oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 25. 06:50,  Szüksz? It sucks! 351 komment

2013. augusztus 25. 06:50 Határátkelő

Szüksz? It sucks!

Nagyszerű posztok születtek kedvenc blogjaimon az elmúlt napokban is, úgyhogy van mit ajánlani így vasárnap olvasgatásra. Ott van például Szandra ausztráliai beszámolója arról, hogy jobb híján hogyan kísérletezik egy szórólapos munkával. Ha már munkahely, akkor érdekesek Barna svédországi tapasztalatai is. Ő most éppen egy szeptemberi tanfolyamra készült – volna, de szóltak neki, hogy nem azért megy oda, hogy előtte otthon gyakorolgasson. A heti másik két ajánlott poszt közül az egyik a Barcelona focicsapatának ciszjordániai vendégszerepléséről számol be jó sok képpel, végül, de nem utolsósorban, Janek rántja le a leplet a félelmetes tintahalról – egyenesen Hawaiiról. Jó olvasást és ne felejtsetek el ellátogatni az eredeti posztokra!

130825_tintahal báb cím.jpg

Kezdjük tehát Szandra ausztráliai írásával, ami azzal kezdődik, hogy akár egy egyszerű eladói állást sem olyan egyszerű megszerezni, még lebutított önéletrajzzal sem. Így aztán marad az újságok kiszállítása, egészen pontosan a szórólapok és a katalógusok kézbesítése.

"Pár szót erről a szórólapos munkáról. Amikor interneten jelentkeztem még talán júniusban, akkor csak lakcímet meg elérhetőséget kell megadni. Talán rákérdeztek egy formon, hogy van-e jogod itt dolgozni, de ezt azóta se ellenőrizték. A munka abból áll, hogy hétfőn felveszi az ember a heti szállítmányát, ami több fajta katalógus, és azt szerda estig kiviszi a kerületében az összes olyan postaládába, amin nincs No Junk Mail felirat. Elég egyszerű, az én területem 6 tömbből áll, tehát 3szor 2 utca, és 591 címem van. Ez azt jelenti, hogy ha van 4-5 fajta szórólapod vagy újságod, akkor az 2-3000 példány.

A fizetés úgy néz ki, hogy az első újságra kap az ember 18-19 dollár körül 1000 darabonként, majd minden további szórólapra/újságra 10 dollárt 1000 darabonként. Tehát ha egy héten mondjuk 4 fajtát kapok, akkor az (18.6+30)*0,591 kb 29 dollár, ami adózatlan, de a bevallás úgyis csak jövőre lesz, ha...

130825_junk mail.jpg

Ahogy nő a lapok száma, úgy lesz komplexebb a feladat, mert ha mondjuk kap az ember 8 fajtát, azt már otthon össze kell rakni egy pakkba, hogy gyorsabban menjen a szórás. Arra is lehet számolni pár órát, hogy 4-5000 példányt összeválogass... inkább ami a múlt héten megterhelő volt, hogy 8 kiadványt kaptam, amiket ha összeraktam egy pakkba, darabja 20 dkg volt. Még úgyis, hogy a szórást szétosztottam két napra, eléggé megfájdult a hátam. Ráadásul jóval többet kellett fordulni, mint első héten, mert kevesebb pakkot bírtam el ugye cipelni, egy blokkot 2-3 kör volt megcsinálni általában." A poszt további részét itt olvashatjátok el!

Ennyit tehát Ausztráliáról, most egy nagy váltással irány Svédország, ahol Barna egy szeptember végi, kétnapos stockholmi tanfolyamra készül. Illetve készülne, ha nem próbálnák meg lebeszélni róla...

„Érdekes volt, mikor mondtam bent, hogy otthon kicsit gyakorolgatok, szinte rám förmedtek, hogy minek akarok én otthon ezzel foglalkozni, azért megyek a tanfolyamra, hogy ott tanuljam meg vagy hozzák elő az emlékeimet. Ez is egy hozzáállás.

Volt egy kis bonyodalom a nevem miatt is. Meg kellett adni a tanfolyamhoz, de nem nagyon boldogultak vele, így le kellett betűzni. A főnököm (...) meg is jegyezte, hogy "Szüksz? It sucks!" Aztán jót röhögtünk rajta. Tény, hogy ez egy abszolút alkalmatlan név az itteni élethez, amúgy is csak apámra emlékeztet, úgyhogy mindenképpen menni fog a levesbe. Már csak egy rendes vezetéknevet kellene találni helyette.

Ha már a nevek, velünk, magyarokkal, rengeteg gond van :) A cégnél a következő nevek fordulnak elő: Gyula, Lajos, Zsolt és Barna. A kettős mássalhangzókkal nem tudnak mit kezdeni. Így lesz, fonetikusan írva):
Gyulából Güla (ami nagyjából sárgát jelent). Lajos-ból az egyik kolléga csinálj Lajon-t, ami az oroszlánra hajaz. A Zsolt esélytelen a zs miatt, így Szolt lesz belőle (ez ugye a sóra hajaz) és a Barna ugyan kiejthető, de a "gyerekre" hasonlít." A továbbiakat ide kattintva olvashatjátok el.

Ezen a hétvégén (utolsónak a nagyok közül) megkezdődött a spanyol labdarúgó-bajnokság, azaz véget ért a leginkább átigazolási pletykákkal dúsított holtidény, a csapatok is visszatértek a nyári túrákról. Most a nagyszerű Mishpaha blog segítségével nézhetjük meg, hogyan is zajlott testközelből a Barcelona ciszjordániai kiruccanása. Feltétlenül kattintsatok, hiszen rengeteg kép tarkítja a beszámolót, amiből most itt egy rövid kedvcsináló következik.

„Mivel nem csak én szivárogtam be a védett zónába, hanem elmebeteg szurkolók is, ezért a következő néhány perc fullkontaktba ment át. A semmiből mindig előugrott valaki, aki egy fotó kedvéért le akarta tépni a kedvence fejét, majd kisvártatva egy biztonsági vetette rájuk magát, hogy szétválassza őket és elvonszolja a tett színhelyéről a magáról megfeledkezett helyi fickókat.

Számomra meglepő volt, hogy a barcások többsége micsoda nyugalommal viselte a világhírrel együtt járó agresszív szeretetet. Jó, nyilván benne van a fizetésükben, hogy ne vakarózzanak, ha ezt épp a saját bőrükön érzik, nekem viszont nézni is rossz volt, ahogy sorra szétszedték a barcás sztárokat.

130825_Messi cím.jpg

Külön is kijutott a jóból a világ talán legzseniálisabb csatárának, Lionel Messinek. Amikor csak megjelent a színen még magasabb fokozatra kapcsolt a hisztéria. Hogy agyon ne nyomja a felfokozott figyelem, külön testőrök vigyáztak a testi épségére. Talán egyedül az argentin arcán nem láttam, hogy a jó fizu és a világhír kárpótolná azért, amit ki kell állnia.

Mondjuk az én mosolyom se lenne őszinte, ha fülem-farkam behúzva, testőrök gyűrűjében volnék kénytelen mozogni a világ minden részén. Messi Betlehemben sem úszta ezt meg - testközelből egészen úgy festett, mintha szegényt rabláncon vezetnék a kivégzése felé."

Ha még nem lenne elég a jóból, akkor végül – de messze nem utolsósorban – ma azt is megmutatjuk (egészen pontosan Janek mutatja meg egy fotósorozat segítségével), hogyan is kell elkészíteni a tintahalat. Sok képpel és humorral, szóval nem csak a tintahalat imádóknak (amilyen én is vagyok) ajánlom!

„Gondoltam lerántom a leplet a félelmetes tintahalról.

Gyakran van, hogy a helyi bevásárló piacok hús / hal részlegén olyan dolgok vigyorognak vissza rám, aminek a felét nem is merem, a nevüket nem tudom (és gyakran még félelmetesen is néznek ki). S mivel a japók lényegében mindezt megeszik (most tényleg. Mindent ami szerves a tengerben azt megeszik) gondoltam érdemes kipróbálnom.

A kísérlet sorozat első eleme a Tintahal.

A feltétel az volt, hogy eredeti formájában kell kézbe vennem a dolgot és elkészíteni. Íme, a folyamat!"

A tintahal a képek láttán éppenséggel nem lett szimpatikusabb, de végtére is nem nézegetni (és az esetek döntő többségében pucolni sem), hanem megenni kell, annak pedig nagyszerű, úgyhogy a még néhol horrorisztikus képek sem tudtak eltántorítani. Nézzétek meg ti is itt!

130825_tintahal cikk.jpg

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Izrael Svédország Egyesült Államok Hawaii

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr935475779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.08.25. 07:24:26

szomoru vagyok Szandra miatt. olyan nagy volt a lendulete, aztan meg...
remelem a mostani utja elvezet a celjahoz! en drukkolok.

2013.08.25. 09:28:32

Nagyon meglepődtem az ausztrál történeten, azt hinné az ember, hogy egy olyan szintű országban pikk-pakk találhat munkát.

tableno 2013.08.25. 09:52:35

@Philosoraptor: fura egy sztori az biztos, én végig olvastam Szandra blogját, és mégsem értem igazán, mi történt vele. Persze világos, hogy nem akar minden részletet megosztani a nagyérdeművel, de ez így olyan, mintha egy akciófilmből kitakarnák az összes lövöldözős jelenetet - értelmét veszti az egész...

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.08.25. 10:02:32

@Philosoraptor: azert az oraber merteke meglepoen magas, bar nyilvan ez itt nem heti 40 oras melo...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.25. 11:22:17

Szerintem a kepen kalmar van, nem kklasszikus tintahal.

2013.08.25. 11:26:48

@tableno: Szintén zenész. Olvastam a legtöbb bejegyzését, de nem értem, hogy mi történt.

@bandirepublic: Az lehet, de az nem egy álommunka. Gondolom, ő sem így képzeli el a jövőjét. Tudom, meg kell becsülni minden lehetőséget, nem szabad válogatni, de akkor is...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 11:57:54

@tildy:):
Hűha, nagyon vágod.
Kevesen vették volna észre.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.08.25. 12:12:39

Szandra nem mérnökként ment ki és helyezkedett el anno? És nem ő szerepelt egy műsorban, hogy 7 számjegyű összeg volt a kimenetele?

Mert ha igen akkor a mostani változás egy nagy fordulat.

tableno 2013.08.25. 12:13:16

Az is egy érdekes téma ám, hogy miként él az ember a külföldieknek furcsa és nehezen kiejthető magyar nevével. Én például ragaszkodom hozzá, hogy megtanulják, és nem tűröm, hogy mindenféle "jópofa" beceneveket aggassanak rám. És ti?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 12:24:27

@tableno:
Én megköszönöm Madárnak az ötletet és hirtelen felindulásból írtam is egy posztot a nevekről.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 12:30:23

@tableno:
Számomra ez csak egy címke. Nekem mindegy, hogy hogyan hívnak, ezért is gondolkozom a vezetéknév cserén, mindenkinek egyszerűbb.
Azt is mondtam már, hogy hívhatnak aminek akarnak, csak szóljanak, hogy tudjam, mikor kell figyelnem :)

@diggerdriver:
Szívesen ;)

nyuszigonosz 2013.08.25. 12:43:11

@tableno: Nekem szerencsém van a keresztnevemmel, minden nyelven jól kimondható és ismert. :-))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.25. 12:44:57

@tableno: Ez egy nem rossz téma. Én is ragaszkodom, hogy megtanulják a nevünket. Ráadásul, ahányan vagyunk, annyiféle névvel létezünk. :)
A postaládára így nem elég kiírni, hogy x család, 4 név van rajta.
Az önkormányzatnál nem is értették a gyerekek esetében sem, hogy egy az apa, és egy az anya, mégis eltérőek a nevek.
A fiammal küzdöttek sokáig, nem ment a "ssz". Eleinte Junior volt, de mára már megtanulták.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 12:50:43

@tildy:):
magyarnak létezik a polip (octopus) és a tintahal (calamari, squid, sepia)

A polipot én jellemzően citromosan láttam tálalni, nem szeretem,
tintahalat meg mindenféleképpen imádom.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 12:49
Magyarország

Din Serpahis 2013.08.25. 12:50:49

Nekem ez a vezetéknév dolog abszolút kellemes csalódás volt, eleg fura nevem van, sokszor itthon sem tudják normálisan kiejteni, ehhez képest ausztriában már elsőre közel voltak ahhoz, hogy eltalálják :) Most meg már tökéletesen használja szinte minden kollega.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2013.08.25. 12:51:11

@tableno, @Philosoraptor: mit nem lehet erteni? tetszett az akcio filmes hasonlat, csak innen nem latom, mit nem mutatok kifele. ha kicsit konkretizalnatok megirnam. (nagyon nagy valoszinuseggel)
a 19 dollar nem oraber volt, ebben a munkaban nincs oraber, hanem mennyisegi dijazas van.
Azert kezdtem el ezt dolgozni, hogy ne itthon uljek egesz nap, hanem hogy kimozduljak.

2013.08.25. 12:51:48

@nyuszigonosz: Shenzenben is ki tudjak mondani a nevedet? Vagy csak Europaban? Nekem az is gond nehany indiai, koreai es kinai neveknel, hogy egyatalan no vagy ferfi, akivel emailezek. Az indiainal mar nagyjabol raerzek, a kinainal kb 70-80%-ban. A japannal az alapokat tudom, mindenki "san", pl tableno-san. Koreaiban is teljes szabaly-set van, hogy kit hogyan kell megnevezni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 12:52:23

@tilmir:
Érdemes feszegetnem, hogy ha azonosak a szülők, akkor miért nem stimmel a gyerekek neve? :)

Shanarey 2013.08.25. 12:55:39

@tableno:

Számomra, két hét múlva kiderül, addig reménykedek.
:-))

Shanarey 2013.08.25. 12:58:17

@charlieharper:
Shenzenben, csak a pénzed számít, a név másodlagos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 12:59:31

@charlieharper:
Ha már szóbakerült az ázsiai udvariasság: azok a népek ki tudnak kapcsolni egyáltalán? Tudnak egy jót inni? Ha igen, akkor is az megy, hogy:
- Fényességesszemű Yamamoto-san, volna olyan szíves és ha az ideje engedi, átnyújtaná nekem azt az üveget a benne található szakéval?

Vagy képeset arra, hogy:
- De be vagyok állva, Yama, lökd már ide azt a szakét, mutassuk meg a fiataloknak hogy iszik egy igazi szamuráj!

A másik kérdésem, hogy ezzel a nyelvvel való kloákamasszázzsal az ételek íze, az alkohol ereje is jobb lesz? Van bármi gyakorlati haszna vagy csak egy feudális szokás?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.25. 13:00:50

@Kovermadar: Kicsit bonyolult. A lényeg az, hogy a nagyszülői ágakon volt olyan családnév, ami kihalt volna. Ezért lett megvariálva, illetve változtatva. Nekem nagyon ritka nevem van, ezért alap volt, hogy nem veszem fel a páromét. :)

nyuszigonosz 2013.08.25. 13:01:08

@charlieharper: Shenzenben nem tudom. :-))
Nem jártam még ott, és nem is tervezek oda menni.

Egy volt fönököm ázsiai látogatói is ki tudták mondani, nyelvtörés nélkül.:-))

Mivel csakis Európán belül élek, azthiszem a továbbiakban sem lesz ezzel gondom, igaz a vezetéknév, hat azt betünként diktálom, ha valami miatt fontos, amúgy meg arra úgyis névjegykártyát használok.

2013.08.25. 13:08:57

@Kovermadar: Nem tudom, hogy japán poszt v. Japánról valami hozzászólás révén, de emlékszem, hogy ott is előfordulhat, hogy el kell menni a főnökkel inni, valaki még régebben írta.

nyuszigonosz 2013.08.25. 13:11:31

@Shanarey: A túró Rudit amúgy sem szeretem, de ez valamikor jó szokott lenni.
Vagy csal az emlékezés. :-))

2013.08.25. 13:13:49

@Shanarey: A sport szelet finom, de ez a pöttyösről már nem mondható el. Nem tudom, hogy mit műveltek vele, de a csokibevonata kb. az akciós, 90 forintos mikuláséra emlékeztet. Kakaómassza rulez.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.25. 13:15:51

@Kovermadar: En voltam egy-ket kiallitason az akkori munkahelyem japan partnerenek az europai igazgatojaval meg a pr menedzserevel. Ilyen igazi autentikus japan uzletemberek voltak, de jo arckent viselkedtek. Nagyon udvariasak voltak, de ha te kozvetlenul beszeltel hozzajuk es igy kozelitettel, akkor ok is ilyenek voltak.

A szake amugy sztem borzaszto, de ok nagyon mokasak mert 2 sor utan mar elerik az egeszen becsipett allapotot. :)

Amugy nincs tabu tema, siman elmeselik neked a 2. talalkozas alkalmaval hogy hogy zajlott a valasuk meg mennyire nehez merthogy japanban az a szokas hogy valas utan az apa megszakit minden kapcsolatot a gyerekkel. Es hogy milyen nehez hogy meg telefonon sem hivhatja fel a pruntyoket...

Szoval nagyon udvariasak meg kimertek de ha tudjak, hogy most casual talking van, kollegak kozott vagyunk, akkor ok is leengednek. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 13:16:56

@tilmir:
Értem. Nekem is az lesz, amint felveszek egy svéd hangzásút itt :)

@Philosoraptor:
Érdekesen hangzik. És ivás közben is meg kell hagyni ezt a fajta tiszteletet vagy akkor már meg lehet próbálni jó is érezni magunkat?
(lehet csak nekem zárja ki a túlzott formálisság a kellemes kikapcsolódást)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 13:19:24

@Don Kartasch:
Ez lehet az oka annak, hogy nem haltak még ki.. tudnak lazák is lenni :)

Nekem sincs tabu téma, soha, semmiben (más, ha valaki megkér, hogy erről ne mondjak semmit). Jobb úgy beszélgetni, hogy nem kell tartani attól, hogy elfogy az időjárás, mint téma és lehet menni haza :)

Shanarey 2013.08.25. 13:19:40

@nyuszigonosz:

A sportszelet, nagyon finom volt, de ma már az sem az igazi.
A valamikor régen, először vásárolt példány, 1 forintért, nagyon finom volt.

morsels (törölt) 2013.08.25. 13:19:41

@charlieharper:
Es van, amikor a kinai nev lehet egyarant ferf es noi is :-).
Pledaul a Yan. Van ferfi es noi kollegam is, akit igy hivnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 13:20:35

Bennt ülök egy kínai vendéglőben.
Rendeltem egy fél aromatic duckot.
Evett már valaki ilyet?

Shanarey 2013.08.25. 13:21:49

@diggerdriver:

Rest In Peace.

:-)))))))))))))

nyuszigonosz 2013.08.25. 13:22:22

@Shanarey: Gyerekkoromból emlékszem, hogy szerettem, finom volt.

Akkor nem csal és szépít az emlékezés. :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 13:23:17

@régebb óta vagyok Subban mint te:
A polip a tintahal meg a kalmár az három különböző állat.

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 13:42:25

@diggerdriver: az az, amit horcsogbol keszitenek? :-P

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 13:46:15

Mindenestre Lovass nevvel nemigen nyero nemet nyelvteruletre tevedni!
(volt szerencsem hozza! [nem engem hivnak igy!])

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.25. 14:05:57

@diggerdriver: Ezért fogtam én ma keszeget. Bár, abból is többféle van. :)

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 14:08:45

@tilmir: en meg csirkecombot fogtam a hutobol... :D
Es nem is kellett hajnalban kelni hozza! :-P

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.25. 14:10:24

@rezsoatya: Az se rossz. Egy jó kis rántott comb, vagy paprikás...

Viszont én szeretek hajnalban kelni. :)
Jó hallgatni a csendet.

2013.08.25. 14:13:37

@morsels: Kim nevu ferfi kollegam is van, pedig o UK born and bred, csak kinai szuloktol. Azt is tudom, hogy nem muszaj kotojelezni a kinai dupla neveket, Hea Jin vagy Wei Lee. Es rutinosan megkerdezem az illeto kinai nevet is, ha ugy mutatkozik be, hogy Jonathan Ho. Kiejteni es leirni nem tudom oket. Sok UKban felnott kinai van nalunk a Sing es HK irodaban, egyik sem ir kianiul, habar altalaban valamennyire beszelik a mandarint vagy a cantoneset.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 14:16:48

@tableno:

Le kell "fordítani" a nevet a helyi nyelvhez legjobban közelítő alakra. Milyen alapon kell tudnia egy ausztrálnak, hogy mit jelent az "sz" meg a "cs" vagy az "ő"? Egy átlagmagyar sem tudja, hogy mi a lengyel "sz", a román "ț", a cseh "ř", a török "c", a spanyol "ll", stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 14:19:20

@rezsoatya:
Igen, ez a hörcsögből készített sültkacsa. Kicsit olyan mint a halászlé lófejből.
Amúgy japán kajálda volt de nagyon puccos.
Szóval megettem. Élek. Szerintem a vendéglő tulaja már nem.
Ahogyan én ezt a fél kacsát a felszolgált japó vőeszközökkel meg számtalan edénnyel szójabizbasszal MAGYARUL megettem tuti hogy a rizsaszemű csávó szeppukut követett el magán a raktárban:))))))))))))
Minimum az hogy legendává váltam japán vendéglős körökben.
:))))))))))))))))))))))

Muscari 2013.08.25. 14:20:37

Felcsigaztatok az erdeklodesemet tintahal ugyben, amugy sem voltam mondjuk tisztaban a dolgokkal, igy vegeztem egy kis kutatast a Wikipedian.
Szoval ezek a finomsagok, a polippal egyutt a puhatestuek torzsebe, annak is a fejlabuak osztalyaba tartoznak.
A szepia vagy cuttlefish ezen belul a Sepiida vagyis a tintahalak rendjebe tartozik, ezt, vagyis ennek az allatkanak a festeket hasznaljak pl. a black risottohoz.
en.m.wikipedia.org/wiki/Cuttlefish
A squid, amit en eddig siman tintahalnak hivtam, a kalmarok rendjebe tartozik (Teuthida). Szoval a wiki cikke szerint kalmar az a kis meretu finomsag, ami a tanyerunkra kerul mondjuk grillezve, meg a 15 meteres orias is.
en.m.wikipedia.org/wiki/Squid

Itt van egy kis magyar wiki is
hu.m.wikipedia.org/wiki/Tintahalak

Azert szeretem a rendszertant, mert egzakt, most en nekiallok levadaszni a latin neveket is, de zzal mar nem untatlak benneteket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 14:20:59

@tilmir:
Na most nem taglalnám Neked hogy a magyar népköltészetben a pirosszárnyú keszeg az micsoda:))))))))))))))))))))))))

2013.08.25. 14:28:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: vagy a lengyel athuzott L betu, ami kimondva az angol w-hez hasonlit, szerintem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 14:30:36

@charlieharper:

Ez egy érdekes dolog.

Ugye van 2 alaprendszer a világban:
- elöl van az utónév + a többi utána (ami lehet családnév, apai név, esetleg mind a kettő),
- elől van minden más + a végén az utónév.

Az összes európai nyelv közül az egyetlen a magyar, ahol a kettes verzió a hivatalos. (Nem-hivatalosan előfordul máshol is, pl. az oroszoknál.)

Na most, eddig nem mondtam semmi érdekeset. De most az érdekes: mi lesz a nevekkel, ha az egyes típusú nyelvről kettes típusú nyelvre fordítjuk vagy fordítva.

Tehát, ha egyes típusúról kettes típusúra megy a fordítás, jellemzően marad az egyes típusú rend. Azaz Barark Obama magyarul nem lesz Obama Barack, hanem marad ahogy van. A "Marx Károly" meg "Washington György" típusú nevek ma már nagyon archaikusnak számítanak.

Viszont a kettes típusú nyelvek között eltérés van:
- egyesek átfordítják a magyar neveket minden esetben, azaz angolul pl. Gyurcsány Viktorból már Viktor Gyurcsány lesz,
- mások, pl. a koreaik meg következetesen hagyják aneveket a kettes típusban, akkor is ha azt egyes típusú nyelvben használják, pl. Kim Dzsangil, az angolul is így marad, pedig a gyereknek a vezetékneve a Kim, a keresztneve meg a Dzsangil.

tableno 2013.08.25. 14:32:36

@szszandra: Szia Szandra! Nekem konkrétan az nem világos, hogy miért hagytad ott az előző munkahelyedet? (a blogból nekem az derült ki, hogy a te döntésed volt). Az odáig OK, hogy nem érezted jól magadat (bár nem írtad le miért, azokban a bejegyzésekben, amiket azelőtt írtál róla, csak pozitívumok voltak), de azt is írtad. hogy még egy év után már honosíttathattad volna a szakmádat, és könnyebben válthattál volna. Nem azért mondom, hogy cikizzelek, de anno az a 2 év katonaság sem volt egy méznyalás, és azt is ki kellett bírni, más választás híján...

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 14:33:02

@tilmir: hajnalban kelés rendben. Csendet hallgatni rendben. Az, hogy nézzem a botot, az nem az én világom...
Amúgy tejszínes tárkonyos csirke lett belőle. A sütőben meg mindjárt kész az almáspite... mégiscsak vasárnap van...

@morsels: igen, Szerintem, akinek gyermeke van, annál ez alapszó

@diggerdriver: kínaiba ültél be, és japánban etted a kacsának látszó tárgyat. Végül az indiaiból jössz ki jóllakottan és sokáig emlékezni fogsz, milyen jót ettél a török kajáldában... :P

morsels (törölt) 2013.08.25. 14:36:51

@Muscari:
Szoval ha nem lehet rendszertanozni, akkor ehetetlen.

:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 14:39:30

@charlieharper:

Nem csak szerinted... :-)

A lengyel ł egyezik az angol w-vel.

Egyébként ez a w hang nem ritka a szláv nyelvekben. A lengyelen kívül a szorb (nem szerb), az ukrán és a belarusz nyelvben is megvan fonémaként. (Persze másképp van írva.) S a bolgárok egy része is mondja, bár a bolgárban ez nem fonéma.

tableno 2013.08.25. 14:42:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem kell alapból tudnia a nevemet, de meg kell tanulnia, ha érintkezni kíván velem. Kövérmadárral ellentétben én úgy gondolom, hogy a nevem az identitásom elválaszthatatlan része, és igenis alapvető tisztelet kérdése, hogy megtanulják (legalább közelítőleg) kiejteni, ha nem is feltétlenül leírni. Egyébként eddig mindig ment a dolog, gond nélkül elfogadták, hogy jogos ez az igényem. Japán volt az egyetlen kivétel, ott egyszerűen képtelenek voltak kimondani, így ott elfogadtam egy közelitést az ő hangzóikkal (de ezzel szinte minden gajdzsin így volt).

morsels (törölt) 2013.08.25. 14:44:53

@charlieharper:
Sok azsiai vesz fel angol keresztnevet. Mondjuk en nem kerdezek ra az eredeti nevere, mert ugysem emlekeznek ra :-).

DieNanny CH 2013.08.25. 14:46:01

@charlieharper:

Nekem erről Anyukám "ősrégi" sztorija ugrik be: '70-ben a dunaújvárosi kórház koraszülött osztályán dolgozott, és amikor született egy gyerek Mónika névvel, ők bizony titokban kicsomagolták, hogy lássák: fiú-e vagy lány...

Egy másik sztorit nemrég mesélt el. Sajnos pontosan nem emlékszem. Azt hiszem Szécsi Pál (de lehet, valamelyik másik énekes szívtipró) ott feküdt a kórházban, és meg akarta látogatni az az énekes, aki az 'Isten véled, édes Piroskám! c. dalt énekli. A portásnéni meg azt mondta, addig fel nem engedi, míg ezt a dalt el nem énekli. Hát, elénekelte...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 14:46:33

@tableno:

Ha angol, spanyol, orosz, stb. neveket magyarul elfogadsz közelítéssel, miért nem fogadsz el magyar nevet is közelítéssel más országban?

morsels (törölt) 2013.08.25. 14:47:11

@rezsoatya:
Ja, emlekszem, mikor a fiam olyan 3 eves lehetett, aztan anyosom belenyomott a kezebe egy pulykacombot. Azzal rohangalt a gyerek. Persze amig fuggolegesen volt a kezeben, addig nem volt problema, de amint kibbilent, kapaszkodnia kellett bele :-). Vegulis jo fizikai gyakorlat volt neki :-).
Persze ahogy harapdalta, ugy lett egyszerubb az egyensulyozas :-).

morsels (törölt) 2013.08.25. 14:48:44

@DieNanny:
Az az Aradszky Laszlo volt (mar aki enekelte az Isten veled edes Piroskamat) :-)

Shanarey 2013.08.25. 14:54:55

@DieNanny:

Nem a Szécsi Pál volt.

Ezt a dalt, szerintem Aradszky László, énekelte kb. 40 évvel ezelőtt először.

morsels (törölt) 2013.08.25. 14:57:57

@Shanarey:
Attol meg lehetett Szecsi Pal a korhazban, akit Aradszky akart meglatogatni.
:-)

2013.08.25. 15:01:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a ciprusi volt baratnom (soksok evvel ezelott) Eleni neven mutatkozott be es nem hallgatott a Helenre Bostonban. Es Lefkosiabol (hosszu i-vel ejtendo hangsulyos) jott, nem Nicosiabol.

Egyebkent reg akartam kerdezni, biztosan tudod a valaszt. A magyar tenyleg rokon a finnel vagy urban legend? Osszeakadtam finnekkel a Sing irodaban es ok ugy tanultak anno, 40-es az illeto most, hogy rokonok vagyunk. El is meselte a tortenetet, ahogy ok tanultak:
Vandoroltaka torzsek, egyszerre egy elagazashoz ertek, ahol 2 tabla volt, egyik E, masik D fele. A delire az volt irva, hogy jo termofold, kelkemes nyar, szep termeszet, erdok tele vaddal es folyok tele hallal. Az eszakira, hogy termeketlen talaj, katasztrofa idojaras, orok hideg, keves napsutes, alig el meg allat az erdokben. A magyarok valasztottak a delit, az analfabetak (finnek) meg az eszakit

morsels (törölt) 2013.08.25. 15:08:45

@DieNanny:
A nevere emlekeztem, de arra nem, hogy hogyan kell leirni :-)

BoGyesz 2013.08.25. 15:14:26

A Györgyből lett Gyorgy, amit az ausztrálok "dzsordzsi"-nak vagy "gjorgi"-nak ejtenek, úgyhogy inkább megkegyelmeztem nekik és lettem George (kiejtve). Az ausztrál útlevelembe Gyorgy került.

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 15:15:42

@tilmir: senki nem kérdőjelezte meg!
A csendet, a természetet én is kedvelem, csak annyit mondtam, hogy a botot bámulni nem az én világom... hogy utána meg GYILKOLJAK!!! :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:18:15

@charlieharper:

A vicc cseh változata:
Táblán felirat: "Irány Skandinávia!". Aki tudott olvasni, az elindult arra, az analfbéták meg mentek a Kárpát-medencébe, Ez a magyarok őstörténete.

Egyébként a nyelvrokonságnak semmi köze a vérrokonsághoz. A magyarok legközelebbi rokonai a szlovákok, németek horvátok, ukránok. A finneké meg az oroszok, svédek, lappok.

Sokan ezt nem értik, pedig könnyen megérthető egy primitív példával: miért ugyanaz az anyanyelve II. Erzsébetnek és Barack Obama feleségének? Egész más faj, szinte semmi közös. Obama feleségének az ősei a mai Angolából származnak, Erzsébeté meg Szászországból. Hogy a fenében ugyanaz az anyanyelvük? :-)

tableno 2013.08.25. 15:19:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ezt nem értem. Miért fogadnám el a magyar közelítést? Ha valakit mondjuk Juan-nak hívnak, én tutira nem fogom lejánosozni...

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 15:19:35

@diggerdriver:
Nem minden tintahal kalmár, de minden kalmár tintahal.

Az egyiket sep(p)ia-nak, a másikat calamar(i), squid-nak láttam, Magyarországon az összeset tintahalnak nevezzük.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 15:14
Magyarország

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:21:50

@BoGyesz:

A bolgár ismerősöm neve Georgi, ejtése kb. gjorgi vagy georgi. Szóval magyarul kiejtve kb. oké. Na most Mo-n 10 emberből 9 dzsordzsinak hívta, nem akarta senki elhinni, hogy a georgi ejtés jó lehet.

Ugyanez a szlovák miniszterelnök esete. Kezdetben a magyar médiákban "robert fiko" volt, mindenki azt hitte, hogy így kell ejteni a Robert Fico nevet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 15:26:34

@diggerdriver:
Valami hasonló, igen...

@tilmir:
Ez nehéz kérdés. Az alapvető "konfliktus" az, hogy echte svéd nevet necces lenne felvennem, mert az első szó után tudják, hogy nem vagyok helyi. OK, meg lehet magyaárzni, hogy külföldön születtem és nőttem fel... de minek?

Az eredeti, magyar vezetéknevem (Szücs vagy Szűcs, mert mindkettő előfordul az irataimban :) ) teljesen alkalmatlan az itteniek nyelvének. De igazából bárhová utazunk, mindenhol csak gond van belőle, mert ahogy a poszt címe is mutatja, a legtöbb külföldinek szüksz lesz belőle, azt pedig nem szeretik még megpróbálni sem...
(másik indok, hogy ismerve apám viselt dolgait, még a létezését is letagadom, mindennemű közösség vállalása elől elzárkózom - nem akarom a nevét sem viselni; de ez már a személyes és nem a praktikus oldala a dolognak).

Ha nem szeretnék elrugaszkodni a családomtól, akkor egyedül anyukám édesapja jöhet szóba, mint opció. Őt Barna Pál-nak hívták. Szuper, de a keresztnevem nekem is Barna, így a Barna Barna kiesik (különösképp, hogy a "barn" svédül gyereket, a "barnbarn" pedig unokát jelent :) ). Marad a Pál... hogyan svédesítsük, illetve vezetéknevesítsük? Itt ez kézenfekvő, mögé kell tenni, hogy sson és tulajdonképpen Pálffi / Pálfy vagy valami hasonló lesz belőle.
Erre 3 megoldás létezhet (kb.): Paulsson (így kicsit angolos jellegű), Palsson (így passz :) ), valamint Pålsson (így svédes jellegű). Mindhárom esetben a kiejtése nagyjából "Pólszon".
Annyi még, hogy tudomásom szerint a Pál-nak nincsen helyi megfelelője.

Nekem az utolsó verzió szimpatikus a legjobban, mert - biztos hülyének leszek néve -, de tetszik a karikás-a betű :)

Ilyen névből nem sok van, így talán benne van az is, hogy szemmel láthatóan nem svéd eredetű, így nem hat úgy, mintha erőlködni akarnék, hogy mindenképpen annak látszódjak (ha így lenne, akkor Svensson lenne a választás :) ).

Másik magyar nevet nem akarok felvenni, mert felesleges lenne szerintem.

Gondolkoztam még valami teljesen nemzetközi fajtán, ami mindenki számára érthető, kiejthető... Smith? :) De az sem az igazi... valahogy a nagyapám (pontosabban az anyai ágam) vonalát kellene átültetni helyi viszonyok közé.

2013.08.25. 15:29:21

@Kovermadar: ha nagy tomeg altal konnyen kiejtendo nevre vagysz, akkor marad a Patel, Shah, Khan nev. esetleg Hoh vagy Lee. Barna Patel?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:29:26

@tableno:

Tisztázzunk mit értünk közelítés alatt!

Én azt értem alatta: az eredeti névhez legközelebbi magyar hang mondása.

A spanyol Juan név pont jó példa. A magyar ejtése kb. huán /'hua:n/ - ami a lehető legközelebbi az eredetihez a magyar nyelv hangjaihoz, viszont az eredeti spanyol ejtés nem az, hanem /'xwan/. Még a szótagszám sem egyezik, spanyolban ez egy szótag, magyarban kettő. De ez a legjobban közelítő ejtés magyarul.

Szóval ezt értem közelítésen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:31:10

@morsels:

Robert Fico nevét? Mintha magyarul olvasnád: fico, persze az o rövid, nem ahogy magyarul szokás mondani, de magyaroknak nehéz szóvégi o-t röviden ejteni.

2013.08.25. 15:32:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szerinted hogyan ejtik Magyarorszagon a sok del-amerikai Jesust?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:32:50

@Kovermadar:

Változtasd Köver Madarssonra, az svédesebben hangzik...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 15:33:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Akkor azt mondod, hogy a Washington György helyett még a Dzsordzs Vasington is jobb lett volna? :) Így máris kicsit oroszosabb :)

@charlieharper:
Ezek nem pont északi nevek :) Az azért jó lenne, ha északi hangzású lenne, ha nem is echte északi.

morsels (törölt) 2013.08.25. 15:34:52

@Kovermadar:
Sosem gondoltam bele, hogy egy nev milyen problemat okozhat.
Brun Barna?

:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:35:16

@charlieharper:

Hát van 3 csoport:
- aki teljesen nincs képben, annak jézus,
- aki kicsit képben van, annak hezúsz,
- aki képben van, annak heszúsz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:38:14

@Kovermadar:

A horvátok így csinálják, a latin betűs neveket is átírják a horvát ábécére. Kossuth pl. Lajoš Košut, bár mostanában már terjed a szokás, hogy a latinbetűs neveket nem írják át.

2013.08.25. 15:38:42

@Kovermadar: gyanitom, hogy nalatok is elobb irjak le helyesen a Kumar Patelt, mint a Szasz Janost.

tableno 2013.08.25. 15:39:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ja, így már rendben van. Én azt hittem, hogy arra gondolsz, hogy mondjuk a keresztnevemet fordítsam le és használjam a helyi változatát (pl. mint John Kovach).

Amúgy a Juan helyes ejtése az nem olyan egyértelmű: a spanyoloknál úgy van, ahogy írod, de Latin-Amerikában viszont kb úgy ejtik, mint a magyarok! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 15:39:21

@morsels:
Bizony :)
És akkor még nem is beszéltünk a márkanevekről, mint:
Ceed Kia Fa Somat és hasonlók... :)

morsels (törölt) 2013.08.25. 15:39:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Tehat c-vel?
Mondjuk tenyleg erdekes, amikor angol anyanyelvu riporterek idegen neveket ejtenek ki. Vannak, akik utananeznek es az eredeti kiejtest akarjak hasznalni (ami aztan vagy jol sikerul, vagy nem), vagy csak megprobaljak kiolvasni. Azt hiszem innen van az, hogy aztan elterjed egy elfogadott kiejtes, aminek esetleg semmi koze az eredetihez.
A magyar meg plusz csavar, mert ugye van az eredeti, az angol, meg a magyar kiejtes.

tableno 2013.08.25. 15:41:21

@rezsoatya: nem jó, ez dánul van...

morsels (törölt) 2013.08.25. 15:43:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A " /'xwan/" nem az angol kiejtese a spanyol nevnek?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 15:43:18

@charlieharper:
Persze.
A kettős mássalhangzókkal nem tudnak mit csinálni. De szerintem ez így van minden nyelv. Nekem sem lenne ötletem, hogy mikor van kettős mássalhangzó mondjuk a franciában vagy bárhol máshol. Például a Bordeaux... vagy a német sch és ei.

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 15:43:59

@tableno: lehet, de a wikiben találtam olyat (bár lehet, hogy az csak kiejtés...)
hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A9d_nyelv

BoGyesz 2013.08.25. 15:45:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A Gyorgyből egyébként sokaknak nem világos, hogy Mrs vagy Ms. :-)

morsels (törölt) 2013.08.25. 15:45:40

@Kovermadar:
Azert egyelore meg nem kell markaneven gondolkodnod :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:46:54

@Kovermadar:

Oroszok igyekeznek maximálisan közelíteni az eredetihez, náluk nem szokás a neveket oroszítani. Még a külföldi királyok nevét is eredetiben hagyják, pl. Juan Carlos (ami magyarul rendesen János Károly alakban szokásos) oroszul Хуан Карлос, s nem mondjuk Иван Карл. Kivéve: más szláv nevek esetében van ettől bizonyos eltérés. Pl. Jaruzelski lengyel tábornok oroszul Ярузельский, azaz a végére van téve egy plusz "j".

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 15:47:59

@morsels:
Sosem tudtatod :)
Lehet piacra dobok egy új rágót: Guano av FettFågel :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:48:02

@BoGyesz:

Van rosszabb. Ismerősnek akartak bókolni. "Béláné, milyen gyönyörű név!".

tableno 2013.08.25. 15:49:39

Amúgy amikor a kisfiunknak nevet kerestünk, az echte latina feleségem hallani sem akart spanyol nevekről, mondván az túl "parasztos". Végül ő válaszott ki egy igazi ősmagyar nevet, ami nagyon tetszett neki, csak ettől meg az én otthoni rokonaim akadtak ki kissé, mert Magyarországon az ilyen nevek leginkább jobbikosok körében kedveltek... Mindenesetre adtunk neki egy második, "nemzetközi" keresztnevet is, hogy adott esetben kiválaszthassa magának a megfelelőt. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:49:40

@morsels:

Nem, ez a spanyol ejtése. Valójában a végső n az inkább ŋ, szóval én is kicsit pontatlan voltam.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:51:05

@tableno:

Hát, nem tudom, én sosem hallottam latin-amerikait 2 szótagban ejteni a Juan nevet, bevallom őszintén...

tableno 2013.08.25. 15:54:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: kb "huan"-nak ejtik, röviden, de az első hang egyértelműen a "magyar" h.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:54:01

@morsels:

Az Eurosport brit verziója a csúcs ebben. Szinte minden nevet JÓL ejtenek. A kommentátorok kapnak papírt hogy kinek mi a neve és szinte mindig jól mondják, pl. tudják, hogy a magyar s az az angol sh-t jelenti, stb. Egyszerűen a csatorna igényes és vannak emberek erre.

A magyar kommentátorok már egy másik szinten vannak...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 15:56:51

@morsels:

Van több földrajzi név, mely tényleg valami nagyon furcsa alakban terjedt el magyarul. Pl. miért lett magyarul Jamaica "jamaika". Én úgy vélem, német hatás lehet. De a Stockholm "stokholm" is hasonló eset.

morsels (törölt) 2013.08.25. 15:56:54

@tableno:
Milyen nevet valsztott a feleseged? :-)
Egyebkent ez mellekszal, de tenyleg elkepeszto, hogy a politikai ideologia hogyan sajatit ki magyar szimbolumokat, legyen az barmi.

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 16:00:57

@tableno: Na ezt szívom én most. A két keresztnevet (plusz egy dupla családnév!). Mert akárhányszor ki kell töltenem itt egy hivatalos form-ot, ha nincs olyan rovat, hogy middle name, akkor szívás. Ehhez jön még ékezet, dupla betű, idegenek számára lehetetlen kiejtés... néha mintha kínai lennék...

morsels (törölt) 2013.08.25. 16:01:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Regebben, meg Vitray meselt errol azt hiszem. Hogy o is megkereste a masik orszag riporteret, ugy csereltek informaciokat; es hat megkerdezte, hogy hogyan kell kiejteni az adott sportolo nevet.

Azt hiszem manapsag mar lustak az emberek ilyen szempontbol, mert egyreszt azt hiszik, hogy a neten mindent megtalalnak, masreszt probaljak 'angolositani' a neveket.
Mondjuk Eszak-Amerikaban lazan kezelik az ilyesmit. Vagy spanyol, vagy angol kiejtes szerint kezelnek mindenkit, aztan majd a sportolo megszokja :-).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 16:02:18

@tableno:

Igen, ebben részben igazad van. Latin.Amerikában jellemzően h van x helyett egyes részeken, pl. Kubában. De egész Latin-Amerikára ez nem mondható el, Dél-Amerikában inkább az x jellemző. Szóval nyelvjárásfüggő.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 16:02:40

@morsels:
Miről beszéltek? :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nehéz is volt átállni a svéd városnevekre. Stockholm helyett Sztokholm, Göteborg helyett Jöteborj, de a szomszédban sem Oszló vagy, hanem Uszlu... :)

morsels (törölt) 2013.08.25. 16:02:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mi a baj Jamaikaval? Azon kivul, hogy angolban a 'J' az 'dzs' hang.
Vagy Stockholm?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 16:04:18

@morsels:

Manapság már az írott médiákban is sokszor rosszul szerepelnek a nevek. Pl. az orosz nevek egyre gyakrabban láthatók a magyar sajtóban hibásan leírva.

morsels (törölt) 2013.08.25. 16:05:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ja, ezt akartam kerdezni...
Szoval Mexico az 'Mehico', de amikor a spanyol focistarol van szo, akkor nem Xavi Hernandez 'Csavi'... legalabbis brit sportkozvetitok szerint.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 16:06:12

@morsels:

Vagy jamaica legyen az ejtése, ez a teljesen magyaros, vagy dzsamajka, ez meg a közelítő ejtés. Viszont jamaika lett, ami szinte biztosan német átvátel.

Stockholm svédül sztokholm, nem stokholm. Kérdés a németek hogyan ejtik, nem tudom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 16:06:51

@ffüttyfürütty:
Tas? Huba? Töhötöm? :)
Utóbbi azért jó, mert kérdezhei, hogy "Betöhötöm?" :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 16:07:31

@Kovermadar:

Mostanra ezek már magyar verziókká váltak. Ahogy a Wien az Bécs, ugyanúgy a Sztokholm az Stokholm...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 16:09:00

@Kovermadar:

Nem hinném. Miért hatott volna a spanyol telepesek ejtésére a portugál? De nem tudom az okát, utána kellene olvasni spanyol történeti fonetikai-fonológiai könyvben.

ffüttyfürütty 2013.08.25. 16:09:00

@Kovermadar: ja, a vezéreket fel sem soroltam :D
volt még Ond is meg Kond is rémlik. Esetleg Jenő? (mondjuk én nem adnám gyereknek, de ízlések és pofonok)
Örs? Előd? netán Kende? :)

morsels (törölt) 2013.08.25. 16:12:06

@Kovermadar:
Amirol en beszelek az az, amikor a politika kisajatit nemzeti szimbolumokat. MInt a kokardat, vagy az Arpadhazi pajzs jelet, vagy a mostani magyar cimert, ami a hivatalos 'coat of arms'.

Ezeket hasznaljak fel arra, hogy meghatarozzak, ki magyar.

ffüttyfürütty 2013.08.25. 16:13:17

@tableno: Árpád? Attila? Csaba? van mááásik :)

morsels (törölt) 2013.08.25. 16:14:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ja, ertem.
Azt hiszem, hogy a magyar kiejtesekben ket megkozelites volt. Az egyik a magyarositasi torekves, a masik meg az angol kiejtes meghonositasa, ami ertelemszeruen torzulasokon ment keresztul.

tableno 2013.08.25. 16:15:20

@morsels: Igen, ettől nekem is herótom van. Hagy legyek már büszke a magyarságomra anélkül, hogy lemondjak a liberális kozmopolitaságomról!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 16:16:41

@ffüttyfürütty:
Igazság szerint én sem. Biztosan azért, mert egyrészt a más említett politikai színezete van (ha nem akarom, akkor is); másrészt nem különösebben kedvelem a régi dolgokat, így ősi nevet nem adnék. Jó lesz neki valami mai, semleges név, aztán ha nem tetszik, majd lecseréli... nem nagy ügy.

@morsels:
Így már értem.

morsels (törölt) 2013.08.25. 16:16:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Es a katalan Csavinak mondja...
Szoval ha spanyol sportolorol van szo, akkor tudni kell azt is, hogy katalan, vagy nem.
Koszonom a valaszt, eddig nem ertettem. Mondjuk sokat nem fog segiteni nekem a kozeljovoben, de mar ertem, hogy miert igy, vagy ugy :-).

ffüttyfürütty 2013.08.25. 16:18:49

@tableno: csak nem Gyula? (bár nem hiszem hogy ez nagyon Jobbikos név)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 16:19:54

@morsels:
Ha katalán, akkor magyar is, mondd nyugodtan Csabi-nak :)

@tableno:
Vince? :) Nem tudom milyen magyar nevek vannak :)

2013.08.25. 16:19:57

@tableno: Csanad, Aba, Alan, Alpar

tableno 2013.08.25. 16:20:58

@ffüttyfürütty: nem, de úgysem fogom elárulni! :P

ffüttyfürütty 2013.08.25. 16:21:53

@tableno: ja, akkor minek is találgatok :/

ffüttyfürütty 2013.08.25. 16:22:38

(azért remélem nem Béla)

2013.08.25. 16:23:32

@ffüttyfürütty: meg a Tiborra tippelek. Bar igazabol nem tudom a nagy magyar neveket. Szerintem Babette tudna.
Megneztem a fenti linket, a fism neve nincs benne. Mi epoen Tablenonak az ellentetet valasztottuk, konnyen kimondhato nemzetkozi nev.

ffüttyfürütty 2013.08.25. 16:26:04

@charlieharper: Tibor? hát én ebben nem látok semmi jobbikosat, de ki tudja. Azt sem tudtam, hogy ősi magyar név.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.25. 16:30:28

@Kovermadar: apámnak volt egy Sándor Sándor nevű barátja:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.25. 16:31:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hátha tudok olyat mondani, amit még nem hallottál nyelvészet ügyben: a burmaiaknál még mindig nincsen családnév, mindenkinek 2-4 tagból álló egyedi neve van, sok testvérpár hasonló nnevekkel járkál, de ez nem szükségszerű. reménytelen név alapján akárkit összepasszolni akárkivel. a noymtatványokon apja nevét kérnek azonosításhoz.
mivel mindenkinek muszáj hogy burmai neve legyen, a beceneveket élik ki magukat, hogy kínaiak, indiaiak, muzulmánok, shanok, monon, kachinok stb eredetileg. a gyerekeimnek 12 különböző anyanyelve van emlékeim szerint (tavaly számoltuk össze), én meg leülök és megtanulom, hogy melyik név kihez tartozik, hogy írják, hogy mondják, kollégákkal ugyanez, ennyi. ha valaki kéri, hogy holnaptól inkább Kevin szeretne lenni, és nem Min Myo, mert megtetszett neki ez a néb, akkor holnaptól mindenki így hívja, nem szokott felakadás lenni. nekem is adtak becenevet, miután lecsekkoltam, hogy nincs benne semmi alattomos szóvicc, hallgatok rá.

2013.08.25. 16:33:06

@Chang Yai: nem lenne egyszerubb csak Shuet Mun-kent bemutatkozni arra a par evre?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 16:33:16

@charlieharper:

Találtunk egy macskát 2 hónapja. Pontosabban a kutya találta. Olyan 2 hetes korban volt. Hazavittünk a nagyobbik fiúnkhoz (aki nem velünk él), hogy keressen neki gazdát. De aztán ő lett a gazda, mert megtetszett neki.

Elsőre azt hittük, hogy a macska lány, így én a Zelda nevet adtam neki. A Nintendónak volt egy játéka 20 éve, abban szerepelt Zelda hercegnő.

Aztán kiderült: a macska nemi szerve valahogy furcsa.. szóval a macska fiú. Hát, semmi gond, átkereszteltem Zeldoszlávnak. Jó kis ősszláv név, nem? Az ősszlávok sosem hallottak ilyen névről persze, de akár egy 1000 évvel ezelőtti írásban is szerepelhetne a név.

2013.08.25. 16:35:43

@ffüttyfürütty: ezt sem tudtam. De! Megvan Tableno fianak a neve. Tableno Orban. Orban jelentese: - latin eredetű; jelentése: városi, finom, művelt, udvarias ember.

Habar nem osmagyar nev, de magyar, csak az eredete latin.

Muscari 2013.08.25. 16:37:11

@ffüttyfürütty: Pedig az Alpar letezo nev, nagymamamnak irt fel egy ilyen nevu orvos gyogyszert, a vezeteknevet most nem irnam le, de az is hulyen hangzik, raadasul rimelnek. Percekig rohogtem, mikor a kezembe vettem a receptet :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.25. 16:37:12

@charlieharper: ezt miből gondolod? nem mondtam eddig szerintem olyat, amiből erre juthatnál...vagy igen?

Muscari 2013.08.25. 16:39:08

@Babette_: En a teveben lattam egy Nemoda Buda nevu embert, de Vegh Bela is is letezo szemely...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.25. 16:40:17

@Muscari: nekem meg volt ilyen nevű osztálytársam az ősidőkben.

ffüttyfürütty 2013.08.25. 16:40:27

@charlieharper: Orbán? (a kritériumok az ősmagyar és a jobbikos volt)
szerintem Tablenito Koppány :)

ffüttyfürütty 2013.08.25. 16:41:20

@Muscari: Tudom, hogy van, csak hajlamos vagyok azt feltételezni, hogy senki nem adná a gyerekének. :))

2013.08.25. 16:41:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a lanyom anno adtak egy listat, hogy milyen nevek johetnek szoba a testverenek. Ezek is rajta voltak: Caerwyn, Terach, Tearlach, es a kedvencem Maccabee.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 16:43:11

@Babette_:

Bulgáriában NAGYON gyakori ez, azaz hogy a vezetéknév és a keresztnév ugyanabból származik. Persze mivel a vezetéknévnek van végződése, van különbség. Pl. van bolgár focista Ivan Ivanov névvel.

Alapvetően az eredeti - ma már csak részben követett - szokás az volt a bolgároknál, hogy a keresztnév valamelyik nagyszülő keresztneve volt. Az apai név és a vezetéknév pedig nemzetékenként változott. Emiatt a gyerek vezetékneve sosem egyezett az apja vezetéknevével.

2013.08.25. 16:43:50

@Babette_: mert ugy tunt, hogy koveted a magyar hireket. Igy nagyobb esellyel talalnad el nalam.
Nem azert, mert minden nap az udvaron a magyar lobogot huzod fel, mikozben a Szozatot szavalod.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 16:45:37

@charlieharper:

Nem emlékszem már ki volt pontosan, talán puertoricói sportoló, akit Jesús Israelnek hívtak. Ja, s NEM volt zsidó az illető.

Muscari 2013.08.25. 16:47:00

@Babette_: akkor lehet, hogy az osztalytarsadat lattam a teveben :-)

Talalkoztam annak idejen, ugy 10-15 eve egy lannyal, aki a Simicskanak volt osztalytarsa gimiben. Nem volt tul buszke az ismeretsegukre...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.25. 16:48:00

@charlieharper: sajnos, ha felhúznám, azt hinnék, fideszes vagyok.

de amúgy elég erős magyar identitásom van. csak nem hangoztatom, mert manapság ennek jelei mást jelentenek:(

élhetetlen 2013.08.25. 16:49:17

@tableno: Nem hiszem, hogy bármi múlik ezen. Nekem volt Mo-on magyar főnököm, akit éveken keresztül nem tudtam rávenni arra, hogy Sandinak szólítson, Szandinak hívott. Gondoltam, haljon meg így. Aztán később több éven át dolgoztam dánokkal itthon, (én is csak két srác nevét tudtam), és egyszer jött a projectvezető, hogy tudod, hogy hívnak a dánok, Black Lady-nek. ("Black Lady will solve it" helyzetekben. Ez még tetszett is.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 16:49:17

www.youtube.com/watch?v=kYahTykFVtM

Akkor most ez helyes?

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 16:25
Magyarország

ffüttyfürütty 2013.08.25. 16:55:03

@charlieharper: atyaég, elég mesebeliek :D
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez a jóból is megárt a sok esete :)
@Muscari: vagy Tablenito Magor (ez egyből beugrik: Hunor s Magor két dalia két egytestvér Ménrót fia) Csak nem Ménrót lesz? :D ugye Turul név még nincs? :D

2013.08.25. 16:55:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: errol jut eszembe, olvastad a legujabb madnesst? Egy kenyai be ak arta perelni Izraelt Jezus keresztre fesziteseert es a hagai birosagra akarta vinni:

A Kenyan lawyer has lodged a petition with the International Court of Justice (ICJ) in The Hague, which asserts that the trial and crucifixion of Jesus Christ was unlawful, and The State of Israel should be held responsible.

Dola Indidis is reportedly attempting to sue Tiberius (Emperor of Rome 42 BC-37AD), Pontius Pilate, King Herod, the Republic of Italy and the State of Israel for their ‘crimes’ in relation to the crucifixion of the Jesus.

Indidis is challenging the mode of questioning used during Jesus’s trial, prosecution, hearing and sentencing, the substance of the information used to convict him and the form of punishment he says Jesus suffered during judicial proceedings.

A spokesperson from the IJC said “It is not even theoretically possible for us to consider this case.”

jn1.tv/video/news/kenyan-takes-israel-to-court-over-jesus-death.html

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.25. 16:56:05

@charlieharper: nem értem a poént, de nem baj :-)
szerintem akármilyen néven mutatkozik be az illető, attól függetlenül, hogy mi van a papírjain, az illik megtanulni és megpróbálni jól mondani. aztán ha senkinek nagyon nem megy, akkor az ember meggondolja, hogy mutatkozik be legközelebb.
anyukám rettenetesen utálta, hogy amikor bemutatkozott, hogy Mária, akkor leMarizták, Marikázták (magyar kollégák, nem külföld), ezer más variáció, miért nem lehet úgy szólítani valakit, ahogy kéri hogy szólítsák, ha nem egy komplett nyelvtörő?

nagymamámnak Szőke Barna volt a kollégája.

ffüttyfürütty 2013.08.25. 16:58:42

@charlieharper: Ebből még a legjobb felelős az Olasz Köztársaság. :)))

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 17:01:45

Nekem katonatarsam volt '77-ben Hodmezovasarhelyen egy Bekes Csaba, akinek az apja neve is az volt, Bekescsaban lakott, ott is szuletett. Szegeny! Mindig vicceltunk vele...

DieNanny CH 2013.08.25. 17:04:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Súgva bevallom, hogy én az Isaura óta tudom, hogyan ejtik a "Jesus" nevet.
Ugyanis anno még felsorolták a stábot, és ott volt egy bizonyos 'heszúsz ákúnya lí'... A neve meg persze a képernyőre volt írva.

Moziban mindig sorközépre kértem a jegyet, hogy végignézhessem a stáblistát... Mert szinte mindenki már az első betűknél kifelé araszolt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 17:07:57

@charlieharper: @ffüttyfürütty:

Sok baj van az esettel...

Eleve Izrael ÚJ állam, nem jogutódja semminek leszámítva a brit Palesztínát. Az ókori Izrael megszűnt jogutód nélkül. A mai Izrael és az ókori Izrael között a kapcsolat érzelmi, de nem jogi.

Aztán Olaszország sem jogutódja a Római Birodalomnak. A RB 1456-ban szűnt meg, jogutód nélkül, miután meghódították a törökök.

Szóval Olaszország és Izrael nem felek ebben.

Ezen az alapon akkor beperelem Kenyát, mert az amerikai hadsereg bombázta Hirosimát 1945-ben, azon az alapon, hogy Obama ősei kenyaiak. Kb. ugyanennyi értelme lenne.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 17:08:42

@DieNanny:

"Mert szinte mindenki már az első betűknél kifelé araszolt."

Igen, ez egy rossz magyar szokás.

Muscari 2013.08.25. 17:14:18

@Chang Yai: En Sotet Barnarol hallottam meg. Nem ertem kulonben szuloket, nem gondolnak bele, hogy milyen szekalas ak teszik ki a gyereket?

A magyar nevek kulfoldi kiejteserol most eszembe jutott egy pelda, amit meg Momo irt le, ha jol emlekszem. Egy not valamilyen Karolynenak hivtak, a kollegak meg azonnsl Caroline-nak kezdtek el szolitani

Ismerek itt egyebkent egy magyar csajt, aki csak -ne. En megkerdeztem a keresztnevet, de hogy masok hogy szolitjak, azt nem tudom. Mert ha Istvannenak (ez csak pelda), az nagyon hulyen hangzik. Nem is tudom, erre mi lehete a megoldas.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 17:16:59

@rezsoatya:
Erre a névtémára anyósom is rá van gerjedve és azt hiszi, hogy marha jópofa... kívülről nézve inkább kínos az "elkövetőre" néve, mint vicces.
De lehet én vagyok megint túlságosan maradi :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Pedig milyen érdekes lenne :)

ffüttyfürütty 2013.08.25. 17:18:50

@Muscari: Az ha nem lenne valaki teljesen "Kovács Jánosné", szerintem elég hülye megoldás egyébként is.

DieNanny CH 2013.08.25. 17:20:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Az osztrákok ugyanezt csinálták! Meg a svájciak is!

ffüttyfürütty 2013.08.25. 17:21:45

@Kovermadar: angolszászoknál szerintem lehet Kisszék is -> (Cameron Diaz)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 17:22:29

@Muscari:
Svédországban pl. azt tapasztaltam, hogy elég ritkán mondják a veezetéknevüket bemutatkozásnál. Nem is szokták érteni, hogy én mit akarok ezzel.

Nem számít, hogy tárgyalás vagy bármilyen hivatalos dolog, esetleg orvosnál. Mindig így megy:
- Szia, Rickard vagyok, miben segíthetek?
- Szia, Stefan vagyok, én leszek az orvosod.
- Szia, Peter vagyok az SSAB-tól...

Egy kellemes kapcsolathoz egyébként minek cifrázni? Nekem nagyon tetszik ez a stílus, sehol sem tapasztalni az alá-fölé rendeltségi viszonyt.

2013.08.25. 17:23:44

@Kovermadar: akkor ne probalkozz Koreaba emmigralassal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 17:26:27

@morsels:
Például a Kolompár Dzsenifer vagy a Lakatos Kevin:)))))))))))))))))

DieNanny CH 2013.08.25. 17:28:03

@Kovermadar:

Ott amúgy van magázódás?

Ez különben érdekes, hogy pl az az angol, aki külföldön tanulta a magyart, az mindenkit tegez magyarul.
Egyik családomnál pedig a szerb származású takarítónő németül mindenkit magázott, még a 8 éves gyereket is.
Csak érdekességképpen...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 17:37:25

@charlieharper:
Nemterveztem :) Sem Japánba... Az USA sem passzolna hozzám szerintem. A filmekben pl. mindenki öltönyben jár. Na, ahhoz akkora fizetést kellene kapnom (hogy hajlandó legyek olyat felvenni), amit épeszű ember semmiért sem hajlandó kifizetni :)

@DieNanny:
A hétköznapi nyelvben nincsen. Létezik attól még, de annyiban kimerül, hogy a "te" helyett úgy szólítod meg, hogy "ti" (svédül du helyett ni). Filmekben lehet látni, amikor feliratoznak; illetve elvileg a svéd királynak jár a megszólítás (királyi többes?).

Ha cifrázni akarom a köszönést, akkor mondhatok "jó napot"-ot napközben, ami már magasabb szintű, mint egy "szia". Jóreggelt esetén nincs különbség, ahogy észrevettem.

Mikor svéd tanfolyamra jártam, ott volt szó róla, hogy volt egy "törvény", ami kivezette a magázódást. De már nem emlékszem erre.

Ragozásban semmi különbség nincsen (nincs is ragozás a nyelvben - a német értelemben).

Viszont felmerült egy kérdés: ha a "ti" a magázódás "alanya", akkor ha két embert magázok, ugyan azt mondom, mintha tegezném őket :)
Biztos a hallgatór van bízva ilyenkor, hogy magázva érzi magát vagy tegezve :D

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 17:38:44

@Kovermadar: igen, nem egy ilyennel talalkoztam. Egy erdelyi ismerosunk gyereke Adolf... na, az se sok van a XX. szazad ota. Ocsem meg a Barna nevet akarta negyedik gyerekenek, ugy, hogy az elotte levok mind szokek, sot a szulok is. Lebeszeltuk. Lehet jopofa a szuloknek egy nevvalasztas, a gyerek meg egy eleten at viseli. En anno kulonos gonddal valasztottam gyerekeimnek nevet, mind hangzasilag a vezeteknevhez, mind jelentesben. Sot, kutyaimnak is, de ez mar az en hulyesegem... :-)

ffüttyfürütty 2013.08.25. 17:39:45

@Kovermadar: Azt hittem arra gondoltál, hogy fiúnév és lánynak lesz.

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 17:40:09

@diggerdriver: te elsz meg? Mar aggodtam az edes-savanyu varjud utan...! :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 17:40:25

Közben rájöttem. Nemzetközi név kell és itt imádják a whisky-t. Pofon egyszer a megoldás: Jack Daniels leszek és kész. Azt a világon mindenhol ki tudják mondani :D
(esetleg Jack Danielsson - a Daniel létező svéd név, így hívják a trónörökös hercegnő férjét is).

ffüttyfürütty 2013.08.25. 17:43:56

@Kovermadar: a svéd logika szerint akkor az ifjabb Kövérmadár, mondjuk Magnus Jack(s)son Danielsson lenne? Vagy ez csak szláv logika?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 17:46:25

@rezsoatya:
Másik "kedvencem", amikor olyan neveket találnak ki, mint Napsugár és hasonlók.
Lehetne akkor akár Tachyon is a kisfiú és mondjuk Müon a kislány. Aztán mondhatjuk, hogy gyere Tachyonka, játszál szépen a kis Müonnl :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 17:53:16

@ffüttyfürütty:
Itt már nincsen ilyen jellegű névadás.
Ha apuka mondjuk Carlsson, akkor a gyerek is Carlsson lesz.
Korábban volt olyan, hogy a Carl nevű apuka gyereke Carlsson lett, aztán ha neki Magnus volt a keresztneve, akkor Magnusson lett az unoka.

Izalndon létezik ilyen névadás a mai napig. Ott az apuka nevét kapják (általában) a gyerekek, fiú esetén -sson, lány esetén -sdottir végződéssel.

Érdekes, hogy ez a fajta -son-ozás megvan Amerikában is, ha jól tévedek. Pl.: Johnson.
De ott csak 1 db "s" van, nem kettő, mint itt. (itt azt hiszem "apa neve" + "s" (birtokos rag) + "son" (fi / ffy...). De ez nem biztos.

ffüttyfürütty 2013.08.25. 17:56:32

@Kovermadar: szerintem ez lehetett a régi rendszer a germán nyelveknél. Érdekes akkor Izlandon nincs is "állandó" vezetéknév?

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 17:56:49

@Kovermadar: az megvan:

- te megorultel? A jelszavadat adtad a kutyad nevenek?
- miert? Mi van abban hogy A8qj56hXpWQ67?

montroyal ( CAN qc) 2013.08.25. 17:56:56

a nevekrol
sajnos mar nincs meg nekem az a tanulmany a mi bizonyitotta hogy a kalandozo osmagyarok egy csoportja fedezte fel amerikat de nehany dologra emlekszem
szoval egy csapat kelet fele idult es eljotottak azsia csucskebe ahol egy Jonas nevu illeto felajanlotta atviszi oket de valamit adjanak .. nem volt penz ebben az idoben ezert nehany inget adtak cserebe ..na errol a BÉR ING-rol neveztek el a BÉRING szorost .. a foldet ahova jutottak a vezer lanyarol neveztek el mert akkoriban mint peldaul az Alajos nev Lajos lett, a Marika is AMARIKA volt ebbol alakult az Amerika elnevezes..
na szoval ott vadaszkodtak amikor egy vaddiszno megtamadta oket es nehezsegeket okozott akkor azt mondtak a vad KAN ADA nehezsegeket na igy neveztek el KANADAT. amikor kesobb elertek egy tohoz ahol sok-sok kacsa volt nagyon konnyu volt kacsat fogniuk vacsorara azt mondtak nem kell MENNI TOBA konnyi fogni mert ott SZÀZ KACSA VAN.. na ekkor neveztek el MANITOBA es SASKATCHEWAN tartomanyokat..

es igy tovabb nem emlekszem de jol ossze volt szedve DDDDD

morsels (törölt) 2013.08.25. 17:56:59

@rezsoatya:
Johnny Cash, The boy named sue.
Ismered? :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 17:58:52

@Kovermadar:

Az izlandiaknak - pár kivétellel - eleve nincs vezetéknevük, náluk utónév és apai név van.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 18:00:08

@ffüttyfürütty:

Igen, pontosan. Izland az egyetlen európai ország, ahol nincs vezetéknév.

ffüttyfürütty 2013.08.25. 18:04:53

@montroyal: Na ez érdekes lehet. :)
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Gondoltam jössz majd és elmagyarázod. Furcsa kicsit. Ez még valami ősviking dolog lehet? pl. jött a hét viking vezér meg törzsek meg ilyesmi? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 18:05:06

@charlieharper:
Én a fiamnak az Ede nevet szántam de persze a nejemnek nem tetszett így lett Benedek abban benne van az Ede is.
Viszont később sokan azt hitték a Pápa miatt lett Benedek csakhogy a fiam fél évvel a előbb született minthogy a Pápa Benedek lett volna.
Utólag nem bánjuk mert mindenhol ismert jól kiejthető név.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 18:06:50

@ffüttyfürütty:

A szlávoknál az ősi verzió persze a csak keresztnév volt. Aztán jött az apai név. S csak későn lett vezetéknév. A vezetéknevek eredete mint a magyarban: vagy keresztnevekből, vagy helynevekből, vagy foglalkozásokból, stb.

Viszont az apai név csak a keleti szlávoknál és a bolgároknál maradt meg. De itt is egész más a használat: míg a keleti szlávoknál az apai név a keresztnevet egészíti ki és használható udvarias megszólításként, addig a bolgároknál az apai név egyszerűen plusz vezetéknév.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.25. 18:07:13

@montroyal: JA NE KERESSETEK A GOOGLE -BA MEG NINCS BENNE ..
ez egy ismeretlen kutato muve ... en se ismerem..

ffüttyfürütty 2013.08.25. 18:07:24

@montroyal: Sőt Hawaii eredetileg Hol a vaj? :D

rezsoatya (törölt) 2013.08.25. 18:07:38

@morsels: volt egy gyerekkonyv (gyerekkoromban tan?) szoval a nagyobbik testvernek mondtak a szulok, hogy ott van Zsuzsi az anyu hasaban. Aztan, amikor megszuletett, a nagyobbik boldogan ujsagolta az ovoneninek, hogy "megszuletett a Zsuzsi, es fiu!"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 18:09:11

@ffüttyfürütty: Ja azzal vigyázni kell hogy ősi magyar név.
Én akartam az első fiamnak adni ősi magyar nevet még a 80-as években akkor nem volt ennek olyan pejoratív csengése mint most szóval Imre lett aztán később tudtam meg hogy a német Heinrich-ből származik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 18:15:07

@ffüttyfürütty:

Végülis ez egy ősi szokás. Európán kívül előfordul más népeknél is. Pl. Etiópiában sincs vezetéknév.

De a közép-európai zsidók sem használtak vezetéknevet, csak utónevet és az apa nevét. A vezetékneveket köztük erőszakkal vezették be a XVIII. században, Ezért van sok zsidónak németes neve, mert akkoriban elsősorban német anyanyelvű hivatalnokok találták ki ezeket a neveket.

E. T. A. Hoffmann német író egyik tevékenysége az volt, hogy a lengyel zsidóknak vezetéknevet találjon ki. Lásd: www.researcheasterneurope.org.uk/genealogy-research/bestowing-jewish-surnames-in-partitioned-poland

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 18:18:57

@montroyal:
Ezzel bearanyoztad a napomat! :)
Saskatchewan-ról eddig azt hittem, hogy a Balu kapitány fedezte fel és zért adta neki a Saskacsa nevet... ezek szerint tévedtem :D

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Jól teszik, felesleges :)

Az is szimpatikus itt, hogy pl. az anyja neve sem érdekli a kutyát sem. Van egy neved, születési időd és személyi számod. Nem kell külön kisesszét írni az adataimról, ráírom a 10-12 jegyű számot és azzal el van intézve minden azonosításom.
Az ombudsman meg keressen értelmes munkát a hülyeség helyett :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 18:20:03

@rezsoatya:
Nebazz nekem a főnököm volt Bekes Csaba szintén onnan valahonnan.
Lehet ugyanaz?

ffüttyfürütty 2013.08.25. 18:20:54

@montroyal: á, egy kis csoportjuk leszakadt a beringi sétálóktól, azt mondták hogy ők csónakkal majd előbb odaérnek csak elsodródtak. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 18:27:28

@rezsoatya:
Muszáj volt ledőlnöm délután egy kis szunyára. Jót tesz az emésztésnek:))))))))))

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.25. 18:29:20

ok, 2-ot sikerult a 4-bol...ez rosszabb arany mint a multkori, mert akkor 3-at olvastam el. Az otlet meg mindig jo...de a felhozatal meg mindig....olyan....semmilyen! Az egyetlen elvezheto az a tintahal volt..de az is csak azert, mert amikor olvastam az jart a fejemben, hogy a hataratkelles jar a kulonbozo etelek nem csak kiprobalalasa, de megfozese (illetve sutese is). Amugy nem tudom az iro olvassa e, de grillezve jobb a tintahal.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.25. 18:29:44

@Kovermadar: ez a nevesdi meg nincs magázódás szimpatikus, én még ma se tudok rendesen magázódni magyarul, annyira mű az egész.
juteszembe, a thaiok se használják a vezetéknevüket, pl orvosok, vagy a miniszterelnök a médiában, a keresztnevük alatt futnak (mert ez már elég hivatalos, a haverjaik meg a családjuk úgyis becenéven hívja őket). mondjuk persze nekik is csak kb 100 éve van vezetéknevük, csinált dolog az egész.

portugéza 2013.08.25. 18:30:48

Nem tudom megállni, hogy tréfás kedvű szülők műveit idézzem:

Balaton Boglárka
Kasza Blanka

Előbbi pécsi, utóbbi budapesti hölgy, most mindketten kb. 30-as korosztály lehetnek.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 18:30:48

@diggerdriver:
Nincs különbség. Legalábbis a magyarok 99,99%-ának számára. Se sepiat, se calamarit nem esznek. Sőt, megkockáztatom, a jelentős többség a polip és tintahal között sem ismeri a különbséget.
Mert lényegtelen számára, mint nekem a markoló.

Ráadásul, a kalmár is tintahal, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk rá.
Tudod, mint a rovar és a bogár.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 17:56
Magyarország

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.25. 18:37:45

Sokan meseltek a neves elmenyeitekrol, nekem konnyu dolgom van az en nevem ugyanaz angolul is, bar ittt gorogben tesznek egy a-t a vegere. Viszont evekig szenvedtunk a parommal amikor MO-on kellett az o envet lebetuzni. Nagyon vicces volt, hogy a gorog betukrol valtasnal hol igy hol ugy betuztek pl az anyja nevet...amibol kesobb volt bonyodalom, mondvan hogy ket kulonbozo szemelyrol van szo. Hat az nagyon vicces volt. De jo egy ora magyarazkodas megoldotta :) Ok ez nem magyar nev kulfoldon, de kulfoldi nev magyarorszagon....azert ez is vicces tud lenni :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 18:39:07

@Kovermadar:
Úgy tudom de nem biztos hogy a z íreknél a O' a skótoknál az Mc az északi népeknél a son sen ugyanaz mint nálunk a fi vagy úriasan a ffy.
Valakinek a fia.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 18:48:24

@Chang Yai:
Az a vidék viszont szimpatikus :)
Nyugdíjasként horror megtanulni thai nyelven? Egyáltalán milyen nyelv? Bonyolult nagyon?
Mondjuk ha el kellene helyezni az angol (nulla ragozás) és a német (horror ragozás) vagy az orosz (ember ragozni így önszántából nem tud) között, akkor hová tennéd?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 18:56:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Talán a magyar identitásra egy kicsi válasz az ahogy a keresztnevek kialakultak.
A magyar keresztnevek igen jelentős része arra utal hogy honnan jött a viselője. Ezért végződik i-re. Még ha hirtelen nem is tudunk olyan helységnévről de a régi nagymagyarország területén keresve biztosan megtaláljuk.
Az olyan nevek amik a foglalkozásra utalnak azok általában németről lettek magyarosítva. A Kovács a Molnár a Halász stb...
A magyarnak fontosabb az hogy ki honnan jött mint hogy mit csinál.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:00:12

@Kovermadar:
Itt az ángliusoknál ugyan így van.
Itt három adat a lényeg. A neved a címed és az NI számod.
Például itt soha nem kérdezték még hogy hol születtem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 19:01:03

@diggerdriver:
Ha ez így van, akkor nagyon találó :)

Annyival kiegészíteném, hogy fontosabb, hogy ki honnan jött ÉS MENNYIT KERES ;), mint az, hogy mit csinál :)

montroyal ( CAN qc) 2013.08.25. 19:02:35

nekem a nevembol csak a muszlin clienseimnel van elonyom rogton megertik es mindenki szultannak hiv . hat meg amikor elmondom hogy a csaladi nevem torok es az iskolaeveimben vegig mohamed volt a becenevem ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:03:29

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Teljesen igazad van a magyarok szemszögéből.
Attól még a különbség létezik hogy a magyaroknak mindegy.
Nekem is egyformán szar a borok többsége.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 19:04:10

@diggerdriver:
Ezt nekem is csak akkor, amikor törzskönyveztek. Anyám nevét talán akkor sem.
Ha autóbiztosítást kötök, akkor elég a személyi szám (PN). Ha valami hivatalos nyomttványt kérek ki, akkor oda is csak a PN-t írom be és küldik a kiválasztott nyomtatványt a rendszerben lévő címre.

Sokkal egyszerűbb és túl sok visszaélés sincsen vele.

És hiszed vagy sem... le sem merem írni... nincs lakcímkártya sem és az emberek mégis:
a) élnek és virulnak;
b) hazatalálnak;
c) azonosíthatóak.

Eszméletlen egy helyzet, nem is bírom felfogni ép ésszel :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:06:11

@Kovermadar:
Látod a Te neved is és az én nevem is a származásunkra utal bár i betű nélkül.

Muscari 2013.08.25. 19:07:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: koszonjuk, toled mindig tanul az ember valamit. Foggggalmam sem volt rola, miert volt annyi zsidonak nemet neve. Bar akiket en ismerek magyar zsidokat, azoknak olyan "kozonseges" nevuk van, mint Kiss vagy Vas. Ez mitol fugg? Akik oket elneveztek, azoknak egyszeruen jo napjuk volt, vagy mi?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 19:07:32

@diggerdriver:

BG-ban még azt is ki kell tölteni minden űrlapon, hogy az igazolványodat mikor adta ki és melyik rendőrkapitányság! Teljesen felesleges adat, de meg kell adni. De anyja neve nem létezik itt sem. Persze eleve van apai neve mindenkinek, s azt mindig meg kell adni, eleve az űrlapokon az szokott állni "adja meg a 3 nevét!".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:09:12

@Kovermadar:
Mi a személyi szám nálatok?
Ilyen lakcímkártya féle ökörség itt sincs.
Az NI (National Insurrance) szám a lényeg. Ez a TB szám.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 19:09:43

@diggerdriver:
Melyikre gondolsz a sok közül? :)
Kövéry Madár? Esetleg (az angolos írásforma okán) Madáry Kövér?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:10:51

@Muscari: Mert magyarosították. A Kleint Kiss-re például.

tableno 2013.08.25. 19:13:26

@Muscari: az ilyen "közönséges" neveket általában valamilyen németes "tipikusan zsidó" családnévből magyarosították a II. VH előtt vagy közvetlenül utána, éppen abból a célból, hogy ne legyen feltűnő a származásuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:14:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ha már itt vagy kérdeznék valamit.
Eredetileg "Jani haverjától" akartam mert ő él albániában de lehet Te is tudod.
Honnan tudják az albánok és csak az albánok hogy János név becézése a Jani?
Akárhányszor bemutatkozok már vágják rá hogy Jani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 19:20:59

@diggerdriver:
Gyakorlatilag ugyan úgy épül fel, mint a magyar személyi szám:
ÉÉÉÉHHNN-xxxx (néha csak ÉÉHHNN-xxxx).

Ez a TB számod is, az adószámod is meg minden egyéb számod is. Valahogy úgy működik, hogy képzelj el egy óriási adatbázist, amiben ez az elsődleges adat. Ehhez csatolna nevet, címet, adószámot, bankszámlaszámot, jogosítványt meglétét és minden egyebet.
A megfelelő hivatal nem fér hozzá mindenhez, csak ahhoz, ami őrá tartozik. Aztán gondolom néhány szerv (rendőrség mondjuk) láthat mindent.
De valahol egyszer láttam azt is, hogy látszott az iskolai végzettségem is a monitoron.
De szintén a számhoz van rendelve az is, hogy mennyi a fizetésem, mennyit kerestem az előző években és mennyi a hitelem.

Ha pl. hitelt akarok felvenni, ráírom a lapra a PN-t és pár nap múlva jön a levél a kivonattal, hogy az utóbbi 2 évben volt-e hitelem, mennyi volt az éves fizetésem, volt-e elmaradásom és hasonlók. És persze az, hogy megkapom-e a hitelt :)

Igazi nagytestvér, de pont az benne a jó, hogy nekem, akinek semmi takargatnivalóm nincsen, minden sokkal egyszerűbb.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 19:22:51

@Muscari:

Magyarországon Mária Terézia rendelte el, hogy minden rendes embernek kell vezetéknév, így lett a legtöbb magyar zsidónak vezetékneve. S persze Mo-n is a sok német szakember adott sok zsidónak német nevet.

Aztán a XIX. sz. közepétől jött a magyarosítás szokása. Sok esetben lefordították németről, ennyi. Meg voltak akik más nevet találtak ki maguknak, pl. helyiségnevekből. De van amikor csak hangzás alapján, lásd Rosenfeld Mátyás = Rákosi Mátyás vagy Reich Jenő = Rejtő Jenő.

Oroszországban 10 emberből 9 szentül hiszi, hogy akinek német neve van, az zsidó... pedig esetleg lehet német is akár... :-)

Orosz szélsőjobbos körökben pl. legendák terjedtek az előző orosz ortodox pátriárkáról, hogy "hűha, a zsidók beférkőztek az egyházba", mert II. Alexij igazi neve Alexej Rüdiger volt. Pedig, hát csak XVII. században betelepedett német nemesi család leszármazottja. Egyébként rokona Fjodor Rüdiger tábornoknak, aki arról híres, hogy 1849-ban ő győzte le a magyar haderőt Világosnál. Neki írta alá a kapitulációt Görgey.

whale 2013.08.25. 19:23:07

@szszandra: Szerintem azt nem értjük sokan, hogy mi történt?
A régebbi posztjaid arról szóltak, hogy megtaláltad álmaid munkahelyét, pont a speciális képzettségednek, tudásodnak megfelelőt. Az élet szép. Autót veszel, utazgatsz, jól érzed magad. Úgy tűnik, sínen az életed...
Aztán hosszabb szünet, majd azt olvassuk, hogy tulajdonképen frusztrált voltál, nem érezted jól magad, nem ismertek el, semmi sem volt jó.
Itt azért van némi ellentmondás, lássuk be.
Aztán megint hosszabb szünet, és most már ott tartunk, hogy szórólapozol, miközben olyan végzettséged van, amire Ausztráliában kereslet van állításod szerint...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.25. 19:23:11

@Kovermadar:
volt valaha régen egy személyi szám nevű intézmény, azt azért szüntették meg, hogy az emberek ne legyenek beazonosíthatóak.

azóta kínoznak bennünket anyánk nevével és a születési adatokkal,
meg az adatbáziskezelőket...

Vegaaa 2013.08.25. 19:23:17

főnököm mesélte a múltkor, hogy el kellett mennie egy másik áruházba fejtágításra, és egy ottani italosztályhoz közeli dolgozót úgy hívták hogy Pölöskei Piroska...
de írországban régóta dolgozó haverom is küzd néha a magyar megnevezésekkel. a múltkor közölte velem hogy a kollegáival az istennek se tud koccintani egy feles unicummal. uni-cum. tetszik érteni...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 19:25:37

@diggerdriver:

Konkértan ezt nem tudom, de eléggé eltrejedt név ez a Balkánon. Jan, Janko, Jane, Jani - csak ezek nem becenevek, hanem önálló nevek. Pl. en.wikipedia.org/wiki/Yane_Sandanski

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 19:27:49

@Babette_:

Személyi szám most is van, de tilos a széleskörű használata. S amikor bevezették valamikor a 70-es évek első felében (emlékszem, órákig álltam sorban anyámmal akkor személyi szám kiváltása céljából) nem mentesítette az anyai nevet, hanem mellé lett kitalálva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 19:29:08

@Babette_:
Igen, erre emlékszem. Csak nem értem az okát, mert azért kell 10 féle adat, hogy azonosíthatóak legyünk, cserébe azért nincs csak egy PN, hogy ne legyünk azonosíthatóak.

Ennek semmi értelme :)

@diggerdriver:
Háháá!!!
Szóval Diggerdriver János vagy! Felírtam... ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:29:28

@Kovermadar:
Az NI szám csak egy szám semmi nem derül ki belőle.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:33:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez mind rendben van ez az egyik leggyakoribb név de csak az albánoknak következik a Jánosból a Jani például a románoknak nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:35:16

@Kovermadar:
Húúú milyen boldog lehetsz most:))))))))))))))))))))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 19:38:27

@Vegaaa:

Ennél csak a Farkas Piroska meg az Ádám Éva nevek jobbak. Igen, ezek valódi nők valódi nevei. Meg még a Végh Béla és a Hegyi Farkas se rossz. Ezek sem kitalált nevek. Mondjuk a budapesti holokauszt múzeumban is sokan röhögnek az egyik emléktáblánál, mert van egy felirat a zsidókat mentő keresztény magyar emberek emlékére és ott van egy Buzi Béla nevű ember is felsorolva, S mivek B és az elején van, mindenki észreveszi.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.25. 19:40:41

@diggerdriver:

Korábbi munkahelyemen a főnök egy albán csaj volt, de most már nincs albán ismerősöm, szóval nincs kit erről megkérdezni.

2013.08.25. 19:53:03

@diggerdriver: majd megkerdezem az automosotol, ha legkozelebb megyunk offroadozni. Ok albanok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 19:57:32

@charlieharper:
Ok köszi. Az világos hogy ahogy Max írta mindenhol elterjedt a
" Jan, Janko, Jane, Jani" de a Jánost is ismerik hogy abból következtetik?

ffüttyfürütty 2013.08.25. 20:00:18

@diggerdriver: Nem lehet, hogy kihallják belőle a hasonlóságot?

Muscari 2013.08.25. 20:03:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igen, most hogy mondod, en ismertem is egy Farkas Piroska nevu lanyt, a szomszed utcaban lakott gyerekkoromban. Bar ez akkor nem tunt fol, mert ok voltak a Farkasek, a lany meg csak a Piri. Valahogy sosem raktam igy ossze :-)

Mezei Virag is letezo szemely es Cserep Virag is. Bar az elobbi szerintem kifejezetten aranyos.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 20:08:35

@portugéza:
Kasza Blanka van Miskolcon is.

fortunadivatstudio.mconet.biz/fortuna-divat-studio-vezeto-hir/az-o-mamma-mia-musical-elso-bemutatoja-a-miskolci-kocsonya-fesztivalon_3642_522218.html

(a Koreográfiát nézd)

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 20:01
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 20:08:35

@diggerdriver:

Az első hozzászólásom óta ezt fújom.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 20:04
Magyarország

ffüttyfürütty 2013.08.25. 20:17:23

@Kovermadar: Ha megjegyezted volna az emailjét akkor a vezetéknevét és a születési évét is tudnád. :P

2013.08.25. 20:17:35

Mi van a blog KFC chefevel? Visszanezett a posztjara valaszolni a kerdesekre miutan lepapucsallatkazta az olvasoit?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 20:20:25

@ffüttyfürütty:
Dehogynem. Lehet de a litván a moldáv a lengyel az ukrán a román miért nem hallja ki? Az tűnt fel hogy az albán egyből rávágja és onnantól Jani vagyok.

Na de hol van a haverom?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 20:21:34

@ffüttyfürütty:
Sőt a húgysavam szintjét is:)))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 20:23:30

@charlieharper:
Az csak egy kedveskedő megszólítás volt. Olyan mint a báránykáim vagy a bocikám:))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 20:24:19

@Kovermadar:
Namenjapicsába:))))))))))))))))))))))))))))

ffüttyfürütty 2013.08.25. 20:27:35

@Kovermadar: Azt inkább ne borzold össze őket. :D
@charlieharper: Persze még a felkínált avatart is hasznosította!! :))
@diggerdriver: nem tudok semmit az albán nyelvről, a többit majd birca :)
húgysavszint? magas mert mindent összeeszel lásd margarin :DDD
ja akkor ha letetűzök valakit azt is érthetem becézgetve :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 20:28:03

@diggerdriver:
Lehet azóta is a Sohoban várja, hogy valaki megszólítsa... :)

2013.08.25. 20:34:11

@diggerdriver: Vettem ugy 6 honapja Yum Brands reszvenyeket (ovek a KFC is ). Igy gyakorlatilag a Saman fonokeve valltam. Rendelek majd tole tobb posztot ide

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 20:36:16

@charlieharper:
Esetleg előléptethetnéd őt marketing igazgatóvá :)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 20:39:38

@Babette_:

Személyi szám most is van, csak kevés dologra használják.
A magyar lakcímkártyán van feltüntetve.

Azért lett megszüntetve, mert a rendszerváltás után még mindenki emlékezett, hogy az állam mindent akart tudni rólad. Hogy az állam dolgát megnehezítsék, eltörölték a "mindenhol személyi számmal azonosítunk" technikát.

Persze az állam most is tud mindent rólad, csak nem egy, hanem három billentyűnyomásra...

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 20:22
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 20:39:43

@charlieharper:
"majd megkerdezem az automosotol, ha legkozelebb megyunk offroadozni. Ok albanok. "

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 20:13
Magyarország

2013.08.25. 20:42:17

@shakti_rom: 64.57en vettem, most 72.57

ffüttyfürütty 2013.08.25. 20:42:41

Esetleg nincs szükség szociológiai keretalkotó munkatársra ott aki a civileket megszervezi? Egy ilyen munkakört keríts Sámánnak Charlieharper! Pl. Civilcsirke Mozgalom a Sütőrács Kereteinek Újraalkotására.

Latcho Rom 2013.08.25. 20:45:09

@charlieharper: nem rossz, az utolso 2 honapban az en kis portfoliom elvesztette amit 1 ev alatt csinalt, most kezd megint labraallni.

2013.08.25. 20:46:45

@shakti_rom: milyen modellezest hasznalsz hedgere es milyen asset classt vasarolsz?

Latcho Rom 2013.08.25. 20:48:00

@charlieharper: en huje vagyok hozza, a bankom csinalja, low riszkes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 20:53:43

@charlieharper:
Ha az ember szeretne kicsit tanulni erről, akkor mit javasolsz, hol kezdje?
Nyitott lennék egy "hogyan csináljunk 1000 koronából 100.000-t 3 nap alatt", de azt hiszem az nem fog menni :)

2013.08.25. 21:04:27

@Kovermadar: Vegasszal :)) komolyra forditva a szot, nem tudom, hogy mennyire koveted a piaci esemenyeket, mennyi idod van foglalkozni vele, mennyi penzt szansz ra es tudsz e napkozben ranezni. Es persze nem ismerem a sved adoszabalyokat sem. Rengeteg modon lehet kezdeni. Sok internet broker van tutoriakkal az interneten. Altalaban usd 10kt kernek indulashoz. Ok adjak a kereskedo platformot. Beallitod a toleranciat ETFre, reszvenyre vagy amit akarsz kereskedni es igy nehezebb oriasit bukni. Lehet bukni nagyot, de ha jol allitod be a toleranciat, akkor nehezebb. Ehhez azert aranylag gyakori internet hozzaferes kell.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 21:21:46

@charlieharper:
Érdekes, hogy pont Vegas-t mondod, mert a cégtől 3-an mennek a jövő hónapban Vegas-ba szórakozni kicsit. A tulaj is, reméljük itthon hagyja a céges bankkártyát :)

Igen, itt vannak a problémák. :( Időm nem túl sok, illetve néha van, néha nincs. Munkaidőben kvázi esélytelen, hogy ezzel foglalkozzak. A $10k... ha lenne még egyszer ennyi, akkor még menne is jó szájízzel, de jelenleg ez vésztartalék, így nem tenném fel "rulettre".
Ez is jelenleg be van fektetve, de az olyan "csomag", ami nagyjából az itteni inflációt tartja, tehát meggazdagodni nem fogunk belőle...

Amikor majd jobban a gép elé leszek szegezve a cégnél, még akár rá is tudok nézni időnként. De mi az az időnként? Óránként? Félóránként? 5 percenként? :)

A "beugró" kérdése... amint kiköltöztettem a magyarországi "vagyont", lesz mit eljátszani erre, akkor mindenképpen szeretnék valami hasonlóba belevágni (sok minden függvénye, hogy mennyiből, de $10k-15k akkor már nem fájna - elveszíteni mondjuk igen :D ).

BTBTBT 2013.08.25. 21:25:04

Valaki említette már az Álmos - mint ősmagyar - nevet tableno gyerekével kapcsolatban?

@Kovermadar:
Nincs itt egy kis képzavar? Nem én vártam órákig a csodára a Sohoban. :)

Már neked is fixa ideád lett ez az S. B-vel kavarása? Szegénykém...:)

DieNanny CH 2013.08.25. 21:25:13

@diggerdriver:

Volt régen egy ifjúsági regény, a főszereplője Kartal fia Borsa volt. Mármint ezt "használták" vezetéknévnek, mert Mátyás korabeli a történet.

DieNanny CH 2013.08.25. 21:34:07

@Muscari:

Én ismertem egy lányt, akinek Tavaszi Virág volt a neve. Kresz-tanfolyamra jártunk anno együtt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 21:34:19

@ffüttyfürütty:
Igen magas mert sok húst eszek sőt csak azt.
Mert ragadozónak születtem és nem azért kapaszkodtam fel néhány millió év alatt a tápláléklánc csúcsára hogy bokorevő legyek:)))))))))

Miért? Van különbség ha azt mondják bogárkám vagy te tetű?
Rovar rovar:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 21:37:08

@charlieharper:
Tőlem akár minden napra. Semmi negatívumot nem írtam aznap róla.
Kedvelem a srácot. :))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 21:39:55

@charlieharper:
Csakis azért mert sokat járunk oda:)))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 21:41:02

@Barátusz:
Micsoda?
Arra gondoltam, hogy Jani haverja is ott várja, hogy történjen valami :) Annak semmi köze nem volt hozzád.
Tőled digger e-mail címét akartam elkérni ;)

Mi az az S.B-bel kavarás? Nem értem...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 21:48:21

@DieNanny:
Úgy tudom valamelyik királyunk engedte meg nemesi jelzőként a fy névvégződést de csak a Péter és Pál nevek után.
Ezért a többi név után még kimondták a fia szót aztán később már mindenki odatette a neve után a fy-t.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 21:49:57

@DieNanny:
Én meg tudok egy kislányról akit Vad Virágnak hívnak.
Az anyukáját meg Michelle Wild-nek

Mme.Brioche 2013.08.25. 21:52:32

Hihetetlen, hogy Ausztráliában úgy adják oda szórólapokat, hogy csak oda kell bedobni, ahol nincs kiírva, hogy nem kérnek... Ez Franciaországban még nem megy, pedig momentán vagy négy matrica van a postaládán, az egyik ráadásul a kormány által hivatalosan kiadott "Nem kell több szórólap"-matrica, amit a komposztládával és a szemeteszacskóval együtt ingyen adnak a polgármesteri hivatalban, de a szórólaposok magasról tesznek rá.
Hetente 2-3 kiló reklámújság összegyűlik én meg az őrjöngésig fel tudom húzni magam azon a sok elpocsékolt papíron, plusz még el is várják, hogy én szedegessem le róluk a védőfóliát, meg a műanyag vackokat, mert ugye az környezetszennyező, másik kukába való, és el sem égethetem, mert mérgező festékkel nyomtatják (ami szerintem akkor is bekerül a levegőbe, ha a szeméttelepen égetik el, de mindegy). Én nagy rajongója vagyok a szelektív hulladékgyűjtésnek, és lelkiismeretesen csinálom sok éve, de fel nem foghatom, hogy miért lőcsölnek rám plusz munkát, miért nem azt tiltják be, hogy szó szoros értelmében vett szemetet dobáljanak be az otthonomba, ami azonnal megy a kukába? A szemétdíj meg egyre magasabb...

Más országokban is ilyen böhöm mennyiségű szórólappal bombázzák a postaládátokat? Magyarországon azért nem volt ennyi, bár igaz, hogy régen éltem már otthon, nem tudom most mi a helyzet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 22:01:14

@Brioche:
Svédországban is rengeteg szórólapot vagy színes újságot dobálnak, de ha kiírom, hogy "Nedobjadbeeee!", akkor nem dobják.

Eleinte nem tudtuk és mi is visszakézből löktük a kukába, de aztán rákaptunk az ízére és már nem kapunk soha semmit.

Itt azért elég kiforrott kultúrája van az ilyesminek és ha mégis bedobnák, akkor menne a feljelentés... (gondolom)

Itt egyébként nincs is más, csak szelektív szemetelés. Vannak akik ugyan tojnak rá és minden megy a háztartásiba, de a környéken a többség szelektál és minden a helyére kerül. Nekem tetszik a rendszer, nem kerül több energiába, mégis több energia lesz belőle (ha érted :) ).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.25. 22:01:51

@Brioche: Én nagy rajongója vagyok a szórólapoknak de itt meg nincsen. Minden héten a LIDL-ből hozok de más nincs.

BTBTBT 2013.08.25. 22:03:05

@Kovermadar:
Melyik haverja a Janinak? És egyáltalán melyik Jani? :)

A sámános identitás-porhintésre céloztam.

@Brioche:
Felénk is van a posztban említett "no junk mail" matrica, amit a lakók kibiggyesztenek az ajtajukra, és többnyire működik, mert akit ennek ellenére megbombáznak, az többnyire bejelenti a helyi tanácsnál, hogy melyik cég kis színeseit hagyták hátra nála.
Persze nem biztos, hogy ez a lepukkant lakótelepeken is rendesen működik. Bár oda meg inkább jobb, ha a szórólapozók nem teszik be a lábukat.

Van még "no cold callers, please"-matrica is.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 22:03:44

@diggerdriver:
Also Known As

Mint az közismert.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 21:43
Magyarország

Mme.Brioche 2013.08.25. 22:21:47

@Kovermadar: én is nagyon szeretem a szelektív hulladékgyűjtést, és nem is azzal van bajom, hogy dolog van vele, mert nincs, hanem az zavar, hogy ha bedobnak egy halom újságot, akkor azt nem dobhatom be a papírgyűjtős szemetesünkbe egy mozdulattal, hanem az a napi programom, hogy átnyálazom mindet, mert van amit bezacskóznak, van amit levélnek álcázva dobnak be, annak a borítékját szét kell szednem, leszedni róla a műanyagfóliát, egy csomó időt el kell pocsékolnom rá. A saját szemetemmel boldogan végigcsinálom a szelektálást, a saját levelemet nem zavar ha szét kell szednem, de ez a sok kéretlen szeméthegy csak idegesít.

Egyébként Svédországban tényleg nagyon-nagyon profik a szelektálásban, olvastam egy könyvet egyszer, amiben írtak erről, azóta bevezettem egy-két ötletet tőlük a saját háztartásomba is :-) (például mindent bezippelni tejes meg narancsleves kartonokba, helyspórolás miatt, nagyon jó :-))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.25. 22:36:25

@régebb óta vagyok Subban mint te: hat nem tudom, en meg sosem hallottam senkit - max tanulatlan embereket - kalmart letintahalazni, de legyen. Mindketto fejlabuakhoz tartozik, de a kalmár a kalmárok rendjéhez és a tízkarú polipokhoz, meg a tintahal a tintahalak rendjehez tartozik. Es joval nagyobb a fejresze ennel. Plusz elvileg az utobbinak belso vaza is van, mig a kalmarnak nincs.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.25. 22:40:18

@tilmir: @tableno: Nälunk most a häzassäg kapcsän volt érdekes, mert az anyakönyvi hivatalban (vagy hogy hivjäk öket) kb fél oräig kellett magyaräzni a nönek, h Mo-on az anyja neve az az anya leänykori neve, függetlenül attol, h a häzassäg alatt mi volt anyäm neve... huhh, hät nem volt egyszerü menet. :-) Többek között ezért sem veszem föl a barätom nevét, mert akkor az anyja neve mäs lenne Mo-on, mint itt, meg azért is, mert a barätom nevét, föleg a vezetéknevét 10böl 9szer nem tudjäk kimondani, de még eltalälni sem... Én egészen addig utältam a vezetéknevem, amig el nem kezdtem külföldön dolgozni. Az angolok imädtäk a nevemet, és imädtak szavakat/mondatokat gyärtani vele. Itt ältaläban csodälkoznak rajta, a barätom elöször azt hitte, h müvésznév. :-), mert szerinte ilyen névvel nem létezik ember.:-)A nevemet leirva nincs gond, viszont ha kimondom, akkor ältaläban nem értik meg elsöre, viszont ha lebetüzöm, akkor ugyan ugy mondjäk vissza, mint ahogy én. Ki érti ezt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 22:56:38

@Barátusz:
Értem. Én ahhoz egyszerű lélek vagyok. Ha valakinek 2 nickje van, akkor majd kettővel barátkozok. Nem szempont! :)

@Brioche:
Erről a tömködésről még nem is hallottam, pedig tényleg praktikus.
Nálunk elég kicsit a szemetesek, 30 literes zacsi megy beléjük :( Ott van rendes méretű kuka?

Szerencsére nem kell nagyon kizacskózni a hulladékot, mert legalább annyi van bennük, hogy nem csinálnak plusz munkát. Illetve így volt 2 éve, akkor kértünk utoljára reklámújságot. Mondjuk néha jó, krumplit házmozni bele és hasonlókra :D

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nem értjük, de lehet azért, mert nem tudjuk mi a neved :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.25. 23:01:34

@Kovermadar: a nemet sch es ei eleg konnyu. Egyszer megtanulod, tudni fogod.
Nalunk nem tudom lesz-e nevvaltas. En sosem vennem fel parom csaladnevet, szerintme o sem az enyemet, de a nagi-t meg nem szereti:D

Mme.Brioche 2013.08.25. 23:07:42

@Kovermadar: vannak nagyobb kukák is azt hiszem, de nekem is 30 literes van, mert 3 kukám is van a konyhában, egy olyan amihez a zacskót ingyen adják, és papír, meg konzervdoboz, stb. mennek bele, és van egy rendes az egyéb hulladéknak. Plusz van egy picike vödörszerűség azoknak, amik a komposztba mennek, de az csak akkor használjuk ha napközben eszünk banánt, vagy teát iszunk, vagy megpucolunk egy keménytojást, mert a főzéshez használt zöldségek héját mindig egy sima keverőtálba pucolom és rögtön kiviszem a komposztládához a kertbe. Szóval a 30 literes bőven elég kettőnknek, hetente kétszer viszik el a szemetet, nem is kell több. Nagyobb családhoz már necces lenne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 23:09:05

@tildy:):
Persze, én is tudom.
De ha egy olyan látja, aki még az életben nem hallott némt beszédet, akkor nem fogja tudni a különbségez az "s", "sch" között, a "ß"-ről nem is beszélve.

Muscari 2013.08.25. 23:10:43

@tildy:): nekem sem volt eddig vilagos ez a kalmar dolog, de ma utananeztem a Wikipedian. Es meg kellett allapitanom, hogy addig en is rosszul tudtam. Van ez igy...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 23:14:29

@Brioche:
Mi is 3-t rendszeresítettünk. Háztartási, papír és műanyag. Illetve nem kuka, de az üveg (fehér és színes) is külön megy.
Illetve a pet-palackok és alu-dobozok is gyűjtődnek és amikor ki akar folyni a szekrényből, akkor elviszem visszaváltani (illetve bedobálom a gépbe, ami gyűjti, aztán megy az éppen aktuális rászorulóknak). Tehát 3 szemetes, de igazából 3+2+1 dolog gyűjtődik külön (meg az apróságok, 1-2 villanykörte, elem, ilyesmik, amik megint külön kategória).
Majd lehet írok egy posztot a blogomba erről, hátha agyf@szt kap tőle Babette_ :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 23:15:49

@Muscari:
Svédország és a környék régen Kalmári Unió néven futott... akarom tudni, hogy van-e köze ennek a képen látható, megujjazott kalmárnak az otthonomhoz? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.25. 23:18:27

@Kovermadar: Pedig az egyik legtrivialisabb dolog. Pont ezt szeretem a nemet nyelvben.

Claudia Schiffer nevet mindenki hallotta mar, megvan az sch, a suchen ige is gyakori, megvan az s ( tobbnyire) , es a tschüß az egyik leggyakoribb nemet szo, megvan a ß

BTBTBT 2013.08.25. 23:19:43

@Kovermadar:
Mintha a ß-s már nem használnák a nyelvreform óta, vagy tévednék?

Az hagyján, hogy te ugyanazon személy két nick-jével is barátkoznál, de ki a fenének van energiája 2 nick-ként veled barátkoznia? :)))

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Meg akarom érteni, úgyhogy nem veszek be "leszarom"-tablettát. :)

Muscari 2013.08.25. 23:23:29

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): jo kis rejtveny, de nem tudom a megfejtest, ugyhogy szabad a gazda. Hogy is hivnak? :-)))))

Mme.Brioche 2013.08.25. 23:24:59

@Kovermadar: tényleg, az üvegládát ki is felejtettem, azt 2-3 hetente szoktuk elvinni a szeméttelepre leadni, és igen, ott van még az elemes- és villanykörtés-zsák, azt meg a boltnál kell bedobálni egy ládába :-)

Én írtam erről egyszer, ezek szerint sok külföldön élőt előbb utóbb írásra ihlet a szelektíveskedés, nagyon tetszett nekem már az elejétől fogva :-))
mademoiselle-pickwickportfolio.blogspot.fr/2010/06/nagy-budiposzt.html

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 23:29:06

@tildy:):
Ertem, hogy ez itt trivialis. De akkor mondok mast: csalogany. Mit tud erre reagalni egy portugal? Mi az a cs, mi az az ny? Persze, szabaly meg minden, de amikor eloszor latja?

@Barátusz:
Igen.
Akinek arra van, hogy ket nickkel irkaljon :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.25. 23:33:01

@Kovermadar: Le kell neki irni fonetikusan.

paromnal pl. emaitt szoktunk ra arra, hogy igy irjuk le fonetikusan, : Naɟ vagy nalam nagyjabol igy: Eel-dee-koʊ Toʊt

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.25. 23:39:45

@tildy:):
Igazad van.
De megsem irhatom le mindig, mindenkinek, hogy hogyan ejtik a nevem. Kollegaknal mas, de az utca emberenel.
Az is erdekes, hogy van aki elsore utanam tudja mondani es van, aki sehogyan sem boldogul vele. Biztos fugg attol, hogy beszel-e idegen nyelveket.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.25. 23:53:55

@diggerdriver:
"Én meg tudok egy kislányról akit Vad Virágnak hívnak.
Az anyukáját meg Michelle Wild-nek "

A gyerek ritkán kapja az anyja nevét. Az említettet is Vad-Horváth Málnának hívják.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.25 23:43
Magyarország

BTBTBT 2013.08.25. 23:55:08

@Kovermadar:
Akkor az nem én vagyok/leszek.
Vagy lehet, hogy tudathasadásom van, és nem tudok róla, hogy ketten vagyunk? :)
Dráááágaszág?

@tildy:):
Nekem egyszerűbb elmagyarázni, hogyan kell ejteni a vezetéknevemet, mintsem leírjam. A dupla betűkkel nem boldogulnak ezek a nyugatiak.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.26. 00:23:44

@Kovermadar: Mit nem lehet ezen érteni? Szereted a hard rockot, vagy nem? :.-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.26. 00:25:39

@Barátusz: @Muscari: Küggyetek privit, és amikor välaszolok, akkor meg fogjätok tudni. :-) Amugy Kövérmadärnak irt välaszombol lehet következtetni a csalädnevemre. :-)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.26. 00:29:31

@tildy:):
"hat nem tudom, en meg sosem hallottam senkit - max tanulatlan embereket - kalmart letintahalazni, de legyen."

Ez bántóan rosszindulatú megjegyzés, ráadásul nem is igaz.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.26 00:10
Magyarország

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.26. 01:00:57

@tildy:): "Szerintem a kepen kalmar van, nem kklasszikus tintahal"

Engem is kivancsiva tett, es most megneztem, van-e kulonbseg a squid es calamari kozott: articles.philly.com/2008-10-16/entertainment/24991990_1_calamari-squid-shark

Ha az ember etteremben rendel, altalaban fried calamari van az etlapon. Viszont amikor a ferjem baratja horgaszni ment, akkor squid fishing-re ment, van is jo par a hutojukben, lehet, hogy nekem is az lesz a sorsom, hogy pucolhatok parat? :))

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2013.08.26. 02:39:34

@whale: egyreszt igen, valoban voltak szunetek. masreszt pont a kicsit depresszios posztok alapjan szerintem erheto, mert hogy volt egy jo idoszak aztan minden elromlott, es most az van, ami.
a munkamat szerettem, a munkahelyemrol es a cegemrol pedig nem fogok rosszat irni a vilaghalon, gondolom ez ertheto. sajat dontes alapjan hagytam ott oket, es nem mennek vissza, csak azert, hogy a szakmamban dolgozzak.
a szuk teruletemen egyebkent jelenleg nem dolgozhatok, tagabb korben pedig nem volt visszajelzes a jelentkezeseimre.

mint korabban irtam par kommenttel feljebb, azert csinalom a szorolapozast, hogy ne itthon uljek. mekibe is mehetnek dolgozni. emellett ket sulit csinalok. ha azokkal vegzek, akkor megint mas lesz a helyzet.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2013.08.26. 02:44:34

@tableno: valasztas pedig mindig van. en azt valasztottam, hogy ilyen aron nem. valoban a katonasagnal nem nagyon volt valasztas, de itt engem senki nem kotelezett arra, hogy mar pedig ha fene fenet eszik, akkor is muszaj.
es kivulrol ez akar feladasnak latszik, akar nem, a kozeli ismerosok, baratok, csalad, oromtancot jartak, amikor elmondtam, hogy ott hagyom a ceget. mert nagyon nem volt jo nekem mar a vegen. es azota lassan kezdek helyrejonni

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.26. 06:14:48

@Kovermadar: sőt, az tetszene is.

ahelyett, hogy örülnél, hogy olvassa valaki a blogodat..:P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 06:20:55

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Szeretem!
Ebbol kovetkeztetve a vezetekneved is szeretni fogom? Vagy hard rock? Esetleg Nickelback? ;)

@szszandra:
Orulok, hogy kezdesz jobban lenni.
Fura, amit irsz, mert eddig ugy tudtam, hogy azon a videken elfogadjak az embert. Vagy massal volt a baj?
Kultursokk?

@Babette_:
Na, akkor sikerult vegre jo kovetkeztetesre jutni. Ezzel kezdve a napot, ma brillirozni fogok ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 06:22:47

@Babette_:
Hat hogyne orulnek! ;)
Akkor a heten megirom + kutatok nemi informaciot is hozza.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.26. 06:42:43

@diggerdriver:

www.voroshomar.hu/index.php/hu/szenvedelyunk-a-tenger/amit-a-fejlabuakrol-tudni-kell-menu

Ők forgalmazzák ezeket itthon, ebben is keverednek a magyar-latin-angol elnevezések.

Én ugyan rengetegszer ettem, készítettem (olyat is amit magam fogtam/ jaj nem, az polip volt) tintahalat, calamarit, ennek ellenére nem biztos hogy elsőre másképpen hívom őket.

Biztosan azért, mert gyerekkoromban nem kergettek az asztal körül ha rosszul tudtam a fejlábúak törzsét, rendjét, vagy az öregisten tudja micsodáját.

Itthon az emberek nagy része egy ürüt nem tud megkülönböztetni egy kostól, de elfogadom, hogy a tintahal-kalmár különbségtételt intelligens ember nem rontja el.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.26 00:29
Magyarország

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2013.08.26. 06:45:09

@Kovermadar: biztos volt benne egy adag kultursokk, de nem lehet mindent annak a szamlajara irni. nekem elotte nem volt sok tapasztalatom, es ami volt, arra se lehetett nagyon alapozni, igy nem nagyon volt viszonyitasi alapom, hogy minek mi a rendje.
egyebkent a kornyezetben van egy ket barat/baratno, tehat valoban elfogadjak az embert, nem errol van szo.
szakmailag neha ugy erzem hogy en is egy olyan filmet nezek amibol kitakarjak a lovoldozos reszeket. neha nem ertem mi van, mintha nagy fekete lyukak lennenek a terben. nem tudom, hogy ez helyi sajatossag-e, de lassan kezdem azt hinni, hogy igen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.26. 08:23:13

@szszandra:
Nehogy azt hidd! ;)
En is sokszor kapkodom a fejem, de ez van. Bele kell szokni egy egeszen mas tipusu vilagba. Ami eddig mukodott, az mar nem vagy egeszen mashogyan mukodik.

Kitartas!

Remelem idovel megtalalod a helyed / beleszoksz az uj rendszerbe!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.26. 09:13:44

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Nézd, ez pontosan olyan mint mikor sok ember minden kampóscsőrű madarat sasnak mond. A törpesólyomtól a rétisasig.
Meg a láncfűrész az mindenkinek Stihl fűrész még ha más márkájú is.

A Vad Málnában igazad van rosszul emlékeztem bár annak idején mikor a névadásról volt szó a bulvárban Horváth-ról szó sem volt csak a Vad Málnáról na de ezért bulvár a bulvár.

négyzet 2013.08.26. 09:17:39

@Kovermadar: ez nagyon érdekes szerintem (a vezetékneves részt olvastam épp), és szerintem is tök jól hangzik a Pålsson, de lehet, hogy ugyanilyen jó megoldás és a jövőre nézve akár még bölcsebb a Paulson, mert a svédek is tuti ki tudják ejteni, de a spec karakter miatt más országokban sem lennél bajban. A Palssont is ki tudják ejteni szerintem, de lehet, hogy okozna néhány másodperces zavart.

Nekem is kiejthetetlen neveim vannak, úgyhogy érdekelnek az ilyen változtatások.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.26. 13:14:41

@Kovermadar: szerintem a két buktató a nem latin betűs abc és a hanglejtések, hiába tudok olvasni, az agyam nem olvas el mindent és tárol el mindent automatikusan, mint egy "normális" nyelven. aki meg botfülű, az nagyon megszenved a tónusokkal. én nagyon hamar felszedek bármi emberi nyelvet, malájul/indonézül simán két hónap alatt annyit, mint thaiul két év alatt, az érettségiző osztályommal annó fogadásból megtanultam, annyira olaszul 1 hónap alatt, hogy az írásbeli érettségit megcsináltam (spanyol és portugál akkor már jól ment, az volt az alap), gyerekkoromban orosz egész jól ment, aztán sajnos elfelejtődött, de a thaira soha nem állt rá az agyam, nem is fog, reménytelen. ha nem vagy botfülű, és nem idegesít, hogy mindent silabizálni kell évekig, könnyű alapszinten megtanulni, amivel elboldogulsz piacon, taxival, szomszédokkal amit muszáj, de utána szerintem a kishíján reménytelen kategória. én csak azért tudom, amit tudok, mert a gyerekek között nagoyn szimpla thait hallgattam 6 évig, meseolvasást, repetitív dolgokat, aztán ebből lassan kialakult valami. a tévé nézhetetlen, még csak azt se lehet mondani, hogy majd ott megtanulom, előbb kapok agymenést.
szerintem Malajzia jobb hely nyugdíjba menni, vízum szempontból is :-) angolul meg mindenki tud, még cska meg se kell tanulni malájul.

DieNanny CH 2013.08.26. 18:31:55

@Brioche:

Itt Svájcban eléggé akkurátusan csinálják. Mikor hazautaztam, felragasztottam a matricát. Mikor visszajöttem, 3 levél volt csak a ládámban. Aztán lekapartam a matricát, és rá két napra megint kapom halommal - mert én szeretem olvasgatni őket. De itt havonta 1x ingyen elviszik a kirakott, kötegelt papírt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.27. 14:27:48

@Kovermadar: Nem feledtelek, csak nem vagyok netközelben. :-) Igen, szeretni fogod a nevemet... a viläg leghosszabb nyelvü basszusgitärosa tudod, h ki?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.27. 19:02:02

@négyzethálós:
Ebben látod teljesen igazad van!
Most két verzió között vacilálok:
Paulsson vagy Paulberg (utóbbiból úgy láttam egy sincs Svédországban).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása