oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 18. 06:52,  A műtét és a lyukas fánk közepe 373 komment

2013. április 18. 06:52 Határátkelő

A műtét és a lyukas fánk közepe

Az amerikai egészségügyről sokan gondolják azt, hogy ismerik (leginkább talán a rengeteg kórházsorozat miatt), ám a valóság kissé talán más, mint amilyennek elképzeljük. A rendszer finoman szólva is kissé ellentmondásosnak tűnik, legalábbis innen, a távolból. Hogy milyen közelről, azt megtudhatjátok Ctboy írásából.

kórház.jpg

„Ez a mostani bejegyzés az egy évvel korábban Zsuzsi65-től megjelent, Ami a Vészhelyzet mögött van folytatása. Zsuzsi nagyon jól leírja az amerikai egészségügyi rendszer szerkezetét, ezt nincs értelme elismételni.

Én más megközelítésből próbálom bemutatni a mindennapokat.

Előre le kell szögeznem, hogy nagyon hálás vagyok az itteni orvosoknak, és igazából az egész rendszernek. Az itt töltött idő alatt már kétszer mentették meg a felségem életét, lehet, hogy az enyémet is félszer, valamint kalandos előzmények után itt született a kislányom is.

Őt bizony születésétől fogva hívhatom DRÁGA gyermekemnek.

Ha itt-ott túl kritikusnak tűnnék, az leginkább annak a következménye, hogy az itteni egészségügyi rendszer is nagyon messze van a tökéletestől.

A helyzet megértéséhez egy lépést hátra kell lépnünk. Tanult kollégám klasszikus megjegyzése szerint, minden amerikai 20 extra IQ ponttal születik, onnan van a hihetetlen önbizalmuk.

Ezen kívül még egy megingathatatlan hitet is kapnak születésük pillanatában, miszerint a világ legmagasabb fokú higiéniája az USA-ban található, és az itteni egészségügyi ellátás fényévekkel a világ többi része előtt jár.

Egy amerikai számára mondjuk Olaszországban orvoshoz menni, még ha csak sürgősségi okokból is, szentségtörésnek számit. Egy injekciót beadatni - főként önként – már kész horror.

Ebben bizony a legcsóróbb munkanélkülitől a tőzsdecápákig mindenki egyetért. És nincs az a meggyőző erő, ami ebből a hitből egy amerikait kimozdíthatna.

Hogyan is irányítja az egészségügy az egyéni döntéseket?

Pár közhelyet érdemes megtanulni, mert rendkívül tömören jellemez egy-egy komplex problémát.

A POLITIKAI RENDSZER NEM MÁS MINT LEGALIZÁLT KORRUPCIÓ
Ha ez igaz, az egészségügy az USA-ban úgy jellemezhető, hogy az UTOLSÓ JOGSZERÜ KARTELL.

Kik a kartell tagjai?

1. Orvosok, EÜ szolgáltatók, gyógyszergyárak, gyógyszertárak, orvosi műszergyártók

2. Orvosi érdekvédelmi szervezetek kb. Orvosi Kamara

3. Egészségügyi biztositók

4. Orvosi hibákra specializálódott ügyvédek, és az orvosok felelősségbiztosítói

5. EÜ szolgáltatást igénybevevők (VEVŐ)

Mit akar a vevő?

Egészségügyi szolgáltatást, amikor arra szükség van. De leginkább azt, hogy ha orvoshoz fordul, ne okozzon az orvos nagyobb bajt, mint amivel a beteg hozzá fordult.

Mit akar a másik 4 csoport?

Pénzt. Nagyon sok pénzt.

Egyszer valószínűleg összeültek egy sötét hotelszoba mélyén és szivarozva, valamint whiskyt szürcsölve megállapodtak, hogy a verseny ezen a területen nem hasznos. Kinek áll érdekében olcsón dolgozni?

Az orvosnak nem, de hát őt a biztosító fizeti, ha a biztosító képes beszedni az orvos pénzét és még egy kicsi haszon is marad, akkor a biztosító sem érdekelt az olcsó rendszerben. A gyógyszergyár sem érdekelt. Minél drágábban minél több portékát ad el, annál nagyobb a haszon. Egyébként is ki fizet? Igen, a biztosító csakúgy, mint az orvost.

Az ügyvéd, az aztán végképp nem érdekelt egy olcsó rendszerben. 50 százalékos sikerdíjjal dolgozik, minél drágább egy per annál több a bevétel. A bíró, ő az ügyvéd ikertestvére. Nagyobb a perérték, magasabb a fizetés.

Ugye a kapitalizmusban a piac diktál. Szükség van egy szolgáltatásra, annak kialakul az ára a kereslet –kínálat szerint Ha túl magas az ár, növekszik a verseny az majd jól letöri az árat. Ha kevés az orvos, felmegy az orvosi szolgálat ára. Ha sok, lemegy.

Itt a válasz. Több orvosra van szükség. Ez bizony még igaz is lenne, de mint láttuk egy szivarral megpecsételt egyezség szerint ez nem nagyon jó egy bizonyos csoportnak. Lássuk, mit lehet tenni!

Szóljunk a kamarának, hogy a BETEGEK érdekében nehezítsük már meg a pályára kerülést. Képezzünk kevés orvost, a külföldiek elé pedig állítsunk olyan akadályversenyt, hogy kétszer is meggondolják, hogy az USA-ba jöjjenek praktizálni.

Ezek után csak pumpálni kell a korrupt politikusok zsebébe egy kis aprót, - előrelátóan mindkét oldalra egyformán, sose tudhatjuk, ki nyeri a következő választást – hogy gyorsan szemet hunyjanak a nyilvánvalóan versenyellenes lépéseink láttán.

Ha mind a négy csoport (1-4) állandóan sírdogál, hogy nincs pénz, mennek fel az árak, semmit sem tudunk tenni ellene, kezdenek olyan hatékonyak lenni a sírásban, hogy maguk is elhiszik mindezt.

Hogy a jól kiépített rendszer olajozottan működjön, a rendszer az orvost úgy motiválják, hogy minél többet használja a drága gyógyszereket és szolgáltatásokat.

Ne a beteg egészségében legyen érdekelt, hanem hogy minél több és drágább szolgáltatást rá tudjunk sózni. Ha pedig meggyógyult, akkor is rendszeresen jöjjön vissza, hátha valami mást is el tudunk neki adni. Szinte úgy, mint egy autókereskedésben.

Hosszú évekig csak a HMO-k (Health Management Organization) kb. mint egy egészségügyi fogyasztói szövetkezet, tudtak a rendszeren egy-egy karcolást ejteni, de rést ütni már nem.

Ebben az esetben a HMO szerződik a szolgáltatókkal és előre meghatározott összeget fizet csak, nem annyit, amennyit az orvos vagy kórház szeretne. A legtöbb biztosító ilyen HMO típusú biztosítást kínál, ami egy kis féket jelent az állandóan elszabadulni akaró árak ellen.

Hogyan működik mindez a vevő szemszögéből?

1. Ha nincs biztosításod, akkor nagyon vigyázz az egészségedre! Véletlenül se fordulj orvoshoz szükségtelenül. Kezdj el takarékoskodni egy orvosi számlán, amihez csak akkor nyúlsz, ha tényleg beteg vagy. És rettegj, nehogy beüssön valami baj. Nagyon kevesen választják ezt az utat. Akik igen, azok is leginkább kényszerből.

2. Ha dolgozol valahol, a legtöbb cég ajánl egy biztosítást, hol jobbat, hol rosszabbat, de egyre drágábbat.

Milyen egy elfogadható biztosítás?

120 dollár hetente egy család biztosítási díja. A munkaadó még háromszor ennyit tesz ehhez hozzá.

Vizitdíj: a háziorvosnál $30, mindenki másnál $45. Vérvétel / kiértékelés $50, sürgősségi ügyelet $250, ambuláns műtét (nem alszol a kórházban) $500, egy éjszaka a kórházban, csak az ágy, $1500.

Egy kisebb autóbaleset után, JóMunkásEmber el kell, hogy menjen az ügyeletre, (Emergency Room) 4 óra alatt egy orvos megnézi kétszer, kikérdezi, vérnyomást mér, elküldi röntgenre. Többnyire csak egyedül üldögél egy sarokban, és várja, hogy történjen valami.

Négy óra elteltével megállapították, hogy nem tört el semmije. Ujjé! Talán volt egy pillanatnyi agyrázkódása, orvos felír egy adag Kalmopirint, nagyon tudományosan elmagyarázza, hogy az fejfájásra való, majd útjára engedi JME-t. Benyújtott számla: $2500. Két nappal később jön még egy a röntgent értékelő orvostól: $350.

A kezeléseket a biztosító fizeti (a sürgősségi ügyeleti vizitdíjat leszámítva, ami $250), hiszen ez egy elfogadható biztosítás.

Milyen egy kevésbé elfogadható biztosítás? Ez most az új divat, úgy becézik, hogy " Donut Hole" a Lyukas Fánk Közepe (míg a közepén, vagy mindent Te fizetsz).

Ebben az esetben szintén fizet a beteg egy biztosítási díjat, a mi esetünkben ez $94/hét lett volna. Tehát kicsit olcsóbb, mint az előző.

Viszont minden évben az első $2500 egészségügyi költséget zsebből kell fizetni.
A biztosító csak akkor száll be a költségviselésbe, ha a számláid túllépték ezt az összeget.

Hogy viselkedik a JME, ha ilyen a biztositása?

Spórol, mint a fene. Apró dolgokkal nem szaladgál az orvoshoz, hiszen az zsebből fizetve $80-$150 minimum. Augusztus végéig EÜ kiadás nulla (a heti levonást leszámítva).

Ha augusztusban baleset éri JóMunkásEmbert, mint láttuk fentebb, az előirt $2500 limitet 4 óra alatt teljesíti.

Mit csinál JME innentől? December 31-ig minden hülyeséggel orvoshoz jár, hogy még a következő periódus előtt el legyen végezve az összes lehetséges egészségügyi munka rajta, ha szüksége van rá, ha nincs, hiszen mostantól év végéig a biztosító fizet.

Orvos: Szükséged van egy hiszterektómiára (megfelelő eljárás behelyettesítendő).

Beteg: Nincs.

Orvos: Nem baj, most fizet a biztosító csináljuk meg november végén, karácsonyra már rendben leszel, később már nem kell ezzel foglakoznod. (Orvos gondolata... hehe, nekem meg $4000 extra bevétel karácsony előtt kétórai munkáért.)

Orvos: Azon kívül gyorsan csináljunk meg egy kardiológiai stressz tesztet ($1700), és egy kolonoszkópiát ($2900) is. December 31-re még éppen van időpontunk.

A biztosítási díjak évente kb. 10-12%-kal emelkednek, ("normál" infláció 2-3%) és a fenti példa szerinti remek új biztosítási konstrukciók jelennek meg.
A cégek spórolásból sokszor csak ilyet ajánlanak. Egy rosszat, meg egy olyat, ami aztán tényleg semmit nem fedez.

Az orvosi szolgáltatók egyébként mindenütt nagyon kedvesek és legtöbbször nagyon hozzáértőek.

Persze a jó orvos itt is nagy kincs.

Azok sokszor olyan elfoglaltak, hogy új beteggel nem is foglalkoznak, megélnek a visszatérők üzleteiből.

Orvoshoz csak úgy beesni nem lehet, időpontra megy mindenki. Az időpont persze csak rendőrpertuban igaz, Te legyél ott időben, de az orvos lehet, hogy fél - egy órát azért csúszik.

Időpontot egy-két hétre lehet kapni, elfoglaltabb orvosnál ez felmehet 5-6 hónapra is.

Néhány csapda

Preexisting condition (már meglévő állapot) a biztosítók kedvence.

CUKORBETEG fiatal beleesik egy leépítésbe. Biztosítása megszűnik, az átmeneti biztosítást nem tudja fizetni, hiszen $100 helyett már $400 hetente. Pár hónap múlva talál munkát, de mondjuk magának kell fizetnie a biztosítását.

A biztosító befogadja, de szól, hogy csak mostantól fizetünk mindent, a cukorbetegség összes költsége téged terhel. Egész életedben haver, hacsak nem találsz egy olyan munkát, ahol jobb (csoportos) biztosítást ajánlanak.
A Terhesség = "Preexisting condition" (csak szólok)!

Ez az egyik legfontosabb előnye az OBAMA CARE-nek. A biztosítók Preexisting condition hivatkozással nem utasíthatnak el beteget többé.

Kozmetikai jellegű beavatkozás

Ne zsírleszívásra, cici beültetésre gondoljatok! Egy szemölcs, vagy fibroma (apró bőrkinövés) leszedése már annak számít, persze attól függően, hogyan kódolják a beavatkozást. A kód persze titkos, halandó azt nem láthatja.

ÜGYES SEBÉSZ egy vizit alatt a remek szikraégető gépével le tud szedni 5-10 darabot az év végi biztosítási szezonban. De ezért nem sok pénz jár.

Ha van egy szemölcs a fejen, azt már vágni kell. Az agy körül nem hasznos a szikraégetés. Ennek a díja ÜGYES SEBÉSZ irodájában $400, a kórház ambuláns műtőjében $2500.

ÜGYES SEBÉSZ gyorsan rábeszéli JME-t a kórházra, „ott egy fél óra alatt meg tudom oldani azt, amivel több hétig kell szarakodnunk az irodában". Biztositó fizeti, JME belemegy, időpont lefixálva.

Két nappal a műtét előtt egy pénzügyes felhívja JME-t: „Láttuk, hogy jön a műtéted, mindent szépen előkészítettünk. Azt is láttuk, hogy ezt a műtétet az orvos szemölcsnek kódolta, azt valószínűleg fizeti a biztosítód. Azért a biztonság kedvéért gyere csak be hozzánk a műtét előtt, és írj csak alá gyorsan egy nyilatkozatot, ha a biztosító mégsem fizetne - mondjuk kozmetikai műtétre hivatkozva - két szemölcsért, te akkor is jókedvűen ideadsz nekünk $2500-t."

Ha ebbe JME nem megy bele, gyorsan lemondhatja az egész műtétet, ennyit nem ér meg az a két szemölcs. JME lezárja magában a történetet, de egy hónappal később a biztosító elszámolásán bizony rajta találja a kórházi számlát. A munkát nem végezték el, de a számlát kifizettették.

Biztos elfeledkeztek róla.

Orvosi rendelő

Csakúgy, mint a gyógyszergyárak, a kórházak és orvosi rendelők is magánkézben vannak. Sokat a tőzsdén is jegyeznek. Ennek megfelelően úgy is működnek, mint egy klasszikus KFT a 90-es években.

Mivel nem egy TB-vel kell megküzdeniük, hanem mondjuk 20 nagyobbal és 200 kisebbel, egy orvosra minimum 4-5 adminisztrátor jut. Minden biztosító másfajta nyomtatványt használ, más sorrendben kéri a kódokat (legalább a kódok egyformák), más rendszerben packázik az irodával, és más határidővel fizet.

Egy dologban egyformák csak.

HAGYJOOOON ÜZENETET, MAJD JÓL VISSZAHÍVJUK!

Senki nem hajlandó felvenni a telefont, semmit nem lehet időre elintézni. Ami nem automatizált, és számítógépesített, az bizony lelassítja az egész egészségügyi folyamatot.

Egy orvosi rendelő pont úgy működik, mint egy fodrászat, vagy egy pedikűr szalon.

Mit tetszik kérni, itt van, tessék parancsolni, ott kell fizetni. Csak az egy pénztáros helyett a 4 adminisztrátor püföli a gépet, és lóg a telefonon, hogy a számlák ki legyenek fizetve.

Egy ortopéd sebész irodájában (egy orvos) TIZENNÉGY segédet számoltunk meg egy vizit alatt. Az mondjuk már itt is feltűnő volt, de lehet, hogy nem is extrém.

Az orvosok általában jó üzletemberek. (Mármint itt az USA-ban.) Itt egy jól menő praxis millió dollárokat ér, és rendesen adják-veszik, mint egy-egy autószerelő műhelyt.

Kezdő orvos is $100.000 fölött keres, egy radiológus (beteget nem is lát, csak ül a monitor előtt, mint egy videójátéknál) kb. $400,000-t kap. Sebész, helyi kórházban, alkalmazottként $600,000. Ha saját irodája van, még többet. Ezek az összegek még a jónak számító angol, francia, német fizetéseknek is legalább a kétszerese.

Az egészségügy nagyon drága, de az USA mutatói nem kifejezetten jók. A GDP százalékában az egészségügyi kiadás magasan az USA-ban a legnagyobb. A népesség egészségi állapotában azonban, nemhogy nem a legjobb, hanem a gazdagabb országok között inkább csak a középmezőnyre elég.

Pár érdekesség

Az orvos és a betegápoló között Magyarországon tudásban, felelősségben óriási a szakadék. A két munkakör között alig van átmenet, nemhogy átfedés. Az orvos diagnosztizál, kezel, gyógyszert rendel, adminisztrál, szervez, időpontot egyeztet, jelentést ír, statisztikát készít, stb. A betegápoló ágyat húz, vért vesz, vérnyomást mér, stb.

Itt a nővér (nurse = betegápoló) főiskolát végzett (van masters és phd fokozat is belőle), és többet keres, mint egy mérnök. Joga van bizonyos betegségeket diagnosztizálni, gyógyszert rendelni, stb. Nagyon sok helyzetben az orvos egyenértékű helyettesítője.

Van viszont három vagy négy kategória olyan munkakörökre, akik a nővér asszisztensének számítanak (vért vesz, vérnyomást mér, állapot felvételt készít, adatlapot számítógépbe gépel, stb.). Ennek az a célja, hogy drága nővér helyettesítse a még drágább orvost, de a nővér se vesztegesse a drága idejét olyasmire, amit egy $10/óra-s asszisztens is el tud látni.

Bizonyos orvosi tevékenységhez nem kell MD (Medical Doctor) végzettség. Kicsit hasonló módon, mint a fogorvos Magyarországon, speciális rész-orvosi (majdnem) orvosi diplomát kapnak.

Ilyen például a hátorvos (Doctor of Chiropractic medicine), láborvos (Doctor of podiatric medicine), szemész (Doctor of Optometry), a szemsebész az már orvosi egyetemet végez (Doctor of Osteopathic Medicine) és van még pár hasonló. Az orvosi kaszt szerint ezek lenézett szakmák, csak olyan megy ilyen iskolába, akit az orvosira nem vettek fel.

Viszont egy jól menedzselt Chiropractor vagy hasonló praxis nagyon szép jövedelmet tud termelni, lényegesen kevesebb költséggel mint egy MD.

Az USA-ban az orvosok kb. 20%-a végzett külföldi egyetemen. Elvileg egy pár honosítási vizsga és két év kórházi rezidencia után amerikai működési engedélyt kaphat a külföldi orvos. Azonban egybehangzó vélemények szerint ez a folyamat egyáltalán nem egyszerű. Tele van gáncsoskodással, és fölösleges akadállyal, hogy elriasszák, de legalábbis nagyon megnehezítsék a külföldön végzettek dolgát. Természetesen mindezt a betegek érdekében, hiszen nagyon nehéz elbírálni a külföldön végzettek tudásának minőségét.

Az egészségügy az USA-ban egyébként rendkívül színes - legutóbbi két kórházi látogatásunknál az egyik aneszteziológus harmincegynéhány éves lengyel, illetve román doktor volt - talán csak két nemzetiségi csoport statisztikai reprezentáltsága kiemelkedő (feltűnően sokan vannak). Az orvosok kb. 15%-a zsidó (illetve zsidó származású). Az Észak keleti részen és Kaliforniában, ahol a zsidó népesség koncentrálódik, a zsidó orvosok száma még szembeötlőbb.

A másik ilyen csoport az indiaiak. Jelenleg az indiai orvosok számát kb. 9%-ra teszik. Viszont az utóbbi időben az orvosi egyetemekre jelentkező indiai diákok száma eléri a 26 százalékot, tehát a pálya népszerűsége töretlenül emelkedik."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr645232391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 07:13:17

Jo reggelt otthon mindenkinek.
Ha van kerdesetek szivesen valaszolok, de lehet hogy csak megkesve.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.04.18. 07:19:04

Jó írás. Egyébként Obama anno fenyegetőzött vmi eü. reformmal, hogy mindenkinek lesz biztosítása. Lett abból vmi?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 07:20:40

@flash.gordon: Ez az Obama-care.
2014-tol vezetik be, A mostani biztositasok jo resze mar hasonlo.

NIKI LAURA 2013.04.18. 07:25:45

Kanadában ilyen gond nincs.
Ha Pr vagy,beballagsz a canada service-be,kapsz egy Sin kártyát.
Kell három prof,hogy tényleg ott laksz,kitöltött az applicationt,és 3honap múlva INGYEN kapsz egy új szívet.

MO.on ilyen gond nincs.
Ha fizeted a 6600ft/ho és ha kell-a várólista után-kapsz egy új szívet.
A bónusz az,hogy ugyanazt az ellátást kapod,mint az,aki havi 1millio bruttó után fizeti aTb.t.
Jó reggelt,csúnya Amerika,pfujj.

Egyszer átugrottam Detroitba Kanadából,megvagtam a kezem.
Public hospital,2 óra vàrâs,indiai orvos beköt,oszt 300dodo fizet.
60 e ropi forintban..

tanato 2013.04.18. 07:26:55

Köszi a cikket ctboy,ez tényleg részletes lényegretörő volt.Egyébként most már az USA-ban is egyre kevesebb az orvos arányaiban az ország egyre növekvő idős és beteg népességéhez képest.Most gondolkodnak hogy megkönnyítsék a külföldi orvosok /és szakképzett nővérek/ befogadását az eddigi merev szabályokkal szemben.Meg a belső képzést is igyekeznek növelni.Nemrégen olvastam a neten hogy kampányolnak egyéb diplomával rendelkező de munkát nem találó fiataloknál,hogy másodképzésben végezzenek orvosi egyetemet.A világ legdrágább eü.-rendszere és annyira nem hatékony mint amenyi pénzt raknak bele/mert ugye az a pénz nem éppen oda megy ahová gondolják,hanem a biztosítótársaságok vezető tisztségviselőinek zsebébe./.Na ez itthon is hasonló kicsiben az UN.TB járulék itt sem teljesen oda megy ahova gondoljuk hanem az eü.-vel kapcsolatban lévő cégek/gyógyszer,műszer karbantartó stb. /vezetőinek zsebébe illetve visszaosztás alapon az őket megrendelésekkel ellátó kórházi és önkormányzati menedzsment zsebébe.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 07:27:30

hm... ha milyen ennyire bonyolult, drága és nehézkes, akkor az a háromszázmillió hagyma hogy éldegél?

Félre ne érts, nem vonom én kétségbe a szavaidat, de nincs ebben a hosszú leírásban egy kis sértettség (lehúztak) és kádárnosztalgia, mert bezzeg a péterfiben ingyen lehetett üldögélni?

Persze őrült kemény lehet egy háromszázmilliós piac, ami erősen védi is a saját bevételeit, de ha most egy nap 1500 dollár a kórházban, akkor az obamacare-től majd 400 (vagy a valós árhoz közelebb) lesz?

Szerencsére eddigi összes kapcsolatom az USA egészségüggyel a Scrubs c. sorozat volt :)

tanato 2013.04.18. 07:29:11

@ctboy: Te mióta élsz kint?

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.04.18. 07:32:06

Nagyon tetszett az írás, hihetetlen mennyire elszállt árak vannak...

tanato 2013.04.18. 07:33:02

@pappito: Ez igaz,de szerintem nem az ellátás színvonalával van gond,az tényleg mondhatni a világ legjobbja,hanem a drágasággal.Az hogy a Hagyma féle illegális bevándorlók milliói a hivatalos amerikai létükig eltelő több éves várakozási periódus alatt milyen alapon kapnak ellátást azt nem tudom,erről esetleg tudnál imformációt adni ctboy?

bpyoda 2013.04.18. 07:55:29

Nagyon jó tartalmas irás. Tudnál nekem arra felvilágositást adni, ha valaki dializált beteg, akkor annak mennyit kell fizetni Miamiban?
Előre is köszi, ha tudsz segiteni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.18. 07:55:38

"A biztosító befogadja, de szól, hogy csak mostantól fizetünk mindent, a cukorbetegség összes költsége téged terhel. Egész életedben haver, hacsak nem találsz egy olyan munkát, ahol jobb (csoportos) biztosítást ajánlanak."

Ezt magyarázd el, nem értem.

Zka77 2013.04.18. 07:56:15

@ctboy: és a kartell árai mellett meg is ágyaz egy nagy államcsődnek, nem? :)

River_Of_No_Return 2013.04.18. 07:56:45

Azért az elfogadható és kevésbé elfogadható biztosításokon felül még vannak jó biztosítások is. A mi biztosításunk mindent fedez, a vizitdíjakat is, a fogászati költségeknek pedig a 70%-át, a félévenkénti fogtisztítás is ingyenes, az alapdíjat a cég fizeti.

Én még csak egyszer fizettem itt, amikor egy hétvégi ügyeleten nem volt kedvem kitölteni a biztosítási papírokat, mert túl rosszul érzetem magam. Akkor is csak 140 dollár-t, amit a biztosító visszautalt, és fél órán belül végeztem az ügyeleten, igaz ez csak “urgent care” volt és nem ER.

Orvosi időpontra se vártam még sose 2-3 napnál többet, pedig már voltam több helyen is. Volt olyan, hogy a háziorvoshoz aznap délutánra is kaptam volna, plusz láttam már olyan beteget, aki időpont nélkül érkezett. Szóval ezek a dolgok területenként változnak. Tényleg kicsit negatívra sikerült ez a poszt, vagy nekünk van túl jó dolgunk itt délen.

(A kutyánkat a héten kellett vinni éjszakai ügyeletre hajnal egykor, ott viszont 375 dollárt fizettünk két injekcióért és két gyógyszerért.)

Zka77 2013.04.18. 07:59:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem fizetnek olyan betegség (állapot) ellátásáért, ami a biztosítás megkötésekor már fennállt.

Zka77 2013.04.18. 08:01:29

Tulajdonképp akkor USAban az egészségügy az ország Közgépe? :)

Zka77 2013.04.18. 08:07:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: persze lehet, hogy rosszul gondolom, de én így értem. Alapvetően logikus is, csak persze nem túl emberbarát.

tanato 2013.04.18. 08:13:18

@Zka77: Magyarországon pl. életbiztosítás kötésénél is van ilyen feltétel,a biztosítás megkötésekor már fennálló krónikus betegségek alapján keletkező káreseményekre nem fizetnek.Sőt időseknek nem is ajánlanak már fel ilyen eü.-vagy életbiztosítást.De eü.-ellátás esetén szerencsére nincs ilyen,mivel itthon nem biztosítási hanem szolidaritási alapú ellátás van.A kb. 20%aktív lakosság fizeti a100% lakosság eü.-ellátását.

Alice in Wonderland 888 2013.04.18. 08:25:18

Végre egy jó és érdekes írás! Köszönöm ctboy!

Te is az eü-ben dolgozol? Úgy jött le, mintha nem, de nagyon sok infót tudsz és én úgy látom, jól képben vagy...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 08:42:26

most megállok egy pillanatra, mert a jómunkásember hiszterektómiája nagyon vicces:)

Ronnie_27 2013.04.18. 08:48:15

Azt lehet tudni, hogy mitől romlanak kevésbé az amerikaiak fogai a magyarok fogainál? Jobban odafigyelnek a fogápolásra? Nem hiszem, hogy az eltérő táplálkozás miatt, mivel ők is sok cukrot esznek. Ma már itthon is jobb a helyzet, de pl. 2002-ben, amikor az USA-ban dolgoztam, feltűnt, hogy ott a 40-50 éveseknek is jók a fogaik, nálunk viszont nem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 08:50:38

mi lett azzal a kezdeményezéssel, amiből nagy fölháborodás volt, hogy a nemTBfizetők ne kapjanak orvosi ellátást?

most akkor a Két férfi és egy kicsiben Allen, aki kiropraktor, az valójában egy orvosi félszerzet?

---
ez igen klassz poszt, nagyon tetszett!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 08:53:14

@pappito: kellett volna nézned az ER-t, az a legjobb, elég sok szó van benne az EÜB-ról, meg szépen látszik az EÜ működése..

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 08:56:16

mondjuk érdekesen hangzik ez a professzionalitás, miközben a népesség egészségügyi ismeretszintje elég alacsony, legalábbis a dr. Philből nekem ez tűnt ki....

Amarante 2013.04.18. 09:06:50

Na hala istennek egy egeszseges iras!:)Nagyon erthetoen irtad meg.nekem eddig az ottani egeszsegugy homalyos volt.azt szeretnem kerdezni,hogy mi van azokkal,akik nem tudnak biztositast fizetni?gondolok itt a munkanelkuliekre,csovesekre stb?gondolom valamilyen ellatast azert ok is kapnak surgosseg eseten.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.18. 09:19:39

Örülök az írásnak, végre egy igazi is megjelent itt!
Nagyon drága lehet ott betegnek lenni...
A kérdésem nekem is az, amit Amarante is kérdezett.
A filmekben azt látjuk, hogy ellátják őket is legalábbis sürgős esetben, de ki fizeti az orvosi költségeket?

Amarante 2013.04.18. 09:23:54

@Gilda66: Szia!Vegigolvasva a posztot azon gondolkodtam,hogy azert eleg sok stresszt is general egy ilyen biztositasi rendszer,abbol ugy eleg sok megbetegedes lesz:)Ez akkor kinek jo?:)

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 09:26:46

@Babette_: ehh, azok szórakoztató sorozatok mindnféle drámai fordulatokkal, nejem kedveli őket, én képtelen vagyok nézni, mindban van valami hiszti, jujj, megmentjük (nem mentjük) blabla :)

semmilyen szórakoztató sorozat nem ad valós képet a témáról amit tárgyal, igyekszem kerülni, hogy onnan láttot dolgokból következtessek a valóságra. Képzeld el ha a hazárd megye lordjai alapján képzelnéd el amerikát :)

nyuszigonosz 2013.04.18. 09:31:10

Ezt jó volt olvasni, mert érdekes és informatív.

Amarante 2013.04.18. 09:34:24

@nyuszigonosz: az biztos,hogy a lyuknak a fank kozepen tobb kotodese van a temahoz,mint a tegnapi nyomorult csirkenek ahhoz:):)De mi lett a csirkevel az relytely maradt:):):)

svajcineger 2013.04.18. 09:38:05

Tenylg erdekes iras, kosz erte! Kicsit engem emlekeztet a rendszer a Svajcban mukodore. Legalabbis, ami a penzugyi reszet illeti. Januarban egyebkent volt "szerencsem" eltolteni egy teljes napot egy new yorki korhaz emerency reszlegen. Vervetel ketszer, mellkas+hatrontgen, vernyomasmeres, ekg. Kivancsi lennek, vajon mennyi lehetett a szamla vege! Meg szerencse, hogy volt utasbiztositasom! :-)

h_zolee 2013.04.18. 09:40:13

Amarante, Gilda66 - olvassátok el a másik cikket, a kép alatti első bekezdésben van linkelve. A kettő együtt kerekebb képet ad.

glinolid 2013.04.18. 09:40:17

@Ronnie_27: extrem szaj higienia, egy ameriakinak olyan fogorvoshoz jarni, mint masnak a fodrasz latogatasa. Pl. nekem havi $25-os fogaszati biztositasom van, amihez evi $1500-os fedezet jar. Egy tomes $200, fogko-eltavolitas $100-$200, gyokerkezeles $300-$400, feheritest kapsz mar $200 dollartol. Nehez elkolteni a keretet, ha csak nem szajsebeszetrol van szo, mert akkor megsz`tad $5000-$10000. Atlagban a keret nagyresze feheritesre es fogko-eltavolitasra megy el. Akinek nincs biztositasa, itt delen, az atjar Mexikoba.

nyuszigonosz 2013.04.18. 09:46:07

@Amarante: Pedig megijedtem a címet olvasva, hogy megint a csirkés ember járt itt..
Miután láttam, ki írta, csak azután olvastam el. :)

Spacecake 2013.04.18. 09:50:15

ez egy nagyon jo iras lett,gratula!!!
sztem mindenki le tudja maganak vonni a kovetkezteteseket.

(kivancsi vagyok k ki es mibe fog belekotni,de tippjeim mar vannak:-)

tsabus UAE 2013.04.18. 09:50:42

@Babette_: "...a Két férfi és egy kicsiben Allen, aki kiropraktor, az valójában egy orvosi félszerzet?"
Minden alkalommal, mikor megemlítik a szakmáját, fejéhez vágják, hogy nem is orvos. Ezen írás után, már értem is miért... :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 09:53:25

@Amarante: milyen érdekes, hogy minden mondata érthető és kohézió is van közöttük:D ugye?:D

glinolid 2013.04.18. 09:54:11

@Gilda66: A varatlan orvosi kiadasok miatt, evente 1 millio csalad megy tonkre.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 09:54:17

@Gilda66: én erről eddig azt gondoltam, hogy ez olyan pro bono lehet, ahogyan más szakmákban is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 09:55:42

@pappito: jaj hát én azt nem mondtam, hogy korrekt és teljes képet ad, hanem hogy megmutatja, hogyan is működik. szerintem értelmes felnőtt tudja, mit kell hozzáadni, hogy a valóságot kapjuk:D

mondjuk nem véletlenül nem a Gray's anatomie-t hoztam példának:D

Amarante 2013.04.18. 10:00:10

@Babette_: Ez nagyon termeszetellenes!!!!:):)De tobb szot nem is erdemel!Marmint amaz:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.18. 10:03:01

@Zka77:

Én alapvetően felelőtlenül állok hozzá ehhez a témához. Csak az állami adókat, járulékokat fizetem. Azt is csak akkor, amikor van munkaviszonyom. Jelenleg 45 éves vagyok, s van összesen kb. 10 évnyi befizetésem.

Jelenleg van munkaviszonyom, s a munkaadó kötött magán-egészségbiztosítást nekem. Annyira nem érdekel, hogy múltkor még a tagsági kártyát sem vettem át. Idén átvettem. Viszont még SOSEM vettem igénybe semmilyen szolgáltatást.

tsabesz 2013.04.18. 10:11:34

Köszi az írást, végre egy jó poszt ismét.
A magyar egészségügy finoman szólva sem egy leányálom, sem betegnek sem a benne dolgozóknak, de eszerint az USA-ban is volna még mit csiszolni a rendszeren.

Len.Mag 2013.04.18. 10:13:30

@NIKI LAURA: a Mo-i modellből kifejetetted a hálapénzt, amiről ha megfeledkeze, akkor szar ellátást kapsz, hagynak egy sarokban rohadni, és éppen csak arra törekednek, hogy majd élve hagyd el az intézményt, de hogy milyen állapotban...

Amarante 2013.04.18. 10:52:10

@Len.Mag: Bezony am!Es ez tartos betegseg eseten szep osszegge hizhat!

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 11:01:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Viszont még SOSEM vettem igénybe semmilyen szolgáltatást."

és abban az esetben, ha beüt valami (remélem nem, csak elméletileg beszlégetünk róla) amit nem lehet házi körülmények között rendbehozni, csak jól felszerelt kórházban? Akkor mi lesz?

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 11:02:06

@Len.Mag: ráadásul a hálapénz se joker megoldás, mert van aki többet ad nálad és hát pénz beszél...

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 11:05:42

@Babette_: "mondjuk nem véletlenül nem a Gray's anatomie-t hoztam példának:D"

mintha lenne különbség :) fehér köpenyes arcok iszkolnak fel és alá... :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.18. 11:06:28

@pappito:

Az állami ellátásban bízom, ennyi.

Egyébként voltam már kórházban - tavalyelőtt 8 napig.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.18. 11:25:01

@Babette_: Na ezzel a pro bonoval megfogtál :-) Még szerencse, hogy van Google!
Arra lennék kíváncsi, hogy meddig terjed azoknak az ellátása, akik nem tudják ezeket a szerintem magas díjakat fizetni.
Csak akkor ingyenes, ha a halálukon vannak?

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.18. 11:26:33

@glinolid: Ezen nem is csodálkozom, ha ennyire magas a biztosítás összege...Persze lehet, hogy csak nekem tűnik annak.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 11:36:01

@Gilda66: bocsánat. de nem tudom, van-e magyar kifejezés rá.
"Csak akkor ingyenes, ha a halálukon vannak?"
nem tudok róla, hogy csak halál esetén lenne alkalmazható. de nem vagyok mélyen jártas benne.

Amarante 2013.04.18. 11:55:09

@Gilda66: szerintem a tonkremenes es az osszeg nagysaga kozt nincs osszefugges.ezek a csaladok nem akarjak vagy nem tudjak fizetni a biztositast.utobbi azert mert eppen ket munka kozott vannak.de lehet tevedek...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 12:06:49

@pappito: van különbség: a Gray's-ben dugnak is, az ER-ben nem,

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2013.04.18. 12:14:20

@Babette_:
Az ER-ben is, csak diszkrétebben és nem annyit :))

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.04.18. 12:14:34

Ez nagyon érdekes volt, és sajnos hajlamos vagyok elhinni a benne foglaltakat azon túl, hogy bár néha kissé túl cirádás, de mégiscsak élvezetes és olvasmányos, továbbá pedagógiailag is jól felépített :-) Király cikk és olyan szintekbe enged bekukkantást meg holisztikus megközelítésén át olyan dolgokra enged egy nagyjáboli rálátást, amit töbszáz kórházsorozat után sem értene meg a hozzám hasonló mezei halandó. Tök jó, köszi érte!

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 12:21:21

@Babette_: hát azért az a különbség, hogy mennyire diszkrétek, az nem igazán változtatja meg a szakmai hitelességet - azok kitalációk

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.04.18. 12:22:06

@pappito: Igen, a tegnapi cikk hatása alatt maradtam és kezdek asszimilálódni :)

zej 2013.04.18. 12:28:10

Egy korábbi posztban havi 150$ írtak biztosításnak, a havi családi kiadások között. Itt heti 120$-t ír a szerző. Melyik a valószínűbb? Vagy ekkora különbség lenne az államok és a biztosítók között?

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.18. 12:28:58

@Amarante: Egy régebbi írásból nekem is ez rémlik, hogy 2 munka között nem volt biztosítás, de jött a betegség és a tönkremenés.
Mi van azokkal az anyákkal például, akik nem akarnak vagy nem tudnak dolgozni. Ott ki fizeti a munkaadó által fizetett részt?
Szóval ebben a rendszerben az a furcsa számomra, ha dolgozol, lehet biztosításod (nem kötelező, de akkor vállald a felelősséget is), ha valami miatt nem dolgozol, akkor mi van?
A cikkben az van, hogy az egyén által fizetett részhez a munkaadó még hozzátesz kb 3-szor annyit...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.04.18. 12:30:21

Vagy két éve jött egy amerikai friss diplomás, munka elött álló ismerösöm Magyarországra. Egy hónap alatt körbeutazta nálunk az egész országot. Buli mindenhol, két kézzel szórta a pénzt.

Ö mesélte hogy az utazás elött vagy két hónappal elkapott valami baktériumos fertözést. Két hétig nyomta az ágyat 39 fokos lázzal szenvedve és imádkozott hogy elmúljon. Nem volt biztosítása és ha elmegy az orvoshoz az kb. ugyanannyiba került volna mindennel együtt mint ez az egy hónaps európai túra.

Másik ismerös a GMC-nél melózott senior mérnökként, ehhez igazított biztosítással. Egyik karosszéria-teszt alkalmával mozdítani akartak valamit a terepjáró vázán. Gerincsérvet kapott 55 évesen.
Nem irigylem érte, de mesélte hogy olyan volt a céges biztosítása hogy élete végéig több pénzt kap mostantól mint amennyi a fizetése volt...

Szóval az a tapasztalat hogy legyen biztosításod kinn... Szerintem...

Ronnie_27 2013.04.18. 12:32:17

Nagyon jó írás, az előbb ez lemaradt. :-)

Vajon mennyit kereshet Dr. House?

Jó kérdés, hogy mitől jó egy egészségügyi rendszer? Mennyire érvényesüljön a „használó fizet” elve, és mennyire legyen biztosítás jellegű?
A magyar rendszer nagyon nem igazságos, mert (a nyugdíjadóhoz hasonlóan) az eü hozzájárulás is egy adó, vagyis közvetlen ellenszolgáltatás nélkül elvont pénz, mivel a szolgáltatás minősége nem függ a befizetett járuléktól. Ráadásul, akinek a legtöbb pénze van, az nem is veszi igénybe, mivel az magánkórházba megy inkább.

Biztosan vannak olyanok is az USA-ban, akiknek lenne pénzük biztosításra, de inkább félreteszik azt a pénzt és vállalják a kockázatot.

Amarante 2013.04.18. 12:39:31

@Gilda66: Idezem:120 dollár hetente egy család biztosítási díja. A munkaadó még háromszor ennyit tesz ehhez hozzá.
Ha csaladi,akkor egyertelmu.
azaert ezt a rendszert meg mindeg igazsagosabbnak tartom,mint aMo-it.Ott is fizetsz-jo nem annyit-es melle nyomod a halapenzt,ki vagy szolgaltatva.es akkor nem beszeltunk az unatkozo nenikekrol,akik azert jarnak orvoshoz,mert unatkoznak es nencs kivel beszelgetniuk:):)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.18. 12:42:28

Alapvető jó ez a cikk. Bemutatja, hogy miért hanyatlik a nyugati civilizáció. Mert mit is mutatnak az adatok? Azt, hogy az amerikai társadalomban egy parazita réteg magának kiharcolt irreális jövedelmeket, s ezt az egész ország meg kénytelen fizetni. Ez a tipikus fenntarthatatlan gazdaság modellje.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.18. 12:46:32

@Amarante:

"nem beszeltunk az unatkozo nenikekrol,akik azert jarnak orvoshoz,mert unatkoznak es nencs kivel beszelgetniuk"

Erről volt egy szenzációs karikatúra a Népszabadságban még vagy 30 évvel azelőtt. Azaz még a kommunista rendszerben, mutatja ez, hogy ezek a dolgok nem változnak.

Szóval a karikatúrán egy orvosi rendelő, az asztalnál ül az orvos, vele szemben a nővér. Jön be éppen egy idős fejkendős néni bottal. Az orvos köszönti:
- Mi van magával, Margit néni, 3 hete nem láttuk magát!
Mire Margit néni válasza:
- Beteg voltam, doktor úr.

2013.04.18. 12:48:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: persze, ebbol egyertelmuen latszik, hogy hanyatlik azzal szemben, hogy otthon en speciel havi 30-40e forintokat fizettem TB-re (plusz a munkaltato ehhez hozzacsap ugy tovabbi 40-50-et, amit akar nekem is adhatott volna), es az a tortura amin keresztul kellett mennem, amikor 2 evente egyszer betegnek mereszeltem lenni valami megfazasnal komolyabb dologgal... :) ja de hat a fejekbe az bele van verve, hogy ez igazabol INGYENES, tehat fogjuk be :) tokjo :)

persze semmikeppen sem azt mondom, hogy ez a felfujt kartellbuborek a kovetendo pelda, csak hogy is mondjam: szeretnek en csak annyira hanyatlani, mint ez a bizonyos nyugati civilizacio :)

Amarante 2013.04.18. 12:50:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :):)amire en gondoltam az kesobbi elmeny.a haziorvosunk mondta egyszer-miutan a gyerekkel tobb,mint egy orat varakoztunk az elottunk bement oreganyora-hogy mennyi ido,energia vesz el emiatt.Ez kb.5 eve volt....

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 12:54:22

@Amarante: "120 dollár hetente egy család biztosítási díja. A munkaadó még háromszor ennyit tesz ehhez hozzá."

azért az jó volna tudni, hogy ez valamiféle szabály vagy csak pünkt az a munkáltató ilyen jószívű... mert azért ha ez a 3x extra nem kötelező, akkor van sejtésem, hogy ez inkább a mese kategória és a szerencsén múlik, hogy ilyen munkáltatót fogsz-e ki

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.18. 12:56:43

@Whave:

Én is nettó vesztese vagyok jelenleg a rendszernek. Amit kapok a rendszertől gyógyszertámogatásként (állandóan gyógyszeren élek) az kevesebb, mint amit befizetek járulékként.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.04.18. 12:57:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egyetértek. Egy rendszer mely végső soron mértéktelenül pazarol, amennyiben a szolgáltatást nyújtóknak nem érdeke a hatékonyság, azaz a célfüggvények nem egy ideális ár-érték arány felé tendálnak hanem torzan elcsúsztak (ez a mondat is tegnapi cikkhatás). Többe kerül mint amennyit ér és az extra profitot egy aránylag szűk kör viszi haza. A "parazita réteg" amúgy nem hiszem, hogy nyugati civilizációbéli privilégium lenne és még azt sem állítom, hogy a "hanyatlás" jelentése az eltűnés felé vinné a rendszert. Ha ennek a szónak van egyáltalán még értelme egy kirívóan kapitalista gazdaságban akkor a hanyatlás leginkább morális szinten értelmezhető.

2013.04.18. 13:00:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezert nem hiszek en a gondoskodo allamban, es ezert haborit fel, hogy nem valaszthatom az onellatast, ongondoskodast ezen a teren sem.

Most utananeztem jobban, es meg meglepobb szamokat kaptam a HRportal kalkulatoratol. A regi magyar fizummal:

Munkaadói TB járulék (24%):132.000 Ft
Munkavállalói eü-i járulék (7%): 38.500 Ft

Ez HETI ~190 dollar, 225-on atszamitva. Es ez nem egy csalad befizetese, ez csak az enyem! Es ezert mondjuk varhatnek egy MRI-re fel-egy evet, vagy egy onkologiai vizsgalatra (ahol nem szempont a surgosseg, aaaaaa neeeeeeeem).

Hat akkor mar inkabb befizetnem a penzt a hanyatlo kizsigerelo kapitalista penztarcakba, ahol a szolgaltatas azt jelenti, hogy dragan szolgaltatnak, nem pedig csak ugy beszednek penzeket. :)

Amarante 2013.04.18. 13:00:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: amit a rendszer tamogatasnak hiv az valoban rohej.vannak a barataim kozott is ugyanebben a helyzetben.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.04.18. 13:07:45

@Whave: Engedd meg, hogy kissé sarkosan reagáljak valamit :-) Vigyázat, függetlenül a hangnemtől azért ebben is lesz igazság.

Hú de önző vagy! Persze, ez jó sok pénz, nade de egy gazdag aktív vagy, alighanem a társadalom - havi nettó keresetét tekintve - felső 10%-hoz tartozol. Hát hol marad a szolidaritás? Tudod te hogy hány embernek mented meg az életét nap mint nap amiért a te befizetéseidből nekik még jut ellátás? Csak magadra tudsz gondolni? Na ezért tart ott az ország, ahol! Még szerencse, hogy erőszakkal elveszik tőled azt a pénzt és 4-6 másik ember ellátást is fedezik belőle, mert ha rajtad múlna ők mind az út szélén pusztulhatnának bele az első náthába.

mzgldr 2013.04.18. 13:07:47

Az érdekes, hogy az amerikaiak egy része már szocializmust kiáltott az Obama-care tervezetre. Ott tényleg szó szerint értelmezik a survival of the fittest felfogást.

Amarante 2013.04.18. 13:13:45

@mzgldr: Mo-on meg mi van?Survival of the richest:):)

2013.04.18. 13:16:33

@Lobelt Ledfold Reloaded: igen, az en hibam, hogy olyanok az otthoni viszonyok, hogy egy ilyen fizetessel mar gazdagnak szamitok, es a nep 90%-anak nincs felreteheto penze arra, hogy gondoskodjon magarol alapveto egeszsegugyi szinten, mikozben egy allami, hatekonysagtol minden teren mentes lefolyoba pumpalnak olyan penzeket az emberek, amikbol rendes ellatas is lehetne, ha nem "uvegzsebekben" kotne ki ez :)

Erted, annyira megsem vagyok gazdag, hogy ha en, vagy egy csaladtagom (miutan a kozeli s tavoli rokonaim kozul is messze en keresek a legjobban, sot mindenki az atlagosnak kikialtott 220e alatt van JOCSKAN, akar 100-120e forinttal is) raszorul hirtelen egy eletmento mutetre, akkor azonnal ki tudjak csengetni egy magankorhazi apolast + mutetet, miutan a meglehetosen draga TB-rendszer leginkabb elfekvore hasonlit.

Na pontosan itt a szolidaritasom, a befizeteseim ellenere barmelyikunk megdogolhetne a rendszer szerint. En meg azert tanultam, kepeztem magam (sajat penzen, nem allami tamogatasokkal), hogy az en nettopluszos befizeteseimbol jarjon marikaneni beszelgetni masfel orakat a haziorvoshoz, mikozben ram kohognek a TBC-sek a varoban.

Kapitalista vagyok, es szolidaris kizarolag a csaladommal szemben az egeszseg teren, ez van, nem mutatok semmilyen alsagos kepet, vallalom mindezt. En sem vartam el soha senki mastol gondoskodast, a csaladomon kivul, ahogy nem is kapnam meg, ha tortenne barmi.

Slussz.

Amarante 2013.04.18. 13:29:27

@Lobelt Ledfold Reloaded: Nem tudom hogy van pontosan,de azt hiszem,hogy ezt az alapojarulekot csak a dolgozoktol veszik el erosszakkal.Aki nem dolgozik annak onkent kell ezt fizetnie,mert ha nem,akkor nincs ellatas ill.fizetni kell minden vizsgalatert.en a tavaly egyik latogatasomkor gondoltam fizetem otthon is,mert ugye hatha egyszer ott tortenik valami.Meg a rendszerben sem talaltak!!!!Korabban eljottunk mint ahogy ezt bevezettek.

2013.04.18. 13:32:34

@Amarante: es akkor ne feledkezzunk el a szurken berezett, de igenjol kereso emberekrol akik szinten innen lopjak ki a penzt, a vallalkozokrol akik szinten megtehetik, hogy annyit fizetnek be, amennyit okvetlenul muszaj, es senki nem veszi el toluk eroszakkal. Ok szepen felreteszik, gazdagodnak, aztan elmennek a maganklinikara teljes kivizsgalasra a penzbol, ha tul budoset pukiznak.

Tolem meg eroszakkal elvettek. Hat, tobbek kozott ezert nem vagyok mar kishazank jarulekfizeto alkalmazottja = a draga, pazarlo, de megis szar rendszer eltartoja.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 13:34:52

@tanato: Ha bemesz egy orvoshoz, es nincs biztositasod, akkor altalaban keszpenzben fizetsz.
Ebben az estben, tenyleg ugy mukodik a szolgaltatas mint az autoszerelonel. Radnez a doki, mond egy arat, -elvileg tudsz alkudni is- majd megegyeztek. Ilyenkor a doki azonnal szokott arengedmebyt ajanlani a listaarhoz kepest.
Nem is kell illegalisnak lenned, ha egy kozmetikai jellegu mutetre mesz egyszerubb a biztosito megkerulesevel kerni a szolgaltatast, mertugy olcsobb.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 13:35:58

@bpyoda: Erre ra kell keresnem az interneten, Sajnos nem vagyok kepben.

mzgldr 2013.04.18. 13:37:11

@Amarante: hehe, ez jó. Bár én nem tartozom távolról sem a richest kategóriába, ennek ellenére komoly gondom még nem volt a magyar rendszerrel. Mondjuk legalább 3 éve nem is voltam orvosnál, azelőtt sem sokat, úgyhogy mielőtt Sámán módra összetéveszteném a statisztikai mintát az anakdoták összességével, kijelentem, hogy nem mérvadó a kijelentésem.

Mrs. Clayton 2013.04.18. 13:37:27

@ctboy: és hogy oldják meg az illegális bevándorlók, mintha hagyma írta volna, h vannak trükkök, amivel megúszható a fizetés, ha eltörted a lábadat, ha leestél a tetőről szigetelés közben?

tanato 2013.04.18. 13:40:25

@ctboy: Köszi az infót akkor már értem miért vagy annyira képben.
De nem válaszoltál még nekem a másik kérdésemre:Milyen ellátás kapnak és ki fizeti a Hagyma féle illegális bevándorlók milliót azon évek alatt amíg nem teszik hivatalossá az ottlétüket.?

tanato 2013.04.18. 13:42:04

@ctboy: Elnézést,most már fenn van a válaszod,látom.De ilyen orvosi kezelés alkalmával nem buknak le az illegálisak és nem toloncolják ki őket?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 13:42:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ez elegge zavarosra sikerult.

Ha pl. nincs biztositasod, es egy orvos diagnosztizal cukorbetegseggel a surgessegi ellatason, akkor ra kerul a korlistadra a betegseg.
Ha egy evvel kesobb kapsz egy munkat ahol az alkalmazo ceg biztositast is ajanl, akkor a biztositas napjatol diagnosztizalt betegsegeket a biztosito fizeti.
Mivel a cukorbetegseget egy evvel korabban diagbosztizaltak ezt a biztosito kizarhatja, az altala fizetett betegsegek korebol.

Pl. kotsz egy Casco-t egy horpadt autora. A biztosito nem fizet a horpadas kijavitasaert, es ezt szerzodeskoteskor kulon rairja aszerzodesre. kb. ez a "preexisting condition"

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 13:45:25

@tanato: Alabama, es arizonat leszamitva meg a rendornek sincs joga azt vizsgalni hogy valaki illegalis vagy sem. Azt csak a Homland Security teheti meg.
Az orvos meg sem kerdezheti a beteg jogi statuszat. Ha valami gyanus, felhivhatja a HS.
Ezutan pl. mexicoi betegre (ha az illegalis mexicoi volt) nem kell szamitani abban az irodaban.

tanato 2013.04.18. 13:45:37

@ctboy: Ja és még köszi hogy megírtad az USA kollégák átlagos jövedelmeit.Ilyen pénzek mellett tényleg értelmetlen még az un.hálapénz fogalma is.

tanato 2013.04.18. 13:47:05

@ctboy: Nálunk itthon meg pont fordítva,mindent jelenti kell ami egy bűncselekménnyel kapcsolatban felmerülhet/illegális határátlépés gyanú esetén is./

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 13:49:25

@Karinette: eü-ben dolgozol
Nem. Felesegm igen, Par itteni baratom igen.
Mint beszeltuk korabban, az EU itt resze az eletednek, es egyre inkabb azza valik.
Bele kell tanulnod, mert elevenen felfal.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.18. 13:50:07

annak idejen USA-ra regisztraltam de leallt magyaroknak az interju csak elottem ... soha sem bantam meg itt canadaban is panaszkodunk de igazabol jo az ellàtas es teljesen ingyenes ( persze az adoba benne van) en mint vallalkozo 200 valamennyit fizetek az eves adobevallasnal ennyi az egesz ...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.18. 13:51:01

@Whave:

Ez itt nálunk, a sötét Balkán kellős közepén, még inkább így van.

Errefelé a munkavállalók 40 % teljesen feketén dolgozik, még 40 % szürkén (azaz minimálbéren vannak hivatalosan, a többi zsebbe), s csak 20 % a fehér.

Tulajdonképpen csak az fehér, aki az államnak vagy önkormányzatnak dolgozik (az állam nem csapja be saját magát), plusz az egyes, jellemzően multinacionális nagy cégeknél dolgozók, mert ezek a cégek nem akarnak kockáztatni ezzel és egyébként is az olcsóbb bér miatt jöttek ide, azaz a terhekkel együtt is megéri így nekik az anyaországukhoz képest.

Így aztán aki fehéren dolgozik, az rosszul jár, mert ő nem tud trükközni sehogy se.

Ha most pl. végiggondolok rokonokon és ismerősökön, rajtam kívül összesen egy embert ismerek, aki teljesen fehéren dolgozik, ugyanis az állami Nyugdíjbiztosítónál dolgozik mint számítógépes szakember, s hát ez maga az állam, így ott minden 100 %-ban fehér.

Amarante 2013.04.18. 13:51:52

@ctboy: Akkor ha rairja a biztosito a PC-t,mi lesz a cukorbeteggel?Mondjuk az nem olyan betegseg,hogy vagy van penzem inzulinra vagy nincs.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 13:53:14

@Ronnie_27: Ez bizony leginkabb jovedelmfuggo.
Egy New York allambeli gyarlatogatason, pont az tunt fel hogy szinte minden munkas fogatlan volt.

Gyokerkezeles = $1000 + tomes $300
Korona: kb $1000

Egy nem is nagyon bonyolult kezeles elviszi az egesz csalad cancuni-i nyaralasa arat.

tanato 2013.04.18. 13:53:52

@ctboy: Ez abszolút jogos egy biztosítási alapú eü.-ben./nyilván nekünk embertelen mert a szolidaritási alapú eü.-höz vagyunk szokva./Egy életbiztosításnál pl. itthon is simán át lehetne verni a biztosítót ha nem nézné az anamnézist a páciensnél.Egyszerűen egy daganatos beteg kötne egy életbiztosítást nagy értékre a családjára gondolván.Egy kétszer még nálam is bepróbálkoztak a rokonok a halál után hogy adjak igazolást miszerint a biztosított rokon nem szenvedett semmilyen krónikus betegségben a biztosítás megkötése előtt.Mondtam nekik,azért én sem szeretnék hosszabb időt a rácsok mögött tölteni,mivel az illetőnek egy csomó zárójelentés,egyéb orvosi papírja van ami ezt nem tudja alátámasztani.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 13:54:22

@Babette_: Igen Allen nem orvos,
Alacsonyabb kasztba tartozik

2013.04.18. 13:58:00

@Lobelt Ledfold Reloaded: egyebkent, hogy kicsit arnyaljam a hirtelen felindulasbol felvazolt onzo-kepet: orommel fizettem volna be ezt az osszeget, pusztan szolidaritasbol, ha nem ez is egy allami penznyelo lenne. Ha ez lenne az ara, hogy modernul felszerelt korhazaink es jol fizetett orvosaink legyenek, akik a szegenyeket is kepesek ellatni, de legalabbis a tenyleg fontos dolgokra nem tobbhonapos varolistak lennenek, egy szavam sem lenne.

De nem ez a helyzet, es pontosan azert, mert nalam sokkal-sokkal onzobb emberek tesznek (vagy nem tesznek, ahogy tetszik) ezert.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 13:58:39

@Gilda66: Kapnak ellatast a szurgossegin. (ER)

Ezert egy reteg odaszokik, hiszen mashol nem fogadjak.
Aztan felirjak, hogy mivel tartozik, es kuldik a szamlat.
Mivel a szamla osszege behajthatatlan, a tartozas csak fiktiv.

Mas orvos (nem ER) viszont elutasithatja a beteget, ha tartozasa van.

tanato 2013.04.18. 14:03:37

@ctboy: Itthon is van olyan réteg akitől nem tudják behajtani a TB járulékot pedig az a havi 6000 ft. tényleg bagó mondjuk az USA pénzhez képest.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 14:07:13

@Gilda66: Az ER ad bizonyos ellatast, aztan atkuldik akorhazi reszlegre. Gondolom ott is ellatjak, de irjak az osszes koltseget.
Minden korhaz tart fenn egy alapitvanyt ahova lehet adakozni.
A penz egy resze fejlesztesre szokott menni, mas reszet az ilyen nem fizeto betegekre szanjak.

De a hatart hogy meddig latjak el a beteget nem tudom.

tanato 2013.04.18. 14:10:43

@Len.Mag: Hát azt tényleg meg kéne szüntetni/mármint a kikényszerített hálát/,de per pillanat nagyon jól jön mert erre hivatkozva nem kell érdemben javítani a bérszínvonalon.Németországban éppen néhány hónapja hoztak egy nagyon szigorú rendeletet ezen típusú korrupció ellen/mert azért ott sem ismeretlen pl. a fekete pénzért előre a várólistán című társasjáték/súlyos börtönt kilátásba téve.Bár már ott tartanánk mi is mert a mérleg másik serpenyője ugye a havi egy milla nettó.hivatalos pénz.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 14:11:45

@zej: Ez nem valoszinuseg kerdese.
Ugyanaz a biztositas kerulhet $800-ba is hetente, attol fugg mennyit akar fizetni a munkaltato.
Itt ez piaci alapon mukodik.
Ha kipzel valakit egy bizonyos munkara, erdeked hogy neked dolgozzon. Ha nem adsz jo biztositast kockaztatod hogy lehagy, kezdheted a kikepzest elolrol.

Mindket osszeg valos.

aberdon 2013.04.18. 14:11:59

@ctboy: Gratulálok a cikkhez, nagyon jó lett :)

Az 1-4 csoportot még ki lehetne egészíteni a felsőoktatással, csak hogy bonyolulltabb legyen az érdek harc. Mert miért keresnek ennyit az orvosok, gyógyszerészek, nurse-k, stb..? Mert csak több százezres tandíj fizetés - hitel kombóval lehet elvégezni a sulikat... Ördögi kör :)

De bízom benne hogy majd valaki megrendszerezi ezt a rendszert, mert ugye jönnek a baby boomerek.... :)

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 14:19:21

@tanato: "Itthon is van olyan réteg akitől nem tudják behajtani a TB járulékot pedig az a havi 6000 ft. tényleg bagó mondjuk az USA pénzhez képest."

nem is fedezi az a járulék az eü kiadásokat, amihez mindig hozzá kell tenni a nagy kalapból, folyton átszervezni, hogy mindig legyen zavaros amiben halászgatni lehet, a betegoldal meg majd szépen a hálapénzzel önszabályozza magát

win-win (jó az adófizető szopik dehát az erre van)

bazs1 2013.04.18. 14:20:07

a legszomorubb az egeszben, hogy csillagaszati osszegeket koltunk kezelesekre, uj gyogyszerekre, cancer es egyeb kutatasokra es csodalkozunk hogy ennek ellenere egyre tobb a cukros, elhizott, szivbeteg depressziv stresszes ember.
MEGELOZESRE KELLENE KONCENTRALNI! Lofaszt nem koltunk organikus farmok, sportletesitmenyek, kozetkeztetes feljavitasara es terjesztesere de a junkfood es a genkezelt iparihulladek "kaja" barhova barmiaron el jut hozzad!
Na persze az egeszseges ember nem jo biznisz..

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.04.18. 14:22:12

@Whave: Persze, hidd el, nagyon is megértem. Csak rá akartam világítani arra, hogy nagyjából milyen mentalitás mentén szavaz az egyszeri, 90%-ba tartozó magyar szavazó. Van egy történelmileg kialakult rendszer (egészségügyben, nyugdíjügyben, oktatásügyben stb.) melyet kapitalistára átállítani úgy lehetne, hogy egy komplett generációt be kellene áldozni. Konkrétan, szó szerint értve. Lehet magánbiztosítást fizettetni aki viszont nem fizeti az megdöglik. Azaz aki per pillanat az állami ciciken él annak kapmpec. Lehet magánnyugdíjat csinálni, viszont mivel az a pénz akkor nem kerülhet bele a jelenlegi a rendszerbe az éppen nyugdíjasok éhenhalnak. És így tovább. Lehetne, de nem lehet, mert demokrácia van, és történetesen a számok (szavazatszámok) éppen egy ilyen ténylegesen struktúrális reform kárvallottainak az oldalán állnak. A tömeg minden ilyet meg fog akadályozni.

Az állami újraelosztás mértéke nincs kőbe vésve, de ilyen arányok mellett a megváltozása nem lehetséges. Háborúval vagy tényleges államcsőddel együtt (mely lehet ugyanazt jelenti) lehetne csak mélyreható változást elérni. Mivel a rendszer nem fenntartható valami idővel be fog következni.

Szerintem ez nem a korrupció folyománya. A kormány, a korrupció, az elfolyt pénzek nem okok, hanem tünetek. Ez életfelfogás, mentalitás, világlátás kérdése. Ha nem tetszik neked a rendszer itthon akkor nem a kormánnyal van bajod, hanem a többség szellemiségével. Ami nem hiszem, hogy sokkal rosszabb lenne mint bárhol "nyugaton", csak van az az életszínvonal, ahol kevésbé vagy egyáltalán nem érződik már, mert az embereknek nincs napi okuk a foggal-körömmel való ragaszkodáshoz minden egyes fillérnyi juttatásért.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.04.18. 14:22:51

@Amarante: Nem ugyanaz. Amit havonta fizetned kell munka nélkül hogy TB biztosított legyél az konkrétan egy nagyságrenddel kisebb összeg, mint amit akkor fizetsz, ha normális bejelentett béred van. Azaz amit "erőszakkal" vesznek el mert dolgozol és mert bejelentett munkád van az simán tízszerese is lehet annak, amit akkor fizetel, ha csak szeretnél biztosított maradni rendszeres jövedelem nélkül. Asszem, de Tanato ezt biztos jobban tudja :-)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 14:22:57

@Amarante:
Jelenthetem, hogy a vizitdij, - akarmekkora - a legjobb leszoktato az orvoshoz jarasrol.
En is utalom, de gondolkodasra kenyszerit.
Megfaztam. Vegyek inkabb egy uveg Nyquilt $6-ert, vagy az orvos irjon fel valamit $30 (vizitdij)+$20(gyogyszer ara venyre) ert.

Na mennyunk a Walmartba Nyquil-ert az hamarabb megvan,

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 14:24:40

@mzgldr: " szocializmust kiáltott az Obama-care "
Igen ez igy van, Vannak szokatlan dolgok.

Kertigörény 2013.04.18. 14:27:10

michael moore filmje még jobban bemutatja ezt az anomáliát.

Amarante 2013.04.18. 14:28:48

@ctboy: a vizitdijban egyetyertunk:):)amugy nem vagyok egy orvoshoz rohangalos fajta meg akkor sem,ha a gyerekekrol van szo.a konkret esetben,mint aztan kiderult,allergias rohama volt.nem fuldoklott csak elkezdet feldagadni.Quinke odema a neve a betegsegnek.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 14:32:22

@Amarante: Csalad osszeadja, segelyert folyamodik, szegenyeket segito alapitvanyhoz fordul, stb.....

proprorporporpo 2013.04.18. 14:32:42

Érdekes iromány, bár kicsit radikálisnak tűnik. A gyakorlatban mi történik a sok-sok biztosítás nélküli szegénnyel? Hagyják őket meghalni vagy hitelbe taszítják amit aztán sosem tudtak visszafizetni?

Elég horribilis összegeket lehetett olvasni, ezeket még egy átlag melós is nagy nehézségek árán tudja kitermelni, nem hogy egy munkanélküli?

Bár volt egy amerikai kollégám itt UK-ben aki azt mondta, azért jött ide mert melósként sokkal élhetőbb és pont a biztosítást hozta fel példának.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 14:34:37

@Amarante: Olyat is lattam, hogy egy hentes a hus reszlegen kitett egy tablat, hogy az onkologiai kezelesere gyujt, ide tessek tenni az aprot.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 14:37:59

@Amarante: ez lényegtelen. nézd meg, itthon mit csináltak a cukorbetegek támogatásával.
legtöbbüknek a változás plusz havi 15ezret jelent az inzulin árában.

zej 2013.04.18. 14:38:13

@ctboy: De gondolom nem minden munkáltató fizet biztosítást a dolgozónak, akkor ők vagy nem gondoskodnak magukról, vagy a fél havi fizetésük elmegy a család biztosításra?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 14:41:50

@Koós: ki lehetne egészíteni a felsőoktatással
Teljesen jogos. Ezt kihagytam.

2013.04.18. 14:42:09

@Lobelt Ledfold Reloaded: ezzel igy ahogy van, egyet tudok erteni, azt leszamitva, hogy igenis, nalunk erre hihetetlen mertekben ratelepszik a csokkeno eletszinvonal mellett a novekvo korrupcio.

A politikus szinte mindenhol korrupt es lop, csak van, ahol kicsit jobban fenntartjak legalabb a "jut is, marad is" modszertant, es nem az utolso falatot lopjak ki a becsuletes, es emiatt elszegenyedo ember szajabol milliomos, arrogans megmondoemberek. Ezt speciel nagyon-nagyon erzem a kivandorlasom ota. A kulonbseg a mertekekben, aranyokban van.

traktoroslány 2013.04.18. 14:44:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Én is nettó vesztese vagyok jelenleg a rendszernek. Amit kapok a rendszertől gyógyszertámogatásként (állandóan gyógyszeren élek) az kevesebb, mint amit befizetek járulékként."

Ezt csak a múlt hónapra számoltad ki, vagy ebbe beleszámoltad az egész életedet? Mondjuk a gyerekkorodat, amikor nem fizettél, és még azt a kb. 40-50 évet, ami hátra van. Gondolom 65 évesen te is majd nyugdíjba mész, tehát nem fizetsz több adót, járulékot, és akkor fogsz majd még csak igazán orvoshoz menni.

Én is rossznak tartom a mostani rendszerünket, de amikor valaki azt írja, hogy ő csak fizet és nem vesz ki semmit a rendszerből, az szerintem 1-2 hónapnál messzebbre nem gondolkodik. Egy ember elélhet 80-100 évet. Ezt kell kiszámolni, nem csak azt az 1-2 évtizedet, amíg a csúcson van.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 14:47:56

@proprorporporpo: " hitelbe taszítják amit aztán sosem tudtak visszafizetni"
Ez a jellemzo.
Mikor a gyerek szuletett az egyik elso kerdes volt.
Hol lakik?
Berel, vagy sajat tulajdonu az ingatlan?

Vajon miert kerdez ilyet egy korhaz?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 14:49:26

@zej:
Vagy raszol a gyerekre, hogy ne menj ki jatszani a tobbiekkel, mert nincs biztositasunk a focira.

aberdon 2013.04.18. 14:50:37

@ctboy: nem kritikának írtam, csak érdekeségnek vagy egy másik szempontnak, hogy milyen összefonódott a rendszer. Például hogy mi motiválja az orvost, hogy megszaladjon a toll a számlánál. Eszébe jut hogy 5-10 évet tanult, százezres diákhitele van, plusz még mortgage. A végén meg tényleg a beteg szív

prukker 2013.04.18. 14:56:17

@ctboy: Lehet nem értem jól:)
Ha valakinek van biztosítása, ami fedezi a cukorbetegséget, de elveszti/megváltoztatja az állását és egy újabb biztosítást szeretne kötni, az már nem fogja fedezni a cukorbetegség költségeit?
Mert akkor aki cukorbeteg, az 100%-osan ki van szolgáltatva a munkaadójának, hiszen az élete függ a munkájától....

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 14:57:03

@Koós: En sem annak vettem, de teljesen jogos az eszrevetel, egyszeruen kihagytam, pedig nagysagrendileg az orvosi viszontbiztositoval egyenerteku a felsooktatas sulya.

Az egyik fogorvos,minden betegnel talal tomnivalot, akkor is ha csak tisztitasra mentel.
Meg bele is fur a fogadba, (eppencsak megerinti) tomoanyagot ken ra, es lecsiszolja.
Fenykep elotte/utana allapotrol nincs.

Lehet hogy a mortgage-ra gyujt, vgay a gyerek orvosi egyetemere?

prukker 2013.04.18. 14:57:34

@Koós: Szerintem az orvos többségét a biztosítók vagy a biztosítók által fenntartott kórházak alkalmazzák...
De ez csak feltételezés

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.18. 14:57:35

Az amcsik "megingathatatlan hitet is kapnak születésük pillanatában, miszerint a világ legmagasabb fokú higiéniája az USA-ban található, és az itteni egészségügyi ellátás fényévekkel a világ többi része előtt jár."

Így igaz

Másrészről viszont a magyarok megingathatatlan hitet kapnak születésük pillanatában, miszerint a világ legrosszabb egészségügyi ellátása ithhon található, fényévekkel a világ többi része mögött kullog

Maradjon közöttünk, de mindkettő baromság. A butaság univerzális

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 14:58:36

@prukker:
Jol erted.
Ki van szolgaltava.
Jobb ha nem ugral.

traktoroslány 2013.04.18. 14:59:17

@ctboy: Azért ez a cukorbeteges dolog szerintem elég durva. Egy ilyen betegséget egész életen át kezelni, gyógyszerezni kell, nem olyan, mint egy horpadás a kocsin: egyszer kikalapálják és kész.

Azt megértem, hogy egy rákos beteggel, akinek az orvos mondjuk fél évet mond, nem kötnek életbiztosítást, de ez a cukorbeteg dolog szerintem túlzás.

Pályaelhagyó autóversenyző 2013.04.18. 15:06:22

az mondjuk tok vicces lenne, ha egy-ket fotelzseni a magyar tb eseteben levonna a nyugdijalapba kuldott penzt...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 15:06:41

@tanato: hagyma fele nincs
/vagyis van, zold lila voros, fok, stb/
hagymanak illegalis koraban is volt biztositasa az elso 2 evet kiveve, csak szolok
egyeb mas illegalisokat ellatnak surgossegi esetben barhol, egyeb esetben vannak kozkorhazak, mittudomen 60 dollarert megvizsgalnak es felirjak a gyogyszer
a gyogyszer nem olcso, de azert egy illegalisnak isvan ilyen esetre 2-300 dollarja
a sulyosabb eseteke benyeli a korhaz, vagy az allam
2-3 nap korhaz ct-vel stb konnyen kiad 60-80 ezer dollart,ha mutet kell arrol nem is beszelek
azutan a korhaz kikuldi a szamlat a delikvensnek es termeszetesen ember nincs aki ki tudja fizetni
igy aztan egyszer csak ad acta az ugy
nem tudnak veluk mit kezdeni, ezert is kellene az par millio mexikoit vagy legalizalni, vagy hazakuldeni

bobsys 2013.04.18. 15:06:42

@pappito: munkaltato valogatja milyen eu biztositast ad, nagyobb cegek altalaban jobbat.
A mi biztositasunkert en fizetek +$300 a munkaltato altal fizetetten felul, mert tervben van egy korhazi latogatas es ebben a csomagban ha be kell fekudni akkor csak egy flat dijat kell fizetni tokmindegy mennyi lesz a szamla a vegen.
Ad a ceg olyat ami nekem semmibe nem kerul itt 20% copay van es ha elertem az evi $4000-$5000 utanna 100%ban terit mindent (csaladnal a felso limit $120000)

bobsys 2013.04.18. 15:07:55

@hagyma: en a hazakuldesre szavazok

Mikkamak 2013.04.18. 15:08:33

Ez egy nagyon jó írás, de pár megjegyzés hozzá:

1. A Doctor of Optometry az nem szemorvos (az ophthalmologist és valóban MD), hanem optometrista. Jóval kevesebb jogosítványa van, mint egy "valódi" szemorvosnak.

2. Aki azt gondolja, hogy a zsidó lakosság északkeleten és Kaliforniában a legnagyobb arányú, még nem volt dél Floridában, különösen Palm Beach megyében.

3. A cikkből kimaradt - mert valószínűleg nem általánosan jellemző - a szinte minden gyógyszertárban, élelmiszerboltban (szintén van bennünk gyógyszerpult), Target-ben, Walmart-ban, stb. megtalálható "klinikák" ill. az úgynevezett "sűrgősségi ellátó helyek". Ezek a kórházi sűrgősséginél jóval olcsóbban dolgoznak.

4. És kimaradt a főleg Floridára jellemző "krónikus fájdalomkezelő központok" sokasága. Ezek, bár számuk az erőteljesebb állami fellépés miatt csökkenőben van, leginkább a messze földről odaözönlő kábítószerfüggőket látják el hatalmas mennyiségű kábítószertartalmú fájdalomcsillapítóval (pl. Oxycodon). Jön mondjuk az urge Tennessee-ből és egy ilyen helyen felírnak neki rögtön párezer tablettát, amit ott helyben ki is adnak, persze másik ablaknál. Darabja mondjuk 1-2 dollar. Aztán szépen hazamegy és amit nem szed be, azt eladja 20-25 dollárért, darabját. Becslések szerint Floridában kb. 10-szer annyi kábítószertartalmú fájdalomcsillapítót írnak fel és adnak ki, mint a többi 49 államban ÖSSZESEN.

5. A kórházi ER elkerülendő, ha van rá mód. Iszonyú drága és hemzseg a hozzá nem értő - talán - orvosoktól. Személyes tapasztalat 1000 dolcsi, mert a gyerek füle vérzett és hirtelen nem tudtuk máshova vinni. A "doki" nem tudta megmondani, hogy a dobhártya perforálódott-e, és kezelést sem tudott többet ajánlani, mint ami a magyar orvos rokonok telefononon ajánlottak. Tehát ezért a pénzért egy láz és egy vérnyomás mérést kaptunk. Viszont legalább telefonon megmondtam az egyébként HMO kórház adminisztrátorának, hogy ilyen pocsék, hozzá nem értő kezelést még egy posztszocialista országban sem tapasztaltam.

6. A legtöbb biztosító a 100 000 USD végösszeg alatti számlákat nem vizsgálja tételesen, csak kifizeti. A kórházak ezt pontosan tudják és pofátlanul számláznak 2000 dollárt egy darab Tylenol fájdalomcsillapítóért (paracetamol). Ennél pofátlanabbul már csak a Medicare-nek való számlázással csalnak, simán kifizettetik a pár éve halott nyugdíjas 6 havonta esedékes részletes vizsgálatát is.

7. Viszont,hogy jót is mondjak, az OTC gyógyszerek (főleg a saját márkásak) nagyon olcsók és a szabad polcról az ember annyit vesz, amennyit csak akar. Senki nem mondja, hogy pl. nem vehet 2000 darab ibuprofen tablettát egyszerre. A generikumot között is nagyon sok van, melynek havi adagja 4 dollar, 3 havi pedig 10 dollar.

Amarante 2013.04.18. 15:08:42

@traktoroslány: Miert lenne?Ott kijelenti feheren-feketen.otthon levonjak a jarulekodat es pluszba meg fizetsz 15ezret inzulinra.(babett koszi az infon:) )

bobsys 2013.04.18. 15:09:20

Egyebkent tenyleg eleg undoritoan mukodik az egeszsegugy itt, a betegen kivul mindenki jol jar es eszmeletlen penzeket akasztanak le az orvosok es a szolgaltatok, bertargyalasokon igy sokat nyom latba milyen eu biztositast ad a ceg ahova mesz dolgozni.

Borenbukk 2013.04.18. 15:14:47

@bazs1: Ovatosan hadonasznek ezzel az allitassal, de valahol talalkoztam vele: Az egeszseges eletmod nem csokkenti az egeszsegugyi koltsegeket. Ezen koltsegek nagyresze (mar persze nem kronikus betegeknel) az ember halala elotti evekben merul fel, mert az oregseget azert nem nagyon lehet atverni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 15:16:11

@tanato: meg a rendornek sincs joga firtatni a statuszodat, nem egy korhaznak
/jo 1-2 allamban mar pedzegetik es akkor igen ha buncselekmenyt kovetsz el, egyebkent nem, ennek is meg van az oka/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.18. 15:20:20

@traktoroslány:

Én sok ideje cukorbeteg vagyok, de kezdetben nem szedtem rá semmit, elsősorban azért nem, mert nem szeretem a gyógyszerszedést, másodsorban meg azért mert azt mondták, egyes gyógyszerek impotenciát okoznak. Csak gyógyteákkal kezeltem, s ez le is vitte a cukrot 14-15-ös szintről 6-7-es szintre, ami persze még nem jó, de már elfogadhatóbb. Viszont tavalyelőtt már súlyos betegséggel kórházba kerültem, s most már nem volt más megoldás, szóval azóta állandóan kell szedni napi 3 alkalommal.

Meg persze a testúly is nagyon fontos. Egy időben 147 kg voltam, ez volt a rekordom! Manapság már akik régebbről ismernek meg szokták kérdezni, hogy miért vagyok ilyen sovány... pedig most is 100 kg felett vagyok, csakhát a 147-hez képest ez már soványnak tűnik.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 15:20:37

@Mikkamak: Mindennel egyetertek amit irtal.
A Walmart, Target szolgaltatas, csak most kezd itt felenk terjedni, de Urgent Care rendelok (nem korhazi ER) naprol napra nonek ki a foldbol,
Igy igaz.

bpetya75 2013.04.18. 15:21:58

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Vigyázz erre az asszimilációra, mert ha az ivarilag polarizált szomatikus hifák kopulálnak, akkor az életciklus elején bekövetkezik a plazmogámia, ami jó, csak nem mindenkinek ;-)

traktoroslány 2013.04.18. 15:22:31

@hagyma: Egy ismerősöm, aki élt 1-2 évet USA-ban illegálisan mesélte, hogy neki mindene volt a zöld kártyán kívül. Illegálisként lehet valakinek jogosítványa, betegbiztosítása, buszbérlete, meg mindene, csak a zöld kártya lehetetlen. Ezt Európában nehéz elképzelni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 15:22:50

@bobsys: nagyon sokan becsuletesen kemenyen meloznak, raadasul mar itt szulettek a gyerekeik sokaknak akik amerikai allampolgarok, meg hat 10 millio embert deportalni nem lenne egyszeu
en a feltetelekkel valo maradasraa szavaznek, tehat aki regisztralja magat, van allasa, fizessen buntetest, vallaja hogy fizeti a taxot, nem volt buncselekmenye, esetleg bevallal angolo nyelviskolat, azok maradhassanak
most is targyalja a szenatus, de ugy latom megint fel megoldas van keszuloben

judy7 2013.04.18. 15:25:20

Azért érdemes lenne egymás mellé rakni képeket egy tetszés szerinti magyar kórteremről és egy ugyancsak véletlenül kiválasztott amcsi kórteremről. Az utóbbi magyar mércével mérve talán koppintaná a hotel színvonalat.
Ja és azt a várószobát, ahol a 1/2-1 órát késő orvosra várakozik a paciens szintén összehasonlítanám annak az ortopéd rendelésnek a váróhelyiségével (ok, nevezzük néven: a rendelő előtti folyosószakasz), ahol 2 órát volt szerencsém tavaly várni 40-ed magammal, kb. 10 db széken osztozva.
A mi egészségügyünk sem olcsó: miután bejut az ember az orvos színe elé, 5 perc alatt elintézi és mázli ha ebben az 5 percben csinál valami érdemlegeset is azon kívül, hogy burkoltan vagy nyíltan ajánlgatja a magánrendelését.
Lehet, hogy az USA-ban ezrekbe kerül, de legalább kap valamit az ember a pénzéért. Itthon nem biztos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 15:26:08

amugy a Spemcer-Kennedy javaslat olyan 6-7 ev teljesen tokeletes volt, csak elcsuszott par szavazton
mar reg rend lenne, ha az atmegy
sok szenator mondja,, ugy e kepviselve a valsztoit, hogy aki illegalis, az eleve torvenyt sert es ezert ne adjunk nekik amnesztiat, masik indokuk, ha amnesztia lenne, meg tobben jonnenek ezen felbatorodva, hogy majd egyszer mi is kapunk megint
nehez ugy

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 15:28:26

@Mikkamak: hat vannak erdekes dokik, amikor kituseim lettek valami allergiatol, megnezte azurtan hozott egy konyvet es nezegettuk kozosen benne a kepeket, hogy melyik fajta lehet

traktoroslány 2013.04.18. 15:28:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ilyesmire gondoltam. Ha valaki cukorbeteg ebben a rendszerben, akkor az olyan, mintha valami súlyos fogyatéka lenne. Így nehezen talál munkát nem lesz biztosítása. Ha nincs biztosítás, nem tudja magát karban tartatni súlyosabb dolgok lesznek: megvakul, vagy levágják a lábát. Így aztán végképp nincs állás. Egy cukorbeteget évtizedekig karban lehet tartani úgy, hogy dolgozzon és adót fizessen mellette. Így értettem azt, hogy túlzás az ő félredobásuk, nem csak humanitárius szempontból.

bpetya75 2013.04.18. 15:31:06

@mzgldr:

Úgy nézem, hogy ugyan teljesen más módon, de Norbi után Sámán lesz a blog következő kabalafigurája ;-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 15:31:26

@traktoroslány: ez igy volt regen, most mar nem lehet semmid, mindenhez kell az ssn
az ssn-hez meg kell a zoldkartya
mikor en jottam 2 ora alatt csinaltattam magyar utlevelre jogositvanyt
most is lehet,de csak annyi idore amnnyire a tartozkodasi engedelyed szol
en alapbol 8 evre kaptam

aberdon 2013.04.18. 15:31:41

@prukker: példa volt.

De pl. a bloombergen volt egy cikk a napokban, hogy pl. a diákhitel hogy befolyásolja az orvosis diákokat hogy minek tanuljanak. A pontos szakokra nem emlékszem, mert hülye vagyok az orvosis dolgokhoz, de pl. lehet h tanul szívsebészenek mert az többet fizet, mint mondjuk belgyógyásznak közben az jobban érdekli. És akkor olyan korházhoz megy majd dolgozni később.

vagy pl a gyógyszerés a drágább gyógyszert ajánlja a hatékonyabb helyet a nagyobb jutalék miatt. Nyilván ez a sok helyen így van, csak az USA-ban még inkább.

zej 2013.04.18. 15:34:37

@ctboy: Álláshirdetésekben rendszeres megjelenik: 401(K) ez mit jelentene? Gondolom valamiféle biztosítás, mert általában, a egészség, fogászati és nyugdíj között van.

traktoroslány 2013.04.18. 15:35:10

@Koós: Ez a gyógyszeres dolog itthon is így van. + az orvoslátogató rendelési időben jön, és elsőbbsége van a betegekkel szemben. A betegek kint várnak, amíg az orvos megbeszéli a gyógyszerügynökkel, hogy mit írjon fel nekik.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.04.18. 15:36:14

@bpetya75: Ez úgy hangzik mintha kétnemű gombafonalak sejtmagjai olvadoznának összefelé az édes szerelem jegyében :-)

bobsys 2013.04.18. 15:38:37

Most volt feleseg verv meg vizeletvizsgalaton. A szamla vege $2300. Elvileg a biztositasunk allja az egeszet, mert preventiv vizsgalat volt, de mutatja, hogy milyen arak vannak. Egyebkent peldaul ha nincs biztositasod lehet alkudni :) es kevesebbet fizetni, de a korhazak csak toljak felfele az arakat kozben meg a biztositok nem fizetnek nekik ennyit, mert van mondjuk emgallapodas, hogy a $2300bol kifizetnek mondjuk $500at es akkor rendben is van, a tobbit engedje el a korhaz ami persze azt eredmenyezi, hogy a korhaz meg mindent 4-5szeres aron fog szamlazni. Szoval el van baszva az egesz

zej 2013.04.18. 15:41:19

Nem teljesen idevágó cikk, de hátha van akit érdekel:
news.dice.com/2013/04/17/immigration-reform-h-1b-proposals/

bobsys 2013.04.18. 15:43:32

@hagyma: hozzatennem, hogy valahogy igy jo lenne csak ehhez a hatarokon szigoritani kene, hogy ne jojjon megint 10 millio masik illegalis akik majd megint amnesztiat kapnak 15 ev mulva. Kene egy rendes (munkaltatoi es fuggetlen) bevandorlasi rendszer, hogy a jol kepzett emberek johessenek es kapjanak vizumot belathato idon belul es szemely szerint nem elleneznem a minimum angol tudas megkoveteleset sem

bpetya75 2013.04.18. 15:44:53

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Bezony, bezony :-D

Azt hittem közgazdasági vonalon nyomulsz. Vagy polihisztor vagy? ;-)

Egyik gimis cimborámnak megtetszett az egyetemi emblémás pólóm. Hoztam neki is egyet, de ezt a mondatot előbb meg kellett tanulnia. Lazán vette, bírta az ilyen hülyeségeket.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 15:47:11

@Mikkamak:
" A legtöbb biztosító a 100 000 USD végösszeg alatti számlákat nem vizsgálja tételesen, csak kifizeti."
Ehhez azert hozzafuznem, hogy bizony minden csip-csup szamlat atnez a biztosito, Meg a $100-osat is.
Minden heten kapunk levelet, amiben nyilatkozni kell, hogy erre a bizinyos kiadasra van -e valamilyen masik biztositasunk, mert akkor inkabb oda kuldjuk a szamlat. Ha nincs akkor kifizetik.

Mikkamak 2013.04.18. 15:47:15

@judy7:
Lekopogom, családunk pofátlanul egészséges, ezért túl sok tapasztalatom kórházakkal nincs (annyi van, hogy gyerekszülés miatt voltam bent párszor).

A lényeg az, hogy az egy szem saját tapasztalat azt mutatta, hogy SEMMIT nem kaptunk a pénzünkért. Bocsánat, egy darab eldobható lázmérő hegyvédőt és 25 másodpercnyi vérnyomásmérő használatot, ennyit kaptunk. És cserébe vártunk vagy 3 órát.

AZ ER egyébként nem leányálom, főleg nagyvárosokban zsúfolt, tele olyan emberekkel és kórokkal, amikkel Magyaroszágon nem találkozol és mivel triázs rendszerrel dolgoznak, jó esélyed van napestig várni, hacsak nem vagy életveszélyben, vagy rókázol tele mindent, mert takarítani utánad nem akarnak.

A saját, vagy szakorvosi rendelésre, bejelentett időpontban való menés más, de az sem különbözik sokban egy magyar magánorvosi rendeléstől. Viszont az ER-nál nagyságrendekkel olcsóbb és az orvos is valószínűleg érti a mesterségét.

És hogy miért tesznek meg mindent, hogy távoltartsák a külföldi orvosokat (bár biztos, hogy ha egy magyar orvos kifejezetten egy Appalachia hegységben levő városba akarna menni dolgozni, boldogan engednék)? Nos, egy orvosi képzés iszonyú pénzbe kerül. Minden frissen végzett orvos hatalmas visszafizetendő diákhitel tömeggel lép ki az életbe. Emiatt a teher miatt bizony nem nézik jó szemmel a külföldről betolakodókat.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Amerikában mindenki mindenért perel. Az orvosoknak nagyon sokba kerül a felelősségbiztosítás és sok esetben a biztosító inkább fizet, minthogy perre menne, még akkor is, ha egyébként megnyerné a pert, de többe kerülne neki. Általában Amerikában minden szolgáltatás (orvosi, biztosítás, stb) az állandó perek miatt kerül kb. kétszer annyiba, mint amennyibe kerülhetne.

bobsys 2013.04.18. 15:47:30

@zej: ezzel az a baj, hogy sok okos, ertelmes es kvalifikalt ember szeretne jonni ide, de nehez H1 visat szerezni ugy, hogy 5000 merfoldre vagy es eveket kell varni. Kene egy olyan lehetoseg is mint ami az Ausztraloknal van, ha megvan bizonyos kepesitesed, munkatapasztalat es beszelsz meg angolul is akkor jelentkezz es adunk egy bevandorlasit (ez akar lehetne egy 2-3 eves ideiglenes is amirol aztan lehet menni veglegesre). Sokan jonnenek es azert helyben melot talalni sokkal konnyebb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.18. 15:48:11

@traktoroslány:

Végülis egy cukorbeteg bármit csinálhat. Különösen, ha szed gyógyszert. Persze ha valaki hülyeséget csinál, akkor abból baj lehet. Még tavaly valaki hozott nekem egy szép dobozka Mozart-golyót. Ezt úgy kellett volna, hogy egy darabot megeszem belőle, majd a többit hazaviszem és megeszi a feleségem. De persze a romantikus falánk lelkem másképp döntött: egy laza délután során megettem egyedül az egész doboznyit. Aztán meg bizsergett a fejem két órán keresztül, meg elkezdtem rosszul látni a számítógépmonitort a homályossá vált látásom miatt, majd a kezem is kezdett remegni enyhén. Azóta már fejlődtem sokat: most már arra is képes vagyok, hogy mást megkínálok valamivel és én nem is eszem ugyanabból. Pl. az utóbbi 3 hét alatt mindig vettem egy-egy nagy doboz kiváló csokifagyit, s én egyszer sem ettem belőle egy falattal sem. (Mondjuk, most a nagyböjt is segít, mert igyekszem betartani a mostani nagyböjtöt, s ugye a fagylaltban tej van, ami nem böjt-kompatibilis.)

bpetya75 2013.04.18. 15:50:21

Mielőtt elfelejteném: Tök jó a poszt, gratulálok hozzá!

Így kell érdemben kritizálni és/vagy tapasztalatokat megosztani fikázás nélkül.

Elismerésem!

bobsys 2013.04.18. 15:50:41

@Mikkamak: Mar leszoktak a szo nelkuli fizetesrol peres ugyekben. Orvos ismerosnek pont a perek miatt az ilyen per ize akarmi biztositasa kerult $100 000, aztan a biztositok bekemenyitettek es nem fizettek automatikusan hanem mentek birosagra es elkezdtek nyerni, igy a sok megelhetesi ugyved visszafogott az arcabol, mert a fenyegeto levelen kivul mashoz mar nem ert. Sok orvos igy letudta mondani vagy jelentosen csokkentetni az ehhez szukseges biztositasat

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 15:50:54

@zej: 401K
Adomentes nyugdij elotakarekossag. Ehhez szokott a munkaado 100%-t meg hozzatenni egy bizonyos osszegig.
Nem kotelezo adni. A mostani cegemnel nincs ilyen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 15:51:31

@bobsys: igy van
ahogy megszuletne a torveny, meg jobban megerositeni a deli hatart, hogy csak legalisan johessenek es a nem regisztralokat barmikor gyorsitott eljarasban deportalni es a rendornek is legyen joga elkerni a papirjaidat, ha gyanu merul fel
egyutt mukodne csak a dolog
emellett persze kvotakat kellene m eghatarozni mexikonak /azt hiszem most is van/ zold kartyra, munkavallalasra, idenymunkara/

reszeg tengeresz 2013.04.18. 15:53:05

Rohadt Orban jol tonkretette az amerikai egeszsegugyet is!

zej 2013.04.18. 15:54:07

@bobsys: Utóbbi hetekben egyre több olyan hirdetést láttam (IT terület), hogy ha érdekes vagy akkor intézzük a vízumot. Nyilván nehezebb messziről munkát találni, de nem gondolom lehetetlennek, legalább is próbálkozom itthonról.

Mikkamak 2013.04.18. 15:55:25

@bobsys: Gondolom, hogy sajnos ezt állama válogatja. Vannak "normális" államok, melyek szabályoznak és az egyebek. Azt tudom, hogy Floridában minden egyes hirdetési blokkban legalább 2-3 olyan van, amelyik ügyvéd és baleseti ügyekben, ill. különböző egészségügyi ügyekben ajánlja magát. Sőt, a rádióból is csak ezek folynak.
Az is igaz,hogy Florida közismerten az egyik legperelősebb állam. Ezen belül is a gazdag nyugdíjasok által még igen bőven lakott Palm Beach megye.

bazs1 2013.04.18. 15:55:54

@Borenbukk: Nem azt mondtam hogy csereljuk meg a ket koltsegvetest. Mindkettore szukseg van. De aranyaiban nevetsegesen keveset koltunk a megelozesre.

luis5 2013.04.18. 15:59:30

Eü ben dolgozom 27 éve. Itthon, de lehúztam 1 évet az USA-ban is, Svédo-ban is körülnéztem.
Tapasztalataim összefoglalója :-))) következik:

1.USA-é a világ legszinvonalsabb eügye-ha van pénzed v biztosításod, szakmailag csúcs. Ha nincs pénzed - megdöglesz. Az orvos-műszer-gyógyszer lobbit eddig SENKI nem tudta megtörni, szvsz nem is fogják.
Seattle-ben és Washington állmban általában, a recepció előtt van 3 asztal: egynél kérik a biztosításodat, mielőtt bármit mondanál, a másik 2 ügyvédi irodáké. Az egyiknél azonnal fölajánlják hogy pereld be a szomszédot, akivel koccantál, a munkahelyed, akárkit stb. A másiknál beperelheted a kórházat (ahol ő ücsörög!!!) ha nem vagy elégedett a szolgáltatással.
A tisztaság és higiénia azért nem mindenhol jó-bár meg vannak győződve hogy ők a királyok. A GDP lassan 20%-a megy eü-re, de még mindig milliókat nem látnak el. A közeü meg katasztrófa szerintem (védőoltások stb)
2. A legszolidárisabb eü a skandinávoké és szerintem messze a legnagyobb a higiénia a világon. Jó az ellátás is.
3. A világ legköltséghatékonyabb eügye a magyar. Ennyi pénzből magasan a legtöbbet hozzuk ki. De ezzel mégis elégedetelen a beteg, a politikus, a az eü dolgozó, mindenki. Megoldás??????

Mikkamak 2013.04.18. 16:01:01

@ctboy: Ezt biztosítótársaságnak dolgozó nyilatkozta, persze név nélkül. Az, hogy nyilatkozatot kérnek tőled, az nem jelenti, hogy bármit is vizsgálnak. Állítólag olcsóbban jönnek ki, mert az emberi munka többe kerül.

Mellékesen itt mindenkitől mindenre nyilatkozatot kérnek. Gyermekem egyik évben szerepelni akart a lányfoci válogatón, több oldalas nyilatkozatot kellett kitöltenem és több generációra való leszármazómig le kellett mondanom arról, hogy bármilyen szempontból felelősség terhelné az iskolát emiatt (mármint hogy a gyerek focizik, ami köztudottan rendkívüli veszélyekkel járhat). Aztán közjegyző előtt kellett aláírnom. Mindezt azért, hogy egyszer focizzon egyet.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 16:01:51

@bpetya75: Koszi.
Nekem pedig az tetszik, hogy jonnek a remek kiegeszito eszrevetelek.

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.18. 16:02:02

Végre egy normális cikk.

@bobsys: sajnos az ausztráloknál sem csak úgy van, hogy "ha megvan bizonyos kepesitesed, munkatapasztalat es beszelsz meg angolul is akkor jelentkezz es adunk egy bevandorlasit".
Sok millió forint és több év a várólisták miatt, amíg valaki kap egy bevándorlási vízumot, kivéve szponzorálják az illetőt.

bobsys 2013.04.18. 16:03:54

@Mikkamak: Floridaban elek :), mindenhonnan ez folyik

bobsys 2013.04.18. 16:06:38

@Tökfőzelék: akar 1 ev alatt is le lehet zongorazni a fuggetlen bevandorlast, de 1,5-2 ev az atlag (nekem 2 ev volt, de en a PR elott 2 masik vizumosztalyban is voltam). Amikhoz meg szinte lehetetlen kivarni es csak ugy nem is lehet odamenni.

Mikkamak 2013.04.18. 16:07:18

@luis5: Nagynéném testvére régóta Észak Karolinában él. Mesélte, hogy egyszer munkába menet koccant valakivel. Nem ő volt a hibás, kiszálltak, megbeszélték, visszaültek a kocsiba és továbbmentek. Még be se ért a munkahelyére, már csörgött a telefon. Egy ügyvéd kereste, hogy hallotta, balesete volt, nem akar-e perelni. Nem akart. Nem hagyták ám annyiban! Annyiszor hívták ügyvédek, hogy a végén közölte, hogy zaklatásért fogja őket perelni, ha nem szállnak le róla. Erre leszálltak.

A legpofátlanabb,hogy pl. Floridában autóbalesetnél van egy ún. PIP. Ez fizet azért, ha a baleset miatt orvosi kezelésre szorulsz. Folyamatosan erre hivatkozva hirdetnek az ügyvédek,hogy majd ők megszerzik neked, ami jár, a teljes maximumot. Ez a teljes maximum egyébként 10 000 dollar. És ha belegondolsz, hogy egy ügyvéd ebből mennyit tesz zsebre, nem sok marad kezelésre, már ha tényleg megsérültél (ami gyakran persze csak kamu, ezért is akarják megszüntetni az egészet, hogy pereljék csak egymást az emberek).

bobsys 2013.04.18. 16:08:55

@bobsys: egyebkent a legelso PR vizumomat 2011 januarban adtam be (elotte nyaron elkezdtem a papirokat intezni hozza) es aprilisra mar meg is volt az elutasitas South Australia allamtol :)

zej 2013.04.18. 16:10:19

@Tökfőzelék: Ausztrál bevándorlási ügynök megkérdezte mennyi idős vagyok utána közölte, hogy felejtsem el Ausztráliát. Ausztráliában valami furcsa pontrendszer van, minél idősebb vagy annál kevesebb pontot kapsz.

bobsys 2013.04.18. 16:11:41

@Mikkamak: az elso heten az egyik plaza parkolojaban nekem jottek (alapjaraton gurult a masik auto). Amig inteztuk a apariokat a semmibol odajott egy fizko, hogy itt egy nevjegykartya hivjam fel ha szeretnek par ezer dollart kiperelni a masikbol. en meg neztem WTF fejjel, hogy dehat semmi nem tortent, a lokharitot cserelni kell es kesz, mindenki jol van. Par napra ra hivtak a vetkes biztositojatol, hogy nyilatkozzak, hogy senkinek semmi baja es nem fogunk perelni, meg krohazba menni. Agyrem.

bobsys 2013.04.18. 16:13:30

@zej: Azert, mert nem akarjak, hogy 50 eves odamenjen fizessen 10 evig adot es utanna meg 20-25 evig az allam fizessen neki nyugdijat meg medicaret. Szarul hangzik, de ez van. ozzikhoz nagyszuloket bevandoroltatni szinte lehetetlen, 10 evet kell varni es rengeteg lovet le kell rakni mindezt azert, hogy netto befizeto legyen a bevandorlo ne pedig csak vigye a penzt.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 16:14:07

@Mikkamak:
Az amerikai nyelvben arre van egy kifejezes
"AMBULANCE CHASER" - azt az ugyvedet jelenti aki eppen koncertre/vacsorara vinne a feleseget, da az uton ahol haladnak elmegy melletuk egy szirenazo mento.
Koncert ide-oda az ugyved a mento utan ered egeszen a korhazig, es ahogy kihuzzak a beteget mentobol, O az elso aki a kezebe nyomja a nevjegykartyajat, es ajanlja a szolgaltatasat.
Ugyvedi dij 33% a bruttobol+ koltsegegterites.

A multkor pont nemet kollegamnak kellett ezt elmagyaraznom, hogy megertsen valamit.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 16:17:00

@luis5: "1.USA-é a világ legszinvonalsabb eügye-ha van pénzed v biztosításod, szakmailag csúcs. Ha nincs pénzed - megdöglesz"
ez nagyon eros tulzas

zej 2013.04.18. 16:17:14

@bobsys: Valahol ez jogos is, nincs ezzel semmi baj.

Amarante 2013.04.18. 16:21:55

En meg arra lennek kivancsi,hogy milyen gyakran fordul elo,hogy betegek kartonjat osszecserelik ,nem a rokon kerul haza,hogy eltemessek stb.,stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 16:23:34

@Mikkamak: ez egy szakma es normalis
nem igazan perelni akarnak az ugyvedek, hanem tobb penzt kisajtolni a biztositotol jutalek fejeben
ez egy versenyfutas a biztositoval
a mi balesetunk, semmi komoly, delutan tortent, mar reggel 8-ra bejelentkezett a biztositos es meg is erkezett
elfogadhato ajanlatot tett es tudatlanul ala is irtuk
az ugyved lecsuszott, mert addigra mar el volt boronalva a dolog, mondta es irta, ne irjunk ala semmit, mert sokszor csak 2-3 nap mulva jonnek elo a fajdalmak es a problemak
es igy is volt raadasul, utana ugy kellett kiharcolni egy korhazi kivizsgalast a biztositotol
a kocsit totalra vettek es bizony annak az arabol nem lehetett ujat venni, felajanlottak 1000 dollar fajdalomdijat es hat belemntunk
ha megvarjuk az ugyvedet, siman kiszedett volna egy tizest a biztositobol
remelem sosem lesz kozlekedesi balesetem, de ha lesz, akkor a sajat biztositom utan rogton egy erre szakosodtt ugyvedet hivok fel

zej 2013.04.18. 16:24:58

@hagyma: Azért annyira nem túlzás, csak kicsit. Rokonom állampolgár volt, jó helyen dolgozott mint mérnök, volt biztosítása. Beteg lett, bekerült egy bizonyos kórházba ahol viszont nem tudták megmenteni az életét. A felesége szerint ha jobb biztosítása lett volna akkor jobb kórházba kerül ahol lehet megtudták volna menteni. Biztos, hogy nem mindegy milyen a biztosításod, mennyit tudsz erre havonta költeni. Ellentétben Magyarországgal, ahol mindegy mennyit fizetsz be havonta akkor is ugyan abba a kórházba kerülsz mintha nem is fizettél volna egy fillért sem.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 16:29:42

@Amarante:
Nem hiszem hogy gyakori amit emlitettel. Azert.....

Elofordult nem reg.
Feleseg visszament felulvizsgalatra a vallmutet utan. Elotte ket nappal csinaltak egy MRI-t.
A doki szepen felolvasta az elso vizsgalat eredmenyet, es sajnalkozva kozolte, hogy bizony itt mutere lesz szukseg.

Mar hazafele vezetett az asszony mire osszerakta a kepet. Visszarohant es lam-lam volt ott egy uj jelentes, nem kell mutet, csak fizikoterapia, csak "osszeragadtak a papirok".
Pont ezektol a helyzetektol retteg minden orvos.
Nem hiszem hogy gyakori amit emlitettel.

Amarante 2013.04.18. 16:32:15

@ctboy: Koszi:)ezek szerint ott azert megis jobban odafigyelnek a paciensre:):)

lutria 2013.04.18. 16:33:39

Hát ilyen árak mellett a Zalatnay Sarolta jópár milliót hagyhatott az usában a nőgyógyászati műtétjénél.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 16:40:06

@zej: egyertelmu, hogy nem mindegy milyen a biztositasod, de mindenhol mindent megtszenek erted
ez olyan dolog, hogy egy feleseg nem biztos hogy jobban tudja egy orvosnal
az egyertelmu ha Obamaval, vagy hires emberrel, sokat fizeto beteggel maskeppen bannak /akar a majat is atultetik, mert alkoholista/ es gondolom vannak fejlettebb , jobban ellatott korhazak, emberanyagban, felszereltsegben, de azert a helyzet nem ilyen tragikus, segitenek a hajlektalanokon is
igen nem az orszag legjobb orvosa es nem egyszemelyes szobaban
es valoban, az egeszsegugy piszok nagy uzlet itt
most jon az Obama -Care, mindenkinek fizetni kell
ez annyiban rossz, hogy ezt is benyeli az uzlet es rengetegen nem fogjak tudni fizetni

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 16:42:45

@Amarante: Hat persze.
Minden nagyon gordulekeny jol szervezett. A szemlyzet kedves hozzaerto. Itt szinte nem fordulhat elo hogy valami mincs raktaron ami szukseges egy mutethez.
A szolgaltatas tenyleg nagyon szinvonalas. ezt senki nem vonja ketsegbe.
Ilyen szempontbol a peres ugyvednek van pl. minosegbiztositasi haszna,
Hiszen sasszemmel figyel minden hibara, es azonnali visszajelzest ad a szolgaltatonak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 16:48:15

mikor korhazban voltam egyszer 1 hetig es felebredtem a komabol, jelzem akkor pont biztositas nelkul, etlapot hoztak delben is este is, hogy mit rendelek, meg a felesegemnek is mert vegig ejjel-nappal bent volt velem
es hozzairtak persze a szamlahoz, ami ha jol emlekszem 84.500 dollar volt

christophe 2013.04.18. 16:49:28

èljen a belgiumi szisztèma!!!Nèhàny pèlda,amit mi fizetunk vèrvètel,labor 3,5euro ,ortopèd szakorvos 7euro,fogkoeltàvolitàs,ha elozo èvben voltàl fogorvosnàl ingyenes.Korhàzi àgy kètszemèlyes szobàban elso nap 35 euro utàna 7-8euro.

Amarante 2013.04.18. 16:50:02

@ctboy: en nagyon szeretek itt,Angliaban elni de az egeszsegugy halallassu.Korhazat meg nem probaltam eddig,ha lehet inkabb most is elodaznam.Haziorvoshoz-ha reggel 8.30 es 9 kozott telefonalsz meg aznapra kapsz idopontot,ha szemelyesen mesz az rossz esetben akar 3 het is lehet.Kb az egeszsegugy az egyetlen olyan terulet,amit itt nem igazan szeretek

zej 2013.04.18. 16:51:08

@hagyma: Nem az orvosnál tudja jobban, az orvosok mindent megtettek ami a biztosítás engedett, és ezt meg is mondták nekik.
Persze megtesznek mindent a hajlékatlanért is. De jobb biztosítás valószínű egyenlő jobb, drágább gyógyszer és jobb kórház.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 17:01:46

@zej: ilyet en itt eletemben nem hallottam, hogy az orvos addig melozik, ameddig a biztositas engedi
mikor en bent voltam,mondom pont akkor biztositas nelkul, komplett ct volt egesz testre abban az alagutban fejre, infuzio, amit akarsz
ne haragudj en ebben nem annyira hiszek, hogy az orvos azt mondta eddig van biztositasa es mast nem teszek vele
ha ezx igy lett volna velem en mar valoban nem elnek
orvoskonzilium foglalkozott velem
/amugy off, de az utolso oraban ebredtem fe, reggel 6 korul, 9-re mar elo voltam jegyezve gegemetszesre/
es meg egyszer magyarkent, biztositas nelkul

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 17:01:55

@Amarante: Ez a cikk pont azert szuletett, hogy ossze tudjuk merni a kulonbozo HA-s orszagokat.

Fel a fejjel, ird meg Te hogyan latod a UK szolgaltatast.

Aztan Belgium, Nemetorszag, Svedorszag, Kiwiland etc......

Vegul egy osszefoglalo/osszahasonlito Tanato-tol, hogy tenyleg kepben legyunk.

VT Man 2013.04.18. 17:01:56

@glinolid:
" Egy tomes $200, fogko-eltavolitas $100-$200, gyokerkezeles $300-$400, feheritest kapsz mar $200 dollartol."

Te, ezek kb. a Budapesti árak!

Igaz, a "jobb" fogorvosoknál.

GMS 2013.04.18. 17:12:47

jó cikk, de csak engem zavar, hogy az írója nem tud rendesen magyarul? magyarul az orvosnak magánpraxisa, rendelője van és nem irodája......attól, hogy elmentünk itthonról, nem kell elfelejteni magyarul.....
azért nem lennék a helyedben... az orvosok jó része kint pocsék diagnoszta. nem véletlenül kell nekik a sok drága vizsgálat.

zej 2013.04.18. 17:14:20

@hagyma: Rákkal került kórházba, az orvos (vagy kórház) megmondta hogy max milyen gyógyszert és kezelést alkalmazhat amit a biztosító fizet.
De nyilván amit lehet megtesznek az orvosok, aztán megpróbálják az árát behajtani a betegen vagy a családon, vagy a biztosítón.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 17:26:14

@GMS: "magánpraxisa" koszonom a jo tanacsot, ezutan majd ezt a remek magyar szot fogom hasznalni. Probaltam valami jobbat talani, de a rendelo valahogy nem ugyanazt jelenti, de azert az egy fokkal jobb.
Ujmagyar tanfolyamra egyebkent mar tenyleg be kell iratkoznom,
(csili-vili, csilliard, bejönnék neked) ezek mar idegenul hangzanak.

Legutobb az egyik uj surgossegi ellatohely egy korabbi "KRISPY KREME DONUT SHOP"- ba koltozott.
Itt mi a jobb a "shop" forditasara hogy jol erzekeld mi tortent? Muhely? Bolt? Iroda? Rendelo? Maganpraxis?

A fank muhelybol lett maganrendelo?

Ennyire nem vagyok jo egyik nyelvben sem.

Maxval!!!! Segits!!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 17:26:55

@zej: hat ez a vilagon mindenhol igy van, sot ugye otthon sokszor gyujtenek, mert kulfoldre kellene vinni, mondjuk egy kis beteget
a specialis kezelesek bizony specialis helyeken vannak, en ugy gondolo a korhaz nem a biztosito, hanem a lehetosegei miatt tett annyit amennyit
mondjuk szivmutetet vagy csontveloatultetest sem vegeznek mindenhol
oszinte reszvetem, de ha pl holnap majatultetesre lenne szuksegem, mint dzsokinak, valoszinu eselyem sem lenne ra

ez van
ez ma a vilag
es hat tegyuk hozza egy rakot a legeslegeslegjobb korhazban sem biztos hogy gyogyitanak, sot altalaban nem, bar a fejlodes jol lathato

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 17:30:04

@GMS:
"az orvosok jó része kint pocsék diagnoszta. nem véletlenül kell nekik a sok drága vizsgálat."

Ez nem feltetlenul igaz. A sok draga vizsgalat egyszeruen azert kell hogy draga legyen. Masreszrol ezzel tudja minden oldalrol megvedeni magat, hgy miert ugy dontott ahogy.
Harmadreszrol "HOUSE" szavait kolcsonozve.
Ez a technika csak nalunk ilyen fejlett, ebben vagyunk jobbak. Hajra, hasznaljatok ki.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 17:32:32

@hagyma: Steve Jos majatulteteset Tenesse-ben vegeztek, mert ott elore tudtak venni listan.
California ezt nem engedte volna meg.

Volt is belole egy kis patalia, hogy neki mindent lehet egy par milliardert.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 17:40:26

@GMS: Meg annyit hogy egy UZLETSORON egymas mellet van
egy fodraszMUHELY,
italBOLT,
orvosiRENDELO,
adotanacsadoIRODA.
Mind az osszes berlemeny tok egyforma, csak MEKK MESTER tablajaban kulonbozik a kereskedelmi EGYSEG elejen.

mek persze MEKK MESTER is maskepp nez ki belul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 17:42:39

@ctboy: penzert mindent megvehetsz
csak ugye ha menthetetlen akkor az eletedet nem

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 17:44:45

@hagyma: Steve Jobs eseteben, meg ez sem igaz.
Kapott ket evvel tobb eletet, ami mar nem jart..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 17:46:39

@GMS: az iroda egy magyar szo
meg ha officet irt volna megertenem a gondot

@ctboy: ja es valoban egyre tobb az indiai orvos amugy, de foleg olcsobb, vagy kozkorhazakban dolgoznak
azonkivul rengeteg a "gyakorlokorhaz" ahol a frissen vegzettek dolgoznak es sok kozkorhazban van ahol x orat a vegzett orvosnak dolgoznia kell a diploma utan, igy visszafizetve a "tandijat"

tanato 2013.04.18. 17:52:52

@hagyma: Bocsi,a Hagyma félékre csak azt értettem,hogy illegális bevándorló.Egyebekben meg köszönöm az infót.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 17:57:37

@tanato: semmi gond, csak kicsit pejorativnak tunt

tanato 2013.04.18. 18:01:03

@ctboy: Jól mondod,kellene egy minden HÁ ország egészségügyéről poszt az ott lakó kommentelők által.

blackhairlady 2013.04.18. 18:09:47

@ctboy:
"Na mennyunk a Walmartba Nyquil-ert az hamarabb megvan" Nekem eztvolt a legnehezebb megszokni itt Amerikaban. Otthon. minden kis szaros megfazassal mar szaladtunk az orvoshoz, itt bizony mindenki öngyogyit eloszor, aztan ha nagyobb a baj akkor szalad az orvoshoz.

tanato 2013.04.18. 18:16:58

@traktoroslány: Ez igaz,kb.jó esetben 30-40 évig vagy aktív,addig fizetsz járulékot,és előtte meg főleg idős korban utána többszörösét költik rád eü.és nyugdíj vonatkozásában.Ezért is van összeomlóban az eü,és nyugdíjrendszer a civilizált ,hosszú életű emberek által lakott országokban.

tanato 2013.04.18. 18:24:48

@blackhair-lady: Pontosan ez pl. a magyar eü.-átka,a teljes ingyenesség miatt,mindenki azonnal orvoshoz szalad minden kis panasszal,leterhelve , zsúfolttá téve a rendszert,ezért sokszor a tényleges beteg elsikkad a sok "pelyva" között.És mint látható nem rosszabb az USA halálozási statisztika,sőt fordítva van.

River_Of_No_Return 2013.04.18. 18:33:07

@blackhair-lady:
“Nekem eztvolt a legnehezebb megszokni itt Amerikaban. Otthon. minden kis szaros megfazassal mar szaladtunk az orvoshoz, itt bizony mindenki öngyogyit eloszor, aztan ha nagyobb a baj akkor szalad az orvoshoz.”

Ez azért részben azzal is magyarázható, hogy ahhoz, hogy Mo-n táppénzre menjen az ember, kell az orvostól igazolás, itt meg csak bejelented a munkahelyeden, hogy beteg vagy.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 18:33:36

@ctboy: az orvos irodáját rendelőnek hívjuk.

még a félorvosokét is...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 18:34:50

@tanato:
Viszont lehet remek demagog nepszavazast tartatni a vizitdij ellen.
Azert van rovidtavu haszna az ingyenessegnek. (2/3-ad??)

tanato 2013.04.18. 18:36:42

@ctboy: Ezt lájkolom,pontosan így van.A néhai vizitdíj tényleg sok indokolatlan orvos-beteg találkozást kiszűrt.

tanato 2013.04.18. 18:37:52

@kalandortexasi: Ebben lehet valami,a TP-be vétel tényleg rengeteg időt felemészt,értelmesebb orvosi munka helyett.

tanato 2013.04.18. 18:39:22

@Babette_: Na ezt is megkérdezhetjük a külföldön élőktől,melyik országban mi az orvosi rendelő neve nyersfordításban magyarra fordítva.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.18. 18:46:14

Ctboy, koszi a reszletes, es sok mindenre kiterjedo posztot! :) meg nem olvastam el a hozzaszolasokat, biztos sokan leszunk "helyiek", akik kommentelunk:) Csak annyit teszek hozza, hogy az "arak tajekoztato jelleguek", mint minden szolgaltatasnal, lehetnek elteresek, de ezek nem nagysagrenduek. Mi pl. nem $30, hanem $15-t fizetunk egy vizitert, surgossegi vizitdij, ha jol emlekszem nekunk $50. Az viszont biztos, hogy barmilyen baleset, stb. tortenik, az ugyvedek maris "ugranak". Kisebbik lanyom egyszer elesett az iskolaban, a terdet ossze kellett kapcsolni. Semmi komoly, de utana heteken at kuldozgettek a leveleket, hogy toltsuk ki az informacios ivet, mikor, hol tortent a baleset (munkahelyi v. nem) stb.stb. Tobb felszolitas utan vegre raszantam magam, es visszakuldtem nekik a valaszt (ingyen valaszboritek minden uzleti levelnel "default" :) Szoval teny, hogy az egeszsegugy egy nagy business. Szerencsere nekunk eddig pozitiv tapasztalataink voltak, a mi szolgaltatonk (Kaiser Permanente) mindent digitalizal, es az orvosnak kuldott emailemre (telefonon tenyleg nehez oket elerni), masnap valaszoltak.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 18:47:47

Koszonom, szepen a kozremukodeseteket. Most itt kell hagyjam a blogot egy idore.
Ha lesz internetem utazas kozben, akkor meg benezek kesobb.

Mindenkinek halas vagyok, hogy megkimeltetek a szokasos anyazastol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.18. 18:52:54

@kalandortexasi:" Orvosi időpontra se vártam még sose 2-3 napnál többet, pedig már voltam több helyen is. Volt olyan, hogy a háziorvoshoz aznap délutánra is kaptam volna, plusz láttam már olyan beteget, aki időpont nélkül érkezett. Szóval ezek a dolgok területenként változnak"

Ez igy van, szerintem is teruletileg valtozo. Nalunk is lehetseges aznapra bejelentkezni, es a nem surgos eseteket is par napon belul vallaljak. Kivetel esetleg az ajanlott szuresek (mammografia, colonoscopy stb.) amire azert hosszab, akar 1 honapos varakozasi ido van). De pl. a ferjemnek ott helyben csinaltak ct scan-t, amikor mondta, hogy gyomorproblemai vannak)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.18. 18:55:58

@Babette_: "jómunkásember hiszterektómiája nagyon vicces:) "

:)) ez egy JoMunkasasszony :))

tanato 2013.04.18. 18:56:50

@ctboy: Mi is köszönjük a postot,ilyen kéne még sok,korrekt,közérthető indulatoktól mentes,érezhető hogy nem kamupost és nem irányul senki és semmi ellen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.18. 19:03:45

@Ronnie_27: "Azt lehet tudni, hogy mitől romlanak kevésbé az amerikaiak fogai a magyarok fogainál? Jobban odafigyelnek a fogápolásra? "

igen, szerintem ez (is) lehet mogotte. Egy amerikai szamara az apolt, szabalyos, feher fogsor az altalanos jo megjeleneshez hozzatartozik. igy aki megteheti (van biztositas), odafigyel, pl. a rendszeres, 6 havi fogtisztitas eleg gyakori, hangsulyozzak a fogselyem hasznalatat (ahova en jarok, ez van kiirva nagy betukkel: "You don't have to floss all your teeth, just the ones you want to keep" (nem kell az osszes fogadat fogselymezni, csak azokat, amelyeket meg akarsz orizni") masreszt a megelozesnek van nagy szerepe, met sokkal olcsobb vigyazni a fogaidra, mint borsos arat fizetni egy potlasert.

morsels (törölt) 2013.04.18. 19:05:05

@tanato:
Kanadaban is ingyenes az orvosi ellatas, megsem megy az ember megfazassal az orvoshoz. Az igazsag az, hogy en nem lattam az orvosomat vagy 5 eve, akkor is 'check-up'-ra mentem csak.

Egyszeruen arrol van szo, hogy sima lazcsillapito, fajdalomcsillapito, kulonbozo szimptomakat enyhito gyogyszereket lehet veny nelkul venni, mast meg ugysem irna fel az orvos, mert virusos fertozesre nem ir fel. A munkahelyeken is ugy van, hogy 2-3 nap betegseghez nem kell orvosi igazolas. Szoval ertelmetlen dolog orvoshoz menni ilyesmivel. Pedig nem kerul semmibe.

tucano 2013.04.18. 19:06:31

Mielőtt elfelejtem, új Neoprimitív:
"Hegyek között, völgyek között, zakatol a vonat, elmegyek, úgy döntöttem, nem téged választalak. Nem kellesz már, elegem van tebelőled, elindulok, hamarosan, lehetőleg. Gőzöm sincs, mér’ megy a gőzös Kanizsára, csak azt tudom, messze leszek, nemsokára. Elől ül a szobatiszta masiniszta, aki miatt nem jövök már ide vissza.
Rajtam van az agyonhordott nagykabátom, szívemben az Aranycsapat, s a hathárom. Sok-sok vers a fejemben és néhány próza, tőlem rátok rohadhat a Hoffmann Rózsa. Elviszem a követ, mire Radnóti lépett, hogy ne feleljen aznap, és még sok más képet. Nagykörutat, kisvasutat, mellékutcát, ellopott életemnek megannyi cuccát.

Velem lesz az ezeréves magyar átok, ha keresed, nálam mindig megtalálod. Nyereg alatt puhított hős, magyar álom, egy életem, egy halálom, meghálálom. Hegyek között, völgyek között, zakatol a vonat. Elmegyek, úgy döntöttem, nem téged választalak. Itt hagyom az életem és minden másom. Őrizzétek, hátha mégis…

… majd meglátom."

Amarante 2013.04.18. 19:31:01

@tanato: Anglia:GP surgery.A GP az a( General practicioner)a haziorvos A surgery az alapjaraton sebeszet,de vmilyen oknal fogva igy,eggyutt adja az haziorvosi rendelot:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 19:57:42

@ctboy: mert ez egy klassz írás, tudod.
:)

M. Péter 2013.04.18. 20:07:31

@ctboy: A munkáltató által adott biztosítás maximum egy évre zárhatja ki a már meglévő betegségeket, és csak akkor, ha az illetőnek nem volt folyamatos biztosítása az megelőző 6 hónapban Egy államokban kis cégek alkalmazottjaira rövidebb időtartamok vonatkoznak.

2014. január 1.-től a biztosító nem zárhat ki már meglévő betegséget.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 20:16:10

@Zsuzsi65: Ez bizony egy azert kerult ide, hogy teszteljem a figyelmeteket. Babette, Zsuzsi65. 5-os.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 20:22:40

@Babette_:
Tudod az ugynevezett trukkos kerdes.
Sok ilyen szokott lenni a magyar felsooktatasban.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 20:31:07

@M. Péter:
Igy van.
Koszonom a kiegeszitest.
Ezt tartom az ObamaCare legnagyobb vivmanyanak.

tanato 2013.04.18. 20:34:39

@Amarante: Én csak a franciát tudom,nyersfordításban orvosi kabin/le cabinet medical/

tanato 2013.04.18. 20:37:07

@morsels: Igen itt van a kutya elásva,szélesebb a vénynélküli gyógyszerek palettája,a döntő meg az igazolásnélküli munkahelyi elfogadása a betegségnek,magyarul a bizalom a munkáltató részéről.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 20:38:15

@tanato:
"közérthető indulatoktól mentes,érezhető hogy nem kamupost és nem irányul senki és semmi ellen"

Koszonom az osszefoglalot, pont ez volt a celom.

Van egy csomo megbeszelni valonk.
Tudnank egymasnak segiteni,

Miert kell ezt blogot elvinni az acsarkodas iranyaba?
Nem olyan mely meg az az arok.

tanato 2013.04.18. 20:39:00

www.origo.hu/itthon/20130329-mi-hianyzik-a-kulfoldon-elo-magyaroknak.html

Egy kis off a mai témához képest de nagyon is húsbavágó a HÁ-fő vonalához képest

tanato 2013.04.18. 20:42:32

@ctboy: Rengeteg megbeszélnivalónk van,pl. egészségügy,oktatás,gasztrokultúra,sport,környezetvédelem,fiataloknak párkapcsolatok esküvők,gyermeknevelés a különböző országokban,nőknek háztartás,öltözködés, családi élet a különböző kontinenseken stb.Ezekről kéne szólni itt a Há-n.

yankeezulu 2013.04.18. 20:45:06

Nagyon jó írás és meglehetôsen közel jár az való élethez. 12 éve élünk az USA-ban, végig biztosítva voltunk és mégis, az egészségügyi ellátásunk finanszírozása a legnagyobb anyagi problémánk.

Irigykedve olvasom a kanadai és ausztrál / új zélandi tapasztalatokat. Tudom, hogy egyik rendszer se tökéletes, de számomra mégis az az elfogadhatóbb, hogy magasabb adótétel fejében általános ellátásra jogosuljon mindenki.

Az amerikai orvosok tudásával kapcsoltaban a személyes véleményem, hogy kutyaütô majdnem mindegyik. Lehet, hogy lexikális tudással rendelkeznek (de inkább nem), de sem lelkiismeretük se hivtástudatuk nincs. A legrosszabbak az indiaiak, akiket még csak megsem értesz.

Futószalag az egész rendszer és valóban csak a lenyúlásról szól. Az müszerek és eszközök semmivel sem modernebbek azoknál amiket mondjuk Svédországban használnak.

Orvos ismerôseimtöl szerzett információk alapján, a skandináv rendszer tartozik a világ élvonalába.

Egy példa a hihetetlenül túlszámlázott ellátásra. Heveny felsôlégúti fertôzés -> sürgôsségi ellátása. 2 óra alatt egy fej CT, mellkas röntgen, infúzió gyulladáscsökkentôvel. Allapot stabilizálva, számla $6.600,- + $950 az röntgenorvos + sürgôsségi orvos. Biztosító leviszi az árat a felére - ennyi az átaluk engedélyzett maximum. Egy hívás a korházba, ha fizetünk 60 napon belül akkor 15% kedvezmény vagy 12 havi részlet. Igy lett $6.600 -ból $2.400 ami még így is 4-5x több mint emberileg elvárható lenne.

Biztosítás havonta $200 (nem cégen keresztül) $5.000 önrésszel. :(

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 20:55:46

@tanato:
Pontosan.
Ket evre elore meg is van TERV.
Mint a cocilizmusbsan.
Mi is most a rendszer otthon?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 20:58:06

KErdes, akinek nincs biztositasa, azon hogy vasaljak be? ki fizeti ki nekik az ellatast?

nyuszigonosz 2013.04.18. 21:00:28

@ctboy: Tanato nagyon jól összefoglalta, a mai posztot.
Kiváló!

Én minden nap ilyen korrekt, jól megírt posztot várok, és ma végre így lett!

Igen, van mit megbeszélnünk, sokfelé vagyunk, és sokfélét látunk, észlelünk, élünk meg.
És erröl szólna -szerintem- a határátkelö.

Amarante 2013.04.18. 21:02:44

@tanato: Romanul detto:cabinet medical(c=k)Az orvos medic de beszelgeteskor domnu doctor a megszolitas ami ....na?...doktor ur:):)

yankeezulu 2013.04.18. 21:02:52

@tildy:): Mindenki mással. Azzal fizettetik ki aki egyébként is fizet, ezért (is) magasak annyira az árak.
Viszont a nemfizetés nyoma éveking rajtamarad a hiteltörtéteneteden és lehet hogy évek múlva azért nem tudsz mondjuk egy autót megvenni, mert van egy kifizetetlen korházi számlád. Egyedül a nincsteleneket nem érinti az egész.

Amarante 2013.04.18. 21:08:33

@tanato: Na ezert voltam a tegnap olyan rosszindulatu,mint egy pattanas:):)Mar az a harmadik se fule-se farka poszt volt.pedig tenyleg sok erdekes dolgot oszthatnank meg egymassal azon kivul is,hogy ki a magyar meg ki nem

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 21:09:42

@tildy:):
Itt is kiadjak behajto ugynoksegeknek, akik ugyanugy zaklatnak mint otthon.
Level, telefon, ugyvedi felszolitas stb.

tanato 2013.04.18. 21:14:25

@ctboy: Hogy most Magyarországon milyen rendszer van azt nem lehessen megmondani,jobb is bal is ,Eu is meg nacionalista is.Kapitalista meg feudális meg közösségi is.

Amarante 2013.04.18. 21:16:08

@ctboy: Apropo ugyvedek:a 6-os hirekben hallottama:het evvel ezelott az orvosok eltoltak vmit egy szulesnel,a baba agykarosodott lett.per,per,per most szuletett meg a degso dontes:a szulok 8millio fontot kaptak.tudom,hogy meg ez sem sok ahoz kepest,hogy a
gyereked egy eletre elinteztek.Egy hasonlo esetben ott ez mennyi ido?Marmint a vegso itelet meghozatala?

tanato 2013.04.18. 21:16:56

@Amarante: Köszi az infót a román nevekről.Tisztára franciás,

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 21:17:01

@tildy:): gondolom a jo Isten
a korhazaknak megvan a kalojuk, valoszinu ez is hozzajarul a magas biztositasokhoz, ki tudja hany illegalis mexikoi autobaleset utani mutetjet fedeztem az utobbi 6 evben a biztositasommal

Amarante 2013.04.18. 21:19:43

@tanato: Nagyon sok a hasonlatossag foleg az orvoslassal kapcsolatos dolgok teren,mert ezek nagyjabol mind latin eredetu szavak es mint tudjuk -vagy tudni veljuk-a romanok a romaiak egyenesagi leszarmazottai:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 21:21:02

@ctboy: nem jellemzo
nem tudnak vele mit kezdeni
ezek behajthatatlan tetelek a legtobb esetbebn

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 21:21:14

@hagyma: ez azert altalaban nem igy mukodik. Altalaban annak kene, akit ugye ellattak, egyeb esetben meg visszaelesnek, csalasnak minosul, ha mast latnak el a te neveden.

Engem tenyleg erdekel, ki fizeti ki egy illegal ellatasat a vegen, es behajtjak-e rajta vegul. Vagy siman meg lehet uszni.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.18. 21:23:44

@hagyma: és ez nem megy rà a credit file-odra.?..nalunk minden adosag ra megy , ugy lesz ados besorolasod es lehet hogy megnezheted mikor kapsz valamilyen kolcsont... de 7 ev alatt elevul..

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 21:24:02

@Amarante:
Az ugy bonyolultsagatol fugg.
Itt is evekig tart.
JME autobalesete utan, ket eve van hogy birosagi eljarast kezdemenyezzen.
Aztan egy ket targyalas. Hatarozat, fellebezes egyik reszrol, masik reszrol stb.
El lehet huzni.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.18. 21:26:51

@tanato: Tisztára franciás..ugy is lehet de igazabol ; le bureau du medecin..

Amarante 2013.04.18. 21:31:39

@ctboy: Itt meg egy baleset utan 3 eve van az embernek.Ami itt sokaig tart az az egeszseg karosodasanak megallapitasa.De a per is eveket vehet igenybe.Viszont van olyan opcio,hogy a felek megegyezhetnek egy bizonyos osszegbe es akkor mar csak egy-ket level oda-vissza oszt jonapot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 21:32:16

@tildy:): nem voltam mar illegalis
nem volt csalas, ha nem latnak el, akkor megdoglok
erted?
82.400 dollart meg nem tudok kifizetni
erted?
Te gondolom az ilyen esetekben hagynad a delikvenst megdogleni
itt nem hagyjak
amugy elotte es utana is volt biztositasom pont akkor nem, bar amit otthon TB-nek hivnak azt ugye vontakk a fizetesembol ez az un ssn
@montroyal: hat ennek kb 6 eve, nem tortent semmi az ugyben
azota mar vettem kocsit is hitelre, igaz masik allamba koltoztunk, sehol nincs nyoma, amugy a peldambol is lathato, hogy borzaszto, sot elborzasto tetelekkel dolgoznak, egy turheto csaladi haz arat elkerni egy 5 napos - mutetmentes korhazi bentletert
tulajdonkeppen csak bent fekudtem infuziora kotve 4 ejszakat es 5 napot

tanato 2013.04.18. 21:33:49

@montroyal: Ez már akkor inkább angolos,orvosi iroda,Kanadában ez van kiírva?Fr,-ban cabinet a felirat.

tanato 2013.04.18. 21:34:41

@Amarante: Jó ez a domnu,domináns orvos nyersfordításban.

Amarante 2013.04.18. 21:34:54

@hagyma: En nem talalom annyira felhaboritonak,mert amint irtad,a te befizetett penzedbol meg masokat is kezelnek.az osszeg viszont tenyleg elkepeszto!

montroyal ( CAN qc) 2013.04.18. 21:37:45

@tanato: igaz mi quebecois-t beszeljuk de az iroda az orvosé es a cabinet inkab ugyvedi iroda.. de mindent megertunk es keverjuk az angollal..

montroyal ( CAN qc) 2013.04.18. 21:38:45

@montroyal: es a nem korhazban csak altalanos orvosi rendelo egyszeruen clinic..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 21:40:27

@hagyma:
"Te gondolom az ilyen esetekben hagynad a delikvenst megdogleni"
+1, megint magasrol beszelsz. Meg bekepzelten.

Egyebkent ne gondolj semmit.
Nem, nem hagynam meghalni. De ha mar nincs biztositasom, akkor fizetek, mint a koles. Mert ugy tisztesseges , becsuletes, stb.

Igen, tudom, hogy elszallt arak, tehat tisztessegtelen a biztositok hozzaallasa, de erre nem az a megoldas, hogy nosza en is tisztessegtelen vagyok.

Azok helyet kifizetni meg, akiknek nincs biztositasa, tehat ugymond a tb-vel csalni, szinten nem tisztesseges.
Nekem csak ennyi a meglatasom.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 21:40:41

Megint nem leszek egy darabig.
Azert kerdezzetek, kesobb valaszolok ha tudok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 21:40:49

@tildy:): amugy az illegalis sajat maganak fizeti az ellatasat, de ha surgossegi eset van, ellatjak es altalaban behajthatatlan
pl ha 4 mexikoi illegalis karambolozik, szerinted ott hagyjak a porban az ut szelen, mert nincs biztositasuk?
mivel illegalisok nincs hivatalos ssn-juk
tudnak roluk egy nevet meg egy lakcimet
de ha 2 het mulva koltozhetnek akar haza, akar masik allamba akar csak a masik utcaba
ki az isten tudja megtalalni oket?
ezket az orszag adofizeto allampolgarai alljak mint pl en/ gondolom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 21:46:50

@tildy:): nem-nem
nem magas lo
Te kezdet isment arra iranyitasni a temat, hogy en csalo vagyok, mert nem tudtam kifizetni 85 ezer dollart
es nekem most azert kellene 25 evet meloznom es fizetnem mint a koles, mert volt ez a furcsa esetem
meg TB csalasrol beszelsz
Te milyen biztositast fizettel angliaban az elso 6 honapban mig melot kerestel?
a magas lo nalad van, Te akarsz erkolcsosnek mutatkozni, hogy en csaltam, de Te fizetnel mint a koles
/abba most bele sem mennek amugy, mert nem akartam, hogy egy hulye orvos szar tablettat adott es attol estem komaba, ha mar akkor amerikai vagyok, nem en fizetek 84 ezret hanem nekem fizetnek es sokat, de ez mellekszal, akkor eppen csak munkavallalasim volt, meg a zoldkartya elott es emiatt eppen a cegvaltas miatt voltam biztositas nelkul/ a kontraktoros melobol kerultem at hivatalos allomanyba/
az elet nem feher es fekete

Amarante 2013.04.18. 21:52:45

@tanato: Az Isten is Dunezeu,de ha azt mondod Uram( segits) az Doamne(ajuta-ma)Pont a latin miatt konnyu volt itt bizonyos szavakat gyorsan megtanulni nekem.Az meg csak extra,hogy a legtobb esetben a szorend a romannal egyezik igy eleinte leforditottam ma mondokamat romanra es onnam angolra:):)Ezert jo ha valaki tobb nyelvet tud,ott a manko amire tamaszkodhat

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 21:59:33

@hagyma: eloszor is az a 6 honap nem 6 honap, hanem 3. a masik , hogy UK-ben a tarsadalombiztositas olyan ertelemben mint otthon , vagy amerikaban nem letezik. Vannak maganbiztositasok persze, de alapbol biztositott vagy , ha itt elsz.

3 honap utan lett munkam.

2009 november 8-an jottunk ki, 2009 dec 31-ig magyar munkaviszonyom volt. A magyar tb olyan, hogy a munkaviszony megszunese utan meg 45 napig biztositott vagy. Ez 2010 febr 15-en jart le. 2010. febr 11-tol alkalmazasban alltam itt, fizette a ceg utanam az NI-t.

Tehat ha ugy vesszuk, en vegig biztositva voltam . ( De mondom az NI nem tb).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 22:02:33

@hagyma: "ezket az orszag adofizeto allampolgarai alljak mint pl en/ gondolom" Ez meg veletek szemben nem tisztesseges az o reszukrol. Nem jo az a rendszer igy. Nagyon nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 22:04:13

@tildy:): hat ugy konnyu, hogy eleg ott elni es ellatnak ha elut a kocsi
hat itt nem
de az alapot itt is vonjak am, csak loszarra sem eleg
most Obama baromsaga miatt meg szarabb lesz, de 3 ev mulva remelem visszavonjak, ha a repik nyernek

glinolid 2013.04.18. 22:05:10

@zej: Daganatos megbetegedesekre kulon lehet biztositast kotni, kb. havi $100-150.

Amarante 2013.04.18. 22:07:18

@tildy:): Nem tudom,hogy alapbol-e vagy sem,de azon idoszakra amikor nincs munkad pl. evi 180 fontot azert jo ha befizetsz ez a minimum osszeg

glinolid 2013.04.18. 22:07:22

@VT Man: 2008-ban fizettem 34.000Ft egy gyokerkezeles utan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 22:09:42

@tildy:): persze, hogy nem jo,. de arra akartam ravilagitani, hogy a raszorultakat is ellatjak, akar van biztositasa akar nincs
ahogy az irasban szerepel ez egy oriasi uzlet igy is, hogy sok potyautas becsusszan ellatasra
ez meg valamikor akkor kezdodott felepulni, mikor a "honfoglalas" megtortent es jottek a gyogyszereszek

most is kulon kaszt
az orvosi ellatas vilagszinvonalu/ ha van jo biztositasod/
a muszerezettseg is, a gyogyszerek is
a rendszer szar, ez nem vitas, ezen probalt Obama valtoztatni, de tevuton jar

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 22:11:44

@glinolid: igy van havonta jon a level, ilyen propaganda, hogy kossek rakra biztositast
hat nem kotok

glinolid 2013.04.18. 22:15:50

@zej: Edesanyam kezeleset nem tamogadtja a magyar biztosito, ez neki negyedevente 100eHUF koltseg, szomszedunk fia ausztriabol kapja a kezelesehez szukseges bakteriumkulturat a csaladnak 3 havonta 500eHUF kerul.

Grafogirl 2013.04.18. 22:19:03

Chilében nagyon hasonló az egészségügy, a legnagyobb üzlet az oktatás mellett. Az orvosok tényleg milliomosok, ugyanúgy nehéz egy külföldön szerzett orvosi diplomát honosítani
Van állami biztosítás (Fonasa:a fizetés 7%-a), de kb. ami semmire sem jó és létezik drága magánbiztosítás (ISAPRE) biztosítás ára: határ a csillagos ég.
A magánbiztosító, kor, nem, betegség szerint szelektál. pl. a gyerek többet fizet, mert úgyis beteg lesz, a szülőképes korú nő többet fizet, mert úgyis szülni fog, ha nem akar, vagy papíron terméketlen, akkor is! Sőt a magánbiztosító dönthet úgy, hogy egy krónikus, vagy gyógyíthatatlan beteggel nem szerződik. Gondoljunk egyszerűre pl. asztma, epilepszia

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 22:20:16

@Amarante: gondolom NI-ra gondolsz, de annak a nyugdijhoz van koze. Persze NI-t erdemes fizetni akkor is, amikor epp nincs az embernek munkaja . ( Voluntary National Insurance, hogy meglegyen a 30 eved a teljes nyugdijhoz)

svajcineger 2013.04.18. 22:30:33

@hagyma:
Tuti, hogy nem hagyják megdögleni a kuncsaftot! Az általam említett new york-i kórházban (ER) is ki volt írva nagy betűkkel, hogy itt akkor is jár az ellátás a páciensnek, ha nincs pénze/biztosítása.
Arra azért tényleg kíváncsi lennék, hogy mennyit kellett vajon a biztosítómnak kifizetni az utasbiztosításom alapján az említett ellátásért.
ctboy, van valami tipped esetleg?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 22:37:02

@tildy:): pontositok, nem egeszsegugyi biztositas , hanem eleg sok mindent tartalmaz. Tobbek kozt nyugdijbol erre megy, tobbfele benefitre is, de az NHS is kap belole .
hagyma:
"Anyone who is deemed to be ordinarily resident in the UK is entitled to free NHS hospital treatment in England."
illetve:

"Regardless of residential status or nationality, emergency treatment given at primary care practices (a GP) or in Accident and Emergency departments or a Walk-in Centre providing services similar to those of a hospital Accident and Emergency department is free of charge. "

Charis3 2013.04.18. 22:38:00

Sziasztok, én 31 dollárt fizetek kéthetente eü biztosításra, 2.55 a fogászati (nem családi biztosítás), ezért 15 dollárt kell egy normál orvosi vizitért fizetnem, 250 dolláros éves önrészem van, generikus gyógyszerért 5 dollárt fizetek, röntgen, labor, MRI, CT és UH ha nincs az orvosi ellátásban benne, 9í%-ot fizet a biztosító. Fogászatért évei 50 dollár önrész mellett a diagnózis, megelőzés évi 2 fogtisztítással ingyenes, alap ellátások (tömés, gyökérkezelés, húzás) 80%-ot fizetnek, korona-tömés-híd esetén 50%. Éves maximum amit "költhetek" 2000 dollár. A szemészeti ellátás az eü biztosítás része, évi egy vizsgálat ingyenes, évi 300 dollár van szemüvegre ill. kontaktlencsére. A cég 228.60 dollárt fizet az eü biztosításomra illetve 23.08-at a fogorvosira, szintén kéthetente. Nálunk ehhez még van egy baleset ill. életbiztosítás is, az éves fizetésed 2szeres összegére, amit teljesen a munkáltató fizet. Ja, mindez Texasban :)

Grafogirl 2013.04.18. 22:39:17

@hagyma:
Nálunk Chilében a rászorulókat is ellátják, csak lehet, hogy adnak nekik időpontot mondjuk 4 hónap múlva. Rászorulók alatt értem azt akinek csak az állami biztosítása van, ami kötelező, vagy azt aki munkanélküli és nem fizeti az állami biztosítást sem és pl. autóbaleset érte. Amúgy nem látják el.

Amarante 2013.04.18. 22:40:05

@Grafogirl: Na ez sem semmi!A gyerekeknek nem jar ingyenes ellatas?Itt Angliaban 16 eves korig minden ingyenes(ebben a szemuveg is benne van max £99 keretig)es egy evben asszem 5-szor cserelhet,mert ugye gyerekbol van a lelkem a szemuveg meg nem:):)Amerikaban a gyerekekkel mi a helyzet?

svajcineger 2013.04.18. 22:40:31

@hagyma:
Na, ne már! Egy egynapos kontroll, néhány rutin vizsgálattal???

glinolid 2013.04.18. 22:43:23

@yankeezulu: Tavaly, 5e$ fizettem a kocsim szervizelesere. A muhelyben 100$ os labour feet szamlaztak, $30-ral kevesebbet, mint amennyit a haziorvosom szokott. Furcsa, hogy az embereknek van penze okos telefonra (100$/ho), 200$-os TV+telefon+internet elofizetesre, 300$-os auto lizingre/torlesztesre, de ha orvoshoz kell menni az draga, mikozben 15.9%-os adot fizet (aminek a 6% oregkori ellatasra megy). Azt elvarjatok, hogy az orvos naprakesz legyen, legmodernebb eszkozokkel legyen felszerelve a korhaz/rendelo. Kivancsi vagyok, te mekkora osszegbol uzemeltetnel egy CT-t, szemelyzettel, epulettel, szervizzel, minosugbiztositassal es a varhato perek koltseget figzelembe veve.

glinolid 2013.04.18. 22:46:16

@hagyma: Mindenki mag donti el, hogy mire kolt es mire nem.

Grafogirl 2013.04.18. 22:46:26

@Amarante:
Chile kapitalista itt nincs ingyen szinte semmi. :) A Fonasa (az állami biztosítás)-on belül a gyerek 6 éves koráig ingyenesen mehet a kötelező orvosi vizsgálatokra mint pl. oltás stb. De mondom, ez a legrosszabb egészségügyi ellátási rendszer, több hónapos várokozási lista szinte mindenre.

Amarante 2013.04.18. 22:50:57

@Grafogirl: Ez kemeny.Mondjuk Angliaban sem duhong a coccalizmus,de azert ez rozsaviz.sosem panaszkodom tobbet az itteni ellatasra:):)Van ettol dragabb is meg rosszabb is.igaz eddig sem sokat panaszkodtam:):)

2013.04.18. 22:51:59

Az egyik legerdekesebb poszt amit eddig a Hataratkelon olvastam; koszonet CTboy-nak hogy vette a faradtsagot a megirasra, bekuldesre. Mar csak egy kerdesem van: miert de miert nem lettem en orvos az USA-ban?? :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 22:55:27

@Amarante: gyerek a csalad resze, a biztositast ugy kotod hogy egyedulallo + feleseg + gyerekek
Ha gyerek is van a csaladi biztositas mindre vonatkozik. 1-tol x ig
Nalunk van a gyerekekre vedohalo biztositas 18 eves korig ha szulo nem kepes venni piaci alapon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 22:58:21

@gambl-r: nem lehetett sokkal alatta
@glinolid: ez nem kerdes
@Mirjam2: sosem keso, novereket nagyon keresnek,a zok felig orvosok

Charis3 2013.04.18. 22:59:38

@Charis3: Bocs, ha ismétlés, de nem olvastam végig minden kommentet.... Ezek az összegek amiket fizetek mind pre-tax, vagyis csökkentik az adóalapot. Illetve van még lehetőség ún. "Health Care Reimbursement Account" fiztésére is, ami max.2500 dollár lehet évente. Erről lehet fizetni minden olyan költséget amit a biztosítás nem térít, de ezt a pénzt el kell használni a naptári évben. Sok kollégám ebből fizette a lézeres szemműtétjét.

svajcineger 2013.04.18. 23:03:13

@hagyma:
Hmmm... Én max. 1000USd-re gondoltam. Mindenesetre, az utasbiztosítás nem volt egy rossz döntés! :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.18. 23:05:38

@gambl-r: igen. Utasbiztosoitasa mindenkinek legyen ha ide jon.

Grafogirl 2013.04.18. 23:10:53

@Amarante: Itt az összes európai azt mondja, hogy az otthoni eü ellátásra soha többet nem fog panaszkodni.
Ja a biztosítás nem jelenti azt, hogy valami is ingyen járna, hanem "csak" 60-70-80 %-at kell fizetni az ellátásnak. Ha épp nem voltál beteg egész évben, ez a pénz "elveszett" nincs se bónusz se semmi. Akkor jó, ha a munkáltató, vagy te magad fizetsz egy ún. katasztrófa biztosítást, amely valamilyen rendkívüli betegség, baleset esetén jár bizonyos esetekben és akkor ez a biztosítás állja a fennmaradó % egy részét.
Az anyós most készül gerincsérv műtétre, szuper magánbiztosítása van, ez a katasztrófa helyzetre kiterjedő is és így reménykedik hogy nem kell többet fizetnie mint 1,5-2 milio ft! Most még megy az "üzletelés", melyik biztosító ki mennyit áll és hol fogják operálni és hogy ha a "katasztrófa biztosítást" igénybe veszi az anyós ugyan miért nem műtheti meg a saját orvosa, mért jelölik ki neki a kórházat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 23:20:50

@gambl-r: hat annal biztos, hogy tobb, ha nincs is 10 , amit felsoroltal
@ctboy: nem art de ha baj van ellatjak annelkul is, de mindenkeppen erdemes megkotni
nagyon bonyolult a rendszer es allamonkent is valtozik
itt ashevilleben van egy kozrendelo, ott mindenkit ellatnak, kb 50-60 dollar vizitdijert
persze ez ilyen foghuzast jelent, komolyabb megfazast, rongent
sima flu-nal ahogy irtad az ember bemegy a boltba vesz valami szirupot, betelefonal a meloba, hogy 3 napig nem megyek, forro tea, forraltbor, fokhagyma, szirup es 3 nap mulva semmi baja
ha komolyabb a baj mar kerik az orvosi igazolast, itt asszem a negyedik naptol
nem neked irom, mert tudom, te tudod, csak ugy altalabn

Amarante 2013.04.18. 23:22:37

@Grafogirl: Bar nem ott elek,de osztom a velemenyuket.Azert ez eleg remiszto.Ezek a szazalekok mit jelentenek egy atlagos csalad eseteben?Gondolom sokat kell raforditani a keresetbol.

svajcineger 2013.04.18. 23:27:30

@hagyma:
Még a végén kiderül, hogy itt (CH) ingyen van az orvosi ellátás! :)
Bár, éppen most kaptam egy 300 CHF-es számlát a háziorvostól. :( Semmi extra nem volt benne (egy kb. 45 perces vizsgálat), némi gyógyszerrel megspékelve.

Yasmin5 2013.04.18. 23:45:08

Erdekes tema, jol megirva. Tuti, hogy kotok biztositast, ha egyszer az USA-ba utazom. Amugy nem szoktam.

Grafogirl 2013.04.18. 23:52:27

@Amarante: Család esetében nem tudom, hanem személyre szabottan. Tényleg vége láthatatlan útvesztői vannak a magánbiztosító rendszerének, van amelyik ad kedvezményt ha a gyerek beteg, vagy az anyával együtt biztosít, mint az étlapon, azt választod, ami neked megfelel és amit neked, ahogy a pénztárcád bírja, függően a kórelőzményedtől. HA már volt egy térdműtéted, akkor eleve csak drágább biztosítást választhatsz. Ha most volt a térdműtét, jön a levélke a biztosítótól, hogy emelik a biztosításod árát. Így jártál mert megbetegedtél.
DE pl. Egy átlagos szülőképes korú nő, egy átlagos magánbiztosítással 35-45 ezer ft havonta.
De ha mondjuk az orvos elküld egy sima CT vizsgálatra, arcüreggyulladdás esetén, mert szerinte a röntgen nem jó akkor kb. 40 ezer ft. a CT plusz az orvos vizitdíja amikor visszamész stb. Tehát minden viszgálat pénzbe kerül, a biztosítódtól függ, hogy mennyit fizetsz még rá ezen felül. De az árak rendkívül eltérőek kórházak szerint. Nemrégiben hallottam, hogy ugyanaz a szolgáltatás kórháztól függően akár 500%-os árkülönbség is lehet és ez nem jelent minőségi különbséget!!! Tehát, ha valaki előre programozható műtétre készül, akkor végig telefonálja az ismerőseit, hogy kinek milyen infoja. :)
Nekem ez ilyen horror rémálom kategória!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.18. 23:52:43

@zej: "Egy korábbi posztban havi 150$ írtak biztosításnak, a havi családi kiadások között. Itt heti 120$-t ír a szerző. Melyik a valószínűbb? Vagy ekkora különbség lenne az államok és a biztosítók között? "

igen, nagyon nagy kulonbsegek lehetnek, biztositas-tipustol fuggoen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.19. 00:03:51

@mzgldr: "Az érdekes, hogy az amerikaiak egy része már szocializmust kiáltott az Obama-care tervezetre"

Ez inkabb azert nem tetszik sokaknak, mert az allam felulrol jovo "gondoskodasa" nem igazan kapitalista szemleletet tukroz. Minel inkabb "gondoskodik" az allam rolad, annal inkabb veszelybe kerul a az egyeni "szabadsag". na ez az, amit az amerikaiak tobbsege nem szeret, leven alkotmanyos joguknak tartjak.

Grafogirl 2013.04.19. 00:04:53

@Grafogirl: Ja a lényeget lehagytam. A minimálbérből képtelenség magánbiztosítást fizetni. De mondjuk a minimálbér 3-4x szereséből már azért ki lehet fizetni a magánbiztosítót, de a gond akkor van ha tényleg valami komolyabb betegség vagy műtét adódik. Arra elég sok pénzt el lehet verni.
Sokan inkább az állami magánbiztosítót választják, ami a fizetés 7% főleg fiatalok. De ez a biztosítás nem fedez semmilyen fogorvosi ellátást. Pont egy barátnőmnek ilyen van és ki operálták a bölcsesség fogát 200 ezer ft -ot fizetett! plusz a 3 ellenőrzés amire vissza kellett mennie

Amarante 2013.04.19. 00:10:26

@Grafogirl: koszonom a kimerito valaszt.Akkor en mar bele sem merek gondolni,hogy mi van egy tartosan beteg csaladtag eseteben....azt hiszem hogy legtobb ember bele sem gondol igazabol,hogy milyen jo helyzetben van.

glinolid 2013.04.19. 00:14:11

@Zsuzsi65: Nekunk ket ev alatt 71%-kal not a biztositasi dijunk miutan megszavaztak az Obama cart, de meg igy sem eri el azt az osszeget, amit Mo-n fizettunk (az itteni kerestunk hatarozottan tobb, mint Mo-n volt).

glinolid 2013.04.19. 00:18:29

@ctboy: Egy fonotos informacio kimaradt, egyre tobb biztosito fizeti az alternativ kezelesek koltsegeit.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.19. 00:19:38

@Zsuzsi65: igy van, 150 havonta egy csaladnak irrealisan keves
mi valahol 3-400 kozott fizetunk, de csak kettonknek mert mar nincs gyerek
valtozo munkahelyek, valtozo biztositasok
csak egy gepjarmubiztositas kozott is eszmeletlen kulonbsegek vannak nem egy ilyennel

glinolid 2013.04.19. 00:23:55

@hagyma: Nekunk 340, ket fore, de ebbe meg belefer, majd egy gyerek is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.19. 00:25:04

@glinolid: akkorul van nekunk is de nekunk mar a gyerek nem fer bele:)

River_Of_No_Return 2013.04.19. 00:40:27

Amikor egy korábbi posztnál ctboy felvetette, hogy ír erről a témáról, pont erre gondoltam, hogy annyira változóak az árak, és hogy egyes magánbiztosítások illetve a cégek által nyújtott biztosítások mit milyen százalékban fizetnek, hogy lehetetlen ezt egy posztban összefoglalni.

Amellett hogy ez egy egész jó poszt, az elfogadható és nem elfogadható biztosításra vonatkozó leírás szerintem egy kicsit zavaros. Nem egyértelmű, hogy az ott leírt árak csak példák, nem igazán alkalmasak arra, hogy valaki, aki USA-n gondolkodik, ez alapján tervezze meg a családi költségvetést.

mzgldr 2013.04.19. 00:50:55

@Grafogirl: mióta van ez a rendszer? Nincs zúgolódás miatta? Ez tiszta horror.

@Zsuzsi65: hát sajnos nekem érthetetlen a republikánus felfogás, nem csak ebből a szempontból. Több helyen olvastam amerikaiak részéről, hogy azt hiszik hogy ez itt a tiszta Szovjetúnió Európában amiatt, hogy itt nincs ez a cirkusz az egészségügy körül. Mondjuk csak a megfelelően kell ráijeszteni a népességre, aztán önként és dalolva engedélyezi, hogy még a segglyukába is benézzenek a reptereken, meg monitorozzák a levelezését. Az úgy már harc a szabadságért és a nemzetért.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.19. 00:51:06

@bobsys: "a betegen kivul mindenki jol jar.." en azert nem fogalmaznek ilyen sarkosan:) lehet, hogy akinek negativ tapasztalata van, az abbol altalanosit, es vice versa. De azert en ugy latom, hogy a rendelok-korhazak jol felszereltek, normalis ellatast kap a beteg (persze nem egy Isten hata mogotti par lelkes telepulesre kell gondolni, hanem egy atlagos meretu varosra) , es nekem az, hogy a pacienst partnernek tekintik, es nem szellemi fogyatekosnak, mar eleve egy nagy piros pont.

Grafogirl 2013.04.19. 01:12:59

@mzgldr: Chilében ez a magánbiztosítós rendszer 1981 óta van. Én nem érzek zúgolódást, az öregek azt mondják, hogy előtte szarabb volt :). Amikor az otthoni rendszerről mesélek, akkor meg csak pislognak. Azért alapvetően az otthoni nem lenne rossz. pl. egy sima arcüreggyulladás, vagy egy lábtörés elég gyorsan elintézhető. Na, a hálapénz, de azért nem mindig kell fizetni. Próbáltam elmagyarázni itt ezt a zsebberendszert, szerintem ez külföldinek felfoghatatlan, de még akkor is azt mondták, hogy így is megéri ;)
Ja a magánbiztosító és az állami vacak között létezik még egy harmadik biztosítás is. Ez a kapitalizmus a szocializmusban. :):) A katonaság és a fegyveres erők dolgozóinak. Ők 100%-ban ingyen ellátottak, a gyerekeiknek 90%-ban állja a költségeket ez az ellátás, sőt a feleségnek is ha nem dolgozik, vagy ha tiszteletdíjas. Ez a tiszteletdíjas meló itt elég bevett dolog.

Grafogirl 2013.04.19. 01:36:40

@tildy:): "KErdes, akinek nincs biztositasa, azon hogy vasaljak be? ki fizeti ki nekik az ellatast? "
Simán meg lehet úszni. Ezek általában életmentő műtétek és beavatkozások. Nem programozott sérvműtétről van szó, vagy eltörött a kis lábujj.
Ha elcsap valakit egy autó pl. otthon is beviszik és gyorsan megműtik, aztán amikor tud beszélni és kiderül hogy külföldi, se biztosítás se semmi, akkor megmutatják neki a számlát, tud-e fizetni. Ha nem, akkor így járt a kórház.
A válasz a kérdésre: A legtöbb országban erre van egy elkülönített alap, amiből az ilyen kiadásokat rendezik, lehet a kórháznak külön ilyen alapja, és/vagy állami.

yankeezulu 2013.04.19. 02:05:05

@glinolid: En semmit se fizettem a kocsim szerizelesere olajcseren kivul, nincs okostelefon elofizetesem, nincsen kabeltevem, ellenben onhibamon kivul sulyos beteg vagyok. Tolem is erlvarjak a munkahelyemen hogy naprakesz tudasom legyen, a sajat eszkozeimmel dolgozom amiket a fizetesembol veszek, megsincs $500 oraberem de meg a tizedresze sem. Es ha en elrontok valamit, minimum kikell fizetnem es ugrott a munkahelyem. Ha egy orvos felrekezel es nem doglesz bele vagy nincs fizikai serulesed, akkor annyi, sajat tapasztalat. A rendszer romlott es nem mukodik.

Grafogirl 2013.04.19. 02:07:04

@tildy:): Az még lemaradt, az orvosi ellátások "túlárazottak", így a biztosító, azt mondja, hogy milyen jó, mert akár a 60% stb.- át állja az ellátásodnak, milyen remek, nyilván így nyernek többet és még így is bőven megéri a kórháznak. Valójában a kórházi kezelés ára, töredéke annak, amely biztosítással vagy anélkül a a számlára kerül.
Azért az orvos is tudja, hogy 5 napi kórházi fekvés ára infúzióval nem lehetne egyenlő egy 3 hónapos all inclusive karibi nyaralás árával.
De ahogy írtam, erre van külön alap elkülönítve, és abból állják az ilyen esetek költségeit. Vagy elkerülendő a papírmunkát és esetleg az ilyen-olyan felettesek rosszallását, akár az ismerős, barát, családtag nevére is kiállítják a kezelés árát. De ez sok helyen, sok országban nem lehetséges.

meatclone 2013.04.19. 02:09:09

@Amarante: akiknek nincs biztositasuk azok is kapnak ellatast mert van egy olyan torveny Amerikaban hogy a korhaz nem utasithat el embereket azert mert nem tudnak fizetni. A cikk kisse hatasvadasz es felrevezeto. A korhazak azert csinalnak tobb tesztet mert nincs belole hatranyuk. 1. Ha valami tortenik Az ugyvedek nem kothetnek bele hogy miert nem csinaltatok. (ez az elsodleges.) 2. Azert is kapnak penzt.
A sok kisokos kedveert hogy Obama care milyen jo.
Rakenyszerit hogy vegyel eu biztositast.(aminek a biztositok nagyon orulnek) de nem hatarozza meg az arakat es hogy mennyivel emelhetik evenkent. ( Van olyan ismerosom aki szerint arra megy ki a jatszma hogy par even belul olyan magasak lesznek az arak hogy az emberek keptelenek lesznek fizetni es az allam atveszi az egesz eu-t)
A hatterem kozel 30 ev az USA-ban es az egeszsegugyben dolgozom.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.19. 02:15:40

@kalandortexasi: Teljesen egyetertek minden szavaddal.
Erre a cikkre en sem alapoznam a csaladom koltsegveteset.
Nobel dijat sem adnek erte
Nem javasolnam senkinek a hiszterektomia mutet elvegzest JoMunkasEmberen
Es tanato-nak sem javasolnam a vizitdij ujra bevezeteset, pedig neki meg tetszett is az intezmeny

Jo magasra tetted a lecet. Ossze kell szedjem magam.

mzgldr 2013.04.19. 02:18:13

@meatclone: ha nem utasíthatják el az embereket, akkor miért fizeti mégis mindenki biztosítást? Szarni bele, úgyis ellátnak, aztán vagy fizetsz, vagy nem. A lyukas fogát betömik akkor is, ha nem tud fizetni? Ha nekem van egy régóta húzódó gerincbántalmam, akkor végigjárhatom biztosítás nélkül a jobb amerikai kórházakat és kiválaszthatom a legszimpibbet, hogy ott végezzék el a bonyolult műtétet?

mzgldr 2013.04.19. 02:22:14

@Grafogirl: hát végülis ha valaki abba születik, akkor ahhoz szokik hozzá. Legalább chilei cégek zsírosodnak ezen?

pappito · http://pappito.com 2013.04.19. 02:25:27

Itt NZ-n van állami eü, mindenkinek jár aki állampolgár, PR vagy megahatározott időnél hosszabb munkavállalói vízuma van. (utóbbi lehet h változott, két év volt régen)

A jövedelmedből nem vonnak tb-t, bár van egy ACC (accident compensation) díj ami inkább kötelező balesetbiztosítás, mint eü bizt. de sokmindent ebből fedeznek (kiropraktort meg ilyen vajákosokat is időnként, de ez fizeti a mentőt is pl.). Az ACC az 1.7% a jövedelmedből, de fizeted gépjárműregisztrációkor is. Önfoglalkoztatók és munkáltatók fizetnek 1.15%-ot, de ez csökkenthető, ha teljesítesz bizonyos követelményeket mnukahelyi biztonság témakörben.

14 éves kor alatt mindent az állam fizet, műtétet, fogorvost, még napszemüveget is ad a gyerekeknek.

Ezért kapsz tisztességes állami ellátást, ami várólistás rendszerű kórházi beavatkozásokkal (már ami nem sürgősségi), vagyis egy-egy műtétre várhatsz hónapokat, rossz esetben éveket, viszont nem kell érte fizetned, az adóból megy, ideértve a terhesgondozást és szülést is.

Ha bajod van, irány a GP, van vizitdíj, kb. $15-60 közötti összeg, környéktől, orvostól függően. Hat éves kor alatt nem szoktak kérni, sok helyen 6-14 éves kor között csökkentett díjat kérnek, de van ahol ez is ingyenes. (mi felnőttért $50-et, a nagyobbik gyerekért meg $20-at fizetünk, a kicsi ingyen van még, de ez drága hely, az orvossal jöttünk át a régi helyéről.)

A gyógyszer a gyerekeknek általában ingyenes vagy erősen támogatott, sokszor a felnőtt gyógyszer is támogatott, nekem legutóbb az antibiotikum adag $3 volt. A kötelező oltások ingyenesek. A rendszer számontartja a kórtörténeted és a gyógyszerfelhasználásod, ha hirtelen elkezdesz túl sok gyógyszert kapni jelez és külön vizsgálják h miért.

Sok gyógyszer kapható vény nélkül, láz és fájdalomcsillapítók, görcsoldók, aspirin, és persze millió féle strepsils meg ilyen tünetenyhítők, szupermarketban, benzinkúton, kisboltban is.

Ha az állami ellátást nem szereted, akkor vásárolhatsz magánbiztosítást és akkor mehetsz a biztosító kórházába és nincs várólista. Sokféle csomag van, mi kb. $120-at fizetünk havonta (az egész családra) ez elég sokmindent fedez, fogorvost nem, de kórházi ügy esetén sippsupp el lennénk látva soktízezer dollárig. A biztosító nem téríti vissza a vizitdíjat.

A rendszer néhol nagyon lassú, néhol nagyon nagyvonalú, de eddig azalatt a szerencsére kevés alkalom alatt végig nagyon kedvesek voltak velünk és segítettek a bajunkon. Ugyanakkor pl. lustaságból a kórház sok esetben inkább kifizetteti az ACC-vel az itt megsérülő turistát (egyszerűbb, mint az esetleges turistabizt. ügyintézés vagy kideríteni, hogy nincs is biztosítása és behajtani a pénzt. és szerintem túl sok fényevő kezelést hajlandóak belőle finanszírozni, de ezt szerencsére már szigorították, ha nem is eléggé. (csontkovács meg masszázsterápia meg a fene tudja mi - ezek inkább wellbeing kezelése mint healthcare szerintem)

Nemrég szenvedett itt balesetet egy Ausztráliában élő ismerősünk és elhempergett pár hétig a kórházban, voltak beavatkozások, de nem piszkálták a költségekkel, ami egyrészt jó, mert csúnyán összetörte magát, utazni se tudott volna, de rossz is, mert én, mint adófizető állom a költségeket. Elvileg van az Ausztrál medicare-rel eü együttműködés, de kétségeim vannak, hogy kifizettette-e a kórház a kezelést az ozzikkal. Ez még sokat fog szigorodni, ahogy a költségek nőnek, gondolom.

Összességében, szerintem sokkal biztosabban kapsz rendes ellátást itt, mint az USÁ-ban, v Mo-n és nem neked kell a wc-papírt meg a gyógyszert a kórházba hordanod, nem hullik a vakolat és szabadon köthetsz extra biztosításokat a magánszektorral.

A hálapéz nem létezik, nincs az értelmezési tartományban.

pappito · http://pappito.com 2013.04.19. 02:36:28

Ja, amit kifelejtettem az előbb, a megelőzés nekem kicsit fura, a nőknél pl az állam finanszíroz mammográfiát a rákmegelőzés (korai felismerés) miatt, de a program a 45-69 éves nőpket érinti csak. Ha te mondjuk már 35 éves kortól odafigyelnél, azt megteheted a saját zsebedre - vagyis mintha nem ösztönöznék a prevenciót igazán.

Ugyanakkor pl. a dohányzásról leszokás minden segédeszköze támogatott, sőt orvoshoz se kell menni hozzá, van website, hotline, csak jelentkezel, megadod az adataid és kapsz egy hónapokra elég tapasz-rágó-mibánat pakkot 3 vagy 5 dollárért.

A szokásos betegségek (szív, cukor, magas vérnyomás) mellett sajnos komoly probléma a kóros elhízás (magas pacific islander arány) és a mentális problémák (szorongásos betegségek).

meatclone 2013.04.19. 02:38:38

@mzgldr: Nem , en surgossegi ugyekrol beszeltem,ezert megy a sok hajlektalan vagy a biztositassal nem rendelkezo az ER-ba, a fogad meg kihuzzak es nem tomik .

2013.04.19. 03:04:59

@pappito:

Állitólag ennek az az oka, hogy fiatalabb nőknél túl sok a "téves pozitiv" eredmény, ami szükségtelen pánikhoz és mütétekhez vezet. Ezentúl azt állitják hogy az 50 év alatti nők szürése nem javitott a halálozási statisztikákon. Kanadában most 50 évtől javasolják két évente. Ettől függetlenül fiatalabb nők is végezhetnek otthoni önvizsgálatot és ha valamit találnak akkor azt meg lehet nézetni.

mzgldr 2013.04.19. 03:11:37

@meatclone: szerintem az igazán gané helyeket kivéve nincs olyan ország ahol ne látnának el például egy baleset után. Az más kérdés hogy utána olyan számlát kapsz, hogy pelenkát is adnak mellé.

Az Obama-care kritikádat kifejthetnéd bővebben, mert én akárhogy is nézem, abban nem látok túl nagy hibát, hogy nem lehet szerencsejátékot űzni a saját egészségeddel. Most szabályozza valami a biztosítási díjak évenkénti növekedését? Lehet hogy a zsebedben marad a biztosítás díja, de ha valami bajod lesz akkor ez az amúgy is nyakig eladósodott amerikai háztartásoknak pont nem hiányzik. Hacsak nem sikerül elmismásolni a dolgot, ami ahogy Hagymát olvasom, nem nagy kunszt.

2013.04.19. 03:15:03

Érdekes és informativ poszt. Néha irigylem az USA rendszert, persze csak a felső középosztály szempontjából. Kanadában minimális összegért ingyenes az eü. ellátás, de van hogy várni kell bizonyos tesztekre, mütétekre. Én szivesen fizetnék többet gyorsabb és magasabb szinvonalú ellátásért.

Az USA szinvonalról annyit hogy van mindenféle, a világhirü Mayo Clinic-től a rettegett HMO-kig. Amerikai barátaimtól tudom hogy rengeteg tesztet kapnak, talán feleslegesen is. Komoly üzletág náluk az eü. ellátás.

Kanadában is sok a bevándorló orvos, itt a Nyugati Parton főleg Dél Afrikából jönnek. Az én orvosom is innen való és nagyon kedvelem. Nemcsak szakmailag felkészült de nagyon lelkiismeretes. A jópofa akcentus meg hab a tortán. :)

River_Of_No_Return 2013.04.19. 03:30:34

@ctboy:
“Jo magasra tetted a lecet. Ossze kell szedjem magam.”

Hogy értetted ezt a megjegyzést?
Sajnálom, ha esetleg túl kritikusnak tűnt a kommentem a poszttal kapcsolatban. Szerintem a feladat nehézségéhez képest jó összefoglaló lett, és nem tudom, hogy hogyan lehetne egy ideköltözni vágyó kívülállónak jobban átlátható képet adni, túl sok változó van a rendszerben. (Még emlékszem, hogy a kiköltözés előtt mennyire vadásztunk minden elérhető adatra, főleg árakra az interneten fellelhető blogokban.)

pappito · http://pappito.com 2013.04.19. 03:36:04

@cougarcat: " fiatalabb nőknél túl sok a "téves pozitiv" eredmény, ami szükségtelen pánikhoz és mütétekhez vezet."

köszönöm, nem tudtam. (ez a mellrák sajnos igen közelről érintett már kétszer, persze komoly döntéseket nem érzelmi alapon kell hozni, belátom)

pappito · http://pappito.com 2013.04.19. 03:38:35

@cougarcat: " A jópofa akcentus meg hab a tortán. :)"

egyszóból ki lehet szúrni a délafrikait, három mérföldről, ellenszélben: here

leírhatatlan ahogy ejtik, itt is sok délafrikán van és bírom őket, általában jópofa népek

2013.04.19. 03:52:04

@pappito:

"ez a mellrák sajnos igen közelről érintett már kétszer"

Sajnálom :(

"egyszóból ki lehet szúrni a délafrikait, három mérföldről, ellenszélben: here leírhatatlan ahogy ejtik, "

Igen, igen. :))

River_Of_No_Return 2013.04.19. 03:52:43

@cougarcat:
“Néha irigylem az USA rendszert, persze csak a felső középosztály szempontjából. Kanadában minimális összegért ingyenes az eü. ellátás, de van hogy várni kell bizonyos tesztekre, mütétekre. Én szivesen fizetnék többet gyorsabb és magasabb szinvonalú ellátásért.”

Ez egy fontos megállapítás. Az hogy melyik ország eü rendszere “jobb”, nagyban függ attól is, hogy az ember milyen anyagi helyzetben van. Egy rosszabb anyagi helyzetű embernek sokkal kedvezőbb egy szolidárisabb rendszer, ahol a gazdagabb emberek befizetései fedezik az ő ellátásának egy részét.
Ezzel szemben egy jobb anyagi helyzetű embernek az ellátás minősége és minél gyorsabb elérhetősége az elsődleges szempont, számára az amerikai rendszer a jobb.

glinolid 2013.04.19. 05:44:33

@mzgldr: yankeezulu eseteben lathatod, hogy mit jelent az, hogy bar bent vagy a rendszerben, meg sem fizetsz megfelelo merteku biztositasi dijat. Jo paran leirtuk, hogy kb. $800-1000 kozotti havi dij az (Mo-on butto 430-500 eFt jovedelem mellett kerul ekkora osszeg befizetesre), ami mellett biztonsgban erezheted magad, azaz egy-egy kezeles nem lehetetlenit el anyagilag. Szerinted mennyien lesznek azok, akik ki tudjak fizetni ezt a biztositasi dijat?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.19. 06:15:04

@mzgldr: hagyma kis h
es meg nem voltam allampolgar
es semmi mismasolas nem volt
a tobbi stimmel

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.19. 06:44:17

@Mirjam2: én azért nem lettem orvos, mert azt gondoltam, hogy orvosnak csak a kitűnőknek szabad menni, mert ott nem szabad hibázni.
és te?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.19. 06:45:11

@ctboy: bármikor?
itthon tudtommal van korhatár...

tanato 2013.04.19. 07:03:25

@Babette_: Már nincs korhatár,régebben volt 35 éves korodig el kellett kezdeni.

tanato 2013.04.19. 07:08:59

@ctboy: A vizitdíj nagyon hasznos volt,sok indokolatlan vizitet kiszűrt,több idő volt az igazi betegekre.Természetesen nem lesz újra bevezetve politikai öngyilkosság volna a hatalom részéről.Akárcsak a 65-éven felüliek ingyen utaztatásának szigorítása.

tanato 2013.04.19. 07:17:06

@Grafogirl: Na a chilei eü.-rendszer az tényleg brutál,leírásod alapján.Ahhoz képest a magyar tényleg nem rossz,bár nem lesz sokáig fenntartható ennyi pénzből.A hálapénzzel kapcsolatban igazad van,létezik de nem kötelező.Ugyan mikor fizetnek egy szemésznek önk. rendelőben szemüvegfelírásnál vagy ha valami a szemedbe ment,vagy egy fülésznek fülmosáskor,vagy egy gyerekorvosnak a lázas gyerekek szülei stb.Vagy akár nálam a napi rendelés során,legfeljebb 100 közül ha egy.Sokan a gyógyszert sem tudják kiváltani.

tanato 2013.04.19. 07:28:25

@traktoroslány: Van egy nagyon jó film a gyógyszerügynök kontra orvos témában,hogy hogyan működik ez az USA-ban.A címe:Szerelem és más drogok.Nagyon jó könnyed vígjáték,egy orvosi egyetemről kirúgott srác beáll gyógyszerügynöknek és az ő történetén keresztül láthatjuk milyen eszközökkel próbálják rávenni az orvosokat a cég gyógyszereinek felírására.Van benne borítékban átadott kenőpénz,hawai luxusutazás,csinos női gyógyszerügynökök ráállítása az illető vezető kórházi orvosra stb.Nagyjából hasonló az itthonihoz csak persze nagyságrendileg más a dolog.Szerelmi történet is van a filmben persze a parkinson kór ellenes szerekkel is házaló srác végül beleszeret az egyik parkinsonos fiatal nőbetegbe.Szóval érdemes megnézni,főleg az USA-ban élőknek de másnak is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.19. 09:10:34

@pappito: a sved egeszsegugy szinte szorol szora ugyan ilyen (talan csak a penznem ter el) es tokeletesen mukodik.

Grafogirl 2013.04.19. 17:42:04

@tanato: Igen pontosan, nem kötelező fizetni az orvosnak, én csak azért említettem meg a dolgot, mert amikor a magyar egészségügyet dicsérem, mindig azzal jönnek, hogy jaj de ott a boríték. Nyilván sokszor kellemetlen magának az orvosnak is ez az egész. Az lenne az ideális, ha legalább 3-5x ennyi lenne a fizetésük.
A rendszer valóban nem tartható fenn sokáig, túl kevesen fizetnek, túl sok a "potyautas" a rendszerben! A munkaképes korú lakosságnak alig több mint az 50% dolgozik.

tanato 2013.04.19. 21:27:57

@Grafogirl: Igen, én is kíváncsi vagyok meddig működik még úgy-ahogy.

2013.04.19. 23:44:55

@Babette_: Most lattam a kerdest. En azert nem lettem orvos, mert elajulok ha vert latok. Sajnos kizaro ok...

spangolo 2013.04.20. 00:59:22

@Mirjam2:

"elajulok ha vert latok"

Akkor hogyan eled tul a nehez napokat?

Kómában?

tanato 2013.04.20. 10:17:19

@spangolo: Spangolo Te a Spangola,férje,fiútestvére vagy a fia vagy?

spangola 2013.04.20. 11:21:13

@ctboy:

Kedves virtuális férjem! Már rég nem voltam fenn, de amikor végiglapoztam, hogy milyen posztok voltak az elmúlt napokban, és láttam, hogy van egy EÜ-USA, egyből ezzel kezdtem, aztán meg mikor láttam, hogy te írtad, tudtam, hogy tök jó lesz.

Az is lett. Nagyon jól írsz, van hozzá tehetséged, tök mindegy mi a téma, te akár a szántás-vetésről is írhatnál, az is olvasható és érdekes lenne. Amerikában nagyon jól lehet keresni a könyvírással, nem? Miért nem írsz valamiről könyvet? A te esetedben a téma tök mindegy.

Amit hiányoltam, hogy az elején írtad, hogy szó szerint drága a kislányod, ezt nem fejtetted ki. Nagyon jó poszt volt, érthető, humoros.

spangola 2013.04.20. 11:21:55

@tanato:

Fiiiiiaaaaaaaaaaaa?
Te jó ég! Nekem NINCS gyerekem!

tanato 2013.04.20. 12:21:05

@spangola: Akkor Spangolo is te vagy?

spangola 2013.04.20. 12:29:09

@tanato:
Nem. Én nem is voltam fenn vagy már 2 hete, csak kétszer azt hiszem, ma fogom remélhetőleg elolvasni az eddigi posztokat.
Jön a tavasz, tavaszi nagytakarítás, virágültetés, régi virágokon virágföldújítás vagy átültetés, függöny-, redőnymosás, ablakpucolás, téli ruhák, cipők eltétele, ilyenkor a nőknek elég sok dolga van. Hétköznap meg túlóra, most ott is felgyűlt a meló.

Nem én vagyok Spangolo.

De ki tudja, lehet feltűnik egyszer a színen tanata is...

tanato 2013.04.20. 12:36:06

@spangola: Köszi az infót,tényleg megzavart az az egy szóvégződés o betűje.

tohotom01 2013.04.22. 16:06:27

Kedves posztolo, mi lenne ha pozitivabb dolgokrol irnal, esetleg te elsokent, mert ez a gyalazas ( nem erre a cikkre gondoltam, bar ez is hajaz ra ) mar verrforralo. Szoval ird meg legyszi a pozitiv dolgokat is az USA rol. Pl minden 21 ev allatti gyereknek ingyenes az orvosi ellatas, vagy hogy gyes helyett mennyi mindent kapnak a raszorulo emberek, esetleg a kajajegyrendszerrol, szoval olyan dolgokrol ami nem ilyen szemetnek tunteti fel ezt a rendszert. Meg nem lattam hogy az USA-n kivul ennyire mantraztak volna valaha is egy masik orszagot. Legyel uttoro, vilagositsd fel ezt a sotet nepet mert felek hogy igy marad. Udv, Tamas

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása