oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 08. 06:48,  A szőrös mellkasú sirályok 273 komment

2013. július 08. 06:48 Határátkelő

A szőrös mellkasú sirályok

Új sorozatot indul ma, ugyanis arra kértem az országfelelősöket, írjanak arról, hol és hogyan nyaralnak a környezetükben élők. Elsőként a magyarok körében is egyre népszerűbb bolgár tengerpartra látogatunk el Max val segítségével. Kiderül, miért kötelezően szőrös a cigiző sirályok mellkasa és mit keresnek az angol futballhuligánok.

Sozopol cím.JPG

„Ami a bolgárok nyaralási szokásait illeti, a válság nyomot hagyott ezen is. Míg korábban 85 % elment valahová nyaralni, ma ez az arány csak 65 %. A többiek otthon nyaralnak, azaz saját otthonukban töltik szabadságukat.

A legrosszabb eset persze az, aki nem is tudja kivenni szabadságát, s ez nem ritka, hiszen egyes munkahelyeken egyszerűen nem adják ki a szabadságot („ha kiveszed, ki vagy rúgva" alapon), melynek időtartama egyébként évi 20 munkanap.

A nyaralni menők háromnegyede belföldön pihen. A legnépszerűbb célpont természetesen a Fekete-tenger partja. A Fekete-tenger bolgár partrésze kb. 350 km hosszú, észak-déli irányban halad.

Érdekesség, hogy bár délen van a legmelegebb, gyakorlatilag megállapítható, hogy az árszint észak-dél irányban csökken. A külföldi turisták aránya hasonló módon változik, minél délebbre megyünk, annál alacsonyabb a külföldiek aránya.

A bolgárok kedvence

A belföldiek legnépszerűbb üdülőhelye Szozopol, mely Burgasztól 35 km-re található délre. Ez nem csak üdülőhely, hanem - mint szinte az összes bolgár fekete-tengeri település - komoly történelemmel is rendelkező település, hiszen Szozopolt 2700 éve alapították görög telepesek és azóta a település megszakítás nélkül létezik.

A görög jelenlét errefelé egészen az XX. sz. elejéig jelentős volt, ez csak a balkáni háborúk (1912-1913) és az I. világháború után szűnt meg, mikor lakosságcsere zajlott le Görögország és Bulgária között - de facto inkább etnikai tisztogatásnak nevezhető: az Oszmán Birodalomtól 1912-ben visszaszerzett bolgár többségű területeket (a mai Görögország Thesszaloniktól keletre eső része - igen Bulgáriának az Égei-tenger felé is volt tengerpartja!) a görög haderő elfoglalta, majd a lakosságot elűzte, majd pedig ugyanez történt Bulgáriában bosszúból a görög lakossággal.

A bolgár tengerparti üdülőhelyek között sajátos szerepmegosztás is van. Míg a legdrágább és legnépszerűbb Albena, Zlatni pjaszaci (= Aranyhomok) és Szlancsev brjag (= Napospart) alapvetően az éjjel-nappal szóló hangos zene, az ivás, a kábítószer és a - fizetett és ingyenes - szex birodalma, addig délebbre inkább a családi pihenés van központban.

Sozopol cikk.JPG

A „cuki ébenfiúk"

Minden rendszerváltást túlélő jelenség a bolgár „sirály" - így nevezi a bolgár szleng a külföldi turistanőkre vadászó bolgár fiatalembereket, akik teljes körű szolgáltatást nyújtanak az egyedülálló külföldi turistanőknek.

Különösen skandináv és angol hölgyek vannak e szolgáltatás nagy kedvelői között, az ideális „sirály" is az ő ízlésüknek felel meg, így az elsőosztályú „sirály" jellemző kinézete: kreolos bőr, sok izom, sok szőr, s nem túl magas termet – „cuki ébenfiú", mint ahogy egy magyar lányismerősöm mondta.

Az igazi sirály jellemzően tanga-szerű fürdőgatyában van, felül vagy semmit sem hord vagy izompólót. Ha véletlenül inget vesz magára, akkor azt köldökéig kigombolja. A pulóver vagy a rendes ujjas póló kizárt, hiszen ezeket nem lehet köldökig kigombolni, ami miatt elveszne a sirály legszexibb része, szőrős mellkasa nyilvános bemutatásának lehetősége.

Fontos a viselkedés is: a „sirály" sosem mosolyog, hiszen ő nem homokos, hogy vigyorogjon, mint egy vadmalac, hanem igazi kemény férfi. Ezen kívül állandóan van ujjai között egy szál meggyújtott cigaretta, s azzal gesztikulál.

A cigarettát vízbe menés közben sem teszi le, csak az utolsó pillanatban dobja a vízbe, míg medencében meg a vízbe ugrás előtt a medence szélén hagyja - ne feledjük, hogy nem buzi ő, hogy a lépcsőn menjen be a vízbe, hanem igazi férfi, ezért a medencébe mindig ugrással kerül be!

Érdekes, a magányos férfiak nagy bánatára, sirálynők nem léteznek. Természetesen vannak fizetett női munkaerők errefelé is, de ez bizony sok pénzbe kerül. Így a kalandvágyó külföldi turista kénytelen hagyományos módon udvarolni a bulizós könnyűvérű lányok körében.

A külföldiek

A külföldi turisták között egyre nagyobb számban jelentkezik egy sajátos kategória, a bolgár szleng egyszerűen „angol futballhuligán" néven emlegeti őket. S bár nem csak angolok alkotják ezt a csoportot, az elnevezés találó.

Az "angol futballhuligán" jellemzően 18-25 éves munkanélküli nyugat-európai - többségében brit - fiatal srác, aki miután felvette munkanélküli segélyét és felszállt Lutonban a fapados járatra Burgasz vagy Várna felé, megérkezése pillanatától igyekszik a lehető legjobban kiélvezni a jó időt.

Az élvezetek sorában legelső helyen a brit árakhoz képest hihetetlenül olcsó alkohol korlátlan fogyasztása áll. A bolgár idegenforgalomban dolgozó vállalkozók is nagyon kedvelik az angol futballhuligánt, ugyanis teljesen igénytelen nyaralóvendég, gyakorlatilag semmi se érdekli azon kívül, hogy éjjel-nappal bömbölő zene mellett sokat ihasson olcsón.

Vannak angol futballhuligánok akik 2 hónapot töltenek el Bulgáriában - ugyanebből a pénzből Ibizán talán 2 hétre se futná, így aztán érthető, hogy folyamatosan növekszik köreikben a bolgár tengerpart népszerűsége.

Egy nap

Az átlagos angol futballhuligán átlagos napja úgy kezdődik, hogy délben félig-meddig kijózanodva felébred. Ezután rohan a svédasztalhoz, majd megy a tengerpartra. Ott folytatja az alvást, készülve az estére.

Este bárokat és zenés szórakozóhelyeket látogat, igyekszik lányokkal ismerkedni. Aztán ha sikeres az ismerkedés, jön a szex és a hullarészegre ivás a partnerrel.

Ha meg nem sikerült partnert találni, akkor a partner nélkül maradt angol futballhuligánok csoportokba verődve, üvöltve járják az utcákat napkeltéig, eközben hullarészegre isszák magukat, időnként szabadidős programokat is szervezve maguknak, melyek között első helyen a tömegverekedés van.

Ha kiderül, hogy rivális focicsapatok hívei, akkor ezen az alapon verik egymást, ha meg nem, akkor találnak más indokot. Ha végképp nem találnak okot egymás megverésére, akkor belekötnek valaki másba vagy véres bosszút állnak egy utcai szemeteskukán.

Egyetlen gond van: ha nem vagyunk angol futballhuligánok és olyan helyre tévedünk, ahol ők vannak többségben. Ebben az esetben az illető helyről gyorsan menekülnünk kell, ugyanis bármiféle pihenés kizárt e körülmények között.

Külföldön a görögök és a törökök a legnépszerűbbek

Visszatérve a bolgár nyaralókra, aki köztük külföldre megy nyaralni, azok között a legnépszerűbb célpont a görög és a török tengerpart, Görögország esetében Thesszaloniki környéke, míg Törökország esetében Törökország földközi-tengeri partvidéke.

A törökországi nyaralás jóval olcsóbb Bulgáriánál, különösen ha utószezonban megyünk. Augusztus 15. és szeptember 15. között hihetetlenül olcsó ajánlatok vannak. A jellemzően kispénzű bolgár a legtöbb esetben a teljes ellátást biztosító, azaz idegenforgalmi nyelven AI (all inclusive) csomagokat választja, hiszen ez a legolcsóbb, viszont állandó, bőséges svédasztalos étkezést biztosít.

Ki a középosztály?

A pénzügyi szűkösséget jelzi, hogy az emberek zöme egy hétre megy nyaralni, de a 4 napra elutazó sem ritka. Aki el tud menni 10 napra, az már szerencsésnek mondhatja magát.

Ezzel el is jutottunk a középosztály fogalmához, s annak országonkénti drasztikus eltéréséhez. Bulgáriában az a család, aki mindig időben rendesen befizeti a közüzemi költségeit, már alsó középosztálynak számít. Elmeséltem egyszer ezt egy brit barátomnak (nem angol futballhuligán az illető!), aki jót nevetett ezen a középosztályi ismérven.

Egy idei statisztika szerint az átlag bolgár család 1100 BGN-t (= 165 ezer HUF) költ nyaralásra. (A havi nettó bolgár átlagfizetés 560 BGN jelenleg, ez kb. 84 ezer HUF.)

A családos emberek persze egész másképp nyaralnak, így nem is igen mennek a nagyon zenés-bulizós üdülőhelyekre. E kategóriának a legjobb a Burgasz és a török határ közti tengerpart-rész.

Aki aludni szeretne a tengerparton, annak azonban rossz hírem van: ez szinte képtelenség. A strandokon ugyanis folyamatos a hangzavar, melynek forrása a folyton gyermekét kereső és hívogató átlagos bolgár anya. A bolgár anya 5 percenként legalább egyszer feláll és „hol vagy?", „gyere ide!", „nem kérsz vizet?", „nem vagy éhes?", „ne menj a vízbe, megfulladsz!" kiáltást ad ki magából.

Ha tilos, akkor jó?

A strandokon mindig van fizetős szakasz, ezeket naponta tisztíják, s itt vannak strandeszközök is. A fizetős szakasz azonban nem azt jelenti, hogy ide be se lehet menni. (Persze ilyen is van, ezek egyes szállodák saját, zárt partszakaszai.)

Az igazi bolgár ember azonban nem megy ilyen szakaszra, ő a "veszélyes szakasz, őrizetlen szakasz" táblát keresi, majd ott telepszik le. Hiszen ha valami tilos, akkor biztos azért tilos, mert ott nagyon jó, s a gonosz hatalom direkt nem akarja, hogy az embereknek jó legyen - mi más lehet az ok, épeszű ember hiheti, hogy az állam bármit is az emberek javáért tesz?

Pedig valójában veszélyes a Fekete-tenger sok része: vannak nagyon gyors víz alatti áramlások, homoktölcsérek, veszélyes hullámzás, melyek miatt mindig vannak halálesetek.

A Fekete-tenger érdekessége, hogy egyfajta anti-Holt-tenger. Mint ismeretes a Holt-tenger a világ egyik legsósabb vize, 35 % körüli sószinttel. Nos, a Fekete-tenger az ellenkező véglet, a sószint 1,5 % körül van (összehasonlításként, az Adriai-tenger átlagos szószintje 3,5 %), ezzel a legkevésbé sós tenger a világon.

Természetesen vannak kevésbé sós tengerrészek is a világon (pl. nagy folyók tengerbe ömlő torkolatai közelében), de mint átlagos szint, a Fekete-tenger van az első helyen, pontosabban a Kaszpi-tenger még a Fekete-tengernél is kevésbé sós, de az valójában nem igazi tenger, hanem tó. Tehát akit zavar az erősen sós víz, annak ez kedvező.

Búvárkodni nem túl jó

Akiknek viszont a Fekete-tenger nagy csalódást okoz, azok a búvárok. A Fekete-tenger nevében a fekete szó nem véletlen: a fekete talajt és a vízben lévő anyagrészecskék miatti átláthatatlanságot jelzi. A homokos részeken sem lehet ellátni pár méternél tovább a vízben.

Bár a tengerfenék tele van emlékekkel, ezekhez az átlag könnyűbúvár felkészültségénél és felszerelésénél komolyabb szint szükséges. A Fekete-tenger ugyanis eredetileg egy édesvizű tó volt, mérete a jelenleginek a fele lehetett, s a partján jelentős korai emberi települések voltak.

Azonban kb. 7 ezer évvel ezelőtt az utolsó nagy jégkorszak végén a világtenger szintje jelentősen megemelkedett, aminek következtében a mai Boszporusz átszakadt, s a Földközi-tenger elöntötte a mai Fekete-tenger helyén lévő tavat és a környező településeket.

Egyes vallástörténészek és Biblia-kutatók szerint a bibliai özönvíz valós történeti alapja éppen a Boszporusz átszakadása, s a térségben lévő emberi települések víz alá kerülése lehet. Mások szerint ez volt az elsüllyedt Atlantisz. Innen a számtalan sok emlék a tengerfenéken, melyek teljes feltérképezése még éppen csak megkezdődött.

Visszatérve a nyaraláshoz, a szezon május 15-én indul, s szeptember 15-én ér véget, bár a legkorábbi és a legkésőbbi fél hónap már erősen rizikós is lehet időjárási szempontból. Most, így júliusban pont a közepén vagyunk."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat nyaralás Bulgária

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr195394871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.08. 19:27:46

Én ma rájöttem, hogy az amerikai ember sokkal intelligensebb nálam!
Már jó ideje próbálom megfejteni a baseball mikéntjét, de az istennek sem sikerül rájönnöm. Annyi világos, hogy aki dob, úgy akar dobni, hogy ne tudja elütni az ütő. Aztán jó esetben lehet szaladni körbe, kevésbé jó esetben tovább ütögeni.
Meg, hogy mindegyiknek herenagyobbodása van, annyit emelgetik a töküket közben, bár ez nem hiszem, hogy a játék része lenne.

Hagyma???

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.08. 19:28:57

@Igényes:
De nem mindig jó, ha a leendő munkaadód is megtalálja ezeket a dolgokat :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.08. 19:30:17

@Igényes:
Képzeld el a szituációt, mikor az állásinterjún derül ki, hogy az ügyvezető lányát húztad meg két hete a koncer után az árokban... :)

Igényes 2013.07.08. 19:32:38

@Kovermadar: Olyankor emelni kell a fizetési igényen. :)
Gondolod keresgélik? Fogalmam sincs már, mit hol kommentelgettem. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.08. 19:35:11

@Igényes:
Biztos vagyok benne, hogy igen. Ha nem is mindenhol, de én tuti ránéznék a jelentkezőre...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.08. 19:37:31

@Kovermadar:

Próbáltam megérteni egyszer Kubában, ott a bézból a nemzeti sport, s mindenki ért hozzá. Aztán mondták, hogy a szabálykönyv 600 oldalas, így bele se kezdtem. Próbáltam tévében nézni. nagyon figyeltem, de képtelen voltam megérteni, hoy mikor kell örülni és mikor szomorkodni. Ezután elkönyveltem, hogy nem vagyok bézból-kompatibilis.

Igényes 2013.07.08. 19:37:41

@Kovermadar: És hogy lehet megnézni?

mojoking77 2013.07.08. 19:38:29

@Kovermadar: :))
Nagyobb gond, mikor a HR-es lanyka megtalalja, hogy emberunk melymagyar troll a neten, minden masodik mondataban antiszemita, mikozben mondjuk a Zvack-hoz adta be a jelentkezeset....

Igényes 2013.07.08. 19:40:09

@Kovermadar: @maxval, a gondolkodni igyekvő Ne bénázzatok már. Az usában ez a vezető szórakozás, és mindenki felfogja, miről szól. (mondjuk én sem értem, de szerintem a Madár tippje lesz a nyerő, a tökfogdosással.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.08. 19:40:40

@Igényes:
Név alapján rákeresni az FB-n, esetleg még egyszerűbben az iWiW-en?

@mojoking77:
Ugyehogyugye?
Képzeld azt a blamát, amikor így derül ki, hogy Töki az ismerőse...

Igényes 2013.07.08. 19:40:59

@mojoking77: Az antiszemitáknak nagyobb a farkuk. ;)

mojoking77 2013.07.08. 19:41:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mint ahogy az europaiak nagyja nem az. Bar meg mindig egy fokkal ertelmesebb, mint a krikett... Az a baj, hogy most semmi masnak nincs itt a szezonja. Vege az NHL-nek, az NBA-nek, az NFL majd csak augusztusban kezdodik...... Vegso elkeseredesemben mar majdnem Tourt neztem, meg Wimbledon-t.

Igényes 2013.07.08. 19:42:18

@Kovermadar: Ott úgyis csak azok látszanak, amiket beállítasz publikusnak.

Mrs. Clayton 2013.07.08. 19:43:04

@Kovermadar: hát ez konkrétan egy nagy hülyeség, ugyanis a diet coke kb 1 cal-t tartalmaz míg ugyanannyi normál coke már 139 cal-t tartalmaz
de erre magadtól se nehéz rájönni, h egyedüli energiaforrás, ami számottevő bármely üdítőitalban a cukor, na már most, ha a cukrot kihagyjuk mi marad? semmi

Igényes 2013.07.08. 19:51:38

A cukor jó, a cukor finom, igyátok a cukrot, egyétek a cukrot, attól lesztek cukrok, a cukor jó, a cukor finom.

Amarante 2013.07.08. 19:56:31

@Igényes:

Orulok,hogy boldog vagy!:))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.08. 20:00:22

@Jess G:

Egyszer ebbe mérgeződtem meg, 3 hónapig ittam napi 2-3 liter light kólát. A végen rosszul lettem. Azóta sosem iszom light-verziót, igaz cukrosat se gyakran.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.08. 20:03:51

@mojoking77:
Ne is mondd. Mikor Párizsban voltunk (sok sok éve) és késett a repülőnk 4 órát, semmi mást nem tudtunk nézni, mint a tour-t. Kiborító volt... 5 egymás mellett bicikliző fazon... 20 perccel később tök ugyan az... 2 órával később még mindig ugyan az.

Nem mondom, ha olyan lenne, mint a roncsderby, vagy néha baseballütővel lecsapnák a másikat a bicajról. Az már valami :)

@Jess G:
Akkor nem tudom, hogy mit ittam, ami nem sima cola volt és a kcal értéke kb. 5-tel volt kevesebb...

@Igényes:
Szeretem a cukrot :)

Almandin 2013.07.08. 20:11:50

Ez a poszt nagyon tetszett. Én gyerekkoromban Obzorban nyaraltam többször, már úgy jártam oda nyáron, mintha haza mennék. Tervbe van véve, hogy a jövőben még menni fogok oda.

Mrs. Clayton 2013.07.08. 20:17:28

@Kovermadar: cherrycoke-t :-) de mondom, ha egy üdítőbe, ami nem tartalmaz gyümölcsöt pl sprite, meg coke, meg 7up, meg ilyenek, nem raksz cukrot, akkor gyakorlatilag az energiatartalma 0 lesz, mivel így is csak édesített víz némi bubival felturbózva

Mrs. Clayton 2013.07.08. 20:24:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: most így hirtelen nem vagyok képben az aspartame meg a másik asszem az acesulfame egészségügyi határértékével, de elképzelhető, h már napi 3 l is kivált vmilyen negatív hatást, passz, bár sztem nem
ettől függetlenül sztem gusztustalan barnára, sárgára meg pirosra mesterségesen színezett szmötyiket szomjoltás céljából inni
főleg h mindenre jók, csak szomjat oltani nem
sztem a sima ásványvíz a legjobb, különben meg bor, sör, fröccs, ha meg csak szürcsölni akarok vmit akkor gyümilé, kv, smoothie ilyesmi

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.07.08. 20:25:30

@Jess G: @Abendsen: Ez oké, meg én is tisztában vagyok vele nagyjából; de a józan paraszti ész, meg a logika mentén annak kéne lennie, hogy a gazdagabb országnak jó, értékes pénze van, a szegényebbnek meg kevésbé.Oszt mégsincs így.Na mindegy, ez a kérdés úgyis erősen túlnövi a határátkelő blogot...

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: akkor nem lettem okosabb... :-)

@Jerry West: igen, vannak azok is, de a többi jó eséllyel svéd... :-)

@Babette_: én is erre az állatra gondolnék először, de a c az mégse k.Ezért is kérdeztem.

Taxomükke (UK) 2013.07.08. 20:28:36

A baseball az kb. annyira érthető és szórakoztató (nekünk), mint a krikett.
Mikes (mármint a George) írta egyszer valahogy így: A franciák szerint az élet: játék. Az angolok szerint a krikett egy játék.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.08. 20:36:54

Na szóval...

A posztról.
Nem temetni jöttem Bircát hanem dicsérni.
Nincs mibe belekötni. Talán a homofób vonal egy kicsit túlhangsúlyozott volt de tudjuk be ezt Birca eocén kori nézeteinek ebben a témában.
Az írás jó, informatív jól összeszedett.
Tudjátok, hogy ha nem így lenne azt megírnám.
Egyébként körvonalazódik már bennem egy jellemzés Bircáról is de még érik.:)))))))))))))))

Az első hozzászólásokról írva talán nem minősíteném Hagyma ámokfutását. Vegyük úgy hogy az a tegnapi nap utójátéka:)))))))

A bézbóllról.
Maradjunk annyiban hogy az se érti aki játsza én egyetlenegy emberről tudok aki tisztában van minden szabályával merthogy bézbóll bíró is volt tengernyi állása között és Ő az aki miatt meg fogják változtatni az USA alkotmányát hogy miszerint nem az USA-ban született egyed is elnök lehessen. Merthogy elnök lesz afelől ugye senkinek nincs kétsége? :)))))))))))))))

Mrs. Clayton 2013.07.08. 20:45:43

@geegee: hát a kérdésedre valószínűleg nem is lehetne egy kommentben válaszolni, de annyi bizonyos, h egy valuta/deviza értékét igen sok minden határozza meg, egyfelől külső másfelől országon belüli tényezők is hatással lehetnek rá
mondom én mint abszolút laikus

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 20:50:59

az egy urban legend, hogy a baseball szabalyai bonyolultak
rem egyszeru jatek
neha vannak kulonleges szituaciok, de alapjaiban egyszeru es az egyik legizgalmasabb jatek a sok kozul, ha jo a meccs
ha nem jo, akkor lehet 4 oran keresztul nezni a semmit

az termeszetes, hogy minden probleam nelkul el tudnam latni az USA elnoki tisztseget, de akar a franc allandoan beszedet tartani meg utazgatni, ha lennenek politkai ambicioim, mint ahogy nincsenek, akkor inkabb otthon lennek miniszterelnok
otthon valoszinu tudnek is nyerni, de nem akarok

mojoking77 2013.07.08. 20:56:13

@hagyma: Mindenkepp..
Mondjuk otthon valoszinuleg maguk ala ronditana a sok jelolt, ha a jol bevalt amerikai modjat valasztanad a kampanynak. (Az ellenfel lejaratasa, a sajat erdemeid domboritasa helyettt...)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.08. 20:58:58

@geegee:

Azonban az értékesség nem azt jelenti, hogy mennyi egy egység értéke. Mert ugye 100 centiméter sem több, mint 1 méter?

Szóval az értékállandóság az alap és az elfogadottság.

A magyar forint nem azért gyengébb az eurónál, mert 1 HUF kevesebb, mint 1 EUR.

Ellenkező esetben ugye a lett lit jobb pénz, mint a svájci frank. A román lei meg sokkal jobb a japán jennél.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.08. 21:01:52

@hagyma:
Nem láttam még baseball meccset, csak TV-ben (filmben) vagy 1-2 rövid videót róla.
Ez a lehet X órán keresztül nézni a semmi minden sportra igaz. Aztán vannak kiemeltek, mint a Tour vagy a sakk, ami ha izgalmas is... kissé ingerszegény :)

M. Péter 2013.07.08. 21:05:33

@geegee: A 90-es évek inflációja után 1999-ben új levát vezettek be, amely akkor 1 német márkát ért, a régi leva 1000-szeresét.

mojoking77 2013.07.08. 21:10:08

@Kovermadar: 2011-ben kimentunk a Champ Elysses-re, megnezni a Tour befutojat (miert ne, ha mar ott voltunk). Vartunk vagy ket orat (a fene sem tudta, hogy az utolso etap szinte mar csak formalitas, kozben integetnek pezsgoznek etc etc). Majd megjelent es el is huzott kb 100 bringas. De jo, orultunk mindannyian. Majd ot percre ra elhuzott ismet kb 100 bringas. No fene, hanyan vannak ezek? Eltelt ismet ot perc megint jott egy 100-as csoport. Itt mar felismertuk a Turo Rudis sracot, lattuk mar az elozo korben is.Na de jo, mikor lesz vege? Mint kiderult 9 (kilenc) kort tettek meg a sracok a vegso befutoig. Egy elmeny volt. Nem is vesz ra soha senki meg egyszer, hogy vegig alljam. Se nem azt a tomeget, ami utana volt vegig a belvarosban.. (Tudom, mi a fenenek megy ki az ember egy ilyen esemenyre, ha fogalma sincs, mit fog kapni az arcaba....)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 21:15:40

@Kovermadar: hat en mar eleg sokat lattam es sok kifejezetten izgalmasat is
de tv-ben nem ugy kell nezni, hogy ratapadsz
azt ugy az ember megerzi, ha fog tortenni valami
kozben lehet minden mast csinalni
mondjuk emlekszem olyan yankees-diamondbacks meccsre amit nem lehetett nem nezni
de altalaban csak a rajatszasban kapcsolodok be, azert tobbszaz meccset nem nezek vegig

hogy a Touron vagy a golfon pl mit lehet nezni, azt sosem ertettem
de nem vagyunk egyformak
es ez igy helyes

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.08. 21:15:46

@M. Péter:

Igen, pontosan, sőt ez már a negyedik leva. Kb. mint Mo. esetében, de Mo-n a pénz neve is megváltozott minden alkalommal, míg BG-ban mindig leva maradt.

A KGST-árfolyam annak idején 1 leva = 16 Ft volt, ami akkor teljesen reális árfolyam volt, megfelelt a piaci árfolyamnak. Aztán 1988-tól a leva inflációja sokkal nagyobb lett, mint a forinté, így a KGST-árfolyam irreálissá vált. Volt aki ebből lett milliomos...

Aztán KGST megszűnt, szóval mindegy lett.

A 90-es évek közepén 1 leva már csak 5 Ft körül volt. Majd 1997-re 1 leva = 7 FILLÉR lett.

mojoking77 2013.07.08. 21:18:27

@hagyma: Stanley Cup rajatszas. Na az tenyleg izgalmas volt. Az MBL-be probalok belefolyni, de eddig teljesen erdektelen. Nem is beszelve arrol, hogy heti ket harom meccsuk van. Talan majd a rajatszas itt is...

2013.07.08. 21:18:51

Tokfozelek milyen amokfutast rendezett itt ma? Volt ma?

Mrs. Clayton 2013.07.08. 21:24:35

@charlieharper: nem IPA roadshown van asszem ;-)

2013.07.08. 21:26:20

@Jess G: akkor nem olvasom vissza a commenteket.

Mrs. Clayton 2013.07.08. 21:30:51

@charlieharper: milyen volt Murray élőben, egyrészt mert meleg volt nagyon, másrészt meg nyert ugye? én mondjuk egyáltalán nem láttam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 21:31:52

@mojoking77: ez erdekes, mert amennyire szerettem a jeghokit meg a kosarlabdat regen, annyira nem erdekel most

mondjuk nekem sem kell napi szinten a baseball, nem igazan fogom megnezni, mit jatszik az atlanta miamiban pl.

neha nezek focit is, de ott is csak a kiemelkedo esemenyeket/ a bolgaroknak volt "aranycsapatuk" szinten, mint nekunk

a legnagyobb kedvenc az amerikai foci, de hat ott 4-5 honap a szezon
\
persze pl olimpia kihagyhatatlan

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 21:33:31

@Jess G: a tenisz szamomra McEnroe visszvonulasaval vegetert:)

onnantol gepek jatszanak
megoltek a showt

Mrs. Clayton 2013.07.08. 21:35:57

@hagyma: én még gyerekként imádtam, azóta csak a hírekből tudom, h kb mi van, mióta nem sportolok rendszeresen, semmilyen pálya közelében sem jártam, szóval beálltam ilyen nethuszárnak

mojoking77 2013.07.08. 21:37:09

@hagyma: En meg pont forditva voltam mindig is a jeghokival kapcsolatban,(teljes ambivalencia) most, az elso elo Rangers meccs ota lettem rajongo (bar a donto utolso meccse majdnem kiverte a biztositekot)...
Szerencsere a kovetkezo celallomasom is hoki paradicsom, majd kivancsi vagyok mit reagalnak a bekes svajci hoki huliganok, mikor megjelenek Rangers mezben.... :))

2013.07.08. 21:44:56

@Jess G: szuper volt a jatek is es a pimms is. A felesegem nem rakott be a taskaba napkremet, igy ma a fejem egy paradicsomhoz hasonlit.

2013.07.08. 21:45:47

@charlieharper: egy napszumveg foltnyi feher folt is van az arcomon

Mrs. Clayton 2013.07.08. 21:48:06

@charlieharper: jól nézhetsz ki :-) és még egy sapkád sem volt, v vmi szalmakalap? én ezért nem megyek ki soha, iszonyat sztem a hőség

2013.07.08. 21:52:32

@Jess G: meglincseltek volna a mogottem levok egy sombreroban. Felesegemnel volt a sapkam, o nem is egett meg, csak a valla.

Mrs. Clayton 2013.07.08. 21:56:29

@charlieharper: egyszer voltam F1-n vettünk gold tribunre jegyet boxutca látogatással, nagyon gáz volt, ellenben van fotóm Buttonnal, annyit viszont nem ért a jegy

2013.07.08. 21:57:20

@Jess G: csongott utana a fuled neked is 2 napig?

Mrs. Clayton 2013.07.08. 21:59:01

@charlieharper: konkrétan az egyik barátunk az egyik fülére, nem emlékszem, de mérhető halláskárosodást szenvedett
a 2. 3. napot füldugóban ültük végig, fogalmam nem volt ki nyert, jobb tv-ből, mondjuk a tenisz az más

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.08. 22:04:09

@Jess G:
Én csak egyetlen sportot nézek a F1-et.
Bár ki nem mennék soha élőben nézni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 22:05:39

@Jess G: ja
a tenisz az mas
az tv-ben is unalmas
a forma 1 a helyszinen meg csak csak
10 percig

Mrs. Clayton 2013.07.08. 22:07:12

@diggerdriver: hát a mezőn lehet érdekes, ott nem voltam soha, de a lelátóról nem látsz semmit, van 3 óriás kivetítő azt nézheted, de akkor otthon is nézheted a tv-t
a boxutca izgi, meg a Jensen gyerek lágyan ölelt, de nem jutottunk el a lánykérésig, ezt azóta is bánom, de már m1

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 22:07:33

@diggerdriver: soha eletemben nem aludtam jobban 1-2 orat napkozben , mint a vasarnapi ebed utan egy forma -1es futamon

mondjuk egyszer Palik felebresztett, keresett valami idiotat ordibalva
de utan lejjebb vettem a hangerot

Mrs. Clayton 2013.07.08. 22:10:03

@hagyma: nem fogunk összeveszni, sztem a tenisz klassz, de említetted a tourt, volt egy kollégám, aki mániákus rajongó, mondta h a bicajmárkája vmi spéci, volt tourosról van elnevezve v vmi ilyesmi, mondta mindig nézi, sőt az olimpián kiment direkt drukkolni a bicajosoknak
én meg rá néztem hülyén h mi van :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 22:15:31

@Jess G: nekem a tenisz unalmas
nyognek osszevissza
foleg a nok
namost a tourt meg el is tudom fogadni hatterteleviziozasnak, mert szep videkeken bringaznak
\/ mondjuk ilyen erovel nezhetnek termeszetfilemet is/
de hogy pl valaki kiall az ut szelere es megnezi hogy megy el elotte fel ora alatt 200 bringas.... egy 30 meteres szakaszon...
hat biztos van filingje...
nem nekem

Mrs. Clayton 2013.07.08. 22:18:55

@hagyma: ha jól emlékszem szegény Szeles Mónika volt az első nő, aki bevezette a nyögve ütést, az idegesítő volt valóban, azóta sokan átvették és próbáltak azt hiszem fellépni ellene, de így sokkal nagyobb erőt lehet kifejteni, az meg fontos

2013.07.08. 22:20:10

@hagyma: hogy lehet barmilyen sport unalmasabb, mint a golf? Meg a cricket is izgalmasabb, mint a golf.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 22:20:16

ja es hat persze, meg ki is mennek elejuk, hogy elugorhassanak

a tenisz meg..
2 pasi utoget es izzad mint a lo, es egyikukhoz sincs kozom az egvilagon semmi
2 percenkent leulnek es megesznek egy banant es megtorulkoznek
es ez 3 oran keresztul

hat lofaszt nem erdekel, hogy ki nyer
mert a csaladtagokat megertem, hogy kimennek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 22:23:27

@charlieharper: egyetertek
es annyian nezik meg szponzoraljak, hogy a golfosok milliomosok
jatszani meg nem is annyira rossz
de nezni?

egy hulye luti a golyot, a nezok azt mondjak
huuuuuuuu
es azutan mennek a hulye utan
ha bemegy a lukba tapsolnak
de legalabb setalnak egyet
nade tv-ben is milliok nezik
a kamera mutat egy szallo golyot, fingod sincs meg akkor hol a luk
csak repul a golyo
kurva izgalmas

mojoking77 2013.07.08. 22:24:57

@charlieharper: A golf jo. Csak csinalni kell es nem nezni.
En spec kotelezove tennem az osszes "uszogumival" rendelkezo ferfinak, es nagyseggu nonek...
Legalabb a gyakorlo palyat, hetente haromszor egy orat..

Mrs. Clayton 2013.07.08. 22:25:29

@hagyma: akkor a focit is ki lehet így figurázni, egy csomó idióta 90 percig rohan egy labda után, v bármit
az ember, ha érti egy játék szabályát, akkor az izgalmas tud lenni, akkor is ha csak nézi

Mrs. Clayton 2013.07.08. 22:28:04

@mojoking77: aha, itt tőlem nem messze van egy pálya, olyan sörhasú egyedeket is ritkán látni mint ott, ráadásul mellette megy egy bekötőút, s a nemnormális az út felé nézve tolja le a gatyáját, ha kisdolgát végzi
az igaz h a haverok csak a seggét látja, de én meg mást is, ha épp az úton hajtok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 22:31:16

@Jess G: en ertem szinte minden sport szabalyat
taan a rogbyet meg a vrikettet nem

egy csapatert lehet lelkesedni
egy csapat az csapat
a fradi az fradi
a yankees az yankees
a buccaneers az buccaneers
a jatekosok valtoznak, kiorgednek, jonnek-mennek
de a csapat marad

de ki a tokomet erdekli, hogy Murai nyer vagy dojkovics?
meg hogy Tiger hany utesbol ment el a tizedik lukig

tudom, sokakat
engem nem

mojoking77 2013.07.08. 22:31:59

@Jess G: Nezd, en is latok neha a teremben olyan puhos, sorhasu mexikoiakat, hogy el nem hinnem, hogy eleteben fel meternel kozelebbrol latott mar sulyzot, de azert messze nem ez az atlag.

2013.07.08. 22:34:07

@hagyma: Murray skot, amikor veszit. Csak akkor brit, amikor nyer. Mint pl most. Tortenelmet csinalt Wimbledonban es rohadt jol jatszott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.08. 22:34:56

@hagyma:
Én élek-halok a F1-ért de ha olyan a futam én is jókat alszok rajta.

Mrs. Clayton 2013.07.08. 22:36:14

@mojoking77: sztem itt mexicoiak biztosan nem golfoznak, de a raktárházvezetőtől fölfelé szinte bárki, bár kétségtelen nem vagyok egyik golfklubba sem bejáratos, így nem tudom, de amit említettem helyet oda sztem kifejezett dagadt bunkók járnak, v azok is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 22:41:59

@charlieharper: hat tortenelmet biztos nem
5 ev mulva a kutya nem emlekszik ra, bar ha most kimegyek a repterre Maryert, mert az kovetkezik, es megkerdezek 100 embert, a kutya nem fogja tudni ki ez a pasi
ha mekkenrot kerdeznem, akkor a fele tudna/ eletkorfuggo persze/

en se tudom ki amugy, azt sem tudom, hogy nez ki, a nevet tudom, mert ha az ember megnyit egy hirportalt....

Mrs. Clayton 2013.07.08. 22:42:43

@diggerdriver: a kollégámat v a tourost, mert az előbbi Senogles a 2-at nem tudom :-), ha van ilyen emberről elnevezett bicikli, akkor lehet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.08. 22:43:42

@diggerdriver: nekem mindegyik futam olyan volt:)
de mar evek ota nem kovetem, csak ujsagbol, mert azt az arcomba toljak ha akarom ha nem:)
meg amerikaban is
de az indexen mindenkeppen

Mrs. Clayton 2013.07.08. 22:48:36

@hagyma: azért brit mércével Murray történelmi hős lett főleg ha azt nézed h 77 éve nem nyert Wimbledonban brit, s aki kicsit is ismeri a játékot tudja, h ki ő,

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.08. 23:06:56

@Jess G: Szeles Mónika nyögése siralmas volt. Nem véletlen figyelmeztette több bíró is, hogy ezt azonnal hagyja abba. A műfaj koronázatlan királynője Gabriela Sabatini volt, olyan hangokat férfi tenizező se tudott kiadni azóta se.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.08. 23:21:04

@Jess G:
A Tourost.
Volt egy művezető Carshaltonban a Braun Civil Engineering-nél aki nagy rajongó volt. A bringája árából egy jó kocsit lehetett volna venni.

Mrs. Clayton 2013.07.09. 00:04:51

@diggerdriver: akkor lehet egy márkáról beszélünk, mert a kollégámé is kb kocsi árban volt, annyira h vett neki egy Vitot, h azzal tudja hordani vinni, amikor túrára megy, mondtam is neki h nem normális, de hát mindenki maga tudja mire költ

Igényes 2013.07.09. 01:11:59

Kellemetlen lehet, ha valaki ellopja a bicajt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 01:16:26

@Jess G: es akkor mi van ha 77 ev utan nyer egy skot wimbledonban?
eleg szegyen rajuk nezve
a focit is Ok talaltak ki, mint a teniszt, oszt keptelenk tornat nyerni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 01:17:50

@én már a fény gyermeke vagyok: hat a noi teniszt egyszeruen keptelenseg nezni
az egy nyogessorozat
kifejezetten idegesit

Mary gepet toroltek, atlantaban alszik
meg ez is

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 01:21:14

@Kovermadar: a baseballrol en is csak addig jutottam el hogy kopni kotelezo es az utot a cipod oldalahoz utogetni ...
rogton tovabb nyomom a TV-t ugy mint a footballnal ..
csak a hockeyertem es szeretem a kosarat sem..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 01:28:17

@montroyal: engem csak a ragozas idegesitett, de mar megszoktam
a teniszezok is utogetik a cipot es egesz meccsen esznek meg isznak
szoval jol erzik magukat
/jelzem olyan 12 eve ki lehetett volna kergetni a vilagbol egy amerikai focimeccsel vagy egy baseballal
hat a focit mar alig varom hogy induljon
baseball az tenyleg tul amerikai nekem, eleg a rajatszas
stadionba tuti nem mennek ki, draga a sor meg a hot dog

Mary elso ket kerdese az volt mikor megismerkedtunk, hogy verem-e a noket ugy altalaban es szeretem-e a baseballt
mind a kettore igent mondtam, igy hozzam jott, de O is tudta, hogy hazudok
kesobb elmondta hogy heti ketsze 3-4 orat baseball meccsen ult, meg vitte a fiait edzesre
ma mar ertem a kerdeset
/a ferje nem verte, azt azert kerdezte, mert fogalma nem volt mi az hogy magyar/
ma mar van

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 01:37:50

@hagyma: igaz de minden sportnal draga a so es a hotdog
en fociztam eleg jo szinten es nem volt mecs amit ne neztem volna meg Mo-on de azota rajottem a hockey nezve hogy a foci a legunalmasabb jatek 80% a mecseknek 1-0 es 90 perc alatt neha sikerul 3x kapura rugniuk... van elso ligas csapatunk az Impact kimentem a mecsukre parszor vagy nyernek 1-0 ra vagy kikapnak 1-0ra .. es itt meg verekedes sincs nyugodtan beulhetsz az ellenfel leletojaba..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 01:42:46

@montroyal: levagtam
nem tudom
nagyon szerettem a hokit
es elmult
soccert.. hat modjaval
amerikai foci lett a kedvenc
szezonban minden vasarnap 3 meccs
es meg hetfon 1

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 01:52:33

@hagyma: ja football nalunk is van de canadai liga es a csapatunk mindig benne van az elso 10-be!!!
azt hiszem 8 csapat van...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 01:55:51

@montroyal: canada maradjon a hokinal
mindenkinek jobb lesz:)

montroyal ( CAN qc) 2013.07.09. 02:06:56

@hagyma: a footballba nem is jatszanak benne nagyon canadaiak majdnem mind caribi orszagokbolvagy USAbol vannak...viszont a canadai hockeysok szivesebben jatszanak az USAba jobban fizet kevesebb ado , de a lelatok felig uresek .. itt oct kezdodik a szezon fél ora alatt az osszes jegyet eladjak az egesz sezonra ... a bosszanto hogy nem hoznak jo jatekosokat minek fizetnenek sokat nekik igy is tele a stadion..

2013.07.09. 02:49:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Kitünő poszt! :) Könnyeimet törölgetem, a lehető legjobb értelemben. :))))

"Egyszer ebbe mérgeződtem meg, 3 hónapig ittam napi 2-3 liter light kólát." 14 évvel ezelőtt eltiltott az orvosom a diétás, Asparteme-es üditőktől. Emelte a kálium szintet és idegrendszeri problémákat okozott. Azóta is "józan" vagyok! :)

@Jess G:

"nos, jelentem aki szt Marrow courgetteből nem jó a tökfőzelék, az nem evett még jót"

Nem tudom hogy errefelé van-e marrow courgette ... Azt nem tudod véletlenül hogy butternut squash-ból lehet-e tökfőzeléket csinálni?

@Kovermadar: "Már jó ideje próbálom megfejteni a baseball mikéntjét, de az istennek sem sikerül rájönnöm."

Na ez az. Nem vagyok képes megjegyezni a szabályokat. :( Egyszer egy mérkőzésre is elmentem - főleg sörivás és duma volt, , időnként a helyiek bekurjongattak, de nemigen értettem, hogy miért. :) Reménytelen eset vagyok .... :))

@hagyma: "ez erdekes, mert amennyire szerettem a jeghokit meg a kosarlabdat regen, annyira nem erdekel most"

Ezt a kijelentést hallom minden szezon előtt a férjemtől. :) Vancouver Canucks a csapata és minden szezon előtt megfogadja, hogy nem fogja őket nézni mert csalódott bennük és nem érdemlik meg. :) Aztán minden másodpercet végignéz. A szezon alatt "hoki özvegy" vagyok, de már megszoktam. :)

"Mary gepet toroltek, atlantaban alszik"
Basszus, pedig már biztos várod haza nagyon!!

@charlieharper: Vancouver Island-on laktál, jártál-e valamikor vagy csak ismerősöd volt errefelé? (csak kiváncsiság...)

zopilote 2013.07.09. 07:27:06

@hagyma:
" canada maradjon a hokinal,mindenkinek jobb lesz:) "
Megint a guny, a lenezes, a magas lo. Ezek utan meg mindig csodalkozol? Ahh :(

zopilote 2013.07.09. 07:36:19

@Amarante:
Nalam nagyon bejott a XXI. sz. - i klasszikus , ezen belul is a E.S. Posthumus zeneje. HA olvasas kozben altalaban ezt hallgatom, kulonosen a Cartographer dupla albumot. Lenyugtat:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.09. 07:49:59

@zopilote: nem
ez kifejezetten dicseret volt
hat ahhoz ertenek
a svedek meg a sifutashoz
a finnek meg a siugrashoz
a kinaiak a ping=pomghoz
ez magas lo?
raadasul amerikanban kb 4-ik helyen van a sportok kozott
najo
inkabb 6-7 de mindegy:)

2013.07.09. 09:10:34

@cougarcat: nem, T.O.-ban laktunk 2003-ig, illetve GTA-ben

Mrs. Clayton 2013.07.09. 09:14:26

@cougarcat: nyilván lehet, de inkább édesburgonyás kajákhoz használnám, ha épp nincs édesburgonya, v drága, mert semmi köze a főzőtökhöz, sem külalakra, sem ízre
de jó még tökös pitéhez, krémleveshez is
ha ragaszkodsz a főzelékes felhasználáshoz, akkor viszont el kell rugaszkodnod a fokhagyma, kapor fűszertől, mittom én chili, gyömbér, fokhagyma, v esetleg fokhagyma, korianderzöld
de én csillagánizzsal és gyömbérrel is megpróbálnám
de ez nálam őszi kaja
most inkább főzz kovászosubi krémlevest baconchipsel

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.09. 09:17:12

@Kovermadar:

Mogyoródon kérdezi a riporter a parasztbácsit:
- és mondja, bátyám, nem zavaró ez az autóverseny itt minden évben?
parasztbácsi: - NEMMMMMM, NEMMMMM, NEMMMMM!

Amarante 2013.07.09. 09:20:35

@zopilote:

Belehallgattam,nem rossz:)))egy kicsit Wagnert juttatja eszembe,felturbozva.
Wagnert meg sosem szerettem,tul dagalyos es eroszakos nekem.

2013.07.10. 02:19:36

@Jess G: Köszi, hát te aztán tényleg értesz ehhez! :))

SzumóNé 2013.07.10. 11:12:41

Zsenialis! En is szeretnek ilyen bolgar siralyt latni! :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása