oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 02. 06:47,  Marokkó belülről 532 komment

2013. július 02. 06:47 Határátkelő

Marokkó belülről

Marokkóról a legtöbbünknek alighanem maximum nyaralási élménye van (vagy még az sem), így remélem, érdekesnek találjátok majd Csilla írását, aki több hónapot élt a fővárosban, Rabatban, ami élete egyik legnagyszerűbb élménye volt.

4_2.jpg

„Kétszer jártunk eddig Marokkóban, egyszer egy három hetes hosszú nyaraláson, amikor a fiam hat hónapos volt, és utána egy három hónapos tanulmányúton, amikor én az egyik iskola ösztöndíjasa voltam, a fiam ekkor másfél éves volt. Bár az első kirándulás is nagyon érdekes volt, inkább a másodikról fogok írni.

A nyelv

Rabatban, a fővárosban laktunk, ahol én napi 5-6 órát töltöttem egy nyelviskola ösztöndíjasaként, az arab irodalmi nyelvet, a fuszhát tanulva. Ez az egész arab világ közvetítő nyelve, ezt használja a média és az irodalom, a fiatalabb generációból mindenki érti, de senkinek nem anyanyelve.

Egymás között mindenki dialektusban beszél, és a marokkói arab és berber dialektusok meglehetősen távol állnak a fuszhától. De ha valaki ezen szólal meg, azzal egyből kivívta a helyiek megbecsülését, és rögtön az az első kérdése mindenkinek, hogy hogyhogy egy európai arabul beszél. A második az, hogy miért...

Ha valaki nem tud arabul, az sem olyan nagy baj. Ha valaki Marokkóban szeretne dolgozni, akkor elég, ha jól tud franciául, ami az ország egyik hivatalos nyelve. Az adminisztrációban vagy a privát szektorban a francia fontosabb is, mint az arab. Rengeteg nemzetközi szervezet és cég tart fenn irodát Marokkóban, itt is mindenhol a francia a közvetítő nyelv.

Az angollal akkor boldogul valaki, ha anyanyelvi beszélő, mert akkor nagyon könnyen talál magának állást nyelviskolában, vagy magántanítványokat. A hétköznapokban a franciát mindenki érti és beszéli, az angolt értik, és emellett nagyon sokan értenek és beszélnek spanyolul és olaszul, a turista-helyeken néhol még németül is.

2_6.jpg

A lakás

Rabatban elég nehéz lakást bérelni. Az ember vagy megkeres egy irodát, ahol az európai negyedben, az Agdalban kínálnak tömbház-lakásokat (jellemzően 4-5 szobásokat), 6000 vagy ennél is több dirhemért (160.000 Ft) havonta, amiben benne van a rezsi is. Ez akkor éri meg, ha többen összeállnak, és együtt bérlik ki a lakást.

A másik módszer, hogy az ember elkezd kérdezősködni a Medinában (a régi városrészben). Ott egy családi ház önálló része (szoba és fürdőszoba) kb. 2500-3000 dirhembe kerül.

Ennél vannak olcsóbb helyek is, a város kevésbé frekventált negyedeiben, illetve az olcsóbb szállodák is körülbelül ebben a sávban mozognak, ha az ember alkuszik az árra.

Mi a város egyik elit-negyedében, az Údaja-negyedben laktunk, ahol egy kétszobás házat béreltünk, havi 4000 dirhemért (kb. 100.000 Ft.), amiben a rezsi is benne volt. Ebben volt egy konyha, alsó szoba, ún. nappali, egy fürdőszoba (tusoló és az arab világban mindenhol divatos ráállós guggolós wc), egy hálószoba és egy terasz.

3_6.jpg

Mi ezt úgy találtuk, hogy felmentünk egyszer sétálni ebbe a negyedbe, és megkérdeztük a narancslé-árust, hogy nem tud-e a környéken kiadó lakást. Persze tudott.

A közlekedés

Rabatban nem olyan rég újították fel az egész közlekedési hálózatot, ezért tömegközlekedéssel szinte mindenhova el lehet jutni. Menetrend nincs, de a buszok és villamosok elég gyakran járnak. A buszjegy 3-4 dirhembe kerül (kb. 100 Ft).

Ha valaki nem akar a nagyon zsúfolt tömegközlekedésen utazni, akkor mehet grand taxival, ezek szabályos útvonalakon járnak, és kb. a duplájába kerülnek, mint a busz, vagy petit taxival.

A rabati taxisokra nem jellemző, hogy le akarnák húzni a külföldieket, általában bekapcsolják a taxiórát. Egy 5-6 km-es taxiút (ennyire laktunk az iskolától) kb. 20-25 dirhembe kerül (kb. 700 Ft).

A petit taxiba max. 3 ember, a grand taxiba max. hat ember fér el, ennél többet nem visznek. A petit taxiban, ha az embernek sok csomagja van, a csomagért külön kell fizetni, ekkor lehet alkudozni is.

5_1.jpg

Vonattal vagy távolsági busszal szinte minden nagyvárost meg lehet közelíteni, de van belföldi repülőgép-közlekedés is, és autót is lehet bérelni. Az autók – keleti módszer szerint – teljesen kaotikusan közlekednek, viszont nagyon ügyelnek a gyalogosokra, akik szintén rettentő fegyelmezetlenek. Ha az ember tudatosítja magában, hogy gyakorlatilag bárhol elüthetik, de valószínűleg nem fogják, akkor viszonylag gyorsan alkalmazkodik a szabályokhoz.

A piac

A rabati piacon mindent lehet kapni, van eredeti marokkói részlege (szőnyeg, fűszer, ékszerek, papucsok, bőrdíszmű, stb.), kínai dolgokat áruló részlege, élelmiszerpiac, halpiac, kütyüpiac, ószeres.

Az apróságokra, mint pl. a zöldség-gyümölcs, nem érdemes alkudni, de a nagyobb tételekre, mint pl. a bútorok, szőnyegek, ékszerek, kendők, ruha, szinte kötelező, mert az árusok az amerikaiaknak szóló árat mondják. Ilyenkor gyorsan tisztázni kell, hogy nem vagyunk amerikaiak, hanem kelet-európaiak.

Magyarországot nem sokan ismerték, mi legtöbbször azt mondtuk, hogy románok vagyunk (ami félig igaz), a román focit mindenhol ismerik, és az árak rögtön a harmadára csökkentek, amiből még alkudtunk.

A piac mellett a nagyvárosokban mindenhol vannak áruházláncok (pl. Auchan), de ezek jellemzően az új negyedekben vannak, kívül a turisták által látogatott helyeken.

Az öltözködés

Nekünk az volt az alapelvünk, hogy „Rómában, mint a rómaiak", azaz betartottuk a helyi öltözködési szokásokat, én bő nadrágokat, laza hosszú ujjú ingeket és kendőt hordtam, a férjem hosszú nadrágot és inget.

Még ezzel sem sikerült elkerülni, hogy a piacon állandóan megszólítsanak, ha egyedül voltam, de az a tény, hogy arabul szóltam vissza, megadta azt a szükséges néhány másodpercnyi meglepetést, amíg én meg tudtam lógni az árus, vagy európai nőkre vadászó fiatalemberek elől.

7_1.jpg

Egy idő után már ismertek, és nem próbáltak leszólítani többet. Nem vittünk sok ruhát magunkkal, amire szükségünk volt, azt inkább az ottani turkálókból szereztük be, és a végén otthagytuk.

A gyermek

Mivel mind a kétszer kisgyerekkel voltunk, vittünk magunkkal mindenféle gyógyszert, amire sürgősen szükségünk lehet: láz-, és fájdalomcsillapítót, krémet égési sebekre, stb. De talán ez is eléggé felesleges volt, rengeteg gyógyszertár van, és vannak magánrendelők is, ha az embernek sürgős ellátásra van szüksége.

Babakocsit egyszer sem vittünk, hanem meitait, a gyerek végig ebben utazott, így szabad maradt mind a két kezünk. Az arab világban általános, hogy nagyon szeretik a gyerekeket, a fiam ráadásul szőke és kékszemű, nem volt olyan nap, hogy ne jöttek volna oda hozzánk teljesen ismeretlenek, hogy megsimogassák a gyereket és áldást kérjenek rá és ránk.

1_12.jpg

Esténként, amikor kimentünk sétálni, rendszeresen bevonták mindenféle gyerekjátékba. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy a marokkói gyerekek nagyon szívesen megosztoztak a játékokon, és minden nyelvi korlát ellenére nagyon jól játszottak együtt. Vendéglőben is számtalanszor előfordult, hogy a fiam ételét nem kellett kifizetni.

A vendéglők

Nagyon sokszor főztem, mert az alapanyagok viszonylag olcsók. Az éghajlat miatt sokkal kevesebb húst ettünk, mint itthon, és rengeteg zöldséget és gyümölcsöt, ami nagyon olcsó volt.

Emellett elég sokszor ettünk vendéglőben. Nem mentünk a turisták által frekventált helyekre, hanem inkább olyan helyeket kerestünk, ahol a helyiek esznek, a Medinában pl. sok ilyen hely van.

Egy teljes ebéd (leves, második, mentatea) ilyen helyen két személyre kb. 60 dirhembe (kb. 1600 Ft.) kerül, de ha valaki csak a nagyon kiadós csicseriborsós levest eszi (harira), abból egy tányér 4 dirhem volt (100 Ft). Általában 10 % borravalót (illetve mentateára valót) adtunk mindenhol.

Az alkohol

Átlagos helyeken nem lehet alkoholt kapni, csak a nagyobb szupermarsékban, illetve a turisták által látogatott helyeken, aranyáron. Külföldiek számára nem tilos az alkoholfogyasztás, de az utcán nem illik inni, és részegek sincsenek. A helyi kóser borok viszont nagyon ízletesek.

6.jpg

Az időjárás

Rabat éghajlata a tenger miatt nagyon kellemes, télen is meleg van (10 fok körül), és nyáron sem nagyon forró, a nap viszont nagyon éget, ezért fehér bőrűeknek nagyon ajánlatos állandóan fényvédő krémet használni, kalapot vagy kendőt hordani, hosszú ruhákban járni, és napi 3-4 liter folyadékot inni.

A tengerpart Rabatban nagyon szemetes, és nőket nem látni fürdőruhában, de Rabathoz közel van két, európaiak számára is alkalmas partszakasz, ahol fürödni lehet az óceánban, fürdőruhában.

A kommunikáció

Mivel a férjem dolgozott közben, mobilnetet használtunk, ami – ha nem is annyira megbízhatóan, mint Európában – de működött. Dekódoltattuk a telefonjainkat és vettünk bele marokkói kártyát.

A mobilnet viszonylag drága (akkor, amikor voltunk, még eléggé újdonságnak számított, azóta biztosan lementek az árak). Ha valakinek erre nincs mindennap szüksége, mint nekünk, akkor vannak internet-kávézók, ahol meg tudja nézni a leveleit.

Összességében véve az a három hónap, amíg kint laktunk, életünk egyik legnagyszerűbb élménye marad, és bármikor visszamennénk, ha lehetőségünk adódna rá."

Akit érdekelnek Csilla további élményei, látogasson el a blogjára!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Marokkó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr815386898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2013.07.02. 07:12:45

ez jopofa volt, szivesen korulneznek arra

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.02. 07:20:47

Jó a cikk, de azt hiszem ide is csak turistaként jövök.
:)

NIKI LAURA 2013.07.02. 07:47:59

Europában még a Román is tagadja,szégyelli hogy Román,erre É-Afrikában meg ez a sikk...ki érti...

LyukasBogrács 2013.07.02. 08:06:16

Na , ilyen egy igazi osztondijas

LyukasBogrács 2013.07.02. 08:08:28

Vajon Ana Bodnaro hogy boldogult volna ugyanitt ?

think different 2013.07.02. 08:09:46

Jó volt kávé melle, köszönöm ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 08:26:34

"általában bekapcsolják a taxiórát"

Ez önmagában nem jelent semmit. BG-ban is bekapcsolják, de megnyomják a titkos gombot, mely gyorsítja az órát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 08:29:36

@NIKI LAURA:
Még mindig nem válaszoltál a kérdésemre.

M. Úr 2013.07.02. 08:31:31

Arab ország, guggolós budi, szemetes tengerpart... és a leírás alapján Marokkó még mindig a fejlettebbek közé tartozik. Még turistaként se! Főleg, hogy nem vagyok román.
Viszont a gyerekek szeretete szimpatikus.

Maga a leírás jó volt, köszi.

nosuti 2013.07.02. 08:31:58

na már várom töki hozzászólását...hogy ki keresett, ki kit tartott el és amúgy is, a nyelvtanár nem végez elit egyetemet.

Engem speciel nem vonz az arab világ, de valahogy Marokkó mindig érdekelt, de lehet csak a Casablanca miatt :)
De szép helynek tűnik a képek alapján. Biztos nagyszerű élmény lehetett, és mindig is bírtam az olyan szülőket, akik kisgyerekkel is nekivágnak és elutaznak, még ha csak nyaralni is. Nem kell otthon ülni a kisgyerek miatt.
A poszt is tetszett :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 08:33:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Amùgy a becsületes taxis ugyanolyan nem létező fogalom mint a becsületes politikus.
Ilyen szókapcsolat nem létezik.

M. Úr 2013.07.02. 08:35:26

Arra azért kíváncsi lennék, hogy a helyiek mennyit bérelnek lakást. GDP / lakos Marokkóban 3000 USD, Magyarországon 14000 USD. A lakásárak meg a poszt alapján hasonlóak. Mennyi ott egy átlagos köztisztviselői kereset?

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.02. 08:36:17

én szeretem az ilyen helyeket...
és nem csak a meleg miatt

M. Úr 2013.07.02. 08:36:42

@M. Úr: *mennyit helyett mennyiért

Balu kapitany 2013.07.02. 08:46:21

@M. Úr: igen ezt a részt különösen jó érzés volt olvasni

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 08:48:34

Komolyan nem ertem,hogy lehet valaki Roman?
Ez egy olyan alja fogalom,hogy ettol ledegradalobbat Europaban meg keresve se talalna az ember.
Es meg ezzel kerkedni kulfoldon? Jah Afrikaban persze lehet kuriozum.
Amugy ez a poszt szerintem nem a blog temaja. Ez egy turistaleiras.

pappito · http://pappito.com 2013.07.02. 08:50:51

@M. Úr: a köztisztviselő attól függ mekkora korrupciós lehetőségeik vannak az egyes alakoknak

Balu kapitany 2013.07.02. 08:51:11

@Babette_: miért? mit szeretsz benne? tényleg érdekel, nem kötekedésképpen kérdezem

pappito · http://pappito.com 2013.07.02. 08:52:06

@Gyurcsótány Ferenc: hát most éppen nem Románia vesz rész egyoldalú szabadságharcban a józan ésszel szemben, szóval óvatosabban a románozással.

rabia 2013.07.02. 08:52:30

(én vagyok a poszt írója)

Marokkkó alapvetően nem túl gazdag ország, és mindenki abból csinál pénzt, amiből tud. Elég nagy a munkanélküliség, főleg vidéken, és főleg a nők körében.

A helyiek átlagkeresete havi 2000 dirhem, ennyit keresett a nyelvtanárom, aki napi nyolc órában tanított heti öt napot, és ennyi egy doktori ösztöndíj a ország iszlámjogi egyetemén. Azt nem tudom, mennyiért bérelt lakást. Akiknek saját boltja van a piacon, azok viszonylag jól keresnek, meg az IT-szektor. És ez a főváros. Vidéken nagyon nagy a szegénység, de ez más a külvárosokban is érzékelhető. Viszont van egy jól látható középosztály, és a szupermarsék is tele vannak, van vásárlóerő.

Viszont vannak jó vidékfejlesztési programok, és a civil szervezetek is igyekeznek. Nem véletlen, hogy Marokkóban nem tört ki társadalmi forradalom, illetve a tüntetéseket máshogy kezelték.

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 08:56:22

@rabia: Te komolyan Roman vagy? Vagy csak felig?
Az mit jelent?

rabia 2013.07.02. 08:57:46

úgy, hogy vannak román felmenőim is. a családom egy része román.

nyuszigonosz 2013.07.02. 08:59:30

Exotikus hely, érdekes, színes leírás. Kellemes olvasmány volt.
Érdekes lenne egyszer megnézni.

NIKI LAURA 2013.07.02. 09:00:07

@diggerdriver: vettem,de nem szivesen mennék bele egy "neverending story"adok-kapok-ba,másrészt be kell lássam,részben(a te térfeledről)igazad van.

Másképp látjuk,de ennek az az oka,hogy más sorsot éltünk,élünk meg.
Pont.

Régi technikám,mikor a rendőr megállít,és mindenbe beleköt azt mondom neki:"biztos úr,teljesen igaza van,mivel tartozom".
Erre nincs jó válasz(egy tizes lesz,de ez ritkán van),és rendszerint a befejező válasz:"jó utat,legközelebb jobban figyeljen".

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 09:01:56

@rabia: Uhhh. Az eleg gaz. Igy magyar szemmel nezve.
Akkor ellenseg vagy itt is es a csodas Romaniaban is.
Most akkor eleg rossz lehet neked,hogy Bozgor nyelven is beszelsz, Bozgor ver is van az ereidben.
Ez Romaniaban eleg gaz. Osszekevertek a tiszta trak, romai vert benned holmi bozgor verrel. Hmmmmm.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.02. 09:02:19

@Balu kapitany: hát ezt még sosem fogalmaztam meg....szóval nehezet kérdeztél.
azt hiszem, alapvetően onnan kezdődik a dolog, hogy jobban szeretem a nem nagyvárosi létet, a nem túl technokrata, természetközelibb, emberközelibb életet. valahogy mindig azt tapasztaltam, hogy hogy az ilyen módon élő emberek jobban figyelnek egymásra, nem az a státuszszimbólum, hogy ki mennyi anyagi javat, vagyont tud gyűjteni, nem ennek alapján ítélik meg az egymást.
azt hiszem, úgy mondják a szociológusok a mai világot, hogy eltávolodás...

nem is sikerül megfogalmaznom, de majd gondolkozom.
én tunéziát is szerettem, bár sokkal nyugatibb, mint marokkó.

éltem budapesten sok évet, és van képességem létezni és boldogulni ilyen közegben, de nem szeretem. ott kristályosodott ki bennem, hogy mennyire távol áll tőlem ez a fogyasztói társadalom.

Amarante 2013.07.02. 09:07:14

Jo kis iras:):)tetszett.

Koszonet a kepekert:)

M. Úr 2013.07.02. 09:10:06

@rabia: Kösz az infót. Ezek szerint akinek nincs saját háza / lakása, az jó eséllyel az utcán alszik, vagy összeköltözve 6 másikkal valami nyomortelepen.
A románozással meg ne foglalkozz, ez összesen egy embert érdekel a blogon :-)

Amarante 2013.07.02. 09:10:31

@Gyurcsótány Ferenc:

Csak azert mert te nem hallottad meg azt,hogy mas nemzetiseg is letezik,mint a fasza magyar,azert meg van ilyen:)
A helyedben en ovatosabban bannek az ilyen kijelentesekkel,mert valaki meg az hihetne,hogy minden magyar ilyen taho az meg ugye artana az orszagimazsnak...

Balu kapitany 2013.07.02. 09:12:52

@Gyurcsótány Ferenc: ez valami vicc próbál lenni???? @Babette_: azt hiszem értem, köszi. én ezt hívom "keleti" mentalitásnak, van is benne valami

Amarante 2013.07.02. 09:18:11

@rabia:

Es miert pont az arab nyel fogott meg es mennyire nehez megtanulni?

Határátkelő 2013.07.02. 09:18:59

@Gyurcsótány Ferenc: ez a blog és ez a cikk nem erről szól, ha másként nem tudod kifejteni a véleményedet az sajnálatos és téged minősít. Ez egyben egy figyelmeztetés is, ha tovább folytatod az ilyen jellegű hozzászólásokat, akkor ki fogom moderálni a kommentjeidet.

Amarante 2013.07.02. 09:25:14

@Amarante:Hoppa! Nyel= Nyelv :):):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.02. 09:29:33

@Amarante: na te se hallottad még, hogy a világon mindenki magyar, de legalábbis tőlük származik.

wwwold.kfki.hu/tudtor/tudos1/marsl.html

nigara 2013.07.02. 09:33:39

Hát, nem tudom, mi volt ezen jó, nekem egyáltalán nem tetszett.
Ennyit egy utazási prospektusból is meg lehet tudni...

Amarante 2013.07.02. 09:34:27

@Babette_:

Mert en ilyen elfajzott bozgor vagyok csakis azert nem:):):)

Hatekony cikk:mar a cimetol megokosodtam, ezert nem is olvasom tovabb:):):)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 10:19:00

Elég jó mostanában a náci felhozatal.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 10:21:22

@diggerdriver:

Végülis ez egy piaci eszköz. Taxis ismerős mondta nekem: csak annál nyomom a gombot, akiről látszik, hogy tudna fizteni többet is.

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 10:22:52

@Zka77: ekes magyar nyelv. Minden tiszta e meg ü meg ö. Ezt összelvasni egy külföldinek nem lehet semmi.

Meg a hülye-e vagy e-e? is. Elkepeszto.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 10:23:17

@Gyurcsótány Ferenc:

Nem hiszem. Spanyolországban pl. az "orosz" és az "arab" és az "afrikai" rosszabbul hangzik, mint a "román".

Taxomükke (UK) 2013.07.02. 10:25:59

Vásárlás és alku esetén "gyorsan tisztázni kell, hogy nem vagyunk amerikaiak, hanem kelet-európaiak."
Kivéve, ugye, hagyma, ő viszont nem megy az arab világba, csak ha kötelezővé teszik.
:))

Taxomükke (UK) 2013.07.02. 10:33:34

@Gyurcsótány Ferenc: Te tényleg csótány vagy, csak így, Gyur nélkül.
Na jó, szűrtelek.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.02. 10:38:31

Aki a román fociról tud, az mindenről tud. Nem csodálkoznék, ha Marokko benne lenne a 10 legtájékozottabb ország között.

Balu kapitany 2013.07.02. 10:42:15

na megjött Vitya is..:), már csak Bajnai hiányzik

pappito · http://pappito.com 2013.07.02. 10:43:11

@Taxomükke: vagy ha az arab világ megy hagymához... a hegy meg mohamed, ugye :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.02. 10:44:25

@Balu kapitany: ja, mint üveges tótnak a hanyattesés

Balu kapitany 2013.07.02. 10:46:12

@pappito: egyébként épp a blogodat bújom...:)

pappito · http://pappito.com 2013.07.02. 11:07:39

@Balu kapitany: sok sikert. éppen idevágyók méljeire válaszolgatok...

ittvagyokottlennek 2013.07.02. 11:07:52

lassan oda kerul a dolog, hogy egyik orszagra sem lehetunk buszkek, vannak erdelyi ismeroseim akik sem Magyarorszagot, sem Romaniat nem szeretik emliteni ha hovatartozasukrol erdeklodnek: "I'm from Transylvania"
ezt a nagy tobbseg ismeri, ha nem az angol kiralyi csaladmiatt is, de a vampirokrol mindenki hallott

ittvagyokottlennek 2013.07.02. 11:10:40

@pappito: a kromozott 8-as anyazast, azota sem tudom feledni, sokszor visszaolvasok ra, bar igaz hova tovabb egyre macerasabb kikeresni az elozmenyekbol :D

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 11:11:33

@ittvagyokottlennek: ez biz igy igaz. Ez az altalanos jelenseg amit enis tapasztaltam korukben es meg is ertem.
Szerintem Erdelynek tenyleg az lenne a legjobb,ha svajci mintara tortenne az allamberendezkedes. Se nem Romania se nem Magyarorszag ellenben lenne "roman"kanton es lenne "magyar"kanton.
De persze ez csak science fiction

Határátkelő 2013.07.02. 11:11:34

@Gyurcsótány Ferenc: Bocs, de nem is meghatni akartalak, hanem figyelmeztettelek.

pappito · http://pappito.com 2013.07.02. 11:23:52

@ittvagyokottlennek: hú, az melyik volt? nem emlékszem mindenre :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 11:24:01

@LyukasBogrács:
Hát ez de... :D
+1 :)

@Gyurcsótány Ferenc:
Te magadtól vagy ma ilyen mélységesen primitív vagy valaki súgott, hogy ma ilyennek kell lenni? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 11:25:56

@Zka77:
E-e? E-e-e! E-e-e-e-e-e?! ;)

@Határátkelő:
Figyi...
- Hol laksz?
- Mivel foglalkozol?
- Hány éves vagy?
- Hogy hívják a neveted?
- Milyen autód van?
- Nem írsz valamikor egy posztot saját magadról?

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 11:26:22

@Kovermadar: szerintem neked nem magyar blogon lenne a helyed fiacskam. ott vannak svedek.
nem tudom egy ëchte"sved minek jar magyar blogokra fikazni a magyarokat meg Magyarorszagot.
(en se vagyok sok mindennel kibekulve,de nem jarnek haza kulfoldrol megmondani a tutit,hogy milyen szarok vagytok magyarok0

Szoval csak ulj le ne ugass.

Igényes 2013.07.02. 11:31:28

@pappito: És hány van? No meg foga?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 11:31:31

@ittvagyokottlennek:
Nekem az őseim Nagykárolyból valósiak (legalábbis az 1600-as években azon a környéken éltek, egész az 1800-as évek elejéig/közepéig)

Akkor én most erdélyi vagyok? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 11:32:17

@Gyurcsótány Ferenc:
:D
Szánalmas vagy édes öregem, de jót szórakozom rajtad :)

Balu kapitany 2013.07.02. 11:35:47

@Gyurcsótány Ferenc: mesélj kedves! hol élsz, mit csinálsz?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 11:37:44

@pappito:
Akár azt is :)
Mindegy, csak valami halvány infómorzsát kapjunk már a gazdánkról :)

London2009 2013.07.02. 11:39:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nagyon utálják a románokat a spanyolok. Tele van velük egész Spanyolország és semmit nem csinálnak csak a benefitekért kuncsorognak. Azt gondolom, hogy de, jelenleg rosszabbul hangzik a román Spanyolországban mint bármi egyéb.

Mrs. Clayton 2013.07.02. 11:43:01

@Babette_: csak annyi a baj, h ha nem 5*-os szállodába mész, ami európai szintem mondjuk 3-4 között van vhol, akkor olyan fertőzéseket fogsz összeszedni, h 1 hetet végig fogsz okádni, és fosni, legalábbis én ezt láttam azokon a turisztokon, akik az olcsóbb szállodában kecóztak

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 11:45:26

@Jess G:
Egy arab ország beli nyaralás legjobb része, amikor végre vége van :D

Igényes 2013.07.02. 11:45:50

Ma kicsit olyan frusztráltnak tűntök. Mi baj? Esett az euró? :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.02. 11:52:07

@Jess G: ezt nem tapasztaltam, pedig voltam már mindenféle csillagos szállodában, magánháznál is, nem is egyszer, nem is kétszer, és ettem utcán gyümölcsöt.
mondjuk akkor még ittam alkoholt, lehet, ez segített:)

Mrs. Clayton 2013.07.02. 11:54:33

@rabia: amikor az egyik óvárosi kereskedőnél vettem egy szőnyeget, nagyon rendes akart velem lenni, ezért meginvitált a "tetőteraszára", ahonnét hasonló kilátás nyílt, mint itt a te egyik képeden, mit mondjak, nem volt egyszerű kifejeznem a csodálatomat, amikor megláttam a többi ház tetejét rajtuk parabolaantennákkal és víztartállyal illetve a távolban szemétteleppel, de semmikép nem szerettem volna megsérteni a kereskedőt, így biztosítottam, h nagyon szép a kilátás valóban

Mrs. Clayton 2013.07.02. 11:56:18

@Babette_: szerencsére én magam sem, de láttam azokat, akik az olcsóbb helyeken laktak, h úgy fosott mind, mint a lakodalmas kutya, aztán lehet, h ez egyedi volt, nem tudom

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 11:56:26

@Kovermadar: jaj neeeee. 1 echte sved irt nekem szemelyesen es milyen profin megtanult magyarul.
Hiaba ez megtiszteltetes.Nehez volt megtanulni a nyelvunket?Hogy erzed, befogadoak veled az emberek?
Kivancsi vagyok a kulfoldiek velemenyere, csak azert kerdem.
Es mivrl bantottak meg teged ugy a magyarok meg Magyarorszag,h annyira utalod oket meg az orszagukat?
Tudnal nekunk statisztikat mutatni,hogy mi a kulonbseg Svedorszag meg mondjuk Burundi kozott? Vagy Svedorszag meg Marokko kozott? Csak kivancsisagbol mert erdekel milyen a paradicsomi allapot.

Mrs. Clayton 2013.07.02. 11:59:05

@Kovermadar: egyszer voltam közepes szállodában azon a környéken és 2x nagyon jó szállodában, az utolsó kettő feledtette az elsőben tapasztaltakat, ettől függetlenül soha többet
ha keletre megyek az max Japán

Mrs. Clayton 2013.07.02. 12:00:30

@Határátkelő: kedves HÁ tiltsd már ki innét ezt a szerencsétlent

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 12:05:23

@Babette_:
:) Megvesszük Zka-nak!

@Igényes:
Ha még csak az Eruo... de tegnap pofára ejtettem a "Piros Arany"-as tojást a kanapén és remekül összefogta :( Szerencsére ma már jobb a helyzet :)

@Gyurcsótány Ferenc:
Minélt többet írsz, annál jobban szórakozom rajtad :) A google a barátod... ;)

Igényes 2013.07.02. 12:06:29

@Kovermadar: Ügyes. Én a múltkor lepörköltöztem. :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 12:08:43

@Igényes:
Akkor hasonlóan jól jártunk :) Férfi ember ilyen... mindig csak a gyomra :)

@hagyma:
Neked sikerült megfejteni, hogy ez honnan jött? :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.02. 12:10:28

@Kovermadar: Hm... egy az ízlésünk. Épp most nyomtam be egy pirosaranyastojásosszenyót...
:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 12:11:57

@tilmir:
Jó is az! Hmm...
Nálunk nem lehet kapni, importra szorul. Szerencsére tejföl azért van...

Tényleg, Kanadában van tejföl? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 12:12:30

@Taxomükke: meg akkor sem
en nem szeretnek honapokig guggolva......

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.07.02. 12:15:28

@ittvagyokottlennek: én is mindig ezt mondom, egyrészt mert nincs kedvem rögtön egy új ismeretséggel belefolyni a magyarvagyok-románvagyok-demégsem-trianon mesébe, másrészt bármelyik társaságban remek társalgásindító, mindenkinek tetszik és az emberek emlékeznek rá. van itt egy goth bár, Vampire Lounge a neve, mindig mondom, hogy be kéne mennem és biztosan vendégük lennék egy italra, mint echte erdélyi :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 12:21:30

@hagyma:
Megtaláltam :)
Eszméletlen, hogy még ezen is sikerült lovagolni :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.02. 12:21:52

@Kovermadar: Sok magyar cuccot itt nem lehet kapni, de Piros Arany az van. Meg ecetes uborka, csirkemell. Nagyjából ezzel kell beérni.
:)
Én úgy csinálom a tejfölt, meg a túrót.
:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 12:23:19

@tilmir:
Hol van az az itt? :)
(mindig elfelejtem :) )

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.02. 12:24:28

@Kovermadar: Kicsit messze Kanadától...
:)
Svájc. Még mindig.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 12:27:22

@Babette_: dahat Rabatban pl kb annyian elnek mint Pesten
mitol termeszetkozeli?
ossze vannak zsufolva az emberek

Amarante 2013.07.02. 12:36:01

@nosuti:

Dehogy!Jo helyen jkar:ez a hataratkelok blogja es o mar legalabb egyszer atlepte a faluja hatarat:):):)

alpynia 2013.07.02. 12:45:32

Én is töltöttem viszonylag hosszabb időt Marokkóban kb. 7 évvel ezelőtt, de én családnál laktam Casablancában illetve Rabatban és Kenitrában. Náluk mindenhol angol wc volt és kendőben sem járt még a nagymama sem, de már az esküvői fotóján sem, tehát kb. 60 évvel azelőtt. Mondjuk ez egy nemesi család volt, ami azért ott még mindig elég sokat jelent.
Marokkó eléggé nyitott ország és mivel közel van Európához valamint francia gyarmat volt, eléggé hasonlóak a viszonyok - legalábbis nekem ez volt a benyomásom. Mindig mondtam, Casablanca olyan, mint Budapest, csak a a platánok helyett pálmafák vannak. Én simán járkáltam egyedül a városban, amúgy alkoholt nem csak a külföldiek fogyaszthatnak, hanem a helyiek is veszik, de kizárólag fekete nylon zacskóba teszik, így aztán mindenki tudja, hogy a fekete táskában alkohol van. :)
De amúgy a szufisták számára már nem tiltott dolog az alkohol (ők az iszlám vallás reformereiként értelmezhetők, a Korán szerint élnek, nem pedig a hadith-ok alapján, ami a Korán értelemzése - a főpapok szájíze szerint. Ebben van a kendő és az alkohol tilalom is pl).

zopilote 2013.07.02. 13:14:57

@Kovermadar:
Termeszetesen van tejfol, ket fajta, 5 es 15 % - os, itt sour crem a neve. Sot, europai turo is van, kimondottan kelet - europai modra keszult, baker' s special a neve, bar az utobbi par evben eltunt a plcokrol, legalabb is Nyugat - Kanadaban. Farmer's Marketokon meg juhturot (brinza) is lehet talalni, ami a sztrapacskahoz nelkulozhetetlen. Igaz, sokan fetat hasznalnak helyette. Erdekes, az USA - ban pizzat rendelve fetarol nem is hallottak, igaz csak Kaliforniaban, Nevadaban es Arizonaban probaltam. Nalunk pizza feta nelkul elkepzelhetetlen.
Tejfol, turo:
www.westerncreamery.com/en/products_index.html

morsels (törölt) 2013.07.02. 13:17:19

@Kovermadar:
Van :-)
(bar lehet, hogy nem olyan, mint a magyar)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 13:17:46

@Igényes:

Alapvetpen le van nézve az összes szomszédos nép, a szovjet népek, a négerek, arabok, s általában mindenki a harmadik világból. Persze vannak fokozatok. Míg egy cigány ellen ez durva, egy román ez ellen inkább csak amolyan pajkos verzió.

Ami nem esik bele a fentiekbe, arra meg felnézés van,. Itt is fokozatokkal. Egy magyar vagy egy cseh azért nem példakép, nem igazi csodálat tárgya, viszont egy amerikaitól hanyatteső csodálat a reakció.

Szerencsére amióta nagy az emigráció, ezek a hülyeségek erősen csökkentek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 13:19:22

@Gyurcsótány Ferenc:

Erdély lenne a 3. román állam. Minek ilyen sok román állam?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 13:21:54

hta ez cegfuggo, van ahol van fetas pizza, van ahol nincs
a dominosnal pl van
de valoban nem jellemzo pizzara
bar vegulis egy pizzara azt teszel amit akarsz

zopilote 2013.07.02. 13:26:27

Egy idoben sok irasat olvastam Isabelle Eberhardt - nak, aki bejarta E - Afrikat, felvette az iszlam vallast, melyrehato ismeretei voltak a sufista iranyzatrol. Algirban utca is van elnevezve rola.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 13:27:03

@Kovermadar:

Ezen az alapon én is.

Mint ez ismert, 1/8 részben magyar vagyok, az anyám apai nagyapjai ága. Ez Gyulafehérvárról származik. Persze, ez is asszimilált magyar vonal. Mivel ez a részem nemesi származású (a nemesi előnév "fehérvári" volt), jól ismert a származás. Szóval ez a vonal valójában kun származású, az ős a XIII. századból menekült Kunországból az akkori Magyarországra, azon belül Gyulafehérvárra. Az ős kun nemes volt, s e státuszát elismerte a magyar király, így rögtön magyar nemes lett. Az eredeti papír persze elveszett, de anyám unoktestvérénél mind a mai napig megvan egy XVII. századi igazolás, melyet az akkori erdélyi fejedelem állított ki ősömnek "nemessége merősítésére, az elveszett okirata helyett".

Mellesleg ezen az ágamon oldalági rokonságban állok a Hunyadi családdal. Hunyadi János édesanyja a MI családunkból származott. Ezért hülyeség, hogy román volt. Nem, kun volt.

Szóval erdélyi vagyok... :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 13:28:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: apam meg sztahanovista volt es meg megvan rola a papir

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 13:34:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nincs:)
otthon van valahol
joval a halala utan talaltam meg, sosem kerkedett vele, , de valoban jo melos lehetett, nem lehetett, volt
idomszeresz volt

zopilote 2013.07.02. 13:36:39

@hagyma:
Most mar mindent ertek:) Csaladi hagyomany:) Csak a munka, meg a munka meg a munka:) Nem vagy veletlenul protestans is?:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 13:39:24

raadasul nem volt parttag es nem nagyon kedvelta a komcsikat enyhen szolva
na az O idejeben mar Becsbe kilutni 3-4 napra sem volt kis teljesitmeny
azt hiszem szlovakian es ausztrian kivul nem is volt sehol
ja nem, voltunk jugoszlaviaban is
az occse 56-ban kijott ide, O meg nem vagott bele, pedig itt nagy karriert futott volna be a melostudasaval es hozzaallasaval

neked mi a velemenyed eszak afrikarol?
tudnal ott elni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 13:41:50

@zopilote: jol latod
bar nem csak a munka
de ha dolgozunk akkor a maximumot kell kihozni
hat afiamra ezt mar nem mondhatnam el, bar mostanaban nagyon kemenyen melozik
en el nem tudnam kepzelni, hogy fel evig ne dolgozzak
vagyis el tudnam, de nem olyan aron, hogy lakokocsiban kelljen majd laknom
nem vagyunk egyformak

Amarante 2013.07.02. 13:46:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Hol volt Kunorszag? En csak a torzsszovetsegukrol hallottam:):)Annak is ugy szetrugtak amongolok a segget,mint tyuk a toreket:) Akkor kerult egy kis reszunk hozzank.A btorzsi nepeknel nem igazan jellemzo a nemesseg jelenlete vagy nem az altalad leirt ertelemben.Az viszont teny,hogy sokan kaptak nemesseget,nem csak ok,sok roman is,sok mas nemzet tagja.

Hunyadi Janosnak az anyja magyar volt es a teoria,hogy roman az apja eppen ugy nem bizonyitott,mint az hogy Zsigmond kiraly volt.Az is teny,hogy a romanoknal most is kedvelt a Voicu nev:):)

Vegso soron mindegy,mert nagy ember volt es nagy szolgalatott tett a kereszteny vilagnak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 13:47:09

ezt ugy nem tudom megfogalmazni, ahogy babette sem, de en forditva
engem ez a milio taszit
az emberek sunyinak tunnek

pottyantos wc
ezek a szinek a hazakon, elnezest de nalunk a ciganysoron vannak ilyen szinek
nem tudom
nem hogy ott elni, de turistanak sem vagyakozom oda
ez van
na meg a pottyantos budi
hat en nem tudnek 1 napot olyan lakasban elni, ahol nincs angol wc
ahol pongyolaban jarnak a ferfiak
ahol nem mehetek be egy barba meginni egy sort
nem tudom
egyszeruen csak nem az en vilagom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 13:48:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: van azis
en azt sem kedvelem
en hegyi ember vagyok:)
folyokkal es tavakkal
de en inkabb az eletformara gondoltam a kerdessel

zopilote 2013.07.02. 13:50:46

@hagyma:
Barhol tudnek elni, a boldogsag nem hely, hanem emberfuggo. De ha van tengerpart es nincs ho, az elony. Egyiptomban azert nem elnek, Afrikaban Marokko es Algeria szimpatikus. Az USA - ban a Mojave sivatag most a celom:) Olcson lehet arra foldet kapni:) Lakocsiban nem munka nelkul akarok lakni, epp ellenkezoleg. Utalok vezetni, igaz csak 30 percet kell naponta munkaba, de nekem az is sok. A lakokocsit az epitkezes mellett akarom leparkolni:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 13:52:48

@Amarante:

Hunyadi anyja Morzsinai vagy Morsinai Erzsébet volt. Aztán a család később a Maros folyóra asszociálva a MarusiMarosi/Marussi/Marossy/Marussy névre "magyarosított". Az anyai nagyapám neve Marussy volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 13:55:50

@zopilote: de mi az isten szimpatikus egy algeriaban?
ezt nem ertem
emberfuggo, hat ez az, de ott masfajta emberek elnek...

Amarante 2013.07.02. 13:57:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

De ez meg nem igazolja a rokonsagot:):)

A helyzet az,hogy a korabeli kronikaknak es dokumentumoknak sem lehet mindeg hinni,mert mar akkor is "kozmetikaztak"oket.

A roman tortenelem szerint a legnagyobb roman kiraly Matyas volt:):) Ezzel kapcsolatos nezetelteresem miatt a tanarommal 3 het kitiltas az iskolabol es evvegi buktatas volt:):)

Amarante 2013.07.02. 14:00:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

nem volt egységes birodalom, hanem a kun–kipcsak-szári törzsek törzsszövetségeinek laza konglomerátuma, ahol a nagyobb folyók közötti területek nagyban önálló törzsszövetségeket alkottak, amelyek csak laza kapcsolatban álltak egymássa

Az orszag kifejezes nekem ennel tobbet jelent:)Fejlettebb tarsadalmi szerkezetet.Mert tobbezer ember ugyanott legeltet az meg nem orszag...szerintem

Amarante 2013.07.02. 14:00:57

@hagyma:

Es van,aki mindezert meg fizet is:):):)

zopilote 2013.07.02. 14:01:28

@hagyma:
Nem ugy ertettem az emberfuggot, hanem az egyentol fugg a boldogsag, nem a helytol. Regi mondasom: Lehet az ember a Menyorszagban is boldogtalan es a Pokolban is boldog:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 14:05:00

@Amarante:

Román király nehezett lehetett, mivel nem volt sosem Románia királya. A legkorábbi román állam a XIV, században létrejött Havasalföld, s annak meg nem volt királya, hanem fejedelme.

Mátyás legfeljebb román származású magyar király lehetett, de az sem volt, hiszen a származás kun volt, nem román.

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 14:06:16

@Amarante: ez erdekes mert a dicso roman himnuszukban is megeneklik Matyas kiralyt, avagy Corvin matei-t ehhez kepest az altag bugyuta roman 1 epp dologra se tud asszocialni ha Matyas kiraly-t felhozzak neki max azt,h Kolozsvaron szuletett.
(az mar ams kerdes,hogy a roman himnusz eredetileg egy nacionalista uszitas,a magyarokra is utalnak benne mint a barbarokra)

A jutub-n van egy kb 26 perces anyag 1 roman tortenesszel,hogy a romanok mekkora hazugsagokban elnek a tortenelemukkel kapcsolatban es epp O mondta,hogy a magyarok olyan buszkek matyas kiralyra,mint nagy kiralyukra akkor a romanok miert nem tudnak?

Nezd meg. Erdekes. Magyarul van feliratozva de nem ugrik be a csavo neve. Egy kopasz, szemuveges figura.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 14:06:25

@Amarante:

Oké, ez igaz, laza állam volt, kb. mint Mo. a honfoglalás és a Géza általi központosítás közötti időszakban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 14:08:38

@zopilote: en ertettem hogy erted, de egy algir novel sosem tudnek boldog lenni, Maryvel meg nem koltozunk oda:)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azt hiszem Kolozsvaron szuletett, ami most Romania, tehat ra lehet fogni

@Amarante: nem is keveset
nemhogy jonnenek amerikaba:)

Amarante 2013.07.02. 14:12:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

valamilyen korabeli okiratban olvastam,hogy meg a XIII--k szazad vegen is a magyar kiralyok azoknak a nemeseknek, akiknek sikerult letelepiteni a roman juhpasztorokat komoly osszegeket vagy foldeket adott jutalmul:):)

Igen akkorul alakult a roman fejedelemseg es huberesei voltak a magyar kiralynak.Ez az allapot meg az XV_XVI-ik szazadban is tartott de errol mar nem szol a fama:):)

Amarante 2013.07.02. 14:14:08

@Gyurcsótány Ferenc:

nezi a bubana!!!!Kb 29 evig elsokezbol hallottam,lattam:):):)

Amarante 2013.07.02. 14:15:51

@Igényes:

Latom szallingozik az esti muszak:):):)

reszesedest kerhetnenk HA-tol:):):)

Alakitsunk RT-t,mint a Rejto konyvekben,ugyis passzol a mai poszthoz:):):)

zopilote 2013.07.02. 14:17:17

@hagyma:
" de egy algir novel sosem tudnek boldog lenni "
volt mar algeriai nod? lehet, hogy van koztuk sok, aki intelligensebb, mint egy europai vagy e - amerikai. en egy novel csak addig vagyok boldog, amig nem ismerem ki ( 2 - 3 ev ) utana megunom ( vagy a no un meg) Egyedul vagyok a legboldogabb:)
" No women, no cry "
Lassan irany a gyapotfoldek, 4 nap szunet utan:(

Amarante 2013.07.02. 14:17:25

@hagyma:

Ha konnyebb lenne a bejutas lehet tobben mennenek hozzatok:)

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 14:20:09

marius diaconescu - engem is meglepett mert tudva levo mit kepzelnek magukrol a romanok
plane ha magyarokkal szemben kell meghatarozni magukat akkor 1 ertelmest talalni kozottuk annyi az eselye mint tavcsovel uj galaxist felfedezni a haztetorol.
nem irigyellek. 29 evig hallgatni a dako-roman kontinuitas elmeletet azert eleg lehet:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 14:20:18

@hagyma:

Ezen a alapon Nagy Konsztantinosz császár meg szerb volt. :-)

Igényes 2013.07.02. 14:21:00

@Amarante: Igen, lassan gondolni kéne rá. Eddig úgyis azt hittem, hogy automata.

@Kovermadar: Köcce. Sört?

@hagyma: Más irányú elfoglaltságaim voltak. Csak most kurvaálmos vagyok, szal muszáj valamit találnom, ami ébren tart. Ti lettetek kiszemelve rá.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 14:21:44

@Amarante:

Független román állam csak a XIX. századtól van. Előtte magyar, majd török vazallusok voltak.

Amarante 2013.07.02. 14:24:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Csitt,mert meghalljak!!!!:):):)

Nagy roman kedvencem meg Drakula gerof:):)

Igényes 2013.07.02. 14:26:36

@Kovermadar: Hát az nincsen sajnos. De fel tudok ajánlani helyette egy fél zacskó győri kekszet.

zopilote 2013.07.02. 14:27:21

@Gyurcsótány Ferenc:
Akikkel itt kinn talakoztam munkam soran, a legrendesebbek a romanok es szlovakok voltak. A csehek valamiert zsigerbol gyulolik es lenezik a magyarokat. Most horvatokkal dolgozom, veluk vitakozom minden nap, hogy a palacsinta (szerintuk palacsinka) horvat vagy magyar etel:) Ettol fuggetlenul jol kijovunk. Erdekes, egyes nemet szarmazasu vallalkozok kimondottan magyarokkal szeretnek dolgozni.

Amarante 2013.07.02. 14:28:16

@Gyurcsótány Ferenc:

Akinek onertekelesi problemai vannak,az mindeg hangosan bizonygatja azt,ami csak szerinte az o tulajdonsaga:):):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 14:29:31

@zopilote: nem erted, hogy azzal a kulturaval nem tudok azonosulni
nem volt es nem lesz
biztos van algir no aki intelligensebb Marynel, de ki nem szarja le:)/mar az intelligenciajat/
dolgoztam en mar sok azsiai meg afrikai novel
hat kosz, kihagyom
egyedul meg nem jo hosszutavon

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 14:31:47

@Amarante:

Persze azért a mítoszteremtés valahogy természetes minden népnél, csak az a gond, ha teljesen elmegy az egész az álmok birodalmába.

A román mítoszok pl. kifejezetten szerények, hisz még legvadabbaknak is van valami vékony közös felületük a valósággal, szóval ha mondjuk összehasonlítjuk őket a macedón mítoszokkal egész komolynak tűnnek. A Balkánon a macedónok a röhej forrásai e tekintetben, senki nincs, aki náluk nagyobb baromságokat képes komolyan állítani történelmi tematikában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 14:31:58

@Amarante: azt itt mindenki tudja /szinte/ hogy a drakula magyar volt
Puskas ocsi utan a masodik legismertebb magyar:)
mondjuk Puskast a spanyolok ismerik, drakulat a feher amerikaiak

Amarante 2013.07.02. 14:32:06

@hagyma:

egyedul meg nem jo hosszutavon

Dehogynem!!!Csak te rossz novel elsz:):) Elnel masmilyennel, hidd el gyorsan rajonnel, hogy igen boldogito tud lenni az egyedullet:):):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 14:33:25

najo a legismertebb magyar itt az Gabor Zsazsa
utana jonnek a tobbiek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 14:35:02

@Amarante: most utazik el egy hetre
mar most tudom, hogy hianyozni fog

Amarante 2013.07.02. 14:35:37

@hagyma:

rosszul tudjatok arrafele:) Vlad Tepes tenyleg egy roman fejedelem volt,aki gyerekkent kerult a torok udvarba tuszkent.Nem volt jobb vagy rosszabb a korabeli uralkodoknal, mindossze volt egy jolfejlett szadista oldala:)
Akirol ti azt hiszitek,az Lugossy Bela magyar szarmazasu szinesz,a drakula elso megszemelyesitoje filmvasznon.:)

Igényes 2013.07.02. 14:36:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: És akkor a szíriuszi magyar ufókat, akik pár szakadár szekta szerint tulajdonképpen zsidók, még bele sem számoltad. :)

Amarante 2013.07.02. 14:39:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A roman mitoszok inkabb mesek es babonak tomkelege.Biztos van realitas alapja, valahol legalol,de a kepzelet beburkolja mindenfele misztikus dologgal. ez a nagyon nagy vallasossaguknak koszonheto.

Amarante 2013.07.02. 14:40:09

@Igényes:

Ennyire almos nem lehetsz!:)

Amarante 2013.07.02. 14:40:46

@hagyma:

Na ezt latod egybol elhiszem:):):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 14:41:06

@Igényes:
Az sem rossz választás :)

Ma végre találtam jó virslit: Coop Kykling virsli :) Megsütöttem kis olajon, lisztesen és dijoni mustárral valami észbontó volt!
Lehet az előzőnek azért lett olyan szaga, mint egy oszlo hullának, mert megfőztem sütés helyett :)

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 14:42:30

@Amarante: hat igen, ebben egyetertek de kiegeszitenem
. a roman nemzettudat alapja ket dologra lett felepitve.
1. a merhetetlen vallasossag -ami szinte kotelezo
(amugy Romaniaban statisztika szerint naponta adnak at 1 uj templomot)
2. a merhetetlen magyargyulolet es a magyarokkal szembeni onmeghatarozasuk. A magyarok naluk szo szerint a satan kolykei, de szerintem ezt te tudod jobban mint En.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 14:45:32

@hagyma:
Teller Edét, Szilárd Leó-t nem ismerik? Pedig nekik is sokat köszönhetnek :)

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 14:47:20

@zopilote: ez amugy meg megint a felreertesek tomkelege.
Minden szllav nyelven a palacsinta az vmi palacinki stb (kiveve lengyelul) ez meg nem jelenti azt,hogy magyaroktol vettek at (vagy forditva is lehetett).
De van egy csomo mas dolog is: puska magyarul delszlav nyelveken puskee. Szoval?
Macska - csehul, szlovakul, horvatul stb is macska a macska. Szoval akkor a magyarok nemis lathattak macskat a honfoglalas elott? Vagy nemis volt neve? Lehet vmi szoros hulye nyavogo ize lehetett biztos elotte es a szlavok villanyoztak fel a magyar elmet,hogy hat az a MACSKA!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 14:49:49

@Igényes:

Ez alternatív áttörténészkedés, ami minden népnél megvan. Semmi gond vele, ha nem szivárog át a valóságos történelemtudományba.

wp.me/p2oZYa-dm

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 14:50:39

@Amarante: miert? van amit nem hiszel el nekem?
@Kovermadar: hogyne ismernek, mint amerikait...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 14:54:49

@Gyurcsótány Ferenc:

Az, hogy valaminek mi a neve, nem jelenti feltétlenül, hogy előtte nem is létezett. A dolgok neve változhat. Pl. amit 25 éve még kompjúternek mondtak a magyarok, az manapság számítógép néven ismert.

Amarante 2013.07.02. 14:55:30

@Gyurcsótány Ferenc:

Amit leirsz az igaz csak akik a romanokrol alltalaban beszelnek igy,azok nem tudjak,hogy ott ahol kevert a lakossag ez nem mindeg igaz.Aki a magyargyuloletet szitja az pl. nem el Erdelyben,hanem Regatban,Moldovaban vagy Havasalfoldon es lehet,hogy elo magyart nem is latott:):)
Ok sem mind nacionalistak,nem mindenki ostoba,rosszindulatu.Csupan egy nemzet jo es rossz tulajdonsagokkal:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 14:56:03

csaxolok szinte ember nem mondja meg itt, hogy a rubik kocka magyar, pedig mindenki ismeri a rubik kockat
hat ez van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 14:57:52

@Kovermadar: mondjuk mar amerikaikent csinaltak amit csinaltak...
ezt ne feledjuk
ha holnap feltalalom az orokmozgot, akkor amerikaikent konyvelnek el:)

Amarante 2013.07.02. 14:58:28

@Gyurcsótány Ferenc:

A magyar nyelv is,mint minden mas nyelv a mai korban,nem tiszta.Sok szavunk igenis szlav eredetu,a 150 evnyi torok uralom is megtette a hatasat,kerult hozzank sok szo a Monarchia idejebol es akkor a sok mas betelepult torzsrol meg nem is beszeltunk:):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 14:58:59

@hagyma:
Nem azért... csak blama lenne őket nem ismerni, a Zsazsát viszont igen.

Amarante 2013.07.02. 14:59:28

@hagyma: A drakulat javitottam ki az en ismereteim szerint:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 15:00:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez inkabb forditva van szerintem....
a kezdetekkor hivtak szamitogepnek, azutan computernek
bar a jelen helyzetet nem ismerem

Amarante 2013.07.02. 15:00:47

@hagyma:

Amint a porlasztot,biztonsagi gyufat,C vitamint es stb., stb.,:):):)

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 15:02:51

@Amarante: ez szo szerint igy igaz. Latod ezzel egyetertek. Olyan helyeken gyulolik a magyarokat a kornyezo orszagokban,ahol eletukben annyi magyarral futottak ossze mint en echte szamurajjal.
Ez van Szlovakiaban is. Delen tokeletesen elvannak a magyarokkal es siman atvaltanak magyarra a szlovakok,h ne sertsek meg a magyar tobbseget egy tarsalgasban,de forditva is igaz.
Persze ez a gyulolet a reszukrol arra vezetheto vissza,hogy tudjak,h lopott foldon elnek - ezt egyszer egy roman srac mondta nekem,akinek magyar felesege volt es megtanult magyarul miatta - es ugyanugy nem tudjak feldolgozni a gyokertelenseget mint mi az elveszteset a foldunknek. Ugyanaz a frusztracio jon ki rajtuk csak masik iranybol. Szerintem igaza volt a roman sracnak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 15:03:15

@Kovermadar: en sok meglepetest okozok itt, mikor beszelgetunk
es elmondom, ki volt magyar
Mary kedvenc focistaja egy Joe Nemeth nevezetu jatekos volt es tolem tudta meg hogy magyar
legalabbis a szulei magyarkent jottek ki
es lehetne sorolni
Zsazsarol viszont mindenki tudja:)
nagy respektje lett, hogy felpofozott egy rendort:)
meg amugyis:)

Igényes 2013.07.02. 15:04:08

@Amarante: De. :(

@Kovermadar: Megnézted az összetételét? írták a hullát?

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Bazmeg. :D

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 15:07:22

@Amarante: ezzel is egyetertek.
Multkor beszelgettem egy lengyel csajjal aki beszel szerbul es elt szerbiaban.
Kerdeztem nehez volt neked a szerb?
Azt mondta a szerb nyelv az valami kevert nyelv. Nagy resze orosz-bolgar, egy resze magyar, es torok szavaik is vannak benne es a tobbi.

A roman nyelv pl. a legnagyobb szamu kulfoldi jovevenyszot a kornyezo nepek kozul a magyaroktol vettek at. Aszem kb. 9%-a a roman nyelvnek.utana a nemet nyelvbol vettek at.
Ebben persze nem vagyok szaki.Olvastam. Birca biztos jobban tudna.
Szoval egymas nyelvebol atvettek a nepek. Ezen semmi takargatnivalo, vagy szepitgetni valo nincs.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 15:09:10

@hagyma:
Sőt, a rúgást is magyarok honosították (fejlesztették) ott tökéletesre... valami testvérek, de már nem tudom a nevüket.

@Igényes:
Nem volt ráítva :)

Amarante 2013.07.02. 15:10:50

@Gyurcsótány Ferenc:

Nem lopott itt senki senkitol:):)
ki a lofutty kotelezte a magyarokat,hogy a vegso pillanatig kitartsanak a vesztes ugy mellett?Ez a legjobb tulajdonsaguk es hozza mindenfele szlogent kitalalnak:a becsulet kotelez pl.
a romanok szemfulesek voltak es jobban figyeltek az erdekeikre,jutalmul megkaptak Erdelyt:):):)

lehet errol keseregni,lehet megmagyarazni meg lehet mindent de szerintem beismerni kene a hibainkat es okulni a tevedeseinkbol.Megintcsak szerintem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 15:13:33

@Kovermadar: Gogolak
ok hoztak be hogy kanyarban rugjak meg a labdat
amugy ma is van egy punterunk
Mesko Zoltan aki erdelyi magayar es a patriots jatekosa

élhetetlen 2013.07.02. 15:14:28

@alpynia: Én csak egy hetet voltam Marokkóban, túristaként, imádtam, bár nem volt könnyű, mert hárman voltunk a csoportban, kaptunk egy hétre egy minibuszt, a sofőr nem beszélt angolul, én nem beszélek franciálul, de azért boldogultunk. Amiért írok, az nem ez, hanem az, ami ott fekete táska, Egyiptomban egy papírzacskó. A lazábban mohamedánok így oldják meg, hogy Allah nem látja! Nem kitaláltam, mondták!

Amarante 2013.07.02. 15:15:23

@Gyurcsótány Ferenc:

Megegy lofutty:):)
a roman szavak nagy resze tenyleg latin eredetu,nagy hatassal volt ra a francia nyelv,es nemi bulgar,szlav beutes,de ez nem annyira eros.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 15:16:17

@hagyma:

Az idegen szavak jellemzően vagy meghonosodnak vagy magyarosodnak. A köztes állapot meg az, hogy mind a kettő megmarad, de az egyik marginális. A számítógép esetében ez utóbbi történt, megmaradt a kompjúter szó is, de marginális. Ellenpélda a telefon, ahol a távbeszélő szó ma már viccnek számít, utoljára 20 éve láttam egy postán.

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.02. 15:20:02

@Amarante: persze ez igy igaz.
Ez mar tortenelem. De azt se ertem mi a szarnak kellett Magyarorszagnak 70 evvel ezelott a doni vagohidra kuldeni tobb mint 100ezer magyart?
Szoval a magyarok nem csak aldozatai a tortenelemnek hanem a sajat hulyseguk okozoja is es utana megy a keserges.

Kizartnak tartom amugy,hogy az idok vegezeteig meg tudnak tartani. Foleg annak fenyeben,hogy az erdelyi romansag letszama is rohamtempoban apad. Kivandorlas, gyerektelenseg.
Epp az elnokuk mondta par napja,h szuljenek a nok gyereket mert Romania lakossaga 2030-ra 15 millio ala csokken es annak nagy resze cigany lesz mert megvaltoznak annyira az etnikai viszonyok. Nem vennek ra merget,hogy Erdely (na nem a kozeli jovoben) de mondjuk 2100-ban is meg Romanianak fogjak hivni.
Vagy Szlovakia peldaja. Annyi mar a cigany etnikum (kulonosen a keleti reszen),hogy hamarosan a szlovak is csak egy nemzetiseg lesz a sok kozul ugyanugy mint anno Uhorsko-ban.
Majd ha lesz az orszag lakossaga 2100 korul 3 millio es abbol 1.5-2 millio ciagany etnikum lehet fel fogjak vetni trianon reviziojat es kerni,hogy inkabb akkor mar magyarokhoz csapjak oket. Persze ez is csak science fiction.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 15:20:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hat nem tudom
amit olvasok , a PC gyakrabban elofordul
de regen voltam otthon
ha szamitogepnek hivjak, en elfogadom
bar a computer az minden csak nem szamitogep:)

Amarante 2013.07.02. 15:26:19

@Gyurcsótány Ferenc:

Realis alapja annak,hogy Erdely onnallo legyen=nulla:):)

amit ti mo-on nem igazan tudtok:az erdelyiek sem boldogok attol,hogy innen megy ez a szoveg,mert a levet ok isszak meg.A szekelyekben mindeg mocorog valami...na ez lehet,hogy tehetseg de az is lehet hogy kukac:):)Mondjuk ok az autonomiat csak a sajat reszukre kerik:):) Igaz ez Ceausescu alatt megvolt nekik,de akkor meg mas hasfajasuk volt.
Szerintem egyhamar ebbol nem lesz semmi es ha sokat vergodnek csak a hurok szorul jobban a nyakukon.

Amarante 2013.07.02. 15:27:29

@Amarante: Bocsi:Ceausescu elott:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 15:29:14

@Amarante: 30 eve mit mondtal volna a szovjetunio szetesesere es a nemetek egyesulesere?
szoval ezzel a nullaval vigyazzunk

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 15:30:15

@Gyurcsótány Ferenc:

Kevert nyelv? Mit értünk ez alatt? Ha azt, hogy vannak benne idegen szavak, akkor minden nyelv kevert.

Ha meg azt, hogy ténylegesen több nyelvből alakult ki, akkor az ilyen nyelv NAGYON kevés. Az ilyen nyelveket hívjuk kreol nyelveknek. Kialakulásuk: 2 vagy több nyelv pidzsinizálódik, majd létrejön a kreol nyelv. A pidzsinizálódás azt jelenti: több nép közös nyelvet használ, egy létező nyelvet, azonban azt a nyelvet leegyszerűsíti, pl. csökkenti a hangokat, a nyelvtant. A középkori európai hajósok nyelve, a lingua franca ilyen volt, ez egy olasz-arab-török-görög-francia-spanyol keveréknyelv volt.

Aztán ha egy pidzsin nyelv annyira elterjed, hogy "valódi" nyelv lesz belőle, akkor kialakulhat egy olyan emberi közösség, melynek ez lesz az anyanyelve. Ennek a neve kreol. Pl. a haiti kreol ilyen.

Na most, se a szerb, se a román, se a magyar nem kreol nyelv, sőt ehhez semmi köze. A szerb egy szláv nyelv, az ősszlávból származik, a román meg újlatin nyelv és a latinból származik. Ezen semmit sem változtat, hogy vannak idegen szavak.

Amarante 2013.07.02. 15:30:46

@hagyma:

Lassan mindketto kikopik a koztudatbol,mert manapsag laptopot veszunk vagy asztali gepet netan tablet vagy ipad stb.:)a telefon mar okos-e vagy nem negyobb gond,mint az hogy van-e:):)
Tenyleg szelsebesen valtozik a vilag es vele az elo nyelv.

élhetetlen 2013.07.02. 15:31:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Tekintsünk el egy percre a történelmi tematikától. Nekem volt egy bolgár csoportvezetőm, aki az egyik kollégámnak azt találta volt mondani, hogy makedónok, mint olyanok, nincsenek is, miközben a sránc felesége makedón volt. Tehát Nektek, románoknak, bolgároknak is vissza kellene venni egy kicsit.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 15:33:10

@Gyurcsótány Ferenc:

A legfontosabb jellemző minden nyelv esetében a nyelvtan, aztán a hangtan, s aztán az szavak. Ezért a szavakban való változásnak van a legkisebb jelentősége. Azaz bármilyen sok idegen szó is van, az nem tud változtatni a nyelv jellegén.

Amarante 2013.07.02. 15:34:14

@hagyma:

Azert az egy masik kerdes!Ott eredetileg kulonallo allamok egybekenyszeritett egysegerol beszeltunk vagy egy allam ketteosztasarol.
Ami Erdelyt naggya tette a XVII-ik szazadik,az ma mar nincs meg,termeszeti kincseit kimeritettek,turizmus mukodhetne,de ahhoz kene rengeteg befektetes....Nem eleg okos politikat folytatni ha nincs mogotte gazdasag.

Amarante 2013.07.02. 15:36:29

@élhetetlen:

Na rugaszkodj ennek megegyszer mert nem ertem mit akarsz mondani.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 15:37:22

@élhetetlen:

Persze, ez a másik véglet. Attól, hogy valami nem volt x éve, még nem jelenti azt, hogy ma sincs x. Az, hogy 150 éve egy szál macedón sem élt a Földön, az történelmi tény. De ebből nem következik az, hogy ma sincsenek.

Szóval aki ilyet mond, az abba a hibába esik, hogy "nem lehet, mert korábban nem volt", pedig ez hülyeség.

A románok is mondják, hogy nincsenek moldávok, mert ők románok. Persze, valóban minden moldáv őse román, de ettől még lehetnek ma moldávok. vagy nacionalista érzelmű zsidóktól halllottam ugyanazt "nincsenek palesztínok", pedig vannak, s tök mindegy, hogy 100 éve még nem voltak.

élhetetlen 2013.07.02. 15:43:46

@Amarante: Két hozzászólást, írtam, egyiket a zacskóból ivott piáról, a másikat a makedónokról. Nem tudom, mivel kapcsolatban nem tudod, mit akarok mondani.

Amarante 2013.07.02. 15:49:42

@élhetetlen: Kozben rajottem:):):)Rossz kommenthez tarsitottam:)Bocsi:)

élhetetlen 2013.07.02. 15:50:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ezt kösz, szép válasz volt! (Azt már nem tudom, mert történelmi ismeretein roppant hiányosak, de mintha azt tanultam volna, hogy Nagy Sándor makedón volt. Ez a megjegyzés most független attól, hogy komolyan gondolom, hogy a válaszod korrekt, és kedves volt.)

Amarante 2013.07.02. 15:55:28

@Kovermadar:

Marhogy az a legnagyobb gondjuk vasarlaskor:):):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 15:57:35

@Amarante:
De nem értem még mindig.
Van aki szereti és van aki nem. Én tudom milyet veszek, ha csereéretté válik a mostani (úgy saccolom jövő nyárra). Nincs itt semmi gond :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 16:05:44

Tegnap rájöttem, hogy a legjobb a Chaplin filmek nyelvezete. Letisztult, kevés idegen eredetű szó... bárki számára könnyen érthető :)

Amarante 2013.07.02. 16:06:19

@Kovermadar:

Arrol irtam,hogy a nyel milyen gyorsan valtozik.

Mar nem a telefon szot hasznaljuk,hanem mobilrol beszelunk,pedig regen tavbeszelo volt a neve.Most mar csak mobil es az fontosabb kerdesse valt,hogy okos-e vagy nem,mint az,hogy megvehetjuk-e egyaltalan.
Bejonnek szavak majd kimennek vagy atalakulnak:):):)

Kulomben meg igy jar az , aki azonositatlan hullakbol keszult virslit eszik:):):):)

rabia 2013.07.02. 16:12:50

@M. Úr: nem, nagyon kevés ember van az utcán, mert a családok szolidárisok. Csak olyan emberek koldulnak, akiknek senkijük sincs és dolgozni sem tudnak.

Jártunk egy nyomornegyedben is, amolyan bádogvárosban, de nem ez a jellemző, azért valahogy mindenki összekuporgat egy tömbháznyira valót, és mindenki dolgozik valamit, ha más nem, kenyeret árul, vagy hennát fest, vagy bármit.

rabia 2013.07.02. 16:17:02

@Amarante: azért pont az arab, mert ha a zember (én) a jövőben gondolkodik, akkor vagy az arab, vagy a kínai, de a kínaira egy élet sem elég, másrészt már tanultam egy sémi nyelvet (a hébert).

Öt éve tanulok arabul, és egy éve tanítom. Mivel nem európai nyelv, és senkinek nem az anyanyelve, elég nehéz megtanulni, kb. annyira, mint egy idegennek a magyart. Ahhoz, hogy az ember tényleg jó legyen benne, kint kell élni egy ideig, attól függően, hogy kinek milyen a nyelvérzéke, de legalább egy évet.

Amarante 2013.07.02. 16:25:23

@rabia:

Fogtok meg visszamenni?

Hol tanitod a nyelvet?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 16:27:25

@élhetetlen:

Az ókori macedón és a mai macedón két külön nép, ez csak névegyezés. Nincs semmilyen kontinuitás se etnikailag, se öntudatban, se nyelvben. Az ókori macedónok asszimilálódtak a görög népbe 2000-2500 éve, a mai macedónok pedig a bolgár népből szakadtak ki 50-150 éve

Persze genetikai kontinuitás biztos van az ókori és a modern macedónok között, de ez nem lényeges.

rabia 2013.07.02. 16:33:15

@Amarante: Remélem, hogy visszamegyünk, legalább három hónapra megint.

Az ELTÉ-n tanítok.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 16:34:02

@rabia:

Akkor van pár kérdésem:
- egy marokkói átlagember mennyire ért meg egy egyiptomi filmet?
- egy marokkói átlagember mennyire érti meg a szaúdi vagy a jemeni arabot?
- a kevésbé művelt marokkóiaknak milyen a szintjük a klasszikus arab nyelv ismeretében?

rabia 2013.07.02. 16:41:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az egyiptomi dialektust, pontosan a filmek miatt, viszonylag sokan ismerik, szóval megértik Marokkóban is. De ha egy marokkói csak dialektusban beszél és a jemeni/szaúdi is, akkor nem fogják megérteni egymást, ezért kell a fuszha.

Marokkóban most már kötelező módon tanítják a fuszhát a iskolában, és aki olvas újságot (nagyon sokan), vagy néz tévét, a boldogul.

A klasszikus arab (tehát a középkori), ami szinte csak a kifejezésiekben tér el a mai Modern Standard Arabictól, a Korán nyelve, tehát valammilyen szinten mindenki ismeri és érti, mert sinte minden felnőtt férfi (és a nők közül is sokan) tudja fejből a Koránt.

Tehát, amikor én MSA-t használtam a piacon, mindenki megértette, mit akarok, de az idősebbek nem mindig tudtak válaszolni. Ez vagy azért volt, mert nem arabok (hanem berberek), vagy mert nincsenek hozzászokva, hogy az irodalmi nyelven beszéljenek. Aki 40 alatti, azzal gond nélkül tudtam értekezni.

Shanarey 2013.07.02. 17:06:57

Na szép nap a mai, új poszt, új hülyeségek.

A "guggolós" nem szimpatikus, de azért egyszer elmennék arrafelé.

Ha már románozás magyarozás.

Nem mindegy, ha mindannyian uniós tagok vagyunk ?

Kiváncsi lennék egy olyan kutatásra, amely tárgya, az eredeti ősmagyar géntérkép lenne, és a mai magyarokban ugyan mennyi is az annyi.

Szerintem kb 5-10% maximum, vagyis ennyit az űbermagyarokról.

mirx 2013.07.02. 17:15:21

@Amarante: arra emlékszel amúgy, hogy régen még mindenki "rádiótelefonnak" hívta?

Amarante 2013.07.02. 17:16:41

@mirx: :):):)

Es mekkora merete volt az elsoknek:):):)

Amarante 2013.07.02. 17:18:24

@Shanarey:

azota mar sokmindenben megegyeztunk roman-magyar temakorben:):)

a guggolos nekem sem jon be,foleg szekrekedes eseten kenyelmetlen:):)

Amarante 2013.07.02. 17:21:35

@rabia:

Ott mennyire erezheto az akcentus? Van-e egyaltalaban?

Amarante 2013.07.02. 17:35:21

@rabia:

Arra gondoltam,hogy ha egy kulfoldi megtanulja a nyelvet,akkor akcenussal beszeli-e?
Mint pl. en : elkeseritoen magyarizu az angolom:):):)

BTBTBT 2013.07.02. 17:39:39

@rabia:
"azért pont az arab, mert ha a zember (én) a jövőben gondolkodik, akkor vagy az arab, vagy a kínai"
A fentit azert, mert szerinted meg eletedben atvehetik az angoltol a hasznalatban valo elsobbseget?

rabia 2013.07.02. 17:39:45

@Amarante: persze, van néhány hang, amit nagyon nehéz megtanulni helyesen ejteni. És én raccsolok (ráadásul). A legrémesebb a volt, amikor egy koreai srác beszélt a nyelviskolában arabul :) Szóval van, nekem is, biztos. De maguknak az araboknak is van, mert bár elvileg a MSA-ban csak 3 magánhangzó van (a, i, u), ezt nem mindig egyértelműen így ejtik, van, ahol az a: e.

rabia 2013.07.02. 17:41:16

@Barátusz: nem, szerintem nem, de sok arab lesz európában (már most is igen jelentős kisebbség), és az arab egyre inkább világnyelv lesz, gazdasági potenciál, etc.

BTBTBT 2013.07.02. 17:45:37

@rabia:
Arra a nehany olajjal rendelkezo arab orszagra celzol gazdasagi potencial szempotjabol, amelyek nagyon is jol elvannak az angollal, ha az europai/amerikai/kinai cegekkel kell uzletelniuk?
Mert az Europaba beozonlo, segelyen es tamogatason tengodo, arab teruletekrol (is) erkezoknek aztan legfeljebb vasarloereje van egy adott nyugat-europai orszagban.

@Amarante:
Fizess be egy "dialect coach"-ra, es akkor az altalad valasztott angol akcentust tanulhatod meg tokleletesen. :)

Amarante 2013.07.02. 17:47:17

@Barátusz:

Pont eleg a sajatom:):):)bar ezt tudnam valahogy elvesziteni:)

BTBTBT 2013.07.02. 17:47:51

@Amarante:
Hat eppen ezert csiszold a mives angolt. Abbol is van nehany fajta. :)

Amarante 2013.07.02. 17:50:29

@rabia:

en mikor vizsgazom,akkor fohaszkodok, hogy nehogy azsiai legyen a partnerem:):):)van3-4 osztalytarsam es tenyleg remesen beszelnek.Az egyikuk 7 eve el itt es a ferje is angol.....lehet ez a hosszu, boldog hazzassag titka:):) Nincs kommunukacio,ergo:nincs vita:):):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 17:51:18

@Barátusz:
Ezt én is így gondolom, de nem volt erőm megfogalmazni :) Ma nagyon punnyadt vagyok :)

Amarante 2013.07.02. 17:52:17

@Barátusz:

igazsag szerint en meg magyarul is csak erdelyiesen tudok:):)Jo kis szatmari dialektus:)

BTBTBT 2013.07.02. 17:53:05

@Kovermadar:
Na, az dumal, akinek augusztus vegeig hetvege van.
Ugyan miben faradtal el? Az unalomban? :)

rabia 2013.07.02. 17:53:37

@Barátusz: szerintem nem ilyen egyszerű a helyzet, mert Európában nem csak ez a két véglet létezik. De pl. olyasmire gondoltam, hogy az arabok integrációja szempontjából fontos lehet, hogy valaki beszéli a nyelvüket, mert akkor könnyebb nekik egy európai nyelvet megtanítani. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha valaki eljut arra a szintre, hogy jól beszéljen arabul, akkor ez igen nagy előny az európai munkaerőpiacon, elég sok ismerősömnek sikerült elhelyezkedni így.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 18:00:01

@rabia:
Na szegény arabusok... még nyelvet is kellene egyedül tanulniuk.
A következő lépés, hogy dolgozni is fogunk helyettük? Jajj, nem, mert ez már megvalósult :)
Mi van még? Főzni helyettük?

@Barátusz:
Nyomott volt az idő és igen... eseménytelen nap volt :) Leszámítva, hogy az unokahúgaim Göteborgban elvertek 17-5-re a norvég ellenfelüket a Partille Cup-on :)

Igényes 2013.07.02. 18:18:48

@Kovermadar: Majd nősülsz helyettük. Lesz 9 feleséged, mit szólsz?

BTBTBT 2013.07.02. 18:18:58

@rabia:
Amit irsz, azt a gyakorlatot mutatja, hogy az arabok/keleti hordak anelkul nyomulnak be a nyugat-europai orszagokba, hogy beszelnek az adott orszag nyelvet.
Nem ertem, hogy egy arab/barmilyen mas naciobol szarmazo integracioja szempontjabol miert fontos, hogy a fogado orszagban beszelik-e a o nyelvet.

Azok az ismeroseid arab nyelvtudast megszerezve helyezkedtek el az europai munkaeropiacon? Arab cegek europai kepviseletein?

rabia 2013.07.02. 18:24:34

@Barátusz: az első részt nem tartom reagálásra érdemesnek.

a másodikra: multiknál, állami adminisztrációban, pl.

BTBTBT 2013.07.02. 18:36:52

@rabia:
Sokatmondo. :)
Nyilvan nem kutya kotelessege egy masik orszagba koltozonek tudni a celorszag nyelvet. Elvarhatja, hogy ott megtanitsak neki, ugye? Termeszesen ingyen.

Europai vagy arab ismerosokrol van szo? Illetve ahogy korabban kerdeztem: arab cegek europai kepviseletein dolgoznak? Mert ha valaki Europaban dolgozik, annak nem igazan van szuksege arab nyelvtudasra, meg ha a cegenek vannak is arab orszagokban erdekeltsegei.

rabia 2013.07.02. 18:43:06

@Barátusz: nem arab cégekről és európai munkavállalókról van szó.

BTBTBT 2013.07.02. 18:48:36

@rabia:
Akkor arab munkavallalokrol europai cegeknel? Vagy nem akarod elarulni? :)

rabia 2013.07.02. 18:52:23

nem értem, hogy mit nem lehet ezen érteni. nem arabokról van szó, és nem arab cégekről. de ezt már írtam egyel fennebb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 19:19:42

@Igényes:
Nemszeretnék...

@Barátusz:
Jól látod és valóban elég gáz a dolog. Nálunk halmozottan. Amikor egy nyelviskola, ami SVÉD-et oktat menekülteknek, úgy keres recepcióst, hogy tudjon arabul, perzsául vagy szomáliaiul...

Dolgozniuk nem kell... megtanulni svédül / angolul nem kell... minek jönnek akkor ide?
(a suli a pénzért járnak, de van olyan, aki 9 év után is rosszabbul beszél, mint mi, akik 2 éve vagyunk itt)

BTBTBT 2013.07.02. 19:20:18

Nem baj. Nem szeretek harapofogoval kihuzni mindent masokbol. :)
Ugyhogy arra mar ra sem kerdezek - sokadszorra -, hogy mi elonye lehet egy europai multinal dolgozo europai munkavallalonak az arab nyelv ismeretebol. Illetve hogy miert elony az europai munkaeropiacon, ha egy europai szemely tud arabul.

nosuti 2013.07.02. 19:38:05

@Barátusz: neked mindig ilyen nehezen válaszolnak? már megint le leszel hülyézve ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 19:42:10

@Barátusz:
Bizonyos országokban, az állami szektorban előny lehet a menekültek, bevándorlók miatt...

Egyszer majd minket fognak sajnálni valahol :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 19:43:42

@nosuti:
Ne piszkáld a barátuszomat, mert a Nemzetközi Barátusz Szövetséggel gyűlik meg a bajod! ;)

Neki sosem válaszolnak, mert mindig az elevenjükre tapint :D

nosuti 2013.07.02. 19:58:03

@Kovermadar: és hogy lehet a szövetségbe bekerülni? kinek főzzek kávét?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 20:02:17

@Amarante: erdely onallo fejedelemseg volt...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 20:10:17

@rabia: elfogy az olaj, oszt mennek a levesbe

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 20:10:57

@Kovermadar:

Van egy bolgár közmondás, most nem jut eszembe a magyar verziója. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Magyarul: nem az a hülye, aki megeszi a rétest, hanem az aki odaadja neki,

2013.07.02. 20:12:31

@hagyma: usa mit fog csinalni, ha elfogy az olaj?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 20:14:24

@hagyma:

Erdély sosem volt önálló állam. 1541-ig Magyarország része volt. Aztán meg az Oszmán Birodalom vazallus tartománya. Aztán 1711-től 1848-ig Habsburg tartomány, amjd ismét Magyarország, majd 1918-tól Románia.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 20:16:23

@charlieharper: mi okosak vagyunk
mikor mar sehol nem lesz olaj, itt meg lesz, mert hatalmas tartalekok vannak
ez egy
ketto az tuti itt fognak valami uj energiahozrdoZot ki/fel/talalni, nem valami arab
harom: en mar akkor regen six feet under, ugyhogy leszarom

BTBTBT 2013.07.02. 20:16:55

@Amarante:
Elegge magyarul beszelsz te itten, kerlek. Ja, hogy a szatmari dialektushoz van forditoprogram a neten. :)))

@nosuti:
Nekem fozhetsz kavet. Inkabb teat, az jobban csuszik. :)
Amikor nem vagy csak nyugvenyelosen valaszolnak, vagy "nem akarjak" megerteni a kerdest, mar sejteti, hogy merre fog elmenni a beszelgetes.
Az ilyenkor lehulyezokon meg csak nevetek.
Ami meg nagyon szokott tetszeni, mikor valaki egy eleve teves ervelest visz vegig a vitaban, nem torodik azzal, hogy be lett bizonyitva az ellenkezoje, es a vegen azt allitja, hogy "annyira semmiseg volt", ami miatt vitazni kezdtunk. :)

@Kovermadar:
A nyugat-europai - kulonosen angol - allami szektorban valoban divat es az is maradfelulreprezentalni a kisebbsegeket - es van kozottuk nagyon sok jol dolgozo es beszelo, ugyhogy ott esetleg. De szar melos oda sem kell.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 20:21:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nekem ugy remlik onnallo allam volt a XVII-ik szazadban, de hogy el;otte es utana is volt bizonyos fuggetlensege az tuti
ha most megnezzuk a baszkokat, vagy a moldavokat pl, erdely is torekedhetne szuvenirsegre, az mas kerdes, hogy semmi ertelme, /ott sem/ meg nem is nagyon akarnak, mivel rengetegen roman is betelepult
a mai helyzetben nem logikus, de mint mondtam ki gondolta 30 eve, hogy tildy londonban fog melozni masik 500 ezer magyarral egyutt? hogy felmerulhet a baszk es skot kulonvalas, hogy szetesik a szovjetunio, hogy amerikanak fekete lesz az elnoke
es folytathatnam a sort

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 20:21:30

@rabia:

www.youtube.com/watch?v=YYkau4E8bpM

Az amerikai Külügy listáján az arab nehezebb nyelvnek van jelölve, mint a magyar. (Természetesen ez amerikai angol anyelvű szempontú rangsorolás.)

rabia 2013.07.02. 20:24:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igen, szerintem azért, mert egy más karakterkészletet és íráslogikát is meg kell tanulni, és az arab nem jelöli a magánhangzókat, tehát csak akkor tud valaki olvasni, ha elég nagy a szókincse hozzá.

rabia 2013.07.02. 20:25:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de a nyelvtanban szinte nincs is kivétel, illetve ami az, még az is szabályos. Ezért viszonylag könnyű tanulni annak, aki szeret szabályokat memorizálni.

Igényes 2013.07.02. 20:26:56

@Kovermadar: Pedig igazán nem mondhatod, hogy nem a legkellemesebb részét szemeltem ki neked. De ha fárasztanak, kölcsönözhetnél belőlük a barátuszaidnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 20:28:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Teljesen igaz! :)

@Barátusz:
Jól dolgozó, lelkes ember megtanulja a nyelvet... a semmirekellő költözik úgy új heéyre, hogy nem akar legalább a nyelvvel tisztában lenni. mondjuk utálják is az ilyet, még a toleráns svédek is :)

@hagyma:
Alaszka megvásárlása és békén hagyása jó üzlet volt...
Abban is biztos vagyok, hogy már van elképzelés az olaj kiváltására...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 20:30:33

@Kovermadar: nalatok egy mandarin harcos all a konyhaasztalon?
tudtok elni

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 20:31:10

@rabia:

Csak a betűkkel ismerkedtem, többel nem, de a hébert tanultam egy keveset, s alapvetően hasonló lehet a logika. Azaz bizonyára fő gond, hogy kezdetben nehéz olvasni, mert ha az ember nem tud elég szót, nem tud rendesen olvasni a magánhnagzóhiány miatt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 20:32:58

Tegyél egy csigát egy fehér lapra. Erősíts egy tollat az oldalához. Indítsd útnak jobbról balra és már kész is a Korán első oldala. :)

Milyen csacsi dolog a Koránt Koránnak hívni, amikor 500 évvel a kereszténység után íródott? A Későn sokkal találóbb lenne ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 20:33:54

@hagyma:
Nem harcos, teljesen békés :) Csak van és vigyorog :D

BTBTBT 2013.07.02. 20:34:19

@Kovermadar:
Raadasul a lelkes ember nem az erkezese utan tanulja a nyelvet.
Minket is "utalnak" - kulonosen a mo.-on elo, idonkent kulfoldre utazgato magyarok -, mert ki merjuk nyilvanitani az ilyeten nemtetszesunket.

Alaszka beken hagyasa? Mar Clinton megnyitotta az olajmezoket.

rabia 2013.07.02. 20:34:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igen, nagyon hasonló, az igéket kell tudni, mert abból minden képezhető, viszont kötik a betűket, és a szóköz nem a szavak között van, hanem ott, ahol az egyik betű nem köthető balra :) meg kell szokni, ami kb. egy év, van egy lélektani korlát, amíg az ember nagyon szenved. de utána már könnyű.

Igényes 2013.07.02. 20:37:23

@Kovermadar: Nosza főzzünk akkor belőle pálinkát.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 20:37:53

@Igényes:

Category I - 23-24 weeks (575-600 class hours):
Afrikaans
Catalan
Danish
Dutch
French
Galician
Italian
Norwegian
Portuguese
Romanian
Spanish
Swedish

Category II - 30-36 weeks (750-900 class hours):
German (30 weeks / 750 class hours)
Indonesian (36 weeks / 900 class hours)
Javanese (36 weeks / 900 class hours)
Jumieka (36 weeks / 900 class hours)
Malay (36 weeks / 900 class hours)
Swahili (36 weeks / 900 class hours)

Category III - 44 weeks (1100 class hours):
Albanian
Amharic
Armenian
Azerbaijani
Belarusian
Bengali
Bosnian
Bulgarian
Burmese
Cebuano
Croatian
Czech
Dzongkha
Estonian
Finnish
Georgian
Greek
Gujarati
Hebrew
Hindi
Hungarian
Icelandic
Ilocano
Irish
Kannada
Kazakh
Kurdish
Kyrgyz
Khmer
Lao
Latvian
Lithuanian
Macedonian
Marathi
Mongolian
Nepali
Pashto
Persian
Polish
Punjabi
Russian
Serbian
Sinhalese
Slovak
Slovenian
Somali
Tagalog
Tamil
Tanchangya
Telugu
Tetum
Thai
Turkish
Turkmen
Ukrainian
Urdu
Uzbek
Vietnamese
Xhosa
Zulu

Category IV - 88 weeks (2200 class hours) (about half that time preferably spent studying in-country):
Arabic
Cantonese
Japanese
Korean
Mandarin
Taiwanese
Wu

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 20:38:39

@Barátusz:
Akkor tévedtem...

Egy menekültről még el is tudnám képzelni, hogy nem előre tanulta a nyelvet... de van, amikor utána sem akaródzik neki.

Az utálnakot nem értem egészen :)

Igényes 2013.07.02. 20:38:44

@Kovermadar: Drága jó barátuszom, bevagyete baszcsizva, óder a dzsihadot akarod a HA-ra szabadejtani? :D Ennyire nem rémülhettél meg a 9 nő gondolatától. :DD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 20:41:03

@Igényes:
Csigából? Azt megnézném :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Szép lista... a megadott hetek végén milyen tudást feltételez?

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.02. 20:43:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Ellenpélda a telefon, ahol a távbeszélő szó ma már viccnek számít, utoljára 20 éve láttam egy postán."

nana

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 20:45:37

@Igényes:

Eleve a kínainak a fő baja az írás. Úgy szoktam magyarázni: meg kell tanulni pár ezer KRESZ-táblát, melyek közül ráadásul egy rakás túlságosan hasonlít egymásra, s egy részük meg tucatnyi fura vonalból áll, kiszámíhatatlna módon elhelyezkedve egymástól. Egy kezdőnek egy bonyolultabb jel megtanulása is kemény feladat, s van több ezer, Példa: zh.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:%E9%A6%96%E9%A1%B5 - a kínai Wikipédia kezdő oldala.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 20:47:43

Na szóval...

A posztról. Három hónapig voltak kint. Ennyi idő alatt azért ne várjunk mélyreható szociológiai elemzést. Aki írta tud írni, jól összeszedett jól fogalmazott villámposzt. Nincs ezzel semmi baj. Azt hogy arabul tanul szerintem nagyon jól teszi. Az Ő döntése örömét leli benne sőt abból él már, úgyhogy én csak gratulálni tudok.

A románozásról.
Ha valaki sokat dolgozott és dolgozik románokkal az én vagyok. Minden Kelet Európai náció közül a legkülönbek pedig a többivel sincs bajom. Hihetetlen sokat köszönhetek nekik végtelenül kedves segítőkész nép. Akiket én ismerek azok kivétel nélkül. Ha valaki azt állítja hogy zsigerből utálják a magyarokat az még nem találkozott románnal.
A bozgorozás az pedig a tahóság legmélyebb pontja. Kevés undorítóbb dolgot tudok elképzelni mint az áttelepült erdélyieket lerománozni Magyarországon ha pedig egy magyar nevezi őket hazátlannak az minősíteni sem lehet.

@hagyma: Az még néhány száz évig nem fogy el. Ha elfogy akkor valószínűleg a Közel keleten fog elfogyni először és igazad van mennek a levesbe. Igaz addig iszlámmá teszik Európát.
Az USA nagyon előrelátóan gazdálkodik olajkészleteivel. Már a 60-as években hoztak olyan törvényeket hogy bizonyos olajmezőkhöz például 2050 előtt nem szabad hozzányúlni. Az USA-nak iszonyatos nagy olajtartalékai vannak elsősorban Alaszkában de amit saját olajából felhasznál az jelentéktelen a gazdaság energia igényéhez képest. Egyébként téves az a vélekedés hogy arab olajat használnak és azért háborúznak ott.
Közép és Dél Amerikai olajat vesz az USA.
A másik legnagyobb olajtartalék Kanadába van az olajhomokban.

Igényes 2013.07.02. 20:48:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Szép. De 1100 óra nagyon kevésnek tűnik a magyarhoz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 20:49:36

@Kovermadar:

ILR Level 3 – Professional working proficiency

Ez az európai B2-nek felel meg nagyjából:

A person at this level is described as follows:
- able to speak the language with sufficient structural accuracy and vocabulary to participate effectively in most conversations on practical, social, and professional topics
- can discuss particular interests and special fields of competence with reasonable ease
- has comprehension which is quite complete for a normal rate of speech
- has a general vocabulary which is broad enough that he or she rarely has to grope for a word
- has an accent which may be obviously foreign; has a good control of grammar; and whose errors virtually never interfere with understanding and rarely disturb the native speaker.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 20:51:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az nem sámli. Akkor feltételez egy bizonyos szorgalmat is :) Nem rám szabták azt a listát :D

Igényes 2013.07.02. 20:52:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Jah hogy ebben az írás is benne van? Azt hittem, csak a beszéd. Az írásnak gondolom van egy logikája, amire rá kell jönni. Vagy rövidítünk: megtanulod a mogyorós csirkét, és azt írod le mindenhova, kis változtatással.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 20:52:43

@Kovermadar: meg egy maszaly harcosotok sincs a sublotban?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 20:54:05

@Igényes:

1100 óra nem elég B2-höz? A budapesti egyetemi felkészítőn KEVESEBB idő alatt készítik fel a diákokat a magyarra. Persze nyilván ott azért kevesebb az idő, mert a környezet nyelvi.

1100 óra az de facto egy intenzív tanév.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 20:55:33

@Kovermadar:

Elég nehéz úgy nyelvet tanulni, hogy nem akarom megtanulni a nyelvet - ez tény... :-)

Igényes 2013.07.02. 20:55:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Egy átlag magyar kölyök de facto 12 intenzív magyar tanév után kijön az oskolából, aztán hogy hülye mintamókus, az hagyján, de még írni-olvasni sem nagyon tud. Pedig neki az az anyanyelve volt.
Szóval szerintem kevés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 20:56:04

@hagyma:
Nincsen. Van viszont vérszomjat törpenyúl :)

@Igényes:
Késve, késve... fázisceruza.

Igényes 2013.07.02. 20:56:51

@Kovermadar: Nem tetszik kanada. Fura szaga van. Rossz szagú országokba nem megyek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 20:57:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Akarom, most is járok tanfolyásra. Haladok is, de csak feles intenzitással csinálom, mert ismerem magam :D
De haladok!

Tudom mondani, hogy fáj a hasam vagy, hogy éhes vagyok :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 20:58:01

@Igényes:

A kínai írás a világ legkeményebb dolga. Szóval ez objektívan nehéz.

A kínai írás szép alapfokú magtanulásához kell 2 év. A magyar írás TÖKÉLETES megtanulásához meg 2 óra. Ez elég komoly különbség.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 20:59:23

@Igényes:

Itt nem műveltségről beszélünk, hanem nyelvtudásról. Az iskolába sosem járt magyar bunkó is tökéletesen tud magyarul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 21:00:41

@diggerdriver: emellett amit az araboktol veszunk, azert is "fizetve van", tehat ez egy hulye sema, hogy az olajert folyik a haboru, foleg mondjuk afganisztanban
es az arabok boldogan adjak, mert amerika fizet is erte, nekik meg kell a penz
nagyobb olajkitermeles a mexikoi obolben van es texasban az eszaki reszek meg szinte erintetlenek, pedig ott boven van

Igényes 2013.07.02. 21:01:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem, én frankón a nyelvről beszélek, nem a műveltségről. Szavak helyes leírása, egybe írjuk, külön írjuk, ragozás, illesztések, ilyenek. Nem tudják.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 21:01:26

@diggerdriver: de ha minden elfogy, elfoglaljuk canadat
nem problema:)

Igényes 2013.07.02. 21:02:19

@Kovermadar: Az. Kína tiszteletére rendeltem omlósillatos csireket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 21:05:41

@Igényes:
Egyél legközelebb joviális mikroszockót! Mézes-mustárosat...

2013.07.02. 21:06:30

Vajon milyen lehet a moszkvai repteren lakni, ervenyes utlevel nelkul?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 21:10:49

@Igényes:

A helyesírás iskolázottság kérdése. Ha megtanultad az iskolában, többnyire tudod.

A ragozás viszont nyelvtudás kérdése. A magyar analfabéta is tud helyesen ragozni, hiszen ez az anyanyelve.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 21:13:21

@charlieharper:

Ez tiszta formalitás. Az útlevél nála van, az meg, hogy "érvénytelenítették" senkit nem izgat az amerikai hatóságon kívül. Kb. mint amikor a magyar átszökött a 70-es években Jugoszláviából Olaszországban zsebében a piros útlevéllel, mely nem volt érvényes Olaszországra.

Igényes 2013.07.02. 21:18:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nekünk nem rémlik, hogy tanítottak volna helyesírást. Azt úgy tudtad, ha hibáztál, aláhúzták, de tanítani?... Nyelvtant azt igen, de a helyesírás csak úgy volt.
Ha nem hibáztál de a tanárnak az volt a heppje, akkor is aláhúzták (pl. én nem írhattam le, hogy remek, mert hibának számított), ha meg kifogtál egy olyan hepciáskodó hülye kurvát mint én, akkor meg éppen sosem tudtad, mi fog hibának számítani. Leginkább attól függött, mennyire sikerült jól az előző éjszaka, az óra első része úgyis mindig az erről szóló élménybeszámoló volt.

Szóval nem tudod te, milyen csodák vannak a magyar iskolákban. :)
Amúgy szerintem a műveletlen emberek hibáznak a legsűrűbben a ragozásnál, ba/ban, hez hoz höz, stb.

Amarante 2013.07.02. 21:23:06

@Igényes:

Pedig tanitottak:):):)meg szepirast,fogalmazast....Legalabbis az en idomben:):)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 21:25:04

@Igényes:

Magyar ember nem tud hibázni a -hoz/-hez/-höz kérdésben. Legfeljebb elírás lehet. Szóban sosem. A legnagyobb bunkó sem mondja azt, hogy pl. kutyáhöz vagy medvéhoz.

A -ba/-be és -ban/-ben keverése viszont alapvetően műveltségi kérdés. A magyar anyanyelvűek nagy többsége az esetek 95 %-ában nem tesz különbséget a kettő között. Csak a nagyon tagolt, s direkt művelt beszédben van határozott különbség. Alapvetően ez a két rag már szinte teljesen összeolvadt a beszélt magyarban, s csak írásban teszünk különbséget. Ha nem hiszed, vedd fel magadat, majd hallgasd vissza.

Igényes 2013.07.02. 21:25:21

@Amarante: Nemtudom. Én mindig kettest kaptam. De ebben benne lehetett az is, hogy első évben közöltem tanárnénivel, hogy szarok az órái, és úgy viselkedik, mint egy szajha. :)

Amarante 2013.07.02. 21:27:35

@Igényes:

Mar 6 evesen ilyen kis onnallo gondolataid voltak?:):):

Igényes 2013.07.02. 21:28:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: 95%? Á, azért annyi surmónk nincs. Mondjuk 65. (70-re még hagyom felalkudni, de annál több tényleg túlzás.)

De majd kirpróbálom. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 21:29:43

@hagyma:
Az USA-kok jól csinálják. Amikor drága az olaj a sajátjukat használják.
persze mivel ők a nagy felvevőpiac ha a sajátjukat használják akkor csökken a kereslet és mindjárt olcsóbb lesz. Akkor megint telenyomják a tározóikat ócsóér. teljesen igazad van hülye duma az olajért megy a háború duma.

Igényes 2013.07.02. 21:30:17

@Amarante: Nem, ez a középiskolai tanárnéni volt. Úgy jó két év után jöttem rá hogy egy ökör voltam, mert ebben kicsit szofisztikáltabb megközelítéssel azért lettek volna lehetőségek. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 21:32:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Úgy gondolom magamról, hogy ebben a dologban, akkor kivételesen az 5%-hoz tartozok.

Azért nem ugyan az, hogy
Bemegyek a Balatonba (itt nincs értelme, hogy Balatonban)
Benne ülök a Balatonban (itt sem sok értelme van a másiknak)

Az egyik mintha befejezett jelen idő lenne (már benne vagyok a házban) a másik pedig valami szándékot kifejező dolog (be fogok menni / bemennék a házba) Mondjuk ha azt mondom, hogy benne lennék a házban...
Akkor mondjuk azt, hogy a -ba esetén még nem teljesült a dolog, kívül vagyok a dolgon (vagy a mondat tárgya). A -ban esetén pedig már benne van.

Igényes 2013.07.02. 21:32:28

@diggerdriver: Ezzel a vonallal óvatosan, mert gyorsan eljutunk oda, hogy az usa egy kibaszott agresszor, aki imád gyilkolászni, mert megteheti... aztán megint én leszek a főgoosz, és egész este hagyma hisztijét hallgathatjuk, hogy mi nem értjük meg a fejlettebb országok gondolkodását.

Amarante 2013.07.02. 21:32:46

@Igényes:

A kozepiskolaban mar tenyleg nem tanitanak helyesirast.Ott mar csak az alahuzogatas megy,mert feltetelezik,hogy a delikvens mar megtanulta, csak nem gyakorolja:):)

BTBTBT 2013.07.02. 21:32:48

@Kovermadar:
A menekült más, mert annak a nevében is benne van, hogy miért hagyta el az országát.
Ha viszont például egy magyar megélni nem tudás következtében tudatos döntés után megy külföldre, akkor már nem menekült.

Az "utálnak"ot azzal kapcsolatban írtam, hogy nem mindenki szereti, ha nevén van nevezve a gyerek ennek az egész kivándorlás/bevándorlás-folklórnak a negatív oldalával kapcsolatban, tehát amikor tanulatlan tömegek migrálnak, kihasználva a fogadóország lazaságát.

@diggerdriver:
"Egyébként téves az a vélekedés hogy arab olajat használnak és azért háborúznak ott."

Nyilván azért, mert nincs jobb dolguk, meg a ruszkik úgyis a szomszédban vannak.
Az USA bármilyen mondvacsinált okkal megszáll országokat, tehát a háborús gépezet is nagy üzlet. Az ellenségnek meg a CIA eladja a "régi" fegyverzetet, hogy az újat kipróbálhasság az ellenségen. :)

@Amarante:
Az én időmben is. Majd megtudakolom a család sarjaitól, hogy náluk is lefektetik-e így az alapokat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 21:33:45

@diggerdriver: azert a mexikoi obolben tortent olajbalhe utan /olajfurotorony, hurrikan stb./ felszokott az olaj 4 dollar fole es azota is 3,50 korul mozog
elotte meg ketto alatt volt
mikor kijottem 1.20

Igényes 2013.07.02. 21:34:06

@Amarante: A képzelődésből csak a bajok lesznek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 21:34:19

@Igényes:
Az én középiskolai magyartanáromon is érződött, hogy mikor szexelt utoljára :)
Hála neki, utáltam meg minden magyarral kapcsolatos dolgot :) (irodalom, nyelvtan, nemzeti érzelmek - bár ilyenem sosem volt szerintem, mindegy)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 21:34:55

@Igényes: en nem vagyok egy hulye picsa , aki hisztizik
en csak segitek neked megerteni a vilag es kulonosen amerika dolgait, amiert halas lehetsz nekem

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 21:36:20

@hagyma:
Erre apósom mondja mindig, hogy Amerikában az igazi pánik akkor volt, amikor drágább lett 1 liter benzin, mint 1 liter palackozott víz :)
(tudom, nem literben mérnek :) )

Igényes 2013.07.02. 21:38:16

@Kovermadar: Akkor legalább van miért hálásnak lenned neki. :)

@hagyma: Nem gondolnám, hogy erre te vagy a megfelelő személy.

Igényes 2013.07.02. 21:39:08

@Kovermadar: A következő pánik majd akkor lesz, amikor megint a víz lesz drágább.

Amarante 2013.07.02. 21:39:50

@Barátusz:

Na hallod!En is egyike vagyok azoknak,akik0 nyelvtudassal jottek ki:):) Igaz az is,hogy a ferjem tudott es en meg oskolaba jartam-ok es tanulom:)
amikor idom lett volna meg nem tudtam,hogy valaha tenyleg eljovok, amikor meg tudtam mar, akkor eppen latastol mikulasig dolgoztam es rendeztem a familiat.:):)Ejjel meg a radai rossebnek volt energiaja tanulni!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 21:40:12

@Igényes:
Nem, az USA a világ csendőre és joggal. Már kétszer rendbetették a világ szénáját óriási véráldozatok árán.
Mindkét világháború Európából indult és az USA közbelépésére meg gazdasági potenciáljának köszönhetően lett vége.
Na ilyenkor szokták elhinteni azt a dumát hogy ők gazdagodtak belőle.
Az USA-ban a kormánynak minden emberel el kell számolni. Ott drága az emberélet.
Persze tudom hogy divat utálni őket de ez őket kicsit sem zavarja.
Minden lehetőséget kihasználnak és csak a saját érdeküket nézik.
Ettől lettek naggyá.
Nagy divat mostanában a halódó nyugatot emlegetni meg úgy általában temetni a világot.
Köszönik szépen jól vannak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 21:41:18

@Igényes:

Csirke lesz. Búzacsírával és juhkocsonyával töltött csirke, padlizsánágyon. mandulakrémes szósszal, füstölt harcsafarokkal díszitve, mindez leöntve baracklekvárral, azon tejszínhab. s természetesen flambírozva tálálva. Köretnek friss kökörcsinsaláta maniókával

:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.02. 21:42:52

@Kovermadar:

Az átlagmagyar laza beszédben mindig -ba/-be ragot mond -ban/-ben helyett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 21:43:58

@hagyma: Nem bánnám ha én is azt a drága árat fizetném érte.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.02. 21:44:12

@diggerdriver:
Én nem utálom őket!

Vietnámmal nehéz lehetett elszámolni a saját népe felé... (nagyon sok áldozatot követelt, de ez nem kritika!)

A másik, hogy igen, a világ csendőre... és inkább 1000* Amerika legyen, mint bárki már.

BTBTBT 2013.07.02. 21:44:20

@Amarante:
A kérdés csak az, hogy miért is? De már válaszoltál: mivel a férjed tudott. Ha egymagad jössz, talán eleve nem nyelvtudás nélkül indulsz útnak. :)

@diggerdriver:
"Mindkét világháború Európából indult és az USA közbelépésére meg gazdasági potenciáljának köszönhetően lett vége."
Nem utálom az amerikaikat (a kormányaikat nem zártam a szívembe), de úgy mindig könnyű a nagy megmentőt játszani, amikor nem a te térfeleden zajlik a háború.

A Marshall-terven se nyertek egy kanyit sem ugye? :)

Amarante 2013.07.02. 21:49:14

@diggerdriver:

Akkor mondanam,hogy onkentes rendorkent tehetne jobban a dolgat! Tudtommal a rendor=rend orizoje,tan kezdhetne ott,hogy nem robbant ki haborut!
1941-ig az angolok maguk voltak es ha nem lovik seggbe az USA-t a japcsik,akkor egyedul is maradtak volna....
En elhiszem,hogy szeretnek ebben a szerepben tetszelegni!
En is szeretek ugy gondolni magamra,mint 25 eves,szoke bombazora,mikozben 52 vagyok,barna es neheztuzersegnek lennek jobb:):):)
de ezt ne mondd el hagymanak,minek idegesiteni szegenyt:):):)

Igényes 2013.07.02. 21:50:41

@diggerdriver: Hát ezt ők mondják magukról. Aztán van aki azt mondja, hogy ők pénzelték maguknak, hogy majd legyen mit rendbetenni nekik. Megijenek.
Hivatalosan valami olyasmi van, hogy egyből demokráciával indultak, és ezért mennyire jók szabadságjog ügyben, és ezért blabla. A gyakorlatban... (hagyma, ezt most ne olvasd, nem miattad írom) a franc sem akar abban a szabadságban élni.

Ti honnan szeditek, hogy divat utálni őket? Nem divat. Egyszerűen itt még divat tökig benyalni valakinek, csak mert pénze van. Ezt persze betudhatod az általános csóróságnak is.
Hogy köszönik, azt elhiszem, de ha kívülről nézed... halódik az.

Igényes 2013.07.02. 21:53:44

@Kovermadar: Miért pont ők? Amúgy hülyeségeket inkább ne kívánjunk, guantanamoban kipróbálták, és a tesztelők határozottan állítják, hogy nekik nem annyira jött be. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 21:54:05

@Kovermadar:
Egyetértünk.
Vietnam az olyan volt mint mikor összeveszel az Asszonnyal hogy ne vegye meg a 53. cipőt persze Ő megveszi Te vesztettél mégis az 54.-nél már megkérdez Téged hogy megveheti e?

Igényes 2013.07.02. 21:54:53

... Hidd el, kevés rosszabb dolog van, mint amikor proli kezébe hatalmat adsz. Ha meg gumibotot is, akkor pláne.

Igényes 2013.07.02. 21:57:08

@diggerdriver: Lefordítanád ezt nekem kérlek az emberélet védelmének a vonatkozásában? (melyik fél meggyilkolt hazafiai képeznék a cipőt, stb.)

Amarante 2013.07.02. 21:57:43

@Igényes:

Megy am ott is a parasztvakitas csak mas az ideologia:):):)
En sem szeretnek ott lakni es nekem nem jon annyira be az a mentalitas.Persze akinek tetszik:menjen,eljen ott.

zopilote 2013.07.02. 21:57:57

@Amarante:
Az en idomben is volt szep iras. Fogalmazasnal a formulara is emlekszem: bevezetes, targy, befejezes. A szorzotablat ugy tanultuk, mint egy verset:) Sokszor az egesz osztaly mondta korusban, hogy 1x1 az 1, 1x2 2, stb:) Szinte latom magam elott az osztalyt, 1961 - ben, Koszegen. Sot, en meg heti 6 napot jartam altalanosba es kozepiskolaba is:) Volt kormos is, gumicso is a tanar reszerol. A legszadistabbak a tanitonenik voltak:(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 21:59:04

@Barátusz: Én egy szóval nem tagadtam hogy gazdaságilag pozitívan jöttek ki belőle de azért beletették a saját véráldozatukat is.
Miért a háború után ingyen kellett volna felépíteniük Európát?
Volt annyi eszük hogy egy prosperáló Európa nagyobb piac mint egy lassan magához térő.
Ide nyomták a Marshall segélyt a németek megnyerték a békét és Európa húsz évvel előbb lett fogyasztó.
Ennyi.

Amarante 2013.07.02. 22:00:49

@zopilote:

Bezony am!Es volt jogunk befogni a szankat es tanulni:):)De meg is tanultuk!!
Meg en is heti 6 napot jartam,kantaltuk a szorzotablat es nagy divat volt a tenyeres:):)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 22:00:59

@Amarante:
Még egyszer mondom, a saját érdeküket nézik.
Jaa hogy ez más érdekeket sért?
Így jártak.

nosuti 2013.07.02. 22:01:52

@Kovermadar: @Barátusz:
nos kávéból a hagyományos kotyogóst tudom ajánlani, lehet flancolni rá némi tejhabot is, ki hogy
teát is nagyon jót tudok főzni, kívánság szerint :))

a hülyézéssel kapcs. tudod a tegnapi az már kicsit tényleg kötekedősnek is mondható volt. magam is hasonlóan fenn szoktam akadni ilyen apróságokon, mint pl a mindig, de azért személyesen még jobban átjön "ez a hülye már megint mit akadékoskodik" arckifejezés, olyankor leállok
De azért én neked szurkolok ;)
"általában mindig"

Igényes 2013.07.02. 22:02:58

@Amarante: Nekem az a fő gondom az egésszel, hogy akik odavannak érte, hajlamosak csak a pozitívumokat nézni. Amik persze vannak, egy ekkora bazinagy kontinensen az baszna be, ha nem lennének.
Csak azt felejtjük el, hogy ezek mekkora területen vannak széjjelszórva. Ha az egészet koncentrálnánk szépen, talán hasonlítana ahhoz, aminek beállítják, de így... minél messzebb van, annál jobb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 22:03:31

@Igényes: Szerencsére nem kívülről nézem. Örülnének a kívülről nézők ha így halódnának.

Igényes 2013.07.02. 22:03:59

@diggerdriver: Ezt az ehhez hasonló elmaradott tájékokon bűncselekménynek hívják. Lopásnak, rablásnak, csalásnak, ilyesmiknek. ;)

Igényes 2013.07.02. 22:04:42

@diggerdriver: Hát kösz, de én tényleg nem. Nem azt írtad, hogy Londonban vagy?

Amarante 2013.07.02. 22:04:51

@diggerdriver:

Akkor ez egy sajatos felfogasa a demokracianak,szabadsagnak es minden nemes eszmenek,amit-allitasuk szerint- ok kepviselnek

Meg nehany ev es ugy lesz a tankonyvekben,hogy:ESA-fo exportcikk:demokracia:):):)

Igényes 2013.07.02. 22:07:23

@Amarante: Tulajdonképpen logikus. Ha én vagyok a homokozó köcsöggyereke, aki mindenki homokvárát széjjelrugdossa, a lehető legjobb, ha azt mondom a többinek, hogy ez köcsög dolog. És ha ezt csinálod, a pofád is széjjel lesz rugdosva, nem csak a várad.:)

zopilote 2013.07.02. 22:08:24

@diggerdriver:
Latom, nagy hive vagy a fogyasztoi tarsadalomnak:(
(amig van mit es mibol fogyasztani)

Igényes 2013.07.02. 22:08:36

Amikor pedig szóvá teszi valaki, tudok azzal érvelni, hogy az őszinteség érték, mert ami igaz, az szép, tehát nem köcsög vagyok, hanem szép. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 22:10:00

@Igényes:
A cöcöcöpö akart még egy cipőt vagyis még egy komcsi országot.
Balhé lett belőle de mégis magkapta azt a cipőt.
Aztán amikor akart még cipőt például Chilét akkor már visszakozott.
Aztán még egy csomó helyen visszakozott.

Igényes 2013.07.02. 22:10:12

@zopilote: Nem érted a lényeget. NEKIK mindig lesz. Ha nem, majd elveszik mástól. Persze amíg vannak mások. Aztán felzabálják egymást, és lesz egy kisebb amerika...

Na abbahagytam, mert tényleg olyan, mintha ellene lennék, pedig nem. Csak kicsit továbbvittem elvi síkon a homokozást. :)

Amarante 2013.07.02. 22:10:46

@Igényes:

Lehetne errol vitazni,de minek:):):)
Nekem nemjon be az a mentalitas es az sem ,amint ok kepzelik a vilag mukodteteset.Soha,semmiert nem mennek oda elni.van nehany hely,amit megneznek ha ugy adodna, de azert sem rohanok hanyatt-homlok.boven van a vilagnak csodaja masfele is:):):)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 22:12:26

@Igényes: Az ahhoz hasonló elmaradott tájakon azért mondják lopásnak meg rablásnak mert őket kihagyják belőle.
Savanyú a szőlő.
Ilyen egyszerűen működik a világ.
Erősebb kutya...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 22:14:47

@Igényes: Bocs félreértettem azt hittem az egész nyugati világra érted hogy halódik.

BTBTBT 2013.07.02. 22:15:33

@diggerdriver:
Nem gondolom, hogy ingyen kellett volna felépíteni Európát, de ha nincs Pearl Harbor, az USA még annál is lassabban folyt volna bele a tőle messze zajló háborúba. Hol érdekelte őket, mit csinál Hitler? Még az angolok is jól el voltak a szigetükön a blitz-ig, és nem voltak rosdsz álmaik, mert a koncentrációs táborok egyre nagyobb hatásfokkal üzemeltek.

Ráadásul az USÁ-nak megvan az a tendenciája, hogy Európa, Irak, Kuvait esetében is (talán Vietnámnél is, nem tudom), hogy az általa (is) lerombolt területekre irtózatos amcsi beruházásokkal épít újjá.
A Bush-adminisztráció berkeiben volt összefonódások ezt nagyon jól mutatják Irak esetében.

@nosuti:
Azért váltottam teára a kommentben, mnert nem vagyok nagy kávés, de ha főzöl egyet, szívesen lemeózom. :)

Az egyébként tegnapelőtti (nehogy már kötekedjek :D) azért nem volt kötekedés, mert azzal a "mindig"-gel éppen megfordult a mérleg, és Henrik megítélése is.
Ez számomra nem arról szólt, hogy "nekem van igazam, te meg hülye vagy", hanem arról, hogy ismerem az angol történelem vitatott fejezetét, a másik viszont nem jól tudja.
És eleve hibás érveléssel vitázott, meg értetlenkedett, végük azt mondta, hogy a semmin vitatkoztunk. :)

rabia 2013.07.02. 22:15:59

@diggerdriver: köszi, én sem gondoltam, hogy mélyreható társadalmi elemzést írok, hanem főleg olyan infókat írtam meg, amiket azok is tudnak használni, akik csak turistának mennek.

nekem/nekünk nagyon érdekes volt kint lakni, szembesülni egy teljesen más társadalommal, kilépni a konfortzónából. Az arab nyelv gyönyörű (nekem legalábbis), én úgy érzem, hogy gazdagabb lettem azáltal, hogy megtanultam, és hogy kint jártunk. Köszi, hogy ezt megoszthattam azokkal, akiket érdekelt.

a románozásról: engem MO-n sokkal többször románoztak le, mint ahogy Romániában lebozgoroztak. A lerománozás rendszeresen előfordul. De mivel egy kicsit román is vagyok, ezért annyira nem zavar, mert számomra nincs pejoratív tartalma. Én nem érzem magam hazátlannak, és az, hogy a többiek - főleg ismeretlenek - mit gondolnak rólam, nem túlságosan érdekel.

Köszi azoknak, akik elolvasták, meg akikkel lehetett beszélgetni, szép estét mindenkinek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 22:16:52

@zopilote: Honnan tudod mennyi a derékbőségem?:))))))))

Igényes 2013.07.02. 22:16:55

@diggerdriver: Igen, Amerikában így van. Érted már, miért nem akarunk oda menni? Vagy még mindig nem? :D

GERI87 2013.07.02. 22:17:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

oszmán tartomány?
vazallus adófizető hűbérállam volt, utána pedig közvetlenül Bécsből irányított magyar koronaország.

Igényes 2013.07.02. 22:18:39

@diggerdriver: Tulajdonképpen az egész keletire is, de most pont az USÁ-ról beszélgetünk. Az emberiségben sem jövőt, sem fantáziát nem nagyon látok.
De vannak akik igen, úgyhogy részemről hátradőltem, és várom hogy mi lesz.

GERI87 2013.07.02. 22:20:53

@Amarante:

A háború után változott az USA politikája, előtte az elszigetelődést választották és csak a kontinensre figyeltek...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 22:21:00

@rabia: Szívesen olvastalak és mindenben egyetértünk.
Remélem olvaslak még itt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.02. 22:23:34

@Igényes: Ne aggódj én sem akarok. Távol áll tőlem az a mentalitás.
De megértem és nem ítélem el.

nosuti 2013.07.02. 22:23:40

@Barátusz: most mondjam azt, hogy direkt írtam el? :) de
én spec örültem a henrikes vitának, mert nekem nem sok ismeretem van róla.

jajj most úgy írnám, hogy sokan lemeóznák a kávémat, de ez olyan hülyén hangzik :D:D

Igényes 2013.07.02. 22:25:42

@diggerdriver: Én elítélem, de leszarom. Aki hagyja, megérdemli. Mi hagyjuk. Innentől...

Amarante 2013.07.02. 22:27:26

@GERI87:

hat meg ahhoz mekkorat kene valtoznia,hogy oda kivankozzam:):):):)

Igényes 2013.07.02. 22:28:00

@Amarante: Én el tudom képzelni hogy ott éljek, de ehhez nekik kellene könyörögniük nekem, és nem fordítva. És sok minden lennék tőle, csak boldog nem.

nosuti 2013.07.02. 22:32:57

@Kovermadar: a fele nem is neked szólt :)

Igényes 2013.07.02. 22:38:24

@nosuti: Akkor most te is a barátuszunk lettél?

BTBTBT 2013.07.02. 22:39:27

@nosuti:
Látszik, mekkora véletlenek vannak, mert az IRA történetéről és Henrikről is előző héten beszélgettünk egy angol ismerősömmel, és kiderült, hogy nem tudok ám az egészről annyit, mint szeretnék, vagy mint hittem - ezért még aznap beleástam magamat mindkét témába, hogy ne érezzem magamat tudatlannak. :)

Tudjuk ám, hogy itt a meózáson van a hangsúly. :D

BTBTBT 2013.07.02. 22:41:31

@Igényes:
Naná, hogy az lett. És mivel nem vagyok genyó, még csak eszembe sem jut azt mondani, hogy az én barátuszom lett. :)

@Kovermadar:
A kávésat értetted, nem? Az angol töris meg kit érdekel?

Igényes 2013.07.02. 22:41:59

@nosuti: Igen, eléggé. De Madár vezeti a taglistát.

Igényes 2013.07.02. 22:42:39

@Barátusz: A Te barátuszod mindenki barátusza.

kék madár 2013.07.02. 22:46:32

a szomszedom marokkoi, amikor a cimet lattam ossze se hoztam, csak amikor a nyelvekrol esett szo.
A gyerek 5 nyelven beszel folyekonyan. En ilyet meg a meseben se lattam. Nemcsak egyszer beszelt azokon a nyelven, most beszel mind az 5 nyelven. A felesegevel angolul, anyjaval arabul, a testverevel franciaul, a mexikoiakkal spanyolul. Allitasa szerint portugalul is tud, de inkabb csak ert. Elt Nemetorszagban par evet gondoltam azzal csak dicsekszik. Egyszer a nemet vendegeinkkel atmentem hosszabitot kerni. Szoba elegyedtek es amikor megkerdeztem, mit gondolnak a nemet tudasarol, azt mondtak, hat eleg svab a kiejtese, de hibatlan.
Amivel foglalkozik koze sincs a nyelvekhez: zenetanar.

BTBTBT 2013.07.02. 22:47:06

@Igényes:
Legalábbis itt a blogon. :)

Ha tudtam volna, hogy ez lesz a nick-választásomból...

Amarante 2013.07.02. 22:51:20

@kék madár:

Vannak ilyen szuletett nyelvzsenik:):)En hogy irigylem oket!!!!:):)

Igényes 2013.07.02. 22:51:24

@Barátusz: Hát látod, lassan jött, de ha így haladunk, megcsináljuk itt a világ barátuszai egyesüljetek mozgalmat. Kicsit belehúzunk, és indulhatunk a választásokon is. Olyan párt még úgysem volt, aminek majdnem az összes tagja külföldön van. :D

Igényes 2013.07.02. 22:51:59

@Amarante: Hát születni jó helyre kell. De persze én is irigy vagyok.

Amarante 2013.07.02. 22:53:27

@Igényes:

Hazacipelnenk rengeteg tapasztalatunkat es mar folyna is a tej meg mez es spriccelne a csokiszokokut!!:):)
Eljen a mozgalom!!!

Igényes 2013.07.02. 22:53:57

@kék madár: Akkor ezek mellett kottául is tud. ;)

Amarante 2013.07.02. 22:54:57

@Igényes:

Azert ketlem,hogy ez azert van,mert marokkoi:):)

Igényes 2013.07.02. 22:55:54

@Amarante: Bizony. Én szeretnék majd valami olyan funkciót, amihez kényelmes ágyakban kell aludni, sokat.

BTBTBT 2013.07.02. 22:56:34

@Igényes:
Nem tudom, mihez szeretnél gratulálni. Amíg egy nő kávéját se kóstoltam, addig... :)
Pártalakítás nem hoz lázba. A választás még annyira sem. Egy mozgalomból akár még jó is kijöhet.

@nosuti:
Egyébként ez a te nick-ed, ha találgathatok azt jelenti, hogy "no süti", mert édesszájú vagy, vagy hogy "nő süti"?

@Amarante:
Ha már ment itt a románozás: van egy román kolléganőm, aki 4 nyelven beszél: románul, spanyolul és franciául perfekt - de az angolom jobb az övénél.
És irodista a csaj, meg lusta, hogy ebből a tudásából fordítói vagy tolmács pályafutása legyen.

Amarante 2013.07.02. 22:56:47

@nosuti: Sokan vagyunk,de nem elegen:):):0Ha mindenki hozza a komajat tobben leszunk:)

Udv neked baratuszom!:)

Igényes 2013.07.02. 22:56:48

@Amarante: Gondolom attól van, hogy a családban egyiktől ezt, a másiktól azt tanul.

BTBTBT 2013.07.02. 22:57:51

@Amarante:
Vagy inkább egyből leordítanák a fejedet, hogy miért vagy olyan jókedvű és sikeres. Meg levágnák a szárnyaidat, mert nehogy már te repülni tudjál. :)

Igényes 2013.07.02. 22:58:49

@Barátusz: Kár, most éppen a pártnak van szezonja. Választás kicsit még odébb lesz.

Én bármiben benne vagyok, csak hagyjatok aludni. :)

nosuti 2013.07.02. 22:59:08

@Amarante: köszönöm barátuszom :))

Igényes 2013.07.02. 22:59:46

@Barátusz: Vannak neki szárnyai?

@Amarante: Tényleg vannak?

Amarante 2013.07.02. 23:01:39

@Barátusz:

Meg a legvadabb remalmaimban sem szeretnek politikaval foglalkozni!Nem valo az annak,aki nem szeret hazudni,lopni,csalni es a nyelve sem eleg nagy,meg csont van a hasaban es nem bir hajolgatni:):):)

Amarante 2013.07.02. 23:02:47

@Igényes:

Mar nincsenek:(:(:(

De a kepzeletem igen fejlett:):):)

nosuti 2013.07.02. 23:03:32

@Barátusz: az előbbi verzió áll közel a valósághoz. a régi nickem jelszavát elfelejtettem, és nem akartam tökfőzelék mintájára mindenféle számot rakni mögé, és elegem lett a találgatásokbol, meg a foglalt nickekből és ez lett belőle. és igen, bevallom, édesszájú vagyok, de a kávét csakis cukor nélkül

nem lehet hogy Igényes a névadáshoz gratulált?

Igényes 2013.07.02. 23:04:24

@Amarante: @Barátusz: Nem értitek a lényegét. A párt nem a poltikáról szól. Mindegy, akkor mozgalom.

Igényes 2013.07.02. 23:05:23

@nosuti: Nem. Tulképp azt hittem, Barátusz bartáusznője vagy.

ittvagyokottlennek 2013.07.02. 23:07:21

@Gyurcsótány Ferenc: en hiszem hogy ha nem is kulon katnonokban, de azert mint onallo autonomia lehetseges, hova tovabb a roman tobbseg is ezt szeretne, sokan csak ezert koltoznek a Karpat medencebe, a regi roman foldrol is
persze tisztaban vagyok vele hogy ez tiszta politika, az pedig meg sok mindent megvaltoztat, eleg hozza egy jol iranyitott szonoki beszed, esetleg magyarellenes felszolalas, ezt majd a jovo eldonti

nosuti 2013.07.02. 23:08:42

@Igényes: az majd csak azután ha megkóstolta a kávémat :))

kék madár 2013.07.02. 23:09:31

@Amarante: nem lehet, hogy az arabok konnyebben tanulnak nyelvet? Volt egy arab osztalytarsam, oroszbol allandoan 2-es volt a gimiben, aztan kiment fel evre Varsoba es fel ev utan azt hittek ott nott fel. Ugyanezt eloadta a hollanddal es a nemettel is.

kék madár 2013.07.02. 23:10:43

@Igényes: zeneben annyira nem nagy szam, csak klarinetozni es gitarozni tud. Ja es persze a zongora

BTBTBT 2013.07.02. 23:11:11

@Amarante:
Bár egyetértek veled, de nem fizettek nekünk elég pénzt, és nem adtak elég hatalmat ahhoz, hogy félretegyük az elveinket.

@Igényes:
Nem azért, mert madár lenne.
Ha hazamennék, én is úgy éreznék. Leletőségnélküliség.

@nosuti:
Nem hiszem, hogy a névadáshoz - de tévedhetek, a fenébe :D -, mert, mert arra válaszolt, hogy nem akarlak kisajátítani a magam barátuszává.

Meghalnék, ha cukor nélkül kéne meginnom azt az önmagában szörnyű ízű italt.
Mondtam, hogy nem vagyok nagy kávés. Akkor inkább a cappuccino. Starbucks, de ha jobbat csinálsz, a tiéd. :D)
És azért "no süti", mert nem kéne annyit enned?

Igényes 2013.07.02. 23:12:11

@ittvagyokottlennek: A székely legény apjához fordul tanácsért, mert tetszik neki egy szép magyar lány, és magáévá szeretné tenni:
-Édesapám, maga mint sokat látott ember mit javasol, hogy járjak el?
-Drága fiam! Először is vidd el a lányt egy szállodába, mutasd meg, hogy a székely tehetős.
-Jólvan édesapám! És utána?
-Fiam, utána ahogy a szállodába értek, vedd az ölödbe és úgy vidd fel a szobába. Lássa a lány, hogy a székely erős.
-Úgy lesz Édesapám! És utána?
-Fiam, utána levetkőzteted a lányt, levetkőzöl te is, hadd lássa, hogy a székely, az szép is. Biztos már a lány is fog tudni ezt-azt a dolgokról... és aztán megteszitek, amit olyankor tenni szokás! Érted?
-Értem Édesapám!

Az eset után az öreg székely kíváncsian kérdezi a fiát, hogy mi történt a lánnyal...
-Én pont úgy jártam el, ahogy azt Édesapám előtte elmondta, elvittem szállodába, megmutattam, hogy a székely tehetős, az ölemben vittem a szobába, megmutattam, hogy a székely erős, aztán levezkőztem hogy lássa, a székely az szép is...-mondja a fiú
-Értem, édes fiam, de a szobában, ott mi történt??-kérdi az öreg kíváncsian
-Hát levetkőztünk... aztán maszturbáltam!
-De hát fiam, mi történt nem engedett a lány???
-Az engedett, én viszont megmutattam neki, hogy a székely amellett, hogy tehetős és erős meg szép is, önálló és autonóm!

***
Bocs, kihagyhatatlan volt. Folyton ez jut eszembe az automnómiáról.

BTBTBT 2013.07.02. 23:12:33

@Igényes:
Összeadni nem akarsz minket? Csak így látatlanba? Netes esküvőn még úgysem voltam. :)

Igényes 2013.07.02. 23:13:15

@Igényes: magyar lány helyett román lánnyal. Nem olvastam el rendesen, csak bemásoltam... francba. :D

ittvagyokottlennek 2013.07.02. 23:13:26

@pappito: volt mar egy regebbi poszt az oldaladon, (ha mondhatom igy kozvetlenul) amikor a funyirobol meg a gyerek gordeszkajabol elmaradt az anyacsavar es hol is kapja meg ezt az ember hat a muszakii boltban, ahol nagy kereses utan egy vibralo szemu elado probal meggyozni arrol hogy a kromozottat vegyem, mivel hogy az orokke tart, believe me, orokke, az persze semmit sem szamitt hogy en viszont nem elek orokke, s bosszanto is szamomra hogy en mint az eszkozkeszito ember, a homo faber, es siman tul el vagy 5 evszazaddal egy 8as anya, viszont vigasztal a tudat hogy a nyolcas anya mar keszen van , neki nincs ahova fejlodni :)), valami ilyesmirol szolt de nagyon birtam, keszultem is hogy kinyomtatom magamnak a szoba falara :)) jah es az idezojelek csak azert maradtak el, merthogy nem tudtam szo szerint visszairni, remelem nem szamit Schmittelesnek :P

nosuti 2013.07.02. 23:17:46

@Barátusz: nem azért :)
a no-ra már nem emlékszem hogy jött

Igényes 2013.07.02. 23:18:53

@Barátusz: Hát jó. Akarod-e Te Barátusz az itt megjelent nosutit barátusznődnak? Vele leszel-e jóban és rosszban, sütivel és süti nélkül, mozgalomban és mozdulatlanul, kávéval és anélkül? Szeretni fogod-e mint teen barátusznődet a barátuszságotok végéig?

És Te nosuti akarod-e az itt megjelent Barátuszt barátuszodnak, vele leszel-e jóban és rosszban, blogon és blog nélkül, szeretni fogod-e az idők végezetéig vagy addig, amíg rá nem jössz hogy egy barátuszával is szívesen kipróbálnád? Ha így döntesz, kíméletesen dobod-e majd?

Amit összekötöttem, azt barátusz el ne választhassa. És most igyátok meg egymás kávéját, és hozzatok nekem is. Ámen.

nosuti 2013.07.02. 23:19:56

@Barátusz: egyszer ezt is ki kell próbálni

ittvagyokottlennek 2013.07.02. 23:20:41

@Kovermadar: ezt szerintem mindenki maga donti el, na meg persze nagyban beleszamitt hogy ki hol szuletett, meg nott fel, milyen kulturat szivott magaba, akar a szomszedban elo nagyszuloktol, akar az illeto telepules nepeitol, baratoktol.
Ha nagykaroly akkor gondolom nagy esellyel van egy kis Svab beutes, de ettol eltekintve nyugodtan mondhatja barki magarol hogy erdelyi, aki ugyanazt a kulturat es eletszemleletet vallja.
En szerintem nagyban hozzajarultak a mai Erdely kialakulasahoz ugy a Svabok, Szekelyek, Szaszok, (3SZ :P) a kor Romanjai, akik lehetove tettek hogy ma megvan nekunk az az Erdely amit "Erdelynek" nevezunk, s ugyanakkor ez a sokszinuseg adja az "o" kulonlegesseget is

Igényes 2013.07.02. 23:20:45

@nosuti: @Barátusz: Próbáltam a legelőnyösebb pozíciót kiharcolni mindkettőtöknek, remélem értékelitek.

Amarante 2013.07.02. 23:21:10

@Igényes:

Te tenyleg faradt vagy:):):):):))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 23:24:43

@Kovermadar: nagy sokk volt mikor 1 dollar fole ment gallonja, ma meg mar sokszor 4 kozeleben jar
@Igényes: most meg nem latod, de majd ha kibyilik a horizont elotted....
@diggerdriver: jo, de azt ne felejtsuk el, hogy par varost kiveve, itt nem lehet auto nelkul letezni

Igényes 2013.07.02. 23:26:14

@hagyma: Ha egyszer kinyílik, mert attól tartok ki fog.... akkor te garantáltan nem leszel ott. :)

nosuti 2013.07.02. 23:27:01

@Barátusz: látod, látod, vigyázz mit kérsz

BTBTBT 2013.07.02. 23:27:30

@Igényes:
Ezt nagyon jól összehoztad. :)
"mozgalomban és mozdulatlanul" - A mozgást azért nem hagytad ki.

@nosuti:
"az majd csak azután ha megkóstolta a kávémat"
Nem vagyok semmi rossznak elrontója. :)
A netes esküvőnek sem.
De hol vannak a virtuális gyűrűk? :D

@Amarante:
Ha fáradt is, de kreatívan és ismétlések nélkül sikeredett neki.

ittvagyokottlennek 2013.07.02. 23:27:45

@Réka ‎: en siman megprobalkoznek azzal a goth barral :P
ha egyebet nem is de megmagyaraznam hogy mennyi koze van a hires "Draculea"-nak a hirhedt "Transylvaniahoz"
mar csak az is megerne egy miset, nemcsak Parizs :P
na meg aztan bizonyos kornyezetben nem szivesen emlegetjuk trianont barmennyire is fajjon; pl nemet szomszedaink nem szivesen baratkoznak a gondolattal

nosuti 2013.07.02. 23:27:52

@Igényes: én teljesen meg is hatódtam...remélem Barátusz nem követett el ezzel bigámiát :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 23:28:17

@Barátusz: azert jol jott az a partraszallas...
nem jatszottak nagy megmentot, segitettek eurpaban
ulhettek volna a seggukon is
ide veszelyt maximum japan jelentett
azt meg gyorsan lerendeztek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 23:29:14

@Amarante: igen, nagy valoszinuseggel Perlh Harbor miatt mentek europaba:)

BTBTBT 2013.07.02. 23:29:20

@nosuti:
Elbaromkodunk itt egy ideig.

nosuti 2013.07.02. 23:29:23

@Barátusz: nászútra hova megyünk?

Amarante 2013.07.02. 23:30:10

@Barátusz:

En,mont a baratuszok oreganyja aldasomat adom ratok:):):)

nosuti 2013.07.02. 23:30:36

@Barátusz: látod ebbe bele sem tudsz kötni :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 23:31:06

@Amarante: Te en annyira nyugodt tipus vagyok, hogy el sem hiszed
ilyen a termeszetem
meg a hangomat sem szoktam felemelni
ha megis mergesebb vagyok, netalan idegesebb, az sok mindentol elofordulhat, de hogy nem internetes blogtol az tuti

mondjuk szegeny sem vagyok
lelkileg es tudasban gazdag, anyagiakban kozepes eletet elek

Amarante 2013.07.02. 23:34:17

@hagyma:

Gyorsan?
41-ben seggbelottek es 45-ben dobta a bombat....ez azert nem volt egy elkapkodott dolog:):)

Ismerve a japanok harcimarcisagat ha nincs az atombomba meg eltartott volna egy darabig a dolog:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 23:34:32

@Igényes: olyan 15 ev divat lett otthon nem szeretni es hulyezni az amerikaiakat
ez teny
mondjuk itt senkit nem erdekel
engem plane nem, engem szorakoztat, mikor sokan megmondjak nekem, hogyanis elunk itt:)
aaz is mulattat, hogy sosem elnek amerikaban
dehogynem elnel, ha lenne egy jo allasod, jo penzed...
jonnel Te mint a szel
persze aki inkabb egyiptomba vagyik, vagy angliaba az sem baj mindenki mas
aki meg mindenkeppen otthon kepzeli el a jovojet, tulajdonkeppen az a normalis

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 23:35:33

@Amarante: Leoek akkorra lettek kesz...
pont azt szoktak az USA szemere hanyni, hogy mar felesleges volt es erofitogtatas
csaxolok

Igényes 2013.07.02. 23:36:37

@Barátusz: Muszáj volt virágnyelven, mert mi van ha gyerekek (kibarátuszok) is olvassák.

@nosuti: Csak nem. Ha mégis, add nekem az ő kávéját is.

BTBTBT 2013.07.02. 23:36:39

@hagyma:
Egészen addig ültek a seggükön. Eleinte nem is katonát, csak hadianyagot küldözgettek. Nem az ő országuk/kontinensük volt szarban, és csak a japcsik fenyegették őket, nem Hitler és tsai.
A partraszállás, amiben csak a fele katona volt amcsi?
A japánok, akik már a fegyverletételhez készülődtek, de akiket csak a háború végén, atombombás erőfitogtatással "rendeztek le"?

@Amarante:
Nagyon köszünjük az áldásodat. Ugye, süti?

@nosuti:
Te elindulsz onnan, ahol most vagy, én meg innen, és félúton találkozunk. Most már ideje megmutatnod magad, ha elvettelek feleségül. :D

Ez nagyon jó, ötletes, eszemben sincs belekötni.

Amarante 2013.07.02. 23:37:02

@hagyma:

Japan eseteben nem.Azokat semmi nem allitotta volna meg, max. az,hogy mind meghalnak.

ittvagyokottlennek 2013.07.02. 23:37:28

@Igényes: viccnek minden megjar, meg aztan a poen is poen, fuggetlenul hogy mennyire erinti a szemelyisegunket, hanem a kulonbozo nemuek kettesben valo maszturbalasa megsem ugyanaz mintha onmagukban vegeznek, leszamitva hogy lehetne jobb dolguk is:P
nekem meg ez a poen jutott eszembe a viccrol, elnezest ha vulgaris vagyok

s ha mar "erdelyi autonomia" akkor en szerintem helytelen csak kizarolagosan "szekely autonomiarol" beszelni, hisz ott van a roman tobbseg, a fent emlitett Svabok, Szaszok, mocok, akik ha helyesen hasznaljak fel egymas hozzaerteset, elonyeit a kozos cel erdekeben, meg nagyon sokra vihessuk :P

"minden viccnek fele valo", de viccet is csak arrol irnak aki valamit tesz ezert, okot ad ra, legyen az hujeseg, elorehaladott gondolkodas, avagy egyszeru "mindenki takaritson a maga portajan" hozzaallas :D

Igényes 2013.07.02. 23:39:32

@hagyma: Ahhoz nagyon jó állás kellene, nagyon jó pénzzel. Ennek jelenleg van ugyan esélye, de egészen minimális, szóval valószínűleg sosem lesz belőle semmi. Ami nem baj.

@Igényes: Azaz kiS

nosuti 2013.07.02. 23:40:40

@Amarante: igen, igen, köszönjük!
@Barátusz: hamar találkoznánk, nem is olyan régen arrafelé jártam :)

nosuti 2013.07.02. 23:43:25

@Igényes: ááé tudod hogy van ez a felebarátuszod házastársával...

Amarante 2013.07.02. 23:45:05

@nosuti:

....csak akkor ha muszaj vagy nincs keznel mas hirtelen:):):)

tucano 2013.07.02. 23:49:15

tökjó poszt volt, nagyon lusta vok végigolvasni a kommenteket, de ha olvasnád kedves posztoló, akkor lenne egy kérdésem, hátha tudod a választ:
- mit jelent az, hogy Rabat? (Sok várost hívnak így, sosem értettem)
köszönöm!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 23:50:20

@Amarante: nehany hely?
Te sosem voltal itt szerintem
az egesz orszag egy kalan
hatalmas termeszettel, hegyekkel folyokkal tengerparttal alaszkaval sivataggal stb stb stb
amugy kotve ketlem, hogy semmi penzert nem elnel itt
ez vicc:)
meg nekem is van az a penz, amiert elkoltoznek algeriaba
hat nem keves az teny, de van....

BTBTBT 2013.07.02. 23:50:33

@nosuti:
Hamar találkoznánk, mert erre jártál? Szóval akkor megint jössz erre? Előkészítem a bélyeggyűjteményemet. :D

@Amarante:
El a kezekkel a fele-barátusznőmtől. :)

Nem csoda, hogy a japánok nekiugrottak az USÁ-nak, mivel az nem segített neki a kínaiak elleni háborúban. Az Egybesült Államoknak már akkor is az volt a mentalitása, hogy "akkor segítek, ha úgy csinálod, ahogy nekem jó".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 23:51:36

@Barátusz: na ne keverjunk
Kuvaitot konkretan felszabaditottak, mert meg lettek szallva

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 23:53:03

@Igényes: ettol ne legyenek almatlan ejszakaid:)

BTBTBT 2013.07.02. 23:54:56

@hagyma:
Nincs keverés.
Komolyan azt gondolod, hogy az USÁ-t önmagában érdekelte volna az, hogy a világ másik felén hogyan és miért pusztítják egymást az arabok? Ott az olaj volt a lényeg. Meg aztán az újjáépítés, amiben a tűz közelében álldogáló amcsi cégeknek jutott. Az öreg Bush sokkal okosabb és ravaszabb volt, mint a sötét kölke.
Bár ha korábban egy színész is megtette elnöknek, akkor a kis-Bokros is belefért. :)

BTBTBT 2013.07.02. 23:56:18

@zebralany:
Nagyon köszi!

@nosuti:
Khm, nosüti. Nem kérdezek rá a korodra a nagy nyilvánosság előtt, de ifjú vagy? :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 23:57:04

@Barátusz: utana is ulhettek volna.....
fele katona derekig amcsi volt lefele mi?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.02. 23:57:51

@Barátusz: igen
szerb-horvat haboruban is az olajert tettek rendet a toketlenkedo europaiak helyett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 00:00:07

@Barátusz: a mi elnokeink nem sotetek
mondjuk a mostani kicsit sotetebb boru..
persze nincsenek akkora kalliberu politikusaink es elnokeink, mint gyurcsanyi medgyessy, vagy antall jozsef
hat ez van
szegeny ember vizzel foz

Amarante 2013.07.03. 00:01:09

@hagyma:

azert nehany hely,mert csak annyira vagyok kivancsi:):)

nagyon szeretem Angliat de itt is csak azt nezem meg,ami erdekel.

meglepo, de tenyleg nincs az a penz, amiert ott laknek:)Es ugyanez ervenyes az azsiai orszagokra

Amarante 2013.07.03. 00:03:29

@Barátusz:

en csak az altala megkezdett mondatot folytattam:):)

nosuti 2013.07.03. 00:03:36

@Barátusz: naná, hogy ifjú, örökifjú :)))) de már késő tán ezt megkérdezni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 00:04:48

@Amarante: van az a penz, ezen kar vitatkozni, mivel azt a penzt nem kapnad meg
nehany hely?
csak itt northcarolinaban egy honapig jarkalnal leesett allal es nem latnal mindent!!!!
ez nem auropa, hogy varosok es varosok...
vagy anglia

nosuti 2013.07.03. 00:04:55

na de jó éjt most már mindenkinek

Amarante 2013.07.03. 00:10:28

@hagyma

Mi a banatert kell annyira eroltetni az az orszagot mindenkire?
Te pl. nem mennel es nezned meg mi a szep azsiaba vagy az araboknal en meg nem vagyok kivancsi a Grand Canonra oszt ennyi.
Nem vontam ketsegbe a termeszeti szepseget,azt sem kerdezem,hogy te mit szeretsz benne vagy miert elsz ott....
Kicsit eroszakos tarsadalomban eltek asszem..

BTBTBT 2013.07.03. 00:12:27

@hagyma:
A partraszállásban résztvevő katonák számát illetően volt (kb.) a fele amcsi.
A jugoszláv polgárháború hogy jön Kuvaithoz?
Ott inkább UN volt, nem USA önmagában. Ők inkább a háború lezárását tető alá hozó megállapodásban jártak élen.
Ifjabb Bush Reagan-nél is sötétebb volt. Keresd meg a youtube-on a hírhedt golfos szösszenetét.

@nosuti:
Jó éjt, örökifjú. Megkérdezni bármikor lehet. Mikor bizonyítasz? :)

BTBTBT 2013.07.03. 00:13:32

@hagyma:
A partraszállásban résztvevő katonák számát illetően volt (kb.) a fele amcsi.
A jugoszláv polgárháború hogy jön Kuvaithoz?
Ott inkább UN volt, nem USA önmagában. Ők inkább a háború lezárását tető alá hozó megállapodásban jártak élen.
Ifjabb Bush Reagan-nél is sötétebb volt. Keresd meg a youtube-on a hírhedt golfos szösszenetét.

@nosuti:
Jó éjt, örökifjú. Megkérdezni bármikor lehet. Mikor bizonyítasz? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 00:26:38

@Barátusz: hat csak annyi, hogy az amerikai legiero tett rendet

morsels (törölt) 2013.07.03. 00:31:15

@Barátusz:
Nem azert mondom, de latod ez a problema. A vallasokrol beszelgettunk, elsosorban a katolikus vallasokrol es viccesen megjegyeztem, hogy Henrik azert alapitotta az anglikan egyhazat, mert unta, hogy mindig a papatol kellett engedelyt kernie ahhoz, hogy elvalhasson, meg nosulhessen. Ha jol emlekszem, meg szmajli is volt utana :-).

Henrik barmifele megitelese fel sem merult bennem. Meg hat tudom en is, hogy nem csak a valas miatt kellett, de ez igy jobban hangzik :-).

Szoval persze, igazad van, meg minden, csak epp engem azert nem erdekelt ez a resze igazan, mert nem ez volt szamomra a lenyeg.

zopilote 2013.07.03. 01:54:05

@Amarante:
A Grand Canyonra en sem voltam kivancsi, pedig nagyon sokszor jartam Arizonaban, heteket idoztem ott (pihenni a legjobb hely, olyan meleg volt, hogy mast ugysem lehetett csinalni - best place to do nothing - szoktam mondani) Bar most itt is +35C van, embertelen meleg. Reggel elmentem dolgozni, de hazajottem egy ora elmultaval, mert nem akartam a delutani hoseget megvarni :) Ellenben a Mexicoban levo Copper Canyonba 2x is elmentem, 5x nagyobb, mint a Grand Canyon. Maskulonben en szeretem az USA - t, az atlag amerikai nem jobb, nem rosszabb mint mondjuk a magyar, a roman, az angol, az arab, stb. A politikusokkal van a baj es az amerikaiaknal is amerikaibb bevandorlokkal ( itt nem csak kedves olvatrsunkra celzok, vannakk nala sokkal arrogansabbak is ebben a kategoriaban)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 02:14:01

@zopilote: hiaba is celoznal, mert nem vagyok az
a Garand Canyonnal sosem voltam, nem is annyira vagyok oda
mondjuk hamarabb mint imadott mexikodba
az en legnagyobb meglepetesem amerikaban az volt, hogy a termeszet behalozza, az elovilag, stb.
amerikat nem lehet ismerni hogy NY, Las Vegas, Hollywood meg Grand Canyon
ide a turistak mennek
en mar nem turista vagyok

zopilote 2013.07.03. 02:36:57

@hagyma:
En sem turistakent jarok az USA - ban legtobbszor. Amikor atlepem a hatart, szinte eszre sem veszem a kulonbseget. Ugyan az a nyelv, ugyan azok a kocsik, ugyan olyan sablon faluk, varosok, epuletek, ugyan olyan arak, aruk, mint Kanadaban. Ha kartyaval fizetek, meg a penz kulonbseget sem erzekelem. Az is hasonlo, dollar mindketto, esetleg a mienk szinesebb:) Meg a vasarloertekuk is hasonlo. Hetek ota azon gondolkozom, lekoltozom telire a Mojave sivatagba, valahogy szeretem a sivatagokat (itt nem a Szaharara kell gondolni, olyan homoksivatag keves van E - Amerikaban)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 04:34:39

@zopilote: de
Te turistakent jarsz, mert nem vagy amerikai:)

zopilote 2013.07.03. 07:19:04

@hagyma:
Ha olyan paraszt lennek, ( amilyen vagyok is:) ), akkor azt valaszolnam, hogy amikor Te meg remegve es nemetul valaszoltal az O' Hare repteren a bevandorlasi tisztviselo kerdeseire, en mar a harmadik turnusomat nyomtam le az Area 51 kornyeken Nevadaban hivatalosan dolgozva, tehat nem mint turista :) (Tudod, mere van Nevada? Jartal mar arra? ) :)

Igényes 2013.07.03. 08:54:13

@zopilote: Hű, erről mesélhetnél nekem egyszer. Láttál ufót? Mennyiért lopnál nekem egyet? Ilyesmik. ;)

2013.07.03. 10:00:24

szia Csilla!
Eloszor is szeretnek gratulalni,hogy megtanultal egy ilyen nehez nyelvet! Le a kalappal! Tetszett a cikked.
Miert erezted magad nagyon jol ott? ! Milyen az egeszsegugy naluk?az arszinvonallal nagyon megleptel. Osszessegeben egy magyar kisnyugdijbol nem lehetne megelni ott?

kék madár 2013.07.03. 10:22:07

@hagyma: "a Garand Canyonnal sosem voltam, nem is annyira vagyok oda"
ha sose voltal, akkor ne legyel ebben annyira biztos : )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 10:38:31

@kék madár: egyszer megnezem nagy valoszinuseggel, de mint emlitettem meg north carolinat sem fejeztem be:)
@zopilote: a nemet igaz, de remegesrol szo nem volt, azt hiszem eppen a magabiztonsagom miatt engedtek be
magyon helyes, szuksegunk van jomunkasemberekre
na irany a repter

Igényes 2013.07.03. 10:44:20

@hagyma: Tudod Téged sokkal többen szeretnének, ha kevésbé pökhendi stílusban ugatnál be mindenkinek. De az eddigiek alapján úgy tűnik, reménytelen vagy. :)

BTBTBT 2013.07.03. 10:50:11

@hagyma:
"az amerikai legiero tett rendet"
Legiereje nemcsak az amcsiknak volt a jugo polgarhaboru eseten. Szovetsegben voltak ott, tehat kijelenteni, amit fentebb allitasz, nem eppen fedi a valosagot.

Es akkor ebben "Ott inkább UN volt, nem USA önmagában." benne van, hogy az USA is harcolt, de ez nem olyan, mint amikor egyedul mentek Irakba vagy Afganisztanba a "War on terror" egisze alatt.

@morsels:
Attol, hogy a vallasi vonatkozasa erdekelt teged, vegeredmenyben meg helytelen volt a a megallapitasod, de ahogy a Gyalog galoppban mondtak: kiegyezunk egy dontetlenben. :)

2013.07.03. 12:19:18

@hagyma: nekem ajanlottak allast es osztondijat is korabban egy amerikai egyetemen ....nem fogadtam el,a csaladom tagjai kozott 3 Rendelkezett amerikai utlevellel es nem szerettek meg jobban Europanal,van egy csaladtagom,aki 10 eve egy neves yankee egyetemen vegzett es europaban kamatoztatta .....nem szerettek ott elni ,ennyi

2013.07.03. 13:31:05

Rabia ! Nagyon megleptel,hogy ugy latod ,hogy nekunk is meg kell tanulnunk arabul a jovonk erdekeben
Egyetertek veled rengetegen vannak Europaban es itt sok esetben arabot is megkivanjak egy- egy allashoz mar most 2013-ban,de en ugy latom,hogy vannak teruletek,ahol arab szarmazas nelkul nem is lehet dolgozni...vagy legalabb is nehez,mert ok nagyon osszetartoak,itt,ahol elek tudnek ,olyan munkaltatot ,szektort megnevezni,amely csak arab szarmazasuakat foglalkoztat.
erdekelne a tapasztalatod,hogy szarmazasod miatt ert - e hatranyos megkulonboztetes arab orszagban vagy foleg arab munkavallalok altal uralt szektorban?

Fahim 2013.07.03. 15:48:16

@rabia: Marhaban!

A második kép nem Chefchaouen-ben készült?

rabia 2013.07.03. 17:29:00

@Fahim: marhaban bik! nem, ez az Údaja (Oudaya) negyed Rabatban.

DieNanny CH 2013.07.03. 18:50:59

@kék madár:

Akinek jó a hallása, annak sokkal jobb a kiejtése! (Persze ez a tanulást nem helyettesíti.)

rabia 2013.07.03. 19:19:09

@Mmj Drtmmj: Köszönöm!

Azért éreztem jól magam, mert jó a város hangulata, az emberek szolidárisak egymással, úgy tűnik, hogy nem gyűlölik egymást, nem ugranak egymásnak minden semmiségen, pedig sokkal kevésbé komfortos az életük, mint Európában bárhol.

Nem tudom, milyen az egészségügy, mi nem voltunk rászorulva egyszer sem, ami kellett, azt gyógyszertárban meg tudtam venni.

Nem, szerintem nem lehet megélni egy magyar kisnyugdíjból, illetve akkor, ha odavalósi vagy, és muszáj. Európaiként nem lehet.

Én nem írtam olyant, hogy nektek is meg kell tanulnotok. Én csak annyit írtam, hogy adott esetben hasznos lehet egy adott helyzetben.

Nincsenek tapasztalataim arab munkavállalókkal, nem tudom, mi velük a helyzet. Marokkóban sok külföldi dolgozik, de leginkább a fent említett két kategória: aki nagyon jól tud franciául, vagy anyanyelvi angool beszélő.

Akikről írtam, hogy előnyt jelent számukra az arab nyelv ismerete, jellemzően olyanok, akik elvégezték az arab szakot, megtanultak tisztességesen arabul (felsőfok), és ez egy multinál előnyt jelentett számukra (mint ahogy a kínai, az orosz vagy a spanyol ugyanilyen előnyös lehet). Engem eddig nem ért semmilyen hátrány, mert én nem kerestem munkát a privát szektorban.

2013.07.03. 20:02:11

@rabia: koszi a valaszt,jo volt olvasni a cikket
Nem tudom tehetek- meg fel kerdeseket.
1 biztonsagerzeted milyen volt ? Volt- veszelyerzeted?
2 megìteleszd szerint mennyibol lehet kijonni ott egy honapban?

3 malaria vagy egyeb betegsegre oltattad- e magatokat
4 nehany jellemzo arat tudnal- e emliteni a piacrol vagy a supermarchekbol
5 europai ruhaban jaro nok egyaltalan nem szinesitik az utcakepet?
6 a fizetesekre tudnal- e valamifele iranymutatast adni
7volt - e olyan tapasztalatod,hogy ugynevezett kettos arkepzes lenne,tehat a kulfoldinek dragabb?

rabia 2013.07.03. 20:15:47

@Mmj Drtmmj:

1. én nem éreztem veszélyben magam, de az is igaz, hogy keveset mászkáltam egyedül, és este meg egyáltalán, csak a negyedben, vagy a férjemmel. Nem viseltem forrónadrágot és spagettipántos blúzt, hanem az iszlám szokásoknak megfelelő ruhákat. De a kollégáim a nyelviskolában simán felvettek rövidnadrágot, és nem volt bajuk belőle.

2. Mi kb. (a marokkói lakbérrel és a fentartott pesti albérletünkkel együtt) kb. 300.000 ft-ból jöttünk ki.

3. Először a férjem beoltatta magát minden ellen, másodszorra már nem, egyikünk sem, de a tífusz, hepatitisz A és B nagyon ajánlott. Mi kicsúsztunk az időből, mikor kellett volna menni oltásra, pont meg voltunk fázva.

4. A kenyér 1 dirhem (25 ft), egy kenyérrel jól lehet lakni. Egy hétvégi bevásárlás 3 személyre kb. 300 dirhem. Ennél részletesebben nem nagyon emlékszem. Az üzletek nem sokkal olcsóbbak, mint itt. Ami ténylegesen olcsó, az a zöldség-gyümölcs.

5. De, vannak sokan, akik európai ruhában járnak. Olyanok is, akik nem hordanak kendőt, de ők inkább fiatal lányok. Az, hogy milyen ruhában járnak, nagyon sok mindentől függ: a vallási szigortól, a család véleményétől, a munkahelytől, a társadalmi státustól, stb.

6. Erre már volt példa. Az, hogy az európaiak mennyit kereshettek: fogalmam sincs. Egy csoporttásram, aki amerikai volt, úgy járt iskolába, hogy angolórákat adott egy nyelviskolában, és valószínűleg jól megfizették, mert ki tudta fizetni az elég borsos tandíjat, az albérletét, és még utazásra és enni is maradt neki.

7. természetesen mindenhol van kettős árképzés, ahol nincs kiírva az ár. MI vagy lyan helyen vásároltunk, ahol ki volt írva, vagy ha nagyobb dolgot vettünk, akkor alkudtunk. De ezt leírtam a beszámolóban.

2013.07.03. 20:16:22

mire kell figyelnie feltetlenul az arra jaro europainak?
Sikerult- bejutnod mecsetbe,en azt hallottam,hogy nem engednek be europaiakat,igaz -e? Hogy ellenorzik,hoy hivo vagy - e?
Miben nyilvanult meg ,hogy szolidarisabbak egymassal ?
Tudnal- e mondani arabul valami hatasos lerazo szoveget az europai turistat vadaszo fiatalemberek ellen?
Mennyire megy verig,ha nem adod az ertekeid? Mire kell szamitani? Cirkal - e a rendorseg rendszeresen az utcakon?

2013.07.03. 20:24:19

Tapasztaltal- e valamifele ellentetet az arab es a berber szarmazasu helyiek kozott?
Van - e arconasukat tekintve kulonbseg a berber torzsek kozott?

rabia 2013.07.03. 20:33:46

Mecsetbe nem lehet bemenni, mert tiltja a törvény, kivéve a casablancai Hasszán II. mecset, ésmég egy, valahol az Atlaszban. Senki nem ellenőrzni, hogy hívő vagy-e :) Ha bemégy annak tudatában, hogy tilos, akkor a te bajod.

Gee, teljesen félreértettél. Az európai turistákra nem azért vadásznak, mert ki akarják őket rabolni, hanem mert ismerkedni akarnak a szőke kékszemű nőkkel. Én meg nem akartam velük ismerkedni, ennyi. Marokkó nem Egyiptom, van közbiztonság.

Velem előfordult olyan a piacon, hoy dekódoltatni szerettem volna a telefonom, hogy működjön marokkói kártyával, és odaadtam egy fiatal suhancnak, aki elrohant vele, hogy mindjárt hozza. Közben leültetett egy székre a piac közepén, ahol csak férfiak voltak. Kb. 25 percet vártam, amíg a srác visszajött. Nem mondom, hogy nem fordult meg a fejemben, hogy lelépett a telefonommal. De nem ez történt, visszajött, kifizettem, és aztán mindig előre köszönt, és asszonyomnak hívott.

Marokkói dialektusban azt, hogy tünj el, úgy mondják, hogy szír fhalék (vagy jalla - gyerünk, és hessegtető kézmozdulat), de ezek udvariatlannak számítanak. Én mindig azt mondtam mindenkinek, hogy la, sukran (nem, köszönöm), és sokszor hozzátettem, hogy Allahu jubárik fík (Isten áldjon), és határozottan tovább mentem. És soha, egyszer sem értek hozzám.

rabia 2013.07.03. 20:35:54

@Mmj Drtmmj: mint minden többség és kisebbség között, vannak ellentétek, persze. Te komolyan azt gondolod, hogy három hónap elég arra, hogy az arcvonásaik alapján megkülönböztessem őket????

2013.07.03. 20:47:13

@rabia: mi tortenhet,ha bemegyek egy mecsetbe lecsuknak?
Te bekukkantottal?

Koszi a szoveget! Nagyon rendesen valaszoltal nekik,,angyali turelmed lehet.

Tetszett a piacos sztorid,jo lenne olvasni ezeket is.

Miert tunnek szolidarisabbnak egymassal? Vagy veled voltak szolidrasak? Lehet,hogy te megkulonboztetett figyelemben reszesultel ,,miutan egyetemi tanar vagy,tokeletesen beszeled a nyelvuket,mar bocs,de jobban,mint ok maguk es europai vagy.

2013.07.03. 20:49:11

@rabia: huuuu neeem ,de azert remenykedem,hogy egyszer megtapasztalod es megirod,hogy marokko melyik reszen laknak azok ,akik allitolag nagyon europai vonasu berberek

2013.07.03. 20:58:54

@rabia: a piacon milyen Europaban nem kaphato gyumolcsoket ,zoldsegeket fedeztel fel?

Volt- e valami ,amit felvettel szokasaid koze marokkoi latogatasodat kovetoen? Pl valami uj etel,kozmetikum,szokas? szoval vaalmi,amit tanulhatunk ettol a kulturatol?

2013.07.03. 21:05:54

@rabia: internetes hotspot - os lefedettseg milyen RAbatban?

Engem nagyon erdekelne a gyogynovenykulturajuk,van ezzel kapcsolatos fordìtas valahol,tudnal ajanlani ilyet?

Fitotekaban jartal Marokkoban es ,ha igen mit tapasztaltal ?

rabia 2013.07.03. 21:06:03

@Mmj Drtmmj: Nem próbáltuk ki, szerintem az alapvető udvariassági kérdés, hogy ha ők nem akarják, hogy bemenjek, akkor nem megyek be, a mecset "szent hely", nem pedig turista-látványosság. A Hasszán II-be benéztünk, de oda se mentünk be. És igen, ha megszeged a törvényt, akkor lecsuknak. Voltak mecsetek, ahova be lehetett látni az utcáról, oda persze benéztünk. Meg vannak olyan helyek is, amik ma múzeumként működnek, de régen volt bennük mecset is, megvan még a mihráb.

Pl. nagyon kevés koldust látni az utcán, mert akinek családja van, az nem kerül az utcára. Ha mégis van, aki koldul, annak adnak, szinte mindenki (mi is, kivéve a gyerekkoldusoknak). Vagy: amikor este kint voltunk sétálni, mindig bevonták a fiamat is az ottani ismeretlen gyerekek játékába. Amikor gyerekkel buszoztam (de sokszor anélkül is), fiatal fiúk azonnal felpattantak, és átadták a helyüket, vagy idősebbek beengedtek a busz kényelmesebb részébe.

Az idegenek nem tudhatták, hogy én mivel foglalkozom (főleg, hogy akkor csak egy mezei egyetemista voltam). És nem, nem beszélek tökéletesen arabul, és sokat kellene ott élni, hogy nagyon jól beszéljem. De ez minden nyelvvel így van.

Olyanok, hogy berberek, nincsenek es. A berber egy gyűjtőnév, és Marokkóban pejoratívnak számít. A saját nevük magukra az amazigh (en.wikipedia.org/wiki/Amazigh). Több népcsoportjuk van, ebből három Marokkóban is van. Hát, valószínűleg az északi Atlaszban kell azokat keresni, akikre te gondolsz, akik esetlen a vandálok leszármazottai lehetnek, de eltelt azóta 1600 év kb, mindenki vegyült mindenkivel. De néha lehet látni vörös hajú kék szemű marokkóiakat :)

rabia 2013.07.03. 21:14:09

mi nem használtunk hotspotot, illetve volt Marakeshben egy egész park, ahol bárhol lehetett netezni wifivel, mindenki ült a pálmafák árnyékában a kis laptopjával :)

a gyógynövényeket - az argánon kívül - nem ismerem, se ilyen tematikájú munkákat. lefordítva meg nagyon kevés dolog van.

szokások: hát, elég sokáig hordtam itthon is kendőt, annyira megszoktam. megtanultam néhány arab ételt főzni. sziesztázom. ilyenek.

Igényes 2013.07.03. 21:17:31

@rabia: "elég sokáig hordtam itthon is kendőt, annyira megszoktam."

nem kell annyit hajat mosni. :)

rabia 2013.07.03. 21:17:53

volt pl. egy sárga szilva-fajta, amit spanyolországban ettem utoljára, az nagyon finom volt. Volt még valami fűszerdió, meg csomó fűszer, aminek azóta sem tudom a nevét, mert úgy vásároltam, hogy akkor "ebből kérek ennyit". A zöldségek közül volt egy retek-fajta, ami itthon nincs, és a paprika is más ízű.

A legérdekesebb a kenyér, ami kicsi édeskésebb, mint itthon, és frissen nagyon finom.

rabia 2013.07.03. 21:18:23

ez butaság, a kendő alatt 2x annyit kell.

2013.07.03. 21:26:01

@rabia: nagyon jo latni ezt az egzotikus vilagot a te szemeden keresztul

Rengeteg kerdesem van meg. Feltehetem?

Igaz - e ,hogy nincs szocialis halo? Segely stb?
Mennyire lattad at,ott altalaban mennyi feleseg van?
Igaz- e hogy tolvajoknak ott levagjak a kezet 2013-ban?

Mennyire masok az etkezesi szokasok?

Igényes 2013.07.03. 21:32:21

@Mmj Drtmmj: Ha igen, megfontolom az odaköltözést. Kezd elegem lenni a tolvajokból is.

2013.07.03. 21:34:07

@rabia: noket latni- e dolgozni pl a szolgaltato szektorban?
Vagy ott is ugy van,mint torokorszagban,hogy a noi fodrasz is ferfi?

rabia 2013.07.03. 21:34:13

hát, tudtommal nincs nyugdíj, illetve most próbálnak kiépíteni valami szociális hálószerűséget, de itt nem biztos, hogy jól vagyok értesülve. A család a szociális háló.

Általában egy feleség van, mert az is nagyon sokba kerül, csak a nagyon gazdagok engedhetik meg maguknak, hogy több legyen.

Szerintem Marokkóban nem vágják le, de az kérdés, hogy a börtön mennyivel jobb.

Pl. nagyon sok mindent kézzel esznek (szigorúan csak jobb kézzel). Nem isznak alkoholt (nem nyilvánosan, titokban persze sokan isznak). A pénteki hagyományos étel a kuszkusz, ennek rengeteg változata van. Nem esznek disznóhúst (bár lehet kapni a szupermarsékban, de hát kósert is lehet kapni).

rabia 2013.07.03. 21:38:45

@Mmj Drtmmj: nem, nagyon sok nő dolgozik. a fodrászt nem tudom, én nem voltam. a férjem volt egy este. A fordrász elkezdte nyírni, majd elhangzot az ázán, az imára hívás, és erre megkérdezte, hogy baj lenne-e, ha elmenne az imára. A férjem azt mondta, hogy menjen nyugodtan. A fodrász bekapcsolta neki a tévét, és ott hagyta a boltjában egyedül, úgy, hogy minden nyitva volt. Amikor vége lett az imának, akkor befejezte. Ez az egyik kedvenc esetem.

2013.07.03. 21:48:49

@rabia: a nepgyogyaszat mennyire van jelen az eletukben? Milyen teakat fogyasztanak?

A viz mennyire biztonsagos? Ti asvanyvizet ittatok?

Mi a marokkoi nok szepsegenek titka?:))

Igényes 2013.07.03. 21:51:53

@Mmj Drtmmj: Ahogy vesszük. Jogilag inkább kevésbé mint többé, de első látásra szabályos. Gyakorlatilag meg a kurvaanyjukat. Nem halok bele, csak valahogy szarrá akarom őket szívatni legális, de köcsög eszközökkel. :)

rabia 2013.07.03. 21:52:02

Ezt nem tudom.

Mi ittunk csapvizet (Rabatban, Esszaouirában, Marakeshben és Fezben), és semmi bajunk nem lett tőle.

Igényes 2013.07.03. 21:52:37

@Mmj Drtmmj: Hogy fűvel-fával töcskölnek. Minél korcsabb egy ország, annál szebbek a női. Nem tudtad?

Igényes 2013.07.03. 21:53:48

@rabia: Ha 1:1 arányban iszod rá a pálinkát, semmitől nem lesz.

2013.07.03. 21:54:18

@rabia: :)) vidam kis tortenet
Miert latom filmeken,hogy mozgatjak az ujjukat kozben a fejuket pedig a vegen,jo kis tornagyakorlatnak tunik napi otszor az a mozdulatsor

2013.07.03. 22:02:34

@rabia: egyedul egy nonek veszelyesnek mondhato vallalkozas ott nyaralni ?

Fordîtast vallalsz?

A gyogynovenyeik erdekelnenek,mennyire van eselyem franciaul ott talalni a konyvesboltban valamit?

Konyvtarban csak neked lenne eselyed valamit megtudni errol..

Igényes 2013.07.03. 22:20:51

@Mmj Drtmmj: Ha ilyen boldogan vihorászva előadod nekik hogy az imájuk a tornagyakorlatokra emlékeztet, akkor igen, NAGYON veszélyes.

rabia 2013.07.03. 22:26:54

@Mmj Drtmmj: nem, ha elolvasod előtte a lonely planet jótanácsait.

nem tudom, engem nem érdekeltek a gyógynövények. De rengeteg és hatalmas könyvesboltjauk vannak, sok francia és angol könyvvel. Nem tudom.

Én ha könyvtárba megyek, nem a gyógynövényekről fogok olvasni.

2013.07.04. 06:08:37

@rabia: koszi a valaszokat
Remelem hamarosan olvashatunk egy ujabb exotikus beszamolot toled

Fahim 2013.07.05. 17:35:50

Keresztül utaztam Marokkón Tangier- Chaouen- Fez-Marrakesh- Agadir-Layoun-Dakhla útvonalon, Csilla teljesen korrekt összefoglalót adott az országról.

A közbiztonság kiváló, itt készül a világ legjobb mentateája és az arab-berber-francia kultúra keveredése lenyűgöző.

2013.07.06. 13:50:21

@Fahim: mennyire elnek ott franciak? Leszamitva persze a jobb eletnivora vagyo nyugdijasokat vagy a lakasukat kiado es marokkoban az almaikat kergeto semmittevoket?
Mennyibol lehet megelni ott havonta?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása