oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 18. 06:46,  Magyarország, a lehetőség és a tudatzavar hazája 356 komment

2013. október 18. 06:46 Határátkelő

Magyarország, a lehetőség és a tudatzavar hazája

Igen nagy vihart kavart még a múlt héten az a poszt, melyben a Budapest Times távozó főszerkesztőjének írásából idéztem. (Egy mondatban összefoglalva: „Lady Hungary! Randizni veled kellemes, együtt élni viszont rohadtul lehetetlen.") A poszt kapcsán nem csak kommentek, levelek is érkeztek, melyek közül az Egyesült Államokban élő Istváné volt az egyik, aki úgy látja, a mai napig nem sikerült levetkőzni a fejekben a szocializmus örökségét. Ti mit gondoltok?

„Ez kicsit mozaikos lesz, de hátha érdemes elolvasni. Kilenc évvel ezelőtt költöztem Amerikába és úgy adódott, hogy itt maradtam. Nagyon egyet értek Boyko úrral, nagyon jól és jót írt. Itt, Baltimore-ban örülnek az ötleteimnek, szinten mindnek, így élmény itt lenni.

Otthon is vannak / voltak jó ötleteim. A kisvárosban, ahol felnőttem, volt szerencsém összehozni egy „jobb" helyi újságot. Jó ötlet volt, azóta is megy, nélkülem.

Összefogás csak a bajban

Nekem a „dögöljön meg a szomszéd tehene is" mondás volt, ami a legjobban leírta Magyarországot. Még kicsit talán most is. Ezt alighanem örököltük valahogy... van egy csomó dolog, ami az egyik generációról a másikra öröklődik, és nem egyszerű tőle megszabadulni.

Magyarország kicsit tudatzavaros. Tele van nagyszerű lehetőségekkel, amiket leginkább emberek hordoznak, de nem tud kibontakozni. Csak akkor van együttműködés, amikor baj van (lásd árvíz), egyébként a tehetségüket arra pazarolják, hogy a másik ne tudjon valamit összehozni. Persze nem feltétlenül szánt szándékkal, ám sokszor mégis ez a vége.

Azt elég furcsának tartom, hogy nincs olyan külföldi nagyváros, ahol lenne magyar negyed. Régebben New Yorkban elkezdődött valami, de aztán szétszóródtak a magyarok.

Oda megy, ahol hagyják értelmesen boldogulni

Amikor válaszokat keresünk, talán érdemes lenne emlékezni a történelmünkre, aminek azért elég nagy része volt a tudatunk összezavarásában. 1956-ban az ország „java" kisétált.

Javaslom James A. Michener magyarra soha le nem fordított könyvét, a The Bridge at Andau címűt, ami gyönyörűen leírja valahol, hogy milyen is volt az igazi Magyarország még a két tudatmódosító hatalom agymosása előtt... és most nem olyan.

Sajnos a mai napig úgy van, hogy ha valaki értelmes emberek társaságát keresi, normális körülmények között szeretne dolgozni, akkor lehet hazafi, vagy nem hazafi, oda megy, ahol ezt hagyják.

A fejekben még ott a szocializmus?

Részben azért jöttem el Magyarországról, mert úgy láttam, nem tudjuk, hogyan kell szocializmus nélkül élni az életet. A külső kényszer megszűnt, de fejben még mindenki szocialista, bürokrata volt. Gondoltam, majd visszajövök, ha kitaláltuk, mit kell csinálni. Eltelt 10 év. Vajon kitaláltuk?

Ezzel együtt két évvel ezelőtt két hónapot otthon töltöttem, várva a következő vízumomra, és nagyon jól éreztem magam „turistaként". Így, hogy folyékonyan beszéltem a nyelvet, ismertem a kultúrát, vidám két hónap volt.

De.

De tudtam, hogy vége lesz és eljövök. Amikor belegondoltam, hogy mi lenne, ha maradnék (ha nem kapnám meg a vízumot), az kicsit lehangolt."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr55581232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.10.18. 06:57:30

"Sajnos a mai napig úgy van, hogy ha valaki értelmes emberek társaságát keresi, normális körülmények között szeretne dolgozni, akkor lehet hazafi, vagy nem hazafi, oda megy, ahol ezt hagyják."

Ertelmes emberekben nincs hiany, a normalis kozeg az bizony nincs meg, akarhogy is nezzuk! Es nem is lesz jo darabig. Ugyhogy kedves Istvan, nem fogunk visszamenni!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 07:04:39

Kár, hogy ilyen rövid.
:)
Érdemes lenne majd 20-30 év múlva megnézni, hogy hányan mennek haza.
Én nyugdíjasként sem...

DieNanny CH 2013.10.18. 07:39:47

Tényleg kár, hogy rövid.

Én a saját szüleimnél látom ezt a 'szomszéd tehene...' - dolgot.
Úgy 2 éve egy szomszédunk által találtunk egy kereskedőt, aki a mi diónkat átvenné. A szomszéd régóta hozzá hordja. Viszont, ez a kereskedő olyan, hogy októberben átveszi a diót, és karácsony után fizet. Én nagyon gyanakvó voltam ezzel kapcsolatban. Mondtam is szüleimnek, hogy mi lesz, ha az egy mázsa árát többé nem látják? Anyukám válasza:
- "A szomszéd még többet veszítene! Ő valami 20 mázsát vitt hozzá..."
:-(((
Apukám '48-as, anyukám '50-es... Szinte, mintha nem érdekelné őket ANNYIRA a veszteség, HA más még többet veszít...
Én már nem tudom átprogramozni őket...

Arra én is kíváncsi vagyok, hogy mi lesz otthon 20 év múlva. Én nem kárörvendeni akarok!!! Talán lesznek, akik ebből fognak tanulni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.18. 07:43:23

No, azert meg mindig inkabb ez, mint Sara gumicsizmaja! :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 07:45:28

@DieNanny: Őket már valóban nem lehet átprogramozni.
:)
Egyébként az, hogy mi lesz 20 év múlva, pont egy tegnapi FB bejegyzés miatt jutott eszembe...
X (kb . 30 éves) hazaköltözik, mert itt olyan sokat gyűjtött össze, hogy abból gondtalan élet vár rá otthon (ház, hajó).
És mert hiányzik a túró-rudi...
:D

tableno 2013.10.18. 07:56:19

@DieNanny: nem ismerem a szüleidet, de szerintem teljesen logikus a hozzáállásuk. Nem arról van szó, hogy örülnének a szomszéd veszteségének, hanem hogy ha a szomszéd, aki már régóta ismeri ezt a vevőt, rá mer bízni 20 mázsát a sajátjából, akkor jó eséllyel nem csaló gazember az illető.

FutureFry 2013.10.18. 08:12:12

Hogy megfordítsam: Pont, hogy egy kis szocializmus (a szó nemes értelmében) kéne néha Amerikában (pl. hogy az egészségügyi ellátás állampolgári jogon járjon). Bár a szó bozinyos körökben csúnyának számit, azt észre se veszik, hogy a "Social Security" is tulajdonképpen "szocialista" (benne van a nevében!).
Persze egyet értek azzal, hogy másfelől a hozzáállás/berendezkedés sok dologhoz sokkal jobb az Egyesült Államokban (pl. hogy választásoknál nem csak arra lehet szavazni aki a papíron fel van sorolva, hanem beírhatsz bárki mást is).

Ja és, egy korábbi cikk kapcsán felhozott Amerika vs. Egyesült Államok (USA) megnevezésre reagálva:
www.slate.com/articles/news_and_politics/a_fine_whine/2013/08/america_the_continent_vs_america_the_country.html
(Anno az egyetem nemzetközi diák koordinátora bizonygatta a külföldi diákok eligazításán, hogy az "I'm American" nem imperialista szöveg, de azt neház máshogy mondania egy Amerikai állampolgárnak ("I'm USAian?"))

2013.10.18. 08:21:30

Szemelyszerint nem lattam otthon ezt a dogoljon meg a szomszed tehene dolgot. Es igen, Magyarorszag jelesre vizsgazott az arviznel. Ha annyira nem akarnam a magyar tarsasagot, nem olvasnam ezt a blogot (feltelezem, hogy nem csak ez a blog van kulfoldon elo magyaroknak).
Az hogy nincs magyar negyed Berlinben/Parizsban vagy NYban, hasonlo nagysagu orszagoke sem mindig van, pl szlovak negyedrol nem tudok. Masreszrol azt is mutathatja, hogy jobb a magyarok beilleszkedesi keszsege, mint az olaszoke.

bpetya75 2013.10.18. 08:21:35

@DieNanny:

Adok egy másik értelmezést. Ha a szomszéd régóta hozzá hordja, és most már két tonnát ad le neki, akkor elég valószínű, hogy nem a szüleid mázsájával fog lelépni.

Persze te beszéltél velük, de abból, amit írtál, én inkább arra jutottam, hogy "Ha a szomszédot évek óta kifizeti, mi miért ne bíznánk benne?"

bpetya75 2013.10.18. 08:23:02

@tableno:

Tovább kellett volna olvasnom a kommenteket, akkor elég lett volna annyi, hogy egyetértek veled ;-)

bpetya75 2013.10.18. 08:25:27

@charlieharper:

Az árvíz mellett jó példa volt a március 14-15-ös hóbalhé is. Az, hogy akkor senki nem halt meg, alapvetően a civil összefogásnak volt köszönhető. A hivatásosak is odatették magukat, de egész egyszerűen kevesek lettek volna a lakosság segítsége nélkül.

2013.10.18. 08:32:22

@bpetya75: igen. Az ilyen helyzeteket kellenne hangsulyozni, hogy mennyire jo, hogy az egyszeru emberek tenni akartak es tettek is egymasert. Pont a szomszed tehene ellenkezojet mutatja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 08:35:04

@Don Kartasch:
Írtam volna ma is rá valami érdekesebb változatot:)))))))))))

cristallo 2013.10.18. 08:37:00

A napokban kaptam egy levelet, szerintem elegge a temahoz illik. Kicsit hosszu, de erdemes elolvasni.

"Éjfél múlt. Aludnom kellene, de nem tudok. Sokszor nem. Jár az agyam, a gondolataim kavarognak. Sokszor, egyre többször. Azon töprengek, mit rontottunk el? Miért? Miért ennyire? Miért, hogy nem tudunk kiállni egymásért, önmagunkért? Féltjük a tetves kis pozíciónkat, a még meglévő állásunkat, a nem-tudom-minket. Közben a politika, a hatalom mindent felzabál. Minden hatalom, az éppen megdicsőült és a barikád mögött hasaló. Azok az emberek régen elszakadtak a valóságtól. Évek, évtizedek óta a politikában, és a politikából élve hogyan is tudhatnák, mi történik lejjebb? Azok főleg honnan tudhatnák, akik az iskolapadból ültek a selyem-bársony akármilyen székbe. Semmiről semmit nem tudnak, de nem is akarnak tudni. Nekik ez játszma, amit meg kell nyerni. Beltenyésznek egymás között, diadalmasan kacagnak, amikor valami borzasztóan frappánsat sikerül mondani a másik oldalon állónak. „Győzelem! Lám, milyen nagyon okos is vagyok én!” Ez kell, ennyi kell. Akik beszélnek róla, sem tudhatják, milyen élni semennyi pénzből. Milyen úgy lefektetni egy gyereket, hogy nem tudsz enni adni neki. Milyen, amikor szégyellem magam, mert autóval megyek vásárolni…

A parkolóban mellém lép egy nő. Szomorú szemű. Halkan beszél, alig értem. Nem koldul, csak meg szeretné mutatni..nyújtja a papírdobozt, benne gyönyörű, cérnából horgolt angyalka, nyuszi. Ha esetleg vennék tőle… adjak, amennyit gondolok, vagy tudok. Ő máshoz nem ért…munkát nem kap, majdnem ötven éves. Csak enni szeretne. Élni valahogy.

Emlékszem a rendszerváltásra. Amikor fiatal felnőttként hirtelen azt mondták nekem: amit eddig tanítottunk neked, amit mondtunk, amit tudni vélsz, az mind hazugság. Emlékszem, amikor a fél ország ellenség lett, mert kiszolgálta a múlt rendszert… a másik fele meg ellenálló volt. Szerinte. Ez ma sem változott, csak minden sokkal rosszabb lett. Egyre rosszabb. Valahogy ezt az országot soha nem akarta a politika szolgálni, mindig uralkodni akart. Mi pedig engedtük, engedjük. Mert mit is tehetnénk ellene? Hiszen alig vagyunk tízmillióan… a mennyihez is? Háromszáz? Háromezer? Néhány éve még volt valamiféle – ha nem is védőháló – de egy hártya. Ami nem engedte lezuhanni azt, aki megbillent. Ma már ez sincs, már magunk lökjük a mélybe, aki nem képes kapaszkodni. Magyar Tajgetosz. Ülünk és várjuk a csodát, ami nem létezik.

Közben, aki teheti, menekül. Tudják, ott sincs kolbászból, meg hazát cserélni nem lehet, meg a túró rudi. Arra majd vissza fognak jönni, mint legyek a lószarra. A büszkeségünk… Bár az oroszok úgy tudják, ők találták fel, de az ő bajuk! Mi büszke nép vagyunk, mert mennyi Nobel díjast adtunk a Világnak! Csak akkor nem kell a másként gondolkodó, a sorból kilógó, amikor itt van. Ha már elment, akkor nagyon tudjuk szeretni! Vagy köpködni. Attól függ, az éppen aktuális hatalom mit vár el tőlünk. Mert mi annak megfelelünk, ha beledöglünk is! Nálunk nem szokás, hogy kiálljon a tanár a tanárért, a rendőr a rendőrért, a bíró, az orvos, a vasutas, a diák. Mi sem állunk ki a gyerekeinkért, miért is tennénk? Senki senkiért… az a tuti! Mint a szent tehenet, úgy imádjuk a semmi-eszű celebeket, a sztár-meteorológusokat, sztár-hírolvasókat, percek alatt színésszé avanzsált senkiket, sikerkönyvet sikerkönyvre halmozó analfabétákat. Közben igazi színészek, zenészek, írók, költők, újságírók éheznek. Konkrétan. Mert nekünk érdekesebb a lotyó önéletrajza, a semmiből jött senki hadonászása a képernyőn, a kivénhedt bártáncosnő gyereknevelési szokásai. Mert azt könnyen nyeljük, rágni sem kell.
Közben csomagolunk. Na, nem magunknak. A gyerekeinknek. Mert ők elmennek, már akiben van elég kurázsi. Akiben lenne elég bátorság, dac, elszántság, tudás és ész ahhoz, hogy talpra rángassa ezt a leborult országot. Ők elmennek, mi maradunk. A gyáva alkuinkkal, a félrenézéseinkkel, a lustaságunkkal, nemtörődömségünkkel. Mennek, viszik a még meg nem született unokáinkat. Mi meg bámulunk és várjuk tovább a csodát. Közben búcsút intünk az elveszett generációnak. Mi, az elbaszott generáció."

andaluzkutya 2013.10.18. 08:39:06

@DieNanny: Már többen reagáltak arra, amit írtál, nekem két dolog jutott eszembe:
Egyrészt igazad lehet, hogy ez nem teljesen a bizalomról szól, mivel nem azzal indokolták, hogy azért mentek bele az üzletbe, mert a szomszéddal már x. ideje korrekt, vagy alighanem megbízható, ha már ennyit rá mert bízni, hanem azzal, hogy ha veszítünk, a szomszéd sokkal többet veszít.
Másrészt szerintem borzasztóan hiányzik Mo.-ról az általános bizalom. Ez arrafelé a balekság szinonímája, miközben nagyon megkönnyítené mindenkinek az életét. Már írtam sok példát korábban, hogy itt egy szóbeli igéret mire elég, jó lenne, ha ez Mo.-n is működne...

2013.10.18. 08:44:15

@bpetya75:
Nekem a kereskedo hozzaallasa a szemet dolog. Miert nem tudja kifizetni a termeket - adott esetben diot - azonnal? Ha mar tobb eve csinalja, felhalmozhatott volna egy kis forgotoket. A falumban - es mas sok helyen - epp az ilyenek miatt hagytak abba a kistermelok a mg. - i munkat, mert nem fizettek, nem hogy karacsonykor, hanem evek multan sem. Kb 15 eve epp egy ilyen " kereskedot " vert agyon es egetett el a szeretoje egy karvallott hapsival. Mindenki a not itelte el, mivel a srac - ismertem, telhetetlen, haracsolo, kurvazo " ujgazdag " tipus - ket kiskoru gyereket hagyott hatra. A no par eve szabadult, es azon vannak most felhaborodva, hogy van munkaja, ugyanis a sitten kitanulta a kertgondozast es abba sikerult elhelyezkednie. Szomszed falu hasonlo " foldbirtokosa " most sitten van ( nyugdijas iskolaigazgato volt )

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 08:46:36

@Cascabel: Csatlakozom. Ha valaki vállalkozó, akkor oldja meg, fizessen azonnal. A boltban sem kapunk semmit "hozomra"...

2013.10.18. 08:47:13

@Cascabel:
jav.: aban helyett abban.

DieNanny CH 2013.10.18. 08:48:09

@tableno:

Az rendben is van, mert igazuk is volt: karácsony után valóban megkapták a pénzt.
Viszont, hogy engem ezzel akartak meggyőzni... Na, ez nem volt oké...

bpetya75 2013.10.18. 08:50:04

@Cascabel:

Simán el tudok képzelni olyan okot, ami indokolttá teszi ezt a csúszást. Pl ha össze tud szedni x tonnát, akkor máshová is el tudja adni decemberben, ahol jobb árat adnak érte.

Nyilván nem ez a kereskedő az egyetlen, aki venne, gondolom többet ad azoknál, akik azonnal fizetnek. Nem minden kereskedő mocskos gazember.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 08:52:18

@tilmir:
En sem (mi sem)... ezzel most biztosan megleptem mindenkit ;)

Azert megneznem X-et, miutan eloszor raboltak ki vagy miutan elfogyott a penz es mehet el dolgozni.
Dehat o tudja, nekem mindegy.

@charlieharper:
Pedig kezzel foghato a tehenes dolog. Merhetetlen irigyseg van sok emberben es ha nem is tesznek rosszat ellened, azert ha megis ugy alakul, akkor elegedettek (naugye? Biztos lopta, megerdemelte).
Ha ezt nem ismered, irigyellek ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 08:53:47

@andaluzkutya:
Bizalom?
Évtizedek óta arra játszik a hatalom hogy minél jobban megossza az országot.
El tudtátok valaha képzelni hogy politikai nézerek miatt családok, barátságok bomlanak fel?
Milyen világ az?

bpetya75 2013.10.18. 08:57:03

@tilmir:

Azért vannak erre üzleti modellek. Pl vállalkozói benzinkártya. Biztos van más is, de én eddig csak erről hallottam.

bpetya75 2013.10.18. 08:57:42

@bpetya75:

inkább üzemanyagkártya

2013.10.18. 08:59:27

@bpetya75:
Szerintem minden ilyen kereskedo " mocskos gazember ". Azt hiszed, hogy a profitbol juttat ma valaki is Magyarorszagon a masiknak? Mindenki azon van, hogy minnel jobban le tudjon venni vkit:( Pont X tonnanal tudja megcsinalni, hogy olcsobban adja, ha nagy mennyisegben veszik meg.

2013.10.18. 09:01:23

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: tenyleg nem emlekszem egy ilyen peldara sem
A bizalom hianya, amirol Digger irt, az mas, azt lattam

ditta75 2013.10.18. 09:04:57

Teljesen egyetértek a "dögöljön meg a szomszéd tehene" dologgal, én is mindenhol ezt látom. Gondoljunk csak bele, például mikor a rendőrök korai nyugdíjazásáról volt szó is, mindenki felháborodott. Nem az volt a problémájuk, hogy nekik miért kell életük végéig dolgozni, és nevetségesen magas korhatárral nyugdíjba menni, nem, a szemét rendőr se mehessen el korábban! A tanároknak miért jár nyári szünet, és miért "csak" 32 órát kell dolgozniuk egy héten hivatalosan? Nem az volt a baj, hogy másoknak miért ne lehetne több szabadság, nem, inkább vegyük el a tanároktól is!
Nagyon sok dologban látom azt, hogy ha valami nem tetszik, akkor nem a saját elégedetlen helyzetet szeretné a magyar ember a másikhoz emelni, hanem inkább rontsuk le a másikét is... Függetlenül attól, hogy ami a másiknak jár jogos-e, vagy sem. A gondolkodás irányával van nagy baj szerintem.

bpetya75 2013.10.18. 09:05:42

@Cascabel:

Azt hiszem. Hogyan tudná meggyőzni a termelőt, hogy neki adja el hozomra a termékét, ha nem ígér az azonnal fizetők fölé?

Nagy tételben olcsóbban tudja eladni az áruját, csak az nem mindegy, hogy melyik piacon próbálkozik. Nem ismerem a dió piacát, de valószínűnek tartom, hogy egy bizonyos mennyiség fölött tud csak belépni olyan piacra, ami jobban fizet.

tableno 2013.10.18. 09:06:15

@tilmir: sajnálom de nincs igazad. A nagykereskedők a világon sehol nem fizetnek azonnal, még Svájcban sem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 09:08:49

@bpetya75: Azért a Mol-lal szerződést kötni mégis más...
:)
Nekünk is volt, hó végén jött a számla.

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Egyébként inkább volt vicces a bejegyzés, mint komoly...
:)
Nem leptél meg... :)

@diggerdriver: Múltkor kitettem egy írást a FB-ra. Anélkül, hogy tudtam volna, hogy ki az írója... Jó volt a cikk, egyetértettem. Hát ne tudd meg mit kaptam... egyből mindenki politikát csinált belőle, és el lettem hajtva a halál fütyijére... sőt, volt aki törölt is...
:)

bpetya75 2013.10.18. 09:09:17

@cristallo:

Alaposan el volt keseredve a levél írója. Nem nagy kihívás az itthoni negatívumokból apokalipszist gyúrni, csak nem vezet sehová.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 09:11:21

@tableno: Szerintem a parasztot kifizetik. Legalábbis nekem azt mondták. Elvitték a disznót, és 8 napon belül jött a zsé.
És itt most erről volt szó...

Másrészt itt biztos kifizetik...
És ez nagy különbség.

2013.10.18. 09:11:28

@ditta75: ez egy gazdasagi kerdes erzelmi maszlagba bujtatva?
Bejon e annyi adobevetelem es mi a varhato elettartam, ahhoz, hogy x embernek a nyugdijat ki tudjam fizetni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 09:12:43

@charlieharper:
A masik, amivel sokat talalkoztam, hogy van egy reteg, aki gyuloli azokat, akiknek egy kicsival is jobban megy.
Mikor kozepsuliba jartam az iskola 2 utcara volt apam munkahelyetol. Szerencsem volt, tudtam vele jarni (videkrol kenyelmesebb es gyorsabb volt).
Abban az idoben egy Lexus GS300 volt a ceges autoja... amit akkor en kaptam a suliban. :(
Pedig egyaltalan nem voltunk gazdagok.

bpetya75 2013.10.18. 09:14:53

@tilmir:

Azért ez a példa jutott eszembe, mert az egyik ismerősömnek egy kétkutas kis vállalkozóval volt ilyen szerződése. Ugyanaz a nagyságrend szerintem, mint ez a diós vállalkozó, csak fordított a felállás.

2013.10.18. 09:17:31

@Cascabel:
" Mindenki azon van, hogy minnel jobban le tudjon venni vkit:( "
Friss pelda: unokaocsem kis szamitastechnikai uzletben dolgozik - PC javitas, kereskedes. Gyerekkori haverom GPS - et akarta updatelni. Mondtam neki, unokaocsemeknel olcsobban megcsinaljak. 5000 Ft - ot kertek erte, amin nagyon kiakadtam, leorditottam az ocskos fejet. Mondja, lassu volt az adat attranszferalasa, 3 oraba kerult, azert ilyen draga. Es hogy havi 170 ezer ft - ot fizet csak tb. jarulekot a fonoke (fonok + 1 alkalmazott ) vmibol neki is meg kell elni. Es hogy milyen rendes a tulaj, mert idoben kifizeti. Megall az ember esze! Mondtam neki, csinalja vissza az egeszet es en megcsinalom az updatet, ingyen. Ja, es szamlat sem adtak:( Raadasul ingyenes " kaloz " update volt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 09:18:58

@bpetya75: Nem akarok vitába szállni, de gondolom egy kisebb helyen más, ott van bizalom (még). :)

Egyébként volt olyan is, amikor a szomszéd szotyit termelt. Előre leszerződött x tonna terményre y (fix) áron. Amikor a kereskedő elvitte az árut, csak a leszerződött összeg felét fizette ki, arra hivatkozva, hogy csökkent a felvásárlási ár...
Azóta is fut a pénze után...
:(

2013.10.18. 09:19:49

@Cascabel: ugye erzed, hogy azt mondod, hogy a kereskedo miert nem csinal tobb profitot? Ha a kereskedo csak telen tudja a diot eladni (beigli szezon), akkor egesz evben a karacsonyi bevetelbol el. Oktoberre mar ki van centizve.
Ez most csak oelda volt!!! Mielott..

bpetya75 2013.10.18. 09:21:35

@tilmir:

Van egy üzleti ajánlat. Átveszem ennyiért, ekkor fizetek. Ha az eladó eladja neki így az áruját, a kereskedő pedig korrektül fizet annyit és akkor, amennyit és amikorra ígérte, akkor ez egy korrekt üzlet. Szerintem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 09:24:05

@bpetya75: Igen, így kellene működni. :)

De sok esetben nem így van... nem véletlenül bizalmatlanok az emberek... (szerintem)
:)

bpetya75 2013.10.18. 09:25:35

@tilmir:

Eszem ágában sincs általánosságban a felvásárlókat védeni, a többségük cégéres gazember. A tisztességes kisebbség azért megérdemli, hogy ne legyenek egy kalap alá véve a többivel.

cristallo 2013.10.18. 09:29:38

@bpetya75: igy van, mindenesetre van benne igazsag is....

eagles 2013.10.18. 09:30:09

@Cascabel:

Ismertem. Ő vásárolta föl itt a faluban a tökmagot is. Ha egyről beszélünk.

Tény. Ahogy nő a szegénység az országban, egyenes arányban nő az irigység is. Pár példa. A boltos a faluban, azt mondja, azért zár be egy hétre, mert otthon festik a lakást. Nem meri megmondani, hogy elmegy a Balcsira, mert akkor már köpködik.
A barátom a nyáron szintén elment a Balatonhoz pár napra a családdal. Titok volt. Egyébként ő szállítja tőlem a fát, de itt a faluban nem vesznek tőlünk, mert nehogy már nekünk adják a pénzüket.
A másik dolog a kifelé élés. Ez elsősorban a falvakra jellemző. Nem úgy kell élni, ahogy nekem jó, hanem úgy, hogy a falunak is tessen.

Az összefogás nem hiányozna az emberekből, pl. most is a túlnyomó többség kormányváltást akar. Csak az hiányzik, aki mögé be lehetne állni. A változást akarók többségét azonban már nem lehet megetetni demagóg dumákkal. Új hang viszont nincs. És ez az igazán nagy baj.

2013.10.18. 09:31:31

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: biztos van ilyen is. En nem talakoztam vele Magyarorszagon.

2013.10.18. 09:37:16

@Quercus58:
" Ismertem. Ő vásárolta föl itt a faluban a tökmagot is. Ha egyről beszélünk. "
Biztosan egyrol beszelunk, nagy vihart kavart a brutalis meggyilkolasa, raadasul Borsodbol kerult a faluba agronomuskent, ide is nosult, Ja, tokmagban (is) utazott. Ott fizetett a tokmagert?

bpetya75 2013.10.18. 09:38:09

@cristallo:

Persze hogy van. Tisztában kell lenni a problémákkal ahhoz, hogy megoldást lehessen keresni rájuk. De az általad idézett levél írója nem tett mást, csak felsorolt egy csomó rossz dolgot mindenféle perspektíva nélkül. Ez olyan, mintha Budapestet, Londont vagy Párizst a csatornarendszerről készített 153 fotó alapján minősítené az ember.

bpetya75 2013.10.18. 09:40:36

@Quercus58:

" Nem úgy kell élni, ahogy nekem jó, hanem úgy, hogy a falunak is tessen. "

Ennek a turbózott verziója az, amikor úgy él valaki, hogy minél irigyebbek legyenek rá. Ebből jöttek például ezek a jó kis hitelből Hawaiira nyaralások.

Az utolsó bekezdéseddel meg szóról szóra egyetértek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.18. 09:41:25

A helyzet még rosszabodott is.

Már a kezdet furcsa volt. Alapvetően Mo. az a kelet-európai ország, ahol a rendszerváltozás nem volt élmény a nagy többség számára. Ezt személyes tapasztalatból mondom: gyakorlatilag átéltem a magyarországi és a bulgáriai rendszerváltozást is.

BG-ban persze sokan ma már negatívan értékelik az egészet, de ez nem gond. A gond Mo-n nagyobb: a nagy többség észre se vette az egészet.

A másik helyzet pedig a magyar néplélek állapota. Egyszerűen a magyar alapvetően nemzeti-szocialista érzelmű, s itt nem a szó náci jelentésére kell elsősorban gondolni.

cristallo 2013.10.18. 09:44:52

@bpetya75: es mi lenne szerinted a perspektiva?

2013.10.18. 09:45:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ha a blog kommenteloubol indulok ki, atlag magyar nincs.

Facer 2013.10.18. 09:47:36

Igen, a "szocializmusban" ragadtunk! Volt annak is jo oldala, de mi csak a rosszat visszük tovàbb, mélyitjük az àrkokat, és ràtettük a durva arroganciàt, felsöbbrendüségét a politikusoknak, a "bàrsony székesekét" mintegy megalàzva sajàt népünket! "nekem legyen jo!"; "majd én megmondom, megmutatom" és "nehogy màr a màsik okosabb legyen mint én", stb.
Végig nézem az "elitet"- milyen végzettséggel milyen pozicioban, milyen ràlàtàssal birnak és miket szavaznak meg.
Istenem, bocsàsd meg nekik, mert nem tudjàk mit cselekszenek...

Facer 2013.10.18. 09:47:48

@cristallo: Nagyon jo iràs! Sztem mindenben egyet értek a leirtakkal!!! KöszÔnöm, hogy elolvashattam!

ditta75 2013.10.18. 09:48:00

@charlieharper: Nem a reális megvalósításáról beszélek, nyilván értem, hogy nem lehet olyan társadalmat építeni, ahol 40 évesen mindenki nyugdíjas. Nem erről van szó, hanem hogy hogyan ítélem meg azt, aki elvileg nálam előnyösebb helyzetben van. Tehát ne azt kívánjam, hogy a másiknak mindenképpen legyen ugyanolyan rossz, mint nekem, hanem próbáljam a saját helyzetemet a lehetőségekhez mérten javítani. (például keresni egy olyan munkahelyet, ahol nem kell a belemet kidolgozni és nem undorral járok be, és így esetleg nem tömény szenvedés az az idő, amíg én is nyugdíjba mehetek... De én azt látom, hogy az emberek inkább maradnak a saját szarjukban, a lényeg, hogy a másiknak is legalább ugyanolyan rossz legyen.)

2013.10.18. 09:53:39

@cristallo:
Nem engem kerdeztel, de szerintem amirol a Saman ir: egy grassroot mozgalom. De nem samanosan eloadva, hanem leforditva magyarra:) De akkor meg jon a vad, hogy demagogia. Ordogi kor ez kerem:)

eagles 2013.10.18. 09:54:30

@bpetya75:

Egy párt azért indul a választáson, mert meg akarja nyerni. Ez normális dolog egy normálisan működő, országban, ahol a gazdaság is normálisan működik. Magyarország nem ilyen. Sok választási lehetőség azonban nincs. Vagy a kádári, chávezi utat választjuk, vagy a kapitalizmust, a piacgazdaságot.
Ha egy párt ma Magyarországon olyan programmal indul, aminek a lényege az igazi, tiszta kapitalizmus bevezetése, az bejut a parlamentbe, de nem fogja a választást megnyerni.
A kérdés az, vannak-é olyanok az országban akik ennek az élére tudnak, akarnak állni. Mert ha nem akkor marad az eddigi lehetőség. Tolvaj gazemberek közül választhatsz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 09:57:16

@Quercus58:
"Ha egy párt ma Magyarországon olyan programmal indul, aminek a lényege az igazi, tiszta kapitalizmus bevezetése, az bejut a parlamentbe"

Én ebben sem vagyok biztos...
Ugye ez azzal is járna, hogy fizetni kell az egészségügyért és a többi... egy ilyen programmal... hm...
A NÉP hozzászokott, hogy minden JÁR... arra szavaz, aki fűt, fát ígér...
:(

cristallo 2013.10.18. 10:02:05

@Facer: nincs mit, engem is megfogott.

cristallo 2013.10.18. 10:03:20

@Cascabel: irt Saman ilyenrol? annyi mindenrol irt, hogy fel sem tunt nekem. Vagy nem ertettem a sok halandzsa kozott:)

2013.10.18. 10:04:51

@Quercus58:
" Ha egy párt ma Magyarországon olyan programmal indul, aminek a lényege az igazi, tiszta kapitalizmus bevezetése

cristallo 2013.10.18. 10:06:05

56-ban miert tudtak az emberek az utcara menni? Ma miert nem megy ez nekunk?

2013.10.18. 10:12:34

@Cascabel:
Lemaradt a lenyeg, rossz helyre utottem:)
Elosszor is: a kapitalizmus gazdasagi rendszer, nem politikai. Masodszor: mi az igazi kapitalizmus? Adam Smith - tol Hayekig nagyon sok aga van. Melyik az igazi?? Mindben van jo, kovetendo vagy rossz, elitelendo. Magyarorszag szamara melyik lenne jo, a globalizaciot, a fejlodest is figyelembe veve? Ki tuggya. Ezen megy a harc, a szajkarate.

2013.10.18. 10:23:01

@cristallo:
A forradalom nem megoldas. Tobb okbol is, de leginkabb azert, mert a forradalom felfalja gyermekeit. Minden marad a regiben, csak a diszlet valtozik es jon az uj uralkodo osztaly ( Gyilasz) Egy forradalommal jaro szenvedes nem eri meg. Ahh, hosszu ez kerem es bonyolult. Marad a munka, a tuleles, a mindennapi piti oromokbe, banatokokba valo menekules. Nem lett volna szabad abba az " almaba " beleharapni. Ez a buntetes, az orok harc, a gondolkozas a nagy semmin:)

dradix [freibürger] 2013.10.18. 10:26:58

@ditta75: Ellene vagyok a "szegény tehén szánt szándékkal való elpusztításának!" :D
Jó példa erre, hogy nem kívánom azt, hogy szegény politikusaink szintén 150 nettót keressenek, mindenféle egyéb juttatás nélkül, mint az átlag magyar (dolgozók 70%-a?). Sokkal inkább kívánom azt, hogy mindenki más is keressen bruttó 800at, fizessék az utazást, a lakhatást, a telefont, az ebédet, a nyaralást, a nyaralót, a gyerekek iskoláját stb. Vajon akkor milyen lenne a közhangulat, ha ez megvalósulna? Akkor is mindenkire gyanúsan néznénk?
Amúgy a társadalmi igazságtalanságot (amiket példának hoztál, sok más országban is annak élnék meg az ott élők) a világ minden táján nehezen nézik el. Szóval irigy a magyar, vagy csak pesszimista?
Ha érzel a válaszomban némi iróniát, annak az lehet az oka, hogy irigy vagyok. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 10:27:31

@charlieharper:
Este szólj rám hogy irjak erről a rendőr nyugdíj dologról ha elfelejteném.

iqfighter 2013.10.18. 10:37:23

Szerintem itt ket szal keveredik sokak fejeben. Az egyik a "szocialista"/"kapitalista" felfogas erdekes magyarorszagi kevereke. A masik azonban a tisztesseges/tisztessegtelen viselkedes. Ketsegtelenul van osszefugges a ket szal kozott (foleg rovidtavu uzleti nyereszkedes eseten), de azert tisztesseges lehet meg az ember rossz gazdasagi helyzet/rendszervaltas/stb eseten is.

Pelda: X meg van gyozodve rola, hogy mindenkepp az allamnak kell gondoskodnia uj munkahelyekrol, neki meg csak varnia kell addig. Ugyanakkor felsegiti a szomszed gyereket, ha elesett a biciklivel, sot meg a sebeit is ellatja, ha a szulok nincsenek eppen otthon.

Na ennyire van kapcsolatban a ket dolog.

blasiusii 2013.10.18. 10:37:35

Ez a "szocializmus" igazából sokkal régebbi dolog, bár maga az az 50 év is sokat rontott sajnos.

Arra célzok, hogy a magyar uralkodói elit az utóbbi 700 (!) évben abból élt, hogy egyik vagy másik királyválasztó vonal mellé állva sütögette saját kenyerét. (pl. Mohácshoz sem véletlenül "nem ért oda" Szapolyai) De ezzel nincs is baj, ez máshol is így működött.

Viszont van még pár dolog, ami rosszabbítja ezt a "hagyományt": egyrészt azóta sem tanultunk meg élni az autonómiánkkal (mivel nem igazán volt), másrészt a kapitalizmus sem alakult ki nálunk úgy, mint a nyugati országokban. Mindkettő "ránk szakadt", nem hosszú fejlődés útján integrálódott.

Az egész vége az lett, hogy ma is "az államtól" várják az emberek a problémák megoldását, "messiásokat" keresnek a politikában, stb. Másrészt M.o.-t szoktam "a tízmillió dzsentri országának" hívni (copyright :) , gyakorlatilag mindenki villog, a munkát nem becsüljük úgy, mint a pozíciót - lásd például azt, hogy sok szakmát lenézünk, vagy hogy mindenki egyetemre jár (persze ez egy fokkal bonyolultabb, gyakorlati oka is van).

Lesz majd itt változás, csak még 2-3 generációnak fel kell nőnie ebben a minden szempontból új rendszerben.

bpetya75 2013.10.18. 10:42:28

@cristallo:

Ezt jó hosszan lehetne boncolgatni, de röviden csak a szokásos vesszőparipámmal tudok jönni. Kicsiben gondolkozás. Kis közösségekben jól csinálni a dolgokat, és a közösségépítést, mint módszert terjeszteni. Ebben látok perspektívát, még akkor is, ha ez szembemegy a jelenlegi trendekkel.

@Cascabel:

Nagyjából egyetértek, bár azt hiszem, te ezt kicsit ironikusabban gondolod, mint én ;-)

dradix [freibürger] 2013.10.18. 10:45:54

@cristallo: Nemrég kezdtem csak (reklám, spoiler! OFF!) Frei Tamás új könyvét olvasni, de az abban leírtak és a te általad bemásolt levél olyan szintű hasonlóságot mutat, ami alapján felmerül bennem a gyanú:
a.) a szerző küldte a levelet neked,
b.) a levél szerzője már végigolvasta a könyvet,
c.) a nagyfokú egyezés csak a véletlen műve,
d.) mások által hivatkozott levélíró SÁMÁN.
(reklám vége, spoiler vége, ON!)

eagles 2013.10.18. 10:51:16

@tilmir:

Itt válnának lényeges momentummá a "vendégmunkások".
Ha lenne egy olyan párt ami nem azt tűzné a zászlajára, hogy én többet fogok szétosztani a semmiből közöttetek mint a többiek, hanem azt, hogy elindítom az országot egy olyan úton, ami által olyan társadalom fog kialakulni,mint mondjuk Svájc, Anglia, Németország, stb, (a lényeg, hogy a cél kézzel fogható, szemmel látható legyen), akkor nem csak az itthon élő józan gondolkodású emberek szavaznának rá, hanem szerintem Ti is. Már csak azért is, mert nektek nem kell elmagyarázni, hogy miről szól ez a program. Nap mint nap megélitek.
Márpedig itt nem pár ezer, hanem pár százezer emberről van szó.

DieNanny CH 2013.10.18. 10:54:24

@Quercus58:

Az unokatestvérem a 4 gyereküket becsületben, szépen nevelik. Már 3 éve keresett állást (még előbb, mint hogy a legkisebb 8 éves lett volna), mire talált egyet egy varrodában. Havonta! hosszabították a szerződését, de legalább a rezsirevaló megvolt. Nyáron elmentek a Balatonra. 1! napra. Hűvös volt, de a gyerekek mégis bemerészkedtek a vízbe. Szép volt, jó volt. Aztán feltette a képeket FB-re. 4 héttel később nem hosszabították meg a szerződését... :-(

bpetya75 2013.10.18. 10:54:55

@tilmir:

Meg van. Hozzászóltam.

@dradix:

Formában vagy ma :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 10:56:47

@Quercus58: A többség bizonyára. Én rossz kiindulóalap vagyok, mert életemben egyszer voltam szavazni (először-utoljára-soha többet).
:)

DieNanny CH 2013.10.18. 10:57:16

@bpetya75:
"Nem úgy kell élni, ahogy nekem jó, hanem úgy, hogy a falunak is tessen."

Azért erről egy pár nappal ezelőtti poszt egyik kommentje jut eszembe, mikor az usában élő középosztálybeli csak azért él ott, ahol, azért megy oda nyaralni, ahova, mert a "rangja" elvárja. Pl egy orvos...

eagles 2013.10.18. 10:57:37

@Cascabel:

A szavazókat nem érdekli sem sem Adam Smith, sem Hayek. Az érdekli őket, mikor élhetnek végre úgy, mint a szomszédban a sógorok. Persze az igaz, ha elmondod nekik, hogy ez többek között azt is jelenti, nincs "ingyen ebéd", akkor sokan nem fognak rád szavazni. De el kellene már indulni. A vonat ( a fejlett világ) nem vár.

London2009 2013.10.18. 10:58:58

@charlieharper: ez a magyar negyed szerintem is nagy botorsag. Hallottal mar finn vagy cseh negyedrol?

eagles 2013.10.18. 11:03:37

@DieNanny:

Az elmúlt 30 évben egyszer voltunk nyaralni. Még a '90- es évek végén a Balatonnál. Előszezonban. 10 napit fizettünk, 14 napot tölthettünk. Ha jól emlékszem 20 000 Ft.-ot fizettem.
Abban az időben élelmiszer boltunk volt a faluban. Mikor visszajöttünk, és kinyitottunk, 20%-al csökkent a forgalmunk, mert a k. anyámat,hogy én az ö pénzükből százezreket költöttem a Balcsinál.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 11:05:29

@dradix:
Már napokkal ezelőtt belinkeltem azt a levelet valami internetes oldalról.

andaluzkutya 2013.10.18. 11:08:06

@diggerdriver: @dradix:
Innen ered:
gepnarancs.hu/2013/10/elbaszott-generacio/
Szívesen, máskor is:)
Amúgy már én is megkaptam az FB-n, lehet, hogy titokban cristallo vagyok?

dradix [freibürger] 2013.10.18. 11:10:59

@bpetya75: Hosszú kihagyás után újra megjött az ihlet. :)
@diggerdriver: ezt nem tudtam, ettől még a négy pontomon nem változtat a dolog... :)

dradix [freibürger] 2013.10.18. 11:16:47

@DieNanny: a fészbúk negatív hatásai. Többek között egyik oka, amiért még nincs és nem is lesz profilom ott, mert minden munkáltató első dolga ott lecsekkolni a dolgozókat. Bármi lehet oka egy elbocsátásnak, vagy egy állásra való pályázat elutasításának.
Az emberek önként, dalolva adják a jobbnál jobb "okokat" erre.
Ha meg szeretné osztani a kicsit tágabb családdal, barátokkal az élményt, elküldi emailben nekik, de nem a világnak.

Szép, jó stb. ez a rohamos technikai fejlődés, de ugyanakkor sok a hátránya is, amire legtöbbször nem is gondol a mezei júzer. NSA? digitális ujjlenyomat... bla-bla-bla.

Sajnálatos az eset, minősíti a munkáltatót is, de olyan korban élünk, mikor az óvatosság elengedhetetlen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.18. 11:16:59

@blasiusii:

A helyzet tisztán az, hogy mind a kapitalizmus, mind a demokrácia idegen lett történelmi okok miatt.

Mo-n a kapitalizmus németek és zsidók műve - ez a tényhelyzet, magyarok nagyon kis számban vettek ebben részt. S ez közreműködött abban, hogy az egészet a magyarság eleve valami idegen dolognak tekinti.

Ugyanez a demokráciával. A magyarság megszokta,hogy aki a magyar hagyományos rend ellen lép fel, az Habsburg-érdeket véd és Bécs akaratát akarja az egyedülivé tenni. Ez akkor is működött, amikor Bécs már régen sokkal felvilágosultabb volt, mint a magyar elit. Tény pl., hogy egy rakás modern jogszabály csak azért tudott az országban hatályba lépni, mert 1849-1867 között Bécsből azokat erőszakkal hatályba léptették.

bpetya75 2013.10.18. 11:20:03

@DieNanny:

Tisztában vagyok vele, hogy ez sem magyar sajátosság, de az itthoni megnyilvánulásai jobban zavarnak, mint az USA-béliek ;-)

@andaluzkutya:

Hoppá! Csak nem egy hasadozott személyiséggel van dolgunk? Az a hatalmas raktár egészen véletlenül nem a saját karaktereid elemzéseivel van tele?

London2009 2013.10.18. 11:21:13

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Nekem volt egy érdekes beszélgetésem egy minimálbért kereső ismerősömmel. Előadta, hogy mennyire igazságtalan, hogy most mindenki egyformán fizet adót a bevezetett egy kulcs miatt. A szegény minimálbéreseknek nem is kellene fizetni, mivel ők így is alig tudnak megélni, fizessenek a gazdagok. Megkérdzetem tőle, hogy na és szerinte kik a gazdagok. Azok akik 200ezret keresnek? Igen, például azok. Kérdeztem tőle, hogy akkor szerinte az igazságtalan, hogy aki megkapja a 100ezres minimálbért (elnézést, de nem követem, hogy jelenleg pontosan mennyi) az adózik belőle 35ezer HUF-t? Igen, ez igazságtalan. Nem elég, hogy minimálbéren van még adóznia is kell. Aki keres 200ezret az adózik belőle a dupláját, aki 300ezret a tripláját. Ezt érted? Aki dupla annyit keres, az dupla annyit adózik is. Ezt felfogtad? Az úgy van rendjén, mert ő gazdag. De én különben sem értem mert én milliókat keresek...erre mit lehet mondani?

bpetya75 2013.10.18. 11:22:35

@Quercus58:

Ezt a felfogást sosem értettem. Egyébként ezt feltételezed, vagy volt aki arcodba is mondta?

andaluzkutya 2013.10.18. 11:22:55

@dradix: olyan is van, hogy egy munkaadó nem is próbálkozik olyannal, akinek nincs FB profilja, mivel így nem tudnak elég információt szerezni róla.
Épeszű munkaadót nem szokta zavarni, ha az alkalmazott a szabadsága alatt nyaral. Más kérdés, ha betegállományban van és föltesz egy képet, ahogy éppen partizik Ibizán:)

madscientist 2013.10.18. 11:23:51

@Quercus58:

Engedelmeddel rád licitálnék. :)
Egyik falubélimnek igen jól menő, félig-meddig legális üzlete... volt, senkit nem zavart ez igazából, mert több helybélit is munkához juttatott. Szóval történt az, hogy elment nyaralni a családdal egy hosszabb időre, mikor visszajött, már várta az adóhivatal, átvilágítás, ugye kiderültek a turpisságok, majdnem mindene elúszott.
Az egyik alkalmazottja (gyerekkori legjobb barátja) dobta fel irigységből, direkt a nyaraláshoz időzítve, mert hát mit képzel, hogy még nyaralni is megy....
Nem foglalnék igazából állást egyik oldalhoz sem, mert mindkettőjüknek megvan a maga sara, de azért elgondolkodtató sztori.

uluk4i 2013.10.18. 11:24:11

Szerintem...majdnem tíz év távlatából már úgy látom, hogy a tipikus "magyar" gondolkodásmód rákfenéje, hogy mindig a másikat lesik. A másik mit mond, csinál, mennyit keres, miért megy neki jól, miért nem, az állam így az állam úgy. Ez az elsődleges modus operandi a szoci generációknál, és persze a fiatalok is átöröklik. Ahelyett, hogy saját magukban keresnék a siker és a kudarc kulcsát is - mindig a "másik" a hülye, aki betartott, aki nem engedett érvényesülni. Persze mit várjunk, amikor a 2/3-os többséggel megválasztott párt retorikájában kiemelt szerepet kap az "emúttnyóccév" évrendszere. És a másik oldal se jobb.
Aki ebbe nem akar vagy nem tud beillszkedni, szerencsére ma már elindulhat külföldre, szerencsét próbálni, ahol tényleg csak magára támaszkodhat, hiszen jóbarátok-ismerősök-ellenségek nincsnek, csak teljesíteni kell. Van, aki feladja, és itt is panaszkodik. A legtöbben sikeresek lesznek és élvezik az életet. Az otthon maradottak pedig élvezheti a kontraszelekció "előnyeit".

madscientist 2013.10.18. 11:24:26

"Nem úgy kell élni, ahogy nekem jó, hanem úgy, hogy a falunak is tessen."

Ó ez ismerős, megvan még, de mifelénk eléggé eltűnőfélben van, mert a fiatalokat nem érdekli, hogy másnak mi tetszik, nekik tessen és pont. :) Van is felháborodás az idősebbek, régibb vágásúak részéről, annál is nagyobb, hogy általában azzal sem törődnek, hadd károgjon...:D

eagles 2013.10.18. 11:24:44

@dradix:

Ez így igaz. Azt szoktam mondani a lányaimnak, a fészbuk olyan, mint ha az ember az utcán élne, vagy meztelenül járkálna.

Evatt 2013.10.18. 11:24:53

Az árvíznél én is kint voltam zsákot pakolni, ahogy több ezer másik ember. Részben a szeretetszolgálatok szervezték meg a munkát, de sajnos azt láttam, hogy ahol az illetékes önkormányzatnak kellett volna szervezni, ott nagy volt az információ hiány, és ez miatt a fejetlenség.
Ami tény, hogy ilyenkor, amikor nagy baj van, és az kézzelfogható, akkor tényleg van összefogás. De a nem kézzelfogható dolgokban, hogy pl az ha devizahiteles ügyekben tüntetés van, és az hosszú távon nem csak nekik jó, hanem mindenki másnak is - mert a demokrácia eszközével lehetne elérni valamit, mert a bankok végre észrevennék, hogy nem észrevétlen amit csinálnak és ez miatt talán korrektebb szerződést kötnének mindenki mással is - szóval ilyen esetekben nincs összefogás. Ez sok más országban másképp van, pl a spanyolok egy ügy érdekében napokig képesek tüntetetni és akik nem tüntetnek, nem szerveznek ellentüntetést, vagy háborognak az utcán levők ellen. Ott mindenki egy ügy mellé áll. Legalábbis én ezt tapasztaltam amikor Barcelonában éltem.
Sajnos a magyar emberek az elmúlt 60 évnek köszönhetően ki vannak éhezve az sikerekre, elfáradtak lélekben és az ennek köszönhető depresszió mint jelenség, egyre több embert érint. Talán ennek is köszönhető, hogy ha van egy jó ötlet, akkor 10 emberből 9 azt lehúzza. Nincs örvendezés más sikerének, hanem rögtön az irigység az ami előtör. Itt nincsenek 100 éve nagypapáról fiúra szálló vállalkozások, ahol megtanulta volna a vállalkozó a korrekt üzletmenetet, mert volt közben 50 év, amikor az állam irányított mindent. És nincs egyéni felelősségvállalás sem, mert nem öszönzi az embereket erre semmi. Azt harsogja a média, hogy ingyenes az orvosi ellátás, pedig ez egy jó nagy kamu. Nem ingyenes. A munkanélküli ember is fizeti havonta a tb-t, hogy legyen biztosítása. Az alkalmazott után pedig súlyos pénzeket fizet be a munkaadó, hogy utána, az orvosnál még hálapénzt fizethessen a beteg ember. Amúgy pedig nagyon nehéz a közeállátásban normális orvost találni, mert a jó orvosok már majdnem mind magánpraxisban dolgoznak, vagy külföldön. Lemérhetetlen az a különbség, ahogy egy orvos bánik az emberrel a közellátásban, vagy egy magánrendelőben. Nincs az a pénz, amiért pl én az sztkba mennék fogorvoshoz. Szóval USA-ból nézve, lehet, hogy ez jó szociális ellátó rendszernek számít, de nem az.
Sajnos nem tudom mi lenne a kiút....Én ismét keresem, hogy hova költözzek, mert elviselhetetlen ez a depresszió, a mások visszahúzása, az arrogancia, és az egyre nagyobb agresszió. Tudok céget alapítani, munkahelyeket teremteni, mert megtettem már és sok évig bíztam abban, hogy korrekt üzletmenettel meg lehet élni és jó hatással vagyok a társadalomra is. De belefáradtam és mégegyszer biztos nem alapítok Magyarországon vállalkozást, mert nekem is csak egy életem van. Ha tisztességtelen vállalkozó lennék, aki átver mindenkit és még adót sem fizet, akkor bizonyára menne, de én erre képtelen vagyok. Úgyhogy jöhet a következő megálló, valahol máshol. És az a baj, hogy az itthon károgók, és a kormány sem veszi észre, hogy azok az emberek mennek el, akik képesek, és akarnak is dolgozni, akik nagyon rugalmasak és alkamazkodóak, hisz be tudnak illeszkedni egy vadidegen társadalomba, és idegen nyelven tudnak ott értéket teremteni. Pedig nem könnyű egy idegen országban hazára lelni. Sőt.

ditta75 2013.10.18. 11:25:15

@dradix: De pont azt mondom, hogy nem a megvalósulásról van szó... És nemcsak a társadalmi igazságtalanságokról, hanem egyes emberek szintjén is. Igen, valahol igazságtalan, hogy nem minden embernek ugyanazok a lehetőségei, és nem juthat el ugyanoda, de attól még az az utálat, amit sok véleményből érzek (nem itt, egyébként a környezetemben), egyáltalán nem jogos.
Megtörtént eset: valamikor gimnáziumban két osztálytársam azonos pontszámra két különböző jegyet kapott. A rosszabb jegyet kapó mivel ment oda a tanárhoz? Nem, nem azzal, hogy de hát nekem is annyi pontom van, én nem kaphatnék 5-öst? Szó szerint azt mondta: neki is annyi pontja van, mint nekem, akkor az övé miért nem négyes?! Na erre mondom, hogy lehetne ezt más szemszögből megközelíteni is, és ez még csak gazdasági összeomlást sem okozna :)

dradix [freibürger] 2013.10.18. 11:25:35

@andaluzkutya: Hát igen, az érme másik oldala. Mikor a munkavállaló akarja átverni a munkaadót. De annyira pitiáner, hogy így buktatja le magát. Az ilyeneknek csak gratulálni tudok... :)

andaluzkutya 2013.10.18. 11:25:50

@bpetya75: nagyobb gáz, ha konkrétan a személyiségeim vannak oda bezsúfolva, nem az elmezések:)

madscientist 2013.10.18. 11:25:51

@cristallo:

Érdekes levél, kicsit világvége hangulatú, de van igazsága.

"Közben búcsút intünk az elveszett generációnak. Mi, az elbaszott generáció."

Na ez az a mondat, amin már régóta morfondírozom.
Mert egyébként a szülők, az 'elbaszott generáció' szülei, a nagyszülők még másként gondolkodtak, a maguk erejéből próbáltak boldogulni, előteremteni mindig mindent, talpra állni ezerszer is ( a régi paraszti világ öröksége). Viszont a szülők már a szociban nőttek fel, ahol soha, semmivel nem kellett törődni, a legjobb volt semmibe sem beleszólni, inkább becsukni a szemet, befogni a fület, nem gondolkodni, mert majd úgyis lesz valahogy, majd valaki megoldja, nem a mi dolgunk.
A gyerekek (az elvesztettek) igaz a szülők (szoci)örökségén nőttek fel, de azért ugye nagyot fordult a világ, (el) lehet (innen) menni..és mennek is és sokan abszolút nem kajálják már be az otthoni maszlagot, nem akarják, hogy más döntsön a dolgaikról, más írányítsa az életüket, lelépnek, úgy, hogy vissza se néznek, ők azok, akik nem fognak szavazni menni, mert hát milyen opciók vannak....
Csak azt akarom ezzel mondani, hogy a levélírónak, abban nagyon is igaza van, hogy a saját generációja sok mai problémában hunyó (hozzáállás, mentalitás), de az ő hibáikat leginkább a gyerekeiknek (a mostani fiataloknak) kell megfizetni és kijavítani.
Itt a blogon is rengeteg példa van erre.

madscientist 2013.10.18. 11:26:08

@bpetya75:

"Kicsiben gondolkozás. Kis közösségekben jól csinálni a dolgokat, és a közösségépítést, mint módszert terjeszteni. Ebben látok perspektívát, még akkor is, ha ez szembemegy a jelenlegi trendekkel."

Ez szerintem is jó kiindulópont lehet, sok helyen amúgy látni is már, hogy a helyiek, kisebb falvak saját maguk vagy összefogva próbálnak meg boldogulni, nem várják sehonnan a segítséget.
A saját környékemen pl 3 falu fogott össze a csatornahálózat kialakításhoz, már vagy 10 éve folyamatosan tervezték, gyűjtögettek rá, most tudtak neki fogni....úgyhogy alakulnak a dolgok.

bpetya75 2013.10.18. 11:27:42

@London2009:

Nem olyan egyszerű dolog ez, hiszen pár éve a minimálbér még tényleg adómentes volt. Aztán megszűnt az adómentessége, de bevezették az adójóváírást, ami lényegében ugyanazt eredményezte. Aztán adójóváírás is megszűnt, így már adózni kell belőle. Igaz, hogy közben emelkedett a minimálbér is, de mégis az "elvették" érzés van az emberekben, szerintem részben joggal.

Másrészt nem csak a csórók, hanem bizonyos helyeken a gazdagok is egyetértenek avval, hogy nekik többet kell betenniük a közösbe. Szerintem is igazságtalan az egykulcsos SZJA, meg például a mindenkinek járó rezsicsökkentés is.

eagles 2013.10.18. 11:38:02

@bpetya75:

Persze, a szemembe is mondták. Az mindennapos szöveg volt, hogy hiába vagyok én olcsóbb, hiába sokkal nagyobb a választék nálam, el kell menni másik boltba is, mert ha csak "hozzám hordják a pénzt", hamar meggazdagodok.

bpetya75 2013.10.18. 11:40:13

@andaluzkutya:

Ez lenne a helyzet? Te doki! Nem lehet, hogy valójában bentlakó vagy, csak a jó magaviseleted miatt időnkét odaengednek a géphez?

@madscientist:

Ez nagyon szimpatikus megoldás. Hosszútávú tervezés, ami manapság nem épp jellemző, hiszen egy ciklusnál messzebbre kellett lássanak. Követendő példa.

bpetya75 2013.10.18. 11:41:23

@Quercus58:

Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy a Jóistennek tényleg többet kellett volna költenie a kerítésre...

dradix [freibürger] 2013.10.18. 11:51:22

@Evatt: csak az orvosi ellátásról írott dolgidra reagálnék.
Igen ingyenes az ellátás. (Tudjuk kiknek.) Az általános ellátás során az orvosok nap mint nap találkoznak rengeteg olyan esettel, ami "kiveri a biztosítékot" náluk. Mikor elé áll a "TB-t sohasem fizetett, de az Eü-t maximálisan kihasználó" díszpéldány és a szemébe röhög, anyázza, netán kedvesen le is köpi, majd megmondja, hogy márpedig neki ez jár úgyhogy máris adjon beutalót még ide és ide is... Na a sokadik ilyen után a lelkes fiatal orvos meglehetősen komor és arrogáns tud lenni. Jogos a vád, hogy akkor sem a többi betegen kéne levezetni a suttyó által generált feszültséget, de nézz magadba, te hogy reagálnál hasonló helyzetben? Nem egy eset után, hanem naponta több ilyen után.
Magánpraxisában kinyílik, mint a rózsa, kedves, mosolyog, érdekli a beteg. És nem (csak) a plusz pénz miatt. Mivel a magánrendelés fizetős, az előbb említett díszpinty és népes családja sosem fog ott megjelenni. Ez ad egyfajta nyugalmat.
Ha az orvosnak nem sikerül magánrendelést üzemeltetni (sok szakterület kihalásos alapon, maffiaszerűen működik :( ) és csak "szimpla" osztályon van lehetősége dolgozni, akkor a fenti és hasonló konfliktushelyzetek miatti fásultság elvezeti ide a Határátkelőre :D, majd gondol egyet és beint, összepakol, aztán ír egy posztot Norvégiából, Angliából, Németországból, Usából, ami után majd sok negatív kritikát kap kommentekben. Pedig nem könnyű Mo.-on elviselni ami megy.
Az egészségügy a dolgozó, dolgozni vágyó kisembernek nem ingyenes. Nem. Épp ezért generál feszültséget (és újra témánál vagyunk, dögöljön már meg végre az a tehén!) a társadalomban, hogy itt is igazságtalan a rendszer...

eagles 2013.10.18. 11:51:32

@bpetya75:

Így működik többek között a skandináv modell is. Ott hagyja a pénzt a helyi közösségeknél,és azok döntik el mire fordítják.
Pogátsa Zoltán közgazdász egyik "vesszőparipája" ez.
Ehhez azonban szerintem tudásalapú társadalom kell, erős, határozott középosztállyal. Magyarország nem ebbe az irányba halad. Egy ilyen társadalomhoz, ami "gondolkodik", a jelenlegi politikai palettán fetrengő pártok úgy viszonyulnak,mint ördög a tömjénhez.

Ezért nem egyszerű megvalósítani.

London2009 2013.10.18. 11:54:08

@bpetya75: Nem értek egyet. Azért vannak a bérek között a különbségek mert nyilván más a végzett munka értéke, felelőssége, nehézsége stb. Az már önmagában probláma ha valaki úgy érzi, hogy azért mert képzetlen és csupán minimálbéres munka végzésére alkalmas, ebből fakadóan alacsony a fizetése és ezért nem köteles adót fizetni. Mindenkinek kell adót fizetni. Ne az legyen büntetve aki befektetett pénzt, időt, energiát a tanulmányaiba és magasabb jövedelemre tett szert ennek köszönhetően.
Az egy kulcsos SZJA-tól függetlenül többet fognak mindig is beletenni a közösbe a magasabb jövedelműek a közösbe. De legalább arányaiban kevésbé fáj. Kétszer annyit keresek, kétszer annyit adózok. Ennyi.
Tudom, hogy ezt nem lehet ennyire leegyszerűsíteni, különösképpen egy olyan országban ahol ennyi a minimálbért kereső és közmunkás. De az alap elgondolás alapján szerintem sokkal igazságosabb. Az más kérdés, hogy a gyakorlatban ez miként működik...

DieNanny CH 2013.10.18. 12:01:03

@Quercus58:

Attól fögg, az ember mit rak fel és kinek!!! (Vagyis, hogy az utcára felöltözöl, vagy nem.)
Az egyetlen jó fb-n, amit megtanultam, hogy még a képeknél is beállíthatom, hogy ki lássa.
Szóval, mindenki saját magát meg tudja védeni - vagyis kevesebb támadási felületet nyújtani.

eagles 2013.10.18. 12:09:41

@DieNanny:

Az igazat megvallva ehhez nem igazán tudok hozzászólni.
Nem nagyon tudom mi az a fészbuk, a twitter, vagy hogy a francba hívják, stb.
Én úgy vagyok ezzel, elég sokan kutakodnak a magánszférámban így is. Nem könnyítem meg a helyzetüket.

vazzup 2013.10.18. 12:09:53

@Quercus58: "Márpedig itt nem pár ezer, hanem pár százezer emberről van szó."

Hasonlítsuk ezt össze a 2.5 millió Fidesz szavazóval.
Mint valamelyik nap bátorkodtam volt mondani, épkézláb, nem osztogató kampánnyal itt csak gyomorfekélyt lehet nyerni, választást nem.

@dradix: be lehet állítani, hogy egy posztot kivel osztasz meg. Én például szakmai érdekességeket, általános dolgokat osztok meg publikusan, meg néhány vicceset, hogy élőnek tűnjön a publikus profilom. Az érzékenyebb dolgokat (adott esetben politikai témát, vagy havi vernyákolást az éppen felcseszi az agyam a legújabb törvénybe iktatott baromság-jelleggűeket) meg csak szűkebb körnek, azoknak akikről feltételezem, hogy érdekli őket.
Az alapbeállításom a szűkebb, tehát ha nem figyelek valami okból, akkor sem osztok meg nem kívánt tartalmat a nagyvilággal.

@DieNanny: mindenhol vannak rongyrázósok és mindenhol vannak olyanok is, akik inkább választják azt, ami nekik jó, s nem a szomszédnak.
Én személy szerint sosem értettem ezt a "társadalmi nyomás"-jellegű dolgot. Még tiniként sem érdekelt, hogy "elvárt" adidas meg nike cipőben iskolába járni. Nekem megfeleltek a kevésbé márkásak is, egyszerűen nem érdekelt, hogy valakinek ez jelenti rangot. Nekem nem. Akkor sem, most sem.
Valószínűleg ezért nincs tévém se, nemhogy 3D-s, de semmilyen, meg autóm sincs, bár megtehetném, hogy legyen, csak nem éri meg. Akkor meg minek?!

A poszthoz: igen, a fejekben ott a szocializmus. S nem is fog eltűnni egy ideig, sajnos ahogy mondják, az ország államformáját megváltoztatni pár hét, az emberek gondolkodását megváltoztatni pár emberöltő. Ráadásul sajnos a politikusaink nem is vállalják fel azt a felelősséget, hogy a tudatos állampolgárokat részesítsék előnyben, pont ellenkezőleg, mert így négyévente garantáltan hozzáférnek a húsosfazékhoz.

dradix [freibürger] 2013.10.18. 12:10:18

@London2009: Rendben van, akkor az elméleted alapján vezesd le, mitől nemesebb, felelősségteljesebb és kimagaslóbb a politikusi munka (értsd, ha véletlenül bemegyek egy ülésre, akkor netezek, ujságot olvasok, ha kongatnak nyomok egy gombot), mint a bírák, orvosok munkája. Mert a bérek alapján az derül ki, hogy a bíró feleannyira számít, az orvos még kevésbé.

vazzup 2013.10.18. 12:14:17

@London2009: én alapvetően egyetértek az egykulcsos adó filozófiájával, azonban a bevezetésének most, így, ebben a környezetben egyszerűe nem volt itt az ideje. Egyszerűen nem engedhetnénk meg magunknak. Ez van. Nem véletlenül van leszakadóban az amúgy is őrületesen alulfizetett réteg. Erre még rátettek sok lapáttal.

Ráadásul, nem is azért vezették be, hogy ez legyen, hanem mert emellé betették az "állam, a kormány az elesetteknek külön _AD_ juttatásokat". Érted, amellett, hogy még nehezebb helyzetbe taszítják az alsó 20-30%-át a népességnek, még megpróbálják elhitetni, hogy _ők_ segítenek, és nagylelkűen _ad_nak a népnek.

Jelen formájában ez a bevezetés nettó szavazatszerző lépés volt, semmi köze a megfontoltsághoz, átgondoltsághoz. Igaz, mit is várok egy olyan helyen, ahol a törvények három nap alatt születnek, hatástanulmány, vizsgálat, vita nélkül.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 12:14:24

@London2009:
Igen, ez ilyen dolog.

Svedorszagban tobb kulcs van, a valodi gazdagok fizetnek rendesen. De ez itt mukodik, panaszkodni ugyan szoktak, hogu magas az adokulcs (hivatalosan nekem 33,5%, gyakorlatban csak 26-28% az adojovairas miatt).
Ez van, engem nem zavar, mert jut is, marad is.

Magyarorszagon az allami bevetelek/kiadasok rettenetesen meg vannak szerintem borulva, raadasul sehol semmi latszatja (a stadionepites nem latszat, az emberi egeszsegugy meg csak egy alom).

Szerintem a regi, savos rendszer jol mukodott, a savokon lehetett volna modositani.

A masik, hogy szerintem jo volna osszevonni minden elvonast. Nincs tb meg ilyen, olyan marhasag. Van helyette ado, mondjuk 40% es ennyi. Majd az allam elosztja.
Itt igy van es remekul mukodik.

szuperkrumpli 2013.10.18. 12:14:34

Sok ember fejében tovább él a Kádár rendszer és ezt a mostani hatalom ki is használja. Vígan megy az államosítás és ilyen olyan cégekben történő részvény vásárlás! Utána meg majd ki lehet mindenféle pénzt mutyizni rajtuk a haverok cégeihez. Ezek annyit értek el, hogy ma már egy szovjet tank se kell ahhoz, hogy kisétáljon ugyanannyi ember az országból. Bőven elég az undor és a közöny!

Latcho Rom 2013.10.18. 12:16:23

OFF

Birca s mas Kubasok, nagyon ajanlom...5-10 eve elkepzelhetetlen lett volna egy ilyen filmnek keszulnie Kubaban. Ituneson van.

Una Noche Official Trailer 1 (2013) - Drama Movie HD - YouTube
www.youtube.com/watch?v=RKLXDk4NFrA

ON

London2009 2013.10.18. 12:18:33

@dradix: Nem a különböző szakmák bérezését vitattam. Amit írsz az teljesen irreleváns ebben a témában, ne haragudj.

bpetya75 2013.10.18. 12:18:55

@London2009:

Egy normális gazdasági szerkezetű országban nagy vonalakban igaz lehet amit írsz, bár szerintem mindenhol vannak olyan magasabb kvalifikáltságot igénylő szakmák, amik anyagilag nincsenek annyira megbecsülve, de Magyarországon nagyon nincs igazad.

Hétvégén volt gimis osztálytalálkozóm. Elég sokan mentek tanári pályára, néhányuknak a párja is pedagógus. Elég érdekes helyzet így a tanári bérfejlesztés után, hogy az egyetemi oktató kevesebbet keres, mint egy fiatal középsulis vagy általános iskolai tanár. Bár azon lehet vitatkozni, hogy kinek van nagyobb felelőssége (szerintem a tanítóké a legnagyobb a teljes tanári palettán).

Az meg különösen bonyolítja a helyzetet (ahogy írod is), hogy rengetegen keresnek minimálbért, vagy annál alig többet. Nem csak betanított munkások, nem csak beosztottak.

hékabéka 2013.10.18. 12:19:41

Az elmúlt 13 évben 3 főnököm volt. A háromból kettő teljesen ellehetetlenített az irigységével és a rosszindulatával.
Az első főnököm arra irigykedett, hogy utazunk..pedig tulajdonképpen csak könnyelműen éltünk, nem volt még gyerek..ha összegyűjtöttük egy fagyasztó szekrény árát, akkor végül nem fagyasztót vettünk, hanem beültünk az autónkba,( ami egy lepukkant ford econoline volt, de befért hátra egy kétszemélyes matrac..) és elmentünk hirtelen felindulásból Olaszországba. Én nem tudtam kezelni ezt, mivel nem is értettem a konfliktus igazi okát..
A második főnököm nagyszerű volt..remekül megértettük egymást és gördülékenyen ment a munka, de aztán érdemeimre való tekintettel feljebb léphettem a szamárlétrán..:(
A harmadik főnököm, addig kedvelt, amíg ki nem derült, hogy kreatív ember vagyok..attól fogva minden módon megnehezítette az életem..mielőtt eljöttem a "van rajta sapka, nincs rajta sapka" tipikus esete forgott fenn... Ez az élmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végre engedjek férjem könyörgésének (10 év) és külföldre költözzünk..
1 éve élek Németországban..abban, hogy valaha lesz valahol egy magyar negyed, nem hiszek. A tapasztalatom az, hogy ha véletlenül összefutunk más magyarokkal, nem örömöt látok az arcokon, hanem azt, hogyan tudna minél előbb szabadulni a kínos helyzetből..kerüljük egymást..ez a helyzet.
Ez elég nagy csalódás nekem, mert naivan azt hittem, a magyarok örülnek egymásnak ha otthontól távol találkoznak. Nem így van. Sajnos..

London2009 2013.10.18. 12:22:00

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Itt a lényeget egszerűen megfogalmaztad. “Jut is, marad is.”
Ez a legnagyobb gond Magyarországon. Lehet tologatni az adósávokat meg változtatgatni az adókulcsokat. A 100ezres minimálbérből nem fog sem jutni, sem maradni. Sem így, sem úgy.

dradix [freibürger] 2013.10.18. 12:22:20

@London2009: "Azért vannak a bérek között a különbségek mert nyilván más a végzett munka értéke, felelőssége, nehézsége stb."

Erre hivatkozva kérdeztelek. Szerintem nem irreleváns.

"Ne az legyen büntetve aki befektetett pénzt, időt, energiát a tanulmányaiba és magasabb jövedelemre tett szert ennek köszönhetően."
Ez a rész pedig a kérdésemben épp fordított arányban van. Sok képviselőnek mi a végzettsége? és mégis... Akkor ki tanult, ki fektetett be energiát, pénzt, éveket? És miért?

eagles 2013.10.18. 12:25:54

@vazzup:

Ezért mondtam azt, hogy nem nyerheti meg egy ilyen párt a választást, de bekerülhet a parlamentbe. Az igazén érdekes kérdés az, ha már bent van, a hatalom közelében, nem részegül-é meg annak bódító illatától, és nem áll-é be a sorba.

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Még megboldogult vállalkozó koromban mondtam szeretett képviselőnknek, aki egyben PM. államtitkár is volt ugyanezt.

Engem nem érdekel, hogy az állam milyen címszóval veszi el tőlem a pénzt. Mondja meg hány %-ot adjak le, aztán a minisztériumban, meg a hivatalokban a sok léhűtő ossza szét és címkézze föl.
A válasz egyszerű, de tanulságos volt. Ha ez így működne, hogy a francba tudnánk megbüntetni mondjuk azért, mert tévesen számoltál ki,és utaltál el valamilyen adót, vagy járulékot. Persze ezt viccnek szánta, de ha hibáztál, akkor ez véresen komoly valóság lett.

London2009 2013.10.18. 12:26:34

@vazzup: Az egykulcsos adót anno már az SZDSZ is be akarta vezetni ha jól emlékszem. Régóta terítéken volt már ez. De abban teljes mértékben egyetértünk, hogy sikerült a legrosszabbul időzíteni…

andaluzkutya 2013.10.18. 12:41:57

Valaki említette, hogy milyenek a magyarok, hogy szeretnek pl. mások zsebében turkálni: éppen ma lett nyilvános itt mindenki számára, hogy más emberek mennyit kerestek tavaly, mennyit adóztak és mennyi a vagyonuk. A neten bárkinek a nevére rá lehet keresni, és kidobja ezeket.
Érdekes módon ez nem vezet oda, hogy pl. a jobban keresőket megutálnák, vagy a kevésbé jól keresőket lenéznék. Ez csak egy adat...
ui.: gyorsan meg is néztem, hogy a főnököm tavaly mennyit keresett, ill. néhány ismerősömet, kollégámat:)

eagles 2013.10.18. 12:44:54

@andaluzkutya:

Szóval a vér nem válik vízzé. Na szép mondhatom.

andaluzkutya 2013.10.18. 12:45:51

@Quercus58: Nem úgy volt, hogy nem szabad elfelejteni, honnan jöttünk?:))

cristallo 2013.10.18. 12:46:22

@Cascabel: oké, nem kell a forradalom. Akkor mi a megoldás? Meg mit jelent, hogy "felfalja a gyermekeit"?

cristallo 2013.10.18. 12:47:46

@dradix: körlevélként kaptam a levelet, nem személyesen nekem küldte a szerző. Gondolod, hogy Sámán képes ilyen stílusban is írni? Egyszer sem szerepel benne a keretalkotás szó...:)

cristallo 2013.10.18. 12:48:37

@andaluzkutya: te vagy cristallo? Akkor ki vagyok én???:)

bpetya75 2013.10.18. 12:50:39

@cristallo:

Asszem Robespierre mondta a kivégzése előtt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 12:52:36

@hékabéka:
Nem tudom, hogy ki, hogyan es miert nem kedveli a magyarok tarsasagat kulfoldon, de azt el tudom mondani, hogy en miert es hogyan vagyok ezzel:

- az elso gondolatom ohatatlanul az, hogy rejtozkodnom kell, semmit sem szabad elarulnom magamrol, a munkamrol, korulmenyeimrol;
- ahhoz, hogy meg tudjak bizni valakiben mar valamennyire ismernem kell, ez pedig nem mukodik egy veletlen talalkozas alkalmaval;
- ha nyaralni vagyunk es ott akadunk veletlen ossze magyarokkal, akkor is rejtozkodunk, mert a fenenek sem hianyzik, hogy 254.244.994-ik alkalommal is meg kelljen beszelni, hogy milyen rossz is Magyarorszagon elni vagy hogy a kumma anyukajat a Gyurcsanynak/Orbannak... nem erdekel, nem elek ott, hidegen hagy.

Ezek fenyeben annak az eselye, hogy IRL megismerkedjek barkivel is szinte nulla. Ha mar van egy kialakult kozosseg, mint pl. a HA-n, akkor szivesebben talalkozom (talalkoznek) az itteni versenyzokkel.

(de ez igaz a svedekre is, oket is fenntartasokkal kezelem es csak egy ido utan probalok baratkozni, ha mar dolgoztunk egyutt egy ideje)

@andaluzkutya:
Ilyen nekunk is van, csak fizetni kell az adatokert... :)

@bpetya75:
"Egy normalis..."
Innentol felesleges volt folytatni... ;)

andaluzkutya 2013.10.18. 12:53:31

@Mr. Long [wannabe Briton]: Mivel jobban keresek, mint a főnököm, így vele nem...
De gyorsan találtam pár embert, akinek tudtam a nevét és többet keresnek mint én, nyilván igazságtalanul. Alighanem ők lesznek a kiszemeltek:)
Pl. rákerestem Ole Gunnar Solskær-re, és rettentően felháborított, hogy mekkor vagyona van. Az igaz, hogy többet adózott, mint amennyit én kerestem, de akkor is:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.18. 12:54:31

mondjuk nekem altalanos kozhangulat cimszo alatt miert az jut ma eszembe,hogy otthon (otthon??) semmit nem lehet "lelancolatlanul" hagyni ,mert szetlopjak. a sokkal csorobb Thai vagy indonez miert nem lopja el alapbol a masik gyumolcset,strandpapucsat,kertben szarado ruhat, bukosisakot stb. nekem pl ez szamit az altalanos eletminosegre gondolva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 12:57:48

@cristallo:
"Fel kellene nonie" az embereknek... nem csak 5-10-50e-nek, hanem nagyvonalakban az egesz tarsadalomnak. De az nem kenyelmes... akkor dolgozni kell, tanulni, erteni valamihez (barmihez), becsuletesen adot fizetni, nem lehuzni a masikat ahol csak lehet.

andaluzkutya 2013.10.18. 12:57:50

@cristallo: ez az a kérdés, amit mindenkinek fell kell tennie magában előbb-utóbb:)

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: nálunk régebben teljesen nyilvánosak voltak, de az elmúlt években már csak azok léphetnek be, akiknek van bármilyen digitális aláírásuk itt (tehát lényegében bárki), viszont nincsenek már összehasonlító adatok, ill. egy hónapban max. 500 névre kereshetsz rá. Azt mondják, hogy ez azért jó, mert visszatartja az embereket az adócsalástól. De az új kormány tudtommal ellenzi, vagy legalábbis azt akarják, hogy akire rákeresnek, az értesítést kapjon, hogy mindezt ki tette.

bpetya75 2013.10.18. 12:58:33

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Mit degradálod a hozzászólásomat? Utálatos figura vagy, tudod-e? ;-)

@andaluzkutya:

Azt hiszem, ideje lenne szólnod a lelkiismeretednek, hogy dologidő van. Ennyire azért nem szabad ragaszkodnod a gyökereidhez.

andaluzkutya 2013.10.18. 13:02:50

@bpetya75: Hangsúlyozom, ez nem magyar találmány. A helyi újságban pl. összeállítás van arról, hogy melyik irányítószám alatt mennyi az átlagfizetés.

andaluzkutya 2013.10.18. 13:03:53

@bpetya75: Most látom, hogy arról is van összeállítás, hogy a helyi politikusok mennyit kerestek...

London2009 2013.10.18. 13:06:07

@dradix: Igen de a kérdésfeltevés nem arra vonatkozott, hogy vajon van e igazság a világban és a tanárok miért keresnek kevesebbet mint a bankárok? Hiszen mindketten egyetemre mentek, és mégis…? A képviselők fizetésén nincs értelme mérgelődni. Megjegyzem az ő esetükben a munka felelősségén van/lenne a hangsúly. Mármint elvileg egy ország sorsáról döntenek. Elvileg. De igazad van, hogy jobban szeretnek szunyókálni és Blikket olvasni : )

bpetya75 2013.10.18. 13:07:31

@andaluzkutya:

Akkor azért arrafelé is vannak emberek, akiknek keményen meg kell dolgozni a látszatért, hogy szükség van a munkájukra ;-)

bpetya75 2013.10.18. 13:09:17

@cristallo:

Megpróbáltam kikeresni, hogy ki is mondta, de csak addig jutottam el, hogy a francia forradalommal kapcsolatos az idézet, Danton kivégzésénél láttam először. Lehet, hogy ő mondta, nem az őrült.

andaluzkutya 2013.10.18. 13:09:35

@London2009: szerintem ha a tanár is elfogadható szinten megél a fizetéséből, akkor nem igazán fogja izgatni, hogy a bankár miért keres többet nála. Ugyanez a politikusoknál: ha én jól élek, nem zavar, ha ő is jól él. De ha hónapról-hónapra élek, akkor nyilván bosszant, ha ők közben degeszre tömik a zsebüket közpénzből.

madscientist 2013.10.18. 13:10:13

@bpetya75:

Azt halkan hozzátenném, hogy szerencsés helyzetben voltunk, mert aki kiötlötte ezt a dolgot, az egyik falu polgármestere volt... vagy 30 évig, mindig annak a pártnak a tagja volt, amelyik éppen kormányra került, mondhatni igazi köpönyegforgató, de mindenki tudta, hogy azért teszi, hogy a községnek több pénz jusson, pedig néha a penge élén táncolt ezért.
Viszont ez idő alatt, az amúgy sem szegény falu igazi gazdag falu, bezzeg község lett. Ahol minden utca tiszta, minden porta rendezett és igényes, a templomot paplakkal egyetemben felújították, új óvodát, iskolát, sportcsarnokot építettek, egy mocsaras, balesetveszélyes területet átrendeztek, ma a helyén park és tenyésztő tavak vannak halaknak, új lett a posta, nemrég a községháza szépült meg, büszkék is rá az ottaniak.
Úgyhogy szinte csak jót tudok elmondani róla, ha észrevetted sok mindent úgy alakított, hogy ne csak a pénzt vigye, hanem haszna is legyen pl a csarnokot rendszeresen kibérlik, a halakat eladják.
Másrészt ma már rég nyugdíjas, az utódja folytatja a terveket, eléggé hasonló habitus mint ő volt.
Eredetileg 4 falu állt volna össze a csatornázáshoz, de a negyedikkel nem igazán lehetett dűlőre jutni, úgyhogy még az elején ki is estek abból a bizonyos pikszisből.
A másik kettő pár éve kezdett ébredezni, az előző példáján, hogy lehet ezt így is, az egyiknek azóta a környékben legtöbbeket foglalkoztató önkormányzata lett. Zöldséges és fűszerkertjük van, a helyi menzát teljesen ellátják, eladásra is szokott jutni. Új önellátó fűtésrendszert vezettek be, ma már minden középület onnan kapja a fűtést, és most kezdtek bele abba, hogy konkrétan mindent felújítsanak.
Én úgy látom, hogy haladnak a dolgok, ráadásul most már a falvak is összefognak egymással, nem csak, ha baj van.

cristallo 2013.10.18. 13:11:53

@bpetya75: köszönöm, hogy fáradozol miattam:) esetleg azt is elmondanád, hogy ez mennyiben vonatkozhat Mo-ra?

bpetya75 2013.10.18. 13:17:31

@cristallo:

Nem miattad teszem, csak érdekelt, hogy jól emlékszem-e. Azt, hogy mennyiben vonatkozik ez a mai Magyarországra, kérdezd attól, aki felvetette. ;-)

@madscientist:

Ha elképzelem, hogy nálunk is mit össze lehetett volna hozni, ha a mostanihoz (vagy a példádban szereplő polgármesteréhez) hasonló lett volna az itteni előd gondolkodása...

vazzup 2013.10.18. 13:24:54

@cristallo: @bpetya75: nem az országra vonatkozik közvetlenül, hanem arra, hogy ha kiereszted az erőszak szellemét a palackból, nem biztos, hogy le tudod állítani idejekorán, könnyen előfordulhat, hogy azok az emberek is a leszámolások áldozatául esnek, akik egyébként a forradalom élére állnak, s a korábbi elvtársai teszik el az útból, mondván, hogy elárulta "az ügyet".
Ez sokszor előfordul, amikor hatalmi átrendeződés van terítéken.
Jó esetben csak félreállítják, rossz esetben, ha potenciálisan veszélyes az új berendezkedésre, akkor el is teszik láb alól.

A forradalom felfalja gyermekeit mondás pont egy ilyen leszámolás folyománya volt.

cristallo 2013.10.18. 13:27:25

@vazzup: köszönöm, így már érthetőbb:) És esetleg azt is tudod, hogy mi a megoldás? Tegyük fel, hogy felnőtt egy-két új generáció, akik már nem a sültgalambra várok mentalitással bírnak. Ők hogy tudnának változást hozni?

andaluzkutya 2013.10.18. 13:29:15

@vazzup: szerintem a forradalommal az is alapvető baj, hogy egész másfajta tulajdonságokra van ahhoz szükség, hogy valaki sikeres forradalmár legyen, ill. hogy valaki sikeresen irányítson egy országot. Mivel a forradalmárok ritkán csinálnak azért forradalmat, hogy siker esetén az utóbbiak javára félreálljanak, így egy forradalmat szerintem szükségszerűen egy továbbra sem túl jó világ követ...

cristallo 2013.10.18. 13:34:20

@andaluzkutya: ja, egy fülkeforradalom volt nemrég már, aztán látjuk, hogy mi lett a vége meg a forradalmárral...

vazzup 2013.10.18. 13:39:28

@cristallo: @andaluzkutya: igen, ebben is van valami. Ritkán jó egy folyamatos forradalmi kormány, lásd Iránt vagy Kubát. Csak, hogy a két legismertebbet, legszembetűnőbbet említsem.

Lehetne megoldás, amúgy, csak nem így, ahogy most van. Illetve így is lesz lassú változás, mert nem mind megyünk el, akik azt gondolják, hogy a mostani szemlélet rossz. Csak ez tényleg lassú, több emberöltő során eljövő szemléletváltozás.

Ezt a lassú folyamatot viszont egy-egy olyan kormány tudná felgyorsítani, amelyik tudatosan preferálná az önrendelkező állampolgárokat. No nem _adva_ nekik valamit, hanem az ő javukra megteremtve a feltételeket.
Például gondolok itt az adók megreformálására, valaki fent említette is, hogy összevonni az adókat, valódi söralátétes bevallással, egyszerűsíteni az összes kötelező bürokráciát, s ezzel arra ösztönözni az amúgy vállalkozni akaró réteget, hogy vállalkozzon, s nem arra, hogy hagyja el az országot, és onnan vállalkozzon.
Ha az emberek rájönnek, hogy akkor lesz nekik jobb, hogy ha tesznek érte és nem a kormánytól várnák el a közvetlen anyagi segítséget, akkor előbb-utóbb tennének érte.
A probléma ezzel csak az, hogy így viszont a politikusok sem annyira tudnák sütögetni a maguk pecsenyéit. Akkor nem lenne folyamatos eredeti tőkefelhalmozás.
Hozzáteszem, mostanra elfogyott az eredeti tőke, ezért rabolják le az egyes ágazatokat. Lásd Nemzeti Dohánybolt, kaszinók, stb.
Ezért veszik vissza az energatikai cégeket is, hogy újra el lehessen osztani a haveroknak, maguknak.

S ez az, ami az igazi gondot jelenti, egyértelműen nem azért vannak kormányon, hogy az országot irányítsák, hanem, hogy elosszák a maradékot.

vazzup 2013.10.18. 13:40:04

Jajj de jó, írtam egy hosszút, ami elveszett. Most már újra nem írom. :(

tanato 2013.10.18. 13:43:19

@dradix: Pontosan jól mondod,jól összefoglaltad a napi orvosi munkát, a díszpinty és a magánrendelés kapcsolatával.És ez csak romlani fog az átlagéletkorunk növekedésével és a a terhelés fokozódásával is.És persze a rendes beteg is megszívja a mások által generált feszültséget,sajnos.

tanato 2013.10.18. 13:46:11

@bpetya75: Tényleg felfalta eddig majd minden forradalom a gyermekeit,Leginkább tényleg először a francia forradalomnál jött ki a maga teljes valójával,d e igazán SZtalin alatt érte el a csúcspontját.

madscientist 2013.10.18. 13:49:33

@bpetya75:

Hát igen, mindig kell egy megfelelő egyéniség is, aki keresztül viszi a közösség akaratát. De ha jól értem, akkor most nálatok is normális 'polgi' van...és hidd el sose késő elkezdeni.

2013.10.18. 14:12:29

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: amikor del-afrikaiakkal talakozunk nyaralaskor (SAn kivul), a minimum, hogy egyutt vacsorazunk veluk

tucano 2013.10.18. 14:25:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Egyszerűen a magyar alapvetően nemzeti-szocialista érzelmű, s itt nem a szó náci jelentésére kell elsősorban gondolni."
Pedig dehogynem, vagy a fasisztára. És itt nem a szovjet és amerikai filmek által felfestett képre érdemes asszociálni, hanem a két háború közötti tekintélyelvbe kapaszkodó kisemberre, mint az olaszoknál vagy a németekenél. Ez van, nem tudom ezzel mit lehetne kezdeni. Talán, ha engednének egy kis sikerélményt a népnek, egy kis önállóságot, de erről ugye szó sincs.

Taxomükke (UK) 2013.10.18. 14:28:23

@tilmir: @Cascabel: Valahol igazatok van, de ugyanezt csinálja a Tesco, az Auchan, a satöbbi, akiknek alighanem van forgótőkéjük... az sokkal nagyobb mocsokság, meg az is, hogy ez törvényes.
Kurva kapitalizmus.
Itt, Angliában döbbentem nézem, hogy csak pofáznak az uzsorakamatra kiadott kölcsönök (payday loans, milyen finom eufemizmus) szigorításáról. Miért nem lehet betiltani?

tucano 2013.10.18. 14:28:31

@tanato: " igazán SZtalin alatt érte el a csúcspontját."
Az már csak a ráadás volt. A ruszkiknál a forradalom utáni belső tisztogatás csúcsa Kronstadt és Mahno leverése volt, a többinek már csak annyi köze volt a forradalomhoz, mint Napoleonnak, aki szövegben a császárrá koronázásig nagyon is néppárti volt. Mondjuk nála legalább kibújt a szög a zsákból, míg az oroszok még ma is nyelik a maszlagot vagy mézesmadzagot, ha jobban tetszik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 14:35:35

@cristallo:
Igen :)
A mit kellene tenni a forradalom helyett dologra irtam.

A forradalomtol lehet uj a fonok, de a nep attol meg "hulye" marad.

@charlieharper:
Nem ismerem azt a kozosseget. Ha titeket az boldogga tesz, akkor hajra! Biztos szerencsesebben futsz ossze nyaralason emberekkel, mint en ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.18. 14:45:15

@Taxomükke: nem tudomm mi köze ennek a kapitalizmushoz, illetve mit szeretnél helyette, mi az ami akár fele ekkora életszínvonalat tudna biztosítani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 14:45:34

@Zka:
Ez volt a sejtesem... a hulyekkel az a baj, hogy ameddig nem borul fel a kis vilaguk, hulyek maradnak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 14:52:35

@Taxomükke: Én attól tartok, hogy csak nálunk csinálják ezt. Nem hinném, hogy az anyaországban is ezt a játékot űzik...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.18. 14:54:23

@tilmir: az előző munkahelyemen (itthon) a főbb vásáróink nagy áruházláncok voltak és nem rémlik, hogy divat lett volna határidőn túl fizetni.

bpetya75 2013.10.18. 14:57:20

@vazzup:

Korrekt magyarázat, köszi!

@madscientist:

Igen, nagyon rendben van a polgi. De nincs egyszerű dolga, mert az elődje azt csinálta kicsiben, amit "nagyjaink". Így most a régi spanok nehezen értik, hogy nincs ingyen ebéd.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 15:13:02

@Zka: hm... akkor nem ismered a játékukat? 90- 180 nap a fizetési határidő. Amit nem adnak el a határidőig azt visszaküldik (pl. sérült csomagolás), majd ismét berendelik és indul újra a 90 vagy 180 nap...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.18. 15:13:52

@montroyal: így jár az az ország, ami betanított munkásnak drága, hozzáadott értéket termelni hülye, a belső gazdaságot pedig eszében sincs erősíteni, mert minden vállalkozó ellenség.
A postban említett szocialista gondolkodásmód eredménye ez, teljesen megérdemelten.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.18. 15:18:08

@Zka: Pedig nem kis botrány volt belőle... lehet, azóta leszoktak róla..

tanato 2013.10.18. 15:27:15

index.hu/belfold/2013/10/18/megbeszeltuk_trianont/
Nagyon érdekes cikknek találom,hogyan látják a szomszédban a trianoni sokkot.

DieNanny CH 2013.10.18. 15:34:06

@montroyal:

Na, igen, ez meg a másik... Egyelőre még 4 évig biztonságban vagyok. (2017-ig van tartózkodásim.)
@tilmir: Jól gondolom, hogy bármilyen most a helyzet, akinek megvan a bewilligungja, azt nem abajgatják? Nem nézik, van-e munkája, megélhetése, ilyesmi? Arra gondolok, hogy elég nekem 2017-re kikent-kifent "jópolgárnak" lenni, teli bankszámlával (mert a B-hez azt is nézték), ugye?
Vagy ne bízzam el magam?

cristallo 2013.10.18. 15:39:57

@madscientist: engem még az a mondat szomorított el, hogy: "mennek és viszik a még meg nem született unokáinkat".

cristallo 2013.10.18. 15:42:28

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: de ha pont az a nép nem volt annyira hülye, mert forradalmat csinált...

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 15:47:40

@Quercus58: hozzám hordják a pénzt", hamar meggazdagodok.

ezt a mentalitast ide is kihoztak .. nem jarnak hozzam nehogy rajtuk gazdagodjak meg ... ez az ujabb generacio, az 56-osok sokan jarnak hozzam

madscientist 2013.10.18. 15:50:21

@bpetya75:

Ajjajj, akkor lesz mit/kit rendbe tenni. Amúgy a másik falu, amivel az előbb példálóztam még, is ugyanígy volt kb két ciklussal ezelőttig.
Pasáskodó polgi és a sleppje, nép megunta, sarkára állt, ugye kellett egy értelmes jelölt, akadt is szerencsére, megszavazták, kb egy ciklus kellett, hogy a 'spanok' megértsék nem úgy van az, mint régen. Jah és dolgozni is kéne ám. Azóta kuss van és halad is valamerre a falu, polgit újraválasztották, a sleppből sokan megfutamodtak, nagyon sokan lecserélődtek. Szóval nem lehetetlen, viszont tény, hogy sok időre van szükség mire a régi rossz dolgok kikopnak.

GERI87 2013.10.18. 15:50:21

@tucano:

"Ez van, nem tudom ezzel mit lehetne kezdeni. "

Semmit, a társadalom nem feltétlenül fejlődik, halad valahová, válik jobbá....
Az idő nem old meg mindent! Márpedig nekünk csak az van.
Nincsenek belső tartalékok, nincs értelmiség, nincs középosztály, polgári szellem...
pl az Amazóniai indiánok, az eszkimók sem léptek volna a társadalmi szerveződés magasabb fokára ha egy külső kényszerítő körülmény, pl a brazil vagy kanadai állam rájuk nem telepszik...

MO és a régió meg nem olyan fontos (még az Eu-nak sem) hogy idejöjjön valaki és erőszakkal művelt nyugatit neveljen belőlünk....(a proli meg csak prolit nevel) 400 év Béccsel a seggünkben sem sikerült ez....
a magyar 'polgár' mintaképe mi volt? a nemes: annak sem a felelősségteljes, művelt...hanem a páváskodó, jelvényekkel telerakott, ősi, jogait, elismerését születése, származása jogán kapó oldala...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 15:53:14

@montroyal: en hulye meg azt hittem azert viszik hozzad a penzt, mert megcsinalod a fenyezest... :)

TilosazA (UK) 2013.10.18. 15:55:48

@London2009: Az egykulcsos adó szerintem is igazságosabb. Amikor tizen-éve elkezdtem dolgozni, majd fél év múlva sikerült egy olyan munkahelyre átmennem ahol jóval többet kerestem, akkor szembesültem vele. Az első helyen minimálbért kerestem, (adóztam is utána valamennyit), az új helyemen a bruttóm duplája volt, a nettóm viszont a sávok miatt nem duplázódott meg. Akkor kis fiatalka fejjel úgy megkérdeztem a munkatársamtól, hogy úgy mégis, minek teperjek a tanulással és a szamárlétrán való küzdéssel, ha nem lesz akkor sem sokkal jobb? Arra jutottunk, hogy legalább elmondhatom magamról, hogy többet tettem a közösbe.... Nagyszerű. :)
Egyébként tegnap az adókról beszélt itt az angliai angoltanárom, mondta, hogy hát igen magas, mert ugye csomó ÁFÁt is fizetünk, 0-20%-ig, mindenféle dologra... Majdnem hangosan felröhögtem...

Evain 2013.10.18. 15:56:17

off: szeretettel ajánlom mindenkinek, aki a legutóbbi Metallica filmet emlegette:
acidcow.com/pics/20131015/acid_picdump_49.jpg

:D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 16:00:40

@TilosazA: The Guardiant kellene olvasnod. Ugyan az a tomeg van mogotte a kommentek alapjan, akikrol szol a mai nap, a szomszed tehenes...
Bar a konzervativoknak is meg van a maga Zsiga Marcell-ja (igy hivtak a 47e forintos cskat, igaz?) www.theguardian.com/money/2013/oct/18/no-10-jumpers-fuel-bills

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 16:09:25

@Mr. Long [wannabe Briton]: multkor meg azon nevettem hogy itteni kliens aki mar 3x huzta megaz autojat ugyanott azt mondta viccesen - mar elegem van hogy mindig én fizetem a steak-edet...

vazzup 2013.10.18. 16:13:22

@TilosazA: a múltkor amerikaival (Louisiana) beszélgettem, elsírta magát, hogy jajj-jajj, 11% sales tax, meg így, meg úgy. Amikor elsütöttem neki a 27% ÁFÁT és a várható "luxusadó" ötletét, akkor elkerekedett szemmel nézett és mondta, hogy "jóvan, akkor nem sírok". :D

2013.10.18. 16:14:06

Veletlenul talaltam:
index.hu/kultur/cinematrix/2013/10/18/osszedobtak_a_penzt_a_londoni_magyarok/

" Nagy sikerként könyveli el a Menjek/Maradjak stábja, hogy két hete indított internetes finanszírozási kapmányában máris összegyűlt a pénz a következő epizód előkészítésére. A hazai, független produkcióban készülő dokumentumfilm-sorozat a Menjek/Maradjak a kivándorlás témáját járja körül: külföldre költöző, ott munkát vállaló fiatal magyarok történeteit mutatja be. "
Meg kartam nezni az elso reszt, kulfoldrol nem elerheto:(

TilosazA (UK) 2013.10.18. 16:14:12

@Mr. Long [wannabe Briton]: Nem olvastam végig, mert annyira nem jó az angolom, és csak kb. a felét értem. :( Ehhez még fejlődnöm kell, talán egy év múlva.
(Egyébként mi kardigánban rohangászunk itthon, kb 17-19 fok van, mégis csomó pénzt kifizetünk a gázra...)
Tényleg, nem vonulunk utcára a gázáremelés miatt? ;) Csak a fíling miatt, tudod, ha már túró rudit nem lehet itt kapni.

TilosazA (UK) 2013.10.18. 16:17:35

@vazzup: Minden relatív.... Egy éhező indiai szemében már irigylésre méltó egy szegényebb sorsú magyar, mert egy váltás ruhánál több van neki (akár kettő!), és több nap eszik mint amennyiszer nem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 16:18:47

@TilosazA: A zsigamarcival a puloveres komara celoztam, de a kommentek alapjan ugyan az a felduhodott tomeg, aki elvarja, hogy az allam lassa el oket. miliband-et azert eljenzik, mert "batran" be akarja fagyaztani az energia arakat es ezaltal jo ember lesz... (szerintem nem tudjak, hogy lopta az otletet)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 16:19:42

@Cascabel: marmint ott maradj, ahol vagy. nem akarjak, hogy lassad miert erdemes maradni a karpatok bercei kozt :)

eagles 2013.10.18. 16:23:06

@Mr. Long [wannabe Briton]:

A Zsiga Marcel Harry Potter magyar klónja. Hasonlítsd össze a fényképüket.

2013.10.18. 16:28:59

@Mr. Long [wannabe Briton]: meg talan valasztani is hajlando lennek elmenni (eletemben eloszor!!), csak az a Milliband ne keruljon hatalomra.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 16:59:27

Ez mekkora kifejezes!! "Tourist politicians"

2013.10.18. 17:06:08

@charlieharper:
Erdekes, en is elmennek szavazni, szinten eletemben elosszor, csak hogy Steven Harper ne keruljon hatalomra megegyszer:) Justin Trudeau nagyon belopta magat a szivembe a kender legalizalasara tett javaslataval - pedig nem is szivom:) Szoktam otthon mondani szukebb kornyezetemben - mindenki legnagyobb megrokonyodesere - hogy addig nem lesz gazdasagi fejlodes Magyarorszagon, amig a kender tiltva lesz es az alkohol pedig nem:) A nagy almom a Kendernagyhatalom Magyarorszag! :)

Latcho Rom 2013.10.18. 17:23:41

@Cascabel: Nem lesz mégegy Tory tobbseg, az tuti.

Justin? Sose tudni, lehet hogy a kender miatt nem jut celba, az idosebb valasztok miatt. S meg mindig nagyon fiatal.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.18. 17:26:25

@FutureFry: "Hogy megfordítsam: Pont, hogy egy kis szocializmus (a szó nemes értelmében) kéne néha Amerikában (pl. hogy az egészségügyi ellátás állampolgári jogon járjon). Bár a szó bozinyos körökben csúnyának számit, azt észre se veszik, hogy a "Social Security" is tulajdonképpen "szocialista" (benne van a nevében!)."

na, ezzel biztosan sokan vitatkoznanak :) Marmint az alanyi jogon jaro kulonfele szocialis szolgaltatassal...az allam funkcioja - legalabbis klasszikus kapitalista elvek alapjan - nem a szocialis halo megteremtese...na de ez mar egy masik tema lenne, es OFF:) A posztra reflektalva: szerintem legalabb 1 generacionyi idonek el kell telni, hogy a gondolkodasmod megvaltozzon (ezzel nem mondtam ujat), szamomra csak az a kerdes, es ebben kivancsi vagyok a velemenyetekre: vajon a mostani fiatal generacio (20-30sok) fel tudnak-e mutatni egy ujfajta szemleletet (ebben segithet a "vilaglatas"), vagy egyszeruen "oroklik" az idosebb generacio mentalitasat? Ti hogy latjatok?

2013.10.18. 17:29:23

@shakti_rom:
Itt Albertaban a Trudeau szitokszo. De a kendert idosebbek is szivjak:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.18. 17:37:39

@charlieharper: "Az ilyen helyzeteket kellenne hangsulyozni, hogy mennyire jo, hogy az egyszeru emberek tenni akartak es tettek is egymasert. Pont a szomszed tehene ellenkezojet mutatja."

Szerintem veszhelyzetben ez szinte termeszetes, es osztonos. Nemcsak magyar sajatossag. barhol, ahol katasztrofa helyzet volt/van, az emberek segitenek egymason (lsd. foldrengesek, arvizek stb.) Akkor kell megnezni oket, amikor a mindennapokat elik...vajon akkor mennyire segitokeszek. Ez inkabb egyeni hozzaallas kerdese. Vannak alapvetoen segitokesz, onzetlen emberek. ok azok, akik atvisznek a szomszednak egy tal sutemenyt "csak ugy". Akik lenyirjak a fuvet a szomszed elokertjeben is/elsoprik a havat stb. es nem centizik ki, nehogy egy kicsivel is tobbet csinaljanak, mint a sajat telek hataruk.

cristallo 2013.10.18. 17:49:48

Ahhoz a témához, hogy mennyire utáljuk a vállalkozókat, csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy az a szép, amikor a saját közalkalmazott édes anyukád mondja neked, a vállalkozónak, hogy minden vállalkozó szemétláda. Az sem baj, ha a saját gyerekéről beszél így, lényeg, hogy van kit egy kalap alatt utálni.:(

TilosazA (UK) 2013.10.18. 18:05:12

@cristallo: Nem hiszem, hogy ebbe beleért téged is. Ezek csak ilyen általánosítások. Apukám is vállalkozó, sosem szidtam őket, és tudom, aki rosszat mond róluk általában a fukszos-mercis adócsalókra gondol, nem a becsületesekre.
De persze értem, bosszantó ha valaki a közeledben elvakult.

Latcho Rom 2013.10.18. 18:05:36

@Cascabel: Tudom. Gyulolik hogy megszorongatta a tokeiket.

Bar ma kapott egy piros pontot nalam Harper az euro free trade zonaert, már ha lesz belole valami.

cristallo 2013.10.18. 18:18:38

@TilosazA: de sajnos beleértett engem is. Egyszerűen így vannak kalibrálva sokan, pedig ha valaki, akkor ő láthatta, hogy mennyit küszködtem, főleg az elején. Ez már csak így van, a nyugdíjas a kisgyerekesek ellen és fordítva, a közalkalmazott a vállalkozó ellen és fordítva és még sorolhatnám. Pedig én mindig azt mondom, hogy nem irigykedni kell, hanem utánacsinálni.

cristallo 2013.10.18. 18:20:20

@TilosazA: A kedvencem az volt: neked könnyű, mert vállalkozó vagy! Aha. Szerintem igen kevesen ettek az országban annyi zsíros kenyeret anno mint én, mire beindult a vállalkozásom.

TilosazA (UK) 2013.10.18. 18:31:27

@cristallo: Szomorú. :(
Minket a szülőkkel anno a 2006-os választásokkor ugrasztottak össze családon belül. Mai fejjel már nem is nagyon értem. De azt hiszem ma már nem is ugranánk egymásnak ilyen miatt. Mondjuk egyébként sem értem, mert szerintem ugyanarra szavaztunk...
Jövőre lesz érdekes, anyósom más véleményen van mint mi, és nem szokta véka alá rejteni a véleményét... Meg kell majd állnom hogy válaszoljak a beszólásaira. Az a jó, hogy már messze vagyunk, a Skype hívás meg bármikor megszakadhat véletlenül... :)

Evatt 2013.10.18. 18:31:40

Nekem most egy kérdésem van, kiváncsi vagyok a véleményetekre. Keresztül-kasul autóztam Nyugat-Európát és kevés helyen találkozom annyi gyorshajtóval és szabálytalanul küzlekedővel mint Magyarországon. Az Árpád-híd fele pl most le van zárva, 50-el lehet végigmenni az építkezés miatt, és 10 autóból 8 biztos 70-80-al megy át. Nem szeretik betartani a szabályokat, és utána nagy a felháborodás, hogy sok a baleset, amitől sok a dugó. Máshol sokkal jobb arányban tartják be, és ez még a spanyolokra is igaz. Vezettem ott is eleget.
Szóval, ha 10-ből 8, akinek lehetősége lenne szabályosan közlekedni, úgy dönt, hogy nem, akkor miért gondoljuk, hogy ha mondjuk a minimálbér ismét adómentes lenne, akkor 10-ből 8 munkavállaló nem ugyanúgy minimálbérre lenne bejelentve? Vagy ha mondjuk végre csoda történne, és kevesebb adót és járulékot kellene befizetni, hogy több pénz maradjon az embereknél, akkor többen fizetnének adót? Mit gondoltok? Mi kellene ahhoz, hogy elinduljon egy mások és a szabályok iránti tisztelet ? Mert ugye a közlekedésben nem okolhatnak senkit, hogy valaki más miatt kell gyorsabban menni.

FutureFry 2013.10.18. 18:31:40

@Zsuzsi65: Ha az állam funkciója a "klasszikus kapitalista elevek alapján" nem foglalja magában a (jövedelem/adó alapú, de univerzális) szociális/egészségügy ellátást, akkor nem szeretném, hogy az USA azok az elvek alapján működjön. Szerencsére a tendencia (ha lassabb is mint más fejlett nyugati országban) a "szociális" irány felé mutat…

cristallo 2013.10.18. 18:34:10

@TilosazA: Igen, szomorú. Mindenesetre arra jó volt, hogy az első döbbenet után magamhoz térve, már csak azért is bebizonyítsam, hogy nem minden vállalkozó csaló gazember.:)
Egyébként teljesen igazad van, a távolság sokban megkönnyíti az ember életét:)

cristallo 2013.10.18. 18:35:23

@Evatt: Szigorú szankciók. Abból szoktak érteni az emberek.

cristallo 2013.10.18. 18:38:43

@Zsuzsi65: " Ez inkabb egyeni hozzaallas kerdese. Vannak alapvetoen segitokesz, onzetlen emberek. ok azok, akik atvisznek a szomszednak egy tal sutemenyt "csak ugy". Akik lenyirjak a fuvet a szomszed elokertjeben is/elsoprik a havat stb. es nem centizik ki, nehogy egy kicsivel is tobbet csinaljanak, mint a sajat telek hataruk."
Tapasztalatom szerint az idősebb korosztály az, aki elsősorban ezt megteszi. Ők még emlékeznek arra, amikor kalákában épültek a házak például. Nekik ez természetes, tapasztalatom szerint.

vazzup 2013.10.18. 18:39:13

@Evatt: "Mert ugye a közlekedésben nem okolhatnak senkit, hogy valaki más miatt kell gyorsabban menni."

Ó, ne gondold! Beszélgettem sok autóssal, mindegyik arra hivatkozik, hogy "fel kell venni a forgalom ritmusát". Azaz mindegyik a többiekre mutogat, hogy ő miért hajt gyorsan. Hát azért, mert a többiek is.
Ilyenkor szokta ledobni az agyam a rigaláncot.

cristallo 2013.10.18. 18:40:57

@vazzup: Elég nehéz nem felvenni a forgalom ritmusát, amikor a hátad mögötti autósok villognak meg dudálnak, hogy hogyan képzeled, hogy totyorogsz az úton, pedig csak betartod az előírt sebességet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 18:42:17

@Evatt: 10 millio uj lakora cserelni a magyarorszagiakat?

2013.10.18. 18:43:36

@cristallo:
" a távolság sokban megkönnyíti az ember életét:) "
Erre szokta mondani egyik ex - baratnom:
" A csalad olyan, mint a furulyaszo: tavolrol szep " :)

2013.10.18. 18:43:56

@Evatt: en szemely szetint azert, mert nem ertek egyett a sebesseghatarral. Egy nemet mernoki munka eredmenyeben ulok, biztonsagosan varrosban es autopalyan tobbet tud, mint a 60-as evekben megallapitotg ertek. Na, en ezert. Marahol nincs camera.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 18:46:18

@cristallo: azert a vallalkozok is tesznek azert hogy az irigyseg mellett masert is utaljuk oket .. azt hiszik a cliens van ertuk es nem forditva ... aki nem tudja megfizetni az araikat ( amiben az atveres lehuzas is benne van ) az menjem a p...ba, alljon ki a sorbol ne rendeljen ne vegyen ...

pl a nejem az meg igy va , allandoan nekem mondja miert nem mennek a p.. ba a cliensek miert reklamalnak , nem is fizettek erte.... igaz de o a kliens es mi abbol elunk igy neki van igaza .. es igy vissza fog jonni maskor is .... mintha ez nem lenne meg Mo-on...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 18:47:38

@vazzup: Engem regen a hungarian allandoan levillogtak, ha "csak" 70-nel mentem a 70-es tablanal a belso, vagy kozepso savban... es basszak meg van pofajuk azt mondani, hogy annyival kell menni, mint a forgalom, nem a sebesseget betartva!

vazzup 2013.10.18. 18:50:41

@cristallo: bár nem vezetek napi szinten, de amikor igen, engem nem szokott érdekelni. Kínosan betartom a szabályokat. Persze cserébe nem a belső sávban teperek, hanem a külsőben (már ha ott nem csigáskodik egy másik versenyző mélyen a megengedett alatti sebességgel).

@Cascabel: ez jó! :D

@charlieharper: vannak szabályok, amelyekkel én sem értek egyet, mégis be kell tartani őket.
Aki szándékosan gyorshajt, az más gazságokra is képes!

2013.10.18. 18:54:09

@vazzup: a szabalyokat kerdojelezem meg.

vazzup 2013.10.18. 18:56:32

@Mr. Long [wannabe Briton]: én a belsőből amilyen gyorsan lehet, kihúzok, a középsőből nem, mert legyen elég a belső az állatoknak, én meg hadd menjek nyugodtan a sebességhatárt betartva.

@charlieharper: értem én, hogy a magad módján még mindig lázadó tini vagy ;)

2013.10.18. 19:03:42

@vazzup: ha egy outdated szabaly megkerdejelezese tini lazadas, akkor mindenkeppen tininek szamitok

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 19:05:32

@vazzup: a belsot en is elhagyom, de neha hasznalni kell besorolas miatt. na de akkor is villog, ha direkt kirakom koran az indexet!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 19:05:47

@cristallo:
Megtörténhet.

@vazzup:
:)
Én is szoktam gyorsan hajtani (nem nagyon, lakott területen belül pl. soha, de országúton a 90 helyett befigyel a 110)... még füvet is szívok. De itt ki is merült minden "más gazságom".
Szerintem jól járt velem a társadalom, lehetnék tömeggyilkos is.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 19:06:29

@Evatt: mindegy mennyi az ado mennyit keresel az emberi gyarlosag(magyar!) hogy akkor is lopni fognak csalni megkerulni a szabalyokat .. mert ha igy lenne akik sokat keresnek Mo-on nem lopnanak csalnanak ... de hogy is, annal jobban ,tobbet ..

a kozlekedesben annyi, én vagyok a legjobb ,a tobbi hulye nem tud vezetni embert nem lattam mashol.. balra kanyarodok foutra ... forgalom van ... a hatam mogott levo kivag a szembejovo savra , megeloz ,bekanyarodik a foutra ... na ugye hogy megtette mig en hulye nem tudok vezetni ... DE kozben 6 auto veszfekezett hogy elkeruljek a balesetet !! na ettol én mar el vagyok szokva, itt normalisan ,biztonsagosan, szabalyokat betartva ( birka modjara?) kozlekedunk sokkal kevesebb balesettel...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 19:07:50

@charlieharper:
Na most képzeld el a svéd autópályát: 2*2 sáv, autó kb. kilométerenként egy (az is Volvo, tehát nem egy Suzuki). Le akarsz gurulni Göteborgba, ami innen úgy 500km. És a sebességkorlátozás az autópályán 110km/h.

Nagyon valószínű, hogy az egyébként 3 óra alatt megtehető utat 5 óra alatt fogom megtenni :)

TilosazA (UK) 2013.10.18. 19:08:03

A legjobb barátnőm tesója is úgy gondolta, hogy a szabályok azoknak vannak akik nem tudnak jól vezetni. Úgyhogy ő is rongyolt mint állat. Egyszer ültem be mellé, félig megőszültem, aztán sosem. Két éve halt meg motorbalesetben, 140-el tépett, egy autó nem vette észre hogy jön, és belekezdett egy kanyarodásba. Mert az egy dolog, ha te vagy a Jani és szuperül vezetsz, de ha 140-el tépsz nagy valószínűséggel balesetet okozol akkor is, ha te minden szabályt betartasz. Mert a másik belenéz a visszapillantóba, nem jön senki, index, vált, (ez kb 1 mp.), ez alatt már ott is vagy mögötte és csatt.
Szóval ezért vannak a szabályok. Szerintem.

eagles 2013.10.18. 19:08:14

A magyar ember a következő elvet vallja:

1, Van olyan jogszabály amivel egyet értek, és betartom
2, Van olyan jogszabály, amivel nem értek egyet, de betartom
3, Van olyan jogszabály,amivel nem értek egyet, és nem tartom be
Az, hogy ez kinél milyen arányban oszlok meg, személyfüggő.

Miután azonban Magyarországon nemzeti hagyomány, hogy azok akik a jogszabályokat hozzák (politikusok, parlamenti képviselők), továbbá akik azok betartását ellenőrzik (köztisztviselők, rendőrök, ügyészek), két lábbal tapossák azokat, az állampolgár úgy gondolja, ha nekik lehet, nekem is.

Ahhoz, hogy ez változzon, a zéró tolerancia elvét nem csak a mezei állampolgárra kell alkalmazni. Ahhoz viszont az kell, a mit Long írt. Csere. Persze nem 10 millió magyart kell lecserélni, csak pár száz államilag finanszírozott gazember politikust.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 19:10:41

@montroyal:
Ennek baromi egyszerű oka van: az 56-osok már öregek, lépten-nyomon összetörik az autót. Az újak még tudnak vezetni, nem kell nekik a szakértelmed... még :)

2013.10.18. 19:13:08

@TilosazA: nem vezetek ugy, mint egy orult. Van egy sebesseg, ami felett, ha baleseted van, mindenkepp meghalsz a szervekre gyakorolt hatas miatt. A Magyarorszagon megengedett sebesseg (130) autopalyan, mar efolott van.

TilosazA (UK) 2013.10.18. 19:15:44

@charlieharper: Nem is akartam megítélni senkit. Mindenki azt csinál az életével amit akar. :)
Bár mondjuk mikor a gyerekemmel a hátam mögött vezetek szeretném ha nem száguldana belénk senki.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 19:18:21

persze ilyenek is vannak a kozlekedesben amit erteni kell belole 2 motoros osszevissza szabalytalankodva ,speedelve , camerara rogzitette amokfutasukat , valaki az utrol felhivta a rendorseget ,elkaptak oket a sajat videojukat hasznaltak bizonyiteknak 22000$ buntetes es 229 pont levonas ( 12 pontod van 2 evre . es elfogy a jogositvanyod a legkozelebbi meujitasig !!)
ja fiatalsag , meg a technologia ...
tvanouvelles.ca/lcn/infos/faitsdivers/archives/2013/10/20131015-150359.html,

vazzup 2013.10.18. 19:18:26

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: mondtam én! Ezek a mai fiatalok, csak a szex meg a szipu! :)

Akkor most képzeld el ugyanezt az USA-ban... Pedig ott még durván ellenőrzik is a gyorshajtást, főbenjáró bűn, nem is véletlenül.

@Mr. Long [wannabe Briton]: az ilyet magasról le kell sz...ni, hadd menjen, oszt' majd feltekeredik valamelyik lámpaoszlopra. Őszintén szólva az ilyen ideggyenge állatokat jobban szeretem magam előtt tudni, mint magam mögött, mert ha előttem megy, egyrészt elhagy, mire balesetet okoz, másrészt úgy több esélyem van elkerülni, ha velem okozna balesetet.

@Quercus58: van még az olyan is, hogy
4. Van olyan jogszabály,amivel nem értek egyet, és nem tartom be, de mindenki más tartsa be!

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 19:23:33

@FutureFry: én nem vagyok nagy angolos, de a social securityben hol van a szocializmus?

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 19:24:57

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: igaz .. meg az is hogy az ujak (cigok) azt gondoljak, ok az okosabbak miert is fizessenek , megprobaljak eljatszani hogy kevesebb penzuk van majd holnap behozzak a tobbit .. minden alkalommal mas helyen ...

M. Péter 2013.10.18. 19:25:43

@tilmir: Olvasd el ezt a cikket: www.walesonline.co.uk/business/business-opinion/action-long-overdue-force-big-4879510

"Last year, credit agencies reported that none of the top 20 FTSE companies were paying their bills on time. On average they were paying 50 days beyond their own terms – which can often be well above the standard 30 days in the first place.

Last week when I checked the same sources, the average late payment figure for the top 20 FTSE companies had risen to 55 days over terms.

In some cases the level of delinquency beggars belief. Vodafone, for example, pays 167 days over terms. Others in the hall of shame include Tesco 93 days over terms, Unilever 86, GlaxoSmithKline 86 and Reckitt Benckiser 69. "

2013.10.18. 19:28:56

@Quercus58: UKban arra pl nincs szabaly,mhogy kotelezo kenne a teli gumi (legtibbnek nincs). Es a 4 gumid lehet kulonbozo.

FutureFry 2013.10.18. 19:37:24

@Babette_: "_Social_ism" vs. "_Social_ Security".
Persze az "ism" rész sok "hozománnyal" jár, nem kétséges.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 19:41:07

@vazzup: gyorshajtást, főbenjáró bűn
meg pl benne van a varosi budgetbe is mennyit kell beszedni ...

bpetya75 2013.10.18. 19:44:20

@Quercus58:

5-6 éve beszélgettem erről egy figurával. Ő azt mondta, hogy a mostaniakat (akik ugye nem a mostaniak voltak, de ezekre épp úgy igaz) el kell söpörni (ő konkrétan Dunába lövést mondott, én nem feltétlenül lennék ennyire drasztikus), ki kell nevezni egy ideiglenes kormányt, amelynek egyetlen feladata a mentelmi jog eltörlése és a politikusok büntetőjogi és teljeskörű anyagi felelősségének törvénybe iktatása, aztán jöhet az első szabad választás.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 19:47:58

@vazzup:
Nem tudom.
Ahány ország, annyi szokás... Németországban az autópályát gondolom ismered. Ha ott működhet a rendszer, akkor máshol is.

Mindenesetre vitatkozni kár rajta. Szerintem sok esetben túlzott az óvatosság, de iskola melett a 10-30 teljesen OK.

@montroyal:
Cigányok... ez mindent megmagyaráz :)
De látszik, hogy még nem szemtelenedtek el teljesen ott. Normál esetben ha nem csinálod meg féláron még le is szúrnak...

bpetya75 2013.10.18. 19:48:59

@cristallo:

Nem tudom, hogy nyugatabbra (északabbra, miegymás) hogy van, de idehaza nem egyszer előfordul, hogy a sebességkorlátozó tábla kikerül, a feloldó meg valahogy elmarad. Adott esetben akár 10 km-t meg kellene tenni 90 helyett 30-cal. Van aki megpróbálja, de az olyat képtelenség nem letúrni az útról...

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 19:50:42

@bpetya75: es ezt melyik parlament szavazna meg?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 19:52:00

@bpetya75:
Nekem Miamiban az viszont tetszett, hogy ha kint volt egy korlátozás, akkor ki volt írva, hogy ha emberek is dolgoznak éppen, akkor dupla a bírság.
Ez így OK.

A másik, amit hiányolok kicsit: éjszaka megemelt sebességhatárok. Mondjuk autópályán, hajnal 3-kor mi a fenének cammogjak 110-el?

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 19:54:24

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

szerencsere elegge kopnak el innen .. irany londonorszag via szabolcs ..

itt az eroszakossak nalunk nem megy de az okossagokkal probalkoznak ..

eagles 2013.10.18. 19:56:39

@bpetya75:

Én megelégednék az első körben azzal, ha a képviselők újra visszahívhatóak lennének.
Ami az elszámoltatást illet. Ezt minden párt megígéri a választások előtt, aztán persze semmi nem lesz belőle. Lásd Fidesz.
Holló hollónak szemét ki nem vájja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 19:56:56

@montroyal:
Tényleg, nálatok milyenek a törvények önvédelem szempontjából? Hasonló, mint USA vagy európai inkább?

Azért kérdezem, mert lehet visszatartó erő nekik, ha tudják, hogy két ugatás után előkerül a vadászpuska a motortérből, aztán lehet versenytfutni a golyókkal...

bpetya75 2013.10.18. 19:58:04

@tanato:

Jó kis cikk. Köszi, hogy kitetted Dottore!

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 20:02:27

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

igen dupla a birsag meg nallunk uj szabaly a; corridor securité vagyis a sargan villogo allo dolgozos autot megkulombozteto jelzesu allo intezkedo autot koteles kikerulni egy savval beljebb az uton dolgozok vedelmere ...
persze leall egy rendorauto es ha nem kerulod ki egy savval beljebb a masik megallit es agyon buntet... az is jo a budgetnek...

vazzup 2013.10.18. 20:08:00

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: na de pont, hogy nem működik olyan jól a német sem! Időről-időre felvetődik ott is, hogy a magas halálozási és baleseti arányt meg kéne fékezni sebesség-korlátozással.
www.startrescue.co.uk/blog/germanys-limitless-autobahns-in-the-spotlight-once-again-2

Csak éppen ez rosszat tenne az ország autóiparának (rossz reklám), és kiváltja a száguldozók haragját is (már azokét, akik életben maradnak évről-évre).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 20:08:52

@montroyal:
Ez mondjuk meredek, mert egy turista (pl. én) honnan tudja?
Illetve ha van róla előjelző tábla, ami elmondja, akkor nem vészes...

Nem tudom külföldiekkel mennyire szívóznak. Kanári szigeteken egy reggel, mikor bérautót vezettük megállított a rendőr (illetve akart), de mikor látta, hogy turisták vagyunk intett, hogy mehetünk tovább.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 20:10:14

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: USA es canadai mentalitas torvenyek teljesen kulombozoek nem akarok tulzasba esi de itt nem kell onvedeni magad mert nem is tamadnak meg, nincsenek fegyverek stb
neveles van az eroszak ellen es eleg jol mukodik
nem kell fegyverrel megvedeni a hazadat mert senkinek nem jut eszebe kirabolni es az utcan sem ... barhol barmikor setalhatsz semmi bajod nem lesz senkinek nem kell tartania kivenni penzt az automatabol az ejszaka kozepen.. ( nem mint a nyoc kerbe)

eagles 2013.10.18. 20:10:22

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Az új Btk. hatályba lépése óta nálunk is másképpen ítélik meg a jogos védelmet. Ráadásul a Kúria a törvény hatálybalépésekor kiadott ezzel kapcsolatban egy jogegységi határozatot.

www.lb.hu/hu/joghat/42013-szamu-bje-hatarozat

Nem azt mondom, hogy bárkit agyon lőhetsz, de azért nem kell berozsdásodni a puskacsőnek.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 20:13:32

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: igen pl nagy felhaborodas volt a koznepnél hogy mas provincba(v kulfoldre) nem szamlaznak ki birsagot , mert tobbe kerul az administracio ido stb

eagles 2013.10.18. 20:20:22

@montroyal:

Kivéve, ha Kolompárék tanyát vernek a környéken.
Mindenféle rasszista felhang nélkül. Az uniós tagság egyik előnye, hogy most már nem csak mondani tudjuk, hogy baj van a cigánysággal, hanem be is tudjuk mutatni. Házhoz szállítva a bemutatót.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.18. 20:20:56

@charlieharper: " Van egy sebesseg, ami felett, ha baleseted van, mindenkepp meghalsz a szervekre gyakorolt hatas miatt. A Magyarorszagon megengedett sebesseg (130) autopalyan, mar efolott van."

Ez azert nem ilyen fekete-feher. Szamtalan dologtol fugg: gyurudesi zonak, milyen iranybol mesz bele valamibe, frontalis v. a korlatrol lepattanva tovabb tudsz csuszni, stb.

Nezd meg az autopalyakon lezuzott sportautok tobbseget. Altalaban vastagon 200 km/h folott ut be a gebasz, de a sofor tobbnyire a sajat laban megy haza. (A sportautok utaskabinjai amugy a legbiztonsagosabb autokeval vetekszenek, mert eletben kell tartani az ugyfelt, hogy a lezuzott Murcielago helyett majd egy Aventadort vegyen).

Ha csak megpordulsz es korlatnak csapodsz autopalyan, jo esellyel tuleled egy modern autoban, barmilyen gyorsan is mentel. Ha fanak csapodos vagy frontalis a moka, akkor jonnek a komoly gondok, mar 50 km/h felett is...

tableno 2013.10.18. 20:21:00

Nem tudom, láttátok-e már, de itt a folytatása a Budapest Times ex-főszerkesztő sztorijának:

index.hu/kultur/media/2013/10/18/allan_boyko/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 20:21:51

@montroyal:
Svédországban is valami hasonló volt a helyzet. A svédek pontosan olyanok, amilyet leírtál az előbb, eszükbe sem jut (kivétel persze mindig van).

Az igazi problémát viszont a bevándorló bandák jelentik. Azok sok esetben vademberek, semmiféle erőszak ellen nem voltak nevelve :(

Vannak városok, amiket célszerű elkerülni állítólag (jellemzően a nagyvárosok). Nálunk, Flenben is van sok fekete/arab, de nem lármásak.

@Quercus58:
Ez már itt is így van.
Ha illegális eszközökkel véded meg magad (ártalmatlanná teszed a támadót és nem agyonvered 132 ütéssel egy viperával), akkor a kutyát nem érdekli, hogy baja lett a támadónak.

tanato 2013.10.18. 20:28:31

@bpetya75: Igen,ha nem is pont ehhez a cikkhez,de határátkelőhöz mindenképpen illeszkedik a téma.

eagles 2013.10.18. 20:32:01

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Azért ez nem rossz duma:

"Nincs semmi pezsdítőbb annál, mint mikor rálőnek az emberre, de nem találják el."

Winston Churchill

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 20:46:30

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131018/2012-08-26_081731_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Értekezés arról miért tart ott Magyarország ahol tart.
Miért nincs esélye forradalomnak miért lopnak korrumpálódnak az emberek.

Régóta az a véleményem hogy nem mindig az a hibás aki lop hanem az is aki hagyja hogy meglopják.
Ez a nép pedig igenis birka nép aki némán tűri (magamat is beleértve) hogy a vágóhídra hajtsák.
Azt is megmondom hogy miért.
Azért mert az elmúlt húsz évben tudatosan kiölték belőle az ellenállás reflexét.
Az elmúlt húsz évben egyetlen tüntetés, demonstráció, tiltakozás mindegy hogy törvényes vagy törvénytelen eszközökkel volt végrehajtva soha semmilyen eredményt nem ért el.
A nép belefásult, lehajtja a fejét és beletörődik hogy azt csináljanak vele amit akarnak.
Tudjátok hogy az indiai kígyóbűvölésnek mi a trükkje?
A kobrát egy bottal napokon keresztül szünet nélkül ingerlik. A kígyó persze kezdetben minden alkalommal rávág a botra de hamar rájön hogy teljesen hiába a bot nem hajlandó megdögleni, és továbbra is piszkálja. Napok múlva a kobrából kiveszik a rávágás reflexe és csak annyi marad hogy mikor leveszik a kosara fedelét, kifeszíti a bordáit és feláll támadó állásba de már nem vág oda. A hős kigyóbűvölő pedig a botot helyettesítő furulyával ingadozik előtte amit a kobra lekövet. A furulya hangja lényegtelen mert a kígyó süket. Biztos ami ziher alapon azért a méregfogait kitörik.
Na húsz év alatt pontosan ezt a tréninget végezték el a magyar népen.

De azért a lopás a korrupció kérdése legfőképp pedig a társadalmi megítélése messzebbre vezet.
Ez a múlt rendszer legátkosabb hagyatéka.
Miért van ez így?
A tulajdonos az állam volt a személytelen ás arctalan állam amit büntetlenül lehet meglopni. Tulajdonosi szemlélet nem volt "én is lopok te is lopsz vigyed komám majd rendelünk másikat vagy papíron leselejtezzük" vagy "nem kell bele annyi cement a betont vékonyabban terítsed itt van a hétvégi telkem a közelben jó lesz a kerítéslábazatba". Az emberek azt látták hogy az egyenlőséget hirdető rendszerben van egy mindenki fölött álló elit akik nem a tudása hanem a nyelvcsapások sebessége vagy a pártban betöltött tisztsége okán van olyan pozícióban.
Azok még többet loptak cserébe elnézték a kisember stiklijeit is.
A korrupció gyökerei is innen fakadnak.
Erre épült az egész rendszer és ezt még mindig lehetett fokozni. Merthogy jött a GMK korszak. Vállalati anyagból munkaidőben saját zsebre.
Aztán a rendszer megbukott de az erkölcsi hagyaték beépült az új rendszerbe.
Jött a privatizáció amit az emberek a világ legnagyobb szabadrablásaként éltek meg.
A privatizált cégeknek a munka megszerzése létkérdés lett.
Pontosan ezért az államigazgatásban döntési pozícióban lévő emberek soha nem látott mértékben korrumpálódtak.
A melós a kisember is érezte ennek a hatását merthogy a főnök megmondta hogyha nem fizeti le XY-t akkor nincs munka nincs fizetés.
Ez a rendszer egészen egyszerűen legitimálta a korrupciót.
Mindezzel egyidőben jött egy az előző rendszerhez képest mérhetetlen árubőség ami kölcsönök felvételére ösztönözte az embereket, mindenki nyugati autót és plazmatévét akart csakhogy nem voltak azon a szinten megfizetve hogy néhány hónapi tartalékot fel tudjanak halmozni hogy túléljenek egy munkahely változtatást.
Párosult ezzel a rezsiköltségek egekbe szökése és a regnáló kormányok szünet nélküli megszorításai.
Ez mellett az emberek azt látták, látják hogy a pozícióban lévő emberek anyit lopnak amennyit akarnak. BÜNTETLENÜL. KIVÉTEL NÉLKÜL MINDENKI.
Mindezek összessége vezetett oda hogy bocsánatos bűn lett a lopás a korrupció.
Beépült a rendszerbe az alternatíva hiánya.
Ezért van az hogy szavazásnál nem az számít hogy ki mennyit lop hanem hogy mit ÍGÉR.
Viszont az ígéretek be nem tartása veszélyesebb a regnáló hatalomra mint a korrupció.
Ezért mondom én azt hogy itt békés választás útján történő hatalomátadás a fideszt ismerve nem valószínű. Ne legyen igazam.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.18. 20:48:59

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: nem mondom hogy nincs szervezett bunozes de ok egymasra veszelyesek nem a koznépre

onvedelemre meg csak a noknek van eselye meguszni ha lelovi zsarnok eroszakos ferjet aki az agyban alszik..

TilosazA (UK) 2013.10.18. 20:56:52

@diggerdriver: Ó, ezt ha én ilyen szépen össze tudnám foglalni anyósomnak... de ő csak annyit lát, hogy mennyire jó most hiszen emelték a nyugdíjat. -.-

DieNanny CH 2013.10.18. 20:57:07

@tableno:

Mindazt megfogalmazta, amiről itt írunk egy ideje. A legpontosabb szavakat használta hozzá. Remek írás! Terjeszteni kéne!

DieNanny CH 2013.10.18. 21:03:54

@diggerdriver:
""én is lopok te is lopsz vigyed komám majd rendelünk másikat vagy papíron leselejtezzük""

Annyit javítanék a dolgon, hogy ez a fajta "lecsippentés" régibb keletű.
Talán emlékeztek, mivel kezdődik Jókai regénye, a Kárpáti Zoltán?
2 emberke megy a sötét Duna-parton, és arról beszélgetnek, hogy a cölöpöknek nem muszáj 1 méterre belefúródniuk a földbe, elég a 60 centi is. Így olcsóbb, a megmaradt pénzt meg majd elosszák egymás közt... Aztán jött az árvíz...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.18. 21:19:09

Nos, nekem ez semmi újat nem mond! Ezeket eddig is tudtam. Alapból nem szeretek ezen a témán kattogni, ugyanúgy, ahogy minden percet sajnálnék az életemből politikai vitára fordítani. Természetesen nekem is van véleményem mindenről, de igyekszem nem vitába bocsátkozni.
Pont azért , /amit többek közt a mai poszt is körvonalaz/, hogy nekünk ez egyszerűen nem megy, úgy ahogy sok minden más sem.....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 21:21:02

@charlieharper:
Figyelj Charli, játszunk egy kicsit.
Képzeljünk el Magyarországon egy bizottságot amelyik összeül a sebességhatárok meghatározására a 60-as években.
Lényegtelen mennyi az annyi az indokok érdekesek.
Merthogy az autók műszaki állapota a fékrendszerek valamint a beépített biztonsági felszerelések ezeket a határértékeket teszik indokolttá.
Ezek abszolút elfogadható indokok.

Képzeljünk el egy bizottságot ötven évvel később amelyik összeül ugyanazon okokból.
Meglepetésre nem változtatnak a szabályokon.
Az indokok az érdekesek.
Az autók műszaki állapota a fékberendezések és a beépített biztonsági felszerelések magasabb sebességhatárokat indokolnának, viszont megváltoztak a körülmények.
Az autók teljesítménye és ezzel együtt a végsebessége, gyorsulási képessége többszörösére nőtt, valamint az utakon közlekedő járművek száma, valamint a gyalogosok létszámának ugrásszerű megnövekedése, újszerű veszélyforrásokat okoz.
Még mindig a gyorshajtás a felelős a balesetek többségéért.
Mindezeket figyelembevéve nem indokolt a sebességhatárok emelése.
Ezek az indokok is abszolút elfogadhatóak.

Szóval? Miért is kéne lecserélni a sebességhatárokat?

Neked mint Mercedes rajongónak a figyelmedbe ajánlok egy általam rendkívül nagyra becsült magyar származású embert.
Barényi Béla a 20-as években elment egy állásinterjúra a Mercedeshez.
Mikor kérdezték hogy milyen autó a Mercedes valami olyasmit válaszolt hogy úgy szar ahogy van.
Miért?
Például mert ütközésnél a kormányoszlop keresztülszúrja a sofőr mellkasát.
Felvették a Mercedeshez és összesen 2500 szabadalmat jegyeznek a neve alatt.
Ő találta fel a gyűrődőzónát a biztonsági kormányoszlopot.
Nem kell mondanom hány ember életét mentette meg.
Őt nevezik a passzív biztonság pápájának neve ott van az Autóipar Nagyjainak Pantheonjában olyan nevek mellett mint Szoicsiró Honda mint Robert Bosch mint Carl Benz mellett.
Nem függ össze a biztonsággal de ő találta fel a szilentblokkot ami rugalmas kapcsolatot létesít különböző alkatrészek között.
Kb tíz évvel ezelőtt volt egy Mercedes dizájn kiállítás Budapesten az Iparművészeti Múzeumban.
A Mercedes az iránta való tisztelet jeléül külön emléksarkot készített a munkásságáról.
Érdemes megnézni a Wikipédiát mit ír róla.

Ja és ő találta fel a farmotoros bogárhátú autót nem pedig Ferdinand Porsche.
Győztes bírósági per támasztja ezt alá.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 21:21:32

@diggerdriver:
Az utolsó mondatra: szerencsére most már nem számít... ha az embereknek nem tetszene, akkor adnának jövőre 2/3-ot egy másik pártnak. Azzal még a Fidesz sem tud mit kezdeni.
De nem fognak úgysem.

Kár is vele foglalkozni, inkább ugorj át és igyunk meg egy jointot a hétvégén :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 21:24:04

@sodalisO:
Mi a pálya Mókuspocok üdv a fedélzeten.
Kiheverted már az otthoni kultúrsokkot?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 21:26:28

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
Holnap közös ülni fogunk Rezsőfaterral és innen üzenem neki a mai poszt tükrében hogy romoljon meg az összes befőttje:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

eagles 2013.10.18. 21:30:15

@diggerdriver:

Ez mind szép digger elvtárs. Meg ércsük is. De addig maga ki nem megy a gyárból, míg ki nem pakolta a táskáját.

2013.10.18. 21:32:57

@Quercus58: Ha kormányt tudna alapítani az a párt, a következő választást elveszítenék... Az emberek többsége a mai napig szocializmust akar, ebben nőtt fel a mostani 30+-os korosztály, adjon mindent az állam, nekem lehetőleg semmit se kelljen tennem azért, hogy előrébb jussak az életben.

Szerintem alapvetően a magyarok többsége értelmes (tehát nem hülye), és mégis agyhalottakká tudnak változni, ha szó esik a politikáról, érzelmek alapján döntenek a józan ész helyett. Alapvetően a csóróság mellett nekem ebből is elegem van már, nem akarok ilyen közegben élni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.18. 21:37:08

@diggerdriver: Köszi Diggimaci! :-)
Hááááát, most kicsit másképp jöttem vissza, mint először!!!
A sokk a múlté már, az otthonit meg nagy ívben leszarom. Nem fogok ilyesmin kattogni, mikor sokkal fontosabb és érdekesebb dolgok várnak rám.:-))
Igen , kössz, jól vagyok.
Kifejtenéd bővebben ezt a holnapi "közös ülést " Rezsőatyussal?

DieNanny CH 2013.10.18. 21:40:28

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Végignéztem a videót. :-((((( Szabályosan rosszul vagyok!!!! Szörnyű!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 21:45:49

@Philosoraptor:
Szerintem ez mindenhol így van, nem magyar sajátosság, hogy nagy tömegben ostobák vagyunk, mint a "főd".

Erről dr. Kutty tudna szerintem valami felhomályosítást adni... :)

2013.10.18. 21:46:25

@TilosazA: Élvezze ki, amíg tart. Mert már nem fog sokáig tartani... Szvsz 15-20 év és összeomlik ez a felosztó-kirovó rendszer, nem lesznek aktívak vagy pedig olyan kevesen, hogy a szétadóztatásuk mellett sem tudnak belőlük elég pénzt kisajtolni az inaktívak és az állami apparátus eltartására. Az eü. valószínűleg hamarabb omlik össze, azt hiszem, hogy vár még pár nagy meglepetés erre a népre. No nem baj, aki á-t mond, az mondjon b-t is. :)

eagles 2013.10.18. 21:47:57

@sodalisO:

Ne csüggedj kislány. Én pl.mostanában másképp megyek el mint először.

Egyébként meg az atya nem Rezső. A madár meg nem madár, és nem kövér. Ezt az atya mondta. Nekünk. De a pápa még nem tud róla.

2013.10.18. 21:48:59

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: A nagy tömeg feltételezi a pártgyűlést, amiről pedig én beszélek, az az, hogy az átlagember mennyire hülye, ha szóba kerül a politika vagy az, hogy esetleg tegyen valamit azért, hogy neki jobb legyen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 21:54:46

@Philosoraptor:
Van benne valami. Nálam a nagy tömeg 3 főnél kezdődik :)

Érdekes, hogy milyen régen beszélgettem bárkivel is politikáról. Mióta itt vagyunk, szerintem egyszer sem (mármint magyarról). Lassan itt is választások, szeretnék körbejárni pár kollégánál (akinél tudom, hogy nem lesz belőle probléma) és megkérdezi, hogy mit és hogyan és merre és miért.

Nem sokat tudok az itteni pártokról, az összes ismeretem annyi, hogy megimserem a királyi családot és a min. elnököt fényképen :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.18. 22:01:27

@Quercus58: Hehe, akarsz róla beszélni ??
Szóval, azt mondod, hagyjuk a nick neveket és avatarokat figyelmen kívül? :-DD
Csakhát mi magyarok ilyenek is vagyunk, szeretnénk mindenkire ráhúzni egy fazont! Voltak itt többen, akik erre vonatkozóan tettek javaslatot, hogy hulljon már le a lepel !!! :-)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 22:03:58

@charlieharper:
Új olvasnivaló:
akv5.wordpress.com/2010/10/17/tudatmodositas-es-a-3g/

:)

@sodalisO:
Repülni nem tudok és ma a főnököm is megjegyezte (miután kedvesen megsimogatta a hasam), hogy mióta Svédországban vagyok, híztam :)
Ha tudná, hogy voltam már 20kg-val nehezebb is... bár abban igaza van, hogy nemrég pedig 10-zel könnyebb. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 22:06:48

@Quercus58:
Tessék itt a táskám. Az esztergatokmányt már kiadtam a kerítésen:))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 22:08:58

@sodalisO:
Tudod, egy férfinak is vannak érzelmei.
Én például éhes vagyok:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

eagles 2013.10.18. 22:09:06

@sodalisO:

Tudod ez régen úgy működött,hogy fölálltam, elmentem. De aztán gyorsan visszajöttem, majd megint fölálltam, elmentem, és így tovább.
Na ma ez úgy működik, hogy fölállok....És elénekelem az az asszonynak a Máté Péter nótát.
Elmegyek, elmegyek...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 22:12:18

@diggerdriver:
Az az az érzés, ami bármikor könnyeket fakaszt a szememből :)

@Quercus58:
Azt akartad írni, hogy asszony a kígyóbűvölö, aki kétségbeesetten próbálja táncra bírni ruganyos testedet? :)

@sodalisO:
Úgysem mondom meg, hogy a 6. hónapban vagyok... :)

eagles 2013.10.18. 22:16:40

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Ennél van egyszerűbb megoldás is. Beírattam artista képzőbe.
Megtanult fejen állni, így már bele tudom lógatni.

Hatalmas dolog a tudomány!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.18. 22:20:35

@diggerdriver: Meg fogsz lepődni!!! Van némi halványlila fogalmam arról, hogy a férfiaknak is vannak érzelmeik! :-P
Pl. éhesek is tudnak lenni ! :-))))))))))))))
De hogy a többségnek milyen irányba mutat a nyílhegy azt nem részletezném..../ Nem félreérteni!! Értő olvasás !!/

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.18. 22:21:49

@Quercus58: Te tényleg így közlekedsz ?? :-DDD Elég gáz !! :-P

Latcho Rom 2013.10.18. 22:30:53

@shakti_rom: Kis korrekcio, rendezono amerikai, Spike Lee tanitvanya, o a producer is. De akkor is.

Latcho Rom 2013.10.18. 22:37:15

@diggerdriver: helyes pofija ban, csocsi bacsi.

Tobbi? minden orszag megerdemli a sajat megvalasztott fulkeforradalmas kormanyat? En azt hiszem hogy igy van. Azon spekulalni hogy bekesen atadna-e a hatalmat viki, folosleges. Nem lesz ra precedens, s tudjuk hogy nem adna at. Megszervezne egy uj tv ostromot, siman.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 22:37:23

@sodalisO:
Férfiak vagyunk
Az iskolában senki sem rángatta a copfunkat.
Értjük, mi az a les-szabály.
Telefonbeszelgetéseink nem tartanak tovább egy percnél.
Nyaraláshoz vagy szolgálati útra csak egy bőröndre van szükségünk.
Nem érdekelnek bennünket a haverok szexuális problémái.
Nem kell sorban állnunk a mosdóhoz.
Egyedül is ki tudjuk nyitni a borosüveget, a konzervet és a befőttesüveget.
Szeretjük váltogatni a TV-csatornákat, és nem állunk meg annál a műsornál, ahol valaki sír.
Minden orgazmusunk igazi.
Csak 15 percre van szükségünk ahhoz, hogy megborotválkozzunk, megmosakodjunk es felöltözzünk.
Nyaktól lefelé nem kell borotválkoznunk.
Nem fontos, hogy a fehérneműnk márkás legyen.
Senki nem érez irántunk részvétet, ha 40 évesek vagyunk és nőtlenek.
Senki nem hallgat el, ha disznó viccet mesél és mi belépünk a szobába.
Soha nem akadályozzuk meg a haverunkat, ha az le akar részegedni.
Az autószerelők nekünk áltálaban megmondják az igazat.
Csodáljuk Jack Nicholsont, de nem akarunk úgy kinézni, mint ő.
Az emberek sosem nézik a lábunkat vagy a mellünket, ha hozzájuk beszélünk.
Nem vettünk újsagot Lady Diana tragédiájának mellékletével.
Nem érdekes, hogy valaki észreveszi (vagy sem) az új frizuránkat.

vazzup 2013.10.18. 22:41:48

index.hu/gazdasag/2013/10/18/kanada_szinte_belep_az_eu-ba/
Ez elég izgalmasan hangzik. Mondjuk ha jól tudom, hasonló megállapodása van Kanadának az USA-val is. Vajon az legális lesz-e, ha kanadai céget alapít vki "middleman"-ként, aztán árut exportálgat az USA meg az EU között?

eagles 2013.10.18. 22:44:05

@diggerdriver:

És hülyén vigyorgunk, mikor nem áll föl a farkunk, és a barátnőnk azt mondja:
- na gyere ide hercegem had adjak egy csókot csipkerózsikára.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.18. 22:48:32

@diggerdriver: :-)))))))))
Nagyon cuki kis kollekció, de ugye nem gondolod , mi nők nem tudunk ilyen összeállítást csinálni secpec ??:-DD
Amúgy, csak btw. közlöm veled , eljött az idő!!! Bizony nektek is borotválkozni kell nyak alatt is !!! :-P Neked még nemszótak ??:-DDDDD

puhacica 2013.10.18. 22:53:25

@vazzup: en szoktam szandekosan gyorshajtani, vagyis egy igazi pernahajder vagyok. itt van pl. az arpad-hid. ok, most epitkezes van, menjunk 50-nel. de egyebkent? atlag 90. es a balesetek zome szerintem nem a gyorshajtas miatt van, hanem a tokoreszo, bizonytalan, figyelmetlen vezetok miatt. akik varoson belul es kivul csak es kizarolag 60-nal mennek, akikre hiaba villogsz, bele se neznek a tukorbe. akik nem hasznalnak indexet, nem tudjak az adott savban tartani az autot, es sorolhatnam, mig a vilag s 7 nap. azert vagyok kiakadva, mert ma majdnem meghaltunk valaki miatt, aki a kanyarodo savbol a kulso savba ugy hajtott be, hogy a belso savba is atjott felig, ahol mi erkeztunk 110-zel. (90-es tablanal.) es ha baleset van, az nem azert tortenik, mert mi gyorsan mentunk, hanem mert volt valaki, aki nem fert el 2 savban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.18. 23:04:18

@sodalisO:
Én szikh vallású vagyok nekünk tilos mindenféle haj szakáll és egyéb szőrzet vágása:)))))))))))

Miért jó nőnek lenni?

Megvagyok sör nélkül egy hétig is
Nem dicsekszem a haveroknak egy újabb numerával
Tudom, hogy kell lehajtani a WC ülőkét és használni a WC kefét
Nem igazítgatom a tökeimet állandóan
Nem kopaszodom, így nem kell a tarkómról a homlokomba vakarni a maradék szálakat
Örülök, hogy van két jó cicim és kényelmesen ülve pisilhetek
Eszem ágában sincs versenyezni a piros lámpánál a másik autóssal
Nem játszom el, hogy halálomon vagyok, ha náthás leszek
Fel tudok öltözni úgy is, hogy a szivárványnak csak két színét öltöm magamra, nem az összeset,
Nem kérdezek olyanokat, hogy mi a baj ezzel a nyakkendővel?
Egy zoknit csak egy napig hordok
A szennyes ruhákat tudom, hova kell tenni
Nem versenyzek a szomszéddal , hogy kinek zöldebb a fűje
Sok időt megtakarítok a sportműsorok kihagyásával
Gyakran mosok fogat, és ez látszik is rajtuk
Tudom azt mondani, hogy bocsánat
Remekül tudok provokálni a ruháimmal, ilyenkor kérhetek bármit a páromtól.
Nem röhögöm ki a haveromat, ha bejelenti, hogy esküvoje lesz
Nem leszek egy hét szexmentességtol depressziós
Nem csinálok hülyét magamból egy társaságban, ha berúgok
Nem leszek zombi, ha foci vagy forma 1 van
Nem váratok meg senkit azzal, hogy három újságot elolvasok a WC-n
Mindig hivatkozhatok fejfájásra
Én már rég rájöttem, hogy a víz s a szappan csodákra képes
Nem leszek süket, ha megkérnek valamire
Ha stoppolok, egyből felvesznek
A pasik kezüket lábukat törik, hogy segítsenek, ha lerobbantam a kocsival
Egy mosoly meg egy kis szex mindent megold
Nem röhögnek ki, ha befestem vörösre a hajam
Nem ciki, ha én vagyok a kisebb
Elsőként hagyhatom el a süllyedő hajót
Egy kis sírással elkerülhetem a közlekedési bírságot.

vazzup 2013.10.18. 23:10:51

@puhacica: azt kell megértenetek, hogy eszméletlen mennyiségű autó jár az utakon. Ilyen sok járműből mindig lesz sok, aki figyelmetlen, fáradt, elvonják a figyelmét, bármi történik. Ha betartod a sebességhatárokat _nagyságrendekkel_ (!) több esélyed van elkerülni a balesetet, mint ha nem. Nem játszásiból, meg kibaszásból vannak (az esetek túlnyomó többségben) ezek, hanem pontosan a te jól felfogandó érdekedben is.
Persze lehet azt mondani, hogy mindenki hülye csak te vagy helikopter és márpedig veled sosem fog előfordulni, hogy benézel valamit. De elő fog, abban biztos lehetsz s akkor imádkozhatsz ahhoz, akihez csak akarsz, hogy a körülötted lévők éppen ne hajtsanak túl gyorsan ahhoz, hogy kikorrigálják a te figyelmetlendégedet.

Apám, aki 30 évig volt gépkocsivezető mondogatta mindig, hogy bár a te kezedben van a kormány, nem csak te vezeted az autód, hanem mindenki, aki körülötted van.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.18. 23:12:02

@diggerdriver: :-DDDD

Ilyesmire gondoltam! :-)) A FB régóta kering többféle felsorolás is , de nagyon édi.
Na, te meg szedd össze magad, vágd csak le , aztán kérdezd meg az asszonyt ! :-)))

TilosazA (UK) 2013.10.18. 23:16:40

@puhacica: :D Ez jó. Tehát ha baleset van, az azért van, mert valaki ott van ahova te akartál menni. Nem azért, mert ő arra számít, hogy nem jöhetnél olyan gyorsan, hiszen 90-es tábla van, tehát neki van ideje tökörészni sávváltáskor. Szuper.

TilosazA (UK) 2013.10.18. 23:18:20

@diggerdriver: Nekem nyaktól felfelé nem kell borotválkoznom. :)

TilosazA (UK) 2013.10.18. 23:23:21

@diggerdriver: Ezt a második listát szerintem nem nő írta. :) A nők kb 80%-a nem örül a "két jó cicijének", mert nem elégedettek vele.

vazzup 2013.10.18. 23:28:17

@sodalisO: nyaktól lefelé én még nőnek se javaslom a borotválást, az szúr meg borostás és még fel is sérti a bőrt. Akkor már inkább (intim) kozemtika. Tisztább, szárazabb, hosszabban tartó érzés! ;)

(Nem, pasiként sem szégyellek oda járni)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 23:30:37

@diggerdriver: @sodalisO:
Ne üzekedjetek már megint! :)

A feladat egyszerű: mi kell a férfinak a boldogsághoz? És mi kell a nőnek?
Ugye, itt már nem lesz egyforma hosszú a lista?! :D

2013.10.18. 23:34:13

@vazzup: ugy latom mar megint tema van, mar csak Maxval hianyzik a fetiseivel

vazzup 2013.10.18. 23:35:08

@charlieharper: a cicanadrágjaival? :D Hát azért...

TilosazA (UK) 2013.10.18. 23:36:22

Egyébként ez is olyan, hogy ki mitől lesz boldog. Sem én, sem a férjem nem illünk bele a fenti sztereotípiákba, egy része igaz csak ránk. Ez is, hogy mi kell a férfinak a boldogsághoz és mi kell a nőnek... baromira változó. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.18. 23:37:00

@vazzup: Ezt mi mind tudjuk kedves!! :-))
és Yessss!!!! :-D

puhacica 2013.10.18. 23:41:00

@vazzup: biztos, hogy velem is elofordul, hogy faradtan vezetek, de akkor be is tartom a sebessegkorlatokat. hibazni is szoktam, egyelore nem vagyok helikopter. :) masreszt viszont: hihetetlen, mi mennyisegu potencialis szervdonor van az utakon, raadasul azt tapasztalom, hogy egyre tobben vannak. azt pedig tovabbra is fenntartom, hogy balesetveszelyesebbek a balf@szok mint a gyorshajtok.
@TilosazA: 1. ne tokoresszen! engem az oktatom arra tanitott: hatarozottan, gyorsan, de nem kapkodva. 2. ha lat engem, igenis szamitania kell ra, hogy jovok, hiszen nem tarthat fel, erre remek pelda a savvaltas. az uramat ezert buktattak meg vizsgan, kihajtott, mert ugy szamolta, hogy eleg gyors lesz, de a tanulokocsi nem gondolta ugy, ergo, feltartotta a forgalmat. 3. a mi peldankra azert nem igaz, amit mondtal, mert neki a kanyarodo savbol a kulso savba kellett volna erkeznie, de athuzta felig az autojat a belso savba, ahol mi jottunk. nem volt elotte senki a kulso savban, tehat nem azert jott at, mert nem fert be, hanem mert benezte. ilyen esetben pedig majdnem mindegy, hogy 90 vagy110.

TilosazA (UK) 2013.10.18. 23:49:33

@puhacica: Én is tökörészek. Egyszerűen azért, mert február óta van jogsim. Mindenki volt kezdő vezető, és mindig lesznek az utakon kezdő vezetők. Ez ellen nem tudsz mit tenni, ők próbálnak alkalmazkodni, neked is kell.
Tesómék itt élnek kinn Angliában, kb két éve volt, hogy éppen hazalátogattak. Otthon is elég sokat vezettek, rokonlátogatás ide-oda, stb. Itt megszokta, hogy betartja a szabályokat, és rajta kívül kb. mindenki. Nekikezdett előzni, visszapillantóba belenéz persze, ó, még messze van, szuper...majdnem összementek, mert a belső sávban gyors hajtott a másik autó. Itt ki lett volna a hibás? Egyszerűen egy visszapillantóból éjszaka képtelenség felmérni a másik autó sebességét, mindig hozzákalkulálod azt, hogy általában mennyivel szoktak közlekedni az autók.
Egyébként is türelem, tornaterem... Hova kell sietni annyira állandóan? :)

vazzup 2013.10.18. 23:49:50

@puhacica: "ilyen esetben pedig majdnem mindegy, hogy 90 vagy110."

Ez az, ahol tévedsz. Ugyanis a reakcióidőd és a féktávolságod is exponenciálisan növekszik a sebességed emelésével, nem pedig lineárisan.
Tehát _sokkal_ nagyobb esélyed van egy balesetet elkerülni 90-nél, mint 110-nél.
S a közlekedés normális esetben nem úgy megy, hogy hát vagyok én, aki nem hibázok, meg van a többi birka, aki kacsázik állandóan, hanem vagyunk mi mindannyian és jó lenne mindannyiunknak épségben hazaérni.
Az, hogy te egy fél órás úton 90 helyett 110-zel nyersz két percet, adott esetben megéri a te, a barátod/férjed vagy akár a töketlen idegen életét?

Ennyi a kérdés.

@sodalisO: mégis borotva volt emlegetve, nem gyantázás. ;)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.18. 23:58:20

@vazzup: a pasiknak !! gondoltam , egyből nem fognak menni gyantázni, borotvájuk meg van otthon kezdéshez

vazzup 2013.10.19. 00:06:59

@sodalisO: én ezzel úgy vagyok, hogy inkább a cuki kozmetikus csaj keze matasson ott, mint egy éles borotvapenge... :)

puhacica 2013.10.19. 00:20:32

@TilosazA: @vazzup: elobb is mondtam, en se kormanykerekkel a kezemben szulettem. elmeselek valamit, talan megertitek majd, miert haragszom a figyelmetlen soforokre. par eve kirangattak reggel 6 korul egy balesethez forgatni. 2 auto utkozott frontalisan. mikor odaertunk, egy embert akkor raktak be a hullazsakba. leszakadhatott rola a nadrag, vagy levagtak rola, mindegy is, a lenyeg, hogy alsonadragban volt. egyreszt iszonyatosan sokkolo volt azt a magatehetetlen, feher hust latni. masreszt megfoghatatlanul mely szomorusag lett rajtam urra attol, hogy belegondoltam, reggel ez az ember ugy ment el otthonrol, hogy puszi, delutan jovok. es SOHA tobbet nem ment haza. hat ezert haragszom azoka, akik mas eletevel jatszanak. es nem vagyok beteges gyorshajto, de ahol lehet menni, ott nem fogok tokoreszni.

puhacica 2013.10.19. 00:29:26

@puhacica: mielott az utolso mondattal ellentmondasba kevernem magam: ott hajtok gyorsan, ahol tutira nem okozok vele bajt. tehat nem a reggeli csucsban az arpad-hidon. es kb 10-20 km-rel "szaguldok" gyorsabban, mint a megengedett. az 50-es es alacsinyabb tablakat pedig betartom. szoval nem vagyok vadallat. bar egyszer kiprobaltuk, 180-at meg siman elmegy juhocska. :)

vazzup 2013.10.19. 00:33:07

@puhacica: látom ma writeonly módba vagy kapcsolva, mindegy, nem írom le mégegyszer, hogy mit tehetsz, hogy te is haza tudj menni délután, meg a többiek is.

Ja és igen, shit happens. Ez már csak ilyen, de pont ezért kell megtennünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy ne történjen.

KullWahad 2013.10.19. 00:54:09

Elnézést kérek, hogy nem olvasom át az összes hozzászólást, ha már jelezték, bocsánat. Talán nem is fontos, de Michener könyve bizony hogy megjelent magyarul! www.antikvarium.hu/konyv/james-a-michener-a-hid-andaunal-222623

Kár, hogy nem előbb, de kiadták.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.19. 01:04:22

@Chang Yai:@TilosazA: Pär éve biciglilopäs volt a "faluban". A tettest elkaptäk, mert a lopott bicajjal karikäzott a környéken...feka menekült volt a közeli menekülttäborbol. És nem szoktäk érteni, hogy mi a baj, mert nekünk ugyis annyi pénzünk van, tudunk helyette venni mäsikat... :-(
@Evatt: "De a nem kézzelfogható dolgokban, hogy pl az ha devizahiteles ügyekben tüntetés van, és az hosszú távon nem csak nekik jó, hanem mindenki másnak is - mert a demokrácia eszközével lehetne elérni valamit, mert a bankok végre észrevennék, hogy nem észrevétlen amit csinálnak és ez miatt talán korrektebb szerződést kötnének mindenki mással is" Kis észrevétel: A bankok nem szociälis alapon müködnek. A férjem mesélte, hogy ö ugy emlékszik, hogy Sväjcban a 80-valahänyas évekig a bankok ûgyan azt csinältäk, mint Mo-on. És a kormäny szolt közbe, hogy elég az uzsorakamatbol! @tucano: Javits ki kérlek, ha hülyeséget beszéltem.
A 18:31-esedhez: "kevés helyen találkozom annyi gyorshajtóval és szabálytalanul küzlekedővel mint Magyarországon.Mi kellene ahhoz, hogy elinduljon egy mások és a szabályok iránti tisztelet ?" Sväjcban pl fix és mobil sebességmérökkel, civil rendörautokkal, akik még provokälnak is az autopälyän, valamint évröl-évre emelkedö büntitäbläzattal. Köztéri parkolok is a rendörséghez tartoznak, de külön osztälyra, onnan is van bevétel.
Pl1: Zärovonal ätlépése (balra kanyarodtam ott, ahol elötte lehetett, csak épitkezés utän befestették fehérre a cakkok közötti részt is). A rendörök bent älltak az utcäban, tehät kanyarodäs elött nem lehetett észrevenni öket. Bünti: CHF 250 a kanyarodäsért, és CHF 250 azért, hogy ezt valaki kiszabta és a formanyomtatvänyt csekkel kiküldte. Lehetett volna föllebbezni, de minek.
Pl2: Sogor autopälyän épitkezésnél 100 helyett 136-tal ment. CHF 2500 bünti + 3honapra leadhatja a jogsijät. (24km/h fölött jövedelemfüggö a bünti)
@DieNanny: Ugyan nem engem kérdeztél, de az engedély kiadäsänäl az szämit, hogy akkor éppen van-e munkäd.
@Evain: Köszi! Mär toväbb is küldtem az illetékeseknek. :-) Férjem pont azzal huzta a brazil vendégünket, aki szeret gitärozni, hogy vesz neki egyet ajändékba, hogy haza tudja vinni, és ne legyen gondja a csomagokkal.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.19. 01:26:41

@sodalisO: ez igaz es milyen fajdalmas az a kis epilalo machine...

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.10.19. 01:41:53

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): most értem haza a munkából, erre meglátom ezt a "biciglilopás"-t

hát jó ideig nem fogok ide visszajönni, az bizos

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.19. 01:49:31

@puhacica: Pedig vazzupnak igaza van. Mert hiäba tudsz te vezetni, amikor a mäsik nem. Ezt bele kell kalkulälni minden esetben. Jobb 5perccel késöbb odaérni ahovä indultäl, mint soha...
A mi mai esetünk: Néni kikanyarodott a mellékutrol az orszägutra. Jobbra nagyivben... igen, nagyivben, méghozzä annyira nagyban, hogy ha a férjem nem figyel, akkor belénkkanyarodott volna (szembesäv)...mi a megengedett 100zal (Németorszäg) mentünk.
Én is szeretek szäguldozni, mentem is többel, mint 180km/h. De amint beülsz az autoba, fölülsz a motorra / bicajra stb. potenciälis szervdonor vagy. Ez nem azt jelenti, hogy akkor mär nem is lehet közlekedni, hanem azt, hogy figyelni kell a mäsikra, annyira, hogy ki tudjad következtetni, hogy mit is fog balf@szkodni. Mert ezt sokszor azért lehet lätni. (Autotipus + vezetöi stilus)
Még egyszer: nem ekézni akarlak, mert akkor bagoly mondja verébnek lenne. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.19. 01:53:01

@Tökfőzelék1: Tökikém: Te soha, de soha nem irtäl még semmit félre, ugye? Amugy meg kerékpär kötsög!

2013.10.19. 02:49:38

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Az elit nem ir felre semmit soha. Es nem kocsog. Hanem transvestite. A Pannonboy ferje:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.19. 03:07:21

@Cascabel: :-)))
Bär, ha Pannonboy a férje, akkor lehet pitsa is, nem?

DieNanny CH 2013.10.19. 08:22:02

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Köszi szépen, én is erre gondoltam, hogy '17-ig nem fog rám nyitni a kutya se!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.19. 09:57:50

Sziasztok!

Pénztárcás kísérlet...

www.karpatinfo.net/cikk/szines/harmadik-legbecsuletesebb-magyar

Egyébként meg ez a más portáján söprögető hozzáállás, amit annyira megvet mindenki, talán megmentette volna az osztrák nőket és azt a három amerikai lányt, akiket 10 évig tartott fogva egy férfi a saját, városi házában...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.19. 10:10:55

@diggerdriver: Mélységesen egyetértek veled. Még hozzátenném, hogy az ilyen irigykedős, másnak se legyen jó, ha nekem nem, szintén ennek a korszaknak a hagyatéka. Erre lettek ránevelve az emberek. Ha meg még egy kicsit visszamegyünk, azt is láthatjuk, hogy milyen kevés ideje volt az embereknek arra, hogy a tulajdonosi szemléletet egyáltalán megtanulják. A feudalizmusból szinte átmenet nélkül beleugrani a szocializmusba, úgy hogy egy nagyon széles, nincstelen paraszti réteg először esélyt és földet kap a felemelkedésre, majd el is veszik tőle és belekényszerítik a téeszekbe, az, hogy a kisiparosokat a nyolcvanas évekig nem engedték legalásan saját vállalkozást indítani, nem segítette az emberek önállóságának kialakulását. A téeszeket szokás állatira dícsérni, hogy akkor mennyi árut tudtunk külföldre eladni, az igazság az, hogy a tömegtermék ment a SzU-ba millió tonnaszámra, amit mások nem vettek volna meg, az igazi minőséget a háztáji gazdaságok termeltek, amelyeket a kádári konszolidáció hagyott élni végül, mert rájöttek, hogy nagy szükség van erre is.

Valaki említette, hogy még Béccsel a seggünkben sem sikerült eg döntésképes, erős polgári társadalmat kialakítanunk. Na ez szerintem lehetetlen is lett volna. Bécsnek éppen ez volt az érdeke, hogy megmaradjunk szépen a feudalisztikus körülmények között, a többezer holdas nagybirtokok és milliós nagyságrendű zsellérek országaként, így olcsón állítottuk elő a Monarchiának a mezőgazdasági termékeket. Amikor a Monarchia összeomlott, nem volt már elég idő arra, hogy egy normális, békés társadalmi átrendeződés következzen be, illetve az elkezdett reformok - oktatás, egészségügy területén pld. - amelyek egy igazságosabb berendezkedés felé vezettek volna, végül zátonyra futottak a II. Vh és azt azt követő kommunista hatalomátvétel miatt.

Még egy generációnyi idő sem telt el a rendszerváltás óta. Mondhatnánk, türelem. Tudom, hogy mindenki a saját életében szeretné végre megérni a pozitív változásokat, de tudomásul kell venni, hogy erre általában - ha csak nincs erőszakos átrendeződés - egy generációnyi idő nem elég.

2013.10.19. 10:16:07

@diggerdriver: te Digger, remelem nem valsz itt Maxvalla, szamokat irogatva, de analuzalas nelkul.
UKban hosszutavon csokkent a halalos aldozatok szama, pedig ugye egyre tobb auto van az utakon. Az autok szamahoz viszonyitva a halalos aldozatok szama 32%-kal cso A speed okozta baleseti statisztikaban benne van a hatar rullepes, vagy a nem megfelelo sebesseg a "driving condition"hoz, vagyis kodben szakado esoben a sebesseg hatar alatt mentel, de egy barom voltal. Nyilvan, ilyet sem csinalok. (azt hiszem osszesen kn 1900 kb evente a halalos aldozatok).
Most csak a vita kedveert maradjunk autopalya vezetesnel, gyalogos nincs. Szerinted nirmalis, hogy a sokkal jobb autokkal (fek, abs, stb), meg ugyanaz a speed limit, mint a 60-as evekben?

Csak egy erdekes side-note, hogy Canadaban, ahol alacsonyabb a speed limit, mint Europaban tobb a halalos baleset %-os ertekben.

Egy statisztikusok altal nem mert ertek a vezetni nem tudas, pl UKban nem volt es most sem kotelezo (ha jol tudom most is igy van) autos iskolaba jarni. Anyu, apu megtanithat vezetni. Vagyis a berogzott rossz szokasokat atadhatjak. UKban minimum napi egy olyan vezetot latok 60 mph-val menni reggelente a varoson kivuli fouton, akinek a visszapillantoi be vannak zarva, a belso visszapillanto meg nem az utat mutatja, hanem a
ruzs/puder felteveseben segit.
Inkabb az ilyen vezetoktol tartok, mint aki 60 helyett az egyenes varoson kivuli uton 7-el megy

Annyit hozzateszek, hogy varosban nem speedelek, szinte soha. A halalos aldozatok nagyobb resze pedig varoson belul tortenik (gyalogos).

2013.10.19. 10:23:07

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: kosz. Kinek van ideje ilyen temaban kutatni? Ki penzli a kutatast?
Mindig keverem a HAARP az ugyanaz a banda, mint a reptile-humanoid?

Tóth Ágas 2013.10.19. 10:46:06

köszi a tippet a The Bridge at Andau c. könyvvel kapcsolatban. érdekes, hogy még nem fordították le magyarra. Pedig az 50-es évek imázsán már nincs mit rontani, akármilyen okból is szeretné az akármilyen érzelmű értelmiségi elitünk mosdatni ezt a korszakot.

nagyon j kritikákat olvastam róla és már megrendeltem az Amazonról.

M. Péter 2013.10.19. 12:40:03

@vazzup: Vám szempontjából továbbra is az áru eredete számít.

M. Péter 2013.10.19. 14:39:05

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Mert a sötétben kevésbé látod, ha jön egy szarvas és pont előtted akar átmenni az úton.

élhetetlen 2013.10.19. 16:36:24

@DieNanny: Lehet, hogy nem érted a szüleidet. Ez a válasz jelentheti azt is, hogy a ha a szomszéd oda meri adni a húsz mázsát (mert ismeri a kereskedőt), akkor mi miért ne merrnénk odaadni az egy mázsát. A szomszéd bízik a kereskedőben, mi bízunk a szomszédban. Hagyd ezt az átprogramozást.

élhetetlen 2013.10.19. 17:15:26

@vazzup: „Jajj de jó, írtam egy hosszút, ami elveszett. Most már újra nem írom. :(
Írd Word-be, és a végén vágd be. Ha elúszik, megismételheted!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.19. 19:49:15

@charlieharper:
Nézd, azt elismerem hogy autópályán a 110 az valóban kevés, fel lehetne emelni 130-ra és egy 10%-os tűréshatárt adni.
Azt viszont tudomásul kell venni hogy a fizikai törvényszerűségeket nem lehet áthágni.
140-ről iszonyatosan hosszú út kell a megálláshoz mert igaz hogy a fékek sokat fejlődtek de a biztonság is ami együtt jár egy kellemetlen következménnyel.
A mai autók legalább fél tonnával nehezebbek mint egy ugyanakkora autó 40 évvel ezelőtt.
Jól lekövethető ez a Golfok súlynövekedésén.
Ez az ára a biztonságnak.
Meg még sok minden.
Például mostmár olyan biztonságosak lesznek az autók hogy nem lehet belőlük kilátni.
Minél újabb egy autó annál kisebb ablakai vannak.
Várom hogy mikor fog a tetővonal összeérni az övvonallal.
Az új Range Rovernél már nem sok hiányzik hozzá.
Azért azok a mérnökök igazán megtanulhatnák úgy kimerevíteni a karosszériát hogy ne látszódjon.
Oda fogunk jutni hogy belemezelik az oldalablakokat és a külvilágot rávetítik belülről.
Én vezettem sokat otthon és most itt.
Az a tapasztalatom hogy itt sokkal több a töketlenkedő vagy a rutintalan vezető mint ott de mégis valahogy jobban figyelnek egymásra itt. Ha hibázok itt jobb esélyem van hogy más korrigálja a hibámat. Ha beállok a belső sávba a megengedett sebességgel plusz 10%-kal akkor senki nem villog ott le. Bár volt egyszer egy ML Merci szerintem te voltál:)))))))))))))))))))))))))))))
Itt sokkal kevésbé agresszívak a vezetők.

zuzzer 2013.10.19. 21:02:11

Hogy miért nincs magyar negyed? Vazze, azért léptem, hogy minél kevesebb magyart lássak, minél kevesebbszer kelljen a magyarosch mentalitással találkoznom. Ezért. Már sokallom is a szkítákat Európában.

puhacica 2013.10.19. 21:50:47

@vazzup: @cicalany76 (die Schnäpplijägerin): igazatok van, de talan egy iciripicirit nekem is. :)

Evatt 2013.10.20. 16:17:25

Köszi a választ cicalány!

vazzup 2013.10.20. 17:12:04

@puhacica: igen, ez így is van. Figyelmeztetni, oktatni és mindent meg kell tenni, hogy minél kevesebb figyelmetlen, alulképzett autós legyen az utakon. De amíg ott vannak, addig vigyázni is kell rájuk. That's it.

kék madár 2013.10.22. 06:01:49

@montroyal: voltam egy hetet Vancouverben a nyaron es nagyon vicces volt, hogy minden tok ugyanolyan volt mint a hatar masik felen, csak epp jol latszott valami felsobbrenduseg, hogy mi kanadaiak kulonbek vagyunk. Hat nem talaltam meg, hogy miben es a fiatalabb kanadai ismeroseim is csak mosolyognak ezen

Istvaan 2013.10.23. 09:36:05

Koszi a hozzaszolasokat: @Tóth Ágas, @sodalisO, @Quercus58, @héka béka, @Szuperkrumpli, @Evatt, @uluk4i, @blasiusii

Azt a konyvet ki kellene adni magyarul. Tud valaki segiteni?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása