oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 16. 06:52,  Összeomlottam és csak sírtam 320 komment

2013. április 16. 06:52 Határátkelő

Összeomlottam és csak sírtam

Talán emlékeztek még Kata kalandjaira, melyek legutóbb Csehországban, meglehetősen kalandos körülmények között szakadtak félbe (aki nem emlékezne, itt pótolhatja). Ma folytatódik a sztori, eljutunk Hollandiába és kiderül, hogy ott sem minden fenékig tejfel, sőt...

Hollandia, Beverwijk.jpg

„Hollandia 15 éves korom óta nagy álmom volt! Ami nem kis dolog, ugyanis most 28 éves vagyok. :)

Valójában Csehországból indultam el egy cégközvetítő irodán keresztül. A kis iroda Olomoucban volt, de ugyanez megtalálható Szlovákiában, Magyarországon és Lengyelországban is. Tehát ez egy olyan kelet-közép európai cégközvetítő, bár találkoztam már görögökkel, oroszokkal, spanyolokkal, litvánokkal is. Persze a többségük lengyel,cseh és szlovák munkavállaló. A cég nagyon gyors munkát kínált szállással, transzporttal, ingyen. Nem csoda, hogy rákaptam...

Tulajdonképpen csak egy címet kaptam interneten keresztül egy ismerősömtől, aki kiházasodott és már kint élt jó pár éve. Tehát vettem a bátorságot és küldtem egy e-mailt. Nem kellett sokat várnom, azonnal jelentkeztek és meg is invitáltak egy interjúra.

Két nagyon kedves és segítőkész hölgy várt rám a cégnél. Mindenben igazán nagyon segítőkészek voltak, később megtudtam miért is, a cég a mi fizetésünkből gyűjtött nekik évi 2 vakációra Európa körül. Ezért én is elkedveskednék...

A vizsga

A felvételi vizsga tulajdonképpen nagyon egyszerű tesztekből állt, egy pszichológiai és egy nyelvi teszt volt. Az előbbire külön kitérnék. Ami elsőre felhívta a figyelmem, az a kérdés volt, hogy hányszor fürdesz hetente?! Na itt már kicsit meginogtam, mert csak kéthetente fürdök. (Csak viccelek természetesen.) De felvillant bennem a gyanú: vajon kinek csinálják ezeket a teszteket?! A többi normális kérdésnek volt tekinthető.

A nyelvtesztet 3 nyelven lehetett letenni: angol, német, holland. Én akkor alapból az angolt választottam, németül nem tudok túl sokat, csak értem, hogy mit beszélnek. Természetesen ezenkívül szükségem volt még egy papírra, ami igazolja, hogy nem vagyok büntetett előéletű. De ezt csak Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban kérik, másutt nem, ami eléggé fura, de ezt is csak később tudtam meg.

Szóval készen voltak a tesztek 5/5 átlaggal végeztem. Erre a hölgy megkérdezte nagyon kedvesen: és mikor szeretne indulni hölgyem? Én pedig mint a nyíl rávágtam: Holnap! Erre mintha mi sem történt volna, a hölgy azonnal írta a papírokat, én pedig elmagyaráztam, hogy csak vicceltem, kb. 2 hét múlva tudnék indulni. Mindketten nagyon nevettünk, de azért elég sokkos válasz volt, nemdebár?

Ezek után megállapodtunk, hogy emailben intézzük el a szerződést, mivel leutazni nem volt olyan egyszerű. Minden nagyon simán ment. Igazán az ő részükről nincs okom panaszra. A közvetítő a Hollandiába jutást is próbálja megkönnyíteni, privát transzportokat indít minden héten (legalábbis akkor minden héten indított), busztársaságokkal van kapcsolatuk, de ezt nem muszáj kihasználni, lényeg, hogy az adott dátumra odaérj.

Én a közvetítő által felajánlott transzportot választottam, mert kényelmesebb, 110 euróért, ami elég sok.

Szóval szerződésem rendben volt, elkezdhettem készülődni az útra. Jött a búcsú ideje, a mindent hátrahagyni, ami eddig volt. De „én eldobáltam mindenemet, hogy szabadabb, gyorsabb, könnyebb legyek".

Az indulás és érkezés

A kisbusz este 10-kor indult, egyedül álltam Pilsen nagy vasútállomása előtt, azóta utoljára. Végül is megérkezett a busz, beszálltam, igencsak szűkös volt a hely, sok magas fiú és férfi társaságában utaztam. Az út 10-12 órát tartott, ami elég sok.

Megérkeztünk a toborzóhelyre, Labruschba, Németországba, egy nagy, munkásszállóvá alakított laktanyába. Ez már magában elég fura volt, de kora ősz volt, és nem igazán tűnt lehangolónak, bár télen nagyon egy ocsmány hely.

Végül is mindenki megérkezett, akinek kellett, kb. ötvenen voltunk egy nagy teremben, amikor beszóltak, hogy lehet jönni, levetítenek kisfilmeket, biztonság, stb. Ami ezután jött, az nagyon megdöbbentett. Tesztet kellett írni a látottakból!!! Az ember kimegy és ott akkor még egy teszt. Ez olyan fura dolog, de persze lehet csak számomra.

Persze a tesztet írató lengyel bácsi segített, súgott. Ezek után jött a munkaruhák és cipők kiosztása. Ez gyorsan lezajlott, ekkor lehetett kb. reggel 9 óra. Ezek után mindenkinek meg kellett várni egy bizonyos sofőrt, aki elvitte a munkásparkba, ahová be volt írva, vagy jelölve egy nagy térképen és táblán.

Nekem elvileg Goudára kellett volna kerülnöm, de valami hiba csúszott a számításba és Wijk aan Zee-ra küldtek. Azt mondták a már tapasztalt emberek, minél északabbra jutsz Hollandiában, annál szebb és jobb és blabla.

Szóval én szerencsésen az utolsó csoportba kerültem, este indulhattam útnak. Rengeteg dugó volt az utakon, és másokkal együtt mentem, tehát másokat is szét kellett dobálni, és hát mivel én voltam a legészakabbi felén, én lettem az utolsó.

Akkor már majdnem 2 napja nem aludtam. De a buszban szerencsére volt egy nagyon kedves cseh fiú, vele iszogattunk házit, ami nagyon sokat segített. Isten áldja a jó szívét! Végül 23:30pm körül megérkeztem a célhoz. Egy hotel volt. Megmutatták a szobám. Sokk. Két idős lengyel nővel egy emeletes ágyon kb. 10x15m. Ott nem bírtam tovább, összeomlottam és csak sírtam és sírtam. A boldogságtól, mert ITT VAGYOK! és a szomorúságtól, hogy hol a pi##ban vagyok?

A hétköznapok

Nos, szerintem annyit mindenkinek tudnia kell a hollandokról, a holland munkaviszonyról, hogy mindenkinek szüksége van SOFIra avagy burger service nummerra. Ezt is a közvetítő intézi, meg kell várni, néha 2-3 hét, néha hónap...

A közvetítő addig nem fizet teljes előleget (ami 30 euró minden ledolgozott nap után), hanem csak 10 eurót. Nekem ez kb. 3 hétig tartott, de azt hiszem Den Haagban ezt el lehet intézni 1-2 óra alatt. Ezek után minden ember köteles 3 hónap ottlét után magát beregisztrálni a városházán, de ezt a közvetítő még csak meg sem említi, nem hogy bejelentene.

A betegbiztosító dolog nagyon tetszik, ugyanis ha nem használod ki, akkor bizonyos százalékát visszatérítik, ami nagyon jó dolog, és úgy gondolom ez a normális.

Különben a hétköznapok munkával telnek reggeltől estig, amit nagyon nehéz volt megszoknom. A cégemnél sokszor akár 15-16 órát is dolgoztunk, köszönet nélkül. A munkahelyem egy órára volt a szállástól, de volt, hogy a dugók miatt akár 6 órát is utaztam oda-vissza. Brrr... igazán remek, mint valami ostoba állat.

Csak jöttek a lengyelek, csak jöttek

Raktármunkát csináltam, logisztika, munkásként kezdtem másfél évig, majd mint teamleader folytattam a munkát még egyszer annyi ideig. A cég (nem a közvetítő) főnöksége felfuvalkodott pukkancsokból állt, akik még csak annyit sem bírtak megkülönböztetni 3 év után, hogy ki a lengyel, és ki a magyar. Többségében lengyelek dolgoztak ott, ami nem volt éppen előny. Azt hiszem, 8 lengyel, 2 cseh, 1 szlovák és én.

Mindenkivel napi szinten tartottuk a kontaktust. Az elején még jó volt, még barátságosak voltak a holland munkások. Igaz, hogy szinte mindent mi csináltunk helyettük, de béke volt és egyenlőség. Ám az idők változtak, a cég nőttön nőtt és több emberre volt szükségük.

Csak jöttek a lengyelek, csak jöttek, néha pár cseh és szlovák, néha-néha egy magyar. Amikor már 50 emberre kellett ügyelnem, kezdtem kicsit megelégelni. Nem azért, mert sok volt a feladat, hanem mert a főnökség úgy bánt mindenkivel, mint egy darab sz....al.

Nem tudom miért, pedig igazán mindent megtettünk, zokszó nélkül. De tavaly karácsony napján (24.-e náluk még nem ünnep, tehát még nagyban dolgoznak, igaz, ők csak 4-ig – 5-ig), a nagyfőnök elrontott valamit a megrendelésekben és este hatkor, amikor mindenki indult volna haza, beszóltak, hogy tízig kell maradni.

Mi mondtuk nekik, felejtsétek el, Karácsony van. Bezárták a kaput és nem engedtek ki. Záporoztak a telefonok a közvetítő menedzsereitől, ha elmentek, el vagytok bocsátva és ilyen dolgok. Nem akarok neveket említeni, de ez egy nagyon nagy nevű holland cég raktára volt, ami az egyik vezető logisztikai céghez tartozott. Tehát csupa nagy nevek. És mégis...

Végül véget ért a karrierem, de nem önszántamból, kirúgtak, lehazugoztak, megalázva 2,5 év kemény güri után, mintha csak egy napja dolgoznék a cégnek. Ilyen is van, életemben először veszítettem el az állásom. Most már másfél hónapja munkanélküliként tengődöm, életemben szintén először. Munkát még nem kerestem, 1 ledolgozott év után 3 hónapig jogom van a segélyre, tehát kihasználom, utána pedig Londonba készülök.

De nem szabad, hogy bárkit is befolyásoljon, ez csak az én történetem...

A hétvégék

Igen, a hétvége, amire mindenki vár!!!! Az utóbbi időben azt vettem észre, a hollandok már csak pénteken buliznak. Talán ez is egy trükk kitérni a keletközép-európaiak elől. Bocsássátok meg, ha hideg vagy negatív hangnemet használok, de itt, ahol én élek, sokszor magam sem tudom, hol vagyok - Varsóban vagy Beverwijkban?! Szóval megértem őket, de azért nem kell egy kalap alá venni mindenkit.

Erre van is egy frappáns sztorim. Egy (nagyon jóképű) barátommal kimentünk szórakozni. Ő nem tudott hollandul, én már makogtam, egymás között persze magyarul beszéltünk. Jöttek a lányok, a fiúk, flört felsőfokon, amíg meg nem kérdezték, hol dolgozunk. Elmondtuk. Sarkon fordultak minden szó nélkül és még valami csúnyát is mondtak. Azóta nem engedtek be minket oda, pedig jó hely volt. Szóval az én elméletem: ha nem vagy nagyobb városban, inkább meg se szólalj.

Persze az én elméletem túlzás. Szívesen mondanám, hogy nem érdekel senki véleménye, de nem így van. Én a hazám szóvivője vagyok, rólam ítélnek, tehát a lehető legjobbat kell magamból kihozni.

Szóval a hétvége szigorúan a szórakozásé,bár nem mindenhol. Rengeteg lehetőség van, hiszen Hollandia kultúrája nagyon magas szintű, köszönhetően a magas adónak. Tavasztól őszig fesztiválok sora, ősztől tavaszig koncertek minden mennyiségben.

Amszterdamban ott van a magyar nagyterem, a Dumaszínház, kocsmát még magyart nem láttam, pedig van szinte minden nemzetiségű. Aki esetleg tudna valamiről,az szólhatna. 

Coffe shops, smart shops

Megígértem, erre is szánok pár szót. Nos, Hollandiában privát helyeken még mindig legális a marihuána fogyasztása.Tehát semmiképpen nem az utcán!!! Lehet kapni minden fajtát, bár általában agyon lámpázott és szubsztrátozott növények ezek, szerény belátásom szerint.

Én még mindig a kinti napsütötte növény híve vagyok. Árban 8 eurótól egészen 20-ig is mehet grammja. Maximum 5 gramm az egyszeri vétel. Az utóbbi hónapokban pár provinciában már korlátozzák az árusítását, ún. wiedpass szükséges, ami annyit jelent, be kell menned a városházára és regisztrálnod magad mint fűhasználó.

Ami szerintem nem nagyon szép dolog + ezek után elindul a feketepiac, mert hát ki akarná magát beíratni... és milyen ötlet ez a híres szabadságharcos hollandoktól? Akik még azért is rinyálnak, mert van személyijük.

Különben ezt az új jogszabályt ki akarják terjeszteni Hollandia egész területére, de nem tudom, hogy sikerül-e. Amszterdam polgámestere nem igazán rajong az ötletért, és igaza van - rengeteg pénz veszne el.

A smart shopban gombákat, természetes amfetamint és mihasonlót kapni. Persze ebben semmi szintetika, csak a természet. Hát nem tudom, nekem egyik sem tetszett, ízlett.

A robogók, biciklik és motoros nagyik hazája

Hollandia egy csodálatos ország. Annyi kultúra, nemzetiség, vélemény és meggyőződés keveréke. Igen, az álmom, a tenger mellett... de mégis...

Azt hiszem, hogy Hollandia elég kicsi ahhoz, hogy már teli legyen. Már nem fogad be új arcokat, már nem mosolyog rád annyira, bár a halvány pír még mindig ott van orcáján. Őszintén szólva mást hittem, azt hittem ez egy multikulturális ország. És végül is az... számomra mégis úgy tűnik, itt már a tücsök is csak a hollandnak muzsikál."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr745228844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SilentDreams 2013.04.16. 16:54:06

@Amarante: Persze, van benne valami, de ha tényleg akarja, akkor még idöben legyözhetö (csökkenthetö) a szeleburdiság is. Ha belegondol, hogy ezt az életet akarja-e folytani vagy megpróbál ebböl kitörni és jobb életet teremteni magának, akkor még nincs veszve semmi.

Kitörni innen (azonkívül, hogy egy milliárdos feleségül veszi) folyamatos tanulással, képzéssel lehetne, amivel egy kitüzött cél (adott képesités megszerzése) elérhetövé válik, és a jövöben könnyebben találhat jobb megélhetést biztosító állást.
A cukrász képesítéssel is lehetne kezdeni valamit, már ha lenne ilyenirányú célja...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.16. 16:59:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"marad Hollandiában és drogozik."

lehet, hogy nem véletlenül legális....hogy el tudják viselni valahogy

Diffeomorfizmus 2013.04.16. 17:03:13

@AnnaUtrecht:

Bocs, azt hittem, te tudsz.

En tudtam nemetul, amikor kimentem. Erre az alapra konnyu volt. Osszesen 12 evet eltem ott, a 6-k ev utan kezdtem el tanulni, a 7-k ev utan a munkahelyen a " kommunikaciofejlesztes" temakorebe tartozott hogy hollandul kellett a fonokkel beszelni es levelezni. Az allampolgari vizsgara kicsit kicsiszoltam a dolgokat, aztam amikor 10 ev utan kirugtak, az interjuk hollandul voltak. Az igazi nagy ugras Daniaban volt (!!) ugyanis vlsz vissza kell mennem NLD-be, ha valahol fonok akarok lenni ( mert azt a nyelvet beszelem a legjobban es a hollandok is elfogadnak valamennyire hollandnak ), ugyhogy az utobbi 2 evben 3-4 holland nyelvu konyvet olvastam, heti 5-6 orat olvasok holland ujsagot, es a dan tanfolaymon minden dan szonak az NL megfelelojet irom ki.

Most kezdek a finomsagokra koncentralni ( melyik szorend a 'hollandosabb", stb ), csak hogy el ne felejtsem a dolgokat.
A szomszedom meg flamand ( neki a helyes NL kiejtest tanitom :D :D :D )

[ (...) mar ik begrijp nog niet wat je zegt (...) ]

tomfree 2013.04.16. 17:06:37

@seggwatta: nézd, azért nem mindenki ítél el, de a rengeteg -szerintem kéretlen- életvezetési tanácsra nem biztos, hogy szükséged van. Na ezért nem írnék soha bejegyzést magamról ide, mert a hozzászólás ingyen van, ráérő okoskodó és/vagy rosszindulatú emberből meg úgy látom elég sok jutott ide is.
Ettől függetlenül sok szerencsét Londonban!

Amarante 2013.04.16. 17:17:45

@SilentDreams: Mindent lehet,ez igaz.Csak tudod,egy ilyen jellegu poszttal ezen a blogon sok negativ kommentet fog kapni,mert itt-az ugyeletes trollokon kivul-kemenyen kuzdo,dolgozo emberek vannak tobbsegben,akik egy jobb elet remenyeben vallaljak a kulfoldi eletet.Sokan csaladosok,sokan csak tervezik es igy kilog egy olyan poszt,ahol egy egesz fejazetben ecseteli a drogok mibenletet,kesobb kommentben eleg udvariatlanul ir es ujra azt ecseteli,hogy miert szereti jobban a biofuvet....Aztan csak a pozitiv kommentekre irogat,mert jaj de irigy a tobbi...Ezt a legnagyobb joindulattal is tobbnek hivnam,mint szeleburdi:):):)
Engem nem zavar a fuvezese,elvegre mindenkinek joga van az elete vargabetuihez.Csak eppen tartalma nincs a posztnak sok.Mert az nem er,hogy mindenki gonosz es rossz velem,holott en maga vagyok a tokely!:):)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 17:21:34

@SilentDreams: legyözhetö (csökkenthetö) a szeleburdiság is. Ha belegondol, hogy ezt az életet akarja-e folytani vagy

28 évesen? azert ebben a korban talalunk tanult kepzett embereket celokkal.. felelos csaladanyakat stb ... marad a milliardos ferj.. de azokbol keves jar kocsmakba es a raktarakba minimal ber alatti vendegmunkasok kozé..

2013.04.16. 17:25:14

@Amarante: ha a biofuvet behelyettesited mondjuk egy uveg ausztral shirazzal, ugy mar ok?
Nem csak a pozitiv kommentekre irogatott, ha megnezed fent.
A posztolo nem egy csiszolt ember, dehat ezt mar az elso posztnal is tudtuk es fel is vallalta. A valaszai magukert beszelnek, felesleges minositeni. A posztot az elozohez kepest jobban megirta, vagyis fejlodokepes a holgy.

tomfree 2013.04.16. 17:28:09

@Amarante: "kesobb kommentben eleg udvariatlanul ir "
Nem tudom te mit írnál a helyében, amikor például szexuális munkára küldi egy fax Amszterdamba arabokhoz egy hozzászólásban fentebb. Ennyi osztást kevés történet szerzője kapott itt eddig, azért ebbe is gondolj bele.

Amarante 2013.04.16. 17:32:02

@charlieharper: Mondtam,hogy nem itelkezem folotte a fu miatt.a hibat ott kovette el,hogy egy fejezettel tobbet irt a kelletenel:):)De azert aki otthon a Duna perton ultet egy ket novenyket es ilyesmikrol irdogal...ennek semmi koze az iskolazottsaghoz.Meg a koraval sem vedekezhet,hiszen nem 18.Igazad van eleinte nem csak a negativ kommentekre irt,na de milyen hangnemben???Ugyan mar,miert akkora baj az,ha sokan nem dijazzak meg a fuvezest sem???Ugyan olyan ez,mint az alkoholizmus:barmi megteszi oknak,de az igazsag az,hogy azert isznak,mert szeretik.Ha nem szeretnek,rosszul lennenek az izetol nem innanak es nem szivnanak.nincs itt mit szepitgetni.Es hadd legyen jogom feltetelezni,hogy nem havi egy szalat sziv es nem csak fuvet...mert ezt is o sejtette velunk.

Amarante 2013.04.16. 17:34:57

@tomfree: az meredek volt,persze,de azert nezd mar meg ki irta....Neki ennyire futja,nem kell figyelembe venni:):)En pont arra gondoltam,amikor tok joindulatu kommentekre valaszolt udvariatlanul.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 17:35:27

@Amarante:

Önmagában nem a kereszténység agresszív, hanem az emberek.

Amarante 2013.04.16. 17:37:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezert mondam azt,hogy a keresztenyseg neveben.Az iszlamban sem a vallas a gond,hanem az,hogy agressziv emberek a vallast a celjaikra hasznaljak

2013.04.16. 17:41:33

@Amarante: seggwata egy orias celtablaval jarkalt a homlokan mar az elozo posztnal is. Ott ennel joval tobbet kapott, egyenes bullseye-t. Az elozo posztja utan nem csodalkozom, hogy minden kommentre ugrik. A stilusa olyan, amilyen. Nem volt francia nevelono, nem vitas.

Nekem 2 dolog tetszik benne, (i) megirja a pisztot az elozo utan es idejon setalo celtablanak (ii) nem a mamma szoknyajat fogva eszi a cannolit 28 evesen(mondhattam volna rantotthust is) mint kortarsai az olaszoknal, onallo eletet el.

Amarante 2013.04.16. 17:46:24

@charlieharper: Van igazad,de akkor meg semerre nem fejlodott vagy szeret szenvedni,ha ezt igy bevallalta:):)

tomfree 2013.04.16. 17:52:54

@Amarante: tudod mennyi 28 év körüli diplomást ismerek, aki eltartatja magát valakivel határon innen és túl? Ez a lány legalább magát tartja el, xar melóval, de nem húz le mást, van tartása ez tetszik nekem igazán ebben az írásban. Még ide is jön a kommentelők közé, ami már szinte önsanyargatással ér fel néha.

Amarante 2013.04.16. 17:57:40

@tomfree: Tudod,hogy a fiam eppen vele egyidos?Felesege,gyereke van,kemenyen dolgozoik.es hozza meg sokan masok,sokkal fiatalabbak.Mindentol fuggetlenul nem erzek ellenallhatatlan ingerenciat,hogy agyba-fobe dicserjem,mert ez az eletstilus nekem nem jon be es kesz.De talan ha figyelne a kritikakra valamit leszurhetne belole,mert maskepp londonban is kiderul,hogy minden es mindenki szar es csak o a kiralylany.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 17:59:15

@tomfree: igaz nem tartatja el magat .. de az ilyen lanyokat ( nem o mert nem ismerem) milyen konnyu megkozeliteni es becserkeszni egy kis fuvel.. es ha egyutt szivjatok még jo fejnek is fog tartani .. de ha nincs anyagod eselyed sincs..

tomfree 2013.04.16. 18:05:03

@Amarante: nem kell dicsérni, de a lekezelő ("királylány") életvezetési tanácsokra sem hiszem hogy nagyon kíváncsi. Neked van egy elképzelésed az életről, neki is, a kettő nem egyezik ennyi, ezért még nem kell savazni őt.

SilentDreams 2013.04.16. 18:05:43

@tomfree: Az, hogy nem tartatja el magát, szerintem is pozitív. Ez valóban jó meglátás.

Ha felülemelkedem a reagálasai stílusán, akkor a legnagyobb problémát valahol ott látom, amit az utolsó mondatban is leírt:

".. számomra mégis úgy tűnik, itt már a tücsök is csak a hollandnak muzsikál."

Nem, nem csak a hollandnak (Németországban nem csak a németnek, Angliában nem csak az angolnak, stb...) mehet jól a sora egy adott országban, hanem általános esetben annak, aki felméri, hogy milyen szakmákkal lehet tisztességesen megélni, eldönti magában, hogy ezeken belül neki melyek a szimpatikusak és melyek elérésére van reális esélye (tehetség, képességek, pénz, stb. alapján), majd minden erejével azon van, hogy ezt el is érje (kitartás!!!). Ez általában meghozza a gyümölcsét, még ha nem is azonnal.

Tehát egy "normális" országban a képzettség/tudás határozza meg, hogy ki mit érhet el, nem pedig az, hogy adott személy eredetileg az adott országból való-e. Erre a posztoló sajnos még nem jött rá, és ha nem tör ki ebböl az éljünk a mának viagból, akkor ennek igazságát nem is fogja sajnos tapasztalni.

napvadászlány 2013.04.16. 18:06:16

Abban egyébként igaza van csárlinak, h. a cseh posztja után ezt sokkal jobban megírta. Persze, nyilván mindenki úgy él, ahogy akar - meg ahogy tud, nem a bulizással meg a füvezéssel van gond, (már ha ez egyáltalán gond...), meg fiatal is 28 évesen..de azért annyira már nem, h. az embernek ne legyen 1-2 elérendő célja, amiről nem ír (persze az ő posztja, arról értekezik benne, amiről akar)

Amarante 2013.04.16. 18:11:54

@tomfree: Meg fogadatlan prokatorokra,baletmuveszekre es klarinetosokra sem.Egy szoval sem tanacsoltam neki semmit,de a posztrol es rola is hadd legyen mar sajat velemenyem.most is fenntartom,hogy ez nem igazabol ide valo. es hogy hosszabb lett a kelletenel.na ebben mi a bantas.a kiralylanyt meg helyettesithetyjuk helikopterrel,mert ez csak egy mondas es nem utalas volt.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 18:11:57

@Amarante: Hát csak magamra lehetek mérges, hogy felbosszantanak ezek az emberek...
A poszt olvasásánál nem voltak ekkora ellenérzéseim, de a kommentjei kiverték a biztosítékot nálam.
Egyébként sem értem, ha valaki nem tud ellenérvet felhozni, akkor miért gondolja, hogy káromkodással felül kerekedhet a másikon :-)

tomfree 2013.04.16. 18:13:45

@Amarante: Ügyes a fiad, gratulálok neki. Ettől függetlenül lehet tanácsot adni kicsit alacsonyabb lóról ülve is ("csak ő a királylány"), már ha ítélkezel fölötte vagy életvezetési tanácsokkal látod el. Nem kell dicsérgetned, neked van egy elképzelésed az életről, neki is, a kettő nem egyezik és ennyi, ezért még nem kell savazni szerintem.
@montroyal: ez egy rosszindulatú általánosítás, amit írtál ("az ilyen lányok"), semmi több. Nem tudom, hogy milyen szokások vannak az általad említett füves körökben, az nem az én világom.

2013.04.16. 18:15:49

@napvadászlány: irta, hogy recepcios akar lenni meg a nyelvekkel foglalkozni. Hotel recepcios mondjuk? Akkor nyelvet is hasznalhat es recepcios is lehet. Remeljuk meg csiszolodik a stilusa, ha tenyleg recepcios lesz.

Amarante 2013.04.16. 18:16:44

@Gilda66: Mert igy egyszerubb.Itt meg mindjart en leszek a mumus:):)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 18:20:37

@Amarante: A strassznyakörves poszt számomra más volt. Ott már a poszt olvasásánál égnek állt a hajam a gügyögő náci nagymamáknál :-)

SilentDreams 2013.04.16. 18:20:49

@charlieharper: Hehe, elképzeltem, mit kapnék töle (jelenlegi stílusával), ha elpanaszolnám neki, mint recepciósnak mondjuk már tizedik vendégként, hogy nincs meleg víz a hotelszobában :)))

Amarante 2013.04.16. 18:21:09

@tomfree: Ha valaki lekozol egy tortenetet abban az is benne van,hogy kap hideget-meleget.en nem is rola irtam,hanem a jelensegrol alltalaban.nem tudom miert rugozol meg rajta.

Amarante 2013.04.16. 18:23:16

@Gilda66: nem semmi iromany volt:):)a legjobban az a komment tetszett,ahol azt irta vki,hogy a gyerekre ragasszon hitler bajuszt es akkor a naci nagymama haptakban allva varja az utasitasokat.Na ezen szo szerint konnyesre rohogtem magam:):)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.16. 18:23:24

@Amarante: A strassznyakörves poszt számomra más volt. Ott már a poszt olvasásánál égnek állt a hajam a gügyögő náci nagymamáknál :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 18:24:02

@tomfree: nekem nincsenek fuves koreim a szagat se birom mint irtam csak infoim pl nagy botrany volt belole amiert az ujsagiro hibaztatta azt a csajt aki elment ejjel fuvezni elhagyatott folyopartra 2 pasival es a buli vege az lett hogy megeroszakoltak .. persze nem ok de aki a korpa koze keveredik... mindenki az ujsagiro ellen volt mert a lany szegeny szerencsetlen aldozat... hat lehetne ragozni de erdekes nem mindenkivel tortenik ilten..

2013.04.16. 18:25:01

@SilentDreams: emlekezetes beszelgetes lenne, az biztos :)) marmint te emlekeznel ra, o mar lehet, hogy 10 perccel kesobb nem (csak egy voltal a sok kozul, akivel orditott).

napvadászlány 2013.04.16. 18:27:31

@charlieharper: én remélem, hogy összejön neki,tényleg:-) Lehet, h. ha a drogos részt nem hangsúlyozta volna, akkor kevesebb jelzést kapott volna szerintem egy nő (amíg nincs komoly kapcsolatban-kötelezettséggel stb) addig nyugodtan huncutkodjon, próbálgassa az élet örömeit - csak legyen diszkrét...)

tomfree 2013.04.16. 18:28:41

@Amarante: kétszer küldte el amit ide írtam, sorry. OK, teljesen normális, ha van véleményed, amiről írsz, de pár sorból nem szoktam megítélni senkit sem, főleg nem negatívan, nem tartom szerencsésnek. Ki tudja milyen hosszabb távú céljai vannak, amiket nem írt ide bele ebbe az írásba? Én csak abba gondolok bele, hogy ha valaki ennyire megnyílna egy ilyen posztban, mi mindennel lehetne savazni a hozzászólásokban utána.
@SilentDreams: nézd, értem amit írsz és teljesen korrekt meglátásod is, de ki tudja milyen céljai vannak, amiket nem írt bele ebbe a leírásba? Az általad hiányolt fejlődésre/törekvésre való hajlam van benne azért: előléptették a munkájában, egyedül megállja a helyét több országban is például. Fiatal még, bármi lehet vele, pozitívan kell hozzáállni.

Amarante 2013.04.16. 18:31:49

@tomfree: Na ezt mondom en is azzal,hogy hosszabb lett a poszt,mint kellett volna:):):)Sok sikert neki!

tomfree 2013.04.16. 18:32:51

@Amarante: OK, lépjünk túl rajta.
@montroyal: értem, világos. Gyűlölöm a drogokat én is. Éppen Hollandiában tapasztaltam, már ha ott járunk éppen, hogy tesz tönkre életeket, családokat a marihuána is.

tomfree 2013.04.16. 18:35:37

@Amarante: igen, helyes hozzáállás, végre egyetértünk :-), sok sikert neki Londonban.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 18:45:11

@tomfree: OK..a témàhoz a hozza allasomat a 14.21 14.46 es foleg 16.11 h commentbe irtam de tenyleg sajat velemenyem es en vagyok aki senkivel nem vitatkozik csinalja mindenki ( a postiro is) ahogy akarja ...vilagmegvaltas soha nem volt a terveimbe...

marsha 2013.04.16. 19:05:10

Próbálom egy egyszerűbbnek tűnő érvvel megfogni: akinek baja van a lengyelekkel, szlovákokkal..... Az miért várja, hogy vele ne úgy bánjanak?
Ha pedig bárki is kicsit gorombának, modortalannak tűnik, nem lehet, hogy a közös nyelv, vagy magabiztos nyelvtudás hiánya az oka?

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 19:13:34

@marsha: már 50 emberre kellett ügyelnem,

nehéz lehetet a lengyelekkel .. nem volt kozottuk senki aki megfelelo lett volna csoportvezetonek .. az egyetlen 28 eves magyar lanyt kellett kijelolni..
jol van csak kotozkodok , esik az eso ma nincs munkam..

2013.04.16. 19:36:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 'Ezek szerint egész Európában a legmagasabb szintű kultúrának Mo-n kell lennie, hiszen Mo-n a legmagasabb az adószint.'

Ez az. Szegeny posztolo azt gondolta, magasabb az 'adoszint' Hollandiaban, mert ott osszesen tobb penzt vontak le tole adoba mint Mo.on. Mondjuk a netto is biztos kicsit tobb volt mint a magyarorszagi nettoja, de ezt elfelejtette figyelembe venni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.16. 20:04:15

@Negyvenértelmiségi:

Nagy élmény lehet a családodnak lenni... :)
Fogadjunk, hogy a minimálbérnél nem is fizetnél többet a dolgozóknak.
Kitalálom: Észak-Koreából írsz?! :)

tucano 2013.04.16. 20:06:22

@seggwatta: ne aggódj a bírálók miatt. Régen úgy mérték a havi lapok olvasottságát, hogy hány negatív tartalmú levél érkezett. 1 beszólás=10.000 olvasó :)

marsha 2013.04.16. 20:11:02

@montroyal: nem baj.
Most a kommentek révén, a tieiddel együtt, úgyis "feltöltekezik útravalóval", aztán hátha legközelebb nem lesz már olyan nehéz a mindenféle népekkel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.16. 20:12:46

@Mirjam2:

Mo-n TÉNYLEG magasabb az adószint, mint Hollandiában.

Amarante 2013.04.16. 20:13:10

@tomfree: Na eppen ezt nem mondanam csak ertelme nincs a parttalan vitanak:):)aztan erdeklodve varnam a londoni posztot:):)

skylla 2013.04.16. 21:47:44

@seggwatta: @Barry The Baptist: @Spacecake: nektek NULLA humorzeketek van, ha ezt komolyan vettetek.

2013.04.16. 22:16:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tudom, ezt probaltam megerositeni hogy Hollandiaban alacsonyabb az adoszint mint Mo.on, de hulyen fejeztem ki magam. Szerintem a posztolo azert gondolta hogy Hollandiaban magasabb a szint, mert arra gondolt hogy szamara nagynak tuno penzosszeget vontak le a fizetesebol euroban.

M. Péter 2013.04.16. 22:36:43

@Kék az ég: De itt nem orvosról volt szó, nem halt volna meg senki, ha nem végzik el a munkát, a cégnek legfeljebb anyagi kára lett volna belőle, esetleg valamelyik főnöknem is kellemetlensége lehetett volna belőle. Munkaszerződésben vagy törvényben biztos van arról valami a túlóra feltételeiről. Civilizált helyen ezt nem úgy csinálják, hogy bezárják az embereket a gyárba, hanem ágy, hogy "emberek, karácsony van, de el kéne még végezni ezt a kis munkát, ki marad itt 3-szoros órabérért?"

2013.04.16. 22:38:15

@seggwatta: Mint jo ideje Londonban elo magyar, leirom a gondolataimat, ha hulyeseget irok akkor elore is bocs. Ahogy sokan masok is mondtak, ha nem tervezed meg nagyon tudatosan ezt az Anglia-dolgot, ez is pontosan ugyanugy fog vegzodni mint az elozo sztorijaid; es hidd el nekem - par evvel idosebb vagyok mint te - hogy kezdesz eljutni egy olyan korba mikor egyre kevesbe hibazhatsz, mert nehez lesz mar 30 felett teljesen uj szakmaban elhelyezkedni, fizikai munkat meg egyre kevesbe akarsz majd vegezni illetve egyre nehezebb lesz talalni.

Anglia, foleg London, nagyon draga, es az ilyen jellegu munkaert hogy raktaros stb. csak minimalbert fizetnek. Ha 1300-1400 eurot kerestel nettoban Hollandiaban, ahol alacsonyabbak a megelhetesi koltsegek mint itt, en a helyedben ott maradnek es keresnek masik hasonlo allast. Ha ott nem talalsz allast, miert gondolod hogy itt fogsz, helyi munkatapasztalat nelkul? London tomve van lengyel stb. bevandorlokkal akik barmilyen munkat elvallalnak minimalberert vagy kevesebbert es tobbed-magukkal laknak egy szobaban stb. Nem te leszel az egyetlen aki raktaroskent akar itt dolgozni, es januartol jonnek a roman, bolgar munkakeresok is.

A recepcios munkaval valo probalkozas jo otlet, de miert nem Hollandiaban csinalod ezt? Itt Angliaban a tanfolyamok nagyon dragak, a lakhatasi koltseg is, van eleg felretett penzed hogy ezt finanszirozd? Es akarmit igerget az iskola, semmi garancia nincsen ra hogy akar minimalberes allast is talalj itt recepcioskent. A recepcios munkak altalaban alacsonyan fizetettek, es rengeteg jelentkezo van rajuk, koztuk angolok illetve bevandorlok sokeves tapasztalattal. Negybol egy 24 ev alatti brit fiatal munkanelkuli, es ok is szivesen dolgoznak recepcioskent. Tanfolyamok gyakran igergetnek mindent, pl. hogy garantalt munkalehetoseget kapsz miutan elvegzed, de ez mind kamu. Ahhoz hogy normalis munkat kapj Angliaban, celtudatosnak kene lenned, es - ne vedd sertesnek, de - szerintem ez egyelore hianyzik beloled. Jol gondold at ezt a valtast, mert konnyen azzal vegzodhet a tortenet hogy minden megtakaritott penzedet elkoltod Angliaban es maximum egy raktarban dolgozol minimalberert.

Meg valami: a munkanelkuli segely miatt nem erdemes Hollandiaban maradnod, van egy egyezmeny EU orszagok kozott hogy kereshetsz mas EU orszagban munkat (ugy tudom 3 honapig) es oda utaljak a munkanelkuli segelyedet. Miert nem hasznalod ezt ki es nezel korul Angliaban hogy egyaltalan neked valo-e, van-e realis lehetoseged munkat talalni?

2013.04.16. 22:47:43

@seggwatta: Meg valami eszembe jutott: nem finanszirozna neked a holland munkaugyi hivatal valamilyen kepzest? Tudom hogy vannak EU orszagok ahol ha bizonyos ideig ott dolgoztal es utana nem talalsz munkat, es nincs vegzettseged, segitenek hogy elvegezz valamilyen tanfolyamot. Kerdezz ra erre.

Nem kritizalni akarlak, de neked lenne jo ha eszrevenned: nem hasznalod ki a lehetosegeidet, nem elsz a jogaiddal. 3 evig dolgoztal Hollandiaban, adot fizettel. Nem kerestel magadnak jobb allast mint raktarosi munka. Miutan rabszolgakent kezeltek, karacsony este 10-ig bezartak a gyarba majd kirugtak, nem jelentetted fel oket. Most nem nezel utana hogy milyen munka- vagy tovabbkepzesi lehetosegeid lennenek Hollandiaban az ott toltott 3 ev utan, hanem tovabballsz Europa egyik legdragabb orszagaba, hogy majd ott fogsz munkat talalni meg tanfolyamot vegezni. Hat te tudod, de inkabb meg kene tanulni tobbet kihozni a helyzetedbol, mert ezzel a mentalitassal mindenhol csak ki fognak hasznalni, Angliaban biztosan.

2013.04.16. 22:52:29

@seggwatta: Es ha pl. azert nem kaptal meg egy allast mert nem eleg folyekony a hollandod, azt nem lehetne urugykent hasznalni arra hogy elkuldjon a munkaugyi hivatal holland tanfolyamra? Lehet hogy Hollandiaban sokkal jobb eselyeid lennenek pl. recepcioskent dolgozni mint Angliaban, ha jobban beszelnel hollandul. Szep hogy beszelsz egy csomo kelet-europai nyelvet, meg hollandul is, de sajnos Angliaban ezek annyira nem lesznek hasznosak, foleg ha a hollandod nem folyekony - kelet-europai nyelveket meg rengetegen beszelnek itt mert rengeteg a kelet-europai bevandorlo.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.16. 22:56:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A személyi higiénia kérdést azért fel lehetne bontani pár szeletre.

Egy dimenzió a fürdés - mosdás. Ebben a diemenzióban az indiai - közép ázsiai középkor egy fokkal jobb mint az európai. Ez a kulturális ütközés valóban a déli népeknél ennyire testközeli.

Nálunk is van ilyesmi. Az oláh cigány hagyomány őrzi azt az indiai szokást, hogy külön törölközőt használnak az arcukra és másikat a testükre. Indiában ennek kulcsfontosságú jelentősége lehet az élősködők elleni védelemben.

Olvastam antropológiai jellegű interjúkat erről, ahol ezügyben kifejezetten elítélik a többi kultúrát, ahol nincsen ilyen szokás. Büdösnek tartanak bennünket például. Teljesen mindegy, hogy ez ténylegesen beigazolódó tapasztalatuk vagy sem. Ha elvesztenék ezt a mitikus fantáziát, akkor lehet, hogy elfelejtene a kultúra egy fontos védő probléma megoldási algoritmust. Jobban járnak azzal ha megőrzik, mint ha hagynák veszni, mert a többi szomszéd nép nem hisz ebben a mítoszban.

A modernizáció azonban ad ehhez egy másik vetületet. A városiasodás vagy a technológiáknak az elterjedtsége hozzáad egy más képet a kultúrák közötti eltérő higiéniához.

Mondjuk az átlagos utcai WC nem egészen azt a lejtőt rajzolja ki, ami nálad felmerült. Ellenkezőleg. Minél keletebbre haladunk, annál kevésbé találkozunk azokkal a köztisztasági szempontokkal, amikkel nyugaton. A vívezetékesdi logika nagyságrenddel erősebb volt az araboknál az ókorban vagy a középkorban.

De ma már ez nincs így.

2013.04.16. 23:01:37

Utolso 'bolcsesseg', aztan megyek aludni: ha fu (marijuana) - fuggo vagy, kerj segitseget egy ezzel foglalkozo szervezettol. Hollandia a legjobb hely erre, mivel ott valamilyen szinten legalis a fogyasztas, biztosan vannak segelyszervezetek akik fuggokkel dolgoznak es nem kell attol felned hogy bevonjak a rendorseget stb. Te tudod hogy alkalmi fogyaszto vagy-e akinek nem okoz problemat a fu, vagy pedig az eleted reszeve valt a dolog es reszben emiatt hozol rossz donteseket. Ha az utobbi, ideje segitseget kerni. Ha az elobbi, akkor bocs, nem szoltam.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.16. 23:26:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Oszmán-török hatás ez, "
Mi a szosz.
Mar felmerult tobbszor is visszateroen, a nok reszerol, hogy ha osszejottek egy Nyugat Europaival az kevesbe tisztalkodot, mint a magyarok.
Hajlok ra hogy elfogadjam az okfejtesedet.

Most arra nem ternek ki hogy mi a velemenyem a magyar nokrol akik minden külföldinek aláfekszenek.
Legyen az Kurd, Francia, Nigger.

Mas.
Posztal bajom nincsen.
Hacsak nem az hogy mintha magyarkent kulonbnek erezne magat lengyeleknel.
Pedig semmi kulonbseg.
Jo, ok jobban birjak a vodkat.
A nok is.

Ha hozaszolt azt nem olvastam es tul faradt vagyok hozza.

Nekem nem nyilt ki a zsebemben a svajci bicska miutan elolvastam a posztot.
Ki tudja, lehet oregszem.

tucano 2013.04.16. 23:31:29

@Saman: Pl. a brazilok szerint kifejezetten bürösek vagyunk. Nem annyira, mint mondjuk a franciák, de akkor is büdösek. Ott az éghajlat miatt a napi 4x, 5x zuhanyzás sem ritka. Sport közben (abszolút kontaktsport) is érdekes, hogy a magyar atléták pl. határozottan erősebb szagú (illatnak nem nevezem) izzadságot produkálnak, míg egy brazil meg nem. Ez emberfüggő is persze, de akkor is zongorázni lehet a különbséget.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.16. 23:33:31

@dirtyfreebird: mi a velemenyem a magyar nokrol akik minden külföldinek aláfekszenek.

ez is HA csak a konyebbik valtozata...

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 23:34:51

@Amarante: ."A disznohus is es igen a meleg miatt tiltott es nem azert mert kulonosebben tisztatalan"

Nem, nem igazán, ez tévhit. Azért, mert a főnök így rendelkezett, benne van a tórában, hogy mit lehet megzabálni és mit nem.

ezt a zsido.com-on találtam:
"Mielőtt tovább vizsgálnánk ezt a kérdést, vegyük szemügyre azt a közkeletű tévhitet, miszerint a kásrut törvényei mindössze valamiféle ősi egészségügyi szabályok. Valószínűleg ebből a hitből ered a fordításokban a "tiszta" és "tisztátalan" kifejezések használata, amelyekkel az ehető, illetve a nem ehető élőlényeket illetik. Aki a Tórát fordításban olvassa, a "tiszta" és "tisztátalan" alatt fizikai tisztaságot, illetve tisztátalanságot érthet, és gondolkodás nélkül a higiénia témakörébe sorolja ezeket a fogalmakat. Tény, hogy a sertéshez, ehhez az általánosan fogyasztott háziállathoz – amelytől a zsidók különösen undorodnak – általában a sárban hentergést, a trichinózis (féregfertőzés) terjesztését társítják, s ez is hozzájárul a tévhit szívósságához. A sertés iránti különleges undor azonban történelmi okokra vezethető vissza: ez volt ugyanis az a nem kóser állat, amelynek elfogyasztására az elnyomók többnyire rá akarták kényszeríteni a zsidókat, akik számára ez a hit megtagadását jelentette. Történelmünk számos alakja szenvedett mártírhalált emiatt. Nem lehet pusztán higiéniai magyarázatot adni a teve, a ló vagy a vadnyúl fogyasztásának tilalmára, hiszen ezeket a világ különböző részeiben ehetőeknek tartják, és semmivel sem piszkosabb állatok, mint a marha vagy a kecske. Sőt, a Tóra megengedi a baromfifélék (csirke stb.) fogyasztását, holott ezek sem sokat adnak a tisztaságra."

(www.zsido.com/konyv/4/760/Zsidonak_lenni/Az_etkezes_torvenyei__a_lelek_eledele_1_2.) Egyébiránt 5Móz14

pappito · http://pappito.com 2013.04.16. 23:57:40

@Gilda66: "égnek állt a hajam a gügyögő náci nagymamáknál :-)"

ne is mondd, azóta se derült ki h szegény mutti mitől lett náci... tiszta ideg vagyok emiatt mert a boltban odajött egy néni és gügyögött a lányomhoz és most fogalmam sincs, hogy náci volt-e. A gügyögés elég ehhez? Ahogy figyeltem nem a Mein Kampfból idézett, hanem aszonta szép a gyerek szeme, de honnan tudhatnám?. Hogy kell vigyázni! :)

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 00:02:57

@montroyal: "botrany volt belole amiert az ujsagiro hibaztatta azt a csajt aki elment ejjel fuvezni elhagyatott folyopartra 2 pasival es a buli vege az lett hogy megeroszakoltak .. persze nem ok de aki a korpa koze keveredik... "

már úgy érted, hogy elment füvezni két pasival és valaki más(ok) megerőszakolták? Hogyhogy nem áldozat? Vagy, mivel füvezett, direkt úgy csinált, hogy megerőszakolják? Baszki ez ugyanaz a baromság, mint a túl kihívó öltözködés, _nyilván_ meg kell erőszakolni mindenkit aki csőtopban közlekedik... jézus fasza miket nem olvasok itt???

montroyal ( CAN qc) 2013.04.17. 02:18:19

@pappito: a ket pasi eroszakolta meg bar a csaj fuves volt es ismerte oket de a buli elfajut 3 idiota drogos vegul szexbe csapott at ,mire a csaj azt mondta megeroszakoltak- igaz bizonyitott eliteltek oket csunya volt.. csak mert az ujsagiro hibaztatta a csajt is ezert kelt ki a media ellene .. azert ez mas mint a kihivo oltozkodes de erdekes normal nokkel akik nem drogoznak ejjel elhagyatott helyeken 2 pasival - nem tortenik ilyen .. csak annyit hogy milyen artalmatlan a fu...

montroyal ( CAN qc) 2013.04.17. 02:22:13

@dirtyfreebird: ugy hogy talan ez altal sikerul hataratkelest csinalni .. ha bejon nem kell alulrol kezdeni..( az az kell de az kellemesebb)

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 02:26:36

ja, akkor félreértettem valamit a szituval kapcsolatban.

Az, hogy a fű ártalmatlan-e arról én nem akarok vitatkozni senkivel, a tudatmódosítók minde egyformák - aki önként fogyasztja őket az nem hivatkozhat rájuk mentő körülményként, ugyanúgy felelősséget kell vállalni a tetteinkért, ha drogosok vagyunk vagy ha alkeszok (vagy mondjuk hatalommániások).
"Megerőszakoltam, de hát be voltam szívva vagy részeg voltam, szóval amúgy rendes gyerek vagyok, csak most így alakult..." hát ez nekem nem kóser.

Mellesleg nekem semmi bajom a fűvel, illetve nincs több bajom vle, mint az alkohollal mondjuk, ez nekem mind egy kategória, a rekreációs drog. 1-2 pohár bort pont annyira tartok károsnak, mint egy jointot (ha egyikkel se vezet az ember) annak ellenére, hogy utóbbi engem egyáltalán nem érdekel.

xJelena 2013.04.17. 02:50:02

Na, annyi ökörséget láttam most itt hirtelenjében, hogy csak nézek.
1. Honnan sikerült ezt a baromságot összeszedni, hogy nem fürdenek északon?
2. @dirtyfreebird:
Magyar nőstény maradjon magyar bika alatt, mi?
Mert valóban van köze bárkinek is ahhoz, hogy ki mikor kivel mit.
3. Nem minden holland füvezik, ez egy hatalmas sztereotípia, attól, hogy valami legális, NEM HASZNÁLJA minden ember.

Ja, és végzettség nélkül egy holland is szar munkát kap Hollandiában.
Mint ahogy Magyarországon se csinálja össze magát a munkaadó egy roppant impresszív "nyócáltalánostól".
Meg alapvetően a magyarországi vendégmunkásoknak sincsen olyan, hű de jó dolga, szóval továbbra se értem, hogy milyen alapon várja el valaki más országoktól, hogy jobban kezeljék a magyar munkavállalókat, mint ahogy Magyarországon kezelik az idejövőket.
Más szemében a szálkát, sajátunkban a gerendát.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.17. 03:12:59

@xJelena: "nyócáltalánostól"
6 elso es 2 masodik.

viszont az 5.-es cigany gyerek nem fél... mert az apja a 8.-ba jar...

tucano 2013.04.17. 04:46:18

@montroyal: "de erdekes normal nokkel akik nem drogoznak ejjel elhagyatott helyeken 2 pasival - nem tortenik ilyen"
de sajnos igen. Az viszont biztos, hogy a tiltás miatt sokkal gyakrabban kerülnek rossz társaságba droghasználók, akár alkalmi, akár rendszeres fogyasztásról van szó.
@xJelena:
"Nem minden holland füvezik, ez egy hatalmas sztereotípia, attól, hogy valami legális, NEM HASZNÁLJA minden ember."
A fűhasználók száma egyáltalán nem függ a legalizálástól, 5-8% gyakorlatilag mindenhol Európában, Hollandiában is. Érdekes módon életkortól jobban függ, mint a tiltástól.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.04.17. 07:21:39

Én Németországba dolgoztam, de ritkán tudtam hazajönni és leszámoltam. Majd 1 évet dolgoztam kint. Egy nagy multinál dolgoztam az egyik raktárukba komissiózóként. Elvileg az egyik legalja munka a németeknél, de nem vészes, inkább monoton egy idő után. Ott inkább az volt a jellemző, hogy a magyarok jöttek a legtöbben. Mikor kimentem én voltam a 2. magyar, mikor hazajöttem, már a fele magyar munkás volt.
Azt azonban elmondanám, hogy ott is a vendégmunkás az vendégmunkás, ami szerintem teljesen természetes. Itt is vannak ukrán vendégmunkások, ők is le vannak nézve. Nem kell felháborodni. Én csak pénzt keresni mentem oda ki, nem pedig kirándulgatni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 08:01:49

@Saman:

Bulgáriában az általános szokás az, hogy családban mindenkinek saját törülközője van a testére, csak a láb- és kéztörülköző közös. Az átlagbolgár meg szokott döbbenni azon, hogy sok nyugati országban a testtörülközővel a lábat is törlik fürdés után.

Ami meg a vécéket illeti, az a röhej, hogy sok idősebb bolgár szerint az angolvécé nem higiénikus, s a törökvécé (a pottyantós) az igazán higiénikus. A magyarázat erre az, hogy míg az angolvécére mindenki ráül, így terjednek a fertőzések, a pottyantósnál nincs kapcsolat az emberek teste között.

twiga 2013.04.17. 08:59:17

@Mirjam2: "Ha 1300-1400 eurot kerestel nettoban Hollandiaban, ahol alacsonyabbak a megelhetesi koltsegek..."
Hollandiaban sem eleg havi netto 1300-1400 euro. Talan egy kis videki dorpje-ban (falu) igen, mert lehet kis hazat € 500 korul berelni, de varosban, es foleg Amsterdamban, ahol egy 50nm-es keco berleti dija € 1000 felett van, nem hiszem... az etel sem olcso, az ettermeket meg ha havi 1400-bol tengodsz, felejtsd is el. Igaz, a torok bufekben mar € 10-bol megebedelhetsz, de az ettermek pl. sokkal dragabban mint pl. Belgiumban.

"London tomve van lengyel stb. bevandorlokkal akik barmilyen munkat elvallalnak minimalberert vagy kevesebbert es tobbed-magukkal laknak egy szobaban stb."
Hollandia detto tomve van lengyel, torok, marokkoi es antilliai/suriname-i bevandorlokkal. (Bar a marokkoiak semmi konkurenciat nem jelentenek munkakereses teren.)

A recepcios munkaval valo probalkozas jo otlet, de miert nem Hollandiaban csinalod ezt?
Sajnos(?) folyekony holland nyelvtudas nelkul felejtsd el...

twiga 2013.04.17. 09:05:36

@Diffeomorfizmus: "[ (...) mar ik begrijp nog niet wat je zegt (...) ] "

nem kotozkodeskepp, de: maar :-)

twiga 2013.04.17. 09:10:05

@Diffeomorfizmus: 2Mondjuk es a Gooi en Vechtstreek-et szerettem ( szvsz Utrecht nem tartozik hozza ) meg a Haarlemet. Na, Haarlem ( meg az omgeving : Driehuis, Heemstede, Aerdenhout, etc ) az tenyleg elit videk.

Utrecht egy kicsit tul nyuzsinek tunt nekem"

Teljesen igazad van. Utrecht egyaltalan nem elit, mivel tulteng torok bevandorlokkal (legalabbis a hollandok szerint). A legelitebb, ahogy te is irtad az a het Gooi es persze Wassenaar.

tanato 2013.04.17. 09:18:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez igaz is a higiéniával,csak a guggolósat idős,beteg mozgássérült emberek vagy terhesanyák nemigen vagy sehogyan sem tudják használni.Másrészt egy két országban ahogy láttam ilyen WC-ket ,általában körbe vannak rakva ürülékkel,mert sokan nem mernek közel guggolni a lyukhoz nehogy beleessenek.Még majd másfél éve egy indiai posztnál már hosszasan beszélgettünk egyébként itt a HÁ-n a guggolós illemhelyekről,sokan hozzászóltak a témához,de akkor még Te nem voltál velünk,vagy voltál csak más néven.

tanato 2013.04.17. 09:27:51

Kis érdekesség,szüleim nagyszüleim mesélték hogy a háború alatt mikor szovjet katonák szállásolták be magukat a házba a wc ülőke mindig sáros volt/rendes vidéki udvari fábol készült WC volt mint mindenkinek akkor vidéken/,nagysokára jöttek rá hogy a szovjet katonák azt is guggolósként használták,mert otthon is guggollóst használtak,nem értették ugyan hogy miért van a lyuk szék magasságába felemelve,de gondolták magukban bolondok ezek a magyarok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 09:36:15

@tanato:

Én sem tudom használni a guggolósat, pedig állítólag nem vagyok sem öreg, sem beteg.

tanato 2013.04.17. 09:48:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ja én sem igazán,bár egy-kétszer kénytelen voltam Romániában meg Olaszországban,mert nem volt más és már nem tudtam tartani.Egy internetes blogon egyszer USA turisták panaszkodtak erre kínai kirándulásuk után,az idősebbjének mind berobbantak a térdízületei utána.

Diffeomorfizmus 2013.04.17. 09:49:57

@Mirjam2:
1. " Hollandiaban alacsonyabb az adoszint, mint M.o-n".

Ez konkretan NEM IGAZ.

P.l. ha 90.000 EUR-t keresel, ennek a holland adoja 39%-41% * fuggoen attol hogy van e partnered ), mig Magyarorszagon 3X% ( asszem 33% ).
Azert nem feltetlenul kell minden negativ propagandanak bedolni, amit a magyar adoszintrol mondanak.

2. "Meg valami eszembe jutott: nem finanszirozna neked a holland munkaugyi hivatal valamilyen kepzest? "

Nem finanszirozna.
Ezt onnan tudom, hogy 2010-ben en is az UVW "ugyfele" voltam. Szo volt arrol, hogy finansziroznak egy C++ tanfolyamot, de ezt visszaszivtak, azzal az indokkal hogy a koltsegvetesuket a kormany megnyirbalta.

3. Egyebkent en nem mennek Londonba ( ami maga a pokol ), hanem megprobalnek NLD-ben valamit szerezni. Vannak ugye a ROC-k, ott lehet szakmat tanulni, beiratkoznek uitzendbureau-ba ( a holland uzb-k nem olyan szar lehuzosak mint a KEuropaiak ), stb. Es mindig azon verik a nyalukat, hogy Westland-ba senki nem megy az uveghazakba spargat szedni - esetleg azzal is megprobalkoznek, bar az qrva szar melo, stb, stb. A spargaszedes kb olyan szar, mint London, ugyhogy tok mindegy ...

Diffeomorfizmus 2013.04.17. 09:56:00

@Mirjam2: "Miutan rabszolgakent kezeltek, karacsony este 10-ig bezartak a gyarba majd kirugtak, nem jelentetted fel oket."

Nem ez volt a hiba.
Az volt a hiba, hogy MAR AZ ELEJEN nem kotott jogvedelmi biztositast ( havi eur 17-ert ). Ilyen esetben csak telefonal az ugyvedi irodanak ( nekem az ARAG volt ), es azok intezkednek. Leveleznek helyetted, fenyegetoznek helyetted, lepeseket tesznek helyetted -p.l. felnyomjak a torvenytelen munkaadot oda, ahol ennek a legnagyobb az eselye-.
Stb.
Nekem evi 200 EUR-t mindenkeppen megert, hogy olyan eszkozom van, amit raereszthetek akar a haziurra, akar a munkaadomra, ha azok nem a szabalyoknak megfeleloen jarnak el, illetve megprobaljak kihasznalni, hogy idegen vagyok.

Diffeomorfizmus 2013.04.17. 10:02:47

@twiga: na ja, wassenaar. ott az ingatlanok megfizethetetlenek.
A gooi es videkeben nem olyan rossz a helyzet.
De a legjobban Noord Holland eszaki resze tetszik.

Leginkabb Haarlem, annak is az eszaki resze. ( Schalkwijkben sok a torok, akik azzal unneplik a ramadamot, hogy megdobaljak a Zuidtangent buszait :) ).
Haarlem eszaki resze ( Delflandplein asszem ) kozel van a tobbszazezres-millios driehuis-beli villakhoz, ugyanakkor megfizetheto kornyek,

Te hol lax NLDben ?

Diffeomorfizmus 2013.04.17. 10:06:15

@twiga:

hehe, en Haarlem eszaki reszeben evekig havi eur 365-eur 420 ig laktam ( sajat studio, nem osztoztam a wc-n, inclusief ).

A haziur ki is akart dobni ( mert ugye ott nem lehet emelni ), de ekkor lett az ARAG beli ugyved a dologba bekapcsolva. A vegen meg az ipse fizetett hogy elmentem/ :D

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 10:31:21

@pappito: Hát ezzel nekem is vannak azóta problémáim, mióta olvastam :-)
Az én gyerekeimhez sok nagyi beszél (bár már nem gügyögnek, mert nagyok), de figyelem, hogy melyik lehet náci ...:-)
Igaz franciául teszik, így talán kevesebb az esélye, de azért itt is van aki németül szól hozzájuk.
Tényleg vigyázni kell ezzel, sajnálom hogy nem írta meg a hölgy, hogy mi vezette erre a következtetésre :-)

2013.04.17. 10:53:28

@Diffeomorfizmus: Roviden: a posztolo nem 90 ezer eurot keresett evente, tehat az o adoszintje nem hiszem hogy magasabb volt mint Mo.on lett volna; nem C++ tanfolyamra van szuksege egy jobb allas megszerzesehez, hanem pl. holland tanfolyamra amit nagyon is lehet hogy finansziroznak (itt Angliaban sem finansziroznak C++ tanfolyamot, de pl. bolti elado kepzest igen); London nekem az otthonom, ha neked pokol az a te dolgod, de objektiven nem mindenkinek valo es raktaroskent tenyleg felesleges itt dolgozni minimalberert, mikor a legkisebb szoba berleti dija 400 fontnal kezdodik.

2013.04.17. 10:56:41

@Diffeomorfizmus: 'havi eur 365-eur 420 ig laktam ( sajat studio'

Pont ezt probalom uzenni a posztolonak, hogy itt - foleg Londonban - szobat sem fog tudni berelni ennyi penzert, a fizese meg valoszinuleg alacsonyabb lesz mint Hollandiaban volt.

2013.04.17. 11:03:59

@twiga: Londonban nem egy 50nm-es lakas berleti dija van 1000 euro felett, hanem egy pici studio-lakase. Azt javasoltam a posztolonak hogy fejlessze a holland-tudasat es ugy probalkozzon Hollandiaban recepcioskent; mivel nem elt angol nyelvteruleten, szerintem az angolja sem annyira folyekony ill. nincs olyan szokincse ami recepcios munkahoz kell, azt itt is, ott is fejleszteni kene es legalabb tobb tapasztalata van mar Hollandiaban, ahol a megelhetesi koltsegek mindenkeppen alacsonyabbak mint Anglia nagy reszen. A bevandorlokat pedig azert emlitettem, mert a posztolo ugy allitotta be: Hollandia tele van bevandorlokkal, igy jobbak lesznek az eselyei Londonban - hat ha olyan helyet keres ahol kevesebb a bevandorlo mint Hollandiaban, akkor nem ez az a hely.

2013.04.17. 11:07:54

@Diffeomorfizmus: Szerintem nem az volt a hiba hogy nem volt jogi biztositasa, hanem hogy nem allt ki magaert. Persze jogi biztositas is kellett volna, de ha engem bezar a munkaadom az epuletbe, en minden biztositas nelkul is siman feljelentettem volna, sot meg a rendorseget is kihivtam volna azonnal.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.17. 11:09:45

Posztoló, szeretlek! Kissé más metodikai rendszerre épül életvezetése, de ezért ne bántsátok. A vegyes ékezethasználatért viszont pinakorbács.

twiga 2013.04.17. 11:23:15

@Diffeomorfizmus: Te hol lax NLDben ?

laktunk (mar csak vizitalunk :-)): AMS, anyosek Enschede, egyetemi baratok Voorburg, Wassennar es nehany AMS, es 1 rokon Hilversum. Egesz jol lefedjuk a terepet :-)

twiga 2013.04.17. 11:30:39

@Diffeomorfizmus: "en Haarlem eszaki reszeben evekig havi eur 365-eur 420 ig laktam "

Mikor? :-) Mi havi € 1240 +70 kozos koltsegert bereltunk Ams-ban egy masfel szobas lakast. Igaz, hogy a Bijlmer kornyeken (Zuidoost) ezert talan egy 3 szobas keco is kijon :-) de igy sem Ams Zuid-ben laktunk, ahol ezert az osszegert talan csak egy felszobast lehet berelni.

@Mirjam2: Londonban vannak ismerosok es nem egyszer voltam, igy tudom, hogy az arak magasabbak, csak azt akartam irni, hogy ha valaki azt hiszi, hogy NLD-ben havi € 1400-bol ugy el, mint otthon, hat akkor nagyon teved ;-) Franciao-ban az atlagfizuk alacsonyabbak, igy ott ez a kerest meg el is fogadhato...

Diffeomorfizmus 2013.04.17. 12:10:41

@Mirjam2: Hi,
1. az en peldam az UVW-vel meg a C++l csak azt mutatja, hogy az UVW nem fizet mar tanfolyamot a munkanelkulieknek.
2. Londonban sok az ember. Sajnos annyira viszolygok tole, hogy az ott elerheto dupla ( vagy megtobb ) fizetes miatt sem mennek oda. Olyan vagyok ezzel mint a macska : erzem a penz szagat, de a forro kasat nem szeretem.
3. Persze, hogy feljelentem a munkaadomat, de a rendorsegi ugy semmit sem er. Az er valamit, ha penzhez jutok. Ehhez viszont pereskedni kell. Ahhoz ugyved, az ugyvedhez meg jogi biztositas.

Szvsz. ha perel, siman kivaghat 15 KEUR-t : mert nem volt vele gond ( hiszen focsovezeto volt 3 evig ), a munkaado meg rosszhiszemu volt, nem tartotta be a szabalyokat es a szemelyi szabadsagaban is korlatozta.

@twiga: ehehe, enschede ( = pluskut, ahogy a hollandok nevezik )
En Haarlemben laktam, de mar nem vagyok NLD-ben ( de elotte a holland papirosokat kivaltottam, biztos ami biztos alapon )

2005ban bereltem, zolderstudio volt, 25 m2, raadasul voltak vele egyeb gondok is. Nem volt kulon gaz es villanyora es gondolom a pontrendszer alapjan ennyit kerhetett csak erte a ven uzsoras. Persze, hogy ki akart rugni, mert fel akarta a lyukat ujitani, hogy tobbet kerhessen.

AMS-ben hol ? Mondjuk a Zuidas a legjobb ( OudZuid meg A'veen ). A Westerparknak meg a Bos && Lommernek meg a kornyeket is kerulni kell mert sok a devians torok, akik idonkent rendorautokat gyujtanak fel. Ditto Diemen.

A Bijlmer-nel nincs sok torok ?

Politikailag inkorrekt eszkimó 2013.04.17. 12:27:22

Milyen lehetosegei vannak olyan valakinek, aki a hollandot / flamandot egyaltalan nem beszeli, de az angolt majdnem anyanyelvi szinten beszeli?

Amugy en dolgoztam hollandokkal es nagyon jok a tapasztalataim. Kedvesek es baratsagosak voltak.

2013.04.17. 13:24:55

@twiga: Igy mar ertem. Nem gondoltam hogy 1400 euro kiemelkedo kereset Hollandiaban, csak arra akartam figyelmeztetni a posztolot, hogy Angliaban raktarosi munkaval valoszinu ennyit sem fog keresni, az arak pedig - ahogy te is mondod - magasabbak.

kacce 2013.04.17. 17:01:19

@Diffeomorfizmus: Laktunk 2 évig Bos en Lommerben, egyáltalán nem volt vészes. Éjjel is simán hazamehettem egyedül. A Bijlmer Aréna környéke viszont valóban gázos, Amsterdam Zuidoost részébe csak a bátrabbak költözzenek.

NemNick 2013.04.17. 17:43:22

@seggwatta: Látom, tényleg sok időd van :))) Nem kell minden kesztyűt felvenni. A kommentelők nagy részének te csak egy elvont fogalom vagy, csak egy apropó, hogy elmondhassák a tutit.

Jó ezt észben tartani. Nem nagyképűség, ha nagyon komolyan megválogatod, kivel állsz szóba. Olyannal, akivel - eddigi munkássága alapján tudsz tájékozódni - jó eséllyel _vitázni_ tudsz (vagy beszélgetni, de ezt már nem is írom, mert sokszor az az érzésem, ezeken a fórumokon ez akadémiai jellegű a fölvetés :))).
Más kérdés, hogy az, aki ilyen, jó eséllyel nem sértegetéssel indít :)))

Vitatkozásba azonban ne menj bele. A szájkarate inverz sport - nem egészségesebb, hanem betegebb leszel tőle.

(A biofüvön én is jót röhögtem, amúgy ;) )

Peace!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.18. 06:03:16

Ja és még ez mindenképp kikívánkozik: a poszt címadása végtelenül demagóg. Nem egy bulvárújságban vagyunk. Tudom, erre szoktátok mondani, hogy kell a kattintásszám. De akkor se. Csak nem kellene elhajolni mindenféle kényszerítettnek mondott irányokba.
@NemNick: hát azon valahogy nem tudtam röhögni. A többivel egyetértek. Nem a szokott módon van összerakva a csaj, az arányok másképpen léteznek benne, mint akit bárhova is be tudnának első blikkre sorolni, ezért megzavarodott a nép. 1 szó az itt nyújtott kollektív teljesítményre: gyalázatos.
:)

2013.04.19. 03:28:03

Én azt ajánlanám a poszt irójának hogy se "gombákat", se amfetamint ne használjon. A marijuana az egy dolog - nem vagyok hive mert egyértelmüen butitja az embereket és a tüdőre kimondottan káros, de azt is tudom hogy sokan használják nyugtató helyett és segit nekik. A serkentő amfetamin kimondottan veszélyes orvosi felügyelet nélkül, teljesen mindegy hogy "természetes"-e vagy sem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása