oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 23. 07:00,  Ausztria csalóka közelsége 530 komment

2013. június 23. 07:00 Határátkelő

Ausztria csalóka közelsége

Ausztriában nagyon csalóka, hogy az ország közelsége, részben hasonló kulturális, történelmi gyökerei miatt, sok mindenben erősen emlékeztet Magyarországra, ám közben nagyon is más ország. Barna írása az osztrák mentalitásról, gondolkodásról és az ott élő magyarokról.

Bécs 3.jpg

„Hat éve élek itt Ausztriában. Itt ismertem meg a kedvesemet, és a távkapcsolatról már akkor sem voltunk jó véleménnyel. Sokat voltam előtte Bécsben nem turistaként, ez is hozzájárulhatott ahhoz a döntéshez, hogy itt költözzünk össze és nem Pesten.

Igaztalan volna elfeledni, hogy döntésünknek volt egy erős gazdasági alapja, úgy nézett ki, itt egyszerűbb lesz megélni. Ez így nem teljesen volt igaz, bár a történtek fényében biztos vagyok benne, hogy ha anno máshogy történt volna, ma nem valószínű, hogy lenne két gyermekem. Szóval összetett a dolog.

Azért ragadtam billentyűzetet, mert amit a blogon olvastam és itt Bécsben és Ausztria egyéb területein tapasztaltam, bizony el-elkeserít. Oda és vissza is. Persze van sok kellemes élmény is, nem véletlenül olvasom a blogot sem, de az osztrákok többnyire ugyanúgy kihasználják a nyugaton megélhetést kereső „munkásembert", mint máshol nyugaton. Lehet a közvetítő cég, iroda magyar, szinte csak rosszat hallottam róluk, és nem magyar viszonylatban sem sok jót.

Kapitalizmus van és itt is egoisták az emberek, a lehúzom mentalitás itt is megtalálható, ahogyan a másik oldalról meg az emberi hülyeség (oh, bocsánat: naivitás) is határtalan. Néha persze az ember komolyan megsajnál egy-egy frankhitelest, de sajnos tenni alig valamit tud.

Lábjegyzet: én a Bécs városa által szervezett, migránsoknak szóló program egyik oktatója vagyok, viszonylag sok és egyre növekvő számú magyar talál ide és hallok tőlük sok mindent. Viszonylag nagy a merítési lehetőségem, és viszonylag sokszor döbbenek meg és egyre többször.

Hullámokban tolják egymást a népek

Azt gondolom, ami ma Európában folyik az egy annyira nem is finoman kialakuló „rabszolga-foglakoztatás". Mindig jön egy újabb náció, aki még kevesebbért vállalja a szarvakarást.

Nem gondolnám rasszizmusnak, de már régóta megfigyelhető, nekem mondjuk 1995/96 környékén tűnt fel, hogy Münchenben (például) egy német nem lehet és nem is lesz soha Junkfoodmitarbeiter. Soha. A takarítás, segédmunka etc. többnyire már egy vagy több náció által kisajátított terület. Például Bécsben a Központi Kórházban a karbantartók 90 százaléka ex-jugó.

Szabályos hullámokban tolják egymást a népek ki. A legújabb kapunyitás óta meg csak kaotikusabb lett a helyzet. A fekete, szürke zónában döbbenetes mennyiségű kelet-európai robotol fillérekért, igaz ez otthon jó pénz. Van olyan, aki évek óta ingázik Kelet-Szlovákia és Felső-Ausztria között.

Azok a magyarok, akik ide jönnek, értelemszerűen elég vegyes képet mutatnak. Vannak, akik élből a szociális juttatások irányába kutakodnak, önkéntelenül rombolva más népek erősen sztereotip megítélését.

A nyelvtudás és annak hiánya

Elképesztő, mennyi ember vág neki minimális nyelvi háttér nélkül, kicsit talán rásegítve arra, hogy kihasználják. Az előadásokon az emberek kétharmada nem beszél egy árva mukkot sem németül, nemhogy a proletár bécsit kapirgálná. A kvalifikáltabb állásokban az angol szinte mindig elégséges, ugyanis sokan beszélik.

Szerintem ha valaki komolyan gondolja az ittlétet, annak elkerülhetetlen a német nyelv és az osztrák kultúra alapos ismerete.

Ami talán a legfontosabb: alaposan elő kell készíteni mindent, hússzor utána kell érdeklődni hol, merre, mi, hány óra. Bécs már tudtommal dolgozik azon, hogy az alapvető információk elérhetőek legyenek az interneten.

Azonban ez nem tudja helyettesíteni a magyar hatóságokat. Akik viszont, bocsánat a minősítésért, rendkívül trehányan állnak a kérdéshez. Jó, a bécsi nagykövet nem tette magasra a lécet, de akkor is, róluk csak rosszat hallottam, tapasztaltam. Remélem, valaki majd kontráz és mond pozitív példát is.

Nekem sem volt egyszerű itt gyökeret ereszteni és ez valószínűleg nem is nagyon változik már, hiszen mégis csak más hely, más szokások. Ám úgy vélem, itt azért lehet egyről a kettőre jutni.

Az itteni magyarokról

Az utóbbi évek alatt az a tapasztalatom kerekedett ki itt, Ausztriában, hogy a tipikusan magyar tulajdonságok között az egyik legelső a folyamatos rimánkodással kísért segítségkérés, majd a köszi nélkül tipli.

A másik nagyon magyar dolog a más zsebében való kutakodás. Mennyit keresel, mennyiért bérlitek, stb. Nagyon káeurópai a visszaszámolás is, nálunk ugye forintra, van olyan ismerős, haver, aki sok éve él itt, de még mindig forintban számol. Én nem értem.

A legmagyarabb azonban a széthúzás. Akár egyesületi szinten, mert egyébként van itt minden mindenből minimum kettő és ugye ott is mindenki a másik zsebében szügyig...

Végül egy nagyon egyéni probléma: ha itt valaki „magyarkodni" akar, akkor az szinte kötelezően a 80-as – 90-es évek gagyiját jelenti, legyen szó buliról, zenéről, ünnepről vagy bármi másról – természetesen tisztelet a kivételnek, mert azért az is akad.

Voltam olyan „magyar" diszkóban, hogy nincs az a szeszmennyiség, ami elviselhetővé tenné az ott uralkodó rettenetet. Sajnálom, de nekem nem a mulatós zene ugrik be, ha „magyarként" akarok bulizni. Persze ez nagyon szubjektív.

A csalóka közelség

Az egy teljesen általános dolog, hogy ha az ember „új hazát" választ, akkor ott sok minden nem jó, mert nem ahhoz van hozzászokva, legyen ez bürokratikus ügyintézés vagy egyszerű hétköznapi konfliktus a szomszéddal. Az ember hajlamos mindent a hazai dolgokhoz hasonlítani, illetve érthető módon valamennyire vágyik is haza.

Ez tök normális, de Ausztriában nagyon csalóka, hogy az ország közelsége, részben hasonló kulturális, történelmi gyökerei miatt, sok mindenben erősen emlékeztet Magyarországra, de közben nagyon is más ország.

Az osztrák is siránkozik, jammerol és nem túl elegánsan kerüli a munkát, de valahogyan mégis nagyon más itt minden. Ami még dob a beilleszkedési nehézségen, melyek teljesen ideális közegben is léteznek szerintem, hogy itt Magyarországhoz képest sok, kulturálisan jelentős különbséget felvillantó etnikum is van, főleg az olcsó lakhatási viszonyokat kínáló helyeken.

Ausztriáról dióhéjban

Nyilvánvalóan nem mindegy, melyik társadalmi réteget ismerjük meg jobban, melyikben kezdünk el dolgozni, élni. Valószínűleg egy vendéglátós nagyon más képet alkot az országról, mint egy közgazdász vagy egy építész, és itt nem a műveltségükre vagy intelligenciájukra gondolok.

Ausztria szövetségi köztársaság, ami nem csak alkotmányjogilag fontos különbség Magyarországhoz képest.

Lazábban értelmezve még talán a „vörös Bécs kontra vidék" hasonlat megállná a helyét nálunk is, bár azért Bécsben tényleg elképzelhetetlen, hogy ne baloldali jelölt nyerjen.

Azonban a helyzet ennél jóval bonyolultabb. Egy osztrák számára sokkal fontosabb a terület szerinti származás, mint egy magyarnak. Nem mindegy, hogy Voralberg vagy Tirol, Karintia vagy Alsó-Ausztria és az sem mindegy, hogy ezeken a területeken belül ki honnan jön, Weinviertel vagy Mühlviertel.

Ez egyébként a beszélt dialektusból is hamar kiderül, az avatatlan fülnek a különbség csak a ronda és még rondább német érzékelhető. Nem beszélnek sem szépen, sem szabályosan németül.

A bajor sem nehezebb, mint más német nyelvjárás, azonban ha ráadásul nem is használják rendesen... Az eredeti bécsi dialektre meg alaposan hatott a szláv közelség, és egy kicsit a magyar is. Nem csak Gulasch und Palatschinken...

Az osztrák Trianon

Ajánlanám a Tollpatsch (saját szabad fordításomban egyszerien nagyon béna) kifejezés eredetét megnézni. Voralberg ráadásul külön ügy, ők eredetileg svájciak, van is olyan vicces póló, amin az szerepel, hogy „őket becserélnénk Dél-Tirolra". (Azaz nekik megvan a maguk Trianonja, ez ugye ebben az esetben Dél-Tirol, elég sok „nagyosztrák" matrica is látható.

Ha már itt tartunk, a történelmükhöz is másképp állnak hozzá, hiszen ennek része az is, hogy ők miként állnak a németséghez.

Miközben nagyon sok közös pontja van történelmüknek, akadnak meglepő dolgok is: például az, hogy csak 1965 óta van nemzeti ünnepük. Nem egy és nem két történész pont ezért erre az időpontra teszi az osztrák öntudatra ébredés dátumát.

Viszonyuk erősen ellentmondásos a németekkel és velünk is. Anno nagyapám mindig sógoroknak nevezte őket, ma már sajnos nem tudom megosztani vele, hogy na EZ nem igaz. Innen nézve.

Valami nagyon abszurd parasztromantikával gondolnak ránk, de mint bármikor is egyenlő partnerre... Kicsit olyan ez, mint „a dugtunk is, nem is volt rossz, de hogy ez valaha is a feleségem volt?!?" Azt persze tegyük hozzá, általában megbecsülnek, szívesen látott vendégek vagyunk, legalábbis vannak bőven alattunk a ranglétrán."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr355372147

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TESZT Bécsi Egyetemre készülőknek 2013.06.23. 23:57:15

Vajon te beiratkozhatsz felvételi és tandíj nélkül a Bécsi Egyetemre? Töltsd ki TESZTÜNKET és választ kapsz! Most érettségiztél és külföldi egyetemen szeretnél továbbtanulni? Vagy külföldi Master képzésre szeretnél jelentkezni? Ha beszélsz németül...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KJ.. 2013.06.23. 07:29:47

Na ez tetszett,érdekes volt és informatikus! asszem a déltirollal kb.ugy vannak mint mi erdéllyel,,hát sajnálhatják is,mert tényleg nagyon gyönyörű vidék..(mondjuk ausztria többi része is az).Köszi

DieNanny CH 2013.06.23. 07:42:40

Bár 11 évig ott éltem, de nem nagyon érdekelt/voltam tisztában a történelmükkel. Azt tudom, hogy újságban is 'die Magyaren'-nek, és Sógoroknak hívnak minket. Szerintem is a Sógor-dolog néhány évtized múlva el fog tűnni.

Amúgy Ausztria a szívem csücske.

2013.06.23. 08:18:58

"Vannak, akik élből a szociális juttatások irányába kutakodnak, önkéntelenül rombolva más népek erősen sztereotip megítélését."

Inkább építik azt a sztereotip megítélést, nem?

2013.06.23. 08:22:55

Amúgy tetszett az írás, olvastam volna még.

LyukasBogrács 2013.06.23. 08:30:25

legalábbis vannak bőven alattunk a ranglétrán."

Teged ez vigasztal?

tableno 2013.06.23. 08:46:53

Érdekes, bár eléggé szókimondó, cseppet sem finomkodó írás. Mondjuk meg is értem, én eddig Európa összes országa közül egyedül Ausztriában tapasztaltam, hogy tényleg ÉREZTETIK a külföldivel (különösen a magyarokkal), mennyire lenézik és utálják őket. Soha nem élnék Ausztriában, akármennyi pénzért sem. Akkor már ezerszer inkább Svájc vagy Németország.

2013.06.23. 08:50:16

@tableno: Ha Svájcban v. Németországban nem éreztetik, de ugyanúgy pusmognak a hátad mögött, akkor tulajdonképpen ugyanott vagy, csak amit nem hall az ember, az nem fáj...

tableno 2013.06.23. 09:04:46

@Philosoraptor: Pontosan erről van szó. Nem érdekel, hogy a hátam mögött mit suttognak. Ellenben Ausztriában előfordult, hogy turistaként (vagyis fizető vendégként!) voltunk egy alpesi panzióban magyar rendszámú kocsival (még a 90-es években). Na most a következő dolgok történtek:
- nem engedték, hogy a többi vendég közelében parkoljunk
- a vacsoránál látványosan mindig minket szolgáltak ki utoljára
- nem volt se törülköző, se szappan a szobánkban, nehogy ellopjuk
- olyan barátságtalanok voltak velünk, hogy botrányos, különösen annak fényében, ahogy a többi vendéggel bájologtak.

Ja, mindezt úgy, hogy kiválóan beszélek németül. Sem Svájcban, sem Németországban nem tapasztaltam még csak hasonlót sem, úgyhogy inkább oda járok...

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2013.06.23. 09:04:49

Régebben az a szlogen járta az osztrákról:
"A nyelvüket a némettől, az országukat a magyaroktól lopták!"

eagles 2013.06.23. 09:07:33

Őszinte legyek? Kurva nagy ívben leszarnám,mit mondanak rólam, ha cserébe 1500-2000 eurót tudnék keresni havonta.
Mert lehet, hogy az alja munkát kell elvégezni, de legalább van munka.
Magyarországon ugyan is az alja munkáért is közelharcot kell vívni. Ráadásul nevetséges pénzt fizetnek érte.
Én erdész vagyok, fakitermeléssel foglalkozom. Ill. foglalkoznék,ha lenne munka. De ha van is munka, azt nem fizetik meg, ráadásul vagy az időjárás, vagy az erdőtörvény előírása miatt nem tudunk dolgozni. Pl. ebben az évben jó ha 2 hónap meló volt.
Gondolom, Ausztriában az "őslakosoknak" nem az a szíve vágya, hogy 35 fok melegben, vagy tökig sárban megszakadjanak az erdőn. Ha nekem ott adnának havi 1500 eurót azért a munkáért, amit itthon csinálok, szívest-örömest mennék.
És szarnék Magyarországra, meg arra, hogy az echte osztrák mit mond rólam.

tableno 2013.06.23. 09:09:02

@tableno: Van Bécsben élő ismerősöm is, ő azt mesélte, hogy az elején teljesen megdöbbent, hogy a híresen civilizált osztrákok vezetési kultúrája olyan bunkó és agresszív, mintha a Balkánon lenne. Ez egészen addig tartott, amíg le nem cserélte a magyar rendszámát osztrákra - ekkor egyszerre mindenki korrekt és udvarias lett...

tableno 2013.06.23. 09:12:51

@Quercus58: Nem is azzal van baj, hogy RÓLAD mit mond, hanem hogy a szemedbe mondja. Egy idő után eléggé frusztráló, ha az embert látványosan utálják, pénz ide vagy oda. Igaz, az erdőben valószínűleg elviselhetőbb lenne, mint mondjuk egy irodában...

2013.06.23. 09:13:07

Ilyen egy poszt a kivalasztott orszagrol, amikor a posztolo mar nem a "naszutas" idoszakban van az orszagban. Nincs minden rozsaszin mazban, ertekeli a jot es latja a rosszat.
Igazabol nem ismerem Ausztriat, azon kivul, hogy neha atvezettem rajta. Nemetoszagi autopalyak es kiszolgalas utan az ausztriai gyengebbnek tunik.

2013.06.23. 09:21:53

@tableno: Kemény, és milyen szöges ellentétben áll azzal, hogy mivel nekünk eléggé közös a történelmünk velük, azt hinné az ember, hogy "örök barátság" van a két fél között. Amúgy azért én szívesen meghallgatnám a másik oldalt is, biztos tudnának mesélni ők is.

2013.06.23. 09:23:27

@Quercus58: Tanulj németül, aztán menj ki. Mást nem lehet erre sajnos mondani.

tableno 2013.06.23. 09:26:56

@Philosoraptor: Biztos, nyilván sok honfitársunk tett azért, hogy ne szeressék a magyarokat. Viszont engem ez ugyanúgy nem érdekel, mint ahogy őket sem, hogy nem minden magyar tolvaj gazember. Ausztrián én már hosszú ideje csak átutazni vagyok hajlandó, szerencsére Európa elég nagy ahoz, hogy ne hiányozzanak... :)

eagles 2013.06.23. 09:31:03

@Philosoraptor:

Azt teszem. Ahhoz ugyan is már öreg vagyok, hogy másik szakmát tanuljak, az erdész szakmát a tsz erdők szétlopásával gyakorlatilag lefejezték, munkához akkor juthatsz, ha korrumpálsz (az erdész kollégákat), vagy pitizel. Nekem mindkettőtől föl fordul a gyomron. Lehet, hogy nem vagyok életrevaló, de ez van.

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2013.06.23. 09:45:09

A rendszer, (gengszter( váltás előtt volt szerencsém 2X is hozzájuk.
Kimutatták akkor is gyűlöletüket a magyarok iránt!
Hasonlókat és rosszabbakat éltem át mint tableno fórumtárs. Bár okuk nem volt rá.
Azok után kezdtem őket szemét "labanc"-ozni!
Semmi pénzért nem lennék szolgalelkű rabszolgájuk!
Akkoriban disszidált (tovább utazó) barátom könyörgött:
"-Maradj itt 1 1/2 éven belül te is labanc lehetsz állampolgilag"
Mondtam. nincs az a pénz!
Már akkor a török, arab utcaseprőt, rikkancsot többre becsülték mint minket magyarokat!

eagles 2013.06.23. 09:48:11

Egyébként megköszönném, ha segítenétek, hogyan kezdjek hozzá a német tanuláshoz. Melyik nyelvkönyvet ajánlanátok, vagy inkább a neten próbálkozzak?

2013.06.23. 09:48:39

@tableno: Valami oka csak van ennek az "utálatnak".

@Quercus58: Akkor nem szóltam.

VHB 2013.06.23. 09:50:21

@fülesválasztó-punaszagú-tangakorc: na jó, de a balcsin a dinnye 25 volt, a melon meg 75 :)

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2013.06.23. 09:50:39

@Quercus58:
Már bocs tőled de.....
Az a baj hogy a rendszer annyi erdőmérnököt, erdészt kitermelt nálunk, hogy minden fa mellé jutna belőle!
Egy időben nagyon felkapott divatos szakma volt...

eagles 2013.06.23. 09:50:42

@Philosoraptor:

Csak szóljál nyugodtan, minden tanácsot, segítséget szívesen fogadok.

davidwrc 2013.06.23. 09:51:58

Eddig nem sok ilyen jo, erdekes es igaz cikket olvastam Ausztriarol.
Kivancsi lennek egy hasonlo pontos posztra az Ausztriai videkröl, nem vendeglatos szemszögböl.
En 2,5 eve elek Ausztriaban, ügyfelszolgalatos vagyok, napi 3-5 uj embert ismerek meg, de nem erzem azt hogy megkülönböztetnenek. Söt, ha azt mondom, hogy magyar vagyok elö allnak sztorikkal, nyaralasrol, magyar baratokrol, stb.
Szerintem 2 fele oszträk letezik: az "Arschloch" es a "sehr nett" ,de oriasi a veglet a 2 között, az elöbbivel ha nem foglalkozol, es nem vagy velük körül veve akkor nagyon jo hely tud lenni Ausztria.
Gondoltam mar ra hogy megirom egyszer az en sztorimat is, de sajnos eleg keves idöm van ra.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 09:53:15

@charlieharper:

Feleség mondta: Budapestről utazva Bécs világvárosnak tűnik, míg Münchenből utazva koszos vidéki megyeszékhelynek.

VHB 2013.06.23. 09:53:57

@Quercus58: www.relaxa.hu/download/VNF_dial_ugyi.mp3

A teljes anyagot letorrentezed (fúj fúj nem szabad) vagy megveszed.

2013.06.23. 09:57:45

@Quercus58: Ha megtudod engedni magadnak akkor egy jó nyelvtanár. Valamelyik nap többen is lehurrogtak, hogy már pedig tanár nélkül is megtudsz tanulni egy nyelvet, én azt gondolom, hogy ez lehet hogy így van, de sok mindent megtudsz kérdezni tőle, amit nem feltétlen értesz meg az anyanyelved miatt, és ez semmiféleképpen sem utolsó szempont.

Kb. 8 évig tanultam németet, igazából már nem is emlékszem, hogy milyen tankönyveim voltak, és azok közül melyik volt a jó, de ha újrakezdeném, biztos nem költenék több ezreket vadi új nyelvkönyvekre, mert szerintem fölösleges, ha be lehet szerezni antikváriumban vagy a mélyen elítélt torrent oldalakon. Meg persze van egy csomó online német felület az interneten, majd a többiek írnak párat, én azokban sem mozgok otthon. Az biztos, hogy rengeteg időt bele kell ölni, de megvan a motiváció és nem kényszerből megy a dolog, akkor ez nem jelenthet problémát.

tableno 2013.06.23. 09:58:22

@Philosoraptor: szerintem az a fő oka, hogy az átlag osztrákban is van egy erős kisebbségi komplexus - pont a németekkel (akik nagyobbak) és a svájciakkal (akik gazdagabbak) szemben, és jól esik nekik lenézni a csóró szomszédot. Ebben egyébként tényleg nagyon hasonlítunk rájuk.

2013.06.23. 10:02:51

@tableno: Lehet, hogy így van. Az mondjuk elég komikus, hogy vannak közöttünk is olyanok, akik lenéznek mást a csóróságuk miatt, bizonyára nem jártak még Mo. északi vagy északkeleti részén. Másrészről ha így folytatjuk, nemigen lesz már kit lenézni, és arra sem kellene inkább büszkének lenni.

2013.06.23. 10:06:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: erdekes ez az Ausztria. Mo-hoz kozelseg, a blogban allandoan megjeleno etelek hasonlosaga, idojaras es szokasok hasonlosaga miatt azt gondolnam, hogy a magyarok szabalyosan elozonlik majd Ausztriat. Ehhez kepest, ugy tunik, hogy Londonban tobb a magyar, mint egesz Ausztriaban (kis tulzassal). Onnan, vegyuk Becset alapul, minimum hetente haza lehetne jarni azoknak, akiknek erre igenye van csaladi vagy erzelmi okokbol.

SzumóNé 2013.06.23. 10:09:03

@Philosoraptor: kiegeszitenem, hogy a PONS kiadonak vannak dvd-s konyvei is, kb ilyen "tanulj magad" stilusban, azokat is erdemes atnezni! www.pons.hu (Pl. Libri konyvaruhazban is kaphato) Szerintem egyebkent a nyelvtanar jobb, meg akar Skype-on is ki lehet fogni jot, akkor meg ki sem kell mozdulni a lakasbol. Viszont tanulni kell! Tanulas nelkul a szokincs nem bovul es a nyelvora nem eleg a tanulashoz. :)

@Quercus58: sok sikert kivanok a tanulashoz, soha nem keso!

VHB 2013.06.23. 10:11:28

@charlieharper: Én is ezt hittem, de Österreich sokkal drágább mint UK. És lándün szinte korlátlanul felszívja a mosogatókat, míg sógoréknál nincs annyi meló.

BTBTBT 2013.06.23. 10:11:31

@Philosoraptor:
"Ha megtudod engedni magadnak akkor egy jó nyelvtanár. Valamelyik nap többen is lehurrogtak, hogy már pedig tanár nélkül is megtudsz tanulni egy nyelvet,"
Lehet, hogy akadt olyan is, aki lehurrogott. Ám azokat a kommenteket, amelyek azt állították, hogy igenis meg lehet tanulni nyelvtanár nélkül, autodiakta módon, valahogy figyelmen kívül hagytad. (És nem azért jegyzem ezt most meg, mert az enyém az utóbbiak közé tartozott. :D )

2013.06.23. 10:11:43

@charlieharper: Szerintem két oka van, az egyik az, hogy többen tanulnak angolul, a másik pedig (a nagy számok törvénye alapján), hogy az emberek ismerőseinek többsége Angliában van, így értelemszerűen odamegy a többség.

2013.06.23. 10:12:44

@SzumóNé: PONS-t nem mertem írni, mert nekem is csak ajánlották, nincsen tapasztalatom velük.

tableno 2013.06.23. 10:12:59

@charlieharper: Ennek több oka van. Egyrészt több magyar (hiszi azt, hogy) tud angolul, mint németül. Másrészt Angliában már 2004-től szabad volt a munkavállalás, Ausztriában csak 2011-től (ha jól tudom). És London sokkal nagyobb világváros, tehát több a lehetőség is.

lisandra 2013.06.23. 10:15:29

@Quercus58: Igazad van,otthon siralmasa helyzet.Bárki bármit tesz,vagy mond nem érdekel amig engednek élni,mert otthon hiába vagy" nemzeti" ha van valamilyen munkád minden holnapba el kel döntened eszel vagy laksz valahol.Azt mondta a gyerekem a minap az a világ ahova becsületre,emberségre tanitottál benünket már nincs és sajnos nem vagy már képes átnevelni minket.

BTBTBT 2013.06.23. 10:18:17

@tableno:
Ez teljes mértékben így van. Hiába van Ausztria a szomszédban, ha 7 évvel később nyitották meg a határokat a munkavállalók előtt.
Angolul könnyebb tanulni, mint németül, de majd Birca megmondja, hogy nem.
Londonba ráadásul sikk is menni (még putri körülmények közé is), azon túl hogy a mérete révén több munkalehetőség van - viszont a verseny is nagyobb egy-egy állás megszerzésére.
Azért az biztos mond valamit, ha egy Poundland-es eladói állásra - városrésztől függően - legalább 30, de lehet, hogy 100 másikkal kell "küzdeni".

2013.06.23. 10:18:18

@Barátusz: Lehet, hogy így van, de minek szenvedni a nyelvtannal vagy a kiejtéssel, amikor a tanár mellett sokkal kevesebb energia befektetésével megtudod érteni és alkalmazni.

Az, hogy egyesek képesek megtanulni autodidakta módon egy nyelvet, nem jelenti azt, hogy a többségnek is menni fog. Másrészt szerintem fölösleges energiákat öl az ember a kiejtésbe és a nyelvtanba, ha egyedül tanulja; amikor ott a tanár, és tud segíteni, és talán az sem elhanyagolható szempont, hogy a többségnek szükséges a visszajelzés.

rumitom 2013.06.23. 10:18:35

érdekes írás és nem vitatom az igazság tartalmát, bar nekem homlok egyenest ellenkező tapasztalatom van. Míg mondjuk egy angol szinte soha nem bantana meg a véleményével, a német egy fokkal oszintebben de némi nemzeti buntudattal hogy o most rasszista fogja distorts adni a velemenyet, az osztrakban ellenben van egy pici k-eu szókimondó oszinteseg. engem ha lehet pozitívan diszkriminaltak eddig vmennyi országban (kiv Deu).

a nyugati vendéglátásban/kiszolgalasban meg számomra ausztria a top, amerikát is elozve.

persze ha kis-magyarországot szeretnenk ausztriában berendezni ne sok jóra szamitsunk, de ez mindenhol így van.

2013.06.23. 10:20:30

@Barátusz: Nem vagyok nyelvész, de nem hiszem, hogy könnyebb lenne az angol magasabb szinten.A konyha angol könnyebb, csak kérdés, hogy mit ér vele az ember, leginkább semmit.

SzumóNé 2013.06.23. 10:20:31

@Philosoraptor: en a ferjemnek vettem meg a nemetet, a hugom meg egy kulfoldi pasijanak a magyar verziot es nagyon alap szinten mukodott, h 1-1 kifejezest megtanultak, de persze tanulni kell. De szerintem mindenkepp jo tanarhoz jarni, aki azonnal _korrigal_, ha rosszul mondod, elmagyaraz, stb. Igy lehetoleg a helyes kifejezes, vagy nyelvtan rogzul.

BTBTBT 2013.06.23. 10:22:21

@Philosoraptor:
Erőfeszítéseket kell tenni a tanulás során. Nem fog az öledbe hullani az eredmény. Ha szenvedsz, akkor annak a nyelvnek a tanulása talán nem neked való.
A nyelvtant pedig nem azért fogod jobban megtanulni, mert segít a nyelvtanár. A szabályok le vannak írva egy könyvben, és bevágod, majd alkalmazod őket. Hol fölösleges energiapazarlás ez?

Nem állítottam, hogy mindenki meg tud tanulni egy nyelvet autodidakta módon, de konkérétan te kérdezted, hogy meg lehet-e, mert hogy neked költségessé kezd válni a tanár fizetése.

eagles 2013.06.23. 10:24:44

@fülesválasztó-punaszagú-tangakorc:

Bocs, de ezzel vitatkoznék. Amikor Én tanultam az erdész szakmát -még a 70-es években-, három helyen folyt képzés:Szeged, Sopron, Eger. Ez évente 80-100 embert jelentett, aminek jó ha a fele a szakmában maradt. Az ország erdőterülete kb.2 millió hektár. Ez legalább 1300-1500 erdésztechnikust feltételez. Egy átlagos erdészkerület ugyan is 1200 ha. körül mozog.

Az igazi probléma akkor kezdődött, mikor a gengszter váltáskor szétlopták a tsz.-eket. Ekkor ugyan is privatizálták a tsz erdőket is. Hogy milyen módon, és mennyiért, az megérne egy misét.
A tsz erdők magánkézbe adása az egyik legnagyobb bűn volt, amit az ország ellen el lehetett követni.
A jelenlegi magán erdőgazdálkodók, tisztelet a kivételnek, csak a pénzforrást látják az erdőben. Bár az erdőtörvény előírja a szakember alkalmazását, a szakirányításért nem nagyon akarnak a gazdálkodók fizetni. Ha meg fizetnek, elvárják, hogy szegjük meg a jogszabályokat, mert ugye az erdő az "övék", s bennünket azért fizetnek, hogy az Ő kívánságaikat teljesítsük, az erdőtörvénnyel szemben. Az erdészeti igazgatóságok meg azt várják tőlünk, hogy tartassuk be a gazdálkodóval a jogszabályokat. Ha a gazdálkodót szorítom, beperel, följelent. Ha engedek neki az igazgatóság szankcionál.

Na többek között ezért akarok öregségemre elhúzni innen.

BTBTBT 2013.06.23. 10:25:07

@Philosoraptor:
Nyelvész én sem vagyok, de amikor nem kell minden személyes névmáshoz tartozó igét különböző végződéssel (még ha általánosságban hasonló is a szabály), akkor az angol sokkal könnyebb.
Nyilván embere válogatja. Nekem az angol könnyebb, bár németet csak minimális ideig tanultam. A spanyol volt még könnyű. Ja, nekem.

gamerspy 2013.06.23. 10:25:49

Én évente 6-8 alkalommal megyek Ausztriába turistaként. Síelni is és nyáron is túrázni. Nekem csakis pozitív benyomásaim vannak, velünk mindig mindenhol nagyon kedvesek. Ausztria több tartományában jártam és nem éreztem olyan megkülönböztetést, amit itt az egyik kommentelő írt (utolsónak szolgálták ki, nem kapott törölközőt, stb.)
Sőt, mindig telefonon foglalunk szobát a panziókban, ismeretlenül, illetve azt tudják, hogy magyarok vagyunk és mindig korrekten volt hova érkeznünk. Az idén télen velünk együtt németek is voltak a panzióban és ugyanolyan kiszolgálást kaptak mint mi. Igaz, mi is mindig kulturáltak vagyunk (itthon is), beszélgetünk, humorizálunk velük. Szóval nekem nincs olyan tapasztalatom, amit itt többen is megfogalmaztak. Hangsúlyozom, nekem a turistaszerep jut! Nyilván fogyasztó vagyok, de tőlem mindig kedvesen csalogatják ki a pénzt!!! Ily módon szívesebben is adom... azt a nem sokat, ami van :)))
És mindig irigylem a gondozottságot, a tisztaságot, ami nagyon sokszor nem pénzkérdés!!! Magyarországon sem, csak az odafigyelésé!!!

2013.06.23. 10:26:57

@Barátusz: "Erőfeszítéseket kell tenni a tanulás során. Nem fog az öledbe hullani az eredmény. Ha szenvedsz, akkor annak a nyelvnek a tanulása talán nem neked való."

Kicsit félreérted, amit írtam. A szenvedést arra írtam, hogy tanár nélkül sokszor szenvedés a sok nyelvtani szabály és ő rátud mutatni arra, hogy az vagy ez miért így van. A kiejtésről nem is beszélve, angolban ez elsődleges, na nem mintha pont neked kellene ecsetelni ezt. :)

"A nyelvtant pedig nem azért fogod jobban megtanulni, mert segít a nyelvtanár. A szabályok le vannak írva egy könyvben, és bevágod, majd alkalmazod őket. Hol fölösleges energiapazarlás ez?"

Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor munka nélkül maradnának a nyelvtanárok, és a nyelviskolák, a nyelvkönyvek eladásából meg milliókat lehetne kasszírozni.

"Nem állítottam, hogy mindenki meg tud tanulni egy nyelvet autodidakta módon, de konkérétan te kérdezted, hogy meg lehet-e, mert hogy neked költségessé kezd válni a tanár fizetése."

Nincsen munkám, talán nem meglepő, hogy a nulla fizetésből nehéz megfinanszírozni a tanárt (is).

BTBTBT 2013.06.23. 10:27:20

@SzumóNé:
A "Russian after a bottle of vodka" hatalmas! Persze ennyi erővel lehetne egy angol whiskey-vel vagy egy francia konyakkal is.
Az angol meg udvariasságból nem vágja a képedbe, inkább körülírja. :)

2013.06.23. 10:29:30

@Barátusz: Nekem a német nagyon jól ment anno, az angollal meg kicsit most "szenvedés" van, a kiejtés számomra nehéz, és a másképp írom, másképp mondom se könnyíti meg az elsajátítást, de lesz ez még jobb is (vagy rosszabb). :D

BTBTBT 2013.06.23. 10:32:15

@Philosoraptor:
Bocs, de egy jó nyelvkönyv - tanár nélkül is - leírja, elmagyarázza, példákkal illusztrálja, hogy miért és hogyan kell használni a gyakorlatban egy-egy nyelvtani szabályt.
A rengetek audió-anyag miatt aztán tanár sem kell a helyes kiejtés elsajátításához.

A nyelvtanárok nem maradnának munka, legfeljebb kevesebben járnának nyelviskolába/magántanárhoz, ha összekapnák magukat, és nem mástól várnák a segítséget, hanem maguk verekednék át magukat a nyelvi nehézségeken.
Ezt persze most olyantól hallod, aki - minden nagyképűség nélkül - nagyon jól boldogul a "high performance culture"-ban.

A "költségessé kezd válni a tanár"-t te értetted félre. Arra ment, hogy te hoztad fel ezzel a bevezetéssel a témát, nem arra, hogy sírsz, hogy még a is pénzbe kerül.

tableno 2013.06.23. 10:33:01

@gamerspy: mondjuk írtam, hogy húsz évvel ezelőtti a tapasztalat. Lehet, hogy azóta javult a helyzet.

BTBTBT 2013.06.23. 10:33:02

vagyis: A nyelvtanárok nem maradnának munka NÉLKÜL

BTBTBT 2013.06.23. 10:37:04

@Philosoraptor:
Ahogy fentebb írtam: "Nyilván embere válogatja." Kinek ez a nyelv megy könnyen, kinek meg amaz.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.23. 10:38:50

Honvágy ausztriában. Ez olyan mint amikor felix panaszkodik gwendoline-nak (vagy cecily-nek), hogy amióta külön él a családjától alig látja a gyermekeit. Csak délutánonként, hétvégeken, ünnepnapokon és a szünidőkben.

nyuszigonosz 2013.06.23. 10:39:41

@tableno: Ezt akartam írni! Megelöztél! :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.06.23. 10:43:23

"A legmagyarabb azonban a széthúzás. Akár egyesületi szinten, mert egyébként van itt minden mindenből minimum kettő és ugye ott is mindenki a másik zsebében szügyig..."

Bécsben már több tízezer magyar él. Nem csoda ha mindenre több egyesület van. Valaki így gondolja valaki meg amúgy. Ebben nincs semmi széthúzás. Pl sok évig egy magyar kórusa volt Bécsnek most van három. Három különböző színvonalon.

Az is igaz, hogy ismerek olyan magyart, akinek egyesülete van és nem hirdeti magyarok körében a programjait az áskálódás miatt.

2013.06.23. 10:47:32

@Barátusz:

"A nyelvtanárok nem maradnának munka, legfeljebb kevesebben járnának nyelviskolába/magántanárhoz, ha összekapnák magukat, és nem mástól várnák a segítséget, hanem maguk verekednék át magukat a nyelvi nehézségeken."

Ha most gonosz lennék, akkor erre azt is írhatnám, hogy iskolába is fölösleges járni, hiszen vannak remek tankönyvek, amik elmagyarázzák hogy a szőlőcukorban miért 6 szénatom van, vagy mi okozza a fénytörést. :)

Ez a mástól várja a segítséget meg ebben a negatív értelemben baromság. Azért van, hogy segítsen, de a tanulást, a kitartást és az akaraterőt nem pótolhatja ő sem, mondhatjuk, hogy a munka jelentős részét nem neki kell elvégeznie.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 10:50:04

Érdekes poszt volt, tetszett!

A külföldön tettenérhető magyar kulturáról nekem is hasonló a véleményem... mulatós, csárdás meg népviselet... :D Valahogy megállt az idő a régen kitelepült magyarok számára.
(nem értek hozzá, lehet ez egy természetes dolog)

Van bécsi rokon (nővérem apja, 80-as években disszidált), mindig érdekes volt hallgatni, mikor vendégségbe jött Mo-ra a 90-es évek elején. Velószínű miatta is döntöttem úgy, hogy én onnan (Mo-ról) mindenképpen el kell menjek.
Bejött! :)

eagles 2013.06.23. 11:01:53

@tableno:

A helyzet annyiban változott,hogy most már nem kell külföldre menned ahhoz, hogy egy német, vagy angol, vagy francia semmibe vegyen, Megteszik ezt itthon is.
Menj be valamelyik multi áruházába (Tesco, Auchan, Lidl, stb.). Az esetek többségében üres polcokat találsz, még hétvégén is. Sokszor úgy néznek ki, mint egy 60-as évekbeli áfész bolt szombaton zárás után. Nem tudom, hogy ez az EU többi országában is így van-é. Bér azt nem hiszem, hogy pl. a Tesco Angliában megengedné magának hogy szombat délelőtt üres polcokkal várja a vevőket.

Lehet, hogy Én vagyok túl érzékeny, de ez nekem olyan, mint ha szemen köpnének.

tableno 2013.06.23. 11:06:43

@Quercus58: ??? Én ilyesmit még soha sem láttam Magyarországon. OK, pesti vagyok, de akkor is nehezen tudom elképzelni. Az lehet, hogy a választék kisebb (hiszen a fizetőképes kereslet is az), mint nyugaton, de rendszeresen üres polcok? Hol láttál ilyet?

gamerspy 2013.06.23. 11:06:52

@Quercus58: Fogd fel úgy, hogy ennyire jól élünk :))))

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.06.23. 11:09:35

@Quercus58: Ez az üres polc engem is érdekelne. És mire is vagy érzékeny pontosan?

nyuszigonosz 2013.06.23. 11:10:39

@Philosoraptor: Valakinek jobb a nyevltanuláshoz egy jó tanár, valakinek elég a könyv az internet.
A legjobb tanál az összes kombinálása: a tanárral történö konzultáció idöröl idöre, és közben persze tanulni!

2013.06.23. 11:11:22

@Quercus58: Nem hiszem, hogy ez gyakori lenne, és ha igen, akkor is inkább az "akciós" beetető (értsd eladom kis haszonnal az akciós terméket, de mellette más nagy árrésű terméket is megveszel) termékekre szokott igaz lenni.

2013.06.23. 11:12:13

@nyuszigonosz: Igen, az arany középút talán a legjobb.

2013.06.23. 11:12:54

@gamerspy: Sajnos nem, egyre jobban zsugorodik a kiskereskedelem (is).

eagles 2013.06.23. 11:16:40

@tableno:

Gyere el Borsodba. Menj be a miskolci Auchanba, vagy a mezőkövesdi Tesco-ba, vagy Lidl-be.
Pénteken voltam Mezőkövesden a Tesco-ban. Délelőtt 10 órakor kezdték feltölteni a polcokat. De ez így van szinte minden nap. Ez persze nem a dolgozók hibája, ők hajtanak mint az állat. Csak szerintem nálunk nincs olyan, hogy éjszaka töltik föl a polcokat.
De ugyan ezt lehet tapasztalni Miskolcon is.

Tudod, azt szoktam mondani, Pest, meg a Dunántúl már nem Magyarország. Inkább Kelet-Ausztria.

2013.06.23. 11:17:10

@Quercus58: en Magyarorszagon utoljara a 89-as evekben lattam ures polcot. Szinten budapesti vagyok, mint Tableno.

2013.06.23. 11:18:22

@charlieharper: 80-as, nem 89-es

@Quercus58: UK-ban is van egy-egy ures polc, mert napkozben toltik fel az arut.

tableno 2013.06.23. 11:22:26

@Quercus58: "Tudod, azt szoktam mondani, Pest, meg a Dunántúl már nem Magyarország. Inkább Kelet-Ausztria." - vagy inkább a Tiszántúl Nyugat-Ukrajna... (bocs, nem bírtam kihagyni! :))

La Pantera 2013.06.23. 11:26:51

@Barátusz: szerintem a legfontosabbról feledkezel meg az érvelésedben: a nyelvtudás elsősorban beszéd (legalábbis, ha valaki külföldre megy munkát vállalni, akkor elsősorban erre lesz szüksége), beszélni meg tanár nélkül, aki kérdez, reagál, válaszol a tanulónak nemigen lehet megtanulni. Na jó, van pár szuper nyelvérzékű ember, de ez a tanulók 0,1 %-a kb.

Katica2 2013.06.23. 11:33:16

Végre egy hasznos és intelligens társalgás, sokat tanultam belőle

eagles 2013.06.23. 11:33:50

@tableno:

Ez is igaz. A kérdés az, ez mennyire az itt élők hibálya.

@Kovermadar:

Tudod, ha már egyszer Magyarországra jöttek, ha már egyszer piszkos pofátlan árrésekkel dolgoznak, ha kisöprik az itt termelt hasznot, akkor legalább nyújtsanak olyan szolgáltatást, mint ott ahonnan jöttek. Mert az már meg sem lep, hogy meghirdetnek egy akciót, 7-kor nyitnak, 8-kor már nincs az akciós termékből. De ha Én megtisztelem őket azzal, hogy náluk költöm el a pénzem, akkor ők is tiszteljenek meg azzal, hogy van választék, föl vannak töltve a polcok, és pénteken 7 órakor nem mondják azt az egri Tesco húspultjánál, hogy már gyakorlatilag nincs sertéshús, menjek holnap.

Persze, ha ez az UK-ban is így működik, nem szóltam semmit.

eagles 2013.06.23. 11:35:35

@Quercus58:

Bocs, hibája. És még Én akarok németül tanulni.

szaszo71(D) 2013.06.23. 11:39:12

@Quercus58: Attól még tanulhatsz, a németben nincs ly:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 11:41:56

@Quercus58:
Oda se neki!
A német sem tud magyarul, ilyenformán az embernek nem kell tudnia magyarul, hogy németül tanulhasson...
(ezzel nem azt mondom, hogy nem tudsz, nyilván csak elgépelés a pillanat hevében)

2013.06.23. 11:48:51

@Quercus58: namist, serteskarajrol nincs tapasztalatom, de a nalunk levo (videk, nem London) 24oras kozertben sincs este 7 utan rozskenyer, csak masnap reggel 8 korul. Es meg egy csomo mas arunal ez a helyzet, pl a tejjel. Mi a Cravendale-t usszuk, amibol estere mar gyakran nincs.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2013.06.23. 12:02:45

én 3 és fél éve élek Bécsben, és elég korrektnek tarom az írást sok szempontból is

- az nagyon nem mindegy, mit dolgozol és melyik részét ismered meg a társadalomnak, és ebből a szempontból max annyi a különbség, hogy itt alja munkából is meg lehet élni, míg otthon nem, merte egyébként robotolni nyilván sehol sem a boldogság záloga

- nagyon nehéz jó német nélkül rendes állást találni, konkrétan én ezzel is szívtam, amikor kijöttem, mivel egy árva szót sem beszéltem németül, és bizony kemény munka volt az, hogy ma egy cégnél vezető beosztásban dolgozhatok

- az itteni ismerőseim és barátaim 95%-a osztrák, magyarokat alig ismerek, és ennek főleg az az oka, hogy az ember érdeklődési kör és közös életszemlélet alapján választ számára érdekes embereket társaságnak, önmagában az anyanyelv nem jelent akkora kohéziós erőt

- az eddig megismert magyarokat általában otthon is elkerülném

- kulturálisan viszont nincs nagy különbség, a fizuról valóban nem nagyon beszélnek még barátok se egymással, de azon kívül én olyan nagy mentalitásbeli különbségekkel nem találkoztam, még a vicceink is hasonlóak, csak ők valamilyen misztikus oknál fogva a lengyeleket ekézik

- általános tapasztalatom, hogy a magyarokat és a cseheket úgy általában kedvelik, eddig még soha nem tapasztaltam ennek ellenkezőjét, sőt, valóban van az osztrákokban egy ilyen romantikus kép a monarchia miatt, és sok osztrák inkább vallja magát közép-európainak, mintsem németnek, valamint erősen germanizáció-ellenes is, ó példa erre, hogy amikor barátaim otthon lángost sütöttek, és rákérdeztem, hogy de ugye nem ketchuppal eszik majd meg, tipikusan érkező válasz volt a mi vagyunk mi, német turisták?!

- ellenben az ex-jugókat ki nem állhatják, valamint mind a törököket, mind az afrikaiakat masszívan utálják, nehéz eldönteni, hogy e három szapora és az állam csecsén élősködő népség közül melyiket jobban.

- szombatonként itt is rántotthússzag van mindenhol, és bár ettől még simán gondolhatnánk, hogy az a nemzeti ételük, valójában a kebab az

- ami még nekünk furcsa lehet, az a szabályok kínos betartatása, ami valami mélyről jövő igénye lehet az osztrák népléleknek, és még akkor is, ha egyébként teljesen felesleges és jól látható bonyodalmakhoz vezet, na itt érződik azért egy kis germánikus merevsége a társadalmuknak, pedig amúgy meglehetősen bohém népségek

most más nem jut eszembe azon kívül, hogy Bécs tele van magyar hajléktalanokkal, akik itt is meghonosították a hajléktalan-szagot, mint fogalmat, és az elmúlt 2 évben a tömegközlekedés állandó szereplőivé nőtték ki magukat

noracz 2013.06.23. 12:05:10

Mi is 6 éve élünk Bécsben a férjemmel. A magyar bulikról leírtakat csak megerősíteni tudom - az elején próbálkoztunk azzal, hogy "vegyüljünk" az itteni magyarokkal, de a mulatós zene nekünk sem jött be és az sem, hogy a második mondat után a honfitársak arról érdeklődtek, hogy hol dolgozom, mennyit keresek és tudok-e neki valamilyen munkát. Bármilyet. De persze ő még nem beszél németül. A másik véglet a rongyrázós magyar. Na ővelük aztán semmilyen témám nem volt. Azóta nem próbálkoztunk többet.

Azt nem tudom megerősíteni, hogy utálják a magyarokat, sőt. Engem sokkal több attrocitás ért Bajorországban, ahol a gyerekkorom egy részét töltöttem, mint itt. Pont ezért egy jó adag előítélettel költöztem ide és rengeteg kellemes csalódás ért. Ami viszont igaz, hogy nem igazán tudnak mit kezdeni a magyar gondolkodásmóddal. Bár 'rugalmasabbak', mint a németek, a szabály az itt is szabály, amit igenis be kell tartani. Teljes értetlenségbe ütközik az ember, ha arról kezd el filozofálni, hogy egyes törvényeket hogy lehetne megkerülni.

Viszont való igaz, hogy ezeknek a törvényeknek a betartása senkinek sem fájnak, pénz marad az ember zsebében az adózás után is és az állam sok mindennel igyekszik megkönnyíteni az emberek életét.

MágnásMiska 2013.06.23. 12:40:14

@gamerspy:

"És mindig irigylem a gondozottságot, a tisztaságot, ami nagyon sokszor nem pénzkérdés!!! Magyarországon sem, csak az odafigyelésé!!!"

---Ebben nagyon rámutattál egyfajta érthetlen otthoni mentalitásra.

Több ismerősömnek, mondom, akiknél a 4üveg sör egész évbem napi fogyasztás hazaérve, vagy a vacsorához.... - az egy doboz cigaretta szintén alap része egy napnak, miközben panaszkodnak a politikára és a sorsukra.
Megmagyarázzák nekem, hogy azért omlik a vakolat a homlokzatról-, azért rozsdás a kerítés, mert nincs pénz... -Szegény az ország.
Mikor megkérdezem tőlük, hogy ha fél dobozzal szívnátok, csak naponta, pár bödön festék árát simán meg lehetne spórolni és a környezeted szebb hangulata által és a saját hangulatod is jobb lenne....

Ezen mentalitást sosem fogom megérten, de soha....

A 70-es, 80-as években már létezett azon mondás, hogy bezzeg a sógoréknál a határt átlépve minden tisztább, virágosabb.

No igen, van két kezünk és nem kéne annyit költeni, dohányra és alkoholra.... -drogról, már nem is írván.

Aki legalább egy doboz cigarettát szív el, 20e Ft. simán kárbavész havonta. Abból pedig tellik örökzöldekre, vagy festékre!!!

tableno 2013.06.23. 12:47:45

@noracz: érdekes, nekem meg pont a bajorokkal voltak jó tapasztalataim... Gondolom szerencse kérdése is, ki mibe fut bele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 13:00:19

@MágnásMiska:
Ugye, milyen érthetetlen?
1 doboz cigi 750 Ft körül van. Napi 1 doboz, az havi szinten 22.500 Ft, éves szinten 270e Ft. Ez akárhonnan is nézem, egy havi kellemes kereset.
Ennyiből azért már lehet jobban / szebben / igényesebben élni.

Alkohol árakat nem tudok.

Érdekes a siránkozás azoktól, akik szükségtelen dolgokra költik a pénzüket.

MágnásMiska 2013.06.23. 13:04:09

@LadyCarambole:
Nagyon tetszett az írásod!!!!

"- az itteni ismerőseim és barátaim 95%-a osztrák, magyarokat alig ismerek, és ennek főleg az az oka, hogy az ember érdeklődési kör és közös életszemlélet alapján választ számára érdekes embereket társaságnak, önmagában az anyanyelv nem jelent akkora kohéziós erőt

- az eddig megismert magyarokat általában otthon is elkerülném"
-------------------------------------------------------------------------------
Én sem sznobságból nem "közösprogramozok magyarokkal". Nekem mindenhol kizárólag jók a tapasztalataim és kizárólag vidám értelmes magyarok társaságát keresem.

Olyanokkal, akik káromkodva beszélnek, sportcipő, joggingnadrág, bodypóló jelenti a 'kiöltöztem múzeumlátogatásra, vagy városnézésre', -egyből elkerül az ember.... :))))

A hétvégi kötelező berúgásos, sütögetős agyatlan poénkodós, trágárul beszélő "partik" hangulata nem vonz....

Köztudott, hogy a társadalmakból elvándoroltak, főleg nem az értelmes rétegből kerülnek ki. Hagsúlyozom főleg! Ezért van annyi nyelvnélkül kiutazó, alacsony pozíciókban olyan munkákat is elvállaló, ahol csak megaláztatások sora éri ezen embereket.

Egy portugál gyógyszerész hölgy mondta nekem egy távoli országban, hogy ezen portugál aljanépet, mi otthon nem is látjuk, itt viszont egy kalap alá vesznek velük, mert mi is portugálok vagyunk.

MágnásMiska 2013.06.23. 13:13:34

@Kovermadar:

No igen! :)))
És hány budapesti belvárosi ház lépcsőháza okádék. Az 50-es évek óta festéket nem láttak a lépcsőházi falak. Közben egy lakás 30millától indul.
A Belgrád rakparton horribilis árban kelnek el a Gellért-hegyre néző lakások, egyik másik ház napjainkban is omló vakolatú, a lépcsőházakról, nem is írok.

Van több haverom és ismerősöm, akik ott laknak, mindig mondom nekik, hogy basszus én komolyan veszek 40ezerből festéket és kifestem korhűen egymagam a lépcsőházat, mert ez undorító. Pedig nem vagyok festő, de nem is koszos a munka, ha a saját környezetem csinosításáról van szó.

A régi rendszerből visszahoznám a cucialista szombatot, vagy a társadalmi munkát.. Összehozná az embereket, közösségé kovácsolva és szépülne a környezet az emberek hangulata pedig szintén más lenne talán! :)))

marsha 2013.06.23. 13:18:46

Én nagyon szeretem Bécset, de lehet, hogy jobb, hogy nem ott lakunk. A sokféle etnikum megkönnyítheti és segítheti is a beilleszkedést. És vannak, akik nem várják el, hogy azonnal profik legyünk a nyelvükből, kultúrájukból. De mondjuk azok hollandok ;)

gamerspy 2013.06.23. 13:20:35

@Philosoraptor: Bocs, ezt most nem értem, melyik gondolatomra reagálsz...

gamerspy 2013.06.23. 13:29:20

@MágnásMiska: Én sem dohányzom, szerintem is kidobott pénz, ha valaki igen. De elfogadom, hogy valaki cigizik. Attól még ki lehet gyomlálni a telek szélét, falun. Nem kell eldobni a szemetet, lehet magam körül rendet tartani, ehhez nem kell pénz. Egy csomó mindent meg lehet javítani, akár saját kezűleg. Nem kell rongálni, hiszen azt a közös pénzből kell aztán helyrehozni. Nálunk ezzel senki nem törődik! Szeretnék egyszer egy kutatást látni arról, évente hány milliárd megy el arra, hogy rende kell hozni azt, amit az állampolgáraink szétbarmolnak. Azt gondolom, igen mellbevágó szám lenne!!!

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2013.06.23. 13:30:50

Érdekes cikk, tetszett. Élnek barátaim Bécsben és Bajorországban is, ők nem panaszkodtak a helyiekre, így valószínűleg tényleg az számít, ki milyen közegben él.

A nyelvtanuláshoz annyit, hogy amint már előttem megírták, nem kell mindenkinek tanár, én pl. könyvből-TV-ből-internetről tanulok nyelveket. A nyelvtani szabályokat & szavakat nem szeretem bemagolni, attól csak elmegy a kedvem a tanulástól; ehelyett gyakorlom mindkettőt, mondatokat írok, TV-t nézek, újságot olvasok, így rögzülnek és valóban élmény a nyelvtanulás, illetve ez esetben inkább "elsajátítás". Nekem az a szerencsém, hogy könnyen tanulok nyelveket; másnak muszáj tanárral tanulnia, de neki más megy könnyebben, pl. a számolós tárgyak, amikkel én mindig szenvedtem.

A boltokban én sem tapasztaltam üres polcokat, esetleg néhány (nagyrészt akciós) termék esetében. De majd figyelek, hogy tényleg vannak-e ilyen helyek.

gamerspy 2013.06.23. 13:32:57

@MágnásMiska: Most olvastam a kifestős kommentedet... és teljesen egyetértek vele. A "cucilista" szombattal is :)))
Én egyszer akartam szervezni a lakótelepünkön egy kis társadalmi munkát szemétszedésre... nem sikerült, mert nem jöttek el.

smile750 2013.06.23. 13:44:14

Nem rossz írás, bár sokszor csak címszavakban említ meg dolgokat, amiket pedig érdemes lett volna kicsit részletezni.
A sógorság nem feltétlenül jelent jó sógorságot. Sosem voltunk egyenrangú partnerek, és amikor "összevesztünk" akkor vesztettünk is. Így valahol joggal érezhetnek fölényt. Az utálatra pedig rátehet pár lapáttal az évtizedek óta átjáró magyar (és magyarországi etnikum) csoportok, és egyének rendszeres ausztriai bűnelkövetése. Nem véletlenül terjedt el a legenda a kilencvenes években az osztrák boltokban magyar nyelven kitűzött feliratkoról, hogy "ne lopj", és hasonló nyalánkságok. Az, hogy náluk is a balkáni, kelet-európai bevándorlók végzik az alja munkát pedig megszokott, és aszerint is kezelik az embert, ami nem meglepő. Az utóbbi évek ugrásszerűen megnőtt keleti bevándorlás ezekbe az országokba pedig már-már kényelmetlen méreteket öltött, így az ellenszenv csak egyre n (még ha eleinte nem is nagyon volt), és nőni is fog, mert már nem feltétlenül csak azt a munkát végzi el a bevándorló amit a helyi nem akar, hanem sokszor már azt is amit ő is akarna, persze a bevándorló megcsinálja kevesebbért is.

QXI 2013.06.23. 13:50:01

Nekem nekem nincsenek negatív tapasztalataim az osztrákokkal kapcsolatban, igaz csak egy kicsivel több mint másfél éve élek Bécsben. Viszont elég sok kapcsolatom van osztrákokkal, mert 90% ban osztrákokkal dolgozom a cégnél és sportolni is velük szoktam járni. Igaz én nem úgy jöttem ki Bécsbe, hogy hétközben itt dolgozom aztán rohanok haza a hétvégére, mert nem érdekel az ország, ahol élek.

@tableno: Nekem pont a németekkel volt negatív tapasztalatom anno, amikor német cégnek dolgoztam. A Svájcot viszont nagyon szeretem, ha nem jött volna össze az osztrák állás, akkor valószínűleg ott tovább probálkoztam volna. De svájcról is hallottam, már negatív dolgokat a külföldiekkel kapcsolatban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 13:59:53

@MágnásMiska:

Egy osztrák mesélte évekkel ezelőtt. Repülőgépen utazott Madridból Havannába. A gépen volt egy 20-tagú
folyton hangoskodó, üvöltő, részeges társaság. Először a viselkedésük alapján arra tippelt, hogy arabok, aztán közelebbről megnézve őket tapasztalta, hogy színárja népek, majd meghallva szövegüket, rémülten konstatálta, hogy ezek osztrák dialektusban üvöltenek, magyarul a honfitársai. Kiderült: ez az Osztrák Kommunista Párt ifjúsági szervezetének a delegációja! Emberke erre gyorsan szótlanul a helyére ment, majd végig rettegetett, nehogy valaki megkérdezze tőle "ugye maga is osztrák?", agyában már gondolkodott, hogy milyen nemzetiségűnek hazudja magát, ha valaki megkérdezné.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 14:01:04

@Kovermadar:

Éppen tegnap olvastam egy statisztikát az EU-s árakról. Jelenleg a 27 tagállam közül Mo-n a legolcsóbb a cigaretta.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 14:11:32

@Barátusz:

Kontroll nélkül nagyon nehéz nyelvet tanulni.

Megnézed a könyvet, megtanulod, közben félreértetted, s nincs aki rád szóljon, kijavítson.

Angol ismerősöm nem-magyar környzetben magyarul tanult egyedül. Valahogy eldöntötte, hogy a gy ejtése dzs, s szépen meg is tanulta így. Aztán másfél hónap kellett, hogy le tudjon szokni a hibásan megtanult ejtésről.

Nyelvtannál még inkább így vagy. Nem létezik emberi nyelv, melyben csak elég lenne a szabály megismerése, mert mindig vannak apró dolgok, melyekhez gyakorlás kell. Hiába magyarázzuk el egy magyarnak, hogy mi a különbség a Past Simple és Present Perfect között, hiába érti meg, ha nem gyakorolja és nem kap folyamatos kontrollt, rosszul fogja megtanulni.

purple ragdoll 2013.06.23. 14:13:19

@Quercus58: Valóban jó lenne, ha tudnál tanárhoz menni, de mindenképpen tudom neked ajánlani Scheibl György Német nyelvtan 222 pontban c. könyvét. Alapvetően a nyelvtani szabályok megértéséhez nagy segítség, de rengeteg új szót is lehet tanulni.
Plusz ha tudsz egy kicsit angolul, akkor két YouTube-csatornát tudok még ajánlani, az egyiken nem csak német videók vannak, de nagyon életszerű, az utca emberétől kérdeznek mindig egy-egy témában (pl. mit szeretnek abban a városban, szoktak-e flörtölni :D).
www.youtube.com/channel/UCqcBu0YyEJH4vfKR--97cng
A másik egy német srác csatornája. Nyelvtani dolgokat is elmagyaráz, kiejtésben is segít és akár szófordulatokat is tudsz tanulni. A 'Teaching YOU German' lejátszási listában találod ezeket a videókat.
www.youtube.com/channel/UCesZBmRS6IgZ3uuiB8RdX0A

tableno 2013.06.23. 14:14:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem, Magyarországon fog megdrágulni. Épp most emelték két és félszeresére az árrést.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 14:15:11

@tableno:

Еz www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=93971 egy bolgár cikk, azt írja, hogy a kenyér és az alkohol a legolcsóbb BG-ban, a cigaretta meg Mo-n.

micsoda? 2013.06.23. 14:15:41

Az a magyar aki soha ki nem tette a lábát e hazából, az viselkedik idióta módon külföldön. Az osztrákokról nekem az a véleményem, hogy nem igazán kedvelnek minket. Van bennem annyi nemzeti büszkeség /még ha ki is lóg a fenekem/, hogy nem veszem figyelembe.

purple ragdoll 2013.06.23. 14:20:48

@Philosoraptor: Ha gondot okoz a kiejtés, ezeket a csatornákat tudom ajánlani neked:
www.youtube.com/channel/UCJtBaL1PPmTc1ff0nsihR0g
(ez nyelvtani segítség is)
www.youtube.com/channel/UCjTZTMhth_tufKanqdhKsWQ
www.youtube.com/channel/UC6UdDGN__Ct3mYSu9H5M6Hw (szófordulatokban is segít)
www.youtube.com/channel/UCVpankR4HtoAVtYnFDUieYA
(elsősorban hallott szöveg megértésében segít; van egy-két vicces videó :) )

Illetve ha egy nyelvtani összefoglaló is kellene, akkor Rimaszombati Károlytól az Angol nyelvtan 222 pontban.

tableno 2013.06.23. 14:22:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ezek szerintem még a trafikmutyi előtti adatok. Az árrés-emelés hatása sem jelentkezett még.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 14:24:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Lehet, nem tudom.
Nálunk 50-55 korona körül van, az kb. 1.700-1.870 Ft.
Azért persze sok garázsból is lehet venni, ennél jóval olcsóbban.

Ott sem, itt sem dohányoztam (leszámítva egy 3 éves periódust a középiskola alatt, de annak már vagy 10 éve vége).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 14:29:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ezt én is ismerem :)
Mikor Miami-ban voltunk, akkor volt ott egy svéd fiatalokból álló csoport is. Na, azok kritikán aluli módon viselkedtek.
Ott nem vállaltuk a sorsközösséget.

A hajón viszont egy végtelenül unszimpatikus magyar csoporttal találkoztunk (az a tipikus újgazdag, nekem semmi sem elég jó, én szartam a spanyol viaszt típusú). Ott svédnek adtuk ki magunkat :D

Arra már rájöttem, hogy a nyugalom zavartalanságának érdekében soha, sehol, semmilyen körülmények között nem ismerkedünk egy nyaralár alkalmával. Jobb az úgy mindenkinek :D

morsels (törölt) 2013.06.23. 14:52:41

@charlieharper:
Nem sok tapasztalatom van, par napot toltottem Kolnben, meg par napot Becsben. Azt hiszem az europaiakkal alapvetoen bizalmatlanok. Talan azert, mert van egy ilyen 'csorosag' jel, vagy nem tudom. Erdekes, hogy mikor kiderult, hogy Eszak-Amerikabol jottem, akkor egeszen mas lett a hozzaallas.

Es ha itt talalkozok nemettel, sveddel, akkor semmi felsobbrenduseget nem latok. Mint ahogy mondjuk lattam ausztriai kis faluban, mikor magyarul beszeltunk es sort kertunk. Illetve a vendeglatunk beszelt nemetul, de a tajszolas miatt nem ertettek nagyon egymast :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 14:52:43

Mai menü:
húsleves grízgaluskával + meggyes-diós piskóta
(mert nem volt kedvem főzni :) )

morsels (törölt) 2013.06.23. 14:57:16

@MágnásMiska:
Az kommunista szombat volt, nem cuculista.
:-)

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:00:27

@gamerspy:
Tele vagy penzzel baszod, azert :-)

BTBTBT 2013.06.23. 15:02:40

@Philosoraptor:
"iskolába is fölösleges járni, hiszen vannak remek tankönyvek"
Szerintem nem szeretnéd megtudni, hogy mi lenne, ha az iskola nem lenne kötelező, és az iskolát hiba összemosni a nyelviskolával. Általában - hangsúlyozom: általában - a legtöbb gyerek/ember, mire elkezd nyelvet tanulni, már rendelkezik egyfajta - többé-kevésbé sikeres - tanulási kultúrával.

Ha azt állítod, hogy a tanár sem pótolhatja a tanuló akaraterejét és kitartását (amiben természetesen egyetértünk), akkor háromféle diák van: az egyik, aki tanári felügyelet nélkül is boldogul (még ha van is tanári jelenlét), a második az, akit noszogatni kell, mert esze/nyelvérzéke van hozzá, csak lustább, a harmadik pedig az, aki tanári felügyelettel sem ér el haladást.
Az első és az utolsó példánál tehát mindegy, hogy van-e tanár, hiszen nem rajta múlik, de a középső esettel kapcsolatban egyáltalán nem baromság, amit állítottam.

@La Pantera:
"a nyelvtudás elsősorban beszéd"
Nem éppen. A nyelvtudás elsősorban a szókincs és a nyelvtan elégséges ismerete. Az alapok nélkül ha meggebedsz, sem leszel képes mondatalkotásra vagy -értésre, tehát beszédre/kommunikációra sem, függetlenül attól, hogy van-e tanári segítség vagy nincs.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ahogy Raptornak írtam, embere válogatja, mennyire nehéz kontroll nélkül tanulni.

Mergnézed a könyvet, végigolvasod és értelmezed a magyarázatokat, megtanulod, és nincs mit félreérteni. Ha ezt valaki nem teszi meg vagy nem képes megtenni, annak kellhet a tanár.

Autodidakta módon tanultam meg angolul, mivel kiszúrtak velünk a szakközépben, és más nyelvet kellett tanulnunk (amit egyébként megszerettem), úgyhogy eldöntöttem, csak azért is megtanulom az angolt.

Egy szóval sem mondtuk, hogy a gyakorlás szükségtelen. A tanár ellenőrző szerepéről folyt itt a vita.
Az angolol példád pedig azért nem helytálló, mert magyarként külföldi nyelv megtanulását taglaltuk, és abban korábban már egyetértettünk, hogy egy angolnak piszok nehéz a magyarral boldogulnia.

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:03:40

@Kovermadar:
Csak kivancsisagbol. Mondjuk nem tudom hogy jasrsz e magyarok koze, de ha mennel, akkor mit hallgatnal? Azt ertem, hogy nem mulatost, de mit?

Muscari 2013.06.23. 15:07:06

@purple ragdoll: Az 222 (mi csak igy hivtuk) az egyik legjobb angol nyelvtan konyv. En, bar tanarhoz is jartam, rengeteget forgattam. Neha meg ma is eloveszem, nagyon jonak talalom, hogy a fo szabalyok mellett rengeteg aprosagot, tipikus szokapcsolatokat, adott szituaciokban alkalmazando kifejezeseket is tartalmaz. Raadasul nagyon szorakoztato is egyben. Joval tobb minden van benne, mint a Dohar-fele konyvben.

Szoval en csak ajanlani tudom monden angolul tanulonak.

Annazsuzs 2013.06.23. 15:10:27

@Quercus58:
Jelenleg én is tanulom a nyelvet. Ez egy nagyon jó 100leckés hanganyag.
Itt tudod letölteni: www.goethe-verlag.com/book2/HU/index.htm

Így épülnek fel a leckék: www.goethe-verlag.com/book2/HU/HUDE/HUDE002.HTM

Én már tanultam a németet 4évig a középiskolában,de annak már 20éve. Az alapok már meg vannak,de most sokkal nehezebb tanulnom,mint akkoriban volt.

Ez pedig nyelvgyakorláshoz jó : www.purposegames.com/games?t=1067&so=mp

Nekem nem tetszett kimondottan az írás. Kissé felületes, néhol valóban csak címszavakban írt egy-egy dologról. Holott nagyon jó a poszt témája.
Egyébként nagyon jó ez a Határátkelő oldal,a régi valamiért jobban tetszett. Rendszeres olvasója vagyok. Gratula az üzemeltetőjének és a posztíróknak is!

MágnásMiska 2013.06.23. 15:15:34

@morsels:

Tudom, hogy hívtuk, de sokak hiedelmével ellentétben nálunk sosem volt kommunizmus. Ezt Kádár is súlykolta a népbe.... A politikusok a beszédeikben emlékezetem szerint a szocializmus építése szót használták a 70-es 80-as években már és nem a kommunizmusét.

A két fogalom annyira különbözik, mint a soviniszta, fasiszta, náci 3 teljesen különböző fogalom. Régen és manapság is divat keverni ezen 3 fogalmat is.

No mindegy, megyek kertészkedni a ház elé, még a végén én is
a punnyadó essen ránk a vakolat,kategóriába esem! :)))

Mindenesetre fantasztikus, ahogy az osztrák parasztok megművelik a meredek hegyoldalaikat is a fizika, határait súrolván a traktoraikkal.
Tavaly Mondsee-ben voltunk majd 2 hétig nyáron. Bejártuk Salzburg és a környező határmenti német falvakat a Sasfészekkel egyetemben. Több településen olyan tehéntrágya szag terjenget, mégsem volt zavaró senkinek. Csizmás kiöltözött osztrák parasztok szálltak ki a szuper kocsijaikból a bevásárló központoknál munkaszüneteikben.... Hát én csak csodálni tudom a sógorék munkaszorgalmát és kedvét!!!!

Sokkal jobban élveztem azon két hetet, mint Madagaszkáron való az évi nyaralásunkat. Mindig mondom az asszonynak, hogy olyan szép világ vesz körül, minek nekünk egzotikus helyekre utazgatni elég sok egzotikum van nálunk és a kornyező országokban!!!

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:19:55

@MágnásMiska:
Nem is mondtam, hogy kommunizmus lett volna, csak azt, hogy a szombatot igy hivtak :-)

Madagaszkaron nyaraltok? Nem akarsz beszelni rola? :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 15:23:28

@Barátusz:

"egy angolnak piszok nehéz a magyarral boldogulnia"

Ez fordítva is így van. A különbség, hogy a neten 100-szor több ingyen anyag van angolul, mint magyarul.

Aki magyarul tanul, az bizony kénytelen pénzt adni tankönyvért, ha jó tankönyvet akar, míg jó angol tankönyvet lehet találni bőven letölthetően is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 15:23:53

@morsels:
Nem járok magyarok közé, de ennek nem előítéleti vagy elzárkzási oka van, hanem egész egyszerűen nem vágyom emberek közé (az esetek 99%-ban).

Ha mennék és lenne tombolós, zenehallgatós dolog, akkor alapvetően az határozza meg, hogy mi az összejövetel célja. Ha mindenképpen a magyarság, a magyar nyelv ápolása, akkor Tankcsapda, Osszián, Junkies, Hobó, Deák Bill Gyula.
(tudom, kissé lemaradtam :) ).

Ha csak a bulizás vagy az együtt levés és nem feltétlen kulturális alapon, akkor bármilyen rock, metal, poprock, illetve mai fülbemászó pop (nem írok zenekarokat, mert jelenleg a telefonomon van 50 szám, 36 előadótól - nincs magyar, ellenben sok olyan svéd, amiről korábban nem is tudtam, hogy az, mert angol nyelvű - számomra meglepő volt).

BTBTBT 2013.06.23. 15:28:27

@Quercus58:
"Bér azt nem hiszem, hogy pl. a Tesco Angliában megengedné magának hogy szombat délelőtt üres polcokkal várja a vevőket."

Ezt jól látod, mert nincsenek üres polcok, hiszen itt egyrészt van éjszaka árufeltöltés, másrészt ha például normál vagy valami akciós termék kifogy napközben a hatalmas kereslet miatt, akkor feltöltik.
Olyan viszont előfordul (Saisnburys, Tesco), hogy csak harmadig/félig van az egyébként kb. 20 méteres és 4 polcos kenyeres részleg, mert igyekeznek előre tenni és minél előbb eladni a ma vagy holnapi lejárati dátumút.
És a "queue buster"-eknek köszönhetően nagy sorok sincsenek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 15:29:48

@MágnásMiska:

Nem, ez téves és rossz a példád.

Míg a fasizmus és a nácizus alapvetően két közeli, de különböző ideológia, a szocializmus és a kommunizmus esetében nem áll fenn.

Arról van szó, hogy Marx kommunizmusnak nevezte azt az állapotot, amikor megdől a polgári demokrácia és a kapitalizmus, kialakul a proletárdiktatúra, s megindul a kommunizmus építése. Marx beszél a kommunizmus első fokozatáról és második, végleges fokozatáról. Az első fokozatban már nincs kizsákmányolás, nincs polgári demokrácia, a magántulajdon megszűnt vagy csak minimális mértékben van jelen, de még van pénz és van állam. Aztán az építkezés közben elhal az állam, megszűnik a pénz, s jön a teljes kommunizmus, ahol a társadalom állam nélkül magát igazgatja és nincs pénz.

Na most, Lenin nem akarta használni ezt az "első fokozat" és " végső fokozat" szöveget, így az első fokozatot elnevezte szocializmusnak, míg a "kommunizmus" szót csak a második fokozatra tartotta meg.

Azaz ezek szinonímák, s nem jelentenek mást.

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:30:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Tudod, lehet hogy a nyelvtanulas is olyan, mint a calculus, vagy linear algebra. Ha elkapod a fonalat, akkor onnantol mar konnyu.
De en elegge megszenvedtem vele, pedig 'anyanyelvi' kornyezetben tanultam.
Valoszinuleg nem tartozok azok koze, akik konnyen tanulnak nyelvet. 4 ev kellett, hogy szemtol szembe felvallaljam az 'angolom', joval tobb ido kellett ahhoz, hogy ne zavarjon, hogy nem beszelem jol.

BTBTBT 2013.06.23. 15:31:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A múltkorában már kitárgyaltuk, hogy a magyar nyelvet nehezebb tanulni, mint az angolt.
Lévén világnyelv, sokkal több ingyen anyag is elérhető az angol nyelvtanuláshoz, mint magyarhoz. De ebben éppen ezért nincs semmi meglepő.

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:32:43

@Kovermadar:
Lemaradtal?
En meg Illes, Omega, Neoton Family, Piramis, LGT, meg ilyesmikre emlekszem :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 15:33:44

@morsels:

A kommunista szombat és vasárnap célja alapvetően ideológiai, nevelési volt, nem az, hogy valamit csináljanak.

Emlékszem Kubából. Kimegy szombaton a lakosság egyik része, s áthord egy rakás téglát a raktár egyik végéből a másikba. Aztán vasárnap jön egy másik csoport, az meg visszaviszi ugyanazokat a téglákat eredeti helyükre.

mirx 2013.06.23. 15:34:48

bár mondjuk bár a "billentyűzetet ragadtamnál" tudtam, hogy mekkora közhelyparádé lesz

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:35:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Most nem azert, de.. ha jol ertelek, akkor apad reven utaztad be a vilagot gyerekkent, tanultal egy csomo dolgot, amit Magyarorszagon soha nem tanultal volna es apad valoszinuleg 'kommunista' volt.

Persze ami a legszebb az az, hogy te most sem vagy kapitalista, hanem egyt korrupt tarsadalomban kihasznalod a lehetosegeket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 15:37:58

@morsels:
Kicsit. :)
Elképzelésem sincs, hogy mi a mai magyar zene (a ByeAlex-et nem nevezném annak, az jó mulatósnak is :) ).
Külföldi zenék esetén szeretettel gondolok a Rolling Stones-ra, Doors-ra, Paul Simon-ra ( :) ), Genesis-re és még sorolhatnám.

De igazából mindenevő vagyok, sok minden tetszik, még akkor is, ha egy gép generálja hozzá a zenei részt. De van pár kategória, ami nem megy: mulatós; klasszkus zene; az igazi gépzenék, ahol még szöveg sincs...

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:39:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
En meg arra emlekszem, hogy volt egy irastudatlan cigany a brigadban. Es a brigad vallalta, hogy megtanitja irni/olvasni.

Namost ez nem sikerult igazan, de annyira jutottak, hogy le tudta irni a nevet. A kis Petrovics :-)
Voltak jo tortenetek... Nem volt az a magyar szocializmus annyira rossz, mint ahogy most probaljak beallitani.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 15:40:39

@morsels:

Apám kommunista volt-e? Nem volt az, ilyen hülyeségben értelmes ember nem hihet. Párttag volt-e? Igen, az volt, ez eleve feltétel volt az ő területén. Na és?

Nem, nem vagyok kapitalista, próbáltam, de alkalmatlan vagyok rá. Tipikus mihaszna értelmiségi alak vagyok, aki csak költeni és vitatkozni tud, de nem ért a vállalkozáshoz, emiatt csak alkalmazottnak alkalmas.

Kihasználom a lehetőségeket? Sajnos, én még erre is képtelen vagyok. Sosem tudtam semmit kihasználni, ami pénzzel kapcsolatos.

De ez hogy jön ide?

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:40:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Reszben.
En peldaul emlekszem olyanra, amikor arvahazba mentunk es probaltuk kicsit javitani a helyet.
Persze volt amikor muszaj volt menni Vietnamert, dehat semmi sem tokeletes :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 15:41:51

@morsels:

Nyilván mindenben van jó. A kommunista rendszerben is van jó. De mivel eleve életképtelen rendszer hosszútávon, ez nemigen érdekes.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.23. 15:41:55

@Quercus58:
"Az ország erdőterülete kb.2 millió hektár"

éz bíztós?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 15:42:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Tiszta hasznos időtöltés :) Közben kopik a tégla, lehet gyártani másikat :D

Ez a kommunizmus, akkor egy felettébb hasznos és építő jellegű elképzelés... hogy sikerült ekkora baromságot kitalálnia Marxnak? Biztos sokat bántották kiskorában :D

@mirx:
Társaságoban nem illik hangosan ásítani! Színeset még csak-csak, de hangosat?! :D

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:43:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Najo, akkor parttag volt.
A kerdes ugy jon ide, hogy van ez a kedvenc temad (meg a 'buzilobbi), aztan ezt csak egyfajta szemuvegen keresztul vagy hajlando latni.

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:44:31

@Kovermadar:
Hat azert kerdeztem, hogy neked mi lenne a 'magyar' zene egy magyar buliban :-)
Nekem tok mindegy, csak kivancsi voltam. De ha nem akarsz magyar zenet hallgatni, meg nem is akarsz magyar bulit, az is jo valasz :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 15:45:20

@morsels:

Nyilván. Én is láttam már a rendszer végén értelmes kommunista szombatot Bulgáriában: pl. szemét összeszedése a parkban.

Azonban egy normális és jól működő társadalomban mindez abszurdum.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 15:48:02

@Kovermadar:

Marx csinált egy elméletet, melyet egy adott, konkrét helyzet elemzése alapján vont le. Valószínűleg még a konkrét helyzetre sem volt igaz az elmélete, de ő azt hitte, univerzális igazságot talált ki. Ez önmagában nem baj, sok ezer emberrel megesik hasonló. A gond az, hogy az eszme népszerű lett, majd aztán meg is valósították.

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:48:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
:-)
Te szeretsz tortenelemmel foglalkozni, ugye?
Melyik rendszer volt hosszutavu? Marmint nem azert, mert majdnem tokeletes volt, hanem egyszeruen csak a valtozasok a tortenelem soran egyre rovidulnek.

Ettol persze meg igazad van, csak hat jobbat ugye te sem tudsz :-)

smile750 2013.06.23. 15:48:58

@morsels: Ja, rám is most rám tört a nosztalgia, és ilyen zenéket vettem elő, hogy Lord, P. Box, Dinamit. Pedig ezeket még nagyon kiscsikó koromban hallgattam. Szerintem az utóbbi 10 évben Magyarországon nem született értékelhető zenekar, és zenei produkció. Már az Irigy Hónaljmirigynek sincs kit parodizálni, mert minden himihumi sztárocska már eleve önmaga paródiája, és egyik sem olyan fajsúlyos, hogy mindenki felismerje ha átírják a számaikat, hiszen az eredetit sem ismerik. Képzeld el, ha minden számhoz kéne egy egyoldalas magyarázat, hogy "ez a szám az épp aktuális xy dalverseny kamu győztesének, az xy című egynyári slágerének az átírt változata".

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:49:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Itt Kanadaban is van olyan mozgalom, hogy osszegyujtik a szemetet az autopalyak szelerol. Teny, nem hivjak kommunista szombatnak, viszont valoszinuleg abszurd.
:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 15:50:23

@morsels:
Öreg vagyok én már bármilyen bulihoz :)
Tekerek egy családi cigit, leülünk apósoméknál és családi körben eltoljuk.
Ha nagyon igerem támad, akkor irány Amsterdam és egy caffeshop-ba ülünk be.

Inkább a csendesen beszélgetős, storyzós "bulikat" preferálom, a korom már nem engedi meg a disco falának kirúgását :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 15:51:13

@morsels:

Persze, párttag volt. Kubába való kimenéskor az ő pozíciójában ez eleve feltétel volt, láttam a papírt, melyre ez rá volt írva. S - nem tudom hány éves vagy, szóval nem tudom, hogy ezt mennyire ismered - abban a rendszerben eleve minden így működött: csak pár terület volt, ahol lehetett karriert csinálni párttagság nélkül.

Mi köze a kommunista rendszernek a homokos témához???

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:52:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Egyreszt az nem Marx hibaja, hogy az elmelete ezt okozta, masreszt volt az elmeleteben egy csomo dolog, ami hasznalhato es a mai napig hasznaljak is.
Nem a kozgazdasagi reszet az elmeletenek, de a tarsadalmi egyuttmukodesben szereplo gondolatok azert eleg szepen megvalosultak a fejlett orszagokban. Ugymint tarsadalmi egyuttmukodes, szocialis halo, meg ilyesmi.

Shanarey 2013.06.23. 15:53:26

@Barátusz:

Van igazság abban amit írsz, de az átlag magyaroszági nyelviskola, az arról szól hogy a delikvens, évekig odajárjon. A cél nem az hogy egy használható alapot adjon, hanem az hogy jó sokáig tartson a tanulás. Mert abban van a pénz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 15:54:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Igen, mindig azzal van a baj, amikor egy hülye ötletet meg is valósítanak :)

Elképzelni nem tudom, hogy mi lehetett az a valós probléma, aminek ez lehetett a "képzeletbeli" megoldása (és hogyan lehetett volna az).

Szerencsére megúsztam a dolgot, nem kell kipróbálnom, milyen a pénz nélküli élet és hasonlók. Aztán lehet mi tévedünk... Észak-Koreának is milyen szuperül bejött :D

@morsels:
Ezt lehetne a rabokkal csináltatni, hogy valami hasznuk is legyen :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 15:54:06

@morsels:

Ez nem érv. Az, hogy nincs tökéletes rendszer nem jelenti azt, hogy akkor oké a kommunista rendszer.

A kommunista rendszer egyszerűen versenyképtelen és nem tud semmit sem felkínálni, S nem azért mert gonosz emberek rosszul csinálták, hanem mert JÓL CSINÁLTÁK és a rendszer alapjai nem működőképesek. Ez belátható egyszerűen, sokan leírták ezt, szíves vázolom pár mondatban, ha nem ismered.

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:54:18

@Kovermadar:

Akkor mond azt, hogy nem is erdekel, nade akkor mit haborogsz a mulatoson?
Tenyleg mulatost jatszanak? Honnan tudod? :-)

mirx 2013.06.23. 15:54:53

@Kovermadar: az ilyen poszterekkel abszolút nem tudok mit kezdeni, elmegy robotolni nyugatra valami olyan melóra, amihez nyilván nem kell túl sok ész, utána meg rinyál, hogy sok a bevándorló, nem ölelik keblükre a helyiek, nem beszélnek szépen szabályos németül (wtf? úgy mégis mit képzelt, ez egy másik ország, szicílián se beszélnek "szépen szabályosan" olaszul, hogy lehet valaki ennyire tájékozatlan?), meg különben is, semmi nem olyan, mint a Nagy Rózsaszín Álom, amit igazából valószínűleg csak ő álmodott magában, miközben végig a világ zajlott a maga realitásában, ahogy szokott, csak őneki addig nem sikerült kinyitni a szemét meg a fülét, amíg el nem ment padlót mosni egy osztrák motelbe... most sajnáljam?

Ez az a típus amúgy, aki amíg elvolt otthon a pocsolyában, nulla érdeklődéssel és kíváncsisággal viseltetett úgy általában a külvilág felé, amikor meg rákényszerül, hogy körülnézzen, akkor a sz*r se elég büdös, és semmi nem úgy van, ahogy elképzelte, de mindjárt posztot ír a nagy truvájból, hogy ő hogy rájött itt kéremszépen az összefüggésekre. Welcome to the real world, buddy!

morsels (törölt) 2013.06.23. 15:55:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Meg voltam gyozodve rola. Kizart dolog hogy olyat kuldjenek Kubaba, aki nem tagja a partnak :-)
Persze az is ertheto, hogy te meg lazongtal, nade azert a helyzeted elegge egyedi nem? Ha belegondolsz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 15:56:52

@morsels:

De, Marx hibája. Kinek a hibája lenne egy téves elmélet, ha nem az elmélet megalkotójának?

A mai közgazdaságtan NEM fogadja el Marx alapeszméit, mit használ belőle? Ami pedig a filozófiai részt illeti, az mindigis komolytalannak számított. A politikai rész pedig látványosan megbukott.

mirx 2013.06.23. 15:58:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: valaki írta a minap, hogy a szocializmusnak akkor fellegzik be, mikor kifogy a más pénze :)

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:00:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem is erveltem. Fel sem merult bennem az, hogy a kommunista eszme, a szocialista rendszer 'oke' lenne.
Egyszeruen azt irtam, hogy egy csomo dolgot jobban megvalositottak belole Nyugat-Europaban.
Mondom, ilyenkor olyan leszel, mint egy penzbedobos automata.
Par kifejezes (kommunizmus, homoszexualitas) es jon beloled a megszokott.

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:02:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Es a mai kozgazdasagtan alapjan dolt be a vilag nagy resze 2008-ban. Es ha bedol Kina, akkor az a majd 8 milliard ember meg fog lepodni. Najo, csak olyan 800 millio kozuluk, mert a tobbi mar most sem olvas ujsagot :-)

mirx 2013.06.23. 16:04:49

@morsels: informatikát robotolok

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:07:26

@Kovermadar:

Nagyon röviden vázolom. Mindig jeles voltam ideológiai tárgyakból a kommunista rendszerben... ma is bármiről képes vagyok marxista elemzést adni... :-)))

Marx szerint a társadalmi problémák - pl. szegénység - oka az, hogy elidegenedés van, melynek egyik fő következménye a kizsákmányolás. E probléma megoldására Marx javaslata a magántulajdon megszüntetése. Ha magántulajdon helyett minden közös, megszűnik az öncélú árutermelés, s pénz, s ezzel maga az eiidegenedés is, ehelyett a dolgok visszakerülnek normál helyükre: pl. nem azért fog a gyár cipőt gyártani, mert ezzel hasznot akar elérni a gyáros, hanem azért mert az embereknek kell cipő. Marx szerint eleve a társadalmi tulajdonon alapuló gazdaság hatékonyabb a kapitalizmusnál. Azaz nincs más dolgunk, mint megdönteni a kapitalizmust, elvenni a kapitalisták vagyonát (ez nem lopás, mert a kapitalisták vagyona mindenképpen lopásból származik, azaz csak visszavesszük a tolvajtól a lopott vagyont!), majd elkezdeni építeni a rendszert. Ez a rendszer, törvényszerűen hatékonyabb mivolta miatt, hamarosan le fog győzni minden ellentétes nézetet, azaz az erőszak csak a kezdetben lesz szükséges, hiszen mindenki magától, önérdekből is látni fogja hogy ez arendszer hatékonyabb. Így aztán az egész világon előbb-utóbb kommunizmus lesz.

Kb. ennyi. Azt, hogy miért abszurd ez, azt hiszem, nem kell vázolnom.

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:08:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Amit egyszeruen nem akarsz megerteni, mert elvakult vagy.

En nem a kommunista/szocialista rendszer mellett ervelek.
A tarsadalmi szerzodes, egymas mellett eles eszmeje meg meg a francia forradalomig megy vissza, aminek az alapja a gorog demkracia, amihez meg kell egy gazdasagi alap.
Az egyuttmukodesnek vannak szabalyai, amik valtoztak az 1840-es evek ota, nem veletlenul.

Nade te egyszeruen vakon itelkezel.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:09:16

@Kovermadar:

A leghűebben a 70-es években Kambodzsában valósították meg Marx eszméit, nem Észak-Koreában. Kambodzsa volt a világ EGYETLEN országa, hol tényleg megszűnt a pénz. (1975-1979 között.) Észak-Koreában van pénz.

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:09:48

@mirx:
Onnan konnyu lenezni egy mosogatot :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:12:37

@morsels:

Nem, a Kádár-rendszer ennél liberálisabb volt már létezése utolsó harmadában.

Csak egy bizonyos beosztás felett kellett párttagság. Pl. konzul, kereskedelmi tanácsos, katonai atasé, nagykövet-helyettes tanácsos, nagykövet, stb. esetében kellett. Emlékszem, voltak kiküldöttek, diplomaták és külkeresek akik nem voltak párttagok. A szakértőknél meg eleve fel sem merült ez a követelmény.

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:13:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Es kozben az emberek elidegenulnek egymastol.
Mindenki individualista :-)

Egyebkent ha mar vallasos vagy, akkor ott is van jopar dolog, ami abszurd, nem?

Es mondom ujra, nem, nem Marx eszmeit vedem, csak nem ertem nalad ezt az elvakult, mindent egy kategoriaba sorolo hozzaallast.

Mrsmihaly 2013.06.23. 16:13:33

@tableno: a 90-es evekben törtent velünk. Azota csak keresztül hajtunk az orszagon. Sved rendszamu kocsival, Salzburgnak mentünk, nezelödni szerettünk volna, mielött Magyarba erünk. Meglattunk 1 gyönyörû tengerszemet. Megalltunk, es gondoltuk hogy kavezunk, es a gyerekek fagylaltoznak. Persze magyarul beszeltünk egymas között. Mikor rendelni szerettünk volna, nem akarta a pincer felvenni a megrendelest. Szerintem ertett magyarul(legalabb is valamennyit), de amikor a fiam raszolt hosszu varakozas utan angolul,(rajtunk kivül 3 öreg iszogatott 1 asztalnal, es a pincer velük beszelgetett, hogy jolenne ha hozzank is jönne mert szeretnenek fagylaltot enni. Ha tudott volna ölni a szemeivel, mi mar regen halottak lennenk. Na ennel szebb mar csak az volt, amikor nem voltunk figyelmesek, es nem tankoltunk meg Nemetorszagban az utolso benzinkutnal. Akkor meg shilling volt a penznem naluk. Nalunk nem volt, mert nem valtottunk, kartyat nem fogadtak el, es nemet markaban kertek az összeget. Vagyis a duplajat kellett fizetnünk a benzin literjeert. Jo tanulsag volt szamunkra, azota csak keresztül hajtunk az orszagon. Se nem fogyasztunk, es a wc-t sem hasznaljuk. Jo nagy bunko nep. Az igazi nacik is onnan jöttek!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 16:13:52

@morsels:
Hallomásból, olyantól, aki már volt ilyenen.
Persze nem csak azt :)

@mirx:
:D

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Remekül hangzik!
Nekünk pl. életelemünk az utzás. Ez a kommunizmusban megvalósíthatatlan lenne. És az egyről a kettőre jutás is. Magántulajdon nélkül pedig nem vagyok hajlandó dolgozni... minek?
Elidegenedés? Konkrétan semmi bajom nincsen vele :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:14:09

@mirx:

Igen, ez elég pontos. S követhető is ez minden országban. Nincs olyan kommunista állam, mely szegényedett volna el. Mindegy, hogy melyik földrészen, de minden esetben ez történt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:14:54

@morsels:

Mit valósítottak meg Nyugat-Európában a marxizmusból?

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:15:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az utolso szakasz az olyan 84-tol volt.

Azt meg ertenem is, hogy mondjuk Madagaszkarra nem kuldtek parttagot, nade Kubaba? Ugyanmar.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:15:59

@morsels:

Ez nem érv. Az, hogy a jelenlegi rendszerben vannak súlyos problémák, sehogy sem jelenti, hogy a marxizmus a megoldás e problémákra,

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:18:12

@morsels:

Nem teszek mindent egybe és nem vagyok elvakult. Racionális alapon vagyok antimarxista, antikommunista.

A vallás meg egész más kérdés.

Vittore. 2013.06.23. 16:18:28

@Quercus58: Szerintem keress egy olyan torrentoldalt, ahova nem kell meghívó és keress rá a német nyelvkönyvekre. Ez a leggyorsabb, de amúgy www.youtube.com, itt van egy csomó angol témájú nyelvlecke, gondolom akkor német is akad.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:19:30

@Mrsmihaly:

"Akkor meg shilling volt a penznem naluk. Nalunk nem volt, mert nem valtottunk, kartyat nem fogadtak el, es nemet markaban kertek az összeget. Vagyis a duplajat kellett fizetnünk a benzin literjeert."

Ezt hogy érted. Dupla árfolyamot számoltak?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:21:11

@Kovermadar:

Speciel, az elidegenedésben Marxnak pont igaz van, mert ez tényleg valós probléma, romboló hatása van. Más kérdés, hogy a marxi megoldás nem old meg semmit, sőt NÖVELI az elidegenedést.

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:21:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A szocialis gondoskodast.
Elfelejted azt, hogy az ipari forradalom utan az orszag tarsadalmi retegei olyan mertekben voltak elszigetelodve egymastol, ami alapvetoen feszultseget okozott. Marx ezek alapjan kezdte irni a 'velemenyet', filozofiajat.
Monstani szemmel talan nem is elkepzelheto, hogy a melost hogyan es milyen mertekben hasznaltak ki az akkori angliaban. Es Marx csak azt irta, hogy a kapitalista sosem fogja sajat joszantabol atadni a profitjanak egy reszet. Ami igaz is. Most is csak azert adja at, mert az allam kotelezi ra.
Mint nyugateuropa legtobb allamaban :-)

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:22:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem is irtam azt, hogy megoldas lenne. Honnan veszed azt, hogy akar ezt gondoltam volna?

mirx 2013.06.23. 16:23:12

@morsels: Félreértesz, nem lenézem, csak nem tetszett, ahogy feltalálta a spanyolviaszt, meg összeírta nagy keserűen, hogy mi minden rossz ott Ausztriában. Lássuk be, aki nem tanult, és nem is különösebben tájékozott a dolgokban, annak sehol a világon nem fog állni a zászló - nem tudom, mit képzelt, őszintén.
Ja, és saját maga jön folyton a ranglétrával, mellesleg. Mit szeretne, hogy egy szerencsésebb történelmű fejlődésű, nyugati ország, amit elöntöttek a tolvaj magyarok meg bolgárok, akik mosogatnak meg szendvicset csinálnak, majd felnéz ránk?

Biztos nehéz lehetett szembesülni vele, hogy a magyar egy kis, a térképen légypiszoknyi posztszocialista nép, akik nyugaton nagy számban mosogatnak, takarítanak meg nyírják egymást, de ez van. Értelmes ember ezt szerintem kivándorlás nélkül is felfogja, nem ott a szállodában zuhan össze, hogy nahát, mégse mi vagyunk a világ teteje...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:23:57

@morsels:

Ez érdekes. Más kommunista ország esetében szigorúbb követelmények voltak. Pl. apám pozicíója esetében - kereskedelmi tanácsos - nem volt kötelező a párttagság, ha nem kommunista állam volt a kiküldetés helye. Persze, nyilván egy párttag előnyt élvezett, de nem volt kifejezetten feltétel nem-kommunista állam esetében.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:26:42

@morsels:

A gond az, hogy ez a szakszervezeti mozgalom eredménye, mely akkor kezdődött Angliában, amikor Marx még csecsemő volt. Szóval mindez a munkásmozgalom eredménye, nem Marxé. Marx később jelent meg. S bár a munkásmozgalom egy része marxista lett, ez pont Angliában nem történt meg, ott hatott a marxizmus legkevésbé.

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:31:07

@mirx:
Azert azt elismerheted, hogy az 'informatikus' egy kulon kategoria :-)

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:34:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nade az elobb meg egyertelmuen Marx hibajanak tartottad.

En meg azt mondom most is, hogy a tarsadalmi feszultsegek (nezz csak korul a vilagban) a tarsadalmi feszultsegek mindig fognak komoly valtozasokat hozni.

Hogy jobb, vagy rosszab lesz? Azt nem tudom. De valami modon kell hogy valtozzon, mert ugy, ahogy most van, az nem mukodhet tovabb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 16:34:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Azt hiszem, hogy ha az emberi természet ilyen, akkor nem kell harcolni ellene.
Valamiért elkezdtünk elidegenedni, vélhetően okkal. Már ha nem voltunk eredendően is ilyenek és nem csak egy külső kényszer hatására voltunk "nem-elidegenedtek".

Hiszek a privát szférában, a távolságtartásban és mérhetetlenül ingerel, amikor ezt mások nem tartják tiszteletben. Ide sorolom azt is, amikor meg akaják mondani, hogy mire költsem az általam megkeresett pénzt, mire gondoljak, mit szeressek és 1200. alkalommal is próbáljak meg segíteni azokon, akik idióta módjára viselkednek.
A túlzott szociálisság önálótlansághoz vezet, szerintem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:38:04

@morsels:

"Nade az elobb meg egyertelmuen Marx hibajanak tartottad."

Mit?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:39:21

@morsels:

Ha a rendszer nem alkalmas a helyzet kezelésére, akkor a rendszer meg fog változni. Ha meg ez sem elég, új rendszer lesz. Ez így igaz, de ez hol bizonyítja a marxizmust?

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:40:29

@Kovermadar:
A vicces az, hogy peldaul pont Svedorszag az, amilyek az egyik szocialisan erzekeny orszag.
Az elidegenedesnek az ara az, az emberek hajlandoak fizetni azert, hogy hagyjak beken oket. Ez addig mukodik, amig nem tortennek lazadasok kulonbozo gettokban :-)

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:43:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"De, Marx hibája. Kinek a hibája lenne egy téves elmélet, ha nem az elmélet megalkotójának?"

Azt, hogy mit, azt keresd ki magadnak, hisz te irtad kb. egy oraja :-)

morsels (törölt) 2013.06.23. 16:44:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
En nem akartam bizonyitani a Marximust.
Ha gondolod, ez leirom meg parszor, csak hogy emlekezz ra :-))

La Pantera 2013.06.23. 16:44:55

@mirx: a poszter éppenséggel nem "aljamunkát" végez:

Lábjegyzet: én a Bécs városa által szervezett, migránsoknak szóló program egyik oktatója vagyok

mirx 2013.06.23. 16:45:54

@Kovermadar: szerintem elég jól látod, csak annyit tennék hozzá, hogy az emberi természet alapvetően harácsolni akar és hatalmat mások felett (ennek sikeressége evolúciós szempontból egyértelmű), innnentől pont a kapitalizmus az, ami gyakorlatilag "természetes" az emberi fajnál

a szocializmusban is mi történt? valójában azok, akiknél a hatalom volt, meg akik a "közös" elosztása köré szerveződtek, voltak a szűk elit, nekik igenis volt DT-s mercijük, meg színes tévéjük meg vonalas telefonjuk azonnal, szóval ez a csoport pont olyan volt, mint a feudalizmusban a nemesség, akik "kiválasztottként" éltek, mint marci hevesen, a nép meg a paraszt meg gürizett és egyformán élt, különösebb jogok és lehetőségek nélkül.
Szóval automatikusan létrejött a szinteződés, hiába volt elvileg mindenki egyenlő. érdemes megnézni az Állatfarmból készül animációs filmet, pont erről szól ("Vannak, akik még egyenlőbbek.")

La Pantera 2013.06.23. 16:48:15

@Barátusz: nyilvánvalóan nem lehet szavak nélkül beszélni és némi nyelvtan is szükséges hozzá. Viszont amire az egyszeri határátkelőnek szüksége van, az az, hogy valamit tudjon makogni, de még jobb, ha folyamatosan beszélni tud idegen nyelven, ezt pedig elég nehéz tanár nélkül elérni, aki folyamatosan visszajelzést ad, hogy nagyon nagy hülyeséget mondasz vagy még viszonylag érthető dolgokat.

mirx 2013.06.23. 16:50:05

@La Pantera: Efölött elsiklottam, de pont ezért talán még többet is várnék, mint amit itt ide produkált kolbász meg kerítésügyben. Remélem, a posztoló meg tudta mára emészteni, hogy létezik a "társadalmi különbség" fogalma.

Igényes 2013.06.23. 16:50:44

Posztoló, egyvalamit kifelejtettél;
Ausztriában is akármiről elkezdenek beszélni, politika lesz a vége, abból meg meg egymásnak esés?

mirx 2013.06.23. 16:51:24

@morsels: mosmé, mert folyik a nyálunk és batzpapucsban járunk? :)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.23. 16:51:57

@morsels:

A marxizmus lényege nem egy negatív vélemény (az, hogy rossz a kaitalizmus), hanem egy pozitív álláspont (mit kell a kapitalizmus helyett tenni). Tehát nem látok semmilyen ellentmondást. Sosem mondtam, hogy Marx minden szava hülyeség, hanem azt mondtam: a marizmus téveszme.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 16:55:02

@morsels:
Elvesztettem a fonalat :)
Itt nem túl nagy a szociálisság, az emberek inkább ridegek, mint összeborulósok. A déli népekhez képest mindenképpen. Nem erőltetik rá egymást a másikra, mintha mindenki egy kis sziget lenne. Nyilván vannak baráti körök, ahol ez másképpen működik kicsit.
A gettómókusokról nincs mit mondani, a lázadó, rendbontó népek 99%-a menekült, aki még többet és többet akar.

@mirx:
Igen. Lehet.
Nekem csak a fizetésem kell, hogy nyaralhassak kedvemre és olyan helyen lakhassak, ahol nem kell a másik ember fejét néznem. Sosem érdekelt a hatalom mások felett, hacsak annyiból nem, hogy jogomban (hatalmamban) álljon nemet mondani a zaklatásra. Illetve hiszek a magántulajdon szentségében és az amerikai típusú magánterület védelmében.

Nem sokat és még többet akarok. Keveset akarok, de azt mindig, minden körülmények között háborítatlanul.

2013.06.23. 16:57:13

@mirx: emlekeim szerint a munkasoroknek is volt vonalas telefonjuk.

mirx 2013.06.23. 17:10:36

@charlieharper: persze, hát ők voltak az elit privát kis hadserege.

Igényes 2013.06.23. 17:12:01

@Kovermadar: "hiszek a magántulajdon szentségében és az amerikai típusú magánterület védelmében."

Tehát hogy bárkit meggyilkolhass, aki a területedre teszi a lábát az engedélyed nélkül? Nekem ez kicsit többnek tűnik az általában elégnek véltnél. :)

Igényes 2013.06.23. 17:13:39

@mirx: Jah, körülbelül olyan komolyságú brigád volt a többség, mint most a polgárőrség. Jófej fazonok, akik a lénynek sem ártottak, nem is nagyon tudtak volna, folyton sörszagúak voltak, de ha valami kellett, segítettek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 17:29:41

@Igényes:
Nem teljes mértékben...
Svédországban pl. szabad átjárás van a túrázók számára a legtöbb magánterületen és ezzel nincsen semmi gond.

A "radikálisságom" sosem az átlag ember ellen irányul, sosem a jószándékú közösség irányába.
Azt gondolom, hogy ha valaki valaki másnak ártani akar, akkor ott nincsen bocsánat, mert a szándékos károkozás (lopás, erőszak, rongálás...) sosem külső kényszer hatására történik, hanem szabad akaratból.

Nyilván Amerikában sem lövik le azt a gyereket, akinek átesett a labdája a szomszédba és át akar menni érte. És nyilván lelövik azt, aki lopni megy a kertbe. És ez így van jól, mert amiért megdolgoztam, azt senkinek sincs joga elvenni tőlem.

(érdekes módon engem sosem akartak lelőni, bezárni, leverni, mert másnak ártottam... ha nekem megy, hogy ne ártsak, akkor másnak is és ilyen módon jogos elvárás, hogy ne is tegye senki)

Anita76 2013.06.23. 17:35:45

@Quercus58:
En mar csak szokincsboveiteshez hasznalom,de az eddig legjobb,amit talaltam a neten:

www.german-flashcards.com/

A masik, amihez hozza szeretnek szolni, az a fizetes kerdese. Mindenki azt hiszi, hogy itt minden kezdo minkaert minimum 1500 Euro jar. Ez nem igy van. Ha van diplomad, beszelsz nyelveket, akkor a kezdo fizetesed 1500 Euro, amit termeszetesen az evek alatt szepen emelnek. De nagyon meg kell erte dolgozni, lojalisnak lenni, betegnek semmikepp nem lenni...
Tudom, hogy ez otthonrol igy is sok, de pl. a lakasberles, etel, szorakozas, gyogyszerek stb. minden draga.

2013.06.23. 17:38:58

@Mrsmihaly: "Jo nagy bunko nep. Az igazi nacik is onnan jöttek!"

Te ezt a megállapitást szürted le egy huszonvalahány éve történt incidensből? Gratulálok. De ugye akkor nem csodálkozol ha azok a "bunkók" is sztereotipiák és szubjektiv tapasztalatok alapján itélik meg a magyarokat? Végül is te is ugyanolyan intoleráns vagy mint ami miatt panaszkodsz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.23. 17:59:02

@Kovermadar: "Nyilván Amerikában sem lövik le azt a gyereket, akinek átesett a labdája a szomszédba és át akar menni érte. És nyilván lelövik azt, aki lopni megy a kertbe. És ez így van jól, mert amiért megdolgoztam, azt senkinek sincs joga elvenni tőlem."
embereletet kioltani lopasert, es ezt helyeselni is? Nane.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 18:03:23

@tildy:):
Ez van.
Annak az embernek az élete, aki másnak szándékosan árt, a szememben 0 értéket képvisel.

2013.06.23. 18:06:15

Érdeklődéssel olvastam a posztot. A posztiróra nyilvánvalóan nagy hatással van az, hogy a környezetében nagyon sok bevándorlóval, ideiglenes munkással találkozik. Érdekelt volna bővebben az a migránsoknak szóló program, mert évekkel ezelőtt én is dolgoztam ilyen helyen.

Szvsz nem feltétlenül kell a magyaroknak "összefogni". Ha már valaki elhatározta hogy külföldön él, akkor el kell fogadni azt, hogy az ott lakókkal fog közösségben élni. Ezt pedig csak úgy lehet sikeresen megvalósitani ha helyiekkel barátkozol. Nálam igy alakult és nem bántam meg.

Nyugaton önállóbbak, és individualistábbak az emberek. Igy lettek gyerekkoruktól kezdve szocializálódva, úgyhogy ha tetszik, ha nem, ezt kell elfogadni. Először ez furcsa volt nekem is de végül is sokat segitett rajtam mert kénytelen voltam megtanulni hogy leginkább csak saját magamra támaszkodhatok. Egy idő után rájön az ember hogy önállóan is sok mindenre képes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 18:15:19

@cougarcat:
Nagyon igaz! :)

" Egy idő után rájön az ember hogy önállóan is sok mindenre képes."

Konkrétan egyetlen dologról tudok, amire nem képes az ember egyedül :)

2013.06.23. 18:22:14

@Kovermadar: "Konkrétan egyetlen dologról tudok, amire nem képes az ember egyedül :)" Haha, rákérdezhetek? :))

bpte 2013.06.23. 18:38:21

A nyelvtanuláshoz szólnék hozzá: Kelet Mo-i nagyvárosban élek, itt nincsenek német nyelvtanfolyamok, max.csak kezdő szinten,minden nyelviskolában azt mondták,nincs igény,csak angolra. Nem találtam tanárt,mert próbálkoztam,de folyton lemondták az órát,kb.3 hetente tudtam elmenni...rákényszerültem,h.egyedül tanuljak,fél év alatt nyelvvizsgáztam a nulláról( Goethe B 2 ),éjjel-nappal tanultam,család,munka mellett,most készülök felsőfokra 1 év után,igenis simán lehet tanár nélkül, ha az ember nagyon akarja.

eagles 2013.06.23. 18:50:31

@Babette_:

Biztos. Az ország több mint 21%-át erdő borítja. Hogy értsd.
1 négyzetkilométer= 100 ha.
Egyébként az erdőtelepítést már a Kádár rendszerben is kiemelten támogatták. Amióta beléptünk az Unióba, EU-s pénzforrás is rendelkezésünkre áll.
Más kérdés, hogy a 70-es, 80-as években bűn rossz fafajpolitikánk volt. Abban az időben telepítettük ezt a sok szemét, erdei-, meg fekete fenyőt. No meg a sok nemes nyárat.

Ma éppen az akác fafaj gyalázása dívik, az úgynevezett természetvédők részéről.Természetesen jó magyar szokás szerint megint átestünk a ló másik oldalára.

Grafogirl 2013.06.23. 19:00:12

Akinek Ausztria vagy bármely közeli ország óriási kulturális külünsbéget jelent, netán sokkot, az egyszerűen ruggalmatlan.
Én ha Dél-Amerikából leszállok a repülőről Madridban, Párizsban, Frankfurtban vagy Bécsben, (a csatlakozás miatt) már úgy érzem, hogy hazai levegőt szívok.
Sőt ezzel nem csak én vagyok így épp most beszéltem erről európaiakkal, akik Dél-Amerikában élnek :):)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 19:01:25

@Quercus58:
Svédországban is sok a fenyő, mégsem jelent problémát.
Mi a baj a magyar fenyővel?

2013.06.23. 19:13:10

@Philosoraptor: "Amúgy azért én szívesen meghallgatnám a másik oldalt is, biztos tudnának mesélni ők is."

Teljesen igaz. Nem lehet ezt a témát érdemben megvizsgálni anélkül hogy tudnánk, mi a másik fél álláspontja.

Tavaly tapasztaltam Tirolban: Nagyon sok olasz család jött ebbe a szép kis városba, többnyire 3-4 gyerekkel. Hangosak voltak (egyébként jópofák), a gyerekek randaliroztak, teljesen ellentétben a német gyerekekkel. Nos, az olasz családokat az étteremtől külön eső kis szobában étkeztették, teljesen nyilvánvalóan azért, hogy ne zavarják a többieket! Azt sem volt nehéz észrevenni, hogy sok vendég szúrós tekintettel méregette őket, mert ugye teljesen másképp viselkedtek mint a helyiek. De ebből nem vonnám le azt a következtetést hogy utálják az olaszokat!

Amikor különböző kultúrákról van szó, előfordulnak félreértések, meg nem értések. Azért mert a monarchiában voltunk együtt az még nem jelenti azt hogy a magyaroknak egyforma a kultúrája az osztrákokéval. Szóval szerintem sok negativ szituáció az ilyen különbségekből adódik és nem puszta rosszindulatból. Akárhogy is, az ilyesmin túl kell lépni. Korlátolt, buta és udvariatlan emberek a világon mindenhol vannak. Nem érdemes velük foglalkozni.

Shebelle 2013.06.23. 19:21:59

Nekem kissé keserűnek tűnik ez a cikk. Olyan mintha az írója csak a gazdasági kényszerből tartozkodna ott, megcsömörlötten. Elnézést, én így érzem. Talán valamin változtatnia kéne...., mert ez így hosszú távon nem egészséges, ennyi erővel akár Mo.-on is lehetne...

Sajnos a java hozzászólást még nem volt időm még elolvasni. Máris pótolom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 19:28:46

@cougarcat:
"Hangosak voltak (egyébként jópofák), a gyerekek randaliroztak, teljesen ellentétben a német gyerekekkel."

Ugyehogyugye? :)
Engem is rémesen irritál, amikor elmegyek pihenni valahová (adott esetben nem kevés pénzért) és randalírozó gyerekeket kapok.

Ahogy van dohányzó rész, legyen kisgyerekes rész is :)

Igényes 2013.06.23. 19:29:01

@Kovermadar: Nem helyeslem az emberölést, főleg nem önbíráskodási alapon. Lopni általában nem szórakozásból megy senki. Persze ezt nem lopással kellene megoldani, de addig amíg erre valamit kidolgoznak neki "magas helyen", szerencsétlen tizennyolcszor éhen hal. :)

"ha nekem megy, hogy ne ártsak, akkor másnak is és ilyen módon jogos elvárás,"

Mondjuk elveszem mindenedet, jól fejbeverlek hogy elfelejts mindent amit megtanultál, nyilvántartásokból töröllek, és kiraklak a csigánysor mellé egy szál ingbengatyában, hogy boldogulj, ahogy tudsz. Megnézném, mihez fogsz, minden rosszindulat nélkül, csak úgy kíváncsisági alapon. :)

Igényes 2013.06.23. 19:31:41

@cougarcat: Ez nem kulturális különbség, ez a nevelés, és a másikra való legminimálisabb odafigyelés hiánya. De itt is efelé tartunk, én ugye nem nevelem a kölykömet, mert én is milyen fasza ember lettem nélküle, már meg ne merjen rászólni, mert az az enyém, én szartam, úgy is hagytam, nanehogymán.

Gondolom az olaszoknál sem csak prolik vannak.

Igényes 2013.06.23. 19:33:26

@Shebelle: Szerintem nem az. Max elfelejtette mi van itthon. Ez elég jellemző a kitántorgókra.

Én azt nem értem, miért olyan főben járó bűn megkérdezni, mennyit keres a másik. Zsebben turkálás ebből csak akkor lesz, ha nem akarja megmondani. :)

2013.06.23. 19:39:19

@Igényes: "Ez nem kulturális különbség, ez a nevelés, és a másikra való legminimálisabb odafigyelés hiánya. "

A nevelési szokások és szocializáció is egy biz. kultúra része. Ezek az olasz családok nem prolik voltak, egyáltalán nem. Egész egyszerüen náluk természetes hogy mindenki nagy hangon karattyol, hangoskodik. Kanadában ugyanez, mintha hangszóró lenne a torkukban. :)

2013.06.23. 19:43:33

@Kovermadar: Bevallom engem is irritál, ezért is viszek mindenhová füldugót magammal. :) A legjobb amikor repülőre ülsz és a gép televan orditó csecsemőkkel mert azoknak ugye muszáj a trópusokon nyaralni. :) De hát élni és élni hagyni, ez van.

Igényes 2013.06.23. 19:46:12

@cougarcat: Most visszagondoltam, hogy a minimális olasz ismeretségi körömben találkoztam-e már ilyennel, de nem rémlik.:)

Ha máshol vagyok, nem úgy viselkedem mint otthon, de lehet hogy ez csak nekem természetes.

eagles 2013.06.23. 19:47:39

@Kovermadar:

Svédországban őshonos, Magyarországon csak Zalai dombság északi részén, illetve a Kőszegi hegységben, Velem környékén található őshonos erdei fenyves.
Nálunk inkább a homokfásításra alkalmaztuk. Előnye, hogy ahol gyakorlatilag nincs, vagy igen vékony a talajréteg, ott több évtized alatt fölépíti a talajt, továbbá a meszes talajokat savanyítja, így megfelelő előkészítő szerepet tölt be az őshonos fafajok (pl. tölgy) számára.
A baj az volt vele, hogy a Kádár rendszerbe olyan helyekre is erdei fenyőt telepítettünk, ahová őshonos fafajokat is tehettünk volna -többek között azért, mert azt akartuk, nekünk is legyenek olyan fenyveseink, mint a sógoréknak- másrészt lecseréltünk vele olyan akác állományokat, amiket első gyökérsarjjal tudtunk volna felújítani, ami igen jó minőségű faanyagot produkál.
A legnagyobb baj azonban az, hogy a mi klimatikus viszonyaink között, a fenyők csak tűzifa minőséget tudnak produkálni.
Ami viszont értéktelen.
Ráadásul miután nem olyan talajon, és klímában nőnek föl mint pl. Svédországban, igen sok betegség megtámadja őket, ezért folyamatosan pusztulnak.

mirx 2013.06.23. 19:48:26

@cougarcat: Szerintem a német gyerekek is iszonyatosan viselkednek külföldön. amikor az egyébként egész normális szüleik átmennek ilyen "nyaralós" üzemmódba, és az amúgy otthon viszonylag fegyelmező, józan nevelést lecserélik a "laissez fair" elvére, mert ők most vakációznak, akkor a fricc kölyköktől is meg lehet őrülni. Sikítozás, rombolás, trappolva őrjöngés alap (étteremben is), anyuka meg 2 méterre cigizget, mintha nem is az övék lennének. Úgyhogy én ha színestrikós-strandpapucsos németeket látok, akkor hátraarc. De otthon bezzeg nem csinálják...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 19:51:28

@Igényes:
" Lopni általában nem szórakozásból megy senki. Persze ezt nem lopással kellene megoldani, de addig amíg erre valamit kidolgoznak neki "magas helyen", szerencsétlen tizennyolcszor éhen hal. :)"

A nincstelenek között két csoport van: az egyik szemrebbenés nélkül ellopja azt, amire szüksége van. A másik koldul és úgy tartja fenn magát. Nem érzek sajnálatot azok irányába, akik másokat károsítanak meg, főleg, hogy van másik irány is.

"Mondjuk elveszem mindenedet, jól fejbeverlek hogy elfelejts mindent amit megtanultál, nyilvántartásokból töröllek, és kiraklak a csigánysor mellé egy szál ingbengatyában, hogy boldogulj, ahogy tudsz. Megnézném, mihez fogsz, minden rosszindulat nélkül, csak úgy kíváncsisági alapon. :) "

Életszerű példa, egészen biztosan sűrűn elő szokott fordulni :) A tolvajok között pedig szinte bizonyos, hogy ez a kiváltó ok :D

"Nem helyeslem az emberölést, főleg nem önbíráskodási alapon."

Ha más nem véd meg, akkor nekem kell megvédenem magam. De ha választhatok, akkor szívesebben laknék egy elkerített lakóparkban (jó szellős lakóparkban), ahol fegyveres őrök is vannak, mint hogy nekem kelljen "önbíráskodnom".

Ezzel azért kiegyezünk, vagy szükségét érzed a javak újraelosztásának is, hogy teljesítménytől, tudástól, mindentől függetlenül mindenkinek ugyan annyi jusson (ezzel totálisan semmibe véve a munkát és szorgalmat)? ;)

Igényes 2013.06.23. 19:53:20

@mirx: Talán két jólirányzott poroszos pofon segítene a dolgon. Esetleg a kedves szülőket is el lehetne igazítani, hogy merre van az ajtó.

2013.06.23. 19:57:24

@mirx: Érdekes amit irsz. De én csak a kanadai gyerekekkel tudom őket összehasonlitani és persze német gyerekeket nagyon ritkán látok (abban az osztrák hotelben volt egy-pár). A laissez fair kiszabaditotta a szellemet a palackból, Észak-Amerikában is.

Igényes 2013.06.23. 20:00:03

@Kovermadar: "A tolvajok között pedig szinte bizonyos, hogy ez a kiváltó ok :D"

Gyakorlatilag. Pénzük nincs, tulajdonuk nincs, tudásuk nincs, semmi nincs. Süt a nap, éhes vagy és szomjas. Oldd meg. Amolyan ügyességi játék.

"Ezzel azért kiegyezünk, vagy szükségét érzed a javak újraelosztásának is, hogy teljesítménytől, tudástól, mindentől függetlenül mindenkinek ugyan annyi jusson (ezzel totálisan semmibe véve a munkát és szorgalmat)? ;)"

Ha azért dolgozol mert szorgalmas vagy, és nem puszta nyerészkedési vágyból, akkor nem mindegy, másnak mi van, vagy mi nincs? Akkor dolgozol, mert szorgalmas vagy.

Engem nem zavar hogy másnak mije van. De pár napja olvastam egy tanulmányt, ami arról szólt, hogy a rendfenntartás nélküli, és minden polgárnak annyit adó, amennyit az akar rendszeren működő kormányzást azért nem hajlandóak kipróbálni az emberek, hogy nehogy valaki jobban járjon, mint ők. Ez elgondolkodtató, nem? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 20:00:06

@cougarcat:
Igen, pontosan... baromi sokat fog fel úgyis a trópusokból az a 0-2 éves gyerek, hogy megérje :)
Mindenesetre ha kell, akkor kell. De akkor legyen megoldva az elkülönülés és zárják össze (mondjuk a gép hátsó/első/középső részébe; az étterem egy elválasztott részére; stb) a kisgyerekeseket és hagyják a többieket csendben kikapcsolódni.

Minden megoldható, ráadásul még csak nem is drasztikusan. Diszkrimináció? Az egész világ egy diszrkimináció... :)

@Igényes:
Nem csak neked, nekem is. :)

@Quercus58:
Erre nehéz mit reagálni :) Minden bizonnyal, elhiszem neked.

@mirx:
Akkor a gyerekekkel és a szülőkkel van a gond és nem a külföldön levéssel. Mi, ha nyaralunk igyekszünk nem lerombolni az ott élők otthonát, tisztelettel szemléljük az általunk addig ismeretlen környéket és szokásokat (még ha nem is értjük vagy értünk velük egyet).
Kisgyereket szülők sokszor pestis módjára viselkednek (és a fiatalok is - bár mi is fiatalok vagyunk, úgyhogy nem értem mi miért nem).

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.06.23. 20:04:09

@Igényes: "Én azt nem értem, miért olyan főben járó bűn megkérdezni, mennyit keres a másik. Zsebben turkálás ebből csak akkor lesz, ha nem akarja megmondani. :) "
Ezzel mennyire egyetértek! :-) Én mär "buktam" egyszer azon, hogy nem kérdeztem konkrétan rä, hogy az adott poziciora mennyi a fizu, mivel koräbban mindenütt ugy ment, hogy mindenkinek ugyan annyi volt. Aztän lepödtem, amikor 600-zal (CHF) kevesebbet kaptam. Naiv voltam, tanultam belöle. A következö ilyen alkalommal mär konkrétan räkérdeztem, és mikor megmondtäk, hogy mennyit ajänlanak, akkor közöltem hogy én meg mennyire gondolok minimumként. (És persze nem mutattam ki, hogy mennyire qrvära akarom a munkät:-) )
Sväjcban mär egy jopär éve nem menö a cégeknél a transzparent fizetés...

Igényes 2013.06.23. 20:06:31

@Kovermadar: Mondjuk én is láttam már nyaraláskor folyamatosan üvöltő meg randalírozó kiskölyköt, de azt hittem, debil vagy ilyesmi.

BTBTBT 2013.06.23. 20:10:04

@Shanarey:
Akkor megnyugodtam, hogy legalább van benne némi igazság. :)
Bár azért mi itt a nyelvtanár szükségességéről vagy szükségtelenségéről huzakodtunk és vonakodtunk.
A nyelviskolákkal kapcsolatban először akkor tapasztaltam ezt a "nyújtsuk, mint a rétestésztát"-dolgot, amikor a 90-es évek első felében be akartam iratkozni egy Katedrába, és a korábbi 10 szintet széthúzták 14-re. A szintfelmérőt megcsináltam, hogy azért tudjam, hol tartok az autodidakta módszerrel (5), de aztán inkább kihagytam a tanfolyást.

@La Pantera:
Hát a "némi nyelvtan" miatt szokott kialakulni az a hülye helyzet, hogy az ember később sem tud helyesen megtanulni egy nyelvet. Addig kéne csiszolni az alapokat, amíg nem megy flottul.
Ha rendesen megtanul írni/olvasni a nyelvtanuló, nem lesznek gondjai a beszéddel, mert tudni fogja, hogyan építse fel a mondanivalóját, és akkor tanári visszajelzés sem feltétlenül szükséges.
Persze az elején nem lesz egyszerű pillanatok alatt reagálni arra, amit a más nyelvű személy mond, de gyakorlás teszi a mestert.
Aztán ott van az is, hogy ma más nagyságrendekkel több ember tanul nyelvet, mint mondjuk 20 éve (és itt nemcsak az kötelező iskolai oktatásra célzok), és könnyebb találni egy másik nyelvtanulót, akivel abból kiindulva, hogy mindenki jól tud valamit, amit a másik nem - akár egymás hibáit is ki lehet javítani.

Az egyszeri határátkelő pedig ne makogjon, mert akkor hamarost rádöbben, hogy a nála sokkal jobban beszélők kapják meg azt a munkát is, amihez a tapasztalata neki is megvan.
A rest kétszer fárad.

eagles 2013.06.23. 20:10:49

Köszöntem minden tippet, amit a nyelvtanuláshoz adtatok.

2013.06.23. 20:13:32

@Kovermadar: Volt évekkel ezelőtt egy "mozgalom" a Facebook-on, "Child-free flights". :) Egyetértek, egy tapintatosan megoldott, mindenki érdekeit figyelembe vevő elkülönités lehetne a megoldás. :)

mirx 2013.06.23. 20:14:13

@Igényes: azt hiszem, már megpofozni se lehet a gyereket

DieNanny CH 2013.06.23. 20:14:27

@Mrsmihaly:

Ne csináld már! Nem a nép bunkó, hanem az a 10 ember, akivel összetalálkoztatok.
Mint ahogy nem a MAGYAR lehúz és átver, hanem azok az egyedek, akik ezt megtették.

Én külföldön csak rendes emberrel találkoztam. De tudom, csak mázlim volt, mindenhol van mindenféle ember. Nem szabad általánosítani.

Igényes 2013.06.23. 20:15:23

@cougarcat: Egyszer indexen valami nyaralós topicba be találtam írni, hogy gyerekmentes szállodát szeretnék, ki tud olyat a régióban, ahová mentünk volna. Hogy én minek el nem lettem mondva, hallod. :)

Igényes 2013.06.23. 20:17:55

@mirx: Ez egy nagyon buta babonának hangzik.

BTBTBT 2013.06.23. 20:20:38

@Kovermadar:
"Annak az embernek az élete, aki másnak szándékosan árt, a szememben 0 értéket képvisel."
Ő lop, te meg megölnéd? Azért milyen gáz az már. Ez a sarkítás még a tegnapi whiskey-zés utóhatása? :)

BTBTBT 2013.06.23. 20:25:21

@mirx:
Hát még a német turisták hogy viselkednek Pesten. Hát az hányinger. Senkire sincsenek tekintettel meg hangoskodnak - és józanul.

@Igényes:
Angliában nem. Törvény van rá (Child Act 2004), amit ugyan a családon belüli gyerekek ellen irányuló erőszak ellen hoztak, de amivel ugyanakkor átestek a ló másik oldalára, hiszen ha szülőként köztelüketen (mások által láthatóan) felpofozod a gyerekedet, akkor könnyedén bajba kerülhetsz.

BTBTBT 2013.06.23. 20:25:52

akarom írni: Children Act 2004

2013.06.23. 20:26:36

@Igényes: Pedig pl. Mexikóban nagyon sok olyan szállás van ami csak "adult oriented". Vagy Konában pl volt olyan üdülő ahol kikötötték hogy csak 14 évesnél idősebben lehet vinni. Vagy egy más helyen a három úszómedencéből csak egyet használhattak a kicsik, a többi csak felnőtteknek volt fenntartva. És nincs ebben semmi rossz. Sok idősebb ember is utazik és ők már nem veszik szivesen ha körülöttük visit és ugrándozik egy rakás gyerek. Ugyanakkor a gyerekeknek is jó ha egymás társaságában lehetnek.

DieNanny CH 2013.06.23. 20:33:44

@mirx:

Pár éve volt egy kezdeményezés néhány hotel részéről, hogy úgy reklámozták magukat: Gyerekmentes hotel.
Na, volt is felháborodás, hogy mégis mit képzelnek! Pedig ha én egyszer nyaralni mehetnék, az lenne az első amit néznék, hogy mennyire gyerekmentes. Mert pihenni csak nyugalomban lehet...

mirx 2013.06.23. 20:34:53

@Igényes: a nagyon buta babona másik neve: 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, 6. § (5) bekezdés.

Igényes 2013.06.23. 20:35:11

@cougarcat: Ez egy kifejezetten undorító magyar sajátosság, különösen a képzetlenebb népességnél jellemző: ha egy akármilyen rossz, kibírhatatlan, idegesítő, stb kölyökre bármit mersz írni vagy mondani az untyulupuntyulujajdekisgyönyörűségen kívül (ez akkor is érvényes természetesen, ha a kisgyönyörűség előtted hányta vagy fosta össze, esetleg dobálta teli ropival az éppen aktuális járművet), akkor gyerekgyűlölő vagy, és mindenki fujjog rád.

Ezen már sokat gondolkodtam miért lehet így, és arra jutottam, hogy egyrészt kölyköt csinálni mindenki tud, tehát MUSZÁJ hogy értékesnek képzeljék, akkor is, ha éppen a következő hitlert töccsentették össze apuék, másrészt meg a szülők is olyanok, mint a debilidióta; régen bocsánatot kértek, és mindent megtették, hogy másnak ne okozzon problémát a porontyuk.
Most akármit csinál a kisnyavalyás, csak mosolygást meg szeretgetést kap, akkor is, ha úgy el kellene seggelni, hogy egy életre megjegyezze.

2013.06.23. 20:35:33

@Barátusz: Miután sok gyermekvédelmi dolgozó jön Kanadába Angliából, arra következtetek hogy ott hasonlóak a törvények. A gyereket nem lehet fizikálisan bántalmazni és a fizikális bántalmazás úgy van meghatározva hogy annak valami nyoma, jele, bizonyitéka kell legyen, tehát a gyerek szenvedett valami látható vagy diagnosztizálható fizikális sérülést. Ha valaki sérülést okozott a gyereknek, azt már a Criminal Code is büntetheti. Viszont, lehet egy bizonyos mértékig fizikálisan fellépni egy gyerekkel szemben hogyha arról van szó hogy a gyerek vagy mások épségét akarja a szülő megvédeni.

Igényes 2013.06.23. 20:36:51

@mirx: Pontosan melyik részére gondolsz? :)

Igényes 2013.06.23. 20:38:04

Egyébként is, hogy lenne egy angol rendelkezés másik neve egy magyar törvény?... Mondd csak, gyakran csúsztatsz? Liberálise vagye?

DieNanny CH 2013.06.23. 20:38:26

@cougarcat:

Na, most értem ide az olvasásban... De egyről van szó. És még csak nem is kell idősnek lenni hozzá!
Van olyan, aki elhúzza a száját, ha valaki kijelenti, ő nem bírja a gyerekeket. Pedig miért kellene mindenkinek bírnia őket?!

2013.06.23. 20:40:14

@Igényes: Nem tudsz itt se rászólni más gyerekére.Viszont én nem is a gyereket hibáztatom, hanem a szülőt. Bizony én beszélek szülővel, ha úgy adódik. Csak éppen nagyon óvatosan és diplomatikusan közelitem meg a témát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 20:43:33

@Igényes:
"De pár napja olvastam egy tanulmányt, ami arról szólt, hogy a rendfenntartás nélküli, és minden polgárnak annyit adó, amennyit az akar rendszeren működő kormányzást azért nem hajlandóak kipróbálni az emberek, hogy nehogy valaki jobban járjon, mint ők. Ez elgondolkodtató, nem? :) "

Ezt nem teljesen értem...

Igényes 2013.06.23. 20:44:47

@Barátusz: Hát nem kicsit estek át. Bizonyos fajta gyereket verni kell, méghozzá azt a fajtát, aki szóból nem ért. Azt sem ész nélkül és indulatból, de következetesen.
Aki ezt nem látja be, az még nem látott elég gyereket.

mirx 2013.06.23. 20:45:24

@Igényes: Nem értelek, miért lenne a rendelkezés angol? És hogy jön ide a liberalizmus?

Egyébként a törvény úgy van megfogalmazva, hogy gyakorlatilag a testi fenyítés minden formája tiltott. Tehát egy pofonból is lehet bajod, ha a bíróságnak úgy tartja kedve. Hogy Angliában mi van, fogalmam sincs, de nem is értem, hogy jött ez ide.

Igényes 2013.06.23. 20:46:46

@Kovermadar: Tudod, nincs sem rendőrség, sem adóhatóság, sem semmilyen erőszakszerv. Vannak a javak, mindenki dolgozik (ha akar), ergó termel, és mindenki elvesz ebből annyit, amennyit neki jólesik.

Ez akár működhetne is, de nem próbáljuk ki, mert mi van, ha a másiknak akkor több jut. ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 20:47:11

@Barátusz:
Alapvetően azt gondolom, hogy rossz irányba halad az emberiség azzal, hogy mindnig mindenkit meg kell érteni, sajnálni kell és nincsen semmiféle retorzió akkor, ha ártunk a másiknak.

Felháborít az a tudat, hogy az állam nem véd meg és nekem sincs jogom megvédeni magam, holott adótfizető polgár vagyok. Aki pedig lop, csal, kárt okoz és szándékosan eltiporja a dolgozó embereket SOHA, SEMMILYEN büntetést nem kap. Mert valjuk meg, 1 év felfüggesztett minden, de nem elrettentés.

mirx 2013.06.23. 20:48:30

@Barátusz: Bezzeg az angolok legalább fel tudják hozni kifogásnak, hogy saturészegek voltak :))

Igényes 2013.06.23. 20:49:53

@mirx: Te írtad, hogy az angol törvény másik neve a magyar gyvt. :) A liberalizmus meg úgy jön ide, hogy az ő hobbijuk összemosni a dolgokat, csak hogy hangsúlyosabbnak tűnjön, amit mondani akarnak. :D

Lehet bajod, lehet bajod... ha felállsz a gép elől, és kimégy egy doboz tejért, abból is lehet bajod. Törvényt érzelmezni ésszel kell, meg némi rutin sem árt hozzá.

mirx 2013.06.23. 20:50:14

@DieNanny: amúgy a gyereknél sokszor van még egy idegesítőbb, és az bizony a drágálatos anyuka :p

2013.06.23. 20:50:28

@DieNanny: Én hátrányos helyzetü családokkal és gyerekekkel dolgozom. Ezért nem csoda, ha szabin vagyok és pihenni akarok akkor próbálom eltávolitani magam mindattól ami a munkámra és az azzal járó stresszre emlékeztet. Ettől függetlenül ha dolgozom totális empátiával kezelem mind a szülőket és a gyerekeket, hiszen ez a munkám és ezért fizetnek meg. Pedig már mindenféle viselkedést láttam gyerektől is felnőttől is, hajjaj! :)

2013.06.23. 20:51:21

@Igényes: Kanada, British Columbia, Vancouver Island.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.06.23. 20:51:32

EZ AZ!

Mindenki mondjon véleményt egy 80-90 és egy 8-9 milliós nemzet fiairól és lányairól az életében egyszeri találkozásból 10-20 év távlatából!

Igényes 2013.06.23. 20:52:02

@cougarcat: Nagyon fárasztóan hangzik.

mirx 2013.06.23. 20:54:20

@Igényes: Nem ezt írtam, tekerj csak vissza. Szerintem meg pont hogy te mosol össze dolgokat éppen.

A "bajod lehet"-et természetesen jogi értelemben gondoltam. Ha egy adott bíróság elé kerülsz, és úgy ítélik meg, hogy te testileg fenyítetted a gyereket, akkor büntetőeljárás alá kerülsz. Ami a tejért lemenés esetében kevéssé valószínű.

mirx 2013.06.23. 20:56:05

@DieNanny: gyerek-, kutya- és tinédzsermentes az ideális hotel :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 20:56:37

@Igényes:

Dolgozik, ha akar... de ha nem akar, akkor nincs értékteremés sem.
Akkor honnan lesz kerozin a repülőbe, amivel körbejárom a világot? Honnan lesz ennivaló, hogy a legjobb tengerparti luxusszállodákban ehessek? Honnan lesz egyáltalán személyzet ehhez?

A több jut egybként eléggé relatív, nem? Ha utazhatok a menyasszonyommal amennyit csak akarok, élhetek egy tóparti házban, ahol senki más nincs a 10 km-es közelemben, ahol biztonságban vagyunk, akkor megvan minden lehetséges dolog amire vágyom. Ennél fogva senkinek sem lehet "többje", hisz megvan mindenem.
Ha pedig megvan mindenem, hát mégis ki a fenét érdekelnek a többiek (meg különben is)? :)

DieNanny CH 2013.06.23. 20:59:53

@mirx: @cougarcat:

Bizony, idegesítőbb az anyuka...
És pihenni is csak úgy tudok, miután hetente 40 órát gyerekekkel vagyok, ha nem látok és hallok 18 évesnél fiatalabbat...

Igényes 2013.06.23. 21:00:11

@Kovermadar: Nem tudom, éltél-e már úgy, hogy nem dolgozol... én jó pár évig igen. Egy idő után elég unalmas, és nem igazán jelent örömet a kikapcsolódás sem, ha nincs honnan kikapcsolódni.

A második bekezdéses érveléseddel egyetértek, de a többség ezek szerint mégsem így gondolja. :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.06.23. 21:01:42

@Grafogirl:
"Én ha Dél-Amerikából leszállok a repülőről Madridban, Párizsban, Frankfurtban vagy Bécsben, (a csatlakozás miatt) már úgy érzem, hogy hazai levegőt szívok. "

Maximálisan egyetértek. Németországban, Hollandiában én is teljesen otthon éreztem magam az USA és Kanada után.
Lehet hogy mégis létezik az európai életérzés?

DieNanny CH 2013.06.23. 21:03:02

@mirx:
Nemcsak a hotel! Körülötte a terület is kb 200 méteres sávban! És ne szűkítsük le kutyákra. Engem néha még a madarak is idegesítenek. De pl erdőben, ahogy susog a lomb, vagy zizegnek a bogarak - na, azt szeretem...

2013.06.23. 21:05:06

@Igényes: Nem könnyü munka, bár itt jól fizetett. Ezzel együtt sokan nem birják, szóval hiányszakma marad.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 21:06:19

@Igényes:
4 hónap betegállományban vagyok. Tavaly 4,5 hónapot voltam szintén betegállományban :)
Magyarországon összesen 2 évet dolgoztam, a többiben tanultam.

Igényes 2013.06.23. 21:08:08

@cougarcat: Nem csodálom. De gondolom ad egy teljesebb rálátást az élet dolgaira.

@Kovermadar: Kaszkadőrködsz, vagy mit csinálsz hogy ennyit vagy beteg?

ffüttyfürütty 2013.06.23. 21:08:53

@Kovermadar: "Svédországban is sok a fenyő, mégsem jelent problémát." :DDD ez mekkora, nem akarsz útikönyvet írni? :D
(Lehet, hogy ha a kókusz- és banánpálmák agresszíven elszaporodnának az probléma lenne :D )
Ja és ha a komenizmus gyakorlati megvalósítása érdekel: Orwell: Állatfarm

2013.06.23. 21:13:27

@DieNanny: "Engem néha még a madarak is idegesítenek. De pl erdőben, ahogy susog a lomb, vagy zizegnek a bogarak - na, azt szeretem..."
:)) Mostanában hajnal 4-kor vörösbegy trillázásra ébredek és bosszankodom mert 1. tudom hogy még túl korán van 2. az agyam rááll a trillára és nem tud tőle elszakadni. Amúgy birom őket de nem tudnának legalább 6-ig várni? :) Az éjszaka közepén folyó bagoly huhogásról nem is beszélek.... :)

Igényes 2013.06.23. 21:18:25

@cougarcat: Tegyél ki egy műanyagvarjút a virágágyásba. Mi galambok ellen használtuk, elég rondák, de nem nagyon mernek kisebb madarak a közelébe menni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 21:19:08

@Igényes:
Volt egy munkahelyi balesetem tavaly januárban. Utána 4,5 hónap pihi (5 műtét), majd novemberben még 3 hét szabi (1 műtét), végül idén áprilisban a 7. műtét és újabb 4 hónap szabi. :)

Még az előzőhöz: sosem mondtam, hogy a többséghez tartoznék. Valószínű a nem éppen szociális beállítottságom (nem tudom ez nyilvánvaló-e :) ) miatt sem foglalkozom azzal, hogy kinek mije van (és védem foggal, körömmel azt, ami nekem van).

@ffüttyfürütty:
Sok a tó is :)

2013.06.23. 21:21:59

@Igényes: OK, kösz az ötletért...:)

ffüttyfürütty 2013.06.23. 21:22:27

@Kovermadar: Most ha azt mondod hogy télen hideg van és még hó is akkor lepetézek. :D

Grafogirl 2013.06.23. 21:22:59

@ctboy: "Lehet hogy mégis létezik az európai életérzés?
Na ná, hogy létezik, tegnap pont egy finnel beszéltem erről, aki szintén Chilében él. Szeretünk itt élni, és pont ugyanazt mondta, amit én is. Hiányzik időnként egy kis európai életérzés és ő is, amikor Madridban leszáll a gépről, mindig úgy intézi a csatlakozást h. be tudjon menni Madridba enni és egy kis európai levegőt szívni :):) HA én itt egy európaival beszélek az már olyan érzés, mintha "honfitársam" lenne :)

2013.06.23. 21:24:36

@Kovermadar: Hüha, tőlem is jobbulást!

Viszont már szinte bennfenntesként tudnál a svéd eü. ellátásról irni! :) (bocs, nem tudtam megállni...)

borzimorzi 2013.06.23. 21:44:22

@Igényes:
Re: "Pénzük nincs, tulajdonuk nincs, tudásuk nincs, semmi nincs. Süt a nap, éhes vagy és szomjas. Oldd meg."

Abba kéne már hagyni a karrierbűnözők nagyüzemi sajnáltatását. Akinek csak annyi kell, amivel az éhét elveri, annak koldulásból is összejön. Aki bűnöz, az ennél többért teszi.

Mellesleg nem Afrikában vagyunk a szavannán, meg nem is az Amazonas esőerdeiben. A civilizált Európában mindenhol ingyenes a közoktatás. Akinek tudása nincsen, maga tehet róla. Járt volna el szépen az iskolába. Mindjárt lenne esélye némi munkára, azzal pénzre és vagyonkára is. Pláne, hogy ma már elmehet vécét pucolni Londonba is, ha itthon már nincsen ilyen betöltetlen álláshely. Európában akad munka mindenkinek, aki dolgozni akar és olyat keres, amire alkalmas is. Csak vezérigazgatói állás nincsen analfabétáknak.

Aki egy civilizált országba születvén civilizálatlanul viselkedik, attól nem szabad eltűrni, hogy civilizálatlan őserdővé/szavannává akarja zülleszteni a környezetét, a társadalmat is. Azzal pontosan úgy kell bánni, ahogyan az általa önként választott környezet, az őserdő vagy a szavanna bánna vele. Mert a szavannán is el lehet lopni a húst vadászat (aka: munka) nélkül, csak megvan az a veszélye, hogy az azt elsőbben elejtő oroszlán zokon veszi, és a tolvaj lesz a desszert. Meg az őserdőben is ki lehet fosztani a méhkast, csak ha a méhek begorombulnak, akkor csúnya vége lesz. Tudomásul kellene végre venni, hogy senkitől sem vagyunk kötelesek eltűrni azt, hogy ő semmivel sem járul hozzá a világhoz, de agresszív módon mindent el akar venni a világtól, amire neki szüksége van, tekintet nélkül arra, hogy a mások javaiban, netán életében mekkora kárt tesz a "szerzés" közben.

Ettől még nyilván nem szabad olyan törvényt hozni, hogy bárkit le lehet lőni, aki betéved a kertbe. De olyat igenis lehet és kell(ene) is, hogy aki az első védelmi vonalon (a kerítésen) áthatol és nem hívja fel hangos szóval a figyelmet a jelenlétére, az a viselkedéséből adódóan úgy tekintendő, hogy megkezdte a vagyon elleni bűncselekményt. Ha pedig a második védelmi vonalon is hang nélkül áthatolt (ház fala, ablaka stb.), azt úgy kell tekinteni, hogy bűncselekményt követ el éppen, a házban lakók és ellenkezésük se tartják vissza, vagyis rablásra is kész, nemcsak besurranó tolvajlásra. Az ilyennel ennek megfelelően kell(ene) bánni. Ha pedig mindezt napszállat után követi el, akkor el kellene fogadni, hogy a ház gazdája saját és családtagjai életének védelmében bármit megtehet, ami csak tud. Aki ugyanis behatolóként már két védelmi vonalon is áthatolt, azt bizony úgy kell(ene) tekinteni, hogy a házban bent lakók életét sem tartja tiszteletben.

Csak mondom, hogy a római jogból ismeretes XII táblás törvények értelmében az éjszakai behatoló életével a gazdának nem kellett elszámolnia... Megjegyzem, nagyon helyesen. Ideje lenne meríteni végre ebből az abszolút európai (és rendkívül hatékony) tradícióból.

Üdv:
b

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.23. 21:45:42

Na szóval...

@Quercus58:
Ugye a Magyarországon növő fenyő gyatra minősége a klímából adódóan a fa tömörségét jelenti?
Azt hogy hideg égövön egy adott vastagságot később ér el a fa és sűrűbb lesz az évgyűrűk száma miáltal tömörebb építőanyagnak alkalmasabb lesz?
Nem tudom az erdészeti szak szavakat de próbálom elmondani mire gondolok.
A fa minden évben egy évgyűrűvel növekedik. Télen a növekedés megáll és egy vékony kemény gyűrű keletkezik. A nyári növekedés évgyűrűje puha. Jó klímán vagyis melegebb hosszabb nyár esetén a nyári puha évgyűrűk vastagabbak ezért rosszabb a fa minősége. Hidegebb klímán a nyár rövidsége okán vékonyabbak és sűrűbbek az évgyűrűk ezért tömörebb a fa.
Mikor húsz évvel ezelőtt építkeztem és fagerendás födémet csináltam látszó deszkázattal gerendázattal akkor nekem borovi fenyőt hoztak mert hogy az jó minőségű.
Egyébként jól megfigyelhető az évgyűrűk puha és kemény késze közötti eltérés egy faoszlopon ami már régóta ki van téve az időjárás viszontagságainak. Az oszlopra felülről ránézve látszik hogy a puha, nyári gyűrűk szinte eltűntek és magasan kiállnak a téli keményebb gyűrűk.
Valamikor tanuló koromban jókat röhögtünk mikor egy anyagok szakítószilárdságát bemutató táblázatot néztünk.
Ott volt olyan hogy szakítószilárdság a nyírfának és mellette egy érték majd alatta hogy szakítószilárdság nyírfának zárójelben (orosz) és ott magasabb érték szerepelt. Pedig ez valós és a klímára vezethető vissza.

Igényes 2013.06.23. 22:11:42

@borzimorzi: Talán az általános társadalmi érzéketlenségen kellene változtatni, ami nyugodtan hagyja elrohadni az út szélén a másik embert, mert éppen fontosabb dolga van. Például sürgős vásárolnivaló, vagy randevú, vagy akármi, vagy semmi, csak éppen nem érdekli. No persze, ezt nem szemrehányásként mondom, én is így vagyok vele, csak mentségeket nem keresek rá. :)

Nem tudom mire alapozod a koldulás mindent megoldó voltát, de egyrészt ez sem működik mindenhol, másrészt az ember már csak olyan, hogy evésen kívül vannak még mindenféle igényei: fürdés, ürítés, ruházkodás, száraz és aránylag tiszta helyen alvás, hogy csak a lényegesebbeket említsem. Ha ez neked karrier.... :)

"Akinek tudása nincsen, maga tehet róla. Járt volna el szépen az iskolába. "
Nem igazán ezen múlik. :) Egy mélyszegénységbe vagy cigánytelepre született embernek ezek a kategóriák eleve mások mint a te gyerekednek, és a te gyerekedből sem biztos, hogy vezérigazgató lesz.

"Tudomásul kellene végre venni, hogy senkitől sem vagyunk kötelesek eltűrni azt, hogy ő semmivel sem járul hozzá a világhoz, de agresszív módon mindent el akar venni a világtól, "

Valójában nem sok mindent tehetsz ellene. A nagyoknak nem bírsz/mersz nekimenni, próbálod ütni a kicsiket, ez kb ennyiről szól. Nem tudom mivel foglalkozol, de ha elkezdenénk levetíteni a hasznosságát arra, hogy mennyi erőforrást használsz fel, a legtöbben igencsak mínuszban lennénk.

A lopást joggal szabályozni lehet, csak nem érdemes. Még akkor sem, ha minden őstermelőből jogászt csinálsz. :) Az okait kell felszámolni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 22:23:26

@cougarcat:
Én csak egy egész kis részét láttam, igaz, azt elég jól. Messzemenő következtetést nem tudom, hogy le lehet-e vonni belőle, de ha igény van rá, akkor összeszedem a mi élményeinket a témáról...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.06.23. 22:24:12

@Quercus58: "Egyébként megköszönném, ha segítenétek, hogyan kezdjek hozzá a német tanuláshoz"

biztos sokan ajanlottak mar kulonbozo dolgokat nyelvtanulas ugyben, ez is csak egy, amit nagyon sokan dicsernek:) addig is, amig nem talalsz egy jo nyelvtanart, szerintem erdemes kiprobalni a Rosetta Stone csomagjat. Tobbektol csak pozitiv visszajelzest hallottam rola.
Itt as USa-ban komoly cegek is ezt hasznaljak ceges alkalmazottak reszere. https://groups.google.com/forum/#!topic/szlovak-kapolna/0mcrFxhdLDM
Sok sikert, es kitartast a nyelvtanulashoz:)

Igényes 2013.06.23. 22:26:55

@Quercus58: Keress egy témát, ami érdekel. Vegyél vagy keress róla egy német nyelvű könyvet, és kezdd el szótárazni. Meg nézz sok feliratos filmet mellé.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 22:35:26

@borzimorzi:
Tökéletesen egyetértek veled, csak nem tudom ilyen szépen megfogalmazni :)

@Igényes:
Na várj, most nem értek valamit.
Ha én ne adj isten lelövöm a betörőt, mert érzéketlen vagyok a problémájára, hogy ő éhezik, akkor szar vagyok.
Ha ő betör hozzám, mert érzéketlen arra, hogy én megdolgoztam a javaimért, akkor az rendben van?

Na most akkor 2 javaslatom van:
1) mindenki érzékenyen viselkedik és én sem lövök, ő sem lop meg;
2) mindenki érzéketlen és akkor én agyonlövöm, ha meglopott.

Egyenjogúság, egyenlő elbírálás van, vagy igen-igen, vagy nem-nem. Választhatsz, mindettővel elégedett leszek.

De palimadarat nem csinálok magamból, csak azért, mert jártam iskolába (MINDENKI járhat)! Általános és középiskola ingyen van. Szakközép is, 5.-6.-es OKJ-s képzés is. Mindenki tanulhat szakmát, nyelvet (kiegészítve otthon önszorgalommal).

Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!

bpetya75 2013.06.23. 22:36:32

@Quercus58:

Ezt tök jól leírtad a laikusoknak, gratula ;-)

Az akáchoz annyit azért hozzáfűznék, hogy nem véletlenül alakult ki az akáctemető fogalma. Amikor sívó homokra telepítették szerencsétlent 400 mm környékei éves csapadékösszeg mellett, azt nem nagyon tudta megszokni.

Egyébként valóban kiválóan használható faanyag, meg ugye egy tölgyfordulónyi idő alatt az akác háromszor fordul, de azért túl könnyű belekényelmesedni. Azt hittem hanyatt esek, amikor 28-30 méteres bükkök, tölgyek árnyékában a somogyacsai erdész belökte nekem, hogy "Tudod Péter, ez azért igazából akác termőhely."

bpetya75 2013.06.23. 22:40:14

@Kovermadar:

Föl is építettek rá nagyon komoly technológiát, amit harvesternek hívnak. Lényegében fabetakarító gép. Dönt, gallyaz, darabol, akár még ki is szállít. Állítólag elég vicces volt, mikor megpróbáltak beüzemelni idehaza egy ilyen gépet. A döntésnél vége volt ;-)

bpetya75 2013.06.23. 22:43:12

@Babette_:

Megerősítem a kolléga állítását.

bpetya75 2013.06.23. 22:47:11

@Quercus58:

Én itt Somogyban úgy látom, hogy lassan ugyan, de tisztul a szakma. Sajnos van egy szűk réteg, amelyik bármit megtehet az erdővel, de a gazdálkodók többsége már nem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 22:50:21

@ffüttyfürütty:
Meg van egy hosszú tengerpartja is. Nagy hegye, sok tava és még fenyőfa is nő sok.

De talán mind közül a legmeglepőbb, szerintem birca sem tudta, hogy svédül beszélnek... először én is meglepődtem, azt hittem, hogy Svédországban bosnyákok laknak (elvégre a leghíresebb focistájuk is bosnyák). Aztán mikor kiértünk, marha nagyot csalódtam, mert valójában szomáliaiak lakják és szomáliaiul beszélnek...

Telekszomszédok Norvégiával és Finnországgal, a patakon túl, pedig Dánia fekszik. Nem pont ide tartozik, de a norvégoknak olajuk, a finneknek Nokiájuk, a dánoknak meg már kurv@ra elegük van (a disznószagból).

Aztán volt itt is nagymagyarországhoz hasonló Kalmári Unió, de arról senki sem beszél szívesen... a norvégok nem adnák az olajat, a finnek a Nokiát, a dánok sem a disznókat. A svédek adnák a szomáliaiakat, de azok nem kellenek senkinek.

Rájöttem a nagy igazságra is: a svédek az észak magyarjai. Elcsatolt értékes területek; sok színesbörű, aki nem dolgozik (aki akar, nagyon nehezen kap csak munkát, mert nem bíznak bennük); mindkettőnek királya van és virágzik az autóipara...

Van még kérdés? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 22:51:37

@bpetya75:
Igen, láttam ilyet, valami eszméletlen jópofa :)

Magyarországon mi volt vele a baj?

eagles 2013.06.23. 22:51:39

@bpetya75:

Az akáccal kapcsolatban, egy érdekesség.
A homokot megköti, de csak a homokot. Ha valaki megnézi pl. hogyan néz ki egy vízmosás akác erdőben, azt látja, hogy az akác gyökerei lógnak a a levegőben. Ugyan ezt egy tölgyesben nem tapasztalja. Ezért nem tartom alkalmasnak dombvidéken az akácot talajvédelemre.

bpetya75 2013.06.23. 22:57:38

@Kovermadar:

A fenyő Skandináviában szép, sudarlós, egyenes növésű, kis koronájú. Amikor valahol a Pilisben nekiállt a gépezet egy csernek, felborult. Elterülő, nagy korona, térgörbe törzs. Se kiegyensúlyozni nem tudta, se a darabolás nem ment volna neki. Annyi lucfenyves már nincs az országban, hogy értelmesen ki lehessen használni egy ilyen gépet, így aztán bukott a fejlesztési ötlet.

@Quercus58:

Van benne valami, ezzel együtt rendszeresen így van, és azért betölti a funkcióját. Én legalább is így látom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 23:02:51

@bpetya75:
Szóval a svéd fenyő olyan jó egyenes féle, míg a magyar girbegurba :)

Egyébként valóban, nyíl egyenesek, vékonyak és szinte semmi felesleg nincs az oldalán.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.23. 23:04:39

@fülesválasztó-punaszagú-tangakorc:
ja, volt egy haverom erdeszti szakkozepbe ment, merthogy " rohamosan feklodo szakma stb"
es 2 ev mulva levelkihiordo postas volt, es ez meg a 80-as evek eleje!

Spacecake 2013.06.23. 23:07:20

Tetszett a poszt,jól összefoglalja a lényeget.

Ausztriát kedvelem,Bécs és az ottani emberek többsége viszont szerintem baromi unalmas...
nem jó vagy rossz.....UNALMAS!!!

bpetya75 2013.06.23. 23:12:11

@Kovermadar:

A svédeknél, ha jól sejtem van kb 3 erdészeti jelentőségű fafaj. Erdeifenyő, lucfenyő, rezgőnyár. Tippre. Ezek közül is a fenyők azok, amik a jelentősebbek lehetnek, azoknál meg kiválóan alkalmazható a technológia. Emellett a klíma- és talajviszonyok lassabb és egyenletesebb növekedést eredményeznek, ahogy azt dd kifejtette fentebb a borovi fenyő kapcsán.

Nálunk eleve kevés a fenyő, ami van az girbébb is, meg gurbább is. Leszámítva azt a kevés lucfenyvest, amit még nem vitt el a szú vagy valami gombakárosító. Lombos fajoknál meg általában véghasználati korra akkora lesz a fa, hogy még ha kb egyenes is, iszonyú a tömege. Talán az egy éger lehet kivétel, az meg országosan nem számottevő, kb csak itt nálunk, Somogyban van némi jelentősége.

DominoFX 2013.06.23. 23:12:22

Élni nem éltem Ausztriában, de rendszeresen ott töltjük a vakációt. Nagyon szeretjük, gyönyörű ország (Karintia, Tirol, Salzburg...) Meglepett, hogy pár kommentelő azt írta, hogy ott lenézik a magyar turistákat, letúrják a magyar rendszámú kocsit az útról. Semmiféle ilyet nem tapasztaltam, soha! Mindig mindenki nagyon kedves volt és segítőkész. Például, amikor elromlott a kocsink, kihívták az ismerős szerelőt, aki este a sötétben a házigazdánk által adott szerelőlámpa fényénél mászott a kocsink alá és nézte meg. Megmondta a diagnózist, pénzt nem is fogadott el érte! Másnap az egyik osztrák vendég elvontatta a kocsinkat a szervízbe, ingyen és önként.

Elképzelni se tudok olyat, hogy ne engedjék meg, hogy a többi kocsi mellett parkoljak, vagy hogy ne legyen törülköző az apartmanban! Ez a 90-es években fordulhatott elő, amikor még itt is lengyel piacnak hívták a mostani kínai piacot, mert tele volt csóró lengyellel. Az idők megváltoztak azóta, a magyarok most már megbecsült turisták ott is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.23. 23:12:25

@Quercus58: azart fakitermeleshez nem iszem, hogy felsofoku nemet kellene - a fakkal nem kell beszelgetni - egy alapfokot meg, amivel eltudsz indulni, siman magadtol is interneten, valami nyelvkonyvvel meg hanganyaggal sec pec alatt....

mennyel ki kanadaba, ott tuti talalsz angol nelkul is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.23. 23:14:31

@Quercus58: igen az en haverom is egerben tanult es O is valtott, mert nem volt eleg melo mar akkor sem

bpetya75 2013.06.23. 23:16:55

@hagyma:

Nem lehet ezt kiszámítani. Én 98-ban simán elhelyezkedtem a szakmában mindenféle hátszél nélkül. Az évfolyam nagy része dettó. na jó, volt, ahol volt hátszél. Öcsémék 33 évvel később már sokkal nyögvenyelősebben voltak.

eagles 2013.06.23. 23:21:23

@diggerdriver:

Amit Te nyári évgyűrűnek hívsz, az a korai pászta. Ez a tápanyag szállítására szolgál. A téli évgyűrűrész a késői pászta. Ez szilárdító rostokból áll.
A nálunk található fenyők a hosszú vegetációs időszak miatt kevés szilárdító rostot tartalmaznak, szemben pl. a svéd társukkal. ezért kevés kivétellel alkalmatlanok az ipari felhasználásra. Főleg az építő iparban. Ehhez még hozzájön a gyenge törzstisztulás, ami kieső ággöcsöket eredményez. Ha nálunk megnézel egy mondjuk 80 éves fenyő állományt, azt látod, hogy pár méter magasan még ott vannak a törzsön az ágcsonkok. Na ugyan ilyen korú fenyőerdőben mondjuk a Tátrában, vagy az északi országokban 15-20 méterig tiszta a törzs. Mire ott letermelésre kerül az állomány az ágak helyét benövi a fa, így sokkal nagyobb a szilárdsága.

bpetya75 2013.06.23. 23:25:28

@Quercus58:

Arról nem is beszélve, hogy milyen sok helyen töri össze az elegyetlen fenyveseket a hó itthon. Láttam pár jó példát arra, hogy lombos állományokban, szórt elegyben teljesen más képet mutat az erdeifenyő, vagy a vörösfenyő. igaz, utóbbiból erdőt még nem nagyon láttam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.23. 23:27:27

@charlieharper: en a 80-as evekben sem lattam ures polcokat, sot e 70-esekben sem
kisebb polcok voltak, kisebb valasztekkal, de pl. bananon kivul mindent meg lehetett venni
mar coca-cola is volt:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.23. 23:28:30

@bpetya75: persze, hogy nem lehet de mar a szomszedokban is sirt az erdesz szaja:)

vazzup 2013.06.23. 23:29:36

@Kovermadar: ha neked az emberélet kevesebbet ér, mint bármilyen anyagi jószág, akkor csak szánni tudlak.

---
Nekem valahogy ritkán volt alkalmam Ausztriában kirándulni, üdülni. Egyszer volt, ami lényeges volt, valami elég jó szállodában (és spa). Lementünk a falusi kocsmába curlingezni, a kocsmáros olyan szívélyes és vendégszerető volt, hogy ihaj. Még pálinkát is kaptunk a saját, házi készletéből ingyen és bérmentve, meg pakolta a zsíros kenyereket a tálcánkra. A végén persze hagytunk jókora borravalót, és azóta is pozitív élménynek maradt meg, még nekem is, aki egy árva szót sem beszél németül, leszámítva a világháborús filmek, a FPS-ek, valamint a 80-as és 90-es évek, Sat 1-en vetített bajor szoft-szexfilmek szókincsét.

bpetya75 2013.06.23. 23:32:32

@hagyma:

Hallottál már méhésztől olyat, hogy "Ez nagyon jó év volt!"? Legfeljebb, ha nagyon jó barát ;-)

Kár, hogy nem lehet kiszűrni a Szomszédokból Trokán jeleneteit, bizony Isten megnézném őket.

bpetya75 2013.06.23. 23:38:41

@Igényes:

"A lopást joggal szabályozni lehet, csak nem érdemes. Még akkor sem, ha minden őstermelőből jogászt csinálsz. :) Az okait kell felszámolni. "

Hogyan fogsz hozzá?

Meg aztán annyira nem érdemes vakot játszani. Aki nem biztonságos távolságban él az efféléktől, annak vagy saját, vagy közeli tapasztalata van arról, amikor a munka büdös, ami kell, az inkább ingyé' kell.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.23. 23:39:53

@vazzup:
OK, szanas elteve a tobbi koze, van meg hely a polcon :)

vazzup 2013.06.23. 23:45:20

@Kovermadar: az a szomorú, hogy te is, meg Maxval is olyanok vagytok, akiket alapból tisztelnék, azok alapján, amiket olvastam tőletek, ha nem lenne mindkettőtöknek ilyen alapvetően életellenes, primitív nézetetek.

Igényes 2013.06.23. 23:49:42

@bpetya75: Munka nagyon sokféle van. Nekem (gondolom neked, és a legtöbbünknek itt) azt jelenti a munka, hogy befáradunk kényelmes időben egy kényelmes, kellemes, ergonómikus irodaházba, és ott gombokat nyomkodunk, amikor éppen nem kávézgatunk vagy jópofizunk.

Egy elmaradott településen élő, iskolázatlan szerencsétlennek (és itt most mindegy hogy cigány vagy nem cigány) ez egészen másképp néz ki, viszont legalább annyit sem kap érte, hogy képes legyen önmagát fenntartani. :) A mi életünk neki elérhetetlen, pedig nem egy nagy szám az sem.

Hogyan fogjunk hozzá, ez jó kérdés. Talán tudomásul kellene venni, hogy nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint Rád vagy rám.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 00:04:19

@vazzup:
Gondolj arra, hogy lehet voltak már nagyon rossz tapasztalataink. Gondolj arra, hogy bármikor alakulhat úgy egy betörés, hogy gyilkosság vagy erőszak lesz a vége.

Èn egy nagyon egyszerű ember vagyok. Abból indulok ki, hogy az ember minden aljasságra képes (ez tény). Ha valaki betör az otthonomba, akkor nem tudom előre eldönteni, hogy csak lop / netán megerőszakolja a szeretteimet / netán meg is öl mindenkit. Nem tudhatom!
Amit viszont tudok, hogy én nem ártottam senkinek, ő viszont tilosban jár. NEM fogom megadni neki az eselyt sem, hogy a fentiek közül bármi megtörténhessen!

Azt gondolom, hogy az ártatlanok védelme mindenek fölött elsőbbséget élvez.

Ha igazad lenne az életellenességben és primitívségben, akkor hobbiból ölnénk embert, szórakozásból.

Nem mellékesen mindenki magának választ sorsot és az ember nem veszélyeztetett faj, hogy hasra kellene esni egy bűnöző halálától.
(háborúkról mi a véleményed? Pl. ha hagyták volna Hitlert ámokfutni, lehet kevesebb ember hal meg... no? )

bpetya75 2013.06.24. 00:06:06

@Igényes:

Miért nem vonatkoznak rá ugyanazok a szabályok? Ezt nem értem.

Egyébként a munkanapjaim 40-45%-át erdőn töltöm, és a többit sem egy túl ergonómikus irodaházban ;-)

Nem az számít, hogy milyen munkát végez, hanem az, hogy hajlandó-e dolgozni a betevőért, vagy sem. Én azt látom, hogy aki hajlandó, az kap munkát. Tavaly októberben pl lekaszáltattam az udvar hátsó részét egy sráccal, akit ajánlottak, hogy jól dolgozik. Azóta én is ajánlom másoknak, ugyanis 7 órát egyetlen 15 perces pihenővel nyomott végig. Be van táblázva a srác hetekre. Ami azért elgondolkoztató, mert azt jelenti (legalább is szerintem), hogy kevés hasonló munkaerő van a környéken. Pedig nagy gazdagság az nincsen. vagy épp ezért?

Igényes 2013.06.24. 00:11:07

@bpetya75: De, az is számít, hogy milyen munkát végez. Az is számít, hogy annak a munkának mennyi értelme van, az is, hogy mennyit keres vele, az is, hogy milyen körülmények között teszi ezt. Minden számít.
Ez a "semmilyen munka nem szégyen" egy romantikus, de nem túl praktikus elképzelés, főleg ha a szükségleteid fedezése céljából dolgozol..

Jó, mondjuk kap munkát. Kap érte nettó 60 vagy 80 ezret, többet nem nagyon. Csodaszép kenderkötelet vehet belőle, amire fellógathatja magát, mert másra nem elég. :)

Mennyit fizettél a 7 óra kaszálásért?

Igényes 2013.06.24. 00:13:07

@Kovermadar: Ha mindenki magának választ sorsot, és megtámadnak, akkor Te azt választottad, hogy támadjanak meg? :)
Ártatlanok? Vannak olyanok?..

bpetya75 2013.06.24. 00:16:45

@Igényes:

500-ast kért óránként. 4000-t adtam neki, meg egy ebédet.

Van, aki havi 60-80-nal dőzsölne. Az alacsony bevételi szint általában alacsony költségszintet is jelent. Ha nem, akkor tényleg jöhet a kötél.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 00:16:55

@MágnásMiska: megcsak szocializmus sem, mert mi
haladtunk a "szocializmus epitesenek utjan"

Igényes 2013.06.24. 00:20:42

@bpetya75: Jó, 4000 naponta... azt mondod, be van táblázva, akkor mondjuk 3 hetet dolgozik egy hónapban, mert ez mégiscsak alkalmi munka, kap 60 ezret, feketén, ha mindenki kifizeti, mindezt nehéz fizikai munkáért, biztosíték nélkül arra, hogy legalább ennyi a következő hónapban is meglesz.

Ez meglehetősen rosszul hangzik, egy tisztességesebb berúgás ára.

bpetya75 2013.06.24. 00:20:59

@Igényes:

Vannak. Gondolom ő is a gyerekeire gondolt. Volt már, hogy majdnem öltem a védelmükben. Igaz, az csak egy kutya volt, de az alapján biztosan tudom, hogy emberrel is megtenném.

bpetya75 2013.06.24. 00:22:56

@Igényes:

60e egy berúgás? Mit iszol wazze?

Igényes 2013.06.24. 00:26:18

@bpetya75: Tolvaj nemigen öl gyereket, nem is viszi el. Nem lehet, vagy nagyon nehéz eladni. A családtagok legfeljebb akkor vannak veszélyben, ha megzavarják tevékenykedés közben. :)

Én semmit, antialkoholista vagyok. De a történelmi hűség megkérdeztem egy barátomat, neki mennyibe szokott kerülni. Ezt mondta. Hogy hány személyre, azt nem kérdeztem.

bpetya75 2013.06.24. 00:36:43

@Igényes:

Pont ezt boncolgatta az olvtárs. Mi alapján mérlegelhet az ember, ha motozásra ébred? Eleve nem tolvajról van szó, hanem minimum betörőről (vagy a nyomorult macska mászott be az ablakon). Gép előtt ülve gondolatkísérletet folytatni teljesen más, mint megélni egy ilyen szitut. Még nem is vagy egészen ébren, máris hideg fejjel kéne gondolkozni. Akiben egy kicsi életösztön szorult, az szerintem a védekezést választja a hullamimikri helyett. Pláne, ha nem csak a saját életét kockáztatja.

Azt azért sejtheted, hogy aki havi 80-ból él, az nem Finnlandiával vagy Dom Perignonnal kábítja magát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 00:41:54

@Igényes: azert nem egeszen igy van
ki kell irni, hogy maganterulet, masreszt fel kell szolitani ha hivatlan a vendeg, akkor takarodjon
na most ha nem takarodik, akkor eloveheted a fegyvered es rafoghatod
ettol el fog menni
ha megtamad a sajat portadon nana, hogy lelovod
amerikarol sokan azt hiszik, hogy NY meg Las Vegas, de itt rengeteg kis haz van, farm pl nalunk a hegyekeben
konkretan az erdoben
aki oda beteved, az nem veletlenul megy oda
de azert ne ugy kepzeljuk mar el, hogy valaki beteved a teruletemre es lelovom az ablakbol

Igényes 2013.06.24. 00:44:52

@bpetya75: Igen, ez igaz lehet. Élőben minden mindig más. De szerintem akkor sem érdemes összemosni a megélhetési bűnözést a profi betörővel, akinél ez egy szakma.

Védekezni viszont lőfegyver nélkül, egy szál gatyában, elég rossz kiindulópozíciónak néz ki. Ha meg is találom, maximum a pöcsömet foghatom rá, vagy reménykedhetek abban, hogy kinyomom a szemét, amíg a nyuszis papucsomon röhög. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 00:47:24

@tildy:): nem is szokott gyakran megesni
nem ugy van hogy csak lovoldozok
ha fegyvere is vana betolakodonak, vagy eroszakosan lep fel, akkor meg kell vedenem magam es a csaladomat
nem hiszem, hogy sok olyan hirt olvasol, hogy lopta a dinnyemet a farmomon es lelottem
mindenesetre es viszont, nagyon meggondolja barki, hogy betorjon egy farmra, vagy hazba
mert le is lohetik

bpetya75 2013.06.24. 00:47:58

@Igényes:

Zárszónak jót röhögtem a nyuszis papucsodon. Megyek aludni ;-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 00:53:06

@Igényes: mert semmi kozod hozza, hacsak nem politikus, vagy allami alkalmazott /utobbiaknak nyilvanos a bertablaja ugy tudom/
minden mas esetben illetlenseg
persze orszaga valogatja... gondolom
nalunk nem divat, persze csaladon belul vagy jobaratok kozott lehet szo rola
tolem meg sosem kerdezte meg senki

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 01:00:36

@Barátusz: ez miert a lo masik oldala
lehetoleg sehol se pofozd a gyerekedet, de utcan plane nem
nem mindenki villamosvezeto
nem tudom, az en fiam pofon nelkul meguszta az egesszet
neme rtek egyet a pedagogiai pofonnal
ha megutod a gyerekedet, foleg ha gyakran vered, maximum felelembol fogja kovetni , mit varnal el tole
felelemben nem jo elni
gyerekkent sem

átlátó 2013.06.24. 01:25:04

Én csak annyit akarok mondani, hogy a Schutzhaus Schmelzben, meg máshol is, utoljára Mödlingben egy fesztiválon, az "Ed Philips and the Memphis Patrol" elnevezésű rokkabilli tánczenekar emberes sikert tudott kiverni a látens labancokból. :D Magunk között magyarul bazdmegolunk és a flomárkokat nagyon csipázom...a posztban említettek okán nem szokásom úgy tenni, mintha magyarul jobban beszélnék, mint osztrákul. Pedig magyarul valóban cizelláltabban baszdmegolok. :D

BTBTBT 2013.06.24. 01:33:36

@Kovermadar:
Bocs, de te most egészen másról beszélsz. Ezen a "lop, akkor lelövöm"-módszeren akadtam meg.
Szerintem nem kell mindenkit megérteni, és tojni szoktam a PC-ségre. :)
DE te tisztára úgy beszélsz, mintha az USÁ-ban lennél, és a "get off my lawn"-mwntalitást képviselnéd.
Nem a vadászokra gondolok, de a svédeknél sok a fegyvertartó?

@hagyma:
Légyszives olvasd el újra, amit írtam. A 2004-es angliai törvény, amit a fizikai bántalmazás (és nem szimpla verés) ellen hoztak, a ló másik oldala, hogy meg sem ütheted a gyerekedet, mert akkor neked lesz belőle gondod.
A fiad verés nélkül is megúszta? Merthogy nem pofonokról volt itt szó, hanem verésről. Meg arról, hogy a törvény szerint nevelő célzattal sem "kaphatja" a gyerek.
Az persze más, amikor otthon van fizikai fegyelmezés, mert azt nem látják.

@bpetya75:
Te erdész vagy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 01:57:37

@Barátusz: nem kell elolvasnom ujra
ertettem
igen, a fiam 1 pofon nelkul
lattam mar itt olyat a hiradoban hogy anyuka adott 2 pofont a parkoloban gyerekenek es ment a bortonbe, mert a kamera latta
es ha kifogott egy kemeny birot 1 evet is ulhetett, vagy probara bocsajtottak, mar nem emlekszem
de bortonben volt es targyalasa volt
pedig a sajat gyerekenek adott ket taslit, nem egy idegen not pofozott fel
az angolszasz jog raadasul precedens jog, es hja egyszer valakit ezert leultettek akkopr igen jo ugyved kell hogy megussza, emellett itt a biro hatalma sokkal nagyobb, mint otthon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 01:58:14

@Barátusz: csak az lehet ha Trokan dumaja igy felbaszta:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.24. 02:03:01

@cougarcat: Laktam egyutt olaszokkal. Soha tobbet.
@hagyma: Olyan hirt olvastam, hogy valaki az uton "kisfonokot" ( ilyen helyi polgior vagy mifene volt) jatszott, es lelott egy szinesborut csak azert, mert az lenyult. Az uditojeert. Eleinte meg sem akartak buntetni, most mar talan megfelelo helyen van az ugy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 02:06:14

csaxolok az index cimlapjan a turo rudi keszitese

mzgldr 2013.06.24. 02:27:18

@Kovermadar: a szociális érzékenység nem az összeborulásról szól, hanem hogy ha az év felében dolgozol (hiába betegség miatt), akkor sem kell kiállnod az út szélére koldulni, mert olyan a szociális ellátórendszer, hogy megélsz. Te is abból profitálsz most, ami miatt a többi bevándorlót ekézed. Ilyenkor a te munkádat ki csinálja egyébként?

De a lényeget nem fejtetted ki bővebben. Te tényleg apósoddal spanglizol? :D Jó arc lehet.

mzgldr 2013.06.24. 02:30:39

@Quercus58: @bpetya75: irigyellek titeket, az erdész szakma olyan szép lehet és megmaradt bennük valami szakmai büszkeség is.

Mondjuk itt a helyi erő belefutott egy tolvaj bandába, akik jól helybenhagyták. Kapott is egy stukkert, amit úgy hord mint John Wayne. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 02:56:10

@tildy:): ilyet otthonrol is olvastam
bunozok mindenhol vannak
otthon aramot vezetnek a keritesbe, vagy macseteznek
hulye mindenhol van
az en varosom es kornyeke biztonsagos es csodaszep
FL is OK volt KY is
getto itt is van mint nyocker meg mateszalka kulso
de oda meg nem jarunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 03:00:37

na most olvasom, hogy valaki legumikalapacsolt egy embert, kozlekedesi vita miatt
itt nem is lehet kalapacs vagy kes a kocsiban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 03:16:02

@tildy:): ja es ennek az egvilagon semmi koze arrol amirol beszeltunk
a sajat - a csaladom es a hazam-teruletem vedelmerol
igen van puskam
jogom van tartani
es igen, ha valaki ma ejjel betori az ajtot es felszolitasra nem takarodik, lelovom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 03:55:44

mondjuk erre igen keves az esely
van itt egy mondas
a fegyver gyorsabb mint a 911
es ez nagy igazsag

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 05:06:50

@Igényes: ". Bizonyos fajta gyereket verni kell, méghozzá azt a fajtát, aki szóból nem ért. Azt sem ész nélkül és indulatból, de következetesen.
Aki ezt nem látja be, az még nem látott elég gyereket."

aszittem a sámán faszságai a legalja a HÁ-nek, de látom itt a pofozkodó villamosvezetők népe.
Ha te szépecsőm túl hülye vagy ahhoz hogy verés nélkül kezelj egy gyereket, akkor köttesd el magad. (amúgy se lenne baj) A más gyerekéhez meg semmi közöd. Ha az enyémhez érsz, eltöröm a kezed - hiszen ugyis csak az erőszakból értesz.

idióta

bpetya75 2013.06.24. 05:33:43

@Barátusz:

Igen.

@hagyma:

Nem baszott fel, csak érdekelne.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 05:38:08

@Barátusz: "Nem a vadászokra gondolok, de a svédeknél sok a fegyvertartó?"

sok a vadász, sok a vadászfegyver. vizsgázni kell (illetve klubtagság) a licenc szerzéshez de aztán lehet több fegyvered, tudtommal nem kell szerzési engedély. Önvédelemre, lakásvédelemre nem használhatod a fegyvert (vadászfegyver úgyis alkalmatlan erre) és elzárva kell tartanod.
A magánkézben levő fegyverek többsége hosszú lőfegyver, golyós vadászpuska és shotgun.

Külön engedéllyel lehet rövid lőfegyvered, ebből kevés van viselési azt hiszem nincs, hogy a pisztolyt használhatod-e önvédelemre azt nem tudom.

Van fegyver sok, északon mindenhol van sok, gyártanak is fegyvert és tradicionális vadásznépség.

Szóval az esztergás nem lőhet le senkit csak úgy.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 05:39:04

"An applicant for a firearm licence in Sweden must pass background checks which consider criminal and mental records"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 05:54:39

@bpetya75: de segitek
Ot baszta fel az erdesz, aki a szomszedokban szerepelt
tehat a szereplo hulyesegeket beszelt /ez a Trokan/
ezt egy erdesz levagja/ ha hulyeseget beszelnek/
O levagta
tehat erdesz
es utalja a Trokant, de megnezne a sorozatot, mert ezek szerint Lenke nenit es Taki bacsit kedveli
hat igy roviden elalvas elott:)

vazzup 2013.06.24. 06:26:49

@Kovermadar: lehet, hogy rosszak a tapasztalataid, azonban ez még nem teszi kevésbé radikálissá a nézetrendszeredet. Magyarán, lehet, hogy megértem, hogy rasszista, adott helyzetben erőszakos vagy, de hadd ne helyeseljem már.

Amúgy ha az én ezzel kapcsolatos véleményemre vagy kíváncsi, akkor olvasd el @hagyma 2013.06.24. 00:41:54-es hozzászólását. Azzal egyet tudok érteni.

A háború nem tudom, hogy jön ide, teljesen más okai, mozgatórugói, teljesen más dinamikája van, mint békeidőben egy teás-készlet felett gyilkolni.

Amúgy jó eséllyel nem lett volna kevesebb áldozat, ha Hitlert hagyják tovább őrjöngeni. Igaz, valószínűleg nagyobb lett volna a német és velük szövetséges áldozatok száma.
De az is lehet, hogy megunja és kifarol a brit megszállás ötlete mögül, nem tudhatjuk. Meg az is lehet, hogy másnap sikeres lesz egy következő walkűr-hadművelet.
Arról nem is beszélve, hogy Japán így is, úgy is belelovallja magát a háborúba, szinte németo-tól függetlenül, szóval a keleti hadszíntéren így is, úgy is nagyon magas lesz az áldozatok száma. A következő ilyen kérdésed az lesz, megérte-e ledobni az atomokat Japánra? Mert az is kábé annyira értelmetlen és nagyon sok milettvolnaha-ba torkollik.

---
BTW, van egy tinédzser gyerekem. Eddig valahogy sikerült tisztességesre nevelnem. Egyszer sem ütöttem meg. Az anyja sem. S ő az, aki kérdés nélkül átadja a helyét a buszon, segít az idősebbnek felvinni a banyatankot a lépcsőn, stb.

Void Bunkoid 2013.06.24. 06:39:46

@Quercus58: "Őszinte legyek? Kurva nagy ívben leszarnám,mit mondanak rólam, ha cserébe 1500-2000 eurót tudnék keresni havonta."

A baj mindössze az, hogy ha végigolvastad a cikket, mindig jönnek a mindenféle bevándorlóhullámok, akik egyre lejjebb nyomják a fizetési küszöböt, ha majd netán oda is megjönnek a belső-kínaiak, akiknek a mi 80ezres minimálbérünk egy lottóötös, majd nefélj, ők megcsinálják 500 ojróért is azt, amit te most ezerötér'.

Ja és te is "visszaszámolsz", hőbörögsz, hogy az 1500 euróval dejól jársz fát vágva, mert az hú, az több mint 300 ezer forint, ennyit nem keresel tökizzadva itthon.

De ebben az esetben OTT élsz, és bizony az ezerötszáz euró az egy kib*szott aprópénz Ausztriában, főleg nagyobb városban élve - tehát ugyanolyan lepukkant maradsz ott kint is, mint amilyen itthon voltál, csak ott egy jóval nagyobb konzervdoboz aljában csörög az apró, mint itthon.

Az ilyen "osztrák minimálbéres" melókkal egyedül akkor jársz jól, ha a nyugati határ közelében laksz, és gyakorlatilag csak dolgozni jársz oda.

Ebben az esetben viszont nem vagy "bevándorló", vagy "határátkelő", csak egy jól kereső - magyarországi magyar, de külföldre ingázó.

DieNanny CH 2013.06.24. 06:54:08

@Quercus58: meg @Petya, meg @Diggerdriver:

Tetszik, hogy itt ennyi mindent megtudok a fákról. Nyaranta kedvenc helyem nagybátyám asztalosműhelyében volt. 8.-ban intarziakészítő akartam lenni, de '88-ban nem indult szakközepes képzés, csak 1 évvel később.
Talán még mindig nem késő...

DieNanny CH 2013.06.24. 06:58:06

@hagyma:

Bizony, volt kóla,pont nemrég néztem egy kb '70-ben készült házi videót ami a szülővárosom egyik éttermében készült, ahol a fiatalok Coca-Cola-t ittak.
Alig akartam elhinni! Én ugyanis szerinem 10-12 évesen ittam először.

DieNanny CH 2013.06.24. 07:00:40

@vazzup:
"ha neked az emberélet kevesebbet ér, mint bármilyen anyagi jószág, akkor csak szánni tudlak."

Tudod, ha annak az "embernek" a munkám gyümölcsének elvétele a célja, akkor én nem számítom embernek!!! De ez az én véleményem.

DieNanny CH 2013.06.24. 07:06:28

@vazzup:

Életellenes?
A tanyánkra 20 évvel ezelőtt 2 héten belül 2x is betörtek. Elvitték az összes ruhánkat és kiürítették a spájzot. Ami tele volt minden disznósággal. 1 évig azt ettük volna. Vagyis a betörők voltak életellenesek, ők voltak a MI életünk ellen, hiszen elvitték az ennivalónkat.
Gondolom, ilyesmit te még nem éltél át. Hát, nem is kívánom azt az érzést, mikor odaérsz, látod a ripityára törött bejárati ajtót, a leszakított szekrényajtókat, stb.
Szerintem gondolkodj el a véleményeden.

DieNanny CH 2013.06.24. 07:12:29

@hagyma:

Ez különben tetszik Amerikában, hogy jogod van önvédelemből ölni. Annak ellenére, hogy a fegyvertartás és az erőszak ellen vagyok.
Emlékeztek arra a régi-régi ügyre, hogy bácsika áramot vezetett a kerítésébe, és az almatolvaj meghalt? A bácsika járt rosszul. Mert mindenki a tolvajt sajnálta. Szerintem már akkor látni lehetett, hogy az emberek fejében baj van...

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 07:15:53

@DieNanny: " A bácsika járt rosszul. Mert mindenki a tolvajt sajnálta. "

nem, nem azért járt rosszul, hanem mert a magyar törvények nem teszik lehetővé, hogy csak úgy öldökölj három uborkáért. A sajnálathoz ennek semmi köze.

DieNanny CH 2013.06.24. 07:17:04

@hagyma:

És arra vajon gondoltak a törvényhozók, hogy az az egy év milyen lehetett a gyereknek? Anya nélkül? (Aki lehet, évente ad 2 pofont, azt kész.)

DieNanny CH 2013.06.24. 07:17:50

@pappito:

Vagyis igen. Ahogy te írtad.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 07:20:40

@DieNanny: " Elvitték az összes ruhánkat és kiürítették a spájzot. Ami tele volt minden disznósággal. 1 évig azt ettük volna. Vagyis a betörők voltak életellenesek, ők voltak a MI életünk ellen, hiszen elvitték az ennivalónkat. "

ehhez képest mégis életben vagy. Szóval nem ezen múlt. Kárt okoztak, amit le is lehet verni rajtuk, de MEGÖLNI?? Ki vagy te, a jóisten, hogy vindikálhatod a jogot, hogy csak úgy megölj valakit egy sonkáért meg három méter hurkáért???

Eszem megáll.

Gondolom az árva kiscicáknak azért utalsz pénzt, azok mégis többet érnek, mint egy tolvaj élete, nem? Meg cukik is...

Egyébként csodálatos látni, hogy általános nézet, hgoy az usákok ostobák, nem tudnak semmit még azt se, hogy hol van Magyarország, bezzeg az európai kultúra!
Ehhez képest rettenetesen irigylik, hogy ők szabadon ölhetnek (ami egyékbént nem igaz így) és ők is akarnak ölni. Hurkáért meg amit a betörő el tud vinni...

DieNanny CH 2013.06.24. 07:27:53

@pappito:

Verés- és ölésellenes vagyok. Csak hogy tisztázzuk.
Valójában el sem tudom képzelni, hogyan reagálnék egy erőszakos cselekedetre. Még akkor is, ha a családom ellen irányul. Lehet, harciasan kiállnék, lehet, nyusziként hüppögve bebújnék a sarokba.
Én azt szeretném, ha olyan törvényeink lennének, amik megvédik a tisztességes emberek életét. És a bűnözők félnék ezeket a törvényeket!

bpetya75 2013.06.24. 07:41:58

@mzgldr:

Ennek a hivatásnak is meg van a szépsége és a nehézsége. Én pl egyemista koromban nem tudtam, mi leszek, ha nagy leszek, csak azt, hogy mi nem akarok lenni. Persze hogy az lettem, de egyáltalán nem bánom. Ahogy most látom mi vagyunk a legközelebb ahhoz, amilyennek anno elképzeltem az erdészkedést. De persze így is messze az elképzeléstől ;-)

@hagyma:

Akkor Quercusra gondoltál? Arról lemaradtam, hogy milyen hülyeségeket mondott szerinte a János erdész bácsi. (Pont ezért szívesen megnézném az ő részeit, akkoriban még szakmailag nem voltam komp, de most már az lettem. Nagyjából) Pedig még erdész szakértője is volt a sorozatnak. Lehet az volt a baj, hogy pont a fenyvesítés atyja volt az illető, azzal a programmal meg (teljes joggal) nincs kibékülve a kolléga.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 07:46:04

@Barátusz:
Ebben az esetben az amerikai törvényeket tartom a legjobbnak a világon.
Nincsen Svédországban fegyvertartás. Ha vadász vagy, akkor lehet fegyvered, más esetben nem. Nem tudom, hogy ezzel visszaélnek-e, de az itteni törvények kötve hiszem, hogy mármilyen szinten engedik az önvédelmet.

Elvekről beszélünk. Ez független a földrajzi helyzetemtől.

Volt régen jó törvény Mo-n: aki lopott, levágták a kezét. Ez már belefér? Mert ez is jó megoldás. Nincs 3. esély... :D

@vazzup:
Egyáltalán nem kell helyeselned, az élet nem arról szól, hogy mit helyeselünk és mit nem. Vannak jogszabályi keretek, amiken belül lehet mozogni. Jelenleg általánosságban a pacifizmus dívik, ami szerintem hosszú távon vissza fog ütni, mert megszűnik a kontroll.
De ezt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy miben hisz, mit gondol és adott esetben hogyan védi meg magát.
Kár ezen vitatkozni, mert nem fogjuk meggyőzni egymást.
(a hárborús rossz példa volt, már rájöttem :) )

@mzgldr:
Nyilván. De vissza fogok menni dolgozni és "törleszteni" fogom az adósságomat.
Légy szíves ne hasonlíts össze azokkal, akik nem is akarnak dolgozni, mert az állam úgyis eltartja őket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 07:54:30

@DieNanny:
Igy van. Rettegjenek az emberek, hogy mi lesz, ha rosszat csinalnak.
De most mi van? Semmi!
Ha visszaeso, talan kap ketoltendot. Bent kigyurja magat, csaladi / haveri korben van. Ingyen szallas es etel.

A borton minden csak nem elrettentes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 08:01:37

Akartam reggel venni egy zoldsegmixet, de lehet inkabb ellopom. Akkor mindenki sajnalni fog es nemzeti hos leszek a vegen.

( A telefont a kocsiban hagyom, ne nagyon logjon ki a lolab :) )

Void Bunkoid 2013.06.24. 08:15:23

@pappito: @DieNanny: nem az volt a gond, hogy nem teszik lehetőve. Szerintem az USA-ban sem kötheted bele a delejt a kerítésbe mndenféle előzetes engedélyeztetés meg félméterenként kirakott hatszáz méteres ordító figyelmeztető táblák nélkül.

A magyar jogrendszer szerint - JELENLEG, a megváltoztatott önvédelmi szabályok alapján is - ha rádtörnek az otthonodban, és te úgy gondolod, hogy az életedet veszélyeztetik, akkor önvédelemből akár túllépheted a rád irányuló fenyegetés mértékét, azaz mostmár itthon is ha betörőt találsz a házadban, és az nem fekszik le azonnal széttárt karokkal megvárva, hogy megbiilincselve elvigyék a rendőrök, akkor igen, akár agyon is verheted egy kapával, előtte felrikkantva, hogy "vigyázz, támadni akar!". DE nem áshatsz karós várárkot a ház körül, nem vezethetsz ipari áramot a kerítésbe, és nem járőröztethetsz a kerítésen belül meghúzott másik kerítés közében öt kiéheztetett stafit, mert ezek kimerítik azt, hogy előre eltervezve arra apellálsz, hogy aki oda bejön, az meghal, esélyt sem kapva arra, hogy földre feküdve megvárja, hogy elvigyék.

Ergo a magyar jogrendszer szerint megakadályozni minden erővel, hogy valaki bejusson, az nagyon jó ingatlanvédelem, ha valaki mégis bejut és rátalálsz és kinyírod, az önvédelem, de halálos csapdát állítani a behatolónak az bizony előre eltervezett gyilkosság. Feltéve, hogy nem vagy rá felhatalmazva (szigorúan őrzött objektum, laktanya, satöbbi).

És ez szerintem az amerikai büntetőjogban is így van. Shotgunnal lepuffanthatod a betörőt, de nem rakhatod körbe a házadat aknamezővel.

vazzup 2013.06.24. 08:18:35

@DieNanny: mellélőttél, ezért nem jó látatlanban címkéket aggatni. Képzeld, pakolták már ki a lakásom, sőt, volt, hogy kiraboltak, pedig alapból merésznek kell lennie annak, aki velem kezd, mint egyszer említettem már volt, 190+cm és 100+ kg vagyok, szóval nem éppen az az elfújja a legkisebb szellő is.
S igen, én sem éreztem jól magam utána, a "kirabláskor" (ami végülis nem lett az) a fickó nagy igyekezetében "megbotlott" a járdaszegélybe és beverte az orrát és az állát a járdaszegélybe. :P
De ezek szerint veled rosszabbul járt volna, mert akár le is lőhetted volna... Nálam legalább életben maradt. Mondjuk a rendőrök nem tudom, hogy hogy bántak vele, a tárgyaláson már aránylag jól volt.
De tudod, akárkinek az élete többet ér, mint nekem mondjuk X anyagi jószágom, s ebben nem jó vitázni, mert a végén oda jutunk, hogy ha valaki balesetet szenved és letarolja a fél kertedet, ahelyett, hogy segítesz neki, még le is szúrod, mert kárt okozott....

Az áramvezetős "bácsika" (eszem megáll, komolyan: ne már, hogy szánalmat kelljen éreznem iránta: idős ember, nem bácsika, basszus) meg nem járt rosszul. Nem tudom, hogy magyarázza ki, ha két gyerek mászik be hozzá a labdájuk után. Például. Meg aztán telepítsen kamerát, ha már ennyire az elektronikus megoldás híve lett, de ne gyilkoljon.
Tudod annak idején gyerekkoromban úgy mászkáltunk a szomszédok kerítésein át, mintha csak a mienk lett volna. Igaz, mi a lehető legritkább esetben loptunk el bármit is (leszámítva néhány szem gyümölcsöt), de ha anno bármelyikünk megmurdált volna egy ilyen "bácsika" miatt, az tuti, hogy a falu vasvillára tűzi azt a "bácsikát".

"Én azt szeretném, ha olyan törvényeink lennének, amik megvédik a tisztességes emberek életét. És a bűnözők félnék ezeket a törvényeket!"

Ezt én is szeretném, de ennek nem az a megoldása, hogy boldog-boldogtalan nekiáll gyilkolászni.

@Kovermadar: te se láttál még börtönt belülről csak a mónika sóban, mi? Ezen kívül kigyúrtad magad kriminalisztikából is.

Amúgy nem szeretnék egy olyan világban élni, ahol a félelem irányít, az határozza meg, hogy mit tehetsz és mit nem. Mert az nem egy jó világ azoknak sem, akik történetesen nem sértenek törvényt.
A cél szerintem nem szabad, hogy az legyen, hogy valaki félelemből ne bűnözzön. Szerintem a kiváltó okokat kell vizsgálni és visszaszorítani.
Azt látni kell, hogy amióta ember az ember, és amióta vannak tárgyai, bűnözés, pláne anyagi javak eltulajdonítása mindig is volt s lesz is. Ha nem, akkor az az ilyen Demolition Man-jellegű <del>utó</del>disztópiát jelenthet. Olyat meg nem szeretnék, mert elkáromkodom magam és nyomtathatja a büntetőcédulát az a rühes masina, még le is tépem a falról a'lá Sly.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 08:18:47

@Kovermadar:
Nem sikerült a művelet. Nem fért bele a zsebembe a zöldség, a ruhám alá meg nem rejthettem, mert fagyasztott volt és túl hideg.

Majd legközelebb valami kisebbel próbálkozom.

Skog 2013.06.24. 08:18:52

@mirx

Elnézést, de kora reggeli kávé helyett kiválló vagy.
Vannak azért szövegértelmezési problémáid. Az a tipikus informatikus, aki mellékállásban funkcionális analfabéta.
Bocs.
Nekem ugyanis úgy tünt a posztoló külsöszemszögböl beszél, valószinüleg nem szart vakar.
A poszt amúgy lehetne pontosabb, kicsit túl bölcsészes sokat markol, keveset fog.

Void Bunkoid 2013.06.24. 08:19:30

@Void Bunkoid: ettől függetlenül én nem tartom gyilkosnak a kesznyéteni bácsit, csak szegény rosszul csinálta, neki is inkább valahonnan szereznie kellett volna egy puskát és lőnie kellett volna - több mint valószínű, hogy a kertfosztogatók nem menekültek volna elsőkörben, és megállt volna a jogos önvédelem a bíróságon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 08:22:26

@vazzup:
Soha véget nem érő, parttalan a vita.
Részemről befejeztem...

nyuszigonosz 2013.06.24. 08:24:31

@Kovermadar: A müvelet azért nem sikerült, mert te nem vagy tolvaj.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 08:34:04

@DieNanny: "Én azt szeretném, ha olyan törvényeink lennének, amik megvédik a tisztességes emberek életét. És a bűnözők félnék ezeket a törvényeket!"

A törvények megvannak, lopni pl. már tök régóta nem szabad.

Az más kérdés, hogy az állam, akinek azért van erőszakmonopóliuma, hogy betartassa ezeket a törvényeket a trafikosokkal, izé mitakarokmondani az uborkatolvajjal, nem teszi a dolgát. Ez még nem jogosít fel téged (engem, bárkit) az önkényes erőszakra.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 08:37:04

@Kovermadar: "Ebben az esetben az amerikai törvényeket tartom a legjobbnak a világon."

nincs olyan, hogy "amerikai törvények" minden állam egyénileg szabályozza a fegyvertartást/viselést/használatot. Melyik államé a legjobb a világon? Fingod sincs, mert nyilván mendemondákból ismered az USA államainak fegyverrel kapcsolatos törvényeit.

borzimorzi 2013.06.24. 08:59:50

@Kovermadar: Tökéletesen egyetértünk. A magam részéről a megrögzött bűnöző-sajnáltatókat nem szoktam győzködni. Majd meggyőzi őket, amikor az ő nyakukból tépik ki séta közben a nyakláncot. Van nekem is ilyen idős néni rokonom. Attól kezdve, hogy vele is megtörtént, rádöbbent, hogy a Bp. XII. ker. Hegyvidék mint lakóhely sem életbiztosítás. Azóta valahogy nem akaródzik neki a mélyszegénységről meg a diszkriminációról pampogni, mikor bűnözőkről van szó. Ugyanis a támadói kisebbségiek voltak ugyan, de olyan bőrszerkókban nyomultak, hogy nem lógtak volna ki egy plázából sem. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy nem kenyérre kellett nekik az ő nyaklánca. Mellesleg még az apukájától kapta azt a láncot vagy 50 éve, és számára az értéke elsősorban ebben állt.

A bűnözők mindent megtesznek, hogy a társadalom többsége kijózanodjon ebből a "jáááj, biztos csak nem kapott ingyenkakaót kiskorában, a társadalom a hibás, amiért a gyilkos gazember kibelezte a 80 éves nénikét" agybajból. Mindig lesz persze pár százaléknyi hibbant, de egy józan társadalomban ezek aránya nem haladja meg az 5%-ot. Mintha ez lenne a parlamenti küszöb is... :-)) Talán nem véletlen, hogy az a párt, amelyik erről pampogott éjjel-nappal, már nincs a parlamentben. Az, amelyik most ott van és erről pampog, hamarosan szintén nem lesz ott, ha le nem áll a bűnözők eszetlen sajnáltatásával, de nagyon gyorsan...

Üdv:
b

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 09:01:05

@nyuszigonosz:
Akkor gyakorolni fogok. Ellopom a nyuszink szénáját kezdésnek. :)

@pappito:
Igazad van... legyen mondjuk Texas ;)

@vazzup:
Marha hülyén áll a szoknya :D

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 09:07:54

@Kovermadar: gondoltam, hogy Texast mondod :)

Mellesleg szerintem a Texasi szabályozás ésszerűtlen és szükségtelen kockázatokat hordoz mindenféle előny nélkül (nagy vonalakban azt csinálsz fegyverrel amit akarsz).

Én (fegyvertartóként) azt értelmetlenül, sőt veszélyesen lazának tartom (a statisztikák ismerete nélkül mondom)

Ennél okosabb szabályozás van Európa egyes országaiban. (Svájc, Csehország, Ausztria, pl.)

Zka77 2013.06.24. 09:25:06

@bpetya75: én is azt tapasztalom, hogy aki akar dolgozni, az úszik a melóban (és valamennyire a pénzben is). Az biztos, hogy lusta buta embereknek sok pénze mostanság nincs és szerintem ez így is helyes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 09:30:37

@pappito:
Valahol, lehet éppen Texasban, ha jól tudom, akkor csak látható helyen szabad viselni fegyvert.
Finnországról olvastam, hogy hangtompítóval szabad csak lövöldözni pl. a kertben (érdekes, bár érthető a zaj miatt).

Az általad említett országok szabályairól semmit sem tudok.

Svédországban a vadászatból kifolyólag nem nagy dolog megszerezni egy fegyvert, nem is drága. Ellenben ha használja az ember önvédelemre... jó kérdés, erről sincs információm. Igaz, itt jelentősen alacsonyabb a bűnözés, van aki az autóját sem zárja, mert minek.
Más világ, csak nehezen kopnak ki dolgok, amiket hoztam magammal (ezt már sérelmezted egyszer)... pl. főiskolára a VIII. kerületbe jártam (BMF), megesett, hogy rendőrt hívtak, mert összetűzés volt a diákok és a "helyi értelmiség" között (ott kezdtem el GRP-vel járkálni).

Tényleg, ha már szóba került, mi a véleményed mondjuk a rendőrségi gumilövedékes fegyerekről polgári használatra. Akkor nem hal meg senki (csak nagyon szélsőséges esetben), viszont le lehet vele teríteni bárkit, amíg megjön a rendőr... ez még belefér vagy ez is sok lenne?
Nekem ez is életképes alternatíva...

vazzup 2013.06.24. 09:34:57

@Kovermadar: bevallom én annak idején paintball-turret és kamera-rendszert akartam felszerelni. Akár interneten is irányítható, mivel telepített, ezért elég jól bejáratható, megoldható a nagy mennyiségű lövedék elhelyezése, ráadásul baromi nehezen jön le a bőrről, ruhából, így esélyesebb elkapni a betörőt.
Ja, és nem igazán halálos. Meg az elkövető is hülyén érzi magát, ha a fél feje neon-pinkben pompázik, hogy megy be a kocsmába. :D

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 09:44:09

@Kovermadar: 17 évet éltem a VII. kerületben, a nyolcvanas évek közepétől. Sokmindent láttam, fegyvert max kést vagy palackot.

A gumilövedékes cucc meg puskába való, azt meg csak nem akarsz magaddal cipelni, a kicsi meg vagy semmi stophatással nem rendelkezik vagy kiviszi a szemét a delikvensnek és megint jön a magyarázkodás.

Az az igazság, hogy az átlagembertől a kést, pisztolyt csak elveszik (ne feledd, hogy a raboló tudja mi jön, az áldozat meg sokkos állapotban van általában) és annál rosszabb gondolat kevés van, mint a saját gáz/riasztóddal lőnek pofán...

Az otthonvédelem tök más tészta, ott nem lenne hülyeség a gumiskuló, de hát... az a baj, hogy ha a fegyver előkerül, akkor azt használni is kell, különben minek vetted elő?

A másik meg, hogy most a rabolónál boxer van vagy valami halef. Ha a nép elkezd a hóna alatt stukkerral rohangászni, akkor a rabolónál is az lesz, csak ő gyomronlő, aztán rabol, mert ő a raboló, nem retten meg attól, hogy nálad talán van fegyver.

Ha tudja, hgoy bármelyik háztartásban lehet egy sörétes bekészítve, akkor betörés kevesebb lesz (cseh deregulációs példa)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 09:58:39

@pappito:
Szerintem a gumival kilőtt szem már bőven benne van a "kellett neked bejönni" kategóriába.

Rendes gumilövedék, amit rendes pisztoly lő ki is gáz (gyenge)? Láttam pár ilyen töltényt, rendes 9mm-es (mondjuk), csak nem ólom a feje, hanem gumi.

Ha nem is a stopphatás, de ha kap belőle mondjuk 5-ös "cicire", akkor átgondolja, hogy merre az arra.

Jelen pillanatban én puszta kézzel harcképtelen vagyok... ellenem egy boxers támadó, de akár egy teljesen átlagos ember is erőfölényben van (bal kezem ugye használhatatlan).
Igazából egy bármilyen ütéstől a bal kézfejemre kb. betojok és eldőlök, mint egy zsák (jó esetben nem törik szanaszét).

Tény, hogy a fegyverhasználathoz nem elég birtokolni a fegyvert. Én alapesetben abból indulok ki, amit fentebb is írtam. Előbb megy az 5 gumilövedék, aztán majd kérdez a rendőr az örsön (lakásban lakom, itt nem játszik sem az eltévedtem, sem a beesett a labda dolog :) ).

borzimorzi 2013.06.24. 10:14:16

@Kovermadar: Teljesen tökéletes lenne egy olyan szabályozás, hogy 21 év felett minden olyan személy tarthasson otthonvédelmi célra gumilövedékes fegyvert, aki büntetlen előéletű ő maga is és a vele egy háztartásban élők mindegyike is, aki pszichológiailag alkalmas, semmiféle pszichiátriai kezelés alatt nem áll, és legalább 10 órát lőtéren, felügyelet mellett és bizonyítottan jó eredménnyel gyakorolt a megvenni kívánt fegyverrel. Természetesen nem viheti ki magával a házból, és megfelelően kell tárolnia is.

Üdv:
b

BTBTBT 2013.06.24. 11:30:52

@Kovermadar:
Toled loptak/raboltak mar? Csak mert annyira vehemensen veded itt az erdekeidet. Amivel egyetertek, hiszen az ember vedje meg, ami az ove, es kapjon buntetest, aki kart okoz neki, es legyen is szigoru az a buntetes, nem ugy, mint a puhapocs, politikailag korrekt svedeknek - de azert te egybol olessel jottel.

Szerintem az amerikai torveny nem lehet annyira jo, hiszen eleve egy fegyverre epulo kulturaju orszag torvenye. Nem veletlen, hogy rengeteg lofegyver altali halal van. Meg a Walmartba is pisztollyal menni nagyon gaz.

@hagyma:

Nem pofonokrol beszeltunk a tulzo angol torveny eseten, hanem VERESrol. Az sokkal tobb, mint nevelo celzattal ketszer pofan legyinteni egy gyereket.
Egyebkent nem vagyok a pofon hive meg annyira sem vagyok mint a verese. Szuloi tekintely kell/kene, de sok szulo annyira nyamvadt manapsag - es a gyerekeik is olyanok lesznek, ha felnonek, mert nem lattak mas peldat.

@bpetya75:
Koszi.

@pappito:
"Szóval az esztergás nem lőhet le senkit csak úgy."
:DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 11:45:17

@Barátusz:
Kétszer törtek be hozzánk, a házunkba, 7 év alatt...
Rabolni még sosem raboltak, a főiskolába már kocsival jártam :)

A svéd rendszer ebből a szempontból nekem sem tetszik, sem a luxusbörtöneik.

BTBTBT 2013.06.24. 12:04:26

@Kovermadar:
Merre laktatok (nagy/kisvaros), ha szabad kerdezni?
Ezek szerint Svedorszagban meg nem tortek be hozzatok.
Es a kocsit nem loptak el egy ido utan?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 12:34:11

@Barátusz:
Veresegyház, Thermál lakópark (nem tudom mi most a neve).

Nem, itt nem törtek még be. Remélem nem is fognak :) Nyugodt környék egyébként, a mi tömbünkben csak svédek laknak (kuriózum :) ).

Azt az autót nem. Egy kolléga ezeréves Volvoját viszont ellopták a cég elől (mögül).
Mi zárjuk a mienket :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 12:35:33

@Kovermadar: "Ha nem is a stopphatás, de ha kap belőle mondjuk 5-ös "cicire", akkor átgondolja, hogy merre az arra."

nem akarlak kiábrándítani, de ahhoz, hogy az a fegyver időben előkerüljön, ahhoz folyton körbekörbe kell nézegetni ugrásra készen, hogy jön-e már a raboló. Amikor meg jön, akkor nem fogod látni, mert ő a raboló, csak ott terem oszt nincs hova kapkodni már.

A fegyveres önvédelem kissé komplexebb annál, hogy "kap ötöt cicire". Egyrészt, ha adrenalin csorog ki a fülén (közelharc) akkor gyakran még az éleslőszer sem állítja meg a támadót, nemhogy ilyen gumik. A fegyvert meg elveszi. nédd csak meg ezt: pappito.tumblr.com/post/53747796828/vigilante-robbery-shotgun

Rádásul, ha mindenki fegyvert kezd viselni, akkor a legkisebb problémából is utcai lövöldözés lehet, abból meg még sose sült ki semmi jó.

Hordjál viperát, tanuld meg használni, ha mindenáron védekezni akarsz, de leginkább fussál/add oda a lóvét. Csak a filmekben szokás hősködni, pénzért.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 12:37:06

@borzimorzi: "ermészetesen nem viheti ki magával a házból, és megfelelően kell tárolnia is. "

vagyis?
Ha el van zárva a fegyver, akkor nem alkalmas otthonvédelemre. Ha nincs elzárva, akkor a gyerek megtalálja és lelövi vele a tesóját.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 12:39:06

@Barátusz: "Nem pofonokrol beszeltunk a tulzo angol torveny eseten, hanem VERESrol. "

nincsenek fokozatok, már bocs. NEM emelünk kezet a gyerekünkre, csak mert alkalmatlanok vagyunk a szülői feladatok ellátására. (senkire nem emelünk kezet amíg nem tör az életünkre btw)

A nevelési célzatú pofon az verés, erőszak. Big no-no.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 12:39:22

@pappito:
Vipera jó ötlet.
Itt ugyan az sem hordható, de itt nem is fognak megtámadni az utcán nappal.

Ez egy más világ, csak a bizlmam az emberiségben mondhatni nem túl nagy :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 12:43:04

@Kovermadar: "A svéd rendszer ebből a szempontból nekem sem tetszik, sem a luxusbörtöneik."

mert a komenizmusban nevelkedtél, ahol a börtön elrettenteni volt hivatott, manapság már nem azért csukják be a gonosztevőt, mert a börtönben szar a koszt és majd a többi bűnöző jól elveri, akkor megtanulja, hogy ne bűnözzön. Kezdenek rájönni a társadalmak, hogy az elrettentés nem működik.

Most vagy jön a civilizáltabb, gondolkodós megoldás, vagy a kézlevágás. Tudom, ti sazrba se nézitek a másik embert, de én nem szeretnék olyan közegben élni, ahol kövérmadarak dönthetik el, hogy le kell-e vágni a kezem v nem.

Érdemes eltűnődni miért szüntették meg az országok a halálbüntetést.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 12:47:41

@Kovermadar: nekem sem, annak ellenére, hogy itt viszonylagos nyugalom van. Még a rendőr sem hord lőfegyvert. (és önvédelmi célra nem is lehet fegyvefered)

Nem tudom vertek-e már meg az utcán, de ha nem vagy aktív küzdősportoló, akkor el leszel verve. Legtöbbünknek egy saller az arcra elég sokk/megalázás/fájdalom hogy apatikus áldozattá váljunk. Pont azért, mert normális emberek vagyunk, nem krodoil dándik negyven centis haleffal a zsebünkben.

BTBTBT 2013.06.24. 12:56:38

@Kovermadar:
O, Veresegyhaz! Vagy 2 evtizede nem jartam arrafele.

@pappito:
Nem arrol volt szo, hogy kell-e a veres, hanem arrol, hogy hagyma egyre arrol beszelt, hogy pofonok, mikozben a Children Act a tulzott veres - es nem a pofonok - miatt lett letrehozva/megszigoritva az elodjehez kepest.

Egyebkent mint minden masban, fokozatok itt is vannak, mert nagyon nem mindegy, hogy valaki egesz gyerekkora soran kap egy-ket taslit, mert annyira nem bir magaval, vagy valakit heti rendszeresseggel ver az apja/anyja.
Hogy pontositsunk: a pofon egy utes, a pofozkodas es a veres sok utesbol tevodik ossze.

Szuloi tekintelyt emlitettem, mint a testi fenyites kivalto eszkozet, mert a gyerek igenis probalgatja apa/anya turelmenek hatarait, csak ezzel a dologgal a mai szulok jo resze nem rendelkezik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 13:16:10

@pappito:
Nézd. A problémám a következő:
- ha betörnek / kirabonak / meglopnak, akkor vágjak hozzá jó képet, mert "jajj, szegény nincstelen, akinek nincs mit enni". De kártalanítani senki sem fog akkor, ha ezt elnézem;

- ha a szomszéd üvölteti a zenét reggel 7-től (mert btw alkoholista és nem dolgozik), én viszont délutános vagyok és bizony aludnék 9-ig, akkor viseljem el, mert neki jogai vannak;

- ha pihenésre vágyom valahol, de a gyerekek zajongásától nem tudok rendesen kikapcsolódni, akkor viseljem el, mert nekik jogaik vannak;

- ha megerőszakolnak az utcán (OK, engem nem fognak), akkor lazítsak és próbáljam élvezni, mert a támadót is meg kell érteni;

Szeretném megkérdezni, hogy hol van az kompenzálva egy áhitott, civilizált társadalomban, hogy én a fentiek egyikét sem csinálom, cserébe egyetlen dolgot kérek: nyugalmat?

Úgy érzem, hogy aki nem elég agresszív, az a fasz rossz végére kerül, mert kihasználják...

Lehetőségeim? Kussoljak és tűrjek? De akkor miért dolgozom? Akkor miért fizetek adót? Miért fizetem a TBjét és nyugdíját mai időseknek, a gyerekek taníttatását? Mit kap a dolgozó réteg?
Kiszolgáltatottságot!

És ez rendjén van szerinted?

Én vevő vagyok bármilyen békés megoldásra! Ezt szögezzük le!

Hogyan valósul meg az, hogy én mindig, minden körülmények között háborítatlanul élhetek? Nem kell másokat néznem, hallanom, nem kell félnem hogy elveszik tőlem azt a keveset, amiért megdolgoztam?
Mondd, ezt hogyan oldod meg és akkor úgy csináljuk!

Igényes 2013.06.24. 13:55:34

@hagyma: Nekem nem tűnik annak. Viszont egy aránylag hasznos információ.

@pappito: így otthon, kislányom, anyáddal, vagy a kölyköddel, vagy aki eltűri anélkül, hogy nem veri be érte az arcodat. Értem hogy hiányzik a szex, de akkor sem viselkedhetsz így idegenekkel. Velem sem. Kapíse, vagy szűrjelek?

mzgldr 2013.06.24. 13:58:51

@pappito: +1

Ha Magyarországon lazítanának a fegyvertartási törvényeken, akkor nem én fogok lefűrészelt csövő shotgunt venni, hanem az a mélyszegény polgártársunk, aki be akar jönni hozzánk. Idővel persze én is vennék, aztán vagy átlőném a plafont vagy kicsavarnák a kezemből. Aki volt összezárva több emberrel (LOL, kolesz vagy katonaság), az tudja hogy ott matathatsz az alvó ember körül, lófaszra nem ébred fel. Aki nagyon Rambózni akar, az járjon el gyúrni, aztán válasszon valami küzdősportot, mert százszor többet ér, mint a gatyájába dugott stukker. Ha olyan a felépítésed, akkor kisebb eséllyel kötnek beléd. Ha meg többen vannak, akkor úgy is mindegy.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:03:26

@Kovermadar: neked sok problémád van, amiket felsoroltál azokon egyiken sem segit a fegyver.

(ráadásul harmatos csúsztatás volt az egész, te mint a társadalom oszlopa akivel mindenki csak kbaszik és mindent tűrnöd kell, ne fárassz már. Hívd ki a rendőrt, zajmérőhivatalt (biztos van a városban) és kevesebb érzelmet, ha értelmesen próbálunk beszélgetni. 'próbáljam élvezni' - ki mondott ilyet valaha?)

Igényes 2013.06.24. 14:04:38

@pappito: Avagy nem minden idegbeteg ellenzéki, de ha ellenzéki, szinte biztosan idegbeteg. Komolyan ennyire megbolondít titeket a fidesz ellen acsargás? Biztosan az a hibás?

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:05:00

@Barátusz: "Szuloi tekintelyt emlitettem, mint a testi fenyites kivalto eszkozet, mert a gyerek igenis probalgatja apa/anya turelmenek hatarait, csak ezzel a dologgal a mai szulok jo resze nem rendelkezik."

nem kell a maszatolás. megütöd a gyereket - szar ember vagy, alkalmatlan szülőnek. end of story.

Igényes 2013.06.24. 14:05:16

@pappito: Jólvan, pöcskirálylány. :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:05:57

@Igényes: milyen ellenzéki, mi van??? te is diszexiás vagy, vagy funkcionális analfabéta?

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:07:12

@mzgldr: "Ha Magyarországon lazítanának a fegyvertartási törvényeken, akkor nem én fogok lefűrészelt csövő shotgunt venni, hanem az a mélyszegény polgártársunk, aki be akar jönni hozzánk"

neki már van, csak még nem hordja magával, mert nálad úgyse lehet, minek cipekedjen feleslegesen? A bűnözőnek amúgy is van, ha akar, mert leszarja a szabályokat.

tableno 2013.06.24. 14:08:32

@pappito: "Nem tudom vertek-e már meg az utcán, de ha nem vagy aktív küzdősportoló, akkor el leszel verve." - velem már próbálkoztak, de mivel aktív küzdősportoló vagyok (vagy legalábbis voltam), fordítva sült el a dolog... :))

tableno 2013.06.24. 14:10:50

@pappito: Mondjuk az engem is kiakaszt, hogy a magyarok többsége nem is fogja fel, mi volt a probléma szegény pofozkodó villamosvezető magatartásával. Teljesen függetlenül attól, hogy a nő szabálytalankodott-e vagy sem.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:15:20

@tableno: ezért íram azt, hogy "ha nem vagy"

engem kétszer kaptak el (versenyszerűen atletizáltam, nem volt könnyű) 17 év alatt, igazából egyik se volt komoly, inkább az önérzetemnek ártott, de ha tudok bunyózni az egyikből kijöttem volna, a másikból akkor se. (ketten szaladtunk hat elől :) És az még csak nem is a kirablós, fegyveres izé volt.

Igényes 2013.06.24. 14:16:32

@tableno: Magyarázd el. Mi a probléma azzal, hogy egy ember megijed attól, hogy kinyír egy hülyét, és mi van, ha még ezen kívül az is a nyakába szakad, hogy ki tudja hány száznak sérülést okozott amiatt az egy hülye miatt?
Magyarázd el, hogy a hülyének miért a röhögés és a bemutatás az első dolga ahelyett, hogy zokogva kérne bocsánatot?
Magyarázd el, milyen szerepet játszik ebben a nevezett hülye állampolgársága, és ivarkodási hajlandósága?
Magyarázd el, hogy miért kell nekem respektálnom azt, ha egy hozzátartozóm mondjuk a fékezésből adódóan nyílt törést szenved, ahelyett, hogy kirúgdosnám a kölyköt ott helyben az istenverte hülye kurvájából, ha brit, ha nem brit?
:)

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:16:53

@tableno: hát látod, a verés normális, hiszen az "csak egy pofon" meg "megérdemli" meg "eljár a keze az embernek ha ideges"

ez teljesen normális arrafelé, itt a topikban is látod, kisgyerekkel ne utazz, ne nyaralj, de ha nyaralsz, kussoljál illetve pofozd fel a gyereked, ha nem kussol.

hol nőttek fel ezek a csávók?

bpetya75 2013.06.24. 14:18:30

@Barátusz:

Egyébként miért kérdezted? ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 14:18:50

@pappito:
Nem vagyok a társadalom oszlopos tagja, sosem állítottam, hogy az lennék. Igyekszem nem kárt okozni másoknak, befizetem, amit be kell. A többi nem érdekel...
Egyáltalán mit jelent az, hogy társadalom? Mi az alapja?

Világ életemben visszahúzódó, csendes, "csak hagyjanak békén" típus voltam.

BTBTBT 2013.06.24. 14:19:38

@pappito:
Most nagy baromsagot irtal, egyreszt mert te vettel mindent (pofon, veres, eroszak) egy kalap ala, masreszt egy szoval sem allitottam, hogy vernem a gyereket. Szuloi tekintelyrol beszeltem, de mindegy. Nem akarod meghallani.
Arra meg csak tojni tudok, hogy egy felreertelmezett komment alapjan mit gondolsz. :)

Igényes 2013.06.24. 14:20:20

@tableno: Egyébként meg politika az egész. Nyakig belemásztunk az angolok seggébe, és kinyaltuk belőle a szart, mert ők ott újpakisztánban felsőbbrendűnek képzelik magukat.
Ennyi eszünk van.

tableno 2013.06.24. 14:21:32

@Igényes: "miért kell nekem respektálnom azt, ha egy hozzátartozóm mondjuk a fékezésből adódóan nyílt törést szenved, ahelyett, hogy kirúgdosnám a kölyköt ott helyben az istenverte hülye kurvájából, ha brit, ha nem brit?" - azért, mert ha mondjuk az én feleségemhez érnél hozzá, akkor megkeresnélek és agyonvernélek egy baseball-ütővel. Mire a te rokonaid meg engem lőnének le. Mire az én katona nagybácsikám tankkal lövetné szét a házadat. Mire a tieid meg... - ÉRTED MÁR, OSTOBENKÓ???

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:23:28

@Barátusz: "nagyon nem mindegy, hogy valaki egesz gyerekkora soran kap egy-ket taslit, mert annyira nem bir magaval, vagy valakit heti rendszeresseggel ver az apja/anyja."

megütöd. akárhogy maszatolsz, ez verés. az, hogy egy pofon vagy öt pofon és két seggberúgás, már mindegy. Nincs mit meghallani, te írtad, hogy "nevelési célú pofon". Segítek, az verés.

Remélem nincs gyereked.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 14:24:16

@tableno:
Érdekes, ezt én is felfogtam és egyetlen pillanatra sem álltam a villamosvezető pártjára (nem is értem, hogyan állhat oda bárki is).

@Igényes:
Nem értek egyet pappito-val (úgy látszik egyre több dologban :) ), de ezt azért mégsem kellene...

@pappito:
Úgy látom ez nekem (is) szól.
Nem mondtam, hogy bárkinek is meg kell verni a hangoskodó gyereket. De egy bizonyos elkülönülést támogatnék, ahol van zajos sarok és csendes sarok. Ez is bűn?

Megint megkérdezem: mindent viseljek el, ami nem tetszik, ráadásul szó nélkül. OK.
Mit kapok cserébe? Mert az élet már csak egy adok-kapok játék.

BTBTBT 2013.06.24. 14:25:11

@bpetya75:
Mert nem tudtam, de eppen az erdosegekrol ment a szo tegnap, es akkor emlitetted, hogy a napjaid majdnem felet kint toltod a szabadban.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:25:28

@Kovermadar: "Egyáltalán mit jelent az, hogy társadalom? Mi az alapja?"

Te.

"Világ életemben visszahúzódó, csendes, "csak hagyjanak békén" típus voltam."

És? Sose bántott senki, de simán megölnél egy másik embert akit sose láttál, mert az tolvaj.

mzgldr 2013.06.24. 14:27:04

@tableno: milyen küzdősportot tolsz?

tableno 2013.06.24. 14:28:15

@mzgldr: Többet is kipróbáltam már: dzsúdó, aikidó, kick-box.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:29:51

@Kovermadar: "Nem mondtam, hogy bárkinek is meg kell verni a hangoskodó gyereket. De egy bizonyos elkülönülést támogatnék, ahol van zajos sarok és csendes sarok. Ez is bűn?"

dehogy az. éppezért, gondolom mégse neked szólt amit írtam, csak magadra vetted valamiért.

Speciel a gyerekmentes szálló nem hülyeség, én gyerekkel nyilván nem megyek oda, aki meg csendeset keres az odamegy, szerintem ez fasza megoldás. A repülőn más a helyzet, azt a pár órát kibírod, egy fémdobozban összezárva ez van. Menjél busszal. De ez a házmesterduma és mentalitás, hogy nyaraláskor a gyerekek szaladnak meg spriccolnak a medencében, micsoda dolog, gondolom az ilyet szijjal verték, ha nem kussolta végig a gyerekkorát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 14:31:04

@pappito:

Én? Ezt fejtsd ki :)

Valószínű bántottak, nem is keveset, hogy így gondolkozdom, nem? Lehet nem elsősorban fizikálisan. Mondjuk lehet akár a szüleim is furcsán bántak velem, aminek még érdekesebb eredménye lett...
Nem ismerjük egymást... nem tudhatom, hogy Te mitől vagy pacifista és Te sem tudhatod, hogy én mitől lettem totálisan érzéketlen...

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:31:59

@Kovermadar: "Megint megkérdezem: mindent viseljek el, ami nem tetszik, ráadásul szó nélkül. OK.
Mit kapok cserébe? "

Már kaptál, millió törvényes eszköz áll rendelkezésre, hogy a számodra nem tetsző dolgokon változtass. A panaszos levél írásától a pártalapításig. (vagy, mondjuk oda is mehetsz a szomszédhoz amikor orditatja a zenét, hogy héló, halkítsd le, tesókám. Nem ölheted meg, mert nem szereted sajnálom. )

mzgldr 2013.06.24. 14:32:21

@tableno: és melyik jött be legjobban? Most erősítési szakaszban vagyok. Szerencsére egész életemben viszonylag jó felépítésű voltam, de a küzdősportok elkerültek. Most megpróbálom felhozni magam egy normális szintre izomerő tekintetében, aztán választani egy szimpatikusat.

Igényes 2013.06.24. 14:33:28

@tableno: Ahol engem agyon akarnak verni, ott én is ottvagyok, szépgyermekem. :) De én most érveket szeretnék Tőled hallani. Racionális, érzelem és izzadságszag mentes, nem hormonalapú indoklást arra, hogy mi legitimálja egy idióta viselkedését, több száz ember ellenében.
És hogy miért olyan főbenjáró bűn a fenti idiótának olyan módon jelezni ezt, hogy az várhatóan tanuljon belőle, ráadásul még úgy is, hogy semmilyen maradandó baja nem lesz sem neki, sem a kölykének, ha már a magyar állam kölségére óhajtja kinyomákolni magából.

Nos? :)

BTBTBT 2013.06.24. 14:35:19

@pappito:
Vedd mar eszre, hogy nem magamrol beszeltem, hanem a torvennyel kapcsolatban.
Az szerencsere nem a te gondod, hogy mikent viselkedek a gyerekekkel. Az sem, hogy elhiszed-e, hogy nekem eleg a tekintely feluk szemben.

Ne faradj azzal, hogy hulyesegeket probalsz allitani rolam, akit nem ismersz, es akinek felreertelmezed es magyarazod a hozzaszolasait.
Puffogj inkabb magadban ezzel a liberalis, mindenkit egykent kezelo dumaval. :)

Igényes 2013.06.24. 14:35:31

@Kovermadar: Pardon, elsodortak az események. Igazad van. :)

Valószínűleg abból fakadhat egyébként, hogy a nyugati társadalom az individualitásra helyezi a hangsúlyt, akkor is, hogy az az indivídum visszaél a hülyeséghez való jogával. Keleten meg inkább közösségi érdekekben gondolkodnak.

A magyarok meg vegyesen.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:35:44

@Kovermadar: nem vagyok pacifista. Fegyverbarát vagyok.

tényleg nem ismerjük egymást, de feltételezem, hogy minden csúf tapasztalatodat Mo-n szerezted, ahol nem laksz már egy ideje, hanem szépen megálloda helyed a svéd társadalomban, kicsit furának tartom az ezirányú derpegést. Lehet, hogy vert az apád vagy nem jutott kalácsra, mittudomén.

Az a te döntésed, hogy elfogadod és betartod-e a játékszabályokat, megkísérled megváltoztatni őket, vagy áthágod őket. Semelyik döntésedért nem tehetsz mást felelőssé.

tableno 2013.06.24. 14:36:52

@mzgldr: Mindegyik másra jó. A dzsúdó egyszerű, mind a faék, de ad egy jó alapot (erőnlét, eséstechnika, egyensúly). Az aikidó talán a legszebb, legelegánsabb harcművészet, viszont csak nagyon magas szinten tudod konkrét hasznát venni önvédelemhez. A kick-box pedig azt nyújtja amit a neve: megtanulsz ütni és rúgni. A három kombinációja már viszont eléggé hatékony tud lenni...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 14:37:08

@pappito: azert van egy alapveto federal torveny ami a fegyvertartast engedelyezi, egyetlen allam sem korlatozhatja, vagy tilthatja be

Igényes 2013.06.24. 14:37:16

@Kovermadar: Jah a másikra írtad... mindegy.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:38:08

@Barátusz: "Ne faradj azzal, hogy hulyesegeket probalsz allitani rolam,"

a saját írásodat másoltam vissza. ha hülyeségnek tűnt... valószínűleg azért mert az

(nem vagyok liberális)

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:39:56

@hagyma: mindenféle feltételekhez kötheti és szabályozhatja (regisztráció, licenc, kiad-e vagy sem rejtett vagy nem rejtett viselési engedélyt, engedélyez-e assault weapont, stb.)

a szabályozás pedig államonként eltér. ami federal az amit a second amendmentből szeretnek levezetni NRA-ék :)

Igényes 2013.06.24. 14:40:39

@Barátusz: Szerintem ideggyenge. Ez valamiért most arat liberáliséknál (nem akarom elvinni politika irányába, de nagyon kell akarni nem észrevenni:) ).

BTBTBT 2013.06.24. 14:40:56

@pappito:
Ezt kifelejtetted abbol a mondatbol -
"akinek felreertelmezed es magyarazod a hozzaszolasait."

Tenyleg ne faradj, mert ami nem ingem, nem veszem magamra. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 14:41:33

@Kovermadar: ha megerőszakolnak az utcán (OK, engem nem fognak), akkor lazítsak és próbáljam élvezni, mert a támadót is meg kell érteni;

nana,, ne legyel abban olyan biztos!

tableno 2013.06.24. 14:42:20

@Igényes: "Racionális, érzelem és izzadságszag mentes, nem hormonalapú indoklást arra, hogy mi legitimálja egy idióta viselkedését, több száz ember ellenében." - ha lenne egy kis eszed, megértetted volna, hogy ez teljesen racionális indoklás volt. De legyen neked karácsony, szájbarágom: a nő lehet, hogy idióta volt. Lehet hogy bunkó is. De a fizikai erőszak már más kategória: ha valaki elkezdi problémamegoldásra és/vagy feszültséglevezetésre használni, hajlamos eszkalálódni a dolog: pofon-rugás-baseballütő-pisztoly-tank-atombomba. Egy civilizált társadalomban ezt igyekszünk elkerülni.

BTBTBT 2013.06.24. 14:43:08

@Igényes:
Nem a politikai beallitottsagra celoztam, hanem a liberalis gondolkodasmodra. Meg arra, hogy valaki baromsagokat probal allitani rolam.
Marad a szures, ha nem all le. :)

Igényes 2013.06.24. 14:44:38

@hagyma: Sosem tudhatod. Talán valaki megkíván. :)

A támadókat persze meg kell érteni, senki nem születik aberrált bűnözőnek, de a megértés a büntetés mellett, és nem helyette kell hogy szerepeljen.
Vagy be kell vezetni azt, hogy kétféle közhatalmi helytelenítési mód létezik, az egyik, hogy "ejnyebejnye, többé ilyet ne csinálj", és kettő darab dádával a kisseggedre elintéztük, a másik meg, hogy itt helyben lelőttelek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 14:47:22

@pappito: ezt ertem - amugy nem astam bele magam, tehat nem ismerem allamonkent - de a fo lenyeg, jogod van otthon fegyvert tartani
a viseles mas tema stb.

az ittenit NC ismerem
mikor fegyvert akartam, bementem regisztraltam, egyszerre 3 engedelyt lehetett 5 dollar/db kerelmezni
2 nap muylva vissza kellett menni, ide adtak a kezembe
ez pisztolyra revolverre stb szolt
amikor a puskat vettem besetaltam a Walmartba es egy jogositvanyra, miutan bepotyogtem a computerbe a nevemet es a cimemet a kezembe nyomtak
fegyverviselesit nem kertem, nincs ra szuksegem
/ja a puskahoz, hogy hasznalhassam, meg kell egy 10 oras vadasztanfolyam, onnantol vihetem az erdobe:)/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 14:48:33

@pappito:
Én végigkussoltam :)

Busszal nehéz átmenni Amerikába vagy a környéketekre, de megpróbálhatom :)

Igényes 2013.06.24. 14:50:48

@Barátusz: Én már kinyomtam. A liberalizmus amúgy szerintem jó dolog, szerintem én is olyasmi vagyok. Csak amit itt annak hívnak, az nagyon nem az. :))

@tableno: Egy pofon nem fizikai erőszak. A fizikai erőszak az az, amikor sérülést szenvedsz, többnyire súlyosat és maradandót. Amikor pl. Ruandában machetével gyilkolták egymást ezrével a sötétarcú jóemberek, akkor a nemzetközi sajtó kiállt az erőszak ellen, és egyemberként elítélte AZ ERŐSZAKOT.

Többek között az ezekhez hasonló esetekből fakad az, ami belétek van sulykolva, hogy az erőszak rossz, és harcolni kell ellene. Ez szép és helyes, csak aki elkezdte csinálni, nem gondolt arra, hogy nem fogtok tudni különbséget tenni a harmatos lepkefing típusú erőszak (=bőven megszolgált pofon), és a valódi erőszak (=népirtás) között.
Nem ez volt az egyetlen tévedésük, de már mindegy. Próbálj meg önállósodni. :)

Btw, normál esetben semmilyen szolgáltató semmilyen alkalmazottja ne verekedjen, de ez sem nem verekedés, sem nem normál eset.

Sikerült felfogni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 14:51:20

@Igényes: a tortenet nem egeszen errol szol
a buncselekmeny egy dolog, itt jol megmernek erte, de az nem mindig hazbetores, vagy gyilkossagi kiserlet

a fegyvertartas mas dolog, az arrol szol, hogy jogod van megvedeni a lakasodat, a csaladodat es ebben az allam nem korlatoz
ha a fegyvert rossz celra hasznalod leultetnek 123 evre, de ettol ne korlatozzak mar, aki akar maganak
otthon ezt maskeppen latjak, en is maskeppen lattam, nincs ebben semmi rossz, es otthon nincs is kulonosebb szukseg ra, de mint mondtam itt a fel orszag nem varosokban el

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:51:30

@hagyma: akkor is kell 10 órás tanfolyam, ha csak a range-re mész ki és nem vadászol vele?

a rövid lőfegyvert általában máshogy kezelik, van ahol arra sem kell külön engedély

nem az az érdekes arrafelé, hogy jogod van otthon fegyvert tartani, hanem az, hogy jogod van használni személy és otthonvédelemre alapból.

borzimorzi 2013.06.24. 14:52:36

@pappito: Ha minden gyerek lelőné az apja fegyverével a tesóját, akkor az Egyesült Államok jó részén tele lennének a temetők gyereksírokkal. Szerintem nem kell a hisztikeltés.

Mellesleg a gumilövedékes fegyver nem éleslőszerrel müx, benne van a nevében. Nyilván ennek megfelelően kell a tárolását szabályozni. Üresen nyugodtan ott lehet az éjjeliszekrényben, de a gumilövedék csak valami zárható dobozban lehet. Nyilván nem hátrány, ha a tulaj ujjlenyomatára nyílik.

Plusz a korszerű riasztórendszereket nem lehet megspórolni. Fontos, hogy azonnal csipogjon, mihelyt behatolás történik. Jellemzően a hálószobákat nem az utcára tájolják, hanem a csendesebb átriumra vagy hátsóudvarra. Kis szerencsével a betörő az utca felől mászik fel és be, tehát a konyhában, előszobában, dolgozóban jelenik meg először. A jelzésre megébredtél, 3 perc alatt betáraztad a gumilövedékest. Kilesel a hálóajtón és ha többen vannak és nálad erősebbek, pláne, ha fel vannak fegyverezve, akkor hívod a telefonon a rendőrséget, akik majd hallják és rögzítik, mi van, majd felszólítod a betörőket, hogy távozzanak. Ha erre távoznak, OK. Ha megtámadnak, akkor lősz. A személyed elleni támadás ugyanis már nem vagyon elleni bcs, nem holmi kis betöréses lopás. Az már súlyos testi sértés vagy emberölés kísérlete, ill. megkezdett bcs minimum. Teljesen sima jogos önvédelem LENNE lőnöd egy normális jogállamban. Még valódival is, nem, hogy gumival. De OK, éles lőszert ne adjunk civileknek. Rendben. Gumilövedékest azonban nagyon is kéne, hogy kaphasson, aki kér és a feltételeknek megfelel.

Üdv:
b

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 14:52:52

@pappito:

Nem is akartam megölni (bár nem hullajtanék könnycseppet, ha elhalálozna, mondjuk alkoholmérgezésben :) ).

Írtam már a főbérlőnek, sok lakótársammal együtt. A dolog pikantériája, hogy a törvények szerint 7 és talán 21 között lehet. Ezzel nincs is olyan nagy gond általában, de mikor egy hónapon keresztül folyamatosan erre kelsz, akkor felmegy a pumpa.

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 14:55:16

@borzimorzi: megkérdezhetem, hogy mennyi fegyvertapasztalatod van?

Igényes 2013.06.24. 14:57:52

@hagyma: Igény itt is lenne rá, a kistelepüléseken nagyon panaszkodnak. Főleg a cigányokra persze, de akármilyen tróger betörhet. Inkább lehetőség nincs rá, mert az egész jogrendszer megreformálásával kellene kezdeni. Itt a rendőr is hatvanszor meggondolja, mielőtt lőni mer, nehogy őt vegyék elő a végén.

Az USA-ban ezek a többszáz éves büntetések nagyon tetszenek. Ha egyszer kitör rajtam az önmegvalósíthatnék, elmegyek az usába, és ügyvéd leszek. :D
Kár hogy egyelőre szegény vagyok ahhoz, hogy kibekkeljem egy normálisabb egyetem tandíját, meg azt a pár évet amíg tart, munka nélkül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 15:02:58

@pappito: gondolom a sajat teruletemen jarkalhatok barmivel, ha akkora a teruletem, hogy vadaszni is tudok rajta akkor kell vadaszengedely
majd utana kell neznem, most vagyunk hazvasarlasban,
most lakoparkban elunk itt elfer a gardroban a puska is, meg a smith and wesson is itt pont a computerasztal melletti kisasztal nagyfiokjaban:)

erdekes az is hogy egyszeruen jogod van tartani, mert nem sok orszagban alapveto allampolgari jog

tableno 2013.06.24. 15:04:25

@Igényes: "Kár hogy egyelőre szegény vagyok ahhoz, hogy kibekkeljem egy normálisabb egyetem tandíját, meg azt a pár évet amíg tart, munka nélkül." - szerintem gyüjtsél valami olyasmire, amiből hasznod is lesz. Az egyetem (meg úgy általában a gondolkodás) nem neked való...

Igényes 2013.06.24. 15:06:36

@tableno: Szűrjél már, mucika.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 15:08:46

@Igényes: fentebb irta valaki, hogy most mar annyiban valtozott a torveny, hogy ha betornek es megtamadnak, jogosult vagy megvedeni azon az aron is magad, ha a tamado meghal
hat ez egyszerubb fegyverrel
termeszetesen ennek az orszagnak a fegyverrel kapcsolatos tortnelmi hagyomanyai meroben elteroek
ez az onvedelmen kivul a szabadsagjog egyik alapveto jelkepe

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 15:09:38

@Igényes: hat ahhoz, hogy Te az USA-ban ugyved legyel kurva sok penz kell:)

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 15:09:52

@hagyma: hát nem sokfelé alapjog, nálunk privilege a rendőrség szerint :)

vazzup 2013.06.24. 15:10:52

@Igényes: oké, akkor ezek után ahányszor a buszos leszorít az útról, mert figyelmetlen, vagy az autós ledudál, mert olyanja van (biciklizem), akkor nyugodtan rángassam ki a kormány mögül, kurvaanyázzam telibe és verjek le mindegyiknek egy bazi nagy sallert, hogy eleredjen az orra vére, hogy tanuljon meg közlekedni és ne legyen fáradt, vagy figyelmetlen és ne hagyja, hogy bármi elvonja a figyelmét a vezetésről.

Értem.

ps.: én örülök neki, hogy azt az ideggyenge, anyázós, pofozkodós villamosvezetőt eltávolították az állományból. Egy gond van, ahogy olvasom a sok BKV-s kommentjét, azt beszélgetik, hogy akkor ezentúl mindenkit ki kell vasalni, mert hát, az az angol kurva.... az nem jut eszükbe, hogy igen, fékezel bazmeg és nem pofozkodsz. Jé, van harmadik út is. Nocsak. Anyázni szabad, ütni nem.

Igényes 2013.06.24. 15:15:24

@hagyma: Egen. :( Itt sem kevés egyébként.

Fegyverrel kapcsolatban, itt azért főleg azért olyan minden, amilyen, mert diktatúrásat jáccottunk. Azok nem szerették a konkurenciát.
Nálatok meg sokáig legfeljebb az indiánokkal kellett vitatkozni arról, hogy te most jogosan vagy ott, vagy nem.

@vazzup: Már megint sarkítasz meg ferdítesz, csak hogy hisztérizálni lehessen. Ez nektek miért jó, most őszintén?

pappito · http://pappito.com 2013.06.24. 15:15:41

@hagyma: a 2. vh-ig Mo-n is gyakorlatilag szabad fegyvertartás volt (nemesség és polgárság) csak aztán a komenizmus kezdett rettegni a polgároktól (mai napig ez van a fejekben leginkább)

de tény, hogy más a történelmi háttér, hagyományok, stb.

vazzup 2013.06.24. 15:19:16

@Igényes: miért is sarkítok? A villamosvezető ezt csinálta. Volt egy figyelmetlen gyalogos, aki elélépett, ez fékezett, kiugrott, anyázott szana-széjjel, erre a nő megelégelte, bemutatott neki, az meg lekevert neki egy akkor sallert, hogy vérzett.

Akkor hol a picsába ferdítek, mondjad már el?! Ugyanezt írtam feljebb, csak úgy, hogy én is csinálhatnám ezt, mert szerinted, meg az agybagyenge BKV-sok szerint (vannak normálisak is, itt csak azokról beszélek, akik itt kommentelnek: www.facebook.com/NeRugjakKiAVillamosvezetot ) ez normális, nevelő célzatú saller. Akkor én miért is ne pofozkodjak?!

He? Most őszintén?! Olvass bele, azt beszélgetik éppen, hogy legközelebb áthajtanak a figyelmetlen gyalogokon.

Igényes 2013.06.24. 15:28:42

@vazzup: "miért is sarkítok?"

A csaj nem "figyelmetlen vagy fáradt", hanem tahó volt. Jó, lehet hogy a problémakezelési módszere az, hogy ha zavarban van, akkor bunkó lesz, de akkor a sofőrnek meg ez.
Az anyázás simán belefér ilyen esetben, ő is ember. És a többi utas is szintén ember. És nem anyázni vagy verekedni ugrott ki, hanem őbritpinasága testi épségét ellenőrizni. Ilyenkor ezt MEGKÖSZÖNNI illik, nem hepciáskodni.
Vérzett, vérzett... nyilván rutinosabban kellene gyalogost pofoznia, hogy pontosan be tudja mérni, mekkora ütés az, ami már nevelő hatású, de még nem vérzik.

Szerintem is abszolút nevelő célzatú volt a saller, és igen, ha ilyet tapasztalsz, pofozkodj nyugodtan. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a jelenség megszűnjön. :)

"azt beszélgetik éppen, hogy legközelebb áthajtanak a figyelmetlen gyalogokon."

BKV-s szempontból azt kell mondjam, az eset tanulsága pontosan ez. Ha gyilkol, akkor is megrángatják, de nem rúgják ki. Ha emberi módon, és a másik/mások érdekeit szem előtt tartva cselekszik, mehet az utcára.
Te melyiket csinálnád?

vazzup 2013.06.24. 15:30:06

@Igényes: én nem pofozkodnék, de gondolom ez már a te szellemi színvonaladat is meghaladja...

Igényes 2013.06.24. 15:33:52

@vazzup: Itt egyedül én vagyok az, aki érvel, te meg aki ész nélkül és zsigerből anyázol.
Szerintem is egész jól mutatja a kettőnk közötti különbséget. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 15:39:01

@tableno: @Igényes: @vazzup:
Na de gyerekek!
Ez az egész úgy indult, hogy engem utál mindenki... erre egymásnak estek? :)

Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó vagyok :D

vazzup 2013.06.24. 15:40:04

@Igényes: ez én inkább a többi olvasóra bízom, hogy azt gondolja-e, hogy én zsigerből anyázom, te pedig érveket vonultatsz fel. :)

vazzup 2013.06.24. 15:41:05

@Kovermadar: hékás, én nem utállak, eszemben sincs, csak a kisebbségekkel és a bűnöző elemekkel kapcsolatos nézeteidet nem tartom jónak és kívánatosnak, ez minden.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 15:47:40

@vazzup:
Na várj :)
Nekem a bűnöző réteggel van bajom. A kisebbségekkel nincsen. Arról meg nem tehetek, hogy bizonyos helyeken, bizonyos réteg jelentős része adott kisebbségből kerül ki.

Ilyen van Magyarországon is, Svédországban is, Amerikában is, mindenhol a világon.
Semmi bajom pl. a négerekkel, de a rendbontó (és/vagy ingyen élő) szomáliaiakat utálom (a rendbontás miatt és nem a bőrszín miatt).

Maradék rosszindulatom pedig az általánosításon alapul, de erről azt hiszem maxval írt egyszer okosat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 15:49:49

@Igényes: olyan 2 hete a Hotelben 2 szerelo szerelt valamit a vendeg furdoszobajaban
es az egyik mondta a masiknak, hu ennek a nonek jo segge van

a no meg a szobaban meghallotta
1 ora mulva ki volt rugva a pasi
otthon meg azt mondjak egy pofon belefer
nebasszatok fel megint
oruljon ha borton nelkul megussza
itt nem uszna meg

lüke 2013.06.24. 15:50:41

hát igen a takarítás ex-jugo, az orvosk közt nincs egy se-már ex-jugo-
de minden kórházban 4-5 magyar orvos
(magam is 21 évig voltam megbecsült OA,igy egy rossz szót se szólhatok rájuk)
erre pedig: tollpatch>entlehnt aus ungarisch talpas
de.wikipedia.org/wiki/Tollpatsch

Igényes 2013.06.24. 15:57:13

@Kovermadar: Szeretünk, Madár!!! :D

@vazzup: Arányaiban a többi olvasónak sincs sokkal több esze, mint neked. Én mondjuk nem értem hogy lehettek ilyen szűkagyúak, képmutatóak és embertelenek, de úgy általában nem szoktam érteni a csöviknél. Próbállak titeket úgy szeretni ahogy vagytok, és amikor végképp nem hagyjátok, elzavarlak a picsába. :)

@hagyma: Az egy másik kultúra. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 16:00:38

@hagyma:
Te, ott hogy ismerkednek az emberek?

Ha tolok egy bókot, akkor hívják a rendőrt... csoda, ha ránézni szabad... de ha nem, akkor honnan tudom, hogy tetszik?

Kicsit bonyolultnak tűnik...
A filmekben meg kefél mindenki, mindnekivel :)

Igényes 2013.06.24. 16:00:43

@hagyma: Btw, tényleg csürhe módjára zajlik a tömegközlekedés, ezzel valamit kezdeni kell. De nem azt, hogy a károsultjait kirúgjuk.

Nem a pofonnal volt itt gond, hanem azzal, hogy a csaj terhes. Ez alkalmassá teszi arra, hogy a csőcselék szimpátiáját kiváltsa... annyi logikai érzékük meg nincs, hogy rájöjjenek, csak pénzt akart.
Majd a tizedik sínrekóválygó terhesnőnél a BKK-nál is leesik, hogy ez az új koldulási trend a "Tessékmán figyelni, tessék mán agynyi pár forintot, hát éhes a pulya" helyett.

Igényes 2013.06.24. 16:03:00

@Kovermadar: Ez egy titkos amcsi kormányprogram, a lakosság telepatikus fejlesztéért. ;)
Ugye köztudott, hogy a nők csak akkor veszik zaklatásnak a zaklatást, ha olyan zaklat, aki nem tetszik nekik. Tehát 50 méterről szemléld meg a nőt, ha telepatikusan úgy érzed, hogy bejössz neki, lehet ismerkedni. Ha nem, mégy a böribe, ahol Veled lesz megismerkedve. ;)

vazzup 2013.06.24. 16:17:59

Kezd olyan érzésem lenni, hogy Igényes = én már a fény gyermeke vagyok. Legalábbis ugyanolyan felesleges bele a karakter.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 16:25:50

@Igényes:
Valami filmben volt egyszer olyan szöveg, hogy adott nő kifejezetten szerette volna, ha adott férfi erőszakolja meg :D
Így lehet ez a zaklatással is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 16:28:02

@Kovermadar: nezd munkahelyen erre vannak szabalyok, az teny, de az egy hulye aki nem latja, hogy lehet-e valami kufirc vagy nem
nem lehet mondani, hogy de megdugnalak, vagy kapasbol, hogy meghivnalak vacsorara /en ezzel kezdtem a nejemnel de ez mas tema/
szoval vannak szabalyok
munkahelyen
vendeg seggerol a jelenleteben nem beszelunk, gondolom ezt nem kell mindenkinek leirni, az a kulonbseg, hogy otthon ezert nem rugnak ki
itt is ismerek 2 hazaspart akik a munkahelyen ismerkedtek meg, tehat itt a hotelben
/en is anno a felesegemmel/
namost munkahelyen kivul ismerkednek meg, mint mindenhol a vilagon
de a meloban is lehet
hat beszelgettek errol arrol stb.
mondok egy peldat a kolleganomnek mondom, hogy, oh de jo lett a hajad es szep ma a ruhad
semmi oproblema
azt nem mondhatom, milyen szexi vagy ma...
de nem kell ezt annyira komolyan venni, az teny ha kifogsz egy hisztis picsat es beszolsz neki ,csinalhat cirkuszt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 16:32:40

@Igényes: ez a baj, hogy szerinted sincs semmi baj a pofonnal
ha egy pasit pofozott volna meg akkor is ki kellett volna rugni es birosag ele allaitani, garazdasag, konnyu testi sertes /verzett/ megalazas
de ne folytassuk a villamosproblemat asszem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 16:34:37

@hagyma: csak egy pasit, foleg ha 100 kilos a stressz ellenere sem pofozott volna meg a stressz alatt levo hos eletmento villamosvezeto

Igényes 2013.06.24. 16:38:37

@hagyma: Én ezt másképp gondolom, de tényleg elég unalmas már a téma, szóval lapozzunk. :)

Igényes 2013.06.24. 16:42:12

Seggezésért jobb szállodában egyébként itt is repülsz szerintem.

Igényes 2013.06.24. 16:42:52

@Kovermadar: Valószínűleg. A nők ilyen firnyákosok.

Igényes 2013.06.24. 16:43:26

@vazzup: Kezd olyan érzésem lenni, hogy ha te nem szűrsz, én foglak.

Igényes 2013.06.24. 16:51:00

@hagyma: Sajnos azt tudomásul kell venni, hogy a nők más elbírálás alá esnek. Az usá-ban is egyébként, még ha a seggükre nem is lehet megjegyzést tenni. Na de az usa bölcsen belátta, hogy ha látszólag udvariasak a nőkkel, akkor a nők többsége nem fog hisztizni az üvegplafon, a csökkentett fizetés, meg a többi szórakoztató jelenség miatt. :) Nagyon rentábilis elképzelés, és működik.

bpetya75 2013.06.24. 17:05:42

@hagyma:

Nem is értem, hogy úszta meg az a szerelő ennyivel... Szánalmas.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 17:11:29

@bpetya75: szerencsetlen nem tudta, hogy a no meghallja a szobaban
de nincs gatya
meg van a protokoll ki kellett rugni
amig igy mukodnek a dolgok otthon
totalcar.hu/magazin/kozelet/2013/06/24/ezt_mar_egy_rendornek_sem_szabad/
addig sosem lesz rend
egy hulyegyerek szorakozik a rendorokkel, azok meg haggyak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 17:12:28

itt a rendor nem pocsol
ha szorakozol, bevisz a bortonbe, a tobbi a biro dolga

bpetya75 2013.06.24. 17:14:42

@vazzup:

Én nem vagyok abban olyan biztos, hogy a kirúgás volt a legjobb módszer. Marha egyszerű billentyűket püfölve megállapítani, hogy a fazon ideggyenge, miközben azt kellett feldolgoznia, hogy valaki elé ugrik, azt hiszi átment rajta, de mégsem, az a hülye meg ott rityeg-rötyög. Arról nem is beszélve, hogy nem hallottam róla, hogy a nő ellen elindították volna az eljárást, holott el kellene.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 17:27:16

@bpetya75: ja
a not le kell csukni
a villamosvezetot eloleptetni
magyarorszagon meg leoltani a villanyt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 17:28:10

@bpetya75: a kirugas a minimum volt
varom mikor indul a rendorsegi eljaras, bar gondolom - remelem - elindult

bpetya75 2013.06.24. 17:30:58

@hagyma:

Miért? Csak fekete vagy fehér lehet a dolog?

A faszi durvát hibázott. Meg a nő is. Majdnem halál lett a vége. A faszi fizet érte, a nő meg szegény áldozat? Na ne.

Igényes 2013.06.24. 17:32:15

@hagyma: Itt nem meglepő, hanem elvárás hogy az emberek gondolkodjanak, és felelős módon viselkedjenek, akár gyalogosok, akár villamosvezetők. Ha majd olyan fejlett droidok leszünk mint felétek, igazad lesz. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 17:50:56

@bpetya75: nem a no pofozta fel a villamosvezetot
tetszik erteni
ha meg halal lett volna a vege, akkor nem a villamosvezeto a hibas
megkerdezem megint, ha egy dagadt kopasz cigany lett volna azt is felpofozza?
naugye
ha valaki feigyelmetlenul vet a kozlekedesi szabalyok ellen, azt nem pofozzuk fel, vagy ha igen akkor vallaljuk a kovetkezmenyeit
olcson megussza ugy tunik/amugy a tipikusan magyar satufek buntetes is ez/
@Igényes: sokszor nem ertem mit beszelsz, amerikaban husver emberek elnek es nem droidok, es itt is elcsattannak pofonok, csak meg lesz a kovetkezmenye

bpetya75 2013.06.24. 17:54:28

@hagyma:

A piros lámpa azt jelenti, hogy meg kell állni. Nem ajánlás, nem opció, hanem parancs. Amikor azt írom, hogy a nő felelősségre vonását hiányolom, akkor nem a villamosvezetőt védem, vagy a tettének súlyát akarom csökkenteni, hanem a kettős mérce ellen ágálok. Baromi rossz üzenete van annak, hogy a két hibázó közül csak az egyiket vonják felelősségre.

Igényes 2013.06.24. 18:33:20

@hagyma: "ha meg halal lett volna a vege, akkor nem a villamosvezeto a hibas"

De meghalt volna valaki. Vagy ez mellékes? :)

vazzup 2013.06.24. 18:33:27

@bpetya75: rossz helyen kopogtatsz, én is azt mondom, hogy kapja meg a csaj a 30.000Ft-os csekket közlekedési szabálysértés miatt, hiszen a tette ez volt. Viszont azt nem a BKV intézi, ha intézi.
De ez semmit sem változtat azon, hogy a villinger vezetője ideggyenge. Naponta többször nagyobb bazmegelést látok a közúton (felét én anyázom), mégse lesz belőle fizikai erőszak.
Érted. S nem, nekem sem köszönik meg, ha megmentem az életét, vagy éppen megmentem a sajátomat, amiből ő azt profitálja, hogy nem megy tizeniksz évre börtönbe és nem kell leélnie az életét azzal a tudattal, hogy a hibája miatt megmurdált egy ember. Sőt, általában vagy néznek, mint borjú az újkapura, vagy visszaanyáznak.
Többek között azok a BKV-s sofőrök, akik állítólag évtizedek óta vezetnek és a fenti linken arról polemizálnak, hogy ezentúl ki kell vasalni a gyalogokat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 18:47:02

@bpetya75:
Ezzel azert nem ertek egyet, mert ha lebontjuk az esetet, ezt kapjuk:
1a) lelep a no a villamos ele es eluti a villamos: egyertelmu a no a hibas, meghal, IJ, majd legkozelebb odafigyel
1b) lelep, de nem hal meg, mert meg tudja menteni a vezeto (van egy hosunk, aki a tulfizetett munkaja reven eletet mentett)
2) nem lep le a no es nincs mirol beszelni

A no megutese egyaltalan nem volt szuksegszeru es elkerulhetetlen. Raadasul a vezeto elkovette az egyetlen hibat, amit elkovethetett.

Egyszer en is majdnem kivasaltam egy busz mogul kiugro gyereket (a hatizsakjat vittem el a tukorrel - eppen csak). Nalam is elgurult a gyogyszer, de csak eauvoltottem, hogy "Normalis vagy?"
Erre bocsanatot kert es mindenki ment tovabb.
Lecke volt neki is, hogy nem szaladunk ki a busz mogul korulnezes nelkul es nekem is, hogy hiaba a 30as tabla es a buszobol, osszejohet egy baleset.
Mindketten nyertunk a dologgal...

De meg sem fordult a fejemben, hogy akar kiszalljak az autobol (egyertelmu volt, hogy nem serult meg, nem volt kontakt az autoval).

Ha pedig a nagy sokk hatasara megallt a vezeto, kinyitotta az ajtot, kiszallt es meg volt benne annyi, hogy usson, akkor az nem ijedteben volt (addigra lehiggad), hanem mar ugy is szallt le, hogy utni fog.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 18:49:03

@Igényes:
A halal az elet velejaroja. Nem minden kultura fogja fel olyan tragikusnak, mint az europai.

bpetya75 2013.06.24. 18:52:57

@vazzup:

Mit vezetsz?

A legnagyobb bajom ezzel a kirúgással az, hogy eddigi tapasztalataim alapján a BKV vezérkara ezzel megoldottnak tekinti a problémát, holott qrvára nincs megoldva. Szerintem nagyon stresszes lehet tömegközlekedési eszközt vezetni. Legalább is a felszínieket. A metró inkább unalmas lehet. Gondoskodni kéne a pilóták stressztűrő képességének fejlesztéséről, és ha valaki éppen ki van bukva valami miatt, akkor lehetőséget teremteni arra, hogy az állása elvesztése nélkül ideiglenesen csinálhasson valami mást, amivel nem veszélyeztet se mást, se magát.

vazzup 2013.06.24. 18:59:25

@bpetya75: amikor a saját életemet mentem meg, akkor általában kerékpározom, amikor másokét, akkor autót.

Volt már olyanom, hogy a bácsika biciklivel kikacsázott elém az M0-son, ahol én 100-zal repesztettem. (Mindig betartom a sebességhatárokat, akkor is, ha kint felejtik a táblát).

Egyébirányban egy normálisabb villamosvezetőtől hallottam most, hogy azért sem volt ez ilyen egyszerű, mert a 4-6-osok tudják, hogy az a lámpa veszélyes, ahol az incidens történt. Ugyanis az úthoz tartozó és a villamospályához tartozó lámpa nincs szinkronban. Nem ez az angol csaj volt az első, aki kis híján a villamos alatt maradt figyelmetlenségből.
Általában pont ezért lassan mennek ott a villingeresek, úgy tűnik, hősünk éppen sietett valahová.

Igen, abban egyetértek, hogy amellett, hogy a BKV vezetése megtette, amit meg kellett tennie, amellett intézkednie is kellene, hogy a jövőben ez ne forduljon elő. Akár szűréssel, akár segítséggel, az már a cég belső ügye.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.24. 19:07:57

@bpetya75:
Ilyen csak a meseben van sajnos. Az orok veszteseget produkalo BKV nem csinal ilyen uri huncutsagokat.

bpetya75 2013.06.24. 19:18:28

@Kovermadar:

"1a) lelep a no a villamos ele es eluti a villamos: egyertelmu a no a hibas, meghal, IJ, majd legkozelebb odafigyel"

Na most megleptél. Eddig azt hittem ateista vagy ;-)

Azzal egyetértek, hogy nem azonos súlyú a két ember cselekedete, de a kisebbet hibázóé is retorziót kíván szerintem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 19:35:30

@Igényes: es a pofon miatt nem halt meg amit utana kapott
menny a faszba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 19:38:10

@bpetya75: milyen retorziot?
csukjak le mert majdnem!!!!ele lepett egy villamosnak?
nincs 2 megiteles
volt egy figyelmetlenseg ami moge nem lehet megmagyarazni az eroszakot
ha rendor pofozta volna meg itthorogne mindenki hogy bortonbe vele
pedig neki meg a jogai is tobbek
haggyuk
magyarorszag remenytelen, amig a tobbseg igy gondolkodik, de bizakodjunk

Igényes 2013.06.24. 19:50:06

@Kovermadar: LOL.
Akkor legyen ez a villamosos végszó. ;)

bpetya75 2013.06.24. 20:04:01

@hagyma:

Fura. Alapvetően értelmes embernek tűnsz, de vannak esetek, amikor valami blokkolja a gondolkodási képességeidet. Mintha képtelen lennél felfogni, hogy nem a pofozkodót védem.

Mindegy, a többiekkel megvitattuk, részemről téma lezárva.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 21:14:23

@bpetya75: sajnos a tobbseg vedi es ha arrol beszelsz, hogy bezzeg a no nem kapott semmit, akkor azzal Te is
koszonom, hogy a szemedben ertelmes embernek tunok:)
megtisztelo:)

Igényes 2013.06.24. 22:02:59

@hagyma: Pontosan azért nem reménytelen, mert a többség gondolkodik. És így. :)
Te meg az usa már azok vagytok. Pár évtized, és végetek. Kínának, Indiának, a volt Szovjetúniónak, a közelkezelti régiónak van jövője. Európából talán marad pár bábállam, talán az sem... akárhogy nézzük, nem lehet már sokáig fejlettebbországozni. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 22:09:42

@Igényes: nezd, amig egy orszag kb 80 szazaleka elfogadja, hogy egy ismeretlen mehut egy ismeretlen not a nyilt utcan, sot vedi es helyesli
ott baj van
nagy baj
en tobbet adnank magunknak par evtizednel
muhhahha:)

Igényes 2013.06.24. 22:24:41

@hagyma: Én meg örülni fogok, ha kettő meglesz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 22:30:11

@Igényes: nezd, ha 2 evtizeden belul bedol amerika
akkor bedol az egesz foldkerekseg
szerinted kina mibol el?
amerikabol
india?
amerikabol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.24. 23:52:29

@Igényes: aggyal mar harmat please, ugy tervezem 80-an evesen dobom el a kanalat, addig mar nem akarok semmi hepajt

pappito · http://pappito.com 2013.06.25. 02:21:27

@bpetya75: ""1a) lelep a no a villamos ele es eluti a villamos: egyertelmu a no a hibas, meghal, IJ, majd legkozelebb odafigyel"

Na most megleptél. Eddig azt hittem ateista vagy ;-)"

a reinkarnációban ateista is hihet!

bpetya75 2013.06.25. 07:47:30

@hagyma:

Ha megtisztelő, ha nem, így igaz ;-)

@pappito:

Node hogyan? Mi tér vissza és honnan? Nem kötözködni akarok, tényleg érdekel, ugyanis a megtérésem előtt sem voltam ateista.

pappito · http://pappito.com 2013.06.25. 08:47:46

@bpetya75: nem vagyok szakértő, én agnosztikus vagyok, vagy inkább agnosztikus ateista, de ettől még lehet, hogy újrakezdődik az élet, ha ez az éppen zajló befejeződik. Ehhez viszont nem kell feltétlen az/egy/több isten. Az élet maga ami nem szűnik meg.

De mondom, én a pálya széléről okoskodom ezügyben :)

BTBTBT 2013.06.25. 20:36:36

@hagyma:
"szerinted kina mibol el?
amerikabol"
Ezzel az olcso munkaerore meg a tomegtermelesre gondolhattal -
de amit allitasz, az eppenseggel forditva van.
Csak nezd meg, kik vasaroltak be Nyugat-Europaban meg az USA-ban. A kinaiak. Az elmult evtizedben, es nemcsak a "valsag" ota, amikor meg olcsobban jutottak hozza cegekhez meg forrasokhoz.

*matahari* 2013.06.26. 11:35:24

"Végül egy nagyon egyéni probléma: ha itt valaki „magyarkodni" akar, akkor az szinte kötelezően a 80-as – 90-es évek gagyiját jelenti, legyen szó buliról, zenéről, ünnepről vagy bármi másról – természetesen tisztelet a kivételnek, mert azért az is akad.

Voltam olyan „magyar" diszkóban, hogy nincs az a szeszmennyiség, ami elviselhetővé tenné az ott uralkodó rettenetet. Sajnálom, de nekem nem a mulatós zene ugrik be, ha „magyarként" akarok bulizni. Persze ez nagyon szubjektív."

Huh...teljesen egyetértek, s ez a legtöbb orszagban igy van. Itt Svajcban is. Borzalom.... Amikor tavaly voltam Pintér Béla tarsualatanak szinhazi elöadasan, vagy multkor WInterthurban egy szinte csak magyar szinészekböl allo tarsulat darabjan, magyar szot ott egyaltalan nem hallottam, Pintér Bélan is rajunk kivül mindösszesen 2 fö volt... Siralmas...

Bernadett Dobo 2016.02.15. 20:08:33

Sziasztok! A cikk irojahoz, Barnahoz lenne egy kérdésem - en is épp beszerveződöm egy AMS-es migránsoknak szervezett nyelvtanításba tanárként. Nagyon érdekelnének az ezzel kapcsolatos tapasztalatok, buktatók, nehézségek, stb. Köszi előre is a segítséget.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása