oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 26. 06:47,  Nem azért jöttem, hogy örökre elvonuljak 346 komment

2013. augusztus 26. 06:47 Határátkelő

Nem azért jöttem, hogy örökre elvonuljak

Ma ismét egy olyan történet következik, melynek szerzője, András, nem anyagi gondok elől ment el Magyarországról, hanem azért, hogy tanuljon. Méghozzá Milánóban, mert hova is mehetne egy designernek készülő fiatal, ha nem az észak-olasz városba? Ráadásul azok is örülhetnek, akik szívesen olvassák, hogy adott városban mi mennyi, hiszen erről is szól a beszámoló egy része.

cím tomeg_a_naviglio_granden.jpg

„Hadd mutassam be a várost, ahol élek! Milánó Lombardia fővárosa, Olaszország egyik északi nagyvárosa. Budapestről jöttem, így megpróbálom ehhez mérten értékelni új környezetemet. Bár valamivel kisebb a magyar fővárosnál, az agglomerációval együtt viszont sokkal nagyobb, ehhez igazodik az infrastruktúrája is.

Szeretek itt lenni és úgy érzem jó döntés volt idejönni. Fél éve keltem át a határon, úgy érzem most jött el az ideje, hogy beszámoljak élményeimről a Határátkelő blogon. Megpróbálom pontokba szedni mindazt, amit hasznos információnak vélek az otthoni érdeklődők és a vándorlásra készülődők számára.

Miért vagyok én itt?

Elsősorban a továbbtanulás volt az a cél, ami idehozott a design fővárosába. A BME-n végeztem alapképzést, most pedig az egyik milánói intézményben hajtok a formatervező mesterdiplomáért. Tehát egyelőre nem munkát keresni jöttem, és nem is a riasztó magyar közélet elől menekülök.

Hogy miért éppen Milánó? Korábban jártam már itt és nagyon megtetszett a város. Szeretem az olasz életérzést, a helyi gasztronómiát, az emberek nyitottságát.

A legfontosabb indok, amiért éppen itt, és nem hazai egyetemen folytatom tanulmányaimat, az a kapcsolatépítés. Ebben a szakmában - főleg nemzetközi téren - érdemes minél több hasznos kapcsolatot szerezni, erre pedig Milánó az egyik legalkalmasabb hely, ahol rengeteg diákkal és üzletemberrel találkozhatok a világ minden tájáról.

Magát a „kivándorlást" nem úgy kezelem, mint a legtöbb olyan ember, akik elhagyják az anyaföldet. Nem vagyok röghöz kötött ember, tehát nem okoz szívbajt az se, ha a Föld túlsó oldalán akad éppen dolgom.

Nem azért jöttem ide, hogy örökre elvonuljak Magyarországról egy jobb élet reményében, csupán bővíteni szeretném azt a területet, amit hazának hívhatok. Lehetőleg minél nagyobbra - hisz ki mondta, hogy azon a 93 ezer négyzetkilométeren kell boldogulnom, ahová születtem? A vándorlás pedig nem végleges, az egyetem után nyugodtan visszatérhetek, vagy tovább is mehetek.

vacsora_a_naviglio_pavesen.jpg

Vacsora a Naviglio Pavesén

Érkezés

Három lehetőség van arra, hogy Magyarországról bevonuljon valaki Milánóba. Az első a repülő, ami inkább rövid távú tartózkodás esetén praktikus. Mind a két népszerű fapados társaságnak van járata Budapest és Milánó között; az egyik Malpensára, a másik Bergamóba viszi az utasait.

A városba vonattal vagy busszal lehet bejutni, a csomagokat pedig előszeretettel megsarcolják a légitársaságok, így sokak jogosan gondolják úgy, hogy a repülés nagy lehúzás.

A másik opció a vonat és busz kombinációja, én ezt preferálom a legjobban. Nemzetközi buszjárattal el lehet jutni Triesztbe vagy Velencébe, onnan pedig a Frecciabianca gyorsvonattal Milánóba. Azért szeretem, mert nem korlátozzák a csomagjaimat, így több kézipoggyászban vihetem az értékesebb holmijaimat, amelyekre személyesen szeretnék vigyázni. Bár sokáig tart az út, én nem szeretek sietni, főleg ha ilyen messzire megyek.

A harmadik opció az autózás. Benzinnel és autópályadíjakkal kell számolni. Akinek nincs kocsija, annak megéri telekocsival vagy baráti társasággal (a költségeken osztozva) menni.

villamos_a_colonne_di_san_lorenzonal.jpgVillamos a Colonne di San Lorenzónál

Szállás

A szállodák bizony drágák, az ifjúsági hostelek pedig messze vannak a központtól, ráadásul nem is annyira jók. Aki nagyon spórolni akar, az alhat 20 ágyas szobában idegenekkel - hát, akinek ez megfelel, annak hajrá. Hosszabb távon, mint pl. az én esetemben, már albérletet kell keresni.

Milánó nem kimondottan az a hely, ahol sok magyarnak lenne haverja, ismerőse, aki tárt karokkal várja ingyen szobákkal az érkezőket. A neten több keresőoldal is van, melyek elsősorban ügynökségek által közvetített lakásokat hirdetnek.

A keresést nagyon precízen végezhetjük: ár, terület, környék, berendezés, stb. alapján. Ezeknél sajnos bele kell törődnünk, hogy valamennyit az ügynökség is zsebre fog vágni a pénzünkből, illetve az alacsony árak meglehetősen kicsi területet és minőséget jelentenek. Így lehet böngészni havi 400-1000 eurós sávon belül mindenféle kategóriában.

Értelemszerűen a belváros felé haladva, továbbá a lakótársak számát csökkentve egyre nagyobb árat kapunk, az igényesebbek pedig több ezret is kifizethetnek havonta. Annyi előnye van a dolognak, hogy mindig fix összeget fizetünk, mert a rezsi és egyéb költségek is benne vannak az árban.

Január és június környékén, amikor véget érnek a félévek és tanévek, sok lakás és szoba felszabadul a városban, ilyenkor lehet jó helyeket találni. Vannak tulajdonosok, akik ügynökségek nélkül, személyesen adják ki lakásaikat; az aktuális szerződések lejártakor csak kitesznek az ablakra egy telefonszámot. Előnyben vannak ilyenkor azok, akik már eleve Milánóban élnek, vagy lakik ott ismerősük, így lehet lecsapni a legjobb helyekre.

Mindennapi kiadások

Bizonyára sokakat érdekelnek a piszkos anyagiak, ezért összefoglalom ezt a témakört is - bár nem szeretek beszélni róla. A havi lakbéren kívül számolni kell még a bevásárlás, a telefon, a tömegközlekedés és néha egy kis mulatozás költségeivel is. Ezek meglepően szinte mindig kevesebbet visznek el egy hónapban, mint maga a lakás.

A mobilszolgáltatás havi 10 eurónál kezdődik, és aki nem akar értelmetlenül több gigás adatforgalmat elpötyögni az okostelefonján (a mindenhol ingyen wifi világában), annak nem is kell többet szánnia rá.

A tömegközlekedés havi diákbérlete 17 euró. Az élelmiszer se sokkal drágább, mint Magyarországon. Hetente legalább 30 eurót rá kell szánni; 90 fölé is csak akkor szalad a kontó, ha több hétre előre veszünk tartósítható árut. Akinek van mosógép az otthonában, annak a mosással se kell különösebben számolgatnia (kb. fél évre előre meg lehet venni a mosószert), de amúgy a nyilvános mosodák se drágák.

Közlekedés

Ez az a része a milánói életnek, ami sokkal előrébb jár a fejlődésben, mint a budapesti. Pedig itt is vannak rozzant, ősrégi buszok és villamosok, sőt kellemetlen utastársak is.

Három metróvonal és tíz elővárosi vasúti járat köti össze a várost az agglomerációval. Az ötös metró első szakaszát már át is adták, a negyedik építése pedig folyamatban van.

Úgy tűnik, a pontosságot és a kényelmet eléggé komolyan veszik, ha síneken gördülő járművekről van szó, mert a Magyarországon tapasztalt pofátlan késések és zsúfolásig telt kocsik itt még nem jöttek divatba. A metrónál természetesen beléptetőkapuk vannak, az állomásokon pedig folyamatosan működő jegyautomaták. Hallatlan, micsoda csúcstechnika!

A villamosok szépen behálózzák az egész várost, a nagykörúton pedig mindkét irányba körbe mennek a trolik. A megállók alapos, érthető tájékoztatást nyújtanak még a legelveszettebb turistáknak is: térkép mutatja a járat teljes vonalát, valamint kijelző mutatja, hány perc múlva jön a következő. És ha nem történik valami katasztrófa köztünk és a jármű között, akkor a kiírt idő szerint meg is fog érkezni.

A kocsikázást nem ajánlom senkinek. Egy olasz városban külföldiek számára kifejezetten veszélyes. Az olaszok vakmerőek, gyorsak, türelmetlenek, de szerencsére ügyesek is. A sztereotípiáknak megfelelően a milánóiak is régen felfedezték a városi robogózás előnyeit, tehát ne lepődjünk meg, ha a piros lámpánál sok Vespa és Piaggio előzget.

A nagykörúton külön úttesten haladhatnak a buszok, a robogók és a taxik, így a legnagyobb csúcsforgalomban sem tarthatja fel őket a torlódás. Apropó taxik: csak akkor használjuk, ha nagyon muszáj, mert drága. 7-10 euróba kerül csak az, hogy beszállunk, végül pedig átlagosan 20 euróba kerül a fuvar.

A kerékpárosok jól érezhetik magukat: bár nincs sok kerékpárút, a bringások egyre többen vannak. A városnak pedig már van saját biciklibérlő-rendszere.

m5_metro_milanoban.jpgAz M5 metró Milánóban

Felsőoktatás

Itt tartózkodásom lényege, hogy minőségi oktatást és értékes mesterdiplomát kapjak. Emiatt azt hiszem, már nem kell aggódnom, az eddig eltelt félév bebizonyította, hogy megérte idejönni. Van tandíj, nem is kevés, de minden egyes centjéért megdolgozik az egyetem.

Híres, sikeres és sokat tapasztalt designerek tanítanak minket, kissé más szemszögből, mint ami a műszakin volt. A műhely tele van hasznos kütyükkel és szerszámokkal, a tantermek is igényesen vannak berendezve. Tehát a tandíj itt valóban egy szolgáltatás díja, mellyel mi diákok meg vagyunk elégedve.

Vannak más egyetemek is a városban - miért is ne lennének még jó design sulik a design fővárosában, ugyebár. Többért is, meg kevesebbért is lehet a szakmát tanulni, a tehetséget pedig ösztöndíjakkal honorálják.

Miért jó ez? Az olasz és európai diákok csak akkor jönnek ide, ha komolyan gondolják, hogy ebből a szakmából akarnak megélni. Milánónak pedig Európán belül pont ezt a szerepet kell betöltenie: kiváló munkaerőt kell termelnie az iparnak.

Ugyanakkor jönnek rengetegen a tengerentúlról is. Az ő funkciójuk a legtöbb esetben annyi, hogy hozzák magukkal gazdag szüleik pénzét - tiszteletem a kivételnek, aki tényleg tud is valamit. Mert azt nem tudom megmondani, hogy a 95 százalékuk honnan szerzett bachelor diplomát. Viszont amikor hazatérnek, jól fizetett "sztárok" lesznek, mert itt szerezték a mester oklevelet.

Mondanom sem kell, hogy én melyik típus vagyok a kettő közül. Merész vállalkozás volt részemről, hogy családi megtakarításainkat erre a tanulásra mozgósítottam. Viszont sosem fogom megbánni, mert rengeteg új dolgot tanulok itt 2 év alatt.

A tandíj pedig arra motivál, hogy tanuljak, dolgozzak rendesen, mert ezt nem lehet elcseszni. Tanáraink tele vannak hasznos kapcsolatokkal, ezért érdemes imponálni nekik a szorgos órai munkával és a pályázatokon való részvétellel.

Karrierépítés

Ami a munkakeresést és a pályakezdést illeti, Milánó cseppet sem olyan jó hely, mint ahogy azt sokan gondolnák. Olaszországban is elég labilis a gazdaság, még az északi régiókban is komoly gondot jelent a fiataloknak a munkaszerzés.

Aki kebabot szeretne sütni, vagy utcát söpörni, az nyugodtan jöhet ide, csak alapfokú olasz nyelvtudás kell hozzá. Komolyabb állást, amihez diploma kell, nem mellesleg felsőfokú olasz tudás is, már nehezebb találni. Főleg a kreatív szakmákban, mert sok a jelentkező.

Sokan kérdezték már tőlem, tudok-e jó designer munkát valahol a városban, meg hogy nem kérdezném-e meg a helybéli ismerőseimet is, tudnak-e valamit. Bocsi, nem! Az olaszok nem fogják külföldieknek ajánlgatni azt a kevés jó munkahelyet, amit találnak, mert ők is szeretnének megélni valamiből.

Jómagam azért vagyok itt, hogy a tanulás mellett nemzetközi téren építgessek kapcsolatokat. Milánó nem azért várja a magamfajtákat, hogy a diploma után az első stúdióban behuppanjunk egy székre, és ott üljünk a nyugdíjas évekig.

Rengeteg üzletember jár errefelé a világ fejlődő országaiból, akik keresik a kreatív emberek társaságát. Arabok, oroszok, kínaiak, indiaiak, és a többiek mind idejönnek a Nemzetközi Bútorszalonra meg a Design Hétre. És ha találkoznak valakivel, akinek tetszik a portfóliója, akkor nem haboznak az ajánlatokkal.

Sokat nem tudok mondani azoknak, akik nem a kreatív szektorban akarnak elhelyezkedni. Mint mondtam, egyszerű fizikai munka itt is akad bőven, főleg most hogy a város szeretne épülni/szépülni a 2015-ben megrendezésre kerülő Expóra. De talán vannak még olyan helyek a világon, ahol többet lehet keresni betonkeveréssel. A többi értelmiséginek pedig igazán semmit se tudok ajánlani.

unicredit_torony.jpgEgy bank nevét viselő torony

Gasztronómia

Az életben nekem mindig fontos volt az evés, így hát Olaszország ebből a szempontból is ideális választás volt számomra. Szeretek tésztázni, pizzázni, fagyizni. Vannak jó éttermek, bár hosszú távon jobban megéri, ha főz magára az ember. Nos, nekem az se megy rosszul.

Nagyon kellemes időtöltés tud lenni, ha az embert megvendégelik vacsorára olasz haverjai. Még a legszerényebb felszereléssel is igyekeznek igényesen ellátni a vendégeket, illetve tisztelni a hagyományokat. Az asszonytól a legféltettebb háziborig mindent bevetnek annak érdekében, hogy jól lakjunk.

A jó konyhaművészet a bevásárlásnál kezdődik. A piacokon lehet jóféle húst és zöldséget, valamint tejterméket venni. Akinek jó érzéke van hozzá, az itt is ugyanúgy tud válogatni, mint otthon.

Árban nagyon megéri, viszont időigényes, főleg ha nincs piac a lakóhelyünk közelében. Sajnos erről a módszerről már leszoktam, mert a közelemben van szupermarket, ahol mindent meg tudok venni. Sőt, legalább olyan jó az áru, mint a piacon.

A szezonális termékek talán egy kicsit később érkeznek a polcokra, de ez nem mindenkinek fontos. Viszont az olaszok nagyon védik és tisztességesen fogyasztják a hazai árut, így a legtöbb friss élelmiszer biztosan ott készült valahol a közelben, és nem a világ végéről hozták be.

Amit érdemes Olaszhonban enni: olívabogyó, olívaolaj, paradicsom, tészta, mediterrán gyümölcsök, hal, marhahús és persze olasz sajtok - csak azért emelem ki ezeket, mert tapasztalataim szerint jóízűek. Továbbá minden, ami a jó olasz ételek készítéséhez kell. Amikor hazamegyek Magyarországra, néha viszek olajat és sajtokat, mert jobban megéri itt venni, mint otthon az import árut.

Turizmus

Pár szóval megemlékezek a helyi látványosságokról azok kedvéért, akik csak utazgatni szeretnének errefelé. Milánóban a segítségem nélkül is meg lehet találni az olyan dolgokat, mint a Dóm, a Galleria, a Castello, az Utolsó Vacsora meg a sok múzeum.

Én nem az a típus vagyok, aki tüzetesen átvizsgálja az ilyen dolgokat, így hát szeretettel ajánlom az internet és az útikönyvek használatát, aztán sok sikert kívánok a városnézéshez.

A tipikus sightseeing buszok korrekt körutat tesznek meg, amelyeken szinte mindent látni lehet, ami vonzza a fényképezős, halászsapkás távol-keletieket. Csak hogy ne tűnjek teljesen bunkónak, felhívnám a figyelmet a Triennale múzeumra: kreatív embereknek és művészeknek kötelező feladat a megtekintése!

Amit én személyesen ajánlani tudok az ide látogatóknak, az a Navigli-zóna. A Dómtól délre fekvő területen rengeteg szép régi épület, hangulatos sétálóutca, finom ételek és kimért italok várják a turistákat. Aki ugyanezt keresi magasabb árfekvésben, annak irány a Brera-zóna, a Dómtól északnyugatra.

Akinek több mint egy napja van e városban tartózkodni, annak mindenképp érdemes kimenni a környékbeli kisvárosokba is. Monza, Bergamo, és Pavia nagyon szép helyek, a Comó-i tó vidéke káprázatos. Kocsival nincsenek messze a sípályák és a tengerpart sem.

Sport és szabadidő

Utálom a focit; de akik szeretik nézni, ahogy mások labdáznak, azoknak ajánlom megnézni egy Milan-meccset a San Siro stadionban. Állítólag jó móka. Jómagam autóport-őrült vagyok, így én a monzai Autodromora szoktam elzarándokolni.

Sportolásra (nemcsak nézésre) amúgy bőven van lehetőség. Uszodák és konditermek várják mindazt, aki nem akar tésztahasat növeszteni. A parkokba sokan járnak futkározni, a külvárosban szoktam néha street workout bandákat is látni. Egy szó mint száz: ez egy nagyváros, nem barlang, tehát minden lehetőség adott a testmozgásra.

Hogy a szabadidőt ne csak ivással és tanulással töltsék a fiatalok, jó időben sokat járnak a város parkjaiba. Piknikezés és szabadtéri játékok is le tudják kötni a figyelmüket, nemcsak a netezés.

A városban kevés pláza van, így a bevásárlóutcákban elég jó forgalom van. Mozi és színház is akad bőven. Aki IMAX-re vágyik, az itt rosszabbul jár, mint Budapesten, mert a keleti agglomerációba kell érte mennie, nagyon messzire.

piknik_a_parco_sempioneban.jpgPiknik a Parco Sempionéban

Éjszakai élet

A bulizás Olaszországban nem olcsó mulatság, így akik szeretik csinálni, azok megbecsülnek minden egyes alkalmat, ami adódik rá. Az igényesebb zenés szórakozóhelyekre a belépő 15-30 euró is lehet, az italokat itt minimum 10 euróért adják. Olcsóbb helyeken, főleg a külvárosokban vagy még messzebb, már 5 eurós vagy akár ingyenes belépővel lehet bejutni, a sör pedig csak(!) 5 euró.

Tanév közben a diákok inkább boltban vett üzemanyaggal táplálják magukat, egy sör ez esetben csak 1 euró. A bulizás pedig házibuli (vagy vacsora) és utcabálozás kombinációja a legtöbb esetben.

Koncertek tekintetével Milánó szerencsés helyzetben van, mivel a híresebb zenekarok gyakran figyelembe veszik a turnéjuk tervezése során ezt a nagyvárost.

Több nagyszínpados szórakozóhely is van, mint pl az Alctraz, továbbá a Rho Fiera is helyet biztosít a sztárfellépőknek. Az sem ritka, hogy ingyenes koncertet nyomnak a város főterén.

tomeg_a_dom_teren.jpgTömeg a Dóm téren

Konklúzió

Érdemes volt-e idejönni? Erre a válasz csakis igen lehet, persze nem mindegy, milyen szemszögből. Jó itt tanulni, emberek közt lenni, szórakozni és kikapcsolódni. Akinek semmi dolga sincs Olaszországban, annak is érdemes egyszer az életben eljönnie, hogy megtapasztalja ezt az életérzést.

Én úgy vagyok vele, hogy amíg befejezem az egyetemet, igyekszem kiélvezni minden egyes percét a Milánóban töltött időnek. Minden lehetőség adott rá, hogy ezt túlköltekezés nélkül megtegyem.

Abban már egyáltalán nem vagyok biztos, hogy később is itt maradnék, mert idővel biztosan tovább visz az a vágy, ami idehozott: csak menni kell előre, menni és világot látni!

Akit érdekelnek még részletesebb élménybeszámolók Milánóról, azt szeretettel várom a blogomra! Szeptembertől új posztokkal jelentkezem, addig is nevessenek, szörnyülködjenek, szórakozzanak vagy unatkozzanak az eddigi írásaimon. Nem fogják megbánni, vagy talán mégis."

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás Olaszország Milánó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr615476408

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem azért jöttem... 2013.08.26. 12:15:53

Bejegyzés a Határátkelőnek Amint látják, épp nyári szünet zajlik ezen a blogon. Július közepe óta itthon tartózkodom, avagy nyaralok - Magyarországon és Székelyföldön felváltva. Mivel Milánó ideiglenesen nem része a mindennapi életemnek, a blogot is s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.08.26. 08:35:28

Hosszu, de igy legalabb alapos, reszletes, sok infoval. Egy milanoi kepzest tenyleg ossze sem lehet hasonlitani egy BME-i vel.
" Milánó nem kimondottan az a hely, ahol sok magyarnak lenne haverja, ismerőse, aki tárt karokkal várja ingyen szobákkal az érkezőket". Semmi sincs ingyen! Azt hittem, ez a nezet egy generacio alatt elavul, de ezek szerint megsem...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.26. 08:54:40

miből élsz? mit dolgozol? hogyan jutott eszedbe pont egy milánói egyetem? miért pont ez az egyetem? neten keresgéltél? egyedül vagy? milyen helyen fogsz dolgozni?
"Arabok, oroszok, kínaiak, indiaiak, és a többiek mind idejönnek a Nemzetközi Bútorszalonra meg a Design Hétre. És ha találkoznak valakivel, akinek tetszik a portfóliója, akkor nem haboznak az ajánlatokkal."
milyen ajánlatok?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.26. 09:10:50

BTW nekem is BME-s diplomam van Mo.-rol. Ha annyi penzem lenne, ahanyszor elmondtak nekunk az egyetemi evek alatt hogy a BME europai viszonylatban milyen kiemelkedo es jo hirnevu egyetem...

En ezt mar akkor is szkeptikusan fogadtam, de kulfoldon kalandozva beigazolodott a sejtesem. Eddig barmikor szoba kerul hol vegeztem es megemlitem a suli nevet, soha senki sehol nem hallott rola. :) Mondjuk nem lepodtem meg rajta. :)

De nincs is ezzel baj, Mo. egy pinduri kis keleti orszagocska, es azon belul a BME az egyik legjobb kepzest adja hazai viszonylatban muszaki teruleten, csak azt nem tudom minek ez a nyilvanvaloan esz nelkuli nagyzolas, a "mert a BME-s diploma elott egesz Europa terdre borul" szoveg. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.26. 09:16:16

@Babette_: En nem akartam az unnepronto lenni meg nem is ebben a szakmaban dolgozom, igy nagyon nem ugatnek bele. De eleg sok formatervezo arctol hallom hogy sajnos tulkepzes van es mocskosul nehez bekerulni a jo nevu cegekhez. Egyaltalan, nagyon nehez barmilyen designer melot megcsipni.

Amikor beadjak az egyetemi jelentkezesi papirokat mindenki Pininfarina meg Zagato posztorekkel a feje folott hajtja alomra a fejet, aztan evekkel kesobb, amikor vegre van egy IKEA-s allasajanlat akkor mar repesve kapnak erte mert rohadtul nehez elhelyezkedni dizajn korokben.

No offense, nem akarom leirni a posztolot. Egy hatalmas kalappal a jovojehez, eleg ramenos koloknek tunik, de nagyon nem irigyelm azert a versenyert ami naluk megy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 09:33:06

@rezsoatya:
Nem, meg nem egeszen. :)
Sokan nem tudjak, hogy azert fizeti az ember a legtobbet, ami "ingyen" van. Penzbe persze lehet nem kerul, de...

@Don Kartasch:
Mert amikor mar nincsen semmilye az embereknek, kell egy balvany, amit imadhatnak. Ilyen a magyar foci (200 eve lehet jo volt), a felsooktatas es a "vilagszepe" magyar nok...
Ez van.

@Babette_:
Nem tudod? Amikor a kis, hamvas designer fiukat viszik ki dubajozni a sejkeknek, mert kell a valtozatossag ;)
(de mocsok vagyok!)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 09:34:25

Jajj, a poszt remek, informativ es kepek is vannak!

Koszonjuk es sok sikert kivanunk a tovabbiakhoz!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 09:43:55

Leborulok az olasz dizájn nagysága előtt valóban gyönyörű formatervek megalkotására képesek lásd Fiat Multipla de nincs az az Isten hogy én mégegyszer olasz műszaki terméket vegyek.

2013.08.26. 09:56:20

@diggerdriver: az egy undorito auto. Faj, ha ranezek. Egy pennyt nem koltok olasz muszaki cikkre, eleget szivtam a tuzhelyukkel. Autonal, maradunk a csillagos orrnal.
@Babette_: a blogja jo. Ott irta, hogy csalad segitett anyagiakkal. Formatervezokbol, akiket csaladi vonalon ismerunk most mind a Tavol Keleten van es epiti a karriert.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 10:02:29

@charlieharper:
Nade az olasz dizájn az smafu? Tessék imádni mert olasz:)))))))))))))))
Én a mosógépükkel szoptam.
Még szerencse hogy 3év garancia volt rá mert másfél év alatt kicserélték a motort a teljes elektronikát és a dobot. Gyakorlatilag az egész gépet.
Európai körben maradva az igazsághoz hozzátartozik hogy az angolok legalább olyan szar műszaki termékeket gyártanak vagy gyártottak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 10:04:56

@charlieharper:
Egyébként szivesen vennék egy Moto Guzzit mert gyönyörű de egy határ szar.
Az olaszok és a franciák mesterei a "szart eladni szépen csomagolva" műfajnak.

think different 2013.08.26. 10:07:17

@charlieharper: A Multipla kivul ocsmany, de belul a mai napig az egyik, ha nem a legzsenialisabb csaladi auto.

kozmopolita 2013.08.26. 10:08:55

"...bővíteni szeretném azt a területet, amit hazának hívhatok."

Szépen szóltál, testvér.

think different 2013.08.26. 10:08:56

@Babette_:

"Merész vállalkozás volt részemről, hogy családi megtakarításainkat erre a tanulásra mozgósítottam."

Szerintem tanul, nem dolgozik. Akkor írta volna, hogy szabadidejében pultot törölget vagy kutyát sétáltat.

Len.Mag 2013.08.26. 10:10:50

"a Magyarországon tapasztalt pofátlan késések és zsúfolásig telt kocsik itt még nem jöttek divatba"

Elég délebbre menni (nem kell Nápolyig se) és ott már divatban van :))

think different 2013.08.26. 10:12:59

@diggerdriver: Inkább egy olasz vagy francia szar, amin látszik, hogy embernek készítették, olyan emberek, akiknek volt lelkük, nem valami japán/német túlárazott hányadékot, amiből az összes ugyanúgy néz ki 50m-ről és egyéniség annyi került beléjük tervezés során, mint egy cipősdobozba, ráadásul egy alkatrész cseréje drágább, mint a francia vagy olasz szar teljes felújítása.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 10:19:20

@think different:
Ez is igaz. Attól még becsomagolhatták volna rendesen.

2013.08.26. 10:19:23

@diggerdriver: 1 ev utan a futoszal, timer es a grillcsirke forgatot kellett volna cserelni (Lofra tuzhely). Termeszetesen csodbe ment a UK resz, igy gyakorlatilag kidobhato volt a tuzhely, mert az olaszok specialis alkatreszeket hasznalnak, amit csak toluk lehet megrendelni. Senki nem vette at, alkatreszt nem lehetett hizza kapni. Kidobva.
@think different: soccer mom autoban a Dodge Caravannal meg praktikusabbat nem lattam. Nekunk egy SUV tokeletesen megfelel ronda emeletes auto orr nelkul. Semmi extra praktikussagot nem latok a Multiplaban, amit egy MClass, de kar egy GMC Traverse ne tudna.

Len.Mag 2013.08.26. 10:21:29

Jó kis poszt ez, kicsit a régebbiekre hajaz: alapos, körüljárja a megélhetéssel kapcsolatos kérdéseket, ugyanakkor hangulatos és a turistáskodáshoz is kedvet csinál. Tetszik.

szabomarta 2013.08.26. 10:25:37

Tetszett a poszt és örülök, hogy ilyen ügyes és rátermett hazánkfia bővíti a a koponyáját/kreativitását Milánóban.
Érdekes, ahhoz képest, hogy mennyi magyar él Olaszországban, nem nagyon ragadnak tollat a bemutatásra! A legtöbb poszt szezonális, vagy mint a fenti, átmeneti élethelyzetről beszél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 10:26:36

@think different:
Kurvára nem érdekel a készítők lelke ha amit a kezükből kiadnak az szar.
Nem vitatom a túlárazott hányadékokban nincsen egyéniség.
Én meg nem akarok pénzt adni egyéniségért.
Én A-ból B-be szeretnék eljutni problémamentesen.
Mondom PROBLÉMAMENTESEN.
Drága az alkatrész beléjük?
Viszont NEM kell.
A hatalmas nagy lélekkel tervezett olasz meg francia EGYÉNISÉGET már kétszer beolvasztották és újraöntötték amikor a Mazda még megy.

rezsoatya (törölt) 2013.08.26. 10:47:00

@diggerdriver: a Zanussira gondolsz?
Akkor nekem csak szerencsem volt?
Mondjuk az en Zanussimat spanyolok gyartottak, harom gyermeket (mindennapi mosas, neha tobbszor is), szolgalt vagy 15 evig, mielott kijottem, kituno allapotban ajandekoztam el. A Multipla nekem is formai "kedvencem", nem tudom amugy milyen, nem volt szerencsem hozza (nem egy taxit lattam belole, az pedig nem kis igenybevetel).
Az olasz design termekeinek toredeket ismerjuk a napi hasznalatban, nem lehet csak autora, mosogepre lebontani. En szakmabelikent egy kicsit maskepp latom.
A kepzesuk mindenesetre jo, Andras jol dontott. Ugyis az elet hozza majd, hol rug labdaba.

think different 2013.08.26. 10:48:15

@diggerdriver: "Viszont NEM kell."

Mindig ámuldozok ezeken a legendákon, aztán ha ki kell cserélni félmillióért a dízel Bömbiben a részecskeszűrőt vagy az ülésfütést javítattatni 300e-ért, esetleg egy lámpabúra kerül annyiba, mint egy Renault eleje egy koccanás után festéssel, akkor 32 foggal mosolygok a naív németautó-lovereken :)

think different 2013.08.26. 10:51:27

@diggerdriver: Jaj, amikor egy hónapon belül vontattam be a szaros Meganommal egy 5-ös és 6-os Mazdát a szervízbe, akkor szerintem még te sem hitted volna el, amit most írtál. :)))

2013.08.26. 10:52:17

@think different: nemet auto es nemet auto kozott oriasi kulonbseg van. A legtobb 4 karikas auto szamomra benzines kanna es gyufa combo. De mar a Merci is adott ki olyat, hogy a design csapatot ott helyben kellett volna kirugni. Viszont olaszbol olyat meg nem lattam, hogy az elektronikaja meg 5 ev utan is mukodne hibatlanul, nem kellene teljes motorcsere, stb.

think different 2013.08.26. 10:53:20

@tildy:): Csúnya, de tudsz mondani még egy 6 személyes autót ekkora méretben, ilyen pakolási és tárolási lehetőségekkel...?

Nem hiszem:)

tomfree 2013.08.26. 10:56:19

@diggerdriver: egyszer egy olasz mérnök mondta nekem, hogy bármi, amiben mozgó alkatrész van és olasz termék, nem szabad megvenni, viszont bármi más termék, amiben ilyen nincs azt meg érdemes mert szép és dizájnos. Nyilván barokkos a túlzás, de azért van benne valami.

NIKI LAURA 2013.08.26. 10:56:24

Üdvözletem,megint hazatértem Kanadából.
Megtörtént a HA-egyik találkozója,Zopilottal ...azaz két magyar kanadában,Mexikoi étteremben...:)

Londoni átszállás borzasztó,8 h várás.
Addig megnéztem a Trafalgar teret,metroztam egy kicsit,ettem egy 16 fontos steaket,stb
Hát Kanadához képest Anglia elég fostalicskának tűnt,senki nem tart be semmilyen szabályt,koszos,drága,stb
Apropo,Londoni metro,mindenki a Jobb oldalon áll a mozgólépcsőn!!!!
A nyitott turista buszok dupla annyiért viszik a turistákat,mint az ugyanazon a vonalon közlekedő-megálló közforgalmú double decker...

HA,lassan két éve ide írogatok,nem vennéd le ezt a fostalicska késleltetést a kedvemért??

2013.08.26. 10:56:36

@charlieharper: a Merc csak 5 szemelyes, de oriasi rakodoter

tanato 2013.08.26. 10:57:11

@szabomarta: Egyelőre Itália nekünk nem célország,elsősorban oda férjhezment lányok öregbítik a magyarok hírnevét ott.De gondolom az idő múlásával változni fog a helyzet,mert amúgy meg tényleg egy jó adottságokkal rendelkező ország,mindenütt tenger,jó éghajlat,gyönyörű városok,Alpok stb.

2013.08.26. 10:58:35

@NIKI LAURA: Niki, welcome back. A keslelteto szoveg autamatkius. Ne izgulj, latjuk a bejegyzesed. Most amugyis a Fiat Multipla undorito designarol van szo.

tanato 2013.08.26. 10:58:48

@NIKI LAURA: Két éve?Az origón mi mi volt a neved?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 11:00:32

@rezsoatya:
Nem Zanussi.
Már a nevére se emlékszem

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 11:01:52

@think different:
Két Nissan Primerát nyüttem el.
NEM kell alkatrész.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 11:03:11

@think different:
Hagyjuk a legendákat.
Én is gyártsak?
Mennyit akarsz?

think different 2013.08.26. 11:03:38

@charlieharper:

Akkor mégegyszer: "ekkora méretben"

Szerinted a Dodge Caravan és a Multipla éves költségei vagy a szükséges parkolóhely belvárosban ugyanakkora?

Írhattál volna kőműves Transportert is, mert az is 6 személyes és ráfér ügyesen 2 raklap kisméretű tégla:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 11:04:37

@think different:
...és ennyi pénzért.
Igaz. Belül zseniális.

think different 2013.08.26. 11:04:47

@diggerdriver: Azért nem is gyártja a Nissan, mert senki nem akarja lecserélni a Delfint :)))

andaluzkutya 2013.08.26. 11:05:20

@think different: Nekem VW Caddy Maxi-m van, azzal hatan bejártuk most fél Európát, sok cuccal, igaz, plusz tetőcsomagtartóval. De ez hat embernél kivédhetetlen, hacsak nem kisbuszt veszel... Viszont tény, hogy bosszantóan drága volt, de szerintem kevés praktikusabb van ebben a kategóriában.

Bebbi 2013.08.26. 11:06:05

@NIKI LAURA: Miert, a bal oldalon kellene allni? Nalunk ugy mondjak: "rechts stehen, links gehen". :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 11:06:47

@tomfree: ez nagyon így van.
Csodálatos és jó bútorokat gyártanak.

think different 2013.08.26. 11:08:46

@NIKI LAURA: Kanadával az a baj, hogy a csajok az angoloknál is rondábbak az énekeseikért meg kormányszinten kell elnézést kérni, hogy senki ne indítson nukleáris töltetet feléjük.

Az egyetlen normáslis dolog Kanadában Russel Peters, de ő is indiai.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 11:13:10

@think different:
Most beülök a Delfinembe és megnézem a londoni motorkerékpár múzeumot.

Axért nem gyártják mert a Nissan egyesült a Renault-val és nem a Renault lett jobb hanem a Nissan szarabb.

2013.08.26. 11:19:15

@think different: @diggerdriver: nem tudtam like for likeban hasonlitani Multiplat es Dodge Caravant, mert a UK Fiat oldalon nincs mar uj Multipla. Ezt a sikerdarabot ugyanis mar nem gyartjak (tudom, a MOMAban viszont kint van). Kb egy arkategoria volt a jelenlegi USD es € arfolyamon.
Igen, osszehasonlithattam volna egy kamionnal is rakodoterben, de ugy hasonlitottam, amit meg a jogositvanyommal tudok vezetni es nem Humvee. Szerintem mindkettot be tudom konnyen rakni a Saunsburys parkolojaba, ugyanis az enyem is (SUV) befer. London belvarosaba meg nagyon ritkan megyunk be autoval. Biztosan van akinek megfelel a Multipla, engem sajnos elborzasztana, ha ez allna a hazam elott.

rezsoatya (törölt) 2013.08.26. 11:38:40

@charlieharper: de betoroket is, igy megsporolhatod a lakasbiztositast!!! :-)

BTBTBT 2013.08.26. 11:55:08

@NIKI LAURA:
"Londoni metro,mindenki a Jobb oldalon áll a mozgólépcsőn!!!!"
Ez csak annak furcsa, aki nem itt él, vagy aki nem utazik a metrón. Meg neked, aki mindig fikázza Londont meg Angliát. :)
A turistáknak meg élmény, hogy a fedél nélkülin szívják magukba a szmogot.

@think different:
Mindig megmosolyogtat ez az "angol csajok csúnyák"-általánosítás. Eszméletlen szépségek vannak közöttük, akik nem is feltétlenül azok a bizonyos átlagpasi számára elérhetetlen bombázók. :)

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 12:06:07

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem!
A Csatorna sziegeteken eltöltött évek is beleszámítanak az UK munkavállalásba?
Úgy értem, hogy ha valaki pl 8évet letölt Uk-ba akkor kaphat állampolgárságot.
És mi a helyzet ha ebből mondjuk Jersey. vagy Guernsey-n töltött az illető?
Remélem értitek mi a kérdés.
Van egy lehetőség Guernsey-n de eléggé bonyolult, kell tartózkodási, és munkavállalási engedély is.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 12:06:39

Maxval mindíg itt lebzsel, kivéve amikor szükség lenne rá.

2013.08.26. 12:08:54

@Sexual Harassment Panda: nem, nem szamit bele UKba, ugyanis nem UK. Sok, ha 6 ev kozben kihagysz 6 honapot UKn kivul, akkor elolrol ketyeg az ora (azt hiszem vannak spec korulmenyek, de a tobb penz, az nem az)

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 12:12:03

@charlieharper: Köszönöm a választ.
Akkor Guernsey egy nagy szívás.
Munkavállalási engedély, stb:(

body_andras 2013.08.26. 12:18:47

@Babette_: nem szeretnék ilyen részletesen beszámolni a magánügyeimről ;) amúgy az egyetemet pár évvel ezelőtt neten találtam amikor nyári kurzust kerestem.
@rezsoatya: @Don Kartasch: nem becsüljük alá a BME-t! én nagyon sokat köszönhetek az ott töltött éveknek, örökké hálás vagyok a kiváló mestereimnek. nélkülük Milano soha nem jött volna össze.
@diggerdriver: hát nem vagyok oda azért az autóért de taxinak tökéletesen megfelel...

köszi & puszi a szerkesztőségnek és minden hozzászólónak!

SzZoole 2013.08.26. 12:18:53

@charlieharper: 100%-ig igazad van,en is azt az autot hasznalom aminek celkereszt van az elejen,a kotelezo szervizeken es a tankolason kivul nem sok koltseg van vele,vagy is pontositok:az en autom most juliusban volt 4-eves,ki ment a jobb elso xenon lampa,probaltam kicserelni mivel autos szakmam van de bizony problemat okozott,ugyan tudom hogy hogyan kell,de specialis szerszamkeszlet hianyaban nem tudtam,hivtuk a szervizt kaptam is idopontot,vittem az autot ki is csereltek,aztan hoztak a szamlat:£65.Kicsit rosszul esett a dolog de egy darabig nem lessz ra gondom es tudom hogy normalisan megcsinaltak nem ugy mint az olcso sufni muhelyekben ahol tobbnyire csak ossze barmoljak valamivel kevesebb penzert.A sufni muhelyeket meghagyom az olasz autok szervizenek:)

Shanarey 2013.08.26. 12:19:06

Olasz gyártmyány= Szép de sz*r kategória, ahogy ez mások is leírták itt.

Műszaki dolgokban sok szépet alkottak, de olyan ami pár év múlva is hibátlanul működik, soha.

Tapasztalatom okai: egy autó, egy mikrosütő, és a baráti köröm autói, a régmúltban. (azóta nekik is megjött az eszük)

A mikrosütő, az olyan csoda volt, amely miatt a szervizes kiröhögött, mert elmondtam mi a baj, és ő szerinte az lehetetlen volt. Két nappal később revideálta a véleményét, miután ő is megmérte azt amit én is megmértem a sütő elektromos reteszelése kapcsán.

Az autó, gyárilag rossz konstrukcióban megálmodott motor alkatrészek, hűtés technológia, rémálom tipusú motortérrel megáldva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 12:22:14

@think different:
Minek kellene nekem 6 szemelyes auto? Nekem 2 ules is eleg, a 4-5 mar kihasznalatlan luxus ;)

@charlieharper:
Az tenyleg gusztustalan! Olasz autot soha nem vennek. Franciat sem.

BTBTBT 2013.08.26. 12:28:22

@Sexual Harassment Panda:
8 év letöltése után - 5+1 után is - elméletileg kaphatsz állampolgárságot, ha mindnen követelménynek megfelelsz, és a jelentkezés beadását megelőző 12 hónapban 90 napnál kevesebbet voltál távol, illetve ha a jelentkezés előtti 5 évben nem voltál az UK-n kívül összesen 450 napnál többet. Guernsey viszont nem része az UK-nak, tehát az nem számít.
Mondjuk nem értem, hogy miért akarsz angol állampolgárságot, ha Guernsey-ben van munkalehetőség, illetve ha angol áp. kell, miért Guernsey-re mennél dolgozni.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 12:32:43

@Barátusz: Egyáltalán nem akarok állampolgárságot, csak kérdés volt.
Van egy lehetőség Skóciába, egy Guernseybe, és van kint barátom Guernseybe, és el van tőle ájulva.
Azt mondta tegnap a skype-on, hogy:"te, ehhez képest Svájc egy fertő'"

rezsoatya (törölt) 2013.08.26. 12:44:30

@Zoole: erdekessegkent: a Toyota szervizben ingyenes az egocsere. Fizettem ird es mondd 38 pennyt az egoert, borravalot nem akartak elfogadni. Eltettem a szamlat, eletem legolcsobb markaszerviz-szamlaja! :DDD

rezsoatya (törölt) 2013.08.26. 12:46:33

@Kovermadar: ket ules. Klasszikus, a moziban: csak nem egymas melle, hanem egymas moge szol... :D

rezsoatya (törölt) 2013.08.26. 12:56:32

@body_andras: ezert irtam, hogy jo valasztas volt a tovabblepeshez! Nekem az Iparmuveszeti vs. BME osszehasonlitasban van tapasztalatom (es 30 evvel ezelottrol!)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 12:56:50

@rezsoatya:
Ezert velem itt siman kifizettetnek az 1000kr-t szerintem :) (90-100 font).

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.26. 12:58:55

@Sexual Harassment Panda: "letölt" csezmeg, fogalmazz már normálisan, majdnem megkérdeztem, hogy most szakácsnak mész vagy börtönbe

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.26. 13:01:06

@rezsoatya: azért ez itthon is előfordul, bementem márkaszervizbe a szottyos kis autómmal valami főbiztosíték cserével, és azt mondták számla helyett, hogy egészségemre.

BTBTBT 2013.08.26. 13:05:23

@Sexual Harassment Panda:
Akkor viszont innentől rád van bízva: baráttal dolgozni együtt, vagy a hidegebb felföldön.
Egyébként miért éppen 8 év? Annyira előre tervezel?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 13:08:49

@Barátusz: @Sexual Harassment Panda:

Ha valaki leél legálisan Guernsey-n 5 évet, kaphat állampolgárságot!

S mivel nincs külön guernsey-i állampolgárság, ez azonos a brit állampolgársággal!

Hasonló kicsit mint a tengerentúli brit területeken, pl. Bermudán. Lehetsz ott a helyi szabályok szerint állampolgár. S mivel minden tengerentúli brit területi állampolgárság automatikusan brit állampolgár is, a dolognak nincs jelentősége. Benne lesz az útlevélben, hogy azt pl. Guernsey vagy Bermuda adta ki, semmi egyéb.

2013.08.26. 13:12:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igazad van, kiveve, hogy beleteszik az utlevelbe, hogy:

“ holder is not entitled to benefit from European Community Provisions relating to employment or establishment ”

@Sexual Harassment Panda: elezest, Maxval igaza van.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 13:19:32

@Barátusz: Nem, egyáltalán nem érdekel az állampolgárság, és nem hiszem hogy olyan soká terveznék, csak kérdés volt!@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Köszönöm, én is így következtettem logikusan.
@charlieharper: semmi gond, köszönöm a hozzászólásodat, hiszen segítő szándékú volt.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 13:22:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nagyon fura ez az egész, mert a Briteknek is kell minkavállalási engedély!Pontosabban kell egy "right to work" engedély.
Szóval te teljesen biztos vagy abban, hogyha egy eu-s állampolgár mondjuk 7évet dolgozik/él Guernsey- akkor kaphat állampolgárságot?
(nem akarok más állampolgársaágot mint ami van, egyszerű feltételezés csak)

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 13:24:21

Várjál már Max!Elfelejtettem a lényeget!
És akkor mi vn, ha én 3-at leélek Guernsey-n, és utána átmegyek pl Londonban, és ott újabb 4-et?Be számítanák a Guernsey-i éveket?

tomfree 2013.08.26. 13:27:33

@diggerdriver: évekig dolgoztam olasz műszaki termékeket forgalmazó cégnél, félállású munkakört kellett létrehozni a garanciális problémák miatt. :-) valahogy nem tudnak műszakilag hosszú távon működőképes termékeket legyártani, de amiben nincs mozgó alkatrész, abban tényleg világszínvonalúak (ruhák, csempe, bútor stb).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 13:27:47

@charlieharper:

Oké, de ez azonnal megoldható, csak el kell költözni az UK-ba és már nem lesz ez a korlátozás. A bermudai vagy guernsey-i vagy falklandi vagy stb. elmegy Londonba pár hónapra, s már nem lesz ez az útlevelében.

Mondjuk pl. pont bermudainak lenni előnyös is. A sima brit állampolgárnak előzetes internetes regisztráció (Visa Waiver Program) kell ahhoz, hogy beutazhasson a USÁ-ba, míg a bermudai brit mehet szabadon regisztráció nélkül.

Összesen csak 5 ország állampolgárai mehetnek be szabadon, regisztráció nélkül az USÁ-ba. Plusz még 3 brit tengerentúli terület állampolgárai, az egyik Bermuda.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 13:28:39

@Sexual Harassment Panda:

Nem, nem számít bele! Ez a vicces, külön számít, mivel Guernsey nem része az UK-nak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 13:32:36

@Sexual Harassment Panda:

A guensey-i hivatalos honlap szerint 5 év tartózkodás után kérhető állampolgárság (kedvezményesesen csak három év után is, ha a házastárs guernsey-i). Persze ez "kérhető", ami nem egyenlő azzal, hogy meg is kapod. Mindenesetre ez a hivatalos feltétel. S eleve normál brit állampolgárságot kapsz, mert nincs külön guernsey-i útlevél, hanem úgy van, ahogy charlieharper mondta: normál brit útlevél benne egy pecséttel.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 13:39:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Aha.Hát ez elég érdekes, és kissé meg van bonyoítva.
Szóval, összefoglalva, eu-s polgárként szabadon utazhatok Guernseybe, kell kérni munkavállalási engedélyt.Ha legalább 5évet eltöltöttél Guernsey-n hivatalosan, akor kaphatsz állampolgárságot, (brit) viszont, ha nem töltötted ki az idődet, és átmész a Nagy-Britanniába, akkor újra ketyeg.

BTBTBT 2013.08.26. 13:39:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A "legálisan leél 5 évet"-be gondolom azt is beleértetted, hogy van igazolt munkaviszonya.

@Sexual Harassment Panda:
Ebből Guernsey lesz, én már látom. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 13:39:56

@Kovermadar:

Bocs, 4 nem öt. Rosszul számoltam... :-)

Kanada, Bahama-szigetek, Mikronézia, Marshall-szk.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 13:42:55

Nagyon vonz a hely, egy volt kollegám ott van már 2éve, és azt mondta, hogy ehhez képest Svájc olyan mint egy nyomortelep (persze csak viccelt) , de azt mesélte hogya stressz, és a bűnözés ismeretlen fogalmak.
Külön kell kérni munkavállalási engedélyt, és Guernsey- insurance numbert.
Elmomdása szerint az időjárás jó, a tenger szép, de télen vannak olyan viharok, hogy a parttól 2 m-re nem lehet kijjebb menni, mert úgy fúj a szél.
Ja, és azt mesélte, hogy egy csomó dolog olcsóbb mint Angliában.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 13:44:40

@Barátusz: Én azt hiszem, hogy illegálisan nem is tudsz kint lenni.Nem sok esély van okoskodásra, nem nagyon tudsz elrejtőzni a hatóságok elől.
Tamás (a kollegám) szerint az autókban benne hagyják a slusszkulcsot, az ajtókat nem is zárják.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 13:52:13

ez az a szálloda
www.bellalucehotel.com/
Fizetik a kiutazást, (kb 300 font)
és évi 25k + szállás, az első 3hónapban.

BTBTBT 2013.08.26. 13:53:48

@Sexual Harassment Panda:
Illegalitást nem említettem, csak akadnak olyan jómóduak, akik munkaviszony meg segélyekre való támaszkodás nélkül is ki tudják húzni az 5 évet, tehát legálisan élnek, viszont a jelentkezési lapon bizonyítani kell, hogy folyamatosan gyakorolta-e a delikvens az ún. "treaty rights"-okat és ezzel állandó tartózkodási jogot szerzett-e.

Mondjuk munkaviszonyban dolgozóként nem fenyeget a fenti módon jómódúak ilyetén helyzete. :)

Nem tudom, manapság mi a helyzet, de például a 70-es 80-as évekből hallottam, hogy Hollandia vidéki részein kirakták mondjuk a mézet egy kis tárolóba a pusztán (nyilván egy út mentén), és az emberek sem azt, sem az érte kifizetett pénzt nem lopták el.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 13:58:30

@Barátusz: Jut eszembe, a Tamás is ezt mondta, hogy olyan "zöldséges" van fejéjük, hogy ki vannak rakva a helyi zöldség-gyümölcsfélék, oda van írva az ára, ott egy mérleg, meg egy pénztár!Haha, ezbde komoly!Nálunk miért nincs ilyen?

És az ottani pénz az teljesjogú angol font?
A bankok mennire biztonságosak?
Egyáltalán mi a francból élnek?

andaluzkutya 2013.08.26. 14:02:12

@Sexual Harassment Panda: Mivel senki nem lop el semmit, így mindenkinek megvan mindene. Hát ebből élnek, ilyen egyszerű ez:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 14:02:51

@Sexual Harassment Panda:

Igen, mert Guernsey nem része sem az UK-nak, sem az EU-nak, csak ki van rá terjesztve egyoldalúan bioznyos EU-s egyezmények hatálya.

Amikor az UK belépett az EU-ban 1973-ban, a szerződés úgy lett aláírva, hogy az UK területén kívül csak Gibraltár lép meg még az EU-ba a brit fennhatóságú területek közül. Az összes többi brit terület nem EU-tag kivéve még Akrotíri-Dekéliát, mely 2004-ben lépett be. E két brit területen kívül a többi nem EU-terület.

Az EU 6 csoportot tart fenn e szempontból:
3 csoport az EU-tagoknak,
s 3 nem-tagoknak, melyek egy EU-tagállam miatt speciális helyzetet élveznek.

Az 3 tag-csoport:
- "normál tag" - azaz pl. Mo. egész területe, érvényes automatikusan az összes EU-szabály és jogrend,
- "speciális terület" - olyan terület, mely egy tagállam területének általában – de nem minden esetben – szerves része, azonban földrajzi vagy történelmi okból mentesül az EU jogszabályainak egy kisebb része alól. Csak EU-szerződés állapíthat meg ilyet, azaz önmagában egy tagállam nem. Ilyen pl. az Atosz-hegy, Gibraltár, Ceuta, Åland, stb. Pl. Gibraltárra nem vonatkoznak az EU vámszabályai.
- "távoli terület" (OMR) - olyan terület, mely egy tagállamnak szerves része, azonban messze van az illető állam törzsterületétől, ezért nem hatályos rá az EU jogszabályainak egy kisebb része. Pl. a Kanári-szk. vagy Guadeloupe.

S a 3 kategória, mely nem számít EU-területnek:
- "tengerentúli terület" (OCT) – a terület nem része ugyan az EU-nak, de megállapodás alapján alkalmazza az EU-jogrend egy minimális részét és bizonyos kedvezményeket élvez (jellemzően: vámmentes kereskedelem az EU-val). Az egyik fő kellemetlneség ezeknél, hogy jellemzően nem vonatkozik rájuk a szabad mozgás, azaz turistaként odamehet szabadon egy EU-állampolgár, de letepedéshez engedély kell. Pl. Francia Polinézia.
- "nem-terület, minimális jogalkalmazással" – a terület jogosult lenne az EU tengerentúli területe státuszra, de azt nem kérte, viszont az EU-jogrend egy minimális részét alkalmazza. Pl. Guernsey, Jersey,
- "nem-terület" – egyáltalán nem hatályos az EU-jogrend, ill. csak egyes speciális esetekben hatályos. Ide egyetlen terület tartozik: a Feröer-szk.

Az OCT és az OMR között szabad az átmenet, erről az egyes tagállamok dönthetnek egyedül. EU-megállapodás nélkül. Pl. épp mostanában ment át Saint Barthélemy OMR-ből OCT-be, mert nem akarnak bevándorlókat. :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 14:03:38

@Barátusz:

Hát, ilyen mélységben nem értek hozzá, bevallom...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 14:08:42

@Sexual Harassment Panda:

"És az ottani pénz az teljesjogú angol font?"

Nem, guernsey-i font van, az azonban de iure az angol font alapján kiadott pénz. De facto nem is önálló valuta.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 14:17:17

@andaluzkutya: Azért azt gondolo, ennél összetettebb a dolog!:)

montroyal ( CAN qc) 2013.08.26. 14:20:08

jo post jo volt olvasni reszletes de sok reszlet kimaradt , annak aki nem design-t megy tanulni biztos tobb info kellene de igaz 6 honap nem sok még.

én ezt preferálom a legjobban ..(A másik opció a vonat és busz kombinációja,)

nem vagyok nyelvesz sem okoskodo csak elgondolkoztam ezt magyarul igy mondjuk? vagy mas nyelven ? ha egyszer a tobbi dolog kozul préféré miert mondjuk hozza hogy a legjobban . sem angolul sem franciaul nem tudtam igy osszeallitani ..

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 14:20:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
De a guernsey-fontot ugyanúgy használhatnám, pl fizethetnék vele Londonban a tescoban, vagy át kellene váltanom?
Egy Guernsey-i bank mennyire biztonságos, ha ott akarnám tartani a pénzem?
(nem arra godoltam hogy kirabolják, természetesen)

puhacica 2013.08.26. 14:27:26

@Barátusz: barátnőm 2 éve volt Új-Zélandon, ő is azt mesélte, hogy kipakolják a zemberek a kis portékájukat meg a "kasszát" az út szélére és senkinek eszébe se jut csórni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 14:28:36

@Sexual Harassment Panda:

Szerintem pénzügyileg Guernsey biztonságosabb, mint az UK, hisz. nagy részben ebből élnek.

A guernsey-i font csak Guernsey-n érvényes hivatalosan, dehát valójában elfogadják az UK-ban is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 14:37:28

@puhacica:

Ez őskori módszer a kereskedelemre,

X és Y törzs nem áll egymással jó viszonyban, nem is szeretik egymást nagyon, de kereskednek.

Szóval ezért kimennek a tisztásra, ott elbújnak a fák mögé. Kijön X törzs és szépen kiteszi a portékát, Aztán visszamennek az erdőbe. Erre jön Y törzs, megnézi a portékát, s ha tetszik, szembe vele leteszi amit cserébe ajánl. Majd Y-ék is visszamennek az erdőbe. Ekkor ismét jönnek X-ék, megnézik az ajánlatot. Ha tetszik, akkor elviszik Y portékáit és távoznak. Ha nem tetszik, akkor elviszik saját portékájukat és távoznak. Aztán jönnek Y.ék és viszik ami maradt,

A módszer évezrdeken keresztül működött. Sőt egyes amazonaszi törzek ma is ezt csinálják. De Szibériában még a XIX. században is ment ez.

A módszert nem annyira a becsületesség garantálja, hanem a közös érdek. Ha ugyanis egy törzsről kiderül, hogy csalt, akkor a többi törzs szövetkezik ellene és az illető csaló törzset öregestül-csecsemőstül kiirtják, majd egymás közt elosztják a kiirtott törzs vagyonát.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.08.26. 14:38:11

@think different: @diggerdriver: HA! nagy elvezettel olvasom az eszmecsereteket ugyanis a mi Fiat Puntonk elozo heten lett ongyilkos eppen ahogy lefordultunk az autopalyarol. Phew... :) Es most nagyon hajazunk valami nem olasz/francia autora. Akkor nemetet se? japan? hm. beszelgessetek meg, mert gyujtom az infot. ;)

Zka77 2013.08.26. 14:38:11

@NIKI LAURA:
"Apropo,Londoni metro,mindenki a Jobb oldalon áll a mozgólépcsőn!!!!"

Sok hülye, amikor náluk BALOLDALI közlekedés van! :D

puhacica 2013.08.26. 14:41:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: te mivel foglalkozol, hogy ekkora polihisztor vagy? olyan jó dolgokat lehet tőled tanulni! :)
a csalókkal meg ma is így kellene bánni.

kozmopolita 2013.08.26. 14:42:53

@puhacica: Ahhoz, hogy ilyet lássunk, nem is kell Új-Zélandig, de még Hollandiáig sem menni, elég ide Svájcba.

Itt még nagyon elterjedt a bizalomkassza. A farmerek kipakolják a házuk elé a saját termésü gyümölcsöket, tojást, almalevet, kolbászt, lekvárokat, miegymást, söt még hütöt is a hütendönek. Mellette ott a kassza meg az árjegyzék. Nagyon tetszik nekem, hogy ha minden bolt zárva van, akkor is be tudok szerezni néhány alapdolgot és csemegét.

A másik ilyen a szeddmagad virág. Ott az árjegyzéken és kasszán kívül még késeket is mellékelnek. Nemegyszer jött már ez kapóra nekem, amikor késön jutott eszembe egy név- vagy születésnap, és már nem volt nyitva virágos :)

kozmopolita 2013.08.26. 14:45:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azért ennek manapság (legalább is itt) praktikus okai vannak: egyszerüen nyitvatartási idöben is lehet így vásárolni.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 14:46:49

@kozmopolita: Olyan, hogy a helyi néni/bácsi vidéken a kapu elé teszi a 2db paradicsomot, és 2db dinnyét , és egy kis edényt a pénznek, Magyarországon vidéken sok van.Rengeteget láttam régebben, nem tudom van még, sztem igen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 14:46:59

@puhacica:

Én egyszerű szürke aktatologató vagyok egy irodában.

puhacica 2013.08.26. 14:48:56

@kozmopolita: most, hogy mondod, itthon is látok néha kertből szedett virágokat a kiskapun belül vödörbe rakva a temető környékén. annyi a különbség, hogy itt be kell csöngetni, hogy ki tudd fizetni. szóval valami van, de nem az igazi.

kozmopolita 2013.08.26. 14:52:25

@Sexual Harassment Panda: Itt elég nagy tételekröl beszélünk, onnan, ahová mi járunk, meg lehetne tölteni egy pickupot a kint hagyott cuccokból.

De még csak a farmerekhez sem kell kimenni, hogy kint hagyott árut lássunk, a falu közepén lévö Coop elött éjszakára mindig kint hagyják zsákszámra a faszenet, mütrágyát, cserepes virágokat, öntözökannákat, dinnyét, stb. De vásárolni olyankor nem lehet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 15:12:13

@kozmopolita:
Hollandia kozelebb van, mint Svajc ;) (nekem mindenkeppen).

SzZoole 2013.08.26. 15:14:22

@Barátusz:Napjainkban mi a helyzet???Elmondom Neked es mindenkinek:ahol En lakom van egy par farm shop,rendszeresen latogatjuk es vasarolunk onnan,minden hazikeszitesu,van kenyer,lekvar mez,kulombozo hus termekek tej,tojas,jegkrem,bodza es almaszorp meg egy csomo minden es minden homemade.A legelso latogatasnal probaltunk bankkartyaval fizetni,nem tudtunk.A tulajdonossal beszelgettunk es O elmondta a szabalyokat;minden termeken rajta van hogy mennyibe kerul adjuk ossze es a kisasztalon talalhato kisskosarba tegyuk be az arat,a visszajarot vegyuk ki magunknak ha nem a pontos osszeget raktuk bele,ha papirpenzel fizetsz azt rakjuk a kosar ala es vegyuk ki szinten a visszajarot.Akkora szemekkel neztunk hogy a tulaj megkerdezte mi a baj?Monduk hogy ezt a mi orszagunkba biztos hogy nem tudna megcsinalni,O kedezte hogy honnan jottunk,mi mondtuk hogy honnan,mire O elkezdett par szot magyarul mondani,ekkor a szemunk ismet elkerekedett,mire O mondta hogy 15-evig dolgozott a farmon egy magyar srac es tole tanulta es hogy a magyarok mennyire rendesek es megbizhatoak,mi mondtuk,hogy hat igen,de ket kezemen meg tudnam szamolni azt a sok magyart aki ennyire megbizhato.Ezzel csak azt akartam mondani hogy a mai napig van olyan amit Te 70-es 80-as evek Hollandiarol hallotal.:)

M. Péter 2013.08.26. 15:14:22

@charlieharper: Ettől még meg lehet kérdezni a Home Office-tól, hogy van-e lehetőség arra, hogy összeadják az Egyesült Királysgban és Guernsey-ben töltött időt. Legrosszab esetbem azt válaszolják, hogy nem.

M. Péter 2013.08.26. 15:14:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: 5 év kell, hogy egy Man-szigetről vagy a Csatorna-szigetekről származó brit polgár teljes jogú európai uniós polgár legyen, vagy az is elég, ha valamelyik szülője vagy nagyszülője az Egyesült Királyságban született, vagy ott lett honosítva.

M. Péter 2013.08.26. 15:14:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A Landsbanki betétesei ezzel nem fognak egyetérteni.

body_andras 2013.08.26. 15:15:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: na ezért érdemes volt ide posztot küldenem. érdekes, szellemes hozzászólások, és még sokat lehet belőlük tanulni is!

BTBTBT 2013.08.26. 15:19:01

@Sexual Harassment Panda:
Magyaroszágon nyilvánvalóan az is belejátszik az "elviszünk mindent, ami mozdítható" illetve "más is lop, nemcsak én"-beidegződésekbe, hogy a cucilizmusban a gyárakból rendesen hordták haza a népek a mindenféle eszközöket, amiket aztán állam bácsi újra megvett.
De mit is várnánk egy olyan országban, ahol a vezetékeket ellopják a közterületről, hogy színesfémnek eladják? Siralmas, és az évtizedek kérdése, amíg a fejekben rend lesz téve.

Most Guernsey-vel kapcsolatban kérdezted ezt a bankos dolgot? Mert azt nem tudom.
Sok kereskedelmi cég tartja fenn ott a központját. eBay-en is akad jócskán, aki onnan szállít be.

@Zka77:
De nem a mozgólépcsőn van baloldali forgalom! :)
Egyébként ha jól tudom, akkor azért, mert mire megjelentek az első mozgólépcsők Londonban (1911), addigra már nem kellett karddal a jobbjukon közlekedniük a férfiaknak.
Vagy egy másik logikus magyarázat, bár ez inkább az utakra vonatkozva eredeztethető: mivel bal oldalon vezetnek, nem sétálhatnak ugyanott.

@puhacica:
Bizony vannak olyan országok, ahol ez tökéletesen működik. Szerintem Mo. sosem fog közéjük tartozni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.26. 15:40:33

@Zka77: jobb oldalon állnak,
bal oldalon közlekednek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.26. 15:41:12

@puhacica: itthon is megy ez, csak ki kell menni bp-en kívülre...

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 15:51:20

@M. Péter: Nekem van egy olyan gyanúm, hogy össze lehed adni, ha nincs szünet, hanem folyamatos a munkavégzés, és persze hivatalos.

puhacica 2013.08.26. 15:53:18

@Babette_: igen, fentebb írtam is, hogy szoktam látni hasonlót. de csak olyat, hogy mutatóba ki van rakva a cucc, aztán ha szeretnéd megvenni, be kell csengetni érte.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 15:55:01

@Barátusz:

A marxista propaganda mondta, hogy "tiéd a gyár", s az emberek meg szót fogadtak.

A munkás hazavitt csöveket, szerszámokat.

A pincér kiló húst, krumplit.

Az irodai dolgozó papírt, tollat, vonalzót.

Az orvos gyógyszereket.

Stb,

think different 2013.08.26. 15:55:32

@HaHáromLábonGyábokorsz: Skoda, KIA, Hyundai. Ezek ár/érték arányban verhetetlenek, ha új autót akarsz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.26. 15:57:47

lehet, hogy csak nagyon negatív hangulatban vagyok ma, de méééér az jut eszembe, hogy úgyis az lesz, mint annyi tehetséges, igyekvő emberrel mostanság, hogy hiába lelkesedik, majd megfúrják olyanok, akiknek kétszerolyan hosszú a nyelvük és tizedannyi a szorgalmuk, aztán mondjuk két évig nyűglődik, aztán veszi a nyúlcipőt.
á, mondom, negatív hangulatban vagyok.

think different 2013.08.26. 16:01:04

Huh, tényleg itt többen is vannak Milkaland-ból.
Kellene egy kis segítség privátban, mert egy St. Moritz-i munkám lesz és kellene filmes világítást bérelni. Zürichi kölcsönző is jó, de az a kettő amit a Google angol keresésre kidob, az elég szánalmas - visuals.ch, kftv. 3db 1000W-os freshnel kellene és nem találok semmit.
Ha valaki megdobna kölcsönzős kontaktokkal, hálás lennék :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.26. 16:01:34

@puhacica: á, amerre járok, simán kinn van minden az utcán.

kozmopolita 2013.08.26. 16:07:46

@Chang Yai: Már ha egyáltalán hazajut. Könnyen lehet, hogy még kint levadásszák egy állással, vagy csak símán nem akar már hazamenni, ha túl sokáig lesz kint.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.08.26. 16:33:11

@think different: ah, koszi, meno. nemannyira erdemes ujat venni (ugy ertem uj-ujat), mert most tanulok vezetni es ugyis csak ossze fogom torni. ezert is volt jo a punto amig meg nem halta magat. :)

Taxomükke (UK) 2013.08.26. 16:39:46

@Zka77: Nem hülyék. Jobb oldalon ÁLLNAK, bal oldalon MENNEK. :))

Bonjour 2013.08.26. 16:40:23

@think different: en ugyan nem tudok "felvilagositassal" (haha) szolgalni, de csak ugy megkerdem, hogy te filmes vagy? Annyira persze nem is akarok beleturni a maganeletedbe, de volt ido, amikor a mellekest mint "asszisztens" kerestem... Ez csupa mazli volt, mert harom nap alatt (plusz egy nap a kialvasra) egy reklamfilmnel asszisztenskedessel tobbet kerestem, mint egy kozalkalmazott egy honap alatt. Mondom mazli, mert igy penzem is volt, meg idom tanulni.
Bar nem akartam filmesse valni, elkepesztoen varazslatos es nagy buli is egyben fiatalon... De azert feltunt, hogy -Mo-on!- negyven felett mindenki alkoholista volt az iparban, ellentetben az egyen fekete polo es kek farmerben megjeleno amerikai csapatokkal, akiknek a lazasaga millimeter pontosaggal be volt allitva es nagyon nagykepuek voltak a gettobol epp kiszabadult exkomcsis filmesekkel... Mintha egy gyarmat lett volna nekik.

Na de engem ez mar akkor sem erintett igazan, de erdekes volt.
Sz'al ha az vagy: udvozlet es van-e blogod?

BTBTBT 2013.08.26. 16:44:54

@Zoole:
És akkor te hol is élsz, ha már ezeket a részleteket megosztottad velünk?

Egyébként nem farmokról beszéltem, hanem útszéli kis tákolmányokról, ahol az áru/pénzcsere folyt az eladó jelenléte nélkül. Ki tudja, Hollandiában talán manapság is így megy dolog.

@think different:
Bár nem Milkaland-ben vagyok, de

www.filmlocation.ch/production.php#Equipment+and+Lighting

rumitom 2013.08.26. 16:48:19

@charlieharper: azt vagod azert, hogy a fiat csoport tulnyomo reszt Bosch elektronikat hasznal, mig a Bmw-k, Nissanok pl Magnetti Marellit? :)

Taxomükke (UK) 2013.08.26. 16:49:35

@HaHáromLábonGyábokorsz: Már mér törnéd össze? Sokan vagyunk, akik sosem karamboloztunk.

rumitom 2013.08.26. 16:50:41

@Don Kartasch: en erre idoben rajottem es leleptem a BME-rol, azota sem bantam meg, bar teny es valo "meno" volt odajarni.

puhacica 2013.08.26. 16:55:45

@Bonjour: @think different: még a végén kiderül, hogy egy egész stáb van itt :)

SzZoole 2013.08.26. 17:03:57

@Barátusz: Most Hemel Hempsteadben elek a csaladommal egyut,a farmshop az ut szelen helyeszkedik el egy 30-40m2 "takolmanyban"es sokszor a vasarlokon kivul nem igazan talalkozol a tulajal vagy eladoval es par alkalomal az is elofordult hogy csak mi voltunk a shopban,ezzel szemben elotte London eszaki reszen Edgwareban laktunk majd nem 3 evet es kis shop licensben ketto elado es negy kamera figyelte a "kedves vevoket" akik napi rendszeresegel tobb alkalomal is fizetes nelkul probaltak tavozni a ki nem fizetett termekekkel.(kedves vevok=del-keleti szomszedaink ha az angolok kozott ki mondod az orszag nevet altalaban a ciganyokkal azonositjak be oket).

Shebelle 2013.08.26. 17:34:03

@kozmopolita:
Ez Németországban is működik, legalábbis Frankfurt környékén igen, főleg a Taunus-ban...

33621 2013.08.26. 17:34:48

@Babette_: Én Kőszegen láttam ezt, hogy az utcán vannak a becsület kasszák a házak előtt az áruval együtt.
Na ezt nem tudnád megcsinálni Hajdúhadházon!

SzZoole 2013.08.26. 17:46:50

@33621:Hajduhadhaz es Teglasnal a szep barna illatos magas inteligenciaval rendelkezo lanyok( lanyokat) szoktak arulni.:)))

tanato 2013.08.26. 17:47:09

@33621: Most egy hete voltunk Velemben,ott is becsületkasszás módszer van,meg a környező falvakban is.Viszont tényleg nem lopnak,nincsenek arrafelé megélhetési bűnöző nagycsaládok,egyáltalán.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 17:52:28

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130826/2013-06-16_210732_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Nekem tetszett. Jól megszerkesztett írás volt.
Az olvasása közben végig volt bennem egy olyan érzés hogy olyan valaki írta akinek csak megszületni volt nehéz. Ez nem negatívum, végül is nem kell mindenkinek a szegény ember legkisebbik fiaként útra kelni és elnyerni a királylány kezét valamint a fele királyságot.
Vannak ilyen emberek is akik megfelelő anyagi háttérrel azt csinálhatják amihez kedvük van.
Abszolút rendben van a dolog.

@charlieharper: A Multiplát nem lehet összehasonlítani egy Dodge-al mert nem egy kategória. A Multiplát esetleg a Honda FRV-vel lehet összehasonlítani mert a két autó egy koncepció.
Nincs vita köztünk a külsejét tekintve de attól még lehet belül praktikus autó. Nem fogom azt mondani hogy kívül-belül ocsmány mikor nem igaz. Kívül igen. Egyébként később már átdolgozták a formát de az már eső után köpönyeg volt.
Az is nagyon igaz hogy német és német autó között óriási különbség van. A Mercit sem misztifikálnám túl de tény hogy még mindig közülük látom közlekedni a legöregebb autókat. Valahogy 30-40 éves Alfák, Lanciák, Citroenek, nem szaladgálnak az utakon. Egyes vagy kettes Golfot még látok de Fiat Ritmót 20éve nem láttam.

@Barátusz:
Aki azt mondja hogy Londonban mindig esik az eső és csúnyák a nők az még nem volt Londonban.

@Shanarey: Teljesen egytértünk

@rezsoatya: Azt Te csak hiszed. Fentebb megmondták hogy drága hozzá az alkatrész. Ha Te olcsónak érzed az érzékcsalódás.

Van kétüléses autó egymás mögötti ülésekkel.
Messerschmitt Kabinroller.

@tomfree: Ezt például hiába mondod egy Alfásnak aki bele van szerelmesedve a márkába.

@HaHáromLábonGyábokorsz:
Koreai autót vegyél. Még nem olyan drágák mint a Japók de már ugyanolyan megbízhatók. Én már inkább vennék egy koreai autót mint németet. Persze nem a prémium kategóriáról beszélek.
Én sem vennék új autót. Valami elképesztő nagyot esik az értéke az első három évben. Mindennap ránézel és arra gondolsz ma is ezer forintot esett az értéke.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
...és az erkölcs hol van Max? Lopni bűn.

@Taxomükke: A Volvo az egyetlen Európai autó ami nekem tetszik meg jó is és talán vennék egyszer. Remélem a Kínaiak nem basszák el.

@think different: Ez teljesen így van

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 17:54:57

@33621:
Rasszistaaaaaaaaaaaa
:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 17:57:28

@Zoole:
Becsületkasszával?:))))))))))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 17:58:53

@diggerdriver:

Lopni per definitionem csak azt lehet ami másé. Ha enyém a gyár, akkor nem lopás hazavinni onnan valamit. Saját magadtól nem tudsz lopni.

rezsoatya (törölt) 2013.08.26. 17:58:58

@diggerdriver: azok neveben, akiknek NEM valaszoltal, kikerem ezt a megkulonboztetest!!!
Potlando!!!
Vegulis nem baj, ha egy komment hosszabb, mint a poszt... :-PPPP
:-)

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 18:05:36

@diggerdriver:
Hogyne.London igazi mediterrán város.
Mivel te ott vagy, nyilván minden más hely xar.Értjük.
DDD..

SzZoole 2013.08.26. 18:08:19

@diggerdriver: mire gondolsz a farmshopra vagy a az utszeli rezboruekre?:)

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.08.26. 18:15:05

@Taxomükke: ehheh. csak magambol indultam ki. nem is feltetlenul karambolra gondoltam. csak a szokasos oszlopba tolatas vagy fal mellett parkolasos meszeles, ilyenek. de az mindenkeppen pozitiv hogy vannak olyanok akik nem csinaltak ilyeneket. van remeny. ;)

Shanarey 2013.08.26. 18:16:24

@HaHáromLábonGyábokorsz:

Kia , Hyundai, Chevrolet, ezek mind Dél Koreai gyártmányok, de ár / érték arányban, agyon verik a Német vagy egyéb gyártmányokat.

Nekem Chevrolet Lacetti SW van, 8 éves 172 ezer kilométer van benne, és sose állt meg útközben.

Persze ennek, és úgy általában minden autótipusnak vannak "gyerekbetegségei", ennek a neten kell utánaolvasni, és ezen infók alapján megelőzhetőek a problémák.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 18:16:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Akkor megnyugodtam. Mégse voltam akkora tolvaj:)))))))))))))

BTBTBT 2013.08.26. 18:18:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Jó, de azért azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a "tiéd a gyár"-jelszó ellenére a dolgozók csak alkalmazottak voltak, nem tulajdonosok.

@diggerdriver:
Vagy volt Londonban, de rossz helyen és rossz időben.

Nem tódítás, de ha bírnám idővel és energiával, és csak a 10%-át megdughatnám annak a sok szép angol nőnek, akiket egy nap/hét/hónap alatt látok, akkor nem sok időm maradna a munkára.
Ettől függetlenül jócskán akad olyan is, akinek olyan a vádlija, mint a combom, és a combja akkora, mint a derekam.

@Zoole:
Tákolmányon egy kb. fél négyzetméteres, terővel ellátott kis valamit értettem, ahol annyi hely volt, hogy a portékát tárolják.
Helye is válogatja. Nyilván Londonon kívül, ahol hirtelen lecsökken a rézbőrüek száma, működik ez a "nem veszem el, mert nem fizettem érte"-dolog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 18:19:38

@rezsoatya:
Mindenkinek igyekeztem válaszolni mert fantasztikus napom volt.
Most írom a posztot róla.
Nagyon fel vagyok dobva:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 18:21:29

@Barátusz:

Marx szerint nem. A kommunista államban köztulajdon van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 18:22:26

@Zoole:
Az útszéliekre.Kártyát le lehet náluk húzni?:)))))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.08.26. 18:22:32

@diggerdriver: hat pont ez az! Tudod hanyan kimaradtak?! :D

a fantasztikus napodhoz koze van az "uj" avatarodnak? :-P
(vagy megint "kacsat" ettel valamelyik kinaiban?) :D

Shanarey 2013.08.26. 18:23:59

Na igen, a Volvónál, a Kínaiak, a spájzban vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 18:25:48

@Shanarey:
Nagyon egyetértek.
El kell felejteni a régi sztereotípiákat.
A kistigrisek felnőttek és helyet követelnek.
Munkagép piacon ugyanez van.
Sok koreai típussal dolgoztam itt hát agyonverik a nagynevű cégeket.

think different 2013.08.26. 18:26:19

@Bonjour: Nem, nincs blogom, az azoknak van, akiknek nincs elég dolguk :D

Még egy facebook page vagy twitter acc üzemeltetésére sincs most időm, talán télen.

Nem film, fotózás, de filmes fények kellenek, nem tudom minek hívják magyarul, de az a hangulat kell, amit a XX. század közepén produkáltak Hollywoodban. Ezért is hívják hollywood lightingnak :)
Ilyesmi:
www.touchpuppet.com/2011/02/19/adriana-lima-by-vincent-peters-for-vogue-italia/

BTBTBT 2013.08.26. 18:27:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
De attól a szocializmusban a bérből és fizetésből élők még alkalmazottak voltak.
A Marx-féle ideológia az más. Túlhaladták, átalakították.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 18:27:50

@rezsoatya:
Gondolod azt leírnám?:))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 18:28:11

@Shanarey:
A Volvohoz annyit, hogy az ár-érték aránya sajnos nem éppen optimális (egy német autóhoz képest).
Az egyik kollégámnak javítani (cserélni?) kellett a számítógépet benne: 20.000 kr (majdnem 700e Ft). OK, nem új, már vagy 8 éves autó, de ez akkor is hátborzongató (cirka egy havi fizetés).

2013.08.26. 18:29:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: csak, hogy tisztaban legyel vele, bizony sok gyakorlati dolgot vettek at a mai nagy cegek. Nalunk is van pl "honap dolgozoja", stb, amit anno meg cuclista dolognak gondoltam. Minden banknal az elso napon vegig kell hallgatnom, hogy ugy kell kezelnem a penzt, mintha az enyem lenne (gyakorlatilag a tied a gyar szoveget), stb.

@diggerdriver: szegyellem bevallani, de soha nem vittem el egy Multiplat teszt vezetni, igy nem tudom milyen belulrol es miyen vezetni. Sot, csak ma neztem meg a googleon a belso fotokat. A kulseje mindig elriasztott. Biztos tud valamit, ha a Top Gear nyertese volt eveken keresztul kategoriaban.

SzZoole 2013.08.26. 18:29:20

@Barátusz: hogy mukodik e? De meg mennyire hogy mukodik,tobbek kozt ezert koltoztunk el Londonbol.Nincs dugo,lopas,a szomszedok rendkivul baratsagosak es segitokeszek nem beszelve arrol hogy nagyon nagy szazalekban angolok laknak,csak egy par bevandorlo csalad lakik a kornyeken,a varos lakossaga Kb. Szazezer,de azert itt is latni par szinesborut,de veluk nemigazan van problema.

2013.08.26. 18:33:57

@think different: akkor nem a Turorudit fogod fotozni, hogy Londonban PRoljak?

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 18:34:15

@Zoole: És téged miért zavarnak a bevándorlók?
Te mi vagy???!!!

rezsoatya (törölt) 2013.08.26. 18:36:20

@diggerdriver: Ezt a "nevegyelujautotmertesikazerteke" dolgot nem osztom. Ha valakinek van ra penze, es azt veszi, amit szeretne, miert ne? Nekem soha nem jutott eszembe meg, hogy azon gorcsoljek, hogy ma eppen mennyit esett az erteke. Voltak hasznalt autoim is, ujak is, de EZ soha nem volt szempont.
Ilyen alapon alsogatyat se vegyek ujat, mert esik az erteke? Hasznalati targy mind a ketto...

SzZoole 2013.08.26. 18:37:12

@diggerdriver: hogy le lehet e huzni a kartyat?hat hogy ne lehetne mar,azert van a labuk kozt az a nagy repedes az a terminal,de nem csak a kartyadat huzzak le hanem telefonod,tarcad penzel egyut es mindent amit mozdithato,mire eszhez tersz a nagy izgalom utan meg ruhad se nagyon lesz,a kocsidrol meg ne is beszeljunk mert azt meg a strigok teszik neked rendbe neked ugy hogy meg servizre se lesz szukseged az elkovetkezendo idokben:))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 18:38:50

@Barátusz:

Ezzel nem értek egyet. A "szocializmus" nem Marx meghaladása, hanem elveinek megvalósítása.

SzZoole 2013.08.26. 18:42:31

@Sexual Harassment Panda: felre ertesz egyatalan nem zavarnak en is az vagyok a lakossag szazalekat irtam le angolok kb.80% bavandorlok 20% ezzel szembe hasonlitsd ossze Londonal.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 18:42:52

@charlieharper:

Minél nagyobb a cég, annál erősebb komcsi íze van.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 18:45:34

@Zoole: Londonban fordított az arány?:)
A mindennapi életben mennyire lehet érezni az idegenellenességet?
Ugye, a nemzetközi sajtóban soxor hallani, hogy a britek megbánták, hogy beengedték az irdatlan Lengyel, Magyar stb munkavállalót, és már most rettegnek 2014 január 1-től, amikor a Románok/Bolgárokszabadon mehetnek?

BTBTBT 2013.08.26. 18:51:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Azért a ruszkik rendesen elferdítették Marx tanításait a saját érdekükben.

@Sexual Harassment Panda:
Bocs, de ez egy tipikus nem külföldön élő magyar reakciója. Majd kijavít, ha tévedek, de nem önmagában a bevándorlókkal van gondja Z-nek, hanem az egyre nagyobb számban előforduló élősködőkkel.
A mindennapi életben nincs különösebben jelen az idegenellenesség Londonban - mint ahogyan a politika sincs -, de például Bradfordban hótt ziher, hogy naponta terítékre kerül.

A nemzetközi sajtón nem tudom, mit értesz, de az angoloknak pont jól jött a sok keleti munkavállaló, akiket utálnak, azok a csupán segélyre utazók (EU-sként alapból kaphatsz jó néhány juttatást). A románok más tészta. Ott a cigány-inváziótól is tartanak. Nem akarnak egy 2. Írországot.

BTBTBT 2013.08.26. 18:54:00

@Zoole:
Londonon kívül elhiszem, hogy más. Sőt még L. egyes részein is.

H.H.-ban helyben dolgozol?

Ahhoz, hogy az avataron ábrázolt nőszemély elnyelje mindazon dolgokat, amiket említettél, előbb neki is le kell vetkőznie. :)

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 18:56:39

@Barátusz: Sajnos kapufa, mert épen külföldön élek.
Nem tudom, de havi rendszerességgel éreznek hírek, miszerint Nagy-Britannia megelégelte a sok bevándorlót, és pl a belügyminiszter szerint a brit munkáltatóknak britekkel kellene feltölteniük a munkahelyeket.Hibának tartják azt, hogy a 7-éves korlátozást nem vették igénybe a Lengyel/Magar munkavállalókkal szemben.

Withamyn 1 2013.08.26. 18:57:25

uff!
Nagyon korrekt leírást kaptunk, grt hozzá , remélem terveidet sikerül majd megvalósítanod..

ui:
Ha lehetséges , belépnék a prénium tagok közé .

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.08.26. 18:57:26

@Shanarey: ah, koszi szepen ez tok hasznos volt! majd utanaolvasok kicsit.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 18:58:28

Azt is furcsának tartom, hogy azok az országok, akik nagyon szeretnek a demokrácia nagy barátainek mutatkozni, és igen kritikusak a rasszizmust illetően, hogy félnek a roma bevándorlóktól.De érdekes, nem?

think different 2013.08.26. 19:02:25

@Sexual Harassment Panda: nézd, egy olyan rasszról beszélünk, amelyet a származási helyükön vagy az onnan származó, nem ebbe a rasszba tartozó emberek is megvetnek és/vagy tartanak tőlük.
Kérdezz meg egy akármilyen indiait mi a véleménye arról, hogy Európa egyes, keletebbre eső országaiban egy kalap alá veszik őket a romákkal, csak mert a külső jegyeik alapján összetéveszthetőek, felületes szemlélők számára legalábbis.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 19:04:30

@think different: Értem, de az akkor is képmutató dolog.Addíg vagyunk emberi jogi harcosok, amíg nem nálunk vannak a romák.Akkor tessék, 2014 jan.01 től egy lehetőséget kapnak a Németek/Britek hogy megmutassák, hogyan kell integrálni ezeket az embereket!Lássuk!

BTBTBT 2013.08.26. 19:05:13

@Sexual Harassment Panda:
Bocs, ezt benéztem, mert az eddig olvasott kommentjeid alapján nekem úgy tűnt, hogy otthonról írogatsz.
Hidd el, hogy a lengyel meg a magyar meg a többi közép-kelet-európai nagyon is megfelel a kulimunkákra. A gond az kezd lenni Angliában, és ezen belül Londonban is, hogy már jüval keletebbről is az angoloknál angolul jobban beszélő és kvalifikáltabb népség özönlik be, és azok tényleg elveszik az angoloktól a lehetőséget.
Viszont ha egy vállalat szemszögéből nézed, akkor nem a dolgozó nemzetisége, hanem szaktudása lesz neki a lényeg.

Egyrészt nagyfokú politikai korrektség butít ezekben az országokban, másrészt részben ebből, részben a romák természetéből következően utóbbiak is igyekeznek majd kihasználni a szociális rendszer előnyeit.

SzZoole 2013.08.26. 19:05:39

@Sexual Harassment Panda: nem tudom hogy ez Londonban mennyire oszlik meg de az biztos hogy a bevandorlok szazaleka ott nagyobb,de ezt azt hiszem az ott lakok megerosithetik.A Britek nem azt bantak meg hogy be engedtek a bevandorlokat hanem azt hogy nem korlatoztak idoben a szamukat,mert egy jo paran kozzuluk csak ugy mondjak hogy "benefithunterek".Azt a Britek is elismerik hogy a gazdasaguk nem allna itt a bevandorlok nelkul,azert a kozel negy evem alatt szert tettem egy par igazi angol baratra es Ok maguk mondak hogy az angolok lustak ezert van szukseg a bevandorlokra.Hogy a romanokal es bolgarokal mi lesz?Nem tudom igazan csak torvegytervezetek lehet hallani,olvasni a hirekbol,ismerek parat mindket orszagbol,a bolgarokal nem igazan van gond baratsagosak de ezt maxvel meg tudja Neked erositeni,az igazan nagy gond a romanokal van,Na azt kellene igazan megoldani roluk inkab nem irnek semmit mert attol felek hogy ki tiltananak a HA-rol.

BTBTBT 2013.08.26. 19:06:56

Ennek neki kell futnom még egyszer:

Egyrészt nagyfokú politikai korrektség butít ezekben az országokban, másrészt részben ebből, részben a romák (ez is PC) természetéből következően jogos az angolok félelme, hogy a cigányok is igyekeznek majd kihasználni a szociális rendszer előnyeit.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 19:11:05

@Zoole: Nem hiszem hogy kitiltanak, kultúrált formában szerintem lehet.
De sajos van egy olyan érzésem, hogy amíg nem ott vannaka problémás néprétegek akkor nagyon tudják osztani az észt, de amint az a veszély fenyeget hogy oda mennek, már hatalmas a pánik.
Ha jól tudom, akkor azt tervezik, hogy megvonják a támogatásokat, ha nincs munkahely, igaz?

SzZoole 2013.08.26. 19:11:27

@Barátusz: igen helyben dolgozo 1 merfoldre a hazunktol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 19:15:40

@Shanarey:
Valakinek pótolni kell minket :)
Legfeljebb elrománosodik Magyarország is, oszt' akkor mi van?

Shanarey 2013.08.26. 19:20:30

@Barátusz:

Azért azt se hagyd ki hogy ott is vannak politikusok akik azt mondják, amit a tömeg (Benefit hunters LTD.) hallani akar.

A valóság az hogy az átlag 18-25 közöttiek még nem akarnak dolgozni, az e felettiek meg megszokásból nem. Bár ha jól tudom most bedobtak egy 6 hónapos korlátot, a munkanélküli segélyre.

Majd kiderül mi lesz belőle.

A cimborám Skóciában is azt mondja amit a helyiek munka címszó alatt művelnek, az Magyarországon a vicc kategória lenne. Kezdve azzal ha egy dolgozó betelefonál hogy ő most beteg, akkor ezzel ez le van tudva, és hogy tényleg beteg e avagy ennél jobb programja van ez rá van bízva. Pár nap múlva a dolgozó jön, és nem kell neki igazolnia hogy tényleg beteg. A cimborám munkahelyén ( KFC) (de nem ő a sámán) ő az aki a legtöbbet dolgozik a havi munkaidő teljesítménye szerint. Mivel ő mindig be megy amikorra be van írva, egyszer tényleg beteg volt akkor 3 napig nem ment, és vitte a papírt a dokitól, bent meg hülyén néztek rá hogy ez meg minek. A kollégái rendszeresen "betegek" és ennek örömére neki kell túlóráznia.

Shanarey 2013.08.26. 19:22:11

@Kovermadar:

Engem nem érdekel, de akik ebben benne vannak azok mind tovább akarnak menni, vagyis nem akarnak Magyarországon élni, mert ez csak ugródeszka nekik.

nyuszigonosz 2013.08.26. 19:22:17

@HaHáromLábonGyábokorsz:
Német autók drágák, és nem jobbak.
Meg kényelmetlen, kemény üléseik is vannak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 19:24:23

@Zoole:

A probléma a cigányokkal van elsősorban, s nem a románokkal és a bolgárokkal. Sok cigány eleve úgy megy, hogy valaki szólt nekik, hogy ott nagyszerű a szociális háló. Dehát EU-állampolgárt nem lehet nem beengedni. A cigány invázió akkor fog megszűnni, ha eleve változnak a brit szabályok, mindenki számára változnak, s nem lesz értelme menni. Mert egy cigány számára hülyeség nem menni, ha ott a semmiért dupla-tripla annyit kap, mint Bulgáriában munkáért. Szóval miért ne menne?

nyuszigonosz 2013.08.26. 19:24:31

@Shanarey:
Mondjuk azt nem tudom, hogy ez Magyarországnak mire jó.
Pénzért adják, mint valamikor az abszolúciót?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 19:25:51

@Barátusz:

"Azért a ruszkik rendesen elferdítették Marx tanításait a saját érdekükben."

Sajnos nem. Bárcsak megtették volna.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 19:26:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Sajnos már túl késő.
Mire hoznak valami intézkedést, addigra már rengetegen fognak bevándorolni.
Rmélem majd a magyar külügy is elkezdi mondani, hogy "micsoda rasszizmus, megvonni a támogatásokat szegény romáktól"

SzZoole 2013.08.26. 19:27:36

@Sexual Harassment Panda: En 2010 oktebereben koltoztem Edgwarebe,rendkivul kulturalt,tiszta,nagyreszt zsidok lakta varos resz volt.Az utobbi egy evben el leptek a romanok mondhatom azt is kis Romania lett Edgwarebol,az utcan az uzletekbe a kavezokban nem lehet semmi mast hallani es latni csak romanokat minoshitetlen viselkedesel.A gyerekeimet feltettem egyedul az utcara is kiengedni mert minden napos voltak a lopasok es rablasok.tobbek kozt ezert koltoztunk el onnan.Pontosan tamogatast csak akkor kapnanak ha egy bizonyos idot ha jol tudom egy evet igazoltan le dolgoznak,fizetik a taxot es az NI-t.De hogy utanna mi lesz nem tudom.Egyebkent tegnap voltam fent a Life in the Uk oldalan az allampolgarsagi vizsgam idopontja miatt es ott is kulon oldalt szantak a romaniabol es bulgariabol erkezettek szamara,minden esetre remelem hogy nagyobb lessz a fustje mint a langja ennek az egesz bolgar-roman kerdesnek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 19:27:43

@nyuszigonosz:
Ezt a BMW-nél aláírom... a tulaj M5-öse pokolian kényelmetlen (nekem csalódás volt).

nyuszigonosz 2013.08.26. 19:28:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Elsösorban tényleg a cigányokkal van a probléma, de hát nem csak velük.
Mondjuk Berlin egy városrészébe egy egész román falu kiköltözött már, és szépen élnek, amíg meg nem halnak hintázva a német szociális hálóban.
Ugyanezt csinálják nagyban Észak-Rajna -Vesztfáliában is.
Amúgy járnak ök haza is a roman falujukba, ott építik a kacsalábon forgó házaikat es ott tartják a 300 vendéges lagzijaikat...

2013.08.26. 19:29:36

@nyuszigonosz: Te Nyuszi, hogy mondhatsz ilyet?! Beultetlek az automba!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 19:30:36

@charlieharper:
Persze, egyezik a véleményünk, baromi ronda autó csak provokatíve hoztam fel az olasz dizájn demonstrálására.

Én amin mindig jókat röhögök az az év autója választás.
Még azt a sok antitalentum marhát aki ott megnyilvánul.
Jellemző hogy utolsó információm szerint olasz autóból választottak eddig legtöbbet év autójának.
De vannak olyan típusok hogy összesen talán 2000darabot nem adtak el belőle.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 19:31:43

@Sexual Harassment Panda:

Pedig nagyon sokan fognak menni, ez biztos. BG-ból biztosan. S ebben sokat segített a brit ellenkampány. Anglia nem volt sosem fő célpont a bolgárok számára, sokkal többen mentek Olaszországba, Spanyolországba és Németországba, de most Anglia egyre jobban szárnyal, s ebben a fő ok, hogy a bolgár médiák mindig alaposan beszámoltak az angliai ellenkampányokról.

Saját példánkból látom a tendenciát. Mivel feleségem spanyol nyelvet tanít, csak a tanulók számából látszik a tendencia. Míg korábban 1 spanyolul tanulóra esett 20 angolul tanuló, ami normális arány, hiszen az angol fontosabb nyelv errefelé (az is tanulja, aki nem akar sehová se kivándorolni), ma az arány 1:50. Mivel nem történt semmi speciális esemény, az ok csak a jövő évben megnyíló angol munkaerőpiac lehet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 19:33:37

@Sexual Harassment Panda:

Eleve át kell alakítani az egész szociális rendszert, mert fenntarthatatlan. Remélem a brit politika ügyes lesz és kihasználja a "gonosz" bevándorlókat, rájuk hivatkozva megreformálva a rendszert.

SzZoole 2013.08.26. 19:33:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hogy miert ne jojjenek?hat en nap mint szembesultem vele hogy miert ne jojjenek,de szerintem ezt a tobbi itt lako es kommentelo tarsaim is megerosithetnek benne..Remelem a kormany ki talal valami okosat,es ahogy jottek ugy mennek is vissza.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 19:33:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Na, akkor majd meglátjuk, a nagy kritikusok, a demokrácia őrei hogyan boldogulnak!

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 19:34:31

@Zoole: Nem tudják megakadályozni.
Semmit sem tehetnek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 19:35:24

@nyuszigonosz:
Magyarország (mindenkori kormánya) mikor csinált bármit is, ami ténylegesen jobbá tette az országot?
Vagy sajár zsebet tömtek; vagy ugyan jót akartak, de hozzánemértés okán csak még rosszabb lett. :)

@Shanarey:
Nem baj az!
Képzeld el, ha minden román megkapja, akkor az +21 millió magyart jelent! Ha megadják az ukránoknak is, az még +45 millió. Pikk-pakk eléri a kormány, hogy 100 milliós nemzet legyen a magyar és ezzel előkelő helyzet vívjon ki Európában. Esetleg, egy tökösebb Viktor v2.0 mellett elérhetik, hogy ne csak Erdélyt, hanem egész Romániát odacsatolják. Aztán Ukrajnát is. Aztán az oroszoknak is felajánlanák az állampolgárságot. Így cstolhatóvá válna Oroszország is.
Világuralmi törekvések ezek, csak meg kell látni az apróbetűs részt!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 19:35:33

@rezsoatya:
Ja csak alsónadrágra van pénze új autóra meg nincs.
Ha lenne akkor is sajnálnám rá.
De hát vegye aki akarja végül is nekem is meg kell venni valakitől aki újnak vette:)))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 19:35:38

@nyuszigonosz:

Sok bolgár egyébként titokban abban reménykedik, hogy az összes cigány elmegy Angliába... :-)

A cigányprobléma BG-ban de facto megoldhatatlan, ez az igazság.

SzZoole 2013.08.26. 19:36:08

@diggerdriver: ezt kerded,vagy allitod?mert en tudom hogy nagyon jo hely!!!:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 19:38:27

@charlieharper:
Ilyen kijelentésért elvisz a rendőr jobb helyeken! Meg akarod rontani?! :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 19:38:34

@Zoole:

Hacsak nem lépnek ki az EU-ból, nem tudnak mit tenni. Még a bűnözőket sem küldhetik haza, csak börtönbe zárhatják őket ott Angliában. Egyébként a legtöbb cigány nem is akar bűnözni, ők jól megvannak a brit szociális segéllyel...

SzZoole 2013.08.26. 19:38:37

@diggerdriver: en meg mar tobb mint 3 honapja tudom:)))))

2013.08.26. 19:38:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: mi viszont exportalnank az osszes benefiten elo angol chavet (incl travellers) BG-ba. Csere?

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 19:39:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Már most is szigorítottak, vagy tervben van.Nem lesz olyan, hogy csak úgy eu-s alanyi jogon nagy lóvékat húznak le a kormányról.
Kérdés az, hogy ez menyiben fogja hátrányosan érinteni a "normális" bevándorló munkavállalókat.

Shanarey 2013.08.26. 19:40:06

@Kovermadar:

Ez is egy megoldás, és nem ők az egyetlenek akik ezt így akarják megoldani, csak mások ezt kitelepítéssel oldják meg, így lesz tele a nyugati világ arabul és egyéb keleti nyelveken beszélő egyedekkel akik az ország nyelvét nem, a törvényt nem, de sok saját jogot akarnak.

2013.08.26. 19:40:14

@Kovermadar: jo hogy szolsz!
@nyuszigonosz: Nyuszi, nagykoru vagy? Es az auto kiprobalasara ertettem, nem kontaktlencse keresesre! Meg mielott digger & cicalany nekikezd

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 19:41:13

@Barátusz:
Pedig az építőiparban dolgozók legalább fele román.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 19:41:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nos, igen.De mire kilépnek az euból, (ha kilépnek egyáltalán) leghamarabb is kb 8-10 év.Az alatt tudod mennyi roma fog beözönleni?

SzZoole 2013.08.26. 19:42:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azert egy kis bolti lopas meg egy kis rablas azert belefer,mert "tudod tesokam azert meg is csak cigany vagyok" .:)))))

BTBTBT 2013.08.26. 19:42:56

@Zoole:
"Pontosan tamogatast csak akkor kapnanak ha egy bizonyos idot ha jol tudom egy evet igazoltan le dolgoznak,fizetik a taxot es az NI-t."
Ez sajnos még csak tervben van.

Bolgárok, románok és horvátok még "housing benefit"-et sem kapnak, ha még nem dolgoztak az EK-ban.
www.housing-rights.info/02_8_Bulgarians_Romanians.php

A családi pótlék viszont jár minden betántorgónak meg "benefit tourist"-nak is.
www.hmrc.gov.uk/childbenefit/start/who-qualifies/new-arrivals-uk.htm#1

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 19:43:31

@Sexual Harassment Panda:
A seggét verné a földhöz bármelyik építőipari cég ha angol jelentkezne munkára. De nem jelentkezik.

Shanarey 2013.08.26. 19:44:12

@nyuszigonosz:

Nem pénz, hanem szavazat a fő ellentételezés, és majd vagy bejön vagy nem.

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 19:45:49

@diggerdriver: persze, mert annyi pénzért nem megy brit.

2013.08.26. 19:46:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Maxval, nem tudom, hogy a magyar bunozok UKbol valo deportalasa mennyire igaz. Par napja/hete lattam, hogy 2 magyar holgyet kaptak el UKban, mert sorozatban mentek ferjhez Nigeriaiakhoz, hogy az uriemberek maradhassanak az UKban. Azt hiszem eskuvonkent 5Kt kaptak, majd vallas, majd a kovetkezo. A holgyeket ugy tudom bortonre iteltek es utana kitoloncoljak oket. Ez volt a hirekben. Ez vakitas? Siman visszajohetnek majd, nem forditjak oket vissza utlevel ellenorzeskor?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 19:47:46

@Sexual Harassment Panda:

Egyszerűen ez egy önmagát generáló probléma. Látom itt a saját szememmel.

Nincs szakképesítésük semmire - ezért nincs rendes munka - ezért munkanélküliek, páran segédmunkások. A fő megélhetési forrás a segély.

S aki kiverekszi magát a gettóból, abból "bolgár" lesz, azaz nem válall többé semmilyen közösséget a többi cigányokkal.

Volt évekkel ezelőtt egy cigány szomszédom. Érettségije volt, s valamilyen fémipari technikus végzettsége. S viszonylag rendesen fizetett munkája volt. Hát, ő minden második mondatában szidta "a cigányokat". Vicces volt, mert olyan volt a kinézete, hogy messziről látszott, hogy vagy dél-indiai bevándorló vagy cigány. Pl. figyelmeztetett "vigyázz a piacon, mert cigányok ólálkodnak" meg amikor egy másik szomszéd miatt beázott a fürdőszobája , kijelentette, hogy a szomszéd "lusta, mint a cigányok".

Sexual Harassment Panda 2013.08.26. 19:49:09

@charlieharper: nyilván vannak magyar bűnözők is, de amennyire én tudom, kevés magyar van kint, legalábbis a többi nációhoz képest.

nyuszigonosz 2013.08.26. 19:49:17

@charlieharper: Nézd, én egy Skodából ültem át annak idején egy Mercedes-be. Elöször persze luxusnak és kényelmesnek is éreztem., Kevésbé aztán, ha egy egy többszázkilométeres út után félig megkövülve szálltam ki belöle.

Közben ültem kényelmetlen VW Touran-ban többször, BMW 7-es, hát... úgy tünt a földön ülök, rövidtávon kibírható, nekem nem kellene.
Mercedes A- ugyanolyan betonülésü, mint a VW Polo, vagy a Passat.

Nekem francia autóm van, és az kényelmes.
Meg a Chevrolet Lacetti egy végtelenül kényelmes autó.

think different 2013.08.26. 19:49:47

@diggerdriver: Ez erdekes, mert most itt, Temple Fortune-ban eleg sok munka folyik a high street-en es nagyon nem hallok mast a munkasoktol, mint a jo oreg cockenyt. Se lengyel, se roman szo nem csapta meg a fulem...

nyuszigonosz 2013.08.26. 19:50:18

@charlieharper: Nincs is konteklencsém. :-))))

Igen, nagykorú. :-))

BTBTBT 2013.08.26. 19:51:27

Mindig nagyokat röhögök, amikor időnként összeakadok néhány PC-emberkével, akik fennen hirdetik, hogy "the travellers are not work shy". Nem a fenét.

@diggerdriver:
Persze, de azok DOLGOZNAK.
Itt attól tartanak, hogy januártól majd boldog-boldogtalan hurcolkodik, mert hogy bizonyos támogatások - amiket jelenleg még haza is küldhetnek az országukba - simán jár nekik, mivel az EU-ból jöttek.

Angolok többnyire az építési menedzsmentben vannak.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az ilyesféle támogatás-reformáció valóban áldásos lenne.
Leginkább a szociális rendszer kihasználtása miatt nehezedik nyomás az angol politikai életre az EU-val való szakításra, de legalábbis erősebb érdekérvényesítésre.

A cigányprobléma Írországban sem megoldott, pedig az Nyugat-Európában van, Mo.-on meg katasztrófa, ami van.

nyuszigonosz 2013.08.26. 19:51:52

@Shanarey: Ez egy még rosszabb dolog.

nyuszigonosz 2013.08.26. 19:53:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A cigányprobléma az lassan sehol sem lesz megoldható.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 19:53:38

@Shanarey:
Ez a nyugati országok hibája. Ők puhapöcsösködték el a dolgot.
Viszont ez is egy érv a gyerekvállalás ellen: nem akarom, hogy az utódaim (gyerek/unoka) egy olyan világba éljen, ahol még hírből sem ismerik a szabadságjogokat, szabad gondolatokat és ahol mindent egy vallási "rendőrség" irányít.

A hátralévő 87 évet még bírják ki a seggükön... :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 19:54:07

@charlieharper:

Hát, nem tudom. Alapvetően a börtönbüntetés sem lehet indok a kiutasításra, Más részről, akit elküldenek, visszajöhet. Amikor a franciák küldtek el cigányokat, pontosabban 500 euró ellenében rávették őket, hogy menjenek, az egyik bolgár tévécsatornán láttam riportot. Ott a "kiutasított" mondta, hogy most kipiheni magát, megy atengerpartra, majd 3 hét múlva utazik vissza Franciaországba, mert ott jobb az élet.

nyuszigonosz 2013.08.26. 19:55:32

@Kovermadar: Hozzánemértés politikai szinten máshol is van, csak a végeredmény különbözö.

nyuszigonosz 2013.08.26. 19:56:37

@nyuszigonosz: Elírtam: kontaktlencsém nincs. :-))

2013.08.26. 19:57:17

@nyuszigonosz: igen, az A osztaly tervezojet at kellett volna kuldeni az Audihoz, annyira pocsek. Az A a Merc egyik hibaja volt (tudom, Pappito nem ert egyet, de szerintem akkoris hiba volt). Pontositok akkor, csillagos auto (nem Audi vagy Beemer).

nyuszigonosz 2013.08.26. 20:00:16

@Kovermadar: Mert a nyugati országok elhitték, hogy a "szegény" cigányoknak mennyire rossz, és meg akarták mutatni, hogy ök ugye, a nagy demokraták, majd megmutatják, hogy milyen elegánsan tudják a cigányproblémát kezelni.

Már rájöttek, hogy nagy butaság volt részükröl ezeknek hinni, meg a saját elegáns megoldásaiknak is hinni....
Csak most már ök sem tudnak mit kezdeni velük.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 20:01:26

@nyuszigonosz:
A Chrysler-t próbáltad? Nekünk volt a családban egy régebbi Stratus 2.5 LX, na abban fotelek voltak, nem ülések. Ezért vágyom most már inkább én is amerikai autóra.
Ahol nem távolság a 600 mérföld, muszáj kényelmes autókat gyártani.

Cigánypróbléma (és úgy általában bármilyen): amint elérnek egy kritikus szintet, az önmagukat veszélyben érző, radikális helyiek pillanatok alatt rendet fognak csinálni.
Sokba fog kerülni mindenkinek, szó se róla... már kiutat nagyon én sem látok, ha a környezetemből indulok ki.

@Barátusz:
Jár Angliában segély az EUsoknak?
Nálunk mindenki kap, csak az EUsok nem :) Kap a menekült és kap a svéd... mi nem :)

SzZoole 2013.08.26. 20:01:56

@nyuszigonosz: rossz mercibe ultel:)en voltam az enyemel Magyarorszagon az almosagon kivul semmi bajom nem volt.Londonban tele tankoltam utanna csak a nemet aotopalyan altam meg ujra tankolni,meg vagy ketszer kave es pisi szunetre,az igaz hogy az en ulesemet 10 felekepen lehet allitani es meg massziroz is

ffüttyfürütty 2013.08.26. 20:01:57

@diggerdriver: Te hazahordtad a markolókat? :OOO :)
@Kovermadar: Akkor ne olvasd el Pokol Béla Európa végnapjai című könyvét

nyuszigonosz 2013.08.26. 20:02:25

@charlieharper:
Audiban még nem ültem eddig, lehet, hogy az a kényelmes német autó, mert Opel Zafirám volt egy hétre.
Hát, ismerösek voltak a betonülések abban is. :-))

nyuszigonosz 2013.08.26. 20:05:03

@Zoole: Akkor a rossz Merci a saját Mercim volt, na mindegy.
Szép volt, meg keveset fogyasztott, meg nem Kombi volt, de a fél világ belefért, csak az ülései: hat hosszútávon fárasztó volt.

Az A -Merci az meg már szerencsére nem saját. :-))

nyuszigonosz 2013.08.26. 20:06:25

@Kovermadar: Chryslert még nem próbáltam, pedig gyerekkoromban mindig mondtam, hogy majd ha nagy leszek, akkor Mercedeszem lesz meg/vagy Chrysler.
Na Mercedeszem már volt. :-))

BTBTBT 2013.08.26. 20:06:35

@Shanarey:
Nekem úgy tűnik - aztán lehet, hogy ez kisebbségi álláspont -, hogy fordulni látszik a politikusok érdeke, és végre már ők is látják, hogy a helyzet egyre tarthatatlanabb, és ha lassan is, de valamit tenni kell ellene. Ettől persze még nyugdíja meg rendes eü.-ellátása még nem lesz mindenkinek.

Noha kérdés, hogy kisvárosban vagy városban történnek az általad leírtak, de a skóciai viszonyokról nem sokat tudok, viszont a tendencia, amit leírsz, délebbre is jelen van.

A KFC-nél (Sámánnal vagy nélküle) meg úgy általában a gyorséttermi láncoknál viszont felettébb furcsának tartom, ha ez így ebben a formában igaz, mert ott aztán nagy a pörgés, és a fluktuáció meg a túljelentkezés miatt simán kib@sznak, ha túl sokat vagy beteg.

Amit aggasztónak tartok Európa-szerte, nemcsak a nyuszis szigeten, az a fiatalok óriási méretű munkanélkülisége. Ez Angliában jó "ugródeszka" lesz később a chav-életmódhoz meg. Az meg sok jót eddig még nem szült.

2013.08.26. 20:08:59

@Zoole: 2 tankkal eljutottal Magyarorszagra?

SzZoole 2013.08.26. 20:10:46

A nemet premium autokrol csak annyit hogy van a Mercedes es a tobbi.....a BMW az mindig is csak masodhegedus volt az Audi meg csak probalkozik,volt szerencsem mindegyikhez ugy hogy batran allithatom,egyszer egy porche cajjanal le vezettem par ezer kilometert de az megint mas kategoria.

2013.08.26. 20:13:16

@Zoole: igy van, kiveve a Cayenne reszt. Inkabb Merc, de ez mar csak izles

SzZoole 2013.08.26. 20:14:20

@charlieharper: igen,7.6 atlagfogyasztassal 90 literes a tankja a kocsimnak egy tankal megteszek 1100-1250 kilometert ugy hogy a nemet autopalyan 180-200 as atlagot mentem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.26. 20:14:53

@nyuszigonosz:

Na ez www.spectator.co.uk/features/8901281/bulgaria-vs-nigel-farage/ marha jó, mármint a videó a brit politikus látogatásáról bulgáriai cigány gettóba.

Aztán volt vele egy interjú, s az újságíró megkérdezte tőle "elnézést, ez a Farage név nem hangzik angolnak, Ön nem angol származású?", mire ő kissé zavarodottan elmagyarázta, hogy francia származású családból származik, de már nagyon régóta Angliában élnek az ősei. Aztán "az Ön felesége angol, ugye?", mire Farage megint kissé zavarodottan "nem, a feleségem német".

BTBTBT 2013.08.26. 20:18:05

@Kovermadar:
Igen, de csak munkanélküli (jobseekers allowance), a többi "támogatás" (benefit néven fut). De azok is járnak - jövedelemtől függően.

A munkanélküli egyébként 2 jogcímen jár.
1) ha már dolgoztál legalább 12 hónapig, tehát az NI-ra van levonásod,
2) családi jövedelem alapján.

Itt szörnyülködhetsz azon, hogy hányféle támogatás igényelhető. Értelemszerűen ugyanaz a személy nem kaphatja meg mindet.

www.gov.uk/browse/benefits/jobseekers-allowance

BTBTBT 2013.08.26. 20:19:01

@Kovermadar:
Itt meg csak úgy általában olvashatsz az angliai támogatásokról -

www.gov.uk/browse/benefits

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 20:19:50

@charlieharper:
Kellett a Mercinek kis autó a flottafogyasztás miatt mint a BMW-nek a Mini.
Hogy milyen lett az A azon már lehet vitatkozni.

SzZoole 2013.08.26. 20:20:50

@charlieharper: a ket auto kozott kenyelemben nincs kulombseg csak annyi hogy cayennet nem gyoztem benzinel tankolni 18 liter az atlag fogyasztasa es 452 LE bodeletes nyomatekkal meg hogy 0 rol 100ra csak 5.5 mp. alatt volt,mig az enyem csak 235LE 530 nm a nyomateka es 0 rol 100ra csak 7mp:))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 20:21:41

@charlieharper: @Zoole:
Hülye kérdés következik: mi a különbség ezek között:
- MB C230;
- MB C230 AMG?

Ha maradunk MB-nél, akkor a karosszériát leszámítva mi a különbség a C és az E osztály között?
Lehet-e rámondani, hogy az E kényelmesebb vagy a C kényelmesebb? Vagy az összes különbség a külseje?

2013.08.26. 20:22:52

@Zoole: az enyem tobbet eszik, de egy tobb, mint 2 tonnat "cipel".

SzZoole 2013.08.26. 20:25:36

@Kovermadar: az AMG az egy tuning ceg a mercinek nagyobb faceliftel felszerelt autokat adnak ki meg nagyobb teljestmennyel,az E classe nagyobb karosszeriaval rendelkezik mint a c classe

think different 2013.08.26. 20:26:23

@diggerdriver: nem vagyok boyracer, de szo nelkul elfogadnam az uj A250 AMG-t :)

2013.08.26. 20:27:35

@Zoole: papir szerint 3.8 alatt lennek 100-on, de soha nem ennyit mertem.

2013.08.26. 20:28:58

@Zoole: plussz kezzel osszerkott motor

think different 2013.08.26. 20:28:59

Az en jarganyom piros, ket ajtos, nagy motorja van es konnyu vele felszedni csajokat.

Ha idoben integetnek a megallokban:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 20:30:06

@Zoole:
OK, akkor AMG nem nagyon érdekel.
C / E... nagy test nagy élvezet? :)

Mibe kerül, amikor egy kompresszor adja meg magát?

2013.08.26. 20:30:13

@Zoole: :))) tobbet. Nem vagyok egy Vettel

Shanarey 2013.08.26. 20:32:15

@nyuszigonosz:

Régen nekem volt audim, az a bizonyos Audi 80, még nem lekerekített vonalakkal, diesel volt 1,6-os 70 literes tank, és nagyon kényelmes ülések.

nyuszigonosz 2013.08.26. 20:32:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Végignéztem a 12 perc Bulgáriát az angol politikussal.

Csodálkoztam, hogy az angol nyelv nemtudása ellenére azért nagyrészt még értettem is. :-))

SzZoole 2013.08.26. 20:33:00

@Kovermadar: igen az e nagyobb,azt nem tudom mert az enyem diesel es turbo feltoltos,a kompreszoral a benzineseket szerelik fel.

nyuszigonosz 2013.08.26. 20:34:05

@Shanarey: Akkor egyszer majd ki kell próbálnom egy Audit még. :-))

Shanarey 2013.08.26. 20:37:22

@nyuszigonosz:
A mai Audikról, nincs tapasztalatom.

2013.08.26. 20:39:07

@Zoole: a felesegem vezetese mellett joval tobbet eszik, kb 15 felett.
Elirtam fenn, 4.8alatt kellene 100-on lennie.

SzZoole 2013.08.26. 20:39:53

@charlieharper: az enyemet meg nem akarom chippelni mert garancias,talan kesobb,igy is ha sport fokoztban odalepek a gazpedalnak 60-70 mph-ig folyamatosan villog az ESP,a kormanyon levo flappy valtot meg ki sem mertem probalni:))

nyuszigonosz 2013.08.26. 20:42:10

@Shanarey:
A mai Audik óriásiak, és megint elegánsak , szépek, mint az Audi 80 is a maga korában. A közbeesö években voltak olyan nemszép Audik is.

Talán megteszem azt, hogy egy autokereskedésben érdeklödve bámulni fogok egy Audit és akkor esetleg kipróbálhatom.

2013.08.26. 20:45:59

@Zoole: ooooo, Brabus chip tuning?

SzZoole 2013.08.26. 20:46:00

@charlieharper: en ezt nem ertem,En 180 cm magas vagyok es 85 kg,a felesegem 153 cm es 50 kg korul van megis ha O vezeti az autot mindig tobbet eszik a fene se erti ezt,ja az En labbmeretem 42es az ove meg csak 34es

DieNanny CH 2013.08.26. 20:47:03

@kozmopolita:

Ráadásul itt a közelemben egy ilyen "virágos" kiírta, hogyha a vevőnek nincs aprója, dobjon be amennyit tud, meg egy cetlit a nevével címével, amin a visszajáró összege van, és a paraszt elküldi neki postán...

SzZoole 2013.08.26. 20:51:38

@charlieharper: ja azt nezegettem £2000 korul megcsinaljak plusz 60LE es plusz 100 nm nyomatek,igy kozel 300 lovas lenne a nyomateka pedig 640 nm de ezt mar csak negykerek meghajtasnal lenne ertelme igazabol.

NorthPier 2013.08.26. 20:51:49

@Barátusz: "De mit is várnánk egy olyan országban, ahol a vezetékeket ellopják a közterületről, hogy színesfémnek eladják? Siralmas, és az évtizedek kérdése, amíg a fejekben rend lesz téve."
Szóval ne is haragudj... Inkább olvasd el ezt:
www.fogyasztok.hu/cikk/20100928/femtolvaj-brit-vasut-problema-rez

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 20:53:09

Miért van az hogy nekem csak pozitív tapasztalataim vannak a románokról mind a munkahelyen mind az utcán míg mások itt a sárgaföldig lehúzzák őket?
Nekem rengeteget segítettek és segítenek most is. Soha a legkisebb problémám nem volt velük pedig tőlük tartottam a legjobban.

BTBTBT 2013.08.26. 20:56:51

@NorthPier:
Aki keres, talál - hároméves cikket a neten.
Komolyra fordítva a szót: akkor ettől a magyar helyzet jobb lesz? Van remény fejlődésre?
Nem haragszom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 20:59:30

@think different:
Nézd, én kb 15 cégnél dolgoztam már itt olyan nagy cégeknél mint a PC. Harrington, a Braun, a Breheny, a Brennen, a Skanska a Vilmott Dixon a Galdris. Ezek hatalmas cégek.
Sehol mondom sehol nem volt 20%-nál magasabb az angol melósok aránya. A menedzsmentben már ők dominálnak valóban.

2013.08.26. 21:00:28

@Zoole: azt mondjuk az M25-on ugysem hasznalod ki. Azert jo, ha van eleg lo :) En csak rohogok, amikor a mellettem levok kapaszkodnak felfele az autopalyan, az enyemnek meg oda se kell lepni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 21:00:49

@diggerdriver:
Érdekes viszont hogy az aszfaltozók mind angolok pedig az nálunk tipikus cigány munka.

nyuszigonosz 2013.08.26. 21:02:58

@diggerdriver: Mert a románok is mint mindenki sokfélék.
Akik dolgoznak, és normßalisan élnek, azokkal szerintem sehol senkinek nincs problémája, mert miért is legyen.

Viszont vannak a nem ilyen románok is. Mint ahogy vannak ingyenélni szeretö németek, angolok, akarkik is.

SzZoole 2013.08.26. 21:11:48

@charlieharper: igen ezeken en mosolyogni szoktam egy jo par ezer merfoldet mar lenyomtam en is az autopalyakon Angliaban es azert vannak szep kis emelkedok,a tempomatot mindig 85 mph ra allitom es az dombra felfele is annyi meg le fele is,erdekes modon lefele mindig versenyezni akarnak de felfele csak probalkoznak es ha nyomok egy felkover gazt visszavalt kettot a hetbol es csak neznek utannam en meg csak mosolygok:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.26. 21:18:41

ez a romános sztereotípia mindenhol megvan (lengyeleknél, más kelet-európaiaknál, nyugaton), vagy a mi privát agymenésünk?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 21:26:40

@Chang Yai:
Nem tudom de szerintem zsigeri gyűlölet él a magyarokban a románokkal szemben míg az ő részükről ez nincs így.

Shanarey 2013.08.26. 21:33:11

@diggerdriver:
Nekem nincs velük bajom, kivétel az ottani élősködő réteg. na meg az önjelölt szakmai mesterek, akik trehány munkát végeznek, de a pénzt azt elvárják ugyanúgy, mintha a munka kifogástalan lenne.

think different 2013.08.26. 22:00:18

@diggerdriver: En elhiszem, de nekem az a furcsa, hogy regen tenyleg nem hallottam angolt eptikezesek mellett elsetalva, most meg inkabb angolt hallok.
Ezek nem nagy epitkezesek a kornyekunkon (es nem is csoro kornyek), inkabb uzletek atalakitasai, burkolas, nyilaszarok csereje vagy tetocsere, scaffolding utan.

Neha nagyon hianyzik a tervezes...:/

BTBTBT 2013.08.26. 22:02:13

@Shanarey:
Ne keverjük már a románokat a román cigányokkal.

@diggerdriver:
Jaj, dehogynem. Voltak ők Csau alatt is oltva az erdélyi magyarság ellen, a sógornőm családja regélt róla eleget, és ez azóta sem múlt el nyomtalanul.

Latcho Rom 2013.08.26. 22:03:34

@diggerdriver: Romaniaban, vagy a hataron tul?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.26. 22:14:52

@Sexual Harassment Panda: Odarakja a hagymat krumplit , olyan igen, de kist talkat nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 22:25:28

@think different:
Az épületfelújítás az más műfaj mint ahol én dolgozok.
Arról a részről nem tudok semmit

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 22:29:43

@think different:
Akkor itt miért vannak a legnagyobb jóindulattal irántam?
Nem hiszem el hogy romániában gyűlölik a magyarokat aztán ha kijön ide akkor ez hirtelen átfordul az ellenkezőjébe.

Latcho Rom 2013.08.26. 22:38:10

@diggerdriver: Nincs min veszekedni kimt. Roman baratokkal mentunk pecazni - hasonlok a tapasztalataim mint neked - szoba jott Dozsa valahogy, azt mondtak hogy roman. Ezt tanitottak nekik. Nyeltem, s hagytam a fenebe a dolgot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 22:44:15

@shakti_rom:
Ja így van. Néha szóba hozzák Erdélyt. Azt mondják mindig az övék volt csak az utolsó 1000évben nem és ők csak visszakapták.
Jól van barátom ha úgy volt úgy volt.

Shanarey 2013.08.26. 22:48:49

@Barátusz:

Ez nem keverés, hiszen ők rohannak elsőnek kifelé, amint lehet, és már sokan kinn is vannak.

Akikre te gondolsz, azok, azok akikkel Digger is találkozik munkaidőben, azok dolgoznak, nem pedig a benefit miatt vannak ott.

Amúgy pedig, a szerint az ország szerint nevezik őket ahonnan elindultak, ahogy a Kanadai csapat is Magyarnak voltak nevezve.

NorthPier 2013.08.26. 22:48:56

@Barátusz:
Nem kerestem, múltkoriban olvastam erről. Most csak visszakerestem (volna), de azt a cikket nem találtam, de ez is erről szól. Ez tényleg 2010-es írás, de keress rá angolul, 7 millió találat, a legfrissebb múlt heti.
Az is igaz, hogy valami hatékony módszert találtak a kábellopások ellen (cable theft can cost the industry up to £16 million pounds every year - úgyhogy nem kis tétel), a cikk állítása szerint "az elmúlt időszakban" 60 %-kal sikerült csökkenteni az esetek/károk mennyiségét.
Változás? Nem hiszem. A mérték változhat, de a jelenség marad.

Shanarey 2013.08.26. 22:49:45

@Shanarey:

És a magyarokkal szemben akartak megint vízum kényszert, nem a magyarországi cigányok ellen.

BTBTBT 2013.08.26. 23:11:55

@Shanarey:
A videón román cigányok láthatók a Hyde Park nyugati részén, ugyanakkor a "shelter"-es angol pacák, a nagy "szakértő" szimplán románoknak titulálja őket. Nem azért, mert nem tudja, hogy kik, hanem ő is inkább PC a tévében.
És nem azért, mert meg akarom védeni a nem cigány román állampolgárokat.

@NorthPier:
Értem én, csak attól Mo.-on nem lesz jobb, mert a világ más pontján is lopják
Mellesleg ez a kommentem eredetileg arra vonatkozott birca-nak, hogy a magyarok anno széplopták a munkahelyeiket is a cucilizmusban.

@diggerdriver:
Ne keverjük azt, hogy veled Londonban hogya viselkednek az ott szintén idegen románok, meg azt, hogy hogyan bánnának veled - meg mással is, persze nem mindenki, ugye -, ha Romániában dolgoznátok együtt.
Ráadásul én is inkább abbahagyom az általánosítást, mert nyilván nem minden egyes román utálja a magyarokat.

Latcho Rom 2013.08.26. 23:29:46

@Barátusz: Romaniai magyar vagy, vagy ez is hetpecsetes titok?

BTBTBT 2013.08.26. 23:42:26

@shakti_rom:
Nem, a sógornőm az. Én magyar vagyok, mo.-i.
Miféle hétpecsétes titkok lehetnek itt?

Shanarey 2013.08.26. 23:48:51

@Barátusz:
Tudom hogy kik vannak a videón, de ezek szerint te nem érted, vagy nem akarod érteni a lényeget. Akiktől fél a nyugat, azok vannak a videón is, s főleg ezek rokonai jönnének Bulgáriából is.

BTBTBT 2013.08.27. 00:01:07

@Shanarey:
Nagyon is értem, miről van szó, de az a gond, hogy a videón lévők a kitoloncolás ellenére is visszajöttek a töketlen angolok miatt, és azok még most is csak rácsodálkoznak az egészre.
A segélyturizmus ellen viszont már van tervezet, és remélhetőleg tettek is követik hónapokon belül, így majd nem az adófizetőknek kell eltartani a "jólétért semmit se teszünk"-népséget. Nemzetiségtől függetlenül.

Shanarey 2013.08.27. 00:09:54

@Barátusz:

Ennek én is örülnék, mert én sem azért megyek oda 5-én hogy benefit huszár legyek, de azt is szeretném ha senki sem nézne annak, csak azért mert "keletről" jöttem.

BTBTBT 2013.08.27. 00:40:47

@Shanarey:
Itt a gond azokkal van, akik nem dolgozni jönnek. De azkkal egyre inkább. Ha te mestere vagy a szakmádnak, de legalábbis jól értesz hozzá, akkor nem azzal piszkálnak, hogy "ja, mer ez keletről jött".

Shanarey 2013.08.27. 00:59:23

@Barátusz:

Két elektromos szakmám van, és a kollégáim szerint a mestere vagyok, de papírom a "mester" fokozatról nincs :-)

Shanarey 2013.08.27. 01:01:41

I'm Electrician, and Security Technician

Shanarey 2013.08.27. 01:03:35

Na én el,

I go to sleep.

G.N. for all

BTBTBT 2013.08.27. 01:04:39

@Shanarey:
Emlékszem, hogy korábban beszéltél a szakértelmedről mindenhez, amiben áram van.
Az elképzelhető, hogy el kell majd végezned itteni tanfolyamot is - de semmiképpen ne diplomára gondolj -, hogy munkát is adjanak, mert hiába tudod például az angol szakszavakat, mert szolrgalomból megtanultad Mo.-on, idekint azért szeretnek erről valami, az ő szabványaik szerintit látni írásban.

Ilyesmikre érdemes lenne rákeresned a neten.

pappito · http://pappito.com 2013.08.27. 01:59:43

@charlieharper: a régi A osztály (az a gyösz) az rettenet, annak a tervezőjét tényleg egy féltengellyel kellett volna agyonverni. A mostani viszont jó. Jó vele menni, és nem csak az AMG verzióval, a simával is. És olcsó is. Persze nem oda van célozva, ahova az E vagy a SUV-ok vásárlói néznek.

pappito · http://pappito.com 2013.08.27. 02:07:54

@Zoole: Az AMG a gyári tuningcég, 100% Daimler tulajdon. Affalterbach-ban vannak.

A széria modellekből csinálnak performance változatokat, és egyedi kiviteleket. (persze egy A45 AMG is széria, mert készül belőle sok) Meg ők építgetik a CLK TDM-et meg ezeket a mindenféle kispéldányszámú bigyókat.

De átalakítanak széria motorokat. Minden AMG motoron ott a lapka belegravirozva a motort összeállító mérnök aláírásával. Most már ők is ilyen pekidzsekkel dolgoznak, van AMG katalógus, hogy a kedves vevő válogathasson a karbon műszerfalmintákból :)

pappito · http://pappito.com 2013.08.27. 02:10:41

ja, a poszthoz meg:

" a csomagokat pedig előszeretettel megsarcolják a légitársaságok, így sokak jogosan gondolják úgy, hogy a repülés nagy lehúzás."

Hát igen, ritka pofátlanok ezek a légitársaságok, az ötezer-nyolcezer forintos jegyedért nem viszik el a két nagy kufferedet ingyen és alig 1-2 járat van Bp-Milánó között. Rohadékok.

pappito · http://pappito.com 2013.08.27. 02:16:11

@puhacica: "barátnőm 2 éve volt Új-Zélandon, ő is azt mesélte, hogy kipakolják a zemberek a kis portékájukat meg a "kasszát" az út szélére és senkinek eszébe se jut csórni."

a valóság kicsit árnyaltabb :) A városokban is van sok helyen és a legtöbb becsületkasszás megoldás működik, sőt, van állami kezelésű erdőben campsite, ahol van doboz, dobjál bele, ha ott sátraztál (meg szokott lenni levelezőlap, hogy írd meg, hogy ott aludtál és akkor valahogy beszedik a 8 dollárjukat :) Vidéken rengeteg helyen van ilyen.

De volt olyan műsor a tévében, hogy becsületkassza az út szélén rejtett kamerával és azért volt aki megpróbálta kiszedni a pénzt a lelakatolt kis dobozból, és olyan is aki nem fizetett a gyümölcsért. A többség fizetett.

De a becsületkassza rendszeres volt a gyerekkoromban mindenfele Magyarországon, pedig komenizmus volt. (túráztam sokat sokfelé) és ahogy valaki írta a nyugati részeken ma is az.

2013.08.27. 04:14:48

@pappito: az uj A-hoz, ugy tudom, hogy a kezdetektol kaptak AMG inputot a tervezeshez.
Egyebkent a regi A hogy ment at a belso quality controlon?

pappito · http://pappito.com 2013.08.27. 04:32:01

@charlieharper: én már azt sem értem, hogy hogy jutottak el a prototipus legyártásáig...:) aztán ráadásul fel is borult azon a hülye teszten, módosítani kellett a futóművet. De amellett, hogy rusnya egy bódé lett a W168, voltak más bajok is vele, szerencsére majd' tíz éve nem gyártják. Nem hiába ez a fronthajtás akkor még nem ment ügyesen a márkának. Az utódja a W169 se lett jobb, az egész koncepció - szerintem - el volt baltázva, csak rengetegsok milliót öltek már bele gondolom, másfél milliót végül is eladtak tíz év alatt.

Szerencsére összetépték a terveket, kidobták a motorokat és a W176-ot újracsinálták előről a semmiből, új motor, új minden.

Persze amikor a W168 kijött, akkor a prémiumoknak nem volt ilyen kategóriájuk sem, nemhogy modelljük, a mostani W176 meg az egyes bömbi meg az A3-as Audi konkurrenciája lesz/van., mert időközben megszületett a kisprémium.
Egyelőre nem a MB diktál, a két konkurrencia jobb számokat hoz. Majd meglátjuk, az új modellek nagyon jól mennek, majd az idő megmondja. Ráadásul nyit a márka a fiatalabbak felé, az jó ötlet, hogy levakarják a csillagról a nagypapi-autó imidzset.

SzZoole 2013.08.27. 07:42:45

@pappito: koszi a megerositest bar En is azt irtam hogy a mercinek a tuning cege,jo dolgokat csinalnak,de En egy brabus faceliftet jobban szeretnek:)))

pappito · http://pappito.com 2013.08.27. 09:16:01

@Zoole: a brabus is azért töttbet tud mint egy facelift, belenyúlkálnak azok a motorba rendesen, csak győzd kifizetni, aztán meg tankolni :) A faceliftjeik nekem kicsit bazáriak.

az független barkácsklub, szóval a brabus mod-okhoz nem volt szerencsém, sajnos, pedig igen szívesen kipróbálnék tőlük ezt-azt.
Ők csinálnak olyat amitől a G osztály kevesebb, mint hat másodperc alatt van százon :) Na az érdekes lehet.

SzZoole 2013.08.27. 14:45:19

@pappito: ha tudom hogy Te is merci bolond vagy akkor pontosabban fogalmazok dolgokat,termeszetesen tisztaban vagyok hogy mit tud a brabus mindent elolvasok ami veluk kapcsolatos.En valoszinuleg be fogok epitetni egy chipet kesobb csak az en autom meg garancias es amiatt nem szeretnem elvesziteni a garanciat pedig egy kicsit dobna az auto teljesitmenyen:)).Mas,mivel az enyemet szalonban vettem ezert a Mercedes idokozonkent kuld nekem meghivokat kulombozo rendezvenyeire ahol az modeleket termeszetesen AMG-ket is lehet ki probalni tesztelni a A classtol kezdve az SLSig,ami ugye a nagy almom mar mint az SLS csak hat ugye ketto gyerek es egy feleseg mellet......A G class nekem is tetszik bar az inkab neked lenne valo mert az csodalatos orszag ahol Te vagy ott biztos hogy jol ki lehet hasznalni,En legalabb is biztos hogy turaznek vele amikor lehetne:)))

DieNanny CH 2013.08.27. 18:20:01

@Zoole:

Tesómék is innen Svájcból egy tankkal mennek. Itt a ház előtt teletankolnak - Citroen9 (asszem...) a hétüléses. Anyukám utcájának a végén meg a másik benzinkút. Oda már rögtön bemennek, hogy mikor szüleimhez beállnak az udvarba, másnap ki is tudjanak állni. Ez kb 1200 km. Pedig benne van az egész itteni gyerekszoba... És Mo-on szinte nem is mennek autópályán.
Érdekes viszont, hogy visszafelé nem elég az 1 tank. Valószínűleg többet mennek hegynek fel.

SzZoole 2013.08.27. 19:23:12

@DieNanny: .nekem egy kicsivel azert hosszab az ut London,Dover,Calais vagy Dunkirk .Begium egy kiss resz Hollandia nagy reszt Nemetorszag,Ausztria es Magyarorszag keleti resze Nyiregyhaza.Londontol majd nem Doverig autopalya.Amikor a komprol lehajtunk par kilometere ott az autopalya es Nyiregyhazaig,persze Pesten keresztul vegig autopalyan vezetek,mindez kicsivel tobb mint 2200 km,2 felnott es 2 gyerek a tobb mint 500 literes csomagtartom telepakolva,ja es a kocsim 3000 cm3 is.A magyarorszagi uzemanyagok minosege messzeelmarad az mas unios orszagoketol,nekem tobbet fogyasztott az auto amig otthon tankoltam.az unokaocsem benzinkutas es O is megerositette ezt a tenyt.

2013.08.27. 21:19:59

@Zoole: nekem eddig a belga es nemet uzemanyagtol fogyasztitt legjobban az auto. A magyar meg &*%& volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.27. 21:40:26

@Shanarey: betegség a munkahelyen ügyben - én ettől mindig ki voltam akadva, hogy ha otthon mondjuk két napig fostam-hánytam, amivel ha akar se tud az ember orvoshoz menni, akkor bajban voltam. mondjuk nekem olyan tahó főnököm volt először, hogy államvizsgázni se engedett el, a munkahelyi papírjaimba az került bele, hogy igazolatlan hiányzás.
perpill olyan van itt, hogy évente 5 napit lehet fizetetten betegnek lenni, nem kell semmi papír, csak betelefonálsz, a teaching assistantek megoldják a lyukakat. ha nagyon beteg az ember, úgyis orvoshoz megy, egy fosással vagy migrénnel meg minek. ha több , mint 5 nap, akkor orvosi papír kell ahhoz, hogy fizetett legyen. namost az a helyzet, hogy ahol normális főnö9k van, normális körülmények, ott az emberek nem fognak visszaélni azzal, hogy akár lóghatnának 5 napot. de a többség egyébként azt csinálja, ha valami beüt, vagy szarul van, hogy bemegy, letanítja azt a pár órát, aztán hazamegy kialudni magát vagy futni a köreit. hát nekem jobban tetszik, mint amikor a főnök a nyakamba liheg, és ismeretlenül is lógós, lusta stb stb dügnek néz. onnan kezdve aztán tényleg nem akar majd az ember dolgozni menni....

Shanarey 2013.08.27. 21:50:24

@Barátusz:

Nos igen, el kell majd végeznem, a 17. edition névre hallgató kiegészítést, ha villanyszerelőként akarok hivatalosan dolgozni.

Ezt kérik a legtöbb álláshirdetésben, amit eddig nézegettem.

@Chang Yai:

Magyarországon ez ritkán főnök függő dolog, de itthon azért a többség igazoltan hiányzik. Ilyen tahó főnököm volt nekem is, aki úgy gondolta hogy karácsony másnapján nem lehet semmi bajom. Pedig volt. Ritkán vagyok beteg, 8-10 évente vagyok több napos beteg, az évi egyszeri októberi náthát leszámítva.

SzZoole 2013.08.27. 21:58:18

@charlieharper: nekem az Angolal sincs bajom,mindig shell premium dieselt tankolok nekem az jon be a leg jobban,egyszer voltunk a tescoban vasarlni,a mellete levo tesco kuton tankoltam,alig vartam hogy kijarjam belole.Igaz a mondas hogy " olcso husnak hig a leve",pedig a shellnel £1.49ert,a tesconal £1.34be kerul egy liter,es shelles gazoljal nagyobb tavolsagot megteszek.

M. Péter 2013.08.27. 23:45:27

@Zoole: Egy magyarországi benzinkutas mit tud a külföldi benzinről? Unokaöccs helyett inkább mondjuk vegyészménökök által készített összehasonlításnak hiszek.

Rob007 2013.08.28. 11:22:10

Monzában voltál már F1-es futamon? Nagy álmom, hogy egyszer eljussak oda, bár fogalmam sincs mennyibe kerülne úgy nagyságrendileg az egész kirándulás.

Mert még a jegy megoldható lenne, de hogy hol találhatnánk szállást a közelben elfogadható áron az már jó kérdés.

body_andras 2013.08.28. 13:47:42

@Rob007: idén sajnos még nem leszek olaszországban, vmikor a f1 nagydíj után térek vissza. voltam már wtcc hétvégén monzában. maga a város is remek hely, a park óriási, a pálya nagyon hangulatos. de egyszer az életben muszáj lesz f1-re is odamennem. árakat egyelőre nem tudok mondani, de amint tudok részletes beszámolót adni, kiteszem a blogomra.

Krisztina Csizmadia 2013.11.23. 18:28:21

Én egy évet éltem Milánóban, most júliusban jöttem haza.
Isteni hely, nagyon jól éreztem magam és nagyon hiányzik.
Én is gondolkodtam rajta, hogy beküldöm a történetemet, de hát megelőztek :D

Mintha láttam volna a nevedet az egyik szórakozóhelyen készült partyfotón, amit az olasz barátaimról csináltak. Szoktál fotózni szórakozóhelyeken?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása