oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2013. április 16. 06:52,  Összeomlottam és csak sírtam 320 komment

2013. április 16. 06:52 Határátkelő

Összeomlottam és csak sírtam

Talán emlékeztek még Kata kalandjaira, melyek legutóbb Csehországban, meglehetősen kalandos körülmények között szakadtak félbe (aki nem emlékezne, itt pótolhatja). Ma folytatódik a sztori, eljutunk Hollandiába és kiderül, hogy ott sem minden fenékig tejfel, sőt...

Hollandia, Beverwijk.jpg

„Hollandia 15 éves korom óta nagy álmom volt! Ami nem kis dolog, ugyanis most 28 éves vagyok. :)

Valójában Csehországból indultam el egy cégközvetítő irodán keresztül. A kis iroda Olomoucban volt, de ugyanez megtalálható Szlovákiában, Magyarországon és Lengyelországban is. Tehát ez egy olyan kelet-közép európai cégközvetítő, bár találkoztam már görögökkel, oroszokkal, spanyolokkal, litvánokkal is. Persze a többségük lengyel,cseh és szlovák munkavállaló. A cég nagyon gyors munkát kínált szállással, transzporttal, ingyen. Nem csoda, hogy rákaptam...

Tulajdonképpen csak egy címet kaptam interneten keresztül egy ismerősömtől, aki kiházasodott és már kint élt jó pár éve. Tehát vettem a bátorságot és küldtem egy e-mailt. Nem kellett sokat várnom, azonnal jelentkeztek és meg is invitáltak egy interjúra.

Két nagyon kedves és segítőkész hölgy várt rám a cégnél. Mindenben igazán nagyon segítőkészek voltak, később megtudtam miért is, a cég a mi fizetésünkből gyűjtött nekik évi 2 vakációra Európa körül. Ezért én is elkedveskednék...

A vizsga

A felvételi vizsga tulajdonképpen nagyon egyszerű tesztekből állt, egy pszichológiai és egy nyelvi teszt volt. Az előbbire külön kitérnék. Ami elsőre felhívta a figyelmem, az a kérdés volt, hogy hányszor fürdesz hetente?! Na itt már kicsit meginogtam, mert csak kéthetente fürdök. (Csak viccelek természetesen.) De felvillant bennem a gyanú: vajon kinek csinálják ezeket a teszteket?! A többi normális kérdésnek volt tekinthető.

A nyelvtesztet 3 nyelven lehetett letenni: angol, német, holland. Én akkor alapból az angolt választottam, németül nem tudok túl sokat, csak értem, hogy mit beszélnek. Természetesen ezenkívül szükségem volt még egy papírra, ami igazolja, hogy nem vagyok büntetett előéletű. De ezt csak Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban kérik, másutt nem, ami eléggé fura, de ezt is csak később tudtam meg.

Szóval készen voltak a tesztek 5/5 átlaggal végeztem. Erre a hölgy megkérdezte nagyon kedvesen: és mikor szeretne indulni hölgyem? Én pedig mint a nyíl rávágtam: Holnap! Erre mintha mi sem történt volna, a hölgy azonnal írta a papírokat, én pedig elmagyaráztam, hogy csak vicceltem, kb. 2 hét múlva tudnék indulni. Mindketten nagyon nevettünk, de azért elég sokkos válasz volt, nemdebár?

Ezek után megállapodtunk, hogy emailben intézzük el a szerződést, mivel leutazni nem volt olyan egyszerű. Minden nagyon simán ment. Igazán az ő részükről nincs okom panaszra. A közvetítő a Hollandiába jutást is próbálja megkönnyíteni, privát transzportokat indít minden héten (legalábbis akkor minden héten indított), busztársaságokkal van kapcsolatuk, de ezt nem muszáj kihasználni, lényeg, hogy az adott dátumra odaérj.

Én a közvetítő által felajánlott transzportot választottam, mert kényelmesebb, 110 euróért, ami elég sok.

Szóval szerződésem rendben volt, elkezdhettem készülődni az útra. Jött a búcsú ideje, a mindent hátrahagyni, ami eddig volt. De „én eldobáltam mindenemet, hogy szabadabb, gyorsabb, könnyebb legyek".

Az indulás és érkezés

A kisbusz este 10-kor indult, egyedül álltam Pilsen nagy vasútállomása előtt, azóta utoljára. Végül is megérkezett a busz, beszálltam, igencsak szűkös volt a hely, sok magas fiú és férfi társaságában utaztam. Az út 10-12 órát tartott, ami elég sok.

Megérkeztünk a toborzóhelyre, Labruschba, Németországba, egy nagy, munkásszállóvá alakított laktanyába. Ez már magában elég fura volt, de kora ősz volt, és nem igazán tűnt lehangolónak, bár télen nagyon egy ocsmány hely.

Végül is mindenki megérkezett, akinek kellett, kb. ötvenen voltunk egy nagy teremben, amikor beszóltak, hogy lehet jönni, levetítenek kisfilmeket, biztonság, stb. Ami ezután jött, az nagyon megdöbbentett. Tesztet kellett írni a látottakból!!! Az ember kimegy és ott akkor még egy teszt. Ez olyan fura dolog, de persze lehet csak számomra.

Persze a tesztet írató lengyel bácsi segített, súgott. Ezek után jött a munkaruhák és cipők kiosztása. Ez gyorsan lezajlott, ekkor lehetett kb. reggel 9 óra. Ezek után mindenkinek meg kellett várni egy bizonyos sofőrt, aki elvitte a munkásparkba, ahová be volt írva, vagy jelölve egy nagy térképen és táblán.

Nekem elvileg Goudára kellett volna kerülnöm, de valami hiba csúszott a számításba és Wijk aan Zee-ra küldtek. Azt mondták a már tapasztalt emberek, minél északabbra jutsz Hollandiában, annál szebb és jobb és blabla.

Szóval én szerencsésen az utolsó csoportba kerültem, este indulhattam útnak. Rengeteg dugó volt az utakon, és másokkal együtt mentem, tehát másokat is szét kellett dobálni, és hát mivel én voltam a legészakabbi felén, én lettem az utolsó.

Akkor már majdnem 2 napja nem aludtam. De a buszban szerencsére volt egy nagyon kedves cseh fiú, vele iszogattunk házit, ami nagyon sokat segített. Isten áldja a jó szívét! Végül 23:30pm körül megérkeztem a célhoz. Egy hotel volt. Megmutatták a szobám. Sokk. Két idős lengyel nővel egy emeletes ágyon kb. 10x15m. Ott nem bírtam tovább, összeomlottam és csak sírtam és sírtam. A boldogságtól, mert ITT VAGYOK! és a szomorúságtól, hogy hol a pi##ban vagyok?

A hétköznapok

Nos, szerintem annyit mindenkinek tudnia kell a hollandokról, a holland munkaviszonyról, hogy mindenkinek szüksége van SOFIra avagy burger service nummerra. Ezt is a közvetítő intézi, meg kell várni, néha 2-3 hét, néha hónap...

A közvetítő addig nem fizet teljes előleget (ami 30 euró minden ledolgozott nap után), hanem csak 10 eurót. Nekem ez kb. 3 hétig tartott, de azt hiszem Den Haagban ezt el lehet intézni 1-2 óra alatt. Ezek után minden ember köteles 3 hónap ottlét után magát beregisztrálni a városházán, de ezt a közvetítő még csak meg sem említi, nem hogy bejelentene.

A betegbiztosító dolog nagyon tetszik, ugyanis ha nem használod ki, akkor bizonyos százalékát visszatérítik, ami nagyon jó dolog, és úgy gondolom ez a normális.

Különben a hétköznapok munkával telnek reggeltől estig, amit nagyon nehéz volt megszoknom. A cégemnél sokszor akár 15-16 órát is dolgoztunk, köszönet nélkül. A munkahelyem egy órára volt a szállástól, de volt, hogy a dugók miatt akár 6 órát is utaztam oda-vissza. Brrr... igazán remek, mint valami ostoba állat.

Csak jöttek a lengyelek, csak jöttek

Raktármunkát csináltam, logisztika, munkásként kezdtem másfél évig, majd mint teamleader folytattam a munkát még egyszer annyi ideig. A cég (nem a közvetítő) főnöksége felfuvalkodott pukkancsokból állt, akik még csak annyit sem bírtak megkülönböztetni 3 év után, hogy ki a lengyel, és ki a magyar. Többségében lengyelek dolgoztak ott, ami nem volt éppen előny. Azt hiszem, 8 lengyel, 2 cseh, 1 szlovák és én.

Mindenkivel napi szinten tartottuk a kontaktust. Az elején még jó volt, még barátságosak voltak a holland munkások. Igaz, hogy szinte mindent mi csináltunk helyettük, de béke volt és egyenlőség. Ám az idők változtak, a cég nőttön nőtt és több emberre volt szükségük.

Csak jöttek a lengyelek, csak jöttek, néha pár cseh és szlovák, néha-néha egy magyar. Amikor már 50 emberre kellett ügyelnem, kezdtem kicsit megelégelni. Nem azért, mert sok volt a feladat, hanem mert a főnökség úgy bánt mindenkivel, mint egy darab sz....al.

Nem tudom miért, pedig igazán mindent megtettünk, zokszó nélkül. De tavaly karácsony napján (24.-e náluk még nem ünnep, tehát még nagyban dolgoznak, igaz, ők csak 4-ig – 5-ig), a nagyfőnök elrontott valamit a megrendelésekben és este hatkor, amikor mindenki indult volna haza, beszóltak, hogy tízig kell maradni.

Mi mondtuk nekik, felejtsétek el, Karácsony van. Bezárták a kaput és nem engedtek ki. Záporoztak a telefonok a közvetítő menedzsereitől, ha elmentek, el vagytok bocsátva és ilyen dolgok. Nem akarok neveket említeni, de ez egy nagyon nagy nevű holland cég raktára volt, ami az egyik vezető logisztikai céghez tartozott. Tehát csupa nagy nevek. És mégis...

Végül véget ért a karrierem, de nem önszántamból, kirúgtak, lehazugoztak, megalázva 2,5 év kemény güri után, mintha csak egy napja dolgoznék a cégnek. Ilyen is van, életemben először veszítettem el az állásom. Most már másfél hónapja munkanélküliként tengődöm, életemben szintén először. Munkát még nem kerestem, 1 ledolgozott év után 3 hónapig jogom van a segélyre, tehát kihasználom, utána pedig Londonba készülök.

De nem szabad, hogy bárkit is befolyásoljon, ez csak az én történetem...

A hétvégék

Igen, a hétvége, amire mindenki vár!!!! Az utóbbi időben azt vettem észre, a hollandok már csak pénteken buliznak. Talán ez is egy trükk kitérni a keletközép-európaiak elől. Bocsássátok meg, ha hideg vagy negatív hangnemet használok, de itt, ahol én élek, sokszor magam sem tudom, hol vagyok - Varsóban vagy Beverwijkban?! Szóval megértem őket, de azért nem kell egy kalap alá venni mindenkit.

Erre van is egy frappáns sztorim. Egy (nagyon jóképű) barátommal kimentünk szórakozni. Ő nem tudott hollandul, én már makogtam, egymás között persze magyarul beszéltünk. Jöttek a lányok, a fiúk, flört felsőfokon, amíg meg nem kérdezték, hol dolgozunk. Elmondtuk. Sarkon fordultak minden szó nélkül és még valami csúnyát is mondtak. Azóta nem engedtek be minket oda, pedig jó hely volt. Szóval az én elméletem: ha nem vagy nagyobb városban, inkább meg se szólalj.

Persze az én elméletem túlzás. Szívesen mondanám, hogy nem érdekel senki véleménye, de nem így van. Én a hazám szóvivője vagyok, rólam ítélnek, tehát a lehető legjobbat kell magamból kihozni.

Szóval a hétvége szigorúan a szórakozásé,bár nem mindenhol. Rengeteg lehetőség van, hiszen Hollandia kultúrája nagyon magas szintű, köszönhetően a magas adónak. Tavasztól őszig fesztiválok sora, ősztől tavaszig koncertek minden mennyiségben.

Amszterdamban ott van a magyar nagyterem, a Dumaszínház, kocsmát még magyart nem láttam, pedig van szinte minden nemzetiségű. Aki esetleg tudna valamiről,az szólhatna. 

Coffe shops, smart shops

Megígértem, erre is szánok pár szót. Nos, Hollandiában privát helyeken még mindig legális a marihuána fogyasztása.Tehát semmiképpen nem az utcán!!! Lehet kapni minden fajtát, bár általában agyon lámpázott és szubsztrátozott növények ezek, szerény belátásom szerint.

Én még mindig a kinti napsütötte növény híve vagyok. Árban 8 eurótól egészen 20-ig is mehet grammja. Maximum 5 gramm az egyszeri vétel. Az utóbbi hónapokban pár provinciában már korlátozzák az árusítását, ún. wiedpass szükséges, ami annyit jelent, be kell menned a városházára és regisztrálnod magad mint fűhasználó.

Ami szerintem nem nagyon szép dolog + ezek után elindul a feketepiac, mert hát ki akarná magát beíratni... és milyen ötlet ez a híres szabadságharcos hollandoktól? Akik még azért is rinyálnak, mert van személyijük.

Különben ezt az új jogszabályt ki akarják terjeszteni Hollandia egész területére, de nem tudom, hogy sikerül-e. Amszterdam polgámestere nem igazán rajong az ötletért, és igaza van - rengeteg pénz veszne el.

A smart shopban gombákat, természetes amfetamint és mihasonlót kapni. Persze ebben semmi szintetika, csak a természet. Hát nem tudom, nekem egyik sem tetszett, ízlett.

A robogók, biciklik és motoros nagyik hazája

Hollandia egy csodálatos ország. Annyi kultúra, nemzetiség, vélemény és meggyőződés keveréke. Igen, az álmom, a tenger mellett... de mégis...

Azt hiszem, hogy Hollandia elég kicsi ahhoz, hogy már teli legyen. Már nem fogad be új arcokat, már nem mosolyog rád annyira, bár a halvány pír még mindig ott van orcáján. Őszintén szólva mást hittem, azt hittem ez egy multikulturális ország. És végül is az... számomra mégis úgy tűnik, itt már a tücsök is csak a hollandnak muzsikál."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr625228844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vittore. 2013.04.16. 07:29:58

Nem értem, attól hogy bevándorlóként dolgoztál, miért nem jelentetted fel a céget a foglalkoztatási szabályok megszegéséért. Vagy hogyan dolgoztatok napi tizenX órát? Az mondjuk érdekelne,hogy ha valaki programozónak, mérnöknek, stb. megy ki, azt is kinézik, vagy a kétkezi munkásokat elégelték meg a sok lengyel miatt?

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.04.16. 07:30:41

Húúú, mit fogsz te itt kapni a trolloktól a "kábítószerezés" miatt! :-)

NIKI LAURA 2013.04.16. 07:38:26

Hilversum-ban van egy Lawyer team,akik csak azzal foglalkoznak hogy a holland munkaadókat perelik,külföldi munkavállaló megbízásából.
Nem kérnek előre semmit,jutalékos rendszerben dolgoznak.
Őket kell megkeresni.

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 07:39:26

Remélem hamar találsz munkát Londonban.
Érdekes ez a kisvárosi bet-munk tapasztalat.

Azért ez kicsit bökte a szemem: " Én a hazám szóvivője vagyok, rólam ítélnek, tehát a lehető legjobbat kell magamból kihozni."

Szerintem nem azért kell a legjobbat kihozni, mert báminek a szóvivője lennél, hanem azért, mert akkor ismernek el. Én meg tudom érteni, hogy egy hollandnak gancegál, hgoy lengyel v magyar, mi a különbség? Idejönnek k-európából aljamunkát végezni, érthetetlenül karattyolnak, egykutya. De őszintén, te meg tudnál különböztetni egy flamandot egy vallontól a szomszédban?

Lehet hogy tényleg tele van hollandia.

LyukasBogrács 2013.04.16. 07:42:10

Szerintem te nem lehetsz tobb 20 evesnel.

Lupiusz 2013.04.16. 07:43:27

Ha jól értem: kihasználtak, hagytad - csaknem három évig, sőt tovább is hagytad volna ha nem rúgnak ki. Valahogy hajaz ez a sztori a "szegény áldozat au pair vagyok" posztokra...

Sanyi9 2013.04.16. 07:52:05

Milyen az a nem szintetikus, termeszetes anfetamin? Hol no ez a dolog?

LyukasBogrács 2013.04.16. 08:12:25

@Sanyi9:
A mexikoi sivatagban, a fold alatt, jol orzott laborokban.

SzumóNé 2013.04.16. 08:22:35

Ez a poszt legalabb kozelit a realitashoz, elhiszem, hogy a posztolo ott volt, rafaragott. Amit en gondolok, hogy a hiba itt volt: "Tulajdonképpen csak egy címet kaptam interneten keresztül egy ismerősömtől, aki kiházasodott és már kint élt jó pár éve. Tehát vettem a bátorságot és küldtem egy e-mailt. Nem kellett sokat várnom, azonnal jelentkeztek és meg is invitáltak egy interjúra." - na ezt nem kellett volna. Persze nyilvan az ember munkat akar, bevetelt, akar meg a tanulopenzer kockazataval is, hatha o lesz a kivetel. En viszont abszolut nem hiszek a kozvetitos munkakban, foleg, ha magyar kez is van benne. :((( (Minthogy utazasi irodaval sem utazunk nyaralni...)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 08:32:44

"Na itt már kicsit meginogtam, mert csak kéthetente fürdök."

Nálunk az iskolai biológia tankönyben az emberi higiénia című leckében ezt állt: "Fontos, hogy legalább minden második héten megfürödjünk alaposan. Fürdés után, amennyiben erre lehetőség van, vegyünk fel tiszta ruhát.".

Din Serpahis 2013.04.16. 08:33:34

Én se értem mi értelme van ennek... Üljön a seggén az ember, szerezzen egy szakmát, tanuljon meg rendesen egy nyelvet, onnantól kezdve sokkal jobb lehetőségei vannak mint ez az aljamunka.

Nem kell atomfizikusnak lenne, akár középfokú végzettséggel is elérhetők tök jó állások...

Ehelyett emberek tömegei mennek ezekhez a trógerekhez, csak azt nem tudom, hogy miben reménykednek...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 08:35:55

"Rengeteg lehetőség van, hiszen Hollandia kultúrája nagyon magas szintű, köszönhetően a magas adónak."

Ezek szerint egész Európában a legmagasabb szintű kultúrának Mo-n kell lennie, hiszen Mo-n a legmagasabb az adószint.

Zka77 2013.04.16. 08:50:15

"kb. 2 hét múlva tudnék indulni"
A következő fürdésnél? :)

"Hollandia kultúrája nagyon magas szintű, köszönhetően a magas adónak."
Ha ez ettől függene, a magyar kultúra volna a világ legjobbja.

Egyébként nem értem, miért hagytad magad szopatni majdnem 3 évig.

Zka77 2013.04.16. 08:53:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: megelőztél negyed órával adókérdésben, damn :D

Benignus 2013.04.16. 08:56:36

„Azóta nem engedtek be minket oda, pedig jó hely volt”? Ezt egyáltalán nem értem. Hogyan nyugodhattatok bele abba, hogy egy helyről indok nélkül kitiltanak benneteket? Fogalmatok se volt a jogaitokról? A másik a 30 euró/nap bér. Aki ennyiért gürizik, amikor a holland 30 euró/óra bérért, az valahol tényleg megvetendő.

AnnaUtrecht 2013.04.16. 08:57:22

Utrechtnek egeszen mas hangulata van, pedig itt is sok a kulfoldi az egyetem(ek) miatt, es nincs is annyira eszakon, inkabb kozepen :) De Utrecht a hollandok szerint is elit hely... Szoval itt ha kulfoldi vagy, akkor erdeklodoek, nyitottak, elbeszelgetnek veled, segitokeszek, ha pedig megprobalsz hollandul kommunikalni, amennyire tudsz, akkor elolvadnak szinte, nagyon biztatnak, hogy milyen jol megy mar ez a nehez nyelv. A munkahelyemen is ezt tapasztalom, es meg tanitgatnak is, ha kerdezem, hogy ezt hogy mondjak, azt hogy mondjak.
Rengeteg holland fiatal jart mar Budapesten backpackerkent, vagy a Sziget miatt, szoval ez is egy szivuk csucske, ha mondod, hogy budapesti vagy :)

Amarante 2013.04.16. 09:03:19

A magas hollandi kulturabol adhattal volna egy kis izelitot.:):):)A drogokert kapni fogsz:):)

AnnaUtrecht 2013.04.16. 09:06:49

Apropo kultura! Emberek, 10 ev utan most nyitott ki ujra teljesen megujult Rijksmuseum.... no, azert a Rembrandt kepek maradtak a regiek :P Aki itt el kint, annak kotelezo!!

aberdon 2013.04.16. 09:11:16

Irány London, az teljesen más lesz! Nincsenek bevándorlók, lengyelek stb. és ott mindenki sokat keres.

2013.04.16. 09:15:44

"Két idős lengyel nővel egy emeletes ágyon kb. 10x15m."
Jo nagylehetett az az agy

mernok-ur 2013.04.16. 09:16:33

Irany London, ott kolbaszbol van a kerites, jo az ido es tele van a varos kedves londonival, külföldiek meg egyáltalán nincsenek.

AnnaUtrecht 2013.04.16. 09:20:33

jo, jo, de mielott kimesz Londonba nezd meg a felujitott Rijksmuseumot! ;)

Elijah_Baley 2013.04.16. 09:20:35

nem értem én ezt a csajt, a holland sör ihatatlanul szar, minek kellett otthagyni a cseheket?

AnnaUtrecht 2013.04.16. 09:24:40

@De gustibusaut bene, aut nihil: nana, nem csak grolsch van a vilagon, gulpener bio pilsner-t ittal mar? Csak mert a pasim is cseh sor manias, de azert itt is megtalalta a szamitasat. Vannak azert itt is jo keseru, tobbszor komlozottak...

AnnaUtrecht 2013.04.16. 09:26:29

viszont liter/ár/minőség relacioban tenyleg a csehek az abszolut befutok!

Din Serpahis 2013.04.16. 09:34:31

Hát ha sör, akkor inkább belgium.

Diffeomorfizmus 2013.04.16. 09:37:42

1. Tessek elmenni a Jurisdisch Loket-be, es jogi tanacsot kerni. Ingyenes.

2. Tessek elmenni az FNV Bondgenoten-be, es megkerdezni, hogy lehet-e valamit csinalni.

3. Gondolom Rechtbijstandverzekering ( jogvedelmi biztositas ) nem volt. Ha lett volna/van, akkor tessek elmenni az ugyvedhez, es valamit csinalni, ha meg nem keso.

Tenyleg kicsit xenofobak, de ha hasonloan arrogans stilusban valaszolsz nekik ( nem pedig megsertodsz )m, akkor elismernek es beken hagynak. Plane, ha hollandul is megtanulsz ( ami azert nem olyan nehez ).

Egyebkent meg wieTpas.

Es ha megkerdezik, hogy hol dolgozol, mondd hogy a Dirk Scheringa Bankban vagy az SNS Securities-nel ;)

Fejesrob 2013.04.16. 09:38:13

Elég jól látszik, hogy a nyugati országok béreit Kelet-európai vendégmunkásokkal törik le és szervezetten történik a beutaztatás.

Na ezért nem nyaralok én már vagy hét éve nyugati országban.

fourgee 2013.04.16. 09:38:31

1. SOHA nem szabad közetítőkön keresztül menni. Én az Egyesült Királyságba mentem minimális pénzzel, mégis hamar feltaláltam magamat és soha senkitől és semmitől nem függtem. Még szobát sem kellett megosztanom senkivel.

2. Bizony, az ismert "ételcelebek" éttermeiben is van hogy az ember 14 órákat álldogál a tűzhely mellett, a fejeddel egy magasságban egy grill nyomja a hőt (vagyis salamander) a hátad mögött két nagy ipari sütő, légkondi nincs, mindez a nyári hőségben, te meg be vagy öltözve hosszúujjú chef dzsekibe, kötény, biztonsági cipő, sapka, stb. :) Emiatt soha nem panaszkodtam, mert DOLGOZNI jöttem ide, nem letolni a 40 órámat.

3. A legutóbbi munkahelyemen eléggé kicserélődött a személyzet, legutóbb két göröggel maradtam a konyhán. A görögökkel semmi bajom, azzal viszont igen hogy mindkettő minden nap füvet szív, miután hazament. Ez azt jelenti hogy reggelre kiürül a szervezetükből és rohadtul agresszívek, mindenbe, mindenkibe belekötnek. Előző munkahelyemen is voltak ilyen emberek, meg az azelőttin is. Így a fenti drogos nyavajgásoddal nem tudok együttérezni.

:))

Örülj hogy nem csináltattak veled drogtesztet mielőtt felvettek dolgozni.

"Hollandiába és kiderül, hogy ott sem minden fenékig tejfel"

Mindenkinek olyan az élete, amilyennek megteremti. Ha egy drogos lengyelekkel keveredik...

LyukasBogrács 2013.04.16. 09:39:34

@De gustibusaut bene, aut nihil:
Mert az iszakos baratja elol menekult el onnan

Diffeomorfizmus 2013.04.16. 09:41:29

@pappito: " flamandot egy vallontól " mindenkeppen. a flamand "hollandul" a vallon meg franciaul beszel. azert a kulonbseg fullel hallhato.

LyukasBogrács 2013.04.16. 09:43:15

@Diffeomorfizmus:
4. Tessek elmenni a felujitott Rijksmuseum-ba !

anarch 2013.04.16. 09:44:31

@LyukasBogrács: Nekem is ezt tűnt fel... az írott szöveg stílusa, a tapasztalati szint, ez a naivitás valahogy nem passzol a 28 éves korhoz.

Senki nem mesélte el neki, hogy ügynökségen keresztül ne szerződjön mert csak kiszipolyozzák? Tőlem kb. ez volt az első dolog amit mindenki megkérdezett, hogy de ugye nem ügynökségen keresztül szerződtél :). Homáron a Ryanair stewerdess-képző történetét érdemes elolvasni, ugyan az nem London, de tanulságos :).

Globetrotter2014 2013.04.16. 09:45:08

Azért ha valaki egy ilyne kulimunkát elvégez hosszabb ideig, felelősséggel az nem fog rosszul mutani, akárhogy küldik el végül.

Sok sikert a posztoplónak a további kalandokhoz. Jó cikk, és remekül érzékelteti hogy nem ugynaz az élet napos oldalán születni vagy oda felküzdeni magát.

Egyébbként valamiért Hollandia sosem tetszett, megnézni érdekes de lakni vagy ott nyaralni már más kérdés.

Nem véletlen hogy miondej holland kóros utazási kényzserben szenved. :)

Diffeomorfizmus 2013.04.16. 09:45:46

@AnnaUtrecht:

Mondjuk es a Gooi en Vechtstreek-et szerettem ( szvsz Utrecht nem tartozik hozza ) meg a Haarlemet. Na, Haarlem ( meg az omgeving : Driehuis, Heemstede, Aerdenhout, etc ) az tenyleg elit videk.

Utrecht egy kicsit tul nyuzsinek tunt nekem.

Diffeomorfizmus 2013.04.16. 09:48:24

@LyukasBogrács:
Utoljara 2012. X. 7-en voltam, (szombat asszem ), mert penteken volt egy interjum a Zuidas-on. Es ha mer ugy is ott vagyok ...

Mondjuk en a Mauritshuis-t jobb szeretem, mert ott van az egyeduli Rogier van Weyden kep Hollandiaban.

euAgWzgmmtq7K 2013.04.16. 09:48:57

Ezek ilyen iszonyatosan sokkoló dolgok, hogy a biztosítást/adószámot el kell intézni, és addig nem lehet mozdulni, valamint hogy kelet-európai kölcsönzött vendégmunkásként, holland nyelvtudás nélkül a legutolsó vagy a ranglétrán.

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 09:51:56

@Diffeomorfizmus: lehet, de én nem tudom hogy hallanám-e amúgy és biztos érdekelne-e adott esetben, hogy a biorobotok közözül a raktárban melyik milyen törzsi nyelven röfög...

csak arra próbáltam rámutatni, hogy az elvárás, hogy egy holland raktáros meg tudja különböztetni (vagy érdkeelje a dolog) a lengyelt a magyartól - enyhén szólva is irreális.

Ny-Euban általános nézet szerint (betmunknál biztos) a K-európa az egy tömb, egy érdektelen szürke massza ahonnan a fehér bevándorlók jönnek, akik fura dolgokat esznek és rengeteget isznak. Hogy valaki ukrán, tót, lengyel vagy magyar, az secko jedno...

Ahogy feljebb megy az ember a tanultsági skálán azért tájékozottabbak, de hát azok nem dobozolnak a raktárban.

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 09:55:01

@Diffeomorfizmus: én meg a Kröller-Müllert, mert ott van van Gogh is meg Roden a kertben meg fehér biciklik és tök baró kortárs rész. A Rijks-et szívesen megnézném megint, biztos nagyok klasszul megcsinálták

panna cotta 2013.04.16. 09:55:27

Én csak annyit mondok, ha valakinek Hága 2 év után is Den Haag, az igencsak primitív. Így már értem, hogy magas a holland kultúra.. És értem a sztori többi részét is. Kár a tanácsokért...

2013.04.16. 09:57:06

@fourgee: És hogy bírod a melót? Gondolom, szakács vagy.

fedor 2013.04.16. 09:57:54

Ha angolul tudsz, az már jó, csak kicsit krákogva kell beszélni, és máris holland.

Spacecake 2013.04.16. 10:00:58

Tetszik a poszt,kicsit kaoszos a csaj,meg a Csernussal is lenne mirol beszelgetnie par alkalommal:-)
de ha oszintek vagyunk,kinek nem??

anarch 2013.04.16. 10:02:42

@pappito: Ez gondolom megvolt, a sztereotípák ülnek :)

www.youtube.com/watch?v=zY1MVQeeStY

ne vada 2013.04.16. 10:03:16

A mondatok többségénél figyelmeztetnem kellett magam, hogy nem, a posztoló nem most 13 éves. Házipálesz? Fű? Viccelődés az interjún? És még azt mondják, hogy a lányok korábban érnek, mint a fiúk...
dhardman hozzászólásában ott van minden, amit ennek a végtelenül ostoba posztolónak üzennék...

2013.04.16. 10:03:20

Kata, megtartottad az igereted. ez a poszt tenyleg jobb lett egy fokkal, mint a cseh.
A csehekhez azert mentel, mert gyerekkorod ota odavagytal. Ott csalodtal, nem loptak be magukat a szivedbe. Hollandiaba azert mentel, mert 15 eves korod ota vagytal. Ott meg lengyelekkel dolgoztal kulimunkat, megalaztak, stb. Nem szeretted, hogy sok a bevandorlo.... Esdig egyik hely sem a vegallomas. Megertem.
Miert pont London a kovetkezo megallo? Voltal mar eletedben Londonban? Van valami kialakult keped a varosrol, munkalehetosegekrol, megelhetesrol, arakrol? Tajekozodtal mar? Tele van a net infoval Londonrol. Kerlek, tedd meg magadnak ezt a szivesseget, kulonben oriasit fogsz koppanni.

proprorporporpo 2013.04.16. 10:08:39

Na itt egy jó példa a rossz élményből való általánosításra, kiment rabszolgának a szerencsétlen, közel 3 évig bírta is(az ilyet nem értem amikor nem képes valaki váltani önerőből inkább megszalad a "biztosba")

30 euro/nap az 16 vagy 8 óra? mindegy is mert akárhogy is siralmas pénz...

az egészben a legdurvább ez a mondat: "Két idős lengyel nővel egy emeletes ágyon kb. 10x15m. Ott nem bírtam tovább, összeomlottam és csak sírtam és sírtam. A boldogságtól, mert ITT VAGYOK! és a szomorúságtól, hogy hol a pi##ban vagyok?"

Mindegy milyen áron csak holland földön lehess? Ebben hol a boldogság? És most akkor 3 évig itt is éltél?

Ezt a postot egy nagyon egyszerű ember írta, kíváncsi lennék milyen iskolai végzettsége van vagy itthon mivel foglalkozott korábban.

Az meg már végképp mi, hogy pár csajnak nem jött be a raktári melós gyerek, itthon is van ilyen, meg olyan is hogy nem engednek be egy buliba, ilyen a világ..

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 10:16:28

"Természetesen ezenkívül szükségem volt még egy papírra, ami igazolja, hogy nem vagyok büntetett előéletű. De ezt csak Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban kérik, másutt nem, ami eléggé fura, de ezt is csak később tudtam meg."
Hát ez nem ország, hanem munkafüggő dolog! Svájcban is kérnek bizonyos foglalkozásokhoz erkölcsi bizonyítványt...
Ez milyen munka volt?

AnnaUtrecht 2013.04.16. 10:20:01

@Diffeomorfizmus: @pappito: megyunk egyutt? egyedul nem mokas sorban allni :D Eeees mit csinaltok Prinsjesdagon?

kifordított nagyanyó 2013.04.16. 10:24:24

Mondjuk a munkaadó is megoldhatta volna jobban ezt a karácsonyi dolgot.
Viszont gondolom meg volt fizzetve az illető.

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 10:29:32

@AnnaUtrecht: hát, szívesen, de egyelőre nem tervezek Európába utazgatni, inkább kivárom amíg a nagy érdeklődés lezajlik és majd pár év múlva megyek:)

Prinsjesdag az a szeptemberi vagy az áprilisi? Valamelyik a királynő szülinapja... ja nem, a P-dag az a költségvetéses hintózós és a másik a szülinap. Nem emlékszem, mindjárt ráguglizok!

seggwatta 2013.04.16. 10:32:33

Megint ostoba lettem...ne haragudjatok de nem nyeltem vonalzot...laza vagyok,es mar nagyon régen nem elek otthon,actually mar 7 éve nem elek otthon,szóval a a szlengem kicsit maradi...de kinek mi köze hozza..:D Rot op!!!Kulonben mar nagyon is jol megy a holland,bérlakás van ,szóval lazaság...de nem tudok melot találni...

Alaister Grand 2013.04.16. 10:32:54

Ahá, szóval drogos is. Így már értem a stílusát.

VT22 2013.04.16. 10:33:26

"Végül véget ért a karrierem, de nem önszántamból, kirúgtak, lehazugoztak, megalázva 2,5 év kemény güri után"

Tudod miért?
Mert "güriztél" és nem dolgoztál.

seggwatta 2013.04.16. 10:33:39

@Gilda66: itt a lényeg hogy a lengyeleknek ilyenre nincs szükségük ..,itt ezt próbálom hangsúlyozni

seggwatta 2013.04.16. 10:38:06

@ne vada: ostoba vagy te hat nézz csak magadra a kommentjeidre...kritika minden mennyiségben.,.voldog ember lehetsz...szegeny

Dilis Csávó 2013.04.16. 10:40:23

Nem arrol vagyok nevezetes, hogy tul pozitivan nyilatkoznek Hollandiarol (pedig itt elek mar egy ideje, es beszelek is hollandul), de amit leirtal az tenyleg nem jellemzo. Ha van orszag, ahol meg a kelet-europai munkavallalot is embernek nezik, az pont Hollandia. Teged a munkaadod megszivatott. Ennyi. Tessek perelni, kaszalni fogsz. Meg fogjak allapitani a minimalbert, ami joval tobb, mint amit kaptal, es visszamenolegesen megkapod. Ne turd el a dolgot, emrt komolyan szarra szivathatod oket.

seggwatta 2013.04.16. 10:41:47

@charlieharper: szia!koszonom a normális hangnemet!
Informálodom mar kb 2-3 éve,es látom hogy romlik a helyzet..végülis mar nem olyan fontos hogy London legyen..csak oda valahova :D

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 10:42:47

@Dilis Csávó: akkor is ha nem is a cég, hanem valami kamugyi közvetítő alkalmazta, nem is biztos h legálisan?

Len.Mag 2013.04.16. 10:43:31

Kedves Posztoló!
Én kicsit hiányoltam, hogy nem tudtam meg a posztból, mi a foglalkozásod eredetileg, mi indított arra, hogy pont erre a munkára jelentkezzél? Illetve magáról a munkáról sem írtál semmit a jelentkezés, interjúzás fázisásánál, csak akkor derült ki több dolog, amikor már a megérkezésedet és munkába állásodat fejtetted ki. (Bár nem is biztos, hogy a történet szempontjából ezek lényeges dolgok, csak bennem fölmerültek.)

Végül egy kis kötözködés:
"A cég [...] főnöksége felfuvalkodott pukkancsokból állt, akik még csak annyit sem bírtak megkülönböztetni 3 év után, hogy ki a lengyel, és ki a magyar. [...] Azt hiszem, 8 lengyel, 2 cseh, 1 szlovák és én."
2,5-3 évet dolgoztál ott, ebből több mint egyet csoportvezetőként, de ha jól értem, Neked sem sikerült megkülönböztetni. Egyébként 50 ember között nem is olyan könnyű, pláne hogy a nyelvük alapszintű ismerete nélkül még azt sem tudod hallás után megállapítani, ki hogyan beszél.

Alaister Grand 2013.04.16. 10:45:32

@seggwatta:
Igen, tudom. Neked nyilván tovább tart majd a felismerés, mert nem vagy erős nyaktól fölfelé.
Aki leírja, hogyan válogat a cuccok között, mert csak a természetes az igazi. Na, drágaság, az drogos.
Egyébként miért rúgtak ki?

2013.04.16. 10:46:36

@Len.Mag: nem olvastad az elozo posztjat. A holgy cukrasz, de nem dolgozott a szakmajaban. Sajat bevallasa szerint, akcentus nelkul beszel csehul, talan 3 evet elt ott. Feltetelezhetoen meg tudja kulonboztetni a szlav nyelveket.
Ha 50 emberert felel valaki, azt managementnek szoktak hivni.

Len.Mag 2013.04.16. 10:52:28

Amúgy bevállalós vagy, hogy a múltkori kommentek után elküldted a második részt :)
Vagy már azelőtt megtetted, hogy az első megjelent volna?

Csak Norris 2013.04.16. 10:53:21

@proprorporporpo: "Mindegy milyen áron csak holland földön lehess? Ebben hol a boldogság? És most akkor 3 évig itt is éltél?"

Biztos neked is van egy álmod. Amiért hajlandó vagy belemenni valamibe amibe normál esetben nem. Mármint ha nem egy akarat nélküli biorobot vagy.

"Ezt a postot egy nagyon egyszerű ember írta, kíváncsi lennék milyen iskolai végzettsége van vagy itthon mivel foglalkozott korábban."

Mi is a tiedre...

seggwatta 2013.04.16. 10:53:41

@Len.Mag: nem,pont az nap...azt hittem hogy a nagyon kedves kommentelok miatt ki sem posztoljak,de szerencsére...:)

Amarante 2013.04.16. 10:54:11

Elkovettem azt a hibat,hogy nem olvastam el az elso posztot.Most bepotoltam es igy ertheto,hogy miert nem irt bovebben az annyira magas kulturalis eletrol:):)Kivancsian varom a Londoni menekules tortenetet!:):)

seggwatta 2013.04.16. 10:55:49

Meg annyit hozza tennék hogy meg sosem volt dolgom kozvetitovel,semmi fele gyanúm nem volt..es hat olyan gyors volt minden,hogy meg csak fel sem foghattam...en vagyok a hibás,de ez van,tuleltem,megyek tovább.lehalabb van miről írni beszélni ;)

2013.04.16. 10:56:00

@seggwatta: tetszik az a hozzaallasod, hogy ide kiallsz, hogy te irtad a psztot, pedig tudod, hogy darabokra ognak szedni. Ez legalabb egyenes jellemet mutat.
Nem baj, hogy utazgatsz, latsz, nyelvet tanulsz, de szerintem tobb megfontoltsagot kellene tanusitani, mielott belevagsz. Ilyen peldaul, hogy nem az elso ajanlatra ugrok vagy ha igen, mert mentoov, akkor az elso lehetseges alkalommal valtok egy jobb allasra/szallasra. A penz nagyon kevesnek tunik, meg akkor is, ha nem kellett szallasert fizetni. Mondom ezt ugy, hogy nem ismerem a holland min wage-t.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 11:02:27

@seggwatta: Szóval azt akartad írni, hogy a Magyarországról, Szlovákiából és Csehországból érkzőknek kell, a Lengyelországból érkezőknek pedig nem?

seggwatta 2013.04.16. 11:02:49

@Alaister Grand: ne haragudj de nem fogom az agyon kemiazott füvet meg csak megkóstolni sem...odahaza,neha a Duna melle kiultettunk 1-2 növényt,ami aztán a napon,természetes erővel megnőtt,beert,learattuk es nagyon jóízűen el is szívtuk...nekem ez a fű...nem mondom...sok mindent kipróbáltam...sőt... :D
De hat ilyet másoknak meg csak látniuk sem szabad mert be szarnak egyből hogy egy mocskos proli drogos vagyok :D
Imádom ezt ...elmeseltem 2 nagyon objektív történetet az életemből,es tessék!!!mindenki mindent tud rólam,ha nem hat hozza képzelik :D
Cinikus,közönséges...aztán meg ki a proli

Void Bunkoid 2013.04.16. 11:05:18

@Koós: @mernok-ur: baszki, megelőztetek, én is ezt akartam írni :)

de hogy ennyire kibaszott korlátolt legyen a magyar, mind azt hiszi hogy élni csakis büdös, túlzsúfolt vízfejnagyvárosokban lehet (kicsben Büdipest, nagyban London)...

Ja, ha az Élet az aluljáróban lökdösődést, a mindennap hauzpartit, a leginkább háborús filmdíszlethez hasonlító környéken bérelt 30 négyzetméteres macskahúgyszagú gangra nyíló lakást, meg a területéhez képest horribilis összegű bérleti díjának fizetését ennélfogva nem megtakarítást jelenti, akkor bizonyára.

seggwatta 2013.04.16. 11:05:47

@charlieharper: havonta megkerestem az 1300-1400 tisztán.Es sajnos nem érted a lényeget...
Nem akarom elmesélni,mert az mar tényleg szappan ízű lenne,tudom.
De sajnos van ilyen élet is...

Len.Mag 2013.04.16. 11:07:22

@charlieharper: Á igazad van, pedig olvastam, de ezek a dolgok nem ragadtak meg, visszaolvasni meg nem volt kedvem.

Inkább valami ilyesmi átvezetést vártam volna:
"Eddig XY-al foglalkoztam, ezért Hollandiában főleg XZ állásokat kerestem." (pl. hasonló munkakört)
vagy "Eddig XY-al foglalkoztam, de mivel nem beszélem a Holland nyelvet, nyilván alacsonyabb szintű munkában kellett gondolkodnom. Kapóra is jött ez a ZV állás."

seggwatta 2013.04.16. 11:08:06

@Len.Mag: beszélek lengyelul szlovákul csehül magyarul angolul hollandul németül mindent megértek...szóval?!

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 11:13:29

@seggwatta: Akkor oké, bár az a mondat, amit idéztem tőled nem éppen ezt jelenti:-)
Ebben az esetben viszont lehet, hogy igazad van...

2013.04.16. 11:13:31

@proprorporporpo: "Ezt a postot egy nagyon egyszerű ember írta, kíváncsi lennék milyen iskolai végzettsége van vagy itthon mivel foglalkozott korábban. "
Nyilvan te a Princetonon vagy tenure, a Yale-en senior lecturer es a szabadidodben a Columbian csinalod a harmadik phd-det.
Miert is baj az, hogy egy egyszerubb ember ir posztot ide?

Amarante 2013.04.16. 11:14:20

@seggwatta: Na ez jo!!!Csak a biofuvet szereted:):):)Ha ilyeneket irsz majd jon ma a java oszt nezheted:):)

Void Bunkoid 2013.04.16. 11:14:33

@Void Bunkoid: a másik kedvencem a vízfejvárosokban, hogy találomra ha megszólítasz embereket, akkor tízből hat Magyarországon,Budapesten nem fog tudni magyarul, Londonban tízből hét nem fog érteni angolul.

De ezt a bábelt már bezony harminc éve is megjósolták, bizonyára emlékszik mindenki a híres jelenetre:

"Deckard: Got the wrong guy, pal.
Gaff: Lófaszt! Nehogy már! Te vagy a Blade, Blade Runner!"

Dr. Fotos 2013.04.16. 11:15:06

London? Fasza hely. Egy brittel sem fogsz talalkozni. :)
A segelyt megkapod csak ugy vagy azert eljarsz allasinterjukra is? Emlekeim szerint segely kifizetesehez le kell adni hova jelentkeztel allasinterjura es hany helyre hivtak be. Nem tudom elhinni, hogy nem talalsz magadnak munkat ilyen tapasztalattal a hatad mogott. Persze ha poenkodsz az interjun akkor lehet nem vesznek komolyan... Ja, es tenyleg nem artana megfingatni a ceget jogi uton, megha neadjisten feketen dolgoztal akkor sem. (mas okot nem tudok elkepzelni miert nem fordul valaki jogorvoslatert)

rezsoatya (törölt) 2013.04.16. 11:21:05

@AnnaUtrecht: Magyarorszagon nem a múzeumot újítják fel, hanem a tönkretett Munkácsy képeket... :-P

fourgee 2013.04.16. 11:22:32

Ehh, én még mindig ott vagyok elakadva hogy egyetlen munkahely alapján, egy aktív fűhasználó véleményéből azt a következtetést vonja le ez a blog hogy " Hollandiába és kiderül, hogy ott sem minden fenékig tejfel,"

Ez ezt a blogot teszi komolytalanná.

"Munkát még nem kerestem, 1 ledolgozott év után 3 hónapig jogom van a segélyre, tehát kihasználom, utána pedig Londonba készülök."

Jogosult vagyok a segélyre én is, most léptem ki a legutóbbi munkahelyemről (mert szakmailag zsákutca és nem akarok két görög füvessel egy konyhában dolgozni), mégsem segélyt igényelek, hanem hazahúzok 1 hónapra pihenni, aztán keresek másik munkát.

Ha idejössz Londonba, itt is CSALÓDNI FOGSZ! Látom a magyarok többségét, akik Wembleyben élnek, valami gyárban robotolnak, vagy raktárosként. Próbálnak magyarként élni, lengyel boltban vásárolnak, hozzák a magyar kajákat, kapják a minimálbért és közben nem látják a valóságot. Ez az ország, ez a város tele van lehetőségekkel, csak meg kell ragadni.

Amikor együtt dolgozol rohadt sok angollal, akkor senki sem fogja nézni hogy honnan jöttél, hanem azt hogy ki vagy. Vannak nekem is lengyel haverjaim, akikkel eljárok néha inni de mégsem ragadtam be ebbe a "kelet-európai masszába" (ők sem).

Először is fejben kell eldönteni hogy ki is vagy valójában és mit akarsz, mit vársz az Élettől. Ha tisztában vagy magaddal, becsületesen dolgozol és tudják rólad hogy rád mindig számíthatnak mert megbízható vagy, onnantól kezdve befogadnak.

Ha 14-16 órákat gürizel (valaki jól fogalmazta meg egy előző kommentben, hogy dolgozni kell, nem gürizni) és nem élvezed a munkádat és már alig várod hogy hazamehess hogy elszívd a napi adagodat, akkor ne várj túl sokat attól az országtól, amitől azt várnád hogy befogadjon.

:)

Én is kíváncsian várom majd a londoni csalódásról írt beszámolót :))))

flamer 2013.04.16. 11:25:09

@Alaister Grand: Amihez segghülye vagy, ahhoz ne szólj hozzá. Bár gondolom szerinted az is drogos, aki válogat a sörök vagy a borok között.

2013.04.16. 11:25:50

Én is Hollandiába szeretnék menni 1-2 év múlva...

Nem értem mit ekézitek a posztolót, Hollandiában teljesen normális dolog füvezni, éppannyira mint meginni egy sört.

flamer 2013.04.16. 11:28:08

@Wendriner Piroska sakál és balerina: Én egyébként fogadni mernék, hogy nem csak hogy füvezik, de időnként Coca-cola mámorban is fetreng.

fourgee 2013.04.16. 11:32:31

@Void Bunkoid: "de hogy ennyire kibaszott korlátolt legyen a magyar, mind azt hiszi hogy élni csakis büdös, túlzsúfolt vízfejnagyvárosokban lehet (kicsben Büdipest, nagyban London)..."

Hát, ha Magyarországra akarom átfordítani a londoni viszonyokat, akkor itt minden megvan a borsodi nemfehérembernekvaló falutól egészen a Budai Várig bezárólag - egyetlen városban. Van hogy a jómódú kertesházas környékről elég csak 10 percet sétálnod és máris a gettó közepén találod magad. Mondom, itt tényleg fejben kell eldönteni hogy ki vagy és mit akarsz, meg hogy miért akarsz megdolgozni. Ha jól választod meg a lakóhelyedet meg a munkahelyedet, onnantól kezdve "Hawaii az Élet" :)

Ha valaki letelepedik a 4-es zónában, raktárosként dolgozik minimálbérért, elmegy az egész fizetése a lakbérre, cigire meg piára, közben meg panaszkodik de nem tesz semmit azért hogy kikecmeregjen ebből, akkor egyszerűen ezt érdemli. Az ilyen emberek által generált történetek meg nagyon jól jönnek az otthonmaradt kárörvendő magyaroknak, akik levonják belőle a tanulságot, hogy "háhá, ott sincs kolbászból a kerítés".

:)

seggwatta 2013.04.16. 11:33:29

@Dr. Fotos: igen,igazolni kell mindent..de nagyon nehéz...3 hónap alatt 1 interjún voltam,ott is az volt a baj hogy nem tudok tökéletesen hollandul,pedig mar társalgási szinten bírom.
Nem akartam ezt igy,de annyi adó után,talán 28 év után nekem is van rá jogom :D

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 11:38:58

@Void Bunkoid: "de hogy ennyire kibaszott korlátolt legyen a magyar,"

hogy a saját félemét és idegengedését kommentelgeti majd válaszol magának, amikor eszébe jut, hogy még mi a baj a nagyvárosokkal :)

Húzzál tanyára te is bakker, mi közöd, hogy más hol szeret élni?

xJelena 2013.04.16. 11:39:31

Na, azért ez nagyon sok sebből vérzik.
Valóban, Hollandiában tele van minden képzetlen, hollandul nem beszélő, idénymunkásokkal. És ebben a lengyelek jobbak, mint mi. Szóval erre már nem nyitott az ország. Itt akar valaki dolgozni? Tanuljon meg angolt vagy németet és egy társalgási szintű hollandot, minimum.
Kint élek 3 éve, jóval a holland minimálbér felett keresek, és normális munkakörülményeim vannak. Rengeteg magyart láttam sírva hazamenekülni, mert kijönnek végzettség és nyelvtudás nélkül dolgozni, és azt várják, hogy itt öt csillagos körülmények várják őket. Az üvegházas, pakoló stb. munkához ez a normális szállás.
Írod, hogy az északi része mennyivel jobb. Én Eindhovenben dolgozom, párom is idevalósi, és azt tapasztaltam, hogy pl. Brabantban ezerszer barátságosabbak az emberek, mint a nagyobb városokban. Sokkal jobban odafigyelnek egymásra.

Ne ítéljünk már el egy egész országot az alapján, hogy valakinek nem jött be.
Jó itt élni, csak nem eszetlenül, tervezés nélkül kell elindulni.

proprorporporpo 2013.04.16. 11:43:25

@charlieharper:@Desmond77: Oké, nem az számít, hogy kinek milyen papírja van. Nem mellesleg én sem vagyok egy atomfizikus, de ha valaki, úgy fogalmaz, illetve úgy látja a világot mint egy 12 éves akkor lehet, hogy egy picit retard.
Egyébként találkoztam én is sok ilyennel, kijönnek, nyomorognak, takarítanak vagy trógerolnak valami minimálbéres munkán, nyelvtanulásba vagy továbbképzésbe nem invesztálnak, de sajnáltatják magukat. Én is feladtam sok mindent, de azért annyira soha nem utaltam magam másra, hogy elvigyenek 110 Euroért egy munkásszállóra és ott 3 évig éhbérét dolgozzak, szerintem ehhez kell egy kis birka szellem. De egyébként ha az illető Londonba készül, szívesen adok neki tanácsokat, már ha egy ekkora rohadt arrogáns embertől is elfogad mint én...

elkoltozott. 2013.04.16. 11:44:01

Kedves posztoló olvassa már el az irományát... aztán gondolkozzon el azon hogy miért is b...sztak így kivele.
Szerény véleményem szerint az éremnek két oldala van...

seggwatta 2013.04.16. 11:46:07

@NIKI LAURA: köszönöm,megpróbálom..

xJelena 2013.04.16. 11:46:57

@xJelena:
Ja, és még annyit, hogy ezerszer elfogadóbbak és toleránsabbak a hollandok, soha senki holland rosszat nem mondott arra, hogy a párom holland, míg kint dolgozó magyarok közül többen is voltak, akik nemes egyszerűséggel lekurváztak, mivel azt feltételezik, hogy a pénzért csinálom. ;)

seggwatta 2013.04.16. 11:48:59

@pappito: köszönöm!Nagyon kedves vagy!
Szerintem fontos hogy mit gondolnak rolad,mert lényegeben mindenki skatulyaz,altalanosit,meg itt is :D
ami elég gáz....
kulonben megdolgoztam minden nap,azert is leptettek elo... :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 11:49:30

Mondtam már, hogy rideg, embertelen robotvilág, ahol csak két kiút van?:
- sok pénzt összegyűjteni és elköltözni a spanyol tengerpartra,
- aki meg nem tudott elég pénzt összegyűjteni, az marad Hollandiában és drogozik.

Void Bunkoid 2013.04.16. 11:50:51

@fourgee: igen, ebben igazad van. Mondjuk engem személy szerint elrettent az a heringparti ami van ott (Greater London területe amúgy kb egyezik az agglomerációval egybevett Budapestével, csak éppen ötször annyi ember él ott - és nekem már Budapest is túlzsúfoltnak tűnik). Én szeretem, ha NEM hallom, amikor a szomszéd ordít a gyerekével, vagy fingik, valamint azt is szeretem, ha tudom, hogy akármilyen csodapalotában lakom, de nem lakik három sarokra tőlem a fertő.

2013.04.16. 11:52:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mar egyszer megbeszeltuk, hogy Gibraltar

napvadászlány 2013.04.16. 11:54:43

szegény lány, úgy tűnik, mindig házhoz megy a ló....ért, lehet, hogy egy tapasztaltabb, jóindulatú, értelmes emberrel le kellene ülnie egy hosszabb beszélgetésre...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 11:55:17

@seggwatta: Színvonalas válasz, gartulálok!
Nincs is több kérdésem...

seggwatta 2013.04.16. 11:58:05

@LyukasBogrács: meglepi!!!!büszke 28 vagyok,85ös..

Len.Mag 2013.04.16. 12:01:55

@seggwatta: Szóval mi? Én csak arra próbáltam utalni, hogy elvártad, hogy a főnökök mindenkit megismerjenek, ha csak felületesen is, és arra voltam kíváncsi, hogy Neked ez mennyire sikerült pl. az Alád beosztott emberekkel kapcsolatban.

NemNick 2013.04.16. 12:03:09

Kövezettek meg, nekem rokonszenves ez a csaj. Őszinte és még tanulgatja az életet.

Kicsit alulkalibrálta magát, talán tanulságként leszűrhető, hogy nem érdemes lemenni kutyába meló fronton, vagy ha mégis arra kényszerülsz, lebegjen minden nap előtted hogy ez csak ideiglenes - és tegyél is meg mindent, hogy az legyen...

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.16. 12:03:12

"Viccelődés az interjún?"

Hát igen, ez igazán rémes. Majdnem olyan durva, mintha valaki egy munkahelyen kezdene el viccelődni.

Én szeretem a viccet, de megvan a maga helye, és az nem a munkahely. Aki munkahelyen viccelődik, azt fegyelmi bizottság elé állítanám, és a cég megkárosítása miatt jogi eszközök alkalmazásától sem riadnék vissza.

Ezért tart itt ez az ország.

Tudomásul kéne már venni, hogy a munkahely nem azért van, hogy vicceket meséljünk, vagy jól érezzük magunkat. A munka alázatot, önfegyelmet igényel, nem pedig komolytalankodást.

Otthon, családi körben még elmegy a viccelődés, bár én akkor sem szoktam, mert a család szerintem sokkal komolyabb dolog annál, mint hogy elviccelje az ember.

Én annak a híve vagyok, hogy egy munkahelyen annál jobb, minél rosszabbul érzik magukat a dolgozók, mert akkor nem fogják viccelődéssel kitölteni a drága munkaidejüket.

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 12:03:27

@seggwatta: no worries, majd UK összejön, ha az se, hát majd meglátod. 28 évesen azért van még mozdágstered, nem kell a nyugdíjasházat tervezni :)

Kék az ég 2013.04.16. 12:04:17

Azért az tetszik, hogy a fürdős sztorinál előadod az kis utalgatást, hogy vajon kiknek készítik majd később meg azon panaszkodsz, hogy leneznek kelet-európaikat. Miért te nem azt tetted a fenti utalással?

xJelena 2013.04.16. 12:04:20

@seggwatta:
Inkább hangzol tizenhatnak...

seggwatta 2013.04.16. 12:05:31

@pappito: köszi,szerintem is összejön,tudom mit akarok,tudom hogyan!!!
Csak hat itt mindenki irigykedik :D
suliba szeretnék menni,valami gyorskurzusokat recepciosra,tudom hogy sok nyelvet tudok,gyorsan tanulom is őket,szoval erre szeretnek koncentrálni..
bárki bárrmit is mond

seggwatta 2013.04.16. 12:06:51

@Kék az ég: én nem utalgatok,nem mutogatok...én nem vagyok az a fajta :)
furcsálltam,de mar nem :D

Kék az ég 2013.04.16. 12:07:30

@fedor: Ahogy az ottani vicc tartja.
Hogyan született a holland nyelv? Részeg angol matrózok németül próbáltak beszélni.

seggwatta 2013.04.16. 12:08:04

@xJelena: az jó,mert te meg egy megkeseredett,unszimpatikus szemelynek tunsz igy 3 szo utan :D

rudebwoi 2013.04.16. 12:08:57

Szivas, de volt mar rosszabb is... ismerek olyat aki 5 ev utan egyszeruen nem kapott uj szerzodest a cegtol mert torvenyileg mar hatarozatlan idejut kellett volna adniuk. Vilagmeretu cegrol van szo. Megesik, en 6 eve vagyok kint, lattam hallottam jopar ilyet. De azt sem szabad elfelejteni, hogy azokat lehet kihasznalni akik hagyjak magukat. 2007-ben minket is megszivatott a "kozvetito", semmi nem ugy volt ahogy le lett beszelve, de mi 1 honap alatt fuggetlenitettuk magunkat, es ugy leptunk le, hogy elvileg azota is logunk nekik 200 euroval. Sose latta, nem is fogja... elelmesseg kerdese szerintem ;]

Masreszt a cikk hollandiaval kapcsolatos allitasai tele vannak pontatlansagokkal, teves informaciokkal. Azert is lehet itt hollandiaban megszivatni a kulfoldi munkavallalot, mert nehez kiismerni a jogszabalyokat, meg a hivatalok kisse szeszelyes mukodeset, fura egy hely. Ha visszaertem a Tutankhamon kiallitasrol pontositunk par dolgot, meg elolvasom a kommenteket is. :)

2013.04.16. 12:09:43

@proprorporporpo: no biggie. A beosztottaim egy resze kepzettebbek nalam. Tudom, hogy mi az amikor az ego beszel.

Az sem baj, ha 12 eves szintjen ir, igy legalabb az uzenet szeles kornek megy. Az emberek nagyresze egyszeru (beleertve magamat is).

Nekem is szetszortnak, meggondolatlannak tunik. Van aki pl utal tervezni, van olyan szemelyiseg, aki megorul attol, ha nincs A terv, B terv es C terv. Hat segwatta nem az utobbi szemelyiseg.
Remelem Londonrol azert kelloen informalt, kulonben draga egy mulatsag lesz.

Kék az ég 2013.04.16. 12:10:33

"Ami elsőre felhívta a figyelmem, az a kérdés volt, hogy hányszor fürdesz hetente?! Na itt már kicsit meginogtam, mert csak kéthetente fürdök. (Csak viccelek természetesen.) De felvillant bennem a gyanú: vajon kinek csinálják ezeket a teszteket?! "

Te hogyan éltél ott, ha nem tudod, hogy a hollandok biza nem szoktak este fürdeni? (víztakarékosság és egyebek)

Csak Norris 2013.04.16. 12:11:15

@proprorporporpo: Ő egész normális. Múltkor olvastam egy írást egy unatkozó németországi feleségtől, hogy milyen szemét nácik a németek, megy hogy hogy utálják a külföldieket.
Természetesen én évek alatt nem tapasztaltam. Pont ennyi hülye volt, vagy valamivel kevesebb mint magyaroknál. Így ez aq poszt nekem egész pozitív, persze a birkaságban van valami. Én is fogtam ki pöcs munkáltatót, aki a programozót rabszolgénak nézte, persze fél évet voltam ott, nem 2.5-et.

seggwatta 2013.04.16. 12:11:29

@Negyvenértelmiségi: o-ó...ez kemény...én nem vagyok ilyen,ne haragudjon kedves kommentelő..komolyan veszem a munkám és szeretem is ha megbecsülnek...azt is tudom mikor lehet viccelni,mikor nem..tudom hol vannak a határok
én nem azért élek hogy dolgozzam,azért dolgozom hogy éljek...és igen,lehet egyszer megtalálom azt az állast ami kitölt minden hiányt,de sajnos ez még nem történt meg...de várom nagyon

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 12:15:17

Hát én sokszor hiányolom a poszt íróját, de ebben az esetben talán jobb lett volna, ha nem is jön...legalábbis nekem ez az érzésem.
Számítok én is egy olyan válaszra, amit jobb körökben csak kipontoznak, de hát sajnos ebben az esetben az utólagos megnyilvánulásai tették őt számomra nem éppen szimpatikus emberré.
Kicsit magas az a ló...:-)

2013.04.16. 12:15:24

@Desmond77: "piros lakk nyakorv strasszkovel" posztra gondolsz?

Kék az ég 2013.04.16. 12:15:54

"De tavaly karácsony napján (24.-e náluk még nem ünnep, tehát még nagyban dolgoznak, igaz, ők csak 4-ig – 5-ig), a nagyfőnök elrontott valamit a megrendelésekben és este hatkor, amikor mindenki indult volna haza, beszóltak, hogy tízig kell maradni.
Mi mondtuk nekik, felejtsétek el, Karácsony van. "

Érdekes hozzáállás aztán meg csodálkozol ha kirúgnak?
Egy olyan cégnek PONTOSAN AKKOR kell segíteni!

Elhiszem kellemetlen, meg lehet a fonok hibaja es igazad van, de természetes ha elvárták hogy maradjatok. Vagy te egy orvostól is azt várnád, hogy na az utolsó beteg után hirtelen jon egy sürgősségi és akkor elzavarja, mert karácsony van?

xJelena 2013.04.16. 12:16:22

@seggwatta:
Mert nekem bejött Hollandia? Savanyú a szőlő?:)
De könnyen ítélkezünk.

seggwatta 2013.04.16. 12:17:31

@rudebwoi: hidd el hogy az 50 emberrel akikkel dolgoztam,szinte mindig megcsinaltak veluk valami kibaszast..nekem fix fizetesem volt,de ok sokan alapberert csinaltak olyan es annyi munkat...mindig mondtam nekik,ne féljetek,harcoljunk egyutt a penzetekert..50bol 1 ember allt mellettem...valami furcsa okbol mar egyikunk sem dolgozik ott...csak a hulye 49 barom
ez van

seggwatta 2013.04.16. 12:18:23

@xJelena: halli,butulinkó...hol van neked itt ítélkezés???mutass rá!!!!

seggwatta 2013.04.16. 12:19:52

@Kék az ég: nos...ez a 3 ev munka utan volt amikor szinte minden heten törtent ilyen...ez egy kiemelt sztori volt,hogy hogyan is viselkedtek velünk...az dobja az első követ aki velem volt

seggwatta 2013.04.16. 12:21:08

@Kék az ég: ez mar a sokadik eset volt..és igen a párommal megtörtént,mert lenyel,hogy amentősök otthagytak,dögöljön meg az utcan..ennyi

seggwatta 2013.04.16. 12:22:30

@Gilda66: mert azt írtam bazzd+???olvasd kérlek vissza ő mit irt..ez azért sok,mindennek megvan a hatara

seggwatta 2013.04.16. 12:23:53

@Kék az ég: normalisan éltem,minden nap 2x fürdöm,lux vagy sanex tusoloval ahajam sajnos naponta kell mosnom mert gyorsan zsirosodik..igen,intim szappant is hasznalok..meg valami ????

seggwatta 2013.04.16. 12:24:42

@rudebwoi: talan kisegithetnel,vagy javithatnal,ha esetleg van kedved :)

seggwatta 2013.04.16. 12:28:00

@napvadászlány: hm...csak talán nem magadat érted az értelmes alatt...????!!!!
valami búzlik itt,de qrwára,itt mindenki annyira beképzelt,hogy az már túlzás :D

seggwatta 2013.04.16. 12:29:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen,de aki drogozik az sosem gyűjti össze,héj
vannak céljaim,.mégha ti ezt nem is látjátok :)

bazs1 2013.04.16. 12:30:25

ezeket az apucipiciszerencsetlenlanyaracsodalkozikavilagraesebbolvonlemesszemenokovetkezteteseketegyegeszorszagranezve posztokat felejtsuk mar el legyszives.. ezt meg Nok Lapjan is kiszu=rne'k

seggwatta 2013.04.16. 12:30:46

@elkoltozott.: igen,ez biztos...
amint irtam,ez volt az első kontaktusom egy közvetitővel :)

mommmmo 2013.04.16. 12:31:17

Amugy ez a posztod tenyleg sokkal jobb mint az elozo, ehhez gratulalok.. ja, hat kisse gyerekes szemelyisegnek tunsz, de mi azzal a baj, en is 30 evesen zartam le a kamaszkoromat.

seggwatta 2013.04.16. 12:32:08

@xJelena: én nem ítélezem,hidd el!!!!Tudom a nyelvet,mikor kijöttem már jól tudtam angolul..nem könnyű,főleg nem itt,ahol most élek

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 12:32:32

@seggwatta: Hát én abban nem láttam olyat, amire ebben a stílusban kellene válaszolni!
De ezektől a megnyilvánulásoktól egyébként is szeretem távol tartani magam, bántják a szememet...

kriszNL 2013.04.16. 12:36:09

Hehe Ottoworkforce :) én is lehuztam náluk 2,5 évet. Mondjuk nem volt rossz. Mi összehoztunk egy házat ahol csak magyarok laktunk (a normálisabb fajtábol). A meloban meg ha jol dolgozol tutira megbecsülnek. A fönökség sem hülye. látja hogy kire lehet számitani. Ja és a két véglet:
1.
Az egyik holland munkatársam egyszer megkérdezte:
-Nös vagy?
-Nem.
-Nem kell a lányom? Pont most lett 18.
Dank je wel :)
2.
Eindhoveni diszkoba (ahol mellesleg már jártam párszor) nem akartak beengedni mert szlovák személyim van.
Mondjuk a másik kidobosrác még probálta menteni a dolgot hogy nem lengyel vagyok hanem szlovák de nem segitett...
Azért összességében Hollandia nekem nagyon bejön.

Elijah_Baley 2013.04.16. 12:45:21

@AnnaUtrecht: eccer voltam kint, nem mondom, ott is lehetett jót inni egy-két sörfőzdében, de az átlag sörök... a grolsch még a legjobb volt közülük.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 12:46:45

@seggwatta:

Ez a jó hír. Szóval te is spanyol ingatlanra gyűjtesz.

Void Bunkoid 2013.04.16. 13:01:53

@pappito: micsoda kis aggresszív kismalac vagy te :) nem is baj hogy elmentél, ilyen nem kell nekünk ide.

Amúgy bírom az ilyeneket, mindig azzal jönnek, hogy bezzeg máshol azért jó, mert ott odafigyelnek az emberek, meg törődnek, de itthon bezzeg mindenki törődjön a maga dolgával, semmiközödhozzá-kurvaanyád-énígyszoktamleszállni.

Én mindegyik ilyet nemhogy bátorítanám, de deportálnám Skizofréniába :)

pizzaboy 2013.04.16. 13:05:45

Nagyon egyszerű a dolog. Ha aki nem tud hollandul fejeltse el, hogy odamegy dolgozni. Saját tapasztalat... Hiába multikulti ország, meg hogy még az utcaseprő is beszél angolul, de kevés.

Kivéve, ha egy nemzetközi céghez mész, ahol az kommunikációs nyelv szintén az angol. (Erre a legtöbb esély az IT-ben van.)

napvadászlány 2013.04.16. 13:07:39

@seggwatta: már miért lennék azért beképzelt, mert jóindulatúan írtam a poszterinának,hogy érdemes lenne neki valaki nagyobb (élet)tapasztalattal rendelkezővel beszélnie? Az még senkinek sem ártott.....Jajj....

AnnaUtrecht 2013.04.16. 13:09:01

@De gustibusaut bene, aut nihil: a grolsch-ban az üvege a legjobb, a csatos :) meg hogy van belőle rendes méretű. 5cl híján. mert hogy a nagy üveges 45cl :P

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 13:14:33

@Void Bunkoid: " nem is baj hogy elmentél, ilyen nem kell nekünk ide."

win-win!

Egyébiránt te jöttél egy hollandiás posztban a nagyvárosban élésen hisztizni :) Neked a gémeskút kell, sebaj, de ki a faszt érdekel ez? (ráadásul egy olyan posztban ami valami holland kis porfészekről szól...)

Politikailag inkorrekt eszkimó 2013.04.16. 13:24:06

@fourgee:

"Ez az ország, ez a város tele van lehetőségekkel, csak meg kell ragadni."

Igazad van. Szerencsere itt vagy te elottunk a kovetendo peldakent, akinek olyan konnyen ment a lehetosegek megragadasa, hogy eppen most lepett ki a munkahelyerol, mert szakmailag zsakutcaban kerult.

Mellesleg ez az aktiv fuhasznalos dumad nagyon bigott.

seggwatta 2013.04.16. 13:24:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én máshová mennék..inkább egy kis szigetecske,ahol 50 euróert meg lehet 1 honapban elni :D
sok sikert

(deleted) (törölt) 2013.04.16. 13:29:17

@seggwatta: igen, itt többnyire a fika megy. Minden attól függ, hogy indul a kommentfolyam, arra megy aztán a csorda..

Szerintem oké volt a poszt, próbáltál kiegyensúlyozott is lenni, hogy ne tűnjön úgy, hogy lehordod a fogadó országot, még ha mások próbálják is úgy beállítani, hogy de.

Szakura 2013.04.16. 13:30:54

@seggwatta: Nagyon bátor lány vagy, sok sikert!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 13:31:50

@seggwatta:

Minden attól függ, hogy milyen szinten akarsz megélni.

Politikailag inkorrekt eszkimó 2013.04.16. 13:35:23

@Negyvenértelmiségi:

"Én annak a híve vagyok, hogy egy munkahelyen annál jobb, minél rosszabbul érzik magukat a dolgozók, mert akkor nem fogják viccelődéssel kitölteni a drága munkaidejüket."

Ez egy poszt-kadari mentalitas. Ez az egy mondat nagyon jol megtestesiti mindazt, ami miatt kis orszagunk ezer sebbol verzik, es ami miatt diplomas emberek meg a segedmunkat is szivesebben vegzik kulfoldon, minthogy az on altal preferalt munkahelyeken dolgozzanak.

Onnel dolgozni, kedves Negyvenértelmiségi, maga lehet a mennyek orszaga. Ez persze csak vicc volt. Ezt kenytelen vagyok kihangsulyozni, mert ugy tunik, hogy semmi humorerzeke nincsen, es meg a vegen tenyleg elhiszi, hogy orom onnel dolgozni.

Don Quixote de la Ferko 2013.04.16. 13:38:50

"Ami elsőre felhívta a figyelmem, az a kérdés volt, hogy hányszor fürdesz hetente?! Na itt már kicsit meginogtam, mert csak kéthetente fürdök. "

Üdv a demokráciában.

15 éve kint élő haver mesélte, hogy a lakásvásárlásnál szempont volt a kádas fürdőszoba. Mint kiderült, nagyon elszámolták magukat, csak komoly keresgélés után sikerült találni egyet, egy orvosé volt, aki a társadalmi rang miatt építette be, valójában nem használta.
Csak szólok, Hollandiában a heti fürdés megszokott, a heti 1 mosás megszokott, mondjuk nem is nagyon van gondjuk a mosással, a hétfőtől péntekig hordott egyazon ruha nem okoz túl nagy mennyiségi túltengést.

seggwatta 2013.04.16. 13:47:43

@napvadászlány: azért vagyok itt de itt csak mindenki lefikáz...

Spacecake 2013.04.16. 13:49:49

@Negyvenértelmiségi: `Én annak a híve vagyok, hogy egy munkahelyen annál jobb, minél rosszabbul érzik magukat a dolgozók, mert akkor nem fogják viccelődéssel kitölteni a drága munkaidejüket.`

haaaat,nem szeretnek Veled/Neked/Nalad dolgozni:-)
azert nem lehet,hogy egy fesztelen legkorben talan a munka is hatekonyabb,mintha romma stresszeli magat az ember??

fourgee 2013.04.16. 13:52:25

@Barry The Baptist:

Nem, nem követendő példa vagyok hanem arra próbáltam rávilágítani (másoknak átjött,neked nem, érdekes :) ) hogy a minimálbéres, panaszkodó, minden pénzüket elverő, de magukért tenni nem akaró magyarok példáját nem lenne szabad követni.

Úgy fikázol, hogy azt sem tudod hogy mi történt a munkahelyemen. Amerikai streetfood konyhánk volt, a tulajdonosok 1 hónap alatt ismertté tették a helyet!, egy csomó magazinban meg napilapban benne voltunk, sőt a BBC egyik műsorában is foglalkoztak a kajánkkal.
A tulajdonosok most új helyet keresnek (hogy miért az nem tartozik rád) ezért ideiglenesen bezárják a konyhát. Az új cég amelyik átveszi a konyhát, átvett engem is. Az új menü hamburger, steak, füstölt BBQ oldalas meg hasonlók lesznek. Szakmailag zsákutca, mert abból nem tanulhatok hogy elkészítem az 1644. fajta hamburgert meg BBQ oldalast. És zsákutca olyan szempontból is hogy nem lesz mellettem olyan chef, akitől tanulhatok. Egy olyan embertől nem lehet tanulni aki összedobja az ételeket leszarva azt hogy finom-e vagy sem, egész nap agresszív és arra vár hogy hazamehessen és elszívhassa a cigijét.

És igen, meg tudom ragadni a következő lehetőséget, hiszen a hátam mögött lévő tapasztalattal még színvonalasabb konyhán tudok dolgozni (meg az egyik brit "ételceleb" konyháján eltöltött év szintén jó ajánlólevél).

"Mellesleg ez az aktiv fuhasznalos dumad nagyon bigott."
Még soha sem próbáltam, de ahogy látom az aktívan szívó ismerőseimet, nem is fogom. Leépíti az agyat. Nem tudnak koncentrálni, agresszívvé válnak. Rengeteg hibát elkövetnek és mindet próbálják másra kenni. A munkaidő vége előtt 10 perccel már rohannak átöltözni hogy minél hamarabb hazaérjenek.

Úgy látszik ezzel a fű dologgal érzékeny pontodra tapintottam.
:)

Ez az, szívd szét az agyadat, aztán fikázz másokat online - mert személyesen nem mernéd.

:)

micsoda? 2013.04.16. 13:53:49

" Szívesen mondanám, hogy nem érdekel senki véleménye, de nem így van. Én a hazám szóvivője vagyok, rólam ítélnek, tehát a lehető legjobbat kell magamból kihozni."

Bár minden magyar így gondolkozna külföldön, bármilyen céllal is van kint.
Különben benne van a pakliban, bármilyen gazdag országban ki lehet fogni rossz helyet. A kivétel meg erősíti a szabályt, mint tudjuk.

seggwatta 2013.04.16. 13:53:53

@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►: wauw!Hogy erre rájöjj szegény,sokat kellett olvasnod...sajnálom..

LyukasBogrács 2013.04.16. 13:57:18

@Don Quixote de la Ferko:
Akkor az intim szappan se nagyon fogy, ugye ?

KrisztinaKrisztina 2013.04.16. 14:01:14

Hollandia egy beteg ország. Abnormálisan toleráns, a "mindenkinek mindent lehet hozzáállás" a degeneráltak elszaporodását hozza magával. És, még csak nem is tetszett...

seggwatta 2013.04.16. 14:06:18

a kommentek elején volt egy lány egy londoni történettel,de kitörölte valaki-valami..kár

ne vada 2013.04.16. 14:16:08

@seggwatta: Te meg mindenkit elküldesz az anyjába, mert sem IQ-d, sem EQ-d nincs ahhoz, hogy legalább azt észrevedd, ha valaki (pl. napvadászlány) jóindulatúan szól hozzád. Te tényleg annyira sötét vagy, hogy nem veszed észre, hogy nem az összes többi ember halad a menetiránnyal szemben, hanem csak te...

2013.04.16. 14:16:45

@seggwatta:
"nem fogom az agyon kemiazott füvet meg csak megkóstolni sem... [..] nem mondom...sok mindent kipróbáltam...sőt... :D "

Minden rossz szándék nélkül mondom, de erről a megfogalmazásról nekem ez jutott eszembe:
weknowmemes.com/generator/uploads/generated/g132472405821871587.jpg

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 14:21:56

a legfontosabbat Londonnal kapcsolatban remelem nem felejtetted el; milyen a drog es hol mennyiert lehet beszerezni ...
nekem csak annyi maradt meg Rolad italos eroszakos barat kocsmak bulizas fu ( szakerto vagy) gomba.. 28 eves vagy sokra viszed majd az eletbe de tudom ez nem is erdekel a fontos milyen a fu.. egyebkent gratulalok hogy egyeduli magyar letedre 50 lengyelnek lettel a csoportvezetoje ..ok meg annyira sem tudtak hollandul mint te es biztos a fuhoz sem ertettek annyira...

ez egyeni de en meg a fu szagatol is hanyok...

genyamagyar 2013.04.16. 14:22:58

Egy kábítós kis picsa sirámai!
Menj Amszterdamba, ott kurasd magad az arabokkal. Az való neked!

Diffeomorfizmus 2013.04.16. 14:23:30

@AnnaUtrecht:

off

Hoi, nu zit ik in Denemarken.
Ik had 10 jaar in NLD gewoond, en gewerkt voor een beroemde instelling die ik niet wil noemen ( maar die met Fortis samenging ;) ). Na de fusie werd mijn groep ontslagen : ook ik moest het veld ruimen.

Het duurde me > anderthalf jaar om een passende baan te vinden. Helaas ligt het niet in NLD, maar wel in de buurt ;).

Misschien vlieg ik weer de 22e Mei naar NL : er is een bijeenkomst in Utrecht ( SNS hahaha ) die ik bij ga wonen.

on

2013.04.16. 14:29:43

@montroyal: n'importe quoi (ezt ugyis erted). Nem egy napi szinten szetdrogozott szemely irta a posztot. Egy canadaitol az ember tobbet vart volna!

Elijah_Baley 2013.04.16. 14:37:35

@AnnaUtrecht: bár idehaza nem divat, de én alapvetően a kisüvegest szeretem, praktikusabb mert nem megy el az ereje, nem melexik fel, meg amúgy is többet tucc inni, hisz az csak kisüveg, ki számolja azt?

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 14:46:18

@charlieharper: minden esetre az ilyen postokat es embereket csak ugy egyszeruen elfelejtem es elmegyek mellette.. akinek ez valamit nyujt munka ,eletmod , korulmenyek, csak rajta..

tout sorte de monde, faire le monde..

Amarante 2013.04.16. 14:55:08

@Gilda66: Eloszor mosolyogtam az elozo es mostani poszton,nem velemenyeztem,mert semmi jelentosege az iromanyoknak.Aztan vegigolvasva a kommenteket rajottem,hogy nem egyszeruen egy buta liba,hanem raadasul elegge rosszindulatu is.de azert nem erti miert fikazzak:):):)A strasszosnyakorv sem ertette:):)

AnnaUtrecht 2013.04.16. 14:57:30

@Diffeomorfizmus: ik leer nederlands, maar ik nog niet begrijp wat zegt je. meg csak par hete tanulom a nyelvet, es sokszor franciaul jutnak eszembe a szavak valamiert a holland helyett. Te mennyi ido alatt tanultal meg?

AnnaUtrecht 2013.04.16. 14:59:44

@De gustibusaut bene, aut nihil: nekem tokmindegy, altalaban se a kis, se a nagy uvegeset nem tudom meginni mielott felmelegedne... nagyon lassan iszom a sort, lehet, mert nem szeretem igazan, de tulajdonkeppen minden alkoholt nagyon nagyon lassan tudok csak legyurni, de a sort foleg. szoval a kisüvegesnek is pocsekba megy a negyede...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 15:07:12

@Don Quixote de la Ferko:

Ez alapvetően kultúrafüggő.

Amikor Spanyolországból 1492-ben kiűzték a zsidókat, sok zsidó volt, aki inkább katolikus lett, hogy maradhasson. Aztán 10 év múlva, 1502-ben ugyanez történt a muzulmánokkal, nekik is el kellett távozniuk, s ugyanígy sokan kényszerből katolikusok lettek.

Igenám, de felmerült a gyanú, hogy sok zsidó és muzulmán csak látszólag lett katolikus, valójában titokban továbbra is zsidó ill. muzulmán hívő maradt, Mivel a spanyol inkvizíció feje, Torquemada, maga is áttért zsidó szülők gyereke volt, így ő külön személyes feladatának érezte a titkos zsidók leleplezését.

Szóval, miért is mondtam ezt el? Azért mert a titkos zsidók leleplezésénál az egyik módszer az volt, hogy informátorok hálózata értesítette Torquemadát a gyanús viselkedésről, s az egyik gyanús eleme az volt, ha valakiről kitudódott, hogy túl gyakran tisztálkodik. Az ilyen személy alapnól zsidógyanús volt. Később muzulmángyanús is.

Egyszerűen a nyugati keresztény kultúrában a tisztálkodás sokkal kevésbé volt lényeges, mint a zsidó és az iszlám kultúrában. XIV. Lajos egész életében kevesebb, mint 10-szer fürdött.

A Balkánon nagyobb a testi higiénia, mint Nyugat-Európában. Oszmán-török hatás ez, ugyanis az iszlám tisztálkodási szokások,kihatottak a balkáni keresztényekre is.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 15:09:28

@AnnaUtrecht: 10 ev utan most nyitott ki ujra teljesen megujult Rijksmuseum.
csak kerdezem mert visszaneztem a kepeimet 2009 ben voltunk a muzeumba .. tehat nem volt teljesen zarva?

eloszer lattam olyan ellenorzest a museumba ami a reptereken van semmit sem vihettunk be femdetector egyeb ellenorzes amiota osszekeselte valaki egy Rembrant kepet

lowbird11 2013.04.16. 15:12:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Akkor nyugaton büdösek az emberek?
Azért azt nehéz elképzelni, hogy mondjuk egy fizikai munkás nyáron a 35° ba 1 hét után ne lenne büdös, ez őket nem zavarja?

Amúgy a napi 2X zuhanyzás általába nem indokolt és nem is egészséges szerintem. (tusfürdővel biztos nem )

zuulululu 2013.04.16. 15:13:38

@xJelena: A te holland baratod is csak hetente furdik?

Amarante 2013.04.16. 15:17:43

@montroyal: Most megy a TV-ben a nemetalfold-i muveszet tortenete.nagyon erdekes,azt pl. nem tudtam,hogy az olajfestest(meg magat a festeket)egy holland festo talalta fel.Nekem nagyon felkeltette a kivancsisagomat,tervezek is egy ilyen jellegu kirandulast.Vegul is nincs messze:):)

OmegaMale 2013.04.16. 15:41:21

@fourgee: kurvára ez van +1 !!!

"Kata kalandjaira, melyek legutóbb Csehországban, meglehetősen kalandos körülmények között szakadtak félbe"
...
"eljutunk Hollandiába és kiderül, hogy ott sem minden fenékig tejfel"
...
"utána pedig Londonba készülök"

A hely mindig változik, de egyvalami (valaki) mindig ugyanaz. Kata. És a történet vége is mindig ugyanaz.

Ennyi erőfeszítéssel idehaza is SIMÁN lehet boldogulni. Nem lehet életcél mindenhol a tápláléklánc legalján kolbászolni, annak ez lesz a vége.

Amarante 2013.04.16. 15:43:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az araboknal az eghajlat miatt volt kovetelmeny a tisztalkodas.hogy mindenkivel betartassak a vallas kotelezove tette.Ugyan ezert tiltjak a disznohus eveset(marmint az eghajlat miatt)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 15:43:42

@Amarante: hat az biztos van mit nezegetni a Rijksmuseumba
Mondjuk ez ugy merult fel hogy a postolo menjen el mielott Londonba megy . de ez legalabb 2-3 jointnak az ara biztosan...

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 15:46:57

@Amarante: nem tudom atment-e de erdemes elmenni a Rijksmuseumba. .. viszont 2-3 joint ara a belepo...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 15:51:37

@Amarante:

Nem arab, hanem muszlim. Naponta 5-ször imádkozni kell, s imádsághoz tisztának kell lenni. Ez már alapból kikényszeríti a tisztaságot.

A disznóhús nem azért, hanem mert a baktériumok veszélyesebbek benne és jobban romlik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 15:54:32

@lowbird11:

Ma már az ellenkező véglet lett.

Szerintem a magyar éghajlaton télen elég a heti 3 fürdés, mondjuk minden második napon. Nekem a szüleim mániákusak voltak ebben, s megkövetelték télen-nyáron a napi 2 fürdést. Sőt, Balatonon a strandra menés ELŐTT is mindig fürödtek. Szerintem hülyeség.

Politikailag inkorrekt eszkimó 2013.04.16. 15:55:37

@fourgee:

"Ez az, szívd szét az agyadat, aztán fikázz másokat online - mert személyesen nem mernéd."

Ezen jot rohogtem. Neked a fourgee nev szerepel az utleveledben is, ugye?:D

Nem csak bigott, de ketszinu is vagy. Jomagam a kaven kivul semmilyen stimulativ szerrel nem elek, de biztos vagyok benne, hogy a barati tarsasagodban akad nem is egy ember, aki aktiv fuhasznalo. Gondolom oket is megtagadod.

Az elet nem olyan egyertelmuen fekete-feher, mint amilyen az a te latoszogedbol tunik, hanem sokkal bonyolultabb annal. Nem kene vakon itelkezni, meg leirni embereket azert, mert nem ugy latjak a vilagot mint te. A poszt iroja a munkakorulmenyeire panaszkodott, erre te beraktad ot is a "minimálbéres, panaszkodó, minden pénzüket elverő, de magukért tenni nem akaró magyarok" cimkeju dobozba, holott nem is ismersz minden reszletet. Amit vegkepp nem ertek, hogy mitol alacsonyabb rendu dolog egy raktarban dolgozni, mint hamburgerbe huspogacsat sutni.

Gondolom mar alig vartad, hogy a vilag tudtara add, hogy te mennyire felsobbrendu leny vagy, mert egy konyhan dolgozol.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 15:58:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mintha mar valaki irta volna mit jelent ez a tisztalkodas mert en nem ertek hozza de valami minimal es nem tusolnak le 5x naponta... . legalab is azok nem akik a garazsomba hozzak a kocsijukat mert olyan... de olyan ...lehuzott ablakkal fejemet kilogatva vezetem a kocsijukat ... persze hogy nem altalanos...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 16:01:01

@montroyal:

Amit érzel, az nem feltétlenül piszokszag. Lehet pl. valamilyen sajátos étel fogyasztásától is.

na__most__akkor 2013.04.16. 16:01:56

Hát, nemistudom mitismongyak...

Kinek így, kinek úgy.

A lányom a magyar férjével öt éve ott él, egy (összehasonlítva egy magyar településsel) gyönyörű 3000 lakosú kisvárosban (porfészek, nem tudom, ki mondott ilyet valahol feljebb...)

Házat vettek, kaptak kölcsönt és támogatást másfél keresőre.
Igaz, húsz év múlva hatvan évesek lesznek, mire kifizetik az egészet.
Szakmájuk van. Igyekeznek.

Három gyerek, 9-11-13 évesek. Mindegyik az osztályában az első három legjobb között van - pedig idegen nyelven tanulják a anyagot. A 13 éves biciklivel és hajóval jár a 15 km-re lévő nagyobb városba gimnáziumba - egyedül.

Majd elfelejtettem...

Az otthoni számítógépeken a gyerekek három billentyűzetkiosztás között választanak.
A házifeladatokhoz holland, egyebekhez angol, - mert azt is tudnak - a hülye (=itthonmaradt) nagyszüleikhez meg magyar.
Az iskolában is be van állítva a magyar billentyűzet, - hátha kell - a tanítónéni segített. A pakisztáni osztálytársuknak is.

Szóközt is írnak az írásjelek után. Csak mondom.

Más föld, más ég, más táj, más nép.
Időben mentek ki.
És azt mondják, még látogatóba se jönnek haza, amíg EZEK vannak hatalmon. Ők már csak ilyen libsibolsik.

A gyerekeket mi, nagyszülők hordjuk haza szünidőben. Ők még nem politizálnak, de ők is úgy mondják, hogy "haza".

Amilyen majrés vagyok, féltem őket. Végülis két és fél méterrel a tenger szintje alatt kezdődik a házuk.

Amarante 2013.04.16. 16:03:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: En spec nem a vallasi tisztalkodasra ertettem:):)azert irtam arabokat es nem muszlimokat.Ill.az arab vilagban kotelezo.A disznohus is es igen a meleg miatt tiltott es nem azert mert kulonosebben tisztatalan.Ilyen jellegu tiltasok a kereszteny esmas vallasokban is vannak.ezek mogott mindeg valami eszerv all,de ahhoz,hogy betartsak vallassa lkellett osszekotni

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 16:09:42

@Amarante:

A kereszténység egyik első dolga volt az ÖSSZES zsidó étkezési szabály eltörlése. Alig 3 szabály maradt meg, de ezek is csak ajánlások. Ráadásul e 3 ajánlás mögött sincs "észérv".

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 16:11:51

@Barry The Baptist: biztos vagyok benne, hogy a barati tarsasagodban akad nem is egy ember, aki aktiv fuhasznalo. Gondolom oket is megtagadod.

bocs nem nekem irtad de miert kellene baratkoznom egy fu fuggovel..fuvezzenek csak egyutt de lehetoleg tavol tolem mert a szagatol is felfordul a gyomrom.. igaz vannak ismeroseim volt csaladtagjaim akik szivtak es lattam hogy epul le az agyuk (vagy meghalt pl a sogorom aki befuvezve allatmodjara vezetet...)
meg egyszer; fuvezzenek nyugodtan de ha itt canadaban lecsukjak oket annal jobb..
az alkalmi szoc. fuvezoktol bocs. semmi problemam veluk...

VilMarci 2013.04.16. 16:14:12

Igen, ez a fürdés dolog minket is meglepett itt. Főleg, mikor a védőnő mondta, hogy ne fürdessük minden nap a gyereket, mert attól szárad ki a bőre.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 16:14:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: aha ... mestersegesen budosek .. de belegondolva nekik ez termeszetes akkor lehet nekik mi vagyunk a budosek..

Amarante 2013.04.16. 16:17:55

@VilMarci: Meg elkopik a gyerek.:):):)Mekkora a max nyari homerseklet arra?gondolom nem ugrik a higanyszal 38-40 kore,mint neha Mo-on,mert akkor gondolom ok is tobbet zuhanyoznanak.:)

Mesterlövész 2013.04.16. 16:20:50

@Fejesrob: Bocs baszkikám, hol olvastad, hogy utaztatta őt akárki is? Amúgy nem ártana kimozdulnod innen egy kicsikét, látnád, hogy a világ nem csak a falud/városod határa és talán még kultúrával is lenne dolgod lol.

Amarante 2013.04.16. 16:21:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem vagyok szakertoje a dolognak,de az mar biztos,hogy a keresztenyseg neveben sokszor,sokan igen ocsmany dolgokat muveltek.Ergo:nem kulomb itt egyik sem a masiktol.Talan a buddhizmus a legkevesbe aggrassziv...

Dilis Csávó 2013.04.16. 16:26:09

@pappito: mintha azt irta volna a posztolo, hogy kert sofi-szamot, meg be is jelentkezett az onkormanyzathoz. Es meg egeszsegugyi biztositast is kotott. Azaz az adohivatal tudott a foglalkoztatasarol, ez mar eleve nem lehet annyira illegalis, hogy ne mehetne birosagra.
A munkaadoja valoszinuleg trukkozott valamit, kulonben a minimalbert oda kellett volna adniuk, de ezert nem ot veszik elp, hanem a munkaadot.

Len.Mag 2013.04.16. 16:27:42

@Negyvenértelmiségi: Hát ezen halálra nevettem magam!! :DD Köszönöm!

SilentDreams 2013.04.16. 16:28:52

Hejhajjj.... Arra jó szerintem a poszt, hogy bemutasson egy fajta világot, amiben elég sokan élhetnek. Ebböl a világból a kitörés nagyon nehéz lehet, de nem lehetetlen. Ehhez a posztoló szerintem még midig túl szeleburdi, de a következö években még fejlödhet akár.... :)

Amilyen stílust viszont itt a válaszokban produkál, az azonnal kiverte nálam a biztosítékot....

Amarante 2013.04.16. 16:31:53

@SilentDreams: Ha valaki 28 evesen szelburdi,akkor az ugy jar,mint az egyszeri ember,akinek nem sok esze volt,de 40 eves korara vegre megjott. egy percre,aztan azon tul,meg kezdett elmenni.....az esze.:):):)

tomfree 2013.04.16. 16:32:21

@seggwatta: nekem kimondottan szimpatikus, hogy kiállsz ide és vállalod az írásodat néhány igen alpári hozzászólás ellenére is. Komolyan mondom, elolvasva a kommenteket néha sajnáltalak annyi osztást kaptál itt.

seggwatta 2013.04.16. 16:38:48

@tomfree: mindenki elitel,de hát ami sok az sok...én sem birok mindent,es ha tenyleg gonosz kommentet olvasok akkorr beszolok,igen..ettol vagyok gonosz,ostoba,szerintük...

SilentDreams 2013.04.16. 16:38:51

@SilentDreams:

Ami nekem személy szerint nagyon hiányzik ebböl a posztoló által lefestett vilagból, az a tanulás, jövö tervezés, folyamatos fejlödés. Ezzel szemben a posztból nekem az éljünk a mának, szórakozzunk, most vagyunk fiatalok, stb. életstílus jön le, amivel nincs semmi probléma, így is lehet élni nyugodtan, de tisztában kell lenni ennek következményeivel is.

A helyszín váltással még nem történik szükségszerüen továbblépés, ugyanez az élet simán folytatódhat Londonban, mint ahogy valamelyik kommentelö is már megjegyezte.

A posztoló helyében én sürgösen átgondolnám, hogy mit akarok az életben elérni, amire reális esély is van, s megpróbálnék érte tenni is. VAGY mehet a carpe diem tovább pesze, ha az a cél.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.16. 16:47:43

nna. én az ilyen posztokat szeretem. amiből megtudok dolgokat az írótól, meg a történetéről.

(deleted) (törölt) 2013.04.16. 16:50:07

@seggwatta: részben azért is, mert sokan nem tudják szerintem, hogy más országokban nincs ilyen eltolódás a drogok között az alkohol javára (ami Mo-n teljesen elfogadott "drog").. mert ugye ha azt írod le, hogy borban ínyenc vagy, és csak a jó minőségű, meg alkalmanként, akkor az nem veri ki a biztosítékot. Csakhogy sokan nem állnak meg az alkalmi fogyasztásnál, és eleve feltételezik, hogy fogyasztottál tehát drogos vagy. Holott akárcsak alkoholnál, egy alkalmi zöldszívónak sem lesz függősége. A gond a rendszerességgel van, alkoholnál és fűnél is.

SilentDreams 2013.04.16. 16:54:06

@Amarante: Persze, van benne valami, de ha tényleg akarja, akkor még idöben legyözhetö (csökkenthetö) a szeleburdiság is. Ha belegondol, hogy ezt az életet akarja-e folytani vagy megpróbál ebböl kitörni és jobb életet teremteni magának, akkor még nincs veszve semmi.

Kitörni innen (azonkívül, hogy egy milliárdos feleségül veszi) folyamatos tanulással, képzéssel lehetne, amivel egy kitüzött cél (adott képesités megszerzése) elérhetövé válik, és a jövöben könnyebben találhat jobb megélhetést biztosító állást.
A cukrász képesítéssel is lehetne kezdeni valamit, már ha lenne ilyenirányú célja...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.16. 16:59:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"marad Hollandiában és drogozik."

lehet, hogy nem véletlenül legális....hogy el tudják viselni valahogy

Diffeomorfizmus 2013.04.16. 17:03:13

@AnnaUtrecht:

Bocs, azt hittem, te tudsz.

En tudtam nemetul, amikor kimentem. Erre az alapra konnyu volt. Osszesen 12 evet eltem ott, a 6-k ev utan kezdtem el tanulni, a 7-k ev utan a munkahelyen a " kommunikaciofejlesztes" temakorebe tartozott hogy hollandul kellett a fonokkel beszelni es levelezni. Az allampolgari vizsgara kicsit kicsiszoltam a dolgokat, aztam amikor 10 ev utan kirugtak, az interjuk hollandul voltak. Az igazi nagy ugras Daniaban volt (!!) ugyanis vlsz vissza kell mennem NLD-be, ha valahol fonok akarok lenni ( mert azt a nyelvet beszelem a legjobban es a hollandok is elfogadnak valamennyire hollandnak ), ugyhogy az utobbi 2 evben 3-4 holland nyelvu konyvet olvastam, heti 5-6 orat olvasok holland ujsagot, es a dan tanfolaymon minden dan szonak az NL megfelelojet irom ki.

Most kezdek a finomsagokra koncentralni ( melyik szorend a 'hollandosabb", stb ), csak hogy el ne felejtsem a dolgokat.
A szomszedom meg flamand ( neki a helyes NL kiejtest tanitom :D :D :D )

[ (...) mar ik begrijp nog niet wat je zegt (...) ]

tomfree 2013.04.16. 17:06:37

@seggwatta: nézd, azért nem mindenki ítél el, de a rengeteg -szerintem kéretlen- életvezetési tanácsra nem biztos, hogy szükséged van. Na ezért nem írnék soha bejegyzést magamról ide, mert a hozzászólás ingyen van, ráérő okoskodó és/vagy rosszindulatú emberből meg úgy látom elég sok jutott ide is.
Ettől függetlenül sok szerencsét Londonban!

Amarante 2013.04.16. 17:17:45

@SilentDreams: Mindent lehet,ez igaz.Csak tudod,egy ilyen jellegu poszttal ezen a blogon sok negativ kommentet fog kapni,mert itt-az ugyeletes trollokon kivul-kemenyen kuzdo,dolgozo emberek vannak tobbsegben,akik egy jobb elet remenyeben vallaljak a kulfoldi eletet.Sokan csaladosok,sokan csak tervezik es igy kilog egy olyan poszt,ahol egy egesz fejazetben ecseteli a drogok mibenletet,kesobb kommentben eleg udvariatlanul ir es ujra azt ecseteli,hogy miert szereti jobban a biofuvet....Aztan csak a pozitiv kommentekre irogat,mert jaj de irigy a tobbi...Ezt a legnagyobb joindulattal is tobbnek hivnam,mint szeleburdi:):):)
Engem nem zavar a fuvezese,elvegre mindenkinek joga van az elete vargabetuihez.Csak eppen tartalma nincs a posztnak sok.Mert az nem er,hogy mindenki gonosz es rossz velem,holott en maga vagyok a tokely!:):)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 17:21:34

@SilentDreams: legyözhetö (csökkenthetö) a szeleburdiság is. Ha belegondol, hogy ezt az életet akarja-e folytani vagy

28 évesen? azert ebben a korban talalunk tanult kepzett embereket celokkal.. felelos csaladanyakat stb ... marad a milliardos ferj.. de azokbol keves jar kocsmakba es a raktarakba minimal ber alatti vendegmunkasok kozé..

2013.04.16. 17:25:14

@Amarante: ha a biofuvet behelyettesited mondjuk egy uveg ausztral shirazzal, ugy mar ok?
Nem csak a pozitiv kommentekre irogatott, ha megnezed fent.
A posztolo nem egy csiszolt ember, dehat ezt mar az elso posztnal is tudtuk es fel is vallalta. A valaszai magukert beszelnek, felesleges minositeni. A posztot az elozohez kepest jobban megirta, vagyis fejlodokepes a holgy.

tomfree 2013.04.16. 17:28:09

@Amarante: "kesobb kommentben eleg udvariatlanul ir "
Nem tudom te mit írnál a helyében, amikor például szexuális munkára küldi egy fax Amszterdamba arabokhoz egy hozzászólásban fentebb. Ennyi osztást kevés történet szerzője kapott itt eddig, azért ebbe is gondolj bele.

Amarante 2013.04.16. 17:32:02

@charlieharper: Mondtam,hogy nem itelkezem folotte a fu miatt.a hibat ott kovette el,hogy egy fejezettel tobbet irt a kelletenel:):)De azert aki otthon a Duna perton ultet egy ket novenyket es ilyesmikrol irdogal...ennek semmi koze az iskolazottsaghoz.Meg a koraval sem vedekezhet,hiszen nem 18.Igazad van eleinte nem csak a negativ kommentekre irt,na de milyen hangnemben???Ugyan mar,miert akkora baj az,ha sokan nem dijazzak meg a fuvezest sem???Ugyan olyan ez,mint az alkoholizmus:barmi megteszi oknak,de az igazsag az,hogy azert isznak,mert szeretik.Ha nem szeretnek,rosszul lennenek az izetol nem innanak es nem szivnanak.nincs itt mit szepitgetni.Es hadd legyen jogom feltetelezni,hogy nem havi egy szalat sziv es nem csak fuvet...mert ezt is o sejtette velunk.

Amarante 2013.04.16. 17:34:57

@tomfree: az meredek volt,persze,de azert nezd mar meg ki irta....Neki ennyire futja,nem kell figyelembe venni:):)En pont arra gondoltam,amikor tok joindulatu kommentekre valaszolt udvariatlanul.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 17:35:27

@Amarante:

Önmagában nem a kereszténység agresszív, hanem az emberek.

Amarante 2013.04.16. 17:37:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezert mondam azt,hogy a keresztenyseg neveben.Az iszlamban sem a vallas a gond,hanem az,hogy agressziv emberek a vallast a celjaikra hasznaljak

2013.04.16. 17:41:33

@Amarante: seggwata egy orias celtablaval jarkalt a homlokan mar az elozo posztnal is. Ott ennel joval tobbet kapott, egyenes bullseye-t. Az elozo posztja utan nem csodalkozom, hogy minden kommentre ugrik. A stilusa olyan, amilyen. Nem volt francia nevelono, nem vitas.

Nekem 2 dolog tetszik benne, (i) megirja a pisztot az elozo utan es idejon setalo celtablanak (ii) nem a mamma szoknyajat fogva eszi a cannolit 28 evesen(mondhattam volna rantotthust is) mint kortarsai az olaszoknal, onallo eletet el.

Amarante 2013.04.16. 17:46:24

@charlieharper: Van igazad,de akkor meg semerre nem fejlodott vagy szeret szenvedni,ha ezt igy bevallalta:):)

tomfree 2013.04.16. 17:52:54

@Amarante: tudod mennyi 28 év körüli diplomást ismerek, aki eltartatja magát valakivel határon innen és túl? Ez a lány legalább magát tartja el, xar melóval, de nem húz le mást, van tartása ez tetszik nekem igazán ebben az írásban. Még ide is jön a kommentelők közé, ami már szinte önsanyargatással ér fel néha.

Amarante 2013.04.16. 17:57:40

@tomfree: Tudod,hogy a fiam eppen vele egyidos?Felesege,gyereke van,kemenyen dolgozoik.es hozza meg sokan masok,sokkal fiatalabbak.Mindentol fuggetlenul nem erzek ellenallhatatlan ingerenciat,hogy agyba-fobe dicserjem,mert ez az eletstilus nekem nem jon be es kesz.De talan ha figyelne a kritikakra valamit leszurhetne belole,mert maskepp londonban is kiderul,hogy minden es mindenki szar es csak o a kiralylany.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 17:59:15

@tomfree: igaz nem tartatja el magat .. de az ilyen lanyokat ( nem o mert nem ismerem) milyen konnyu megkozeliteni es becserkeszni egy kis fuvel.. es ha egyutt szivjatok még jo fejnek is fog tartani .. de ha nincs anyagod eselyed sincs..

tomfree 2013.04.16. 18:05:03

@Amarante: nem kell dicsérni, de a lekezelő ("királylány") életvezetési tanácsokra sem hiszem hogy nagyon kíváncsi. Neked van egy elképzelésed az életről, neki is, a kettő nem egyezik ennyi, ezért még nem kell savazni őt.

SilentDreams 2013.04.16. 18:05:43

@tomfree: Az, hogy nem tartatja el magát, szerintem is pozitív. Ez valóban jó meglátás.

Ha felülemelkedem a reagálasai stílusán, akkor a legnagyobb problémát valahol ott látom, amit az utolsó mondatban is leírt:

".. számomra mégis úgy tűnik, itt már a tücsök is csak a hollandnak muzsikál."

Nem, nem csak a hollandnak (Németországban nem csak a németnek, Angliában nem csak az angolnak, stb...) mehet jól a sora egy adott országban, hanem általános esetben annak, aki felméri, hogy milyen szakmákkal lehet tisztességesen megélni, eldönti magában, hogy ezeken belül neki melyek a szimpatikusak és melyek elérésére van reális esélye (tehetség, képességek, pénz, stb. alapján), majd minden erejével azon van, hogy ezt el is érje (kitartás!!!). Ez általában meghozza a gyümölcsét, még ha nem is azonnal.

Tehát egy "normális" országban a képzettség/tudás határozza meg, hogy ki mit érhet el, nem pedig az, hogy adott személy eredetileg az adott országból való-e. Erre a posztoló sajnos még nem jött rá, és ha nem tör ki ebböl az éljünk a mának viagból, akkor ennek igazságát nem is fogja sajnos tapasztalni.

napvadászlány 2013.04.16. 18:06:16

Abban egyébként igaza van csárlinak, h. a cseh posztja után ezt sokkal jobban megírta. Persze, nyilván mindenki úgy él, ahogy akar - meg ahogy tud, nem a bulizással meg a füvezéssel van gond, (már ha ez egyáltalán gond...), meg fiatal is 28 évesen..de azért annyira már nem, h. az embernek ne legyen 1-2 elérendő célja, amiről nem ír (persze az ő posztja, arról értekezik benne, amiről akar)

Amarante 2013.04.16. 18:11:54

@tomfree: Meg fogadatlan prokatorokra,baletmuveszekre es klarinetosokra sem.Egy szoval sem tanacsoltam neki semmit,de a posztrol es rola is hadd legyen mar sajat velemenyem.most is fenntartom,hogy ez nem igazabol ide valo. es hogy hosszabb lett a kelletenel.na ebben mi a bantas.a kiralylanyt meg helyettesithetyjuk helikopterrel,mert ez csak egy mondas es nem utalas volt.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 18:11:57

@Amarante: Hát csak magamra lehetek mérges, hogy felbosszantanak ezek az emberek...
A poszt olvasásánál nem voltak ekkora ellenérzéseim, de a kommentjei kiverték a biztosítékot nálam.
Egyébként sem értem, ha valaki nem tud ellenérvet felhozni, akkor miért gondolja, hogy káromkodással felül kerekedhet a másikon :-)

tomfree 2013.04.16. 18:13:45

@Amarante: Ügyes a fiad, gratulálok neki. Ettől függetlenül lehet tanácsot adni kicsit alacsonyabb lóról ülve is ("csak ő a királylány"), már ha ítélkezel fölötte vagy életvezetési tanácsokkal látod el. Nem kell dicsérgetned, neked van egy elképzelésed az életről, neki is, a kettő nem egyezik és ennyi, ezért még nem kell savazni szerintem.
@montroyal: ez egy rosszindulatú általánosítás, amit írtál ("az ilyen lányok"), semmi több. Nem tudom, hogy milyen szokások vannak az általad említett füves körökben, az nem az én világom.

2013.04.16. 18:15:49

@napvadászlány: irta, hogy recepcios akar lenni meg a nyelvekkel foglalkozni. Hotel recepcios mondjuk? Akkor nyelvet is hasznalhat es recepcios is lehet. Remeljuk meg csiszolodik a stilusa, ha tenyleg recepcios lesz.

Amarante 2013.04.16. 18:16:44

@Gilda66: Mert igy egyszerubb.Itt meg mindjart en leszek a mumus:):)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 18:20:37

@Amarante: A strassznyakörves poszt számomra más volt. Ott már a poszt olvasásánál égnek állt a hajam a gügyögő náci nagymamáknál :-)

SilentDreams 2013.04.16. 18:20:49

@charlieharper: Hehe, elképzeltem, mit kapnék töle (jelenlegi stílusával), ha elpanaszolnám neki, mint recepciósnak mondjuk már tizedik vendégként, hogy nincs meleg víz a hotelszobában :)))

Amarante 2013.04.16. 18:21:09

@tomfree: Ha valaki lekozol egy tortenetet abban az is benne van,hogy kap hideget-meleget.en nem is rola irtam,hanem a jelensegrol alltalaban.nem tudom miert rugozol meg rajta.

Amarante 2013.04.16. 18:23:16

@Gilda66: nem semmi iromany volt:):)a legjobban az a komment tetszett,ahol azt irta vki,hogy a gyerekre ragasszon hitler bajuszt es akkor a naci nagymama haptakban allva varja az utasitasokat.Na ezen szo szerint konnyesre rohogtem magam:):)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 18:23:24

@Amarante: A strassznyakörves poszt számomra más volt. Ott már a poszt olvasásánál égnek állt a hajam a gügyögő náci nagymamáknál :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 18:24:02

@tomfree: nekem nincsenek fuves koreim a szagat se birom mint irtam csak infoim pl nagy botrany volt belole amiert az ujsagiro hibaztatta azt a csajt aki elment ejjel fuvezni elhagyatott folyopartra 2 pasival es a buli vege az lett hogy megeroszakoltak .. persze nem ok de aki a korpa koze keveredik... mindenki az ujsagiro ellen volt mert a lany szegeny szerencsetlen aldozat... hat lehetne ragozni de erdekes nem mindenkivel tortenik ilten..

2013.04.16. 18:25:01

@SilentDreams: emlekezetes beszelgetes lenne, az biztos :)) marmint te emlekeznel ra, o mar lehet, hogy 10 perccel kesobb nem (csak egy voltal a sok kozul, akivel orditott).

napvadászlány 2013.04.16. 18:27:31

@charlieharper: én remélem, hogy összejön neki,tényleg:-) Lehet, h. ha a drogos részt nem hangsúlyozta volna, akkor kevesebb jelzést kapott volna szerintem egy nő (amíg nincs komoly kapcsolatban-kötelezettséggel stb) addig nyugodtan huncutkodjon, próbálgassa az élet örömeit - csak legyen diszkrét...)

tomfree 2013.04.16. 18:28:41

@Amarante: kétszer küldte el amit ide írtam, sorry. OK, teljesen normális, ha van véleményed, amiről írsz, de pár sorból nem szoktam megítélni senkit sem, főleg nem negatívan, nem tartom szerencsésnek. Ki tudja milyen hosszabb távú céljai vannak, amiket nem írt ide bele ebbe az írásba? Én csak abba gondolok bele, hogy ha valaki ennyire megnyílna egy ilyen posztban, mi mindennel lehetne savazni a hozzászólásokban utána.
@SilentDreams: nézd, értem amit írsz és teljesen korrekt meglátásod is, de ki tudja milyen céljai vannak, amiket nem írt bele ebbe a leírásba? Az általad hiányolt fejlődésre/törekvésre való hajlam van benne azért: előléptették a munkájában, egyedül megállja a helyét több országban is például. Fiatal még, bármi lehet vele, pozitívan kell hozzáállni.

Amarante 2013.04.16. 18:31:49

@tomfree: Na ezt mondom en is azzal,hogy hosszabb lett a poszt,mint kellett volna:):):)Sok sikert neki!

tomfree 2013.04.16. 18:32:51

@Amarante: OK, lépjünk túl rajta.
@montroyal: értem, világos. Gyűlölöm a drogokat én is. Éppen Hollandiában tapasztaltam, már ha ott járunk éppen, hogy tesz tönkre életeket, családokat a marihuána is.

tomfree 2013.04.16. 18:35:37

@Amarante: igen, helyes hozzáállás, végre egyetértünk :-), sok sikert neki Londonban.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 18:45:11

@tomfree: OK..a témàhoz a hozza allasomat a 14.21 14.46 es foleg 16.11 h commentbe irtam de tenyleg sajat velemenyem es en vagyok aki senkivel nem vitatkozik csinalja mindenki ( a postiro is) ahogy akarja ...vilagmegvaltas soha nem volt a terveimbe...

marsha 2013.04.16. 19:05:10

Próbálom egy egyszerűbbnek tűnő érvvel megfogni: akinek baja van a lengyelekkel, szlovákokkal..... Az miért várja, hogy vele ne úgy bánjanak?
Ha pedig bárki is kicsit gorombának, modortalannak tűnik, nem lehet, hogy a közös nyelv, vagy magabiztos nyelvtudás hiánya az oka?

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 19:13:34

@marsha: már 50 emberre kellett ügyelnem,

nehéz lehetet a lengyelekkel .. nem volt kozottuk senki aki megfelelo lett volna csoportvezetonek .. az egyetlen 28 eves magyar lanyt kellett kijelolni..
jol van csak kotozkodok , esik az eso ma nincs munkam..

2013.04.16. 19:36:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 'Ezek szerint egész Európában a legmagasabb szintű kultúrának Mo-n kell lennie, hiszen Mo-n a legmagasabb az adószint.'

Ez az. Szegeny posztolo azt gondolta, magasabb az 'adoszint' Hollandiaban, mert ott osszesen tobb penzt vontak le tole adoba mint Mo.on. Mondjuk a netto is biztos kicsit tobb volt mint a magyarorszagi nettoja, de ezt elfelejtette figyelembe venni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.16. 20:04:15

@Negyvenértelmiségi:

Nagy élmény lehet a családodnak lenni... :)
Fogadjunk, hogy a minimálbérnél nem is fizetnél többet a dolgozóknak.
Kitalálom: Észak-Koreából írsz?! :)

tucano 2013.04.16. 20:06:22

@seggwatta: ne aggódj a bírálók miatt. Régen úgy mérték a havi lapok olvasottságát, hogy hány negatív tartalmú levél érkezett. 1 beszólás=10.000 olvasó :)

marsha 2013.04.16. 20:11:02

@montroyal: nem baj.
Most a kommentek révén, a tieiddel együtt, úgyis "feltöltekezik útravalóval", aztán hátha legközelebb nem lesz már olyan nehéz a mindenféle népekkel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 20:12:46

@Mirjam2:

Mo-n TÉNYLEG magasabb az adószint, mint Hollandiában.

Amarante 2013.04.16. 20:13:10

@tomfree: Na eppen ezt nem mondanam csak ertelme nincs a parttalan vitanak:):)aztan erdeklodve varnam a londoni posztot:):)

skylla 2013.04.16. 21:47:44

@seggwatta: @Barry The Baptist: @Spacecake: nektek NULLA humorzeketek van, ha ezt komolyan vettetek.

2013.04.16. 22:16:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tudom, ezt probaltam megerositeni hogy Hollandiaban alacsonyabb az adoszint mint Mo.on, de hulyen fejeztem ki magam. Szerintem a posztolo azert gondolta hogy Hollandiaban magasabb a szint, mert arra gondolt hogy szamara nagynak tuno penzosszeget vontak le a fizetesebol euroban.

M. Péter 2013.04.16. 22:36:43

@Kék az ég: De itt nem orvosról volt szó, nem halt volna meg senki, ha nem végzik el a munkát, a cégnek legfeljebb anyagi kára lett volna belőle, esetleg valamelyik főnöknem is kellemetlensége lehetett volna belőle. Munkaszerződésben vagy törvényben biztos van arról valami a túlóra feltételeiről. Civilizált helyen ezt nem úgy csinálják, hogy bezárják az embereket a gyárba, hanem ágy, hogy "emberek, karácsony van, de el kéne még végezni ezt a kis munkát, ki marad itt 3-szoros órabérért?"

2013.04.16. 22:38:15

@seggwatta: Mint jo ideje Londonban elo magyar, leirom a gondolataimat, ha hulyeseget irok akkor elore is bocs. Ahogy sokan masok is mondtak, ha nem tervezed meg nagyon tudatosan ezt az Anglia-dolgot, ez is pontosan ugyanugy fog vegzodni mint az elozo sztorijaid; es hidd el nekem - par evvel idosebb vagyok mint te - hogy kezdesz eljutni egy olyan korba mikor egyre kevesbe hibazhatsz, mert nehez lesz mar 30 felett teljesen uj szakmaban elhelyezkedni, fizikai munkat meg egyre kevesbe akarsz majd vegezni illetve egyre nehezebb lesz talalni.

Anglia, foleg London, nagyon draga, es az ilyen jellegu munkaert hogy raktaros stb. csak minimalbert fizetnek. Ha 1300-1400 eurot kerestel nettoban Hollandiaban, ahol alacsonyabbak a megelhetesi koltsegek mint itt, en a helyedben ott maradnek es keresnek masik hasonlo allast. Ha ott nem talalsz allast, miert gondolod hogy itt fogsz, helyi munkatapasztalat nelkul? London tomve van lengyel stb. bevandorlokkal akik barmilyen munkat elvallalnak minimalberert vagy kevesebbert es tobbed-magukkal laknak egy szobaban stb. Nem te leszel az egyetlen aki raktaroskent akar itt dolgozni, es januartol jonnek a roman, bolgar munkakeresok is.

A recepcios munkaval valo probalkozas jo otlet, de miert nem Hollandiaban csinalod ezt? Itt Angliaban a tanfolyamok nagyon dragak, a lakhatasi koltseg is, van eleg felretett penzed hogy ezt finanszirozd? Es akarmit igerget az iskola, semmi garancia nincsen ra hogy akar minimalberes allast is talalj itt recepcioskent. A recepcios munkak altalaban alacsonyan fizetettek, es rengeteg jelentkezo van rajuk, koztuk angolok illetve bevandorlok sokeves tapasztalattal. Negybol egy 24 ev alatti brit fiatal munkanelkuli, es ok is szivesen dolgoznak recepcioskent. Tanfolyamok gyakran igergetnek mindent, pl. hogy garantalt munkalehetoseget kapsz miutan elvegzed, de ez mind kamu. Ahhoz hogy normalis munkat kapj Angliaban, celtudatosnak kene lenned, es - ne vedd sertesnek, de - szerintem ez egyelore hianyzik beloled. Jol gondold at ezt a valtast, mert konnyen azzal vegzodhet a tortenet hogy minden megtakaritott penzedet elkoltod Angliaban es maximum egy raktarban dolgozol minimalberert.

Meg valami: a munkanelkuli segely miatt nem erdemes Hollandiaban maradnod, van egy egyezmeny EU orszagok kozott hogy kereshetsz mas EU orszagban munkat (ugy tudom 3 honapig) es oda utaljak a munkanelkuli segelyedet. Miert nem hasznalod ezt ki es nezel korul Angliaban hogy egyaltalan neked valo-e, van-e realis lehetoseged munkat talalni?

2013.04.16. 22:47:43

@seggwatta: Meg valami eszembe jutott: nem finanszirozna neked a holland munkaugyi hivatal valamilyen kepzest? Tudom hogy vannak EU orszagok ahol ha bizonyos ideig ott dolgoztal es utana nem talalsz munkat, es nincs vegzettseged, segitenek hogy elvegezz valamilyen tanfolyamot. Kerdezz ra erre.

Nem kritizalni akarlak, de neked lenne jo ha eszrevenned: nem hasznalod ki a lehetosegeidet, nem elsz a jogaiddal. 3 evig dolgoztal Hollandiaban, adot fizettel. Nem kerestel magadnak jobb allast mint raktarosi munka. Miutan rabszolgakent kezeltek, karacsony este 10-ig bezartak a gyarba majd kirugtak, nem jelentetted fel oket. Most nem nezel utana hogy milyen munka- vagy tovabbkepzesi lehetosegeid lennenek Hollandiaban az ott toltott 3 ev utan, hanem tovabballsz Europa egyik legdragabb orszagaba, hogy majd ott fogsz munkat talalni meg tanfolyamot vegezni. Hat te tudod, de inkabb meg kene tanulni tobbet kihozni a helyzetedbol, mert ezzel a mentalitassal mindenhol csak ki fognak hasznalni, Angliaban biztosan.

2013.04.16. 22:52:29

@seggwatta: Es ha pl. azert nem kaptal meg egy allast mert nem eleg folyekony a hollandod, azt nem lehetne urugykent hasznalni arra hogy elkuldjon a munkaugyi hivatal holland tanfolyamra? Lehet hogy Hollandiaban sokkal jobb eselyeid lennenek pl. recepcioskent dolgozni mint Angliaban, ha jobban beszelnel hollandul. Szep hogy beszelsz egy csomo kelet-europai nyelvet, meg hollandul is, de sajnos Angliaban ezek annyira nem lesznek hasznosak, foleg ha a hollandod nem folyekony - kelet-europai nyelveket meg rengetegen beszelnek itt mert rengeteg a kelet-europai bevandorlo.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.16. 22:56:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A személyi higiénia kérdést azért fel lehetne bontani pár szeletre.

Egy dimenzió a fürdés - mosdás. Ebben a diemenzióban az indiai - közép ázsiai középkor egy fokkal jobb mint az európai. Ez a kulturális ütközés valóban a déli népeknél ennyire testközeli.

Nálunk is van ilyesmi. Az oláh cigány hagyomány őrzi azt az indiai szokást, hogy külön törölközőt használnak az arcukra és másikat a testükre. Indiában ennek kulcsfontosságú jelentősége lehet az élősködők elleni védelemben.

Olvastam antropológiai jellegű interjúkat erről, ahol ezügyben kifejezetten elítélik a többi kultúrát, ahol nincsen ilyen szokás. Büdösnek tartanak bennünket például. Teljesen mindegy, hogy ez ténylegesen beigazolódó tapasztalatuk vagy sem. Ha elvesztenék ezt a mitikus fantáziát, akkor lehet, hogy elfelejtene a kultúra egy fontos védő probléma megoldási algoritmust. Jobban járnak azzal ha megőrzik, mint ha hagynák veszni, mert a többi szomszéd nép nem hisz ebben a mítoszban.

A modernizáció azonban ad ehhez egy másik vetületet. A városiasodás vagy a technológiáknak az elterjedtsége hozzáad egy más képet a kultúrák közötti eltérő higiéniához.

Mondjuk az átlagos utcai WC nem egészen azt a lejtőt rajzolja ki, ami nálad felmerült. Ellenkezőleg. Minél keletebbre haladunk, annál kevésbé találkozunk azokkal a köztisztasági szempontokkal, amikkel nyugaton. A vívezetékesdi logika nagyságrenddel erősebb volt az araboknál az ókorban vagy a középkorban.

De ma már ez nincs így.

2013.04.16. 23:01:37

Utolso 'bolcsesseg', aztan megyek aludni: ha fu (marijuana) - fuggo vagy, kerj segitseget egy ezzel foglalkozo szervezettol. Hollandia a legjobb hely erre, mivel ott valamilyen szinten legalis a fogyasztas, biztosan vannak segelyszervezetek akik fuggokkel dolgoznak es nem kell attol felned hogy bevonjak a rendorseget stb. Te tudod hogy alkalmi fogyaszto vagy-e akinek nem okoz problemat a fu, vagy pedig az eleted reszeve valt a dolog es reszben emiatt hozol rossz donteseket. Ha az utobbi, ideje segitseget kerni. Ha az elobbi, akkor bocs, nem szoltam.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.16. 23:26:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Oszmán-török hatás ez, "
Mi a szosz.
Mar felmerult tobbszor is visszateroen, a nok reszerol, hogy ha osszejottek egy Nyugat Europaival az kevesbe tisztalkodot, mint a magyarok.
Hajlok ra hogy elfogadjam az okfejtesedet.

Most arra nem ternek ki hogy mi a velemenyem a magyar nokrol akik minden külföldinek aláfekszenek.
Legyen az Kurd, Francia, Nigger.

Mas.
Posztal bajom nincsen.
Hacsak nem az hogy mintha magyarkent kulonbnek erezne magat lengyeleknel.
Pedig semmi kulonbseg.
Jo, ok jobban birjak a vodkat.
A nok is.

Ha hozaszolt azt nem olvastam es tul faradt vagyok hozza.

Nekem nem nyilt ki a zsebemben a svajci bicska miutan elolvastam a posztot.
Ki tudja, lehet oregszem.

tucano 2013.04.16. 23:31:29

@Saman: Pl. a brazilok szerint kifejezetten bürösek vagyunk. Nem annyira, mint mondjuk a franciák, de akkor is büdösek. Ott az éghajlat miatt a napi 4x, 5x zuhanyzás sem ritka. Sport közben (abszolút kontaktsport) is érdekes, hogy a magyar atléták pl. határozottan erősebb szagú (illatnak nem nevezem) izzadságot produkálnak, míg egy brazil meg nem. Ez emberfüggő is persze, de akkor is zongorázni lehet a különbséget.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 23:33:31

@dirtyfreebird: mi a velemenyem a magyar nokrol akik minden külföldinek aláfekszenek.

ez is HA csak a konyebbik valtozata...

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 23:34:51

@Amarante: ."A disznohus is es igen a meleg miatt tiltott es nem azert mert kulonosebben tisztatalan"

Nem, nem igazán, ez tévhit. Azért, mert a főnök így rendelkezett, benne van a tórában, hogy mit lehet megzabálni és mit nem.

ezt a zsido.com-on találtam:
"Mielőtt tovább vizsgálnánk ezt a kérdést, vegyük szemügyre azt a közkeletű tévhitet, miszerint a kásrut törvényei mindössze valamiféle ősi egészségügyi szabályok. Valószínűleg ebből a hitből ered a fordításokban a "tiszta" és "tisztátalan" kifejezések használata, amelyekkel az ehető, illetve a nem ehető élőlényeket illetik. Aki a Tórát fordításban olvassa, a "tiszta" és "tisztátalan" alatt fizikai tisztaságot, illetve tisztátalanságot érthet, és gondolkodás nélkül a higiénia témakörébe sorolja ezeket a fogalmakat. Tény, hogy a sertéshez, ehhez az általánosan fogyasztott háziállathoz – amelytől a zsidók különösen undorodnak – általában a sárban hentergést, a trichinózis (féregfertőzés) terjesztését társítják, s ez is hozzájárul a tévhit szívósságához. A sertés iránti különleges undor azonban történelmi okokra vezethető vissza: ez volt ugyanis az a nem kóser állat, amelynek elfogyasztására az elnyomók többnyire rá akarták kényszeríteni a zsidókat, akik számára ez a hit megtagadását jelentette. Történelmünk számos alakja szenvedett mártírhalált emiatt. Nem lehet pusztán higiéniai magyarázatot adni a teve, a ló vagy a vadnyúl fogyasztásának tilalmára, hiszen ezeket a világ különböző részeiben ehetőeknek tartják, és semmivel sem piszkosabb állatok, mint a marha vagy a kecske. Sőt, a Tóra megengedi a baromfifélék (csirke stb.) fogyasztását, holott ezek sem sokat adnak a tisztaságra."

(www.zsido.com/konyv/4/760/Zsidonak_lenni/Az_etkezes_torvenyei__a_lelek_eledele_1_2.) Egyébiránt 5Móz14

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 23:57:40

@Gilda66: "égnek állt a hajam a gügyögő náci nagymamáknál :-)"

ne is mondd, azóta se derült ki h szegény mutti mitől lett náci... tiszta ideg vagyok emiatt mert a boltban odajött egy néni és gügyögött a lányomhoz és most fogalmam sincs, hogy náci volt-e. A gügyögés elég ehhez? Ahogy figyeltem nem a Mein Kampfból idézett, hanem aszonta szép a gyerek szeme, de honnan tudhatnám?. Hogy kell vigyázni! :)

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 00:02:57

@montroyal: "botrany volt belole amiert az ujsagiro hibaztatta azt a csajt aki elment ejjel fuvezni elhagyatott folyopartra 2 pasival es a buli vege az lett hogy megeroszakoltak .. persze nem ok de aki a korpa koze keveredik... "

már úgy érted, hogy elment füvezni két pasival és valaki más(ok) megerőszakolták? Hogyhogy nem áldozat? Vagy, mivel füvezett, direkt úgy csinált, hogy megerőszakolják? Baszki ez ugyanaz a baromság, mint a túl kihívó öltözködés, _nyilván_ meg kell erőszakolni mindenkit aki csőtopban közlekedik... jézus fasza miket nem olvasok itt???

montroyal ( CAN qc) 2013.04.17. 02:18:19

@pappito: a ket pasi eroszakolta meg bar a csaj fuves volt es ismerte oket de a buli elfajut 3 idiota drogos vegul szexbe csapott at ,mire a csaj azt mondta megeroszakoltak- igaz bizonyitott eliteltek oket csunya volt.. csak mert az ujsagiro hibaztatta a csajt is ezert kelt ki a media ellene .. azert ez mas mint a kihivo oltozkodes de erdekes normal nokkel akik nem drogoznak ejjel elhagyatott helyeken 2 pasival - nem tortenik ilyen .. csak annyit hogy milyen artalmatlan a fu...

montroyal ( CAN qc) 2013.04.17. 02:22:13

@dirtyfreebird: ugy hogy talan ez altal sikerul hataratkelest csinalni .. ha bejon nem kell alulrol kezdeni..( az az kell de az kellemesebb)

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 02:26:36

ja, akkor félreértettem valamit a szituval kapcsolatban.

Az, hogy a fű ártalmatlan-e arról én nem akarok vitatkozni senkivel, a tudatmódosítók minde egyformák - aki önként fogyasztja őket az nem hivatkozhat rájuk mentő körülményként, ugyanúgy felelősséget kell vállalni a tetteinkért, ha drogosok vagyunk vagy ha alkeszok (vagy mondjuk hatalommániások).
"Megerőszakoltam, de hát be voltam szívva vagy részeg voltam, szóval amúgy rendes gyerek vagyok, csak most így alakult..." hát ez nekem nem kóser.

Mellesleg nekem semmi bajom a fűvel, illetve nincs több bajom vle, mint az alkohollal mondjuk, ez nekem mind egy kategória, a rekreációs drog. 1-2 pohár bort pont annyira tartok károsnak, mint egy jointot (ha egyikkel se vezet az ember) annak ellenére, hogy utóbbi engem egyáltalán nem érdekel.

xJelena 2013.04.17. 02:50:02

Na, annyi ökörséget láttam most itt hirtelenjében, hogy csak nézek.
1. Honnan sikerült ezt a baromságot összeszedni, hogy nem fürdenek északon?
2. @dirtyfreebird:
Magyar nőstény maradjon magyar bika alatt, mi?
Mert valóban van köze bárkinek is ahhoz, hogy ki mikor kivel mit.
3. Nem minden holland füvezik, ez egy hatalmas sztereotípia, attól, hogy valami legális, NEM HASZNÁLJA minden ember.

Ja, és végzettség nélkül egy holland is szar munkát kap Hollandiában.
Mint ahogy Magyarországon se csinálja össze magát a munkaadó egy roppant impresszív "nyócáltalánostól".
Meg alapvetően a magyarországi vendégmunkásoknak sincsen olyan, hű de jó dolga, szóval továbbra se értem, hogy milyen alapon várja el valaki más országoktól, hogy jobban kezeljék a magyar munkavállalókat, mint ahogy Magyarországon kezelik az idejövőket.
Más szemében a szálkát, sajátunkban a gerendát.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.17. 03:12:59

@xJelena: "nyócáltalánostól"
6 elso es 2 masodik.

viszont az 5.-es cigany gyerek nem fél... mert az apja a 8.-ba jar...

tucano 2013.04.17. 04:46:18

@montroyal: "de erdekes normal nokkel akik nem drogoznak ejjel elhagyatott helyeken 2 pasival - nem tortenik ilyen"
de sajnos igen. Az viszont biztos, hogy a tiltás miatt sokkal gyakrabban kerülnek rossz társaságba droghasználók, akár alkalmi, akár rendszeres fogyasztásról van szó.
@xJelena:
"Nem minden holland füvezik, ez egy hatalmas sztereotípia, attól, hogy valami legális, NEM HASZNÁLJA minden ember."
A fűhasználók száma egyáltalán nem függ a legalizálástól, 5-8% gyakorlatilag mindenhol Európában, Hollandiában is. Érdekes módon életkortól jobban függ, mint a tiltástól.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.04.17. 07:21:39

Én Németországba dolgoztam, de ritkán tudtam hazajönni és leszámoltam. Majd 1 évet dolgoztam kint. Egy nagy multinál dolgoztam az egyik raktárukba komissiózóként. Elvileg az egyik legalja munka a németeknél, de nem vészes, inkább monoton egy idő után. Ott inkább az volt a jellemző, hogy a magyarok jöttek a legtöbben. Mikor kimentem én voltam a 2. magyar, mikor hazajöttem, már a fele magyar munkás volt.
Azt azonban elmondanám, hogy ott is a vendégmunkás az vendégmunkás, ami szerintem teljesen természetes. Itt is vannak ukrán vendégmunkások, ők is le vannak nézve. Nem kell felháborodni. Én csak pénzt keresni mentem oda ki, nem pedig kirándulgatni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 08:01:49

@Saman:

Bulgáriában az általános szokás az, hogy családban mindenkinek saját törülközője van a testére, csak a láb- és kéztörülköző közös. Az átlagbolgár meg szokott döbbenni azon, hogy sok nyugati országban a testtörülközővel a lábat is törlik fürdés után.

Ami meg a vécéket illeti, az a röhej, hogy sok idősebb bolgár szerint az angolvécé nem higiénikus, s a törökvécé (a pottyantós) az igazán higiénikus. A magyarázat erre az, hogy míg az angolvécére mindenki ráül, így terjednek a fertőzések, a pottyantósnál nincs kapcsolat az emberek teste között.

twiga 2013.04.17. 08:59:17

@Mirjam2: "Ha 1300-1400 eurot kerestel nettoban Hollandiaban, ahol alacsonyabbak a megelhetesi koltsegek..."
Hollandiaban sem eleg havi netto 1300-1400 euro. Talan egy kis videki dorpje-ban (falu) igen, mert lehet kis hazat € 500 korul berelni, de varosban, es foleg Amsterdamban, ahol egy 50nm-es keco berleti dija € 1000 felett van, nem hiszem... az etel sem olcso, az ettermeket meg ha havi 1400-bol tengodsz, felejtsd is el. Igaz, a torok bufekben mar € 10-bol megebedelhetsz, de az ettermek pl. sokkal dragabban mint pl. Belgiumban.

"London tomve van lengyel stb. bevandorlokkal akik barmilyen munkat elvallalnak minimalberert vagy kevesebbert es tobbed-magukkal laknak egy szobaban stb."
Hollandia detto tomve van lengyel, torok, marokkoi es antilliai/suriname-i bevandorlokkal. (Bar a marokkoiak semmi konkurenciat nem jelentenek munkakereses teren.)

A recepcios munkaval valo probalkozas jo otlet, de miert nem Hollandiaban csinalod ezt?
Sajnos(?) folyekony holland nyelvtudas nelkul felejtsd el...

twiga 2013.04.17. 09:05:36

@Diffeomorfizmus: "[ (...) mar ik begrijp nog niet wat je zegt (...) ] "

nem kotozkodeskepp, de: maar :-)

twiga 2013.04.17. 09:10:05

@Diffeomorfizmus: 2Mondjuk es a Gooi en Vechtstreek-et szerettem ( szvsz Utrecht nem tartozik hozza ) meg a Haarlemet. Na, Haarlem ( meg az omgeving : Driehuis, Heemstede, Aerdenhout, etc ) az tenyleg elit videk.

Utrecht egy kicsit tul nyuzsinek tunt nekem"

Teljesen igazad van. Utrecht egyaltalan nem elit, mivel tulteng torok bevandorlokkal (legalabbis a hollandok szerint). A legelitebb, ahogy te is irtad az a het Gooi es persze Wassenaar.

tanato 2013.04.17. 09:18:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez igaz is a higiéniával,csak a guggolósat idős,beteg mozgássérült emberek vagy terhesanyák nemigen vagy sehogyan sem tudják használni.Másrészt egy két országban ahogy láttam ilyen WC-ket ,általában körbe vannak rakva ürülékkel,mert sokan nem mernek közel guggolni a lyukhoz nehogy beleessenek.Még majd másfél éve egy indiai posztnál már hosszasan beszélgettünk egyébként itt a HÁ-n a guggolós illemhelyekről,sokan hozzászóltak a témához,de akkor még Te nem voltál velünk,vagy voltál csak más néven.

tanato 2013.04.17. 09:27:51

Kis érdekesség,szüleim nagyszüleim mesélték hogy a háború alatt mikor szovjet katonák szállásolták be magukat a házba a wc ülőke mindig sáros volt/rendes vidéki udvari fábol készült WC volt mint mindenkinek akkor vidéken/,nagysokára jöttek rá hogy a szovjet katonák azt is guggolósként használták,mert otthon is guggollóst használtak,nem értették ugyan hogy miért van a lyuk szék magasságába felemelve,de gondolták magukban bolondok ezek a magyarok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 09:36:15

@tanato:

Én sem tudom használni a guggolósat, pedig állítólag nem vagyok sem öreg, sem beteg.

tanato 2013.04.17. 09:48:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ja én sem igazán,bár egy-kétszer kénytelen voltam Romániában meg Olaszországban,mert nem volt más és már nem tudtam tartani.Egy internetes blogon egyszer USA turisták panaszkodtak erre kínai kirándulásuk után,az idősebbjének mind berobbantak a térdízületei utána.

Diffeomorfizmus 2013.04.17. 09:49:57

@Mirjam2:
1. " Hollandiaban alacsonyabb az adoszint, mint M.o-n".

Ez konkretan NEM IGAZ.

P.l. ha 90.000 EUR-t keresel, ennek a holland adoja 39%-41% * fuggoen attol hogy van e partnered ), mig Magyarorszagon 3X% ( asszem 33% ).
Azert nem feltetlenul kell minden negativ propagandanak bedolni, amit a magyar adoszintrol mondanak.

2. "Meg valami eszembe jutott: nem finanszirozna neked a holland munkaugyi hivatal valamilyen kepzest? "

Nem finanszirozna.
Ezt onnan tudom, hogy 2010-ben en is az UVW "ugyfele" voltam. Szo volt arrol, hogy finansziroznak egy C++ tanfolyamot, de ezt visszaszivtak, azzal az indokkal hogy a koltsegvetesuket a kormany megnyirbalta.

3. Egyebkent en nem mennek Londonba ( ami maga a pokol ), hanem megprobalnek NLD-ben valamit szerezni. Vannak ugye a ROC-k, ott lehet szakmat tanulni, beiratkoznek uitzendbureau-ba ( a holland uzb-k nem olyan szar lehuzosak mint a KEuropaiak ), stb. Es mindig azon verik a nyalukat, hogy Westland-ba senki nem megy az uveghazakba spargat szedni - esetleg azzal is megprobalkoznek, bar az qrva szar melo, stb, stb. A spargaszedes kb olyan szar, mint London, ugyhogy tok mindegy ...

Diffeomorfizmus 2013.04.17. 09:56:00

@Mirjam2: "Miutan rabszolgakent kezeltek, karacsony este 10-ig bezartak a gyarba majd kirugtak, nem jelentetted fel oket."

Nem ez volt a hiba.
Az volt a hiba, hogy MAR AZ ELEJEN nem kotott jogvedelmi biztositast ( havi eur 17-ert ). Ilyen esetben csak telefonal az ugyvedi irodanak ( nekem az ARAG volt ), es azok intezkednek. Leveleznek helyetted, fenyegetoznek helyetted, lepeseket tesznek helyetted -p.l. felnyomjak a torvenytelen munkaadot oda, ahol ennek a legnagyobb az eselye-.
Stb.
Nekem evi 200 EUR-t mindenkeppen megert, hogy olyan eszkozom van, amit raereszthetek akar a haziurra, akar a munkaadomra, ha azok nem a szabalyoknak megfeleloen jarnak el, illetve megprobaljak kihasznalni, hogy idegen vagyok.

Diffeomorfizmus 2013.04.17. 10:02:47

@twiga: na ja, wassenaar. ott az ingatlanok megfizethetetlenek.
A gooi es videkeben nem olyan rossz a helyzet.
De a legjobban Noord Holland eszaki resze tetszik.

Leginkabb Haarlem, annak is az eszaki resze. ( Schalkwijkben sok a torok, akik azzal unneplik a ramadamot, hogy megdobaljak a Zuidtangent buszait :) ).
Haarlem eszaki resze ( Delflandplein asszem ) kozel van a tobbszazezres-millios driehuis-beli villakhoz, ugyanakkor megfizetheto kornyek,

Te hol lax NLDben ?

Diffeomorfizmus 2013.04.17. 10:06:15

@twiga:

hehe, en Haarlem eszaki reszeben evekig havi eur 365-eur 420 ig laktam ( sajat studio, nem osztoztam a wc-n, inclusief ).

A haziur ki is akart dobni ( mert ugye ott nem lehet emelni ), de ekkor lett az ARAG beli ugyved a dologba bekapcsolva. A vegen meg az ipse fizetett hogy elmentem/ :D

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 10:31:21

@pappito: Hát ezzel nekem is vannak azóta problémáim, mióta olvastam :-)
Az én gyerekeimhez sok nagyi beszél (bár már nem gügyögnek, mert nagyok), de figyelem, hogy melyik lehet náci ...:-)
Igaz franciául teszik, így talán kevesebb az esélye, de azért itt is van aki németül szól hozzájuk.
Tényleg vigyázni kell ezzel, sajnálom hogy nem írta meg a hölgy, hogy mi vezette erre a következtetésre :-)

2013.04.17. 10:53:28

@Diffeomorfizmus: Roviden: a posztolo nem 90 ezer eurot keresett evente, tehat az o adoszintje nem hiszem hogy magasabb volt mint Mo.on lett volna; nem C++ tanfolyamra van szuksege egy jobb allas megszerzesehez, hanem pl. holland tanfolyamra amit nagyon is lehet hogy finansziroznak (itt Angliaban sem finansziroznak C++ tanfolyamot, de pl. bolti elado kepzest igen); London nekem az otthonom, ha neked pokol az a te dolgod, de objektiven nem mindenkinek valo es raktaroskent tenyleg felesleges itt dolgozni minimalberert, mikor a legkisebb szoba berleti dija 400 fontnal kezdodik.

2013.04.17. 10:56:41

@Diffeomorfizmus: 'havi eur 365-eur 420 ig laktam ( sajat studio'

Pont ezt probalom uzenni a posztolonak, hogy itt - foleg Londonban - szobat sem fog tudni berelni ennyi penzert, a fizese meg valoszinuleg alacsonyabb lesz mint Hollandiaban volt.

2013.04.17. 11:03:59

@twiga: Londonban nem egy 50nm-es lakas berleti dija van 1000 euro felett, hanem egy pici studio-lakase. Azt javasoltam a posztolonak hogy fejlessze a holland-tudasat es ugy probalkozzon Hollandiaban recepcioskent; mivel nem elt angol nyelvteruleten, szerintem az angolja sem annyira folyekony ill. nincs olyan szokincse ami recepcios munkahoz kell, azt itt is, ott is fejleszteni kene es legalabb tobb tapasztalata van mar Hollandiaban, ahol a megelhetesi koltsegek mindenkeppen alacsonyabbak mint Anglia nagy reszen. A bevandorlokat pedig azert emlitettem, mert a posztolo ugy allitotta be: Hollandia tele van bevandorlokkal, igy jobbak lesznek az eselyei Londonban - hat ha olyan helyet keres ahol kevesebb a bevandorlo mint Hollandiaban, akkor nem ez az a hely.

2013.04.17. 11:07:54

@Diffeomorfizmus: Szerintem nem az volt a hiba hogy nem volt jogi biztositasa, hanem hogy nem allt ki magaert. Persze jogi biztositas is kellett volna, de ha engem bezar a munkaadom az epuletbe, en minden biztositas nelkul is siman feljelentettem volna, sot meg a rendorseget is kihivtam volna azonnal.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.17. 11:09:45

Posztoló, szeretlek! Kissé más metodikai rendszerre épül életvezetése, de ezért ne bántsátok. A vegyes ékezethasználatért viszont pinakorbács.

twiga 2013.04.17. 11:23:15

@Diffeomorfizmus: Te hol lax NLDben ?

laktunk (mar csak vizitalunk :-)): AMS, anyosek Enschede, egyetemi baratok Voorburg, Wassennar es nehany AMS, es 1 rokon Hilversum. Egesz jol lefedjuk a terepet :-)

twiga 2013.04.17. 11:30:39

@Diffeomorfizmus: "en Haarlem eszaki reszeben evekig havi eur 365-eur 420 ig laktam "

Mikor? :-) Mi havi € 1240 +70 kozos koltsegert bereltunk Ams-ban egy masfel szobas lakast. Igaz, hogy a Bijlmer kornyeken (Zuidoost) ezert talan egy 3 szobas keco is kijon :-) de igy sem Ams Zuid-ben laktunk, ahol ezert az osszegert talan csak egy felszobast lehet berelni.

@Mirjam2: Londonban vannak ismerosok es nem egyszer voltam, igy tudom, hogy az arak magasabbak, csak azt akartam irni, hogy ha valaki azt hiszi, hogy NLD-ben havi € 1400-bol ugy el, mint otthon, hat akkor nagyon teved ;-) Franciao-ban az atlagfizuk alacsonyabbak, igy ott ez a kerest meg el is fogadhato...

Diffeomorfizmus 2013.04.17. 12:10:41

@Mirjam2: Hi,
1. az en peldam az UVW-vel meg a C++l csak azt mutatja, hogy az UVW nem fizet mar tanfolyamot a munkanelkulieknek.
2. Londonban sok az ember. Sajnos annyira viszolygok tole, hogy az ott elerheto dupla ( vagy megtobb ) fizetes miatt sem mennek oda. Olyan vagyok ezzel mint a macska : erzem a penz szagat, de a forro kasat nem szeretem.
3. Persze, hogy feljelentem a munkaadomat, de a rendorsegi ugy semmit sem er. Az er valamit, ha penzhez jutok. Ehhez viszont pereskedni kell. Ahhoz ugyved, az ugyvedhez meg jogi biztositas.

Szvsz. ha perel, siman kivaghat 15 KEUR-t : mert nem volt vele gond ( hiszen focsovezeto volt 3 evig ), a munkaado meg rosszhiszemu volt, nem tartotta be a szabalyokat es a szemelyi szabadsagaban is korlatozta.

@twiga: ehehe, enschede ( = pluskut, ahogy a hollandok nevezik )
En Haarlemben laktam, de mar nem vagyok NLD-ben ( de elotte a holland papirosokat kivaltottam, biztos ami biztos alapon )

2005ban bereltem, zolderstudio volt, 25 m2, raadasul voltak vele egyeb gondok is. Nem volt kulon gaz es villanyora es gondolom a pontrendszer alapjan ennyit kerhetett csak erte a ven uzsoras. Persze, hogy ki akart rugni, mert fel akarta a lyukat ujitani, hogy tobbet kerhessen.

AMS-ben hol ? Mondjuk a Zuidas a legjobb ( OudZuid meg A'veen ). A Westerparknak meg a Bos && Lommernek meg a kornyeket is kerulni kell mert sok a devians torok, akik idonkent rendorautokat gyujtanak fel. Ditto Diemen.

A Bijlmer-nel nincs sok torok ?

Politikailag inkorrekt eszkimó 2013.04.17. 12:27:22

Milyen lehetosegei vannak olyan valakinek, aki a hollandot / flamandot egyaltalan nem beszeli, de az angolt majdnem anyanyelvi szinten beszeli?

Amugy en dolgoztam hollandokkal es nagyon jok a tapasztalataim. Kedvesek es baratsagosak voltak.

2013.04.17. 13:24:55

@twiga: Igy mar ertem. Nem gondoltam hogy 1400 euro kiemelkedo kereset Hollandiaban, csak arra akartam figyelmeztetni a posztolot, hogy Angliaban raktarosi munkaval valoszinu ennyit sem fog keresni, az arak pedig - ahogy te is mondod - magasabbak.

kacce 2013.04.17. 17:01:19

@Diffeomorfizmus: Laktunk 2 évig Bos en Lommerben, egyáltalán nem volt vészes. Éjjel is simán hazamehettem egyedül. A Bijlmer Aréna környéke viszont valóban gázos, Amsterdam Zuidoost részébe csak a bátrabbak költözzenek.

NemNick 2013.04.17. 17:43:22

@seggwatta: Látom, tényleg sok időd van :))) Nem kell minden kesztyűt felvenni. A kommentelők nagy részének te csak egy elvont fogalom vagy, csak egy apropó, hogy elmondhassák a tutit.

Jó ezt észben tartani. Nem nagyképűség, ha nagyon komolyan megválogatod, kivel állsz szóba. Olyannal, akivel - eddigi munkássága alapján tudsz tájékozódni - jó eséllyel _vitázni_ tudsz (vagy beszélgetni, de ezt már nem is írom, mert sokszor az az érzésem, ezeken a fórumokon ez akadémiai jellegű a fölvetés :))).
Más kérdés, hogy az, aki ilyen, jó eséllyel nem sértegetéssel indít :)))

Vitatkozásba azonban ne menj bele. A szájkarate inverz sport - nem egészségesebb, hanem betegebb leszel tőle.

(A biofüvön én is jót röhögtem, amúgy ;) )

Peace!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.18. 06:03:16

Ja és még ez mindenképp kikívánkozik: a poszt címadása végtelenül demagóg. Nem egy bulvárújságban vagyunk. Tudom, erre szoktátok mondani, hogy kell a kattintásszám. De akkor se. Csak nem kellene elhajolni mindenféle kényszerítettnek mondott irányokba.
@NemNick: hát azon valahogy nem tudtam röhögni. A többivel egyetértek. Nem a szokott módon van összerakva a csaj, az arányok másképpen léteznek benne, mint akit bárhova is be tudnának első blikkre sorolni, ezért megzavarodott a nép. 1 szó az itt nyújtott kollektív teljesítményre: gyalázatos.
:)

cougarcat 2013.04.19. 03:28:03

Én azt ajánlanám a poszt irójának hogy se "gombákat", se amfetamint ne használjon. A marijuana az egy dolog - nem vagyok hive mert egyértelmüen butitja az embereket és a tüdőre kimondottan káros, de azt is tudom hogy sokan használják nyugtató helyett és segit nekik. A serkentő amfetamin kimondottan veszélyes orvosi felügyelet nélkül, teljesen mindegy hogy "természetes"-e vagy sem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása