oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 25. 06:50,  Szüksz? It sucks! 351 komment

2013. augusztus 25. 06:50 Határátkelő

Szüksz? It sucks!

Nagyszerű posztok születtek kedvenc blogjaimon az elmúlt napokban is, úgyhogy van mit ajánlani így vasárnap olvasgatásra. Ott van például Szandra ausztráliai beszámolója arról, hogy jobb híján hogyan kísérletezik egy szórólapos munkával. Ha már munkahely, akkor érdekesek Barna svédországi tapasztalatai is. Ő most éppen egy szeptemberi tanfolyamra készült – volna, de szóltak neki, hogy nem azért megy oda, hogy előtte otthon gyakorolgasson. A heti másik két ajánlott poszt közül az egyik a Barcelona focicsapatának ciszjordániai vendégszerepléséről számol be jó sok képpel, végül, de nem utolsósorban, Janek rántja le a leplet a félelmetes tintahalról – egyenesen Hawaiiról. Jó olvasást és ne felejtsetek el ellátogatni az eredeti posztokra!

130825_tintahal báb cím.jpg

Kezdjük tehát Szandra ausztráliai írásával, ami azzal kezdődik, hogy akár egy egyszerű eladói állást sem olyan egyszerű megszerezni, még lebutított önéletrajzzal sem. Így aztán marad az újságok kiszállítása, egészen pontosan a szórólapok és a katalógusok kézbesítése.

"Pár szót erről a szórólapos munkáról. Amikor interneten jelentkeztem még talán júniusban, akkor csak lakcímet meg elérhetőséget kell megadni. Talán rákérdeztek egy formon, hogy van-e jogod itt dolgozni, de ezt azóta se ellenőrizték. A munka abból áll, hogy hétfőn felveszi az ember a heti szállítmányát, ami több fajta katalógus, és azt szerda estig kiviszi a kerületében az összes olyan postaládába, amin nincs No Junk Mail felirat. Elég egyszerű, az én területem 6 tömbből áll, tehát 3szor 2 utca, és 591 címem van. Ez azt jelenti, hogy ha van 4-5 fajta szórólapod vagy újságod, akkor az 2-3000 példány.

A fizetés úgy néz ki, hogy az első újságra kap az ember 18-19 dollár körül 1000 darabonként, majd minden további szórólapra/újságra 10 dollárt 1000 darabonként. Tehát ha egy héten mondjuk 4 fajtát kapok, akkor az (18.6+30)*0,591 kb 29 dollár, ami adózatlan, de a bevallás úgyis csak jövőre lesz, ha...

130825_junk mail.jpg

Ahogy nő a lapok száma, úgy lesz komplexebb a feladat, mert ha mondjuk kap az ember 8 fajtát, azt már otthon össze kell rakni egy pakkba, hogy gyorsabban menjen a szórás. Arra is lehet számolni pár órát, hogy 4-5000 példányt összeválogass... inkább ami a múlt héten megterhelő volt, hogy 8 kiadványt kaptam, amiket ha összeraktam egy pakkba, darabja 20 dkg volt. Még úgyis, hogy a szórást szétosztottam két napra, eléggé megfájdult a hátam. Ráadásul jóval többet kellett fordulni, mint első héten, mert kevesebb pakkot bírtam el ugye cipelni, egy blokkot 2-3 kör volt megcsinálni általában." A poszt további részét itt olvashatjátok el!

Ennyit tehát Ausztráliáról, most egy nagy váltással irány Svédország, ahol Barna egy szeptember végi, kétnapos stockholmi tanfolyamra készül. Illetve készülne, ha nem próbálnák meg lebeszélni róla...

„Érdekes volt, mikor mondtam bent, hogy otthon kicsit gyakorolgatok, szinte rám förmedtek, hogy minek akarok én otthon ezzel foglalkozni, azért megyek a tanfolyamra, hogy ott tanuljam meg vagy hozzák elő az emlékeimet. Ez is egy hozzáállás.

Volt egy kis bonyodalom a nevem miatt is. Meg kellett adni a tanfolyamhoz, de nem nagyon boldogultak vele, így le kellett betűzni. A főnököm (...) meg is jegyezte, hogy "Szüksz? It sucks!" Aztán jót röhögtünk rajta. Tény, hogy ez egy abszolút alkalmatlan név az itteni élethez, amúgy is csak apámra emlékeztet, úgyhogy mindenképpen menni fog a levesbe. Már csak egy rendes vezetéknevet kellene találni helyette.

Ha már a nevek, velünk, magyarokkal, rengeteg gond van :) A cégnél a következő nevek fordulnak elő: Gyula, Lajos, Zsolt és Barna. A kettős mássalhangzókkal nem tudnak mit kezdeni. Így lesz, fonetikusan írva):
Gyulából Güla (ami nagyjából sárgát jelent). Lajos-ból az egyik kolléga csinálj Lajon-t, ami az oroszlánra hajaz. A Zsolt esélytelen a zs miatt, így Szolt lesz belőle (ez ugye a sóra hajaz) és a Barna ugyan kiejthető, de a "gyerekre" hasonlít." A továbbiakat ide kattintva olvashatjátok el.

Ezen a hétvégén (utolsónak a nagyok közül) megkezdődött a spanyol labdarúgó-bajnokság, azaz véget ért a leginkább átigazolási pletykákkal dúsított holtidény, a csapatok is visszatértek a nyári túrákról. Most a nagyszerű Mishpaha blog segítségével nézhetjük meg, hogyan is zajlott testközelből a Barcelona ciszjordániai kiruccanása. Feltétlenül kattintsatok, hiszen rengeteg kép tarkítja a beszámolót, amiből most itt egy rövid kedvcsináló következik.

„Mivel nem csak én szivárogtam be a védett zónába, hanem elmebeteg szurkolók is, ezért a következő néhány perc fullkontaktba ment át. A semmiből mindig előugrott valaki, aki egy fotó kedvéért le akarta tépni a kedvence fejét, majd kisvártatva egy biztonsági vetette rájuk magát, hogy szétválassza őket és elvonszolja a tett színhelyéről a magáról megfeledkezett helyi fickókat.

Számomra meglepő volt, hogy a barcások többsége micsoda nyugalommal viselte a világhírrel együtt járó agresszív szeretetet. Jó, nyilván benne van a fizetésükben, hogy ne vakarózzanak, ha ezt épp a saját bőrükön érzik, nekem viszont nézni is rossz volt, ahogy sorra szétszedték a barcás sztárokat.

130825_Messi cím.jpg

Külön is kijutott a jóból a világ talán legzseniálisabb csatárának, Lionel Messinek. Amikor csak megjelent a színen még magasabb fokozatra kapcsolt a hisztéria. Hogy agyon ne nyomja a felfokozott figyelem, külön testőrök vigyáztak a testi épségére. Talán egyedül az argentin arcán nem láttam, hogy a jó fizu és a világhír kárpótolná azért, amit ki kell állnia.

Mondjuk az én mosolyom se lenne őszinte, ha fülem-farkam behúzva, testőrök gyűrűjében volnék kénytelen mozogni a világ minden részén. Messi Betlehemben sem úszta ezt meg - testközelből egészen úgy festett, mintha szegényt rabláncon vezetnék a kivégzése felé."

Ha még nem lenne elég a jóból, akkor végül – de messze nem utolsósorban – ma azt is megmutatjuk (egészen pontosan Janek mutatja meg egy fotósorozat segítségével), hogyan is kell elkészíteni a tintahalat. Sok képpel és humorral, szóval nem csak a tintahalat imádóknak (amilyen én is vagyok) ajánlom!

„Gondoltam lerántom a leplet a félelmetes tintahalról.

Gyakran van, hogy a helyi bevásárló piacok hús / hal részlegén olyan dolgok vigyorognak vissza rám, aminek a felét nem is merem, a nevüket nem tudom (és gyakran még félelmetesen is néznek ki). S mivel a japók lényegében mindezt megeszik (most tényleg. Mindent ami szerves a tengerben azt megeszik) gondoltam érdemes kipróbálnom.

A kísérlet sorozat első eleme a Tintahal.

A feltétel az volt, hogy eredeti formájában kell kézbe vennem a dolgot és elkészíteni. Íme, a folyamat!"

A tintahal a képek láttán éppenséggel nem lett szimpatikusabb, de végtére is nem nézegetni (és az esetek döntő többségében pucolni sem), hanem megenni kell, annak pedig nagyszerű, úgyhogy a még néhol horrorisztikus képek sem tudtak eltántorítani. Nézzétek meg ti is itt!

130825_tintahal cikk.jpg

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Izrael Svédország Egyesült Államok Hawaii

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr35475779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 19:27:49

@Babette_:

Személyi szám most is van, de tilos a széleskörű használata. S amikor bevezették valamikor a 70-es évek első felében (emlékszem, órákig álltam sorban anyámmal akkor személyi szám kiváltása céljából) nem mentesítette az anyai nevet, hanem mellé lett kitalálva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 19:29:08

@Babette_:
Igen, erre emlékszem. Csak nem értem az okát, mert azért kell 10 féle adat, hogy azonosíthatóak legyünk, cserébe azért nincs csak egy PN, hogy ne legyünk azonosíthatóak.

Ennek semmi értelme :)

@diggerdriver:
Háháá!!!
Szóval Diggerdriver János vagy! Felírtam... ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:29:28

@Kovermadar:
Az NI szám csak egy szám semmi nem derül ki belőle.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:33:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez mind rendben van ez az egyik leggyakoribb név de csak az albánoknak következik a Jánosból a Jani például a románoknak nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:35:16

@Kovermadar:
Húúú milyen boldog lehetsz most:))))))))))))))))))))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 19:38:27

@Vegaaa:

Ennél csak a Farkas Piroska meg az Ádám Éva nevek jobbak. Igen, ezek valódi nők valódi nevei. Meg még a Végh Béla és a Hegyi Farkas se rossz. Ezek sem kitalált nevek. Mondjuk a budapesti holokauszt múzeumban is sokan röhögnek az egyik emléktáblánál, mert van egy felirat a zsidókat mentő keresztény magyar emberek emlékére és ott van egy Buzi Béla nevű ember is felsorolva, S mivek B és az elején van, mindenki észreveszi.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 19:40:41

@diggerdriver:

Korábbi munkahelyemen a főnök egy albán csaj volt, de most már nincs albán ismerősöm, szóval nincs kit erről megkérdezni.

2013.08.25. 19:53:03

@diggerdriver: majd megkerdezem az automosotol, ha legkozelebb megyunk offroadozni. Ok albanok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:57:32

@charlieharper:
Ok köszi. Az világos hogy ahogy Max írta mindenhol elterjedt a
" Jan, Janko, Jane, Jani" de a Jánost is ismerik hogy abból következtetik?

ffüttyfürütty 2013.08.25. 20:00:18

@diggerdriver: Nem lehet, hogy kihallják belőle a hasonlóságot?

Muscari 2013.08.25. 20:03:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igen, most hogy mondod, en ismertem is egy Farkas Piroska nevu lanyt, a szomszed utcaban lakott gyerekkoromban. Bar ez akkor nem tunt fol, mert ok voltak a Farkasek, a lany meg csak a Piri. Valahogy sosem raktam igy ossze :-)

Mezei Virag is letezo szemely es Cserep Virag is. Bar az elobbi szerintem kifejezetten aranyos.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 20:08:35

@portugéza:
Kasza Blanka van Miskolcon is.

fortunadivatstudio.mconet.biz/fortuna-divat-studio-vezeto-hir/az-o-mamma-mia-musical-elso-bemutatoja-a-miskolci-kocsonya-fesztivalon_3642_522218.html

(a Koreográfiát nézd)

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 20:01
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 20:08:35

@diggerdriver:

Az első hozzászólásom óta ezt fújom.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 20:04
Magyarország

ffüttyfürütty 2013.08.25. 20:17:23

@Kovermadar: Ha megjegyezted volna az emailjét akkor a vezetéknevét és a születési évét is tudnád. :P

2013.08.25. 20:17:35

Mi van a blog KFC chefevel? Visszanezett a posztjara valaszolni a kerdesekre miutan lepapucsallatkazta az olvasoit?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 20:20:25

@ffüttyfürütty:
Dehogynem. Lehet de a litván a moldáv a lengyel az ukrán a román miért nem hallja ki? Az tűnt fel hogy az albán egyből rávágja és onnantól Jani vagyok.

Na de hol van a haverom?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 20:21:34

@ffüttyfürütty:
Sőt a húgysavam szintjét is:)))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 20:23:30

@charlieharper:
Az csak egy kedveskedő megszólítás volt. Olyan mint a báránykáim vagy a bocikám:))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 20:24:19

@Kovermadar:
Namenjapicsába:))))))))))))))))))))))))))))

ffüttyfürütty 2013.08.25. 20:27:35

@Kovermadar: Azt inkább ne borzold össze őket. :D
@charlieharper: Persze még a felkínált avatart is hasznosította!! :))
@diggerdriver: nem tudok semmit az albán nyelvről, a többit majd birca :)
húgysavszint? magas mert mindent összeeszel lásd margarin :DDD
ja akkor ha letetűzök valakit azt is érthetem becézgetve :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 20:28:03

@diggerdriver:
Lehet azóta is a Sohoban várja, hogy valaki megszólítsa... :)

2013.08.25. 20:34:11

@diggerdriver: Vettem ugy 6 honapja Yum Brands reszvenyeket (ovek a KFC is ). Igy gyakorlatilag a Saman fonokeve valltam. Rendelek majd tole tobb posztot ide

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 20:36:16

@charlieharper:
Esetleg előléptethetnéd őt marketing igazgatóvá :)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 20:39:38

@Babette_:

Személyi szám most is van, csak kevés dologra használják.
A magyar lakcímkártyán van feltüntetve.

Azért lett megszüntetve, mert a rendszerváltás után még mindenki emlékezett, hogy az állam mindent akart tudni rólad. Hogy az állam dolgát megnehezítsék, eltörölték a "mindenhol személyi számmal azonosítunk" technikát.

Persze az állam most is tud mindent rólad, csak nem egy, hanem három billentyűnyomásra...

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 20:22
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 20:39:43

@charlieharper:
"majd megkerdezem az automosotol, ha legkozelebb megyunk offroadozni. Ok albanok. "

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 20:13
Magyarország

2013.08.25. 20:42:17

@shakti_rom: 64.57en vettem, most 72.57

ffüttyfürütty 2013.08.25. 20:42:41

Esetleg nincs szükség szociológiai keretalkotó munkatársra ott aki a civileket megszervezi? Egy ilyen munkakört keríts Sámánnak Charlieharper! Pl. Civilcsirke Mozgalom a Sütőrács Kereteinek Újraalkotására.

Latcho Rom 2013.08.25. 20:45:09

@charlieharper: nem rossz, az utolso 2 honapban az en kis portfoliom elvesztette amit 1 ev alatt csinalt, most kezd megint labraallni.

2013.08.25. 20:46:45

@shakti_rom: milyen modellezest hasznalsz hedgere es milyen asset classt vasarolsz?

Latcho Rom 2013.08.25. 20:48:00

@charlieharper: en huje vagyok hozza, a bankom csinalja, low riszkes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 20:53:43

@charlieharper:
Ha az ember szeretne kicsit tanulni erről, akkor mit javasolsz, hol kezdje?
Nyitott lennék egy "hogyan csináljunk 1000 koronából 100.000-t 3 nap alatt", de azt hiszem az nem fog menni :)

2013.08.25. 21:04:27

@Kovermadar: Vegasszal :)) komolyra forditva a szot, nem tudom, hogy mennyire koveted a piaci esemenyeket, mennyi idod van foglalkozni vele, mennyi penzt szansz ra es tudsz e napkozben ranezni. Es persze nem ismerem a sved adoszabalyokat sem. Rengeteg modon lehet kezdeni. Sok internet broker van tutoriakkal az interneten. Altalaban usd 10kt kernek indulashoz. Ok adjak a kereskedo platformot. Beallitod a toleranciat ETFre, reszvenyre vagy amit akarsz kereskedni es igy nehezebb oriasit bukni. Lehet bukni nagyot, de ha jol allitod be a toleranciat, akkor nehezebb. Ehhez azert aranylag gyakori internet hozzaferes kell.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 21:21:46

@charlieharper:
Érdekes, hogy pont Vegas-t mondod, mert a cégtől 3-an mennek a jövő hónapban Vegas-ba szórakozni kicsit. A tulaj is, reméljük itthon hagyja a céges bankkártyát :)

Igen, itt vannak a problémák. :( Időm nem túl sok, illetve néha van, néha nincs. Munkaidőben kvázi esélytelen, hogy ezzel foglalkozzak. A $10k... ha lenne még egyszer ennyi, akkor még menne is jó szájízzel, de jelenleg ez vésztartalék, így nem tenném fel "rulettre".
Ez is jelenleg be van fektetve, de az olyan "csomag", ami nagyjából az itteni inflációt tartja, tehát meggazdagodni nem fogunk belőle...

Amikor majd jobban a gép elé leszek szegezve a cégnél, még akár rá is tudok nézni időnként. De mi az az időnként? Óránként? Félóránként? 5 percenként? :)

A "beugró" kérdése... amint kiköltöztettem a magyarországi "vagyont", lesz mit eljátszani erre, akkor mindenképpen szeretnék valami hasonlóba belevágni (sok minden függvénye, hogy mennyiből, de $10k-15k akkor már nem fájna - elveszíteni mondjuk igen :D ).

BTBTBT 2013.08.25. 21:25:04

Valaki említette már az Álmos - mint ősmagyar - nevet tableno gyerekével kapcsolatban?

@Kovermadar:
Nincs itt egy kis képzavar? Nem én vártam órákig a csodára a Sohoban. :)

Már neked is fixa ideád lett ez az S. B-vel kavarása? Szegénykém...:)

DieNanny CH 2013.08.25. 21:25:13

@diggerdriver:

Volt régen egy ifjúsági regény, a főszereplője Kartal fia Borsa volt. Mármint ezt "használták" vezetéknévnek, mert Mátyás korabeli a történet.

DieNanny CH 2013.08.25. 21:34:07

@Muscari:

Én ismertem egy lányt, akinek Tavaszi Virág volt a neve. Kresz-tanfolyamra jártunk anno együtt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 21:34:19

@ffüttyfürütty:
Igen magas mert sok húst eszek sőt csak azt.
Mert ragadozónak születtem és nem azért kapaszkodtam fel néhány millió év alatt a tápláléklánc csúcsára hogy bokorevő legyek:)))))))))

Miért? Van különbség ha azt mondják bogárkám vagy te tetű?
Rovar rovar:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 21:37:08

@charlieharper:
Tőlem akár minden napra. Semmi negatívumot nem írtam aznap róla.
Kedvelem a srácot. :))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 21:39:55

@charlieharper:
Csakis azért mert sokat járunk oda:)))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 21:41:02

@Barátusz:
Micsoda?
Arra gondoltam, hogy Jani haverja is ott várja, hogy történjen valami :) Annak semmi köze nem volt hozzád.
Tőled digger e-mail címét akartam elkérni ;)

Mi az az S.B-bel kavarás? Nem értem...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 21:48:21

@DieNanny:
Úgy tudom valamelyik királyunk engedte meg nemesi jelzőként a fy névvégződést de csak a Péter és Pál nevek után.
Ezért a többi név után még kimondták a fia szót aztán később már mindenki odatette a neve után a fy-t.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 21:49:57

@DieNanny:
Én meg tudok egy kislányról akit Vad Virágnak hívnak.
Az anyukáját meg Michelle Wild-nek

Mme.Brioche 2013.08.25. 21:52:32

Hihetetlen, hogy Ausztráliában úgy adják oda szórólapokat, hogy csak oda kell bedobni, ahol nincs kiírva, hogy nem kérnek... Ez Franciaországban még nem megy, pedig momentán vagy négy matrica van a postaládán, az egyik ráadásul a kormány által hivatalosan kiadott "Nem kell több szórólap"-matrica, amit a komposztládával és a szemeteszacskóval együtt ingyen adnak a polgármesteri hivatalban, de a szórólaposok magasról tesznek rá.
Hetente 2-3 kiló reklámújság összegyűlik én meg az őrjöngésig fel tudom húzni magam azon a sok elpocsékolt papíron, plusz még el is várják, hogy én szedegessem le róluk a védőfóliát, meg a műanyag vackokat, mert ugye az környezetszennyező, másik kukába való, és el sem égethetem, mert mérgező festékkel nyomtatják (ami szerintem akkor is bekerül a levegőbe, ha a szeméttelepen égetik el, de mindegy). Én nagy rajongója vagyok a szelektív hulladékgyűjtésnek, és lelkiismeretesen csinálom sok éve, de fel nem foghatom, hogy miért lőcsölnek rám plusz munkát, miért nem azt tiltják be, hogy szó szoros értelmében vett szemetet dobáljanak be az otthonomba, ami azonnal megy a kukába? A szemétdíj meg egyre magasabb...

Más országokban is ilyen böhöm mennyiségű szórólappal bombázzák a postaládátokat? Magyarországon azért nem volt ennyi, bár igaz, hogy régen éltem már otthon, nem tudom most mi a helyzet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 22:01:14

@Brioche:
Svédországban is rengeteg szórólapot vagy színes újságot dobálnak, de ha kiírom, hogy "Nedobjadbeeee!", akkor nem dobják.

Eleinte nem tudtuk és mi is visszakézből löktük a kukába, de aztán rákaptunk az ízére és már nem kapunk soha semmit.

Itt azért elég kiforrott kultúrája van az ilyesminek és ha mégis bedobnák, akkor menne a feljelentés... (gondolom)

Itt egyébként nincs is más, csak szelektív szemetelés. Vannak akik ugyan tojnak rá és minden megy a háztartásiba, de a környéken a többség szelektál és minden a helyére kerül. Nekem tetszik a rendszer, nem kerül több energiába, mégis több energia lesz belőle (ha érted :) ).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 22:01:51

@Brioche: Én nagy rajongója vagyok a szórólapoknak de itt meg nincsen. Minden héten a LIDL-ből hozok de más nincs.

BTBTBT 2013.08.25. 22:03:05

@Kovermadar:
Melyik haverja a Janinak? És egyáltalán melyik Jani? :)

A sámános identitás-porhintésre céloztam.

@Brioche:
Felénk is van a posztban említett "no junk mail" matrica, amit a lakók kibiggyesztenek az ajtajukra, és többnyire működik, mert akit ennek ellenére megbombáznak, az többnyire bejelenti a helyi tanácsnál, hogy melyik cég kis színeseit hagyták hátra nála.
Persze nem biztos, hogy ez a lepukkant lakótelepeken is rendesen működik. Bár oda meg inkább jobb, ha a szórólapozók nem teszik be a lábukat.

Van még "no cold callers, please"-matrica is.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 22:03:44

@diggerdriver:
Also Known As

Mint az közismert.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 21:43
Magyarország

Mme.Brioche 2013.08.25. 22:21:47

@Kovermadar: én is nagyon szeretem a szelektív hulladékgyűjtést, és nem is azzal van bajom, hogy dolog van vele, mert nincs, hanem az zavar, hogy ha bedobnak egy halom újságot, akkor azt nem dobhatom be a papírgyűjtős szemetesünkbe egy mozdulattal, hanem az a napi programom, hogy átnyálazom mindet, mert van amit bezacskóznak, van amit levélnek álcázva dobnak be, annak a borítékját szét kell szednem, leszedni róla a műanyagfóliát, egy csomó időt el kell pocsékolnom rá. A saját szemetemmel boldogan végigcsinálom a szelektálást, a saját levelemet nem zavar ha szét kell szednem, de ez a sok kéretlen szeméthegy csak idegesít.

Egyébként Svédországban tényleg nagyon-nagyon profik a szelektálásban, olvastam egy könyvet egyszer, amiben írtak erről, azóta bevezettem egy-két ötletet tőlük a saját háztartásomba is :-) (például mindent bezippelni tejes meg narancsleves kartonokba, helyspórolás miatt, nagyon jó :-))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.25. 22:36:25

@régebb óta vagyok Subban mint te: hat nem tudom, en meg sosem hallottam senkit - max tanulatlan embereket - kalmart letintahalazni, de legyen. Mindketto fejlabuakhoz tartozik, de a kalmár a kalmárok rendjéhez és a tízkarú polipokhoz, meg a tintahal a tintahalak rendjehez tartozik. Es joval nagyobb a fejresze ennel. Plusz elvileg az utobbinak belso vaza is van, mig a kalmarnak nincs.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.25. 22:40:18

@tilmir: @tableno: Nälunk most a häzassäg kapcsän volt érdekes, mert az anyakönyvi hivatalban (vagy hogy hivjäk öket) kb fél oräig kellett magyaräzni a nönek, h Mo-on az anyja neve az az anya leänykori neve, függetlenül attol, h a häzassäg alatt mi volt anyäm neve... huhh, hät nem volt egyszerü menet. :-) Többek között ezért sem veszem föl a barätom nevét, mert akkor az anyja neve mäs lenne Mo-on, mint itt, meg azért is, mert a barätom nevét, föleg a vezetéknevét 10böl 9szer nem tudjäk kimondani, de még eltalälni sem... Én egészen addig utältam a vezetéknevem, amig el nem kezdtem külföldön dolgozni. Az angolok imädtäk a nevemet, és imädtak szavakat/mondatokat gyärtani vele. Itt ältaläban csodälkoznak rajta, a barätom elöször azt hitte, h müvésznév. :-), mert szerinte ilyen névvel nem létezik ember.:-)A nevemet leirva nincs gond, viszont ha kimondom, akkor ältaläban nem értik meg elsöre, viszont ha lebetüzöm, akkor ugyan ugy mondjäk vissza, mint ahogy én. Ki érti ezt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 22:56:38

@Barátusz:
Értem. Én ahhoz egyszerű lélek vagyok. Ha valakinek 2 nickje van, akkor majd kettővel barátkozok. Nem szempont! :)

@Brioche:
Erről a tömködésről még nem is hallottam, pedig tényleg praktikus.
Nálunk elég kicsit a szemetesek, 30 literes zacsi megy beléjük :( Ott van rendes méretű kuka?

Szerencsére nem kell nagyon kizacskózni a hulladékot, mert legalább annyi van bennük, hogy nem csinálnak plusz munkát. Illetve így volt 2 éve, akkor kértünk utoljára reklámújságot. Mondjuk néha jó, krumplit házmozni bele és hasonlókra :D

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nem értjük, de lehet azért, mert nem tudjuk mi a neved :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.25. 23:01:34

@Kovermadar: a nemet sch es ei eleg konnyu. Egyszer megtanulod, tudni fogod.
Nalunk nem tudom lesz-e nevvaltas. En sosem vennem fel parom csaladnevet, szerintme o sem az enyemet, de a nagi-t meg nem szereti:D

Mme.Brioche 2013.08.25. 23:07:42

@Kovermadar: vannak nagyobb kukák is azt hiszem, de nekem is 30 literes van, mert 3 kukám is van a konyhában, egy olyan amihez a zacskót ingyen adják, és papír, meg konzervdoboz, stb. mennek bele, és van egy rendes az egyéb hulladéknak. Plusz van egy picike vödörszerűség azoknak, amik a komposztba mennek, de az csak akkor használjuk ha napközben eszünk banánt, vagy teát iszunk, vagy megpucolunk egy keménytojást, mert a főzéshez használt zöldségek héját mindig egy sima keverőtálba pucolom és rögtön kiviszem a komposztládához a kertbe. Szóval a 30 literes bőven elég kettőnknek, hetente kétszer viszik el a szemetet, nem is kell több. Nagyobb családhoz már necces lenne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 23:09:05

@tildy:):
Persze, én is tudom.
De ha egy olyan látja, aki még az életben nem hallott némt beszédet, akkor nem fogja tudni a különbségez az "s", "sch" között, a "ß"-ről nem is beszélve.

Muscari 2013.08.25. 23:10:43

@tildy:): nekem sem volt eddig vilagos ez a kalmar dolog, de ma utananeztem a Wikipedian. Es meg kellett allapitanom, hogy addig en is rosszul tudtam. Van ez igy...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 23:14:29

@Brioche:
Mi is 3-t rendszeresítettünk. Háztartási, papír és műanyag. Illetve nem kuka, de az üveg (fehér és színes) is külön megy.
Illetve a pet-palackok és alu-dobozok is gyűjtődnek és amikor ki akar folyni a szekrényből, akkor elviszem visszaváltani (illetve bedobálom a gépbe, ami gyűjti, aztán megy az éppen aktuális rászorulóknak). Tehát 3 szemetes, de igazából 3+2+1 dolog gyűjtődik külön (meg az apróságok, 1-2 villanykörte, elem, ilyesmik, amik megint külön kategória).
Majd lehet írok egy posztot a blogomba erről, hátha agyf@szt kap tőle Babette_ :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 23:15:49

@Muscari:
Svédország és a környék régen Kalmári Unió néven futott... akarom tudni, hogy van-e köze ennek a képen látható, megujjazott kalmárnak az otthonomhoz? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.25. 23:18:27

@Kovermadar: Pedig az egyik legtrivialisabb dolog. Pont ezt szeretem a nemet nyelvben.

Claudia Schiffer nevet mindenki hallotta mar, megvan az sch, a suchen ige is gyakori, megvan az s ( tobbnyire) , es a tschüß az egyik leggyakoribb nemet szo, megvan a ß

BTBTBT 2013.08.25. 23:19:43

@Kovermadar:
Mintha a ß-s már nem használnák a nyelvreform óta, vagy tévednék?

Az hagyján, hogy te ugyanazon személy két nick-jével is barátkoznál, de ki a fenének van energiája 2 nick-ként veled barátkoznia? :)))

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Meg akarom érteni, úgyhogy nem veszek be "leszarom"-tablettát. :)

Muscari 2013.08.25. 23:23:29

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): jo kis rejtveny, de nem tudom a megfejtest, ugyhogy szabad a gazda. Hogy is hivnak? :-)))))

Mme.Brioche 2013.08.25. 23:24:59

@Kovermadar: tényleg, az üvegládát ki is felejtettem, azt 2-3 hetente szoktuk elvinni a szeméttelepre leadni, és igen, ott van még az elemes- és villanykörtés-zsák, azt meg a boltnál kell bedobálni egy ládába :-)

Én írtam erről egyszer, ezek szerint sok külföldön élőt előbb utóbb írásra ihlet a szelektíveskedés, nagyon tetszett nekem már az elejétől fogva :-))
mademoiselle-pickwickportfolio.blogspot.fr/2010/06/nagy-budiposzt.html

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 23:29:06

@tildy:):
Ertem, hogy ez itt trivialis. De akkor mondok mast: csalogany. Mit tud erre reagalni egy portugal? Mi az a cs, mi az az ny? Persze, szabaly meg minden, de amikor eloszor latja?

@Barátusz:
Igen.
Akinek arra van, hogy ket nickkel irkaljon :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.25. 23:33:01

@Kovermadar: Le kell neki irni fonetikusan.

paromnal pl. emaitt szoktunk ra arra, hogy igy irjuk le fonetikusan, : Naɟ vagy nalam nagyjabol igy: Eel-dee-koʊ Toʊt

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 23:39:45

@tildy:):
Igazad van.
De megsem irhatom le mindig, mindenkinek, hogy hogyan ejtik a nevem. Kollegaknal mas, de az utca emberenel.
Az is erdekes, hogy van aki elsore utanam tudja mondani es van, aki sehogyan sem boldogul vele. Biztos fugg attol, hogy beszel-e idegen nyelveket.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 23:53:55

@diggerdriver:
"Én meg tudok egy kislányról akit Vad Virágnak hívnak.
Az anyukáját meg Michelle Wild-nek "

A gyerek ritkán kapja az anyja nevét. Az említettet is Vad-Horváth Málnának hívják.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 23:43
Magyarország

BTBTBT 2013.08.25. 23:55:08

@Kovermadar:
Akkor az nem én vagyok/leszek.
Vagy lehet, hogy tudathasadásom van, és nem tudok róla, hogy ketten vagyunk? :)
Dráááágaszág?

@tildy:):
Nekem egyszerűbb elmagyarázni, hogyan kell ejteni a vezetéknevemet, mintsem leírjam. A dupla betűkkel nem boldogulnak ezek a nyugatiak.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.26. 00:23:44

@Kovermadar: Mit nem lehet ezen érteni? Szereted a hard rockot, vagy nem? :.-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.26. 00:25:39

@Barátusz: @Muscari: Küggyetek privit, és amikor välaszolok, akkor meg fogjätok tudni. :-) Amugy Kövérmadärnak irt välaszombol lehet következtetni a csalädnevemre. :-)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.26. 00:29:31

@tildy:):
"hat nem tudom, en meg sosem hallottam senkit - max tanulatlan embereket - kalmart letintahalazni, de legyen."

Ez bántóan rosszindulatú megjegyzés, ráadásul nem is igaz.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.26 00:10
Magyarország

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.26. 01:00:57

@tildy:): "Szerintem a kepen kalmar van, nem kklasszikus tintahal"

Engem is kivancsiva tett, es most megneztem, van-e kulonbseg a squid es calamari kozott: articles.philly.com/2008-10-16/entertainment/24991990_1_calamari-squid-shark

Ha az ember etteremben rendel, altalaban fried calamari van az etlapon. Viszont amikor a ferjem baratja horgaszni ment, akkor squid fishing-re ment, van is jo par a hutojukben, lehet, hogy nekem is az lesz a sorsom, hogy pucolhatok parat? :))

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2013.08.26. 02:39:34

@whale: egyreszt igen, valoban voltak szunetek. masreszt pont a kicsit depresszios posztok alapjan szerintem erheto, mert hogy volt egy jo idoszak aztan minden elromlott, es most az van, ami.
a munkamat szerettem, a munkahelyemrol es a cegemrol pedig nem fogok rosszat irni a vilaghalon, gondolom ez ertheto. sajat dontes alapjan hagytam ott oket, es nem mennek vissza, csak azert, hogy a szakmamban dolgozzak.
a szuk teruletemen egyebkent jelenleg nem dolgozhatok, tagabb korben pedig nem volt visszajelzes a jelentkezeseimre.

mint korabban irtam par kommenttel feljebb, azert csinalom a szorolapozast, hogy ne itthon uljek. mekibe is mehetnek dolgozni. emellett ket sulit csinalok. ha azokkal vegzek, akkor megint mas lesz a helyzet.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2013.08.26. 02:44:34

@tableno: valasztas pedig mindig van. en azt valasztottam, hogy ilyen aron nem. valoban a katonasagnal nem nagyon volt valasztas, de itt engem senki nem kotelezett arra, hogy mar pedig ha fene fenet eszik, akkor is muszaj.
es kivulrol ez akar feladasnak latszik, akar nem, a kozeli ismerosok, baratok, csalad, oromtancot jartak, amikor elmondtam, hogy ott hagyom a ceget. mert nagyon nem volt jo nekem mar a vegen. es azota lassan kezdek helyrejonni

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.26. 06:14:48

@Kovermadar: sőt, az tetszene is.

ahelyett, hogy örülnél, hogy olvassa valaki a blogodat..:P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 06:20:55

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Szeretem!
Ebbol kovetkeztetve a vezetekneved is szeretni fogom? Vagy hard rock? Esetleg Nickelback? ;)

@szszandra:
Orulok, hogy kezdesz jobban lenni.
Fura, amit irsz, mert eddig ugy tudtam, hogy azon a videken elfogadjak az embert. Vagy massal volt a baj?
Kultursokk?

@Babette_:
Na, akkor sikerult vegre jo kovetkeztetesre jutni. Ezzel kezdve a napot, ma brillirozni fogok ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 06:22:47

@Babette_:
Hat hogyne orulnek! ;)
Akkor a heten megirom + kutatok nemi informaciot is hozza.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.26. 06:42:43

@diggerdriver:

www.voroshomar.hu/index.php/hu/szenvedelyunk-a-tenger/amit-a-fejlabuakrol-tudni-kell-menu

Ők forgalmazzák ezeket itthon, ebben is keverednek a magyar-latin-angol elnevezések.

Én ugyan rengetegszer ettem, készítettem (olyat is amit magam fogtam/ jaj nem, az polip volt) tintahalat, calamarit, ennek ellenére nem biztos hogy elsőre másképpen hívom őket.

Biztosan azért, mert gyerekkoromban nem kergettek az asztal körül ha rosszul tudtam a fejlábúak törzsét, rendjét, vagy az öregisten tudja micsodáját.

Itthon az emberek nagy része egy ürüt nem tud megkülönböztetni egy kostól, de elfogadom, hogy a tintahal-kalmár különbségtételt intelligens ember nem rontja el.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.26 00:29
Magyarország

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2013.08.26. 06:45:09

@Kovermadar: biztos volt benne egy adag kultursokk, de nem lehet mindent annak a szamlajara irni. nekem elotte nem volt sok tapasztalatom, es ami volt, arra se lehetett nagyon alapozni, igy nem nagyon volt viszonyitasi alapom, hogy minek mi a rendje.
egyebkent a kornyezetben van egy ket barat/baratno, tehat valoban elfogadjak az embert, nem errol van szo.
szakmailag neha ugy erzem hogy en is egy olyan filmet nezek amibol kitakarjak a lovoldozos reszeket. neha nem ertem mi van, mintha nagy fekete lyukak lennenek a terben. nem tudom, hogy ez helyi sajatossag-e, de lassan kezdem azt hinni, hogy igen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 08:23:13

@szszandra:
Nehogy azt hidd! ;)
En is sokszor kapkodom a fejem, de ez van. Bele kell szokni egy egeszen mas tipusu vilagba. Ami eddig mukodott, az mar nem vagy egeszen mashogyan mukodik.

Kitartas!

Remelem idovel megtalalod a helyed / beleszoksz az uj rendszerbe!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 09:13:44

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Nézd, ez pontosan olyan mint mikor sok ember minden kampóscsőrű madarat sasnak mond. A törpesólyomtól a rétisasig.
Meg a láncfűrész az mindenkinek Stihl fűrész még ha más márkájú is.

A Vad Málnában igazad van rosszul emlékeztem bár annak idején mikor a névadásról volt szó a bulvárban Horváth-ról szó sem volt csak a Vad Málnáról na de ezért bulvár a bulvár.

négyzet 2013.08.26. 09:17:39

@Kovermadar: ez nagyon érdekes szerintem (a vezetékneves részt olvastam épp), és szerintem is tök jól hangzik a Pålsson, de lehet, hogy ugyanilyen jó megoldás és a jövőre nézve akár még bölcsebb a Paulson, mert a svédek is tuti ki tudják ejteni, de a spec karakter miatt más országokban sem lennél bajban. A Palssont is ki tudják ejteni szerintem, de lehet, hogy okozna néhány másodperces zavart.

Nekem is kiejthetetlen neveim vannak, úgyhogy érdekelnek az ilyen változtatások.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.26. 13:14:41

@Kovermadar: szerintem a két buktató a nem latin betűs abc és a hanglejtések, hiába tudok olvasni, az agyam nem olvas el mindent és tárol el mindent automatikusan, mint egy "normális" nyelven. aki meg botfülű, az nagyon megszenved a tónusokkal. én nagyon hamar felszedek bármi emberi nyelvet, malájul/indonézül simán két hónap alatt annyit, mint thaiul két év alatt, az érettségiző osztályommal annó fogadásból megtanultam, annyira olaszul 1 hónap alatt, hogy az írásbeli érettségit megcsináltam (spanyol és portugál akkor már jól ment, az volt az alap), gyerekkoromban orosz egész jól ment, aztán sajnos elfelejtődött, de a thaira soha nem állt rá az agyam, nem is fog, reménytelen. ha nem vagy botfülű, és nem idegesít, hogy mindent silabizálni kell évekig, könnyű alapszinten megtanulni, amivel elboldogulsz piacon, taxival, szomszédokkal amit muszáj, de utána szerintem a kishíján reménytelen kategória. én csak azért tudom, amit tudok, mert a gyerekek között nagoyn szimpla thait hallgattam 6 évig, meseolvasást, repetitív dolgokat, aztán ebből lassan kialakult valami. a tévé nézhetetlen, még csak azt se lehet mondani, hogy majd ott megtanulom, előbb kapok agymenést.
szerintem Malajzia jobb hely nyugdíjba menni, vízum szempontból is :-) angolul meg mindenki tud, még cska meg se kell tanulni malájul.

DieNanny CH 2013.08.26. 18:31:55

@Brioche:

Itt Svájcban eléggé akkurátusan csinálják. Mikor hazautaztam, felragasztottam a matricát. Mikor visszajöttem, 3 levél volt csak a ládámban. Aztán lekapartam a matricát, és rá két napra megint kapom halommal - mert én szeretem olvasgatni őket. De itt havonta 1x ingyen elviszik a kirakott, kötegelt papírt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.27. 14:27:48

@Kovermadar: Nem feledtelek, csak nem vagyok netközelben. :-) Igen, szeretni fogod a nevemet... a viläg leghosszabb nyelvü basszusgitärosa tudod, h ki?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.27. 19:02:02

@négyzethálós:
Ebben látod teljesen igazad van!
Most két verzió között vacilálok:
Paulsson vagy Paulberg (utóbbiból úgy láttam egy sincs Svédországban).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása