oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 06. 06:51,  Svédországban az élet 508 komment

2013. november 06. 06:51 Határátkelő

Svédországban az élet

Örömmel jelenthetem, hogy ma igazi élményben lehet részük azoknak, akik a „klasszikus" (hú, ez elég nagyképűen hangzik így, de tudjátok, mire gondolok) Határátkelő-posztokat szokták hiányolni. Őskommentelőnk, Kövérmadár ugyanis egy igazán alapos és szuper (képekkel is megbolondított) poszttal jelentkezett Svédországból. Többet nem is dicsérem, úgyis magáért beszél.

Cím A nyköpingi vár ősszel.jpgA nyköpingi vár ősszel

„Elöljáróban mindenképpen le szeretném szögezni, hogy nem általános igazság, amit leírok. Ezek a mi, saját tapasztalataink, illetve közvetlen környezetem (svéd kollégáim) által szolgáltatott információk. Felelősséget nem vállalok azért, hogy minden pontosan úgy fog működni másoknak is, mint nekünk működött. Jó és rossz (segítőkész és mogorva) ember mindenhol van, itt is ki lehet fogni az idiótákat.

Rólunk

Mivel napi szinten jelen vagyok a hozzászólok között, csak egy „rövid" bemutatkozás annak a kb. három embernek, aki nem hallott még rólam.

2011. május 24-én érkeztünk meg Svédországba az akkor még barátnőmmel (ma már a menyasszonyom). Apósom (apósjelölt, de így rövidebb) közvetítésével kaptam itt CNC-operátor munkát, majd egy saját hülyeségből elkövetett üzemi baleset miatt némi amputációt követően az irodában kötöttem ki, mint termelési technikus (ennek kb. 3 hónapja).

A munkaidőm egy részét GibbsCAM-es tervezés, illetve az új megrendelések különféle technológiaigényének felmérése (milyen megmunkálás; hogyan, hány felfogásból; kell-e valamilyen speciális tartó, és ha igen, akkor annak megtervezése és legyárttatása; szerszámok és lapkák kiválasztása és megrendelése, ha éppen nincsenek raktáron).

Kevésbé hálás feladat a munkafolyamatok szabványosítása illetve a cégnél fellelhető szerszámok összeírása (már nagyon nagy szükség van rá) és rendszerezése. Nem unatkozom és szeretem csinálni...

A jövőben szeretnék majd itt továbbtanulni (van már egy hintalóetető BSc diplomám Magyarországról, amit szeretnék továbbfejleszteni okleveles plüssállattenyésztő MSc szintre – viccet félretéve egy gépészmérnök MSc képzés érdekelne).

Nóri nyelvet tanul és munkát keres. Januártól elvileg egyetemre fog járni, hogy szerezzen itteni végzettséget is, mert úgy hallottuk, hogy az valamivel megnöveli a munkatalálás esélyét. Budapesten, a BGF-en végzett kereskedelem és marketing szakon, nemzetközi marketing szakirányon.

Van egy Muffin nevű törpenyuszink, akit még Magyarországról hoztunk magunkkal. Ő őrzi a lakást, ha nem vagyunk itthon.

Lassan 2,5 éve élünk itt és még mindig imádjuk! A rózsaszín köd helyét szépen, lassan átveszik a szürkésebb hétköznapok. A korábbi, Magyarországgal kapcsolatos érzéseim annyiban változtak, hogy már nem „haragszom", hanem közönnyel viseltetek iránta, mintha csak egy álom lett volna, amiből már sikerült felébredtem.

Itteni pályafutásunkat egyébként Bettnában kezdtük, ami egy 440 fős falu. Ott van a cég is, ahol dolgozom, így kézenfekvő volt, hogy oda költözzünk először. Szerettük, de 1,5 év után meglehetősen unalmassá vált, így elköltöztünk Flen-be, egy tó partján lévő lakása.

lakás kilátás.jpgKilátás a lakásból (a nappali és a hálószoba erre néz). A tó körül található egy túraútvonal is, ami 7,2 km hosszú és elmegy a svéd király fleni kastélya mellett.

Svédországról (röviden)

Svédország területe 449.964 km2, népessége 9,57 millió fő. Ebből adódóan a népsűrűsége kb. az ötöde a Magyarországénak.

Legnépesebb városai: Stockholm (~1.372.000), Göteborg (~550.000), Malmö (~280.000). Az ország legészakibb megyéje Norrbotten, 97.257 km2 és mindössze 254.000 fő lakja.

Egy kis földrajz: három nagy tava van, a legnagyobb 5.600 km2 és állítólag kifogástalan horgászparadicsom. Legmagasabb csúcsa a Kebnekaise (2.096 m), amely jóval a sarkkörön túl található. Svédország tökéletes hely annak, aki szereti a természetet járni (abban a megyében, ahol mi lakunk, van egy 1.000 km hosszú túristaösvény – Sörmlandsleden).

Éghajlatát tekintve nem egy Görögország, de nem is „rideg, hideg, embertelen vidék", mint azt maxval, a mi bircánk híreszteli. :)

Télen általában -15 és -20 fok között megáll a mutató, de az elmúlt években volt, amikor -30-at is mutatott a hőmérő. Nyáron ennek megfelelően nincsen túl meleg, 20-25 fok volt pl. idén nyáron. Mi nagyon szeretjük ezt az éghajlatot (leginkább a nyarat, ami sajnos csak 3 hétig tart. :) ).

Mariefred.jpgA mariefredi kastély a Mälaren partján. Áprilisban még be volt fagyva.

Az emberek

Másképpen működnek, mint a magyarok. Egészen más vérmérsékletűek, sokkal nyugodtabbak és ráérősebbek. Ez sokszor megmutatkozik a hivatali ügyintézésben vagy akár az orvosnál is, így sok bevándorló számára ez az elsőként szembetűnő negatívum.

Kivétel természetesen mindig akad, de jellemzően itt senki sem fog tolakodni, senki sem lesz türelmetlen a kasszánál vagy a piros lámpánál.

Az eladók és hivatali ügyintézők segítőkészek, mosolygósak (nem vicsorognak!) és ahogy mi tapasztaltuk, végtelen türelemmel viseltetnek a bevándorlókkal szemben. Eleinte nem keveset activityztünk velük, mire sikerült közös nevezőre jutni.

Angolul mindenki beszél a gyerekektől egészen a nyugdíjasokig (én még nem találkoztam olyannal, aki ne tudott volna angolul). Ha már elég bátrak vagyunk és megpróbálkozunk svédül is, azt értékelni fogják (még akkor is, ha annyi köze van a mondandónknak a svéd nyelvhez, mint a röfögésnek a kukorékoláshoz – velem a mai napig megesik, hogy egy-egy monológom közben enyhén oldalra döntik a fejüket és egyre zavartabban néznek).

Valborgsmassaft.jpgValborgsmässafton Flenben. A legtöbb településen tüzet gyújtanak április 30-án és egy egészestét mulatság keretei között megünneplik a tavaszt.

Sokak szerint barátságtalan és zárkózott nép a svéd. Az kétségtelen, hogy egyáltalán nem hasonlítanak a mediterrán emberekhez. Az is igaz, hogy életre szóló barátságot nem fogunk az első 2 találkozás alkalmával kötni; ugyanakkor igenis ott vannak, ha segítségre van szükségük.

Nekem személy szerint nagyon szimpatikus vonásuk, hogy egyáltalán nem tolakodóak. Nem ugranak be csak úgy vendégségbe, nem traktálnak a problémáikkal. Nem élik az életüket az utcán, inkább mindenki elvonul a saját kis fészkébe.

Rengeted a válás (és a meg-nem-kötött házasság), ugyanakkor, kissé paradox módon, fontos számukra a család. Nem egy kollégám már a harmadik feleségét fogyasztja (a 30-as éveikben). Nem ritka a 3-4-5 gyerek, igaz a fentieknek megfelelően akár 2-3 különböző apától / anyától.

Ha egy kapcsolat nem működik, nem maradnak együtt. Ez nagyon szimpatikus vonás nekem, aki olyan családban nőttem fel, ahol a szülők vég nélkül ölték egymást. Annál minden (bármi más) csak jobb lehet.

Oktatási rendszer

A svéd oktatási rendszer valamelyest eltér a magyartól. Az általános iskola (grundskola) 9 éves, majd ezt követően a középiskola vagy gimnázium (gymnasiet) mindössze 3 éves.

Saját tapasztalatom nincsen a témában, de a kollégáimtól úgy hallottam, hogy a középiskolában egyszerre akár több szakmát is meg lehet tanulni (pl. CNC-forgácsoló + hegesztő vagy akár gépész + villanyszerelő).

Az oktatás szakmai színvonala, a kollégáimat látva egyáltalán nem rossz. Az általános műveltség (beleértve az alapvető matematikai és fizikai ismereteket is) viszont nem túl magas. Gondolkodás nélkül veszik elő a számológépet, ha ki kell vonni 52-ből 13-t.

Nem egyszer fordult elő, hogy az egyébként jó szakember kollégám a 10 alatti számoláshoz az ujjait használta (persze lehet, hogy csak az irigység beszél belőlem, mert az ujjaimon számolva nem jutok tovább 9-nél).

Az osztályozási rendszer is eltér a magyarországitól: bár korábban 1-5-ig osztályoztak, mostanában (beszámolók alapján) A-F-ig (mint az Egyesült Államokban). De volt olyan időszak is, amikor IG (icke godkänt – nem felelt meg), G (godkänt – megfelelt), VG (väl godkänd – jól megfelelt) és MVG (mycket väl godkänd – nagyon jól megfelelt) volt a 4 lehetséges osztályzat.

Az állami iskolákban a tanulás ingyenes (a főiskolákon és egyetemeken is). Ha jól tudom, akkor a felsőoktatási intézményekben semmiféle megkötés nincsen, ha az ember érzi magában az erőt és kitartást, akkor lehet 3 vagy még több diplomája is – mind térítésmentesen. A könyvekért természetesen fizetni kell, ahogy hallottam nem is keveset.

A felsőfokú oktatás színvonalas, a legjobb 100 egyetemből 2 is itt van (67. Lund University, 75. Uppsala University).

Bárki, akinek van személyi száma (personnummer – PN) ingyen tanulhat a helyi felnőttképző intézményekben. Tapasztalataim alapján ezt jellemzően két csoport veszi igénybe: a munkanélküliek és a bevándorlók. Előbbiek különféle átképzéseken illetve tanfolyamokon szoktak részt venni, a bevándorlók pedig svéd nyelvtanfolyamokon.

Stendörren.jpgStendörren, 2013 nyarán. Kedvelt kirándulóhely a környéken.

A svéd nyelv

A svéd egy germán nyelv, annak minden szépségével. :) Nagyon hasonlít a németre (sok a közös vagy nagyon hasonló szó), de a nyelvtani része inkább az angol egyszerűségével vetekszik. Ha valaki beszéli a fenti két nyelvet, akkor túl sok problémája nem lesz a svéd elsajátításával sem.

Az írás és kiejtés közötti eltérés viszont óriási problémát tud okozni a frissen érkezettek számára. Idő kell, míg megszokja az ember, hogy mire és hogyan figyeljen oda, de nem lehetetlen. A már említett intézményekben rengeteg segítséget kaphat az érdeklődő, akár nappali, esti vagy távoktatásos rendszerben szeretne tanulni.

Nyelvtanulásról pár szó: amikor valaki itt elkezdi a nyelvet tanulni, valószínűleg az SFI B-vel fogja kezdeni. Ettől lentebb csak az SFI A van, ahol jellemzően a latin ábécé oktatása folyik, illetve alapvető nyelvtan (mi az a főnév és hasonlók). Ha valaki rendesen tanul és csinálja a dolgát, neadjisten svédek között dolgozik, akkor pillanatok alatt lépkedhet feljebb.

Miután végzett az SFI D szintjével, mehet tovább, de akkor már SAS-nak fogják hívni a „keretrendszert". Itt van SAS grund (alap), SAS A és SAS B (folyamatosan változik, mikor mi tanultunk még így volt). A SAS B számít középiskolai szintnek, ha ezt teljesítettük, akkor jelentkezhetünk svéd nyelvű képzésre bármelyik itteni főiskolára (BSc, alapkélpzésre).

Ha már rendelkezünk egy BSc-s diplomával, akkor egy szintén B szintű angol nyelvvizsgával (vagy annak megfelelő nemzetközi nyelvvizsgával, pl. IELTS) mehetünk MSc-s képzésre (ezek zömében angol nyelvűek).

Egészségügy

Azt gondolom, hogy az egészségügyi ellátás színvonala kiemelkedő. Sokan (svédek és bevándorlók egyaránt) viszont pont ennek ellenkezőjét állítják. Nehéz igazságot tenni, a legjobb, ha az ember ki sem próbálja, milyen itt egy kórház.

Nekem egy munkahelyi balesetből fakadóan volt szerencsém 20 napot eltölteni a stockholmi Södersjukhuset kézsebészeti osztályán. Olyan volt, mint egy 4 csillagos szálloda, csupa kedves és segítőkész nővérrel és orvossal.

Az egészségügyi ellátás, Magyarországhoz hasonlóan ingyenes, alanyi jogon jár mindenkinek. Két, nagy eltérés azonban van: a fogászat nem tartozik ebbe bele, így ennek megfelelően horrorisztikus ára van.

A másik pedig, hogy létezik vizitdíj. Nem csak orvoslátogatáskor, hanem a kórházban töltött éjszakákért is fizetni kell, igaz, csak egy jelképes összeget. Szintén vizitdíj-köteles, ha az embert mentő szállítja a kórházba. Van viszont egy éves limit, amit ha elérünk, onnantól 365 napon át már nem fog kelleni fizetni.

Azt gondolom, hogy az ellátás színvonala bőven megéri ezt a kis áldozatot (annak idején Magyarországon én is a vizitdíj mellett voksoltam).

Nyugdíj

Jelenleg hárompilléres nyugdíjrendszer van Svédországban. Az első, a befizetett adónkból vont állami nyugdíj. Ezt mindenki kapja. A második, amit a munkaadó fizet be az államnak (ennek mértéke cégenként és beosztásonként változó). A harmadik pedig az önkéntes magánnyugdíj.

piramis kicsi.jpgAz állami nyugdíj két részből áll, az egyik (nagyobb) felett az állam rendelkezik, míg a kisebbik rész sorsáról mi dönthetünk minden évben (milyen alapba fektetjük).

Az önkéntes befizetés összege után (maximum havi 1.000 koronáig) 30% adójóváírást kapunk. A minimális megtakarítás 300 kr. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy ha elkezdjük fizetni a 300 kr-t, akkor év végére 3.600 kr gyűlik össze. Ennek a 30%-a 1.080 kr, ennyivel csökken az adóalap. Nem sok, de talált pénz.

Miután nyugdíjba mentünk, eldönthetjük, hogy a felhalmozott „vagyont" milyen ütemezés szerint szeretnénk felvenni: 5 vagy 10 év alatt.

A Pensionsmyndigheten (nevezzük nyugdíjfolyósítónak) évente küld egy kimutatást arról, hogy ha így marad minden, akkor kb. mennyi nyugdíjra számíthatunk. Ennek jelen pillanatban nem sok jelentősége van, hiszen még vagy 36 évem van nyugdíjig, de majd ha már a célegyenesben leszek, el lehet kezdeni kalkulálni az új (alacsonyabb) bevétellel

Bevándorlás (MV, SV, FK)

Ez az a témakör, amiről sajnos (vagy szerencsére) nincsen naprakész információm. Nincs egységes ügymenet, a szabályok havonta változnak vagy változhatnak; de még olyan is előfordul, hogy adott napon belül két különböző város különböző hivatalában egészen más információt kapunk.

Ennek az ellentmondásnak a legegyszerűbb feloldása az, ha mindig, minden hivatali ügyintézéshez elvisszük magunkkal az összes fellelhető papírunkat, igazolványunkat, oklevelünket, hivatalos értesítésünket, nyilatkozatunkat... mindent, amin a nevünk szerepel. Ez azért jó, mert adott esetbe ki lehet borítani az asztalra a táskánk tartalmát és rábízni az ügyintézőre, hogy válogasson.

Ahogyan mi csináltuk: nekem 2008-ban lett PN-em. Akkor apósommal bementünk a Skatteverketbe, kitöltöttünk egy lakcímbejelentőt (ő már itt dolgozott akkor), illetve igényeltünk egy számot nekem. Két héten belül megkaptam, kérdés nélkül.

Menyasszonyomnak akkor lett csak száma, amikor 2011-ben ténylegesen ki is költöztünk. Akkor már kellett a Migrationverkettől egy igazolás a tartózkodási engedély meglétéről (EU-s állampolgároknak automatikusan jár, de attól még kérni kell). Utána ezzel bementünk a Skatteverkethez, ahol első körben elutasították a kérelmét, mondván nincs biztosítva, hogy itt meg tud élni.

Írtam egy nyilatkozatot, hogy vállalom az eltartását... megint elutasították. Mint később kiderült, azért, mert akkor még nem volt határozatlan idejű munkaszerződésem (svédül fastjobb).

Munka (Facket, AF)

Ha már itt vagyunk, nem árt, ha dolgozunk is valamit. Ha pedig dolgozunk, akkor érdemes belépni a munkakörünknek megfelelő szakszervezetbe (svédül facket), mert azon keresztül mindenféle előnyöket szerezhetünk.

Jelen pillanatban a munkaszerzés közel elengedhetetlen feltétele a svéd nyelvismeret. Ennek oka, hogy a gazdaság most nem pörög annyira, mint pár évvel ezelőtt, így bőven van miből válogatni a munkaadónak és természetesen a svédeket előnyben fogják részesíteni.

Ha elfogynának, akkor pedig a svédül jól (jobban) beszélőket és csak legvégső esetben fognak felvenni valakit, aki csak angolul beszél (csak magyar, német, olasz, kínai... tudással gyakorlatilag semmi esélyünk, ha rendes munkát akarunk).

Az itt töltött 2,5 év alatt többen is megkerestek, hogy tudok-e segíteni nekik, mert kijöttek, átverték őket és most nem tudják, mi legyen... a közös pont azt volt, mind külföldi által vezetett cégeknél dolgoztak (magyaroknál, valószínű azért, mert a magyarokat magyarok verik át, a lengyeleket pedig a lengyelek).

Természetesen egy svéd vállalat sem életbiztosítás, de a rövid itt töltött idő alatt arra már rájöttem, hogy dolgozni vagy svédnek, vagy inkább a munkanélküliség. Szép / nem szép, ez van sajnos...

Ha már dolgozunk, akkor a legelső feladat, hogy be kell jelentkezni a Försäkringskassan-hoz, mint adófizető svédországi lakosok. Ez egy egyszerű nyomtatvány kitöltésével megoldható, de elengedhetetlen ahhoz, hogy később kék EÜ-kártyát kaphassunk itt, illetve regisztrálva legyünk a TB rendszerében. A papír beküldése után nekünk fél évig (!!!) tartott, mire élesítették a dolgot.

A másik, amit érdemes megfontolni, a szakszervezet kérdése. Havonta tagdíjat kell fizetni, amiért cserébe különböző juttatásokat kapunk. Egyrészt jelentősen növeli a munkanélküli segély összegét, ha elveszítjük a munkánkat (erről a következő pontban részletesen), másrészt kaphatunk tagi kölcsönt, tagi hitelkártyát, kedvezményesen nyaralhatunk bizonyos külföldi szállodákban, illetve egyéb extra dolgokban részesülhetünk. Ezekről mindenképp tájékozódjunk, és csak utána döntsünk.

A legendás svéd adók – vagy mégsem?

Sok szó esett különböző fórumokon arról, hogy itt nagyon magasak az adók. Ha csak az „SZJA"-t nézzük, akkor valóban kimagasló. Több adókulcs van, az átlagember életében viszont a 33,5%-os kulcs van jelen. Nyilván egy orvos a maga 60.000 koronás fizetéséből ennél valamivel többet ad be a közösbe, míg van egy összeg, ami alatt adómentes a jövedelem (nem túl magas).

Viszont nincsenek járulékok (hacsak nem vesszük annak a temetkezési járulékot, ami havi pár korona). Így ugyan az adó magasabb, mint Magyarországon, de az összes elvonás annál alacsonyabb.

Készítettem egy táblázatot arról, hogy milyen bruttó fizetésből kb. mennyi marad az ember zsebében havonta (internetes kalkulátorral számoltam, nem vállalok felelősséget, hogy 6σ-n belül lesz az eltérés a valósághoz képest):

Bruttó fizetés Nettó fizetés Százalék
18 000 14 076 78,20 %
20 000 15 474 77,37%
22 000 16 871 76,69%
24 000 18 269 76,12%
26 000 19 657 75,60%
28 000 20 993 74,98%
30 000 22 330 74,43%
32 000 23 668 73,96%
34 000 25 006 73,55%

Pirossal a 2010. évi átlagfizetés sávja

Munkanélküliként

Az egyszerűség kedvéért most csak azokról írok, akik már dolgoztak itt és elveszítették a munkájukat.

Miután munkanélkülivé váltunk, be kell jelentkeznünk az Arbetsförmedlingenbe. Ott rögtön kapunk egy handledare-t (mentort), akinek az a dolga, hogy segítsen munkát találni.

Lehetőségünk van különböző programokban részt venni, tanulhatunk ingyen, illetve kapjuk a munkanélküli segélyt. Ennek időtartama és összege több mindentől függ.

Az egyik legjelentősebb befolyásoló tényező, hogy szakszervezeti tagok vagyunk-e. Ha nem, akkor az alapsegélyt kapjuk, ami munkanaponként bruttó 340 korona.

Amennyiben egy kevésbé jó szakszervezet „oltalmát" élvezzük (pl. IF Metall a fémmegmunkálók számára), akkor maximum napi bruttó 680 koronára számíthatunk. Egy rendes szakszervezet esetén pedig a fizetésünk 80%-át kapjuk, maximum nélkül.

A levont adó ezekből a tételekből 30%, tehát IF Metall esetén maximum nettó 10.472 koronát, míg pl. Az Unionen (irodai dolgozók szakszervezete, 50 koronás kiegészítő biztosítás esetén) a korábbi fizetésünk 56%-át kapjuk nettó. Nem kell mondanom, hogy ez utóbbi egy kategóriával jobb.

Viszont sajnos nem dönthetjük el szabadon, hogy melyik szakszervezet tagjai leszünk. Ezt a munkakörünk határozza meg.

Természetesen dönthetünk úgy is, hogy a szakszervezetbe nem lépünk be, csak az A-kassa-t fizetjük valahová. Ez a legolcsóbb megoldás, de akkor biztosak lehetünk benne, hogy adott esetben napi 680 koronára számíthatunk.

Ez az egyik legnagyobb megfontolást igénylő döntés azok számára, akik hosszú távon maradni szeretnének. A másik az önkéntes magánnyugdíjpénztár (svédül privatpension).

szarvas.jpgÁprilis 1-én vendége volt apósoméknak

Szokások

Itt csak felsorolásszerűen írnék pár „újdonságról", ami először furcsa lehet:

- csak első találkozás alkalmával (bemutatkozáskor) fognak kezet, nem szokás minden napot azzal indítani, hogy körbehordozzuk a testnedveinket a kollégák között;

- nem használnak papírzsebkendőt, inkább szívják az orrukat (és adott esetben kiköpik az orrból a szájba juttatott ektoplazmát);

- eleinte nem fogják kimutatni az érzéseiket, illetve nem fognak 5 perc után beavatni a legrejtettebb titkaikba (nem tudom mennyire jellemző általánosságban, de én hülyét kaptam Magyarországon, amikor 10 perc ismeretség után már megnyíltak az emberek);

- ha úgy hozza a sors, akkor szemrebbenés nélkül böfögnek, itt ez természetes dolognak számít (természetesen nem eget rengető, 7.5-es földrengést előidéző hangerővel);

- karácsonykor a Mikulás jön és Jultomten-nek hívják :) (ennek megfelelően december 6-án senki sem hoz ajándékot vagy édességet);

- az jelenti az elfogadást, amikor egy svéd kolléga meghív magához kávézni (adott esetben hosszú hetek / hónapok kellenek ehhez);

- a magánélet és a család szent és sérthetetlen, számomra pl. felfoghatatlan volt, amikor a főnököm pénteken, szinte bocsánatért esedezve kérdezte meg, hogy be tudnék-e jönni szombaton dolgozni (fizetett túlóra és természetesen mondhattam volna nemet).

Azt gondolom, hogy a fenti dolgokat lehet szeretni vagy nem szeretni, de elítélni (pl. az orrszívást) szerintem nincsen okunk, mert itt ezek a szokások, mi jöttünk ide, ha nem tetszik, bármikor visszamehetünk oda, ahonnan jöttünk vagy kereshetünk másik országot. Nem kötelező senkinek sem itt szenvednie (sok „szenvedős" emberrel találkoztam ez alatt a 2,5 év alatt).

jávorszarvasok.jpgJávorszarvasok az út mentén

Árak

Az árak megítélése nem könnyű. Összehasonlítani nem tudom a magyarországi árakkal, mert több mint egy éve jártunk utoljára Magyarországon.

A saját példánkból kiindulva nem vészesen drága a megélhetés. Egy átlagos fizetésből két ember kényelmesen tud lakást bérelni, ennivalót vásárolni (megszorítások nélkül), szórakozni (mozi, étterem, bowling, hokimeccs :) ...), nyaralni, autót fenntartani... egyszóval elegendő egy normális élethez.

Vásárolni a legolcsóbban a Nettóban lehet, de a minőség nem első osztályú. A Willy:s és a Coop még az olcsóbb boltok közé tartozik, tapasztalataink lapján az ICA a legdrágább. Mindenféle kacatot lehet venni az Ö&B-ben (egyszezonos kerti szék és hasonló kínai minőség).

Az egyik utolsó bevásárlás árait kiírtam és átváltottam forintra, illetve euróra (mert úgyis át akarnák páran számolni, így ezt megspóroltam nekik :) ):

SEK HUF EUR
100 db-os mosogatógép tabletta 99,00 3371 11,37
10x10-es zsebkendő 8,95 305 1,03
Coca-Cola light, 0,5l 13,50 460 1,55
Csirkemellfilé, 900g 94,00 3201 10,79
Fehérrépa, 1kg 19,90 678 2,28
Gomba (csiperke), 1kg 34,90 1188 4,01
Krumpli, 1kg 8,90 303 1,02
Laktózmentes tej, 1l 17,50 596 2,01
Lilahagyma, 1kg 12,90 439 1,48
Milky Way szelet 6,80 232 0,78
Narancslekvár 20,95 713 2,41
Szeletelt, csomagolt Pick szalámi 21,50 732 2,47
Tej, 1,5% 12,15 414 1,39
Tejföl, 12%, 0,5l 14,75 502 1,69
Tojás 12db 36,95 1258 4,24
Twix X-tra 9,80 334 1,13
Zsömle, 1db 1,00 34 0,11
Benzin, 1l 13,88 473 1,59
Széna, rágcsálónak (2 hétre) :) 25,00 851 2,87

Rövidítések

SFI – Svenska För Invandrare (svéd, bevándorlók részére)

SAS – Svenska som Andra Språk (svéd, mint idegen nyelv)

SV – Skatteverket (Adóhivatal)

MV – Migrationsverket (Bevándorlási Hivatal)

FK – Försäkringskassan (Társadalombiztosító)

AF – Arbetsförmedlingen (Munkanélkülihivatal)

PN – personnummer (személyi szám)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr325616011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 21:48:42

@puhacica:
Éééééééén???
Hát valahogy meg kell fürdetni azt a szerencsétlen macskát:))))))))))))

2013.11.06. 21:48:58

@megtürt személy: tenyleg van olyan falu, hogy ugy hivjak Szentlelek? Szivcsakra is van?

2013.11.06. 21:50:00

@Muscari: egyebkent egyik kedvenc helyem Isle of Wight, ha szeretsz biciklizni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 21:51:17

@Babette_: neked szokott a telefonon olyat csinalni, hogy a komment ablak felett nem a te nevedet irja ki? nekem neha mas nevet jeleniti meg ott, de nem tudok azon a neven kommentet kuldeni, mert visszadobja, hogy valami hoba tortent a komment kuldese soran es akkor mar az en nevem jelenik meg az ablak felett.

puhacica 2013.11.06. 21:51:48

@Muscari: es vicces. :)

@diggerdriver: pics@t kell! (de azt jo alaposan!) :))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 21:52:28

@diggerdriver:
Az az, amikor harmadszor is melléütsz egy bötünek és utána hosszasan anyázva küldöd el a fenében a billentyűzetet.

@Don Kartasch:
És a motherticket? Ironthehorse? Vagy amikor inni akarsz egy sört, azt mondod a pubban: Oneagesaltbeer, please!

Áj ken szpík inglis verivel... jajj nem, nem pontos: Inglis...

@puhacica:
Azért ez csak feltűnt volna :)
Nagyon szép puhacicád van! ;)

@holl gold:
Lehet én élek rossz környéken, de nem érzékelem ilyen drasztikusnak az alkoholhoz való viszonyukat. Persze, Julbord-on sokan másznak négykézláb, de én is ... :)
Nem súlyosabb a helyzet, mint amikor középiskolás voltam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 21:55:04

@Furos:
Már régóta keresek egy munkagép szimulátort.
Jojstick-kal élethű grafikával lehetőleg programozható karokkal.
Meg lehetne tanítani bárkit gépet kezelni.

Muscari 2013.11.06. 21:55:09

@Barátusz: ez kifejezetten a magyaros porkolt. Sok paprikaval, meg ami kell. Ugy is hivjak, hogy hungarian gulash.
De Pragaban ettem szegedinek nevezett gulash-t, isteni marhaporkolt volt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 21:57:13

@Mr. Long [wannabe Briton]: olyat meg nem, de rendszeresen úgy csinál, mintha nem lennék belépve, pedig de.

BTBTBT 2013.11.06. 21:59:31

@Muscari:
Értem, de a névadás/névváltás apropójára reagáltam.

Ez viszont -
"Ott kezdodik a dolog, ha te magad parizsis zsemlet eszel, de a gyerekednek megveszedba teliszalamit. Nem. Le kell ulni es egyutt megenni a parizsis zsemlet. Ezzel teszel a gyerekednek a legjobbat."

teljesen igaz. :)

Muscari 2013.11.06. 21:59:35

@charlieharper: Pilisszentlelek. Kis falu egy gyonyoru szep volgyben, hol mashol, a Pilisben.

puhacica 2013.11.06. 21:59:46

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: hat, amennyit mostanaban itthon vagyunk plusz amilyen faradt vagyok, nem is olyan bizti. :) a nagy almelkodas kozepette meg el is felejtettem irni, hogy Muffin nyufi nagyon helyes! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 22:00:17

@Babette_:
Én is.
Állatira rühellném, ha alufóliába kellene fújni az orrom vagy a másikba (átlátszó, műanyag, nem tudom a nevét :) ).

@Barátusz:
Mindenkit rühellek, aki hangoskodik :) Régen is így volt, de mióta gyárban dolgozom és naphosszat mennek a gépek, kifejezetten irritál, amikor nincs csend :)
(ezért változott a véleményem a saját házat illetően -> egy ház az erődben, modnjuk Flen külterületén tökéletes lenne).

Bettnában nem volt egyetlen szomáliai sem. Sem arab. Svédek, finnek, lengyelek és magyarok voltak. De onnan elköltöztünk március végén.
Flenben sok van, de nem tudom megmondani, hogy mennyi.
Nálunk, a "mi" társasházunkban egyetlen fekete/arab sincsen. A többi házban, ami mellettünk van, viszont zömében menekültek laknak.

@megtürt személy:
Ismerős az aláírásod... nem találkoztunk mi már? :)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Szokott, ha a mobil oldalon lépsz be... válts át teljes nézetre és akkor jó lesz elvileg.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 22:03:29

@charlieharper: "tenyleg van olyan falu, hogy ugy hivjak Szentlelek? Szivcsakra is van?"

Igen. :) Bar ne igazi falura gondolj, meg csak nem is rendes telepules. Egy kis fennsikos resz a Bukkben ahol van 1 fogado meg par nyaralo kis telkekkel. :) Egy regi palos kolostar romjai mellett epultek fel a kis fakunyhok. Szerintem a szerzetes rendtol ered a hely elnevezese. :)

Amugy szuper hely. Imadom azt a kornyeket. Annyit szankoztam gyerekkoromban arrafele. :)

Ha tudsz sielni vagy snowboardozni, akkor lehet Bánkút neve mondd valamit, nah onnan nincs messze Szentlelek. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 22:04:00

@Barátusz:
Vagy edd meg te a téliszalámisat, a gyereknek meg majd ad enni a gyámügy :)

@ffüttyfürütty:
Persze ;)

@puhacica:
Nóri akarja a puhacica lábát, mert olyan tappancsos :) És az orra is cuki! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 22:05:33

@Babette_:
Igen, abba vagy a másik átlátszóba... mennyivel jobb, hogy lett nekünk zsebkendő teremtve, nem?
Képzeld el... egy jó náthás reggelen belefújod az orrodat egy darab alufóliába... tiszta Grillezett Medve

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 22:06:31

@Muscari:
Most lehet kapni a londoni LIDL-ben nagyon finom lengyel gulasch-t ami kiváló pörkölt.

HgGina 2013.11.06. 22:06:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szegény saamik (számik) utálják, ha lelappozzák őket. Mert ők saamik, nem lappok. Tessék mán szíves lenni ezt az apró figyelmességet megtenni nekik! Gondolom, te se szereted ha lebozgoroznak.

Muscari 2013.11.06. 22:07:40

@Babette_: ezt neked talaltam, pontosabban a lanyom talalta: m.9gag.com/gag/aLKwd2v

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 22:08:46

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nekem is csinál ilyet gyakran. Van amikor két név között lehet választani de egyik sem az enyém.
Olyankor a mobil módról átlépek a teljes módra és ott tudok kommentelni sőt ha visszamegyek a mobil módra akkor már ott is a saját nevem van.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 22:10:35

@megtürt személy: Elhiszem hogy van. :) Amugy sokszor voltam mar Szentleleken, Omasan es azon a reszen a Bukknek (15-os busz jar ki meg mindig?) de nem talalkoztam vele. Lathatoan rossz korokben forogtam. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 22:12:13

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ha nagyon akarjátok én levágom.
A lábát is meg az orrát is:)))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 22:15:35

@Babette_: nekem is csinal olyat, hogy az emailcimemem, meg a sok csillagom latzik, de az istenert sem akar belepni. olyankor teljesen ki kell kapcsolnom a bongeszot, androidon meg a futo progik kozul is ki kell csusztatnom (vagy minek mondjak) es ujbol elinditani az oldalt

@diggerdriver: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: nem kell atallitanom, eleg egy frissitest nyomnom olyankor es jo lesz.

eagles 2013.11.06. 22:16:22

@diggerdriver:

"Van amikor két név között lehet választani de egyik sem az enyém."

Ez nem az asszony telefonja?

2013.11.06. 22:18:12

@Don Kartasch: gyerekkorban Magyarorszagon csak a Normafanal sieltem. Szomszedban volt.

puhacica 2013.11.06. 22:21:37

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: es a talpat meg nem is lattatok! nagyon vicces, mert olyan hosszu a szore, hog atbuggyan a labujjai kozott. ezert aztan alul-felul pamacsos. :)
@diggerdriver: majd levagok en is valamit, koromvago olloval, hogy sokaig tartson! megtippelheted, mi lesz az. :)

BTBTBT 2013.11.06. 22:22:24

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ha a társasházatokban nem lakik szomáliai, akkor mi van alattatok? Táncterem? Csak hogy ott buliztak?

A zajos üzemben dolgozás után teljesen érthető, hogy az ember csöndre vágyik.
Zenét se hallgatsz? :)))

Inkább elfelezném a téliszalámit a gyerekkel. Nem azért csinálnám, hogy aztán a gyámügyieket boldogítsa.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
"egy korben kimosom az egesz havi termest es vagy egy oraig vasalgatom oket"
:DDD
Spangola meg a férje alsóit mosta. Hát mindenkinek van valami heppje. :)

puhacica 2013.11.06. 22:25:46

@Don Kartasch: nem bukkszentkeresztre gondolsz? szentlelek a pilisben van. vagy lenne egy a bukkben is?

nyuszigonosz 2013.11.06. 22:25:59

@Muscari: Igen, Csehországban van egy Segedínsky guláš nevü étel knédlivel, hát az igazán finom.
Ideje lesz csinálnom majd.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 22:28:52

@Barátusz: mert te nem mosod az alsod? ezt ki kell vasalni, a gatyakat nem!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 22:30:41

@puhacica:
Átbuggyan a lábujjai között?
Mint mikor gyerekkorunkban beleléptünk a tyúkszarba és átbuggyant a lábujjunk között?:)))))))))))

BTBTBT 2013.11.06. 22:31:41

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Azt akartam írni, hogy a férje alsóit is vasalta.
Én nem mosom. Arra ott van a gép. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.06. 22:32:39

@Barátusz:
Közvetlenül alattunk van egy kibérelhető "lakás", ahol mindenféle összejöveteleket szokat tartani. Nem sűrűn, nem is hangosakat, csak most ez verte ki a biztosítékot :)

Nem, itthon nem hallgatok zenét (csak az autóban) és ha nincs itthon Nóri, akkor a TV sem megy. NFL mérkőzéseket szoktam nézni felvételről vagy olvasok valamit a neten, vagy tanulok kicsit (szakmai dolgot vagy svédet). Esetleg itt lógok :)
Vagy bármit, amihez éppen kedvem van, a lényeg, hogy minél kevesebb zajjal járjon :)

@diggerdriver:
Karika a sarokban vagy nekem két ujjal rácsapás a képernyő közepére...

puhacica 2013.11.06. 22:42:07

@diggerdriver: pont ugy, csak forditva. felulrol alulra buggyan. a szar meg ugye... :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 22:45:31

A mi pszihomókusunknak...

"Egy pasi elmegy az orvoshoz:
- Doktor úr, nagy baj van, kényszerképzeteim vannak!
- ?
- Az a rögeszmém, hogy bele kell dugnom a péniszem az uborkaszeletelőbe!
- Ember, ne tegye! Felírok gyógyszert, jöjjön vissza egy hét múlva!
Egy hét múlva:
- Nos uram, hogy van?
- Köszönöm, prímán. De képzelje, a gyógyszer nem sokat ért, mégis beleraktam a péniszem az uborkaszeletelőbe!
- Szent ég! És mi történt?
- Kaptam egy fegyelmit. Az uborkaszeletelőt meg elbocsátották."

BTBTBT 2013.11.06. 22:46:02

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Fura egy madár vagy te. :)
(Mondjuk én beszélek, akinek - hűűűű, de maradi! :D - még tévéje sincsen.)

@puhacica:
Tessék neked - duplacica. :)))

kepfeltoltes.hu/view/131106/Duplacica_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 22:49:54

@puhacica: "nem bukkszentkeresztre gondolsz? szentlelek a pilisben van. vagy lenne egy a bukkben is?"

Nem, Bukkszentkereszt is kiraly hely, ott is szeretek logni, de az mas. Az mar egy rendes meretu falu es kicsit odebb is van. :) Szentlelek meg csak egy ilyen turista udulo kis valami. :D

erdokerulo.blog.hu/2012/06/03/palos_kolostor_romja_szentlelek_bukk

En a Pilisben nem vagyok jaratos, csak a Bukkben. Lehet ott is van egy Szentlelek. Az meg nekem uj. :)

puhacica 2013.11.06. 23:00:28

@diggerdriver: :D
@Barátusz: a budosek! :)
@Don Kartasch: ezt nem tudtam. mi a pilisben gyakran kirandulunk, a bukkben viszont csak 1x voltunk meg. pedig gyonyoru!

londoni kutyabaratoknak: hetvegen kutyakiallitas lesz, kb. 3000 kutyat varnak. na, aki ennel tobbszor belerakja 1 mondatba a kutya szot, az meg nalam is ugyesebb. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.06. 23:06:15

@puhacica:
Ugye hogy büdösek?
Mint a görény.
:)))))))))))))))))))))

tanato 2013.11.06. 23:09:34

@puhacica: Pilisszentlélek egy falu, a bükki Szentlélek egy turistaház meg kiránduló és síelőhely fönt a fennsíkon.

tanato 2013.11.06. 23:14:09

@Don Kartasch: Pilisszentlélek meg Bükkszentkereszt nincs túl közel egymáshoz,de a közös bennük hogy eredetileg mindkettő szlovák lakosságú község./Mára már inkább vegyes lakosságú,de az idősebbek szlovákul beszélnek.,meg vegyes nyelven.Bükkszentkereszten hallottam egyszer beszélni a falusiakat:Reggel ja vigyela szarvasbiku na hori.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 23:14:21

@charlieharper: "gyerekkorban Magyarorszagon csak a Normafanal sieltem. Szomszedban volt."

Pff, posh! :D

tanato 2013.11.06. 23:16:27

@Don Kartasch: Érdekeségképpen írom hogy Bánkútból is kettő van,egy a Bükkben,meg egy falu Békés megyében.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 23:19:25

@tanato: " Pilisszentlélek meg Bükkszentkereszt nincs túl közel egymáshoz,de a közös bennük hogy eredetileg mindkettő szlovák lakosságú község."

Felreertettel. Azt akartam mondani hogy Szentlelek (Bukk) es Bukkszentkereszt nincs messze egymastol. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.06. 23:20:45

@tanato: Ehhh, es en meg azt hittem hogy ez ilyen American-only szokas hogy lemasoljak az europai telepulesneveket. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 23:23:03

@Don Kartasch: Hagyadmaaaaa, csak tokinek akar tetszelegni, mert tudja, hogy olvas minket! :DDDDDDD

rezsoatya (törölt) 2013.11.06. 23:24:20

@diggerdriver: ahogy latom meg nemetul IS meg kell tanulnod! :-)

(legalabbis, ha a kostenlos valtozatot akarod)

tanato 2013.11.06. 23:24:32

@Don Kartasch: Ja igen,tényleg szép helyek ezek mind Szentlélek,mind Bükkszentkereszt na meg a pilisi Szentlélek község is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 23:45:01

@rezsoatya: Tata! Tegnap este irtam neked az aznapi posztba, csak nem reagaltal.

megtürt személy 2013.11.07. 00:02:34

@Muscari:
"Nem tudom, lattam-e mar egyeltalan renszarvast eletemben. Ja, biztos, hogy lattam, ha mashol nem, az IKEA-ban az etteremben."

Élőben sem nagyobb élmény, szerintem a rénszarvas a világ legbutább állata.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.11.06 23:59
Magyarország

BTBTBT 2013.11.07. 00:19:22

@puhacica:
3005 kutya. Az eggyel több, mint ahányat a te mondatodban összeszámoltam.
Egyábként jöttök a londoni kiállítasra?
Igen, KÉT macska már büdös. :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nalátom. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.07. 00:53:52

@holl gold: Szerintem a norvegok durvabban toljak:)

Kovermadar: fantasztikus iras lett.

rezsoatya (törölt) 2013.11.07. 00:55:21

@Mr. Long [wannabe Briton]: idonkent 24 orazom, ezert eleg rapszodikus idopontokban nezek be ide. Majd utananezek, mit is irtal...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.07. 06:24:06

@megtürt személy:
Szerintem a javorszarvasra gondolsz... valoban kisse buta a tekintete :)

GERI87 2013.11.07. 07:58:03

@Don Kartasch:

nyugodj meg, attól még hogy valamit nyomatnak még nem feltétlenül jó és működőképes is....csak lobbizás kérdése pl itt ez az atomhiszti, vagy az euro emissziós normák...meg a globál felmelegedési frász....az meg hogy a Teslában hisznek a befektetők legyen az ő bajuk.
50 év múlva is fosszilis tüzelőanyagot égető járművekkel fogunk közlekedni, ebben biztos lehetsz..
Norvégia meg nyugodtan "játszadozhat" ilyesmikkel, ők megtehetik...

megtürt személy 2013.11.07. 07:58:04

@charlieharper:
"tenyleg van olyan falu, hogy ugy hivjak Szentlelek? Szivcsakra is van? "

Ezt viccnek szántad?

Az udvarias válasz:
Igen, van Szentlélek nevű település.
hu.wikipedia.org/wiki/Szentl%C3%A9lek_%28egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap%29
Szívcsakráról nem sokat tudok, de google-ztam neked:
"Dobogókő
Hungary
47° 43' 8.8176" N, 18° 53' 49.4016" E
Az ezoterikus tanok szerint itt futnak össze a Föld erővonalai, itt található a Föld szív csakrája. Egyesek szerint, fülünket a sziklára téve halhatjuk a Föld szívverését."

Amit valójában válasznak gondolok, inkább megtartom magamnak.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.11.07 00:12
Magyarország

megtürt személy 2013.11.07. 07:58:04

@Don Kartasch:
Nem kellett a szentléleki nyári napfordulós vigasságokhoz semmilyen körökben forogni, teljesen nyilvánosak voltak a bulik. A helyi rádióban mindig reklámozták.

Volt sztárfellépő is. :))))

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.11.07 00:29
Magyarország

megtürt személy 2013.11.07. 07:58:04

@Don Kartasch:
" Pilisszentlélek meg Bükkszentkereszt nincs túl közel egymáshoz,de a közös bennük hogy eredetileg mindkettő szlovák lakosságú község."

És Bükkszentkereszten milyen isteni knédlis ételeket lehet enni.
Ott még a marhapörköltet is őzhúsból csinálják. :))))

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.11.07 00:35
Magyarország

vazzup 2013.11.07. 09:11:14

@diggerdriver: muff in/muff out? :)

---
Én tökre örülök, amikor ilyen jól kialakult véleményetek van amúgy másokról. Csak pont elképzelni sem tudjátok, hogy lehet máshogy is, mint ahogy hajtogatjátok. Igen, ez azoknak szól, akik nagy hanggal "régenmindenjobbvolt", "arégijódolgokbólnemmaradtsemmi", "mamárnincsértékeakapcsolatoknak", "nemjavítanakeldobnak"-oznak.

WTF? Kívülállóként (mert gondolom, ha már itt fröcsögsz, te nem ilyen vagy), mégis hogy a faszba vagy képes megítélni, hogy ki mennyi energiát, érzelmet, ölt bele egy kapcsolatba?
Tartod a lámpát a hálóban, vagy ezt így hogy?
Te mondanád meg, hogy mennyi a több a soknál? Vagy ezt mégis akkor miért és hogyan?

Csak kérdem.

--
@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
a posztolónak meg üzenem, hogy szedje össze magát, mert svédországban gyorsan kell mosogatni, ha nem vagy elég jó munkaerő és elég gyors, akkor megfagy a mosogatóvíz félúton, és akkor rászárad a tányérokra a rémszarvaspörkölt!

(Jó poszt amúgy, több ilyet! Bár nem költöznék oda, akkor se, ha milliókat fizetnének, de attól még olvasni róla jó. :))

macamuca [IHUN] 2013.11.07. 09:50:53

@diggerdriver:
"Az avatar célzott de a célpont nem reagált.
Az oldalborda is olvassa a blogot.:))))))))))))))))))))))))))"

Hát miért nem szólsz, hogy "asszony, éhes vagyok!".
Hátha akkor elárulná, hol a szendvicshez-való, meg a tanga-tároló.
:))))))))))))))

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Te mit értesz az alatt, hogy nem ingyenes?"
Nem tőlem kérdezted ugyan, de eszembe jutott, hogy én is írni akartam, hogy Mo.-on nem ingyenes az eü.-i ellátás.
Mert nem az, ez valóban tévhit, ami rendesen beleégett az emberek fejébe az elmúlt évtizedekben.
Méghozzá azért nem ingyenes, mert a bérből eü.-i járulékot vonnak = fizetsz minden hónapban, mégpedig a bruttó fizud 8,5 %-át. Nem döntés kérdése, mint mondjuk az, hogy milyen/melyik eg.biztosítást választod/vállalod, hanem automatikusan levonják.
Cserébe nem kell fizetni a háziorvosnál, a szakrendelőkben, a kórházi ellátásért, vizsgálatokért, stbstb.
Ha nincs munkahelyed/fizud/rendszeres jövedelmed (pld gyes, segély, jöv.pótló ellátás, stb), akkor egyéni megállapodást kell kötni az OEP-pel, és havi 6660 ft.-ot befizetni, így részesülhetsz "ingyenes" ellátásban.
Ha semmilyen módon nem fizetsz, akkor az életmentő ellátásokat megkapod, de minden másért fizetned kell = számlázzák, nemfizetés esetén behajtják = pld egy törött kézzel nem fognak elküldeni, ellátnak, de szépen összeadják, hogy vizsgálat+röntgen+gipsz+fájdalomcsillapító+akármi, az összesen annyi mint..., aztán vagy kifizeted, vagy elindul a végrehajtási folyamat (=nyilván nem azonnal, de szépen növekszik az összeg a kamatokkal-egyebekkel, amit ráterhelnek akármire /ingatlan, ingóság, bármi/).

Hogy miért hiszik azt mégis sokan, hogy ingyenes az eü.-i ellátás?
Mert nem esetenként kell fizetni, hanem "átalányt", előre, és nem "direktben"=pld eggyel több csekk havonta, hanem eleve levonják a fizuból = nem is "találkozik" az összeggel az egyén. Anno a teljes foglalkoztatás idején bevezették, és úgy propagálták, hogy most már mindenkinek elérhető és ingyenes az orvos, nem úgy, mint régen, amikor esetenként fizetős és drága=elérhetetlen volt a tömegek számára.
Na, ez a propaganda "sikeres" volt: elhitték az emberek, hogy ingyenes, és ez a mai napig bent van a fejekben.
A jövedelemmel nem rendelkezők (=eg. hozzájárulást sem fizetők) számára 2007.-ben vezették be az egyéni megállapodás utáni fix összegű befizetést, ez is vastagon benne volt abban, hogy bevállaltuk a költözést: munkám nem volt, kilátás sem volt rá, dokihoz rendszeresen kellett járnom, egy fizuból éppen-hogy megéltünk: nem tellett volna arra, hogy vizitenként fizessek+ellátást is, vagy hogy havi 5500 ft-ot (akkor annyi volt) bevállaljunk (egyszerűen nem volt miből, nem tellett rá). Hát átköltöztünk az ország másik végébe, az itteni munkalehetőség miatt...... így 2 fizuból gazdálkodhattunk, és albival együtt is több maradt, mint előtte.
Hát ezért nem ingyenes :)

www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35161&_dad=portal&_schema=PORTAL

www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/KIZAROLAG_EU_SZOLG_JOGOSULTAK_2013_02.PDF

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.07. 10:04:14

@macamuca:
Ezesetben nezopontbeli kulonbseg az oka az egyetnemertesnek.

Valoban nem ingyenes, mert fizetni kell erte. Ugyanakkor ha kiszamolnam, hogy mennyibe kerul az en "amokfutasom" itt a sved allamnak, majd elosztanam a fizetesembol vont ado TB-re juto reszevel, valoszinu nehany szaz ev alatt fizetnem csak vissza... igy az en szempontombol kvazi ingyenes volt az ellatasom.
De ez csak szemleletbeni kulonbseg szerintem.

Mondhatjuk azt is, hogy akkor 3 fajta ellatas van:
- ingyenes (mar ha letezik ilyen barhol is);
- kicsit fizetos (mint Mo vagy So);
- nagyon fizetos (mint mondjuk az USA, de ez csak spekulacio).

macamuca [IHUN] 2013.11.07. 10:04:22

@Barátusz:
"Amit leírsz, nyilvánvaló folyamat, de durva általánosítás is, ami minden szülőt egy kalap alá vesz abból a tekintetből, hogy mindent megvesznek a kölküknek.
Nem minden kínálathoz teremtődik meg a kereslet."

Durva vagy sem, a jelenség létezik.
Általánosítás, az igaz, de a hangsúly nem azon van, hogy mindent megvesznek, hanem azon, hogy szeretnének mindent megvenni/megadni, mert szükségesnek tartják, hogy mindene meglegyen a gyereknek.
Hogy sikerül-e megvalósítani, meg hogy miben nyilvánul meg a "minden", és hogy mindez mennyire reális/irreális adott család költségvetését figyelembe véve, már egy másik dolog.

De hogy szükségesnek tartják, emiatt törekszenek rá: a felfogás nagyon is létezik és hidd el, tömeges, akkor is, ha ez durván hangzik. Másként fogalmazva: rongyrázás.
A legfőbb érv: "hát a gyerekem, kinek adjak, ha nem neki??" Olymindegy, miről van szó.
Mintha "nem"-et mondani valamire egyenlő lenne azzal, hogy elhanyagolja a gyereket, vagy nem szereti eléggé (=mert nem akar mindenáron mindent megadni, vagy legalább megpróbálni).
Erre vonatkozott az "erőn felül", meg az, hogy a nevelés fogalma sokaknál kimerül abban, hogy anyagi értelemben mit ad a gyereknek.
Holott a nevelés teljesen mást jelent = fogalomzavar.
Ezért néznek értetlenül sokan nagy probléma esetén (persze, kérdés, kinek mi a probléma/nagy probléma): "pedig én mindent / minden tőlem telhetőt megadtam neki!".

puhacica 2013.11.07. 10:07:11

@diggerdriver: @Barátusz: fura módon egyébként nem büdös. szoktuk kérdezgetni a nálunk vendégeskedőket, hogy éreznek-e bármi rossz szagot, de mindig nem a válasz. :) na jó, a szája néha kicsit büdi. mármint a macskának, nem a vendégnek.
a kutyakiállításra nem megyünk, pedig jól jönne egy londoni hétvége. :)
@tanato: felveszem a listára a bükki szentlelket. tavasszal jártunk bánkút környékén, hát csak pislogtunk. nagyon szép vidék.

vazzup 2013.11.07. 10:11:53

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: nincs olyan, hogy "ingyenes", hacsak nem az van, hogy egy peták adót sem fizetsz.
S megint fogalomzavar van.

EU nagyrészén állami biztosítás van az EÜ mögött, azaz fizetsz X összeget, biztosításként, ha bajban vagy, segítenek. Az, hogy mi "ingyenes" (mi van benne a biztosításban és miért kell fizetni, az államonként változó).
Az USA-ban annyi a különbség, hogy nem állami biztosítóval kötsz szerződést, hanem eldöntheted, neked milyen szempontok szerint, milyen biztosító kell. Meg persze a biztosítóknak is lehetnek feltételei.
Így szépen fizetgeted ugyanazt a biztosítást a magánbiztosítónak, ha bajba kerülsz, akkor mész dokihoz, meg van határozva ugyanúgy, hogy mi jár ingyen és miért kell - és mennyit - fizetni. (Biztosítása válogatja ugyanis!)

Szóval azt kimondani, hogy az USA EÜ nagyon fizetős lenne, összevetve mondjuk a magyarral?
Van már $30-ért egyedülállónak biztosítás. Ez nem sokkal több, mint a magyar 6600HUF...
De ha az árszínvonalat figyelembevesszük, az $50-es biztosítás már elég jól lefedi a magyar nagy részét, leszámítva néhány kiemelkedően drága kezelést.
Érted, ott eldöntheted, miért fizetsz és mennyit és persze, hogy melyik biztosítóban bízol meg.

macamuca [IHUN] 2013.11.07. 10:12:14

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Az, hogy mennyit fizettél/fizetek, majd 1-1 konkrét ellátás mennyibe kerül, az más kérdés.
Ha nem vonnák le a fizumból a 8,5 %-ot, hanem esetenként kellene fizetnem, akkor jóval többe fájna nekem is, nomeg neked is. Vagyis megéri ez az összeg, méghozzá nagyon is.
De azzal együtt, hogy a kapott ellátásokhoz olcsón jutok hozzá, még nem jelenti azt, hogy ingyen, akkor sem, ha más országokban nagyobb összegű havi befizetésekkel (akár kötelező jellegű, akár önkéntes alapon működő) juthatnék hozzá ugyanahhoz az ellátáshoz.
Ha valamiért fizetek, még ha arányaiban keveset is, az nem ingyenes.

Amúgy a fogászatot már rég kivették az ellátások köréből, vagyis a foghúzás és a sima tömés ingyenes, minden más fizetős (esztétikai tömés, fogkő-leszedés, korona, stbstb).

Lorinc 2013.11.07. 10:33:44

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Persze, ezzel tisztaban vagyok :-) Nem csak arra gondoltam, hogy hogyan lehet hozzajutni, bar a Systembolaget-rendszer is nehezkesse teszi a dolgot (meg mindig jobb mint Norvegiaban :-). A szorakozohelyeken valo arusitas korlatozasara is gondoltam, ertsd teraszon csak akkor ha le van valasztva a kozterulettol, aminek kovetkezteben mar forralt bort sem lehet kapni egy karacsonyi vasarban vagy egy konnyuzenei fesztivalon is csak egy elkeritett reszen csapoljak a seritalt amit onnan nem lehet kivinni, es sorolhatnank az ilyen jellegu korlatozasokat. Daniaban ezeknek se hire se hamva, sokkal lazabbak ebben (is).

tucano 2013.11.07. 12:53:18

ez igen, posztból ismerszik meg az ember és ez nagyon érdekes volt!!

megtürt személy 2013.11.07. 13:00:16

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Szerintem a javorszarvasra gondolsz... valoban kisse buta a tekintete :)"

Nem, attól félek.
Rénszarvasra gondolok, amelyek északon ellepik az utakat, néznek bambán, rendesen fenéken kell rúgni, hogy elhúzzon végre.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2013.11.07 12:51
Magyarország

holl gold 2013.11.07. 16:54:16

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
2 hete szomaliai party volt az alattunk levo helysegben....

szerencsed volt hogy nem vertek meg mert szolni mereszeltel, biztos hogy "kezdö" bevandorlok voltak mert a rutinosak es regiek utnek ha valaki kifogasolni meri eletviteluket...

holl gold 2013.11.07. 17:17:36

@diggerdriver:
Tökre igazad van....

Három hétig tart a nyár(sommar)
Áprilisban be van fagyva a tó(sjö)
Aprilis elsején havas(snöiga) a táj és barkás agancsú(antlered) őz néz szembe téli bundában(kappa)
Élnek ott emberek(manniskor) vagy csak meteorológiai kutatóbázist üzemeltetnek?
A DELTA főcímének szánhúzó(slade) emberét Stockholm főutcáján vették fel.........

nem felejtem el mikor par eve majus 1-re grillezni hivtak barataim es akkora hoeses volt hogy be kellett menekulni a hazba (ez Stockholmtol lejjebb törtent)...

mrsmihaly 2013.11.07. 20:55:19

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: gratulalok elöször is az irasodhoz, nagyon tetszett, jol összeszedted. jo az ötleted, mivel Svedorszag nagy orszag, es azert eleg valtozo az elet a videki legiokban, vagy a villaterületeken nagyobb varosokban.
ami a raszizmust illeti, nem nagyobb itt, mint Magyarorszagon a cigany es zsido ellenesseg. Itt a legnagyobb problema föleg az Europan kivüliek miatt van, akik nem hajlandoak alkalmazkodni es a sved törvenyeket betartani. Emiatt sok az összetüzes a különbözö bevandorlott naciok között.
Ami a valasokat illeti, nem több mint Magyarorszagon. Ha igaz az a hir, amit a magyar hirekben mondtak a muldheten, hogy minden 5 hazassagbol 3 valassal vegzödik.
Az elvalt szülök gyereke pedig ha akar, akkor tud tovabbtanulni. Ugyanis az iskola ingyenes a 19 eves korig. Utana pedig csak a tankönyveket es az etkeztetest kell finansziroznia. Erre pedig ott van a tanulmanyi kölcsön. Azt pedig mindenki megkapja, aki bejut 1 felsöoktatasi intezmenybe.
Sajnos a több gyermek nem a normalisabb sved/ vagy europai csaladokban születik, hanem a bevandorolt Szomaliai vagy afrikai orszagokbol jött csaladoknal.
Persze sokan abbol elnek, hogy potyogtatjak a gyerekeket evente. Miert irom ezt? 1 gyerekre 1200 sek a csaladi potlek, 2 gyerekre 2400 sek, 3 gyerekre 3600 sek plusz 1/2 gyerek, vagyis = 4200 sek 4 gyereknel mar 5 gyerek csaladi potlekat küldi az allambacsi . Nalunk az iskolaban van 1 szomaliai csalad, 9 gyerekkel, apa-anya nem dolgozik, es jol elnek. Persze annyian vannak, hogy 1 lakasban nem fernek el, igy a szocial 1 villat berel nekik.Persze hogy ez szemet szur sok emberkenek, amikor 1 villa berlese Göteborgban(Örgryte) kb. 18000sektöl felfele van. Ezt azert irtam le mert nem jellemzö Magyarorszagon, hogy az elmaradottak ekkora anyagi tamogatasban reszesüljenek. Persze ezert fizetjük a magasabb adot.

vörösbor(de)minőségi 2013.11.07. 21:45:35

jó volt olvasni.gratula.nekem kedvenc helyem,és bizony tudnék ott élni.
ami az orrszívást illeti,nos ennek az lehet a magyarázata,hogy nagyon sokan(nem csak hollandiában)letették a voksukat amellett a teoria mellett,hogy kimondottan egészségtelen az orrot kifújni.
bizony.
nem csodálkozni-van ilyen.és halál komolyan veszik ezt.
nekem személy szerint nem sikerült kideritenem a miértjét,de amikor észak német vendégem már 5dik napja szivta az orrát,és rákérdeztem,akkor megnyugtatott,hogy ő ezt azért teszi mert ez igy egészséges.amit én(mi)csinálunk az pedig nagyon rossz.
valahol igaza volt mert az valóban nagyon rossz ha az ember egy idő után síkideg lesz :)

mrsmihaly 2013.11.08. 21:42:21

@vörösbor(de)minőségi: en svedekkel dolgozom, de meg egyszersem hallottam hogy a kollegak közül valaki is szivta volna az orrat. Ez a gyerekeknel elöfordul, de nekik is szoktam papirt adni, es megkerem hogy fujja ki az orrat. ez hozza tartozik a neveleshez. persze ezzel nem azt akarom mondani hogy biztosan nem igaz amit rtak, DE ahany haz annyi szokas. Magyarorszagon is elöfordul hogy valaki szörcsög, de talan ez mar fel sem tünik otthon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.09. 00:40:17

@Don Kartasch: Hátőőőő, mi csak 5 és fél éve élünk kint, de azért árnyalnám a képet.Vannak olyan itteniek, akiknek fontos a környezetvédelem, és vannak olyanok, akik konkrétak kábé lesz@rják.És az eléggé kényelmes védekezés, hogy csak a bevándorlók dobálják el a szemetet. Nem igaz.Megkockáztatom, hogy a germán vidék (ausztria-Svájc-Németo.) még azért tisztább, bár természetesen súlyozni illik a népességgel is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.09. 00:52:16

@kewcheg: szerintem mondjad nekik, hogy így el se induljanak...Európai Únióból származóknak nem adnak menekült státuszt, mert hogy az EU-n belül mindegyik állam jóléti (értsd nincs háború, éhinség, stb.). Szóval segélyre ne számítsanak.Megélni meg így nem fognak, ha nem értenek semmihez.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.09. 01:46:07

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Cigányok angolóra szünetében cigizéshez készülve fitogtatják a tudásukat:
-Stone fire?
-No, on today sky!

És én is gratulálok, jó lett a poszt.
Ez a kérdőíves, válaszolós, összedolgozós poszt is jó ötlet lehet.
Na majd kiderül.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.11.09. 02:06:32

@mrsmihaly: Valahogy nem nagyon tudok elképzelni ennyi pénzből jól élő ekkora családot.Valszeg mást gondolunk "jó" élet alatt.Azért azt a 10 embert el is kell tartani, ruháztatni, stb.Oké, az első-két három elhordja ugyanazt a ruhát, de 9 biztosan nem.És nagyon drága tud lenni az új gyerekruha.Persze van vöröskereszt és hasonlók, de azok meg nem tartanak addig mint az új.
Mondjuk az is vitán felüli, hogy még így is jobban élnek ezek a fekák, mint a saját hazájukban.Az meg hogy villát bérelnek nekik, észmegállós kategória.
Remélem azért eljön egyszer a menekültkérdés megoldása...még a mi életünkben.

Panavision 2013.11.17. 19:11:58

Te is tudod ha a maro eltrafalja a satut vagy rossz helyen vag bele a munkadarabba az kuka es egy feltonnas elogyartmanynal en is elovennem a szamologepet!!!!!!!

Serathis 2013.11.19. 07:18:22

Csak azt mond meg hogy melyik ügynökséggél mentél ki. Ha azzal mentél.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.23. 10:35:18

Egy picit kestem :)

@megtürt személy:
Ez igaz a javorszarvasra is (älg). Sokan vannak, tekintetuk kodos, szeretik az utakat is, csak tudnam minek es prin tudnak seggen csuszva lejonni a domboldalon :)

Renszarvast meg nem lattam erre, igaz Stockholmtol delre, 100+ km, ahol lakunk.

@Felsmukk:
Nem azzal, aposom segitett.

@geegee:
Ruhaztatni??? Lepedoooo!!! 8)
Attol nem felek, hogy anyuka vagy a gyerekek jol elnek. Apuka viszont...

Mas Stockholm es mas a videk. Itt azert minden tisztabb, mint Sóderbányán.

@Panavision:
Sokmindentol fugg. Sokminden javithato, de sokminden nem. Szamologep jo dolog! :)

@vörösbor(de)minőségi:
Az orrfujasrol: ha belegondolsz, kifujod aztan vagy a kezedben setaltatod vagy zsebre teszed. Ha nem is a teljes ektoplazma, de egy resze (ha csak mikroszkopikus is) a kezeden landol. Utana ezt kikincsek altal kozreadod.
Ha visszaszivod, nem kerul ki a szabadba.

Mindket oldal ertheto szerintem, megszokas (kultura) kerdese. Itt ez ilyen.

@mrsmihaly:
Teljesen egyetertek!

@holl gold:
Nem veletlen fontolgatom itt is valami onvedelmi eszkoz beszerzeset. Valami komolyabbat.
Azt mondtak, ilyenkor hivjak rendort, majd o lehalkittatja a zenet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.24. 04:27:43

@Kövérmadár [swe]: "Egy picit kestem :)"

pff, egy hangyaf@sznit, csak... :-)))

Ruházat: hát igen, a teletubbi mez is játszhat, bár szerencsére keveset látok ilyet.
Amin viszont nevetnem kell, az a vécédeszkás cigó népviselet.Nagy fekete ruha, és fehér, hímzett blúz az asszonyokon.Nem tudom, melyik náció ez, de olyan, mintha egy klozetdeszka szorult volna a derekára, a ruha alatt.Egy kis körbe-polcot kell elképzelni.Szerintem simán megáll ezen a lerakott sör is... :D Biztos láttad már te is.

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.01.28. 09:44:39

Hat latod, figyelunk teged ennyi idö mulva is :)

Népszavazás 2015.03.01. 23:38:31

Tavaly már voltunk Flenben, idén is megyünk május 15 tő ott vagyunk szivesen találkoznánk veletek. Írjatok nekünk fhantom@mailbox.hu

Fecsegő63 2015.07.28. 16:02:55

Szervusztok!
Nagy érdeklődéssel olvastam "kövérmadár" határátkelő c írását a mai svéd lehetőségekről! Csak annyiban érint,hogy a barátaim hosszadalmas megfontolás után 3 gyerekkel elmentek! Nagyon hiányoznak! Még csak három hét telt el, de már sok mindent elintéztek. Orvosok, s a munkahelyükön már várták Őket.Az apa már dolgozik is. Izgulok értük!

Ferenc Butkai 2015.08.16. 15:09:23

Sziasztok! Nagyon meggyőzően hatnak a leírtak. Mi mostanság szeretnénk kiköltözni. Munkát vállalni, letelepedni. Szerszámkészítői szakmával van lehetőség?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása