oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 06. 06:51,  Svédországban az élet 508 komment

2013. november 06. 06:51 Határátkelő

Svédországban az élet

Örömmel jelenthetem, hogy ma igazi élményben lehet részük azoknak, akik a „klasszikus" (hú, ez elég nagyképűen hangzik így, de tudjátok, mire gondolok) Határátkelő-posztokat szokták hiányolni. Őskommentelőnk, Kövérmadár ugyanis egy igazán alapos és szuper (képekkel is megbolondított) poszttal jelentkezett Svédországból. Többet nem is dicsérem, úgyis magáért beszél.

Cím A nyköpingi vár ősszel.jpgA nyköpingi vár ősszel

„Elöljáróban mindenképpen le szeretném szögezni, hogy nem általános igazság, amit leírok. Ezek a mi, saját tapasztalataink, illetve közvetlen környezetem (svéd kollégáim) által szolgáltatott információk. Felelősséget nem vállalok azért, hogy minden pontosan úgy fog működni másoknak is, mint nekünk működött. Jó és rossz (segítőkész és mogorva) ember mindenhol van, itt is ki lehet fogni az idiótákat.

Rólunk

Mivel napi szinten jelen vagyok a hozzászólok között, csak egy „rövid" bemutatkozás annak a kb. három embernek, aki nem hallott még rólam.

2011. május 24-én érkeztünk meg Svédországba az akkor még barátnőmmel (ma már a menyasszonyom). Apósom (apósjelölt, de így rövidebb) közvetítésével kaptam itt CNC-operátor munkát, majd egy saját hülyeségből elkövetett üzemi baleset miatt némi amputációt követően az irodában kötöttem ki, mint termelési technikus (ennek kb. 3 hónapja).

A munkaidőm egy részét GibbsCAM-es tervezés, illetve az új megrendelések különféle technológiaigényének felmérése (milyen megmunkálás; hogyan, hány felfogásból; kell-e valamilyen speciális tartó, és ha igen, akkor annak megtervezése és legyárttatása; szerszámok és lapkák kiválasztása és megrendelése, ha éppen nincsenek raktáron).

Kevésbé hálás feladat a munkafolyamatok szabványosítása illetve a cégnél fellelhető szerszámok összeírása (már nagyon nagy szükség van rá) és rendszerezése. Nem unatkozom és szeretem csinálni...

A jövőben szeretnék majd itt továbbtanulni (van már egy hintalóetető BSc diplomám Magyarországról, amit szeretnék továbbfejleszteni okleveles plüssállattenyésztő MSc szintre – viccet félretéve egy gépészmérnök MSc képzés érdekelne).

Nóri nyelvet tanul és munkát keres. Januártól elvileg egyetemre fog járni, hogy szerezzen itteni végzettséget is, mert úgy hallottuk, hogy az valamivel megnöveli a munkatalálás esélyét. Budapesten, a BGF-en végzett kereskedelem és marketing szakon, nemzetközi marketing szakirányon.

Van egy Muffin nevű törpenyuszink, akit még Magyarországról hoztunk magunkkal. Ő őrzi a lakást, ha nem vagyunk itthon.

Lassan 2,5 éve élünk itt és még mindig imádjuk! A rózsaszín köd helyét szépen, lassan átveszik a szürkésebb hétköznapok. A korábbi, Magyarországgal kapcsolatos érzéseim annyiban változtak, hogy már nem „haragszom", hanem közönnyel viseltetek iránta, mintha csak egy álom lett volna, amiből már sikerült felébredtem.

Itteni pályafutásunkat egyébként Bettnában kezdtük, ami egy 440 fős falu. Ott van a cég is, ahol dolgozom, így kézenfekvő volt, hogy oda költözzünk először. Szerettük, de 1,5 év után meglehetősen unalmassá vált, így elköltöztünk Flen-be, egy tó partján lévő lakása.

lakás kilátás.jpgKilátás a lakásból (a nappali és a hálószoba erre néz). A tó körül található egy túraútvonal is, ami 7,2 km hosszú és elmegy a svéd király fleni kastélya mellett.

Svédországról (röviden)

Svédország területe 449.964 km2, népessége 9,57 millió fő. Ebből adódóan a népsűrűsége kb. az ötöde a Magyarországénak.

Legnépesebb városai: Stockholm (~1.372.000), Göteborg (~550.000), Malmö (~280.000). Az ország legészakibb megyéje Norrbotten, 97.257 km2 és mindössze 254.000 fő lakja.

Egy kis földrajz: három nagy tava van, a legnagyobb 5.600 km2 és állítólag kifogástalan horgászparadicsom. Legmagasabb csúcsa a Kebnekaise (2.096 m), amely jóval a sarkkörön túl található. Svédország tökéletes hely annak, aki szereti a természetet járni (abban a megyében, ahol mi lakunk, van egy 1.000 km hosszú túristaösvény – Sörmlandsleden).

Éghajlatát tekintve nem egy Görögország, de nem is „rideg, hideg, embertelen vidék", mint azt maxval, a mi bircánk híreszteli. :)

Télen általában -15 és -20 fok között megáll a mutató, de az elmúlt években volt, amikor -30-at is mutatott a hőmérő. Nyáron ennek megfelelően nincsen túl meleg, 20-25 fok volt pl. idén nyáron. Mi nagyon szeretjük ezt az éghajlatot (leginkább a nyarat, ami sajnos csak 3 hétig tart. :) ).

Mariefred.jpgA mariefredi kastély a Mälaren partján. Áprilisban még be volt fagyva.

Az emberek

Másképpen működnek, mint a magyarok. Egészen más vérmérsékletűek, sokkal nyugodtabbak és ráérősebbek. Ez sokszor megmutatkozik a hivatali ügyintézésben vagy akár az orvosnál is, így sok bevándorló számára ez az elsőként szembetűnő negatívum.

Kivétel természetesen mindig akad, de jellemzően itt senki sem fog tolakodni, senki sem lesz türelmetlen a kasszánál vagy a piros lámpánál.

Az eladók és hivatali ügyintézők segítőkészek, mosolygósak (nem vicsorognak!) és ahogy mi tapasztaltuk, végtelen türelemmel viseltetnek a bevándorlókkal szemben. Eleinte nem keveset activityztünk velük, mire sikerült közös nevezőre jutni.

Angolul mindenki beszél a gyerekektől egészen a nyugdíjasokig (én még nem találkoztam olyannal, aki ne tudott volna angolul). Ha már elég bátrak vagyunk és megpróbálkozunk svédül is, azt értékelni fogják (még akkor is, ha annyi köze van a mondandónknak a svéd nyelvhez, mint a röfögésnek a kukorékoláshoz – velem a mai napig megesik, hogy egy-egy monológom közben enyhén oldalra döntik a fejüket és egyre zavartabban néznek).

Valborgsmassaft.jpgValborgsmässafton Flenben. A legtöbb településen tüzet gyújtanak április 30-án és egy egészestét mulatság keretei között megünneplik a tavaszt.

Sokak szerint barátságtalan és zárkózott nép a svéd. Az kétségtelen, hogy egyáltalán nem hasonlítanak a mediterrán emberekhez. Az is igaz, hogy életre szóló barátságot nem fogunk az első 2 találkozás alkalmával kötni; ugyanakkor igenis ott vannak, ha segítségre van szükségük.

Nekem személy szerint nagyon szimpatikus vonásuk, hogy egyáltalán nem tolakodóak. Nem ugranak be csak úgy vendégségbe, nem traktálnak a problémáikkal. Nem élik az életüket az utcán, inkább mindenki elvonul a saját kis fészkébe.

Rengeted a válás (és a meg-nem-kötött házasság), ugyanakkor, kissé paradox módon, fontos számukra a család. Nem egy kollégám már a harmadik feleségét fogyasztja (a 30-as éveikben). Nem ritka a 3-4-5 gyerek, igaz a fentieknek megfelelően akár 2-3 különböző apától / anyától.

Ha egy kapcsolat nem működik, nem maradnak együtt. Ez nagyon szimpatikus vonás nekem, aki olyan családban nőttem fel, ahol a szülők vég nélkül ölték egymást. Annál minden (bármi más) csak jobb lehet.

Oktatási rendszer

A svéd oktatási rendszer valamelyest eltér a magyartól. Az általános iskola (grundskola) 9 éves, majd ezt követően a középiskola vagy gimnázium (gymnasiet) mindössze 3 éves.

Saját tapasztalatom nincsen a témában, de a kollégáimtól úgy hallottam, hogy a középiskolában egyszerre akár több szakmát is meg lehet tanulni (pl. CNC-forgácsoló + hegesztő vagy akár gépész + villanyszerelő).

Az oktatás szakmai színvonala, a kollégáimat látva egyáltalán nem rossz. Az általános műveltség (beleértve az alapvető matematikai és fizikai ismereteket is) viszont nem túl magas. Gondolkodás nélkül veszik elő a számológépet, ha ki kell vonni 52-ből 13-t.

Nem egyszer fordult elő, hogy az egyébként jó szakember kollégám a 10 alatti számoláshoz az ujjait használta (persze lehet, hogy csak az irigység beszél belőlem, mert az ujjaimon számolva nem jutok tovább 9-nél).

Az osztályozási rendszer is eltér a magyarországitól: bár korábban 1-5-ig osztályoztak, mostanában (beszámolók alapján) A-F-ig (mint az Egyesült Államokban). De volt olyan időszak is, amikor IG (icke godkänt – nem felelt meg), G (godkänt – megfelelt), VG (väl godkänd – jól megfelelt) és MVG (mycket väl godkänd – nagyon jól megfelelt) volt a 4 lehetséges osztályzat.

Az állami iskolákban a tanulás ingyenes (a főiskolákon és egyetemeken is). Ha jól tudom, akkor a felsőoktatási intézményekben semmiféle megkötés nincsen, ha az ember érzi magában az erőt és kitartást, akkor lehet 3 vagy még több diplomája is – mind térítésmentesen. A könyvekért természetesen fizetni kell, ahogy hallottam nem is keveset.

A felsőfokú oktatás színvonalas, a legjobb 100 egyetemből 2 is itt van (67. Lund University, 75. Uppsala University).

Bárki, akinek van személyi száma (personnummer – PN) ingyen tanulhat a helyi felnőttképző intézményekben. Tapasztalataim alapján ezt jellemzően két csoport veszi igénybe: a munkanélküliek és a bevándorlók. Előbbiek különféle átképzéseken illetve tanfolyamokon szoktak részt venni, a bevándorlók pedig svéd nyelvtanfolyamokon.

Stendörren.jpgStendörren, 2013 nyarán. Kedvelt kirándulóhely a környéken.

A svéd nyelv

A svéd egy germán nyelv, annak minden szépségével. :) Nagyon hasonlít a németre (sok a közös vagy nagyon hasonló szó), de a nyelvtani része inkább az angol egyszerűségével vetekszik. Ha valaki beszéli a fenti két nyelvet, akkor túl sok problémája nem lesz a svéd elsajátításával sem.

Az írás és kiejtés közötti eltérés viszont óriási problémát tud okozni a frissen érkezettek számára. Idő kell, míg megszokja az ember, hogy mire és hogyan figyeljen oda, de nem lehetetlen. A már említett intézményekben rengeteg segítséget kaphat az érdeklődő, akár nappali, esti vagy távoktatásos rendszerben szeretne tanulni.

Nyelvtanulásról pár szó: amikor valaki itt elkezdi a nyelvet tanulni, valószínűleg az SFI B-vel fogja kezdeni. Ettől lentebb csak az SFI A van, ahol jellemzően a latin ábécé oktatása folyik, illetve alapvető nyelvtan (mi az a főnév és hasonlók). Ha valaki rendesen tanul és csinálja a dolgát, neadjisten svédek között dolgozik, akkor pillanatok alatt lépkedhet feljebb.

Miután végzett az SFI D szintjével, mehet tovább, de akkor már SAS-nak fogják hívni a „keretrendszert". Itt van SAS grund (alap), SAS A és SAS B (folyamatosan változik, mikor mi tanultunk még így volt). A SAS B számít középiskolai szintnek, ha ezt teljesítettük, akkor jelentkezhetünk svéd nyelvű képzésre bármelyik itteni főiskolára (BSc, alapkélpzésre).

Ha már rendelkezünk egy BSc-s diplomával, akkor egy szintén B szintű angol nyelvvizsgával (vagy annak megfelelő nemzetközi nyelvvizsgával, pl. IELTS) mehetünk MSc-s képzésre (ezek zömében angol nyelvűek).

Egészségügy

Azt gondolom, hogy az egészségügyi ellátás színvonala kiemelkedő. Sokan (svédek és bevándorlók egyaránt) viszont pont ennek ellenkezőjét állítják. Nehéz igazságot tenni, a legjobb, ha az ember ki sem próbálja, milyen itt egy kórház.

Nekem egy munkahelyi balesetből fakadóan volt szerencsém 20 napot eltölteni a stockholmi Södersjukhuset kézsebészeti osztályán. Olyan volt, mint egy 4 csillagos szálloda, csupa kedves és segítőkész nővérrel és orvossal.

Az egészségügyi ellátás, Magyarországhoz hasonlóan ingyenes, alanyi jogon jár mindenkinek. Két, nagy eltérés azonban van: a fogászat nem tartozik ebbe bele, így ennek megfelelően horrorisztikus ára van.

A másik pedig, hogy létezik vizitdíj. Nem csak orvoslátogatáskor, hanem a kórházban töltött éjszakákért is fizetni kell, igaz, csak egy jelképes összeget. Szintén vizitdíj-köteles, ha az embert mentő szállítja a kórházba. Van viszont egy éves limit, amit ha elérünk, onnantól 365 napon át már nem fog kelleni fizetni.

Azt gondolom, hogy az ellátás színvonala bőven megéri ezt a kis áldozatot (annak idején Magyarországon én is a vizitdíj mellett voksoltam).

Nyugdíj

Jelenleg hárompilléres nyugdíjrendszer van Svédországban. Az első, a befizetett adónkból vont állami nyugdíj. Ezt mindenki kapja. A második, amit a munkaadó fizet be az államnak (ennek mértéke cégenként és beosztásonként változó). A harmadik pedig az önkéntes magánnyugdíj.

piramis kicsi.jpgAz állami nyugdíj két részből áll, az egyik (nagyobb) felett az állam rendelkezik, míg a kisebbik rész sorsáról mi dönthetünk minden évben (milyen alapba fektetjük).

Az önkéntes befizetés összege után (maximum havi 1.000 koronáig) 30% adójóváírást kapunk. A minimális megtakarítás 300 kr. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy ha elkezdjük fizetni a 300 kr-t, akkor év végére 3.600 kr gyűlik össze. Ennek a 30%-a 1.080 kr, ennyivel csökken az adóalap. Nem sok, de talált pénz.

Miután nyugdíjba mentünk, eldönthetjük, hogy a felhalmozott „vagyont" milyen ütemezés szerint szeretnénk felvenni: 5 vagy 10 év alatt.

A Pensionsmyndigheten (nevezzük nyugdíjfolyósítónak) évente küld egy kimutatást arról, hogy ha így marad minden, akkor kb. mennyi nyugdíjra számíthatunk. Ennek jelen pillanatban nem sok jelentősége van, hiszen még vagy 36 évem van nyugdíjig, de majd ha már a célegyenesben leszek, el lehet kezdeni kalkulálni az új (alacsonyabb) bevétellel

Bevándorlás (MV, SV, FK)

Ez az a témakör, amiről sajnos (vagy szerencsére) nincsen naprakész információm. Nincs egységes ügymenet, a szabályok havonta változnak vagy változhatnak; de még olyan is előfordul, hogy adott napon belül két különböző város különböző hivatalában egészen más információt kapunk.

Ennek az ellentmondásnak a legegyszerűbb feloldása az, ha mindig, minden hivatali ügyintézéshez elvisszük magunkkal az összes fellelhető papírunkat, igazolványunkat, oklevelünket, hivatalos értesítésünket, nyilatkozatunkat... mindent, amin a nevünk szerepel. Ez azért jó, mert adott esetbe ki lehet borítani az asztalra a táskánk tartalmát és rábízni az ügyintézőre, hogy válogasson.

Ahogyan mi csináltuk: nekem 2008-ban lett PN-em. Akkor apósommal bementünk a Skatteverketbe, kitöltöttünk egy lakcímbejelentőt (ő már itt dolgozott akkor), illetve igényeltünk egy számot nekem. Két héten belül megkaptam, kérdés nélkül.

Menyasszonyomnak akkor lett csak száma, amikor 2011-ben ténylegesen ki is költöztünk. Akkor már kellett a Migrationverkettől egy igazolás a tartózkodási engedély meglétéről (EU-s állampolgároknak automatikusan jár, de attól még kérni kell). Utána ezzel bementünk a Skatteverkethez, ahol első körben elutasították a kérelmét, mondván nincs biztosítva, hogy itt meg tud élni.

Írtam egy nyilatkozatot, hogy vállalom az eltartását... megint elutasították. Mint később kiderült, azért, mert akkor még nem volt határozatlan idejű munkaszerződésem (svédül fastjobb).

Munka (Facket, AF)

Ha már itt vagyunk, nem árt, ha dolgozunk is valamit. Ha pedig dolgozunk, akkor érdemes belépni a munkakörünknek megfelelő szakszervezetbe (svédül facket), mert azon keresztül mindenféle előnyöket szerezhetünk.

Jelen pillanatban a munkaszerzés közel elengedhetetlen feltétele a svéd nyelvismeret. Ennek oka, hogy a gazdaság most nem pörög annyira, mint pár évvel ezelőtt, így bőven van miből válogatni a munkaadónak és természetesen a svédeket előnyben fogják részesíteni.

Ha elfogynának, akkor pedig a svédül jól (jobban) beszélőket és csak legvégső esetben fognak felvenni valakit, aki csak angolul beszél (csak magyar, német, olasz, kínai... tudással gyakorlatilag semmi esélyünk, ha rendes munkát akarunk).

Az itt töltött 2,5 év alatt többen is megkerestek, hogy tudok-e segíteni nekik, mert kijöttek, átverték őket és most nem tudják, mi legyen... a közös pont azt volt, mind külföldi által vezetett cégeknél dolgoztak (magyaroknál, valószínű azért, mert a magyarokat magyarok verik át, a lengyeleket pedig a lengyelek).

Természetesen egy svéd vállalat sem életbiztosítás, de a rövid itt töltött idő alatt arra már rájöttem, hogy dolgozni vagy svédnek, vagy inkább a munkanélküliség. Szép / nem szép, ez van sajnos...

Ha már dolgozunk, akkor a legelső feladat, hogy be kell jelentkezni a Försäkringskassan-hoz, mint adófizető svédországi lakosok. Ez egy egyszerű nyomtatvány kitöltésével megoldható, de elengedhetetlen ahhoz, hogy később kék EÜ-kártyát kaphassunk itt, illetve regisztrálva legyünk a TB rendszerében. A papír beküldése után nekünk fél évig (!!!) tartott, mire élesítették a dolgot.

A másik, amit érdemes megfontolni, a szakszervezet kérdése. Havonta tagdíjat kell fizetni, amiért cserébe különböző juttatásokat kapunk. Egyrészt jelentősen növeli a munkanélküli segély összegét, ha elveszítjük a munkánkat (erről a következő pontban részletesen), másrészt kaphatunk tagi kölcsönt, tagi hitelkártyát, kedvezményesen nyaralhatunk bizonyos külföldi szállodákban, illetve egyéb extra dolgokban részesülhetünk. Ezekről mindenképp tájékozódjunk, és csak utána döntsünk.

A legendás svéd adók – vagy mégsem?

Sok szó esett különböző fórumokon arról, hogy itt nagyon magasak az adók. Ha csak az „SZJA"-t nézzük, akkor valóban kimagasló. Több adókulcs van, az átlagember életében viszont a 33,5%-os kulcs van jelen. Nyilván egy orvos a maga 60.000 koronás fizetéséből ennél valamivel többet ad be a közösbe, míg van egy összeg, ami alatt adómentes a jövedelem (nem túl magas).

Viszont nincsenek járulékok (hacsak nem vesszük annak a temetkezési járulékot, ami havi pár korona). Így ugyan az adó magasabb, mint Magyarországon, de az összes elvonás annál alacsonyabb.

Készítettem egy táblázatot arról, hogy milyen bruttó fizetésből kb. mennyi marad az ember zsebében havonta (internetes kalkulátorral számoltam, nem vállalok felelősséget, hogy 6σ-n belül lesz az eltérés a valósághoz képest):

Bruttó fizetés Nettó fizetés Százalék
18 000 14 076 78,20 %
20 000 15 474 77,37%
22 000 16 871 76,69%
24 000 18 269 76,12%
26 000 19 657 75,60%
28 000 20 993 74,98%
30 000 22 330 74,43%
32 000 23 668 73,96%
34 000 25 006 73,55%

Pirossal a 2010. évi átlagfizetés sávja

Munkanélküliként

Az egyszerűség kedvéért most csak azokról írok, akik már dolgoztak itt és elveszítették a munkájukat.

Miután munkanélkülivé váltunk, be kell jelentkeznünk az Arbetsförmedlingenbe. Ott rögtön kapunk egy handledare-t (mentort), akinek az a dolga, hogy segítsen munkát találni.

Lehetőségünk van különböző programokban részt venni, tanulhatunk ingyen, illetve kapjuk a munkanélküli segélyt. Ennek időtartama és összege több mindentől függ.

Az egyik legjelentősebb befolyásoló tényező, hogy szakszervezeti tagok vagyunk-e. Ha nem, akkor az alapsegélyt kapjuk, ami munkanaponként bruttó 340 korona.

Amennyiben egy kevésbé jó szakszervezet „oltalmát" élvezzük (pl. IF Metall a fémmegmunkálók számára), akkor maximum napi bruttó 680 koronára számíthatunk. Egy rendes szakszervezet esetén pedig a fizetésünk 80%-át kapjuk, maximum nélkül.

A levont adó ezekből a tételekből 30%, tehát IF Metall esetén maximum nettó 10.472 koronát, míg pl. Az Unionen (irodai dolgozók szakszervezete, 50 koronás kiegészítő biztosítás esetén) a korábbi fizetésünk 56%-át kapjuk nettó. Nem kell mondanom, hogy ez utóbbi egy kategóriával jobb.

Viszont sajnos nem dönthetjük el szabadon, hogy melyik szakszervezet tagjai leszünk. Ezt a munkakörünk határozza meg.

Természetesen dönthetünk úgy is, hogy a szakszervezetbe nem lépünk be, csak az A-kassa-t fizetjük valahová. Ez a legolcsóbb megoldás, de akkor biztosak lehetünk benne, hogy adott esetben napi 680 koronára számíthatunk.

Ez az egyik legnagyobb megfontolást igénylő döntés azok számára, akik hosszú távon maradni szeretnének. A másik az önkéntes magánnyugdíjpénztár (svédül privatpension).

szarvas.jpgÁprilis 1-én vendége volt apósoméknak

Szokások

Itt csak felsorolásszerűen írnék pár „újdonságról", ami először furcsa lehet:

- csak első találkozás alkalmával (bemutatkozáskor) fognak kezet, nem szokás minden napot azzal indítani, hogy körbehordozzuk a testnedveinket a kollégák között;

- nem használnak papírzsebkendőt, inkább szívják az orrukat (és adott esetben kiköpik az orrból a szájba juttatott ektoplazmát);

- eleinte nem fogják kimutatni az érzéseiket, illetve nem fognak 5 perc után beavatni a legrejtettebb titkaikba (nem tudom mennyire jellemző általánosságban, de én hülyét kaptam Magyarországon, amikor 10 perc ismeretség után már megnyíltak az emberek);

- ha úgy hozza a sors, akkor szemrebbenés nélkül böfögnek, itt ez természetes dolognak számít (természetesen nem eget rengető, 7.5-es földrengést előidéző hangerővel);

- karácsonykor a Mikulás jön és Jultomten-nek hívják :) (ennek megfelelően december 6-án senki sem hoz ajándékot vagy édességet);

- az jelenti az elfogadást, amikor egy svéd kolléga meghív magához kávézni (adott esetben hosszú hetek / hónapok kellenek ehhez);

- a magánélet és a család szent és sérthetetlen, számomra pl. felfoghatatlan volt, amikor a főnököm pénteken, szinte bocsánatért esedezve kérdezte meg, hogy be tudnék-e jönni szombaton dolgozni (fizetett túlóra és természetesen mondhattam volna nemet).

Azt gondolom, hogy a fenti dolgokat lehet szeretni vagy nem szeretni, de elítélni (pl. az orrszívást) szerintem nincsen okunk, mert itt ezek a szokások, mi jöttünk ide, ha nem tetszik, bármikor visszamehetünk oda, ahonnan jöttünk vagy kereshetünk másik országot. Nem kötelező senkinek sem itt szenvednie (sok „szenvedős" emberrel találkoztam ez alatt a 2,5 év alatt).

jávorszarvasok.jpgJávorszarvasok az út mentén

Árak

Az árak megítélése nem könnyű. Összehasonlítani nem tudom a magyarországi árakkal, mert több mint egy éve jártunk utoljára Magyarországon.

A saját példánkból kiindulva nem vészesen drága a megélhetés. Egy átlagos fizetésből két ember kényelmesen tud lakást bérelni, ennivalót vásárolni (megszorítások nélkül), szórakozni (mozi, étterem, bowling, hokimeccs :) ...), nyaralni, autót fenntartani... egyszóval elegendő egy normális élethez.

Vásárolni a legolcsóbban a Nettóban lehet, de a minőség nem első osztályú. A Willy:s és a Coop még az olcsóbb boltok közé tartozik, tapasztalataink lapján az ICA a legdrágább. Mindenféle kacatot lehet venni az Ö&B-ben (egyszezonos kerti szék és hasonló kínai minőség).

Az egyik utolsó bevásárlás árait kiírtam és átváltottam forintra, illetve euróra (mert úgyis át akarnák páran számolni, így ezt megspóroltam nekik :) ):

SEK HUF EUR
100 db-os mosogatógép tabletta 99,00 3371 11,37
10x10-es zsebkendő 8,95 305 1,03
Coca-Cola light, 0,5l 13,50 460 1,55
Csirkemellfilé, 900g 94,00 3201 10,79
Fehérrépa, 1kg 19,90 678 2,28
Gomba (csiperke), 1kg 34,90 1188 4,01
Krumpli, 1kg 8,90 303 1,02
Laktózmentes tej, 1l 17,50 596 2,01
Lilahagyma, 1kg 12,90 439 1,48
Milky Way szelet 6,80 232 0,78
Narancslekvár 20,95 713 2,41
Szeletelt, csomagolt Pick szalámi 21,50 732 2,47
Tej, 1,5% 12,15 414 1,39
Tejföl, 12%, 0,5l 14,75 502 1,69
Tojás 12db 36,95 1258 4,24
Twix X-tra 9,80 334 1,13
Zsömle, 1db 1,00 34 0,11
Benzin, 1l 13,88 473 1,59
Széna, rágcsálónak (2 hétre) :) 25,00 851 2,87

Rövidítések

SFI – Svenska För Invandrare (svéd, bevándorlók részére)

SAS – Svenska som Andra Språk (svéd, mint idegen nyelv)

SV – Skatteverket (Adóhivatal)

MV – Migrationsverket (Bevándorlási Hivatal)

FK – Försäkringskassan (Társadalombiztosító)

AF – Arbetsförmedlingen (Munkanélkülihivatal)

PN – personnummer (személyi szám)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr135616011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 07:00:56

A posztot nem olvastam... nem is fogom ;)

Viszont, ami kimaradt (kozben tortent), nagyon ugy nez ki, hogy Nori talalt munkat. Egy boltban lesz uzletvezeto, intezi a berendezest (design), importot Spanyolorszagbol es mindent, ami egy bolt eleteben szukseges.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.06. 07:09:21

Érdemes volt várni az írásra.
:)
Nagyon jó!!!
Gratula Nórinak is.

NIKI LAURA 2013.11.06. 07:10:09

Vazzeg,hat igy konnyu..,:))
Kint kerestel par honapig,,majd egy uzemi baleset utan ( ha egy napig,vagy 10 evig fizetted a kinti TB-t,nincs kulonbseg)kapod eleted vegeig a megvaltozott eletkorulmenyeid miatt a jaradekokat!

Bonuszkent maradhadtal mas beosztasban,fizetesert.

De nem irigyelllek,havi 100 millka sem karpotolna egy epp vegtagert...nem koll a piz!!(persze tudom,ezt nem Te valasztottad)

Nahh,normalisan hozzaszolva:Svedorszag mindig is a joleti
tarsadalom peldaja volt.
De mit er az egesz,ha az eletuket hidegben,depressziossan,sokan alkoholmamorban elik..

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 07:17:46

van benne egy befejezetlen mondat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 07:42:35

@NIKI LAURA:
Valami penzt kapni fogok, de nem vagyonokat. Azt sem tudom mikor, hogyan (egyben vagy eletjaradekot), de igazan nem is szamit. A lenyeg, hogy tudok dolgozni tovabb. A tobbi mar csak az en hulyesegem emleke marad. :)

A felsoroltak egyiket sem latom itt folyamatosan.
Isznak? Igen... miert, a magyarok nem?
Alkoholistak? Anyam az volt, a kollegaim a nyomaba sem ernek.

@Babette_:
Meg nem temetem magam, az egesz tortenetunk befejezetlen ;)

De ha bemasolod, igyekszem egy kommentben befejezni.

@tilmir:
Koszonjuk!

eagles 2013.11.06. 07:44:15

Aki ebbe beleköt, az motorfűrész által hal meg.

Világpolgár2012 2013.11.06. 07:51:53

Jo volt ezt igy reggelire olvasni, koszi.

tableno 2013.11.06. 07:54:30

Jó volt. Az lenne a kérdésem, hogy ha elégedetlen az ember a szakszervezetével, akkor úgy kell káromkodni, hogy "fuckit facket"?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 07:56:39

@NIKI LAURA: livet i sverige, azaz feláldoznád-e egy ujjadat a tízből, hogy nyugodt és stresszmentes életet élj.

tableno 2013.11.06. 07:57:19

Ja, és királyak a képek!

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 07:58:10

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"A munkaidőm egy részét GibbsCAM-es tervezés, illetve az új megrendelések különféle technológiaigényének felmérése (milyen megmunkálás; hogyan, hány felfogásból; kell-e valamilyen speciális tartó, és ha igen, akkor annak megtervezése és legyárttatása; szerszámok és lapkák kiválasztása és megrendelése, ha éppen nincsenek raktáron)."

én is be tudom fejezni: ... teszi ki
:D

tableno 2013.11.06. 07:58:38

@Babette_: Ez a dilemma a jakuzáknál is fel szokott merülni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 07:59:05

@Quercus58: hát nekem is csak ennyi tellett....

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 07:59:50

@tableno: nekem a sportpályás kilátás kezdettől fogva nem teszik...

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 08:00:23

@tableno: rosszul tudom, hogy az nemigen dilemma?

tableno 2013.11.06. 08:09:48

@Babette_: attól függ. Annak is lehet egy kisujj az ára, ha valaki a nyugodt élet reményében ki akar szállni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 08:12:09

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Bejöttél a csöbeeeee:))))))))
Szétszedlek mint üzbég paraszt a gombosharmonikát:))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 08:17:26

@PetraBee:
Nekem egész más asszociációim vannak a Muffal kapcsolatban.
:))))))

eagles 2013.11.06. 08:19:54

@diggerdriver:

Neked egy 19-es villáskulcsról is a dugás jut az eszedbe.

eagles 2013.11.06. 08:22:26

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Egy ilyen baleset után itthon legfeljebb a cuccaidért mehettél volna vissza a munkahelyre.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 08:24:56

eloljaroban annyit, hogy ... a tobbit olvasas utan! :DDDDD

rezsoatya (törölt) 2013.11.06. 08:31:28

De ki az a Kovermadar???!!! :DDDD

eagles 2013.11.06. 08:38:38

@rezsoatya:

Mé? A villáskulccsal is meg lehet húzni anyát. Nem?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 08:44:27

Nagyon nehéz belekötni, mert abszolút informatív írás.

Evain 2013.11.06. 08:47:40

Nem tudom miért, nekem valahogy sokkal jobban esik olvasni az olyan írásokat, ahol a poszter egyfajta derűs nyugalommal és szeretettel beszél arról az országról, ahol él.

Gyerekkoromban olvastam egy finn utikönyvet, abban is írtak erről a tóparti gyújtogatós szokásról, az nagyon megmaradt bennem. Ezek szerint a svédek is piróznak. Ezt (meg a nyári fehér éjszakát) nagyon megnézném, tervbe van véve, ha nagyobbak lesznek a gyerkőcök. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.06. 08:56:21

Szerintem szar volt, mert az árak nincsenek kint GBP-ben is. Gondolni kellett volna a sok londoni mosogatóra is!

:D

eagles 2013.11.06. 08:57:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Példul beleköthetnél ebbe a tűzgyújtásba. Már az Ószövetség is bálványozásnak minősítette a tűzgyújtást. Ergo a svédek pogányok.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.06. 08:57:46

Ja és 3000 bónuszpont az ektoplazma szó használatáért :D TF forever :DDD

Bebbi 2013.11.06. 08:57:51

Gratulalok, szep posztot hoztal ossze! :-) Gondolom, nem a reggeli kave es az elso budizas kozott szuletett... :-)

Evain 2013.11.06. 08:58:34

Egyébként ez az orrszívogatás a hollandoknál is szokás. Ez az egyetlen, ami ki tud borítani, ha buszon pont mellém ül valaki szipogni, és akkor fél órán keresztül ezt hallgatom. Kvázi a kopasz fejre csepegtetett vízcsepp kínzóerejével ér fel... Arrrgh!

VHB 2013.11.06. 09:00:25

És az albérlet árak? És az autók? Vannak pl agresszív volvósok? :-)

peacefroggg 2013.11.06. 09:03:34

@Evain: Svájcban szintén, engem kevésbé zavar, barátnőmet annál inkább.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 09:14:17

Milky Way??? Komolyan? Tehat bemesz a boltba, ott van 1000 fele csoki es pont a Milky Way-t veszed le a polcrol??? Miert??? :DDD

(Bocs, nem tudtam masba belekotni :) )

Bazsola 2013.11.06. 09:15:23

Egyetlen probléma volt a cikkel. Nem volt benne kép Muffinról :(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 09:20:08

@Evain: @Quercus58: A nyari napfordulo sok nep kulturajaban a tuzunnep napja (igen, pogany szokas). Tudtak hogy innentol a nappalok rovidulni fognak igy az ev leghoszabb nappalanak estejen hatalmas tuzekkel probaltak segiteni a Nap munkajat.

Allitolag ez nehol meg Mo.-n is szokas kisebb falvakban, de en sosem hallottam rola. Ellenben eszakon meglehetosen nagy kulturaja van. Es amikor azt mondom, hogy meglehetosen nagy, akkor azt szo szerint kell venni! :))

twistedsifter.com/2013/01/worlds-biggest-bonfire-alesund-norway-slinningsbalet-midsummer/

A 2012-esnel en is ott voltam Aalesund-ban, fantasztikus volt! :)

eagles 2013.11.06. 09:22:16

@Don Kartasch:

Hát pontosan erről van szó. Narancslekvár? Az áfonya hazájában? Tej? Kétféle? Beteg van a családban?

Pozítívum. Van mosogatógép. Hagyma magához nyúl.

eagles 2013.11.06. 09:31:40

@Don Kartasch:

"Allitolag ez nehol meg Mo.-n is szokas kisebb falvakban, de en sosem hallottam rola"

Ha jól tudom Pilíisszentivánon ilyenkor éjfélkor szalmából készült boszorkánybábut égetnek. Sok helyen tűzugrást rendeznek Szent Iván éjjelén.

nyuszigonosz 2013.11.06. 09:33:54

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Hát ez egy elsöosztályú poszt! Csodálatos képekkel!
Gratulálok Madár!

bpetya75 2013.11.06. 09:37:37

@Don Kartasch:

Nálunk is szokott lenni Szent Iván éjjelén mulaccság. meg tűzugrás. Nem akkora nagyhatalmas kuttúra. de van ;-)

A poszt meg teljesen oké volt. Gratula KM!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 09:37:50

@Quercus58: "Ha jól tudom Pilíisszentivánon ilyenkor éjfélkor szalmából készült boszorkánybábut égetnek. Sok helyen tűzugrást rendeznek Szent Iván éjjelén."

Akkor tenyleg letezo dolog! Jo, csak nem voltam benne biztos mert Miskolcon es a kornyekbeli falvakban en anno sosem tapasztaltam ilyesmit.

tanato 2013.11.06. 09:39:48

Én is csatlakozom a gratulálók sorához,ilyen cikk kéne sok ide.

2013.11.06. 09:44:21

2 kerdes. Az 1 kg feherrepat a nyulnak veszed? Van mar Little Somalia varosresz Little Italyhoz hasonloan?

@tanato: irhatnek neked privatban?

nyuszigonosz 2013.11.06. 09:45:25

@Quercus58: Söt, úgy emlékszem, Madár valahol írta; szárító is van. :-))

2013.11.06. 10:12:31

Tök jó írás, kicsit irigykedem is, ez a svédország klassz hely lehet. Már a múltkori finn poszt is klafa volt... a rossebit, előbb-utóbb odaköltözöm a sarkkörhöz, akárki meglássa.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.11.06. 10:13:55

nagyon jó poszt, nem tudnék semmit hozzátenni, sőt: Kövérmadárral ellentétben nekem fogggggalmam sincs a nyugdíjrendszerről, munkanélküli ellátásról, adózásról, szakszervezetről. És azt imádom, hogy ezek nélkül is elvagyok, mint hal a vízben, mert ha majd szükségem lesz erre a tudásra, akkor egy telefonhívás és elmagyarázzák, vagy a weboldalon lesz egy színes-szagos ábra, amiből én is megértem, hogy mennyi az annyi. Kicsit irigylem, aki ennyire tájékozott, ugyanakkor hálás vagyok, hogy a "rendszer" úgy is működik, hogy a fogalmatlanok sem pusztulnak el. Alap adóbevallást sms-ben küldjük el.

Illetve mégis hozzászólnék: a fizetésből a táblázatot nézve több marad meg, a moderátok bevezettek egy többlépcsős adókedvezményt kizárólag a munkavállalók számára, ezt az szja-n felül adják. Ez jó.
Ugyanakkor a benzinadó mintegy 60 százalék (az áfát pl. a termékre és az adóra is kivetik, szóval a jövedéki termékeknél tripla adózást alkalmaznak) alkoholadó 140 SEK/üveg égetett szesz. Nem csak szja létezik :)

SilentDreams 2013.11.06. 10:18:21

Idöhiány miatt kb csak a feléig tudtam most elolvasni, de nagyon tetszik, hálás köszönet! Este mindenképp továbbolvasom.

Addig is egy kérdés: azt írtad, jelenleg "csak angollal" nem nagy esély a munkatalálásra, illetve "csak némettel" sem. Viszont azt is írtad, hogy akinek megy a német-angol, annak nem elsz nehéz dolga a svéddel.
Igy jó angollal + nagyon jó némettel, tehát együtt e kettövel mégis lehet akár most is esély jó munkára svéd nélkül is? (hisz e párositással elvielg könnyen megtanulja a svédet az ember...)

A képek csodálatosak! Ha nem is dolgozni, de túristáskodni mindenképp el fogok menni a közeljövöben, eddig még csak egyszer voltam, s annak is már 6 éve.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 10:29:43

@tableno:
Peldaul :)
De ki is lehet lepni, akkor csak az A-Kassat "kell" fizetni. Pontosabban par eve meg ki lehetett, nekem mar eroltettek, hogy maradjak (IF Metall), vegul mikor valtottam, nem tudtak mit csinalni.

@Babette_:
Sportpalyanak ugyan sportpalya, de evente kb. 5* hasznaljak. Persze lehetne a helyen park is :)

@diggerdriver:
Jol teszed! Nem is ereznem jol magam, ha nem szednel szet!

@PetraBee:
Biztos hulyeseg, de nem szeretnem, ha teljesen visszajonne. Minel "felhotlenebb" az eletunk, annal torekenyebb is. Probalok ovatos lenni, aztan ami a "biztonsagi szinten felul" van, az mar lehet rozsaszin :)

Nyugodtan beszolhatsz, nem haragszom meg :)

@Quercus58:
Igen, talalt! :)

@Zka:
Bizony, csak most, csak neked! :)

@charlieharper:
Azert 1kg, mert az is fel van tuntetve es igy az "egysegar" hasonlithato ossze.
Annak nem lattam ertelmet, hogy 1db feherrepa 12kr.

Gettok vannak a nagyvarosokban, termeszetesen. Goteborg es Stockholm egyes reszein evente / parevente vannak zavargasok, de az innen messze van, a rendorok meg ugyis rented csinalnak.

@nyuszigonosz:
Anyosomnak van szaritoja is (kulon gep a hazukban). A tarsashazban pedig szaritoszoba azoknak, akik a kozosben mosnak. Nekunk van sajat gep, nem hasznaljuk a szobat. Viszont telen sokaig szarad a ruha. :(

@Don Kartasch:
Akkor eppen azt. De nem vetjuk a Marabou-t (kb. itteni Milka minoseg, de sved marka), Twix, Snickers, Lindt?... nem sorolnam fel mindet :)

@VHB:
Nagyon ritkan, de vannak. Feketek is, feherek is.
Autok? Van Volvo, Volvo, Saab... Volvo volt mar?
Viccet felreteve van mindenfele, legnagyobb banatomra zomeben kombi, amit nem szeretek (ronda, mint a bun, a praktikussaga nem szempont nalam).

Alberletarak valtozoak.
Mi 4.725 kr-t fizetunk egy 65nm-es, 2 szoba + konyha + furdoszoba + gardobszoba! + tarolohelyseg (folyosorol nyilo) lakasert. Videk, 6000 fos kisvaros.
Korabban, Bettnaban (440 fo) fizettunk 4.323 kr-t egy szinten ketszobasert, de az csak 54nm volt.

A nagyobb, 3 szobasak 5000 parszaz kr-ba kerulek itt.

Stockholmban ugy 10.000 kr es a csillagos eg kozott vannak az arak.

Berleti dijban benne a futes es a viz. Villany fizetos, kb. mint Magyarorszagon (mi 320-380kr-t fizetunk havonta). Internet 379 kr most eppen.

Telefonok: gusztus szerint, attol fugg milyen telefont veszek az elofizeteshez. Amit most kineztem, egy Siemens Galaxy S4 + egy kozepes csomag 429 kr-ert. Ingyen beszelgetes es SMS + 2Gb adatforgalom. 499 lenne ugyan ez 5Gb-tal. Majd meglatjuk jovore mit adnak egy SGs5 melle :)

@Bazsola:
Majd ha hazertem felteszek neked parat :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 10:36:00

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: a sportpályával semmi bajom, csak mint kilátás nem ájulok el tőle.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 10:42:57

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Akkor eppen azt. De nem vetjuk a Marabou-t (kb. itteni Milka minoseg, de sved marka), Twix, Snickers, Lindt?... nem sorolnam fel mindet :)"

Nah, jo van akko! Kezdted felnyomni bennem a pumpat ezzel a reggeli Milky Way-el, de most mar lassan helyreallni a lelki bekem. :DDD

Egy kerdes!
"Autok? Van Volvo, Volvo, Saab... Volvo volt mar?
Viccet felreteve van mindenfele, legnagyobb banatomra zomeben kombi, amit nem szeretek (ronda, mint a bun, a praktikussaga nem szempont nalam)."

A Tesla-t meg a tobbi tisztan elektromos autot most a svedeknel is ugy viszik mint a cukrot? Norvegoknal mar 2 honapja elektromos auto tipus vezeti az eladasi listat mert annyi kedvezmenyt adnak ra, hogy hulye aki nem azt vesz. Ingyen toltheted, ingyen parkolsz, hasznalhatod a buszsavot, nem kell alagutdijakat fizetned, nem kell hiddijakat fizetned es a lenyeg, nem kell a regisztracios adot kifizetned (!!!). Ez utobbitol mar onmagaban a "hulyenek is megeri" kategoriaba esik, meg a luxusszedannak szamito Tesla is.

Svedeknel mi a helyzet elektromos auto ugyben? Epul a toltohalozat? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 10:49:54

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

én szeretem a svéd filmeket.

csak úgy eszembe jutott.

macamuca [IHUN] 2013.11.06. 10:50:26

"... csak egy „rövid" bemutatkozás annak a kb. három embernek, aki nem hallott még rólam."

Szépséged mellett szerénységed volt az, ami azonnal megragadta (és azóta is fogva tartja) a figyelmemet :)))))

Hiba: lakásbérleti árak?? Könyvárak??? Mozijegy ára??? Színházjegyek és bérletek ára, kiegészítve különböző éttermek áraival, plusz a taxik díjszabása???
Ezek ismerete nélkül hogy lehet felkészülten élni So.-ban, főleg elindulni oda??? Elvégre szórakozni is kell! (a meccsbelépők és egyéb sportrendezvények belépti díjairól szó eshetett volna, van, aki szereti az effélét, pld hoki, meg hasonló hideg sportok :D)

(ha eszembe jut még valami, nyugi, szólok, amíg ügyintézkedek a városban, ígérem, sorbanállás közben ezen=rajtad/poszton fogok agyalni :)))))

eagles 2013.11.06. 10:52:17

@macamuca:

Igen. Hárman nem hallottunk még madárról. Én, a Gyula, meg az Ottó. A Tóth Ottó.

Ingi 2013.11.06. 10:53:26

Nagyon jó lett a poszt, nekem is ideális környék lenne :) Eszméletlen szép tájak, emberi időjárás, normális emberek :D
Én is hülyét kapok ettől az 5 perc utáni kitárulkozástól. Mindig elkönyvelnek antiszociálisnak, visszahúzódónak meg szégyellősnek, mert én nem vagyok ilyen, sőt, idegesít.

Nem tudom, ki mikor volt Mo-n utoljára bevásárolni, de a bevásárlólistát elnézve azt kell hogy mondjam, hogy a magyar árak már nem sokban maradnak el a svédtől...! És akkor nézzük meg hozzá a fizetéseket :) Nevetséges.

Kövérmadár: mintha egyszer azt írtad volna, hogy nem fejezted be a főiskolát...vagy rosszul emlékszem, és mégis? :)

TWerkzeug (törölt) 2013.11.06. 10:53:32

Nagyon tetszett az írás! :D Régen volt ilyen részletes aprólékos némi humorral nyakonöntött poszt itt a HÁ-n!

(-egy másik germán területen- mint majdani werkzeugmechaniker, remélem én nem járok majd ilyen pórul mint te :P :D)

macamuca [IHUN] 2013.11.06. 10:53:48

Ok, látom, kecóról már ítál, igaz, csak kommentben....

+kérdés: mennyibe kerül ott egy szemüveg (ez fontos, részben azért, mert nő vagyok, és mint tudjuk, a pótszem vagy szexi, vagy nem egy nőnél, részben pedig azért, mert nélküle messzire nem túl jól látok...)

macamuca [IHUN] 2013.11.06. 10:55:53

@Quercus58:
Az Ottó már hallott róla, meséltem neki... :)))
Azóta fogyireciket gyűjt, direkt Madárnak, és Madárkám-ként emlegeti....
:))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 10:57:49

@Babette_: Az is! :)

A Tesla-t norvegoknal valami havi 3500 NOK-os lizinggel odaadjak (ez az ottani atlagfizetes kb. 10-15%) es a Teslanak van egy evi 600 dollaros kotelezoen fizetendo eves szervizdija, cserebe viszont 8 evig ezeken a fix koltsegeken felul semmit nem kell kolteni az autodra! :) Jah, de, gumit kell venni ha elkopott. :)

Szerintem ez egy nagyon barati konstrukcio es tekintve hogy a norveg aramellatas 99%-a a megujulo vizeromuvekbol jon, igy kvazi ez az elerheto legkornyezetbaratabb kozlekedes. Az okologiai labnyoma egy norveg Tesla-nak erosen konvergal a nullahoz (gyartashoz szukseges energia, autohoz szukseges nyersanyagok es a nehezen ujrahasznosithato akkumulator ami picit szennyezi ezt a "zold osszkepet", dehat ez mashol is megvan).

Arrol nem is beszelve hogy egy hajtaslan nelkuli elektromos autoban nem nagyon van, ami elromolhatna. Nincs valto, nincs robbanomotor, nincsenek ekszijjak, se gyertyak, nem lesz hengerfejes, nem kell olajat cserelni a valtomuben, nem fog telitodni a lambdaszonda a kipufogo dobban mert nincs, stb. :)

Ha atjutok majd az Eszaki-tenger masik oldalara, akkor tuti lecsapok egyre en is! :)

bpetya75 2013.11.06. 11:04:26

Egy dolog azért elgondolkoztatott a poszt kapcsán. Az alapján, amit Madár családi hátteréről tudni lehet, érthető a váláshoz való viszonyulása.

Én mégis piszok rossz tendenciának tartom, hogy "Nem egy kollégám már a harmadik feleségét fogyasztja (a 30-as éveikben). "

Ugyanez előkerült a hétvégi blogajánlóban is. Nagyon rossz dolognak tartom ezt, ugyanis "A jó házasság nem szerencse dolga, hanem két ember megfeszített munkájának gyümölcse.". A dugjunk amíg jól esik, aztán majd dugunk mással hozzáállás nem sok jóra vezethet.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 11:07:13

@Don Kartasch: annyi hátránya van, hogy külföldre nem lehet menni vele...

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 11:07:58

@bpetya75: én is ezt mondtam annál a posztnál, és senki nem osztotta a véleményemet....:(
legalábbis láthatóan nem...

andaluzkutya 2013.11.06. 11:15:50

@Don Kartasch: "Ha atjutok majd az Eszaki-tenger masik oldalara, akkor tuti lecsapok egyre en is! :)"

Ez nem olyan egyszerű, mert elég hosszú az előjegyzési lista. Használtan jelenleg 645,000 koronától hirdetik, hiába van rajta mindenféle kedvezmény.

nyuszigonosz 2013.11.06. 11:15:55

@Don Kartasch: Hát a Tesla azért nagyon drága, 71 töl majd 100 ezer Euró az ára, és még problematikus a tankolás- szóval töltés. Mert még nagyon nicsnenek töltö-helyek.
Meg megint egy kigyulladt Mexikóban.
És azért érdekes, hogy az USAban jóval olcsóbb.

Meg nem tetszik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 11:17:27

@Babette_: "annyi hátránya van, hogy külföldre nem lehet menni vele... "

Nem tudom mennyire fogja tudni tartani a Tesla a beigert datumokat de allitolag 2014 ev vegere Nyugat-Europa beautozhato lesz a toltohalozat reven.

www.teslamotors.com/supercharger

Amerikaban nagyon durvan haladnak a halozat kiepitesevel. Szerintem mire nekem esedekes lesz ez a kerdes (4-5 ev mulva), addigra mar Europaban sem lesz gond. :)

andaluzkutya 2013.11.06. 11:19:26

@bpetya75: Nem vagyok biztos benne, hogy általános, hogy nem is próbálnak semmit tenni a jó házasság érdekében. De egy válás náluk nem tragédia, nem maradnak együtt azért, mert pl. akkor mi lesz a hitellel/gyerekkel/stb. Mo.-n (és a világ sok részén) rengeteg olyan házasság van, ami nem azért létezik még, mert sikerrel megoldották a problémákat, hanem azért, mert pl. egy válásnál utcára kerül az egyik fél, vagy pl. mert aggódnak, hogy mi lesz a gyerekkel. Vagy mert egy ember nem tud fenntartani egy lakást + önmagát + gyerekeket.

bpetya75 2013.11.06. 11:20:20

@Babette_:

Átlapoztam azokat a kommenteket, némi támogatásod azért volt, pl Muscari részéről, meg tableno sem vitatta igazán amit írtál.

Az mondjuk elég jól érzékelhető, hogy nem trendi dolog a házasság. Mintha őskövület lenne, aki pozitívan beszél róla. Nem faja...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 11:25:07

@andaluzkutya: Nyilvan mert most meg uj. Majd lecseng par ev utan ez a laz (mindenki megveszi aki akarja) es akkor nem lesz a hasznalt auto dragabb mint az uj!!! :D

@nyuszigonosz: A norveg fizeteshez nem draga. Kb. annyiba kerul mint egy Volvo XC90. A toltohalozat is epul eleg gyors utemben, par ev mulva ez mar egyaltalan nem lesz gond (nem most tervezem a vasarlast :) ).
Kigyulladt mexikoban... na bumm, mintha a benzines/diezel autok nem gyulladnanak ki. :DD Csak abbol nincs hir mert azt mar mindenki megszokta. Nezz egy statisztikat az eladott darabszamok alapjan. 2 gyulladt ki a nemtudom hany tizezer eladott darab kozul. Raadasul mindketto serules/karambolozas utan, nem magatol!!! Ez sokkal jobb arany mint a robbanomotorok eseten. En lattam mar uj Mercedes ML-t teljesen magatol langra kapni az Ulloi uton a pirosnal. Nem is nagyon tudott mit csinalni vele a sofor... megprobalt poroltot keresni szerencsetlen, de nem nagyon volt mar mit menteni...

Az elektronok meg akksifolyadek meg mindig sokkal biztonsagosabb mint a tobb mint szaz fokos motorterbe veletlenul kispriccelo benzin/gazolaj. :)

SilentDreams 2013.11.06. 11:25:41

@SilentDreams: Közben persze fúrta a kiváncsiság az oldalmat, s rákerestem a neten a saját kérdésemre a nyelvtudást illetöen.

Azt találtam, hogy a nekem szóba jöhetl munkáknál a csak angolul tudó jelentkezöket is mérlegelik, de "with a willingness to learn Swedish".... tehát nem kell azonnal tudni svédül. De ez egy elég spec. kutató-fejlesztö munka, igy természetes, ha nagyobb körböl szeretnének meríteni.

Mindenesetre ez igy nagyon szimpatikus, naná, hogy van willingness-em svédül megtanulni, ha ott élhetek és dolgozhatok. Potenciális célországom marad továbbra is... :)

bpetya75 2013.11.06. 11:28:25

@andaluzkutya:

Ez mind igaz, amit írtál, csak azt nem akaródzom elhinni, hogy aki 30+ évesen az ikszedik "komoly" (tehát nem pár hónapos, hanem hosszabb) kapcsolatból lép ki, az a saját élvezetén kívül valóban törődik a másikkal is, és tényleg tesz valamit a jó házasságért vagy párkapcsolatért. Gyanús, hogy az első komolyabb balhénál tipli van, mert "Nem illünk össze!", meg mert "Nem akarom olyan ember mellett leélni az életemet, aki..." meg más hasonló okosságok.

Nem arról beszélek, hogy minden házasságot meg lehet, pláne meg kell menteni, hanem azt mondom, hogy manapság túl könnyen rámondják a felek, hogy nem megy, hagyjuk a fenébe.

eagles 2013.11.06. 11:28:47

@bpetya75: @andaluzkutya:

A minap épp ezt írtam az ominózus poszthoz.
Van egy olyan mondás, miszerint a házasság egy hosszú étkezés, mely a desszertel kezdődik. Másrészt azért alapvetően rossz intézmény, mert a doki által leírtak miatt Magyarországon, és még sok helyen "egy életre szól". A baj alapvetően az, hogy ezt az életre szóló döntést az ember a szívére hallgatva hozza, és nem az eszére hallgatva.
Egy páran a hozzászólásokban leírták, hogy a második házasságban/tartós kapcsolatban élnek. És boldogan. Na szerintem többek között azért, mert ezt a döntésüket, már részben, vagy teljesen az eszükre hallgatva hozták.

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.06. 11:29:38

Jaj de jó kis írás ez!!
@bpetya75: @Babette_: Nekem is ez szúrt szemet a minap. És nem csak itt, a közvetlen környezetemben is. Szerintem a házasság trendi, de a válás is. Az 'örökre' inkább azt jelenti hogy 'a következő 3-4 évre'. Ha nem működik, inkább hagyjuk, semmi 'dolgozzunk rajta hogy működjön' hozzáállás.

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.06. 11:32:32

@bpetya75: pontosan. (Mondom ezt úgy, hogy a szüleim válása legalább 4 embert tett volna boldogabbá)

nyuszigonosz 2013.11.06. 11:34:51

@Don Kartasch: Nekem az elektroautók közül egyelöre a hibridek szimpatikusak, mert töltöállomások nemléte esetén ugye még mindig tovább tudsz menni.
Az áruk még mindig nagyon magas.
Eltart még pár évig, mire rendesen úgy tudsz használni egy elektroautót, mint ma egy benzinest vagy dízelest.
A legtöbb elektroautót amúgy is azok veszik, akik második, harmadik kocsinak veszik saját maguknak, csak azért hogy ugye ilyen is legyen nekik. Aztán tovább járnak a nem elektro kocsijaikkal.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 11:43:54

@nyuszigonosz: Egyreszt ott kezdodik hogy vannak az elektromos autok es van a Tesla Model S. Ez ket kulon kategoria. Egyik mas elektromos auto sem tudja meg megkozeliteni sem azokat a szamokat amit a Tesla tud. Szoval en csakis a Teslarol beszelek itt elektromos autok teren, mas szoba sem johet.

400 km-es hatotavja van. Nem allitom hogy ez a Foldon mindenkinek eleg, de az emberek 95%-nak tobb mint eleg. Ha te havi szinten 2X lenyomsz egy Nemeto.-Mo. tavot, akkor ez tenyleg nem a te autod, de ha arra hasznalod mint a legtobb ember, akkor boven eleg.
Hetkoznap varosba be, gyereket le, meloba be, visszafele ugyanez, hetvegente meg kiruccanas az orszagon belul valahova beautozhato tavon belul (jellemzoen 100-200 km-en belul). Erre boven eleg a Tesla is. :)

De ezen nem veszunk ossze. Izlesek es pofonok. Neked nem jon be, nekem meg almaim autoja. Szerencsere nem vagyunk egyformak. :)

Amugysem kene Totalcar-t csinalni ebbol a blogbol! :DDD

macamuca [IHUN] 2013.11.06. 11:48:17

@Babette_: @bpetya75:
Jövök és támogatok.
Házasságpárti vagyok.
Mert úgy gondolom, hogy az együttélési szándék kijelentésének pöcsétes papírral történő megerősítése az együttéléshez képest több kötelezettség felvállalását jelenti. Mégpedig úgy, hogy a házasságot kötő vállalja, méghozzá kimondva (!!) a kapcsolat idejére ÉS annak megszűnése esetére is a jogi következményeket. Méghozzá előre....
Ha nem műxik a házasság, lehetséges a válás. Méghozzá simán. Már amennyiben a felek képesek megegyezni a lényeges kérdésekben (gyerekelhelyezés, vagyonmegosztás, stb). Ha vita van, egy kívülálló (=bíró) dönt, méghozzá olyan szempontok alapján, melyek a házasságkötéskor is ismerhetőek = jogszabályok, törvények.
Együttéléskor ezt (nem-működés esetén döntsön a bíró) nem vállalja fel. Ott a "ha nem megy, majd fogom a cuccomat, oszt kész!"-elvre hivatkoznak sokan, elfeledve azt, hogy az évek során változni fog a helyzet, a közösen szerzett dolgok megosztása nagy gond lesz, HA a másik fél vitatni kezdi a távozni akaró elképzeléseit. Ha van közös megegyezés, akkor együttélés esetén sincs gond, node azt kijelenteni, hogy tuti nem lesz vita majdan, ha netán borul a kapcsolat... hát az merészség.

Tetszik vagy sem, a házasság választása több kötelezettség választását jelenti, mégpedig pont akkorra, amikor szétmegy a pár.
Együttélni sokkal könnyebb (papírral vagy nélküle), mint szétválni.
Előre vállalni valamit válás (=probléma) esetére nagyobb "bátorságot" igényel, mint összecuccolni, mondván, ha nem megy, legfeljebb továbbállok.

És hogy miért lényeges a javak megosztása?
Mert a házasságkötés lényege mindig is a vagyon volt (bármit jelentsen is ez az egyénnél): ennek megosztása a másikkal, akár kikötésekkel (házassági szerződés, végrendelet, stb), egységes jogi szabályozás alapján, előre (!!) vállalva mindezt.
Az, hogy a több századon át fennálló szokást, miszerint csakis vagyoni alapon (=érdek) kötnek házasságot, felváltotta részben (!!, mert lássuk be, nem 100 %-osan...) az érzelmi alapon kötött házasság, mindez nem változtat azon, hogy a házasságkötés egyben hivatalos vagyonszerződés is (akkor is, ha 2 semmi köt házasságot = utóbb közös lesz a megszerzett valami is, vitának helye nincs-alapon, míg együttélés megszűnésekor aki "szemfülesebb", vihet mindent... a jog nem védi...)

Mindezt általánosságban értem, tudva, hogy pro és kontra egyaránt lehet eseteket említeni.
De a jellemző=általános helyzet kb. ez.

nyuszigonosz 2013.11.06. 11:49:26

@Don Kartasch: Nem, dehogy Totalcart! Söt, totál kárt sem.
Amúgy meg: én összesen egyszer egy évben megyek Németország - Mo útvonalon. :-))

Aztán meg: 4-5 év múlva tudomisén hogyan gondolkozok erröl és milyen kocsi tetszik meg. Addig meg remélhetöleg jó lesz a mostani.

macamuca [IHUN] 2013.11.06. 11:54:33

Ja, és ha a házasság megromlása esetén gond a kilépni akaró félnek a lakhatás/megélhetés (ahogyan valóban nagy gond, legalábbis Mo.-on), akkor ez a probléma éppúgy fennál akkor is, ha nincs papír. Papír nélküli kapcsolatból kilépve könnyebb lenne lakhelyet, több jövedelmet találni és egyedülállóként önfenntartóvá válni? Nem hiszem.
Az tehát, hogy házasságban vagy együttélésben "ragad bent" valaki ilyen problémák miatt, szerintem nem érv sem egyik, sem másik mellett, mivel mindkettőnél jelen lévő probléma lehet.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 11:57:41

@Quercus58:
az igazsághoz hozzátartozik, hogy közrejátszik a kor (fiatalon azt képzeltük, mi találtuk fel a spanyolviaszt, és ez ma is jellemző minden fiatalra),
és közrejátszik az is, hogy tanultunk az első hibánkból,
tisztábbak vagyunk magunk előtt is, hogy mit akarunk és mit nem,
így "könnyű" jól választani,
és jól házasságban élni.

ha ez lenne az első, minden bizonnyal elkövetném benne azokat a bizonyos hibákat.

andaluzkutya 2013.11.06. 11:59:04

@macamuca: ez egy nagyon romantikus megfogalmazása volt annak, hogy miért jó a házasság:)

BTBTBT 2013.11.06. 12:07:31

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Minimum egy ilyen fasza posztot vartam toled. Gratula! :)
Viszont kiterhettel volna a beilleszkedni nem akaro - szamotokra is - problemas bevandorlokra is. Ma mar ok is Svedorszaghoz tartoznak.
Vagy HA kivetette veled a posztbol?

@bpetya75:
Egyetertunk.
Meg ha meg is ertem, hogy a szulei valasanak negativ hatasat magan viselok nem szivesen hazasodnak, azt azert nem fogadom el, hogy a mai hazassagok nagyszamu valassal vegzodnek, a hosszabb parkapcsolatok pedig problemamegoldas helyett szakitasba es megfutamodasba torkollanak.

macamuca [IHUN] 2013.11.06. 12:11:37

@andaluzkutya:
Romantikus???
Amint a (zömmel) vagyoni jellegű javak fontosságát taglalom, azok megosztásáról/elosztásáról szóló előzetes megállopodásnak tekintve a házasságkötést? (akkor is, ha a 2 fél érzelmi alapról indult, onnan jutott el oda, hogy egyéb=vagyoni megállapodást is kössön, akkor is ha ennek nincs tudatában).
Hol a romantika ebben?
Vagy a romantikának része a pénz is?

andaluzkutya 2013.11.06. 12:14:35

@Barátusz: "a hosszabb parkapcsolatok pedig problemamegoldas helyett szakitasba es megfutamodasba torkollanak."

Biztos vannak olyanok, akik könnyen lelépnek, de egy kivülálló szerintem sose tudhatja, hogy mennyi energiát fektettet a kapcsolatban benne levők a problémamegoldásba. Leginkább azért nem, mer a többség igyekszik titkolni a gondokat, így azt is, ha próbálkoznak a megoldás megtalálásával.
Nekem pl. volt egy kb. 6 éves kapcsolatom régebben, amiből minimum 1,5 év volt a problémamegoldás, és a közös ismerőseink többségének "derült égből villámcsapásként" érkezett a hír, hogy nem vagyunk tovább együtt...

bpetya75 2013.11.06. 12:19:12

@Quercus58:

Én kétlem, hogy a szív kihagyható ebből a dologból. Azt viszont, hogy a lobogás mellett jó adag józan ész is kell a boldogsághoz, nem vitatom.

@Szilvana1:

Vajon a házasság trendi, vagy az esküvő?

@macamuca:

A házasság szerintem is egy jóval komolyabb elkötelezettséget feltételez. A többivel kapcsolatban csatlakozom @andaluzkutya: véleményéhez :-D

@Barátusz:

Micsoda véleményközösség kezd itt kialakulni, kérem! ;-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 12:22:22

@Don Kartasch: " A norveg fizeteshez nem draga. Kb. annyiba kerul mint egy Volvo XC90." Akkor inkabb az XC90.

Jo a poszt, bar par csocsos kepet beletehettel violna :D

tsabus UAE 2013.11.06. 12:23:23

Kedves Kövérmadár ! A HírTV jól lebuktatott. Egy rasszisták és antiszemiták által lakott helyen élsz - mert Svédország ilyen.
www.hir24.hu/kultura/2013/11/06/ongolt-lott-a-hirtv/~~fokusz

:-))))))

tsabus UAE 2013.11.06. 12:23:23

@bpetya75: "A jó házasság nem szerencse dolga, hanem két ember megfeszített munkájának gyümölcse."
Majdnem egyetértek. Oda kell azonban tenni azt is, hogy van, mikor a megfeszített munka felesleges, mert nem változik semmi. Kell az intelligencia annak felismeréséhez, hogy szélmalomharcot vívunk és tudni kell időben kilépni - ha az erőfeszítésnek nincs eredménye. Szerintem így kerek...

Alaister Grand 2013.11.06. 12:23:23

Ez remek lett.
Csupa értékes és érdekes információ. Még kérünk ilyet!
Azt meg külön imádtam, hogy végre valaki, aki magas szinten bírja ékes anyanyelvét...

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 12:23:23

A szerző írhatott volna arról is, hogyan irtják ki a svédek az őshonos lakosságot északon(velünk nyelvrokon Számikat, vagy svédül, a Lappokat). Arról is írhatott volna, hogy ahhoz, hogy fenn lehessen tartani a szociális hálót, milyen árat kell fizetni, pl. a világ legnagyobb vasércbányájával. Kiruna környékén barátom nem ez lenne a látvány az ablakodból. Kiváncsi lennék milyen arcot vág a főnököd, ha fel mered hozni ezt a témát. (nem, nem vagyok eszement környezetvédő, csak tájékozott).

Olvasgass:
www.americanscientist.org/issues/pub/mining-the-boreal-north/1

A takonyszívás meg bunkóság, nincs mentség rá. Lehet persze mondani, hogy az ott helyi szokás, el kell fogadni, de ez buta hozzáálllás. Indiában pl. az utcán szarni szokás. Ezek akkor is primitívségek, ha a helyi társadalom nem ítéli el.

BTBTBT 2013.11.06. 12:24:57

@andaluzkutya:
Teljesen lenyegtelen, hogy a kivulallo mit tud vagy it nem errol. Nem az o dolga, hanem aze a ket embere, akik benne vannak.
Ettol meg ugyanugy megmarad a kitartas hianya es/vagy onzes tulzott jelenlete miatt megszuno kapcsolatok/hazassagok jo ideje meglevo negativ tendenciaja.

BTBTBT 2013.11.06. 12:27:21

@bpetya75:
Remeljuk, hogy nemcsak azert, mert "trendi" velemenykozossegbe tartozni. :)

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.06. 12:29:00

@bpetya75: jogos! Az esküvő, vagyis megházasodni trendi. Házasnak lenni már kevésbé. ..

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 12:31:01

@macamuca:

Így van. Aki azt mondja, hogy azért nem házasodik, mert "nem fontos a papír", az éppen azért nem házasodik, mert neki nagyon is fontos az a papír,

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 12:33:36

@'it's cool to know nothing': Az, hogy valami elter a mi megszokasainktol miert bunkosag?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 12:35:22

@macamuca: hogy a viharba' ne. éhesen nehéz naplementét csodálni álmodozva és pezsgőt kortyolva.

2013.11.06. 12:37:37

Ha boldog vagy ne igerj ha ideges ne donts.ma az emberek Megsem probaljak javitani a dolgokat .hanem egybol eldobjak .lecserelik.

bpetya75 2013.11.06. 12:38:33

@tsabus:

Nem írtam oda, de az egy idézet volt Tilmann Bellertől, amivel maximálisan egyetértek. Persze, fel kell tudni mérni, hogy miért érdemes harcolni és miért nem, de tartok tőle, hogy manapság sokkal kevésbé fenyeget a fölöslegesen elvégzett kapcsolatmentő munka veszélye, mint a semmit értünk, mindent értem vezérelv elburjánzása.

@Barátusz:

Én nem utasítok el semmit csak azért, mert trendi ;-)

@Szilvana1:

Sajnos...

BTBTBT 2013.11.06. 12:39:31

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Hu, de nagyon PC-k kezdunk itten kenni, kerem. :)
Ha valaki a sajat kornyezetedben, az utcan szarna, akkor az - annak ellenere, hogy elter attol, amit megszoktal - nem lenne bunkosag?

eagles 2013.11.06. 12:39:54

@Babette_:

Erről van szó. Szerintem, egy második kapcsolat akkor fog jól működni, ha nem csak azzal vagyok tisztában mi nem tetszett a másikban előzőleg, hanem azzal is mi volt amit én rontottam el.
Ha nem "szállok" magamba, ha nem próbálom meg kiszűrni a saját hibáimat, akkor lehet akár tízszer is próbálkozni, valószínűleg nem fog működni.

Egy pár éve volt nálunk egy családi összejövetel. Itt voltak a keresztfiaim is. Szóba került a házasság. Megkérdezték tőlem, szerintem hogyan lehet jól házasodni. Na erre a lányim is kíváncsiak voltak. Azt mondtam:
Első lépésként próbáld megállapítani kire hasonlít a barátod/barátnőd. Az apjára, vagy az anyjára.
Második lépésben döntse el, le tudnád-é élni az életedet az após, vagy az anyós jelölttel. Mert ez fog rá várni . Minden valószínűség szerint.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 12:41:07

@Babette_:

Én a Cinemax nevű csatorna rendszeres nézője vagyok. S nézek svéd filmeket is. A legtöbb depressziós film, de azok között is vannak jók.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 12:42:05

@Quercus58: nézd meg az anyját, vedd el a lányát, szól a régi bölcsesség.

BTBTBT 2013.11.06. 12:43:32

@bpetya75:
Idezetekkel tetszik dobalozni? :)

En meg csupan azert nem ertek egyet valamivel, mert az trendi.

@Quercus58:
Az volt mar, hogy elso/masodik (valakinek netan a sokadik) hazassagban is ketton all a vasar? AZ meg nem elegendo, ha az egyik fel jozan, esszeru modon csinalna a dolgokat.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 12:44:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: én a Millenium trilógiával kezdtem, nagyon tetszett,
legutóbb az Anika Bengtzon-t néztem végig, és az is nagyon.

északi filmből egy nem tetszett, a 101 Reykjavik, de az nem is svéd-

:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 12:44:54

@Barátusz: Erre gondoltam en is. A sajat kornyezeteben (azaz Indian belul elfogadhato. Little Indiaban (Londonban) nem.

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2013.11.06. 12:45:16

Szuper lett. Gratula :) Lehet, hogy megis kedvet kapok en is egy posztra? De sokat nem hagytal ... :).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 12:45:32

@Barátusz: Attol ne felj, hogy tul PC lennek/leszek. :DDDDD

Muscari 2013.11.06. 12:49:35

@Quercus58: en is boldogan elek a masodik hazassagomban, de a szivemre hallagattam. A mai napig szerelmes vagyok a ferjembe. Igaz, ugyanakkor minden racionalis erv is mellette szolt.
Szerintem, mikor valaki rosszul valaszt, melyen legbelul tudja is, csak elnyomja ezeket a belso hangokat.

Valahol az igazsag szerintem az arany kozeput: a felmerulo konfliktusokat meg kell probalni megoldani, nem azonnal megfutamodni, de ha vegkepp nem megy, nem erdemes egymast egy eleten at kinozni.

Muscari 2013.11.06. 12:51:38

Ja, bocsi KM, nagyon jo lett a poszt :-)

BTBTBT 2013.11.06. 12:57:16

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nem mas vedelmeben - vagy ellened -, de amire te reagaltal, az pont az volt, hogy szerinte az orrszivas is ugyanugy tahosag, ha a helyiek nem itelik el.
Az indiai es bangladesi nepeknel is divik ez a gusztustalan szokas, mindegy, hogy hol vannak, es csak szirtyognak, szirtyognak, ahelyett, hogy kifujnak.

PC-nek lenni? Fiatalsag, bolondsag! :))) (Na, azert megsem.)

A multheten beugrottam egy Costa-ba, es bar sorban allva nem nagyon figyeltem oda, de nehany pillanatra megallt mellettunk egy tag egy zsebcirkaloval, aztan kisetaltak az uzletbol.
Hirtelen valami irtozatos buz csapott meg: a dog nyomott egy briost a padlora.
Mindez a belvarosban. Ja, es nem Manchesterben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 12:57:18

@Muscari:

szerintem egyetlen titka van a jó kapcsolatnak: elmondani a dolgokat, és meghallgatni, amit a másik mond.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 12:58:29

@Babette_:

Múltkor láttam egy svéd homokos propagandafilmet, még az is jó volt. Persze művészi volt, a propaganda laza volt, A címére már nem emlékszem. Egy parlamenti képviselőről szólt, akinek rosszul megy a házassága, s a végen kiderül: a valódi ok az, hogy valójában homokos, de ezt saját maga előtt is titkolja. Egy jelenet Budapesten zajlik, mert Budapestre utazik a képviselő beszédet mondani valami konferencián.

andaluzkutya 2013.11.06. 12:59:16

@Babette_: azért az se baj, ha ezek az elmondott dolgok nem verik ki a másiknál a biztosítékot:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 13:00:16

Pont ma van sok munka :(

@Réka ‎:
Latod ezekrol nem tudtam.

A rendszert fontosnak tartom ismerni, mert igy biztonsagban erzem magam. Tisztaban vagyok a jogaimmal es kotelezettsegeimmel is.

A benzinrol annyit tudok, hogy draga, de nem olyan remesen, az itteni fizetes/liter benzin es a magyar fizetes/liter arany szamomra a mervado. Persze jobban orulnek, ha annyi lenne, mint az USA-ban :)
Alkohol nem erint :)

@SilentDreams:
Amit most erzekelek a munkaeropiacon (gazdasag nem duborog ugy, mint par eve), az, hogz valogathatnak a cegek.
Eddig ha kellett egy maros, felvettek az elsot, mert hiany volt. Ha nem beszelt svedul, nem volt baj (ld. engem).

Az angol-nemet paros arra vonatkozott, hogy ezek a nyelvek nagyon hasonloak a svedhez. Nehany betu cserjevel a nemet tudasod (csak a szavakat tekintve) mar adhat egy jo alapot a svedhez es ha van eleg szorgalmad, villamgyorsan meg tudod tanulni a nyelvet.
Erre gondoltam.

@'it's cool to know nothing':
1) Nem vagyok a baratod :)
2) Banyak mindenhol vannak, Flenben to van... Kiruna meg nem erdekel.
3) Mekkora szerencse, hogy a magyar az oslakos nep a Karpat-medenceben.
4) Azt gondolsz az orrszivasrol, amit csak akarsz, engem akkor sem zavar.

@Barátusz:
Nem irtam rola.
Problemak szokat lenni, de inkabb nagyvarosban, mint videken. Nekem par dolog nem szimpatikus bennuk, de ez valoszinu az en nem tul tolerans hozzaallasom a muzulmanokhoz. Talalkoztam rendessel is es gorenyszaguval is.
A hetvegen (ld. blogom) meg irgalmatanul tirpak sveddekl is.

@macamuca:
Nem tudom mennyibe kerul egy szemuveg :)
Aposomnak a ceg fizette (lehet csak egy reszet), mert a munkajahoz is kell, illetve itt lett karcos... azt hiszem.
De nem tudom mennyi volt.

Mozijegy: 95-140kr
Hokimeccs Nyköpingben: 100kr
Taxi: sosem hasznaltam, mert minek
Vonatjegy: Flen-Stockholm 132kr (1ora 5 perc)
Metrojegy Stockholmba 1. zonan belul (azt hiszem) 44kr, 1 oran belul ujra felhasznalhato (majd Reka kijavit, ha nem)
Szinhaz, koncert: nem voltunk, a Globen-ben neztunk Nitro Circus-t, de az 740kr volt fejenkent (kb)
Dugodij Stockholmban: csak sved rendszamu autoknak es olyan 20-40kr kozott szoktam fizetni
Autopalyadij: nincsen

Kerdezz batran, ha nem tudok valaszolni, majd ugy csinalok, mintha nem vettem volna eszre a kerdest :D

@Ingi:
Az elsot befejeztem. Az volt a hintaloeteto BSc (muszaki menedzser, meg leirni is rossz :) ). Azmit nem fejeztem be, az a villamosmernok BSc volt, mert idokozben kijottunk.

@Don Kartasch:
Nem tudok errol semmit. :)
A 400km-es hatotav itt nagyon kicsit. Jovoheten megyek koltoztetni egy sracot, tolunk 770km csak oda... persze, ha lenne minden benzinkuton tolto hozza az mas kerdes.

@Alaister Grand:
Pedig megbuktattak a magyar erettsegin... :) komolyan!

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Bezzed a szenteletu nemetek es amerikaiak es japanok es ... :)

@andaluzkutya: es tobbiek:
Az ember elete rovid... felesleges elszarni 10-20 evet egy rossz hazassagra. Nyilvan van egy pont, ameggid erdemes probalni javitani rajta, de ha nagyon elternek az igenyek, akkor felesleges szenvedni.

andaluzkutya 2013.11.06. 13:02:15

Orrszívás:
Egy korábbi tanárom mesélte, hogy vizsgán megkérdezte külföldi hallgatóit, mi a legvisszataszítóbb szokás, amit Magyarországon tapasztaltak. Az egyik lány azt mondta, hogy az orrfújás, mivel fogja az ember a taknyot, az orrából belenyomja egy vászon/papírdarabba, és aztán méghurcolja is magával a zsebében/táskájában. Ahelyett, hogy mint minden értelmes ember felszívná, aztán kiköpné vagy lenyelné:)
Úgyhogy lehet vitatkozni azon, hogy mi gusztustalan...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 13:13:19

@Babette_:

Mindent elmondani nem szabad, mert van ami csak probléma lenne. Meg kell válogatni, hogy mit kell megspórolni a másik tudatától.

S meg kell tanulni, hogy a másik mit utál, s azt nem felvetni. Feleség pl. szereti az áltörténelmet meg az összeesküvés-elméleteket, azaz pl. olyan sületlenségek, hogy pl. Tibetben 10-méteres emberek vannnak hibernálva egy titkos barlangban és ők irányítják a londoni tőzsdét és a Szíriusz lakói építették a Stonehenge-et 150 ezer éve, meg hasonlók. Szóval tudja, hogy ilyet nem érdemes nekem elmesélni, mert idegesít. Én meg ezt azzal viszonzom, hogy nem sorolom fel Óceánia országait, adatokkal és nem tartok előadást az homousziosz/homoiusziosz kérdésről. Bár néha, keresztrejtvény-fejtés közben szokott kérdezni, hogy pl. "mi Malawi fővárosa?" vagy "melyik országban van Freetown?", s ha nem válaszolok 1 mp-en belül, megkérdezi "beteg vagy? mi van veled?".

BigPi 2013.11.06. 13:14:15

@Kövérmadár [wannabe @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Egy kérdés. Tejtermékből, csak olyan rossz minőségűek vannak mint ami a bevásárló listán szerepel?
Valamiért úgy gondoltam, hogy Hollandia, Dánia közelsége miatt ugyan azok a jó minőségű tejtermékek megtalálhatok ott is.

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 13:14:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Elolvastad a cikket, vagy csak a szád jár?

"The work was dangerous, and pollution from the pit and tailings piles was notorious. Sulfates contributed to acidification both of local watersheds and larger regional watersheds. Acids leached toxic heavy metals from rocks where they had been safely locked up, into river systems where they contaminated food chains that eventually included people. Smoke from smelters contained heavy metals such as cadmium and lead, which were captured by lichen and then accumulated in reindeer and the people who ate them. Mine tailings were stacked in enormous terraces, and winds blew toxic dust over reindeer pastures. Sediments washed over spawning beds for anadromous fish.

In the 1960s, the Kiruna mines moved underground, safety records improved, and treatment facilities reduced emissions. Yet the toxic legacies persist. Today, according to Per-Ola Hoffsten and colleagues, “wastes from the Kiruna mine … [continue to] drain into the Kalix River."

Verespatak semmi nem volt ehhez képest. Ezek a környezetbarát svédek.

Az meg, hogy az őshonos lakosságot gyarmatosítják, simán államosítják a területeiket még ma is történik.
Hiába na, a közjó érdekében bármi megengedhető egy kisebbségben levő népcsoporttal szemben, egy ilyen szabad, demokratikus országban.

laci_52 2013.11.06. 13:14:15

A leírtak alapján Svédország vonzó hely, de a klímát bírni kell...

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 13:14:15

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Hát akkor segítek:
Ha valaki januárban tartja a karácsonyt, nem bunkóság.
Ha valaki kukacokat eszik, nem bunkóság.
Ha valaki szívja az orrát, az bunkóság. A testnedveket nem tartjuk (általában) gusztusos dolognak, ezért ha valaki nem diszkréten távolítja el őkat, az másokat zavar.
Parkban részegen hugyozni bunkóság. A fingás társagágban is bunkóság. Mások szavába vágás is bunkóság. A tolakodás is bunkóság. Utcán kutyát szaratni bunkóság. Fűre, mozgáskorlátozottak helyére parkolni bunkóság. Ezek egyes helyeken, népcsoportokban, "kultúrkörökben" mind megengedettek pedig.

Vannak határesetek persze, mint pl. a késsel-villával evés, vagy a nőket ajtóban előreengedés. Ezek valóban eshetnek eltérő megítélés alá.

Remélem segíthettem.

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 13:14:24

@Babette_:
kb. 6 éves koromig. Sőt, 2 éves koromig még szobatiszta sem voltam. Aztán ragadt rám néhány szociális együttélést segítő szokás.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 13:19:22

@Babette_:
Aztan vannak a nehezen megbeszelheto (nem tulzottan kompromisszumkepes) dolgok.
Persze az az igazi, amikor mindenki enged egy kicsit. De hol van a kicsi? Es megeri-e mindig engedni azt a kicsit, vagy talalni olyat, aki jobban passzol?

@andaluzkutya:
Es a tusszentes? Itt konyokhajlatba tusszentenek... Magyarorszagon ugy emlekszem, hogy inkabb tenyerbe tettek. Aztan megfogtak a kilincset.

Egyetertek azzal, hogy a testnedveinknek nem feltetlenul szukseges a kornyezetbe kerulniuk, igy is van ketto, ami kijon ha tetszik, ha nem :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 13:22:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
hát nálunk nincsenek ilyen korlátok. nem is működne nálam. én a hülyeségeivel együtt szeretem, és ő a hülyeségeimmel együtt szeret.
legalább itthon ne kelljen lábujjhegyen élni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 13:23:37

@'it's cool to know nothing': Csak erdekessegkeppen mutatom.

en.wikipedia.org/wiki/Svalbard_Global_Seed_Vault

Svalbardon letrehoztak egy hibernalt magtarat.
Tobb ezer fele noveny magjait fagyasztottak le es tartjak hibernacioban folyamatosan. Hogy miert? Mert ismerik az embert es tudjak hogy jo esellyel egy ponton a jovoben majd kiirtjuk sajat magunkat, viszont szeretnek hogy ha annak a megmaradt par embernek akik megprobaljak ujra felepiteni a civilizaciot vagy az utanunk kovetkezo ertelmes fajnak lenne majd eselye olyan novenyeket ultetni a jovoben amit mi majd jo esellyel kiirtunk egy fasza kis atomhaboruval.

Kik kezdemenyeztek es finanszirozzak ezt a dolgot? Jol sejted, a Skandinav orszagok. Ez az elorelatas mint mondd el neked?

Ez csak egy aprocska szelete (de jo izelito) volt annak a sztorinak, hogy szamukra mennyire fontos a kornyezet vedelme.
En nem talalkoztam meg egy nemzettel/neppel sem, akik annyira odafigyeltek volna a korneyezetuk vedelmere, mint ok.

Nem tudom voltal-e mar Svedorszagban vagy csak hireket olvasgatsz az interneten, de ha eltoltottel akar csak 1 hetet is naluk (Stockholmon es Goteborgon kivul) akkor szerintem te is lattad hogy a kornyezetukre ugy vigyaznak mint a szemuk fenyere...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 13:23:38

@andaluzkutya:

Ez olyan, hogy mit kell tenni, ha a másik tüsszent. Van ahol illik jó egészséget kivánni, s van ahol ez bunkóság és illik nem észrevenni a másik tüsszentését.

Vagy amikor az amerikai elmegy Görögországba és tetszik neki valami és ezt a felemelt hüvelyujjával dicséri meg, csak a gond az, hogy görögül ez nem azt jelenti, hanem durva sértés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 13:24:18

@BigPi:
Mit ertesz ez alatt pontosan?
Mindenbol vannak nagyon jo minosegu termekek es kevesbe jok is.
Probaltam dragabb tejet, de miutan nem erzem a kulonbseget, megveszem a legolcsobbat. Kenyerbol es felvagottbol viszont fontos a minoseg, ezert ott megnezem mit veszek.

@'it's cool to know nothing':
Tehat minden ugy van, ahogy te gondolod, aki nem ert veled egyet, az hulye... most mar ezt is tudjuk. Igy konnyu elhelyezni a velemenyed hasznossagat ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 13:26:04

@Babette_:

Az nem lábujjhegyen élés, hogy nem teszed azt a másik előtt, ami neked tetszik, de neki nem. Pl. sosem kérdezem meg, hogy kér-e datolyát vagy disznósajtot vagy pacalt, mert tudom, hogy utálja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 13:27:24

@Babette_:
Ez igy van rendjen.
De vannak nem "hulyesegek", hanem olyan dolgok, amik nagyobb hatassal vannak a kapcsolat minosegere, mint pl. a szex (avagy az import thai felesegek divatja).

eagles 2013.11.06. 13:29:04

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Azt szokták mondani: egy házasság addig menthető, amíg a problémákat egy jó szexel át lehet hidalni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 13:32:28

@'it's cool to know nothing': " Vannak határesetek persze, mint pl. a késsel-villával evés, vagy a nőket ajtóban előreengedés." ezekrol meselnel miert hataresetek?

Evain 2013.11.06. 13:34:42

Nekem az orrszívással sokkal de sokkal prózaibb bajom van. Kb ez.

Rendszeresen

ismétlődő

idegesítő

háttérzaj.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 13:34:50

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: nem értem , mit akartál mondani, a szexről nem beszéltek, vagy mi?

Evain 2013.11.06. 13:35:26

Amit ugye egy orrfújással percenkénti 5-ről le lehet csökkenteni óránkénti egy orrfújásra. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 13:35:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: én se főzöm azt a két ételt, amit nem szeret, de ez abszolút nem az a kategória, mint amiről én beszélek.

Evain 2013.11.06. 13:36:18

De van még egy ehhez hasonlóan idegesítő zaj, amikor valaki a fogát szívogatja.

kriosz 2013.11.06. 13:43:08

@Evain: A legrosszabb amikor az szívja az orrát aki veled szemben áll, beszélek hozzá, nézem az arcát ott folyik ki a viz az orrlyukán...slukk felszívja , nekem meg megindul a gyomrom felfelé.
De legyen ez a legnagyobb probléma a svédeknél...ugye, sajnos nem ez.

kriosz 2013.11.06. 13:46:37

Svédország jóóóóóóóó , a cigi még mindig majdnem féláron van mint Norvégiában. Egyik kedvenc filmem svéd /Kopps :)))/ és a svédeket cikiző norvég viccek nagyon agyalágyultak. De mint hallom ott meg ugyanez van csak fordítva.

eagles 2013.11.06. 13:51:32

A szokásokhoz, a házassághoz.

A falu, ahol élek egy Borsodi település. A '30-as évek közepén készült a településről egy szociográfiai tanulmány. A szerző itt élve a helyi emberekkel, tanulmányozta a szokásaikat.Tulajdonképpen nem sokban különbözött a többi magyar településtől. Egyvalamiben viszont igen. És ez a szerzőt is meglepte. Ez a házasság intézménye volt. Az volt ugyan is a szokás, hogy az asszony eldöntötte, hány gyereket akar. Addig együtt "hált" az urával. Amikor megszülettek a tervezett gyerekek, onnantól kezdve a férj kiköltözött az istállóba. Schiller után szabadon: a mór megtette kötelességét, a mór mehet.

Azóta persze eltelt cirka 80 év. Változott valamennyire a felfogás. De leginkább ami változott: ma már nincsenek istállók.

TilosazA (UK) 2013.11.06. 13:56:32

@'it's cool to know nothing': Jó hogy nálad van a szent grál azért. :)
Próbálj meg kilépni a kis koordináta rendszeredből, és fogadd el, hogy az, hogy mi az erkölcsös, mi bunkóság, és mi ütközik törvénybe földrajzilag és időben is teljesen változó. Nincs rá egyetemleges válasz.
Hagy ne mondjak példákat, guglizz rá.

kriosz 2013.11.06. 13:59:51

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Szerintem a nyilvánosan folytatott vég nélküli , beszlgetés közben is végrehajtott orrszívás undorító és ilyenkor mindig legszivesebben előkapnék egy zsepit és odaadnám hogy fúúúúúújd már ki .......!

TilosazA (UK) 2013.11.06. 14:01:56

@kriosz: Ezzel én is így vagyok, mert felfordul tőle a gyomrom. De tudomásul veszem, hogy azért van így, mert így neveltek. Ha Kínában vagy Vietnámban növök fel észre sem venném. És mennyivel több kínai van mint magyar? Akkor most melyik szokás az etalon? Mindig az amit én szeretnék? :)

TilosazA (UK) 2013.11.06. 14:04:10

@kriosz: Nekem egyébként még az a nem elhanyagolható gondom van vele, hogy ha nem fújnám ki, begyulladna a fülem és/vagy az arcüregem. Mikor gyerekek voltunk és rendszeresen figyelmen kívül hagytuk a szülők "ne szipogj fújd ki az orrod" figyelmeztetését, nagyon sokat szenvedtem a fülemmel.

andaluzkutya 2013.11.06. 14:04:28

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): "Akkor most melyik szokás az etalon? Mindig az amit én szeretnék? :) "
Természetesen nem, micsoda felvetés:) Az etalon az, amit én szeretnék. Bizony:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 14:28:08

@Quercus58:

Iránban bűn és megvetés tárgya, aki házaságon kívüli szexet folytat, viszont létezik az ideiglenes házasság intézménye, melyet bizonyos előre meghatározott időre kötnek és ez teljesen oké. Az iszlám egy időben harcolt ez ellen, de túl erős volt a hagyomány, így ma is létezik.

BTBTBT 2013.11.06. 14:28:25

Hallottam mar olyasmirol, hogy valaki peldaul 5-6 eves koraig nappal teljesen okes, de ejjel, alvas kozben bepisil. Akkor ez meg nem teljes szobatisztasag, ugye?

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Akkor ezt nem ertem: eddig nagyon-nagyon ellennuk voltal, es morogtal miattuk (nyilvan jogosan), most meg "csak a nagyvarosban gond" meg "bunko sveddel is talalkoztam"?

A kezedert tenyleg kar.

@'it's cool to know nothing':
"Mások szavába vágás is bunkóság. A tolakodás is bunkóság."
A tobbi oke, de ez a ketto nagyon is helyzetfuggo, es korantsem biztos, hogy bunkosag.

@andaluzkutya:
Mi ertelme osszehasonlitani az europai sztenderdeket az Europan kivuli (akar azsiai) "sztenderdek"-kel?
Durva hasonlat, de vendegsegben sem szarsz az asztal kozepere, csak azert, mert otthon az a szokas, nem? Illetve nem kezded fikazni a vendeglatot, hogy miert nem a te normaid szerint eli az eletet. :)

andaluzkutya 2013.11.06. 14:38:35

@Barátusz: Szerintem sincs értelme. Amíg a sztenderd nem mások életének kioltására irányul ill. nem másik testi avagy lelki tönkretételére, addig felőlem mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné az adott kultúrán belül. (természetesen az, hogy valaki szipog mások elött, nem számít lelki tönkretételnek:) )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 14:41:35

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Szia! Amellett, hogy tetszett a posztod, még ha nincs is benne piros gumicsizma, van pár dolog, ami böki a csőrömet. Nagyon szimpatikus, amit az egyetemi oktatásról, a nyugdíjrendszerről, a hasznos szakszervezetekről írtál, de...

„A korábbi, Magyarországgal kapcsolatos érzéseim annyiban változtak, hogy már nem „haragszom", hanem közönnyel viseltetek iránta, mintha csak egy álom lett volna, amiből már sikerült felébredtem.”

Elhiszem, ha mondod, de ha ez történt az biztos a múlt hétre datálódik, ugyanis a kommentjeid nem tükrözik ezt a közömbös hozzáállást…

„Rengeted a válás (és a meg-nem-kötött házasság), ugyanakkor, kissé paradox módon, fontos számukra a család. Nem egy kollégám már a harmadik feleségét fogyasztja (a 30-as éveikben). Nem ritka a 3-4-5 gyerek, igaz a fentieknek megfelelően akár 2-3 különböző apától / anyától.
Ha egy kapcsolat nem működik, nem maradnak együtt. Ez nagyon szimpatikus vonás nekem, aki olyan családban nőttem fel, ahol a szülők vég nélkül ölték egymást. Annál minden (bármi más) csak jobb lehet.”

Ha egy kapcsolat nem működik, persze nem kell együtt maradni. Na de egy harmincas, aki a harmadik házasságát koptatja, elég extrém eset nekem. A felelőtlen, beleszarós jelző ugrik be a szituról. Láttam, sok komment vesézi ki a jelenséget, egy dologról nem esett szó. A válásoknál, ha gyerek, ne adj Isten, gyerekek is vannak, azon túl, hogy a felek nyilván megkönnyebbülnek, elég súlyos anyagi következményekkel kell számolni. Az mindenkinek eszébe szokott jutni, hogy az egyedülálló szülő szopóágra kerülhet egy válással, de a gyerekekre gondolnak vajon? A válás nagyon komolyan érinti anyagilag a gyereket is, gondolok arra, hogy kisebb jövedelemnél eléggé beszűkülnek a lehetőségei (továbbtanulás, nyelvtanulás, külföldi tanulmányok, nem minden gyerek zseni ám, hogy mindenhol ösztöndíjat kapjon)…érdekel ez valakit? Nyilván ez nem szempont erőszakos vagy alkoholista szülők esetében, ebben az esetben csak nyerhet a gyerek a család szétrobbanásával, még ha rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek is, átlagos, elhidegülő családról beszélek.
Amellett meg azt a két-három apától született négy-öt gyereket hogyan tudja támogatni az apjuk? Akinek ugye valószínűleg más anyától is van még itt-ott elpotyogtatott pár gyereke? Vagy Svédországban ilyen jellegű probléma nem is létezik?
Kicsit erről az a mondás jut eszembe, hogy jó dolgukban nem tudják már, mit csináljanak…

„Az oktatás szakmai színvonala, a kollégáimat látva egyáltalán nem rossz. Az általános műveltség (beleértve az alapvető matematikai és fizikai ismereteket is) viszont nem túl magas. Gondolkodás nélkül veszik elő a számológépet, ha ki kell vonni 52-ből 13-t.
Nem egyszer fordult elő, hogy az egyébként jó szakember kollégám a 10 alatti számoláshoz az ujjait használta (persze lehet, hogy csak az irigység beszél belőlem, mert az ujjaimon számolva nem jutok tovább 9-nél).”

Ha az alapismereteket ennyire nem tanulják meg, akkor a szakmai tárgyaknál mi a túróra építenek??? Kissé ellentmondásos nekem ez a dolog.

„Az egészségügyi ellátás, Magyarországhoz hasonlóan ingyenes, alanyi jogon jár mindenkinek. …A másik pedig, hogy létezik vizitdíj...Azt gondolom, hogy az ellátás színvonala bőven megéri ezt a kis áldozatot (annak idején Magyarországon én is a vizitdíj mellett voksoltam).”

Nem ingyenes Magyarországon az egészségügyi ellátás, nem tudom honnan ez a közkeletű városi legenda.
Én a vizitdíj ellen szavaztam, de már beláttam, hogy tévedtem.

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 14:42:36

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):
"Próbálj meg kilépni a kis koordináta rendszeredből, és fogadd el, hogy az, hogy mi az erkölcsös, mi bunkóság, és mi ütközik törvénybe földrajzilag és időben is teljesen változó. Nincs rá egyetemleges válasz"

nincs?

Mi a helyzet az emberöléssel? A pedofíliával? Úgy általában a társadalmi normák be nem tartásával?

Azért az nem árt, ha az ember az értékrendjét belül hordja, és nem a szerint váltogatja, hogy éppen kivel beszél. Nem gondolod?

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 14:42:40

@Babette_:
"hazudsz."

Miért tenném? Te is egy szimpatikus emberke lehetsz.

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 14:42:57

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"1) Nem vagyok a baratod :)
2) Banyak mindenhol vannak, Flenben to van... Kiruna meg nem erdekel.
3) Mekkora szerencse, hogy a magyar az oslakos nep a Karpat-medenceben.
4) Azt gondolsz az orrszivasrol, amit csak akarsz, engem akkor sem zavar."

Te egy nagyon szimpatikus ember vagy, de be kell lássam, valóban nem lenne esélyed, hogy a barátom legyél.
Valószínűleg az eltérő családi háttér és ebből fakadó kulturális alap ami miatt különbözően ítéljük meg ezeket a dolgotat.

A 3. pontot meg nem is értem. A kárpátmendencében nem tudjuk bizonyosan kik az őslakosok, de az tudjuk, hogy a Számik (Saami, Lapp) a jégkorszak óta, úgy 10 000 éve ott élnek, ahol ma. Az indoeurópaiak kb. 4 000 évvel ezelőtt jelentek meg Európában. Nem kérdés, ki ott az őslakos. Egyébként a svédeknél és a norvégoknál a legjelentősebb a hun származásúak aránya Európában (egy kis érdekesség).

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 14:43:10

@Don Kartasch:
Ez milyen módon cáfolja a tényeket?
Inkább arra példa, hogy kettős mérce van. Amit nem látunk (ott messze északon), a nem számít.
Svédekkel beszélgetve erről, tisztában vannak ők is vele.
Nálunk (Mo.)meg sokkal környezettudatosabbak az emberek, mint elsőre gondolná valaki. Úgy látom, hagy igény van rá, és a hatóságok is keményebbek mint pl. egy német, amerikai vagy akár egy skandináv. Befektetőknek gyakran kikerekedik a szemük, hogy milyen követelményeknek kell it megfelelni.
Lehet, hogy inkább arról lehetne beszélni, hogy itthon a társadalom nagyon szétszakadt. A többségnek nagyon fontos a környezetvédelem, de valóban van egy jelentős réteg, aki csatornába önti a fáradtolajat, lefojóba a sütőolajat, erdőszélre pedig a sittet. Ha ezeket sikerülne megzabolázni, nem lenne itthon semmi gond. Svédeknél ez a réteg nincs.

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 14:43:15

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Egy ámerikai nem tud késsel villával enni. Bár megmosolygom, nem érzem felsőbbrendűbbnek, kulturáltabbnak magam nála, mert én tudok.
A hölgyek pozitív diszkriminióját sok helyen (angolszász, skandináv országok) nem értik, sőt vannak, akik kifejezetten szexista szokásnak tartják (pl. Dániában 1992-ben még én is rácsodálkoztam, hogy egy szőke 18 éves lány talicskázta a díszburkolatot az építkezésen)
De említhetném a Sonia Gandhinak megpróbált kézcsókot is két hete. Abból is nagyon kínos szituáció jött ki. Ezek a szokások valóban kultúra függőek.

GERI87 2013.11.06. 14:43:31

@Don Kartasch:

A Tesla ráfizetéses a gyártónak mint az állat, tökmindegy hogy az ára megfizethető...nem alternatíva, és az elektromos autózás sem, a jövő gáz (CNG, LPG).

Arról sem vagyok meggyőződve hogy az akksifolyadék olyan baromi veszélytelen...ja és a gázolaj ég, nem robban, meg a benzin sem nagyon szokott égő autóban...

"Ez sokkal jobb arany mint a robbanomotorok eseten"

Nem hinném.
Hány kocsi gyullad ki évente a többtízmillió (nem pár tízezer) közül? naugye..

Amúgy meg annyi előnye van a villanynak hogy ott helyben ahol használod (város) nem ereget szennyező anyagot, de ugyanúgy fosszilis energia kell az elektromos áramhoz amivel töltöd...a megújuló meg nem nő minden bokorban pl vízenergia...és a szállítás hálózatfejlesztés baromi drága...(na meg az akksihoz ritkaföldfémet kell bányászni, ami szintén nem egy olcsó és környezetbarát dolog..) állami pénzből, támogatással persze meg lehet oldani, csak ha épp valós piaci viszonyok lennének akkor rámenne a gatyád is a villanautózásra...
Szélerőművekkel, ár-apályal, napfénnyel meg nem érdemes bohóckodni...és nem is mindenhol elérhető...

TryMan 2013.11.06. 14:43:31

Az 1 koronás zsemle nagyon olcsó, Blekingeben 2 korona a legolcsóbb, az átlagár 4...

kewcheg 2013.11.06. 14:43:31

Kérdezném hogy egy romaként milyen beileszkedési eséllyek vannak? egy jóismerősöm menne ki családdal,( 7 fő vagy 8-9) nem ért semmihez,nem beszél nyelvet,de magyarul. Mennyit adnak?

♔batyu♔ 2013.11.06. 14:43:41

A svédek azért fognak mindent túlélni, mert meglehetősen rasszisták.

BTBTBT 2013.11.06. 14:43:48

@kriosz:
"A legrosszabb amikor "
Amikor a vonaton szemben ul veled, es az arcodba asit, de a kezet eszebe sem jutna a szaja ele tenni?

@andaluzkutya:
Dehogynem szamit annak: nemcsak "elrontja" a napomat a folyamatos szipogasaval, hanem ebbol kovetkezoen aznap nem leszek topon, nem fogok tudni maximalisan osszpontositani, es rossz donteseket hozok, amelyek aztan "belathatatlan" kovetkezmennyel lesznek a jovomre. :)

Persze hogy visszaterjek az elejere: ettol meg gusztustalan a testnedves szokas.

bpetya75 2013.11.06. 14:46:54

@zöldeketbeszélek:

"Én a vizitdíj ellen szavaztam, de már beláttam, hogy tévedtem. "

Dettó. Ez az egyik döntésem, amit szégyellek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 14:48:06

@Don Kartasch: "Svalbardon letrehoztak egy hibernalt magtarat.
Tobb ezer fele noveny magjait fagyasztottak le es tartjak hibernacioban folyamatosan. Hogy miert? Mert ismerik az embert es tudjak hogy jo esellyel egy ponton a jovoben majd kiirtjuk sajat magunkat, viszont szeretnek hogy ha annak a megmaradt par embernek akik megprobaljak ujra felepiteni a civilizaciot vagy az utanunk kovetkezo ertelmes fajnak lenne majd eselye olyan novenyeket ultetni a jovoben amit mi majd jo esellyel kiirtunk egy fasza kis atomhaboruval.

Kik kezdemenyeztek es finanszirozzak ezt a dolgot? Jol sejted, a Skandinav orszagok. Ez az elorelatas mint mondd el neked?

Ez csak egy aprocska szelete (de jo izelito) volt annak a sztorinak, hogy szamukra mennyire fontos a kornyezet vedelme.
En nem talalkoztam meg egy nemzettel/neppel sem, akik annyira odafigyeltek volna a korneyezetuk vedelmere, mint ok."

Na ugye mi nem az örök hó alá temetjük, de van génbankunk nekünk is:

www.rcat.hu/

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 14:49:53

@'it's cool to know nothing': Azert a kornyezetvedelmet nem neveznem Mo-n kiemelkedonek. Az epitoiparban nagyon jol meno uzletag a megfelelo igazolasok kiallitasa az epitesi tormelekek biztonsagos, szakszeru, stb elhelyezeserol.

BTBTBT 2013.11.06. 14:50:08

@GERI87:
"Arról sem vagyok meggyőződve hogy az akksifolyadék olyan baromi veszélytelen..."
Mert valoban nem az.
Rohejes, amikor a londoni buszok eseteben is jonnek a "green" technologiaval, kozben meg csak arrol megy a nagy hallgatas, hogy az akkumulatorok gyartasa es esetleges ujrahasznositasa osszessegeben legalabb annyira kornyezetszennyezo, mint a benzinuzemu motorokkal mukodo jarmuvek uzemeltetese.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 14:51:14

@bpetya75: Én nem szégyellem, de most másként szavaznék. De szerintem még egyszer nem dobják fel ezt népszavazásra. Ha kell majd a vizitdíj, bevezetik és kész.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 14:52:32

@Quercus58: "Aki ebbe beleköt, az motorfűrész által hal meg. "

Érdekes hozzáállás...

BTBTBT 2013.11.06. 14:54:01

@zöldeketbeszélek:
Valahol ertheto. (Elfogult) erdesz kommentelte. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 14:57:40

@Barátusz: Miért is? Fia, öccse, bátyja Kövérmadár? A kritikátlan buksisimizés irritáló és rohadt unalmas...

eagles 2013.11.06. 14:59:15

@zöldeketbeszélek:

Hasonlítasz a feleségemre. Nincs humorod.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 15:00:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Így van. Aki azt mondja, hogy azért nem házasodik, mert "nem fontos a papír", az éppen azért nem házasodik, mert neki nagyon is fontos az a papír, "

Ez milyen igaz! (mondtam is már a páromnak...:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 15:02:38

@Quercus58: Marha vicces volt a kommented. Az egyszál embert aki meg 'kötözködött' szétkapjátok...
Ja, nagyon vicces volt.

eagles 2013.11.06. 15:04:30

@zöldeketbeszélek:

OK. Van. Csak egyedi. Én meg a tömegcikket szeretem. Amiből 12 egy tucat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 15:05:18

Tobbszor megfogalmazodott mar bennem, hogy vajon vizsgalta e valaki a zoldenergiak alkalmazasanak a kornyezetre valo hatasat. Itt nem arra gondolok, hogy boldogabbak a tehenek, mert nem kell az eromu mellett a kormos fuvet legelni, hanem milyen hatassal van peldaul a szeleromuvek telepitese (most meg eleg keves van, de a szamuk novekszik) a kornyezet legmozgasara, hisz kivesz energiat, vagy az ar-apaly eromuvek a tengeri aramlatokra. Tudom, hogy jelenleg keves van ezekbol, de a szamuk novekedesevel a rendszerbol kivett energia is novekszik, ami ki tudja milyen hatasal van a kornyezetre.
/Lehet eszerveket felsorolni, de atom parti vagyok :) mellette csak akkor tamogatok ilyen rendszereket, ha megfeleloen kiepitik, vagyis nem csak leszurnak propellereket a foldbe, hanem a tarolast is megoldjak, mondjuk tarozos eromuvekben./

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 15:05:55

@Quercus58: "A szokásokhoz, a házassághoz.

A falu, ahol élek egy Borsodi település. A '30-as évek közepén készült a településről egy szociográfiai tanulmány. A szerző itt élve a helyi emberekkel, tanulmányozta a szokásaikat.Tulajdonképpen nem sokban különbözött a többi magyar településtől. Egyvalamiben viszont igen. És ez a szerzőt is meglepte. Ez a házasság intézménye volt. Az volt ugyan is a szokás, hogy az asszony eldöntötte, hány gyereket akar. Addig együtt "hált" az urával. Amikor megszülettek a tervezett gyerekek, onnantól kezdve a férj kiköltözött az istállóba. Schiller után szabadon: a mór megtette kötelességét, a mór mehet.

Azóta persze eltelt cirka 80 év. Változott valamennyire a felfogás. De leginkább ami változott: ma már nincsenek istállók. "

Ez érdekes. Nem lehet ugyanakkor az az oka, hogy tudták, hány gyereket tudnak eltartani és mivel a védekezés nem volt valami biztos, inkább így akadályozták meg nem kívánt gyermekáldást?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 15:06:38

@GERI87: Mint mondtam nem biztos hogy Totalcar-t kene csinalni a blogbol, de legyen.

"A Tesla ráfizetéses a gyártónak mint az állat, tökmindegy hogy az ára megfizethető...nem alternatíva, és az elektromos autózás sem, a jövő gáz (CNG, LPG)."

Kesz szerencse hogy ezt te mar most tudod, majd szolja a nagy konszerneknek mert egyelore ok sem tudjak meg hogy mi lesz a jovo...

"Arról sem vagyok meggyőződve hogy az akksifolyadék olyan baromi veszélytelen..."

Veszelyes. Ezt ki is emeltem! Ettol fuggetlenul akksifolyadek kell a robbanomotor melle is (megha kevesebb is, de kell!). Tehat ez nem kifogas.

"ja és a gázolaj ég, nem robban, meg a benzin sem nagyon szokott égő autóban..."

Egesrol beszeltunk vegig, nem robbanasrol. A Tesla-k sem robbantak fel. Leegtek.

""Ez sokkal jobb arany mint a robbanomotorok eseten"

Nem hinném.
Hány kocsi gyullad ki évente a többtízmillió (nem pár tízezer) közül? naugye.."

Attol meg hogy nem szerepelnek a hirekben (mert nincs hirerteke) ezek bizony mindennaposak. A statisztikak szerint csak az USA-ban ORANKENT (!) 33 kigyullado autot jelentenek. Naponta 1 ember meghal autotuzben az USA-ban. Ez szerinted nem szamottevo?

"Amúgy meg annyi előnye van a villanynak hogy ott helyben ahol használod (város) nem ereget szennyező anyagot, de ugyanúgy fosszilis energia kell az elektromos áramhoz amivel töltöd...a megújuló meg nem nő minden bokorban pl vízenergia..."

Ha olvastad a kommenteket akkor lathattad hogy kizarolag Norvegiarol beszeltem, ahol 99%-ban vizeromu adja az aramot, tehat de, naluk az aram bizony "a bokorban no" es kvazi ingyen van.
Nyilvan ez nem megoldas Tadzsikisztanban, de en nem is arrol beszeltem hogy ez mindenhol jo megoldas.

"Szélerőművekkel, ár-apályal, napfénnyel meg nem érdemes bohóckodni..." Azert ez igy leirva vicces volt. :DDDDD
Majd dobj egy emailt a G8-nak hogy tudjak mi a szitu! Jelenleg minden fejlett orszag arra torekszik hogy szepen lassan atalljanak megujulo energiakra. Illetve vannak orszagok ahol ez a fo energiaforras. Attol meg hogy te nem vagy naprakesz a legfejlettebb renewable energiakkal meg nem jelenti azt hogy ezek nem mukodnek. :)

A hetvegen mar lenyomtam itt egy energiapolitikai kisdisszertaciot most nem fogok megint. Olvasd el a vasarnapi posztnal a kommentjeim ha erdekel. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 15:06:58

@Quercus58: Ki is mondta, hogy humorban nem ismerek tréfát? Okos ember volt...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 15:11:02

@zöldeketbeszélek: A nem kivant gyermekaldashoz nem kell metre vedotavolsagot alkalmazni, eleg az 1 mm is.
Ismerek egyebkent ilyen mentalitassal elo csaladot. Az apa feladata, hogy megteremtse a csalad szamara a jot, de itt ki is merul. Persze felismeri a gyerekeit, felre ne ertsetek, de nem lelkizik veluk.

BTBTBT 2013.11.06. 15:11:51

@zöldeketbeszélek:
A buksisimizes nalam is hasonlo reakciot valt ki. Volt mar itt ilyesmire pelda.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 15:12:54

@Don Kartasch: 1885-ben indult az intézet, a mai feladatát 1954-től látja el, szóval nem ma kezdték :).

Ami nagyon érdekes:
www.nodik.hu/nodik/?page_id=14#/?page_id=611

A génbanki mintát gyakorlatilag úgy kezelik, mint bármely vetőmagot - persze ez kísérlet, szóval aki kéri, annak elég sok papírmunkája lesz - elvetik, gondozzák, learatják.

eagles 2013.11.06. 15:13:27

@zöldeketbeszélek:

Nem. Ez itt egy belterjes matriarchális "társadalom" még ma is. Ezért a férfiak legalább 80%-a alkoholista.

Muscari 2013.11.06. 15:15:12

@Babette_: Na, most vegeztem a meloval.

100%-osan egyetertek veled, velem is pont ez tortent. Erettebb es megfontoltabb lettem, meg jo sok elettapasztalattal gazdagodtam. Igy konnyebb mar jol valasztani.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 15:15:54

@Quercus58: Azért alkoholisták, mert kvázi nőuralom van? A mai világban?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 15:16:35

@Barátusz: Kell néha buksisimi is, csak nem szabad túlzásba vinni...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 15:17:19

@zöldeketbeszélek: Mindenkinek mas az igenye. En nem szeretem a szinhazat peldaul es jo zenenek tartom a tankcsapdat, bar tudom nem tul komplexek a muveik :D

eagles 2013.11.06. 15:18:33

@zöldeketbeszélek:

Nem csak azért. Azért is, mert szeretik az italt. Viszont nem értik a lényeget. Az italt nem elég szeretni, azt bírni is kell.

Muscari 2013.11.06. 15:18:48

@Babette_: igen, meghallgatni a masikat, es nem csak meghallgatni, hanem a donteseknel mindig figyelembe venni az o erdeket is. De ez is csak kolcsonosen mukodik.

BTBTBT 2013.11.06. 15:21:18

@zöldeketbeszélek:
Bar ma nem ram vonatkozott, de nekem meg ugye nem kell szeretnem azt, amikor valaki kijelenti, hogy "en eldontom, hogy mit gondoljatok jonak"? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 15:27:03

@bpetya75:

Én nem vettem részt a szavazáson, de a vizítdíj mellett szavaztam volna mindenképpen.

kriosz 2013.11.06. 15:29:07

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Akkor mégsem csak egy rossz szokás , uhh én detto, jó kis arcüreggyulladás után még egy milidekát sem szívtam vissza.

blackhairlady 2013.11.06. 15:31:26

@Evain: A magyarok is pirosok, egetik a Kisze babut, igy tgemetik a telet.

Physim31419 2013.11.06. 15:32:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Feleség pl. szereti az áltörténelmet meg az összeesküvés-elméleteket, azaz pl. olyan sületlenségek, hogy pl. Tibetben 10-méteres emberek vannnak hibernálva egy titkos barlangban és ők irányítják a londoni tőzsdét és a Szíriusz lakói építették a Stonehenge-et 150 ezer éve, meg hasonlók. Szóval tudja, hogy ilyet nem érdemes nekem elmesélni, mert idegesít. Én meg ezt azzal viszonzom, hogy nem sorolom fel Óceánia országait, adatokkal és nem tartok előadást az homousziosz/homoiusziosz kérdésről. Bár néha, keresztrejtvény-fejtés közben szokott kérdezni, hogy pl. "mi Malawi fővárosa?" vagy "melyik országban van Freetown?", s ha nem válaszolok 1 mp-en belül, megkérdezi "beteg vagy? mi van veled?". "

A múltkor te állítottad, bocsánat, nyilatkoztattad ki a szokásos szellemi fölényeddel, hogy időviharok léteznek. Ez a tízméteres ember kategória. Hihetetlen mennyire nem látsz rá magadra.

Naib 2013.11.06. 15:32:06

Nagyjából így kell kinéznie egy rendes posztnak szerintem, szép munka, köszi a rengeteg hasznos infót.

kisQtya 2013.11.06. 15:32:10

Édes pofa vagy! A nyuszikaja a bevásárlólista végén! :))))
Hát ez mindent visz! :)))))

Nigro notanda lapillo 2013.11.06. 15:32:18

@andaluzkutya: ràkérdeztem a svéd kollégànàl erre az orrszívàs dologra, azt mondta, hogy viking hiedelemből ered, nem fùjtàk ki, mert féltek, hogy az erejük is kijön vele...valaki aki arrafelé lakik megtudnà ezt erősíteni(vagy càfolni) mert elég mókàs a fickó.
ja, az orrfùjàs szàmàra is taszító

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 15:52:03

@Physim31419: bekapcsolta magara a szurest, igy n tudja, hogy mit ir ide.

BTBTBT 2013.11.06. 15:52:45

@négyzethálós:
Durvanak durva, de ott van benne a lenyeges into jel az ujabb problemara -

a ferjjel kapcsolatban: "Az kellett neki, hogy legyen kaja, tiszta ruha,"

es a masik pasival kapcsolatban - "Panaszkodott nekem sokat, mert az élettársa nem mosott, nem főzött rá. (...) ő ragaszkodott hozzá, hogy olyan nő kell neki, aki tisztán tartja"

:(

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 15:55:37

@Physim31419:

Több dolgok vannak földön és égen, Physim31419, mintsem bölcselmed álmodni képes.

Muscari 2013.11.06. 16:00:00

@Quercus58: Szerintem tulsagosan altalanositasz ezzel a nouralommal. Az en ferjem is borsodi. Igaz, az egyik nagynenje egy ilyen "matriarka", de az az osszes tobbi rokona "atlagos" csaladi eletet el. Egyikuket raadasul komolyan terrorizalta a ferje.

Az alkohol viszont tenyleg sokaknal problema, ez teny. De hogy ki miert kezd el inni, annak szamtalan ok lehet.

blackhairlady 2013.11.06. 16:17:49

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Humor, ironia, onironia, megspekelve inteligenciaval. A kommentjeidbol es most a posztodbol is ez jott le.
Te tenyleg csak elvezni akarod az eletet, semmit sem tulbonyolitani. Elni es elni hagyni.
Amugy nagyon ugyesen kiszolgaltad mindket tabor igenyet. Kis magan elet, szines sztorik, kis szaraz tenyek, arak, hivtalok, senki sem szolhat egy rossz szot sem:))
Gratulalok Norinak is az uj munkajahoz, biztos elvezni fogja, gondolom nem veletlenul tanult a BGF-en, biztos erdekli a dolog, es itt most hasznosithatja is a tanultakat.
Szoval -nem azert mert torzs kommentelo vagy- , de gratulalok, nagyon erdekes, jol ,megirt poszt ez.
Sajnos kedvet nem kaptam Svedorszaghoz, mert ahogy te nem kedveled a 25 fok feletti homersekletet, ugy en nem kedvelem (soooot utalom) a 10 fok alattit. De ahogy mondani, illetve irni szoktad, tobb hely marad ott neked:DDD

bpetya75 2013.11.06. 16:26:19

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Én is jó zenének tartom a Tankcsapdát, de színházba is szívesen járok. Operába nem ;-)

eagles 2013.11.06. 16:31:45

@Physim31419:

Ha bircaval vitázni akarsz, előbb köszöntsd Őt.

Ave Caesar, morituri te salutant.

tableno 2013.11.06. 16:47:41

Nemtudom láttátok-e, de épp most mondták meg a tutit a HírTV-n miszerint Svédország egy szar hely. Gyerehaza(.org) Kövérmadár!

mandiner.hu/cikk/20131106_raszallt_svedorszagra_a_hir_tv#comment2451329

tanato 2013.11.06. 16:50:41

@charlieharper: Már küldtem egy üzenetet privátban,nézd meg.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.11.06. 16:55:33

@kewcheg: Ugyanannyi eselyük van, mint akarmelyik olyan embernek, aki nem ert semmihez. Vagyis semmi.
Segelyt meg azert nem fognak kapni, mert EU-s allampolgaroknak nem jar ilyesmi.

uluk4i 2013.11.06. 16:58:39

@'it's cool to know nothing': "takonyszívás meg bunkóság" - az lehet, de ennél csak egy nagyobb bunkóság van, éspedig a mások látatlanban, zsigerből történő megítélése, lealázása.
Önt talán a kedvesnővérek nevelték és nincs mások számára esetleg kifogásolható szokása? Mint pl. a taknyot egy papírdarabba fújja és a zsebébe visszarakja?

uluk4i 2013.11.06. 16:58:39

Gratulálok Kövérmadár, tetszetős és jó kis írás, végre valaki felkészült a témából és nem pár hónapos kintlét után akar ítéletet mondani a külföldiekről. Külön tetszett, hogy nem akart ítéletet mondani a svédekről - nem is lehet, ők olyanok, mi ilyenek vagyunk.

"Semmi sincsen, ami mindenkinek egyformán tetszik
Semmi sincsen, amit mindenki ugyanúgy szeret"

Csodabogár 2013.11.06. 16:58:39

Lehet, hogy vidéken "szokás" az orrszívás dolog + köpködés és böfögés. 7 év alatt Stockholmban soha ilyet nem tapasztaltam, pedig erre én nagyon háklis vagyok. Dolgoztam természetesen. Persze ez régen volt, de nem hinném, hogy az elmult 30 év alatt ilyen irányba változtak volna a dolgok.

uluk4i 2013.11.06. 16:58:39

Ja és igenis hiánylom, hogy egy szót se szólt a cikkíró az Abba-ról, az AHA-ról, az Europe-ról stb. legalább egy koncertfelvételt be lehetett volna szúrni... :)

Physim31419 2013.11.06. 16:58:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Sikerült egy közhelyet kipréselni magadból, szokásos színvonal.

szonár 2013.11.06. 16:58:39

Aggódom Svédország jövőjéért, ahogy a posztból is kiderül, nő a rasszizmus, szigorodnak a bevándorlási feltételek, és a gazdaság sem muzsikál úgy, mint régen.

Physim31419 2013.11.06. 16:58:39

@Quercus58:
Aki ennyiszer tökönszúrja magát, különlegesen nehéz fejjel rendelkezik, ergo reménytelen :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.11.06. 16:58:40

Irigykedj Kövérmadár, azt a nyugdíjellátós értesítést nálunk is bevezetik 2096-ig.

Állítólag.

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 16:58:40

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Tettél feljelentést? Én nem tudok ilyenről, de biztos feljelenteném azt az ártalmatlanító céget, ha tudomást szereznék ilyenről.

eagles 2013.11.06. 17:03:07

@kewcheg:

"Mennyit adnak?"

Attól függ, mit követnek el.

tableno 2013.11.06. 17:06:18

@szonár: "Ihre Sorgen möcht' Ich haben!" - ahogy a művelt portugál mondja.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 17:08:33

@Physim31419:

Közhely? Ez a kedvenc idézetem agnosztikusoknak, ateistáknak.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.11.06. 17:14:51

@macamuca:

A könyvtar (legalabbis Stockholmban) teljesen ingyenes. Az uj könyvek nem olcsok (ha erdekel: bokia.se), de itt is van antikvarium, bolhapiac ("loppis"), es aprohirdetös weboldal.
Egy uj (zenei) CD kb 150 kr, de gyakran leviszik az arat 80 koronara is kesöbb.

Szinhaz / koncert elöadastol függöen lehet 100-1000 korona között akarmi. Nehany pelda:
- hoki VB-n sved-cseh meccs: kb 1000 kr
- atlag bajnoki focimeccs: 200-300 kr
- sved-nemet focimeccs (VB selejtezö): atlag 500 kr
- "közepkategorias" rock-koncert: 200-400 kr
- "top" rockzenekar (Black Sabbath, Iron Maiden): kb 600 kr
- komolyzenei koncert: 200-500
- Hattyuk tava az orosz balett elöadasaban: kb 600 kr
(bövebben: ticnet.se :))

Ettermek... Hetköznap rengeteg helyen van ebedmenüs ar, ez (Stockholmban) 70-90 kr szokott lenni.
Egy "atlagos" (nem pizzazo/kebabos, de nem is luxus) etteremben 150-200 kr a föetel. Sok helyen 100 kr alatt meg lehet kajalni, de ezek inkabb a pizzazo/kebabos/kinai jellegü gyorsettermi kategoriaba tartoznak.

blackhairlady 2013.11.06. 17:24:42

@Barátusz:
"Hu, de nagyon PC-k kezdunk itten kenni, kerem."
Mar tobbszor akartam kerdezni, hogy mit jelent a PC itt? Gondolom nem personal computer:)

BTBTBT 2013.11.06. 17:32:12

@blackhair-lady:
Political correctness. Vagy (being) "politically correct".
Meglep, hogy az USA-ban ez nem ismeros. :)

BTBTBT 2013.11.06. 17:34:29

@blackhair-lady:
Vagy te Kanadaban elsz? Ez a ket orszag remlik veled kapcsolatban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 17:36:57

@Bajen:

A Hattyúk tavára ne felejts el meleg ruhát és gumicsizmát vinni!

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.11.06. 17:43:23

@Csodabogár: Az orrszivas meg egy irodaban is elöfordul, de ott azert nem jellemzö. De ha csak ötvenböl egy ember csinalja, az is eleg feltünö :)
Az utcan köpködes viszont mindenhol megy, ebböl az elmenyböl nem tudom hogy maradhattal ki.

(A praktikus magyarazat lehet hogy az, hogy a sved elegge "outdoor" nep, es turazas/gombaszas/futas/biciklizes közben nehez dolog a zsebkendövel szorakozni :))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.06. 17:45:08

köszi a posztot Madár, jó volt olvasni.

érdekes némelyik beszólás a balesetre, mintha azzal csináltad volna meg a szerencsédet, anélkül az utcán élnél kartondobozban, reménytelenül.

orrfújás: kultúrafüggetlenül, engem nem érdekel, ki honnan jön, de ha már lóg a taknya, akkor kiküldöm, hogy fújja ki.
azért megvannak az előnyei annak, ha az ember a tanár, mások nemigen dirigálnak ennyire a körülöttük levőknek :-)
van egy unokatestvérpár, akiket még mindig nem tudok megkülönböztetni, az elején mondták a többiek, hogy egyszerű, a J akinek mindig lóg a taknya, T-nek soha :-) (két kínai kisfiú.) nagyon röhögtem, de igaz volt.
(face blindness rulez, hetekig tart megtanulnom egy új osztályt, és nagyon jól szórakoznak rajta addig, de ezt a kettőt csak akkor tudom megkülönbötetni most is, ha egyszerre látom őket, külön-külön nem.)

alighanem csúnya prekoncepció, hogy Svédországban hideg van, és ez az első számú ok, hogy teljesen kiessen.
de nekem már Porto is hideg augusztusban reggelenként, amikor jön a köd a tenger felől.
ami jó lenne, a hosszú nyári napok. meg szeretnék sarki fényt látni.

nyuszigonosz 2013.11.06. 17:46:45

@kriosz: Na de miért nem teszed meg? Mármint: zsebkendö csomag zsebböl kivesz - orrszívónak odaad. ?

tableno 2013.11.06. 17:47:43

@zöldeketbeszélek: nem a cikk a lényeg, hanem a videó!

tableno 2013.11.06. 17:52:14

@zöldeketbeszélek: kár. Én gurultam a röhögéstől... :-D

TilosazA (UK) 2013.11.06. 17:58:01

@'it's cool to know nothing': a társadalmi normák mindenhol mások. Háborúban miért szabad ölni?... Hagyjuk ezt a vitát, parttalan. Még sokat kéne olvasnod, és más kultúrákkal találkoznod.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 17:58:18

@szonár: "Aggódom Svédország jövőjéért, ahogy a posztból is kiderül, nő a rasszizmus, szigorodnak a bevándorlási feltételek..."

Nagyon helyes! Nagyon-nagyon turelmes a skandinav nep, de a muszlim/afrikai bevandorlok olyan szintre feszitettek a hurt hogy most mar ok is azt mondjak hogy akkor itt megalj es ne tovabb!

Nagyon jol teszik! Szegenyeket eddig is marhara kizsakmanyoltak a BEILLESZKEDNI NEM AKARO bevandorlok! Itt az ido hogy a farkukra lepjenek annak, aki nem tud kozossegben elni masokkal! Norvegiaban sem veletlen hogy kormanyra kerult (koalicioban) a szelsojobb.

Szerintem csoda a hogy eddig naivan turtek az ilyen es ehhez hasonlo eseteket:

kurir.hu/mashol/5996-del-szudani-ferfi-teritett-el-egy-norveg-buszt

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 17:58:57

@Mr. Long [wannabe Briton]: Oké, csak én női fejjel nehezen tudom elképzelni, hogy a gyerekeimmel a kapcsolat kimerüljön abban, hogy tisztességesen eltartom. De én is ismerek ilyen családot, nem egyedi eset.

BTBTBT 2013.11.06. 18:03:09

@Don Kartasch:
Korabban kellett volna mar eszmelni az ilyen problemakkal kapcsolatban. De szakerto politikusok nelkul azt sem konnyu...

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.11.06. 18:05:12

@uluk4i:
A zenei elet tenyleg pezseg. Egyreszt imadjak a "hagyomanyos" slagerzenet. Lasd Eurovizios dalfesztival, illetve annak itteni selejtezöje (a Melodifestivalen), vagy az össznepi enekles ("allsång") a Skansenben vagy Lisebergben. Ez nekem mondjuk giccses es gagyi, de sokan szeretik :)
A közös enekles nagyon nepszerünek tünik itt, stilustol függetlenül.
A rockzeneben ugyszinten "nagyhatalom" Svedorszag; aki jartas a temaban, az sejtheti milyen koncertdömping van errefele.
A tuc-tuc elöadok közt is van egy-ket vilaghirü nev, de a diszkozenei eletet meg annyira sem ismerem mint a slagerfesztivalt :)

Szoval, ha valaki azon kesereg hogy Justin Bieber nem jön Magyarorszagra koncertezni, az költözzön ide :)

2013.11.06. 18:05:52

@tableno: a zsido kozossegben az a pletyka terjeng, hogy Oslobol elmenkuktek a zsidok, olyan rasszizmus van. Persze nem Izraelbe, hanem USAba.

@tanato: valaszoltam. Koszonom

macamuca [IHUN] 2013.11.06. 18:06:35

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: @Bajen:
Köszönöm a válaszokat, igen hasznosak lesznek számomra :)))

Gumicsizma-ügyben mi a helyzet So.-ban? Menő, vagy sem, színek, fazonok, árak, stb?

Madár, ez a műszaki menedzser szíven ütött :)))
Van egy ismerősöm (nő), akitől pár éve, amikor végzett, megkérdeztem, hogy hát akkor most ő mit is tud, mihez ért. Válasz: tudja, amit a mérnökök és tudja, amit a menedzserek = az ő diplomája 2-szer olyan értékes, mert ő kétszer annyit tud, mint előbbiek.....
Most tényleg: miről szól ez a képzés, mit tudnak a végzettek?
Hogy a mérnök, mármint egy gépész mit tud, azt tudom/sejtem (férjem kapcsán), egy vill.mérnök esetében is képben vagyok (sima villanyász férj és vill.mérnök sógor), de hogy a műszaki menedzser mit csinál, arról tényleg elképzelésem sincs.
Miben más, mint a "sima" menedzser? Mitől műszaki? Miért van szükség külön ilyen képzésre?

andaluzkutya 2013.11.06. 18:07:08

@Don Kartasch: @Barátusz: Az elkövető menekültstátuszt kért, de júniusban elutasították a kérelmét, tegnap kellett volna elhagynia az országot. Persze jellemző, hogy a rendőrök a buszig kísérték, fölrakták a buszra, oszt annyi. Gondolták becsületesen felszáll a repülőre...

eagles 2013.11.06. 18:07:51

@Muscari:

"Sed mulier cupida, quod dicit amanti, in vento et rapida scribere opportet aqua."

De amit a szerelmes asszony kedvesének mond, szélbe és sebes patakvízbe kell fölírni.

BTBTBT 2013.11.06. 18:08:48

@andaluzkutya:
Mert meg mindig nem veszik komolyan az ilyesmit ezek a puhany orszagok.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.11.06. 18:14:38

@'it's cool to know nothing': Igen, a szamik öslakosok a skandinav felsziget eszaki reszen, es szegenyek ugy jartak mint minden "fejletlen" nep, amikor összetalalkozott egy "fejlettebb" neppel. Ilyenkor az erösebb nyer.

A nyaron voltam egy szami taborban kicsit eszakabbra, es ott meseltek hogy most mar jobb a helyzet, legalabbis jobb mint ami az elmult evtizedekben (evszazadokban) volt.
Nem emlekszem mar pontosan (es lusta vagyok utanaolvasni), de valami olyasmi megallapodas van velük, hogy nem kell adot fizetniük, de emiatt nem is telepedhetnek le, hanem a hagyomanyos nomad/allattarto eletmodot kell követniük. Az is teny, hogy a svedek terjeszkedese miatt egyre kevesebb a szamiknak fenntartott terület, ahol terelgethetik a renszarvasaikat.
Meseltek az irantuk levö ellenszenvröl is, es ez kb olyan lehet, mint hogy mi, "civilizalt atlagemberek" is furcsan neznenk olyanokra, akik egy allatcsorda mellett, nomad modon elik az eletüket. Szerintem kicsit "vadembereknek" nezhetik a szamikat. Persze nem kerdeztem meg erröl meg egy svedet sem, de valoszinüleg felesleges is, mert "PC valaszt" adnanak csak :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 18:20:36

@charlieharper:

"Oslobol elmenkuktek a zsidok, olyan rasszizmus van"

Nem a körülmetélés tervezett betiltása az ok?

macamuca [IHUN] 2013.11.06. 18:20:37

@Bajen:
"Szoval, ha valaki azon kesereg hogy Justin Bieber nem jön Magyarorszagra koncertezni, az költözzön ide :) "

Találtál egy érvet Mo. mellett :)))))) (és So. ellen... :))))

@zöldeketbeszélek:
"... a gyerekeimmel a kapcsolat kimerüljön abban, hogy tisztességesen eltartom."
Pedig egyre gyakoribb jelenség, ráadásul nem is tudatos.
Vagyis részben igen.
Fogyasztói társadalomban élve minden szülő szeretne minél többet, netán mindent (=ami másnak is van, vagy amire ő vágyott gyerekként, de nem kaphatta meg) megadni a gyereknek, ezért hajtja magát (sokan erőn felül is a gyereket helyezik a középpontba, pld szülő kopott farmerban jár, de a gyereknek csakis márkás rucit vesznek, hozzá a magyarázat: a többinek is ilyen van, nehogy kinézzék; fontos a minőség, nehogymá' gagyi kínaisban járjon; fontos a minőség, mert az óccsó az egészségkárosító; stbstb). A hajtáshoz a munkanélküliségi mutatók is vastagon hozzájárulnak: mi lesz, ha kirúgják??
Hát dolgoznak, ahogy bírnak, költenek a gyerekre, de közös élmény nincs, hisz nincs rá idő (pénz meg pláne...), így a nevelés elmarad/hiányos, sokszor kimerül abban, hogy gond esetén megszidja, megbünteti.
És ha komoly gond adódik, netán maga a szülő is megdöbben, akkor jön az értetlenkedés: "pedig mindent megadtam neki".
Ja, anyagilag.
Pedig a márkás cucc megvásárlása nem nevelés, nem kapcsolat.
Ahhoz idő kell(ene)....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 18:23:41

@Barátusz:
Sokmindennek most is ellene vagyok. Szerintem alapveto lenne bizonyos szokatok atvetele, illetve bizonyosak levetkozese. Pl. a nokkel valo banasmod; pontossag; csendesseg, ami a svedez zomere igaz.
A legtobb problema, meglatasom szerint a szomsliai muzulmanokkal van. Sokkal-sokkal tobb, mint barmelyik arab muzulmannal. Az arabok kozott sok a tanult, muvelt ember; a szomaliaiak tobbsege viszont rettenetesen "fejletlen". Kivetel mindig van!

@zöldeketbeszélek:
Diohejban: igen, az egyik nap felebredtem es rajottem, hogy annyira felesleges a gyulolkodes es harag. Az volt a mult es ha nem akarom, hogy kisertsen, akkor el kell felejtenem. Most mar masik eletet elek (2,5 eve).

A tobbire ha hazaertem, mert telefonrol holnapig tartana a valasz ;)

@én már a fény gyermeke vagyok:
Mar veszem is a repulojegyet ;)

@blackhair-lady:
Koszonjuk! :)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Egyetertek!

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.11.06. 18:26:28

@charlieharper: Azt gondolom sejted/tudod, hogy a rasszizmus egy ilyen vegyes tarsadalomban eleg valtozatos lehet.
A zsidok valoszinüleg nem a neonaci svedek hanem a muszlimok elöl menekülnek (söt, ez lenyegeben teny).
Allitolag (ezt csak egy cikkben olvastam!) a perzsak is eleg rasszistak. Vagy ott vannak meg a szerbek es az oroszok is, es belölük is kinezem hogy nem szeretnek mindenkit :)

Malmöben volt egy erdekes eset par hete, ahol egy afrikai ferfit vertek meg az utcan, valami lakotelepen, rasszista inditekkal. Mivel az eset lakotelepen törtent, nagy esellyel egy masik bevandorlo tarsasag lehetett a tettes (de ez csak sajat feltetelezes). A reszletekröl termeszetesen nem irt a sajto, de erdekes sztori.

2013.11.06. 18:28:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az egesz Skandinaviaban tervezett. Ugy hallottam, hogy nehany eszak-afrikai bully-zta oket.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 18:29:44

@Bajen:

A számi az a skandináv indián. Vagy lenézik őket mint primitív vadembereket vagy istenítik őket mint természetközeli népet, mely kiszabadult a fojtogató nagyvárosi élet stresszéből. Normális emberként senki sem kezeli őket.

Egy valós eset, melyet egy finnugrisztikai tanulmányban láttam, évekkel ezelőtt: összegyűltek nagy nehezen a lappok közös szervezetet alakítani. Kibéreltek egy nagy termet. Aztán hamarosan tömegverekedéssé fajult a gyűlés. Megkérdezték a résztvevőket később: min vesztek össze, miért a verekedés? Senki sem emlékezett, senki sme tudott értelmes okot adni. Aztán mindenki arra jutott: a lapp embernek havas síkság kell, szél, hideg, s a nagy terem természetellenes valami, így érthető, hogy a meleg terem falai és plafonja miatt az emberek megbolondultak és verekedni kezdtek. A második gyűlést már szabad ég alatt szervezték meg.

blackhairlady 2013.11.06. 18:45:47

@'it's cool to know nothing': "Egy ámerikai nem tud késsel villával enni. "

Ezt honnan veszed?

BTBTBT 2013.11.06. 18:47:00

@macamuca:
"Fogyasztói társadalomban élve minden szülő szeretne minél többet, netán mindent ... megadni a gyereknek, ezért hajtja magát"
Nem latom az osszefuggest a "fogyasztoi tarsadalomban elni" es a "szulo mindent meg akar adni a gyerekenek" kozott.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ertem, de azert furcsa volt, hogy csak a bekes svedekrol esett szo a mai posztodban, holott mindenki szamara nyilvanvalo, hogy nemcsak ez az eleted resze.

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 18:57:22

@blackhair-lady:
úgy tud, hogy beleböki a villát a húsba, felvagdossa a késsel, majd a kést lerakva a villával megeszi a darabokat. Na így valóban tud. De egyszerre a kettőt használni nem tudja.
Honnan tudom? Szerinted?
Nem tuttad, hogy mi a PC, most meg azt nem tudod, hogy nem tudnak késsel-villával enni? És ott laksz? Érdekes, nagyon érdekes.

Physim31419 2013.11.06. 18:57:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Közhely? Ez a kedvenc idézetem agnosztikusoknak, ateistáknak. "

Igen, közhely, és ennek mivolta teljesen független attól, hogy ez a te kedvenc idézeted vagy sem. Vagy talán valami megszűnik közhellyá válni, mert te idézted?

Egyébként közhelyek idézgetése szinte teljesen egyenes vonalra utal az EEG-n.

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 18:57:49

@macamuca:

a mérnök menedzser az olyan mint a

kacsa

tud úszni, de nem jól
tud futni, de nem jól
tud repülni, de nem jól

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 18:57:49

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):
"Még sokat kéne olvasnod, és más kultúrákkal találkoznod."

hehe (Igen világlátott ember lehetsz, ha nálam többet láttál a világból. Holdon jártál már?)

Hát ez nem volt egy elegáns válasz.

Parajpuding 2013.11.06. 18:57:49

Hát nem kaptam kedvet Svédországhoz...

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 18:57:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
No de kérem! Mindennyian tudjuk, hogy a románok előbb ott voltak.

Azért az durva, hogy a XXI. században még mindig rendben van elnyomni, kisemmizni, gyarmati sorban tartani népeket. Azok ott nem ártanak senkinek, nem veszik el mások födljét, tulajdonát. Nem ingyenélők. Mégsincs egy Helsinki bizottság, aki felemelné a szavát értük. Lehet, hogy nekünk, magyaroknak is ezt kellett volna tennünk a Kárpát-medencében? Vagy akár még ma is megtehetjük, mint a svédek? Kettősmérce? Ez nem rasszizmus?

Lorinc 2013.11.06. 18:58:06

Egy-ket aprosaggal egeszitenem ki: mivel az orszag hatalmas, ahogy az iras is emliti, az idojarasra sem lehet altalanositani. Itt lent Skaneben iden nyaron pl. inkabb 25-30 fokvolt, es kivalo nyarunk volt iden, telen sem igen megy a homero -15 ala. Mondjuk tavaly nyar viszotn borzalmas volt, ott valoban 3 het volt a nyar....
Angol nyelvtudas: az alap sved valoban kivaloan tud, viszont a bevandorlok altalaban nem, vagy csak rosszul beszelnek angolul.
Ami a fizukat illeti: megteveszto lehet ha valaki csak ugy atszamolja Forintra. Ugy nyilvan soknak tunhet, en ugy latom hogy aki atlagkereset korul visz haza az meg tud elni egy normalis szinvonalon, de vagyont soha nem fog gyujteni (ez valahol logikus amugy :-)
Ami szamomra nem teljesen ertheto, az a sved rendszernek az alkoholhoz valo nagyon szabalyozott viszonya, mondhatni tabutema kategoria minden szinten (az alkohol arusitas nagyon korlatozva van). Ellenpeldanak ott van Dania ahol ezta kerdest is eleg flexibilisen kezelik, es nem hiszem hogy a danok kozott tobb lenne az alkoholista mint a svedeknel. Altalaban veve is az a tapasztalatom, hogy a danok es a dan rendszer rugalmasabb a svedeknel.

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 18:58:26

@uluk4i:
Szerinted Károly Gusztáv svéd király ebédlőasztalánál szívják az orrukat? Vagy Gandhi asszony is az után végzi a dolgát?
Szerintem nem találsz olyan országot, ahol az elitbe tartozó emberek horákolnak. Még talán Kínában is túl vannak már ezen.

A bugris, az meg mindenhol bugris. Van, ahol a többséget megtanítják a jóneveltségre (és igen Magyarország is), van ahol a többség bugris marad. 100 éve még Magyarországon is ki volt írva sok helyen, hogy köpködni tilos. Mára már a többség megtanulta. Talán a svédek is megtanulják egyszer, hogy orrot szívni tirpák dolog.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 18:58:40

@Barátusz:
2 hete szomaliai party volt az alattunk levo helysegben. Olyan hangosan, hogy lementem szolni nekik. Ferfiak az egyik szobaban, nok a masikban mulattak. Ezt pl. nevetsegesnek tartom :)
Miutan nem csitult a dolog elmentunk otthonrol + feljelentettem oket a lakokozossegnel :)

Az, hogy otthon mit csinal csendben nem erdekel. De en nem akarom hallani sem az oromet, sem a banatat. Ezt minden emberben ruhellem, svedkre kevesbe jellemzo.

Ha szeretned, osszeszedek par dolgot es bekuldom HAnak, mondjuk "Menekultek es Svedorszag" cimmel. Zomeben szubjektiv dolgok vagy hallomasok.

Szeretned?
Tobbiek?

Esetleg osszeallhatunk paran ott elok, mert Stockholmiak biztosan jobban benne vannak a dologban.

Ha mar itt tartunk: esetleg lehetne olyat csinalni, hogy HA kikuld egy par ketdeses kerdoivet az adott orszag lakoinak, aztan a valaszokat kozzeteszi. Igy egy posztban lehetne ugyan arrol kicsit arnyaltabb kepet kapni...

blackhairlady 2013.11.06. 19:02:04

@Barátusz: Koszi mindegyikotoknek. Nem jartam mindenhol az USA-ban, nem talalkoztam minden amerikaival, igy nem tudom, hogy ismerik-e az emberek, illetve igy leirva, leroviditve hasznaljak-e. Itt ahol en elek, meg nem hallottam senkitol, igy megkerdeztem.

macamuca [IHUN] 2013.11.06. 19:03:14

@Barátusz:
"Nem latom az osszefuggest a "fogyasztoi tarsadalomban elni" es a "szulo mindent meg akar adni a gyerekenek" kozott."

Pedig egyszerű.
Van kínálat, bőséges, ami jórészt a vedd meg-használd-dobd-vegyél másikat/újat elvre alapul. Nem tartósnak készül, mert akkor nem lenne szükség másikra, ez visszafogná a termelést/eladást, ez hatással lenne a munkahelyekre, ez a fizetőképességre, stbstb = fogyasztói társadalom kialakulása.
Mivel van, látja és tud róla, hát vágyik rá, szeretné megszerezni. Mert másnak is van, mert most ez a trendi, mert a meglévő már "régi" (=féléves, 1 éves, pld ruhadarab, műszaki cikk /pld telefon.../, frászfene), stb.
A vásárláshoz pénz kell.
Ehhez hajt.
Ehhez idő kell.
Amiből egyre kevesebb jut a gyerekre.
Viszont lesz neki új, márkás, trendi, stb akármije.
Megadta neki a szülő azt, amit a fogyasztás-központú társadalom "elvár", hogy legyen: márkás, trendi, új ezt+azt.

A kínálat nagy, megszerezni nehéz, ellentmondani még nehezebb, megmagyarázni a gyereknek, hogy miért is értelmetlen: tán lehetetlen. Vagyis sok szülő úgy gondolja, hogy lehetetlen.
(lehetséges, csak nem akkor kell elkezdeni megpróbálni, amikor a gyerek 6-7 évesen suliba kerül, hanem kezdettől fogva határt szabni a költekezésnek, és tudni, hogy nem az a szeretet kimutatásának legjobb módja, ha drága és még drágább ajándékokkal halmozza el)

A legkönnyebb, vagy inkább legegyszerűbb választás: belépni a mókuskerékbe és elkezdeni pörgetni.
Hisz más gyereknek is van, miért pont az enyémnek ne legyen/ne lehessen??....

blackhairlady 2013.11.06. 19:17:31

@'it's cool to know nothing': Nem, nem tudtam, hogy mi a PC, mert igy leirva csak itt lattam. Ezert valoban bunko es muveletlen vagyok, de nem szegyellek kerdezni, igy most mar egy fokkal kozelebb kerultem az okos emberekhez mint pl. te vagy Baratusz.
Viszont azt meg mindig nem tudom, hogy honnan vetted a mintat a "villaval nem jol evo amerikai emberek" kijelenteshez. Mert en ezt nem vettem eszre sem a ferjemnel ill. csaladjanal, sem az ettermi vacsorainknal. De eskuszom ma este ha megyunk unnepelni a ferjem szulinapjat a steakhousba, megfigyelem ki hogy hasznalja az evoeszkozoket, lehet, igazad van.

blackhairlady 2013.11.06. 19:20:18

@'it's cool to know nothing': Amugy azt irod, hogy a kettot egyszerre (marmint a kest es a villat) nem tudja hasznalni. De utana meg azt irod, hogy felvagj eloszor. Na ez most nem azt jelenti, hogy a kettot egyutt hasznalta a szeleteleshez? Ja, hogy esetleg nem mindjart a szajaba teszi? Valoban bunkosag.

TilosazA (UK) 2013.11.06. 19:20:59

@'it's cool to know nothing': Most erre mit mondjak. Te kérdezel hülyeségeket... :)

TilosazA (UK) 2013.11.06. 19:23:29

@'it's cool to know nothing': Uh. Maxvalnak írott válaszodból már mindent értek.... És sajnállak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 19:31:15

@uluk4i: Van valami kvóta, hogy mennyit kell lehúzni idegen földön, hogy posztot írhasson valaki?!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 19:32:05

@macamuca: Errol annyit, hogy nekem az elso villanytan gyakorlatomon a tanar bejott es annyit mondott, hogy "Akkor oldjunk meg par bemelegito feladatot, a muszaki menedzserek tavalyi vizsgasora pont jo lesz." Besz@ras, de ora utan megneztem es tenyleg a vizsgasorrol irta fel a feladatokat!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 19:33:58

@andaluzkutya: "Az elkövető menekültstátuszt kért, de júniusban elutasították a kérelmét, tegnap kellett volna elhagynia az országot. Persze jellemző, hogy a rendőrök a buszig kísérték, fölrakták a buszra, oszt annyi. Gondolták becsületesen felszáll a repülőre..."

Basszus, ez most igy megdurvabb! :( En az ilyeneket egyebkent nem ultetnem bortonbe, az megvaltas nekik. Siman kitoloncolnam a francba es soha tobbe nem kaphatnak vizumot az adott orszagba. Mehetnek Iste... akarom mondani Allah hirevel...

@Mr. Long [wannabe Briton]: "es itt mi lesz? :)"

Hat nem tudom, itt nalunk majd most csutortok, eszakabbra mar pentek? Nem igazan ertem a kerdest. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 19:34:14

@macamuca: Részben igazad van. A mai magyar valóság azonban az, hogy elég arra törekedned, hogy a gyereked egyáltalán tisztességesen felöltöztesd, megvedd a tankönyveket, iskolatáskát, kifizesd a menzát, ha beteg a gyógyszert. Még szó sincs arról, hogy a cucc márkás legyen, de a szülő már nyugodtan járhat a kopott farmerban két évig, a divatjamúlt kabátban amíg szét nem megy a varrás és így tovább.

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 19:34:27

@blackhair-lady:
Nem!
Balkézben marokba-fogva! a villát és beledöfi a húsba függőlegesen a közepébe (gyakorlatilag csak rögzíti, hogy el ne szaladjon a husi). Jobb kézben a kés és felszabdalja az egészet (vagy legalábbis több falatot). Majd kés letesz és csak villával eszik. Nálunk ezt nem hívják késsel-villával evésnek. Iskolakezdő gyerek is tud már késsel-villával enni.

'it's cool to know nothing' 2013.11.06. 19:34:38

@blackhair-lady:
A férjed és családja lehet, hogy nem átlagemberek, esetleg ők is elsőgenerációs európai bevándorlók.
Nem lesz nehéz észrevenned ma este.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 19:38:40

@charlieharper: Es aki oda akar telepulni annak visszavarjak? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 19:39:29

@Don Kartasch: A muszlimokkal, meddig lesznek PC-k az angolok?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 19:41:00

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "@zöldeketbeszélek:
Diohejban: igen, az egyik nap felebredtem es rajottem, hogy annyira felesleges a gyulolkodes es harag. Az volt a mult es ha nem akarom, hogy kisertsen, akkor el kell felejtenem. Most mar masik eletet elek (2,5 eve)"

Jól teszed. Azonban azért jegyeztem ezt meg a kommentemben, mert nagyon gyakran írsz Magyarországról igencsak negatív véleményeket, amivel semmi baj nincs, ha ugyanakkor nem mondanád azt is, hogy Mo hidegen hagy. Akit valami hidegen hagy, az nem dícséri, nem fikázza, hanem egy szót sem ejt róla. Emlékszem, azt is írtad, hogy Mo tájai unalmasak, holott későbbi kommentedből kiderült, hogy nagyon kevéssé ismered az országot. Barátnőd debreceni, azt a környéket ismered, meg ahonnan származol. Ezzel sincs gond, kevesen járták már be egész Magyarországot, én is csak Nógrádot, a Felső-Tiszavidéket, a Közép-Tiszavidéket és a Jászságot ismerem (nem behatóan) és elég sokat voltam a Pilisben, Bakonyban növénytani gyakorlatokon. Szóval nekem is van mit bepótolnom. Na de hogy unalmas lenne Mo természetföldrajzi értelemben? Elfogadnám tőled, ha ismernéd. Így viszont csak egy elfogult vélemény, ami megint csak azt mutatja, hogy nem tudod közömbösen szemlélni ezt az országot. Te tudod, milyen keserűséget hordozol és miért, szerintem még dolgoznod kell rajta. De ez csak az én szubjektív meglátásom a kommentjeid alapján, nem biztos, hogy igazam van és nem sértő szándékkal írom amit írok.

Muscari 2013.11.06. 19:43:23

@Quercus58: kedves Tolgy, ne tessek man ilyen cinikusnak lenni :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 19:50:57

@Muscari: Ősszel minden tölgy befordul egy kicsit...lehullanak a levelei és a makkok is...:)

2013.11.06. 19:54:12

@'it's cool to know nothing': addig nem jutottal el, hogy miert is esznek igy a viz tuloldalan?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 20:00:38

@Mr. Long [wannabe Briton]: Hat nem tudom te beszelgetsz-e ilyesmirol a kollegaiddal, de ez tobbnyire csak a felszin legtobbjuknel. Mert kifele PC-nek kell latszani, de ha lespannolsz veluk akkor azert bevalljak hogy nem neznek am mindent jo szemmel.

Muscari 2013.11.06. 20:01:36

@zöldeketbeszélek: aki sajnos azon a szinten el, amirol te irsz, ott ez nem jelent akkora problemat, de azert vannak fokozatok.
Ott kezdodik a dolog, ha te magad parizsis zsemlet eszel, de a gyerekednek megveszedba teliszalamit. Nem. Le kell ulni es egyutt megenni a parizsis zsemlet.
Ezzel teszel a gyerekednek a legjobbat.

Tudod, ha mar van egy kicsit tobb penze a csaladnak, es mondjuk en is veszek markas ruhakat magamnak, akkor nehez a gyereknek megmagyarazni, hogy o esetleg miert nem kap. Meg kell mindenkepp huzni egy hatart, csak hol? Persze le lehet ezt kommunikalni, de ahhoz egy eros es bizalmas szulo-gyerek kaocsolat kell, meg egy csoppnyi szuloi tekintely.
Csak elmelkedem most, nem tudom, hogy csinalnam.
Nekem szerencsem van a gyerekeimmel, nem koveteloznek. Soha nem akartak a legmarkasabb kutyuket, ruhakat mindig megelegedtek azzal, amit kaptak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 20:06:53

@'it's cool to know nothing': Amikor a teat iszom cseszebol, akkor neha elfelejtem eltartani a kisujjamat, illetve ha nem figyelek oda, a monoklim is ki szokott csuszni a szemgodrombol, namegaztan nehanapjan elfelejtkezem magamrol es mutogatok az elefantcsontnyelu setapalcammal... akkor most kuldesz valakit hogy leoljon es megfurodjon a veremben?

2013.11.06. 20:09:27

@Mr. Long [wannabe Briton]: @Don Kartasch: az hagyjan. En a pad thait dupla chillivel eszem es palcikaval. Se kes, se villa!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 20:11:58

@'it's cool to know nothing': "a mérnök menedzser az olyan mint a

kacsa

tud úszni, de nem jól
tud futni, de nem jól
tud repülni, de nem jól"

Muszaki menedzser lesz az amire te gondoltal (es az o esetukben is erosen sarkitas).

Fonokom mernok es menedzser. Van 8 v. 9 bejegyzett szabadalma, deal with it.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 20:12:14

@Don Kartasch: az egyikkel reszegen beszelgettunk, akkor egybol kedvesebb lett mikor kifejtettem neki, hogy nem tartom helyesnek, hogy begettosodik a bevandorlok nagy resze es nem akar "elvegyulni". o ki is fejtette, hogy a bezarkozo csoportokat nem nezik jo szemmel, pont a nyitast es az itteni normak felveveset "varjak el" a jovevenyektol.
egy masikkal is egesz jo viszonyt kezdek kialakitani aki ertekeli, hogy kerdezoskodom hagyomanyok, szamomra furcsa dolgok utan es mesel roluk.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 20:13:05

@charlieharper: "az hagyjan. En a pad thait dupla chillivel eszem es palcikaval. Se kes, se villa!"

10 miatyank es 20 fekvotamasz!!! MOST!

2013.11.06. 20:13:45

@Don Kartasch: a miatyank helyett lehet Sma Iszrael?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 20:17:25

@charlieharper: szoktam kinai csinalni itthon. altalaban a cuccit pasta bowlba teszem, mert amikor a vegenel tartok a talat a szamhoz veszem es belapatolom a palcakkal. pont ahogy egy kinaitol lattam. de van egy fasza running sushi etterem ahova neha megyunk kollegakkal ebedelni. ittba paraszt (sajnos nincs jobb szo a kulturalatlansagara) japo kanallal es palcikaval eszi a levest. hendikepes, vagy mi?miert nem csak kanallal, mint mi a tyukhuslevest!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 20:18:27

@charlieharper: ha azt mondja, hogy nem, akkor antiszemita lesz?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 20:19:02

@Muscari: A saját szintemről írtam. És igen, megveszem a gyereknek a húst mondjuk - nem téliszalámit mert az nem sokkal jobb, mint a párizsi - én meg zsíroskenyeret eszek, ez előfordul, bizony. Nem, az egy fejlődő szervezetnél rossz politika, hogy egyen ő is silány ételt a családi egyenlőség nevében. A gyerek igenis mindent kapjon meg, ami az egészséges fejlődéséhez kell, ha emiatt nekem kevesebb jut, én kibírom. Már nem lehetek angolkóros pld :). Természetesen a márkás ruha nem lehet követelmény, de az gyakori, hogy vennem kell mondjuk cipőt a gyereknek és akkor nem veszem meg a kínai gagyit, hanem Salust veszek, ami a lábának a legjobb, én meg mondjuk elhalasztom a cipővásárlást magamnak 1-2 (vagy több) hónapra. Nagyon-nagyon sokan élnek így, nem vagyok extra eset.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 20:20:19

Na, végre itthon :)

@kewcheg:
Eleinte semmit. Néhány nap után várhatóan 2-4 évet garázdaságért és 3-6 évet betöréses lopásért. Miért?

@Quercus58:
Ezt mondták a magyar kollégák is... ez elég szomorú, még akkor is, ha tisztában vagyok azzal, hogy én hibáztam.

@Bebbi:
Néhány napig írtam, aztán egyszer teljsen újraírtam. Feltettem néhány kérdést magamnak és igyekeztem kifejteni őket.
Első nekifutásra csak úgy nekiszaladtam és káosz lett belőle.

@Bazsola:
Néhány kép Muffinról, ahogy ígértem:
kepfeltoltes.hu/131106/photo_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/131106/photo_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/131106/photo_3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

@Don Kartasch:
Kis kiegészítés: néhány Prius-t láttam eddig, ami ehhez a témakörhöz tartozik. Tesla modellt még egyet sem, de ez nem meglepő, mert eléggé vidéken lakunk.
Ezt talán stockholmiak, malmöiek és göteborgiak tudják jobban megmondani.

@Babette_:
Én is szeretem őket, bár túl sokat nem láttam eddig.
A svéd zene viszont nagyon jó szerintem, pár példa, ha esetleg érdekel:
Light, lányoknak: www.youtube.com/watch?v=G4mh2ywusxo
Rock&Roll: www.youtube.com/watch?v=DBE-ZjIhgzE
Picit keményebb: www.youtube.com/watch?v=IrJAwCBbnuc
Némi pop: www.youtube.com/watch?v=5K86yZVCL7Y
Végül digger korosztályának: www.youtube.com/watch?v=3FsVeMz1F5c

@'it's cool to know nothing':
Képzeld el, hogy a baleset óta én is hasonlóan eszem... két kézzel ugyanis gyötrelem, nem tudom annyi ideig tartani a villát rendesen.

@SilentDreams:
Ezzel azért kell óvatosan bánni, mert nekem is addig "engedték" an angol, amíg az első értelmes mondatot ki nem nyögtem svédül. Utána vérszemet kaptak és átmenetileg nehezebb dolgom volt, mint az elején.
Egyébként minden csak a szakma keresettségétől függ... ha kellesz nekik, mindegy, hogy milyen nyelven beszélsz.

@laci_52:
A klíma nem vészes, komolyan!
Ami inkább problémás az embereknek, hogy a téli időszakban (pl. már most is), az, aki 7-16-ig dolgozik nem nagyon találkozik napfénnyel. Reggel még sötét van, délután pedig már majdnem lent van a nap.
Nap közben persze megyek pár kört a cég udvarán + amikor kimegyek ebédelni, de...
Nyáron az ellenkezője, kel a nap 4:30-kor, és lemegy valamikor 23:00 körül (pontos számot nem tudok modani, de a neten fentvan).

@Lorinc:
Az alkohol állami felügyeletének szerintem a maximális állami haszon lehet az oka.
Ugyanakkor minden cégnél van egy ember, akitől lehet német alkoholt venni (garázsból, olcsón). Nálunk is :)

@macamuca:
A műszaki menedzser az, aki még bölcsésznek is hülye volt :) A legnagyobb különbség egy bölcsész és egy m.m. között, hogy míg a bölcsésznek annyi jut az élettől, hogy "Adhatom menüben?", addig egy m.m.-nek ennyi: "Hányra jöjjek takarítani?" Érzed a hierarchiát? ;)

Tanultunk közgazdaságtant... de minek? Nem értünk hozzá. Tanultunk vegyesen mérnöki tárgyakat... de minek? Kb. annyi értelme van, mintha a villamosmérnök tudja mi az ellenállás és a feszültség, de nem tudja mi az áramerősség.
Totális bukása a szak a magyar oktatási rendszernek... mindenből kicsit, semmiből értelmeset.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 20:20:24

@'it's cool to know nothing':

Nem ilyen egyszerű ez. A föld azé, aki megvédi. Persze, most vannak ilyen ksiebbségvédő intézkedések meg egyéb, de az alap az, hogy ha nem tudod megvédeni, akkor elveszted.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 20:21:13

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131106/2013-10-29_202220_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kedves Kövérmadár(fetfágel).
Köszönjük hogy kielégítetted rövidítés(förkortning) igényünket az év hátralévő időszakára. Mivel írásod hemzseg(teeming) a BTC, KGST, AMD, AKM, PSZF, és hasonló kiválóságoktól azt vagyok kénytelen mondani hogy aki ezévben(detta ár) még rövidítést használ annak nőjön köröm a pöcsére(svans), ellenkező nem esetén, romoljon meg az összes befőttje(kompott).
Egyébként az írás(skrivning) kiváló volt amit el is vártunk.
Nade bazmeg(pázD det)...
MI VAN?????????
Három hétig tart a nyár(sommar)??????
Áprilisban be van fagyva a tó(sjö)?????
Aprilis elsején havas(snöiga) a táj és barkás agancsú(antlered) őz néz szembe téli bundában(kappa)??????
Élnek ott emberek(manniskor) vagy csak meteorológiai kutatóbázist üzemeltetnek?
A DELTA főcímének szánhúzó(slade) emberét Stockholm főutcáján vették fel?
Eddig sem vágytam(jag ville) oda de most aztán végképp elment a kedvem(jag kanner mig som).
Amúgy a kommunizmust(kommunismen) mikor vezették be?
Merthogy ott volt szokás(anpassningsbar) felfelé buktatni a kádereket:)))))))))))))))))))))))

Amúgy tényleg jó a poszt(lefetylefety) jól van megírva kifogástalan a nyelvezete informatív stb...
( Hogy nem robban fel a klaviatúra:))))))))))))))))))))))

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.11.06. 20:22:26

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ez a muszaki menedzser dolog azert nem ilyen egyertelmu.
A BME leginkabb tervezo mernokoket kepez (kepzett mikor en jartam oda). Viszont csak egyetlen csoportarsam vegzett kesobb ilyen jellegu munkat.
Legtobben muszaki menedzserek lettek, vagy sales engineer teruleten dolgoztak.
Mondanom sem kell hogy az egyetemi anyag toredeket hasznositjak a napi munkahoz.
Atlagos gyartasi tevekenyseghez, beszerzeshez, eladashoz, munkafelugyelethez, sokszor praktikusabb a muszaki menedzseri celiranyos kepzes, hiszen ott konyvelest, penzugyet, gazdasagi folyamatokat is tanulnak.
Az elozo helyemen a nemet diakok ilyen szakrol jottek, es rendesen el tudtak latni minden feladatot ami felmerult egy alkatreszgyarto uzemreszben.
Lehet azt is jol oktatni. Folosleges lenezni a muszaki menedzsereket.

2013.11.06. 20:22:46

@Mr. Long [wannabe Briton]: nem ugralok a ramen, katsu, sushi es egyeb japan gasztronomiai csodakert.
A levest Sing, HK, Korea (Del), Kina es egyeb DK Azsia es Japan, mind kanal es palcaval tolja be. Az utolso bunkok :) Bezzeg mi rendes kanallal esszuk a gulyast!

Off
A miso soupba belenyomtak friis Fukushima partairol szedett algat is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 20:23:01

@zöldeketbeszélek:
Persze. Alkotmányba van foglalva és posztvizsgát kell tenni előtte

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 20:25:08

@'it's cool to know nothing':

Tök mindegy. Ez szokás kérdése csak.

30 éve még a halkés volt a sznobok kedvenc mániája, mára elmúlt.

Persze lehet spanyol udvari etikettet is tartani, de minek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.06. 20:25:35

na ez a késsel-villával érdekes dolog.
nekem nagyon rossz volt mindig is a mozgáskoordinációm, nagyon nehezen tanultam meg írni, a technikatanárom szekált, hogy nem tudom befűzni a cérnát a tűbe, ha lett volna számtek, az is szekált volna, hogy nem gépelek szabályosan. a bal kezemet nem tudom rendesen használni. nem tudok rendesen késsel-villával enni, a bal kezem annyira vacak, hogy szétszórok mindent, nem tudok pl bal kézzel egy csészébe két kanál cukrot tenni, nem tudok valait felcsippenteni, stb. nem vagyok mozgássérült (szegény nyomorék), csak pont annyira ügyetlen, hogy körberöhögjenek olykor. alapból nem értem a logikát, hogy miért az ügyetlen kezemmel kellene ennem. (ráadásul, mint a Masterchefben látom, az amerikaiak még a villát is fejjel lefele tartják, na az reménytelen lenne.) szóval kés-villa kilőve.
nekem pl megváltás, hogy 1, nem szól be senki, hogy hogyan eszek, 2, amúgy is az a módi, hogy ha valamit vágni kell, akkor vágsz, de utána úgy eszel, hogy jobb kézben kanál, bal kézben villa, a villával csak felsegíted a kaját a kanálba, ha kell. végre lehet mindent egyszál kanállal enni (rizs, hús, minden). Indonéziában/Malajziában ha valahol mindenki kézzel eszik pl étkezdében, ott én is. Tajvanon meg megtanultam pálcikával is enni, ma is így szeretem enni a tésztákat, a rizs macerás. (de mindent csak jobb kézzel tudok.)
nekem a beszólás akkor jogos, ha azzal, amit csinálok, valakit bántok. mondjuk szétköpködöm a csontot és attól felfordul a gyomra. vagy hangoskodok és ő nem tud aludni.
de azzal kinek ártok, ha kanállal eszek, a tavalyelőtti ruhám van rajtam (mindig tisztán), banyatankkal közlekedek mondjuk, gumicsizma van rajtam (nincs, de mondjuk), naponta ötször imádkozok csendben egy sarokban (nem, de mondjuk) (nem munka helyett). az állandó szipogás szerintem határeset.

ffüttyfürütty 2013.11.06. 20:26:02

Az volt így a nap végén hogy milyen gagyi poszt? :)

2013.11.06. 20:28:14

@diggerdriver: csak annyit valaszolok, hogy: herefoss årbakka årviksand folldal svelvik

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 20:28:22

@Muscari: Nem magamat sajnáltatom egyébként, ez szerintem tök természetes és nem veszem a szívemre.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.06. 20:29:12

@Mr. Long [wannabe Briton]: a tésztaleveshez azért kell a pálcika, mert a hosszú tésztát így a legegyszerűbb :-) teljesen korrekt, én is úgy szoktam :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 20:29:51

@diggerdriver: Macamuca mondta, hogy írhatnék én is egy posztot a mezőgazdasági munkás hétköznapjaimról, még jó, hogy nem tettem, elvitt volna a Blogrendőrség :).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 20:29:59

@charlieharper: lehet, de akkor fekvotamasz kozben!

@Mr. Long [wannabe Briton]: Hat nezd, ha belegondolsz nekik sem egyszeru. Ott ul vele szemben a bevandorlo (te) akirol nem tudja hogy az a szelid beilleszkedos fajta vagy a gettosodos. Es ekkor kerdezel valamit a bevandorlokrol... nem ismeri meg a nezeteidet, megbantani nem akar, hat lenyomja a sztenderd PC valaszt. :)

Aztan kicsit kesobb ha kiderul szamara hogy a barikad ugyanazon oldalan alltok akkor mar batrabban megosztja veled az igazi nezeteit. Ez szerintem rendben is van igy. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.06. 20:30:13

@Don Kartasch:

Az a legnagyobb röhej, amikor valaki ROSSZUL utánozza az elavult illemszabályokat, s a tartalomra oda se figyel, csak a külsőre.

eagles 2013.11.06. 20:32:05

@Muscari:

Kedves Gyöngyike, rendben. De csak a kedvedért!

Muscari 2013.11.06. 20:32:07

Ertem, hogy mit mondasz, a parizsi ilyen szempontbol rossz pelda volt. Termeszetesen a gyerek egeszseges fejlodesehez szukseges dolgok elsobbseget elveznek.
Ez csak egy pelda akart lenni arra, hogy nem kell mindent felaldozni a gyerek kedveert., mert kesobb a visszajara sulhet el.

Nagyon egyutt erzek veled egyebkent, szegyen es gyalazat, hogy diplomas emberkent ilyen problemakkal kell szembesulnod.

Remelem sikerul a nyelvvizsgad es a tavasszal majd talalsz valamit. Addig is kitartast kivanok.

blackhairlady 2013.11.06. 20:32:16

@'it's cool to know nothing': Komolyan meg fogom figyelni, mert nekem ez nem tunt fel az elmult 3 evben amiota itt lakom.
Tudtommal mar az aposom nagyapja is itt elt, de az apja az biztos. De ez mindegy is, mert a fiuk (aki ugye a ferjem), mar biztos atvette volna az amerikai atlag szokast. Na majd kikerdezem evesugyileg ha megjon a melobol.

Bazsola 2013.11.06. 20:33:41

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Jaj de jó! Örülök, hogy nem felejtetted el! Imádom Muffintosht. Köszi szépen!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 20:35:17

@Chang Yai: Na most leleplezted magad! Banyatankkal nyomulsz az utcán az ósdi cuccaidban, ráadásul gumicsizmában, időnként pedig 'szipogsz' egy nagyot...:)

Ez a jobbkéz-balkéz nem egyformán ügyes dolog eszembe juttatta, hogy mekkorát néztem kezdő fafaragó koromban, amikor a mester azt mondta, hogy amit jobb kézzel meg tudok csinálni, ugyanazt bal kézzel is meg kell, hiszen nem forgathatom 15 másodpercenként a gyalupadba befogott munkadarabot. Hát furcsa is volt eleinte, de aztán belejöttem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 20:37:12

@Muscari: Köszi, kedves vagy! Már kaptam egy nem egészen 100 százalékos ajánlatot az egyetemről, úgyhogy van remény :)! Lehet, hogy 3 év múlva dr. Zöldeketbeszélek lesz a nickem... :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 20:40:32

@zöldeketbeszélek:
Igazad van sok dologban.

Viszont apróbb helyesbítésekkel élnék:
A menyasszonyom nem debreceni. A nagyszülei laknak/laktak ott, de ő Pest megyében nőtt fel (Galgamácsa, Erődkertes, Szada, Gödöllő és Veresegyház).
Magyarországon a következő helyeken jártam (néhány napos turistáskodás kereteiben: Vác, Visegrád, Sopron, Pécs, Veszprém, Debrecen, körben a Balaton, Miskolc). Laktam 16 évig Budapesten, 1 évig Szegeden, 10 évig Veresegyházon (illetve ezzel párhuzamosan Erdőkertesen - szomszédos falvak).
Mikor még ovodás voltam, sokat jártam apámmal "dolgozni" mindenfelé (már nem sokra emlékszem).

Ami miatt azt mondom, hogy nem nyűgöz le Magyarország tája/földrajza, az az, hogy nincsenek rendes (magas) hegyek. Természetesen Veszprém környéke szép, az egyik legkellemesebb környék számomra a Mecseken keresztülmenő autóút, pedig baromi messze volt a lakhelyeimtől (Szegedtől annyira nem).

Ami miatt nekem Svédország jobban tetszik: nagyon szeretem a buja zöld fenyőerdőkből kérlelhetetlenül előtörő hatalmas gránittömböket. Ilyenek mindenhol vannak a környéken. Jóval északabbra nagyobb hegyek, ahová nagyon szeretnék jövő nyáron eljutni. Pl. ide (Helags fjället): www.utsidan.se/albums/viewpic.htm?ID=48183

Vagy pl. a rengeteg tó. A fleni kommun 826 km^2, ebből 107 km^2 vízfelszín (tehát minden 7 négyzetméterre jut 1 négyzetméter tó). 2,5 év alatt nem tudtam megszokni.

A téli időszakban majdnem minden délután látunk látunk jávorszarvast az út mentén legelészni. Nagyon szeretem a természetet és az állatokat, ez minden alklammal óriási élmény. Láttunk már sima szarvast, jávorszarvast, őzet, nyulat, mókust, vaddisznót, egeret csak ezen a 17km-es szakaszon (Flen - Bettna).

Biztosan ezek nagy része megtalálható Magyarországon is, de nekem itt jutott belőle inkább, mint ott.

De ahogy írtam, ennek semmi jelentősége... itt is van síkság, itt sem tetszik :)

@Don Kartasch:
Nekem mondod? Mostanában én sem tartom el a kisujjam a csészétől... kezdek elbunkódosni :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 20:40:40

@charlieharper:
Kösz Csoki sokat segítettél:))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.06. 20:44:28

@zöldeketbeszélek: na engem egyébként angol kolléga torkollt le az orrfújásért, pedig nem bugyborékolva, harsogva csináltam, azóta próbálok elfordulni, asztal alá elbújni (nem bemászok, na). a csípőstől mindig orrot kell fújnom sajnos.
van, aki belejön, van, akinek mindig rossz lesz a mozgáskoordinációja, és nem azért, mert nem akart rajta változtatni, vagy mittomén, nem legózott eleget kiskorában.
nem szoktam szekálni a gyerekeket a kézírás vagy semmi ilyesmi miatt, csak akkor, ha tudom, hogy egyszerűen trehány volt. el tudja olvasni, amit ír, ez elvárás. a házit gépelheti is. (harmadikos kölyök "allergiás" az írásra.) ha nem tud szépen vágni, kérjen meg valakit, hogy segítsen. stb.
érdekes, hogy mennyire nem tudnak cipőt kötni. némelyik 9 évesen tanulta meg és jött büszkén. (amennyire hallom, ez otthon is ugyanez a helyzet.) ha valaki meg se próbálja, azt szoktam a székéhez kötözni :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 20:45:15

@zöldeketbeszélek:
Az jó ha arról írsz mert gumicsizma is lesz benne:)))))))))))))))

2013.11.06. 20:45:59

@diggerdriver: mostani ikea katalogusban mind megtalalod

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 20:46:33

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Nekem mondod? Mostanában én sem tartom el a kisujjam a csészétől... kezdek elbunkódosni :D "

Majd akkor mondd ezt, amikor te is elkezdesz lazán turházni és köpködni :). Brrrrrrrrr

eagles 2013.11.06. 20:47:27

@charlieharper:

És részletre meg is veheti.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 20:50:03

@Chang Yai: Nálam az, ha valaki nem fordul el orrfújás közben, eléggé felfordítja a gyomromat, pláne asztalnál. Én ilyenkor még a helyiségből is kimegyek. Mondjuk extrém finnyás vagyok, tudom magamról. Ezt a svéd módit 5 percig nem tudnám nézni.

És a szülők mit szólnak, amikor otthon elmeséli a gyerek, hogy Chang Yai tanárnéni már megint a székhez kötözte??? :)

eagles 2013.11.06. 20:50:32

@diggerdriver:

A gumicsizma azon változatát ismered, mikor le van vágva a szára?
Úgy hívják, hogy lefűrészelt csövű mg. tornacipő.

Az avatarodhoz meg csak annyit:
Ó idők, ó erkölcsök!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 20:50:37

@diggerdriver: De csak szimpla zöld, tudod, amit a gazdaboltokban lehet kapni :).

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.06. 20:51:04

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: na ezen a magyar természetföldrajzon nem kicsit röhögtem.
van egy nagy lapos puszta, meg néhány domb, folyó, tavacska, cseppkőbarlang.
lehet szeretni, kedvelni, szépnek tartani, de hogy változatos?! bocs, de kicsit röhejes.
hegyek, sziklák, sziklafalak, vízesések, búvópatak (20 kilométerrel odébb kijön), TENGER, rejtett öblök (csak egy alagúton lehet beúszni), vulkánok, vulkanikus tavak, melegforrások, melegvízű patakok, gejzírek, barlangok, gleccserek, őrült színek, stb.
Izland mondjuk jobban hangzik ebben a kategóriában.... de akármelyik DK-ázsiai ország is "jobb" ilyen szempontból, vagy Kalifornia állam.

2013.11.06. 20:51:49

@zöldeketbeszélek: Koreaban orrot fujtam egy liftben, ahol masok ks voltak, ugy nezetk ram, mint a veres robgyra. Utolag mondtak el, hogy az orrfujas a recsegos f.ngassal egyenerteku.

eagles 2013.11.06. 20:52:42

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Az én nagyapám akkorát tudott köpni, mint egy cselédkönyv. Lehet, hogy svéd őseim vannak?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 20:53:05

@Quercus58: A kislányom váltig állítja, hogy @diggerdriver: avatarja két tojás. Megpróbáltam meggyőzni, de jobb, ha ráhagyom :)!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 20:53:15

@Quercus58:
Az avatar célzott de a célpont nem reagált.
Az oldalborda is olvassa a blogot.:))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.06. 20:53:35

@zöldeketbeszélek: még senki nem mert reklamálni. :-) az egyik ötödikes még mostanság is emlegette, hogy milyen vicces volt, amikor az asztalhoz kötöztem a cipőjével együtt. pedig annyira nem is vicces, de könnyű olykor emlékezeteset alkotni :-)
(Elmentem aludni, egy kört már aludtam, de muszáj volt felkelni dolgozni.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 20:54:23

@Don Kartasch: :) na igen. de ma megdicsertek a gulyas levest, igy mindenki megnyugodhat! bar (nem tul pc modon) kozoltem a sraccal, hogy a zacskos gulyas (maiben ilyen husdarabszeruk is voltak) messze van az igazitol :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 20:55:29

@zöldeketbeszélek:
A kisfiam hajszálpontosan elmagyarázná neki hogy mi van a képen:))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 20:56:46

@charlieharper: :))))))))))))))))) Ó te szegény, hogy ez milyen ciki :)))!

Muscari 2013.11.06. 20:56:54

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: de jo is termeszetkozelben elni. Nekem ez itt Londonban nagyon hianyzik.
A kilatas a nappalidbol irigylesre melto, meg ha az ott egy sportpalya is. De legalabb zold.
Igaz, London tele van parkokkal, a kozvetlen kozelunkben is van egy, meg mokusok is elnek benne. De azert megsem erdo :-(

Nem tudom, lattam-e mar egyeltalan renszarvast eletemben. Ja, biztos, hogy lattam, ha mashol nem, az IKEA-ban az etteremben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 20:57:24

@diggerdriver: Na de a te kisfiad már kilenc éves, az én kislányom csak három :)!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 20:57:57

@diggerdriver:
Tack så mycket kära digger! :)

Men, hogy komolyra fordítsuk ordet, flera hiba van översättning-edben. T.ex.:
tó = sjö; a tó = sjön
nyár = sommar; a nyár = sommaren
Jag känner mig som = úgy érzem magam, mint ;)

Kicsit még tanult a nyelvet, de már látom, hogy fog ez menni :)

@Bazsola:
Nagyon szívesen!

@ffüttyfürütty:
Senki sem volt elég bátor leírni, de mindenki így gondolta... :)

@charlieharper:
Nem tudom ez micsoda, de legalább a billentyűzetkiosztást átállítottad... digger ehhez is lusta volt. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 20:58:39

@charlieharper: en vaszonzsepit hasznalok (persze nem az allergias idoszakomban, de lehet kovezni!) es ma lattam fonokomet eloszor zsebkendot (szinten vaszon) hasznalni. a mosdobol kifelejovet megtorolte velel a kezet es zsebrevagta :D

2013.11.06. 21:00:13

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: az a betun tovabb tartom az ujjam az en-paden es feljon az "a" kis karikaval.

@Mr. Long [wannabe Briton]: az nagyon old school

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 21:01:01

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Írtam neked a válásról, oktatásról és az ingyenes egészségügyről is, ne próbáld meg 'elfelejteni'! :))

macamuca [IHUN] 2013.11.06. 21:01:13

@zöldeketbeszélek:
A mai magyar valóság valóban az, hogy a megélhetés is igencsak nagy kihívás.
Ugyanakkor az "erőn felül"-kategória pont azokra érvényes, akiknek a megélhetés is gond. És létező kategória, méghozzá igencsak nagy számban/arányban van jelen. Ezen belül is vannak szintek, hogy ki mit engedhetne meg magának és ehhez képest mennyivel többet költ. Pld: gyereknek tízórait csomagol, mibe teszi? Nejlonzacsiba (hozd haza, kisfiam, holnap is jó lesz), 100 ft.-os műanyag ételesdobozba, vagy 1000 ft-os Walt Disney-figurás műanyag dobozba (ami csak kb 1. osztályban buli, utána ciki... ugyanígy a hasonló mesefigurás első iskolatáska, tolltartó, tornazsák, stb).
Apróságnak tűnhet, de a felfogás, ami miatt választotta, már tükrözi azt, hogy miért költ valamire.

Akinek nem gond a megélhetés (=nem jómódú, "csak" megél nagyjából nyugisan, bár lassan ez már jómódnak számít...), ott más megítélés alá esnek ezek az apróságok, melyek összességében igencsak takaros summát adnak havonta/évente gyerekenként.

Arra az írásra még mindig vevő lennék, a Blogrendőrségtől ne tats, majd beszélek velük :)))))

@diggerdriver:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.06. 21:03:35

@Muscari: Basszus, be kellett írnom a gugli fordítóba :))! Köszi!

Muscari 2013.11.06. 21:03:37

@diggerdriver: nagyon szivesen, de mit is? :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 21:03:49

@charlieharper: anyam szokott is rohogni rajtam amikor minden ho vegen zsepimosos napot tartok. egy korben kimosom az egesz havi termest es vagy egy oraig vasalgatom oket...

eagles 2013.11.06. 21:04:57

@zöldeketbeszélek:

Hát digger föl tudna tenni két tojásról is avatart, de azon hülyére röhögnénk magunkat. Főleg a női szakasz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 21:07:22

@zöldeketbeszélek:
Köpködni soha életemben nem köpködtem. Ellenben, bevallom töredelmesen, hogy van az a nátha és szükség, amikor bizony visszaszívom, mert másik opció, hogy a gravitáció húzza ki, a pulóverem ujjába pedig nem szívesen törölném :)

De ez lehet a túlzott asszimilációs vágyam :D

@Muscari:
Nem jártam még IKEA éttermében :)

Azért Londonban van akkora park, mint egy kisebb város. De attól még a 13 millió ember baromira soknak tűnik.

@Quercus58:
Nem csak itt köpködnek, de ettől még nincs kizárva :)

@Chang Yai:
Nem mindenkinek van olyan szerencséje, hogy a paradicsomban élhet :)

eagles 2013.11.06. 21:07:57

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Sima egyszínű zsebkendőt használj. Aztán mosás előtt vasald meg. Így bele tudod dolgozni a mintát.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 21:08:17

@Mr. Long [wannabe Briton]: Es nem csodalkoztak hogy te levesrol beszelsz, ok meg gulashrol? :)

Mert biztos lattad mar hogy Nyugat-Europaban mindenhol eszik a gulash-t viszont az a gulash, amit ok esznek, az a mi porkoltunk. :)
Ez amugy azert van igy mert a lengyelek szava a porkoltre/stew-ra a gulash. Aztan az igy elterjedt meghonosodott ott ahol lengyelek vannak... tehat Eszak-Koreat es a Karacsony-szigeteket leszamitva mindenhol.

Multkor beszelgettunk errol benn es teljesen ledobbentek hogy a gulyas amugy egy leves. Meg hogy ez a Hungarian cow sheppard-ot (cowboy!!!) jelent es hogy azert mert nyilt tuz folott foztek ezt a levest "melo" kozben a gulyasok. Ilyen sztorikkal siman leveszem a fel irodat a labarol egy perc alatt. :DDD

Multkor vittem be nekik kaposztas retest (nalunk szulinapkor az unnepelt mindig visz valamit). Teljesen el voltak olvadva hogy kaposztabol lehet csinalni edesseget... es hogy milyen finomat! :)

Nem szoktam benn reklamozni az ilyen magyar kulturalis dolgokat, de amikor egyszer-egyszer valaki mas szoba hozza es kerdez, akkor rendesen csillogo szemekkel fulelnek. :DDD

Muscari 2013.11.06. 21:10:41

@zöldeketbeszélek: bocsi, ez csak annyit jelent, hogy drukkolok neked

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Apukam is mindig textilzsepit hasznal. Emlekszem gyerekkoromban, mikor lattam oket a mosasban, mindig felfordult a gyomrom. Hat most nem valami kellemes emlekeket idezett fel a hozzaszolasod...

Remelem, azert kulon mosod oket a tobbi ruhatol ;-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 21:12:46

@Don Kartasch: Faradok mar. Sheperd akart az lenni, Sheppard az valaki egeszen mas. :D

Muscari 2013.11.06. 21:12:57

@Quercus58: Mekkora otlet! A holnapi pl. lehetne az. Miert csak mindig a pasik jarjanak jol? Kell valami szorakozas nekunk is!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 21:13:35

@Don Kartasch: Itt a srac kulon mondta is, hogy ez magyar cucc! Csak a konyhaban kidobta a zacsijat es amikor beszeltunk akkor mar mindenki mas is radobalt mindent (foleg tea filtereket...). En sem reklamozom a magyar dolgokat, engem sem hoz lazba, mast miert terheljek vele (azert van, aki folyamatosan azt magyarazza, hogy az o hazajanak milyen jo a konyhaja es itt meg nem evett jot :D).
Itt is ez a szokas szulinapkor, csak amikor az enyem volt nem tudtam sutni, boltit meg nem akartam vinni, de jovore!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 21:14:40

@Muscari:
Írtál valamit valakinek de nem volt nevesítve az a valaki.
Gondoltam nekem írtad:)))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 21:15:28

@diggerdriver: "Mi az a billentyűzetkiosztás?:)))))))))"

Nem tudom mi az, de angolul tuti hogy "keyboardgiveaway"-nek mondjak. Mint ahogy a peldakepet "forexamplepicture"-nek es az anyakonyvvezetot "motherbookdriver"-nek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 21:16:00

@Muscari: :D orulok, hogy elrontottam a hangulatod :DDDDDD
Igen kulon mosom, ezert van zsepimoso nap. Azert annyira nem durva a dolog, meg a kad felett mindig kirazom mosas elott (persze utana kitakaritom a kadat). Nekem eros a gyomrom, ez nem hoz lazba, meg kulonben is belolem jott ki, aranyat er! :D

eagles 2013.11.06. 21:16:50

@diggerdriver:

Két tojás rendel a holnapi avatarra. Lehet a tiéd is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 21:21:25

@Muscari:
Ott van tőletek két lépésre a Hamsteedi erdő. Ne elég nagy?

2013.11.06. 21:21:47

@Quercus58: ha digger felrakja a tojasait avatarnak, abban a pillanatban szurom. Nem akarom a kepernyo oldalan a tojasait huzogalni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 21:23:36

@Don Kartasch:
Igen, ilyen sztorikat én is meg szoktam játszani.

eagles 2013.11.06. 21:24:02

@charlieharper:

Azért vigyázz. Kurva büdös tud lenni a záptojás.

Muscari 2013.11.06. 21:24:04

@Don Kartasch: Errol olvastam egyszer. Eredetileg gulyas volt az Mo-n is, a 30-as evektol kezdek el hasznalni a porkolt szot. Ez a porkolt husok kifejezesbol ered.

Az ideologia, aminek a neveben ezt elkovettek pedig az volt, hogy a kulturfoleny es nacionalizmus jegyeben megkulonboztessuk magunkat a kornyezo nepek, pl. a szlovakok altal hasznalt elnevezestol. Es ezaltal toluk. Az elnevezes pedig szepen lassan elterjedt, a gulyas egyedul leveskent maradt meg.

Mindenhol mashol gulash-nak hivjak a porkoltet, mert az etel maga mar joval korabban ismert volt.

holl gold 2013.11.06. 21:25:33

Az alkohol annyit hogy nagyon draga, csak specialis uzletben kaphato (Systembolaget, lasd az arakat a honlapjukon : www.systembolaget.se/Sok-dryck/ )
Ezert es a hideg miatt is no meg a tradiciok iranti tiszteletböl megisszak meg az arvak könnyet is annak ellenere hogy nem birjak a piat, egy 2,8 - 3,5 % sörtöl is be tudnak rugni de kettö doboz utan mar az asztal alatt vannak (mert nem esznek elötte). Az unneples is sok esetben a pialast es a gyors berugast jelenti (valborg, midsommar, skolavslutning, firmafest/vallalati buli/, stb). Bort nem szokas ajandekba adni (nagyon ritkan azert elöfordul) , inkabb megisszak.
Ennek is köszönhetö es föleg az itteni araknak hogy 1 napos (nagyon olcso) buszjaratok mennek Daniaba, Nemetorszagba direkt azert hogy piat tudjal venni sokkal olcsobban (oda-vissza buszjegy kb. 500 Skr es a jegy tartalmazza azt is hogy hozhatsz magaddal 100 kg arut/piat/vagy amit akarsz (lasd hirdeteseket a BLOCKET/resor-ban (ez olyan mint pl.a jofogas.hu). Ha ezt az utat autoval tenned meg akkor a költseged a többszöröse lenne (benzin, 2 hajout jegye,vagy 1 hid + 1 hajo) igaz többet is tudnal hozni.
Az also regiokban a hatarhoz par szaz kilometeres körzetben a systembolaget akar be is zarhatna mert a legtöbben felulnek a pia-buszra es ”bevasarolnak”.

eagles 2013.11.06. 21:25:43

@Muscari:

"Remelem, azert kulon mosod oket a tobbi ruhatol ;-) "

Á, ennél sokkal jobbat talált ki. Benne hagyja a nadrágzsebében.

Muscari 2013.11.06. 21:27:22

@diggerdriver: nem. Nekem minimum a Pilis kell. Vagy a Bakony. Rengeteget turaztunk regebben, imadok hegyet maszni. Na, itt ahhoz is jo messzire kell menni. De majd egyszer...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 21:27:58

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Azért mert ilyet csak a megrögzött begyöpösödött spermabelekövesedett agglegények tesznek:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 21:28:58

@diggerdriver: ezek szerint rajtuk kivul es is :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

puhacica 2013.11.06. 21:30:24

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: ugyanolyan szonyegunk van. meg egy muffin markaju puhacicank.
kepfeltoltes.hu/view/131106/IMG_4921876169990_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
sot, igazabol hirtelen majdnem azt hittem, nalunk laktok. :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 21:30:52

Szenarol jut eszembe, ha egyszer földem lesz, zacsiba csomagolva fogom árulni. A szénát, es mocskosul meggazdagszom belőle.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 21:31:54

@Muscari:
Építsél. A példa már megvan.
Az angol aki a dombra ment fel...

2013.11.06. 21:34:07

@Muscari: lake district? Skociat akkor kedvelned

Muscari 2013.11.06. 21:34:23

@diggerdriver: Itt Angliaban is vannak azert helyek, amit tervezek megnezni, ha egy kicsit jobban leszunk majd. A Lake District vagy ez: www.yorkshiredales.org.uk

nyuszigonosz 2013.11.06. 21:34:30

@Mr. Long [wannabe Briton]: Nahát!Nekem is vannak rendes, mármint textil zsebkendöim, táskámban is, meg a zsebemben is van ilyen majd mindig, de általános használatra papírzsebkendö van, söt a táskámban több csomaggal is.
És ahogy nem szeretek vasalni, a zsebkendöket szépre vasalni jó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 21:34:35

@puhacica:
"Hogyan fürdessünk meg egy macskát:

1. Alaposan tisztítsd ki a WC-t.

2. Adj megfelelő mennyiségű sampont a WC vizéhez, és nyisd fel mind a két fedelet.

3. Keresd meg a macskát, és csillapítsd le, miközben a mosdóba viszed.

4. Egy gyors mozdulattal tedd a macskát a WC-be, és zárd le mindkét fedelét.
(Lehet, hogy szükséges lesz a fedélre állnod, nehogy megszökjön.) A macska önmagától fel fogja kavarni a vizet, és bő habot fog verni. Ne törődj a zajokkal, amik a WC-ből jönnek, a macska valójában élvezi ezt.
FIGYELEM: Vigyázz arra, hogy a testednek semelyik része ne kerüljön közel a WC széléhez, mert a macska karmai majd kinyúlnak, hogy bármit elkapjanak.

5. Öblítsd le a WC-t 3-szor vagy 4-szer. Ez egyben az "Erőteljes mosás" és az "Öblítő" fokozat is, amiről azt találtam, hogy nagyon hatékonyak.

6. Valakivel nyittasd ki a külső ajtót, és biztosítsd, hogy senki ne álljon a WC és a külső ajtó között.

7. Állj a WC mögé, olyan távol, ahogy csak tudsz, és gyorsan nyisd ki mind a két fedelet.

8. A most már tiszta macska kivágódik a WC-ből, kirohan, ahol is magától megszárad. "

Muscari 2013.11.06. 21:36:45

@charlieharper: Skocia biztos nagyon szep, csak az idojaras riaszt el. Egyelore. De egyszer raszanom majd magunkat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 21:37:56

@nyuszigonosz:
Na. itt mindenki a szipákolásról beszél meg a zsebkendőkről.
Nekem meg mutatóujjam van.
Na és?
:)))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 21:41:24

@charlieharper:
Na jah... ez a notebookon nem működik :) Illetve... aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... nem, csak nem bukkan fel a karikás-a :)

@zöldeketbeszélek:
Basszus, pedig majdnem megúsztam :)

Válás:
Anyagi tekintetben nem éri hátrány a gyerekeket (a kollégáim esetén ezt látom, általánosságban nem tudok nyilatkozni). Eddig két variációval találkoztam:
1) egy hetet itt vannak, egy hetet ott vannak, nincs gyerektartás
2) mint Magyarországon: apás hétvége + gyerektartás
Az általam ismert szülők mindegyike imádja a gyerekét és mindenben támogtja.

A másik, ami miatt nem nagyon lehet sumákolni, hogy ha apukának (induljunk ki abból, hogy a gyerekek anyukával vannak) van munkahelye (itt nem divat a feketézés) és nem fizeti a gyerektartást, akkor rövid úton letiltják a fizetéséből és nincs időhúzás, hogy "majd a jövőhéten beadom".
Az egyedülálló szülő ritkán kerül szopóágra...
A tanulásban nem érinti a gyereket, az állami iskolák (általános, közép, főiskola/egyetem) mind térítésmentesek (OK, a könyvért fizetni kell, de nincs tandíj).

A környezetemben a felsorolt problémák nem léteznek, de attól még létezhetnek máshol.

Műveltség:
Mondok egy példát: ha megkérdezem a kollégámat, hogy mennyi 6*9, akkor szemrebbenés nélkül előveszi a számológépet. Ha nem hagyom, akkor képes elszámolni úgy, hogy 9... 18... 27... ... 54. Viszont ha megkérdezem, hogy szerinte mekkora vágósebességgel számoljak ha XOMX 1204... lapkát használok és 1.4404 rozsdamentes acél az "áldozat", akkor azonnal mondja, hogy a gyártó szerint "ennyi", de valójában elmegy "1,2*ennyivel" is.

Halvány fogalmuk sincs, hogy ha a 17,5 km-t le szeretném sétálni, akkor az 3,5 óra, simán rámondják, hogy 2 vagy 7...

Ingyenes egészségügy:
Valószínű félreértés a "nézeteltérés".
Arra gondolok, hogy ha el kell mennem orvoshoz, akkor ellátnak, nem kell érte fizetni (ugye So-ban van vizitdíj, ezért hoztam fel a különbséget). De ha arra gondolok, hogy volt 8 műtétem, összerakták a kezemet + gyógytorna + miegymás és mindent kifizetett a biztosító, akkor biza ingyen volt. Ha nem fizetett volna minden a cég biztosítója, akkor került volna némi pénzbe, de köszönőviszonyban sincs a költséggel az, amit velem kifizettetnek.

Nem ingyenes egészségügy alatt értem pl. az amerikai rendszert, ahol ha nincs jó biztosításod, csak a fejüket csóválják.

Te mit értesz az alatt, hogy nem ingyenes?

2013.11.06. 21:41:57

@Muscari: chichester kozel van hozzad aranylag? Arrafele vannak erdok. Fel sem kell menned Eszakra.

nyuszigonosz 2013.11.06. 21:43:11

@diggerdriver: Te mutatóujjad, azt csinálsz vele, amit akarsz :-)

És igaz: ahogy most olvasom át a délutánt: sipákolás, zsebkendö. meg ilyenek a téma.
És valakinek írtam is már, mikor a délután elöször jöttem haza, hogy hát ha annyira zavarja, ha valaki aki vele beszél az orrát szívja, hát miért nem ad neki papírzsebkendöt.. na erre késöbb is hazaérek és még mindig ez a fö téma.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 21:43:28

Én Örülök, hogy valaki feltalálta a papirzsebkendot.

megtürt személy 2013.11.06. 21:44:05

@Don Kartasch:
Én pont a Miskolchoz közeli Szentléleken voltam többször is nyári napfordulón "Szerelmesek éjszakáján", ahol mindig volt tűzugrás is.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.11.06 21:04
Magyarország

BTBTBT 2013.11.06. 21:46:06

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nemcsak szomáliaiaktól hangos egy parti. Ilyen alapon moroghatnál az angolra, a németre, a magyarra is, és biztos, hogy a svédek között is akad. Csak éppen nem ők laknak ott.

A 440 fős lakosú faluból, ahol éltek, hányan szomáliaiak?

Egyébként érdekelne egy ilyen gyűjtés. Sőt, ha HÁ olyan kérdésekből állítana össze egy ívet, amikre lehetne válaszolni az országok egyediségét figyelembe véve, akár még én is részt vennék benne.

@blackhair-lady:
"Itt ahol en elek, meg nem hallottam senkitol"
Oké, csak furcsa, hogy újságokban és tévében is bő évtizede használt kifejezés.

@macamuca:
Amit leírsz, nyilvánvaló folyamat, de durva általánosítás is, ami minden szülőt egy kalap alá vesz abból a tekintetből, hogy mindent megvesznek a kölküknek.
Nem minden kínálathoz teremtődik meg a kereslet.

@Chang Yai:
"az egyik ötödikest... az asztalhoz kötöztem a cipőjével együtt"
Nem vagy semmi. :)

@Muscari:
És mi a helyzet az angol "stew"-vel? Az is a nacionalizmus jegyében született? A többi ország pörköltjéről nem is beszélve.

Muscari 2013.11.06. 21:47:28

@charlieharper: koszi a tippet, tenyleg nincs messze. De mar azt hiszem, csak tavasszal lesz esedekes.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 21:47:33

Mondjuk annak örülnék, a telefonon a következő oldalra lapozva s kommentek tetejére ugrana, es nem kéne az egész posztot állandóan atporgetni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 21:48:42

@puhacica:
Éééééééén???
Hát valahogy meg kell fürdetni azt a szerencsétlen macskát:))))))))))))

2013.11.06. 21:48:58

@megtürt személy: tenyleg van olyan falu, hogy ugy hivjak Szentlelek? Szivcsakra is van?

2013.11.06. 21:50:00

@Muscari: egyebkent egyik kedvenc helyem Isle of Wight, ha szeretsz biciklizni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 21:51:17

@Babette_: neked szokott a telefonon olyat csinalni, hogy a komment ablak felett nem a te nevedet irja ki? nekem neha mas nevet jeleniti meg ott, de nem tudok azon a neven kommentet kuldeni, mert visszadobja, hogy valami hoba tortent a komment kuldese soran es akkor mar az en nevem jelenik meg az ablak felett.

puhacica 2013.11.06. 21:51:48

@Muscari: es vicces. :)

@diggerdriver: pics@t kell! (de azt jo alaposan!) :))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 21:52:28

@diggerdriver:
Az az, amikor harmadszor is melléütsz egy bötünek és utána hosszasan anyázva küldöd el a fenében a billentyűzetet.

@Don Kartasch:
És a motherticket? Ironthehorse? Vagy amikor inni akarsz egy sört, azt mondod a pubban: Oneagesaltbeer, please!

Áj ken szpík inglis verivel... jajj nem, nem pontos: Inglis...

@puhacica:
Azért ez csak feltűnt volna :)
Nagyon szép puhacicád van! ;)

@holl gold:
Lehet én élek rossz környéken, de nem érzékelem ilyen drasztikusnak az alkoholhoz való viszonyukat. Persze, Julbord-on sokan másznak négykézláb, de én is ... :)
Nem súlyosabb a helyzet, mint amikor középiskolás voltam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 21:55:04

@Furos:
Már régóta keresek egy munkagép szimulátort.
Jojstick-kal élethű grafikával lehetőleg programozható karokkal.
Meg lehetne tanítani bárkit gépet kezelni.

Muscari 2013.11.06. 21:55:09

@Barátusz: ez kifejezetten a magyaros porkolt. Sok paprikaval, meg ami kell. Ugy is hivjak, hogy hungarian gulash.
De Pragaban ettem szegedinek nevezett gulash-t, isteni marhaporkolt volt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 21:57:13

@Mr. Long [wannabe Briton]: olyat meg nem, de rendszeresen úgy csinál, mintha nem lennék belépve, pedig de.

BTBTBT 2013.11.06. 21:59:31

@Muscari:
Értem, de a névadás/névváltás apropójára reagáltam.

Ez viszont -
"Ott kezdodik a dolog, ha te magad parizsis zsemlet eszel, de a gyerekednek megveszedba teliszalamit. Nem. Le kell ulni es egyutt megenni a parizsis zsemlet. Ezzel teszel a gyerekednek a legjobbat."

teljesen igaz. :)

Muscari 2013.11.06. 21:59:35

@charlieharper: Pilisszentlelek. Kis falu egy gyonyoru szep volgyben, hol mashol, a Pilisben.

puhacica 2013.11.06. 21:59:46

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: hat, amennyit mostanaban itthon vagyunk plusz amilyen faradt vagyok, nem is olyan bizti. :) a nagy almelkodas kozepette meg el is felejtettem irni, hogy Muffin nyufi nagyon helyes! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 22:00:17

@Babette_:
Én is.
Állatira rühellném, ha alufóliába kellene fújni az orrom vagy a másikba (átlátszó, műanyag, nem tudom a nevét :) ).

@Barátusz:
Mindenkit rühellek, aki hangoskodik :) Régen is így volt, de mióta gyárban dolgozom és naphosszat mennek a gépek, kifejezetten irritál, amikor nincs csend :)
(ezért változott a véleményem a saját házat illetően -> egy ház az erődben, modnjuk Flen külterületén tökéletes lenne).

Bettnában nem volt egyetlen szomáliai sem. Sem arab. Svédek, finnek, lengyelek és magyarok voltak. De onnan elköltöztünk március végén.
Flenben sok van, de nem tudom megmondani, hogy mennyi.
Nálunk, a "mi" társasházunkban egyetlen fekete/arab sincsen. A többi házban, ami mellettünk van, viszont zömében menekültek laknak.

@megtürt személy:
Ismerős az aláírásod... nem találkoztunk mi már? :)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Szokott, ha a mobil oldalon lépsz be... válts át teljes nézetre és akkor jó lesz elvileg.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 22:03:29

@charlieharper: "tenyleg van olyan falu, hogy ugy hivjak Szentlelek? Szivcsakra is van?"

Igen. :) Bar ne igazi falura gondolj, meg csak nem is rendes telepules. Egy kis fennsikos resz a Bukkben ahol van 1 fogado meg par nyaralo kis telkekkel. :) Egy regi palos kolostar romjai mellett epultek fel a kis fakunyhok. Szerintem a szerzetes rendtol ered a hely elnevezese. :)

Amugy szuper hely. Imadom azt a kornyeket. Annyit szankoztam gyerekkoromban arrafele. :)

Ha tudsz sielni vagy snowboardozni, akkor lehet Bánkút neve mondd valamit, nah onnan nincs messze Szentlelek. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 22:04:00

@Barátusz:
Vagy edd meg te a téliszalámisat, a gyereknek meg majd ad enni a gyámügy :)

@ffüttyfürütty:
Persze ;)

@puhacica:
Nóri akarja a puhacica lábát, mert olyan tappancsos :) És az orra is cuki! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 22:05:33

@Babette_:
Igen, abba vagy a másik átlátszóba... mennyivel jobb, hogy lett nekünk zsebkendő teremtve, nem?
Képzeld el... egy jó náthás reggelen belefújod az orrodat egy darab alufóliába... tiszta Grillezett Medve

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 22:06:31

@Muscari:
Most lehet kapni a londoni LIDL-ben nagyon finom lengyel gulasch-t ami kiváló pörkölt.

HgGina 2013.11.06. 22:06:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szegény saamik (számik) utálják, ha lelappozzák őket. Mert ők saamik, nem lappok. Tessék mán szíves lenni ezt az apró figyelmességet megtenni nekik! Gondolom, te se szereted ha lebozgoroznak.

Muscari 2013.11.06. 22:07:40

@Babette_: ezt neked talaltam, pontosabban a lanyom talalta: m.9gag.com/gag/aLKwd2v

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 22:08:46

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nekem is csinál ilyet gyakran. Van amikor két név között lehet választani de egyik sem az enyém.
Olyankor a mobil módról átlépek a teljes módra és ott tudok kommentelni sőt ha visszamegyek a mobil módra akkor már ott is a saját nevem van.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 22:10:35

@megtürt személy: Elhiszem hogy van. :) Amugy sokszor voltam mar Szentleleken, Omasan es azon a reszen a Bukknek (15-os busz jar ki meg mindig?) de nem talalkoztam vele. Lathatoan rossz korokben forogtam. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 22:12:13

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ha nagyon akarjátok én levágom.
A lábát is meg az orrát is:)))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 22:15:35

@Babette_: nekem is csinal olyat, hogy az emailcimemem, meg a sok csillagom latzik, de az istenert sem akar belepni. olyankor teljesen ki kell kapcsolnom a bongeszot, androidon meg a futo progik kozul is ki kell csusztatnom (vagy minek mondjak) es ujbol elinditani az oldalt

@diggerdriver: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: nem kell atallitanom, eleg egy frissitest nyomnom olyankor es jo lesz.

eagles 2013.11.06. 22:16:22

@diggerdriver:

"Van amikor két név között lehet választani de egyik sem az enyém."

Ez nem az asszony telefonja?

2013.11.06. 22:18:12

@Don Kartasch: gyerekkorban Magyarorszagon csak a Normafanal sieltem. Szomszedban volt.

puhacica 2013.11.06. 22:21:37

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: es a talpat meg nem is lattatok! nagyon vicces, mert olyan hosszu a szore, hog atbuggyan a labujjai kozott. ezert aztan alul-felul pamacsos. :)
@diggerdriver: majd levagok en is valamit, koromvago olloval, hogy sokaig tartson! megtippelheted, mi lesz az. :)

BTBTBT 2013.11.06. 22:22:24

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ha a társasházatokban nem lakik szomáliai, akkor mi van alattatok? Táncterem? Csak hogy ott buliztak?

A zajos üzemben dolgozás után teljesen érthető, hogy az ember csöndre vágyik.
Zenét se hallgatsz? :)))

Inkább elfelezném a téliszalámit a gyerekkel. Nem azért csinálnám, hogy aztán a gyámügyieket boldogítsa.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
"egy korben kimosom az egesz havi termest es vagy egy oraig vasalgatom oket"
:DDD
Spangola meg a férje alsóit mosta. Hát mindenkinek van valami heppje. :)

puhacica 2013.11.06. 22:25:46

@Don Kartasch: nem bukkszentkeresztre gondolsz? szentlelek a pilisben van. vagy lenne egy a bukkben is?

nyuszigonosz 2013.11.06. 22:25:59

@Muscari: Igen, Csehországban van egy Segedínsky guláš nevü étel knédlivel, hát az igazán finom.
Ideje lesz csinálnom majd.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 22:28:52

@Barátusz: mert te nem mosod az alsod? ezt ki kell vasalni, a gatyakat nem!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 22:30:41

@puhacica:
Átbuggyan a lábujjai között?
Mint mikor gyerekkorunkban beleléptünk a tyúkszarba és átbuggyant a lábujjunk között?:)))))))))))

BTBTBT 2013.11.06. 22:31:41

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Azt akartam írni, hogy a férje alsóit is vasalta.
Én nem mosom. Arra ott van a gép. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 22:32:39

@Barátusz:
Közvetlenül alattunk van egy kibérelhető "lakás", ahol mindenféle összejöveteleket szokat tartani. Nem sűrűn, nem is hangosakat, csak most ez verte ki a biztosítékot :)

Nem, itthon nem hallgatok zenét (csak az autóban) és ha nincs itthon Nóri, akkor a TV sem megy. NFL mérkőzéseket szoktam nézni felvételről vagy olvasok valamit a neten, vagy tanulok kicsit (szakmai dolgot vagy svédet). Esetleg itt lógok :)
Vagy bármit, amihez éppen kedvem van, a lényeg, hogy minél kevesebb zajjal járjon :)

@diggerdriver:
Karika a sarokban vagy nekem két ujjal rácsapás a képernyő közepére...

puhacica 2013.11.06. 22:42:07

@diggerdriver: pont ugy, csak forditva. felulrol alulra buggyan. a szar meg ugye... :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 22:45:31

A mi pszihomókusunknak...

"Egy pasi elmegy az orvoshoz:
- Doktor úr, nagy baj van, kényszerképzeteim vannak!
- ?
- Az a rögeszmém, hogy bele kell dugnom a péniszem az uborkaszeletelőbe!
- Ember, ne tegye! Felírok gyógyszert, jöjjön vissza egy hét múlva!
Egy hét múlva:
- Nos uram, hogy van?
- Köszönöm, prímán. De képzelje, a gyógyszer nem sokat ért, mégis beleraktam a péniszem az uborkaszeletelőbe!
- Szent ég! És mi történt?
- Kaptam egy fegyelmit. Az uborkaszeletelőt meg elbocsátották."

BTBTBT 2013.11.06. 22:46:02

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Fura egy madár vagy te. :)
(Mondjuk én beszélek, akinek - hűűűű, de maradi! :D - még tévéje sincsen.)

@puhacica:
Tessék neked - duplacica. :)))

kepfeltoltes.hu/view/131106/Duplacica_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 22:49:54

@puhacica: "nem bukkszentkeresztre gondolsz? szentlelek a pilisben van. vagy lenne egy a bukkben is?"

Nem, Bukkszentkereszt is kiraly hely, ott is szeretek logni, de az mas. Az mar egy rendes meretu falu es kicsit odebb is van. :) Szentlelek meg csak egy ilyen turista udulo kis valami. :D

erdokerulo.blog.hu/2012/06/03/palos_kolostor_romja_szentlelek_bukk

En a Pilisben nem vagyok jaratos, csak a Bukkben. Lehet ott is van egy Szentlelek. Az meg nekem uj. :)

puhacica 2013.11.06. 23:00:28

@diggerdriver: :D
@Barátusz: a budosek! :)
@Don Kartasch: ezt nem tudtam. mi a pilisben gyakran kirandulunk, a bukkben viszont csak 1x voltunk meg. pedig gyonyoru!

londoni kutyabaratoknak: hetvegen kutyakiallitas lesz, kb. 3000 kutyat varnak. na, aki ennel tobbszor belerakja 1 mondatba a kutya szot, az meg nalam is ugyesebb. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 23:06:15

@puhacica:
Ugye hogy büdösek?
Mint a görény.
:)))))))))))))))))))))

tanato 2013.11.06. 23:09:34

@puhacica: Pilisszentlélek egy falu, a bükki Szentlélek egy turistaház meg kiránduló és síelőhely fönt a fennsíkon.

tanato 2013.11.06. 23:14:09

@Don Kartasch: Pilisszentlélek meg Bükkszentkereszt nincs túl közel egymáshoz,de a közös bennük hogy eredetileg mindkettő szlovák lakosságú község./Mára már inkább vegyes lakosságú,de az idősebbek szlovákul beszélnek.,meg vegyes nyelven.Bükkszentkereszten hallottam egyszer beszélni a falusiakat:Reggel ja vigyela szarvasbiku na hori.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 23:14:21

@charlieharper: "gyerekkorban Magyarorszagon csak a Normafanal sieltem. Szomszedban volt."

Pff, posh! :D

tanato 2013.11.06. 23:16:27

@Don Kartasch: Érdekeségképpen írom hogy Bánkútból is kettő van,egy a Bükkben,meg egy falu Békés megyében.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 23:19:25

@tanato: " Pilisszentlélek meg Bükkszentkereszt nincs túl közel egymáshoz,de a közös bennük hogy eredetileg mindkettő szlovák lakosságú község."

Felreertettel. Azt akartam mondani hogy Szentlelek (Bukk) es Bukkszentkereszt nincs messze egymastol. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 23:20:45

@tanato: Ehhh, es en meg azt hittem hogy ez ilyen American-only szokas hogy lemasoljak az europai telepulesneveket. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 23:23:03

@Don Kartasch: Hagyadmaaaaa, csak tokinek akar tetszelegni, mert tudja, hogy olvas minket! :DDDDDDD

rezsoatya (törölt) 2013.11.06. 23:24:20

@diggerdriver: ahogy latom meg nemetul IS meg kell tanulnod! :-)

(legalabbis, ha a kostenlos valtozatot akarod)

tanato 2013.11.06. 23:24:32

@Don Kartasch: Ja igen,tényleg szép helyek ezek mind Szentlélek,mind Bükkszentkereszt na meg a pilisi Szentlélek község is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 23:45:01

@rezsoatya: Tata! Tegnap este irtam neked az aznapi posztba, csak nem reagaltal.

megtürt személy 2013.11.07. 00:02:34

@Muscari:
"Nem tudom, lattam-e mar egyeltalan renszarvast eletemben. Ja, biztos, hogy lattam, ha mashol nem, az IKEA-ban az etteremben."

Élőben sem nagyobb élmény, szerintem a rénszarvas a világ legbutább állata.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.11.06 23:59
Magyarország

BTBTBT 2013.11.07. 00:19:22

@puhacica:
3005 kutya. Az eggyel több, mint ahányat a te mondatodban összeszámoltam.
Egyábként jöttök a londoni kiállítasra?
Igen, KÉT macska már büdös. :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nalátom. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.07. 00:53:52

@holl gold: Szerintem a norvegok durvabban toljak:)

Kovermadar: fantasztikus iras lett.

rezsoatya (törölt) 2013.11.07. 00:55:21

@Mr. Long [wannabe Briton]: idonkent 24 orazom, ezert eleg rapszodikus idopontokban nezek be ide. Majd utananezek, mit is irtal...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.07. 06:24:06

@megtürt személy:
Szerintem a javorszarvasra gondolsz... valoban kisse buta a tekintete :)

GERI87 2013.11.07. 07:58:03

@Don Kartasch:

nyugodj meg, attól még hogy valamit nyomatnak még nem feltétlenül jó és működőképes is....csak lobbizás kérdése pl itt ez az atomhiszti, vagy az euro emissziós normák...meg a globál felmelegedési frász....az meg hogy a Teslában hisznek a befektetők legyen az ő bajuk.
50 év múlva is fosszilis tüzelőanyagot égető járművekkel fogunk közlekedni, ebben biztos lehetsz..
Norvégia meg nyugodtan "játszadozhat" ilyesmikkel, ők megtehetik...

megtürt személy 2013.11.07. 07:58:04

@charlieharper:
"tenyleg van olyan falu, hogy ugy hivjak Szentlelek? Szivcsakra is van? "

Ezt viccnek szántad?

Az udvarias válasz:
Igen, van Szentlélek nevű település.
hu.wikipedia.org/wiki/Szentl%C3%A9lek_%28egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap%29
Szívcsakráról nem sokat tudok, de google-ztam neked:
"Dobogókő
Hungary
47° 43' 8.8176" N, 18° 53' 49.4016" E
Az ezoterikus tanok szerint itt futnak össze a Föld erővonalai, itt található a Föld szív csakrája. Egyesek szerint, fülünket a sziklára téve halhatjuk a Föld szívverését."

Amit valójában válasznak gondolok, inkább megtartom magamnak.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.11.07 00:12
Magyarország

megtürt személy 2013.11.07. 07:58:04

@Don Kartasch:
Nem kellett a szentléleki nyári napfordulós vigasságokhoz semmilyen körökben forogni, teljesen nyilvánosak voltak a bulik. A helyi rádióban mindig reklámozták.

Volt sztárfellépő is. :))))

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.11.07 00:29
Magyarország

megtürt személy 2013.11.07. 07:58:04

@Don Kartasch:
" Pilisszentlélek meg Bükkszentkereszt nincs túl közel egymáshoz,de a közös bennük hogy eredetileg mindkettő szlovák lakosságú község."

És Bükkszentkereszten milyen isteni knédlis ételeket lehet enni.
Ott még a marhapörköltet is őzhúsból csinálják. :))))

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.11.07 00:35
Magyarország

vazzup 2013.11.07. 09:11:14

@diggerdriver: muff in/muff out? :)

---
Én tökre örülök, amikor ilyen jól kialakult véleményetek van amúgy másokról. Csak pont elképzelni sem tudjátok, hogy lehet máshogy is, mint ahogy hajtogatjátok. Igen, ez azoknak szól, akik nagy hanggal "régenmindenjobbvolt", "arégijódolgokbólnemmaradtsemmi", "mamárnincsértékeakapcsolatoknak", "nemjavítanakeldobnak"-oznak.

WTF? Kívülállóként (mert gondolom, ha már itt fröcsögsz, te nem ilyen vagy), mégis hogy a faszba vagy képes megítélni, hogy ki mennyi energiát, érzelmet, ölt bele egy kapcsolatba?
Tartod a lámpát a hálóban, vagy ezt így hogy?
Te mondanád meg, hogy mennyi a több a soknál? Vagy ezt mégis akkor miért és hogyan?

Csak kérdem.

--
@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
a posztolónak meg üzenem, hogy szedje össze magát, mert svédországban gyorsan kell mosogatni, ha nem vagy elég jó munkaerő és elég gyors, akkor megfagy a mosogatóvíz félúton, és akkor rászárad a tányérokra a rémszarvaspörkölt!

(Jó poszt amúgy, több ilyet! Bár nem költöznék oda, akkor se, ha milliókat fizetnének, de attól még olvasni róla jó. :))

macamuca [IHUN] 2013.11.07. 09:50:53

@diggerdriver:
"Az avatar célzott de a célpont nem reagált.
Az oldalborda is olvassa a blogot.:))))))))))))))))))))))))))"

Hát miért nem szólsz, hogy "asszony, éhes vagyok!".
Hátha akkor elárulná, hol a szendvicshez-való, meg a tanga-tároló.
:))))))))))))))

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Te mit értesz az alatt, hogy nem ingyenes?"
Nem tőlem kérdezted ugyan, de eszembe jutott, hogy én is írni akartam, hogy Mo.-on nem ingyenes az eü.-i ellátás.
Mert nem az, ez valóban tévhit, ami rendesen beleégett az emberek fejébe az elmúlt évtizedekben.
Méghozzá azért nem ingyenes, mert a bérből eü.-i járulékot vonnak = fizetsz minden hónapban, mégpedig a bruttó fizud 8,5 %-át. Nem döntés kérdése, mint mondjuk az, hogy milyen/melyik eg.biztosítást választod/vállalod, hanem automatikusan levonják.
Cserébe nem kell fizetni a háziorvosnál, a szakrendelőkben, a kórházi ellátásért, vizsgálatokért, stbstb.
Ha nincs munkahelyed/fizud/rendszeres jövedelmed (pld gyes, segély, jöv.pótló ellátás, stb), akkor egyéni megállapodást kell kötni az OEP-pel, és havi 6660 ft.-ot befizetni, így részesülhetsz "ingyenes" ellátásban.
Ha semmilyen módon nem fizetsz, akkor az életmentő ellátásokat megkapod, de minden másért fizetned kell = számlázzák, nemfizetés esetén behajtják = pld egy törött kézzel nem fognak elküldeni, ellátnak, de szépen összeadják, hogy vizsgálat+röntgen+gipsz+fájdalomcsillapító+akármi, az összesen annyi mint..., aztán vagy kifizeted, vagy elindul a végrehajtási folyamat (=nyilván nem azonnal, de szépen növekszik az összeg a kamatokkal-egyebekkel, amit ráterhelnek akármire /ingatlan, ingóság, bármi/).

Hogy miért hiszik azt mégis sokan, hogy ingyenes az eü.-i ellátás?
Mert nem esetenként kell fizetni, hanem "átalányt", előre, és nem "direktben"=pld eggyel több csekk havonta, hanem eleve levonják a fizuból = nem is "találkozik" az összeggel az egyén. Anno a teljes foglalkoztatás idején bevezették, és úgy propagálták, hogy most már mindenkinek elérhető és ingyenes az orvos, nem úgy, mint régen, amikor esetenként fizetős és drága=elérhetetlen volt a tömegek számára.
Na, ez a propaganda "sikeres" volt: elhitték az emberek, hogy ingyenes, és ez a mai napig bent van a fejekben.
A jövedelemmel nem rendelkezők (=eg. hozzájárulást sem fizetők) számára 2007.-ben vezették be az egyéni megállapodás utáni fix összegű befizetést, ez is vastagon benne volt abban, hogy bevállaltuk a költözést: munkám nem volt, kilátás sem volt rá, dokihoz rendszeresen kellett járnom, egy fizuból éppen-hogy megéltünk: nem tellett volna arra, hogy vizitenként fizessek+ellátást is, vagy hogy havi 5500 ft-ot (akkor annyi volt) bevállaljunk (egyszerűen nem volt miből, nem tellett rá). Hát átköltöztünk az ország másik végébe, az itteni munkalehetőség miatt...... így 2 fizuból gazdálkodhattunk, és albival együtt is több maradt, mint előtte.
Hát ezért nem ingyenes :)

www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35161&_dad=portal&_schema=PORTAL

www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/KIZAROLAG_EU_SZOLG_JOGOSULTAK_2013_02.PDF

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.07. 10:04:14

@macamuca:
Ezesetben nezopontbeli kulonbseg az oka az egyetnemertesnek.

Valoban nem ingyenes, mert fizetni kell erte. Ugyanakkor ha kiszamolnam, hogy mennyibe kerul az en "amokfutasom" itt a sved allamnak, majd elosztanam a fizetesembol vont ado TB-re juto reszevel, valoszinu nehany szaz ev alatt fizetnem csak vissza... igy az en szempontombol kvazi ingyenes volt az ellatasom.
De ez csak szemleletbeni kulonbseg szerintem.

Mondhatjuk azt is, hogy akkor 3 fajta ellatas van:
- ingyenes (mar ha letezik ilyen barhol is);
- kicsit fizetos (mint Mo vagy So);
- nagyon fizetos (mint mondjuk az USA, de ez csak spekulacio).

macamuca [IHUN] 2013.11.07. 10:04:22

@Barátusz:
"Amit leírsz, nyilvánvaló folyamat, de durva általánosítás is, ami minden szülőt egy kalap alá vesz abból a tekintetből, hogy mindent megvesznek a kölküknek.
Nem minden kínálathoz teremtődik meg a kereslet."

Durva vagy sem, a jelenség létezik.
Általánosítás, az igaz, de a hangsúly nem azon van, hogy mindent megvesznek, hanem azon, hogy szeretnének mindent megvenni/megadni, mert szükségesnek tartják, hogy mindene meglegyen a gyereknek.
Hogy sikerül-e megvalósítani, meg hogy miben nyilvánul meg a "minden", és hogy mindez mennyire reális/irreális adott család költségvetését figyelembe véve, már egy másik dolog.

De hogy szükségesnek tartják, emiatt törekszenek rá: a felfogás nagyon is létezik és hidd el, tömeges, akkor is, ha ez durván hangzik. Másként fogalmazva: rongyrázás.
A legfőbb érv: "hát a gyerekem, kinek adjak, ha nem neki??" Olymindegy, miről van szó.
Mintha "nem"-et mondani valamire egyenlő lenne azzal, hogy elhanyagolja a gyereket, vagy nem szereti eléggé (=mert nem akar mindenáron mindent megadni, vagy legalább megpróbálni).
Erre vonatkozott az "erőn felül", meg az, hogy a nevelés fogalma sokaknál kimerül abban, hogy anyagi értelemben mit ad a gyereknek.
Holott a nevelés teljesen mást jelent = fogalomzavar.
Ezért néznek értetlenül sokan nagy probléma esetén (persze, kérdés, kinek mi a probléma/nagy probléma): "pedig én mindent / minden tőlem telhetőt megadtam neki!".

puhacica 2013.11.07. 10:07:11

@diggerdriver: @Barátusz: fura módon egyébként nem büdös. szoktuk kérdezgetni a nálunk vendégeskedőket, hogy éreznek-e bármi rossz szagot, de mindig nem a válasz. :) na jó, a szája néha kicsit büdi. mármint a macskának, nem a vendégnek.
a kutyakiállításra nem megyünk, pedig jól jönne egy londoni hétvége. :)
@tanato: felveszem a listára a bükki szentlelket. tavasszal jártunk bánkút környékén, hát csak pislogtunk. nagyon szép vidék.

vazzup 2013.11.07. 10:11:53

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: nincs olyan, hogy "ingyenes", hacsak nem az van, hogy egy peták adót sem fizetsz.
S megint fogalomzavar van.

EU nagyrészén állami biztosítás van az EÜ mögött, azaz fizetsz X összeget, biztosításként, ha bajban vagy, segítenek. Az, hogy mi "ingyenes" (mi van benne a biztosításban és miért kell fizetni, az államonként változó).
Az USA-ban annyi a különbség, hogy nem állami biztosítóval kötsz szerződést, hanem eldöntheted, neked milyen szempontok szerint, milyen biztosító kell. Meg persze a biztosítóknak is lehetnek feltételei.
Így szépen fizetgeted ugyanazt a biztosítást a magánbiztosítónak, ha bajba kerülsz, akkor mész dokihoz, meg van határozva ugyanúgy, hogy mi jár ingyen és miért kell - és mennyit - fizetni. (Biztosítása válogatja ugyanis!)

Szóval azt kimondani, hogy az USA EÜ nagyon fizetős lenne, összevetve mondjuk a magyarral?
Van már $30-ért egyedülállónak biztosítás. Ez nem sokkal több, mint a magyar 6600HUF...
De ha az árszínvonalat figyelembevesszük, az $50-es biztosítás már elég jól lefedi a magyar nagy részét, leszámítva néhány kiemelkedően drága kezelést.
Érted, ott eldöntheted, miért fizetsz és mennyit és persze, hogy melyik biztosítóban bízol meg.

macamuca [IHUN] 2013.11.07. 10:12:14

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Az, hogy mennyit fizettél/fizetek, majd 1-1 konkrét ellátás mennyibe kerül, az más kérdés.
Ha nem vonnák le a fizumból a 8,5 %-ot, hanem esetenként kellene fizetnem, akkor jóval többe fájna nekem is, nomeg neked is. Vagyis megéri ez az összeg, méghozzá nagyon is.
De azzal együtt, hogy a kapott ellátásokhoz olcsón jutok hozzá, még nem jelenti azt, hogy ingyen, akkor sem, ha más országokban nagyobb összegű havi befizetésekkel (akár kötelező jellegű, akár önkéntes alapon működő) juthatnék hozzá ugyanahhoz az ellátáshoz.
Ha valamiért fizetek, még ha arányaiban keveset is, az nem ingyenes.

Amúgy a fogászatot már rég kivették az ellátások köréből, vagyis a foghúzás és a sima tömés ingyenes, minden más fizetős (esztétikai tömés, fogkő-leszedés, korona, stbstb).

Lorinc 2013.11.07. 10:33:44

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Persze, ezzel tisztaban vagyok :-) Nem csak arra gondoltam, hogy hogyan lehet hozzajutni, bar a Systembolaget-rendszer is nehezkesse teszi a dolgot (meg mindig jobb mint Norvegiaban :-). A szorakozohelyeken valo arusitas korlatozasara is gondoltam, ertsd teraszon csak akkor ha le van valasztva a kozterulettol, aminek kovetkezteben mar forralt bort sem lehet kapni egy karacsonyi vasarban vagy egy konnyuzenei fesztivalon is csak egy elkeritett reszen csapoljak a seritalt amit onnan nem lehet kivinni, es sorolhatnank az ilyen jellegu korlatozasokat. Daniaban ezeknek se hire se hamva, sokkal lazabbak ebben (is).

tucano 2013.11.07. 12:53:18

ez igen, posztból ismerszik meg az ember és ez nagyon érdekes volt!!

megtürt személy 2013.11.07. 13:00:16

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Szerintem a javorszarvasra gondolsz... valoban kisse buta a tekintete :)"

Nem, attól félek.
Rénszarvasra gondolok, amelyek északon ellepik az utakat, néznek bambán, rendesen fenéken kell rúgni, hogy elhúzzon végre.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.11.07 12:51
Magyarország

holl gold 2013.11.07. 16:54:16

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
2 hete szomaliai party volt az alattunk levo helysegben....

szerencsed volt hogy nem vertek meg mert szolni mereszeltel, biztos hogy "kezdö" bevandorlok voltak mert a rutinosak es regiek utnek ha valaki kifogasolni meri eletviteluket...

holl gold 2013.11.07. 17:17:36

@diggerdriver:
Tökre igazad van....

Három hétig tart a nyár(sommar)
Áprilisban be van fagyva a tó(sjö)
Aprilis elsején havas(snöiga) a táj és barkás agancsú(antlered) őz néz szembe téli bundában(kappa)
Élnek ott emberek(manniskor) vagy csak meteorológiai kutatóbázist üzemeltetnek?
A DELTA főcímének szánhúzó(slade) emberét Stockholm főutcáján vették fel.........

nem felejtem el mikor par eve majus 1-re grillezni hivtak barataim es akkora hoeses volt hogy be kellett menekulni a hazba (ez Stockholmtol lejjebb törtent)...

mrsmihaly 2013.11.07. 20:55:19

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: gratulalok elöször is az irasodhoz, nagyon tetszett, jol összeszedted. jo az ötleted, mivel Svedorszag nagy orszag, es azert eleg valtozo az elet a videki legiokban, vagy a villaterületeken nagyobb varosokban.
ami a raszizmust illeti, nem nagyobb itt, mint Magyarorszagon a cigany es zsido ellenesseg. Itt a legnagyobb problema föleg az Europan kivüliek miatt van, akik nem hajlandoak alkalmazkodni es a sved törvenyeket betartani. Emiatt sok az összetüzes a különbözö bevandorlott naciok között.
Ami a valasokat illeti, nem több mint Magyarorszagon. Ha igaz az a hir, amit a magyar hirekben mondtak a muldheten, hogy minden 5 hazassagbol 3 valassal vegzödik.
Az elvalt szülök gyereke pedig ha akar, akkor tud tovabbtanulni. Ugyanis az iskola ingyenes a 19 eves korig. Utana pedig csak a tankönyveket es az etkeztetest kell finansziroznia. Erre pedig ott van a tanulmanyi kölcsön. Azt pedig mindenki megkapja, aki bejut 1 felsöoktatasi intezmenybe.
Sajnos a több gyermek nem a normalisabb sved/ vagy europai csaladokban születik, hanem a bevandorolt Szomaliai vagy afrikai orszagokbol jött csaladoknal.
Persze sokan abbol elnek, hogy potyogtatjak a gyerekeket evente. Miert irom ezt? 1 gyerekre 1200 sek a csaladi potlek, 2 gyerekre 2400 sek, 3 gyerekre 3600 sek plusz 1/2 gyerek, vagyis = 4200 sek 4 gyereknel mar 5 gyerek csaladi potlekat küldi az allambacsi . Nalunk az iskolaban van 1 szomaliai csalad, 9 gyerekkel, apa-anya nem dolgozik, es jol elnek. Persze annyian vannak, hogy 1 lakasban nem fernek el, igy a szocial 1 villat berel nekik.Persze hogy ez szemet szur sok emberkenek, amikor 1 villa berlese Göteborgban(Örgryte) kb. 18000sektöl felfele van. Ezt azert irtam le mert nem jellemzö Magyarorszagon, hogy az elmaradottak ekkora anyagi tamogatasban reszesüljenek. Persze ezert fizetjük a magasabb adot.

vörösbor(de)minőségi 2013.11.07. 21:45:35

jó volt olvasni.gratula.nekem kedvenc helyem,és bizony tudnék ott élni.
ami az orrszívást illeti,nos ennek az lehet a magyarázata,hogy nagyon sokan(nem csak hollandiában)letették a voksukat amellett a teoria mellett,hogy kimondottan egészségtelen az orrot kifújni.
bizony.
nem csodálkozni-van ilyen.és halál komolyan veszik ezt.
nekem személy szerint nem sikerült kideritenem a miértjét,de amikor észak német vendégem már 5dik napja szivta az orrát,és rákérdeztem,akkor megnyugtatott,hogy ő ezt azért teszi mert ez igy egészséges.amit én(mi)csinálunk az pedig nagyon rossz.
valahol igaza volt mert az valóban nagyon rossz ha az ember egy idő után síkideg lesz :)

mrsmihaly 2013.11.08. 21:42:21

@vörösbor(de)minőségi: en svedekkel dolgozom, de meg egyszersem hallottam hogy a kollegak közül valaki is szivta volna az orrat. Ez a gyerekeknel elöfordul, de nekik is szoktam papirt adni, es megkerem hogy fujja ki az orrat. ez hozza tartozik a neveleshez. persze ezzel nem azt akarom mondani hogy biztosan nem igaz amit rtak, DE ahany haz annyi szokas. Magyarorszagon is elöfordul hogy valaki szörcsög, de talan ez mar fel sem tünik otthon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.09. 00:40:17

@Don Kartasch: Hátőőőő, mi csak 5 és fél éve élünk kint, de azért árnyalnám a képet.Vannak olyan itteniek, akiknek fontos a környezetvédelem, és vannak olyanok, akik konkrétak kábé lesz@rják.És az eléggé kényelmes védekezés, hogy csak a bevándorlók dobálják el a szemetet. Nem igaz.Megkockáztatom, hogy a germán vidék (ausztria-Svájc-Németo.) még azért tisztább, bár természetesen súlyozni illik a népességgel is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.09. 00:52:16

@kewcheg: szerintem mondjad nekik, hogy így el se induljanak...Európai Únióból származóknak nem adnak menekült státuszt, mert hogy az EU-n belül mindegyik állam jóléti (értsd nincs háború, éhinség, stb.). Szóval segélyre ne számítsanak.Megélni meg így nem fognak, ha nem értenek semmihez.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.09. 01:46:07

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Cigányok angolóra szünetében cigizéshez készülve fitogtatják a tudásukat:
-Stone fire?
-No, on today sky!

És én is gratulálok, jó lett a poszt.
Ez a kérdőíves, válaszolós, összedolgozós poszt is jó ötlet lehet.
Na majd kiderül.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.09. 02:06:32

@mrsmihaly: Valahogy nem nagyon tudok elképzelni ennyi pénzből jól élő ekkora családot.Valszeg mást gondolunk "jó" élet alatt.Azért azt a 10 embert el is kell tartani, ruháztatni, stb.Oké, az első-két három elhordja ugyanazt a ruhát, de 9 biztosan nem.És nagyon drága tud lenni az új gyerekruha.Persze van vöröskereszt és hasonlók, de azok meg nem tartanak addig mint az új.
Mondjuk az is vitán felüli, hogy még így is jobban élnek ezek a fekák, mint a saját hazájukban.Az meg hogy villát bérelnek nekik, észmegállós kategória.
Remélem azért eljön egyszer a menekültkérdés megoldása...még a mi életünkben.

Panavision 2013.11.17. 19:11:58

Te is tudod ha a maro eltrafalja a satut vagy rossz helyen vag bele a munkadarabba az kuka es egy feltonnas elogyartmanynal en is elovennem a szamologepet!!!!!!!

Serathis 2013.11.19. 07:18:22

Csak azt mond meg hogy melyik ügynökséggél mentél ki. Ha azzal mentél.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.23. 10:35:18

Egy picit kestem :)

@megtürt személy:
Ez igaz a javorszarvasra is (älg). Sokan vannak, tekintetuk kodos, szeretik az utakat is, csak tudnam minek es prin tudnak seggen csuszva lejonni a domboldalon :)

Renszarvast meg nem lattam erre, igaz Stockholmtol delre, 100+ km, ahol lakunk.

@Felsmukk:
Nem azzal, aposom segitett.

@geegee:
Ruhaztatni??? Lepedoooo!!! 8)
Attol nem felek, hogy anyuka vagy a gyerekek jol elnek. Apuka viszont...

Mas Stockholm es mas a videk. Itt azert minden tisztabb, mint Sóderbányán.

@Panavision:
Sokmindentol fugg. Sokminden javithato, de sokminden nem. Szamologep jo dolog! :)

@vörösbor(de)minőségi:
Az orrfujasrol: ha belegondolsz, kifujod aztan vagy a kezedben setaltatod vagy zsebre teszed. Ha nem is a teljes ektoplazma, de egy resze (ha csak mikroszkopikus is) a kezeden landol. Utana ezt kikincsek altal kozreadod.
Ha visszaszivod, nem kerul ki a szabadba.

Mindket oldal ertheto szerintem, megszokas (kultura) kerdese. Itt ez ilyen.

@mrsmihaly:
Teljesen egyetertek!

@holl gold:
Nem veletlen fontolgatom itt is valami onvedelmi eszkoz beszerzeset. Valami komolyabbat.
Azt mondtak, ilyenkor hivjak rendort, majd o lehalkittatja a zenet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.24. 04:27:43

@Kövérmadár [swe]: "Egy picit kestem :)"

pff, egy hangyaf@sznit, csak... :-)))

Ruházat: hát igen, a teletubbi mez is játszhat, bár szerencsére keveset látok ilyet.
Amin viszont nevetnem kell, az a vécédeszkás cigó népviselet.Nagy fekete ruha, és fehér, hímzett blúz az asszonyokon.Nem tudom, melyik náció ez, de olyan, mintha egy klozetdeszka szorult volna a derekára, a ruha alatt.Egy kis körbe-polcot kell elképzelni.Szerintem simán megáll ezen a lerakott sör is... :D Biztos láttad már te is.

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.01.28. 09:44:39

Hat latod, figyelunk teged ennyi idö mulva is :)

Népszavazás 2015.03.01. 23:38:31

Tavaly már voltunk Flenben, idén is megyünk május 15 tő ott vagyunk szivesen találkoznánk veletek. Írjatok nekünk fhantom@mailbox.hu

Fecsegő63 2015.07.28. 16:02:55

Szervusztok!
Nagy érdeklődéssel olvastam "kövérmadár" határátkelő c írását a mai svéd lehetőségekről! Csak annyiban érint,hogy a barátaim hosszadalmas megfontolás után 3 gyerekkel elmentek! Nagyon hiányoznak! Még csak három hét telt el, de már sok mindent elintéztek. Orvosok, s a munkahelyükön már várták Őket.Az apa már dolgozik is. Izgulok értük!

Ferenc Butkai 2015.08.16. 15:09:23

Sziasztok! Nagyon meggyőzően hatnak a leírtak. Mi mostanság szeretnénk kiköltözni. Munkát vállalni, letelepedni. Szerszámkészítői szakmával van lehetőség?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása