oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 19. 06:41,  Adóbevallás okostelefonon és feminista hókotrás 479 komment

2013. június 19. 06:41 Határátkelő

Adóbevallás okostelefonon és feminista hókotrás

A kettő együtt Svédországot, azon belül is Stockholmot adja ki. Akik követik a blogot, biztosan emlékeznek Rékára, aki Svédországban felnőtt magyarként költözött egy időre Budapestre, majd vissza északra. Története ma a svédországi visszatérésnél kezdődik, és kiderül, miként tudott beilleszkedni Stockholmban egy félig odavalósi fiatal. Annyit elárulok, hogy még neki sem volt könnyű. (A képekért ismét csak köszönet illeti, aki nem elégszik meg önkényes válogatásom eredményével, az itt nézegethet még.)

Stockholm 2.jpg

Legutóbb ott hagytam abba, hogy elhatároztam, hogy hazaköltözöm Svédországba (ez a "haza" relatív, mert "hazamegyek Malmöbe", "hazamegyek Budapestre/Gyömrőre", "hazamegyek Kolozsvárra" és most már "hazamegyek Stockholmba" is játszik). Úgy terveztem, hogy egy rövid időre a szüleimnél fogok lakni, onnan munkát és lakást keresni Malmö-Koppenhága környékén.

Amikor felmondtam a budapesti munkahelyemen, a cég stockholmi irodája megkeresett: ne hagyjam el őket, menjek inkább Stockholmba, konzulensnek. Az ajánlatra hamar rábólintottam, pedig nem tudtam többet a munkakörről, feladatokról, körülményekről, mint ti most. Ez végzetes hibának bizonyult, mindjárt el is mesélem, miért.

Ha jól emlékszem, 2008 májusában érkeztem meg az országba és néhány hétig pihentem a szülői házban, ezután elérkezett az idő. Emlékszem, egy kisebbfajta bőrönddel, egy fotós- és egy laptoptáskával buszoztam fel Stockholmba, ahol másnap kezdtem az új munkahelyen. Néhány napig a stockholmi Magyar Ház vendégszobájában laktam - hogy azután hol hajtom álomra a fejem, azt egyelőre homály fedte, erről a kálváriáról szól a lakáskeresős poszt.

cím_42.jpg

A munkában

Július közepén kezdtem a munkát. Rajtam kívül alig páran lézengtek az irodában, mindenki szabadságon volt, a főnököm is. Senki nem mutatta meg az új feladatokat, nem tudtam, mi a dolgom, tétlenül malmoztam néhány hétig, aztán berobbant egy kolléganőm, aki mellé odaszegődtem amolyan kisegítőnek, egy hatalmas projekt közepén tartott éppen.

Azonban hamar kiderült, hogy nem nekem való az állás, illetve én nem vagyok a megfelelő ember: sem a helpdeskes tapasztalatom, sem a személyes tulajdonságaim nem tettek alkalmassá az IT-tanácsadói munkára. Azt a mai napig nem tudom, a főnököm ebből mennyit érzékelt, elég az hozzá, hogy két éven át jártam be dolgozni úgy, hogy tulajdonképpen semmit nem tudtam csinálni, mert nem tudtak nekem megfelelő feladatokat biztosítani.

Ezt az érzést ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy tízévest betesznek az apja mérnöki asztalához, hogy nesze, rajzolj házat. A tízévessel ellentétben én átéreztem a helyzet abszurditását. Iszonyú lélekromboló dolog volt, nagyon sok szinten és szempontból leamortizált lelkileg, idegileg. Próbáltam más munkahely után nézni, de a helyzetem miatt az önbizalmam a padlón volt és még egy normális önéletrajzot sem voltam képes összerakni.

Jött a megoldás

Az olvasó bizonyára furcsállja, hogy miért nem rúgtak ki? Svédországban azonban ez nem megy ilyen könnyen. Ha valakit véglegesítenek, azt nem lehet csak úgy kitenni. Munkahiányra hivatkozva elküldhettek volna, de mivel nem én voltam az utolsó belépő, a kötelező sorrend miatt az újabb kollégáknak kellett volna először felmondani.

Ráadásul a főnököm is átérezte, hogy neki is felelőssége van abban, hogy nem a megfelelő embert vette fel, ezért nem zaklatott, hanem hagyta, hogy ahol tudok, kisegítsek és az apróbb munkákat elvégezzem.

2010 tavaszán aztán nagyobb megszorítás történt az irodában és ekkor közös megállapodással felmondtunk egymásnak: öt hónapig megtarthattam a munkavállalói jogviszonyt és a teljes fizetést, csak a munkavégzés alól mentettek fel. Ezt az ajánlatot elfogadtam és így véget ért a kálvária. Soha még olyan megkönnyebbült ember irodát nem hagyott el, mint én 2010. április 30-án!

utca_2.jpg

Az állás-coach

A nyarat intenzív pihenéssel és még intenzívebb munkakereséssel töltöttem. A munkaügyi központban némileg kivételes helyzetben voltam, hiszen nem voltam hivatalosan munkanélküli, a központos nénik nem is nagyon tudták, mihez kezdjenek velem.

Aztán végül elküldtek a munkakeresőknek biztosított térítésmentes képzésre egy "állás-coach"-hoz, aki lényegében megtanított munkát keresni. Ezt a rendszert sokan kritizálják, mert a coaching cégek, ahhoz képest, hogy milyen iszonyatos lóvét akasztanak le az államtól, állítólag nagyon kevés embert segítenek munkához, amolyan felnőttmegörzőként üzemelnek.

Nekem szerencsém lehetett, vagy egyszerűen nem megőrzőnek tekintettem a képzést, hanem tényleg akartam munkát találni, mindenesetre remek jó coach-hoz kerültem, összeraktunk egy menő önéletrajzot, felvázoltuk a céljaimat, erősségeimet, és hetente megbeszéltük, hogy hány állást pályáztam meg és milyen eredménnyel.

A legjobb tipp, amit kaptam tőle, az volt, hogy minden jelentkezés beküldése után 1-2 nappal telefonáljak oda a cégnek és érdeklődjek, megkapták-e a pályázatot, van-e kérdésük. Hogy halljanak egy hangot is a jelentkezéshez és emlékezzenek rám. Miután ezt a technikát bevezettem, azonnal kezdtek interjúra hívni.

Minden hepi volt

Augusztusban pedig felvettek egy telekomcéghez: a kiemelt céges ügyfeleket kiszolgáló ügyfélszolgálaton kezdtem dolgozni. Első perctől imádtam a munkát, elememben voltam, az ügyfelek is szerettek, a telekom is érdekelt, minden hepi volt. A fizetés a régi jövedelmem 70 százaléka volt, tehát eléggé lejjebb adtam az igényekből, viszont lássuk be, az első években durván túl voltam fizetve és ennyit igazán megért, hogy végre olyasvalamit csináljak, amit tényleg szeretek.

A speciális helyzetemből kifolyólag nem tudok sok általános érvényű dolgot mondani a svédországi munkakeresésről, azonban egyvalami feltűnt, éspedig az, hogy az effajta irodai munkát szinte kizárólag kölcsönző cégeken keresztül hirdetik meg.

Stockholm_1.jpg

Persze ilyen cégből van hatvanezer, és mindegyiknek a weboldalán ki kell tölteni a terjedelmes jelentkezési ívet ÉS csatolni a csatolnivalókat, ezért fejvadászozni roppant időigényes meló. Ha a fejvadásznak tetszem, behív interjúra, de az állást végül egy olyan fejvadász-kölcsönzőcégnél kaparintottam meg, akik a munkaügyi központban tartottak tömeges villáminterjút: egy főre kb. 5-7 perc jutott és onnan rostáltak pár tucat embert egy hosszabb személyes interjúra, a következő lépésben már a kirendelt cég képviselőjével beszélgethettünk.

A kölcsönző cég lett a munkaadóm, ők fizették utánam a járulékokat. A cél persze általában az, hogy idővel az a cég alkalmazzon, ahol tulajdonképpen dolgozom, ez nekem másfél év után valósult meg, azóta a telekom cég végleges alkalmazásában állok és azóta egy másik részlegen dolgozom, amit nem kevésbé szeretek csinálni. Nem állítom, hogy akár most is heveny túlfizetettségben szenvednék, de kényelmesen megélek a béremből, futja hobbira, utazgatásra és lehet félretenni is.

A beilleszkedés

Könnyű volna azt gondolni, hogy könnyű dolgom volt a visszatelepedéssel, hiszen az országban nőttem fel, beszéltem a nyelvet, ismertem a társadalmi rendet. Ugyanakkor azokat az éveket, amikor egy fiatal közelebbről megismeri a társadalmi berendezkedést, elkezd érintkezni hivatalokkal, cégekkel, egyáltalán a felnőtt világgal - ezt az időszakot Magyarországon töltöttem és ez idő alatt egyáltalán nem követtem nyomon a svéd eseményeket.

2008 nyarán szinte azt sem tudtam, ki a svéd miniszterelnök. Hogyan működnek a hivatalok? Hogyan kell egy csekket befizetni? Kitől kapom a TB-t? Hogyan fordulok az egészségügyhöz? - megannyi rejtélyes dolog volt számomra. Persze ebben nagy segítség volt a szüleim jelenléte az országban, még ha 600 kilométerre is voltak, gyakran vettem igénybe a telefonos segítséget. Nem volt tehát zökkenőmentes a visszailleszkedés, de nem is jelentett emberfeletti küzdelmet.

A kezdeti kalandok után lássuk, hogy élem meg a hétköznapokat.

Ami nem tetszik

Stockholmot eredendően csúnya városnak tartom, legalábbis építészetileg, ami lássuk be, egy Budapestet imádó embernek napi vizuális kínszenvedést jelent. Eleve több szigetre épült, erről szegény ugye nem tehet, de ezáltal nem volt lehetséges pompás sugárutakat, körutakat építeni, hanem sok apróbb városközpontszerűség tömörül az egyes szigeteken.

A várost keresztül-kasul szelik a rendkívül hasznos és gyakorlatias, ámde bűn ronda beton viaduktok, vasúti hidak, ez alól a belváros és óváros környéke sem mentesült, sőt. A történelmi belváros nagy részét a 60-70-es években lerombolták és roppant lehangoló, NDK-ihletésű monstrumokat emeltek a helyére.

A belvárosi lakóházak zöme funkcionalista stílusban épült, kocka alakú, díszítetlen tömb és a legjobb, ami elmondható róluk, az az, hogy némelyiket szép élénk színűre festették. A svédek rajonganak ezért a "funkis" stílusért és az utóbbi időben az ő szemükkel nézve én is kezdem megszokni, látni benne az esztétikát.

oroszlán sziluett.jpg

Ezen kívül a város azért eléggé kiesik földrajzilag. Érzékenyen érint, hogy sok helyre csak átszállással lehet repülni, a diszkont reptér másfél óra buszozással elérhető, és a kontinens majd 700 kilométerre fekszik. Ezek időrabló és pénzigényes tényezők; aki eddig pár órás autózással több európai fővárost is elért, annak extra kellemetlen lehet.

A modortalan svédekről már írtam itt-ott korábban is és csak ismételni tudom magam. Sok olyan szokás dívik errefelé, amit Magyarországon neveletlenségnek tartunk. Pl. úgy tartják, hogy a papírzsebkendő nem higiénikus, ezért inkább képesek akár órákon át szipogni-szortyogni. Egy dugig teli metrószerelvényen, egy téli reggelen ez eléggé idegölő tud lenni.

Ezen kívül nagyon durván tudnak tülekedni, már többször is taszítottak fel, löktek meg, mert egyszerűen nincs bennük, hogy próbálunk úgy közlekedni, hogy a másikat minél kevésbé zavarjuk. Az, hogy a metrón előbb kiengedjük a leszállókat, korántsem evidens, a dzsungel törvénye szerint történik az utascsere. Az autóbusznál - ahol elsőajtós felszállás van -, viszont fegyelmezetten sorba állnak, ki érti ezt? :)

Ami tetszik

Stockholmot ugyanakkor nem a szép házak, hanem a szép természet miatt szeretjük, és egy magamfajta természet-romantikus igazán kiélheti minden sétálhatnékját, kirándulhatnékját, kajakozhatnékját és hasonló vonzalmait.

Rengeteg a zöldterület és a víz soha nincs túl messze. Keletre a tenger, nyugatra a hatalmas Mälaren tó (a vízválasztó pont az óvárosnál van). A stockholmiak szeretnek dicsekedni azzal, hogy a Mälaren vize ivóvíz tisztaságú és a lakóövezetek partjain nyaranta a világ legtermészetesebb látványa a fürdőző, napozó svédek csoportjai.

ami tetszik.jpg

Telente a befagyott tavon korcsolyapályát csinálnak, a helyi "főkefe" gépei rendszeresen takarítják el a havat a jég egy részéről, hogy a helyiek zavartalanul korizhassanak. A havas részeket pedig sétáló, piknikező, sífutó családok lepik el.

Azt is nagyon szeretem, hogy ahol lehetett, mindenhol meghagyták a természetet, ezért mindennapos látvány, hogy két tömbház között kikandikál egy hatalmas gránitszikla. Ez egy délen nevelkedett embernek a mai napig egzotikum és nagyon kellemes változatosságot nyújt a városképben.

Általában azt érzem, a városvezetés törődik a lakosokkal, ez nagyon élhető hellyé teszi Stockholmot. Amint lehull az első hó, azonnal éjjel-nappal szórják és takarítják a havat, a gyalogösvényeken is.

(Persze ezt is lehet rosszul csinálni, tavaly egy kisvárosban kitalálták, hogy ezentúl gender szempontok szerint végzik majd a hókotrást, tehát azokat az útvonalakat takarítják először, amelyeket általában nők használnak: járdák, tömegközlekedési útvonalak, óvodák-iskolák környéke. Az, hogy esetleg a mentő eljusson valahova, már másodlagos volt, hiszen a férfiak által használt, fő autós útvonalak a hagyományos patriarchális rend részének számítottak. A feminista hókotrás viszont még itt is feltűnést és némi derültséget keltett.)

havas táj_1.jpg

A parkokat, erdőket karbantartják, rengeteg nyilvános grillezőhely, stég van mindenhol, sok helyen szabadon használható tűzifát is tesznek a grillhely közelébe, mivel működik a bizalmi rendszer: mindenki csak annyit használ, amennyire szüksége van, nem viszik haza a kandallóba.

Ha a városban valami elromlik - mozgólépcső, lift, ajtónyitó -, azonnal intézkednek, jön a szerelő, javít, cserél. Nem hagyják lezülleni a várost. A hivatalban, ha valaki mond valamit, arra később lehet hivatkozni és a következő ügyintéző nem fog lehordani a sárga földig, hogy de pedig az nem úgy van - az ügyintézés távolról sem hibátlan, de legalább nem hajtanak el, ha gond van, hanem meghallgatnak és igyekeznek segíteni.

Általában a hangnem sokkal finomabb, ezt az ügyfélszolgálaton dolgozva is észleltem, a legdühösebb ügyfél is úgy nyit, hogy "szóval volna egy kis gond". A főnöknek nem az a dolga, hogy uralkodjon, hanem hogy az alkalmazottak számára megteremtse a lehető legjobb munkavégzéshez szükséges feltételeket.

Ha hiba történik, nem a felelőst keresik, hanem igyekeznek kiiktatni a rendszerből, rutinokból a hibázás lehetőségét. Ebben a légkörben aztán sokkal könnyebb beismerni, ha az ember hibázott, hiszen mindenki tanul belőle és nem kell a retorzióktól rettegni.

Szemléltető anekdota, hogy az adóbevallást az adóhivatal smartphone appján töltöttem ki és küldtem be, kb. 5 percbe telt, az app telepítésével együtt. Amikor új útlevelet rendeltem, az útlevelet kiállító rendőrkapitányság SMS-ben értesített, hogy elkészült az okmány, mehetek átvenni.

Személy szerint az időjárást nagyon szeretem. Ha egyvalamit kellene mondanom, ami határozottan soha nem fog Magyarországról hiányozni, az a kánikula lenne. Itt a legforróbb nyári napon is 30 fok körüli a csúcshőmérséklet és estére kellemesen lehűl, de gyakoribb a 15-25 fokos, változóan esős-napos nyár.

A téli sötétséget azért kedvelem, mert jól be lehet kucorodni otthonra és hangulatos gyertyafényes estéket rendezni, ezen kívül a szikrázó havas téli napokat is megtanulja értékelni az ember. Egyébként Svédországban percre pontosan annyi világos és sötét óra van, mint Magyarországon, csak nem olyan egyenletes az eloszlásuk :) jelenleg éjjel-nappal világos van, az éjszaka közepén is szürkületnyi fény dereng.

Magyarként Svédországban

Sok kommentben megemlítik, hogy "külföldön akkor is csak egy bevándorló leszel", általában negatív felhanggal. Szerintem ez nem feltétlenül negatív dolog, és kifejezetten gazdagnak érzem magam azáltal, hogy két kultúrát mondhatok a magaménak.

Nem próbálok 100% svéd lenni, továbbra is egy magyar csaj vagyok, aki viszont teljesen átlagos, semmiben nem kirívó "Svensson" életmódot folytat. Persze ezt annak is köszönhetem, hogy tényleg átlagos munkám, lakásom, hobbim van, nem sokban ütök el az ismerősök életmódjától.

A jövő

Mint írtam, az eredeti terv kétévi tartózkodás és lakástakarékoskodás volt. Ehhez képest a napokban lesz öt éve, hogy idejöttem és az elmúlt három évben rájöttem, hogy nem rossz dolog itt élni és a pénzt nem mind félretenni, hanem kellemes dolgokra fordítani, úgymint utazás, fotózás és újabban lakberendezés. :)

Nem tudom, végleg Stockholmban maradok-e, de jelenleg jó itt, lett egy szép kis lakásom, van svéd, magyar és vegyes baráti köröm egyaránt, értelmesen és jórészt bosszankodásmentesen töltöm a napjaimat. Az éves budapesti látogatásoknak pedig megvan az a hatalmas előnyük, hogy ilyenkor a legjobb arcát mutatja a város, nem veszem észre a bosszantó dolgokat, csak a szép és a jó jut mindenből. Kisimultak az idegeim és ezt nem akarom egyhamar elcserélni semmire.

hajók.jpg

Ma úgy érzem, ha költöznék, Koppenhága vagy Bécs lenne a cél, hogy végre ismét szép városban lakjak és ne a kontinens külső széléről kelljen utaznom mindenhova. Egy másfajta karrierhelyzetben és munkakörben jó lenne például évente 2-3 hónapra kibérelni egy pesti lakást és onnan távdolgozni - a globalizáció terjedésével az ilyen és hasonló megoldások már nem számítanak furcsának. Viszont jelenlegi helyzetemben semmi nem késztet arra, hogy végleg elhagyjam Észak Velencéjét.

A budapesti kaland életem legboldogabb és legnehezebb éveit képviseli, semmit nem csinálnék másként. Úgy érzem, azok az évek nagyon hasznosak voltak a világról alkotott képem, önállósodásom és magyarságtudatom szempontjából egyaránt. A nyelvi fejlődésemről nem is beszélve, hiszen 2002-ben, ha nem is törtem a magyart, de nem beszéltem úgy, mint ma.

A magyarországi szálakat ápolom, követem az eseményeket, a barátok életét, mint látjátok, blogolok is, :) jólesik az otthoni barátokkal évente úgy leülni a Szerájban, hogy jóformán ott vesszük fel a beszélgetés fonalát, ahol a múltkor abbahagytuk.

Svédországot bizonyos szempontból sosem fogom annyira magaménak érezni, mint Magyarországot, és semmi nem fogja jobban szimbolizálni a hazatérést, mint amikor a ferihegyi taxi ablakát letekerve kidugom az orrom a gyorsforgalmi szmogjába."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország Stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr845368135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

váj mí 2013.06.19. 23:21:50

@nosuti: Kicsit hülyén néznének a szomszédok ... ja, és egyből feljelentenének a Hausmeisternél ... mert ez ilyen ... szabálykövető...
Ahelyett, hogy néha pofán vágánk azt az antiszociálist faszt, csak úgy simán, aki napközben megőrjíti a népeket a max.-ra tekert, faszom cigány-török zenéjével, de este 10 után, már kussol, mert tudja, hogy egy minimális vétség, és a környék összes társasháza rábassza a rendőröket.. És hát itt, ki is jönnek.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.06.19. 23:23:54

@hagyma: OK. Koszi.
A le nem gyalult savanyú káposzta levél. Értem.

BTBTBT 2013.06.19. 23:24:05

@diggerdriver:
A savanyított káposztalevélből készítve jött be legjobban. A sógornőm jó sok paradicsomlevet is tesz hozzá. A saját, házi befőzésűjét.

Krumplit lereszelsz, kevés lisztet, sót, borsot adsz hozzá (meg egyéb fűszereket), kanálnyi mennyiségenként kisütöd olajban. Fele normált, fele fokhagymásat szoktam csinálni.

Ja, tócsninak és borzaskának is híjják. :)

www.hazikoszt.hu/recept/tocsni.html

@Jess G:
Köszi. Megvan. Átsiklottam fölötte.

BTBTBT 2013.06.19. 23:24:38

Ja, a tojás kimaradt a felsorolásból. Pedig 2 hete csináltam. :DD

váj mí 2013.06.19. 23:25:41

@Kovermadar: Szar, amire felhívom a kínai kajáldák figyelmét, hogy ne pakolják bele az én zöldséges gezemicémbe... Ha mégis megteszik, akkor kereshetnek 1-2 percen belül olyan majmot, aki azt a menüt akarta volna, mint én (babbal, amit én nem, ugye), csak tényleg kurva csípősen :P

váj mí 2013.06.19. 23:26:41

@Kovermadar: Szar, amire felhívom a kínai kajáldák figyelmét, hogy ne pakolják bele az én zöldséges gezemicémbe... Ha mégis megteszik, akkor kereshetnek 1-2 percen belül olyan majmot, aki azt a menüt akarta volna, mint én (babbal, amit én nem, ugye), csak tényleg kurva csípősen :P

Mrs. Clayton 2013.06.19. 23:28:53

@Barátusz: imádom az ilyen receptet: meg egyéb fűszereket pl a csillagánizson át a görögszénán keresztül, bmit ami a kezembe kerül, ha benyúlok a polcra? mondjuk ebben az esetben meg nem enném ;-)

BTBTBT 2013.06.19. 23:31:36

@Jess G:
Arra céloztam, hogy alapból a sót meg a borsot érdemes beletenni, de hogy aztán ki mi mást tesz bele ízlése szerint, az az ő dolga. Fokhagymát szoktam belereszelni, miután megfeleztem az adagot.

váj mí 2013.06.19. 23:35:56

@Jess G: Hm, gondolom, melyik lehet az .. ha tényleg, akkor nem fog működni, ugyanis az nem főzőtök, hanem sütő- ...
Szerintem, és amennyi lejött a hozzászólásaidból, egy bizonyos helyen élsz már évek óta, és "szenvedsz", mert nincsenek "hazai" ízek.
Te, ha megfogadsz tőlem egy tanácsot. Biztos van a közeledben egy lengyel bolt, ahol rendszeresen vásárolsz. Sokszor a tulaj van ott a kasszánál az ilyen boltokban. Vagy a rokonság. Hát nyissad már ki a kicsi szádat, könyörgöm, és mond meg nekik, "mi fáj"? ;).
Pont tavaly nyáron voltam Londonban, pár hónapig ... Három lengyel, két ázsiai, meg a szokásos supermarketek voltak a közelben, pár száz méter .. világoskék metróvaonal, Victoria ...
Két hét után, már az ázsiai boltot is rávettük, hogy rendeljenek savanyított fejes káposztát, meg TV paprikát a kaliforniai mellett, nemhogy a lengyelt ;).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.19. 23:39:44

@Barátusz: Na most megint tanultam.
Pontosan a tócsni az az étel aminek számtalan neve van de a görhönyt még én se hallottam.
Tócsni, lapcsánka, cicege stb...

BTBTBT 2013.06.19. 23:41:27

@diggerdriver:
Nekem a cicege számít újnak. Térülsz-fordulsz, és jól be lehet belőle kajálni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.19. 23:44:02

@váj mí:
Az igazi sütőtököt azt Péci töknek hívják.
Nagy kerek szürke színű és barázdált.
Nagyapám pék volt és a kemencében sütötte.
Ma már ritkán látni.

2013.06.19. 23:44:38

Nagyon szep poszt, orulok hogy elolvastam (sot azon keves Hataratkelo posztok egyike amit ketszer olvastam el). Tovabbi sok sikert, boldogsagot Rekanak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.19. 23:44:55

@Barátusz: mar irtam, kaposztalevel
abba megy a daralthus, ami megy a kaposztaba
@diggerdriver: nalunk az igazi savanyukaposztabol keszul, a simat nyari kaposztanak hivtuk
az is jo
ott is megy a toltes a levelbe
@ctboy: yeahh
a kaposztat legyaluljak a savanyitashoz, a kulso leveleit egyben teszik a hordob
mindenhol maskeppen hivjak
heves megyeben haraszt
a haraszt a kaposzta kulso resze, ami nem zorog ha nem fujja a szel

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.19. 23:45:21

@Barátusz: Valóban. Egy olcsó finom népszerű étel.

Mrs. Clayton 2013.06.19. 23:47:49

@váj mí: mi van? sztem velem kapcsolatban kaja ügyben baromira mellé lőttél, én életemben nem főztem magyaros kajákat maximum alkalmi jelleggel, így nekem biztosan nincs problémám, h nincs tejföl, mert a creme fresh jobb, sőt soha nem hoznék otthonról semmit, mert itt többfélét veszek és sokkal több mindent meg tudok főzni, amit otthon nem v csak a culinarisban v egyéb menő helyeken lehetne 10x-es áron megvenni
a tökfőzelék is onnét jutott eszembe, h a barátnőm mondta a hétvégén, ha hazamegy ez lesz az első, amit megfőz, mert szte itt nincs tök, már neki is mondtam a főzőtök forma cukkinit, de előbb megfőzőm én, mert őszintén, még életemben nem csináltam tökfőzeléket, utoljára meg a menzán küldtem vissza 3.-ban

BTBTBT 2013.06.19. 23:47:52

@diggerdriver:
Már vártam, hogy mikor fogja ezt valaki benyögni. :)

BTBTBT 2013.06.19. 23:51:52

@diggerdriver:
Ja, pedig nem is Heves vagy Nógrád.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.19. 23:56:39

@Barátusz: nem kedvelem, ha atsiklanak felettem:)
@diggerdriver: mondtam, mindenhol mas
@váj mí: en kb 2-3 evig kerestem a magyar izt, foztem is ha volt idom, ugy is fuszereztem
utana, csak ha jott a szezon, pl kocsonya, neha belsosegmania
azt mondhatom kb 6-7 ev utan tortent az, hogy mar nekem jobban bejonnek az itteni kajak,legyen az tejfol, vagy rantottcsirke
mar nem akarok gulyast fozni, se pacalt, se zuzat, se kocsonyat
\elore felek, mi lesz otthon....
emlekszem, mikor a nagybatyam eloszor hazament, olyan 75 korul, mindenki traktalta es nem ertettuk miert turkal az etelben...
meg lehet valtozni
ez van
atall az ember
mondjuk azert olyan hatalmas kulonbsegek nincsenek itthon es otthon, de vannak

Mrs. Clayton 2013.06.19. 23:56:55

@váj mí: nincs bizonyítási kényszerem, de holnapra egy zöldlencse paradicsom salit terveztem joghurtos marinált báránnyal, amit cuminnal, chilivel, fenellel és turmericcel fogok fűszerezni
ez egyébként bbc goodfood ajánlóként jött ma

váj mí 2013.06.19. 23:58:43

@Jess G: Csak a lehetőségeidre utaltam.... az alternatívakra, amik túlmutatnak a fish-and-chipsen, a shepperd-pie-on meg a macaroni-cheese-n.
Azt a tököt, igen azt a cukkini-szerűt, viszont ne akard főzeléknek elkészíteni. Egyszerűen, nem arra van.

váj mí 2013.06.20. 00:01:13

@Jess G: Ahham, és mi lett volna, ha édesköményt írsz .. a mi-is-helyett? .... :P
Kínos már emlékezni az összetevők magyar nevére, vagy mi a tök?

Mrs. Clayton 2013.06.20. 00:04:21

@váj mí: akkor most mondok még vmit, egyszer se ettem fish and chipset, se shepherd's pie-t de még csak macaroni cheeset se, bár azt a volt anyósom szokott csinálni, de nem tudott tésztát főzni, így szarrá főzte mindig és ragaszkodott a trappista sajthoz is, így nem ettem meg
jó a codfisht szeretem, meg az ecetes sült krumplit is, de még nem ettem és nem is csináltam, a darált húsra sütött krumplipüré viszont egyáltalán nem vonzz

Mrs. Clayton 2013.06.20. 00:06:48

@váj mí: fenel helyett, nem, de mert angol nyelvű receptekből főzök, így angolul jobban tudom, mint magyarul, van egy csomó, amit nem is tudok magyarul pl allspice, azt azért tudom, h olyan mint a szegfűszeg, de nem az, meg egy rakat másik a kb több 100-as fűszerkészletemből

váj mí 2013.06.20. 00:10:31

@Jess G: És mibe kerül neked, a jóisten áldjon meg, hogy a fenbek helyett, a közérthető édesköményt használd, he? (például ...)
Különben az édeskömény nekem csak grillhúsoknál jön be, krumplit helyettesítő köretként, ugyancsak grillezett, kicsit karamelizált almával.
Grillezve, valahogy elhalványul benne az a harsány ánizsos íz, amit azóta nem bírok elviselni, hogy albán-szamárrá ittam magam ouzóból ...
Hát így ;)

BTBTBT 2013.06.20. 00:12:13

@hagyma:
Azt én se kedvelem. :)

váj mí 2013.06.20. 00:13:10

@hagyma: Én most is keresem néha a "magyar" ízeket. Ha néha találok normális TV paprikákat, akkor abból betárazok, ugyanúgy füstölt, szárított kolbászból (tudod, olyan rakott krumpliba valóból ..).
Meg ilyenek ...

Mrs. Clayton 2013.06.20. 00:13:13

@váj mí: mondjuk a cumin rövidebb mint a római kömény, a fenel rövidebb mint az édeskömény és így tovább, nem ez volt a lényeg benne, egyébként lazachoz is kiváló, már ha kapsz ehető lazacot megfizethető áron

Mrs. Clayton 2013.06.20. 00:15:58

@váj mí: egyébként most gondolkodom a turmericon, de nem is tudom magyarul h hívják azt a sárga fűszert, majd kiszótárazom

váj mí 2013.06.20. 00:16:38

@diggerdriver: Ahham, az a klasszikus ... amit soha nem szerettem...
Én a tököt csak a sós változatában szeretem (rántva, főzelék, a többi úri huncutság ;) ).

Mrs. Clayton 2013.06.20. 00:18:22

@váj mí: pedig a pumpcin pie is jó meg a krémleves is, sőt sütve mint a krumpli sósan is

Mrs. Clayton 2013.06.20. 00:20:07

@váj mí: és ráadásul itt nem a gumó kell majd, hanem a mag őrölten
na próbálok aludni a hőségben

váj mí 2013.06.20. 00:20:10

@Jess G: Ahham, kurkuma lesz az ;)
Kérdezz engem bátran, ugyanis a hajó miatt nagyon sok kaja-pia-fűszer, és egyebek elkészítési módját, vagy szimpla megnevezését kellett bemagolnunk, és megjegyeznünk. Sok mindenre emlékszem még ;)

váj mí 2013.06.20. 00:22:00

@Jess G: Ahham, és ha a gumóból főzöl majd egy redukciót, az miben tér el a megőrölt mag intenzitásától, hm?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.20. 00:22:36

@váj mí: nem mondom, hogy kifejezetten elutasitanek egy jo magyar fustoltkolbaszt
de mar nem keresem
10 eve meg kepes voltam kerulni majdnem 100 merfoldet a magyar henteshez Orlandobol Tampara
ma 100 metert sem:)
ez van
mindeki mas, meg hateuropan belul nem nagy kunszt magyar tejfolt szerezni a rakottkrumplihoz, amin magyar kolbasz van

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.06.20. 00:41:14

@váj mí: "Hm, most nézegetem a Gordon Ramsay-féle Hell's Kitchent. Az egyik évadban a vesztes csapatnak mindenféle finomságokat szolgáltak fel ebédként (és büntetésként), úgy mint marha- és sertésmáj, marhanyelv, malacpofa, pacal, vesepecsenye ... És ez ezeknek az idiótáknak büntetés!"

:-D errol eszembe jutott a Bizarre Foods c. show, biztos ismeritek:) Annak egyik reszeben a vallalkozo kedvu show host Mo-n jart, es kakashere porkoltet meg egyeb "egzotikus" eteleket evett:) Ugyanennek a musornak az analogiajara csinalt egy apa-fiu paros par videot, es az egyikben borzaszto elszantan es batran kostolgatnak disznosajtot (head cheese) ill. kenomajast (liver wurst :)))) Erdemes megnezni:))) www.youtube.com/watch?v=JppznJ4yOdU

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.06.20. 00:45:05

@Jess G: " itt ilyen óriás "cukkini" szerű tökök vannak, nem sárga ugyan, hanem csíkos, és utálom a tökfőzeléket,de már csak azért iski fogom próbálni, h működik-e főzelékként, sztem igen "

Mi Mo-n is sokszor csinaltunk cukkinibol tokfozeleket:) a kertunkben nott hatalmas cukkinik meg jobbak voltak fozeleknek, mint a nagyomanyos tok. Ugyanugy kell elkesziteni, en nagyon szeretem, itt hianyzik is nekem, csak baby cukkinit lehet kapni, abbol eleg maceras annyit lereszelni, hogy egy fozeleknyi legyen:) De kiproaltam a spaghetti squash-t, ami rakott, toltott toknek kivalo:)

sírjatok 2013.06.20. 00:45:19

"Amikor új útlevelet rendeltem, az útlevelet kiállító rendőrkapitányság SMS-ben értesített, hogy elkészült az okmány, mehetek átvenni."

Azé' ez MO-n is létezik :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.20. 00:45:49

@Zsuzsi65: na ilyeenektol hatarolodik el a kedvesem, teljes mertekben
en meg nem teljes mertekben, de a disznosajt sem a regi
a szocializmusban a disznosajt is jobb volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.20. 00:46:50

es meghalt az utolso normalis szocialista
Horn Gyula

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.06.20. 00:57:36

@hagyma: "na ilyeenektol hatarolodik el a kedvesem, teljes mertekben
en meg nem teljes mertekben, de a disznosajt sem a regi
a szocializmusban a disznosajt is jobb volt "

Haha, az en ferjem is elegge fura szemeket meresztett a disznosajtra...:)) meg emlekszem, hogy gyerekkorunkban apukam vett idonkent a hentesnel disznosajtot, es mi is megkostoltuk, nem volt rossz:) de azota sem ettem, nem mintha hianyozna, inkabb nosztalgia:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.20. 01:00:47

@hagyma: A gulyasrol jut eszembe, olyan szep marhahust vettem, van krumpli, repa is, gyartunk hozza csipketket, huha holnap olyan gulyaslevest rittyentunk :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.20. 01:12:47

@Zsuzsi65: az
de tenyleg jo volt
neha kicsit szoros, nade so...
@tildy:): Mary kedveli a gyulyast, de a tokom forditja ra az idejet
\ha mar marha es nem steak akkor egy jo marhaporkolt
\ami majdnem gulyas vegulis....

ma hoztam a hotelbol grillezett zoldsegeket
pasta primaverat
megalltam sort venni es vettem melle baked pork chopsot az Inglesben
olyan 3 tanyert rittyentettem magunknak, hogy megszolalt:)

váj mí 2013.06.20. 01:12:54

@Zsuzsi65: Khm, inkább nem nézem meg ;)
De azért szoktam röhögni, Ramsay műsorain... ha valami fűszeres, az neki már szétégeti száját :D. Különben -most elvonatkoztatva a Hell's Kitchentől, mert az csak egy show ...-, de Ramsay irl sem bírja a fűszeres kajákat. Kurva jó az ízérzéke, a fűszereket felismeri, csak ritkán tudja értékelni. Főleg a kapszaicinra allergiás ...

váj mí 2013.06.20. 01:17:54

@Jess G: Khm, nevezz íz-érzéketlen baromnak, de eddig még nem tudtam rájönni, hogy mi az ízbeli különbség a a mezei és a római kömény között ....
Az édeskömény viszont más, az desszert-fűszer ..

váj mí 2013.06.20. 01:19:39

@hagyma: Horn mikor a tökömben volt normális?
Különben nyugodjék békében, meg minden ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.20. 01:28:28

@váj mí: hat ne politizaljunk
benne meg azt lattam, hogy ugy ertekeli a munkat de nem verkommunista
csak bankarokkal nem lehet fenntartani a vilagot
de surgosen haggyuk
osszekotteteseid reven van tudomasod mia a helyzet a prostifronton sevedorszagban
ilyen szabatos meztelensegekre meg ilyenekre emlekszem ifjukorombol, de kupikrol nem tudok

a kerdes Rekanak is persze
vannak -e bordelyhazak Stockholmban?

kovacs55 2013.06.20. 01:37:40

@diggerdriver: @think different:
Ha nem lenne olyan jó a svéd konyha, akkor miért járna az összes dél-budai és budaörsi vállalkozó és műkörmös az IKEAba húsgombócozni?

IKEA husgomboc= elb@szott fasirozott, se ize se buze...

kovacs55 2013.06.20. 01:47:39

@Réka ‎:
tököm tele van mikor azt hangoztatjak allandoan hogy ebben meg abban ök a vilag legjobbjai (värdens bästa) pedig nem...egyaltalan nem...esetleg abban hogy akar nö letedre ugy az orrodra csapjak a csapoajtot/forgoajtot mint a pinty, arrol nem is beszelek hogy sokan nem ismerik a zsebkendöt hanem a tenyeruk melle direkt le a földre fujjak ki az orrukat, ez olyan divat mint a kinaiaknal a földreköpködes es ha nem vigyazol leköpik a cipödet...ja meg a bago (snus) köpködes, talalsz mindenhol meg a plafonon is kiköpött bagot, meg a nök is bagoköpködök...kulturorszag...nesze neked...

kovacs55 2013.06.20. 01:56:28

@Babette_:
alapvetően nem értem, hogy lehet északra költözni:) ott azok laknak, akik oda születtek és nem hallottak még a meleg helyekről:)

Valamikor a közepkorban a hulyeket eszakra zavartak...minel messzebb europa közepetöl...

kovacs55 2013.06.20. 02:02:14

@Gyurcsótány Ferenc:
szerintem nem jarja,hogy sokan Magyarorszagot mindenben lehuzzak es a skandinaviat az egekig magasztaljak.
1000 szazalekban egyetertek veled, mostanaban nagy divat fikazni Magyarorszagot es visszaköpködni, ocsarolni...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.06.20. 02:05:12

@váj mí: "Khm, inkább nem nézem meg ;)" pedig ez tenyleg jopofa:) kb. 10 ev koruli kisfiu es nagyon "macso" apukaja hosiesen gyuri magaba a kenomajast, utana pedig....tararara...dobperges - meg a szornyu disznosajtot is megkostoljak:)))) a legviccesebb, amikor a kb. 2 eves kisocs is besetal a kepbe, es ker a kenomajsbol:))) neki izlett :))))))
www.youtube.com/watch?v=JppznJ4yOdU

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.20. 02:10:30

@kovacs55: azert valljuk meg mentalitas teren elorebb tartanak....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.20. 02:24:17

@hagyma: ketszer? atyaeg.Nem baj, egyetek csak a genmanipulalt kukoricabol keszult kajakat.Meg az olyan huspogacsat, amibe siman kerulhet belsoseg, holott Mary utalja.

Világpolgár2012 2013.06.20. 02:39:01

@Zsuzsi65:
Angliában ezt marrow-nak hívják, ha ugyanarra gondolunk. Egyébként tényleg csak óriás cukkini, ha nem szeded le a cukkinit normál méretben, akkor marrow lesz belőle. Én töltve vagy lecsónak szoktam megcsinálni.

Világpolgár2012 2013.06.20. 02:51:46

@Jess G:
A férjem is szokott érdekes dolgokkal előállni a bbc goodfood-nak köszönhetően :)

Egyébként most lehet kapni észak atlanti-óceáni (nem tenyésztett) tőkehalat még a szupermarketekben is, ha esetleg mégis megkóstólnál egy jó fish and chipset :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.20. 03:13:21

@tildy:): azt esszuk
minden kajank genmanipulat
mar mis is genmaipulaltak vagyunk
mar egy rendes genem nincs, mind manipulalt

/azert csaxolok, olyan 60- 80 dollaros kajakat viszek haza a hotelbol, napi szinten, csak ebedre, kizarolag farmokbol dolgozik a chef, ez hirdetve van es buszke is ra, most nyert veresnyt is, meg ilyenek, nade bezzeg a genmanipulalatlan fustoltszalonna:)/
Mary nem eszik huspogacsat, azt sem tudom mi az?/
ha fasirtra gondolsz azt en allitom ossze, az rendben van, ha hamburgerre, akkor jelzem, mi megnezzuk hol eszunk hamburgert

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.20. 03:17:23

a kukoricanal meg azt jelenti, hogy genmanipulalt, hogy kezelik, ne egyek meg az eloskodok
senkinek semmi baja nem lesz belole
jobb mint a permetezes
csaxolok
es Mary nem utal semmit, meg mindig nem erted
nem eszik - foleg elvbol - allati belsosegeket
nem akar majat zuzat szivet es pacalt zabalni
engedtessek meg neki:)
thx

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.20. 03:19:46

hagymas vert sem akar

megkerdeztem
ez egy ilyen no
neki szemet ami az allat belsejeben van, nem etel
es a veret sem akarja megenni
ez van
alaszkaban is a kutyaknak dobjak a belsoseget....
es meg sok helyen

pappito · http://pappito.com 2013.06.20. 04:46:34

na, most azat is megtudtam, hogy UK-ba mustárt kell vinni, mert az ottani az szar. Bezzeg a globus. Az csudafasza. Az olyan jó, hogy sopánkodni kell, hogy a briteknél a mustárt színezik, a globusban van kurkuma, ősi magyar fűszer.

Globus mustár: víz,ecet,mustármag,cukor,konyhasó,természetes színe-zékek(karamell,kurkuma),fűszerkeverék,tartósítószer(Na-benzoát),aromák.

Colman's (ami nem a legjobb, de kiváló mustár): víz, mustár, só, cukor, fűszerek, citromsav.

A britek tökhülyék!

pappito · http://pappito.com 2013.06.20. 04:47:48

@hagyma: és mondd, hogy áll a krumplipürével?

pappito · http://pappito.com 2013.06.20. 04:49:30

Ja, és a Colman's sima mustárja (non prepared/powder) az csak mustárból van, nem kell bele Na-benzoát meg a fene tudja mit kotyvasztanak globuszék.

Mustárt a britek meg az oroszok tudnak csinálni, de a magyar bugris azt jobban tudja, mint mindent.

DieNanny CH 2013.06.20. 06:06:18

@pappito:

Már megint kezded??? :-D

Mustárról ketchupra evickélve: Anyukám egyszer házilag csinált ketchup-ot. Jobb volt, mint amit valaha ettem!!!

pappito · http://pappito.com 2013.06.20. 06:08:20

@DieNanny: mit kezdek? örömmel látom, hogy kétszáz éve a piacon levő, tradicionális szeméttel nem mérgezi magát a magyar a szétszóratásban, hanem hazajár mustárért. :)

a jég hátán is...

DieNanny CH 2013.06.20. 06:21:11

@pappito:

Mármint azt kezded, hogy: Mit is szeret Mary...???
:-)

pappito · http://pappito.com 2013.06.20. 06:25:48

@DieNanny: csak mintha ezt nem tisztáztuk volna :) belsőséget nem, vért nem, de krumplipürét? jobb az ilyesmit biztosan tudni... :)

A Spanyol Inkvizíció 2013.06.20. 07:43:52

@hagyma: persze persze!

a világ legjobb dolga, hogy génmapilulált szart tolsz az arcodba.

mondjuk te már nem leszel jobban idióta, az kommentjeidből simán lejön bárkinek.

Te egy kisebbségi komplexusban vergődő amerikamániás barom vagy. Minden jó, ami amerikai, minden szar, ami nem!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.20. 08:13:16

@Mrsmihaly:

Csődbe ment cég tulaja nem alapíthat új céget? Kétlem.

Void Bunkoid 2013.06.20. 08:31:10

"Ezt a rendszert sokan kritizálják, mert a coaching cégek, ahhoz képest, hogy milyen iszonyatos lóvét akasztanak le az államtól, állítólag nagyon kevés embert segítenek munkához, amolyan felnőttmegörzőként üzemelnek"

Ezen én már nem csodálkozok. 2013 van - nemcsak Svédországban, de a nagyon harmadik világ kivételével BÁRHOL a világon hülye módon a konkrét termelő munkák döntő többségét gépek végzik (vagy gépesítettek, és századannyi emberi munkaerő szükséges hozzá, mint tisztán kézi kétkezi munkával). Viszont az utópista-kommunista javak-elosztása-egyenlő-mértékben sehol nem valósult meg, a javakat bezony pénzért adják, az ember meg úgy jut pénzhez, ha valamit ő maga dolgozik. Így ne csodálkozzon senki, hogy a világ fejlett részén a munkalehetőségek-állásoknak már sajnos döntő többsége nem a termelésben, hanem a szolgáltatásban található, és nagyrészt igazából ilyen vonatkerékpumpáló jellegű, hótfelesleges kamumunka (gyakorlatilag RENGETEG 7/24 jellegű helpdesk/telesales szolgáltatás is az, szerintetek normális ember az, aki vasárnap éjjel 11-kor vagy karácsony este akar telefonon vagy neten új IPTV csomagot meg thaiföldi nyaralást rendelni? :))))

Ez van, ezt kell szeretni :P

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.06.20. 08:46:52

@bpetya75: Fotok alapjan a 60-as evekbeli Stockholm elegge hasonlitott a mostani (vagy inkabb 10-20 evvel ezelötti) Budapestre, marmint ugy ertem hogy az öreg budapesti lakohazak mostani allapotara.

Stockholmban valamiert ugy döntöttek, hogy modernizaljak a belvarost, es egyszeruen leromboljak a regi hazakat, ahelyett hogy felujitottak volna öket. Ezeknek a (felujitatlan) szazeves berhazaknak van egy sajatos hangulata, de teny hogy sok penz beleölese nelkul szep lassan elsorvadnak. Valoszinuleg ezt akartak megelözni Stockholmban, es meg viszonylag koran lebontottak öket.

De voltak tüntetesek is annak idejen a varosrombolas/atepites ellen.

Ezen az oldalon talaltam par fotot a hatvanas evekböl; egy-kettön latszanak a regi hazak is:
www.helander.se/index.php/en/donald-helander/stockholm-pictures-from-the-1960s/3-stockholm-pictures-from-the-1960s/detail/492-661134.html

Mrs. Clayton 2013.06.20. 09:00:00

@váj mí: hát az kizárólag azért van, mert valamelyiket nem kóstoltad
mondok egy egyszerűt
ha a chilis babhoz nem raksz római köményt, akkor annak nem lesz az a jellegzetes íze, na az a római kömény
most abba ne menjünk bele, h az eredeti recept szt az csak hús és bab
azért hívják a római köményt angolul cuminnak, míg a sima köményt meg caraway seedsnek, mert két külön fűszer
@Világpolgár2012: a gyerekeim mennek nyaralni egy hónapra, így lesz időm olyanokat enni, amiket csak én szeretek, majd csinálok, eddig az átlagosnál drágább éttermek sem nyűgöztek le és a talponállók is pocsék kajákat adnak, így kénytelen vagyok magam főzni, mondjuk imádok

Mrs. Clayton 2013.06.20. 09:06:47

@Zsuzsi65: kv-zás mellé kikerestem mi a neve és hogy néz ki, marrownak hívják és ő az:
www.thompson-morgan.com/vegetables/vegetable-seeds/pumpkin-squash-and-courgette-seeds/marrow-tiger-cross-f1/810TM
sztem tuti jó főzeléknek
egyedüli gondom a tökgyalu, bár állítom, h csak egy jó kés legyen egy konyhában, szóval majd megoldom

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.20. 09:20:07

@Void Bunkoid: el kell fogadni, hogy Nyugaton az ipari társadalmat magunk mögött hagytuk és a tudás alapú társadalom felé mozdultunk el, az ipart elvégzi helyettünk más, ebben semmi furcsa vagy megbotránkoztató nincs. Amíg az ügyfél úgy gondolja, hogy értéket teremtünk a számára, addig bizony hiába gondolja úgy pár maradi ember, hogy a tudás és a szolgáltatás nem érték.
@kovacs55: vannak érdekes dolgok, de elvégre ez az ő országuk, az ő kultúrájuk. Vagy megszoksz, vagy megszöksz. Persze kritizálni lehet, szoktam én is, de azért egyelőre a pozitív dolgok többségben vannak.
@Barátusz: nem utállak :) az, hogy "kényelmes" meg "fiatal" inkább dicséret, mint kritika. Persze, hogy kényelmes vagyok, miért lennék bármi más, nem is értem? A kérdéseidre pedig többször és kimerítően válaszoltam. Az, hogy neked nem tetszett vagy nem volt értelmezhető, sajnálatos de teljesen más téma. Mellébeszélni nem szoktam :)
Egyébként gondolkoztam rajta, hogy legyen-e lelkiismeret-furdalásom, aztán arra jutottam, hogy nem lesz. A főnököm úgy vett oda, hogy nem járt utána, mit tudok és mit nem, majd két évig felém se nézett, nem küldött továbbképzésre, vegetált ő is. Őt viszont azért fizetik, hogy az alkalmazottait tartsa karban szakmailag és mindenkit ellásson kellő feladattal. Ha őt ennyire nem érdekelte a dolog, akkor én se törtem magam túlzottan. Csak aztán neki fentről a körmére néztek :)

Void Bunkoid 2013.06.20. 09:45:14

@Réka ‎: a gond nem azzal van, hogy "más végzi el", hanem azzal, hogy a termelés nagyrészét nem _emberek_ végzik. Ergo kiesik egy rakás munkahely - egy rakás tudásalapú szolgáltatás meg - megjegyzem sajnos - még mindig csak hobbinak/karitatívnak tekintett valami, ergo lehet jótékonykodni meg drogprevencióskodni meg blogolni ilyen népművelő jellegű szakot végezve civil szervezetekben INGYEN vagy tök nonprofit alapon, csak a szervezet működését fenntartva.

Kaját a bótban viszont csak pénzért adnak. És az emberek egyre többen vannak, és ennek megfelelően azok is egyre többen vannak, akik egyre éhesebbek és dühösebbek. Nem lehet mindenkiből személyi edző meg modell meg életmódtanácsadó, egyrészt mert nincs is annyira szükség, másrészt meg bármilyen hülyén is hangzik, sok ember igenis nem észosztóként és karrierlétrán lépkedőként, hanem nemokos, nem karrierista, de szorgalmas hangyaként képzelné el az életét, viszont ilyen jellegű meló meg egyre kevesebb van. Majd jönnek a neoludditák :P

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.20. 09:47:17

@Void Bunkoid: pont a leginkább tudás alapú társadalmakban van a legkevesebb éhes és dühös ember, és az ide még nem fejlődött országokban a legtöbb.

Void Bunkoid 2013.06.20. 10:03:39

@Réka ‎: no de akkor mi volt az a kukaborogatás pár hete Malmőben? :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.20. 10:09:58

@Void Bunkoid: ja kérem, a semmirekellő huligánt nem szabad összetéveszteni a valóban dühös és éhes polgárral :) épp most olvastam egy remek összefoglalót, magam sem tudnám jobban megfogalmazni:
stockholm.blog.hu/2013/05/21/zavargasok_a_kulvarosokban#comments
röviden: mindenük megvan ahhoz, hogy akár miniszterelnökök lehessenek...

Void Bunkoid 2013.06.20. 10:21:17

@Réka ‎: nodehát a huligán is leginkább azért, mert nincs melója, sajnos a fejlettországban nem tud borsót válogatni meg ájfónt összerakni a futószalagon, mert a fejlettországban ha ilyen termelés van, azt robotok csinálják, ha meg hazamegy Hátaztánba, ahova még szerveznek ki ilyen melókat kézzel, ott meg éhenhaláshoz is kevés lóvét kap érte, valamint ott - az előbb említett fizetések miatt is - többynire polgárháborús/anarchikus állapotok szoktak uralkodni.

Tanulni coachnak meg ilyen egyéb 1st world melókhoz viszont szerencsétlennek nincs előképzettsége meg nyelvtudása.

Ez ilyen 22-es csapdája sajnos - a már előbb említett ludditás cucchoz hasonlóan, megint az történik, mint a 19. század elején, a gépesítés elveszi a jelentős számú képzetlen tömeg elől a melót, csak mostmár az sem működik, hogy akkor a képzetlen munkaerő átképzi magát szolgáltatásszektorbeli különösebb képzettséget nem igénylő munkavállalóvá, mert ezekkel már bezony Dunát lehet rekeszteni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.20. 10:25:18

@Void Bunkoid: dehogynem működik, csak ahhoz le kell ülni az iskolában és be kell látni, hogy új idők járnak és alkalmazkodni kell. A legtöbben nem azt dolgozzák, amihez igazán affinitásuk lenne. Egyébként Svédországban is van még ipar, itt a sok bánya, autógyár, fakitermelés, lehet válogatni, ha valakinek nagyon kell.

váj mí 2013.06.20. 10:43:16

@Jess G: Ahham, akkor itt lehet a baj, mert a szárazbabot én semmilyen formájában meg nem eszem... ;).

BTBTBT 2013.06.20. 11:56:56

@pappito:
Egyéni preferenciákról volt itt szó, nem arról, hogy melyik országban készítenek jobb mustárt.

A kedvedért kivettem a hűtőből az Univert, és ez van ráírva: Összetevők - ivóvíz, ecet, mustármag, cukor, só, fűszerek, színezék (karamell).
Aztán vastagon kiemelve: Hozzáadott tartósítószer nélkül.

Csak szólok... De majd megnézem a Colman's-t is.
Ettől függetlenül korántsem biztos, hogy csak az van a termékekben, ami a cimkére rákerül. :)

kovacs55 2013.06.20. 12:33:12

@Warlimont:
Csak azt nem ertem hogy rengeteg 3. orszagbeli kiskoru hogyan talalja magat hirtelen (szulök nelkul) Svedorszagban, irni olvasni nem tudnak, terkepet soha nem lattak, megis tudjak hogy van valahol egy orszag ahol probalkozhatnak (talan keresztul usznak a vizeken, tengereken???). Beilleszkedni nem fognak es dolgozni sem (talan tiltja a vallasuk??), jogaikat kivulröl tudjak de a kötelesseguket meg a tarsadalom veluk tamasztott elvarasait azt nem...ugy szar ahogy van de mar kesö es ez csak rosszabb lesz. 50 ev mulva nem talalsz svedet de meg feher embert sem arrafele.

kovacs55 2013.06.20. 12:43:15

@Kovermadar:
Én bízom a következő kormányokban, hogy megvágják a segélyeket és onnantól nem éri majd meg henyélni vagy idejárogatni menekültként....

Olyan segelymegszoritasokat amiket pl. a magyarok meg nemetek bevezettek meg kötelezö közmunka, stb, nos olyanokrol ne is almodjunk mert az ott LEHETETLEN, millio falvedo, libsi egyböl megvetoznak söt az erintettek ujra langbaboritanak az orszagot...

kovacs55 2013.06.20. 13:08:23

@Kovermadar:
Sajnos a bevandorlokerdes Svedorszagban TABU, hivatalosan NEM LEHET, NEM SZABAD beszelni rola es a problemat a szönyeg ala söprik...ugy a politikusok mint az ujsagok, radio, TV...

kovacs55 2013.06.20. 14:45:45

@Kovermadar:
Jöjjön bárki, aki akar és dolgozzon. Ha nem dolgozik, akkor menjen haza, mert éhező szájból van bőven svéd is (OK, munkanélküliből).

Valahogy igy kene ott is csinalni:
Welcome to Hungary: lesitteljük a menedékkérőket

index.hu/belfold/2013/06/20/fokozott_vedekezes_a_statiszta-turistak_ellen/

Világpolgár2012 2013.06.20. 15:01:32

@Jess G:
Ez így van, jó fish and chipset kifogni akkor biztos, ha otthon csinálod. Mondjuk ritkán esszük, de én is belefutottam már mindenfélébe. A legjobbat, amit nem én csináltam, azt Folkestoneban ettük a halpiac mellett. Ja, és tényleg drága étteremben azt enni, teljes pénzkidobás :)

Zsuzsinak írtam a marrowhoz, hogy az igazából óriás cukkini. Ha nem szedjük le "kiskorában", akkor ilyen nagyra nő. Nekem ízben nem hasonlít a tökhöz, bár én is utálom a tökfőzeléket, így ahhoz nem tudom hasonlítani. A legtöbbször megtöltve szoktam csinálni és a "húsa" cukkini ízű. Viszont itt rengeteg féle tök van, szerintem több, mint otthon, csak ki kell próbálni, hogy melyik a legjobb főzeléknek, ha már nagyon azt akar az ismerősöd enni :)

BTBTBT 2013.06.20. 15:58:17

@Réka ‎:
A fiatalság jóval kevesebb tapasztalat szempontjából nem hangzik annyira jól. És hogy a kényelmességgel sincs semmi baj?

Tudod, az nem semmi, amikor - közvetve - a főnöködet hibáztatod azért, mert nem tett semmit az ellen, hogy kirakjon vagy betanítson, és te közben lelkiismeretfurdalás nélkül elszöszmötöltél ott évekig, más, alkalmasabb személytől elvéve a munkalehetőséget.
Annyira elhitted magadnak, hogy teljesen okés ez a hozzáállásod. Még jó, hogy engem nem tudsz meggyőzni. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.20. 16:12:43

@Barátusz: a fiataltól nem is várható el túl nagy tapasztalat, ez tehát ismét csak nem gond.
Az pedig, hogy te mit gondolsz, a te dolgod, engem nem abszolút zavar, nem érint, innentől még szép, hogy csak saját magamban kell lerendeznem, hogy nekem mi az okés :)

BTBTBT 2013.06.20. 16:17:10

@Réka ‎:
A te dolgod, de azért nyilvánossá tetted, hogy a fiatalos önzőséged nem ragad le olyan gázos viselkedésnél, hogy kárt okozol az alkalmatlanságoddal. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.20. 16:19:32

@Barátusz: persze, hiszen egyáltalán nem szégyellem, ami történt (gondolom, téged leginkább ez zavarhat); a felelősségből pont annyit vettem magamra, amennyit ott és akkor helyesnek gondoltam, hogy erről más hogy vélekedik, az az ők dolguk. A vélemény szabad.

M. Péter 2013.06.20. 20:05:36

@Barátusz: Az igazi angol Colman's-féle mustárporból saját maga készîti a mustárját. Érdemes kipróbálni, 100% mustár mindenféle színezőanyag és adalék nélkül.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.06.20. 20:22:08

@Jess G: "egyedüli gondom a tökgyalu, bár állítom, h csak egy jó kés legyen egy konyhában, szóval majd megoldom"

:-) En sem hoztam magammal, jobb hijan egy nagy lyuku sajtreszelot hasznalok :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.20. 20:54:09

@A Spanyol Inkvizíció: akkora kisebbsegi komplexusom van, hogy nagyobb, mint egy kalauz
neked is minden jokat, boldogsagot kivan a Pocsay csalad

Mrs. Clayton 2013.06.20. 22:04:28

@Zsuzsi65: na ez jó, mert igaziból azt se tudom, h eredetileg egy tökgyalu hogy néz ki, de a sajtreszelő jó ötlet
@Világpolgár2012: na majd mondom neki, h menjen ki a piacra és nézzen ott körül, én igazán nem látok sok különbséget cukkini és tök között, mert ugye a tök és uborka keresztezéséből lett a cukkini, de ha szted más, akkor elfogadom

bpetya75 2013.06.21. 08:01:17

@Bajen:

Köszönöm az infót!

kovacs55 2013.06.24. 11:35:54

Mar több napja arrol cikkeznek a sved ujsagok hogy megjelentek az orszagutakon, mellekutakon az orszaguti kalozok akik kirabolnak vagy megkopasztanak vilagos nappal...a RENDÖRSEG ISMERI AZ ELKÖVETÖ KOCSIK RENDSZAMAIT de nem tesznek semmit csak azt mondjak ne alljal meg...nesze neked joleti tarsadalom...megvedeni meg nem tudod magad mert ha eljar a kezed azert megbuntetnek...f@szom eszem megall...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.26. 08:29:08

@kovacs55: tudod, miért vannak ott a kalózok? Mert megtehetik. Ősöreg szakállas trükkökkel próbálkoznak, amelyeket Magyarországon és hasonló helyeken már meg sem próbálnának elsütni. De a svédek teljesen fogalmatlanok és felkészületlenül állnak a jelenség előtt, hogy őket valaki be akarja csapni. Az ő világukban ez nem fordul elő. Egy házaspár önszántából ezer koronát adott a jajveszékelő cigónak, de úgy ám, hogy csak 300 volt náluk, de a rabló elkísérte őket a legközelebbi ATM-hez és ott kivettek neki még hétszázat, hogy nehogy ne legyen elég...
Majd megtanulják ők is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása