oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 22. 06:50,  A magyar realitás és Svédország 243 komment

2013. május 22. 06:50 Határátkelő

A magyar realitás és Svédország

A tegnapi thaiföldi poszt után ma egy teljesen más világot mutatunk be Loriana segítségével. Kiderül, milyen a megalázó magyar kutatói lét után Svédországban folytatni a karriert, hogy ott sem minden egyértelműen csodás, de lehet boldogulni és közösen vadászunk majd albérletet is.

Karolinska Institutet.JPG

„Eddig nem született talán még írás a blogon arról, hogy a kutatóknak milyen kilátásai lehetnek külföldön. Azzal biztos mindenki tisztában van, hogy az, hogy a kutatók külföldre mennek pár évre a karrierjük korai stádiumában, nem egy új keletű dolog, ami az utóbbi 1-2 évtized folyománya lenne.

Annyiban változott talán a helyzet, hogy a rendszerváltással még inkább megnyíltak a kapuk, rengeteg a lehetőség, és sokkal könnyebb az adminisztráció is. A továbbiakban saját történetem osztom meg, hogyan és miért jutottam el Stockholmba.

Sokféle irányban gondolkodtam

Tavaly februárban kezdett el komolyabban foglalkoztatni a kérdés, amikor a doktori képzésem (biológusként egy orvostudományi doktori iskolában) végén jártam már, hogy merre tovább. Eléggé elkeserítő az otthoni helyzet, hogy szinte csak protekcióval lehet munkát találni, bár sokaknak ez bejön...

Bonyolította a szituációt, hogy egyáltalán nem voltam biztos benne, mindazon gyötrelem után, amit otthon átéltem (megalázóan alacsony ösztöndíj, rabszolgamunka stb.), akarok-e egyáltalán kutató lenni. Több más lehetőség is felmerült bennem, ezek alapján meglehetősen sokféle irányban gondolkodtam.

A védésem előtt, tavaly áprilisban kezdtem el komolyabban pályázni mindenféle álláshirdetésekre, illetve cégekhez, önkéntes munkára a világ másik felére is stb. A tanszéken ugyan maradhattam volna még pályázati pénzen kicsit magasabb, de ugyanolyan megalázó fizetéssel, mint az ösztöndíj volt (ez kb. nettó 125 ezer forintot jelent Ph.D-val), de az infrastruktúra alacsony szintje, illetve az egyetem elkeserítő helyzete visszatartott.

Például az egyetem rendszeresen zárolta, felezte a kutatási pénzt, amit nem az egyetemtől kaptunk, hanem egy kutatás támogatására létrehozott alapítványtól, ahova az adók 1%-ából felajánlott összeget utalták – mivel az egyetemi számlán tartották az alapítványi pénzt, az egyetem úgy gondolta, megteheti... igen, ezt hívják sikkasztásnak magyarul...

Nagy perspektívák

Nagyjából 15-20 helyre pályázhattam mindent egybevetve június végéig, ebből 10 volt biológusoknak meghirdetett posztdoktori hely. E között egy olyan sem volt, ami a doktori témámat érintette volna, viszont egytől egyig mind izgalmasnak ígérkezett, és olyan lehetőségeket láttam bennük, amelyek nagy perspektívát jelenthettek volna számomra a továbbiakban.

Hozzá kell tenni, hogy a doktori témám, habár lényeges kérdést feszegetett, nem épült alapjaiban nagy felfedezésekre, és ahogy fentebb írtam, a kutatási infrastruktúra igencsak limitálta a kutatás színvonalát.

Habár sokat publikáltunk doktori éveim alatt, ezek általában alacsony impakt faktoros lapokban jelentek meg. (Nem kutatóknak írom, hogy az impakt faktor a folyóirat minőségének mérőszáma, minél magasabb, annál jobb, habár csínján kell vele bánni. Lényegében azt jelenti, milyen az idézettsége az adott folyóiratnak. A jelentősége tudományterületenként változik, az orvosbiológia területén nagyon fontos, de például egy moszatkutatóknak szóló cikk már megint más kérdés, habár lehet nagyon nagy jelentősége, ettől még az idézettsége, folyományaként az impakt faktora a lapnak, amiben megjelentethető, valószínűleg mindig nagyon alacsony lesz.).

Mindazonáltal ezek a publikációk messzemenően szükségesek voltak a külföldi pályázatokhoz, úgyhogy hálával tartozom volt témavezetőmnek és az alma maternek is, mert a lehetőségeinket messzemenően sikerült kihasználnunk.

Mindezek után, szerződésem utolsó napján, június 30-án küldtem el pályázatomat egy, a stockholmi Karolinska Intézetben meghirdetett, posztdoktori ösztöndíjas helyre. Nem kellett sokat várnom, rá 2-3 hétre túl is voltam az első Skype-interjún, utána augusztus végére pedig kiderült, hogy megkaptam a helyet.

Szálláskeresés unortodox módszerekkel és a villámgyors regisztráció

Ezután sürgősen nekiálltam a szálláskeresésnek, unortodox módszereket is bevetve hozzá :D, végül is egy fórumon megismert orvos (azóta már jó barátom, blogja itt olvasható) és családja fogadott be az első időszakban.

Stockholmban nagyon nehéz szállást találni, egyedülállóként garzont bérelni reális áron lehetetlen. Szerencsére a Karolinska Intézetnek van egy online rendszere (UAC), ahol lehet pályázni szálláshelyekre posztdokként is – ezt már otthonról megtettem október elején.

Október 21-én érkeztem meg, 22-én már munkába álltam. Szerződésem még természetesen nem volt. A Migrationsverkethez (Bevándorlási Hivatal) interneten benyújtott regisztrációmat 2 nap alatt fogadták el (22-én hétfőn jelentkeztem, szerdán kaptam meg a borítékot arról, hogy regisztráltak, innentől legálisan tartózkodhatok és dolgozhatok Svédországban bármeddig – vagy amíg nem változik meg az EU-s törvény).

A Skatteverketet (adóhivatal) 24-én szerdán délelőtt kerestem fel személyi szám (Personnummer, ami egyben adószám, eü szám és még gondolom jó pár minden egyben) igénylése céljából, és pénteken kaptam kézhez azon a héten a borítékot, szerződésem még nem volt, csak egy nyilatkozat a főnöktől, amit csatoltam az igényléshez.

A bankszámlanyitás a személyi szám birtokában szintén simán ment, 1 héten belül megjött a bankkártyám. Ezután már meg tudtuk kötni a szerződést, és novembertől lettem hivatalosan posztdok a Karolinska Intézetben.

Sajátos posztdoktori lét

Az is megér egy misét, mit is jelent a posztdoktori lét itt. A svédeknek mindenre van szakszervezetük, és mindenki kicsikart valamilyen pluszt, minimálbért, szabadságot, egyéb juttatást, természetesen a posztdoktorok kivételével.

Ennek folyományaként alakulhatott ki az a helyzet, hogy egy Ph.D. hallgatónak lehet magasabb a nettó fizetése (igen, fizetése, nem ösztöndíja), mint egy posztdoknak az ösztöndíja, mint ami az én esetemben is előállt (bár így is 4-5x-öse az otthoni fizunak).

Azóta egyébként már létrehozták a posztdok szervezetet is, de az ösztöndíjon levő posztdoktori kutatók igen limitált jogokat szereztek eddig. Ezek közül mondjuk az egyik legfontosabb, hogy már elvileg nem utasíthatják el a Försäkringskassanba (társadalombiztosító) a regisztrációt.

Az mondjuk kérdés, hogy adófizetés hiányában milyen szolgáltatás jár, tehát például szülési vagy betegszabadság esetén táppénzre számíthatunk-e. Nincs szerződésben szabályozva az sem, mennyi szabadnap jár egy évben, illetve ezt hogyan vehetjük ki.

A posztdoktori ösztöndíjszerződések fél évesek, ezt hosszabbítgatják 2 évig, ezután vagy felvesznek fizetéssel, vagy elküldenek. Ez az ún. Karolinska policy, mert akkora a túljelentkezés, hogy megtehetik...

A fentiekből azért látszik, hogy itt sincs kolbászból a kerítés. Viszont nagy különbség az otthoni kutatási lehetőségekhez képest, hogy nagyjából 70-80x annyi kutatási pénz jut egy ugyanakkora csoportra.

Persze ez a témavezetőtől is függ, de itt legalább van hova pályázni, és nem évi 2-10 millió forintokat osztanak, ami magas színvonalú kutatáshoz semmiképpen sem elegendő. Nem utolsósorban meg kell említenem, hogy a kutatási témám jelenleg igencsak reflektorfényben van, 2012-ben ebben a témában nyerték a kémiai Nobel-díjat és Lefkowitz-cal élő kooperációnk van, mivel a témavezetőm az ő intézetében töltötte posztdok éveit. Nemsokára megjelenik az első cikk, amiben társszerző vagyok, illetve év végére egy elsőszerzős és legalább 2 társszerzős közleményt szeretnénk publikálni, tehát szakmai előrehaladás szempontjából egyáltalán nincs okom semmiféle panaszra.

Albérletek aranyárban

Az adminisztrációról már írtam fent, látható, hogy ennél simábban aligha mehetett volna. A szállásra visszatérve: az egyetemi szállást december közepétől kaptam meg nagyon közel az intézethez, de csak fél évre – ebből még 1 hónap van hátra.

A szálláskeresést elkezdtem már áprilisban, nagyon nehézkesen ment. A szállások aranyárban vannak itt, 5-6000 korona / hó alatt nem lehet szobához jutni, egy garzonlakás ennél még sokkal drágább a piacon.

Nyárra újra az orvos barátomékhoz költözöm, és szeptembertől szerencsére kapok egy egyetemi garzont újabb fél évre reális áron, 5400 koronáért. A svédek nagyon szocialisták, a szállással kapcsolatban azért is áll fenn ez a helyzet, mert a lakóközösség engedélye kell hozzá, hogy kiadhassák a lakást, amit csak limitált ideig, 1-2 évig tehetnek meg, azután vagy el kell adniuk, vagy be kell költözniük.

Amit sokan kérdeznek, hogy állok a svéddel. A svéd nyelvtudás a kutatáshoz egyáltalán nem szükséges, mert a kutatás nyelve az angol. Ennek ellenére elkezdtem az SFI nyelvtanfolyamára járni, hátha ragad rám valami – a svédek jó néven veszik, ha legalább erőlködik svédül az ember.

Az emberekről az a benyomásom ennyi idő után, hogy egyáltalán nem hidegek, mindenki beszél angolul, és nagyon segítőkészek. Rengeteg a bevándorló, aki viszont nem beszél angolul, de negatív tapasztalatom velük sincs.

Kutatóként a nagyvilágban

A fentiekkel arra próbáltam meg rávilágítani, hogy kutatóként igenis el lehet helyezkedni protekció nélkül, másrészt egyáltalán nem kell beleragadni a doktori témába, nyugodtan lehet váltani, ettől csak szélesebb lesz az ember látóköre.

Az adminisztrációról és az elengedhetetlen svéd nyelvtudásról is rémhíreket olvastam, ezekre is sikerült rácáfolnom a saját példámmal. Persze akkor, ha valaki nulla nyelvtudással, végzettség nélkül akar világot látni, biztosan nehezebb dolga lesz, mert itt nagyon nagy a konkurencia."

FOGADÓ A HATÁRON!!! Ma este magyar idő szerint 9 órától ismét megnyílik a Fogadó a Határon a blog Facebook-oldalán. Beszélgethettek és kérdezhettek - a ma esti vendég Timi, az egyiptomi országfelelős. Várunk Titeket este 9-től egy teljes órán keresztül!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutatás tudomány egyetem Svédország Karolinska

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr665312058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrsmihaly 2013.05.22. 20:57:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: HAHAHAHAHA, Te sosem eltel itt, vagy talan atutazoban tartozkodtal nehany napot/hetet. Ezek utan eltudod dönteni hogy Svedorszag mennyire elhetö, vagy elhetetlen. 29 ev utan garantalom, hogy sokkal elhetöbb orszag, mint Magyarorszag. Nem vitazok, itt elek( es nagyon jol), Te meg eljed az eleted ott, es pufogjal az elet arnyas oldalarol.

Loriana 2013.05.22. 20:58:07

@SilentDreams: Ha angolul jól tudsz, és németül egy kicsit, az már megfelelő alap lehet a svéd elsajátításához. Én épp csak belefogtam, egyelőre a nullánál eggyel jobb szinten vagyok (hétfőn vizsgázom), de a kiejtés egy magyarnak szerintem nem túl bonyolult, persze rá kell, hogy álljon az ember füle. Nem hátrány a zenei előképzettség sem :-))). Ha az adott munkahelyen munkanyelv a svéd, akkor simán megoldható, hogy egy év alatt elérd a kötelező szintet, ez ne tartson vissza.

Loriana 2013.05.22. 21:02:52

@Kovermadar: index.hu/kulfold/2013/05/22/nem_csillapodnak_az_etnikai_zavargasok_svedorszagban

Nem túl messze lakom innen egyébként. Semmit nem hallottam erről egészen tegnapig.

Mrsmihaly 2013.05.22. 21:09:08

@geeeteee: hat, remelem ezt a bugyutasagot Te sem hiszed el, amit itt összehordtal az ASYL tekinteteben. Nagyon, de nagyon nehez menekült statuszt kapni Svedorszagban. 1984-ben 5 ember kapta meg, ebböl mi voltunk 4-en(ferj es 2 gyerek). Szoval nem kell a SZ..rt hinteni, van itt eleg a hataratkelön.

Sanyi9 2013.05.22. 21:16:40

@Tökfőzelék: @geegee: @Kovermadar: gyerekek, gyerekek, rosszul csinaljatok. Kellett nektek ilyen cocialista orszagokba emigralni, ahol sok adot fizet az ember, azutan meg idegeskedtek, hogy az allam mire kolti a penzt. Van egy par arab orszag, meg Bermuda, Cayman szigetek, mittomen, na oda kell menni. Amugy, ha ennyire irigykedtek a segelyt kapokra, ti minek dolgoztok? Ez van, nem tudtok elni.

Sanyi9 2013.05.22. 21:18:39

@Mrsmihaly: az otodik szemely nem az Otto volt? A Toth Otto?

BTBTBT 2013.05.22. 21:19:08

@Philosoraptor:
Valóban többnyire angolt/németet tanítanak, de a szélesebb körben való alkalmazhatóság sem utolsó szempont. Ezekkel a nyelvekkel jóval több országban boldogulhat az ember, mint a svéddel.

Németo.-val és Ausztriával kapcsolatban jogos a felvetés, de mondjuk Svédország (Stockholm magasságában) ugyanolyan távolságra van Mo.-tól, mint Anglia, tehát ott nem annyira.

Mrsmihaly 2013.05.22. 21:27:09

@Sanyi9: Nev sosem jelenik meg az ujsagban a kimutatasok utan. Igy csak azt tudtam , hogy az 5 ember kapta meg a menekült statuszt, ami nagyon sok elönnyel jart.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 21:28:40

@Sanyi9:
Kevesebb az adó itt, mint Magyaroroszágon :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.22. 21:32:21

@én már a fény gyermeke vagyok: de, van, egészségügyben.Patológusként (lólábkutató, esetleg ösvénykereső a magyar fordítása... :D ) az egész országban szinte bárhol találni állást.A svéd orvosok valamiért nem nagyon maradnak az országban, mennek Norvégiába, Usába mégnagyobb fizetésekért, a helyükre meg jönnek a keleteurópaiak, spanyolok, arabok, stb.Most más szakmát nem nagyon tudok mondani, de eü-ben télleg van sok üres hely.Sok ismerős is szinte azonnal talál állást orvosi diplomával (tapasztalat).

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 21:34:42

@macamuca: "A magyar háztartásokon keresztül próbálnak adatokat és elérhetőséget szerezni az Európában dolgozó magyarokról."
(mármint az Unió)

Ha jól értem, akkor az Unió egyfajta személyes (=háztartásokon, tehát azok lakóin keresztül) megkereséssel próbálkozott/próbálkozik, azért, hogy megtudja, hányan-hova-stb távoztak Mo.-ról, valamint megpróbálja az egyének elérhetőségeit is megszerezni??"

Nem, nem az unió gyűjti az adatokat, az origo egész egyszerűen elbaszta. Ez az itthon a KSH által menedzselt SEEMIG projekt, a KSH által amúgy is gyűjtött adatokból indulnak ki, és névtelenül, adatvédelmi szabályokat betartva, adatfeldolgozás után a beküldött anyagokat megsemmisítve végzik a munkájukat. Senki nem kémked itt a kivándorlók után.

Sanyi9 2013.05.22. 21:38:53

@Mrsmihaly: ne haragudjon, igy ismeretlenben, de ha mar a viccet nem erti, akkor komolyra valtok en is. Peldaul: repository.forcedmigration.org/pdf/?pid=fmo:766
Eszerint, 1984-ben 4600 ember kapott menekult statuszt Svedorszagban. On honnan szedi ezt az 5-os szamot?

m.youtube.com/#/watch?v=2r9MQap_C5g&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D2r9MQap_C5g

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.22. 21:39:35

@Loriana: Hát jó, én aztán elhiszem, ha te mondod.Azt mondjuk nem értem, hogy oldják meg, hogy ne bukjanak le?És ha nem lehet bejelentkezni, akkor mi értelme az egésznek, a bérbevevő azonnal odébbál...Szerintem az lehet a háttérben, hogy valamit nem tudunk jól, se te, se én. Mi mondjuk direkt nem kerestünk sose magánszemélytől kiadandó lakást, mert semmi kedvünk nem volt egy magánemberrel egyezkedni (egy cég helyett) , kauciót fizetni, amit vagy visszakapunk, vagy nem, stb. Egy cég sokkal nagyobb biztonságot ad, könnyebben perelhető adott esetben, nem tud csak úgy felszívódni.Persze ez csak az én meglátásom...

Sanyi9 2013.05.22. 21:41:35

@Kovermadar: na latod, es megis idegeskedsz, hogy segelyeket fizetnek a te adodbol. Raadasul szomaliaiaknak. Ha legalabb etiopok lennenek, vagy mozambikiak, az meg elmenne, de szomaliaiaknak?!?!

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 21:42:51

@Barátusz: és ha megtanulsz svédül, akkor lényegében minden skandináv nyelvet megértesz. :) Mivel gyerekkorom óta nagyon bírom északot, svédül tanulok, de ha dán filmet nézek, azt is megértem nagyjából.

Ugyanakkor a posztban sugalltakkal ellentétben én egyáltalán nem ajánlom, hogy valaki svéd tudás nélkül nekivágjon, kivéve a nagyon-nagyon hiányszakmákat. Egészségügyben, senior IT programozó valami (és többet nem is tudok mondani, de biztos van még ez-az). Ha valaki nincs megtámogatva hiányszakma képzettséggel és vaskos munkatapasztalattal, akkor ne remélje, hogy angollal el fog helyezkedni. Beszélik igen, de ez munkához nem lesz elég.

Egy év alatt munkanyelvi szinten szerintem akkor lehet megtanulni svédül, ha jó nyelvérzékű és/vagy turbófokozatban tanulja minden nap több órán át a nyelvet az ember.

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 21:48:07

@SilentDreams: tök jó, hogy ajánlgatja mindenki, hogy angollal, némettel könnyen megy az! szerintem nyiss ki néhány svéd újságot, és nézd meg magad :) én mondjuk németül nem tudok, lehet, hogy azzal tényleg könnyű.
egy pl:
www.dn.se/

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:05:47

@szerengeti: Soldat mördades – ”möjligt terrordåd főcímet nem volt nehéz megérteni, holott eddig egy kukkot nem olvastam svédül, bár ahogy végigfutottam lehet a hollandnak több értelem lenen, bár nem tudok hollandul, de nekem arra hasonlított olvasás közben

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 22:10:57

@Jess G: oké, azért főcímeket biztos meg lehet, és némettel biztos könnyebb. Én mondjuk angolul tudtam előtte, és nem mondanám, hogy a bizonyos szavak hasonlósága segítséget jelentene, mert nem olyan nagy arányú azért - persze csak ha már választékosabb, nem csak köszönés és alapmondatok szintjén vagyunk.

SilentDreams 2013.05.22. 22:13:31

@szerengeti: "Brittisk soldat mördad i London. "

Németül: Britischer Soldat in London ermordet.

Szerintem sokat segít a német és angol tudás is, de azért nem olyan könnyű ez... :)

mommmmo 2013.05.22. 22:13:43

Bocsi, ez off, de szerintem viccesnek talaljatok:

blog.juan-n-ognen.org/2007/12/24/sleepless-and-depressed-in-budapest

Marmint foleg az utolso mondat foleg, hogy a kedves turista par noi tagja elhatarozta beoltozik bohoccal keresztezett csirkenek a metron, hogy kideritse, mosolyt tud-e csalni a magyarok elkampicsorodott kepere.
Kar, hogy azt nem tudjuk meg a blogbol, hogy vegzodott a projekt:))

SilentDreams 2013.05.22. 22:17:08

@Jess G: A hollandot sokkal jobban értem német + angol tudással. Ezt nehezebben, de simán kibogozható több dolog úgy is, hogy nem tudok svédül. Persze inkább olvasva, hallás után kevésbé...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 22:18:17

@szerengeti:
Kezdésnek nem a Dagens Nyheter kell neki, hanem a www.8sidor.se :) Az lightosabb :)

Én nem vagyok nyelvzseni, de a műhelynyelv elég jól megy (és ment kb. 1 év után). Menyasszonyom nálam nagyságrendekkel jobban beszél, igaz sokat is járt suliba.

Nem lehetetlen az, csak akarni kell és nem fennakadni azon, hogy a veckor-t miért ejtik vekker-nek :D (ha nem is mindenhol).

Lesz pár dolog, amit a svédek sem tudnak, hogy miért van, nem baj. Majd kijavítják :)

glinolid 2013.05.22. 22:23:14

@hagyma:
1. A Mo-i adoelvonas valahol 60-70% kozott van. A hallgato a csaladja, adoban kifizeti a foiskolai/egyetemi kepzest.
2. Az USA-ban, egy resident, 10-20%-os adoelvonas mellet, bagoert tanul allama foiskolajan,
3. Az USA-ban kulfoldiek (tiz)ezreit oktatjak, osztondijjal, akik kozul sokan tovabb is alnka a kepzes vegen. A te, meg ez en adombol kepzik oket (allami egyetemek).
4. Osztondijak. Amikor en kezdtem, az osztondijam kb. a hatoda volt az USA osztondijaknak ket evvel korabban meg csak a 1/10 kaptak meg a hallgatok, sokan emiatt el sem kezdtek a PhD-t.

2013.05.22. 22:24:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Jaj, hagyjuk már ezt a süket dumát. :)

2013.05.22. 22:26:42

@Barátusz: "Németo.-val és Ausztriával kapcsolatban jogos a felvetés, de mondjuk Svédország (Stockholm magasságában) ugyanolyan távolságra van Mo.-tól, mint Anglia, tehát ott nem annyira."

Gondoltam erre én is, csak fölöslegesnek tartottam leírni.

SilentDreams 2013.05.22. 22:29:28

@Kovermadar: Köszi az oldalt :)

Innen egy főcím:
"Våldet måste stoppas, säger statsministern"

5 másodpercembe telt, hogy megfejtsem német/angol alapján. Németül szerintem így lenne:

"Die Gewalt muss gestoppt werden, sagt der Staatsminister"

De nem vállalok érte felelősséget :)))))))))

2013.05.22. 22:30:32

@mommmmo: "The “Lonely Planet” guide to Budapest has a good overview of this syndrome."

Uhh. Ez azért így durva... :(

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 22:32:44

@Kovermadar: igen, az 8sidor tényleg nagyon jó, sőt asszem van a sverigeradionak is valami light verziója... most nem találom hirtelen.

Hát ja, mi sem tudjuk feltétlenül megmagyarázni a magyar nyelvtan furcsaságait... de nálatok még istenes lehet, Skånéban a durva a kiejtés, rendesen dános.

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:34:52

@SilentDreams: én nem beszélek hollandul mint mondtam, de egy használati utasítással el szoktam boldogulni, viccből el szoktam olvasni, sztem alap dolgokat a dobozokról, csomagolásról simán össze lehet szedni, ha az ember figyel

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 22:35:01

@SilentDreams: mondjuk engem direkt zavar a svédnél az angol, mert sokszor az angol szavak jutnak eszembe, vagy az angol kiejtés - főleg.

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 22:37:02

@SilentDreams: ő jó, persze azok a mondatok, amikben két szó van azon kívül, hogy London és brit, azért nem igazán kihívás.. valóban.

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:40:30

@szerengeti: nekem is úgy tűnik, h van pár németes szavuk, de csak angollal és némettel nem lehet mindent érteni, és nem tudom, h milyen ha beszélik, mert lehet egy kukk nem sok, annyit se értenék

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 22:43:08

@SilentDreams: na ez a sverigesradio light, bár az 8sidor is nagyon jó
sverigesradio.se/sida/default.aspx?ProgramID=493

ja meg az überkirály szótár
folkets-lexikon.csc.kth.se/folkets/

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.22. 22:44:44

@Jess G: Hogy néz rád az asszony, amikor hollandul olvasod a használati utasítást a szoba közepén? És mit mond, amikor felnyerítesz olvasás közben?

SilentDreams 2013.05.22. 22:46:52

@Jess G: Kis segítség: www.youtube.com/watch?v=TD8vA8ehULA

:))))))

Első éles találkozásom a svéd nyelv szépségével olyan 6-7 éve tán.... :D
Egy sípályán hallottam az Alpokban és világos volt, hogy nem holland, mert alig értem, de akkor mégis mi ez? Hát svéd :)

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:48:59

@mommmmo: én elmondhatom, ha Pesten meglátják a metrón a bohócarcú csirkét, akkor ráhívják a mentőket, meg a rendőröket
főleg, ha a csirke idétlenkedni is fog

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:51:11

@én már a fény gyermeke vagyok: szted én leszbikus vagyok v mi? nem tagadom, nem vok semmi rossz elrontója, ha úgy adódik, de eddig nőnek képzeltem magamat és férfiakkal létesítettem kapcsolatot, így nincs asszonyom

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:58:49

@én már a fény gyermeke vagyok: nekem feltűnt korábban is h pasinak néztél, de betudtam annak, h így kommunikálsz
no, most már tudod

mommmmo 2013.05.22. 23:02:00

@Jess G: :)) de ha spanyolul nyomja, akkor lehet, hogy meg elnezik neki..

Amugy nekem volt olyan elmenyem, hogy a 4-es 6-os villamoson 3 orult is volt egyszerre a kocsiban. Es mindegyik nyomta. Az egyik szitkozodott, hogy mennyi ember van, es foleg meg en is odapofatlankodok a babakocsival. A masik arrol elmelkedett hangosan, hogy mindenrol a rohadt katolikus egyhaz tehet, es foleg a papa.
A harmadik egy piros baszksapkas egyen arrol beszelt, hogy a villamos burkolata alatt gyilkos mehek elnek, es barmikor kiszabadulhatnak. Es azoknak van am csak arany elete, csak ott laknak, es meg alberleti dijat sem fizetnek.Es hogy o most jott a korhazbol (hatasvadasz csend, az emberek epp majd megpukkadnak a visszafogott rohogestol) es akkor hozzateszi, hogy vesemutetrol.

Lehet, ha tudnanak magyarul kisse szorakoztatobbnak tartanak a budapesti tomegkozlekedest ezek a turistak. Foleg amiota Lipotmezo is bezart.

Mrs. Clayton 2013.05.22. 23:05:03

@mommmmo: hát ez viccesebb lehetett, mint a csirkés ember, a veseműtéten felröhögtem, továbbra is azt mondom,h egy ártalmatlan csirkére rendőrt hívnak, míg az ilyen szerencsétleneket kiröhögik

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.22. 23:12:35

@mommmmo:
"4-es 6-os villamoson 3 orult is volt egyszerre a kocsiban. Es mindegyik nyomta"

Már csak Brian hiányzik a liliomos történetével.

"Consider the Lilly"....

Az EU meg eljátssza a rómaiakat a háttérben.

mommmmo 2013.05.22. 23:13:21

@Jess G: Szerintem ez az illeto nem banta, hogy kirohogik, sot, ingyen es bermentve vallalta a kozonseg szorakoztatasat.
Azt a sapkat is nem tudom honnan kukazta... nem is piros volt, bocsi, hanem repasarga:)

Egy olyan is volt, meg kismama koromban, hogy egy hajlektalan kulseju foghijas ember elmondta nekem, hogy latja en kismama vagyok, o meg az ugyvedi kamara elnoke, es igy, ha majd el akarok valni a gyerekem apjatol, tudjam, hogy kihez forduljak, mert o nagyon elintezi nekem.
Meg meg 1-2 fake telefonhivast is elintezett az utott kopott mobiljarol, amelyekben mint az "ugyvedi kamara elnoke" utasitgatta a "beosztottjait", hogy nyomatekot adjon a dolognak.

Szerintem ez is viccesebb mint a csirke. Karhogy a BKV eme hungarikumait a kulfoldi turistak nem elvezhetik a nyelvi akadalyok miatt.

BTBTBT 2013.05.22. 23:15:13

@szerengeti:
Amit írtam, nem mond ellent annak, amit válaszoltál, hiszen azt említettem, hogy az angolt és németet jóval több országban beszélik/értik. A skandinav nyelvek országaiból azért nincsen olyan sok.

Az meg általános szabály, hogy lehetőleg ne a célországban kezdje el tanulni a delikvens annak nyelvét, ha jó állást akar, de nem tudok hozzászólni a svédeknél lévő munkalehetőségekhez.

1 év alatt meg kell tudni tanulni folyékonyan írni/olvasni/beszélni egy európai nyelvet, ha az ember akarja.
Olyanokról viszont, hogy kínai, ne is beszéljünk. :)

BTBTBT 2013.05.22. 23:20:41

@Philosoraptor:
Nem kötözködés, de ha gondoltál rá, akkor önmagadnak meg annak a korábbi kommentedfnek mondtál ellent vele, hogy azért mennek Angliába/Németo.-ba Svédo. helyett, mert angolul/németül tanulnak, nem svédül.

mommmmo 2013.05.22. 23:26:12

@mommmmo: amugy Magyarorszag mar csak ilyen fonak vilag: az arufeltotoknek es az utcaseproknek gyakran tobb ertelem csillog a szemeben, mint a minisztereknek, es minel jobban elhatalmasodik valakin az elmebaj, annal boldogabb.

Lorinc 2013.05.22. 23:36:05

Jo iras, es legalabb Svedorszagbol :-)
Az elengedhetetlen sved nyelvtudast azert nem neveznem remhirnek. Van par szakma (mint pl. az enyem vagy a kutatoi) ahol valoban eleg az angol, de a legtobb helyen bizony elvarjka a sved nyelvtudast, meg akkor is ha valoban nagyjabol mindneki kivaloan beszel angolul (kiveve a bevandorlok, ahogy irta is a poszt szerzoje). Ez sajat tapasztalat, tobb ismeros is van aki evekig nem talalt itt munkat a nyelvtudas miatt, es ha meg is tanult, akkor is csak kulfoldi maradt aki hatranybol indult a svedekkel szemben.
Az ugyintezes nekunk is gyorsan ment, ebben persze az is benne van hogy akarcsak a szerzo, en is ug yjottem hogy mar megvolt itt a munkam. Ha csak ugy kijon valaki, akkor nem konnyu a helyzet, a personnummerhez lakcim kell, alberlethez viszont personnummer, ahhoz bevandorlasi hivatali engedely es igy tovabb, szoval ordogi kor. Nekem meg a bankszamla nyitashoz is kellett a munkaltatomtol igazolas, szoval azert a svedek fiygelnek az ilesmire. Nyilvan azert mert Svedorszagba is jokora mennyisegu fejlodo orszagbeli bevandorlo erkezett es erkezik folyamatosan. Hogy azok hogyan intezik el a papirokat nem tudom, lehet csak az EU-s allampolgarokat zaklatjak ilyesmivel az egyenloseg jegyeben :-)

mojoking77 2013.05.22. 23:54:27

Sziasztok,

Kicsit off.

Nem tudom hallottatok e mindenki kedvenc repterenek legujjabb huzasarol...
index.hu/bloghu/homar/2013/05/22/fizetos_lett_a_poggyaszkocsi_lisztferihegyen

Hogy mert nem mennek el az edes jo anyjukba. Ertem en, hogy a kormanyunk meg oket szivatja, de akkor is. En, aki eddig kormom szakadtaig vedtem ezt a fost minden lehetseges forumon, komolyak gondolkodok a becsi repteren, mint kovetkezo indulasi hely....
Bocs, kicsit felhuztam magam....

geeeteee 2013.05.23. 01:03:07

Tehát csak Dániában adták könnyebben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.23. 05:27:06

@glinolid: az elso 2 ponton eleg jol vidultam
a masik ketto mar valosaghu

nyuszigonosz 2013.05.23. 07:07:47

Tetszett a poszt, sok sikert Svédországban!

A kommenteket csak átfutottam: szerintem nem élhetetlen és rideg hely Svédország.
És milyen jó krimik vannak onnan!

csabakirályfi 2013.05.23. 08:06:29

@Lorinc: "...meg akkor is ha valoban nagyjabol mindneki kivaloan beszel angolul..." Ez mondjuk legendának jól hangzik, csak nem igaz. Sokan, de nem nagyjából és nem mindenki.
"A posztdoktori ösztöndíjszerződések fél évesek, ezt hosszabbítgatják 2 évig, ezután vagy felvesznek fizetéssel, vagy elküldenek. Ez az ún. Karolinska policy, mert akkora a túljelentkezés, hogy megtehetik..." Ez nem KI policy, ez mindenütt így müködik. Két év után állandó, vagy leves.

Void Bunkoid 2013.05.23. 08:11:50

"de ugyanolyan megalázó fizetéssel, mint az ösztöndíj volt (ez kb. nettó 125 ezer forintot jelent Ph.D-val)"

Már többen is reagáltak hasonlóan, de amúgy bruttó fizetésnek ez olyan 190 ezer forint. Ez pl a Tiszától keletre nemhogy "megalázó", de igen combos fizetésnek számít kis hazánkban - sztm még egy kutatónak is (tekintve a ma reggeli hírt olvasva, miszerint az ország népéből kétmillió embernek ennek a megalázó fizetésnek a fele sem jut havonta, a népsűrűségi illetve vásárlóerős grafikonokat szemlélve meg gyanítható, hogy ez a kétmillió ember nagyrészt a Tiszától keletre, illetve még esetleg Nógrádban és Baranyában lakik).

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 08:14:26

folytatódik...
tudom, ez nem igazán lehetséges, de vajon mi lenne, ha az ilyen bevándorlókat hazaküldenék?
index.hu/kulfold/2013/05/23/malmore_is_atterjedt_az_ostromhangulat/

Void Bunkoid 2013.05.23. 08:14:58

Viszont dicséret, hogy végre egy posztoló, aki sem informatikus-mérnök-fejlesztő (ezek többnyire "kalandvágyból" mennek ki, mert azért az ilyen munkakörűek itthon is bőven a top10 fizetésű alkalmazottak közé tartoznak...), sem bölcsész (na ők szoktak menni kávégépet nyomkodni valami eldugott sikátorba Londonban).

Void Bunkoid 2013.05.23. 08:19:44

@szerengeti: na mi lenne, az összes Amnesty International-szerű szervezet meg mindegyik ország Helsinki Bizottsága (érdekes, Európában szinte minden fővárosban van egy ilyen nevet viselő, kivéve Helsinkit :D), ja és persze az összes brüsszeli nyakkendős úr verné a tamtamot, hogy jaj szegények, hát ők az EMBEREK, JOGAIK VANNAK, nemszabad őket.

Érdekes módon valahogy Belgiumban ha nem EU-állampolgár külföldi vagy, véletlenül megállít egy rendőrbácsi, és nem mutatsz fel érvényes vízumot, úgy kipenderítenek az országból mint a sicc, és leszarják, hogy te menedékjogot kérnél éppen.

andaluzkutya 2013.05.23. 08:43:05

@Void Bunkoid: Az, hogy a Tiszától keletre fele ennyiből kell megélnie az embereknek sovány vigasz a posztolónak (vagy akár nekem). Szerintem jobb összehasonlítási alap, hogy pl. a miniszterelnökhöz képest mennyit keresett, és akkor már rögtön látszik, hogy alig tizedét. Miközben Svédországban nem hiszem, hogy a miniszterelnök tízszeresét kapná az ő kutatói fizetésének...

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 08:50:44

@Void Bunkoid: attól még, hogy bizonyos helyeken normálisnak számít, még lehet megalázó összeg....

M. Péter 2013.05.23. 08:59:24

@andaluzkutya: A svéd miniszterelnök havi fizetése 148000 korona. Lehet számolni.

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 08:59:45

@Void Bunkoid: ezek a gyerekek, akik most a zavargásokat csinálják, lehet hogy már Svédoban születtek, mindenesetre az szinte biztos, hogy a menedékkérésen túl van a családjuk, és teljesen legálisan vannak az országban.
De valamit az ilyen emberekkel kezdeniük kell... és jó lenne felébredni végre, felállítani valami keretet az integrációra, ahogy egyébként a dánok csinálták (hogy jól vagy rosszul, az más kérdés). Vagy az vár Svédországra, ami Franciaországban már évek óta megy.
Szóval csak gondolkodom... mert ez így ellenségeskedést szül népcsoportok között, a helyzet tovább fajulhat, holott sok EU-n kívüli bevándorló jól beilleszkedett, és rühelli azokat, akik most a rumlit csinálják, mert őket is megbélyegzik vele.

andaluzkutya 2013.05.23. 09:02:50

@M. Péter: Én a norvég miniszterelnök és az én norvég főorvosi fizetésem arányából indultam ki, ami kb. 1,5x-ös (nyilván a miniszterelnök javára:) ). Mo.-n ez volt 15x-ös (megintcsak nem az én javamra...)

Fejesrob 2013.05.23. 09:46:18

Érdekes, hogy ott sem fizetik túl a kutatókat, pedig azt gondolná az ember, a seggüket kinyalják.

Nálam csak a Kanári szigetek jöhetne szóba.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.05.23. 09:54:45

@Loriana: En konkretan 1 km-re lakok Husby Centrumtol, de a masnapi hirekböl tudtam meg, hogy gyujtogattak egesz ejjel.
A randalirozasok egyetlen "pozitivuma", hogy kizarolag a sajat lakotelepeiket erintik, a szomszedos környekre mar nem mennek at. Ezek elszigetelt gettok, ahova a svedek sosem teszik be a labukat, igy ök nem erzekelik a sajat börukön ezeket a zavargasokat.

Nigro notanda lapillo 2013.05.23. 11:13:34

@Kovermadar: bizony, ràadàsul az àltalànos- és középiskolàn tùl, màr a bölcsödei és az óvódai ellàtàs is sokba kerül, tehàt valakire aki "csak" érettségizik vagy szakmàt szerez és ùgy hagyja el az orszàgot szintén nagy összeget költött a tàrsadalom,
de valahogyan mindig csak az egyetemistàkra mutogatnak.

Loriana 2013.05.23. 11:34:19

@csabakirályfi: Ne haragudj, de tudom, hogy nem mindenhol működik így (pl. az Uppsala University-n, és a KTH-en sem), más kérdés, hogy lehet, hogy több helyen így működik, de attól még nem ez az általános.

csabakirályfi 2013.05.23. 12:50:12

@Loriana: Hm, ez érdekes, mert itt ülök az uu-n és hidd el, két év a postdoc max. Nem tudom, honnan az információd. A KTH-t ennyire nem ismerem, de tudomásom szerint ez egy általános szabály, ti. hogy ne lehess rabszolga a végtelenségig.

Loriana 2013.05.23. 12:51:22

@csabakirályfi: Nem maximumról, hanem a féléves szerződésekről vannak más információim. No meg az ösztöndíj összegéről is...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.23. 12:52:01

@Bajen: sajnos mostanra már teljesen normális, átlagos lakónegyedekre is kiterjedt a gyújtogatás. És még nem látni a végét, messze nem.
Egyébként a "szegény munkanélküli bevándorlók" mesét senki ne szopja be, a "szegény" lakótelepekbe rengeteg pénzt és erőforrást pumpálnak, külön "párbeszédrendőrség" működik, nehogy szegények túlságosan megsértődjenek a rendőri jelenléttől, stb. Ráadásul ezekben az iskolákban ugyanaz a tanítás folyik, mint az összes többiben, bárki kiemelkedhet, mehet egyetemre, lehet belőle bármi (ha pedig a helyi iskola nem felel meg, szabadon átmehet bárhova, ingyenes magániskolák tömege versenyez a diákokért). Csak ehhez otthon kellene seggelni a tankönyv fölött, gyújtogatás és kődobálás helyett, ugye.

andaluzkutya 2013.05.23. 13:00:46

@Réka ‎: Nem tudom Svédországban hogy van, de pl. Norvégiában csak a menekültekbe ölik a pénzt, az egyéb bevándorló oldja meg magának. Az egyéb bevándorlónak se a munkakeresésben, sem a nyelvtanfolyamban nem segítenek, azt mondják, oldja meg maga. Ez igaz akkor is, ha mint pl. nálunk is, az egyik felnőtt már dolgozik és nyilvánvaló, hogy a család itt fog élni. A menekültek ezzel szemben elég rendesen el vannak eresztve, mindent fizetnek nekik, és mint pl. egy menekült ismerősünk mondta, ha akar, akár élete végéig is járhat iskolába. Ebből következik, hogy nem akar dolgozni, mivel szavai szerint, az "fárasztó". A legnagyobb gond ezzel az, hogy a gyerekei is így szocializálódnak és a rendszer lehúzásában fognak jeleskedni, nem abban, hogy mint egy normális ember, elkezdjen dolgozni...
Amúgy gyanítom, hogy a balhéban részt vevő egyének nagyrészt menekültek, de lehet, hogy tévedek.

csabakirályfi 2013.05.23. 13:03:09

Det är möjligt att anställa en postdoktor tidsbegränsat i två år, enligt ett centralt kollektivavtal .
Anställningen får förlängas om det finns särskilda skäl .
Postdoktor
Anställningen som postdoktor kan förlängas till att omfatta längre tid än två år om det finns särskilda skäl enligt följande:

Ledighet på grund av sjukdom
Föräldraledighet
Ledighet för tjänstgöring inom totalförsvaret
Ledighet för förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer
Ledighet för klinisk tjänstgöring
eller andra liknande omständigheter

lüke 2013.05.23. 13:12:23

- a fizu>" 4-5x-öse az otthoni fizunak"
s az árak ? -párszorosa a bécsieknek
halvány emlékeimböl :mikor 15 Ös volt egy pizza .Göteborgban
40 Skr-98-ban talán-

lüke 2013.05.23. 13:14:46

@Réka ‎:
tényleg? a Calatrava toronynál is Malmöben?

2013.05.23. 13:14:48

Svédország is követi Angliát, Németországot és Franciaországot a fertőbe: index.hu/kulfold/2013/05/23/malmore_is_atterjedt_az_ostromhangulat/
Mennyivel békésebb a mi kis Magyarországunk.

lüke 2013.05.23. 13:19:48

@SilentDreams:
ja ,csak a segéd ige hiányzik,hogy helyes legyen a német:
ist vagy wurde stb
a magyarok igenyelö(e9k!
„Niemand muss müssen, aber alle, die wollen, sollen können dürfen.”

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.23. 13:19:51

@andaluzkutya: így van itt is, azzal kiegészítve, hogy a menekültstátuszt kb. csak annak nem adják meg, aki nem kéri, feltéve ha az illetőnek kellőképpen sötét a bőre. Kenyai klánokat számolatlanul, bemondásra fogadnak be, ha azt állítják, hogy szomáliak, mivel Szomáliából _mindenkit_ befogadnak, aki csak jönni óhajt. Ezek az emberek ott telepedhetnek le, ahol akarnak, a szoc utal nekik lakást, fizeti a lakbért, bútorokat, mindent. Aranyos, ahogy a szomáliai nők a fülük mellé a kendőjükbe dugva használják az iPhone-t és vidáman cseverészve shoppingolnak a plázában. Szoktam őket látni munkából jövet.
Újabban az illegális bevándorlók, akik engedély nélkül tartózkodnak az országban, akár évek-évtizedek óta bujkálva a hatóság elől, 50 kemény koronáért vehetik igénybe az orvosi és fogorvosi ellátást (viszonyításképpen én a minap 200 koronát fizettem egy 3 perces orvosi konzultációért, a fogorvosi vizsgálat - egyéb beavatkozás nélkül - 6-700 korona körül mozog).

Ha nem "menekült" vagy, akkor semmi segítség nem jár.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.23. 13:21:23

@lüke: a Turning Torso nem éppen átlagos lakónegyed, igencsak luxus kategória az egész Västra Hamnen, ahol áll. A malmöi zavargások többnyire Rosengård és Seved környékén történnek, ha jól tudom.

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 14:44:08

@Réka ‎: nemhogy segítséget nem adnak, de a skatteverket és az arbetsförmedlingen jeleskedik az eu-s bevándorlók gáncsolásában is a papírok tologatásával, "elvesztésével", az inkompetens ügyintézéssel. Legalábbis Skånéban.

SilentDreams 2013.05.23. 15:34:33

@lüke: Persze, igazad van, de föcímeknél teljesen megszokott, hogy elhagyják ("leegyszerüsitett mondatot használnak").

Pl. a Spiegel online-on jelenleg jobb oldalon a videoknál:

www.spiegel.de/
"Soldat mit Messern getötet:..."

SilentDreams 2013.05.23. 15:36:28

@lüke: Ja, a segédigés mondatod fantasztikus :)

Fekete Pestis 2013.05.23. 18:39:45

@szcsongor:

Na ja, én is ezért mentem a bankba.
Ugyanolyan létbizonytalanság mint az egyetemen ( ugye, a bankból secperc alatt kirúg6nak, az egyetemen meg 2 évente kell másik országba költözni mint posztdok, és ha 40 éves korodig nem véglegesítenek, akkor annyi ),
de a pénz az sokkal több.

Söt, néha még publikálni is lehet.

glinolid 2013.05.23. 18:50:04

@hagyma: En is jokat derulok valaszaidon.
Adók: Sokszor irtad, kb havi $3000 havi jovedelmed. Kivancsisagbol, a beredre a magyar szja-t alkalmaztam + hozzavettem a vilagbajnok 27%-os afat, igy be kellene erned 1663 dollarral. Meg nyugodtan vond le belole az uzemanyag koltseged (40 merfold/nap, ha jol emlekszem), persze mo-i uzemanyagarakkal, 7 liter/100 km fogyasztas havi 22 nappal szamolva -$200 -biztosítas (nem tudom mekkora osszeg lehet a casco).

State University-k. Nalunk, $2100/szemeszter, akreditalt, Szovetsegi szinten elismert diplomat ad.

lüke 2013.05.24. 07:28:46

@SilentDreams:
ja,ja, kösz(plágium s liberális mondat)

Ana72 2013.05.24. 07:50:15

@Loriana: nagyon köszi, bocs, h csak most kerülök elő, kicsit nagy a hajtás most. Érdekes infók, árak, költségek. A konfrészvétel tök jó, mondjuk nekem itthon is magamnak kell fizetnem egy ideje, amióta nincs keret erre az egyetemektől elvonás miatt...a 114 nettóból ez elég vicces. Talán fokozatszerzés után lesz más lehetőségem is, bár az én tudományterületemen (neveléstudomány) nemigen egyszerű.

Ana72 2013.05.24. 07:56:23

@macamuca: inkább úgy érvényes, hogy minden doktori képzésben van néhány ösztöndíjas hely is. És a többi hely önköltséges.

glinolid 2013.05.24. 16:58:33

@hagyma: Tegnap nem volt idom befejezni a szja szamitast.
Ott tartottunk, hogy van $3000 nettod (ennek a bruttoja az USA $3447) a magyar szja szerint es a 27% AFA (USA 0%-10%) allamoktol fugg) szamolva megkapnal $1663.
Meg csak most jon a java. A csaladi adozas miatt, Mary-vel 10.000$-ral tudjatok csokkenteni az adoalapototkat, igy kovetkezo evben kb. 1590$-t visszakaptok. Plusz eleg csak a csalad egyik tagjanak fizetni TB-t (ha jol emleksz nektek ez $340/ho), igy a kozos havi beveteletek btutto/netto $6954/$5660+$132/ho adojovairas, ezzel szemben a magyar szja-val+AFA $6954/$3226 azaz havi $2434/ho tobb adot fizetnel Mo-n es meg nem vettem figyelembe a dohany/uzemanyag/alkohol/luxus cikkek magasabb jovedekiadojat, a magasabb kozuzemiszolgaltatasi dijakat, aminek 50-60% valamilyen ado/hozzajarulasi dij neven az allami kasszat gazdagitja.
Mire volt jo ez a hosszu levezetes? Lathatod, hogy az adoval kifizeted nem csak a TB-t, de a tandijat is. Havonta $2434 plusz adot fizetnetek be a koltsegvetesbe, ami kb. 520.000 Ft/ho. Az orvosi kepzes varhato tandija 800e-1 millio Ft kozott lesz, azaz ket honap adojaval befizetned a gyereked tandijat.

Lorinc 2013.05.24. 20:17:12

@csabakirályfi: lehet szamodra legendanak hangzik, de attol meg igaz. 2 es fel ev svedorszagi tartozkodas utan a tapasztalatom az, hogy a svedek igen jol beszelnek angolul, leszamitva a bevandorlokat es neha az oregeket.

sdani 2013.05.24. 23:43:48

"megalázóan alacsony ösztöndíj, rabszolgamunka stb."
Nem tudom, hogy mire kell itt ennyire picsogni. A kutatók ugyan keveset keresnek, de arányaiban nem rosszabbul fizetettek, mint a tanárok, vagy bármilyen más szakma. És azért érdemes elgondolkodni, hogy valójában a társadalomnak mennyit is ér ez a munka.... Persze van egy csomó fontos felfedezés, de kutatóból sokkal-sokkal több. És a társadalmi költsége a kutatásoknak messze nem csak a kutatók munkabére. Szerintem a kutatásból származó haszon visszaosztása, levetítve egy kutatóra nem indokolja a magas bérigényt. Arról nem is beszélve, hogy aki elkezdte a kutató szakos egyetemet, urambocsá' a doktori képzést, egyészen pontosan tisztában lehetett azzal, hogy milyen anyagi lehetőségekkel kecsegtet ez a pálya. (mondom mindezt posztdoktori kutatóként, az USAból. :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.26. 01:36:03

Amugy milyen sved munkakeresesi weboldalakot ajanlotok? ( foleg IT)

Loriana 2013.05.26. 09:41:34

@sdani: Te biztos közgazdász vagy :D. (Amúgy ilyen végzettségem is van...) Egyet kell értsek veled, a tanárok még rosszabbul fizetettek, viszont kevésbé mobilisak. Ha minden értelmiségi elvándorolna, talán rájönne az éppen aktuális kormány, hogy valamit rosszul csinál. Azt viszont elmagyarázhatnád, miért van az, hogy az északi országok (svéd, norvég, dán) nagyon sokat költenek kutatásra, és valahogy mégis megéri nekik, mert ha nem érné meg, nem tennék, nemde? Egyébként itt sem kapok többet, mint a svéd átlagfizetés, sőt - na de azért ez az átlag nem kevéssel magasabb, mint a magyar, és természetesen reálértékben mérve.

Loriana 2013.05.26. 09:43:42

@sdani: Ja és persze arányában rosszabbul fizetettek a kutatók otthon, mint mondjuk a közgazdászok vagy a programozók, ez van, ezért megyünk el. Mert nem önkéntesként akarunk otthon dolgozni (önkéntesként, azaz a pénz éppen csak a túléléshez elég, félretenni nem lehet belőle).

sdani 2013.05.27. 03:56:37

@Loriana: "Azt viszont elmagyarázhatnád, miért van az, hogy az északi országok (svéd, norvég, dán) nagyon sokat költenek kutatásra, és valahogy mégis megéri nekik, mert ha nem érné meg, nem tennék, nemde?"
Nem triviális kérdés... Eleve ahol több van, ott könnyebb adni. A skandináv országokban gyakran nem a hiány a probléma, hanem a szufficit. Egyszerűen nem tudják, hogy mire költsék a pénzüket. És, hogy arányaiban több megy kutatásra sem meglepő, mivel van egy csomó olyan kiadás, ami nem lineárisan skálázódik: pl. egy gazdagabb országban kevesebb a nagyon szegény ember, akikre így arányaiban sokkal kevesebbet kell költeni. Arról nem is beszélve, hogy a szegényebb országok nem engedhetnek meg maguknak olyan mértékű kockázati befektetést, mint azok akiknek több van. De közgázon mindenképpen kellett tanulj a befektetések diverzifikációjáról.... Különben olyasmit csinálok, mint te.

Bár nem tudom, hogy milyen egyetem voltál, de én sosem éreztem, hogy rabszolgaként lettem volna tartva. Sokat oktattam, kellett vizsgákon felügyelni, javítani. Ezek persze lassították a kutatást, de a többi tanár is ezt csinálta. Nem éreztem volna indokoltnak, hogy pont nekem ne kellett volna. Amikor pedig predoktori ösztöndíjat nyertem, akkor felmentettek ezen munkák alól.

Viszont itt az USAban sokkal inkább érzem magam rabszolgának: több a meló, és habár sokkal-sokkal többet keresek mint otthon, más, hasonló képzettséget igénylő munkához képest RÖHEJESEN kevés a pénz. A sokkal brutálisabb témavezetői kényszerről nem is beszélve... nem érzem annyival relevánsabbnak a kutatási témát, mint otthon (persze impaktfaktorban, a hely miatt, sokkal előrébb van) de rengeteget többet kell dolgozni, és az én elhivatottságomnak is van határa.

Loriana 2013.05.27. 07:31:53

@sdani: Tudod, én ezt pont Svédországgal kapcsolatban inkább a társadalmi hasznosság megítélésével magyaráznám, a svédek nagyon szocialisták (, egyébként Svájcra például nagyobb valószínűséggel igaz, amit írsz.) Bár nem láttam kimutatást, azért azt feltételezem, hogy nem költenek itt arányaiban kevesebbet a bevándorlókra, akik most épp kocsikat gyújtogatnak...
Nálunk a predoktori ösztöndíj eleinte nem tartalmazta kötelezőként az oktatást, ettől még heti 2 gyakorlatot mindenki kapott (ez kb. 8 órát el is vett a hétből), ezzel nem is lett volna gond. Csakhogy az egész nem hivatalosan ment, azaz a kurzus oktatója hivatalosan nem a doktorandusz volt, folyományaként nem is kapott érte óradíjat, ami a doktori szabályzatban le volt fektetve, helyette az oktatói poszton levők zsebelték be a pénzt. Ezek után úgy módosították a doktori szabályzatot, hogy kötelező elemként került be az oktatás, de ekkor sem fizettek semmit. A 3. évben persze már ellenálltam. Másrészt ezért sem hasonlítanám magam egy oktatói pozícióban dolgozóhoz. Másrészt nem csak emiatt írtam a rabszolgamunkát, hanem mert egy asszisztens is meg tudja csinálni, amit én kísérlettechnikailag végeztem, sajnos a pénzhiányból kifolyólag nem futotta jobb módszerekre, 4 éven keresztül ugyanazt a 3 technikát használtuk.
Amik csak egy költői kérdések: miért kell nekünk egyáltalán hasonlítgatnunk magunkat bárkihez? Miért nem fogadják el, ha magam ítélem meg a saját helyzetem, megéri-e az adott szituációban dolgozni vagy inkább lépnék külföldre? Miért kellene, hogy vigasztaljon az, hogy "de másnak is rossz (volt)"?
Igen, itt is megvan, amit az utolsó bekezdésedben írsz, mégis azt mondom, hogy megéri nem az éhbérért dolgozni, mert jobbak a kilátások. Persze nem biztos, hogy életem végéig kutató leszek (pont amiatt, amit az utolsó gondolatodban írsz, de a témám az itt sokkal relevánsabb), de így legalább ebben is kipróbálhatom magam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása