oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 05. 07:01,  A határon túli magyarok és a határátkelés 417 komment

2013. október 05. 07:01 Határátkelő

A határon túli magyarok és a határátkelés

Már régóta gondolkodom azon, hogy érdekes lenne egyszer a határátkelésnek erről a vetületéről is beszélgetni, aztán a minap belefutottam egy jegyzetbe a szlovákiai magyar híroldalon, a parameter.sk-n, ami ezt a témát (is) feszegette. Úgyhogy az a javaslatom, ma beszélgessünk erről!

A Szerbhorváth György jegyezte írás egy reklámból indul ki, amelynek lényege, hogy a Vajdaságban magyar útlevéllel rendelkező szakmunkásokat keresnek nyugat-európai munkára (a korhatár egyébként valamiért 42 év).

„Nyugat-Európa csak úgy ácsingózik a szakmunkások, de a fizikai munkások iránt is, a lengyelek már megszállták Norvégiát is, a magyarok inkább Németbe' vagy Osztrákba húznak, kihez mi van közelebb. És azt is csak a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács éceszgéberei gondolják, hogy a népességfogyás oka az alacsony natalitás, nem pedig az elvándorlás is, mint állítják" – írja a szerző.

„De hát nem csak a magyarok sírhatnak, hisz fogynak a szerbek, románok, szlovákok stb. is, fogy szinte minden nép, csökken a közép-európai államok lakosságszáma. Úgyhogy igazán nem értem azokat, akik azon háborognak, hogy a magyar útlevelet hány ezer ukrán vette már meg, és persze én is tudok szerbekről, akik akár ingyen is meg tudták szerezni. (...) Különben is, azért kell nekik az útlevél, hogy kicserélhessék a konnektorokat vagy megszerelhessék a csöpögő csapokat valahol Alsó-Szászországban vagy London külsőben. (...)

Azok a 42 év alatti férfiak, akik vélhetően a közélet iránt is inkább érdeklődnek, ezentúl Nyugat-Európában fognak dolgozni és élni, persze kezdetben úgymond csak egy évre mennek ki, aztán végül megy utánuk a család is és legfeljebb nyugdíjasként térnek haza, mert itt mégis olcsóbb az élet, a nyugati nyugdíjból pláne (ha még lesz akkor nyugdíj mint olyan).

Természetesen a nyugatra szakadók egy része óhatatlanul eltávolodik ettől a fölöttébb mocsok magyar politikai élettől (...) úgyhogy az a még furcsább helyzet áll elő, hogy olyan határon túli magyarok szavaznak majd, akik már nem is szülőföldjükön élnek, semmi közük Magyarországhoz, de a magyarsághoz se nagyon, a gyerekeik nem fognak már magyarul se tanulni, sőt, iszonyodnak majd ettől a furcsa nyelvtől és akik ezt beszélik (mert írni, mint látjuk, a legtöbbjük nem is tud)."

Eddig a részlet, mindenkit bíztatnék, hogy olvassa el a teljes bejegyzést (ide kattintva). Természetesen rengeteg kérdés felmerül, kezdve azzal, hogy vajon hányan rendelkeznek már ma is magyar útlevéllel olyanok, akik csak azért szereztek maguknak egyet, hogy „hogy kicserélhessék a konnektorokat vagy megszerelhessék a csöpögő csapokat" valahol az Európai Unióban és hogy miként lesz ez majd a választásokon.

Mit gondoltok?

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Szerbia Vajdaság klubsarok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr135551854

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zsidó Isten nem nemzeti Isten 2013.10.06. 06:33:53

Mi a f-séget keres egy NEMZETI iskolában egy NEMZETI tankönyvben egy ZSIDÓ ISTEN????!!!!!  Kicsöszöttül nem logikus és nem is erkölcsös. Nem kellene megnyomorítani a magyar gyerekek fejét ilyen bugyuta judaista propagandával. A zsidók Istenének...

Trackback: Leiratkozás a választói névjegyzékből 2013.10.06. 06:30:24

Kedves Orbán Viktor, Népünk Nagy Vezíre és Miniszterelnöke! Egy választási lista amire fel lehet iratkozni és tízezrek és százezrek iratkoznak fel rá, arról leiratkozásnak is lehetséges kell lennie. Ez alapvető állampolgári alapjog, vagy alaptörvény.&n...

Trackback: Széles Gábor elkapta az egelygyörgy agyvírust 2013.10.06. 06:29:26

Széles Gábor nemsokára bemutatja állítólag azt az energiacella nevű és szerű találmányt, ami szerinte nemcsak a F.MPSZ (becézve gyerekkori nevén Fidesz) jövőbeli választási sikereit garantálhatja, hanem egyben Magyarországot is kihúzza majd a gazdasági...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vazzup 2013.10.06. 02:43:45

@Attila Kalinka: akkor mégegyszer, hátha másodjára megérted, nem érdekel, milyen állampolgár vagy, az sem érdekel, milyen nemzetiségűnek vallod magad, ezek a te saját problémáid. Az édekel, hogy az én országom kormányára ne szavazz, ha nem szopod végig azt, amit én. Pont.

BTW, jövőre már én sem fogok szavazni.

@DieNanny: én konkrétan visítva röhögtem, amikor olvastam, és annyira magam elé tudtam képzelni a szuperkémünket, amint éppen azt hallgatja a fülesben, hogy "figyu' asszony, lehallgatnak, óvatosan". :D

"Viszont akkor mégiscsak lehetséges olyan, hogy valaki "világpolgár". Lejár a személyije, útlevele, (állampolgársági bizonyítványom nincs) - és akkor máris sehova sem tartozik. Jól gondolom?"

Nem lehetséges, nem veszítette el az állampolgárságát, csak kötelezték egy ún. állampolgárság megállapítása nevű eljárásra, hogy behajtsanak rajta némi zsét és előkaparják a születési anyakönyvi kivonatát. Ha mondjuk meglett volna ez utóbbi, gond nélkül kapott volna új útlevelet.
Ezért is érdemes amúgy a szülanykönyvi kivonatot megbízható helyen tárolni és vigyázni rá.

@Elizabeth72: látom nem érted, én az ellen érvelek, hogy jó dolog, ha vki, mindegy ki, te vagy más, akár Birca, ha nem itt él, de szavaz. Mert aki nem itt él, az nem szopja végig a választásának eredményét. A kurucot, amerikai népszavát, mint elrettentő, külföldről az ország sorsába beleugató agybagyenge balfék példákat hoztam fel. Ezek mind szavazhatnak külföldről, az ország sorsáról. S ezek választják ki, kit kapjak torokra én, itt élő. Érted már?!

@Kovermadar: alig használt (36 éves) magyar állampolgárságomat elcserélném egyesült államokbéli-re, ráfizetéssel. Trikolorból több csíkot és csillagokat látok jeligére! :)

Politikai krimik amúgy még:
- Mandzsúriai jelölt (The Manchurian Candidate)
- Pelikán ügyirat (The Pelican Brief)
- Nyolc tanú (Vantage Point)
- Corruption (1933-ban készült)
- A Testőr (The Sentinel)

---
Bocs a késeiválaszokért, de itt voltak a haverok, társasjátékoztunk és fröccsöztünk szakmányban egészen idáig. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.06. 02:52:22

@morsels: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @macamuca: 2008-ban történt meg velem. Szeptemberben kezdtem az uj munkahelyemen, és oktoberben järt volna le az utlevelem. Probaidö alatt ugye nem akartam elkéreckedni, mert a nagykövetség csak kedd-péntek 10-12között van nyitva. :-) Megnéztem a honlapon, és ott az ällt, h ha lejärt, akkor 1éven belül meg lehet hosszabitani. Nem aggodtam, rosszul tettem. :-)
Novemberben elautoztunk a nagykövetségre, ahol is miutän közöltem, h mit akarok kezembe nyomtak egy rahedli papirt, h töltsem ki. Kicsit furcsälltam, de ugy voltam vele, h biztos azért, mert követség, tuti nekik is kell vmi leltärba. Elärulom, a felénél földatam. Mert nem csak az én születési nevem, évem, helyem kellett, hanem a szüleimé is, a nagyszüleimé is, valamint a testvéreimé is. És mivel akkor férjnél voltam, igy a férjemé is, valamint a férjem szüleié és testvéreié is... Miutän megkérdeztem, h ez minek is kell, én csak utlevelet szeretnék csinältatni, közölte az ott dolgozo hölgy, h mivel nincs érvényes magyar igazolvänyom, ezért meg kell ällapitaniuk a magyar ällampolgärsägomat, ez kb 5honap lesz, majd csak azutän kaphatok utlevelet. Közöltem vele, h mär elnézést, de a honlapon nem ez van. Erre a välasz az volt, h ja, az tavaly februär ota nem frissült... :-( Erre mondtam neki, h akkor felejtse el, h én itt voltam, nem is lätott engem, azt se tudja ki vagyok, és decemberben hazacsempésztem magam. 1hét alatt elkészült az utlevelem, és az uj személyim is. (Még a régi népköztärsasägos személyim volt, amiben (nem az én hibämbol) nem lehetett elolvasni a lejärati évet, ezért ingyen csinältak uj személyit is.)

vazzup 2013.10.06. 02:55:54

@Kovermadar: ja, még a A dolgok állása-t is érdemes megnézni (State of Play), vagy akár a hasonló nevű brit minisorozatot még inkább (6 rész összesen). Ez klasszikus politikai krimi/thriller.

Shanarey 2013.10.06. 03:04:41

@morsels:

Az End Of Watch, megjelent könyvben is Az író Alan J. Quinnel.

A könyv címe magyar kiadásban: A Zsoldos.

Az eredeti verzióban a helyszín Olaszország.
Az eredeti film pedig: www.imdb.com/title/tt0093489/?ref_=nv_sr_3
Könyvben nagyon jó volt, én még azt a verziót olvastam amely a Rakéta regény újságban adtak le apránként valamikor 1990 ben.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.06. 03:08:28

@macamuca:
Forräs: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CH/hu/Konzuliinfo/konzuliinfok_utlevel.htm
Amennyiben a kérelem benyújtásakor a kérelmező nem rendelkezik érvényes útlevéllel, személyi igazolvánnyal, állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal, és a személyi adat- és lakcímnyilvántartó rendszer nem igazolja az állampolgárságot, hivatalból állampolgársági vizsgálatot kell lefolytatni.
Az útlevélkérelem mellékletei:

a) Nagykorú (18 év feletti) állampolgár esetében


magyar állampolgárság igazolása érvényes személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel, vagy 1 évnél nem régebbi állampolgársági bizonyítvánnyal, vagy honosítási okirattal


lakcímkártya (amennyiben rendelkezésre áll)


egyszerűsített honosítás keretében állampolgárságot szerzett kérelmezők esetében, az első útlevél igénylésekor: a honosítási okirat mellett ajánlott a születési anyakönyvi kivonat (ha már rendelkeznek vele) és a lakcímkártya. A személyazonosságot érvényes okmánnyal igazolni kell.


ha nincs érvényes, magyar, személyazonosításra alkalmas igazolványa: születési anyakönyvi kivonat, illetve házassági anyakönyvi kivonat;


ha az útlevelet más névre igényli, mint a korábbi útlevele, akkor a névváltoztatást alátámasztó okirat (például névváltoztatási okirat, születési anyakönyvi kivonat, vagy házassági anyakönyvi kivonat)


ha a kérelmező nem rendelkezik érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel, állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal, a Konzulátuson ki kell töltenie, egy, az állampolgárság vizsgálatához szükséges formanyomtatvány


ha a korábbi, még érvényes útlevelét ellopták: rendőrségi jegyzőkönyv a lopás bejelentéséről (ennek hiányában magasabb eljárási díj fizetendő)


konzuli díj

Shanarey 2013.10.06. 03:11:12

@Shanarey:
Hopp ezt elcsesztem, az a cím a Man on Fire volt, nem az End Of Watch.

Az End of Watch, nekem egy dolog miatt nem jött be, az az ugráló kamera. Maga a film jó volt, és realisztikus, de az a szegény 1,3 tized szemem nem örült neki.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.06. 03:34:53

@Sütemény1975: namost az a helyzet, hogy a Benes-dekrétumok keretében a szlovákiai magyarok mind a mai napig háborús bűnösök, ezt soha nem vonták vissza, nyilván azért se, nehogy valaki visszakérje az elvett földjét, vagyonát.
az én 88 éves nagyszüleim és gondolom a többi tán párezer vagy párszáz túlélő szerintem egy bocsánatkérést szeretne leginkább. ja meg hogy ne legyen papíron még mindig háborús bűnös, mintha tömeggyilkosokról lenne szó. nem tudom, miért nem rugózik ezen az egészen senki, kicsit megdöccentette annó Szlovákia és Csehország diplomáciai állását, de aztán mára minden rendben van.
tudom, wiki, de most erre futja:
hu.wikipedia.org/wiki/Bene%C5%A1-dekr%C3%A9tumok

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.06. 03:49:37

@cougarcat: @Barátusz: A The Day of the Jackal nagyon ütös! :-)
A héten néztük meg a Red 2-t. Kellemes szorakozäs volt. :-)
(@Barátusz: Hétfön megyünk:-) www.throughthenevermovie.com/)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.06. 04:02:26

@Kovermadar: Nem politikai krimi, de sztem jo: Eyes of Laura Mars(1978), Body Heat (1981)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.06. 06:48:51

@Kovermadar:
nem tudom, krimi-e: A farok csóválja, vagy valami hasonló a címe...

Attila Kalinka 2013.10.06. 07:38:30

@vazzup > Hoppá...TI szavaztatok kétharmadban olyan kormányra aki lehetővé tette hogy mi is szavazzunk. Sorry. Legközelebb gondoljátok meg jobban. Én pedig szavazni fogok. És sokkal nagyobb hatása van ránk annak hogy milyen magyar kormány van, mint gondolnád.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.10.06. 07:38:31

@Chang Yai: Hát én sajnálom a határon túli, nagyszülei magyarok voltak, ő már betűt se tud emberektől is. Mindenkitől sajnálom aki nem itt él, és nem itt adózik. 2 választási ciklust töltöttem külföldön, 1x sem szavaztam itthon. Cserébe a holland önkormányzatira viszont én is szépen kaptam a papírokat, csak úgy pislogtam, miért. Erre azt mondták, hogy külföldi vagy, de itt élsz, úgyhogy igenis van hozzá közöd. No, szerintem ez a jó megközelítés. Aki itt él, szólhasson bele, akár külföldiként is (no, nem az országosba, de azért a helyibe igen). Aki meg életvitelszerűen külföldön van, legyen az 10 éve Londonba szakadt hazánkfia, vagy erdélyi "magyar", az meg szavazzon amott. Bár ez a kérdés általában nem a Londonba szakadt hazánkfiait mozgatja, ahogy nem is az ő szavazatiakat akarják megszerezni, akik meg akarják...

DieNanny CH 2013.10.06. 08:58:06

@Attila Kalinka:
"és az engem alkalmazó cég a hasznot hazavigye és abból a TE ellátásodhoz is hozzájáruljon."

Tényleg nem ellened irányul a véleményem, csak végre van itt egy határon túl élő, akivel lehet eszmét cserélni. Mint a többi kommentből láthattad, legtöbbünknek nem az fáj, hogy Ti kaptok, hanem hogy Mi nem!
Ha egy anya reggelire a gyerekeinek vajas kenyeret ad, a szomszéd gyereknek meg croissan-t nutellával, akkor az érzés ugyanez.

Tehát azt mondod, a céged csak azért alkalmaz téged, mert magyar á.polgár vagy? Vagy a nyelvtudásod miatt?

Amúgy engem nem támogat a haza. Olyan kevés jut oktatásra, hogy az óvodák 28-32 fős csoportokkal működnek inkább, mint hogy egy új csoportot nyissanak, és így plusz 3 embert alkalmazzanak (2 óvónő, 1 dajka).

Éppen ezért országot kellett váltanom, "elhagyva" szüleimet családomat.

Amit még nem értek (és valószínűleg, mert még sosem tört el a karom): hogyan befolyásolhatja egy 93 évvel ezelőtti esemény a TE gondolkodásodat? Ha egy Mo-tól 10ezer km-re élő fel tudja nevelni a gyerekét magyarul, akkor szerintem Te, aki a határtól 5 km-re élsz pláne. TV, rádió, magyar szó. Nem kell ehhez semmilyen hókuszpókusz, és drága nyelvkönyvek.

Visszakanyarodva a támogatáshoz: ha olyan címszóval gondolja az állam, hogy: szegények, már annyit szenvedtek - Ki az aki kínozza őket? Fizessen ő fájdalomdíjat!
Ha szenvedsz ott, ahol élsz, attól az államtól kellene kapnod segélyt/támogatást, aki ezt előidézi.

Örülök, hogy ezt leírhattam Neked. Jó veled "vitatkozni". :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 09:05:26

@macamuca:

Mivel magyar van szomszédos államokban kb. 2,5 millió, így a félmillió ennek csak az ötöde.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 09:09:16

@DieNanny:

"Tehát Mo-i lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár, ha kéri, kiküldik a külföldi lakcímére a papírt, és levélben szavazhat?"

Pontosan, Viszont nekik csak 1 szavazatuk van. Akinek van belföldi lakcíme, annak meg 2, de ő meg nem szavazhat levélben.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 09:10:44

@macamuca:

"aki sosem élt Mo.-on, és valószínűleg soha nem is fog, az miért szavazhat"

Mert szavazásnak nincs köze a lakóhelyhez,

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 09:12:24

@macamuca:

"Ha igen, akkor nincs mese, a tulajnak fizetnie kell a megállapított összeget."

Így igaz, viszont mindegy, hogy a tulaj hol él és milyen állampolgár.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.06. 09:22:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ezt pontosítsd, mert nem fogják érteni (országgyűlés és önkormányzati).

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.06. 09:26:48

@DieNanny:

(olvastad a tegnapi válaszomat?)

2013.10.06. 09:33:04

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): kosz, de ez csak azt mutatja, hogy 2000 Ft, nem azt, hogy hol kell kikerni masolatot.

2013.10.06. 09:41:33

Magyarorszagi valasztasokon sem szavazok, de a UK-in sem. Magyarorszagin azert, mert foggalmam sincs, hogy mi folyik ott, azonkivul, hogy "Orban" es stadionok, a UKin meg azert nem ,mert egyik alternativa rosszabb, mint a masik;
Van a Conservative Cameron, aki az igereteit nem tartja be, lovese nincs a gazdasagrol es a legfontosabb neki a homokos hazassag a la Maxval.
Vagy van a felkegyelmu Ed Miliband, szinten lovese nincs a gazdasagrol, de a mamtrazza a "jol megadoztatjuk a bankokat" szoveget.

never again 2013.10.06. 09:42:05

Nem tudom, hogy írta-e már valaki előttem, de én úgy gondolom,hogy csak annak lenne szabad szavaznia, aki itt él. Azt hallom-látom, hogy aki kiment és nem él a magyar valóságban sajnos nagyon hamar elveszíti az ítélőképességét, hajlamos máshogy látni a dolgokat. Mármint máshogy attól, mintha itt élne.
Ugyanezt gondolom a határon túli magyarságról is.

Sütemény1975 2013.10.06. 09:42:05

@Kovermadar: amig nem veled igazsagtalan, addig igy fogod fel, persze. mindenestre az a kijelentesed, hogy az se erdekelne ha hazankat ukrajnahoz csatolnak..... ez erosen mellbevagott. szomoru, hogy emberek igy gondolkodnak a hazajukrol.

Bubba76 2013.10.06. 09:42:06

Nos a téma nem újkeletű, de mindig tartogat új megközelítéseket. Itt egy Romániával kapcsolatos cikk:
hir.ma/belfold/romanok-ezrei-kapnak-kaptak-magyar-allampolgarsagot-igy-mennek-angliaba-dolgozni-magyarkent/132340

DieNanny CH 2013.10.06. 10:23:33

@Babette_:

Erre gondolsz?:
(azok szavazhatnak levélben, akik nem rendelkeznek magyarországi bejelentett lakcímmel. de csak az után, hogy regisztráltak e célból a választási iroda honlapján.
itt van a pontos leírás, kinek kell regisztrálni és kinek automatikus a névjegyzákbe kerülés:
www.valasztas.hu/hu/ovi/445/445_1.html

nincs összefüggésben azzal, hogy mikortól és hogyan állampolgár)

Igen. Miért?

vazzup 2013.10.06. 10:27:20

@Babette_: nem-nem, pártlista és egyéni képviselő.
Előbbi csoport csak pártlistára szavazhat (ahol bejuttatják a pártokk keménymagját, itt szavaznak az összes semmirekellőre. azokra, akiknek egyéniben a Marina-árok is egy elérhetetlen Mount Everest lenne), az utóbbiak szavazhatnak pártlistára és egy darab egyéni képviselőre (itt régebben nem a pártpreferencia volt a döntő, hanem a helyi, körzeti politika, de ez is megváltozni látszik az utóbbi választások után).

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azért van ez, mert ez a törvény. Pont eme törvény hasznosságáról vagy éppen téves mivoltáról folyna a diskurzus, tehát az, hogy "ez a törvény" jelen vitában nem érv. Igazából érvelési hiba.
Ráadásul Magyarországon az "ez a törvény" kábé két napos határidővel lehet biztos, ennyi idő alatt képesek megváltoztatni. Mert ők annyira kurva jók ebben. ;)

@DieNanny:
@Attila Kalinka:
Igazából engem az se zavar, hogy ők kapnak mindenféle lóvét én meg nem, nem igazán érdekel. Enge az zavar kurvára, hogy azt hiszik, hogy "nekik ez jár". Mert ők a nehézsorsú szerencsétlen, messzire-szakadt "hazánk fiai". Akiknek innen, ebből az országból minden jár. Amiért viszont mi dolgozunk meg.
Persze az már büdös, hogy akkor áttelepüljön és járuljon hozzá a közös ügyeinkhez, nem, azt nem. Szavazni, meg a pénzeket felmarkolni, meg elmenni parolázni a mentés bohócokkal, azt igen. (S most nem elsősorban és konkrétan Attiláról van szó, hanem általában)
Jajj, tudom, most jön megint az én "nem költözöm sehova", költözzön határ, jajjtrianon".

Attila Kalinka 2013.10.06. 11:04:32

@DieNanny >

Mondjuk úgy, hogy ha nincs meg a magyar állampolgárságom, akkor keresnek mást, akinek megvan - mivel a két nyelvet úgyis mindenki beszéli nagyjából.
A 93 évvel ezelőtti esemény igenis befolyásolja az életemet, Kemény anyagi formában. A szerb állam ugyanis nem támogatja a magyarul tanulást, és az mindig is drágább lesz, mint szerbül tanulni. Ugyanis minden tantárgyat ugyanúgy tanulnak a gyerekeim mint a szerbek, csak persze van még mellette +4-5 magyaróra hetente, amihez két könyv is kell - nem olcsók. Néha ugyebár mi is szeretnénk urambocsá elmenni egy-egy magyarországi múzeumba, megnézni magyarul egy filmet a moziban,..stb. Nem elég a nyelvet megtanulni, a kúltúra is része a dolognak. Ez neked minden ott van helyben, Nekem pedig át kell menjek a határon, ami általában elég sok várakozást jelent valamelyik irányba - és persze egyéb költségeket. És ezeket nem tudod itt megkapni. Szívesen megyünk, de akkor is sok pénzbe kerül. Vagy szerinted járjak velük Újvidékre, ahol én is inkább nem szólalok meg magyarul ha nem muszáj ? Persze nevelhetném úgy is gyerekeimet, hogy nem megyünk magyarországra, csak ha muszáj - csak feliratos filmekre vinném , csak szerb nyelvű könyveket olvasson - soha ne lásson egy nevezetes helyet sem magyarországon. Minek - hisz itt élünk nem igaz ? Ugyanazt a pénzt simán elkölthetném a fiaim szerb kúltúrára való szoktatására. Csakhogy ez nem igy működik. Te mikor voltál egy szerb múzeumban? Minek is jönnél - nem érdekelhet - engem sem nagyon. Nem a szerb himnuszra szoktunk koccintani hidd el. Ha nem lenne benne semmi érzelem, akkor az ilyen dolgok nem érdekelnének. Ti itt mind azt próbáljátok bemagyarázni, hogy csak anyagi haszonlesésből kell az állampolgárság. Közben én a szüleimmel akkor is bejártam egész magyarországot ( a 80-as években ) ,amikor itt sokkal jobb volt a helyzet. Akkor sem jutott eszükbe szüleinknek hogy máshogy kellene ennek lennie. Akkor minden magyar Jugoszláv útlevélről álmodozott a határ mentén.
A támogatásokról : Ha semmi mást nem számolsz, csak azt, hogy mennyi áfá-t hagyunk ott magyarországon csak az miatt, hogy szeretünk oda járni ( mozi, szálláshely, kaja, belépőjegyek, stb ) , akkor ennek egy nagyon kis részét kapjuk vissza. És ezeknek semmi közük a piszkos anyagiakhoz, amikor pl. olcsó sajtért megyek át a határon - hiszen szerinted mindezt itthon is megtehetném. Nem, nem tehetem meg. Sem a parlamentet, sem a Balatont, sem pedig a dunakanyart nem tudom rádión, tévén, és interenten élménnyé tenni.
Persze a Németek sokkal több áfát ott hagynak. Igen, de neki nem fűződik semmilyen kúltúrális és gyereknevelési érdeke hogy oda menjen. Nekem nincs más választásom, ha normálisan, magyarként szeretnék élni a családommal. Nem mintha kényszerből tennénk - persze hogy szeretünk magyarországra menni, hiszen otthon éreztük magunkat mindig is.

vazzup 2013.10.06. 11:17:42

@Attila Kalinka: hát tudod, ezeket a kulturális kincseket már az átlagos magyar családok is nehezen, vagy egyáltalán nem engedhetik meg maguknak, s ők nem kapják ezt az elenyésző támogatást sem hozzá. S akkor mi van?
Még egyszer mondom, ha ennyire szeretsz itt (ami tök jó), miért nem cuccolsz át családostul? Ha ezt tartod a sajátodnak, a kulturádnak?!

A baj az, hogy az államnak nem így kéne gondolkodnia, hanem úgy, hogy azt támogassa, amivel erőforrást szerez magának.
A határon túliak támogatása pont nem ilyen. Semmire sem jó. Fenntartja a magyar anyanyelvet ott. Ennyi. S miért? Mi ezzel a cél? Semmi. Önmagáért való. Nem elképzelhető olyan jövő, amivel ez az államnak kifizetődő lenne.
S az állam mi vagyunk, azok, akik itt élnek a határokon belül. Ezért jött létre az állam, mint entitás, hogy a területén belül élők érdekeit képviselje.

Ha az lenne az állam célja, hogy a határon túliakat átcsábítsa, az jó lenne, támogatható, mert erőforrást szerez vele, olyanokat, akik tisztában vannak az itteni viszonyokkal, a kulturával, nyelvvel. Ha az lenne a célja, hogy fenn tartsa a status quo-t, mert 5-10-20 éven belül annektálná a kérdéses területeket, szintén érdemes lehet belefeccölni az erőforrásainkat.
De lássuk be, erre semmilyen reális esély nincs.
Ez a fenntartás önmagáért való, értéktelen Magyarország szempontjából.

BTBTBT 2013.10.06. 11:22:07

@Kovermadar:
Te Madár, nehogy kihagyd a "Syrianá"-t. Hatalmas.
A "Hunt For The Red October"-t is kipróbálhatod.

Ami még politikai, de nem annyira thriller, az az "Ides of March", illetve a "Good Night And Good Luck".

@vazzup:
"Mandzsúriai jelölt (The Manchurian Candidate) "
Csak az eredetit érdemes megnézni, a D. Washingtonos uncsi.

@cougarcat:
Sejtettem, hogy a vonzalom is rájátszott a Redfordos kijelentésedre. :)))
Ha ő, akkor a "Butch Cassidy And The Sundance Kid" meg a "The Sting" a legjobbak.

@DieNanny:
München? Közepes, de legalább annak is jó része Pesten lett forgatták.
A Madách térnél, as Asbóth utcában vették fel azt a részt, amikor egy esős éjjel követik és meg akarják ölni a pasit.
Akkoriban ott dolgoztam, és láttam az előkészületeket, ahogy az esőgép-csöveket szerelték fel a házak tetejére, meg csinosították/bevilágították a kis üzletek kirakatait. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
A De Gaulle-os Sakál könyvben is nagy volt, de a film aztán mindent vitt. :)
Nézd meg a "Dead Ringers"-t Jeremy Irons-szal. Na, az ütős.

Nem tudom, az IMAX kivételével (az is csak délután/este) csak elvétve játssza néhány mozi a TTN-t. Nem biztos, hogy eljutok odáig.

morsels (törölt) 2013.10.06. 11:30:11

@Shanarey:
Nem tudtam, koszi.
Van is a neten pdf-ben, le is toltom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.06. 11:37:05

Mindenkinek köszönöm a filmajánlókat, már terhelem is az internetszolgáltató szervereit :)

@Sütemény1975:
Ne gondold, hogy velem sosem volt igazságtalan az élet... csak megtanultam kezelni, mert sokkal jobb "közönnyel" viseltetni ilyenkor, mint tehetetlenül örjöngeni...

A hazám? Ez egy parttalan vita...
Nekem az nem hazám, ami még egy normális megélhetést sem tud biztosítani a számomra. Az nem haza, ami folyton azt lesi, hogy hol kurtítson rajtam még egy keveset (akár adók formájában, akár bűnözői oldalról). Ahol az a sikk, hogy ki tudja jobban eltaposni a másikat egy pillanatnyi előnyért cserébe.

Haza? Az csak egy ránk erőszakolt, megfoghatatlan valami. Semmi jelentősége nincsen a számomra, hogy honnan jöttem. A hazám most Svédország. De lehet, hogy 2 év múlva Kanada lesz vagy Ausztrália. A hazám ott van, ahol boldog vagyok és nem ott, ahol mások mondják...

morsels (törölt) 2013.10.06. 11:37:57

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Jaja.
Egyszeruen nem ertem, hogy miert kell ennyi papir, meg igazolas, meg mit tudom en mi. '90-ben meg ugy volt, hogy az utlevel az egyetlen hivatalos okmany, ami ha le is jar, lehet kerni helyette masikat. Aztan '93-ban hoztak egy torvenyt, hogy az az okmany nem er semmit es allampolgarsagi igazolas vagy mi kell. Ertem en, hogy rendszervaltas, meg minden, nade...
Ehh, meg mindig bosszant :-)

Attila Kalinka 2013.10.06. 12:09:29

@DieNanny
Mint ahogy írtam, a keresetünk jelentős részét kúltúrális és érzelmi okokból M.O-on költjük el. Nem lenne muszáj. Senki sem kényszerít rá. Egyvalami tudja ezt visszafogni : A magyarországi magyarok útálata ( amikor "lerománoznak", "leszerbeznek", stb ), és a határ nehéz átjárhatósága. Minél inkább problémás , annák kevesebb pénzt fogunk elkölteni ott - és ez nem lesz jó senkinek sem,
A mindenféle lóvé pedig, ahogy mondtam, per pillanat 17400Ft gyermekenként / év, és csak akkor ha magyarul tanulnak. Tehát aki nem gyerek, nem kap semmiféle konkrét pénzbeli támogatást. Egyébként ezt a támogatást az is megkapja, aki nem magyar állampolgár - elég ha magyarul tanul. Az útlevél sokaknak pedig csak álom marad, mert per pillanat a magyar útlevél egy négytagú családnak kb. 220EUR, ami itt egy átlagfizetés.

Attila Kalinka 2013.10.06. 12:09:29

@vazzup
Ha szerinted az nem erőforrás keresés, hogy ahelyett hogy átvándorol magyarországra 100ezer munkaképes vajdasági, inkább boldoguljanak itt, és a magyar vállalkozóknak legyenek egy erős kapocs az itteni piacra, akkor nem tudom mi. És az is + erőforrás amit már nem tudom hányadszor említek : minél inkább kötődünk magyarországhoz, annál több pénzt költünk el ott.
Nem elég nagy a munkanélküliség nálatok, inkább mindenki költözzön át aki rosszul érzi itt magát ? Különben ez sem ilyen egyszerű, mert az hogy per pill. anyagilag nem jó itt, az nem azt jelenti hogy az összes kapcsolatomat elvága, idős szülőket egyedül hagyva elmegyek. Attól még szeretek itt élni, és ha egy mód van rá, inkább itt boldogulok. És per pill. az egyik módja, hogy megvan az állampolgárságom. Lehet , hogy majd a fiaim átköltöznek - de akkor is könnyebb lesz ha már kis koruktól állampolgárok voltak.

DieNanny CH 2013.10.06. 12:16:49

@Babette_:

(Azt is. És mert elég rossz vagyok viccmesélésben, ezért sem volt "ütős". Vagyis, merthogy azt írtad: Tegyem anyámat mellé.
Számomra ennek úgy van értelme: Tegyem anyámÉt mellé - anyukád anyakönyvi kivonatát... Vagy totál félreértelmeztem mindent? Nem lepne meg... :-/ )

DieNanny CH 2013.10.06. 12:21:47

@Attila Kalinka:
" Ez neked minden ott van helyben,"

Nekem sincs helyben. 2ezer Ft oda, és ugyanannyi vissza a Mo-i lakhelyemtől Pest. Aztán BKV-jegy, színházjegy.

De azért félig-meddig ellentmondasz magadnak: nem a szerb himnuszra koccintasz, és nem nagyon érdekel a szerb kultúra. Akkor most teljesen jóindulatúan:

Miért élsz ott???

nyuszigonosz 2013.10.06. 12:37:32

@DieNanny: Biztosan fog válaszolni Attila Kalinka is, de hogy miért él ott?
- Mert ott született?
- Ott élnek/éltek a szülei, nagyszülei?
- Mert ök ott vannak otthon, csak a határ lett valamikor máshová helyezve?
- Mert ott van esetleg a házuk? - és miböl vegyenek Magyarországon másikat?
- Mert ott most még munkahelye is van?

Ez egy nagyon összetett dolog.

vazzup 2013.10.06. 12:39:30

@Attila Kalinka: Te most a te egyetlen esetedet próbálod meg eladni úgy, mintha az összes határon túli magyar származású ember ugyanígy lenne. Hát nem így van.

S tudod mit? Ennyi erővel én is kibaszottul egyengetném annak a tengernyi magyar vállalkozónak az üzleti kapcsolatait, akik érdekeltek a határon túl, amikor megyek meglátogatni a Romániába szakadt, tágan vett családom tagjait. A valóság ezzel szemben az, hogy szimpla szavazatszerzés a célja ennek az egész cirkusznak. S igen, ha áttelepülnél és itt csinálnál üzletet, ha ide adóznál, vagy ha áttelepülnél és itt lennél alkalmazott, te is és a cég is, aki alkalmaz ide adózna és itt költenéd el a fizetésed, no az lenne az erőforrás, amiről beszélünk.
Egyébként nem vagy más cipőben, mint egy random Londonba menekült vendégmunkás. S ők semmit nem kapnak csakis beszólást és menekültözést. Pedig egy részük hazautal, meg hazajön költeni, legalább annyit, ha nem nagyságrenddel többet, mint te. Jé.

DieNanny CH 2013.10.06. 12:42:35

@nyuszigonosz:

Az odáig rendben van, de mikor megszületett, az a föld már szerb föld volt. A szülei felnevelték úgy magyarnak, hogy ehhez nem kellett állampolgárság, és a vele járó jogok - mert ugyebár kötelességek ezzel nem járnak.

Tehát, ha Szerbiát nem érzi hazájának, akkor ez a lista, amit leírtál, hitelét veszti... (Merthogy sokunknál, határátkelőknél is megvolt/megvan ez a lista.)
Szerintem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 12:45:14

@vazzup:

Itt alapvetően két koncepció harcol:
- a parlamenti szavazás az ország lakosainak az ügye,
- a parlamenti szavazás az ország állampolgárainak az ügye.

Mind a kettő mellett lehet érvelni és mind a kettő ellen is, Ami viszont abszurd az a mai magyar helyzet, hogy a két álláspont hívei egymást lehülyézik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 12:47:44

@vazzup:

"egyéni képviselőre (itt régebben nem a pártpreferencia volt a döntő, hanem a helyi, körzeti politika"

Ez egy tévhit, Mindig pártkérdés volt az egyéni képvislep választása.

Neked van olyan ismerősöd aki azt mondja, hogy "igen, én MSZP-s vagyok, de a Fidesz jelöltje nagyszerű ember, ezért inkább rá fogok szavazni"? :-)

Szóval az emberek azért szavaznak egyéniben XY-ra, mert a pártját kedvelik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 12:50:50

@DieNanny:

Pontosan így van. Hülye a szabály, de ez van.

Azaz:
- van magyarországi címe = két szavazata van = csak személyesen szavazhat = ha külföldön akar szavazni, akkor szólnia kell előre,
- nincs magyarországi címe = egy szavazata van = személyesen vagy levélben szavazhat.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.06. 12:51:41

@DieNanny: hát a vicc halála a magyarázat, de legyen.
nem anyámét, hanem anyámat. másolatban. címzettnek. érted.
mondhattam volna, hogy cc-zve.

mire te mondtad, hogy anyámat szkennelve vagy indigózva tegyem
én meg vettem a lapot, hogy természetesen szkennelve, mivel ez e-mail.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.06. 12:53:58

@vazzup: értelek.
én arra gondoltam, hogy ahova viszont be vagy jelentkezve, ott az önkormányzati választásokon választhatsz. sőt, ha jól emlékszem, arra még állampolgárság sem kell, tehát az osztrák nyugdíjas, ha be van jelentkezve, akkor szavazhat a helyi képviselőkre, ahol a háza van.

de még van időm megtanulni a választási rendszert:)))

nyuszigonosz 2013.10.06. 12:59:25

@DieNanny: Nem csak szerinted, mert szerintem ahol az ember él, már vagy mert oda született, vagypedig él, mert ott akar élni ahol, az az ember hazája.
A többinek esetleg beszéli a nyelvét, ismeri a kultúráját, szereti, ezért-azért amazért...
Tudomisén, ezért is írtam, hoyg összetett dolog ez.

Ami engem is zavar: a választójog és a pénzbeli segítség.
Szerintem minden államnak elöször is a saját népét - országhatáron belül élöket - kellene segítenie, életüket élhetövé tennie és utána esetleg azon gondolkodni, hogy még másokét is esetleg.

Sajnos Magyarország esetében ez a "segítség" nagyon szavazat-vásárlásnak néz ki.
De lehethogy én látom nem jól.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 13:00:47

@vazzup:

Az a gond csak, hogy az általad vázolt liberális nemzetfogalom egyszerúen működésképtelen Kelet-Európában.

Nem lehet idegen dolgokat erőszakkal bevezetni, amikor hiányoznak a hozzá való feltételek. Márpedig a helyzet az, hogy nyugaton és keleten egészen mások voltak a történelmi feltételek.

Nyugaton a nemzet állampolgárságot jelent, nem mást. Ennek az oka az, hogy a nemzetállamok még a nacionalizmus kora előtt jelentek meg. Így a közösségi érzés alapján nem az etnikum lett. Egy franciaajkú svájci nem tartja magát a francia nemzet részének, egy breton viszont igen.

Keleten viszont az állampolgárság nem jelent nemzetet. Mert előbb volt nacionalizmus, előbb alakultak ki aközösségek (etnikai alapon), s később a nemzetállamok. Így a nemzetállamok idegen nemzetiségű lakossága nem tekinti magát az adott nemzet részének, s a többségsem tekinti annak. Egy átlag szerbnek a honfitársa sokkal inkább egy horvátországi vagy boszniai szerb és nem egy szerbiai magyar.

Mindezt nem venni tudomásul abszurdum.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 13:09:34

@nyuszigonosz:

A pénzbeli segítség természeets, mert az illetők a magyar nemzet részei.

A szavazati jog meg attól függ, hogy hogyan látjuk: a parlamenti szavazás az ország lakosainak az ügye vagy az ország állampolgárainak az ügye.

vazzup 2013.10.06. 13:18:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a nemzetállamok múló hóbort csupán, amit néhány nacionalista próbál még élőnek, modernnek és működőnek mutatni, mert így tudja a saját pecsenyéjét sütögetni.
Egyelőre még sokkal, de sokkal több idő telt el nemzetállamok nélkül, mint velük. Ráadásul a világban zajló majd' összes folyamat a nemzetállamok gyors végét prognosztizálja. Hacsak valamelyik fasz bele nem rántja megint a fél világot egy jobbfajta, globális háborúba.

Nyugaton a lehető legritkább esetben vannak nemzetállamok, pont ez a lényeg.

Nincs ebben semmi idegen, nem felismerni a globalizációs hatásokat és nem számolni azzal, hogy az országnak elsődlegesnek kéne lennie a saját területén élő állampolgárai, nonszensz.

---

Sokkal inkább tartom magyarnak és támogatandónak azt az olasz származású, Chicagóban született amerikai ismerősömet, aki magyar lányt vett feleségül, ideköltözött, itt él, itt dolgozik, itt járul hozzá a közös dolgainkhoz, mint bármelyik nagy hangú, magát magyarnak valló, a támogatásokat felvevő, de a közös dolgainkhoz hozzájárulni nem akaró random környező országban élő magyar származásút.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 13:21:57

@vazzup:

Nemzetállam mindenhol van, csak nem mindenhol ugyanaz a tartalma.

vazzup 2013.10.06. 13:27:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: jujj, mesélj már a svájci nemzetállamról, ami alapból is több nemzet egyesülésével jött létre, és azóta ez csak hígult.
Vagy az amerikai nemzetállamról. Ami nem is értelmezhető fogalom. Vagy esetleg az Angol nemzetállamról? Esetleg szóba jöhet még Belgium? Oké, Hollandia igen, meg Luxemburg is a maga hatalmas méreteivel. Németország, ahogy vesszük, de ott is nyugodtan kutakodhatsz, az sem nemzetállam.

Vagy egészen mást értesz nemzetállam alatt, mint ami a definíciója. De akkor meg használjuk már a standardot, ha lehet, ha egyáltalán szeretnénk azonos kontextusban diskurálni valamiről.
Mert amiről te beszélsz, az az ország. Az ország <> nemzetállam. Minden nemzetállam ország, de nem minden ország nemzetállam.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 13:28:40

@vazzup:

Egyébként jelenleg egyetlen EU-tagállamban van úgy, hogy a szavazati jogot a helyiek ügyének tekintik. Ez Luxemburg. Az egyetlen EU-tagállam, ahol az összes letelepedett külföldinek is van szavazati joga. Viszont az elköltözött luxemburginak meg nincs (hacsak nem tartja meg luxemburgi címét).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 13:33:32

@vazzup:

A svájci állam svájci nemzetállam. Nem 3 nemzet egyesülése, hanem egy önálló nemzet. Az ne zavarjon meg, hogy a svájci nemzetnek nincs egyetlen közös nyelve.

Az USÁ-ban is így van: állampolgárság=nemzet.

A helyzet az, hogy a nemzet és a nemzetállam 2-féle jelentéssel bír: nyugati és keleti jelentéssel. Alapvetően hülyeség azt mondani, hogy az egyik a 2 közül rossz, S az is hülyeség, ha ott akarjuk az egyiket erőszakolni, ahol a másik alakult ki történelmileg.

A magyar nemzet a magyarokat jelenti, s nem a magyar állampolgárokat. Ez van, ez így alakult ki. Hiába minden hivatalos szöveg, akkor is így van.

vazzup 2013.10.06. 13:35:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hát nézd, ha te fésűnek hívod a kávéscsészét, azzal én nem tudok sem vitatkozni, sem pedig érdemben mit hozzátenni.

nyuszigonosz 2013.10.06. 13:36:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nézd a határon túli magyarok a nemzet részei voltak évtizedekkel ezelött is, és senkit a világon nem érdekeltek a Magyar politkában.
Nem volt pénzbeli segítség meg semmi más sem, és azért mégis Magyarok voltak-maradtak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 13:41:06

@vazzup:

Nem. Egy szó jelent két dolgot, s te ragaszkodsz az egyikhez. Pedig van másik jelentés is.

Attila Kalinka 2013.10.06. 13:41:27

@DieNanny
nyuszigonosz jól megmondta. Ennyi.

Attila Kalinka 2013.10.06. 13:41:27

@vazzup
De marhára más helyzetben vagyok,
1. mert ha valahová elköltözök hogy többet keressek az nem a hazám.
2.A Londoni fizetésemből lehetne is nagy arcom,de próbáld meg ugyanezt havi 200EUR-ból

Az erőforrásokról furcsa fogalmaid vannak. Ha így lenne egy cég sem nyitna külföldön leányvállalatot. Ahhoz hogy egy piacon jelen légy, oda kell menni, és nem mellékesen kellenek helyi kapcsolatok, és nem mellékesen itt jóval olcsóbb a munkaerő. Tehát ha egy cég magyarországról próbálna meg az itteni piacon boldogulni, eleve egy csomó hátránya lenne. A vámokról és a határ jelentette egyéb akadályokról nem is beszélve. Próbálj már meg egy csomagküldő szolgálatot megszervezni szerbiában Budapestről ;) Igen, lehetne 8 napos kiszállítással,és külföldi hívással az ügyfélszolgálathoz.

GERI87 2013.10.06. 16:12:53

@vazzup:

Kultúrnemzetek vannak illetve államnemzetek.

De van hogy mindkettő jelen van egy államban!:

A brit az államnemzet, minden állampolgár brit, de ezen belül az angol, skót, ír....az már kultúrnemzet, mint a magyar.

A Belga is ilyen de a flamand, vallon pedig kultúrnemzet.

A szorbok, hiába élnek Németországban, nem németek, a német pedig nem államnemzet.

A francia államnemzet is meg kultúrnemzet is lehet, attól függ ki hogy definiálja, melyiket teszi előtérbe, de a svájci az egy többnyelvű államnemzet, az amerikai szintén...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.06. 18:23:30

@charlieharper: Az illetékesség rész utän (de amugy mindegyik utän) van egy kis link. :-)
Anyakönyvi hivatal ott, ahol anyakönyveztek adjäk ki a mäsolatot ha személyesen mész.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.06. 18:31:36

@morsels: Én is azt kérdeztem, h 2héttel elötte még magyar voltam, most meg mär nem?!

macamuca [IHUN] 2013.10.06. 18:34:39

@Attila Kalinka:
"... az engem alkalmazó cég a hasznot hazavigye és abból a TE ellátásodhoz is hozzájáruljon."

Ácsi!
A Téged alkalmazó cég NEM járul hozzá egyetlen mo.-i lakos ellátásához sem.
Miért?
Egyszerű: befektet Szerbiában (vagy bárhol a világon), megfizeti az adott országban előírt adókat-egyebeket (=ezzel az ottani lakosok ellátásához járul hozzá, mivel a beszedett adókat az érintett ország kormánya tetszőlegesen használja fel, sokegyéb mellett pld eü.-re, úthálózatra, oktatásra, és sok-sok egyébre, ez pont így műxik a Mo.-on működő, külföldi tulajdonban lévő cégek esetében is!), majd a megmaradt összegről=haszonról dönt: részben vagy egészben visszaforgatja/ismét befekteti (bővít-fejleszt), ill. elosztja a tulajok között: részvényesek, akárhányan vannak is, vagy csak sima osztalékként: lényeg, hogy a pénzüket befektető ÉS kockáztató személyek tulajdona lesz a keletkező haszon, akik aztán költik, amire nekik tetszik.
De a keletkező haszon soha, érted, SOHA nem lesz köztulajdon = nem járul hozzá a köz ellátásához.
Ha arra gondolsz, hogy a keletkezett hasznot itthon költi el az említett cég tulaja, pld fodrászra-akármire, akkor ez picit demagóg megközelítése a dolognak, ugyanis az, hogy a szükségleteit hol elégíti ki az egyén (vásárol bármit, vesz igénybe bármilyen szolgáltatást), az ugyan hatással van a gazdaságra, de hogy az ehhez szükséges pénzt hol-hogyan szerezte a tulajdonosa, illetve a megszerzéséhez szükség volt-e magyar állampolgárságra, annak semmi köze hozzá.
Pld: itt Komáromban sok szlovák állampolgárságú ember dolgozik a Nokiában, zömük magyar nemzetiségű, nagyon kevés, aki nem, de mindnyájan beszélnek magyarul. Namost elvégzik a munkájukat, megkapják a fizujukat, azt elköltik, ki itt, ki odaát, a Nokia megfizeti Mo.-on az ilyen-olyan fizetnivalókat, majd a maradékot hol befektette, hol hazavitte Finno.-ba. És a részvényeseket abszolút nem érdekelte, hogy a haszonnal kapcsolatban itt hány fodrásznak lett megélhetése, mekkora lett X üzlet forgalma, ami miatt plusz embert kellett felvenni, az se volt soha érdekes, hogy milyen állampolgárságú volt a hasznot effektíve megtermelő melós (csak érdekességképpen: magyar, szlovák, román, francia, finn, angol: hirtelenjében ennyi jut eszembe). De az sem, hogy akkor milyen jó is lett a finneknek (pláne akkor nem hangzott el efféle, amikor bezárták a saloi gyárat, de az itteni megmaradt...).
Hogy esetedben a munkáltatód kérte a magyar álampolgárságot (=ezért (is) vett fel), az a munkáltatód döntése-kérése/feltétele. Hogy emiatt lett munkád és ezért fontos az állampolgárság számodra, azt megértem, ahogyan azt is, hogy ha valaki (Te, vagy családtagod, vagy bárki) érzelmi kötődés miatt kérte.
De azt ne akard már beadni, hogy a Te állampolgárságod (ezen keresztül a munkahelyed-munkád, a Téged foglalkoztató cég megtermelt haszna) hozzájárul az itteni lakosok ellátásához (olymindegy, milyen pirinyó mértékben), mert ez nem igaz.
Az üzlet nem így műxik, ez érzelmi ráhatás próbál lenni, aminek a valósághoz semmi köze.

macamuca [IHUN] 2013.10.06. 18:42:00

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
"... és a személyi adat- és lakcímnyilvántartó rendszer nem igazolja az állampolgárságot, ..."

"Mindössze" itt kellett volna utánad-érdeklődnie az ügyintézőnek.
Ehelyett kezedbe nyomott egy marék papírt...
Hát kb. ezért írtam, hogy elvileg elvárható lenne, hogy az ügyintéző tisztában legyen azzal, mi a teendő, mik a lehetőségek (bármilyen ügyről-ügyintézőről legyen is szó).

Itthon leadtad a lejárt személyit (aminél ráadásul olvashatatlan volt a dátum, ahogyan írtad = a réginél ez megesett, akár egy mosás is "lerendezte", merthogy öcsémét én anno sikeresen kimostam :DD), kaptál másikat. :)

macamuca [IHUN] 2013.10.06. 18:44:55

@Babette_:
.jpg

Big lájk!!
:)))))))))))))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.06. 18:50:24

@macamuca: Az indok az volt, h nem volt igazoläsra alkalmas okiratom. 2008-ban még nem volt elektronikus rendszer. (Megsugom, februär végén sem volt a nagykövetségnek kapcsolata a magyar rendszerrel, holott mär kellett volna lennie. Tehät azt javasoltäk, h menjek haza, ha születési anyakönyvi kivonat kell, v bizzak meg vkit, aki kikéri nekem.:-) )
A személyimet megtarthattam. Sokat fog még érni, egyszer vmikor. :-)

macamuca [IHUN] 2013.10.06. 18:55:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Mert szavazásnak nincs köze a lakóhelyhez, "

Ezt tudom, a felvetésem arra irányult, hogy miért nincs köze hozzá.
Véleményem szerint kellene, hogy legyen (ahogyan van is erre példa más országoknál, tehát semmi új nincs ebben a felfogásban).

"Így igaz, viszont mindegy, hogy a tulaj hol él és milyen állampolgár."

Pontosan.

Latcho Rom 2013.10.06. 19:12:11

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): penzt akarnak kicsikarni, ennyi.
bekaphatjak, majd a hamvaim mennek a dunaba, hatha neki nem kell magyar allampolgarsag :)

macamuca [IHUN] 2013.10.06. 19:13:56

@Attila Kalinka:
". Nem elég a nyelvet megtanulni, a kúltúra is része a dolognak. Ez neked minden ott van helyben,"

Nekem is itt van helyben, csak éppen nem telik rá...
Se múzeumra, se színházra, se egyébre (pardon, könyvet rendszeresen vásárolok, de az árszínvonaluk miatt össze kell spórolnom 1-1 kötet árát... pedig konkrét darabtól függően ez esetenként kb 2-10 ezer ft körüli kiadást jelent. Az antikváriumokat -más okok mellett- az árcéduláik miatt is kedvelem...).
Ha teljes mértékben elfogadnám döntő érvként a leírtakat, akkor abból az következne, hogy aki nem a határ szoros közelségében él, annak szinte lehetetlen magyarul megtanítania a gyerekét és átadni számára azt, amit értéknek tart szülőként kulturális téren. Márpedig ez nem így van: a határtól messzebb élve, akár jóval messzebb is lehetséges ez, igaz, macerásabb, több odafigyelést/erőfeszítést igényel.
Kérdés, kinek mi minősül "erőfeszítésnek". Magyartanulás: max írta, hogy ő pld úgy tanította a fiát magyarul, hogy ő kizárólag magyarul szólt hozzá. Persze, nagy élmény egy élő színházi előadás, pld Szegeden, de ha távolság (vagy költség....) okán elérhetetlen, akkor neten vagy tv-ben megnézve is klassz ám (ha tényleg fontos. Merthogy még életemben nem jártam színházban, pedig mindig volt-van a közelemben. Most pld a legközelebbi a helyi Lovasszínház, illetve a komarnoi Jókai Színház, magyar nyelvű előadásokkal.... csak hát a pénz...)

DieNanny CH 2013.10.06. 19:28:16

@Attila Kalinka:

Azt is olvasd el, amit neki írtam válaszul.

Nézzük más szemszögből. Neked nem tetszik, ahogy a szerb kormány dolgozik. Viszont, ha én valamilyen úton-módon, ezáltal a rosszul dolgozó kormány által szerb állampolgárságot kapok, akkor elmegyek Szerbiába ugyanerre a kormányra szavazni, mert hát úgysem én iszom a levét, sőt, a kedvezményekkel még jól is járok.
Érted?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 19:31:12

@macamuca:

Jogod van erre az álláspontra. De vedd észre: a nemzetközi gyakorlat nagyobb mértékben az, hogy a szavazás nem helyfügő.

Én utána néztem a témának az EU-t iletően. A helyzte a következő nagy vonalakban:

- a szavazás teljesen helyfüggő, azaz a helyi lakos szavazhat csak (a külföldiek is) + az ideiglenesen külföldön élő állampolgárok: 1 ország

- a szavazás hely- és állampolgárságfüggő, azaz a helyi lakos állampolgár szavazhat csak + az ideiglenesen külföldön élő állampolgárok: 7 ország

- a szavazás állampolgárságfüggő, korlátokkal szavazhat a külföldön élő állampolgár: 5 ország
- UK: csak ha nem telt el 15 év távozása óta,
- Németország: csak ha másik EU-államban él.
- Horvátország: külön listára szavaz
- Olaszország: külön listára szavaz
- Magyarország: csak listára szavazhat

- a szavazás állampolgárságfüggő, szavazhat a külföldön élő állampolgár ugyanúgy mint a belföldön élő: 15 ország

macamuca [IHUN] 2013.10.06. 19:33:03

@Attila Kalinka:
"A mindenféle lóvé pedig, ahogy mondtam, per pillanat 17400Ft gyermekenként / év, és csak akkor ha magyarul tanulnak."

A szociális segély összege itthon 22.800 ft.
Szerinted egy ugyanekkora (17.400 ft) összegű, egyszeri beiskolázási támogatásnak örülnének azok, akiknek munkahely hiányában maimum a segély jár ÉS gyerekük van, aki tanul (természetesen magyarul, hisz Mo.-on vagyunk)?
Vagy a közmunkás, aki munkabért kap, 47.000 ft.-ot, ebből adót is fizet (amiből aztán többek között RÁD is költenek......), de volt olyan felelőtlen, hogy 5-10-15 évvel ezelőtt bevállalt 1-2-3 gyereket... ő vajon tudná mire költeni?

Igen, mindkét csoport tudná mire költeni.
Csak nem kap.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 19:33:18

@DieNanny:

Ez nem érv.

Ezen az alapon, aki szavaz, az nem mehet külföldre akövetkező 4 év alatt, mert úgy nem issza levét döntésének. S a halálos betegektől is el kell venni a szavazati jogot, hiszen nem érik meg a következő ciklus végét.

macamuca [IHUN] 2013.10.06. 19:40:20

@Attila Kalinka:
"minél inkább kötődünk magyarországhoz, annál több pénzt költünk el ott."

A munkáltatód által megtermelt haszon: ha pld a cégtulaj abból viszi karácsonykor a családját/sajátmagát valami meleg helyre nyaralni/telelni, akkor a tulaj mennyire kötődik utazása helyszínéhez??? Mennyiben releváns a nemlétező kötődése a célpont kiválasztásakor?
Semennyiben.
Turisztikai szempontból csakis az elégedettség a mérvadó, a visszacsalogató, kereskedelmi szempontból pedig az ár+minőség a döntő.
Te sem érzelmi okok=kötődés miatt vásárolsz itt, hanem mert megéri (kínálat, minőség, ár). Nem hiszem ugyanis, hogy bár drágább, silányabb, stb, de magyar, nosza, jössz és megveszed.
Az emlegetett kötődés tehát nem érv, csak lózung, szólam (bár népszerű és hangzatos szólam...)

macamuca [IHUN] 2013.10.06. 19:51:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"A pénzbeli segítség természeets, mert az illetők a magyar nemzet részei."

Nagyon halkan kérdezem: a határon innen élők akkor nem a magyar nemzet részei?
Ha már természetes, hogy a magyar nemzet részeit pénzzel segítik .......

Netán tényleg más oka van, más szempont alapján dől el, hogy ki és miért kap/nem kap....

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 20:03:08

@macamuca:

Az adókból több ezer célra megy pénz, miért csak ez zavar?

macamuca [IHUN] 2013.10.06. 20:05:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Ezen az alapon, aki szavaz, az nem mehet külföldre akövetkező 4 év alatt, mert úgy nem issza levét döntésének."

Megfordítottad a lovat: nem arról van szó, hogy a szavazás ténye helyváltoztatás-gátló tényező legyen, hanem arról, hogy a helyváltoztatás ténye legyen (akár átmenetileg=amíg ismét haza nem költözik) szavazás-gátló.

Amúgy ha bevezetnék az általad írt variánst (a példa kedvéért tételezzük fel), akkor tippelem, hogy jópáran inkább nem szavaznának, csak hogy lehetőségük legyen külföldre menni (nem feltétlenül kitelepülés céljából, akár "csak" 1-2-pár évnyi kinti munkavállalás miatt).
Feltételezésem az elmúlt pár évben külföldre menők létszámára alapozom, az egyre növekvő kiköltözési "kedv"-re... (persze, ez lehet, hogy bőven téves tipp).

macamuca [IHUN] 2013.10.06. 20:13:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem csak ez zavar, de a téma kapcsán (határon túli magyarok, jogaik, támogatásuk, stb) ezt említette valaki fentebb, ezért írtam le, hogy mit gondolok róla.
Zavar (szintén a témával kapcsolatos) pld az is, hogy magyarigazolvánnyal alanyi jogon féláron utazhat minden határon túli magyar, míg efféle kedvezmény számomra még korlátozott számban (X db/év) sem jár, és már örök idők óta halljuk, hogy a MÁV anyagi helyzete enyhén szólva sem rózsás.
Vagyis ugyanaz kisebben: kilóg a sejhajunk az egyre rongyosabb gatyából, de nagyvonalúan osztogatunk.

Alapvetően ugyanis nem a támogatás, kedvezmény-biztosítás, stb megléte az, ami zavar, hanem az, hogy jószerivel üres zsebbel tesszük mindezt.

Egészen kicsiben: először a saját gyerekemet/magamat etetem-ruházom, és csak utána adományozok ételt/ruhát/akármit a rászorulóknak/bárkinek.
Ha fordítva tenném (ahogyan az állam teszi régóta), akkor vajon joggal nézne rám görbén a gyerekem/párom?
Szerintem igen.

De lehet, hogy rosszul látom, és először másokat kell megsegíteni, majd utána kell körülnézni a saját portánkon.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 20:14:09

@macamuca:

Eleve minek ez az egész?

A parlamenti választás arról szól, hogy egy politikai közösség szavaz. Ez a politikai közösség az állampolgárok közössége.

Miért kellene ezt bonyolítani?

S eleve az egész technikai oldala.

Csak az szavazzon, akinek van belföldi lakcíme? Nos, aki külföldön élt és szavazni akart, eddig is elintézte a belföldi lakcímet. Fél óra kell hozzá. Én is megoldottam mindig.

Ha pedig életvitelszerűséghez kötnéd a szavazati jogot, az megoldhatatlan probléma lenne.

Szóval egyszerűen tudomásul kell venni: nincs semmi gond, ha a külföldön élők szavaznak. Ez nem valamiféle sátáni veszély, hanem jó dolog: erősíti a külföldön élő kötődést Mo-hoz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.06. 20:19:18

@macamuca:

Ugyanezt még száz dologra rá lehet mondani. Pl. mi értelme annak, hogy az osztrák, német, brit gazdag nyugdíjasok ingyen utazhatnak a magyar tömegközlekedésben? Semmi nyilván, rászorulva sincsenek, de így van.

Eleve Mo. érdeke a határontúli közösségek fennmaradása. Ez még az alkotmányban is benne van 1989 óta. Nyilván ennek van költsége is, de nem egy jelentős összeg.

Ha meg elkezdünk úgy gondolkodni, hogy "ezt jobban is el lehetne költeni", akkor ezzel eljutunk abba a végletes populizmusban, hog pl. járjon busszal a kormány és a megspórolt pénzből emeljük a családi pótlékot.

DieNanny CH 2013.10.06. 20:20:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"pl. járjon busszal a kormány és a megspórolt pénzből emeljük a családi pótlékot."

Na, látod, ez jó ötlet!

Attila Kalinka 2013.10.06. 23:20:19

@macamuca
Sajnálom, hogy így gondolod. És nem igaz, hogy az itteni magyar vállalkozásból nincs magyarországnak haszna. Alapvető dolgokra nem gondolsz. Az emberke nyilván hazaviszi a hasznot, és azt nyilván nagyrészt nem külföldi nyaralásra, hanem a családja eltartására, új autóra, házra, stb fogja költeni. Csak nem gondolod hogy minden vállalkozó családostól szerbiába költözik, és itt fizeti a TB-t, biztosítást, nyugdíjalapot, stb? Ezt nehéz lesz bemesélni, azt hiszem nem vagy tisztában alapvető üzleti dolgokkal. Tehát a haszon nagy része magyarországon csapódik le, a másik nyilván nálunk. Ezért jó ez mindkét félnek. Ha annyire nem számítana, akkor miért rinyál mindenki hogy a multik hazaviszi a hasznot? Azért mert nem ártana ugye ha magyararoszágon költenék el nem igaz ?
A kötődésről : Sajnos ezt sem érted. Egy németnek tegyük fel mindegy hogy melyik országba utazik a pénzéért. Nekem nem. Ha tehetem igenis magyaroszágra megyek - ne ellenkezzetek már annyit - tényleg szeretünk ott. Nem tudom mi ebben a felfoghatatlan. És bármennyire is szeretnétek bemagyarázni, ez az érzelmek és a kötődés miatt van. Nekem ugyanolyan közel van horvátország, románia, és magyarország is. Valamint a szerbiai nagyvárosok sincsenek messze, mégsem oda szoktak járni az itteni magyarok. Most már mindegyik EU-s ország. Ráadásul a horvát állampolgárságot is megkaphattam volna elég könnyen, mert egyik ősöm horvát területen élt - persze magyarként, az OM monarchia alatt. Ők is kapnak támogatást, mégsem azt kértem. Vajon miért..pedig a nyelv sem lenne gond ? Mert semmi közöm a horvát kultúrához. Ennyi. De nem is érdekes, elég ha én tudom magamról hogy mit miért tettem. Csak azt hittem el lehet itt magyarázni egy-két embernek, De ehhez már hozzászoktunk. Már a 80-as években mindenki azt kérdezte tőlünk magyarországon, hogy honnan tudunk ilyen jól magyarul , mikor szerbek vagyunk ? LOL . Azóta már volt ideje mindenkinek megérteni ezt...és mégsem.

macamuca [IHUN] 2013.10.07. 04:20:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Aki eddig is szavazni akart, az eddig is megoldotta, ez tény.
Az is, hogy számszerűen nem volt számottevő ez a létszám.
A jövő évi választásokon viszont (véleményem szerint) jóval magasabb lesz ez a létszám, köztük sok olyannal, akik arra a pártra fognak szavazni, akiknek köszönhetően ezt megtehetik. Ez a "remény", "elvárás" (nem a legpontosabb szavak, remélem, érthető, mire gondolok) az oka annak, hogy megkapták a lehetőséget (éppúgy, mint azok, akik nem szavaznak majd, illetve nem a fideszre szavaznak). És ezzel mindössze az a gondom, hogy akár érzelmi kötődés miatt, akár érdekből kérték az állampolgárságot, és kapták vele a szavazati jogot, mivel nem "élvezik" sem a voksolás előtti, sem az utáni állapotokat, így másként tekintenek a "választékra" (a "más farkával..."-állapot).
Aki érdekből (külföldi munkavállalás megkönnyítése, mint jellemző indok) kérte, az sacc/kb nem fog voksolni, senkire: nem a honi közéletbe való beleszólás lehetősége vezérelte a kérését.
Az érzelmi kötődés miatt kérők egy része sem fog (sacc/kb), mert szintén nem az előző ok miatt kért állampolgárságot, hanem a valamikori állapotot szeretné "visszakapni" (megint nem a legpontosabb szavak...), ez leginkább az idősebb korosztályt érinti. A kb. 50 év alattiak szüleik-nagyszüleik valamikori állampolgársága (és megmaradt erős magyarság-tudata) miatt éreznek érzelmi kötődést Mo.-hoz, és kérnek állampolgárságot. Zömmel közülük kerülnek ki azok, akik élnek majd a lehetőséggel és voksolni fognak. Nem emiatt kérik, mert számukra az elsődleges az (éppúgy, mint az idősebb korosztály számára), hogy hivatalosan is magyarként tekintenek rájuk. Ugyanakkor ez az a korosztály, akik (én legalábbis ezt tapasztaltam) valamiféle nosztalgiával tekintenek vissza arra az időszakra, amikor szüleik/nagyszüleik még állampolgárok voltak, és az ezt ismét megadó kormánypárt iránt hálát éreznek. Olymindegy, mit tett vagy nem ez a párt, ahogyan az is mindegy, hogy a többivel kapcsolatban mi a helyzet, választásukat nagy valószínűséggel (szerintem) egyetlen dolog fogja motiválni: ők adtak nekik állampolgárságot. Ez értehető is (számomra is), ugyanakkor egy várhatóan szoros voksolási eredménynél néhány ezer (vagy több...) szavazat ide-oda döntő lehet: vagyis az állampolgárságot megadó párt számára fontosak. Nem magyarságuk miatt, amire hivatkozva állampolgárságot/szavazati jogot adtak nekik (és ami miatt elsődlegesen kérték is azt az érzelmi kötődés miatt), hanem várható szavazataik miatt. Érdekből adták meg.... és ez az, ami leginkább zavar.
Arról nem is beszélve, hogy az eddig is tudott tényként kezelt határon túli magyarság léte (létszáma, problémái, stbstb) kapcsán annyit sikerült elérni, hogy kb "görbén néznek" Mo.-ra a szomszédos országok kormányai: nem túl klasszak a diplomáciai kapcsolataink és eredményeink velük, akár a magyarsággal kapcsolatosak, akár mással. Ezen az állapoton sikerült még rontani az állampolgársági üggyel. Ez mennyiben használ akár az X országban élő magyarságnak, akár általánosságban az adott országgal fennálló viszonynak? Szerintem semennyiben = nem az volt a cél, hogy elérjenek valamit az ott élők számára, hanem hogy megszerezzék a voksaikat. Aztán majd lesz valami a határon túl élőkkel, ugye, eddig is volt valahogy, fő, hogy megnyerjék a jövő évi választásokat...
Önös érdek, nem a kint élők érdeke vezérelte ezt az egészet.
De az érzelmileg kötődők zöme (érthetően) csak annyit tud, hogy végre (netán megint) magyar állampolgár lett.
Az igazán érdekes (szerintem) az lesz, hogy mekkora eltérés lesz a jövő évi és a 2018-as választáson voksolók létszáma között: az eddigi nemtörődömség (szerintem) ezután sem fog változni = sacc/kb sokan rá fognak jönni a most szavazni készülők közül, hogy az őket keblére ölelő anyaországnak csak a voksaik kellettek, de tenni értük továbbra sem hajlandó (ez strapás, eddig is az lett volna, plusz melót igényelne, elsősorban diplomáciailag, és nem igazán fényeskedtünk e téren... finoman szólva...).
Ez már megtörtént egyszer, ez a kiábrándulás: a '90-es választások után. Várták a zemberek a csodát: most már majd minden szép lesz és jó. Nem lett az, nosza, vissza a szocikat, merthogy akkor milyen jó volt. Várták vissza a 3,60-as kenyeret, a teljes foglalkoztatottságot, meg a többit. Irreális volt várni is, de ettől még várták, hisz az/akkor jó volt, akkor a szocik voltak, ha megint ők lesznek, akkor megint jó lesz. Nem meglepő módon nem jött vissza a '90 előtti helyzet (árak-egyebek). Nosza, elzavarták őket is. És azóta 4 évente mindet. Mert nem teremtett egyik sem általános jólétet-egyebet. A gondoskodó állam, aki mindent elintéz (valahogy..), még mindig sokak fejében ott van, és várják-elvárják, hogy "valaki" oldja meg, intézze el, stb számukra, hogy... Az öngondoskodás még nem épült be a köztudatba, ehhez kell még 1-2 generáció, és addig bizony lehetséges lesz szép-szépen hangzó lózungokkal szavazatokat szerezni. Olymindegy, hogy határon innen vagy túl.
:(((

macamuca [IHUN] 2013.10.07. 04:39:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
" Pl. mi értelme annak, hogy az osztrák, német, brit gazdag nyugdíjasok ingyen utazhatnak a magyar tömegközlekedésben? Semmi nyilván, rászorulva sincsenek, de így van."

Nem utazhatnak, a kedvezményezettek köre:

elvira.mav-start.hu/

Díjmentesen a honi 65 éven felüliek, illetve a magyarigazolvánnyal rendelkező 65 éven felüliek utazhatnak (a nyugdíjas korosztályból, a többi érintett más ok miatt).

Az, hogy valami van (vagy lett), az egy dolog. Hogy kell-e, jó-e, szükséges-e, hasznos-e, stbstb, egy másik dolog.
De azt mondani, hogy mivel valami van, akkor azt vegyük tudomásul, fogadjuk el, ne ágáljunk ellene, pláne ne akarjuk megváltoztatni: nos, ez számomra nem érv.
Lehet, hogy adott témában az én véleményem/álláspontom a helytelen, lehet, hogy soha, vagy csak sokára fog úgy lenni (vagy közel hasonlóan), ahogyan szerintem helyes lenne (függetlenül attól, hogy jól látom-e adott kérdést), de azzal érvelni, hogy így van: nos, ez nem érv. Az "ez van, oszt' kész" számomra nem jelenti azt, hogy megváltoztathatatlan, és hogy felesleges/kár próbálkozni is a változtatással (olymindegy, hogy változik-e, és mikorra).
A populizmusnak sok fokozata van, és amíg a szép ígéretek kupaca választási tényező, addig létező jelenség lesz a populizmus is (nyilván utána is, de jóval kisebb mértékben).
Azt továbbra is fenntartom, hogy rongyos gatyából kilógó sejhajjal nem kellene kormányzati szinten nagyvonalúan osztogatni, olymindegy, mire-kinek osztogatnak.
Az ilyen-olyan módon elsíbolt hatalmas összegekről nem is szólva...
De amíg az emberek zöme érzelmi megfontolásból hoz döntéseket, és nem értelmi alapon, addig a szép ígéretek és a populizmus nagyon is jelen lesz a politikában, mert kb ez az a szint, amit megért a többség.
Sokára fog ez érdemben változni....

macamuca [IHUN] 2013.10.07. 05:22:17

@Attila Kalinka:
"Csak nem gondolod hogy minden vállalkozó családostól szerbiába költözik, és itt fizeti a TB-t, biztosítást, nyugdíjalapot, stb? Ezt nehéz lesz bemesélni, azt hiszem nem vagy tisztában alapvető üzleti dolgokkal."

A vállalkozó önmaga után Szerbiában fizeti a fizetendőket (az ottani szabályozásnak megfelelően), családja nagykorú tagjai pedig, amennyiben mo.-i bejelentett munkahellyel rendelkeznek, úgy önmaguk után fizetik a TB-t-egyebeket (kötelező jelleggel levonják a bérükből)=nem a céges haszonból kerül finanszírozásra.
Ha nincs munkahelyük, akkor egyéni szerződést kell kötniük az OEP-pel, az egészségbiztosítás miatt, majd havi 6660 ft. befizetése ellenében ellátási jogosultságot szerez (tekintve az ellátás milyenségét, illetve az egyre hosszabb várólistákat, sanszosabb, hogy nem ilyen formában oldja meg a tulaj a dolgot, hanem magánrendelést vesz igénybe, ez drágább, de azonnali, ugyanakkor a térítési díjának már semmi köze a közellátáshoz).
Munkahely nélkül így megoldható az eü.-i ellátás kérdése, a nyugdíj viszont nem. A privát jellegű, nyugdíjcélú megtakarítás nem befolyásolja az állami nyugdíjkasszát = hogy ki, milyen célból és mennyit tesz félre, annak semmi köze teszem azt Apám nyugdíjához, az egyedül a félretevő személy privát dolga.
Tehát e téren sincs "hozzájárulás".
Biztosítás: üzleti szektor, haszonra épül, semmi köze az állami közellátáshoz (amennyiben életbizt.-ra, lakásbizt.-ra, hasonlóakra gondoltál biztosítás kapcsán, ha eg.bizt.-ra, akkor azt fentebb már leírtam).
Kiskorúak számára az eg.ügyi ellátás ingyenes = utánuk tehát nem kell fizetnie semmit az említett cégtulajnak.

Fentiek miatt nem állja meg a helyét az az állításod, miszerint hozzájárul az ellátásomhoz.

Hogy a haszon mekkora részét költi el itthon?
Ha itt van háza, akkor itt fizet rezsit = nem állami bevétel....
Ha itt van bejegyezve az autója, akkor az után itt fizeti a szükséges fizetnivalókat (pld gépjárműadót a lakhelye szerinti önkormányzatnak), de mivel Mo.-on az autófenntartási költségek igen magasak, ezért nem véletlen, hogy aki teheti, az a határon túl jegyezteti be a járgányát, és ott fizet utána. Itt is elég sok szlovák rendszámos autó szaladgál, és nem kizárólag a határ miatt... Még a nagyonmagyar Bayer Zsolt is Szlovákiába vitte a vállalkozását (kedvezőbb adózás, ugye....), és a rendszámtáblája is szlovák lett.
Összességében ezzel nincs gond: nyilvánvaló, hogy ami kedvezőbb, azt választja mindenki, ez az ésszerű, csak ne kelljen közben azt hallgatnom, hogy milyen jó is ez Mo.-nak.
Mert nem az: az lenne a jobb, ha a cég Mo.-on működne, itt foglalkoztatna x létszámot, itt adózna, itt tartaná fenn az itt bejegyzett járműflottáját, stbstb. Hogy miért nem teszi? Mert kint (akár Szerbia, akár Szlovákia) jobban megéri neki. Teljesen érthető, ésszerű és jó döntés. Az üzlet nem az érzelmekről szól = ezért nem kellene belekeverni.
Igazából még azt sem mondhatjuk el, hogy a kint keletkezett hasznot hazahozná a vállalkozó és egy itteni bankban helyezné el, ugyanis a manyup-os ügy óta "picit" megrendült a bizalom a törvénygyárat működtető (=bármit 1-2 nap alatt megszavazó) kormány iránt, így inkább az itteni cégek-vállalkozások viszik ki az itt megtermelt hasznukat (magyar tulajdonú cégekről-vállalkozásokról van szó!). Ez sem új dolog, a határ menti települések bankjaiban mindenütt állnak rendelkezésre a mo.-i ügyfelek számára....

Én nem tartalak szerbnek, ahogyan a kollégáim zömét sem tartom szlováknak, illetve a régi lakhelyemen megforduló sok-sok embert sem tartottam románnak. Azért, mert tudom (!!, nem gondolom, hanem tudom), hogy magyarok. Akik egy másik országban születtek-élnek, és a legkülönfélébb okok miatt járnak át rendszeresen vagy alkalmanként Mo.-ra. A származás és az állampolgárság nálam 2 dolog. Aki azt hiszi-mondja, hogy Mo.-on csak magyarok élnek, Szerbiában csak szerbek, Romániában csak románok, stbstb, az önnön butaságáról-tudatlanságáról állít ki bizonyítványt, véleménye ezért nem mérvadó.

Eszembe jutott valami, a családból: magyar apa, Németo.-ban dolgozott, megismerte a német lányt, szerelem, házasság. Letelt a 2 év, amit (akkoriban még) külföldi munkával lehetett tölteni, hazajöttek. Gyerek született, itt éltek. A kislány perfektül megtanult németül az anyjától, aki szintén megtanult magyarul. Idő telt, szerelem múlt, 11 év után válás, gyerek az anyjával vissza Németo.-ba, a nyarakat itt töltötte a nagyszüleinél, akkor is, amikor az apja már ismét kint dolgozott. Most már neki is kisgyereke van, német férje, és magyarul tanítja a kisfiát.... aki német óvodába jár.
És senkinek nem kérdéses sem a családban, sem a faluban (ahol gyerekkora jó részét töltötte), hogy akkor ő most német vagy magyar. Magyar. Pedig a keresztneve német, a családneve meg magyar...
Ha már magyarságtudat, akkor nekem valahogy ő jut eszembe...

Nem az érzelmeidet vonom kétségbe, elhiszem, hogy fontos számodra a magyarságod.
De Apámat idézve: a jogok csak a kötelességekkel együtt érvényesek.
Lehet, hogy tévedek...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.07. 07:42:01

@macamuca:

"A jövő évi választásokon viszont (véleményem szerint) jóval magasabb lesz ez a létszám, köztük sok olyannal, akik arra a pártra fognak szavazni, akiknek köszönhetően ezt megtehetik."

Valószínű, de ezért csak a jelenlegi ellenzék a hibás. Nem kellett volna az ügyből politikai vitát csinálni 10 éve.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.07. 07:43:39

@macamuca:

"annyit sikerült elérni, hogy kb "görbén néznek" Mo.-ra a szomszédos országok kormányai"

Ez MINDIG így lesz, míg lesz ott jelentős magyar kisebbség. A magyar állam hozzáállása tök mindegy.

Sütemény1975 2013.10.07. 07:43:55

@Kovermadar: Jaj, de orulok, hogy en nem igy gondolkodom.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.07. 07:44:58

@macamuca:

"Díjmentesen a honi 65 éven felüliek"

+ az összes EU-állampolgár.

macamuca [IHUN] 2013.10.07. 07:59:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Igazad van.
vastagbor.blog.hu/2010/10/13/van_egy_orszag_8

Hiába, van annak (telik annak...), aki meg nem issza...
(oké, demagóg vagyok. vagy populista. vagy mit'tomén...)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.07. 08:35:59

@macamuca: az elemzésed sajnos tökéletes. Annyit tennék hozzá, hogy a sorba teljesen illett a 2004es EU népszavazás is. Attól is azt várták az emberek, hogy majd a két szép szemünkért nyakunkba zúdítanak egy csomó pénzt, de persze ez nem így működik. Úgyhogy elindult a sértődött mocskosEUzás ezerrel.

Attila Kalinka 2013.10.07. 15:20:23

@macmuca
"De Apámat idézve: a jogok csak a kötelességekkel együtt érvényesek.
Lehet, hogy tévedek..."
Tévedsz. Ha te kiköltözöl teszem azt Kanadába, továbbra is szavazhatsz a magyarországi választásokon, holott ugye elvileg marhára semmi kihatással nem lesz az eredmény a további sorsodra. A szavazit jogod pedig megmarad. Persze lemondatsz a magyar állampolgárságodról ha akarsz, de persze ezt nem nagyon csinálja senki.Milyen kötelezettséged marad magyarország felé akkor ? Semmilyen. Tőlük nem félted a választásokat ? Szerinted minden egyes választáson az a kormány ellen szavaznak majd, amely miatt ki kellett költözniük ? x Nem biztos hogy ez így jó, de ha nem jó, akkor ne engedjük szavazni őket sem.
Mint említettem, számtalan országnak ezzel semmilyen gondja nincs, holott a lakosság számához képest sokkal többen élnek és szavaznak külföldön.

Sütemény1975 2013.10.08. 09:35:39

@Zka: Szerinted. Én meg nem értek veletek egyet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása