oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 15. 06:53,  A Cukorünnep és a horrorsztorik 237 komment

2013. augusztus 15. 06:53 Határátkelő

A Cukorünnep és a horrorsztorik

Magyarországon is népszerű a török tengerpart, így aztán sokakat érdekelhet országfelelősünk, Petra beszámolója, melyből kiderül, hogy a törökök jó része értelemszerűen belföldön nyaral (speciel három különböző tengerrel nem nehéz), és megtudjuk azt is, mi az a Cukorünnep és miért van annyi baleset ilyenkor. Nyaralási sorozatunk újabb része.

Szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában már voksolhatsz is!

cím_59.jpg

„Hurrá, nyaralunk! De csak egy bejegyzés erejéig, és ráadásul csupán átvitt értelemben, mert mi októberre tervezzük a nyaralást a férjemmel. Tekintve, hogy Törökország déli partján ekkor már nem a főszezonban tomboló perzselő forróság, hanem a kellemesen meleg időjárás a jellemző, itt nem számít furcsaságnak, ha az ember ősszel veszi ki azt a pár napos éves szabadságát.

Ami a törökök nyaralási szokásait illeti, azt ebben az évben is nagyban meghatározza a Ramadán, vagyis az éves nagyböjt, amikor is a hívők egy hónapig csak napkelte előtt és napnyugta után ehetnek, ihatnak, és nem utolsó sorban szexelhetnek.

Ezen kívül óvakodniuk kell a rosszindulatú gondolatoktól, és illik megsegíteniük pénzzel vagy élelmiszerrel a rászorultakat is. Nyilván ennél sokkal összetettebb a dolog, amibe most nem mennék bele. Nemcsak azért, mert az oroszországi magassarkú cipős futóversenyről szóló híradós beszámoló eléggé elterelte a figyelmemet, hanem mert nem szeretnélek titeket (és önmagamat) ebben a melegben egy vallási témájú írással megizzasztani.

Röviden csak annyit, hogy a Ramadán 2013-ban július 9-én kezdődött és augusztus 8-án ért véget. A böjt alatt ugyanígy - bár természetesen nem annyira megfeszített tempóban - dolgoznak az emberek, de nyaralni nem nagyon mennek.

5_3.jpg

A Cukorünnep

A Ramadánt egy pár napos ünnep követi, amit a helyiek csak Cukorünnepként emlegetnek. Ilyenkor nagyon sokan a mecsetben, imával kezdik a napot. Majd a fiatalabbak a nagyszülők házában gyülekeznek vagy váltják egymást, esznek (főleg édességeket), isznak, kezet csókolnak az időseknek, majd kipletykálják a másikat, akkor is, ha az éppen jelen van.

Ezen néha kicsit összevesznek, esetleg egy pár percet kiabálnak, majd gyorsan kibékülnek, ami után megint isznak és esznek. Közben természetesen elfogyasztanak fejenként egy pár liter fekete teát, a lazábbak pedig hazafelé menet lecsúsztatnak egy-két sört is az egyik kocsma teraszán.

Az üzletek nagy része az ünnep első napján zárva tart, de a kisebb, magántulajdonban lévő boltok ekkor is nyitva vannak, és a kassza mellett egy kis tálból keménycukorkát kínálnak a vásárlóknak. Régebben ilyenkor a gyerekek házról házra jártak édességek gyűjteni, de erre sajnos manapság kevesebb példát látni, mert nemrég nagy port kavart egy pár gyermek eltűnése.

Belföldön nyaralnak

Persze sokan kihagyják a családlátogatást és inkább nyaralni mennek, akkor is leginkább belföldre. Mondjuk, ha Magyarország partjait is három különböző tenger nyaldosná, akkor szerintem otthon is felélénkülne a belföldi turizmus, ami errefelé virágzik.

Azért is, mert a hívő muszlimok egyszerűen kényelmesebben nyaralnak, ha nem kell amiatt aggódniuk, hogy hirtelen felindulásból ráugrik egy darab disznóhús a tányérjukra.

1_21.jpg

Néhányan azért megejtenek egy külföldi nyaralást is, főleg azokba az országokba, ahová nem kell vízum. Így előfordulhat, hogy egy török még soha nem volt Európában, de bejárta Thaiföldet vagy Indiát.

Azért nyilván Európa is kedvelt célpont, főleg a bevásárló-turizmus kedvelőinek, meg amolyan presztízsértékkel is bír, ha az ember fia vagy lánya elrándul Párizsba vagy Brüsszelbe. Német ajkú területekre is sokan mennek, de oda inkább családot látogatni. :)

Rengeteg a végzetes baleset

Az ünnepek alatt tehát garantáltan megélénkül a belföldi, városok közötti forgalom. Éppen most mondták be a TV-ben, hogy idén 4 nap alatt 49-en haltak meg és 344-en sebesültek meg közlekedési balesetben. Hiába 72 millió körüli a lakosság, azért ezek a számok elég tetemesek, tehát ebből a szempontból is fokozott figyelmességre hívnám fel az ide érkezőket.

A közlekedési dugók és balesetek persze nem rettentik el túlságosan a több millió turistát, az idén nyáron a brit újságokban megjelent, egyre szaporodó horrorsztorik (legfőképp Marmaris városából) viszont annál inkább.

Olvashattunk többek között arról, hogy egy hoteltulajdonos késsel a kezében ösztönzött egy skót családot az intézmény mielőbbi elhagyására, miután az egyik alkalmazott hallotta őket valaki másnak panaszkodni. Bejárta a sajtót annak a megkéselt angol fiúnak a kálváriája is, aki nyilvánosan csókolt meg egy török lányt az egyik bárban.

3_14.jpg

Nem mintha ilyenek nem történnének meg bárhol a világon a turisták által megszállt övezetekben, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy a török tengerpart bármennyire is nyugatiasnak tűnik egy (azért rajongó) külföldi szemében, a viselkedési és kulturális szokások azért nagyban eltérnek Európában megszokottól.

Legalább már a június elején kezdődő tüntetés-sorozatok miatt nem kell annyira aggódni. Bár még mindig vannak kormányellenes megmozdulások, ezekhez közel sem csatlakoznak annyian, mint mondjuk egy hónappal ezelőtt. A demonstrációk alatt bűncselekményt elkövetők és jogsértők megbüntetése viszont természetesen folyamatosan napirenden van."

(A fotókat Petra innen válogatta.)

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire. Köszönöm a türelmet!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat nyaralás Törökország országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr135461306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rumitom 2013.08.15. 21:06:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a spiegel linken a kozepso a kiszel tunde? a masik kettot a ceges proxy suspicious pornography miatt blokkolta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 21:09:50

@Kovermadar:
367lóerő. Ott semmi nincs csak brutál köbcenti és még brutálisabb nyomaték.
Több mint elég.

2013.08.15. 21:10:46

@Kovermadar: Csak akkor elhetik ki magukat, ha 100%-osan biztosak benne, hogy annak hire nem jut vissza (az igencsak tag) csaladhoz, mert akkor a dedipapa kitagadna öket az öröksegböl. Ha meg lany az illetö, akkor meg a csaladbol is.

Sokan mondjak, hogy hogyan irigylik az itteni erös csaladi kötelekeket, de az ugyebar szepen visszaüt. Itt szimbiozisban elnek a csaladtagok, szomszedok. Mindenki betoppan a masikhoz varatlanul, turkal a maganeleteben, pletykal, megtervezi a masik eletet.

Engem is kostolgat neha a ferjem csaladja, de az uram mar a kezdetekben lerendezte velük, hogy beken hagyjanak. De amikor eljöttek hozzank vendegsegbe, akkor a melyhütönkbe is beneztek. Vicces volt.
Mondanom sem kell, hogy azota nem voltak nalunk, es ezen nem tervezünk a közeljövöben sem valtoztatni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 21:12:47

@rumitom:
Ne szerénykedj.
Az a 3terabyte tartalom a gépeden nem Kodály gyűjtötte népdalokkal van tele:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.15. 21:12:58

@rumitom:

Nem pornó, még szoftpornó sem. Mondjuk kemény erotikának. A férfiak csak gatyáig vetkőztek, a nők meg bugyiig. Néha egy-egy táncosnő teljesen levetkőzött, de nem mutogatotta akkor sem magát.

Igen, ott kezdett Kiszel Tünde, még a rendszerváltozás előtt. S nem is volt ő olyan fiatal már, 30 éves körüli lehetett akkor - most már 60 felett van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 21:26:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Maradok én az embernek való édességeknél.
Azok is kifogástalanul hízlalnak:))))

BTBTBT 2013.08.15. 21:34:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Viszont ami a hadügyet és a külügyet illeti, ott csak a brit hatóságok döntenek, e két területen nincs jogosultsága a helyi parlamentnek és kormánynak. De minden más kérdésben csak a helyi hatóság dönt."
Hasonlóan a Welsh és North Ireland Assembly-khez és a Scottish Parliament-hez.

@Robert Noel Danahi:
Kulturális értékek? Neked tényleg fizet valaki. :)

@Kovermadar:
"de a szomáliaiak esetében teljesen érthető, hogy be vannak csomagolva."
Csak nem arra célzol, hogy a folyamatos szülés és/vagy az eleve ilyen testalkat miatt igencsak nagy a nők testtérfogata?
Egyfelől vicces, másfelől szomorú látni, hogy csak ide-oda dőlöngélve képes némelyik járni, akkorák.

@PetraBee:
"A török TV csatornan futo filmekböl meg ma is kivagjak sokszor meg a csok-jeleneteket is"
Akkor ott nem is érdemes megnézni az "Elemi ösztön"-t.

@ffüttyfürütty:
Az bizony. Bpetyának is ajánlanám, ha itt lenne, mivel ő erdész.

"Elszánt kóborkutyák olykor vadhúsra éheznek." :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.15. 21:39:11

@Barátusz:

"Hasonlóan a Welsh és North Ireland Assembly-khez és a Scottish Parliament-hez."

Az más. Skócia az UK része, önkormányzata van egyes dolgokban. Míg Guernsey nem része az UK-nak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 21:45:23

@PetraBee:
Az kemény!

Szerintem pont azért magán a magánélet, hogy senkinek, semmi köze ne lehessen hozzá. Sem a rokonoknak, sem a haveroknak, sem senkinek a menyasszonyomon kívül.

Nekem majdhogynem semmiféle családi kötelékem sincs és így is boldogan élek. Szerintem az igazán nagy családok arra jók, hogy mindenki arra legyen kényszerítve, amit igazából nem is akar. Idomulni a többiekhez, elnyomni a saját vágyait, mert mindig tekintettel kell lenni valaki másra.

Egyébként szegénység van arrafelé? Nehéz munkát találni? Mert ha nem, akkor ki nem tojik arra, hogy a dédi kitagad, akinek biztos van egyébként még sok gyereke, akiknek megint sok gyereke és így mire meghal mindenki "fölöttem" és eljut az örökség "hozzám", már az eredeti 5%-át éri vagy annyit sem. Persze, ha a dédi dollár milliárdos volt, akkor megéri, de két petákért nem hiszem, hogy adnék egy jó ... ;)

Kell legyen ott még valami más is...

@rumitom:
Jó emlékeink vannak a téli Dodge-ról (annak ellenére, hogy mégsem volt diesel :) ). Csak az alkatrész és a javíttatás a gond (különösen, hogy hol találok hozzá itt szakszervizt... lehet a sarkon, de lehet csak Stockholmban). Mindenesetre jövő nyárra tervezem egy játszósautó vásárlását, meglátjuk hogy alakul addig az élet.
Köszönöm a véleményedet!

@diggerdriver:
Jajj, be szép is az! És a hangja is jobb, mint a szuszogó turbónak, szerintem :) És legalább az nem romlik el soha :)

Nem tudom egyébként, minden kompresszor gagyi? Eddig csak a TD Mondeom volt olyan, de az irtó ócska volt :(

morsels (törölt) 2013.08.15. 21:46:23

@Kovermadar:
Es van realis eselyed ilyesmiket venni?
Szerintem Kanadaban nem lenne.
(csak mert gondolkozol :-))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.15. 21:47:47

@diggerdriver:

Én sajnos a közel-keleti édességek híve vagyok, sokkal jobban szeretem őket, mint az európai édességeket, bár már nagyon-nagyon ritkán eszem bármit is, mivel zúg a fejem másfél óráig, ha megteszem. (Cukorbeteg vagyok,)

morsels (törölt) 2013.08.15. 21:49:46

@diggerdriver:
Azt hiszem mezt hasznalnak inkabb. Altalaban ami tocsog az edes szirupban, az mez.
Persze lehet, hogy mar ezt is varialjak. Mindenesetre a finomitott cukor legalabb olyan rossz, mint a margarin.

:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 21:50:50

@Barátusz:
A dülöngélésre apósom adta meg az eddig legésszerűbb választ: valószínű a nem túl szakszerű orvosi (szülészi) felügyeletnek az eredménye.
Pl. nem "terpeszben" csomagolják be a gyereket, hanem egyenes lábakkal, aminek aztán ilyen eredménye lehet.

Kérdés, hogy miért a nőkre jellemző ez... szándékos csonkítás / deformálás? Arrafelé megesik az ilyesmi.

De egy svéd fórumon azt olvastam, hogy azért járnak így, mert annyira "gizdának" hiszik magukat :) Ez sem rossz, bár kevéssé hihető.

morsels (törölt) 2013.08.15. 21:52:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Alapvetoen mez lenne a cukor helyett, nem?
Mondjuk en sem szeretem a torok, arab edessegeket.

morsels (törölt) 2013.08.15. 21:53:00

@diggerdriver:
Senki nem gondolta, hogy diggerne van a foton :-).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.15. 21:54:30

@PetraBee:

Dédnagyanyám férjének volt ilyen mániája. Elment egyszer a bútorboltba a 30 éves fiával és annak a feleségével, segíteni bútort cipelni. De csúnyán összevesztek, mert a házaspár olyan bútort választott (a SAJÁT lakásukba, ahol az öreg NEM élt), mely nem tetszett neki. Erre az öreg kijelentette, hogy nem azt kell megvenni, hanem valami mást. A fiatalok meg nem azt vették. Így az öreg ott hagyta őket és 3 évig nem volt hajlandó beszélni a fiához. Sőt nyilvánosan "szemét nudistának" nevezte a fiát. (Szerintem nem is tudta a "nudista" szó jelentését, de úgy gondolta ez valami nagy sértés lehet.) S még évek után is felháborodottan mesélte az öreg, hogy a fia nem fogadott szót neki.
- Én bezzeg sosem mertem ellent mondani apámnak. 40 éves voltam, s apám lekevert nekem egy pofont, mire én letérdeltem elé és megcsókoltam a kezét, majd az mondtam "köszönöm, apa!" - mondta felháborodottan.
Hozzáteszem, az öreg nem volt teljesen normális...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 21:58:16

@morsels:
Lenne, persze.
Nem ebben a pillanatba, ezért is várnék jövő nyárig.

A linkelt autók ára 150-160.000 kr (24.500 CAD). Beleteszek mondjuk 30.000 kr-t (4.700 CAD), a maradékot meg kifizetem havi 2.500 kr-val (400 CAD). Ez nem egy egetrengető megterhelés... persze nem szívesen fizetnék ki mellette 8-10.000 kr-t javításra :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 21:59:07

@Kovermadar:
Na most a kompresszor és a turbó között nagy különbség van szerkezetileg.
A foswagen csinált régen G feltöltős autókat.
A G kompresszor nagy szar volt aztán leálltak róla.
A Mazda csinált valamikor comprex feltöltős 626-ost az is nagy szar volt.
A kompresszoros Mercik jók.
A turbótól se kell félni persze egy FORD-ba beépítve háááát...
Szívódízelt talán már autóba nem is gyártanak. Utoljára talán a foswágen csinálta az SDI-t ami szívódizel volt.

morsels (törölt) 2013.08.15. 22:00:07

@PetraBee:
A vicces az, hogy amit tiltanak, az mindenkit erdekel.
Ha meg nem tiltjak, akkor jon birca :-)

Kozben meg ket dolog tortenik.
1. Valtozik az orszag (ami mindig is megtortent.. nem ujkeletu dolog; a kerdes max az volt, hogy mennyi ideig marad meg az orszag, vagy az a fajta tarsadalmi berendezkedes. ami a napjainkban egeszen mas merteket es idosavot jelent, szoval mas kategoria)
2. Elfojtja a valtozast.
Ennek is tobb valtozata lehet, az egyik jellemzo pelda talan az lehet, ami most Egyiptomban tortenik.

morsels (törölt) 2013.08.15. 22:01:36

@Kovermadar:
Egy ilyen Mercedes 25ezer CAD?
Na, itt ezt nem kapod meg ennyiert :-)

(najo, hany eves auto?)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 22:02:26

@morsels:
Azt mondod Egyiptomban nem sikerült megérteni teljesen a "szeretkezz, ne háborúzz" tételt?
Mennyivel jobb egy jót ..., mint azon kattogni, hogy mi az, ami bejön a nagytestrésznek?

morsels (törölt) 2013.08.15. 22:03:16

@diggerdriver:
A margarin tenyleg nem jo.
En is sokaig azt ettem, de a vajnak jobb ize van. Szendvicsre ugyanugy, mint krumplipurebe. Aztan husokat sutni meg vetek margarinban.
De tenyleg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 22:04:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ránézek a képre és három kiló már felugrott.:)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 22:07:07

@morsels:
Ne játsz a tűzzel Odusszeusz
:)))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 22:08:29

@morsels:
2005-ös.
Nagyon olcsó, azt én is látom, biztos valami nem egészen kerek rajta, mondjuk az 5400 ccm-es motor miatt vidám lehet az adója és biztosítása.

De van 2010-es Charger 155.000 kr-ért. 50.000 km-rel.

Nehéz dolog az autóvásárlás, mert rettenetesen válogatós vagyok (ráadásul gazdag sem vagyok :) ).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 22:09:27

@diggerdriver:
Akkor nem lett volna erőszakolási hullám a tüntetéseken. Bár ki tudja, hogy mivel erőszakoltak, lehet széklábbal...

morsels (törölt) 2013.08.15. 22:09:52

@Kovermadar:
Leegyszerustive igen :-)
De a kozelkeleten is egyfajta ujkori vallashaboru tortenik (kivancsi lennek birca elemzesere).
Mert ugye vannak egyreszt azok az allamok, amik meg mindig torzsi elven mukodnek es gondoskodnak a torzs tagjairol. Azokban az orszagokban, ahol tortent az 'arab tavasz', az eleve nem volt egyseges. Vagy kulonbozo torzsek, vagy kulonbozo vallasok feszultek egymasnak; amit nem lehet feoldani azzal, hogy 'szeress, ne haboruzz' (ez meg a hippi korszakban is joidoben telt, aztan nem egeszen igy ultettek at a gyakorlatban azok, akik abban a korban nottek fel)

Szoval Egyiptom egy vallasi/politikai keverek alapjan all a polgarhaboru szelen. Ha Morsit nem tavolitotta volna el a katonasag, akkor a masik oldal csinalta volna ugyanezt. Pont ezert volt Mubarak 40 evig hatalmon. Az USA tamogatasaval.

morsels (törölt) 2013.08.15. 22:11:38

@diggerdriver:
Hat szirennek nem vagy jo..
Mar elnezest.

morsels (törölt) 2013.08.15. 22:17:01

@Kovermadar:
Egyreszt itt meg az is olcso.. masreszt a fenntartasa (biztositas, javitas) nagyon sokba kerul. Innentol jobban megeri egy altalad lenezett tipus, amit viszont ujjonan tudsz ennyi penzert venni es a fenntartasa olcsobb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 22:17:36

@Kovermadar:
De most komolyan.
Minden háborút vén faszok kezdtek nem?

BTBTBT 2013.08.15. 22:18:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Olvasd el újra azt, amit tőled idéztem a korlátozott döntéshozással kapcsolatban, és rögtön igaz lesz, függetlenül attól, hogy része-e az Egyesült Királyságnak, vagy sem.
Vagy keress rá a "devolved parliaments" illetve "devolved powers" kifejezésekre.

@Kovermadar:
Ez inkább a túlzott kövérség és annak a lábakra, illetve a járásra gyakorolt hatása. A Whitechapel környékén - ahol a főúton a muszlimok a fehér embernél jelentősebb számban fordulnak elő, nem egyszer láttam magas, de kb. 120 kilós szomáli nőt, aki pingvinszerűen imbolyogva haladt előre.
A bengáliakra - akik szintén nagy számban vannak jelen az említett környéken - ez nem teljesen igaz, mert ők alacsonyak.

Amarante 2013.08.15. 22:20:01

@morsels:

De ha nagyon kuzd szirena meg lehet belole:)))))

morsels (törölt) 2013.08.15. 22:21:03

@Kovermadar:
A Charger ara itt nem draga ennyi penzert, de en nem fizetnem ki.
Itt nincs kulon olyan kulonado, mint amit emlitettel, de a biztosito joval magasabb osszeget fog szamolni, mert ugye sportkocsi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 22:26:29

@morsels:
Mit értesz általam lenézett típus alatt? :)

---

Vallásháborúk meg úgy általában ezek a dolgok:
Az embereknek valamikor majd fel fog kelleni nőniük. Rá fog kelleni jönniük arra, hogy olyan baromságok, mint Allah, Mózes vagy a kis Jézus az ég-világon semmilyen problémát nem oldanak meg, inkább csak problémákat okoznak egymásnak és a "hívőknek".
Le kell ülni egyszer és átgondolni, hogy mi a fontos. A boldogságunk vagy a soha véget nem érő rivalizálás és b@szakodás.

Én inkább azt az elvet vallom, hogy dolgozom, ha kell, elszívok egy jointot vagy összebújok a menyassonyommal. És magasról tojok a Koránra, Bibliára és minden, mások által írt dologra. Nekem senki ne mondja meg, hogy mikor-hogyan-hol és mit tehetek, ameddig azzal nem okozok másnak anyagi vagy fizikai kárt.

John Lennon - Imagine című száma ezesetben jó iránymutató :)

Amarante 2013.08.15. 22:31:14

@Kovermadar:

Es ha egy napon eszhez ternek,akkor mi maradna oknak a haborura? Az a legrondabb,hogy Allah,Jezus es Buddha neveben csupan haboruznak,egyebbre manapsag nem jok.A hithez mar semmi kozuk..

morsels (törölt) 2013.08.15. 22:32:08

@Kovermadar:
Peldaul Honda...
Ugy altalaban az azsiai autok, kiveve a luxus kategoriat :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 22:35:00

@Barátusz:
Ezek sem túl magasak és van közöttük nem túl nagy szteppművész is.
Magyarországon is volt kövér ember, de egyik sem volt Frida Astaire

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 22:36:00

@morsels:
Azok nem jók Neki mert olcsók nem romlanak el és örökké tartanak.:)))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.08.15. 22:36:29

@Kovermadar:
A vallashaborukhoz...
Hat persze, a megoldas az, hogy csak ra kene jonniuk. Szivhatnanak jointot es hallgathatnak John Lennont.

Szoval erted, annak nagyon kicsi a jelentosege, hogy te hogyan erzed magad :-).

En meg azon az allasponton vagyok, hogy rendezzek le egymas kozott.
Ami miatt ez szinte lehetetlen, az a geopolitika. Amit ugyanugy kritizalhatsz, mint a vallast, de attol meg nem fog megszunni. Raadasul joval racionalisabb magyarazata van :-)

morsels (törölt) 2013.08.15. 22:39:02

@diggerdriver:
Hat en bevallom, hogy bar szivesen ulnek egy BMW/Audi/Mercedes autoba, egyszeruen nem tudom megfizetni.
A tapasztalatom meg egyezik azzal, amit irtal. Viszonylag olcso (mondjuk 24ezer CAD vadi uj) es megbizhato, nagyon sokaig.

BTBTBT 2013.08.15. 22:40:08

@Amarante:
Dehogy nincs. Abban hisznek, hogy a messiásaik általi háborúban vesznek részt. :)

@Kovermadar:
Csak a dagadt magyar ember felsőteste nincsen volt letakarva egy nagydarab ronggyal, és ezáltal egyensúlyozásra tudja használni a karjait.
Meg egy magyar nő ritkán tölti be az ellőgép szerepét.

Persze ismertem Mo.-on olyan házaspárt, akiknek 17 (!) gyereke volt - természetesen vallási okokból meg emberi butaságból -, de az asszony messez nem volt akkora darab, mint a szomáliak idekint.

rumitom 2013.08.15. 22:46:59

@diggerdriver: te hanyszor nezed meg ugyanazt legyen az szo filmrol (barmilyen tartalom) ujsagcikk, konyv stb? en nem tarolok semmit. ha valamit le is toltok, hacsak nem szakmai anyag amire referenciakent kesobb szuksegem lehet, megnezes utan torlesre kerul ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 22:49:08

@morsels:
Ja.
Amerikai felsővezetők beszélgettek egymás közt és panaszkodtak hogy amikor egyetemistaként volt egy szakadt Toyota Camry-jük vagy Honda Legend-jük soha szervízt nem láttak mostmeg a kötelezően alájuk tolt Audi-k BMW-k Mercedes-ek állandóan szervízben vannak.

rumitom 2013.08.15. 22:50:43

@Kovermadar: ha jatszos auto, akkor ne a charger, hanem a challengert. ket ajtos kupe valtozat retro kinezet. Hemi motor. 470Le. mi kelhet meg? bar en a kicsi angol roadsterek hive vagyok, sokkal inkabb jatszosak, mar csak azert is, mert normalis autonak nehez lenne oket hivni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 22:51:35

@rumitom:
Most magyarázkodsz? Nekem nem kell. Értem én.
Figyelj, rádégett már ez az Isten le nem mossa törődj bele.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.08.15. 22:52:35

@diggerdriver:
A legend az az Acura (Honda luxury division), az alapban nem tartozik az olcso autok koze.
Csaxolok :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 22:53:26

@rumitom:
Ja. Azokkal jól lehet játszani.
Kár hogy három kel belőlük és még akkor sem biztos hogy egy menetkész:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.15. 22:54:57

@morsels:
Tudom de azért ha apuka befizeti fiacskáját az egyetemre azért alától egy öregebbet belőle.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 22:57:53

@morsels:
Nem nézem le. Persze van pár típus, amit soha nem vennék, bármilyen modellel is jönnek ki.

Az is igaz, hogy SUV-ot, kombit és kisautót sem vennék soha, még akkor sem, ha az éppen csúcskategóriás. Pl. egy fullextrás A-s Mercedes is a "Köszi, inkább nem" kategória. Vagy bármilyen családi autó.

A sport vagy sedan tetszik, cabrio is inkább módjával, mert bár sosem próbáltam, de az az érzésem, hogy nem az én világom.

Az is igaz, hogy a már említett Dodge Charger-nél csodálatosabb külsejű autót nemigen láttam, hacsak a 90-es évek Mercedes-eit vagy a Chrysler 300C-t nem nézem, mert azok is szépségesek :)

Ott van aztán a sport kategória... Bugattit sosem vennék, hiába az egyik leggyorsabb. Porsche-t sem, mert nem tudnak hátsó részt csinálni az autónak :) Ferrariból viszont tetszik a "Magnum" féle :)

Eddig a legerősebb saját autóm a Rover 620Si volt, talán 136 LE. Fenntartása nem volt sok. Gondolom akkor egy 200 LE körüli jószág sem lehet horror.
A fogyasztásnál mindenképpen előrébb teszem a vezetésélményt. Ha 10-et eszik, hát egyen. Ha 12-t, akkor annyit. Folyamatos 12 fölötti éhségnél azért már hosszú távon lehet bánnám a dolgot :) Persze van, amiért cserébe nem annyira :)

Tempomat, automata váltó kell, mert kénylemes is vagyok :)

Tudom, sok a bajom :)

Rendesen szétOFFoltuk a posztot, elnézést az írótól!

2013.08.15. 23:00:13

@Kovermadar: mi a baj az SUVval?

Morsels keverte, en nem veszek azsiai autot. Azt a Jess veszi.

morsels (törölt) 2013.08.15. 23:01:51

@Kovermadar:
Ok, a Charger muscle car, nem sportauto :-)
De abbana kategoriaban ott van a Corvette, meg a Mustang.
Ujjonan egyik sem olcso.

Sportban meg a Viper, na az sem olcso.

Amarante 2013.08.15. 23:03:46

@Barátusz:

Gondolom ismered a mondast:"egy jo kifogas sosem volt rossz":))))

Ha nem a hit,akkor majd valami mas...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 23:04:18

@rumitom:
Néztem azt is, de... ahhoz kicsi vagyok még :)
Drágább, mint a Charger.

2013.08.15. 23:05:39

@morsels: ugy vagyok az azsiai autokkal, mint a k-pop es j-poppal. Nem erdekel, hogy popular, nem az izlesem

morsels (törölt) 2013.08.15. 23:09:14

@charlieharper:
Ja, hat en nem tudom megfizetni az izlesem.
Es a hondak megbizhato, jo autok. Vezetni is szeretem, mert mar nem erdekel a sebesseg. Oregszem :-)

Jess is szivesen vezetni sport mercit, csaxolok :-)

SzZoole 2013.08.15. 23:12:44

@Barátusz: sorry most vegeztem,fogalmam sincs az altalad emlitett uzletrol a Brent Cossi stational mivel kocsival jarok a shoppingba,de ha Magyar szot hallok akkor minden nyelven elfelejtek beszelni,neha csak mosolygunk a csaladal egyut a sok nagyhangu fiatalokon.

morsels (törölt) 2013.08.15. 23:15:14

@charlieharper:
A masik..
Az en honda civicemnek 130 LE-je van (azt hiszem), de kulnosebben nem izgat. Az autopalyan 100 km/h a limit, aztan ha ramegyek, beallok 120-ra, cruise control es lehet vezetni 600 km-t.
Te is tudod, hogy egy Crovette nem arra keszult, hogy 600 km-t vezess vele. Arra meg regebben az Oldsmobil Toronado keszult (peldanak hoztak fel, a muscle car elleneben).

Szoval varosban fogyasztok olyan 8-9 litert, az orszaguton meg talan 6-t.

Namost szivesen ulnek egy Mustang Cobra Cabrioban? Persze. Csak nem tudom megvenni es nem tudom fenntartani :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 23:17:26

@charlieharper:
Nem az én stílusom.
Egy SUV csupa olyan "szolgáltatást" nyújt, amire nekem nincsen szükségem:
- jól meg tudnám pakolni, de a legnagyobb "csomagom" a bevásárlás maximum 2 szatyra;
- magasabb felépítés, de igazán annak sem értem a miértjét (persze jó lehet ellátni a sor fölött, de sosem tapasztaltam, így csak ezért nem vennék);
- nem tudom, hogy mennyire alkalmas terepjárónak, de itt mindenhol rendes aszfalt van, olyan helyre pedig sosem járok, ahol terepjáró kellene.

Emlékszem, hogy neked SUVod van, amivel ráadásul a feleséged jár a gyerekek miatt... :) Számodra miért volt szimpatikus?

@morsels:
Újjonnan egyetlen autó sem olcsó. Egy alacsonyabb kategóriás azért, mert nem ér annyit. Egy drágább meg azért, mert annyi pénzem sosem lesz :)
Egy időben szemeztem az új S60, S80 Volvoval, de 300-400e kr körül áll csak meg. Ford Mondeo-val, de az is 350e kr magasan van. A Mondeoban nagyon tetszik a fűtőszálas szélvédő :) Itt nagyon hasznos lenne...

2013.08.15. 23:19:00

@morsels: Jess kozel lakik Silverstonehoz, kiprobalhatja:
www.silverstone.co.uk/experiences/driving-days/mercedes-amg/

Igen, Ontarioban ez a 100km/h speed limit nem volt szep.
Varosban furikazashoz, sot meg a torontoi alyakon is siman eleg a 130LE. Hogy birja a telet az autod?

morsels (törölt) 2013.08.15. 23:21:12

@Kovermadar:
Nem. Amelyiknek az ara sokat zuhan, az azert, mert a fenntartasa draga. Nem kell alacsonyabb kategoriasnak lennie.

Az igazsag az, hogy amelyik jol tartja az arat (tehat kevesebbet csokken), azt erdemes ujonnan is venni. Szerintem.

Erdekes, mifelenk a szelvedon meg nem lattam futoszalast.

morsels (törölt) 2013.08.15. 23:25:13

@charlieharper:
Ezt hogy erted?
A hideggel semmi baja, mindig poccre indult.
Ha a ho magassagara gondolsz, akkor ott persze lehetnek gondok, de en nem Torontoban elek :-)
Itt 40 cm ho is egy napig okoz problemat. A kozlekedes akkor sem all le, csak lelassul :-)
Aztan kiviszik a havat a varosobol, az utak masnap (sozas utan) szarazok. Peldaul en meg nem vettem teli gumit. Az is igaz, hogy nem jarok olyan helyekre, ahol ritkan, vagy maskepp takaritjak az utakat.

morsels (törölt) 2013.08.15. 23:26:22

@morsels:
Najo, amikor -28 fok volt es 8 orat allt a parkirozoban, akkor korbejart az onindito haromszor, nem pocc volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.15. 23:30:06

@morsels:
Mint a régi TD Mondeom... tél, -10 fok, indítózás, 3-at teker... és végleg kilehelli lelkét :D

Azóta tudom: soha többet dieselt! (pláne, hogy itt a gatyám is rámenne az adójára)

2013.08.15. 23:32:08

@morsels: ez komoly, hogy Ontarioban nincs teligumid? Oszinten szolva, azt hittem kotelezo. Na, ma is tanultam valamit. Nekem meg se fordult a fejembe, hogy ne 4*4-et vezessek mar jo ideje. Foleg T.O-ban. Utana maradt a szokas itt UKban is.
Mi side road-on laktunk, akkor meg a lamyom pici volt, jol jott a 4*4-es ott is.
Itt is volt ho az utobbi teleken, talan 3 eve volt nagyobb, itt is side roadon vagyunk. Gyakorlatilag 4*4 nelkul 2 napig vezetni nem lehetett.

morsels (törölt) 2013.08.15. 23:34:14

@charlieharper:
Meg nem kotelezo :-)
Quebecben kotelezo. Itt is tervezik, hogy kotelezove teszik, de meg nem az :-)

morsels (törölt) 2013.08.15. 23:36:54

@Kovermadar:
-10 meg se kottyan.
A -28 azert mar megdermesztette a nem annyira fiatal aksimat :-)

De csak munkabol hazafele. Ott nem lehet ratenni a block heaterre.

Mifelenk a dieselt le sem allitjak, ha ilyen hideg van. Marmint mondjuk a szemetes autok. Mennek egesz ejjel.

morsels (törölt) 2013.08.15. 23:38:49

@charlieharper:
Persze ertem en az SUV-t, ha olyan helyen laksz. De a varosban, vagy foutakon kozlekedve (401) nincs szukseg ra. Tiszta, szaraz aszfalt van nagy havazas utan is.

Najo, Toronto nem annyira felkeszult, mint mi :-)

2013.08.15. 23:42:38

@morsels: oh, Londonhoz kepest T.O szuperul felkeszult a havazasra.
Egyebkent nagyon tetszik a Tesla model S, meg nalunk nem elerheto, csak elorendelesre.
Nalatok van mar?

morsels (törölt) 2013.08.15. 23:45:54

@charlieharper:
En meg nem lattam (monduk egy Aston Martint lattam errefele, nadehat ez nem Toronto :-) .
Azt hiszem csak Californiaban fut.

morsels (törölt) 2013.08.15. 23:48:32

@charlieharper:
Mondjuk Londonban nem szamitanak nagyobb mennyisegu hora.
Nalunk meg jobban fel vannak keszulve, mint T.O.-ban.

Mondjuk ez egyszer volt, de 3 nap alatt kaptunk 90cm havat. Marcius vegen :-)

Shanarey 2013.08.15. 23:59:31

@diggerdriver:

Ezt úgy hívják, Sárkány eresztés
:-))))))))))))))))
Tényleg meg kell ünnepelni.
:-)))))))))))))

nyuszigonosz 2013.08.16. 00:20:40

@Shanarey: Erre talán le tudnám cserélni a sajátomat is, ha választhatnék. :-))

pappito · http://pappito.com 2013.08.16. 01:15:00

@Kovermadar: " Pl. egy fullextrás A-s Mercedes is a "Köszi, inkább nem" kategória."

ehh, a minap volt szerencsém az új A45 4MATIC AMG-hez és kisautó kinézet ide, "dehátezcsakegyAclasse" oda, eléggé letettem a hajam, pedig 2-3 modelltől eltekintve minden csillagost vezettem már. Kevesebb, mint öt másodperc alatt van százon, kurva kényelmes ülése van, azonnal reagál mindenre és beszarás a fékje.
abból a kompakt, kétliteres motorból kirugdostak 360 lóerőt és 450Nm nyomatékot, ideális játszósautó lett.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.16. 04:41:37

@morsels:
Magyarországon akinek van esze SUV-t vesz.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.16 01:44
Magyarország

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.08.16. 06:52:07

Nekem SUVm van, ezzel kicsit könnyebb a kátyús utakon közlekedni :( (Mo)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.16. 06:59:18

@pappito:
Igazad van. Nem azt mondom, hogy rossz auto (olyan nem nagyon van). Csak a kulseje nem tetszik. Majd minden gyartonak van tetszik / nem tetszik modellje (Porschet kiveve :) ).

pappito · http://pappito.com 2013.08.16. 07:16:33

@Kovermadar: nem érdkeel a külseje, belülről nem látszik :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.16. 07:27:51

@pappito:
En meg kicsi vagyok, nekem ilyen huncutsagok is fontosak ;)

@zebralany:
Irj a Viktornak, hogy fizessek a kocsi felet, mert az o inkompetenciajuk miatt kell ilyen autot venned (a mindenkori magyar kormanyra vonatkozik). ;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.16. 07:46:10

@zebralany: Nekem is. :) Belül kicsit fapados, de legalább megbízható.

nigara 2013.08.16. 09:04:19

@PetraBee: ja, bocs... valamiért azt hittem, hogy délen laksz.
Persze nem is értem, mert ugye volt a posztod a tüntetésekről.
Na mindegy, nem gondolkoztam, csak irigykedtem - de még így is, hogy Ankara.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.16. 09:28:38

@Barátusz:

Ennek ellenére más eset, ha:
- önkormányzatiság, autonómia van egy országon belül,
- az ország szuverenitása alatt áll egy terület, mely nem része az országnak.

Ez alapvető különbség.

Anglia esetében egy példa:
- a londoni parlament és kormány által hozott minden jogszabály AUTOMATIKUSAN hatályos Skóciában, hacsak külön nincs jelezve, hogy nem hatályos,
- a londoni parlament és kormány által hozott minden jogszabály CSAK AKKOR hatályos Guernsey-n, ha ez külön jelezve van.

Érted?

Petra Gerber 2013.08.16. 10:07:52

@Robert Noel Danahi: Köszönöm az ingyen reklámot! Mert tudod a negatív reklám is reklám! Bár őszintén szólva nem értem, hogy eme poszthoz miért is linkeltél be :)

Mindemellett nem kötelezek én senkit sem arra, hogy olvassa a blogomat. Ha valaki benéz, aztán pedig rendszeres olvasóm lesz annak nagyon örülök, ha valaki benéz és továbbáll, az sem baj...sőt, ha valaki benéz és esetleg hagy egy építő jellegű kritikát azt még jobban díjazom. De nincs kötelesség vagy erőszak, az olvasóim mind maguktól jöttek...és lehetséges, hogy nem képviselek kulturális értékeket, de a helyzet az, hogy nem is ez volt a fő irányvonal. Szeretném megírni azt, ami foglalkoztat, de nyilván nem néztél körbe, ami persze nem baj, de ha megtetted volna látnád, hogy több magazinnak is publikálok és főként ezeket az élményeimet osztom meg. Olyan emberekkel volt szerencsém interjút készíteni, hogy csak ámulok és bámulok. :) Ana Bognaroval is élmény volt beszélgetni, gondolom személyesen nem ismered csak lehúzod, mert nem szimpi, nem probléma, csak ehhez a poszthoz pont nulla köze van az Annával való interjúmnak.

Mindenesetre és csak igyekszem azt csinálni, amit szeretek...micsoda szörnyű egy ember vagyok én! ;)

Legyen szép napod!

Sexual Harassment Panda 2013.08.16. 11:00:22

@PetraBee:
"Kikerem magamnak. En sem vagyok (meg) premium kommentelö, pedig itt figyel a posztom. Nehogy mar te elöttem az legyel. :) "

Én kérek L-nézést!!:)

Más.
Tegnap írtam a guernsey bevándorlási hivatalnak, és ma válaszoltak is, és megerősítették, magyarok dolgozhatnak Guernsey-en.

BTBTBT 2013.08.16. 13:32:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Te most viccelsz, vagy ezt komolyan gondolod, és tényleg nem olvastad el, hogy mire reagáltam?

Nem az volt a lényeg, hogy Guernsey az Egyesült Királyság része-e (tudjuk, hogy nem az, csak úgynevezett "crown dependency"), hanem az, hogy csak a belügyeit intézheti önállóan, a külügye az EK-hoz tartozik.
És erre írtam, hogy akárcsak Skócia, Wales és Észak-Írország esetében.

Tehát a semmiről vitatkozol itt, különösen mivel - nagyképűség vagy sem - az Angliával kapcsolatos igazgatási témában sem a saját kútfőből, sem a netről összeszedett tudásod nem vetekszik az enyémmel.

Általában okosakat írsz, de a szövegértelmezésed még fejlődhetne.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.16. 14:41:16

@Barátusz:

Tévedsz. Skócia egyes ügyet intézi csak önállóan, s nem csak a külügy és hadügy megy Londonból.

BTBTBT 2013.08.16. 14:54:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Feladom, mert nem figyelsz arra, amit az elvbeli hasonlosagrol es nem teljes egyezosegrol irtam. A semmirol meg nincs kedvem vitazni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.16. 14:58:22

@Barátusz:

A hasonlóság látszólagos és csak felületesen tűnik hasonlóságnak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.16. 18:03:41

Köszi Petra, mindig érdekesek a törökös cikkek, nekem főleg azért, mert ugyan csak egyszer jártam arra (14 évesen, jó rég), de török főnökeim vannak mindig, és tucatnyi kollégám, két török kistanárom is volt, mindig vannak diákjaim is, akik teljesen oda meg vissza vannak attól, hogy "tudok törökül olvasni", meg tudok néhány szót. (de terror van, és ők tanulják az én angolomat, nem én a törököt.)
a kajáért teljesen odavagyok, nagyon hasonlít a magyar konyhára mindaz, amit eddig kipróbáltam, némelyik édességtől zokoghatnékom támad, annyira hiányzó íz (én nem sütök). a ramadán nagyon jó időszak, olyankor főzik a legjobbakat vacsorára, néha a suliban is maradnak estig partizni.
nekem nagyon bejött ez, ami fentebb említődött a férfi-nő kapcsolatról, hogy nincs egyenesen bámulós szembenézés pl. beletelt pár évbe, míg rájöttem, hogy van valami a személyiségemben, ami passzol nekik, annak ellenére, hogy ha szükség van rá, akkor egy nagyszájú szörnyeteg is tudok lenni, félreértések elkerülése végett, nem arról van szó, hogy bárki átgyalogol rajtam, mert kussolok. szeretem, hogy nem kell könyökölni és nyomulni, annyira nyugis minden. sokkal kevésbé jellemző az otthon látott mérhetetlen egoizmus, énénén, mindig lehet valakire számítani, rosszindulat minimális, a nők messzemenőleg támogatják egymást mindenben. sokat tanultam tőlük, és sokat köszönhetek nekik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása