oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 30. 06:46,  Legendák nyomában 334 komment

2013. szeptember 30. 06:46 Határátkelő

Legendák nyomában

Nemrégiben jelent meg itt, a blogon Eszter írása arról, két év Anglia és 7 hónap Indonézia után miért döntött mégis úgy, hogy Magyarországon él és marad még egy ideig. Akkor arra kértem, hogy írja meg indonéziai élményeit – ezt olvashatjátok ma, a képeket is Eszter küldte.

Nyepi - Denpasar, Bali.jpgNyepi - Denpasar, Bali

„Már bő másfél éve éltem Londonban, lelkesen dolgoztam a pubban, mellette tetováltam és éltem az életemet. Nagyjából február közepén hazajöttem egy rövid látogatásra. A barátaimmal sörözgettünk a városban, és akkor említette valaki, hogy van valami ösztöndíjféle valami fura országba, Indonéziába vagy hova. Nem sokat tudtam róla előtte, úgyhogy kíváncsiságból rákerestem képekre.

Egy percen belül biztos voltam benne, hogy oda kell mennem. Olyan ország, ahol a pálmafák pontosan olyan szögben hajlanak a türkiz színű tenger fölé, mint a reklámokban.

Két nap alatt beadtam minden papírt a követségen, és egyből vissza is kellett mennem Londonba. Ez egy művészeti ösztöndíj, így adott volt, hogy rajzolni vagy festeni tanulnék, ami mindenképpen jól jön, hogy a tetováláshoz fejlesszem a készségeimet. Néhány hét múlva el is felejtkeztem az egészről.

Hosszú hónapokkal később kaptam egy emailt, amiben a nagykövetség értesített arról, hogy mehetek, vegyek repjegyet, csináltassak oltásokat és kapok vízumot. Akkor leesett, hogy még mindig szinte semmi fogalmam Indonéziáról, de tetszett az ötlet, menni akartam. Utánajártam néhány alapdolognak, ami izgalmasan és félelmetesen hangzott.

Csak annyit tudtam, hogy várnak

Először is: Indonézia 17000 szigetből áll. Ezt mindenhol büszkén elmondják. Másodszor: ott él a világ legnagyobb muszlim közössége. Sok különböző vallás, és számtalan nyelv oszlik szét a szigeteken. Meleg, trópusi éghajlat, száraz és esős évszakkal. Malária, Dengue-láz, és sok más betegség. Hegyek, vulkánok, tenger, óceán, van ott minden.

cím Labuan Bajo, Flores.jpgLabuan Bajo, Flores

A nagykövetségen még az utolsó pillanatban sem sikerült kiderítenem, mi történik, ha odaérek, azt mondták valószínűleg valaki vár majd a jakartai reptéren. Ennyit tudtam.

Egy nappal később, ottani idő szerint éjfélkor kiléptem a repülőből. A fülledt, párás meleg hanyatt vágott, a ruhám szép lassan beszívta a nedvességet, amit a bőrömön is éreztem lecsapódni. Tényleg vártak ott, összegyűjtöttek még néhány ösztöndíjast, akik a világ minden tájáról érkeznek évről évre.

Beraktak minket pár napra egy hotelbe, ahol nyitóceremóniát és eligazítást tartottak. Az iskoláról, szállásról, hasonlókról semmi információ nem hangzott el, de hosszú beszédekben ecsetelték, hogy Indonézia 17000 szigetből áll és sok különböző nyelvet beszélnek.

Itt, Jakartában szembesültem azzal, hogy ez egy borzasztóan szegény ország, koszos, zsúfolt, és óriási kontrasztot képeznek azzal, hogy szó szerint a nyomornegyedek mellé húznak fel egy-egy 5 csillagos hotelt vagy olyan plázát, amiben Gucci, Versacce és Louis Vuitton boltok vannak.

Irány Surakarta!

Aztán elvittek mindenkit a városokba, ki-hova kapta az ösztöndíjat. Én Soloba (mai nevén Surakarta) kerültem, ami Jáva kellős közepén található egy Lawu nevű kihunyt vulkán lábánál. Azt, hogy hol fogunk lakni, még akkor sem tudták megmondani, mikor megérkeztünk, de megoldódott végül egész jól.

Solo 1.jpg

Solo 2.jpg

Két héttel később a suli is elkezdődött. A tanárom egy balinéz festő volt, I Gusti Nurata, és nagyon hamar összebarátkozunk. Kedves, nyitott, vidám, segítőkész, és persze bolond művészember. Ritkán volt órám, így a környéket is volt időm felfedezni.

Jáva nagyon zsúfolt, sűrűn lakott, alig látni erdőket, a városok szinte teljesen egybeépültek. Azt hittem, Jakarta más, mint a többi város, és ez igaz is, de csak annyiban, hogy még zsúfoltabb és sokkal nagyobb. A többi városban is ugyan úgy motorok ezrei tolonganak a rossz minőségű utakon, olyan por és szmog van a levegőben, hogy beszürkül az ember bőre.

Fehér emberként ott különleges voltam. Nem tudtam úgy végigmenni az utcán, hogy ne köszöntek volna rám minden méteren, és ne fényképezzenek állandóan. De ez nem zavart, egy kicsit élveztem is. A helyiekkel hamar összebarátkoztam, megszoktam, hogy este nem sörözünk, hanem kávézunk és ők gitároznak, énekelnek.

Solo táncelőadás.jpgTáncelőadás Solóban

Nagyon hamar megszerettek, és próbáltak megtanítani indonézül. Fura, semmire sem hasonlító mesterséges nyelv nyakatekert logikával és nagyon laza nyelvtani szabályrendszerrel. Jáván alig néhányan beszélnek pár szót angolul, azt is a hozzám hasonló ösztöndíjasoktól tanulták elsősorban.

A hagyományos helyi tetoválás és a legendák

A festés jól ment, sokat rajzoltam, és elhatároztam, hogy elmegyek Borneóra, aminek 85%-a Indonéziához tartozik. Ott még van néhány törzs a dzsungel mélyén, akik a tradicionális bambuszrudas-kopogtatós módszerrel tetoválnak.

Szerettem volna megkeresni egy ilyen törzset (ami nagyon nehéz), és velük tölteni pár hónapot, tanulni. A tanárom nem tartotta jó ötletnek, mert (főleg egyedül, pláne lányként) nagyon veszélyes a dzsungelben kolbászolni, ők pedig valószínűleg még indonézül sem beszélnek, ahogy valójában én sem.

Az egyetemen tartottak egy művészeti fesztivált, ahova az ország minden pontjáról jöttek. Itt beszélgettem néhány sráccal, és egyikőjük mesélt nekem egy nagyon szép maláj legendát. Nagyon tetszett, úgyhogy elmondattam vele még egyszer és lejegyzeteltem.

Ő mondta, hogy a szomszédos nagyvárosban, Yogyakartában van egy hely, ahol tudnak még mesélni legendákat. Egy héttel később amúgy is mentem volna oda egy kiállításra, gondoltam megkeresem.

Kérdezősködtem, kiderült, hogy az egy régi templom, amit bezártak, lelakatoltak, mert állítólag szellemek szállták meg és senki nem mer bemenni. Természetesen odamentem egy sráccal, be akartunk mászni kíváncsiskodni, de majdnem ránk hívták a rendőröket.

a különleges temető, Trunyan, Bali.jpgEgy különleges temető, Trunyan, Bali

Nem sokkal ezután elkezdtem leírni egy füzetbe az élményeimet, mert nem tudtam őket feldolgozni. Ebbe a füzetbe írtam le a maláj legendát is, és elkezdtem kérdezgetni a helyieket, hogy ismernek-e még ilyen történeteket. Azokat is leírtam.

Az ausztrálok és a sztereotípiák

A tanárom, balinéz ember lévén, sokszor mondta, hogy menjek el, nézzem meg az ő csodálatos szigetét. Azt mondta, nem bánja, ha kihagyok pár órát, úgyhogy pakoltam. Velem jött egy másik magyar és egy portugál lány is, akiket itt ismertem meg.

Közel két hetet voltunk Balin, amit szinte kizárólag hinduk laknak. Színes virágok, apró rizs áldozatok mindenhol, finom füstölőillatot hord a szellő, homokos tengerpart, szörfösök. Ausztrál fiatal turisták, akik hányásig vedelnek Kután, a leghíresebb szörfös parton. Elsősorban ők táplálják azt a néhány alap sztereotípiát, amit az indonézek hisznek a fehér emberekről.

Teleng Ria Beach, Pacitan, Jáva.jpgTeleng Ria Beach, Pacitan, Jáva

Csak ketten indultunk vissza Solóba, és mivel elfogyott a pénzünk, stoppal akartunk visszamenni. Sem a portugál lány, sem én nem stoppoltunk előtte. Ez nem egy veszélytelen dolog. Szerencsére nem volt semmi baj, és meg is tetszett a dolog. Visszatérve sokat meséltem a tanáromnak, aki bátorított abban, hogy utazzak még, és persze rá is kaptam az ízére.

Varázslók nyomában

Történt néhány dolog, amit soha senkinek nem mesélek el, és ami miatt úgy döntöttem, más úton folytatom az életemet. Elhatároztam, hogy abbahagyom a tetoválást. Egyre jobban érdekeltek a legendák, és a helyiek állítása szerint élnek varázslók egyes falvakban. Gondoltam utána járok ezeknek.

Szerencsére a magyar lányban partnerre találtam, elmentünk Sulawesire (Celebesz), közel három hetet utaztunk a szigeten, és hogy spóroljunk, kizárólag stoppal mentünk, és volt, hogy befogadtak minket aludni helyiek, rendőrök, lelki pásztorok.

Bankagi, Togean-szigetek, Sulawesi.jpgBankagi, Togean-szigetek, Sulawesi

Borobudur.jpgBorobudur

Láttunk hagyományos temetési szertartást, voltunk paradicsomi, vakítóan fehér homokos kis szigeteken, jártunk vízeséseknél, és végig csak kérdezősködtem, merre menjünk legendák után. Előjött bennem egy amatőr antropológus.

Még egy igazi varázslóval is találkoztam egy olyan faluban, ahol senki nem látott még élőben fehér embert. A kisgyerekek megijedtek tőlünk. Elkezdtem érteni és egy kicsit beszélni a nyelvet, ami egy óriási gátat tör át a helyiek és fehérek között. Ettől egy kicsit tisztelni kezdtek minket.

Fogyott a pénzem

Egy rövid időre visszamentünk Solóba, de nem sokáig volt nyugtunk. Nekem lejárt az ösztöndíjam, így ki kellett repülnöm Szingapúrba turistavízumért. Ezután ugyanezzel a lánnyal kitaláltunk egy újabb utat. Egy igazán nagyot. Négy szigetet néztünk ki, sorban: Bali, Lombok, Sumbawa és Flores.

Sajnos ez lett az utolsó utam Indonéziában, mert nagyon fogyott a Londonban összegyűjtött pénzem és erősen meggyűlt a bajom a két házzal arrébb lakó maláj drogdílerrel az ellopott motorja miatt, amit velem akart kifizettetni, és, hát, sikerült is bevasalnia rajtam.

Pemuteran, Bali.jpgPemuteran, Bali

Balira mindenképpen vissza akartam menni, és ez pont a balinéz újévre esett, amit Nyepinek hívnak, és mindenféle színes szörnyszobrokat hurcolnak körbe a szigeten, majd éjjel felgyújtják őket, ezzel szabadulnak meg az ártó démonoktól. Bejártuk a sziget északi és keleti felét, stoppoltunk, tengerparton aludtunk, egyik reggel majmok ébresztettek fel.

Innen egyhuzamban mentünk Floresre, ami túlnyomórészt keresztény vallású a portugál gyarmatosítás óta. Pont húsvétkor voltunk ott. Megkerestük a színváltós tavakat, felmentünk a hegyek közé, jegyzeteltem a legendákat. Innen hajóztunk át Komodóra megnézni a varánuszokat, majd tovább visszafelé.

Ki volt számolva az időnk, mert már nem tudtam változtatni a repülőjegyemen. Sumbawán utaztunk négy tonna takarmánybanán tetején lakatlan sziget után kutatva, amit meg is találtunk, ki akartunk vonulni a civilizációból, és ez olyan jól sikerült, hogy az ásónyomnyi kis szigeten 3 nap alatt nagyjából 8 órát voltunk kettesben.

készülődés a másnapi ünnepségre, Tana Resak, Lombok.jpgKészülődés a másnapi ünnepségre, Tana Resak, Lombok

Nehéz volt eljönni

Innen visszamentünk Lombokra, ahol olyan falut kerestünk, ahol nincs áram, messze mindenféle civilizációtól. A sziget legmagasabb vulkánjának az oldalában találtunk is ilyet, és szerencsére az ottani gyógyító ember kezelt néhány elfertőződött csípést rajtam. Innen már egyenes út vezetett vissza Solóba, onnan meg Jakartába.

Ahogy fogyott az az 1500 km egyre szomorúbb lettem, irgalmatlanul nehéz otthagyni egy ennyire varázslatos, különleges, szélsőséges, felfoghatatlan és mosolygós országot. A gondtalanságot, utazást, szabadságot.

Kelimutu vulkán és a színváltós tavak.jpgKelimutu vulkán és a színváltós tavak

Annyi dolog történt ott útközben, amit a mai napi nem dolgoztam fel teljesen, és pont ezért muszáj volt mindent leírnom, hogy rendezzem a gondolataimat. Ennek gyümölcse lett egy regény, az utazásom története, amit a legendák tagolnak.

Szerencsére kiadóhoz került a kézirat, e-bookként meg is jelent, és még papíralapon is elérhető, de sajnos nem kerül boltokba. Aki szeretné elolvasni, megtalálja!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Indonézia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr735540105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 07:39:27

Nagyon jo iras volt, nagyon tetszett!
Erdekelne a konyv is, mondjuk e-book formaban ;)

Indonezia, azon belul is Bali regi vagyam, idealis eskuvohelyszin.

Az ausztralok mindenhol jofejek, foleg a szorfosok.

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 07:42:58

Errol igazan szeretnek tobbet olvasni! Hogy lehet elerni az eBookot? (telon vagyok, sokszor nem latok linket, ami webes feluleten megjelenik - ezert kerdem. Lehet, hogy csak nem latom?)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 08:01:44

@rezsoatya:
En sem latok linket :(
Szerintem szandekosan nincs.

Csak elokerul a posztolo es megmondja ;)

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 08:14:26

@zebralany: ugyes vagy, koszi!
Te tudsz valamit!

elkeseredett.polgar 2013.09.30. 08:15:34

Ja, az eBook engem is érdekelne és én sem látok sajnos linket, anélkül meg nehéz lenne kinyomozni. Remélem, visszanéz a posztoló és ad egy kis segítséget...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 08:16:30

@rezsoatya:
A zebra egy okos allat!
Persze, hogy tud valamit...

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.09.30. 08:20:16

De jó volt olvasni a "szomszédokról", Borobodurt és Balit imádtam!!!

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.30. 08:21:36

nagyon, nagyon, nagyon sok problémám van ezzel a poszttal.
úgyhogy nem tetszik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.30. 08:23:37

Izgalmas volt. Nagyon izgalmas. Talan tulsagosan is izgalmas...
Varazslok, szellemek, ismeretlen torzsek, rejtelyes sorsfordito esemenyek, drogdilerek...
En nem akarok rosszmaju lenni de ugy 2/3-anal kezdett belem nyilalni az erzes hogy ennek a posztnak akar az is lehetne a cime hogy "Norbi Del-Kelet azsiai nyaralasa". De oks, nem szivozok, probalom elhinni. :)

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 08:24:03

@Kovermadar: peldaul Eszter vezeteknevet... Mert ugye Eszterbol annyi van, mint az indonez szigetek (min 17 000)... Vagy, hogy egy indonez utleiras/regeny cime csakis hellomisteriloveyou lehet. Innentol kezdve egyenes ut vezet a konyv megtalalasaig! :-P

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 08:34:47

@rezsoatya: bocs, tevedtem: 64 576 Eszter nevu van Mo-on. Igy nagyobb Zebralany erdeme! :-)

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 08:39:10

@diggerdriver: szerintem Eszter drogdiler szomszedjanak a motorjat is megtalalna...! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 08:44:37

@rezsoatya:
Attól tartok hogy ez a drogdíler-motor epizód generál it vagy 100 kommentet aminek az lesz a lényege hogy ''miért fizette ki'' ''énvelem nem fizettette volna ki''
''Miért nem csinálta azt hogy...''
Ez lesz a mai nap vezérmotívuma.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.30. 08:51:55

@rezsoatya: fogok is.

kezdjük a nevek írásánál.
ha jakarta, akkor miért yogyakarta?
ha valami titok, akkor nem kell róla beszélni. a titok említése mindig azt mutatja, hogy egy kis könyörgésre vár.
hogy milyen ösztöndíj, és milyen feltételekkel kapta meg és hogyan ment ki, ismét nem érdemelt egy szót sem.
volt-e affinitása, előképzettsége rajzolásból, vagy bárki megkaphatta az ösztöndíjat
ha ők nem beszéltek angolul, ő meg "indonézül " nem,hogyan értekeztek bármiről, nemcsak arról, hogy menjen-e kirándulni vagy sem.
a történetvezetés, idősor teljesen kaotikus, a végén már nem tudtam, mikor honnan hova ment és miért, és ki mit csinált és hol. ha a könyv is ilyen, hát.....

majd még folytatom

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.30. 08:52:25

@Don Kartasch: jaj. de mondd, te tényleg izgultál? de őszintén.

2013.09.30. 08:58:44

@rezsoatya: a motor marka segitene, de tetelezzuk fel, hogy Yamaha. Itt van:
id107862002.fm.alibaba.com/
Address: Perjuangan Streets
Zip: 20485
Country/Region: Indonesia
Province/State: Propinsi Sumatera Utara
City: Medan

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 09:07:40

Milyenek vagytok!?

Lehet hazugsag, lehet nem... de tortenetnek akkor is szuper volt!
Teny, hogy vannak benne meseszeru elemek.

De meg igy is jobban tetszik, mint egy tehentragyas gumicsizma ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.30. 09:11:15

"Nagyon hamar megszerettek, és próbáltak megtanítani indonézül. Fura, semmire sem hasonlító mesterséges nyelv"

Mesterséges? Igen, ez egy népszerű tévhit, de nem igaz. Valójában semmivel sem mesterségesebb a magyarnál.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.30. 09:12:06

@Babette_: hat oooo, voltak ketsegeim a legelejetol fogva...
Most probalok nagyon diplomatikus lenni. Oszinten, szivbol kivanom a posztolonak, hogy ebbol a sztoribol minel tobb legyen igaz vagy a jovoben tortenjen meg vele! :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 09:15:39

Nagyon tetszett a poszt, izgalmas , rejtelmes világ, amit sokunk sohasem fog testközelből látni.
Teszek nektek ide egy linket, a férjem lánya újságíró egy közismert napilapnál, a kultúra rovatnál, és miután ő is jó pár évet töltött Indonéziában /részben ösztöndíj, részben jutalom: Az év európai fiatal újságírója cím stb/ egyik nagy szerelméről sokat írt cikket több helyre is. Itt az egyik. Imádtam olvasni .
nol.hu/kulfold/20121215-kessuhintassal_a_mennybe

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.30. 09:23:07

@Babette_:

"ha jakarta, akkor miért yogyakarta?"

Ez olyan, mintha megkérdezné egy amerikai, hogy Mo. fővárosát miért Budapestnek írják és miért nem Bukarestnek,

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.09.30. 09:27:21

zebra valóban okos állat ;) Egyébként a cikk nekem is néha már fikciónak tűnik és kár, hogy pont a legizgalmasabb részekre nem derül fény, talán a könyv? Gondolom ezért nem tettek be linket, hogy nehogy az legyen a téma, hogy ez egy könyvajánló, bár azért valljuk be az erasmusos sztorinál nagyon kellett a reklám!!!
Szavazatom én is drogdíler vonalra teszem le mára, meglátjuk mi lesz belőle....

tucano 2013.09.30. 09:35:34

"Olyan ország, ahol a pálmafák pontosan olyan szögben hajlanak a türkiz színű tenger fölé, mint a reklámokban."

Csak érdekességként: pálmafa a tenger fölé hajolva, csak akkor ér, ha legalább kettő van belőle. Van egy fb oldal, ahová hetente kapunk ilyen fotót, van ebben vmi, ami megfogja az európai embert. Egy idő után annyi sablon víz fölé hajoló pálmafa képpel rendelkeztünk, hogy már csak a több fásat fogadjuk el :)

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 09:39:01

@charlieharper: nem vagyok szakerto motorugyben, de nem hinnem, hogy egy drogdilernek csak ilyen robogocskara telik!

Fanyalgoknak: ha indonez ovodaba valo beszoktatasrol irt volna, jobban tetszene? Mennyivel jobb ez a "tortent nehany dolog, amit soha senkinek nem meselek el" felmondat, amely - valljuk be - sokkal jobban megmozgatja az ember fantaziajat, mint a betepett szomszed motorja!

vazzup 2013.09.30. 09:40:22

Akkor mostantól mosóporreklámok is lesznek?

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 09:45:48

@sodalisO: koszonom a linket, most csak atfutottam, de mindenkepp elolvasom. Mindenesetre az "allataldozat ado" tetszene Mo vezetoinek. Eddig a futoverseny ado volt a csucs, azt hittem, ennel hulyebbet mar nem lehet kitalalni...! :D

2013.09.30. 09:48:29

@rezsoatya: nem telik, nem telik kerdes. Mivel tud gyorsan es feltunesmentesen teriteni a piacot. Ahhoz gyors es atlagos robogo kell.

Taxomükke (UK) 2013.09.30. 09:56:13

Részemről most csak ennyit:
Borneó és Celebesz
Magyar volt és magyar lesz!

dradix [freibürger] 2013.09.30. 10:13:54

Kicsit Leslie L. Lawrence készülő új könyvének kurta, összedobált, kissé kusza kivonatának tűnt a cikk. Ebéd után beleolvasok az Ébúkba, lehet köze van a fent említett szerzőhöz (vagy csak sokat olvasta). Az sem kizárt, hogy nagy hatással volt rá Leonárdó a Cabrió - A part c. filmje. Viszont az sem elvetendő magyarázat gyanakvásunkra, hogy átlagos, szürke hétköznapi ember mivoltunkban kissé irigykedve nem tudjuk elképzelni, és elhinni, hogy van élet a banánfán túl is. :)
Ha mindez megtörtént a szerzővel, akkor elismerésem a bátorsághoz...
Ha ez nem történt meg a szerzővel, elismerésem a fantáziájához és google kezelő qualitásához.

OFF: A hétvégéből kimaradtam, most olvastam végig a két napi anyagot és még hozzáfűzném, hogy mostanában a magyar sajtóban egyre növekvő szerepet kap a "kivándorlás" pro és kontra. Írott sajtóban, neten és TV-ben is szinte folyamatosan foglalkoznak ezzel. Valami készül... (persze én is készülök :D)

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 10:14:59

@charlieharper: latod, ehhez sem ertek! Teriteni csak asztalt szoktam. De azt muveszien! :D

LyukasBogrács 2013.09.30. 10:19:05

Civilizálatlan dzsungelt kerestél, ahová fehér ember ritkán teszi be a lábát?

Ezért kár volt Indonéziába menni, elég lett volna felülni a metróra és Brixtonnál leszállni.

D.Eszter 2013.09.30. 10:19:15

Sziasztok,

én írtam a posztot és szívesen válaszolok a kérdéseitekre.

A poszt kurtaságáért elnézést kérek, de képtelenség összefoglalni 7 hónapot pár oldalba, ezért is írtam könyvet.

purple ragdoll 2013.09.30. 10:19:15

Napok óta ez volt az a poszt, amit örömmel olvastam el, és végig érdekesnek találtam. Egyedül félve vágnék neki hasonló kalandnak, de a leírás meghozta a kedvemet. Tetszenek a képek is. :)

@zebralany: Köszi a linket!

@Babette_: Már az előző cikknél felmerült (úgy emlékszem, nem csak én vetettem fel), hogy ez a Darmasiswa ösztöndíj. Arra nem emlékszem, hogy Eszter akkor megjelent-e és mondta-e, hogy igen, ez az, de nem hinném, hogy olyan sok ösztöndíj lenne Indonéziába.
www.scholarship.hu/View_Scholarship.asp?job_id=21704
indonesia.hu/page.php?id=105&title=darmasiswa_scholarship_program&l=en
Nálunk, GTK-n is hirdették tavaly a levelezőlistán, csak mire kihirdették, nem nagyon volt már idő összeszedni a papírokat. De nem emlékszem, hogy olyan dokumentumokat kértek volna a jelentkezéshez, amiket lehetetlen beszerezni.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.30. 10:27:18

@rezsoatya: Épp most olvastam ezt a könyvet (freakonomics.com/books/freakonomics/), amiben külön fejezet szól arról, hogy miért élnek a drogdílerek még mindig otthon. A lényeg, hogy a drog biznisz ugyanolyan, mint egy multi: a piramis tetején valóban jól lehet keresni, a tipikus utcai díler viszont a piramis alján van, ahol nagyon minimális a bevétel. Nem lehetett az olyan drága motor szerintem...

D.Eszter 2013.09.30. 10:35:27

@Kriszta D:
A motor nem volt vészesen drága, egy félautomata Suzuki volt. Ezt tőle béreltem, és a házunk elől lopták el. Innen az ok.
A kisfiúkat, akik ellopták, megtalálta a rendőrség, mert nem ez volt az egyetlen motor, amit elvittek, így bukkantak rájuk. Viszont mivel nagyon szegények voltak, a srác tudta, hogy nem fognak tudni fizetni semmit, így jöttem én a képbe.

Len.Mag 2013.09.30. 10:44:27

Ez egy nagyon jó poszt! Persze nem sokan büszkélkedhetnek ilyen kalandokkal, és tényleg nehéz elhinni.

@rezsoatya: @Kovermadar: Nem tudom, van-e összefüggés, de ugye korábban volt itt egy lány, aki a posztban reklámozta a könyvét, aztán kapott érte...

@Don Kartasch: inkább Norbiné lenne akkor :))

Evain 2013.09.30. 11:02:47

Ööööö, remek volt olvasni ezt a sok kalandot, de ez inkább egy 7 hónapos fizetetlen szabadság, semmint igazi határátkelés. :) Asszem így én is szívesen bebarangolnám azt a területét a golyóbisnak, úgyhogy simán irígy vagyok, ezt töredelmesen bevallom! :)

Motorlopás, hogy igazatok legyen. Ha drogdíler, simán el tudom képzelni, hogy tök jó biznisz volt a fiatal túristalányon bevasalni az összeget, és a fiúk is részesedtek belőle. :P Így mennyivel vadregényesebben hangzik! :)

Evain 2013.09.30. 11:05:28

Ja, és mik azok a sztereotípiák a fehér emberekről? Van egy indonéz kolléganőm, megbeszélném vele. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 11:07:47

@Len.Mag:
Szerintem az erasmusos lany nem a reklam miatt kapott, hanem a muve (mind a konyv, mind a poszt) silanysagaert.

A reklam onmagaban nem hinbem, hogy elitelendo lenne, nekem is ott volt a pisztomban a blogom cime (igaz abbol semmikyen bevetelem sem szarmazik - de akkor minek irom? :) )

VHB 2013.09.30. 11:08:51

@Babette_: idézek a könyv 42. oldaláról
"Néhány alap információt sikerült begyűjtenem útközben Yogyáról, amit itt most meg is osztanék, ha nem nagy gond… Hivatalos nevén Jogjakarta, az ipszilonos írásmód a régies verzió, nekem személy szerint jobban is tetszik (ahogyan Solo, Surakarta helyett)."

Én megvettem a könyvet, a helyszín bejön, a stílus nem a legjobb, de ahogy halad a sztori úgy "érik" és lesz egyre jobb.

Ugyanakkor itt szeretném megjegyezni, hogy végre tudtam bankkártyával fizetni magyar webshopban. Mi ez, ha nem fejlődés?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 11:10:25

@Evain:
Ugy tudom, hogy minel koverebb a ferfi, annal kivanatosabb (gazdagabb) ott. :)

Len.Mag 2013.09.30. 11:17:24

@Kovermadar: Ja, mondjuk van benne valami. Egyébként nekem sincs bajom a "reklámmal". De még mindig egyszerűbb utólag megosztani a linket, ha kérik, mint olvasni a beszólásokat :))

gabuscica 2013.09.30. 11:17:43

Dramaturgiailag értékelve az itt látottakat:

- "olyan dolgok, melyekről nem akarok beszélni": elcsépelt, de végülis nem rossz, felteszem, kábítószeres leágazás

- a morcos maláj ellopott motorja, melynek árát "sikerült bevasalni" a fiatal fehér leányon: ez a hülyeség apoteózisa. Vagy volt jogalapja a malájnak, vagy fenyegetődzött - nem mellékes. Itt nem ártott volna részletekbe pillantani, hacsak nem sorolandó ez az eset is a fenti kategóriába. Ez esetben azonban nem lett volna szabad félig megírni.

- a legnagyobb baj: a mosolygáson kívül alig tudtunk meg valamit Indonéziának arról a "varázslatáról" és gyönyörűségéről, ami újból és újból odacsalja a koszba-veszélybe-monszunba-bűzbe-tömegbe azokat, akik már jártak ott.

Mega Héja 2013.09.30. 11:17:43

Hehe, mit találtam :) A könyv facebook oldala!
www.facebook.com/HelloMiszter?fref=ts

London2009 2013.09.30. 11:19:29

Tőlem nagyon távol áll a kalandor élet. Ettől az Eat, pray and love típusú könyvektől meg végképp kiráz a hideg. A tetoválást kifejezetten utálom. Couchsurfing, stoppolás, elfogyott a pénzem, ausztrál szörfös fiúk…ah, túl öreg vagyok én ehhez! De a poszt azért tetszett : )

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.30. 11:32:41

@purple ragdoll: hát ez egy nagyon szimpatikus program.

Evain 2013.09.30. 11:36:32

@Kovermadar: ez remek, de hogy jönnek ehhez a részeg ausztrál szörfösök? :D

@London2009: nézd, ez alkat kérdése. Ezeket az élményeket már senki nem veheti el tőle, és láthatóan fantasztikusan érezte magát, és ez a lényeg. :)

zopilote 2013.09.30. 11:37:06

Nekem Indoneziarol Sukarno elnok jon be, akit megbuktattak '65 - ben meg a bandungi konferencia.
Meg a Bre - x :(((((((((

macamuca [IHUN] 2013.09.30. 11:40:06

A motoros tipp bejött, rágja bőszen a társaság :))))
Eszter is beköszönt (üdv neked :) ) és leírta a járgánnyal kapcsolatos részleteket, de úgy tűnik, ez figyelmen kívül hagyódott (sic)...

A poszt érdekes, azzal együtt, hogy nyilván képtelenség egyetlen írásban összefoglalni mindent = további részletek iránt érdeklődők további részleteket tudhatnak meg a könyvből. Mármint amennyiben valóban érdeklődnek, és nem csak hibákat keresnek: tény, hogy ez a poszt nem arról szól, hogy hogyan költözhetünk eme messzi helyre, az ehhez szükséges részletekkel turbózva /engedélyek, iratok, árak, bérek, stbstb/, de ettől még élvezetes. A kalandvágy is van olyan nyomós ok a külhoni barangoláshoz, mint más ok, szerintem.
Az meg nem érv -szintén szerintem-, hogy mivel sem velem, sem ismerősömmel nem történt ennyire kalandos sztori, ezért esélyes a kamuzás. Hisz ha hallott már vad sztorikat valaki (általa megbízhatónak ítélt forrásból=ismerőstől), akkor hajlamos elfogadni, hogy igen, lehetséges, node ha nem hallott, akkor az azt jelentené, hogy nem lehetséges????
Mivel Eszter jelen van, így a legegyszerűbb tőle kérdezni, akár sztori kapcsán, akár árak-egyebek terén..

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 11:41:53

@gabuscica: na, milyen jo! Egy ilyen felmondat es mindjart mindenki rahuz valamit szegeny posztolora! :-P
Kivancsi vagyok, estig mi lesz meg belole? Baltas gyilkos?

@London2009: mennyi az az oreg? Evekben. Csak kivancsisagbol kerdem? (en barmikor belevagnek egy ilyen kalandba!)

SzZoole 2013.09.30. 11:41:55

@charlieharper: Charlie!Te tudsz valamit,csak nem jartas vagy az ejszkai eletben?:))))

BTBTBT 2013.09.30. 11:50:11

Csak a legkirivobbak -

"még az utolsó pillanatban sem sikerült kiderítenem, mi történik, ha odaérek"
Ez nem kalandor-mentalitas, de ha lehulyeznek, te leszel megsertodve.

"Itt, Jakartában szembesültem azzal, hogy ez egy borzasztóan szegény ország, koszos, zsúfolt"
Ha mar korabban annyit keresgeltel az orszagrol, ez nem derult ki?

"Ritkán volt órám"
Hol osztogatjak az ilyen osztondijakat? Es mire lesznek majd jok kesobb?

"elkezdtem leírni egy füzetbe az élményeimet, mert nem tudtam őket feldolgozni."
WTF?

"Szerencsére a magyar lányban partnerre találtam"
Magyar lany? O hogy jon a kepbe? Eddig csak portugal volt.

"erősen meggyűlt a bajom a ...maláj drogdílerrel az ellopott motorja miatt, amit velem akart kifizettetni, és, hát, sikerült is bevasalnia rajtam."
Akkor legalabb az egyikotok jol jart.

Nem vilagos, hogyan tudtal kommunikalni, ha ok nem beszeltek az angolt, te meg az indonezt.
A belso beke megtalalasahoz miert olyan fontos minel civilizalatlanabb - aram nelkuli - helyekre lelni? Meditalni nagyvarosban is lehet.

Ez nyaralas, nem hataratkeles. Mese habbal es arukapcsolassal.

@London2009:
Te oreg? Meg csak 30 vagy, nem? :)))

SzZoole 2013.09.30. 11:50:41

@rezsoatya: latom Te is annyira szereted a f@bookot mint En:))

Link elek 2013.09.30. 12:07:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ne keverd az indonez nyelvet a malajjal, vagy a javaival.
Kulonboznek, az indonez az mesterseges nyelv.

D.Eszter 2013.09.30. 12:21:31

@Link elek:
Szép volt, főleg a kézműves dolgok, táncelőadásra sajnos nem mentem, pedig állítólag nagyon szépek. De az egész környék erősen a turistákra épít, már nem igazán a tradicionális Bali. A kedvenc részem inkább a nyugati és észak-nyugati part volt.

KanáriHajni 2013.09.30. 12:31:41

@D.Eszter: Ne törődj velük, nincs fantáziájuk, és azt képzelik, csak az van, ami Londonban vagy Bp-en elképzelhető. :)

nosuti 2013.09.30. 12:36:36

@D.Eszter: szerintem nagyon jó dolog, hogy ilyen nyitott vagy és bátor nekimenni a világnak. anno én is csináltam ilyet csak kicsiben, hogy azt se tudtam, hol lesz a szállás és hogy majd lesz valahogy. Olyan úgy sincs hogy sehogy sincs :)
Máskülönben lemaradtál volna sok mindenről. Bírom a vagány embereket.

London2009 2013.09.30. 12:56:24

@Evain: @rezsoatya: @Barátusz: Tőlem távol áll ez az európai harmincas egyedülálló pixa (elnézést) nekivág Ázsiának, hogy megtalálja önmagát. Utána ír egy könyvet róla, aztán érezze magát az összes hétköznapi életet élő nő rosszul, aki nem kóborolta végig a fél világot. Nem a posztolót kritizálom, csak más a véleményem. Nekem is van egy barátnőm aki pont ezt csinálja, csak ő már hosszú évek óta. Kicsit dolgozik Londonban, aztán pár ezer fontot összegyűjt és nekiindul a világnak. Bekuncsorogja magát minden ismerőshöz, összeszed mindig egy idióta hapsit aki megfinanszírozza a kis útjait, majd vissza London és kezdi az egészet újra...teleposztolja az Instragramot azzal, hogy most itt iszom meg ott eszem, meg itt alszom, meg ott napozok stb stb. Jajj de kaland az élet. No meg mondom, karma, előre elrendeltetés, megvilágosodás és az egész univerzum megfejthetetlen titkainak a tenyeréből való kiolvasása. Nem irigylem, nem értem. Egy bőröndből élni, pénz nélkül, társ nélkül, jövőkép nélkül, mások jóindulatára alapozva…mondom, öreg vagyok : )
De tényleg nem a posztolót bántom, mert tetszett amit írt és látom, hogy ő valóban jól érezte magát. Úgyhogy nem szeretném magamra haragítani semmiképpen sem!
Csak eszembe juttatta ezt az Eat, Pray, Love nyavalygást és hétfő reggel van, na! : )

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.30. 12:56:31

@Babette_:

Igen, oké, visszavonom, kérdésed jogos volt. Először félreértettelek. Nos a válasz a következő: az indonéz ábécét megváltoztatták többször is, pl. a mai y betű egy időben j volt, a mai j betű meg dj.

Ezért van az, hogy Jakarta előfordul Djakarta verzióban is, Yogyakarta meg Jogjakarta verzióban. A kiejtés persze ugyanaz, az előbbi magyarul dzsakarta, az utóbbi meg jogjakarta. A buta ausztrál turista az utóbbit időnkét dzsogdzsakarta formában ejti de ez butaság, nem így van az eredetiben, ez csak hamis asszociáció a másik város (dzsakarta) nevével.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 12:57:10

@D.Eszter:
Comodo a varanuszokkal megvolt?

Igazi kalandor elmeny kozottuk satorozni ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 13:00:20

@London2009:
Nekem tetszik ez az eletstilus. Nem allitom, hogy momentan csinalnam, de ha olyan lenne a munkam, hogy neten keresztul dolgozhatok, akkor siman nyakamba vennem a vilagot.

A legjobb minden kotottsegtol mentesen elni es utazgatni. Mondjuk en azzal csinalnam, akit szeretek es nem egyedul, ennyi luxust megengedek magamnak :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 13:01:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az itt toltott honapok tapasztalata alapjab bizton merem allitani: az a mesterseges nyelv, amire te azt mondod!

Nincs vita! ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.30. 13:01:58

@VHB:

"az ipszilonos írásmód a régies verzió"

Pont fordítva! A szerző rosszul tudja.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.30. 13:02:50

@Kovermadar:

Tetszik ez a definíció, de nem teljesen tudományos mégsem... :-)

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 13:04:53

@London2009: probald ki! Gyerunk! Eredj utana! Meglatod jo lesz! Es maskepp fogsz ranezni a baratnore is!!!
:-)

Evain 2013.09.30. 13:05:15

@London2009: Egyébként az eat, pray, love nekem is beugrott. :)
Harmincas? Azt hittem fiatalabb. :)

Nekem szimplán savanyú most a szőlő, mert én szeretek utazni, de két kisgyereket nem fogok végigrángatni Ázsián, csak mert engem most éppen az érdekel. :P

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.30. 13:07:15

@London2009: Végre valaki...! Engem mindig borzasztóan lehurrognak ha meg találom említeni, hogy nekem nem álmom 6-9 hónap alatt koszosan-büdösen körbeutazni egyik amúgy gyönyörű ámde nyomor sújtotta kontinenst sem, miközben 2 naponta kötök örök barátságokat hasonlóan szakadt, fantasztikusan 'open minded' utazókkal miközben megvilágosodom és jobb ember leszek mert közelről szagolom a nyomort és rám mosolyognak a helyiek...blah.

Semmi bajom amúgy az ilyennel, csak én nem vágyom rá, és nem hiszem, hogy ettől szűk látókörű lennék. Nem hiszem hogy öreg vagy, én tizenévesen is jobban szerettem a meleg zuhany meg kényelmes ágy-kombót, és mindig mindennek utánanéztem utazás előtt és volt B meg C tervem... :)

Azért a cikk szerintem is jó, mások kalandjairól mindig szívesen olvasok!

2013.09.30. 13:11:17

@Zoole: volt veluk kapcsolatom, de se nem vasarlokent, se nem vevokent.

2013.09.30. 13:12:07

@charlieharper: vagyis, se nem aruskent

BTBTBT 2013.09.30. 13:16:10

@London2009:
A poszttal van bajom, nem a poszterinaval. Raadasul a stilus miatt el nem olvasnam a konyvet.
Tehat nem gond az, ha valaki kalandozik. Az o dolga, es amig valaki 20-25 kozott van, helyet kereso, addig menjen, es henteregjen meg a koszban meg a total bizonytalansagban. De ez a "keletre kellett elmennem, hogy megtalaljam az elet ertelmet"-duma nem jon be.
Es arrol is lehet abrandozni, hogy "valaha en is csinalHATtam volna ilyesmit".

Persze nem lenne annyira happy az egesz, ha befigyelt volna egy-ket nemi eroszak a nagy kalandozasok soran. Akkor is lenne valahogy, csak kerdes, hogy erdemes-e.

Na, hivjon valaki szuklatokorunek. :)

SzZoole 2013.09.30. 13:19:48

@charlieharper: ertem,nem is kell sem hasznalonak sem terjesztonek lenni ahoz hogy az ember ismerje oket es modszereiket,egyebkent nem is felteteleztem rolad hogy hasznalnad:)))

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 13:25:42

@rezsoatya:
Google keresőbe beírva az "eszter ebook indonézia" szavakat, az első találat ez a poszt, a második a könyve.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.30 12:44
Magyarország

SzZoole 2013.09.30. 13:27:54

@charlieharper: : vannak sokkal jobb "cuccok" amik nagyobb oromet okoznak pl;a hazilag keszitett solet fustult husal,fot tojasal utanna hazi flodnival es nagyobb vigyort rajzol az arcodra,mint a nevetos cigi:)))

nosuti 2013.09.30. 13:32:05

@Barátusz: pedig ez erős szűklátókörűség...egy nemi erőszakért nem kell keletre menni. Bátraké a szerencse, tudod.
Nem értem miért magadból, vagy magatokból indultok ki. Ne a saját szemeden keresztül nézd és ítéld el, és tartsd hülyeségnek. Mások vagyunk, tudom blőd, de így van. Neki valószínűleg az irodai élettől, vagy ne adj isten a háziasszony szereptől áll fel a szőr a hátán. Van itt olyan, aki nem akar gyereket csak, hogy ne menjünk messzire, hogy ki az aki nem az elvárt "értékrend" szerint éli az életét. Eszter nem félt és szerencsés is volt és kalandvágyó és jó emberekkel találkozott.
Igen történt vagy történhetett volna vele rossz dolog is, de talpraesettnek tűnik és megoldja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 13:33:46

@Barátusz:
Dehogyis vagy szuklatokoru!
Cseppet megoregedtel, de az termeszetes velejaroja az eletnek ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 13:36:46

@Zoole:
Hat meg ha van ilyen ennivalo a hutoban, amit megehetek egy vicces cigi utan ;(

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem baj ha nem tudomanyos, a lenyeg, hogy igaz legyen, nem?! :)

London2009 2013.09.30. 13:37:38

@Barátusz: @rezsoatya: @Kriszta D: @Kovermadar:
Ah, ez most az új életfilozófiám mióta 30 lettem júliusban. – Kipróbáljuk az új olaszt a sarkon? - Nem, öreg vagyok hozzá. – Mi lenne ha te vezetnél haza ma este? – Nem, öreg vagyok hozzá…: )
Tehát nem kell komolyan venni. Csak viccelek. Nyilván nem azért nem megyek mert “öregnek” érezném magam bármihez is. Pont azért amit írsz. Nincs rá szükségem. Nem érzem azt, hogy meg kellene találni magamat. Persze még bármi lehet…ebben a korban! Ahhoz egyébként lenne kedvem, hogy gyerekek előtt utazgatni fél évet Latin Amerikában. Csak azzal meg az a gondom, hogy utána még nehezebb lenne rávenni magam a pelenkázásra. Úgyhogy maradok a seggemen, azt hiszem.

A barátnőről meg annyit, hogy egyfolytában nyavalyog, hogy jajj nincs pénze, nem tudja mi legyen, milyen jó lenne egy normális pasi stb stb…csak a fb-on megy a “kiváltságos életem van” vetítés, ami így még visszatetszőbb. Aztán nyilvám mindig megkapom a “persze, neked könnyű” frázist is.

Dehogy venném meg a könyvet. Napokig puffogtam ezen az Eat, Pray, Love on is. De ha már anya megvette, végigszenvedtem. Abban a könyvben még különösen idegesítő, hogy egy amerikai nő tollából végképp fájdalmas ez a “megtalálom magamat és de különleges tettet hajtottam végre” mert 1 évig csöveztem a világban egy kredit kártyával a zsebemben. Már fel is idegesítettem magam. Ah, öreg vagyok én már ehhez… : )

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 13:40:46

@London2009: ne magadat talald meg, hanem a baratnodet indoneziaban! Csak 17 000 szigetet kell vegigjarnod! A vegen meg elvezni is fogod! :D

London2009 2013.09.30. 13:44:32

@rezsoatya: most a penzkeresos londoni fazisaban van. Tavaly voltam Indoneziaban, mindent megtalaltam amit kerestem. Jo szalloda volt : )

D.Eszter 2013.09.30. 13:50:34

@London2009:
Ugyan nem olvastam az Eat, Pray, Love-ot, de mivel én is jártam Balinak azon részén, megnéztem a filmet.
Én nem kerestem lelki békét. Nem voltam csalódott. Nem kerestem szerelmet. Meditálni sem szoktam.
Én a könyvben nem fejtem meg (meg sem próbálom) sem az élet értelmét, sem a boldogság titkát. Pusztán beszámolok a szubjektív élményeimről, amiket azok a legendák tagolnak, amiket gyűjtöttem. Ja, és nincs kredit kártyám. :)
Viszont végig tisztában voltam vele, hogy valamivel több pénzzel rendelkezem, mint a helyiek, és nem egyszer előfordult, hogy ezért szégyelltem magam bizonyos helyzetekben. Pontosan ezért: "Abban a könyvben még különösen idegesítő, hogy egy amerikai nő tollából végképp fájdalmas ez a “megtalálom magamat és de különleges tettet hajtottam végre” mert 1 évig csöveztem a világban egy kredit kártyával a zsebemben. "

SzZoole 2013.09.30. 13:50:53

@Kovermadar: hat igen,kinek a pap,kinek a papne,nekem a lanyuk:)))bar nekem a 62 fokos hazi torkolypalinka nagyobb mosolyt varazsol az arcomra:)))

BTBTBT 2013.09.30. 13:52:28

@nosuti:
Mar megint ez a "ne iteld a masikat"-dolog megy?
Hanyszor elmondtam mar, hogy a velemenynyilvanitas nem itelet. Meg lehet ezt vegre erteni? Koszi. :)
Ha azt mondam/irtam volna, hogy a poszterina ezert es ezert hulye/luzer/mas, akkor az itelet lenne. De semmi ilyesmit nem mondtam, es nem is gondoltam.

Az nem batorsag, hogy ugy megy valaki az ismeretlenbe, hogy lovese sincs, hol fogja alomra hajtani a fejet. Az botorsag es felelotlenseg.
Raadasul mintha eppen te irtad volna fentebb, hogy te is csak kicsiben probaltad, de megrosz engem. Akkor mirol beszelunk? :)

Nemi eroszakert nem kell keletre menni, de ezzel vedekezni kicsit gyenge erv, mert azert egyedulallo nokent ott is ugyanolyan konnyen oda juthat valaki.
Azt nem tudod, hogy felt-e a poszterina, mert arrol nem regelt. Nem is mutatna jol egy konyvben. Szerencses volt? Ez egy ujabb erv? Es ha nem szerencses?

Peace. :)

@Kovermadar:
Megyek is, nezek setapalcat a belvarosban. Lenyomnak a szuklatokoru kommentek. :)))

@London2009:
Nekem sincs szukseg erre a "megtalaltam magam"-utazasra/megvilagosodara, mert ez mar regen megtortent. Nagyjabol akkor, amiota nem mindenkinek fekszik a magabiztossagom. :)

"Eat, pray, love" sosem volt/lesz a listamon. Aki olvasni akarja, olvassa. Legalabb olvas.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.30. 13:56:08

Felreertes ne essek, nekem semmi bajom a carpe diem eletmoddal meg kalandozassal, de konyorgom! Gyerekek! Itt szellemekrol volt szo, varazslokrol, fel nem fedezett torzsekrol, legendakrol, sorsfordito (talan termeszetfolotti?) esemenyekrol!!! Erre senki nem kivancsi csak en???

Hallod, leszarom a diler bringajat. Gyerunk, jojjenek a szellemek es a varazslas!!! Izelitot belole!!! Most! :)

(egy pikirt megjegyzes: kihaltnak hitt allatfajokkal veletlenul nem talalkozott senki Indoneziaban? Mert ha azt mondjatok hogy van eselyem mondjuk megsimogatni egy tazman tigrist vagy egy dodo madarat mikozben egy saman befonja a csakraimat es az edesen tomeny fustolo illata beleng mindent, akkor en rogton megveszem az elso repjegyet!)

London2009 2013.09.30. 13:56:55

@D.Eszter: Ah, sajnos már mindent elrontott az Eat, Pray, Love. Már bármit írhatsz, úgysem hisszük el, hiszen te is csak a lelki békéért és Javier Bardemért mehettél! : )
Tapasztalni és könyvet írni azért csudajó dolog! Szivbol gratulalok hozza.

London2009 2013.09.30. 13:57:40

@D.Eszter: Ja, es kerlek ne is olvasd el, ha idaig nem tetted. Nagyon bolcs dontest hoztal : )

nosuti 2013.09.30. 14:01:28

@Barátusz: így van, béke, egyetértek :) bár nem tudom miért írod

enyhén azért céloztál rá:
"még az utolsó pillanatban sem sikerült kiderítenem, mi történik, ha odaérek"
Ez nem kalandor-mentalitas, de ha lehulyeznek, te leszel megsertodve.

megkérdezem, hogy akkor mi a kalandor-mentalitás? eleve nem egy repjegyet vett csak oda, hanem ösztöndíjjal ment, ami úgy gondolom nem a vakvilágbamenéssel egyenlő, és nem felelőtlenségnek tűnik.

a kicsibent úgy értettem, hogy csináltam ilyet, csak európán vagy magyarországon belül...de attól még az is bátorság volt

legalább annyira gyenge, mint azzal paráztatni, hogy még jo hogy nem erőszakoltak meg

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 14:03:50

@London2009:
Jajj, ne stresszeld magad!
Space & cake! ;)

Viszont egy valamire felfigyeltem: most meg nincs gyerek es attol felsz, hogy ha egy evig utazgatnal es elengedned magad, akkor meg nehezebb lenne ravenni egy gyerekre.
Ebbol azt vonom le, hogy igazan most sincs kedved hozza.

Ha igy van, akkor miert "erolteted"?

@Zoole:
Sajnos nem birom az alkoholt es a mosolyt mindig az WC-kagyloval valo artikulalatlan uvoltes koveti :(

SzZoole 2013.09.30. 14:04:39

@charlieharper: hat mit mondjak erre?szerencsemre en egeszseges vagyok,de eszembe jutott errol egy South Park resz amikor Stan apja mindent elkovet azer hogy hererakot kapjon,akkora golyoi lettek,hogy vigan ugralt rajta vegig az utcan kozben ingyen orvosi fuvet szivott,legalisan.erdemes megnezni,igazi gorbe tukor a tarsadalomnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 14:09:09

@Zoole:
Hùù de kurvára igazad van.
Minden elismerésem.

SzZoole 2013.09.30. 14:09:54

@Kovermadar: hogy-hogy nem birod?A svedek nagy ivok nem?A vodkat is infuzioban kapjak:)))

London2009 2013.09.30. 14:12:56

@Kovermadar: Tudom, hogy ti nem szeretnétek gyereket, viszont én nagyon szeretnék családot. Nálam ez nem kérdés. De nagyon kényelmes a jelenlegi életem és nyilván nem egyszerű ezt feladni. Ezzel gondolom nem vagyok egyedül. Valamit, valamiért ugye…annyira bölcs vagyok ma. : )

SzZoole 2013.09.30. 14:22:54

@diggerdriver: hat igen ezek valos dogok,mindenem van itthon hozza,bar a torkolypalinka mar fogytan,jo ha fel liter van meg,de oktober vegen az iskolai half termben megyunk haza,es betarazok belole:))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 14:25:38

@Barátusz:
A kemenykalapot el ne felejtsd! ;)

@Don Kartasch:
Ez jogos...
Es mi van a Saman bringajaval? ;)

eagles 2013.09.30. 14:26:16

@London2009:

Majd akkor leszel öreg, ha a háziorvosod szól, ideje lenne átvinned a betegkártyádat egy régészhez.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 14:30:48

@London2009:
Felreertettel!
Csak nem tudtam, hogy kenyszerbol "akarod" vagy atmeneti kenyelmessegbol nem.

Most mar vilagos, hogy akarsz... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 14:32:24

@Zoole:
A svedek a halat is ketpofara eszik, en meg a szagat sem birom :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 14:35:46

@charlieharper:
Na ilyet szoltam de aki készítette azt mondta zsidólepény.
Nagyon finom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 14:37:10

@Kovermadar:
Én halat hallal.
Ha egy nap nem eszek halat elvonási tüneteim vannak.

SzZoole 2013.09.30. 14:39:44

@Kovermadar: en is igy vagyok a fish& chipsel,ritkan az ehseg miatt meg eszem,de a rump,sirloin es a ribeye steaket barmikor barmennyit,ja es BBQ baby rac bordat barmilyen mennyisegben:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 14:40:56

@diggerdriver:
Megertem ezt is, a te korodban mar gondolni kell az izuletekre is. Nem olyan egyszeru a cserejuk, mint egy dugattyunak (vagy szivattyunak?). Milyen szexista a muszaki vilag... :)

SzZoole 2013.09.30. 14:46:23

@diggerdriver: nem nagykepusegbol mondom,de a felesegem,szebben es gusztusosobban meg tudja csinalni,az itteni zsidok is mondtak hogy a flodni nagyon regi Magyar eredetu zsido edesseg:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 14:54:27

@Zoole:
Nem kétlem, én is szebb és jobb 5emeletes zserbót csinálok akárkinél.

macamuca [IHUN] 2013.09.30. 15:04:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Tetszik ez a definíció, de nem teljesen tudományos mégsem... :-)"

Még.

Nekünk meg úgyis az és kész :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 15:05:56

@Kovermadar:
De még mennyire.
A dugattyú a hüvelyben jár és a gyors akadálymentes mozgását kenés biztosítja amit a szivattyú állít elö.
Ha nincs szivattyú akkor kenés sincs.
A levegöbelépö nyílást azt szívótoroknak nevezzük.

2013.09.30. 15:06:23

@Don Kartasch: gyogyitokrol

The puun as religio-political leader of the Baduy is by many citizens of West Java and Jakarta considered to be a sacred figure, unpolluted by the modern way of thinking. He is considered a holy personage who gets easier contact with the superbeing. The puun is accustomed to be visited by the surrounding rural people and even members of the upper class of urban society, because he is supposed to be able to cure, to ask for mercy from the superbeing, to plant protective charms, to give protective amulets or invulnerability against black magic, etc. He accepts visitors for only a limited time, service offered and incantation performed lasting not more than 10-15 minutes. In return visitors present various articles such as knives, salted fish, resins, a white cloth, etc.

Although the Baduy include wild pig meat as their protein resource, the practice of raising cattle (or any quadruped) is prohibited. The government regulation to oblige people to adopt a legal religion (Islam, Christianity, Hinduism or Buddhism) has caused difficulty for many of the indigenous people, who do not understand the teachings of the imported religions. Therefore it is not surprising that members of the Suku Laut living on small islands between Malaya, Sumatra and Kalimantan have adopted Taoism, because it has no conflicting regulations to their own and there are no fixed regulations related to prayer. The Sakai of east Sumatra, who are accustomed to eat pork and to practise cock-fighting as part of their cultural rituals and feasts, will certainly suffer because of the introduction of imported religions.

Yadada es innentol erdekes megint:
Secondly, there is no assurance that Western medicine guarantees a cure.

Thirdly, medical doctors offer cures for physical illnesses than for psychological problems.

How the members of the MANS perceive or interpret the problem they are facing, whether it is an illness, a disease, a psychological problem or human interrelation problem, is not well defined. Traditional healers offer solutions for all problems.

It is not surprising that in many areas, traditional healing is one of the choices, to which people in rural areas are still accustomed (see Helman 1984).

Different ethnic groups and MANS practise different herbal medicine and traditional healing. Differences in practices are to some degree determined by persistent endemic diseases or traditionally recognized illnesses (Helman 1984:65-105) and locally recognized possibilities.

VHB 2013.09.30. 15:08:56

@Zoole: @diggerdriver: Mikor nyitjuk az első magyar cukrászdát?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 15:16:50

@VHB:
Nálam jobb kelttésztákat senki sem csinál.
A kakaós kalácsom világhírű.

SzZoole 2013.09.30. 15:19:51

@VHB: van magyer cukraszda Hempsteadben az a neve Loui's cukraszda,szinte csak magyarok dolgoznak ott,meg kell hagyni finom sutiket csinalnak,de ha en megcsinalom nem eleznem ki csak Magyar sutikre,fejben es anyagiakban minden meg van csak a jo helyet kell meg megtalalnom hozza.

2013.09.30. 15:22:01

@diggerdriver: segitsek? Elore szolok, rondan forditok (tegnap morsels is beszolt a magyaromra)
Van azonban nyelvesz a bloggon!

BTBTBT 2013.09.30. 15:31:16

@nosuti:
Azert "peace", mert fel tudja b@szni az agyamat, amikor ezt az itelkezost vagja oda az a nehany kommentelo, akiket okosnak es ertelmesnek tartok. :) (Nem hizelges.)

Sehogyan sem celoztam arra, hogy en tartom hulyenek. Ott volt a "HA" meg "lehulyeznNek", es nem "lehulyezLek"
"még az utolsó pillanatban sem sikerült kiderítenem, mi történik, ha odaérek"

A kalandor-mentalitás? Pici tervezes kell hozza (persze majd valaki megmondja, hogy nem is, mert attol mar nem kalandozas), elovigyazatossag is.

Minek is nevezzem azt a helyzetet, akinek osztondija van, de meg a nagykovetseg sem tudja az utolso pillanatban, hogy hol lesz majd elhelyezve? Es az iskola?

"legalább annyira gyenge, mint azzal paráztatni, hogy még jo hogy nem erőszakoltak meg"
Nem kivanom egyetlen nonek sem, hogy megeroszakoljak, es teged sem sertegetlek, de ilyesmit nagy valoszinuseggel a nemi eroszak traumasabb oldalan sosem volt nok irnak.

@Kovermadar:
Es a krumpliorrot sem. :)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.30. 15:34:21

@macamuca: Az egyik munkatärsamat csak Mühlhausen bäronak hivjuk. :-) A probléma csak ot volt, h amikor a legképtelenebb történetet adta elö, mindig volt vki, aki késöbb, töle függetlenül uazt mesélte el. :-)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 15:35:48

@VHB:

"Ugyanakkor itt szeretném megjegyezni, hogy végre tudtam bankkártyával fizetni magyar webshopban. Mi ez, ha nem fejlődés?"

Ezt nem értem, évek óta bankkártyával fizetek magyar webshopban.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.30 14:18
Magyarország

nosuti 2013.09.30. 15:48:16

@Barátusz: nézd, még sosem ütött el autó, mégis lelépek az útra, körülnézek az igaz, de nem úgy indulok el otthonról, hogy jaj ma se üssön el senki. Szerintem úgy nem lehet élni, hogy azon parázzak, hogy az ország ahova utazok, vagy egyáltalán kiteszem a lábam, megerőszakol-e valaki.

Meg hát nem kell valamit megtapasztalni, hogy legyen róla véleményem.
Amúgy nem is értem, hogy te miért hoztad fel az ő utazásával kapcsolatban.

Rengeteg dolog nem lett volna felfedezve, ha nincsenek kalandorok. a kalandorság jó dolog és pont nem tervezett, kell hozzá bátorság és igen vakmerőség és felelőtlenség is.
Most már én sem tudom elképzelni hogy ne ágyban tiszta körülmények közt aludjak, részemről kihalt a kalandvágy már, elkényelmesedtem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.30. 15:51:20

@charlieharper: No, kezdetnek ez is megteszi. :) Amugy en azt szoktam mondani hogy nem zorog a haraszt...

Nyilvan ennek a fajta gyogymodnak is van letjogosultsaga mert ugye folyamatosan lehet hallani effele "csodakrol" (bar hogy itt a placebo effektus milyen szerepet jatszik vagy sem, az mar megint egy erdekes kerdes lenne).

En siman elhiszem hogy ok tobbet tudnak kezdeni mondjuk a a maniakus depresszioval ahol mi meg mindig csak a sotetben tapogatozunk az orvoslassal, de azert egy nyilt csonttoressel meg szivesebben megyek a traumatologiara mint a guru-hoz. :)

Az lenne a jo ha a 2 rendszer megprobalna kommunikalni egymassal es atadni tudast, csakhat sok szempontbol annyira mas gondolkodasmodot kovetel hogy messze vannak egymastol mint Mako Jeruzsalemtol, pedig a lakossag csak profitalna belole ha tudomany alapu orvoslas is erdeklodne az o tudasukkal nem megmagyarazhato de lathatoan mukodo gyogyitas irant. :)

BTBTBT 2013.09.30. 15:57:42

@nosuti:
Nem mondtam, hogy ne induljon el az ismeretlenbe, mert megeroszakol(hat)jak.
Es a jardarol lelepest meg a kulfoldet nem hasonlitanam ossze, mert nem azonos horderejuek.

A felfedezes nem egyenlo a kalandorsaggal. Vagy nalad igen?

Azert hoztam fel, mert ismerek valakit, akivel megtortent. :(
De hat jo a poszterinanak, "mert neki szerencseje volt". Paff.

2013.09.30. 16:03:06

@diggerdriver: elkuldtem neked emailben magyarul/Hunglishul

Len.Mag 2013.09.30. 16:08:58

A "felelőtlen" szóval kapcsolatban:
Először is, ebben a történetben ki volt a felelőtlen? A posztoló, aki úgy ült fel a járatra, hogy nem tudta, hol fogja álomra hajtani a fejét (azért az ösztöndíjjal kapcsolatban csak le volt papírozva vmi, megállapodás, miegyéb, tehát gondolom volt egy jogviszony a követséggel, de ezt nem tudjuk), vagy esetleg a szervező? A végkifejletből úgy tűnik, hogy "sima" szervezetlenség vagy információ-nem-áramlás volt.

A többi esetben pedig, amikor így - előzetes szervezés nélkül - indul valaki útnak (mint ahogy ő bejárta a vidéket), mi is a felelőtlenség? Vagy mi az ellentéte? A felelősség, nem? Az a "felelősség(telj)es" hozzáállás, hogy lefoglalom neten a 3 csillagos hotelt vagy a youth hostelt? Akkor nem érhet baj?

Mindenki a saját életéért FELELős, mindaddig amíg nem válik szülővé. És ha én elutazom a világ végére "ahogy esik, úgy puffan" alapon, és ott kénytelen vagyok a szabad ég alatt éjszakázni mondjuk monszun idején, :) (amit úgyse, mert megoldod) azért is én felelek. Szerintem az ilyen ember nem felelőtlen!

nosuti 2013.09.30. 16:11:05

@Barátusz:
szerintem kell hozzá, máskülönben mindenki a megbízható, kiszámítható, nem veszélyes utat választja az életben.

És szerencse is kell sok mindenhez, meg bizalom és bátorság netán vakmerőség, pláne egy ilyen úthoz.

Lehet nem is szerencse kérdése, hogy nem történt vele semmi gond, lehet hogy bár kalandos útja volt, mindig okosan döntött, választott stb.
Ez olyan, hogy egy nő ne menjen már egyedül Indonéziába, vagy akárhova, vagy ha megy ne lepődjön meg ha lehülyézik, mert nincs meg a szállodafoglalása kinyomtatva, nincs nála nagykövetség, a konzul és legalább 5 helyi magyarnak a telefonszáma, de minimum egy sokkoló legyen vele :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.30. 16:11:50

most megint kedvem lett könyvet írni. vagy legalább posztot :-) az elmúlt 10 évből 6 és fél hónap volt (nyaralás) Indonéziában. és még pár nap, és megyek vissza két hétre (Balira). és jó lenne egyszer ott is élni. köszönöm nagyon a képeket meg a beszámolót meg most a jó hangulatot ma estére :-)
juteszembe, ha esetleg hallottál Komodón a Perama hajótörésről (mindenki szokott hallani, aki arra jár....) én az egyik túlélő vagyok. csak beletelt egy évbe, amíg nem áldozat voltam, hanem túlélő, PTSD töményen, amíg vissza nem mentem megint és ott nem aludtam megint egy kibatt hajón a csillagok alatt.
azért azt meséld el, Kelimuturól hogy hajóztál át Komodóra, mert az az út közben, az nagyon szép, de két nap tömény szívás és rossz esetben hányás :-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.30. 16:14:04

most megint kedvem lett könyvet írni. vagy legalább posztot :-) az elmúlt 10 évből 6 és fél hónap volt (nyaralás) Indonéziában. és még pár nap, és megyek vissza két hétre (Balira). és jó lenne egyszer ott is élni. köszönöm nagyon a képeket meg a beszámolót meg most a jó hangulatot ma estére :-)
juteszembe, ha esetleg hallottál Komodón a Perama hajótörésről (mindenki szokott hallani, aki arra jár....) én az egyik túlélő vagyok. csak beletelt egy évbe, amíg nem áldozat voltam, hanem túlélő, PTSD töményen, amíg vissza nem mentem megint és ott nem aludtam megint egy kibatt hajón a csillagok alatt.
azért azt meséld el, Kelimuturól hogy hajóztál át Komodóra, mert az az út közben, az nagyon szép, de két nap tömény szívás és rossz esetben hányás :-D

nosuti 2013.09.30. 16:23:08

@Len.Mag: erről próbáltam én is itt makogni.

Ez a nő tökösebb sok férfinél

Len.Mag 2013.09.30. 16:25:02

@Chang Yai: Akkor lovagold meg gyorsan ezt a hangulatot, használd ki a fellángolást, mert én nagyon szívesen olvasnám!!

Len.Mag 2013.09.30. 16:28:45

@Len.Mag: @Chang Yai: A vigyori-jel lemaradt. :)
De legszívesebben egy olyan 32 foggal vigyorgó jelet tennék ki, olyan igazi fogkrémreklámosat.
Pillarebegtetéssel. Légyszi-légyszi-légyszi!

D.Eszter 2013.09.30. 16:41:35

@Chang Yai:
Szia,
itt még több képet találsz:
www.facebook.com/HelloMiszter
nem Kelimututól hajóztam Komodora, hanem csónakkal Labuhan Bajo-ból, az jóval rövidebb út. És az is nagyon szép!

D.Eszter 2013.09.30. 16:42:47

@Chang Yai:
Ja, igen, és én is nagyon szívesen olvasnék a te kalandjaidról, élményeidről is! Örülnék, ha írnál!

BTBTBT 2013.09.30. 17:22:06

@nosuti:
Még mindig nem látom, hol teszel különbséget a kalandorkodás és a felfedezés között. És a bátorságot meg a vakmerőséget is összemosod.
Attól tökös valaki - sőt, tökösebb sok férfinél -, mert bevállalt egy ösztöndíjat, és sodródott kicsit ide-oda?
Semmi gondom azzal, hogy neked tetszik a poszterina "hozzáállása", de ettől még nem feltétlenül okés az egész.

Mindegy. Már így is több szót pazaroltam erre, mint előzőleg gondoltam. Az meg árulkodó, ha csak azok kapnak választ a jelenlévőtől, akik ajnározták. :)

@Len.Mag:
Látom, megakadtál a "felelőtlenség" szón, ami csak mellékesen említődött meg. A többi akkor oké? :)

nosuti 2013.09.30. 17:33:38

@Barátusz: én nem kaptam és nem is ajnároztam. Szimplán szimpatikus.
nem mosok össze semmit, nálam eleve nem olyan távoli a két dolog. mondom, ne magadból indulj ki
De ez nem sodródás, ő akart ott ide oda utazni, megismerni számára ismeretlen és érdekes helyeket. Ilyen egy utazás, ami nincs megtervezve fél évvel korábban. Legalább is nem azt írta, hogy jött a haver, felült a mocijára és követte bárhova is menjenek.
És miért nem okés? Jól érezte magát, az élményeiből még könyvet is írt, kerek egész csajnak tűnik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 17:49:11

@Chang Yai:
Ezt nagyon csúnyán elszúrtad! Tudod miért? Mert most már kénytelen leszel írni nekünk... mi pedig imádni fogjuk! :)
Sajnos ez van... ;)

BTBTBT 2013.09.30. 17:54:32

@nosuti:
Olvasd vissza. Noha meg a te nicked alatt futott, de az egy kulon bekezdesben volt. Nem rad ertettem, hogy ajnarozod. Sot: az "ajnarozas" szo helytelen: inkabb "felettebb egyetert"-re javitom.

Egy konyvet barki tud irni - te is, a tizedik, huszadik is -, aztan ha kell, rasegit a szerkeszto. Ez nem akkora erdem.

I agree to disagree: Ahogy fentebb jeleztem, semmi bajom azzal, ha neked bejon. Nekem nem. Es nemcsak nekem. :)

Szinten hizelges nelkul: Chang sztorijai jobban erdekelnek, mint ez itt. (Csak meg mielott meg megkapom a mai poszterinaval kapcsolatban, hogy "azer nem teccik mer no".)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.30. 17:54:36

ajnázozás érdekes szó, egyszerűen csak kötődök mindahhoz, amit a posztoló írt, jártam majdnem az összes helyen, amit említ, stb :-)
felelőtlenség témában, nekem csak ott akadt fel a szemöldököm, hogy stoppolás Jáván, de ha beszéli már a nyelvet, és észnél van, akkor nyilván tudja az ember, hogy mit csinál.
az egész DK-ázsiai "backpacker trail" olyan szépen ki van építve, Nepáltól Pápuáig, mintha sárga macskaköves út lenne. az égvilágon semmi szükség bármit is előre lefoglalni, megszervezni, a főbb nevezetességek környékén (nyilván nem a dzsungel közepén, hanem Jogja, Borobudur, Solo, Bromo, Bali, Lombok, végig Flores, végig Sulawesi, Maluku egy része), magától értetődően jönnek egymásból a lépések. ráadásul az interneten bármi infó elérhető, guesthouse-ok millió review-val, busztársaságok telefonszámai, kompmenetrend, lehet a neten repjegyet foglalni, a sim-kártyák és a mobilozás semmibe nem kerül (sim-lock meg ismeretlen dolog, veszel kártyát 1 dollárért, berakod, kész), stb stb. én aztán minden vagyok, csak igazi kalandor nem, de ehhez nem kell elvetemült öngyilkosjelölt kalandornak lenni :-)

Madár, Len.Mag, Eszter: még mindig az elektronikus naplóval hadakozok (azért vagyok online, mert kb 10 perc, mire elment egy sor adatot,és holnap határidő), mindjárt kib@szom az egészet az ablakon, aztán meg aludni fogok. reménytelen :-)

Len.Mag 2013.09.30. 18:10:13

@Barátusz: Igen, megakadtam rajta, mert azt mondtad, nem ítélkezel, hanem véleményt nyilvánítasz. Szerintem ott van a kettő között a határ, hogy minősítesz-e. Tehát amíg azt írod, hogy az ő életstílusa egyáltalán nem tetszik, és nem értesz egyet az elveivel, addig oké. De amikor előkerülnek a minőségek... valóban nem írtad azt, hogy a poszter hülye vagy lúzer, "csak" azt, hogy felelőtlen.

@nosuti: Igen, szerintem sem sodródik. Tudta, mikor, hova akar menni, és megcsinálta.
Na de aki nem gyűjt lakásra, autóra, nem épít karriert vagy szül gyereket, az csak sodródik. És a poszter ráadásul művészeti területen mozog, ez méginkább megalapozza, hogy ezt rásüssük! :))

nosuti 2013.09.30. 18:30:36

@Len.Mag: teljesen egyetértek. Sokszor nagyon nehéz más életet elfogadnunk, kicsit kitekintenünk a mi kis irodista, városi, pénzgyűjtős életünkből.

2013.09.30. 18:35:22

Valamikor bevett szokás volt hogy az észak-amerikai fiatalok még egyetem előtt utazgattak számukra egzotikus tájakon. A férjem is ezt csinálta és huzamosabb időt töltött Indonéziában, valamint más országokban Délkelet-Ázsiában. Nem azért ment mert meg akarta találni önmagát hanem mert egész egyszerüen megengedhette magának. Csoportosan mentek, Indonéziában helyi családoknál laktak és a kultúrsokkot füszivással enyhitették.

Itt a HA-n, a többi poszthoz viszonyitva, Eszterét nem találtam rossznak - talán túlságosan is "fantasztikus" és ki van szinezve, de tévedhetek. Az hogy gügyögés mentes, már eleve plusz nálam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 18:42:12

@cougarcat:
Ugyehogy?

Irigylem azokat az amerikai fiatalokat... utáltam Kelet-Európában felnőni :(

BTBTBT 2013.09.30. 18:53:30

@Len.Mag:
A, itt van a kutya elasva! :)
Nem a poszterina egesz eleterol beszeltem, hanem csak a posztban foglaltakrol, ami ugy azt a kb. 7 honapot taglalja. Lehet, hogy ezen tul is ilyen, nem tudom. Nem foglalkoztam vele.

Minosites szempontjabol - es ebben a bekezdesben szigoruan nem a mai szerzorol beszelek - sokszor nincs is szukseg, hogy egy kivulallo velemenyt formaljon, mert mar maga a cselekvo tettei minositik ot.

Ertem, amit mondasz, - es nem is a magam vedelmeben - de szamomra az "itel"-nek van egy nagyon negativ felhangja. A mas minositeset pedig nem tartom iteletnek. A minosites inkabb velemenyalkotas.

Nem ertek egyet azzal, hogy "aki nem gyűjt lakásra, autóra, nem épít karriert vagy szül gyereket, az csak sodródik".

Egyebkent a muveszi teruleten mozgasnak nem elengedhetetlen feltetele a sodrodas.

vazzup 2013.09.30. 18:54:04

@Kovermadar: igen, ezzel én is egyetértek, én is irigyeltem mindig azokat, akik akár az egyetem előtt, akár közvetlenül utána elmehettek ilyen "világkörüli" útra.

(Végre kezdődik az offolás, a "fizetett reklám"-hoz nem sok hozzáfűzni valóm van, bár nekem is van indonéz ismerősöm.)

macamuca [IHUN] 2013.09.30. 18:59:09

Tévedtem.
Nem a robogó-dolog a fő vonal, hanem az, hogy
1: minek ment oda/hogy mert odamenni (fiatalon, nő létére, helyi (!!) nyelv ismerete nélkül, stbstbstb)
2: amúgy is olyan meseszerű (=kamu light) az egész sztori.

Kedves kétkedők, tényleg olyan hihetetlen, hogy van, akivel ez megtörtént, ráadásul élvezte is?
Vagy baj, ha valaki (akár nő, akár férfi, akár fiatal, akár korosabb) nagyon-nagyon másra vágyik (helyszín, körülmények, történések), mint amit 1-1 kommentelő önmagával (!!) kapcsolatban elképzelhetőnek (="normálisnak") tart??
Netán az a gond, hogy a futtában említett negatív élményeket nem részletezte? Ha megteszi, netán némi önostorozással fűszerezve, akkor hihetőbb/elfogadhatóbb a sztorija??

Most komolyan.... efféle előítéletességre legkevésbé itt számítottam....

2013.09.30. 19:03:04

@London2009: Ez az Eat Pray Love dolog nálam se jön be. Én ezt úgy látom hogy a szerző végigélt egy kalandot, amire ilyen vagy olyan okból már eleve volt egy lehetősége, és amit aztán sikerült anyagilag kamatoztatnia. Ez utóbbiért tőlem tisztelet jár, de az ideológiájával nem tudok azonosulni.

@Barátusz: Egy szülő valszeg a körmeit lerágná ha a gyereke (mégha felnőtt is) igy utazgatna a világban. :) Valahol olvastam az extrém sportok kedvelőivel kapcsolatban hogy vannak emberek akik már eleve a kockázat vállalásra vannak "drótozva", Type T personality "thrillseekers", akik a veszélyhelyzeteket nem képesek reálisan felmérni vmi dopamine receptorok miatt.

macamuca [IHUN] 2013.09.30. 19:08:14

Van, aki a kötöttebb, tervszerűbb életformát preferálja, ennek valamilyen fokozatát próbálja megvalósítani a saját életvitelében.

Más a kötetlenebb életformát kedveli, ennek is sokféle árnyalata-megnyilvánulása van, az ezt preferálók meg ilyenformán próbálják alakítani az életüket.

Aztán hogy a bármelyikkel is próbálkozó egyénnek sikerül-e és mennyire megvalósítani azt, amire vágyott, az már egy másik dolog.
De ettől egy másik egyénnek bőven sikerülhet a saját elképzeléseit/vágyait jóval nagyobb mértékben átélni-megteremteni....

Még ha ezt nehezen veszi is be sokak gyomra.

2013.09.30. 19:09:25

@macamuca: Nincs ebben semmi előitélet vagy rosszindulat. Már eleve az, hogy Eszter könyvet irt róla feltételezi számomra hogy van benne valamennyi "artistic license". Az ilyesmi sok esetben javit is a sztorin.

eagles 2013.09.30. 19:10:54

@Len.Mag:

Eszter kb. olyan idős lehet, mint a nagyobb lányom.
Az jutott eszembe, mi lenne, ha közölné velem a lányom, külföldön próbál új életet kezdeni. Max. támogatnám. De mi lenne, ha később azt közölné, "szétnéz" Indonéziában. Hát...
Az anyja hisztijét leszámítva sem lenne egyszerű. Hülyére aggódnám magam minden nap.
De amikor visszajönne napokig hallgatnám a történeteket, és persze piszkosul büszke lennék rá.

Valahol talán az a baj, hogy csak az számít komoly megfontolt embernek, aki tudatosan építi az életét, a karrierjét. És csodabogárként kezeljük azokat, akik csak jól akarják érezni magukat a bőrükben, akik meg akarják ismerni a világot, az embereket, s talán ezen keresztül önmagukat. Akik nem a társadalmi elvárásoknak akarnak megfelelni, hanem önmaguknak.
Művészek. Miért? Mert elütnek az átlagtól?

Zopolite után szabadon: kaland az élet!

vazzup 2013.09.30. 19:20:43

@Kovermadar: "Magyarorszag a nemzetek Chuck Norrisa!" B+! :D :D :D

2013.09.30. 19:22:27

@Kovermadar: Bizony én is irigyeltem őket. Teljesen más világ mint az én ifjúkorom a Kádár rendszerben. :(

2013.09.30. 19:27:17

@Quercus58: "Valahol talán az a baj, hogy csak az számít komoly megfontolt embernek, aki tudatosan építi az életét, a karrierjét. És csodabogárként kezeljük azokat, akik csak jól akarják érezni magukat a bőrükben, akik meg akarják ismerni a világot, az embereket, s talán ezen keresztül önmagukat."

Az elkényeztetett társadalmakban már majdnem az számit csodabogárnak aki nem az Eat Pray Love életutat csinálja. Kell hogy legyen valami extrém a "bucket list"-eden, különben szürke konformista ember vagy. :))

BTBTBT 2013.09.30. 19:29:19

@cougarcat:
Az holtbiztos, hogy a jo szulo izgul a gyerekeert.
Nem lennek az extrem sportok uzonek szuleinek helyeben. :)))

@Len.Mag:
@Quercus58:
Legyszives irjatok mar le, hogy mit ertetek "muvesz" alatt?
A poszterina egy tetovaloszalonban dolgozott, es megtanulhatott rajzolni meg festeni az osztondijjal.

macamuca [IHUN] 2013.09.30. 19:29:39

@Quercus58:
"Valahol talán az a baj, hogy csak az számít komoly megfontolt embernek, aki tudatosan építi az életét, a karrierjét."

Az még nem baj, hogy aki tudatosan építi fel az életét, azt megfontoltnak tekintjük, mivel valóban az: megfontolt. Mindent megtervez, aztán ennek megfelelően cselekszik.
A baj inkább az, hogy csak az ilyen embert tekinti a többség értékes embernek, akit komolyan kell venni (a tetteit, az eredményeit, a véleményét, stbstb).
Mert csak a tervezett életvitel az, ami értékes lehet.
Engem inkább ez a szemlélet zavar, azzal együtt, hogy magam is tervezgetős típus vagyok (bár hagyok helyet a sponteneitásnak is, de a tervezés a hangsúlyosabb nálam).

Közben meg a tervező típus titokban falja a kalandor-sztorikat (könyv, film, olymindegy, hogy Superman, James Bond, Indiana Jones vagy Darth Vader a kedvence a "kikapcsolódós" hősök közül).....

DieNanny CH 2013.09.30. 19:38:02

@Kriszta D:

Én is pontosan ilyen vagyok! :-)

macamuca [IHUN] 2013.09.30. 19:38:34

@Barátusz:
aki egy tetoválószalonban dolgozik, az már eleve tud rajzolni-festeni. Az ösztöndíj további ismeretek (technikák, színek, ábrák, stílusok, stbstb) megismeréséről szólt, méghozzá nem tetoválás, hanem rajz-festészet terén.

Tehát nem azért pályázott az ösztöndíjra (és ezzel Indonéziába), hogy ott tanuljon meg rajzolni-festeni.

(lányom 7 év műv.suli festő tanszak után most ismerkedik a tetoválással. Kézügyesség, kreativitás, stb van, de a technika, az nagyon új. "Picit" más dolog bőrre -élő anyagra, ami vérzik...- képet készíteni, mint papírra, vászonra....)

BTBTBT 2013.09.30. 19:43:48

@macamuca:
Bocs, de a kerdes nem ez volt.

Egyebkent a kalandor sztorik - titkon vagy nyilvanosan - falasanak nem sok koze van ahhoz, hogy valaki tervezo tipus-e vagy sem. Legfeljebb annyiban, hogy meg tudja tervezni, hogyan olvasson el beloluk tobbet. :)

macamuca [IHUN] 2013.09.30. 19:45:58

@Barátusz:
Én sem lennék szívesen azok helyében, akiknek a gyereke extrém sportot űz, vagy pld világjárásra adja a fejét.

Az igazi kérdés viszont az, hogy mit tennél, ha a gyereked azzal állna elő, hogyhát ő beleszerelmesedett a hegymászásba, vagy megy, és körbejárja a világot?
Akár erővel is magad mellett próbálnád tartani, hogy ne kelljen izgulnod (itthon van, bent tévézik a kisszobában, nyugi van), vagy remegő gyomorral ugyan, de elengednéd?
Egyáltalán: engedélyt kérne-e, vagy csak bejelentené, hogy ez van? (sanszos, hogy utóbbi: aki ilyesmikre vágyik, az jellemzően elég önálló személyiség = dönt és közli a döntését)

Akármiért is, de ha a gyerek dönt, akkor a szülő max a gyomorremegés-csökkentésen filózhat....

BTBTBT 2013.09.30. 19:52:17

@macamuca:
Ebben egyetertunk. Viszont igyekeznek felelossegteljes embert faragni belole, hogy kevesebbet kelljen izgulni azert, mert miatt tortenik baj. (A kulvilag ugysem befolyasolhato ebbol a szempontbol.)

Majd szerzek anyamnak nehany osz hajszalat, ha vegre bejelentem neki, hogy felettebb erdekel az ejtoernyozes. :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 19:52:30

@vazzup:
Nem tehetek róla, de mindig ez jut eszembe az ilyen beszélgetésektől.
Mindenesetre megérne egy tanulmányt a beszélgetőpartnerem (mindkettő) :)

Gondoltam írok róla egy bejegyzést a blogomban, de... inkább nem. A blog címét mindenesetre (kicsit megkésve) átmenetileg kivettem a nick mellől, nem kell a felesleges hajtépés :)

@cougarcat:
Igen, más világ.
Itteni egyik kollégám mesélte, hogy a lánya összeköltözött a pasijával, saját lakást bérelnek. A lány 16, a srác 17 éves, mindketten tanulnak, mellette dolgoznak + valami kis támogatást kapnak nyilván otthonról is (a lány az apjától gyerektartást, mert elváltak a szülők).

@macamuca:
Ezt látatlanban én is így képzeltem. Kifejezetten hasznos lehet a szakmában, ha utazgat és közben idegen kulturák motívumait, jellemzőit és adott esetben technikáit is megismeri.

BTBTBT 2013.09.30. 19:52:58

mert miattA tortenik baj

macamuca [IHUN] 2013.09.30. 19:58:29

@Barátusz:
A kalandor-sztorik falói azért olvassák-nézik ezeket a sztorikat, mert élvezik. És mint minden történetnél (olymindegy, hogy kalandor, romantikus, vagy miféle) a néző-olvasó többé-kevésbé azonosítja magát kis időre a főhőssel.
Aztán magában elmélázik azon, hogy milyen klassz, kalandos, érdekes, változatos, izgalmas, stbstb élete is van a főhősnek. Függetlenül attól, hogy ő maga a saját életét teljesen máshogy képzelte el, és valójában esze ágában sincs tényleg úgy élni, mint mondjuk Bond. De azért egy picikét kipróbálni... akár csak egy órácskára...

Eddig ezzel semmi gond nincs: kitekintés saját életünkből, a fantázia szintjén, ezt szinte mindenki megteszi.
A gond az, ha ugyanez az ember kimondott szavak formájában elítéli Bond életstílusát, merthát az irreális, meg valószerűtlen, meg kizárt, hogy ez lehetséges, no és ki az az őrült, akinek ez tetszik is??
Kettős mérce.
Egyrészt a benne rejlő kalandor élvezi az olvasott sztorit, meg is elégszik azzal, ha ilyesmit olvas, másrészt viszont valamiért cikinek érzi bevállalni, hogy neki tetszik egy picikét ez a stílus.
Nem muszáj felvállalni, tetszhet titokban is, de leszólni sem kellene (ezért írtam fentebb, hogy miközben tervező típusként éli az életét, titokban kalandregényeket fal: a domináns a tervezés marad mindenképpen, akár hangot ad tetszésének, akár nem).

Aki tervező, az az is marad jó eséllyel, node a lazábbak is hadd éljenek már úgy, ahogyan nekik tetszik, anélkül, hogy azt kelljen hallgatniuk, hogy "ez így nem élet", stbstb.
Erre értettem fentebb az előítéletességet: ha más, mint az enyém, attól még működhet és jó is lehet, ha nem nekem, akkor másnak. Ha nekem is jó lenne, akkor én is úgy élnék, nem?

M. Péter 2013.09.30. 20:00:15

@macamuca: "aki egy tetoválószalonban dolgozik, az már eleve tud rajzolni-festeni"
Itt van rá néhány ellenpélda: failblog.cheezburger.com/ugliesttattoos

BTBTBT 2013.09.30. 20:01:35

@macamuca:
Oke, akkor kivetel vagyok, mert nekem bejon a Bond-filmek nagyobbik resze. A tobbi pedig nem Bond miatt nem tetszik. :)

Itt egyebkent a "titkon olvassa"-n volt a hangsuly, most meg azt mondod, hogy olvassa, de nyilvanosan szidja. Most akkor mi van? :)

Nem vettem magamra, amit irtal, mert a velemenyemmel nem itelkeztem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 20:19:10

@Barátusz:
Mi is szeretjük a Bond-filmeket :)

Nekünk Pierce Brosnan volt a kedvenc Bondunk. Roger Moore-t viszont kifejezetten nem szerettük, de attól a filmek jók voltak.

macamuca [IHUN] 2013.09.30. 20:20:40

@M. Péter:
ellenpélda mindig mindenre van, én inkább azt veszem alapul, ami általános.
Olymindegy, hogy autodidakta módon, vagy szervezett képzés keretein belül tanul meg valaki rajzolni, a tetováláshoz (is) rendelkezni kell rajztudással.
Az ellenpéldák ezt nem fogják semmissé tenni.

@Barátusz:
a hangsúly azon volt, hogy miközben tervezett életet él, ezt preferálja szóban és tettben egyaránt, eközben a benne lévő kalandor-én vágyait kiéli efféle könyvek-filmek olvasásával-nézésével, de szóban elítéli a kalandorságot (olymindegy, hogy mit-milyen mértéket minősít adott tervező típusú egyén kalandorságnak).
Valamit preferál, aszerint él, a másikat elítéli, de azért a benne lévő más-t kiéli.
És igen, ha titkon olvassa, akkor vagy nem nyilatkozik róla, vagy elítélően teszi. Ha felvállalná, hogy kikapcsolódásképpen kalandregényeket olvas, akkor azt is fel kellene vállalni, hogy egy picikét azért tetszik neki... és ha ez a felvállalás nem fér bele az énképébe (picikét sem akar, még véletlenül sem, szimpátia szintjén sem kalandornak, vagy erre hajlamosnak látszani), akkor szidja. Leggyakoribb jelző a "ponyva, én efféle szemetet nem olvasok", de sokféle megfogalmazás létezik.
Valamiért mintha szégyellné az ilyen felfogású ember, hogy a kalandozás, a fantázia jelen van az életében. Mintha valamiféle bélyegnek tekintené.

Len.Mag 2013.09.30. 20:27:55

@Barátusz: Ja értem.
Azért ahhoz képest, hogy a cselekedetei önkamgukban minősítenek valakit - ami igaz - sokan sokféleképpen próbálják azokat értelmezni.
"A minosites inkabb velemenyalkotas."
Ebben nem értünk egyet. :) A címke az címke, engem az szokott leginkább zavarni.
Amit a lakás, autó stb. vs. sodródásról írtam, az persze irónikus volt, az előtte lévő mondatokból kiderül (ha a szmájlikból nem), hogy én sem értek egyet vele.

Történetesen van a közvetlen ismeretségi körömben egy lány, aki szintén tetovált, igaz még csak tanulta (a gép kezelését, mert a festés-rajzolást már min. egy évtizede nyomja). Azt ugye senki nem gondolja, hogy nem kell hozzá kivételes rajztehetség??

Ha visszajön még Eszter, akkor ez egy kérdés is: erősítsen meg, hogy nem azért ment ösztöndíjjal Indonéziába, hogy megtanuljon rajzolni. Anélkül ugyanis már a szalonba se vették volna fel.

@macamuca: "némi önostorozással fűszerezve, akkor hihetőbb/elfogadhatóbb a sztorija??"
Igen, de akkor meg nyafogós, és kapja össze magát! ;)

Len.Mag 2013.09.30. 20:31:40

@macamuca: Ugye-ugye?

@M. Péter: Elolvastad a címet is, vagy csak belinkelted?
Jaj persze, hogy elolvastad, hiszen valószínűleg direkt erre kerestél :)
Egyébként egy részük nem csúnya, "csak" elírás van benne, vagy szimplán ízléstelen. :)

Len.Mag 2013.09.30. 20:33:58

@Len.Mag: Bakker: ironikus, önmagukban stb. De szerintem mindenki értette :)

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 20:35:13

@M. Péter: vidam perceket szereztel, kosz a linket! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 20:35:24

Érdekes volt számomra végigolvasni a kommenteket! Nem gondoltam volna, hogy ennyi ellentétes nézőpont ,megfogalmazás szül majd vitát ma. És most olyan finoman és árnyaltan fogalmaztam, ujjnyeee , de csak azért nehogy véletlen átmenjek Trolibuszba! :-)))

BTBTBT 2013.09.30. 20:36:26

@macamuca:
Ez vilagos, de amikor legeloszor felhoztad ezt a "tervezok kalandor-sztorit falnak"-temat, nem emlitettel semmifele verbalis elitelest. Kesobb meg igen.

A legutobbi kommentedben leirt alak nekem sem nyeri el a tetszesemet. Viszont meg nem talalkoztam ilyennel.

@Len.Mag:
A cimke inkabb beskatulyazas. De az eltero velemeny nem gond. :)

Nem az ismerosodre ertem, de kiveteles rajztehetseg nem kell ahhoz, hogy valaki tetovaljon. (Eleg az atlagos is.)
Ahhoz viszont mar igen, hogy valaki sikeres/(el)ismert tetovalo legyen.

@Kovermadar:
Itt is Brosnan a nyero. Ebben biztosan nagy szerepe volt annak is, hogy az o alakitasait lattam eloszor moziban. :)

BTBTBT 2013.09.30. 20:38:21

@sodalisO:
Na, elvezed az otthonletet?

Tegnap a soforod is elaludt? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.30. 20:38:27

az én anyukám akkor hagyta abba az állandó parát, amikor először kijött Thaiföldre nyaralni. aztán volt még párszor, mára már többször járta meg az utat repülővel, mint én. (mert ő haza is megy.) ha nem pasizott volna be, szerintem kiköltözött volna nyugdíjas éveire. soha nem volt egy kalandor típus, még csak sátrazni se szeretett. mostanság ha két hétig nem hall felőlem, rámszól, hogy ugyan már mi van.
ha valakinek előáll a 18-25 éves gyereke, hogy megy DK-Ázsiába, szerintem ne parázzatok, ha egyébként normális, józan eszű emberről van szó (pl nem fogja hagyni beleráncigálni magát drogügyletbe). szerintem semmivel nem parásabb helyzet, mint kimenni Londonba mosoga.... izé, tanulni.
az angolok, amerikaiak még mindig nyomják a gap year-t. nagyon sok emberrel lehet találkozni, akik hünapokig, évekig utaznak. vagy tanulás előtt, munkavállalás előtt, vagy kivesznek egy évet a melóból. abszolút nem lógok ki pl az én sztorimmal sehonnan, ahol összejönnek utazók beszélgetni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 20:40:26

@Barátusz:
Basszus, én már csak videón láthattam... :) Nem hiába, fiatal vagyok még :D

Viccet félretéve, az első Bond film, amit láttam a Polipka (ki adta neki ezt a hülye nevet? :) ). Mondjuk egy valamivel rosszabb tagolás esetén octo-pussy... az sem díjnyertes fordítás :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 20:42:12

@Chang Yai:
Ez mind szép és jó, de... MIKOR LÁTUNK TŐLED POSZTOT / KÖNYVET??? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 20:43:13

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130930/2012-04-15_105644_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Hihetetlen élveztem a mai napot.
Fantasztikusan jó volt kiválóan megfogalmazott érveléseket olvasni.
Az elején szándékosan vettem el a robogóra való ráficcenés élét és valóban szinte az egész nap a posztról szólt brilliáns véleményekkel.
A teljesség igénye nélkül kiemelnék négy remek debattőrt, Len. Magot, Nosutit, Macamucát, és Quercus58-at. Elnézést a többi pozitív hozzáállású kommentelőtől ezúton is gratulálok mindenkinek.
Madarat nem említem mert pofán is vágtam volna ha egy ilyen poszthoz másképpen áll hozzá:)))))))))))))))
A poszt maga nekem egy kicsit egy könyv előszavának tűnt, annak viszont túl jó volt.
Eszter jól láthatóan magáénak tekinti a Johnnie Walker reklám szlogenjét, miszerint "élj úgy, hogyha lepereg életed filmje akkor érdemes legyen végignézni"
A komodói varánuszokat irigylem Tőle.

Néhány mondat erről a csodálatos természeti jelenségről.
A természetben előfordulnak elszeparált állat vagy ember kolóniák.
Amennyiben a számuk elegendő ahhoz hogy a beltenyészet ne okozzon genetikai károsodást közöttük akkor két érdekes jelenség szokott előfordulni.
Vagy óriásnövés vagy törpenövés.
Mindkettőre sok példa van.
A komodói varánusz az óriásnövés egyik emblematikus fajtája.
De említhetném a madagaszkári elefántmadarat aminek a tojása 9-10liter űrtartalmú volt vagy a Kodiak szigeti óriásmedvéket.
Érdekes módon nem csak szigeteken fordul elő e a fajta mutáció.
A kongó esőerdeiben élnek a pigmeusok a törpeemberek.
Ugyanott él a törpecsimpánz a Bonobo aztán a törpe viziló és a kerekfülű törpeelefánt.
A természet csodái mindannyian.

Ui:
Én a Jhonnie Walker kicsit módosított szlogenjét tartom követendőnek vagyishogy "élj úgy hogy mikor lepereg életed filmje ne tudd eldönteni hogy akció vagy pornófilmet látsz"
:)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 20:45:30

@Kovermadar:
Roger Moor-nál rosszabb angol színészt lámpással kell keresni.
Egy katasztrófa az ürge.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 20:47:36

@Barátusz: nem, a sofőröm nem, ez volt a szerencsém, csak ő azt hitte szépen csendben és is készülődöm a szobámban. De gyanús volt a nagy csend és kopogott, én meg megdöntve a toronyugrás világrekordját ki az ágyból és mint egy mérgezett egér azt sem tudtam , hogy rongyoljak. Tul. képp neki köszönhetem, hogy elérteem a gépet. :-)
Ésssssss, igen, tobzódok a jóban! Tegnap este hirtelen felindulásból a fürdőszobát mennyezetig engedtem forróvízzel és KÁDBAN órákig áztattam magam! Mennyei volt, jó volt érezni, hogy is fürdenek az emberek ! :-) És eszek, eszek, eszek, sós , füstölt szalonna, háziszalámi, szentesi paprika, ízletes retek, saszla szőő, édes mint a méz, és csigabigatésztával hús leves, meg csirkepöri, holnap szaroslábú disznóból körömpörkölt, koviubi,házikenyér, szóval.....egyelőre én azért imádok hazajönni! :-DD
Ma fodrász volt, a program, gyönyörűséges hajam lett, most megint kezdek úgy kinézni mint egy nő, nem pedig mint egy sárga szőrű ázott komondorkutya! És a hab a tortán holnap a körmös, kozmetikus meg a szoli lesz, holnapután meg maszíroztatás !
Úgy néz ki egyelőre nagyon élvezem!!! :-DD
...és köszi, hogy érdeklődtél, ez kedves! :-)

nosuti 2013.09.30. 20:53:03

@diggerdriver: először is teljesen meghatódtam, bár nem tudom mi az a debattőr :))

másodszor kösz a David Attenborough-s blokkot

harmadszor meg nagyon hülye vagy :))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.30. 20:53:22

haggyá má Madár, ha most megbuktatok véletlen valakit, mert veled foglalkozok, akkor az kinek a lelkén fog száradni?!? :-D

nosuti 2013.09.30. 20:54:42

@sodalisO: nemáááár ! most vacsiztam és miattad megint megéheztem :))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.30. 20:55:30

kád forróvíz..... hűűű, mostmár tudom, miért lesz érdemes visszamenni. sőttt, hazamenni! nyolc éve csak képen láttam fürdőkádat, de már nem szokott eszembe jutni. a túrórudi többször.

eagles 2013.09.30. 20:56:28

Minden ember regényt ír. Különleges regényt.
Amikor megszületik kap egy tollat, meg egy üres füzetet, és elkezdi írni élete regényét. Azért különleges ez a regény, mert nem lehet a leírtakat törölni, módosítani. Ha korrigálni akarsz, csak a következő fejezetben teheted meg. Megmagyarázhatod az "olvasónak" mit, hogyan, miért. Aztán vagy elfogadják, elhiszik vagy nem.
Ott állsz, egy életen át egy szem magad, körülvéve kritikusokkal. Hogyan írd tovább? Kinek kedvezz? Közönségsiker legyen? Vagy csak egy szűk rétegnek, pl. a családnak tessen?
Nem egyszerű dolog.

Valahol olvastam egyszer, talán egy filmből idézték.
Nem mi forgatjuk a kereket idelent a földön, mi csak a számokat tesszük meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 20:58:41

@diggerdriver:
Mikor még minden filmet szinkronizálva néztem (régen, még Magyarországon), akkor azt hittem, hogy milyen fantasztikusan a külföldi színészek.
Később rá kellett jönnöm, hogy bizony sok esetben nem a külföldi színészek voltak zseniálisak, hanem a magyar szinkronszínészek...

Ma már nincs ilyen szerencsém és bizony kiütközik egy-egy igazán tehetségtelen példány, ezzel rontva a film élvezeti értékét.

A varánusz valóban gyönyörű állat! :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 21:01:09

@nosuti: Hát egyelőre nekem sem sikerül eloltani az egészséges éhségérzetemet, 105 napig banán, csoki, szendvics, főtt kajából pedig ízetlen paprikás krumpli, milánói ,carbonara spagetti, fosízű pizza után olyan vagyok mint egy afrikai éhező vagy mint a romániai kutyák...csak eszek, eszek és evés közben azon gondolkozok mit fogok enni a következő étkezéskor!!!!:-DDDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 21:02:38

@Chang Yai:
Az enyémen, de túl fogom élni :)
Én az önző típusba tartozom, szívesebben olvasnék egy posztot tőled, mint amennyire sajnálnék egy ismeretlen kisgyereket a bukás miatt. Majd a pótvizsgán átrúgdosod... :D

@Quercus58:
Ez jó, ez tetszik... kicsit... nem tudom :) De tetszik!
Az én füzetem olyan, hogy mindig 5 oldal után lapozok vissza, hogy elolvassam mit írtam :)

Len.Mag 2013.09.30. 21:03:50

@diggerdriver: @nosuti: Jelentem, én kigugliztam :)))
Köszi, Digger! :)
Vajon mitől függ, hogy növésnek vagy zsugorodásnak indul-e a faj? És mi lehet ennek a "célja" evolúciós értelemben? Vajon az emberrel is ez történik? Ha egy százéves parasztház ajtajait megnézzük: biztosan, bár én olyan elméletet hallottam, hogy ez a megváltozott étrend miatt lehet. Bár ami szemetet ma élelmiszeripar felkiáltással termelnek, attól nem nőnénk sehova ;)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 21:03:52

@Chang Yai: Hát nekem meg egy dolog sosem jutna eszembe , az a buzi túrórudi!!! :-)

puhacica 2013.09.30. 21:05:41

@Kovermadar: borzasztó zabálásokat tudok művelni én is utána. :))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 21:07:43

@Kovermadar: Mert vagy nem volt időm vásárolni, vagy nem bírtam elmászni a boltig sem munka után, az is siker volt ha elértem a vonatot, vagy nem volt tiszta edény a konyhában../ lakótársaim vannak !!!/ és nem volt kedvem este 8-kor mosogatni 1,5 órát azért, hogy tudjak csinálni egy paprikás krumplit. Ilyenkor volt mindig, banán, csoki a táskámban, vagy esetleg a szemben lévő Coffe Nero-ból vajas croissan, vékony volt mint a papír és csöpögött az olajtól, de a semminél jobb volt. Ha meg csoda történt és este még találtam egy tiszta serpenyőt néha tudtam főzni, de mindegy volt mit, mert nekem minden ízetlen és szar !!! Amúgy nem vagyok finnyás vagy válogatós !!!! :-DDDD :-P

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.30. 21:09:35

öööö, félév van, nincs pótvizsga.

nosuti 2013.09.30. 21:10:46

@Len.Mag: na, ma is tanultam valamit

tegnap a csicsókát tanultam meg angolul és kevésbé dánul

macamuca [IHUN] 2013.09.30. 21:10:48

@diggerdriver:
Kösz :)))

@Barátusz:
amikor említettem a tervező típus kalandregényt fal-"jelenséget", arra akartam utalni, amit később részleteztem is, vagyis hogy mindenkiben ott bújkál mindkét típus.
Hogy aztán melyik a jellemzőbb-meghatározóbb, az értelemszerűen eltérő, de a másikból is van mindenkiben.
Hogy mennyi és hogy ez miben-miként nyilvánul meg, és hogy felvállalja-e, vagy a jellemző énjétől annyira eltérőnek minősíti, hogy picit sem ismeri el önmaga részének, ez megint egy másik téma :)

Most pedig elhúzok nagggyongyorsan melóba, mielőtt tervszerűen lekésném a buszt. :)))
Jóccakát, további kellemes beszélgetést :)))

Len.Mag 2013.09.30. 21:15:02

@Chang Yai: Akkor engedj át mindenkit! :D Majd év végén buktatsz! :D

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 21:15:41

@diggerdriver: az avatarodon a bika epp azt mondja a torreadornak, hogy "naaa, gyere jatszaniii!!" ?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 21:15:47

@puhacica:
Ugye?
Amikor egy-egy alkalom után apósom kisoson a konyhába már tudom: készül a májpástétom vagy tojáskrém és akkor vége a fogyókúrának! :D

@sodalisO:
Az egyik főiskolai csoporttársam az egyik Coffee Nero-ban manager... majd írok neki, hogy panasz volt az árúra :)
Azért csak van valahol egy pizzéria, ahol rendes ételt adnak. Vagy egy olasz étterem, ahol van valami jó carbonara vagy bolognai.
Találd fel magad! ;)

@Chang Yai:
Félév??? Akkor mit számít egy bukás? Az csak kis bukásocska, nem komoly dolog ;)
De ha ezen múlik, akkor engedj át mindenkit egy kettessel és kész, marad idő posztot írni.

2013.09.30. 21:17:55

@diggerdriver: megkerestem neked a fotot artol, amikor arra jartam. Tessek:
kepfeltoltes.hu/view/130930/149503066image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Varazslok/gyogyitokrol hogy hogy nem esett szo a ma esti kisessayben?

rezsoatya (törölt) 2013.09.30. 21:20:29

@Quercus58: szerintem meg az Elet irja a mesenket... errol @sodalisO: tudna meselni...
De ki hogy latja... ;-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 21:21:47

@Kovermadar: :-D Van pizzéria, de sajnos nagyon nem ugrálok értük, ebédidőben csak fél órám van, és nem érnék vissza, van egy olasz étterem mellettünk, ott egyszer eljátszottam a nagyságos asszonyt, beültem ebédidőben és igen rendeltem egy carbonárát, hát persze hogy finom volt , naná, mint a szél, de 8,90 font volt, gondoltam , legyűröm a Sunsburyset is 2, 50-ért legközelebb. Le is megy , csak a 100. már rohadt unalmas volt ! :-D Feltalálom én magam, ne félj, mindig vettem új dolgokat is ha bolt közelben voltam, legfeljebb ha szar volt, vagy nem az amire gondoltam, akkor kidobtam. Főzni jól tudok, azt anyukámtól megtanultam, szart hagymával, bármit megcsinálok, de ahhoz a fokhagymának feltétlen fokhagyma izűnek kell lennie. Ez nálam alap !!! :-)))))) Ne félts!! :-D Mindenesetre, most azért halálba zabálom magam! Az a biztos ! :-DDD

Bonjour 2013.09.30. 21:23:48

@sodalisO: en itt csendben figyelek am :))))

Len.Mag 2013.09.30. 21:24:34

@Kovermadar: "Az csak kis bukásocska, nem komoly dolog "
Biztos, hogy ez ott is így van? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.30. 21:26:53

@sodalisO: :-) ez afféle toposz lett, azt hiszem. megtestesítője mindennek, amit kényszerűen magunk mögött hagytunk.

speciel a rendes kolbász jobban hiányzik. a paprikáskrumpliba.

2013.09.30. 21:29:30

Cougarcat, shaktirom, mit szoltok a globeandmail cikkehez? Fent linkeltem

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 21:29:50

@Len.Mag:
Nem! De egy próbát megért... ;)

@sodalisO:
8,9 font? Borravalóval? ;)
Az 92 korona. Egy sima pizza kerül az arab pizzériában 70 koronába. Nem vészesen drága egy rendes étterem esetén. Szerintem.

kiwirágós kivirradtig 2013.09.30. 21:31:03

@diggerdriver:
És mi van mondjuk a kétütemű motorokkal, ahol keverékolajozás van, nem szivattyús?

Mi van azokkal a motorokkal, ahol nincs hüvely, csak simán hengerfal?

Szóval ha már okoskodni akarsz, legalább értsél a témához. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.30. 21:33:27

@Kovermadar: nem én buktatok, hanem az excel-tábla, amibe megy bele minden röpdolgozat, dolgozat, házifeladat, projekt stb jegy, a 10% ami "szubjektív" - hogy mennyire aktív a delikvens az órán. csak azért szívok, mert jó sok adatot kellene felvinni (nem elég az én táblám, az már megvan), és ezer évig ment minden sort ez a szar. látom online némelyik kollégámat, ők is szívnak.
buktattam annó 12. végén, érettségi előtt.... na az volt mulatságos. a delikvens mentőkérdése az volt a pótvizsgán (tizenkettedikben bakker! és nem rajtam múlott, esküszöm, mert egy hét alatt megtanítom bármelyik ötévesnek.....), így magyarul feltéve a kérdés, hogy soroljon fel angolul színeket. odáig jutott, hogy blue.
gondolom, Rózsika és sleppje kb ide lövi be a színvonalat, nehogy elhúzzon mindenki mosoga.... izé, CNC-zni meg kalandozni Ázsiában.

BTBTBT 2013.09.30. 21:37:03

IT-sek vannak most itt?
Billentyűzetproblémáim vannak angol/magyar karakterkiosztás terén. Évtizedig nem volt semmi baj. Valószínűleg félrenyomtam valamit.

@Chang Yai:
"ne parázzatok, ha egyébként normális, józan eszű emberről van szó (pl nem fogja hagyni beleráncigálni magát drogügyletbe)"
Nagyon örülök, hogy ezt belevetted.

@Kovermadar:
Fiatal csikó. :)))
A Goldeneye volt az 1., amitől ránk szakadt a mozi. Persze a régieket csak DVD-n.

@sodalisO:
"szaroslábú disznóból körömpörkölt" :)))

Mikor váltod a nick-edet M.M.-re? (Nem Marilyn Manson...)
Egyszerűen nem hiszem el, hogy fodrászkéent úgy néztél volna ki, mint egy komondor. Tudom, most túlzol. :)

@macamuca:
No, így mán világos.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 21:38:14

@Kovermadar: hááát, az én 1400 fontos kis fizumhoz azért durva lenne minden nap 9 fontért spagettit zabálni és akkor még reggeli, vacsora, vonatjegy, meg a lakásbérlet...???? azért itt sincs kolbászból a kerítés és én nem mérnök vagyok csak egy kis szutyok fodrász! :-(

2013.09.30. 21:39:00

@charlieharper: Leginkább általánosan legalizálhatnák a marijuánát. A rendőrség már igy se foglalkozik használókkal, mi se (viszont úgy kell tenni mintha igen). Az adóbevétel pedig nagyon jól jönne.

A medical dope-pal az a probléma hogy sokan akik hasznát vennék, nem kapnak orvosi receptet. Pl. nagyon sokan szivnak füvet mentális problémákra, de nekik a dilibogyókat nyomják. Ezért sokan saját maguk próbálják növeszteni - röhej hogy már a 100 növényes grow-up-ot is "kicsinek" hivunk, csakhogy ignorálni tudjuk.

Len.Mag 2013.09.30. 21:41:18

@Kovermadar: @Chang Yai: Ahh! Pont azt akartam írni, hogy:
...ezt nem tudjuk (mármint a bukás következményeit)... de megtudhatnánk... pl. egy posztból!! :)
De így, megírni komentben... ejnye! :D

puhacica 2013.09.30. 21:41:20

@sodalisO: meséld már el nekem kérlek, milyen az a saszla szőlő! a hazafelé vezető úton van egy árus, hatalmas táblán hirdeti ezt a saszlát. érdemes megállni?

@Kovermadar: fogyókúra! :D én annál sajnos jobban szeretek enni. volt egy időszak, amikor csak akkor "mosolyogtam", amikor üres volt a hűtő. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 21:42:36

@Barátusz: Te megöllek, mit leskelődsz???? :-DDD Marilyn Monroe egyik haját csináltuk meg ma, épp most küldtem el a tesómnak a képet, nem mondtam neki semmit, erre ő??? Basszus, pont olyan lett mint Monroe haja!!! :-P Mondom ja, pin-up baby pin-up !!! :-DD
És de igen, este 1,5 óra hajszárítás, vasalás,mindenféle hajcsodaszer használata után reggel mindig úgy értem be dolgozni mintha sárga naposcsibék ülnének a kotlófészek hajamban. Nekem ez fodrásznak mindig kib----a a biztosítékot. És nem tudok mit csinálni a pára ellen, szőkített haj, keratinsérült, a nedvességre azonnal így reagál.......szóval higyj nekem! És ne leskelődj! :-DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 21:43:41

@Chang Yai: Jó kis ungarisen paprikás kóbász, jóhogy ez alap, persze!!! Most viszek is ki magammal egy utánfutóval az bizonyos!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 21:44:58

@Bonjour: "Jóvanna", most magamon kívül vagyok, oda vagyok mög vissza teljesen ! :-DD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 21:45:37

@charlieharper:
Köszi. Én élőben a nyíregyházi állatkertben láttam.
Most akartam az emailedre válaszolni de ha már itt vagy akkor itt.
Szóval engem igazából ezeknek a misztikus hókuszpókuszoknak csak a gyógyító oldala érdekel.
Ha feltételezzük azt hogy a betegségek legnagyobb része pszichés eredetű akkor mindegy hogy a maszáj varázsló a dajak poon vagy a navajó sámán füstöli fel végül csak a hite gyógyítja meg. Érdemes lenne ezt körüljárni.
Egyszer írok egy posztot róla a blogomban de már így is annyi téma van amiről írnék hogy nem győzöm idővel.
Meg aztán én csak olyan botcsinálta író vagyok aki még mindig egy újjal pötyög minden írást.

2013.09.30. 21:45:51

@puhacica: csak neked:
m.youtube.com/watch?v=OYh8EHNwfHI

N.B. nem kedvelem a hazi macskat, de azt a csikosat, azt nagyon

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.30. 21:46:07

@Barátusz: Balin akkora betűkkel van kirakva a reptéren, hogy drogcsempészésért halálbüntetés jár (amit szívesen végre is hajtanak, nem kenik el a fenébe), hogy még én is összeszarom magam, pedig életemben nem volt a kezemben még füves cigi sem. (tudom, tudom, akkor minek élek egyáltalán :-) )
van egy olyan scam, hogy maga a díler hozza rád a zsarut, aztán jól megkopasztanak közösen, akkor se kellemes, ha nem lesz belőle halálbüntetés.
aki erre van ráállva, nagyon utána kell nézni, melyik szigeteken foglalkozik ezzel mindenki pl, hol "biztonságosabb".

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 21:46:17

@rezsoatya: Bizony, tudnék...de nem mesélek!!! Ez a mese az enyém és az is marad !!!:-)))

D.Eszter 2013.09.30. 21:47:57

@Len.Mag:
Nem, nem azért mentem Indonéziába, hogy ott tanuljak meg rajzolni. Kicsi korom óta rajzolok és az Iparra is készültem egy darabig. Olajjal festeni viszont Indonéziában kezdtem.
A tetováláshoz pedig bizony szükség van egy elég jó rajztudása, hogy ne járjanak úgy a "páciensek",mint ahogy az említett oldalon is láthattuk :)

BTBTBT 2013.09.30. 21:52:50

@Chang Yai:
Őőőő, igazából erre céloztam a szülőnek gyerekért való aggódásával kapcsolatban: "normális, józan eszű ember"

Nekem sem volt még füves cigi a kezemben, de ettől még érdemes élni. :)

@Kovermadar: Ne röhögj a fenti mondaton. :)))

@sodalisO:
Nem leskelődöm, csak figyelek. :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 21:53:28

@sodalisO:
1400 az gondolom nettó. Napi 9 font az havi... 270? Nem ismerem az ottani arányokat, de ez nem tűnik annyira soknak, ha hozzáveszem, hogy nem kell főzni, nem kell mosogatni, nem kell alapanyagot venni. Ha ezek járulékos költségét levonjuk a 270-ből, akkor mennyi marad kb?

Persze nem erőszak, úgyis te érzed... én azért elcsábulnék, főleg ha olasz étteremről van szó. Ha görög lenne, azt mondanám, hogy utalják oda a fizetésemet :D

puhacica 2013.09.30. 21:53:42

@charlieharper: óóóó, tigribigri! :)))
és ha már a nagy cicákat szereted: www.youtube.com/watch?v=J11uu8L8FTY (lehet, hogy volt már, de szerintem megunhatatlan.)

2013.09.30. 21:56:17

@puhacica: az semmi, ezt figyeld. Mind az 5 resze fennvan a tube-on, majd, ha lesz idod nezd vegig. Ausztraliaban van Tiger Island:
m.youtube.com/watch?v=aCWvlJMiUxI

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 21:56:18

@puhacica: a saszla szőlő, az amelyiknek nagyok vékony héja van , olyan kis édes , szabályos kis szemecskék, kisebb nagyobbak, átlátszó világos, zöldes vagy bordós, pirosas színe van és nagyon nagyon finom, van aki nem szereti mert magja van, meg " jaj, a héja", de minden szőlőnek van héja...mondjuk nekem mindegy mindegy , én imádom, édes, leves, szóval izémizé, tuti frankó na!:-) százszor jobb mint a nagy szemú magnélküli import szőlők, az nekem koppincs , guszta de nem lesz tőle............jaj majdnem leírtam ....
na itt van nézd , ő az!!
www.google.hu/search?q=saszla+sz%C5%91l%C5%91&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=TtdJUurBIIvAswbpyIDwCQ&ved=0CDUQsAQ&biw=1366&bih=681&dpr=1

D.Eszter 2013.09.30. 21:57:03

@Chang Yai:
Valóban jár halálbüntetés drogcsempészésért és termesztésért/előállításért is, ez minden reptéren ki van írva. És olyan is gyakran előfordul, hogy maga a díler riasztja a rendőröket, akik mellesleg valószínűleg a zsebében vannak. Ráadásul az ott hosszabb ideig tartózkodó külföldieket jobban is figyelik. Nem érdemes ilyennel szórakozni.
Emellett zárójelben jegyzem meg, hogy az egész országban legális a varázsgomba. Fura.

2013.09.30. 21:57:45

@Barátusz: @Chang Yai: "Nekem sem volt még füves cigi a kezemben, de ettől még érdemes élni. :)"

A melóhelyen én vagyok az egyetlen aki még nem szivott. Elhatároztam hogyha legalizálják majd csinálok egy bulit és ünnepélyesen szivni fogok - hadd mulassanak a barátok. :) Amikor még csak permanent resident voltam kitoloncolás is járhatott volna "drug charge"-ért - ezért mindig kerültem...

nosuti 2013.09.30. 21:58:04

@puhacica: ezt nagyon bírom, a hétvégén néztem meg az összes videójukat a big cats rescuenak ... a fehér tigris meg grrrrrrrrrrrr

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 21:58:22

@Barátusz:
Az nagyon jó rész volt, szerintem a legjobb!

Nem röhögök, van aki a vizipipára esküszik... ;)

@puhacica:
Egész életemben fogyókúrázok. Hol azért, hogy fogyjak, hol azért, hogy megtartsam a súlyomat. Ha egyik sem áll fenn, akkor azért, hogy ne hízzak olyan nagy mértékben :D

@Len.Mag:
Majd szűrjük és akkor kénytelen lesz posztot írni ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 21:58:37

@kiwirágós kivirradtig:
Na akkor beszéljük meg.
Csak azért hogy értsél a témához.
A modern kétütemű motoroknál már szivattyú adagolja a benzinhez az olajat a kenésnek akkor is meg kell lenni a dugattyú és a hüvely között.
Szivattyús keverékolajzás. Kapise?
A hüvely fogalma a műszaki életben nem a kivehető hengerperselyt jelenti hanem azt a henger alakú NYÍLÁST amiben a dugattyú jár.
Ezért van ugye a nedvesPERSELYESés a szárazPERSELYES henger nem pedig nedvesHÜVELYES vagy szárazHÜVELYES. amennyiben ez utóbbi kettő létezne a műszaki nyelvben akkor garantáltan beleírtam volna az eredeti hozzászólásba.
A kardnak is hüvelye van meg a borsónak is és mindkettő valaminek a tokját tartóját jelenti.
Mint ahogy a hengerhüvely a műszaki életben.

Ha már meg lettem találva...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 21:59:23

@Kovermadar: Nem olvastad amit írtam ? Ebédre 270 font, ok, reggelire? vacsorára semmi ? vonat 100 font, lakbér 350, és akkor még nem vettem egy tusfürdőt vagy egy ócsó rúzst se !

nosuti 2013.09.30. 21:59:24

@charlieharper: na, akkor a köv hétvégi program :)
köszi

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 22:04:20

@rezsoatya:
Ez a torreador legszégyenteljesebb pillanata.
A kard ott van a bika hátában az meg szánakozva nézi a hóhérját.

vazzup 2013.09.30. 22:04:26

@sodalisO: szombaton volt a kőbányai garázsban nyílt trolinap! Voltam a gyerekkel, vezettem trolit is. Szóval csak nyugodtan trollikodj! :)

Azt viszont én nem értem, hogy miért mondja mindenki, hogy az angol koszt ízetlen, amiket én ettem Londonban eddig, az nagyjából mind rendben volt. Jó, nem a legalját kezdtem neki, az tény. No de hát azért, na. Bár lehet, csak az én ízlésem ilyen lapos.

Ja, és végre valaki, aki hozzám hasonlóan nem éppen túró rudi párti! \o/ :D
Én még itthon sem eszem olyant.

---

BTW, egyre inkább úgy tűnik, hogy egy hónap múlva én is határátkelek. S ha már, akkor hagyma örökébe lépek a kies óceánon túlra. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 22:04:32

@Barátusz: Skóciában nálunk is ki volt rakva a kandalló teteje kis zacskókkal, sárga, zöldes,barnás, rohadt rosszul néztek ki, a lakótársam mindig mondta, válassszak nyugodtan! De hát gondoltam, minek, azt se tudom mit kell vele csinálni, megenni, teát főzni, vagy az orromba dugdosni, vagy / láttam tv-ben / kanálba öngyújtóval megfőzni, de mivel vízzel, sörrel borral vagy hypóval?? Mondtam neki, köszi, maradok a Kossuthnál, attól is tudok szédülni meg köpködni!! :-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 22:07:47

@Len.Mag:
Nincs rá ésszerű evolúciós magyarázat.
Egy madagaszkári futómadárnak aminek szinte nincs természetes ellensége semmilyen evolúciós előnye nem származik abból hogy 450kilósra nő.
Az embereknél megvan ez a jelenség ahogy írtam a pigmeusok ilyen törpe emberek.

BTBTBT 2013.09.30. 22:08:16

@Kovermadar:
A Skyfall is nagyon ott volt, pedig utálom Craig-et.

Ki kell ábrándítsalak: még vízipipa sem. Alkohol kivételével semmiféle bódítószer.

@cougarcat:
Nálam ennek semmi köze a "permanent residency"-hez.
Lehet, hogy az agyam kémiailag eltér az átlagostól, és ha megfelelő körülményeket biztosítok, anyag nélkül is jön a trip.

@sodalisO:
Az istenért sem akarnánk a zsebedben túrkálni, de nem azt mondtad, hogy dől a borravaló? :)))

A Kossuth még létezik? Vagz ez is csak egy szófordulat?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 22:10:41

@sodalisO:
Csesszél le! :)
Olvastam, azért kérdeztem... nem ismerem az arányokat.

Olcsó rúzs? Azt nem lehet megenni... ;)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 22:10:48

@vazzup: Én nem vagyok ellene, egye aki szereti, de amikor van omlós 10 cm magas füstölt szalonna, egye meg az akinek 8 anyja volt.
Hajrá, hajrá, messze ne menj azért nagyon, figyelj a nix-re, ott a világ vége, le ne ess ! :-)
Figyelj! Én alföldi falusi lánka vagyok, anyukám bombázó szakács, mi szegények voltunk, de olyan főtt kaján nőttünk fel, hogy nekem egy angol alapanyag választék, vagy készétel kínálat zéró a köbön, Evvan! .-DD Attól még más szeretheti !:-))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 22:10:53

@Kovermadar: A Coffe Nero-ban a Hot Csoklit Milánó a világ legjobb forró csokija.

vazzup 2013.09.30. 22:12:03

@sodalisO: térjél át elektromos cigarettára, azt a pubon belül is lehet általában használni, 2016-ig biztosan (UK-ben). :)
Hidd el, megéri, én napi három doboz után egyik napról a másikra átálltam, azóta tudok sportolni, futni, meg ilyen bohóckodásokra is képes vagyok, mint a lépcsőmászás.

@Barátusz: a Skyfall? :O Őőőőőő. Az én világnézetemben szembeköpte mindazt, amit eladdig a JB filmek során felépítettek. :(
Mondjuk az igaz, hogy az állt a legközelebb az alapul szolgáló regénysorozet hőséhez, no de akkor is.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 22:13:02

@Barátusz: Amikor sokan vannak akkor dől, de amikor meg nincsenek sokan akkor az is gyenge, meghát, az nem fix, arra nem tervezhetem be a havi kajámat, mert esetleges lenne.....:-) Igaz egy nagyon közei ismerősöm, azt mondta, ha nincs időm enni, nagy gáz nincs mert vízen akár 10 napig is életben tudunk maradni! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 22:15:04

@puhacica: Nem érdemes. A legjellegtelenebb vízízű szőlő ami létezik.

vazzup 2013.09.30. 22:16:04

@Kovermadar: @sodalisO: olcsó rúzsnak híg a leve!

@sodalisO úgy bizony! Jó kis füstölt, húsos szalonna! :) Japánba is a Fuji megmászása mellett a szalonnás és a bálnazsíros fagylalt miatt mennék el egyszer. No meg Ninja hagyományörzőket nézni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 22:16:05

@Kovermadar: Hahaaaaa, gyagya! A rúzs az amivel a nők a szájukat kenik, és fél óra múlva a foguk is olyan , meg össze is cserepesedik, vagy lekopik és csak a karimája marad fenn, ronda nagyon+ ha rajta van az ingnyakadon egy lopott félóra után, a feleséged meg ne lássa mert kapsz a szádra!
:-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 22:19:09

@vazzup: MivaaaaNNNNN? Szalonnás és bálnazsíros fagyi??? :-DDDDD

BTBTBT 2013.09.30. 22:20:15

@vazzup:
Mesélj a világnézetedről. :)
A Skyfall annak ellenére jól meg lett csinálva, hogy némely korábbi elemet felhasználták.
Judi Dench kilépése a sorozatból érthető: alig lát szegény.

@sodalisO:
Ahogy mondtam, semmi közöm hozzá, és az is igaz, hogy borravalóra nem lehet tervezni a megélhetést - de nem minden este az van, hogy panaszkodsz, hogy ma mekkora hajtás volt? :)

puhacica 2013.09.30. 22:21:35

@charlieharper: uhh, tátott szájjal néztük az urammal. köszi! ilyen helyen azt hiszem, nagyon szívesen dolgoznék, még ha tigrincssz@rt kellene lapátolnom, akkor is.

@sodalisO: na akkor pont ilyet vacsoráztam ma camambert sajttal. :) én ezekhez annyira nem értek. az almákat se ismerem név szerint. ha szóba kerül valahol, hogy melyiket szeretem, akkor elmesélem, hogy azt, ami bordó, csücskös az alja és kásás húsa van. :) ja, és abból a körömpörköltből egy kicsi ha maradna... :D

@nosuti: :)

@Kovermadar: ez szörnyű lehet. én olyan lusta vagyok és mellette annyira szeretem a hasam, hogy egy lifelongfogyókúrába tuti belehalnék. remélem, nem jön el az idő, amikor tennem kell azért, hogy legalább úgy nézzek ki, mint most. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 22:25:52

@Barátusz: Nem minden este....:-P így igaz!!!..most pl az utolsó 2 hét hál istennek nem volt nagyon hajtós , napi 17 hajvágás és ott sem ad mindenki borravalót azért....ha hajtás van , akkor napi 30-35 hajvágás, nyilván a nagyszámok törvénye alapján több a tip is, de olyan is volt pl , hogy délután 3-ig már megvolt a 17 vágás és 1 font tipem volt ! :-) Tehát kedves Barátusz, van amikor adnak, van amikor nem, és van amikor hulla vagyok, és ritkán de van amikor nem !!! Ilyen ez a lilatehén!:-)))

vazzup 2013.09.30. 22:30:31

@sodalisO:
www.nytimes.com/2000/08/10/world/japan-feasting-on-whale-sniffs-at-culinary-imperialism-of-us.html
"There were 36 choices in all, including fried whale, raw whale, whale bacon, whale heart, whale testicle, whale kidney, and even ice cream made from the whale's fat." :) This is Japan! :D

@Barátusz: a Skyfallra teljesen elveszítette a nőfaló tökösgyerek imázsát a Bond. :( Az a jelenet, amikor Pierce Brosnan tölti a fegyverét, aztán a feje mellett a skulók pattognak a falon... az a múltté. Már a Casino Royale is amolyan félig romantikus lányregénnyé lett.

@puhacica: az ilyen gyümölcs-megnevezésekkel én is így vagyok. Tudom, hogy van jonatán meg starking meg golden, de hogy melyik-melyik az rejtély.

morsels (törölt) 2013.09.30. 22:32:26

@charlieharper:
Vicc volt.
Samannak nem az a baja, hogy nem hasznalja jol a magyar nyelvet, mert nem anyanyelve.
Meg hat ahogy irtad, te sem toltottel tul sok idot Magyarorszagon :-)

De csak vicceltem. Meg szmajlit is tettem utana.

puhacica 2013.09.30. 22:33:10

@Barátusz: szerintem Craig a legjobb Bond! a többiek ficsúrok voltak, ő meg olyan baltával faragott, keménytökű pali. :)

@diggerdriver: hát, finom volt, de azért megállni nem fogok érte. a @sodalisO: említette magokba mondjuk majdnem beletört a fogam. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 22:35:43

@Barátusz: Nekem speckó tetszett, és imádom Craiget a Tetovált lány óta!
@puhacica: :-)) Kb én is ugyanígy az almával !:-))
@vazzup: Műcigi ? Soha! Hogy lesz akkor tüdőrákom ?!:-P

2013.09.30. 22:36:47

@morsels: tudom, csak viccnek szantam, csak ritkan hasznalom a smileyt.

puhacica 2013.09.30. 22:38:01

@vazzup: pontosan! :D
a bálnás részhez pedig: tudom, hogy ez olyan japó kultúrizé, de a tökeiknél fogva akasztanám fel őket a bálnavadászhajó árbocára. a nem létező bakancslistám első pontja, hogy élőben hallhassam a bálnákat énekelni. (mondjuk, egyet szoktam is hallani itthon a fürdőkádban, de ez egy eddig felfedezetlen, 2 lábú faj. :D)

2013.09.30. 22:38:11

@sodalisO: kerlek mondd, hogy ez a Kossuth cigaretta csak vicc volt. Ferjed hogy birja a cigiszagot?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 22:42:41

@diggerdriver: én csak azt eszek ! :-))
@puhacica: jóvanmá szögedi lány!! mög löhet azt is szokni! :-)
@vazzup: aszittemvicc B+!! Borzalmas vámpírzombiskeletonorcundeadtroll íze lehet!:-)

BTBTBT 2013.09.30. 22:42:48

@sodalisO:
Jóvanna! :)))
Csak húztalak.

@vazzup:
Szóval akkor neked Brosnan jön be a legjobban, vagy csak az a korszak?
A tankos rész mindent visz. :)

A "Casino Royale" volt az 1. Bond, amit felirat nélkül, már Angliában láttam. Nagyon oda kellett figyelnem. Ettől függetlenül közepes film volt.

A Skyfall-ban sztorijában is akadtak tátongó lyukak, de egyenletesen jóra sikeredett.

Neked több akció kéne, mi?

@puhacica:
Éppen a baltával faragottsága miatt hiányzik belőle a sárm, ami még Connery-re is jellemző volt, pedig az ő szerepe még inkább a "womanizer"-iránzba ment el.

Brosnan volt a legelegánsabban vad és kedves egyszerre.

Lazenby... hát... lehetett volna jobb, de nem könnyű egy eleve uncsi és túl hosszú filmben.

Dalton eléggé emberivé tette a karaktert. Kár, hogy a filmek addigra már lendületét vesztették a producerek hibás döntése miatt sorozatban rendező Glen miatt.

Moore valóban ficsúr volt, de róla van az az anekdota:
Ha R.M. belép egy fiatal nőkkel teli terembe, akkor 2-3 bugyi nedves lesz.
Ha elmosolyodik, akkor kb. 15.
Ha meg is szólal, akkor a maradék nő bugyija is. :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 22:43:53

@vazzup:
Jol mondod! :)
Bondban egyetertunk. Elromantikaztak, nem kicsit! :(

@sodalisO:
A tetovalt lanyban nem szerepel DC. :) Az eredetit nezd meg (sved), eszmeletlen jo!

@puhacica:
Az! Foleg mikor elfelejtem es csak puslogok, hogy honnan ez a 12kg 4 honap alatt... na akkor jon a kapkodas :)

nosuti 2013.09.30. 22:44:04

@sodalisO: mennyi egy hajvágás? és mennyi a jó borravaló/vendég? amire azt mondod, na emmán döfi

nosuti 2013.09.30. 22:45:18

@nosuti: már nem zsebben turkálás végett, csak lehet egyszer ott arrafelé jön rám egy roham, hogy most vágjunk bele

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.30. 22:45:41

@D.Eszter: bocs, hogy ilyen nagy a pofám itt a te posztodban, Indonéziában nem éltem még (csak a sok utazás), de majdnem 10 éve vagyok Ázsiában (Tajvan, Thaiföld, most Burma), ezért szövegelek annyit. (nem kéne hajnali 3 után pláne.)

vazzup 2013.09.30. 22:46:05

@sodalisO: mű? Miért amúgy a cigi az olyan természetes... Papír, ragasztóanyag, néhány kemikália a pácban, a füstszűrő is csupa-csupa lebomlásra képtelen tök természetes műanyag. :D Muhaha.
Azért egyszer próbáld ki, de ha rászánod magad, szólj, mert ne azt a cigi alakú szart próbáld ki, az semmire sem jó. Viszont van olyan, ami visszaadja az igazi cigarettázás élményét az egészségkárosító hatás minimalizálásával.

@puhacica: valahogy nem tud meghatni a grínpísz féle sötétzöldek nyivákolása ilyen szempontból. Fura módon a legalább harminc féle veszélyeztetett cápafaj miatt nem megy a folyamatos hiszti...

Ettől még persze bálnát én is hallgatnék "énekelni", nem arról van szó. Jó, oké, én sem vagyok éppen kis darab, Kövérmadár szavaival élve életfogytig fogyókúrás vagyok én is. Viszont fürdőben énekelni általában csak halkan szoktam, szóval csak a víz alatt hallható.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 22:46:29

@Kovermadar: Láttam mindkettőt, Tetovált lányban jó vagyok, a 3 kötetet is olvastam,überbrutál nagyon jó, de nekem a svédtől kicsit jobban sikerült a DC-es vari , mert a kis csaj benne nagyon el lett találva, miatta imádtam leginkább!

nosuti 2013.09.30. 22:47:38

@puhacica: egy Bond elegáns, kimért, arisztokratikus beütésű huncutnézésű, humoros

na ebből pár eleve hiányzik DC-ből, a humort meg kiírták az utóbbi részekből

Bonjour 2013.09.30. 22:49:41

@puhacica: a bp-i allatkertben van egy nagy (nekem uj) epitmeny, ki van ra irva, hogy EU-s tamogatasbol , ott van egy elsotetitett teremfele, inkabb csarnok, ahol olyan fenyek vannak, mintha az ocean melyen lennel, es feletted kifuggesztve egy elethu, 1:1 aranyu balna, igazi benyomasat keltve. Jol sikerult. Ott bele lehet ulni egy atlatszo harangbura ala es hallgatni a balnak eneket. El voltam varazsolva. Halistennek a csaladom egesz turelmesen kivarta mig en ott belefeledkeztem az egeszbe.

Bonjour 2013.09.30. 22:51:08

@Bonjour: megjegyzem, nagyon kis gyereknek ijeszto lehet az egesz terem.

BTBTBT 2013.09.30. 22:51:32

@sodalisO:
Oké, szeresd nyugodtan, nekem színészként sem jön be. :)))
Az amcsi Tetovált lány"-ra nem voltam kíváncsi, annak ellenére sem, hogy az egyik kedvenc rendezőm, David Fincher dobta össze, és hogy Trent Reznor rittyentett alá zenét.

Az eredeti svéd film a Noomi Rapace-szal, na az vaddisznyó! :)))
Bár arról végtelen vitákat folytattunk egy nőismerősömmel, hogy mennyire is volt szükséges benne a megerőszakolós jelenet. (Tudom, már megint ugyanaz a téma.) Illetve, hogy kitenné-e magát olyasminek egy a főszereplő helyzetében lévő nő.

@Kovermadar:
Lásd fentebb a tetovált csajt.

Fogyúkúra helyett mondogasd inkább, hogy: Nem a súlyommal van gond, hanem a magasságommal. :)))

2013.09.30. 22:52:50

@vazzup: @puhacica: a japanok nekem sem a szivem csucske a nemzetjogi jog labbaltiprasaval a balnavadaszatban (sokszor ausztral vizeken), mindazonaltal, nem szeretnek egy 40 tonnas eneklo balnat a hajom kozelebe latni. Ez tortenne:
www.examiner.com/article/whale-wrecks-yacht-waters-off-south-africa
Ez lent volt CTben :(

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 22:53:34

@Kovermadar:
www.port.hu/a_tetovalt_lany_the_girl_with_the_dragon_tattoo/pls/w/films.film_page?i_film_id=118994
www.port.hu/a_tetovalt_lany_man_som_hatar_kvinnor/pls/w/films.film_page?i_film_id=109070
@nosuti: 12 font nálunk, mert belváros, központ, a jó borravaló ? volt aki 8 fontot adott már párszor, volt néhényszor 5 font, a jellemző 15-öt adnak és 3 f az enyém marad. de változó mindig, a diákok,gyerekesek nem adnak, a pakik, indiaiak szintén csak néha, az angolok meg átlag, 1-2-3 font
.@vazzup: Figyi én háklis vagyok a cigire, én csak szürke-pink slim Pall mall-t szívok, soha semmi mást, csak vékony cigi forever! Egyszer elfogyott épp/ ritka pillanat nálam/ és kértem egy szálat a tesómtól sima Multi, azt hittem virsli, alig bírtam bekapni a számba a slim után! :-)))

vazzup 2013.09.30. 22:54:17

@sodalisO: nem vicc, hát szoktam én olyat? :D
Igen, az mind és még a nekromanta is beleereszti a bableves után felgyűlt gázait. Valszeg' olyan lehet, de egyszer meg kell kóstolni.
BTW, ez a decens felsorolás, zombi-undead téma megy rendesen, ahogy látom, szerepjátékos vagy csak amolyan popkult rajongó? :)

@Barátusz:
Valójában a két legjobb JB film szerintem a Russia with Love és a Live and Let Die. :) De PB volt az egyik legjobb JB alakító színész, szerintem.

@nosuti: pontosan!

nosuti 2013.09.30. 22:56:27

@sodalisO: köszi :)

@vazzup: szerintem is Brosnan a telitalálat erre a szerepre

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 23:01:13

@vazzup: World of Warcraft!!! = évvel ezelőtt miatta kezdtem el angolul tanulni !:-))

puhacica 2013.09.30. 23:04:11

@sodalisO: Szeged a kedvenc magyar városom, meg a saszla se rossz, csak drága volt a fogszabályzás ahhoz, hogy kitörjem egy szőlőmagban a fogam. :)
@Barátusz: @nosuti: szerintem sármos és kellően elegáns, kimért... na de ízlések és plafonok ugyebár. :)
@Kovermadar: uhhh, és azt simán leadod?
@vazzup: nem vagyok fanatikus állatvédő, de a bálnáknál jámborabb jószágokat nem sokat tudok elképzelni. nem akarok ebbe túl mélyen belemenni, de azt gondolom, vannak állatok, amiket azért tenyésztenek, hogy megegyük őket, a többieket meg békén kellene hagyni. és még egy fontos dolog: a fürdőszobának van olyan akusztikája, ahol igazán érdemes kiengedni a hangod, ha van, ha nincs. :)
@Bonjour: köszi, erről nem is tudtam!

vazzup 2013.09.30. 23:04:34

@sodalisO: hm, hát, van akinek a kicsi jön be, ez tény. :D
Én is így voltam vele amúgy, csak kipróbáltam, milyen is ez a cucc. Aztán 24 óra alatt így maradtam. Pedig nekem is megvolt a kedvenc bagóm. De te tudod, nem erősködöm, csak ha meggondolod magad, emlékezz rá, mit tanácsoltam. ;)

@charlieharper: jepp, sokan hiszik, hogy a bálnák olyan kis (nagy) jámbor jószágok, akik a légynek sem ártanak. :D
De persze általában azért ártalmatlanok, az esetek 90%-ban.

S azért erről se feledkezzünk meg: www.natureworldnews.com/articles/3105/20130722/watch-two-divers-narrowly-avoid-being-eaten-humpback-whales-video.htm

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 23:08:11

@vazzup:nem kicsi, hanem slim!!!! cigizünk ugye ??? :-DD

BTBTBT 2013.09.30. 23:08:23

@vazzup:
Nekem a Goldeneye és a Thunderball a nagy kedvencek - ebben a sorrendben. A legrosszabb talán a Quantum.

@nosuti:
Akkor legalább egy valamiben egyetértünk ma. :)

@sodalisO:
Pontosan.
Ami viszont megdöbbentő, hogy az 1. - és kitűnő - svéd "lány" után egy másik tag ült a rendezői székbe, és tévéfilm-szintű szarságot csinált a trilógia másik két részéből.

@puhacica:
Te a baltást szereted, én meg a kicsit sármosat, ha erről a karakterről van szó.

Emlékszem arra a sajtótájékoztatóra, amikor 94-ben bejelentették, hogy Brosnan lesz az új Bond (egyébként már a 80-as években is felajánlották neki a szerepet, de nem ért rá), és akkor megjelent a pasi hótt szakállasan, mivel még az előző filmjét forgatta - és volt nagy felhördülés, hogy mégis hogy képzelték, hogy ez a szőrmúk fogja eljátszani az intézményesített angol kém szerepét. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 23:12:07

@sodalisO: Na most veszélyes vizekre eveztél:)))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 23:23:44

@diggerdriver: nem én kezdtem!!!! én csak korrigálok!!! :-)) Vazze volt, nem én voltam ! :-DDDDD

puhacica 2013.09.30. 23:25:09

@charlieharper: lehet, hogy nem lesz jó a hasonlat, de: ha bemegy az otthonodba egy bogár és te véletlen vagy direkt rálépsz, attól még nem vagy egy dühöngő, szadista állat. nyilván, én bátran pampogok, mert nincs hajóm, kocsink viszont van, és persze én se örülnék, ha egy őz nekiugrana, de ezt a kockázatot vállalnom kell, amikor beleülök.
@vazzup: ha ez velem történik, nyakig telef@som a búvárruhát. :)))

na, megyek énekelni a fürdőbe. :)

vazzup 2013.09.30. 23:30:09

@sodalisO: nem tudom, a WoW-os és gémeres kötődésednél meginogtam kicsit. :P :)

Egyébként nem kell szégyellni, hogy ha neked a kicsi adja meg az érzetet a szádban. Mint mondtam, vannak ilyen lányok. Az orális fixáció is sokszínű, mint ahogy mi magunk, emberek is sokszínűek vagyunk.

@diggerdriver: hát, amennyiben a niagarán való gumicsónakos leereszkedést evezésnek lehet nevezni... :)

@Barátusz: Oké, a Goldeneye nálam is kábé harmadik, aztán jön a Man with the Golden Gun.

@puhacica: hát, a bálnák azért már csak testméretükből kifolyólag sem veszélytelen állatok. Meg azért néha nem olyan jámborak, hogy csak uszikálnak meg énekelgetnek a turisták legnagyobb örömére. Azért arra készülj fel. :)
S bizony a természet (s benne az ember) már csak ilyen. Az erősebb megeszi a gyengébbet. Függetlenül attól, hogy tenyésztett-e vagy sem.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.30. 23:40:05

@vazzup: hát az én számban ... szóval nem is annyira az , hogy kicsi vagy mittomén mi, de a slim az azért , érted már, valahogy fontos, mert hozzátartozik a nőiességhez, hogy az ember lánya egy csinos, kis kecses, gusztusos darabbal mutatkozik nyilvánosan, ráadásul a CIGI amúgy is büdös, meg izémizé...szóval érted na!:-) de a kicsi az nem jó, semmiképpen!!!! :-)))))))))))))))

BTBTBT 2013.09.30. 23:40:08

@vazzup:
"Egyébként nem kell szégyellni, hogy ha neked a kicsi adja meg az érzetet a szádban...."
Szerintem te most házhoz mész a lófaszért. :)))

A Goldeneye nemcsak önmagában azért volt nagy, mert jó filmként nem egy tévéképernyőn láttam, hanem nagy vásznon, falakat döngető hanggal, hanem mert az a film 95-ben igencsak az előszele volt annak, hogy milyen irányba is fog elmenni a házimozi.

A Moore-os korszak annyira nem jön be. Pedig mennyire szerettem azt a baromságát a Tony Curtis-szel! :)

BTBTBT 2013.09.30. 23:42:43

az 1. "hanem" értelmetlen a Goldeneye-os bekezdésnél

Latcho Rom 2013.09.30. 23:47:26

@charlieharper: nagy penz, be akar szallni allam bacsi. Tolunk nem messze lesz a kozpont, egy olyan kis varosban ahonnan minden melo elment kinaba( hershey csokigyar)

Nincs igazan velemenyem a dologrol, nem vagyok orvos, tudok sok esetet ahol bizony segit szenvedo embereken a fu, gyereken aki napi 10 roham helyett csak egyet produkal havonta..etc. Ugyanakor ismerek fiatalokat is akiknek megolte az ambiciojat a fuvezes..
En ezt a mai magas htc tartalmut nem birom, hulye leszek tole s bealszom.
Szoval nem tudom, megoli e az allami bizncic azok uzletet akik erdokben, kertekben termesztik..nem tudom...

kugarcat biztos tud okosat errol, hisz a munkajaba vag ez is.

vazzup 2013.09.30. 23:50:48

@sodalisO: Értem én, persze. :)

@Barátusz: Nem gondolnám, hogy én bármi ilyesmiért is házhoz mennék. Nem jellemző rám. :D S mint a fenti ábra mutatja, nem is mentem.

A Goldeneye-hoz nekem még azért Tina Turner szenzációs betétdala is beleadta a megfelelő hozzávalókat. Én sajnálom, hogy eltűnt a rocknagymami, kedveltem a zenéjét. :(

Jaja, a Roger Moore-os JB-k sem RM miatt tetszenek, hanem a történetük miatt. RM nekem mindig is a Minden lében két kanál léha dzsentrije lesz. :D

S én most elmászok aludni lassan, hajnalban utazom (nem fogjátok kitalálni) Szegedre. :)

BTBTBT 2013.10.01. 00:00:20

@vazzup:
Vájmi legnagyobb dumája volt ez a mondat.

De jó, hogy megemlítetted a Turner által előadott dalt. Hatalmas! Még eBay-en is levadásztam, annyira. :)
A "Minden lében" tényleg úgy van. Meg kéne már nézni újra, hátha tetszik még annyira, hogy ugyanúgy élvezem. De nem hiszem, mert azóta kismillió filmet láttam.

Jó utat!

2013.10.01. 00:03:01

@shakti_rom: Cougarcat se tud okosat....:) A mi szempontunkból az alkohol és kemény drogok jóval károsabbak, mig a dope szinte semmit nem nyom a latban, hacsak nem a gyerekágyban tartja valami s....fej a dubie-t aztán a gyerek meg megeszi (megtörtént eset). Rengeteg adópénz elmegy az üldözésére bár már évek óta itt BC-ben a hatóságok mint a három majom "nem hall, nem lát, nem beszél". A fiataloknak sajnos el kell dönteni hogy mit akarnak az életükkel kezdeni. Jelenleg az ecstasy és alkohol nagyobb probléma az ő köreikben is.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.01. 00:03:23

@vazzup: jó éjt, és jó utat.
@diggerdriver: huh, majdnem elkezdtem izzadni, de kivágtam a rezet!! asszem:-)))))))))))))

2013.10.01. 00:13:09

@charlieharper: Én meg most jutok hozzá hogy a Blackberry story-t olvassam a hétvégi számban. Kinos. :( Sógorom fia náluk volt matematikus de még jó időben átváltott a Wendy's-hez (corporate).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.01. 00:20:31

Én is lépek, mert mivel most itt vagyok, itt meg már éjfél, ha kint lennék ott igaz még csak 11 lenne, de hát nem ott vagyok hanem itt , tehát aludni is kell.:-)))
Jó éjt nektek!

rezsoatya (törölt) 2013.10.01. 00:34:37

@sodalisO: hat ezt jol megmondtad! :-)
Nekem egyszerubb: itt. Az osszes tobbi overseas...! :D

áasdklfjáasn 2013.10.01. 05:00:41

Na, holnap én is leírom, hogyan kirándultam egyszer az Üllői út páros oldaláról a páratlanra, és aztán két alkalmi társammal átkeltünk a Liliom utcán át a Tűzoltó utcába, ahol egészen a Thaly Kálmán utcáig eljutottunk, szintén nagyon egzotikus, mely utazást az indonéziaikkal teljesen azonos bőrszínű helyi bennszülöttekkel folytatott érdekes és izgalmas élmények fűszereztek.

Remélem, azt is közzéteszik.
Legalább ekkora kaland volt.

áasdklfjáasn 2013.10.01. 05:00:41

@cougarcat:
Jaja, gondolom, felszolgálónak.
Nem lehet, hogy a matematikussága annyiban merült ki, hogy ő csinált a sima lapokból kockásat, amin aztán tudtak számolni azok, akik tudtak számolni?

áasdklfjáasn 2013.10.01. 05:00:41

@vazzup:
Nem írsz róla itt egy 5000 szavas bejegyzést, szép fotókkal?
Biztos nagyon érdekes lesz, én már most úgy izgulok!

2013.10.01. 05:59:13

@áasdklfjáasn: Nem lehet. Inkább az van hogy te nem tudod a "corporate" szó jelentését, ezért össze vagy zavarodva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.01. 06:31:29

@Barátusz:
Milyen igaz! :)
Egy kover torpe vagyok :D

@puhacica:
Nem, ezt hivjak szelmalomharcnak :( :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.01. 07:07:05

@puhacica: az a starking alma, én is azt szeretem:)

VHB 2013.10.01. 09:27:02

@Zoole: Én Manchesterben vagyok, de még Londonban sem nyitnék magyar cukrászdát. Sokkal inkább hívnám osztrák kávéháznak válogatott sütikkel

VHB 2013.10.01. 09:34:52

@régebb óta vagyok Subban mint te: Hol lehet évek óta kártyával fizetni a magyar neten:

- pizzáért
- műszaki cikkekért (hűtő, mikró, tv stb)
- számítógépes alkatrészekért
- autóalkatrészekért
- telefon feltöltésért?

Én egyedül a virágküldősöket ismerem.

puhacica 2013.10.01. 09:50:10

@vazzup: azt sose vontam kétségbe, hogy tudnak veszélyesek is lenni. azt viszont igen, hogy az ember erősebb. nem az, csak van fegyvere. :) :(
@Kovermadar: tök fura, ugye nem tudjuk, ki hogy néz ki, de nekem itt is kialakul egy kép a fejemben rólatok, ugyanúgy, mintha egy regényt olvasnék. te pl a nick ellenére se vagy a fejemben kövér. :)
@Babette_: köszi, ezt megpróbálom megjegyezni! :)

D.Eszter 2013.10.01. 11:06:21

@Chang Yai:
:) na pontosan ezért írhatnál te is egy posztot

SzZoole 2013.10.01. 11:06:25

@VHB: Londonban En sem mivel mar nem ott lakok.eleg volt Londonbol 3.5 ev,de nevetni fogsz mert az elso tervem az volt hogy London egyik elokelo reszeben Hampsteadben nyitunk egy uzletet Blue Danube(Kek Duna)neven.Ez komoly nem viccelek,a terv szerint egy kis kavahaz lett volna max. Tiz fele szeletes sutemeny es tortaszeletek,meg egesz tortak az egyszeru kerektol a komolyabb figuras tortakig es meg eskuvoi tortak kizarolag portfoliobol es csak rendelesre.De aztan elegunk lett Londonbol es elkotoztunk ez ev juniusaban Hemel Hempsteadbe,ez egy szaz ezres kisvaros,kevesbe olyan "szines" mint London,(ha erted mire gondolok)rendkivul fejlett,most itt keressuk a lehetosegeket,de nehez jo uzlethelyet talalni,ja es semmi kep nem Magyar dolgokban gondolkodunk,szoval erosen rajta vagyunk a teman:)))

M. Péter 2013.10.01. 11:29:47

@cougarcat: "Az adóbevétel pedig nagyon jól jönne."

A feltételes mód stimmel. Coloradóban legalizálták, de a várt adóbevételek elmaradtak. Nyilván akik hozzászoktak az illegalitáshoz, azok most sem lelkesednek adót fizetne, és amíg a többség nem fizet, addig nagy versenyhátrányba kerül az, aki becsületes akar lenni. (Ez ismerős Magyarországról is.)

vazzup 2013.10.01. 11:50:08

@áasdklfjáasn: nem írok, helyette dolgozom és este iszunk a kollegákkal, mert az jó

@puhacica: "azt sose vontam kétségbe, hogy tudnak veszélyesek is lenni. azt viszont igen, hogy az ember erősebb. nem az, csak van fegyvere. :) :("

Akármilyen furán hangzik, az ember az eszével erősebb az állatnál. Úgy általában. Persze mindig vannak kivételek...
S azért van az embernek fegyvere, mert csinált magának. A bálnának meg azért van kiba' nagy teste, mert azzá evolválódott (vagy pont nem), amivé. Ennyi. Az erősebb nem csak testi erőt jelent. There are many ways to skin a cat. Tudod.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.10.01. 15:23:49

@VHB:
Had ne keressék neked ki címeket, legyen elég a szavam.
Évek óta van csak neten használt kártyám, nyilván azért igényeltem, mert szükség volt rá.

De végül is igazad van, nagy értékű cikkeket jellemzően utalással fizettem.

De az OTP és a CIB kártyás fizetési felületeit évek óta használom neten, szoftver, könyv, számítástechnikai berendezések fizetésére.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.10.01 14:55
Magyarország

2013.10.01. 16:46:33

@M. Péter: Már az is anyagi előny lenne ha a rendőrség, gyermekvédelem és biróságok nem lennének leterhelve.

VHB 2013.10.01. 17:26:09

@régebb óta vagyok Subban mint te: tisztázzuk, én nem azt mondom, hogy a magyar CIB OTP netes felületével nem lehet vásárolni. Azt állítom, hogy a magyar webshopok 90% vagy nagyobb része NEM ENGEDI/TUDJA a kártyás fizetést.

Ismeri a postai utánvétet, meg az előre bankszámlára utalást. De a klasszikus VISA, MASTERCARD (16 jegyű hosszú szám, lejárat, CVC) típusú vásárlást NEM.

Én onnan tudom, hogy szüleimnek akartam venni egy TV-t mire hazametünk volna, már legyen kiszállítva, beüzemelve.

Árgép.hu - a top 20 webshop nincs kártyás fizetés se PayPal
MediaMarkt.hu - dettó

Nem tudsz bútort venni az Ikea.hu-n. Vagy pizzát rendelni. És a sor hosszú.

Szóval az adott szavad szép és jó, csak nekem kevés. Innen nézve, a magyar e-businesst kőkorszaki állapotok uralják.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.01. 18:22:56

@VHB: a netpincéren tudsz kártyával pizzát fizetni.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.10.01. 18:32:31

@VHB:

Igazad van.

Létezik, de nagyon nem általános.

Igazság szerint nincs igény rá, persze ez téged nem vigasztal.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.10.01 18:14
Magyarország

VHB 2013.10.01. 19:06:56

@Babette_: "A NetPincér.hu oldalon a szállítók felsorolása a fizetési információkat is megjeleníti. Ha itt látod a bankkártya logót, akkor a partner elfogadja a bankkártyás fizetést is."

Ez azt jelenti, hogy nem az összes szállító fogadja el a kártyát. Szóval....

VHB 2013.10.01. 19:11:31

@VHB: Mint mindent, ezt is túl lehet élni. Csak azt sajnálom, hogy ez egyfajta 22-es csapdája. Nincs elég elfogadóhely, nincs elég kártya, drága bankolás magánszemélynek és szolgáltatónak egyaránt.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.10.01. 20:13:46

@VHB:
Komolyan, nincs rá igény.
Annyira nem bíznak az emberek a webshopokban, hogy 90%-ban utánvéttel fizetnek.

Ismerősömmel pont ezt beszéltük a múltkor (az ő webshopjában lehet kártyával fizetni), hogy a 2 ezer forintos kábelt vásárló csakis utánvéttel vásárol, nehogymár lenyúlják a pénzét, a 600 ezres ultrabook vásárló simán fizet kártyával.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.10.01 20:02
Magyarország

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.02. 07:01:15

@VHB: hát akkor ne rendelj az összestől, csak ötventől.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása