oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 03. 06:52,  Becsapom magam mögött az ajtót 609 komment

2013. április 03. 06:52 Határátkelő

Becsapom magam mögött az ajtót

Többször végigolvasva Attila Svájcból érkezett levelét, próbáltam olyan mondatokat (aztán már csak egyet) találni benne, amivel nem értek egyet – nem sikerült. Ami tulajdonképpen végtelenül szomorú. Hogy miért, az rögtön kiderül.

férfi távozik.JPG

"Sziasztok, jó napot mindenkinek!

Írtam már ide a Határátkelő blogra néhány posztot, kettő is megjelent még az oldal előző életében, a másik szájton. Svájcban élek 13 éve az összes gyermekemmel és a hozzájuk tartozó feleségemmel együtt. Mostanában egyre kevesebbet olvastam a blogot, egyszerűen riasztóan elalpáriasodtak a kommentek, úgy meg mi értelme van, hogy nem olvasom el a kommenteket. A véleményetek érdekelne, lelketek, személyiségetek sötét oldala viszont abszolúte nem. Mindegy.

Azt is előre szeretném bocsájtani, hogy nincs szándékomban egy pillanatig sem politizálni, azaz inkább úgy fogalmaznék, hogy manapság ugyan szinte lehetetlen politikai áthallások nélkül megszólalni, de nem áll szándékomban megmondani, hogy mi a jó és mi a rossz. Csak mondom a magamét.

Mindenestre gondoltam szólok, hogy az utóbbi hetek és főleg napok eseményei átlendítettek a holtponton. Beadom a svájci állampolgársági kérvényemet, családostul. Köszönöm azoknak, akik próbálják elérni, hogy kiszeressek a hazámból, jó munkát végeztek, sajna egyre kevesebb sorsközösséget tudok, tudnék velük vállalni. Ugyanis a haza számomra az ott lakó emberek összessége és nem oldal kérdése.

Mikor a fércbukos és egyéb hozzászólók olyan hangnemben osztályozzák az embereket, ahogy azt mostanában divat, nos, akkor érkezik el az az idő, hogy egy életre becsapjam magam mögött az ajtót.

Ne haragudjatok meg kérlek azért, mert általánosítok ebben a kis szösszenetben, van egy régi jó magyar mondás, akinek nem inge ne vegye magára. Kérem így olvassátok.

Ne aggódjatok, látom, érzem és tudom, hogy ezzel a döntésemmel az égvilágon semmilyen kárt nem szenved Magyarország, nincs pótolhatatlan ember. Én se vagyok és sose voltam az, viszont egy átlagnál jobban képzett és a világra nyitottabb emberként talán jól látom, hogy számomra Magyarország nem kínál már semmit. Semmit az égvilágon.

Nem anyagiakról beszélek, csak hogy tisztázzuk, azt már ezerféleképpen kitárgyaltuk, gondoltam egy ezredik „mennyi Svájcban a kenyér" posztra amúgy sem lennétek kíváncsiak.

A szellemiségre gondolok, azokra a dolgokra, amiktől magyarnak érzi magát az ember, hiszen én is annak érzem magam. Viszont amerre a nagy átlag kanyarodik, abba az irányba én nem vagyok hajlandó menni, nem vállalom fel, inkább feladom.

Gyenge vagyok, tudom, talán neki kellene állnom és minden erőmmel, hacsak kommenteken keresztül is, de küzdenem kellene a normális magyar közéletért, normális magyar közállapotokért és normális, a másikat emberként kezelő magyar közgondolkodásért.

Azt hiszem vesztettem, a jelen kihúzza alólam a szülőföldem, kisajátítja azokat a dolgokat, helyeket, illatokat, érzéseket, amik számomra Magyarországot, a hazámat jelentik, azaz jelentették. Majd fogja, és mindenféle színekre festi, mintha az igazságnak színe, oldala lenne.

Au revoir, mert persze majd megyek. Ritkábban, majd még ritkábban, mert nem akarok veletek vitatkozni, mert kedvellek benneteket. Nem érdekel kinek mi a vallása, nemzetisége, politikai meggyőződése, ezt az információt megtarthatjátok magatoknak. Nem érdekel, hogy ki milyen ...., vagy esetleg ...., ki kit akar szellemileg, fizikailag megsemmisíteni. Nem érdekel!

Azért búcsúzóul hadd mondjak még el valamit, amit rendszeresen és sokan megpróbáltok félreérteni. Azért mert mi egy páran elmentünk, nem vagyunk jobbak nálatok és attól, hogy külföldön kell, vagy szeretünk élni, még nem tudjuk és nem is erőltethetjük rátok a nézőpontunkat.

Azt viszont kérlek, értsétek meg, hogy egy probléma megítélésében hasznos a távolság, a rálátás. Így válik lassan, de biztosan érdektelenné, ami az és fontossá, ami igazán az.

Nem vagyunk és nem is akarunk okosabbak lenni, csak azt tanácsolnánk, azaz tanácsolom, hogy próbáljatok világot látni, szétnézni és belátni a dolgok mögé. Nem mind arany, ami fénylik és az ördög is határozottan jóképűbb egy kicsit távolabbról, reálisan szemlélve.

Biztos az a baj, hogy XY sziú indián származású? Biztos, hogy nem az a baj, hogy kegyetlenül nem ért ahhoz, amivel megbízták? Biztos, hogy jó nekünk ez a befelé fordulós, magyarosch mentalitás? Biztos, hogy mi nem vagyunk egy aprócskát felelősek a saját sorsunkért? Biztos, hogy nemzetközi összeesküvés kell ahhoz, hogy felnőtt magyar emberek olyanokat írjanak alá, aminek később megfizetik az árát?

Folytathatnám én ezt a végtelenségig és nem azért, mert olyan okos vagyok, hogy az ész már túlcsordul és folyik lefelé a billentyűzetre. Egyszerűen nem értem és nem tudom elfogadni, hogy egy ilyen tehetséges nép, olyan szép országban, mint a miénk, miért folytat ilyen sorsrontó életet.

Miért nem próbál néha pozitív példákért máshol is szétnézni? Erre itt lennénk mi, kérdezhetne bárki, de nem. Mi vagyunk az oka mindennek, lassan már magyarok se vagyunk a szemetekben és ez fáj.

Szóval, bocs, de léptem. Először az országból, most pedig a listáról is. Pedig szeretlek Tieteket. Legyen nektek bor, búza és mindenekelőtt bölcsesség egy szekérderéknyi.

Au revoir,
Attila"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr385189932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.03. 07:08:35

Hajaj, kezdődik az uborkaszezon. Ja nem, bogy már tart egy JÓ ideje...

rumitom 2013.04.03. 07:09:09

Bennem is szorol szora ez fogalmazodott meg... Es ugyanarra a konkluziora jutottam allampolgarsagi kérdésben

Sanyi9 2013.04.03. 07:19:09

Nesze semmi, fogd meg jol. 13 eve kulfoldon el es most vegulis mit jelentett be, mert nekem nem vilagos? Felveszi a svajci allampolgarsagot. Hat egeszsegedre! Gondolom, hamarabb nem lehetett es azert most, nem a magyarorszagi helyet miatt. Es a kedvenc mondatom a "nem akarok politizalni, de..." kezdetu. Viszont, ma lesznek valoszinuleg kommentek rendesen, nem ugy mint tegnap (mert a tegnapi cikk tenyleg stramm es ertelmes volt, ugyhogy tetszett, csak nem vonzotta a sok nagyokost). Na, mindegy...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.04.03. 07:25:20

Körülbelül nekem is ez fogalmazódott meg. És még annyi talán, hogy ha konkrétan leírja valószínűleg sokadszorra olvastuk volna ugyanazt.

Én nem vitatom ezeknek a gondolatoknak a valódiságát meg indokoltságát de annyiszor elhangzott már, hogy egy fejbiccentésnyit sem reagál rá az ember.

Mindegy. Ha a posztoló így érzi hát így érzi.

NIKI LAURA 2013.04.03. 07:37:59

jajj bizony,Svájci papírok az életem netovábbja,no meg így köszönni :öruvuár,amúgy mennyi egy Milka csoki Svájcban?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.04.03. 07:39:40

@tanato: De legalább igazoltad a posztoló tézisét. Politika nélkül magyar közegben már semmi sem megy. Mindegy mi a téma úgyis a politikához lyukadunk ki a végén.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.04.03. 07:43:00

Van egy mondás, mindenki ismeri: a gyerek és a részeg ember mondja meg az igazat...
Én azzal egészíteném ki a leírtakat, hogy anélkül, hogy hatni próbáltam volna a gyerekeimre e tárgykörben, látom az átalakulást.
Amikor jöttünk nem sok kedvük volt Svájchoz, ez mára megváltozott, függetlenül attól, hogy itt is látják a problémákat.
Egy-egy hazalátogatás alkalmával látványosan szeretnek ki az országból. Ennek az érzésnek az otthon hagyott család, és barátok sem tudnak gátat emelni. Véget nem érő panaszáradatot hallgatok a viszonyokról, az emberek viselkedéséről és a többi.
Ez nagyon rossz üzenet.
Mi soha nem beszéltünk állampolgárságról, de a napokban már ők hozakodtak elő vele.
Hm...

Ronnie_27 2013.04.03. 07:54:00

Vannak, akiket jobban zavar a nem megfelelő környezet (gondolok itt a megkeseredett, életunt, idegi problémákkal küszködő emberekre), engem kevésbé.
Azért Magyarországon is vannak bőven,akik társaságát szívesen keresem. Tévét nem nézek. A pártpolitika nem érdekel. Az ország tönkretétele elszomorít, de nem jobban, mintha külföldről szemlélném ugyanezt. Arra ügyelek, hogy ha kell, könnyen le tudjak lépni, ezért nem vennék ingatlant, tehát maradok lumpen, komolytalan ember. :-)

Link Elek 2013.04.03. 08:14:35

Mo elmult 100 eve a kommunistak es a nacik harcarol szolt, akik kozos erovel uldoztek mindenkit, aki sem naci, sem kommunista nem volt.

Amig a kulonbozo oldalon allo partok mersekelt emberei, (addig sem magukat sem a masikat nem tartjak nacinak/kommunistanak) nem tudnak megegeyzni latvanyos dolgokban, addig ez nem is fog valtozni.

zopilote 2013.04.03. 08:22:37

Azt hiszitek, hogy ha felveszitek egy masik orszag allampolgarsagat, lemondotok
a magyar allampolgarsagrol, megszakitotok minden kapcsolatot az otthonmaradt
vagy kulfoldon elo magyarokkal, nem olvastok magyar hireket, konyveket, elfelej-
tetek magyarul beszelni mar nem is lesztek magyarok?? Ne mar!!!! Az ember nem
tud kibujni a genjeibol, meg akkor sem, ha esetleg modositjak azokat, ugyanis a mo-
dositas nem cseret jelent, az eredetibol akkor is marad, meg ha csak 1 vagy fel sza -
zaleknyi, ami epp eleg. Vannak dolgok, amiket az ember nehezen tud kontrollalni,
pl az almodast, magyar nyelven. Vagy egy hirtelen indulatszo, amit magyarul ejt ki
vagy gondol az ember. Az emlekekrol nem is beszelve: amik elojonnek, legtobbszor
varatlanul, egy otthoni tajra, epuletre, baratra, ismerosre emlekezteto dolog kapcsan.
Es meg sorolhatnam. Ne altassatok magatokat: aki magyarnak szuletik, orokre az ma -
rad. Ha akarja, ha nem. De nem csak o, a gyerekei is, meg ha nem is 100 % - ban, de
lesz bennuk egy kis magyarsagtudat. Meg akkor is, ha egyaltalan nem beszelik a
nyelvunket, megvaltoztatjak a nevukett, nem ismerik tortenelmunket. De meg a har-
madik generacios bevandorlo is megoriz valamit az ohazabol.
Allampolgarsagot legtobbszor azert vesz fel az ember, hogy bebiztositsa magat, e -
lonyt szerezzen vele, probaljon kicsit azonosulni a befogado orszaggal, nem pedig a-
zert, hogy letagadja, megtagadja szarmazasat. Azt egy papirdarabbal nem lehet elin-
tezni. Az szulohaza vagy ohaza nem hasonlithato a szerelemhez, semmihez sem. Azt
az ember elete vegeig viszi magaval. Nem mi kertuk, hogy oda szulessunk, azt a Sors
csinalta igy. Azt megvaltoztatni pedig nagyon kevesek vagyunk. Igaz, megtagadhatjuk,
letagadhatjuk, de akkor is csak ott, a Karpat - medenceben, Magyarorszagon szulet -
tunk:) Ami nem egy ajto, hogy csak ugy becsapjuk mogottunk!

tanato 2013.04.03. 08:23:06

@flash.gordon: Részben politika,részben demográfia,egyszerűen arról van szó hogy a magyar gyerekek egyre nagyobb része külföldön születik a fiatal szülei kivándorlása miatt,és a magyar vezetés nem érti miért csökken a születésszám itthon.Na most kezdenek rájönni az igazi okok egyikére ami nagyon jelentősen hozzájárul a csökkenéshez.Ezért így akarják virtuálisan "növelni"az ország gyermeklészámát.hazugsággal,mert ezen gyermekek 20 év múlva a legritkább esetben fognak magyarként érezni és gondolkodni.,Svájctól Ausztráliáig,akárhol is nőjenek föl.

tanato 2013.04.03. 08:27:55

@tanato: Éppen tegnap járt nálam egy távoli rokonom,kollégám is,már 88-óta nincs itthon.előbb USA majd Anglia.Felesége is magyar,otthon magyarul beszélnek,de a kamasz gyermekeik ennek ellenére angolul szólnak vissza leginkább,csak ha itthon vannak a nagyanyjuknál akkor beszélnek folyamatosan magyarul.Na ha most őket a vezetésünk annak ellenére hogy nem itthon születtek magyarnak nyilvánítja mert mindkét szülő Itthon született,attól még nem leszünk többen csak virtuálisan

Diffeomorfizmus 2013.04.03. 08:29:49

Kissé mesterkélt, különösen az au revoir.
Info értéke meg az ln(1)-hez konvergál.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.04.03. 08:30:27

@tanato: Múltkoriban valamelyik kormányzati oldalon meghirdettek külföldön élő gyerekeknek valamiféle honismereti játékot/pályázatot.
Felkaptam a fejem, és azt gondoltam, hogy "na, végre valami jó ötlet". A lelkesedésem egészen addig tartott, amíg a végére értem és elolvastam a nevezési díjakat. Ca. 10 ezer forintnyi összegről volt szó, ami tulajdonképpen nem hiszem, hogy bárkit is földhöz vágna. Mindenesetre nekem kicsit keserű lett tőle a szájízem.

tanato 2013.04.03. 08:36:33

@tilmir: Ja ja,inkább a kinti gyerekeknek kellett volna adni azt a pénzt,nem tőlük beszedni.

tableno 2013.04.03. 08:37:27

@zopilote: ez teljesen igaz, de nem is látok benne semmi rosszat. Másfelől viszont, ha az ember hosszú ideig távol van, közben Magyarország is annyit változik, hogy a kivándorolt már ugyanúgy idegennek érzi ott magát, mert ő még egy "másik" országból jött el. Ezért is csalóka dolog a honvágy: az ember egy olyan helyre vágyik vissza, ami már nem is igazán létezik. És ezért van az, hogy az otthon élőknek is lehet "honvágyuk", bár azt általában nosztalgiának nevezik.

tanato 2013.04.03. 08:42:11

@zopilote: Ez tényleg igaz,még a harmadik generációs is tudja honnan származik a nagyapja pl.,persze magát már nem magyarnak tartja,mert általában a másik három nagyszülő másik három kontinensről származik főleg az USA-ban pl.Az identitás megőrzése az nagyon nehéz,pl.Sarkozy volt elnök csak másodgenerációs volt,de már nem volt magyar identitása.Vagy pl. a néha Wasmosy elnök azt hiszem Paraguyi volt elnök is debreceni nagypapával büszkélkedhetett.

tableno 2013.04.03. 08:44:39

A posztot amúgy zuzzer irta, ugye? Nehéz vele vitatkozni. Én most úgy vagyok vele, talán nem is árt hosszútávon, ha a magyarok megtapasztalják, hová vezet a mostani irány, ugyanúgy ahogy a németek is megtapasztalták a 40-es években (lehet, hogy ez sarkítás, de már nem vagyok biztos benne). És talán utána, a tanulságok levonása után, lehet még normális ország Magyarhonból...

váj mí 2013.04.03. 08:48:56

Édesjóistenkém, csak címlapos ne legyen, könyörgöm!

2013.04.03. 08:54:38

@Ronnie_27: "Arra ügyelek, hogy ha kell, könnyen le tudjak lépni, ezért nem vennék ingatlant, tehát maradok lumpen, komolytalan ember. :-)"

Ez tetszett. Nem tudom, hogy ez szándékos v. nem, de görbe tükröt mutat a begyöpösödött, még mindig szocializmusban élőknek, akik saját lakás nélkül nem is tudnak létezni, és ezért képesek odaláncolni magukat 15-20 évekre a bankokhoz, ahelyett, hogy előtakarékoskodnának, pl. fundamenta.

2013.04.03. 08:56:03

A poszthoz meg nem tudok mit hozzászólni, mert nem értem, hogy miért íródott.

Majd jól kiosztanak, kedves poszter, ebben biztos lehetsz. :)

zopilote 2013.04.03. 08:57:03

@tanato:
Volt elso generacios is, aki letagadta magyarsagat, attol fuggetlenul, hogy Budapesten szuletett, sot egyetemre is ott jart (az intel egyik vezetoje pl)
Nem irtam magyarsagtudatot, csak azt hogy a harmadik genereraciosok is tudjak, hogy voltak az osok kozott magyarok. Vagy irek, horvatok, skotok, spanyolok, stb. De a negativ magyarsagtudat is magyarsagtudat azert:)

tableno 2013.04.03. 08:58:03

@zopilote: "De a negativ magyarsagtudat is magyarsagtudat azert:)" - az év megjegyzése! :)

Alice in Wonderland 888 2013.04.03. 08:59:00

@zopilote: Teljesen igazad van. Nem felejtheti el senki, hogy honnan jött. Max azt irányíthatja, merre tart.

Én sem megyek vissza Mo-ra, de magyarul is olvasom a könyveket, vannak magyar barátaim és szeretem a nyelvet; függetlenül attól, hogy egy másik országot érzek már a magaménak.
Amikor Mo-ra látogattam, már közel sem volt olyan, mint amikor ott éltem. Nem a politika miatt, az engem nem foglalkoztat. Máshoz szoktam már és csak a régi idők emléke hiányzott...Mindenki más lett és minden változott.

2013.04.03. 09:02:04

@váj mí: az az erzesem, hogy ma is national freak show lesz

zopilote 2013.04.03. 09:02:36

@tableno:
En kalandvagybol disszidaltam, kalandvagybol szeretnek hazatelepulni is:) (most irjam azt, hogy nosztalgiabol?) :)

tableno 2013.04.03. 09:04:43

@charlieharper: ne külföldieskedj! Az Nemzeti Trollparádé! :)

@zopilote: kalandvágyból OK. Nosztalgiából inkább ne, mert csalódni fogsz...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.03. 09:04:56

sose voltam híve a sértődött ajtóbecsapásoknak.
akkor se, ha van igaza.

hiszti.

váj mí 2013.04.03. 09:05:10

@Philosoraptor: Mondjuk, ezt megértem, hiszen mi is abban a szellemben nőttünk fel, hogy a saját ház, a lakás, a telek az az érték, az jelent valamiféle biztonságot, társadalmi elismertséget. Nem mindenki tud szakítani ezzel a szellemmel. Vagy nem egykönnyen. Másrészt meg Magyarországon (sem) nem alakult ki az az ingatlanbérlési rendszer, ami például Ausztriában. A magánbérbeadók árai pedig legtöbbször ütik egy-egy lakáshitel havi törlesztőrészleteit. Így, akik nem a mobilis fajtából van, az inkább sajátot akar, és nem érdekli, ha ezzel évtizedekre helyhez köti magát, mivel úgy sem tervez költözést sem az országon belül, sem azon kívül. Aztán előfordul, hogy ember tervez, ugye, és valami egészen más körülmény végez ....

zopilote 2013.04.03. 09:06:10

@tableno:
" az év megjegyzése! "
Eros felindultsagbol, hirtelen szuletett az a mondat :) Lehet hulyeseg, de az enyem:) Amugy thx:)

váj mí 2013.04.03. 09:06:50

@charlieharper: Én még reménykedem azért, hogy hátha még se nem...

@Babette_: Na de milyen jól esik néha csak úgy hisztizni egyet ;)

tableno 2013.04.03. 09:09:52

@Babette_: nem sértődött, inkább lemondó. Tudod ez olyan, mint amikor egy megrögzött alkoholista rokont addig próbálsz győzködni, hogy térjen már jó útra, hogy a végén belefáradsz, és fájó szívvel bár, de lemondasz róla. Persze a kibicek szemében akkor is te vagy a szemét alak, aki otthagyta a szerencsétlen beteg (de gyógyulni nem akaró) embert...

andaluzkutya 2013.04.03. 09:10:21

Én nem látom, hogy a posztoló azt írta volna, hogy el akarja felejteni, hogy valaha magyar állampolgár volt. Arról ír, hogy nem tud azonosulni az elmúlt időszak Magyarországával és mivel már 13 éve Svájcban él, így felveszi az állampolgárságot.
Én is már régóta idegennek éreztem magam Magyarországon, jóval azelőtt, hogy eljöttem volna és ez az érzés nem javult az elmúlt években sem. Ennek ellenére sohase fogom letagadni/elfelejteni honnan jöttem, az életem/gondolkodásom része, ez van.

tanato 2013.04.03. 09:10:56

@zopilote: Haza akarsz települni?Mikor?Azért ne kapkodd el.,nehogy csalódás érjen. Sz.tem amíg nagyon aktív vagy inkább utazgass a a világban mint eddig.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.03. 09:14:03

@zopilote: ne haragudj, de ez nagyon csopogos lett...

Nekem a szarmazasom csak egy foldrajzi teny, semmi mas. Sem sved, sem magyar nem vagyok... Ember vagyok es kijerem magamnak az altalanositast es megbelyegzest!
(Mas kerdes a mentalitas hasonlosaga, de abban sem az altalanos magyarra hasonlitok).

Peace and Love ;)

tanato 2013.04.03. 09:14:38

@váj mí: Azért ti erdélyiek,nagyságrendileg mobilisabbak vagytok az anyaországiaknál.Nem egy nyelvű,nem egy nemzetiségű országban nevelkedtetek,egy kicsit már "multikulti"környezetben voltatok gyerekek,ez nagyban segít benneteket az országváltásokban.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.04.03. 09:16:54

@tanato: Ez rendben van csak én már megcsömörlöttem attól, hogy mindenbe politika kerül.

kriosz 2013.04.03. 09:19:10

Na, jézusom!
A blog kezd kissé depis pszicho bloggá válni. Nem tudom én őszintén az ilyesmitől rosszul vagyok. A posztoló ugyanolyan mentalitású magyar mint akik elől menekül. Sok hű meg há, meg pátoszok. Ha egy elnyomott, megnyomorított, üldözött menekült lenne aki hallani sem akar többé arról hogy magyar v. mert anyagilag megéri hogy állampolgárságot váltson megérteném valamennyire. De ez hát én nem értem.
Túl van dramatizálva az egész. Magyarnak születtem, az is maradok míg élek ésm i bajom lesz belőle, akárhova vetődöm a világban az csak egy extra dolog marad. Ott nőttem fel. A gyerekeim már nem, náluk már keveredés van, mert nemzetközibb közegben nőttek fel gyerekként és fiatalként.

zopilote 2013.04.03. 09:21:13

@tanato:
Ha csalodom, barmikor vissza tudok telepulni. De nem csak Kanadaba, Mexikoba is. Maskulonben jol erzem magam, ha otthon vagyok, osszejottem ujra volt osztalytarsaimmal, jokat vitazunk kavezas vagy bogracsozas mellett, vagy estenkent Egerszalokon a furdoben aztatas kozben.
Mostanaban egy olyan sraccal dolgozom, aki 22 ev utan, 4 eve telepult haza 4 Kanadaban szuletett gyerekkel. Evente visszajar 2-3 honapra melozni (napi 15 ora). Jol erzi magat otthon az egesz csalad. (vagyis azt mondja)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 09:21:27

@Sanyi9:

Kb, ezt akartam mondani én is. Eléggé vicces írás: kicsit hiteltelen 13 évnyi külföldön élés után rádöbbenni, hogy az ember valójában politikai menekült.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.03. 09:22:10

@váj mí: hát én unom. ezek ilyen teátrális dolgok. pont mint a gerendás.

@tableno: nem igazán értem, minek kéne a győzködés. mindenki maga választja az élete útját.

váj mí 2013.04.03. 09:22:14

@tanato: Mna igen, ebben van valami. Ha valaki nem valamelyik Székelyföldi megyébe született, az óhatatlanul kétnyelvű lett. A mobilitás kialakulásához meg az a Ceausescu korabeli gyakorlat is hozzájárult, hogy az egyetemet végzett fiatalokat a legritkább esetben helyezték vissza a szülővárosukba dolgozni. Aki vissza akart kerülni, annak igen sok káderkapcsolatot kellett megmozgatnia. Ha nem volt neki olyanja, akkor költözhetett több 100 kilométernyire a szűkebb otthonától. A mi családunkban, például négyen, négy különböző helyen születtünk, és én személy szerint 7 különböző helyen éltem Románián belül gyerekkoromtól kezdve, mielőtt még mobilisabbá váltam volna.

zopilote 2013.04.03. 09:25:39

@Kovermadar:
tudom, hogy csopogos lett kicsit, (modoros inkabb) az is volt a celom:)
BTW: ha nem vagy magyar, miert jarsz ide? :) Nem sertes, csak kerdes. Jarsz hontalan blogokra is?:)

váj mí 2013.04.03. 09:26:00

@Babette_: Nem is mondtam, hogy szórakoztató, de hogy az éppen hisztizőnek jól esik, az tuti ;).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 09:26:43

@tanato:

identitás akkor van, ha az ember megőrzi.

A magyar identitásnak KÖTELEZŐ eleme a magyar nyelv. Aki nem tud magyarul anyanyelvi szinten, az nem magyar. S mivel a nyelv lassan eltűnik a nemzedékeknél, az identitás is eltűnik. Nem minden népnél van így: a kínai, zsidó, örmény, görög akkor is megmarad identitásánál, ha egy szót nem tud ősei nyelvén. De a magyaroknál nem így van.

Sárközyt az anyja nevelte fel, az apja nem volt a családdal, korán elváltak. Így eleve nemigen volt magyar nyelvi környezete. S amikor találkozgatott időnként apjával, franciául beszéltek egymással.

zopilote 2013.04.03. 09:27:19

@Kovermadar:
Peace! :)
ezt elfelejtettem:)

mommmmo 2013.04.03. 09:28:30

@tableno: egyetertek, valoban talalo megjegyzes..

Amugy en nem nezek magyar mediat, mert az agyhalal, idiota blogokon sem logok. A korulottem levo emberek, akikkel beszelgetek mind tok normalisak, es mind azon gondolkodnak, hogy lelepjenek~e ebbol a fertobol. En erdekes modon mindenkivel errol tarsalgok, zsido ciganyozast senki sem folytat.

tanato 2013.04.03. 09:32:00

@zopilote: Ilyeneket én is ismerek akik kamasz gyerekkel jöttek vissza pl. Ausztráliából.A gyermekek néhány évnyi itt tartózkodás után már újra Ausztráliában vannak.A szülők még addig maradnak amíg el nem tudják adni az itt vásárolt házukat.

kacce 2013.04.03. 09:32:54

Érthető, ha valaki 13 év után már nem akar visszamenni. Hosszú idő, nagyon megváltozik minden ennyi dő alatt. Pár év után visszamenni talán nem annyira szembeöltő a változás.

Az internetes kommentek alapján mondjuk nem vonnék le messzemenő következtetéseket egy egész népről, sokan az interneten élik ki magukat, hogy nyugodtan beszólhatnak, cikizhetnek bárkit, anélkül, hogy ismernék (és az indexes blogokon nagyon ez megy), de megértem a posztolót.

Viszont pont ezen okból nem fogok már én sem posztot írni ide, arról sem, amikor hazaköltözünk és hogy mit tapasztalok a saját bőrömön, mert sajnos nagyon megváltozott a blog, mióta a blog.hu-n üzemel. Hiányoznak a régi postr.hu-s idők, amikor jó kis beszélgetések voltak. Most meg bármit ír az ember (akár posztot, akár kommentet), egyből nekiugranak, minősítik ismeretlenül és nekem ehhez személyszerint nincs kedvem :)
Akkor csodálkozom a leginkább, ha olyanok teszik, akik maguk is külföldön élnek már.

tanato 2013.04.03. 09:33:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez így van:Nyelvében él a nemzet,olyan magyar nincs aki nem tud magyarul és mégis magyarnak érzi magát,ellentétben az általad felsorolt népekkel,akik kiválóan megőrzik identitásukat nyelv nélkül is.

váj mí 2013.04.03. 09:34:18

@mommmmo: A youtube-on fenn van a Szomszédok összes része, azokat szoktam néha nézni/hallgatni. Nem egy társadalmi néplelki korrajz egy az egyben, de azért elgondolkodtató.

tanato 2013.04.03. 09:34:35

@kacce: Mikor esedékes a repatriálásotok?

zopilote 2013.04.03. 09:34:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Napkoziben egyutt voltam egy sraccal, Kanadaban szuletett, 56- osok voltak a szulei, a
63 - as amnesztiaval visszakoltoztek. A srac nem tudott angolul, de nem is vagyott Kana-
daba, pedig eleg egy lumpen lett belole kesobb. Kanadaba barmikor visszatelepulhetett
volna.

2013.04.03. 09:36:26

@tilmir: mar reg meg akartam toled kerdezni, mint orszagfelelostol, amiket Bostonban hallottam Svajcrol, pletyka szinten. Igaz e:
1. Ha fel akarod venni az apolgarsagot a szomszedaid egyenkent szavaznak rolad; yay or nay
2. A ferfiak 50 alattnem szoktak felvenni, mert viszik oket katonanak
3. Minek nekik ez a nagy katonasag, olyan, mint otthon volt, ahol az or(s)vezeto fogkefevel suroltatja a padlot? Korulottuk csupa politikilag instabil orszag, mint Lichtenstein vagy a franciak :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 09:36:27

@tanato:

Pontosabban hiába érzed magadat magyarnak magyar nyelv nélkül, a magyarok kiröhögnek.

tanato 2013.04.03. 09:39:11

@kacce: Köszi az infót,azért remélem jelentkezel utána is ha nem is íróként csak hozzászólóként.

tableno 2013.04.03. 09:39:12

@Babette_: pont erről szól a poszt. Egy ember belefáradt a szülőhazája hülyeségeibe, és továbblép. Mondjuk abban én is biztos vagyok, hogy nem ez az egyetlen vagy az elsődleges ok, de biztos, hogy közrejátszik a döntésében.

@mommmmo: az a szar ügy, hogy aki otthon nem zsidózik/cigányozik lelkesen, az szinte mind le akar lépni. Részben a zsidózók/cigányozók miatt.

kacce 2013.04.03. 09:41:30

@tanato: Persze, időnként most is benézek.

mommmmo 2013.04.03. 09:41:51

@váj mí: miert ott is mindenki le akar lepni?.

kriosz 2013.04.03. 09:42:46

@kacce: Szerintem meg nem minősítés hanem hozzászólás.Persze személyes lesz hiszen ahhoz a személyhez szól aki írja a posztot, nem is lehetne másképp. Valami vagy tetszik v. nem, tehát vagy egyetértek a szerzővel v. nem. Nem tudom hogy mi a baj. Aki posztol nyilvánosságra tárja az élete egy részét és jól tudja hogy hozzá fognak szólni. Ki így ki úgy. Aki ezt nem akarja az nem posztol.

tanato 2013.04.03. 09:43:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Persze vannak kivételek,de ezek csak erősítik a szabályt,pl Ivo Damjanich,Guyon Richard,Liszt Ferenc,de lehet hogy csak utólag váltak magyarrá,életükben kiröhögték volna őket ha azt mondják szerbül,angolul vagy németül hogy magyarok.

tanato 2013.04.03. 09:44:28

@kacce: Helyes,akkor hallunk még rólatok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 09:45:30

@zopilote:

Еz állampolgárság kérdése.

Volt egy híres eset Szófiában 1988-ben. Pont ugyanabban az évben, amikor az én nagyobbik fiam is született. Bolgár nő vidékről feljött a fővárosba, mert egy szófiai ismerős orvosnál akart szülni. Hétfőn ment volna be a kórházba, szombaton érkezett és elment sétálni a városban. Bámészkodott, elment az amerikai követség képeit is nézegetni. Pont a követség előtt összeesett, s megindult a szülés. Észlelte a követség egyik katonaőre, kirohant, becipelte a nőt lefektetni egy ágyra. Hívták a mentőket. Mentő kijött, orvos megállapította, hogy már késő kórházba szállítani, s lefolytatta a szülést ott helyben. Minden rendben ment, aztán nőt és gyereket vitték a kórházba. Másnap megjelent az amerikai konzul a kórházba, s kérdezte a gyerek és a nő adatait, majd mondta az anyának a következő héten fáradjon be a követségre átvenni a gyerek amerikai születési anyakönyvi kivonatát, ugyanis a gyerek amerikai állampolgár.

NIKI LAURA 2013.04.03. 09:45:57

OFF

Hogy mik vannak.
Az előző Ha "Gerendás"cikkben eléggé Zsidó ellenes kommentek születtek.
Én apai ágon vagyok az,nem gyakorlom a vallást,sőt,mindig kevertem a különböző rituálékat...kék fazék,piros fazék,nem keveredhet a tej,hús,stb,stb

Egy Zsidó ellenességéről közismert blog szerkesztő,"Tom Bobb"olvtárstól kaptam egy személyes levelet.

Nehezményezi folyamatosan blogjában,hogy az Ő szerencsétlen életéért kizárólag a Cigány-Zsidó duó a felelős.
Szintén blogjában olvasható,hogy őt kiutasították Kanadából,sőt a hatóságok körözik itthon és ott is.

Ime személyes,baráti levele:
"Niki,

Kérlek, azért válogasd meg, miket köpködsz rólam nyilvánosan, kis ostoba, mert nem adtam be a menekültkérelmemet cigányként, hanem magyar emberként, kiemelve, hogy ki vagyok, honnan jöttem és mit képviselek. Elhatárolódtam a cigányoktól, ahogy most is teszem.
Nem veszem egy kalap alá a zsidókat és a cigányokat, ahogy a vietnámiakat sem a kínaiakkal, holott egy helyről érkeznek. Ez nem lenne fair. Szóval a zsidó a maga útján tesz keresztbe (ha tud), a cigány pedig egy másikon. Ez valahol még rendben is van.

Szóval, Niki, édes kis kipásom, előbb tájékozódj, ha már a személyemet kezdted ki a kommentekben (aminek semmi köze a hozzászólásokhoz és a cikk tartalmához), aztán mondogasd a hülységeidet.

Nem haragból írtam a levelet neked, félre ne értsd. Csak jó lenne, ha mindenki a helyére kerülne. Jelenleg egyébként Hamilton városában lakom, de meghívtak egy hétvégére Scarborough-ba és a csajommal elfogadtuk a meghívást. A bicajozásnál négyen voltunk, de a vendéglátóink előrementek, mi meg élveztük még kicsit a napfényt. Aztán jött a kibaszott táska-sztori.

Viszont a behányásod miatt elgondolkoztam egy új bejegyzésen - talán meg is csinálom még ma.

Szép napot:
Tom"

ON

váj mí 2013.04.03. 09:50:42

@mommmmo: Ó nem, éppen ellenkezőleg. Viszont követte és a maga torz módján interpretálta a korszak (1987-1999) aktuális eseményeit.

kacce 2013.04.03. 09:52:24

@kriosz: Persze, igazad van, hogy aki nyílvánosság elé tárja az életét, akár már csak a blogposzttal is, az vállalja a következményeit. De attól még lehetne normálisan, nyugodtan reagálni is, akkor is, ha más a véleménye valakinek. Mert van a vita, meg van a beszólógatás. Ez hiányzik a postr-es időkből, ott sokszor volt konstruktív vita, persze néha beszólógatás is, de itt kissé más szelek fújnak.

zopilote 2013.04.03. 09:53:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
ugy tudom (lehet, hogy rosszul) ha valaki repulogepen szuletik, valamelyik ocean felett, akkor annak az orszagnak az allampolgara (is) less, akie a legitarsasag (bar ez sem mindig egyertelmu szerintem)

VHB 2013.04.03. 09:53:49

Ne hisztizz, itt minden ok. Ne adj tanácsot, mert neked pénzed van. Svájci picsogó. Mert itt mi kemények vagyunk, de meg ne próbálj kritikával illetni bármit is, mert az köpködés. Azt meg nem tűrjük.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Zsíros csúsztatás.

Az állampolgárság felvétele, előre menekülés, akkor érzi fontosnak az ember, ha pici reményt sem lát arra, hogy hazaköltözzön. UK-ban élőknek meg valószínűleg kényszer lesz, ha úgy döntenek az angolok a népszavazáson, hogy kilépnek az EU-ból.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.04.03. 09:54:20

@charlieharper:
1. Nem, de meg kell jelölni referencia személyt.
2. Igen, a katonaság kötelező.
3. Nem budit pucolnak, de valóban nagyon komolyan veszik. A kötelező idő után is tartalékosok maradnak, és évente hívják be őket gyakorlatra.
Jelzem elég komoly haderőt tudhatnak magukévá, most akarták a légierőt 22 gépre fejleszteni ( a németeknek 16 van ). Ne kérdezd milyen, azt nem tudom. :)
Egyelőre nem szavazták meg, nincs rá pénz.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.03. 09:55:47

@tableno: lépjen.
de hisztisen bekiabálni az ablakon, majd elrohanni, meglehetősen beteg lélekre vall.

zopilote 2013.04.03. 09:57:32

@Kovermadar:
Elnezesedet kerem, azt hiszem, megsertettelek. Nem igazan allt szandekomban:( (de az lett belole):(
Peace!!

Spacecake 2013.04.03. 10:02:37

ez most mi volt???
beadod az allampolgarsagi kerelmed.jo.es??
(nyilvan meg is kapod,semmi varatlan vagy lehetetlen nincs benne)
de mi a sztori??:-)

váj mí 2013.04.03. 10:03:12

@Babette_: Nem, nem, először elrohant, majd visszament bekiabálni. Csak a történeti hűség kedvéért ;).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.03. 10:05:42

@zopilote: egyszeru... szeretem masok (erdekes) torteneteit olvasni...

Az olvasas es az erdeklodes nem orszagfuggo. Ha talalok erdekes blogot angolul, akkor azt is olvasom. Svedul is olvasnam, ha ertenem :)

Ha tudsz mondani angol nyelvu, hasonlo blogot, akkor orommel megnezem (meg is koszonom), ha tetszik ra is fogok szokni... :)

Mrs. Clayton 2013.04.03. 10:06:16

ugyan már kedves Attila, 13 éve ott élsz a családoddal, nem kell semmilyen ideológiát gyártanod ahhoz, hogy ennyi idő után áp leszel, hiszen nyilvánvalóan Mo-hoz már nem Svájchoz meg tartoztok, tehát evidens, h kell az az áp-ság
abban igazad van, hogy egyes dolgok megértéséhez kell a távolság, ugyanakkor ez a távolság lehet, hogy némileg csalóka, az hogy milyen hangok jönnek át a neten, sztem egy dolog, ettől még gondolom MO-n ha muszáj lenne megtalálnád a normális társaságodat, tudtommal még nem köteleznek senkit arra, h sárga csillaggal mászkáljon az utcán
egyébiránt épp az előbb olvastam, h a twitteren miket mondanak Jim Carreyre, menjen haza, mert ő kanadai, mi köze az angol fegyvertartáshoz, buzi, mert ellenzi, h bárki bmennyi fegyvert tarthasson stb
sok sikert a svájci állampolgársághoz, de próbálj meg középutas maradni, sztem, nem kell egyik szélsőségbe sem beleesni, mert az ilyen nagy moralizálás is szélsőséges

váj mí 2013.04.03. 10:06:24

@Spacecake: Összegezte magában, hogy miért nem érzi már otthonának Magyarországot. Aztán leírta, és beküldte. Valszeg, valahol egy pirinyó lelkiismeret furdalást is kompenzált ezzel.

zopilote 2013.04.03. 10:06:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Van egy olyan torveny Kanadaban, hogy nem kanadai allampolgar itt szuletett gyerekenek is el kell hagynia az orszagot, csak 18 eves kora utan johet vissza. De jan 1. ota olyan torveny van, hogy csaladegyesites nem vonatkozik szulore

2013.04.03. 10:07:18

@váj mí: te miert nezel Szomszedokat? Latens mazochizmus?
Szerintem en meg fekete-feher Videoton, de lehet, hogy Juniszty tv-n lattam. Lehet, hogy mar szines volt, de fekete-feherre emlekszem

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 10:08:06

@zopilote:

Országfüggő. Magyar repülőgépen pl. hiába születsz, sosem leszel magyar állampolgár.

tableno 2013.04.03. 10:09:11

@Babette_: Értem. Akkor foglaljuk össze:

1, akinek nem tetszik az ami otthon folyik, és ezért tüntet, székházat foglal, tiltakozik, annak sósavat a pofájába, és tartóztassák le jogellenesen. De legfőképpen fogja be a száját.

2, akinek nem tetszik, ami otthon folyik, és ezért kivándorlás mellett dönt, amit megoszt a saját facebook oldalán, az rohadt zsidó, és ne is lássuk többet. És fogja be a száját.

3, akinek nem tetszik, ami otthon folyik, de már régebb óta kint él, és megosztja gondolatait a Határátkelő blogon, az beteg lelkű hisztiző, aki jobb ha befogja a száját.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 10:09:57

@VHB:

Teljesen természetes dolog, hogy ha valahol élek, előbb-utóbb ottani állampolgár akarok lenni. De politikai vagy gazdasági okokra hivatkozni 13 év múltán röhejes.

Spacecake 2013.04.03. 10:09:57

@NIKI LAURA: zsidosag ide vagy oda,azert egy privat levelet bekopizni szinten nem egy gral lovaghoz melto dolog:-)

szerintem.

2013.04.03. 10:09:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerintemez marnem aktualis. 6 honap utan nemigen szoktak felengedni terhes noket repulore, csak orvosi igazolassal.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.03. 10:12:05

Holnap lehetne tartalmasabb post?
Mondjuk érdekelne diggerdriver története. Úgy tudom, már elküldte a folytatást.

interpreter 2013.04.03. 10:12:17

@NIKI LAURA: Meg lehet őt is érteni,a roma hordák évekig félelemben tartották Pesten.

2013.04.03. 10:12:21

@charlieharper: es meg tv taviranyionk sem volt!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 10:12:35

@zopilote:

Minden országban más a szabály.

A Magyarországon való születés meg egyáltalán nem ad magyar állampolgárságot - kivétel: ha mindkét szülő hontalan vagy ha a szülők ismeretlenek.

kriosz 2013.04.03. 10:15:09

@kacce: jaj te hát ide is csak emberek írnak.:)Névetelenűl meg még a zseboroszlánból is igazi lesz:)))
Engem csak az kezd kiakasztani hogy mintha az utóbbi időben mást sem olvasnék csak azt hogy am agyar ember milyen hülye, bunkó, rasszista, pesszimista, blablabla. Mi van???
Gyárthatnám innen a példákat nem magyarokra akik ugyanolyan bunkók, rasszisták, pesszimisták stb.
Nemrég otthon voltunk, pedig direkt hegyeztem magam és emberileg sokkal jobban éreztem magam a semleges közegben mint itt, teljesen korrekt és udvarias ügyintézés, kis könnyű elbeszélgetések, poénok, időjárásmegvitatás vadidegenekkel a közértben v. eladókkal stb. Itt nuku, szóval ugyanazt írhatnám pepitában is ha akarnám.
@zopilote: hirtelen azt olvastam hogy annak a légitársaságnak lesz az állampolgára amelyik repülőn szül:))
Nem is engednek már fel ha nagyon a végén jársz, persze ha nem látni, minden megoldható ;)

Kacorlakk 2013.04.03. 10:18:17

@zopilote: Tisztelt Zopilote! Köszönöm a hozzászólásod. Azt hiszem, az ilyen emberekre illik az a megállapítás, hogy bölcs.

kriosz 2013.04.03. 10:18:50

@tableno: és van a 4. aki régóta kint él, nem üldözik nem üldözték, elment mert így hozta a szerencséje, vagy a sorsa, elvan megvan, látja hogy mindenhol emberek élnek, mindenhol megvan a jó és a rossz. Reális annyira hogy inkább ott él ahol a melója is van és nem köpköd se oda ahonnan jött se oda ahol él DE kritizálni már csak lehet kérem szépen???
Ha most elkezdem kritizálni NOrvégiát akkor én leszek a hálátlan dög?? Egy fenéket, engedtessék már meg hogy ne csak a szépet és jót v. ne csak a rosszat lássam.

VHB 2013.04.03. 10:20:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: És mi lenne, ha megpróbálnád, úgy értelmezni, hogy ez is _része_ a döntésének. És nem kizárólagos oka.

tableno 2013.04.03. 10:25:13

@kriosz: Ezt most mire írtad? Mondtam én egy szóval is, hogy nem kritizálhatod Norvégiát? Nekem pont az a bajom, hogy a magyaroknál a kritikára az egyetlen reakció az, hogy "fogd be a pofád!"

zopilote 2013.04.03. 10:26:07

@charlieharper:
En meg csak TV- t sem tudok otthon nezni, nem hogy Szomszedokat. (bar itt sem nagyon nezek) Valahogy idegen a TV bemondok nyelve, megertem, de a hangsulyozasuk, hanglejtesuk affektalosnak tunik, pedig nem az, valami mas, nem tudom, hogy mi, de szabalyszeruen faj a fulemnek (igaz, nem mindenkinel eszlelem ezt, de ami a legerdekesebb, regebbi magyar filmek nezese kozben is elojon ez az idegenszeruseg)
Maxval talan tudna ra a valaszt:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 10:27:02

@VHB:

Egyszerűen ez így nem hiteles. Szimpla teszteléssel megállapítható ez. Ha neki tetsző magyar kormány lenne, akkor Mo-ra költözne? Nem. Magyarul: a politikai ok nem valós.

kék madár 2013.04.03. 10:30:05

szerintem korrekt iras, abba kotnek bele, hogy miert tartott neki ilyen sokaig?

2013.04.03. 10:31:08

@kék madár: laktam, mult ido. '92-tol 2001-ig. A noveremek meg mindig ott laknak.

tableno 2013.04.03. 10:31:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Teljesen félreérted. Elég világosan leírta, hogy nem a kormány színe zavarja otthon, hanem az általános közállapotok. Ha azok mások lennének, szerintem sok kint élő meggondolná a hazatelepülést.

kék madár 2013.04.03. 10:32:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igem en pl. hazakoltoznek, ha normalis kormany lenne. Bar a hozzad hasonlo homofobok miatt erosen kene gyozkodnom magam.

kék madár 2013.04.03. 10:33:19

@charlieharper: hat en csak 94-2000 kozott Brighton Somerville vonalon... es te most hol?

váj mí 2013.04.03. 10:35:21

@charlieharper: Az is benne lehet ;), bár leginkább érdekesnek találom. (Most, mit röhögsz, he?). ÁPV Rt.? Hm? Én azt sem tudtam, mi az. Meg egy csomó dolog, amiket nem ismertem, nem értettem, miért, mitől olyanok a magyarországi magyarok, amilyenek. Persze, Horváth Ádám szemüvege eléggé torzít, de ha ezt a torzítást kiszűri az ember, nem rossz. A mostani szappanoperákhoz (akár magyar, akár német) képest klasszis.

zopilote 2013.04.03. 10:36:22

@Kacorlakk:
Ne hidd, hogy bolcs:( Mar csak azert se, mert ha az lenne, akkor javaban huzna a lobort:) Hajnal fel 3 van, 6 -kor kelek, melo:( Megyek is lefekudni.

VHB 2013.04.03. 10:39:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Off
Mindenkitől sorry, de aki Mo-n úgy véli, hogy bármilyen színezetű kormány megoldás lehet a problémária az enyhén szólva is naív.

Az én értelmezésemben a szocik ámokfutására jött egy orbáni rossz válasz, és a most szerveződő régi-új ellenzéknek sincs programja csak a tagadás. A kör bezárult.
On
A fentiek fényében a politikai ok, az egyhelyben járás rögzülése. Ez sokakat taszít. Így ok?

kacce 2013.04.03. 10:40:07

@kriosz:
Hidd el, ez engem is zavar.

váj mí 2013.04.03. 10:40:29

@zopilote: Én is neten nézem ;). Különben TV-t, illetve TV-adást én sem láttam már évek óta

fasor6 2013.04.03. 10:41:52

Kacce: "mert sajnos nagyon megváltozott a blog, mióta a blog.hu-n üzemel. Hiányoznak a régi postr.hu-s idők, amikor jó kis beszélgetések voltak"

Nekem sokat segitett a blog, meg a postr.hu-s idokben, amikor a kikoltozesre keszultunk. Akkor meg terveztem, hogy megirom a tapasztalataimat, hatha masnak is hasznara valik elolvasni, hogy idosebb korban hogy boldogulok kulfoldon.
Most mar eszem agaban sincs, nem vagyok mazochista. Akarmilyen realis, korrekt, informativ posztot irnek, akkor is beledongolnenek a betonba.
Most mar annyira banto es fajdalmas a kommentek aradata, hogy leiratkozom.

kriosz 2013.04.03. 10:42:08

@tableno: Én is arra írtam hogy miért ne lehetne kritizálni??Minek kell rögtön skatulyázni? Hülyék mindig voltak és lesznek, van akivel lehet tök jól vitatkozni és van akivel teljesen felesleges de mivel főleg a net az nyílt terep és mindenki bátrabb kapsz mindent. De nem kell mindent magadra, magunkra venni, én azok mellett akiken látszik hogy teljesen felszívta magát és fal tipus inkább elmegyek. Van elég gondja baja az embernek a való életben is, nehogy már azt sem tudom kiknek a beszólásain izgassam magam.

kék madár 2013.04.03. 10:42:33

A zindexen fut a fideszes Magyarorszag jobban teljesit reklam, ezert fizettek valakinek?

2013.04.03. 10:42:43

@kék madár: cambridgeshire, uk (2003 ota UK)
2001-2003 T.O.

kriosz 2013.04.03. 10:44:19

@fasor6: Miért veszed magadra, ott a szűrés gomb, kiszűröd a hülyéket , akiknek meg tudsz segíteni v. aki csak érdeklődik annak válaszol.
Miért kell ilyen véresen komolyan venni a netet?

tableno 2013.04.03. 10:45:19

@kriosz: ok, rendben van. De nekem az nem kritika, hogy egyrészt megsértődünk a posztoló "hazaköpködésén" majd ugyanazzal a lélegzettel lehúzzuk róla a keresztvizet is!

2013.04.03. 10:46:19

@váj mí: megmondom oszintem, nem tudom, hogy mi az az APV Rt
Azt viszint tudom, hogy mi az Apeh/Nav. Atmentem a magyarsag szuron azert?

tableno 2013.04.03. 10:47:08

@kék madár: Nyilván. Amúgy nincs ezzel semmi baj, egészen addig, amíg életbe nem lép a kormány által nemrég elfogadott alkotmánymódosítás, ami megtiltja a fizetett politikai hirdetéseket...

kriosz 2013.04.03. 10:48:32

@váj mí: Én mostanság a frakkot és doktor bubót nézem a dunán, akkora jó!!!!

@tableno: nézd mivel elég személye ez a poszt ezért aztán a rá adott kritika is személyesnek tűnik. Szerintem. Ha most árak, meló stb. lett volna benne akkor is írhatnám hogy de bezzeg itt, kritizálva hogy ugyanmár itt még drágább de nem lenne személyes.
Egyébként ezért tartom hülyeségnek ezen a blogon az ennyire személyes, privát posztokat mert nem lesz jó vége. Meg szerintem nem is erre van.

tableno 2013.04.03. 10:48:38

@charlieharper: Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. Csak hogy ne kelljen a nemzettársaid előtt szégyenkezned... :)

qengland 2013.04.03. 10:49:45

vicces. azt nem értem mit vár az író. ma Magyarországon sok embernek nincs munkája, nincs jövőképe, nem látja az alagút végét, nem tudja, hogy fogja kifizetni a következő havi számlát, nem tud évek óta nyaralni, örül, ha hónap végén nullára jön ki, megtakarítását már rég felélte, stb. stb.
hogy ezt 13 évi svájci fizetéssel nem érti meg valaki? elhiszem. de sajnos ez van. lehet szidni az otthon maradottakat, hogy szégyeljék magukat, hogy mindig csak a problémákra néznek, meg sokan a saját helyzetük miatt másokat tesznek felelőssé. szerintem a magyarok nagy része örömmel felvenné szintén a svájci államporgáságot, nem érdekelné őket az, hogy kinek milyen szinű bőre van, kinek a kezében vannak a bankok. az író inkább jobban tenné, ha megpróbálná megérteni ezeket az elkeseredett embereket. amúgy nekem az ön le, hogy az írónak az fáj a legjobban, hogy itt kell hagynia a blogot :) na bumm. svájciként amúgy se magyar oldalakat olvasson majd, mert feljelenti majd a szomszéd. szóval azzal fenyegetőzni, hogy nem fogom tovább olvasni a blogot, eléggé gyerekes. kit érdekel? elmegy egy kommentelő, vége a világnak? és mi lenne, ha megszűnne ez a blog? jaj, gondolni se merek rá, az internet vége.

tableno 2013.04.03. 10:51:50

@qengland: gratulálok. Remekül szemlélteted a poszt mondanivalóját! :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 10:53:44

@kék madár:

Akkor te vagy a nagy kivétel. Az emberek 99,9 %-a nem a politika miatt megy el. Még a kommunizmus alatt is 90 % nem a politika miatt ment el.

tableno 2013.04.03. 10:55:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én sem a politika miatt mentem el, de a politikának szerepe van abban, hogy mára szinte teljesen lemondtam arról, hogy visszamenjek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 10:56:06

@VHB:

Alapvetően meggyőződésem, hogy egy országban olyan politika van, ami az embereknek kell. Csak egyes diktatúrákban van máshogy, Mo. azonban nem diktatúra, így az van, ami az átlagnak megfelel. Az meg, hogy esetleg egyeseknek nem jó az, ami jó az átlagnak - ez nem politikai kérdés.

VHB 2013.04.03. 10:59:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egy vega a disznóvágáson tuti szarul érzi magát.

tableno 2013.04.03. 10:59:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Mo. azonban nem diktatúra, így az van, ami az átlagnak megfelel." - ez félig-meddig igaz. Azért csak félig-meddig, mert valójában az átlag utálja azt, ami otthon van, csak nem látja, hogy ennek nagyrészt az általa támogatott populista politikai kultúra az oka. Aki viszont látja, az kénytelen elmenni, mert csak leugatják, ha szóvá meri tenni.

2013.04.03. 11:01:50

@tableno: koszonom. El is felejtettem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 11:02:48

@tableno: .

A politika nem ok, hanem következmény. A magyar kormányok 1990 óta úgy kerülnek hatalomba, hogy valaki megválasztja őket. Nem a földönkívüliek, az orosz megszálló csapatok, a gonosz bankárok, a NATO emeli őket hatalomba.

Dr. Panasz Muki 2013.04.03. 11:03:12

Tök jó poszt, nem értem, hogy miért van ennyi indulatos reagálás.
A posztoló előtt is leírták már, hogy mi minden nem működik otthon. Ezekből nagyon sok nem pénz, hanem hozzáállás kérdése.
Iszonyat frusztráló otthon bármilyen ügyet intézni, közlekedkedni, gyereket iskolába járatni. Rettenetesen sok energiát emészt fel, hogy mások hülyeségével, bénaságával kell foglalkoznom.
Vagy a sötétséggel, előítéletekkel (ált isis osztályfőnök, tanárok, huhhh, a hideg ráz).

Én 98 óta dolgoztam éveket különböző országokban, mindig hazavágytam. 2009 óta Svájcban dolgozom, nagyon sokáig volt honvágyam, 2x költöztem haza, a gyerek is 2x már Maó-t választotta, most döntött úgy, hogy inkább kijön és itt jár suliba.
Nagyon sok pozitív élményünk van. Sok helyre a megszokott gyomorgörccsel mentünk ügyet intézni, és leesett az arcunk, annyira egyszerű volt, annyira kedvesek voltak.
Tegnap egy számhordozást és egy forgalmi címváltozást intéztem el, ingyen, percek alatt.
Két hete egy műszaki vizsgát (a párom már őrületben volt, ő a Mozaik utcai szopatásra készült lélekben).

A honvágyam elmúlt, már rosszul érzem magam, ha valami miatt haza kell mennem, és a mi céljaink között is szerepel a C (letelepedési), illetve ha megkapjuk, az állampolgárság.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 11:05:15

@tableno:

Sajnos ez nem igaz. Minden jel arra mutat, hogy jövőre Orbán simán megnyeri a választásokat. Azaz nem igaz, hogy a többségnek nem tetszik. Ha nem tetszene, akkor a Fidesz a 3. vagy 4. helyen állna, 8-10 %-os népszerűséggel.

tableno 2013.04.03. 11:06:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezért mondtam "populista politikai kultúrát". Ebben vastagon benne van az átlagember hozzáállása a dolgokhoz. A politikusok pedig erre csak ráerősítenek, felelőtlen ígérgetéssel, propagandával, a felelősség áthárításával. Pont ez az ördögi kör az, ami miatt már én sem látok megoldást.

tableno 2013.04.03. 11:11:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mindenki panaszkodik, szar a közhangulat, nem igaz, hogy "tetszik" az embereknek ami most van. Viszont a többség elhiszi Orbánnak, hogy a rossz dolgokért a "külföld" meg a "karvalytőke" meg a "liberálisok" a felelősek, és hogy majd vele jobb lesz (mindig jövőre lesz jobb). Ezért fognak rá szavazni, nem azért, mert most olyan jól érzik magukat. Kivéve persze a fideszes klientúrát, nekik tényleg jó most.

váj mí 2013.04.03. 11:18:27

@charlieharper: Én sem tudtam, a Szomszédokban hallottam először ;).
Nincs semmilyen szűrő, te majom :P

Ann1294 2013.04.03. 11:39:21

(maganvelemeny, ki kell irnom - csak eros idegzetueknek) Az a problema, hogy van aki kerdezni sem tud, mert meg magyarorszagon sem tud boldogulni... az hogyan szeretne kulfoldon? Nem lenezesbol mondom, hanem realitasbol. Hianyzik a pelda (csaladbol) es az alapveto allampolgari ismereteknel nem azt kellene tanitani, hogy hany fo ul a parlamantben, milyen kormanyhivatalok vannak, hanem mondjuk alapveto ugyintezes mint szolgaltato szerzodesek, okmanyiroda ugyintezes, banki ismeretek, csaladi penzugyi tervezes. Pl. ha veszek egy autot nem az ara a koltseg, atiras, sulyado, biztositas, muszaki vizsga, eves olajcsere es Xkm-es szervizes, karbantartas, takaritas, autopalya matrica, parkolas, tarolas es ha nagyobb ertek akkor casco. Hazvasarlasnal illetek, kommunalis ado, haz ertekmegorzese (karbantartas, fejlesztes, javitas), rezsi, biztositas tuz-viz-betores stb. es igy tovabb... annyira egyszeru, csak vegig kell gondolni, de aki nem latja a jo peldat, mert nem hozza a csaladbol az azt sem tudja mit kellene vegiggondolnia es mit kellene kerdeznie. Aztan ha elmondod joszandekkal akkor meg kioktatasnak erzi es tamad. Hajjaj..... (monolog vege)

bpetya75 2013.04.03. 11:48:05

@kacce:

"Az internetes kommentek alapján mondjuk nem vonnék le messzemenő következtetéseket egy egész népről, sokan az interneten élik ki magukat, hogy nyugodtan beszólhatnak, cikizhetnek bárkit"

Pontosan így gondolom én is. Azt is biztosra veszem, hogy a fórumok elmezsokéinak számottevő része nem hogy a középiskolát, de az általánost se járta még ki. Ezeknek a hőbörgéséből végromlást kiolvasni eléggé nevetséges.

Meggyőződésem, hogy az évek óta külföldön élők jelentős része az aránytalan tájékozottság miatt épp úgy nem rendelkezik valós képpel az itthoni helyzetről, ahogy mi sem tudjuk a perspektíva hiánya miatt kellő objektivitással felmérni azt.

tableno 2013.04.03. 11:52:08

@bpetya75: Biztosan van ebben valami, de az otthoni ismerőseim is eléggé hasonló dolgokról számolnak be...

váj mí 2013.04.03. 11:54:48

@kriosz: Hűűűű tényleg! Frakk! Imádtam, pedig már elég nagyocska voltam, amikor olyan helyre költözött a család, ahol a magyar tv is fogható volt. Dr. Bubó is, meg a Ho-Ho-Horgász.
Rájuk keresek ....

bpetya75 2013.04.03. 11:59:31

@tableno:

Nem tudom, hogy a családod, ismerősi, baráti köröd milyen, csak azt tudom leírni, amit magamon tapasztaltam.

Mikor Öcskössel beszélgetek, sokkal többször kerülnek szóba a negatívumok, mint egy szimpla itthoni családi, baráti beszélgetésnél. Direkt koncentrálnom kell arra, hogy ne vigyem túlzásba a panaszkodást. Nem tudom, mi lehet az oka, csak tippjeim vannak.

Szóval az aránytalan tájékozottságot nem csak a médiára, hanem az itthoniakkal folytatott beszélgetésekre is értettem.

Ann1294 2013.04.03. 12:00:15

@bpetya75: @tableno: Erdekes tanulmany lenne, hogy 56-ban az ertelmiseg es elegedett emberek hany szazaleka vandorolt ki, mennyire befolyasolhato es akaratelnyomott reteg marad Magyarorszagon. Hany ev telt el a hatarnyitas es EU belepes ota, mekkora az uj reteg aranya akiket nem lehet megvezetni, tobbet szeretnenek mint az alapveto szuksegleteik kielegitese es latjak a peldat mas orszagokbol (internet, gyorsabb es bovebb infoaramlas nem csak konyvtar, TV, radio cenzurazva, levelek es anekdotak) es ebbol megint mennyi vandorolt el....

váj mí 2013.04.03. 12:01:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én úgy látom, hogy nincs igazán alternatíva, mármint politikai. A mostani ellenzéki pártok a rossz vicc kategória, szerintem jövőre a többség el sem megy szavazni. Mert minek, és főleg kire? Mna, valahogy így fog nyerni jövőre is a Fidesz, és nem azért, mert ők olyan kurva profik. Persze, ők majd azt fogják kommunikálni kifelé, hogy de, ők az übermenschek, a magyaroknak meg nem kell a karvalytőke. Pedig dehogynem kellene, nagyon is! A politikai vezetésnek nem kell a karvalytőke, mert az számon kér, ellenőriz, igazolni kell a dolgokat, úgy meg nem lehet a haveroknak meg ex-kolesztársaknak átjátszani a pénzeket. A mai napig nincs gazdasági programjuk. Igaz, olyanjuk sosem volt.

Ann1294 2013.04.03. 12:04:23

@bpetya75: @tableno: Arra akartam kiterni, hogy aki otthon maradt az kuzd a napi megelhetesert vagy tulelesert, lehuzzak a korulotte levok moralisan, megtorik es nem magas szintu tarsalgast fog a muveszetrol folytatni.

tableno 2013.04.03. 12:05:49

@bpetya75: Nézd, nyilvánvaló hogy aki otthon él, az elsősorban ÉL, nem pedig állandóan kesereg a politika, közállapotok, stb miatt (legalábbis ha normális ember). Ettől még a fent említett dolgok nem tűnnek el, csak legfeljebb igyekszik nem állandóan ezzel foglalkozni. Ellenben ha egy külföldön élő rokonnal, baráttal beszélget, rögtön előjön belőle az összes elfojtott rossz érzés, hiszen egy "külsőssel" könnyebb megosztani, mint azzal, aki szintén nap mint nap ebben kénytelen élni. Szóval én egyáltalán nem hiszem, hogy az így kapott információ torzítás lenne, legfeljebb egy sürített verziója a mindennapi valóságnak.

bpetya75 2013.04.03. 12:05:55

@váj mí:

Tartok tőle, hogy a jövő évi választásoknak két tétje lesz. Az egyik, hogy bukja-e a fidesz a 2/3-ot, a másik, hogy elég erős lesz e a jobbik, hogy koalícióra kényszerüljenek vele.

Ha kevesen mennek el, akkor valószínűleg mindkét kérdésre igen lesz a válasz. Hogy ez hova vezet majd, azt egyelőre elképzelni sem tudom...

váj mí 2013.04.03. 12:06:31

@tableno: Tényleg! Az fent van az online-sorozatok.org-on ;)

Ann1294 2013.04.03. 12:08:06

@váj mí: Jo lenne ha nem politikai hanem szakertoi reteg ulne a hivatalokban. Aki ert az adott szakterulethez es megreformalhatna nem politikai hanem gazdasagi (nonprofit, egyensulyi alapon fejlodest es elore lepest szem elott tartva es a tarsadalmi jolet es megelegedettseget novelve) szemszogbol. Vegre kiszolgalhatnak az emberek igenyet, ertunk lehetnenek. Az a franya politika...

bpetya75 2013.04.03. 12:08:53

@tableno:

Igazad van. Viszont épp ez a töménység okozhatja azt, hogy sokan közületek zombiországot vizionálnak, pedig ez azért nem igaz.

@Ann1294:

Van benne valami, de ennyire azért nem drámai a helyzet.

váj mí 2013.04.03. 12:09:35

@bpetya75: Felrémlik előttem az a szörnyű időszak, amikor a Nagy Románia Párt államalkotó tényező volt Romániában, sőt WC Tudor még komoly elnökjelölt is.

tableno 2013.04.03. 12:09:57

@Ann1294: szerintem ez nem egészen így van. Az otthon élők sokkal többet filozofálnak az Élet nagy kérdéseiről, mind egy jólétben élő nyugati. Ez amúgy is kelet-európai kulturális sajátosság, ami nyilván az emigránsokban is megvan még, lásd a vitaindító posztot... :)

Ann1294 2013.04.03. 12:14:01

@tableno: Ertem. Akkor csak rossz eljuk meg a jelent? Nem azon kell filozofalni mi nincs, hanem elvezni ami van?
Mar nekilattam a Flow-nak, csak meg nem volt idom vegigolvasni. Lekot megelni a jelent. :)

bpetya75 2013.04.03. 12:16:58

@Ann1294:

Most rákerestem a zsákmányrendszer fogalmára, még a közig alapvizsgás időszakból emlékeztem rá, hogy nálunk ez van. Mint kiderült hagymának volt igaza, náluk is ez van, legalábbis a wiki szerint.

Na ezt a rendszert most piszkosul elmélyítették idehaza. Korábban példátlan mélységbe lementek a fejcserékkel, hogy az ellenzékkel szimpatizáló embereket lehetőleg teljesen kiszorítsák az államapparátusból. Ezzel azt akarják elérni, hogy ne használhassák az állami infrastruktúrát (telefon, számítógép, autó) a szerveződéshez. Ezzel párhuzamosan a közismert kötődésű, potenciális támogatók ellehetetlenítése is zajlik, tovább csökkentve az ellenzék anyagi lehetőségeit. Az újonnan kinevezett tisztviselők lassan beletanulnak a feladataikba, de egy jó bő 1 éves lemaradást sikerült összeszedni ezzel a tisztogatással. Nekik biztosan megérte.

andaluzkutya 2013.04.03. 12:18:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: És nem a politika tehet mondjuk egy ország gazdaságáról, ami alapvetően meghatározza a lakosok 90%-ának az anyagi helyzetét? Akkor ha csóró vagyok, akkor a politika, vagy az anyagi helyzetem miatt megyek el?
Én pl. közvetlenül az anyagi helyzetem miatt mentem el, de a politikai kultura volt a biztosíték arra, hogy megerősítse a döntésemet, mivel szerintem ezzel a mentalitással csak bedönteni lehet az országot, építeni nem (itt nem csak az aktuális kormányra gondolok). Tehát a reményt a politika vette el, ezért nem küzdöttem tovább, hanem léptem.

váj mí 2013.04.03. 12:18:30

@Ann1294: Ezt utoljára, ha jól emlékszem a Bajnai próbálta. Mármint a technokrata kormányt. Utálták is nagyon. Pedig anno, Romániában a szélsőségek ámokfutása után a technokraták kormányzása meglehetősen jótékony volt. Nem egy tündérmese, az igaz, de jótékony.
Különben, az egyik otthoni barátom rokona az egyik minisztériumban szaktanácsadó, több mint 15 éve, tehát kifogott ő mindenféle kormányzást, még az előző Fideszest is. Illetve már csak volt. Igen, igen, kirúgták tavaly. Igen, igen politikai alapon, mert kellett egy cuncusnak a hely. Mondom, szaktanácsadó, nem államtitkár, nem osztályvezető, nem osztályvezető-helyettes, sima szakember. Ment a levesbe a szaktudásával együtt, mert volt egy haver, akinek megtetszett a helye.

tableno 2013.04.03. 12:20:35

@bpetya75: tudod én már töltöttem hosszabb időt igazán kemény, diktatórikus országban is. Közelről az sem volt zombiország, az emberek többsége ott is normális, hétköznapi életet élt. A Rákosi-korszakban sem volt mindenki a nap 24 órájában elnyomva. Gondolom váj mi tanusíthatja, hogy Ceaucescu Romániájában is mosolyogtak az embererek, és nem volt minden nap elviselhetetlen szenvedés. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a mostani Magyarország ezekhez hasonlítható, csak azt, hogy attól, hogy egy ország a hétköznapokban nem a földi pokol, attól még a politikai környezete lehet borzalmas.

bpetya75 2013.04.03. 12:27:04

@tableno:

Ebbe sajnos bárhogy akarnék, nem tudnék belekötni. Qrvára igazad van cimbora :-(

váj mí 2013.04.03. 12:28:11

@tableno: Tanúsítom! ;) Bár azért, ha jól utánagondolok, hajnali 5-kor a tej- és kenyérsorban, élelmiszerjeggyel a kézben, és a bizonytalansággal, hogy a jegy és a pénz ellenére jut-e, szóval, kevés igazán őszinte mosolyt láttam az emberek arcán. Az enyémen sem lehetett sok....

Ronnie_27 2013.04.03. 12:34:08

@Philosoraptor:

Igen. Különösen igaz ez Kelet-Magyarországra, ahol én élek. Ki mer itt 15-20 évre előre tervezni? Legfeljebb a bírók, ügyészek, vagy akiknek sok földjük van. De ha túl nagy lesz a szegénység, az a gazdagok életszínvonalát is lerontja.
Az immobilitás hosszú távon óriási károkat okozhat az embernek. Ezért nem elég azzal érvelni a lakásvásárlás mellett, hogy "inkább fizetek ugyanannyit a részletre, mint albérleti díjra".

VHB 2013.04.03. 12:40:56

@Ronnie_27: Ezért nem elég azzal érvelni a lakásvásárlás mellett, hogy "inkább fizetek ugyanannyit a részletre, mint albérleti díjra".

Ha jól meggondolom, nekünk ez volt az egyetlen érvünk a vásárlás mellett. Igaz nem Mo-n.

andaluzkutya 2013.04.03. 12:48:51

@Ronnie_27: @VHB:
Szerintem egy egészséges szerkezetű gazdaságban alighanem jobban megérheti venni, mint bérelni. Ugyanis ha az ember nem egy ingatlanlufi csúcsán veszi a házat, akkor az értéke nagyjából megmarad, akárcsak a kereslet, és ha tovább akar állni, akkor el tudja adni. Így még ha hitelt is fizetett (persze itt épeszű kamatra gondolok), addig valamilyen szinten mégiscsak vagyont halmozott fel, szemben azzal, aki az albérletért fizetett.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 12:54:53

@tableno:

Ez most tök mindegy. Mindegy, hogy azért nyer valaki választást, mert mindenki imádja vagy azért mert ő tűnik a kisebbik rossznak. Én napi rendszerességgel kísérem figyelemmel a magyar helyzetet, sokféle médiát olvasok, s azt szűrtem le: a Fidesz első helye legyőzhetetlenül erős. Akinek nem tetszik a Fidesz, az meg jellemzően mást sem kedvel, azaz el se megy majd szavazni. Őszintén megmondva én is bajban leszek kire fogok szavazni, mert én mindig szavazok, de egyelőre csak negatív listán, azaz olyanokról akikre biztosan nem akarok szavazni. 2010-ben még könnyebb volt a döntés.

Ann1294 2013.04.03. 12:56:18

@bpetya75: Koszonom, errol a fogalomrol eddig meg nem hallottam, de ertem a logikat es egyetertek vele.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.03. 12:58:02

@váj mí: és ez pont akkor jutott eszébe, amikor svájci állampolgárságot kér...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.03. 12:59:52

@VHB: "problémária"
Ez direkt volt? Mindenesere tetszett

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.03. 13:00:42

@tableno: egyiket se mondtam, nem tudom, honnan veszed.

----------------
csak a stílust kritizálom.

Ann1294 2013.04.03. 13:02:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szomoru, hogy igazad van. A komparativ kisebbik rossz elve sem jo... es nincs valasztas, mert ami a valtozas szelet hozna az el van lehetetlenitve, vagy a media kezben tartasaval el van torzitva. Kellene egy szakertoi csoport valami jo kis marketing/PR hatteru csapattal szovetkezve... keves a remeny.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 13:03:09

@Ann1294:

1956-ban 300 ezer ment el. S kb. a harmaduk hazatért pár hét után.

Ami a kimenők összetételét illeti, az teljesen heterogén volt. Nagyapám mesélte, hogy a munkahelyéről pl. a párttitkár ment el az elsők között Ausztriába, majd onnan Kanadába, aki korábban lelkesítő beszédeket tartott a szocializmusról és úgy tűnt, hogy az illető tényleg hisz a marxista halandzsában.

váj mí 2013.04.03. 13:03:30

@andaluzkutya: Hm, ez attól függ mennyire él mobilis életet az illető. Ha nagyon, akkor saját lakás vétele max. befektetési célzattal éri meg. De ha nincs annyi tőkéje, amit vételre szánhat, hitelt felvennie még egészséges szerkezetű gazdaságban, épeszű kamattal sem éri meg, ugyanis itt eléggé-hm- kurvadrágák az ingatlanok. Ezekhez képest a havi 300-500 eurós havi albérleti díj jobban megéri.

hádeváu 2013.04.03. 13:03:46

@fasor6:
pedig én pl. nagyon szeretném olvasni a történetedet
alig akad olyan poszt,ahol idősebb emberek nyilatkoznak
pedig szerintem sokan gondolkodnak közülünk is a költözésben
az erejük teljében lévő 20-as,30-asok más szögből látják az életet
ezért mindig nagyon várom,hogy egy másik életszakaszabn lévő ember posztját is olvashassam
szóval hálás lennék,ha mégis megírnád:)

VHB 2013.04.03. 13:05:48

@ctboy: Egyszerű elírás, pedig tényleg nem rossz :)

Mrs. Clayton 2013.04.03. 13:08:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: egyébként te miként látod? sztem a hintát meglökték úgy 88 körül, azóta gyakorlatilag hol ide-hol oda leng, én szinte biztos vagyok benne, hogy Orbánék kapnak még 4 évet, azért mert amikor a szocik voltak, akkor is úgy élt a köztudatban, hogy 4 év nem elég arra, hogy rendet tegyen egy párt, kellett még 4, aztán kiderült h tök kár volt, erre jönnek a fideszesek, mert ha szoci módon nem ment, majd jobbosan fog, itt is kiderül, hogy ezeknek sem elég 4 év, hát adjunk még 4-et, mondjuk az ellenzékben megy a bénázás, de előbb utóbb sztem kiforrnak, talán mire letelik a következő 4 év is, aztán belefér, h nem forrnak ki és jön egy olyan Antall-2 kormány, hogy az ellenzék kénytelen legyen osztozni a hatalmon, ha hatalmat akar

váj mí 2013.04.03. 13:15:00

@Babette_: Nos, valszeg, szüksége volt valami ilyesmire. A családdal már rég átbeszélték, a svájci új ismerőseit meg jó eséllyel nem érdekli, otthoni barátai meg már rég nincsenek.

tableno 2013.04.03. 13:15:24

@Babette_: Nekem az jött le, hogy te a 3-as számút mondtad (az első kettőt mások mondták). Azt meg nem értem mit jelent, hogy a "stílust" kritizálod? Mi lett volna a számodra megfelelő stílus? Nem a posztoló nevezett téged "beteg lelkű hisztizőnek"!

andaluzkutya 2013.04.03. 13:18:09

@váj mí: Errefelé teljesen általános, hogy pl. egyetemisták, amíg ide járnak egyetemre, vesznek hitelre egy lakást, akár többe összefogva, olcsóbb a törlesztő, mint az albérlet, esetleg felújítgatják, és a végén haszonnal eladják. A főnököm elmesélte, hogy ő is ezt csinálta, kezdte egy kis lakással hitelre egyetemistaként, felújította, eladta haszonnal, megvolt a nagyobbhoz az önrész, lejátszotta ugyanezt, most lesz 40 éves, az ötödik házában él, aminek az értékét nem írom le, mert borzolná a kedélyeket:) És világ életében alkalmazott volt az eü-ben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.03. 13:19:13

@tableno: de azért azt érzed, hogy a "hiszti" és a "beteg lélekre vall" kifejezések nem olyan súlyúak, mint a "beteg lelkű hisztiző"?

VHB 2013.04.03. 13:19:35

@Jess G: Egyetértek. A gond pusztán annyi, hogy 88 óta halogatott szerkezeti átalakítások késnek. Sőt, az erről való társadalmi párbeszéd is. Csak diktátumok vannak. Így a jó és kész, mert én azt mondtam. Semmi külföldi kitekintés(pl. tömegközlekedés), a magyar valósághoz illesztés (HAACP vagy mifene). Látok egy csomó jó kezdeményezést is, de egy ellenzéki a kormánypárti intézkedést nem dicsérheti. A kutya meg itt lehet elásva, hogy nincs párbeszéd, csak szónoklatok.

tableno 2013.04.03. 13:21:02

@andaluzkutya: igen, ezzel csak az a baj, hogy Norvégia épp most van egy ingatlanbuborék felszálló ágában. Aki most vagy egy-két éven belül vesz ott házat az aktuális áron, nem biztos, hogy ugyanilyen jól fog járni...

tableno 2013.04.03. 13:21:55

@Babette_: öööö, szerintem pont ugyanaz a kettő...

váj mí 2013.04.03. 13:22:37

@andaluzkutya: Mna, ilyen konstrukció nekem is tetszene. Csak Ausztriában és Németországban is baszott drágák az ingatlanok. Itt a bérlés olcsóbb, ha nem évtizedekre tervezel egy városban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 13:26:42

@Jess G:

Alapvetően a gond az, hogy a magyar ember korai kamaszkorban van politikai értelemben és fogalma sincs alapvető dolgokról.

Az átlag elégedett volt a Kádár-rendszerrel, szinte senkit nem zavarta pl. a szólásszabadág hiánya, a cezúra, a gyülekézési szabadság hiánya. Ami sokakat zavart, az az utazási szabadság hiánya volt,. meg az, hogy az életszínvonal alacsonyabb volt, mint nyugaton.

Azt hitték, most akkor pár év és osztrák színvonal lesz. Az MDF nem teljesítette ezt, így bukott, vissza lett hozva az MSZP, hogy az majd visszacsinálja a kádárizmust. De az MSZP sem teljesítette ezt. Akkor nyert a Fidesz, csak mert a legnagyobb ellenzéke párt volt, aztám meg ugyanezért az MSZP. Az évezredforduló után pedig a Fidesz volt az, aki megértette mi kell az embereknek: kádárizmus nacionalista dísszel. Most a hangulat: "szar a Fidesz, de még mindig jobb, mert a kisemberek pártján áll és harcol a nemzetközi pénzügy elnyomás ellen, nem fekszik le Brüsszelnek, bezzeg az MSZP és a Bajnai, Gyurcsány fajta milliárdosok, akiket csak az érdekel, hogy teljesítsék amit Brüsszelben és Washongtonban akarnak".

Ann1294 2013.04.03. 13:27:10

@VHB: Hianyzik a mas peldajabol tanulas, lessons learnt, brain storming... a sok apro jo otletbol epitkezes, a mas oldalrol valo erdekek/latasmodok osszegzese es valahol fel uton kompromisszumot kotni ami a legkevesebb erdeket sert es elore visz.

andaluzkutya 2013.04.03. 13:31:21

@tableno: Na ez az én bajom is, hogy mire meglesz a szükséges önrész, addigra lesz pukkanás közelben a lufi:)
Azért igyekeznek fékezni, pár éve még simán lehetett jó fizetésre 100%-os ingatlanhitelt kapni (persze fizetéstől függően - max. 2-3 évi bruttó), most min. 20% önrész kell és a kamatokat is emelték...

@váj mí: annyiért, amennyiért most bérelek lakást, simán ki tudnám fizetni egy hasonló méretű ingatlan akár 100%-os hitelrészletét is. De össze kell gyűjteni a fent nevezett 20%-ot, ami már problémásabb úgy, hogy közben ennyit költök a bérlésre...

Ann1294 2013.04.03. 13:32:46

@váj mí: Mi anno ugy kezdtuk, hogy mindig kiadtuk a felesleges szobakat. Meghuztuk magunkat 1 szobaban, a masik 2 fel kiad. Az volt a lenyeg a torleszto legyen egyenlo a ket szoba berleti dijaval (onmagat torleszti), a rezsinek csak felet kellett fizetni (4 fore leosztva), a megsporolt rezsi meg alberleti dij 2 lakaskasszaba es a maradek megtakaritasi szamlara. Aztan amikor lejart a lakaskassza (a 4 eves konstrukcio) akkor elotorleszteni a hitelet (hitel reszet nem felvenni a lakakasszanak) es kipotolni a megtakaritasbol. Amikor tied a lakas lehet nagyobbra cserelni hasonlo konstrukcioval vagy vegre egyedul elni es elvezni.

váj mí 2013.04.03. 13:35:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te, ezt úgy nagyjából így látom én is. És amíg a nyugdíjasok szavazata dönti el a választásokat, akik a "régi-jó" Kádár rendszert sírják vissza. Így is marad. Ki kell halnia két generációnak, hogy a magyar társadalom kilépjen a kamaszkorból. Csak félő, hogy addigra nem marad fehér ember az országban.

clegane 2013.04.03. 13:35:55

a magyar kommentelőt cinikus szarkazmusra nevelte az élet még akkor is ha jóindulatú; tudni kell ezt elviselni, nekem speciel bejön.

Ann1294 2013.04.03. 13:41:42

@clegane: Igen, de en ugy tudtam a szarkazmus magas szintu tapasztalatot feltetelez es epito jellego, csak a hangneme raebreszto. Nehany komment pedig csak siman leszolo de nem ad alternativat, nem visz elore.

lüke 2013.04.03. 13:45:16

na azér`,mert csak úgy nem adnak svájci állampolgárságot
sok év ,nagy lové kell hozzá + vizsga

Ann1294 2013.04.03. 13:46:16

Rajottem a mi a gond a kommentekkel:
"A szarkazmust, mivel jellemzően a hanghordozásra támaszkodik, gyakran nehéz észrevenni az írott szövegben, és így rendszeresen félreértik. Ezt elkerülendő, az interneten gyakran írásban jelzik a szarkasztikus megjegyzéseket, például emotikonokkal vagy a HTML kódot utánzó <szarkazmus> … </szarkazmus> jelöléssel." Hianyzik a jeloles. Ma is tanultam valamit.

lüke 2013.04.03. 13:47:07

@váj mí:
nem a nyugdíjasok szavazata!
amíg érzelmi politizálás van s nem a ráció dönt, addig nem történik érdemi döntés

mommmmo 2013.04.03. 13:47:25

@NIKI LAURA:
Mondjuk en nem hiszem el, hogy zsido vagy, szerintem ez egy addele adu asz, amit mindig bedobhatsz amikor valaki (tok jogosan) rasszistanak hiv teged.

clegane 2013.04.03. 13:50:19

@Ann1294: néha az is elég, ha ráébresztenek arra, hogy úgy is lehet nézni, hogy te vagy a fasz.

Mrs. Clayton 2013.04.03. 13:55:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: totálisan egyetértek, 20 év alatt nem lehet megtanítani egy egész társadalommal, h miről szól a politika, ha majd eltelik másik 20-40 év sztem egyáltalán nem lesz ilyen szinten része a politika az emberek életének és kevesen lesznek azok, akik a politikai vezetőkben a megváltót fogják látni

mommmmo 2013.04.03. 13:58:44

@tableno:
Bocsi, off, de ez egy offolos topic: neked mint ertelmes kozgazdasznak mi a velemenyed a ciprusi esemenyekrol?? Rohogtem, mikorBirca kijelentette, hogy Orban EU konform, csak megelozte a korat (lasd a gonosz penzesek kirablasaval finanszirozza a szegeny szocialisan raszorultakat) Nem akarok a "nyugatnak bealkonyul" iranyzathoz csatlakozni, de ettol mar nekem is affele veg kezdete feelingem volt.

Ann1294 2013.04.03. 13:59:33

@clegane: Na most itt nem ertem, hogy altalanosan mondod vagy nekem cimzed. ... Amugy fontos a talalas is. Kicsit neha nehez beismerni sajat hibainkat, de a problema idejeben valo felismerese segithet az elore haladasban.

clegane 2013.04.03. 14:00:25

@Ann1294: általánosan mondtam :D

Ann1294 2013.04.03. 14:03:16

@clegane: Marmint ugy ertem a House modszer brutalis es tul nyers neha... de van igazsag alapja. Sajnos nem jon be mindenkinek, ezert neha inkabb viragnyelven kell elkuldeni az illetot, abba nem tud belekotni, nem azt varja. Nem szabad lemenni a szintjere es elveszteni az onuralmat. Neki hazai palya es legyoz a rutinjaval. :)

váj mí 2013.04.03. 14:06:23

@andaluzkutya: Mna igen, az önrész problémája ...Így valóban szívás. Én azért nagyjából német nyelvterületen képzelem el az életem (aztán ki tudja, ugye), és azzal a megnyugtató tudattal bérlek, hogy saját lakásra a büdös életben nem fog telleni, de szerencsére ez itt nem szokatlan, így a bérlakások nem húsbavágóak anyagilag. Például egy garzon átlag környéken kb. 350 euró havonta és ez a warmmiete, azaz rezsivel együtt. De ha egyedülálló az ember, akkor betársulhat lakótársnak (normál lakótársnak, nem 6.-iknak egy 3 szobás lakásba), az még olcsóbb.

@Ann1294: Igen, így is lehet. És lehet, ha egyszer kiválasztok egy konkrét települést végre, ahol élni szeretnék, akkor esetleg .... Bár ez nem nagyon valószínű ;)

Ann1294 2013.04.03. 14:07:07

@clegane: Jo, kosz, mert elso pillanatban levert a viz, hogy mivel szolgaltam ra. Aztan remeltem csak uldozesi maniam van. :) Amugy barki javithat, azzal elore visz. Csak a stilus... kimeletesen, kerem. :)

M. Péter 2013.04.03. 14:28:13

@tilmir: Honnan szedted azt, hogy a Luftwaffenek csak 16 gépe van? Még a magyar légierőnek is több van.

tableno 2013.04.03. 14:28:15

@mommmmo: Ciprus az eddigi legnagyobb kudarca volt az Európai Uniónak. Nem tudni mi lesz a vége, de nagyon veszélyes precedenst teremtett. Ezzel együtt az euró és az EU felbomlása annyira rossz lenne mindenkinek (beleértve az USA-t és Kínát is), hogy nem hiszem, hogy hagyni fogják, hogy megtörténjen.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 14:35:57

Magyarországon az egzisztencia bizonytalansága okozza azt, hogy mi magyarok kezdünk kissé - hogy is mondjam - nehezen elviselhetővé lenni egymás számára. Az egzisztenciális bizonytalanság egyik okozója a politika, de itt szerintem nem az elmúlt 20 év politikai baklövéseire gondolok. Inkább arra, ami oda vezetett, hogy az egyébként tehetséges magyar népből egy alárendelt, megfélemlített és önként agymosottá váló kiszolgálóország lett. Szemáéyes kiút kétfelé LEHET: az egyik abban, amit a haárátkelők tesznek - vagyis fogják jó képességeiket, meg egy nagyon nagy adag bátorságot és új hazát választanak maguknak. A másik a hosszútávú stratégiai hozzáállás, melyhez az kell, hogy próbáljuk a magyar valóság által megnyomorított életünk okozta fursztrációt valahol (nem egymáson) kiélni, s egyébként összefogunk és újraépítjük az országot. Ez utóbbi nem a mi generációnk és nem is a gyerekink számára hoz majd látható eredményt, de ez az egyetlen út oda, hogy a kivándorolt honfitársaink unokáinak legyen hova hazajönni és megcsodálni Magyarországot. Na, drágáim, lehet jönni savazni. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 14:38:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az elso korben egyertelmuen az AVH-sok nagy resze lepett, mert felt
utana sok koztorvenyes
es persze sok kalandvagyo
es volt kesobb, amikor bementek az oroszok, szinten a megtorlastol felt
jogosan is
hiszen ugy remlik 61-ig folytak a perek es kivegzesek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 14:41:07

@andaluzkutya: es ott is haromszorosa lesz a torlesztoreszlet egyik honaprol a masikra?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 14:42:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ne felejtsuk el,, hogy 57 majus elsejen szazezrek mentek ki onkent, tuntetni Kadar mellett

is 2013.04.03. 14:44:43

@poszt: tökéletesen egyetértek és együttérzek veled. nem a pártpolitika a lényeg, hanem amit Gerendás Péter is mondott: az utcán, hétköznap, vadidegen közemberek patkányozzák egymást? nem az ország sorsa, hanem a mindennapi levegő, ami már elviselhetetlen. annak is, aki itt nagyon veri a mellét, hogy neki de jó, de fasza. süt még ezeknek a kommentjéből is a frusztráltság, a dac, a düh, a gyűlölet. a társadalom van megmérgezve, a hétköznapi ember. tökéletesen egyetértek és együttérzek veled.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 14:45:39

@váj mí: majdnerm annyi fideszes nyugdijas van, mint mszp-s

Jaffar 2013.04.03. 14:47:20

Az asszony most kapta meg az osztrák állampolgárságot, én még hezitálok, de ha odahaza maradnak a jelenlegi állapotok (pártpolitikától függetlenül), akkor lehet, hogy 10 év múlva már nekem sem lesz magyar útlevelem.

Kis adalék, hogy milyen jó magyarnak lenni Bécsben :)

Március közepén jeleztük a magyar konzulátusnak itt Bécsben, hogy szeretnénk egy idöpontot, mert kellene egy-két papír és nem szándékozunk Budapestre elutazni csak azért. Nos a válasz egyszerü volt. Elsö idöpont június!!!! 4.-e. A hölgy még meg volt sértödve a telefonban, hogy mi megkérdeztük hogy hogyan lehet, hogy egy sima ügyben ennyit kell várni. Aztán felhívtuk a BM-et, ahol egy kedves úriember eligazított és a legközelebbi, soproni Okmányirodában megkaptunk mindent még másnap.

Miért van az, hogy mindenki aki tapló, bunkó és nem ért a munkájához, azt arra fogja, hogy kevés a fizetés? S ami a legdurvább, nem csak ök.
Emberek! Immáron több éve szabad a pálya. Lehet menni oda, akár országon belül is, ahol többet fizetnek. Amíg egy helyben ültök és nem tesztek azért, hogy a munkáltatónak érdeke legyen többet fizetni, addig meg is érdemlitek, hogy kihasználjanak titeket. Ha külföld a cél, akkor lehet számolni, hogy 5-10 évig is eltart majd, mire beilleszkedsz, talpraállsz. De ha ezt nem vállalod be, akkor meg miért sírsz?
Tényleg annyira hülyék lennénk mi magyarok, hogy elhisszük, hogy csak dacból fizetnek nekünk kevesebbet a munkáltatók ugyanazért a munkáért? Remélem nem...

is 2013.04.03. 14:47:37

@tableno: hát párezer embert ki lehet vinni erővel, szervezéssel, de százezreket nem egyszerű. annyira még nem volt az a rendszer megszervezve. a Hősök tere tele volt dugig a fényképek szerint. alig fél évvel azután, hogy egy ugyanilyen menetből robbant ki okt.23. és két hónappal azután, hogy MUK és hogy mindenki arról beszélt, hogy ki ment ki, amíg nyitva voltak a határok.

andaluzkutya 2013.04.03. 14:48:06

@hagyma: Nyilván nem. De én egészséges szerkezetű gazdaságról beszélek. Azon átmentem én is, hogy "csiribí-csiribá: fizess mostantól kétszer annyit!", de ezzel együtt nem tartom rossz alternatívának a lakásvásárlást (akár hitelre is), megfelelő feltételek mellett.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 14:49:31

@tableno: igen, ez tortnelmi teny
az emberek jelentos resze beket akart es megbizott Kadarban es meg utana 30 evig
ugy gondoltak, hogy gatya nincs, de inkabb Kadar, mint egy Csaucseszku vagy Honecker tipus
ne felejtsuk el, hogy Kadar a munkasok es a parasztok mellett allt es abban az idoben abbol volt a legtobb
akkor meg nem burjanzott ennyire a bolcseszkepzes:)
es az is kiderult 56-ban, hogy nincs esely, a nyugat pofazik, de nem segit

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 14:52:19

@hagyma:

A felmérések szerint jelenleg a legnépszerűbb pártok:

30 év alatt: holtversenyben Jobbik és LMP

30-50 év között: Fidesz

50 év felett: MSZP

váj mí 2013.04.03. 14:52:47

@lüke: Már bocs, de elsősorban az. Nem másért, csak most már több otthon a nem aktív, elsősorban nyugdíjas, mint az adózó dolgozó.

@hagyma: Biztosan, de annak fényében tök mindegy, ha mindegyik párt, függetlenül az ideológiájától elsősorban nekik akar kedvezni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 14:52:55

@andaluzkutya: nezd, mi mar nem vagyunk tinik, most keresunk hazat, nem feltetlen azert, hogy sajat tulajdonunk legyen, az kb a gyerekeinknek lesz jo, orokolni fognak, hanem mert szeretnenk olyat amilyet mi akarunk, a berlo piac azert, barmennyi tagas is, ezt nem adja meg
igazan jo kornyeken lakunk, de hat csak lakopark....

váj mí 2013.04.03. 14:53:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ugye, nem a Századvéget idézed?
Csak kérdem ....

tableno 2013.04.03. 14:56:08

@hagyma: 1957-ben még semmi, de semmi különbség nem volt Kádár és Ceaucescu/Honecker (illetve akkor Georgiu-Dej és Ulbricht) módszerei között.

@is: Mi az hogy nem volt megszervezve a rendszer? És Rákosiék mit csináltak 8 éven keresztül? Attól, hogy 56 végén pár hétre felborultak a viszonyok, még nem szűnt meg a kommunista állam infrastruktúrája.

Az önkéntességről pedig: ha körülötted éppen fekete autók szedik össze az "ellenállókat", már akit nem lőttek agyon a bevonuló szovjetek, akkor is elmész "önként" tűntetni, ha konkrétan nem áll mögötted géppisztolyos ÁVH-s!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 14:56:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem tudom, nem olvasok felmereseket
a vadat viszont mindig hallom, hogy csupa "nyugger" megy a fidesz rendezvenyeire es Orban azert nyer, mert nem akarja megvagni a "nyuggerek" nyugdijat
a jobbik nem kerdes, fiatal ferfiak partja
az LMP a fiatal magukat ertelmisegnek gondolok partja
a FIDESZ es az MSZP kozott szxerintem manapsag mar jelentos atfedes van
az ketsegtelen, hogy a regi MSZMP tagok miatt tobb lehet az idosebb
/itt jon elo a Kadar nosztalgia, mikozben egyaltalan nem baloldali part

andaluzkutya 2013.04.03. 14:57:24

@hagyma: Ez zavar engem is, nem tudok arrébb tenni egy falat, ha máshogy szeretném, átalakítani a konyhát, stb.
De jó eséllyel csak akkor lesz saját tulajdonú házam/lakásom, amikor a gyerekek már kirepültek...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:00:34

@tableno: Rakosiek utan, abban a helyzetben egy Kadar a stilusaval egy feludules volt
es ez bizony 20 evig kitartott
anyam meggyozodeses kommunista volt, most is az amugy, de Bajnaira akar szavazni
apam inkabb jobbra huzott, de meg O is kedvelte Kadart
nagybatyam lelepett 56-ban, a svajci posztertol elteroen 6 eve hazakoltozott, vett egy kis csaladi hazat egy kisebb faluban es boldogan el amerikai -magyar allampologarkent
nem csak a szive huzta haza, hanem azt mondta olcsobban es nyugodtabban el otthon
persze gondolom, van megtakaritasa es kap parezer dollart innen, mint nyugdij

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:03:04

@andaluzkutya: hat azon mi mar tul vagyunk, bar jelenleg a fiam idekoltozott hozzank, de O mar nem gyerek
10 evem van a nyugdijig, utana akarok palinkat fozni, sort fozni, bort kesziteni, horgaszni
a sajat udvaromban grillezni a porcson
na ezekhez kell egy haz

mommmmo 2013.04.03. 15:03:12

@tableno: en sem hiszek a "felbomlasban"

De a rendszer nagyleptekben gagyizalodik, es hosszu tavon ez is az eu eletszinvonalanak tovabbi esesehez , es tovabbi ketsegbeesett lepesekhez vezet majd. Europa szep lassan kezdi elvesziteni azt a korrekt imidzset, amiert annyira szerettuk, attol felek.

tableno 2013.04.03. 15:03:14

@hagyma: Ez egyszerűen nem igaz. A 60-as évektől kezdve valóban jobb lett a helyzet, de 57 és 59 között semmivel sem volt kisebb a terror, mint Rákosi alatt. A Kádár-nosztalgia a 60-as és 70-es évekről szól.

tableno 2013.04.03. 15:04:32

@mommmmo: ez sajnos elképzelhető.

mommmmo 2013.04.03. 15:04:46

@mommmmo: amit ugy nevezunk, hogy "europaisag". Gaz, ha mar Europa sem europai.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:04:51

@andaluzkutya: na meg a konyha, Mary maniaja, hogy akar egy extrasuper nagy konyhat
nem mintha nagyon tudna fozni:)
de ezt le ne forditsatok, mert meg ideteved:)
az teny hogy a pulykaja es a steakjai elsorenduek
a tobbit inkabb vesszuk

váj mí 2013.04.03. 15:04:54

@mokevar: Én nem savazlak, mert minek ugyan. De ládd, az őszinte véleményed leírása után, még így nicknévvel is, támadásra, megtorlásra, atrocitásra számítasz. És ennek a közhangulatnak, amit az utolsó megjegyzéseddel te is igazoltál, a legutolsó összetevője az egzisztenciális probléma. Valami más csúszott félre otthon, de az nagyon. Magyarország ugyanis nem szegény ország, sőt, a világ 2/3-a számára álomország. Igaz, számukra elérhetetlen álom. Nyugat-Európával összehasonlítva, viszont kétségtelenül szarban van. De nem ő az egyedüli még az EU-tagországok között sem, hát még a kontinensen. Mégis, valami nagyon félrecsúszott, amitől hosszú távon élhetetlenné, egyéni jövőképek kialakítására alkalmatlanná vált.

váj mí 2013.04.03. 15:06:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hm, kár, pedig nagyban javítaná az általad soroltak hihetőségét....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:10:14

@tableno: irtam, azt hiszem 61-ben volt az utolso kivegzes 56 miatt
terrornak nem mondanam,, diktaturanak igen
mivel a forrradalom ellenforadalomnak lett belyegezve es az oroszok vert akartak, hat nem volt bekes idoszak
de a tobbseg beletorodott es igen, a 60-as evektol, az elozo 60 evvel szemben, jelentos eletszinvonal novekedes kezdodott
pl volt kenyer es be lehett koltozni a panelbe

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:12:14

nade haggyuk, most meg demokracia van es megis lepnek le az emberek
ki erti ezt?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:15:10

@váj mí: ezt nem ertik meg
rengeteg sajat tulajdonu ingatlan
rengeteg auto
normalis kaja, pia buli,cigi
ingyen oktatas
mindenfele kutyu, ami nem olcso
az orszag jobban el, mint ahogy teljesit
ez meggyozodesem

kriosz 2013.04.03. 15:15:15

@andaluzkutya: nevetségesek az ingatlanárak, most volt itt a topon, nem a legszuperebb város, új építésű ca. 100 m2 és csak azért mert tető és a tóra néz 7 millka!!!!!!!/koronában:), mi van????

tableno 2013.04.03. 15:16:39

@hagyma: persze, de ettől még hatalmas tévedés azt gondolni, hogy 57 május elsején önként és boldogan vonult fel a többség. Akkor és ott egyszerűen nem nagyon volt más választásuk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:16:45

@mokevar: igen, de az agymosott az aki a masik partra szavaz
/na es persze minden amerikai:)/

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.04.03. 15:18:08

@M. Péter: A sajtóból. Sajnálom, hogy nem tudom a típusát, nem vagyok szakértő, de nem kétfedeles gépekre gondolok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:18:16

@tableno: en ugy gondolom, ott es akkor az emberek biztak egy jobb jovoben oroszok ide vagy oda
es hat el is jott
azert en 61-skent jelentosen jobban eltem, mint apam es nagyapam

tableno 2013.04.03. 15:18:18

@hagyma: pedig egyszerű: egyrészt szar a gazdasági helyzet, másrészt le LEHET lépni. Kádár alatt nem lehetett, csak nagyon nagy kockázat árán.

Spacecake 2013.04.03. 15:19:10

@Jaffar: becsi nagykovetseggel hivatalos ugyet inteztetni???
Uj-Zelandon elnel aszondom jo,de Becsben??!!!:-)
haaaaaaat......
meg szerencse h `finoman` ravezettek a megoldasra:-)

tableno 2013.04.03. 15:20:36

@hagyma: "azert en 61-skent jelentosen jobban eltem, mint apam es nagyapam" - ezt azért még elég kevesen látták előre 57-ben. Persze biztos volt aki bízakodott, a többség szerintem inkább félt.

andaluzkutya 2013.04.03. 15:20:52

@kriosz: Engem nem zavar, hogy van 7 milkáért is (bár itt a környékünkön most van egy csomó 10 fölött...), a nagyobb baj, hogy 2-3m alatt vagy egy nagyon kicsi lakást kapsz, vagy egy semekkora telket egy rakás égetnivaló fával...
Így pl. nekünk, mint nemrég letelepedőknek marad a bérleti piac, ahol megintcsak nem lehet ekkora családnak megfelelőt találni 12ezer alatt...

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 15:23:26

@váj mí: Igen, ez már csak ilyen rossz beidegződés, én is magyar vagyok, vagy mi. :) De akkor beszéljünk róla. Mi van Nyugat-Európában (több), ami Magyarországon nincs? Létbiztonság. Kiszámíthatóság. Tervezhetőség. Mert mire vágyik minden ember? Arra, amit a mesében is hallott gyerekkorában, tudnillik, hogy a jó elnyeri méltó jutalmát. Vagyis, ha szépen tanulsz, szépen dolgozol, akkor szépen élsz. Namost, a magyarok nagy része azért tanul is, dolgozik is, de nem nagyon érzi úgy, hogy szépen élne. Vagyis nincs egzisztenciális biztonságérzete. Ettől ideges lesz és a stresszt igyekszik lehetőleg nem a családján, hanem másokon kiélni. A munkahelyén nem, mert ugye ezt beosztottként nem nagyon lehet. Vállalkozóként sem, mert se az ügyfeleket, se a partnereket nem lehet agresszívan kezelni. Szóval kell egy ellenségkép, s milyen kapóra is jönnek azok, akiket nem ismerünk, de azt tudjuk róluk, hogy mást gondolnak. Más futball klubnak drukkolnak, másik politikai erőt támogatnak, másik vallás mívelői, stb.. És hurrá, két legyet üthetnek egy csapásra. Lesz kit utálni és tartozunk is valahova. A lélek megkönnyebül. Tehát, mi lenne a megoldás? A létbiztonság megteremtése. Kevesebb fusztrált ember = jobb közhangulat. Na, mit gondolsz?

csőcsere 2013.04.03. 15:23:54

Visszafelé köpködni nem elegáns, bármiről is van szó.
Svájc helyében elgondolkoznék, akarok-e ilyen állampolgárt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:24:51

@tableno: az teny hogy le voltak zarva a hatarok, nem kerdes, bar 56-ban aki akart mehetett
a gazdasagi helyzet jelen pillanatban mindenhol szar
persze a szintek elternek
olajban es bankban gazdag orszagokna egyelore nincs problemaja

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 15:26:49

@hagyma: Nem, én az agymosottságot nem politikai szempontból értettem. A politika csak egy része az ingyencirkusznak, amit a napi félbarna kenyér mellé adnak feltétnek. Amerika az amerikaiaké...;)

Qué-Béka 2013.04.03. 15:27:17

@hagyma:
"...Mary maniaja, hogy akar egy extrasuper nagy konyhat
nem mintha nagyon tudna fozni:)
de ezt le ne forditsatok, mert meg ideteved:) "

Ez aranyos volt, jót nevettem :-)
Ez a konyha dolog lehet, hogy genetikailag kódolt függőség. Engem aztán senki sem vádolhat azzal, hogy konyhatündér lennék, de évekig rágtam a férjem fülét egy komplett konyhafelújíátsért, miután a régi eséllyel indulhatott volna ‘Észak-Amerika legramatyabb konyhája’ dicső címért. Kitartó aknamunkám végül meghozta gyümölcsét és az első “kapavágástól” számított röpke két even belül el is készült. ( Csak visszautalnék a portugál posztra, nem csak a déli népek sajátja az “engem ne sürgessen senki” mentalitás :-D ) Most az a bajom, hogy kevés a pult, le kéne csippenteni a hálószobából egy darabot a konyha javára... :-)

Jaffar 2013.04.03. 15:29:08

@Spacecake:
Már miért is? Nem azért vannak, hogy ök intézzék az ilyen dolgokat? Nem azért dolgozik ott kb 20-30 ember?
Tudom, én vagyok a hülye, hisz én vagyok öértük, s nem pedig fordítva...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:37:56

@Qué-Béka: itt is ez megy
de hidd el, ha megvesszuk es lesz szep konyha, akkor kurvara rendben tartom, orankent sutok-fozok
igy szeretem
igazi noi genek
ugyhogy jelenleg igenis szempont a hazvasarlasnal a konyha merete es felszereltsege
mondhatnek en ellent?

váj mí 2013.04.03. 15:38:30

@mokevar: Én azt, hogy akkor sem lenne jó, mert nem lenne porschéja minden lakótelepi bélának, holott ő úgy hallotta, hogy Svájcban az születési jog.
Valahogy így tudnám szemléltetni a nézőpontomat. A magyarországi magyarok örökké elégedetlenek, örökké. Emlékszem, mikor '90-ben életemben először jártam külföldön tiniként, a pécsi baráti családtól csak a panaszkodás ömlött, miközben én el voltam bűvölve attól, hogy mindent lehet, mi minden kapható, mennyire fasza az egész. Basszus nyaralójuk volt Fonyódon, ott töltöttünk két hetet, én végtelenül hálás voltam, és csodáltam, hogy mennyi minden lehet, és mennyi mindent lehet. Ők meg csak panaszkodtak, hogy ez is szar, az sem jó, amaz meg katasztrofális.
Félre ne érts, nem arról van szó, hogy el kell fogadni a rosszat, a szart, a nem működőt, de mintha az átlag magyar polgár kissé többet rinyálna, mint amennyit feltétlenül szükséges, mindeközben meg tesz egy szalmaszálat sem keresztbe, hogy más legyen.

Spacecake 2013.04.03. 15:39:04

@Jaffar: persze, a te adodbol is elnek,amit a Finanzamt biztos atutal a magyar allamnak a te ugyintezesedre!!!:-)
viccet felre:
nekem nem tunik eletszerunek es logikusnak hogy beiktassak egy lassu es burokratikus kozvetitot(kovetseg) egy onmagaban is lassu es burokratikus ugy intezesere:-)
plane Becsbol nem,ami 1 kopesre van,sajnos eltem ott...
egyebkent meg elinteztek volna,csak nem birtad kivarni:-)
ha nem volt surgos,miert nem volt jo,ha meg surgos volt,eleve miert nem szemelyesen kezdted intezni??
erted mire akarok kilyukadni??

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:42:07

@mokevar: akkor mar aqz enyem is:)
/nem amugy rengetegszer ez az erv, aki a fideszre szavaz, az agymosott, aki az MSZP-re az komcsi, aki ajobbikra az naci, aki azLMP-re a szadeszes
aki amerikai az mind hulye
es vedd figyelembe, hogy otthonrol csak indexet olvasok, mi lehet a tobbiben?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:43:45

@váj mí: igy van es kevesebbet dolgoziki
ahogy kimegy kulfoldre maris tud melozni
de altalanositani nem szabad
es tudom, mert ott megfizetik...

Ann1294 2013.04.03. 15:46:02

@váj mí: Az a franya maslow pyramide. :)

Az ember leteleme az orok edegedetlenseg es nem ertekeli ami ott van. Ezert is van ilyen sok valas. Ami van az termeszetes nem ertekeljuk. :)

váj mí 2013.04.03. 15:46:28

@hagyma: Magyarország, véleményem szerint nagyon nem a legjobb utat választotta '90 után. Ugyanis rálépett arra az útra, hogy a nyugat-európai multicégek kiszolgálója legyen. Mondjuk, ez a '90-es évek elején nem volt rossz döntés, profitált belőle az ország és az egyes polgárai is meglehetősen sokat. A baj ott kezdődött, hogy úgy '97 után már nem kezdtek el valami másban gondolkozni az éppen akkor felelősök. Mert a multik akkor már felfedezték maguknak a keletibb európai országokat, ahol nagyobb adókedvezményeket kaptak, mint új befektetők, és a munkaerő is olcsóbb volt, mint Magyarországon. És Magyarország azóta is a '90-es évek elején megkezdett úton jár. A saját termelőipara nulla.

tableno 2013.04.03. 15:46:29

@hagyma: "es tudom, mert ott megfizetik..." - gondolom nem kell neked magyaráznom, hogy az jobban motivál a kemény melóra, ha a fizetésedből egyről a kettőre tudsz jutni, mintha épp csak elvegetálsz belőle...

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 15:47:06

@váj mí: Sajnos én csak Magyarországon éltem még, nem tudom, hogy más országban mennyit nyavalyognak az emberek. Mondjuk most például Spanyolországban laknék egy kicsit, hogy megtudjam, ez a laza népség hogyan dolgozza fel a gazdasági nehézségeket, meg az extrém magas munkanélküliséget. Az biztos, hogy a magyar még akkor is sír, ha vigad, ez egyfajta népi sajátosság, de nem hiszem, hogy túl sok köze lenne a politikához, vagy a 2/3-os témakörhöz. Az is biztos, hogy a magyar mindig többre vágyik, mint amit elérhet. Ez nem feltétlenül rossz, mert a vágyakozás adhat motivációt a cselekvéshez. Tehát az országjobbítás egyik lehetséges alternatívája, hogy mi magyarok megtanulnuk cselekedni. Vajon ez tanulható, vagy csak egy szimpla mélylevegő és máris kiléptünk a komfortzónánkból?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:50:08

@váj mí: tul sok mindenben egyetertunk
mit csinalsz jovo szombaton?

Ann1294 2013.04.03. 15:51:11

@hagyma: Nem csak mert megfizetik. Van ahol kisebb a letbizonytalansag, kiszamithatobbak a mindennapok, lehet elore tervezni. Illetve nehany orszagban jobb a munkajog, vannak szakszervezetek, nincs bullying a munkahelyen es nincs akkora hierarchia a munkahelyeken, inkabb partnerek a fonokok es a beosztottak velemenye is szamit, van kozos cel. A szakmunka nem lenezett es van penz az eszkozokre, kutatasra, fejlesztesre, munkavedelemre.

Nem altalanositok, csak ilyen is van...

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 15:51:22

@tableno: ez elég demagógan hangzik majd, de szerintem már az is sokat segítene a magyar munkavállalóknak, ha a vezetők kicsit kulturáltabban lennének (és mondjuk nem a munakhelyükön akarnák a feszültséget levezetni), szóval többet dícsérnének. Tudom, hogy abból nem lehet kenyeret venni, de pszichésen segít, s már az is eredmény. Plusz, a magyar munkavállalók nagy része még mindig a magyar módiban hisz: ügyeskedj, lógj, menő leszel. A kemény munkának nincs respektje, sajnos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:52:13

@váj mí: amugy a legnagyobb hiba a multiknak adott adokedvezxmeny, sot, tamogatas volt
jottek volna amugy is
amikor meg lejart az ideje, a fele lelepett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 15:53:03

@Ann1294: biztos van ilyen, de az nem amerika:)

Ann1294 2013.04.03. 15:54:09

@mokevar: "Az is biztos, hogy a magyar mindig többre vágyik, mint amit elérhet. Ez nem feltétlenül rossz, mert a vágyakozás adhat motivációt a cselekvéshez." Igen, csak az a kerdes hogyan cselekszik. Elveszi mastol? Elcsalja valahonnan? Mas hatan taposva eri el? Vagy jo otletet visz vegig es aprankent felepiti es eleri... csak itt nem lehet tervezni... meg visszafele is modositanak dolgokat neha. Kiszamithatosag... nekem hianyzik.

Ann1294 2013.04.03. 15:55:06

@hagyma: Ezt te tudod, en ott pont nem dolgoztam meg. Nem vonzott... akkora nagy terulet olyan keves embernek. Pazarlas. :)

tucano 2013.04.03. 15:55:29

@charlieharper: 3. Svájcot folyamatosan el akarták foglalni, nagyon nagy tévhit, hogy nem. Ugye Liechtensteinen kívül csupa olyan országgal határos, amelyek erősebb pillanataiban azonnal rá akarták tenni a kezüket a vagyonra, területekre, népre. De erre esélyük sincs, annyira erős a svájci hadsereg, ez és a szerencse mentette meg őket a 2. világháborúban a németektől (akik már indultak volna, de a keleti front miatt egyszerűen nem tudtak annyi embert mozgósítani, ami elég lett volna egy elhúzódó hegyi háborúhoz, mert a tankjaikkal semmit sem értek a hágókon).
Svájc egyébként jelenleg is a legkeményebb gazdasági háborúban áll egyrészt a partneri EU-val, másrészt az USA-val. Változnak az idők, de amíg Svájc fegyveresen is meg tudja őrizni szuverenitását, addig valóban komoly szava van és ez mindig is így volt a történelem során. Mi azért nem lehettünk soha valóban semlegesek, mert gyengék vagyunk a semlegesség megvédéséhez.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 15:58:16

@hagyma: Ez a politikai skatulyázás egy hülyeség. Mindenki szeretné megtalálni a nagy igazságot, de olyan nincs egyelőre. Reméljük lesz, s az majd hajunknál fogva huz ki minket a slamasztikából. /Amúgy nem vesztesz semmit, mindenhol nagyjából ugyanez van, mint itt az index-en. Az internet is egy remek hely, ahol le lehet vezetni a feszültséget a más véleményűek hülyézésével. És itt még az anonimitás is megőrizhető, plusz nem kell félni, hogy orrba nyomnak. :) Vajon hova lettek azok a magyarok, akik készek voltak kiállni egymás ellen kard ki kard, ha valami szemtelenség hangzott el köztük. Hm. Tényleg, már a reform korban is imátuk a párbajt. Mi magyarok úgy lásztik ilyenek vagyunk. De ez nem kéne a véget jelentse számunkra, nem?

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 16:01:08

@Ann1294: Na, én is ezt mondatam. A kiszámíthatóság. Igen, az nagyon hiányzik. Meghát a példamutatás a politikai elittől meg egyéb közszereplők részéről. De ez ugyebár mostmár az utópia határait súrolja. Nem ismerek jelenleg olyan politikust vagy politikai szerveződést, akik példaértékűek lehetnének és követendőnek mondhatnánk őket a bajból kikecmeregni óhajtó magyarság számára. És ez ugye elég nagy baj... :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 16:01:17

@Ann1294: azert ezt ne mond egy NY-inak
@mokevar: hat a leghfontosabb ez lenne
a politikai kiegyezes
nem megy 23 eve

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 16:02:36

@tucano: Plusz Magyarország nem az Alpokra épült. :)

váj mí 2013.04.03. 16:03:06

@mokevar: Nem az elégedetlenséggel van önmagában baj. A terméketlen, csak önmagáért való rinyálással viszont annál több. És leginkább ez utóbbi a jellemző. Ugyanis kontraproduktív. Mint az nagyon szépen látszik is. Nem új tervek, elképzelések születnek, hanem köldöknézegetés folyik, amelynek folyamodványaként a jelenlegi kormány kiépített már félig-meddig egy kádári-típusú rendszert, és ha jövőre nyernek, akkor be is betonozza. Ez pedig rövid távon végzetes lesz az országra, közép- és hosszútávon meg jelentősen visszaveti.

Spacecake 2013.04.03. 16:05:07

@tucano: nem a svajci hadsereg erossege mentette meg oket,hanem a hegyek magassaga es a hagok szuke:-)

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 16:05:19

@hagyma: igen, még nem látták meg benne a lehetőséget. Pedig - vigyázat, cinikus leszek - egy jól működő gazdaságból még többet lehetne lopni. :)

Ann1294 2013.04.03. 16:05:25

@hagyma: @mokevar: Kepzeljetek egyszer odahivna valaki az osszes politikai kepviselot egy megbeszelesre es azt mondanak nekik, fogjatok kezet, bekuljetek ki. Ne egymas mardossatok, hanem az energiatokat a kozos cel erdekeben egyesitsetek. Ne az egyeni hanem a tarsadalmi erdeket szolgaljatok. Egyutt, kozosen, egy cel, biztonsagos jovo. Hallgassatok meg a szakertoket es vizsgaljatok meg a lehetosegeket tobb aspektusbol. Beke! Haza! Haladas! Egyetertes! :)

tableno 2013.04.03. 16:06:13

@mokevar: nem vagy demagóg, teljesen igaz, amit mondasz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 16:06:44

@hagyma:

Aki a MÁSIK pártra szavaz, az MINDIG agymosott és rossz ember is. S ezt komolyan elhiszi az ország lakosságának túlnyomó része. S aki blogkommentben a MÁSIK pártot támogatja, az hülye vagy bérkommentelő. Ezt is elhiszi a nagy többség.

Engem az összes oldal az ellenséghez tartozónak szokott vélni. Így mindenki szid.

Ma már vannak hívószavak is, pár példa:

támogatja az egykulcsos szja-adót = rohadt orbánista oligarcha fideszes gazember

helyes, hogy a szavazazati joghoz nem kell belföldi lakcím = ingyenélő jöttment román-ukrán-szerb fideszes

Wass Albert nem a legjobb magyar író = szemét magyarellenes zsidó

védi a kereszténységet = ingyenélő, pedofilpártoló, sötét elmaradott alak

szerinte hülyeség a különadók rendszere = magyarellenes, nagytőkepárti barom

szerinte hiba volt a magánnyugdíj-pénztárak államosítása = szemét komcsi

nem helyesli a Horthy-szobrokat = magyarellenes kunbélás gazember

szerinte nem jók a kommunista utcanevek = hortysta, szálasista háborús bűnös

úgy véli, Horthy volt a magyarországi zsidó holokauszt fő felelőse = magyarellenes, hálátlan zsidó

támogatja a székely autonómiát = fasiszta

váj mí 2013.04.03. 16:07:02

@hagyma: Majd Mary jól fejbever a palacsintasütővel ;)

Mna, igen az adókedvezmények a multiknak. Sok kelet-európai országban folyt és folyik erről a vita, és az is igaz, hogy a lejárta után sokan lelépnek. Szerintem, viszont általában megéri bevállalni. Vannak olyan multik, amelyek mindenképpen jöttek volna az új piacokra, de akadnak szép számmal olyanok is, amelyeket csak az adókedvezmény vonzott. Az előbbiek az adókedvezmény lejárta után is maradnak jellemzően, az utóbbiak meg azért a saját profitjuk mellett a helyi gazdaságokba is besegítettek. Nem ördögtől való az adókedvezmény, csak okosan kell(ene) bánni vele.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 16:09:14

@váj mí: Ez így van. Csak az emberek hozzázoktak már, hogy valaki megmondja nekik, mit kéne tenniük...kéne valaki, aki megmutatja hogyan és miért érdemes cselekedni. Ha pl. egy Hogyan mássz ki a munkanélküliségből? című közhasznú műsor menne a Barátok közt idősávjában, lehet előrébb lennénk. :) Elnézést, vicceltem.

kriosz 2013.04.03. 16:10:50

@andaluzkutya: nem normálisak az árak, innen a faluból sokan költöznek kissebb apartmanokba mert megvették hitelre a bazi házat, közben elfogyott a munka v. visszarakták kevesebb órára és ha még úgy ahogy kinyögi a részleteket már nem sokra marad :(

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 16:11:45

@Ann1294: A parlamentben elvileg együtt vannak a srácok, csak nem érnek rá ilyesmivel foglalkozni sajnos.

Ann1294 2013.04.03. 16:12:25

@mokevar: Most errol az jutott eszembe, hogy a Frei dossziebol sem az maradt meg, hogy kemeny munkaval mit lehet elerni, lehet maskepp is... hanem bezzeg ott... talan hianyzott a vegen egy szajbarago mint anno a Szomszedok vegen.

Noooormalis.... ? Meg a vegen leesne a nezettseg, elkapcsolananak a konkurenciara, nem lehetne a reklamsavot jo aron eladni, csokkene a bevetel, elbocsajtasok lennenek,.... :)

Jaffar 2013.04.03. 16:16:59

@Spacecake:

Akkor mi a lófütyiért vannak ott? Érted amit mondok?
Eleget adóztam már otthon is és nem hiszem, hogy erre kéne elvinni a témát, mert akkor ma Mo-n kb 6millió ember nem lenne jogosult semmire, hisz nem adózik.
(Az a baj, hogy észre sem veszed, hogy sok dolog fordítva müködik Mo.-n. Most mindeg, hogy miért van ez, hogy melyik párt van kormányon, etc.. A lényeg, hogy minek van itt képviselet, ha úgysem tudnak, de inkább nem akarnak segíteni?)

tucano 2013.04.03. 16:21:58

@mommmmo: Nem Ciprussal bántak el, hanem csődbement két bank, ezek közül az egyiket meg kellett menteni, a másikat meg nem.
A ciki az, hogy rendszerszinten fontos bank volt, azaz "too big to fail". Az teljesen érthető, hogy egyetlen európai sem akarná az adópénzből mondjuk Csányit kisegíteni (pedig megtörtént).

A hozzá kapcsolódó negatív kampány viszont undorító volt. Sokkal több orosz pénz van pl. Angliában vagy Luxemburgban. A magas adózású országok a banki csődöt igen féreg módra használták fel egy alacsony adózású ország ellen.
Ne feledjük ugyanis, hogy Ciprus EU tagállam és az összes ciprusi jogszabály megfelelt az EU-s előírásoknak. Egyszerűen nagyot tudtak így rúgni bele, és rávenni, hogy nagyarányú adóemelést hajtsanak végre, semmissé tenni a versenyelőnyüket.
Ha Ciprus "offshore adóparadicsom", akkor valójában az EU az, hiszen minden a legnagyobb rendben volt a jogszabályokkal és alkalmazásukkal. Aki nem igazodik a francia és német tengelyhez adóügyben, az így jár.

tableno 2013.04.03. 16:23:07

@Jaffar: A külképviselet nem arra van elsősorban, hogy a kint élő magyarok ügyesbajos dolgait intézze. Amennyien meg Bécsben élnek magyarok, nem is győznék emberrel, pláne hogy a konzuli osztályon nem hiszem, hogy 20-30 alkalmazott lenne. Szóval ebben most nincs igazad.

tucano 2013.04.03. 16:26:38

@Spacecake: Akkor nézz utána a svájci fegyveres erők létszámának, fegyverzetének, harci készségeinek is. GOndolj bele, hogy a németek, franciák és olaszok között fekszik, a létező legstratégiaibb helyszín, egyébként pont úgy, mint Magyarország. A természeti adottságok és a fegyveres erők jó kombinációja hatalmas védelmi potenciált eredményez Svájc esetében. Az egyik nem létezhet a másik nélkül.

mommmmo 2013.04.03. 16:29:19

@mokevar: igen tok igazad van ebben. Van olyan, hogy penz nelkuli motivalas. Lasd emberek 10~15%~kal kevesebb fizetesert meg siman maradnak, ha tudjak normalis a munkahelyi legkor, mashol meg lehet, hogy nem lenne az. Es pedig a vezeto felelosege. Normalis legkorben koncentralni is jobban lehet, jobb lesz a munkavegzes minosege, es az info aramlas is jobb. Tehat a fonoki szemetkedes teljes egeszeben kontraproduktiv a ceg szempontjabol. Ennek amugy hatalmas irodalma van.

tucano 2013.04.03. 16:29:43

@mokevar: Azért jelezném, hogy amíg regionális hatalom voltunk, addig a mi "természetes" határaink is hegyek voltak, ugyanúgy hágókon keresztül lehetett csak bejutni, majd minden oldalról, jóval egyszerűbb volt kint tartani az ellent. A mai Magyarország egyetlen nagy felvonuló terep, még szerencse, hogy a tankok helyét átveszik a helikopterek, hogy ne csak itt poroljanak a jövőben.

váj mí 2013.04.03. 16:31:17

@mokevar: Khm, ez megint egy atyáskodó államot feltételezne. Nem, ez így nem lenne jó. Hogy is magyarázzam, ez olyasmi, hogy a piacnak kellene eldöntenie otthon, hogy mit akar a politikában is, mint pl. az autógyártásban Porsche vagy Mercedes? És milyen arányban?
De azért térjünk vissza egy kissé az atyáskodó államra. Ezt a jelenlegi kormány nem tudja hozni. A '90-es évek elejei szlogenjüknél ragadtak, azaz "Hallgass a szívedre..." Mna, pont olyan a kormányzásuk. Én őszintén meglepődtem, amikor '98-ban választást nyertek. Egy, az ország gazdasági irányításáról elképzeléssel sem rendelkező párt, hogyan nyerhet választást? Gazdasági program nélküli pártot ugyan melyik épelméjű ország népessége választaná meg kormányzásra. Aztán a mostani győzelmük után rájöttem, milyen nagy jelentősége van az előző mondatomban szereplő jelzőnek ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 16:36:07

@tucano: haggya mar, ha a nemetek akartak volna 3 perc alatt elfoglaljak
most szorakoznak a sorkatonasaggal
szerinted egy nemet, amerikai, orosz, angol hadseregnek mennyi ideig tartana legyalulni az egesz orszagot alpesoktol mindenestul
amugy az vicc, hogy a fuggetlen svajcnak van hadserege es kotelezo sorozasa, de nalunk megszunt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 16:39:36

@váj mí: ez azert van igy, m,ert mindenki szimpatia alapjan szavaz
gondolod leulnek Kovacsek vacsora utan es megtargyaljak, hogy ez az adopolitika, vagy az mire vezet
ez igy van amerikaban is
vannak a biztos demokratak es a biztos repik
itt nincs gatya, azok csaladokon ativelnek
es a harmadik reteg dont, az meg kizarolag, hogy Bush jobb fej vagy Obama stb.
es akkor meg ehhez hozzateszem, hogy a mozgaster is minimalis elteresekkel letezik

váj mí 2013.04.03. 16:40:17

@tucano: Ausztria sem az kurvaerős ország... oké, tudom, az más.

Dekülönben. Regionális hatalom, ahham. Hagyjuk. Tudom, a magyar történelem szereti aranykornak feltüntetni, de azért az messze nem az. Az akkori Magyarország állandóan küzdött, hol Béccsel, hol otthon, hol az erdélyi fejedelmek intettek be.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 16:43:44

@váj mí: Szerintem az emberek elsősorban azért szavaztak újra a Fideszre, mert nem akartak az MSZP-re szavazni. 2 nagy párt volt és az emberek nem arra szavaztak, hogy mit akarnak, hanem, hogy mit nem. Érzésből, ahogy mondod. Egyébként nem nagyon volt alternatíva, ahogy most sincs, s félek, jövőre sem lesz.

tableno 2013.04.03. 16:45:18

@hagyma: "ha a nemetek akartak volna 3 perc alatt elfoglaljak" - azt te csak hiszed. Nagyon komoly nehézségeik lettek volna.

@váj mí: "Az akkori Magyarország állandóan küzdött, hol Béccsel, hol otthon, hol az erdélyi fejedelmek intettek be" - ez nem csak az akkori Magyaroroszágra vonatkozott, hanem az egész akkori Európára.

váj mí 2013.04.03. 16:45:53

@hagyma: Tudod, te is, hogy az USA megint más tál tészta. Észak-Dél, hogy csak a legmeghatározóbb ellentétet említsem, amiért nem nyerhet ugyanaz a jelölt egy adott államban, ha republikánus színekben indul, miközben, ha konzervatív, simán viszi a körzetet. Teljesen más a választási rendszer, mint a magyar. A legelső szembetűnő különbség maga a két ház, aztán meg az elnök közvetlen választhatósága, aztán az elnök jogkörei, és a többi ... Nincs értelme összehasonlítani egy parlamentáris rendszert egy elnökivel.

váj mí 2013.04.03. 16:53:25

@mokevar: Gazdasági program nélküli, "hallgass-a-szívedre-pártra" öngyilkosság szavazni. Szerintem, ennél már az akkori mszp-szdsz vagymifene is jobb lett volna, mert szarba vitték ugyan az országot, de legalább nem pofáztak bele a népek magánéletébe. A Fidesz még mélyebbre lökte az országot gazdaságilag, cserébe viszont mindenbe belepofázik, olyasmibe is, amihez a politikának semmi köze. És szerintem is megnyeri jövőre, mert az értelmes, szavazóképes lakosság el sem megy szavazni, mert látja, hogy alternatíva nem igazán van, a Fideszre nem akar, a fasz-rajzolásból meg már kinőtt. A nyugdíjasok meg ráérnek.

váj mí 2013.04.03. 16:55:23

@tableno: Az könnyen meglehet, de most éppen Magyarországról volt szó. Az visszamenőleg sem érvényes logika, hogy, de-a-Pistike-is ....

kandel 2013.04.03. 16:58:14

nagyon sok reszevel a levelnek egyet tudok erteni; lehet azert mert mi is hosszabb ideje elunk kulfoldon (18 eve) es emmiatt volt ido kivulrol latni mo-t. de egy dolog amiben mar nem tudok teljesen egyeterteni, bar sokaig en is igy gondoltam: "...nem értem és nem tudom elfogadni, hogy egy ilyen tehetséges nép..."
tenyleg tehetsegesnek lehet egy nepet tekinteni, ha nem tudja a sajat sorsat a kezeben tartani, de hagyja, hogy idodrol idore a foldbe verjek?

tucano 2013.04.03. 17:00:08

@hagyma: persze, ezek közül egyiket sem picsázta el még kis ország ugye? De a lényeg az, hogy nem merték megtámadni Svájcot, ez is volt a taktika, hogy nagyobb árat fizessenek a németek, mint amennyit megér a sztori.

@váj mí: Nem aranykorról írtam, hanem arról, hogy a Kárpátok volt az egyik védvonal. Sokáig és többször voltunk regionális hatalom, ezen nincs mit szégyenlenünk, most meg nem.

VHB 2013.04.03. 17:00:13

@Spacecake: @Jaffar: @tableno: Először is szeretném leszögezni, hogy mindenkinek igaza van.

Ugyanakkor az általam elvárt válasz az eredeti megkeresésre kb. így hangzott volna:

Nézze, a legközelebbi elérhető időpont jún 4, de ha nem ragaszkodnak a bécsi ügyintézéshez, ezt az ügyet egy magyarországi okmányirodában is el lehet intézni, akár a határ közelében is. Ezügyben adnék egy számot a BM-hez....

Miért nem lehet ezt így? (költői)

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 17:00:35

@váj mí: Hát, nem tudom. Még van egy év a választásokig. Amit Hagyma írt egyébként a szavazással kapcsolatban, na az kb. híven tükrözi, hogy hogyan szavaz az emberek nagy része. Még mindig nem nőttünk fel sajnos teljesen a demokráciához.

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.03. 17:04:05

Köszönöm a tartalmas eszmecserét! Most megyek, mert a jövő magyar szavazópolgára enni szeretne valamit uzsonnára. :) Kicsit off-topic, de azért valamennyire kapcsolódik hozzánk, amit tegnap írtam. Olvassátok el, hátha egy kis mosolygásra ad okot. Az időeltolódásban "szenvedőnek" jó munkát mára! :)
copywrite.blog.hu/2013/04/03/allati_globalizacio

csőcsere 2013.04.03. 17:04:13

@tucano: valóban, erős a svájci hadsereg, azonban teljesen igaza van hagymának, bàrmekkora is, simán legyalulja egy nagyobb ellenfél. A titok nem a hadsereg, meg a földrajz, hanem a bankok.

A németek nekimentek a sokkal erősebb Szu-nak, elveszítették igaz, de nekimentek. Svájcnak is simán nekimehettek volna, nem tették, a pénz miatt nem rohanták le. Az összes német fejesnek is ott volt a pénze, plusz Svájc mindig hírhedten semleges volt, ott németek is nyugodtan kaszinózhattak. Hülyék lettek volna lerohanni, akkor ki őrizte és forgatta volna meg a zsét?
Ugyanez érvényes a többi nemzetre is.

Éppen ezért tartom anakronizmusnak ezt a "termeljen Magyarország!" idiotizmust. A 3d-s nyomtatók és a vietnami olcsó munkaerő világában termelésre koncentrálni legalábbis pazarlás.
Svájc nem a csoki, vagy sajttermelésből lett gazdag, hanem a szolgáltatásból, pénzügyi szolgáltatásból.

váj mí 2013.04.03. 17:06:04

@tucano: Egy szóval sem mondtam, hogy bármit is szégyellni kellene, azt sem, hogy te említetted volna az aranykort, viszont azt az időszakot, amikor a Kárpátokban még ott álltak a határkövek, azt szokták aranykornak emlegetni előszeretettel. Tőled teljesen függetlenül jegyeztem meg, csak úgy eszembe jutott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 17:08:04

@tableno: ugyan mar ha bevonul a nemet hadsereg ugyanugy jartak volna mint ausztria
@váj mí: nincs de aki nyer, onnantol az egesz orszag azt mondja, igen 4 evig O az elnokunk! sorakozzunk fel moge
@tucano: egyiket sem picsazta el
/mielott Vietnamra ternel, ha amerika akarja 4 atombombaval elintezte volna, de nem ez volt a cel/
nemtorszag politikai es gazdasagi okokbol meghagyott egy semleges zonat

váj mí 2013.04.03. 17:09:29

@mokevar: Te, legyen neked igazad, de Orbán már azon töri az agyát, hogy mit tesz majd 2018-ban, milyen pénzeket kiknek oszt le.
Demokrácia? Soha nem élt ez a nép demokráciában, honnan tudná, mi az?

Jaffar 2013.04.03. 17:10:45

@VHB:

Kb ez a legkevesebb, ami elvárható egy nagykövetségen dolgozó embertöl. Én legalábbis úgy tudom, hogy öket azért fizetk, hogy a külföldön élö, tartozkodó magyarok dolgait intézzek. Legalábbis a többi országban ez így müxik. Ha Bécsben így foglalkoznak veled, akkor mi várható egy "távoli" országban, ahol tényleg rá vagy szorulva a segítségükre?

Ann1294 2013.04.03. 17:13:54

@Jaffar: Igen, ha erdemben nem is tud segiteni, tanacsot meg adhatna. Az nem kerul semmibe. Egy jo szo, tanacs...

tableno 2013.04.03. 17:14:11

@váj mí: "Az visszamenőleg sem érvényes logika, hogy, de-a-Pistike-is" - itt nem erről van szó, hanem arról, hogy a középkorban egyszerűen így működött a világ, ez volt a normális, mondhatni Euro-konform. :)

váj mí 2013.04.03. 17:15:22

@hagyma: Ez az, ami fájdalmasan hiányzik a magyarországi magyarokból. Nem, nem írok magyarságot, mert elképzelhetetlen, hogy egy erdélyi magyar lenemzetárulózza a másikat csak azért, mert az külföldön él, és más a véleménye egyes dolgokban. Valszeg egy vajdasági vagy felvidéki vagy egyéb határon túli magyar sem tenné meg ezt egy másik magyarral.

tucano 2013.04.03. 17:15:27

@csőcsere: A Harmadik Birodalomban halálbüntetés járt a svájci bankszámlák tulajdonosainak. Leírnám részletesen, de mivel minden egyes svájci témánál előkerül ez a szál, inkább lásd teljesen a sztorit és akkor nekem se kell billentyűt koptatni:
lemil.blog.hu/2011/03/28/a_svajci_banktitok
Bocs, hogy megint belinkelem, ráadásul nem is saját blogot futtatok, de így egyszerűbb.
"Svájc nem a csoki, vagy sajttermelésből lett gazdag, hanem a szolgáltatásból, pénzügyi szolgáltatásból."
Miért nem nézel utána, hogy valóban így van-e? És mi van a gép/műszer/fegyver/gyógyszer gyártással? A svájci pénzügyi központ jelenleg az ország GDP-jének (asszem) 11.9 százalékát állítja elő és ennél sosem volt sokkal magasabb, inkább kevesebb.

@váj mí: Szerintem sokszor és sokféle hatalmi megosztásban álltak ott a határkövek:) Én bevallom már nem is merek megnyilvánulni ilyen kérdésekben, mert tuti parttalan vita lesz belőle:(

Jaffar 2013.04.03. 17:15:47

@tableno:
11-en vannak bocs, így már érthetö. Söt én kérek bocsánatot, hisz ök itt nyaralnak...

yard 2013.04.03. 17:16:36

Miért van valakinek 9 gyereke? Miért sok felesége, sok szeretője? Mindenkit meg kell, feltétlen? Amikor Gerendásnak fut a szekér hazája ez az ország, ha nem, akkor menne. Semmi bajom vele, csak másik oldalról nézem a világot. Amikor neki futott, két gyerekkel nagyon össze kellett húzni magunkat, éltünk egyik napról másikra, azért hazánk maradt Magyarország. Ez neki nem megy?

zuzzer 2013.04.03. 17:16:59

Sziasztok,
Valaki kérdezte, sazl a vàlasz igen, én, zuzzer ìrtam a posztot.
A véleményetek a Tiétek, én el nem veszem és természetesen meg sem pròbàllak Benneteket gyôzni semmirôl, csak egy kis reakciò néhàny dolgot illetôen.
Nem politizàltam. Szerintem.
Nekem pozitìv magyarsàgtudatom van. Ez ìgy is marad. megreszek egy szimbòlikus lépést, amit fentebb részleteztem. nekem nagy döntés, szorri, ha nektek nem.
Nem, nem vagyok sértôdött, sôt! Alapbòl nagyon jòl el vagyok a bôrömben; boldog és megelégedett embernek tartom magam, ezt nektek is nagyon kìvànom.
Kérdezzétek hatàràtkelô kollégàt, régebbi posztjaimban a tàrgyi informàciò éhségeteket is igyekeztem kielégìteni, most ez nem volt célom.
Nem ìtélem meg az otthoni helyzetet kommenteken keresztül. Van otthon csalàdom, baràtaim, ismerôseim, létezik TV, ràdiò, ùjsàgok, estébé.
Semmire sem döbbentem rà 13 év utàn, kàbé 12.9 éve vacillàlok. Igen, az igaz, hogy csak kàbé egy éve vagyok a procedùra elindìtàsàra jogosult.
Ennyi elég is, tovàbbi jò kommentelgetést. Mivel ezt nagyon szerettétek, au revoir :)

váj mí 2013.04.03. 17:17:25

@tableno: De hogy miért kell mindig a legszarabb Euro-konform normákat betartani, nem tudod? ;)

váj mí 2013.04.03. 17:19:24

@tucano: Ajjaj, de még mennyiben! Különben miért nem mersz? Hülyeség, legfeljebb nem értenek veled egyet, na und ...?

tableno 2013.04.03. 17:19:48

@Jaffar: "Én legalábbis úgy tudom, hogy öket azért fizetk, hogy a külföldön élö, tartozkodó magyarok dolgait intézzek" - rosszul tudod, a nagykövetség elsősorban államközi kapcsolatokkal és diplomáciával foglalkozik. A konzuli osztály munkájának EGY RÉSZE az, hogy a külföldön élö, tartozkodó magyarok dolgait intézzék, de nem ez az elsődleges.

tableno 2013.04.03. 17:21:40

@Jaffar: Értsed már meg, hogy NEM EZ A DOLGUK. Ugyanúgy, mint ahogy a hadsereg dolga sem elsősorban az, hogy árvíz esetén embereket mentsen, bár adott esetben arra is alkalmazható.

tucano 2013.04.03. 17:22:16

@hagyma:
"mielott Vietnamra ternel, ha amerika akarja 4 atombombaval elintezte volna, de nem ez volt a cel/"
Persze, a megalázó vereség és Vietnám magára hagyása volt volt a cél.
Mint Szomáliában, ott is nyertek ugye?

"nemtorszag politikai es gazdasagi okokbol meghagyott egy semleges zonat"
Jajj, ne legyél már ennyire amerikai! Olvass el egy történelemkönyvet vagy keress rá a googleban. Elakarták foglalni Svájcot vazze, pont úgy mint minden német ajkú területet Európában, de egyszerűen nem volt meg hozzá a kellő pillanatban a szükséges haderő. Nincs ebben semmi titkos vagy misztikus, még a wikin is fent van, ha lusta vagy utánakeresni. Ennek a kérdésnek rengeteg irodalma van, hogyan sikerült Svájcnak lavíroznia, az aranykincs kitelepítésének a németek elől, a visszavonulás előkészítésének a Magas-Alpokba, stb.

váj mí 2013.04.03. 17:23:07

@zuzzer: Te, én mindent értek, de ahogy pestiesen mondják, "az arcodból azért faraghatnál, haver".
Ok, leírtad, elolvastuk, örülj neki. Senki nem támadott be durván, te meg könnyítettél a lelkiismereteden. Mindenki boldog Au revoir!

tucano 2013.04.03. 17:23:20

@váj mí: Parttalan vita alakul ki mindig. Mennyivel érdekesebb mások történelméről beszélgetni :)

váj mí 2013.04.03. 17:26:10

@tucano: Pláne, ha véletlenül egyszer sikerült valaha elgyepálnunk őket ;)

tableno 2013.04.03. 17:26:26

@váj mí: fogalmazzunk úgy, hogy ha nem tartottuk volna be azokat a normákat, már nem lenne olyan, hogy "Magyarország"... ;)

váj mí 2013.04.03. 17:28:29

@tableno: Egyszer már dumáltunk erről itt, de akkor újra megkérdezem. Olyan biztos, hogy ez akkora nagy baj lenne?

tableno 2013.04.03. 17:30:22

@váj mí: Fene tudja. Azért én megértem az akkori vezetőket, hogy fenn akartak maradni...

tucano 2013.04.03. 17:33:07

@váj mí: véletlenek nincsenek :) De az első Öböl-háborút megnyertük, remélem belekerül a történelemkönyvekbe, mondjuk harcolni nem harcoltunk, de pont ezért a legszebb!

tableno 2013.04.03. 17:34:41

@tucano: sőt, a szerbeket is elfenekeltük 1998-ban! :)

dean23 2013.04.03. 17:37:36

Sok hasonló poszt íródott már és azt hiszem még több ilyen fog születni!
A kintiek nem a 76%-os jobber média moslékot fogyasztják hanem tisztán látják mi folyik az országban! Kb. 2001. óta nem volt rendes kiszámítható kormányzása az országnak.

tucano 2013.04.03. 17:38:38

@tableno: Tényleg! Egyébk Afganisztánt bele sem merem írni, mert ott ugye ténylegesen is harcoltunk, de hogy győztünk-e?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 17:39:28

@tucano: nem lennek meggyozodve hogy tortenelmii tudasod nagyobb, mint az enyem
koszonom, most inkabb nem olvasnek utana, foleg hogy fontosabbnak tartom, hogy bablevest fozzek
namost azt minden normalis ember tudja, hogy az amerikai hadsereg , ha akarja 1 nap alatt eltuntette volna vietnamot mindenestul
az amerikaiaknak a kommunizmus egy remseges gondolat volt, es hat Nixon sem nevezheto a legnagyob elnoki koponyaknak az is teny
a felesegem meselte, gyerekkoraban az iskolaban gyakoroltak, hogy mit kell tenni, ha az oroszok tamadnak
ez viccesnek hat, de ha a TE lenyegesen magasabb tortenelmi tudasod kiterjed erre az idoszakra, akkor tudnod kell, hogy a hideghaboru alatt, mar sistergett a kanoc
nagyon keves hianyzott, hogy haboru torjon ki az oroszok es amerika kozott
/meg megjegyzem pl, hogy most mikor beadtama z allampolgarsagi papirokat, volt olyan kerdes, hogy voltam-e kommunista part tagja/
amugy nem voltam, es nem tudom mi lett volna ha lettem volna
de magyarul is leirhatom
amerika meg akarta szuntetni eszak vietnam kommunista rezsimjet
hogy nem kellett volna odamenni az mas kerdes, ma mar mindenki tudja
azt viszont nem gondolhatja senki komolyan, hogy nem tudtak volna napok alatt eltuntetni vietnamot

tucano 2013.04.03. 17:46:17

@hagyma: Maradjunk a lényegnél, tehát akkor nyertek az amerikaiak Vietnámban? Meg akarták támadni a németek Svájcot?
Egyébként, ha a nagymamámnak áramszedője lett volna, akkor ő lett volna a 74-es trolibusz.

tableno 2013.04.03. 17:47:20

@hagyma: "nem lennek meggyozodve hogy tortenelmii tudasod nagyobb, mint az enyem" - fő az önbizalom! :)

"viszont nem gondolhatja senki komolyan, hogy nem tudtak volna napok alatt eltuntetni vietnamot" - hát tudni tudta volna, csak abban a pillanatban kitört volna az atomháború a szovjetekkel. Attól meg még a "land of the brave" is fosott!

váj mí 2013.04.03. 17:50:31

@tableno: Persze, de akkoriban pont a nemzetiség meg a nemzeti érzelmek játszották a legkisebb szerepet. Nem azért maradtak fenn, mert magyarok voltak, pláne, hogy a királyi és fejedelmi házak keresztül-kasul házasodtak egymás között ... született is egy csomó debil kölyök, némelyikből még király is lett. ....

@tucano: Értelmezés kérdése az is ;)

VHB 2013.04.03. 17:51:50

@hagyma: Én komolyan gondolom, hogy nem tudták volna. Ott van É Korea, velük sem tudnak mit kezdeni. Szaros Líbiához is sok idő kellett. Ebben mondjuk benne van az EU töketlenkedése is. Hja a CIA sem a régi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 17:52:33

@tucano: nem nyeretek Vietnamban, sok folosleges emberaldozattal folytattak egy felesleges haborut, de ha akartak volna eltuntetthettek volna
nem, a nemetek nem akartak elfoglalni svajcot
ha akartak volna el is foglaltak volna
@tableno: ez azert kerdes, de nem lehetetlen, mindenesetre az oroszok kivartak, nem tudhatjujk
elnezest O oktatott, hogy tanuljak tortenelmet es hat teny a tortenelmi tudasom inkabb az atlag folott van mint alatt, bar nem kiemelkedo

tableno 2013.04.03. 17:53:33

@váj mí: egy szóval sem említettem nemzeti érzelmeket. Dinasztikus hatalmi érdekekről volt szó, leöntve némi vallási szósszal.

váj mí 2013.04.03. 17:53:47

@Babette_: Köszi :)
Én pár éve végigjártam a forgatási helyszíneket. Van, ami már nincs meg, például Lenke néni egykori közértje, a későbbi Plus. De pl. a presszó az Alkotás úton még mindig üzemel, igaz, étteremként.

tableno 2013.04.03. 17:56:49

@hagyma: nem akarlak bántani, de a hozzászólásaid alapján a történelemtudásod teljesen átlagos. Tucanoé meg (szintén a hozzászólásai alapján) kiemelkedő. Az pedig nem kérdés, hogy az oroszok válaszoltak volna, ha az USA atomfegyvert vet be bármilyen konfliktusban, hanem 100%-os bizonyosság.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 17:57:39

@VHB: nehezbombazok es plane az atombomba bevetese aran tudtak volna
mondjuk pl Kuwait es Irak ennelkul is napok alatt megvolt
az mas kerdes, hogy Irak nem tartott ra igenyt:)
nekik diktaura valo, ott erzik jol magukat
ha nem politkai, akkor vallasi
Iran detto
Te komolyan azt hiszed, hogy eszak koreat nem tudnak 2 het alatt szetbombazni?
de hat vannak a kornyezo orszagok, van az atommoratorium, ez nem csak katonai kerdes
katonailag tuti le tudnank rombolni, de van am civil lakossag is
arrol nem beszelve, hogy nagyon remelem nem mennek az amerikai haderok sehova
rengeteg katona rokonom es ismerosom van
en ugy tartom, hogy amellett hogy a diktatroikus, a vilagra is veszelyt jelento orszagokra kell bizonyos nyomas, a legfontosabb, az orszag megorzese, arra meg az amerikai hadsereg boven kepes

váj mí 2013.04.03. 17:58:23

@tableno: Naya, kb. 180 évvel ezelőttig a tököt nem érdekelte a nemzetiség. Ezért fura arra hivatkozni, hogy pl. az újkor hajnalán miért is voltak fontosak az "euro-konform" normák Magyarország létrejöttéhez. Magyarországnak nevezni az akkori államképződményt kb. akkora hiba, mint a Mihai Viteazu-féle Romániáról beszélni az 1600-as évekből.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 18:00:52

@tableno: nemm rosszul tudod
az en tortenelemtudosasom zero
egyaltalan nem is tanultam
4-ik utan befejeztem a kornyezetismerettel
\amugy igen valoszinu, hogy nagyobb problema lett volna, mert akkor mar az oroszoknak is volt atombombajuk

amugy jelzem az orosz fenyegetes nagyobb volt amerikara nezve, mint forditva
es a hideghaboru megszunese is sokkal inkabb volt amerika erdeme

tucano 2013.04.03. 18:04:08

Vesztettek Vietnámban. Te csak félrebeszélsz. A németek meg akarták támadni Svájcot. Nem tették, mert nem úgy jött ki a lépés.
A "mi lett volna ha?" kérdéskör nem történelmi tényező. Nem dobtak le atombombát, hanem eltakarodtak haza, magukra hagyva a vietnámiakat.
Ezt fáj beismerni vagy mi van? Mezei történelem, ettől neked nem lesz rosszabb. Az oroszok is dozerolták Afganisztánt aztán hazamentek. Elvesztették a háborút. Pedig dobhattak volna atomot vagy bármi.
Visszatérve az alapigazsághoz, attól, hogy nagy egy nemzet még nyugodtan elpicsázhatják, számtalan példát tudunk sorolni, mi ebben az elfogadhatatlan? A körülmények? Azok mindig vannak...

tableno 2013.04.03. 18:09:35

@váj mí: nem egészen értem ezt az okfejtést. Az akkori Magyar Királyság létező politikai entitás volt, még ha nem is nemzeti alapon értelmezték. Az "euro-konform" normák meg egyszerűen azt jelentették, hogy elég erős volt ahhoz, hogy ne tudják a szomszédos birodalmak teljesen bekebelezni.

tableno 2013.04.03. 18:12:31

@hagyma: a hidegháborút Amerika nem megszűntette, hanem megnyerte, mégpedig nagyon ügyesen, főleg gazdasági erőfölényének kihasználásával (ez Reagan elnök legnagyobb teljesítménye volt, hogy felismerte - vagy a tanácsadóinak elhitte - hogy a ruszkik nem fogják bírni a fegyverkezési versenyt).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 18:14:29

@tucano: nem gyoztunk vietnamban
senki sem vitatja
ha nagyon akarunk gyozhettunk volna
sot ha angyon akarunk 56-ban bemehettunk volna magyarorszagra
de politika is van nem csak hadsereg
a nemetek nem akartak svajcot elfoglalni
ha erre lett volna politikai dontes Hitlertol, megtettek volna

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 18:16:09

@tableno: igy van, mivel megnyerte ezert megszunt
azert a fegyverkezesen tul a politkai akarat is nagyobb volt erre, mint az oroszoknal
pont eppen Reagan
de mar Kenneddy is

2013.04.03. 18:16:28

@váj mí: Semmi probléma ezzel az "igénnyel", amíg nem emiatt gatyásodnak le az emberek. Magyarország teljesen kiszámíthatatlan, tehát attól még, hogy ma van gyár, holnap már nem biztos, hogy lesz. Az meg eléggé gáz felfogás, hogyha mellettem nem terem munkahely, akkor inkább vegetálok, minthogy mobilis legyek és arrébb menjek... Lehet, hogy rosszul látom, de ebben az országban 15-20 évre hitelt felvenni nemcsak vakmerőség, de felelőtlenség is.

váj mí 2013.04.03. 18:18:11

@tableno: Csak arra akartam utalni, hogy az ún. Magyar Királyság csak a nevében volt az. Egyes időszakaiban még maga a király sem tudott magyarul.
Ezért kapok a fejemhez az "1000 éves múltunk" meg hasonló baromságok hallatán. Ja, volt itt egy népcsoport, amit akár magyarnak is nevezhet az ember, de annak a "magyar" nyelvét sem te, sem én nem értettük volna, az tuti.

2013.04.03. 18:19:03

@hagyma: Megakarták támadni Svájcot... Legalább olvass utána, ha már ilyen okosnak hiszed magad.

2013.04.03. 18:20:42

@Ronnie_27: Én is így látom, amit váj mi-nak válaszoltam, abban le is írtam.

VHB 2013.04.03. 18:23:30

@tableno: dotoho.blog.hu/2011/06/13/szuszogtok_mint_tot_a_pinaban

Olvasd el ezt az okfejtést és közelebb kerülsz @váj mí kartács nézőpontjához.

váj mí 2013.04.03. 18:25:43

@Philosoraptor: Igen, ez mostanra már eléggé világossá vált. De amikor ezeket a hitelek a népek felvették, akkor még nagyjából kiszámítható, és tervezhető volt a jövő.Nemcsak a 3-4 éve felvett hitelek dőltek be, hanem a sokkal régebbiek is.

tableno 2013.04.03. 18:27:19

@váj mí: abban egyetértünk, hogy például a mai Szlovákia ugyanúgy a történelmi Magyar Királyság utódállama, mint a mai Magyarország.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 18:28:31

@Philosoraptor: es szerinted miert nem tamadtak meg? feltek a svajci gardatol? vagy Tell Vilmostol?
a kerdes felmerult olyan politkai dontes szuletett hgoy hagynak europa kozepen egy semleges zonat
nem tartom magam okosnak, bar ketsegtelen, hogy az atlagnal jobbak a kepessegeim:)
nade mint mondtam az atlagban benne van azsia es afrika osszalkossaga is meg stb
tehat ez nem nagy kunszt

váj mí 2013.04.03. 18:30:43

@VHB: Az eszed tokja, te majom. Éppen hogy a nemzetállamok megjelenése előtti időszakról beszélgettünk.
Tűnj a fenébe a propagandáddal!

váj mí 2013.04.03. 18:35:18

@tableno: Én azért megkérdezném erről a szlovákokat is. Nem a mindenkori szlovák kormányt, hanem azokat a szlovákokat (illetve utódjaikat), akik igen nagy számban már akkor is ott éltek. Nem biztos, hogy ők is ugyanúgy látják.
Mondtam én már korábban, hogy a nemzetállamok tiszta hülyeség. Valamikor megvolt a maguk szerepe, de ma már csak vitatkozásra jók, jobb esetben.

mzgldr 2013.04.03. 18:37:50

@hagyma: "ha nagyon akarunk gyozhettunk volna"

Azért ez nem csak "akarás" kérdése. Akkor mi is megnyerhettük volna a második világháborút, ha nagyon akarjuk?

Afganisztánt, Irakot miért nem sikerült legyőzni? Azt sem akarják az amerikaiak? Csak elkölteni egy valag kínai pénzt a semmire?

tucano 2013.04.03. 18:39:21

@hagyma:
Erre keress: Operation Tannenbaum
De itt befejeztük, ne haragudj, erre nincs időm, bármi másról szívesen, de ha idevágsz fölényesen dolgokat, anélkül, hogy bármilyen alapismereted lenne a svájci történelemről és nem .is akarod ezeket megismerni, akkor tudod mit: IGAZAD VAN!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.03. 18:43:05

@váj mí: hát egy népet nem feltétlenül a nyelvéről nevezünk el:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 18:43:37

@mzgldr: Irakot 3 nap alatt elfoglaltak
keresgettek meg par embert, meg probaltak rendet csinalni a diktaturabil, de remenytelen
viszont katonailag azt hiszem 3 nap volt
mi nem tudtuk volna megnyerni maer az angolok-oroszok-amerikaiak felulkerekedtek
a csodafegyver meg nem jott ossze Hitlernek, amerika meg megmutatta meg, hogy mi az az atombomba
@tucano: orulok, hogy belattad

VHB 2013.04.03. 18:44:51

@váj mí: ????? szvsz az általam linkelt poszt is erre rímel. De nem gond megy a szűrés, tökéletesen müxik.

Többiektől kérdezem, hogy miért van az hogyha az ember egyszerre olvas Tóta W-t és Bayert (sokkal több köti össze őket, mint ami elválasztja) akkor mocskos judeonácibolsevik stb? És bért(r)ollnok is.

váj mí 2013.04.03. 18:46:12

@Babette_: Na most akkor döntsétek el, mert délelőtt még abban állapodott meg az idelátogató úri közönség, hogy "nyelvében él a nemzet". Vagy, ha a "dicsőséges múltat" kell igazolni, akkor a cigány is magyar, vagy hogy?

váj mí 2013.04.03. 18:48:53

@VHB: Gőzöm sincs, melyik miket ír, már az általad említettek közül, de az tuti, hogy még 3-4 komment és jönnek a Benes-dekrétumok, pro és kontra. Nekem meg hányingerem lesz.

mzgldr 2013.04.03. 18:52:32

@hagyma: hát ez az, hiába bombáznak szarrá egy országot, ha utána csak a kis katonai táborokban tudnak rendet tartani, megválasztatnak valami bábkormányt, azt én nem nevezném győzelemnek. A gerillaháborúba ugyanúgy beletört a bicskájuk, mint Vietnámban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.03. 18:53:10

@váj mí:
hát 1848-ig a magyar nyelv volt a kisebbség. a német és latin inkább. de hidd el, magyarok voltak, akik annak hívták magukat.

a különféle népek keveredése pedig szokásos
"apám kun volt, anyám félig székely"

csőcsere 2013.04.03. 18:57:44

@tucano: kérlek. Kíváncsivá tettél, utánanéztem.
Gdp composition by sector:
agriculture: 1.3%
industry: 27.7%
services: 71% (2012 est.
Military expenditure:
1% of GDP (2005 est.)
country comparison to the world: 131
Forrás: www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sz.html

vágtázó halottkém (törölt) 2013.04.03. 19:03:31

Szia Poszter!
Szinte sajog a szivem a posztod miatt.
Ertem mirol beszelsz, es megertelek.
De kerlek ne a faszbuk es egyeb posztok alatti otvar stilusu kommentelok alapjan keseredj el. Amikor baj volt (havazas, hoatfuvas, autopalyan rekedes)
ennek a megosztott kis pukkancs orszagnak a lakosai mindenfele partpolitikatol fuggetlenul egyszerre mozdultak hogy segitsenek egymason.
Nem szamitott ki kicsoda, hova valosi, milyen szinben latja a vilagot csak az hogy segitsunk egymason.
En marcius 15-e ota remenykedem hogy itt ebben az orszagban visszatalal ez a par millio ember ehhez az erzeshez.
2013 marcius 15-en tortentekhez.
Vissza lehet keresni a faszbukon hogyan segitettek egymasnak a lakosok a legkisebb faluban is. Errol sok hiradas, hir nincs. Melyik kormany vallalja be nyilvanosan a szegyenet? Egyik se. De a lakosok tudjak. Akik ott voltak mind tudjak. Es a csaladtagjaik es a barataik is.
En meg remenykedem abban hogy visszaterunk ahhoz hogy nem szamit ki milyen vallasu, politikai meggyozodesu, szarmazasu. Nekem marcius 15-e sok remenyt adott. Ezt nem tudja elvenni tolem senki. Se a narancssarga, se a piros, se a fekete, se a zold.
Nem szamitanak a szinek es az elvakultsagok. Az emberek szamitanak. Legalabbis nekem.

zuzzer 2013.04.03. 19:07:18

@vágtázó halottkém: Teljesen korrekt. Engem is megfogott az a pár nap és ahogy az emberek összefogtak. A többi meg fentebb, rétegekben rakódik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 19:07:26

@mzgldr: semmi gerillahaboru nem volt irakban
sot elkepesztoen a alacsony volt a civil aldozatok szama
az mas kerdes, hogy volt-e ra szuksegunk vagy nem
magyar katonakat nem erintett
ez a nagyok dolga

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 19:20:21

@váj mí:

"volt itt egy népcsoport, amit akár magyarnak is nevezhet az ember, de annak a "magyar" nyelvét sem te, sem én nem értettük volna, az tuti"

Ez nem érv az égvilágon semmire.

kék madár 2013.04.03. 19:26:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: termeszetesen nem azert lepek le, mert a politukus böfög zsiros a haja. Hanem mert a politikai rendszer meghatarozo az eletedre (hacsak nem vagy nyugdijas es independently wealthy) es egyben eredmenye a kozizlesnek es gondolkodasnak is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 19:26:29

@váj mí:

Kevered a dolgokat. Magyarország létezik folyamatosan a Honfoglalás óta.

Ettől teljesen különálló kérdés, hogy 1541-1918 között nem volt független állam.

váj mí 2013.04.03. 19:30:02

@Babette_: Hát, ha a Monarchiát veszed alapul, akkor naya. A hivatalos nyelv meg a latin és a német volt. De az már a nemzeti fellángolások időszaka volt, mi meg az azt megelőző korszakról beszéltünk. Mármint a nemzetállamok előttiekről -Mna ebbe sikerült VHB olvtársnak egy irreleváns szösszenetet. Aztán képes volt megsértődni, mert elküldtem a sunyiba, mivel rosszkor szólt közbe.-
A keveredés meg alap, sőt kurvafasza. Dunának mennék, ha olyan tésztaképem lenne, mint egy átlag tenyésztett britnek ...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 19:30:20

@tableno:

Nem, ez nem igaz. Utódállama csak országnak lehet.

Magyarország mint önálló állam megszűnt a XVI. században, utódállama Ausztria. Később Ausztriából lett az OMM. Az OMM utódállamai pedig Ausztria, Magyarország és Csehszlovákia, bár jogilag csak az első kettő számított annak..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 19:31:56

@váj mí:

A Monarchiának nem volt közös hivatalos nyelve! Tartományonként volt hivatalos nyelv. Magyarország hivatalos nyelve 1844-ig a latin volt, azután a magyar. A német SOSEM volt az.

váj mí 2013.04.03. 19:34:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ha Magyarországon a politikai államformát érted, akkor oké. Ha a magyar nyelvet, akkor nincs igazad. Voltak magyar királyok a történelemben, akik egy büdös szót nem beszéltek magyarul. Viszont délelőtt még te kardoskodtál amellett, hogy "nyelvében él a nemzet". Akkor hogy is van ez?

váj mí 2013.04.03. 19:39:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Oké, nem volt az, de azért az udvarnál mégsem magyarul bazseváltak a hős hazafiak ...

VHB 2013.04.03. 19:39:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Uhorszkó hivatalos nyelve a 19 század hatvanas évtizedéig a latin nyelv volt, átmenetileg vált hivatalos nyelvvé a magyar 1844 és 1848 és a német 1848 és 1860 között. Ezt követően aztán kizárólag a magyar lett a hivatalos nyelv."

Idézet a majom által hivatkozott, tök irreleváns, propaganda anyagból.

2013.04.03. 19:41:34

@hagyma: Az teljesen lényegtelen, ne terelj. Megakarták támadni, mégsem tették meg. De te azért megpróbálod bebizonyítani az ellenkezőjét.

váj mí 2013.04.03. 19:43:56

@vágtázó halottkém: Elfelejtik, hidd el, elfelejtik jövőre, sajnálatos, de így van. Mindig elfelejtik. Ez a tragédiája ennek az országnak, a rövid emlékezete. Meg a következmények-nélkülisége.

váj mí 2013.04.03. 19:45:54

@VHB: A tökömnek sértődsz meg? Nem volt releváns, amit belinkeltél akkor és ott. Passz.

2013.04.03. 19:46:51

@váj mí: Azokról az időkről én nem tudok nyilatkozni, de sajnos a legtöbb ember nem ismeri az "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér" mondást. Mi is szívunk a hitel miatt rendesen, de "nem baj", szerintem ez egy jó lecke volt minden eladósodott embernek. Meg persze nekünk is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 19:48:40

@váj mí:

Az, hogy volt magyar király, aki nem tudott magyarul, nem releváns. A hivatalos nyelv a latin volt, azon kellett tudni. Hozzáteszem: a legtöbben jellemzően tudtak magyarul, mert az udvarban azért magyarul beszéltek, nem latinul.

A Magyar Királyság a középkorban nem a "magyarok" állama volt, hanem többnemzetiségű állam, melyben a magyarok "csak" a legnagyobb népet alkották.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 19:50:57

@váj mí:

Nyilvánvaló. Bár a Habsburg-udvarban a fontosabb embereket azért megtanították a Birodalom főbb nyelveire, s a német után a magyar volt a második legnagyobb nyelv. De nyilvánvaló, hogy németül beszélgettek az emberek az udvarban.

tucano 2013.04.03. 19:54:56

@csőcsere: látod neked tényleg igazad van. Azt figyelted, hogy melyik országra hasonlít a legjobban? :DD
Hungary
GDP - composition by sector: agriculture: 4.2%
industry: 30.1%
services: 65.7% (2012 est.)

Akkor mi is egészségesen csináljuk!

váj mí 2013.04.03. 19:56:58

@Philosoraptor: Nekem, személy szerint mindössze egy vállalható áruhitelem volt jóval a válság előtt kiegyenlítve, de már az is akkora stresszt jelentett (nem, mert nem tudtam fizetni a részleteket, hanem maga tudat), hogy megfogadtam, soha többé a büdös életben, hitelre semmit.
Ha l értem, ti a válság környékén vettetek fel hitelt? Ha igen, bátor vagy vak?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 20:00:49

@váj mí:

Önmagában nem gond a nemzetállam, ha előbb van állam és aztán nemzet. Ez a nyugati modell. Baj akkor van, ha fordítva történik, azaz előbb van nemzet, s aztán állam. Ez meg a keleti modell.

váj mí 2013.04.03. 20:02:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De akkor hogyan is állunk a "nyelvében él a nemzet" szlogennel, meg "az magyar, aki tud magyarul" elképzeléssel, amit délelőtt annyikra propagáltál? Ha igazolni kell a "Magyar Királyságot" akkor mindenki mafgyar, aki azon a területen élt? Vagyhogy? Vigyázz, mert veszélyesen közel állsz a dáko-román kontinuitás elmélet logikájához.

váj mí 2013.04.03. 20:08:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mna, akkor nincs is több kérdésem, bár én is így tudtam ....

váj mí 2013.04.03. 20:13:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Khm, a nyugati modellben lófasz volt leginkább, meg egymással versengő, kereskedő, harcoló hercegségek, grófságok, tartományok, városállamok és hasonlók, nem egységes államok. Jó 200 éve még ott is szart rá magasan mindenki a nemzet fogalmára. A keleti régió sem volt egy csöppet sem más ilyen szempontból.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 20:14:19

@váj mí:

Hol az ellentmondás? Mondtam, hogy a Magyar Királyság összes lakosa magyar volt? Nem.

Mohácsig a magyarok aránya 75 % körül volt, aztán a török idők alatt ez lecsökkent 50 %-ra, majd a mélypont a XVIII: sz. vége volt 35-40 % aránnyal. Aztán lassú növekedés lett, s az utolsó Trianon előtti népszámlálson 54 % volt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 20:18:22

@váj mí:

Nem, ez nem igaz, Nyugaton először lettek államok, aztán ezek az államok alakítottak ki a lakosaikból egy több-kevésbé homogén nemzetudatot. Lásd pl. Franciaország, ahol de facto kiválasztottak egy nyelvjárást, a mindenki rákényszerítettek. A francia nemzetudat aztán lett. Vagy Svájc, ahol maradt a sok nyelv, s közös nemzettudat lett.

Az ellenplda meg szinte az össze kelet-európai állam. Először kialakul egy nemzetudat, majd az illető nemzet elkezd "harcolni" saját országért. Lásd a XIX. századi magyar történelmet.

váj mí 2013.04.03. 20:19:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Basszus, és hozod! Ezt nem hittem volna, komolyan .... Kösz, a további okfejtésed majd kiolvasom Daicoviciu firkálmányaiból, ha lesz rá valaha ingerületem.

váj mí 2013.04.03. 20:21:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ja, értem Nyugat=Franciaország (már ha ugye nemzetállam kell), Kelet=Magyarország. Az összes többi le van szarva.
Azért egy némettel ne nagyon akarj ezen vitatkozni, szerintem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.03. 20:26:01

Még nem olvastam végig a kommenteket, csak a posztra reagálok. Azt hiszem, hogy elvonatkoztatva a magyarság-tudattól, és az ehhez kapcsolódó gondolatoktól, elmondhatjuk - saját bőrünkön tapasztalva - hogy morális válság jeleibe botlunk nemcsak Magyarországon, hanem a nyugati világ szinte minden országában. Még az optimizmusáról hires USA-ban is igy van. Nem akarok teológiai fejtegetésekbe belemenni, azt gondolom, hogy még egy ateista számára is nyilvánvaló, hogy a mai morális válság alapja az, hogy elvesztettük azt a biztos kapaszkodót és mércét, amit a bibliai morális elvek nyújtottak az embereknek évszázadokon keresztül. Volt egy "etalon", az emberek tudták, mi a jó és mi a rossz. A mai világban felborult ez a rend, nincs kapaszkodó, nincs útmutatás, nincs abszolút igazság. Nem csoda, hogy a fejekben káosz uralkodik. Nem csoda, hogy szélsőséges nézetek tudnak elterjedni, nem csoda, hogy sokan úgy érzik, valami nagyon nincs rendjén...Nemcsak gazdaságilag, sokkal inkább morálisan kerültünk a lejtőre. Hogy ebből van-e kiút? Lenne, csak sajnos azt az utat sokan nem akarják választani...

váj mí 2013.04.03. 20:26:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mert soha nem tanultál román történelmet, akkor felismernéd a logikai fonalat.

2013.04.03. 20:33:19

@váj mí: Jóval a válság előttről vannak a hitelek, forint alapú, de így is döbbenetes, hogy mennyi a havi törlesztő, anyám fizetésének a 90%-t teszi ki. Élettársának meg a fizetése felét. Szóval nagyon okosak voltak mindketten, én meg azért nem veszek fel hitelt soha semmire, mert pontosan látom, hogy mi a következménye, ha felelőtlen az ember.

2013.04.03. 20:35:02

@Philosoraptor: Se nem vakmerőség, se nem bátorság, akkor még jobban ment a szekér, most meg már nem. Felelőtlenség, amit csináltak, most meg szívunk.

váj mí 2013.04.03. 20:36:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem elsősorban az igazságtartalomról van itt szó, bár azért kíváncsi lennék azokra a valóban hiteles népszámlálási adatokra, amelyeket mondjuk 1497-ben rögzítettek, és 75%-os arányt mutatnak ki (ugye, Mohács előtt), de ez mellékes. Hanem a logika, amivel simán átsiklasz a délelőtt még oly bőszen védelmezett "az-magyar-aki-beszél-magyarul" elven, amikor az egyes egyénről van szó. És oly nagyvonalú vagy, amikor a Magyar királyságról van szó, en bloc. Akkor nem számít azt sem, ha éppen az adott király egy büdös szót nem értett magyarul, csak meglegyen a dicsőséges múlt kontinuitása.
Hát, szép öcsém ....

kék madár 2013.04.03. 20:37:09

@Zsuzsi65: en egy katolikus csaladban nottem fel, de az annyira f-d up volt minden szempontbol (a katolikus ketszinu alszent resze) hogy en azota nem vagyok moralis valsagban, amiota ilyesmit (agyamat zabalo vallasi nezetek) nem veszek komolyan

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 20:41:07

@váj mí:

Milyen dicső múlt?

Mondtam, hogy a Magyar Királyság összes lakosa magyar volt? Nem. Akkor meg miről beszélsz?

Az idézett adatok általánosan elfogadottak. Mi a gond velük?

váj mí 2013.04.03. 20:45:23

@Philosoraptor: Te, ez nagyon durva. Ilyen mértékű hitelt egyetlen banknak sem lett volna szabad jóváhagynia, semmilyen alapút.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.03. 20:46:57

@bpetya75:" Meggyőződésem, hogy az évek óta külföldön élők jelentős része az aránytalan tájékozottság miatt épp úgy nem rendelkezik valós képpel az itthoni helyzetről, ahogy mi sem tudjuk a perspektíva hiánya miatt kellő objektivitással felmérni azt. "

Tökéletesen egyetértek veled. Én is úgy érzem, hogy a médiából (ami számunkra elérhető) nagyon aránytalan képet kapunk. Túlságosan is negativra festett a dolog (szerintem), és sokan, akik külföldön élnek, szörnyűlködve látják, hogy ezrek állnak sorba ingyen ebédért, vagy arról olvasnak, hogy 3 millióan élnek mélyszegénységben. Ugyanakkor, ha az ember esetleg megpróbálja csendben, halkan megjegyezni, hogy talán ezek a számok túloznak, vagy túl sötét szemüvegen keresztül látják egyesek a helyzetet, akkor megkapjuk, hogy "homokba dugjuk a fejünket, nem akarjuk látni a valóságot stb. stb."

váj mí 2013.04.03. 20:48:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az általánosan elfogadott és a valódi között baszott nagy a szakadék. Csak ennyi a gond velük. Volt olyan időszak, amikor az volt az általánosan elfogadott, hogy a Föld lapos, vagy a tejtengerben álló négy elefánt tartja a hátán....

Ja, hogy milyen múlt? Hát az 1000 éves, tudod ....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 20:49:44

@váj mí:

Ez komolytalan. Ezen az alapon semmilyen adat sem fogadható el semmiről.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.03. 20:50:33

@kék madár: "en egy katolikus csaladban nottem fel, de az annyira f-d up volt minden szempontbol (a katolikus ketszinu alszent resze)"

Ezt teljesen megertem. Anelkul, hogy megsertenek barkit a katolikus hiteben, el kell mondanom, hogy a katolikusok nagyon sokban eltertek a bibliai igazsagtol, es ennek koszonheto az a negativ kep, ami kialakult roluk. Tisztelet a kivetelnek:)

tucano 2013.04.03. 20:54:09

@váj mí: Amikor az egyik legnagyobb nemzetközi ingatlanhálózat vezetőjével beszélgettünk (előadása után) arról, hogyan kezdődött a subprime-h. válság, akkor azt mondta, hogy az amerikai bankok tükörtesztre adták a pénzt. Tudod, régen úgy nézték meg, hogy halott-e valaki, hogy a szája fölé tettek egy tükröt, ha párás volt, akkor nem halt meg. Na, nálunk ugyanez történt, csak míg ott cserébe szinte semmit sem tudtak kiverni az emberekből (bennhagyták a kulcsot a zárban és elsétáltak), addig a magyar szabályzási környezet rabszolgásított. A szemem előtt vettek fel hitelt olyan emberek, akikről nyilvánvaló volt, hogy nemcsak fizetni nem tudják, de azt sem értik, amit eléjük tettek. Sokan elemzik a hibákat, de rendszerszinten volt elbaszva a magyar hitelezés, ami persze senkit sem ment fel az alól, hogy felvette, csak úgy mondom. Most meg pont az ellenkezője zajlik, ahogy illik cseberből, vederbe.

váj mí 2013.04.03. 20:57:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Dehogynem,. ami valóban igazolható. Az általad említett nem az a kategória.

VHB 2013.04.03. 21:02:29

@Philosoraptor: A hitelek felvételének pillanatában is 90% volt az arány? Bankok - tisztességes eljárás esetén - megnéznek ilyen, olyan mutatókat és 90%-ig biztos nem mentek volna el. Ha menet közben nőtt az arány ekkorára, az más kérdés persze.

váj mí 2013.04.03. 21:04:19

@tucano: Persze, hogy senkit nem ment fel, láttam én már pirított ribancot eltátott kacsaszájjal ATM előtt állni, és rá volt írva a képére a hitetlenkedés, hogy "Jé, ebből pénz jön!". Mna, ő meg a sorstársai szemrebbenés nélkül veszik fel a lehető legmagasabb hitelt.
De azért a bankok felelősségét se felejtsük el, mert szinte úgy kellett lebeszélném a nyomorult ügyintézőt, amikor anno számlát nyitottam, hogy hagyja már a picsába a hitelajánlatait, mert baszottul nem érdekel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 21:06:49

@Zsuzsi65:

"a katolikusok nagyon sokban eltertek a bibliai igazsagtol"

Például? Tudnál egy listát adni erről?

váj mí 2013.04.03. 21:08:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Például az a 75%.
De te most miért teteted szellemi fogyatékosnak magad?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 21:15:49

@váj mí:

S mi a jelentősége a 75 %-nak a téma szempontjából? Ha esetleg 90 % volt vagy 25 %, az min változtat?

váj mí 2013.04.03. 21:17:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hm, elég sok mindenen, de ezt persze te is tudod.

tucano 2013.04.03. 21:20:00

@váj mí: persze, kettőn állt a vásár. Egyébként iparági csodával állunk szemben, mert ilyen mennyiségű kockázatosnak minősülő hitelt sehol sem adtak. Illetve hogy a fenébe nem csődölnek be sorban a bankok emiatt? Mindegyik átment pénzintézetből ingatlankezelőbe. Akinek van pénze az most arat. Hallottam olyan sztorit (név és cím a szerkesztőségben), hogy ember megvette egy céggel a saját házán lévő követelést. 160 milliós követelést 30 millióért. Ja, kérem ez már művészet. De ennyire menekülnek a bankok is. Mondjuk olyan is van, hogy a bankfiók igazgatójának nagyon megtetszett egy ház és pár kisebb trükkel lehúzta az egyébként a hitelt pontosan fizető tulajtól. Egyszer késett egy hetet és talán 3x 3-4 napot, apróbb átutalási mizériák miatt. Komolyan mondom az eszem megáll.

váj mí 2013.04.03. 21:23:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahham, dáko-római kontinuitás ...
Te, neked hamarabb kellett volna születned vagy 20-30 évvel, mostanra már akár kiemelt nyugdíjas ex- is lehetne belőled.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.03. 21:30:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "a katolikusok nagyon sokban eltertek a bibliai igazsagtol"

Például? Tudnál egy listát adni erről?
Nem igazan akartam teologiai dolgokba belemenni, de ha erdekel, csak par dolog :) (ajánlom még figyelmedbe John MacArthur tanitásait itt: www.gty.org/ Azoknak is angyon ajánlom ezt az oldalt, akik nyitottak, és szeretnének többet tudni a hitről, és mindenről, ami ezzel kapcsolatos.
1. Maria-kultusz, ami a bibliai igazsaggal ellentetes (Maria nem bűntelen, csak Jézus az. Máriához, mint "szeplőtelen szűzhöz" imádkozás ellentétben áll azzal, amit Jézus tanit). 2. Jézus az egyház feje, nem a pápa. 3. Bűnbocsánatot csak Jézus adhat, a pap nem oldozhat fel (gyónás). 4. Az üdvözüléshez (örök élethez) nincs szükség "jótettekre", mert mi bármit is tehetünk, soha nem leszünk elég "jók". Az üdvözülés Isten ajándéka...
Ezek csak kiragadott dolgok, ha részletesebben érdekel, lsd. itt: (angol nyelvű): www.youtube.com/watch?v=gxmXiCUXjDI

mommmmo 2013.04.03. 21:30:59

@Zsuzsi65: en egy melyen protestans csaladban nottem fel, es ugyanazt tudom elmondani amit kek madas.

Amugy mikor volt az a vilagban, hogy nem volt ertekvalsag es igy nem tudtak elterjedni szelsoseges eszmek?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 21:32:02

@váj mí:

Magyarul: nem tudsz válaszolni, csak félrebeszélsz.

váj mí 2013.04.03. 21:38:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szóval, én nem válaszolok, mi?
Órák adós vagy a válasszal, hogy hogyan is van azzal, hogy az egyénnek, egyszerű polgárnak kutya kötelessége tudni magyarul, különben nem magyar. Ezt fejtegetted egész délelőtt. Ezzel szemben egy "magyar" király esetében le van szarva, ha egy szót sem tud magyarul, akkor nem fontos, hiszen "magyar király".
Na elmész te a búsba a maszatolásoddal!

mommmmo 2013.04.03. 21:40:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Birca, ha mar itt tartunk, kerdeznek toled valamit, mint hivo katolikustol es egyben a vilag legokosabb emberetol:

Szoval van az, hogy Isten felaldozta 1 fiat ertunk, es ha ezt melyen ateljuk ugye, akkor meg leszunk valtva, es akkor tuti, hogy lelkileg is teljesen felemelkedunk, ez a vallas alapja.
Na most en azt nem ertem, hogy Jezus vertanuhalala utan meg miert kellett tobb ezer es ezer masik keresztenynek is meghalnia, mi volt ebben a koncepcio, miert nem volt eleg egy felemelo halal?
Es raadasul en tuti pokolra kerulok, hogy ahelyett, hogy melyen atelnem a megvaltas miszteriumat ilyen kerdesek motoszkalnak bennem? Mert ugye a megvaltas ingyenes, de ha pl ahelyett, hogy aterezned, ilyen szkeptikus dolgokat kerdezek, akkor megiscsak a pokolra kerulsz ugye?
Akkor ez mitol ingyenes, vagy egyaltalan mitol nagylelkubb, mintha csak a tetteim szamitananak a "megvaltas" aterzese helyett?
Bocsi az offert.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 21:42:20

@Zsuzsi65:

"Maria-kultusz, ami a bibliai igazsaggal ellentetes (Maria nem bűntelen, csak Jézus az."

Jézus bűntelen volt eleve. Mária meg egyszerűen nem követett el bűnt. Mária mentessége az eredeti bűntől valóban téves, ebben igazad van.

"Máriához, mint "szeplőtelen szűzhöz" imádkozás ellentétben áll azzal, amit Jézus tanit)"

Csak Istenhez lehet imádkozni. A szentekhez csak közbenjárásukért lehet folyamodni.

"Jézus az egyház feje, nem a pápa."

A katolikusok is ezt mondják. Náluk a római pápa nem egyházfő, hanem Isten földi helytartója.

"Bűnbocsánatot csak Jézus adhat, a pap nem oldozhat fel (gyónás)."

Ebben nincs igazad. A gyónás ősi szertartás, a legkorábbi időkből. A pap Isten nevében oldoz fel, a tőle kapott hatalommal.

"Az üdvözüléshez (örök élethez) nincs szükség "jótettekre", mert mi bármit is tehetünk, soha nem leszünk elég "jók". Az üdvözülés Isten ajándéka..."

A kezdet Isten ajándéka, de ha hiányzik az ember válasza, akkor nincs üdvözölés. A katolikusok is így tanítják.

tucano 2013.04.03. 21:43:14

@mommmmo: mindegy, csak dobj a perselybe.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 21:43:25

@váj mí:

"Órák adós vagy a válasszal, hogy hogyan is van azzal, hogy az egyénnek, egyszerű polgárnak kutya kötelessége tudni magyarul, különben nem magyar."

Úgy, hogy ez a tény: ha nem tudsz magyarul, a közösség nem fogad be.

bpetya75 2013.04.03. 21:43:52

@Philosoraptor:

Egyetértek. Bár kérdés, hogy mennyien tanultunk belőle. Mi igen, de sajnos látok olyat, aki úgy tűnik, hogy nem.

@Zsuzsi65:

Na igen. Az a 3M koldus sztori kicsit megmozgatott és utánanéztem. A létminimum alatt élni messze nem jelent mélyszegénységet, de még csak szegénységet se feltétlenül. De valóban, a strucc, meg a rózsaszín köd, meg a húsosfazék közelébe tuszkolás hamar megy ;-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 21:45:38

@váj mí:

"Ezzel szemben egy "magyar" király esetében le van szarva, ha egy szót sem tud magyarul, akkor nem fontos, hiszen "magyar király"."

Anakronizmus amit művelsz. Modern fogalmakat vetítesz vissza a múltba. A XVIII. század előtt az ember nemzetiségének nem volt olyan jelentősége, mint később. Magyarországon is így volt: a vallás, a lakóhely, a szociális státusz sokkal fontosabb volt, mint a nemzetiség és az anyanyelv.

váj mí 2013.04.03. 21:46:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: És ha ehhez hozzáveszed, hogy az irl Jézusnak valszeg felesége és egy szakajtónyi kölyke is volt, akkor az az igazi blaszfémia.
Persze, annak a képzeletbeli, hófehér bőrű Jézusnak, amit az egyház kreált még emésztése sem volt. :P

váj mí 2013.04.03. 21:47:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezt te hol olvastad? Mármint hogy magyar közösség mást nem fogad be?
Ne mondd, hogy kurucinfózol sunyiban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 21:49:47

@mommmmo:

Ortodox vagyok, nem katolikus, de persze ismerem a katolikus tanokat is nagy vonalakban (95 %-ban azonos az ortodoxszal).

Jézus halála lehetőség. De nem automatikus megváltást ad. A megváltáshoz kell az egyén részvétele is, ez egy kölcsönös folyamat. Pont ezért keztem vitázni @Zsuzsi65: lutheránus-kálvinista nézetével.

Ha kérdések vannak benned, az pozitívum. Az igazsághoz a kérdések vezetnek.

váj mí 2013.04.03. 21:50:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Dög voltam áttenni a fogalmakat a jelenbe, tedd meg te, ha annyira zavar. De érted anélkül is, ha akarod ..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 21:53:34

@váj mí:

Éltem magyarok között és ezt tapasztaltam.

Menj magyarok közé, beszélj csak románul és mondd románul, hogy te nagy magyar hazafi vagy, de sajnos magyarul nem tudsz, aztán magad is meglátod.

váj mí 2013.04.03. 21:53:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem, perszehogy nem. Mindenki más hülye, csak a Vatikán okos.

bpetya75 2013.04.03. 21:54:06

@Zsuzsi65:

Egyetértek veled. Én azóta érzem fokozatosan oldódni magamban a görcsöt, amióta megtértem. Igaz, ehhez a megtéréshez a katolikus egyháznak jóval kevesebb köze volt, mint a helyi közösségnek, meg a rajtuk keresztül megismert családmozgalomnak.

váj mí 2013.04.03. 21:55:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én ilyen hülyeséget még magyarul sem mondanék, mert körberöhögnének, és joggal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 21:56:12

@váj mí:

Egyszerűen butaságokat állítottál, majd amikor rákérdeztem konkrétan a részletekre, elkezdtél csúsztatni. Egyébként pont ugyanaz volt a vitamódszered 3 hónapja is, amikor elkezdtél abszurdumokat állítani a magyar nyelvről.

Csak szólok: tanultam vitamódszereket és jól ismerem az összes vitatrükköt. Nálam egyik sem működik, hidd el...

mommmmo 2013.04.03. 21:56:24

@tucano: :)
Amugy meg mondom oszinten, hozzam meg az iszlam is kozelebb all. Ok tulbonyolitott filozofiak helyett, hogy mit hogyan meg mikos kell aterezned a "megvaltashoz" azt mondjak, hogy "csak allah tudja ki kerul a menyorszagba"
Es ahelyett, hogy az eredendo bun mivoltat meg egyeb abszurdumokat boncolgatnak, megadnak 5 alapszabalyt, ami teljesen gyakorlatias, betarthato, es amugy a betartasuk hatalmas lelki elmenyt jelent egy muszlimnak. Lasd a mekkai zarandoklat stb. Meg modnjuk ok mar az elejen letrehoztak a sajat muszlim allamukat, hadsereggel, amin lehet sopankodni, de nekem az sem szimpibb, hogy menjunk ezrevel a vagohidra, mert egy aldozat nem volt eleg.
Na persze muszlim sem lennek, csak mondom.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 21:57:36

@váj mí:

Oké. Tehát szerinted a magyarok mindenkit elfogadnak gond nélkül magyarnak, aki magyarnak mondja magát. Ezt tényleg komolyan gondolod?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.03. 21:59:21

@mommmmo:

Pont ez a keresztény különbsége más vallásoktól. Nincs olyan, hogy "tégy így és így" és akkor minden oké.

kék madár 2013.04.03. 22:01:25

@bpetya75: "Meggyőződésem, hogy az évek óta külföldön élők jelentős része az aránytalan tájékozottság miatt épp úgy nem rendelkezik valós képpel az itthoni helyzetről, ahogy mi sem tudjuk a perspektíva hiánya miatt kellő objektivitással felmérni azt. "

en nem szoktam kitalalni az ujsagokbol, hogy mi van otthon, elmondjak a rokonaim meg a barataim. Azt, hogy ok hogy erzik magukat otthon, ok tudjak a legjobban

váj mí 2013.04.03. 22:02:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én is tanultam, bibibíí, és az én bátyám erősebb, mint a tiéd!
Bocs, de annyira megijedtem most ...
Ja, te azt hitted, hogy meggyőztél hatalmas érvelési technikáddal? Nem, csak rád untam. Egy ideig szórakoztat korlátolt embereket heccelni, mint most is. Úgy 2-3 havonta egy pár óráig. Most mondom, hogy 2-3 hónap múlva nehogy megint ezzel gyere: meguntalak mára. Majd júniusban még beszélgetünk.

bpetya75 2013.04.03. 22:03:33

@mommmmo:

Nem olyan bonyolult dolog ez. Nem az egyházban kell hinni, hanem Istenben ;-)

bpetya75 2013.04.03. 22:07:05

@kék madár:

Ezt még délben írtam erre tablenonak:

Nem tudom, hogy a családod, ismerősi, baráti köröd milyen, csak azt tudom leírni, amit magamon tapasztaltam.

Mikor Öcskössel beszélgetek, sokkal többször kerülnek szóba a negatívumok, mint egy szimpla itthoni családi, baráti beszélgetésnél. Direkt koncentrálnom kell arra, hogy ne vigyem túlzásba a panaszkodást. Nem tudom, mi lehet az oka, csak tippjeim vannak.

Szóval az aránytalan tájékozottságot nem csak a médiára, hanem az itthoniakkal folytatott beszélgetésekre is értettem.

mommmmo 2013.04.03. 22:07:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: csak az van, hogy erezz igy meg ugy, akkor ok.
A tetteimet tudom befolyasolni, az erzeseimet nem.

Amugy az iszlam sem mondja, hogy az 5 piller vezet a menyorszagba, tudtommal, hanem, hogy az ugyis istentol fugg es pont. Bar mivel az iszlam nincs intezmenyesitve, nincs is olyan egyseges teologiai rendszere.
Nekem muszlimok igy meseltek, de biztos van olyan imam, aki nagypofaval orditozza hogy ongyilkos terroristanak kell lenni az vezet a menyorszagba. Szoval nehez a teologiajukrol allaspontra jutni.

kék madár 2013.04.03. 22:18:08

@bpetya75: csak hogy en az elmult 10 evben hallom toluk, hogy erzik magukat, es a KULONBSEGET tudom lemerni. 40 ev alatt az osszes kozeli ismerosom (kb. 25 ember) kozul egy van aki nem akar elkoltozni az orszagbol, nem tud semmilyen nyelven es eppen van egy allasa, de fel eve o is el akart menni. Egyebkent kb. az 50%-uk a fideszre szavazott, tehat nem is politakai indittatasbol. Es 10-9-8-7-6-stb eve eszukbe se jutott elkoltozni. Mostanra jo esetben csak eleguk van, rossz esetben eheznek. (Nem tole hallom, hogy ehezik, latom amikor hazamegyek)

bpetya75 2013.04.03. 22:33:16

@kék madár:

Akkor jól látsz egy szomorú tendenciát. Amit idéztél, azt inkább a zombiország, szeméttelep, stb erősen túlzó klisékre gondolva írtam. Sokszor érzem azt, hogy egyesek Mordornak képzelik az országot a távolból. Tény, hogy a pokolhoz közelebb vagyunk, mint a kánaánhoz, de még így is messze tőle. Hála Istennek!

Ahhoz pedig, hogy amonnan távolodjunk, emide közeledjünk, az kell, hogy kollektíve befejezzük a másokra mutogatást, és keresztbe tegyük a magunk néhány szalmaszálát. Félreértések elkerülése végett jelzem, ezt nem az ismerőseid kapcsán írom, hanem általánosságban.

2013.04.03. 22:33:56

@váj mí: Akkor még természetesen nem ennyi volt a törlesztő, másrészről azt is hozzáteszem, hogy ezek nem egyszerre lettek felvéve, hanem egymás után... Természetesen a lehető leghosszabb futamidővel, ami tudjuk, hogy mit jelent. Kurva sokáig törleszted csak a kamatot, és majd az utolsó évben/években a tőketartozást.

2013.04.03. 22:34:49

@VHB: Nem, természetesen nem, bizonyos idő alatt duzzadt ekkorára.

2013.04.03. 22:38:48

@bpetya75: Erre nem tudok mit mondani.

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.03. 22:40:06

"Svájcban élek 13 éve az összes gyermekemmel és a hozzájuk tartozó feleségemmel együtt. "
LOL!!!:))) A szériatartozék új fogalma! :)
Na olvasom tovább.

2013.04.03. 22:50:16

@bpetya75: Itthonról is Mordornak látom, én még nem kint élek, szóval nekem szabad fikázni az országot, és élek is az alkalommal.

Négy embert különböztetek meg itthon: értelmes, élelmes, ostoba és birka. Az értelmes látja, hogy mi zajlik itt valójában és nem dől be a sok hülyeségnek, amit szeretett vezetőink elakarnak hitetni velük. Látják, hogy mire megy ki ez az egész, de ők ebből nem kérnek, és inkább elmennek. Az élelmes vagy közel van a tűzhöz v. ismeri az összes kiskaput, így megél, és teljesen hidegen hagyja, hogy miért csökkenek a reálbérek évek óta. Az ostoba bedől a sok hülyeségnek, és ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogy miért csökken a reálbére évek óta, inkább zsidózik, meg utálja a szomszédját, mert ő mszp szimpatizáns, nem fideszes. A birka meg mindent elhisz, amit mondanak neki, ha nélkülözi a józan paraszti észt, az sem baj, az a lényeg, hogy az úgy van, hiszen megmondták.

Nos, mindenki eldöntheti, hogy mely csoportok milyen arányban vannak jelen ebben az országban és levonhatja a megfelelő következtetést. Én már megtettem, ezért fogok innen elmenni, remélhetőleg legkésőbb jövő ilyenkorra. A magyar mentalitás már csak hab a tortán.

GERI87 2013.04.03. 23:02:49

@váj mí:

Már megint ez a hülyeség....hogy nem is "Magyarország" stb.

Az államot a magyarok alapították, magyar nép már a honfoglalás előtt is volt, és a 70-80%-os többséget alkották 6-700 évig az államban...az hogy a király nem volt magyar és milyen felmenői voltak semmit nem jelent.
Ha a te dédapád 200 éve pl szerb volt akkor te már nem vagy magyar?
Ha a magyar király egyik rokona aragóniai, a másik lengyel akkor a magyar állam már nem is magyar?

Hogy a mai fogalmaink szerinti "nemzet" nem terjedt ki minden társadalmi rétegre az egy dolog....de magyar nép már volt, ( a népek etnogenézise nem azonos a nacionalizmussal a nemzet fogalmának kiteljesedésével....) mint ahogy a csehek, lengyelek is, és hoztak létre államot...

Az hogy a korabeli nyelvet nem értenéd semmit nem jelent, volt magyar nyelv csak változik folyamatosan 500 év múlva meg ezt nem értik majd...na és?

A magyar állam a 17-18.sz vált soknemzetiségűvé...a név meg megmaradt....a többi meg más történet...

GERI87 2013.04.03. 23:04:54

@váj mí:

"a nemzetállamok tiszta hülyeség."

Nem hülyeség, ma is az egyik legfontosabb közösség szervező erő a nemzet...legyen az kulturális, nyelvi alapú vagy államnemzeti...

GERI87 2013.04.03. 23:06:15

@tableno:

fenéket, honnan jön ennyi baromság?
A cseh állam Ausztria jogutódja?
Vagy Szlovénia? mert annak a területéből lett?

na ügye...

kék madár 2013.04.03. 23:07:08

@bpetya75: annak, hogy meddig erdemes bizni a javulasban es meddig erdemes osszefogast eroltetni, nincs egy hatara?
Nem mondom, hogy tegnap volt vagy holnap lesz, csak ugy altalanossagban erdekel a velemenyed. Meddig erdemes magyarkodni?
En szivesebben elnek otthon joletben es bekessegben a sajat kozegemben, mint gyokertelenul kulfoldon, de mivel az elobbi nekem nem sikerult, nalam mar eljott ez a pont.

GERI87 2013.04.03. 23:11:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Magyarország mint önálló állam megszűnt a XVI. században,"

Nem szűnt meg...a cseh államiság szűnt meg ekkoriban és területe osztrák örökös tartományokba tagolódott....csehország, morvaország és szilézia néven..a nemesség elnémetesedett..az állam megszűnt...
Mo estén ilyen nem történt...MO mint állam megmaradt....csak nem volt független bizonyos ügyek Bécs alá kerültek és államközi képviseletünk sem volt....

Külön államként jött létre Erdély...ami kultúrálisan, tekinthető a magyar államiség örzőjének.....

kék madár 2013.04.03. 23:12:17

@Philosoraptor: ezen kivul vannak a gyerekek, akik semmirol sem tehetnek, de ugyanugy a szenvedo alanyai ennek. En a sajat gyerekeim miatt mentem el, nem tudtam volna eletre nevelni oket a sajat elveimmel. Ahhoz, hogy ma Magyarorszagon sikeres legyel.... de nem folytatom, flamelesgyanus tema.

GERI87 2013.04.03. 23:12:52

@váj mí:

Az állam nem azonos a királlyal, a nép nem azonos az állammal...mi a probléma?

GERI87 2013.04.03. 23:19:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A Magyar Királyság a középkorban nem a "magyarok" állama volt, hanem többnemzetiségű állam, melyben a magyarok "csak" a legnagyobb népet alkották. "

A magyar állam és az azt vezető elit a magyarságra alapozta hatalmát és az állam is a honfoglaló magyar népig vezette vissza jogait, történelmét....tehát nem igaz hogy a magyar "csak egy nép volt, ami a legszámosabb"

ha így lett volna a XIX.sz i "magyar politikai nemzet" és egyéb szürreális, soviniszta a magyarságot középpontba helyező eszmék sem lettek volna....még a legnemzetiség barátabb politikai szereplők sem tagadták "a magyar nép vezető szerepét a kárpát hazában.."

Tehát Magyar Királyság nincs magyar nép nélkül....lakó (jobbágyok, polgárok...) jogilag nem különböztek...de kulturális fontosság tekintetében igen....egy magyar arisztokrata soha nem hivatkozott volna egy felvidéki szlovák ősére....semmiben....még ha magyarul nem is tudott....mint nemes és a "magyar nemzet" tagja a honfoglaló magyar ősöket állította példaképnek mint az államiság megtermőit, jogainak letéteményeseit...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.03. 23:21:33

@mommmmo: "Amugy mikor volt az a vilagban, hogy nem volt ertekvalsag es igy nem tudtak elterjedni szelsoseges eszmek?"

Ertekvalsag, gondolom, mindig letezett, de a felvilagosodastol kezdodoen, amikor elvetettek es/vagy megkerdojeleztek a Biblia es bibliai moral igazsagat, sokkal gyakrabb es elterjedtebb az ertekvalsag. Ma mar az olyan alapnak szamito dolgokat is megkerdojeleznek, mint a hazassag, mint olyan intezmeny, amely csak ferfi es no kozott letezhet. Erre evszazadokkal ezelott meg csak nem is gondoltak az emberek...Nem csoda, ha ma kaosz van a fejekben:)

GERI87 2013.04.03. 23:21:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A mélypont (az egész államot nézve Horvátokkal együtt) 27% volt, (nélkülük 29%) mindez úgy hogy közben a magyarok száma megduplázódott!

tanato 2013.04.03. 23:24:26

www.rtlklub.hu/most/38965_hazon_kivul_felterkepezzuk_magyarorszag_legdurvabb_helyeit_m

Egy kis OFF de nagyon szorosan kötődik a Határátkelőhöz a mai Házon kívül RTL klub adás témája:Megszólal benne Azbej Tristan a Gyere haza /Túrórudi,Balaton,Szép magyar lányok,Helyes magyar fiúk/ alapítvány elnöke,egy nem-régi kedves kommentelőnk.Valamint van egy riport benne egy régebbi postírónkkal Vikivel aki férjével és gyermekével Indiában él és szerkeszti az Indiapass blogot is.De nagyjából a műsor símán elmehhetne egy HÁ-s postnak is,gyakorlatilag ez a fő témája.

tanato 2013.04.03. 23:26:57

@tanato: Na talán ezt már lejátssza normálisan.

GERI87 2013.04.03. 23:29:05

@váj mí:

A lakosok többsége magyar volt a középkorban a török időkig...ez tény, legalább 70%, nem dákó-római féle hipotézis....

Az avar-szláv közös államberendezkedés is ismert...és a honfoglalás elötti Kárpát medencei viszonyok is...ha lett volna egy komoly szláv, avar, vagy bármilyen más nép a magyar melett az kimutatható lenne és a forrásokban szerepelne....de nem volt, asszimilálódtak és a peremterületen éltek, mutatja ezt az is hogy a szlovák nép etnogenézise (szlovákság létrejötte) csak a XV-XVI.sz ment végbe....annyira marginális volt a szláv népesség...

Qué-Béka 2013.04.03. 23:31:09

@tanato:
Sajnálom, nekem nem tölt be :-(
Egyébként - már korábban is akartam kérdezni - milyen magyar név az, hogy Azbej Tristan ? No offence, pusztán kíváncsiság.

tanato 2013.04.03. 23:33:33

@Qué-Béka: A második küldeményemet betölti de k.-va lassan.de ha itt nem kattints az RTL klub most honlapra én is onnan raktam be.

Kiszeraméra Bávatag 2013.04.03. 23:34:21

Azért mindenképpen érdekes, hogy a posztolónak pont addigra telt be a pohár, meg pont addigra lett ciki Magyarország, mikor letelt az a 12 év, ami előtt amúgy sem lehet Svájcban állampolgárságért folyamodni. És persze gondosan leszögezi, hogy a kommentelőknek sötét oldaluk van. Mindig utáltam az ilyen "mindenki hülye, csak én vagyok a helikopter" alkatot, akinek a helyesírása sírnivaló, a gondolatai középszerűek, meg van sértődve az egész világra, mint Füles a születésnapján, éskülönben is neisválaszolj mertnemérdekel. Nem értem, minek ír az ilyen ember posztot... talán az egész élete azzal telik, hogy bizonygatja magának, hogy mennyivel jobb másoknál? Belőlem az írás pusztán szánalmat váltott ki mindenesetre.

GERI87 2013.04.03. 23:35:05

@váj mí:

A magyar királyt ha külföldi volt senki nem tekintette etnikai értelemben magyarnak, max megtanult magyarul, a hivatalos nyelv persze a latin volt...de akkoriban hol nem? (ez egyszerűen egy műveltségi, diplomáciai nyelv volt...)magyar nemesként viszont tagja volt "magyar nemzetnek"

De az Árpád háziak függetlenül attól hogy a bácsikájuk, nagynénjük, ükapjk honnan valósi volt...magyarok voltak, magyarul beszéltek....vagy pl Mátyás...a Habsburgok meg nem voltak magyarok...

Na és?

Nem magyar nem lehet magyar király?, és ennek az egésznek mi köze a magyarság képhez?

tanato 2013.04.03. 23:38:07

@Qué-Béka: Érdekes témák,leginkább egy majdnem tisztán Határátkelős téma több kint élő fiatallal riport,köztük Vikivel egy régi postírónkkal,aztán Azbej-jel aki csábít haza.Meg van még egy rövid riport egy Ausztráliába ment volt rendőrrel aki összekülönbözött itthon Kaposváron egy politikussal/ittas vezetés miatt/ és mennie kellett,valamint egy másik rövid riport egy pesti cigánytelepről.

Qué-Béka 2013.04.03. 23:39:06

@tanato:
Próbálkozom, de úgy tűnik engem az RTL Klub egy az egyben nem komál, mert még a főoldalt sem tölti be. Talán csúcs van, vagy mi a szösz. Megpróbálom később.

mommmmo 2013.04.03. 23:39:13

@Zsuzsi65: A felvilagosodas elott meg a sotet kozepkor volt. Jo, a hazassag szent volt (megjegyzem szerintem ennek sokkal inkabb egzisztencialis okai lehettek, mint vallasi, lasd a nok nem folytattak kereso tevekenyseget, ha a csalad felbomlott az utodok teljesen ellehetetlenultek)
de a "csalad szentseget" leszamitva tele volt agyatlansagokkal az elet. Volt rabszolgasag, meg kinzasok, meg inkvizicio, meg miegyeb. A rasszizmus az csak alapdolog volt, es igy tovabb. Akkor sem volt tobb erkolcs mint most, na persze, a hazassag szent volt, nagyszeru.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.03. 23:56:24

@Qué-Béka: kulfoldrol nem nezel RTL klubot
meg sok mast sem
hacsak valaki fel nem tolti a youtubra
es meg akkor is eleg gyorsan letiltjak

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.03. 23:57:50

@GERI87: Szerintem fontos történelem etnikai élű feldolgozása, mert számos mai fóbiánkat meg lehet érteni belőle.

Nagyon mély érzelmi és jogtörténeti alapja van a populista paraszt országgyűlési képviselőink által táplált mítoszainknak.

A legutóbbi választásokon a nacionalisták eladtak egy olyan képet az embereknek, hogy "ha magyar vagy, akkor egy kirekesztett kisebbségként élsz a saját hazádban."

Ezt a nonszensz netto baromságot megtetézték azzal, hogy gyakorlatilag a létező társadalmi kontroll intézmények eltörlésével totálissá fokozták a kirekesztést a döntés előkészítési és értékelési folyamatokból.

Eddig is harmatgyenge volt a közbeszéd ereje, de most már totális a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe monológja a közmédiában és a jogalkotói döntés előkészítő munkában.

A "szabad-e magyarnak lenni" című emancipációs mozgalom hívei azért tudják a 30-as évek ugródeszkáján felkorbácsolni ezt az irracionális zöldségekkel teli nacionalizmust, mert komoly történelmi háttere van a magyarok kirekesztettségének.

A dehumanizációs forradalom osztotta szavazókra és kireksztettekre a korona népeit.

Maradtak szabad népek, amelyek megőrizhették a korábbi törzsi autómia rítusait, de a vármegyei szavazójoggal azaz kutyabőrrel bíró lakosság az német ebben a királyságban. Az Árpád házi királyok seregei ezek mellett a székelyeket, a szászokat, később a kunokat vonja be a belső vagy külső ellenségekkel szembeni harcokba. Kun László kezdetben sikeresen leveri Csák Mátét, de uralkodása végére a rendszer összeomlik.

A később betelepült lovas nomád népeknek /kunok - palócok - jászok/ és a székelyeknek marad szabad ember öntudatuk és jogrendszerként működő közösségi szokásrenszerük. A kunok jogaikat védő harcai, vagy Bocskai hajdúk jogállását rendező szerkezete mutatja, hogy mi a különbség a szabad és jobbágyi sorban élő magyarság státusza között.

A modernizációval jön egy újabb ezt megerősítő, de más alapú hullám. A faluról, a jobbágyfelszabadítás után elinduló népek kulturálisan idegenek a városiak világában. A hagyományos városi lakosság: a németek és a zsidók mint minden kisebbség együttműködnek, segítik egymást, erősen támogatják az intézményesült fejlődést és óriási versenyelőnyhöz jutnak a piaci értelmiségi szakmákban vagy a tulajdonosi vállalkozói pozíciókban.

A népi urbánus vitának nagyon erős etnikai éle van és nagyon erős modernizációs éle is van. A két törésvonal veszélyesen ugyan azokat az embereket sodorja egyik vagy másik szekértáborba.

A holocaust, és a németek kitelepítése után újabb erőszakos magyarosítási hullám megpróbálja leföldeni ezt az ízzó etnikai és modernizációs vitát, de most orbánék addig fujták ezt a parazsat, amíg ismét fel nem éledt.

Meggyőződésem, hogy ma ez irreleváns. Nincsen olyan, hogy a tótok, a svábok, horvátok, az SZDSZ-esek, a szabolcsiak vagy a betelepülő székelyek titkos magyar ellenes összeesküvéssel kísérletet tettek volna a magyarok elpuszítására. Senki nem delejezi azzal a magyarokat hogy kapjanak vírusos modernizációképtelenséget, hozzanak önsorsrontó döntéseket, folytassanak gyerekes és síkhülye politikai vitákat..

Az, hogy a jobb oldal felépít ilyen öszeesküvés elméleteket, az azt mutatja, hogy nem dolgoztuk fel a XX. század elején XIX. század végén kialakult nacionalizmus beteg fantazmagóriáit arról, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk!

Ez az elfojtósdi kezelendő lenne, mert ennek köze lehet ahhoz, hogy nincsen semmiféle jövőkép, ami aktuálisan reménnyel töltene el bennünket!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 00:00:37

@mommmmo: "Na most en azt nem ertem, hogy Jezus vertanuhalala utan meg miert kellett tobb ezer es ezer masik keresztenynek is meghalnia, mi volt ebben a koncepcio, miert nem volt eleg egy felemelo halal?"
@maxval: "Jézus halála lehetőség. De nem automatikus megváltást ad. A megváltáshoz kell az egyén részvétele is, ez egy kölcsönös folyamat."

Erdekes iranyba terelodott a beszelgetes:) Hogy a fentiekre reagaljak, a megvaltas kerdese kozponti teologiai kerdes valoban, es a katolikusok ill. protestansok maskent ertelmezik. Nem vagyok kepzett teologus, tehat lehet, hogy nem fogok tudomanyos magyarazatot adni:) (ezert ajanlottam John MacArthurt, o nagyon erthetoen es vilagosan elmondja, mi is az igazsag ezugyben:)
Szoval abban igazat adok Maxvalnak, hogy Jezus halala "lehetoseg". Olyan ertelmeben, hogya te dontesed, hogy elhiszed, Jezus erted is meghalt a kereszten, es ezzel az aldozataval eltorolte a te buneidet is (minden ember eredendoen bunos a Biblia szerint, Adam es Eva bunbeesesenek "eredmenyekepp") A Biblia szerint ha ezt (Jezus kereszthalalat, feltamadasat es a buneinktol valo megvaltast) elhiszed, akkor "meg vagy valtva", es orok eleted lehet. Semmi mast nem kell tenned, nem is tudsz. Isten az, aki megvalt, es ha valaki ugy gondolja, hogy ezert meg neki is kell tennie pluszban valamit (jo cselekedetek, hogy a mennybe juthass), az megkerdojelezi Isten mindenhatosagat, tehat tul.kepp nem hisz Istennek :) Bibliai referencia: Efezoszi level 2:8-10 :) Erdemes elolvasni az egesz levelet, ill. a Phipippi-t is:)

Aki megter, annak az elete megvaltozik, mert Isten munkalkodik benne, es ennek gyumolcse az, amit - szerintem - Maxval irt le, mint "folyamat". Aki valoban megter, az el AKAR fordulni a buneitol, de idonkent meg kisert a mult, es bele-beleesunk a regi buneink csapdajaba. (lsd. Galata level 3, ill. Galatians 5:22-24 - a megtert ember ezekrol a lelki gyumolcsokrol ismerheto fel)

Mommo: a tobbi martir halal nem egyenlo Jezuseval, hiszen Jezus buntelen volt, es aldozatot hozott ertunk. A martirok azert haltak meg, mert nem voltak hajlandok megtagadni a hituket Jezusban. Sokak szamara eppen ez az, ami ekes bizonyitek arra, hogy Jezus es a feltamadasa igaz. Ki vallalna meg a halalt is olyasmiert, ami nem igaz? Egy hazugsagert nem akarna senki megkinoztatni, sot megoletni magat...

2013.04.04. 00:02:21

@Kovermadar: 'Ha tudsz mondani angol nyelvu, hasonlo blogot, akkor orommel megnezem (meg is koszonom), ha tetszik ra is fogok szokni... :)'

Rengeteg kivandorlas-temaju forum van angolul, pl. britishexpats.com/, www.expatforum.com/ stb. Engem ezek nem erdekelnek mert a forumozok nagy resze kulfoldon elo brit, ehhez a helyzethez meg nem tudok viszonyulni mert en pont Angliaban elo kulfoldi vagyok. De lehet hogy neked bejon, biztosan irnak Svedorszagban elo kulfoldiek is.

tucano 2013.04.04. 00:03:48

@mommmmo: hát, hozzám a buddhizmus áll a legközelebb, de család miatt hitéletet a Kardec féle spiritisztáknál élek legfőképpen, az mégiscsak az értelmesebb emberek vallása. De múlt héten, mind az öt körmeneten részt vettem, egyszerűen imádom a rituálékat, vallástól függetlenül, bár itt csak katolikus megoldás van.
Viszont évekig különféle afro-brazil vallásokat kutattam, szóval remélem választhatok majd pár eltérő mennyország modell és újjászületési megoldás között, nem is szólva a feloldódásról a Nirvánában, ha már annyi zent gyakoroltam :)

Qué-Béka 2013.04.04. 00:08:16

@hagyma:
Hát akkor erről is lemaradtam. Kíváncsi lettem volna, mit újat tud A.T. ajánlani azon kívül, amit már eddig is elmondott. De mindegy is, ha akarnék tudnék venni Túró Rudolfot hentesnél és épp ma futottam bele egy hírdetésbe, még Fornetti is van Montreálban. Úgyhogy úgy döntöttem, maradok.
( meg persze van még jó pár érvem, de ezek eltörpülnek a túrós édesség mellet :-)

...

( Egyébként a reklámot már betöltötte, kivárom, hátha mégis lesz ebből valami. De előbb elmegyek és veszek a két kisebbnek egy-egy pár cipőt így közvetlenül a hó elején. )

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 00:08:41

@mommmmo: "Akkor sem volt tobb erkolcs mint most, na persze, a hazassag szent volt, nagyszeru. "
persze, az emberek akkor sem voltak jobbak, ezt senki nem vitatja:) Amit en akartam mondani az, hogy legalabb tudtak, mi merre hany meter:) Ez nem azt jelenti, hogy nem estek bunbe:) Ami manapsag kaoszt oko szerintem, az az egyeduli ervenyes igazsag (a biblia igazsaga). hiszen naponta kerdojelezodnek meg dolgok. Ma valaki mond valamit az egyik nap, az emberek rabolintanak, majd a kovetkezo nap jon valaki, es az ellenkezojet allitja. (sarkalatosan fogalmazva) Akkor most kinek higgyunk? Sok embernek pontosan ebbol fakad a problemaja: nincs altalanosn elfogadott, mindenki altal kovetheto/kovetendo ertekrend. Csak gondolj bele, mint anyuka:) ha egyik nap azt mondod a gyerekednek, hogy ezt es ezt szabad, majd a kovetkezo nap megtiltod neki (vagy vice versa), vajon nem lesz-e osszezavarodva szegeny gyerek? Hogyan tanulja akkor meg, mi a jo es rossz, ha mindenki mast mond? Kinek higgyen?

tundrazuzmo (törölt) 2013.04.04. 00:11:58

Elmegyek, mint Gerendás. Nem megy a bolt, és nácizmust kiáltok. Ja, de gerinces magatartás.

Mondom ezt úgy, hogy szeretem Gerendás zenéjét
Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok zsidóellenes
Mondom ezt úgy, hogy még azzal is egyetértek, hogy náci eszmék garázdálkodnak az országban.
Mondom ezt úgy, hogy olvastam a teljes levelet, és mélyen megvetem azokat a sajtóorgánumokat, amelyek csak egy-egy gondolatot ragadtak ki belőle. Például csak a rasszizmust. Vagy csak a megélhetési gondokat.

De ne sírj, Péter! Megvan még a közönséged, akiknél megvan a te megélhetésedre is a pénz. Csak épp lapos TV-t vettek rajta. Vagy Cipruson pihen "arohattországon" kívül. Vagy a frankhitel törlesztőjébe megy.

2013.04.04. 00:12:13

Oszinten szolva nem ertem ezt a posztot, meg azt sem ertem milyen iranyba megy ez a blog. Ugy tunik nekem hogy szegeny Hataratkelo elvesztette az erdeklodeset - amin nem is csodalkoznek - es mar gyakorlatilag mindent megjelentet amit bekuldenek. Vagy nem tudom mi folyik, de a legtobb 'poszt' valakinek az erzelgos nyafogasa arrol hogy Magyarorszag szar hely, az elet nem fair, jol ki is vandorlok kulfoldre / soha nem megyek vissza stb. En nem vagyok egy nagy magyar hazafi, de az ilyen posztoknak semmi ertelme nincsen, fogalmam sincs miert olvasom egyaltalan meg mindig ezt a blogot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 00:16:47

@Zsuzsi65: azert vagyunk paran, akik gyakran jarunk haza, foleg videkre, kis falvakba, es latjuk mi valtozott , mennyivel tobb betores , csalas van, olyan dolgok tortenne, amik regen pl. elkepzelhetetlenek lettek volna, es visszafejlodes jellemzo. Ezt nem fogja megirni egy media se, de latod, mikor hazamesz.

VHB 2013.04.04. 00:20:52

@Mirjam2: Irigyellek, hogy az élet neked ilyen egyszerű. A posztnak sincs semmi értelme és annak sem, hogy te olvasod. ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 00:21:35

@Zsuzsi65: eleg egyszeruen. Ne arts masnak sem es magadnak sem, es legy korrekt . Nem kell ehhez vallas.

tucano 2013.04.04. 00:23:31

@Zsuzsi65:
"Ma mar az olyan alapnak szamito dolgokat is megkerdojeleznek, mint a hazassag, mint olyan intezmeny, amely csak ferfi es no kozott letezhet. "

Kinek az alap, kinek az alapné.
Bármit meg lehet kérdőjelezni, amíg azzal nem ártanak másoknak és az egymást szerető emberek ugyan kinek ártanának?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 00:24:41

@hagyma: itt siman elerheto az rtl klub videotarja, feletek nem? :D:D
Illetve sokan , akiknek erre van igenyuk - felraknak egy parabolat, es maris nezik a magyar adokat.

tucano 2013.04.04. 00:26:24

@tildy:): A nyomor (anyagi/szellemi) bűnözéssel jár, ha valamiben, akkor ebben szerintem egyetértünk mindannyian a Földön, kultúráktól függetlenül.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 00:33:58

@tildy:): "eleg egyszeruen. Ne arts masnak sem es magadnak sem, es legy korrekt . Nem kell ehhez vallas. "

:) es ki hatarozza meg, mi a "korrekt"? lehet, hogy ami nekem meg beleesik a "korrekt" fogalmaba, az masnak nem. Epp ez a lenyeg: nincs egyseges es mindenki szamara egyertelmu ertekrendszer.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 00:39:15

@tildy:): itt nem jon
parabolat lakoparkban nem lehet feltenni, hogy ne csufitsuk a a varost
meg gondolom a kabelszolgaltato leszerzodik a lakoparkkal:)/
jelzem nem akarok rtl-t nezni
regebben probalkoztam a heti7 miatt
ma mar az sem erdekel
van itt 456 csatorna
magyar hireknek doszt eleg az index
meg igy is tul sokat vagyok ott is, ha van idom
nem meg magyar tv....
meg otthonrol is szidjak

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 00:39:45

@Zsuzsi65: Szerintem eleg egyertelmuen meghatarozza az, hogy ne arts vele masnak. Tisztessegesen viselkedjel, ne csalj, ne hazudj, ne hazassag szedelegj, ne gancsolj el mast,ne bunozz, nem kell ehhez vallas.
Etikus , tisztesseges viselkedesre ertettem, termeszetesen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 00:40:00

@tucano: "Kinek az alap, kinek az alapné.
Bármit meg lehet kérdőjelezni, amíg azzal nem ártanak másoknak és az egymást szerető emberek ugyan kinek ártanának? "

Ezzel kapcsolatos ez a nagyon jo kis TED video:)
www.ted.com/conversations/16715/a_unified_moral_code.html

mommmmo 2013.04.04. 00:40:26

@Zsuzsi65: az elso bokkeno az, hogy azt mondod, az en dontesem, hogy elhiszem~e Jezus megvaltosagat.
Szerintem az nem egy "dontes", hogy en elhiszek~e valamit.
A masik dolog, hogy szerintem az erkolcs az nem egy olyan nagyon bonyolult dolog, hogy azt annyit magyarazni kelljen. Az az erkolcsos, amivel hasznalunk az emberi kozossegnek, es az az erkolcstelen, amivel artunk. Ez szerintem mar a neandervolgyi osemberbe is be volt kodolva, de valoszinuleg mar egy farkas sem viselkedik ugy, hogy a falkajanak artson. A vallas ezt csak igazolja
Aztan persze ahogy a vilag valtozik, masok lesznek az emberi kozosseg igenyei is, lasd korabban volt a csalad, meg hogy szulj egy regiment gyereket, mert azzal stabilizalod a kozosseged jovojet, es ugye ehhez hazassag is kell.
Most meg mar tulnepesedtunk, meg globalizalodtunk, tehat a masik iranti tolerancia sokkal fontosabb az emberi kozosseg eleteben, mint a szaporodas. Tehat eloterbe kerultek a masik, a massag elfogadasat hangsulyozo ertekek.
Az egyhazak meg lemaradtak, es meg mindig a 2 generacioval ezelotti ertekeket hangsulyozzak.
Azt sem ertem, hogy miert predikaciok alapjan kellene eldontenem, hogy mi a jo meg a rossz, amikor tok egyertelmu, ami masoknak art, az a rossz. Na mindegy is. Mindenesetre ha valakit boldogga tesz a vallas akkor aldasom ra:)

GERI87 2013.04.04. 00:41:37

@tucano:

Én akkor sem értem mi értelme a házasság fogalmát kiterjeszteni

Az érv az alapon nyugszik hogy "szeretik egymást".
Erre fel majd jönnek azok akik azt mondják ez diszkrimináció, mert csak 2 ember házasodhat....de ő több embert is szeret ugyanúgy...mindenki, mindenkit....és senkinek nincs joga ezt megkérdőjelezni, sőt a gyereknek lesz 2 apja és 3 anyja...aztán majd azok akik meg faji diszkriminációt emlegetnek mert ő a kutyáját szereti és senkinek nincs joga ezt megkérdőjelezni...
A végén semminek nem lesz értéke, nem lesz határ semmiben...a deviancia megszűnik, a normálistól eltérés is normális lesz jogilag....aki nem így látja annak meg kuss.
minek ez?

Olyan ez mint a drogliberó....

Egy kis fű még belefér...mer ha van cigi, meg sör akkor miért is ne ez is csak olyan....aztán majd a keményebb cucc, mert miért ne mindenki azt csinál a testével amit akar....stb.

mommmmo 2013.04.04. 00:42:58

@Zsuzsi65: na latom mar jol elvitatkoztatok ezen. De szerintem xy pap vagy lelkesz sem tudja jobban meghatarozni, hogy mi a korrekt, mint egy felebaratja.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 00:44:08

@tildy:): "ne csalj, ne hazudj, ne hazassag szedelegj, ne gancsolj el mast,ne bunozz, nem kell ehhez vallas. "
Erdekes modon ezek az alapelvek mind a 10 parancsolatra epulnek:) a "tisztesseges viselkedes" viszont eleg tag fogalom...:) a TED videot erdemes megnezni, ha erdekel ez a tema:) ha mar igy elmentunk ma ilyen filozofalgatos iranyba:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 00:47:23

@Zsuzsi65: bocs, most lattam, ez csak egy "conversation", nem video:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 00:49:54

@Zsuzsi65: az , hogy benne vana tizparancsolatban is, nem jelenti azt, hogy csak ott van meg. Ezek tok termeszetes alapveto elvek, vallastol fuggetlenul. Nem a 10 parancsolatra epulnek, hanem pont forditva,a 10 parancsolat epul azokra az elvekre, amik erkolcsosek, etikusak. Ne mond, hogy ezt ott es akkor talaltak ki kizarolag, kulonben kardomba dolok.

mommmoval abszolut egyetertek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 00:53:33

@GERI87: ez meg szimplan csak hazugsag, maszlag.
Az allatos eset mar csak azert sem fair felhozni, mert senki nem kerdezte az allat velemenyet, ad 1, ad ketto, van olyan eset, amikor nem felnott meg a donteshez. ( pl. megfigyeltek, hogy egyes kiskoruaknal, akiket szexualisan molesztaltak, maguka gyerekek "igenyeltek" a "molesztalast" , valoszinuleg nem voltak tudataban, mit tesznek)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 00:57:25

@hagyma: akkor ne mondd, hogy nem lehet , mert lehet. Az mas, ha te nem akarod neten nezni, vagy parabolan , vagy nem engednek parabolat felrakni. MAshol meg igen. Szoval a "kulfoldrol nem nezel rtl klubbot" nagyon nem allja meg a helyet.

Ha akarsz, tudsz nezni, ennyi.

GERI87 2013.04.04. 00:58:05

@tildy:):

maszlag?
Létező, ma még devianciának minősülő példákat hoztam..ami ma betegségnek van nézve...mint anno a homokosság...akik ma már "gyereket nevelő házastársak"

Lobbi kell és "normális lesz".

"senki nem kerdezte az allat velemenyet,"

Neki nem árt, de szeretik, ő meg kötődik...csak kellő lobbi kell meg vádaskodás és törvény lesz....ez a trend.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 00:59:36

@mommmmo: "na latom mar jol elvitatkoztatok ezen. De szerintem xy pap vagy lelkesz sem tudja jobban meghatarozni, hogy mi a korrekt, mint egy felebaratja. "
Jol latod, nem is egy papnak v. lelkesznek kell eldonteni, mi a korrekt:) A bibliai igazsag nem fugg attol, ki hogyan magyarazza, mert az maga az igazsag. persze termeszetesen mindenkinek szive joga, hogy elhiszi-e, vagy nem:)

Az miert nem a te dontesed, hogy elhiszed-e? Ezt nem igazan ertem :) Csakugy, mint ahogy "elhiszed" , hogy volt osrobbanas (vagyis te magad eldontod, hogy szamodra ez egy teny, noha nincs ra bizonyitekod), ugyanilyen modon azt is te dontod el, hogy "elhiszed", Jezus meghalt erted, majd feltamadt. A hitet ebben az ertelemben sokan misztifikaljak, nem kell :)
A masik ertelemben vett "hitrol" van egy nagyon jo mondat a Bibliaban (bocs, az angol valtozatot egyszerubb megtalalnom:) "Now faith is confidence in what we hope for and assurance about what we do not see." (Hebrews 11:1)

GERI87 2013.04.04. 01:00:30

@tildy:):

Amúgy meg maradi vagy és fóbiás...még hogy 5 ember nem szeretheti egymást tiszta szívből és nem házasodhat...skandallum...
Bezzeg fogyatékosföldén már lehet....csak itt a sötét balkánon nem:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 01:04:39

@GERI87: lattam mar olyan parkapcsolatot, ahol ket ferfi elt egy novel, illetve egy ferfi ket novel, teljes boldogsagban. Igazandibol ha senkit nem zavarnak, es megvannak bekessegben, boldogsagban, akkor kia francot erdekel?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 01:10:18

@Zsuzsi65: Szerintem sokan csak azt szeretnek, hagyjak beken oket , ha nem erdekli az embert ez a szoveg, a sokat emlegetett "egyetemes igazsag" nem hiszek benne, ahogy az osrobbanast is hasonlo szinten kezelem , akkor legyen nyugi.

En spec nagyon nem vagyok kivancsi a vallasos szovegelesre, arra meg vegkepp nem, hogy valaki ugy allitsa be, csak a vallasosak tudjak az egyetemes igazsagot. Pl. olyanok , akik siman bevedik a gyerekmolesztalokat. BOcs, de ettol a gyomrom fordul fel. Egy ilyen csoport jobb, ha inkabb csendben meghuzza magat, es ha annyira a szeretet elteti oket, akkor probal csendben, szepen segiteni az embereknek. Akkor talan hiheto lesz a dolog... A teritessel max elteriteni lehet, nem mukodik sok esetben.

kék madár 2013.04.04. 01:11:51

@Zsuzsi65: "Ma mar az olyan alapnak szamito dolgokat is megkerdojeleznek, mint a hazassag, mint olyan intezmeny, amely csak ferfi es no kozott letezhet. "
en nem a bibliat hibaztatom azert mert tele van elavult tanitasokkal. Ez az ertelmezo hibaja. Ha mindenben a bibliat kovetnenk mar reg kipusztult volna az emberiseg. Ehezes pusztitana a fogamzasgatlok nelkul (ahogy sok orszagban pusztit is)
A bibilaban leirt hozzaalast erdemes ertelmezni es nem a "recepteket".

Nem kezdem el, hogy ugyan kinek artanak a melegek a hazassaggal, es egyaltalan nekem mi kozom hozza, milyen alapon tiltom meg nekik????????????

kék madár 2013.04.04. 01:12:35

@tildy:): alert, alert!!!! valamiben egyetertunk!!!!!

GERI87 2013.04.04. 01:13:14

@tildy:):

Éljenek, leszarom, csak ne akarják kiterjeszteni a devianciájukat se jogilag se társadalmilag...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 01:18:17

@GERI87: usse ko, tolem meg epp hazasodhatnak is 5-en, egy csalad. Nem erdekel. Nem zavar.

@kék madár: nohat.:D
Amugy vicces, meg is vagyok keresztelve, meg bermalkoztam is ( 12 eves korul lehettem) , de az egesz olyan rajtam, mintha valami piszok lenne, amit probalnek lemosni magamrol. Mint valami szegyen. Ha lehet, inkabb letagadom, hogy keresztenyseget "huztak" ram.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 01:20:29

@tildy:): "lattam mar olyan parkapcsolatot, ahol ket ferfi elt egy novel, illetve egy ferfi ket novel, teljes boldogsagban. Igazandibol ha senkit nem zavarnak, es megvannak bekessegben, boldogsagban, akkor kia francot erdekel? "

na, jol kiengedtuk a szellemet a palackbol:)) nalam meg csak du. 4 ora, de ti mit csinaltok ott az ejszaka kozepen? :))))
egyebkent Tildy te komolyan elhiszed, hogy lehet "teljes boldogsagban" elni, ha nem one-on-one kapcsolatrol van szo? :) legyunk oszintek, az ember onzo leny, biztos vagyok benne, hogy elobb-utobb egy ilyen harmas felallasban fel fog borulni a harmonia. "Hogy ki a francot erdekel?" Nos, precedens, ezert a kovetkezo ember valami mast akar, azon az alapon, hogy "nem zavar senki mast"...Hol szabjuk meg a hatart? pl. az a san francisco-i ferfi, aki anyaszult meztelenul setafikalt egy supermarketben a "freedom of expresson"-re hivatkozva, mondhatna, hogy "ki a francot" zavar? Ilyen alapon - sarkitva - barki barmit csinalhat(na)...

GERI87 2013.04.04. 01:23:44

@GERI87:

Érdekes régen elfogadták hogy ők mások, nem olyanok mint a többség, ezért van amit nem tehetnek meg ebből kifolyólag...ma meg már követelik ezen jogokat és a normálisak csoportjába akarnak kerülni mindenáron...mert belül nem fogadják el önmagukat.....és ha nem értesz egyet akkor megbélyegeznek.

ma már ott tartunk hogy mindenkinek minden jár...a semmire....az sem akadály hogy másnak születsz...kapsz egy papírt plecsnivel hogy nő vagy, vagy épp férfi...csak kell két csöcs vagy egy felpumpálható farok....
Házasodhatsz is, nemsokára már akármivel....ha degenerált vagy, bíróság és normális leszel....
Ez kell a plebsnek, mert agya nincs csak követelései...

Mindenkinek lehessen mindent, kurva jó lesz..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 01:25:40

@Zsuzsi65: ejfel mult meg csak.

"Tildy te komolyan elhiszed, hogy lehet "teljes boldogsagban" elni, ha nem one-on-one kapcsolatrol van szo?"
Igen, komolyan elhiszem. Az, hogy nalam nem mukodne, meg az emberek jo reszenel nem mukodne, nem zarja ki, hogy van olyan, akinel mukodik. Hiszek abban, hogy vannak kivetelek. Csak a vizsgalt minta nagysagatol fugg, hogy elobb utobb talalj.

"pl. az a san francisco-i ferfi, aki anyaszult meztelenul setafikalt egy supermarketben a "freedom of expresson"-re hivatkozva, mondhatna, hogy "ki a francot" zavar? "
Mondjuka korulotte levoket. Azert ne hasonlitsuk mar azt ossze, hogy mi tortenik otthon a 4 fal kozt azzal, hogy mi tortenika nyilt utcan....

GERI87 2013.04.04. 01:26:44

@tildy:):

Mondod most, csak az a baj hogy ez egy jelenség, egy szemlélet (mindent lehet) következménye....ami meg kifog hatni másra is, ami meg nem fog tetszeni....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 01:30:25

@GERI87: igen, regen a nok is elfogadtak, hogy nem szavazhattak, vagy hogy a konyhaban a helyuk. Mara meg mar kikoveteltek maguknak a jogot , hogy szavazhassanak, nohat?!

Bocsi, kicsit nehezen veszi a lelkem, hogy kulonckent ( total mas teren, de akkor is kulonckent) , siman ledegeneraltozol.

Csak mert mas vagyok, vagy mas mas mint a nagy tobbseg. Hat szived rajta, nem foglak meggyozni, max a fejem ingatom, es keresem a hozzam hasonloak tarsasagat inkabb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 01:31:39

@GERI87: nem erted. En sosem mondtam, hogy mindent lehet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 01:33:44

@GERI87: "ma meg már követelik ezen jogokat és a normálisak csoportjába akarnak kerülni mindenáron...mert belül nem fogadják el önmagukat.....és ha nem értesz egyet akkor megbélyegeznek."

Igen, ez igy van, es teny, hogy sajnos elindultunk a lejton...Az altalam nagyon tisztelt John MacArthur mondott valami hasonlot nemregen: amikor az emberek megtagadjak/nem ismerik el az egyedul ervenyes moralis (bibliai) ertekeket/torvenyeket, akkor ott elkezdodik a lejtmenet: az igazsag megkerdojelezodik, majd az ellenkezoje lesz igaz. Aki meg mindig az eredeti igazsagban hisz, azt megbelyegzik, majd a kovetkezo lepesben kirekesztik (uldozik). E fele haladunk szepen lefele a lejton...
Azert az eleg dobbenetes, hogy ezt a folyamatot tobb mint 2000 evvel ezelott leirtak a Bibliaban...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 01:37:23

@tildy:): nem tudok
talan valami archivumot
vagy ha van parabolam
de nincs
es nem tudok felszerelni
amugysem tudom jonne-e ide
nagyon sok minden blokkolva van
mar regen nem is probalkozom
amugy kabeltv van
azon plane nem jon
persze, nem kerdes ha nagyon akarnek valoszinu tudnek tv-2-t meg rtl-t nezni
nem tudom de valoszinu
de inkabb az itteni csatronakat nezem, ha mar idekoltoztem
nem tagadom, neha kedvet kapok magyar humorra
arra van a youtube

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 01:40:49

@tildy:): kereszteny konzervativembereknel nem normalis
kivanok neked meg 3 noat a paroddal

GERI87 2013.04.04. 01:42:56

@tildy:):

Nem degeneráltoztalak le...példa volt...

"En sosem mondtam, hogy mindent lehet. "

Ami most nem zavar, az annak a következménye, erre értetem...

Még nem zavar ez meg az...aztán majd lesz ami már igen, de akkor már mindegy lesz...mert mindent lehet..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 01:43:09

@tildy:): "Pl. olyanok , akik siman bevedik a gyerekmolesztalokat. BOcs, de ettol a gyomrom fordul fel. Egy ilyen csoport jobb, ha inkabb csendben meghuzza magat, es ha annyira a szeretet elteti oket, akkor probal csendben, szepen segiteni az embereknek. Akkor talan hiheto lesz a dolog"

Ezzel teljesen egyetertek. De nem szabad a gyerekmolesztalok kis csoportjat azonositani tobb millio keresztennyel. Nagyon sajnalatos, hogy ez a kep alakult ki...A molesztalok nem megtert keresztenyek. Ugyanis aki folyamatosan bunben el (marpedig ok ezt tettek), az nem tert meg, tehat gyakorlatilag olyan, mint barmely mas "halando". Hidd el, nagyon sok olyan (igazi)kereszteny van, aki csendben teszi a dolgat, es segit masokon :)

GERI87 2013.04.04. 01:47:05

@Zsuzsi65:

Ez azért lehet, mert 2000 éve is családban éltünk meg közösségben és voltak normák, szabályok...amiket be kellett tartani mert így van működő társadalom....van amit lehet engedni és van amit nem.....nemcsoda ha van benne olyan ami ma is helytálló....de ez más vallásokra is igaz...
(Nem vagyok vallásos, ateista vagyok)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 01:55:18

@hagyma: egy igazi kereszteny nem kivan olyat masnak, amit az nem akar. A vilag nem fekete es feher .

@GERI87: haha , pelda volt. de regen degeneralt volt az a no is, akit a ferfias munkak foglalkozasok erdekeltek, az hogy msot masra mondjak, na bumm. Valtozika vilag , fogadd el.

@Zsuzsi65: egyhazi vezetok is bevdik sokszor ezeket az embereket, vagy eltusoljak ezeket az ugyeket. Felesleges martirkodni, eleg sok ver tapad a kereszteny ( de meginkabba katolikus) egyhaz kezehez.

Mindamellett ha mindenki 100%-san betartana azokat a torvenyeket, amit a biblia ir, akkor erdekes dolgok lennenek:D N

A kereszteny vallas alapeleme a terites. Akkor is, ha a kutya se kivancsi ra.

GERI87 2013.04.04. 02:05:07

@tildy:):

Igen, voltak pozitív változások, de nem minden változás az....viszont ma meg ezt sugallják...mindenkinek minden jár...régebben erről még nem volt szó.
Egyszerűbb és könnyebb folyamatos fejlődésnek kikiáltani amit valakik épp akarnak aztán kész...."A vilag nem fekete es feher . "
Pont ezért nem ugyanaz a nők helyzete meg a házasság kiterjesztése...ma mindent "kifehérítenek".

GERI87 2013.04.04. 02:21:54

A nőjogi, kisebbségi, faji egyenlőségi mozgalmakat egybe mosni párhuzamba hozni a mai devianciák lobbi tevékenységével csak azért mert mindkettő jogokért küzd...helytelen.

-A nők jogainak kiterjesztése nem jelentette azt hogy a nők mindenre alkalmassá váltak amire a férfiak...
-A kisebbségek nyelvi, kulturális, területi alapú jogai nem jelentették azt hogy a többséggel egyenlők lettek mindenben...
-A rasszista törvények eltörlése nem jelentette azt hogy mostantól nincsenek rasszok és ebből eredő különbségek....
ez nem is volt cél...

A meleglobbi, droglobbi viszont normálisnak papíroztatja magát, megtagadja a másságát, különbözőségét..

Ilyen baromság még a női kvóta, (meg az egész modern kori megélhetési hülyepicsa feminizmus) a gógyfű, meg a pozitív faji diszkrimináció...a zöldlobbi a globálfelmelegedési fassággal...

mind-mind vernyákolás a semmire....

kék madár 2013.04.04. 02:50:43

@GERI87: "Éljenek, leszarom, csak ne akarják kiterjeszteni a devianciájukat se jogilag se társadalmilag..."

szerintem az a devians, aki ezt deviancianak tartja.

Mr.Moonlight · http://off-shore.blog.hu 2013.04.04. 02:51:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te hol tanultál magyarul? Majdnem tökéletes, mintha ott születtél volna.

GERI87 2013.04.04. 02:58:06

@kék madár:

Akkor neked mindenki normális, neked minden mindegy...nincsenek társadalmi elvárásaid, normáid, alapértékeid? minden jó, mindenki egyenlő..."szarni bele"

Qué-Béka 2013.04.04. 03:01:37

@tildy:): @hagyma:
Mindkettőtöknek igaza van. Most értem haza, ezidő alatt csak 1 perc 47 mp töltött be ott megállt és nem mozdul.
Ide még a propaganda sem jut el, hát hogy akarnak így meggyőzni ??

kék madár 2013.04.04. 03:28:00

@GERI87: igy van mindenki egyelo. A massaga miatt nem buntetjuk. Te pedig egy kiregeszto tulok vagy.

kék madár 2013.04.04. 03:30:42

@GERI87: nem olvastam el a 02:21:54-es bejegyzesed, iszonyat. Azert Suzie es birca mas kategoria te csak egyszeruen muveletlen es agressziv vagy mint a kapanyel.

tucano 2013.04.04. 03:31:45

@GERI87: hát, én azonnal engednék mindent. Van a társadalomnak egy igen tekintélyes homoszexuális része. Felőlem azt csinálnak, amit akarnak. Legyenek boldogok. Pont nem érdekel, ha két férfi vagy két nő, esetleg két kecske smárol az utcán, akár rózsaszín tangában. Ugyanez fűszívással, ott sem történt semmi baj, ahol legalizálták, ott viszont igen, ahol nem.
Magyarországon sosem volt pozitív diszkrimináció, így elég nehéz következtetéseket levonni. Azt viszont pontosan tudom, hogy mit jelent a negatív diszkrimináció, nálunk is hová vezetett, illetve hová vezet most is. A történelem során számtalanszor kellett már segíteni kisebbségeknek, ez van, a magyar kisebbség is megérdemelne sok esetben pozotív diszkriminációt, ami egy korlátoltabb románt vagy szlovákot ugyanúgy felháborít, mint egy otthoni tiltót, ha mondjuk kézenfogva sétáló fiúkat lát. Azt nem mondhatjuk, hogy a női kvóta ártalmas, de azt igen, hogy ahol elnyomják a nőket, az nagyon nagy bajt csinált. Abszolút szabadságpárti vagyok, szabadon élem az életemet és soha nem hagytam hogy bárki is beleszóljon. Másnak is jár ennyi.
Az, hogy mi vernyákolás és mi nem, az sok mindentől függ. De azt érdemes megfigyelni, ahol szabad a légkör, ahol nem akar az állam benézni mások hálószobájába és életébe, ott boldogabbak az emberek. Nálunk ugye nem házasodhatnak a melegek, tilos füvet szívni. Ettől jobb?

@Zsuzsi65: Azért az nem volt benne a Bibliában, hogy gátlástalanul kiirtsanak rengeteg embert Jézus nevében és másokra erőszakolják a keresztény vallást, legalábbis én nem olvastam benne. Feltűnt neked, hogy ha valaki más utat választ, akkor azt rögtön megbélyegzed, hogy morális válságban van? A buddhisták pl. egyáltalán nem tartják be a bibliai törvényeket. És? Mindig azzal cseszegetik a muszlimokat, hogy kendőt kell hordaniuk a nőknek. Magyarországon a nagyimék nemzedékében megvetették azokat a nőket, akiknek "nem volt bekötve a feje". Ami különbség az pont az, hogy kiszabadultak a fundamentilista konzervatív egyházi befolyás alól. Ugyan hagyjuk már ezeket. Az emberi együttélés törvényei nagyjából állandók, ennek túl sok köze nincs a Bibliához. (De azt nem mondom, hogy nem rögzült belénk a tízparancsolat). Klasszikus példa, mielőtt István csontig benyalt Rómának, addig a magyarok erkölcstelenek voltak? Mivel lett jobb egy amazóniai indiánnak, hogy beterelték egy jezsuita rendházba és elvettek tőle mindent? Elég sokat élek olyan országokban, ahol az újabb keresztény gyülekezetek hódítanak nagyon keményen. Pl. Brazília. Ha ők a Biblia szerint élnek, akkor kérem vissza az ősanyákat. Olyan egy istentisztelet, mintha egy sci-fi film narrációját hallgatnám végig megzenésítve. Több tízmillió hívővel és legalább olyan fanatikusak, mint a vahabiták, nem akarok sokat példálózni, pedig tudnék. Szerintem az emberek közös megegyezés alapján éljék az életüket, a hitük pedig rájuk és csak rájuk tartozik. Ahol bibliai jellegű törvénykezést akarnak betartatni, abból jó még nem sült ki. Na, sokat is írtam, megyek vissza melózni, jó pihit vagy hajnalt, kinek mit :)

kék madár 2013.04.04. 04:04:15

@tucano: Zsuzsi65 nezeteiben az a vad, hogy Los Angelesben el, ami egy teljesen normalis varos, semmi "szukseg" a melegutalatra, dogmakra. Persze lehet, hogy igy erkezett de meg nem vetkozte le. Szamomra rejtely.

mzgldr 2013.04.04. 04:44:56

@kék madár: ott is van egy elég erős újkeresztény (vagy a tököm tudja mi, majd Max kijavít) mozgalom, akiknél alap az iszlámgyűlölet, homofóbia, a fogadd-el-Jézust-személyes-megváltódnak-de-előbb-adakozz mentalitás. Magyarországon a napi betevőhöz hozzá lehet jutni az ATV-n a 700-as klub formájában. Elég jókat lehet rajta röhögni, de gondolom vannak akik ezt komolyan veszik.

kék madár 2013.04.04. 06:11:45

@mzgldr: azert egy 15 millios varosban par 10 ezer szcientologus nem annyira meghatarozo

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 06:18:41

@tildy:): "A kereszteny vallas alapeleme a terites" Ez pontosan igy van, hiszen Jezus utolso szavaival is erre biztatta a tanitvanyait (menjetek, es tegyetek tanitvanyokka minden nepet). Sajnos a kozepkorban, foleg a keresztes haboruk idejen ezt a tanitast elferditettek. Jezus egy szoval sem mondta, hogy eroszakosan kell teriteni embereket, sot, az ellenkezojet allitotta: szemelyes jo peldaval, azzal, hogy minden embertarsunkat szeretjuk, kell megmutatni, mi is valojaban a keresztenyseg. A statisztikak szerint a megtertek 85%-a szemelyes pelda(kapcsolat) alapjan ter meg. Vagyis magyaran latja, hogy az illeto, aki szinten megtert, hogyan valtozott meg, hogyan viszonyul embertarsaihoz, es a vilaghoz.
Ma sem azok fognak megterni, akikre "raeroszakoljak". En sem akarok senkit "megteriteni" itt, ez alljon a legtavolabb tolem :) En csak azt tudom, hogy az en eletem gyokeresen megvaltozott, pozitiv iranyban. Nem tudom, hogy azt a stresszt, sok frusztraciot, es megprobaltatast, amit az elet elem (elenk) sodor, maskent hogy tudnam kezelni. Sokan nem is tudjak...kulonbozo potlekokhoz nyulnak, azt gondolva, az a megoldas. De mindenkinek szive-joga ugy elni az eletet, ahogy akarja :)
Valahol olvastam egy jo mondast: "I would rather live my life as if there is a God, and die to find out there isn't, Than to live my life as if there isn't, and die to find out there is."
Ajanlom figyelmetekbe Nick Vujicic videoit. Fantasztikus ember, aki szinten a hitenek koszonheti azt, hogy kez es lab nelkul, boldogan el (sot, nemreg gyereke is szuletett). Ha jol tudom, hamarosan Mo-ra is ellatogat. www.szeretlekmagyarorszag.hu/nick-vujicic-magyarorszagon/

Na, vegignezve a sok kommentet, ez egy nagyon jo Asszociacios jatek vegkifejlet :))) A svajci allampolgarsagtol eljutottunk a keresztenyseg alaptanainak megtargyalasaig:)) Szoktam a lanyaimmal jatszani asszociacios jatekot, ismeritek, nem? Mondj egy szot, majd a tobbieknek ra kell vagni, ami elsore eszukbe jut...Erdekes megnezni, honnan hova jut el az ember:))
Egyebkent koszonom mindenkinek a hozzaszolasokat, en mindig szivesen hallgatom meg masok velemenyet is, fuggetlenul attol, miben hisznek.
Ja, meg valami:) tudtatok, hogy a keresztenyseg az egyeduli vallas manapsag, amelyet meg most is uldoznek (persecution)? www.opendoorsusa.org/persecution/

kék madár 2013.04.04. 06:33:41

@Zsuzsi65: egyetlen vallast sem tudok elfogadni ami kirekeszto, pl, megtiltja a meleghazassagot. Majd ha valamelyik gyerekedrol kiderul, hogy is az, gyokeresen megvaltozik a velemenyed

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.04. 07:00:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Csak Istenhez lehet imádkozni. A szentekhez csak közbenjárásukért lehet folyamodni."

"A katolikusok is ezt mondják. Náluk a római pápa nem egyházfő, hanem Isten földi helytartója."

"Bűnbocsánatot csak Jézus adhat, a pap nem oldozhat fel (gyónás)."
Ebben nincs igazad. A gyónás ősi szertartás, a legkorábbi időkből. A pap Isten nevében oldoz fel, a tőle kapott hatalommal."

Ezekre a gondolatokra vonatkozoan erdemes elolvasni a Zsidokhoz irt level 4-5. reszet. Ott nagyon jol le van irva (itt nem akarom reszletezni, tul hosszu lenne, es talan untatok vele sok ateistat :), miert eleg Jezus kozbenjarasa (miert nincs szukseg a szentek kozbenjarasara, ill. miert nincs szukseg gyonasra).

bpetya75 2013.04.04. 08:14:29

@Philosoraptor:

Nem szeretem a címkézgetést, azt meg pláne nem, amikor nagyon sok embert sorolunk be nagyon kevés címke alá.

Nézzünk engem. Mivel nem megyek el innen, az értelmes csoportból máris kiestem. Birka szintén nem lehetek, senkinek nem hiszek el mindent, magamnak sem. A leírtak alapján ostoba sem vagyok, hiszen nem szoktam zsidózni, meg a szomszéddal is próbálok jóban lenni. Marad az élelmes. Nem vagyok közel a tűzhöz, és a kiskapu, amit ismerek, az a "Nem kérek számlát!" címet viseli. Pusztán ebből meg lehetne élni?

Vagyok kicsit értelmes, mert sok hülyeségnek nem dőlök be, amit el akarnak velünk hitetni. Vagyok kicsit ostoba, mert volt már olyan, aminek ideiglenesen bedőltem, és vagyok kicsit élelmes is, hiszen megélek. De nem akarok elmenni innen, nem utálom a szomszédomat, és munkával próbálok megélni, nem ügyeskedéssel. A környezetemben az emberek többsége ilyen. Van aki kicsit értelmesebb, van aki élelmesebb, van aki ostobább. De ebbe a lebutított osztályozásba sehogy sem férünk bele.

@kék madár:

Más a kiindulási alapunk. Én nem erőltetem az összefogást, hanem megélem. Belecsöppentünk egy olyan közösségbe, ahol ez természetes. Innentől kezdve csak az a kérdés számomra, hogy vajon megélhetjük-e azt, hogy ezek a közösségek "összeérjenek". Amit nem értek, az az, hogy ebben mi a magyarkodás? Vagy itt nem pejoratív értelemben használod a szót?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 08:47:09

@váj mí:

Szánalmas vagy. Butaságokat beszélsz, majd amikor lelepleznek, elkezdesz félrebeszélni. Jó ez neked?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 08:50:03

@GERI87:

Ha az államot független egységként értelmezzük, akkor megszűnt.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 08:56:38

@Zsuzsi65:
Ez így van. Untat.
De engem személy szerint megrémít mennyi fanatikus ember el körülöttem akik annyira félnek egyedül hogy el kell képzeljenek egy kitalált lény aki segít nekik elviselni az életüket.
Elárulom hogy nem segít senki. A halál szörnyű dolog, de megtörténik,.
Ha szerencsés az ember nem kínok között történik.
Félelmetesek vagyok.
Felnőtt emberek.
Es hisznek ilyenekben.

En csak elborzadok.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 09:04:43

@kék madár:
Aljunk mar meg egy szora joember.
A házasság egy no és egy férfi köteléke.
Nem két férfié.
Hazas csak egy no meg egy ferfi lehet.
Nem tudom hogy mi ezzel a problema?

Nem kell hazasodniuk, elhetnek egyutt.
Ha ugy tetszik a hazassag egy zartkoru klub.
Fefiaknak es noknek.

Adjunk nekik gyereket is hogy azzal szórakozanak.
Nem lehet minden orultnek engedni hogy azt csinalja amit akar.

Az rendben van hogy a homik betegek.
Ez van, betegség.
Nem lehet meggyógyítani.
Ez van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 09:05:06

@mzgldr:

Újprotestáns irányzatnak hívják, elsősorban pünkösdisták. Legnagyobb magyar képviselőjük a Hit Gyülekezete.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.04. 09:05:20

@bpetya75: es mi van istenben sem hiszek?
Mi az, hogy kell?

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2013.04.04. 09:08:29

Ezzel a poszttal jutottam el ide:
Iszonyúan szánalmas ez a határátkelő blog.
Megmondaná valaki, miért kell index címlapon stresszelni az embert, hogy egy hülye fasz, ha nem akar-nincs lehetősége külföldön dolgozni? Különben is, ugyanaz a standard 3-4 sztori ismétlődik meg, igénytelenebbnél igénytelenebb magyarsággal megírva.
Undorítóan megosztó ez a szar, így is meg van osztva az ország, ugrasszuk csak a kommentelőket.
Gratulálok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 09:09:29

@Zsuzsi65:

Az a gond, hogy te - mint minden protestáns - a Bibliára hivatkozol, valamint annak emberi értelmezésére. Ez azonban zsákutca, a kereszténység nem a Biblia alapján áll. A Biblia nem alap, hanem következmény. Amikor az Egyház megalakult, még nem volt Biblia annak mai formájában. Az Egyház szerkesztette a Bibliát, s a végleges lezárás csak a IV. sz. végén zajlott le.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 09:14:09

@tildy:): Ket ferfi egy no?
Hmmm.....
Valamit ki kell talaljak hogy a masodik ferfi eltunjon.
(-:
Nem en vagyok a masodik. Nem, nem.....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.04. 09:15:20

@Zsuzsi65:
". Nem tudom, hogy azt a stresszt, sok frusztraciot, es megprobaltatast, amit az elet elem (elenk) sodor, maskent hogy tudnam kezelni. Sokan nem is tudjak...kulonbozo potlekokhoz nyulnak, azt gondolva, az a megoldas. "

Remelem nem fogsz nagyon megharagudni, de hivove valni es azaltal elviselni az elet dolgait pontosan ugyan olyan potlekhoz nyulas, mint barmi mashoz...

A priblemakat megoldani kell es a megoldasban a tetteknek van szerepuk, nem a hitnek. Attol, hogy hiszek meg nem oldodnak meg a dolgok.

Igaz, en megrogzott ateista vagyok :)

bpetya75 2013.04.04. 09:22:38

@Kovermadar:

Én nem 'have to' értelemben használtam a szót ;-)

Akit nem érdekel a téma, annak nyilván nem kell. Akit érdekel, annak érdemes lehet megfontolnia, amit írtam. Ennyi.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 09:23:13

Csak hogy a poszthoz is hozzászóljak.
Utalom az ilyen tipusu leveleket.
Hogy milyen tipusrol beszelek?
Level anyamnak.
Level fiamnak.
Level apamtol.
Level anyamtol.
Ez a hazam itt elnem halnom kell de jaj ....
Na de a gyokerek....

Normalis ember nem ir ilyen posztokat.
Csak a bolcsesz hulyegyerekek. Sajnos sok ezetben felnot emberek.
Akik normalisan megelni nem tudnak, csak a hulye szoveget nyomjak.
En paraszt vagyok. And I am proud of it.
He-he-he.

kifordított nagyanyó 2013.04.04. 11:18:03

Nagyjából korrekt kis írás.

GERI87 2013.04.04. 11:38:20

@kék madár:

Büntetni?
Sose bántottam senkit a mássága miatt...

@tucano:

"Van a társadalomnak egy igen tekintélyes homoszexuális része."

1-2% az marginális, de nem tekintélyes...más szexuális irányultságok pedig még kisebbek...

"Azt nem mondhatjuk, hogy a női kvóta ártalmas,"

A női kvótának nincs értelme, ha egy nő adott területen meg akar jelenni akkor tegyen érte....pl induljon választáson...az hogy benyomjuk mert nő, fasság.
ha nem szavaznak rá, vagy nem indul annyi nő...hát ez van.

Luighi 2013.04.04. 12:02:28

Menedékjog kéréssel lehet próbálkozni Svájcban? Mivel lehet jól "megtámogatni" ? (Miért vagyok kirekesztve?) ;-D

mommmmo 2013.04.04. 12:36:29

@Zsuzsi65: jaja, a kereszteny vallas az egyetlen uldozott, persze.
Epp most volt a bbc fohireiben, hogy Burmaban buddhistak meszarolnak muszlimokat. Fanatikus buddhista szerzetesek hatasara. Eleg szokatlan felallas, de gondoltam megjegyzem.

tucano 2013.04.04. 13:03:41

@Zsuzsi65: nem a kereszténység az egyetlen üldözött vallás, elég sok olyan országot ismerek, ahol keresztények üldöznek másokat, csak a pontosítás kedvéért.

@GERI87: "Van a társadalomnak egy igen tekintélyes homoszexuális része."
1-2% az marginális, de nem tekintélyes...más szexuális irányultságok pedig még kisebbek...

Van az 6-8 is! A lakosságnak Európában országtól függetlenül 8-10%-a szív füvet, attól teljesen függetlenül, hogy szabad-e vagy nem, bizony.

@Luighi: Lehet. De Magyarországról kiröhögnek.

GERI87 2013.04.04. 13:18:57

@tucano:

"Van az 6-8 is! A lakosságnak Európában országtól függetlenül 8-10%-a szív füvet, attól teljesen függetlenül, hogy szabad-e vagy nem, bizony. "

Hülyeség, gondolj már bele 100-ból 6-8 buzi:....3 iskolás osztályból 6-8 meleg van, minden osztályban legalább 2....fenéket...ez csak propaganda maximum.

"8-10%-a szív füvet"

Kevés, szerencsére, ahhoz képes mennyi fogyatékos buta ember van...
De a célja a droglobbinak hogy több hülye füves legyen, mert a hülye szereti rátukmálni a baromságát másra....így legalizálják, meg minden nehogy kisebbségi komplexusa legyen a sok gyökérnek....

Bezzeg ha egy cigis kínál meg egy szállal akkor utolsó mocskos szemét, a dohányreklám és a dohánygyárak meg maga a sátán, de a fű az olyan menő meg laza....

2013.04.04. 13:33:30

@bpetya75: Nem írtam, hogy aki nem megy el, az nem értelmes, de így is lehet értelmezni, ebben mondjuk igazad van. Javítanám arra, hogy többségében nem a selejt (értsd naplopó) megy el innen, ebből következik az, hogy még kevesebb aktív keresőnek kell eltartania az x millió nyugdíjast meg hiperpigmentált honfitársunkat, mert nekik az JÁR. Szeressük egymást meg minden, de ettől ez még tény marad.

2013.04.04. 13:37:19

@dirtyfreebird: Levél állambácsinak és Levél a hazámnak még nem volt. Igen, ez itt egy nyílt felhívás volt a keringőre, valaki írja meg azokat is, ők is törődést igényelnek, nemcsak a rokonok.

tucano 2013.04.04. 14:47:49

@GERI87: tudod szerintem a dohányzás, az alkohol fogyasztás és a kábítószer fogyasztás is emberi dolog. Amióta a világ világ élünk (már aki) ezekkel. És ez nem is fog változni. Amíg nem volt dohány, kávé kokain, stb, addig volt beléndek, maszlag és máktea. A kendert már a honfoglaló magyarok is használták, pl. a balatoni halászok folyamatosan halkábításra, de élvezeti cikként is. Együtt élünk az összes tudatmódosítóval évezredek óta. Ezt tagadni nem érdemes. Kiirtani nem lehet. A drogháborúnak semmi értelme, morális és gazdasági okok miatt sem.
Hogy ne legyünk annyira offtopik, Svájcban évtizedeken keresztül az állam finanszírozta a heroinisták napi adagját. Iszonyú volt látni, hogy a zürichi pályaudvar mögötti belövőhelyen milyen emberek álltak sorba, hogy a rendőrőktöl megkapják a napi agytépésüket. De működött a történet. Mindenkit elértek, a heroinhoz kapcsolódó betegségek, bűnesetek száma teljesen lecsökkent, gyakorlatilag megszűnt, a felhasználók száma is meredeken zuhant. Portugáliában a drogliberalizáció óta esik a drogfelhasználók száma. Érzelmek helyett szerintem érdemes a valódi történésekre koncentrálni.
A drogok elleni küzdelem olyan, mint a homoszexualitás elleni. Lehet megbélyegezni, tönkretenni, de attól még a jelenség nem fog eltűnni, sőt. Emberek vagyunk, esendők. Ha azt a pénzt, amit most rendőrségi nyomozásokra költünk, elvonókra, felvilágosításra költenénk sokkal, de sokkal tovább érnénk.
Viszont Magyarországon mindenki érzelmi kérdést csinál ebből. Közben basszus az egész országra kiterjedő drogmaffia legalább egy évtizeden keresztül rendőri védelem mellett működött. Az országos drogstratégiánk egy vicc. Szcientológusok kezébe adjuk a drogfüggőket kezelésre. Hány és hány módon tudunk még ezen a helyzeten rontani? Nagyon sok társadalmi kihívás előtt állunk még, ez csak az egyik. De semmit sem kezdünk velünk és a problémák csak halmozódnak. Meg sem nevezzük ezeket, nemhogy a helyén kezeljük.
Szerintem a legfontosabb, hogy mi történik, ha meglátjuk a problémát. Ha kikerül az utcára. Mint Zürichben. Annyira kedves magyar szokás elkendőzni a dolgokat, amíg nem látom, addig nincs is. Látni meg nem akarom. Tudom, hogy van, de azt hiszem, hogy messze tőlem és nem érhet el. Háááát, ha ez a jó...

GERI87 2013.04.04. 15:11:15

@tucano:

"tudod szerintem a dohányzás, az alkohol fogyasztás és a kábítószer fogyasztás is emberi dolog"

Persze, senki nem mondta hogy nem, de ettől még nem legális gyilkolni, lincselni, meg megbaszni fűt-fát csak mert ez is ösztön és mint ilyen nagyon is emberi...

"A kendert már a honfoglaló magyarok is használták"

Bizonyára, de nem volt mindennapos...a legtöbb ember húshoz nem jutott...

"Együtt élünk az összes tudatmódosítóval évezredek óta"

igen, de továbbra sem indokolja semmi hogy legalizáljunk továbbiakat a meglévők mellé és terjesszük...már a dohány is elég baj hogy ennyire elterjedt.

"Svájcban évtizedeken keresztül az állam finanszírozta a heroinisták napi adagját."

Szerintem belátod hogy ez nem ugyanaz mint hasis boltot nyitni és füvezni az utcán meg bárhol....a cél az volt hogy ne drogozzanak, és ne lopjanak érte, szokjanak le...

"Lehet megbélyegezni, tönkretenni, de attól még a jelenség nem fog eltűnni, sőt."

persze, ha nyomatjuk és bagatellizáljuk "drogozzál csak hülyegyerek semmi bajod nem lesz, nem káros, de ne cigizzél mert az csúnya dolog."

"Érzelmek helyett szerintem érdemes a valódi történésekre koncentrálni. "

valós történés az hogy már nagyon fiatalon elkezdenek drogozni, piálni, bagózni a nyomik mert ennyit tudnak és senki nem mondja nekik azt hogy ne tegyék, és nem csapkodja őket tarkón senki, mert droglobbi van keményen....

"A drogháborúnak semmi értelme, morális és gazdasági okok miatt sem. "

Kurvára van értelme, meg kell mutatni a pöcsöknek hogy mi a helyes és mi nem, a szaros kis problémáikat meg a nagyobbakat ne drogozással kendőzzék el mert semmit nem ér és csak beledöglenek....
Morálisan felelősség ez, nem az hogy rájuk hagyunk minden szart...
A drogos adóbevételtől meg hányok....ennyi erővel az állam monopolizálhatná a kurvaközvetítést is vagy az emberkereskedelmet, az is pénz...és nem fog megszűnni.

GERI87 2013.04.04. 15:23:42

@tucano:

"A drogok elleni küzdelem olyan, mint a homoszexualitás elleni. Lehet megbélyegezni, tönkretenni, de attól még a jelenség nem fog eltűnni, sőt"

A drogot nem lehet, a melegséget meg nem is kell eltüntetni...csak oda tenni ahová való a társadalomban... a négy fal közé..
drogozni most is lehet, csak ha kiviszed az utcára és terjeszted akkor meg leszel csapkodva...
Buzulni is lehet amivel akarsz....csak ha házasodni akarsz, meg gyereket, akkor ahhoz ellenkező nemű pár kell...
A drogos nem átlagember, a meleg nem hetero...

De már ilyen világ van, mindent lehet....most van cigi szünet, aztán majd lesz join szünet is....ma a házasság 2 emberre vonatkozik holnap 5 re....

kék madár 2013.04.04. 17:33:51

@dirtyfreebird:
"Az rendben van hogy a homik betegek"
a ciganyok meg alacsonyabb renduek ugye?
te hol elsz?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 21:55:48

@mommmmo:

Eppen ideje kicsit mészárolni őket.
De egyebkent a budhistak csinalnak ilyet?
Azok bekes nepseg, nem?

@kék madár:
A homosexualitas nem normalis allapot.
Tehat deviancia, betegseg.
Mi ezzel a problema?
Olyan betegseg mint a szinvaksag.
Valami nem ugy mukodik ahogy kellene.
Talan ugy gondolod hogy az allatokkal valo szex nem olyan betegseg mint a homoszexualitas?
Vagy a pedofilia? Vagy a halott emberekkel valo szex?
A homoszexualitas is teljesen ide tartozik.
Ha eros ha nem. Sorry.

A ciganyok nem alacsonyabb renduek csak a kulturajukbol vagy annak hianyabol adodoan nem alkalmazkodnak igazan a tobbsegi tarsadalom viselkedes formaihoz.
Akik e miatt nem fogadjak be oket.

Ettol fuggetlenul igen, van ciganybunozes.
Tipikus cselekemnyek amiket ciganyok kovetnek el.
Erdeklodj a magyar falvakban errol.

2013.04.04. 22:03:11

@dirtyfreebird: a deviencia nem ugyanaz, mint a betegseg.
Allattal/halottal/bikaval/kutyaval valo kefelesnel a masik fel nem ad beleegyezest. Nem, ne mond, hogy a 4 eves kislany direkt kerte!

kék madár 2013.04.04. 23:49:53

@dirtyfreebird:
hat eleg kicsi kis ablakon at latod a vilagot, remelem bejut azert valami feny. A logikadbol a neveloket sikerult megertenem, annyira zavaros

kék madár 2013.04.04. 23:52:50

egyebkent kulturalt orszagokban is videkeken a homoszexualitast a pedofiliahoz hasonlo egyedeket szoktak bigott sik hulyenek es tarsadalomra veszelyesnek tartani, de ott ahol te elsz, szerintem ezert pezsgot bontanak neked.

Róbert Kovács1974 2013.04.05. 06:52:23

Sziasztok!
Csak 1-2 mondatot.
Volt egy ember aki azt mondta régebben"az ember önpusztító háborúra teremtetett!"sajnos igaza volt!
És én is ezt vallom. Néha sajnos kellene egy tisztító háború vagy egy országon belüli belharc.Biztos vagyok abban hogy meglenne az össze tartás utána!Egy kicsit megtisztulnánk végre.

mommmmo 2013.04.05. 11:15:16

@kék madár: jaja, meg az is milyen kulturalt beszolas, hogy de jo, hogy irtjak kicsit a muszlimokat.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 11:51:06

@kék madár:
A lenyeg.
A homoszexualitas betegseg.
Nem termeszetes allapot.
Remelem ez ertheto.
Nincs gondom vele ha homokos vagy.
Attol meg lehetsz szep, okos, tehetseges, egyetemi kutato.
Attol meg beteg vagy.
De hat sok ember beteg. Nincs ezzel gond.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 11:53:42

@kék madár:
A pedofilia es a homoszexualitas ugyanaz a kategoria.

Szexualis magatartasbeli deviancia.

Csupan a ket dolog tarsadalmi megitelese esik mas kategoriaba.
Egyeseknek.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 11:56:50

@kék madár:
A polgari szabadsagjogokba szerintem bele tartozik a szabad velemny nyilvanitas joga is.
Ha valakinek az a velemenye hogy a homokosok betegek azert hagy ne legyek megbelyegezve.

Az eroszakos muszlimokra rafer egy kis irtas.
Abbol ertnek csak.

váj mí 2013.04.05. 12:02:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Meg is lennék sértődve, ha nem negatív jelzőkkel illetnél, az tuti.
De azért annyiban maradhatunk, ha már a jelzőknél tartunk, hogy hozzád képest egy átlagos lépcsőház maga a Trafalgar tér.

mommmmo 2013.04.05. 13:24:54

@dirtyfreebird:
Ja persze,
Attol, hogy az eroszakos muszlimok szerepelnek a hiradoban, attol a 90%~uk meg nem az. Gondolom ezek a burmai iskolasfiok sem voltak azok, akiket levagtak es elegettek. De hat a buddhista szerzetes aki a felbujto volt epp ezt mondta amit te, gratulalok mindkettotoknek a "vilag megtisztisaert" tett erofeszitesekert.

christophe 2013.04.05. 14:18:57

Jo poszt szivembol beszèl,ugyanezek az èrzèseim,1200km-re lakom M.o-tol ès olyan èrzèsem van,mintha a vilàg màsik vègèn lenne.....

fasor6 2013.04.05. 17:15:45

@Babette_: ha irsz egy E-mailt a fasor6kukacfreemail.hu -ra, szivesen megirom neked

fasor6 2013.04.05. 17:19:23

@hádeváu: ha irsz egy E-mailt a fasor6kukacfreemail.hu -ra, szivesen megirom neked

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.05. 21:35:01

@váj mí:

Maradjunk annyiban: ostoba vagy, s ezt többször bizonyítottad.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 23:19:56

@mommmmo:
A konkret esetrol nem hallottam es nem is neztem utanna.
Nem erdekelnek igazan a muszlimok es magamtol nem is keresem a kontaktust veluk.
Bar ez az osszes vallasi fanatikusra elmondhato. Nem az en vilagom behodolni valami kitalalt lenynek.
A muszlimokrol a sik hulyeseg, allatiassag es igenytelenseg jut eszembe.
MEgnezek egy youtube videot es egnek all a hajam az allando allah akbartol vagy hogy irjak.

A kultursok meg Indiaban van peldaul.
Egyszer majdnem athajtottam egy indiain aki a foldon aludt az autom hatso kereke mogott.
Es azert tolattam hatram mert egy masik indiai mellettem bomboltette a kibaszott indiai kornyika zenejet.
Azt hittem osszekaparom magam. Bebasztam sebessegbe es csak a kiabalasra lettem figyelmes.
Meg jo hogy felebredt a hulye allatja mert majdnem kinyirtam.
A picsaba.
Nem kell nekem mas kultura.
Az europai megfelel nekem.

mommmmo 2013.04.06. 01:03:07

@dirtyfreebird: jaja, hat nem csodalom, hogy ez jut eszedbe a muszlimokrol, ha barmi mas jutna eszedbe, az azt jelentene, hogy eleg arnyalt a gondolkodasod azon, hogy tul lepj a sztereotipiakon.

Amugy en is a nyugati kulturkor ertekeit tartom a legtobbre, de azert az azon kivul eso kabe 5 milliard ember es azon belul is 1 milliard muszlim kozott is van par szazezer, akik biztos ernek annyit, hogy ne sertegessem se oket, se esetlegesen jelenlevo barataikat, hozzatartozoikat, hulye altalanosito megjegyzesekkel.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:33:27

@mommmmo:
Jezusom, neked arab muszlim a ferjed.
Na jo. Nem mondok semmit.

2013.04.06. 02:58:20

Kedves Attila!

Az alábbi kommentek is csak Téged igazolnak. Ennyi korlátolt, bigott, buta embert, ami Mo-n van. :( Amikor én voltam fiatal több mint húsz évvel ezelőtt, ugyanigy éreztem és már nem szivesen megyek vissza látogatóba sem. Te még látod a "tehetséget", én már azt sem. Sok szerencsét új életedhez.

mommmmo 2013.04.06. 05:02:41

@dirtyfreebird:
Nem, csak volt nehany kedves muszlim kollegam, aki toleranciaban, kifinomultsagban verte az atlag magyart magasan. De lehetnek itt emberek nem europai csaladdal, baratokkal, miert ne.

tsabus UAE 2013.04.06. 13:31:05

@Zsuzsi65: Az a MacArthur lenne az erkölcsi zsinórmérce, aki Koreában atomfegyvert akart bevetni ? Tudom, utána meggyónta volna...
(Azért néhány kommentelőből itt pikk-pakk össze lehetne állítani egy gyorsreagálású inkvizíciós egységet...)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.06. 23:24:56

@tsabus: "Az a MacArthur lenne az erkölcsi zsinórmérce, aki Koreában atomfegyvert akart bevetni ? Tudom, utána meggyónta volna.."
Ez erdekes, hol olvastal rola? :) nem tartom valoszinunek, hogy egy teologiai professzornak ilyen nagy befolyasa lenne a politikara:) John MacArthur: en.wikipedia.org/wiki/John_F._MacArthur

Ja, es valoszinuleg nem gyonna meg, mert nem katolikus, o bunbocsanatert kozvetlenul Istenhez fordul, nincs szuksege "kozbenjarora".

Dr.Tom 2013.04.07. 02:06:08

@cougarcat:
"Kedves Attila!

Az alábbi kommentek is csak Téged igazolnak. Ennyi korlátolt, bigott, buta embert, ami Mo-n van. :( Amikor én voltam fiatal több mint húsz évvel ezelőtt, ugyanigy éreztem és már nem szivesen megyek vissza látogatóba sem. Te még látod a "tehetséget", én már azt sem. Sok szerencsét új életedhez."

Abszolút egyetértek. Szörnyű volt olvasni a kommenteket (valószínűleg utoljára).

hádeváu 2013.04.16. 21:45:58

@fasor6: most küldtem emailt :)

Das Rozsomák 2013.04.26. 19:47:47

Locarno,Svájc,tavaly,Világ Kupa Ejtőernyőzés verseny ,először jöttek arabok,2 csapattal ,mindenki nagyot nézet ,délben beálltak egy reptéri épület sarkánál ,letérdeltek és ritmikusan kezdtek lehajolni ,hosszú viták tárgya volt h Hangyákat néznek v imádkoznak ?-a pökhendiség ahogy viselkedtek ,ja ,mi itt Európában vagyunk a Hitetlenek!---nem akar véget érni a Nagy Sándor óta lévő ellentét ,SAJNOS-

Vadalmaaaaa 2013.07.18. 15:47:14

Attila! Sosem leszel svajci,sosem fognak befogadni,nekik,csak egy magyar leszel te is es a gyerekeid is.

Kytia 2016.01.28. 11:51:58

Na, akkor ide is leírom.:)

Politika nélkül azért nem lehet az ilyesmit tárgyalni, mert a politikának nagyon nagy szerepe van ebben az egészben. Szerintem már abban is, hogy ti kimentetek, de ha nálatok nem is, sok másik kivándorlónál jelentős tényező volt. Ugyanakkor sajnos már sokszor kimutatták, hogy a népek a magas pozícióban lévőket követik. Mentalitásban, gondolkodásban, kommunikációban. Ott, ahol egy politikus – legyen bármelyik párt tagja – képes lemajmozni a felszólaló pedagógusokat nyílt színen a legnézettebb csatorna hírműsorában… Ott, ahol a vezető párt vezető embere a facebook oldalán folyamatosan trágár módon minősíti az ellenlábasait… Ott, ahol a konkurens párt feleségét és KISKORÚ gyerekét nyíltan lekurvázzák egy nagy olvasottságú hírportálon…
A végtelenségig lehetne folytatni. Vannak, akik elmenekülnek, vannak, akik maradnak, de megőriznek valami tartást magukban, és vannak rengetegen, akik felbátorodnak és támogatva érzik a saját bunkóságukat. És ehhez jönnek a valós indulatok, amik egyre gyűlnek, és így azok is kezdik elveszteni a fejüket, akik egyébként nem tennék. Megoldás nincs. A vezető párt és média nem fog változni, a másik oldal pedig még csak nem is próbálkozik. Nincs alternatíva. Én személy szerint reménykedem egy hatalmas apokalipszisben, amikor menthetetlenül elvérzik mindenki, aki ennek a felelőse, és talán erőre kap valami új. Addig itt ez lesz, vagy még rosszabb. Meg lehet nézni mondjuk Örményországot, ha látni akarjuk a még rosszabbat. Nincs már messze. Jól teszitek, hogy kint maradtok. Ha tudsz valami jó melót odakint, feltétlenül szólj.;) :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása