oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 22. 06:39,  Ha Európában nyaralsz, király vagy 241 komment

2013. július 22. 06:39 Határátkelő

Ha Európában nyaralsz, király vagy

Érdekes állatfajta az ember, valamiért nyáron az a király, aki minél messzebb utazik. Hogy ez mennyire így van, arra példa Pappito mai posztja, aki az új-zélandiak nyaralási szokásait térképezte fel és rögtön kiderül, hogy ott az a menő, aki Európában tölti az idejét. Vigyázat, friss, ropogós poszttal folytatódik nyaralós sorozatunk!

cím_49.jpgItteni magyarkák

Az itteni, általam ismert magyarok meglehetősen változatos képet mutatnak nyaralásügyben. Új-Zéland nagyon messze van Magyarországtól, így az európai diaszpórával ellentétben a folyton Magyarországra szaladgálás nem jellemző.

Ismerünk ugyan olyanokat, akik évente, kétévente Magyarországra látogatnak, de ez a ritkább eset, lévén az utazás nem csak fárasztó, hanem költséges is, és elég sok szervezést igényel, ha mindkét szülő dolgozik.

Mivel 2-3 nap az odaút és ugyanennyi vissza, az ember könnyen elégeti az összes éves szabadságát egy ilyen úttal. Aki nem utazgat Magyarországra, az inkább helyben nyaral, vagy a közelebbi, helyiek által is kedvelt nyaralóhelyeket látogatja.

A vízen túl avagy overseas

Miután szigeten lakunk, ha innen bárki bárhova elutazik, az hirtelen overseas kirándulás lesz, aminek van némi presztízsértéke is, nagyjából függetlenül attól, hogy mi is a célpont.

A legkedveltebb természetesen Ausztrália - a Gold Coast, Sydney népszerű célpontok, közel is van, olcsó repjegy is van, és végül is nagyjából ugyanaz a kultúrközeg, csak jobb az idő.

auckland_sailing.jpg

Vannak, akik átmennek oda motorostúrázni vagy campervannal kirándulni 8-10 napra, nézegetni a csodaszép tájakat és rengeteg szervezett út is van, amelyek végigviszik a kuncsaftokat a látnivalókon.

Szuperluxus Fidzsin

Kedvelt téli célpont a kellemes időjárású Cook-szigetek (Rarotonga, vagy a némileg drágább Aitutaki), azúrkék a tenger, hideg a sör, ráadásul az újzélandi dollár hivatalos fizetőeszköz. A Cook-szigetek kb. háromezer km-re északnyugatra van NZ-től, viszonylag normális pénzből megúszható pihenőhely.

Fidzsi kissé már drágább, de ott vannak kiválóan felszerelt all inclusive szállodák is, a kisebb szigeteken pedig szuperluxus bungalók, saját homokos parttal, ha valaki erre vágyik. A környező szigeteken szeretik a turistát Szamoán és Vanuatun is, és Szingapúrba is sokan eljutnak.

cape_reinga.jpg

Az USA és Európa nem tudom mennyire kedvelt, de aki eltölt 10 napot egy európai körúton, az egy hétig hős lesz az irodában. Európának itt még van valami egzotikus varázsa, bár a kiwi többségnek Európa = UK, aki mást is látott, mondjuk Olaszországot és Franciaországot is, az már húha.

Emellett az újságban gyakran látom hirdetni az európai folyókon hajókázást (Duna leginkább) és a cruiselinerek is rendszeresen kikötnek/indulnak a városból.

Belföld

Mivel a zátony turistaipara jól felkészült (évi két és fél millió turista érkezik) ezt a helyiek is igyekeznek kihasználni. A turistalátványosságok leginkább a természet szépségeiről szólnak, ez az utóbbi évtizedben kiegészült a gasztro-, extrémsport-, és borturizmussal is.

Az állam rengeteget költ a turizmus marketingjére, volt olyan év, hogy csak ausztrálból egymillió jött át nyaralni (vagy síelni). A belföldi turizmus erős iparág, a helyiek szeretnek jönni-menni és van is hová, ráadásul a válság alatt sokan döntöttek a belföldi út mellett.

coromandel.jpg

A hosszú hétvégékre szinte az összes szállás előre elkel, a kiwik pedig képesek olyan helyeken is forgalmi dugókat csinálni maguknak, ahol egyébként a madár sem jár. Sok cég foglalkozik campervan bérléssel és ez az egyik legjobb módja az országban kirándulásnak.

A belföldi turizmus gerince a kemping és motelhálózat, a kiemeltebb helyeken (hévizek, szörfhelyek, stb.) komoly szállodákat is találhatunk, de egy backpackers biztos van a közelben.

road_te_urewera_nationa_park.JPG

Minden, ami természet

Mivel a kiwik meglehetősen természetkedvelő népség, sokan túráznak, kirándulnak, kerékpároznak, van ezres nagyságrendű turistaház (vonatkozó posztom itt olvasható), amiben a többnapos túrák során megalhatnak.

Az outdoor kedvelőknek az ország a tengeri kajakozástól a hegymászáson át a síelésig mindenféle környezetet tud nyújtani, még egy kis sivatag is akad, ha valaki nagyon keresi.

dargaville.jpg

Népszerű sport a horgászat (itt a legmagasabb a kishajó/fő arány a világon), vitorlázás, (minden, amit a tengeren vagy benne lehet csinálni, köszönhetően annak, hogy körben tenger van) terepjárózás, terepmotorozás is.

Aki csendesebb kikapcsolódásra, ha nincs saját nyaralója, bérelhet magának, így egy-egy hétvégére pihenhet akár a tengerparton is. Ha van nyaralója (helyi nevén "bach" ejtsd: becs) akkor nyilván oda jár, amikor pedig nem jár, kiadja azoknak, akiknek nincs nyaralója.

Általában több család bérel ki egy nagyobb házat és tölti együtt a hétvégét, ezt mi is szoktuk csinálni. Emellett, szerencsére vannak olcsó, fapados belföldi járatok, amivel elrepkedhet az ember más nagyvárosokba (nincs sok) és ott hétvégézhet, ha ahhoz van kedve.

kawau_island.jpg

Mindenki megtalálja a kedvencét

Ha az ember nem szereti a többi embert, akkor itt igazán jól érezheti magát, nagyon alacsony a népsűrűség, és nagyjából mindenhova szabadon mehetünk, az állami területeken sátrazhatunk (itt nem él semmiféle mérges / halálos állat) mindenféle bürokrácia nélkül (ne szemeteljünk!), és nem kell túl fondorlatosnak lenni, hogy az ember tök üres tengerpartot találjon, ahol rajta kívül senki sincs.

Ha az ember szereti a többi embert, Auckland strandjai általában tele vannak nyáron, sokan munka után még elszaladnak úszni, evezni vagy szörfözni egyet, hétvégén pedig természetes látvány a hajót vontató autó az utakon.

A közbiztonság is elég jó, nem nagyon kell attól tartanunk, hogy kirabolnak, a strand közeli parkolókban rendszeresen látni nyitott ablakkal parkoló autókat vagy a part homokjában felügyelet nélkül hagyott cuccot."

maori_bay.jpg

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat nyaralás Új-Zéland országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr355417961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.07.22. 06:54:44

Nagyon jol megirt poszt :)
Ha Uj-Zelandon elnek, biztosan elethosszig ellennek az ottani termeszeti csodakkal. De nagyon hianyoznanak az europai varosok, kulturalis nyuzsges, nemzetek sokszinusege.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.07.22. 07:03:02

Azért jó a világ végén lakni, mert akkor a többi világvége hely közel van :) Azt hiszem én 5 évente szeretnék más-más országban élni!
Pappito: Az írás klassz, de azt még áruld el, hogy nektek mi a kedvenc helyetek?

NIKI LAURA 2013.07.22. 07:06:06

Jó hely,csak qva messze van..persze,mihez képest.
Állítólag tiszta Skócia.
Én-korábban-1,5 évig furikáztam Cook-szigeti sárga rendszámmal itthon.
Bécsben vettem 400 dodoért,nekem kellett kitölteni hozzá a forgalmit.
A magyar zsaruk jobban elfogadták mint a "Hutt River Principality"táblát..

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 07:09:02

@Réka ‎: " kulturalis nyuzsges, nemzetek sokszinusege"

ez hiányozna? ez itt jobban megvan, mint Európában :) a lakosság negyede első generációs bevándorló, van itt mindenféle népség minden kontinensről

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.07.22. 07:12:44

@pappito: nem ketelkedem benne, de nekem akkor is hianyozna az orszagok kozotti elteres, a regi templomok, kastelyok, europai falvak, kis- es nagyvarosok. Nem szeretem az olvaszyotegelyeket, szeretek atmenni egy kozeli orszagba es mas nyelvet hallani, mas epiteszetet latni, mas kulturat tapasztalni. Ez van.

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 07:18:32

@Réka ‎: hát a környező szigeteken más a kultúra, azok a szomszéd országok :)

Hát olyasmit nem tud ajánlani NZ, hogy autózol fél napot és átmentél 4-5 országon. Régi templom meg kastély meg bármi az nem nagyon van, ez fiatal ország. (nem geológiai értelemben) Ennek megvannak a hátulütői (nincsenek többszáz éves templomok) és megvannak az előnyei (többszáz év történelmi hibáinak továbbgörgetése). Más tipusú változatosság van itt, mint egy amerikai nagyvárosban vagy Európában. De miért keresnél itt Európát, amikor ez nem az, nemigaz?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.22. 07:19:55

Most mégis lehet kommentelni?
:)
2002-ben nagyon be voltam indulva, de a család lefújta.
Amikor már ők is benne voltak, nagyon megszigorították, nem jött össze.
:(
Így jártam...

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 07:22:17

@tilmir: azt hiszem csak a már megjelentekhez nem lehet, az újakhoz meg igen. Meg a klubdélutánba, vagy mibe.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.07.22. 07:23:01

@pappito: nem keresnem, hanem hianyozna :) nem ugyanaz.
A kornyezo szigetek kulturajara nem vagyok tul kivancsi, meg az eghajlatra sem... de Uj-Zelandot biztosan meglesem egyszer. Nagyon megnyugtato, amit a merges/halalos allatokrol irtal, Ausztralia pont ezek miatt nem lesz aktualis nalam soha.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.22. 07:23:46

@pappito: akkor most belekeveredtem, mint hülye gyerek a hózentrógerba.
:D

tableno 2013.07.22. 07:30:05

Egyszer mindenképpen eljutok oda! (bár Európa megnézésével is simán el lehet tölteni egy életet) :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.22. 07:30:41

Nagyon jók a képek.
:)
Érdekességképpen, ha már megemlítődött a Duna, kezembe akadt egy itteni nyaralásos füzetecske. Megláttam benne, hogy van ilyen Duna projektjük. Hirtelen megörültem, hogy milyen buli lenne "hazacsorogni". A lelkesedésem addig tartott, amíg megláttam az árát. Nem emlékszem pontosan, de ca. 3 ezer frank lett volna. Annyiért már voltak tengerentúli utak is.

zopilote 2013.07.22. 08:07:01

@Réka ‎:
" Nem szeretem az olvaszyotegelyeket, szeretek atmenni egy kozeli orszagba es mas nyel
vet hallani, mas epiteszetet latni, mas kulturat tapasztalni. Ez van. "
Igen, kimondtad illetve leirtad azt, amit en erzek, miota E - Amerikaban elek, de eddig nem
tudtam rajonni, mi az, amiert nem erzem jol magam itt, pedig meg van minden, ami szem -
nek -szajnak ingere. De olyan egyforma minden: a varosok, falvak egy kaptafara epultek,
a sablon uzletek, a sablon emberek, sablon ruhak, a sablonos termeszet, sablonos kajak, ez
mind ervenyes ugy Kanadara, mint az USA - ra. Szinte eszre sem veszem, hogy egy mas or-
szagban vagyok, ha atmegyek peldaul az USA - ba. Ezert jelent feludulest mindig, ha Euro -
paba vagy Mexikoba latogatok: a hatart atlepve teljesen mas nyelv, mas kultura, teljesen mas
epiteszeti stilusok, mas emberek, szinte minden mas. Ez az " olvasztotegely " nem jon be min-
denkinek, ez az uniform elet. Nekem peldaul ezert idegen ez az egesz. Szep, szep, de nem az
igazi. Magyaran unalmas:)

nyuszigonosz 2013.07.22. 08:12:26

Gyönyörü képek! Meg nagyon jó poszt!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 08:18:07

Életem egyik nagy élménye hogy itt Londonban a múzeumban ha csak kitömve is de láttam a Latimeriát.
Új Zéland csodálatos ha egyszer eljutnék oda akkor szeretnék látni egy hidasgyíkot.

2013.07.22. 08:18:20

@tilmir:
"akkor most belekeveredtem, mint hülye gyerek a hózentrógerba."

Ezt még nem hallottam, k.rvajó.:D

nyuszigonosz 2013.07.22. 08:22:08

@tilmir: Passauból indulással ( jó, az neked még nemtudom hány km) már lehet kifizethetö árakat is találni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.22. 08:35:41

@nyuszigonosz: Igen, azt tudom. Ez csak hirtelen felindulásból jött ötlet volt. Majd egyszer onnan. :)

Bonjour 2013.07.22. 08:58:23

Akkor most tudom, hogy ez egy nyaralós poszt. Nagyon jó! Bakancslistámon van.

@tilmir: ha van valami jó forrásod vagy ötleteid, hogyan lehet továbblépni egy családfakutatásban, írd meg egyszer esetleg a blogodban (túl nyilván azon, hogy a család es papírok a legjobb forrás)...

Bonjour 2013.07.22. 08:59:19

@Bonjour: az lemaradt, hogy lécci :)

Evain 2013.07.22. 09:08:16

Köszi pappito a remek posztot, megerősítettél abban, hogy oda el kell még látogatnunk. :)
Majd túlteszem valahogy magam a dialektuson, valahogy az összes angol nyelvjárás közül ezt az egyet nem bírom megszokni. :) Bár lehet ennek Annabel Langbein az oka, annyira utálom. :P

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.22. 09:15:59

@diggerdriver: Megdicserem az avatart, erre lecsereled? ;))))

Thor vagyok 2013.07.22. 09:16:06

@zopilote: mint a szekelybacsi a zsirafra: "szep-szep, de otthonra nem kene!" ? :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.22. 09:23:19

Te jo eg, ezek a kekek es zoldek! Gyonyoru!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.22. 09:31:36

@Bonjour: Így van. Sajnos sok forrást el kellett tüzelni annó, így most lesz vele munka. :) Majd megírom mire jutottam.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.22. 09:39:38

még mindig ÚZ a legkedvencem.

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 09:47:10

akit érdekel a vicces kiejtés (bár a linken inkább maori/pacific islander népség van) az klikkoljon ide: youtu.be/dIYvD9DI1ZA

Amúgy ez a közlekedési hatóság alkoholizálvavezetés elleni "társadalmi célú" hirdetése

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 09:49:28

@diggerdriver: hát, ha idejössz, akkor is valószínű, hogy tuatarát csak állatkertben látsz :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 09:59:08

@fannie: köszi, bár én csak a képeket csináltam, a tájat már így találtam

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 10:15:19

@pappito:
Remek poszt, köszönjük!!!

Menni akaroook, menni-menni-menni!!!!!!! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 10:16:24

@pappito: Nem baj megnézném a Nagy Túlélöt.
Meg a Kakapót meg a Keat.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.22. 10:17:44

@pappito: Pont ez a jó benne! Hogy a természet ilyen, nincs benne photoshop. Meseszerű.

Muscari 2013.07.22. 10:17:52

Remek poszt, Pappito, koszonjuk szepen. Nem beszelve a kepekrol, azok is fantasztikusak, mar amennyire a telefonom kijelzoje latni engedi...

Nagyon hideg a tenger egyebkent? Lehet furodni vagy inkabb csak a fokaknak ajanlott? A levego homersekleti adatokbol valami hasonlora gondolok, mint itt a UK-ben, az jelenleg 16 fok korul van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 10:20:58

@tableno:
Igaz, de Európa egy idő után kezd egykaptafa jellegű lenni. És az érdeklődés is rohamosan fogy egy idő után.
Mi már valami másra, valami távolibbra vágyunk, úgy keressük az utakat is... de ez EU-ból nem is olyan egyszerű (vagy olcsó :) ). Óceánia pl. szívünk csücske, nagyon be kellene járni!

smile750 2013.07.22. 10:31:04

Miert ert veget ilyen hamar a poszt? :) Ugy tunik, mintha feluton abbahagytad volna. Szivesen olvastam volna meg.
Foldrenges ugyben mi a helyzet?
Nekem nagyon tetszik a hely, es tobb volt kollegam is elt/dolgozott ott hosszabb-rovidebb ideig, es ok is nagyon pozitiv dolgokat mondtak. Az egyikuk most epp nemreg ment ki Ausztaliaba dolgozni, miutan megint megunta Eurpopat.
Sajnos a felesegem csaladcentrikusabb, es jobban ragaszkodik a tagabb ertelembe vett csalad kozelsegehez, mint en, igy nem hiszem, hogy megoldhato lenne, hogy oda koltozzunk, pedig reszemrol nem lenne akadalya. Nekem a felesegem, es a fiam jelenti a csaladot, a tobbiekkel pedig elvagyok skype-on is. :)
Amugy nagy termeszetbuzik vagyunk, igy biztos feltalalnank magunkat, es a fiamat is erre szeretnem nevelni, nem pedig a panelban a szamitgep es a tv elott valo ucsorgesre. Remelem azert eljutok egyszer NZ-ra, ha mas nem, akkor csak nyaralni 1-2 honapra.

tableno 2013.07.22. 10:32:19

@Kovermadar: Na ja, én sem azt mondom, hogy nem jó néha kitenni a lábunkat az öreg kontinensről. Viszont akárhogy is nézzük, ilyen "kicsi" területen ennyire változatos kulturális és természeti látnivaló sehol máshol nincs ezen a bolygón. Az óceániai vagy karibi szigetek is gyönyörűek, viszont nagyjából mindegyik ugyanúgy néz ki. Persze a jegjobb, ha az ember be tudja utazni az egyész sárgolyót, ebben egyetértünk!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.22. 10:33:16

a posztoló jól ír, írhatna még!

abaya-oman 2013.07.22. 10:40:00

Meg egy kis erdekeseg, hogy vannak családok, akik évről évre ugyanarra a helyre (marmint hajszal pontosan agyanarra a par negyzetmeterre) járnak vissza kempingezni. Mi fel északra jártunk, így főleg arról tudok beszélni, de egy kempingben közvetlen parti helyet nem könnyű találni. Egyszer nagy szerencsével a parton kaptunk helyet, a 'szomszédunk' el is mesélte, hogy a barátaik akik abban az időben ott szoktak lenni idén nem érnek ra de abban ne is reménykedtünk, hogy jövőre le tudjuk foglalni azt a helyet.

hobe 2013.07.22. 10:46:02

Cook-szigetekre lehet menni eszaknyugati iranyban is, es akkor az ember nagyobb kiraly lesz, mitha Europaba menne :-)

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 11:13:28

@diggerdriver: a kea baromi aranyos, olyannal már találkoztunk vadon, de bármilyen cuki is (bazi nagy dög) roppant ügyes és imádja a gumikédert kitépni a járművek ablakai körül, sok campervan túrázó anyázott már ezért, ráadásul elhesegetni se nagyon lehet a jószágot, bántani meg pláne :)

ezt a déli szigeten csináltam róluk : youtu.be/a-OI6cmFxeM

hobe 2013.07.22. 11:13:40

@Muscari: Nem hinnem, hogy csak fokaknak valo, meg en is bele szoktam menni nyaron. De van aki telen is, a hetvegen az egyik varosi strandon (Takapuna) ket nagyi uszott egyet.

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 11:14:14

@doggfather: már írt ide is többet meg klikk a neve mellé, ott van kb. 900 poszt :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 11:16:10

@Muscari: nyáron (itt északon) simán lehet fürdeni a tengerben, nemnyáron meg wetsuit, ha úszkálni, szörfözni akarsz. Egy 3.2-esben egész évben elpancsikálsz, most tél van és megy a nép szörfözni vadul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 11:16:58

1 hetet valoszinuleg megerne, majd megkerdezem Maryt, van-e kedve

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 11:17:02

@smile750: Ugy tunik, mintha feluton abbahagytad volna.

nem, csak a nyaralási szokásokról érdeklődött a szerkesztőség, hát arról írtam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 11:22:57

kell valami vizum, vagy ilyesmi?

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 11:37:51

turistavízumot mindenki kap beutazáskor (aki nem csempész, nem teljesen hülye vagy nem úgy néz ki, mint aki maradni akar)

még amerikaiak is kapnak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 11:41:37

@pappito:
A világon 3helyen van olyan zöld ami egyedülálló.
Anglia egyes részein Írországban és Új Zélandon.
Érdekes hogy máshol is van olyan klíma mégsem olyan zöld.
Ezekre a különleges állatokra rá tudnék izgulni:))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 11:44:26

@pappito: hat normalis amerikai biztos nem akar maradni vegleg
de a kerdesem arra vonatkozott, hogy kell-e intezni valamit, mondjuk amerikai utlevellel felszallva egy repulore
vagy magyarral, az utazas megkezdese elott
vagy siman leszallsz es besetalsz az orszagba?
tudod egy aranyhallal nehez am, foleg ha amerikai
vannak orszagok ahova elore kell vizumot kerni, namost
ha pl a bahamakra akarok menni, magyarorszagra, mexikoba vagy canadaba, akkor nem kell semmi
tehat a kerdesem az volt, probalom megertetni
ha holnap veszek egy repulojegyet, mert fokat akarok latni, akkor siman beengednek?
es ugy altalaban barkit?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 11:46:35

@hagyma:
Nem. Rád külön szabályok vonatkoznak:))))))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 11:46:57

ja es mi van ha ugy nezek ki, hogy maradni akarok?
visszaforditanak?:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 11:48:30

@diggerdriver: a kerdesem nem vicces, csaxolok
olcso repjegy van innen oda
vann egy benfentes erdekel a valasza, nincs kedvem guglizni
par napra miert ne ugorhatnank at?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 11:48:55

@fannie:
Most nézd meg ezt a gyönyörű szimbiózist hát nem csodálatos? :))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 11:49:55

@diggerdriver: es melyik utlevelet erdemesebb hasznalni?
gondolj bele, megveszem a repjegyeket es gyanusnak talalnak, hogy ott akarok letelepedni es nem engednek be
penzkidobas

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 11:51:55

@hagyma:
Mi sem áll tölem távolabb mint hogy feltételezzem hogy Te képes lennél vicces kérdéseket feltenni.
:))))))))
Lazulj baszod:)))))))))
Szép az élet.

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 11:52:22

@diggerdriver: azon a szép zöld füvön nő a világ legjobb bárányhúsa :)

tableno 2013.07.22. 11:53:29

@hagyma: Inkább pár hétre ugorj át, ha már tizensok órát kell repülnöd! Új-Zélandra pár napra menni eléggé nagy hülyeség...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 11:53:29

@hagyma:
Természetesen a VIP útleveled használd:)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 11:55:02

@pappito:
Ez így igaz
Mindig Új Zélandi báránycombot szoktam venni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 11:57:35

@hagyma:
Figyelj, Neked a homlokodra van írva bárhova utazol hogy "nem akarok letelepedni"
Mi kell ennél több?:)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 12:01:09

@pappito:
Pedig reménykedtem benne hogy Te meg Britet:))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 12:01:41

@diggerdriver: en teljesen laza vagyok pedig meg 6 ora sincs
ez egy szimpla kerdes
szerintem a magyarokat is erdekelheti, hogy siman bejuthatnak-e
nincs VIP utlevelem osszekeversz niki laudval, sot most eppen ervenyes magyar sincs
@tableno: hat max 1 het, innen szerintem kb 12 ora lehet az ut

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 12:02:24

@diggerdriver: mikor idejottem meg nem volt
alig akartk beengedni
azota kinott?

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 12:04:46

@diggerdriver: ha én nem is, de van itt a boltban konzerv pie, jó hazai a pommiknak akik itt laknak :)

sőt UK bolt is van amiben mindenféle hazait árulnak egymásnak, mint náluk a lengyelek :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 12:06:57

@tableno: es ha belegondolok ha levezetek Tampara az is kb 12 ora es sosem maradunk hetekig:)

hat ugy latom utana kell neznem hogy lehet a kiwik koze beutazni, munkat vallalni es letelepedni ugy, hogy ne latszodjon rajtam

Bogyó 2 2013.07.22. 12:12:39

@tableno: Én is egyetértek azzal, hogy Európa a legjobb! Nagyon érdekelne az Egyesült Államok, Új-Zéland vagy Ausztrália. De ott élni turizmus szempontjából jóval unalmasabb lenne. Gondoljunk bele, hogy nem kell ezer kilométert se utazni, hogy az ember az osztrák Alpokból eljusson Erdélybe, s micsoda más világ ! Ugyanígy mennyire más amikor Németországból, a sörös, német Münchenből szintén párszáz kilométer után átkelve az Alpokon lejutsz a narancsligetes Olaszországba! S ezek csak a legmellbevágóbb rövid távú változatosságok. Amerikából nézve nem véletlenül nem Németországba, Olaszországba, hanem Európába utaznak, ami többnyire Párizst jelenti. Hasonló unalmas egyformaság uralkodhat egyébként az óriási Oroszországban is. Hiszen Amerikában is New York, Frisco mellett nem túl sok érdekes városkép van, L.A-ben gyakorlatilag semmi nincs, csak a sztárvilágra épülő látványosságok, na de mit tudunk Gorkijról, Cseljabinszkról, Jekatyerinburgról, Omszkról, Permről, Kirovról, Ufáról? Semmit. Vélhetőleg nem véletlenül. Ennek ellenére részleteiben nagyon érdekes dolgok lehetnek, de csak azoknak, akik bizonyos szinten tudnak tájékozódni az orosz kultúrában, s tudják az eltéréseket érzékelni és értékelni. Legtöbbünk élete azonban kevés ehhez. Éppen ezért hihetetlen szerencse, hogy ha minden évben csak 500-1000 km-re megyek el nyaralni autóval, akkor is egyszer elmehetek Erdélybe, máskor Svájcba. Harmadjára a horvát tengerpartra, negyedjére Berlinbe. Ötödjére Ukrajnába, hatodjára Velencébe és Toszkánába. Hetedjére Prágába, nyolcadjára Görögországba. Kilencedjére Bulgáriába, tizedjére Krakkóba. S 2000 km-en belül már Párizsba, Athénba, Rómába, Barcelonába, Brüsszelbe, Hollandiába, a Baltikumba vagy Moszkvába is el lehet jutni. Érdemes ezt megbecsülnünk, képzeljük annak a lehetőségeit, aki Cseljabinszkban vagy Kansasban lakik. S igen, aki Új-Zélandon is. Gyönyörű hely, de egész Európával mégsem versenyezhet. Persze, természeti változatosságban az USA is jól áll, és az egynyelvűség meg a jobb életszínvonal sok mindent kompenzál is. Mégis, én jobban szeretem ezt a fajta kulturális sokszínűséget, ami mégsem keveredés, hiszen pont az a sokszínűség halála.
Mindettől függetlenül nagyon megnézném Új-Zélandot, gyönyörű! De csak akkor költöznék oda, ha már csak nyugalomra, békére vágynék.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 12:16:38

@Bogyó 2: Te nem tudod mit beszelsz
az USA ugy keresztben alaszkatol floridaig terjed
es tudod micsoda mas vilag alaszkaban es floridaban?
es utazas kozben nagyvaros kisvaros hatalmas hegyvonulatok, tavak folyok sivatagok
es akkor meg ott van hawaii
turizmus szempontjabol unalmas?
na haggyal logva
2 ocean
tenger
hat ez kesz

tableno 2013.07.22. 12:22:25

@hagyma: szerintem inkább csak arról van szó, hogy Amerikában sokkal nagyobb távolságot kell megtenni, ha változatosságra vágysz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 12:23:48

ja es nehogy az jojjon, hogy lenezem europat
csodalatos videkek es varosok vannak
ausztralia es uj zeland kepben van nyaralas ugyileg, azert is erdeklodtem
de amerika nem egeynlo LA SF vagy NY
3 eve elek north carolinaban es meg nem lattam mindent
es ez egy/1/ allam

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 12:24:22

@Bogyó 2: "S igen, aki Új-Zélandon is. Gyönyörű hely, de egész Európával mégsem versenyezhet."

miért kéne neki? nem is akar.

Azért ne feledd, hogy az itt ovlasgató, irkálgató népekből a legtöbbje már huszonharminc éveket leélt európában. Itt pedig közel van az egész pacific régió, ami azért színesebb, mint gondolod, mégha sok is a kék a térképen. Meg itt a sarkon egész ázsia.

Egy élet kevés csak NZ-re, és akkor még nem beszéltünk a fapadossal elérhető Au-ról amihez tán kettő is kevés, hogy mindent láss, vagy legalább a nagyját. Plusz a szigetek (Samoa, Tonga, Fiji, Vanuatu, Francia-polinézia, Hawaii, PNG, stb.)

Ez nem versenyfutás.

Félre ne érts, én nem akarok senkit se győzködni semmiről, de én már láttam európát is meg ezt is. Nekem is csak sejtésem volt arról milyen itt amíg nem láttam.

"De csak akkor költöznék oda, ha már csak nyugalomra, békére vágynék."

MIért, amúgy mire vágyik az ember? Idegeskedésre és hisztire?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 12:28:47

@tableno: hat jo egy orszag es mindenhol angolul es spanyolul beszelnek, de szinte minden allam mas
azert epitkezesileg is vannak kulonbsegek, persze itt nincsenek domok meg katedralisok, regi templomok
ez OK
a termeszeti reszrol nem is beszelve
azert itt meg hatalmas lakatlannak mondhato teruletek vannak
hat most beulok a kocsiba, olyan 6 ora alatt a hegyekbol ott vagyok az ocean partjan, de legyen 8
de haggyuk amerikat, ma uj zeland van

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 12:48:18

@Bogyó 2:
Most azért belegyalogoltál valaki lelkivilágába rendesen:)))))))))))))))))))

Bogyó 2 2013.07.22. 13:02:13

@hagyma: Sejtettem, hogy jön az első figyelmetlenül olvasó és kiakadó!
Kedves hagyma, Alaszka és Florida mérföldben is kb dupla annyi, mint ide Írország! Pedig az már eléggé Európa széle! Naná, hogy van változás! Persze, hogy sok szép minden van az USA-ban, a Denver és Vegas közötti parkok, majd Frisco felé a Sequoia, Yosemite és társai régi vágyam, s nem beszéltünk az USA más részein találhatókról a Yellowstone-tól az Everglades-ig. Nyilván van látnivaló New England-ben meg a tavak környékén vagy az Appalache. hegységnél is, ha már Hawaii-t írtad. Nem hiszem, hogy olyat írtam, hogy az USA unalmas turizmusban. De óriásiak a távok, ahhoz, hogy változatosságot érzékelj! Kulturálisan pedig Alaszka közelebb van Floridához mint Bajorország Toszkánához, Provance Erdélyhez. Távolságban viszont ez utóbbiak nem kicsit vannak közelebb, erről beszéltem, vagy írtam. Kansast hoztam fel példának. Nézd meg Budapest 1000 kilométeres sugarú körén belül mit találsz, meg Kansasét? Melyik az izgalmasabb? És nem kicsit!

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 13:04:02

@Bogyó 2: ne kövesd el azt a hibát, hogy azt hiszed érti amit írsz :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.22. 13:06:12

@pappito:

Ha ott élnék, már jártam mind a 15 (14) óceániai országban. Meg a többi területen. Azt mondják, jellemzően drága helyek vannak.

Bogyó 2 2013.07.22. 13:06:19

@tableno: "zerintem inkább csak arról van szó, hogy Amerikában sokkal nagyobb távolságot kell megtenni, ha változatosságra vágysz. "

Pontosan. De ez is csak természetileg. Azt a fajta kulturális különbséget, mint amikor Helsinkiből lemotorozol Athénba, na azt sose kapod meg ott. Nincs ezzel baj, Amerika nem is erről szól, de ettől még ez van, s akinek ez a fontos, az jobban élvezi ezt mint Route 66-et.

smile750 2013.07.22. 13:09:37

@hagyma: Normalis amerikai? Bocs, de ez igy ellentmondasos. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 13:11:39

@pappito: Te egy taplo vagy, ez nem kerdes, ugyhogy hanyagolom is ezt a bekegyzest
@diggerdriver: Te meg zarojelfetisiszta
@Bogyó 2: neked meg annyit mondanek, hogy alaszka kultuiralisan sokkal tavolabb van floridatol, mint bajororszag toscanatol
a taplo leirasa ellenere, ertem mit akarsz mondani, kisebb teruleten mas nepek elnek europaban mint amerikaban, de azert jelzem, itt elnek eleg sokfele nepek
es amit nemigen ertessz, Te turista latnivalokban gondolkodsz Tellowstone park
turistaknak
az itt elok, mint en is a hetkoznapi eletben eljuk meg a termeszetet, a tortenelmet, a mindent
engem kulonosebben nem erdekel, hogy provence es erdely kozott akarsz ingazni, mert mas a kultura
gohed
csak jelezni akartam, hogy oriasi kulonbseg van egy alabamai kisvaros, vagy NY kozott, egy alaszkai lakos vagy egy carolinai kozott
Kansas sokkal izgalmasabb nekem

na mara ennyit

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.22. 13:11:43

@hagyma:

Magyar útlevéllel Új-Zéland vízummentes, Ez 30 napos tartózkodást tesz lehetővé, munkavállalás kizárva.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 13:13:51

@diggerdriver: nem csak egy bunko paraszt
@smile750: es meg egy, aki raadasul intelligens magyar
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az EU eppen erre torekedik, bar nem fog menni
nem egy orszag, hanem egyesult allamok
amugy amerika egy foldresz
csaxolok
na jo mulatast

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.22. 13:21:33

@pappito:

Az mondják, hogy pl. MIkronézia, Kiribati, Nauru + az amerikai fennhatóság alatt lévő Óceánia marha drága. Egy ismerős Északi-Mariannán és Guamon járt és azt mondta, hogy sosem járt még ilyen drága helyen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.22. 13:22:56

@hagyma:

Igen, de az EU akkor is többnyelvű állam lesz, ha valamikor szövetségi állammá válik. Hiába lesz Svédország és Ciprus egy ország, akkor is totál más lesz.

BoGyesz 2013.07.22. 13:23:38

Új-Zéland déli szigete az egyik legszebb hely volt, amit valaha láttam. Olyan tájak váltogatják egymást, hogy állandóan meg kellett állnunk képeket készíteni, mert egyszerűen nem hittük el, hogy ilyen létezik. Ahhoz volt hasonló, mint amikor először megláttam a Grand Canyont vagy a Grossglocknert. Nincs értelme összehasonlítani vagy sorba rendezni ezeket. Döbbenetesen szép mindegyik.

Már linkeltem régebben is, de hátha valakit még érdekel a túrán készült sorozat: www.izoominphotography.com/photos-new-zealand.html

Bogyó 2 2013.07.22. 13:24:20

@pappito: Nézd, ugyanez a helyzet az oroszokkal, ott is megvannak a részletek, s magyarázhatja bárki, hogy itt is van ám érdekesség, mert a Moszkvába betelepülő kazahok és üzbégek, nem beszélve a Volga menti németekről meg a tatár Kazanyról és akkor persze a nyelvrokonaink által színesített udmurt stb. részek és így tovább. Bizonyára más a dialektus és az éghajlat Novoszibirszkben vagy Volgográdban.
Persze, sok a fidzsi betelepülő Aucklandben tudomásom szerint, a Cook-szigetek is ad változatosságot. Nem állítom egyik országról se, hogy unalmas és ne lehetne eltölteni vele egy életet, hogy megismerd. Hozhatnák példának Kínát is. De olyan változatosságot, mint amilyet Európa produkál a területi nagyságához képest, mégsem tudunk másutt felmutatni ilyen kis területen. Ami a részeletekben nem jártas számára is egyből feltűnik. S ahol a világ természeti és kulturális örökségének ilyen nagy része található. Meggyőződésem, hogy természetileg is különös, hogy az Alpok, Kárpátok, Pireneusok vonala milyen éles éghajlati különbséget ad pl. az Alpok két oldalán. Ilyen se nagyon van másutt, s ezt színesíti a kulturális különbség, amely talán emiatt is létezik.

"MIért, amúgy mire vágyik az ember? "
Egy ideig még kalandra, izgalomra, utazásra. Nem szeretnék még Új-Zélandról elrepülgetni egy francia körutazásra, aztán egy olaszra, aztán egy skandinávra stb. innen sokkal egyszerűbb. Egyszerre Európát egy úttal, amerikai módra, ahogyan mi a többi kontinenst letudni meg nekem túl felületes. Ha már voltam Európában mindenhol, ahova mennék, vagy már ezért-azért visszavonulnék, akkor új-Zéland valóban jobb hely lehet mint Európa. A megismerésén túl még azért mennék oda, amiért a new yorki nyugdíjasok Floridába, vagy az angolok Toszkánába vagy Spanyolországba.

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 13:27:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Magyar útlevéllel, ha nincs semmi gyanús körülmény, akkor 30-90napig terjedő visitor visát kapsz belépéskor, éppen mit néznek ki belőled.

Ezzel munkát nem vállalhatsz.

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 13:30:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hát a pici szigeteken lószar sincs, azt is úgy kell odavinni, gondolom ettől drága. Sok helyen nincs is saját gazdaság, halászgatnak meg turizmus+segélyek.

Egy samoai ismerősöm pl. azt csinálja, hogy Samoán és NZ-n bevásárol és a konténert viszi az American Samoa-n levő búvárbázisukra, mert a családja másik fele American Samoán maradt és ott helyi. Ha NZ-n vásárol cuccokat akkor el se merem képzelni mennyire drága lehet az arrafelé...

BoGyesz 2013.07.22. 13:33:56

@Réka ‎: Az elmúlt nyolc évben egyszer sem csípet meg a szúnyogon kívül semmi, úgyhogy ez a veszélyes állatos téma kicsit túl van lihegve a dokumentum filmekben. Egyszer egyébként csípett meg medúza (Portugál gálya), de az is az én hibámból történt.

2013.07.22. 13:35:11

@hagyma: 1 het baromi keves ido, ha azt veszed, hogy onnan tobb, mint 1 nap az ut, amit, ha nem business classt veszel, akkor szep lesz vegigulni. Egyebkent meg businessen sem leanyalom. Erre meg rajon a jo kis jetlag. Kb 2 napig hasznalhatatlan leszel egy ilyen ut utan. Ugyanez majd visszafele is.

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 13:36:24

@Bogyó 2: "Egy ideig még kalandra, izgalomra, utazásra."

fenét, neked Európa kell, nem kaland meg utazás, az ugyanis nem helyfüggő :) Egyébként ezzel sincs semmi de semmi baj, Európa bejárására is pont elég egy élethossz és korlátlan pénz...

Valószínűleg, ha huszonkét éves lennék, akkor nem itt akarnék élni. De nem vagyok és most már leginkább pihenni akarok külföldre menni. Sétálgatni, nézegetni a múzeumokat, mittomén. A strandon dögölhetek itthon is, két km-re van. De én spec Mo-n is rengeteg helyen jártam, és azt is élveztem, pedig az is kb. egy kultúrközeg.

Én már nem esek hasra attól, hogy beülök a kocsiba és elmegyek Barcelonába, át mindenféle országokon, vagy felülök a fapadosra. Itt is ugyanaz van.

Ami még érdekel Európából azt megnézem nyugger koromban :) De túl sok más érdekes hely van még

Bogyó 2 2013.07.22. 13:39:49

@hagyma: "alaszka kultuiralisan sokkal tavolabb van floridatol, mint bajororszag toscanatol"

Én meg erre azt mondom, hogy nem értek vele egyet. Más nyelvet beszélnek, mást termesztenek, mást esznek, máshogy építkeznek, más könyveket olvasnak, más filmeket néznek, más zenére táncolnak. Ez Amerikán belül sokkal kevésbé igaz, legyenek a trópusokon vagy a sarkvidéken.

Másik dolog, hogy ha neked Kansas 1000 km-es sugarú körén belül látható dolgok izgalmasabbak mint a budapesti 1000 km-es sugarú körön belüliek, az a te dolgod. De ha akár természeti, akár kulturális értékeket nézünk bármilyen listán, ami a mérvadó véleményformáló emberek többségének a véleményét tükrözi, akkor nem Kansas nyerne. Kulturálisan Bécs, Krakkó, Kijev, Prága, Velence, München, de természetföldrajzilag is az Alpok az olasz és a horvát tengerparttal, a Kárpátokkal, a Nagyalföldünkkel és a Balkánnal minden bizonnyal változatosabbnak tűnik.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.22. 13:41:38

@Bogyó 2: Lemotorozol? Te is motoros vagy? Merre jártál már?

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 13:44:34

@charlieharper: egy hónap déli sziget, egy hónap északi (ha nem is ugyanabban az évben) - így szoktak jönni akik tényleg körülnézni jönnek. Jönnek hátizsákkal, vesznek egy kocsit, lehetőleg olyat amiben aludni is tudnak majd és go :) minden nyár elején hosszú sorban állnak a matraccal lakóbusszá alakított mikrobuszok az autópiacon. Aztán 4-5000km-el később, ősszel megint :) Ez külön iparág, valami lelakott vackot venni 1-2000 dolcsiért, utazni vele, aztán lelépés előtt eladni ahogy sikerül. Vannak akik ősszel veszik a lomokat, aztán tavasszal eladják a következő horda turistának. :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 13:46:06

mondjuk finnországban én is motoroznék egy-két hetet....

Bogyó 2 2013.07.22. 13:47:43

@pappito: Biztosan mást értünk kalandon:-)
Nekem az is az, ha elautózom Velencébe!

Európa, igen, az kell, hát pont Európa miatt nem mennék még Új-Zélandra lakni. Európa a változatossága miatt jobban érdekel. Pl. Franciaország megismerése szerintem nem összehasonlítható Dél-Carolináéval, legyen ez utóbbi bármekkora. Nemcsak Európa érdekel, fentebb írtam mi minden jót néznék meg az USA-ban. De Európa sokkal részletesebben érdekel, mert nagyobb a mélysége.

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 13:48:01

@Bogyó 2: " ami a mérvadó véleményformáló emberek többségének a véleményét tükrözi,"

hehe, ki nem szarja le a mérvadókat? inkább megyek és nézek magam, aztán majd tudom. De hán Kansas az egy db ugyanolyan ámerika mint a többi (bár biztos szép az is) annál valszeg minden érdekesebb :)

de mindenkit más érdekel, a bolygó meg tele van izgalmas helyekkel

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 13:49:49

@Bogyó 2: de én már elautóztam velencébe :)

meg ide-oda.

Ámerika nem érdekel túlzottan, (szép hely van itthon is) inkább Japán. Az egy másik bolygó.

Bogyó 2 2013.07.22. 13:51:04

@fannie: Nem vagyok motoros, csak példának hoztam fel.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.22. 13:53:14

@pappito:

Az én virtuális hazám - ott van a honlapom -, Nauru egészen érdekes. Éveken keresztül a térség legmagasabb életszínvonala ott volt, de aztán kifogyott az EGYETLEN nyersanyag, a foszfát. S azóta gondolkodnak, hogy mi a fenét csináljanak. Gyakorlatilag életképtelen az egész sziget. A befektetett pénzekből mostanára már rendesen befedték a foszfátbányákat (szürreállis kinézet volt: gyakorlatilag az egész sziget belső része ki lett lyukasztva!), szóval a természet gyönyörű, de még a turizmus sem megoldás, mert egyszerűen túl kicsi a sziget, mindent be kell hozni, s marha drága emiatt minden,

Én sajnos sosem jártam arrafelé, de egy ismerős volt. Azt mondja: van 2 hotel az egész országban, olyan 3 csillagos szint, de az ár a magasan 5-csillagos.

S de facto az egész lakosság vagy állami alkalmazott vagy segélyen él. Csak azért nem bukott meg eddig az ország, mert az ausztrál kormány fizeti a naurui kormány teljes költségvetését, cserébe egy naurui börtön fenntartásáért, ahová az ausztrálok elküldik a tengeren elkapott menekülteket.

Meg még Kínából kapnak pénzt. 3-4 évente elismerik egyszer a pekingi, majd a tajpeji kormányt, aztán fordítva, s akit éppen elismernek, az mindig "hálás". Moszkvától is kaptak 3 éve 50 millió dollárt Abházia elismeréséért. Ez nem kevés pénz, tekintve, hogy az ország teljes lakossága 9 ezer fő. Azaz ez fejenként 5 ezer dollár!

tableno 2013.07.22. 13:59:09

@pappito: "egy hónap déli sziget, egy hónap északi (ha nem is ugyanabban az évben) - így szoktak jönni akik tényleg körülnézni jönnek. Jönnek hátizsákkal, vesznek egy kocsit, lehetőleg olyat amiben aludni is tudnak majd és go" - azt hiszem, ez lenne az én álomnyaralásom... (sóhaj) Na, majd egyszer meglepem magam vele!

puhacica 2013.07.22. 14:03:43

minden nap olvasom a blogot, de ez az első post, ami kihozta belőlem a kommentelhetnéket. sokszor el akartam már indulni, de valami miatt mindig itthon maradtam. ha egyszer mégis nekivágok, új-zélandig nem állok meg, az bizti. csodaország lehet az... ha vágóként tuti találnék ott munkát, talán már holnap csomagolnék.

Bogyó 2 2013.07.22. 14:10:52

@pappito:

"de én már elautóztam velencébe :)"

És izgalmas volt ugye?:-)

Én azért meg szoktam hallgatni mások véleményét is, ezért is olvasok ilyesmiket, mert vannak nálam világjártabb emberek, akik tudnak mondani okosságokat. De ettől még van saját véleményem.
Engem érdekel Amerika, és hát igen, Japán is. Tavaly néztem egy utat oda, de aztán nem jött össze. Ázsiában amúgyis csak csak két helyen jártam az Indiai-óceánnál, Japán még nagyon érdekes lenne. Valamikor egy csomó országot összeírtam, aztán öregedve már drasztikusan tudok szelektálni, de pl. Japán és Új-Zéland még a vágyak között marad. A Cook-szigetekről csak pár éve tudok, állítólag van olyan mint Francia Polinézia vagy a karib szigetek és közel se olyan túlnyüzsgött.

zopilote 2013.07.22. 14:16:44

@Bogyó 2:
Tokeletesen igazad van, talan azzal kiegeszitve, hogy a vilag legunalmasabb utja a kanadai prerin at vezet, Calgarytol Winnipegig, kb 1400 km. Vegelatatlan buzafoldek, alig egy fa, par farm es benzinkut neha, nyilegyenes ut legtobbszor. Embertelenul unalmas. De Calgarytol Vancouverig se sokkal kulonb, ott a hegyek, erdok, kanyarok sokasaga teszi egy ido utan unalmassa. Az egyforma termeszet is faraszto tud lenni. Kivetel talan a Sziklas - hegyseg: az azon valo atkeles mindig lenyugoz, pedig tobb tucatszor megtettem mar. A kanadai varosok is egy kaptafara epultek: felhokarcolos belvarosok, unalmas, egyforma kulvarosok. Bar az utobbi idoben direkt csinalnak par kanyart is az utcakban, nem mind nyilegyenes, derekszogben keresztezodo:) Az emberek is egy kaptafara kell, hogy viselkedjenek, lehetnek azsiaiak, europaiak, afrikaiak, csak nagyon kis keves nemzeti identitast oriztek meg. Ezert is unalmas ez a kontinens:) A kulonleges termeszeti szepsegek is egy kaptafa, csak a meretuk es helyuk mas:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 14:26:22

Meg kell állapítanom hogy Hagyma barátunk ma olyan elegánsan odatartotta a tarkóját minden kósza tockosnak hogy azt tanítani lehetne.:))))))))))))
Pedig én kedvelem.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.22. 14:46:59

Hoppá, Hagyma el, beszélgetés meghalt. :(
Pedig olyan felesleges ezeken vitatkozni - kinek mi tetszik. Ilyen kérdésekben nehéz objektivnek lenni, meg lobogtathatod a világ összes kimutatását, ha az ember szeret valamit, akkor szereti, és kész.
Cyber hug to all! :)))

bobsys 2013.07.22. 14:47:26

@pappito: Kansas nem erdekes, nincs ott semmi. Par hetet voltam Wichitaban munka miatt. Lapos, fak is alig vannak es csak oregek laknak ott :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 14:54:44

@fannie:
Abszolút igazad van.
Na de ha valaki ilyesmit véresen komolyan vesz az azért kihívás na:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 14:56:06

@bobsys:
Na még Te is adjad az elötolást :))))))))

NIKI LAURA 2013.07.22. 14:57:26

@hagyma:beletrafáltál,de majd Birca elmagyarázza a lényeget...
Szoval anno nem "P"jelu SA utlevelet kaptam,hanem un Honorary Consul betéteset.
Nem járt diplomaciai elojogokkal,de kituno volt sok mindenre.
Anno Kovacs Lacibacsi megszuntette a "hc"piros rendszámot,és a tobbi elojogot.(afa visszaterites,stb)mert ez a roma broker gyerek -valami Kulcsar Attila-visszaelt vele.
Sajnos ,most már mindenhova visum kell,még angliaba is a fekak miatt hogy szaradna le a ...kuk

smile750 2013.07.22. 15:01:20

@hagyma: Koszonom, hogy intelligensnek hivsz. Ez meg sosem fordult elo velem. Igazan megtisztelo.
Valojaban nem kivanok reszt venni az itt kialalkult kakaskodasban, foleg mert sehova nem vezet, csak nem tudtam kihagyni ezt a magas labdat. :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.22. 15:05:18

OK, hogy oldódjunk egy kicsit, rákerestem kiwi viccekre.
www.amazingaustralia.com.au/kiwi_jokes.htm
Piszkosak, előre szólok.
Ebből kiderül, hogy a világ igazából milyen kicsi. Nem ugyanigy szivatják az olaszok a szárdokat (akik szintén olaszok, csak kicsit másként), vagy az angolok az ireket? És még lehetne sorolni...
@diggerdriver: Szerintem neked nagyon fog tetszeni. :)

2013.07.22. 15:07:46

@pappito: camper van businesst kell nyitni!

Off
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: egyik kedvenc temadra visszaterve, ma tuzetesebben megneztem a wc-t Sing-ben a munkaheyen. Eloszoris van executive wc, de ma dafke nem odamentem, hogy be tudjak szamolni neked es tanatonak. Jelentem valasztani lehet guggol es nem guggol verzio kozul. Es van kulon mososnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 15:22:35

Jó látni, hogy így pezseg itt az élet :)

Hol van ilyenkor Igényes és digger? :)

NIKI LAURA 2013.07.22. 15:33:43

Minden határátlépőnek fel kellene tenni a kérdést:,MIT AKAR?!

Ha tinglitangli báránycomb evés,átlagos hurkagyurka életet,kis nyelvtanulás,kiwi muzeumok ,stb,lehet menni a NZ-ra vagy Ausztrália.

Ha nagy pénzt akarsz keresni,rövid időn belül státuszt szerezni,a gyerekeknek jövőképet,és ezért birod a telet is,a korán kelést,akkor kizárólag Kanada,ezen belül Nunavut,Nortwest teritory,illetve Alberta.

Ha csak az itthoni hitel kifizetése a cél,jó Anglia,vagy Svájc.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 15:36:41

@NIKI LAURA:
Az említett kanadai részek, területek miben különböznek a tobbi kanadai résztől?

tableno 2013.07.22. 15:38:13

@NIKI LAURA: Azért kimaradt itt pár opció, különösen Nyugat-Európával kapcsolatban... Plusz ha esetleg valaki nemzetközi karrierre vágyik (közgazdasági vagy műszaki vonalon), az tulajdonképpen bármilyen nagyvárosba mehet, bármelyik kontinensen (aztán úgyis időről időre országot fog váltani).

tableno 2013.07.22. 15:39:02

@Kovermadar: Ott van sok olaj és ebből adódó gazdasági bumm.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.22. 15:40:25

@NIKI LAURA: Jaj, újabb vitainditó? Most nem azért, de a lista egy kicsit sem teljes. Mondhatni nagyon hiányos.
És mi az, hogy nagy pénz? És milyen szektorról beszélsz? Milyen képzettséggel? Legyen mindenki pilóta? Úgy is meg lehet SPÓROLNI havonta nagy pénzt, hogy nem kelsz hajnalban, és még a télbe sem halsz bele, csak mondom.
Inkább megyek futni egyet. Később még visszanézek.

2013.07.22. 15:45:45

@NIKI LAURA: ne viccelj mar. Kinaban es Singben sokkal jobbak a fizetesek IT (neked irodatakarito) munkakorben. Add meg hozza a Sing 15%-os adot - tel. Osszesen 2 evszak egesz evben (indoor & outdoor), tiszta, nincs benefiten tengodo tomeg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 15:52:20

@tableno:
Az jól hangzik, de sajnos nem az olajszakmában dolgozom.
Mindenesetre Kanada nagyon tetszik nekem, jó az időjárás, kevés az ember és a természet nem sok helyen tud annyira csodálatos lenni, mint ott.
Arról nem is beszélve, hogy ott aztán el lehet tűnni a világ elől :)

@fannie:
Miről beszélsz? :)
Az életet és boldogságot adó télről? Hogy lehet abba belehalni? :)

2013.07.22. 16:47:23

@charlieharper: Szingapúr minek köszönheti a hihetetlenül komoly gazdagságát? Mert én úgy tudom, hogy ott a szolgáltatások mennek nagyon.

2013.07.22. 17:31:45

@Bogyó 2: Budapestet ne Kansassal hasonlitsad össze már, hanem pl. New York-kal, San Francisco-val vagy Washingtonnal. Na melyik az izgalmasabb? Kansast Bivalybasznáddal kell összehasonlitani...

2013.07.22. 17:37:57

Jó a poszt! Új Zéland egy gyönyörü ország, tervbe van véve! Ezenkivül egy normális, élhető ország - ha ott élnék, valszeg a Cook szigetekre járnék leggyakrabban. Unatkozni meg az unatkozik bárhol aki olyan természet vagy éppen klinikai depresszióban szenved....

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.07.22. 18:07:12

@pappito: Igen, arra lettem volna kíváncsi, hogy ti "belföldön" hova jártok nyaralni

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 18:55:47

@zopilote: A kanadai varosok is egy kaptafara epultek: felhokarcolos belvarosok, unalmas, egyforma kulvarosok.

hat nem tudom .. en meg csak 25 eve vagyok itt de mindig talalok szepseget es kulombseget .. tavaly bejartuk a keleti partot nagyon tetszett , Gaspesie Quebec City Prince Eduard , Nova Scotia , nouveau Brunswick,... de Montreal, Toronto , Kingston Niagara falls... es az iden Sziklas , a nyugati part ... en meg talalok kulombseget szeretem .. igaz letudtam sok mas szep hely van a vilagon amit latni kell ...
Te tenyleg vissza fogsz terni Mo-ra..

yankeezulu 2013.07.22. 19:00:19

Nekem, mikor először jártam Új Zélandon az volt az első szavam, hogy milyen békés. A repülőtéren a parkolóban olyan csend volt hogy még a madárcsicsergést is hallani lehetett.

Auckland-ben van a világ egy főre jutó legmagasabb publikus illemhely száma :)

Egyetlen negatívum a közbiztosággal kapcsolatban, hogy a maori fiatalok előszeretettel törik fel a túristák autóit. Elöttünk dobták be az egyi autó hátsó üvegét és az se zavarta őket, hogy egy tucat szemtanú van. Ezen kívül csak trafipaxozó rendőröket láttunk.

Az ormótlan jetlag-et úgy a legkönyebb megúszni, ha amerika felől megszakítjuk az utat Hawaii-n. Az időeltolodás 22 óra, amit az emeberi szervezet csak 2 órának érzékel :) Mármint ha már átálltál a Hawaii időre.

Story az akcentusról. Autóbérlés, közlik az árat naponta, sziviniszex dollársz end tú szintsz. Erre, nem kérünk két üléses kocsit :) szintsz~szítsz.

Ja és az Air New Zealand a világ egyik legjobb légitársasága. Már tervezem, hogy ismét menjünk.

Vitához hozzászólva, 98%-ban az amerikai és kanadai városok tényleg tök egyformák. Viszont itt a én listám a kivételekről - kedvenceimről- és ezeket kell látogatni, ha elég már a szokványosból.
Charleston, SC
Savannah, GA
New Orleans, LA
Quebec City, QB

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 19:07:34

@NIKI LAURA: azert kwerdeztem a felsobbrendu ujzelandit a vilagvegen, hogy mi kell oda, de a szokasos valasz volt, hogy az amerikaiak hulyek, nezzeg a tulmuvelt, tudomanyos eredmenyekben es muvesztekben tobzodo ujzelandiak, azok igen, azok valamik
@smile750: akinek ez meg mindig magas labda, hogy amerikaban mindenki hulye es erre maszturbal vigyorogva az ujzelandi prerin vagy egy magyar kocsmaban a kisfroccse mellett...
hat nekem 8

csak valahogy a tudomanyos felfedezesk pl itt szultenek
a hulye dagadt amerikaiak voltak a holdon
a hamburgerzabalok epitettek fel az internetet
es meg hosszasan sorolhatnam
de tudom, itt mindenki hulye, bezzeg a magyar szurkeallomany, az vilaghiru, meg a kolbasz a borok es a magyar nok
es tenyleg vilaghiruek
zahonytol hegyeshalomig

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 19:08:32

@NIKI LAURA: azert kwerdeztem a felsobbrendu ujzelandit a vilagvegen, hogy mi kell oda, de a szokasos valasz volt, hogy az amerikaiak hulyek, nezzeg a tulmuvelt, tudomanyos eredmenyekben es muvesztekben tobzodo ujzelandiak, azok igen, azok valamik
@smile750: akinek ez meg mindig magas labda, hogy amerikaban mindenki hulye es erre maszturbal vigyorogva az ujzelandi prerin vagy egy magyar kocsmaban a kisfroccse mellett...
hat nekem 8

csak valahogy a tudomanyos felfedezesk pl itt szultenek
a hulye dagadt amerikaiak voltak a holdon
a hamburgerzabalok epitettek fel az internetet
es meg hosszasan sorolhatnam
de tudom, itt mindenki hulye, bezzeg a magyar szurkeallomany, az vilaghiru, meg a kolbasz a borok es a magyar nok
es tenyleg vilaghiruek
zahonytol hegyeshalomig

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 19:11:03

az amerikaiak ezek szerint ketszeresen hulyek:)
amugy tenyleg jol nez ki ez a sziget
de ott elni?
nem tervem nyugdijas koromban sem, hogy nezzem a kek tengert, meg a zold fuvet
nem vagyok egy szigetlako es szorfozni sem szeretek
de mint mondtam, lehet ha meggondoljuk magunka atugrunk 1 hetre
2 honap az kizart
mia a faszt csinalnek en ott 2 honapig?

yankeezulu 2013.07.22. 19:11:20

Amerikai útlevéllel 6 hónap tartózkodást pecsételtek be. Vízum nem kell. Egyetlen kérdés volt, az is az időjárással kapcsolatban:)
Kaját semmit se lehet bevinni, maximum száraz kekszet. A golfcipőről még sarat is elkell távoliítani, különben irgum-burgum.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 19:15:15

@yankeezulu: egyaltalan nem egyforma
de minek is kene a varosokat nezni
ha turista vagy akkor OK megnezed NY-ot
elmegy Vegasba, mert az meno, meg esetleg Los Angelesbe
ezen felul minden mas a termeszeti latvanyossagok
persze a kisvarosok hasonloak, akarcsak europaban
a falu az falu
van ahol szinesebb es tisztabb, van ahol piszkosabb es lelakottabb/ mar europaban/
a kertvaros az mindenhol kertvaros
szep nagy hazak nagy udvarral
naes?
mit nezzek rajtuk?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 19:18:21

@yankeezulu: na vegre, kiizadtam egy normalis valaszt
thx:)

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 20:15:39

@hagyma: lehet ha meggondoljuk magunka atugrunk 1 hetre

Te nagyon ugralos vagy ... nem tudom hany postra hany orszagra irtad mar ide ugralasz, oda ugralsz ... de az utolso 15-16 evedben csak horgaszni jutottal el . de mar megirtad nekem hogy az USA-ban minden meg van minek mennel mashova... honnan ez a nagy ugralos kedv .. irigyelunk erte hogy neked csak egy ugras ( a sugar) kezdhetned Alaszkaval ha mar megemlitetted ..
nem bantani akarlak de tul magas lorol beszelsz pedig van itt biztos olyan aki sokkal tobbet ugralt eleteben mint Te.. talan meg az USA-ban is ...
de ettol szines ez az oldal es ne valtozz meg..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 20:23:04

@montroyal: eddig az volt a baj, hogy mindig azt mondtam, hogy turistanak sem mennek oda....
el kene donteni
nezd, bar a posztolo elegge proszto, de azert utanaeztem az orszagnak, olyan 3000 dollarbol vigan kijonne 1het 10 nap mindennel egyutt
ebben nem tudom mi a magas lo, ez nem egy egetvero osszeg
azt nem tudom megerne-e?
amugy valoban nem vagyok nagy utazo, nekem eleg orszagon belul, es hat mint emlitettem, Mary miatt most magyarorszag az elsodleges celpont
de ausztralia-uj zeland kicsit birizgalja a fantaziamat
alaszkaba is elmegyunk, most ha oszinte akarok lenni, holnap beulhetnenk a kocsiba, vagy felszallhatnank egy gepre, eleg lassu most a melom, de valoban ugy vagyok vele, inkabb kivezetek 1-2 orat egy itteni tohoz es ott lebzselek
hat nem csak horgaszni jutpottam el, eleg sok fele voltunk, megha kulfoldon nem is
canada is tervbe van veve, csak nem tudom ott hova erdemes, meg nem jartam utana

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 20:28:57

valahogy vonz a taj,a foldresz, de valahogy nem latom benne, hogy nagy latnivalo lenne
nem tudom
foka talan hawaii-n is van
alaszkaval is a bajom, hogy OK alaszka, de mit lehet ott csinalni?
3-4 nap maximum
hideg van
bezarkozo emberek
alkoholizmus
a legtobb drog ott fogy az allamokban
dehat a termeszeti resze biztos szep
jovo honapban le"ugrunk" Orlandoba mert Mary meg sosem volt az Universal studioban, pedig amerikai
szeptemberre meg jo lenne magyarorszag, de eppen tegnap szoltak, hogy szeptemberben 6 eskuvonk lesz....
nehez ugy

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 20:29:56

@hagyma: mar irtam csak csipkelodok de jo hogy neked nincsenek limitek oda ugralsz ahova akarsz masnak van fonoke , korlatozott szabija , munka ,csalad, kotelezettsegek,meg hat a piszkos anyagiak is ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 20:32:42

@montroyal: a faszt
pont ez a gond amit irtal
a penz meglenne az utazasra
csak a melo..
a kiesett fizetes...
hogy mind a kettonknek egyszerre legyen szabija es ne legyen gond a meloban
ez a harom a problema
csalad mar nincs
ketten vagyunk
gyerek 30
unokak messze
anyam ootthon

smile750 2013.07.22. 20:33:47

@hagyma: Nem a dagadt amerikaiak, hanem tobbsegeben a mas orszagokbol bevandorlo ertelmes emberek epitik az orszagot, hogy a dagadt hamburgerzabaloknak meg tobb hambi jusson. :) Amugy neger elnokotok van, nem gyanus? Vagy az o osei is Kolumbusszal erkeztek?
- Melyik busszal jottel fiam?
- Kolumbusszal. :)
Ennyire nem lehet eros benned a megfelelesi es beilleszkedesi kenyszer, hogy a fel vilaggal kepes vagy osszeveszni, csak, hogy megvedd a "munder becsuletet", meg azoktol is, akik nem is tamadjak. Nyugi, ok nem olvassak, hogy milyen vehemsen veded oket egy magyar forumon.
De jo is lenne otthon egy kisfroccs mellett. Errol almodozom eleg gyakran.
Amugy nagyon emlekeztetsz egy regi forumozora, aki ugyanilyen hevesen vedelmezte az angol hulyeket, meg a regi forumon, azt kepzelve, hogy o tobb mint egy tavolban szakadt gyarlo magyar, mint a tobbiek itt. Hat a stilusod megmaradt ugyanolyan mucsai, akarhany eve is probalsz amerikaki lenni.
Eddig nem erdekelt a kisstilu kakaskodasod mindenkivel, de most, hogy engem is megtalaltal magadnak orommel csatlakozom a teged nem kedvelok nepes taborahoz.

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 20:42:13

@hagyma: alaszkaval is a bajom, hogy OK alaszka, de mit lehet ott csinalni

mi croisiert tervezunk es fele ido szarazfoldon bejarni az aranyasok utjat ( persze van egy kirandulo vonat) es ugye a termeszet

a MO jo otlet az exem is szerette bejartunk mindent

engem is az uj nejem vitt el a nagy keleti es nyugat canadai korutra pedig 25 eve vagyok itt..
Orlandot pedig mindenkinek latni kellene .. en mar 6x voltam 2600 km tolunk, mindig vezettunk..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 20:44:57

@smile750: hol nem szarom le, hogy kedvelsz-e?

neked az ujdonsag, hogy ide a bevandorlok jottek es azok epitettek es epitik az orszagot?
hat gratulalok:)
a tobbi szora sem erdemes
rettenetesen korlatoltnak tunsz
nem vedek senkit, targyilagos vagyok az uj hazamat tekintve, a stilusom nem mucsai, sot kifejezetten intelligens es sziporkazo
sem megfelelesi sem beilleszkedesi kenyszerem nincs, mert mar beilleszkedtem es Marynek megfelelek

igen magyar szemmel mindenki hulye
foleg aki otthon ragadt
hulyek az angolok /te irtad/ a franciak, a romanok, a szlovakok, a az oroszok, a nemetek, az amerikaiak/
a vilag kozepe magyarorszag fantasztikus szurkeallomannyal, igen, tudjuk/
es most csendesen elmorzsolok egy hamburgert:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 20:47:27

@montroyal: tuti elmegyunk alaszkaba es canadaba is, de tenyleg nem vagyok kepben mit es mikor erdemes megnezni es mikeppen
de mielott raszanjuk magunkat utananezek nem kerdes
Orlandoban voltam legalabb negyszer
nekem nagyon bejon az Universal studio
magyarorszag nem kerdes, Mary napi szinten nyaggat

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 20:51:09

@montroyal:
2600 km-t vezetni? Ráadásul többször???
Kitartó és nagyon lelkes kell legyél :)

Nekem eddig csak 2* volt szerencsém a Magyarország - Svédország távolsághoz autóval (1.800 km), de már először is azt mondtam, hogy soha többet! Most pedig már szinte 100%, hogy soha többet!
(igaz, itt nem sok látnivaló van közben; Orlando felé lehet, hogy több)

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 20:51:50

@smile750: ne kapd fel a vizet ha Hagyma nem lenne fele annyi lenne a commentek szama es hogy tudnank minden orszagot az USA-hoz hasonlitani minden postba ..
es azt is eszunkbe juttatja hogy mi nem foglalkozunk eleget a sajat Marynkkel....DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 21:01:37

@montroyal: de most hogy lehet ezt kezelni?
azt mondja az amerikaiak hulyek
nade a tobbi orszagbol beerkezok az okosak es Ok epitik az orszagot
nade ok amerikaik lesznek
es ettol amerika amerika
tehat az itt szuletett amerikai az dagadt hulye
aki europabol jon az okos, mig nem lesz amerikai, de a gyereke mar megint dagadt amerikai lesz

en egesz komolyan nem ertem

2013.07.22. 21:05:21

@smile750: Szűrni kell, kész. Hagyma direkt provokál, hogy aztán jól megvédhesse magát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 21:12:07

@smile750:
"- Melyik busszal jottel fiam?
- Kolumbusszal. :)"

Bárhonnan is nézem, ez óriási!!! :D

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 21:12:10

@Kovermadar: 2600 km-t vezetni?
tudod amikor a hobol hidegbol indulunk gyerekekkel nagy a lelkesedes es ha itt a nagyvarosokat elhagyod NY PHIL, Baltomore utana 1000km egyenes autopalya es ha vege jonnek a palmafak
kocsiban eszunk valtott sofor tankolas kozbe irany a WC..
visszafele majdnem 2x tobb ido kell .. elfogy a lelkesedes

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 21:15:38

@montroyal:
Na, pont az az 1.000km egyenes autópálya tud megölni :) Az "én" útvonalamon mondjuk pont az a szakasz a leggyorsabb (óh, az a csodálatos német autópálya).

Azt hiszem az amerikai pályán kattannék meg csak igazán, hogy ott van alattam egy V6-os, szuperkényelmes, szupernagy tank és mehetek... mennyi is ott a korlátozás? 80 mph? Az 128 km/h. :(
Anyumnak volt egy 2,5 Chrysler Strarus-a Mo-n, ha odajutottam a volánjához, nem kíméltem. Egy ilyen autóban a 180-200 is olyan, mintha állna.

Te hogy bírod gyorshajtás nélkül ezt a távot? :)

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 21:18:45

@Kovermadar: 2600 km-t vezetni?szoval tenyleg a lelkesedes amikor a hidegbol hobol indulsz megallas nelkul valtott soforrel kocsiba enni tankolasnal irany a WC.. visszafele majdnem 2x idobe telik talan elfogy a lelkesedes visszamenni a télbe
egyebkent a nagyvarosok utan 1000km egyenes unalmas ut de a vegen a palmafak vannak..

2013.07.22. 21:20:58

@smile750: Bedobtál egy nagy hülyeséget, bár lehet, hogy viccnek szántad, mert kiraktad a szmájlit, vagy azért raktad ki a szmájlit mert azt gondoltad hogy igy nyugisan US bashingelhetsz. Arra utaltál hogy az amerikai ember nem intelligens, és ez a megjegyzésed csak téged minősit. Miért csodálkozol rajta ha valaki felkapja a vizet? Ha leirná valaki hogy a magyarok dagadtak és buták akkor az vicc vagy sértés lenne neked?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 21:28:04

@Philosoraptor: eletemben nem provokaltam
a provokacio ez
" normalis amerikai, az ellentmondas"
ez provokacio
tobbek kozott nem nor,alissa tett e a felesegemet, most mar engem is, a barataimat a csaladomat
na ez provokacio
smile ide vagy oda

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 21:33:56

@hagyma:
Hagyma, a név kötelez!
Pár ember szemét csíped, nem is kicsit... de vagyunk jópáran, akik kedvelünk, bírunk, elismerünk.

De tudom, hogy valahol mélyen, titokban nagyon is élvezed ezt, én is azt tenném :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.07.22. 21:36:58

@Kovermadar: 80 mph? Az 128 km/h. :(

Milyen 80? 65 mph sok helyen korl'tozva 55-re.
És jobb ha betartod.
Az ezer km nagyon érdekes, jobbra kukorica, balra kukorica.
Aztán ott van Ashville, NC utána megint jobbra kukorica, balra kukorica.

Repülővel 3 óra.
És a végén ott a sok síró gyerek, és veszekedő szülők. Hajrá Disney.
Happiest place on Earth.

montroyal ( CAN qc) 2013.07.22. 21:38:25

@Kovermadar: a nagy varosokba szorakoznak radar tol stb azutan nem szokott lenni problema ami belefer nincs hid kanyar emelkedo ahova elbujnanak a rendorok

amugy 2.5 az kis motor.. sokkal kissebbek manapsag a kocsik de a 2-2,5 szamit kis motornak
de tenyleg kenyelmes en mindenfele autoval utaztam a mitshubitsi laser volt a legkissebb kenyelmetlenebb de a turbojaval eleg gyors volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 21:43:44

@ctboy: 70-75 altalaban
itt a hegyekben nem igazan van kukorica
se jobbra se balra
persze ha elindulok az orszag kozepe fele, elobb-utobb lesz
@montroyal: 2 litrerestol kezdve azert mar el lehet indulni barhova
de a 3 literes V6-os az indulo meret, ha hosszabb tavra is vezetsz
varosban, rovid tavra pl a 2 literes lancerom, tokeletesen eleg

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 21:46:44

@ctboy:
Autópályán 65??? Szentséges V8-as! :)
Egy mai autót végek 150 alatt járatni, alatta be sem melegszik rendesen :)

Azt tudom, hogy elég gyorsan a fejére koppintanak az embernek. Sajnos nálunk is, így a pályán betartom a 110-120-at (hivatalosan 120, de majd mindenhol 110-re korlátozva, az azért is érdekes, mert a gyorsforgalmi autóutak 100-as táblások, a pálya meg annál egy kategóriával nagyobb).

@montroyal:
A 2,5 Magyarországon még nagynak számít az átlaghoz képest. :)
Mindig elmondom, hogy mennyire csodálkoztam, mikor az economy osztályú autót kértük Miamiban és katpunk egy fürge, batár Dodge-t... OK, diesel volt :D

puhacica 2013.07.22. 21:48:51

@pappito tudnál infot adni, hogy nálatok milyen szinten lehet élni tv-s munkából, konkrétan vágásból? mennyire keresett szakma, ha az egyáltalán? köszönöm!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 21:52:46

@Kovermadar: nem ketelkedem, de en meg eletemben nem lattam dizel berelheto autot, csak teherkocsiban max.:)
eleve gazolaj, minden tizedik kuton van csak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 21:54:49

dodgeban meg egyaltalan nem is lattam, de valami nagy truckban lehet van

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.07.22. 21:56:34

@hagyma: @Kovermadar:
Ez tényleg igy van. Itt nincs diesel autó.
A gázolaj eleve 50-80 centtel drágább mint a benzin, és senki nem tudná javítani.
Nem is vesz senki, Még a V8-as pickup truck-ok és SUV-k is benzinesek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:11:20

@hagyma: @ctboy:
Pedig ha mondom...
Dodge volt, nem tudom milyen évjárat, de biztos, hogy diesel volt :)
Ez volt az autó: kepfeltoltes.hu/130722/13228_565496976817778_441709898_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 22:12:48

@Kovermadar: en nem mondtam, hogy lehetetlen, de ritka mint a feher hollo

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:13:26

Arra még emlékszem, hogy 6000-ig volt a fordulatszámmérője, ami diesel autók jellegzetessége...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:14:36

@hagyma:
Értem, de most már én is kételkedek magamban :) Nem én tankoltam, vettünk hozzá valami fuel-service dolgot.
Lomhább volt sokkal, mint amilyennek egy ilyen, benzines autó lenni szokott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.22. 22:34:54

@Kovermadar: hogyne lenne lomha, ha diselt tesztek a benzinesbe:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.22. 22:37:11

@Kovermadar: "Autópályán 65??? Szentséges V8-as! :)
Egy mai autót végek 150 alatt járatni, alatta be sem melegszik rendesen :)

Azt tudom, hogy elég gyorsan a fejére koppintanak az embernek."

Igy van, bizony:) legalabbis nalunk CA-ban legtobb helyen 65, nehol 70, es mondjuk 80 korul mar lekapcsoljak az embert:) az en ferjem egyszer egy jo hosszu lejton ment lefele, ha jol emlekszem, 80 folott valamivel. A rendorok persze ott varnak lent a lejto aljan, mert ez egy olyan szakasz a nagy semmi kozepen, ahol mindenki szeret hajtani:) Rendes volt a ficko, azt mondta, hogy csak 75-t ir a papirra, mert lejton jottunk:)
Diesel tenyleg nem nagyon fordul elo, inkabb oregebb teherautok eseten. En pl. olyan helyen dolgozom, ahol diesel truck-oknak kuldjuk ki a buntetest, amelyek nem felelnek meg a kaliforniai eloirasoknak (biz. kor utan vagy filtert kell felszerelni v. uj motort). A dolog egesz jol mukodik, koztudottan LA az egyik legszmogosabb varos volt par evtizeddel ezelott, mostanra ez lathatoan lecsokkent, tobbek kozott ennek a szabalyozasnak koszonhetoen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 22:41:16

@hagyma:
", targyilagos vagyok az uj hazamat tekintve, a stilusom nem mucsai, sot kifejezetten intelligens es sziporkazo"

Az utóbbi tíz évben nem olvastam ennél provokatívabb mondatot:))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:41:33

@hagyma:
Hüle :)

@Zsuzsi65:
CA... CA, CA... ott mi is tudnánk élni, dacára a melegnek :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 22:45:39

@Zsuzsi65:
A világ legszigorúbb kipufogógáz korlátozása Kaliforniában van.
Már most törvénybe van iktatva hogy néhány év múlva hány százalék elektromos autót kell eladni ott.
A nagy autógyártóknak meg a flottafogyasztását veszik figyelembe ezért kellett például a BMW.nek a Mini.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:47:19

Azon gondolkoztam, hogy mit szól az az amerikai turista, aki a szállodában "barack jam"-et kap a vajaskenyérhez... :) Biztosan lesne, hogy valamiről lemaradt :D

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.07.22. 22:48:43

@Kővérmadár: Az itteni nagy motoros autók alacsonyabb fordulatszámon működnek.
Az automata váltó és a légkondi miatt szintén lomhábbnak tűnnek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.22. 22:56:55

@ctboy:
Ezesetben, ha tényleg tévednék, akkor őrült malac, hogy nem én tankoltam meg a kúton a bérlés végén :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.22. 23:01:03

@ctboy:
Ez így igaz.
Műszaki alapvetés hogy a lökettérfogatot nem lehet pótolni.
Lehet ráakasztani turbó hegyeket szelepek garmadáját soha nem fogja tudni azt egy 200lovas 2000cc turbós négyszelepes OHC kihegyezett motor mint egy 200lovas OHV 5600cc V8.
Az élettartamról nem is beszélek mert ezek a nagy hengerűrtartalmú autók Kubában még mindig mennek több mint 60 éve.

bobsys 2013.07.22. 23:01:28

@Kovermadar: pont ilyen a berelt autom most, benzines, 6000ig van a fordulatszammero. Szemelyautoban meg nem, de Dodge truckban mar lattam dieselt. Avengerbol/Chargerbol nem is gyartanak dieselt

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 23:02:10

@puhacica: vágóként Wellingtonban kéne próbálkoznod, elég combos filmipar van ott...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.07.22. 23:05:49

@Kovermadar: Itt nem tudod a dizel fejet beletuszkolni a benzines tankba.
Gondoltak rád előre.
Tudod, okos ország.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.22. 23:05:59

@diggerdriver: "A világ legszigorúbb kipufogógáz korlátozása Kaliforniában van."

A vilag tobbi orszagarol nem tudok, de az itteni korlatozasok tenyleg szigoruak. California Air Resources Board-nal dolgozom, a ferjem is, az o csoportja a hybrid autok legszennyezeset teszteli, gyakorlatilag ok allitjak fel a standardot az autogyartok szamara. Az en diviziom pedig a szabalyok betartasat felugyeli. csak egy pelda: diesel truck-ok nem jarathatjak a motort 5 percnel tovabb (idling) ha megis megteszi, $300 -ba kerul neki. Ha valakinek nem kompatibilis a teherautoja, az meg huzosabb, $1000.

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 23:07:28

@zebralany: Waihi beachre szoktunk meg Omahára

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.22. 23:09:01

@Kovermadar: "CA... CA, CA... ott mi is tudnánk élni, dacára a melegnek :) "

Meg tudom erteni...:))) a meleghez hozza lehet szokni, es telen kifejezetten jol jon, hogy nem kell sapkat salat hordani:) Ha meg hora vagyik az ember, csak felmegy a hegyekbe, es maris megvan a teli elmeny:)

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 23:16:24

@puhacica: nem nagyon tudom h egy tv-s vágó mennyit keres, itt nem ismerek ilyen médiás arcokat sajnos

pappito · http://pappito.com 2013.07.22. 23:20:27

@diggerdriver: "Az élettartamról nem is beszélek mert ezek a nagy hengerűrtartalmú autók Kubában még mindig mennek több mint 60 éve."

az utóbbi tizenpár évben ugyan lada motorokkal meg benzinjeggyel, de mennek :)

Latcho Rom 2013.07.22. 23:57:58

@Kovermadar: Idojarast neked adjuk, kiveve ezt a par csodas nyari honapot :)

GERI87 2013.07.23. 00:03:42

Nem lehet szar hely, de pár év alatt bemotoroznám...és ez egy sziget, ha nem lenne egyértelmű:)

@Zsuzsi65:

"diesel truck-ok nem jarathatjak a motort 5 percnel tovabb (idling) ha megis megteszi, $300 "

És ez okozta a szmogot? hagyjuk már.
Szopatás, bevétel.

@diggerdriver:

A fordulatszámnak nem sok köze van az élettartamhoz (egy pontig) ha van kenés, a nyomórudnak meg végképp:)
De tény hogy a köbcenti jól jön...

pappito · http://pappito.com 2013.07.23. 01:00:19

@shakti_rom: hát itt szerintem van 6 jó hónap és hat nem olyan jó egy évben. Az előző nyár állatjó volt, a tél pedig enyhébb a szokásosnál, szóval annyira nem vacak az idő.

Meg az az igazság, hogy meg is szokja az ember, én már időnként azon kapom magunkat, hogy olyankor is pólóban vagyunk, amikor régebben még pulcsit húztunk. A gyerekeknek meg már ez az alap, ők nem fáznak egyáltalán. A kiwiknek amúgy is van némi rövidnadrág-fétisük, a srácok akik éppen mossák a szomszéd irodaház ablakait, pulcsiban, de rövidgatyában vannak és tél van :)

Latcho Rom 2013.07.23. 01:55:48

@pappito: Itt is lathatok fazonok rovidgatyaban telviz idejen :)

morsels (törölt) 2013.07.23. 01:56:47

@diggerdriver:
Kubaban azokba a regi kocsikba mar reg moszkvics, vagy lada motorokat tettek.

morsels (törölt) 2013.07.23. 02:06:26

@hagyma:
Kanadaban nincs semmi latnivalo.

pappito · http://pappito.com 2013.07.23. 02:17:59

vicces, hogy ez az első NZ poszt ami ilyen sok hsz-t hozott

persze ötven hagyma hülyesége, ami nem számít

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.23. 03:13:36

hagyma hulyesege, meg a kapcsolodok..
hat, kb 35 hozzaszolas megallit ha nem jovok
ez van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.23. 03:18:49

@morsels: hat csak van
azt mindenki mondja pl a a niagara arrol az oldalrol er valamit
a francia canadai resznek nincs tul jo hire errefele/ mar a koreimben/
majd meglatjuk...

montroyal ( CAN qc) 2013.07.23. 04:02:26

@hagyma: quebec city unique varfalak eroditmeny kozepkori francia varosokra emlekezteto belso varos .. Montreal dugig van hetvegeken foleg a fiatal amerikaiakkal 18 ev felett szet ihatjak magukat es a kozbiztonsag is nagyon jo .. amugy egy hetvege tenyleg eleg..

2013.07.23. 04:32:22

@hagyma: Ha a természetet szeretitek akkor British Columbia vagy Alberta....A probléma inkább az hogy túl sok a látnivaló, nehéz választani. Én már egy jópár BC-Alberta természetjáró körutat csináltam és még nem sikerült mindent bejárni. Pedig érdemes.

2013.07.23. 04:45:08

@montroyal: Az ember rádöbben hogy mekkora hatalmas ország ez és még mennyi mindent nem ismer....:( Sajnos Saskatoon-tól keletre még nem jutottam el, de remélhetőleg majd egyszer....

olvaso_sg 2013.07.23. 04:46:44

@charlieharper: haaat en sg-t inkabb annak ajanlanam aki expatkent jon ide(lakas, taxi, napidij stb.) mert amugy sima pozira nem erdemes idejonni, max annak aki imad utazni mert azt lehet eleg olcson. csak osszehasonlitaskeppen atlagban IT teruleten 5-10 ezer sgd-t lehet keresni havonta es a legolcsobb normalis lakas is 2300 sgd-nel kezdodik valahol a halalfaszan egy kozepkategorias auto meg 150ezer.
szoval utazgato bazisnak azsiaban meg poennak jo de hogy nagy penzt csinalni nem annyira, legalabbis ITskent.

2013.07.23. 04:49:18

@shakti_rom: Ez igy igaz, valami istentelenül jól szuperál a vérkeringésük ezeknek. :)

2013.07.23. 05:36:37

@olvaso_sg: igaz. Bele kellett volna irnom, hogy expateknek. Akiket itt ismerek mind 2-3 eves expat csomagon vannak (IT management). Nem is maradnak a lejarat utan. Aki maradt, azok nem a 5-10Ks fizetesert.
Ahogy elneztem az arakat, expat csomag nelkul is ossze lehet gyujteni a Niki-fele lajosmizsei farmra a penzt az itteni IT munkaval, 2-3 ev alatt.
Te merre vagy? En Colonial district.

2013.07.23. 05:38:01

@olvaso_sg: nem birnam itt ki az allando 30 fokot 80% paraval. A normalis kenyer nelkuli eletet sem.

2013.07.23. 05:45:05

@Kovermadar: A madár a szériafelszereltség része?

olvaso_sg 2013.07.23. 05:49:05

@charlieharper: ja hat ne is mond.. nekem nagyon hianyzik a tel meg a hideg friss levego. kenyer viszont van 2-3 sgd korul mar van rendes ropogos baguette egy ket helyen.
amugy en most melozom (tai seng), de a dhoby ghaut (plaza singapura) kornyeken lakom.
meddig vagy amugy itt?

2013.07.23. 05:56:04

@olvaso_sg: csak par het. Kozben beiktatunk Malaysiat, aztan tovabb HK es Tokyo.

olvaso_sg 2013.07.23. 06:24:10

@charlieharper: par het az teljesen jo, foleg ha utaztok is. malajziara van mar tervetek?

2013.07.23. 06:56:47

@olvaso_sg: Malacca, de nekem majd KL-t is be kell szurnom munka ugyben.
Elkuldened hol kapok kenyeret? Biztos, ami biztos, legyen meg...
Annyira soha nem leszek elkeseredve Sing-ben, hogy a Schnitzel Tagba menjek vacsorazni :)

olvaso_sg 2013.07.23. 07:15:23

@charlieharper: melaka jo otlet, kb egy napos progi de erdemes megnezni. egyebkent ha van par szabad napotok akkor tiomanra mindenkepp menjetek el, nekem a kornyeken az jott be a legjobban.
jo baguette meg a wilkie es a selegie rd sarkan (ahol a starbucks van) egy mallban van, a pekseg nevet sosem tudom de szinte csak kulfoldieket lattam ott es jo a croissantjuk is, meg van zacher torta is :)
ja es ha western kajara vagysz akkor inkabb astons vagy mr been (selegie rd) elerheto aron, mert amugy az osszes western kaja irdatlan draga vagy a hawker centerben meg nagyon szar.

smile750 2013.07.23. 07:55:37

@hagyma: @montroyal: Ja, Maryrol mindig ez jut eszembe:

www.youtube.com/watch?v=ig0RC4Es2c0

A kedvenc notam. :D

smile750 2013.07.23. 08:03:04

@cougarcat: Persze, hogy hulyesegnek szantam, pont azert mert ez az altalnos velekedes, es ez az intelligens amerikaizas annyira kinalta a lehetoseget.
De meg ha komolyan gondolnam, akkor sem alltam neki szemelyeskedni, es senkit alazni, ocsarolni, ahogy egyik hozzaszolasomban sem tettem soha.
Ha valakinek negativ velemenye van a magyarokrol, vagy barki masrol az az o velemenye, nem fogom szemelyes sertesnek venni, es nekitamadni az illetonek, mert en meg azt tartom primitivsegnek.
Ugy latszik nem sikerult teljesen az amerikanizalodas, mert magyar nickje van, es a stilusa is megmaradt tanyasi parasztnak. Vagy ez mar az amerikai ujhaza stilus? Akkor viszont tenyleg helyenvalo az a velemenyem, ami elintidotta ezt a kis vitat kozottunk. Szoval itt a dilemma: Mr. Onion baratunknak nem sikerult a beilleszkedes teljesen, es megtartotta a bunkomagyar stilusat, vagy sikerult, es felvette a bunkoamerikai stilust?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.23. 08:14:13

@GERI87:
Ugye ezt Te sem gondolod komolyan?
A fordulatszám egy motor élettartamának jelentős meghatározója.
Egy 5600cc V8 az életének 99%-át 700 és 2000 közötti fordulatszámon tölti.
Mutass nekem egy magas fordulatú motort amelyik egymillió km felett futott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.23. 08:16:54

@morsels:
Igaz, de azért sehol nem fut még annyi régi V8 mint ott.
Tákolják gányolják de mennek.

2013.07.23. 09:32:32

@olvaso_sg: ok, este megnezem. Ok, kosz az otleteket Malajziara.

GERI87 2013.07.23. 10:50:14

@diggerdriver:

Pff
Az 1 millió Km egyáltalán nem szokványos, akkor már miért nem 10 millió?

Egy 125-ös, az idő nagyobb részét 7000 felett töltő motor is elmegy vígan 100-200.000-et....tehát nem a ford. függ.
ha van üzemmeleg olaj és eljut ahová kell, majdhogynem tökéletes a kenés....a motor pedig boldog.
A nagy V8 azért van ilyen alacsony ford. mert nagy és nyomatékos, semmi szükség rá hogy pörögjön.

Ha jók a feltételek bármi elmegy 1 milliót.

www.youtube.com/watch?v=gHmMlU8Q-V8

GERI87 2013.07.23. 10:54:43

@hagyma:

'Francia Kanada' tényleg egy külön(c) valami...mondjuk nem lepődöm meg a francia külön állatfaj, a tartomány francia/angol nyelvhasználati kérdésben meg már olyan szinten van Románia.
Lehet már nem sokáig lesz Kanada része Quebec...nem sokon múlt a szavazás nem rég.
Még pár év.

GERI87 2013.07.23. 10:56:55

@diggerdriver:

Csodálatos...de azért szerintem Amerikában több a valóban V8-as motorral futó és még gyári alkatrészekkel üzemelő nagy dög...

puhacica 2013.07.23. 11:02:41

@pappito: gondolom a gyűrűk ura project beindította az ipart. :)
amíg itthon átlag feletti szinten tudok élni a munkámból, addig nem erőltetem, meg hát ugye kellene 3-4 év egy kicsit izmosabb indulótőkéhez meg angol nyelvtudáshoz, de a cél adott, a többi meg rajtam múlik. köszi az infot!

pappito · http://pappito.com 2013.07.23. 11:21:22

@puhacica: hát a LOTR inkább csak az ismertséget hozta meg az ipar már itt volt :) Persze azért jól jött a boost. Itt készült a King Kong is (egy része)

Nem nagyon értek ehhez ám, de tudom, hogy nagyon sokan akarnak a WETA-nak dolgozni

Szt Elvíz 2013.07.23. 11:21:49

@puhacica: Szia! Milyen sulit kell elvégezni (érettségi után), hogy vágó legyen az ember lányából? :)

2013.07.23. 11:28:39

@GERI87: És hova akarnak csatlakozni?...

puhacica 2013.07.23. 12:32:13

@Szt Elvíz: szia! nincs erre igazán jó megoldás. én kommunikáció szakon végeztem fősulin, de rádiós szakirányon. aztán nem találtam munkát, viszont láttam egy hirdetést, egy helyi tv-hez kerestek vágót, operatőrt. én meg bekopogtam, hogy szivesen csinálnám, de sose láttam még vágóprogramot. lehetőséget adtak, 2 hétig ültem a vágó mellett, lestem minden mozdulatát, aztán egyre több melót bíztak rám, én meg csináltam, tanultam. a mostani a 3. munkahelyem, ma már egy országos kereskedelmi csatornának gyártó cégnél dolgozok. szóval nálam a szerencse is nagyban közrejátszott. vannak tv2 akadémiás képzések, vagy fősulin is lehet próbálkozni, de mindenképpen olyat kell választani, ahol vannak kis médiaműhelyek, mert itt elsősorban a gyakorlat a fontos, nem a papír. és ma már nincs olyan jó világ, mint anno, egyre inkább vj-t keresnek mindenhol, aki szerkeszt, forgat, vág egy személyben.

puhacica 2013.07.23. 12:44:06

@pappito: azt nem csodálom! :D most, hogy megnéztem a honlapjukat, hááááát igen... de nekem tv-s gyakorlatom van. a kánaán az lenne, ha természetfilmeket, ismeretterjesztő magazinokat vághatnék, míg meg nem vénülök. :)

2013.07.23. 13:55:26

@GERI87: És akkor mit akarnak magukkal kezdeni? Lesz saját pénznemük, új országot alapítanak, és a többi nem elhanyagolható tényező. (?)

2013.07.24. 00:08:04

@smile750: OK, értem. :) A stilus dologba nem is akarnék beavatkozni, mert nem annak a védelmében szólaltam fel, csak arra akartam felhivni a figyelmet, hogy bizonyos dolgokat nehéz nem felvenni. Magyar származásúak vagyunk és ezen nincs mit se tagadni se szégyellni de sokunkat már nagyon sok minden odaköt a fogadott országunkhoz, mindenféle szinten.

A hovatartozás és identitás egy érdekes dolog és egyénenként nagyon változó. Elhiszem hogy sokaknak nehéz megérteni hogy miért érzi egy bevándorló amerikainak magát. Lehet amerikai úgy, hogy a származását nem tagadja meg, mert nem elvárt tőle hogy megtagadja, sőt, ha akarná, elmondhatná naponta többször büszkén hogy magyar származású. Nem feltétlenül arrogancia az, hogy valaki büszke arra az országra ahol él és elégedett az életével, attól függetlenül hogy mások mást gondolnak róla.

Tudom hogy nehéz ezt megérteni de amikor már huzamosabb időt eltöltesz külföldön és teljesen nyilvánvaló hogy ott éled le az életed akkor természetes hogy azonosulni fogsz azzal a közösséggel. Számomra éppen az a furcsa amikor valaki ezt 2-3 évtized alatt nem képes megtenni és valami örökös melankóliában, nosztalgiázással éli le az életét.... sőt ha ilyen lennék, sürgősen csomagolnék és távoznék az Óhazába, már csak azért is hogy boldogan éljem le az életem.

2013.07.24. 02:30:57

@cougarcat: akkor neked zopolite furcsa...
Nekem egyik orszaghoz sincs nagy erzelmi kotodesem. Ott elunk, ahol kenyelnes es praktikus. Lehet, hogy mashol meg kenyelmesebb lenne. Ha talalok olyat, kiprobaljuk.

2013.07.24. 03:13:01

@charlieharper: Zopilote egy különleges eset mert annyi helyen élt már, úgy mint Te. Átlag embernek ilyesmi vagy nem adatik meg, vagy nem vállalja fel, többnyire családi okokból vagy azért mert nem tud ide oda váltogatni a szakmájában. Mint átlag "röghöz kötöttnek" nekem az a természetes hogy van érzelmi kötődés ahhoz az országhoz ahol élek és nekem fontos hogy beletartozzak egy nagyobb közösségbe.

Zopilote-nál meg nálad is az lenne a lényeg hogy kedveljétek azt az életformát, amit éltek. Boldogok vagytok? Akkor tökéletes! Viszont nincs értelme senkinek egy olyan országban élni amit napi szinten utál és csak panaszkodni tud róla. Egyébként ez is érzelmi kötődés, csak éppen negativ formában. :)

2013.07.24. 05:29:40

@olvaso_sg: voltal lent az Underwater World, vagy mi, Sentosan? Azt mondjak par honapja nyitott? Erdemes raszanni egy szombatot?

2013.07.24. 05:31:12

@cougarcat: ertem. Nekem furcsa nehany negyzet kilometerhez erzelmileg kotodni. Ahogy Tucano mondta, az otthonom a Fold nevu bolygo.

zopilote 2013.07.24. 05:48:13

@cougarcat:
Akartam valaszolni arra a kommentedre, amit a 2 - 3 evtizede kinn elo, de beilleszkedni nem akarokrol irtal:) De meggondoltam magam. De amint Charlie megemlitett, gondoltam, illo nekem is megszolalnom ezzel kapcsolatban:) Igaz, annyi orszagban nem eltem es nem annyit, mint Charlie, de 3 orszagot nagyon megismertem eddigi eletem soran: Magyarorszagot, Kanadat es Mexikot. Elsosorban magyar vagyok, szuletes, anyanyelv, az elso 29 ev jogan. Ismerem Magyarorszagot, talan jobban, mint az atlagember. Kanada a masodik hazam, ezt az orszagot is ismerem, talan jobban is, mint az atlag kanadai. Ez feljogosit arra - gondolom - hogy kritizalhatom is:) A legfogekonyabb, legtermekenyebb eveimet itt toltottem, szinte ujraszuletve mentem vegig a szokasos staciokon. Beilleszkedtem, neha kockabb vagyok a kockanal ( kocka a kanadaiak gunyneve a magyarok kozott) Csak en nem hangsulyozom ki a kanadaisagomat, mint egyesek az USA - ban, nekem ez termeszetes:)

zopilote 2013.07.24. 05:59:54

@zopilote:
El is felejtettem - kozben hivott egy haverom telefonon, plusz Janis Joplint hallgatok, aminkek hatasara megneztem a halalrol szolo dokumentumfilmet - szoval szetszort vagyok:) Termeszetesen boldog vagyok Kanadaban, Magyarorszagon vagy Mexikoban is, epp ahol elek vagy vagyok. Nalam a boldogsag nem orszagtol vagy helytol fugg, hanem mindig tolem, a szemelyemtol. Igaz, a tropusokon helyfuggo, ott akkor sem tudnek boldogtalan lenni, ha akarnam:)

2013.07.24. 06:40:31

@zopilote: Természetesen kritizálhatod ezt az országot, de én úgy vettem észre hogy az észrevételeid legtöbbször negativak. Ebből arra következtettem hogy nem szeretsz itt élni. A fentiekből kiderül hogy nem teljesen igy van, és csak annyit mondhatok, örülök neki.:) Nem azért mert kötelező elájulni ettől az országtól, hanem azért mert nem érdemes olyan helyen élni ahol semmi jót és szépet nem látsz. Amúgy a véleményedet tisztelem még akkor is ha nem mindenben értünk egyet. :)

olvaso_sg 2013.07.24. 07:10:12

@charlieharper: hat en sajnos sentosan csak ketszer voltam expatbulin de azon kivul nem lattam semmit. sot eleg sok latvanyossag van itt ahol nem voltam de attol meg erdemes megnezni mindent:)
a jurong birdparkban jartam es az nagyon bejott. a singapore zooban meg nem pedig az egyik legjobb allatkert a vilagon allitolag.

2013.07.24. 07:37:18

@charlieharper: Bazi nagy ám BC, sok-sok négyzetkilométerről van szó! :) Legalább tiz év eltelt mire az a kötődés kialakult. Én se gondoltam volna, hogy igy lesz, de most már nem lehet visszaforditani.

2013.07.24. 07:46:07

@olvaso_sg: az ejszakai allatkerten voltal?

olvaso_sg 2013.07.24. 08:05:14

@charlieharper: sajnos nem, de allitolag nagyon jo. ha van idotok akkor sztem nezzetek el oda.

GERI87 2013.07.24. 14:27:38

@Philosoraptor:

Hogy hogy mit kezdenek?
Önálló állam lesz.

Már most is egy szövetségi (állam) tartomány kormánnyal, pártokkal....a függetlenség jogi lépés csupán.

2013.07.25. 05:49:33

Ezt imadtam OZ-ban is, hihetetlen nyugalmas nepek, kozbiztonsag es csodaszep tajak!

Sajnos az 1 honapba nem fert mar bele NZ is amit nagyon banok.

Amit irigylek toleket, h francia-polinezia csak egy "kopesre" van. Barmikor fillerekert atugrohattok Tahitire es tarsaira...

Tilmir: olcsobban is meg lehet uszni a folyami hajozast, ha erdekel adhatok par tippet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása