitsch: Milyen igényekhez? Komolyan kérdezem, hiszen addig nagyon is jól kiszolgáltuk az igényeket. Tömegáru, olcsón, gyorsan, nagy mennyiségben.
Az volt a baj, hogy ez másnak nem kellett. Ezért volt hiba kivonulni. Szóval két dolog ment egymás mellett...
Igazából amellett, hogy továbbra is kiszolgáljuk az orosz piacot, szépen fokozatosan korszerűsíteni kellett volna a fajtaszortimentet, a termesztéstechnológiát és piacot keresni nyugaton is - nem csak a biotermékeknek, az megy most is, hanem a konvencionálisnak is.
Egy ilyen korszerűsítés, ha csak a gyümölcsféléket nézzük, minimum 6-8 év. És csak a telepítést számolom...
Erről naphosszat lehetne beszélgetni...de veszett fejsze nyele.

smile750 2013.11.21. 17:49:55

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Hát, nem tudom, hogy az 5 forintosnak mennyire van értéke, és mennyire kár érte. Így legalább valami értelmes célra fordítódik. Ha eldobálná az ember az sem lenne jobb semmivel. Például mennyi 1 meg 2 forintos maradt a visszavonás után is, aminek semmi haszna, és értelme. Amúgy gondolkodtam rajta, hogy az igazán szép érméket meg rá lehetne nyomatni kis ezüst lapkára is, ami akkora mint egy ötforintos. Mondjuk kifejezetten szeretem a várakat, és az Egri várban is van ilyen masina, ahonnan van is érmém, meg Ausztriában a Landskroni várból is.

bpetya75 2013.11.21. 17:50:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ezt nem tudod nekem bemagyarázni. Mármint az első felét. Pokorninak ugyanis nincs humorérzéke.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 17:51:18

A poszterina ma még nem jelent meg, vagy csak én maradtam le róla?

tanato 2013.11.21. 17:53:49

@az igazi Trebitsch: Persze tudjuk,most már az orvosi blogon nem is szokott írni,mint régen.

bpetya75 2013.11.21. 17:54:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Jajj Max! Annak a bazi nagy piacnak az egésze hirtelen piszok nagy minőséget akart, mi? Haggyámá!

Ha azt csináljuk, amit @zöldeketbeszélek: írt, akkor maradhattunk volna. De konyecoltunk, mert mi vagyunk a faszagyerekek. Nyet? Da!

2013.11.21. 17:54:39

@blackhair-lady:

Igazad van. Tényleg a hétfő.

bpetya75 2013.11.21. 17:55:08

@zöldeketbeszélek:

Én sem láttam eddig. Még a végén be kell érned a találgatásainkkal :-P

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 18:04:15

@blackhair-lady: @az igazi Trebitsch:

Érdekesség: BG-ban is volt egy nap tv-szünnap, de - ha jól emlékszem - csütörtök volt, s nem volt igazi szünnap, mert azon a napon a szovjet egyes csatornát sugározták a bolgár tv frekvenciáján.

2013.11.21. 18:04:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Hát max barátom, ez nem egészen így van. A Szovjetuniónak 1990-ben nem hogy dollárja, de még rubelje sem nagyon volt. Aztán jött 1991, amikor ugye 15 utódállamra bomlott. Na akkor még szarabb lett a helyzet. A 90-es évek közepén az ipari termelés mint Oroszországban, mint az utódállamokban a 90-es évek mutatóinak a felére csökkent. De ha lúd, legyen kövér.1998, pénzügyi, gazdasági válság.

Ha mi ott maradunk a piacon, és okosan tárgyalunk, ma a magyar gazdaság legnagyobb felvevő piaca Oroszország lenne.
A baj az, hogy Magyarországon már egy ideje úgy működnek a dolgok, aki nem alkalmas semmire, abból politikus lesz.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 18:08:21

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Nälunk ez ugy van megoldva, hogy az apro ha én is ott vagyok mindig hozzäm vändorol. :-) Ha nem, akkor hazahozza, és a bejäratnäl van egy erre rendszeresitett tigris. Néha szoktam neki 10est vagy 20ast adni (ez papir), hogy nehogy az legyen, hogy kitarott vagyok. :-) Az uram amugy a pénzt a nadrägja különbözö zsebeiben tartja, van hogy elfelejti, és pénzt mosunk otthon... fél éve az iPhone-jät felejtette a zsebében, és kimosta... fehérebb lett... vett bele az ebay-en valami CHF 8-ért akkut, és müködik. :-)
Bankkärtya, jogsi, utlevél az autojäban figyel.

blackhairlady 2013.11.21. 18:15:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Szia, en is itt vagyok mar!:))))

A viccet felreteve, tenyleg Hallo itt vagok! volt a cime. Kozben jo kis snapszer partikat csinaltunk csaladilag:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 18:16:55

@blackhair-lady:

Annyira népszerű műsor volt, hogy még paródia is készült róla annak idején.

2013.11.21. 18:18:08

@tanato:

Hát Doki, nem vagytok egyszerű helyzetben. Van egy rátok erőltetett kamara, a MOK, amiit kollaboránsok uralnak.
Túl sok mozgásteretek nincs, hiszen ha Ti, mint háziorvosok, pl. tiltakozni akartok, meg van kötve a kezetek.
Nehéz jó tanácsot adni. Hosszú évek, évtizedek óta ki vagytok használva, mondhatni ki vagytok zsákmányolva. A legnagyobb felelősség a betegellátásban rajtatok van. Ehhez képest rajtatok rúgnak a legtöbbet.
Szerintem ez egy zsigeri reflex a politika részéről.
Az orvos értelmiségi, tehát ellenség.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 18:18:56

@kocog: Akkor még van 3 esélyed... :-)
@tilmir: Lidl-ben is igy van mär nyär ota. :-)
Multkor "eväsärolgattuk" az idöt, és este 10-kor jöttünk ki a REAL-bol. :-) Persze a hatär is addig van nyitva, igy mäsnap pecsételtettem le a papirt...és fostam, nehogy megkérdezzék, hogy a kocsiban van-e minden, mert nem tudok hazudni. :-))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 18:26:42

@bpetya75: Mondjuk én nem csodálkozom azon, ha a poszterek már nem is mernek bejelentkezni, ide a farkasok közé :)!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 18:28:31

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Azért az bátor, hogy a kocsiban tartja az iratait :) Viszont megvan az az előnye, hogy ha elviszik a kocsit, kapnak hozzá egy rentábilis személyazonosságot is :D

@az igazi Trebitsch:
"A baj az, hogy Magyarországon már egy ideje úgy működnek a dolgok, aki nem alkalmas semmire, abból politikus lesz. "

Hogy ez mennyire, de mennyire pirospont! :D

2013.11.21. 18:33:25

@zöldeketbeszélek:

Edinát ma itt senki nem bántotta.
Én a magam részéről, ha eddig nem tettem meg- lehet, hogy szednem kellene már a Cavintont- de gratulálok neki.
Elhatározott, döntött, cselekedett. Aki még filózik, az példát vehet róla.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 18:33:40

@zöldeketbeszélek:
Szerintem nem vagyunk mi farkasok... OK, néha lehetnék kicsit finomabbak is, de azért nem vagyunk rossz emberek. Van néhány olyan, akitől a víz veri a többséget (nem mondom meg, hogy a tökire gondolok és sokszor Nikire is).
De ugyanakkor van itt jópár olyan tag, akik csak nagyon kivételes esetben szólnak be valamiért.

Én szeretem magunkat... :D

2013.11.21. 18:35:52

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Te madár, kezdesz hozzánőni a szívemhez.
A végén még örökbe fogadlak!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 18:36:34

@madscientist: Ez nekem is föltünt.
Elöször ugye dicsérik az embert, hogy milyen jol beszél németül...de 1év utän mär nem, és elvärjäk, hogy lehessen veled normälisan is kommunikälni. Aki meg (több) 10éve itt van, és nem tanult meg rendesen németül, na azt nagyon nem szeretik.
Mundarthoz. Nekem az egyik sväjci kollégäm mondta, hogy inkäbb beszéljünk irodalmi németül, és értsük a dialektust, minthogy azt a gusztustalan jugodüccsöt nyumjuk. :-)

kéményseprő 2013.11.21. 18:37:12

@DieNanny:
Én nem is szeretnék svájci németet beszélni (bár néha az idősekkel való foglalkozás közben átváltok, mert jobban értik), 1: mert először Hochdeutsch-ot szeretnék majdnem anyanyelvi szinten, 2: mert borzasztóan kínosnak érzem sok bevándorló nyelvtudását, akik úgy menekültek Svájcba, hogy nem volt dolguk előtte a némettel, így rögtön svájci németül kezdtek beszélni (elvileg), mert azt hallották. Igen ám, de annyira azért nem figyeltek oda, hogy azt legalább rendesen megtanulják 20-25 év alatt, így lehet az, hogy nem is értik sokszor, hogy mit kellene csinálniuk a munkahelyen és ők is tévesen fogalmazott információt adnak át.

kéményseprő 2013.11.21. 18:37:12

Ja, és hogy valami nagyon aktuálisat is meséljek Svájcról, esik a hó (legalábbis itt Zürichben), már van vagy 2-3 centi. :)

kéményseprő 2013.11.21. 18:37:13

@zöldeketbeszélek:
Mint ahogy írtam is, egész napos ápolásra nem sok embernek van szüksége (meg az én posztom nem is erre van kitalálva igazából). A mélyvíz inkább azt jelenti, hogy amikor még a saját nyelvtudásom határait sem ismertem, a lakókat meg főleg nem, akkor kellett nekem megmondanom, hogy ki hova megy és mit csinál. Itt nincs orvos, így orvos helyett kell orvosnak lennem, gyakorlatilag mint konzultáns létezünk, a mi (=diplomások) javaslatunkra, feltételezésünkre épül sokszor a kezelés. Továbbá kapcsolattartó és problémamegoldó vagyok 24 lakó és hozzátartozóik számára, illetve az anyag- illetve gyógyszerbeszerzéseket is nekem kell elintéznem.
Nyilván ezek az elején okoztak igazán nehézséget, most csak az évekig hanyagul kezelt dokumentáció rendberakása, és az évek óta orvos által figyelembe nem vett betegségek kezelésének megszervezése nyújtja a kihívást.
De nem fogok itt maradni, ha megkapom a következő tartózkodási engedélyem, akkor elkezdek kórházi állást keresni, a távolabbi jövőben pedig szeretnék könyvekkel kapcsolatos vállalkozást indítani (nem azért, mert ne szeretnék ápolni), arra spórolok. :)

DieNanny CH 2013.11.21. 18:39:25

@Babette_:

Pl az 'ist gegangen' helyett annyit mondanak: gah - néma h-val. Most hirtelen több nem jut eszembe, mert egyelőre ott tartok, hogy kezdem megérteni. De megjegyezni még nem! :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 18:43:14

@az igazi Trebitsch:
Menten elérzékenyülök :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ezt ismerem :)
Már nem mondják, hogy jól beszélek svédül, csak lecsesznek, hogy nem értem a szlenget :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 18:44:37

@kocog: Szerintem is a st. galleni dialektus a legszebb. :-) A turgaui és a schaffhauseni is hasonlo(an "érthetö"). @Kövérmadár [jävla invandrare]: Ez az elönye, ha valaki vidékb+en lakik. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 18:50:25

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Az biztos :)
Stockholmban már nem nagyon fognak meg, a kollégák viszont a mai napig tudnak úgy beszélni, hogy egyszerűen nem értem.
Van egy srác, motyog... na az a vég! És amikor nézek rá bután, tovább motyok. Aztán már hangosabban, de akkor is mindtha motyognak (ez nem tudom hogyan lehetséges). Aztán kiderül, hogy mit akart és teljesen világos, visszakérdezek és bólogat lelkesen... grrrrr :D

@nyuszigonosz:
Igen, tégedmagunkat is :D

DieNanny CH 2013.11.21. 18:51:19

@kéményseprő:

Itt is el kezdett 3 órája! Bár még a földre érve elolvad. (Schwyz kanton)

2013.11.21. 18:52:10

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Csak ne sírj! Férfiember sírni.... Birca kitér a hitéből!

Egyébként csak kérdezném. Nórinak hogy tetszik a munkahely?
Ha jól értelmeztem korábban elkezdett dolgozni.
Nem szeretem a lazaságot fiam.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 18:53:45

@az igazi Trebitsch: @Kövérmadár [jävla invandrare]: Nincs is miért bántani, én is csak kérdeztem, mert nem értettem valamit.

Azért ez a társaság darabokra szedett már nem egy posztot...

A hozzászólások után meg elgondolkodtam, hogy lehet, nekem is Svájban kellene körülnéznem, de az olaszos részén, mert csak olaszul tudok, németül és angolul nem.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 18:55:18

@DieNanny: Én amikor megismertem a férjemet megkérdezte, hogy milyen nyelven kommunikäljunk. Én erre azt mondtam, hogy németül, mert azt mindenhol megértik, mig egy durva Berner Oberlandot Rheinthalban annyira nem. :-) Én ekkor mär tul voltam egy luzerni, és egy berni dialektuskeresztségen, ugyhogy kb mindegy volt. :-) Igy angolul szinte el is felejtettem, viszont németül jol megtanultam. A dialektus csak annyira kavar be, hogy mondok olyan szavakat is, amik németül nem ugy ragozodnak, illetve sokszor hasznälom a tue igét, ugy mind a sväjciak. :-)

Herr Géza 2013.11.21. 18:56:12

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Ember, ember: 5-6 évesek voltatok a rendszerváltáskor (tudjátok: amikor a gonosz kommonyista bácsik elmentek és jöttek helyettük másik gonosz, de már nem annyira kommonyista bácsik). Hát hogy férnétek be az aranynemzedékbe?? Max. a kispadra, mi már "nemsokára" úgyis kiszállunk...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 18:59:08

@kéményseprő: @DieNanny: Tegnap jöttünk vissza Olaszorszägbol. San Bernardinon szakadt a ho mindkét oldalon, és köd volt. Azt hittem sosem fogunk hazaérni, mert 30km/h-val lehetett közlekedni.

2013.11.21. 19:02:35

@Herr Géza:

Azért max telibe kapta a kommunizmust Cubába. Ami attól sűrűbb, az már beton.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 19:03:31

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Ne is mond! Van nälunk egy biztonsägi ör, aki szerintem räadäsul még defektes is, na az vägott le nekem egy olyan monologot a multkor, hogy csak pislogtam...a mondanivaloja egyébként sem volt valami összefüggö, és mire kihämoztam, hogy miröl beszél, hät leizzadtam...föleg ugy, hogy ö szentül meg volt gyözödve, hogy én azt lättam, amiröl beszélt, igy a részletekbe nem akart beavatni. :-)

Herr Géza 2013.11.21. 19:04:41

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): "...sokszor hasznälom a tue igét, ugy mind a sväjciak. :-) " És a sok nem svájci is... Tuest (egyes források szerint "tust") Du das verstehen ?? Tätest Du mir ein Gefallen tun ?? - Zseniálisan nyakatekert szerkezetek, mégis használják sokfelé. Aki ezeket a "finomságokat" szemvillanás nélkül érti és föleg használja: na itt kezdödik a "felsöfok", nem a Rigó utcában, stb....

2013.11.21. 19:07:27

@az igazi Trebitsch: a Belfegorra nem emlekesze, hogyy mi az.

Herr Géza 2013.11.21. 19:08:11

@az igazi Trebitsch: Állj: ami attól sürübb, az Észak-Korea, pl...

2013.11.21. 19:12:06

@zöldeketbeszélek: ma kifejezetten kedves volt mindenki, lehet azert, mert meg nem jott digger jol megmondani. Meg Roki is kitett magaert es leereszkedett a plebshez

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azt mondod, hogy Kamcsatkan nem vertek volna a foldhoz a s.gguket magyar mezogazdasagi termekekert 1990-ben?

2013.11.21. 19:12:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Max. Cicalány férjnél van,. Ergo nő. Boldog. Ráadásul okos nő.
Mi legyen, xxy?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 19:14:45

@charlieharper: Ezen én is meglepődtem, de azért az odaszúrás a munka nélkül héderező, otthonról blogolgató nőknek megvolt. :))

tanato 2013.11.21. 19:18:36

@az igazi Trebitsch: Nem is nagyon van új belépő a rendszerbe,a háziorvosi szakma kiöregedett Nemsokára rossz vége lesz,beomlik az egész úgy ahogy van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 19:20:19

@charlieharper:
Pedig meg akartam kerdezni, hogy lelki rokkantat ertettel-e a roki alatt :) szerintem stimmel ;)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Mit jelent a Schnäppli? :)

2013.11.21. 19:24:55

@charlieharper:

Hát én sem sokra emlékszem. Valami olyasmiről szólt a film (úgy 1970 körül), hogy a Louvre-ban volt valami fantom, ami éjszakánként halálra rémisztette a teremőröket.
Egyszer a szüleim nem voltak otthon, úgy néztem. Na nem tudtak megfogni. Bekészítettem a dunna alá: kis balta, tőr, csúzli.
Na nehogy má!

Ja, hogy mondod a sminkelt lyányt. Erről a degeneráltról láttam minap egy felvételt. Ha megölsz se tudom, hogy hívják. Valami "énekesnő". Be volt kenve az arca kovásszal.
Úgy hülye, ahogy van.

DieNanny CH 2013.11.21. 19:26:53

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Schnaeppli: akciós, egyszeri lehetőség - tudom, van egy jobb szó, de nem jut eszembe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 19:28:34

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131121/2012-08-26_081520_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A rohadt életbe megint egy sikersztori.
Mi lesz így a gyerehazakukacorgazmusponthu-val?
Az első poszt az egy kizárólag informatív kivándorlókat segítő írás volt.
Ez pedig egy megérkezett ember írása.
Elégedett, munkáját szerető, beilleszkedni tudó emberé.
Ő már egyenesben van.
Ez a poszt már olvasmányos tárgyilagos mégsem érzelgős.
Nekem tetszett.

DieNanny CH 2013.11.21. 19:30:01

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Ja, amúgy németül Scnäppchen. A svájciak -li -vel kicsinyítenek. Mint a Heidiben: Brötchen=Brötli

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 19:31:01

@az igazi Trebitsch:
Én még a Varga Józsefre is emlékszem.
Meg az Ősz Ferencre.

2013.11.21. 19:31:34

@DieNanny: a svajciak is hasznaljak a b betut ss-re? Strabe?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 19:33:19

@az igazi Trebitsch:
Jól értelmezted :)

Nagyon tetszik neki, végre kiélheti a szervezkedős énjét. Van egy kollégája, aki kreatív igazgató volt Dubai-ban, így tőle rengeteget tud tanulni és nagyon jól kijönnek (mondjuk a többiekkel is).

@DieNanny:
Köszönöm... akcióskavadász? :)

@diggerdriver:
Az orgazmusosoknak van kukaca is? Nem csak simán élvezzhazaorgazmus?

2013.11.21. 19:34:27

@tanato:

Ki az, Doki, aki milliókat feccől egy praxisjog megvásárlásba, úgy, hogy a sorsa egy önkormányzattól, egy polgármestertől függ?
Magyarországon úgy működnek a dolgok, hogy egy tornatanárt vasárnap megválasztanak polgármesternek, hétfőn meg már mindenhez ért. Az orvosláshoz is. Megmondja nektek, merre hány méter.
Besenyő Pista bácsit idézném.

Nooooormális?

2013.11.21. 19:38:04

@diggerdriver:

A Varga Józsi volt az, akit utoljára a édesanyja látott mosolyogni, de Ő is csak homályosan emlékezett rá.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 19:39:45

@DieNanny: Sajät vicc: Hogy hivjäk a kicsi Bruce-t a sväjciak? :-)

2013.11.21. 19:41:56

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Személy szerint ennek nagyon örülök. Sok sikert Nórinak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 19:43:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez nem igaz Max.
Márminthogy az orosz piac minőséget akart.
Lófaszt.
A Stadler egy birodalmat épített fel ugyanazoknak a termékeknek az exportjával.
Az oroszokkal tudni kell beszélni.
A méltatlan körülmények között lebonyolított kivonulás nem tett jót a kapcsolatoknak.
A "tovarisi konyec" plakát rendkívül sokba került.
Továbbra is megvettek volna mindent.
Mi a tökömtől lettek volna hirtelen olyan igényesek?
Ráadásul ők sem exportáltak minőséget hirtelen.
A Ladák ugyanazok voltak sőt még most is ugyanazok mint 30évvel ezelőtt.
Tényleg kurva igényesek lettek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 19:46:27

@diggerdriver:
Az oroszokat és az igényességet egy mondatban említeni... borzasztóan sérti a szépérzékemet :)

@az igazi Trebitsch:
Köszöni szépen!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 19:47:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: :-) macskanadrágoslegginslány? Macskanö nem leszek. :-)
A munkäban sokszor ugy veszem föl a telefont, hogy hotlány, vagy bolondokhäza xx növér, néha centräle. Az egyik olasz kollégäm azota ugy hiv, hogy centralino. :-)
@az igazi Trebitsch: Na ezzel az okossal kicsit vitatkoznék... :-)
@Kövérmadár [jävla invandrare]: Durvän akciovadász. Nem mondom, hogy nagyon sporolos vagyok, de a ruhäkat, cipöket stb szigoruan csak akcioban. :-) Kajät is sokszor. Nälam nincs heti menüsor, hanem kb mi van ma akciosan a kaja. Ma éppen sertésszelet lesz salätäval.
De mär Nanny megvälaszolta. ;-)

blackhairlady 2013.11.21. 19:58:35

@diggerdriver: En is. Szerintem mi egy idosek vagyunk.

2013.11.21. 19:59:19

@diggerdriver:

Ez egy egyszerű, bonyolult történet.
A gengszterváltásra azért volt szükség, mert:

-Az úgynevezett szovjet érába tartozó országok, köztük Magyarország is, megfelelő mennyiségű állami(nemzeti) vagyont halmoztak föl. amit le kellett nyúlni.
-Ki kellett iktatni az egyre idegesítőbb piaci konkurenciát, + új piacot kellett szerezni.
-Vegyél föl hitelt, és vásárolj! Be kellett hozni a külföldi bankokat.
-Meg kellett szerezni az egyik legnagyobb piacot, Oroszországot. Ehhez többek között ki kellett nyomni onnan bennünket is.

Még lehetne folytatni. A továrisi konyec, Orbán egyik eget rengető baromsága volt a sok közül. Soha nem fogja elismerni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 19:59:54

@az igazi Trebitsch: A nyelvkérdésröl, amit az elején kérdeztél még. Tök érdekes, mert vezetö pozicioban, (igaz ez eléggé szük körböl valo, ugyhogy ennek az ellenkezöje is elöfordulhat) német részen a németen kivül angol és francia, a francia részen a franciän kivül angol és német, az olasz részen pedig az olaszon kivül angol és francia a kivänt nyelvek.
Ez sem reprezentativ: a suliban ugye az angolt nyomjäk. Ehhez hozzäjön még német részen a francia, a francia részen az olasz, az olasz részen pedig a francia. A francia és az olasz részen csak a 3. helyen van a német, a német részen pedig csak a 3. helyen van az olasz a népszerüségi listän, mint välaszthato idegen nyelv. :-) És, mint mindehol, ahol diäk a diäk, ha valamelyik nyelvet ezek közül anya ill apanyelvi szinten beszéli, akkor azt välasztja 2. nyelvnek. Ekkor van egy fölmérö, ahol egyböl megkapja a legmagasabb osztälyzatot, és mär nem is kell bejärnia oräkra.:-)

2013.11.21. 20:04:36

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Szóval akkor a fentebbiekre hivatkozva, ne szerénykedj. Okos lány vagy. Régóta figyellek.

DieNanny CH 2013.11.21. 20:13:56

@charlieharper:
Nem. Ilyet még sosem láttam. Viszont a ß-t ritkán használják, helyette inkább a ss megy. Ugyanis, a billentyűzeteiken nemcsak a német, hanem az olasz és francia hangzóknak is kellett találniuk helyet. Ezért úgy döntöttek, a ß nem olyan fontos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 20:14:24

@diggerdriver:
Amindenit, jövőre leszel 50??? Ezt meg kell ünnepelni! Igaz, nekem még csak a 30. lesz, dehát az 50-et még meg is kell élni :)

2013.11.21. 20:17:57

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Bizony, bizony. Rövidesen digger is el fog jutni oda, hogy a jogosítványában, az érvényességnél nem dátum lesz, hanem egy rövidke szöveg:

Arra a kis időre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:20:25

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
Szemtelenül fiatal vagy.:))))))))))))
Mondjuk ha én harminc alatt kijövök ide akkor már saját géppel dolgozok vagy dolgoztatok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:23:00

@az igazi Trebitsch:
Na na még nem ettem meg kenyerem javát:))))))))))))

M. Péter 2013.11.21. 20:23:55

@diggerdriver: "Mi a tökömtől lettek volna hirtelen olyan igényesek? "
De már máshonnan is be tudják szerezni a bóvlit, nemcsak a KGST-ből.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 20:24:55

@diggerdriver:
Látod látod? Menehhél volna 94-ben is :)

Mikor apósom kijött előszőr Svédországba, 1990-ben, még azt gondolta, hogy jó lesz Magyarországon is, ezért visszament egy év után. Azóta kissé átértékelte ezt a döntését :(

@az igazi Trebitsch:
Ugyan, apám 60 évesen hozott össze majdnem még egy gyereket... az 50 még nem kor, ha normális állapotban van az ember és nem fáj mindene. Nem tudom digger hogy van, de az energiáit elnézve még egy kellemes 40 simán lehet neki...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.21. 20:28:16

@Kövérmadár [jävla invandrare]: "Menten elérzékenyülök :)" Mikor mentek szobara? Max majd mondja, hogy csinaljatok! :DDD

2013.11.21. 20:29:20

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Hidd el, digger azért jár múzeumba, mert keresi a helyet magának!!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:31:59

@M. Péter:
Az az egy szerencséjük hogy nyersanyaggal tudnak fizetni mert a késztermékük a kutyának se kellene.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:36:22

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
Össze vagyok szakadva.
Itt fáj ott fáj mindenhol fáj.
Olyan sovány vagyok hogy a hasam szappanozom de a hátam habzik:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:38:31

@az igazi Trebitsch:
Mint teremőr teee mint teremőr:)))))))))))))))

TilosazA (UK) 2013.11.21. 20:39:03

@diggerdriver: OFF
Angliában is mindennapos, hogy második világháborús gránátokat ástok ki építkezéseknél?

2013.11.21. 20:41:06

@diggerdriver:

A nagyanyámtól örököltem egy csinár hűtőt. Valamikor nekem is volt. Tegyünk egy próbát. Be üzemelem. Kerül amibe kerül.
Te vegyél ott Britanniában egy csilli-villi hűtőt. Nézzük meg melyik mit bír.
Az oroszok, és mi is egy életre gyártottunk terméket.
A fogyasztói társadalom legfeljebb 5 évre.

2013.11.21. 20:43:38

@az igazi Trebitsch: @diggerdriver: akkor itt most ti vagytok egy koruak nagyjabol? A blog jurassic erai?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 20:45:58

@charlieharper:
Mármint a ß ?

@az igazi Trebitsch:
Egy életre... jah, de akkor még 40 évnél nem élhettek tovább az emberek :D
Ráadásul nem nehéz tartós dolgokat csinálni, ha akkorák, mint egy épület ;)

2013.11.21. 20:49:00

@charlieharper:

Én már túl voltam a első gyerektartási peremen, mikor diggernek rácsaptak a kezére, mert a kukijával játszott.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 20:56:31

@kéményseprő: Köszi! Akkor így már érthető a mélyvíz kifejezés a posztodban!

A könyves vállalkozásból manapság még meg lehet élni? Azt hittem, azt már rég lefölözték a nagy kiadóvállalatok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:56:54

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):
Nem tudom ahhoz túl kevés ideje vagyok itt. Otthon találtam sokat.
Volt amikor kirendelt tűzszerész nézte hogy mit ások ki.
Egy viszont biztos.
Elképesztően szennyezett London talaja.
Akármerre ások általános hogy szénsalakot veszek ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 20:59:47

@az igazi Trebitsch:
Haggyadmá. Ki a tökömnek kell a traktorhangú Szaratov?
Ki a tökömet érdekel hogy öt évig bírja mikor van pénzem kicserélni olyanra amiben franciaágy van francia kurvával?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 21:01:38

@az igazi Trebitsch:
Teeee én már totyogtam mikor te még lötyögtél:))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 21:02:45

@diggerdriver:
Ez vajon miért nem lep meg? :)

@morsels:
Te is?

@zöldeketbeszélek:
Lehet, hogy könyvet akar írni... vagy nem lehet? :)

2013.11.21. 21:04:50

@diggerdriver:

Majd akkor is így mond, mikor egy atomcsapás után neked, meg a francia kurvának csak a csontvázatokat hozzák elő a francia ágyról, én meg előbújok a Szaratovból és megkérdezem:
-Elnézést, történt valami?

morsels (törölt) 2013.11.21. 21:04:56

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
Hat ja. 52 vagyok. Mondtam, hogy a fiam annyi idos, mint te :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.21. 21:07:14

@blackhair-lady:
Kiskezitcsókolom 65évesnek tetszik lenni?
Hogy érzi magát itt a fiatalok között?
Ugye hogy mennyire elfajzott ez a világ?
Kötögetni tetszik vagy horgolni?
Cicának ne felejtse el megmelegíteni a tejecskét mert úgy szereti.
Én meg a mákoskalácsot szeretem. Tudja, mikor a mák tejben van megfőzve citromhéj belereszelve és mazsolával gazdagon összekeverve.
A hallótölcsért már megint a szakajtóban tetszett felejteni mikor a kelt kenyeret kivette sütni.
Csókolom.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.11.21. 21:08:29

@az igazi Trebitsch:
Azert ennyire nem rossz a helyzet. Nekunk Maytag van, mar 16 eves.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.21. 21:11:53

@DieNanny: miután van a -lein kicsinyítőképző is, ez annak a ferdítése lehet.

2013.11.21. 21:12:41

@morsels: de te jol tartod magad

blackhairlady 2013.11.21. 21:14:51

@diggerdriver: :
)))) Ez aranyos volt:) Amugy nem, nem annyi vagyok, de szeretnem megerni:))
Kotogettem, horgolgattam is, de ifju koromban, cicakat nem szeretem, a makoskalacsot igen, kenyeret is sutok, de maximum a lanyom hallokeszuleket tudom a szakajtoba felejteni:)

morsels (törölt) 2013.11.21. 21:15:11

@charlieharper:
Hat meg nem kell jarokeret, ez igaz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.21. 21:15:13

@az igazi Trebitsch: ráadásul nem is az ő érdeme, már egy évvel előtte készítették elő az egészet...

2013.11.21. 21:17:00

@DieNanny: az a ss hangu B betu. Most megtalaltam, ha az s-t hosszan lenyomom, akkor feljon ß, mint opcio. Ezt csak nagy B-nek hivom.

DieNanny CH 2013.11.21. 21:18:06

@Babette_:

Igen, Ausztriában -chen-t és -lein-t hallottam. Csak itt volt -li.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 21:18:37

@morsels:
Huhh, akkor ezentúl csókolomot köszönök :)

@Babette_:
Akkor a klein valójában kicsi-ká?

@DieNanny:
Szerintem csak nem találja a ß-t és azért ír B-t helyette.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 21:19:53

@charlieharper:
Matematikus vagy és nem rögtön a görög béta jut eszedbe róla? Ejj-ejj! :)

TilosazA (UK) 2013.11.21. 21:21:37

@charlieharper: nem úgy hívják, hogy "sárfesz sz"? :)

DieNanny CH 2013.11.21. 21:23:03

@charlieharper:

Jé, nálam altgr+á a kombi. Magyar a billentyűzetem.

TilosazA (UK) 2013.11.21. 21:25:35

@DieNanny: :) Ha rövidebben válaszoltál volna, akkor nem is válaszolsz.

TilosazA (UK) 2013.11.21. 21:27:58

@az igazi Trebitsch: Bocs, hogy belekotty, lehet még fiatal vagyok, és bohó (köhm), de ki a manó akar egy atomcsapás után tovább élni, és évekig haldokolni utána? :)

2013.11.21. 21:28:01

@diggerdriver:

Egyedül a falevelek ismerik a szép halált.

2013.11.21. 21:32:36

@Kövérmadár [jävla invandrare]: de az, azert hivom igy es nem ss-nek

@DieNanny: ipadrol az nem megy
@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): nem tudom a nevet.

33621 2013.11.21. 21:33:49

@blackhair-lady: Te is 1964 február, mint én és Digger?

2013.11.21. 21:36:32

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

Én. A Szaratov hűtőnek ugyan is alaptartozéka a vegyvédelmi felszerelés, mely megvéd a rádióaktív sugárzástól is. Ezt magamra öltve elindulok keresni egy olyan nőt, aki szintén rendelkezik ilyen felszereléssel. Miután egymásra találtunk, elkezdjük újra benépesíteni a földet.

kéményseprő 2013.11.21. 21:37:33

@zöldeketbeszélek:
Erosen ketlem, ezert is nem konyvesbolt lesz, hanem egy kavezoszeruseg reggelivel, sutemenyekkel, hangulatos fenyekkel, foldon ulos resszel es emellett lesz sok konyv, de csak par peldany (mert en imadok olvasni) es keszittetek egy honlapot, ahol e-bookkent meg lehet venni, amibe belelapoznak az emberek es megtetszik (akar helyben, lesz wifi).

TilosazA (UK) 2013.11.21. 21:38:36

@az igazi Trebitsch: :)) Sok sikert hozzá. A Legenda vagyok c. filmet láttad? ;)

Pernilla 2013.11.21. 21:52:25

@DieNanny: hogy itt beleokoskodjak a témában, Ausztriában inkább a -l ill -el a menő, mädchen=mädel/mädl, bisschen = bissl...
Ami érdekes, hogy a magyarban használatos osztrákból átvett szavakat olyan stílusban használjuk ezek szerint mint a svájciak. pl. ribisel - ribizli, kübel - kübli ésatöbbi.

2013.11.21. 21:55:26

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

Őszintén? Nem.
Nagyon régen voltam moziban. Tv-t nem nézek. A gyerekek sokat korholnak, hogy egy törvénytervezet jobban érdekel, mint egy sikerfilm. De hát ez van. Persze tudom, hogy igazuk van.

blackhairlady 2013.11.21. 22:10:56

@33621: Nem, en egy evvel kesobbi kiadas vagyok, es okt. De ez elhanyagolhato kulonbseg ebben a korban mar:)

2013.11.21. 22:21:18

@Kövérmadár:

Trebitschet ma úgy is lehetne nevezni: kejfeljancsi.
Minden pofon után talpra áll. És mindig alkalmazkodik a körülményekhez.
Rejtő Jenő meg egy zseni volt. Egy meg nem értett zseni.

2013.11.21. 22:23:19

Ezt meg azért, mert Maxot az utóbbi napokban sok támadás érte.

444.hu/2013/11/21/a-nok-most-verik-le-a-ferfiakon-az-evszazadok-elnyomasat/

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 22:36:04

Németesek! Most megy az N-TV-n a Verbotene Power, a steroidokrol, anabolika, növekedési hormon, testorol van szo, és persze a sportban valo részvételükröl...és megint lemaradok rola. :-(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 22:39:11

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nekem kicsinyitesi hormon kellene :)
Kisse elharapozott a sulyfelesleg...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.21. 22:44:47

@Kövérmadár: Nem röhög! Erre (is) szoktäk a HCG-t "adni".

2013.11.21. 22:55:34

@Kövérmadár:

Hogyan szokta digger mondani?
Te tudsz valamit fiatal barátom. Pontosan olyan mint zopilote.
Bölcs, megfontolt, de szabad. Mint a madár.

macamuca [IHUN] 2013.11.22. 00:32:53

@Kövérmadár:
Ez már nem integrált deriválás, hanem szegregált delirálás (a detoxikálóban).
Ja, és dialektikus is, gondolkodásilag (állítólag dietetikus tudja kezelni....).

:))))))))))))))))))))

@az igazi Trebitsch:
"Hidd el, digger azért jár múzeumba, mert keresi a helyet magának!!!! "

Váááááááááááá :))))))))))))))))))))))))))))))))

Egy atomcsapás után én nagyon nem szeretnék túlélő lenni... egy olyan világban létezni, ami utána következik... brrrrrrr....

bpetya75 2013.11.22. 06:11:05

@zöldeketbeszélek:

Dehiszen ezek csak szavak. Senki nem bánt senkit. Legtöbben tisztára úrihölgyek és úriemberek vagyunk többnyire ;-)

DieNanny CH 2013.11.22. 08:29:11

@33621:

Hát, tőlem a vonatút Bernbe kb 2 óra, ára 62 oda-vissza... Valahogy se időm, se pénzem ilyesmire...

DieNanny CH 2013.11.22. 08:30:23

@macamuca:

Nekem a Malevil-ben leírtak tetszenek... (Merle írta).

peacefroggg 2013.11.22. 09:06:56

@DieNanny: én úgy tudom, hogy nem csak a billentyűzeten nincs, hanem amúgy is eliminálták. Valójában már a Hochdeutschban sincs mindenhol, volt egy kis nyelvreform nemrég Németországban.

peacefroggg 2013.11.22. 09:10:17

@charlieharper: ilyet hol láttál, hogy b-t használtakk ss helyett?

macamuca [IHUN] 2013.11.22. 12:45:58

@DieNanny:
Tudom :)
Engem már a Védett férfiak-ban leírtak is "sokkoltak", én egy olyan világban sem szívesen élnék (mármint a végkifejlet előtt taglalt rendszer).
(amúgy egyik nagy kedvencem Merle, a Védett férfiak volt az első, amit olvstam tőle, kamaszként: mellbevágott, na.)

Hopstimop 2013.11.22. 14:17:29

@charlieharper: Ez most nagyon fájt! Strabe? b-vel? B????

Az ß es nem B.
A becsületes leánykori neve "scharfes es" (erös/éles sz) es az "sz" betüböl alakult at.

Regiesen irták "Strasze"-nak, ma gépi írásban "Strasse" illetve a nyelvujitas utan is még mindig "Straße".

2013.11.22. 14:28:23

@peacefroggg: en hivom b betunek, mert ig nez ki B, mint Beta.
Megegyszer, nem beszelek nemetul.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:43:01

@kéményseprő: Nagyon szép terv, remélem sikerül összehoznod. De miért is ne sikerülne? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 19:50:10

@bpetya75: "A viccesen, gúnyosan, önigazultan vagy „jogos felháborodásban” elhangzott szavak megsebzik az embereket, néha maradandó károsodást okozva. „…a romlott nyelv összetöri a lelket.” (Példabeszédek 15:4) „…ha a lélek összetörik, azt el lehet-e hordozni?” (Példabeszédek 18:14) „Élet és halál van a nyelv hatalmában…” (Példabeszédek 18:21). Ha egyszer elhangzanak a haragos szavak, „behatolnak a test belsejébe” (Példabeszédek 26:22). Szavaid tovább élhetnek a másik ember szívében és emlékezetében, és elkísérhetik egészen a sírig. Van egy mondás: „Botok és kövek összetörhetik a csontjaimat, de szavak nem sebeznek meg” – csakhogy ez nem igaz. Valaki belehalhat az összetört lélekbe, és az, aki kimondta az ártó szavakat, tovább élhet, bánva a kárt, amit szavai okoztak, de sohasem lesz lehetősége meg nem történtté tenni."

uzenet.wordpress.com/a-harag-kezelesenek-szabalyai/

bpetya75 2013.11.22. 20:10:16

@zöldeketbeszélek:

A nyelv hatalma, a kimondott szó ereje. Rendben, az írott szónak is lehet ártó vagy áldó hatása, de ez szerintem nem az a fórum.

Elég sokan vagyunk itt, akik igyekszünk megfontolni mit írunk, ha meg becsúszik valami erősebb, akkor is lehet tisztázni a dolgot, mint épp ma Babette és Madár tették, vagy egy hete Quercus és én.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.22. 20:29:15

@bpetya75: Nem is rátok gondoltam. Csak eszembe jutott a kommentedről. De egyébként volt már itt olyan posztoló, aki nagyon nem bírta a még oly finom kritikát sem, na ő biztosan úgy élte meg, hogy szavakkal ütöttük.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása