oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 02. 06:47,  Costa Rica, te drága! 153 komment

2013. október 02. 06:47 Határátkelő

Costa Rica, te drága!

A cím kétértelműsége természetesen nem véletlen, hiszen ebben a közép-amerikai országban egyfelől tényleg nem olcsó az élet, másfelől ezzel együtt is élhető helynek tűnik. Messzipista múltkori bemutatkozó írása után itt a folytatás, amelyből kiderül, miért érdemes ott nyelvet tanulni, mi mennyibe kerül és a végén egy könnycseppet is elmorzsolhatunk a banki költségekről olvasva. (A képekért köszönet!)

erdő vízeséssel.jpg

„Nagyon köszönöm az első posztra érkezett reakciókat, tanultam belőle és bár természetesen nem minden megjegyzéssel értek egyet, próbálok odafigyelni a visszajelzésekre.

Sok témafelvetés érkezett, sokakat érdekel a munkavállalás, letelepedés kérdése – de felmerült más témakör is, mint oktatás, vallás, hétköznapok, stb. Ebben a posztban és a következőkben sem tudok egyszerre mindenre kitérni, de igyekszem fokozatosan megválaszolni a kérdéseiteket.

Azonban egy fontos dologgal kezdeném! Vártam, hogy valaki majd rákérdez a "messzipista" név eredetére. Mivel nem tettétek, így elmesélem röviden.

Messzi Istvánra talán sokan emlékeznek még az én korosztályomból és a sportot kedvelők közül. A szöuli olimpia idején, 1988-ban még gyermekként a TV előtt szurkoltam neki a középsúlyú súlyemelő döntőt nézve, és ezüstérme után sokan emlegették egyszerűen „messzipista"-ként, hisz szinte az ismeretlenségből robbant be a híressé vált sportolók világába. Mivel aranyat nem nyert, így jó magyar szokás szerint a feledés homályába merült...

1991 májusában tragikus hirtelenséggel közúti balesetben elhunyt. Halála után társadalmi összefogás indult családjának megsegítésére. Minden év augusztusában súlyemelő versenyt rendeznek emlékére Kecskeméten.

Most térjünk rá az eredeti témára.

Előrebocsátom, én a hétköznapi emberek életét élem itt, nem kutató szándékkel jöttem ki, és mivel sokat utaztam is, nem mélyedtem el nagyon egyetlen témában sem!

horgászat.jpg

Tehát aki kötözködni akar, annak nem lesz nehéz dolga, mert biztosan utána tud nézni statisztikáknak, mélyebb információknak. Én olyan képet próbálok felvázolni, ami a helyi lakosok érzéseit és a személyes tapasztalataimat tükrözi, nem statisztikai adatokkal fogok dobálózni.

A nyelvi alapok

Aki erre a földrészre kívánkozik, annak a spanyol nyelv legalább minimális ismerete elengedhetetlen. Hihetetlen befogadóak az emberek, de igazából csak akkor, ha spanyolul kommunikálsz velük. Ezt sok amerikai és egyéb fórum is megemlíti, és nem véletlenül.

Ha bemész egy bármilyen üzletbe, láthatóan külföldi vagy (én fehér bőrű és régen szőkésbarna voltam, ma már inkább őszes...), akkor először szenvtelen arccal (Panamában inkább morcos fejjel) néznek rád, majd két kiszenvedett spanyol szó után csodás mosoly nyílik az arcukon és éppen csak vacsorázni nem hívnak meg – kis túlzással persze.

Tehát nyelvtudás nélkül nem megy. A mosoly pedig ugyanígy kötelező!

Nyelviskolák

Igazából itt kint akartam megtanulni a nyelvet, mivel a hazai nyelvoktatásról voltak már tapasztalataim, és nem voltak illúzióim. Mielőtt kijöttem, legalább a nyelvtani alapokat azonban el akartam sajátítani, és erre jó a hazai nyelvoktatás is – sajnos tapasztalataim szerint másra nem.

Miután 4 hónapos nyelvtanfolyamon vettem részt Budapesten (napi 4 óra „kiscsoportban" – ami otthon 8-12 fős csoportot jelentett), melynek utolsó 1 hónapjában már nem nagyon jártam be, mert egyfolytában nyelvvizsga-felkészítő teszteket töltögettünk, elkezdtem nyelviskolát keresni külföldön – de igazából már a tanfolyam alatt. Ekkor jött a képbe a már említett barátom, aki Costa Ricát vagy Panamát javasolta („mert itt szépen beszélnek").

Azonnal nekiugrottam az internetnek, és gyorsan rájöttem, hogy Costa Ricán ez egy nagyon fejlett iparág, profi metodológiával, erre szakosodott és kiképzett tanári karral, és ami számomra fontos volt – BESZÉDKÖZPONTÚ oktatással. És ez itt nem csak elcsépelt szöveg.

1-4 fős csoportokban oktatják a nyelvet, kimondottan az első pillanattól arra kihegyezve, hogy amit megtanulsz, azt használni is tudd. Lehet választani napi 2-4-6 órás kurzus közt, de lehet délelőtti csoportos oktatást délutáni magánórákkal is kombinálni.

nyelviskola.jpg

Nem olcsó... De nem is drága.

Egy hét, napi 4 órás kiscsoportos oktatással, családnál történő elszállásolással, napi 2 étkezéssel 300-400 USD közt van, ebben minden benne van, a tankönyvek is.

Csak Costa Ricán kb. 100 nyelviskola működik, van, amelyiknek 2-5 kihelyezett képviselete van a külföldiek által leginkább látogatott helyeken, eltérő tankönyvekkel, de tapasztalataim szerint nagyon hasonló felépítésben.

Profi üzletág

Én a Columbus Academy-n töltöttem el 2 hónapot Santo Domingóban (San Josétól 7 km-re a hegyoldalban, csodás, nyugodt környezetben), de ennek az iskolának van további 2 iskolája is, Ecuadorban (Quitóban) és Mexikóban (Cancunban). Az árak kissé eltérnek, Quito picit olcsóbb, Cancun kissé drágább.

Ha valaki utánaszámol, egy átlag szállodai 2-3 csillagos szobában lakva szinte csak a szállás kerül 300 USD-ba egy hétre, nemhogy napi 4 nyelvóra (profi) és még napi 2 étkezés is! Nem említve az iskolai programokat, táncórákat, főzőcskézést, gyümölcskóstolót és sorolhatnám.

Tehát az a hozzászóló, aki szóvá tette, miért nem Magyarországon fizettem meg egy magántanárt, ha már ennyi pénzem van, nem árt, ha megismeri a nyelvoktatás világát hazánkon kívül is, mert erősen el fog csodálkozni.

Mielőtt ezt az iskolát választottam, kb. 2 hónapig böngésztem a netet nyelviskolák után Spanyolországon át az összes spanyol nyelvű országban, és nem véletlenül kötöttem ki itt.

Ez itt tényleg profi üzletág, hihetetlen kellemes környezetben villámgyorsan lehet tanulni – sokat segít ebben egy jó elszállásoló család is. A részletekre is odafigyelnek és a családokat is nagyon megszűrik, ki fogadhat be diákot.

Többek közt a szállásadó családoknak feladatként ki van adva, hogy a diákoknak a helyi tipikus ételeket szolgálják fel (én konkrétan babot ettem 2 hónapig rizzsel „gallo pinto" néven kisebb változtatásokkal reggelire).

Természetesen ez olcsónak nem tekinthető, ha összességében nézzük. Főleg a jelenlegi otthoni nyelviskola árakhoz viszonyítva, melyek hihetetlen alacsonyak, de többségükben közel nem nyújtják azt a színvonalat, amit itt. És ez nem a tanárok hibája. Miért???

Mert pl. a német fiatalok azért jönnek ide nyelvet tanulni, mert nem a nyelvvizsgát kell felmutatniuk az egyetemi beiratkozásnál, hanem hogy elvégeztek akkreditált helyen egy B2 tanfolyamot X óraszámban.

Na, erre biztosan kapok visszajelzéseket megint... – de ezt akkor is jobbnak tartom, mivel az iskola komolyan veszi az elvárásokat, be kell járni az órákra az igazolásért (na persze pár kiruccanás a tengerpartra belefér...), de legalább használható nyelvtudást szereznek 1-2 hónap alatt, és ha az utcán megkérdezik tőlük spanyolul, merre van a Kölni Dóm, akkor el tudják mondani.

Voltam egyébként 3 hetet Panamán és 1 hónapot Kolumbiában is nyelviskolában – kicsit eltérőek voltak, de erről majd az érintett országoknál írok bővebben.

Erről ennyit.

Costa Rica drága ország

Elmúltak azok az idők, mikor az USA fiataljai ide ruccantak ki pár hétre olcsón szörfözni és élvezni a helyi olcsó szórakozási lehetőségeket. Értve ez alatt sok mindent, az olcsó szállástól, az olcsó drogokig. Ennek vége.

A Costa Rica-i colon árfolyama kis eltérésekkel nagyjából 1:500 az USD viszonylatában (1 USD = 500 COL), és ez 1-2% eltérést mutat csak. Ellenben az árak elszálltak.

Mivel helyi feldolgozóiparról alig beszélhetünk (a mezőgazdasági termékeik nagy részét is feldolgozatlanul adják el külföldre – majd néha visszavásárolják díjnyertes kolumbiai kávéként), így az állam a nem létező feldolgozó ipart kereskedelmi megállapodások hiányában (létező, de nem foganatosított megállapodások ezek) óriási büntető vámokkal védi, ami akár a 80%-ot is elérheti (jellemzően 30% körüli).

erdő_1.jpg

Például az éttermi árak nagyjából 1.5-2-szerese a nálunk megszokottaknak – átlagárról beszélek, nem csak a budapestiekről. Értsd ez alatt, hogy pl. egy normál olasz étteremben 3-4000 HUF közt adnak egy közepesen finom tésztát, a sarki pizza 2000-3000 HUF közt kapható (2 szeletet adnak 1 üdítővel akciós menüben 1000 HUF környékén), jó argentin bélszínt 6-10,000 HUF közt lehet élvezni, átlagos ételek 2000 HUF alatt nem nagyon kaphatók.

A boltban az ásványvíz félliteres kiszerelésben kerül annyiba, mint nálunk a 2 liter és a sima bubis vizet (itt jó marketingfogással Club Soda néven futtatva) 600 Ft-ért adják 2 literes palackban!!!!!

A sajtok, felvágottak, és szinte minden egyéb jóval drágább, mint nálunk. Kizárólag a trópusi gyümölcsök és egyéb helyi jellemző termék (pl. chilipaprika) olcsóbbak, és hát ezek bizony hihetetlen finomak is. Élmény kimenni a piacra végigkóstolni a 100 féle gyümölcsöt.

piac_2.jpg

Ezek San Joséban és itt, Heredián jellemző árak – a tengerpart felkapott helyein ez lehet drágább is. De mint nálunk a Balatonon vagy bárhol, így itt is a helyismerettel bírók jól tudják, hova érdemes menni enni vagy inni, így nem szégyen megkérdezni őket, és örömmel segítenek – önzetlenül.

Természetesen vannak olcsóbb megoldások is, hiszen a helyi tipikus ételeket áruló éttermek olcsóbbak, de nem sokkal.

Ide jönnek a külföldiek

Ezek az árak itt normálisak, elfogadottak a helyiek által. Nem drágállják – persze jellemzően azok, akik meg is tudják fizetni. Én Heredián élek jelenleg, ami az ország középső (Central Valley) területének központi provinciájának székhelye (San Josétól 10 km-re), és a helyi fogyasztás központja.

Jellemző az országra, hogy a helyi lakosok fogyasztásának kb. 70%-a erre a belső területre összpontosul (San Jose – Heredia - Alajuela), a külföldi turisták természetesen a tengerparti és egyéb turisztikailag fontosabb területeken fogyasztanak sokat.

Itt kevesebb turista van, ellenben az ide költöző külföldiek túlnyomó része itt összpontosul – főleg mert itt van a fogyasztás központja, ezért itt vannak a legjobb vállalkozási lehetőségek – valamint itt a legelviselhetőbb a klíma; mintha mindig május lenne.

medence.jpg

A távolabb eső területeken jellemző a szegénység, egy-egy család sokszor 100-200 USD-ból él havonta, és sok lehetőségük nincs is a felemelkedésre. Az oktatás színvonala a fővárostól távolabb haladva egyre rosszabb, hasonlóan a környező országokhoz.

Állami egyetemre bekerülni hihetetlen nehéz, a magán iskolákat pedig a vidéki szegény családok nem tudják megfizetni. Ami viszont érdekes, hogy (ismét csak hasonlóan a többi környékbeli országhoz), az állami egyetemek és iskolák színvonala a magasabb.

Jellemző az egyenruha általános iskolában és középiskolában is – számomra ez szimpatikus, de ezzel ismét csak lehet vitatkozni. Ezeket a témákat, ha kéritek, később bővebben is kifejthetem.

Alapvetően a magániskolákat nem mondanám drágának (persze minden relatív), magánóvoda 150-400 USD közt van havonta, általános iskola 200-500 USD havonta, középiskola hasonló - fontos: ezek általában kétnyelvűek! (Angol-spanyol természetesen.)

Egyetemi árakat nem tudok pontosan, de ott nagy is a szórás szakiránytól függően.

Munkavállalás és letelepedés

A hozzászólásokra adott válaszaimban már kitértem erre a témára, de most próbálom összeszedettebben megfogalmazni.

Aki állást szeretne kapni itt az országban, annak nagyon nehéz dolga van. Hasonló szabályok érvényesek, mint Panamán, azaz előnyben részesítik a hazai munkavállalót és csak nagyon indokolt esetben adnak ki munkavállalási engedélyt, azaz csak akkor, ha valaki olyan szaktudással bír, amivel az országban kevesen, így indokolható az alkalmazása.

Sok ügyvéd szerint ez nem teljesen van így, és azért ha egy cég akar, akkor tud alkalmazni külföldieket, de maga a jogszabály eleve elriasztja a munkaadókat a külföldiek foglalkoztatásától, így sokszor be sem hívnak interjúra.

Jelenleg én is turistavízummal vagyok itt, amit a határon éppen aktuálisan posztját viselő immigration officer kénye kedve szerint ad ki 0-90 nap közt (ez az EU tagországok és néhány más ország állampolgáraira vonatkozik, más országok esetében 30 nap).

Kaptam már 10 és 90 napot is – most épp 90 nap jutott a félálomban leledző kislánytól, így ezt kihasználva nem is kívánok 90 napon belül kilépni az országból.

Kilencven nap után ki kell lépni az országból, majd pár óra elteltével vissza lehet jönni és újra a bürokraták kezében vagyunk. Erre a kis időre a többség átbuszozik Panamába és jól bevásárol. Ha láthatóan régóta játsszuk ezt a kis játékot, egyre kevesebb napot fognak adni, de így is rengetegen vannak itt évek óta ezzel a megoldással.

Korábban könnyebb volt letelepedési engedélyt és állampolgárságot szerezni, de az egyesek szerint már 1,5 millió főt is meghaladó nicaraguai bevándorlók és munkakeresők miatt sokat szigorítottak rajta.

Jelenleg ideiglenes vagy végleges letelepedési engedélyt munkavállaló kaphat, vagy aki 200,000 USD feletti összegben befektet (lehetőleg ingatlanba) az ország területén – Panamában is hasonló a rendszer. Állampolgárságot pedig házassággal (ezt is ellenőrzik már visszamenőleg fényképekkel és egyebekkel igazolva) lehet szerezni, illetve ha az illetőnek itt születik gyermeke, így a gyermek automatikusan állampolgár lesz, ami a szülőket és a meglévő gyermekeket is feljogosítja erre.

állat.jpg

Nyugdíjas státusz magyarok számára szerintem kilőve, mert 1000 USD nyugdíj vagy egyéb rendszeres járulék kell hozzá havonta, ráadásul kétévente újra kell kérelmezni. Van más út is, ha valaki letétbe helyez 60 ezer USD-t, szintén megkapja a státuszt.

Panamában mellesleg a helyi és áttelepült nyugdíjasok az éttermekben, szállodákban, utazáskor és még sorolhatnám, 30% kedvezményben részesülnek – itt ezt még nem vezették be. Panamában továbbá minden turista a max. 180 napos ott tartózkodása első 30 napjában ingyenes sürgősségi orvosi ellátásban részesül.

Hát ilyen eszközökkel lehet turistákat és pénzes letelepedőket csábítani egy országba.

Ha vállalkozni akarunk

Vállalkozni könnyebben lehet – és a fogyasztás (az ország említett tartományaiban) ezt meg is könnyíti!

A cégalapítás (Kft) 7-800 USD-be kerül, alapvetően 1 okirat kell hozzá, és annyi. Három hét alatt igazolják vissza, hogy a cég be van jegyezve.

Ellenben a számlanyitás kb. 10 okiratot és igazolást igényel (ajánlások, ügyvédi és könyvelői igazolások, bevétel prognózis hivatalosan igazolva a könyvelő által, és még sorolhatnám), ami a könyvelőnek és ügyvédnek kb. 1 hét munka, a vállalkozónak pedig nem kevés pénz és kapcsolat, de megoldható. Mindezt a pénzmosás elkerülése végett.

Ez egyébként a Banco Nacional, ami a helyi OTP, a magánbankok állítólag rugalmasabbak, de mindenki ezt a bankot ajánlja, mert jó a netbankja, hihetetlenül olcsó, jók a szolgáltatásai – ellenben brutálisan bürokratikus és rugalmatlan.

óceánpart.jpg

Banki költségek

Most itt páran elsírják magukat szerintem.

Miután 3 órás adminisztráció után végre kezembe adták a banki szerződést (ha nincs velem az ügyvéd, egy hétig ott ülök szerintem, és így is csak a céges számlát nyitották meg, a magán számlához kell még egy személyes kereseti prognózis hivatalos könyvelői igazolás formájában további kb. 100 USD-ért, valamint 2 személyes ajánlás a banknál céges és magán számlával rendelkező ügyféltől), merészeltem kérni egy banki kondíciós listát.

Sem az ügyvéd, sem a bankos hölgy nem értette, miről beszélek, mire kértem, hogy közölje a felmerülő költségeimet.

A válasz (és ezzel én be is fejezem mai írásom, mások pedig otthon szerintem sírva fakadnak):
- számlavezetési ktg. nincs
- készpénzfelvétel bankban 0 ktg
- kártyás pénzkivét saját bankból 0 ktg, idegen bank automatájából 1 USD
- éves bankkártya ktg 7 USD
- átutalás bankon belüli számlára ingyenes, más bank számlájára összegtől függetlenül 1 USD.

Ja, és holnap mehetek reggel 10-re a kész bankkártyáért. Itt a világ végén, egy általunk elmaradottnak vélt országban.

Elnézést, ha nem tudtam mindenki kérdésére válaszolni, de hosszabbra nem nyújtanám ezt a posztot.

A következőkben szeretnék majd írni a
- munkavállalói minimál bérekről (szakmánként és vezetői szintektől függően adják ki hivatalosan félévente)
- helyiek emberi hozzáállásáról – barátságról és ismerkedésről
- ország természeti adottságairól és a természethez való viszonyukról
- érdekes helyekről
- utazási lehetőségekről – busz, helyi repülő járatok, hajóutak, autós közlekedés, stb
- vallási jellemzők
- fogyasztói szokások és vásárlási lehetőségek
- később Kolumbia és Panama jellegzetességeiről is
- és még sok minden másról

Továbbra is várom a véleményeket, kérdéseket, és előre is köszönöm a javaslatokat!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Costa Rica

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr905546676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.10.02. 06:52:40

Vegre egy IGAZI Hataratkelos cikk!
Se ovoda, se oromlany! :-))))

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.10.02. 07:06:17

Nagyszerű! Egyszer oda is ellátogatok.
Üdv a bolygó túloldalára!

messzipista 2013.10.02. 07:08:03

Oromlanyokrol azert majd szo fog meg esni, de mas aspestusbol....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.02. 07:16:38

Jó az írás, jók a képek.
Köszi.
:)
Kérdés: a nyugdíjas státusz esetén, ha lerakom a 60 ezer dodót, akkor véglegeset kapok, vagy azt is újítgatni kell?

Bankhoz: szerintem jórészt az otthon élők sírhatják el magukat.
Nekem is csak számlavezetési díjam van, és az is kevesebb, mint otthon. :)

Liping 2013.10.02. 07:36:15

A bank nálunk is kb. ingyen van, ez a costa ricás megoldás még drága is.:)

tableno 2013.10.02. 07:42:44

Bravo, ez a poszt hatalmas javulást mutatott az előzőhöz képest!

cristallo 2013.10.02. 07:58:44

@rezsoatya: Se óvoda, se örömlány... Hát neked már semmi sem jó???:))))

cristallo 2013.10.02. 08:00:18

Kérdés a poszthoz: azért mentél Costa Ricába, mert ott találtál neked tetsző nyelviskolát?

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.10.02. 08:05:23

Itt Thaiföldön is hasonlóak a bankköltségek: csak éves számlavezetési díj van, ami a kártyát is tartalmazza, kb. 20 USD. A bankok szombaton is nyitva és a kártyát azonnal a szerződéskötéskor átadják.

2013.10.02. 08:08:30

Az $60k- mennyi ido utan kapod vissza? Vagy mindaddig letetben van, amig ott nyugdijaskodsz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 08:11:34

@charlieharper:
Koprsójába beleteszik:))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.02. 08:15:56

Hirtelen nem is tudok mibe belekötni, pedig nagyon szeretnék.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 08:17:06

@cristallo:
Fatert ilyen dolgok nem hatják meg.
Az ha valaki biciklivel elmegy a sarki Tescoba. Na az már valami.
:))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.02. 08:19:04

"a mezőgazdasági termékeik nagy részét is feldolgozatlanul adják el külföldre – majd néha visszavásárolják díjnyertes kolumbiai kávéként"

ez ám a csoda!
micsoda pénzt lehetne ebből csinálni.

rezsoatya (törölt) 2013.10.02. 08:21:56

@cristallo: epp, hogy orultem! Mar miert ne lenne jo?
@tilmir: Ha van lerakhato 60k $-od, akkor nem mindegy milyen papirod lesz?

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.02. 08:23:35

hogy mit dolgozol, arra nem emlékszem, hogy mondtad volna, és ez most sem történt meg.

cristallo 2013.10.02. 08:23:38

@rezsoatya: úgy értettem, hogy annak a kettőnek nem örültél:))

cristallo 2013.10.02. 08:24:09

@diggerdriver: :)) ja, mert minden sarkon terem egy Tesco..:))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 08:27:44

@cristallo:
A Fater sportember.
Egyszer már elbringázott s második sarokig is:)))))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.10.02. 08:33:36

@cristallo: az elsobol mar kinottem, a masodiknal nem tartok!
(oreg bacsi, szenilis is, alig bir menni, de azert elcsoszog a kupiba: - "nooot akarok!"
- "bacsi maga mar tul van rajta!"
- "igeeeen? Mivel tartozom?) :D

@tilmir: ezert koltoztel Svajcba...

@diggerdriver: igen, de szobabiciklivel! :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.02. 08:36:14

@rezsoatya: :) Jogos. Az ittenivel is már tele a púpom, ha nyögdíjas leszek, nem szeretném.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 08:39:48

@rezsoatya:
Nocsak, Chuck Rezsöhöz a van szerencsénk?

tucano 2013.10.02. 08:42:35

@tilmir: Belizeben havi 2000 dodós nyugdíjat vagy állandó jövedelmet várnak el letelepedéshez, viszont az összes bevételed adómentes....
Itt van egy vid, a belizei nyugdíjasok nehéz életéről:
www.youtube.com/watch?v=8i9E3VwAOzs&feature=em-subs_digest-vrecs

dradix [freibürger] 2013.10.02. 09:09:01

@Babette_: Kft-t alapított odakint, jelenleg díjnyertes kolumbiai kávé importjával foglalkozik. :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.02. 09:10:31

@dradix: amit exportált kukoricából alakítottak kávévá:D

dradix [freibürger] 2013.10.02. 09:13:11

Amúgy ez ma tényleg jó lett. A spanyol nagyon régóta vonz, a dallamossága miatt. Egyszer jó lenne megtanulni. Tehát akkor mai nappal kezdve elkezdem gyűjteni a 60k-t (USD) plusz a heti 3-400 USD nyelvtanfolyam költséget. Intenzív fél éves képzéssel szerintem használható nyelvtudásom lehet majd (bár nyugdíjasként valószínűleg nem fog majd már úgy az eszem, de van kávé óccón!!!, ami segíthet).
Köszi az infókat. Ha nem jön be majd Deutschland, meggondolom. Gyorsan összedobjuk a 3. palántát, odakint megszüli az asszony, és a 60k (2x!!!) meg is lesz spórolva. Orvosképzés odakint hogy áll, vesznek fel embert, vagy csak a saját nevelést? :)

dradix [freibürger] 2013.10.02. 09:14:14

@Babette_: GMO, ez a varázsszó kérlek! :D
Aratás után 2 hét múlva kávébab, 4 hét múlva már datolya, szóval figyelni kell a határidőkre. :)

tableno 2013.10.02. 09:37:42

@négyzethálós: szimpatikus srác, tetszik amit csinál. Reméljük meg fogja tudni őrizni a függetlenségét.

kutya vacsorája 2013.10.02. 10:29:19

@rezsoatya: óvoda volt (hogy mennyibe kerül) :)
@messzipista: én azt hittem a név a tied: istvánnak hívnak és messze vagy. de rokonszenves ez a tisztelet a sportember iránt. a banki költségek meg pláne, basszus. várom a folytatást. pl. hogy mit is csinál a vállalkozásod, és megéri-e azt csinálni.

sellőlány 2013.10.02. 10:45:59

Tetszik a stílusváltás :-) és a lényegretörő tartalom. Hogy tervezed, meddig maradsz CR-ban?

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.02. 10:46:00

Jó poszt, én már kíváncsian várom a következőt! Engem is érdekelne, hogy mi a vállalkozás profilja, és mennyire lehet belőle megélni!

A banki költségek mondjuk nem hatottak meg, nekem 2008 óta van számlám itt és még mindig nem fizetek SEMMIT. (először student account-om volt, aztán 5 év után ezt automatikusan graduate account-ra válatoztatták, úgyhogy még x ideig nem vonnak le semmit. Igaz csak ilyen Laser bankkártya járt alapból a számlához, amivel a legtöbb helyen nem lehet neten fizetni, de ezt most mindenkinek lecserélték Visa Debit-re...)

Egy időben én is gondolkodtam azon, hogy nyelviskolában kellene spanyolt tanulni. Én is azt találtam, hogy jobban megéri elmenni Latin-Amerikába, mint itt próbálkozni! Errefelé €300-tól kezdődnek a normálisabb 10 hetes tanfolyamok max. 15 fős csoportokban, de ugye akkor az iskolán kívül nem nagyon gyakorolnék. Aztán vannak ilyen családnál lakásos tanfolyamok Spanyolországban is, de a legalapabb 6 hetes megoldás is már
közelíti az €1000-t... Szóval ennyi pénzért én is inkább már a Karib-tenger partján okosodnék inkább!

Közben viszont rájöttem, hogy ingyen is meg tudok azért tanulni spanyolul, úgyhogy most ezt csinálom.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.02. 11:02:30

Na végre, ma nem kupiba kellett menni kurvázni, hanem egy isteni egzotikus helyre, ahova tuti nem fogok eljutni, de ilyenkor azért elméletben "lekirándulom" ezt a helyet is ! Köszi a fantasztikus képekért, így a feeling még hatásosabb, majd írj még, és még több képet légyszi!!! érezd jól magad, vigyázz magadra! ....Gondolom gusztustalan szép barna a bőröd!! Ha igen, irígy vagyok! :-DDD

VHB 2013.10.02. 11:04:47

Minden banki költség nálunk oocsóbb kórusnak: Biztos? Nem magánszámla (current vagy standard account) hanem céges. Uk Ltd számlavezetési költségek biztos, hogy drágábbak. Illetve aki tud ilyet, az ne tartsa magába.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.02. 11:20:08

@VHB: Én kérek elnézést :)
Nekem csak magánszámlám van, viszont van otthoni OTP-s is, amiről folyamatosan vonogatnak le pénzeket ilyen-olyan címszóval, szóval nekem ez is új volt, hogy itt a magánszámla ingyen van :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 11:25:36

@VHB:
Én self employed vagyok magán számlával.
Semmit nem fizetek.

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.10.02. 11:34:43

De jó!!! Egyedül a bankszámla díjakra nem vagyok irigy, nekem szinte minden ingyenes. Más automata használatánál van valami extra díj de mivel szinte minden sarkon van ingyenesen használható ATM, fogalmam sincs az mennyibe kerül. Számla ingyenes, kártya ingyenes, pénzutalás ingyenes, pénzfelvétel vagy kártyás fizetés ingyenes, sőt, ingyen megtakarítási társ-számlát is kaptam.

2013.10.02. 11:35:47

@VHB: Barclays epayments plan, ha csak epaymented van.

VHB 2013.10.02. 11:44:50

@diggerdriver: Te is tudod, hogy a self employed és a cég viszonya, olyan, mint a dobosé és zenekaré: Már nem közönség, de nem is zenész.:-)

@charlieharper: köszi, utánanézek.

Bonjour 2013.10.02. 11:49:04

Messzipista, irj meg sokat. Jo ez a poszt nagyon es minden nagyon erdekel. Ha van ralatasod es erod, legy szives az adok mertekerol is irj, csak kivancsisag.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.02. 11:58:41

@VHB: A cégesre sem sok a költség, az otthonihoz képest szine ingyen.
A külföldön történő kp. felvétel a legdrágább, 5 frank.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.02. 12:15:41

Jó lenne olvasni a konkrét veszélyekről is!? Pókok, bogarak, gyíkok, kígyók, egyéb gyilkos elemek? Közbiztonság? Ha lenne kis időd, csak egy rövid szösszenetben válaszolj@messzipista: . :-D

VHB 2013.10.02. 12:22:36

@tilmir: A magyarnál nehéz drágábbat találni. Svájcban te is többet fizetsz mint a posztoló?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 12:33:44

@sodalisO:
A medvedisznóember.
Az a legszörnyübb.
:)))))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.02. 12:35:16

@VHB: Most meg fogsz lepődni, de nem.
Számlavezetés nincs, kp. felvétel ingyenes, idegen automatánál 2 frank, külföldön 5.
Negyedévente fizetek a forgalom után. Jelen esetben az elmúlt negyedéves bankköltségem 30 frank volt. Ebben ca. 60-70 utalás van. A betétre 0,1 % kamatot is kapok. :)
Legdrágább a kártya, ez évi szinten 30 frank.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.02. 12:45:24

@diggerdriver: Hááát, ha jól belegondolok, mindhárom külön-külön is marha veszélyes , de ebben a kombinációban maga a horror lehet!!! Grrrrr..../hidegrázós borzongás!/.....:-DDD

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.02. 12:46:23

@Babette_:

Biztos jótékonysági tevékenységgel foglalkozik.

Ezt szokták mondani a gazdag munkanélküliek.

tableno 2013.10.02. 12:48:48

@sodalisO: "Pókok, bogarak, gyíkok, kígyók, egyéb gyilkos elemek?" - vannak. Tessék, lehet borzongani:

www.businessinsider.com/steve-rankins-snake-bite-photos-2013-5

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.02. 12:59:39

@tableno: Pfhúúúú.........na ...mindjárt mondom....oh dear...aztakú....... na ugye ? ezékérdeztem....

rezsoatya (törölt) 2013.10.02. 13:45:48

@sodalisO: jajjmán!!! Ne legy mar olyan! Minden allat szep! Meg a legcsunyabb is!
Van egy alapitvany, ami a ronda allatok megmentesere alakult (igy en sem halok ki! :D )

uglyanimalsoc.com

@diggerdriver: te meg ne ijesztegesd szegenyt!

Evain 2013.10.02. 13:48:15

Ez az örökös május az ország közepén annyira megfogott, hogy elkezdtem gondolkodni ezen. Azt mondod 1000 USD már elég? :D Szerintem tudnék ott élni. :)

Írj még, jó olvani. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.02. 14:02:33

@rezsoatya: Sajnálom, ami csíp, szúr , harap, mar és még gusztustalan is , na az nálam sajnos megy a lefolyóba . Persze feltéve ha megtalálom és nem túl nagy!!! Ha meg túl nagy, akkor sikítok és rohanok mint a szél!!! :-D ...és persze te is linkelsz , köszi! :-DDD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.02. 14:03:23

@VHB: Én sem panaszkodok az otthoni rablás után... :)

mirx 2013.10.02. 14:25:28

@Babette_: a csávó a vonalas telefonjához kötötte a házipapucsát? vagy mit ábrázol a műalkotás?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.02. 14:45:51

nem tudom, mi a baj az óvodákkal :-)

bankügyben: még mindig nincs bankhelyzet. viszont a párnahuzat (vagy az iskola széfje) még mindig ingyen van.
(ha az ember aztán szépen bevallja a határon, hogy több mint 10ezer USD kp van nála, mi szokott történni? mivel nem tudtam, mi lesz, vall a nyavalya, csak vittem sipircben az első thai bankig. ez valami formalitás csak?)

juteszembe, novemberben mikor visszajövünk második félévre, szeretne valaki képeslapot váltani? mi küldünk egyet, te küldesz egyet Angliából / Chileből / Norvégiából stb. halálosan unom megszervezni ezeket a swapokat, de a gyerekek még mindig kérik, gondoltam, talán itt kevesebb levelezéssel tudok beszervezni érdeklődőket.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.02. 15:12:22

Azért, nem is tudom, miért nem vagyok meglepve, hogy a tegnapi kurvás poszt után a mai mennyivel kevesebb kommentet kapott eddig. :-))))) Kár, mert ez sokkal érdekesebb. Szerintem.

tableno 2013.10.02. 15:28:18

@sodalisO: Közép-Amerikához jóval kevesebben "értenek", mint a kurvákhoz.

tableno 2013.10.02. 15:32:24

@tableno: mondjuk az még ebből a posztból sem derül ki, hogy messzipista végül is mit akar kezdeni magával ott a paradicsomban? Egyelőre túristavízummal nyelvtanfolyamra jár, OK. No de aztán? Le akar ott telepedni, vagy csak egy hosszú nyaralás ez az egész?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.02. 15:33:07

@tableno: Hát azt vettem észre!! Rengeteg szakértő kifejtette a véleményét , szakmailag nagyon sok tartalmas hozzászólás volt. Bár én hamar elvesztettem az érdeklődésemet a kommentek olvasásakor, de gondolom alaposan ki lett elemezve az egész kérdéskör oda-vissza.........

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.02. 15:39:17

@tableno: Igen, épp ez jutott eszembe, jó lenne tudni , mi a terv, hogyan tovább, aztán majd mi lesz a next step? Reméljük bekukkant és ad még pár infót. Jó lenne.:-D

tableno 2013.10.02. 15:40:51

@sodalisO: mondjuk szerintem a tegnapi poszt is legalább olyan érdekes volt, mint ez. A helyszín ugyan nem volt ilyen egzotikus, de az élethelyzet igen.

messzipista 2013.10.02. 15:45:17

Sziasztok, koszonom a hozzaszolasokat, gyujtogetem oket szepen es a kovetkezo reszben ismet probalok hasznos infokat es erdekessegeket is irni. A vallalkozasrol babonabol akkor irok majd, ha elindult es flottul mukodik, remenyeim szerint ez meg kb. 2 honap.
Egyebkent csuszomaszobol van boven mindenhol a nagyvarosokat kiveve de ezekkel egyutt kell es lehet elni.
Meg egyszer koszi es varom a tovabbi kerdeseket, hozzaszolasokat.

tableno 2013.10.02. 15:46:06

@sodalisO: Ezekben az országokban amúgy a gringo általában vagy nyugdíjasnak megy, vagy vállalkozni. Az utóbbi viszont eléggé kockázatos, nagyon kell ismerni a helyi viszonyokat, különben bejön a régi bölcsesség, hogy úgy lehet vállalkozásból egy kis pénzed, hogy sok pénzzel indulsz, és a végén talán marad egy kicsi.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.02. 15:50:15

@tableno: Hát a pasiknak lehet, nekem biztos nem, lerágott csont, 20 éve vezető cikk, hír mindenhol ha felpukkan pár cafka, prosti vagy lebukik egy madam vagy titkos bordélyház és elindul a szarrágás, elemzés, a szociológiai, gazdasági , erkölcsi háttérkutatás, magyarázás, elemzés. Persze közben egy csomó ember kihasználja, hogy lehet vulgáris stílusban dugni hozzászólás közben is akár, p...cs, p...a b....s stb ezeket jó ízletesen le lehet írni, mert a perverzió, egy kis nemi deviancia sok emberben ott van. Nekem meg már ez minden szinten uncsi....:-)

2013.10.02. 15:51:44

@tableno: a gringo csak "ámérikai" vagy barki, aki caucasian?

messzipista 2013.10.02. 15:55:53

@tableno: szia, a nyelvtanfolyamot mar abbahagytam, vallalkozast inditok, lassan mukodni is fog, ha rendesen beindult, irni fogok arrol is. Ezert nyitottam ceges szamlat....
Kb. 3-4 honap alatt teljesen hasznalhato nyelvtudast lehet szerezni a helyi iskolakban (nagyon jo tanarok vannak!!!!), amivel mar szinte mindenrol tudsz beszelgetni, ha nehezen es hibazva is, viszont megertenek. A telefonomon azert van 4-5 szotar es par fordito program... viszont igy fel ev utan mar csak ha filmet nezek, akkor hasznalom.
Szenzacios filmjeik vannak a youtubeon (argentin, kolumbiai, mexikoi, chilei stb) egeszeben feltoltve tokeletes minosegben.

messzipista 2013.10.02. 15:57:12

Amerre jartam, a gringot csak az eszak- amerikaiakra hasznaltak

tableno 2013.10.02. 15:58:08

@sodalisO: nem követtem teljesen végig a tegnapi vitát, de a hangnem egyáltalán nem tűnt alpárinak.

messzipista 2013.10.02. 15:58:32

@tilmir: mindenkepp de most ebredtem es rohannom is kell, de fogok valaszolni a kerdesekre

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.02. 15:59:51

@tableno: nekem volt ahol kiverte a biztosítékot , ott ki is szálltam.

tableno 2013.10.02. 16:01:42

@charlieharper: @messzipista: Amennyire én tapasztaltam, a gringo eredetileg valóban amerikait jelent, de úgy általában mindenkit amerikainak néznek, aki nem latino. Persze ha személyesen ismernek, az más tészta, de összefoglaló megnevezésként dívik a gringo minden "fehérre".

skylla 2013.10.02. 16:01:43

@Chang Yai: en szivesen küldök kepeslapot. irj mailt.

nosuti 2013.10.02. 16:13:04

@sodalisO: jó de ennyi erővel minden témára rámondhatjuk, hogy lerágott csont, minek róla beszélni. Nincs új a nap alatt

rezsoatya (törölt) 2013.10.02. 16:28:14

@Chang Yai: @skylla: csatlakozom.
Hova, mikor, stb... irj infot!

montroyal ( CAN qc) 2013.10.02. 17:03:54

@messzipista: akkor legyszi irj a nyugdijasok hogyan elnek miben mennyiert biztonsagos-e ...
egyebkent a kovetkezo nyaralasi celpontom viszonylag tolunk olcso kategoria..

montroyal ( CAN qc) 2013.10.02. 17:05:40

@montroyal: ugy ertem kis nyugdijasok mert en ebben a kategoriaban leszek 1500$ korul...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.02. 17:12:11

@Chang Yai:

"ha az ember aztán szépen bevallja a határon, hogy több mint 10ezer USD kp van nála, mi szokott történni?"

A határőr leadja nevedet, fényképedet a maffiózó haverjának és fél óra múlva kirabolnak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.02. 17:15:18

@tableno:

"Ezekben az országokban amúgy a gringo általában vagy nyugdíjasnak megy, vagy vállalkozni."

Így van. Csak két kivétel van:
- valamilyen vallás misszionáriusa,
- angoltanár.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.02. 17:34:22

@tableno:

Oké, akkor kezdem a szakértést.

Közép-Amerika fogalma vitás. Sokan beleveszik a karibi térséget is, mások nem. Aztán sokan beleszámítják Mexikót is, mások nem,

A legelterjedtebb definíció szerint Közép-Amerika az, ami Mexikótól délre van és Kolumbiától északra, s nem a Karib-térség része.

Így Közép-Amerika szűkebb értelemben 7 országot jelent. Közülük 6 spanyol nyelvű, 1 pedig angol nyelvű.

Fajilag az egyetlen fehér többségű ország Costa Rica a 7 közül. Indián többségű pedig egyedül Guatemala. A többi 5 országban a mesztic (fehér-indián keverék) van többségben,

Ami az életszínvonalat illeti, 3 gazdagabb állam van a térségben, ezek a világátlag körüli szinten vannak (ez a magyar szint alatt van valamivel), ezek: Belize, Costa Rica és Panama. A többi 4 valamivel a világátlag alatt van

Ami a politikai helyzetet illeti, a 7 országból Guatemala, Honduras és Nicaragua féldemokrácia az elemzők szerint, míg a másik 4 demokratikus

Kérdés?

tableno 2013.10.02. 17:40:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ööö, ezt mind én is tudom. Meg amúgy is guglizható info. Nekem csak olyan "szakértsen", aki már járt is ott! :) (Kuba nem ér)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.02. 17:44:56

Mar egeszen belelkesedtem, amikor rajottem, hogy megsem Costa Rica-bol indul telen a hajo, hanem Puero Rico-bol... :(
Pedig ossze lehetett volna jonni egy rumra (2 ejszakat majd ott toltunk).

Ez a CR es PR keverese olyan lehet mind Budapest es Bukarest :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.02. 17:45:07

Még valami ami érdekes lehet. A 7 ország közül 1, Panama eredetileg Kolumbia része volt, onnan szakadt el a XX. elején.

Costa Rica, Nicaragua, Salvador, Honduras, Guatemala pedig egykor egyetlen államot alkottak, a Közép-Amerikai Szövetségi Köztársaságot, mely a XIX. sz. közepén oszlott fel.

Nicaragua, Salvador, Honduras, Guatemala zászlója nagyon hasonlít egymásra, ennnek oka, hogy az eredeti közép-amerikai zászlóból erednek, az pedig az argentín zászló utánzata volt.

Egy időben Guatemala ne ismerte el Belize-t, azt saját területe részének tekintette.

Latcho Rom 2013.10.02. 17:59:55

@montroyal: Lehet hogy bele is fer a nyogdijaddal, hazat eladod, s veszel lent :-)

shine.yahoo.com/work-money/retire-abroad-costa-rica-145600642.html

rumitom 2013.10.02. 18:12:08

@tucano: a kovetkezo munkamhoz kitetelnek fogom megadni hogy csak negyedevente egyszer legyen szemelyes meeting.
ha kell hajnal negykor is tudok videokonferencialni belizebol....

tanato 2013.10.02. 18:15:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Csak egy kiegésztés:Belizben afrikai eredetű a lakosság túlnyomó többsége fajilag./jártam ott,igaz csak egy nap erejéig,ott mondták meg tényleg szinte kizárólag feketebőrűeket láttam.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.02. 18:21:04

@tanato:

Mindjárt utána nézek, de valószínűnek hangzik amit mondasz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.02. 18:23:09

@tanato:

Viszont a hivatalos adat nem ezt mondja!

www.belizeforum.com/belize/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=196598

• Belize’s population is:
50% Mestizo
21% Creole
10% Maya
6% Mixed Race
4.5% Garifuna
3.6% Mennonite
2.1% East Indian
1% White/Caucasian
0.9% Asian

messzipista 2013.10.02. 18:26:53

@Babette_: szia, elozo hozzaszolasban mar irtam, hogy egy vallaljozast inditok, babonabol inkabb kicsit kesobb irok rola, miutan beindult. Par het es errol is irok majd.

tanato 2013.10.02. 18:28:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Na meszticet azt nem láttam,csak feketéket,igaz volt köztük azért sok mulatt is/gyönyörű mulata lányokat is megcsodáltam köztük/hacsak őket nem hívják Belizben meszticeknek.De azt is mondták hogy sokáig brit Hondurasként emlegették a területet.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.02. 18:42:12

@shakti_rom: inkabb kiadom a lakasom ahogy ezeket a deli reszeket nezem az HGTV-n mar nagyon normalis kis hazat v condot lehet venni 60-100K ert
na meg ez messze van 7 ev...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.02. 18:43:47

@tanato:

Bevallom, nekem is az a személyes benyomásom, hogy a belizeik többsége néger, de látod: a hivatalos adatok szerint a többség mesztic, s nem néger.

VHB 2013.10.02. 18:53:10

@messzipista: Ilyen van nálatok? vagy ez csak Hondurasra jellemző?

Punta - Catracha
youtu.be/8dUWyBnAXR8
youtu.be/94LSs_06vhY

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.02. 19:57:23

@messzipista: köszönöm. akkor vaksi vagyok, pedig direkt átfutottam az előzőt...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 20:29:06

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131002/2013-09-17_220431_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szar dolog jó posztot írni. Nem lehet vitatkozni róla.
Ráadásul olyan országból amiről annyit tudunk hogy van olyan valahol.
Arról a zöldségpiaci képről az jut eszembe hogy itt Londonban jártomban keltemben onnan tudom milyen etnikai összetételű negyedben járok hogy a zöldségesnél milyen arányban árulnak gyökereket.
Szóval jó írás na. Még én sem tudok belekötni.
Szenvedek is mint a kutya:))))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2013.10.02. 20:48:36

@montroyal: 7??
aszittem korai 30/40 korul vagy :-)

eagles 2013.10.02. 20:52:03

@diggerdriver:

A képről. Mit látunk, kacsacsőrű emlőst? Csak mert olyan érdekesen áll a szája.

Egyébként lehet szavazni.

www.hir24.hu/belfold/2013/10/01/a-legszexisebb-magyar-miniszterasszony-nyomaban/#a3

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 21:39:14

@Quercus58:
A szemét nézd Teee az a lélek tükre:)))))))))))))))))))))

Néztem ezt a miniszterasszony szavazást és úgy ráizgultam a Kósáné Kovács Magdára hogy el is indultam a konyhába megdönteni az asszonyt.
Nem sikerült.
Valami internetes rádióban műsort vezet és mindjárt Ő jön. Ez most a legújabb heppje. azt mondja nekem, mondjak valami témát mára ami köré felépíti a műsort.
Mondom szex.
Gyerek beleszól hogy a pénz.
Humondom mi van? Van itt valami a levegőben?
Még utóbb Charliharpernek igaza lesz és elzsidulunk itt:)))))))))))))))
Minden reggel húzni kell egyet a fitymámon ellenőrizendő hogy megvan e még.:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

eagles 2013.10.02. 21:52:51

@diggerdriver:

Ajánlanám figyelmedbe, az utolsó képen látható hölgyet. A Némethnét. Ő volt az aki a bizottsági meghallgatását így kezdte:

- Tisztelt bíróság!

Mondták Neki, az is lesz, csak majd egy kicsit később.

messzipista 2013.10.02. 21:58:31

@diggerdriver: :) koszonom, remelem, lesz meg jobb is....

Latcho Rom 2013.10.02. 22:01:24

@diggerdriver: nemethnere szavazok..

....

.. a te farkaddal :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 22:01:42

@Quercus58:
Igen ő is nagyon szexi ahogy megláttam mindjárt borzongás futott végig a testemen:)))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 22:03:44

@shakti_rom:
A sajátoddal verd a csalánt :))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 22:05:38

@Quercus58:
Amúgymeg a képen látható csajnak mindössze fel vannak töltve az ajkai.
Láttunk már ilyet nem?:))))))))))))))))))))))

eagles 2013.10.02. 22:06:32

@diggerdriver:

Azért nem tökéletes a post. Nem derül ki belőle, milyen sörök vannak,és mennyiért.

Latcho Rom 2013.10.02. 22:08:00

@diggerdriver: nagy sora van annak dig.
Melobol hazafele eszembe voltal, ket hatalmas deer kotort, huzzak fel a downtownban egyik epuletet a masik utan, mire elohuztam az iphonet kepet csinalni, ket 17 eves csajszi elterelte a figyelmemet. Tudod macskanadragosok :))

eagles 2013.10.02. 22:09:26

@diggerdriver:

Aha. Meg természetgyógyász. Szájrátétellel gyógyítja a fitymaszűkületet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.02. 22:10:30

@Quercus58:
Ha nem tudjuk megkóstolni olyan mindegy.
Én mióta ide kijöttem minden megkóstolt sörfajtából egynek a kupakját elteszem.
Tekintélyes gyűjtemény jött már össze.

Latcho Rom 2013.10.02. 22:10:58

@Quercus58: ezt a poent mar elsutotted tegnap, akkor se voot tapsvihar :)

Bonjour 2013.10.02. 22:41:47

@sodalisO: az a vicces, hogy a filmmuveszetin anno szolt a tanar (evfolyamonkent volt egy vezetojellegu tanero), hogy prostikrol es hajlektalanokrol nem lehet forgatni, mert higgyek el, hogy nem eredeti, maguk elott forgattak mar szazat es nagyon unjuk :).

Tenyleg uncsi. Ugyanakkor szabalyozando kerdes, ezt valtig allitom.

Es abban is igazad van, hogy keves itt a komment. En tobbszor kifejtettem, hogy a jo posztok nem kapnak sok kommentet. A kommentmagnesek utani napokon meg annyit. De HA jol osztja be. Ma pihenonap van, orulunk magunknak es elkerodzunk csendben.

Bonjour 2013.10.02. 22:44:08

@Bonjour: en megis orulok, hogy feljott a tema. Kellenenek a bordelyhazak, sokkal nyugisabb es nagypolgaribb lenne. Es sokkal biztonsagosabb. Mindenkinek.

Bonjour 2013.10.02. 22:45:21

Szoval este tizkor meglattam, hogy 107 komment, na akkor mar tudtam, hogy a poszt mindenkinek tetszett ma. :))))

Latcho Rom 2013.10.02. 22:48:42

@diggerdriver: savanyusagot elfeledted hozzajuk :)

Ladislav 2013.10.02. 23:01:49

Jó poszt volt! A folytatást is elolvasom, de most kérdezni sincs időm :-), ezért majd legközelebb.

Bonjour 2013.10.02. 23:16:09

@shakti_rom: jaj nem, ragugliztam ki ez, de nem en jartam oda, hanem egy kozeli ismerosom. Meg anno boho eveimben penzkereseti forraskent nehany forgatason lebzseltem, diakkent felelmetes penzek voltak ezek es oltari bulik :). De en nem vagyok filmes, de vannak itt kollegak, par hete ezt egyszer kitargyaltuk, feljott valahogy.

Latcho Rom 2013.10.02. 23:37:20

@Bonjour: kulonosen a jancso forgatasok voltak bulik :)
nem a mostani kapa-pepe filmek, de a regi 100 pucer gadzsi statisztaval.

messzipista 2013.10.02. 23:46:52

@Bonjour: errol azert fogok irni kesobb, mert kultur modon is lehet errol beszelgetni es erdemes is. Itt legalis a prostitucio, a futtatokat viszont csunyan buntetik. Nincsenek is, max. taxisnak alcazott vigyazok... kulturalt helyeken kulturalt nem eroszakos lanyok, akik kizarolag a szolgaltatasban erdekeltek es szigoru egeszsegugyi ellenorzes alatt allnak, igazi barcasok... de elobb irok majd a nyugdijas amerikai alkoholistak panamai paradicsomarol, mert sem egy mindennapi elmeny...

messzipista 2013.10.02. 23:51:07

@VHB: van itt boven minden. A karibi oldalon itt nem voltam, de ez ott jellemzobb. A kolumbiai lanyok viszik a primet...

Latcho Rom 2013.10.03. 00:02:27

@messzipista: mit iszmak arrafele a jo gringok, ott is a tekila?

Bonjour 2013.10.03. 00:12:26

@shakti_rom: :))))) az kultuszfilm a mai napig

M. Péter 2013.10.03. 01:28:08

@Chang Yai: Ha nem vallod be a 10000 dollárt ill. eurót meghaladó készpénzt és megtalálják nálad, akkor az USA-ban vagy az EU-ban elkobozzák az egészet. Van olyan ország is, ahol csak a 10000 dollár feletti összeget kobozzák el.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.03. 03:41:02

@M. Péter: ez komoly? akkor majd alkalomadtán utána kell néznem ennek is megint. köszi.

IkonI 2013.11.12. 12:07:28

Kedves @messzipista!

Örömmel olvasom costa rica-i tudósításodat. Tetszik, hogy a blogon keresztül téged is megismerhetünk, így tovább!! Én 2015 tavaszán fogok kiutazni, szintén Costa Rica a cél. Addig félreteszek, és spanyolt tanulok. A döntés, hogy oda megyek 1-2 hónapja fogant bennem, bár még a környéken sem jártam, sokat olvastam az országról és az ott élő emberekről, ezeket az infókat most te is erősíted bennem :) Nagyon szeretem a hazámat, és engem is rengeteg minden köt ide természetesen, nem is végleg szeretnék kiutazni csupán pár évre a "pura vida" életérzés megtapasztalásáért. 23 éves létemre menekülhetnékem van a hazai mentalitástól, pénzközpontúságtól, szorongástól. Szeretnék egy más kultúrában, más életfelfogású őszintén boldog emberek között élni, legalább egy ideig. Mikor kiérek oda, nyitott leszek bármilyen munkára, nem feltétlenül pénzért, inkább szállásért és ellátásért szeretnék majd valami hasznosat cselekedni, pénzt látni se szeretnék, persze tudom ez nem így megy...Kérlek ha tudsz, írj az ott végezhető önkéntes munkalehetőségekről!

Köszönöm! Minden jót kívánok! Üdv.!

Jennifer Arnold 2013.12.16. 04:39:08

@messzipista:
Szia engem nagyon megfogot a cikked
Szeretnek többet meg tudni az országról ahol élsz most.
Szeretnem az email címed
Előre is koszonom

Jennifer Arnold 2013.12.16. 04:39:16

Szia sajnos az email címed nem találtam így egyenlőre ide írok .
1 kérdés ami érdekelne . Mi szükséges a letelepedés elkezdéshez okmányok ra gondolok?
Mennyi idő alatt lehet megszereni?
Mit érdemes ott csinálni munkára gondolok?

tableno 2013.12.16. 07:24:16

@IkonI: @Jennifer Arnold: a Costa Ricai letelepedéshez elsősorban pénz kell. Sok pénz. Turistákat és gazdag nyugdíjasokat tárt karokkal fogadják, hátizsákos hippik is mehetnek, de a csóró kelet-európai "minden munkát elvállalok" bevándorlókból köszönik, nem kérnek. Jön hozzájuk elég a szomszédos Nicaraguából, és azok még spanyolul is tudnak.

IkonI 2013.12.16. 10:01:42

@Jennifer Arnold : köszönöm a hozzászólásodat, még jó, hogy szeretem a kihívásokat, bízok magamba és mindenképp meg fogom próbálni, maximum egy jót nyaralok :)

ViviSzabó 2014.01.10. 21:13:55

Szia! Februárban megyünk Costa Rica-ba. Tudnál nekem abban segíteni, hogy malaria profilaxsisra szükségünk van-e?(bérautónk lesz, végig akarjuk járni a beach-eket és a vulkánt) Szeretnénk Nicaraguába is átmenni, szerinted megoldható tömegközlekedéssel?, mert nem akarok utazási irodáknak fizetni.(35 000ft/fő/nap).Brazíliában az Iguazunal felültünk a helyi buszra és simán átbuszoztunk Paraguayba, érdekes, hogy útlevélellenőrzés nem is volt, visszafelé viszont igen, de senki nem kérdezte hogyan kerültünk oda.Szóval valami ilyesmi érdekelne. Vagy Panama.
Előre is köszönöm a választ!

Jennifer Arnold 2014.02.12. 23:56:09

@messzipista: szia email címed elkérhetném? Köszönöm

suckmyfish 2014.02.20. 07:42:05

Letelepedest elkezdeni, ha nincs helyi hazastarsad vagy gyereked, es nem fektetsz be 200,000 USD-t, akkor teljesen remenytelen. Barki, aki mast mond, az csak a penzedet akarja.

Ugyankkor meg minek letelepdni, lehet turistakent ingazva elni itt, sokezren csinaljak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása