oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 26. 13:00,  Szültem angolul, majd németül komment

2013. július 26. 13:00 Határátkelő

Szültem angolul, majd németül

A mai poszt egy egészen különleges részét mutatja be az ember életének, méghozzá a gyerekszülést. Nóra abban a (mi szempontunkból kétségkívül szerencsés) helyzetben van, hogy egyik gyermeke Hollandiában, a másik Ausztriában született, így aztán a most következő írás egészen különleges, hiszen egy poszton belül két ország eltérő rendszerét is megismerhetitek.

újszülött.jpg„A sors nálunk úgy hozta, hogy 2010-ben Hollandiában, 2011-ben pedig Ausztriában hoztam világra gyermekeinket, így erre kellett felkészülnöm testben, lélekben és bürokratikusan is, hogy eligazodjunk a sok teendő között.

Szögezzük le mindenek előtt, hogy egyik országban sem kellett orvosok és nővérkék zsebébe borítékokat dugdosni, hogy figyeljenek rád, megkapj mindent és ellássanak legjobb tudásuk szerint stb. Náluk ezt fedezi a fizetésük...

Hollandiában nincs állami társadalombiztosítási rendszer, az ember köt egy biztosítást és akkor az fedezi a költségeket ill. fedezi magának az ember,ha azon túllép már, nincs benne a keretben a kezelés. Mi előre úgy kötöttünk, hogy nekem nem a legalapabb biztosítást, mert reméltük, hogy érkezik az új családtag. 2008 nyarán költöztünk ki, a férjem kapott ott állást, ahogy idén is emiatt váltottunk országot.

A hollandiai biztosításom kb. 105 euró volt havonta, ez mindent fedezett, fogorvosi ellátást mi nem kértünk bele, az otthon olcsóbb még ma is.

Kórházba csak veszélyeztetett esetben

Utána első lépésként szülésznőt (verloskundige) kellett keresni, legegyszerűbb neten lakhelyhez legközelebb esőt. Kórházba hagyományos értelemben csak akkor jár a kismama, ha veszélyeztetett besorolásba esik vagy ikerterhesség áll fent. Egyéb "normális" esetben elég a szülésznő is, ő megcsinál minden ultrahangot, ad beutalót vérvételre, Down-szűrésre (ez 130 euró, ha 35 évnél fiatalabb vagy), ki mit szeretne pluszban ill. mi a kötelező.

Hozzá havonta jártunk, minden alkalommal vérnyomás-, testsúly-, vizelet-ellenőrzés, egyéb problémák megbeszélése. Ultrahang a 12., 20., 28 és 36. héten, a köztes időszakokban csak kitapogatta a baba fekvését, szívhangot hallgatott. Lehetett kérni még ultrahang vizsgálatot, 4D-set stb, de annak már saját költségvonzata volt, ez utóbbi dvd-vel együtt 85 euró körül mozgott.

Az utolsó hónapban pedig már hetente kellett menni, az utolsó héten kb. kétnaponta, de semmi CTG, ultrahang, csak a szokásos rutintapogatás, szívhang. És amikor eljött az idő, akkor fel kellett hívni, kijött házhoz, megvizsgált, hogy mehetünk-e már a kórházba vagy még ráérünk.

Természetesen lehetett volna az otthonszülést is választani, de mi a kórház mellett döntöttünk. A biztosító küldött azért egy nagy pakkot a 7. hónapban, amiben minden volt, ami egy esetleges otthonszüléshez kellhet, gumikesztyű, matracvédő többféle, 70%-os alkohol, kézfertőtlenítő, vatta, betétek, köldökcsipesz a kicsinek, steril gézlap stb.

Orvost csak különleges esetben

Normál esetben (persze a férj mellett) a szülésznő visz be a kórházba és levezeti a szülést, orvost csak akkor hívnak, ha epidurális érzéstelenítést kér az ember vagy bármilyen komplikáció lép fel. Az éppen ügyeletes orvos lát el, nincs saját orvosa az embernek, ahogy otthon. A szülés után pár órával mehet is haza az ember, ha bír.

Igény esetén persze lehet bent maradni, én másnap mentem csak haza. Addig remek ellátásban részesültem,ugyan 4 ágyas szobában voltam,de függönnyel el voltak választva az ágyak, hozzájuk tartozó szék, asztalka, tágas, világos szoba volt, nem mint egy kórház. A nővérkék állandóan kérdezték, mit kérünk, enni, inni, gyümölcs, svéd asztalos büféreggeli,ebéd jött ágyhoz.

Hazamenetel után 8 napig minden nap házhoz jön egy védőnő, aki mindent megtanít, hogyan mit kell csinálni a babával. Sőt főz, mosogat, takarít, idősebb csemetéket elviszi a suliba stb. A biztosító ebből 24 órát fizet, tehát nem ott ül egész nap,hanem igénynek megfelelően jön. Több órát is lehet kérni, akkor óránként 3,80 euró még.

Jöttek a nagymamák

Nekünk szerencsére nem sok gondunk volt, igazi mintagyerek volt a fiunk, semmi hasfájás stb. csak evés, alvás, így Nellyt nem is hívtuk már a 6. nap után, mert nem volt mit csinálni. A kocsit mégsem akartam lemosatni vele, bár szerintem még azt is megcsinálta volna.

Azt nem akartam, ismerve a holland konyhát és a „szendvics ebédre" szokásukat, hogy főzzön, süssön, arra szerencsére kijött a nagymama 2 hétre, aztán a másik nagymama is 2 hétre, így az első időszakban nekem tényleg csak a babával kellett törődnöm, hála nekik.

Természetesen jött a szülésznő is, kiszedte a varratokat, megvizsgált kétnaponta, aztán már csak a 6 hetes kontrollra kellett hozzá menni.

A babának sarokból vérvételt, hallástesztet jött egy másik doktor néni, ő csinálta meg otthon az első héten.

A babával később pedig havonta egyszer a védőnőhöz kellett menni, ahol orvos is rendelt, ha gond volt, de ha csak sima rutinvizsgálat volt a baba fejlődéséről, no meg az oltások, akkor ő nem is kellett, az első hónapban megnézte a csípőt, szerveket buksiját, stb. Az oltásokért és ezekért a vizsgálatokért sem kellett fizetni.

A felnőtt háziorvos kezeli a babát is

Amennyiben valami betegség, probléma lépett fel, akkor a saját háziorvosunkhoz kellett menni. Érdekes, hogy ugyanaz az orvosa egy felnőtt embernek és egy csecsemőnek is ilyen esetben. Illetve volt heti 3 alkalommal délelőtt egy védőnői ügyelet, ahová el lehetett menni, ha tanács kellett, kérdés merült fel. Telefonos szolgálat éjjel-nappal volt és mivel angollal simán elboldogul itt az ember, így maximálisan meg voltunk elégedve a rendszerrel.

A babát neten jelentettem be a biztosítónkhoz, így bekerült ő is az apa alatti biztosítási körbe, neki ingyenes az ellátás 18 éves koráig.

Ami a bürokráciát illeti, a baba születését követő 3 napon belül be kellett menni a városházára/ önkormányzathoz (gemeente) és ott a rendszerbe bevitték a baba adatait. Ezáltal kapott adószámot, bekerült az orvosi, védőnői rendszerbe, akik küldték is a papírokat, mikor hová kell menni oltásra, vizsgálatra stb. És kaptunk egy plüss majmot ajándékba.

Magyar anyakönyvi kivonatot és útlevelet Hágában igényeltünk neki, ez olyan 2 hónapot vett igénybe, akkor küldték ki a követségre, majd ők nekünk postán. A költsége hasonlóan Ausztriához olyan 80-90 euró volt.

A családi pótlékot (kinderbijschlag) az adóhivatal egyből küldi, mivel a rendszerébe bekerült a csemete, negyedévente 194 euró, van még egy fizetéstől függő juttatás (kindgebunden budget), amit szintén utalnak, ezt havonta. Ez logikus módon, ha az ember kevesebbet keres, akkor magasabb összeg.

Gyesre én nem voltam jogosult, mivel kint nem dolgoztam, de 4 hónapig a fizetés 100%-át kapja az anya.

Ausztria...

És most jöjjön Ausztria, melynek rendszere sokkal inkább hasonló az otthonihoz, leszámítva a költségeket. Itt működik ugyanolyan társadalombiztosítási rendszer, mint otthon. A férjem után vagyunk biztosítva (mitversichert) a helyi betegbiztosítónál, e-cardot küldenek postán és utána azzal lehet menni az orvosokhoz.

Van, aki elfogad mindenféle biztosítót, mint bécsi vagy niederösterreich, van, aki csak némelyiket, van, aki magánban rendel. De ez utóbbinak is 60-80%-át általában téríti a biztosító.

Amikor kiköltöztünk, akkor még nem volt meg a biztosításom, így egy magán nődokihoz mentünk, mert az idő sürgetett, a 28. heti terhes vizsgálatokat meg kellett csináltatni, cukorterhelés, vérvétel stb. Egy vizsgálat 90 euró volt, ebben ultrahang, vérnyomás, vizelet, testsúlykontroll is benne volt, a biztosító 49 eurót térített belőle.

Az orvos kiállította a Mutter-Kind-Pass –t, amiben az összes vizsgálatot, eredményt vezetik, majd szülés után a baba fejlődését és vizsgálatait, oltásait kis oltási könyvbe is ebbe írják be. Ezeknek a kötelező vizsgálatoknak a megléte alapfeltétele a gyesnek, tehát munkahely nem, csak ez és hogy ide be vagy jelentkezve ill. bevándorolva a Magistraton, hogy 3 hónapnál tovább itt tartózkodsz.

Anyagi kérdések

Ellenkező esetben családi pótlék és gyes sem jár. A családi pótlék 105 euró havonta, a 2. gyereknek 112, ha jól tudom, gyest lehet kérni 1, másfél vagy 3 évre. Ha egy évre igényli az ember, akkor kb. havi 1000 euró.

Pótlékot az adóhivatalnál (Finanzamt) kell igényelni, gyest a biztosítónál (Krankenkasse). Még nem kaptunk, nálunk folyamatban van az ügyintézés, ehhez előbb a babát is be kell vándoroltatni, amihez viszont útlevél kell, azt várjuk most, a konzulátuson a szokásos ügymenetben megigényeltük.

Valamint a nagyobbik gyerek utáni családi pótlék igényléséhez kellett egy igazolás a holland adóhivataltól, hogy ott nem kap ilyen juttatásokat. Egyéb juttatásokra, mint Wochengeld, nem vagyok jogosult, mert nem volt itt munkahelyem.

Születés után a kórházi papírokkal kell menni az önkormányzathoz és ott kiállítanak egy osztrák, egy nemzetközi anyakönyvi kivonatot (Geburtsurkunde) ill. lakcímre is bejelentik (Meldezettel). A biztosítónál is igénylőlapon be kell adni, hogy kérjük az apa biztosításához hozzávenni az újszülöttet is, ez elég gyorsan ment, az e-card már egy héten belül meg is érkezett.

Azzal mehettünk a gyerekorvoshoz, vizsgálatok, csípőultrahang, súly, hossz stb. mérése. Hallástesztet és sarokvérvételt a kórházban csinálták meg. 4 napot töltöttünk a kórházban, ez az alap általában. Korábban akkor lehet hazamenni, ha van saját szülésznőd (Hebamme), aki utána otthon ellát, megvizsgál stb.

A kórházban a szülés, ha komplikációmentes, akkor szülésznővel zajlik le, aki éppen ügyeletes és bent van. Itt már a kiírt időpont előtt pár nappal azért néztek CTG-t, ultrahangot, hogy minden rendben van–e a babával.

A kórházak

Ha nem magándokihoz jár az ember, akkor megy a kiválasztott kórházba és ott megcsinálják a terhesség során szokásos vizsgálatokat. A kórházba előre be kell jelentkezni a 12 hét előtt, ők beírnak a rendszerbe, hogy mikor mennél szülni. Mivel mi a 28. héten költöztünk ide, így kaptam olyan választ is, hogy 2012 februárig már beteltek, hívjak másik kórházat.

Szerencsére azért akadt hely, egy hónappal a kiírt időpont előtt be kellett menni, bevittek a rendszerbe, vizsgálatok eredményeit stb.,így amikor szülni mentünk, már tudtak mindent. Magánkórházba is lehet menni, az ambuláns szülés 1000 euró körül mozog, további tétel, ha császármetszés, további bent töltött napok, esetleg ha a férj is bent alszik.

Hollandia kényelmesebb, Ausztria alaposabb

Összehasonlítva a két országot, Hollandiában abszolút kényelmesebb, hogy csak egyszer kell a rendszerbe a babát bevitetni az önkormányzaton és ezáltal automatikusan bekerül az orvosi, védőnői, szociális ellátások és juttatások körébe, míg Ausztriában minden után rohangálni kell, igényelni kell.

Ausztriában viszont magasabb a gyes, családi pótlék összege kárpótlásul. Ausztriában a terhesség során illetve után a vizsgálatok sokkal alaposabbak, mint Hollandiában. Oltások tekintetében hasonló, csak Ausztriában sok oltást a szülő maga fizet, ami nem alap, pl. bárányhimlő, agyhártyagyulladás, hepatitis B elleni stb.

Szülni nekem családiasabb volt Hollandiában és jó volt, hogy nem kellett 4 napig bent maradni a kórházban idegenekkel összezárva. Kényelmesebb, megszokottabb volt otthon, hogy házhoz jöttek az első hetekben és otthon csinálták meg a vizsgálatokat.

Valószínűleg Magyarországon már nem fogom kipróbálni a rendszert, de lehet, hogy jobb is. Egyszer sem voltam szülésfelkészítő tanfolyamon meg ilyeneken, szültem angolul, majd németül és megy ez... Mindenkinek sok sikert hozzá és leginkább erőt, egészséget!"

Ez egy archív poszt, melynek eredetije itt jelent meg. Kommentelni itt, a poszt alatt nem lehet, ha beszélgetni, hozzászólni szeretnél, azt a mai Klubsarokban teheted meg.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr895427143

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása