oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 09. 06:52,  Ne akarj kijutni nulla nyelvtudással! 229 komment

2013. augusztus 09. 06:52 Határátkelő

Ne akarj kijutni nulla nyelvtudással!

Néhány hete, még július közepén, a „nagy Határátkelős nyári szünet" előtt volt egy FOGADÓ, ahol Zsolt hajós tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. Aki azonban nyaralás vagy egyéb bokros teendők miatt lemaradt róla (vagy éppen nincs fent a Facebookon), és érdekli a téma, az hátha örülni fog neki, hogy most elolvashatja a beszélgetés szerkesztett változatát.

hajó 1_2.jpg

Engem az érdekelne, hogy hol találtál rá a munkahirdetésére, és hogy honnan lehet tudni, hogy melyik hirdetés mögött van valós munkalehetőség. Hallottam már olyanról, hogy külföldi tanfolyamra vittek, aztán mégsem alkalmaztak valakit.

A két legismertebb/legnagyobb talán a GMN és a Duna Rapszódia, és ők biztosan nem kamu cégek. Érdemes másokat is megnézni, általában hetente többször is tartanak prezentációt, ahol elmondanak egy csomó gyakorlati tudnivalót.

Aztán nem csak Zsolttól, hanem a beszélgetés közben jött más forrásból is információ, egy másik Zsolttól (az általa megosztott infókat mostantól dőlt betűvel olvashatjátok): Crew.hu (német nyelvű óceános is) és Kginternational.hu (itt is van óceános bárka). Ha nem akartok fizetni, akkor érdemes a connectjobs.de oldalát is megnézni.

Régen elég rossz híre volt a GMN-nek meg a másiknak (egy tőről váltak szét, mint a crew-kginternational) változott?

Nekem egyikükkel sem volt különösebb bajom. Mondom, az egyetlen buktatónak azt látom, hogy ők nem szőröznek nagyon a részletekkel, mindenki megy a levesbe assistant waiternek meg hotel stewardnak, mert nekik az az érdekük, hogy minél több embert kijuttassanak.

GMN-nél és Dunánál sok az ótvar cég/fos hajó kombó... szerintem egy szinttel jobb a kginternational-uniworld/gp/viking trió (folyamon mindenképp).

Egy kollégám itt az Egyesült Királyságban épp most jelentkezett fotósnak. Ők melyik kasztba tartoznak, illetve mennyit tudsz az ő dolgaikról? A srác nem tud magyarul, de majd közvetítek neki.

A fotósok is staff, nekik is megvan a saját nyomoruk. Reggelente megállni a rámpa aljában, és több száz fotót kattintani a kiszálló vendégekről (tűző napon többnyire), közben vásári kikiáltót játszanak, meg beöltöznek mindenféle jelmezekbe (kalóz, indián, rasztafari, stb.), aztán meg a galériában pakolják a fényképeket. Nem mondom, hogy kibírhatatlan, sőt, általában összetartó a társaság és nagy partiarcok, én valószínűleg nem szeretném annyira.

Esetleg hol tudnék fotós dolgokkal, követelményekkel kapcsolatos infót szerezni?

IMAGE a fotósok ügynöksége, ha jól emlékszem, Zágrábban vannak a felvételik és tudni kell kiválóan portrét lőni. Ja, meg kicsit tukmálni is kell a hajón a fotózást elvégre abból él a fotós.

Neked hogy sikerült kijutni, milyen iskolát végeztél hozzá és hol? Most akarok majd beiratkozni valamilyen képzésre és szeretném azt a legjobb helyen elvégezni.

Közgázt végeztem, de nem kifejezetten a hajó miatt. Te azt döntsd el, mi az, amit szívesen csinálnál, és ha a hajón van olyan pozíció, akkor hajrá.

Egy bárfelszolgáló is annyira robotmunkában van, mint a segédfelszolgáló vagy esetleg neki több a szabadideje, többször tud leszállni, ha kiköt a hajó?

A bárosoknak talán kicsit kötetlenebb a munkája, de nem mondanám könnyebbnek. Ha jó a szöveged és tudsz eladni, akkor mindenképpen jobb, mint a segédfelszolgáló. Ott is akkor kell dolgozni, amikorra beoszt a főnököd, de az kizárólag rajtad múlik, hogy milyen intenzitással. Viszont ha lógsz, pénzt sem fogsz keresni. Ha sokat lógsz, akkor meg haza is küldenek, mert a cégnek sem keresel pénzt.

A hajón melyik az a munka, amihez a legkevesebb nyelvtudás kell?

A mosogató. Óceánra, szerintem, nem akarsz kijutni nulla nyelvtudással. Folyamon lehetsz mosogató vagy mosodás.

Angol nyelvtudás nélkül ne vágjatok neki. Beszéljetek egy kicsit, tanuljátok meg az alapmondatokat, készüljetek fel célzottan az interjúra, bármi, de nulla nyelvtudással ne menjetek ki, még ha fel is vesznek, kínszenvedés lesz.

Recepciósként mennyit lehet keresni, illetve milyen nyelvtudásra van szükség?

Recepciósok $1500 körül kezdenek, nagyon jó angolt elvárnak, releváns munkatapasztalatot is, és hasznos, ha még egy nyelvet beszélsz elfogadható szinten.

Ápolóként milyen lehetőségek vannak az elhelyezkedésre, mekkora a kereslet rájuk?

Ha jól beszélsz angolul és van sürgősségi gyakorlatod, akkor van esélyed ápolóként kijutni.

Mennyi egy mosogató, vagy akár egy takarító átlagkeresete havi szinten?

Mosogatók kizárólag férfiak. A hotel stewardessek, azt hiszem, 600-700 dollár körül keresnek, de most variálják a rendszert össze-vissza, nem tudom pontosan. Akkor már inkább menj felszolgálónak. Ugyanolyan nehézségű fizikai munka, de több a pénz.

A párommal mennék, mennyire életképes a dolog úgy nagy átlagban?

A Carneval elég pozitívan áll hozzá, általában el lehet intézni, hogy egy hajóra kerüljetek, ott meg már egyszerű közös kabint kapni, csak ki kell várni. Úgy hallottam, vannak cégek (folyamiak talán), ahol kevésbé pártolják a családi életet a fedélzeten. Ezt szerintem az ügynökségek tudják nagyjából.

Az interjún mire lehet számítani? Nagyjából milyen kérdések a jellemzőek?

Írtam a posztban, 5 perces villáminterjúk vannak, szedd össze, mit akarsz elmondani (sablonkérdések, miért akarsz hajóra menni, tudod-e, miből áll a munka, meg általában a "ship life", ilyesmik).

A legáltalánosabb kérdések: Miért akarsz hajós lenni? Miért szeretnél pont hozzájuk menni? Mit csináltál eddig, amiért ők fel akarjanak venni? Bírod-e a bezártságot hónapokig? Bírod-e, ha nincs magánszférád? Multikulti vagy-e? stb. stb

Engem a tűzoltó beosztás érdekelne bővebben!

Nagyon érdekes kérdés, a Carnevalnál szinte kizárólag indiaiak és latin-amerikaiak a tűzoltók, nem sokat tudok róla mondani.

Angliában hajós - főleg folyami - munkával foglalkozó céget, ügynökséget nem ismersz véletlenül?

Ilyen a connect jobs (lásd feljebb). Ingyenes, szemben a magyarok 80 rugó / fő lehúzásaival...

Én rajtuk keresztül voltam Royal hajón, de sok ismerősöm Princessen, Disneyn, Carnevalon van. Ha érdekel valami konkrét írj nekik. Itt van a hajós munkák fóruma, ez meg a folyami hajósoké.

Mi a helyzet a tetoválásokkal? Főként a láthatóakkal (kéz,csukló).

Nálunk nem engedélyezték a bárban. a pincérek közt diszkrét tetkók lógtak ki az ing alól. Staffoknál sok helyen láttam.

Recepción tutira esélytelen, ha tetkód van. Vendégközelben sem biztos, hogy lesz így munkád. Legtöbb cégnél nem szeretik, börtönfeelinget kölcsönöz.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire. Köszönöm a türelmet!

Ha pedig még ezek után is szereted a blogot, akkor szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában már voksolhatsz is!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hajó óceánjáró Fogadó a Határon

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr155453091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2013.08.09. 19:23:18

@Kacorlakk: Jó kérdés,biztos gyermekkorában tengerésznek készült.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.09. 19:31:29

Hurra Torpedo-t szeretjük? :) Igaz, a szomszédból valóak, de azért tudnak! :)
www.youtube.com/watch?v=ysUjYAi0WcQ

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 19:35:43

@Kovermadar: remlik regrol...
A "dobos" komuves dekoltazsa mindent visz! :D

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 19:40:04

@tanato: vagy szerette a matrozruhas kisfiukat... :D

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 19:42:22

Bocs HÁ, mi igazan nem offoljuk szet a posztot... hajos poszt, matrozokrol beszelunk...

BTBTBT 2013.08.09. 20:00:52

@rezsoatya:
Ha Natural Reserve, akkor csak nincs arrafelé sok szmog meg ilyesmi.
Azon szoktam mosolyogni, amikor novemberben irtózatos áron árulják a kis csomagos cseresznyét az Oxford Street-en. Eszméletlen, hogy még úgy is van, aki megveszi.

Sajnos nem segít, amit belinkeltél, mert a fenének sincs kedve Belfastba, Leeds-be meg Reading-be utazni egy koncertért. Tudom, ezek fesztiválok, de nekem simán megteszi egy londoni koncert.

Ez az augusztus 20.-i 1000 fős a Scala-ban pont jó lett volna. Ráadásul tudva, hogy az USÁ-ban milyen rohadt drágák a NIN-jegyek (50-110 dollár), ez 35 fontért még szuperül is hangzott. Az persze várható volt, hogy ilyen rohamnál behal a jegyárusító oldala.

Csak azért pörgök még egy kicsit rajta, mert 2 napja jelent meg a hír a zenekar oldalán, és teljesen begajdultunk a NIN-es haverral, hogy akkor mi most majd megyünk, mert ilyen kis klubos nagyzenekarosban még sosem volt részünk... aztán nem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.09. 20:04:42

@ffüttyfürütty: Alapvetoen igen. En mondjuk inkabb csak az europai oldalaval vagyok kepben, de errefele egyertelmuen igen. A kitermeles tobbsege az Eszaki-tengeren illetve a Norveg-tengeren tortenik, ahol jellemzoen tobbszaz km-re a parttol is meglehetosen sekely a viz, ami megkonnyiti a kitermelest.

Ez a regio amugy nagyreszt mar fel van terkepezve, kiepult az infrastruktura, megy minden a sajat kerekvagasaban. Mostanaban a norveg olajkutatok mar inkabb a Bering-tengeren huncutkodnak. Tudjak mar regota hogy tele lesz olajjal (igy is van) csak kellett egy par evtized mire sikerult vegleg megbeszelni az oroszokkal, hogy akkor most pontosan hogyan is fogjak elosztani a szenhidrogen szarmazekokat es addig nem akartak foloslegesen penzt olni a kutatsba amig ezt nem tisztaztak.

Azsiaban leginkabb a Fulop-szigetek es Malajzia korul folyik a vizben a kitermeles, Afrikaban Algeria partjainal tombol az olajlaz, Amerikaban meg leginkabb a Golf-obolben, bar ugyebar onnan indult az egesz az '50-es evek vegen, szoval az a terulet mar kiapadoban van erosen.

Jelenleg meg inkabb a kontinentalis talapzaton furnak, egyelore meg nem olyan draga az olaj hogy a melytengeri furast megerje nagyon eroltetni, de valoszinuleg az unokaink mar azokkal is fognak talalkozni. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.09. 20:09:37

@rezsoatya: Igen, itt Warwickshire-ben is mindenhol tele van az ut szele szederrel meg meg nemelyik keson ero cseresznyefa is cseresznyevel, de az az erzesem hogy csak en eszem meg a lengyel fiatalok. :)

ffüttyfürütty 2013.08.09. 20:17:10

@Don Kartasch: Hallottam is hogy nemrég volt északon tüntetés mert a Lofoten szigeteknél is akartak furkálódni, a környezetvédők pedig nem örültek neki.

@Kovermadar: Ezmiez? A túl hosszúra nyúlt a tél és megártott a bezártság esete? :) Itt már a szám elején törött a hangszer, meg sem várták a végét - ld. gitáraprítás

bpetya75 2013.08.09. 20:19:52

@rezsoatya:

Keress inkább hamvas szedret, az nem szúr, ellenben kék, és szintén finom ;-)

Elvileg lehetne arrafelé is az ártereken. Bár városokban nem valószínű, hogy vannak árterek.

2013.08.09. 20:26:33

@Kovermadar: Mi van Hagymaval? Regen nem lattam errefele.

ffüttyfürütty 2013.08.09. 20:29:23

@Kovermadar: Végülis a magyar mulatóst nálam veri. :)

rumitom 2013.08.09. 20:32:48

@Don Kartasch: ne is mond. lemegyek a partra a mexikoi obolben, alomszep, hofeher homok. brutal meleg viz, es 14 olajfurotornyot szamolok meg szabad szemmel. picit demoralizalo

bpetya75 2013.08.09. 20:33:36

@Mirjam2:

Azt hiszem, kijelentette, hogy nem lesz prémium kommentelő, mert ellenkezik az elveivel. Vagy nem. Akkor tévedésben élek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.09. 20:41:32

@Kovermadar: emlekszem amikor Norvegiaban voltam, es az egyik allami csatornan pentek este 11-kor adtak eloben egy Gorgoroth (eleg extrem norveg black metal-t tolnak) koncertet, ahol vilagszerte ismert klasszikus szamok black metal feldolgozasat nyomtak...
Ennel a pontnal ereztem hogy ez bizony megkerdojelezhetetlenul Norvegia!!! :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.08.09. 20:44:41

Szia mindenkinek!
Kérdésem van , ami nem a poszthoz kapcsolódik, csak itt olyan sokan vagytok akik külföldön dolgoztok, gondoltam tudtok egy pár bátorító, erősítő virtuális energiát küldeni. Külföldön dolgozom én is , újra, jó helyem van, tisztességesen megfizetnek, de most megérkezett a várva várt menetrend szerinti mélypont, Egyedül vagyok mint a kisujjam, senki ismerős, barát, rokon, testvér, férj.....semmi és senki.....kicsit most úgy érzem elfogytam agyilag is és fizikailag is. Napi 10,5 óra meló van, amihez kell az erő, fel kéne töltődnöm újra és újra, de most nem érdekel semmi. Nagyon nem is sok lehetőségem van, a laptopot unom nyomkodni , olvasni nincs mit, nem is köt most le, máskor segített a zene, egy kis séta, most ahhoz sincs kedvem, az idő vánszorog, vadászom az otthoni családtagokat a neten, dehát persze mindenkinek dolga van, vagy élik a szokásos életüket, ami teljesen rendben is van. A velem kapcsolatos elvárást próbálom teljesíteni, helytállni, kitartani, leszegett fejjel tolni amit bevállaltam mint egy bulldog....De most kicsit padlót fogtam, pedig próbálom magam meggyőzni, hogy ez nem út..és erősnek kell lennem, ki kell bírnom, bármennyire is hiányzik minden itt.....család, otthon, tesók, ízek, szagok.........Olyan jó lenne most valakinek jól kibőgni magam , egy pár kedves biztató szót kapni....mindjárt könnyebb lenne felfelé emelkedni utána....Szóval van ezzel kapcsolatos tapasztalatotok, erre vonatkozó működő használati utasítás? Lehetőleg olyanok válaszát,véleményét várnám akik ezt ugyanígy egyedül, magányosan cipelték.....

én már a fény gyermeke vagyok 2013.08.09. 20:44:49

Holnap remélem a Szijjártó Péter interjút adjátok le azeri élményeiről. Az is lesz olyan izgi mint a mai.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.08.09. 20:44:59

hol van a 19:56-kor írt kommentem ?

Kis ember 2013.08.09. 20:45:03

@Balázs Kiss:
Sőt, a Disney-nél most vezettek be egy új szabályt, miszerint csak max. két rövidet ihatsz meg egy nap és a crew shopban csak 2 üveg bort vagy egy karton sört vehetsz hetente.
Én zenészként reggelit-ebédet az utasokkal ettem, vacsorát pedig hajótól függően a crew vagy az officer messben. Ehettem volna az utasokkal is, de akkor fizetnem kellett volna a pincért. Az utolsó hajómon meg a vacsorát összevadásztam: rántott csirke a negyedikről a bárból, koktélparadicsom az átjáróból, fehér kenyér hozzá a 11-ről a grillből. :)

Az internet ma már a kabinodban hasít, 10 cent/perc és lassú, de legalább megbízhatatlan. És a szexblogokat letiltja, úgyhogy se vöröshajú lányok, se 18+-os velvetes cikkek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.09. 20:46:02

@ffüttyfürütty:
A magyar mulatóst mi nem veri? :)

@Don Kartasch:
Norvégia jó hely... csak nagyon drága :( de gyönyörű helyeik vannak.

@Mirjam2: @bpetya75:
Egészen pontosan ez a helyzet. Azt mondta addig kommentel, ameddig először meg nem látja, hogy "előzetesen moderálva lesz". Azóta csak olvas...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.09. 20:54:42

@sodalisO:
Valószínű HÁ most ért rá, hogy "előmoderálja"... de ott van az, más látszik :)

A kérdésed: mi családdal (azon belül is 2 generációval) érkeztünk új hazánba, így az egyedüllétre nem nagyon tudok okosat mondani.
Ellenben ha eddig kibírtad, akkor ne add fel, minden mélypont után jön egy fellendülés!

Kollégákkal nem lehet mit kezdeni? Esetleg egy pici szabit kivenni és utazni egyet?
Magyarországon maradó ismerősök/rokonok nem nagyon szoktak "barátkozni", mert valószínű nehezen viselik, hogy neked sikerült az, amiről ők csak álmodnak. Mi is így jártunk, mióta kint vagyunk majd' minden magyarországi kapcsolatunk megszakadt. Ez van, de vannak itteni barátaink (magyarok, svédek, mindenféle náció).

Egyébként hol vagy? Mit csinálsz?
Írsz posztot? :)
Esetleg próbálhatsz itt is ismerkedni, ha sikerül a "bunkó-álacrunk" mögé látni, akkor végül egészen szerethető társaság vagyunk ;)

@én már a fény gyermeke vagyok:
Ki az a Péter és miért akar ártani a szíjjnak?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.09. 20:56:35

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130809/2011-07-17_001546_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Töltelékposzt. Ezt nem bírálatként csak megállapításként mondom.
Sok mindent nincs róla beszélni valószínűleg nem volt jobb vagy a HA tartalékol, nincs ezzel baj. Ami van abból kell gazdálkodni az ilyenek arra valók hogy egyben tartsák a nyájat, felületet adjon a beszélgetéseknek.

Az elmúl öt napot megnézve kitűnik valami. A szélsőséges hozzászólók eltűntek, viszont nagyon sok új megnyilatkozás van értelmesen, normális hangnemben. Ez mindenképp üdvözlendő. Igaz hogy kevesebb lett a hozzászólás bár szerintem ez változni fog. Mostmár a hozzászólások számát nem Töki vagy Vöri generálja hanem a poszt milyensége.
Egyébként Tökiben engem nem a stílusa zavart hanem minden során érződött hogy egy kreált szerep.

@Philosoraptor: ígértem hogy elmondom mit jelent a hanyatló nyugaton a megbecsülés.
Azt jelenti hogy itt nem keverik össze az alá és fölérendeltségi viszonyt az alsó és felsőbbrendűségi viszonnyal. Itt minden percben érzem hogy PARTNER vagyok és nem alkalmazott.
Magyarországon úgy bánnak az alkalmazottakkal mint a cigány a lovával. Enni nem ad neki így ütni kell hogy húzzon. Hogy ez az ütés verbális ordítozás vagy csak fenyegetőzés a kirúgással az teljesen mindegy.
Itt nyugatabbra a lovaknak bőségesen adnak enni. A jóltáplált ló kirúgja az istálló oldalát mert menni akar futni akar húzni akar.
Itt mindennél többet jelent hogy naponta megdícsér a művezető vagy az építésvezető szép lassan mondva hogy megértsem. Az emberek, a főnökök nem tudnak úgy elmenni mellettem hogy meg ne kérdezzék hogy minden rendben vagy csak a hüvelykujjukat tartják felfele.
Egyszerűen az angoloknak nem tudok előre köszönni mert mindig megelőznek.
A románok messziről kiabálnak MAGYARUL hogy „jó reggelt Janosííí”
Amit itt leírtam az nem EGY munkahelyre igaz hanem mindre ahol eddig dolgoztam.
Nem tudok mást mondani, MEGÉRKEZTEM.

rumitom 2013.08.09. 20:57:24

@Kovermadar: kivancsi vagyok meddig birja a csak olvasast

2013.08.09. 20:58:01

@Kovermadar: Ne mar, ezt nem hiszem el! Nem akarok Hagyma nelkuli blogot! :(

rumitom 2013.08.09. 21:01:57

@sodalisO: hol vagy helyileg? en egyedul tolom mar 7 eve viszonylag sokat ugralva, de meg sosem voltam maganyos. mondjuk nekem kb 1 honap beilleszkedni es rendszerezni az eletem, onnantol hogy eloszor megerkezem, addig hogy van majd minden estere programom.

en a sportot javaslom, ha eddig nem sportoltal semmit, akkor kezdj valamit elolrol. nem csak a testnek, a leleknek is jo, masreszt igy a legkonnyebb beilleszkedni idegenkent egy uj kornyezetbe. a hobbyk osszekotnek.

rumitom 2013.08.09. 21:03:11

@Mirjam2: ez igy jo, megadatik neki a lehetoseg hogy teljes erteku, a hazaja fele mar nem kacsingato amerikaiva valjon :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.09. 21:05:23

@rumitom:
Eléggé kategórikusan kijelentette, hogy így nem akar. Mindenesetre én várom titkon, hogy egyszer csak megjelenik az ajtó mögött :)

@Mirjam2:
Minden viccet félretéve, szerintem egyéniség volt itt és a legkevésbé sem rosszindulatú. Sajátos látásmóddal, ami számomra érthető / elfogadható. Kár érte...

@diggerdriver:
Fura, én is hasonlókat tapasztaltam :) Lehet valami ezen a bűnös nyugaton, ahol sem túrórudi, sem kolbászoskerítés, sem Barátok Közt nincs. Van viszont élhető környezet és emberiesség.
Jujj, de rossz nekünk! :)

2013.08.09. 21:05:26

@sodalisO: Szerintem elsosorban azt probald eldonteni, milyen mertekben az a problema hogy kulfoldon vagy / esetleg nehez a munka, es milyen mertekben valami mas problema ami Magyarorszagon is fennallna vagy ami mar ott elkezdodott (pl. regota bant, zavar valami). Aztan ettol fuggoen probalhatsz megoldast keresni. Ha 'csak' honvagyad van, nem tudsz rovid idore, akar csak par napra is Magyarorszagra menni? Vagy talan tudsz tervezni egy utat - meg ha akar honapokat is kell ra varni, de talan tudja benned tartani a lelked hogy tudod, mindenkeppen mesz egy konkret idopontban. Ha a problema nem elsosorban kulfolddel kapcsolatos, akkor nyilvan mas oldalrol kell megkozeliteni.

2013.08.09. 21:09:18

@Kovermadar: En is csak felig vicceltem, komolyan hianyozni fog. Nyilvan mindannyiunknak beszolt neha - nekem is - de nagyon jo stilusa van es nekem biztosan hianyozni fog. Remelem meggondolja magat es visszater koreinkbe. Azt meg vegkepp nem ertem, hogy a cenzura kiakasztotta pont ot, mikor nemreg arrol probalt meggyozni bennunket hogy miert nem gaz amit az amerikai kormany csinal Snowden-nel... Most akkor zavarja a cenzura vagy nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.09. 21:13:19

@Mirjam2:
Szerintem csak a büszkeségét piszkálta volna, ha beírja, hogy "jelentzekem". De nem biztos.

Vagy visszatér, vagy nem. Olvasni, olvas, az biztos (mondta is, hogy fog).

De az sem árt, ha idővel befejezi a könyvét, mert kíváncsi vagyok rá :)

2013.08.09. 21:13:28

@diggerdriver: +1, mind a ket dologgal kapcsolatban (blog + munkahelyi kornyezet Angliaban, teljesen egyetertunk)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.09. 21:13:33

@Kovermadar:
Itt pedig a nagy klasszikus az utánozhatatlan az egyedülállóóóóó....

www.youtube.com/watch?v=dl4PDE6E_TE

2013.08.09. 21:17:39

@morsels: Nezzetek hulyenek, de mi az a homar? Mar maskor is lattam hogy beszeltek rola, de nem tudom mi az! (Illetve azt hiszem valami tengeri etel / sea food?)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.09. 21:19:00

@Kovermadar: @Mirjam2:
Pedig azt hittem hogy lehúztok érte mert mindig rózsaszín szemüvegen át látom a dolgokat.
Akkor nem csak én vagyok elégedett?

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 21:19:45

@Mirjam2: az az internetes fogyasztovedelmi blog...

Kis ember 2013.08.09. 21:20:43

@sodalisO:
Irány a helyi szórakozóhely és szedj fel valakit!

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 21:20:48

@diggerdriver: rozsaszinu szemuveg? Te kis homar... :-)))))

marosy 2013.08.09. 21:20:49

Az óriási érdem lehet, hogy rajta van a zindexen...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.09. 21:23:41

@diggerdriver:
Miért húznánk le?
Pontosan ugyan így érzek én is Svédországban. Minden este mosollyal az arcomon fekszem le, mert boldog vagyok, hogy itt vagyok, hogy itt lehetek.

Két gyerekkori álmom volt: egy Rolling Stones koncert élőben és a külföldi letelepedés. Ma már a teljes gyerekkori bakancslistám ki van pipálva :)
Persze lette új álmok, de most már semmi sem lehetetlen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.09. 21:25:50

@rezsoatya:
Cukifiú nézd meg a mai avatarom. Neked is tetszik?:))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.09. 21:26:43

@Kovermadar:
Persze nem Rátok gondoltam de vannak itt ellendrukkerek elegen. Vagy csak voltak?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.09. 21:27:51

@morsels:
Beleolvastam, de nem tűnik túl szórakoztatónak :)

2013.08.09. 21:28:44

@Kovermadar: Hat megerne egy szociologiai tanulmanyt ahogy erre a kommentelok reagaltak hogy 'jelentkezni' kellett. Nem akarok negativ lenni, de tipikus magyarkodas. Mikor van egy olyan helyzet ahol erdemes lenne kiallni magadert - pl. munkahely, hivatal ahol feleslegesen bunkok veled -, akkor senki nem mer megszolalni csak neznek. Mikor van egy ilyen kis szimbolikus dolog hogy blogon vallalni hogy betartod a kozosseg szabalyait (miert ne vallalnad?), akkor erre mindenki szabadsagharcos lesz, sertve erzi magat es 'csak azert sem'. Nem Hagymara ertem ezt, de sokan reagaltak igy ami engem megdobbentett mert mar elszoktam ettol a hozzaallastol.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.09. 21:28:47

@Kovermadar: Norvégia jó hely... csak nagyon drága :( de gyönyörű helyeik vannak.

Attol fugg. Ha ott dolgozol norveg fizuert akkor azert eleg kenyelmes az elet. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.09. 21:29:19

@diggerdriver:
Biztosan vannak még, de kit érdekelnek? :)
A legfontosabb, hogy te boldog legyél, nem?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.09. 21:31:43

@sodalisO: Ha engem kerdezel akkor egy fel literes Glenfiddich majd a legkozelebbi nagyvarosban irany egy nightclub... aztan valami majd csak lesz... unatkozas nem lesz belole az biztos! :D

Ha a kollegak nem kaphatoak hosszu tavon ismerkedesre, kozos programokra akkor az erdeklodesi korodtol fogguen kereshetsz vmi klubbot a kozelben es ott lapicsizni hasonlo arcokkal. Sztem ezek a klasszikus jarhato utak. :)

2013.08.09. 21:33:12

@diggerdriver: En csak par honapot dolgoztam Magyarorszagon tehat nem nagyon tudom osszehasonlitani, de itt a kozel 15 ev alatt mindenfele munkaim voltak, takaritastol elkezdve a politikai kutatasig, es eddig meg mindig azt tapasztaltam amit te is leirtal. Persze bunko fonok mindenhol elofordulhat, de alapvetoen olyan a rendszer az en tapasztalataim szerint hogy nagyon korlatolt lehetosegeik vannak a bunko fonokoknek / munkatarsaknak a kibontakozasra.

Ami pedig a blogot illeti, egyertelmuen javult a kommentek szinvonala hetfo ota. Kivancsi vagyok meddig lesz ez igy...

bpetya75 2013.08.09. 21:34:02

@Mirjam2:

Biztos úgy gondolja, hogy ha a "Megfellebbezhetetlen Felsőbb Hatalom" teszi, akkor oké, ha nem, akkor meg nem az.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.09. 21:35:19

@rumitom: "ne is mond. lemegyek a partra a mexikoi obolben, alomszep, hofeher homok. brutal meleg viz, es 14 olajfurotornyot szamolok meg szabad szemmel. picit demoralizalo"

Hat valamit-valamiert. :) Bar ez is beallitottsag kerdese mert en speciel szerelmes vagyok mar a latvanyukba is, de mondjuk elismerem hogy en forditva vagyok bekotve...

Mondjuk azert egy normalisan uzemelo torony (tehat ha a neha elofordulo szivargasoktol es a robbanasoktol eltekintunk) kb. feleannyira szennyezik a tengert mint amikor a kozmu szepen belefolyatja a tisztitoszeres szennyvizet kezeles nelkul...

2013.08.09. 21:37:23

@morsels: Halas koszonetem hogy beavattal a titokba! Megneztem, valahogy nem nagyon ertem a lenyeget: arrol van szo hogy ha valakinek problemaja van egy termekkel vagy szolgaltatassal, cikket ir rola erre a blogra?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.09. 21:38:53

@Mirjam2:
Azt hiszem igen.
Amolyan elsírom, hogy nekem milyen rossz és megint átvertek, hajajajj...
De lehet tévedek :)

2013.08.09. 21:40:06

@bpetya75: Ja tenyleg, nekik minden ok. Ezt elfelejtettem, bocs...

bpetya75 2013.08.09. 21:41:52

@Mirjam2:

Megbocsájtok gyermekek. Ez egyszer!

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 21:50:50

@Kovermadar: @Mirjam2: Azért a sírásnál egy kicsit több...
Igen, írnak blogokat a panaszaikról, ugye az az az ország, ahol nincs igazad akkor sem, ha igazad van... hivatalokkal, szolgáltatókkal szemben. És azért volt, hogy elértek eredményt, jobban, mint a "hivatalos" Fogyasztóvédelmi Főfelügyeletnél, ami egyre inkább sóhivatal. Talán egy példa a bacc (Batz) papucs esete, ahol a papucsforgalmazó cég vezetője olvasta a blogot és ha jól emlékszem kártalanította a vásárlót. Keringenek ott is szállóigék, Edéről a balatonfüredi szállásadóról, aki pl. letiltatta a róla szóló blogot, mert nem tetszett az igazság... Szóval vidám társaság van ott is. Hagymát ott "ismertem" meg először...

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 21:52:26

@diggerdriver: azért nehogy besértődj nekem! :-)
Éppen egy homározás közepébe érkeztem vissza, Te meg rózsaszínű szemüvegeztél...

rumitom 2013.08.09. 21:52:55

@Don Kartasch: jaja, efelol semmi ketsegem, csak pont azon a reszen vagyok ahol anno a bp katasztrofa tortent.

itt eleg durva elovilag van, gyakorlatilag egy ferto-to nemzeti park csak az emlitett feher homokos karib set upban. brutal mennyisegu hallal (es capaval). csak elkepzelni tudom az olajkatasztrofa utan hogy nezhetett ki. a tvben lattam anno, de eloben latva ezt a kaprazatosan gazdag allatvilagot a furotornyok lattan ilyen kozel a parthoz akaratlanul is a potencialis veszely jelenik meg a kepzeletvilagomban.

bar nem tagadom, szivesen korbeneznek egy furotornyon mert amugy en is rajongom a technika csodaiert.

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 21:55:19

@bpetya75: rezsőatya lenni erős, állja a tüskéket! Fekete szeder van, azt eszem... (tudod, a kék szilva is azért piros, mert még zöld!)

2013.08.09. 21:59:53

@bpetya75: Huh. Megkonnyebbultem, nem allna jol nekem a narancssarga kezeslabas - es a moszkvai repteren dekkolni sem sokkal vonzobb alternativa :)

morsels (törölt) 2013.08.09. 22:02:24

@Mirjam2:
Ritkan tevedek arra, altalaban egy cikken, vagy az index folapjan keresztul, de azt hiszem igen, errol van szo.

morsels (törölt) 2013.08.09. 22:03:14

@Mirjam2:
Mondjuk az erdekes, hogy hagyma hogyan vonja ketsegbe a leirt tortenetek hitelesseget :-)

2013.08.09. 22:04:10

@rezsoatya: Nem kritika akart lenni, most lattam eloszor a 'homar' blogot es probaltam ertelmezni mirol szol. Kimondottan tetszik az elso poszt (csapvizrol szolo sztori), a tobbit meg nem olvastam.

morsels (törölt) 2013.08.09. 22:07:52

@Kovermadar:
Ezt most komolyan mondod?
Az igazsag az, hogy az atveresek nagyreszt pont az internetes nyilvanossagnak koszonhetoen csokken; vilagos, a kiindulopont a te fejlett orszagodban is mas, mint Magyarorszag, de a lenyege pont ugyanaz.
(es ne mondd azt, hogy nalatok nincs reklamacio)

Mondjuk erdekes lenne egyfajta osszehasonlitas az elvarasokat es a szolgaltatasokat osszehasonlitani; szemelyes tapasztalataim alapjan a Magyarorszagon elok elegge el vannak szallva az elvarasaikkal, meg persze a szolgaltatas is elegge kulonbozo kategoriak szinvonalat hozhatja, de eszembe nem jutna a homarra kommentelni.

2013.08.09. 22:17:11

@morsels: Ja ertem - el tudom kepzelni! :))) Ez a specialitasa Hagymanak. Tudom hogy sok karriert kiprobalt elete soran, de messze egy biztositotarsasagnal lett volna a legsikeresebb. O lehetett volna az a ficko aki bebizonyitja hogy az ugyfel hazudik, kezdettol fogva hazudott, semmi sem igaz a tortenetbol es semmilyen alapja nincs a kovetelesnek :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.09. 22:21:05

@rezsoatya:
Figyelj ide Szép Szőke Herceg. Úgy ismersz mint aki besértődős? A @Kovermadar: az igen, az megsértődik mindenen:))))))))))))))))))))))))))))
Csak felhívtam a figyelmet az avataromra.
A barátomat ábrázolja akit a sitten ismertem meg. Ő volt a legnépszerűbb a börtönben, nem is értem miért?:))))))))))))))))

33621 2013.08.09. 22:29:26

@diggerdriver:
Öcsisajt ennyire azért ne fényezd magad az avataroddal!:-)

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 22:30:37

@diggerdriver: ha még szőke lennék...
szép? gar nicht!
Herceg? Majd beszélek itt a második Bözsivel. De lehet, hogy csak Sir lehetek...

morsels (törölt) 2013.08.09. 22:35:19

@Kovermadar:
Egyebkent azt hiszem erdekes lenne egyszer felallitani kategoriakat, kulonbozo szempontok alapjan.

Csak otlet szeruen, aztan abbol alkategoriak.

1. 1990 elott
1.1 56-osok, aztan kesobbiek; 70-es, 80-as kilepok. Ertelemszeruen nem erdekes a tortenetuk a jelen helyzetben, de irkalnak ide joparan, akik ebbe a kategoriaba tartoznak.
1.2 90 utan, mert ugye akkor mar (sot, mar a 80-as evek kozepetol) nem mukodott igazan a menekult statusz a magyarok szamara nyugaton. Szoval nem kaptak meg igazan mindazt a tamogatast, amit a mostani menekultek megkapnak, de hivatalosan meg kommunista orszag volt Magyarorszag, igy nem volt egyszeru atirni a szabalyokat.
1.3 Az Europahoz csatlakozas (2004?)
Szoval a 2004 elott szerencset probalok helyzete is egeszen mas, mint a 2004 utaniake.

Nyilvanvalo modon ha valaki most pHd-vel rendelkezik, akkor kulonosebb megeroltetes nelkul talalhat jol fizeto munkat adott szakman belul, ami mondjuk 20 evvel ezelott egy egeszen mas tortenetet vazolt volna fel, ezert nem ertem sokszor a par eve szabadon munkat keresok kritikait a maskepp hozzaallok fele. Vagyis hat ertem, nekik is buszkeknek kell lenniuk, meg hat a kulfoldi munkavallalas bolcsek kove a zsebukben (persze sokszor igazuk van, de vannak erdekes tortenetek, amik engem erdekelnek, nem az, hogy mar Magyarorszagrol felvettek, mert jobban beszeli az angolt, mint aki ott szuletett)

A masik nagy kategoria (amit az elsovel lehet kombinalni, kulonbozo alkategorikat kepezve)
2. Kepzettseg.
2.1 Vilagos, hogy ha pHD-d van, akkor az eselyed is joval nagyobb, nadehat jo szakmunkast megbecsultek mindenhol.
2.2 A nyelvnek a tudasa. Ez egy erdekes dolog, mert nagyon sokan kezdtek valamikor regen (meg az atkos elol szokve) akik nemigen beszeltek a fogado orszag nyelvet, aztan megis sikerult valamifele egzisztenciata teremteni. Vilagos, nem mindegy, hogy milyen karrier volt a cel.
2.3 Vannak joparan, akik a 'hataratlepes' utan mentek kulonbozo kepzesekre. Legyen az egyetem, vagy specialis kepzes, de befektettek idot es penzt azt utan, hogy kimentek (tehat megint jo peldanak talalom a tech support fazonok magabiztossagat, miszerint ok tudjak, hogy hogyan kell ezt megtervezni es vegrehajtani, bar szerintem mar beleivodtak a dobozba, amit masoknak magyaraznak el), amihez szinten kellett egyfajta hozzaallas es 'aldozat'.

3. A lehetoseg. Egyszeruen nem tudok jobb kategoriat ra, nadehat vannak olyanok az ide irok kozul is, akiknek olyan lehetoseguk volt, ami masnak nem. Vilagos, nekik is tenniuk kellett erte, de azt az elonyt nem fogja befogni senki, barmilyen kemeny munkaval. Szoval hivjuk szerencsenek.

Namost ezek kombinacioja nagyon sok lehetoseget ad ki es ha figyeled, akkor a kommentelok tobbsegenel fel lehet allitani egy pontokbol allo jellemzest.
Amihez aztan konnyen lehet rendelni egyfajta elvarast, stilust, reakciot, meg azokat a pontokat, amiket egy adott poszthoz kommentelnek. Hogy ki melyik poszthoz milyen kommentet ir.

bpetya75 2013.08.09. 22:51:15

@rezsoatya:

Én bosszúból szoktam enni. "Mocsok tüskés szutyok! Most egy csomó magodat kivonom a forgalomból!"

@Mirjam2:

A moszkvai repteret sikerült felfognom, de a narancs kezeslábast nem. Szóval: He?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.09. 22:54:06

@morsels:
Mindenképpen érdekes amit írtál, de:
a) biztos, hogy nekem akardat címezni?
b) biztos, hogy arra a hozzászólásomra, amire válaszulírtad?

Csak, mert nem látom az összefüggést, de lehet csak azért, mert fáradt vagyok :)

/ Másodszor is végigolvasva igen, ez ígyvan. Érdekes lenne végigmenni és megnézni, hogy ki-kicsoda és milyen kommenteket ír /

morsels (törölt) 2013.08.09. 23:12:07

@Kovermadar:
Reszben kapcsolodik hozza, mert ugye te is velemenyezed azokat, akik Magyarorszagon irnak egy internetes panaszladaba.

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 23:14:40

@bpetya75: a narancssárga kezeslábasról @diggerdriver:-t kérdezd, ő dicsekedett az előbb a sittes múltjával :-))))

bpetya75 2013.08.09. 23:23:55

@rezsoatya:

Köszönöm! Azt hiszem megvilágosodtam :-D

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 23:25:37

@bpetya75: jo is az ebben a sotetben...! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.09. 23:53:49

@morsels:
Igy mar ertem.
Nem az en vilagom a panaszkodas (azt hiszem). Ettol fuggetlenul pl. erdemes lehet rakeresni az archivumban, hogy adott termekkel / szolgaltatassal volt-e gond.
Nem tudom vannak-e visszatero dolgok vagy 99% egyedi eset?

Elolvastam a mai cikket, nekem abszurd, hogy valaki ezen hepciaskodik a "tulajjal". Kerek egyszer, ha nem, akkor megoldom mashogy (pl. ahogy a lany csinalta). De, hogy puffogjak?!

Olvastam ma egy cikket, egy orosz ficko atirta a banki aprobetus reszt... vicces story, irhatna a bank egy cikket az orosz homarba :)

morsels (törölt) 2013.08.09. 23:58:19

@Kovermadar:
En pont azt olvastam, ahol a Hotel Balaton egyszeruen kozolte a vendeggel, hogy kiadta a szobajat es a kozel 100ezer forintos foglalot sem adtak vissza.
Szoval persze, igazad van, ezert is irtam azt, hogy vannak mindenfele tortenetek, amikor a reklamalonak nincs igaza, vagy amikor jogosan irja a forumra, azt, amit ir.

Aztan persze ezt mindenki maskepp latja. A kulfoldon eloknek is csoportjai vannak, ami erosen befolyasolja azt, hogy mit hogyan latnak, ertekelnek, velemenyeznek.

33621 2013.08.10. 00:01:55

Utazás a Balkánon, érdemes megnézni a képeket. De hova tűnt Jani haverja! Nagyon rég óta nem kommentált itt.
karmageddon.blog.hu/2013/08/09/hurra_nyaralunk_973

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.10. 00:03:00

@morsels:
Az meredeken hangzik. 100e Ft foglalo??? Hany 100 csillagos hely az? :)

morsels (törölt) 2013.08.10. 00:20:05

@Kovermadar:
Ja, nem foglalo, hanem eloleg. Mert ugye nem mindegy.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.10. 01:15:53

@morsels: 90 utan, mert ugye akkor mar (sot, mar a 80-as evek kozepetol) nem mukodott igazan a menekult statusz a magyarok szamara nyugaton.

pontositok 88 elejen kaptunk vilagutlevelet de ez elotte Grosz Karoly sumakba a korutjan a nagy befogado orszagokban megegyeztek hogy ne fogadjak tobbe be a magyarokat , akik az elejen mentek meg atcsusztak ( szazaval -ezrevel complet busszal stb)hiszen meg kommunizmus volt de 88 kozepetol bezertak a lagereket a magyarok elott es nagyon nehez volt kijutni, ..nekem onszponzoroskent de az utolsok kozott sikerult,es csak annyit mondtam az intejun ; nem akarom a lanyom kommunista nevelest kapjon mint en .. 5 perc volt az egesz..

Taxomükke (UK) 2013.08.10. 01:33:27

@Mirjam2: Miért mondom, hogy mindenki? Igényes így tett, tőle kb. erre számítottam, Töki dettó, hasonlítanak egymásra, de ettől mindkettő kiakad, ha elolvassa. Hagymával nem tudom, mi van, de ki még az, aki rendszeresen írt, és most nem?

2013.08.10. 02:16:30

@bpetya75: Narancssarga kezeslabas - Guantanamo Bay: blogs.telegraph.co.uk/news/peterfoster/100197703/guantanamo-bay-is-still-open-but-the-bush-era-of-legal-blackholes-is-finally-coming-to-a-close/ (narancssarga kezeslabast hordanak a foglyok, gondolom azert hogy ha esetleg elszoknenek valahogy, ne jussanak messzire)

2013.08.10. 02:23:07

@Taxomükke: Nem ugy ertettem hogy nem irnak, hanem rengeteg felhaborodott megjegyzes volt hogy az onerzetuket serti hogy 'jelentkezni' kell. Nezd csak meg a kommenteket a vasarnapi HA kozlemeny alatt.

2013.08.10. 05:19:27

@diggerdriver: Most már tudom, hogy mi hiányzik az életemből. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.10. 09:53:51

@montroyal:
Az egyik itteni magyar család is 89-ben jött ki. Vonattal. Az utolsók között, akik még maradhattak, mint menekültek.
Eredetileg Ausztráliába készültek, de valószínű azért nem jutottak el odáig, mert addigra már megszűnt a menekültstátuszuk.

De azért így is jól jártak :)

Mikor olvashatjuk a te történetedet? ;)

@Taxomükke:
Pl. Jess.
Illetve van csomó régi motoros, akik egy ideje már nem járnak vagy nem kommentelnek. :(
De majdcsak "hazatalálnak" :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.08.10. 14:56:42

Nekem lenne pár gyakorlati kérdésem a hajózással kapcsolatban, mert egy ideje szemezgetek a lehetőséggel. A munkabírásom szerintem rendben van, volt idő hogy dolgoztam napi 14 és fél órát (plusz napi 2*40 perc BKV) heti 5-6 napon át kézi autómosóban, hidegben-kánikulában, vizesen... Angolul is úgy-ahogy elboldogulok a világban, bár ráférne egy kis szoftverfrissítés a nyelvtudásomra.

A hajopincer.hu-n láttam ilyen szakmai-nyelvi képzéseket, érnek ezek szerintetek valamit?

hajopincer.hu/tanfolyamok/hajopincer-felszolgalo

Igazából bármilyen melót elvállalnék, a pénz és a továbblépési lehetőség az elsődleges szempont, de nem igazán tudom, hogy mit válasszak. Az előbb említett oldalon - hajopincer.hu/kulfoldi-munkaajanlatok/oceanjaro-hajos-munkak/oceanjaro-hajos-munkak - azt látom, hogy szinte minden normálisabban fizető melóhoz pár év tapasztalat szükséges 4-5 csillagos hotelekben, ezt mennyire veszik komolyan?

És ha már ott vagyok... Szívesen olvasgatnék arról, hogy milyen ott az élet, a mindennapok. azon túl, hogy fárasztó, és - gondolom - rendkívül monoton :) Laptopot mindenképp vinnék, net is jól jönne mert gondolom, más szórakozási lehetőség a kabinban nem nagyon akad, de féljek-e hogy ellopják, ilyesmire gondolok.

Kis ember 2013.08.10. 16:33:37

@// Gery Greyhound:

Írj privátban és lelevelezzük.
Ha akarod megadom valakinek a számát, aki most is hajón van, színész volt úgy ment ki.

critique 2013.08.16. 17:25:28

@// Gery Greyhound: nekem is irhatsz privatban, szivesen segitek. a HA tudja az e-mailemet.

critique 2013.08.16. 18:39:18

Kicsi elnezest kerek mindenkitol, nem tudtam bekapcsolodni ebbe a posztba az elejetol fogva, igyekszem utolag megvalaszolni a felmerult kerdeseket. Roviden.

Egy szerzodes 6-8 honap az oceanjarokon, a folyamiakon valoban szezon szerint kell dolgozni, tehat aprilistol oktober-novemberig, illetve ott a teli unnepek alatt is van ket-harom hetig munka.

Internet, e-mail: ceges e-mailt altalaban lehet hasznalni, ha irodaban dolgozol, persze illik megkerdezni, mik a szabalyok. internet csak a menedzserek szamara elerheto az irodakban, amugy fizetos, es nem is tul megbizhato, en szemely szerint soha nem hasznaltam, mindig kimentem kikotokbe netezni.

Etkezes: az etel altalaban jo minosegu, csak egy ido utan unalmas, es neha nem is keszitik el jol. szinten a kikotokben lehet valtozatossa tenni, a mexikoi, jamaikai konyha jo, es mindenhol van sokfele azsiai (kinai, indiai, thai, filipino, indonez) etterem is, szoval ehenhalni senki nem fog. Persze ha valaki sokat eszik etteremben, az kevesebb penzt fog hazavinni, egy rendes menu 10-20 dollar kozott mozog.

A folyami hajokon NEM dolgozol kevesebbet, csak maskepp, es a kereset sem alacsonyabb (illetve ez nyilvan poziciofuggo).

Az oceanjarokon nincs szabadnap, viszont hivatalosan mar a munkaorak szama nem haladhatja meg egy heten a 72 orat, es naponta a 12-t. Hangsulyozom hivatalosan, mert a munkamennyiseg adott, ha valamit nem csinalsz meg, panasz lesz belole, vagy rosszabb esetben a hatosagok meszelik el a hajot, tehat azert keszuljetek fel ra lelekben, hogy meg mindig van munka eleg.

En nem festem a hajam, tehat ehhez keves iranymutatast tudok adni, a lenyeg, hogy minden lany megoldja valahogy. :) Es persze be lehet jelentkezni kozmetikushoz, fodraszhoz a hajon is, es van olyan is, aki ezt is valamelyik kikotoben vegezteti el (foleg Mexikoban).

"Normalis" penzt sok munkaval lehet a hajon megkeresni. Takaritok, pincerek es barosok is tudnak ennyi penzt csinalni (marmint $3000 felett), de ahhoz kell par ev, hogy asszisztensbol elolepj. Ha szakmunkat csinalsz, akkor kozmetikuskent, bolti eladokent is elerheto, szinten sok munkaval. A legjobban talan a mutargy-kereskedok tudnak keresni, de oda ertheto modon nehez bekerulni.

A kereskedelmi hajok vs. turistahajok vitajat en nem kivanom eldonteni, azert annyit tudjatok, hogy a turistahajokon 20% a holgyek szamaranya, a kereskedelmi hajokon 0% kozeli. Es persze a rekreacios lehetosegek is kicsit szelesebbek egy turistahajon (gyakrabban kot ki, ettermek, kirandulasok, bulik, stb.). Ez megint egyeni elhatarozas es preferenciak kerdese.

Hasonlo logikaval eleg komoly elhatarozas hajos tisztnek allni, az gyakorlatilag eldonti, hogy az eleted nagy reszet biztosan tengeren toltod. Nem lehetetlen azzal szarazfoldon elhelyezkedni, de nem is olyan konnyu mint mondjuk informatikuskent vagy felszolgalokent.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása