oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 21. 06:45,  Amikor a kirekesztettség életveszélyessé válik 528 komment

2013. augusztus 21. 06:45 Határátkelő

Amikor a kirekesztettség életveszélyessé válik

Utódaink joggal teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy fejlettebb, modernebb országot hagytunk-e hátra magunk mögött, mint amilyet őseinktől megörököltünk. A kínai munkás a minta, aki olcsó terméket állít elő és keveset „szeret keresni", vagy a jóléti társadalmi modell az irányadó? Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában ma még voksolhatsz! Minket nem támogat senki, csak Ti!

munkás.jpg

„Országunk ismét befordult a választási évet megelőző kampányba, amelynek egyik fontos mérföldköve a tusnádfürdői beszéd. Orbán Viktor arról beszélt a közönsége előtt, hogy a világfolyamatok azt mutatják számára, „a jövő a nemzeteké".

A 2/3-os győzelem mámorában anno 3 évvel ezelőtt nagy nemzeti összefogást hirdetett ez a párt. A Nemzeti Együttműködés Rendszeréről készült politikai nyilatkozatot olvasva nehezen érthető, hogy a szélsőségesen kirekesztő döntés-előkészítési és értékelési kormányzati gyakorlatot miként válthatta fel egy még inkább kirekesztő döntési gyakorlat.

Az érintettek társadalmi önszerveződései miért hiányoztak a tárgyalóasztaloktól, amikor közügyekben törvények születtek, értékelési, stratégia keresési műhelyek zajlanak?

Miért rekedt be a közbeszéd, a munkahelyeken és az országos érdekegyeztető fórumokon arról, hogy a magyar életszínvonal mi módon közeledhetne a centrum országok béreihez?

Piacaink miként erősödhetnének olyan mértékben, hogy egyre több ember találja meg a boldogulását hazai munkahelyeken, a piacról kirekesztetteknek is munkát adva?

A jelenleg magyar keretek között dolgozók pedig miként érezhetnék azt, hogy a bér, amit munkájukért kapnak, magabiztossá teheti őket, ha a családjuk közeli és távoli boldogságáról gondolkodnak?

A nemzet közös keretalkotó sikeresség

Mi, akik elhagytuk az országot valamilyen okból, mérlegre tettük a más országok kínálta lehetőségeket, döntést hoztunk arról, hogy milyen más keretek között kívánunk dolgozni. Hol érezhetjük úgy, hogy családi élet stratégiánkat lehetőségünk lesz megálmodni és végig csinálni?

A befogadó országok közötti mérlegelés tükör számunkra. A saját eredeti kultúránkat is mérlegre rakjuk ilyenkor, más népek keretalkotó teljesítményével szemben, és ha a magyar részen nagyobbnak tűnik a homály, mint az idegenben, akkor - olykor szorongva bár - de nekivágunk az ismeretlennek! Kiszámítható viszonyokat keresünk! Biztonságot!

Amikor mérlegeljük, hogy Tajvan, Svédország, Üzbegisztán, Nigéria vagy Bulgária legyen az új nemzeti keret a boldogulásunkhoz, akkor a különböző népek kínálta lehetőségeket aszerint tesszük mérlegre, hogy „keretalkotó sikeresség" tekintetében jobb-e egyik, mint a másik.

Ezt az értékelési szempontot a saját eredeti kultúránkkal szemben is folyton használjuk, amikor másokkal összehasonlítjuk a magyarságot.

A Made in felirat

Mások is csinálnak országok közötti rangsorolást, akár csak olyan helyzetben, hogy mely kultúrákat szeretnének egy röpke betekintés erejéig megtapasztalni és melyiket nem.

Mindannyian használjuk a kultúra összehasonlító szűrőt akkor is, amikor elolvassuk, hogy a "made in" felirat után melyik nép neve szerepel. Vannak megbízhatóbb és kevésbé megbízható kultúrák a fejünkben, uram bocsá' elutasított, megbízhatatlannak minősített kultúrák is, nemcsak preferált "keretalkotó kulturális teljesítmények". Amikor ár / érték arányt igyekszünk mérlegelni, szintén ezt a kulturális teljesítmény szűrőt használjuk.

A kultúra, az egyes ember számára megfoghatatlanul nagy, olykor megváltozhatatlanságig mozdulatlannak és tehetetlennek tűnő szféra. Hiába változtatok magam, vagy érek el változást, például rálátást, megértést a saját közösségeimben, a többiek változatlan viszonyulása visszarendezheti a viszonyokat a régi mederbe. Valódi változást, tömeges, közös magatartásváltás idézhet csak elő!

Éppen ezért kulcsfontosságú pont a kultúra, hogy képesek vagyunk-e közösen új célokat találni! Melyek azok a pontok, ahol együtt szeretnénk változtatni önmagunkon? Mit mondnak az érintettek arról, hogy mi a helyzet, mik a problémák, milyen célok követése vihetne végbe változást az életvilágban?

Az egyes politikai pártoknak világos programmal kellene indulniuk a választásokon ahhoz, hogy kiderüljön, melyiknek mekkora a kivívott elfogadottsága! Élő párbeszédre lenne szükség ahhoz, hogy a jövőkép és a valóságos kép ne távolodjon, hanem közeledjen egymáshoz! Ebben a szabad sajtónak és a szabad tudományos diskurzusnak óriási szerepe van.

Kulturális teljesítményünk közös platformra tesz mindannyiunkat mások szemében. Amikor azt mondom a bemutatkozáskor, hogy "I am Hungarian", a bemutatkozási rituálé másik résztvevőjétől nem várom el, hogy kalkuláljon azzal, hogy most épp bal vagy jobb oldali civilgyilkos rezsim alatt nyög a magyar, még a magyarok sem feltétlenül látják át, hogy a sajtó, a civil szereplők vagy a tudomány milyen mértékben kirekesztett a hazai döntés előkészítési folyamatokból.

Arccal merre fordulunk, magyarok?

Nekünk a kínai munkás életminősége a minta, aki olcsó terméket állít elő és keveset „szeret keresni", vagy a jóléti társadalom modell az irányadó számunkra, ahol magas minimálbér és magas foglalkoztatottság alapozza meg a társadalmi felépítményt. A mi tündérmesénk honnan hová tart?

Vajon más népek is olyannak látnak bennünket, mint amilyennek az Orbán-beszédekből látszunk? A keretalkotó sikerek csúcsteljesítményévé vált az ország? Vajon mi is olyannak látjuk magunkat?

A tanárok, a rendőrök, a boltosok, a szobafestők, a kőművesek, az orvosok, a szociális munkások, a kisvállalkozók, a civil érdekvédők, a bankszakma, a médiaszajhák, az autókereskedők, a plázatulajdonosok, a gyógyszerész szakma, a napszámosok, a kisgyerekes anyák, a nyugdíjasok mind-mind a fellendülés 3 évét tudhatják maguk mögött? Valóban radikálisan reménykeltőbb lett a belátható jövő?

A rendszerváltáskor abban hittünk, hogy felszámoltuk a vezetők - vezetettek úr-szolga viszonyokra alapuló rendszerét. Úgy hittük, hogy innentől kezdve jogunk és lehetőségünk van "részt venni a saját sorsunk alakításában!"

A keretalkotó sikerességben élen járó nemzetekhez hasonlóan a döntéselőkészítési folyamatokból többé nem lehet kitessékelni az érintetteket és a kulcsfontosságú szakértőket! A stratégiaalkotás, az értékelés többé nem egy 12 fős Központi Bizottság privilégiuma.

Miért a kirekesztés?

15 éve fokozódik a kirekesztettségünk e két terepen és az utóbbi 3 évben elképesztő javaslatok láttak napvilágot törvények formájában a kirekesztettség további fokozására. Ilyen volt például a blogok életveszélyes fenyegetettségéről szóló médiatörvény.

Ha nemzeti szinten minél nagyobb sikert akarunk elérni, miért nem engedünk utat ezrek és tízezrek álmainak, értékelési szempontjainak? Miért nem a sok-sok ember erőfeszítése a nemzet sikerének kulcsa, miért kirekesztőbbek és egyre kirekesztőbbek a mi kereteink?

Mint demokráciafejlesztő mozgalmakban felnőtt közösségfejlesztő, tanúja voltam, hogy a III. szektor intézményesült szervezetei miként sorvadtak el. Miként csökkent egyre a szerepünk az integrációs folyamatok erősítésében. Miként lett az EU források világa a közösségi összefogások helyett a pártokrácia sógornői tagozatának tevékenység terepe.

Az elmúlt 5 évben, amióta Angliában élek érdekes kép rajzolódott ki a családi élet vagy a piac elképesztő volumenű vereségéről is.

Még mindig hátrálunk

Az apósom kipróbált egy olyan vállalkozást, amit sikeresen csinált kb. 30 évvel ezelőtt. Az orfűi strandon árult gyümölcsöt, sört, szendvicset. Ugyanúgy 80.000 Ft-os árbevételt produkált, mint anno a késő Kádári érában. Csakhogy ami akkor 3.60-ba került, az most 360-ba. Ez a nominálisan ugyan annyi árbevétel, valójában 1%-a az akkorinak.

A piaci lehetőségek ilyen szinten változtak meg egyetlen emberöltő alatt. E mögött nyilván a családi kassza változása is ott húzódik. Ma ilyen mértékben nem veszünk strandon gyümölcsöt, szendvicset vagy sört. És mi még mindig csak hátrálunk!

Újra egy piacellenes retorika és kormányzati gyakorlat kér örök időkre kizárólagosságot a hatalomgyakorlásra. Összeomlásszerűen romlik az életszínvonal. Elképesztő demagógiát hallunk csak a politikusoktól tiszta beszéd helyett!

Ha a nemzetet „keretalkotó sikerességként" írjuk le, akkor eleve belecsempésztünk a definícióba egy olyan alapvetést, hogy a világ változtatható! Ez a nézőpont, az eleve elrendeltetéstől jó távol esik.

Nem szükséges istencsapásának vagy az UFO-k támadásának beállítani miden rosszat, ami velünk történik, mert ez esetben nehezen fogunk kapaszkodókat találni ahhoz, hogy nekünk mi lehetne a szerepünk.

Önvizsgálatra van szükség

A jóléti társadalom modell, többek között az angol is, az érdekképviseletek szerepének megnövekedése után alakult ki. Az alku terepeinek a megsemmisítése, az intézményes keretek elleni állandó hadviselés nem megteremtője, hanem gátlója az ország, a nemzet sikerességének! Már a helyzetértékelést alapvetően zavarossá teszi, ha az érintetteknek nem adunk szót! Nem származhat értelmes célrendszer az értékelés, a társadalmi tervezés fórumainak felszámolásából!

Ha a magyar piac nem ad elegendő munkahelyet, ha a foglalkoztatottaknak nem ad elegendő munkabért, akkor ott értékelni és tervezni kell. Ha a pártok, a nonprofit szektor és a szakszervezetek nem alkalmasak az érdekeink becsatornázására, érdemi társadalmi alkura, akkor ott szintén önvizsgálatot kellene tartanunk!

Az is jó kérdés, hogy a Visegrádi négyek éltanulójából milyen utat tettünk meg a "Balkán alsó" fejlettségi szint eléréséig, de ennek a kérdésnek történelmi - időbeni kontextusa is van.

Utódaink joggal teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy fejlettebb, modernebb országot hagytunk-e hátra magunk mögött, mint amilyet őseinktől megörököltünk.

Maga alá temet

Ön, aki a rendszerváltás utáni miniszterelnökök között 7 évig, azaz a leghosszabb ideig kormányozta az országot, el tud számolni a keretalkotó sikerességeinkkel?

Van egy pont, ahol a közösségből való kirekesztettség fájdalmassá vagy akár életveszélyessé válik. Van olyan pont, ahol a keretek szétesése maga alá temet sok mindent az életünkben. Van olyan pont, ahol a siker - kudarc érzet megkérdőjelezi, hogy jó helyen állok-e.

Az a bajom az ön ténykedésével, hogy három ponton ássa alá ezt a definíciót.
Az ön által kreált közélet meggátolja azt az érzetet, hogy itt KÖZÖS teljesítményről lehessen beszélni. Legtöbbünknek ebből a rendszerből a kirekesztettség jut csak.

Az ön által kreált törvények jelentős mértékben módosítják a kereteket, de ezek a módosítási javaslatok, például társadalmi kontroll felszámolása, a 80%-os adóelvonás, a piacellenes pogromok nem a közjó előremozdítói.

A keretek számunkra az eszkalálódó önkény keretei, jóformán zéró az érdekképviselet vagy a feljebbviteli lehetőség az önök keretalkotó javaslataival szemben. Még a nyilvánvaló lopásokkal szemben is tehetetlenek vagyunk!

A GDP, a bér, a lakosság elvándorlása, a beruházások leállása, a bankszektor vagy általában a vállalatok állapota megkérdőjelezi azt, hogy itt sikerességről lehet-e beszélni!

Válságos időket élünk, ahol még az is bűn lehet, ha nem csinálunk semmit és hagyunk lerohadni dolgokat!

Visszajelzéseink

Mi, akik nem élünk otthon, ezen a blogon rengeteg visszajelzést adunk arról, hogy más kultúrák tükrében milyennek látjuk a magyarságunkat, vagy a saját esetünk nézőpontjából mit érzékelünk a közösség állapotából. Az ok, ami miatt az elvándorlás rekord méreteket ölt, az a közös keretalkotó sikerességünk szélsőséges elhanyagolása!

Kíváncsian várom, hogy a mostani választási kampányban végre kapnak-e lehetőséget a hazai érdekképviseleti szervezetek, hogy értékelhessék a rendszerváltó politikai elit keretalkotó sikerességét, az önök által kínált jövőkép perspektíváját.

Mi, szociális munkások, ha azon kapjuk magunkat, hogy egyesével foglalkozunk olyan esetekkel, amelyek egy kaptafára, ugyan azt a problémakört járják körül, gyakorta javasoljuk az ügyfeleinknek, hogy folytassák az útkeresést csoportmunka keretek között. A hasonló élethelyzetből startolók útkereső erőfeszítései gyakran hatékonyabb segítséget jelentenek, mint az egyéni esetkezelés.

Ha nem teljesen elesett klienskörrel kerülünk szembe és elképesztően nagy tömegben megjelenő problémakörről van szó, akkor indokolt a közösségfejlesztés egyik ágának, a társadalmi tervezés eszköztárának az alkalmazása. Ebben az esetben az érdekképviselet csatornáinak fejlesztése, a problémák szóvá tétele hozhat megoldást.

Ha most 5 év után hazamennék, és újra ezzel foglalkoznék, lenne keretalkotó - döntéshozó, aki nyitott az érintettek probléma felvetéseire, válaszolna a kérdéseinkre és fontolóra venné a javaslatokat?

Öt év alatt sokat változott ez az ország!

Tényleg eljött a nemzetek kora? És a magyarok úttörői ennek az új kornak?

Sámán"

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr825468771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 07:00:02

Ejjha...
Koszonjuk Saman!

Az az erzesem, hogy picit tul lett ragozva (bar ketsegtelen, hogy politikus altal is ertheto nyelven lett irva) a tema.
Mindenesetre sokat javult a szerzo iraskeszseget.

A felmerul "kerdesre" pedig: nem, nem kapnak! Van egy oldal, elen egy vegtelenul hatalomehes vezetovel, ami nem fogja hagyni magat. Van egy masik oldal, ami mar eljatszotta a lehetoseget (nem is akarmilyet). A tobbi meg sulytalan.
A jelenlegi "elit" kb. 50 eves, meg jo 30-at ott lesznek.
Sok sikert! :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 07:19:05

"nyílt levél orbán viktornak"?
"blogok életveszélyes fenyegetettsége"?

sámánposzt, áááááááá.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 07:19:18

Erdekes, irtam commentet, de itt nem latszik, csak az oldalsavban.

Nincs tul nagy elet ma ;)

bpetya75 2013.08.21. 07:27:33

@Babette_:

A második bekezdés végére leesett nekem is.

Azért megpróbálom elolvasni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.21. 07:38:10

O-ÓÓÓÓÓ...
HÁ beváltotta fenyegetését.
:)

LyukasBogrács 2013.08.21. 07:38:30

Nekem ez az okkultizmus valahogy nem jon be ...

cristallo 2013.08.21. 07:39:41

@Kovermadar: én ezt ma két kávé után sem igazán értem, lehet, az én készülékemben van a hiba..:)
Azt azonban már tudom, hogy a kedvenc szava a keretalkotás. Tudja valaki, hogy mit jelent ez?

Egyébként teljesen egyetértek azzal az ötven évvel kapcsolatban, sajnos:(

cristallo 2013.08.21. 08:00:14

@LyukasBogrács: én ezt nem okkultizmusnak hívnám, hanem okoskodásnak:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.21. 08:01:49

HA bazmeeeg.:)))))))))))
Ezta sumák, hátulról mellbe támadást.
Név nélkül felvezetni hadd olvassa a birka míg rájön kit olvas:)))))))))))
Ügyes:)))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.21. 08:05:13

Nem tudom miért de én ha Sámánt elképzelem mindig valahogy egy Vaszlavik Gazember féle fizimiskájú figura ugrik be.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 08:07:06

@bpetya75:
Nekem is. De nagyon taktikusan a bevezetobe nem irta bele HA, hogy ki a szerzo. Ez is gyanus volt :)

@LyukasBogrács:
Mert nem vagy muerto! ;)

@cristallo:
Nem tudom megmondani, de ertem mire gondol. Azert is van idezojelbe.
Keretalkotok az emberek, a tarsadalom; a keret pedig a tarsadalom mukodese, kulturaja, reakcioi dolgokra.
Egyszerubben: magamrol pl. tudom, hogy nem passzolok igazan a magyar keretbe, viszont a japanba megkevesbe passzolnek.

Mi pedig, mint kulfoldon elok ha akarjuk, ha nem, egy masik keret reszei lettunk. Sok szempontbol jobb, kenyelmesebb kerete. A kerdes pedig az, hogy vajon kepes-e a magyarorszagi ember valtoztatni a jelenkori magyar kereten, hogy jobb legyen neki. De ehhez kell a politikusok partnersege (az emlitett egyeztetesek).

De lehet felreertettem ;)

bpetya75 2013.08.21. 08:13:13

Továbbra is megterhelő olvasni az írásodat Sámán, nem is sikerült minden felfognom. Amennyit megértettem belőle, azzal nagyjából egyetértek.

"Hiába változtatok magam, vagy érek el változást, például rálátást, megértést a saját közösségeimben, a többiek változatlan viszonyulása visszarendezheti a viszonyokat a régi mederbe. "

Ezt viszont vitatom. A magam részéről teljes mértékben kizártnak tartok egy semmiből jövő, nagy, nemzeti összefogást. Ellenben a saját közösségekben elért változások, amennyiben tartósak, idővel összeérhetnek. Nagyban gondolkodni itt nem szabad. Szerintem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 08:17:40

Tudtuk hogy jon, de erre sosem lehet felkeszulni...
Elolvastam... Mar nem vagyok ugyanaz az ember...

Most azon tullendulnek hogy en speciel gyulolom ezt a modoros-tudalekoskodo-vilagmegfejto stilust, DE!

Tenyleg azt gondolja Saman urasag hogy a kivandorlas celorszaga tukrozi hogy a magyar lakos milyen gazdasagi stabilitasra es kulturara vagyik?

Tehat akkor mondhatjuk hogy az a 300 000 magyar azert van Londonban mert imadjak Sherlock Holmes-t, kedvenc eteluk a jacket potato es minden vagyuk kozel keleti csaladokkal barati kapcsolatot felepiteni. Tehat akkor meg veletlenul sem azert van a kivandorlottak 60-70% ahol, mert a szomszed Icuka lanya is ott melozott es tudott segiteni melot szerezni meg a regi osztalytars, Pisti ki tudja adni az osztrakoknal az egyik szobajat olcson.

Tehat a legtobb devizahitelen, kenyeren es vizen tengodo csalad a "point of no return" pillanataban leulnek gondterhelten az ebedloasztalhoz majd anyjuk eloveszi a foldgombot megporgeti es sejtelmesen apjukra nez, "hol szeretnel elni ezentul?".

Ezt te sem gondolhattad komolyan. A kivandorlok nagy szazaleka kenyszerpalyan mozog es semmit nem tukroz a valasztott orszaguk, hacsak nem azt hogy jelenleg hol el kinn a legtobb magyar...

rezsoatya (törölt) 2013.08.21. 08:20:23

Nem ertem ezt a "Samanozast", valoszinuleg korabbi, mint ahogy idekerultem, de az irasbol van nemi sejtesem.
Az a baj, hogy a politikusok messze leszarjak "alattvaloikat", a hatalomehseg az eszuket vette. Es egyetertek azzal is, hogy a mediatorvennyel sok blogolonak elveszik a kedvet, a koncepcios perekkel a penzet is. De pont az ilyenek miatt hagytuk ott az orszagot. Engem mar az sem erdekel, hogy 30 ev, vagy 300, leirtam az orszagot! Lepesemmel szavaztam, tovabbiakban az sem erdekel.
Egy eletem van. Az utodaimat nem feltem. Adtam nekik egy ertekrendet es nagyon jol tudjak, hogy nem en hagytam rajuk azt a mocskot.

bpetya75 2013.08.21. 08:24:22

@cristallo:

A kolléga a jelentését szerintem már megfejtette a szónak, én arra voltam kíváncsi, hogy nem a pártretorikából származik-e, de nem. Az első tíz találatból 4 Sámántól származott a NOL-ról. (Ott egy kicsit karcosabb stílusban ír a srác) A többi évekkel korábbi eset volt. Szóval nem egy gyakran használ kimagyarfejezés ,-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 08:24:41

@bpetya75:
Kerdes mar csak az "idovel" hossza es az, hogy erdemes-e ottmaradva, kvazi felaldozni magunkat a bizonytalanert. Senki sem fogja visszaadni azokat az eveket...

rezsoatya (törölt) 2013.08.21. 08:24:53

@Don Kartasch: pedig ilyen is van, volt. Mi otthon elovettuk a terkepet es a lehetosegeinket. Angol, spanyol, nemet nyelvterulet johetett szoba a nyelvtudas miatt. Es nem kenyeren es vizen eltunk.

nemetgabor 2013.08.21. 08:27:28

"Elképesztő demagógiát hallunk csak a politikusoktól tiszta beszéd helyett!"

Akkor elmondom mi a helyzet:2 ciklus üres bevétel a pártot támogatók szemszögéből.Most ezt a lemaradást hozzák be.Politika és tiszta beszéd?Végtelenül naív vagy.

rezsoatya (törölt) 2013.08.21. 08:29:02

Anno engem is torveny ele citaltak a blogom miatt es most ugye torvenyt alkottak, hogy a politikusokat nem lehet kritizalni (jo, tudom, nem pont igy, de ez a lenyege!)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.21. 08:29:36

Hát nem tudom, elolvastam újra.
Nekem elég katyvasz, ide-oda csapong. Felhoz egy témát, és átvág egy másikba.
:(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.21. 08:30:04

@rezsoatya:
Pont azt erösíted amit a Don mondott.
A Nyelvtudás miatt.
Mi meg mert itt volt aki segít.
Nem azért mert a fish and chips vonzott.

andaluzkutya 2013.08.21. 08:31:00

Én már akkor tudtam, hogy Sámán írt, amikor eljutottam addig, hogy "Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek." Mégis ki a fene akarna még levelezni Orbán Viktorral?:)

A posztban sokminden van, amivel egyetértek (feltételezve, hogy jól értelmeztem), viszont ami számomra nagyon bosszantó, hogy pont úgy írsz, ahogy egy politikus beszél.

Attól tartok, amit kovermadar írt, hogy még min. 30 év, mire bármi változik és ez nem csak az elitnek köszönhető, hanem mert sokakban erre van igény. Én személy szerint nem értem a magyar politika és politikusok működését és nem is csinálnak nekem tetsző dolgokat. Itt sokkal jobban értem, hogy mi is történik és sokkal több olyan dolgot látok a politikusok részéről, amivel tudok azonosulni. De hát itt az egész társadalom másképpen működik, elég csak a civil kezdeményezések megítélését, megbecsülését, sikerességét nézni...

rezsoatya (törölt) 2013.08.21. 08:31:55

@diggerdriver: ja, persze...! Pont az angol kaja vonzott a legkevesbe! :-)

bpetya75 2013.08.21. 08:32:05

@Kovermadar:

Mi nem mártírként maradtunk, és a gyerekeinket sem tartom a felelőtlenségünk áldozatának.

Kaptunk egy sor lehetőséget itthon, amelyek némelyikével éltünk, így mondhatni megtaláltuk a számításunkat. A jövő persze kiszámíthatatlan, de van mibe kapaszkodnunk egymáson kívül is. De ebbe az irányba inkább nem megyek el, nehogy azt hidd, hogy meg akarlak téríteni ;-)

rezsoatya (törölt) 2013.08.21. 08:32:59

@diggerdriver: hosszu, majd ha osszefutunk elmondom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.21. 08:34:25

@andaluzkutya:
Elemzést kérünk Sámán személyiségéröl:)))))))))))))))))))))
Ennyi neked elég kell hogy legyen

cristallo 2013.08.21. 08:36:24

@bpetya75: köszönöm, akkor megkönnyebbültem, már azt hivém, hogy nyelvet újítottunk vagy én vagyok rettentően el- és kimaradva valamiből. :)
Nekem is van ám kedvenc szavam, használhatom én is percenként és akkor sokkal különlegesebb lesz a mondandóm, mivel rajtam kívül a kutya sem használja??:)

bpetya75 2013.08.21. 08:37:11

@andaluzkutya:

Te nyertél :-D

Szégyenkezve be kell valljam, hogy nem is a második, hanem a harmadik bekezdés végére világosodtam meg, egészen pontosan a "stratégia keresési műhelyek zajlanak" résznél esett le, hogy ilyen durvákat ki is szokott írni.

Számomra továbbra is kérdés, hogy pár évtized alatt hogyan jutottak el a "bunkó" halászok odáig, amiről írsz. Nyilván nem húzható rá a mi helyzetünkre, de azért tanulságos lenne megismerni.

bpetya75 2013.08.21. 08:40:06

@cristallo:

No igen. Hasonlóan fárasztó olvasni, mintha valaki szmájlikkal, meg diákszlenggel tömi tele az írását.

Egyébként mi lenne a kedvenc szavad? Csak nem a hivém, hívem? ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.21. 08:40:56

@rezsoatya:
Fater hétvégén dolgozol?
Szombaton kimehetnénk Uxbridgebe a bolhàra.

cristallo 2013.08.21. 08:41:15

@Kovermadar: nem szeretnék vitatkozni ez ügyben, de nekem ez a keretalkotás dolog nem tetszik. Mi az, hogy keretalkotás? Ki alkot miféle keretet? Túl sokat használja egyénekre is, már pedig ez így nem reális, mert ő általánosságban használja a szociológiát. ÁHHH. Tudod mit? Hagyjuk ezt, nem ér ennyit.:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.21. 08:42:30

@bpetya75:
Nekem is sokára esett le de én ma született bárány vagyok:)))))))))

andaluzkutya 2013.08.21. 08:46:07

@bpetya75: Azért valamennyit segített, hogy HÁ korábban belengette, hogy lesz Sámán poszt a héten:)

Az, hogy a bunkó halászok hogy jutottak ide azt mutatja, hogy keveset tudsz a norvég történelmről (akárcsak én). De pl. olvastam, hogy az a fajta urambátyám-rendszer, függés a mindenkori hatalomtól, mint ami Mo. volt és van, soha nem volt jellemző. Lehet, hogy ez annak köszönhető, hogy az egész régió teljesen jelentéktelen volt és nem kecsegtetett túl sok jóval, így az aktuális uralkodók (pl. 400 évig a dán király) nem látták szükségét, hogy energiát feccőljenek az itt élők sanyargatásába, elnyomásába. Így alakulhatott ki az, hogy errefelé elég nagy ívben szarnak mindenfajta hierarchiára és pl. mindenki úgy érzi, hogy akár bele is szólhat bármibe.

cristallo 2013.08.21. 08:46:17

@bpetya75: nem talált:) a macskácska szóba szerettem bele anno, mert annyira idétlen és mindig röhögnöm kell rajta:)))) és jól szórakozom, amikor külföldiekkel próbálom kimondatni..:))

tableno 2013.08.21. 08:46:44

Hát izé. Nem tudtam még rászánni magamat, hogy elolvassam az újabb Sámániádát, de azért a címe már önmagában dupla facepalm. Nyílt levél Orbán Viktornak?! Mert majd pont Sámánra fog hallgatni, ugye? Gondolom sok igaz közhely van abbban, amit leírt (Magyarország rossz irányba halad, stb...), de most tényleg: kellett ez ide? Nincs elég politikai nyavajgóblog?

andaluzkutya 2013.08.21. 08:49:45

@cristallo: a keretalkotás szónak szerintem az lehetne az értelme, hogy pl. a politikusoknak az kéne legyen a feladatuk, hogy megalkotják azokat a kereteket, amin belül az ország tud működni. Mert pl. szerintem nem az a dolguk, hogy homokot lapátoljanak árvíznél a gáton, vagy hókotrót vezessen a hóesésben, hanem hogy lehetővé tegyék, hogy olyan katasztrófavédelem legyen, ami egy ilyen helyzetre önállóan tud gyorsan, hatékonyan reagálni. De szerintem sámán nem erre gondolt. Vagy igen, de ki tudja...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.08.21. 08:50:53

Ma is meg holnap is dupla műszakot csinálok, így nem nagyon fogok válaszolni a kommentekre. Talán 2-3 belefér a szünetben. Kíváncsi vagyok az új kommentelési rendszer milyen.

Szép napot!@cristallo:
A keret helyett írhatnék társadalmi modellt is.

Koknkrétan az a vesszőparipám, hogy melyik modernizációs sík a cél, amit építünk.

A mi generációnk megélt, mertapasztalat egyszerre több kulturális / társadalmi változást.

Egyszerre értjük és éljük az ipari / fogyasztói társadalom máködését, Megéltük az információs társadalom nagy kulturális vátiozását, a gyerekeink már számítógéphasználóként nőnek fel.

Mi a mozgalmainkban hozzáfértünk kismillió szemléletformáló eszközhöz. SZámunkra a tudás alapú társadalom élő tapasztalat, még akkor is magyarok csinálták Magyarországon.

Nagyjából ezek a modernizációs síkok amiknek a fejlesztése a politika dolga.

A mostani kurzusok 15 éve esküdt ellenségei az info társadalom és a tudás társadalom irányába ható folyamatoknak.

Ez jelenti azt, hogy az ipari társadalom felé fordultunk???

Sajnos nem. Nincsenek "melós" munkahelyek sem.

Akkor mit tákolnak a politikus boszorkánykonyhákban?

Azt leírtam már a korábbi cikkeimben, hogy miket pusztítottunk el vagy miket nem építettünk fel amit pl. az angolok igen.

Nagyjából ezt értem keretalkotó modernizációs tevékenység alatt.

eagles 2013.08.21. 08:55:09

Az a rossz hír, hogy gyakorlatilag borítékolni lehet Orbán újabb 4 évét. A választásokon legfeljebb a Jobbik fogja megszorítani a Fideszt.
Mert ugye az eléggé egyértelmű, hogy egy Bajnai, egy Gyurcsány, egy Mesterházy még viccnek is rossz, nem politikusnak.

Ja a jó hír: a kakasostescoban 10 forinttal olcsóbb lett a cukor!

2013.08.21. 08:55:11

Fejlodott a magyarom. Volt egy resz a Samanposztban, amit ertettem; iden nem tudta a csalad ugy lehuzni az orfui strandon a clientelt, mint 30 eve. Ugye jol ertettem?
Egyebkent Samannak Orbsn Viktor a penpal-ja?
Utolso kerdes; mikor volt Saman utoljara Kinaban?

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 08:56:02

itt rohaggyak meg

"Az érintettek társadalmi önszerveződései miért hiányoztak a tárgyalóasztaloktól, amikor közügyekben törvények születtek, értékelési, stratégia keresési műhelyek zajlanak?"

azért bzmg, mert képviseleti demokrácia van.

"Miért rekedt be a közbeszéd, a munkahelyeken és az országos érdekegyeztető fórumokon arról, hogy a magyar életszínvonal mi módon közeledhetne a centrum országok béreihez?"

milyen közbeszéd?
minek a centruma??

"A jelenleg magyar keretek között dolgozók pedig miként érezhetnék azt, hogy a bér, amit munkájukért kapnak, magabiztossá teheti őket, ha a családjuk közeli és távoli boldogságáról gondolkodnak?"

ez kérdéses bárkinek, bárhol a világban, hogy éreztetni kéne??

" Hol érezhetjük úgy, hogy családi élet stratégiánkat lehetőségünk lesz megálmodni és végig csinálni?"

honnan tudjuk, mi a te álmod?
ja igen, végetérhetetlen szófosás.
de mi köze ennek a magyar politikához??

"Kiszámítható viszonyokat keresünk! Biztonságot!"

nemmondod, bzmg, tényleg?

"Mit mondnak az érintettek arról, hogy mi a helyzet, mik a problémák, milyen célok követése vihetne végbe változást az életvilágban?"

ÉLETVILÁGBAN??
ez a szó mit jelent?

"A keretalkotó sikerek csúcsteljesítményévé vált az ország?"

ez a mondat mit jelent?

"A stratégiaalkotás, az értékelés többé nem egy 12 fős Központi Bizottság privilégiuma."

nem hát, 386-é.

"Ha a nemzetet „keretalkotó sikerességként" írjuk le, akkor eleve belecsempésztünk a definícióba egy olyan alapvetést, hogy a világ változtatható! Ez a nézőpont, az eleve elrendeltetéstől jó távol esik."

moncsak, te eddig ezo voltál, hogy most döbbentél rá erre?

12-szer szerepel a "keretalkotó" szó.
a vesszők még mindig rossz helyen vannak, bár szám szerint stimmelhetnek, de ezt nem ellenőriztem.
az összetett szavak még mindig külön vannak.
továbbra is irritáló az okoskodás 1500 km-ről.
ezt az energiát fordíthatná(d) arra is, hogy word helyesírás-ellenőrzővel végignézeted az írást.

tudtam, hogy ma nem lesz túl jó napom, de most már biztos.

bpetya75 2013.08.21. 08:57:16

@andaluzkutya:

Nem azt írtam, hogy bunkó halászok, hanem, hogy "bunkó" halászok. Nem ugyanaz, Doki ;-)

Egyébként tényleg nem ismerem, de innen-onnan összecsipegett infókból úgy tudom, hogy kb az 1920-as évekig kimondottan szegény régió volt. Persze az akkori (meg korábbi) társadalmi felépítésükről semmit nem tudok, de ha írsz róla pár mondatban, engem érdekel. Amíg Sámán nem jön addig úgyis csak offolás lesz.

Az urambátyám rendszer tippre török hagyomány lehet nálunk, de franc se tudja. Egyre kevésbé hiszek abban, hogy több száz év távlatából valóban ismernénk a történelmet. Max a történelmi bulvárt.

@diggerdriver:

Ma született bárány? Ugye nincs túl sok szint a fejed fölött. Ha esetleg rád szakadna a plafon ;-)

@cristallo:

Az tényleg vicces lehet, ahogy küzdenek ezzel a szóval. Pláne egy ázsiai lehet vicces!

cristallo 2013.08.21. 09:00:34

@Don Kartasch: mélységesen egyetértek az utolsó mondatoddal, rengeteg a kényszerpályás kivándorló.

bpetya75 2013.08.21. 09:02:46

@Saman:

"Egyszerre értjük és éljük az ipari / fogyasztói társadalom máködését"

Ezt én marhára kétlem. Nem mi magyarok nem értjük, hanem úgy álleszcuzámmen. Szerintem.

andaluzkutya 2013.08.21. 09:03:34

@Babette_: Neked az aktuális HÁ poszt határozza meg, hogy milyen napod lesz?:)

"azért bzmg, mert képviseleti demokrácia van."
Sokan azt mondják, hogy nem kellene, hogy a demokrácia kimerüljön abban, hogy négyévente szavazunk. És sok országban nem is merül ki abban, hanem vannak mindenféle érdekképviseletek, akikkel a politikusok tárgyalnak, egyeztetnek egy-egy döntés előtt.

""A jelenleg magyar keretek között dolgozók pedig miként érezhetnék azt, hogy a bér, amit munkájukért kapnak, magabiztossá teheti őket, ha a családjuk közeli és távoli boldogságáról gondolkodnak?"

ez kérdéses bárkinek, bárhol a világban, hogy éreztetni kéne??"
Itt folyton azt halloma főnökömtől, hogy a legfontosabb, hogy jól érezzem magam és hogy a családom is jól érezze magát, mert szerintük akkor tudok a legjobban dolgozni. Tehát van, ahol cél, hogy a dolgozó elégedett, boldog és magabiztos legyen. Igaz, hogy a munkáltatót önző érdek vezérli, de annyi baj legyen:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.21. 09:03:42

Alapvetően ez nem a kormány hibája, ez a magyar ember hibája. A megoldás a kapitalizmus, azonban a magyar ember erősen balos. Az alap a gazdasági teljesítmény mindig, s ehhez a kapitalizmus a leghatékonyabb.

A jóléti társadalmi modell pedig utópia Mo-n, hiszen nincs aki finanszírozza.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 09:04:05

@rezsoatya: Persze hogy ilyen is van! Magam is ebbe a kategoriaba tartozom. Csak azt mondom hogy a tobbseg sajnos nem tud valogatni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 09:05:41

@rezsoatya:
Ne mar!
Csinalni kell egy blogot es szekirozni oket. Mit tudnak csinalni?

@bpetya75:
Az mindenkeppen pozitiv, ha ott megtalaltatok a szamitasotokat. Nekunk nem sikerult, de oszinten szolva nem banjuk.

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 09:07:03

A nemzet közös keretalkotó sikeresség - jézusmáriaszentjózsef, hát mit vétkeztünk, de komolyan?????

tableno 2013.08.21. 09:07:16

@Babette_: Nekem Sámán szómenéseiről mindig az jut eszembe, hogy az igazán okos ember és szakertő arról ismerszik meg, hogy bonyolult dolgokat képes egyszerűen és érthetően megfogalmazni (még a szakzsargonra is érvényes ez!). Sámán specialitása, hogy ordas primitív közhelyeket öltöztet "tudományos" blablába, és gondolom kifejezetten élvezi, ha az egyszerű (többdiplomás) emberek nem értik, mi a frász akar mondani...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.08.21. 09:09:35

A jóléti társadalom / tudástársadalom ügyben összeszedtem, hogy a byugati kultúrákban /Ausztrália, USA, UK/ melyek a nagy fordulópontok, amikortól lekezdődik annak a modellnek a kialakítása.

Higgins bíró ítélete 1906 Ausztrália
USA - Henry Ford beszéde
később a II. világháború végén Churchill.

Itt tudatosan felépítették a magas minimálbér / magas foglalkoztatottság modellt.

Kiderült, hogy az tényleg jól hat a piacokra ha több a fizetőképes kereslet.

reszvetelidemokracia.blog.hu/2013/01/12/hogy_hangzik_magyarul_a_tudas_alapu_tarsadalom_ii_resz

reszvetelidemokracia.blog.hu/2013/01/11/hogy_hangzik_magyarul_a_tudas_alapu_tarsadalom

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 09:09:45

@andaluzkutya: nem alapvetően, de nyilvánvalóan hatással van, hiszen ha nem lenne, nem olvasnám.
és te sem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 09:10:29

@tableno: egy barátom egy szóval elintézi az ilyet: "önfaszszopkodás"

andaluzkutya 2013.08.21. 09:10:32

@bpetya75: tudom, hogy "bunkó"-t írtál, nem vettem sértésnek, csak lusta voltam használni a " jelet, de már megbántam:)

Sokat én se tudok róluk, de azt igen, hogy tényleg piszok szegény régió volt, és hogy amikor függetlenek lettek a svédektől, akkor a svédek szinte örömtáncot jártak, hogy sikerült megszabadulniuk ettől a csóró országtól:) Viszont ami nekem meglepő volt, az az, hogy a dán uralom alatt a dán "helytartók" se arra utaztak, hogy a helyieket kizsákmányolják, hanem majdhogynem az ő érdekeiket képviselték a királlyal szemben. Hogy miért, azt nem tudom, lehet, hogy a klíma teszi, de azért elég messze áll attól, amit megszoktam. De mindenesetre innen jöhet az, hogy itt csak kevesen érzik, hogy fölfelé nyalni, lefelé taposni kell... (ezen olyan nagyon sokat azért nem gondolkodtam, tehát ez nem egy kidolgozott elmélet, mint a csirkeevés és a társadalmi modellek ;) ).

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 09:12:04

" tényleg jól hat a piacokra ha több a fizetőképes kereslet."

még ilyet, de tényleg, még ilyet, sokat, ide nekünk, hátha valaki nem tudja még!

szerintem elmegyek a Hivatalba felüdülni:P

andaluzkutya 2013.08.21. 09:12:56

@Babette_: persze, rám is hatással van, de nem teszi tönkre a napomat:) Max. akkor tudná, ha én írnám a posztot, de ezért nem írok.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 09:16:45

Egyszerűbb lenne ha Sámán kapna egy földterületet/miniállamot/kisbolygót és ott aztán a saját feje szerint uralkodhatna vagy amit akar. De ennek komolyan mi értelme?
Sámán nyílt kommentem neked: Találd meg ott amivel foglalkozhatnál, kiteljesedhetnél, hozzátehetnél ahhoz amiben élsz, mert ennek nem látom értelmét.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 09:18:00

@andaluzkutya: 6 hivatalba megyek, szerinted ez volt az utolsó csepp?:D

tableno 2013.08.21. 09:18:12

@Babette_: Sámán a szociológia Ana Bognaro-ja!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 09:19:03

@andaluzkutya:
Persze, mert amig nem tudtak az olajrol, nem kett volna mit elvinni :)
Van hegy, erdo es fjordok... egyik sem hianycikk a kornyeken, sem nem mozduthato.

@Babette_:
Messze van ez a kepviseleti demokraciatol... :(

grimbusz 2013.08.21. 09:19:36

A harmadik "keret"-nel mar gyanus volt a dolog... :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 09:21:05

Az erdekes poszt rovid, a hulyeseg meg hosszu. Errol - hogy stilusos legyek - a Kis Vezer szofordulata jut eszembe, "csavaros magyar eszjaras"...

cristallo 2013.08.21. 09:21:15

@tableno: ott a pont!:)

Sámánéknál otthon: Te asszony, ma este keretalkotó tevékenység keretében összekeretezhetnénk még egy gyerkőcöt, mert még nem elég keretes a családunk.
Sámánné: jól van édes párom, megpróbálhatjuk, de akkor ma este nem keretezem tovább a vacsorát, elég lesz egy kis zsíros kenyér is, mert a mai erőkeretembe sajnos nem fér már bele egy keretnyi bécsi szelet...:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 09:23:38

@cristallo: a keretalkotast gondolom azert hasznalja, mert a "gondolkodj a dobozon kivul" mentalitas a kfc-ben nagyon raragadt, igy kell keret, amin kivulre menekulhet...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 09:24:00

@tableno: hát ez "csak" wannabe politikai szociológia.
még wannabe-nak is vérszegény.

@Kovermadar: ez az. akkor is, ha a résztvevők nem tudják használni.
más kérdés, hogy bizonyos elemei szivárogtatják bele a diktatúra jellemzőit (nem, Max, nem nyitok vitát a diktatúra mibenlétéről).

-------------

múltkor ajánlottam egy haveromnak a blogot, visszakérdezett, hogy elmebeteg vagyok-e, hogy ilyen szart olvastatnék vele, politika meg minden.
rájöttem, hogy véletlenül sámánposztot olvashatott elsőnek....

HÁ, az a véleményem, hogy sámán többet árt a blogodnak, mint öt Tökfőzelék és százhuszonhárom névtelen troll.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 09:24:48

@Mr. Long: ezt nem értem. hiszen a kfc-ben dobozba rakják a csirkeszárnyat...

cristallo 2013.08.21. 09:24:56

@Babette_: "önfaszszopkodás" háát ezt a szót még nem hallottam, de nagyon kifejező!!:) és még mondja valaki, hogy nincs nyelvújítás nálunk:))

cristallo 2013.08.21. 09:26:57

@Mr. Long: nem hiszem, hogy ez a kfc-.ben ragadt rá, szerintem ez erősen születési rendellenesség:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 09:27:53

@Don Kartasch: akik beatrix potter munkassagat kedvelik, azok meg eszak angliaba koltozbnek ezek szerint? (szeretem a jacket potatot babbal es sajttal)

rezsoatya (törölt) 2013.08.21. 09:27:55

@cristallo: :D
de mit szol mindehhez az agykeret?

2013.08.21. 09:32:22

Az jutott meg eszekbe kerdesnek, hogy ezt a levelet el is kuldte Saman titkarnoje a Parlamentbe vagy esetleg a Viktor otthoni cimere? Vagy Viktor esetleg naponta elolvassa a HAt, hogy jott -e levele?

bpetya75 2013.08.21. 09:33:06

@tableno:

Nekem időnként az Ynev-béli önjelölt gnóm szakértők jutnak eszembe róla ;-)

Bár akire gondolok, az néhány dologhoz tényleg értett.

bpetya75 2013.08.21. 09:34:54

@andaluzkutya:

Mitől lehettek ott ennyire mások a hatalmi játszmák?

cristallo 2013.08.21. 09:37:52

@rezsoatya: az ágykeretnek sajnos nincs beleszólása, holott a demokratikus szakszervezeti keretek között már jelezte ellenérzését, de a társadalmi közbeszéd a Sámán családban berekesztésre került, miután a szerencsétlen ágykeret nyikorgott az aktus közben, ezzel felébresztve a gyerekeket, akik a társadalmi összefogás keretében megrohamozták Sámán papát és Sámán mamát, akik kényszerítve érezték magukat az aktus azonnali befejezésére. Azóta diktatórikus alárendeltségi viszony alakult ki és az ágykeretnek a társadalmi keretalkotás szabályai ellenében némán el kell fogadni, hogy kussolnia kell!

znn 2013.08.21. 09:38:14

Gratula ! Korrekt cikk, alaposan megfogalmazva az elvándorlás okait, célját; szerintem majdnem mindenki, aki útra kelt megérti miről is szól.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 09:39:29

@Saman: "A jóléti társadalom / tudástársadalom ügyben összeszedtem..."

Nemar, szerinted a joleti tarsadalom es a tudastarsadalom az ugyanaz? Mondjuk en a tudastarsadalom kifejezest is furanak erzem, de pl. az Egyesult Arab Emirsegek szerintem igencsak joletet kepviselnek de valahogy nem mondanam rajuk hogy tudastarsadalom mert nem igazan van ertekelheto szellemi tokejuk (manapsag... a matematika felfedezese meg mar eleg regen tortent)... ha eltekintunk a 250 000 USD feletti luxusautok szerviz-tapasztalataitol...

Amarante 2013.08.21. 09:40:15

az orszagnak a sarkon valo befordulasakor mar gyanus volt a dolog:))))0Ezt az emelkedett stilust rogton fel lehet ismerni :)))))

A harmadik mondatig jutottam,ahol onszervezodik a kollega,azutan csak a fejezetcimek....Nagyon koran van meg a fejfajashoz!!!

holnap posztot irok a vizibogarak tarsadalmi szerkezeterol:))))ide,nektek:)))))

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 09:40:30

@ffüttyfürütty: van saját blogja, nem értem miért kell ide is okádni a dilettáns faszságokat :(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 09:41:42

@Mr. Long: "akik beatrix potter munkassagat kedvelik, azok meg eszak angliaba koltozbnek ezek szerint? (szeretem a jacket potatot babbal es sajttal)"

Of course! A tomato bean es a sajt is jo hozza, de akkor meg csapj hozza egy kis tuna-sweetcornt is mert ugy az igazi! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 09:41:55

@Babette_:
Ez igy mar pontosabb es egyet is ertek.
Vegulis a Trabant is auto es a Bentley is. Megsem ugyan az a ketto.

@Mr. Long:
Tudsz valamit ;)

Az a babos cucc jol hangzik!!!

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 09:42:19

ja, és azért, mert egy felnőtt, dolgozó ember képes leírni a "műhely zajlik" szóösszetételt, száz pontot levonok a griffendéltől

Amarante 2013.08.21. 09:42:53

@znn:

Gratulalunk!!Nyertel egy hangszorot!!!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 09:44:54

Ha MI akarunk kozvetlenul beleszolni abba, hogy mi mikent legyen az orszagban, akkor miert valasztunk kepviseloket? Miert nem hivjuk minden heten ossze a kupaktanacsot mondjuk az Alfoldon (ott mindenki elferne) es vitatnak meg kozvetlenul a dolgokat. Azert voltak a valasztasok (gondolom en), hogy ne keljen naponta osszeulnie mindenkinek megbeszelni az ugyes-bajos dolgokat. Szuntessuk be a kepviseteti demokraciat...

Saman!
Te az okossagot igy osztod a munkahelyeden is, vagy mivel ott nem ertik meg (mi sem!) igy nekunk tartogatod a municiot?????????

cristallo 2013.08.21. 09:46:35

@rezsoatya: köszönöm, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy amíg ezt írtam kétszer lefagyott a laptopom, holott ez eddig nem fordult elő:)) még jó, hogy nem égett ki a gép agya (az enyém majdnem ennyi sületlenségtől)

rezsoatya (törölt) 2013.08.21. 09:48:17

@cristallo: talan a klaviatura keretevel van a baj... :D

bpetya75 2013.08.21. 09:48:34

@pappito:

Számomra fontos szóösszetétel volt. Ott világosodtam meg, hogy ki a szerző.

Amarante 2013.08.21. 09:50:50

@Mr. Long:

Asszem coccialis munkas a lelkem,de kenyszerusegbol-mert kicsi a keret:)-idejott csirket trancsirozni.Namost ez egy lecsuszas a tarsadalmi rangletran es ezert igy kompenzal:))))

Ez nem lenne baj!A baj az,hogy miert ide ir??????:)))))
irhatna Orbannak szemelyesen vagy mas politikusnak...

cristallo 2013.08.21. 09:52:37

@rezsoatya: lehet:)

mindenesetre tényleg elgondolkodtam rajta, hogy hogyan is társalog Sámán otthon:) aki ennyire tudja ezt a szöveget ilyen formában nyomatni, az nyilván otthon sem hagyja abba...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 09:55:30

@Amarante: Akkor szakadjon ki Londonbol. Itt MCRben £9-12 kozti oraberrel keresnek coccialis munkasokat. /bar Londonban megjobban fizethet akkor, hisz ott mindenki jobban keres.../

ffüttyfürütty 2013.08.21. 09:56:26

@cristallo: Viszont ez neked nagyon megy. Csak nem Sámán sidekickjének pozíciójára pályázol? :)
@pappito: Azt hittem Sámán csak Hollóhátas lehet. :)

2013.08.21. 09:56:29

@cristallo: tobb pontban mincs igazad. Saman kedvenc szava nem a keret, hanem a "sik". Neha becsusszan a dimenzio szo is. Ezeknek kozos ismerve, hogy a geometriabol kolcsonzott szavak.

Amarante 2013.08.21. 09:57:14

@Mr. Long:

De annyira azert nem tud angolul....gondolom en.Legalabbis ezt a szintet,amit itt hoz,nem eri el.:))))
Lehet ez a legfobb ismerve es fegyvere a coccialis munkasembernek:)))))

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 09:58:21

@cristallo: én egyszer már jeleztem, hogy ha ezt a sok sületlenséget mind el tudja mondani angolul is akkor jöhet, nem fogok megszólalni. de úgy tűnik a széleskörű dilettantizmus és szakmákon átívelő mély ismerethiány hangerővel, végtelen önbizalommal és karakterszámmal pótlása csak nem válik be.

ezt persze ilyen műhelyzajló síkon mondom

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 10:00:36

@Amarante: nézzük a jó oldalát, Mo számtalan baját nem súlyosbítja egy ilyen szocmunkás.

mindenesetre elteszem a posztot, hogy majd megmutathassam a gyereknek, hogy ha nem tanul, akkor ilyenekkel kell csirkét darabolnia két műszakban

cristallo 2013.08.21. 10:00:43

@ffüttyfürütty: persze, hogy megy:) félig meddig elolvastam amit írt, az beleégett az agyamba (remélem nem örökre) és így látható, hogy bárki képes írni olyan dolgokat, amik úgy néznek ki mintha, pedig nem is.:)

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 10:01:39

@ffüttyfürütty: hollóhát? nem, oda a jó képességű gonoszok járnak.

de az eddigi posztjait egy szóban össze tudom foglalni:

HODOR

cristallo 2013.08.21. 10:02:11

@charlieharper: előfordulhat, nem számoltam meg, de a keret és a keretalkotás szavakat annyira értelmezhetetlenül használja sokszor, hogy az tűnt fel:)

2013.08.21. 10:03:41

@Kovermadar: ha legkozelebb latok egy szodas szemuveges frat boynak kinezo csirkeszeletelot a kfc-ben, akkor majd nekiallok differencialegyenletekrol beszelgetni.

cristallo 2013.08.21. 10:04:38

@pappito: és én még azt hittem, az a legrosszabb, ha a gyerekemet azzal riogatom, hogy ha nem tanul, kukás lesz belőle:))
Úgy látszik van még lejjebb is:) Az egyetlen gond, hogy ezt a lányom a nyolcéves fejével még nem érti. Elteszem későbbre:)

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 10:07:13

@cristallo: de nálunk a kukás tök jó arc mindig vigyorog a gyerekre meg szokott beszélgetni, ha találkoznak

Amarante 2013.08.21. 10:07:29

@pappito:

Jo otlet!:))))
A kisebbik fiam is szokta olvasni a HA-t.A multkori samansagkor csak annyit kerdezett,hogy drogozik-e vagy ez a termeszetes allapota a paciensnek.Ha drogos meg van remeny,de ha termeszetes eredetu,akkor jo lenne ha felkeresne egy szakembert:))))

Amarante 2013.08.21. 10:08:29

@charlieharper: Nincs szemuvege es ranezesre egy kedelyes fickonak gondolnad:)))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 10:09:21

@Don Kartasch: Tuna & mayo-val probaltam, de nem izlett. De soktam tuna & sweetcorn & mayo "salatat" csinalni, piritoson nagyon jo reggel, bagetten meg delutan :)

@Kovermadar: Mivel majdnem 2 meter vagyok, a legtobb japo, akikkel talalkoztam meg kb 165 centi volt atlagban konnyen kilogok a keretbol. Regebben volt is egy klip, amiben a DJ srac Japanban volt. Alandoan kilogott a tomegbol a magassaga miatt.
A babos cucc, meg csak annyi, hogy egy egesz hejas burgonyat alufoliaba csavarsz es megsutsz sutoben. Utana belevagsz egy keresztet kessel, kicsit szetnyitod (nem vagod szet) megkened vajjal, szorsz bele sajtot es nyakon ontod meleg baked beans-szel. Aztan bevered arcba!

@Amarante: Akiket ismerek coccialis munkasok, azok hasznosan toltik az idejuket, nem faszsagokkal.

cristallo 2013.08.21. 10:11:06

@pappito: igen, nálunk is volt ilyen kukás srác és tulajdonképp a kukás meló is egy elvégzendő munka, meg is kell becsülni a kukásokat, mert nem egyszerű a dolguk. De azért a gyerekek nem feltétlenül szeretnének kukás autón dolgozni. Mai kedvenc szavam a kukás:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 10:13:50

Megszamoltam...
Tizszer szerepel benne a keret es tizenketszer a keretalkotas...

ffüttyfürütty 2013.08.21. 10:14:03

@pappito: Az a Mardekár. A Hollóhát a Sámánok gyűjtőhelye.
@charlieharper: A frat boy-ság és a szódásszemüveg nem zárja ki egymást?

Amarante 2013.08.21. 10:15:46

@Mr. Long:

Bator vagy!!!:)))Es mitol vallik eletveszelyesse a kirekesztettseg,es kire nezve valik azza?:)))))

bpetya75 2013.08.21. 10:15:53

@cristallo:

Azért én már hallottam olyanról, aki kukás akart lenni. Pontosabban kukásautót akart vezetni. Mert az azért nem semmi ám! ;-)

bpetya75 2013.08.21. 10:16:38

@ffüttyfürütty:

What does it mean frat boy-ság?

Bonjour 2013.08.21. 10:17:48

Ha már reggel tízkor tobb mint 100 komment van, akkor ne csodalkozzon senki, hogy Saman irhat ide.

En speciel remekul szorakozom... A kommenteken. Anno Papito gunyiratain csapkodtam a terdemet a rohogestol, masik kedvencem Babette volt (ma is hoztad a formad).

Tessek itt a HA-n is onszervezodni es civil kezdemenyezeskent egy uj Saman-mentes onszervezodes keretalkotas utjara lepni. Mert amig nem, meg kideruk, hogy Samannak van igaza, es keptelen vagyunk tarsadalmi dimenzionkat olyan sikokra terelni, ami a tarsadalomalkotó energiainkat megfelelo keretekbe tereli es eluzi a Samanokat a szekularizacio jegyeben.

Es nehogy komolyan vegyetek. :) ezt a posztot nem volt idom elolvasni, de a korabbiakbol itelve, ej raerek arra meg. Az adrenalinszint-novelo Saman cikkekkel ovatosan banjon a HA, mert olyan mint a drog, mert egy normalis cikkre mar csak faradtan piheg a kozonseg, hogy na vegre egy jo cikk, es alig lesz 100 komment... egesz nap :))).

Var Sassuolo meg Maranello engem (Modena mellett). Jo szorakozast, remek kommentek fognak itt szuletni, ugy erzem, el fogom olvasni oket.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 10:18:07

@Mr. Long: www.youtube.com/watch?v=syOK6zmpOe0
Lehet, hogy asztalosnak készült ezzel a sok keretezéssel.
@Amarante: Te ismered???

bpetya75 2013.08.21. 10:18:22

@Amarante:

Az például szerintem határozottan életveszélyes, ha valaki, vagy valakik kirekesztenek más(oka)t a szabad lélegzetvétel jogának gyakorlásából. Nem találod? ;-)

Bonjour 2013.08.21. 10:19:22

...keptelenek vagyunk... Meg bocs a tobbi elgepelesert/autokorrekt hibakert.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 10:19:41

@Amarante: nem olvastam a posztot! csak atmasoltam word-be, kijeloltettem vele a keret karakterlancot es megszamoltam.
nem vagyok meghibbanva, hogy elolvassam! igyis tegnap kezdtem el a magyar hirek megvonasat es a bbc + times kombot hasznalni informacioszerzesre. erre idebasznak egy magyar kozeleti "cikket" (olyan ertelemben cikk, mint ANA konyve irodalom! :D )

cristallo 2013.08.21. 10:20:25

@bpetya75: jaja, az utcánkban lakó összes kisfiú kukás autót akart vezetni, volt amelyiknek saját kukája is volt, meg zöld világítós mellénykéje. De azért ez nem szokott igazi életcél lenni szerintem. Lányoknál meg fokozottan igaz ez. Bár láttam már női kukást is és nem autót vezetni.

bpetya75 2013.08.21. 10:20:49

@ffüttyfürütty:

A NOL-on az avatárja egy fénykép, ami akár az övé is lehet. Szerintem az alapján írja a kollegina, amit ír.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.21. 10:22:16

Nah...szep:-) csatlakozom en is az elottem szolokhoz, hogy remelem jol ertettem :-)
Meg az elejen valaki mondta, hogy igy lesz ez meg min 30 evig, aztan tobben mondtak, hogy sajnos, stb.... ezzel az a fo dong, legalabb is szerintem, hogy ha mindenkinek elege van, es valtozast akar, akkor miert nem tesz erte senki? Ezt valoszinuleg sosem fogom megerteni!
Aztan a politikusok meg az oszinte beszed? Erre en meg nem lattam elo peldat sehol sem, meg kulfoldon sem (bar lehet en vagyok tul fiatal), de amikor nekem eszembe jut az hogy egy politikus mond valamit, akkor valahogy berogzult reakciom, hogy azt se szabad elhinni nekik amit kerdeznek. Ha neadj Isten valamelyik politikust altom a tv-ben, vagy hallgatom a radioban, vagy olvasom a neten egy interjut veluk, legyen az magyarul-magyar politikus, gorogul-gorog politikus, vagy angolul barmelyik nemzet politikusa akkor engem mindig lenyugoz, hogy a riporter kerdez, ok meg elkezdek meselni valami tok masrol, aztan neha (sajnos ritkan) van olyan riporter aki esetleg megint megkerdezi a kerdest, amire nem kapott valaszt. Egyszer ha en lennek a riporter csak szimplan megmondanam az elso felrevezetettt valasz utan, hogy baszki nem ertetted a kerdest? vagy nem tudod a valaszt?

Amarante 2013.08.21. 10:22:46

@ffüttyfürütty:

Dehogy ismerem!!!!!!

Egyszer o volt a kerdezheto partner es a sajat neve alatt valaszolt a feszen.Akkor mentem ra es neztem meg,hogy kicsoda.
Elsore igazan nem latszik,hogy kicsit hibbant:))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 10:24:33

@charlieharper:
Elotte en bevezeteskent levezetnem a Newton-Leibnitz tetelt, hogy legyen valami sikerelmenye is.
Utana lehet adni neki a neheztuzerseggel :)

2013.08.21. 10:24:34

@Bonjour: a heten elvezzuk a francia konyhat. Ha csak a kaja szamitana, koltoznek at ide. Lent vagyunk Korzikan.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 10:24:45

@Amarante: Hallottam egy olyan mondásról, hogy Curiosity killed the cat. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 10:25:33

A NOLBlogon bele akartam nezni egy cikkjebe. A kereso talat is kettot, de mindegyikre kattintva ezt az uzenetet kaptam:
Nincs meg (avagy a közismert '404 - a fájl elveszett')
Szerintem mar kezdik a NOL-nal is letagadni a kapcsolatot!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 10:27:12

@Pink Elephant: akkor nem sokaig lennel riporter, akit odaengednek kerdezni.

Amarante 2013.08.21. 10:27:48

@ffüttyfürütty:

:)))))

Szeretek veszelyesen elni:)))

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.21. 10:28:14

Es ha a politikusok megkerdeznek az erintetteket egy egy kerdesben akkor soha az eletben nem hoznanak ilyen donteseket. Mondja meg nekem valaki, hogy melyik egeszsegugyi dolgozo szavazna egy korhaz bezarasa mellett, vagy arra hogy jovore kevesebb penzbol kell gazdalkodniuk mint 5 evvel ezelett, amikor az a penz tobbet ert mint ma. Vagy melyik tanar mondana, hogy koszonom szepen az eletpalyat (vagy mit) annyira orulok hogy 3 ev mulva kapok 30% os fizetes emelest, persze mai ertekben, ami akkorra jo ha 15 % er es persze ma nem tudok megelni a fizetesembol, de varok meg 3 evet. Vagy melyik maganynyugdijjas adta onkent az allamnak a penzet?
Es meg sorolhatnank....a politikusok donteseket hoznak, papiron., Mert ugy konnyu, ha szembe kellene nezni az emberekkel nem lenne ilyen konnyu.

cristallo 2013.08.21. 10:28:56

@Pink Elephant: azt az interjút szívesen megnézném:)

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.21. 10:30:27

@Mr. Long: es mennyire szomoru, hogy ez az elso ami eszedbe jut....hozza vagyunk szokva, hogy az igazsag az valami mesebeli illuzio...

bpetya75 2013.08.21. 10:30:39

@ffüttyfürütty:

nol.hu/lap/forum/20130116-_ez_mind_en_voltam_egykor_

A hozzászólók között. De Amarante ötlete a biztosabb.

Egyébként a keretalkotásra rákeresve leletem rá erre a linkre ;-)

@Amarante:

Na ugye, hogy ugye! :-D

SzZoole 2013.08.21. 10:32:29

@bpetya75: Hi En is kb.a masodik bejegyzesig jutottam.En nem vagyok egy hulye ember de probaltam tovabb olvasni tobbszor is de nem tudtam!!!az ilyen ertelmetlen olvashatatlan kririkan aluli cikk utan elgondolkodom hogy En lennek szellemifogyatekos???Na mindegy tovabbi jo vitat!!!

Balu kapitany 2013.08.21. 10:32:30

@Amarante: én az első fejezetcímig jutottam (A nemzet közös keretalkotó sikeresség) és mivel nem találtam értelmét, gyorsan beleolvastam a többi részbe, és kb 2 mp alatt leértem a végére a szerzőhöz. Tényleg nem értem hogy egy határátkelő blogra miért kell ilyet kitenni?
Sámánról tudjukki, de a HA miért teszi ezt ki???
miért?!!!! MIÉÉÉRTTTTTTT??????????????

Balu kapitany 2013.08.21. 10:32:30

@cristallo: ez szép volt!:), nálunk is nyikorog, kihívom Sámán papát, hogy tegyen rendet!
tényleg, foglalkozhatna ilyesmivel inkább...ha odaül az ágykeretre és halkan elkezdi duruzsolni neki a keretalkotásról vallott nézeteit..szegény ágykeret még lehet hogy össze is dől szégyenében.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.21. 10:33:30

Egyebkent a politikusok kepessegeirol van itt Gorogorszagban egy aranyos tortenet.
Volt egyszer egy miniszterelnok aki nyilvanosan talalkozott valakivel:
-Jo reggelt!
Miniszterelnok: (a zsebebol elohuz egy pakli kartyat es ranez, olvas, majd valaszol): -Jo reggelt!

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 10:33:49

@bpetya75: ki nem akart? ráadásul én most is akarok, mert itt ilyen fur szerzet a kukásautó, hgoy mindkét oldalról lehet vezetni és egyik oldalról (a járda felől) állva is. Csak fellép a szaki, elmegy a következő kupac kitett zsákhoz, lelép, feldobja, fellép, gurul a következőhöz. Állatjó!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 10:35:10

@Pink Elephant: Mar gondolkoztam ezen en is es erre jutottam, igy most reflexbol irtam a vegeredmenyt. Masreszt nem csak a kozalkalmazottak bere fugg a politikusoktol, hanem mindenkie. A kulfoldi cegek barmikor bezarhatjak a kapukat es tovabb alnak, ha nem tudnak x szazalaek nyereseget produkalni, nem foglalkoznak az alkalmazottak sorsaval, magyar cegek meg csak bezarnak es kesz. ezekkel is kellene foglalkozni, nem csak a kozalkalmazottakkal.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 10:35:30

@Pink Elephant:
Mert egyetlen eletunk van es barmilyen onzo dolog is, de szeretjuk azt.
Jomagam 2 eve, 27 evesen tavoztam. A legszebb es legtermekenyebb idoszakom... nem fogom egy talanra elpazarolni, inkabb ott kamatoztatom a szellemi tokem, ahol mar most is ertekelik.

Az, hogy mi lesz az orszaggal rovid v. hosszu tavon, egyaltalan nem erdekel. Miert erdekeljen? Teged erdekel Ghana vagy Peru sorsa? Naugye?!

Amarante 2013.08.21. 10:37:11

@pappito:

Allitolag itt-Angliaban_eleg nehez bejutni a kukasokhoz,mert jol fizetik es nagy a konkurrencia.:)))
Ezek szerint mar nem igaz,hogy ha vki nem tanul es kukas lesz,ehen is doglik:))))

Asszem hogy revidealnunk kell az ijjesztgetesi strategiankat a gyerekeket illetoleg,mert ez a nezet mar nem fer be az uj keretbe:)))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 10:41:04

"tombolásznak" what does it mean? saman nolos hulyesegeben volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 10:42:59

@Amarante:
Most azt mondjak: tanulj, mert ha nem, buta maradsz es bolcsesz leszel :)

ffüttyfürütty 2013.08.21. 10:44:17

@Pink Elephant: erről ez jutott eszembe:
www.stop.hu/foto-video/kalman-olga-47-ezer-forintos-kerdese-kifogott-az-allamtitkaron/1163737/
@bpetya75: az élelmes! persze hogy a keretalkotás. Ez olyan mint a Besenyő Mindigigazavan István :D

nigara 2013.08.21. 10:48:44

Akkor nekifutok még egyszer a kommentnek...
Félig bírtam elolvasni a posztot, ha ebe a keretbe belefért volna a mondandója, az sokat segített volna. És kevesebb lett volna az érthetetlen/haszontalan körmondat/csapongás is.

Az viszont kivételes, hogy már 150+ komment van :)
Amit szintén nincs kedvem elolvasni, ha a poszthoz kapcsolódik ( na ilyet SOHA máskor nem kívánnék)

Tehát valaki megmondaná, hogy van-e valami egyéb téma a kommentekben, amiért érdemes... ?

cristallo 2013.08.21. 10:49:25

@Balu kapitany: vagy öribarik lennének az ágykerettel, miközben kettecskén keretet alkotnának...:)

London2009 2013.08.21. 10:52:59

ÉLETVILÁG!!! Ilyenkor azért mindig megbánom, hogy nem olvasom SOHA végig a teljes sámánszöveget csak átfutok rajta. Életvilágkeretalkotóuniverzummm!

Arra gondoltam, hogy a HÁ közösségének érdekében feláldozom magam és meghívom Sámánkát egy sörre így az éteren keresztül. Ha eljön, akkor készítek fotót, írok posztot és részletesen beszámolok a találkozóról.
@diggerdriver: Diggert is vinném magammal. Egyedül azért nem merek belevágni egy ilyen küldetésbe. Még bajom esik! : )

Amarante 2013.08.21. 10:55:44

@London2009:

Ha visszanezed a feszen az aprilis 14 koruli "Fogado a hataron"-t,ott meglathatod ,hogy ki az ellenfel:)))))

bpetya75 2013.08.21. 10:56:22

@Pink Elephant:

Én úgy tudom, hogy pl a briteknél elég keményen rá tudnak menni a riporterek arra, hogy választ kapjanak a kérdéseikre. Akár négyszer-ötször is felteszi ugyanazt a kérdést. Az már más kérdés, hogy a válasz, amit végül kicsikar mennyit ér, de nem olyan puhapöcsök, mint erre mifelénk.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 10:57:08

@Amarante: iwiwen könnyen ráakadtam :)

cristallo 2013.08.21. 11:03:40

@nigara: eddig jól szórakoztunk a kommentekben, nem komolykodtuk el túlságosan a dolgot:)

andaluzkutya 2013.08.21. 11:05:28

@bpetya75: Tök laikusként arra tippelek, hogy mivel itt nem volt semmi használható vagy olyan, amire érdemes lett volna rátenni az embernek a kezét, ezért a hatalmat gyakrolót se érdekelte annyira az egész. Pl. tök fölösleges lett volna katonákat, akárkiket idazavarni és abajgatni a népet, mert attól még ugyanúgy csak hideg, fjord, fa és jegesmedve lenne itt:) Nem térült volna meg a befektetés.

bpetya75 2013.08.21. 11:06:41

@Zoole:

Volt alkalmam élőben megfigyelni párszor, amikor valaki elkezdett nagyon tudományosan, érthetetlen szavakkal, szófordulatokkal beszélni (volt, amikor ez utólagos megfigyelés volt, mert épp én csináltam ezt). Kivétel nélkül valamilyen zavartságot vagy kisebbrendűségi érzést akart vele leplezni az illető.

@pappito:

Basszus! Ez engem is érdekelne :-D

@ffüttyfürütty:

Igyekszik az ember ;-)

puhacica 2013.08.21. 11:08:23

@Pink Elephant: keress rá Kálmán Olgára! igazi tragikomédia néha a műsora, éppen emiatt. :)

bpetya75 2013.08.21. 11:10:15

@ffüttyfürütty: @morsels:

Köszönöm az infókat. Ezek szerint nagyon csúnyát mond szegény Sámánról az, aki lefratboyozza.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.08.21. 11:11:15

Sámán, Sámán, elfelejtettél 72 órás ultimátumot adni zsebaladdinnak.

01234567 2013.08.21. 11:11:15

Erre a kérdésre, ázsiai utat, vagy európait kell választanunk, mind az élet, mind a politikusaink megadták a választ. A buta politikusok az ázsiai alacsony kvalitású munka-alacsony bér, sőt mesterségesen alacsonyan tartott bérek mellett döntöttek. az élet pedig megmutatta, ahol mi földrajzilag fekszünk, ott a kvalifikált munka-magas színvonalúan szervezve-magas bér az életképes társadalmilag, és azt ezzel, itt Európában a kulturális hagyományok nem hagyják hosszútávon külön kezelni a társadalmat és a gazdaságot, ami pl. Ázsiában tökéletesen működik. Szerintem ezeket Sámán is "kint" értette meg, ahogy én is. Az egésznek a szerkezetét, annak mikéntjét, és ebből fakadó miértjét. Hosszútávon vagyunk vesztes ország ha ez a folyamat tovább folytatódik mit a buta politikusok folytatnak 23 éve, és ez a borzasztó. Lehetünk mi rövid távon akár milyen csoda, a történelem nem a percembereké, ezt a nívót kéne, akár csak innen a szomszédból eltanulni.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 11:11:58

@bpetya75: egyébként kép alapján semmi kirívó nincs rajta, igaza van Amaranténak. Gondolom mikor belefog a mondókájába akkor tükröződik az arcokon a megdöbbenés. :)

Amarante 2013.08.21. 11:13:08

@bpetya75:

Basszus!Miert itt kell levezetnie a barmilyen erzeseit??

HA meg miert ad neki alkalmat??

Ertem en,hogy koll a kommentelo,na de ennyire?......

puhacica 2013.08.21. 11:13:41

@ffüttyfürütty: és tényleg! pontosan erre gondoltam én is. :D

Amarante 2013.08.21. 11:16:01

@én már a fény gyermeke vagyok:

Te ne adj otleteket egy ujabb irashoz!!!!!!:)

ffüttyfürütty 2013.08.21. 11:17:12

@Amarante: ráadásul 72!!! óráshoz :D

andaluzkutya 2013.08.21. 11:19:21

Nem értem a felháborodást...
Google fordító szerint:
életvilág = life-world
keretalkotás = framing
Ezek szerint ezek létező szavak:)

lyken 2013.08.21. 11:21:42

Alapvetően ott téves az írás, hogy feltételezi, hogy a kormány bármit is óhajt tenni az elvándorlással. Mert nem óhajt. Aki elmegy, az a gondolkodó, tenni akaró, munkára vágyó réteg, aki nem gondolja, hogy az államtól függeni értelmes dolog. Magyarországon remekül megfigyelhető, hogy rendkívül sokan várnak állami beavatkozást. Legyen jobb egészségügy, legyen magasabb nyugdíj, legyen magasabb szociális gondoskodás, stb.
Könyörgöm. Dolgozzak többet és tudjak megfizetni magánorvost? Hagy gyűjtsem a manyup pénzemet, hogy legyen több nyugdíjam? Hagyják békén a piacot, hogy legyen stabil gazdaság? Legyen vállalkozásbarát környezet, hogy minél több család minél jobban éljen?
Na ezek nem mennek. Inkább a nagyüzemi bégetés megy. És ezzel a politikának nincs baja, nagyon is megfelel neki.

A mai magyar politika elsődleges célja érzésre az, hogy minél jobban megszedje magát egy adott ciklus alatt. Az már nem érdekli mi lesz később, mert neki már van tőkéje, ami megvédi bármitől.
A mai magyar _értelmes_ ember célja meg az hogy boldoguljon, hogy jobbá tegye a családja életet. És ha ez otthon nem lehetséges, akkor megy máshova.

morsels (törölt) 2013.08.21. 11:23:56

@Amarante:
Ket lehetoseg van.
1. HA kedveli Samant (erre mar celzott is)
2. HA nem kedveli Samant es elvezi, ahogy a kommentelok cincaljak :-).

puhacica 2013.08.21. 11:24:07

tegnap volt az RTL Klubon az Alföldi féle István, a király. ha csak egyetlen mondanivalót kellene kiragadnom belőle, az a következő lenne: ez a sztori 1000 éve, 30 éve és tegnap is ugyanolyan aktualitással bírt, ergo nem gondolom, hogy holnap, 30 vagy 1000 év múlva bármiféle fejlődés indulna/menne végbe ebben az országban. vagyis semmi értelme az efféle nyílt leveleknek...

Amarante 2013.08.21. 11:25:47

@morsels:

Ebbol kovetkezik,hogy HA coccialisan erzekeny :)))))))

morsels (törölt) 2013.08.21. 11:26:37

@andaluzkutya:
Meg ha belegondolsz, akkor egyreszt nem lehet egy csirkafarhatat elhelyezni az eletvilag sikjan keret nelkul, masreszt a keret meg azert fontos, mert nem mindegy, hogy a csirkefarhat kilog (aminek a kovetkezmenye ugye az, hogy a csirkefarhatat kedvelok, vagy arra szorulok nem fernek bele abba a sikba, ami fasza), vagy szerves reszet kepezi az eletsiknak.

nigara 2013.08.21. 11:27:03

@lyken: Szóról szóra egyetértek, ez pontosan így van - lassan nem is tagadnak ill. lepleznek (kormány, politikusok) semmit.
Ezt kellene mindenkinek megérteni, nem pedig arra figyelni, amit mondanak!

morsels (törölt) 2013.08.21. 11:27:41

@Amarante:
Azt nem tudom, hogy mi kovetkezik belole. Marmint a csomo kommenten kivul :-).

London2009 2013.08.21. 11:27:58

@diggerdriver: na akkor várjuk Sámánka jelentkezését!
Legrosszabb esetben eszünk egy jó KFC-t! : )

morsels (törölt) 2013.08.21. 11:29:06

@puhacica:
Most olvastam az indexet a kritikat. Csak egy mondat onnan :-)

"A színpadkép a lenyűgöző díszlet és az RTL Klub profi közvetítése ellenére is üresnek hatott, amiben a hatalmasságoktól rettegő népet alakító tánckar úgy rohangált oda-vissza, mint pár tucat gárdista, akik eltévedtek a zsidónegyedben."

Amarante 2013.08.21. 11:29:13

@puhacica:

Most melyen elszomoritottal!

Gondoltam,hogy Viktor Apank elolvassa ezt a levelet,szivehez kap es rogvest politikat valt:)))))
Vagy:szivehez kap meg az infarktusahoz,osszeesik es johetnek az uj,demokratikus valasztasok:)))

Samannak szobrot emelunk,rockoperat irkalunk rola es mindenki el,amig bir:)

Meghogy nem valtozik otthon semmi!!!

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.21. 11:29:53

@bpetya75: felteszi, szoktam en is bbc-s riportot nezni, de igazi ertelmes valaszt ott se kapnak.

puhacica 2013.08.21. 11:34:04

@morsels: igen, nekem is volt egyfajta "Gyűrűk Ura áthallásom": valaki mindig szaladozott valahova. :)

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.21. 11:34:47

@ffüttyfürütty: azert nem valaszolt a kedves allamtitkar ur, mert 1 nem is ertette hogy hogy merik tole megkerdezni, 2 nem ertette miert ot kerdezik errol, 3 nem is ertette hogy o hogyan adhatna valaszt erre, hiszen neki 47 ezer forint az a gyerek havi zsebpenze...

ffüttyfürütty 2013.08.21. 11:36:47

@nigara: nem lassan, van már az is egy ideje, lásd Ferit: "Akinek nem tetszik el lehet innen menni."
@Amarante: "Magyarok! Férfiak és asszonyok! Hallgassátok Sámán vezért!" :)

ffüttyfürütty 2013.08.21. 11:38:28

@Pink Elephant: Nem hiszem, hogy bármilyen politikus azért nyilatkozik, hogy kérdésekre válaszoljon, hanem hogy elmondja a saját mondanivalóját. Ezt csinálta az államtitkár is.

andaluzkutya 2013.08.21. 11:43:01

@ffüttyfürütty: Ebben az a vicces, hogy a szakmámban ezt egyértelműen kórosnak tartjuk, ha valaki a feltett kérdésre nem "adekvát" választ ad:) Jó, persze azt is mondhatjuk, hogy nem kóros, csak manipulálni próbál, vagy valami előny érdekében hazudik. Nem tudom, melyik a kedvezőbb:)

nigara 2013.08.21. 11:43:49

@ffüttyfürütty: ja, bár igazság szerint ugye Feri idején mégsem annyian mentek el, mint most. Csak akkor az ellenzék lázította a népet, azért hitte a nép, hogy rossz a rendszer - utólag beismerhetnék, hogy nem is volt annyira.... (egyébként Feri csak egy végrehajtó volt, nem a döntések hozója - ennek issza a levét)

érthetetlen chris 2013.08.21. 11:47:55

Jézusom bennem csak az a kérdés merült fel, hogy ennek az embernek, aki ezt a valamit írta milyen önképe lehet?????
Biztosan jó bátor, hogyha ír a blogok életveszélyes fenyegetettsége mellett....

Mondjuk a mondandója egy részét úgy látom nem egyedül nem értettem, de 100%-ig biztos vagyok benne, hogy valójában ő sem.

Amit értettem annak egy része nettó ostobaság, ami az ő naivitásából, realitásvesztéséből stb fakad.
Nem fogom részletezni, mert ma nem akarok itt ülni egész nap...

Mind1 majd Orbán Viktor, ha elolvassa biztos magába száll és jó tündérként kánaánná teszi az országot gondolom ez volt a cél.

érthetetlen chris 2013.08.21. 11:48:43

Na kedves HÁ ahogy vártam látom nem kaptam meg a törzs kommentelői státuszt.
Nem enyhén vagytok ti propaganda oldal bármit állítasz ebből is látszik.

(Ne oszd meg ezt a kommentet, csak egy megjegyzés volt.)

morsels (törölt) 2013.08.21. 11:48:48

@andaluzkutya:
Hat, a politikus koros manipulator :-)

Határátkelő 2013.08.21. 11:50:46

@érthetetlen chris: De megkaptad, csak sok volt a jelentkező és véletlenül kimaradtál.

Üdv

a propagandablog szerkesztője

puhacica 2013.08.21. 11:51:13

@Amarante: bocsáss meg, igazán nem akartam! :)))))) egyébként milyen keretbe foglalnád a sámános rockoperát? csak kellene egy életvilág, amiben zajlik a műhely. :D

2013.08.21. 11:52:48

@andaluzkutya: mar minimum ketszer felajanlottam a posternek a kurat a vajmi munkahelyen.
Ha mar ide "publikal" a Saman, legalabb olyan muvet kuldene, amit nem a wcn erolkodve ulve irt az ipaden!

érthetetlen chris 2013.08.21. 11:54:25

@Határátkelő: OK vicces dolgok ezek. Elegánsan intézted el, hogy a számon kérő üzenetet mindenki láthassa az kétségtelen.

Határátkelő - Trollok 1-0 grat.

Amarante 2013.08.21. 11:54:39

@puhacica:

A kereten meg nem gondolkodtam:)
Most lemegyek a partra-csodas napunk van!-es majd kemenyen torom a fejem azon,hogy melto legyen a keret a fohoshoz:)))))

Egy ilyen kaliberu elme megerdemel egy szep keretet:)))

Határátkelő 2013.08.21. 11:55:43

@Amarante: Ha megnézed az elmúlt hetekből bármelyik posztot, aligha hiszem, hogy kommentelőt kellene vadásznom. Kétségtelenül Sámán bonyolultan fogalmaz, és amit ír, azt egyszerűbben is le lehetne írni. Ugyanakkor az például egy fontos kérdés a mai posztban, hogy vajon tényleg a kínai munkás irányába kell-e lökdösni az országot és tényleg ez a jó út, vagy esetleg mehetnénk Európa felé is? És azon is lehetne vitatkozni, hogy milyen országot hagyunk / hagynak maguk után...

Sajnos úgy látom, olyan szintű előítélet él itt sokakban, hogy már meg sem akarják látni a mondandót, annyira a szerzőre koncentrálnak, ami engem kicsit elszomorít.

De ez van.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 11:55:54

@morsels: mar ott teves az elkepzeles, hogy egy csirkefarhatat akasz elhelyezni a sikban. Azt ugyanis terben kell elhelyezni a harom dimenzios kiterjedese miatt.
@nigara: masik matematikai problema, hogy az "elmult nyolcev"-ezesben figyelembe veszik-e az elmult harom evet? mert ha nem, aooke az elmult tizenegy es harom ev koti idoszakkent kellene emlegetni.

Határátkelő 2013.08.21. 11:58:15

@érthetetlen chris: Nézd, azért voltam kénytelen kitenni, mert az előzőt már azelőtt kitettem, hogy ezt elolvastam volna és csak úgy tudlak felvenni a listára, ha ki is teszek tőled egy kommentet. Ha gondot jelent, akkor leveszem a kommented. Csak nem akartam megint azt olvasni a következő hozzászólásban, hogy mekkora propagandista vagyok.

Döntsd el, mi legyen.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.21. 11:58:54

@ffüttyfürütty: ha csak a mondanivalojat akarja elmondani azt nyilatkozatnak hivjuk es nem interjunak!

Amarante 2013.08.21. 11:59:57

@charlieharper:

Szerintem o nem erolkodik iras kozben.Neki az ilyen irasbeli megnyilvanulasok szimpla csuklogyakorlatok:))

Vagy arra gondoltal,hogy a WC-n erolkodik es azert tornek fel benne ezek a kusza gondolatok?:))mert ha igen,akkor vajmi munkahelye nem jo,akkor hashajtora van szuksege:)))

ffüttyfürütty 2013.08.21. 12:00:24

@andaluzkutya: Gondolom az számít "betegnek" aki nincs tudatában ennek. Azt mondanám egyébként, hogy nyilván manipulálni akarnak. Egyébként nehéz is lehet úgymond "normálisnak" maradniuk. Érdekes téma lehet a politikusi psziché az évtizedes munkásság távlatából...

Amarante 2013.08.21. 12:02:30

@Határátkelő:

Akkor miert nem ir rendesen?

A mondanivaloja 2-3 mondat,de pojacat csinal magabol.ertelmezhetetlen,fellengzos,altudomanyos duma.
neki joga van megirni,neked jogod van kiposztolni,nekem jogom van nem szeretni:))))

nigara 2013.08.21. 12:02:47

@Mr. Long: elég sok akkori kő-fideszes is visszasírja azt a rendszert, amit akkor szívből (ill. a propaganda hatására) utált.
Mára már a történéseket nem követő vagy nem értő embereket lehet azzal a propagandával megvezetni - sajnos így is sokan vannak, pl. nyugdíjasok.

érthetetlen chris 2013.08.21. 12:02:49

@Határátkelő: Ennek a kérdésnek, hogy Kína felé mozduljunk-e el, vagy Európa felé, annyi értelme van, mint mintha a Fidesz népszavazást írna ki arról, hogy legyen-e ingyenes a gáz.

Na ezért nincs értelme ennek a posztnak azon kívül, hogy a szerző is belezavarodik néha a mondandójába.
Akkor, ha konkrét ötletei többéves programterve lenne, hogy hogyan érjük utól akár csak Portugáliát akkor lenne értelme.
Így egy nagy humbug az egész.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 12:03:36

@Pink Elephant: A gyakorlatban nézd meg a megvalósulásokat.

érthetetlen chris 2013.08.21. 12:07:16

@Határátkelő: Nem kell levenned, ez már így marad. Meg egy kicsit akkor is propagandista vagy ezt tartom, ha meg nem sértelek. :)

morsels (törölt) 2013.08.21. 12:07:46

@Határátkelő:
Kedves HA, en eddig becsulettel elvolvastam azokat a Saman posztokat, amit felvettel. Bevallom, a mait nem.
Egyszeruen azert nem, mert bar biztos van benne olyasmi, amin erdemes lenne elgondolkodni, de:
1. Saman adott jelensegeket elemezve jut olyan kapcsolatokra, osszefuggesekre, amik bar lehet hogy nagyivuek, szokatlanok, de alapvetoen marhasag. Neha meg erdekes is lenne, ha aztan nem vonna le belole komoly kovetkezteteseket. O nem azt akarja, hogy barki is elgondolkodjon, hanem egyszeruen valamifele narcissztikus hajlambol kifolyolag tetszik neki, hogy olyan osszefuggesekre vilagit ra, ami masnak nem jutott az eszebe. Persze hogy nem, mert marhasag.
2. Samannak minden posztja egy tukor. Sajat magat szereti latni benne, ezert ki is akaszt annyi tukrot olyan sok helyre, amennyire csak kepes.
3. Nem hiszem, hogy ez eloitelet lenne. Inkabb tapasztalat :-).

morsels (törölt) 2013.08.21. 12:09:44

@Mr. Long:
Hat.. tolem hivhatjuk eletdimenzionak is, de annak semmi ertelme.
:-)

2013.08.21. 12:10:26

@Határátkelő: kaptal a poszthoz Executive Summaryt is? Megpribaljozbek az ESsel.
Nem vartam ma olyan posztot, hogy mennyi a zoldkupakos tej a Sainsburyben, de ha mar publikaciot raksz ki, azoknak szokott lenni egy parsoros osszefoglaloja.

Határátkelő 2013.08.21. 12:10:34

@Amarante: Ez így van. :))

Egyébként meg ilyen a stílusa, azért ír így. Nekem egyébként mindegy... :)

@érthetetlen chris: Nehogy azt hidd... Valamilyen (általam érthetetlen oknál fogva) akadnak olyanok, akik szerint Európa egy szar hely, szemben Ázsiával. Jellemzően olyanok mondják ezt, akik még nem voltak Ázsiában és akik állatira fel vannak háborodva, ha a munkahelyükön a legkisebb igazságtalanság is éri őket.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 12:11:20

@morsels: bar az ikeaban kaphato kepkeret, aminek olyan a melysege, hogy belefer a csirkefarhat is. :D

Amarante 2013.08.21. 12:14:39

@Határátkelő:

Akkor nincs itt semmi gond:))))

Mindenki el a jogaival:Saman ir,Te posztolsz en meg gonoszkodok,elvezkedek es valtozatlanul nem szeretek:)))))

Határátkelő 2013.08.21. 12:16:11

@érthetetlen chris: A propaganda mibenlétéről leállhatnánk vitatkozni, csak lehet, hogy oda jutnánk, ahová a mai poszt. :) Úgyhogy inkább hagyjuk. (Arról nem tehetek, hogy nem ömlenek a "jaj, de jó Magyarországon, maradjon mindenki" típusú posztok, holott ha tucatszor nem kértem, akkor egyszer sem.)

A blog jellegéből és témájából adódóan könnyen rásüthető a propaganda, amivel azért nem értek egyet, mert 1, itt mindenki megszólalhat, aki kulturáltan teszi, akkor is, ha ellenvéleménye van és 2, rengeteg írásban benne vannak a külföldi élet hátulütői is, csak az emberek szeretik szelektíven csak azt meglátni, ami alátámasztja az előítéleteiket.

érthetetlen chris 2013.08.21. 12:16:40

@Határátkelő: Jó hát meg olyanok is vannak akik szerint Magyarország akkor emelkedik fel ismét, ha visszaállunk a lovas nomád életmódra, remélem a számuk a Kína fanokkal együtt elenyészű, ha nem megkövetem magam.

Talán, ha valami ösztöndíj keretében ki kellene küldeni 1-2-t a Huawei Wuhani gyárába szalagra és kigyógyulnak ebből valamint megtudják milyen egy igazságos munkahely.

érthetetlen chris 2013.08.21. 12:17:51

@Határátkelő: OK kössünk fegyverszünetet. Valóban nem akarok sámánosodni. :)

Határátkelő 2013.08.21. 12:18:51

@érthetetlen chris: Na ez például a mai írásnak egy olyan felvetése, amiről érdemes lenne beszélgetni. Vagy ha a Nagy Kínai Fejlődésnek látnák a vidéki oldalát is, esetleg azt, amikor megjelennek a markolókkal és egész falvakat költöztetnek be városokba, és nem élnek előtte lelki életet, hogy akarod-e vagy sem.

andaluzkutya 2013.08.21. 12:23:05

@ffüttyfürütty: Erre mindig is kiváncsi voltam, hogy pl. milyen lehet leülni Orbán Viktorral (vagy akármelyik korábbi miniszterelnökkel) egy szobába és őszintén beszélgetni akármiről. Képes-e még egyáltalán bármilyen személyes és természetes megnyilvánulásra, gondolatra vagy ezek a dolgok már teljesen megszűntek számára a szerep miatt, amit játszania kell a siker érdekében?

andaluzkutya 2013.08.21. 12:28:21

@érthetetlen chris: ebben az a vicc, hogy nem kellene senkinek elmennie Kinába, elég lenne csak minimálisan tájékozódni ahhoz, hogy tisztában legyen vele, nem olyan jó ott az egyszerű ember élete.
Akkor persze az ember arra is rájöhet, hogy alapvetően függünk az EU-tól, meg úgy mindenkitől, akikkel mostanában igyekszünk összebalhézni.
És hozzáteszem, Kína is alapvetően függ az USA-tól, meg EU-tól, mert gyárthatnak sokmindent, azt el is kell adni valakinek, hogy meglegyen az áhított GDP növekedés...

Amarante 2013.08.21. 12:30:25

@andaluzkutya:

En a 90-es evek elejen hazvezetono voltam egy akkori allamtitkarnal.Otthon egy teljesen normalis,jo humorral es magas intelligenciaval megaldott ember volt.

Ez nem az a magassag,amire kivancsi voltal,de kozeli :))))

Ha eleg okos a paciens,akkor szet tudja valasztani a magan- es a kozszereplot.bar szerintem ez egy elegge skizofrenias allapot:))))

érthetetlen chris 2013.08.21. 12:33:01

@Határátkelő: Most figyelj nem megyek bele mélyen, mert nincs sok időm, de ha Kínai fejlődés lelki oldalát és a falvakat felhoztad akkor, hagy térjek ki pl Anglia fejlődésére ami ugyanilyen brutális volt az egyén számára vagy még brutálisabb.

Ugye a nagy földrajzi felfedezések után elsősorban Spanyolországon keresztül rengeteg arany áramlik be Európába, a buta Spanyolok két kézzel szórják a pénzt, mintha az végtelen lenne, így annak nagy részét Angol gyapjúra költök.

A gyapjú ára az egekbe szökik és az angol nemesek rá jönnek, hogy nem éri meg nekik gabonaféléket termeszteni, azt majd behozzák Lengyelországból és birkatartásra állnak át.

Igen ám de ahhoz nagy hely kell és relatív kevés ember így a jobbágyaik birtokát kezdik bekeríteni elkobozni a jobbágyokat elűzni. Millió embert űznek el az otthonából akik a jobb híján a városokba mennek.

Kezdetben hatalmas nyomortanyákon élnek napról napra amelyekről Dickens ír, majd a gyapjúkereskedelemből és egyéb mezőgazdasági vívmányokból származó plusz tőke beindítja az ipari forradalmat és er szívja fel őket eleinte éhbérért ettől függetlenül kb a világháborúig az átlag nyomorog.

Na ehhez képest a mai Kínai fejlődés és munkaviszonyok humánosak.
Sajnos a nagy reformok és az ipari gazdasági felfutások vérrel és verejtékkel jártak, mindig és járni is fognak. Ezt mai modern társadalom nem érti meg.
Különösen nehéz helyzetben van Magyarország ami egy köpésre van a jóléttől, de mégsem éri el és a szeme előtt van aki eléri.

Na remélem nem voltam sámán kisöccse.

érthetetlen chris 2013.08.21. 12:34:17

@andaluzkutya: Magyarországon tájékozódni luxus. Sokan akik megteszik azok is egy csövön át.

andaluzkutya 2013.08.21. 12:35:11

@Amarante: amennyire emlékszem (kb. semennyire), a 90-es években egy államtitkárnak kevés politikai szerepe volt. Engem az érdekelne, hogy azok, akik naponta ismételgetik ugyanazt a sablont a leglehetetlenebb helyzetekben is, azok tényleg elhiszik-e, amit mondanak, vagy a jól bevált módon kettős könyvelést folytatnak. Így pl. elbeszélgetnék akár Szíjjártóval is a jelenlegi csapatból.

érthetetlen chris 2013.08.21. 12:36:55

@érthetetlen chris: Jav még nyugat azért szerencsés ugye, mert évszázadokkal hamarabb járta be az utat.

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 12:37:30

@Határátkelő: "Sajnos úgy látom, olyan szintű előítélet él itt sokakban, hogy már meg sem akarják látni a mondandót, annyira a szerzőre koncentrálnak, ami engem kicsit elszomorít."

nézd, ezen már túlvagyunk. igen, az fontos kérdés, hogy mi lesz az országgal. Ellenben minden ennél kisebb léptékű kérdést a szerző maga által kitalált, semmit sem jelentő (sokszor nem létező) szavakkal, zéró gazdaságtani ismeretekkel és a valóságtól huszonöt fényévre egy buborékban ülve tárgyal. Előítéletről nincs szó, egyszerűen kurva nagy hülyeségeket beszél, ha mond valamit, de a szüvege 97% egyszerűen pelyva, üres, semmi, nada.

Tudom, hogy sokakat bánt, ha értelmetlen amit mondanak és ezt meg is mondják nekik, de amikor az elszánt, követelőző közlésvágy társul a félműveltséggel és a tudománytalan, fényevő-csapatépítő lózungokkal - az bizony ilyen kommenteket szül. Jogosan. Aztán persze, mint a múltkor, megkapjuk a sértődött hisztit, hogy mi nem fogjuk fel a társadalomkeretező síkokat.

Ha az általad feszegetett kérdés érdekel, akkor dobd be és beszéljünk róla, klubsarok, bármi. De ez? Please.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 12:38:16

@andaluzkutya: Gondolj bele te képes lennél elvonatkoztatni attól, hogy sok figyelem irányul rám és úgy érzem sok múlik azon ami mondok, amilyen benyomást keltek? Ki tudnál bújni amögül amit képviselni akarsz? Én nem hiszem, szerintem ez torzítólag hat rájuk és belezáródnak a szerepbe.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 12:40:42

@ffüttyfürütty: Másfelől lehet, hogy őriznek a kisszobában egy pszichiátert hét lakat alatt aki fésülgeti a pszichéjüket, hogy ne kezdjenek teljesen elborulni X évesen. :)

érthetetlen chris 2013.08.21. 12:40:45

@pappito: Na nem gondoltam volna, hogy egyszer veled 100%-ig egyet fogok érteni.

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 12:40:46

@érthetetlen chris: "Meg egy kicsit akkor is propagandista vagy ezt tartom, ha meg nem sértelek. :)"

ezt kifejtenéd? nem én vagyok HÁ, csak érdekel mi ebben a blogban a propaganda?

Amarante 2013.08.21. 12:40:50

@andaluzkutya:

De jartak am oda masok is:))))

Persze,hogy a kettosseg megy!Kotve hiszem,hogy ok barmit is komolyan vennenek,elhinnenek,vagy hinnenek mindabban,amit es amirol nyilvanosan hirdetnek.
Mindenki sutogeti a maga pecsenyejet,puffogtatjak a megszokot szoveget es elvezik a hatalmuk nyujtotta elonyoket,mert ki tudja mit hoz a kovetkezo valasztas...
Ha maradnak,akkor minden folytatodik,ha veszitenek,akkor lehet kopkodni a tuloldalrol.

Mig mindez folyik az atlagember dolgozik,hogy megteremtse nekik a lehetoseget a kis jatekaikhoz.
Aki megelegeli lelep.

bpetya75 2013.08.21. 12:41:35

@andaluzkutya:

Érdekes gondolatkísérlet. A tiedhez hasonló előképzettséggel talán még el is lehetne dönteni, hogy úgy kábé mit gondol a tag igazán. De egy magamfajta laikus szerintem képtelen lenne rá.

andaluzkutya 2013.08.21. 12:42:50

@érthetetlen chris: a kedvencem az, amikor valaki azzal érvel, hogy pl. az Orbán/Gyurcsány/Mesterházi/akárki megmondta, tehát úgy van, mert az olyan jó ember, nem mond hülyeségeket:)

@ffüttyfürütty: Én simán elvonatkoztatok attól, ha sok figyelem irányul rád. Ha mindez rám irányul, akkor már jó eséllyel nem fog sikerülni:) Én többek között ezért se lennék politikus: nem szeretnék olyanná válni, amilyenné válnék általa. Továbbá a siker érdekében olyanná kéne válnom még azelőtt, hogy megváltoztatna, amilyenné megintcsak nem akarok válni. Remélem érthető volt:)

bpetya75 2013.08.21. 12:45:15

@Amarante:

Nem vagyok én ebben olyan biztos. Ha egy hazugságot elég hosszan sulykol az ember, akkor egy idő után könnyen lehet, hogy hinni kezd benne, hogy az az igazság. Életem eddigi egyetlen igazán komoly konfliktusa egy ilyen emberrel zajlott. Állítom, ha hazugságvizsgálóval kérdezték volna ki, nem mutatta volna ki a gép, hogy hazudik. Ha egy egész hazugsághalmazról beszélünk, akkor ez hatványozottan igaz lehet. Szerintem.

érthetetlen chris 2013.08.21. 12:46:08

@pappito: Áj inkább nem lenne belőle egy sok órás kommentváltás. Nekem meg lassan dolgoznom kellene.
"Egyszer majd", de szerintem kapisgálod mire gondolok és szerintem nem értesz vele egyet.

bpetya75 2013.08.21. 12:48:04

@andaluzkutya:

Valaki azt mondta, hogy a hatalom (mint afféle drog) nem változtatja meg az embert, csak felerősíti egyes meglévő tulajdonságait. Mit gondolsz erről? ;-)

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 12:48:08

@érthetetlen chris: csak az érdekelt volna amit gondolsz, mert azt már tudom, hogy szerintm mit gondolsz, de az csak tipp, lehet, hogy tévedek.

de persze nem kényszer a disznótor

andaluzkutya 2013.08.21. 12:48:49

@bpetya75: már láttam olyat kormányszóvivót, aki egyébként többnyire magabiztos, de kiesett a szerepéből. Nagyon szórakoztató volt:) Ez egyben reménnyel is szolgál, hogy mégse kebelezte be őt teljesen a propaganda (vö.: "Luke: Érzem benned a jót, apám!")

Amarante 2013.08.21. 12:53:01

@bpetya75:

Nem tudom,lehet,hogy igy van.
Bar en azt hiszem,hogy a hazugsag masokba valo sulykolasara igazabb.A kitalaloi azert pontosan tudjak,hogy az o agyszulemenyuk es nem hisznek benne.:))))
Minden propaganda mogott jol kifejlett onerdekek huzodnak:))))

érthetetlen chris 2013.08.21. 12:53:08

@pappito: Persze látod egy mindkét fél szemszögéből parttalan vitát nem is biztos, hogy érdemes elkezdeni.

andaluzkutya 2013.08.21. 12:53:45

@bpetya75: de a felerősítés felér egy változással.
Pl. bizonyos hatalmat én is szeretnék magamnak és van is. De ha ez iszonyű erős lesz ez a vágy és mindent ennek rendelek alá, akkor lényegében megváltozok, nem? Ill. azért is változnom kell, mert a több hatalom más embert kíván, feltételezve, hogy a személyíségemet úgy formálom, hogy mindig az adott élethelyzetből hozzam ki a legtöbbet, ami meg a feltétele a boldog életnek. Szerintem.

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 12:57:03

@érthetetlen chris: jó, ha nem nem, tudomásul vettem, no worries

morsels (törölt) 2013.08.21. 12:57:39

@pappito:
"Mi a szakmaja?"
"Hat keremszepen, eletsik keretezo vagyok."

ffüttyfürütty 2013.08.21. 12:59:13

@andaluzkutya: Gondoltam a gondolj belénél egyből bele is gondoltatlak. :D

bpetya75 2013.08.21. 13:00:15

@andaluzkutya:

Van igazad. Bár az utolsó mondatod enyhén sámános lett, újra kellett olvasnom, hogy megértsem, remélem sikerült ;-)

Abban azért nagy különbségek lehetnek, hogy adott élethelyzetből ki mikor érzi azt, hogy a legtöbbet hozta ki? Ezért aztán azt gondolom, hogy egy bizonyos embertípusra jellemző a hatalomgyakorlás, és hiába hangzik jól a gondolat, hogy "Hatalmat annak szabad csak adni, aki tehernek tartja." (vagy valami ilyesmi), a gyakorlatban ez elég ritkán valósulhat meg.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 13:01:28

@andaluzkutya: Persze, hogy érthető nézzük csak meg Gollamot. :)

Balu kapitany 2013.08.21. 13:05:12

@bpetya75: Kálmán Olga?:) pl. vs Tarlós? azért pl. ott nem volt puhapöcs az Olga, és nemcsak azért mert nincs neki...:)

Balu kapitany 2013.08.21. 13:05:12

@Határátkelő: én is véletlenül maradtam ki? vagy direkt?

bpetya75 2013.08.21. 13:05:28

@Amarante:

Épp tegnap próbáltuk megfejteni egy falubéli hölgy viselkedését. Meggyőződésem, hogy nehezen védhető, horribile dictu (egy ilyen poszt után az ilyen belefér, ugye? ;-)) védhetetlen álláspontba ragadva nem tud mást csinálni az ember (ha már az egészséges menekülési ösztönt elnyomja magában), mint ideológiát gyárt hozzá. Egy "jó" ideológia pedig képes lehet életre kelni, valósággá válni a gyártó számára.

Kedves hallgatóink, B. Péter konyhafilozófust hallották.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 13:05:29

@morsels: és az életsík nem érzi rosszul magát, hogy keretek közé szorítják? Vagy hogy síkba? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 13:05:53

@pappito:
Mindig minden propaganda. Mindenki hazaarulo vagy melymagyar. Ha van velemenyed, akkor kulonosen. Vagy fradi vagy ujpest! Ha nem valasztasz, akkor zsido vagy es mtk-s!

Mas opcio nincs, mert bele kell mindig magyarazni valamit!

Határátkelő 2013.08.21. 13:07:04

@Balu kapitany: Véletlenül. Pontosabban csak akkor tudlak beengedni, ha írsz kommentet. Most megtörtént.

bpetya75 2013.08.21. 13:07:46

@Balu kapitany:

igazad van, már más is felhívta rá a figyelmet, meg is néztem a belinkelt vidijjót. Kemény a csaj. Tulajdonképpen a Kétfarkú kutyapártos hülyegyerek óta bírom, csak annyira nem nézek ilyen műsorokat, hogy nem jutott eszembe. Affene! Most lebuktattam magamat, hogy vaktában puhapöcsöztem...

ffüttyfürütty 2013.08.21. 13:08:51

@bpetya75: Ez még nagyon kispályás kedvesB. Péter, sehol egy keret, sehol egy sík. Metafizikai összefüggések? Transzdimenzionális vetületek? A katicabogár ízelt lábának összefüggése a kozmikus elidegedenedettség vetületének térbeli síkjával? :))

M. Úr 2013.08.21. 13:09:09

"A nemzet közös keretalkotó sikeresség"

Na itt hagytam abba az olvasást. Remélem holnap már lesz értelmes poszt. Ez a politikai-filozófiai önkielégítés nem való a blogra.

bpetya75 2013.08.21. 13:09:46

@Kovermadar:

HajRákóczi! HajRákóczi! HajRákóczi! Éjjáóóó!

A Kecskemétet vagy a Pápát nem tudjuk megverni, de a Fradit elég gyakran ;-)

bpetya75 2013.08.21. 13:12:03

@ffüttyfürütty:

Még meg sem száradtak a tollaim, ezek csak az első szárnypróbálgatások. Nem szép dolog mindjárt így lebaltázni! Szégyelld magad!

Balu kapitany 2013.08.21. 13:13:18

@bpetya75: nanananananaaa, Fradi olléééoléolé!:)

Amarante 2013.08.21. 13:13:52

@bpetya75:

Azt hiszem,hogy a mai magyar politikusok nem gyartanak ideologiat.en inkabb parasztvakitasnak neveznem azt,amit politizalas cimszo alatt muvelnek.

Ugy erzem,hogy csupan az onos erdekeik vezerlik oket,ezt probaljak folyamatosan ki es megmagyarazni.

Igazabol orulok,hogy napi szinten nem erint,nem kell bosszankodnom es foglalkoznom vele.Itt jottem ra,hogy mennyi idot,energiat pocsekoltam ezzel otthon....es soha nem tortent semmi,soha nem lett jobb semmi.

Tudod:a lanc mindeg ugyanaz csupan a kutya cserelodik ki benne:)))

Egy masik konyhafilozofus:)))

érthetetlen chris 2013.08.21. 13:14:10

@Kovermadar: Ne már, azért ennyire én legalábbis nem gondolkodok egyszerűen remélem.

Az a propaganda ezen az oldalon mikor olyan szalagcímmel jelennek meg cikkek, hogyaszongya:

"Végigkirándultam egész Európát sajnos, hogy ezt valaki megtehesse el kell költöznie Magyarországról"

Talán pont pappito cikke volt....

Bocs nem fogok válaszolni, mert aztán tényleg ma se fogok dolgozni aztán az lesz a vége, hogy kirúgnak én meg mehetek Londonba mosogatni ahol majd jól elsajátítom a Pastu nyelvet.

érthetetlen chris 2013.08.21. 13:16:05

@bpetya75: Csak a Sijjófok. Hala Karcsi báááá!!!!

Ezzel a méltó komponálással búcsúzok mára.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.21. 13:19:11

@charlieharper:

Már összeült a válságstáb a Miniszterelnöki Hivatalban és a válaszon gondolkodnak...

ffüttyfürütty 2013.08.21. 13:22:19

Bpetya! Jó hogy emlegetted a Kétfarkú kutyát, nem is tudtam, hogy a Mogács a szóvívőjük. Rákerestem a Kálmán Olgás interjúra, fergeteges!
www.youtube.com/watch?v=WBva2g3evGk

pappito · http://pappito.com 2013.08.21. 13:22:33

@érthetetlen chris: biztos nem az enyém volt én ilyen hülyeségeket nem beszélek :) (ráadásul én akkor kirándultam Európában amikor még Mo-n éltem :))

ettől függetlenül ez max akkor lenne propaganda, ha ezt a HÁ vagy szerk. irná oda a posztok elé, de majdnem minden posztot másvalaki ír és tudtommal nincs egyeztetés sőt szerkesztői belepiszkálás sincs (legalábbis azokban az írásokban amiket én bátorkodtam elkövetni nem volt, feltételezem senki sincs szerkesztgetve)

Ráadásul, kevés kivétellel ezeket mind olyanok irják akik mindenféle propaganda nélkül elhúzták a belüket és most máshol éldegélnek. (plusz csomó sztori szerintem inkább az elmenés ellen szól)

ffüttyfürütty 2013.08.21. 13:24:29

@bpetya75: Igaz, most fordulhatsz andaluzkutyához. :)) Addig is nézd meg a videót, van még mit tanulni. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 13:25:56

@bpetya75:
Es most ket, a munkaban megfaradt fiatal ferfi egymasnak feszul a magyar football miatt...

Vagy nem :)

Egy idoben lelkes feadista voltam. Meg meccsre is jartam (nagyjabol 15-16 eve :) ).
Aztan mar nem erdekelt.
A politika is hasonlo, bar ott sosem jartam meccsen ;)

Vegul rajottem, hogy az a baj velem, hogy az eg-vilagon (eletmuhelyen, csirkekereten) semmi sem erdekel, semmi sem lelkesit. Szeretem a munkamat, a csaladomat es ennyi. Penzt keresek, elkoltom. Ideologia nem erdekel. Sem az hogy ki volt ugynok, ki arult el milyen orszagot. Ezek csak lufik...

bpetya75 2013.08.21. 13:26:01

@Balu kapitany: @érthetetlen chris:

Nem szeretem a focit! :-D

@Amarante:

Én kizárom őket az életemből. A hatásukkal szembesülök, ahhoz meg igyekszem úgy viszonyulni, mint a szélhez, az esőhöz, meg a napsütéshez. Ha jól esik örülök neki, ha rosszul, akkor nem. De nem ágálok ellene, mert nem megyek vele semmire. Tudom, birka, meg strucc, meg úgy kell és megérdemled ;-)

M. Úr 2013.08.21. 13:27:29

Na jó, beleolvastam még egy bekezdésbe. A strandon árulós példa nagyon béna... Még szép, hogy egy 30 évvel ezelőtt sikeres üzlet ma semmit nem ér. Próbálj meg ma VHS lejátszó szervizelésből megélni, vagy árulj kazettás walkman-t. Annak az üzleti eredményén is meglepődnél?

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 13:28:26

@bpetya75: kiskorukban minden alkalommal nagy esemény volt, amikor jöttek a kukások. mindig meg kellett nézni:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.21. 13:28:47

@érthetetlen chris:

Gratulálok, valami ilyet akartam válaszolni, de nem tudtam volna ilyen röviden és közérthetően megfogalmazni.

andaluzkutya 2013.08.21. 13:29:48

@Kovermadar: van aki szerint a "Szeretem a munkamat, a csaladomat es ennyi." a lufi. Miközben vannak fontos dolgok, mint pl. hogy árnyékkormány irányítja a földet, azokat meg az ufók egy transzdimenzionális euklideszi dogmasíkban. Bizony:)

@bpetya75: "Van igazad. Bár az utolsó mondatod enyhén sámános lett, újra kellett olvasnom, hogy megértsem, remélem sikerült ;-)"

Azt a mondatot én se értettem. Elmagyaráznád?:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 13:29:52

@M. Úr: elolvastam azt a bekezdest. megis mit vart? hogy majd nyolc millat leakaszt?

bpetya75 2013.08.21. 13:32:08

@ffüttyfürütty:

Sötétlelkű, cinikus, tollashátú kétlábú vagy! Most aztán jól megaszontam! Ne is provokálj tovább, mert elfelejtettem ebédelni, és ilyenkor harapós vagyok ;-)

@Kovermadar:

Nekem a rajongás maradt ki az életemből. Vagy a nők kiégették belőlem? Jobban belegondolva volt néhány leányzó, akikért rajongtam, de kiderült, hogy fölösleges volt. Biztos ők tehetnek róla! Viszont nem csak a munkám és a családom érdekel, hanem a faluközösség, meg még néhány másik család sorsa is. Bár ez nem igazán látszik rajtam, ugyanis nem vagyok az a nagy lánggal égő forradalmár alkat ;-)

puhacica 2013.08.21. 13:32:26

nakéremalássan, itt a válasz, hogy merre megyen a magyar a jövőben: "Az új Nemzeti viszont el fogja különíteni Európától a magyar színházat és tiszteletet vált majd ki."
forrás: hvg.hu/kultura/20130821_Vidnyanszky_elkepeszto_erok_probalnak_lej

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.21. 13:36:06

@Kovermadar:

Mostanában pl. akinek tetszik Alföldi István a királya, az magyarellenes balliba és Bajnai meg Soros pénzeli, míg akinek meg nem tetszik, az meg fidesznyik fasiszta és a kormány fizeti.

Éppen reggel olvastam egy épületes vitát. Az egyik hozzászóló írja, hogy a darab szar, mire ugyan nem gyanúsítják meg, hogy az illető fideszes, mert évekig SZDSZ-aktivista volt, de azt azért megmondják neki neheztelően, hogy "a fideszesek is ezt mondják", mire az illető védekezni kényszerül "szóval azért kell, hogy tetszen nekem, mert nekik nem tetszik?".

bpetya75 2013.08.21. 13:36:51

@Babette_:

A lakótelepen mi is nézegettük párszor, ahogy a konténereket emeli a gépezet, de akkora nagy szám azért nem volt nekünk.

@andaluzkutya:

Én úgy értelmeztem, hogy "a változás az élet" gondolatot boncolgattad benne a hatalom iránti vágy szemüvegén keresztül.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 13:38:19

@bpetya75: na most már én is mehetek andaluzkutyához. :)

andaluzkutya 2013.08.21. 13:39:54

@bpetya75: @ffüttyfürütty: gyalog gyertek, lehetőleg télen, mert akkor mindketten megtisztultok, mire ideértek:)

bpetya75 2013.08.21. 13:40:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Arra azért kíváncsi lennék, hogy ezek a nagyon elkötelezett foteltábornokok hány (tized? század?)százalékát teszik ki a népességnek. Ki a francot érdekel, hogy mi a párt hivatalos véleménye egy színdarabról, könyvről vagy zenéről?

Én Fankadelit is meghallgatom meg Zoránt is, sőt Ákost sem vetem meg. Akkor mindenik oldal ki fog végezni? ;-)

bpetya75 2013.08.21. 13:44:04

@ffüttyfürütty:

Nézd már ezt az elkötelezett, gyógyításra felesküdött jóembert. Máskor 10-15 percek vagy órák telnek el amíg reagál, most bezzeg 1,5 perc alatt lerázott bennünket. Télen meg gyalog. Meg gondolom együtt. Vagy megtisztulunk, vagy kinyírjuk egymást, csak ne legyen velünk dolga.

Asszem ideje lenne ennem valamit ;-)

@andaluzkutya:

Nagyon kedves! Mondhatom, nagyon kedves!

M. Úr 2013.08.21. 13:45:10

Ja, a bejegyzéshez képnek pedig ez sokkal jobban passzolt volna:

www.otthonokeskertek.hu/partnerek/77_logo.jpg

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 13:45:47

@andaluzkutya:
megnéztem

kutyabekezdés=dogparagraph
kecskeszínház=goattheatre
okos sámán=wise shaman
ostobaságcunami=nonsense tsunami

ezek szerint ezek is léteznek?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 13:45:51

@andaluzkutya:
Basszus, mindig ereztem, hogy valami nem kerek :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mondom en!
Nem lattam a darabot. Ha szorakoztato, akkor teccene; ha tul komoly, akkor unnam. Szavazni meg nem szavaztam :)

@bpetya75:
Oh, a nok... :)
Meglehet.

tableno 2013.08.21. 13:48:12

@puhacica: részlet a cikkből: "Balog Zoltán szerint nem a nézők kedvét kell keresni." - mármint egy színházban. Beszarás.

tableno 2013.08.21. 13:50:02

@bpetya75: "Én Fankadelit is meghallgatom meg Zoránt is, sőt Ákost sem vetem meg. Akkor mindenik oldal ki fog végezni? ;-)" - bocs, de ilyen zenei izléssel meg is érdemelnéd! :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 13:53:28

@bpetya75: úgy híjják, hogy kognitív disszonancia. asszem.:)

puhacica 2013.08.21. 13:54:49

@tableno: naja, neked Európából ez furcsa lehet, de nekünk, itthon, akik épp el fogunk különülni tőle, ez alap. eddig se nagyon keresték a kedvünket, hát mért pont most állnának neki? :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 13:58:50

@M. Úr: a kutyabekezdés képe nem jön be...

(megjegyzem a kecske nevű színház nem ugyanaz, mint a kecskeszínház)

tableno 2013.08.21. 14:00:56

@érthetetlen chris: "Talán, ha valami ösztöndíj keretében ki kellene küldeni 1-2-t a Huawei Wuhani gyárába szalagra és kigyógyulnak ebből valamint megtudják milyen egy igazságos munkahely." - a Kína-fanokkal ugyanaz a baj, mint a középkori vagy népvándorláskorabeli "régi szép időket" visszasírókkal. Kizárólag csak az ottani uralkodó osztály életmódjából indulnak ki. Persze, hogy kurva romantikusnak tűnik mondjuk Mátyás udvarában főporhárnokként élni, esetleg ma Sanghajban cégtulajdonos milliárdosként, viszont sajnos a népesség döntő része ott és akkor olyan szopórolleren élt/él, amit egy mai magyar fotelforradalmár elképzelni sem tud. De persze abból indul ki, hogy az úr rendszerben ő a nyertesek közé tartozna...

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:01:15

@andaluzkutya: a zarándoklattól? :)
@bpetya75: Nem, csak a "rhomanthikaaa" :D Jó étvágyat!
@Babette_: A kecskeszínház és a kutyabekezdés összefügg valamiféleképpen? Mert ha nem szerintem tenni kéne róla. :)
@Kovermadar: Szerintem az eredetit érdemes meghallgatni, én szeretem legalábbis. pláne a vikidálos részeket. :)

tanacsnok 2013.08.21. 14:01:54

szerintem az egyik legnagyobb probléma a mai Magyarországon az, hogy meg se próbáljuk felfogni és megérteni Sámán mondandóját. egyből elkezdjük kritizálni a hozzászólás stílusát, hogy így ír, meg úgy ír, meg mittudomén. nem ez a lényeg, hanem amit mondani akar. lehet, hogy nehezebb megérteni, mint egy 500 szavas bazmegolást, és akár többször is neki kell futni egy-egy mondatnak. de a tisztelet azoké, akik ezt megteszik és utána értelmes hozzászólást írnak (ha akarnak).

aberdon 2013.08.21. 14:01:54

10 sort olvastam, azután olyan gyanús volt hogy ez olyan 'sámános'

Ezután abbahagytam.

eagles 2013.08.21. 14:02:02

Az biztos, a fideszes fiúknak a kisújjában több ész van, mint a liberoszocik fejében.
Már azt is kitalálták, hogyan mossák tisztára a lopott pénzt.

www.penzcentrum.hu/ongondoskodas/indul_az_allami_penzmosoda_teljes_inkognito_a_gazdagoknak.1037423.html

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 14:03:11

@tableno: kb igy vagyok angliaval is. egy csomo filmben az emberek videken laknak es range roverral jarnak. rendes falu messze van tolunk es draga a range rover.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 14:03:33

@Mr. Long: az még négeréknél is elég nagy...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 14:05:16

(amúgy csak halkan suttogom a sarokban, utalva egy régebbi elméletemre, hogy Barátusz ma még nem szólt hozzá, és ha fog, dicsérően fogja. aki érti, érti.)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 14:06:33

@tanacsnok: és erre úgy rájöttél, hogy rögtön be is regisztráltál, hogy ezt elmondhasd.
köszönjük.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 14:07:10

@Babette_: "@Kovermadar: Mivel majdnem 2 meter vagyok, a legtobb japo, akikkel talalkoztam meg kb 165 centi volt atlagban konnyen kilogok a keretbol. Regebben volt is egy klip, amiben a DJ srac Japanban volt. Alandoan kilogott a tomegbol a magassaga miatt."
De azert koszi a bizalmat! :D

andaluzkutya 2013.08.21. 14:11:52

@tanacsnok: szerintem ennél nagyobb probléma, hogy a problémákról elvont, vagy semmilyen beszélgetés nem folyik. Egy példa: egyik korábbi főnökömmel egy betegünk kapcsán kellett egy jogásszal beszélni. Amikor elkezdődött a beszélgetés, a főnököm hasonló stílusban kezdett el beszélni mindenfajta problémáról, csak arról nem, ami adott esetben a beszélgetést indukálta (csak hogy mutassam, én is használok külfüldi szavakat:) ). Ez az ember volt annak idején az, aki felelős volt a szakma érdekérvényesítéséért az akkori hatalommal szemben. Elgondolkodtam, hogy bármilyen tárgyaláson így beszél, akkor nekem az életben nem lesznek normális munkakörülményeim, se fizetésem...
Azért azt ismert be, hogy bár sámán sokmindenhez érthet, lényeget megragadni nem tud.

andaluzkutya 2013.08.21. 14:16:10

@Babette_: lehet, hogy érdemes lenni az egészet bemásolni a google translatorbe, lefordítani angolra, utána vissza. Úgy még akár szórakoztató is lehet:) Vagy lehet, hogy valaki csinált már egy "shamanize" oldalt, amelyik bármilyen egyszerű mondatot átalakít kitudjamivé:)

@bpetya75: @ffüttyfürütty: egy kis mozgás még senkinek se ártott és közben még arra is rájöhettek, hogy nem biztos, hogy velem akartok beszélni:)

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:28:08

@Babette_: "Formállogikai alapon kellene szûkíteni a korreláló megoldásokat." ezt köpte a keretre, csalódott vagyok mert előbb mást mondott. Még kiderül a végén, hogy nincs értelme ennek a sok érdekes világmegváltó gondolatnak. :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 14:28:30

@andaluzkutya: "Hazánk fordult ismét a választások előtti év kampány, amely fontos mérföldkő a Baile fürdők beszédet. Orbán beszélt a közönség előtt a világ trendek azt mutatják, a "a jövő a nemzetek."" Valami ilyesmire gondoltal? Erzesem szerint nem lett rosszabb!

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:30:07

Szerintem Sámán ezzel dolgozik! Ez jött ki a sámánra: "Legfontosabb küldetésem áramvonalasítani a felvállalható paradigmákat."

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:32:10

Ez tényleg tud Babett, még üres mezőre is képes generálni. Le a MTA-val! :D

andaluzkutya 2013.08.21. 14:32:16

@Babette_:
:) pl.: "Erõforrás-alapú megközelítéssel kell lefoglalni a vizionált akcióterveket." vagy: "Formállogikai alapon kellene sûríteni a decentralizált stratégiai célokat."

négyzet 2013.08.21. 14:33:22

@puhacica: áh, minden szava "kincs"

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:33:38

Csirke = "Nincs más dolgunk, mint betanítani az innovatív sémákat."

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:35:24

Civilmozgalmak = "Küldetésem hatékonyabbá tenni a heteronóm piaci trendeket."

négyzet 2013.08.21. 14:35:59

Ez a Sámán már annyi baromságot összehordott itt. Most sem szűkölködtünk ilyen nagyot mondani szándékozó, ám szánalmasan elcsattanó mondanivalókban, mint: (esetleg az egy-két kakukktojás kiemelése volt a cél? vagy hányan mérlegelik, hogy holnap Üzbegisztánban próbálnak szerencsét?)

"Amikor mérlegeljük, hogy Tajvan, Svédország, Üzbegisztán, Nigéria vagy Bulgária legyen az új nemzeti keret a boldogulásunkhoz"

andaluzkutya 2013.08.21. 14:36:32

@ffüttyfürütty: Öööö, csak szólok, hogy nem kell beírni semmit, akkor is ilyesmiket dob ki:)

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:37:00

angol = Elemzések segítségével kell forradalmasítani a hatásos kapacitás-kihasználtságot.
magyar = Létfontosságú dolog elõmozdítani az attraktív kezdeményezéseket.

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:38:34

@andaluzkutya: ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:32:10
Ez tényleg tud Babett, még üres mezőre is képes generálni. Le a MTA-val! :D

andaluzkutya 2013.08.21. 14:40:56

@ffüttyfürütty: úgy értettem, független attól, hogy beírsz-e valamit, vagy nem. Érik a zarándoklat:))

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:42:44

@andaluzkutya: Ezt írtam én is az üres mezőre generálással.
Akarsz beszélni róla? :)

2013.08.21. 14:43:05

@andaluzkutya: nekem Saman cikkei mindig egy nyelvi teszt. Eddig meg allandoan megbuktam, de szerintem ma egy 2esalat megkaptam. Volt egy bekezdest, amit ertettem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 14:43:34

ez történt felénk, mióta megjelent a poszt
csak írjátok be, hogy szombathely:
perfectstorms.history.ca/yourStorm/

andaluzkutya 2013.08.21. 14:43:49

@ffüttyfürütty: Itt én vagyok az, aki kérdez ;)

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:49:51

@andaluzkutya: Ügyes váltás, hiába ez mindig kijátszható. :)

Balu kapitany 2013.08.21. 14:50:04

@andaluzkutya: még a végén egy bullshit generátor miatt vesztek össze???:)))

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:52:16

@Babette_: Egy cunami mondjuk hihetőbb lett volna, de jó kis link. :)

andaluzkutya 2013.08.21. 14:53:23

@Balu kapitany: Olyat még senki se csinált ma, ugye?:)

ffüttyfürütty 2013.08.21. 14:53:55

@Balu kapitany: nincs itt semmi összeveszés épp foglalom az időpontot, utána jön Petya, harmadiknak beférsz még mára (andaluzkutya úgyis szendereg néhány válasz alatt) :D

2013.08.21. 14:55:21

@Babette_: mi a regebbi elmelet? Baratusz = Saman?

2013.08.21. 14:57:00

A szavak leheletnyi káosza érthetetlen eufóriába ejthet

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 15:00:05

hehe, ez vaj mi mondata.
Legfontosabb küldetésem motiválni a sajátos VIP-ügyfeleket.

Balu kapitany 2013.08.21. 15:01:17

@ffüttyfürütty: ok, megyek, de andaluzkutyához nevéhez méltatlan módon északra kell mennünk igaz?
egyébként amikor szerinted "szendereg", akkor biztos éppen agyműtét végez a viking sámánokon. Ne zaklasd!

ffüttyfürütty 2013.08.21. 15:06:05

@Balu kapitany: Ó! Erre nem is gondoltam én csekélyértelmű. :) akkor psszt!
(igen, logikus andalúz tehát norvég. még ez sem világos? na tényleg jobb, ha jössz te is! :) )

2013.08.21. 15:18:26

@pappito:

"de az eddigi posztjait egy szóban össze tudom foglalni:

HODOR"

Ez jó szöveg.:D
És egyébként szerintem is.

tanacsnok 2013.08.21. 15:20:00

@Babette_: köszönöm szépen az építő jellegű hozzászólást a hozzászólásomhoz! :) neked is sikerült megragadni a lényeget! :)
attól, hogy szerinted most regisztráltam be és most írtam az első hozzászólásomat (tényleg az előbb írtam az elsőt), még nem kell rajtam levezetni a frusztrációidat :)

tanacsnok 2013.08.21. 15:20:00

@andaluzkutya: nem védek senkit, csak annyit állítottam, amennyit leírtam:) én sem szeretem amúgy a hasonló, nyolckörmondatos, ógörög szakos okfejtéseket, de ettől még megpróbálom felfogni és értelmesen átgondolni, amit leírt. és én egyetértek vele.

andaluzkutya 2013.08.21. 15:28:14

@Balu kapitany: @ffüttyfürütty:
Most úgy érzem, kellene valami frappáns visszavágás, de sajnos kimarad, mert semmi frappáns nem jut eszembe. Elnézést, ha bennetek is hiányérzet marad ezek után:)

bpetya75 2013.08.21. 15:30:58

@tableno:

Mi van itt kérem? Ízlésrendőrség? :-D

Egyébként kicsit túloztam, Fankától csak egy számot raktam be a válogatásomba, de az tényleg jó. Egy fia cigányozás, zsidózás vagy más efféle nincs benne. Sőt!

@Babette_:

Ahogy rákerestem az lehet, bár a wikis leírás alapján nem egyértelmű, vagy legalább is lehet olyan megoldása is a kognitív disszonanciának, hogy az új impulzus győz.

@ffüttyfürütty:

Köszönöm! Már ideje volt ennem. Teljesen kisimultam :-D

@andaluzkutya:

Mozgásban mostanában van részem szerencsére. Kicsit jól is esett ma ez az irodában üldögélés.

bpetya75 2013.08.21. 15:39:12

@tanacsnok:

Nem rétek veled egyet. Sokkal nagyobb problémának tartom azt, ha valaki fontos kérdésekről nem hétköznapi ember számára érthető módon próbál értekezni, hanem ilyen agyonbonyolított, alig érthető nyelvezettel. Bennem az ötlik fel ilyenkor, hogy az illető igazából nem akar beszélgetni a témáról, csak azt szeretné, hogy őt meghallgassák, és esetleg elismerjék a zsenijét. Ami vagy van, vagy nincs (szerintem inkább utóbbi), de ebből nem derül ki, az biztos.

Balu kapitany 2013.08.21. 15:51:03

@bpetya75: oh milyen jó kis meggyes rétest ettem ma..:))

Amarante 2013.08.21. 15:54:02

Ha most 5 év után hazamennék, és újra ezzel foglalkoznék, lenne keretalkotó - döntéshozó, aki nyitott az érintettek probléma felvetéseire, válaszolna a kérdéseinkre és fontolóra venné a javaslatokat?

Saman,Saman,kilog a lolab:))))

Valld be ferfiasan,hogy egy jo kis zsiros keretre ahitozol otthon,ahol ellenorzott keretek kozott folytathatod amokfutkoraszasodat:))))

Amarante 2013.08.21. 15:55:41

@bpetya75:

Ebbe az emberbe valami mocorog:vagy tehetseg vagy kukac:))))

VHB 2013.08.21. 16:14:22

Kedves barátaim, tisztelt hölgyeim és uraim!
Kedves Sámán!

O. Viktor (50) vagyok, leveled megkaptam. Sajnos engem köt az 5000 karakter, a jány is férjhez megy - sok a dolog. Sok a dolog ezért kedves barátaim, tisztelt hölgyeim és uraim:

Megpróbálom röviden - hozzád képest extra tömören - megfoglamazni a problémát:

Kettőnk között az a legnagyobb különbség, hogy én tudom, hogy hogyan készül a kolbász.

m.cdn.blog.hu/fr/fricska/image/kolbasz.jpg

És azt is tudom, hogy hogyan készül a politika.

Igen jól látod, erről neked fogalmad sincs.

Kedves barátaim, íme pár példa:

"Az egykoron hazaárulózással feltűnt, most huszonhét éves fiatalember jelenleg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (korábban Nemzeti Autópálya Rt.) kommunikációs osztályvezetője. "
nol.hu/belfold/20100817-hazaarulozastol_a_kommunikacios_osztaly_vezeteseig

"Vitézy Dávid (Budapest, 1985. december 1. – ) magyar közgazdász, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) egyik alapítója, az egyesület szóvivője, elnökségi tagja, a közlekedésfejlesztés munkacsoportjának vezetője. A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója.[1][2]"
hu.wikipedia.org/wiki/Vit%C3%A9zy_D%C3%A1vid

"Az ítélet szerint Zuschlag János és társai civil szervezetek közbeiktatásával szabálytalanul használtak fel a központi költségvetéstől, a Fővárosi Önkormányzattól, a Táncsics Alapítványtól és az Európai Uniótól pályázatokon elnyert támogatásokat. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP-alapszervezet működtetésére fordították. "
hvg.hu/itthon/20110131_zuschlag_enyhites

"Újabb vádat emeltek Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetője ellen, ezúttal sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt."
index.hu/bulvar/2009/07/17/sikkasztas_miatt_is_vadat_emeltek_kolompar_orban_ellen/

Kedves barátiam, a lista hosszú. És igen, ez így megy. Az ugribugri itt csávókámozik, és nem esett le neki, hogy nem a kurva országgal volt a baj, hanem az útiköltség elszámolással.

"Csinálunk-e valami nagyot? Azt mondjuk-e, hogy: a rohadt életbe, jöttek páran, akik meg merték tenni és nem szarakodtak azon, hogy hogy a francban lesz majd az útiköltség elszámolásunk, b….a meg. Jöttek párak, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük, vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország. Hogy megértik azt, hogy azért érdemes politikusnak lenni itt a XXI. század elején, hogy csináljunk egy másik világot. Csak azért. Egzisztenciát lehet még találni sokat"

Mi megértettük kedves barátaim! Zsebek tömve, pofa csukva.

Nos azon kisebbséghez fordulok, akik szeretik a pátoszt és az igez hitet. Nekik szóljon az alábbi idézet:

"Az állam ma mi vagyunk. Mindannyian. Mi vagyunk a garanciái annak, hogy erős, államalkotó nemzetként a jövőben is fennmaradjunk.

És ha ebben sikerül egyetértésre jutnunk, akkor már csak azt kell megértenünk, hogy akkor válik jobbá életünk, ha nem arra várunk, hogy mindig a másik tegye meg az első lépést. Ha az első kérdésünk nem az, hogy mit tesz értünk a szomszédunk, a barátunk, a rokonunk vagy a hazánk, hanem az, hogy mi mit tehetünk őértük."
www.keh.hu/sajtokozlemenyek/1773-Ader_Janos_koztarsasagi_elnok_unnepi_beszede_a_Hosok_teren_rendezett_tisztavatason

Kedves barátaim, köszönöm a megtisztelő figyelmet, határokon innen és túl - siemka bratanki - asszem 2014 kipipálva.

O. Viktor (50)

ffüttyfürütty 2013.08.21. 16:26:10

@bpetya75: "Nem rétek veled egyet." - az egyetem boa constRECTORával egyetértésben akut munkamániát állapítok meg. (egészégedre) :)
@VHB: Remélem Sámán örül a válasznak.

BTBTBT 2013.08.21. 16:30:35

A Saman-"nyilt levellel" foglalkozzon az, akinek ma tobb ideje van nalam. :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.08.21. 16:56:49

Szunetben beleolvastam a kommentekbe. Semmi nem valtozott.

Ugy latszik az itteni papucsallatkak nem szeretik a modernizaciorol szolo cikkeimet.

Ez eddig sem zavart. Ezutan se fog!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.21. 17:00:28

@Saman: hmmm... papucsallatka. az olyan, mint a csirkeszarny elokeszito a kfc-ben? ha mar szemelyeskedunk...

ffüttyfürütty 2013.08.21. 17:08:10

@Saman: Ez viszont lenyűgöző. Mármint, hogy ennyire vágysz az elismerésre és újra és újra nekiszaladsz ugyanannak a falnak.

Amarante 2013.08.21. 17:22:38

@Saman:

Ezt mi is eszrevettuk:pont olyan ertelmetlen volt ez a posztod is,mint az elozoek:)))))Tenyleg semmi nem valtozott.
gondolom lejart a szuneted,,,,,csaxolok,hogy kirugnak ha csupan modernizalsz es nem dolgozol:)))))

Amarante 2013.08.21. 17:23:34

@ffüttyfürütty:

Azert mert vki coccialismunkas meg lehet mazochista,nemde?:)))

ffüttyfürütty 2013.08.21. 17:26:50

@Amarante: Akárkinek szíve joga az igaz.

Amarante 2013.08.21. 17:41:22

@ffüttyfürütty:

Na hallod!Most ezt a szegeny modenizalot a kirekesztettsegbe taszajtottuk es ez tenyleg eletveszelyes rank nezve,mert-mint az elozo es mai pelda mutatja-posztok tomkelegevel fog minket elarasztani:)))
Ez az a fajta ember,akirol minden lepereg es akkor is megnevel mindenkit,ha belegebednek az alanyok:)))

Amarante 2013.08.21. 17:43:05

@Mr. Long:

Hagyd!Ezt a fajta embert csak a favago nagyfejszevel lehet megserteni:))))

2013.08.21. 17:57:39

Még mielőtt elolvasnám, hozzátenném, hogy ezeket a percembereket (köszönöm digger a kifejezést, nagyon találó :)) csak a saját érdekük és a zsebük tömése mozgat, független attól, hogy bal v. jobboldali esetleg radikális. Sok buta ember sajnos erre valamiért nem jön rá.

bpetya75 2013.08.21. 18:22:50

@ffüttyfürütty:

Kedves kollégám szavaival élve butára ettem magamat. Háromszor is neki kellett futnom, mire leesett. Frappáns volt, gratula :-D

bpetya75 2013.08.21. 18:23:39

@VHB:

Ezzel azt hiszem dolgoztál annyit, mint Sámán a magáéval. Elismerésem!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 18:29:14

@ffüttyfürütty:
Az eredetit hallottam, ha nem is mindent és bevallom jó volt nagyon.
Ha már egy bájgúnáralex zenéjét nem tudom értékelni, a magyar rock szerintem nagyon jó.

@Saman:
Kifejezetten megtisztelő, hogy mint papucsállatka szólítottál meg mindannyiunkat... azért csendben tegyük hozzá, hogy voltunk páran, akik értékeltük az írásodat, vettük a fáradtságot és kihámoztuk belőle a mondanivalót, mert akár elfogadod, akár nem, a fogalmazásmódod nem éppen olvasmányos, de legalább annyira szórakoztató is. Ezen a ponton hangúlyoznám, hogy nem a mondanivalóval volt a "gond", hanem az előadásmóddal...

Amennyiben fontos neked az itteni emberek véleménye (márpedig az, hiszen nem először kapunk tőled kisregényt), akkor azt tanácsolnám, hogy próbálj meg kicsit lazábban, kicsit érdekesebben, akár viccesebben, ironikusabban írni és ne ennyire tudományosan, mert annyira azért nem érdekel a téma. De ha elő tudod adni szórakoztatóan, akkor derülhetünk rajta együtt is akár...

A bennem lévő papucsállatka viszont (a linkelt kommentedre) azt mondatja velem, hogy "Baszd meg, te csirkehomorító!"

Remélem nincs harag! ;)

@Philosoraptor:
Még nem láttam olyan politikust, aki ne 'percember' lenne... bár az a norvég miniszterelnök (vagy akárki), aki kitalálta, hogy az olajbevételeket nem verjük el, hanem félretesszük a gyerekeinknek és unokáinknak kivétel lehetett...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 18:30:15

@VHB:
Mester! :)
A kolbászos képről lemaradt a felirat: "Mert én belevaló srác vagyok!" :)

nemetgabor 2013.08.21. 18:39:29

@Saman:
1.Nem szeretik az írásaidat.Te mégis írsz...
2.Nem változott semmi.Mit gondoltál, a te hatásodra fog?Egyáltalán:most jöttél rá, hogy nem változott semmi?Eddig hol voltál?Írsz a blognak de nem olvasod azt?

Neked nem Viktornak, hanem Gy.Ferencnek kellene írnod.Neki hasonló a gondolkodása mint neked...

2013.08.21. 18:45:32

@Saman: egy BBQ Rarancher Box Meal rendel!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 18:50:15

Dobjuk fel a témát... ezt találtam rajzolós gépnek:
www.pricerunner.se/pi/27-2897941/Baerbara-datorer/Lenovo-IdeaPad-G580-(MBB9HMX)-produktinformation

4 magos i7 (2.2GHz). 8Gb RAM, 500 Gb HDD, Nvidia GeForce GT 610M (1Gb).
Szerintem jól hangzik és nem is drága...

Bonjour 2013.08.21. 18:55:47

@charlieharper: jo helyen vagytok. Korzikai konyha nemileg kulonbozik a francia konyhatol. Nem jut eszembe a neve, de a gesztenyelisztbol keszult tortat kostoljatok meg, fenyomaggal izesitve. Akkor jo, ha nem edes, hanem ruganyos fuszeres.

De Korzikan meg nem voltam, bar tobbszor mar majdnem, mindig kozbejott valami.

Maranello falu neve jelent valamit (agaskodo lo? :) ). Ma ott voltunk :)))). Sajnos v12 motorral nem lehetett kolcsonozni verdat.

andaluzkutya 2013.08.21. 19:07:13

@tanacsnok: még annyi jutott eszembe, hogy abban igazad van, hogy Mo.-n baj, hogy nem a véleményekre reagálnak az emberek, hanem pl. elkezdik piszkálni a másikat a kinézete, származása, foglalkozása, meg oda nem illő dolgok miatt. Bár itt is elhangzott néhány ilyen, de többségében azt rótták fel neki, hogy értelmezhetetlen, vagy legalábbis borzasztó nehezen érthető, amit mondani akar. Namármost egy poszt írása olyan műfaj, ahol, fontos az érthetőség. Fontos lenne, hogy úgy fogalmazza meg a korszakalkotó gondolatait, hogy az átlag intelligenciájú és műveltségű ember megértse, hogy miről is beszél. Ennek a kritikája nem személyeskedés. Szerintem. Gondolj bele: pl. megalkotom a legnagyszerűbb szimfóniát, de se érthetően lekottázni se eljátszani nem tudom. És aztán azt mondom, hogy a hallgatóságnak nincs füle a dologhoz.

@Saman: Ha sok hasonló jellegű/tartalmú kritikát kap az ember, érdemes elgondolkodni azon, hogy esetleg valamit neked kellene változtatnod, feltéve, hogy célod, hogy megértsenek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.21. 19:12:46

na most itten azon filózok, hogy vajon Burmának milyen a keretalkotó sikeressége, de nem jutottam sokra, én egy egyszerű kis papucsállatka vagyok, és nem a politikusoktól függ, hogy érzem magam. nyilván nem fogom összekeverni magam egy szerencsétlen gyári munkással. viszont még az én kényelmes légkondicionált állásomból is nyilvánvaló, hogy rengeteg dolog van, ami nem a politikusokon vagy az átlagember zsebének mélységén múlik.

bpetya75 2013.08.21. 19:15:07

@Balu kapitany:

Most esett csak le, hogy Te is a betűcserén viccelődtél. Micsoda nap! Micsoda alakokkal vagyok én itt körülvéve! Jövök máskor is :-D

@andaluzkutya:

Ez szemléletes példa volt. Remélhetőleg a címzett is értette.

Shanarey 2013.08.21. 19:19:57

Na szép, a KFC-s angol, beszól a kormánynak, és mindezt a szokásos zagyva stílusban, ahogy eddig is, max annyi a különbség hogy most nem 3 oldal a terjedelem.

Sámán, döntsd már el, angol vagy magyar vagy?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 19:20:47

@andaluzkutya:
Nem teljesen vagyok meggyőződve arról, hogy az átlagos intelligenciánkkal van a probléma :)

Ha charieharper kezdene el a szakmájáról beszélni, akkor a minimum az lenne, hogy értem, hogy mit nem értek (talán még érteném is egy szintig).
De Sámán posztjai (a mai talán kicsit kivétel) esetén sokszor azt sem tudom, hogy miről beszélünk...

A nagy igazság, amit már valaki le is írt ma:
"If you can't explain it simply, you don't understand it well enough." - Einstein
(biztos megint kikapok, hogy angolul van :) )

montroyal ( CAN qc) 2013.08.21. 19:30:56

és pont ma van laza napom ... elolvastam mindent ... nincs mit hozzatennem...Orban meg 4 év tobbsegben hala a hataron kivulieknek , nyugdijasoknak ,ciganyoknak akiknek be igernek valamit...es a sajat bandajuknak meg azoknak is akik ugy latjak hogy az o oldalukon van talan valami jovojuk...( na nem becsuletesen es meggyozodesbol, de lopjunk egyutt ,talan nekem is jut , leesik valami egy trafik vagy parszàz hold..

tableno 2013.08.21. 19:36:52

@Kovermadar: Á, Sámánhoz képest Einstein is csak egy papucsállatka volt! Ő inkább olyan, mint a viccbeli orosz avantgarde művészek: "Grisa, beleszarjak a zongorába? Ugyan Szerjózsa, ezek a bunkók úgysem értenék..."

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 20:21:04

Everybody was kung-fu fighting
Those cats were fast as lightning
In factit was a little bit frightning
But they fought with expert timing

Úgy gondoltam, ezt mindenképpen jobb, ha tudjátok...

tableno 2013.08.21. 20:29:28

@Kovermadar: Ó ÓÓÓÓ! Ó ÓÓÓÓ!

Amarante 2013.08.21. 20:30:29

@Kovermadar:

Mostmar tudjuk:))))))Sot!tudomasul vettuk:))))

Taxomükke (UK) 2013.08.21. 20:32:56

@Kovermadar: Erre szerintem egyetlen méltó és logikus válasz létezik:
"A-well-a, everybody's heard about the bird
Bird, bird, bird, b-bird's the word
A-well-a, bird, bird, bird, b-bird's the word
A-well-a, bird, bird, bird, b-bird's the word
A-well-a, bird, bird, b-bird's the word
A-well-a, bird, bird, bird, b-bird's the word
A-well-a, bird, bird, bird, b-bird's the word..."
etc.

tanacsnok 2013.08.21. 20:37:02

@andaluzkutya: nem gondolom, hogy bárki is ezt hiszi, de ha mégis, leírom még egyszer: nem védem a poszt íróját.

viszont hogy én is reagáljak picit. szerintem épp elég baj, hogy egy ilyen szövegezésű poszt MO-on nehezen érthető. elismerem, hogy nehezen emészthetőnek (tűnik), na de nehezen érthető???... a következő nem személyeskedés, inkább ismét csak egy magyar tünet: azok az emberek, akik ezt a szöveget nem értik, nem rendelkeznek érettségivel? irodalomból és nyelvtanból is kötelező a vizsga. ez pedig egy sima szövegértelmezési feladat. az, hogy mondjuk angolul nem érti valaki, egy dolog, de hogy magyarul? az anyanyelvén?

na jó, lehet dobálni és fikázni emiatt megint...:)

amúgy épp ez az egyik legproblémásabb itthon: aki ezt a cikket nem érti, az a portfolio.hu cikkeit és a komolyabb politológiai, gazdasági írásokat se fogja könnyen megemészteni. igen, nem feltétlenül lehet elvárni az átlagembertől, hogy megértse. na de akkor mihez is akarnak ők hozzászólni, ha azt sem értik, mihez kéne? meg milyen tudásbázissal szeretnék ezt megtenni? azzal, amit a tv-ből, meg a rádióból hallunk? szeretem a petőfit, mert csomó normális zene megy rajta. de nem lehet elmenni amellett, hogy állami rádió és óránként ontják a hülyeséget a hírekben. meg hogy MO jobban teljesít. elferdítik a tényeket is. aki csak ezeket hallgatja/nézi, attól hogyan várhatunk felelős döntést a választófülkében? hát megmondom hogyan: sehogy!

egy rövid szösszenet, amit szombat reggel csíptem el:
idősödő néni ül a padon, nyugdíjas bácsival beszélget. "hát ez a MATÁV mennyire egy szemét cég! volt egy be nem fizetett nyolcezer forintos számlám és a végén 110 ezret kellett befizetnem! ezek az állami cégek már csak ilyenek, mindent megtehetnek!"

gondolom mindenki le tudja szűrni a tanulságot.

deppate frog 2013.08.21. 20:37:02

Bárcsak ne a kommentekkel kezdtem volna a mai olvasást (is). Így soha nem fogom megtudni, hány sor után ismertem volna rá kedvenc dadaista írom útvesztő (keret-)gondolatait.
Lehet, hogy régen túl sok ilyen kaliberű tanulmány-szerűséget olvastam, és ezért általában nem okoz problémát a mondanivaló követése. Az viszont, hogy itt ezer féle ember általában visszafogottan jelzi, hogy probléma van a formával/fogalmazással, majd ezután a szerő a saját kereteiből kilépve majd azt háromszor megkerülve lepapucsállatkázza a közönséget... hallatlan :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.21. 20:47:03

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130821/tumblr_mhm8prf2yT1rl7dqfo1_1280_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Olvassátok feleim szümtükkel eme írást.
Azt mondják hogy a zseni és az őrült között csak egy hajszálnyi különbség van. Kétség nem férhet hozzá hogy Sámán barátunk a zseni kategóriájába tartozik.
Olcsó közhely lenne ha most azt írnám hogy Ő egy megnemértett zseni.
Én értem Őt és elismerem nagyságát.
Korunk társadalomtudományának Stephen Hawkins-a Ő. Miért mondom ezt?
Mert Ő nem ragad le a mások által kitalált és mindenkibe belevert alapvetéseknél.
Mer kételkedni és megnyilatkozni.
Azt hiszitek hogy a fény a világon a leggyorsabb?
Nem barátaim. A sötétség a leggyorsabb.
Mire a fény odaér a sötétség már rég ott van.
Sámán tudja ezt. Tudja hogy Ő mindennél gyorsabb.
Emberek. Merjetek hinni a saját szemeteknek. Azt mondják MÁSOK hogy a Föld kering a Nap körül. Úgy látjátok? Ugye nem. Melyik van közelebb Kína vagy a hold? Egyértelműen a hold. Mert azt látom Kínát pedig nem.
Erre a gondolkodásmódra akar Sámán rávezetni minket. Gondosan keretbe foglalt mondanivalója valamint ahogy a gyakorlati dolgokat elvi síkra adoptálja jó tollú íróvá magasztosítja. Rugalmas nyelvezete fordulatos fogalmazásmódja kiemeli a tömegből.
A végén pedig a csattanó elementáris erővel hat.
Barátkozatok meg a gondolattal, bizony Ő a jövő. A papucsállatka jelzőt magamra véve azt felértékelésnek tekintem. Egyszerű kétdimenziós baktérium vagyok én az Ő négydimenziós szellemi kiterjedéséhez képest.
Megmondóemberekkel tele van a világ de mívesen fogalmazó, gondolatait cizelláltan leíró ember kevés van.
Becsüljük meg Őt ne figurázzuk ki a másságát hanem bíztassuk még hogy zseniének sziporkáival borítson el minket.
Hajrá Sámán hajrá KFC
Az örök püspökfalat fényeskedjék néked

Amarante 2013.08.21. 20:57:23

@tanacsnok:

Nekem csak erettsegim van.Nalunkfele az ilyen tipusu dumara azt mondjak,hogy :gyere es beszeljunk a szarrol szepeket.
Igaz en mar csak ilyen alsobbrendu vagyok.es meg nagyon sokan masok is.
Ha valaki kozszereploi babarokra palyazik,annak feltetele a kozertheto beszed.Mert ugye azzal egyetertunk,hogy a nagy tomegben tobb az alacsonyan kepzett ember:)))))

tableno 2013.08.21. 21:01:55

@tanacsnok: na most én például Sámánnal ellentétben három közgazdászdiplomával nem csirkét sütök, hanem viszonylag komoly beosztásban dolgozom a szakmámban. És igen, meglehetősen jól értem a mondandóját, ismerem az idevonatkozó elméleteket és gondolkodókat, ennek alapján jelentem ki, hogy Sámán egy üres közhelyeket puffogtató félművelt dilettáns.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 21:05:52

@diggerdriver:
"Azt hiszitek hogy a fény a világon a leggyorsabb?
Nem barátaim. A sötétség a leggyorsabb.
Mire a fény odaér a sötétség már rég ott van."

Ne haragudj, de ezt terjeszteni fogom! :)

nyuszigonosz 2013.08.21. 21:06:03

Ma egy annyira szép nap volt, hogy még a Sámán szövegei sem tudják tönkretenni. :-))

Amarante 2013.08.21. 21:06:39

@nyuszigonosz:

Hol voltal es mi jo tortent veled?:)

nyuszigonosz 2013.08.21. 21:08:51

Ma Budapesten voltam és lehetö legjobb társaságban. :-))
Meg az idö is szép volt. :-))

Amarante 2013.08.21. 21:12:11

@nyuszigonosz:

Akkor megnyugodtam,hogy nem voltal eletveszelyben es nem rekesztettek ki sehonnan:)))))

morsels (törölt) 2013.08.21. 21:14:35

@Kovermadar:
Szerintem 16GB RAM jobb lenne, foleg ahhoz, amit te fogsz csinalni, meg video kartyabol is lehetne jobbat.
A HD is eleg kicsinek tunik, bar nem tudom, hogy a file-ok, amiket csinalni fogsz mekkorak, de azt hiszem a 1T az nem tesz ra tul sokat.

Mondom, nezz game computert. Az teljesitmenyre es videora van kihegyezve, olyan gep kell neked ahhoz, amit szeretnel.
Sved koronaban nem tudom, mifelenk 1000-1400 dollar kozott lehet kapn oket (plusz ado)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 21:22:47

@tanacsnok: csak egyet mondj meg: mit jelen ebben a szövegkörnyezetben az "életvilág" szó.
a többit nem kérdezem, ez egy könnyű kérdés.

morsels (törölt) 2013.08.21. 21:25:53

@tanacsnok:
Mi volt Saman irasaban az, ami elismerest valt ki beloled?
Milyen ujszeru latasmodot adott? Mi volt az az otlet, amit olvasva elkezdtel bologatni es azt mondtad 'tenyleg'?

Mert persze ertem en, hogy jopar 'ertelmisegi' szivesen helyesel olyasmit, amit nem is ert igazan, viszont rendkivul ertelmesegiesen hangzik.

Egesz egyszeruen arrol van szo, hogy olvasgat kulonbozo tanulmanyokat, onnan megkedvel kifejezeseket, amiket aztan atultet 'magyar-kivandorlo', vagy hasonlo viszonylatba. Mert tudja, hogy az alatalanost lehet alkalmazni a specifikusra. Dehat ez nem igazan nagy teljesitmeny, legfeljebb jobban/ugyesebben ollozza ossze, mint Schmitt Pal.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.21. 21:33:47

"Ha most 5 év után hazamennék"

Na, ezt is a gonosz Orbán űzte el ...

Kár az ilyen képmutató politikai primitvitással tönkrevágni ezt a blogot.

Miért megyünk el? Pénzért. Miért kapunk több pénzt máshol? Mert jellemzően fejlettebb, gazdagabb államokba vándorlunk ki, amelyeket nem nyom a gazdasági output-jukhoz képest ekkora kamatteher, és ahol nem 30% adófizető tart el 70% ingyenélőt.

A többi süket duma.

tanacsnok 2013.08.21. 21:33:47

@Amarante: tudtam, hogy ezen meg fog sértődni valaki... pont te voltál az, sajnálom. úgyhogy akkor mindenkinek írom, aki még ezen meg szeretne sértődni: bocs!

encore 2013.08.21. 21:33:47

Kirekesztettség?
Én mást sem látok azon kívül hogyan ment tönkre ez az ország.
Az emberek tömegével vándorolnak külföldre, most még azt hiszik hogy ideiglenesen. A gyerekeik ha lesznek, ott is fognak felnőni szerintem.
A magyar "nemzet" egységgé kovácsolása már lehetetlen, és nem csak azért mert annyira megosztották, hanem azért is mert mindig azt látta hogy másnak hogyan megy neki meg sehogy csak létfenntart. DE ezt nem pár éve, hanem a rendszerváltás óta legalább 20 éve, előtte meg a külföldi rokonok jó világát emésztette. Ezt látják ők, a gyerekeik akik azóta felnőttek és eszükben sincs a szüleik senyvedését továbbvinni, inkább lelépnek.
Egyre többen látják hogy itt rendszerváltás óta szinte nincs jelentősebb dolog annál hogy több mint 20 év alatt széjjellopták az aktuális kormányok és sleppjeik az országot, majd az embereket is, mert már csak szinte tőlük lehet lopni. (Brutto- netto közötti fizetés+ a megélhetés, csekkek stb....)
Egyszerűen nincs már ok hogy itt maradjon a magyar, ja hogy már lassan az állampolgárságot is visszaadják?!!!
A keménymag azt hiszi majd visszajönnek. Ha ha .
Vissza először hétvégente aki tud, aztán havonta, majd évente 3-4-szer , majd már csak 1-2-szer, a gyerekeit meg már nem lesz ki idekösse, esetleg meglátogatják a rokonokat, és értetlenül bámulnak, ja mert nem tudnak magyarul, nem értik miért nincs tartalom az emberek mögött.

szuperkrumpli 2013.08.21. 21:33:47

Azonnal látható, hogy egy bajnaista IMFes maffiabaloldalbérencbérgyilkos írta a posztot! Itt semmi szükség mások meghallatására, mert az ő véleményük csak rosszabb lehet a szeretett Kedves Vezetőénél!

A viccet félretéve! Itt már most látható, hogy az ég adta világon ugyanolyan populista, hazudozó kampánynak nézünk elébe, mint az elmúlt 10-12 évben! Pl. az ostoba baloldal nem azt, mondja, hogy rossz a rezsicsökkentés, hanem h. még nagyobbat kellett volna. Csak a legaktívabb és egyre inkább a legnagyobb réteg, a nyugdíjasok számítanak! A fiatalok már le vannak írva, ha van egy kis eszük már az egyetemet is külföldön kezdik meg!

tanacsnok 2013.08.21. 21:33:47

@tableno: szerintem ennek semmi köze ahhoz, amit én mondtam eddig. de akkor erre is reagálok. igen, szerintem is közhelyeket puffogtató, Váncsa-stílusban írogató félművelt dilettáns. de legalább félig művelt, basszus! vagy ha már az átlagember sem érti ezt, akkor doktorit neki!!! amúgy attól még, hogy közhelyek, igazak is lehetnek. vagy ha így nézzük, akkor ennek a blognak a 95%-a közhely:)

Shanarey 2013.08.21. 21:34:16

Na ebben a filmben, melyik a sámán?

www.youtube.com/watch?v=8pUrsUORF4Y

:-))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.08.21. 21:35:18

@diggerdriver:
Elnezest, de a sotetseg nem terjed (sem gyorsan, sem lassan), hanem van. A sotetseget a feny szunteti meg, a terjedeshez energia kell. A sotetseghez nem kell semmi.

Termeszetesen Saman csomo energiat fektet egy adott feny terjesztesebe, ezt nem vitatom.

Amarante 2013.08.21. 21:41:29

@tanacsnok:

En nem sertodtem meg:))))Csak azt mondom,hogy ha valaki azt akarja,hogy ertsek amit mond,akkor fogalmazzon erthetoen.

Ami meg itt motoszkal bennem egesz nap,az az,hogy ha vki elment onnan,ahol mar nyakig er a trutyi,akkor ne ugasson visszafele es ne tegyen ugy,mintha erdekelne,ami a hata mogott folyik.
Nek koll kopkodni,nem koll kritizalni csak ha elment,akkor szamomra nem hiteles a visszajelzo joszandek.
Ha valaki sorskozosseget vallal az otthonmaradottakkal az ne 2000km-rol tegye,hanem uljon otthon es ott puffogtassa a faxsagait,netan tegyen erdemben is valamit.
Talan ha ez a szerencsetlen is egyszeruen fogalmazna,talan meg figyelnenek is ra,de igy csak kirohogik vagy ha jolnevelt vki,akkor megmosolyogja....szerintem.

nyuszigonosz 2013.08.21. 21:41:57

@Shanarey: Hogy melyik a Sámán, azt nem tudom, de ez nagyon jó! :-)))

nyuszigonosz 2013.08.21. 21:43:11

@Amarante: Nagyobb biztonságban már régen nem voltam, és kirekesztve sem éreztem magam. :-))

Furos 2013.08.21. 21:43:19

@diggerdriver: Mondjuk ezt pont rosszul tudod!
Mer a Bruce Lee az még a sötétségnel is gyorsabb mer amikor ő lekapcsolja a villanyt aztán ágyban van még a sötétség előtt!!!!
Mondjuk lehet, hogy a Chuck Norris volt...
Vagy a Nemchuk Károly :-D

morsels (törölt) 2013.08.21. 21:45:18

@Amarante:
Gyanitom Samannak azert szivugye ez az egesz, mert ugye szocialis munkaskent dolgozott es azt szeretne, ha egyfajta mukodo Hazafias Nepfront alakulna ki, aminek szivesen lenne a vezetoje.
Vagy barmi ehhez hasonlo, amibol legalabb ugy meg tud elni, mint Londonban a KFC alkalmazottjakent.

Bar azt nem tudom, hogy milyen kepzettsege van ehhez azon kivul, hogy elvegzett par tanfolyamot, meg olvasott egy csomot. Ja, meg nagyreszt onkenteskedett kulonbozo onszervezodesekben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 21:47:31

@morsels:
A HDD annyira nem szempont (jelenleg). A munka nagy részét úgyis a cégnél csinálom majd, de lehet behordom majd az új masinát is, meglátjuk (illetve ha úgy alakul, akkor a hétvégén otthon :) ).

Itt minden drágább mint ott, a belinkelt gép $915. :(

Jobb mindig lehetne :) Nem ebben a pillanatban fogok gépet venni, még 1-2 hónap szerintem. Addig van idő törpölni rajta és keresni az ideálisat.

Mindenesetre köszönöm a törődést! :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 21:47:43

@diggerdriver:
"Mire a fény odaér a sötétség már rég ott van"

te egy zseni vagy.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 21:50:44

@morsels: a tanacsnok nick megalkotása, hogy önnönmagát dicsőítse, ha már a B betűssel nem meri.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.21. 21:51:26

Elmult 5 ev? Mintha 2009 utan erkeztel volna Saman, vagy rosszul remlik? @Amarante: ez hulyeseg. Kivulrol minden sokkal tisztabban latszik. Legjobb peldak erre azok a parkapcsolatok, amik benne elve nem tunnek problemasnak, es probalkoznak az emberek, mikozben kivulrol tisztan latszik, hogy ennek nincs jovoje.

Kivulrol sokkal jobban latszik mi mukodhetne sokkal jobban. Ez nem hazakopkodes, hanem tenyleg javito szandek. De ha valakik nem kernek belole, hat legyen, egyek amit foztek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 21:51:38

@Kovermadar: "Dobjuk fel a témát... ezt találtam rajzolós gépnek:
www.pricerunner.se/pi/27-2897941/Baerbara-datorer/Lenovo-IdeaPad-G580-(MBB9HMX)-produktinformation

4 magos i7 (2.2GHz). 8Gb RAM, 500 Gb HDD, Nvidia GeForce GT 610M (1Gb).
Szerintem jól hangzik és nem is drága..."

Tul van azert misztifikalva erosen ez a CAD hardver-igeny. Nyilvan kolcson lehet kerni Paks-tol az atomeromuvet es azon modellezgetni, de szerintem folosleges.

Igazabol egy Core i akarhanyas procival, 4GB RAM-al es 512 MB video memoriaval mar olyan assembly-ket tudsz mozgatni, amit azert csak sok-sok honap mulva fogsz tudni meg osszerakni.

En anno egy Core 2 Duo-s procis, 2GB RAM-os 256MB dedikalt videokartyas laptopon csinaltam gyartasra kesz hidraulikusan mozgathato kompakt tarcsas boronat, de meg a mozgo kitarolo csiga animaciojat is le tudtam vele renderelni... szoval azert nem olyan veszesek ezek, ha esszel modellezel.

Nem rossz ez a laptop sem, de en elbol elkerulnem a consumer laptopokat es inkabb egy business-t vennek ami mondjuk nem a legfrisebb kiadas hanem mondjuk egy 1-2 eves konfiguracio.

Ha a fenti budzseben gondolkozol, akkor en egy ilyenre csapnek le ha most kene:

outlet.euro.dell.com/Online/SecondaryInventorySearch.aspx?c=uk&l=en&s=dfb&cs=ukdfb1&puid=ff5bc499

morsels (törölt) 2013.08.21. 21:52:15

@Kovermadar:
Szerintem ha a video kartyat nem is valtod jobbra (szerintem megerne, a munkadhoz valoszinuleg jo lenne), RAMbol szinte biztos, hogy kell neked a 16GB.

Szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 21:53:02

@Amarante: főleg ha már nem is vallja magát magyarnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 21:53:31

@Sweet And Full Of Grace:
Ezzel nem értek egyet teljesen.
Természetesen a pénz az egyik, talán legfőbb mozgatórugó, igen. Mindazonáltal hiába kapnám meg holnap ugyan ezt a pénzt Magyarországon, akkor sem mennék vissza. Egész egyszerűen elég volt abból az országból és ez nem csak Orbán, Bajnai vagy Gyurcsány hibája. Hogyan is lehetne?
A dolog nem mindig és nem csak a pénzről szól. Arról is, nagyobb részt arról, de semmiképp sem csak arról.

morsels (törölt) 2013.08.21. 21:55:34

@Don Kartasch:
Nade ma mar egy 2GB-os (RAM) gep arra jo, hogy futtassa az op rendszert :-)

Amarante 2013.08.21. 21:55:56

@morsels:

en tenyleg nem tudom,hogy mikent kepzik a szocialis munkasokat,meg hol ,de azt latom,hogy kva kenyelmetlenul erzi magat a boreben es az ilyen okorsegekkel kompenzalni probal.
Amit ma itt osszehordott azt kb. ketto mondatban ossze lehet foglalni:)))

nekem is volt egy ilyen sanda gyanum ma,hogy valamire palyazik:))))Lehet,hogy Viktorka most jol megijjed es rogvest felajaln neki valamit:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 21:56:21

@morsels: "Szerintem ha a video kartyat nem is valtod jobbra (szerintem megerne, a munkadhoz valoszinuleg jo lenne), RAMbol szinte biztos, hogy kell neked a 16GB.

Szerintem."

Overkill. En a meloban egy 8GB RAM-os vason porgetek egy komplett gozturbina-eromuvet. Es nem lassul be, barmit csinalok.

16GB RAM az mar inkabb ilyen video-vagos hardverigeny, CAD-hez nem kovetelmeny ennyi... persze minel tobb, annal jobb. Meg a RAM amugyis bagoert megy, lehet boviteni kesobb is. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.21. 21:57:33

@Furos:
Tibike, a világ összes problémája háttérbe szorul az én problémám mögött.
Most bontottam fel az utolsó Belapurt.
:)))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 21:57:35

@tildy:): én tökre látom belülről is.
az okmányirodába pl működhetne az időpontkérés neten, de nem, be kell menni sorbaállni szeptemberi időpontért.
ma a neptunba 80 perc alatt sikerült bejelentkeznem, mert nincs elég szerverkapacitás, és ez évek őta így megy, és senki nem csinál vele semmit. pont mint télen a váratlan hóval....

tanacsnok 2013.08.21. 21:58:01

@morsels
most ti tényleg azon vagytok kiakadva, hogy kiraktak egy közhelyes posztot? van itt olyan poszt az országleírások kivételével, ami nem közhelyes? ha van is, nagyon kevés. de ő legalább máshogy fogalmazta meg...

@Babette_
bár pontos definícióval nem szolgálhatok, és egyébként is sajnos gyenge vagyok azok megalkotásában, leírom, hogy számomra mit jelent és majd korrigálj kérlek, ha tévednék.

életvilág: az a környezet (kulturális, morális, stb.), illetve értékrendszer, amiben egy adott csoport él/létezik. jelen kontextusban nyilván a magyar emberekre, mint csoportra gondol.

különvélemény 2013.08.21. 21:58:01

"A kínai munkás a minta, aki olcsó terméket állít elő és keveset „szeret keresni", vagy a jóléti társadalmi modell az irányadó?"

Nem, a cenzúra az irányadó, vagy inkább hívjuk moderálásnak?

♔batyu♔ 2013.08.21. 21:58:01

A jóléti társadalomhoz az út a kínai modellen keresztül vezet.

Lehet megköszönni ezt Gyurcsánynak, Bajnainak, az SZDSZ-nek.

tanacsnok 2013.08.21. 21:58:16

@Amarante:
ezzel mondjuk teljesen egyet tudok érteni.
én még itthon élek, de ha egyszer elmegyek innen, semmi jogom sem lesz kintről ugatni, hogy mit és hogyan csináljanak az itthon maradottak. úgyis csak hülyeségeket és üres frázisokat tudnék mondani.

ja, amúgy ezt még le akartam írni: szerintem a papír sokat számít egy bizonyos szintig. pont addig, hogy egyáltalán behívjanak egy interjúra. de onnantól kezdve senkit nem érdekel. és én egyre inkább azt látom, hogy tapasztalattal a papír is simán kiváltható. hopp, ez is egy közhely volt szerintem. bocs!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 21:59:03

@morsels: hmmm, szerintem attol fugg mit hogyan futtatsz mellette, en mindezt Win7 alol jatszottam le, szal nem olyan veszes. :)

Amugy persze, minel erosebb a gep, annal kenyelmesebb dolgozni vele, de az a helyzet hogy ha kene akar egy integralt inteles vid. kartyaval is megrajzolok barmit. Csak annyi a titok hogy amin epp nem dolgozom, azt "design mode"-bol atvaltja az ember "visualization mode"-ba. :)

morsels (törölt) 2013.08.21. 21:59:18

@Don Kartasch:
Elhiszem, CAD-et nem hasznaltam soha, csak gondoltam mivel csomo 2D/3D rendeles van, ezert elegge matek igenyes, amihez jol jon a sok RAM.

De te jobban tudod, hogy mi kell neki, szoval innentol kezdve nem szolok bele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 21:59:59

@Don Kartasch:
Jelenleg Nóri gépét használom, az egy i3-as gép 4 Gb memóriával és sajnos egy-két alkotásom már bizony töprengésre (törprángásra? :) ) késztette.

A notebook típusával kapcsolatban sajnos nem értem, hogy mire gondolsz...
A delles link pedig nemgyerebe :(

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:01:55

@tanacsnok:
En speciel nem vagyok kiakadva, mint emlitettem, ezt mar el sem olvastam :-).
Csakahogy eloszor irtal, nekem az jott le, hogy Saman valamifele leplet rantott le, amit az itteni kommentelok nem akarnak eszrevenni. De te eszrevetted, mert neked van erettsegid. Marmint minimum.

Amarante 2013.08.21. 22:03:02

@tildy:):

az en elmem roppant egyszeruen mukszik:azzal,hogy eljottem nem csak egy dontest hoztam meg hanem egy szandekot is kinyilatkoztattam:nem akarok az ottani dolgok reszese lenni.
Ha vki tenyleg tenni akar a hazajaert az min. maradjon otthon es vallalja a nehezsegeket,harcoljon tollal vagy szoval,tegyen valami erte.nem erzem etikusnak,hogy a kellemes es biztonsagos pocsolyambol okositom azokat,akik ottmaradtak huzni az igat!

De lehet tevedek,mert mint mondtam en egy roppant primitiv asszonyallat vagyok:))))

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:04:16

@Don Kartasch:
Nem vicceltem, eszembe se jut vitatni azt, amit te irsz :-)
Te hasznaltad a programot, en nem... azert a 2GB az nagyon kevesnek tunik.
Elhiszem, hogy lehet hasznalni, csak nem mindegy, hogy mire. Vagy azt is elhiszem, hogy egy komplett atomeromuvet is meg tudsz tervezni rajta, csak kicsit tovabb fog tartani :-)
De innentol kezdve tenyleg te sokkal jobban tudod nalam, hogy amire Kovarmadernak kell, arra mi az eleg, a jo, meg a popec.

Furos 2013.08.21. 22:06:24

@diggerdriver: na az a kemény meg a kád széle :-D
Most jönnek csak a nehéz idők...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 22:07:42

@tanacsnok:
segítek
"Az életvilág az a horizont, amelyben
az emberek cselekszenek, habár az “korlázotott és a társadalom egészének strukturális átalakulásával
összefüggésben változik” (Habermas, 2. kötet 182-). Az életvilág nem egyenlı a társadalommal. A
dolgok belülrıl való szemlélete az embereket vakká teszi, így minden attól függ, hogy a cselekvı
személy hogyan interpretálja a dolgokat. Ennek segítségével át tudja alakítani az életvilágot.
Habermas ennek értelmében az “tanulási folyamatok eszközével átadott életvilág transzformációjának
fogalmát” használja (Luther, 450).
[...]
AZ életvilág az a terület, ahol az egyének vagy csoportok cselekszenek, az emberek napi tevékenységének területe – így tehát ez alkotja az egyének és a társadalom közötti elhatárolódási
pontot"
szm.sze.hu/images/tanszeki_kutatasok_es_szolgaltatasok/nemzetkozi_es_hazai_projektek/Eletvilag_vagy_kozosseg.pdf

nagyjából érthető.
ha valakit érdekel, olvassa végig. nem állítom, hogy nem lesz sámános, de az kiderül belőle, hogy nincs egyedül.

andaluzkutya 2013.08.21. 22:09:22

@Amarante: jelen esetben tildy-vel értek egyet. Ha azt nézem az én munkám is olyan, hogy belepofázok olyan emberek életébe, akikhez semmi közöm és ráadásul mindezt az én biztonságos pocsolyámból, mivel olyan problémáim, mint nekik, nekem nincsenek.
Viszont éppen ezért én tudok az ő keretein (hagyományos, nem sámáni értelemben:) ) kívül is gondolkodni és talán rávilágítani arra, hogy lehet másképpen is csinálni azt, ami láthatóan nem működik.
Úgyhogy szerintem mindenki nyugodtan pofázzon bele nyugodtan, abból baj még nem lett soha, max. sértődés:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:09:35

@Amarante:
Megértelek, nekem sem dobban meg a szívem a jövő évi választásoktól :)

A svéd választástól sem kifejezetten, mert ahogy 1 kecske nem csinál nyarat (vagy hogy mondják :) ), úgy telet sem. Az a rendszer pöttyet beteg, nem fog megjavulni hirtelen a III. Ormány-kormány alatt sem. Itt sem fog semmi elromlani a köv. 4 év alatt. Akkor pedig mit foglalkozzak az egésszel, nem? De! Vagy mégsem?

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:09:55

@Babette_:
Ezt komolyan gondolod, hogy Baratusz a Saman?

2013.08.21. 22:10:20

@tanacsnok: azert itt a kommentelok egy jo resze 10-20-30 (ok, van, aki csak par eve es van aki csak most keszul) eve nem Magyarorszagon el. Egy ilyen blogra kitenni egy nehezen ertheto aktualpolitikat elemzo kisesszet. Haaat...
@morsels: a mai post az agony aunt? Tessek maris hasznaltad az uj kifejezest

rumitom 2013.08.21. 22:11:24

@deppate frog: ugyanez a problemam. Saman iras keszsege olyan amilyen, nekem spec emesztheto es ertheto is, bar rem unalmasan ir. Raadasul ha szoban zavaro egy ido utan, ha valaki nem ter a lenyegre, irasban meg inkabb az.

Ellenben, es ez mar korabbi posztjainal is problemam volt, egy meglehetosen antipatikus ember korvanalozodott ki nekem a kommentekben valo megnyilvanulasaibol, aminek folytan a velemenyere is egyre kevesbe vagyok kivancsi.

Az iro a meg nem ertettseget a kozonsege becsmerelesevel magyarazo/kompenzalo hozzaallassal meg nem tudok mit kezdeni..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.21. 22:12:01

@Furos:
Micsodaaaa?
Szükségállapot kihírdetve (még jó hogy egyedül vagyok:)))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:14:26

Én elmentem a vásárba, fű-rész-szel;
Tjúkot vettem a vásárba fél-pénz-en.
Tjúkom mondja: cenzúra...
Mert nem tudom mit mondhatott, fél-pénz-zel.

Aztán van még, amikor Csubatkát vesz az ember:
www.youtube.com/watch?v=lZFshO2n1b4

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:15:46

@morsels:
Na hallod?!
Barátusz a Sámán. Határátkelő meg a charlieharper.
Eszméletlen mik vannak...

De hová tűnt Daemon Hill?

Amarante 2013.08.21. 22:18:03

@andaluzkutya:

Eloszor is :te szakember vagy es a paciens azert megy hozzad,hogy beleszolj,le-ra-megbeszeld vele a dolgait.ha forditva tortenne talan mar hasonlobb lenne a peldad az en felvetesemre:))
Masodszor:erkolcsileg milyen jogom van abba beleugatni,amit ugy hagytam ott,mint kutya a Szaharat?:)))Szerintem nem sok,mert ha innen teszem,hidd el ezt onnan is ugyanugy latjak es erzik,utobb meg ereztetik majd velem:))))

Szerintem ez olyan,mint az erdelyiek allampolgarsaga es szavazati joga:nem ott elnek,adoznak,nem ismerik az igazi helyzetet,nem az o zsebukbol huzzak ki a penzt,de szavazhatnak,beleszolhatnak es okoskodhatnak.

En ezt sem tartom helyesnek es elfogadhatonak.
Nezetem szerint csak annak adok tanacsot,akinek mar kalacsot is adtam:))))

Persze mindez nem zarja ki azt,hogy en tevedek:)))

2013.08.21. 22:18:23

@rumitom: ez az iros oltan, mint a sok hamisan nyikorgo az X-Factorban. Meg o csodalkozik amikor a kozonseg kihuhogja.
Onkritika nada.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:19:50

@morsels:
Jól hangzik...
Érdekes, hogy vannak akik védik ezeket az embereket... még akkor is, amikor már a spejzban vannak.
Meglátjuk mit hoz a jövő... kis alkalmazkodás mondjuk nem ártanak a muszlimok részéről.

Amarante 2013.08.21. 22:19:55

@Kovermadar: Akkor te erted,hogy mirol beszelek?:))))

egy baratuszra mindeg szamithat az ember lanya!:))

tableno 2013.08.21. 22:20:32

@tanacsnok: "de legalább félig művelt, basszus!" - a félművelt aki másoknak meg akarja mondani a tutit, sokkal károsabb, mint az, aki tudja, hogy nem ért valamihez, és ezért nem is próbál észt osztani a témában.

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:20:34

@tanacsnok:
Egyebkent csak erdekessegnek :-)
Van itt a posztolok kozott olyan, aki mar az elso poszt utan azt irta, hogy nem erti.
Es az MIT-n vegzett, mint matematikus.
Persze ettol meg lehet elszomorito, csak nem a magyar, hanem az USA kepzesere nezve :-).
Ide eleg kevesen irnak olyanok, akiket magyarorszagi tomegkozlekedesi eszkozokon figyelhetsz meg :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 22:22:08

@Kovermadar: A tipussal kapcsolatban azt mondom hogy a consumer gepek (azok a tipusok, amiket bemesz a boltba es csak ugy leemelsz a polcrol) ritkan birjak 1-2 evnel tovabb.
Jobban jarsz ha veszel egy business laptopot. Azokat a tipusokat hivjak igy, amiket kifejezetten ceges felhasznalasra terveztek.

Osszehasonlitva kb. ugy kepzeld el mint egy olcso noname furo kontra egy ipari celu Bosch. Az egyik arra van tervezve hogy havonta 2 orat megy, a masik meg arra hogy heti 15-20 orat...

Ugyanigy van laptopoknal is, csak sokan nem tudjak hogy a boltok polcain azert kerulnek ilyen kevesbe a gepek mert sokszor olyan alkatreszeket hasznalnak amelyek megadjak magukat 1 ev utan.

Szal nincs semmi baj a Lenovo markaval, csak szerintem akkor a Thinkpad termekcsaladban nezelodj, ne az Ideapad-ben. Latni fogod hogy ugyanaz a konfiguracio joval dragabb a Thinkpadbol, ezert mondtam hogy egy kicsit oregebb konfiggel tudod majd megvenni, ha azonos budzsebol gazdalkodsz.

Az az igazsag hogy a proci, video kartya, memoria nem minden. Fontos a rendszerbusz atviteli sebessege, proci cache merete, stb. Az ordog a reszletekben rejlik. A consumer gepeknel nem is figyelnek erre a reszletekre mert tudjak hogy az atlag vasarlo sem fog erteni hozza, a business gepek viszont ossze vannak rakva minden reszletre ugyelve mert a nagyvallalatok IT-s gyerekei rendelik oket, akik ertenek hozza.

Amugy egy DELL Latitude E6520-ast linkeltem. Refurbished-et. Ha rakeresel fogsz ilyeneket es hasonlokat talalni kb. olyan arban, mint amit te linkeltel. Ne muszaly persze Dell-t valasztani, jok az uzleti HPk, Lenovok, Fujitsuk, Toshibak, Sonyk is, csak nekem a Dell a favoritom. :)

Szoval mindegy milyen markat veszel, csak figyelj oda ra hogy business osztalyos legyen... marha tartos darabot akarsz. :)

En ezt a modellt egy 2008-as laptopon csinaltam anno.

dl.dropboxusercontent.com/u/84735462/Final%20thesis%20-%20Compact%20Disc%20Harrow.pdf

U3D PDF. Megnyitod Adobe Reader-el, klikk a kepre, megvarod mig betolti, majd tudod forgatni mint a CAD szoftverekben. :)

2013.08.21. 22:22:12

@Kovermadar: nekem allitolag tobb nickem is van. Mar nem emlekszem mindegyikre, de azt hiszem Tableno, Jess, Mirjam, Mommmo, talan Tildy is es a Fordos jelu (hogy miert nem a Mustangot rakom ki?!). Es enyem a blog is of course.

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:23:17

@Kovermadar:
En mar nem vagyok hajlando meglepodni semmin.
Meg barmit elhiszek.
:-)

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:26:42

@Babette_:
Hat... elvileg elkepzelheto (lattam mar sok mindent a magyar neten) mint szinte barmi, de nekem nem ugy tunt.
Aztan persze tevedhetek, de jelenleg ugy gondolom, hogy ket kulon szemely.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 22:28:31

@morsels: semmi gond, szivesen eldiskuralok barkivel ezzel kapcsolatban. :)
Amugy teny hogy minel erosebb es jobb a gep, minel nagyobb a monitor, annal konnyebb haladni a meloban, csakhat sokszor ennek az anyagiak szabnak hatart. Ezert mondtam csak hogy nem feltetlenul muszaly egy vagyont erre kolteni mert egyszerubbel is lehet, de ha van budzse (mondjuk gondolom a svedeknel akad erre keret Kovermadarnal :) ).

Amugy abban igazad van hogy a rendereles szamitasigenyes, nagyon is. De az kb. 1% a tipikus tervezos melonak. Szal amikor minden kesz, es kell egy "fenykep" a dokumentacioba, akkor csak elinditom a renderelest es elmegyek kajat csinalni. :) Egy honapba egyszer-ketszer ez belefer. :)

tanacsnok 2013.08.21. 22:32:45

@morsels
igen, észrevettem, mert van érettségim:D értettem a célzást:) de ezt is csak azért, mert tudod: van érettségim:)

ha jól emlékszem, volt már olyan írása Sámánnak, amit egyszerűen csak kinyomtam, mert iszonyat fárasztó volt. viszont nem kezdtem el róla regényt írni, hogy miért, meg csesztetni szegény embert. neki így kell megnyilvánulnia, szíve joga. ha a blog szerkesztője kirakja, szintén tegye meg. nekem meg szívem joga, hogy ne olvassam el:)

tanacsnok 2013.08.21. 22:32:45

@Babette_:
úgy tudtam, hogy meg fogod villantani az intellektusodat! :) igyekeztem is számodra minél magasabbra dobni a labdát! Google is my friend! úgy néz ki, a tiéd is!:)

RoxyCRX 2013.08.21. 22:32:45

Nos velemenyem szerint Saman vagy festo, vagy asztalos, mert 2 mondatonkent keretet akar alkotni...... :-)
Ezzel szemben mar annyi szep irast es kritikat olvastam ,hallottam a magyar helyzetrol..... Csak olyan kivancsi lennek, mikor fog a t. nep tenni valamit ,hogy ez megvaltozzon es nem csak a szajat tepni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:37:02

@Amarante:
Persze! Es szivesen el is magyarazom neked, ha esetleg nem ertened...
(olyan hangsullyal kerdezted, mintha nem lennel biztos magadban)

@charlieharper:
Erre mondjak, hogy hires vagy :)

@morsels:
Megertelek. Ezek szerint te is olyan eletunt, depresszios, aszocialis vagy, mint en? ;)

@Don Kartasch:
A linket mar csak holnap tudom megnezni (mar telefonrol vagyok). :( a notebookoknak utananezek mindenkeppen!

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:37:18

@Don Kartasch:
Vilagos, o tudja, hogy mennyi penze van a gepre es te tudod megmondani neki, hogy mi az, ami minimum kell neki.
Innentol kezdve neki kell kisakkoznia.
En csak beledumaltam, mert multkor nem valaszolt neki senki :-)
Ugy ertem, hogy most hogy te pontosan tudod, mert ezzel dolgozol, igy en mar nem is beszelek bele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:39:36

@Don Kartasch:
Ebben van valami!
Sokat rendereltem, mert probalgattam a programot, de a legtobb esetben pontok-vonalak-korok... persze jo ellenorizni, hogy az esik-e ki a tesztaszaggatobol, amit szeretnek :)

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:40:17

@Kovermadar:
Nem, en nem vagyok olyan, mint te.

:-)

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:41:46

@tanacsnok:
Jo. Szoval akkor Samant megbeszeltuk.
Ha csak cikizni akarod azokat, akiknek nincs erettsegiuk, vagy szerinted nem erdemeltek meg az erettsegit, akkor mond azt.
Szived joga neked is a cikizes :-)

nosuti 2013.08.21. 23:43:45

@Kovermadar: hát ha Barátusz a Saman akkor én vagyok Tökfőzelék :))))))

rumitom 2013.08.22. 00:45:21

ez latta valaki? hvg.hu/kultura/20130821_oravecz_nora_jelenseg
en azonnal az erasmusos lany nagyszeru iromanyara aszocialtam.
magyarorszag olykor tiszta amerika

pappito · http://pappito.com 2013.08.22. 01:18:40

@Kovermadar: csak egy baráti jótanács, tartsd magad távol a lenovo hordozhatóktól.
(mivel itt mindenki úgyis mindent jobban tudm, nem mondom h szerintem mit vegyél, de sok problémától megóvod magad, ha más gyártó termékeiből válogatsz)

sok sikert

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.22. 01:23:44

@Babette_: hat de Magyarorszagon, telen a ho abszolut nem varatlan. Vagy igen?:D

@Amarante: ez hulyeseg. Azzal , hogy en eljottem, meg nem fogom emgtagadni, mitobb letagadni a gyokereimet. Azzal, hogy eljottem, nem hatat akarok forditani, hanem elore megyek. Ha tudok segiteni masnak, akar otthon levoknek is, teszem.

"Ha vki tenyleg tenni akar a hazajaert az min. maradjon otthon es vallalja a nehezsegeket,harcoljon tollal vagy szoval,tegyen valami erte.nem erzem etikusnak,hogy a kellemes es biztonsagos pocsolyambol okositom azokat,akik ottmaradtak huzni az igat!
"
Mar bocs , de ez faszsag. Ez az a fajta tipikus szemlelet, hogy dogoljon meg a szomszed tehene is. Ha mar nem vagy reszese ne szolj bele, ne segits, ne adj tanacsokat, mitobb szopjal te is, mert hogy jossz te ahhoz, hogy kulfoldre szakadva beleszolj. Hat ugy, hogy min 10-15 evig ugyanugy otthon huztad az igat, ugy. Es talan van oka, hogy eljottel, es talan szeretned az orszagot jobba tenni. Te lehet nem, de en spec orulnek neki.

Eloszor ugy voltam vele, pl. hogy jovore mar nem szavazok. De egyelore meg magyar allampolgar vagyok, van ra torvenyi lehetosegem, es nem is kiskapu. Fogok megis.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.22. 01:31:38

@Don Kartasch: ssd, es minnel tobb ram. Nalunk majdnem mindne gepben 8 giga ram van. SSD meg azert jo, mert nagyon sok esetben a vinyohoz nyulas ( pl bongeszo megnyitas) miatt tunik lassunak a rendszer.

Ha atdobod mire kell pontosan, es mennyi ra az anyagi keret, parom osszeallitja a legmegfelelobb konfigot. ( vagy kivalasztja a legjobb ar-ertek aranyu laptopot a celhoz)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.08.22. 01:44:05

@Babette_:
Az életvilág vs. rendszer Habermastól származik.

Pontos volt a rákeresés! Gratula!

pappito · http://pappito.com 2013.08.22. 01:49:49

@tildy:): " Hat ugy, hogy min 10-15 evig ugyanugy otthon huztad az igat, ugy. Es talan van oka, hogy eljottel, es talan szeretned az orszagot jobba tenni."

és esetleg tanultál valami olyat külföldiában amit érdemes lenne Mo-n is alkalmazni, mert valamiben jobb, okosabb, jobban működő. Persze ez blaszfémia, a NER-nél nincs és nem is lehet jobb semmi. Amtolcsi is megmondta hogy "The hungarian economi is a fairytale"

pappito · http://pappito.com 2013.08.22. 01:50:48

@tildy:): " ssd, es minnel tobb ram"

bölcs tanács

andaluzkutya 2013.08.22. 06:44:12

@Amarante: Szerintem beleugatni bármibe jogom van, a demokrácia erről szól, a szabad véleménynyilvánításról (is). Másfelől én pl. nem fogok elmenni szavazni, bár megkaptam a szívhez szóló levelet, leginkább azért, mert nem Mo-n képzelem el a jövőmet. Én pont a 2010-es választások után két hónappal jöttem el, és már akkor se szavaztam, mivel úgy éreztem, hogy olyan dologba szólnék bele, ami engem nem érint. A "szólnék bele" itt nem azonos azzal, minthogy elmondom valahol a véleményemet, mivel a szavazás ennél súlyosabb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 07:00:58

@tildy:):
Szerintem ezt nekem gondoltad irni ;) vagy tevedek?

CAD/CAM-hez kell a masina, mindenkeppen notebook es ugy 6000 SEK a hatar (+\- apro).

Koszonom (a baratodnak is).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 07:03:02

@andaluzkutya:
En is pont igy vagyok ezzel. Tanacsot adok, elmondom mit lattam/tapasztaltam, de az mar nem az en sorsom. (raadasul joforman senkim sem maradt mar ott).

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.22. 07:46:09

@Saman:
figyelj, az első hozzászólásomra írhattad volna, hogy "figyi, olvass utána az életvilágnak habermasnál", most már, hogy kigugliztam, nem kell....
habermas nem a kedvencem, mondjuk a többiek sem, bár el kell ismernem, voltak jó megvilágosodásaik, pl Kant elég sokoldalú gondolkodó volt, minden témában előjön a neve,
de azért én azt mondom, ha egy kicsi kapáltak volna, nem lett volna ennyi idejük "gondolkodni"...

pappito · http://pappito.com 2013.08.22. 08:07:04

@Babette_: biztos a kfc-ben apritották a csirkét

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.22. 08:42:51

@tildy:): Ohhh, koszonom kedvesseged, de igazabol Kovermadar szeretne gepet mert ismerkedik a CAD szoftverek varazslatos lelkivilagaval. En mag csak probaltam neki adni egy par tippet... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.22. 09:12:04

@Amarante: ez tetszik! a szekelyek szoktak ilyeneket mondani ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.22. 09:13:05

@andaluzkutya: well said :-)
ha belegondolok, akkor én meg abba pofázok bele szerencsétlen kölyköknek, hogy hogyan mondják, amit mondanak :-)
(most témazáró utána laza feladat volt, hogy a naplójukban képzeljék el, hogy ők én, és vajon én mit írnék a mai napról meg az osztályról a saját naplómba. ez a feladat általában nagyon érdekes eredményeket szokott hozni. szóval belemászunk egymás agyába állandóan :-) )

mondjuk nekem fura, hogy ha elmondom, én mit szeretek, mit nem szeretek, akkor sokaknak az már köpködés és belepofázás. mintha szimplán azt mondanám, hogy nem szeretem a pacalt, aztán Hagyma kikérné magának, hogy miért mondom, hogy a pacal undorító, hogyan képes megenni azt a borzalmat.
de végülis mindenki úgy rontja el a saját maga életét meg lelkivilágát, ahogy neki jólesik....

Amarante 2013.08.22. 09:22:15

@Mr. Long:

Kikerem magamnak!!!!Nem vagyok szekely!:)))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.22. 09:24:10

@pappito: pontosan:) Kihagytam, de erre is gondoltam. @andaluzkutya: 5 honappal elotte jottunk el, de elmentem szavazni. Igy is arcomba kaptam, kinn elek, miert szavazok. Hat mert 1. volt lehetosegem ra, 2. az en penzemrol is szolt, hiszen dolgoztam haza.

@Kovermadar: o, igen. Szoval dual core i5 belefer anyagilag a keretbe, minnel tobb rammal. quadcore procik eseten olyan kompromisszumot kene kotnod, hogy 3 kg feletti lesz a gep, es keves akkuidod lesz.

Ha ssdvel tul dragan arulnanak ilyen laptopot, akkor erdemes olyan gepet venni, amiben bar nincs ssd, de be tudod szerelni a dvd-iro helyere. Videokartyaban nvidianak erdemes benne lennie, semmikepp nem integraltnak.

Cad/camnel mindenkepp legyen sok ramod, ha keves rammal aruljak a gepet nem baj, de vegyel bele pluszban.

Este szetnez, melyik tipus lenne igazan jo neked, egyelore azt ajanlotta, gaming kategoriaban erdemes korulnezni.

Amarante 2013.08.22. 09:25:15

@andaluzkutya:

Vegulis mindegy,mert ugye izleseken es pofonokon nem erdemes....
Ez a fenti az en velemenyem volt.En ugy jottem,hogy nem megyek vissza semmikepp.Ha innen valamiert menni kenyszerulok,az is egy masik orszag lesz,de nem Mo.
Amit mondtam az csak ram ervenyes es nem egy alt.ervenyu dolog:)
En igy erzem,en igy hiszem.Ennyi.

Amarante 2013.08.22. 09:27:29

@tildy:):

Pont ezt mondtam:megcsak joneven sem veszik a segito szandekot:)))))Akkor meg miert eroltetni?

Neked is mondom:amit irtam az az en sajat meglatasom,velemenyem,Igy latom,erzem,vallom es ennek ertelmeben cselekszem....ezutan is:))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.22. 09:30:05

@charlieharper: én meg Mirjam és Tanato is vagyok egy személyben, egyszerre legalább három időzónában, nemet váltok, vallást, kontinencset, akármit. vigyázzzzz velem nagyon :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.22. 09:33:27

egyébként meg nem mintha sokkal jobban mentek volna a dolgok, amikor a másik tolvaj banda volt hatalmon. demokrácia meg szabad választások, röhej, kb mintha választhatnál, hogy leüssenek és kiraboljanak, vagy seggbelőjenek és szétlopják mindenedet. köszi....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.22. 10:07:39

@Amarante: ismerosom szokta mindig ezt mondani, hogy nem szekely, csak a hatar masik oldalan lakik. :D (es nem szereti oket, mert mindig feszultseget szitanak)

andaluzkutya 2013.08.22. 10:37:35

@tildy:): szerintem nincs azzal gond, ha valaki elmegy szavazni, nem általános érvényű az én helyzetértékelésem a keretalkotó életvilágban:) Pl. a feleségem is szeretne jövőre szavazni, lehet, hogy el is fogom kisérni 400 km-re ezért, de ha ott leszek, akkor se fogok szavazni. És pl. nem utálom ezért a feleségemet, az ő döntése:)

@Amarante: Az én keretalkotó életvilágomban (aka.: véleményem szerint) véleményt bárki mondhat bármiről, még arról is, amiről lövése sincs, vagy köze nincs hozzá. Viszont az adott helyzetben az döntsön, aki ért hozzá és köze van hozzá.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 11:21:33

@tildy:):
Koszonom a gyors valasz!
A RAM nem kerdes, megveszem bele kulon a beleetetheto legtobbet (realis keretek kozott). Kesz gepeket lattam 8-16 Gb-tal, gondolom akkor a 2 db 8 Gbos modul belemegy.

A suly (meret - felfele) es akkuido nem szempont, mert autoval jarok es gyakorlatilag csak esti filmezeshez nincs tolton (neha szandekosan meritem le, hogy ne oljem meg).

Igen, i5 jellemzobben, da talaltam par i7-est is.

NVidia! Mindenkeppen. Lattam 1 es 2 Gb memoriasat is. Azok mar gondolom megfeleloek?!

Es ugye az eger :) Mert hiaba notebook, kell az eger, a touchpadtol kiver a viz :)

NorthPier 2013.08.22. 15:51:41

Halló, kedves HÁ!

Úgy látom, elkerülte a figyelmed, hogy szinte utolsó pillanatban, de én is jeleztem, hogy szeretnék úgy kommentelni (néha), hogy ne másnap jelenjen meg.
Előre is köszönöm!

NorthPier 2013.08.22. 15:51:42

@Babette_: Most olvasom a tegnapi hsz-eket. Két perce kértem időpontot az okmányirodába jogosítvány hosszabbításához, azért tartott fél percnél tovább, mert béna vagyok. De holnap reggel 8-ra szeretettel várnak, soron kívül.

Amúgy köszi, hogy ezt felemlítetted, mert ha nem olvasom, teljesen elfelejtkezem róla, hogy oda (is) akartam menni.

Nem tudom, melyik egyetemre jársz, de én ma reggel fél 9 körül simán bejutottam a neptundeb-re, 7 %-os leterheltség mellett. Evvel nem azt akarom mondani, hogy mindig így van, egyszer, de tényleg csak egyszer volt, hogy kb. 24 órán át képtelenség volt feljelentkezni.

BTBTBT 2013.08.22. 16:17:39

@Kovermadar:
Mások fixa ideáira talán andalúzkutya nyújthat megoldást. Én csak jókat nevetek rajtuk meg az "okosságaik"-on. :DDD

@nosuti:
Megnyugodhatsz. A hasonlatodból kiindulva nem te vagy Tökfőzelék. :)))

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.22. 16:22:17

@NorthPier: hát ez névváltoztatás, talán azért macerás. tavaly a lakcímkártyám nekem is öt perc volt.

este nyolckor nyitott a tárgyfelvétel, és van egy, amin csak 5 hely volt, és muszáj volt a nagy tülekedésben akkor csinálni, hogy elcsípjem az egyiket. összesen 80 percig próbálkoztam, plusz bejutás után 45 perc alatt tudtam felvenni mindet, olyan lassú volt.
a tárgyfelvétel előre látható és programozható dolog. lehet rá számítani. de nem, évek óta nem törődnek vele.

purple ragdoll 2013.08.22. 16:49:20

@rumitom: Ez a jelenség (ez a nőszemély) már nekem is a látóterembe került, van olyan ismerősöm, aki talán már osztotta is meg "magvas" gondolatait. Nem tudom, miért lehet erre igény, miért nem érzékelik, hogy ez csak néhány innen-onnan összeollózott instant BS. Már kerültem olyan mazochista állapotba, hogy a Fb-oldalára is ránézzek, de persze a bölcs gondolatok alatt ömlengő hozzászólásoktól még inkább felment a vérnyomásom. Ami még nagyszerű, hogy a mélyenszántó gondolatok mellé random kiguglizott képek kerülnek, mintegy megerősítendő azok mondanivalóját.
Már gondoltam rá, hogy én is felépíthetnék egy hasonló oldalt, hasonlóan egysíkú bölcsességekkel, sőt, még könyvet is írhatnék. De nem tudom, együtt tudnék-e élni a gondolattal, hogy ilyen hülyeségeket hordok össze.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 17:50:04

@Don Kartasch:
Meglestem a modellt.
Miféle jószág ez? Valami betakarító dolog? :)

@pappito:
Éppen nézek :)

2013.08.22. 19:49:20

Tisztelt Orban Viktor! Amennyiben elolvasta az Onnek cimzett nyilt levelet, kerem hogy 3 (harom) osszetett mondatban foglalja ossze annak lenyeget es irja meg itt egy kommentben, mert sajnos keptelen vagyok vegigolvasni de a vilagert sem szeretnek lemaradni a fontos mondanivalorol. Koszonettel huseges kulhoni alattvaloja: Mirjam

2013.08.22. 20:47:40

@Kovermadar: Mirjam még nem tudja, hogy aki elmegy, az hazaáruló. :(

2013.08.22. 21:01:30

@Philosoraptor: Most lebuktam, 15 eve nem olvasok magyar hireket :( Lehet hogy pont ezert nem tudom Samant kovetni. Vagy az is lehet, hogy egyszeruen tul hulye vagyok.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.22. 21:11:45

@Kovermadar: Aaaaz-az, kompakt tarcsas borona. Talajkeveresre, apritasra, lazitasra hasznalatos.
Amibol mondjuk van 12 000 fele, viszont ennek minden egyes parametere hidraulikusan allithato es a vezerles szabalyozza is automatikusan a GPS koordinatak alapjan, amilyen viszont tudtommal meg nincs a vilagon. :)

Ez egy ilyen teljesen egyedi darab, volt rola szo hogy az egyetem le is gyartja a prototipust hogy mereseket vegezhessenek rajta, de klasszikus vege lett a dolognak... elvagtak a forrasokat, szoval fiokba be. Nah, azota gyulik a por a torzsrajzon. :)

2013.08.22. 21:14:40

@Mirjam2: Sámánt én nem is akarom követni. Nem te vagy a hülye, ebben biztos vagyok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 21:21:14

@Don Kartasch:
Esetleg Svédországban? :)
Bár amilyen mezőgazdaság itt van... :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.22. 21:40:11

@Kovermadar: Svedorszagnak nem rosz a mezogazdasaga! Ezt alapbol nem is gondolnad mert ugye eszak meg joval hidegebb eghajlat meg minden, de a svedeknek es danoknak is atomkomoly gepparkjuk es technologiaik vannak. Kb. mint az amerikai farmereknek, csak piciben. :) Igaz, Svedorszagban csak delen van, de amit ott csinalnak az peldaerteku Europaban!

Oszinten szolva annyira nem feszelyez a dolog, alapvetoen mas iranyba kacsintgatok a jovobeni terveket illetoen. Szeretem a mezogazdasagi gepgyartast, de van annal izgalmasabb, tobb kihivast tartogato, jobban fizeto agazat is (szerintem). :)

Amugy bocs, masik dimenzioban ragadtam az elobb. Szoval munkagep, de nem betakaritanak vele. Tarcsas boronaval inkabb a szantas utan dolgozzak el a nagy rogoket (apritas, keveres) vagy vetes utan (sorlezaras). :)

ProEngineer-ben keszult amugy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 21:52:44

@Don Kartasch:
Lehet világelsők vagyunk krumpliban :) mást még nem nagyon láttam a boltban, mint svéd zöldség-gyümölcs.
Alma még van, picike és nem tudom milyen az íze. Meg jávorszarvas, de az nem klasszikus mezőgazdasági termék :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.22. 23:04:09

@NorthPier: gratula. Probalj Jaszberenybe kerni okmanyirodaba idopontot neten , ugyfelkapun:) sok sikert:D

DieNanny CH 2013.08.23. 09:54:50

@andaluzkutya:
"Tehát van, ahol cél, hogy a dolgozó elégedett, boldog és magabiztos legyen."

Mikor anno 19 évesen ('93-ban) elkezdtem óvodában dolgozni, soha, senki nem kérdezte meg, hogy vagyok, jól érzem-e magam. - (És én nem is éreztem szükségét az igazat megvallva, mert amúgy jól éreztem magam.)
'12 őszén itt Svájcban, 3 hónapi próbamunka után egy 1 órás beszélgetésen voltam a főnökkel, ahol az volt az első kérdése: Hogy vagyok? Jól érzem magam? - Egy 38 évestől...

Nincs szükségem rá, hogy ajnározzanak, babusgassanak, távol áll tőlem ez a viselkedés. Valójában meglepődtem a kérdésen, mert valahogy az volt bennem: ha nem panaszkodom, akkor evidens, hogy jól érzem magam.
Hát, itt nem evidens.

Amúgy tényleg jól érzem magam.

DieNanny CH 2013.08.23. 13:22:01

@tildy:):

Fura, de mindkettőtök álláspontjával egyetértek...
Megpróbáltam kicsiben példát keresni.

Pl, az ovimból eljöttem 13 éve. Mi lenne, ha odamennék, és azt mondanám: Legyen minden csoportban egy füzet, amibe minden nap minden gyerekről beleírunk valamit. Mit játszott, mennyit evett, jókedvű volt, nyűgös, stb. Azért, mert itt Svájcban a Krippében ezt csináljuk, és a szülőknek ez nagyon tetszik.
Mo-on eszembe sem jutott, szülők sem hiányolták - ergo semmi gond nem lenne, ha nem tennék meg. Viszont ha megtennék, jó 'hangulata' lenne az embernek. Szülőnek lenne egy olyan érzése, hogy figyelünk a gyerekre. (Amúgy is figyeltünk, azzal nem is volt probléma. De mit tudta azt a délutános, hogy délelőtt kivel mi történt?))

Szóval igazából nem tudom eldönteni: érdemes beleszólnom a hazai helyzetbe, vagy nem?

NorthPier 2013.08.23. 17:30:02

@tildy:): Megpróbáltam. Pfff... Október 15-ig egy lefoglalható időpont nincs, ez utánra meg egyszerűen nem is enged keresni a rendszer. (Hát mi folyik itt Jászberényben...?!)
Most már nincs lehetőség arra, hogy másik település okmányirodáján intézd a problémád? Előzőleg én így csináltam, a jogosítvánnyal. Azt hiszem, a lakcímkártyával pl. nem lehet, csak a lakóhely szerint illetékes okm. irodán.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.23. 21:20:03

@NorthPier: jogsival nincs gond, azt lehet mashol. Viszont ha vegleges kulfoldre tavozast jelentenel be, azt csak a helyileg illetekesnel lehet. Ami nekem igy igyjaras.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.09.06. 13:42:46

Egy gyakorlati példa arról, hogy mi történik akkor, ha egy riporter azt kérdezi a miniszterelnöktől, hogy ki volt a keretalkotó a közüzemi számlákkal kapcsolatban. Csak nem a magyar Parlament?

Kossuth rádió:

A beszélgetés első nyolc percében Orbán Viktor leszögezte, hogy a rezsi csökkent, a rezsicsökkentést ő megvédi Brüsszelben, továbbá megvédi az embereket kihasználó külföldi energiacégektől is, akik az elmúlt nyolc évben szítták a magyar vért, áremelés formájában. Ekkor Kiss Gábor István műsorvezető fogainak kerítésén e szók röppentek ki:

No igen, csak a szolgáltatók tették mindezt jogszabályok alapján, jogszabályszerűen.

Orbán a meglepetéstől néhány másodpercig nem is tud megszólalni, majd válaszol, de alig talál szavakat:

"És? Hát most… Mi se teszünk… Nem kérjük őket, hogy sértsék meg a jogszabályokat. Mi is jogszabályszerűen járunk el. Eddig ők voltak erősebbek, és az eddigi magyar – elsősorban szocialista – kormányok meghajoltak az erejük előtt. Most meg mi vagyunk az erősebbek, és nekik kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz, és nem a magyaroknak hozzájuk. Bocsánat, ha esetleg a kelleténél erőteljesebben fogalmaztam, de ha ön provokál engem, akkor ezzel a végeredménnyel számolni kell."

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása