oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 11. 06:48,  Luxusbörtön ötszörös fizetésért 465 komment

2013. szeptember 11. 06:48 Határátkelő

Luxusbörtön ötszörös fizetésért

A tegnapi németországi au pairkedés után ma egy teljesen más világot látogatunk meg. Irány Katar, ahol fillérekbe kerül a benzin (ennek megfelelően a SUV számít családi autónak), és ahol kétszer annyi az indiai, mint a katari állampolgár. Lilla írása (és fényképei) egy érdekes országot mutatnak be.

cím_65.jpg

„Már egy ideje olvasgatom a blogot – és az elődjét. Hasznosnak tartom a külföldön szerencsét próbáló magyarok beszámolóit. Mivel Katarról még nem láttam bejegyzést, úgy döntöttem, én is megírom kis történetem.

Körülbelül másfél évvel ezelőtt egy közel-keleti légitársaság hirdetésére lettem figyelmes. Bár nagyon stabil munkahelyen, tündéri kollégákkal dolgoztam együtt Magyarországon, az ismeretlen vonzása felülkerekedett bennem. Mivel kalandvággyal ellátott az élet rendesen, úgy döntöttem, belevágok és jelentkezem a négykörös felvételi interjúra.

Néhány adat Katarról

Néhány hónap múlva már a forró sivatagi szellő simogatta arcomat. Katar az Arab-félszigeten található, kilenced Magyarországnyi területű Emírség. Egyetlen szárazföldi szomszédja Szaúd-Arábia, de a közelben található Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok (Dubai, Abu Dhabi, stb.) is.

Lakossága körülbelül 1,8 millió fő, melynek töredéke, alig 20% katari állampolgár, 20% egyéb arab (főleg egyiptomi és libanoni), 45% az indiai szubkontinensről érkezett főleg az építőiparban dolgozó vendégmunkás (indiai, nepáli, Sri-lankai, bangladesi, pakisztáni), 10% fülöp-szigeteki és 5% minden egyéb (ide tartozom én). Hivatalos nyelve az arab, bár a fenti adatokból kiindulva hindiül hamarabb megtanul itt az ember.

Folyó a bevásárlóközpontban.jpg

Első benyomás: sok az indiai

Első benyomásom az volt, hogy nem is arab országba, hanem Indiába érkeztem. A repülőtéren minden dolgozó indiai, az utcákon indiaiak és a biztonsági őrünk is indiai. Az egész ország építkezés alatt áll.

Mint később megtudtam, Katar adhat otthont a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Most rendíthetetlenül zajlik a stadionok, edzőközpontok és szálláshelyek építése. Ennek sokan örülnek: például a büszke katariak (az Öbölben még egy állam sem rendezett labdarúgó világbajnokságot) vagy az itt állást kapó, nagyon kemény körülmények között, 40 fokban, hazájukhoz viszonyítva magas bérért foglalkoztatott segédmunkások.

Én személy szerint nem lelkesedem annyira, mert csak az állandó fúrást és faragást hallom, a markoló-, és teherautók pedig naponta tucatszám haladnak el az ablakom alatt.

Katar a világ leggazdagabb országa

Amit még érdemes Katarról tudni, hogy 2010-ben a világ leggazdagabb országának kiáltották ki az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP) alapján. Az ország bevétele főleg kőolaj-finomításból származik, de jelentős földgázkészlettel is rendelkeznek.

A benzin ára irigylésre méltó: 62 forint literenként. Ebből adódóan mindenki hatalmas autókkal közlekedik, a katariak kedvenc családi autója a Toyota Landcruiser.

Katari családi autó_terepjáró.jpg

Sivatagi hőség

Pár évvel korábban a csodálatos Egyiptomban tölthettem néhány hónapot, ahol nagyon hozzászoktam az arab vendégszeretethez és a 40 fok feletti hőmérséklethez, így visszavágytam.

A meleget nagyon szeretem, a rekordhőmérséklet, amit eddig tapasztaltam 52 Celsius fok volt. Nem volt olyan vészes, mint egy budapesti 36 fok, mivel a levegő többnyire száraz és kellemes lágy szellő kíséri.

Néha vannak párás napjaink, olyankor moccanni sem bírunk a hőség és pára keveredésétől, de még lélegezni is alig. Most a nyári hónapokban még az építkezések is leállnak napközben, csak napnyugtától éjfélig dolgoznak, majd hajnal három-négy óra körül kezdik újra a kopácsolást olyan reggel hét-nyolcig.

Ennek megfelelően a helyi viselet bő, vékony anyagból készült ruha. A férfiak tetőtől talpig fehérben járnak: ruhájuk katari neve: thob. Büszkén hordják e lenge leplet, mely társadalmi megbecsülést és bizonyos kiváltságokat biztosít számukra.

A nők velük szemben tetőtől talpig feketében láthatóak, az ő ruhájukat abayának hívják. Az abayák rendszerint nagyon finom anyagból készülnek, melyet könnyű hordani. Hajukat shélával fedik el, a vallásosabbak nikábot kötnek, mely egész arcukat elrejti kivéve a szemüket.

Katarban az állam és a vallás kéz a kézben jár. Az itt élők mindennapjait az iszlám saria (vallásjog) határozza meg. Mivel én már dolgoztam arab országban ezelőtt, engem nem túlságosan lepett meg a külföldiekre vonatkozó öltözködési szabályzat.

A férfiakra tulajdonképpen nem vonatkozik semmilyen korlátozás e tekintetben, a nőknek pedig erősen ajánlott vállat, dekoltázst, csípőt és térdet takaró darabokból összeállított ruhatárral érkezni. Ez valójában a saját védelmüket szolgálja, mivel Katarban jelen pillanatban egy nőre tizenkettő férfi jut.

A férfiak nagy többsége egyedülálló segédmunkás, aki hónapok, évek óta nem látta otthon maradt feleségét és gyermekeit vagy valamely szomszédos országból érkezett mérnök. A külföldi nők szerencsésebb esetben feleségként érkeztek vagy légi utaskísérőként dolgoznak, szerencsétlenebb esetben pedig egy katari vagy nyugati család cselédjeként tengetik mindennapjaik.

Egyéb, nyugati nő számára meglepő korlátozás, hogy tilos olyan férfi autójába ülni, aki nem az apja, testvére, férje vagy hivatalos taxis.

A munkámról

Mivel én légi utaskísérőként dolgozom, viszonylag sokat vagyok távol Katartól. Nagyszerű munkám van: bár a „chicken or beef" felszolgálása nem jelent akkora kihívást, az ottalvós járatok annál inkább. Több mint 120 célállomásra repülünk, így bele telik egy kis időbe mire mindenhova eljutunk.

Egy hónapban átlagosan négy országban töltünk el egy éjszakát (layover), és további 3-4 országba teljesítünk fordulós járatot (turn around). – Mivel soha nem repültem otthon, teljesen hiányzik a szókincsemből a magyar szaknyelv. – A fizetésünk magyar viszonylatban átlag feletti. Szállásunkat mind Katarban, mind útjaink során a légitársaság biztosítja.

Változatosság

Nagyon szeretem, hogy minden nap más társasággal dolgozom együtt. Mivel majdnem 8000-en vagyunk légi utaskísérők, nagyon ritka, hogy kétszer ugyanazzal az emberrel repülök együtt. A tartós barátságok kialakítása így nehéz, cserébe viszont nagyon sok új embert ismerhetünk meg.

Nagyon szeretem a változatos utas közönséget is: egyik nap takarót összehajtogató japánok, másik nap csettintgetős öbölbeliek, harmadnap fejüket oldalra billentő indiaiak.

Az európai járatokon zokniban lehet még a mosdóba is elmenni, egy bangladesi járaton viszont wc-t még soha nem látott utasok is előfordulnak. A Brazíliába tartó gépeken a repülő konyháját a szocializációra használják az utasok, míg a szaúdi járatokon imahelynek.

1_25.jpg

Beilleszkedés

Beilleszkednünk Katarba nem igazán kell. Mivel az itt lévők 80%-csak néhány évet tölt az országban, igyekszik annyit félretenni, amennyit csak tud, majd hazatérvén házat vesz vagy vállalkozást indít, így összetartó közösség sem tud kialakulni az országban. Ez főleg a nyugati bevándorlóknak hiányzik.

Nőként egy dologra kell odafigyelni: mindig sokat takaró ruhát felvenni. Több légi utaskísérő lány abayát is vesz: nagyobb biztonságban érezzük magunkat benne, és a férfiak is valamivel több tiszteletet tanúsítanak. Az arab világban minél kevesebb ruha van egy nőn, annál könnyebb vérűnek könyvelik el.

Mivel a légitársaság 110 különböző nemzetiségű munkavállalót foglalkoztat, elég szigorú szabályokkal szembesítenek minket. Az egyik, légi utaskísérők által legellenszenvesebbnek talált szabály a minimális pihenőidő.

Mivel a mi életstílusunk nagyon egyedi: egyik nap este dolgozunk, másik nap reggel, harmadnap éjszaka, negyedik nap 8 időzónát átrepülünk, következő nap 5 időzónát vissza; néhány nap után teljesen elveszítjük az időérzékünket.

Nagyon sűrűn előfordul, hogy beszélgetünk a barátainkkal és nem tudjuk megmondani, milyen nap van, de még azt sem, hogy reggel vagy este. E beszámíthatatlanság miatt sok ország bírósága döntött úgy, hogy légi utaskísérőt nem enged tanúskodni sem.

A minimális pihenőidő

A minimális pihenőidő azt jelenti, hogy „reporting time" előtt 12 órával tilos elhagynunk a szállásunkat. Ezt mágneses beléptető kártyával ellenőrzik. Ez első hallásra ésszerűnek hangzik, és azt a célt szolgálja, hogy mindig kipihentek legyünk.

Viszont, ha jobban belegondolunk elég kellemetlen, amikor nagyon éhesek vagyunk és szeretnék elmenni a boltba élelemért vagy a mosodába az egyenruhánkért vagy egyszerűen csak a konditerembe egy kicsit edzeni.

Igaz, hogy erre kitalálták a napi 90 percet. Ennyi időre legálisan kiosonhatunk. Ez sok esetben azonban kevésnek bizonyul. Sokan, amikor meghallják ezt a fura szabályt, csak annyit mondanak: luxusbörtön.

Néhány szót az árakról

Általánosságban elmondhatom, hogy ötször annyit keresek, mint otthon, viszont minden ötször annyiba is kerül. Az élelmiszer árak annyira nem vészesek. Példaként egy liter tej 320 forint, egy kilogramm liszt szintén. 10 darab tojás 600 forint.

A közeli országokból behozott zöldségek-gyümölcsök olcsók (Törökország, Jordánia, Szaúd-Arábia, Irak): vöröshagyma 60 Ft/kg, paradicsom 180 Ft/kg. A távoli országokból importáltak drágák (Ausztrália, Új-Zéland, Amerika): alma 600 Ft/kg, mangó 600 Ft/kg, szőlő 1200 Ft/kg, sárgadinnye 1200 Ft/kg, cseresznyét nem ettem az idén: 20 dkg 1200 Ft, epret sem ettem: 15 dkg 1200 Ft.

Írnám a kenyér árát, de a Magyarországon előszeretettel fogyasztott ropogós, friss cipó nem kapható. A magyar kenyérhez leginkább a francia baguette áll, azt lehet helyenként kapni: fél kg 350 Ft.

Egy kg előre csomagolt, szeletelt kenyér átlagosan 300-600 Ft. Egy mozijegy 2200 Ft, taxi egy 20 perces útra kb. 2000-2500 Ft. Egy húsz literes vizes palackot 600 forintért veszünk."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Katar

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr995506645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 07:21:48

A penz jo dolog, szeretjuk.

De meg mindig nem ertem, hogyan jonnek ahhoz az arab ferfiak, amit csinalnak...
Felolem egy no akar csipaszon is maszkalhat, SEMMI jogom nincs sincs akar egyetlen ujjal is hozzaerni. Aki ezt nem kepes megallni, az egy alacsonyabb rendu osztonleny (mindegy a vallasa, borszine).
Na ezert nem csipem azt a kulturat, indok mindig, mindenre van... aztan meg hoborognek, hogy Amerikanak is mindig van mindenre indoka.

Be is fejeztem ;)

A poszt erdekes volt, kisse rovid, de erdekes!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.11. 07:26:13

@Kovermadar: Csatlakozom, Tegnap olvastam, hogy egy 8 éves kislány belehalt a nászéjszakába (nem Katarban). Nem értem az egészet A-Z-ig.
Egy kifejezést tudok rá: állatok,
:(

A poszt jó, biztosan érdekes, de nekem nagyjából ennyiben ki is merül a dolog.
:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 07:42:44

@tilmir:
Nem degradalnam le ennyire az allatokat!

Nem csak ott jellemzo azert ez a dolog, azt erzem, hogy olyan szinten korcsosul el az emberiseg, hogy eszmeletlen. Mar nincsen semmi gat, nincs visszatarto ero, nincs semmi, csak az osztonok.

Aztan biztosan en sem vagyok ennel jobb, az egyetlen kulonbseg, hogy szerintem mindent lehet, ami nincs masra hatassal (pl. otthon drogozni). De mar a reszegeket sem engendem utcara.

tableno 2013.09.11. 07:43:38

Érdekes poszt volt! Annyit azért nem árt tudni, mielőtt valaki a nagy della reményében Katarban vállal munkát, hogy még európaiként is gyakorlatilag a munkáltató rabszolgája. Hallottam több olyan történetet is, hogy valaki nem jött ki jól az ottani főnökével (vagy az csak simán szemét volt), és így munka, jövedelem és útlevél (!) nélkül ottragadt, ugyanis nem engedik addig ki az országból, amíg a főnöke el nem bocsátja hivatalosan. Nagyon kell velük vigyázni, mert ott a feudalizmus nem költői túlzás, hanem kőkemény valóság!

2013.09.11. 07:54:19

Hat ez nagyon jo volt. Katar amugyis hianypotlo volt. Koszonjuk

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.11. 08:24:11

Hehe, azon a reszen mosolyogtam amikor irja hogy a katariaknak a viseletuk "bizonyos kivaltsagokat" biztosit. :D
Muhahaha! Egy idonkent ott dolgozo ismerostol tudom ugyanis hogy tortenetesen ez ugy mukodik a gyakorlatban hogy barmi tortenik egy katari-kontra-kulfoldi konfliktusban, barmi, MINDIG a katarinak fognak igazat adni a hatosagok. :)

Jah, meg akkor igy a skandinav posztok alatti idojaras miatti hoborges margojara: mi a bubanatos feszkes fenet lehet elvezni a folyamatos 40 fok feletti homersekleten? Kerdem mashogy. Mit lehet egyaltalan csinalni 40 fok felett? Mert szerintem semmit. :)

A poszt amugy tetszett! Engem meg jobban erdekelni ez a cabin crew-s elet reszleteieben. Mennyit repulnek egy honapban, mennyi a szabadsag, sajat tarsasagnal vannak-e utazasi kedvezmenyek, stb. Par motivumot felvillantott a posztolo, de engem erdekelne reszleteiben is. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.11. 08:25:39

akkor mi is kerül ötször annyiba?

Bonjour 2013.09.11. 08:27:35

Egyetertek Charlie-val, ez egy nagyon jo poszt es tenyleg hianypotlo.

Ezuton kerek viszont elnezest Bpetyatol, aki forditast kert tolem, csak este olvastam mar, de lattam, hogy azota tobben is leirtak. Ma is csak este tudom visszaolvasni.

Kovermadarnak meg udv a fedelzeten. :)

Arab tema, ez nagyon erdekes, ez a megeroszakolosdi meg inkabb. Sajnos nem ertik a nyugatra koltozo arabok, hogy nem otthon vannak es egy masik rendszerben a rovidszoknya/ujjatlan nem egyenlo a konnyuveruseggel. Ez rengeteg konfliktusra ad okot, kulonosen eszakon, ahol a nemi eroszak azota nott meg (nagyon), miota elozonlottek Skandinaviat.
Lehet fujjolni, de ez teny. Statisztikat, ha koveteltek, estere tudok hozni. De talan nem marad igy.
Ugyanakkor aki jart arab orszagban, nagyon tudja ertekelni az arabokat. Es nyugaton is sokan vannak, akik remekul beilleszkednek, nekem az a tapasztalatom, hogy ez akkor sikerul, ha komolyabb szakmaja van, vagy mas komolyabb vegzettsege.

Na mentem.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.11. 08:28:50

@Kovermadar: Egyiptomban próbálta ki egy nyugati újságíró, hogy először lepelben, másodszor nyugati ruhában járta Kairót. Kíváncsi volt rá, mikor éri több inzultus. Végül arra a következtetésre jutott, hogy teljesen mindegy. Mindig.

bpetya75 2013.09.11. 08:41:25

@Bonjour:

El van nézve, hiszen megkaptam, amit akartam. Többszörösen ;-)

2013.09.11. 08:43:06

Most elkepzeltem, hogy a Shell kiirja, hogy 0.15 a Vpower. De szep is lenne!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 08:48:10

@charlieharper:
Én még vettem 2,50 forintért benzint.
De szép volt:)))))))))))
Fiatal voltam.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 09:25:13

Van egy katari származású ismerősöm, nem is értem mi a francot keres ebben a csóró országban :)

33621 2013.09.11. 09:26:15

@diggerdriver: Én 1978-ban már valami 5,50Ft ért tankoltam az 1:33 as keveréket a verhovinába.

tra lala 2013.09.11. 09:27:39

Ezt en sem ertem. Magyarorszagi arakra nem annyira emlekszem, de biztos vagyok benne, hogy a tej ara tobb volt, mint a 320 Ft otode, de meg felenel is dragabb volt. Tojas ugyszint. Kenyeret, mozijegyet es a taxizast biztosan dragabban vettem. Viszont ha ezek ellenere a fizetesed _tenyleg_ az otszorose a magyarnak, akkor az tok jo.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 09:27:55

Közismert, hogy az utaskísérők egy része arrafelé prostituáltként talál másodállást. Erről mit tudsz mesélni?

BTBTBT 2013.09.11. 09:32:10

"Ez valójában a saját védelmüket szolgálja, mivel Katarban jelen pillanatban egy nőre tizenkettő férfi jut."
Ez egy rettentően szar duma, és a női elnyomottság "igazolása" férfi oldalról. Az önuralom nem divat arrafelé a kanoknak.

A leírt árak egyáltalán nem tűnnek ötszörösnek a mo.-ihoz.

Vajon hogyan vesznek fel valakit légiutas-kisérőnek, aki Mo.-on (sehol?) nem végezte még ezt a munkát? Tapasztalat híján? Vagy valami hiányzik itt a sztoriból?
Vagy...?

nyuszigonosz 2013.09.11. 09:33:41

A poszt jó.
Mondjuk ott sem élnék.

Link elek 2013.09.11. 09:38:14

A legiutas kiserok eletenek legfontosabb resze maradt ki:
szex fuvel faval

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 09:41:19

600 forintos alma drága? Itthon 800ért vettem egész nyáron az újzélandit, mert toronymagasan az volt a legjobb. Mangó 600/kg-ért itt csak álom. Meg úgy egyáltalán az érett mangó is, évente jó ha 10 érettet találok összesen.
Kenyér 300-600/kg? Itthon is, és 400/kg alatt általában nem is érdemes megvenni, mert az ótvar.
Nekem ebből nem jött le, hogy drága hely lenne, gondolom az ingatlanok és a szolgáltatások lesznek akkor nagyon drágák.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 09:42:16

@Kovermadar: mi az hogy MÁR? Ezek az iszlám hagyományok többezer évesek! Meg is látszik :D

2013.09.11. 09:44:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ismeros lanya volt Bp-n az Emiratesnel felvetelizni, az Emirates rendezett valamit egy szallodaban par napra, ott kellett jelentkezni. Minimum L'Oreal szokenek kellett lenni. Fel is vettek, 1 ev utan otthagyta.
Gondolom Qatareknal ugyanez van. Volt itt a kommentelok kozott tavaly egy pilota, aki a Malev utan a Qatarnal kapott allast es Dohaban lakik.

Evain 2013.09.11. 10:00:59

@Barátusz:
"Ez valójában a saját védelmüket szolgálja, mivel Katarban jelen pillanatban egy nőre tizenkettő férfi jut."
Ez egy rettentően szar duma, és a női elnyomottság "igazolása" férfi oldalról. Az önuralom nem divat arrafelé a kanoknak.

Sajnos csak egyet tudok érteni. Ért már engem inzultus az amszterdami reptérről az irodába vezető úton taxiban hasonló származású faszitól. Ellenállhatatlan kényszert érzett arra, hogy "udvaroljon". Pedig ősz lévén kabátban voltam... :s

A posztról: Katarról sokat eddig nem olvastam, de nekem olyan érzésem van, hogy légiutaskísérőként dolgozva akár mindegy is, melyik országban él az ember. :D

waterphone 2013.09.11. 10:13:47

Jó poszt DE a vége....
" ötször annyit keresek, mint otthon, viszont minden ötször annyiba is kerül"

A felsorolt termékek és szolgáltatások közül alig van olyan ami drágább mint nálunk.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.11. 10:19:58

Errol az a vicc jut eszembe (es Katarral kapcsolatban stilusos is):
-Tudsz mondani egy repulo emlost?
-Stewardess.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.11. 10:23:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: erre milyen hiteles forrást tudsz mutatni? Vagy csak a levegőbe spekulálsz szokás szerint?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 10:25:45

@Réka ‎:

Az utaskísérő-prostituáltak egyik forrásországa Bulgária.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.11. 10:27:48

Jo a poszt, bar nem sok mindent tudtunk meg sem Katarrol, sem a legiutaskiseresrol, se maxval kerdesere sem kaptunk valaszt.
De ez az otszor annyit keresek, de minden otszorannyiba kerul duma miert jon elo allandoan? Aztan persze kiderul, hogy megsem. Foleg a posztolonal, akinek fizetik a szallasat is, akkor csak kajara kell koltenie, meg a szorakozasara, ruhakra. Valami nagyon nem kerek... (azt csak finoman jegyzem meg, hogy Mo.-n gondolom megvette volna 240 forintert a 20 dekat, akkor itt miert nem kepes otszoros aron, de otszoros fizetessel)

Len.Mag 2013.09.11. 10:28:35

@Kovermadar: Egyetértek. Érdekes, hogy ez mindig a férfiakkal kapcsolatban merül fel. Ők,legalábbis Európa ezen részén az összes felsőtestet takaró ruhadarabtól megszabadulhatnak (más kérdés, hogy ez mennyire stílusos), mégsem jut eszébe egy nőnek sem azon frissiben szexuálisan molesztálni őket (bár van az a véglény, aki örülne neki).

@Barátusz: Pontosan. Ez olyan "tüneti kezelés". Nincs önkontrollunk, ezért a nőket fedjük el. És még ez sem mindig hatásos.

@Link elek: Ez azért durva előítélet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.11. 10:30:26

@Evain: www.youtube.com/watch?v=Z-teLAcEfvs
valahol fent volt a teljes félórás riportfilm is, elég megrázó :(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.11. 10:31:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: forrásod még mindig nincs, a kommented emiatt elég súlytalan, légbőlkapott.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 10:36:13

@Réka ‎:

Milyen forrást kérsz? Írjak egy cikket, s aztán linkeljem ide? :-)

BTBTBT 2013.09.11. 10:39:49

"a rekordhőmérséklet, amit eddig tapasztaltam 52 Celsius fok volt. Nem volt olyan vészes, mint egy budapesti 36 fok, mivel a levegő többnyire száraz és kellemes lágy szellő kíséri"
Azert nehogy mar ne legyen olyan veszes! Mo.-on (Pesten) is tobbnyire szaraz a levego 36 fokban.

@Evain:
Elgondolni sem erdemes, mi lett volna, ha nincs rajtad kabat. :))
De komolyan: Amszterdam a maga szabadossagaval a melegagya az ilyen viselkedesnek.

@Len.Mag:
Nem is feltetlenul azzal van bajom, hogy a sajat orszaguk torvenyei szerint hogyan bannak a nokkel, hanem hogy a kulfoldiekkel is ugy bannak, mintha az alarendeltjuk lenne. Es Amikor nyugatra jonnek, akkor is a sajat szokasaikat eroszakolnak a helyiekre.

Nem kimondottan a poszthoz, de a nokkel kapcsolatosan: volt mar dolgom nikabos novel, es finoman elinteztem, hogy ne kelljen kiszolgalnom. Egy nyugat-europai kulturaban mutasd meg az arcodat - es napszemuveggel se takard el a szemedet -, ha kozteruleten/kozepuletben ugyintezel.
Ha ez nem tetszik, akkor nagyon tudlak sajnalni.

@Mr. Long:
Stewardess. :)))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.11. 10:39:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: en elolvasnam egy cikkedet errol. :)
/szerintem van benne realitas, de a fenti gyumolcsarakrol sem kert senki fenykepet/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 10:42:08

@Evain:
Ez sajnos valoban igy mukodik.
Ezzel nyugtatom magam, amikor ki vagyok kialtva rasszistanak. Mert ha kulturalis alapon lehet a noket szekalni, akkor lehet mas kulturajuakat is.

Az eroszakossaguk engem is a padlora kuld. Nem ertik meg, hogy "pofa alapallas, akkor beszelsz, ha kerdezlek". De ez megint nem ottani sajatossag, mindenkire ervenyes. Van sved kollegam is, aki sokat beszel, azt is nehezen viselem :)

A legrosszabb pedig az, hogy hiaba nem megyek arra a videkre, jonnek ezek ide, Europaba es hozzak az eroszakossagukat :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.11. 10:42:16

@Barátusz: most ez
a) valasz a kerdesre,
b) tetszik a vicc
c) vagy ezt is rosszul irtam (bar direkt miattad megneztem a szotarban a helyesirasat)
:D

BTBTBT 2013.09.11. 10:48:01

@Mr. Long:
Termeszetesen: b. :D

@Réka ‎:
Nem a beszologato 'lebarnult' pasik vedelmeben (mert az szerintem sem okes), de azert ilyen esetben azt is erdemes atgondolni, hogy mi vezerel egy rovid szoknyaban feszito, majomszigetek melletti padra olvasni kiulo fiatal not. Mert ebben a viselkedesben, es ahogy ossze lett vagva az anyag, azert van egy adag butasag is. :(

T1GRIS 2013.09.11. 10:50:55

@tilmir: Nem azért, hogy védjem őket, de konkrétan ez a hír valószínűleg csak egy újságírói túlbuzgás eredménye volt. Egy napra rá legalábbis már ezt írta az eredeti hírt közlő Gulfnews:
gulfnews.com/news/gulf/yemen/wedding-night-death-of-girl-8-denied-in-yemen-1.1229149

Len.Mag 2013.09.11. 10:51:59

@Barátusz: Hát nekem az erőszakkal bajom van, törvények vagy országhatárok ide vagy oda. Ettől föggetlenül nem vagyok a terjesszük a demokráciát és a nyugati értékrendet tűzzel-vassal híve sem, és ha már náluk ez dívik, akkor lehetne azt is mondani, hogy ha nem tetszik akkor nem kell oda utazni és kész. Szóval nehéz kérdés.
De azon a véleményen vagyok, hogy bevándorlóként tényleg szedjék már magukra a befogadó ország kultúráját! Direkt nem azt írtam, hogy próbálják meg. És ha nem megy, akkor nekik sem kell ám maradni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.11. 10:53:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az, hogy azt sem tudod, mi számít forrásnak, az nem lep meg. De forrás nélkül bizony ott van minden kommentednél, hogy "tényalap nincs, ez mind birca személyes spekulációja"
@Mr. Long: honnan veszed, hogy van benne realitás? Pont annyi realitás van benne, mint abban, hogy "bizony egyáltalán nem elterjedt". Na bumm.
@Barátusz: az ő országa, oda megy - fényes nappal - ahova akar, a ruha egyáltalán nem kihívó vagy kirívóan rövid, rendes nyári ruha, a csaj józan, tudja, mit csinál, tehát teljesen az észszerű viselkedés keretein belül van a viselkedése. Ha részegen félmeztelenül vonaglana, akkor azt mondanám, nem vállalt kellő felelősséget a testi épségéért. De fényes nappal nyugati nagyvárosban hadd lehessen már közlekedni, boltba menni.

2013.09.11. 10:59:46

@Mr. Long: multiple choice test?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.11. 11:02:24

@charlieharper: ahh, ez bonyolultabb annal :) a tegnapi nap ota ovatosabb vagyok Baratusszal.

T1GRIS 2013.09.11. 11:03:14

@Babette_: "akkor mi is kerül ötször annyiba?"

Valójában nem sok minden. Én egy éve élek Katarban, de az árak több mint elviselhetők, a mindennapi életben nagyjából ugyanolyan árakkal számolhatsz, mint Budapesten - a különbség, hogy itt a szállásod az összes közüzemi számlájával együtt a céged fizeti, vagy, ha úgy döntesz, hogy saját lakást bérelsz, akkor meg lakhatási hozzájárulást ad. (Nekem ez 3000 rijal, kb. 180e forint, ami még pont nem elég egy normális helyen levő egyszobás lakásra). Ha tehát olyan dolgot kell megnevezni, ami viszont jelentősen drágább az otthoninál, arra hirtelenjében kettőt tudok mondani: a lakhatás és az alkohol.
Alkoholt eleve csak olyan ember vásárolhat (Dohában egy! helyen), akinek van erre kiállított pecsétes papírja, alkohol-engedélye, vagy pedig a külföldi szállodák bárjában - itt értelemszerűen csillagászati árakon. Tehát, ha az ember olyan életvitelt folytat, ami mondjuk Pesten tök általános, hogy esténként, ha nem is mindennap, de egy héten többször beül a haverokkal sörözni, hétvégén meg kicsit jobban kirúg a hámból, az valóban érezheti úgy, hogy az ötszörös fizetése is ugyanúgy elmegy, mint otthon, és ebből azt a következtetést vonhatja le, hogy az élet is ötször drágább, de én azt vettem észre, hogy ha nem jársz szórakozóhelyekre, akkor ez nem igaz.
Hozzáteszem, a Lilla által is említett bevándorló tömegek 99%-a havi kb. 1000 rijalos (60e Ft-os) összegből tengeti nyomorúságos életét, és ebből még ők is meg tudnak élni. És nyilván még valamit haza is tudnak küldeni a családnak, különben nem lennének itt. Én ennek az összegnek kb, a két és félszeresét költöm egy hónapban, úgy, hogy nem szoktam meggondolni, mikor mire adok ki pénzt, de a katari viszonylatban röhejesen alacsony fizetésemnek a nagyobbik része még így is megmarad minden hónapban.

Len.Mag 2013.09.11. 11:04:48

@Barátusz: Szerintem pont hogy nem volt annyira rövid az a szoknya.
Az jutott eszembe, amit a Malenáról mondott egy ismerősöm (én még nem láttam a filmet): ugyanolyan ruhában jár, mint a helyi asszonyok, semmi kihívó nincs benne, csak hát az alkata miatt máshogy áll rajta.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 11:05:07

"E beszámíthatatlanság miatt sok ország bírósága döntött úgy, hogy légi utaskísérőt nem enged tanúskodni sem."

:))))) Haláli!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 11:07:10

@T1GRIS: Ne haragudj, nagyon röviden mi a cikk lényege?

T1GRIS 2013.09.11. 11:07:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Közismert, hogy az utaskísérők egy része arrafelé prostituáltként talál másodállást. Erről mit tudsz mesélni?"

Ja, közismert... :))) A közismertről neked kb. annyi fogalmad lehet, mint Safraneknek, amikor felolvasta Mr. Teufelnek a Cincinnatusról szóló jelentést. Ő is ugyanezt mondta: "mint az közismert". :)

Evain 2013.09.11. 11:08:22

@Barátusz:
"Elgondolni sem erdemes, mi lett volna, ha nincs rajtad kabat. :))
De komolyan: Amszterdam a maga szabadossagaval a melegagya az ilyen viselkedesnek."

Akkor a teljesség kedvéért: állásinterjúra mentem, kosztümben, nadrágban, kabátban beszálltam a taxiba Schipol reptéren, ami áttvitt Hoofddorpba, ami arról híres, hogy marha sok európai cég központja van ott. Ennyit Amszterdamról. :)
Vagy a hosszú szőke haj bárkit feljogosít arra, hogy zaklasson? :D

BTBTBT 2013.09.11. 11:10:49

@Len.Mag:
Nem ugy ertettem, hogy le van szarva, ha a sajat orszagukban eroszakoljak a noket, mert a poszt vonulatat kovetve a kulfoldiekkel (nokkel) valo banasmodon van a hangsuly.

Elmondtuk - itt is mar - kismillioszor: egy bevandorlo valoban igazodjon a fogado orszaghoz, vagy huzzon vissza oda, ahonnan jott.
A gond csak az, hogy a hulye PC-seg miatt elpuhultak a nyugati-europai kormanyok.

Es sharia law-val elni nem Kanaan a noknek. Se a Kozel-Keleten, se Bradfordban.

@Réka ‎:
Tudtad, hogy ez a kisfilm egy bizonyos, rossz hiru brusszeli melosnegyedben keszult?
Tenyleg gaz, ha rendszeresen igy viselkednek egy novel (bar az idonkenti elismero pillantasoktol hizik a hiusaga), de nem arrol van szo, hogy egesz Brusszelben ez lenne a helyzet. Es ezzel nem elmismasolni akarom a problemat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 11:14:32

@Barátusz: Bocsánat, hogy belekapcsolódom, de erről: "Tudtad, hogy ez a kisfilm egy bizonyos, rossz hiru brusszeli melosnegyedben keszult?" - eszembe jutott, hogy az lenne az érdekes, ha ezt a kisfilmet megismételnék de úgy, hogy a hölgy hosszú, zárt ruhában megy végig ugyanezeken az utcákon. Akkor is kapná vajon a beszólogatásokat? (gyanítom, igen)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.11. 11:14:50

@Barátusz: na látod rátapintottál a problémára és a film lényegére: hogy Brüsszelben, ahol korábban nem volt ilyen probléma, a közel-keleti és maghrebi bevándorlással feltűntek az olyan negyedek, ahova fehér nő nem teheti be a lábát anélkül, hogy zaklassák. Ez nagyon gáz.

T1GRIS 2013.09.11. 11:16:58

@zöldeketbeszélek: Röviden: elkezdett terjedni a cikk a socialmédiában, mint az állat, lett nagy felzúdulás, a helyi hatóságok kerek perec tagadták, hogy ilyesmi történt volna, a cikk írója kiáll az állítások mellett, és azt állítja, a lány családjának szomszédaitól hallotta (nem nevezi meg őket), és hozzáteszi, ők hajlandók tanúskodni is. A Gulfnews felhívta az illetékes rendőri vezetőt, hogy akkor most mi a fakk van, ő meg felhívta az apát, aki a lányával együtt megjelent a rendőrségen. A helyi kórházak sem értesítették a hatóságokat ilyen halálesetről. Egy másik újságíró a városban meg megkereste a polgármesteri hivatalt, ahol mind a házasság, mind a haláleset tényét cáfolták. Végül a fővárosból a SEYAJ, Organisation for Childhood Protection szervezet hivatalosan megkereste a régió összes illetékes szervét információért, és mindenhonnan nemleges válasz jött vissza.
Kb. ennyi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 11:19:51

@T1GRIS: Köszönöm, rémes volt elolvasni a cikket (magyarul), annyi gyerekbántalmazás történik. Legalább egyről kiderült, hogy mégsem igaz, már ennek is örülni kell.

T1GRIS 2013.09.11. 11:27:10

@zöldeketbeszélek: Én csak odáig merészkedtem, hogy "valószínűleg" nem igaz... Azért már én is eléggé jól ismerem ezt a világot ahhoz, hogy azt is simán el tudjam képzelni, hogy a rendőrség döntött úgy saját hatáskörében, hogy "ilyen nem történt és nem is történhetett és soha nem is fog, nincs itt semmi látnivaló"... ;)) Mindenesetre én is csak ez alapján a két cikk alapján tudok ítélni, márpedig ezekben van egy állítás egy újságírótól, aki a szomszédok információira alapozva ragaszkodik ahhoz, hogy a sztori igaz, illetve van egy másik, ezzel ellentétes állítás legalább három különböző hatóság vagy szervezet névvel is szereplő képviselőjétől. Pusztán az ellenőrizhetőség alapján én hajlok az utóbbiaknak hinni.

Len.Mag 2013.09.11. 11:27:51

@Barátusz: Ezt nem csak a Te kommentedre írom, amúgy is eszembe jutott a téma kapcsán, de a rossz hírű negyedek:
sokat járok át Bp-en a 9. kerületen, aki ismeri tudja, hogy vannak kevésbé rehabilitált részei. Soha semmilyen attrocitás nem ért, késő éjszaka sem. Nyáron szoknyában sem. Megbámulnak, az igaz, sokszor zavar is, de ritka hogy odaszólnak, de azt mindig az esélytelenek nyugalmával.

A 8. ker-en szó szerint keresztülgyalogoltam idén, igaz térd fölé érő nadrágban, sportos pólóban - a kutya sem szólt hozzám, pedig nem volt teljesen üres az utca.

T1GRIS 2013.09.11. 11:34:19

Van itt még egy nagyon érdekes, sőt, elsőre meghökkentő dolog az árakkal kapcsolatban: a legtöbb kisboltban NINCSENEK feltüntetve árak, úgymond vakon vásárolsz. És mégsem kerül többe, mint máshol, és amikor a boltos összeadja (magában) a dolgokat, amiket esélyed sincs ellenőrizni, akkor sem basz át. :) Magyarországról érkezve mindez persze hihetetlen, de itt működik. Bővebben: tavolafikatol.blog.hu/2013/06/19/bevasarlas_es_ami_mogotte_van

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 11:36:06

@Mr. Long: Én inkább a helyszínre, hogy írják meg tisztességesen a cikket, képpel, riporttal stb. Mert rohadtul nem mindegy, hogy egy ilyen hír végül is igaz vagy sem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 11:41:24

@T1GRIS: A posztod vége tetszett a legjobban. Milyen igazad van!

T1GRIS 2013.09.11. 11:44:10

Kösz, imádom, ha igazam van! :D

BTBTBT 2013.09.11. 11:45:28

Egyszerre 4 novel? Kommentelek... :)))

Egyaltalan nem ismerem Brusszel utcait, ugyhogy erdemes lenne tudni, hogy a csaj valoban azokon az utcakon jart-e, ahol mondja, hogy igen, vagy sem.

@Evain:
Nem, senkit sem jogosit fel beszolasra/ajanlattetelre/zaklatasra, ha egy szoke/barna/barmilyen jo/atlagos not lat. Csak amig nincs buntetes, vagy nem lehet bizonyitani, addig sajnos meg fogjak csinalni ezek a "low life creature"-ok.

@zöldeketbeszélek:
Azon a kornyeken, ahol felvettek az anyagot, biztosan kapna az ivet, mert a kan-garnitura nem cserelodik.

@Len.Mag:
Pest azert mas. Ott legfeljebb ciganyok vannak. A fustos hordak Nyugat-Europaban vetettek meg a labukat.

@Réka ‎:
Ez valoban gaz. Egyetertunk.

A filmre visszaterve butasagnak tartom, ha egy no, aki tudja, hogy milyen rossz a kornyek, megis ott flangal, mert ezzel bajba keveredhet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.11. 11:50:09

@Barátusz: a filmes csaj esetében a flangálás nem cél volt, hanem eszköz - felemelte a hangját, rámutatva, hogy ez így nem okés. Ezért ő nem buta.
Ráadásul vannak nők, akiknek fehér létükre nincs - anyagi, szociális - lehetőségük máshol lakni, csak ezekben a negyedekben, ők nem választják a zaklatást, hanem naponta kényszerből szembesülnek vele.

BTBTBT 2013.09.11. 11:53:55

@Réka ‎:
Nem azt mondtam, hogy buta a csaj, hanem hogy butasagot csinal, amikor olyan kornyeken ugy viselkedik. Tehat felelotlen. Meg ha csak a filmfelvetel volt is a celja.
Persze amig a kornyezete nem tudja - es a rejtett kamera miatt nem tudta -, hogy eszkoz a flangalas, addig lenyegtelen, hogy szamara cel-e vagy sem.
Nem cserelnek a rossz szocialis helyzetben levo nokkel hasonlo kornyekeken. Es ilyenek (mar kornyekek) a legtobb nyugat-europai varosban sajnos vannak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 11:54:41

@Barátusz: @Réka ‎: Én is pont így gondoltam, mármint hogy ez egy megrendezett séta volt és nem véletlenül mászkált a hölgy éppen ott és éppen úgy!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 11:55:55

@Barátusz: Remélhetőleg volt annyi esze, hogy 'titkos testőr' kísérte beavatkozási távolságból.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 11:56:55

@Barátusz: Kíváncsi vagyok, hogy négyünk közül kinek kérdéses a hovatartozása :))?

BTBTBT 2013.09.11. 12:00:42

@zöldeketbeszélek:
Lehet, hogy a tied? :)
Csak mert tegnap este azt irtad, hogy gyereket/babat altattal, es abbol gondoltam.

Csak nem egy masik no kamerazta le a brusszeli csajt, es volt ott valami normalis pasi is veszhelyzet esetere.

Egyebkent attol, hogy megrendezett volt a seta (vagy nem), meg valos problemara hivta fel a figyelmet, raadasul ha jol tudom, egy vizsgafilm kereteben.

Len.Mag 2013.09.11. 12:06:22

@Barátusz: "legfeljebb cigányok"
Pontosan, kiolvastad a lényeget a hozzászólásomból. Engem sokminden zavar mondjuk a cigányok életmódjában, az hogy hangosak, hogy torokból kiabálva beszélgetnek és a konfliktusaikat is így próbálják rendezni, szerintük a csengetést egy kiadós felordítás helyettesíti, az nem baj hogy az egész utca felriad rá, a csecsemőket is beleértve, és a szeméttel sem mindig sikerül beletalálniuk a kukába, nemhogy még azt zsákokba is rakják. Ebben semmi előítélet nincs, ez tényközlés, tapasztalat. Nyilván nem egyformák, senki ne jöjjön azzal, hogy nem mind... stb.
Namost többször hallottam már, hogy a dél-olaszokhoz, illetve a közel-keleti népekhez hasonlítják őket. Magam is azt gondolom, hogy meglehetősen impulzívak. De - és itt jön a küönbség - soha, sehol nem tapasztaltam, hogy erőszakosak vagy akár tiszteletlenek lennének.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 12:16:07

@Barátusz:
Ne haragudj, de az oltozkodes nem indok semmire sem! Ha a no egy szal ovben maszkal es elso kozeledesre nemet mond, akkor nincs ott semmi keresnivaloja a pasinak.

Vagy akkor bele kell ferjen az is, hogy a lepedos ittenieket fejbeverem baseballutovel, mert nekem meg olyan a kulturam, hogy a lepedo azt jelenti: ussel agyon!

Vagy mindenki betartja az alapveto normakat vagy senki sem. De egyikdaluan, megerto es elfogado nem leszek a sajat karomra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 12:17:42

@Barátusz: Nekem nincs titkolnivalóm, a blogomon is szerepel a nevem - hogy ne szaladhasson el velem a ló, ha kommentelek - úgyhogy pillanatok alatt kideríthető hogy anyuka vagy apuka altatta tegnap este a gyereket :).

Na most remélhetőleg ez a kisfilm hozzájárul ahhoz, hogy a brüsszeli bürokraták a probléma megoldásán kezdjenek el végre dolgozni. Ne várják már meg, amíg pár nőt tényleg meg is erőszakolnak!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 12:19:15

@Len.Mag: Amikor valaki lecigányozza a dél-olaszokat, nekem mindig kinyílik a bicska a zsebemben...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 12:25:13

@Kovermadar: "Vagy mindenki betartja az alapveto normakat vagy senki sem. De egyikdaluan, megerto es elfogado nem leszek a sajat karomra."

Teljesen igazad van. Csakhogy ezek az emberek másféle alapvető normák szerint élnek évezredek óta, és nem bírják megérteni, hogy a befogadó ország alapvető normáira kell a sajátjaikat felcserélni. Az infibuláció is jó példa, amit Afrika több országában is gyakorolnak és a bevándorlók ezt Amerikába is magukkal vitték. Pedig ott ez súlyos bántalmazásnak minősül, és mégis.

Len.Mag 2013.09.11. 12:25:25

@zöldeketbeszélek: Lehet vitatkozni, hogy merre le-....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 12:29:57

@Len.Mag: ?

Elég elfogult vagyok a kérdésben, ezt aláírom. Három hónapig dolgoztam egy ökológiai gazdálkodást ellenőrző szervezetnél diákként Nápolyban, de mentünk délebbre is, Sicignano degli Alburni fantasztikus kis városáig. Itt láttam először valóban működő szelektív hulladékgyűjtést például.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.11. 12:29:59

@T1GRIS: Lehet, de volt már rá sajnos olyan példa is, ami igaz. Egyébként, magát a lehetőséget kellene megakadályozni. Mi az, hogy egy gyereket férjhez adnak? Ez az alap gond.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 12:31:25

@Len.Mag:
Errol biztos ezt gondolja Bandi Kata is...

Azt hiszem, hogy vagyunk 7 milliardan a bolygon. Ez kumma sok. Az eroszakos embereket, borszintol, vallastol, nemi identitastol es minden egyebtol fuggetlen fel kellene dolgoztatni az elekmiszeriparral. Nincsen rajuk szukseg!
Szep gondolat vagy sem, de azt gondolom a bekes tobbseg vedelme mindenek elott valo...

(ide kopjetek ;) )

BTBTBT 2013.09.11. 12:35:13

@Kovermadar:
Nem allitottam ellenkezot, csupan egy konkret peldat hoztunk fel, te pedig altalanossagban mondtad el ugyanazt. Ha elolvasod a tobbi kommentemet is, csak kiderul mar, hogy nekem sem tetszik az ilyesmi.

@zöldeketbeszélek:
Akkor jol tippeltem elsore, mert nem apukanak gondoltalak. Viszont akkor a masik 3 kozul kinek kerdeses a hovatartozasa?

@Len.Mag:
Del-olaszok? Szerintem inkabb az indiaiakkal vannak egy csoportban. Talan nem tevedek, ha azt mondom, hogy onnan is jottek. Vagy lettek kizavarva. Mert az indiaiaknak nem olyan a hozzaallasa a dolgokhoz, mint a ciganyoknak.

Egyebkent az nagyon szubjektiv tud lenni, hogy valakinek (akar no, akar ferfi) volt-e valamilyen gondja ciganyokkal. Lehet, hogy nem eppen a kotekedosebb vagy kiehezettebb vagy agresszivebb egyedekkel akadtal ossze - es ez kulon jo neked.
Ha azt mondom, hogy "engem meg sosem zsebeltek ki ilyen/olyan nepsegek", nem jelenti azt, hogy masok is ilyen szerencsesek voltak.

Len.Mag 2013.09.11. 12:37:04

@zöldeketbeszélek: Én is elfogult vagyok. :) Ciociaria-ba jártam sokat, a szívem csücske. Sorrentonál délebbre azonban nem szívesen merészkedek, nekem már Nápoly és környéke is durva. Ischián esett meg, hogy egy hangos, durva és tiszteletlen társasággal történt szóváltást követően, ami nem csak engem, de az ott lévőket mind érintette, egy kedves házaspár odajött, és ők kértek elnézést a nevükben, mondván hogy nehogy azt higgyük, hogy a nápolyiak mind ilyenek...

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.11. 12:37:16

@T1GRIS: na ezt simán elhiszem, pesten van egy bolt, egy ősz arab vezeti, na az összeadja az árakat majd szépen lefelé kerekít és a lányok mindig(!) kapnak a vásárlás mellé egy cukorkát vagy egy szál virágot:)

BTBTBT 2013.09.11. 12:37:25

@Mr. Long:
Miert? En gepeltem el azokat a dolgokat? :)
Raadasul meg charlie is szolt, hogy az "english"-t nem ugy kene.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 12:38:53

@zöldeketbeszélek:
Mert tul van kisse bonyolitva a vilag.

A legalapvetobb szabaly szamomra, hogy nem csinalok olyat, ami masnak a karara valik. Nem lopok, nem verekszem, nem eroszakolok noket.
Ha csak ezt betartja mindenki, mas jobb a vilag es a bunozes ismeretlen fogalom lesz.
Ezen 3 szabaly betartasahoz pedig nem kell sok esz, nem kell differencialegyenletet megoldani fejben. Megsem megy. A torvenyek gyengek, buntetesek nincsenek... ez a vilag ma, 2013-ban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 12:38:54

@tilmir: unicef.hu/-/naponta-39-ezer-uj-gyermekhazassag

"Amennyiben a gyermekházasságok továbbra is a jelenlegi trendeknek megfelelően alakulnak, évente 14,2 millió kislány megy majd férjhez 2011 és 2020 között – állítja az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA). Ez minden egyes napon 39 ezer, tizennyolc éves kora előtt házasságra lépő leányt jelent. A számítások szerint ráadásul ebből a 140 millió kislányból 50 millió még a 15. életévét sem tölti majd be."

LyukasBogrács 2013.09.11. 12:42:07

"E beszámíthatatlanság miatt sok ország bírósága döntött úgy, hogy légi utaskísérőt nem enged tanúskodni sem."

Akkor pont ezt posztot higgyuk el ?

LyukasBogrács 2013.09.11. 12:42:07

@Kovermadar:
"fel kellene dolgoztatni az elekmiszeriparral. Nincsen rajuk szukseg!"

Ezer szerencse, hogy te ilyen humanus, gyenged lelku vagy.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 12:43:51

@Len.Mag: Hidd el, hogy tényleg nem is ilyenek. Van ilyen is, a többség nagyon kedves, segítőkész, vendégszerető. Én az ott töltött idő alatt szálegyedül is mászkáltam késő este a városban, ha valahová el akartam jutni nyugodtan kérhettem felvilágosítást bárkitől. A munkaadóm megmondta melyik negyedet kerüljük el késő este, de napközben ott is simán nézelődhettünk. Egy sikátorban sem próbáltak kirabolni, bár lehet, hogy csóró kelet-európai csajként voltam csak biztonságban :). Igen, van maffia, van bűnözés, van szemétháború, de ezt nem az átlag nápolyi polgár műveli.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 12:47:57

@charlieharper:

Egy volt bolgár kolléganőm a PP-tól tavaly ment el utaskísérőnek Dubaiba. Olyan 180 cm magas, vékony, hosszú szőke hajú lány. 30 év alatti. Csak a szeme sötét, de gondolom elnézték ezt a hibáját. :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 12:50:34

@Kovermadar:

Végülis ez a kereszténység alapszabálya: ne tégy másnak olyat, amit nem szeretnél, hogy más neked tegyen. Modernebb időkben ugyanezt Kant fogalmazta meg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 12:51:16

@Barátusz: "Egyszerre 4 novel? Kommentelek... :)))"

Erre reagálva kérdeztem, hogy melyikünk hovatartozása kérdéses számodra :))). Jól elrugózom itt a semmin, amúgy nőiesen, igaz :))?

És nincs igazad a dél-olaszokkal kapcsolatban, pláne így általánosítva nem.

BTBTBT 2013.09.11. 12:54:07

@zöldeketbeszélek:
Felreerthetoen fogalmaztam. Nem a del-olaszokra ertettem, hanem hogy a ciganyok vannak egy csoportban az indiaiakkal.

Ezt a 4 noset akkor meg mindig nem ertem. :)
Azert tettem ezt a megjegyzest, mert mind a negyetekrol ugy tudom, hogy nok vagytok. Tehat ketseg sem volt bennem.
Aztan lehet, hogy kiderul, 4 pasi van odaat. :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 12:55:32

@Kovermadar: Igazából nagyon is egyszerű. Értékes-e az emberi élet függetlenül nemtől, kortól, vallási, etnikai hovatartozástól?

Sok országban erre az a válasz, hogy az ember az a hímneműekkel kezdődik, a nőneműek csak a fajfenntartás szükséges kellékei. Azt hisszük, mi európaiak már olyan távol vagyunk ettől? Legfeljebb ha két generációnyira...tudod, a fiú a gyerök, a lány meg csak lány.

Ameddig nem értékelik ugyanúgy a lánygyermekeket mint a fiúkat, nem lesz az erőszakoskodások terén változás és India példája mutatja, hogy ennek a lebecsülésnek a szélsőségessé válása egy egész társadalmat is alá tud ásni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 12:58:00

@Barátusz: Na jól elszórakozunk ezen. A kérdőjeledet értettem félre, ami ezek szerint teljesen véletlenül csúszott a nővel szó után. Én hittem azt, hogy egyikünket férfinak gondolod. Most hogy ezt tisztáztuk, főzök egy kávét magamnak :).

2013.09.11. 12:58:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: gyarilag szoke bagy L'Oreal? Ha gyarilag, akkor talan elnezik.

A Singapore Airlineson olyan szepek a stewardessek, hogy elfelejted mit szeretnel rendelni.

zopilote 2013.09.11. 13:14:19

@zöldeketbeszélek:
" Ameddig nem értékelik ugyanúgy a lánygyermekeket mint a fiúkat, nem lesz az erőszakoskodások terén változás és India példája mutatja, hogy ennek a lebecsülésnek a szélsőségessé válása egy egész társadalmat is alá tud ásni. "
Vasarlas kozben elnezem a muszlim, indiai csaladokat, hogyan viszonyulnak a lany gyerekeikhez, mar csak azert is, mert annyi rosszat hallottam roluk e tekintetben. Nem lattam meg semmi kulonbseget, sok feher csalad megirigyelhetne oket, amilyen szeretettel viselkednek a kislanyuk iranyaba zord, szakallas, turbanos indiai vagy feher togas ( nem tudom, hogy hivjak az arab ferfi viseletet ) arab apak.

Chamroe 2013.09.11. 13:14:27

@Barátusz: Az egyszerre 4 nővel után kérdőjelet tettél, zöldeketbeszélek pedig arra következtetett ebből, hogy nem vagy biztos abban, hogy mind a négyen nők.. Huhhh..

2013.09.11. 13:16:15

@T1GRIS: te vagy a pilota, ugye?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 13:23:09

@zopilote: Nagyon örülök, hogy ilyenre is akad példa. De ellenpélda Indiában a lánymagzatok kiszűrésére szolgáló ultrahangos vizsgálat (most már tilos, de akkor is csinálják), majd az ezt követő abortusz. Ahogy olvastam, milliónyi nő hiányzik Indiában, teljesen felborult a nemek aránya, de még mindig nem fogták fel, hogy változtatni kellene a hozzáállásukon. Nem a politikusokkal van baj, azok mindent megtesznek az ügy érdekében, betiltották a hozomány intézményét, propagálják a kislányok állami gondozását a megölésük helyett, de nem változik sok minden...Indiában nőnek születni már önmagában életveszélyes, a közelmúlt cikkei jól bemutatják ezt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 13:24:53

@Chamroe: Ugye? Időnként a 'nomen est omen' igazsága fényesen beigazolódik :))).

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.11. 13:30:04

mondjuk én ezt nem értem, miért kell egy utaskísérőnek szépnek lenni.
én spec jobban érezném magam, ha minden gépen legalább a fele pasi lenne, és nem azért, hogy én is legeltethessem a szemem, hanem hogy ha balhé van (fegyverrel hadonászó terrorista, részegen kötekedő utas, ki kell nyitni a vészkijáratot) stb stb, akkor azért mégiscsak jobban oda tudja tenni magát egy pasi, mint egy negyven kilós nő szűk szoknyában és magassarkúban.
(Qatarral megyek majd haza nemsokára, még soha nem repültem velük, érdekes lesz, a gondolatba is belegebedek, hogy 11 órát rohadni a gépen, azért így kicsit könnyebb talán, félúton átszállni. )

zopilote 2013.09.11. 13:30:15

@Zka:
" Mangó 600/kg-ért itt csak álom. Meg úgy egyáltalán az érett mangó is, évente jó ha 10 érettet találok összesen. "
Nem akarom fajditani a szivedet az alabbi kepekkel:
indafoto.hu/zopilote/image/17741201-869b27bf/538297
indafoto.hu/zopilote/mango
Kedvenc gyumolcsom a mango, de csak ott tudom megenni, ahol terem:) Tavaly 3 honapig dolgoztam mangoultetvenyeken, szinte a paradicsomban ereztem magam. Magyarorszagon vettem Braziliabol importalt mangot, vagy itt Kanadaban Mexikobol importaltat, az elso harapas utan kikoptem:( Nyomaba sem johet a farol szedettnek. Mexikoban altalaban 10 peso ( 160 Ft) 2 kilo mango a piacokon. Erdekes, palinkat nem foznek belole, nem is tudjak, hogy lehetne. Mexikoi magyar haverokkal beszelgetve megemlitettem ezt, es nekik is feltunt:) Mondtak, egy nemet hapsi elkezdte fozni a mangopalinkat a falujukban, ahol laknak, nagyon megszedte magat, a mangopaleszt egyenesen Nemetorszagba exportalta. Ahol dolgoztam, tonnaszamra rohadt meg az erett mango, me'g fizettek is volna erte, ha osszeszdem:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 13:30:19

@T1GRIS: szerintem nem az volt a lényeg a cikkben, hogy meghalt a gyerek, hanem hogy a törvényhozás szerint nem passzolna a Koránnal, ha bevezetnének valamiféle életkorbeli korlátozást a házasságra. Ezzel a résszel mi a helyzet?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 13:33:07

@zopilote: Most találtam ezt a debreceni cikket:

www.civishir.hu/azt_irja_az_olvaso/van-magyarazat-a-muszlimok-debreceni-viselkedesere/0507084809

Hasonló jelenség miatt született, mint a belinkelt brüsszeli sétálós lányka kisfilmje.

Chamroe 2013.09.11. 13:35:32

@zöldeketbeszélek: Száz évben egyszer kommentelek, de ezt már nem bírtam nézni :))

Nomen est omen, gyakran hangzik el a fiammal kapcsolatban is :D

cristallo 2013.09.11. 13:36:22

Érdekes a poszt, csak kissé hiányosnak érzem.

A kommenteket olvasva felöltött bennem a kérdés, hogy vajon honnan jött a gondolat, hogy a nő nem olyan értékes mint a férfi. És miért éppen az araboknál jellemző ez ennyire? És egyáltalán mikor kezdődhetett ez az egész dolog? Az őskorban? Már akkor is nyomhatta a tesztoszteron a déli férfiak agyát?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 13:36:29

@Zka:

"A Korán 65.4 szerint, válás előtt, három hónapi szexmentesség vonatkozik azokra a nőkre, akik már menstruálnak, valamint ugyancsak három hónap azokra a lányokra, akiknek még nem jött meg a menzeszük. Az első eset még logikusnak is tűnik, hiszen egy gyors válás és újra férjhez menetel esetén nem lenne egyértelmű, hogy ki az apa. De mi van azokkal a lányokkal, akiknek még nem volt menzeszük? Náluk miért kell ugyanúgy három hónapot várni? Azért, mert velük is lehet nemi életet élni, és hát lehet, hogy egyik-másik előbb érik. A Mohamed próféta cselekedeteiről szóló Bukhari 7.62.88-ban az áll, hogy a próféta (aki egyébként akkor kb. 50 éves volt) házasságra lépett a 6 éves Aishával, majd amikor a lány 9 éves lett, elhálták a házasságot. Ez a gyengébbek kedvéért azt jelenti, hogy a javakorabeli Mohamed egy kislánnyal közösült."

Nem tudom mennyire pontos a fordítás (Civishír cikk Debrecenből), de majd@T1GRIS megmondja.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 13:40:38

@charlieharper:

Nagyon szőke, szóval nem az én típusom, így nem is figyeltem meg annyira.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 13:41:04

@Chamroe: De nem jó időnként mosolyogni egy nagyot ezeken a kis félreértéseken :)?

zopilote 2013.09.11. 13:42:39

@zöldeketbeszélek:
Azert a kereszteny Bibliaban is lehet olyan dolgokat olvasni, ami a ma emberenek megdobbento. Es meg csak leforditani sem kell:(

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 13:42:44

@cristallo:

Az őskorban azt volt a tiéd, amit meg tudtál védeni, Azaz a harcképesség volt az első helyen. Mivel az átlagférfi erősebb az átlagnőnél, így természetes, hogy a férfiak fontosabbak, hiszen harcképesebbek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 13:44:13

@zopilote:

Melyik részletre gondolsz? Fogadni mernék, hogy az egyik zsoltárra. Azt szokták az ateista honlapok mindig felhozni a keresztény és a zsidó vallás kegyetlenségének bizonyítására.

cristallo 2013.09.11. 13:44:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: és az nem tűnt fel nekik, hogy már nem az őskorban élünk?

cristallo 2013.09.11. 13:47:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: arról nem beszélve, hogy ha egy NŐ nem szülte volna meg őket, akkor nem is lennének. Ennyit arról, hogy ki mennyire fontos.

cristallo 2013.09.11. 13:48:14

@zöldeketbeszélek: jó ez a cikk. Bárhogyan is legyen, az biztos, hogy az olyan társadalmakban, ahol a nők a dominánsak nem nagyon van háború.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 13:48:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a matriarchátus éppen hogy őskori találmány, a tudósok egy része a felbomlását az állattartó életmód kialakításához köti. Ha belegondolunk, hogy az őskori ember életmódja - vadászó-gyűjtögető - mindkét nem együttműködésével volt csak fenntartható, ez nem is csoda.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 13:49:37

@zopilote: mangópálesz, lol :)
Én még csak itthon ettem, nagyon ritkán kapni olyat ami valóban érett: folyik a leve és mézédes. Lehet, hogy helyben mégjobb, ahogy ez lenni szokott, hiszen nyilván később, érettebben szedik le, ha nem kell majd utaztatni 10000 kilométert. És ami a polcon érett meg, az nagyon nem az igazi ugye.
Na ilyen érettet ami a fotóidon van, még nem is láttam itthon. Irigyellek rendesen most :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 13:53:54

@Zka:

Az iszlám országok többségen sem a saria-törvény az alap.

S ahol az is, ott is van általában házassági és szex korhatár. Kevés ország van, ahol nincs korhatár, ilyen pl. Szaúd-Arábia, ahol csecsemők is házasodhatnak. A szex korhatára jellemzően úgy van a hagyományos iszlám társadalmakban, hogy ha már volt havivérzése a lánynak, akkor lehet vele csinálni.

zopilote 2013.09.11. 13:54:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem csak egy zsoltarban vannak megdobbento dolgok, hanem tobben is: kegyetlenkedesek, apa halasa lanyaival, nok alacsonyabbrendusege, stb. Csak megjegyzem, hogy gyakorlo romai katolikus vagyok, bar meg nem voltam templomban az iden, es gyonni sem gyontam kb 40 eve:( (orakig terdepelhetnek a gyontatoszekben a buneimet sorolva, az elso 5 perc utan ki is zavarna a pap) :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 13:54:31

@cristallo: Olvastam régebben egy ifjúsági regényt: Thea Beckman: Amazonkirályfi. Éppen arról szól, hogy a férfiak irányította világ végül áldozatul esik a harmadik világháborúnak, és a romokon újjáépülő közösségek különböző társadalmakat hoznak létre. Az egyik egy nőuralom alatt álló ország, a többit férfiak irányítják. A férfiak által irányított országok mind szépen sorban elkövetik ugyanazokat a hibákat, amelyek a harmadik világháborúhoz vezetnek, míg a királynő által vezetett békében él. Nagyon tetszett az az elképzelés, hogy a bűnözőket hogyan büntetik. A különböző bűntetteket lemoshatatlan pecséttel jelzik az emberkén, a pecsét a kiszabott büntetés ideje alatt kopik le szép lassan. A pecsét színe és a lekopás ideje jelzi mindenki számára, hogy a delikvens mit követett el. Nincs börtön, csak ez a megbélyegzés, amely viszont nem tart örökké, csak amíg a pecsét lekopik.

Bebbi 2013.09.11. 13:55:02

@Babette_: Ali bacsi a Hegyalja uton? :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 13:55:17

@cristallo:

Azért a normális család ma is úgy néz ki, hogy a férfi az alap. Ahol nem így van és a férfi másodlagos szerepbe kényszerül, ott jellemzően a férfi megbetegszik.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.11. 13:58:27

@zopilote: ez minden gyümölccsel így van. nekem az mandarin és a datolya volt az első ilyen élmény, hogy hú fáról sokkal finomabb:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 13:58:52

@zopilote: Az a nagy különbség a keresztények és a Korán tanításai szerint élők között, hogy a keresztények egy-két szektás kivételével azért tisztában vannak azzal, hogy a XXI. században nem feltétlenül kell egy vitatott eredetű, szociális szempontból túlhaladott vallási iratra támaszkodni az alapvető emberi jogokat illetően.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:00:28

@zöldeketbeszélek:

Egy nővezérelte társadalom sokkal kegyetlenebb lenne. Eleve egy nő sokkal mélyebben képes gyűlölni mást, mint egy férfi, ráadásul teljesen lényegtelen okokból is.

Taxomükke (UK) 2013.09.11. 14:00:53

@tilmir: Ne bántsd az állatokat! Azok nem csinálnak olyat, hogy serdületlennel akarnak nemi életet élni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:01:21

@zöldeketbeszélek:

Ez a hozzászólásod bizonyítja, hogy nem ismered a kereszténységet.

Evain 2013.09.11. 14:01:43

@zöldeketbeszélek:
Az de mennyire egy jó könyv volt! A folytatása is (Pokoli éden). A pecsét nekem is eszembe jutott a napokban. :)
A harmadik rész szerintem meg sem jelent magyarul...

Meg a Keresztes hadjárat farmerban. Bár az ifjúsági könyv volt. Ha én akkor tudtam volna, hogy Rudolf Vega van Amstelveen országában fogok élni? :D:D:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:01:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Bocs, nem nekem címezted, de megkérdezném, hogy mit jelent számodra az, hogy normális család és a férfi az alap?

Jellemzően azok a férfiak is megbetegednek és korábban halnak, akik mellett nincs asszony, a gyerekvállalás is kitolja a várható élettartamot.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:02:51

@Evain: Van második része??? Ezt meg kell szereznem! A kereszteshadjárat farmerban az egyik kedvencem volt!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.11. 14:03:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: megint olyan kis kellemetlenkedő leszek: ezt az állításodat milyen forrásokkal tudod alátámasztani? Tanulmányok, felmérések? Nature vagy Science magazinokban publikált kutatás? Vagy megint a nagy semmi?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:04:24

@zöldeketbeszélek:

Az elnyomott férfi jellemzően lelki beteg lesz, majd valami kiutat keres, pl. alkoholista lesz. Ismerek ilyen családokat, ahol a nő a főnök, s a férfiak mindig lelki betegek. Egyszerűen a normál férfinek nem való az alattvaló szerep egy nővel szemben.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:05:28

@Réka ‎:

Mély tapasztalatok ezek a világból, melyek többet érnek tudományos cikkeknél.

BTBTBT 2013.09.11. 14:06:06

Mekkora volt az a regeny!

@zöldeketbeszélek:
@Chamroe:
:)))
Ez total felrement, mert mintketten ( most mar harman) csak talalgattunk, hogy a masik mit ertett es mire ertette.
De nem is bonyolitom tovabb, mert megint az lesz, hogy valami elmeleti "szakember" eloadast tart majd a kommunikaciorol meg a megfogalmazott uzenetrol. :)

@zopilote:
Londonban rohadtul nem latszik, hogy a kendosok foglalkoznanak a gyerekukkel. Ez persze inkabb annak tudhato be, hogy nem lattak a szuleiktol peldat a tizgyerekes csaladban, mintsem a vallasuk.
Bar ki tudja.

@Kovermadar:
Ez egy felettebb idealista elgondolas, ami gyakorlatban azert nem mukodik, mert nagyon sokan nem osztjk ezt es/vagy a szellemi szinvonaluk sincsen meg hozza.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.11. 14:07:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: rengeteg ellenpélda van a mély férfi gyűlöletről (mély női gyűlöletet hirtelen nem is tudok felidézni), szóval nulla és semmi, amit állítasz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:08:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Lehet, hogy jobban tudunk gyűlölni, de alapvetően a gondoskodásra vagyunk programozva és ez hosszú távon minden társadalomban megtérülne.

www.femina.hu/terasz/3_hely_a_vilagon_ahol_nok_parancsolnak_a_ferfiaknak_nincs_szavuk

Minangkabau

Az indonéziai Szumátra szigetén él modern világunk legnagyobb és legstabilabb nőközpontú közössége, a Minangkabau törzs. Az asszonyok birodalma több kis falut foglal magába, melyek egyetlen központi házhoz és annak úrnőjéhez kötődnek. A közösség tehát a nők irányítása alatt áll, a társadalmi pozíció és a tulajdon is anyai ágon öröklődik.

A minang nők egy mitikus istenséget, az Anyakirálynőt tisztelik, hitük azonban mentes minden fanatikus és dogmatikus vonástól. A nőiség és anyaság bálványozása náluk inkább csak amolyan közösségi összetartó erő, mely családias rituálékon és ceremóniákon keresztül egységbe kovácsolja a matriarchátus asszonyait. A minang asszonyok életét a családról való gondoskodás teszi ki, ugyanis ők felelnek férjük és gyermekeik jólétéért. A jól működő rendszernek köszönhetően Minangkabau a térség legkiemelkedőbb etnikuma, a törzs asszonyai a gazdaság, oktatás és politika terén is sikeresek. A minang matriarchátus egyébként rendkívül megengedő és igazságos, mivel a nők nem önkényuralomra, hanem inkább férfi-női konszenzusra törekednek.

Ennélfogva a férfiak is fontos szereplői a közösségnek. A házasságkötés is szabad választáson alapul, csak épp az esküvő után az ifjú pár nem a férj, hanem az ara házába költözik. Minangkabau különös kultúrájával és nőuralmával egyedülálló színfoltja a térségnek, és, mivel az iszlám befolyás meglepő módon érintetlenül hagyta a törzset, a nők birodalma gyakorlatilag a béke szigete a vallási és faji villongásokkal teli Indonéziában.
Mosuo

A dél-kelet kínai Jünnan tartományban található nőközpontú közösség a matriarchális társadalom utolsó bástyáinak egyike. Az ázsiai kultúra - az anyaimádat ellenére - köztudottan férfiközpontú, Mosuo mégis azon ritka kivételek egyike, ahol a nők tartják a gyeplőt.

8 ország, ahol sárba tiporják a nők jogait 8 ország, ahol sárba tiporják a nők jogait
17 érdekes tény a titokzatos TibetrőlAz amerikai álom - más szemmelIndia, ahogy még sosem láttad16 érdekes tény AfganisztánrólA világ 15 legkülönösebb helyeA 14 leghíresebb feminista a történelembenA 10 legszegényebb országKépeken a világ legbefolyásosabb nőiMegdöbbentő képek a Föld pusztulásárólÍgy lakomázik egy csillag: 15 döbbenetes felvétel a világűrből
Egy házban általában háromgenerációnyi nő és gyermek él együtt, akik jókedvű kolóniaként megosztják egymást között a teendőket. A tibeti kultúrához közel álló Mosuóban a párkapcsolatok terén is teljes béke és szabadság uralkodik. A nők kedvükre választhatnak és cserélnek párt, mivel a házasság arrafelé ismeretlen intézmény. A facér férfiak külön házakban élve várják a női látogatókat, a nők dominanciája azonban csak egy sokatmondó pillantásig terjed, azután már a férfiakon a sor.

Az udvarlás után a nők egyszerűen házukba hívják választottjukat, a közösség pedig onnantól egy párnak tekinti a fiatalokat, mindenféle ceremónia nélkül. A pár gyermekei édesanyjuk nevét öröklik, és nála nevelkednek, az apák csak látogatóba mennek csemetéikhez. A vagyon kizárólag anyáról lányra öröklődik. A férfiak helyzete sok szempontból alárendelt, de Mosuo hímnemű lakói mégsem panaszkodnak. A dolgos és anyáskodó nők mellett nem sok gondjuk akad, asszonyaik szeretik és megbecsülik őket. Mivel még a házasság sem köti őket, életük során annyi nővel élnek együtt, ahánnyal kedvük tartja.

Nem véletlen, hogy a nemi erőszak és bűnözés is ismeretlen fogalom Mosuóban. A kis közösség a tradíciók ellenére lépést tart a fejlődéssel, szívesen fogadják az újdonságokat és a messziről jött idegent is.

A sylheti khászik

India és a szomszédos államok rendje köztudottan férfiuralmon és női alárendeltségen alapul, de ősi kultúrájukban erős hagyományai vannak a nagyhatalmú női istenségek tiszteletének. Ezt a tradíciót őrzi a dél-ázsiai Bangladesben élő népcsoport, a mintegy 30-40 ezer főt számláló khászi törzs. Az Indiából betelepült etnikum Sylhet tartományban hozta létre 80 falucskából álló, egyedülálló matriarchátusát.

A törzs vezetője igazi ősanyaként irányítja a közösség életét, akárcsak a családok nőtagjai, akik minden tulajdon és döntés felett rendelkeznek. A gyermekek anyjuk vezetéknevét kapják születéskor, a vagyont pedig csak lányok örökölhetik. Érdekes módon a vezető szerepet nem az elsőszülöttek, hanem - mint a népmesékben - a legkisebb lány viszi tovább. Ettől függetlenül az anyák nem tesznek különbséget csemetéik között, sőt, a törzs életében az apáknak is fontos szerep jut. A khászi lányok szabadon szerethetnek és házasodhatnak, de, ha a vőlegény idegen, a törzs integritásának védelmében a párnak el kell hagynia a falut. A khászik egyébként saját törvényeik szerint élnek, külön gazdaságot vezetnek, és jól jövedelmező kereskedelmet folytatnak.

BTBTBT 2013.09.11. 14:10:57

@Evain:
A folytatas azert nem volt akkora - szubjektive. De az Amazonkiralyfi, na az igen. Az elso konyvek kozott volt, amit megvettem - mivel akkorra mar majdnem kiolvastam az otthoni polcok ifjusagi es felnott termeset.

@zöldeketbeszélek:
A Kereszteshadjarat az AK-hoz kepest nekem gyerekesnek tunt. Talan az AK komoly temavalasztasa miatt? Ki tudja...

Evain 2013.09.11. 14:11:07

@zöldeketbeszélek:
Van, sőt harmadik is, de nem leltem magyar kiadást belőle. Lehet más nyelven megjelent, itt a hivatkozás rá:

The trilogy Kinderen van Moeder Aarde (Children of Mother Earth) a futuristic novel set ten centuries after World War III, describing the struggle between utopian Thule (Greenland, after a climate change made it prosperous) and Baden (militaristic European nation)

Kinderen van Moeder Aarde (1985),
Het helse paradijs (Hellish Paradise, 1987)
Het Gulden Vlies van Thule (The Golden Fleece of Thule, 1989)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:11:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A tapasztalatom mutatja, hogy igazam van. Több mélyen vallásos, keresztény családot ismerek, sehol sem látom, hogy Ószövetségi törvényeket tartanának be, inkább az alapvető emberi jogokra és az esélyegyenlőségre figyelnek a gyermekeik tanításánál. Lehet, hogy belülről nem ismerem a kereszténységet, nem vagyok keresztény, de ez nem is fontos ebben az esetben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:15:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Egyenlőségen alapuló párkapcsolat? Mond ez valamit? A normál családban nem a férfi az alap - nem vagyok benne biztos, mit értesz ezen - hanem mindkét szülő. Alap, abban a tekintetben, hogy mindketten ugyanannyit tesznek a család fenntartásáért és egymás munkáját egyenlőnek ismerik el. Nem sok ilyen van még, de egyre több lesz, mert ez a normális.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:18:01

@Evain: Megnéztem, a Pokoli édent a Maecenas Kiadó adta ki 1993-ban. Talán antikváriumban, vagy könytárban megtalálom. Kizárt, hogy ne olvassam el :))!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 14:18:43

@cristallo:
1500-as eveket irjak... picit le vannak maradva ;)

@zöldeketbeszélek:
Szerintem nem himnemu az ember... itt meg is bukott ez a velekedes (erv).
Egyebkent pedig mitol lenne ertekes? 9 honap alatt letrehozhato egy ember, nincs benne sem misztikum, sem kulonlegesseg. Az ember is csak egyfajta allat (rendszertani ertelemben). Nem vagyok hasraesve a letezesunktol ;)

andaluzkutya 2013.09.11. 14:19:49

@zöldeketbeszélek: Végre valaki leírta. Ugyanez igaz nagyobb léptékben is, azaz egy társadalomnak nem kell feltétlenül férfi, vagy nőuralmúnak lenni. Nem lehet békésen, egyenlőségben élni egymás mellett, figyelembe véve egymás képességeit és igényeit?
Én férfiként megőrülnék, ha a feleségem alárendelt szerepet játszana mellettem, de akkor is, ha megpróbálna elnyomni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:20:06

@Barátusz: Lehet, hogy azért, mert a kiskamasz olvasókhoz akarta közel hozni a gyermek-keresztes hadjáratot. Az Amazonkirályfinál pedig érezhető, hogy egy olyan globális kérdéskör foglalkoztatta, amit nem lehet teljesen gyermeki szinten bemutatni.

BTBTBT 2013.09.11. 14:22:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"A szex korhatára jellemzően úgy van a hagyományos iszlám társadalmakban, hogy ha már volt havivérzése a lánynak, akkor lehet vele csinálni."
Szoval akkor ha ma egy kislany 11 evesen menstrual, akkor lehet dugni? Ez valamiert a pedofilia hatarat surolja - europai felfogassal.

Azert, mert egy - es nem az osszes - no sokkal melyebben tud gyulolni, meg korantsem biztos, hogy kegyetlen tarsadalmat hoznanak ossze. Mondjuk akkor sokkal tobben lennenek kenytelenek megtanulni dontest hozni.

@zöldeketbeszélek:
"Szumátra szigetén"
Ez lehet a kulcs? Hogy egy szigeten elnek?

Erdekes lenne tudni, milyen lenne Toki noi tarsadalma...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:24:45

@Kovermadar: Egy időben iszonyat liberális voltam és körülbelül ezt gondoltam én is az emberekről. Most viszont, bár fenntartom én is, hogy a Föld bolygót tekintve semmilyen fajnál nem vagyunk fontosabbak, mégis olyan dolgokban vagyunk többek más lényeknél, amely valamilyen szinten kiemel minket. Tudom, hogy ez ellentmondás, de talán nem is kell feloldani, hanem fajunk feladatára kellene koncentrálni, ami a Földet illeti. Na most ez persze utópisztikus elképzelés, sehol sem tartunk szellemileg és érzelmileg ehhez.

Azért megkérdezném a véleményedet ha már lesz gyermeketek :).

SzZoole 2013.09.11. 14:24:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azt olvastam nem regen valahol,hogy egy tudos ember,filozofus vagy vallas tortenesz volt mer nem emlekszem pontosan,hogy az iszlam,kb.200 evel van elmaradva a kereszrenysegtol,mind gondolkodasmodban es fejlodesben,ezert viselkednek neha vagy sokszor ugy mint az allatok?Errol mit tudsz,csak kivancsisagbol kerdezem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:24:51

@zöldeketbeszélek:

Mert a kereszténységnek nem a Biblia az alapja, hanem Isten. S a Szentírás szószerinti értelmezése mindigis idegen volt a kereszténységtől. Ma is csak egyes újprotestáns csoportok csinálják ezt. De ez idegen mind a hagyományos kereszténység (katolikusok, ortodoxok, stb.), mind a protestantizmus történelmi részénél.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:27:30

@Barátusz: Talán igen. Mindig más a fejlődés - vagy visszafejlődés (Húsvét- szigetek) egy elzárt társadalomban.

andaluzkutya 2013.09.11. 14:27:30

@zöldeketbeszélek: "Azért megkérdezném a véleményedet ha már lesz gyermeketek :). "

Arra várhatsz, hogy kovermadar-nak gyereke legyen. Bár lehet, hogy nyaralásnál sok kis lurkót láttak a tengerben játszani és megjött a kedvük:)

Evain 2013.09.11. 14:27:31

Ha már vallás is meg könyv is a téma, én most a Hyperionnal küzdök (Dan Simmons). :P

Evain 2013.09.11. 14:28:43

Ja, és marhára várom, mit hoznak ki a ráma sorozatból is (magyarul csak az első része jelent meg Randevú a rámával címmel).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 14:29:38

@zöldeketbeszélek: már majdnem feleségül akartalak venni, annyira egyetértettem a kommenteiddel :) De ez most kivétel :) A legfontosabb faj egyértelműen az ember, mert csak mi tudjuk befolyásolni akaratlagosan is a környezetünket. Ráadásul én is az vagyok és fontos vagyok magamnak :) A Földdel kapcsolatos legfontosabb feladatunk pedig annak az elhagyása. Igen hosszú távú, de nem elkerülhető project :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:30:23

@Barátusz:

Tisztázzuk ezt, mert ez szinte mindig pontatlanul szerepel a médiákban.

Pedofilia = vonzódás serdületlenek iránt. Azaz ha a lánynak már volt vérzése, s már kezdenek kialakulni a nemi vonásai, akkor a hozzá való vonzódás nem pedofilia. Egy igazi pedofil rá sem nézne egy 11 éves, már nőnek kinéző lányra. Az igazi pedofilt CSAK a KISLÁNY érdekli, akinek nincs még se szőrzete, se melle, se nem menstruál. (Persze lehet fiú is, ha egy pedofil nőről van szó, vagy lehet homokos pedofilról is szó, de ott ugyanez érvényes.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 14:31:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: én örülnék, ha az asszony többet keresne mint én, úsznánk a pénzben :)

2013.09.11. 14:34:22

@Zoole: az Kovermadar elmelete, de o CNCs es nem filozofus

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:34:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Keressen kevesebbet és maradjon az alávetett helyzetben, igaz? Nem aggódni, a legritkább eset, hogy a nők több pénzt keresnének a férfiaknál. Sőt.
www.origo.hu/allas/aktualis/20120302-europaban-16-szazalek-a-nok-berhatranya.html

A nők Európa-szerte még mindig átlagosan 16,4 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál - tette közzé közleményében az Európai Bizottság, az egyenlő fizetés európai napján. A jelentés szerint Magyarországon növekszik a női és a férfi keresetek között a különbség.
Európai szinten második alkalommal tartják meg az egyenlő fizetés napját, amelyet az Európai Bizottság 2011. március 5-én hirdetett meg először. Az esemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőknek ugyanazért a jövedelemért jóval többet kell dolgozniuk, mint a férfiaknak. Az idei egyenlő fizetés napján, amely a március 8-i nemzetközi nőnap előtt kerül megrendezésre, különös hangsúlyt helyeznek a munkaadókra.

Lengyelország és Észtország a két véglet

Az egyenlő munkáért egyenlő bért alapelv már 1957 óta szerepel az uniós szerződésekben. Legfőbb ideje, hogy mindenütt érvényesítsük is a gyakorlatban - nyilatkozta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

A legfrissebb adatok szerint 2010-ben az Európai Unióban átlagosan 16,4 százalékos volt a különbség a nők és férfiak bére között. Az elmúlt évekhez képest, amikor ez az adat 17 százalék körüli vagy afeletti volt, enyhe csökkenés figyelhető meg. Az arány az egyes tagállamokban eltérő: Lengyelországban például körülbelül 2 százalék, míg Észtországban a 27 százalékot is meghaladja.

Magyarországon növekszik a bérszakadék

A nemek közötti bérszakadék - a nők és férfiak átlagos bruttó órabérének különbsége - tartósan magas, és az egyes országok és ágazatok között jelentős különbségek tapasztalhatók. A bérszakadék a munka és a magánélet közötti egyensúly kialakításával összefüggő problémát tükrözi: sok nő veszi igénybe a szülési szabadságot és csak részmunkaidőben vállal munkát.

Az általánosságban pozitív tendenciák ellenére vannak olyan tagállamok, ahol a nemek közötti bérszakadék egyre nő: így például Bulgáriában, Franciaországban, Lettországban, Magyarországon, Portugáliában és Romániában - mutat rá az Európai Bizottság közleménye.

(MTI)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:35:36

@Zoole:

Szerintem ott a fő különbség, hogy míg a kereszténység kifejezetten vallás, azaz a lelki dolgokra koncentrál, az iszlám egyben általános világnézet is.

Így a kereszténységnek nem probléma alkalmazkodni a változó helyekhez és időkhöz, hiszen a lelki kérdések állandóak minden helyen és korban.

Az iszlámnak viszont egy rakás, nem kifejezetten vallási kérdésben is van tanítása, ezek meg természetesen szépen elavulnak, hiszen nem alkalmazhatók bármilyen korra és helyre.

Magyarul: lehet az ember jó keresztény, ha nem úgy él, mint az I. századi keresztények, sőt akkor lehet igazán jó keresztény, ha NEM úgy él, hiszen az egy másik kor volt. Viszont egy muzulmán esetében vallási gond, ha az ember nem úgy akar élni, ahogy az eredetileg volt az iszlámban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:36:01

@andaluzkutya: Ismerem Kövérmadár hozzáállását az ügyhöz, de hidd el, a legtöbb hobó előbb-utóbb lerakja a jointot és vesz egy doboz gravidát a párjának ;).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 14:37:02

@Barátusz:
Ezert kell eluzni / kiszoritani a tarsadalombol ezeket az embereket. Nincsen olyanra szukseg, aki ilyen alapveto dolgokat nem tud betartani es masoknak csak karara tud lenni.

Tudom, utopia... :( biztos ezert akarok kesobb a vilagtol elvonultan letezni, bekessegben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:37:15

@Zka: Erre céloztam, mármint hogy mi tudjuk akaratlagosan befolyásolni a környezetünket. De miért is kellene elhagynunk ezt a bolygót? Nem elég nektek a határátkelés :))?

Bebbi 2013.09.11. 14:37:31

@Babette_: Persze, ott laktam kb 5 evig. :-) Mindig felrerakta nekem a Sportot, joban voltunk. :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:38:13

@zöldeketbeszélek:

Ezek a statisztikák jellemzően csúsztatásokon alapulnak.

Mutass olyan céget, ahol azonos beosztásban egy nő és egy férfi között fizetéskülönbség van, s ennek csak a nem az oka! Nincs ilyen. Azaz nem létezik ez az egész probléma.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 14:38:53

@andaluzkutya:
Mert az ember hatalommanias... kiveve engem, aki a "lesz@rom" tipus ;)

BTBTBT 2013.09.11. 14:38:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A mediumokban lehet, hogy pontatlanul szerepel, de nem arra celoztam.
Egy 10-11 eves lanyt, csak azert, mert mar megjott neki, azert kicsit nem normalis dugni.

Egyebkent nem minden ferfit zavar, ha a felesege tobbet keres. Kulonosen akkor nem, ha o eleve keveset tud hazahozni.

@zöldeketbeszélek:
Lehetseges, hogy ez volt az irono celja, de kb. 25 evvel ezelott nem ilyen megvilagitasban gondolkodtam - szimplan csak elveztem egy jo konyvet.

Ja, es Madar nem akar gyereket.

SzZoole 2013.09.11. 14:39:05

@charlieharper: :)))ez jo,bar nem hiszem hogy kovermadar is ilyen jot nevetett rajta
Off.olvasdad a mai total car posztot?az ujj brabus CLS,egy igazi allat...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:40:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Maxval, van neked lányod? Az első menstruáció lehet akár 11-12 évesen is, amikor egy szál szőr nincs még sehol a GYEREKEN. Azután akár 2-3 évre is kimaradhat a következő menzesz, ami után már rendszeres lesz a peteérés.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:41:02

@Barátusz:

Abszolút korfüggő ez. Európában is teljesen normálisnak számított ez 100-150 éve.

Mo-n éppen most csökkentették a szex korhatárát 14-ről 12 évre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 14:41:58

@andaluzkutya:
Lattunk, a repulon... a nemletezo kedvunk is elment :)

Raadasul anyosom es Nori huga meg vannak kattanva a kis, fekete gyerekektol. A csapbol is ez folyik nalunk, igy mar szabalyosan a rosszullet kerulget ilyenkor: "olyan cuki, kis edes, meg kell zabalni" - broaf!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:42:30

@zöldeketbeszélek:

Oké, ez nyilván egy folayamat. Viszont nőknél a serdülés kezdete alapvetően az első vérzés.

Sajnos nincs lányom, csak fiaim vannak.

SzZoole 2013.09.11. 14:43:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de hiszen mindket vallas hasonlo,nem sokk kulombseg van a biblia es a koran kozt,ugyanaza mese csak mas nevekkel.Bar lehet hogy ezt is rosszul tudom,mert a bibliat olvastam de a korant,azt nem.

2013.09.11. 14:43:20

@Evain: Hollandiaba es Belgiumba jellemzoen maghrebi bevandorlok vannak, teljesen mas mentalitas, mint az Obol. Nem is akarjak, hogy ugyanazzal az ecsettel fesd oket. Ez olyan, mintha a svedek alapjan jellemeznek Sidneyben a magyarokat.
A muszlim vilag nem egyseges, a kivulallo csak annyit lat, hogy hijab, de nincs kozottuk "peace and love". Egy algeriainak pl ciki lenne egy pakisztanival hazasodni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 14:43:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Azaz nem létezik ez az egész probléma. "

Megnyugtató, akkor már csak a statisztikusokat kéne rábírni, hogy a számok helyett a te véleményedet közöljék :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:45:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: De csak a 14-18 év közöttieknél. Tehát egy nagykorú férfi vagy nő nem létesíthet szexuális kapcsolatot 14 évnél fiatalabbal.

2013.09.11. 14:45:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de letezik pedig. A nok jellemzoen nem tudnak/akarnak fizeteskor targyalni. Kevesebb penzbrn meg lehet veluk allapodni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:48:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Na most egy személyes példa. Két kertészmérnök, egyik nő, másik férfi, egyik több éves, speciálisan azon a területen szerzett releváns tapasztalat, egyetemi oklevél, másik főiskola, más területen szerzett tapasztalat. Találd ki, ki keresett többet, ugyanabban a munkakörben, ugyanannál a cégnél. A pasi, természetesen.

T1GRIS 2013.09.11. 14:49:04

@charlieharper: te vagy a pilota, ugye?

Nem (sajnos), én földi operatív tiszt vagyok.

BTBTBT 2013.09.11. 14:49:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
De most ebben a korban a 21. szazadban elunk, es ebbol a szempontbol mindegy, hogy 100-150 eve mi volt szokas. Ebbol a szempontbol meg az is mindegy, hogy mit mond a torveny. Egy 12 eves ne szexeljen. Van fontosabb dolga is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 14:51:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Szex es megeroszakolas (kenyszerhazassag) kozott erzek nemi kulonbseget :)

@Zoole:
Miert ne nevettem volna? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 14:52:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen, valóban a kezdetét jelenti, de egy először menstruáló lány még minden tekintetben gyerek. Ráadásul a ciklusa még be sem állt, és ha az, hogy egyszer már vérzett elég arra, hogy férjhez adják és elhálják vele a házasságot, nem jelenti azt, hogy erre fizikailag (ugye a lelki részéről ne is szóljunk) alkalmas.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:52:54

@Zka:

Ha csúsztatva csoportosítok adatokat, akkor bármit igazolni lehet...

T1GRIS 2013.09.11. 14:53:28

@Chang Yai: Nem biztos, hogy a férfi cabin crew-val többre mész, ha oda kell tenniük magukat. Itt a Qatarnál is van egy csomó férfi crew, de a 90 százalékuk meleg, úgyhogy ugyanott vagyunk, ahol a part szakad. :))

BTBTBT 2013.09.11. 14:53:36

Van itt Angliaban egy rettento hulye promocio, az ugynevezett C-Card, mert hat annyira rohadtul PC-k, hogy mar a "condom" szot sem irjak ki.
Arrol szol, hogy ingyen adjak az ovszert a fiataloknak.

A gaz, hogy ezzel nem tanitjak oket semmire, csak elosegitik, hogy nyugodtak kefeljenek csak, felelosseg nelkul, mert van potya koton meg ilyesmi - mindezt egy olyan orszagban, amely jocskan elen jar a tinedzser-terhessegek teren.
12-13 evesen ne a dugassal foglalkozzon egy gyerek - inkabb a szemelyes es szuloi felelosseget kene erositeni. De az tul egyszeru lenne...

Eloszor azt hittem, hogy csak en szamitok itt vaskalaposnak meg "oregnek" a kontinentalis gondolkodasmodommal, de harmincas-otvenes eveikben jaro angol ismerosoket-kollegakat is megkerdeztem, es ugyanazon az allasponton vagyunk.

@Kovermadar:
A kiszoritas lenne a megoldas, de mit varsz a puhapocs kormanyoktol? :(

Evain 2013.09.11. 14:54:01

@charlieharper:
Általánosságban teljesen egyetértek veled. Viszont 1 évig éltem Amszterdam muszlim negyedében, ahol mindenhonnan voltak vegyesen. Törökök, marokkóiak, pakisztániak, arab emírségiek, stb. Honnan tudom? A foci vébé alatt mindenhol kint volt a zászló. :D
Itt nem származásról volt szó, hanem viselkedésről.
Van marokkói kolléganőm is, akit viszont kimondottan bírok (bár ő nem hord semmit, ami a vallási hovatartozására utalna), tehát nem mondhatnám, hogy egységesen utálom a marokkóiakat.
A mostani házunk nappalijában a vakolást szintén marokkói srác csinálta az apjával, és kurvajó munkát végeztek, amiért megkapták a megfelelő ellentételezést és a jó munkáért járó tiszteletet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 14:54:04

@zöldeketbeszélek:

Oké, de eddig senki sme létesíthetett, Ráadásul pl. az USÁ-ban a korhatár 16-17 év, szóval a magyar 14 év így is kevesebb.

zopilote 2013.09.11. 14:55:23

Az Isten elosszor egyenrangu tarsat teremtett a ferfinak, Lilith szemelyeben. Erdemeny: mindig veszekedtek. Isten megunta, Lilithet elzavarta a vilag f..ra:) Azota is csak kering az urben, es kisgyerekek megrontasaval foglalkozik. A XX. sz, - ban gondolta a tarsadalom, adjunk szavazati jogot a noknek, talan kevesebb lesz a haboru, a sok gonoszsag, mar csak a nok bekesebb jellemebol fakadoan. Eredmeny: I. es II. vh. :(
Szerintem az elefantok oldottak meg ezt a kerdest legtokeletesebben, volt idejuk erre, tobb millio eve elnek a Foldon:) A himek csak koborolnak, verekednek a nonemuekert, akik igazi csaladban elnek egyutt: anya, nagyneni, lanyok, testverek. A himnemu testvereket, fiakat elhajtjak nem eresuk kezdeten. Az ember meg mindig csak kiserletezik ezzel kapcsolatban:)

SzZoole 2013.09.11. 14:55:32

@Kovermadar: :))))nagy reszt eggyet ertek a filozofiadal,marmint a muszlimokal kapcsolatban,most irok egy Igaz tortenetet,elkuldom,es le lehet vonni a kovetkezteteseket.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 14:56:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: például akár azt is, hogy a nők ugyanannyit keresnek, mint a férfiak? :)

zopilote 2013.09.11. 14:59:55

@zöldeketbeszélek:
Termeszetesen viccelek, de azert van benne kis racio is:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 15:00:42

@zöldeketbeszélek:

Azt, hogy hely- és korfüggő ez.

Egy átlag amerikai megdöbben, amikor megtudja, hogy pl. Mo-n egy 45 éves férfi szexelhet legálisan egy 14 éves lánnyal. Ezt barbár dolognak tartja.

T1GRIS 2013.09.11. 15:01:06

@Zka: Mármint ezt konkrétan hol írja a cikk, hogy a törvényhozás ilyen állásfoglalást tett volna?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 15:01:15

@zopilote: Uramatyám, egy percre teljesen ledermedtem és már készültem a szavazati jog történetéről értekezni, de örülök, hogy nem kell megtennem. Phűűűűűűűű

cristallo 2013.09.11. 15:01:29

@Zka: teljesen igazad van!:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 15:03:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Szerintem egy átlag magyar is barbár dolognak tartja. És ha több nő lenne a törvényhozásban (lehetőleg lányos anyukák!) ilyen elmebeteg törvények nem is születhetnének.

Most már megyek, mert vár a kislányom, akit ezek szerint 12 éves korától már nyugodtan megronthat egy 17 éves. Remek kilátások.

cristallo 2013.09.11. 15:08:20

@zöldeketbeszélek: rémlik, hogy olvastam valamikor a könyvet és ha 20 év után is rémlik, akkor nyilván tetszett. Azt hiszem, a nők sokszor türelmesebbek és diplomatikusabbak, talán ezért is nyugodtabb velük az élet. Ehhez képest még mindig elég kevés női diplomata van világszerte, bár már ez is valami ahhoz képest, hogy nemrég még szavazati joguk sem volt.

2013.09.11. 15:09:23

@Evain: en csak az algirokat ismerem kozelebbrol, 5 evig laktunk ott. Van aki ugy viselkedett, mint barmely europai nagyvarosi, volt aki a torzsi "modelt" kivette. Ez meg a polgarhaboru elott volt.

cristallo 2013.09.11. 15:11:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: honnan szeded, hogy ha a férfi nem irányít, akkor már el is van nyomva?? Egyenlőség mint olyan? Nem rémlik?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 15:14:59

@T1GRIS: eh, nem néztem a linket, azt hittem a magyar sajtóban megjelent példányról megy az eszmecsere. Ott ez a vége:

"2009 februárjában egy törvényjavaslat 17 éves korban húzta volna meg a házasságkötés alsó korhatárát, de a terv nem ment át a törvényhozáson, a konzervatív többség az iszlám szellemiségével ellentétesnek nyilvánította."

index.hu/kulfold/2013/09/10/meghalt_a_8_eves_menyasszony_a_naszejszakan/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 15:16:06

@Barátusz:
Semmit sem :(
Nincs mit varni toluk. Majd megoldodik, ha:
a) elege lesz a bekesebbjenek es elzavarja az alsobbrendueket;
b) az alsobbrenduek felulkerekednek.

Valoszinu egyiket sem elem meg, addig viszont megteszek mindent a vedelmem (es csaladom vedelme) erdekeben.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.11. 15:17:00

@cristallo: a ferfi nem birja, ha nem nala van a gyeplo, vagy csak en vagyok maradi :(

T1GRIS 2013.09.11. 15:22:36

@Zka: Húbazmeg, ezt már a magyar média is lehozta, és természetesen csak az eredeti, azóta cáfolt híradást? Kemény... (Azért van abban valami báj, hogy a jemeni hivatalos álláspontot egy mondattal elintézve olyan kontextusba helyezi - "semmi nem történt" -, mintha pont az ellenkezője lenne igaz, miközben valahogy a "más, független újságírók megerősítették" részre érdekes módon már egyetlen hivatkozás sem jutott... Ehh, index... :-/ )

Eredeti kérdésedre válaszolva: hát, ennyit tudok rá mondani, hogy látod, ez van.

SzZoole 2013.09.11. 15:23:15

A felesegem munkahelyen tortent O egy zsido pekseg es cukraszdaban dolgozik angolok,lengyelek es egy jopar muszlim (Sri Lankaiak es Indiaiak)tarsasagaban.A termelo reszt az oltozot es a szocialis helyseget tavasszal epitettek ujja.a mosdo es wc egy helysegben van,az europai dolgozok folyamatosan panaszkodtak a managernek,hogy iszonyu a buz es kosz.Az alabbi tortent.az hadjam hogy ima elott a labuk at a mosdoban mostak,de a mosdo folyamatosan el volt dugulva,koszos,barna folyadek es barna kis valamik voltak benne,ugy hogy mind a falon mind a padlon is szet volt csapkodva.A helyzet a kovetkezo;a muszlimok sz..as utan nem hasznalnak wcpapirt,mert azt a koran tiltja,mert hogy tisztaltalan.papiral betomik a mosdot,vizet engednek bele es ugy mossak a sz..ros segguket,a papirt utanna mar derogal nekik kiszedni a mosdobol es ugy haggyak,fekaliasan az egesz mosdot.Senki nem szol nekik mert ok azzal vedekeznek,hogy a vallas szabadsag.Kerdem En,mi tortenik hagy egy jo kis fertozes feluti a fejet egy olyan uzletben ahol tobb szaz vevo megfordul minden nap a pici gyerekektol az idosekig,akkor mi tortenik???Akkor most allatok vagy emberek ezek???

cristallo 2013.09.11. 15:24:33

@Mr. Long: igen, ez egyes férfiaknak probléma. Viszont az én meglátásom az, hogy azok a férfiak, akik normális, egyenlőségen alapuló kapcsolatban élnek sokkal többet profitálnak a kapcsolatukból, mint azok, akik gyeplőt akarnak tartani a kezükben.

andaluzkutya 2013.09.11. 15:26:52

@Mr. Long: Amúgy minek a gyeplő egy kapcsolatban?

cristallo 2013.09.11. 15:28:50

@andaluzkutya: ez volt a millió dolláros kérdés:)

T1GRIS 2013.09.11. 15:29:13

@Zoole: Nekem az a kedvencem, hogy az indiaiak azért esznek kizárólag jobb kézzel, mert a bal az a szaros seggük kitörlésére (of korsz, puszta kézzel) szolgál! :) Ó, milyen szemet gyönyörködtető is nézni őket, amint szorosan a tányér fölé hajolva jobb kézzel lapátolják a pofájukba puszta kézzel a rizst, és tunkolják bele a mindig ugyanolyan ízű különböző szószokba... :)))

Ha valaki még nem tudja, milyen az igazi rasszizmus, de szívesen kipróbálná, az jöjjön Katarba! :D

2013.09.11. 15:33:14

@Zoole: a wc papir hasznalata sok azsiainak gusztustalan. Akkor kellene nekik egy bide vagy hipozni utanuk. Hogy mehet at a pekseg at a higeniai vizsgalaton?

Evain 2013.09.11. 15:34:09

@Zoole: ahogy nézem, a bidé lenne a legolcsóbb megoldása a helyzetnek...

SzZoole 2013.09.11. 15:34:18

@T1GRIS: hat az evesi kultulrajukrol is lehetne mit irnom,de inkabb azt hadjuk...

zopilote 2013.09.11. 15:35:13

@Zka:
" A legfontosabb faj egyértelműen az ember, mert csak mi tudjuk befolyásolni akaratlagosan is a környezetünket. "
Tudja ezt pl. a hód is, tudatosan alakitja kornyezetet. Egy idoben minden este kijartam a folyopartra nezni es etetni a hodokat almaval. Csodalatos egy allat: bekes, okos, szorgalmas. Az elefant mellett a masik kedvenc allatom.
Az emberi altal tudatosan vegzett kornyezetalakitasrol inkabb ne beszeljunk:(
" A Földdel kapcsolatos legfontosabb feladatunk pedig annak az elhagyása. "
Mondd, hova mennenk a Foldrol? :) Ilyen tokeletes hely ember szamara nem hiszem, hogy letezik mashol a Kozmoszban. Amugy a lelek a halal utan nem csak a testet hagyja el, hanem a Foldet is:) A gnostic vallas szerint:) A lelek a test rabja.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 15:35:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Na gyorsan egy utolsó, mert tényleg mennem kell.
"Szerintem ott a fő különbség, hogy míg a kereszténység kifejezetten vallás, azaz a lelki dolgokra koncentrál, az iszlám egyben általános világnézet is.

Így a kereszténységnek nem probléma alkalmazkodni a változó helyekhez és időkhöz, hiszen a lelki kérdések állandóak minden helyen és korban. "

Erről eszembe jutott egy regény, amit a múlt héten olvastam, Jodi Picoult: Gyere haza. Egy meleg pár küzdelme az egyházzal szemben, a meleg pár egyik tagja által létrehozott és fagyasztva tárolt embrió birtoklásáért. Nagyon tanulságos.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 15:37:28

@cristallo: Olvasd újra, más szemmel fogod látni, 20 év nagy idő.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 15:39:34

@Zoole: Nem értem, muszáj muszlimokat is foglalkoztatni? Én kivágnám az összeset és vennék fel helyettük néhány kelet-európait és kész.

cristallo 2013.09.11. 15:39:42

@zöldeketbeszélek: biztosan, de már nincs meg, amikor kiköltöztem a könyveim nagy részét elajándékoztam. Ifjúságiak egyáltalán nem maradtak. De majd pótolom:)

SzZoole 2013.09.11. 15:39:58

@Zoole: igen,a manager mind ezt leirta es fenykepekkel atadta a tulajnak,kertek a tulajt hogy csinaltasson az allat tarsainknak egy bidet,azutan nem tudom mi tortent,mert nincs egy hetes a tortenet,de ha haza er a felesegem,meg kerdezem,es akit meg erdekel,kesobb leirom.

zopilote 2013.09.11. 15:40:02

@Zoole:
" hat az evesi kultulrajukrol is lehetne mit irnom,de inkabb azt hadjuk... "
Akkor hagyjuk a magyar evesi kulturat is, az angolok szemeben peldaul barbar dolog a nyers szalonnaeves, bicskaval, hagymaval.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 15:41:04

Mindenkinek sziasztok, egy élmény volt :)!

BTBTBT 2013.09.11. 15:43:57

@cristallo:
A ferfi diplomatak kevesbe turelmesek?

@Kovermadar:
Ez az ingyen kotonos promocio nem a bevandorloknak van, hanem barmelyik Angliaban (vagy legalabbis Londonban) elo kis koran kufircolonak.
@Mr. Long:
Attol a nonel lenne a gyeplo, mert tobbet keres?
Mi a helyzet a relative kiegyensulyozott hazassagokkal?

@zöldeketbeszélek:
Jodi Picoult? Ne abrandits ki. :)))

@Zoole:
Ezek az altalad leirt muszlimok eleg kulonlegesek lehetnek.
Az igaz, hogy szaras utan mossak a segguket, azert szokott ott lenni egy uveg, de ha nagy ritkan rakerdeztem, nem vallottak be, hogy a kezukkel torolnek-e.
Tobb helyen is dolgoztam veluk, de amit leirtal a vece allapotarol, sehol sem fordult elo. Tehat a kivetel erositheti a szabalyt.

2013.09.11. 15:45:26

@zöldeketbeszélek: kelet-europai nem tud curryt fozni. Illetve amit foz, azt max a vaci bortonben lehet felszolgalni.
Szerencsere nem vagy donteshozo helyzetben, ugyhogy ilyen nezeteket csak itt tudsz megosztani.
A muszlimok alapjaban tisztak, mosakodasnak hosszu kulturaja van (kerdezd Maxvalt). A bangladeshi a legtanulatlabb kozuluk, nem egy jo minta.

Tavol Keleten meg az europai a budos, koszos (tajcaniak szerint fullaszto sajt szagunk van a tej termekek miatt). Csakhogy tisztaban legyunk ezzel is.

SzZoole 2013.09.11. 15:46:10

@zopilote: pedig,etol nincs jobb kaja a vilagon.A lanyom baratja szuletett Angol,imadja a Magyar igazi hazi szalonnat,alig varja hogy megkinaljam belole,en azok neki szivesen,de az erre fele ritka nagy kincs:))))

cristallo 2013.09.11. 15:46:38

@Barátusz: Nem azt mondtam. Aki diplomatának áll, annak a munkaköri leírásában benne van a türelem.:) Csak szerintem sokkal több nő kellene a diplomáciában. Ennyire gondoltam.

zopilote 2013.09.11. 15:47:12

@Zoole:
Nezz meg egy magyar public wc -t, sokszor oda is allatok jarnak.( De ez sok kelet - europai orszagra elmondhato, sot lattam mar itt is gusztustalan illemhelyet.) Az ex - em meselte, hogy Kanadaban a noi wc - kben sokszor meg a plafon is ossze van f..va:) Egyszeru az oka: a feher nok nagy szazaleka fogyasi okokbol hashajton el, es ez az eredmenye.

SzZoole 2013.09.11. 15:48:35

@Barátusz: pedig van,bizonyithatoan,a manager altal keszitett jegyzokonyv es fenykepek alapjan

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 15:49:27

@Zoole: szerintem a saját receptem szerint készült körözött a legjobb magyar kaja, innen kb csak az hiányozna, de hát kinek mi :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.11. 15:51:52

@zopilote: valamint higiéniai buziságból nem ülnek rá az ülőkére, aminek az az eredménye, hogy nem is lehet ráülni 2-3 látogató után, mert emiatt le lesz szarva/hugyozva.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.11. 15:53:06

@Barátusz: Nem hiszem, de nem eltem meg olyan kapcsolatban.

SzZoole 2013.09.11. 15:55:59

@Zka: nekem jelenleg semmi nem hianyzik a haztatasomban ket fele hazi szalonna a hutoben+turorudi,hazipalinka a szekrenyben,pick szalamit es pick kolbaszt barmikor tudok venni a kozeli tescoba a felesegem isteni korozottet tud csinalni,ugy hogy most semmi nem hianyzik ami Magyar:))))

BTBTBT 2013.09.11. 15:56:50

@cristallo:
"Azt hiszem, a nők sokszor türelmesebbek és diplomatikusabbak, talán ezért is nyugodtabb velük az élet. Ehhez képest még mindig elég kevés női diplomata van világszerte"
Igazan nem kotozkodeskeppen. Ebbol az jon le, hogy a nok jobb diplomatak (lennenek).

@Zoole:
Nem azt mondtam, hogy nem letezhet ilyesmi, hanem hogy a mosdo osszeszarozasa nem jellemzo.
Persze helye valogatja. Van rosszabb es kevesbe rosszabb is.

@Mr. Long:
Nem egyszeru olyat talalni, az biztos.

@zopilote:
Itt onmagaval a kozvecevel van gond, nem azzal, hogy melyik orszagban van. A sajatjat feltehetoleg kevesebb ember szarja ossze.

Evain 2013.09.11. 15:57:47

@Zka: Most elgondolkodtam, hogy mi az a kimondottan magyar kaja, amit rendszeresen főzök, de a rakott krumplin és rakott káposztán kívül nem nagyon van. :s

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 15:58:05

@zöldeketbeszélek:

Én már írtam egy romantikus, PC-toleráns, "meleg" történetet, mély mondanivalóval... :-)

Mr. Bruce Buznyak, a kisváros köztiszteletben álló szociális munkása, aki napi 25 órán keresztül dolgozik a nyomorultak, az árva kisgyermekek és a partra vetett bálnák megsegítése érdekében, megismerkedik az egyik bálnamentés során Mr. Jonathan Koetshoeggel, aki úgyszint meleg szexuális orientációjú. Első pillanatra egymásba szeretnek. Mr. Koetschoeg három egyetemi diplomával rendelkezik, de lelkiismereti okokból egy szellemileg visszamaradott gyermekek megsegítésével foglalkozó alapítványnál dolgozik minimimálbérért. A bálnamentés utáni est romantikus hangulatban zajlik: Buznyak és Koetschoeg elmennek a legközelebbi meleg bár vidám táncos estjére, ahol közösülnek mind a 35 résztvevővel, majd egymással. A romantikus este után egymáshoz költöznek. Az egész környék örül, hogy Mr. Buznyak végre párra talált, a polgármester személyesen vesz részt a fiatal pár esküvőjén.

A környék idillikus, harmónikus és toleráns hangulatát azonban megzavarja az egyik szomszéd, Mr. Joe Hitler munkanélküli analfabéta alkoholista, aki éppen a múlt héten költözött a szomszédos házba, miután letöltötte az emberölés, nemi erőszak és pedofília miatt rá kiszabott 15 éves szabadságvesztést. Mr. Joe Hitler képtelen beilleszkedni a toleráns környék életébe, s folytatja társadalomellenes tevékenységet: minden nap leissza magát a sárga földig, megkínoz egy kiskutyát a pincéjében, majd prostituáltakat hív telefonon és a protituáltakat félig agyonveri, miközben szexuálisan kielégül.

Mr. Hitler egyik nap véletlenül józanul marad, s rájön, hogy szomszédjai melegek. Égtelen düh támad benne, s bosszút forral, ugyanis irracionális gyűlöletet érez kisgyermek kora óta a másság iránt. Nap, mint nap újabb és újabb módokon keseríti meg a köztiszteletben álló meleg házaspár életét, mígnem egyik nap radikális lépésre határozza meg: elrabolja Mr. Buznyak házastársát, Mr. Koetschoegot. A meleg férfit a pincébe zárja és megláncolja, majd kínzásokkal fenyegeti. Időközben Koetschoegnek sikerül mobiltelefonján segítséget hívnia, a helyi cserkészcsapat kiszabadítja Koetschoegot éppen 5 másodperccel azelőtt, hogy Hitler levágná Koetschoeg nemi szervét. Hitlert a rendőrség őrizetbe veszi, a házkutatás során hatalmas mennyiségű meleg pornóirodalom kerül elő a ház rejtett duplafenekű ruhásszekrényéből – kiderül, hogy Hitler valójában szintén meleg ifjúkora óta, de ezt örökletes elmebaja miatt fél nyíltan bevallani.

A történet azzal a prózai kérdéssel végződik: vajon állhat-e továbbra is tétlen kezekkel az állam, vajon nem lenne-e itt az ideje, hogy végre valahára be legyen vezetve a kötelező elmegyógyintézeti kezelés az összes homofób gazember számára, hogy kigyógyítva hasznos tagjaivá váljanak a modern társadalomnak?

BTBTBT 2013.09.11. 15:58:31

@zopilote:
Viszont az teny, hogy a noi vecek - nemcsak a hashajtos dolog miatt - sokszor ganyabbul neznek ki, mint a ferfiake.
Volt noismerosom, aki gyorsettermi noi vecekrol tudott horrorsztorikat.

2013.09.11. 15:58:44

@Zka: akkor megoszthatnad

SzZoole 2013.09.11. 15:59:33

@Barátusz: nem a mosdot szarjak ossze,ott csak tisztara mossak a szaros segguket,szarasra a wc-t hasznaljak

zopilote 2013.09.11. 15:59:45

@Zoole:
Nalunk csak itt Calgaryban tudok vagy fel tucat uzletet, ahol min. 5 fajta magyar szalonnat lehet kapni. Elek is a lehetoseggel:) Az exemtol is megkaptam, hogy barbar vagyok a szalonnaeves miatt, mikor abaltszalonnat csinaltam. Az ex - aposom titkon konyorgott egy falatert, el volt tiltva a husevestol, vegetarian csaladba nosultem:) Egy hard core vegetarian magyar csaj haverom, mikor meglatta, milyen joizuen eszem a fustolt kolbaszt, kert belole, feladva elveit:)

SzZoole 2013.09.11. 16:05:20

@zopilote: tudom,ismerem a Calgary-I viszonyokat,egy ismerosom lakik ott mar huszonegy nehany eve,van ott Magyar iskola Magyar egyhazkozoseg meg egy csomo minden ami Magyar :)))

2013.09.11. 16:09:45

@Zoole: Hamar megint a wc-nel tartunk, tanato es Maxval kedvenc temaja, Japanban integralt wc van (office es hotel tapasztalat). Melegit wc action kozben, mos alulrol es fujja utana a s..re a meleg levegot. A falon levo gombokkal allitod a homersekletet, erosseget. Gyakorlatilag turbinara erossegre allithatod, ha az az izlesed. Szerintuk is a wc papir undorito.

SzZoole 2013.09.11. 16:10:38

@zopilote: en imadom a szalonnat,mindig csak a konyhapultig jutok el vele,ott megallok,kes,szalonna ,kolbasz zoldsegek ,kenyer,es ugy eszem,a felesegem regen mindig szolt erte miert nem ulok az asztalhoz,mostanaban mar nem szol:)))

zopilote 2013.09.11. 16:12:37

Ha mar a vegetarianusokrol irtam, hagy folytassam. Exemek csaladjaban meg allati eredetu dolgot sem ettek, pl. tejet. A kavet is rizstejjel ittak, pfuj:( De mezet azert ettek, a meh szerintuk nem allat, sot a hal sem:) No comment:) A tejrol az volt a velemenyuk, hogy egy emlos sem issza meg a masik tejet, ami az ujszulottek taplalasara szolgal. A butak nem tudtak, hogy az ember sem issza meg azt, Felenk pectejnek hivtak, az elles utan nem is fejtek jo ideig, az a tej emberi fogyasztasra alkalmatlan. Ettol fuggetlenul az ex kikopte az igazi magyar hazitejet, undorito volt a szamara:(

SzZoole 2013.09.11. 16:13:47

@charlieharper: hat most erre mit mondjak,gyerek koromban mikor kint jatszotunk,es rank jott a szaras akkor akar milyen bokor moge bementuk,es papir gyanant megtette a lapulevel is:)))

Evain 2013.09.11. 16:15:09

@zopilote: milyen hardcore az, aki egy falat kolbászért feladja az elveit? :D kb mint a pescaterian. :D

zopilote 2013.09.11. 16:15:56

@Zoole:
Magyar uzlet ellenben nincs, horvatoknal, lengyeleknel lehet magyar hentesarut kapni:) Magyar etterem is csak egy van, egyszer jartam ott, eleg volt, inkabb kinaiba megyek, az magyarosabb:) Vancouverben namely magyar pekseg, etterem kinai tulajdonban volt:)

BTBTBT 2013.09.11. 16:16:30

@Zoole:
Nem szo szerint ertetem. :)

@zopilote:
"szerintuk nem allat, sot a hal sem:)"
Ezzel a felfogassal hamar el lehet jutni egy veganussal vagy vegerarianussal addig a vitaig, hogy "a hal nem hus, hanem hal". :)
Szerintem meg allat, tehat az is hus. Nyilvan mas szerkezete van, mint a marhanak (es csontok helyett szalkak / halcsontok vannak benne), de attol meg hus.

SzZoole 2013.09.11. 16:17:14

@zopilote: hat nem csodalkozom hogy ezek utan az ex-ed lett,en is ott hagytam volna mint kutya(muszlim) a szarat:)))

BTBTBT 2013.09.11. 16:17:28

@Zoole:
Errol mindig az osregi vicc jut eszembe, amikor papirpenzzel toroltek ki - de valakinel csak apro volt. :)

zopilote 2013.09.11. 16:18:31

@Evain:
Az elvek, torvenyek azert vannak, hogy megszegjuk oket. Tudom magamrol:)

zopilote 2013.09.11. 16:25:25

@Zoole:
Nem en hagytam ott, O rugott ki:) (mert otthagytam) Szerinte:) De szerettem, 5 ev kellett, hogy ugy ahogy rendbejojjek a valas utan:( Visszamennek hozza azert, ha visszafogadna:( En hulye!!!! Igazadjon el az ember a ferfiakon!:) JesszusIsten, e honapban lesz 43 eves az ex!! Hogy megvenult! :) ( bocsanatot kerek tole ezert, ha olvasna ezt a hozzaszolast, bar nem valoszinu) )

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 16:34:30

@charlieharper:

Egy ismerős, amikor először látott bidét, belecsinált. Azt hitte, az olyan speciális kisvécé. Nem vette észre, hogy nincs rajta nagy lyuk. Aztán döbbent rá a hibájára, amikor hasztalan kereste a lehúzógombot. Végül papírral szépen kikaparta a dolgot a bidéből és átpakolta az igazi vécébe. Arra gondolt, hogy másnap a takarítónő meglepődne, ha a bidében oda nem valóra lel.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 16:54:56

@zopilote:

17 év különbség? S kevesled?

Persze ízlés kérdése. Én fiatalabb vagyok 5 évvel a feleségemnél.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 16:55:23

@charlieharper: Na nem tudtam, hogy mi hiányzik az életemből, de most a burkolt (?) lerasszistázást is kipipálhatom.

Nem látszik ugye, hogy mire kommenteltem, tehát segítek:
"Zoole 2013.09.11. 15:23:15
A felesegem munkahelyen tortent O egy zsido pekseg es cukraszdaban dolgozik angolok,lengyelek es egy jopar muszlim (Sri Lankaiak es Indiaiak)tarsasagaban.A termelo reszt az oltozot es a szocialis helyseget tavasszal epitettek ujja.a mosdo es wc egy helysegben van,az europai dolgozok folyamatosan panaszkodtak a managernek,hogy iszonyu a buz es kosz.Az alabbi tortent.az hadjam hogy ima elott a labuk at a mosdoban mostak,de a mosdo folyamatosan el volt dugulva,koszos,barna folyadek es barna kis valamik voltak benne,ugy hogy mind a falon mind a padlon is szet volt csapkodva.A helyzet a kovetkezo;a muszlimok sz..as utan nem hasznalnak wcpapirt,mert azt a koran tiltja,mert hogy tisztaltalan.papiral betomik a mosdot,vizet engednek bele es ugy mossak a sz..ros segguket,a papirt utanna mar derogal nekik kiszedni a mosdobol es ugy haggyak,fekaliasan az egesz mosdot.Senki nem szol nekik mert ok azzal vedekeznek,hogy a vallas szabadsag.Kerdem En,mi tortenik hagy egy jo kis fertozes feluti a fejet egy olyan uzletben ahol tobb szaz vevo megfordul minden nap a pici gyerekektol az idosekig,akkor mi tortenik???Akkor most allatok vagy emberek ezek???"

Erre reagáltam, a speciális helyzetre. Elég vizuális típus vagyok, tehát a szarral lefröcskölt illemhely gondolatára nem a remek curry jut az eszembe, hanem az a helyi köztisztasági - vagy más illetékes - aki szívrohamot kap ennek láttán. Na meg a jó kis betegségek, amit ugye a fekália terjeszt. Reggel óta másról sem beszélünk, mint arról, hogy vannak bevándorló népcsoportok, melyeknek bizonyos, valláshoz köthető tagjai igen nehezen alkalmazkodnak a befogadó ország normáihoz, mi több, törvényeihez.

Már bocs, de te megtűrnéd a pékségedben, éttermedben a hasonló mentalitású embereket? És még valami, csak muszlimok tudnak curryt főzni? (Egyébként melyik pékségben vagy cukrászdában csinálnak curryt???)

És csak a tisztánlátás kedvéért: az adott esetre reagáltam, nem általánosságban, kedves jogvédő barátom.

zopilote 2013.09.11. 16:55:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Hat igen, erre mondjak, hogy videkiek New Yorkban:) En is amikor kjottem, a furdokadban mostam a ruhaimat az elso heten:( Nem mondtak, hogy az alagsorban van moso - es szaritogep is:) Volt aki tudta, de az meg a szaritogepbe tette a mosoport:) Utana csodalkozott:)

SzZoole 2013.09.11. 16:56:22

@zopilote: hat,Te tudod,En is valtam mar egyszer,de semmit nem banok belole,soha nem konyorogtem egy nonek sem,pedig rendkivul nagy tisztelojuk vagyok,es soha nem is fogok,de nem vagyunk egyformak:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 16:59:58

@Barátusz: Na de könnyű kiábrándítani benneteket, pasikat :)! Olvastál már Picoult-tól valamit? Ha nem, akkor ajánlom a Nővérem húga című könyvét.

zopilote 2013.09.11. 17:01:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Hogy oszinte legyek, en is kedveltem fiatalabb koromban az idosebb holgyeket, de keves voltam nekik:( Kanadaban az elejen - amikor meg ittam - nalamnal idosebb nokkel jottem ossze, reggel ebredes es jozanodas utan mindig pani felelem fogott el, amikor rajuk neztem:)

2013.09.11. 17:04:10

@zöldeketbeszélek: nem vagyok a baratod, kezdeskent. Nem, ilyenekert nem kirugsz, mint tulaj, hanem a) lehetove teszed a s..gg mosast, ha bangladeshieket veszel fel, b) leulsz veluk beszelni az elvart higeniarol es a wc papir hasznalatarol.

Sok eves tapasztalatom a curry evesben azt mondja, hogy az afghanok keszitik a legjobb curryt. Kelet-europai curry, amiket ettem, ehetetlen.

SzZoole 2013.09.11. 17:08:56

@charlieharper: ebben igazad van,valoban tisztak,nem budosek,es nem koszos es szakadt ruhakban jarnak,ket no is dolgozik ott mindkettonek rendkivul kellemes tiszta illatuk van,nem azzal van a baj,hanem a hanem azzal a bizonyos szokasaikal a wc hasznalat illetoen,az idosebb holgy azt hiszem kozel a hatvanhoz,az el is itelte ezt a szokast es oszinten megmondta hogy O ezeket otthon vegzi ell,vagy reggel,vagy munka utan este,majd hogy nem leallatozta tobbi vallas tarsait,es az europaiaknak adott igazat,O szegyelte sajat magat a tobbiek helyet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 17:11:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Látom, sikerült az összes sztereotípiát egy írásba sűríteni :)!

zopilote 2013.09.11. 17:13:33

@charlieharper:
Szerintem alkalmazkodjon a bevandorlo a befogado orszaghoz, de a befogado is a bevandorlohoz. Ez igy lenne fair. Egy helyes aranyt azert lehet talalni. Ha ez nem megy, ne fogadja be a bevandorlot, ha nem tudja biztositani a szamara a korulmenyeket, ugy, hogy annak ne kelljen feladni onmagat. Idok folyaman, generaciokkal kesobb ugy is asszimilalodik, ha akarja, ha nem. Ha eroszakkal teszik a beilleszkedest, az csak ellenerzest szul.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 17:16:03

@charlieharper: Az biztos nem vagy, a barátaim nem rasszistáznak le 'kezdésként'.

A problémakezelésünk eltér, erről nem érdemes vitatkozni. Én biztosan nem tanítgatnék felnőtt embereket a seggtörlés higiéniájáról, pláne nem egy pékség-cukrászdában. Ahol, mint írtam, nem csinálnak curryt. Ami nem tudom, neked hogy jött ide.

zopilote 2013.09.11. 17:16:08

@zopilote:
Az altalam fentebb irtak lenne a multikulti lenyege, amit sokan elfelejtenek, csak egy oldalrol nezik a dolgot.

BTBTBT 2013.09.11. 17:21:30

@zöldeketbeszélek:
Hajaj, de meg milyen konnyu! :)

Picoult azok koze az irok koze tartozik, akik felkapott temakat turboznak fel, es kepesek egy regenyt egy recepttel inditani. Ehhez nincs mit hozzafuzni.
Nagyon jol mozgok az irok es regenyeik kozott, de JP stilusa es ahogyan a temakhoz kozelit, rettento gyer. Termeszetesen angol kiadasokra ertem.
Nem kell ahhoz egy oldalnal tobbet olvasni egy konyvbol, hogy tudjam, hogy nem okes a dolog. Ha megis bizonytalan lennek, ott vannak az olvasoi velemenyek a neten, abbol szoktam szemezgetni.
Hogy kicsit arnyaljam a folyamatot: peldaul a "Fifty shades of Grey"-t nem azert nem olvasom el, mert a szoftporno kategoriaba tartozik es alja szint, vagy mert marhara felkapott lett - hanem mert az elso fel oldal stilusa botranyos, olvashatatlan, es a szereplok kartonpap\rbol vagottak. Ezt pedig 3 koteten keresztul vegigszenvedni nem szukseges. :)

@zopilote:
A befogado orszag miert alkalmazkodjon a bevandorlohoz?
Ki kerte az erkezot, hogy jojjon abba az orszagba? Senki.
Alkalmazkodni meg asszimilalodni amugy is mast jelent.

Shanarey 2013.09.11. 17:22:02

Ma is van olvasnivaló, köszi.

@Evain:
A harmadik rész létezik angolul? Nekem az első kettő megvan magyarul, otthon.

zopilote 2013.09.11. 17:24:18

@zöldeketbeszélek:
" Én biztosan nem tanítgatnék felnőtt embereket a seggtörlés higiéniájáról, pláne nem egy pékség-cukrászdában. "
Pedig bizony kell tanitani, meg a kulturalt feher embert is. Sok WC - ben meg itt is nagy betukkel ki van irva, hogy hasznalat utan moss kezet. Raadasul kocsmakban, ahova muszlim, hindu nem nagyon jar:) Vendeglatiipari iskolakban is nagy teret szentelnek alapveto higeniai dolgok tanitasara. Mert szukseg van ra sajnos. Az un. kulturalt feher embernek, mert ebben is sokaknak hianyos az ismerete:(

BTBTBT 2013.09.11. 17:28:02

@charlieharper:
"mint tulaj, hanem a) lehetove teszed a s..gg mosast, ha bangladeshieket veszel fel,"
Miert erzem azt, hogy itt elmesz a "farok csovalja a kutyat"-iranyba?
Aki egy vendeglatoipari egysegben akar dolgozni, az minimum, hogy igazodik az eloirt higieniai szabalyokhoz, es nem miatta meg a szokasai miatt fogjak azokat megvaltoztatni. Tok mindegy, hogy az egy bangladesi vagy egy magyar.

A b-verziod viszont teljesen helyes egy alkalmazottal kapcsolatban.
A Zolee altal leirt esetben toketlen a menedzser vagy a vezetoseg, azert fordulhat elo ilyesmi.

BTBTBT 2013.09.11. 17:29:02

@Shanarey:
Mikor meselsz az uj eletedrol?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 17:29:49

@Barátusz: Biztos, hogy ugyanarról beszélünk? A Gyere haza című regényét az főhős apjának halálával kezdi. Recept? Vagy én olvasom felületesen, vagy teljesen más íróra gondolunk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.11. 17:30:23

@T1GRIS: ja értem, és egy száznyolcvan centis meleg férfi az mindenképpen elkezd majd sikítani, hogy piszkos lesz a cipője és beszakad a körme, ha vészkijáratot kell nyitni, vagy behúzni egy részeg randalírozónak :-) NEM eye candyt szeretnék.
(maláj és indonéz Air Asia-nál szoktak lenni pasik, a Thai Air Asia-nal nem emlékszem. volt már, hogy az összes steward indiai pasi volt, de a pilótafülkében két kínai nő, na az volt a kedvencem ;-) )

BTBTBT 2013.09.11. 17:30:53

@zöldeketbeszélek:
Ugyanarrol beszelunk. Nem tudom, melyik regenye az, de tenyleg egy recepttel kezd. Es regeny, nem fozoskezos kotet.

zopilote 2013.09.11. 17:31:06

@Barátusz:
" Ki kerte az erkezot, hogy jojjon abba az orszagba? Senki. "
Gondolod Te meg en. De a kenyszer, a korulmenyek nagy ur, felulirnak dolgokat. Te sem, en sem es sokan masok sem elvezetbol mentunk egy mas orszagba. A korulmenyek es a kenyszer miatt valtottunk. Es ezt a befogado orszagnak is tudnia kell (ene). O is alkalmazkodjon mar kicsit hozzank, ha egyszer befogadott, hasznot huzott belolunk. Ha ez nem megy neki, ne legyen befogado orszag, ne engedjen be.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 17:32:22

@zopilote: Oké, de ugye a tárgyalt eset már eléggé az extrém felé csúszott el...
Dolgoztam diákként gyorsétteremben mint hostess, tudnék mesélni, mit képesek művelni egyesek a mosdóban, na de azért ez a pékséges sztori egyértelműen a 'nem tűrném el' kategória.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 17:32:35

@zopilote:

Nálam ez úgy volt, hogy azt hittem a csaj FIATALABB nálam, a kinézete alapján. A mostani feleségemet először 1985. szeptember 2-án láttam, s azt hittem 16 éves lehet. Valójában 22 volt, sőt majdnem 23.

Engem mindig mindenki idősebbnek gondolt, akkoriban is, pedig akkor jobban néztem még ki.

Az a típus, aki mindig fiatalabbnak néz ki valódi koránál. Voltak ebből vicces helyzetek is már.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.11. 17:34:30

@zopilote: Ez remelhetoleg vicc. Miert kellene a befogadonak alkalmazkodnia? Semmi sem kenyszeriti a bevandorlot a bevandorlasra (az sem, hogy haboru van az orszagaban, vagy nincs munkaja). Alap, hogy a meglevo rendet kell elfogadni es nem atirni, hogy jobb legyen szegeny idejovonek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.11. 17:36:53

@charlieharper: google: bum gun
én se használok 10 éve vécépapírt, aztán mégsincs szar a falon.
nahát.

Shanarey 2013.09.11. 17:38:16

@Barátusz:

Majd ha lesz mit mesélni, akkor mesélek.

BTBTBT 2013.09.11. 17:38:16

@zopilote:
De nem az volt a kerdes, hogy miert ment el a hazajabol, hanem hogy mi koze van az uj orszagnak az o erkezesehez. Tudom, ez ridegen hangzik, de megkerdezhettek volna barkitol, hogy miert a mi orszagunkba jottel, es miert nem egy masikba?
Gondolod, hogy Kanadat erdekelte, hogy miert mesz oda, vagy Angliat, hogy en miert? Nem.
Ha ugy dontok, hogy ott akarok elni, akkor nekem kell alkalmazkodni, es nem varhatom el, hogy az uj orszag tegyen nekem engedmenyeket. Meg akkor sem, ha hasznot huz belolunk. Merthogy a sajat polgaraibol is hasznot huz. Miert is lennenk veluk egybol egyenloek?

Sok orszag nem azert enged be, mert hasznot akar belolunk huzni, hanem mert ott vannak a nemzetkozi egyezmenyek, amibe belementek, amiket alairtak a vezetoik.

SzZoole 2013.09.11. 17:39:53

@Barátusz: egyet ertek veled,ha Lonndonerek kozt valaki visszaemlekszik talan egy-ket eve a muszlimok talan ha jol emlekszem Laytonstone kornyeken egy sajat teruleten szerettek volna kialakitani,ahol szabadon tudjak a vallasukat,torvenyeiket,szokasaikat gyakorlni,de Cameron vissza szolt nekik,hogy ez itt Anglia,angol torvenyekel,angol szokasokkal,senki nem hivta IDE oket,es ha a sajat torvenyeik szerint akarnak elni menjenek vissza oda ahonnan jottek.Azert valjuk be nem sok mindenkinek hianyoznanak...(akkor most rasszista lennek???)

zopilote 2013.09.11. 17:40:37

Egy befogado orszag sem irat olyan " belepesi engedelyt " ala, amiben vallalnom kellene a vallasom feladasat, a borszinem megvaltoztatasat, a wc kagyloba kulazast, a nadrag vagy kilts viseleset, az oxfordi kiejtes megtanulasat bizonyos idon belul es stb., ha le akarok ott telepedni:) Akkor mi a gond, kerdezem en?:)

rumitom 2013.09.11. 17:41:23

@Evain: eleg jo fizikumu embernek tartom magam (sokat is sportolok) de itt Alabamaban rajtam van az "out of town boy" felirat, raadasul hosszu szoke hajam van (ami nem befolyasolja a ferfiassagomat). A helyi 30as sorozni (es lereszegedni) jaro "holgyek" tarsasaga ellenallhatatlan vagyat erez arra hogy engem kerdezes nelkul megerintsen, ami az esetek tobbsegeben a hajam taperolasaban merul ki, kisebb szazalekban a seggem fogdosasan.
Az egy dolog hogy marhara nem elvezem, de nem is tudok mit kezdeni vele, mert azert megsem verhetem szajon oket...
frankon ki vagyok szolgaltatva a molesztalasnak. Lehet ha en is abayaban jarnek az megvedene?

BTBTBT 2013.09.11. 17:45:32

Londoni Mekiben ne kajaljatok, mert 4.5 eve el az a szabalyozas - tehat hivatalos szintre emeltek ezt a gusztustalansagot -, hogy nem kell tobbe vedokesztyut viselni a konyhan.
Valoszinuleg ugyanez a helyzet a tobbi burgeres gyorskaja-lancnal is.

@Shanarey:
Oke.

@Zoole:
Bradfordban viszont osszehoztak maguknak. Elotte sem palyazott a legszebb angol varos cimere, de azota teljesen "shithole" lett az a hely.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 17:46:50

@Barátusz: Hogy tovább rontsam a rólam kialakult képet, két könyv van, amit mindenképpen magammal vinnék, ha hónapokra elhagynám Mo-t, mégpedig Fekete Istvántól a Téli berek és Passuth-tól a Megszólal a sírvilág.

M. Péter 2013.09.11. 17:47:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Pedig New Hampshire-ben egy 13 éves lány már házasodhat szülői engedéllyel. Meg mertem volna esküdni, hogy valahol a déli államokban már 12 évesen is lehet házasodni, de most nem találok ilyet.

BTBTBT 2013.09.11. 17:48:58

@zopilote:
A befogado orszag - ha nem is irasban rogzitve - elvarja, hogy igazodj hozza. Full stop. :)
Sarkitasz, mert ettol meg nem kell feladnod a vallasodat, vagy megvaltoztatni a borszinedet.

zopilote 2013.09.11. 17:50:39

@Barátusz:
" Sok orszag nem azert enged be, mert hasznot akar belolunk huzni "
Legtobb orszag azert enged be, mert hasznot akar huzni belolunk sajnos:( Meg a munkakerulobol, bunozobol, segelybol elobol, be nem illeszkedokbol is haszon szarmazik, kozvetve: munkat ad a rendoroknek, az ugyvedeknek, bortonoroknek, fogyaszt, oltozkodik, lakik valahol, mecsetet epit, stb :) Es elrettento peldat statual a helyi, hasonlo eletmoduaknak :) Plusz scapegoat a gazdasagi, szocialis problemakra:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 17:52:02

@M. Péter:

www.law.cornell.edu/wex/table_marriage

"No male below the age of 14 years and no female below the age of 13 years shall be capable of contracting a valid marriage that is entered into by one male and one female, and all marriages contracted by such persons shall be null and void. No male below the age of 18 and no female below the age of 18 shall be capable of contracting a valid marriage between persons of the same gender, and all marriages contracted by such persons shall be null and void."

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 17:56:14

@Mr. Long:
Maximalisan igazad van!

@zopilote:
Namost akkor tegyunk kulonbseget a bevandorlo es a menekult kozott:
a) bevandorlo, aki a rossz gazdasagi helyzet / kalandvagy / hazassag / ... miatt erkezik es tudasanal, tapasztalatanal, munkavegzesi hajlandosaganal fogva erteket kepvisel;
b) menekult, aki megerkezik az allami csecsre es elete vegeit szopja azt. Nem bir hozzaadott ertekkel, nem illeszkedik be, eroszakosan tartja a regi szokasait.

Ez a ket reteg elesen elkulonitheto egymastol. Persze vannak "atfedesek", nem minden a) lesz a) es nem minden b) viselkedik b)-kent.

A menekult kerdes egyebkent vicces dolog, mert aki ki tud fizetni 10.000 dollarokat a csempesznek, az annyira nem is hanyattatott sorsu :)

Szep is lenne, ha a svedek alkalmazkodnanak ahhoz a szomaliaihoz, aki 10 eve itt el es nem tud svedul, mert derogal neki megtanulni :)

zopilote 2013.09.11. 17:59:25

Gondolom, sokunknak ismeros az alabbi idezet:)
" A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák. "

zopilote 2013.09.11. 18:05:15

@Kovermadar:
" mert aki ki tud fizetni 10.000 dollarokat a csempesznek, az annyira nem is hanyattatott sorsu :) "
Menekultet nem a penze vagy annak hianya tesz menekultte:( Nem kivanom, hogy legyel menekult akar 100 ezer dollarral is:) Lehet, hogy egyszer ezt is megerted. Ha nem, akkor szerencses ember vagy ill. leszel.

BTBTBT 2013.09.11. 18:18:05

@zöldeketbeszélek:
Ilyesmivel nalam senkinek sem romlik a megitelese. Olyasvalakivel is jol el tudok beszelgetni/kommentelni, aki egyaltalan nem olvas konyvet - amennyiben van mas kozos tema.
Akad, aki csak ujsagot olvas.
Ha Fekete, akkor inkabb a Tuskevar. De ez mar izles kerdese.

@Kovermadar:
Igen, ket nagyon fontos kategoria.
Amit tovabb lehetne arnyalni azzal, hogy aki gazdasagi menekult, az bevandorlova valhat, illetve aki elmenekul a hazajabol, az bevandozol az uj orszagba.

@zopilote:
Elozoleg kozvetlen anyagi haszonra gondoltam. Amit irsz, ebben a formaban igaz.
De ettol meg hallgass a nevem, ha bevandorlok, es anelkul vegzem a dolgomat (nem a vecen), hogy gondot okoznek.

BTBTBT 2013.09.11. 18:22:48

@Chang Yai:
"bum gun"
Elegge csiklandos erzes lehet a hasznalata - nemektol fuggetlenul.
A csiklandos talan nem is bir hozzaszokni. Annak marad a papir.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 18:23:02

@zopilote: Ez mán azér' régen vót..!

István király lehet, hogy ma már más húrokat pengetne Imrének...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 18:23:04

Hm, arab térség. Klassz volt a poszt, érdekes kis úti film, csak rövid, olvastam volna még. Jó lett volna többet megtudni Lillától személyes benyomásról, véleményről, érzésről .Kicsit száraz, tárgyilagos volt, kerestem benne Lilláról többet.
Jómagam kevésbé vagyok nyitott és elfogadó, lehet az eddigi életem befolyásolja ezt, én nem tudom megszokni itt sem magam körül ezt a sok , villogó szemű, fekete ördögöt, egyszerűen félek tőlük. Nekem az az érzésem, hogy kivétel nélkül mind képes lenne megerőszakolni egy kislányt, vagy bármi nőneműt.Sokat olvastam róluk, a vallásukról, a társadalmi intelligenciájukról, az élet minőségéről, tradíciókról......Hiába...akkor sem tudom őket a világképembe behelyezni. Szűk látókörű vagyok? Nem elég nyitott ? Tele vagyok jó sok magyar előítélettel? Vagy csak hiányzik belőlem az a fajta "kalandvágy", ami kinyitná előttem a világ kapuját. Olvasni, filmet nézni nagyon szeretek minden nációról, minden országról, földrészről, kultúráról, ha szembejönnek az utcán, azért kicsit nagyobb ívben kerülök és mielőtt egy vonalba érnénk nagy levegő...és majd ha távolabbra kerültek ....akkor kiereszt. :-DD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 18:28:33

@zopilote: muszlim is lehet politikai üldözött.

hvg.hu/vilag/20130528_Csak_ket_gyereket_vallalhatnak_a_muszlimo

Úgy látszik, amíg kétféle ember van a Földön, megtalálják a módját, hogy valamiért hátrányosan megkülönböztessék a másikat. És én még azt hittem, hogy a buddhisták alapvetően békés emberek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 18:32:35

@Barátusz: A Tüskevár a másik kedvenc, de a Téli berek nekem összetettebb. Ahogy a két három főszereplő jelleme is fejlődött ugye - főleg a két fiú - a két regény között eltelt hónapok alatt. A Gyeplő nélkül a harmadik kedvenc, talán mert valamennyire 'szakmába vág' a témája.

BTBTBT 2013.09.11. 18:33:08

@zopilote:
A hodito - es novekvo - romai birodalom a rablancra vert naciokkal mint parhuzam a nemzet bovitesere? Ez kicsit melle ment. :)
Es akikrol ez az idezet szol, azok, akik erteket kepviselnek a tudasukkal, tapasztalatukkal es munkara valo hajlandosagukkal.
Viszont a mai nyugat-europai orszagok novekedesehez erre legfeljebb kisebb mertekben van szukseg, mert nem a nullarol indulnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 18:36:39

@zopilote:
Tudom. Arra probaltam celozni, hogy eleg sokan vannak itt olyanok, akik annak ellenere felveszik a segelyt, hogy gazdagok. Ugyanakkor akik tenylegesen a "halal arnyekaban" elnek es segitsegre lenne szukseguk meg afrikai menekulttaborokban elnek es (inkabb) halnak.
Van ilyen...
Nekem az (sem) nem tetszik, hogy idejon barki szornyusorsu es utana munka nelkul eldegel.

Miert nincs kotelezve, hogy dolgozzon? Tanuljon? Kozmunkat vegezzen?

Tudod milyen boldog lettem volna 5 evvel ezelott, ha kozmunkaert cserebe mondjuk elmenekulhetek Amerikaba vagy akar Kanadaba?
Ezek meg jonnek, jonnek, kovetelnek es csak a pofajuk jar (termeszetesen nemi kiveteltol eltekintve).

En meg napi 9 orat dolgozom kevesebb penzert (es ugy altalaban az itteni atlag - nem azert , mert mi keresunk rosszul ;) ).

@Barátusz:
Persze.
A hangsuly az "akarok hozzaadni valamit es halas vagyok" / "nem erdekel semmi, csak elek masok penzebol" kulonbozosegen van.

Illetve azon, hogy ha ok azt csinalnak amit akarnak, akkor en is... csak siras ne legten a vegen, mikor visszanyal a fagyi.
Mert konnyu rasszizmust kialtani, ha valami nem tetszik. De a rasszizmus az, amikor majd a fehercsuklyasok egymas melle logatjak a hiperpigmentaltakar, mert megunjak a banant (remelem nem kerul ra sor).

Arrol mar nem beszelve, hogy a menekultek kulturaja egyszer mar megbukott, mert elhetetlenne tett egy orszagot. Ne akarjak ide is elhozni azt, ami mar egyszer a vesztuket okozta.

zopilote 2013.09.11. 18:38:55

@zöldeketbeszélek:
Azert az idegen jovevenyekrol idezett dolgok ma is ervenyesek.
Egy peldat szoktam sokszor felhozni a zabolazatlan, tok idegen bevandorlokra, a kunokat: evtizedekig fosztogattak, eroszakoltak a befogado magyarokat a befogadott kunok. Nagyobb rettegesben tartottak az orszagot, mint peldaul ma a ciganyok, ezerszer jobban gyuloltek oket. Mara a kunokra buszken tekintunk, szinte egyenranguaknak erzezzuk magunkkal oket. Remelem, eljon az az ido - talan evtizedek, evszazadok mulva - amikor ugyan igy fognak utodaink erezni a ciganyokrol, vagy a svedek, angolok a muszlimokrol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 18:42:07

@zöldeketbeszélek:
Bekesek es a helyi beket minden eszkozzel meg akarjak ovni. Nem hagyjak, hogy elszaporodjanak es tonkretegyek az orszagot.

Bekes =\= looser, aki hagyja, hogy hulyet csinaljanak belole. Ahogy a liberalis nem azert kiberalis, mert tamogatja az eroszakot (mondvan csinalok amit akarok). Es a demokracia sem az, amikor lezar a nep egy hidat, mert valami nem tetszik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 18:45:45

@zopilote: Nem szoktam a wikire hivatkozni, mert sokan mondják, hogy megbízhatatlan, de most mégis megteszem:

hu.wikipedia.org/wiki/Kunok#A_magyarorsz.C3.A1gi_kunok_t.C3.B6rt.C3.A9nete

A lényeg, hogy a kunokat mi hívtuk be, kétszer is. Az első esetben nem sikerült az együttműködés, mert a kunok ott tartottak a kultúrájukban, mint a magyarok a honfoglalás előtt. A második kísérlet már jól sült el.

A cigányok évszázadok óta élnek az országban. A keresztény vallást átvették, de ha nagy általánosságban beszélünk róluk, akkor sajnos az egyéb társadalmi normákat nem. Ebben viszont szerintem valahol a többségi társadalom is hibás, de azért ezzel még 500 évig nem kellene takarózni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 18:48:07

@Kovermadar: Oké, nyilván ott kellene élni egy ideig, hogy megértsem, 4 százaléknyi mohamedán miért vált ki ilyen indulatokat a buddhista többségből.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 18:54:30

@zöldeketbeszélek:
Erre van itt szakosodott hataratkelonk :)

Amit en itt a muzulmanokbol latok, az alapjan a 90%-uk olyan, mint a pestis. A maradek 10% nem tudom mitol normalis :) vagy a 90% megsem muzulman, de ez igazabol mindegy.

A problema adott, meg kellene oldani valahogy... ameddig nincs megoldas, addig elzarkozom toluk, nem erdekem, hogy valamelyik, haveri alapon levagja a fejem, mert nem hiszek a kepzelt baratjaban :)

zopilote 2013.09.11. 18:55:40

@zöldeketbeszélek:
A ciganyok asszimilacioja vagy beilleszkedese kozel volt a rendszervaltas elott. Kb 50 ev kellett volna meg, hogy tobbseguk tartosan beilleszkedjen. A rendszervaltasnak talan ok a legnagyobb aldozatai. Valamit valakik nagyon elb...tak 90 - 94 korul:( Mondhatnam azt is, hogy helyrehozhatatlanu. Talan a mohacsi vesszel egyenerteku az akkor bekovetkezett veszteseg. De a magyarnak Mohacs kell!:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 19:01:22

@Kovermadar: Akkor remélem, hozzászól a témához, hogy ne csak találgassunk.

Lesz megoldás. Európa öregszik...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 19:02:58

@zopilote: Nem egészen értek egyet. A városi cigányság lehet, hogy közel volt, de a nógrádi, borsodi falvakba betelepített romák esetében kétségeim vannak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 19:04:27

@zopilote:
Menten odaleszek a banattol ;)

Szerintem le kell fektetni a jatekszabalyokat, aztan aki nem tud aszerint jatszani, mehet isten hirevel a fenebe. Mindegy, hogy magyar, cigany, olasz, norveg vagy barmi mas.

zopilote 2013.09.11. 19:08:04

Tudom, mindenbe bele lehet kotni, a hozzaszolasaimba is es legtobbszor jogosan. Ezert nem is irok posztot a HA - re - pedig szeretnek es volna is mit -mert kiveseznenek a tobbiek:) A kritikat - kulonosen a jogos kritikat - nehezen viselem el:) Na, leptem - rengeteg a dolgom - tovabbi jo szorakozast, csevegest:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.11. 19:12:17

@zopilote: Én is léptem.
Egyébként nem kötözködni akartam, a cigányság sorsa hazánkban nagyon elgondolkodtató és biztos, hogy sokat lehetne rajta filozofálni, persze megfelelően nyitott hozzáállással. Ami szerintem itt legtöbbünkből nem is hiányzik.

zopilote 2013.09.11. 19:17:40

@zöldeketbeszélek:
Meg valaszolok, mielott mennek: eltem Nogradban is, igaz a 70 - es evekben es mar akkor voltak ott jo modu - munkabol fakadoan - ciganycsaladok: banyaszkent, ipari munkaskent dolgoztak nagyon sokan. Ugyanez elmondhato Borsodrol is, szinten banyak, vegyiuzemek, LKM, stb szivta fel a sok embert, koztuk nem kis szamban a ciganyokat. Szoval az elso lepesek meg voltak teve reszukrol, meg ha a kotelezo munkavallalasnak koszonhetoen is:)
Tenyleg mentem most mar:)

abaya-oman 2013.09.11. 19:24:07

@Kovermadar: ez nem minden arab országban van igy. Omanban sok európai nő meztelen vállal sportban maszkal es a kutya se zargatja oket. 2 kolléganőm van, akik Omán elott Katarban dolgoztak, mind a kettő szerint jelentős különbség van a két ország között.

nyuszigonosz 2013.09.11. 19:32:15

@zopilote: Hát ha szeretnél írni, akkor meg írjál.
Mert mondod, lenne miröl.
Azt a pár óra kritikát meg: hát az majd lenyeled. :-))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.11. 19:45:21

@Barátusz: nem kell feldugni ;-) elég erős szokott lenni a vízsugár ahhoz, hogy ne csikizzen.

@Kovermadar: bocs, de nagyon fáraszt ez a muzulmán téma, egyszerűen belefáradtam, hogy a közel-keleti régióból menekült emberek szokásait és mentalitását majdnem mindenki ráhúzza a világ összes muzulmánjára, a jávai paraszttól kezdve a bangladesi halászig, amerikai fekete áttérttől kezdve a marokkói tevehajcsárig, hatgyerekes szomáliai asszonytól türkmén sebészprofesszorig. pl. szerintem ha egy átbulizott éjszaka után Jáván találnád magad, az első félórában rá se jönnél arra, hogy 100% muzulmán helyre csöppentél. hónapokig egy tanáriban ülhetnél velünk, és rá nem jönnél, melyik kolléga muzulmán, melyik buddhista, és melyik jehovás (ha csak rá nem kérdezel persze).
ez kb olyan, mint hogy mondjuk elmegyek Indiába nyaralni, ahol minden férfi bámul és tapogatni próbál, és ez alapján elítélném a világ összes pasiját, és a pasi-mivoltuk számlájára írnám a tapló viselkedést.

amennyire képben vagyok, itt nálunk is a politikusok csinálják a fesztivált, nem az átlagemberek.

perpill az osztályom harmada muzulmán, fele buddhista, a maradék keresztény és hindu, 12 különböző nyelvet beszélnek otthon. nagyon nem szeretnék senkit a vallása alapján megítélni. mind teljesen normális gyerekek gondoskodó, nagyon jó anyagi helyzetű családokból.
egyébként elég nagy sokk a 10-11 éveseknek, amikor rájönnek arra, hogy "kint" a médiában, a nagyvilágban általában milyen előítéletek vannak a vallásukkal szemben.

ffüttyfürütty 2013.09.11. 19:46:14

Engem elszomorít, hogy ennyi történelem után még mindig itt tartunk, hogy ki uralkodjon a másikon (pl. férfi-nő viszony). Ez azért árulkodik a lelkivilágról. Illetve ha egy nő átlagos nyári ruhában jár nyáron az már valahogy "viselkedés" (???)

@zöldeketbeszélek: Vesd össze ezeket :)) :
Az ember alapvetően csak ember.
"Sok van mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb."
"Alattad a föld, feletted az ég, benned a létra."
(ha rosszul idéztem, elnézést) :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 19:48:23

@abaya-oman:
Ezt örömmel hallom!

Kíváncsi lennék arra, hogy mi az oka akkor annak, hogy bizonyos helyeken (ha nem is országokban, akár a muzulmán vallmáson belüli irányzatok esetén) miért viselkednek állatok módjára az emberek; illetve miért tudnak máshol, másik közösségek tökéletesen elfogadható módon létezni.

Nem tudom, hogy mondtam-e, de a Caminon találkoztunk két muzulmán nővel, mindketten Abu-Dzsabi-ból jöttek, az idősebbnek az 5. Caminoja volt... megdöbbentett, hogy egy muzulmán (úgy is volt öltözve) vajon miért jár végig egy keresztény zarándokutat (ráadásul többször). És vajon hogyan engedhették el a két nőt, együtt Európába a férjeik... már ha van nekik.

Nem áll össze a kép...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.11. 19:50:55

Kövérmadár, te látod a fényképeimet facebookon, pár hónapja feltettem egy "kincsvadászós" képet az osztályomról. ha megtalálod, légyszi szúrd ki azt a 8 gyereket, aki pár éven belül lenyisszantja a fejed (vagy az enyémet!!!) mindenképpen, csak azért, mert muzulmán.

bocs, én nagyon bírlak, intelligens ember vagy, de nem tudom, honnan jött neked ilyen szintű gyűlölet ánblokk minden muzulmán ellen. 100% értem, hogy bajod van azzal, aki nem tanul meg svédül, nem dolgozik, eltartatja magát az állammal, aztán még balhézik is, másra akarja kényszeríteni a sharia törvénykezést, stb stb. de ez alapján általnosjtani mindenkire, hát...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.11. 19:56:50

@Kovermadar: egy ateista miért megy zarándoklatra, ha már magas labda? :-)
Chiang Maiban az egyik kedvenc muzulmán "szülőm" a katolikus magánegyetem nemzetközi osztályát vezette. rengeteget járt egyedül konferenciákra külföldre.
van egyedülálló török, azeri, bangladesi és indiai kollégám, akik még nincsenek férjnél, egyedül jöttek ide dolgozni (ők szeretnek 3-4-en együtt lakni, csak lányok). egyedül járnak visa run-ra Bangkokba, nyaralni, stb, mindent pont mint én.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 20:03:33

@ffüttyfürütty: Szerintem ez így is marad addig amíg leszünk mi nők és lesznek a férfiak! :-D

ffüttyfürütty 2013.09.11. 20:06:01

@Chang Yai: jó pedagógusnak tűnsz, elgondolkoztatsz :)

ffüttyfürütty 2013.09.11. 20:08:34

@sodalisO: ne skatulyázz, sztereotipizálj (marsvénusz duma) :P
na ma tényleg nagyon idealista hangulatban vagyok) :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 20:15:03

@zopilote:
Írjál pedig, mert szeretni fogjuk :)
Törzskommentelők posztjait úgysem szedjük szét, tudod jól?! :D

BTBTBT 2013.09.11. 20:17:20

@Chang Yai:
Az egyik ok, amiért nagyon utálhatja őket, az az incidens, amikor az utcán futkározó barátnőjének úgy beszóltak a kisebbségiek.
Ha van más ok, arról majd beszámol ő.

Egyébként gondoltam, hogy nem kell feldugni a bum gun-t, de attól a vízsugár simán csikizhet. :)
Utána meg törülközni kell, nem?

@zopilote:
Nem tűnsz olyan sértődősnek, hogy ne viselnéd el a kritikánkat.

Kicsit szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a cigányok akkor is nagy hévvel dolgoztak volna, ha megszűnik a kötelező munkavállalás, és KMK miatt ellenük is szankcióznak.

@zöldeketbeszélek:
Nem érdemes előhozni a mai társadalmat. Már Mária Terézia sem bírt a cigányokkal.

@sodalisO:
Hol a bagód meg a szered?

2013.09.11. 20:19:48

@Barátusz: a managementtol fugg a) vagy b)-t hasznal. Leirtam ket pl lehetseges scenariot tobb is van, c) kirugas, de van d), stb is.

ffüttyfürütty 2013.09.11. 20:21:46

@Kovermadar: jaja, a tegnapi képe is jó volt, tisztára a 'Határátkelő Hemingwaye' lehetett volna a címe :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 20:25:08

@Chang Yai:
Nincs benne semmi magaslabda, az ok egyszerű: miért is ne?
Jó mókának tűnt, az is volt. Spanyolországban még nem jártam, így a helyszín adva volt. Jól kiépített (khm, khm :) )...

Ezen kívül, ha hiszed, ha nem, még magamról is tanultam valamit. Na nem vallásos értelemben, mert az esetemben teljesen reménytelen, de önmagam megismeréséhez is remek volt.

Az általánosítós részben igazad van. Általánosítok, mert úgy tudom megvédeni magam a legegyszerűbben.
Tisztában vagyok vele, hogy van kivétel, biztosan én is találkoztam már olyannal.
De aki a látványosabb, az a negatív oldalát erősíti sajnos ezeknek a dolgoknak.

Rengeted rendes ember van a világon, még a magyarok között is! ;)
De nekem elég az is, ha csak egyetlen egy akar bántani (ismerős?) Inkább bezárkózom és azt mondom: mindenki rossz, mindenki hagyjon engem békén, ne jöjjön közel, akár keresztény, akár muzulmán, mert biztos vagy a pénzem kell neki (adakozzak), vagy a lelkem (téríteni akar). Hiába 1000 emberből 999-nek eszébe sem jutna semmi ilyesmi.
Az ember (általánosságban) minden gonoszságra képes, bárhol, bármikor, bármire...

BTBTBT 2013.09.11. 20:28:25

@charlieharper:
Jogos, hogy menedzsmenttől függ (erre utaltam Zolee feleségének főnökével kapcsolatban is), de az eleve rossz menedzser, aki az alkalmazottak (vagy akár csak 1) miatt változtat, ráadásul hivatalos szerv által szabályozott és ellenőrzött előírásokon.
A "fel sem vesz" még nagyon működik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.11. 20:37:14

@ffüttyfürütty: köszi :-)
nyilván nem azzal fogok villogni nyilvánosan, hogy ma leordítottam 4 gyerek fejét, mert már megitn (egy hete) nem írnak egy szál leckét se (naponta cirka 10 perces meló lenne), hanem azzal, hogy tavaly a tanítványom majdnem megnyerte az országos spelling beet, vagy milyen jó kis haikukat írtak a múlt héten, vagy milyen kafa oldalt szerkesztettek maguknak a yearbookba :-)
@Barátusz: ok, hazudtam. igen, nyilvános helyen vécépapírral / kéztörlő papírral szárazra. otthon van erre rendszeresített törölközőm. víz nélkül nekem már olyan ragacsosnak érződik, na. meg viszketek is.
egyébként a magyarországiakhoz képestelég kulturált állapotban vannak a nyilvános vécék DK-Ázsiában - akkor is ha pottyantósak - egyszerűen mert olcsó a munkaerő, aki rendszeresen kitakarítja őket.
ok, megértem, hogy Madárt kiborította ez az eset.
de pont azért tart ott a világ, ahol, mert az ilyen erejű előítéletek irányítják az emberek érzéseit és a politikusok agyát.
én nagyon szeretnék hinni abban, hogy pl az ilyen gyerekek, mint nálunk, akik együtt nőnek fel óvodás koruktól, teljesen másképpen fognak viszonyulni egymáshoz, mert nem a sztereotípiákon keresztül közelítik meg a vallást vagy a nemzeti hovatartozást, hanem személyes kapcsolatokon és élményeken keresztül. (heti téma egyébként a rabszolgaság és a szegregáció - negyedik osztály - ezen keresztül előítéletek stb - úgy kezdtem, hogy minden lánynak kiosztottam egy fekete pontot, csak azért mert lányok, és mindenki tudja, hogy a lányok buták. lett jó kis beszélgetés. We Shall Overcome-ot énekeltünk, nagyon-nagyon-nagyon jó volt, írtak saját szövegeket is. aki szét akarja szedni az irodalmat a nyelvtől a történelemtől és az erkölcstantól, az megbuggyant szerintem, csak hogy pedagóguskodjak. ez most a villogás része volt. nyelvtan leckére továbbra is szarnak nagyívben :-D)

2013.09.11. 20:38:37

@Barátusz: gyanitom, hogy akiket felvett nem vegeztek el a kotelezo higeniai traininget. Ez csak talalgatas.

A masik illetonek, mar nem tudom a nickjet (nem neked szol es telefonon vagyok): a nalunk levo curry hazban csinalnak torok sutiket, pekseg is es curry haz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.11. 20:42:08

@Kovermadar: és egy muzulmán nem sétálhat a Caminon pont ugyanezért? :-)

látványosság témában: emlékszem egy pesti zsidó nő blogjára pár évvel ezelőtt, ő írta, hogy bőven "elég", ha ezer emberből 999 szó nélkül elsétál a pajeszos, kipás férje mellett, és "csak" egy köpi le, hogy mocskos zsidó. hiába normális akkor az emberek 99.9%-a.

BTBTBT 2013.09.11. 20:46:05

@Chang Yai:
Szerintem most félreértettél, és túl is reagáltad.
Nem arról beszéltem, hogy te megtörlöd-e magad a vizes zuhany után, hanem csak általánosságban jegyeztem meg. Én megtörölném magamat.
Illetve egy szóval sem mondtam, hogy hazudtál volna. :)

Ezeket az előítéleteket valakik okozzák bennünk, nem? Azért nekik is járna egy jókora ejnye-bejnye.

Te otthon is tanítottál, vagy megszerezted a diplomádat, és leléptél?

@charlieharper:
Száz szónak is egy a vége: tré a menedzsmentjük. Health safety-t meg - vendéglátásban - food hygiene-t a legalapvetőbb dolgok egyikének tartom új munkaerő esetén.
Az zöldeketbeszélek lesz. Egyébként korábban én sem értettem, hogy játszott be neked a curry, de most már igen.

2013.09.11. 20:46:06

@Barátusz: valoszonu, hogy nem a nangladeshi szuper flodni moatt lettek felveve

puhacica 2013.09.11. 20:58:11

@zöldeketbeszélek: nalam a Gyeplo nelkul az abszolut elso, minden olvasni tudo embernek kotelezove tennem.

2013.09.11. 20:59:11

@zöldeketbeszélek: a management styleodra vonatkozott az elso ket mondat,!csak, hogy tisztan lass. Nem rasszistazas volt, hanem "management style critique".

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.11. 21:02:41

@Barátusz: bocs, nem akartam túlreagálni, azért hazugoztam le magam, mert azt mondtam feljebb, 10 éve no wcpapír, aztán meg persze mégis.
azért csak személyes tapasztalatról tudok beszámolni, mert igaziból ha belegondolok, fogalmam sincs, mások mit csinálnak pontosan az alsó felükkel wc használat után :-) csak a személyes élményből kiindulva gondolom, hogy alighanem mindenki megtörli utána a vizes alfelét. van papír a vécében általában. gyanítom, a harmadikban van pár infantilis fiú, aki szívesen beavatna a részletekbe, de inkább kihagyom a lehetőséget :-)
a vizet egyébként tényleg előírják az iszlám tisztálkodási szabályok.
nyilván van egy rakás idióta, akik az előítéletek okai. azért hülye én se vagyok.
de minden népben, vallásban, színben stb vannak nagyon rossz tendenciák.
én se szeretném, ha a politikusok ámokfutása alapján ítélnének meg engem mint magyart, pl.
2 évet tanítottam otthon gimiben, kipiszkáltak mindkét helyről azért, mert tanulni akartam, jól csinálni, a többiek meg nem, aztán jól kilógtam. a diákokkal viszont nagyon jól megvoltam, és sokat tanultunk egymástól, úgyhogy no regrets. aztán volt nyelviskola, céges tanfolyamok, agyhalál. van, akinek bejön a "futószalagmunka", nekem nagyon-nagyon kell az, hogy értelmes legyen, amit csinálok, és reggel hétkor kilenc vállalati zombi, akinek muszáj ott lenni, pl, az nem értelmes.
összességében 2 iskolai tanév otthon, több mint egy év Taiwan, 6 és fél tanév thai iskola, most másfél tanév Burma. még egy kicsit ráhúzok, aztán már többet "éltem" ázsiai iskolákban, mint magyarban :-)
nagyon szerencsés vagyok, hogy itt teljesen mások a viszonyok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.11. 21:06:28

(bocs, tőlem mára ennyi, 1:36, elmegyek aludni, már megint elszunyókáltam délután, aztán itt kukorékolok most , aztán holnap megint nem tudok felkelni, grrrrr.)

puhacica 2013.09.11. 21:16:57

@Chang Yai: attol nyirodok ki, mikor mar menni kene meloba es ramjon. utana levetkozni, tusolni, torolkozni, feloltozni, ujra elindulni, mert ez a "nem vagyok tiszta" erzes eleg ize, foleg egesz nap. bidet minden haztartasba! :)

BTBTBT 2013.09.11. 21:21:35

Spangola vajon hová tűnt?

@charlieharper:
Biztos csak félregépelés, de mi ez? "szuper flodni"

@Chang Yai:
Semmi gond. Csak azt hittem, ez is elmegy abba az irányba, mint a múlthéten.

@puhacica:
Haj! Nem egyszerű a nők élete.... :)))

puhacica 2013.09.11. 21:26:14

@Barátusz: miert, neked nincs s.gged? :D

BTBTBT 2013.09.11. 21:28:30

@puhacica:
Én kiköpködöm. :)))

Erre a körülményes levetközni/elvégezni/tusolni/törülközni/felöltözni-re céloztam.

Evain 2013.09.11. 21:28:33

@Shanarey: Sajnos nem tudom, azért idéztem a holland címét (angolul is ott van). Keress rá, szerintem kiadátk angolul is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 21:33:44

Juteszembe, Hagymáról tud valaki, valamit?

@Chang Yai:
Persze, hogy sétálhat csak úgy!
Csak furcsa volt látni, hogy egy olyan világból jött, ahol azért elég szigorú szabályok vannak, ő pedig leállt beszélgetni két idegen férfival.

Nóri hugának vannak szomáliai barátnői. Ők azt mondják, hogy ha belép a szobába egy idegen férfi, akkor rá sem nézhetnek... (és még 1-2 orbitális baromságot hallottam róluk).

Egyre inkább az az érzésem, hogy a szomáliai ága a muzulmán vallásnak valami nagyon elfuserált vadhajtás lehet... olyan dolgaik vannak (hallomásból tudom csak), hogy elképedek folyamatosan.
Vagy lehet ez csak valami felvágósdi, hogy "bezzeg nekem ezt sem szabad?" :)
Mondjuk ezek jellemzően írni/olvasni sem nagyon tudnak; a Camino-s nő pedig valami könyvtárban dolgozott, talán antropológus végzettséggel. Ilyen a szomaliszkák között elképzelhetetlen.
A már említett húg elmondása szerint ezek a nők kb. szaporodásra vannak, szülnek folyamatosan és ennyi. A férjük meg éli az életét.

@puhacica:
Nem az az ágytál, amire vágytál? :)
Ez a kelleténél hangyányival több információ volt... :)

puhacica 2013.09.11. 21:34:25

@Barátusz: tudom en, csak tul magas volt a pottyos. :)

2013.09.11. 21:35:56

@Barátusz: nem, ez mist kivetelesennem volt elgepeles.
Te meg nem ettel flodnit? Tradicionalis zsido suti

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 21:40:16

@Chang Yai:
Látod Te magad megadtad a válasz a saját kérdésedre hogy Madár miért általánosít. Például mert az Ő barátnője mellett is elment 1000muzulmán csoport és egy belőlük beszólt Neki.

Olvastad már az írásomat az általánosításról?

BTBTBT 2013.09.11. 21:40:44

@puhacica: Egyébként ez nem sokszor fordulhat elő veled, mert "nem nyíródtál ki", és még mindig itt vagy. :)

@charlieharper:
Tradicionális vagy sem, még nem ettem. De felteszem a megkóstolandók listájára.

puhacica 2013.09.11. 21:41:26

@Kovermadar: "víz nélkül nekem már olyan ragacsosnak érződik, na. meg viszketek is" -> erre reagaltam, ehhez kepest kifejezetten prud vagyok. :)

puhacica 2013.09.11. 21:43:04

@Barátusz: na ja, amig cigiztem, nem volt idom feloltozni. :)

BTBTBT 2013.09.11. 21:44:26

@Chang Yai:
"hiába normális akkor az emberek 99.9%-a."
1 ember negatív tette semmissé tenné 999 másik normális tettét vagy közönyét a zsidóság iránt? Ezzel vitatkoznék.
De hagyjuk ki az egészből a vallási hovatartozást.
Ha 1000 személy közül mindössze 1 gyilkolja meg az embertársát, a többi 999 nem, akkor az az 1 nem nullázza le a többi jobb természetét.

BTBTBT 2013.09.11. 21:45:26

@puhacica:
Még cigizik/cigizett is.... :D

2013.09.11. 21:47:09

@Barátusz: tororudolf helyett eszek flodnit Magyarorszagon, de neha szoktam rudolfot is venni, pottyost. A kisebbik kikopte, mikor megkostolta.
Barchest sem ettel?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 21:47:33

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130911/2013-01-28_211411_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Jó írás volt nekem tetszett.
Egyet nem értek.
Mit szólna a posztoló ha a szerelme egy nagyon kellemes ráhangoló előjáték után fergetegesen megdugná majd miután elhiccent azon nyomban a fal felé fordulna aludni.
Mert körülbelül ilyen volt ez az írás.
Férfiak nők vegyesen előszeretettel alkalmazzák ezt a megoldást.
Utójáték? Levezetés?
Lerúgom a nőt az ágyról aztán egy sör egy cigi. Körülbelül így írnak posztot.
Nem akartam ezt a hasonlatot felhozni nehogy messzemenő és hamis következtetéseket vonjatok le a jellememről de a párhuzam adja magát.:))))))))))))))

A családmodellekről.
Megvan annak a maga bája hogy jónéhányan elmondják az általuk elképzelt ideális családmodellt amikor nincs aki viselné a nadrágot mert mindketten teljes konszenzusban mindent együtt megbeszélve harmóniában bla bla bla…
Közben mindenki mögött van legalább egy válás. Persze az is egyetértésben békésen)))))))))))))))))))

Zopilot megállapítása a Magyarországi cigányokról hogy az átkosban álltak legközelebb a beilleszkedéshez abszolút igaz. A rendszerváltás után lett elrontva valami de nagyon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 21:51:38

@Barátusz:
Senki nem állítja hogy lenullázza a többi jó természetét. Viszont annak az egy meggyilkoltnak a hozzátartozói egységes véleményt formálnak a többi 999-ről.
Nem helyes, lehet elítélni, igazad van Neked is mint mindenkinek akinek senkijét nem ölték meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 21:53:06

Jut eszembe...
Hol van Amarante?
Niki Laura? Hazavitte az autóját?

2013.09.11. 21:55:33

@diggerdriver: Niki gondolom az autobahnon teszteli az uj autojat.
Vagy szervezi a visszautjat Calgaryba szamocaszuret helyett

BTBTBT 2013.09.11. 21:57:37

@charlieharper:
A barhesz az a kalács, ugye? Csak az eltérő írásmód miatt kérdezem. Mert akkor azt igen.

Angliában nem eszel flódnit?

Nyáron ettem otthon turbó rudit, mert anyám tart a hűtőben arra az esetre, ha keresztlányom megkívánja. Nekem ízlett, de a fene sem emlékszik arra, hogy gyerekként másabb volt-e. (Nyilván, mert mindennek változik az íze, tán csak a Balaton szeletnek nem.)

@diggerdriver:
Nekem az jön le a felhozott példából, hogy nem számít, hogy 999 nem bántotta a zsidó nő férjét, ha egy mégis.

Ezt a sok csöcsös Pankát honnan szalajtották? :)

puhacica 2013.09.11. 22:00:55

@Barátusz: szigoruan multido, bar olykor azert meg kivanos vagyok. :)

puhacica 2013.09.11. 22:15:51

@diggerdriver: ezek a filmek arról szólnak, amit a cigánysággal kapcsolatban mondtál. mióta megcsináltuk ezt a mozit, azóta kicsit óvatosabban ítélkezek. a 9. és az utolsó 7 rész vág ebbe a témába: arcokamediaban.hu/sajto/ (már a múltkor is belinkeltem, de nekem szívügyem ez a sorozat, nem biztos, hogy téged pl érdekel, bocs, ha az arcodba toltam.)
illetve akartam már kérdezni, hogy ezt az oldalt ismered-e? fortepan.hu

Latcho Rom 2013.09.11. 22:21:36

@diggerdriver: lofasz se elrontva kedves csocsi ur, kgst kifujt, nehezipar meg elment azsiaba. Es nagyjabol vege lett amtulfoglalkoztatasnak is.

2013.09.11. 22:26:12

@shakti_rom: hogy az ipar atkoltozott Azsiba, az Ukban is nagy gond. Nem tudnak foglalkoztatni tomegeket, mert gyakorlatilag alig maradt gyartas. Marad a benefit generacio

2013.09.11. 22:27:11

@Barátusz: a barchesz a kalacs, rajta makpottyok.
Flodnit probaltunk csinalni, de soha nem olyan, mint a Frölich cukraszdaban

Latcho Rom 2013.09.11. 22:29:10

@charlieharper: Igy nem maradhat, se a,romaknak, se az angol leszakadtaknak, vagy barmely orszagenak. Toeffler ilyentajra josolt egy finom kis vilagegest, meg a kilencvenes evekben.

Latcho Rom 2013.09.11. 22:30:13

@charlieharper: az hun van, a szent istvan teren?

BTBTBT 2013.09.11. 22:36:14

@charlieharper:
Mintha szezámmaggal vagy mivel emlékeznék rá, nem mákkal.

A benefit-generáció létrehozása akkor is gond lenne, ha az ipar nem költözött volna el Angliából.

2013.09.11. 22:37:15

@shakti_rom: Dob utcaban. Az utca, amelyik allandoan kutyapisitol buzlik. A VII. kerulet szaga.

Szerintem sem aradhat, de amennyire kovetem nehany gyartast elkezdtek visszavinni USAba, mert azert van egy ket hely ott oriasi munkanelkuliseggel, ahol olcson kapsz munkat. Kiszamoltak nehanynal, hogy olcsobb, mint Shanghai a total cost (transportation, customs, etc). Shanghai reszen fel is mentek a berek, ugyhogy sok ceg atszamolja, hogy mi eri meg vagy viszi at Manilaba vagy egyeb helyre.
A gond Europaban va, a 25-40 fizetett szabadsagnappal, hosszu mat leavekkel es egyeb szocialis juttatasokkal, amik sok Azsiai orszagban nincs meg. Nagy teher a koltsegvetesnek. Egyik kormanyon levo part sem nyul hozza, amig nem kell bailout, lasd gorogok.

Latcho Rom 2013.09.11. 22:40:14

@charlieharper: Sokan blamelik(sicc) a gorogoket, hogy megerdemlik, en nem.

Latcho Rom 2013.09.11. 22:41:18

@charlieharper: 4 eve nem szagoltam, itt az ideje lassan

2013.09.11. 22:42:56

@shakti_rom: strukturalis problemaknal nem erdemes egy nepet okolni. Nem volt ez tul nagy meglepimar egy ideje. A ciprusi meg kifezetten majd 1 evvel tisztanmlatszott. System error. A gorogok meg total kihasznaltak a rendszer hibajat. De melyik orszag vezetese nem hasznalna ki?

2013.09.11. 22:47:25

@shakti_rom: olyan szinten bele van ivodva abba az utcaba a kutyapisi, hogyha az osszes kutyat begyujti a sinter, akkor is megmarad vagy meg 10 evig

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 22:47:44

@puhacica: Lementettem köszi majd megnézem de mostanában a vizsgáimra készülök.
A fortepant ismerem szuper régi fotók vannak rajta.

Latcho Rom 2013.09.11. 22:49:25

@charlieharper: Tudja a kanya, a rencer emberekbol van, nemdebar? ja..belejatszott a gorog katasztrofaba a tax evasion, a halottakert felvett fizetesek, de ez csakmkis resze a csodnek. A spanyolt egyszeruen nem ertem..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 22:54:24

@charlieharper:
Személyes hozzánemértő véleményem hogy közel az idő mikor Kína bedől.
Előbb-utóbb az információáramlás olyan fokú lesz hogy minden kis faluba eljut.
Akkor pedig a kínai melós akarni fog fogyasztani. Na akkor lesz az hogy felmennek a bérek és megéri visszahozni a gyárakat ide.

puhacica 2013.09.11. 22:57:12

@diggerdriver: akkor - hogy hu maradjak a mai kommentek ihletettsegehez - egy kocsiderek kakat kivanok a vizsgaidhoz! :)

2013.09.11. 23:00:42

@diggerdriver: Shanghaiban mar jo ideje felmentek a bere

Latcho Rom 2013.09.11. 23:04:43

@charlieharper: Nem gyunnek azok vissza, mehetnek meg mashova, eszak korea is nyit nemsokara, india meg jo ideig nextmto nothingert dolgozik, aztan majd mehet az addigra lepukkant gorogbe, hmm..talan oda nem :)

2013.09.11. 23:07:24

@diggerdriver: ukbol... shanghaiban mar jo ideje felmentek az arak. Munkaber, terulet. Mi mar a kinai operaciot a kinai mucsarocsogen vegezzuk (az is tobb 10millios lakosu) es ott keresunk matematikusokat, stb. Olcsobb. Ha gyartasz, viszont tengeri access kell, akkor nem tudod mucsarocsogere vinni a gyartast olyan konnyen.
@shakti_rom: pedig egyszeru.
Amikor jott a credit crunch a bankok olyan szinten nem tudtak, hogy mi az exposure-uk Lehmans, stbe fele, hogy orom volt nezni. Volt amelyik honapokig jelentette, hogy "immaterial" a credit risk es az exposure, aztan hirtelen lett tobb milliard es oriasi meglepetes volt. Iszonyat gubasz van rendszeren belul. Ezert viccesek az osszeeskuves elmeletek, ugyanis azt sem tudod a penzugyi termeke jo reszenel, hogy kinel van es ki lesz a vegso vevo.

Latcho Rom 2013.09.11. 23:10:19

@charlieharper: a karvalytoke csak all s melan nez maga ele :)

esetleg megvakarja a karvalytokeit

Latcho Rom 2013.09.11. 23:20:28

@charlieharper: fidesz-jobbik kifejezes a nemzetkozi ballibero bankarokrol, akik a szittyakat akarjak nyomorba donteni, ugyi.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.11. 23:28:57

Az UK-ban eloket hatha erdekli (foleg diggert, te vagy nagy vasarba jaro, vagy csak bolhapiacra?), kozzeteszek egy vasari felhivast:
www.nottinghamcity.gov.uk/index.aspx?articleid=23517

SzZoole 2013.09.11. 23:33:35

@charlieharper: kuldtem neked egy e-mailt privatban,ha felkeltettem vele az erdeklodesed csak irj,ha gondolod IDE is kirakhatod:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 23:36:02

@charlieharper:
Még jó hogy az építőipart nem lehet Kínába vinni:)))))))))))))))))))

2013.09.11. 23:36:51

@Zoole: nagyon jo hir volt! Regota keresek egy flodnist itten.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 23:37:34

@puhacica: @shakti_rom:
Köszi nagyon rendesek vagytok. Azért azt díjazom hogy nem három muszlimot kívántatok a fürdőszobámba:))))))))))))))))

2013.09.11. 23:40:32

@Zoole: gyors kerdes meg ma, szilvalekvart hasznal bele?

SzZoole 2013.09.11. 23:40:53

@charlieharper: nem,csak flodni van ott,van egy par Magyar vonatkoztatasu suti,mint pl. amit gyerekkoromba lehetet kapni az kis kerek mezes puszedli,meg egy jo par dolog meg:)))

2013.09.11. 23:42:09

@Zoole: meggyes retes, francia kremes?

SzZoole 2013.09.11. 23:44:57

@charlieharper: hogy szilvalekvar van e benne?fogalmam sincs,de oszinten azt tudom hogy dio,mak vagy alma?tenyleg nem tudom megkerdeznem tole de O mar alszik,erre csak holnap tudok valaszolni,sajnalom:(

2013.09.11. 23:46:49

@diggerdriver: tudod mit ettem nagyon regen? Sult libat es solettet.

2013.09.11. 23:47:44

@Zoole: jaja, harom reteg, dio, mak es alma. Alateszik vekonyan a szilvalekvart

SzZoole 2013.09.11. 23:48:33

@charlieharper: azt nem tudom hogy ott bent arulnak e ilyeneket,de azt tudom hogy ezek a dolgok a kisujjaban vannak,mester a szakmajabanes nem csak papiron,buszke is vagyok ra:))))

SzZoole 2013.09.11. 23:52:28

@charlieharper: tobbek kozt ezt is tokeletesen megtanulta a nagyitol,hat a soletbol se tudnek annyit enni hogy jo lakjak vele,ha szet durranok akkor se,betegre birom magam enni belole:))))

2013.09.11. 23:54:51

@Zoole: ezt most mar direkt csinalod!!!

Lattadvaz uj S-t? Vezeto nelkuli Merc az autoshown
www.caradvice.com.au/250821/mercedes-benz-s-class-drives-125km/

SzZoole 2013.09.11. 23:55:11

@charlieharper: ja es az is igazi kosher recept szerint van:))) bar sokan nem szeretik a zsidokat azert vannak jo dolgaik.A flodni is eredetileg nagyon regi Magyar talalmany,ezt tudtad?

SzZoole 2013.09.11. 23:57:15

@charlieharper: igen lattam es mar kozvetlen kozlrol is megcsodaltam az egyik szalonban:)))

SzZoole 2013.09.12. 00:01:05

Most mar jo ejt holnap koran kell mennem dolgozni du.kettore es meg addig pihanem kell:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.12. 00:03:12

@charlieharper:
Hopp itt álljunk meg egy szóra.
Egyik rokonom szokott ilyen süteményt csinálni csak nem tudta hogy flódni a neve.
Ő azt mondta hogy zsidólepény.
Szokott küldeni ide Londonba.
Akkor én itten flódnit zabálok kétpofára?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.12. 00:05:54

@charlieharper:
Ha tudsz egy helyet ahol igazi jó sóletet lehet enni libával akkor oszd meg. Én körbeszimatolok itt Goldersben.

CsíkosNapernyő · http://csikosnapernyo.blog.hu 2013.09.12. 00:53:35

Nem rossz post, a Katarról szóló rész elég tárgyilagos, viszont az önmagában egyébként érdekes légiutaskísérős kitérő, egy kicsit terjengősre sikerült. Lehetett volna írni egy kicsit a lakhatásról, munkavállalásról, ügyintézésről. Ettől függetlenül soha rosszabb írást.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.12. 01:00:57

@Chang Yai: Reszemrol olyan vallasa van, amilyet akar, de amennyiben az a vallassa, hogy aki nem az igaz hit szerint el, az ellen kuzdunk ( lattad a multkori videon a pakisztani sracot? ) azt sosem fogom megerteni.
A nikabot sem. Ez kerem Europa, vegye le, itt nem illik az arcot eltakarni, ha nem tetszik, akko rmenjen vissza ahova jott.

Az arc eltakarasa neheziti az azonositast, ha nekem le kell venni bankbana bukosisakaot, o is fedje fel az arcat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.12. 01:03:07

@charlieharper: nem hinnem. Annak idejen Ford a 6 napos munkahetbol 5 naposat csinalt. Miert ? Mert nem volt , aki hasznalja a termekeit, mert dolgozott a gyarban. En amellett vagyok 4 nap munkanap, de az effektiv 8 ora, a tobbi pihi.

M. Péter 2013.09.12. 01:15:32

@diggerdriver: Majd kitalálják, hogy a markolót is lehessen távolból irányítani, mint egy drónt.

pappito · http://pappito.com 2013.09.12. 02:12:55

@charlieharper: "Emirates rendezett valamit egy szallodaban par napra, ott kellett jelentkezni. Minimum L'Oreal szokenek kellett lenni. "

ez érdekes, nekem van egy barátom aki az Emirates-en légikísérősködött pár évet, (most is ez a melója csak más társaságnál) kicsi és barna hajú, amikor az emiratesen utaztam egyetlen szőke se volt a nyuszik között. brunett-menet volt.

pappito · http://pappito.com 2013.09.12. 02:14:02

@M. Péter: ezt már rég kitalálták, pl. bányaszerencsétlenségeknél is használnak ilyen RC munkagépeket

pappito · http://pappito.com 2013.09.12. 02:25:02

@Barátusz: "Ha 1000 személy közül mindössze 1 gyilkolja meg az embertársát, a többi 999 nem, akkor az az 1 nem nullázza le a többi jobb természetét."

ha van ezer szomszédod és az egyik megölni a másikat, akkor mind a maradék 998-ra sandán fogsz nézni.

piszkosfred 2013.09.12. 02:30:21

Mostanában jártam párszor Szaúd Arábiában munka miatt, az még durvább. Ott nagyjából semmit nem csinálhatsz a munkán és alváson kívül.
Kaptam is nemrég egy igen jó ajánlatot (ráadásul a fizu a legtöbb közel-keleti országban adómentes), de nem hiszem, hogy kibirnék ott pár hónapnál hoszabb időt!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.12. 05:47:23

@zopilote:

"gyakorlo romai katolikus vagyok, bar meg nem voltam templomban az iden, es gyonni sem gyontam kb 40 eve"

A "gyakorló" katolikusnak legalább egyszer évente szentáldozáshoz kell járulnia: húsvétkor. Azt pedig egy "gyakorló" katolikus nem teheti gyónás nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.12. 06:50:14

@Barátusz:

"Ki kerte az erkezot, hogy jojjon abba az orszagba? Senki."

Ez Kanada esetében különösen jól hangzik.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.12. 06:50:14

@Barátusz:

"Gondolod, hogy Kanadat erdekelte, hogy miert mesz oda"

Kanadában a multikulturalizmus hivatalos, törvényekbe foglalt szövetségi politika már a 70-es évek óta.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.12. 06:50:14

@rumitom:

"Az egy dolog hogy marhara nem elvezem, de nem is tudok mit kezdeni vele"

Pereld be őket.

2013.09.12. 07:13:57

@Zoole: @diggerdriver: igen, az a flodni. Az eredeti receptben mezzel keverik el a dolgokat cukor helyett, ugyanis akkor meg nem volt a zsidoknal cukor.

2013.09.12. 07:32:52

@tildy:): de a baseball sapka, rajta hoodie teljesen behuzva mehet? (Hozza a s..glyukig letolt farmerral) szinten nem tudod egyertelmuen beazonositani az arcot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.12. 07:35:05

@M. Péter:
Ma már ennek nem technikai hanem biztonságtechnikai akadálya van.
A betonpumpákat a darukat már régen távirányítóval kezelik.

victor vacendak 2013.09.12. 07:39:22

"A meleget nagyon szeretem, a rekordhőmérséklet, amit eddig tapasztaltam 52 Celsius fok volt."

A hivatalos rekord 50,38 C (Dohában 2010-ben mérték).

BTBTBT 2013.09.12. 07:52:52

@pappito:
Nem vagyunk egyformák. Te lehet, hogy mind a 998-ra sandán nézel. Én nem.

@neoteny:
Olvass vissza. Nem Kanada volt a lényeg ebben a kérdésben, de te nyilvánvalóan azok akadtál meg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 08:35:40

@charlieharper: Oké, de tényleg nagyon félreérthető volt ez a mondatod, főként annak fényében, hogy előtte a muszlim kérdés kifejezetten szociális, kulturális, politikai összefüggésben jött elő.

"Szerencsere nem vagy donteshozo helyzetben, ugyhogy ilyen nezeteket csak itt tudsz megosztani."

Ha így nézed, nem a management jut az eszedbe legelőször. Én ezzel ezt a kérdést lezártnak tekintem, ami magamat illeti.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 08:36:40

@puhacica: Minden olvasni tudónak a vidékfeljesztési minisztériumban, vagy éppen hogy hívják most...

zopilote 2013.09.12. 08:36:55

@neoteny:
Igazsag szerint aldozhatnek is, ugyanis kozos gyonasok vannak, de en nem erzem azt az igazinak. Gyakorlo alatt azt ertettem, hogy ha csak tehetem, elmegyek templomba misère, nem csak vasarnap, hetkoznapokon is: ugy otthon a falumban, Egerben, Kanadaban ( nem csak magyar, hanem pl ir templomban, sot San Fransiscoban kinai katolikus templomban vettem reszt szertartason) Mexikorol nem is beszelve, ott masnaponta mentem misère, ha csak tehettem. De ha ugy jobb, akkor azt mondom, hívő katolikus vagyok:) Egyszerubb. De abba is bele lehet kotni:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 08:39:29

@ffüttyfürütty: Ezt miért nekem címezted?

"Vesd össze ezeket :)) :
Az ember alapvetően csak ember.
"Sok van mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb."
"Alattad a föld, feletted az ég, benned a létra."
(ha rosszul idéztem, elnézést) :)"

micsoda? 2013.09.12. 08:45:03

Köszönöm, hogy bepillanthattam ebbe a különleges világba. Jó irás, már csak azt kell magamban eldöntenem, hogy irigylem-e az írót?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.12. 08:45:03

@Barátusz:

"Nem Kanada volt a lényeg ebben a kérdésben"

zopilote Kanadában él -- egy olyan országban ahol a népesség több mint 95%-a bevándorló. Egyesek ősei pár évszázada vándoroltak be, de akkor is jóval azután mint az őslakók.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.12. 09:25:10

"Ebből adódóan mindenki hatalmas autókkal közlekedik, a katariak kedvenc családi autója a Toyota Landcruiser."

Ezen jót nevettem. Tükrözi az igazi buta magyar mentalitást.
Ezt az autót nem benzinnel ellátni nehéz, hanem megvenni, és fenntartani. Az egyszerű magyar agy az, ami egy autót a fogyasztása alapján rangsorol.
Igaz van némi alapja, hiszen a sok barom megveszi a nagy tepsiket, aztán nézi a nyolcadikról a hónapok, évek óta porosodó csodaautóját, mert a fenntartásra nem fussa a családi költségvetésből.

brownie58 2013.09.12. 09:25:10

Nem egészen értem, mi kerül kinn 5-ször annyiba?? Amiket itt felsoroltál, itthon is ugyanannyiba - ha nem többe - kerül.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.09.12. 09:34:58

Engem is erdekelne, mit tud csinalni az ember a szabadidejeben.
Tud nyujtani valamit ez az orszag azon kivul, hogy sokat lehet keresni?

Mozi, plaza, strand nyilvan van, de vannak pl. olyan kulturalis programok, melyek egy europait is erdekelhetnek? (Az egyik arab posztban irtak pl. Metallica koncertröl :)) A termeszetjaras gondolom ismeretlen fogalom ott, ahol csak sivatag van.
Foci VB lesz majd, azt tudom :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.12. 11:01:36

@tildy:): simán egyetértek. szerintem se lenne szabad.
viszont a muzulmán nők kb 1%-a csinálja. 99% nem.
szabad az 1% miatt a többire is fújni?
nekem csak ezzel van a bajom, ha a szélsőséges kisebbség miatt mindenkire általánosítanak, a kollégáimtól és a diákjaimtól a világ négy sarkában bármelyik szerencsétlen mérsékelt, normális muzulmánig bezárólag. mert nem csak te szenveded meg, vagy Madár, hanem ők maguk is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.12. 11:04:21

@Barátusz: egyetértek.
de akkor ha 999 muzulmán normális, és az ezredik egy kretén, akkor miért is ítéljük meg az alapján az összeset?
és sajnos vannak olyan helyzetek, amikor 99.9% sem elég. mondjuk a leköpés, robbantgatás, pedofil edző, pszichopata politikus esetében.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.12. 11:21:35

nagyon jó, informatív írás, írhatna még a szerző.

ez viszont:

"Az arab világban minél kevesebb ruha van egy nőn, annál könnyebb vérűnek könyvelik el."

nem csak az arabokra jellemző.

átlátó 2013.09.12. 11:21:35

A beszamolo erdekes volt, azt kerdeznem, hogy olcso telek, vagy kis vikendhaz van e? Nincs? Kar. A nök miatt mentem volna.

BTBTBT 2013.09.12. 12:05:45

@neoteny:
Tudom, hol él zopilote, de még mindig nem Kanada a lényeg abban a véleményütköztetésben, ha nem tűnt volna fel neked. :)

@Chang Yai:
A többes kicsit helytelen. Személy szerint csak azokat ítélem el, akik nem normálisan viselkednek illetve kimondottan kárt okoznak egy társadalomban. És ez egy politikusra ugyanúgy igaz, mint egy radikális muszlimra vagy egy szélsőjobbos amcsira. A többivel semmi bajom.

Sadist 2013.09.12. 17:19:29

@zöldeketbeszélek: Bírom, amikor valaki szentül meggyőződve, vakon hajtogatja, hogy a nők ennyi meg annyi %-al kevesebbet keresnek. Azt már nem vizsgálják, hogy a férfiak miért kapnak többet (veszélyesebb, stresszesebb, felelősségteljesebb munkakörök, több műszak, túlóra, stb.), abba meg végépp nem gondolnak bele, hogy ha a nők ugyanazt megcsinálják olcsóbban, akkor a kapitalista világban már csak nők dolgoznának.

Sadist 2013.09.12. 17:19:29

@cristallo: "Azt hiszem, a nők sokszor türelmesebbek és diplomatikusabbak, talán ezért is nyugodtabb velük az élet. Ehhez képest még mindig elég kevés női diplomata van világszerte, bár már ez is valami ahhoz képest, hogy nemrég még szavazati joguk sem volt. "

Azért diplomatikusak, mert a nyílt konfrontációban alul maradnának. Ha egy nő érvényesíteni akarja az akaratát, akkor nem nyíltan, egyenesen, akár erőszakkal teszi, hanem kerülőúton, akár sunyin és hátbaszúrósan.

Sadist 2013.09.12. 17:19:29

@sodalisO: "Jómagam kevésbé vagyok nyitott és elfogadó, lehet az eddigi életem befolyásolja ezt, én nem tudom megszokni itt sem magam körül ezt a sok , villogó szemű, fekete ördögöt, egyszerűen félek tőlük. Nekem az az érzésem, hogy kivétel nélkül mind képes lenne megerőszakolni egy kislányt, vagy bármi nőneműt.Sokat olvastam róluk, a vallásukról, a társadalmi intelligenciájukról, az élet minőségéről, tradíciókról......Hiába...akkor sem tudom őket a világképembe behelyezni. Szűk látókörű vagyok? Nem elég nyitott ? Tele vagyok jó sok magyar előítélettel?"

Az azért elég durva, hogy a média mennyire át tudja mosni az emberek agyát. Valóban igaz a mondás, hogy ha valamit nagyon sokat ismételgetsz, azt az emberek elhiszik, még ha nem is igaz, lásd a fentebb is emlegetett jemeni nyolcéves lány halálával kapcsolatos hír.

Szóval nem, nem volna képes mindegyik nőket erőszakolni. Ott is vannak bűnözők, de nem valószínű, hogy olyan arányban, mint ahogy az a médiából átjön.

Sadist 2013.09.12. 17:19:29

@zöldeketbeszélek: Az utolsó mondatod eléggé demagógra sikerült. A szexuális erőszakot mindenképpen bünteti a törvény.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.09.12. 17:19:30

@Barátusz:

"nem Kanada a lényeg"

Ez volt a kérdésed (és válaszod): "Ki kerte az erkezot, hogy jojjon abba az orszagba? Senki."

Kanadában sem kérték az őslakosok az érkezőket hogy oda menjenek; mégsem a bevándorlók asszimilálódtak az őslakókhoz.

Sadist 2013.09.12. 17:19:30

@zöldeketbeszélek: "Igazából nagyon is egyszerű. Értékes-e az emberi élet függetlenül nemtől, kortól, vallási, etnikai hovatartozástól?

Sok országban erre az a válasz, hogy az ember az a hímneműekkel kezdődik, a nőneműek csak a fajfenntartás szükséges kellékei."

Nagyon találó a neved. Az emberi történelem során mindig a nők élete volt értékesebb, és ez mai napig igaz. Ha a nők élete szart se érne a férfiakéhoz képest, akkor logikus lenne, hogy minden veszélyes vagy halálos kimenetelű dolgot velük végeztetnének el és a süllyedő hajót is utolsónak hagyhatnák el.
Az okait a biológiánál keresd.

Sadist 2013.09.12. 17:19:30

@Kovermadar: "Aztan biztosan en sem vagyok ennel jobb, az egyetlen kulonbseg, hogy szerintem mindent lehet, ami nincs masra hatassal (pl. otthon drogozni)."

Ha egy nő félig kirakott genitáliákkal mászkál az utcán, az már eléggé hatással van másokra.

Sadist 2013.09.12. 17:19:30

@Len.Mag: "Egyetértek. Érdekes, hogy ez mindig a férfiakkal kapcsolatban merül fel. Ők,legalábbis Európa ezen részén az összes felsőtestet takaró ruhadarabtól megszabadulhatnak (más kérdés, hogy ez mennyire stílusos), mégsem jut eszébe egy nőnek sem azon frissiben szexuálisan molesztálni őket (bár van az a véglény, aki örülne neki)."

Mert egy nő akkor kap szexet, amikor akar, számukra nem nagy durranás.

Férfi szemszögből akár úgy is vehetnénk, hogy a nők már akkor kezdik a molesztálást, amikor felveszik a mellkidobós felsőt, forró nacit és magassarkút, hogy vonzók legyenek és minél jobb hímmel szedessék fel magukat.
A különbség annyi, hogy a férfi közeledése egy aktív cselekedet, amit lehet büntetni is, a nőé viszont passzív, amit a nyugati törvények nem szabályoznak sehogy, de még csak felelősséget sem kell vállalniuk érte.

élhetetlen 2013.09.12. 17:19:30

@Zoole: Borzalmasan fel vagy háborodva, pedig még igazad sincs. Napi gond van, amit nem tudnak megoldani. Ha valakinek muszlim alkalmazottai vannak, tehát ezek az emberek napi 8-10 órát ott töltenek, mibe került volna egy lábmosót beépíteni egy paddal? A másik probléma sem létezne, ha minden angolwc mellett ott lenne a falon a handy bide (az a zuhanynál kisebb fejű kézi tusoló). Én Egyiptomban találkoztam vele, és bár papírral törlöm a seggemet, bizony Hurgadán megkérdeztem a recepción, hogy hol lehet kapni, hát a túristaközpontban nem, ki kellett menni a régi faluba. Mivel csak ezer forint volt darabja, rögtön tizet vettem, számolva azzal, ami be is következett, hogy mikor itthon felszereltettem, ahány ismerősöm meglátta, mindnek kellett, kivéve annak a párnak, akinek elég nagy fürdőszobája volt ahhoz, hogy külön bidéje legyen. (Ez legalább tizenöt éve volt, csak, mielőtt nekem ugranak páran, hogy ez itthon is megvehető, sőt a melegítős, beépítettek is, tudom, terjed a kultúra). Csak azt akartam írni, hogy a tulaj részéről csak ennyi törődés kellett volna!

Sadist 2013.09.12. 17:19:30

@cristallo: Nincs is miért háborúzni, mert megrekedtek a törzsközösségi szinten :D

Sadist 2013.09.12. 17:19:30

@rumitom: Te csakis molesztáló és erőszaktevő lehetsz. Egy nő nem tud egy férfit molesztálni és megerőszakolni.
Ha még nem lett volna világos, férfiként nem lehetsz áldozat.

ffüttyfürütty 2013.09.12. 18:55:19

@zöldeketbeszélek: "Úgy látszik, amíg kétféle ember van a Földön, megtalálják a módját, hogy valamiért hátrányosan megkülönböztessék a másikat. És én még azt hittem, hogy a buddhisták alapvetően békés emberek. " ->erre írtam amit írtam :)

zopilote 2013.09.12. 20:41:58

@Sadist:
" Egy nő nem tud egy férfit molesztálni és megerőszakolni. "
Csak manipulalni:)
Esther Vilar - The Manipulated Man c. konyveben reszletesen le van irva ez a dolog. Vegeredmeny: minden ferfi aldozat:) Minden serdulo fiunak kotelezo ovasmanykent kellene kezebe adni :) De legtobbje nem tanulna belole, mert a sexualitas felulir minden logikus gondolkozast:) A f.. felall, az esz megall:( Ez a ferfi nem tragediaja.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 21:47:55

@Sadist: Látom, pergőtűz alá vettél, kedves, sajátságos stílusban. Akkor lássuk az elejéről.

1.
"Azt már nem vizsgálják, hogy a férfiak miért kapnak többet (veszélyesebb, stresszesebb, felelősségteljesebb munkakörök, több műszak, túlóra, stb.),

Itt nem az a lényeg, hogy a férfiak miért kapnak többet. Az a kérdés, hogy a nők miért kevesebbet. Például, mert a család összetartásához még mindig mi kellünk. Leginkább a nő megy el szülni, marad otthon a gyerekkel, ha beteg a gyerek a nő meg gyermekápolási táppénzre, általában a nő megy el a szülői értekezletekre. Ez nem teszi vonzóvá a női munkaerőt. Miért fizessen a vállalat többet egy nőnek, hogy megtartsa, amikor megbízhatatlannak vagyunk elkönyvelve? Pedig a jobb családi munkamegosztás segíthetne ezen. Veszélyesebb, felelősségteljesebb munka? Hát bányában nincs sok nő, de az női orvos munkája ugyanolyan veszélyes mint egy férfié (fertőzésveszély), a női tanár munkája ugyanolyan felelősségteljes és sajnos ma már veszélyes (kisebbségek erőszakossága) mint a férfié és még sorolhatnám. Túlóra? Akkor ki is menne a bölcsibe, oviba, különórára stb. a gyerekkel? Ja, hogy ezért nem kap pénzt a nő?

2.
Az utolsó mondatod eléggé demagógra sikerült. A szexuális erőszakot mindenképpen bünteti a törvény.

Nem idézted ugyan be az említett mondatot, de azért kitalálom. Nem az erőszakra gondoltam, hanem arra, hogy beleegyezéssel nem erőszak. Hát én meg azt mondom, hogy egy 12-13 éves kislány nincs azon a szellemi, érzelmi érettségi szinten, hogy az esetleg körülrajongott nagykamasz fiú rádumálásával szemben a józan eszét használja. Nekem bizony ez is erőszak, ha lányod lenne, talán értenéd is, amit írtam.
3.
Nagyon találó a neved. Az emberi történelem során mindig a nők élete volt értékesebb, és ez mai napig igaz. Ha a nők élete szart se érne a férfiakéhoz képest, akkor logikus lenne, hogy minden veszélyes vagy halálos kimenetelű dolgot velük végeztetnének el és a süllyedő hajót is utolsónak hagyhatnák el.
Az okait a biológiánál keresd.

Inkább az én nevem legyen hozzám illő, mint a tiéd hozzád, nem igaz?
Csak pár példa, guglizás nélkül. Afrikai, többnejű társadalmak (törzsek). Minden munkát - szó szerint, bizony - a nők végeztek. A férfi növeszti a potrohát és kaszinózik. India, ahol a nők élete tényleg fabatkát sem ér, lásd nemmegállapító ultrahangot követő abortusz, csecsemőgyilkosságok, növekvő szexuális erőszakhullám. A háztartások mai technikai színvonala előtt a házimunka konkrétan veszélyes és fizikailag is nehéz volt, gondolj csak a mosásra, amit szódalúggal végeztek. Gyermekmunka keleti szőnyegszövödékben, egyéb könnyűipari létesítményekben? És akkor most mondhatod, hogy demagóg vagyok. A legveszélyesebb dolog a múlt század előtt bizony a gyerekszülés volt. Semmelweis idején minden 10 szülésre jutott egy asszonyhalál, tehát nagyjából lehetett tudni, hogy a sokgyerekes családokban anyuka előbb föld alá kerül, mint apuka.

A lovagkor már régen volt, a világ nagy részén pedig sosem volt.

Sadist 2013.09.13. 11:02:42

@zöldeketbeszélek: "Leginkább a nő megy el szülni, marad otthon a gyerekkel, ha beteg a gyerek a nő meg gyermekápolási táppénzre, általában a nő megy el a szülői értekezletekre. Ez nem teszi vonzóvá a női munkaerőt."

A gyermekvállalásnak ez az ára. Teljes munkaidős, egész embert kívánó munka és családalapítás egyszerre nem megy, Anyatermészetnél tessék reklamálni. Bármikor dönthet úgy egy nő, hogy elkötteti a petevezetékét, aztán az orvosi igazolással mehet lobbizni a munkaadóhoz. A munkáltatónak így nem lesz kockázatos felvenni egy nőt.

"Pedig a jobb családi munkamegosztás segíthetne ezen."

Az nem munkamegosztás, hogy az anya gondozza és neveli a gyerekeket, az apa pedig keresi a kenyérre valót? Vagy te ilyen ostoba 50-50%-os munkamegosztásban gondolkodsz? A férfi is hordja 4.5 hónapig a gyereket egy szatyorban a derekára kötve, mert csak úgy "igazságos"? Miért kellene a férfit is arra kényszeríteni, hogy otthon maradjon a gyerekkel, ha egyszer a munkájában hasznosabb?

"Veszélyesebb, felelősségteljesebb munka? Hát bányában nincs sok nő, de az női orvos munkája ugyanolyan veszélyes mint egy férfié (fertőzésveszély)"

Aha, egy háziorvos és egy idegsebész munkája is ugyanolyan felelősségteljes :) Almát az almával, körtét a körtével próbálj már meg összehasonlítani.

"a női tanár munkája ugyanolyan felelősségteljes és sajnos ma már veszélyes (kisebbségek erőszakossága) mint a férfié és még sorolhatnám."

Na, alma az almával párosítás már megvan. És most nézzük a fizetést: jé, a tanároknak bértábla van, amiben nincs külön oszlop a férfiaknak és a nőknek, forintra pontosan ugyanannyi a fizetésük. De érdekes :)

"Túlóra? Akkor ki is menne a bölcsibe, oviba, különórára stb. a gyerekkel? Ja, hogy ezért nem kap pénzt a nő?"

Komolyan ez a bajod, hogy nem jár pénzbeli fizetség azért, mert elmész a gyerekedért az iskolába? Ezért a gyereked normális fejlődése a fizetség. Vagy te mindenáron pénzt akarsz érte? Egyáltalán ki fizessen? Anyatermészet? Növesszen pénzpalántát a balkon ládádban?

"Hát én meg azt mondom, hogy egy 12-13 éves kislány nincs azon a szellemi, érzelmi érettségi szinten, hogy az esetleg körülrajongott nagykamasz fiú rádumálásával szemben a józan eszét használja."

Gyakran még egy 30-40 éves nő sincs azon a szellemi szinten, hogy a józan eszét használja, lásd a nem túl régi esetet, ahol egy szélhámos faszi sorra vert át szingli nőket házassági ajánlattal.
Ez a törvény azért született, hogy ha a 13 éves bevállalós lányka lepippantja a 15 éves pasiját, akkor ne kelljen már a szerencsétlen 15 éves gyereknek bíróság elé állnia. Eddig jogilag ez is erőszak volt.
A józan gondolkodásra a szülőnek kell megtanítania a gyereket, normális családban ez a törvényi változtatás nem oszt nem szoroz. Remélem, hogy a törvénytől függetlenül te is megtanítod a lányodnak, hogy ne tegye szét a lábát akárkinek.

"Afrikai, többnejű társadalmak (törzsek). Minden munkát - szó szerint, bizony - a nők végeztek."

Komolyan Afrikát hozod fel példaként, ahol sok helyen még ma is törzsi állapotok uralkodnak és polgárháború van? Ilyen helyen a munka és a robotolás is sokkal jobb, mint agyonlövetni magad a háborúban.

"India, ahol a nők élete tényleg fabatkát sem ér, lásd nemmegállapító ultrahangot követő abortusz, csecsemőgyilkosságok, növekvő szexuális erőszakhullám."

Idézet wikiről: "Women in India now participate fully in areas such as education, sports, politics, media, art and culture, service sectors, science and technology, etc.[7] Indira Gandhi, who served as Prime Minister of India for an aggregate period of fifteen years, is the world's longest serving woman Prime Minister.[30]"
Amíg a nők tudnak szülni, addig ők lesznek az értékesebbek, mert a szaporodás vagy egy populáció fennmaradása szempontjából ők a szűk keresztmetszet. És ez teljesen független nemzetiségtől, vallástól, kultúrától, mert biológiai gyökere van.

"A háztartások mai technikai színvonala előtt a házimunka konkrétan veszélyes és fizikailag is nehéz volt, gondolj csak a mosásra, amit szódalúggal végeztek. Gyermekmunka keleti szőnyegszövödékben, egyéb könnyűipari létesítményekben?"

Megint csak almát az almával, körtét a körtével. A mai technikai színvonal előtt nem csak a házimunka volt nehezebb és veszélyesebb. A tűző napon kapálni vagy a bányában szenet fejteni még nehezebb és veszélyesebb volt.

"És akkor most mondhatod, hogy demagóg vagyok."

Demagóg vagy.

"A legveszélyesebb dolog a múlt század előtt bizony a gyerekszülés volt. Semmelweis idején minden 10 szülésre jutott egy asszonyhalál, tehát nagyjából lehetett tudni, hogy a sokgyerekes családokban anyuka előbb föld alá kerül, mint apuka."

Elég rövid idő alatt lett is hatalmas fejlődés az orvostudomány ezen területén, hogy biztonságosabb legyen a szülés. Ha a nőket semmibe vették volna azzal az indokkal, hogy úgysem ér annyit az életük, mint egy férfié, akkor még ma is jutna minden tizedik szülésre egy halál.

Sadist 2013.09.13. 11:54:47

@zöldeketbeszélek: "A lovagkor már régen volt, a világ nagy részén pedig sosem volt."

Nem kell ahhoz a lovagkorig menni, hogy példát találjunk a férfiak önfeláldozására a nők érdekében. Elég megnézni a Titanic katasztrófáját. A legrangosabb, legmagasabb társadalmi státuszú férfinek is kisebb volt a túlélési esélye, mint egy harmadosztályon utazó, nevenincs, csóringer nőnek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.13. 14:49:38

@Sadist: Nem vitatkozom veled, Sadist. Nem azért, mert nem értesz egyet velem, hanem mert amit te csinálsz az minden, csak nem vita. A mondataimat, gondolataimat szövegösszefüggéséből kiragadod, kifacsarod majd a saját rosszindulatú értelmezésedet ráhúzod és így ítélkezel. Az általad nekem tulajdonított célok, gondolatok számomra sértők. Lehet, hogy pont ez a célod, nem vagyok még rutinos blogoló, lehet, hogy személyedben egy profi trollba futottam bele. Az is lehet, hogy egy frusztrált politikus-palántára pazarolom itt a karaktereket. Ha a posztot és az utána következő kommetfolyamot és azt a néhány linkelt tartalmat valóban elolvastad volna, pontosan tudnád, hogy a világ mely részéről folyt a diskurzus, hová futottak ki a kommentelők gondolatai és miért, de ennek már nincs jelentősége.
Részemről ignorállak, további kellemes kötözködést. Mással.

Sadist 2013.09.13. 14:58:08

@zopilote: Épp ma olvastam el az utolsó néhány oldalt, de egy-két helyen nekem úgy tűnt, mintha kicsit elragadtatta volna magát. Viszont a jelenség, amiről ír, nagyon is valós és rengeteg igazság van benne, csak sok mindent egy oldalról közelít meg. Ha az ember olvas mellé evolúciós pszichológiát is és össze tudja rakni, akkor árnyaltabb képet kaphat.

Sadist 2013.09.13. 16:24:38

@zöldeketbeszélek: Egyenesebb és őszintébb lett volna azt írnod, hogy nincsenek érveid, amivel tudod cáfolni az állításokat.
Olvasgasd továbbra is a kétes hitelességű rémhíreket, nézd a vérhíradót és rettegj a gonosz, elnyomó férfitársadalomtól, ha neked ez megfelel.

Untermensch4 2013.09.22. 12:07:26

@zöldeketbeszélek: @Sadist: biztosan láttatok már olyan helyzetet amikor ketten vitatkoznak és a vége reménytelen eszkaláció, erőszakspirál, stb mert mindkettőnek igaza van. innen ahonnan én olvasom a ti esetetekben is ez a helyzet. amíg kommentnyi terjedelemben cseréltek gondolatokat szükségképpen áldozatul esik a tartalom egy része a terjedelmi korlátoknak. a téma nem véletlenül termelt ki óriási (szak)irodalmat, ráadásul a felgyorsult világ jelensége miatt a változások is gyorsabbak mint a citált történelmi példák idején...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása