oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 10. 06:49,  Au pairként Németországban 420 komment

2013. szeptember 10. 06:49 Határátkelő

Au pairként Németországban

A külföldre indulók közül sokan választják az au pairkedést, hiszen talán ez jár a legkevesebb anyagi kockázattal. Ugyanakkor nem mindig egyszerű beilleszkedni egy család hétköznapjaiba és ahhoz is szerencse kell, hogy az ember egy igazán befogadó közösségbe kerüljön. Márti Németországból érkezett írása az au pair-lét rossz és jó oldalait is megmutatja.

au pair 4.jpg

„2012 nyarán döntöttem úgy, hogy Németországba megyek fél vagy egy évre, hogy fejlesszem a németemet és külföldi tapasztalatokat szerezzek. Nem volt kényszer, volt munkám, de így döntöttem.

Körülbelül B2-es szintű nyelvtudással mentem ki, ami frissítésre szorult. Mivel már több ismerősöm is pozitív tapasztalatokat szerzett au pairként, úgy gondoltam, ez nekem is jó lesz.

Családkeresés – au pair-élet pro és kontra

Szerintem aki ezt a munkát választja, annak a legfontosabb, hogy az elvárásait tisztázza. Nekem nem volt közvetítő cégem, körülbelül egy hónapot töltöttem a megfelelő család kiválasztásával, akikkel összességében (egy héttel a hazamenetelem előtt írom ezt a cikket) elégedett voltam.

Voltak nézeteltéréseink, nem is kevés, de úgy gondolom, sok negatív tapasztalat és érzés megkímélhető lett volna, ha igenis minden részletet előre letisztázunk. Szerintem mindenkinek egyéni felelőssége, hogy kiharcolja azt, ami jár neki, és ha egy család valamiről nem tájékoztat, vagy csak homályosan, igenis rá kell kérdezni.

Nem mindegy, hol fogunk ugyanis eltölteni egy évet, és megéri még egy-két hetet rászánni a megfelelő család megtalálására ahelyett, hogy aztán csalódottan, keserű szájízzel kényszerüljünk családváltásra vagy haza (amit én szerencsére nem, de sok aupair átél).

Számomra a legfontosabb szempont az volt, hogy városban legyek (budapestiként vidéken nem igazán tudnám túlélni), reális fizetést kapjak, fizessenek nyelviskolát, illetve jó, kedves családhoz kerüljek, akik családtagként kezelnek, és nem akarnak átverni.

Az ördög és a részletek

Abban a tudatban, hogy ez mind rendben is van, egy bonni család mellett döntöttem, akiknél minden fenti feltétel adott volt, a másik oldalon viszont 5 gyerekre kellett vigyáznom, és egy évre vettek fel.

Nekem jó referenciát jelentett, hogy felvehettem a kapcsolatot a család engem megelőző au pairével, aki nagyon kedves és segítőkész volt, mindenről fair módon, de őszintén mesélt, és még a kiutazásom után egy hétig ő is a családnál volt, hogy betanítson engem.

Egy héttel az érkezésem után aláírtuk a szerződést, amit értettem, tehát tudtam, miről van szó, de egyes részleteknek sajnos nem tulajdonítottam akkora jelentőséget akkor, mint kellett volna. Mint például, heti 30 óra munkára jöttem ki, de az itt derült ki, hogy ez napi 5 óra munkát jelent 6 napon át, és az egyetlen szabadnapom csütörtökre esik (ez azt jelenti, hogy minden hétvégén dolgoznom kell, még ha csak öt órát is, ami már elég ahhoz, hogy szinte soha ne tudjak egyéni kirándulásokat szervezni).

Internet nem volt (ki gondolta volna, szintén nem kérdeztem rá előtte), így ezt nekem kellett beszerezni és fizetni.

Korrektek, de rugalmatlanok

A család alapvetően kedves volt és segítőkész, igyekeztek mindig korrektek is lenni, de ami a szerződésben le volt írva, illetve amiben megállapodtunk, ahhoz mindig ragaszkodtak, és semmilyen szinten nem voltak rugalmasak (értsd: szeptember 20-tól következő év szeptember 20-ig szóló szerződésből nem akartak elengedni egy hetet, hogy hazaérjek a tanévkezdésre, még úgy sem, hogy cserébe lemondtam volna a fizetésem arányos részéről).

Az is itt derült ki, hogy az ígért fizetésből havonta csak egy részét kapom meg, és ha tényleg maradok végig, akkor megkapom a többit egy összegben. Ezzel motiválják az au paireket, hogy a nyári szünet és a tanévkezdés idejére is maradjanak.

Ezzel csak annyi a probléma, hogy bármilyen okból kényszerültem volna haza, az anyagi felelősséget rám hárították, és onnantól kezdve, hogy aláírtam a szerződést, ezt el is fogadtam. (Persze, hogy aláírtam, hiszen összességében rendben voltak, és úgy gondoltam, végig tudom csinálni az egy évet, ahhoz pedig még nem volt elég a németem, hogy érdemben tárgyalni tudjak velük a feltételekről.)

Ezzel szemben viszont év közben többször kifejtette az anyuka, hogy az év végi összeg nem magától értetődő, hanem egyfajta plusz, amit csak akkor kapok meg, ha meg vannak velem elégedve.

A megelégedettség viszont egyrészt szubjektív fogalom, másrészt úgy gondolom, akit egy évig megtartanak, az annyira rossz nem lehet, hogy aztán ezzel a kifogással megspórolják rajta ezt a pénzt. (Ennek ellenére bízom benne, hogy ahogy az előző lány is megkapta, nekem is odaadják a szerződés értelmében.)

Nem tudtam integrálódni

Ami köztünk nem működött, hogy egyrészt én rosszabbul éltem meg mind a hét fős család folyamatos jelenlétét (önmagában csak egy gyerekkel volt nagyobb problémám, de együtt mégis sokkal megerőltetőbb volt az egész), mind a kultúra másságát, és nem tudtam olyan szinten integrálódni a családba, mint amit ők elvártak volna, illetve más lányoktól megszoktak, annak ellenére, hogy szerettem volna eredetileg.

Tehát mindannyiunkban lett volna igény arra, hogy amennyire lehet, családtaggá váljak, de ezt úgy képzelték el, hogy mindenben azonosulok azzal, ami szerintük normális, amit ők szeretnek enni, csinálni stb.

Én nagy hangsúlyt fejtettem a munkaidő betartására (millió tervem volt a munkán kívül, mint nyelvtanulás, edzés, emberek megismerése, a környezetem és Németország felfedezése stb.,), de ugye a bentlakó au pairnek pont az lenne lényege, hogy mindig rendelkezésre álljon, amikor kell, ami egyéni programszervezés szempontjából viszont nagyon rossz.

Ezen kívül úgy éreztem, képtelen vagyok 24 órában olyan szinten alkalmazkodni, amit egy ekkora család igényel. Ezek jóllehet az én hiányosságaim, de sokszor megnehezítette az is, hogy úgy éreztem, sok dologhoz arrogánsan és lenézően állnak hozzá, ők nem nyitottak az én kultúrámra és úgy egyáltalán rám, hanem csak tőlem várják a gondoskodást és odafigyelést (tehát, amit az elején kedvesnek találtam, azt idővel gyakran felszínesnek).

Egész évben egyetlen egyszer sem kérdezték meg például, hogy kérek-e valamit a boltból. Az apuka előszeretettel tett negatív megjegyzéseket mind Magyarországra, mint rám és a dolgaimra, amiket ő viccesnek és közvetlennek tartott, ezen kívül minden nap éreztette az egész családdal (és velem), hogy itt ő a főnök, és akkor is igaza van, ha nincs. Sokszor értelmetlen dolgokkal "nevelte" a gyerekeket, csak hogy mindenki lássa, az van, amit ő mond.

Nevelési túlzások

A nevelésben egyébként is sokszor voltak nézeteltéréseink, de azért ott igyekeztem azt átadni, amit tőlük láttam, hiszen az ő gyerekeikről van szó, és efelett nincs jogom ítélkezni.

Persze nem kell félreérteni, összességében jó szülőknek tartom őket, de azért túlzásnak találtam, hogy a gyerekek például hetente egyszer egy órát tévézhettek (ami alól a nyári szünet sem volt kivétel), ki voltak tiltva a ház egyik feléből (nehogy összekoszolják vagy elrontsanak valamit), az internettől paranoid szinten zárkózott el az egész család, könyökölve enni tilos volt, ellenben mindenki előszeretettel beszélt tele szájjal az asztalnál, különösen az apuka.

Mindezek ellenére im Großen und Ganzen nagyon jó döntésnek tartom, hogy kijöttem és au pairként dolgoztam, mert amellett, hogy anyagilag jól éltem és megtanultam németül, kicsit olyan volt, mintha újra gyerek lettem volna.

Minden élményt és ünnepet úgy éltünk meg, mint anno gyerekkorunkban, miközben a német, vagy inkább észak-rajna-vesztfáliai hagyományoknak is a részese lehettem.

Így éltem át

- a Sankt Martin Feiertagot a lampionos menettel,
- a Halloweent, mikor mindenki beöltözött (és nem úgy, mint otthon, hogy fú de gáz, megnéznek, hanem izgalommal tervezték és nem spóroltak a jelmezzel-kiegészítőkkel),
- a mikulást és a karácsonyt, aminek itt nélkülözhetetlen kelléke az adventi naptár, ami nem merül ki egy csokis naptárral, hanem valódi ajándékokat találnak a gyerekek minden nap december 24-éig a szobájukban
- a karácsonyi vásárt (amit persze otthon és Bécsben is imádunk, de itt akkora hagyománya van, és olyan nagy, hogy abszolút túltesz az otthonin)
- a karnevált (amikor tényleg egész Észak-Rajna-Vesztfália beöltözik, és egész nap felvonulások zajlanak, miközben rengeteg csokit, cukorkát és ajándéktárgyakat dobálnak a tömegbe)
- a húsvétot (itt nincs fészek, hanem az összes ajándék különböző helyeken van elrejtve az udvaron, és a gyerekeknek kell megkeresni)
- és még megannyi élményt, mint kölni állatkert, Phantasialand (ami szó szerint az, egyébként egy vidámpark, de annyira látványos és lenyűgöző, hogy már a szemnek valódi paradicsom), és még sorolhatnám.

Ezek olyan pillanatok, amik megszépítik a kinti életet akkor, amikor honvágyad van, ami szintén biztos, hogy bekövetkezik, ha ennyi ideig kint vagy. Én háromhavonta jöttem haza, de a mélypont a nyári hazamenetelem előtt volt, mikor már komolyan fontolóra vettem egy végleges lelépést, mert már semmilyen anyagi jólét, új barát, új élmény, reális érvek stb. nem számított, csak hogy otthon legyek.

Nem azért, mert itt nem jó, hanem mert az ott az OTTHONOM. A családom, a barátaim (hiszen bármilyen jó fej legyen itt valaki, nem tudja felvenni a versenyt azokkal, akikkel együtt nőttem fel, vagy már sok-sok évnyi élmény köt össze), a kultúrám (és ebbe minden beletartozik: zene, ételek, nyelv, humor, mentalitás, és persze Budapest, ami egy külön fogalom).

Ezzel szemben mennyire jó, mikor meglátogat egy rokon vagy ismerős, és ezeket a dolgokat ömlesztve zúdítja rád az egész lényével, és teljesen belelkesülsz.

Mikor pedig otthon vagy, feltöltődsz minden jóval (lelkileg és szó szerint is :P), és nehéz szívvel, de visszavágysz Németországba, mert meg kell, hogy állapítsd, hogy azok a dolgok, amik miatt sokan elhagyják Magyarországot, azok nem fordultak jobbá, mialatt odavoltál...

Amikért legszívesebben maradnál

Amiért még megéri aupairnek lenni: mert tényleg közel tud kerülni hozzád annyira egy ennivaló kisgyerek, hogy megszakad a szíved, mikor azt mondja, azt szeretné, ha örökké itt maradnál.

És persze a gyerekek gyerekek, minden jóval és rosszal együtt, szóval igen, lesz amikor lefárasztanak, lesz amikor megnevettetnek, lesz amikor szimplán idegesíteni fognak (például mikor 68-adszor kell meghallgatnod CD-n a Laura und das kleine Kätzchent), lesz mikor lenyűgöznek (például nálunk a legkisebb (4) a legszexibb nőket megszégyenítő mozdulatokkal dobálja a haját fésülködés közben, saját magát is lenyűgözve önnön szépségétől és bájától :)), lesz mikor majd te is azt érzed, hogy tulajdonképpen haza se akarsz menni (persze csak egy pillanatra).

Rengeteget tanulhat tőlük az ember, mint például:
- hogy a Call me maybe nem csak a kislányok körében menő, hanem a kisfiúknál is;
- hogy balról jobbra "kell" puszit adni;
- hogy nincs az a játék, ami egy hétévest fél óránál tovább lefoglalna;
- hogy az unatkozás egyből rosszalkodást szül, ezen kívül a csend igen gyanús jelenség :);
- az Alle meine Entchent és más gyerekdalokokat.

Néhány vicces szituáció

Én: -Was macht ihr? / -Mit csináltok?
Joni nevetve: -Wir machen Quatsch / -Hülyeséget (és vigyorog mint a tejbetök :)

Én: -Jakob, mir ist das egal, welche Aufgabe du jetzt machst, du musst aber eine anfangen. Du machst jetzt nämlich nichts. / - Jakob, nekem mindegy, melyik feladattal kezded, csak kezdd el végre, mivel éppen semmt nem csinálsz.
Jakob: -Das stimmt gar nicht. / - Ez nem igaz.
Én: -Oh wirklich? Was machst du denn? / - Aha, szóval mit is csinálsz?
Jakob dacosan: -Mich aufrege! / - Felhúzom magam!

Eva(4) az asztalnál böfög egyet, mire az anyukája kérdezi, mi a varázsszó.
Mire Eva: -Danke. / - Köszönöm.

(UPDATE: Kérésetekre Márti magyarította a beszélgetéseket, én pedig frissítettem a szöveget.)

Magyarország kontra Németország

Őszintén szólva, nem sok német barátom lett ez az egy év alatt, annál több külföldi, ezért igazságtalan lenne a németekről összességében véleményt mondanom, de azért megteszem. :)

Engem soha nem ért itt semmilyen atrocitás amiatt, hogy magyar vagyok, mindenki szinte minden helyzetből segítőkész volt, már akkor, amikor még nem is kértem segítséget.

A nyelvben is mindig segítettek, bár sokszor akaratom ellenére próbálkoztak az angollal (szintén segítő szándékkal, de mégiscsak idegesítő, ha az ember lánya németet tanulni jön ki, ha az angolt erőltetik, csak mert még nem tökéletes a németem).

Mindenki nagyon kedves alapvetően, és szociálisan érzékenyebbek, mint a magyarok, viszont a másik oldalon ez a kedvesség távolságtartásba csap át, ha az ember barátkozni próbál. Akkor már érzed, hogy ez bizony nem úgy megy, mintha német lennél.

Ezen kívül még egy dolog szintén gátat vetett közém és a németek közé, mégpedig a humor. Sokszor volt az az érzésem, hogy nevetnek dolgokon, de nem igazán van humoruk, legalábbis nem olyan, amit én otthon megszoktam, a jó öreg szarkasztikus-ironikus humorral pedig végképp nem jutottam semmire.

Ami nagyon jó...

Sokak számára a külfölddel való probléma már ott kezdődik, hogy itt nincs túró rudi. Ez valóban így van sajnos, ellenben van rengeteg más imádnivaló dolog, többek között:

- nagyon finom, magas színvonalú pékségek,

- hangulatos kávézók

- sörkertek (ahol persze mindig kapható a klasszikus Bratwurst),

- Haribo Fachverkauf: a Haribo márkabolt Bonn és pár másik város kiváltsága, de annál nagyobb élmény annak, aki idejön és imádja a gumicukrot, mert a világ szinte minden elképzelhető színében, ízében és formájában megtalálhatóak ezek a nyalánkságok, amikből ráadásul kedvedre állíthatod össze magadnak megfelelő arányban a kedvenceidet.

- bolhapiacok: itt jóval nagyobb hagyománya van, mint nálunk, és hatalmas területeken rendeznek rendszeresen flohmarkt-okat, ahol tényleg nem csak ócskaságokra, hanem valódi kincsekre lelhet az ember, és a termékskála is igen nagy. :) Én például többek között szakácskönyvekre, regényekre és egy gyakorlatilag nem használt, jó minőségű hajsütővasra tettem szert, amikért összesen nem adtam ki 10 eurót.

- tiszta utcák, aranyos, macskaköves kisvárosok Grimm-mese hangulatú házikókkal (Fachverkhäuser).

- megbízható tömegközlekedés

- kiegyensúlyozott, mosolygós emberek, akiknek a hétköznapjait nem árnyékolja be a jövő miatti aggodalom

- alapvetően az élelmiszerárak nem sokkal magasabbak, mint itthon, a ruházkodás nagyjából hasonló (én gyakorlatilag egész évben ugyanazokban a boltokban vásároltam, mint otthon), egyedül a szolgáltatásoknál kell jelentősen magasabb árakkal számolni. Ezt jobb esetben kompenzálja a fizetés, de azért kiköltözés előtt nem árt kalkulálni.

- rengeteg kinti magyar, illetve más nemzetiségű bevándorlók, akik ott vannak, ha honvágyad van, ha (valószínűleg ok nélkül) kirekesztettség-érzésed van stb.

- közbiztonság, és úgy egyáltalán biztonságérzet, mert nem kell féltened a munkahelyed minden nap, vagy hogy az állam összeomlik, vagy hogy olyan törvényeket hoznak, amik egyik napról a másikra változtatják meg a feltételeket/lehetőségeket, ezzel ellehetetlenítve a tervezést, és kell alkalmazkodnod hirtelen kreált körülményekhez.

- ha rendesen dolgozol, törekvő személyiség vagy, aki hajlandó a fejlődésre és tanulásra, akkor nem történhet meg, hogy ne kapj állást, ami biztosítja nem csak a te, de később a gyerekeid normális megélhetését (persze az anyagiak itt is viták forrásai, de azért mégse mindegy, hogy a vita tárgya egy újabb Ralph Lauren cucc, vagy hogy mit esztek holnap).

- szinte mindenki tud angolul, így az ember tulajdonképpen a német nélkül is elboldogul rövidebb távon.

... és ami nem

- a német konyha (már ha létezik egyáltalán ilyen,) ízetlen

- humor (ezt azért emeltem ki újfent, mert jobban meghatározza a mindennapokat, mint gondolná az ember)

- ha rövid távra megy ki az ember, a szolgáltatások körülményesen igénybe vehetők, mert szinte mindent legalább fél vagy egy éves tagsághoz/szerződéshez kötnek, legyen az egy internet szolgáltatás (már ha az ember reális áron szeretne hozzájutni), egy konditerem (számomra nagyon megdöbbentő volt, mikor egy jógaórán szerettem volna részt venni, és kiderült, hogy a minimum féléves, mindenre feljogosító tagság havi 65 euróért az egyetlen módja, és nem csak a kiválasztott kondiban, hanem mindegyikben), telefonkártya. Ezzel együtt a szolgáltatások nem annyira magas színvonalúak, mint azt elvárná az ember Nyugat-Európában.

- szigorú ellenőrzés, legyen az egy szimpla igazoltatás, vagy az ellenőrök munkája. Az egyébként abszolút pozitív, hogy itt rendesen működik a rendszer, nagyjából csak az utazik, aki fizet is érte, viszont egy olyan embernek, aki ahhoz szokott, hogy az ellenőrök békén hagyják azt, aki azt mondja, leszáll a következő megállónál, mégis csak megdöbbentő és "szívtelen", hogy itt senki semmilyen kifogással nem menekülhet a büntetés elől, ha nincs érvényes jegye, még akkor sem, ha tényleg félreértette, hogyan is működik a dolog, sőt, ha nincs nálad személyi, akkor vagy bediktálod az adatokat, amiket rögtön leellenőriznek a rendszerben, vagy bemehetsz velük a rendőrségre...

Létezik B-verzió

Összességében mindenkinek ajánlom a külföldi tapasztalatokat, de bármilyen formában is vág bele az ember, informálódni kell, a nyelvet pedig megtanulni, mert még azzal együtt is, hogy mind a kinti magyarok, mint a németek segítőkészek, neked kell végigjárnod a saját utad, képviselned a saját érdeked, és kiharcolnod, amit szeretnél.

Azt még magam sem tudom, hol szeretnék élni, ha befejeztem az egyetemet, mert úgy gondolom, mindkét (sőt, az összes) országnak megvannak az előnyei és a hátrányai, és még mindig úgy érzem, nem láttam eleget a világból.

De maga a tény, hogy C1 szinten beszélem a németet és tudom, hogy az egy évem alatt mindent megvalósítottam, amit elterveztem, azzal a boldog tudattal tölt el, hogy bármi is történjék itthon, létezik B-verzió. Minden rajtunk áll."

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr215503401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.10. 07:10:42

Végre megszületett!!!! Erre vártam. Hurrá!!!
:)
Már csak reménykedtem, hogy egyszer ír valaki egy jó és valós tartalommal bíró cikket erről a munkáról.
Eddig csak sírós-rinyálós írások voltak.
Köszi, ebben minden benne van, pro és kontra.
:)

Bonjour 2013.09.10. 07:19:11

Korrekt, tartalmas poszt.
Mondjuk nehany dologert meg lehet, hogy megkapja itt a magaet szegeny posztolo, de ezen ne csuggedjen, hozzatartozik az elethez.
Nekem tetszett a poszt, es gratulalok, mert osszeszedett.

Bonjour 2013.09.10. 07:22:21

@tilmir: beeloztel! Azt hittem vegre egyszer en vagyok az elso. Ket mp-cel kuldhetted hamarabb. :))))))

Ui: a parbeszedet le kellett volna forditani, mert nem mindenki erti (en ertem). De nem gond, igy is remek poszt.

Bonjour 2013.09.10. 07:23:24

Nem is 2 mp, hanem tobb. :)))))) evvvan.
Azert itt jelzem, h csak vicceltem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.10. 07:26:46

@Bonjour: :)
Én nagyon korán kelek általában, ezért az elsők között olvasom a napi cikket.
Időnként már szégyenlem, hogy mindig elsőként karattyolok bele.
Most el kell mennem, ezért siettem.
:)

Chamroe 2013.09.10. 07:49:04

Klassz poszt, gratulálok az írónak. Céltudatos, határozott és kiáll a jogaiért. Nem húzza le a szülőket csak azért, mert más a nevelési módszerük, hanem alkalmazkodik.
5 gyerek... Le a kalappal!

Din Serpahis 2013.09.10. 07:56:33

Hat ennek alapjan is azt mondanam, menjen ki cselednek akinek ket anyja van, nyelvtanulas ide vagy oda. En kb C1 szinten beszelek angolul meg nemetul is, ezt siman el lehet erni Magyarorszagon filmnezessel meg netezessel is, es akkor az ember legalabb nem szolgaltatja ki magat egy rakas idiotanak.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.10. 07:57:32

3 havonta jöttél haza, de nem engedtek el évnyitóra? 0

2013.09.10. 08:11:51

Mar sokadszorra latom otr, hogy B1, C1 nyelvtudas. Mit jelent? Nalunk meg ilyen nem volt (tudom jurassic era)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.10. 08:21:20

@charlieharper:
Gondolom olyan mint az én T2 (tökhülyehozzá2)
szintem:)))))

Mighty Duck 2013.09.10. 08:22:15

A korrekt fizetés alatt mi értendő? Nem akarok más zsebében turkálni, egy elvi -tól-ig tökéletesen megteszi.

Ez megegyezik egy részmunkaidős szakképesítés nélküli állás fizetése levonva belőle az étkezés, nyelvtanfolyam és szoba albérleti díjával?

zopilote 2013.09.10. 08:32:47

@tilmir:
" Én nagyon korán kelek általában, ezért az elsők között olvasom a napi cikket. "
Altalaban itteni ido szerint 23:00 - kor jelenik meg az uj poszt, ami otthon reggel 7:00 - nak felel meg. Ilyenkor meg ebren vagyok, de nem szeretek az elsok kozott hozzaszolni, meg kell " emeszteni " a posztot:) Leginkabb a hozzaszolasokhoz szeretek hozzaszolni:) Reggel nincs idom - bar koran kelek - olyankor epp eleg a hozzaszolasokat elolvasni a friss hazai, kanadai, mexikoi es vilaghirek mellett. Delutanra erik meg bennem az elso hozzaszolas, felteve ha erdekes vagy erdekel a tema, de olyankor mar " Europa csendes, ujra csendes " :)

2013.09.10. 08:36:47

@zopilote: sikerult vegre felmondani?

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 08:39:54

@Bonjour: azert tobben ertjuk a nemetet is, egyeb esetekre meg ott a Mastercard, akarom mondani a Google (fordito)...
@Din Serpahis: sajnalom, ha neked nem jott le a posztbol, hogy ez sokkal, de sokkal tobb volt annal, mint egy szimpla nyelvtanulas!

Amugy tenyleg rendben van az iras, a sorok kozott olvasva erdekes jellemrajz is kolvashato belole, de nem irom le, mert jon SodalisO es leolt... :-)
@diggerdriver: azert attol messze jobban tudsz! Gondolj csak bele: munkad van, megelsz, vizsgazol, ezt "tokhulyevagyokhozza" nyelvtudassal nem tudnad!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 08:49:09

Nagyon tetszett a poszt, végre egy kedves, szimpatikus lány, aki úgy ír az eltelt egy évéről, hogy szinte látom magam előtt, ahogy pásztorolja a kicsiket és elvegyül a fesztivál forgatagában.

Csak ez a Túró Rudi mánia érthetetlen számomra :).

A német párbeszédet inkább nem bíznám a Google-fordítóra, az csak valami kínaimagyart nyom alapból rá.

DieNanny CH 2013.09.10. 08:50:04

Nagyon tetszett a poszt! Gyerekszájakat én is gyűjtöttem egy időben. Viszont van, ami elveszti a varázsát lefordítva...
(Pl mikor egy 3 évestől kérdezem - aki imádja az állatokat, tehát lexikonokat "olvas" róluk -, hogy miért nem alszik már este 9-kor. Válasz: Weisst du, ich bin Nachtaktiv... )

Vagy mikor megkérdeztem, hol van a lekvár, válasz: Im Kaiserspammerl... Aztán rájött, hogy azt akarta mondani: Im Speisekammer...

zopilote 2013.09.10. 08:52:27

@charlieharper:
Igen Charlie:) Azert nem egeszen, mert azt mondtam, megyek haza Magyarorszagra 1 honapra:( Raadasul a haverom mondta meg nekik. Karomkodott egyet a tulaj, de visszavar. Szerencsere 2 het mulva erkezik dolgozni Magyarorszagrol egy hazakoltozott vandormadar, biztos helye lesz nalunk. Csak a szuk ismeretsegi korombol legalabb 15 kanadai magyar jar vissza evente 2 - 3 honapra dolgozni Magyarorszagrol, Mexikobol. Ujabban kezdik oket piszkalni belepeskor, nem tetszik a bevandorlasi tisztviseloknek, hogy csak dolgozni jonnek, de nem tudnak mit csinalni, egyenlore:)
Holnap nezek azert repjegyet, most hivott a hugom, szeretne, ha hazamennek.

andaluzkutya 2013.09.10. 08:52:28

@rezsoatya: Google fordító szerint:
Én: - Mit csinálsz?
Joni nevetve: - Azt, hogy ostobaság (És vigyorog mint a tejbetök :)

Én: - Jacob, nem érdekel, milyen munkát csinálsz most, de meg kell kezdeni egy. Ugye most nem.
Jakob: - Ez nem az.
Én: - Ó, tényleg? Mit csinálsz?
Jakob dacosan: - Nem idegesek.

(a danke-t értem)
Így már tényleg érthető:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.10. 08:55:37

@rezsoatya:
Na. A fentiek alapján kis jóindulattal az A2-ben vagyok.
Legalább ezt is tudom.
Amit a posztról írtál abszolút igaz de majd este...

VHB 2013.09.10. 08:58:32

Off
@DieNanny: Kaiserspammer - ez micsoda király együttes név lenne! :-) :-) :-)

zopilote 2013.09.10. 09:10:08

@Din Serpahis:
" En kb C1 szinten beszelek angolul meg nemetul is, ezt siman el lehet erni Magyarorszagon filmnezessel meg netezessel is "
Akkor en nagyon hulye lehetek, mert 30 ev utan sem merem kijelenteni, hogy C1 szinten beszelek angolul. Lehet, hogy az az oka, nem nezek TV - t kb 20 eve, moziba pedig ketevente jarok:) A spanyol tudasomat meg sem merem emliteni, kb A0 szinten allok, de inkabb T2 - 5 ev Mexikoban eltoltott ev utan - pedig rengeteg spanyol nyelvu filmet nezek es naponta hallgatok corridokat (balladakat) :( Szombaton beszelgettem mexikoi magyarokkal, akiknek szerintuk perfect a spanyoljuk, megis nekem kellett sok szo jelenteset elmagyaraznom, mert meg csak nem is hallottak roluk.

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 09:15:21

Diggerdriver T2-je ugy latszik bevonul a HÁ etalonjai koze.

zopilote 2013.09.10. 09:25:33

@rezsoatya:
Legkozelebb igy irom majd: T2© vagy T2® :))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 09:29:56

@charlieharper:

Köszönöm a kérdést,

Ez az európai nyelvszint-rendszer. Az amerikai rendszer mellett a világon a legelterjedtebb.

Nagyon röviden.

A1 - képes alapszinten elmondani egyszerű mondatokat és megéri lassan mondott egyszerű mondatokat, hétköznapi témákban, jellemzően sok hibával beszél.

A2 - képes egyszer társalgásban részt venni, hétköznapi témákban.

B1 - képes elintézni dolgokat egyedül, s képes elbeszélgetni olyan témákban, melyekben otthonos.

B2 - képes hatékonyan vitatkozni is, kifejtve álláspontját.

C1 - folyékonyan fejezi ki magát, a szókincse nagyy, képes bármilyen témában beszélni és érteni.

C2 - anyenyelvihez közeli szint: az anyanyelvi beszélőhöz hasonló választékossággal beszél, csak egyes ritka szófordulatok nem ismerete és az akcentusa árulja el, hogy nem anyanyelvi beszélő.

Néha beszélnek még C2+ szintről is, ez az anyanyelvi szint, magyarul: az anyanyelvi beszélő az ilyen embert nem gondolja idegennek. Tulajdonképpen ez a C2 szint tökéletes kiejtéssel.

A volt magyar alapfok kb. az A2, a középfok a B1, a felsőfok meg a B2. De ezen lehet vitázni.

2013.09.10. 09:38:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hat akkor a castellanom az A2 es B kornyeken dinamikusan mozog. Persz, ha del-amerikaival kell beszelnem (kiveve Kolumbia), akkor T2.

2013.09.10. 09:41:07

A poszthoz, nekem a nemet konyha, Munchen, kifejezetten izlik. Viszont botranyosan rossz, amit thai vagy indiaikent adnek el.

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 09:52:31

@zopilote: es diggerdriver a jogdijbol fog megelni. Hogy stilusos legyek, felMARKOLJA a jogdijakat! :D

zopilote 2013.09.10. 09:53:54

@charlieharper:
Nekem a kolumbiai spanyol bejott, dolgoztam kolumbiabol jott lanyokkal egy munkahelyen, jol elbeszelgettem veluk, hasonlo a kiejtesuk a mexikoihoz. ( Es gyonyoruek! ) Ellenben az argentin, chilei spanyolbol alig ertettem valamit, mintha selypitene mind:) Az europai spanyol pedig nem dallamos a fulemnek, szinte monoton, hangsulytalan a del - amerikaihoz kepest:)

Evain 2013.09.10. 09:56:10

Ez egy nagyon korrekt leírás volt, látszik, hogy igyekszel a pozitív dolgokat meglátni az 1 évben. :) Jó látni, hogy lehet ezt így is csinálni. :)
5 gyerek az brutális, meg a 6 napos munkahét is, megértem, hogy sok, hiába "csak" 30 óra.

Szerintem jól tetted, hogy nem ügynökséggel mentél ki, nekem jobb tapasztalatom van közvetlen kereséssel (család oldalról). :)

Gyerekszáj: nálunk most a drinkenvaló a divat a lányomtól. :P

Kaiserspammer marhajó. :) ilyen szótagcserés szavakat a mieink is alkottak párat. :)

Bonjour 2013.09.10. 09:56:45

@andaluzkutya: :))))))

Egyszer regen el kellett olvasnom egy cikket, ahol minden oldalon volt ogorogul egy mondat, mintegy megcsillantva a szerzo hihetetlen muveltseget. Es sehol egy forditas, csak szepen labjegyzetelve, honnan valo. Hat az omega jelet felismertem :). Nagyon elvezetes igy olvasni, hiszen az idezetben foglaltakra utalt vissza mindig. Akkor meg google fordito sem volt.

Magyar cikket is olvastam, ahol harom nyelven mentek az idezetek. Es ha valaki nem tudja mind a 3 nagy europai nyelvet?

En ezt sosem ertettem. Ne legyunk mar ilyen elitistak. Pedig de.

Ezert szoltam itt is.

bpetya75 2013.09.10. 10:04:54

Tetszik a poszt, mert nagyon emberi. Jókedvvel, szomorúsággal, bölcsességgel, butasággal. Teljesen kerek, gratulálok hozzá!

Nagyon tetszett, hogy a nevelési elveiket nem vitattad, még ha nem is értettél mindenben egyet velük. Ezt így kell csinálni. Ami a szeptemberi elengedést illeti, én nem csodálkoznék rajta a helyedben. Persze gyakorló szülőként jobban átlátja az ember, hogy (főleg kisiskolásokkal) 2-3 gyerek iskolakezdése (plusz még a 3-2 kicsi gardírozása) elég bonyolult feladat. Emberileg, anyagilag, logisztikailag egyaránt. Nyilván náluk az anyagi része nem nyomott a latban, de az biztos, hogy nem véletlen a szeptember 20-i dátum. Gondolom ott is hasonló lehet a rendszer mint nálunk, vagyis szeptember első fele évnyitókkal, iskolába kísérgetéssel, szülői értekezletekkel, "Mi hiányzik még, vegyük meg gyorsan!" villámbevásárlásokkal terhelt. Evidens, hogy nem engedtek haza, hiszen szükségük volt rád, de piszkosul.

bpetya75 2013.09.10. 10:06:41

@Bonjour:

Megpróbálnád magyarba önteni a dialógusokat a magamfajta gyökerek számára? ;-)

2013.09.10. 10:07:47

@zopilote: az argentinrol azt sem ismerem fel, hogy spanyol. Annyi koze van a spanyolhoz, mint a quebecinek a franciahoz.

@Bonjour: Maxvalnak menne, esetleg a latint is bedobhatna.

Határátkelő 2013.09.10. 10:19:43

@bpetya75: Jogos, írtam neki emailt, remélem, olvassa. :)

bpetya75 2013.09.10. 10:39:21

@Határátkelő:

No igen. Később jöttem rá, hogy nem múltidőt kellett volna használnom ;-)

Jó lenne, ha felbukkanna. Az úri közönség eddig nagyon jól fogadta az írását, pedig adott azért támadási felületet. Mondjuk nekem pont azért tetszik, mert nem egy agyonszofisztikált, űberpc iromány.

nyuszigonosz 2013.09.10. 10:39:49

@charlieharper: Mert ha München, az a bajor konyha, és az finom!:-))

DieNanny CH 2013.09.10. 10:41:48

@andaluzkutya: @bpetya75:

Segíthetek?

"Én: - Was macht ihr?
Joni nevetve: - Wir machen Quatsch (és vigyorog mint a tejbetök :)

Én: - Mit csináltok?
Joni: - Hülyeséget. (Valójában "marhaságot"-nak, "marhulunk"-nak is lehetne értelmezni.)

Én: - Jakob, mir ist das egal, welche Aufgabe du jetzt machst, du musst aber eine anfangen. Du machst jetzt nämlich nichts.
Jakob: - Das stimmt gar nicht.
Én: - Oh, wirklich? Was machst du denn?
Jakob dacosan: - Mich aufrege.

Én:- -Jakob, nekem tökmindegy, melyik házit csinálod, de az egyiket kezd el. Ugyanis most semmit sem csinálsz.
J: - Nem is igaz!
Én: - Igazán? És mit csinálsz?
J: - Bepánikolok. (Igazából "felizgatom magam", csak ez kétértelmű...)

Eva (4) az asztalnál böfög egyet, mire az anyukája kérdezi, mi a varázsszó.
Mire Eva: - Danke

(....) - Köszönöm!

andaluzkutya 2013.09.10. 10:45:36

@DieNanny: Köszönjük:) Ez így sokkal viccesebb, mint ahogy Google lefordította...

nyuszigonosz 2013.09.10. 10:47:58

@andaluzkutya:
" Joni nevetve: Hülyeséget - ( opcionális: butaságot, ostobaságot) - és vigyorog mint a tejbetök.
....

Én: Jacob, nekem mindegy, milyen feladatottal fogsz foglalkozni, de valamivel kezdjél el foglalkozni, most ugyanis nem csinálsz semmit.
Jacob: Ez egyáltalán nem így van ( opcionális: nem stimmel)
Én: Ó, igazán? És mit csinálsz?
Jacob: Kezdek izgulni ( opcionális: idegeskedni)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.10. 10:49:42

jó nektek, hogy szimpatikus a posztíró, engem valami irritál benne.
azt persze nem tudom, hogy mi.

bpetya75 2013.09.10. 10:52:02

@DieNanny: @nyuszigonosz:

Köszönet! Ezek tényleg nagy dumák. A Joni-féléhez hasonlót már én is hallottam a középsőnktől.

Egyébként Dokihoz hasonlóan a Danke-t én is értettem ;-)

bpetya75 2013.09.10. 10:53:45

@Babette_:

Nem akarok úgy tenni, mintha nagyon kiismertelek volna, de szerintem pl ezért: "Számomra a legfontosabb szempont az volt, hogy városban legyek (budapestiként vidéken nem igazán tudnám túlélni)..."

Hm? ;-)

BTBTBT 2013.09.10. 11:07:45

C1. bizonyos helyzetekben akár C2 is. De papír az nincs róla. Nem is nagyon lesz.

"kiegyensúlyozott, mosolygós emberek, akiknek a hétköznapjait nem árnyékolja be a jövő miatti aggodalom"
Ez sok külföldre távozottnak ismerős.

"ők nem nyitottak az én kultúrámra és úgy egyáltalán rám, hanem csak tőlem várják a gondoskodást és odafigyelést"
Ne haragudj, de miért is érdekelte volna őket? Dolgozni mentél oda, nem kulturális cseretáborba.

A nem németesek kedvéért jó lett volna a vicces élethelyzetek magyar fordítása zárójelben.

Miért baj az, hogy egy kisgyerek el van tiltva az internettől? Mit csinálna az au-pair, ha a kölök a monitoron lógna?

Karácsonyi vásár? London túltesz Bonnon. New York meg Londonon is.

Akinek háromhavonta lehetősége van Mo.-ra visszamennie, annak honvágya van? Érdekes.

Az "Ami nagyon jó"-rész kicsit mézes-mázasra sikeredett.

Amit nem említettem, az nekem minden okés a poszterinában. Nem mintha neki fontos lenne, hogy nekem mi okés őbenne. :)

@DieNanny:
Köszi. Akkor végre én is megértettem, hogy miről szóltak azok a párbeszédek.

"Felizgattam magam" :D
Ez olyan, mint amikor az angol azt mondja egy bizonyos helyzetben, hogy "I'm coming". :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 11:17:06

@Barátusz: Szerintem nem az volt a nettel a baja, hogy a gyerekeknek esetleg hiányzik, hanem hogy így ő is nehezebben tudta tartani a kapcsolatot a hazaiakkal.

Lehet, hogy pont azért van honvágya, mert háromhavonta hazamegy. Amúgy au-pairként élni egy családban eléggé speciális helyzet, biztos, hogy nehezebb mint egyedül vagy a pároddal egy bármilyen , 'szabadabb' munkát végezni idegenben nap mint nap.

Én furcsának találom, hogy a család nem érdeklődött a kulturális gyökerei iránt. Gondold el, hogy a gyerekeidet egy évre rábízod egy vadidegen lányra. Csak érdekelne, hogy az ő országában milyen szokások vannak (gyerekáldozat teliholdkor pld. :)). Érdekes, az én olasz kollégáimat igenis érdekelte honnan jöttem, milyen nálunk az élet, pedig nem babysitter voltam.

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 11:19:30

Off; de most olvastam...

m.szoljon.hu/cikk/515080

jo kis HÁ-s posztot lehetne irni belole... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.10. 11:22:13

@Bonjour:
En sem. Egy szot sem :)
De biztos vicces... majd en is irok sved parbeszedeket! ;)

Erdekes es udito poszt volt. Mindig csodalkozva olvasom az enyemtol eltero szemleleteket (most pl. a Budapestes reszt, mert en is ott nottem fel 0-16 eves korom kozott, de biztosan beteg lennek ha ujra akkora varosban kellene elnen a mostani 6000 fos helyett).
Az otthon / barati kor szintugy megfoghatatlan nekem, biztosan, mert sosem volt barati korom, csak 1-2 jobb ismerosom / baratom (az egyikuk epp kint van nalunk).

Az is igaz, hogy a 10 napos spanyol nyaralas utan mar hianyzott Svedorszag, tehat lehet kezd ertelmet nyerni a "otthon" dolog is (nem mondok hazat, mert az nem bir jelentessel a szamomra). Valtoznak a dolgok... ;)

BTBTBT 2013.09.10. 11:29:06

@zöldeketbeszélek:
A poszterina a "nevelési túlzások" fejezetben taglalja, hogy "internettől paranoid szinten zárkózott el az egész család". Itt azért nem hiszem, hogy arról lett volna szó, hogy neki nincsen, hiszen írta korábban, hogy szerzett magának. Persze féléves szerződés nem olyan rossz (kötött), mint az egyéves, igaz, nem is olyan rugalmas, mint a havonta megújúló.

Éppenséggel lehet, hogy valakinek pont azért van honvágya, mert sűrűn jár haza. Vagy azért is, mert csupán nyelvgyakorlás céljából és csak 1 évre ment külföldre, nem azért, mert új életet, új lehetőségeket keresett.

Annak, hogy jól megfeleljen valaki egy család gyerekeinél mint munkaerő, sok köze nincsen a kulturális háttere iránti érdeklődéshez. A leírás alapján eleve felsőbbrendőnek képzelte magát apuci, és "vicceskedett" a magyarokkal kapcsolatban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.10. 11:31:12

Túró Rudi említése: -500 pont
Magyar mentalitás hiányolása: -1000 pont
Párbeszédhez nem volt fordítás: -10 pont

De egyébként jó post, nincs vele gond :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 11:34:53

@Zka: Atyavilág, de szigorú vagy! És honnan indul a pontozás?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.10. 11:39:21

@zöldeketbeszélek: nem tudom, ez most csak úgy jött :) Tényleg jó post, csak a túrórudi emlegetéstől nem csak nekem rándul görcsbe a kezem :D

BTBTBT 2013.09.10. 11:39:36

@rezsoatya:
Szép, nagy pár.
Milyen nehéz lehet Tanzániában - meg Londonban - kiejteni a srác nevében a "cs" betűt?
Feri bácsi nem lopta be magát az anyós szívébe. Mondjuk a leírtak meg a távolság alapján amúgy sem találkoznak majd sűrűn. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 11:41:55

@Barátusz: Lehet, hogy a nettel kapcsolatban félreértettem valamit.

A honvágy meg furcsa dolog. Volt egy régebbi poszt, ami a beilleszkedés stációit mutatja be a határátkelők szemszögéből. Szerintem aki folyton hazajárogat - mint Bence az előző posztban - az mindig egy kicsit újrakezdi a szakaszokat és a saját dolgát nehezíti meg. Saját tapasztalatról nem tudok beszámolni, mert a leghosszabb idő amit külföldön egyvégtében töltöttem, az három hónap volt. Ebből az első hónap a tömény honvágy, a második a felfedezés, a harmadikban már alkalmazkodtam és éreztem, hogy tovább is tudnék maradni. Sajnos, lejárt az ösztöndíjam :(. Ez a lány pedig háromhavonta hazajár, hát nem csodálom, hogy folyton honvágya volt. Plusz még ugye a héttagú családban isem találta meg igazán a helyét, márpedig egy au-pair nem csak hazát, hanem kvázi családot is cserél, még ha csak rövid időre is.

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 11:43:08

@zöldeketbeszélek: a kinai... :D

A minap egy angliai kisvaros kinai vendeglojeben (olyan igazi etterem, nem onkisz!) a pincercsaj olyan T2©-es szinten volt angolbol es nem lattam az etlapon, amit szerettunk volna, igy hat a telomon benyomtam a google forditot, kivalasztva a traditional chinese-t. Mutatom neki a (szamomra) akom-bakom forditast, mire kozolte, hogy AZ nem etel...! :DDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 11:44:28

@Zka: Nekem is feltűnt, de én úgy látom, hogy a 'kolbászból van a kerítés' után ez a második legnépszerűbb kötelező hangulatfestő elem :). Szimbólum, bár lehetne helyette a matyóhímzést vagy a rubik-kockát is emlegetni, csak a változatosság kedvéért.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.10. 11:45:35

@zöldeketbeszélek: a hazajárással szerintem nincs gond, 2 jó barátom is kint él a Briteknél, az egyik ehéten, a másik a jövőhéten látogat haza, ilyenkor mindig hatalmasat bulizunk velük. Még sose mondták, hogy újra kellett volna kezdeniük valamilyen szakaszt 1 hét itthon után, de majd megkérdezem őket.

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 11:45:50

@Barátusz: en meg azt nem tudom, hogy az arfolyamot (harom bivaly) a menyasszony sulya befolyasolja-e?
(gonosz vagyok, tudom!) :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 11:46:26

@rezsoatya: Ennél csak az lett volna a jobb, ha nem szól, de kihozza :)!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.10. 11:50:37

@Barátusz:
A kulturas dolgot en sem ertem.
Ahogy engem sem erdekel az ideozonlo muszlimok kulturaja. Itt van, jatszon az itteni szabalyok szerint. A 4 fal kozott meg azt csinal, amit akar.

Miert lenne maskent egy au-pair eseten?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 11:51:16

@Zka: Mióta élnek külföldön? Lehet, hogy eleinte voltak csak gondjaik, most már beilleszkedtek és nem billenti ki őket az egyensúlyukból egy heti hazalátogatás. Tényleg kíváncsi vagyok. Egy barátnőm él Franciaországban már két éve, most tavasszal mondta azt először, hogy már szívesebben megy vissza, mint hogy itthon maradjon...Az ő sztorija aztán megérne egy jó kis HÁ posztot!

BTBTBT 2013.09.10. 11:53:21

@rezsoatya:
Holtbiztos, hogy annak arányában. :)
Bár ha belegondolunk, hogy mennyi a súlya 3 bivalynak....

@zöldeketbeszélek:
Nem tudom. Általában félévente látogatok haza, mert a családot meg annak felcseperedő sarjait látni kell, de sosem éreztem olyasmit, hogy honvágyam lenne, vagy nem akarnék visszajönni külföldre.

Viszont bő egyheti magyarul beszélést követően a visszaérkezés utáni néhány órában át kell állítani az agyamat az angol dumára.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 11:57:25

@charlieharper:

Az argentín-uruguayi nyelvjárás különbözik legjobban a spanyol többi nyelvjárásához képest. A "zs" hang jellegzetes, meg még az igeragozás is második személyben.

De ha valaki tud spanyolul, a megszokás 1 óra, nem több.

A spanyol nagyon egységes nyelv.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.10. 11:58:30

@zöldeketbeszélek: az egyikük egyedül ment ki 6-7 éve, ő már állampolgár. A másikuk kicsit utána egyedül, majd később az asszony és 2 gyerek, majd mégkésőbb a legnagyobb gyerek. Ők nem tudom hogy állnak az állampolgársággal.
De igen, már beilleszkedtek amennyire lehet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 11:58:58

@Kovermadar: Bocs, tudom hogy nem engem címeztél meg...de az, hogy alapvetően érdeklődünk a másik kultúrája iránt, az az emberségünkhöz tartozik. Egy bébicsősz, aki a családodban él, a gyerekeidre vigyáz, egy asztalnál eszel vele nem érdekelne? Nem kérdeznéd meg tőle, hogy ezt az ő hazájában hogyan csinálják, mire van szüksége, mi hiányzik neki? Ezzel azt mondod, hogy nem érdekel, milyen ember él veled egy fedél alatt? Mert a kulturális hagyományok ezt is befolyásolhatják.
Szerintem ez a család kifejezetten szűk látókörű emberekből állt - a szülőkre gondolok természetesen.

BTBTBT 2013.09.10. 12:01:20

@Kovermadar:
Azt jólk tudjuk, hogy téged nem érdekelnek a beözönlő muszlimok. :)

Viszont érdekes, hogy ezt a megjegyzésedet szintén bevándorlóként tetted. A mai sztoriban pedig a nem túl felhős német-magyar kulturális kapcsolatokról volt szó, nem a beilleszkedésről vagy az asszimilációról.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 12:01:21

Még szerencse, hogy ez az ópőr - remélem jól ejtem ezt a nehéz svéd szót - nem olyan mint a szerencsétlen aprópénzes teremtés hataratkelo.blog.hu/2012/12/06/apropenz_voltam_nekik - de sajnos nem is olyan kemény, mint Grizi: maxval1967.wordpress.com/2012/12/06/a-kokemeny-au-pair/.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 12:10:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azért nem volt a lányka olyan szerencsétlen. Az aprópénz meg csak arra vonatkozott, hogy a család kőgazdag volt, a bébicsősz fizetése volt nekik aprópénz. Egyébként zavaros írás, de azért a mostanában oly divatos Himnusz-fanyalgás nem maradhatott ki belőle...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 12:16:04

@Barátusz: @Zka: Lehetséges, hogy sokat számít, ki mennyire illeszkedett be a választott új hazájába, hány éve él ott, a családja vele van-e vagy Mo-n maradt és még ki tudja mi minden befolyásolja hogy ki meddig érez honvágyat.

Ha csak rajtam múlna, én bizony kipróbálnám ezt is. Sajnos, a röghözkötöttség állapotában leledzem.

Len.Mag 2013.09.10. 12:17:48

@rezsoatya: Hadd ne kelljen már google fordítózni a posztot!!
E nélkül a húzás nélkül is elhittem volna neki, hogy tud németül, és egészen eddig a pontig élvezettel is olvastam az írását, de most teljesen felhúzott.

dradix [freibürger] 2013.09.10. 12:21:08

@Zka: Hát igen. A TúróRudi Hadművelet azért csak elért valamit. :)
Bár én úgy vagyok vele, hogy a TúróRudi az "volt!", amit gyerekkoromban a sarki ABC-ben árultak. Fehér alapon piros pöttyös, némi kék szöveggel ami sosem érdekelt, mert rögtön téptem szét a 'papír' csomagolást, hogy elérjem a lényeget. A párja, a fehér alapon zöld-barna pöttyös-mintás, kakaós rudi volt.
Na most lett honvágyam, hazautazni a gyerekkoromba... kár, hogy ez nem fog menni. :S (Tetézzem? 9 Ft-os pálcikás Leo jégkrém, örökre belém ivódott az emléke. :D)

A most kapható túró rudi már nyugodtan írható kisbetűvel, nem ugyanaz, mint az őse, az igazi. Ennél fogva nem is hiányozhat.
Ellenben, ha átugrom Szlovákiába, kárpótol a Deli csoki, a Lentilky, a halsaláta etc.
Olaszországban járva meglepődtem, hogy a Kinder brandnek olyan termékei voltak a polcokon, amit még a németeknél sem láttam.
Németország: A posztoló által is említett Haribo (Be is iktatom Bonnt az uticélok közé :D) és sok más, itthon nem is ismert, ellenben borzasztóan finom csoki.
Ausztria-Svájc: Milka, sváci csoki?

Ezzel csak azt szeretném kinyögni, hosszas előjáték után, hogy mindenhol megtalálhatja az ember a maga "TúróRudi"-ját, amibe nagyot harapva elfeledi a honvágyát. (Aki rosszra gondol, most üssön a saját fejére! :D)

A gyerehaza.com mellé megcsinálhatná valaki a lássvilágot.com-ot is....

AmyAniko 2013.09.10. 12:21:17

Ez az au pair munka tenyleg ilyen. Annyit tennek hozzá,hogy a csaladok nem igazan tekintenek egyenrangunak,hanem ahogy tobben is irták,cselednek. Nem fizetik a nyelviskolat,pedig elvileg kellene,vagy ha nem,legalabb idot biztositani hogy el tudj menni. Nekem pl. adtak szerzodest, pedig ugynokseggel mentem, es a heti 25 ora mint kiderult,heti 40, es a hétvégékből is csak a vasarnap szabad,de ugy,hogy delutan 5 re már legyel otthon hogy meg tudd vacsoraztatni,furdetni,agyba tenni a gyerekeket. A munka nagy része takaritás ,de olyan szinten,mint egy szállodában,napi 5 órában ablakmosás,portörlés,porszivozás,mosás,vasalás,nagyon fárasztó. És sokszor a gyereket is rád hagyják,hogy felugyelj rá,hát,koszi szépen. A fizetes pedig egyszeruen nevetseges, a tesóm 14 éve volt kint és ugyanennyit kapott már akkor,heti 65 Fontot.(Angliarol beszelek). Szivesen irnék én is egy cikket,2 évig voltam au pair,ha van rá igény,szivesen irok beszámolot.

Medaline 2013.09.10. 12:21:29

Sziasztok,

én írtam a cikket, bocsi, azért nem fordítottam le, mert nem jön teljesen át magyarul, de most itt a fordítás:
Én: -Was macht ihr? / -Mit csináltok?
Joni nevetve: -Wir machen Quatsch / -Hülyeséget (és vigyorog mint a tejbetök :)

Én: -Jakob, mir ist das egal, welche Aufgabe du jetzt machst, du musst aber eine anfangen. Du machst jetzt nämlich nichts. / - Jakob, nekem mindegy, melyik feladattal kezded, csak kezdd el végre, mivel éppen semmit nem csinálsz.
Jakob: -Das stimmt gar nicht. / - Ez nem igaz.
Én: -Oh wirklich? Was machst du denn? / - Aha, szóval mit is csinálsz?
Jakob dacosan: -Mich aufrege! / - Felhúzom magam!

Eva(4) az asztalnál böfög egyet, mire az anyukája kérdezi, mi a varázsszó.
Mire Eva: -Danke. / - Köszönöm.

skylla 2013.09.10. 12:21:34

nem ertem, csütörtökön miert nem lehet kirandulni.

bpetya75 2013.09.10. 12:21:46

@zöldeketbeszélek:

Teljesen egyetértek veled. Engem érdekelne, hogy kire bízom a gyerekeimet, és mivel nem egy droidról van szó, nyilván fontos a kulturális háttere az illetőnek.

csello70 2013.09.10. 12:22:51

Klassz volt, koszonjuk.

A multkor megtargyaltuk ki milyen idobeosztasban dolgozik, akkor most lehetne a korkerdes a nyelvvizsgak :)
Jelentem nekem mindharom betubol van egy !
Gorog A1, orosz B2, angol C1. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 12:23:10

@Barátusz: Bevandorlokent is lehet velemenye mas kulturakrol es azok tagjainak beilleszkedeserol.

kriosz 2013.09.10. 12:26:02

Beleszoktam né ha olvasgatni ilyen au pair-es blogokba. Szerintem a legnagyobb gond hogy totálisan más elvárással megy ki a lány mint ahogy fogadják. A családok legtöbbje szimplán egy gyerekvigyázót és még esetleg cselédet keres nem többet , a lány pedig azt hiszi hogy most majd jön a megismerkedés és családtagként leszek közben persze vigyázok a gyerekekre is. Ezt pedig nem mindenki viseli el. Viszont az tuti hogy az átlagos hétköznapokba ők látnak bele a legjobban.

kriosz 2013.09.10. 12:27:30

Én nem tudnám elviselni hogy éjjel nappal ott legyen velem egy idegen. Megoldanám másképp a gyerekrevigyázást. Ezért nem is értem az ilyen zárkózott családokat, minek nekik egy bentlakó?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 12:29:54

@bpetya75: Most AmyAnikót olvasva kezdek kételkedni benne, hogy nem droidnak nézik-e a bébicsőszöket a külföldi családok. Én itthon csőszködtem egy kicsit és ismertem egy lányt, aki évekig volt Budapesten egy külföldi diplomata házaspárnál bébicsősz, ilyen hozzáállást sem ott, sem máshol nem tapasztalt itthon. Talán mert itthon a bébicsősz nem cselédszámba megy, hanem értékes segítségnek tekintik a gyerekek mellett?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.10. 12:31:00

@Zka:
Degonoszvagy! +125 pont... ;)

@zöldeketbeszélek:
:) Neked is jar a 125 pont.

Mar erik bennem egy kovetkezo poszt, valami "turorudi keriteses " :)

Medaline 2013.09.10. 12:31:15

@skylla: lehet, de gondolj bele, hogy rajtam kívül az összes ismerősöm hétvégén volt szabad. Szóval, elég nehéz volt bárkivel is programot szervezni a szabadnapomon, egyedül persze néha elmentem ide-oda, de azért az nem ugyanaz, mint társasággal

Medaline 2013.09.10. 12:33:40

@andaluzkutya:
Bocsi, itt a fordítás:
Én: -Was macht ihr? / -Mit csináltok?
Joni nevetve: -Wir machen Quatsch / -Hülyeséget (és vigyorog mint a tejbetök :)

Én: -Jakob, mir ist das egal, welche Aufgabe du jetzt machst, du musst aber eine anfangen. Du machst jetzt nämlich nichts. / - Jakob, nekem mindegy, melyik feladattal kezded, csak kezdd el végre, mivel éppen semmt nem csinálsz.
Jakob: -Das stimmt gar nicht. / - Ez nem igaz.
Én: -Oh wirklich? Was machst du denn? / - Aha, szóval mit is csinálsz?
Jakob dacosan: -Mich aufrege! / - Felhúzom magam!

Eva(4) az asztalnál böfög egyet, mire az anyukája kérdezi, mi a varázsszó.
Mire Eva: -Danke. / - Köszönöm.

dradix [freibürger] 2013.09.10. 12:34:52

@zöldeketbeszélek: Mire gondolsz? :)
Folyton zöldeket beszélsz, így most nem tudom mire vonatkozik a kérdés. :)

nyuszigonosz 2013.09.10. 12:36:01

@AmyAniko: Az "ópér" nem családtag. Ezt figyelembe kell venni a munkavállalásnál. Mert munkát vállalsz és ennyi.

Fizetést kap = munkavállaló. Kész.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 12:37:21

@Kovermadar: Köszi, így legalább vidáman búcsúzhatok tőletek, a legközelebbi viszontlátásig!

Off., ez a 'nyavalyás blog' úgy leköt, hogy már megint alig tanultam valamit, pedig szintfelmérőre készülök :(((.

BTBTBT 2013.09.10. 12:37:49

@zöldeketbeszélek:
A családi háttér mellett sokat számít az egyéni beállítottság is.

@Mr. Long:
Persze. Nem azt mondtam, hogy nem lehet. Hanem, hogy a posztban nem az a helyzet állt elő, mint Madár és a muszlimok Svédországban.

@bpetya75:
Na jó, de hát itt egy übermensch-ről volt szó, nem rólad. :)
Egyébként ha az ember külföldiekkel él együtt, akkor óhatatlan, hogy ne kerüljenek szóba kulturális dolgok. Híres emberek meg főzés biztosan.

Evain 2013.09.10. 12:39:17

@AmyAniko:
Ez általánosítás. Amit írsz, az egész egyszerűen nem au pair munka, hanem házirabszolga, köze nincs a tényleges au pair programhoz. Ha zavar, hogy többet kell dolgoznod, mint a megállapodott óraszám, akkor írd a ledolgozott órák számát. Ha még szerződésed is van, akkor simán perelhetsz.

Mit gondolsz, miért szeretik annyira a filippin meg kínai meg indiai au paireket sok helyen? Mert ennyire ki lehet őket használni.
Láttam már amerikai családnoktól olyan hirdetést, ami nanny/housekeeper/personal assitant volt egyben, kötetlen munkaidővel (azaz kvázi 24/7-ben). Ilyen munkáért többet kérnék, mint amit most keresek.
Személy szerint nagyon haragszom az ilyen családokra, mivel elveszik a lehetőséget azoktól a lányoktól, akik a tényleges au pair programot szeretnék megtapasztalni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 12:39:37

@dradix:Erre gondoltam: "A gyerehaza.com mellé megcsinálhatná valaki a lássvilágot.com-ot is..."

BTBTBT 2013.09.10. 12:42:14

@AmyAniko:
Nosza, rajta. Csak aztán ne szidd a kommentelőket, ha elemükben lesznek. :)
Az au pair tényleg nem családtag, annak ellenére sem, hogy a családdal él.

@Medaline:
Teljesen jogos. Ez nemcsak au pair-ként esik meg emberekkel, és nemcsak Németországban.
Van szakképzett bébisintér ismerősöm (tehát nem au pair), 8 éve nyomja, és mesélt horrorsztorikat, főleg diplomás anyuciról, apuciról, akik szipolyozni próbálták. Meg leukémiás gyerekre is felügyelt, amiért aztán különösen le a kalappal előtte.

Egyébként nekem is a csütörtök a szabadnapom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 12:42:36

@AmyAniko: Ez az au-pair dolog eredetileg nem is penzkeresesnek indult tudtommal, hanem nyelvtanulas, kultura megismerese az au-pair reszere es segitsegkapas a csalad reszere. Ez mikor ment el abba az iranyba, hogy rendes fizetest ker a bebicsosz? Tudtommal az aki endes fizetest akar az nevelononek megy, nem bebisinternek.

dradix [freibürger] 2013.09.10. 12:43:32

@zöldeketbeszélek: OK. Pár perc töprengés után én is erre a következtetésre jutottam. :)
De ez nem az szerintem. Ez a Határátkelő, alulról jövő (világ)polgári szerveződés, ami (biztosan) szúrja egyes vezetőink szemét.
Az lenne poén, ha kormányzati megrendelésre Uniós pályázat keretében alkotnák meg a lássvilágot.com-ot, és rábízzák a halandóra melyikre kattint: gyerehaza vs. eszemágábansincs... :)

Továbbiakban jó tanulást, eredményes felkészülést. Vizsgaidőszakokban én is mindig találtam pótcselekvést. :)

BTBTBT 2013.09.10. 12:45:26

@Mr. Long:
Most akkor neked mi az "au pair", a "bébicsősz", "nevelőnő" és a "bébisintér"? Mert mintha a kommented alapján lenne itt némi keveredés a fogalmakkal.

nyuszigonosz 2013.09.10. 12:48:38

@Mr. Long: Igen, és azthiszem már egy régebbi au pair poszttal kapcsolatosamn írtam is: úgy kezdödött, hogy nyelvtanulás egy kis gyerekcsöszködéssel. A befogadó családban családtagként kezelt fiatalok mentek akkor így küldföldre,

Na ez valamikor elfajult odáig, hogy az "au pair" rendes fizetést szeretne, több szabadidöt, mint munkát, de teljes ellátást és lakhatást.
És ez így nem megy.

nyuszigonosz 2013.09.10. 12:50:48

@Barátusz: Szerintem meg nem @Mr. Long: - nál van a fogalmakban a keveredés.

Au pair- nek nevezik magukat azok, akik ténylegesen a takarítónö és nevelönö munkáját végzik pénzért.

2013.09.10. 12:51:18

@Mr. Long: @csello70: semmilyen betum nincs, 91-ben (ha jol emlekszem) nem bvltak betuk a Rigoban.
Az oroszert nagyon irigyellek. Mikyen jol jonne most!

Evain 2013.09.10. 12:51:28

@Barátusz: pedig igaza van. Az au pair az bentlakásos bébiszitter, azaz nem kötelező hozzá szakképzettség. Nem fizetést kap, hanem zsebpénzt, valamint fizetik neki a nyelvtanulást, és heti x napnál nem dolgozhat többet, és házimunkát is minimálisat kellene végeznie. Pont.

A nevelőnő (aka Nanny) viszont szakképzett nevelő (lehet bentlakásos is), akinek ennek megfelelő fizetés jár.

nyuszigonosz 2013.09.10. 12:53:02

@charlieharper: Az oroszt én is kezdem egy kicsit többet gyakorolni. :-))
Vagyishogy érteni értem, a beszéd az, ami nem megy. (rendesen)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 12:54:39

@Barátusz: OK valoban egy kicsit belekeveredtem. Nekekm ezeket jelentik a kategoriak:
Au-pair elso kategoria, az amit kifejtettem, nyelvtanulas stb.
Bebicsosz, bebisinter masodik kategoria. X orara felberelik vigyazni, mondjuk este a gyerekekre, amig elmennek vacsizni. Kb mint az amcsi filmekben.
Nevelono foallasban foglalkozik a gyerekekkel, ezert fizetest kap, megallapodas kerdese, hogy a csaladnal lakik-e, vagy sem, de munkaidoben vegzi a dolgat es nem akar csaladtag lenni.

BTBTBT 2013.09.10. 12:55:24

@nyuszigonosz:
Au pair-t, bébicsőszt és bébisintért említ. Értem, hogy mit akar mondani, és abban is igaza van, hogy az "au pair-kedés" nyelvtanulásnak és a másik ország kultúrájával való ismerkedésnek indult, de ez a 3 fent említett dolog nem ugyanaz.

Van például fiú au pair is. És még csak nem is feltétlenül kell gyerekre vigyáznia.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 12:56:39

@charlieharper: Csak neked :)
Angol alapfok, kozepfok - irasbeli, kozepfok - szobeli.
Sajnos kozepfokon a szemelyes varazsom csak a szobelin volt, igy elsore az lett meg, az irasbeliert kellett tanulni meg...

SzZoole 2013.09.10. 12:57:52

A poszt jo volt,nekem a gyerekneveles dolog tetszett nagyon,bar egy kicsit En is tulzonak tartom a heti egy ora tevezest,lehetne napi 1-2 ora,az internet meg fontos resze a mai eletunknek,ha megfeleloen hasznalja az ember,gondolok itt a munka,kapcsolat tartas es fontos informaciok beszerzese.A kovetkezetes nevelest,mar kisgyerek korban el kell kezdeni,az csak kesobb hasznara vallik a gyereknek,ha csak abbol indulok ki hogy mit latok nap mint nap London utcain a fiatal iskolasok kozt,hat eleg felhaborito tud lenni,En sem voltam egy mintagyerek anno,de hozzajuk kepest egy kisangyal voltam,pedig a szuleimet havi rendszeresegel hivattak az iskolaba,mert az ellenorzom az elso par honapban betelt:)))

BTBTBT 2013.09.10. 12:58:33

@Mr. Long:
Oké, én is ezekre és így gondoltam.

@Evain:
Az au pair ettől még nem bébiszitter.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 12:59:48

@dradix: Az az elv megy mostanaban, hogy ha valaszthat a poooogar az nem jo. Foleg a Vezetesnek. Jobb, ha nem valaszt , mert akkor csak kicsit lazadozik, de nem csinal olyat, ami Nekunk (marmint a Vezetes-nek) nem jo.

bpetya75 2013.09.10. 13:01:18

@zöldeketbeszélek:

Mióta a környező kisgyerekesek ismét dolgozó nők lettek, édesanyám pedig korán elment, nekünk is gondot okoz a gyerekek felügyeletét megoldani. Így pedig felértékelődik a bébicsősz. Egyelőre nem engedhetünk meg magunknak efféle luxust. Lehet, hogy mire eljutnánk odáig, a gyerekek már akkorák lesznek, hogy nem lesz szükség csőszködésre.

@Barátusz:

No igen. Lehet, ez a más hozzáállás oka ;-)

Zizifull 2013.09.10. 13:06:54

En a bajoroknal lakom. Alapvetoen egyetertek az itt leirtakkal a nemetek mentalitasat illetoen. Viszont azert itt is talalhato mindenfajta ember. Vannak akik megveszik az osszes eppen megjeleno hightech kutyut, de vannak akik mereven visszautasitjak a modern kori technika vivamanyait.

A kedvencem az "erdei ovoda". Itt kicsapjak a gyerekeket egesz napra az erdoszelre, persze ovoneni felugyelete mellett. De a lenyeg, hogy a gyerekek kint vannak, ha meleg van, ha hideg, ha esik a ho, ha fuj a szel. Ha nagyon omlik az eso, akkor van egy fahaz ahova behuzodhatnak.

dradix [freibürger] 2013.09.10. 13:07:58

@Mr. Long: Igaz. De akkor a poogar már nem polgár, hanem birka. Vagy nemmagyarul birca?
Egyébként meg választani én sem fogok. Mármint pártot. Vagy Vezetőt.
Ellenben új hazát, azt már választottam. De hát az meg ősmagyar hagyomány, Hunor, s Magor is ezt tette. De kicsit benézték. Jó lett volna még pár kilométer akkor... :)

BTBTBT 2013.09.10. 13:10:20

@Zoole:
Na, de azok a londoni iskolások nőnek, mint a gaz, mert rengetegnek az apja-anyja nem is tudja, mit jelent felnevelni a kölköt, hiszen számára sem állt rendelkezésre ilyen minta a saját szüleitől.
Ettől persze sok kis gyökér van közöttük. Különösen a buszokon reggel 8 táján meg délután fél 4-kor.

@Zizifull:
Azért ez a "kicsapják a prérire a kicsiket" kicsit túlzásnak tűnik. Mozogjanak, legyenek friss levegőn, de egész napra?

bpetya75 2013.09.10. 13:15:20

@Zizifull:

Jó lehet az az erdei óvoda. Az az érzésem, hogy belevalóbb emberek lesznek a (fizikai, nem lelki értelemben) kicsit ridegebb tartásban felnőtt gyerekekből.

Evain 2013.09.10. 13:16:13

@Barátusz: nanny is van fiú. :)
De igen, az au pair tevékenységbe mindig is beletartozott a gyerekfelügyelet. Amire te gondolsz, az a cserediák lenne, ott tényleg csak a tanuláson és kultúra megismerésen van a hangsúly.

bpetya75 2013.09.10. 13:17:46

@Barátusz:

Óvodás korban leginkább az való még nekik. Minél több kötetlen játék a szabadban, idővel egyre több játékos foglalkozás. Leginkább kézműveskedés.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 13:20:52

@AmyAniko:

Miért kellen a nem-családtagot családtagnak tekinteni? A gyerekfelügyelő olyan, mint a házvezetőnő, a sofőr, a kertész, meg a többi hasonló.

dradix [freibürger] 2013.09.10. 13:22:40

@Barátusz: Engem gyerekként bottal se lehetett bekergetni a házba. :) Most meg hiába mondom a gyerekeknek, hogy elég a TV-nézésből, és nincs játék a gépen, még meg is sértődik.
Meséltem neki, hogy mikor én voltam gyerek, se internet, se számítógép, de még TV se sok volt. Úgy nézett rám, mintha valami horror mesét mondtam volna. :)
Az a baj, hogy ők már az anyatejjel szívják magukba a biteket. Szerintem is fontos lenne minél többet a szabadban lenniük, mert a szobában poshadva kevésbé lesznek ellenállók, immunrendszer nulla, jönnek az allergiák és a többi. Nem rossz az a nomád tartás, főleg ha le is kötik a gyereket szabadtéri programokkal.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 13:23:54

@nyuszigonosz:

Én egy olyan megoldást keresek, hogy nem kell dolgozni, de fizetést kapok. Eddig még nem tudtam megfelelő ajánlatra lelni,,,

bpetya75 2013.09.10. 13:26:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Szerintem azért más minőséget adhat(na) a kapcsolatnak az, hogy nem holmi autóval, tisztítószerekkel, vagy bokrokkal foglalkozik a bébicsősz, hanem a gyerek(ek)kel. Nekem közel sincsenek egy polcon az előbbiek a gyerekekkel.

Az oké, hogy nem családtag, azt a bcs-nek kell rendbe tennie magában, de nem is takarítónő.

BTBTBT 2013.09.10. 13:26:30

@Evain:
Nem, nem a cserediákra gondoltam, és attól, hogy az au pair gyerekfelügyelettel is foglalkozik, még nem lesz bébiszitter.

Biztosan van fiú nanny is. Nem ismerek egyet sem. Volt fiú au pairt viszont igen. Volt, mert évekkel ezelőtt visszaköltözött Mo.-ra.
Egy nyugdíjas építésznél lakott a Spitalfields-nél, és az volt a dolga, hogy reggel 7-re az összes mosatlan csillogjon, mire az öreg felkel, a két bulldog naponta egyszer meg legyen sétáltatva, és hetente egyszer kitakarítsa az egyébként elég nagy lakást.
Ezen felül azt csinált az idejével, amit akart. Zsebpénzt is kapott, sőt az öreg többször is kivitte a vitorlásával a tengerre.

@bpetya75:
Egész nap a szabadban, télen-nyáron? Nem biztos, hogy mindegyik megerősödik attól fizikailag.
De a kézműves foglalkozásokat csak nem az erdei tisztáson tolják? :)

bpetya75 2013.09.10. 13:28:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Az mlm-ek általában azzal hirdetik magukat, hogy ez náluk lehetséges. Dolgozni kell 2-3 évecskét, aztán hátradőlsz és ömlik a lé a számládra ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 13:29:52

@Mr. Long:

Nekünk Peruban volt ilyen cselédlányunk. Velünk lakott, velünk evett, kéthetente egy szabadnapja volt, s állandóan készenlétben állt, azaz mindent csinált: rám vigyázott (kisgyerek voltam akkor), takarított, mosott, vasalt, főzött, kertben gyomlált. A lány akkor 17 éves volt én meg 6, szóval amolyan nővéremnek tekintettem. Többek között magyarra is tanítottam, ez nem vicc.

Nálunk jó dolga volt. Az átlag perui családban nem bántak kesztyűs kézzel az ilyen cselédekkel. Pl. külön hűtő volt nekik rosszabb étellel, nem ehettek a család normál ételéből. Aztán nem ülhettek le a család jelenlétében, meg hasonlók. Időnként pénzt sem kaptak, csak pl. ruhában fizették, azaz a háziasszony nekiadta a megunt ruháit.

dradix [freibürger] 2013.09.10. 13:32:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Létezik a jelenség. Politikai karrierre nem gondoltál még. Ott teljesülnek a fentebb vázolt igényeid. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 13:33:23

"cselédlányunk" azert remelem erzed, hogy ez a szo mast jelent a tobbiekhez kepest, de passzol a leirt munkakorhoz.

BTBTBT 2013.09.10. 13:33:52

@dradix:
Gyerekkorban engem csak a focipályáról nem lehetett hazarángatni. Még nyáron este 10-kor itt ott lógtam, amikor már alig láttuk a labdát.

A kérdés csak az, hogy a gyerek miért akar a tévén meg a játékgépen lógni? Tényleg anyatej vagy a szülő viselkedésének utánzása vagy nevelés?
Az "immunrendszer nulla, jönnek az allergiák" nem igazán vannak összefüggésben egymással.
Azt furcsáltam, hogy egész napos nomád tartásról beszéltek itt. A testmozgással, futkosással, szabadban levéssel az égvilágon semmi bajom. Sőt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 13:34:33

@bpetya75:

Hát, megállapodás kérdése.

Az én feleségemmel is csinálták már ezt. Elment tolmács-kísérőnek egy újgazdag családdal 2 hétre, mert a nyaralás alatt ingatlant is akartak venni és nem beszéltek semmilyen nyelven. Oké, feleség meg volt fizetve + teljes ellátás. De a családnak eszébe jutott, hogy ha már "úgyis ott van", akkor vigyázzon a gyerekre. A vége az lett, hogy a gyerekre vigyázás lett a fő tevékenység a 2 hét alatt. A takarítás azért túlzás lett volna persze...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 13:35:19

@bpetya75:

S bízni kell magadnak, meg ki kell ragasztanod az életcéljaidat a hűtőszekrényre!

bpetya75 2013.09.10. 13:35:45

@Barátusz:

Olyan vagy, mint egyik évfolyamtársam, akinek egyszer beszólt a traktoros oktató: "Maga kétállású kapcsolóként kezeli a gázpedált!" :-D

Egyébként igazad van. Feszt kint lenni nem annyira jó buli, bár pl délutáni alvás a szabad levegőn, akár esőben is a féltető alatt, piszok jó dolog. (Ez egyike azon kevés emlékemnek, amit megőriztem az óvodáskoriak közül.)

Az is igaz, hogy a legjobb dolgokat is el lehet rontani rugalmatlan hozzáállással. Vannak elülösebb, molyolósabb gyerekek. Nyilván nekik nem hogy nem annyira jó, hanem egyenesen rossz, ha folyton ugráltatni akarják őket. De alapvetően jobbnak tartom a sok kintlevést, mint az ellentétét. Idehaza sajnos a szülők ellenállásán bukna meg egy ilyen kezdeményezés, bár óvónőt se lenne könnyű találni hozzá.

bpetya75 2013.09.10. 13:38:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Max! Minden fejben dől el!

És ez még igaz is...

BTBTBT 2013.09.10. 13:44:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Szerződés nem volt?

@bpetya75:
Ezt a hasonlatot nem értem. Feltehetően azért, mert se erdészeti, se mezőgazdasági iskolába nem jártam. :)

Ahogy mondtad, éppen azért nem jó csak ezt vagy azt csinálni egész nap/hosszabb ideig, mert a gyerekek bizony nem egyformák, és azért félórányi rohangálás még az elülősebbjének sem okoz nagy gondot.
Szülőként nyilván az is sokat számít a nevelési elvek kialakításakor, hogy városban vagy vidéken él-e a család. Kicsapni a prérire vagy a betondzsungelbe nem ugyanaz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 13:47:15

@Barátusz:

Szóbeli szerződés. Dehát a kísérő tolmács munkája ilyen, ha napokig együtt van az ügyféllel.

dradix [freibürger] 2013.09.10. 13:50:25

@Barátusz: Hidd el, egy kisgyerek egész nap képes futkosni, szabadban lenni gond nélkül. Ebédidőben megáll 20 percre, aztán tovább. Néha keresem, hogy hol van benne az elem, amihez képest a Duracell occó kínai elem. :)
Azzal sem értek feltétlen egyet, hogy a szülő felelős azért, ha a gyereket nem lehet lekapcsolni a számítógépről, vagy a TV-ről. Van ahol odaültetik, addig sincs láb alatt, de speciel engem zavar.
És az okát ennek a rengeteg pofánkba tolt reklámban látom. Bármerre indulunk, mindenhol van valami, ami elcsábítaná a gyereket. Bevásárlás gyerekkel? Kész horror. Mindenhol hupikék törpikék, Garfield, Paula a boci és a többi les ránk... És egy gyereket ezek elég erősen befolyásolnak. No meg a társak. A gyerekek leginkább egymást befolyásolják, ki mit látott, ki mivel játszott...

dradix [freibürger] 2013.09.10. 13:53:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Sajnos nem segíthetek. Ahol lehet kitérek a polifika útjából.

SzZoole 2013.09.10. 13:55:12

@Barátusz: ok,juniusban kikoltoztunk Londonbol,nem messze csak egy 15 merfoldre levo kisvarosba,megis mintha kb.120 fokot fordult volna a vilag,a gyerekek illedelmesek,nem hoborognek,nem lokdosodnek,neha meg koszonek is,es az idoseket,kismamakat elore engedik,vagy kikerulik barhol!Vissza emlekszem meg valamikor a blog indulasanak az elejen,valaki irta"Anglia nem csak Londonbol all,es Londonon kivul is van elet"hogy mennyire igaza volt...

BTBTBT 2013.09.10. 13:56:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az nem jó. És akkor zsebbe fizetnek?

@dradix:
Gyereke válogatja, mert nem mindegyik örökmozgó, de az biztos, hogy nálunk, felnőtteknél sokkal tovább képesek futkosni.
Nem mondtam, hogy csak és kizárólag a szülő a felelős, de azért rajta áll, hogy otthon - hangsúlyozom: otthon - mit enged meg a gyerekének, és mkor áll a sarkára, mikor a gyerek feszegeti a határokat.
A kisgyerek számára a legtöbb reklám a tévéből jön - már ha nem netezik.
Valóban a más gyerekek sajátunkra való (negatív) hatását a legnehezebb kivédeni. De dolgozni rajta érdemes.

BTBTBT 2013.09.10. 13:59:10

@Zoole:
Csak 120 fokot? :)
Persze, hogy ez így van. A főváros gyereknevelés szempontjából nem feltétlenül a legjobb választás.
Viszont az is kérdés, hogy ez miként egyeztethető össze a szülők munkájával, munkába járásával. Merthogy a legtöbb munkakör esetében zuhannak egy jókorát a Londonon kívüli bérek (nem nagyvárosra gondoltam) - igaz, a lakhatás is.

dradix [freibürger] 2013.09.10. 14:00:11

@Barátusz: Nap mint nap dolgozunk rajta. 24en vannak az ovis csoportban. Ebből 1 nagyon rossz, 1 pedig közepesen rossz = eleven :) és mégis a maradék 22 gyerek átveszi tőlük a negatívumokat. A rosszak nagyobb mértékben rontják el a jókat, mint ahogy a jól neveltek esetleg megjavítanák a rosszakat. Ebben van egy kis gyermekpszichológiai ok is, de akkor is nehéz, küzdelmes dolog...

nyuszigonosz 2013.09.10. 14:01:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ezt a megoldást én is keresem, sajnos még én sem találtam ilyet.
De szólok, amint megvan.

bpetya75 2013.09.10. 14:04:01

@Barátusz:

Nem azért nem érted, hanem mert nem magyaráztam el rendesen. Arra utaltam, hogy az első reakcióidból úgy tűnt, hogy amit Zizi írt, úgy értetted, hogy 10 órából 10 órát kint vannak (még az is lehet, hogy ott tényleg így van, én meg csak a saját vágyaim kivetülésének kezdtem el örömködni), ami az egyik véglet. Én meg a (majdnem) másik végletből indultam ki, hogy ha van mire fogni (nagyon tűz a nap, fúj a szél, esik, tegnap esett, mittudomén), akkor inkább nem mennek ki a gyerekekkel. Ez a két állása a kapcsolónak. Nulla gáz, vagy fullgáz.

Nem vagyok benne biztos, hogy sikerült érthetőbbé tennem, de bízom benned, hátha mégis ;-)

BTBTBT 2013.09.10. 14:04:55

@dradix:
A gyerek - jellemétől függő mértékben többé vagy kevésbé - csak utánozza mások viselkedését, és átveszik a rosszat, káromkodásokat is - sokszor anélkül, hogy tudná, mit mond. Csak olyan jól hangzik. Meg a többiek és mondogatják. (Talán a szülei is.)
Emlékszem, amikor úgy 12 lehettem, a szomszéd kislány, aki volt 5 éves, azzal traktálta a szomszédokat - szegény szüleinek meg égett a bőr a képén, amikor megtudták -, hogy "x meg y dugnak". Persze amikor rákérdeztem, hogy tudja-e, miről beszél, akkor azt mondta, hogy nem.

Az avatarod a foglalkozásodra utal?

dradix [freibürger] 2013.09.10. 14:06:21

@bpetya75: Szerintem világos. És egyetértek. Én is ezt próbáltam visszaadni, csak túláradó gondolataim miatt terjengős válaszaimban általában elveszik a lényeg. :D
Köszönöm az összefoglalást! :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 14:06:29

@nyuszigonosz:

Szerintem a Gyurcsány meg az Orbán a hibás, hogy nem találunk ilyen megoldást!!!

SzZoole 2013.09.10. 14:07:51

@Barátusz: a gyerekek tovabra is Londonban jarnak iskolaba(London Academy)es a felesegem is ott dolgozik,ne messze az iskolatol,igy delutan fel negykor O hozza haza a gyerekeket,reggel nyolckor en viszem Oket a csucsban is csak 20-25 perc,En itt helyben dolgozom,tobbnyire delutan,mert utalok koran felkelni,es nem keresek kevesebbet mint Londonban,sot...

BTBTBT 2013.09.10. 14:07:57

@nyuszigonosz:
Légyszíves szólj itt a többieknek is, ha neked sikerül. Lehet, hogy tömeges hazatelepedés lesz a dologból. :)

@bpetya75:
Hiába, túl komolyan vettem a zizi nick-jében foglalt "full"-t. :)

bpetya75 2013.09.10. 14:10:39

@Barátusz:

Nem ismerik a jelentést, de az erős érzelmi töltetet érzékelik, meg hogy a figyelmet magukra tudják irányítani a megfelelő szavak használatával. Nem szoktunk durva szavakat használni otthon, de időnként azért kicsúszik 1-2 bazzeg, meg kurva, meg rohadt élet. Ezeket azonnal felszedik a 1,5 évnél idősebbek, nálunk legalább is mindegyik, kivétel nélkül.

BTBTBT 2013.09.10. 14:12:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
És ez Bulgáriában megy így? A feleséged kétszer is meggondolta azután, hogy tolmácsolni akar vagy gyerekeket pesztrálni?

@Zoole:
Ha megkérdezhetem: az edgware-i vagy a city-s London Academy-ről van szó? Illetve hogy Ofsted-megítélés alapján választottátok-e az iskolát vagy lakóhelyhez való közelsége révén?
Nem véletlenül írtam "legtöbb munkakör"-t a fizetésekkel kapcsolatban.

@dradix:
Gyógyszerész?

bpetya75 2013.09.10. 14:13:38

@dradix:

Szívesen, bár nem vagyok vele teljesen megelégedve, de jól esik az elismerés ;-)

@Barátusz:

Nem kell mindent betű szerint venni!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 14:14:03

@Barátusz:

Arról, hogy zsidónak lenni csúnya dolog, először 7 éves koromban hallottam.

Felnőttek beszélgetését hallgattam a házunkban. Éppen közös képviselő választása előtt álltunk. Kettő vagy három jelölt volt. A két felnőtt arról beszélt, hogy csak XY ne legyen, mert – itt hangját lehalkította – ő zsidó. Megtudtam, hogy zsidónak lenni szörnyű dolog, kb. a gazember szinonímája.

Aztán XY lett a közös képviselő. Szüleimhez fordultam és megkérdeztem tőlük:

- Most hogy zsidó lett a közös képviselő, mi lesz velünk?

Döbbenten néztek rám, majd azt mondták, hogy ne beszéljek ökörségeket, meg ki mondott nekem ilyen butaságot.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 14:16:07

@Barátusz:

A konkrét eset bolgárokkal esett meg Spanyolországban.

Alapvetően a fizetés jó volt, szóval megérte.

nyuszigonosz 2013.09.10. 14:18:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem hiszem, mert az én életemet ezek a figurák nem határozták/ határozzák meg, úgyhogy részemröl levegönek tekinthetök.

nyuszigonosz 2013.09.10. 14:19:10

@Barátusz: MIndenkinek szólok, amint ezügyben sikeres leszek.

SzZoole 2013.09.10. 14:22:16

Edgwarebe jarnak,elotte ott eltunk ket ev nyolc honapot,a lanyom most eretsegizett de tovabra is ott folytatja a sixformba.Az eretsegin D volt a legrosszabb ertekelese,angolbol A-t kapott mig a leggtobb itt szuletett angol megbukott vagy rosszabb ertekelest kapot.a lanyom a jo eretsegi eredmenye utan,a tanarok felajanlottak neki egy segedtanari poziciot az iskolaban,amit O boldogan elfogadott:)) rendkivul buszke vagyok ra:))))

Evain 2013.09.10. 14:22:41

@Barátusz: Elhiszem, de ez inkább bentlakásos házvezetőnek hangzik nekem. :)
Nálunk pont nem a házimunkán van a hangsúly, se főzni se vasalni se bevásárolni nem kell. Az meg be is bahna, ha neki kellene az egész házat kitakarítani hetente. Nekem sincs mindig erőm hozzá, akkor milyen jogon várnám el tőle? :o

BTBTBT 2013.09.10. 14:26:17

@bpetya75:
Nem mindent. Nem bizony.

@dradix:
Akkor rosszul emlékszem, de mintha nekik lett volna az a rúdra feltekeredő kígyó. Most lusta vagyok megnézni.
Az avatarodat meg nem tudom felnagyítani. Bár rezsőatya már ajánlotta a nagyító használatát. :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Mi lesz velünk?" :DDD
Nekem semmi ilyesmi nem volt. Sőt, még cigányozás sem. Igaz, azokból a mai napig alig van a kisvárosban, ahol felnőttem.

Egyébként ez melyik országban volt?

@nyuszigonosz:
Ezer köszönet. De a szavadon fogunk. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 14:28:08

@Barátusz:

Természetesen Mo-n történt, hol másutt elsőrendű szempont a zsidókérdés?

BTBTBT 2013.09.10. 14:30:11

@bpetya75:
A keresztlányom - jó értelemben - érdekes eset a csúnya szavakkal kapcsolatban. Mivel azért otthon is becsúszik egy-két bazmeg és kurva, meg az oviban és az iskolai közösségben is alkalma van szert tennie ilyen jellegű új tudásra, illetve volt már alkalmam úgy látni őt, mérgesen is, hogy nem tudta, hogy a közelben vagyok, de egyáltalán nem használja a káromkodásokat.
Legalábbis nem a szülei meg a nagyszülei jelenlétében. :)

BTBTBT 2013.09.10. 14:33:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Csak mert korábban említetted, hogy hatévesen Peruban éltetek, cselédlánnyal. Kuba meg később jött.

Biztosan akad még ország, ahol elsőrendő szempont az ilyesmi.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 14:35:42

@Barátusz:

Ami a cigányokat illeti, már 4 évesen tudtam, hogy rossz emberek, s vigyázni kell. Nem kell ehhez direkt nevelés, elég ha a gyerek hall dolgokat. Pl. azt hallja, hogy a felnőttek beszélgetnek "vigyázz a táskádra jobban, sok a cigány a villamoson". A gyerekben a legjobban úgy ivódik be az egész, hogy nem direktben nevelik. A direkt nevelést a gyerek sokszor nem is veszi komolyan.

Ráadásul engem még igyekeztek is direkt cigánybarát módon is nevelni, azaz otthon nem hallottam sosem ilyen szövegeket. Így amikor általánosban lett egy cigány osztálytársam, számomra inkább valamiféle egzotikum volt, s nem valami gonosz dolog.

Ezért hülyeség, amikor azt mondják, hogy a cigányellenesség a rendszerváltozás után alakult ki. Hát nem,, én 1973-ban voltam elsős, s a gyerekek 95 %-a cigányellenes volt akkor is. Ugaynez az antiszemitizmusra is igaz, mindigis volt, csak korábban suttogva ment, nem hangosan. A fenti eset idején 7 éves lehettem, s akkor tudtam meg, hogy zsidónak lenni valami negatív valami.

BTBTBT 2013.09.10. 14:37:03

@Evain:
A gyerekfelügyelet tetejébe tényleg gáz lenne a takarítást is elvállalni, de biztosan vannak olyan családok, ahol ezzel is próbálkoznak.

Egy londoni magyar pár au pair közvetítő cége révén jutott el ide a srác, és az építész is au pair-t keresett. Nyilván mindenkinek kicsit mást jelentenek ezek a fogalmak. Házvezetőférfi volt. :)

A bébiszitter az, aki nem bentlakásos, hanem x órára felügyel a gyerekre, foglalkoztatja, eteti. Túlóra persze lehetséges.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 14:38:05

@Barátusz:

1970-1973 között dolgozott apám Peruban. Azaz az én 3-6 éves korom idején. Az első osztályt már Mo-n kezdtem el, 1973 szeptemberében, most volt a 40. évfordulóm... :-)

dradix [freibürger] 2013.09.10. 14:39:36

@Barátusz: A gyógyszerészek jele a serlegre tekeredő kígyó.
A 'caduceus' vagy Aszklepiusz botja a kígyóval az orvosok jelképe.
Nekem pedig csak részterületem... nem vagyok egészségügyben (hálistennek), csak rálátok.

BTBTBT 2013.09.10. 14:41:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Volt egy cigány srác felsőben, a Jenci. Ma már azt mondanánk rá, hogy sajnos sztereotiopikus viselkedéssel volt megáldva a lelkem, és az iskola sem tartozott a kedvenc időtöltései közé.
De akkoriban, 80-as évek első fele nem volt ebből gond a gyerekek szintjén. A családunkban meg nem foglalkoztak zsidózással/cigányozással. Persze nem is Pesten laktunk.

Egyébként zsidózás biztos van a lengyeleknél meg az oroszoknál is. Az elmúlt néhány évszázadban elég sokan kivándoroltak onnan.

BTBTBT 2013.09.10. 14:42:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Így már értem.

@dradix:
Igen, a serleg. Most már rémlik. Neked meg mitt mindha egy kiterjesztett szárny lenne felül.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 14:43:50

@Barátusz:

Ami a zsidókérdést illeti, Mo-n kívül még Lengyelországban és Oroszországban fontos szempont ez. De Mo. van az első helyen abban, hogy a zsidókérdés alapvető része szinte minden politikai témának. Alig találsz olyan blogcikket pl. a blog.hu-n, ahol a kommentekben ez a kérdés ne jönne elő.

Máshol Európában ez nem így van. Nyugaton elsősorban ez vallási, másodsorban etnikai kérdés, s a zsidók elleni érzelem jellemzően sokkal kisebb, mint más kisebbségek ellen. Ma már a nyugat-európai szélsőjobb zöme is Izrael-párti. Keleten meg - pl. a Balkánon - a zsidó meg mindenképpen idegen, s elsősorban mindenképpen egy idegen nép, de nem emelkedik ki a többi idegen közül.

dradix [freibürger] 2013.09.10. 14:44:25

@Barátusz: Hermész szárnyai. A kereskedők jele is ez volt a középkorban, később vált az orvoslás jelképévé. De valóban szárnyak.

dradix [freibürger] 2013.09.10. 14:45:12

@dradix: Remélem a Solium Airlines nem csap le rá, mint jelképre. :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 14:46:13

@Barátusz:

Nyilván Budapest más e szempontból. Már csak azért is, mert Budapesten kívül szinte nem is maradtak Mo-n zsidók 1944 után.

BTBTBT 2013.09.10. 14:56:08

Most a tettek mezejére kell lépnem. Később visszanézek.

bpetya75 2013.09.10. 15:11:16

@Barátusz:

Akkor valóban érdekes eset.

Nálunk a kicsi fogékony leginkább a dologra, nála lehet legjobban észrevenni, hogy rosszalkodással akarja magára irányítani a figyelmet. Egyszer megfigyeltem, ahogy elmélyülten játszott valamivel a földön, egyszer csak úgy mellékesen megjegyezte: "Akúvaanyámat!" Gondolom gyakorolta a kifejezést...

négyzet 2013.09.10. 15:13:24

még reggel elolvastam. tök jó volt

Evain 2013.09.10. 15:13:48

@dradix: Solium Airlines. :D Hát ezen felröhögtem, bár lehet sírnom kéne.
Képtelen vagyok felfogni, hogy egy nemzetközi légifuvarozó cég esetében, ahol a nemzetközi kommunikáció nyelve ANGOL, hogyan választhattak ilyen kiejthetetlen nevet. Eh... /legyint

2013.09.10. 15:19:33

@bpetya75: a fiam domkop-ozik, amit szerencsere itt nem ertenek, mert afrikaansul van.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 15:26:19

@Evain: az, hogy nem kepes kiejteni valaki a Solyom nevet az arrol az emberrol allit ki szegenysegi bizonyitvenyt. Vagy valami hasonlo lehet a hivatalos allaspont...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 15:31:48

@Evain:

A név kiejthető, nem nyelvtörő, szinte minden európainak könnyen kiejthető, angol nyelvűeknek is. Az pedig, hogy esetleg rosszul ejtik ki, nem számít.

Valójában sokkal jobb név, mint a Malév, mely kifejezetten viccelődés tárgya volt hosszú éveken keresztül.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.10. 15:32:58

@Evain:
Egyetertek, vilag okorsege volt ez...
Felfogni nem tudom, hogy miert nem lett Hungarian Airlines es akkor nemzetkozileg is komolyan vegeto es a magyar is benne van. Mondjuk en absz. globalizacio parti vagyok :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 15:44:07

@Kovermadar:

Szerintem tök mindegy a név. A siker úgysem ettől függ.

Evain 2013.09.10. 15:51:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Dede, pont az a lényege, hogy ha ennyire a magyarságot volt hivatott jelképezni, akkor igenis olyan nevet választok, ami "külföldiül" kiejtve is ugyanúgy hangzik.
20 éve dolgozom a marketing területen, ebből az utóbbi 10-et nemzetközi környezetben, és láttam pár rosszul megválasztott terméknevet. Ez kábé tankönyvi példája annak, hogyan NEM kéne.
Bocs, csak felhúzom magam ilyen égigérő baromságokon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.10. 15:51:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Persze, hogy nem!

De ettol meg nem tetszik a nev :) Azt sem ertem, hogy minek adnak egy gepnek nevet. Sem a Solyom eseten, sem a Norwegian Airlines gepein nem ertem a hires emberes farokreszt. Tok lenyegtelen dolgok (szamomra).
Az automat sem nevezem el, sem nem festek ra hires embereket...

Tudod?! A hulyesegre mindig van igeny... de akkor probaljuk meg azt, hogy festes helyett olcsobb a repulojegy :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.10. 15:53:12

@Evain:
Magyarorszag = tankonyvi peldaja a sorozatos hulyesegnek ;)

bobsys 2013.09.10. 16:03:43

@csello70: Angol IELTS 6.5 a 9-bol majd masfel ev Ausztralia utan IELTS 8 a max 9-bol

Evain 2013.09.10. 16:14:25

@Kovermadar: tudom, hiú remény, de nem szeretnék egy egész országra általánosítani egy pár ember hozzá nem értéséből. :D

zopilote 2013.09.10. 16:34:03

@Barátusz:
" Ez olyan, mint amikor az angol azt mondja egy bizonyos helyzetben, hogy "I'm coming". :))) "
Igen, majdnem igy mondja, de teljesen maskepp irja ( u - val es dupla m - mel) :)

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 16:40:31

@Evain: ez igy van!
Vizsgalni kell hogy egyes orszagokban mi jon le a termeknevbol. Anno a Chevrolet Nova-t sem tudtak Del-Amerikaban ertekesiteni, aztan rajottek es mas neven forgalmaztak (no va ugyanis spanyolul nem fog (marmint menni!))...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.10. 16:43:02

@Kovermadar: En ugy hallottam a pletykak alapjan hogy azert lett vegul Solyom Airlines mert az osszes tobbi jo otletet, ugy mint "Air Barázdabillegető"-t, valamint a "Bütykös Hattyú Airlines"-t, tovabba a "Hangyászgébics Aviation"-t mar mind lefoglalta elore a Jobbik arra az esetre ha ok kerulnenek kormanyra, legyen egy igazi magyar ontudatu nemzeti legitarsasag a MALEV helyett. ;)

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 16:47:45

@Barátusz: no, nezd csak, mar hivatkozasi alap lettem?! :-))))
Mentsd el, mint kepet (jobb gomb>save image), aztan siman kinagyithatod (igaz, pixeles lesz, de azert kiveheto). Lasd (hogy en is hivatkozzam valakire), diggerdriver bocsulettel felteszi a mindennapi betevo avatarjat nagyban is! :D

zopilote 2013.09.10. 16:49:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
" S bízni kell magadnak, meg ki kell ragasztanod az életcéljaidat a hűtőszekrényre! "
Ez az un. " positive thinking ". Kb 4 eve olvastam egy jo kis irast ezzel kapcsolatban, nagyon megmaradt bennem:
www.alternet.org/story/100396/how_positive_thinking_wrecked_the_economy

Shanarey 2013.09.10. 16:53:06

Nofene. Vegre egy jol es targyilagosan megirt poszt.

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 17:00:50

@Barátusz: kicsit hajaz egyfajta naci jelkepre is, de az ilyenbe masutt is belekotnek:
www.blippitt.com/obama-health-care-logo-compared-to-nazi-symbol/

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 17:03:29

@Don Kartasch: azert meghallgatnam, hogy ejtenek ki a kulfoldiek az Air Bütykos hattyú-t! :D

BTBTBT 2013.09.10. 17:21:41

@bpetya75:
Szegeny feleseged. :)))

Tenyleg meglepo, hogy nalunk a tanarno is azt mondja, hogy a kiscsaj nem karomkodik.

@zopilote:
Te a szlengrol beszelsz. A cum=ondo, a cumming=orgazmus/ejakulacio.
Helyesen come/coming.
Temanal vagyunk. :)))

@rezsoatya:
Nincs azzal semmi gond, ha hivatkoznak rad, nem?
Koszi a tanacsot.
Joval regebb ota van mindennapos hasznalatban egy masik naci szimbolum - a villam jel.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 17:23:39

@rezsoatya:

Ezért jó a Szóliom név, olyan fényes, napos, kellemes. A nagy madár repül fent a Nap alatt.

2013.09.10. 17:24:36

@Zoole: Gondolom nem Manchesterben vagytok? Mi nemreg voltunk ott egy par napot, vartam hogy majd mennyire kedvesek lesznek a videki emberek, ehelyett olyan gyerekbandakat lattunk (tenyleg gyerekek, tiz-tizenket ev koruli, csoportokban ittak az utcan!) hogy nem mertem volna kiszallni a kocsibol. Fellelegeztem mikor vegre visszaertunk Wembleybe, a civilizacioba :)

2013.09.10. 17:25:14

@bobsys: csak szamod van, betud nincs. Igy nem szamit.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 17:26:35

@Mirjam2: azert nem olyan veszes Manchester. Melyik reszen voltatok, ha szabad kerdezni?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 17:30:34

@bobsys: Diplomahoz elfogadjak Magyarorszagon? Csak az olyan bizonyitja a nyelvtudast! :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.10. 17:30:57

@zöldeketbeszélek: Rubik kocka! ma hozott egyet az egyik gyerek, és az összes apuka, anyuka meg kölyök szájtátva bámulta, hogy ki tudom rakni :-)

nem lehet, hogy a túrórudi poén volt? alighanem én is megemlíteném. hiányzik, de nem ez köré szeretném szervezni az életem. alighanem ez egy olyan toposz, mint hogy itt sincs tejfölből kerítés. vagy itt sem fenékig a kolbász. (izé, bár ez kicsit perverz.....)

au-pair téma: fél életemben tanár voltam, nem esek pánikba egykupacban harminc hatévestől, de attól rövid úton becsavarodnék, hogy non-stop öt gyerek, ha alszanak, akkor is ott vannak! részemről riszpekt mindenkinek, aki ezt kibírja 3 hétnél tovább.

2013.09.10. 17:33:08

@Mr. Long: Fogalmam sincs. En a kocsiban voltam, a ferjem elerzekenyulten mutatta nekem a helyeket ahol felnott - valami kulvaros. Nem akartam lerombolni az illuzioit, csak ultem es neztem, nem mondtam semmit... De o is mondta hogy nagyon 'rough' helyen nott fel. Azota elkoltoztek a szulei egy sokkal jobb kornyekre, Cheadle Hulme, altalaban oda szoktunk menni, teljesen mas hely mint az ahol felnott. De az elobbi tenyleg ilyeszto volt.

2013.09.10. 17:41:11

@Mr. Long: Egyebkent teljesen egyetertek az au pairekkel kapcsolatos kommenteddel. Au pair arra lett kitalalva hogy fiatalok nyelvet tanuljanak stb., megismerjenek egy mas kulturat, es 'zsebpenzt' szoktak nekik adni. Teljesen mas mint a nanny, aki hivatasszeruen, teljes idoben foglalkozik gyerekekkel es fizetest kap. Szerintem a felreertes abbol alakult ki, hogy sok kelet-europai no (illetve neha ferfi) aki mar nem annyira fiatal olyan helyzetbe kerul hogy kenytelen au pai 'munkat' elvallalni kulfoldon, ami neki munkanak tunik, a csalad szemponjabol viszont ugy nez ki hogy az au pair csak napi par orat segit nekik es zsebpenzt kap. Azert is felreertik kelet-europaiak a helyzetet, mert ha meg nem eltek nyugat-europaban, azt hiszik hogy a zsebpenz egy normalis fizetesnek felel meg (hiszen forintra atszamitva lehet hogy tobb mint az o otthoni fizetesuk volt). Aztan az orszagba kerulve jonnek ra hogy ez 'zsebpenz', nem fizetes, es felhaborodnak.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.10. 17:41:39

@bpetya75: semmiképpen nem ez. én egy toleráns ember vagyok.

bobsys 2013.09.10. 17:44:43

@Mr. Long: en kerek elnezest, igazad van, Magyarorszagra kene utaznom, bemenni a nemtudom milyen hivatalba es kerni, hogy feleltessek meg, mert ebbol a szempontbol nemtudok angolul

@charlieharper: :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 17:46:59

@rezsoatya:

Lehullik és Ikarusz busszá változva nagy sebességgel halad tovább az autópályán...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 17:48:32

@Mirjam2:

Tegyük hozzá: egy bentlakó cseléd is mindig kevés fizetést kap, hiszen teljes ellátást kap.

bpetya75 2013.09.10. 17:52:19

@Babette_:

Aha. És tényleg olyan titokzatos vagy, hogy magad sem tudod mi nem tetszik benne? ;-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 17:54:50

@Mirjam2: mcr kulonben nem igazan videk, hisz a masodik legnagyobb varos az orszagban. meg a kulvarosi reszek a posh negyedeket leszamitva nagyon valtozatosak. vannak ertelem szeruen szar reszek. az egyik itteni kollegat kerdeztem, amikor lakast kerestem, hogy melyik reszekre erdemes menni. elmondta melyik a rossz, melyik a jo negyed. amikor megkerdeztem, hogy es a tobbivel mi van, arra csak annyit mondott "ott utcat mondj". es neki volt igaza.az egyik utca gyonyoru, apolt elokert, szep hazak, tole ket sarokra hat fosik az ember, megint ket sarok tovabb es minden mint egy patyolat angol filmben.

2013.09.10. 17:59:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Pontosan, az ilyen helyzetben a lenyeg a teljes ellatason van, nem a penzbeli juttatason. Cserebe altalaban nem varnak el 'professzionalizmust' a cseledtol / au pairtol, illetve au pair eseteben nem varnak el folyekony nyelvtudast. Nanny allast nem nagyon lehetne talalni folyekony nyelvtudas, tobbeves tapasztalat, jogositvany, minimum elsosegely tanfolyam stb. nelkul. A jo allasokhoz pedig pl. diplomat is elvarnak hogy a nanny tudjon a gyerekeknek segiteni az iskolai feladatokban, stb.

2013.09.10. 18:02:48

@Mr. Long: Igen, ez Londonban is igy van. Es persze nem igazi 'videk', csak vicceltem...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 18:19:30

@Mirjam2:

Igen. Ezért mondom a bentlakó profi alkalmozott is kevesebb pénzt kap, hiszen ellátást is kap. Még inkább érvényes ez az amatőr gyerekcsőszre. Eleve az egészet az olcsó világlátás és nyelvtanulás céljaira találták ki.

Ez a múltban sem volt másképp! Magyarországon szokásban volt egészen a II. vh-ig, de különösen a XIX. században, hogy a parasztlányok, akik nem akartak se továbbtanulni, se otthon maradni a földön dolgozni, elmentek a városba és cselédként kerestek munkát. Ezt mindig ideiglenesnek szánták, pár évre. Tulajdonképpen amíg férjet találnak. Aztán ha aférj gazdag voltr, eleve nem dolgoztak, ha meg nem, akkor varrónőnek takarítónőnek mentek, de már nem bentlakásos állásba természetesen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.10. 18:21:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Meg kell kérdezzem, ezt a bullshit-generator dobda ki neked, mint lehetséges választ? :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.10. 18:29:05

szerintem az is "félreértés" au-pair ügyben, hogy papír ide vagy oda, a család aztán elvárja, hogy akármikor ugorjon a lány, kétfilléres zsebpénzért, napi 10 órában, minden nap, előre kérés nélkül. nagyon nem mindegy, hogy 5-6 óra gyerekvigyázás után mondjuk még kitakaríttatják az olcsó, kiszolgáltaott, naiv kelet-európaival a lakást vagy nem, megállapodás ellenére.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 18:33:37

@Kovermadar:

Miért, ha te nem tudnád a Sólyom szó ejtését és jelentését, s egy egyszerű svéd lennél, nem ezt gondolnád?

DieNanny CH 2013.09.10. 18:46:11

@Barátusz:

Tavaly volt a Kossuth-on Vendég a háznál műsorában, hogy Norvégiában élő magyar család mesélte: A gyerekek egész nap kint voltak esőben-sárban a gumiruhájukban, délután, mikor a szülők jöttek, akkor a sarat slaggal lelocsolták róluk, oszt mehettek. Viszont alvás sem volt, és a 4-5 éves hazafelé elaludt a kocsiban, vacsorakor alig bírtak bele lelket verni, utána meg nem akart elaludni...
Amúgy én utálok fagyoskodni, de azt tartom, ha egy gyerek jól fel van öltözve - meg én is -, akkor kint lehet egész nap. Jó, 0 fok alatt max 1 órát... Ha idősebb, azért többet.

DieNanny CH 2013.09.10. 18:59:18

@dradix:

Kereskedelemben, vagy közlekedésben dolgozol? (Caduseus - mesterbot)

BTBTBT 2013.09.10. 19:02:10

@Mr. Long:
Biztosan Manchester is hasonlo Londonhoz, hogy 1-2 utcaval arrabb teljesen mas kep fogad (jo utan rossz kornyek, es forditva), de bo 5 eve (tehat meg a "valsag" elott) azt mondta egy l.-i hazinenim, amikor M.-re terelodott a szo: ott nagyon olcso a lakas, akar 60 ezerert is kapsz - de vegyel melle geppisztolyt. :)

@DieNanny:
Oke, de ez csak egyetlen csalad. A tobbseg nem hiszem, hogy ilyesmit eroszakolna a gyerekere. Meg aztan mosson utanuk a halal, ha egesznapos sarat meg fufoltokat kell kiszedni a holmijukbol. Persze, tudom, csoda-mososzerek...
Szerintem sem kell nagy hidegben egy otevesnek 1-1.5 oranal tobbet kint lennie. Azalatt kirohangalja magat, leizzad a reteges ruha alatt, erositodik, es talan nem fazik meg.

DieNanny CH 2013.09.10. 19:06:29

@dradix:

Csak most jutottam ide az olvasásban. Hát, akkor rosszul tudtam a bot jelentését...

BTBTBT 2013.09.10. 19:07:18

@charlieharper:
Tudnal valami biztatot mondani a Hargreaves Lansdown-rol? Mar ha ismered oket. Koszi.

DieNanny CH 2013.09.10. 19:10:29

@bpetya75:

Nekem itt kint a 2,5 éves, a játszón tök jól eljátszogatott a gyerekekkel, majd a csúszda mellett a legbájosabb mosolyával odafordult a vele játszó kislányhoz, és kijelentette: Seggfej! (Arschloch.) :-)()(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.10. 19:10:38

@Don Kartasch:
A Mezei Csicsörke már labdába se rúg?:)))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.10. 19:11:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem tudom mit gondolnek :)
Nem jellemzo, hogy idegen szavakrol barmit is gondolok. Vagy ismerem a jelenteset vagy szotar; semmikeppen sem talalgatok.

Vagy az normalis, ha nem ismerem az angol 'hat' szo jelenteset, akkir ranezesre 6-nak gondolom? ;) Esetleg a sved 'haj' szorol a fejen levo hajra gondolok?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 19:18:53

@Kovermadar:

Ez egy márkanév. Tudat alatt lehet pozitív, negatív, semleges asszociációja.

2013.09.10. 19:21:16

@Barátusz: naluk van a pension fundom. Mit akarsz rola tudni?
Egy asset managernel nem csak a ceg nevet kell nezni, hanem a fundot, amit kivalasztasz es a Portfolio Managert, aki az
investment strategyt csinalja.
Ez most magyarbol B1-re sikerult

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.10. 19:41:10

@DieNanny: el nem felejtem, hogy egyszer kiszaladt a számon egy bazmeg óra közben, így magyarul, és a szituáció meg a hangsúly miatt az összes ötéves ezzel produkálta magát két napig, mert simán lejött nekik, hogy ezt nem szabad :-)
most is vicces, hogy pl valakinek azt mondtam a leckéjére, hogy "it's a disaster", (ez egy katasztrófa), aztán két nappal később visszakapom, amikor mondjuk az adott tízéves végigméri az íróasztalomat (ami talán nem is létezik az irgalmatlan rendetlenség alatt), "teacher, your table is a disaster!" hétvégi házinak feladtam nekik, hogy írjanak naplót, úgy, hogy ezt tettetik, ők én (szoktunk ilyeneket mindig, pl olvasmány karakterének nevében naplót írni, vagy állat, stb), hülyére röhögtem magam azon, hogy mi mindent képzeltek a fejembe meg az életembe, de volt egy-kettő, aki az összes szófordulatomat reprodukálta képregény formájában, és halál pontosan leírta, mi folyik az osztályban. na ilyenkor kicsit megijedek :-)

IELTS 9-essel szabad villogni, vagy azt már nagyon nem kéne? :-)

BTBTBT 2013.09.10. 19:50:12

@charlieharper:
Igazabol a megbizhatosaguk erdekelne. Mennyire figyelnek oda a dolgokra, mekkora a ceg, ilyesmi.
Tudom, ebben sok konkretum nincsen, mivel meg csak a nezelodes stadiumaban leledzes megy.

2013.09.10. 20:02:15

@Barátusz: milyen szempontbol, befektetni vagy nekik dolgozni?
Ha befektetni akarsz, menj a siteukra es toltsd le a fund prospectust az adott fundrol, amelyik erdekel. Az mindent leir. Fejbol nem tudom az osszes fund reszletet.

BTBTBT 2013.09.10. 20:11:35

@charlieharper:
Ja, bocs. Befektetes.
Koszi. Akkor majd letoltom a prospektusokat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 20:20:16

@Chang Yai: Na egy pillanatra beugrottam gyerekfürdetés előtt...Igen, a túró rudi biztos poén volt, de sokan egyáltalán nem viccelnek vele. Például ma néztem rá a gyakran emlegetett gyerehaza blogra (eddig azt sem tudtam, hogy ilyen létezik) és a 10 érv Magyarország mellett menüpontban ez szerepel: "8. Gyerekkorunk életérzései

Az az érzés, amit a balatoni strandon a naplemente jelent nekünk,

a banális apróságok, az ízek, a lángos, a zsíros kenyér, a túró rudi."

És nekem is volt olyan ismerősöm, aki Dél-Angliában dolgozott és amikor meglátogattuk, túró rudit kért tőlünk. Én nem tudom, miért éppen ez a különben Ukrajnából koppintott csokis túrórúd lett a magyar életérzés szimbóluma, de úgy látszik, régen voltam már gyerek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.10. 20:23:40

@zöldeketbeszélek: a túrórudi már nemfinom. régen savanykás volt, finom kontrasztban az édeskeserű csokival. ma gejl, a túró konzisztenciája felismerhetetlen. egy ideig a teszkó sajátmárkása hasonlított rá, ma nem tudom, mert horror áron apró rudacskákká vált.
pont ugyanaz történt a túrórudival, mint a túrókrémmel. ma vettem egyet nosztalgiából, nyúlós, túróra nem emlékeztető, kétkanálnyi édes borzalom.

szerintem ezeket csak a honvágy finomítja, az meg, ugye, nekem nincsen

BTBTBT 2013.09.10. 20:30:47

@DieNanny:
Ma delutan talalkoztam egy litvan csaladdal. Harmincas apa es anya meg ket 7-8 eves gyonyoru kislany. Elkezdtem beszelni hozzajuk, amikor kiderult, hogy mind a negyen nemak.
Lehidaltam.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 20:31:11

Külföldön, önéletrajzba szereplő A2, B1 vagy DZS31 nyelvtudásra csak néznek, mert kb. fingjuk nincs, hogy az mi. Ezen okokból én cv-be már nem is írok nyelvtudás szintet.

ffüttyfürütty 2013.09.10. 20:31:34

@bpetya75: :DDD Ez jó, ha én álltam volna a gyerek mögött hangosan felröhögök az tuti!

@dradix: Ha az vagy amire gondolok akkor a neved komoly öniróniát mutat. ;) :)))

@Chang Yai: villogásra: na akkor van valaki aki nem azért tanítja mert nem tudja :)) (bocs ezt nem tudtam kihagyni)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 20:33:51

@Babette_: Teljesen igazad van! Az eredeti túrórudi nem csak kissé savanykás volt - túróízű! - hanem rögös állagú, amilyen a valódi, jól lecsepegtetett házi túró. Van az a közmondás, hogy az éhség a legjobb szakács (vagy hogy), de úgy látszik a honvágy is idekerülhet :).

Ebben az országban egyébként sok mindent megszépít, finomít a fiatalkori-gyerekkori nosztalgia és nem csak a túró rudit és a sportszeletet...

De jó éjt, altatok :).

BTBTBT 2013.09.10. 20:34:52

@YoZan Ace:
A kodokat egy HR-es vagy menedzser, aki a toborzast vegzi, nem fogja tudni. Ha az allas/ceg megkivanja, erdemes jelezni, hogy "fluent" vagy "intermediate" a szinted.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.10. 20:49:17

@zöldeketbeszélek: ööö, én is szoktam túrórudit kérni. nosztalgiából :-) de egyszer anyukám még zserbót is hozott, meg meglepinek egy egész igazi csokitortát (születésnapomon érkezett). szoktam még kérni szaloncukrot (márciusban), pirospaprikát (a német nem az igazi, a török nagyon csípős), pilóta kekszet, meg olyan csokikat, mint a kapuciner. aztán volt pl füstölt sajt (parenyica), na ilyesmit még nem láttam itt, tán rendes igazi füstölt kolbász is. így 8 év után megvagyok ilyesmik nélkül, és az utolsó szállítmány 3.5 éve volt emlékeim szerint, de akkor is jólesik. (tejföl helyett simán áttértem a natúr joghurtra,de attól még jó lenne egy fenékig kerítés, ha valaki véletlen errejár.)

@ffüttyfürütty: grrrrrrrr :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.10. 20:51:00

már a rudit is elbaltázták? :-(

33621 2013.09.10. 20:59:51

Uff!

Vajon ő a mi Sámánunk?
nol.hu/velemeny/20130910-amikor_a_siraso_predikal?ref=sso
A kommentek között keressétek!

M. Péter 2013.09.10. 21:01:03

@Mirjam2: Ezért kell írásbeli szerződés, akkor mindjárt kevesebb a lehetséges félreértés.

@AmyAniko: Ha nem tarták be a szerződést, akkor ott kell hagyni őket, és az ügynökségnek is jelenteni a dolgot.

M. Péter 2013.09.10. 21:06:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Miért volt a Malév neve viccelődés tárgya?

2013.09.10. 21:06:24

@YoZan Ace: en sem tudtam, hogy mik ezek a kodok.

ffüttyfürütty 2013.09.10. 21:08:02

@33621: múltkor már megtaláltam közösségi oldalon, neked is menni fog ha érdekel

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.10. 21:11:50

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130910/2012-02-06_204328_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Egy nagyon jól megírt poszt volt bár itt bőven lehet a sorok között olvasni.
Minden tiszteletem a poszt írójának jóindulatú hozzáállásához de az egy igazi gyökér család volt.
Gusztustalan felemlegetni az év végi prémiumot.
Undorító viccelődni egy alárendelt ember hazáján.
Még lehetne néhány dolgot megemlíteni de a posztoló jól kezelte a helyzetet.

Amit viszont mindenképpen szóvá kell tennem.
Az írott kiadványok mindenhol, az újságárusnál a könyvesboltban a könyvtárban szóval mindenhol csoportosítva vannak. Aszerint hogy ki a kiadvány célcsoportja.
Ha valaki a széles nyilvánosságnak szán egy írást akkor úgy kell megírnia hogy mindenki számára érthető legyen. Nemcsak a németül tudók számára. A többi ember kirekesztve érzi magát. Jogosan.
Ha én írok egy szakmai posztot akkor az elején azonnal közlöm hogy az olvasó mire számíthat és onnantól eldöntheti hogy olvassa tovább vagy nem.
Így viszont hogy olvasok egy posztot és valahol beszúrva találok benne német nyelvű mondatokat az egyszerűen udvariatlanság az olvasók felé. Semmivel sem kisebb illetlenség mint angol nyelvű többszereplős társalgás közben megbeszélni valamit mondjuk magyarul.
Az írásnak is vannak szabályai. Tegnap a tagoláson mérgelődtem most ezen.
Egyszerűen felháborít hogy a legalapvetőbb figyelem hiányzik hogy semmibe veszi az író az emberek egy jelentős csoportját.
Nagy kár volt egy ilyen írást így elrontani.
Valamikor Moldova írt egy könyvet és odaadta Alfonzónak a kéziratot hogy mondjon róla véleményt.
Alfonzó mondta hogy jó könyv de a vége egy kicsit elsietett, összecsapott.
Mondja Moldova hogy tudja de a többi majd elviszi azt a kis hibát.
Azt mondja Alfonzó hogy figyelj ide Gyuri. Tegyük fel hogy meghívnak egy fogadásra ahol az asztalon minden mi szem szájnak ingere ott sorakozik. Fantasztikus ételköltemények.
Viszont az asztal sarkán egy kis tányéron ott van egy darab szar. Jó étvággyal ennél a többi ételből?

@rezsoatya: Te Fater elnézve azt az ifjú párt az jutott eszembe hogyha a vőlegény egy jóízűt beleásít a fekete lyukba akkor a menyasszony a combjaival úgy roppantja össze a fejét mint mókus a mogyorót.:))))))))))))))))))
Ott csakis vasálarcban lehet lebbenteni:)))))))))))))))))))))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 21:13:39

@M. Péter:

A mal előtag latinul negatív jellentésű. A lev meg repülés. Együtt: "nem repül". Vicces név egy légitársaságnak.

Csak Norris 2013.09.10. 21:15:37

@Chang Yai:
Nettoban találtunk túrórudinak megfelelőt.
Tejföl- schmand a legközelebbi

Csak Norris 2013.09.10. 21:15:38

Kedves Posztoló!
Hogy a német konyha rossz, nem osztom.
Otthon is ínyenc voltam, de itt is jó.
Ettél már Scheufelét, vagy Haxenbratent? Sauerbraten?
Vadpörköltet áfonyával és kloß-szal? Nálunk isteni volt.

A humort meg érteni fogod, ha megtanulsz németül. Nekem hasolókat nyögnek be mint otthon régen. Sok humoros mondásnak meg van az itteni megfelelője.

puhacica 2013.09.10. 21:17:04

nem tudom, hogy van-e az a penz, amiert en gyerekfelvigyazast vallalnek. most pl. - reszben - azert koltozunk, mert az utobbi idoben pavlovi reflex indult be nalam az ajtonk elott sikongato, kisbiciklizo gyerekektol, csak nekem nem a nyalam kezdett el folyni, hanem eros olesi ingerenciam tamadt. pedig jo ugrodeszka lehet, grat a poszternek a kitartasahoz!

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 21:17:12

@diggerdriver: mi ez az elmulasos avatar??!! Rossz kedved van? Se cannabis, se no?

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 21:18:46

@M. Péter: en is ugy olvastam... amugy nem akkora a hirerteke, hogy utananeztem volna. Te alaposabb vagy!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 21:33:12

Sziasztok ! Kicsit off. Egy kérdésem lenne az angliai rutinos tagokhoz ! Elsőbbségi, ajánlott levélküldeményt küldtek nekem Magy. o-ról aug. 17.-én. A küldeménykövető és a magyar postahivatal szerint 26.-án megérkezett Angliába és aug. 28.-án kézbesítették. Én sajnos dolgoztam épp.. A kérdésem arra vonatkozik, hogy lopnak-e az itteni postások? Mennyire jellemző ? Mert eddig minden küldeményt rendben megkaptam. Fontos lenne valahogy megtudnom, mi az igazság, és ki a hunyó, nem az érték miatt, hanem mert tudnom kell, hogy a lakótársaimban mennyire bízhatok meg. Igazából nem bízok senkiben, ez már alap, mert tudom mi az ábra itt kint, nincsenek illúzióim.De most jó lenne tudni , hogy kikkel lakom együtt vagy tényleg csak a postás volt a lopós Ez lenne a jobbik eset!! :-DD

M. Péter 2013.09.10. 22:02:35

@sodalisO: www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-12007639

Ha ajánlott, akkor azt valakinek alá kellett írnia átvételkor. Lehet kérni, hogy nézzék meg, hogy ki írta alá, bár ezt valószínűleg a feladónak kell megtennie a magyar postán.

BTBTBT 2013.09.10. 22:07:28

@YoZan Ace:
Az fix, hogy ott kiderül, bár fontos, hogy milyen jellegű munkára válogatnak. Ha csak háttérmunka, akkor sem makogókat vesznek fel, de nem annyira fontos a folyékony beszéd, mintha mondjuk ügyfélszolgálati pozícióra áhítozna a jelentkező.

@sodalisO:
Nem dobtak be egy olyan kis piros cetlit "something for you" fejléccel, hogy ebben és ebben a (lakóhelyedhez legközelebbi) postahivatalban/csomagátvevőben átveheted ebben és ebben az időben?

Nem jellemző, hogy lopnának a postások, de a kivétel erősíti a szabályt.
Nekem még semmi nem tűnt el, pedig küldtek már utánam személyit, CD-t is. Majd meglátjuk, hogy a héten megérkezik-e az útlevelem.

"elsőbbségi, ajánlott" - és 11 napig tart, mire ideér? Annyira tipikus. :(
Kaliforniából 12 napig tartott, mire ma ideért a küldeményem, de mennyivel messzebb van az a Mo.- Anglia távolsághoz képest?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 22:07:59

@M. Péter: Megreklamáltuk otthon, a hivatalvezető nagyon rendes volt, átadta az ügy dokumentációját, de csak annyi szerepel rajta, hogy aug. 28.-án, 12h 15 perckor átvették. Their delivered. Ennyi.Én arra gondolok, hogy esetleg az itteni postán meg tudják mondani, ki dolgozott aznap a mi körzetünkben és esetleg, hogy ki írta alá, vagy egyáltalán aláírással adta át vagy csak bedobta. Remélem itt legalább olyan precíz a postai nyilvántartás, de lehet,hogy jobb mint nálunk.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.09.10. 22:09:08

Off

Ha Töki a Corvinuson végzett, akkor nem is a legelitebb egyetemen szerzett diplomát. Ezt most találtam a Facebookon:

eduline.hu/felsooktatas/2013/9/10/QS_egyetemi_rangsor_20132014_YA7EYU

On

Nagyon tetszett a poszt!!!

BTBTBT 2013.09.10. 22:09:35

@M. Péter:
Ennél azért lazábban kezelik a "signed for" meg "recorded delivery"-ket Londonban, és simán bedobják, ha befér a nyíláson, anélkül, hogy aláírással bajlódnának.
Általában akkor hagyják hátra a piros lapocskát, ha nem fér be a küldemény.

BTBTBT 2013.09.10. 22:10:48

@sodalisO:
Azokat, akikkel laksz, kérdezted már? Nincs elkeveredve a reklámújságok között?

nyuszigonosz 2013.09.10. 22:12:43

A poszt nekem is nagyon tetszett ma.
Mindenfélét írtam már ma, de ez kimaradt. :-))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 22:12:47

@Barátusz: Nem dobtak be semmit, mert elvileg kézbesítve lett. Hát igen, aug.17-én lett feladva és ugye pont beleesett az aug.20.-a ünnep , ami 3-4 napig tartott azt hiszem. Utána továbbították.26.-án megérkezett Angliába.

BTBTBT 2013.09.10. 22:17:02

@petrasp:
Töki sosem mondta, hogy a legelitebb egyetemen végzett.

@sodalisO:
Pénteken/szombaton nem szabad speciális küldeményt az útjára indítani. Mondtam is az ősöknek, hogy szigorúan hétfőn, mert akkor a hétvégéig legalább már feltehetően eljut Angliába - de semmiképpen nem lesz Mo.-on.
A tiéd az aug. 20. miatt is megakadhatott.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 22:17:23

@Barátusz: Persze, kérdeztem, érdekes módon emlékeztek /igaz, ez 2 héttel ezelőtti esemény volt/ , hogy csak egy ajánlott levél jött, amit alákellett írni. Én már tuti nem emlékeznék, mi volt 2 hete, főleg, hogy minden napra rendel valamit az ebay-ről.

BTBTBT 2013.09.10. 22:19:25

@sodalisO:
És ha emlékeznek is rá, meg alá is írták az átvételt, akkor hol a cucc? Nyilván nem a postás nyelte le.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 22:21:54

@sodalisO: Nem hinném, hogy a postás volt. Nem keresnek rosszul (15k-25k/év). Általában adott körzetre max. 2-3 postás szokott kézbesíteni, legelső adandó alkalommal kérdezd meg, hogy kihozta-e, plusz ha aláírással kellett átvenni, és átvették az adott címen, akkor... te is kitalálod. De nem akarok felbújtó lenni.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 22:21:54

Lehet kérni, hogy a moderálás eltűnődjék?
Mert szorgalmaznám, ha van rá mód.

Határátkelő 2013.09.10. 22:22:33

@YoZan Ace: Hogyne lehetne kérni. De nem fog eltűnni. Bocs, de ez van.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 22:26:26

@Barátusz: Félreérted, arra emlékeztek, hogy nekem akkor nem jött semmi, csak a lakótársam párjának jött egy aláírós levél.

BTBTBT 2013.09.10. 22:32:06

@sodalisO:
Bocs.
Akkor irány a postára a küldeményazonosítóddal, és nézzenek utána.
Nem tudom, mennyire jó az angolod, de ha nem, akkor lehet, hogy érdemes lenne magaddal vinni valakit, aki keni-vágja, előadja a szitut.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 22:34:31

@YoZan Ace: Hát épp ez az, nem szeretnék én sem meggyanúsítani senkit, de kizárásos alapon sokan nem lehetnek akik ellophatták. Igaziból annak örülnék, ha a postás csórta volna el. Mert itt együtt lakunk egy kis lakásban, nem zárható a szobám, minden cuccom , értékem, a saját privát területem , amiért fizetek rendesen.....szóval....nem tudom....Skóciában már megtapasztaltam azt, amitől most kicsit aggódom.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 22:35:36

@Barátusz: Holnap offos vagyok, megyek be a nagy postahivatalba, az angollal nincs gondom szerencsére.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 22:36:16

@YoZan Ace: ezert van a cv-mben, hogy Hungarian native, English fluently

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.10. 22:40:50

@Barátusz: Ilyen szempontbol szerencsesek vagyunk, a concierge atveszi nalunk:D
Igy nem kell munkahelyre rendeln, mindent megkapunk.

BTBTBT 2013.09.10. 22:41:50

@sodalisO:
Az jó ötlet, mert utána tudnak nézni a rendszerükben.
Az viszont nem, hogy olyan helyen laksz, ahol nincs zár a szobaajtódon. Bár ha nem lett átvéve a küldemény, akkor az ebből a szempontból teljesen mindegy.
Titok, hogy mi volt a tartalma? Magyarán: volt élrtelme, hogy például lenyúlja egy postás?

@Mr. Long:
Most azt fogod gondolni, hogy genyó vagyok, pedig nem: English "fluently"? Sok helyre adtad be így/töltötted fel az életrajzodat?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.09.10. 22:44:29

@Barátusz: Én kérek elnézést kedves Barátusz a "leg" használatáért. Nem keresem vissza, hogy valaha említette-e így, de az biztos, hogy tett rá utalást, hogy csak az az egyetem számít elitnek, ahol Ő végzett, ezért gondoltam hogy használom a "leg"-et, de hát tévedtem...

Köszönöm, hogy kijavítottál.

2013.09.10. 22:44:57

@Mr. Long: hat ezt talan igy nem kene beirni. Fluent
Az lenne a legjobb IT developer, aki beszel mandarint, hindit/urdut, oroszt es tagalogot. Ja, es angolt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 22:46:50

Na a magyarok! Egzszer elcseszek valamit, az osszes az orrom ala dorgoli! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 22:49:01

@Barátusz: Cigi volt benne meg gyógyszerek , természetesen orvosi igazolással.Buborékos nagy boríték volt,nagyon nem látható mi van belül, eddig mindig megkaptam.....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 22:49:01

@Mr. Long: hogy a macska rugja meg... "Egyszer..." nehogy ezt is kijavitsatok! :D

BTBTBT 2013.09.10. 22:49:07

@tildy:):
Nekem meg a legtöbb befér az bejárati ajtón lévő nyíláson. Ami nem, azt vagy a 100 méterre lévő munkahelyemre küldetem, ha tudom, hogy túlméretes, ha meg nem tudom, akkor elsétálok a kb. 250 méterre lévő Royal Mail csomagátvevőhöz.

@Mr. Long:
Oké.
Már CV elküldés után? (magas labda volt) :)

@petrasp:
Nem kell azért megsértődni. :)

BTBTBT 2013.09.10. 22:51:43

@Mr. Long:
Igazából csak segíteni akartam, mert ha "english fluently"-ként ment el az életrajzodban, akkor csak magadnak okoztál (volna) vele gondot. :)

"Egyszer" :D

@sodalisO:
Érdekes, hogy akkor most mégis elkallódott. Holnap okosabb leszel ezzel kapcsolatban.

BTBTBT 2013.09.10. 22:54:18

@puhacica:
"nem tudom, hogy van-e az a penz, amiert en gyerekfelvigyazast vallalnek."
Hidd el - van. Csak még nem kaptál olyan (pénzügyi) ajánlatot, amit nem tudsz visszautasítani. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 22:55:15

Nalunk divat a munkahelyre rendelni. A "recis" meg reggel kuldi korbe az emailt, hogy kinek jott csomagja. Azok (marmint a csomagok) meg szepen kiteritve a padloszonyegre es lehet koztuk mazsolazni. Pont olyan erzes, mint amikor a piacon valogat az ember :)
@Barátusz: nem, de most megneztem, abban szerencsere nem csesztem el.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.09.10. 22:58:10

@Barátusz: nem sértődtem meg :), semmi sértő nem volt a kommentedben. Csak elgondolkodtam, hogy mekkora jelentősége van ennek a "leg"-nek, hogy felhívtad rá a figyelmem, de aztán rájöttem, hogy az írott kommunikációban igenis az apró részleteknek is van jelentősége.

Ezt köszöntem meg.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 23:00:04

@sodalisO: Én is vettem már át más csomagját, csak az oda is adódott a célszemélynek. Vágom, hogy nehéz szitu ez, mert kiverni a balhét necces. Mert nem lehet tudni, hogy veszi ki magát a helyzet. Előkerül é a csomag vagy rosszabb. Gondolok arra, feltörődik a szoba ajtó, kirámolódnak a dolgok, meglepnek míg békésen alukálsz... Na jó nem akarom elültetni a paramagot benned! Double-t csak megbízható ismerőssel szabad kivenni. Single-nél meg jó ajtó, nem 5 évesek által megbuherálható zárral. Legjobb meg a studio, csak ammeg drága, de működhet lásd double felállásban.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 23:00:04

@charlieharper: Volt amikor beírtam, hogy: Speak fluent animal. Nem jött válasz...

Pedig Doc Dolittle-nek meg sikere van evvel.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 23:00:04

@sodalisO: Az attól függ, hogy mekkora volt a doboz, és mennyi cigi+gyógyszer volt benne. :) Mer' az jó biznisz itt is.

BTBTBT 2013.09.10. 23:01:31

@Mr. Long:
Ó, tehát barátuszok lettünk volna idáig? Jó tudni. :)
Majd visszafogom magamat.

Ott vagy nagyon sokan dolgoztok, vagy mindenki ezerrel rendel a netről.
A recis? Csak nem a miénk? Aki talán olvas minket...

@petrasp:
Azért írtam, mert akkora arca még a Tökinek sem volt, hogy azt állítsa magáról, hogy a legjobb egyetemen végzett.
Igen, írásban az apróságokon szokott félremenni a dolog. Nekem például a "kedves Barátusz" kimondottan gunyorosnak tűnt a válaszkommentedben, azért gondoltam, hogy megsértődtél.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 23:01:50

@Határátkelő: Előszűrés mentességet?
Legalább azt kérnék.
Meg egy vodka-martinit rázva, nem keverve. Behűtve, nem fagyosan, csepegtetve, kacskaringós szívószállal.
Előre is köszönet!

2013.09.10. 23:02:16

@YoZan Ace: ez komoly? Beirtad az animalt? Melyik, delfin vagy elefantul?

Határátkelő 2013.09.10. 23:02:18

@YoZan Ace: Kacskaringós szívószál nincs. :( A többi van. :)

BTBTBT 2013.09.10. 23:02:24

@petrasp:
Meg az "én kérek elnézést" is olyankor szokták használni...

puhacica 2013.09.10. 23:03:57

@Barátusz: lehet, hogy van, de szerintem annyit gyerekpesztralasert nem fizetett meg ember. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.10. 23:03:58

@rezsoatya:
Néha megvillantom énem romantikusabb felét is.:)))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.10. 23:06:19

@sodalisO:
A Nagy Büdös Királyi Posta egy nagyhatár szar.
Az a csoda ha valami célba ér.
Nem lopnak az tény csak elkeveredik valahol.
MINDIG.

BTBTBT 2013.09.10. 23:07:45

@puhacica:
A rossz oldalról közelíted meg a kérdést. Nem az lesz a lényeg, hogy fizettek-e valaha annyit pesztrálásért, hanem hogy végül mégis elvállalod. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 23:07:47

@charlieharper: nem, de van azert itt is egy-ket csaj, akiket megirigyelnenek vaj miek.
@Barátusz: nem sokan, csak 100-150 fo es megy a rendeles ezerrel. Ebay aukciozas, amazon, stb.

2013.09.10. 23:08:24

@diggerdriver: az a titka, hogy belyeget kell ra rakni es nem a franked mail dobozba dobod be. Meg SOHA semmim nem keveredett el, 10 ev alatt

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 23:08:53

@charlieharper: Azok mennek intermediate fokon, de pl. anyanyelvi szinten megy a banáncsiga, meg a tolókocsis kutya.

BTBTBT 2013.09.10. 23:09:28

@Mr. Long:
Dolgozni is szoktatok?

Azt azért nem tudni, hogy a vájmiéknél milyen volt a felhozatal. És a ti csajaitok mennyire bevállalósak?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 23:09:55

@Barátusz: nem voltunk, de a jovoben el fogok zarkozni a lehetosegetol is ilyen magatartas mellett.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 23:10:04

@YoZan Ace: Igen, sajnos ezekkel tisztában voltam mielőtt belevágtam ebbe a fajta " közös együttélésbe". Túl sok lakásban nem jártam Angliában, de érdekes , hogy még kulccsal zárható szobaajtót nem is láttam , egyet sem. És igen, lassan nézegetem a studio flat-et. :-D

BTBTBT 2013.09.10. 23:11:58

@Mr. Long:
Igenis, főnők. :)

Emlékszem, egyszer morogtál is, mert a recissel mulattunk a nick-eden.

@sodalisO:
Most egyébként merre vagy, ha nem titok? Csak mert a múltkor azt mondtad, hogy Skóciánál már délebbre. London tele van kulcsra zárható szobával.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 23:12:07

@diggerdriver: Nah ...akkor mégiscsak ?? Kíváncsi vagyok most már, holnap mire jutok a hivatalban?! Lehet, én fogom leleplezni az első lopós angol postást ?? :-DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 23:12:16

@Barátusz: neha dolgozunk. sajna nem tudom kideriteni a bevallalosagot, mert asszony nem tamogatja az ilyen jellegu kutatasaim :( ellenben dekoracios elemnek jok nagyon is, pedig angolok :)

puhacica 2013.09.10. 23:13:20

@Barátusz: ok, de csak nagyon nagy penzert, nagyon rovid hataridovel. :D vagyis - a lehetetlen feltetelek miatt - megsem. ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 23:14:15

@diggerdriver: eddig minden megerkezett nekem is es a cimzetnek is. csekktol kezdve levelig minden.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 23:16:22

@YoZan Ace: en csak az elefantfokat tudom, ha alszom. bar van benne grizzly akcentus. Asszony valoszinu ezt ki nem allhatja, mert rendszeresen felebreszt, ha elkezdek monologozni ejjel...

BTBTBT 2013.09.10. 23:17:42

@Mr. Long:
Nem úgy értettem, hogy te derítenéd kia bevállalósságukat.
Hajaj, vannak gyönyörűek garmadával, de nem a külvárosi pubba kell lenézni értük a nagydarabok közé.

@puhacica:
Tudod, ha valaki annyi pénzt ajánl, amit korábban még senki, akkor ő szabja a feltételeket. :)

@sodalisO:
Az már tényleg délen van. Onnan már csak egy ugrás L.
Gondolom, felétek is hirtelen esett a hőmérséklet. Itt szombaton még 25 fok volt a lakásban, tegnap meg csak 18. Nem vagyok fázós, de ez brrr...

@petrasp:
Részemről nem is volt. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.10. 23:19:48

@sodalisO: Komolyan mondtam hogy nem lopnak. Tényleg elkeverik. Nekem már többször is. Utoljára múlt héten. Mindegyik postán feladott levél volt.

2013.09.10. 23:20:36

@YoZan Ace: delfin es balna C3 szint nelkul be sem hivnak interviewra.
Egyebkent, gyerekkent mindig az oroszlant probaltam utanozni (nem az orditast, hanem azt a kohogo hangot), soha nem ment. Most meg a fiam probalja ugyanezt minden alkalommal, miutan oroszlanokat nezunk.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 23:22:14

@charlieharper: rossz a folyamat. nem az orditas eredmenye a kohogo hang?

BTBTBT 2013.09.10. 23:24:26

@YoZan Ace:
"Nem keresnek rosszul (15k-25k/év)"
Azért az évi 15 ezerért biztosan nem tologatják olyan boldogan azt a küldeményekkel teli kocsit.

2013.09.10. 23:26:22

@diggerdriver: nalunk noi postas van, allandoan rovidnadragban va. A laba vastagabb az enyemnel.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 23:27:28

@diggerdriver: Vagy csak szimpatikusnak talált a postás néni. Így többször van alkalma látni. Nem érezted a kéjes nézésének vibrálását az erogén zónáidon?

BTBTBT 2013.09.10. 23:29:11

@charlieharper:
Ezt teszi a sok járás a lábával, nem? Rá igaz lehet, hogy "walk the extra mile".
Á, csak kövér.

BTBTBT 2013.09.10. 23:30:40

akarom mondani: "go the extra mile"

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 23:32:59

@Barátusz: Az én szobámban most 16 fok van, bundapizsamában, bengáli méretű köntösben, nyakig betakarózva jégbefagyott kezekkel ülök az ágyban. Ma reggel 7 fok volt, de ez a nyirkos hideg és a szél kicsit combos most még .:-)))

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 23:34:29

@Barátusz: pedig ez az igazi jo ido! Nincs melegem bringazas kozben!

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 23:34:43

@Barátusz: 40 órás (5:30-13 h) heteket nyomnak a postások, a full time-osok. Part-osok kevesebbet nyílván, aka kevesebb pénzé. Mondjuk heti 25-30 óráért én eltologatnám 15kba.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.10. 23:38:40

@Barátusz: Na olyan nekunk nincs:D Mitobb, barki jon be az epuletbe, ha nem ismeros a portasunknak bizony nyomaba ered:D
Neha zavaro, de nagyon lelkiismeretesen vegzik a dolgukat, igy nem panaszkodom. Jo arcok.

Mivel minden csomag kb a portan kerul leadasra, azt sem tudjuk hol kene postan atvenni, ha olyan lenne. Azt sem tudjuk melyik postan kene atvenni, ket eve nem volt ra szukseg.

BTBTBT 2013.09.10. 23:42:00

@sodalisO:
Nem cserélnék veled. Itt tegnap óta már hozzászoktam a 18-hoz.
De múlthét csütörtökön például 27 fok volt a konyhában kora délután (2. emeleti, déli fekvésű lakás), és ahogy beindítottam a sütőt egy kis főzőcske keretein belül, fölment 30-ra a hőmérő. (Előbb főztem, aztán sütöttem.)

@rezsoatya:
Jó, de te nagy bringás vagy. Neked az a jó. Kérdés, hogy 10 fokban mennyire imádsz tekerni. Már biciklit.

@YoZan Ace:
Heti 25 órában 15 ezerért? Nem az én világom...

@Mr. Long:
Tudod, mielőtt még kijavítasz. :)

2013.09.10. 23:43:07

@sodalisO: My two cents: nekem meg soha nem loptak el Angliaban kuldemenyemet 15 ev alatt. De lehet hogy csak szerencsem volt. Az is lehet hogy mostanaban magyar postasokat vesznek fel... Ok, ez utobbit csak viccnek szantam.

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 23:45:22

@Barátusz: -10°C-ig vagyok hitelesitve.
Annal hidegebben meg nem tekertem (biciklit!)

BTBTBT 2013.09.10. 23:45:41

@tildy:):
Ebből a szempontból marha nagy szerencsém van.Viszont nekem meg concierge-em nincsen. :)

Amennyiben arra kerül a sor, a kézbesítő lapon rajta van, hogy melyik a legközelebbi átvevőhely.

2013.09.10. 23:45:50

@sodalisO: Sok lakasban vanak kulccsal zarhato szobaajtok, ez normalis shared house-ban. Nekem mindig volt legalabb retesz az ajton belul, biztos ami biztos.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 23:46:28

@rezsoatya: Csak nehogy azt mond rövidgatyában és rövidujjúban tekersz mert akkor tényleg frászt kapok!!!

BTBTBT 2013.09.10. 23:48:14

@rezsoatya:
De biztosan nem élvezed 0 fok körül, hogy zsibbad az arcberendezésed.

@sodalisO:
Úgy, rövidgatyában, otthon teker. :)

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 23:49:05

Ebben az idoben meg javaban...!
(epp ma neztem egy hosszu bringas-nadragot az egyik boltban, de aztan ugy dontottem, meleg van meg ehhez...!)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 23:50:55

@Mirjam2: Hehe , ez jó, ez eszembe juthatott volna mint lehetséges opció! Magyar postások jönnek külföldre dolgozni és mindjárt lopkodnak is !!! Hehe ....:-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 23:52:56

@rezsoatya: Jóvanmáhagyjál, már a gondolattól is vacogok, tudod ki ülne fel bringára, 20 fok alatt!?

BTBTBT 2013.09.10. 23:54:19

@Kovermadar:
A spanyol utak szélén nem voltak érdekes, szárított állapotban elszívásra alkalmas növények a zarándokút során? :)

@rezsoatya:
:DDD

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.11. 00:06:01

@Kovermadar: Alattunk a tulaj zöldel. Így a fent lakók is kapnak, ha kell, hanem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 00:09:22

@sodalisO:
Kit érdekel a hőmérséklet.
Na de bringára? Azt tekerni kell:((((((((((((((((

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 00:10:20

@diggerdriver: Őszintén? Én már láttam a mienket, de vagy 3 különböző fazont, Mindig más jön. De bánná a fene, hogy karikalábú, dobseggű, vastag combú vagy mittomén mi, csak dobja be a cumómat az ajtórésen osztjóvan! :-D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 00:12:56

@rezsoatya:
Én meg dolgozó ember:))))))))))))))))))))))))

zopilote 2013.09.11. 00:16:52

@sodalisO:
" Az én szobámban most 16 fok van, bundapizsamában, bengáli méretű köntösben, nyakig betakarózva jégbefagyott kezekkel ülök az ágyban "
Szombaton du. athivott a haverom, hogy bejottek videkrol ( 50 km - rol ) a mexikoi haverok a hetvegere. Belepek a nappaliba, mit latok: dupla blankettal nyakig bebugyolalva ulnek a coachon, nezik a TV - t es isszak a Koronat:) Hulyere rohogtem magamat rajtuk, amikor meglattam oket, kinn ugyanis +20C volt. Ami itt Calgaryban mar melegnek szamit, a +25C egyenesen elviselhetetlen a szamomra. Tudni kell, hogy ezek a sracok Mexikoba koltozesuk elott E - Ontarioban eltek, ahol a -30C mindennapos telen. En pl. Mexikoban +30C - ban fazom:) Komolyan:) Igazodjon el valaki az emberi turokepessegen:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 00:19:19

@zopilote: Hehe, hát ez cuki, ezt még olvasni is jó volt, repkedtek a pluszok, csak a végén az a -30, na azt nem kellett volna ...:-))

rezsoatya (törölt) 2013.09.11. 00:20:38

@diggerdriver: tudom. Ket kerek, harom(ezer) loero, negy henger, meg miegymas...

BTBTBT 2013.09.11. 00:25:12

@sodalisO:
Milyen az a bengáli méretű köntös?
Otthonról küldetsz cigit?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 00:30:35

@Barátusz: Hát a bengáli méretű köntösöm az akkora méretű mint egy nagy bengáli tiger és olyan vastag is , mint az ő bundja kb. Szóval ide Anglia alsóra nagyon kell! :-) Igen , eddig mindig minden cigit megkaptam, még Skóciában is , sosem volt gond vele. Persze , nem sokat, egy bubi borítékban egy karton.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 00:31:09

@Barátusz:
Mé' nem láttad?:))))))))))))))))))))))))))

BTBTBT 2013.09.11. 00:36:42

@sodalisO:
A sógornőm volt olyan egy időben, Mo.-on, hogy akkor is megfagyott volna, ha a hátára veszi a kályhát. Mindezt persze a radiátoros gázfűzés idejében.
Angliában nincsen a kedvencedhez hasonló cigi? Mondjuk itt sem olcsó mulatság.
Skócia-Felső jobb volt?

@diggerdriver:
Csak néztem, hogy mi történt...

rezsoatya (törölt) 2013.09.11. 00:39:17

@diggerdriver: azok utan, hogy Szozat szavalasa nelkul talalkoztunk, Te meg osszekeversz valakit velem?

zopilote 2013.09.11. 00:40:26

@sodalisO:
A -70C - t akkor meg sem emlitem: - 40C a kanadai prerin es 80 km/h szel, ez a wind chill factor. Volt benne reszem fiatalabb koromban. Elveztem is:) Ellenben a +48C a Sonora sivatagban mar nekem is sok volt, abban melozni.
Ha meg nem lattad volna ezt a kepet:
indafoto.hu/zopilote/image/18039787-38747e15/546151
Wind chill factor Canadaban:
www.ec.gc.ca/meteo-weather/default.asp?lang=En&n=5FBF816A-1#table1

M. Péter 2013.09.11. 00:40:40

@sodalisO: Kérni kell, hogy mutassák be a címzett aláírását, hiszen ezt igéri az ajánlott levélnél a posta. A Royal Mailnek az interneten is lehet panaszos levelet küldeni, de lehet, hogy hatékonyabb, ha személyesen elmész a helyi delivery office-ba, és ott beszélsz a főnökkel.

@Barátusz: A másik kedvenc trükkjük meg az, hogy a csomagot eleve nem hozza ki a postás, hanem csak azt értesítést,"Sorry we missed you".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 00:45:41

@rezsoatya: Jóóóvanna megyek aludni mert holnap megdöglök.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 00:45:57

@Barátusz: Hát itt a cigi árak azért még a mezei legszarabb ciginél is nagyon odab....szóval ...nagyon ott vannak na ! :-D És én nem vagyok egy fagyos marcsa, de itt azért barokkos túlzás lenne arról beszélni, hogy csak én vagyok fázós fajta.itt ! :-) Uhh, Skócia, az kemény volt, de a szél miatt.Halálfélelmem volt éjszakánként, olyan bühögő zúgással fújta rázta az ablakomat, nem zárt rendesen, először azt se tudtam mi az, csak mozdulatlanul lapítottam a paplan alatt és vártam a rézf....ú baglyokat, hogy jönnek és megölnek.

rezsoatya (törölt) 2013.09.11. 00:47:33

@diggerdriver: ezt nalad igy el kell hatarozni (marmint a holnapi programot)?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 00:53:54

@zopilote: Jézusom, az a fagyott bajúszos kép!!! Úhhhh aztaaaaaa. Jó hidegnek látszik a képen ! :-) De lám, ott is élnek emberek !

BTBTBT 2013.09.11. 00:58:49

@zopilote:
-70C? Kanadában?
Azt hittem, olyasmi csak az Antarktisznál van. Túlélni azt? Gáz lehet.
Nekem -20C volt a legtöbb (legalacsonyabb), még Mo.-n, 2001 és 2002 telén.

@M. Péter:
Nem tudom, hogy tényleg ki sem hozza-e a postás, amikor bedobja azt a "SWMY"-értesítést. A legtöbb küldeményembe szokott férni a bejáratnál.

Tavaly kipróbáltam az Amazon Prime próbaszolgáltatását. És mikor máskor, ha nem hetekkel karácsony előtt?
Volt egy küldemény, 3-4 tévésorozat DVD-n, és amikor hazaértem, csak a futár (és nem a postás) cetliját találtam bedobva, hogy "Sharon missed you", aztán egy másik centlin, hogy "package left in bin".
Először nem értettem, hol a csomagom, aztán kicsit ledöbbentem, amikor megtaláltam odakint, a járda mellett, a zöld recycling kukában! Ha valaki látja a futárcsajt berakni a küldeményt, simán le is nyúlhatta volna. Meg sem újítottam a
Prime-ot.
Egyébként még semmilyen küldeményem nem veszett el. Az sem, amit otthonról küldtek.

@sodalisO:
Mondd ki nyugodtan: a rézfaszú baglyok. :) Bár azok ellopnak, nem megölnek - legalábbis úgy ismerem.
Volt egy haverom, az sodorta a dohányt, de úgy is heti 50 fontot elvert rá - 2007-ben. Azóta csak fölfelé mentek az árak.
Akkor viszont vagy sűrűn kapsz csomagot, vagy keveset szívsz.
Fodrászok többsége bagózik?

zopilote 2013.09.11. 00:59:15

@sodalisO:
" De lám, ott is élnek emberek ! "
Igen, elnek, de azok vagy megszallottak vagy dinkak, vagy mindketto:) Es nem is nagyon eszak, kb Edmonton (Alberta) magassaga.

M. Péter 2013.09.11. 01:00:06

@Barátusz: A minimálbér mindenütt ugyanannyi, ezér nem értem azokat, akik Londonba mennek takarítani vagy mosogatni. Olyan állásokban, ahol országos kollektív szerződés van, van London weighting vagy London allowance. Én kb. évi 3000 fonttal kapnék többet bruttóban, ha Londonban dolgoznék, a megélhetési költségem viszont sokkal többel nőne.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:05:04

@Barátusz: Hát , nem tudom, a fodrászok többsége bagózik-e, én igen. De 2-3 napig elég egy doboz cigi, igaz ha dolgozom, márpedig általában dolgozom , és sokat, nincs is idő cigizni, amikor viszont van, akkor 1 perc alatt elszívom, mert fodrász vagyok, sosincs idő semmire, mindent gyorsan kell csinálni!! Na és ja, tudom, van olyan sodrós bigyós cigi is, de én nem tudok ilyen izé mizé kis vékony nyavalyával gernyózni. Akkor inkább nem cigizek! Márpedig én szeretek cigizni, tehát küldjön a családom, csak senki ne csórja már el pls. :-D

zopilote 2013.09.11. 01:06:12

@Barátusz:
" Volt egy haverom, az sodorta a dohányt, de úgy is heti 50 fontot elvert rá - 2007-ben. Azóta csak fölfelé mentek az árak."
Mikor kijottem, en is csavartam a cigit, 200 gr dohany 5$ volt, amibol kijon egy karton cigi (200 db) Taylor made (gyari cigi) 12$ volt egy karton, megerte csavarni. Ma a legolcsobb 70$/ karton, 200 gr dohany kicsit dragabb:) Csak azert erne meg, mert lusta vagyok csavarni, es ugy kevesebbet szivnek:) Mexikoban 2$ korul van egy doboz Marlboro, de en ott is csempesz cigit szivok, 60 cent egy dobozzal:)

BTBTBT 2013.09.11. 01:07:17

@M. Péter:
Oké, de a London weighting nem is azért van, hogy teljességgel fedezze, hanem hogy hozzájáruljon a fővárosban való drágább lakáshoz/éléshez.
Ám mosogatóként vagy takarítóként, de még egy gyorséttermi konyhai lótifutiként sem kapsz LW-t.
Hogy miért mennek Londonba? Mert mások is arrafelé veszik az irányt, és könnyebb akár magyar segítséget/lehetőséget találni? Vagy mert ott több munkalehetőség van? Takarítóknak/mosogatóknak/vendéglátásban/szolgáltatóiparban is. Persze a verseny is kiélezettebb a fővárosban.
Illetve még egy dolog: aki egyből Londonba megy, nem tájékozódik arról, hogy mi van azon kívül. Sem munka, sem megélhetési költségek szempontjából.
"Mert hát a szomszéd is Londonba' ment."

zopilote 2013.09.11. 01:14:13

@Barátusz:
" Azt hittem, olyasmi csak az Antarktisznál van. Túlélni azt? Gáz lehet. "
Mint irtam, wind chill factorral annyi, amugy "csak" -35-40C :) Nem hogy tulelni kell, hanem 10 - 12 orat dolgozni benne, amibol csak kb 6 ora a day light:(
Ha nem melozom, 2 - 3 dobozzal szivok naponta, ha melozok, csak 1 dobozzal. Ezert is vallalok olyan munkat, ahol legalabb orankent ki lehet menni cigizni. Sajnos olyan keves van.
Mexikoban meloban 3 dobozzal szivok, egy ladan ulok egesz nap:) Munka vegeztevel egy csikkhegy van a lada mellett, " csodajara" jarnak, akik meg nem ismernek:)

BTBTBT 2013.09.11. 01:18:05

@sodalisO:
Gondoltam, megkérdezek egy szakmabelit, aki biztos, hogy nálam több fodrászt ismer.
Volt egy láncdohányos fodrász, akihez néhány alkalommal jártam otthon, és aki bagózott vágás KÖZBEN. Meg a haverjai hordták neki a sört a közeli kocsmából. És nem is valami isten háta mögötti faluról van szó. :)))

Emlékszem, hogy a múltkor írtad, mekkora hajtás van nálatok.

@zopilote:
60 cent/dobozért eredeti az a Marlboro? Ráadásul kinek éri meg annyiért árulni? Mert ha már árulják, az azt jelenti, hogy hasznuk van rajta.
Felétek a rendőrök nem szívóznak? Létezik olyasmi, hogy zárjegy, vagy ilyesmi, hogy tudnák, hogy eredetit szívsz-e?

BTBTBT 2013.09.11. 01:24:59

@zopilote:
-35-40C-ban is gáz lehet dolgozni.
Még apám is csak napi 1 dobozzal szívott el egy időben, aztán évtizedek múlva teljesen leszokott, pedig bő 40 évig tolta.
Most komolyan: mit dolgozol te Mexikóban, hogy egész nap csak egy láda tetején ülsz, és bagózol? Irányítod a többi melóst?

Egyetlen munkahelyem volt még Mo.-on, ahol a bagósok kimehettek óránként egyszer 5 percre elszívni egy cigit, a nemdohányzók meg - nem! Érdekes hozzáállása volt a cégnek.

BTBTBT 2013.09.11. 01:27:55

Már hogy a nemdohányzók 5 perces szünetre sem mehettek ki, nem cigizni.

zopilote 2013.09.11. 01:31:29

@Barátusz:
Nem is Marlboro, hanem eredeti fulop - szigeteki, hong kongi, meg ki tudja honnan valo cigi. Tengereszektol veszik, Mexiko Cityben aruljak a piacon, ami akkora, mint fel Budapest:) Benn a varos kozpontjaban, Merced a neve, del - amerikaban a legnagyobb. Kb 10 ezer rendor van ott szolgalatban, naponta:) Olyannal, hogy zarjegy nem foglalkozik senki. Kulon utcaban aruljak a kaloz programokat, 1-2 dollarert, kulon utcaban a kaloz DVD - ket, kulon utcaban a zenei CD - ket:) Jol be szoktam ott vasarolni, amikor ott jarok, a piacon 2-3 napot is eltoltok, imadom a piacokat. Es a temetoket:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:37:34

@Barátusz: Látod ? Valami prio kell a bagósoknak is ! :-DD Azért otthon már egy ideje nem lehet cigizni a fidrászatokban. De régen lehetett, tudom, voltak nagy alkesz borbélyok, faterom is mesélte, vágni lehetett a füstöt bent. Cuki volt , tuti. :-D

BTBTBT 2013.09.11. 01:37:44

@zopilote:
Nemrég láttam légifelvételeket az egyre terjeszkedő Mexikóvárosról. Nem semmi. A légszennyezettség sem.
Márhogy a piac fele akkora, mint Budapest?
Biztos van egy életérzése, hogy az ember mexikói piacon vásárol.

A temetők Londonban is arra érdemes látogatnivalók. Némelyikben fényképeztem is.

zopilote 2013.09.11. 01:39:42

@Barátusz:
" Most komolyan: mit dolgozol te Mexikóban, hogy egész nap csak egy láda tetején ülsz, és bagózol? Irányítod a többi melóst? "
Egy geofizikai transmitter kezelek, olyan aramado fele. Van hozza egy aramfejleszto is. Az aram megy ki a vonalra, sokszor 10 km tavolsagra. Az aramot a foldbe vezetjuk ( 1000 volt, 10 A), roppant esznel kell lenni, mert 50 m - kent es 10 percenkent kotik uj elektrodara. Olyankor ki kell kapcsolnom az adot. Radion kommunikalok a tobbiekkel. Meg nem volt balesetem. Sokszor elvagjak, ellopjak a kabelt, olyankor gyalog vagy kocsival es radioval, muszerrel ki kell mennem megjavitani. Csorgokigyok, skorpiok kozott, sziklakon, hegyekben nem mindig elvezetes:(

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:41:12

@zopilote: Még nem írtad, hogy mi a munkád, ok, tehát ládán ülsz, sokat bagózol.....és még fizut is kapsz ?

BTBTBT 2013.09.11. 01:42:19

@sodalisO:
Őőőő, mi az a "prio"?
A fodrászhoz 99-ben jártam, és bár a száraz vágásra szokott esni a választásom, és otthon kimosom az apró hajat, de ez azért gáz volt, és kerestem mást.
Lehet, hogy ez a pasi elsősorban alkesz volt, és csak aztán fodrász. :)
Az már akkoriban sem volt cuki - legalábbis nekem -, hogy vágni lehetett a füstöt. Manapság pedig még annyira sem vagyok toleráns a nemdohányzókra szaró bagósokra.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:46:33

@Barátusz: Prioritás .....jaj nem tettem ki az idézőjelet a " cuki " szóhoz, persze , hogy nem volt cuki! .-D Nagyon jó , hogy ki vagyunk tiltva mindenhonnan, mert pl. én a bagó füstöt utálom, állandóan elkövetek mindent, hogy ne legyek cigi szagú, meg minden, parfüm, rágó, fogmosás, kész kínlódás az életem. !!! És igenis figyelembe veszem, hogy vannak aki nem cigiznek és nem is akarnak füstöt belélegezni. Én kivétel vagyok kérem tisztelettel ! :-D
Ja és nem is bírom a bagószagú pasikat! :-)

zopilote 2013.09.11. 01:46:34

Nem csinaltam meg ma semmit, elveztem az edes semmittevest:( Most kinezek a repterre, hatha talalok valami olcso jegyet Budapestre.) Tovabbi jo csevegest es szorakozast!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:48:37

@sodalisO: Hehe , pont akkor írtad a választ Barátusz kérdésére amikor én is kérdeztelek újra. :-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:50:45

@zopilote: Na, elküldtem magamnak amit neked akartam! :-) Szia, sok szerencsét a repjegyhez! :-)

BTBTBT 2013.09.11. 01:52:43

@zopilote:
Abszolúte nem vagyok képben a geofizikai transzmitterrel kapcsolatban. Különösen a "small hours" táján.
Így tényleg unalmas lehet az egész.

Azt nem lehet látni, hogy valaki 10 km-en belül lopja a kábelt? Már ha nem éppen dimbes-dombos környéken vagy?

Köszi! Lazulj csak.
Lassan alvás lesz itt is már, mert holnap (ma) munka vár.

@sodalisO:
Nem rád céloztam a bagósokkal kapcsolatban.
Évtizedekkel ezelőtt anyám szopogatott Negro-t, amikor cigizett. Amíg le nem szokott. Merthogy attól a ruhája meg a haja még büdös lett.
Az nagyon jó volt, hogy errefelé már 6 éve kitiltották a bagósokat a pubokból. Azóta élvezet oda járni.
Nem általában a dohányzókkal, hanem a nemdohányzókra tojókkal szokott bajom lenni. Leginkább otthon.

Én meg a bagószagú nőkkel vagyok így. :)

zopilote 2013.09.11. 01:52:53

@sodalisO:
Ingyen is csinalnam, elvezetes es valtozatos munka. Sajnos tavaly volt az utolso kiruccanasom, a ceg tulajdonosa nyugdijba ment, igy nincs tobbe geofizika. Majd 40 evig csinaltam, Magyarorszagon, Kanadaban, USA - ban, Mexikoban. Nem csak jol fizettek, de teljes ellatas, szalloda, repulojegy is volt a pakliban. Csak a cigit kellett sajat zsebbol fizetni. Konnyen jott, konnyen el is ment az a penz:) Most kenytelen vagyok az epitoipraban robotolni, igaz, szeretem ezt a munkat is (modjaval) :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:57:10

@zopilote: De hát skorpiók, meg kígyók, jézus istenem, én ott sírnék a doboz tetején, fenn guggolva, és imádkoznék a jó istenhez, hogy forrassza össze a kábeleket, oda nem mennék......

zopilote 2013.09.11. 01:58:20

Egy bucsukep:)
Valahol Mexikoban, Michoacán allamban, 2005 januarban, +32C melegben. Regi szep idok!!! Honvagyam lett a kep lattan es megrohantak az emlekek:(
indafoto.hu/zopilote/image/17741605-309917ed/538319

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 02:00:26

Huu, de jó kép.
Légyszi kezdj hozzá és írj heti 1 posztot ide ! :-)

BTBTBT 2013.09.11. 02:05:21

Mindenkinek jó éjszakát/reggelt/délutánt!

@sodalisO:
:DDDDDDDDDDDD

@zopilote:
Függetlenül attól, hogy éppen dolgoztál ezeken a helyeken vagy sem, nagy kaland lehetett már az is, hogy ott lehettél. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.11. 06:39:53

@M. Péter: Magyarországon az ajánlottat be lehet dobni a levélládába aláírás nélkül....
az ajánlott csak azt jelenti, hogy azonosítószámmal megy végig a rendszeren.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 07:04:41

@sodalisO:
Jo otlet!

"Mi, a Hataratkelo nepe, kerjuk (egyenesen koveteljuk), hogy heti egy posztot zopilote irjon!"
Kelt: az ur 2013. evenek, Foldanya havanak 11. napjan

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 08:17:06

@rezsoatya:
Igen. Nem hallhatok meg a lelkem a vállalatot illeti meg.
Naponta 200tonnát emelek:)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 08:27:25

Amúgy minusz 10fok alatt nem élnek emberek.
Csak ott vannak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.11. 08:38:00

@sodalisO: vegyel egy sodrot. normal vastagsagu cigittudsz vele tekerni es sokkal egyszerubb, mint kezzel.

dradix [freibürger] 2013.09.11. 09:07:54

@DieNanny: Egyik sem. Igazságügyben ténykedek jelenleg, és minimálisan (magánszférás) eü. téren.

dradix [freibürger] 2013.09.11. 09:30:27

@ffüttyfürütty: Mi lenne az önirónia tárgya ez esetben?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 10:02:59

@Mr. Long: Igen, tudom, hogy a cigi kérdés megoldódna, de nem is ez az igazi problémám most. Hanem az, hogy akikkel együtt lakom, azok jellemtelen , szar emberek-e és képesek-e meglopni bármikor ?! Ezt meg kell tudnom, és ehhez kell alakítanom a további életemet itt kint.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 17:49:10

@Mr. Long: Hát itt nem túl sok magyar van, 8 pakival meg nem akarok összeköltözni, de más megoldás nem lesz, költöznöm kell , az tuti. Csak én valahogy mindig kifogom a lopósokat! :-)))

M. Péter 2013.09.12. 01:39:43

@Babette_: Pedig a posta honlapján azt írja, hogy "A küldeményt aláírás ellenében kézbesítjük". Enélkül meg csak arra jó az egész, hogy azt igazolja, hogy a kézbesítőig eljutott.

M. Péter 2013.09.12. 02:01:48

@sodalisO: Az is simán elképzelhető, hogy senki sem lopott, hanem a postás rossz helyre kézbesítette, az ottlakó meg örült az ingyencigarettának. A postán utána tudnak nézni, hogy ki volt a kézbesítő, csak az a baj, hogy már túl sok idő eltelt. Másnap még lehet, hogy emlékezett volna rá, ha becsületes, hogy kinek adta a Magyarországról érkezett csomagot. Így viszont legfeljebb kap egy ejnye-bejnyét.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása