oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 21. 06:45,  Amikor a kirekesztettség életveszélyessé válik 528 komment

2013. augusztus 21. 06:45 Határátkelő

Amikor a kirekesztettség életveszélyessé válik

Utódaink joggal teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy fejlettebb, modernebb országot hagytunk-e hátra magunk mögött, mint amilyet őseinktől megörököltünk. A kínai munkás a minta, aki olcsó terméket állít elő és keveset „szeret keresni", vagy a jóléti társadalmi modell az irányadó? Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában ma még voksolhatsz! Minket nem támogat senki, csak Ti!

munkás.jpg

„Országunk ismét befordult a választási évet megelőző kampányba, amelynek egyik fontos mérföldköve a tusnádfürdői beszéd. Orbán Viktor arról beszélt a közönsége előtt, hogy a világfolyamatok azt mutatják számára, „a jövő a nemzeteké".

A 2/3-os győzelem mámorában anno 3 évvel ezelőtt nagy nemzeti összefogást hirdetett ez a párt. A Nemzeti Együttműködés Rendszeréről készült politikai nyilatkozatot olvasva nehezen érthető, hogy a szélsőségesen kirekesztő döntés-előkészítési és értékelési kormányzati gyakorlatot miként válthatta fel egy még inkább kirekesztő döntési gyakorlat.

Az érintettek társadalmi önszerveződései miért hiányoztak a tárgyalóasztaloktól, amikor közügyekben törvények születtek, értékelési, stratégia keresési műhelyek zajlanak?

Miért rekedt be a közbeszéd, a munkahelyeken és az országos érdekegyeztető fórumokon arról, hogy a magyar életszínvonal mi módon közeledhetne a centrum országok béreihez?

Piacaink miként erősödhetnének olyan mértékben, hogy egyre több ember találja meg a boldogulását hazai munkahelyeken, a piacról kirekesztetteknek is munkát adva?

A jelenleg magyar keretek között dolgozók pedig miként érezhetnék azt, hogy a bér, amit munkájukért kapnak, magabiztossá teheti őket, ha a családjuk közeli és távoli boldogságáról gondolkodnak?

A nemzet közös keretalkotó sikeresség

Mi, akik elhagytuk az országot valamilyen okból, mérlegre tettük a más országok kínálta lehetőségeket, döntést hoztunk arról, hogy milyen más keretek között kívánunk dolgozni. Hol érezhetjük úgy, hogy családi élet stratégiánkat lehetőségünk lesz megálmodni és végig csinálni?

A befogadó országok közötti mérlegelés tükör számunkra. A saját eredeti kultúránkat is mérlegre rakjuk ilyenkor, más népek keretalkotó teljesítményével szemben, és ha a magyar részen nagyobbnak tűnik a homály, mint az idegenben, akkor - olykor szorongva bár - de nekivágunk az ismeretlennek! Kiszámítható viszonyokat keresünk! Biztonságot!

Amikor mérlegeljük, hogy Tajvan, Svédország, Üzbegisztán, Nigéria vagy Bulgária legyen az új nemzeti keret a boldogulásunkhoz, akkor a különböző népek kínálta lehetőségeket aszerint tesszük mérlegre, hogy „keretalkotó sikeresség" tekintetében jobb-e egyik, mint a másik.

Ezt az értékelési szempontot a saját eredeti kultúránkkal szemben is folyton használjuk, amikor másokkal összehasonlítjuk a magyarságot.

A Made in felirat

Mások is csinálnak országok közötti rangsorolást, akár csak olyan helyzetben, hogy mely kultúrákat szeretnének egy röpke betekintés erejéig megtapasztalni és melyiket nem.

Mindannyian használjuk a kultúra összehasonlító szűrőt akkor is, amikor elolvassuk, hogy a "made in" felirat után melyik nép neve szerepel. Vannak megbízhatóbb és kevésbé megbízható kultúrák a fejünkben, uram bocsá' elutasított, megbízhatatlannak minősített kultúrák is, nemcsak preferált "keretalkotó kulturális teljesítmények". Amikor ár / érték arányt igyekszünk mérlegelni, szintén ezt a kulturális teljesítmény szűrőt használjuk.

A kultúra, az egyes ember számára megfoghatatlanul nagy, olykor megváltozhatatlanságig mozdulatlannak és tehetetlennek tűnő szféra. Hiába változtatok magam, vagy érek el változást, például rálátást, megértést a saját közösségeimben, a többiek változatlan viszonyulása visszarendezheti a viszonyokat a régi mederbe. Valódi változást, tömeges, közös magatartásváltás idézhet csak elő!

Éppen ezért kulcsfontosságú pont a kultúra, hogy képesek vagyunk-e közösen új célokat találni! Melyek azok a pontok, ahol együtt szeretnénk változtatni önmagunkon? Mit mondnak az érintettek arról, hogy mi a helyzet, mik a problémák, milyen célok követése vihetne végbe változást az életvilágban?

Az egyes politikai pártoknak világos programmal kellene indulniuk a választásokon ahhoz, hogy kiderüljön, melyiknek mekkora a kivívott elfogadottsága! Élő párbeszédre lenne szükség ahhoz, hogy a jövőkép és a valóságos kép ne távolodjon, hanem közeledjen egymáshoz! Ebben a szabad sajtónak és a szabad tudományos diskurzusnak óriási szerepe van.

Kulturális teljesítményünk közös platformra tesz mindannyiunkat mások szemében. Amikor azt mondom a bemutatkozáskor, hogy "I am Hungarian", a bemutatkozási rituálé másik résztvevőjétől nem várom el, hogy kalkuláljon azzal, hogy most épp bal vagy jobb oldali civilgyilkos rezsim alatt nyög a magyar, még a magyarok sem feltétlenül látják át, hogy a sajtó, a civil szereplők vagy a tudomány milyen mértékben kirekesztett a hazai döntés előkészítési folyamatokból.

Arccal merre fordulunk, magyarok?

Nekünk a kínai munkás életminősége a minta, aki olcsó terméket állít elő és keveset „szeret keresni", vagy a jóléti társadalom modell az irányadó számunkra, ahol magas minimálbér és magas foglalkoztatottság alapozza meg a társadalmi felépítményt. A mi tündérmesénk honnan hová tart?

Vajon más népek is olyannak látnak bennünket, mint amilyennek az Orbán-beszédekből látszunk? A keretalkotó sikerek csúcsteljesítményévé vált az ország? Vajon mi is olyannak látjuk magunkat?

A tanárok, a rendőrök, a boltosok, a szobafestők, a kőművesek, az orvosok, a szociális munkások, a kisvállalkozók, a civil érdekvédők, a bankszakma, a médiaszajhák, az autókereskedők, a plázatulajdonosok, a gyógyszerész szakma, a napszámosok, a kisgyerekes anyák, a nyugdíjasok mind-mind a fellendülés 3 évét tudhatják maguk mögött? Valóban radikálisan reménykeltőbb lett a belátható jövő?

A rendszerváltáskor abban hittünk, hogy felszámoltuk a vezetők - vezetettek úr-szolga viszonyokra alapuló rendszerét. Úgy hittük, hogy innentől kezdve jogunk és lehetőségünk van "részt venni a saját sorsunk alakításában!"

A keretalkotó sikerességben élen járó nemzetekhez hasonlóan a döntéselőkészítési folyamatokból többé nem lehet kitessékelni az érintetteket és a kulcsfontosságú szakértőket! A stratégiaalkotás, az értékelés többé nem egy 12 fős Központi Bizottság privilégiuma.

Miért a kirekesztés?

15 éve fokozódik a kirekesztettségünk e két terepen és az utóbbi 3 évben elképesztő javaslatok láttak napvilágot törvények formájában a kirekesztettség további fokozására. Ilyen volt például a blogok életveszélyes fenyegetettségéről szóló médiatörvény.

Ha nemzeti szinten minél nagyobb sikert akarunk elérni, miért nem engedünk utat ezrek és tízezrek álmainak, értékelési szempontjainak? Miért nem a sok-sok ember erőfeszítése a nemzet sikerének kulcsa, miért kirekesztőbbek és egyre kirekesztőbbek a mi kereteink?

Mint demokráciafejlesztő mozgalmakban felnőtt közösségfejlesztő, tanúja voltam, hogy a III. szektor intézményesült szervezetei miként sorvadtak el. Miként csökkent egyre a szerepünk az integrációs folyamatok erősítésében. Miként lett az EU források világa a közösségi összefogások helyett a pártokrácia sógornői tagozatának tevékenység terepe.

Az elmúlt 5 évben, amióta Angliában élek érdekes kép rajzolódott ki a családi élet vagy a piac elképesztő volumenű vereségéről is.

Még mindig hátrálunk

Az apósom kipróbált egy olyan vállalkozást, amit sikeresen csinált kb. 30 évvel ezelőtt. Az orfűi strandon árult gyümölcsöt, sört, szendvicset. Ugyanúgy 80.000 Ft-os árbevételt produkált, mint anno a késő Kádári érában. Csakhogy ami akkor 3.60-ba került, az most 360-ba. Ez a nominálisan ugyan annyi árbevétel, valójában 1%-a az akkorinak.

A piaci lehetőségek ilyen szinten változtak meg egyetlen emberöltő alatt. E mögött nyilván a családi kassza változása is ott húzódik. Ma ilyen mértékben nem veszünk strandon gyümölcsöt, szendvicset vagy sört. És mi még mindig csak hátrálunk!

Újra egy piacellenes retorika és kormányzati gyakorlat kér örök időkre kizárólagosságot a hatalomgyakorlásra. Összeomlásszerűen romlik az életszínvonal. Elképesztő demagógiát hallunk csak a politikusoktól tiszta beszéd helyett!

Ha a nemzetet „keretalkotó sikerességként" írjuk le, akkor eleve belecsempésztünk a definícióba egy olyan alapvetést, hogy a világ változtatható! Ez a nézőpont, az eleve elrendeltetéstől jó távol esik.

Nem szükséges istencsapásának vagy az UFO-k támadásának beállítani miden rosszat, ami velünk történik, mert ez esetben nehezen fogunk kapaszkodókat találni ahhoz, hogy nekünk mi lehetne a szerepünk.

Önvizsgálatra van szükség

A jóléti társadalom modell, többek között az angol is, az érdekképviseletek szerepének megnövekedése után alakult ki. Az alku terepeinek a megsemmisítése, az intézményes keretek elleni állandó hadviselés nem megteremtője, hanem gátlója az ország, a nemzet sikerességének! Már a helyzetértékelést alapvetően zavarossá teszi, ha az érintetteknek nem adunk szót! Nem származhat értelmes célrendszer az értékelés, a társadalmi tervezés fórumainak felszámolásából!

Ha a magyar piac nem ad elegendő munkahelyet, ha a foglalkoztatottaknak nem ad elegendő munkabért, akkor ott értékelni és tervezni kell. Ha a pártok, a nonprofit szektor és a szakszervezetek nem alkalmasak az érdekeink becsatornázására, érdemi társadalmi alkura, akkor ott szintén önvizsgálatot kellene tartanunk!

Az is jó kérdés, hogy a Visegrádi négyek éltanulójából milyen utat tettünk meg a "Balkán alsó" fejlettségi szint eléréséig, de ennek a kérdésnek történelmi - időbeni kontextusa is van.

Utódaink joggal teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy fejlettebb, modernebb országot hagytunk-e hátra magunk mögött, mint amilyet őseinktől megörököltünk.

Maga alá temet

Ön, aki a rendszerváltás utáni miniszterelnökök között 7 évig, azaz a leghosszabb ideig kormányozta az országot, el tud számolni a keretalkotó sikerességeinkkel?

Van egy pont, ahol a közösségből való kirekesztettség fájdalmassá vagy akár életveszélyessé válik. Van olyan pont, ahol a keretek szétesése maga alá temet sok mindent az életünkben. Van olyan pont, ahol a siker - kudarc érzet megkérdőjelezi, hogy jó helyen állok-e.

Az a bajom az ön ténykedésével, hogy három ponton ássa alá ezt a definíciót.
Az ön által kreált közélet meggátolja azt az érzetet, hogy itt KÖZÖS teljesítményről lehessen beszélni. Legtöbbünknek ebből a rendszerből a kirekesztettség jut csak.

Az ön által kreált törvények jelentős mértékben módosítják a kereteket, de ezek a módosítási javaslatok, például társadalmi kontroll felszámolása, a 80%-os adóelvonás, a piacellenes pogromok nem a közjó előremozdítói.

A keretek számunkra az eszkalálódó önkény keretei, jóformán zéró az érdekképviselet vagy a feljebbviteli lehetőség az önök keretalkotó javaslataival szemben. Még a nyilvánvaló lopásokkal szemben is tehetetlenek vagyunk!

A GDP, a bér, a lakosság elvándorlása, a beruházások leállása, a bankszektor vagy általában a vállalatok állapota megkérdőjelezi azt, hogy itt sikerességről lehet-e beszélni!

Válságos időket élünk, ahol még az is bűn lehet, ha nem csinálunk semmit és hagyunk lerohadni dolgokat!

Visszajelzéseink

Mi, akik nem élünk otthon, ezen a blogon rengeteg visszajelzést adunk arról, hogy más kultúrák tükrében milyennek látjuk a magyarságunkat, vagy a saját esetünk nézőpontjából mit érzékelünk a közösség állapotából. Az ok, ami miatt az elvándorlás rekord méreteket ölt, az a közös keretalkotó sikerességünk szélsőséges elhanyagolása!

Kíváncsian várom, hogy a mostani választási kampányban végre kapnak-e lehetőséget a hazai érdekképviseleti szervezetek, hogy értékelhessék a rendszerváltó politikai elit keretalkotó sikerességét, az önök által kínált jövőkép perspektíváját.

Mi, szociális munkások, ha azon kapjuk magunkat, hogy egyesével foglalkozunk olyan esetekkel, amelyek egy kaptafára, ugyan azt a problémakört járják körül, gyakorta javasoljuk az ügyfeleinknek, hogy folytassák az útkeresést csoportmunka keretek között. A hasonló élethelyzetből startolók útkereső erőfeszítései gyakran hatékonyabb segítséget jelentenek, mint az egyéni esetkezelés.

Ha nem teljesen elesett klienskörrel kerülünk szembe és elképesztően nagy tömegben megjelenő problémakörről van szó, akkor indokolt a közösségfejlesztés egyik ágának, a társadalmi tervezés eszköztárának az alkalmazása. Ebben az esetben az érdekképviselet csatornáinak fejlesztése, a problémák szóvá tétele hozhat megoldást.

Ha most 5 év után hazamennék, és újra ezzel foglalkoznék, lenne keretalkotó - döntéshozó, aki nyitott az érintettek probléma felvetéseire, válaszolna a kérdéseinkre és fontolóra venné a javaslatokat?

Öt év alatt sokat változott ez az ország!

Tényleg eljött a nemzetek kora? És a magyarok úttörői ennek az új kornak?

Sámán"

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr835468771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morsels (törölt) 2013.08.21. 21:55:34

@Don Kartasch:
Nade ma mar egy 2GB-os (RAM) gep arra jo, hogy futtassa az op rendszert :-)

Amarante 2013.08.21. 21:55:56

@morsels:

en tenyleg nem tudom,hogy mikent kepzik a szocialis munkasokat,meg hol ,de azt latom,hogy kva kenyelmetlenul erzi magat a boreben es az ilyen okorsegekkel kompenzalni probal.
Amit ma itt osszehordott azt kb. ketto mondatban ossze lehet foglalni:)))

nekem is volt egy ilyen sanda gyanum ma,hogy valamire palyazik:))))Lehet,hogy Viktorka most jol megijjed es rogvest felajaln neki valamit:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 21:56:21

@morsels: "Szerintem ha a video kartyat nem is valtod jobbra (szerintem megerne, a munkadhoz valoszinuleg jo lenne), RAMbol szinte biztos, hogy kell neked a 16GB.

Szerintem."

Overkill. En a meloban egy 8GB RAM-os vason porgetek egy komplett gozturbina-eromuvet. Es nem lassul be, barmit csinalok.

16GB RAM az mar inkabb ilyen video-vagos hardverigeny, CAD-hez nem kovetelmeny ennyi... persze minel tobb, annal jobb. Meg a RAM amugyis bagoert megy, lehet boviteni kesobb is. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.21. 21:57:33

@Furos:
Tibike, a világ összes problémája háttérbe szorul az én problémám mögött.
Most bontottam fel az utolsó Belapurt.
:)))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 21:57:35

@tildy:): én tökre látom belülről is.
az okmányirodába pl működhetne az időpontkérés neten, de nem, be kell menni sorbaállni szeptemberi időpontért.
ma a neptunba 80 perc alatt sikerült bejelentkeznem, mert nincs elég szerverkapacitás, és ez évek őta így megy, és senki nem csinál vele semmit. pont mint télen a váratlan hóval....

tanacsnok 2013.08.21. 21:58:01

@morsels
most ti tényleg azon vagytok kiakadva, hogy kiraktak egy közhelyes posztot? van itt olyan poszt az országleírások kivételével, ami nem közhelyes? ha van is, nagyon kevés. de ő legalább máshogy fogalmazta meg...

@Babette_
bár pontos definícióval nem szolgálhatok, és egyébként is sajnos gyenge vagyok azok megalkotásában, leírom, hogy számomra mit jelent és majd korrigálj kérlek, ha tévednék.

életvilág: az a környezet (kulturális, morális, stb.), illetve értékrendszer, amiben egy adott csoport él/létezik. jelen kontextusban nyilván a magyar emberekre, mint csoportra gondol.

különvélemény 2013.08.21. 21:58:01

"A kínai munkás a minta, aki olcsó terméket állít elő és keveset „szeret keresni", vagy a jóléti társadalmi modell az irányadó?"

Nem, a cenzúra az irányadó, vagy inkább hívjuk moderálásnak?

♔batyu♔ 2013.08.21. 21:58:01

A jóléti társadalomhoz az út a kínai modellen keresztül vezet.

Lehet megköszönni ezt Gyurcsánynak, Bajnainak, az SZDSZ-nek.

tanacsnok 2013.08.21. 21:58:16

@Amarante:
ezzel mondjuk teljesen egyet tudok érteni.
én még itthon élek, de ha egyszer elmegyek innen, semmi jogom sem lesz kintről ugatni, hogy mit és hogyan csináljanak az itthon maradottak. úgyis csak hülyeségeket és üres frázisokat tudnék mondani.

ja, amúgy ezt még le akartam írni: szerintem a papír sokat számít egy bizonyos szintig. pont addig, hogy egyáltalán behívjanak egy interjúra. de onnantól kezdve senkit nem érdekel. és én egyre inkább azt látom, hogy tapasztalattal a papír is simán kiváltható. hopp, ez is egy közhely volt szerintem. bocs!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 21:59:03

@morsels: hmmm, szerintem attol fugg mit hogyan futtatsz mellette, en mindezt Win7 alol jatszottam le, szal nem olyan veszes. :)

Amugy persze, minel erosebb a gep, annal kenyelmesebb dolgozni vele, de az a helyzet hogy ha kene akar egy integralt inteles vid. kartyaval is megrajzolok barmit. Csak annyi a titok hogy amin epp nem dolgozom, azt "design mode"-bol atvaltja az ember "visualization mode"-ba. :)

morsels (törölt) 2013.08.21. 21:59:18

@Don Kartasch:
Elhiszem, CAD-et nem hasznaltam soha, csak gondoltam mivel csomo 2D/3D rendeles van, ezert elegge matek igenyes, amihez jol jon a sok RAM.

De te jobban tudod, hogy mi kell neki, szoval innentol kezdve nem szolok bele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 21:59:59

@Don Kartasch:
Jelenleg Nóri gépét használom, az egy i3-as gép 4 Gb memóriával és sajnos egy-két alkotásom már bizony töprengésre (törprángásra? :) ) késztette.

A notebook típusával kapcsolatban sajnos nem értem, hogy mire gondolsz...
A delles link pedig nemgyerebe :(

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:01:55

@tanacsnok:
En speciel nem vagyok kiakadva, mint emlitettem, ezt mar el sem olvastam :-).
Csakahogy eloszor irtal, nekem az jott le, hogy Saman valamifele leplet rantott le, amit az itteni kommentelok nem akarnak eszrevenni. De te eszrevetted, mert neked van erettsegid. Marmint minimum.

Amarante 2013.08.21. 22:03:02

@tildy:):

az en elmem roppant egyszeruen mukszik:azzal,hogy eljottem nem csak egy dontest hoztam meg hanem egy szandekot is kinyilatkoztattam:nem akarok az ottani dolgok reszese lenni.
Ha vki tenyleg tenni akar a hazajaert az min. maradjon otthon es vallalja a nehezsegeket,harcoljon tollal vagy szoval,tegyen valami erte.nem erzem etikusnak,hogy a kellemes es biztonsagos pocsolyambol okositom azokat,akik ottmaradtak huzni az igat!

De lehet tevedek,mert mint mondtam en egy roppant primitiv asszonyallat vagyok:))))

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:04:16

@Don Kartasch:
Nem vicceltem, eszembe se jut vitatni azt, amit te irsz :-)
Te hasznaltad a programot, en nem... azert a 2GB az nagyon kevesnek tunik.
Elhiszem, hogy lehet hasznalni, csak nem mindegy, hogy mire. Vagy azt is elhiszem, hogy egy komplett atomeromuvet is meg tudsz tervezni rajta, csak kicsit tovabb fog tartani :-)
De innentol kezdve tenyleg te sokkal jobban tudod nalam, hogy amire Kovarmadernak kell, arra mi az eleg, a jo, meg a popec.

Furos 2013.08.21. 22:06:24

@diggerdriver: na az a kemény meg a kád széle :-D
Most jönnek csak a nehéz idők...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.21. 22:07:42

@tanacsnok:
segítek
"Az életvilág az a horizont, amelyben
az emberek cselekszenek, habár az “korlázotott és a társadalom egészének strukturális átalakulásával
összefüggésben változik” (Habermas, 2. kötet 182-). Az életvilág nem egyenlı a társadalommal. A
dolgok belülrıl való szemlélete az embereket vakká teszi, így minden attól függ, hogy a cselekvı
személy hogyan interpretálja a dolgokat. Ennek segítségével át tudja alakítani az életvilágot.
Habermas ennek értelmében az “tanulási folyamatok eszközével átadott életvilág transzformációjának
fogalmát” használja (Luther, 450).
[...]
AZ életvilág az a terület, ahol az egyének vagy csoportok cselekszenek, az emberek napi tevékenységének területe – így tehát ez alkotja az egyének és a társadalom közötti elhatárolódási
pontot"
szm.sze.hu/images/tanszeki_kutatasok_es_szolgaltatasok/nemzetkozi_es_hazai_projektek/Eletvilag_vagy_kozosseg.pdf

nagyjából érthető.
ha valakit érdekel, olvassa végig. nem állítom, hogy nem lesz sámános, de az kiderül belőle, hogy nincs egyedül.

andaluzkutya 2013.08.21. 22:09:22

@Amarante: jelen esetben tildy-vel értek egyet. Ha azt nézem az én munkám is olyan, hogy belepofázok olyan emberek életébe, akikhez semmi közöm és ráadásul mindezt az én biztonságos pocsolyámból, mivel olyan problémáim, mint nekik, nekem nincsenek.
Viszont éppen ezért én tudok az ő keretein (hagyományos, nem sámáni értelemben:) ) kívül is gondolkodni és talán rávilágítani arra, hogy lehet másképpen is csinálni azt, ami láthatóan nem működik.
Úgyhogy szerintem mindenki nyugodtan pofázzon bele nyugodtan, abból baj még nem lett soha, max. sértődés:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:09:35

@Amarante:
Megértelek, nekem sem dobban meg a szívem a jövő évi választásoktól :)

A svéd választástól sem kifejezetten, mert ahogy 1 kecske nem csinál nyarat (vagy hogy mondják :) ), úgy telet sem. Az a rendszer pöttyet beteg, nem fog megjavulni hirtelen a III. Ormány-kormány alatt sem. Itt sem fog semmi elromlani a köv. 4 év alatt. Akkor pedig mit foglalkozzak az egésszel, nem? De! Vagy mégsem?

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:09:55

@Babette_:
Ezt komolyan gondolod, hogy Baratusz a Saman?

2013.08.21. 22:10:20

@tanacsnok: azert itt a kommentelok egy jo resze 10-20-30 (ok, van, aki csak par eve es van aki csak most keszul) eve nem Magyarorszagon el. Egy ilyen blogra kitenni egy nehezen ertheto aktualpolitikat elemzo kisesszet. Haaat...
@morsels: a mai post az agony aunt? Tessek maris hasznaltad az uj kifejezest

rumitom 2013.08.21. 22:11:24

@deppate frog: ugyanez a problemam. Saman iras keszsege olyan amilyen, nekem spec emesztheto es ertheto is, bar rem unalmasan ir. Raadasul ha szoban zavaro egy ido utan, ha valaki nem ter a lenyegre, irasban meg inkabb az.

Ellenben, es ez mar korabbi posztjainal is problemam volt, egy meglehetosen antipatikus ember korvanalozodott ki nekem a kommentekben valo megnyilvanulasaibol, aminek folytan a velemenyere is egyre kevesbe vagyok kivancsi.

Az iro a meg nem ertettseget a kozonsege becsmerelesevel magyarazo/kompenzalo hozzaallassal meg nem tudok mit kezdeni..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.21. 22:12:01

@Furos:
Micsodaaaa?
Szükségállapot kihírdetve (még jó hogy egyedül vagyok:)))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:14:26

Én elmentem a vásárba, fű-rész-szel;
Tjúkot vettem a vásárba fél-pénz-en.
Tjúkom mondja: cenzúra...
Mert nem tudom mit mondhatott, fél-pénz-zel.

Aztán van még, amikor Csubatkát vesz az ember:
www.youtube.com/watch?v=lZFshO2n1b4

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:15:46

@morsels:
Na hallod?!
Barátusz a Sámán. Határátkelő meg a charlieharper.
Eszméletlen mik vannak...

De hová tűnt Daemon Hill?

Amarante 2013.08.21. 22:18:03

@andaluzkutya:

Eloszor is :te szakember vagy es a paciens azert megy hozzad,hogy beleszolj,le-ra-megbeszeld vele a dolgait.ha forditva tortenne talan mar hasonlobb lenne a peldad az en felvetesemre:))
Masodszor:erkolcsileg milyen jogom van abba beleugatni,amit ugy hagytam ott,mint kutya a Szaharat?:)))Szerintem nem sok,mert ha innen teszem,hidd el ezt onnan is ugyanugy latjak es erzik,utobb meg ereztetik majd velem:))))

Szerintem ez olyan,mint az erdelyiek allampolgarsaga es szavazati joga:nem ott elnek,adoznak,nem ismerik az igazi helyzetet,nem az o zsebukbol huzzak ki a penzt,de szavazhatnak,beleszolhatnak es okoskodhatnak.

En ezt sem tartom helyesnek es elfogadhatonak.
Nezetem szerint csak annak adok tanacsot,akinek mar kalacsot is adtam:))))

Persze mindez nem zarja ki azt,hogy en tevedek:)))

2013.08.21. 22:18:23

@rumitom: ez az iros oltan, mint a sok hamisan nyikorgo az X-Factorban. Meg o csodalkozik amikor a kozonseg kihuhogja.
Onkritika nada.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:19:50

@morsels:
Jól hangzik...
Érdekes, hogy vannak akik védik ezeket az embereket... még akkor is, amikor már a spejzban vannak.
Meglátjuk mit hoz a jövő... kis alkalmazkodás mondjuk nem ártanak a muszlimok részéről.

Amarante 2013.08.21. 22:19:55

@Kovermadar: Akkor te erted,hogy mirol beszelek?:))))

egy baratuszra mindeg szamithat az ember lanya!:))

tableno 2013.08.21. 22:20:32

@tanacsnok: "de legalább félig művelt, basszus!" - a félművelt aki másoknak meg akarja mondani a tutit, sokkal károsabb, mint az, aki tudja, hogy nem ért valamihez, és ezért nem is próbál észt osztani a témában.

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:20:34

@tanacsnok:
Egyebkent csak erdekessegnek :-)
Van itt a posztolok kozott olyan, aki mar az elso poszt utan azt irta, hogy nem erti.
Es az MIT-n vegzett, mint matematikus.
Persze ettol meg lehet elszomorito, csak nem a magyar, hanem az USA kepzesere nezve :-).
Ide eleg kevesen irnak olyanok, akiket magyarorszagi tomegkozlekedesi eszkozokon figyelhetsz meg :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 22:22:08

@Kovermadar: A tipussal kapcsolatban azt mondom hogy a consumer gepek (azok a tipusok, amiket bemesz a boltba es csak ugy leemelsz a polcrol) ritkan birjak 1-2 evnel tovabb.
Jobban jarsz ha veszel egy business laptopot. Azokat a tipusokat hivjak igy, amiket kifejezetten ceges felhasznalasra terveztek.

Osszehasonlitva kb. ugy kepzeld el mint egy olcso noname furo kontra egy ipari celu Bosch. Az egyik arra van tervezve hogy havonta 2 orat megy, a masik meg arra hogy heti 15-20 orat...

Ugyanigy van laptopoknal is, csak sokan nem tudjak hogy a boltok polcain azert kerulnek ilyen kevesbe a gepek mert sokszor olyan alkatreszeket hasznalnak amelyek megadjak magukat 1 ev utan.

Szal nincs semmi baj a Lenovo markaval, csak szerintem akkor a Thinkpad termekcsaladban nezelodj, ne az Ideapad-ben. Latni fogod hogy ugyanaz a konfiguracio joval dragabb a Thinkpadbol, ezert mondtam hogy egy kicsit oregebb konfiggel tudod majd megvenni, ha azonos budzsebol gazdalkodsz.

Az az igazsag hogy a proci, video kartya, memoria nem minden. Fontos a rendszerbusz atviteli sebessege, proci cache merete, stb. Az ordog a reszletekben rejlik. A consumer gepeknel nem is figyelnek erre a reszletekre mert tudjak hogy az atlag vasarlo sem fog erteni hozza, a business gepek viszont ossze vannak rakva minden reszletre ugyelve mert a nagyvallalatok IT-s gyerekei rendelik oket, akik ertenek hozza.

Amugy egy DELL Latitude E6520-ast linkeltem. Refurbished-et. Ha rakeresel fogsz ilyeneket es hasonlokat talalni kb. olyan arban, mint amit te linkeltel. Ne muszaly persze Dell-t valasztani, jok az uzleti HPk, Lenovok, Fujitsuk, Toshibak, Sonyk is, csak nekem a Dell a favoritom. :)

Szoval mindegy milyen markat veszel, csak figyelj oda ra hogy business osztalyos legyen... marha tartos darabot akarsz. :)

En ezt a modellt egy 2008-as laptopon csinaltam anno.

dl.dropboxusercontent.com/u/84735462/Final%20thesis%20-%20Compact%20Disc%20Harrow.pdf

U3D PDF. Megnyitod Adobe Reader-el, klikk a kepre, megvarod mig betolti, majd tudod forgatni mint a CAD szoftverekben. :)

2013.08.21. 22:22:12

@Kovermadar: nekem allitolag tobb nickem is van. Mar nem emlekszem mindegyikre, de azt hiszem Tableno, Jess, Mirjam, Mommmo, talan Tildy is es a Fordos jelu (hogy miert nem a Mustangot rakom ki?!). Es enyem a blog is of course.

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:23:17

@Kovermadar:
En mar nem vagyok hajlando meglepodni semmin.
Meg barmit elhiszek.
:-)

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:26:42

@Babette_:
Hat... elvileg elkepzelheto (lattam mar sok mindent a magyar neten) mint szinte barmi, de nekem nem ugy tunt.
Aztan persze tevedhetek, de jelenleg ugy gondolom, hogy ket kulon szemely.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.21. 22:28:31

@morsels: semmi gond, szivesen eldiskuralok barkivel ezzel kapcsolatban. :)
Amugy teny hogy minel erosebb es jobb a gep, minel nagyobb a monitor, annal konnyebb haladni a meloban, csakhat sokszor ennek az anyagiak szabnak hatart. Ezert mondtam csak hogy nem feltetlenul muszaly egy vagyont erre kolteni mert egyszerubbel is lehet, de ha van budzse (mondjuk gondolom a svedeknel akad erre keret Kovermadarnal :) ).

Amugy abban igazad van hogy a rendereles szamitasigenyes, nagyon is. De az kb. 1% a tipikus tervezos melonak. Szal amikor minden kesz, es kell egy "fenykep" a dokumentacioba, akkor csak elinditom a renderelest es elmegyek kajat csinalni. :) Egy honapba egyszer-ketszer ez belefer. :)

tanacsnok 2013.08.21. 22:32:45

@morsels
igen, észrevettem, mert van érettségim:D értettem a célzást:) de ezt is csak azért, mert tudod: van érettségim:)

ha jól emlékszem, volt már olyan írása Sámánnak, amit egyszerűen csak kinyomtam, mert iszonyat fárasztó volt. viszont nem kezdtem el róla regényt írni, hogy miért, meg csesztetni szegény embert. neki így kell megnyilvánulnia, szíve joga. ha a blog szerkesztője kirakja, szintén tegye meg. nekem meg szívem joga, hogy ne olvassam el:)

tanacsnok 2013.08.21. 22:32:45

@Babette_:
úgy tudtam, hogy meg fogod villantani az intellektusodat! :) igyekeztem is számodra minél magasabbra dobni a labdát! Google is my friend! úgy néz ki, a tiéd is!:)

RoxyCRX 2013.08.21. 22:32:45

Nos velemenyem szerint Saman vagy festo, vagy asztalos, mert 2 mondatonkent keretet akar alkotni...... :-)
Ezzel szemben mar annyi szep irast es kritikat olvastam ,hallottam a magyar helyzetrol..... Csak olyan kivancsi lennek, mikor fog a t. nep tenni valamit ,hogy ez megvaltozzon es nem csak a szajat tepni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:37:02

@Amarante:
Persze! Es szivesen el is magyarazom neked, ha esetleg nem ertened...
(olyan hangsullyal kerdezted, mintha nem lennel biztos magadban)

@charlieharper:
Erre mondjak, hogy hires vagy :)

@morsels:
Megertelek. Ezek szerint te is olyan eletunt, depresszios, aszocialis vagy, mint en? ;)

@Don Kartasch:
A linket mar csak holnap tudom megnezni (mar telefonrol vagyok). :( a notebookoknak utananezek mindenkeppen!

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:37:18

@Don Kartasch:
Vilagos, o tudja, hogy mennyi penze van a gepre es te tudod megmondani neki, hogy mi az, ami minimum kell neki.
Innentol kezdve neki kell kisakkoznia.
En csak beledumaltam, mert multkor nem valaszolt neki senki :-)
Ugy ertem, hogy most hogy te pontosan tudod, mert ezzel dolgozol, igy en mar nem is beszelek bele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.21. 22:39:36

@Don Kartasch:
Ebben van valami!
Sokat rendereltem, mert probalgattam a programot, de a legtobb esetben pontok-vonalak-korok... persze jo ellenorizni, hogy az esik-e ki a tesztaszaggatobol, amit szeretnek :)

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:40:17

@Kovermadar:
Nem, en nem vagyok olyan, mint te.

:-)

morsels (törölt) 2013.08.21. 22:41:46

@tanacsnok:
Jo. Szoval akkor Samant megbeszeltuk.
Ha csak cikizni akarod azokat, akiknek nincs erettsegiuk, vagy szerinted nem erdemeltek meg az erettsegit, akkor mond azt.
Szived joga neked is a cikizes :-)

nosuti 2013.08.21. 23:43:45

@Kovermadar: hát ha Barátusz a Saman akkor én vagyok Tökfőzelék :))))))

rumitom 2013.08.22. 00:45:21

ez latta valaki? hvg.hu/kultura/20130821_oravecz_nora_jelenseg
en azonnal az erasmusos lany nagyszeru iromanyara aszocialtam.
magyarorszag olykor tiszta amerika

pappito · http://pappito.com 2013.08.22. 01:18:40

@Kovermadar: csak egy baráti jótanács, tartsd magad távol a lenovo hordozhatóktól.
(mivel itt mindenki úgyis mindent jobban tudm, nem mondom h szerintem mit vegyél, de sok problémától megóvod magad, ha más gyártó termékeiből válogatsz)

sok sikert

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.22. 01:23:44

@Babette_: hat de Magyarorszagon, telen a ho abszolut nem varatlan. Vagy igen?:D

@Amarante: ez hulyeseg. Azzal , hogy en eljottem, meg nem fogom emgtagadni, mitobb letagadni a gyokereimet. Azzal, hogy eljottem, nem hatat akarok forditani, hanem elore megyek. Ha tudok segiteni masnak, akar otthon levoknek is, teszem.

"Ha vki tenyleg tenni akar a hazajaert az min. maradjon otthon es vallalja a nehezsegeket,harcoljon tollal vagy szoval,tegyen valami erte.nem erzem etikusnak,hogy a kellemes es biztonsagos pocsolyambol okositom azokat,akik ottmaradtak huzni az igat!
"
Mar bocs , de ez faszsag. Ez az a fajta tipikus szemlelet, hogy dogoljon meg a szomszed tehene is. Ha mar nem vagy reszese ne szolj bele, ne segits, ne adj tanacsokat, mitobb szopjal te is, mert hogy jossz te ahhoz, hogy kulfoldre szakadva beleszolj. Hat ugy, hogy min 10-15 evig ugyanugy otthon huztad az igat, ugy. Es talan van oka, hogy eljottel, es talan szeretned az orszagot jobba tenni. Te lehet nem, de en spec orulnek neki.

Eloszor ugy voltam vele, pl. hogy jovore mar nem szavazok. De egyelore meg magyar allampolgar vagyok, van ra torvenyi lehetosegem, es nem is kiskapu. Fogok megis.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.22. 01:31:38

@Don Kartasch: ssd, es minnel tobb ram. Nalunk majdnem mindne gepben 8 giga ram van. SSD meg azert jo, mert nagyon sok esetben a vinyohoz nyulas ( pl bongeszo megnyitas) miatt tunik lassunak a rendszer.

Ha atdobod mire kell pontosan, es mennyi ra az anyagi keret, parom osszeallitja a legmegfelelobb konfigot. ( vagy kivalasztja a legjobb ar-ertek aranyu laptopot a celhoz)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.08.22. 01:44:05

@Babette_:
Az életvilág vs. rendszer Habermastól származik.

Pontos volt a rákeresés! Gratula!

pappito · http://pappito.com 2013.08.22. 01:49:49

@tildy:): " Hat ugy, hogy min 10-15 evig ugyanugy otthon huztad az igat, ugy. Es talan van oka, hogy eljottel, es talan szeretned az orszagot jobba tenni."

és esetleg tanultál valami olyat külföldiában amit érdemes lenne Mo-n is alkalmazni, mert valamiben jobb, okosabb, jobban működő. Persze ez blaszfémia, a NER-nél nincs és nem is lehet jobb semmi. Amtolcsi is megmondta hogy "The hungarian economi is a fairytale"

pappito · http://pappito.com 2013.08.22. 01:50:48

@tildy:): " ssd, es minnel tobb ram"

bölcs tanács

andaluzkutya 2013.08.22. 06:44:12

@Amarante: Szerintem beleugatni bármibe jogom van, a demokrácia erről szól, a szabad véleménynyilvánításról (is). Másfelől én pl. nem fogok elmenni szavazni, bár megkaptam a szívhez szóló levelet, leginkább azért, mert nem Mo-n képzelem el a jövőmet. Én pont a 2010-es választások után két hónappal jöttem el, és már akkor se szavaztam, mivel úgy éreztem, hogy olyan dologba szólnék bele, ami engem nem érint. A "szólnék bele" itt nem azonos azzal, minthogy elmondom valahol a véleményemet, mivel a szavazás ennél súlyosabb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 07:00:58

@tildy:):
Szerintem ezt nekem gondoltad irni ;) vagy tevedek?

CAD/CAM-hez kell a masina, mindenkeppen notebook es ugy 6000 SEK a hatar (+\- apro).

Koszonom (a baratodnak is).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 07:03:02

@andaluzkutya:
En is pont igy vagyok ezzel. Tanacsot adok, elmondom mit lattam/tapasztaltam, de az mar nem az en sorsom. (raadasul joforman senkim sem maradt mar ott).

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.22. 07:46:09

@Saman:
figyelj, az első hozzászólásomra írhattad volna, hogy "figyi, olvass utána az életvilágnak habermasnál", most már, hogy kigugliztam, nem kell....
habermas nem a kedvencem, mondjuk a többiek sem, bár el kell ismernem, voltak jó megvilágosodásaik, pl Kant elég sokoldalú gondolkodó volt, minden témában előjön a neve,
de azért én azt mondom, ha egy kicsi kapáltak volna, nem lett volna ennyi idejük "gondolkodni"...

pappito · http://pappito.com 2013.08.22. 08:07:04

@Babette_: biztos a kfc-ben apritották a csirkét

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.22. 08:42:51

@tildy:): Ohhh, koszonom kedvesseged, de igazabol Kovermadar szeretne gepet mert ismerkedik a CAD szoftverek varazslatos lelkivilagaval. En mag csak probaltam neki adni egy par tippet... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.22. 09:12:04

@Amarante: ez tetszik! a szekelyek szoktak ilyeneket mondani ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.22. 09:13:05

@andaluzkutya: well said :-)
ha belegondolok, akkor én meg abba pofázok bele szerencsétlen kölyköknek, hogy hogyan mondják, amit mondanak :-)
(most témazáró utána laza feladat volt, hogy a naplójukban képzeljék el, hogy ők én, és vajon én mit írnék a mai napról meg az osztályról a saját naplómba. ez a feladat általában nagyon érdekes eredményeket szokott hozni. szóval belemászunk egymás agyába állandóan :-) )

mondjuk nekem fura, hogy ha elmondom, én mit szeretek, mit nem szeretek, akkor sokaknak az már köpködés és belepofázás. mintha szimplán azt mondanám, hogy nem szeretem a pacalt, aztán Hagyma kikérné magának, hogy miért mondom, hogy a pacal undorító, hogyan képes megenni azt a borzalmat.
de végülis mindenki úgy rontja el a saját maga életét meg lelkivilágát, ahogy neki jólesik....

Amarante 2013.08.22. 09:22:15

@Mr. Long:

Kikerem magamnak!!!!Nem vagyok szekely!:)))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.22. 09:24:10

@pappito: pontosan:) Kihagytam, de erre is gondoltam. @andaluzkutya: 5 honappal elotte jottunk el, de elmentem szavazni. Igy is arcomba kaptam, kinn elek, miert szavazok. Hat mert 1. volt lehetosegem ra, 2. az en penzemrol is szolt, hiszen dolgoztam haza.

@Kovermadar: o, igen. Szoval dual core i5 belefer anyagilag a keretbe, minnel tobb rammal. quadcore procik eseten olyan kompromisszumot kene kotnod, hogy 3 kg feletti lesz a gep, es keves akkuidod lesz.

Ha ssdvel tul dragan arulnanak ilyen laptopot, akkor erdemes olyan gepet venni, amiben bar nincs ssd, de be tudod szerelni a dvd-iro helyere. Videokartyaban nvidianak erdemes benne lennie, semmikepp nem integraltnak.

Cad/camnel mindenkepp legyen sok ramod, ha keves rammal aruljak a gepet nem baj, de vegyel bele pluszban.

Este szetnez, melyik tipus lenne igazan jo neked, egyelore azt ajanlotta, gaming kategoriaban erdemes korulnezni.

Amarante 2013.08.22. 09:25:15

@andaluzkutya:

Vegulis mindegy,mert ugye izleseken es pofonokon nem erdemes....
Ez a fenti az en velemenyem volt.En ugy jottem,hogy nem megyek vissza semmikepp.Ha innen valamiert menni kenyszerulok,az is egy masik orszag lesz,de nem Mo.
Amit mondtam az csak ram ervenyes es nem egy alt.ervenyu dolog:)
En igy erzem,en igy hiszem.Ennyi.

Amarante 2013.08.22. 09:27:29

@tildy:):

Pont ezt mondtam:megcsak joneven sem veszik a segito szandekot:)))))Akkor meg miert eroltetni?

Neked is mondom:amit irtam az az en sajat meglatasom,velemenyem,Igy latom,erzem,vallom es ennek ertelmeben cselekszem....ezutan is:))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.22. 09:30:05

@charlieharper: én meg Mirjam és Tanato is vagyok egy személyben, egyszerre legalább három időzónában, nemet váltok, vallást, kontinencset, akármit. vigyázzzzz velem nagyon :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.22. 09:33:27

egyébként meg nem mintha sokkal jobban mentek volna a dolgok, amikor a másik tolvaj banda volt hatalmon. demokrácia meg szabad választások, röhej, kb mintha választhatnál, hogy leüssenek és kiraboljanak, vagy seggbelőjenek és szétlopják mindenedet. köszi....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.22. 10:07:39

@Amarante: ismerosom szokta mindig ezt mondani, hogy nem szekely, csak a hatar masik oldalan lakik. :D (es nem szereti oket, mert mindig feszultseget szitanak)

andaluzkutya 2013.08.22. 10:37:35

@tildy:): szerintem nincs azzal gond, ha valaki elmegy szavazni, nem általános érvényű az én helyzetértékelésem a keretalkotó életvilágban:) Pl. a feleségem is szeretne jövőre szavazni, lehet, hogy el is fogom kisérni 400 km-re ezért, de ha ott leszek, akkor se fogok szavazni. És pl. nem utálom ezért a feleségemet, az ő döntése:)

@Amarante: Az én keretalkotó életvilágomban (aka.: véleményem szerint) véleményt bárki mondhat bármiről, még arról is, amiről lövése sincs, vagy köze nincs hozzá. Viszont az adott helyzetben az döntsön, aki ért hozzá és köze van hozzá.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 11:21:33

@tildy:):
Koszonom a gyors valasz!
A RAM nem kerdes, megveszem bele kulon a beleetetheto legtobbet (realis keretek kozott). Kesz gepeket lattam 8-16 Gb-tal, gondolom akkor a 2 db 8 Gbos modul belemegy.

A suly (meret - felfele) es akkuido nem szempont, mert autoval jarok es gyakorlatilag csak esti filmezeshez nincs tolton (neha szandekosan meritem le, hogy ne oljem meg).

Igen, i5 jellemzobben, da talaltam par i7-est is.

NVidia! Mindenkeppen. Lattam 1 es 2 Gb memoriasat is. Azok mar gondolom megfeleloek?!

Es ugye az eger :) Mert hiaba notebook, kell az eger, a touchpadtol kiver a viz :)

NorthPier 2013.08.22. 15:51:41

Halló, kedves HÁ!

Úgy látom, elkerülte a figyelmed, hogy szinte utolsó pillanatban, de én is jeleztem, hogy szeretnék úgy kommentelni (néha), hogy ne másnap jelenjen meg.
Előre is köszönöm!

NorthPier 2013.08.22. 15:51:42

@Babette_: Most olvasom a tegnapi hsz-eket. Két perce kértem időpontot az okmányirodába jogosítvány hosszabbításához, azért tartott fél percnél tovább, mert béna vagyok. De holnap reggel 8-ra szeretettel várnak, soron kívül.

Amúgy köszi, hogy ezt felemlítetted, mert ha nem olvasom, teljesen elfelejtkezem róla, hogy oda (is) akartam menni.

Nem tudom, melyik egyetemre jársz, de én ma reggel fél 9 körül simán bejutottam a neptundeb-re, 7 %-os leterheltség mellett. Evvel nem azt akarom mondani, hogy mindig így van, egyszer, de tényleg csak egyszer volt, hogy kb. 24 órán át képtelenség volt feljelentkezni.

BTBTBT 2013.08.22. 16:17:39

@Kovermadar:
Mások fixa ideáira talán andalúzkutya nyújthat megoldást. Én csak jókat nevetek rajtuk meg az "okosságaik"-on. :DDD

@nosuti:
Megnyugodhatsz. A hasonlatodból kiindulva nem te vagy Tökfőzelék. :)))

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.22. 16:22:17

@NorthPier: hát ez névváltoztatás, talán azért macerás. tavaly a lakcímkártyám nekem is öt perc volt.

este nyolckor nyitott a tárgyfelvétel, és van egy, amin csak 5 hely volt, és muszáj volt a nagy tülekedésben akkor csinálni, hogy elcsípjem az egyiket. összesen 80 percig próbálkoztam, plusz bejutás után 45 perc alatt tudtam felvenni mindet, olyan lassú volt.
a tárgyfelvétel előre látható és programozható dolog. lehet rá számítani. de nem, évek óta nem törődnek vele.

purple ragdoll 2013.08.22. 16:49:20

@rumitom: Ez a jelenség (ez a nőszemély) már nekem is a látóterembe került, van olyan ismerősöm, aki talán már osztotta is meg "magvas" gondolatait. Nem tudom, miért lehet erre igény, miért nem érzékelik, hogy ez csak néhány innen-onnan összeollózott instant BS. Már kerültem olyan mazochista állapotba, hogy a Fb-oldalára is ránézzek, de persze a bölcs gondolatok alatt ömlengő hozzászólásoktól még inkább felment a vérnyomásom. Ami még nagyszerű, hogy a mélyenszántó gondolatok mellé random kiguglizott képek kerülnek, mintegy megerősítendő azok mondanivalóját.
Már gondoltam rá, hogy én is felépíthetnék egy hasonló oldalt, hasonlóan egysíkú bölcsességekkel, sőt, még könyvet is írhatnék. De nem tudom, együtt tudnék-e élni a gondolattal, hogy ilyen hülyeségeket hordok össze.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 17:50:04

@Don Kartasch:
Meglestem a modellt.
Miféle jószág ez? Valami betakarító dolog? :)

@pappito:
Éppen nézek :)

2013.08.22. 19:49:20

Tisztelt Orban Viktor! Amennyiben elolvasta az Onnek cimzett nyilt levelet, kerem hogy 3 (harom) osszetett mondatban foglalja ossze annak lenyeget es irja meg itt egy kommentben, mert sajnos keptelen vagyok vegigolvasni de a vilagert sem szeretnek lemaradni a fontos mondanivalorol. Koszonettel huseges kulhoni alattvaloja: Mirjam

2013.08.22. 20:47:40

@Kovermadar: Mirjam még nem tudja, hogy aki elmegy, az hazaáruló. :(

2013.08.22. 21:01:30

@Philosoraptor: Most lebuktam, 15 eve nem olvasok magyar hireket :( Lehet hogy pont ezert nem tudom Samant kovetni. Vagy az is lehet, hogy egyszeruen tul hulye vagyok.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.22. 21:11:45

@Kovermadar: Aaaaz-az, kompakt tarcsas borona. Talajkeveresre, apritasra, lazitasra hasznalatos.
Amibol mondjuk van 12 000 fele, viszont ennek minden egyes parametere hidraulikusan allithato es a vezerles szabalyozza is automatikusan a GPS koordinatak alapjan, amilyen viszont tudtommal meg nincs a vilagon. :)

Ez egy ilyen teljesen egyedi darab, volt rola szo hogy az egyetem le is gyartja a prototipust hogy mereseket vegezhessenek rajta, de klasszikus vege lett a dolognak... elvagtak a forrasokat, szoval fiokba be. Nah, azota gyulik a por a torzsrajzon. :)

2013.08.22. 21:14:40

@Mirjam2: Sámánt én nem is akarom követni. Nem te vagy a hülye, ebben biztos vagyok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 21:21:14

@Don Kartasch:
Esetleg Svédországban? :)
Bár amilyen mezőgazdaság itt van... :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.22. 21:40:11

@Kovermadar: Svedorszagnak nem rosz a mezogazdasaga! Ezt alapbol nem is gondolnad mert ugye eszak meg joval hidegebb eghajlat meg minden, de a svedeknek es danoknak is atomkomoly gepparkjuk es technologiaik vannak. Kb. mint az amerikai farmereknek, csak piciben. :) Igaz, Svedorszagban csak delen van, de amit ott csinalnak az peldaerteku Europaban!

Oszinten szolva annyira nem feszelyez a dolog, alapvetoen mas iranyba kacsintgatok a jovobeni terveket illetoen. Szeretem a mezogazdasagi gepgyartast, de van annal izgalmasabb, tobb kihivast tartogato, jobban fizeto agazat is (szerintem). :)

Amugy bocs, masik dimenzioban ragadtam az elobb. Szoval munkagep, de nem betakaritanak vele. Tarcsas boronaval inkabb a szantas utan dolgozzak el a nagy rogoket (apritas, keveres) vagy vetes utan (sorlezaras). :)

ProEngineer-ben keszult amugy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.22. 21:52:44

@Don Kartasch:
Lehet világelsők vagyunk krumpliban :) mást még nem nagyon láttam a boltban, mint svéd zöldség-gyümölcs.
Alma még van, picike és nem tudom milyen az íze. Meg jávorszarvas, de az nem klasszikus mezőgazdasági termék :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.22. 23:04:09

@NorthPier: gratula. Probalj Jaszberenybe kerni okmanyirodaba idopontot neten , ugyfelkapun:) sok sikert:D

DieNanny CH 2013.08.23. 09:54:50

@andaluzkutya:
"Tehát van, ahol cél, hogy a dolgozó elégedett, boldog és magabiztos legyen."

Mikor anno 19 évesen ('93-ban) elkezdtem óvodában dolgozni, soha, senki nem kérdezte meg, hogy vagyok, jól érzem-e magam. - (És én nem is éreztem szükségét az igazat megvallva, mert amúgy jól éreztem magam.)
'12 őszén itt Svájcban, 3 hónapi próbamunka után egy 1 órás beszélgetésen voltam a főnökkel, ahol az volt az első kérdése: Hogy vagyok? Jól érzem magam? - Egy 38 évestől...

Nincs szükségem rá, hogy ajnározzanak, babusgassanak, távol áll tőlem ez a viselkedés. Valójában meglepődtem a kérdésen, mert valahogy az volt bennem: ha nem panaszkodom, akkor evidens, hogy jól érzem magam.
Hát, itt nem evidens.

Amúgy tényleg jól érzem magam.

DieNanny CH 2013.08.23. 13:22:01

@tildy:):

Fura, de mindkettőtök álláspontjával egyetértek...
Megpróbáltam kicsiben példát keresni.

Pl, az ovimból eljöttem 13 éve. Mi lenne, ha odamennék, és azt mondanám: Legyen minden csoportban egy füzet, amibe minden nap minden gyerekről beleírunk valamit. Mit játszott, mennyit evett, jókedvű volt, nyűgös, stb. Azért, mert itt Svájcban a Krippében ezt csináljuk, és a szülőknek ez nagyon tetszik.
Mo-on eszembe sem jutott, szülők sem hiányolták - ergo semmi gond nem lenne, ha nem tennék meg. Viszont ha megtennék, jó 'hangulata' lenne az embernek. Szülőnek lenne egy olyan érzése, hogy figyelünk a gyerekre. (Amúgy is figyeltünk, azzal nem is volt probléma. De mit tudta azt a délutános, hogy délelőtt kivel mi történt?))

Szóval igazából nem tudom eldönteni: érdemes beleszólnom a hazai helyzetbe, vagy nem?

NorthPier 2013.08.23. 17:30:02

@tildy:): Megpróbáltam. Pfff... Október 15-ig egy lefoglalható időpont nincs, ez utánra meg egyszerűen nem is enged keresni a rendszer. (Hát mi folyik itt Jászberényben...?!)
Most már nincs lehetőség arra, hogy másik település okmányirodáján intézd a problémád? Előzőleg én így csináltam, a jogosítvánnyal. Azt hiszem, a lakcímkártyával pl. nem lehet, csak a lakóhely szerint illetékes okm. irodán.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.23. 21:20:03

@NorthPier: jogsival nincs gond, azt lehet mashol. Viszont ha vegleges kulfoldre tavozast jelentenel be, azt csak a helyileg illetekesnel lehet. Ami nekem igy igyjaras.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.09.06. 13:42:46

Egy gyakorlati példa arról, hogy mi történik akkor, ha egy riporter azt kérdezi a miniszterelnöktől, hogy ki volt a keretalkotó a közüzemi számlákkal kapcsolatban. Csak nem a magyar Parlament?

Kossuth rádió:

A beszélgetés első nyolc percében Orbán Viktor leszögezte, hogy a rezsi csökkent, a rezsicsökkentést ő megvédi Brüsszelben, továbbá megvédi az embereket kihasználó külföldi energiacégektől is, akik az elmúlt nyolc évben szítták a magyar vért, áremelés formájában. Ekkor Kiss Gábor István műsorvezető fogainak kerítésén e szók röppentek ki:

No igen, csak a szolgáltatók tették mindezt jogszabályok alapján, jogszabályszerűen.

Orbán a meglepetéstől néhány másodpercig nem is tud megszólalni, majd válaszol, de alig talál szavakat:

"És? Hát most… Mi se teszünk… Nem kérjük őket, hogy sértsék meg a jogszabályokat. Mi is jogszabályszerűen járunk el. Eddig ők voltak erősebbek, és az eddigi magyar – elsősorban szocialista – kormányok meghajoltak az erejük előtt. Most meg mi vagyunk az erősebbek, és nekik kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz, és nem a magyaroknak hozzájuk. Bocsánat, ha esetleg a kelleténél erőteljesebben fogalmaztam, de ha ön provokál engem, akkor ezzel a végeredménnyel számolni kell."

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása