oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 07. 06:55,  Még mindig lehetsz kalóz 254 komment

2013. május 07. 06:55 Határátkelő

Még mindig lehetsz kalóz

Akik sokallták az angol posztokat, azok most dörzsölhetik a kezüket (meg persze a többiek is), mert olyan történet következik, amilyen garantáltan nem volt még a Határátkelő történetében (de a magyar sajtóban sem nagyon szerintem...): Levente ugyanis a karib-tengeri Sint Maarten szigetén töltött el közel fél évet, és szerencsére be is számol róla.

cím_30.jpg

„Egy ideje olvasgatom már a Határátkelőt, de a Karib-tengerről még nem láttam írást, így gondoltam megosztom a tapasztalataimat, hátha valaki éppen oda kívánkozik. Korábban tanultam már másfél évig Malajziában, 3 évig Hollandiában, meg úgy nagyjából bejártam a fél világot, így a körülményeket tekintve elég tág viszonyítási alapom volt.

Hollandiában végzősként kellett egy féléves szakmai gyakorlatra mennem, ami nagyon sokáig úgy volt, hogy Kínában lesz. Ez a sztori az utolsó pillanatban befuccsolt és 2 napom volt a végső határidőig, hogy intézzek valamit.

Addigra már annyira beleéltem magam Kínába, hogy semmi más nem érdekelt, úgyhogy úgy voltam vele, hogy ha már más országba kell mennem, akkor legalább érezzem magam jól. Így esett a választásom a Karib-tenger vidékére.

Ismerőseimen keresztül megszereztem egy ottani túraszervező cég főnökének a telefonszámát, felhívtam, és megkérdeztem, hogy nincs-e szüksége egy gyakornokra. Azt mondta de, beszéljünk másnap Skype-on.

Két hetem van

Másnap, a határidő előtt pár órával össze is jött a beszélgetés, a videokonferencia másik oldalán egy idősebb, aranybarnára sült, lezser bácsika ült.

Megkérdezte, hogy mennyire vagyok jó ebben, meg abban, meg ezt, meg azt meg tudom-e csinálni. Kisebb lódításokkal, de biztosítottam afelől, hogy én vagyok számára a tökéletes munkatárs. Kevesebb, mint 5 perc után mondta, hogy enyém a meló. Mikor tudnék kezdeni? Mondtam, hogy olyan másfél-két hónap múlva. Erre mondta, hogy az nem jó, két hetem van.

Hát jó, fogtam magam, hazamentem Magyarországra, megvettem a még legbarátságosabb árcédulát hordozó repülőjegyet, majd másfél héttel később, egy 35 órás utazás után már ott is voltam a türkizkék tengerrel körülvett, 500 millió fokos Sint Maarten szigetén.

kikötő kicsi.jpg

(Akit kicsit bővebben érdekel a sziget, az ide kattintva olvashat róla, vagy látogasson el a sziget honlapjára!)

A kalandhoz hozzátartozik, hogy mikor leszálltam délután négykor, még nem volt szállásom, és a helyi „ingyen piacot" felcsapva a reptéren kezdtem el hívogatni a hirdetőket. De másfél óra alatt szereztem is egy baromi drága, rossz környéken lévő, alig berendezett szobát. Az első hónapra megtette...

Mindenesből asszisztens

A munkáról dióhéjban annyit, hogy egy túraszervező cégnél lettem volna ilyen irodai mindenes, aki azokat a tipikusan piszlicsáré munkákat végzi, amit a legtöbb gyakornok. Két hét múlva azonban a főnök odajött, hogy úgy gondolja, hogy ennél azért jóval többre lennék képes, úgyhogy maga mellé vett, mint személyi asszisztens, kaptam fizetésemelést, és végre valami olyasmit csináltam, aminek értelmét is láttam.

Tény, hogy rengeteget kellett dolgozni, heti 6 nap, napi 10-14 órákat, nagyobb project esetén előfordult, hogy 20 órát is lehúztam egyhuzamban, de nem bántam, hiszen a Karib-tengeren voltam és érdekes, kreatív munkát végeztem, minden nap új emberekkel ismerkedtem meg, és lévén a főnököm elég befolyásos ember volt a szigeten, olyan helyekre is elvitt, amit én még elég sokáig nem tudtam volna megengedni magamnak.

Buli van és kakasviadal van...

St Maartennak megvoltak a jó és rossz tulajdonságai is. A jók közé tartozik természetesen a Karib-tenger és az Atlanti-óceán nyújtotta lehetőségek, az eszméletlen tengerparti bulik, a sok fiatal, a milliónyi kikapcsolódási lehetőség és az idegesítő bürokrácia teljes hiánya.

Érdekes volt, ahogy a tenger belopódzott a mindennapokba, így például a bankba is Jet-Ski-vel mentem. A helyről elmondható, hogy mindent szabad, ami nem tilos, és még azt is, ami az. Soha senki nem fog téged valami miatt cseszegetni, amíg neki abból konkrét kára nem származik, egyetlen egy hivatalos papírt sem kellett kitöltenem az ott tartózkodásommal, munkavállalásommal kapcsolatban. Egyszer kaptam egy büntetést, mert nem volt bekapcsolva a biztonsági övem. Soha nem fizettem be, soha szólt érte senki sem.

Bár most néhányan biztos elszörnyülködnek, de azért az illegális kakasviadal se volt egy mindennapi élmény. Mondanom sem kell, ez is annyira volt illegális, hogy a rendőrök is ott fogadtak velünk együtt. Egyébként egy jó tanács: ne a csirkére fogadj, hanem a gazdájára!

kakasviadal fogadás.jpg

...tömegközlekedés nincs

Negatívum viszont, hogy tömegközlekedés, mint olyan, nem igazán létezik, épp ezért mindenki kocsival jár mindenhova. Ezzel csak az a probléma, hogy egyetlen, egy-egy sávos út megy körbe a szigeten, így ha bárhol is karambol van, vagy éppen felemelik a hidat, akkor az egész sziget bedugul.

Kocsiból felesleges jót venni, mert az utakat mintha a Közgép építette volna, vezetni meg senki sem tud. Az egész szigeten szinte egyetlen ép kocsi sincsen, és bevallom, egy-kettőt én is megdolgoztam véletlenül. A másik sofőr mondta, hogy majd behozza a lökhárító javításának a számláját, de sosem láttam többet és nem is hívott.

Én viszonylag szerencsétlen gyereknek számítok, ha valakivel valami rossz történhet, az biztos én leszek. Ennek ellenére érdekes módon egyszer sem raboltak ki és csak egyszer keveredtem verekedésbe. Ettől függetlenül lányoknak nem igazán ajánlanám a helyet, hacsak nem tudják megoldani, hogy sötétedés után sehova se kelljen egyedül menniük.

esőerdő.jpg

Drágaság a köbön

Továbbá messze-messze ez a legdrágább hely a világon, ahol valaha voltam. Az alkoholon, cigin és drogon kívül teljesen irracionálisan drága minden. Példának okáért egy kiló eper kb. 14.000 forintba kerül, de a többi zöldség-gyümölcs sem olcsóbb, mivel minden reggel Franciaországból hozzák repülővel a húsokkal együtt.

A szigeten rumon, parfümön és tengeri herkentyűkön kívül semmit sem termesztenek / gyártanak. Egyfelől azért, mert nem éppen termőföld minőségű a talaj, bár szerintem a sziget északi részén megoldható lenne, másfelől nincs, aki elvégezné a munkát. A feketék nem dolgoznak a földeken, mert ők nem lesznek megint a fehérek rabszolgái, a fehérek pedig azért nem, mert képzettebbek, vagy csak simán ambiciózusabbak.

A karibi életritmus

A fehérek és a feketék viszonylag jól kijönnek egymással, de azért ott is néha elhangzik a „most azért mert fekete vagyok?" szöveg. És mindenféle rasszizmust félretéve, sajnos igen, azért nem kell ott sok embernek a fekete munkaerő, mert ők élik a maguk kis karibi életét, és ha reggel úgy kelnek fel, hogy ma nincs kedvük dolgozni, akkor nem mennek. És te hiába vársz rá 30-40 emberrel, hogy levezesse a túrát, a telefont se veszi fel.

Én próbáltam azt hinni, hogy vannak kivételek, de végül még a leginkább megbízhatónak hitt fekete alkalmazottunkról is kiderült, hogy úgy gondolja, ő tesz nekünk szívességet.

Egyébként ha már rasszizmusról van szó, én úgy vettem észre, hogy inkább a feketék azok, akik gyűlölik a fehéreket, akik idejöttek a szigetükre és dolgoztatják őket. A kanadai főnököm cseh barátnőjével ordibált egyszer a nyílt utcán egy néger nő, hogy mielőtt a fehér emberek idejöttek volna, mennyivel könnyebb volt minden. Ők csak halásztak, meg élték az életüket, de mióta megjelentek az amerikaiak és európaiak, azóta dolgozniuk kell és kötelezően iskolába járniuk. És akkor még pár jó tanács, hogy mit is csinálhatnak a fehérek az anyukáikkal.

Éppen ezért, ha egy fehér ember kimegy oda dolgozni olyan mentalitással, mint ahogy normális körülmények között azt itthon is tenné, akkor a munkaadók már összeteszik a két kezüket. És akkor elérkeztünk ahhoz a részhez, hogy érdemes-e a Karib-tengerre emigrálni.

Félretenni nehéz

Ez mind attól függ, hogy mit keresel. Ha van pénzed és pusztán csak a kíváncsiság hajt, akkor érdemes kijönni dolgozni, amivel pont tudsz annyit keresni, hogy ott nyaralgass, chillezgess, de félretenni nem igazán fogsz tudni.

Úgy, hogy szorult helyzetben van az egész család és gyorsan kell valamit lépni, akkor viszont nem ajánlom, vagy legalábbis nem úgy, hogy az egész család egyszerre kijön. Mint alkalmazott, csak annyit lehet keresni, hogy eléldegélj, de sokat félretenni, esetleg 1-2 gyereket etetni, iskolázni, nem nagyon lehet belőle az európai életszínvonalunk fenntartása mellett.

Viszont! Ha valaki egy kicsit is tehetséges és szorgalmas, vicc nélkül pár hónap alatt milliomos lehet. Néha az eszem megállt, hogy egyes embereknek mennyi pénzük van, és hogy az amerikai turisták mennyit képesek elkölteni.

Példának okáért kitaláltunk egy új túrát. Semmi extra nem volt benne, és összesen 200 dollár befektetést igényelt, amiből a szórólapokat legyártattuk. A harmadik hónapban már a befektetett összeg 150-szerese volt a profit. Tehát a piac megvan kint, ha tudsz olyat nyújtani, amiért az emberek hajlandóak fizetni, akkor egy pár év alatt kereshetsz annyit, amiből aztán Magyarországon nagyon sokáig vígan elélsz.

Bekebelezi a gyengéket

Sokan mondják, hogy a szigetre csak erős személyiségek menjenek, mert nagyon könnyű elveszni, ahogy a helyiek mondják, a sziget bekebelezi a gyengéket. Az olcsó alkohol, a bárhol könnyedén beszerezhető kokain nagyon sok ember számításait húzta keresztbe és találta magát azon, hogy se pénze, se munkája, és más esélye nem lévén bűnözésbe kezdett. És hát sok mindent kívánok az ellenségeimnek, de egy karib-tengeri börtönt, azt nem.

óceán.jpg

A végére egy kis anyagiak azoknak, akik esetleg elgondolkoztak azon, hogy kimenjenek. A repülőjegy megvásárlása után én egymillió forinttal a zsebemben mentem ki és nagyjából 400 ezer forint nettót kerestem.

Öt hónap múlva úgy jöttem haza, hogy az utolsó kétheti fizetésemen kívül egy forintom se volt, pedig szinte semmi tartós dolgot nem vettem. Ennek ellenére úgy érzem, hogy az utolsó fillért is megérte az az élmény és tapasztalat, amit ott szereztem.

Nem tudom, hogy az izgalmas, változatos munka, az eszméletlenül gyönyörű sziget, esetleg a legdurvább partik miatt, de sokszor előfordult velem, hogy csak néztem ki a fejemből és nevettem, hogy basszus, nem hiszem el, hogy ez velem történik."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Karib-tenger Sint Maarten

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr325285510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BTBTBT 2013.05.07. 17:30:02

@váj mí:
Nem lattal meg engem nekiesni valakinek. Olyan nagy baj, ha szeretek tisztan latni? :)

Mondjuk ehhez elengedhetetlen, hogy a masik fel - nemcsak a mai, hanem altalanossagban a kerdezett - valaszoljon, es ne csak mellebeszeljen, hanem a feltett kerdesekre valaszoljon. Interakcio, vagy mi...

Ha orulsz a napsutesnek, akkor az azert van, mert nem dolgozol, vagy azert, mert esoben nem jottek a kuncsaftok? :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.07. 17:34:57

@mirx: Ha már nagyágyú, akkor legyen sellers az a seller.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.07. 17:38:43

@langlev: super jo kepek !!

és ahogy te projectezel es kemenyen dolgozol..

OK sok sikert es max hasznaldki a fiatalsagodat..

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 18:00:06

@MagnasMiska: Ismételten nagy marhaságokat linkelsz be, de már megszoktam:
Nézd csak meg, én Magyarországról linkelek:
www.haon.hu/debrecen/szemet-debrecen-belvarosaban-miert/2075834

www.civishir.hu/azt_irja_az_olvaso/bokaig-lehet-jarni-a-szemetben-debrecen-egyik-legszebb-helyen/0303083434

energiaoldal.hu/wp-content/uploads/2012/03/szemet2.jpg

Ezek szerint Magyarország egy rohadt szemetes élhetetlen hely, legalábbis Debrecen ugye? De kb. még 5 percc guglizással szinte bármelyik országról, bármelyik városról tudnék ilyent mutatni.

A bosodonline-os cikken meg külön röhögtem, merthogy voltam éppen eleget Horvátországban, és nagyon jól tudom, hogy mi van ott is, másrészt meg Drac nevű város Albániában nem létezik, azt a horvátok kivételével az emberiség jó része Durres-nek hívja, úgy is van a térképen. Ennyit a tájékozott újságíróról. Na most ez a Durres-i tengerpart sok helyen olyan, hogy a szállodák előtt egy kis tologatós géppel szitálják a homokot, hogy még a cigicsikkektől is megtisztítsák. Nem mindenhol, de van ilyen is. Ettől függetlenül a Durres-i szeméttelepet bármikor bemoshatja egy áradás a tengerbe, de ilyen volt már Olaszországban is több helyen.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.07. 18:02:28

@langlev: es melyik resz ajobb olvastam voyage forumon valamalyik sziklasabb es koralosabb.. szoval egyiket dicsertek masikat kevesbe..

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2013.05.07. 18:04:34

@langlev: Jó bejegyzés volt, meg nem is akarok kekeckedni, de ottjártamkor elég jó járatsűrűségű, megfizethető mikrobusz hálózaton utaztam, amely a helyi tömegközlekedés volt.

váj mí 2013.05.07. 18:16:06

@Barátusz: No nem, nem nagy baj...
A napsütés a mai nap egyetlen öröme.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.07. 18:19:18

@langlev: gondolom mint jamaikaban a ganja hivatalosan tilos es buntetendo ( kivetel Bob Marley szulofalujaban) megis barhova lepsz ajanlgatnak,kinalgatnak,buzlenek piros szemuek,( mint a busz soforunk aki orult modjara vezetet) konnyu lenne elkapni oket de toleraljak.. nem hivatalosan ....

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 18:53:12

@MagnasMiska: Nézd csak meg mit találtam pl. erről az áldott, tiszta, ártatlan Horvátországról:

"A tengerparti rész tiszta beton, egy létrán lehet lemászni a kb 2 méter mély vízbe. Mintha a tenger csak mutatóban lenne ott. Egy kis keresgéléssel azonban lehet hangulatos kis öblöket találni. És egy homokos partot is, a Kvarner szálló előtt, amit még Ferenc József kedvéért hordtak oda. Itt azonban horvát bandákba botlunk, akik sárral dobálják egymást és a napozókat. Eldobott égő cigarettacsikkek (A STRANDON!) és szemét mindenfelé. Néhány régi poszter nagyságú képeslapot kiraktak az 1900-as évekből, hogy lássuk: ez nem volt mindig így."

Innen másoltam:
www.ongo.hu/elmenybeszamolok/860?req=elmenybeszamolok%2F860

Aztán majd akkor szóljál az albániai tisztaságról legközelebb, ha pl. a horvátok megoldják azt, hogy Korcula óvárosának a komplett szennyvize (a szarral, meg mindennel együtt) ne ömöljön tisztítatlanul egy egyméteres átmérőjű betoncsövön a víz alatt az Adriába. Ezt anno a saját szememmel láttam, meg ismerőseim szerint tavaly nyáron is így volt.

Az meg külön poén a belinkelt borsodonline-os cikkedben, hogy emberi ürülékről is szól. Szerinted az Albániába látogató szállodavendégek zsákba szarnak ugye?

A harmadik belinkelt cikked sem olyan túl friss, mert a nyitókép valamelyik Shkodrai árvíz alkalmával készült, ebből a legutolsó is 3 éve volt. Meg ilyen Mercedes tömkeleg utcaképet sem lehet készíteni mostanában, csak előre beállítottat, bár még mindig sok a Merci, de nem ennyi. Azt meg megint csak halkan teszem hozzá, hogy kevesebb, mint másfél év alatt az újonnan forgalomba helyezett autók száma meghaladta a teljes gépjárműállomány 1/5-ödét (persze ebben benne van a használtan behozott, és itt forgalomba helyezett is, nem csak az új), és ezen autók közül elenyésző pl. a Merci.

BTBTBT 2013.05.07. 19:46:20

@váj mí:
Nem mondod, hogy szamodra csak a napsutes volt a mai nap orome?

A hangulatom idojarastol fuggetlen, tehat esoben is jo. :)

váj mí 2013.05.07. 19:55:00

@Barátusz: Pedig az, és még nincs vége a napnak... de már lehetne.
Hm, az enyémet viszont külső körülmények el tudják ám cseszni.

langlev 2013.05.07. 19:55:32

@HZ: A buszok csak Maho Beach - Philipsburg és Marigot között járnak, ami úgy a sziget 20%-a. Innen túl csak nagyon-nagyon elvétve. Este 8 után pedig már nem is nagyon. Van amikor sűrűn járnak, de van amikor 15-20 percet is kell állni az út szélén.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.07. 20:01:02

@langlev:
Igy kell ezt csinálni.
Gratulálok a cikkhez és az életmódhoz is.

Aki megteheti a 20-as éveiben hogy ilyen munkát vállal, az bizony tegye is meg. Animátornak, túravezetőnek lenni ilyen paradicsomi állapotok között ideális pár évre, mig meg nem unja az ember.
(Gondolom ezt is meg lehet unni)
Aztán még mindig ráérsz valami unalmasabb karrierbe fogni.

Csak igy tovább......

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 20:03:32

@langlev: 15-20 perc?
"atlag" amerika varosaiban orankent jarnak
ejjel nem
7 vegen nem

BTBTBT 2013.05.07. 20:08:53

@váj mí:
Hangulatnonek tetszik lenni?

BTBTBT 2013.05.07. 20:12:44

@hagyma: Ja, bocs. :)
Csak az eso elszurta rossz hangulatara panaszkodott.

váj mí 2013.05.07. 20:13:20

@Barátusz: Nem tetszik, de hisztis libák azért el tudják homályosítani a legragyogóbb napsütést is.

langlev 2013.05.07. 20:23:05

@hagyma: de gondolom van egy menetrend és tudod, hogy ha óránként is, de mikor fognak járni. itt meg kiállsz az út szélére, azt vagy jön, vagy nem. Vagy teli van, vagy nem. Egyébként szemléltetésként, itt járnak buszok:

www.2shared.com/photo/bxgJ564T/sxmmap2.html

langlev 2013.05.07. 20:27:06

@ctboy: én sosem mondtam, hogy túravezető voltam:D csak olyan cégnél dolgoztam. papír munkáztam, marketinget csináltam, előadásokat tartottam, üzleti terveket készítettem, tárgyalni jártam főnökkel, meg managelgettem a túrákat a háttérből. na nem mintha számítana, csak már nem te vagy az első, aki félreértett:D

BTBTBT 2013.05.07. 20:28:12

@T1GRIS:
Latod, latod: az altalad idezett kommentreszletem nem a posztolo St. Maarten eltoltott idejere vonatkozott, hanem a jovobeli terveire.

Hol volt itt szo arrol, hogy szerintem penzben merheto az eletminoseg? A posztolo irta, hogy remeli, hogy az uj melojaval "mar tenyleg jol fog keresni".
Egyebkent nincs gondom se a penzzel, se a napsuteses orak szamaval sem az egy fore (akar ram, akar masra) juto mosolyok szamaval. Es ehhez meg csak nem is kell egy szigeten vagy a tengernel elnem.

Azt meg nem vagom, hogy mi alapjan gondolod, hogy a megfigyelokepessegemnek koze lenne barmifele kieleguleshez. Mert nincs, es ez a felremagyarazassal tarsolu belekotyogasod nem feltetlenul hasznos. No offense.

De azert neked is sok sikert, akarmit is csinalsz. :)

BTBTBT 2013.05.07. 20:29:38

@váj mí:
Ok is erzik, hogy front van. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 20:37:09

@langlev: csak annyit akartam mondani, hogy amerikaban is keptelenseg kocsi nelkul elni /nehany nagyvarost kiveve/
igen van menetrend, eleg jo rahagyassal erkeznek a buszok es szinten az ut szelen allsz, a buszmegallo fogalma itt szabadon ertelmezett
szoval nem erdekes, csak mondtam ahol kocsi kell, ott kocsi kell
mi ketten vagyunk, nekunk ketto...
ez van

2013.05.07. 20:38:43

@langlev: jol csinaltad. A 9-tol 5-ig tipusu karrier, ami ugysem 9-tol 5-ig tart, megvar. Jo kaland szakmai gyakorlatnak.
Volt nalatok hurrikan szezon?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.07. 20:40:02

@langlev:
Ez se rossz.
Azt hittem téged látlak a (Facebook) képeken, a miniket vezetve, és a csajokkal bulizva, amint keményen dolgozol.

váj mí 2013.05.07. 20:40:53

@Barátusz: Én meg azt éreztem, hogy jó lenne valaki, aki felpofozza őket.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.07. 20:44:41

Írja már meg valaki, mi jó ebben a Sint(?) Maartenben, azon kívül hogy tíz centivel a fejem felett repdesnek a gépek? Messze van, drága, kurva meleg van, tele zsíros négerrel, várni kell a buszra, és még dolgozni is kell.

james80 (törölt) 2013.05.07. 20:44:54

Gratula az írónak! Mindig tetszenek az ilyen Kathi Béla típusú írások ! ( Megcsinálom, képes vagyok ...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 20:51:52

@én már a fény gyermeke vagyok: raadasul draga
hat ez
egzotikus
nekem sem kene, de egyszer lehet atugrunk Maryvel 2 hetre

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 20:58:28

@hagyma:
"buszmegallo fogalma itt szabadon ertelmezett"

Nacsak, nálatok is? :) Hú hány elveszett agyonszabályozott gondolkodású európai turista lehet akkor ott évente, akik sok-sok gyaloglással keresik a buszmegállót :) Itt legalábbis vannak ilyenek sokan :) Az meg eszébe nem jut egy csomónak közülük, hogy megpróbáljon megkérdezni egy helyit ezügyben :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.07. 21:00:32

@hagyma: Neked fél óra 6-os villamossal, de nekem állítólag 35 órát kell repülnöm.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.07. 21:08:57

@hagyma: egyszer lehet atugrunk Maryvel 2 hetre

hàt el kellene kezdened ugralni mert 15 éve csak USA ban ugraltal egy helybe ...DDD

tudom mar irtad nem szeretsz utazni pecazas vadaszas helyben ... csak kerdezd meg a fonokodet elenged-e es mennyi idore...DDD

montroyal ( CAN qc) 2013.05.07. 21:08:57

@hagyma: egyszer lehet atugrunk Maryvel 2 hetre

hàt el kellene kezdened ugralni mert 15 éve csak USA ban ugraltal egy helybe ...DDD

tudom mar irtad nem szeretsz utazni pecazas vadaszas helyben ... csak kerdezd meg a fonokodet elenged-e es mennyi idore...DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 21:11:51

@Jani haverja: azert van egy tabla leszurva a legkeptelenebb helyeken es ott kell varni, de ket megallo kozott is neha megall
/amugy tenyleg eszmeletlen helyen tudnak buszmegallot csinalni
@én már a fény gyermeke vagyok: kicsit tulzas, de meg is nezem mindjart mennyibe fajna idoben

spangolo 2013.05.07. 21:19:01

@hagyma:
"nezem mindjart mennyibe fajna idoben"

Segitek: Két hét = 14 nap

Nemsoká tényleg tudsz egy (1) karibi szigetről nyilatkozni.
Ez már lényeges előrelépés tegnap óta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 21:20:14

@spangolo: mindig leesek a humorodtol a szekrol, Mary szed fel

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 21:21:41

@hagyma: Ja, hát tábla itt is van néha, de az semmit nem jelent :) Sokszor az út egyik oldalán van csak, azt is esetleg benőtte a fa, meg lehet, hogy a buszsofőr se tudja, hogy ott van :) De tök mindegy, mert a busz ott áll meg, ahol intesz neki, és ott tesz le, ahol kéred (természetesen az útvonalán).

Persze a nagyon-nagyon belvárosban más a helyzet, ott rendesen jelzik a buszmegállót, de ott máshogy nem is lehetne, mert ha csak úgy megállogatna a busz bárhol, pillanatok alatt az egész belváros bedugulna közlekedésileg :) De ez a nagyon-nagyon belváros meg nagyon kicsi is területre :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 21:24:07

par ora ugy nezem, bar reszletekbe nem megyek bele, valahol tuti at kellene szalni
viszont a szallodaarak kifejezetten megfizethetoek
ha nem is ide valahova a bahamakra egyszer tuti atnezunk, bar en nem vagyok tenger-ocean manias
annak idejen a floridai feketemunkasok csinaltak, hogy mielott lejart a tartozkodasi engedelyuk athajoztak a bahamakra es visszajottek miamiba, akkor kaptak megint fel ev tartozkodasit
/a vizum akkor meg 10 eves volt, a tartozkodasi feher lap meg feleves/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 21:27:13

@montroyal: en nem tudom, miert baj az, hogy nekem nem celom hogy kulfoldre menjek?
minek?
a fonokom, 1 db van, az elenged, de eleve itt is van szabadasg, csxolok, raadasul a munkakorom olyan, hogy ha holnap szolok, hogy juniusban elmegyek 2 hetre, akkor tudomasul veszik

amugy az USA-ban ugralni egy helyben, ha ezt mondod, hogy oh 15 eve csak europaban ugralok egy helyben
nem, nem vagyom se afrikaba, se azsiaba, itt ugralok ebben a pici orszagban
egy helyben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 21:30:49

itt ugralok egy helyben
9 826 630 negyzetkilometeren:)

NIKI LAURA 2013.05.07. 21:42:48

@Jani haverja: a zsaruk szerint Albánia gk parkja 90%ban Olaszból,Ny-Európából ellopott autó.

Van izlésük az albán kecskepásztoroknak,na.
Audi,BMW,Merdzsó.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 21:45:30

@Jani haverja: itt is jelzik, azert a helyzet nem hektikus, a busz az jon kisebb kesesekkel, a tabla is jol lathato, csak magara a megallora nem forditanak akkora gondot, hogy fedett legyen meg ilyenek
sugaras rendszer van tehat minden busz a belvarosbol indul es oda megy vissza, ott lehet atszallni
hat ahogy jarok kocsival, max 2-3 ember all minden megalloban
max.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.07. 21:46:37

@NIKI LAURA: uh ezt nem kellett volna
most jon egy regeny, hogy albania a vilagon a legbunozestelen orszaga, sot onnan lopjak a kocsikat:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 22:02:14

@NIKI LAURA: Audi, és főleg BMW itt olyan ritka, mint a fehér holló, azokat Koszovóban, Szerbiában, meg Macedoniában keresd (a lopottakat is). Merci az van itt is, de egyre kevesebb, ennek ellenére még mindig nagyon sok.

2003 óta nem nagyon került be ide egyébként lopott autó, az meg már elég régen volt, pont 10 éve, ez egy autó átlagéletkoránál már nagyon sok idő. Úgyhogy eredetileg Nyugat-Európából lopott autót itt csak ősöreg csotrogányokat találsz. A többit vagy használtan, de legálisan (tisztán) hozták be, vagy itt vették újonnan, illetve amíg volt vám a kocsikra néhányan trükköztek, hogy Olaszországban vették újonnan, és olasz rendszámmal furikáztak vele.

BTBTBT 2013.05.07. 22:10:08

@váj mí:
Nem voltál elég bátor/erős a pofozkodáshoz?

james80 (törölt) 2013.05.07. 22:11:57

@Jani haverja: Van az albánok között valami "törzsiség" ami elég érdekesen tud kifejeződni! Spanyolországban nem egyszer láttam ahogy szó szerint pépesre verik egymást , kívülálló számára teljesen érthetetlen dolgokért. ( Mikor Albániában voltam -Feketesas utcából indulva-teljesen kedves és őszinte emberekkel találkoztam)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 22:23:26

@hagyma: Hát így meg is értem, hogy csak 2-3 ember áll a megállóban :) Egyrészt szinte mindenki meg tudja fizetni a kocsit, meg az üzemanyagot, másrészt meg a sugaras rendszer nem mindig a legpraktikusabb.

Ja, fedett buszmegálló itt sincs, de cserébe gyakran közlekednek a buszok (na nem az államiak).

váj mí 2013.05.07. 22:25:45

@Barátusz: Nincs benne a munkaköri leírásomban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 22:31:31

@james80: Az északiak (gheg-ek) és a déliek (tosk-ok) két különböző nép. Más nyelvet is beszélnek, szinte alig értik egymást. Vannak konfliktusok a két népcsoport között, de ez max. az ilyen verekedések szintjéig megy el, de inkább még az sem jellemző. Más is a mentalitásuk, mindkettő rendes, csak máshogy, az északiak nyersebbek, a déliek meg jobban bohóckodnak. Viszont egy északi adott szava többet ér, mint egy délié egy megállapodásnál például. Én azon röhögök sokszor, hogy itt Tiranában ugye a lakosság jó része bevándorló, északról is, meg délről is. Akikkel megismerkedtem, mindegyik a másik népcsoporttól féltett, mindegyik elmagyarázta, hogy vigyázzak a másik népcsoporttal, mert azok nem olyanok ám, mint az ő népcsoportja :) De ezt a szöveget mindkét oldalról sokszor hallottam különböző emberektől :)

BTBTBT 2013.05.07. 22:34:46

@váj mí: Nem is kell, hogy benne legyen, csak hirtelen felindulasbol megcsapod őket. Persze nem az arcukat, mert akkor csökken a forgalom.

váj mí 2013.05.07. 22:36:44

@Barátusz: Catfájtoltak maguktól is, én már nem hiányoztam onnan.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.07. 22:40:08

@váj mí: "Catfájtoltak maguktól is, én már nem hiányoztam onnan."

Cat fight?
Ez extra, vagy van ilyen a menün?

BTBTBT 2013.05.07. 22:42:11

@váj mí: Akkor ezt most magyarul légyszives.

james80 (törölt) 2013.05.07. 22:43:26

@Jani haverja: Köszi ! Ez elég sok mindenre magyarázatot ad!

2013.05.07. 22:43:44

@Jani haverja: de hogy tanultal meg albanul? Ugyan mar reg voltam gimnazista, de majdnem 100%-ig biztos vagyok, hogy a nalunk az alban nem volt valaszthato nyelv.

BTBTBT 2013.05.07. 22:46:40

"Catfajt"
Ja, hogy a német így írja a catfight-ot?
Mindent értek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 22:48:27

@james80: Kiegészítés: Persze most már keverednek rendesen, úgyhogy ez egyre kevésbé probléma, de pl. az általam igencsak nem tisztelt Enver Hodzsának az egyik általam is valamennyire elismert tette az volt, hogy egyrészt megalkotta az irodalmi albán nyelvet, másrészt meg - különböző eszközökkel, és általában nem erőszakosan, hanem motivációval - segítette, ösztönözte ezt a keveredést. Különben Albánia szétesett volna.

Persze mondjuk ha Spanyolországban egy elmaradott északi faluból származó brigád összetalálkozik egy szintén elmaradott déli faluból származó brigáddal, és tetejében még valami konfliktus is van közöttük, akkor megvan a balhé egyből.

váj mí 2013.05.07. 22:53:09

@Barátusz: Nem, én írtam így a hajtépéssel egybekötött népünnepélyt. Az egyik itt hüppög nekem, a másik meg elkerült. Meg vagyok én áldva ....

BTBTBT 2013.05.07. 22:54:35

@váj mí: Még mindig melóban vagy? A mútkor nem azt mondtad, hogy éjszakába nyúlóan nem (igazán) dolgoztok?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 22:57:06

@charlieharper: Itt tanultam meg albánul. 2005 óta járogattam ide, a feleségem, meg a kisfiam meg 2007 óta, mert 2007 nyarára lett a kisfiam 2 és fél éves, és akkor hoztam ki először. Aztán egyre többet és többet járogattunk ide ki, aztán itt ragadtunk :)

De albánul igazán megtanulni felnőttként (mármint helyesen) felnőtt ember szerintem senki nem tud, akárhány évig is él itt :) Ahhoz ide kell születni :) A kisfiamat nem irigylem, bár ő gyerekként könnyen veszi, az iskolában is szerencsére.

Az évek alatt összeismerkedtem a világ egyik legrendesebb albán emberével, aki a barátom lett, és ő jól tud magyarul (anno 9 évig dolgozott megszakításokkal Budapesten a követségen). Ha ő nem lett volna, mi most nem lennénk itt. Iszonyat sokat segített, és segít most is, most már főleg a kapcsolataival, de pl. holnapután északra kell mennem, ő velem fog jönni, mert nem értem az északi nyelvjárást (el tudnám rendezni a dolgom, de könnyebb vele), csak az irodalmit, meg a déliből elég sokat.

váj mí 2013.05.07. 22:58:23

@ctboy: Nincs, de csak neked megszervezem. Persze némi felárral.

james80 (törölt) 2013.05.07. 23:01:49

@Jani haverja: Ezek nekem teljesen új dolgok ! Csak furcsának találtam , hogy egy barátságosnak és érdeklődőnek megismert nép a saját honfitársaira veti magát egy vélt/valós sérelem miatt! Bár az alapján amit leírtál ezek szerint csak van alapja.

BTBTBT 2013.05.07. 23:03:07

@váj mí:
Nem baj. Reméld, hogy holnap eső sem fog esni arrafelé, meg catfight sem lesz.

váj mí 2013.05.07. 23:06:35

@Barátusz: Hát, ha csak saját magát nem tépi meg, mert most itt egyedül marad erre a hétre, aztán hozzánk többé nem jöhet. Nem hiányzik ez a tempó, nagyon nem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.07. 23:18:57

@james80: Ja, meg azt még ki is felejtettem, hogy esetleg koszovói is van a képben :) A koszovóiak az északiak rokonai valamennyire, de különböznek azoktól is (a gheg-ek, meg a tosk-ok shqiptar-ok, azaz "styiptárok", a koszovóiak meg kosovar-ok). A koszovóiak innen nézve olyanok, mintha lenne egy végtelenül rossz öcséd, akit mindig te húzol ki a bajból. Nem szereted igazán, mert idegesít, de ha bajba kerül, azért mindig segítesz rajta, mert mégis csak a testvéred.

Nyugat-Európában meg mindenkit albánnak néznek, lehet az koszovói, vagy tényleges albán (azon belül meg északi, vagy déli). Itt számtalanszor van felháborodás abból, hogy Nyugat-Európában a sajtó mindig albán bűnözőket emleget, ezek kb. 90%-a ténylegesen koszovói, és nem albániai albán.
A koszovóiak eleve a volt Jugoszláviából származnak, más történelmi hagyományokkal, meg azért ott elég komoly hatása volt a háborúnak is, ami kitermelt egy csomó bűnözőt. Persze ezek ki fognak kopni idővel, anno a szerb-horvát háború is kitermelte a maga bűnöző rétegét, most meg alig hallani pl. a szerb bűnözőkről. Egy részük megjavult, egy részük börtönbe került, egy részük meghalt, mert kinyírta a másik, egy részüknek meg lett annyi pénze és esze, hogy elmenjen mondjuk Thaiföldre, és élete végéig élvezze a pénzét. Szóval pár év múlva szerintem albánnak nevezett koszovói bűnözők sem lesznek nagyon sűrűn. Persze biztosan marad belőlük, de hát azért én is tudok olyan magyarról, akit itt csuktak le bűncselekmény miatt.

james80 (törölt) 2013.05.07. 23:31:19

@Jani haverja: Nem mondanám azt , hogy kristálytisztán átlátom a dolgokat mostantól :) Minden esetre köszönöm az infokat ! (Pucolós magyarok meg mindenhol vannak lásd La Nucia Hills :D )

think different 2013.05.07. 23:58:22

Ennyire normalis kommentozont ritkan lehet olvasni a bejegyzesek alatt. Mint egy haveri tarsasag, akik BBQ-znak.

Buszke vagyok ratok:)

mojoking77 2013.05.08. 00:17:12

Hoppa. Ez akar az en postom is lehetett volna Uj Kaledoniaval kapcsolatban.. :)
Es mi a helyzet a sziget masik felevel?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.08. 00:18:08

@Jani haverja: hiaba erolkodsz, koszovoi alban, nem koszovoi alban, egy anya szulte oket...

2013.05.08. 00:18:23

@langlev: Nagyon erdekes poszt, elolvastam azt is amit Malajziarol irtal az Origon, az is nagyon jo iras. Kivancsi lennek mi lesz a kovetkezo allomas, de barmi is, sok sikert.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.08. 00:25:38

@hagyma: csak cukkollak nem hagyhattam ki .. jol all neked ez az amerikas szemellenzo... nem lehet mast latni tole ..

tucano 2013.05.08. 00:27:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szerintem nincs igazad. Először is a kis országok igen kényesek, amikor a lakosságnál tízszer nagyobb tömeg szeretne ott letelepedni azonnal, lásd pl Svájc.
A Kajmán-szigetek adózási szempontból az egyik legátláthatóbb ország, sokkal kevesebb balhéjuk van, mint az őket bíráló országoknak, csak ilyen a nemzetközi verseny, vhogy le kell nyomni őket.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.08. 00:27:30

@hagyma: itt ugralok egy helyben
9 826 630 negyzetkilometeren:

soha nem gondoltam volna Asheville ilyen nagy...LOL

tucano 2013.05.08. 00:31:30

@hagyma: "azon kivul egy feher ember barhova is megy, nem lesz a helyiek mosolya oszinte"

A világ teljes félreértése.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.08. 00:32:37

@montroyal: szemellenzo:)
muhhhahaha
asheville csak?
csak eletszeruen eltem miamiban, tampam, louisvilleben KY es ashevilleben NC
azt most nem sorolnam hol voltunk ,voltam meg ezen kivul
belem akarod beszelni, hogy ashevilleben ulok
en meg ezen rohogok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.08. 00:35:04

@tucano: pedig pont ebbol a posztbol is az jon le, hogy turistanak OK vagy, sotetedes utan ha no vagy akkor plane, de annyira nem kedvelnek ha letelepedsz
de hozhatnam peldanak delafrikat is
es sok sok helyet akik a turistaskodason kivul nem igenylik a feher ember letelepdeset

mielott felreertenem a vilagot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.08. 00:37:06

@montroyal: most hetvegen lake lure-ra megyunk igaz meg north carolinan belul van, de indian rezervatum
3 napra
horgaszat vadaszat sutogetes, gyonyoru termeszet
tudom jobb lenne a gorog tengerparton, de nekem ez adatott meg, mint hatranyos helyzetu:)

montroyal ( CAN qc) 2013.05.08. 00:40:51

@hagyma:
a pitlibe ...canada 9 984 670 negyzetkm..
en meg itt ugralok 68 negyzetm.- en..
viszont az orommel tolt elhogy 158,040 negyzet km -mel tobbet ugralhatok mint Hagyma.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.08. 00:44:19

@hagyma: jo szorakozast erezzetek magatokat jol ... csak ugy csipkelodok
mi is csak canadan belul tudunk menni ugy mint tavaly mert az uj magyar felesegemnek nincs utlevele. a vegleges dontesig az emigracio bent tartja...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.08. 00:47:23

@montroyal: najo de nekunk van 3 tarsult allamunk, es csatolt lakatlan teruletek stb.
raadasul nalatok a fel orszag lakhatatlan:)
es tok mindegy hova megy, mindenutt ugyanaz van, de itt alaszkatol floridaig terjed a skala :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.08. 00:48:38

@montroyal: en is
nem is komolyan vettem

de amugy en komolyan nem akarok kulfoldre menni
hat meg annyi helyen nem voltam itt...
Mary miatt haza kell ugranunk, mert neki az az egzotikus

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.08. 00:54:03

ja amugy lehet atmennenk kanafaba is, csak nem tudom minek:)
a nagy tavak ezen az oldalon is megvannak
a niagara allitolag szebb toletek, oda lehet atsetalunk
az is megtortent volt hogy magyar feketemunkasok felmentek a niagarahoz, atmentek a canadai oldalra es mikor jottek vissza nem engedtek be oket, mert bar vizumuk volt, de lattak, hogy tultartozkodoak....

montroyal ( CAN qc) 2013.05.08. 00:54:55

@hagyma: tenyleg szep helyek vannak Mo-on az en quebeci felesegem is nagyon szerette.. ne hagyjatok ki ..

montroyal ( CAN qc) 2013.05.08. 00:58:04

@hagyma: a ti oldalatokrol csak olyan kinyulo tereszok vannak de csak a canadai oldalrol lehet jol latni es avaros is csupa elmeny szorakozas.. mar kivulrol ismerem mert minden Mo-i rokonommal latogatoimmal oda kellet menni de azert szeretem..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.08. 01:09:30

@montroyal: ott meg pl nem voltunk de ha megunom az egyhelyben allast ashevilleben, mert elzsibbad a labam, akkor ellatogatunk
de egyelore a horgaszat a tavaknal a program
most fedezem fel az apalachet igazan es nagyon elvezem

montroyal ( CAN qc) 2013.05.08. 01:24:40

@hagyma: a horgaszat akkor jo amikor a haverokkal megszabadulunk az aszonytol ... én mar nem horgaszom .. az elott is csak lanyokra horgasztam ... hat volt kapas ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.08. 01:29:00

@montroyal: azon en mar tul vagyok
en Maryvel megyek, meg ha jon a fiam jon, ha nem nem
eppen most nezegetm, milyen cabint vegyek ki, mert legalabb egy ejszakara maradni kene
persze meg minden valtozhat, a mi munkankban minden lehet
de a vasarnap es a hetfo mar tuti off

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.08. 02:14:17

@hagyma: Hát akkor vegyed kebledre a román oláh cigányokat, mert egy részük szintén magyarul beszél, majdnem úgy, mint Te vagy én :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.05.08. 02:17:16

@hagyma: Sőt egy román oláh cigány magyar beszéde, meg a mi beszédünk között kevesebb a különbség jóval, mint mondjuk egy koszovói, meg egy sarandai között :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.08. 03:46:28

amellett, hogy jó volt olvasni, ez mitől határátlépős poszt?

Egy hónap múlva, ha valaki elmegy máriafürdőre félpanzióval egy hétre majd ír 1 posztot?

Ettől függetlenül azért jól csinálta a legény, hogy odament, én s mentem volna. Addig kell amíg nincsenek mások akiért felelős vagy. Utána már meggondoltabb az ember :)

(rá kellett tolni a szűrőt Jani haverjára is :( Albánia érdekes, de azért nem _enniyre_)

tucano 2013.05.08. 16:47:44

@hagyma: Hidd el nekem nem mindenki a te fehér seggedet akarja:)
Ahol turistát rabolnak, ott teljesen lényegtelen, hogy a turista fehér-e, esetleg ázsiai, latinó vagy a Marsról jött. A pénzét akarják, nem a bőrét.

miegysmàs 2013.05.09. 17:12:50

Csak most tudtam a posztot elolvasni,alapvetöen eppen nem a legjobb kedvemben vagyok,ezer köszönet,feldobta a napomat,jo az iras stilusa,a helyszin,a posztolo mrg igencsak talpraesettnek tünik,gratulalok,es tovabbi sok sikert kivanok!!!!!!!!

miegysmàs 2013.05.09. 17:59:36

@hagyma:

Chile zsenialis hely,es csak azert jutottam el oda,mert Catgirl irasait olvastam ,ugyhogy ha unja,ha nem sokadszor is köszönet erte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása