oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 10. 06:49,  Au pairként Németországban 420 komment

2013. szeptember 10. 06:49 Határátkelő

Au pairként Németországban

A külföldre indulók közül sokan választják az au pairkedést, hiszen talán ez jár a legkevesebb anyagi kockázattal. Ugyanakkor nem mindig egyszerű beilleszkedni egy család hétköznapjaiba és ahhoz is szerencse kell, hogy az ember egy igazán befogadó közösségbe kerüljön. Márti Németországból érkezett írása az au pair-lét rossz és jó oldalait is megmutatja.

au pair 4.jpg

„2012 nyarán döntöttem úgy, hogy Németországba megyek fél vagy egy évre, hogy fejlesszem a németemet és külföldi tapasztalatokat szerezzek. Nem volt kényszer, volt munkám, de így döntöttem.

Körülbelül B2-es szintű nyelvtudással mentem ki, ami frissítésre szorult. Mivel már több ismerősöm is pozitív tapasztalatokat szerzett au pairként, úgy gondoltam, ez nekem is jó lesz.

Családkeresés – au pair-élet pro és kontra

Szerintem aki ezt a munkát választja, annak a legfontosabb, hogy az elvárásait tisztázza. Nekem nem volt közvetítő cégem, körülbelül egy hónapot töltöttem a megfelelő család kiválasztásával, akikkel összességében (egy héttel a hazamenetelem előtt írom ezt a cikket) elégedett voltam.

Voltak nézeteltéréseink, nem is kevés, de úgy gondolom, sok negatív tapasztalat és érzés megkímélhető lett volna, ha igenis minden részletet előre letisztázunk. Szerintem mindenkinek egyéni felelőssége, hogy kiharcolja azt, ami jár neki, és ha egy család valamiről nem tájékoztat, vagy csak homályosan, igenis rá kell kérdezni.

Nem mindegy, hol fogunk ugyanis eltölteni egy évet, és megéri még egy-két hetet rászánni a megfelelő család megtalálására ahelyett, hogy aztán csalódottan, keserű szájízzel kényszerüljünk családváltásra vagy haza (amit én szerencsére nem, de sok aupair átél).

Számomra a legfontosabb szempont az volt, hogy városban legyek (budapestiként vidéken nem igazán tudnám túlélni), reális fizetést kapjak, fizessenek nyelviskolát, illetve jó, kedves családhoz kerüljek, akik családtagként kezelnek, és nem akarnak átverni.

Az ördög és a részletek

Abban a tudatban, hogy ez mind rendben is van, egy bonni család mellett döntöttem, akiknél minden fenti feltétel adott volt, a másik oldalon viszont 5 gyerekre kellett vigyáznom, és egy évre vettek fel.

Nekem jó referenciát jelentett, hogy felvehettem a kapcsolatot a család engem megelőző au pairével, aki nagyon kedves és segítőkész volt, mindenről fair módon, de őszintén mesélt, és még a kiutazásom után egy hétig ő is a családnál volt, hogy betanítson engem.

Egy héttel az érkezésem után aláírtuk a szerződést, amit értettem, tehát tudtam, miről van szó, de egyes részleteknek sajnos nem tulajdonítottam akkora jelentőséget akkor, mint kellett volna. Mint például, heti 30 óra munkára jöttem ki, de az itt derült ki, hogy ez napi 5 óra munkát jelent 6 napon át, és az egyetlen szabadnapom csütörtökre esik (ez azt jelenti, hogy minden hétvégén dolgoznom kell, még ha csak öt órát is, ami már elég ahhoz, hogy szinte soha ne tudjak egyéni kirándulásokat szervezni).

Internet nem volt (ki gondolta volna, szintén nem kérdeztem rá előtte), így ezt nekem kellett beszerezni és fizetni.

Korrektek, de rugalmatlanok

A család alapvetően kedves volt és segítőkész, igyekeztek mindig korrektek is lenni, de ami a szerződésben le volt írva, illetve amiben megállapodtunk, ahhoz mindig ragaszkodtak, és semmilyen szinten nem voltak rugalmasak (értsd: szeptember 20-tól következő év szeptember 20-ig szóló szerződésből nem akartak elengedni egy hetet, hogy hazaérjek a tanévkezdésre, még úgy sem, hogy cserébe lemondtam volna a fizetésem arányos részéről).

Az is itt derült ki, hogy az ígért fizetésből havonta csak egy részét kapom meg, és ha tényleg maradok végig, akkor megkapom a többit egy összegben. Ezzel motiválják az au paireket, hogy a nyári szünet és a tanévkezdés idejére is maradjanak.

Ezzel csak annyi a probléma, hogy bármilyen okból kényszerültem volna haza, az anyagi felelősséget rám hárították, és onnantól kezdve, hogy aláírtam a szerződést, ezt el is fogadtam. (Persze, hogy aláírtam, hiszen összességében rendben voltak, és úgy gondoltam, végig tudom csinálni az egy évet, ahhoz pedig még nem volt elég a németem, hogy érdemben tárgyalni tudjak velük a feltételekről.)

Ezzel szemben viszont év közben többször kifejtette az anyuka, hogy az év végi összeg nem magától értetődő, hanem egyfajta plusz, amit csak akkor kapok meg, ha meg vannak velem elégedve.

A megelégedettség viszont egyrészt szubjektív fogalom, másrészt úgy gondolom, akit egy évig megtartanak, az annyira rossz nem lehet, hogy aztán ezzel a kifogással megspórolják rajta ezt a pénzt. (Ennek ellenére bízom benne, hogy ahogy az előző lány is megkapta, nekem is odaadják a szerződés értelmében.)

Nem tudtam integrálódni

Ami köztünk nem működött, hogy egyrészt én rosszabbul éltem meg mind a hét fős család folyamatos jelenlétét (önmagában csak egy gyerekkel volt nagyobb problémám, de együtt mégis sokkal megerőltetőbb volt az egész), mind a kultúra másságát, és nem tudtam olyan szinten integrálódni a családba, mint amit ők elvártak volna, illetve más lányoktól megszoktak, annak ellenére, hogy szerettem volna eredetileg.

Tehát mindannyiunkban lett volna igény arra, hogy amennyire lehet, családtaggá váljak, de ezt úgy képzelték el, hogy mindenben azonosulok azzal, ami szerintük normális, amit ők szeretnek enni, csinálni stb.

Én nagy hangsúlyt fejtettem a munkaidő betartására (millió tervem volt a munkán kívül, mint nyelvtanulás, edzés, emberek megismerése, a környezetem és Németország felfedezése stb.,), de ugye a bentlakó au pairnek pont az lenne lényege, hogy mindig rendelkezésre álljon, amikor kell, ami egyéni programszervezés szempontjából viszont nagyon rossz.

Ezen kívül úgy éreztem, képtelen vagyok 24 órában olyan szinten alkalmazkodni, amit egy ekkora család igényel. Ezek jóllehet az én hiányosságaim, de sokszor megnehezítette az is, hogy úgy éreztem, sok dologhoz arrogánsan és lenézően állnak hozzá, ők nem nyitottak az én kultúrámra és úgy egyáltalán rám, hanem csak tőlem várják a gondoskodást és odafigyelést (tehát, amit az elején kedvesnek találtam, azt idővel gyakran felszínesnek).

Egész évben egyetlen egyszer sem kérdezték meg például, hogy kérek-e valamit a boltból. Az apuka előszeretettel tett negatív megjegyzéseket mind Magyarországra, mint rám és a dolgaimra, amiket ő viccesnek és közvetlennek tartott, ezen kívül minden nap éreztette az egész családdal (és velem), hogy itt ő a főnök, és akkor is igaza van, ha nincs. Sokszor értelmetlen dolgokkal "nevelte" a gyerekeket, csak hogy mindenki lássa, az van, amit ő mond.

Nevelési túlzások

A nevelésben egyébként is sokszor voltak nézeteltéréseink, de azért ott igyekeztem azt átadni, amit tőlük láttam, hiszen az ő gyerekeikről van szó, és efelett nincs jogom ítélkezni.

Persze nem kell félreérteni, összességében jó szülőknek tartom őket, de azért túlzásnak találtam, hogy a gyerekek például hetente egyszer egy órát tévézhettek (ami alól a nyári szünet sem volt kivétel), ki voltak tiltva a ház egyik feléből (nehogy összekoszolják vagy elrontsanak valamit), az internettől paranoid szinten zárkózott el az egész család, könyökölve enni tilos volt, ellenben mindenki előszeretettel beszélt tele szájjal az asztalnál, különösen az apuka.

Mindezek ellenére im Großen und Ganzen nagyon jó döntésnek tartom, hogy kijöttem és au pairként dolgoztam, mert amellett, hogy anyagilag jól éltem és megtanultam németül, kicsit olyan volt, mintha újra gyerek lettem volna.

Minden élményt és ünnepet úgy éltünk meg, mint anno gyerekkorunkban, miközben a német, vagy inkább észak-rajna-vesztfáliai hagyományoknak is a részese lehettem.

Így éltem át

- a Sankt Martin Feiertagot a lampionos menettel,
- a Halloweent, mikor mindenki beöltözött (és nem úgy, mint otthon, hogy fú de gáz, megnéznek, hanem izgalommal tervezték és nem spóroltak a jelmezzel-kiegészítőkkel),
- a mikulást és a karácsonyt, aminek itt nélkülözhetetlen kelléke az adventi naptár, ami nem merül ki egy csokis naptárral, hanem valódi ajándékokat találnak a gyerekek minden nap december 24-éig a szobájukban
- a karácsonyi vásárt (amit persze otthon és Bécsben is imádunk, de itt akkora hagyománya van, és olyan nagy, hogy abszolút túltesz az otthonin)
- a karnevált (amikor tényleg egész Észak-Rajna-Vesztfália beöltözik, és egész nap felvonulások zajlanak, miközben rengeteg csokit, cukorkát és ajándéktárgyakat dobálnak a tömegbe)
- a húsvétot (itt nincs fészek, hanem az összes ajándék különböző helyeken van elrejtve az udvaron, és a gyerekeknek kell megkeresni)
- és még megannyi élményt, mint kölni állatkert, Phantasialand (ami szó szerint az, egyébként egy vidámpark, de annyira látványos és lenyűgöző, hogy már a szemnek valódi paradicsom), és még sorolhatnám.

Ezek olyan pillanatok, amik megszépítik a kinti életet akkor, amikor honvágyad van, ami szintén biztos, hogy bekövetkezik, ha ennyi ideig kint vagy. Én háromhavonta jöttem haza, de a mélypont a nyári hazamenetelem előtt volt, mikor már komolyan fontolóra vettem egy végleges lelépést, mert már semmilyen anyagi jólét, új barát, új élmény, reális érvek stb. nem számított, csak hogy otthon legyek.

Nem azért, mert itt nem jó, hanem mert az ott az OTTHONOM. A családom, a barátaim (hiszen bármilyen jó fej legyen itt valaki, nem tudja felvenni a versenyt azokkal, akikkel együtt nőttem fel, vagy már sok-sok évnyi élmény köt össze), a kultúrám (és ebbe minden beletartozik: zene, ételek, nyelv, humor, mentalitás, és persze Budapest, ami egy külön fogalom).

Ezzel szemben mennyire jó, mikor meglátogat egy rokon vagy ismerős, és ezeket a dolgokat ömlesztve zúdítja rád az egész lényével, és teljesen belelkesülsz.

Mikor pedig otthon vagy, feltöltődsz minden jóval (lelkileg és szó szerint is :P), és nehéz szívvel, de visszavágysz Németországba, mert meg kell, hogy állapítsd, hogy azok a dolgok, amik miatt sokan elhagyják Magyarországot, azok nem fordultak jobbá, mialatt odavoltál...

Amikért legszívesebben maradnál

Amiért még megéri aupairnek lenni: mert tényleg közel tud kerülni hozzád annyira egy ennivaló kisgyerek, hogy megszakad a szíved, mikor azt mondja, azt szeretné, ha örökké itt maradnál.

És persze a gyerekek gyerekek, minden jóval és rosszal együtt, szóval igen, lesz amikor lefárasztanak, lesz amikor megnevettetnek, lesz amikor szimplán idegesíteni fognak (például mikor 68-adszor kell meghallgatnod CD-n a Laura und das kleine Kätzchent), lesz mikor lenyűgöznek (például nálunk a legkisebb (4) a legszexibb nőket megszégyenítő mozdulatokkal dobálja a haját fésülködés közben, saját magát is lenyűgözve önnön szépségétől és bájától :)), lesz mikor majd te is azt érzed, hogy tulajdonképpen haza se akarsz menni (persze csak egy pillanatra).

Rengeteget tanulhat tőlük az ember, mint például:
- hogy a Call me maybe nem csak a kislányok körében menő, hanem a kisfiúknál is;
- hogy balról jobbra "kell" puszit adni;
- hogy nincs az a játék, ami egy hétévest fél óránál tovább lefoglalna;
- hogy az unatkozás egyből rosszalkodást szül, ezen kívül a csend igen gyanús jelenség :);
- az Alle meine Entchent és más gyerekdalokokat.

Néhány vicces szituáció

Én: -Was macht ihr? / -Mit csináltok?
Joni nevetve: -Wir machen Quatsch / -Hülyeséget (és vigyorog mint a tejbetök :)

Én: -Jakob, mir ist das egal, welche Aufgabe du jetzt machst, du musst aber eine anfangen. Du machst jetzt nämlich nichts. / - Jakob, nekem mindegy, melyik feladattal kezded, csak kezdd el végre, mivel éppen semmt nem csinálsz.
Jakob: -Das stimmt gar nicht. / - Ez nem igaz.
Én: -Oh wirklich? Was machst du denn? / - Aha, szóval mit is csinálsz?
Jakob dacosan: -Mich aufrege! / - Felhúzom magam!

Eva(4) az asztalnál böfög egyet, mire az anyukája kérdezi, mi a varázsszó.
Mire Eva: -Danke. / - Köszönöm.

(UPDATE: Kérésetekre Márti magyarította a beszélgetéseket, én pedig frissítettem a szöveget.)

Magyarország kontra Németország

Őszintén szólva, nem sok német barátom lett ez az egy év alatt, annál több külföldi, ezért igazságtalan lenne a németekről összességében véleményt mondanom, de azért megteszem. :)

Engem soha nem ért itt semmilyen atrocitás amiatt, hogy magyar vagyok, mindenki szinte minden helyzetből segítőkész volt, már akkor, amikor még nem is kértem segítséget.

A nyelvben is mindig segítettek, bár sokszor akaratom ellenére próbálkoztak az angollal (szintén segítő szándékkal, de mégiscsak idegesítő, ha az ember lánya németet tanulni jön ki, ha az angolt erőltetik, csak mert még nem tökéletes a németem).

Mindenki nagyon kedves alapvetően, és szociálisan érzékenyebbek, mint a magyarok, viszont a másik oldalon ez a kedvesség távolságtartásba csap át, ha az ember barátkozni próbál. Akkor már érzed, hogy ez bizony nem úgy megy, mintha német lennél.

Ezen kívül még egy dolog szintén gátat vetett közém és a németek közé, mégpedig a humor. Sokszor volt az az érzésem, hogy nevetnek dolgokon, de nem igazán van humoruk, legalábbis nem olyan, amit én otthon megszoktam, a jó öreg szarkasztikus-ironikus humorral pedig végképp nem jutottam semmire.

Ami nagyon jó...

Sokak számára a külfölddel való probléma már ott kezdődik, hogy itt nincs túró rudi. Ez valóban így van sajnos, ellenben van rengeteg más imádnivaló dolog, többek között:

- nagyon finom, magas színvonalú pékségek,

- hangulatos kávézók

- sörkertek (ahol persze mindig kapható a klasszikus Bratwurst),

- Haribo Fachverkauf: a Haribo márkabolt Bonn és pár másik város kiváltsága, de annál nagyobb élmény annak, aki idejön és imádja a gumicukrot, mert a világ szinte minden elképzelhető színében, ízében és formájában megtalálhatóak ezek a nyalánkságok, amikből ráadásul kedvedre állíthatod össze magadnak megfelelő arányban a kedvenceidet.

- bolhapiacok: itt jóval nagyobb hagyománya van, mint nálunk, és hatalmas területeken rendeznek rendszeresen flohmarkt-okat, ahol tényleg nem csak ócskaságokra, hanem valódi kincsekre lelhet az ember, és a termékskála is igen nagy. :) Én például többek között szakácskönyvekre, regényekre és egy gyakorlatilag nem használt, jó minőségű hajsütővasra tettem szert, amikért összesen nem adtam ki 10 eurót.

- tiszta utcák, aranyos, macskaköves kisvárosok Grimm-mese hangulatú házikókkal (Fachverkhäuser).

- megbízható tömegközlekedés

- kiegyensúlyozott, mosolygós emberek, akiknek a hétköznapjait nem árnyékolja be a jövő miatti aggodalom

- alapvetően az élelmiszerárak nem sokkal magasabbak, mint itthon, a ruházkodás nagyjából hasonló (én gyakorlatilag egész évben ugyanazokban a boltokban vásároltam, mint otthon), egyedül a szolgáltatásoknál kell jelentősen magasabb árakkal számolni. Ezt jobb esetben kompenzálja a fizetés, de azért kiköltözés előtt nem árt kalkulálni.

- rengeteg kinti magyar, illetve más nemzetiségű bevándorlók, akik ott vannak, ha honvágyad van, ha (valószínűleg ok nélkül) kirekesztettség-érzésed van stb.

- közbiztonság, és úgy egyáltalán biztonságérzet, mert nem kell féltened a munkahelyed minden nap, vagy hogy az állam összeomlik, vagy hogy olyan törvényeket hoznak, amik egyik napról a másikra változtatják meg a feltételeket/lehetőségeket, ezzel ellehetetlenítve a tervezést, és kell alkalmazkodnod hirtelen kreált körülményekhez.

- ha rendesen dolgozol, törekvő személyiség vagy, aki hajlandó a fejlődésre és tanulásra, akkor nem történhet meg, hogy ne kapj állást, ami biztosítja nem csak a te, de később a gyerekeid normális megélhetését (persze az anyagiak itt is viták forrásai, de azért mégse mindegy, hogy a vita tárgya egy újabb Ralph Lauren cucc, vagy hogy mit esztek holnap).

- szinte mindenki tud angolul, így az ember tulajdonképpen a német nélkül is elboldogul rövidebb távon.

... és ami nem

- a német konyha (már ha létezik egyáltalán ilyen,) ízetlen

- humor (ezt azért emeltem ki újfent, mert jobban meghatározza a mindennapokat, mint gondolná az ember)

- ha rövid távra megy ki az ember, a szolgáltatások körülményesen igénybe vehetők, mert szinte mindent legalább fél vagy egy éves tagsághoz/szerződéshez kötnek, legyen az egy internet szolgáltatás (már ha az ember reális áron szeretne hozzájutni), egy konditerem (számomra nagyon megdöbbentő volt, mikor egy jógaórán szerettem volna részt venni, és kiderült, hogy a minimum féléves, mindenre feljogosító tagság havi 65 euróért az egyetlen módja, és nem csak a kiválasztott kondiban, hanem mindegyikben), telefonkártya. Ezzel együtt a szolgáltatások nem annyira magas színvonalúak, mint azt elvárná az ember Nyugat-Európában.

- szigorú ellenőrzés, legyen az egy szimpla igazoltatás, vagy az ellenőrök munkája. Az egyébként abszolút pozitív, hogy itt rendesen működik a rendszer, nagyjából csak az utazik, aki fizet is érte, viszont egy olyan embernek, aki ahhoz szokott, hogy az ellenőrök békén hagyják azt, aki azt mondja, leszáll a következő megállónál, mégis csak megdöbbentő és "szívtelen", hogy itt senki semmilyen kifogással nem menekülhet a büntetés elől, ha nincs érvényes jegye, még akkor sem, ha tényleg félreértette, hogyan is működik a dolog, sőt, ha nincs nálad személyi, akkor vagy bediktálod az adatokat, amiket rögtön leellenőriznek a rendszerben, vagy bemehetsz velük a rendőrségre...

Létezik B-verzió

Összességében mindenkinek ajánlom a külföldi tapasztalatokat, de bármilyen formában is vág bele az ember, informálódni kell, a nyelvet pedig megtanulni, mert még azzal együtt is, hogy mind a kinti magyarok, mint a németek segítőkészek, neked kell végigjárnod a saját utad, képviselned a saját érdeked, és kiharcolnod, amit szeretnél.

Azt még magam sem tudom, hol szeretnék élni, ha befejeztem az egyetemet, mert úgy gondolom, mindkét (sőt, az összes) országnak megvannak az előnyei és a hátrányai, és még mindig úgy érzem, nem láttam eleget a világból.

De maga a tény, hogy C1 szinten beszélem a németet és tudom, hogy az egy évem alatt mindent megvalósítottam, amit elterveztem, azzal a boldog tudattal tölt el, hogy bármi is történjék itthon, létezik B-verzió. Minden rajtunk áll."

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr365503401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BTBTBT 2013.09.10. 23:11:58

@Mr. Long:
Igenis, főnők. :)

Emlékszem, egyszer morogtál is, mert a recissel mulattunk a nick-eden.

@sodalisO:
Most egyébként merre vagy, ha nem titok? Csak mert a múltkor azt mondtad, hogy Skóciánál már délebbre. London tele van kulcsra zárható szobával.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 23:12:07

@diggerdriver: Nah ...akkor mégiscsak ?? Kíváncsi vagyok most már, holnap mire jutok a hivatalban?! Lehet, én fogom leleplezni az első lopós angol postást ?? :-DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 23:12:16

@Barátusz: neha dolgozunk. sajna nem tudom kideriteni a bevallalosagot, mert asszony nem tamogatja az ilyen jellegu kutatasaim :( ellenben dekoracios elemnek jok nagyon is, pedig angolok :)

puhacica 2013.09.10. 23:13:20

@Barátusz: ok, de csak nagyon nagy penzert, nagyon rovid hataridovel. :D vagyis - a lehetetlen feltetelek miatt - megsem. ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 23:14:15

@diggerdriver: eddig minden megerkezett nekem is es a cimzetnek is. csekktol kezdve levelig minden.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 23:16:22

@YoZan Ace: en csak az elefantfokat tudom, ha alszom. bar van benne grizzly akcentus. Asszony valoszinu ezt ki nem allhatja, mert rendszeresen felebreszt, ha elkezdek monologozni ejjel...

BTBTBT 2013.09.10. 23:17:42

@Mr. Long:
Nem úgy értettem, hogy te derítenéd kia bevállalósságukat.
Hajaj, vannak gyönyörűek garmadával, de nem a külvárosi pubba kell lenézni értük a nagydarabok közé.

@puhacica:
Tudod, ha valaki annyi pénzt ajánl, amit korábban még senki, akkor ő szabja a feltételeket. :)

@sodalisO:
Az már tényleg délen van. Onnan már csak egy ugrás L.
Gondolom, felétek is hirtelen esett a hőmérséklet. Itt szombaton még 25 fok volt a lakásban, tegnap meg csak 18. Nem vagyok fázós, de ez brrr...

@petrasp:
Részemről nem is volt. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.10. 23:19:48

@sodalisO: Komolyan mondtam hogy nem lopnak. Tényleg elkeverik. Nekem már többször is. Utoljára múlt héten. Mindegyik postán feladott levél volt.

2013.09.10. 23:20:36

@YoZan Ace: delfin es balna C3 szint nelkul be sem hivnak interviewra.
Egyebkent, gyerekkent mindig az oroszlant probaltam utanozni (nem az orditast, hanem azt a kohogo hangot), soha nem ment. Most meg a fiam probalja ugyanezt minden alkalommal, miutan oroszlanokat nezunk.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.10. 23:22:14

@charlieharper: rossz a folyamat. nem az orditas eredmenye a kohogo hang?

BTBTBT 2013.09.10. 23:24:26

@YoZan Ace:
"Nem keresnek rosszul (15k-25k/év)"
Azért az évi 15 ezerért biztosan nem tologatják olyan boldogan azt a küldeményekkel teli kocsit.

2013.09.10. 23:26:22

@diggerdriver: nalunk noi postas van, allandoan rovidnadragban va. A laba vastagabb az enyemnel.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 23:27:28

@diggerdriver: Vagy csak szimpatikusnak talált a postás néni. Így többször van alkalma látni. Nem érezted a kéjes nézésének vibrálását az erogén zónáidon?

BTBTBT 2013.09.10. 23:29:11

@charlieharper:
Ezt teszi a sok járás a lábával, nem? Rá igaz lehet, hogy "walk the extra mile".
Á, csak kövér.

BTBTBT 2013.09.10. 23:30:40

akarom mondani: "go the extra mile"

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 23:32:59

@Barátusz: Az én szobámban most 16 fok van, bundapizsamában, bengáli méretű köntösben, nyakig betakarózva jégbefagyott kezekkel ülök az ágyban. Ma reggel 7 fok volt, de ez a nyirkos hideg és a szél kicsit combos most még .:-)))

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 23:34:29

@Barátusz: pedig ez az igazi jo ido! Nincs melegem bringazas kozben!

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.10. 23:34:43

@Barátusz: 40 órás (5:30-13 h) heteket nyomnak a postások, a full time-osok. Part-osok kevesebbet nyílván, aka kevesebb pénzé. Mondjuk heti 25-30 óráért én eltologatnám 15kba.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.10. 23:38:40

@Barátusz: Na olyan nekunk nincs:D Mitobb, barki jon be az epuletbe, ha nem ismeros a portasunknak bizony nyomaba ered:D
Neha zavaro, de nagyon lelkiismeretesen vegzik a dolgukat, igy nem panaszkodom. Jo arcok.

Mivel minden csomag kb a portan kerul leadasra, azt sem tudjuk hol kene postan atvenni, ha olyan lenne. Azt sem tudjuk melyik postan kene atvenni, ket eve nem volt ra szukseg.

BTBTBT 2013.09.10. 23:42:00

@sodalisO:
Nem cserélnék veled. Itt tegnap óta már hozzászoktam a 18-hoz.
De múlthét csütörtökön például 27 fok volt a konyhában kora délután (2. emeleti, déli fekvésű lakás), és ahogy beindítottam a sütőt egy kis főzőcske keretein belül, fölment 30-ra a hőmérő. (Előbb főztem, aztán sütöttem.)

@rezsoatya:
Jó, de te nagy bringás vagy. Neked az a jó. Kérdés, hogy 10 fokban mennyire imádsz tekerni. Már biciklit.

@YoZan Ace:
Heti 25 órában 15 ezerért? Nem az én világom...

@Mr. Long:
Tudod, mielőtt még kijavítasz. :)

2013.09.10. 23:43:07

@sodalisO: My two cents: nekem meg soha nem loptak el Angliaban kuldemenyemet 15 ev alatt. De lehet hogy csak szerencsem volt. Az is lehet hogy mostanaban magyar postasokat vesznek fel... Ok, ez utobbit csak viccnek szantam.

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 23:45:22

@Barátusz: -10°C-ig vagyok hitelesitve.
Annal hidegebben meg nem tekertem (biciklit!)

BTBTBT 2013.09.10. 23:45:41

@tildy:):
Ebből a szempontból marha nagy szerencsém van.Viszont nekem meg concierge-em nincsen. :)

Amennyiben arra kerül a sor, a kézbesítő lapon rajta van, hogy melyik a legközelebbi átvevőhely.

2013.09.10. 23:45:50

@sodalisO: Sok lakasban vanak kulccsal zarhato szobaajtok, ez normalis shared house-ban. Nekem mindig volt legalabb retesz az ajton belul, biztos ami biztos.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 23:46:28

@rezsoatya: Csak nehogy azt mond rövidgatyában és rövidujjúban tekersz mert akkor tényleg frászt kapok!!!

BTBTBT 2013.09.10. 23:48:14

@rezsoatya:
De biztosan nem élvezed 0 fok körül, hogy zsibbad az arcberendezésed.

@sodalisO:
Úgy, rövidgatyában, otthon teker. :)

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 23:49:05

Ebben az idoben meg javaban...!
(epp ma neztem egy hosszu bringas-nadragot az egyik boltban, de aztan ugy dontottem, meleg van meg ehhez...!)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 23:50:55

@Mirjam2: Hehe , ez jó, ez eszembe juthatott volna mint lehetséges opció! Magyar postások jönnek külföldre dolgozni és mindjárt lopkodnak is !!! Hehe ....:-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.10. 23:52:56

@rezsoatya: Jóvanmáhagyjál, már a gondolattól is vacogok, tudod ki ülne fel bringára, 20 fok alatt!?

BTBTBT 2013.09.10. 23:54:19

@Kovermadar:
A spanyol utak szélén nem voltak érdekes, szárított állapotban elszívásra alkalmas növények a zarándokút során? :)

@rezsoatya:
:DDD

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.11. 00:06:01

@Kovermadar: Alattunk a tulaj zöldel. Így a fent lakók is kapnak, ha kell, hanem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 00:09:22

@sodalisO:
Kit érdekel a hőmérséklet.
Na de bringára? Azt tekerni kell:((((((((((((((((

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 00:10:20

@diggerdriver: Őszintén? Én már láttam a mienket, de vagy 3 különböző fazont, Mindig más jön. De bánná a fene, hogy karikalábú, dobseggű, vastag combú vagy mittomén mi, csak dobja be a cumómat az ajtórésen osztjóvan! :-D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 00:12:56

@rezsoatya:
Én meg dolgozó ember:))))))))))))))))))))))))

zopilote 2013.09.11. 00:16:52

@sodalisO:
" Az én szobámban most 16 fok van, bundapizsamában, bengáli méretű köntösben, nyakig betakarózva jégbefagyott kezekkel ülök az ágyban "
Szombaton du. athivott a haverom, hogy bejottek videkrol ( 50 km - rol ) a mexikoi haverok a hetvegere. Belepek a nappaliba, mit latok: dupla blankettal nyakig bebugyolalva ulnek a coachon, nezik a TV - t es isszak a Koronat:) Hulyere rohogtem magamat rajtuk, amikor meglattam oket, kinn ugyanis +20C volt. Ami itt Calgaryban mar melegnek szamit, a +25C egyenesen elviselhetetlen a szamomra. Tudni kell, hogy ezek a sracok Mexikoba koltozesuk elott E - Ontarioban eltek, ahol a -30C mindennapos telen. En pl. Mexikoban +30C - ban fazom:) Komolyan:) Igazodjon el valaki az emberi turokepessegen:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 00:19:19

@zopilote: Hehe, hát ez cuki, ezt még olvasni is jó volt, repkedtek a pluszok, csak a végén az a -30, na azt nem kellett volna ...:-))

rezsoatya (törölt) 2013.09.11. 00:20:38

@diggerdriver: tudom. Ket kerek, harom(ezer) loero, negy henger, meg miegymas...

BTBTBT 2013.09.11. 00:25:12

@sodalisO:
Milyen az a bengáli méretű köntös?
Otthonról küldetsz cigit?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 00:30:35

@Barátusz: Hát a bengáli méretű köntösöm az akkora méretű mint egy nagy bengáli tiger és olyan vastag is , mint az ő bundja kb. Szóval ide Anglia alsóra nagyon kell! :-) Igen , eddig mindig minden cigit megkaptam, még Skóciában is , sosem volt gond vele. Persze , nem sokat, egy bubi borítékban egy karton.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 00:31:09

@Barátusz:
Mé' nem láttad?:))))))))))))))))))))))))))

BTBTBT 2013.09.11. 00:36:42

@sodalisO:
A sógornőm volt olyan egy időben, Mo.-on, hogy akkor is megfagyott volna, ha a hátára veszi a kályhát. Mindezt persze a radiátoros gázfűzés idejében.
Angliában nincsen a kedvencedhez hasonló cigi? Mondjuk itt sem olcsó mulatság.
Skócia-Felső jobb volt?

@diggerdriver:
Csak néztem, hogy mi történt...

rezsoatya (törölt) 2013.09.11. 00:39:17

@diggerdriver: azok utan, hogy Szozat szavalasa nelkul talalkoztunk, Te meg osszekeversz valakit velem?

zopilote 2013.09.11. 00:40:26

@sodalisO:
A -70C - t akkor meg sem emlitem: - 40C a kanadai prerin es 80 km/h szel, ez a wind chill factor. Volt benne reszem fiatalabb koromban. Elveztem is:) Ellenben a +48C a Sonora sivatagban mar nekem is sok volt, abban melozni.
Ha meg nem lattad volna ezt a kepet:
indafoto.hu/zopilote/image/18039787-38747e15/546151
Wind chill factor Canadaban:
www.ec.gc.ca/meteo-weather/default.asp?lang=En&n=5FBF816A-1#table1

M. Péter 2013.09.11. 00:40:40

@sodalisO: Kérni kell, hogy mutassák be a címzett aláírását, hiszen ezt igéri az ajánlott levélnél a posta. A Royal Mailnek az interneten is lehet panaszos levelet küldeni, de lehet, hogy hatékonyabb, ha személyesen elmész a helyi delivery office-ba, és ott beszélsz a főnökkel.

@Barátusz: A másik kedvenc trükkjük meg az, hogy a csomagot eleve nem hozza ki a postás, hanem csak azt értesítést,"Sorry we missed you".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 00:45:41

@rezsoatya: Jóóóvanna megyek aludni mert holnap megdöglök.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 00:45:57

@Barátusz: Hát itt a cigi árak azért még a mezei legszarabb ciginél is nagyon odab....szóval ...nagyon ott vannak na ! :-D És én nem vagyok egy fagyos marcsa, de itt azért barokkos túlzás lenne arról beszélni, hogy csak én vagyok fázós fajta.itt ! :-) Uhh, Skócia, az kemény volt, de a szél miatt.Halálfélelmem volt éjszakánként, olyan bühögő zúgással fújta rázta az ablakomat, nem zárt rendesen, először azt se tudtam mi az, csak mozdulatlanul lapítottam a paplan alatt és vártam a rézf....ú baglyokat, hogy jönnek és megölnek.

rezsoatya (törölt) 2013.09.11. 00:47:33

@diggerdriver: ezt nalad igy el kell hatarozni (marmint a holnapi programot)?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 00:53:54

@zopilote: Jézusom, az a fagyott bajúszos kép!!! Úhhhh aztaaaaaa. Jó hidegnek látszik a képen ! :-) De lám, ott is élnek emberek !

BTBTBT 2013.09.11. 00:58:49

@zopilote:
-70C? Kanadában?
Azt hittem, olyasmi csak az Antarktisznál van. Túlélni azt? Gáz lehet.
Nekem -20C volt a legtöbb (legalacsonyabb), még Mo.-n, 2001 és 2002 telén.

@M. Péter:
Nem tudom, hogy tényleg ki sem hozza-e a postás, amikor bedobja azt a "SWMY"-értesítést. A legtöbb küldeményembe szokott férni a bejáratnál.

Tavaly kipróbáltam az Amazon Prime próbaszolgáltatását. És mikor máskor, ha nem hetekkel karácsony előtt?
Volt egy küldemény, 3-4 tévésorozat DVD-n, és amikor hazaértem, csak a futár (és nem a postás) cetliját találtam bedobva, hogy "Sharon missed you", aztán egy másik centlin, hogy "package left in bin".
Először nem értettem, hol a csomagom, aztán kicsit ledöbbentem, amikor megtaláltam odakint, a járda mellett, a zöld recycling kukában! Ha valaki látja a futárcsajt berakni a küldeményt, simán le is nyúlhatta volna. Meg sem újítottam a
Prime-ot.
Egyébként még semmilyen küldeményem nem veszett el. Az sem, amit otthonról küldtek.

@sodalisO:
Mondd ki nyugodtan: a rézfaszú baglyok. :) Bár azok ellopnak, nem megölnek - legalábbis úgy ismerem.
Volt egy haverom, az sodorta a dohányt, de úgy is heti 50 fontot elvert rá - 2007-ben. Azóta csak fölfelé mentek az árak.
Akkor viszont vagy sűrűn kapsz csomagot, vagy keveset szívsz.
Fodrászok többsége bagózik?

zopilote 2013.09.11. 00:59:15

@sodalisO:
" De lám, ott is élnek emberek ! "
Igen, elnek, de azok vagy megszallottak vagy dinkak, vagy mindketto:) Es nem is nagyon eszak, kb Edmonton (Alberta) magassaga.

M. Péter 2013.09.11. 01:00:06

@Barátusz: A minimálbér mindenütt ugyanannyi, ezér nem értem azokat, akik Londonba mennek takarítani vagy mosogatni. Olyan állásokban, ahol országos kollektív szerződés van, van London weighting vagy London allowance. Én kb. évi 3000 fonttal kapnék többet bruttóban, ha Londonban dolgoznék, a megélhetési költségem viszont sokkal többel nőne.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:05:04

@Barátusz: Hát , nem tudom, a fodrászok többsége bagózik-e, én igen. De 2-3 napig elég egy doboz cigi, igaz ha dolgozom, márpedig általában dolgozom , és sokat, nincs is idő cigizni, amikor viszont van, akkor 1 perc alatt elszívom, mert fodrász vagyok, sosincs idő semmire, mindent gyorsan kell csinálni!! Na és ja, tudom, van olyan sodrós bigyós cigi is, de én nem tudok ilyen izé mizé kis vékony nyavalyával gernyózni. Akkor inkább nem cigizek! Márpedig én szeretek cigizni, tehát küldjön a családom, csak senki ne csórja már el pls. :-D

zopilote 2013.09.11. 01:06:12

@Barátusz:
" Volt egy haverom, az sodorta a dohányt, de úgy is heti 50 fontot elvert rá - 2007-ben. Azóta csak fölfelé mentek az árak."
Mikor kijottem, en is csavartam a cigit, 200 gr dohany 5$ volt, amibol kijon egy karton cigi (200 db) Taylor made (gyari cigi) 12$ volt egy karton, megerte csavarni. Ma a legolcsobb 70$/ karton, 200 gr dohany kicsit dragabb:) Csak azert erne meg, mert lusta vagyok csavarni, es ugy kevesebbet szivnek:) Mexikoban 2$ korul van egy doboz Marlboro, de en ott is csempesz cigit szivok, 60 cent egy dobozzal:)

BTBTBT 2013.09.11. 01:07:17

@M. Péter:
Oké, de a London weighting nem is azért van, hogy teljességgel fedezze, hanem hogy hozzájáruljon a fővárosban való drágább lakáshoz/éléshez.
Ám mosogatóként vagy takarítóként, de még egy gyorséttermi konyhai lótifutiként sem kapsz LW-t.
Hogy miért mennek Londonba? Mert mások is arrafelé veszik az irányt, és könnyebb akár magyar segítséget/lehetőséget találni? Vagy mert ott több munkalehetőség van? Takarítóknak/mosogatóknak/vendéglátásban/szolgáltatóiparban is. Persze a verseny is kiélezettebb a fővárosban.
Illetve még egy dolog: aki egyből Londonba megy, nem tájékozódik arról, hogy mi van azon kívül. Sem munka, sem megélhetési költségek szempontjából.
"Mert hát a szomszéd is Londonba' ment."

zopilote 2013.09.11. 01:14:13

@Barátusz:
" Azt hittem, olyasmi csak az Antarktisznál van. Túlélni azt? Gáz lehet. "
Mint irtam, wind chill factorral annyi, amugy "csak" -35-40C :) Nem hogy tulelni kell, hanem 10 - 12 orat dolgozni benne, amibol csak kb 6 ora a day light:(
Ha nem melozom, 2 - 3 dobozzal szivok naponta, ha melozok, csak 1 dobozzal. Ezert is vallalok olyan munkat, ahol legalabb orankent ki lehet menni cigizni. Sajnos olyan keves van.
Mexikoban meloban 3 dobozzal szivok, egy ladan ulok egesz nap:) Munka vegeztevel egy csikkhegy van a lada mellett, " csodajara" jarnak, akik meg nem ismernek:)

BTBTBT 2013.09.11. 01:18:05

@sodalisO:
Gondoltam, megkérdezek egy szakmabelit, aki biztos, hogy nálam több fodrászt ismer.
Volt egy láncdohányos fodrász, akihez néhány alkalommal jártam otthon, és aki bagózott vágás KÖZBEN. Meg a haverjai hordták neki a sört a közeli kocsmából. És nem is valami isten háta mögötti faluról van szó. :)))

Emlékszem, hogy a múltkor írtad, mekkora hajtás van nálatok.

@zopilote:
60 cent/dobozért eredeti az a Marlboro? Ráadásul kinek éri meg annyiért árulni? Mert ha már árulják, az azt jelenti, hogy hasznuk van rajta.
Felétek a rendőrök nem szívóznak? Létezik olyasmi, hogy zárjegy, vagy ilyesmi, hogy tudnák, hogy eredetit szívsz-e?

BTBTBT 2013.09.11. 01:24:59

@zopilote:
-35-40C-ban is gáz lehet dolgozni.
Még apám is csak napi 1 dobozzal szívott el egy időben, aztán évtizedek múlva teljesen leszokott, pedig bő 40 évig tolta.
Most komolyan: mit dolgozol te Mexikóban, hogy egész nap csak egy láda tetején ülsz, és bagózol? Irányítod a többi melóst?

Egyetlen munkahelyem volt még Mo.-on, ahol a bagósok kimehettek óránként egyszer 5 percre elszívni egy cigit, a nemdohányzók meg - nem! Érdekes hozzáállása volt a cégnek.

BTBTBT 2013.09.11. 01:27:55

Már hogy a nemdohányzók 5 perces szünetre sem mehettek ki, nem cigizni.

zopilote 2013.09.11. 01:31:29

@Barátusz:
Nem is Marlboro, hanem eredeti fulop - szigeteki, hong kongi, meg ki tudja honnan valo cigi. Tengereszektol veszik, Mexiko Cityben aruljak a piacon, ami akkora, mint fel Budapest:) Benn a varos kozpontjaban, Merced a neve, del - amerikaban a legnagyobb. Kb 10 ezer rendor van ott szolgalatban, naponta:) Olyannal, hogy zarjegy nem foglalkozik senki. Kulon utcaban aruljak a kaloz programokat, 1-2 dollarert, kulon utcaban a kaloz DVD - ket, kulon utcaban a zenei CD - ket:) Jol be szoktam ott vasarolni, amikor ott jarok, a piacon 2-3 napot is eltoltok, imadom a piacokat. Es a temetoket:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:37:34

@Barátusz: Látod ? Valami prio kell a bagósoknak is ! :-DD Azért otthon már egy ideje nem lehet cigizni a fidrászatokban. De régen lehetett, tudom, voltak nagy alkesz borbélyok, faterom is mesélte, vágni lehetett a füstöt bent. Cuki volt , tuti. :-D

BTBTBT 2013.09.11. 01:37:44

@zopilote:
Nemrég láttam légifelvételeket az egyre terjeszkedő Mexikóvárosról. Nem semmi. A légszennyezettség sem.
Márhogy a piac fele akkora, mint Budapest?
Biztos van egy életérzése, hogy az ember mexikói piacon vásárol.

A temetők Londonban is arra érdemes látogatnivalók. Némelyikben fényképeztem is.

zopilote 2013.09.11. 01:39:42

@Barátusz:
" Most komolyan: mit dolgozol te Mexikóban, hogy egész nap csak egy láda tetején ülsz, és bagózol? Irányítod a többi melóst? "
Egy geofizikai transmitter kezelek, olyan aramado fele. Van hozza egy aramfejleszto is. Az aram megy ki a vonalra, sokszor 10 km tavolsagra. Az aramot a foldbe vezetjuk ( 1000 volt, 10 A), roppant esznel kell lenni, mert 50 m - kent es 10 percenkent kotik uj elektrodara. Olyankor ki kell kapcsolnom az adot. Radion kommunikalok a tobbiekkel. Meg nem volt balesetem. Sokszor elvagjak, ellopjak a kabelt, olyankor gyalog vagy kocsival es radioval, muszerrel ki kell mennem megjavitani. Csorgokigyok, skorpiok kozott, sziklakon, hegyekben nem mindig elvezetes:(

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:41:12

@zopilote: Még nem írtad, hogy mi a munkád, ok, tehát ládán ülsz, sokat bagózol.....és még fizut is kapsz ?

BTBTBT 2013.09.11. 01:42:19

@sodalisO:
Őőőő, mi az a "prio"?
A fodrászhoz 99-ben jártam, és bár a száraz vágásra szokott esni a választásom, és otthon kimosom az apró hajat, de ez azért gáz volt, és kerestem mást.
Lehet, hogy ez a pasi elsősorban alkesz volt, és csak aztán fodrász. :)
Az már akkoriban sem volt cuki - legalábbis nekem -, hogy vágni lehetett a füstöt. Manapság pedig még annyira sem vagyok toleráns a nemdohányzókra szaró bagósokra.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:46:33

@Barátusz: Prioritás .....jaj nem tettem ki az idézőjelet a " cuki " szóhoz, persze , hogy nem volt cuki! .-D Nagyon jó , hogy ki vagyunk tiltva mindenhonnan, mert pl. én a bagó füstöt utálom, állandóan elkövetek mindent, hogy ne legyek cigi szagú, meg minden, parfüm, rágó, fogmosás, kész kínlódás az életem. !!! És igenis figyelembe veszem, hogy vannak aki nem cigiznek és nem is akarnak füstöt belélegezni. Én kivétel vagyok kérem tisztelettel ! :-D
Ja és nem is bírom a bagószagú pasikat! :-)

zopilote 2013.09.11. 01:46:34

Nem csinaltam meg ma semmit, elveztem az edes semmittevest:( Most kinezek a repterre, hatha talalok valami olcso jegyet Budapestre.) Tovabbi jo csevegest es szorakozast!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:48:37

@sodalisO: Hehe , pont akkor írtad a választ Barátusz kérdésére amikor én is kérdeztelek újra. :-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:50:45

@zopilote: Na, elküldtem magamnak amit neked akartam! :-) Szia, sok szerencsét a repjegyhez! :-)

BTBTBT 2013.09.11. 01:52:43

@zopilote:
Abszolúte nem vagyok képben a geofizikai transzmitterrel kapcsolatban. Különösen a "small hours" táján.
Így tényleg unalmas lehet az egész.

Azt nem lehet látni, hogy valaki 10 km-en belül lopja a kábelt? Már ha nem éppen dimbes-dombos környéken vagy?

Köszi! Lazulj csak.
Lassan alvás lesz itt is már, mert holnap (ma) munka vár.

@sodalisO:
Nem rád céloztam a bagósokkal kapcsolatban.
Évtizedekkel ezelőtt anyám szopogatott Negro-t, amikor cigizett. Amíg le nem szokott. Merthogy attól a ruhája meg a haja még büdös lett.
Az nagyon jó volt, hogy errefelé már 6 éve kitiltották a bagósokat a pubokból. Azóta élvezet oda járni.
Nem általában a dohányzókkal, hanem a nemdohányzókra tojókkal szokott bajom lenni. Leginkább otthon.

Én meg a bagószagú nőkkel vagyok így. :)

zopilote 2013.09.11. 01:52:53

@sodalisO:
Ingyen is csinalnam, elvezetes es valtozatos munka. Sajnos tavaly volt az utolso kiruccanasom, a ceg tulajdonosa nyugdijba ment, igy nincs tobbe geofizika. Majd 40 evig csinaltam, Magyarorszagon, Kanadaban, USA - ban, Mexikoban. Nem csak jol fizettek, de teljes ellatas, szalloda, repulojegy is volt a pakliban. Csak a cigit kellett sajat zsebbol fizetni. Konnyen jott, konnyen el is ment az a penz:) Most kenytelen vagyok az epitoipraban robotolni, igaz, szeretem ezt a munkat is (modjaval) :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 01:57:10

@zopilote: De hát skorpiók, meg kígyók, jézus istenem, én ott sírnék a doboz tetején, fenn guggolva, és imádkoznék a jó istenhez, hogy forrassza össze a kábeleket, oda nem mennék......

zopilote 2013.09.11. 01:58:20

Egy bucsukep:)
Valahol Mexikoban, Michoacán allamban, 2005 januarban, +32C melegben. Regi szep idok!!! Honvagyam lett a kep lattan es megrohantak az emlekek:(
indafoto.hu/zopilote/image/17741605-309917ed/538319

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 02:00:26

Huu, de jó kép.
Légyszi kezdj hozzá és írj heti 1 posztot ide ! :-)

BTBTBT 2013.09.11. 02:05:21

Mindenkinek jó éjszakát/reggelt/délutánt!

@sodalisO:
:DDDDDDDDDDDD

@zopilote:
Függetlenül attól, hogy éppen dolgoztál ezeken a helyeken vagy sem, nagy kaland lehetett már az is, hogy ott lehettél. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.11. 06:39:53

@M. Péter: Magyarországon az ajánlottat be lehet dobni a levélládába aláírás nélkül....
az ajánlott csak azt jelenti, hogy azonosítószámmal megy végig a rendszeren.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.11. 07:04:41

@sodalisO:
Jo otlet!

"Mi, a Hataratkelo nepe, kerjuk (egyenesen koveteljuk), hogy heti egy posztot zopilote irjon!"
Kelt: az ur 2013. evenek, Foldanya havanak 11. napjan

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 08:17:06

@rezsoatya:
Igen. Nem hallhatok meg a lelkem a vállalatot illeti meg.
Naponta 200tonnát emelek:)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.11. 08:27:25

Amúgy minusz 10fok alatt nem élnek emberek.
Csak ott vannak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.11. 08:38:00

@sodalisO: vegyel egy sodrot. normal vastagsagu cigittudsz vele tekerni es sokkal egyszerubb, mint kezzel.

dradix [freibürger] 2013.09.11. 09:07:54

@DieNanny: Egyik sem. Igazságügyben ténykedek jelenleg, és minimálisan (magánszférás) eü. téren.

dradix [freibürger] 2013.09.11. 09:30:27

@ffüttyfürütty: Mi lenne az önirónia tárgya ez esetben?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 10:02:59

@Mr. Long: Igen, tudom, hogy a cigi kérdés megoldódna, de nem is ez az igazi problémám most. Hanem az, hogy akikkel együtt lakom, azok jellemtelen , szar emberek-e és képesek-e meglopni bármikor ?! Ezt meg kell tudnom, és ehhez kell alakítanom a további életemet itt kint.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.11. 17:49:10

@Mr. Long: Hát itt nem túl sok magyar van, 8 pakival meg nem akarok összeköltözni, de más megoldás nem lesz, költöznöm kell , az tuti. Csak én valahogy mindig kifogom a lopósokat! :-)))

M. Péter 2013.09.12. 01:39:43

@Babette_: Pedig a posta honlapján azt írja, hogy "A küldeményt aláírás ellenében kézbesítjük". Enélkül meg csak arra jó az egész, hogy azt igazolja, hogy a kézbesítőig eljutott.

M. Péter 2013.09.12. 02:01:48

@sodalisO: Az is simán elképzelhető, hogy senki sem lopott, hanem a postás rossz helyre kézbesítette, az ottlakó meg örült az ingyencigarettának. A postán utána tudnak nézni, hogy ki volt a kézbesítő, csak az a baj, hogy már túl sok idő eltelt. Másnap még lehet, hogy emlékezett volna rá, ha becsületes, hogy kinek adta a Magyarországról érkezett csomagot. Így viszont legfeljebb kap egy ejnye-bejnyét.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása