oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 17. 07:24,  Nincstelenül, de panasz nélkül 361 komment

2013. március 17. 07:24 Határátkelő

Nincstelenül, de panasz nélkül

Adott egy ország, ahol a napi átlagkereset 1 dollár, nagy a szegénység, az emberek még sem panaszkodnak, ahol inkább lemondanak a kajáról is, de befizetik a tandíjat a gyermekük boldogulása érdekében. Szóval ma irány Kenya, ahonnan Tyimpike és Andris küldött beszámolót.

ember autóban.jpg

„Előző bejegyzésünk óta eltelt 5 hónap, tehát már több mint fél éve élünk itt, Kenyában. A legjobb hír számunkra, hogy szinte nem változott semmi, ugyanúgy szeretünk itt lenni, ugyanolyan jól érezzük magunkat, mint érkezésünkkor. Életünk legjobb döntésének tartjuk, hogy belevágtunk a nagy kalandba. Most már teljesen elmúlt a kezdeti „hurrá nyaralunk" érzés, átvette a helyét a színes hétköznapok.

Miért is szeretjük ennyire a jelenlegi életünket?

Első helyre természetesen a gyönyörű környezetünket tenném - beleértve az óceánt. Ez már megadja azt az alaphangulatot nekünk, amitől ha esetleg találkozunk esetleg egy kisebb-nagyobb problémával, akkor sem idegeskednünk, esetleg szomorkodunk.

Persze itt is vannak rosszabb napok, de ezek hamar elmúlnak, össze sem lehet ezeket hasonlítani az otthoni több hetes téli depresszióval. Nagyon nagy a szerencsénk, hogy leginkább jó és kedves emberek vesznek bennünket körül itt a szigeten. Ha éppen beugrik egy-egy kellemetlenebb nap, egyből jönnek és megkérdezik mi a gond, miben tudnának esetleg segíteni, hogy visszatérjen az eredeti, jó hangulatunk.

naplemente ők.jpg

Itt érdemes lenne megállni egy pillanatra! Elgondolkodtató, hogy olyan emberek próbálnak bennünket jobb kedvre deríteni, akik negyed annyira sem szerencsések, mint mi. Biztosak vagyunk abban, hogy ha olyan lehetőségeink lennének, mint egy átlagos kenyai embernek, simán végigbőghetnénk napokat magunkat sajnálva.

Persze mondhatjuk, hogy ez nekik normális, hiszen ebben nőttek fel, ezt szokták meg, de ez sajnos nem fedi a valóságot. A kenyai emberek ugyanúgy emberből vannak, mint mi. Nekik is meg vannak a kis álmaik, terveik, csupán annyi a különbség, hogy számukra elérhetetlenebbek, mint számunkra.

Mindezek ellenére tapasztalataink alapján bátran kijelenthetjük, hogy az itt élő emberek boldogabbnak látszanak, mint egy átlagos magyar honfitársunk. Mi még sosem hallottunk a környezetünkben helyi embert panaszkodni a saját sorsáról. Na, ezt vajon hogyan csinálják?

Napi 1 dollár az átlagfizetés

Szóval, nagyon jól érezzük magunkat, de természetesen nem tudja elkerülni a figyelmünket a körülöttünk lévő nagy szegénység. Nem kell messze mennünk, hogy találkozzunk ezzel. A legközelebbi falu pár száz méterre található, így nap mint nap találkozhatunk a nincstelenséggel, szegény sorsú emberekkel.

Itt Kenyában az átlagfizetés napi 1 dollár, ami valljuk be, hogy nem sok mindenre elég itt sem. Kicsit jobb a fizetése annak, aki nálunk dolgozik. Cégünknél az alkalmazottaknak 8-12 ezer Shilling a keresetük, ez kb. 20-30 ezer forintnak felel meg. A borravalókkal együtt azért egy-egy jobb hónapban hazaviszik a dolgozóink a 40-50 ezer forintot, ami köztudottan a magyarországi közmunkás fizetése, de Kenyában nagyon jó pénznek számít.

festmény.jpg

Itt nem létezik az a fogalom, hogy nyugdíj az átlagember részére, csak az állami alkalmazottak kaphatnak ilyen kiváltságokat - az egyszerű családokban az idősebb szülőket a gyermekeik tartják el. Ezért általánosan elmondható, hogy a dolgozók szinte az összes fizetésüket hazaadják, így tud ételhez jutni a család, illetve így tudnak tovább tanulni a testvérek. Természetesen ugyanez igaz a munkanélküli családtagokra is, a hazaküldött pénzből nekik is jut némi apanázs.

Az iskola mindenek felett

Nagyon érdekes dolog, hogy a családok inkább lemondanak a kajáról is, de befizetik a tandíjat a gyermekük boldogulása érdekében, mivel tudják, hogy nagyon fontos az oktatás, bíznak abban, hogy gyermekeik sikeresebbek lesznek az életben a magasabb szintű iskola elvégzése után.

Ezekhez a körülményekhez viszonyulva viszont az állam nem is sarcolja meg annyira meg az embereket. Itt több sávos adózás van, egy átlagfizetésnek megközelítőleg az 5%-a megy az állam kasszájába. Az egészségügyi ellátásra sem vesznek el a fizetésből, ezért természetesen az sem ingyenes. Minden vizsgálatért, gyógyszerért fizetni kell, de ennek összege is alkalmazkodik a helyi fizetésekhez.

Amennyiben valaki kórházba kerül, ismét felszínre kerül a családi összetartás. A közkórházakban nincs mindenhol ellátás, van olyan kórház, ahol csupán egy ágyat kapnak a betegek, orvosi felügyelettel - a többi a család dolga. A rokonok viszik minden nap az ételt, ők gondoskodnak a rászorult teljes ellátásáról.

oroszlánok.jpg

Nem olcsó hely

Nagyon nagy tévhit, hogy Kenya olcsó helynek számít. Sokan érkeznek hozzánk vendégek, akik kicsit csalódottak az itteni árak miatt. Alapvetően a helyben előállított élelmiszerek a helyi vásárlóerőnek elérhetőek, de az importcikkek követik a magyarországi árakat.

Igaz, az üzemanyag nagyon olcsó, (280-300 forint/liter) de az autózás szinte megfizethetetlen egy átlagos kenyai számára. Alapvetően a külföldről behozott autókra 100% vámot kell fizetni, ellenben köztudottan Kenya nem az autógyártásáról híres.

Az autók és autóalkatrészek árai meghaladják a háromszoros szorzót az európai árakhoz képest. Természetesen ennek az a hatása, hogy rengeteg szakadt, életveszélyes állapotban lévő autóval találkozhatunk az utakon.

Mindezek ellenére még mindig sokkal több autó van itt, mint amennyit elbírnának az utak és ennek folyományaként a nagyobb városokban minden nap hatalmas dugókkal találkozhatunk. Ilyen esetekben általánosan elmondható, hogy a kenyai KRESZ-t teljesen figyelmen kívül hagyva, az ügyesebb, erőszakosabb sofőr tud valamicskével gyorsabban haladni az araszolgató járművek között.

A kiszámíthatatlan vonatközlekedés

Nagyobb városok között van állandó repülőjárat, de ezt sem sokan tudják megfizetni. Egyetlen egy vonatjárat van Kenyában, ez Nairobi és Mombasa között közlekedik nap mint nap. Mivel megépítése óta nem sokat költöttek a karbantartásra, így az 500 kilométeres utat 10-12 óra alatt zötykölődi végig. Persze az érkezése teljesen kiszámíthatatlan.

Egyszer vendégeket vártunk, akik ezzel a vonattal érkeztek Nairobiból. Fel is hívtuk a mombasai vasút állomást, hogy mikorra menjünk értük az állomásra. Bugyuta kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy egészen pontosan reggel 8 és 14 óra között várható a szerelvény érkezése. Ennek ellenére a vonatozás egyéjszakás kalandnak nem rossz, sőt, kifejezetten élvezetes is lehet. Az utasok visszarepülve az időben szelhetik át Kenyát egy több mint 100 éve készült szerelvényen utazva.

komp sor.jpg

A tuk-tuk és a matatu

Itt nem jellemző a menetrendszerinti tömegközlekedés a közutakon. Az utasok szállításáról úgynevezett tuk-tuk-ok és matatuk gondoskodnak. Gondolom, senkinek sem kell bemutatni a Távol-Keleten használatos tuk-tukokat, a matatu pedig egy egyszerű 9 személyes kisbusz, különböző giccses alkalmatosságokkal feldíszítve.

Ezekben persze köszönő viszonyban sincs az ülések és a buszban ülők száma. Nem ritka, hogy egy-egy ilyen kisbuszban 15-20 fő is utazik. A busz befogadó képessége sem okozhat különösebb problémát. Gyakori, hogy 3-4 fő az ajtóban kapaszkodva lóg a buszon, miközben az 60-80-nal száguld. A kiépített matatu megálló ismeretlen fogalom a helyiek körében. Egyszerűen megállnak az út szélén és előbb-utóbb jön is a matatu, amit már messziről meg lehet ismerni, mivel hangos dudaszóval jelzi a közeledését.

Mit esznek?

Az itteni emberek alapvető étele az ugali. Ez igazából kukoricadara, amit megfőznek jó keményre, mindenféle ízesítés nélkül. Ehhez szoktak különböző mártásokat csinálni, amiben megforgatják az ugalit. Esetenként babot is főznek mellé.

Ezt a kaját két dolog miatt eszik. Egyrészt mert szeretik, másrészt pedig tele van szénhidráttal és teljesen megtölti a hasukat, így sokáig nem lesznek éhesek. Hihetetlen, hogy több héten keresztül is kénytelenek ezt enni, mivel más élelmiszerre egyszerűen nincs pénzük. A tenger mellett élő emberek valamivel szerencsésebbek, mert nekik sűrűbben kerülhet protein az asztalunkra hal illetve polip formájában.

ház.jpg

Szigorúan a dohányzás ellen

Bár egy doboz Marlboro cigaretta ára nem több mint 400 forint, kenyai emberek alapvetően nem dohányoznak. Egyrészt, mert a keresetükből nem nagyon futja rá, másrészt pedig mert a dohányzás közterületen tiltott tevékenység, amit igen szigorú pénzbírsággal büntetnek.

Egyes mendemondák szerint ez abból fakad, hogy volt egy miniszter Kenyában, aki a dohányzástól tüdőrákot kapott. Mivel nem szerette volna, hogy más is így járjon, ezért egyszerűen megtiltotta a füstölést. A saját autódban, otthonodban, egyes szórakozó helyeken, néhány hotelszobában cigizhetsz, de máshol nem.

A mombasai reptéren sem lehet dohányozni, csak az arra kijelölt üvegkalitkában. Ez nagyon kellemes, mert míg a szabadlevegőn, árnyékban 40 fok van, addig a napsütötte üvegkalitkában nem ritka az 50 fok körüli hőmérséklet sem. Optimistán gondolkodva persze örülhetnénk ennek, hiszen „tuinvan", hogy egy szaunában dohányozhatsz.

panoráma_1.jpg

Vegyes érzelmekkel

Végezetül egy kicsit visszakanyarodva ránk és közvetlen környezetünkre. Mióta itt vagyunk, hatalmas változásokon ment keresztül a bázis, ahol élünk. Egyre több olyan fejlesztést sikerült megvalósítanunk, amelyek elősegítik vendégeink kényelmét, ezzel emelve a hely színvonalát.

Ez persze nekünk is nagyon jó, mivel egyre több vendég érkezik hozzánk, arról nem is beszélve, hogy valamelyest mi is komfortosabban éljük mindennapjainkat. Sajnos nyáron itt 2-3 hónapig gyakran esik az eső, ezért be fogjuk zárni a bázist. Így erre az időszakra mi is hazautazunk, otthon fogjuk kicsit népszerűsíteni a helyet.

Érzelmeink nagyon vegyesek. Nagyon várjuk már a pillanatot, hogy találkozzunk a családdal, barátokkal. Ellenben biztos nagyon fog hiányozni Kenya. Most akkor hol leszünk otthon?"

medencébe ugranak végére.jpg

Tyimpike és Andris blogját itt olvashatjátok. Aki pedig élőben szeretne kérdezni tőlük, az készüljön, mert március 27-én este 2100 órától lesznek a Fogadó a Határon vendégei a Facebookon.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kenya

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr25138956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 07:32:59

hat nem erzek ellenallhatatlan vagyat, hogy Kenyaba koltozzek holnap
de holnaputan sem

NIKI LAURA 2013.03.17. 07:40:34

A beírás olvasása közben végig az volt az érzésem,hogy blogger küzd az érzéseiv el,és mar nagyon menne haza!

Sent from my Apple Ipad.

2013.03.17. 07:54:53

Sziasztok!

Kedves Niki! Nem küzdünk az érzelmeinkkel. Nagyon jól érezzük magunkat itt. Sajnálom, hogy ez jött le. Üdv, András

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.03.17. 08:15:11

Üdv Thaiföldről, ahol talán nincs akkora szegénység, mint nálatok, de nem veti fel őket a pénz, mégis nagyon vidámak az emberek! :-)

2013.03.17. 08:15:47

Hogy csinálják? :-)

Zsuzsanna Orbán 2013.03.17. 08:16:27

Kedves Tyimpike és Andris!
Ne sajnáld, hogy mi jött le, csak azok fogják megérteni, amit írsz, akik már jártak ott.
Én, aki már voltam Kenyában is, meg Tanzániában is, élvezettel olvasom írásaitokat és nézegetem a képeket, (rettentően irigykedek, és ha fellendül az üzlet, boldogan lennék mosogató nálatok).
Való igaz, ha beszámolókat írnék, valahogy másokról vagy máshogyan írnék, mint ti, mert Európából nehéz azt elképzelni, hogy mindenki mosolyog, pedig nincs bankbetéte, kocsija, nyaralója, stb. Ők tudnak örülni egymásnak, apró dolgoknak, sok barátom van ott, naponta chatelünk és jól látom, mennyivel más dolgok foglalkoztatják őket. Csak ha a legutóbbi dologra, a választásra gondolok, ahogy büszkék a fiatal demokráciájukra és panasz nélkül álltak órákat sorba, hogy az urnához jussanak.Remélem, a Jóisten megengedi, hogy hamarosan én is ott élhessek.

Zsuzsanna Orbán 2013.03.17. 08:18:19

@DumbeR: Egészen más van a szívükben!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.17. 08:19:10

Az első írást és ezt is nagy élvezettel olvastam.
Már nagyon régen tervezem, hogy ellátogatok kedvenc könyvem színhelyére.
:)

2013.03.17. 08:24:50

@Zsuzsanna Orbán: Köszi a biztató szavakat. Mi tényleg nagyon szeretünk itt élni. Ha jönnél, látogass meg minket is!

kutya vacsorája 2013.03.17. 08:29:31

nem nagyon tetszett.
1. nyilvánvaló promó egy turisztikai vállalkozásnak
2. nem ínyemre való a megfogalmazás, sok helyen nyegle, lekezelő, még akkor is, ha a szerző esetleg nem annak szánta. pl. "a helyiek is emberből vannak", gratula, meg hogy mindenkinek nyilván alap, mi a tuk-tuk. mer igen.
3. "magyarok a világ érdekes helyein" rovat felejthető írása kevés konkrétummal.

személyes megjegyzés: én nyaralni sem szívesen mennék (nem megyek) olyan helyre, ahol ekkora az életminőségbeli különbség a vendég (utazó) és a helyiek között. nem viszolyogtat a nyomor, van belőle magyarországon is doszt sajnos, de nem is szórakoztat. nem dugom homokba a fejem, tudom, ilyen a világ, mégis lelkiismeret-furdalást okoz, hogy én itt gyönyörködöm, szórakozom, lazulok, míg elközben ... stb.stb. (és az ellenkezője is igaz: cseppet sem vonzanak pl. az arab olajmonarchiák hatcsillagos puccparádéi, ha megengedhetném magamnak sem érdekelne, ez van.)
ezzel együtt poszteréknek kívánok sok sikert a vállalkozásukhoz, tényleg.

Zsuzsanna Orbán 2013.03.17. 08:31:57

@DumbeR: :-) Köszönöm és ti is engem.

2013.03.17. 08:36:58

@kutya vacsorája: 1, Igyekeztünk pedig úgy megírni, hogy ne legyen promó anyag. Szerintem sikert is, sajnálom, hogy ez jött le neked. Persze kihagyhattuk volna végét, hogy milyen szépen fejlődünk, de ez is az életünk része és nagy örömet okoz nekünk.
2: "A helyiek is emberből vannak" részt annak szántuk, hogy sokan úgy gondolják, hogy az itteni emberek teljesen mások. Elnézést a rossz fogalmazásért. Tényleg nem akartunk nyegle és lekezelő cikket írni.

Megértjük, hogy nem jönnél, mindenkit ás és más ország érdekel.
Köszi a jókívánságot is! Neked is minden jót kívánunk! Tényleg! :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 08:37:30

A nyelvi helyzetről is írhattatok volna egy picit.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.03.17. 08:39:30

Milyen jóindulatú vagy, kutya. Vagy legyen márketing, és akkor az, ami vagy ne legyen bújtatott, mert az marhára unszimpátiát kelt. De ne akadjunk fenn ezen. Azért is nem jó még a nagy kontraszt, mert félelemérzetet kelt, bármi is van mondva az adott régió közbiztonságáról. Ja, a nyomor nem szórakoztató, de ezt egy nőnek hiába mondod, a romantikus oldalát látja és fogja is látni csak.

Zsuzsanna Orbán 2013.03.17. 08:46:39

@kutya vacsorája:
egyes pontodhoz: miért lenne baj a promo egy turisztikai vállalkozáshoz? ez az ottaniaknak munkát ad! másrészt ellentmondás érzek, ha nyegle és konkrétumok nélküli, akkor hogyan promo. talán mégsem annyira amatőrök?
kettes pontodhoz: erre írtam, hogy én talán mást és másképpen írnék, mert ha nem volt ott valaki még soha, mást ért ki belőle,
egyikük sem nyegle, csak talán ügyetlenek a megfogalmazások
hármas pontodhoz: Andrisék úgy írnak, hogy ott vannak és sok minden nyilvánvaló, még gyakorolni kell, hogy azok szemével írjanak, akik nem tudják, miről is van szó,
Mindemellett köszönöm a felvetéseidet, Zsuzsanna

Zsuzsanna Orbán 2013.03.17. 08:50:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
én mindenkivel (gyerekekkel is!)tudtam angolul beszélni, nem találkoztam problémával.
Tanulom ugyan a szuahelit, de nagyon gyenge vagyok benne :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 08:54:10

@Zsuzsanna Orbán:

Igen, mert alapvetően - ha jól tudom - az összes állami iskolában angol a tanítás nyelve a felső tagozattól kezdve, Ugye így van?

Kérdésem: a szuahélit mennyire propagálja a kormány? S ténylegesen milyen arányban beszélik?

Zsuzsanna Orbán 2013.03.17. 09:02:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Mindig arról írok, amit én tapasztaltam!!
Először a kérdésedre válaszolva, mindkét nyelvet egyformán beszélik, (mivel mindkét nyelv hivatalos!)ez az én tapasztalatom, (rendszeresen chatelek!) váltogatjuk a nyelvet, kisiskolásokkal is beszéltem angolul,
vannak barátaim, akik 3-4 nyelvet beszélnek, törzsi nyelv, szuaheli, angol, utána vagy német, vagy francia.
A nyolcvanas években voltak itt mozambiki barátaim, három nyelvet mindegyik tudott. Pontosan tudják, a nyelv a legfőbb kiút.

dondiridongo · http://karmageddon.blog.hu 2013.03.17. 09:03:28

Dumber! Ha nem vetett ki magabol egy fejlodo orszag ennyi ido utan, akkor ugyanaz tortenik veletek is, mint velem es jopar ismerosommel, baratommal. Hazamesz Magyarorszagra es mar nem lesz ugyanolyan soha... Akarsz majd visszamenni, nyelni a port, majszolni a banant es nezni a naplementet a tengerparton. A monszun alatt en is otthon leszek egy darabig, fussunk ossze!

2013.03.17. 09:05:04

Az angolt már az általános iskolában el kezdik tanítani nekik. Tényleg így van. A legtöbb kenyai beszél angolul. :-)

2013.03.17. 09:09:59

@dondiridongo: Nagyon jó ötlet! Fussunk csak szépen össze. :-)

ZOH 2013.03.17. 09:22:50

Az egész HÁ egyik legnagyobb sztorija, ezerből kilencszáz álmodik róla és a kilencszázból egy, aki meg is valósítja... Továbbra is respect!

Sanyi9 2013.03.17. 09:33:28

Nekem tetszett az iras. Sok sikert a tovabbiakban is!

spangola 2013.03.17. 09:56:52

Ma Kenya van?:)

2 napja Kenyára gondolok Az afrikai szeretők kapcsán, ma éjjel 2-ig azt néztem, mert megnéztem újra.

tanato 2013.03.17. 10:21:32

Kenyában mi a hivatalos nyelv?Kikuju,szuahéli,maszály?Melyiket beszélik a legtöbben.?

2013.03.17. 10:21:36

Jo az iras. Kenya, Tanzania, Zanzibar, szuper helyek. Legszebb emlekeim a Ngorongororol vannak. Ti hol vagytok pontosan?
Nagyon szerencsesek vagytok, hogy kovetitek az almaitokat. Sok sikert!

spangola 2013.03.17. 10:22:16

Szóval a poszt nagyon tetszett, és mintha megszűnt volna a jacuzzival az a probléma, hogy 3 l vízzel kell lefürdeni. Erre nagyon emlékszem az előző posztból.
A képek is tetszenek. Főleg a naplemente a borral a jacuzziban és a maszáj nők.

Sok sikert, induljon be még jobban a vállalkozás!
Amúgy meg ha egy kicsit propagálná is a helyet mi lenne azzal a baj?

Hagyma kérdezte, hogy milyen nyelven beszélt Az afrikai szeretőkben a svájci nő és a maszáj harcos. Mondtam, hogy elsőre magyar szinkronnal láttam, de gondolom angolul.

Tegnap megnéztem az eredeti filmet, és a nő a németet az angollal váltogatta, még mondaton belül is.
A maszáj angolul beszélt, de amikor a nő németül beszélt hozzá, akkor azt is értette, hogy mit mond.
Ezek szerint még a németet is értik, olyasmi lehet, mint Dél-Amerikában.

nebulo a tanítvány 2013.03.17. 10:24:15

Nekem tetszik a cikk.

Az lenne a kérdésem a posztolóhoz, hogy ott is úgy gondolkodnak mint Zanzibáron(Tanzánia), mármint Hakuna Matata és lesz ami lesz alapon? Nekem ott az volt a tapasztalatom, hogy a nagy szegénység ellenére vidámak az emberek mindig mosolyognak, de nem szivesen tesznek magukért. Ahol voltam rengeteg üdülőtelep volt de a 100kmről jártak be egyesek dolgozni, mert a helyiek közül jó páran egyszerűen nem akartak dolgozni.

Maszájokkal találkoztatok már?

tanato 2013.03.17. 10:24:39

@spangola: Volt egy hasonló film régebben,az el AFrikától,igaz ott fehér ember volt a hősnő szeretője,de a történet Kenyában játszódott,nagyon szép tájakon.
www.youtube.com/watch?v=aMwWnLxIi-s
Ezek az egyik kezdő képsorok,a hősnő megérkezése a célállomásra .

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 10:26:11

@DumbeR:

Nem, nem tanítják nekik az angolt. Angol a tannyelv, legalábbis felső tagozattól. Volt 20 éve egy kenyai haverom, ő azt mondta, hogy csak alsó tagozatban nem angol a tannyelv.

Mintha Mo-n csak az első 4 osztályban lenne magyarul a tanítás. aztán 5. osztálytól angolul lenne tanítva minden tárgy, s a magyar nyelv csak egy tantárgy lenne.

Azaz a helyi nyelvek vissza vannak szorítva a családba, az iskolában nem helyi nyelven tanítanak.

Kivétel a szuahéli, mely az egyetlen nyelv Fekete-Afrikában, mely be tudott kerülni a kultúrnyelvek közé. A szuahélit egész Kelet-Afrikában beszélik nagyon sokan. Gyakorlatilag az egyetlen afrikai nyelv, melyet megtanulva nagyon sok emberrel lehet kommunikálni.

tanato 2013.03.17. 10:27:56

@tanato: Persze ez a film nem napjainkban hanem az első világháború idejében játszódik. Robert Redford a férfi főszereplő ha jól emlékezem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 10:30:26

@tanato:

Szuahéli és angol, de ha megnézed a neten a hivatalos kenyai honlapokat, jóval több az angol nyelvű, mint a szuahéli nyelvű.

spangola 2013.03.17. 10:32:57

@tanato:

Ismerem, magyar címe: Távol Afrikától.

Az egyik kedvenc színésznőm egyébként épp Meryl Steep és a fiatalon gyönyörű Robert Redford sem kismiska, aki sajnos ebben a filmben már nem olyan vonzó.

A te korosztályod nagy filmje volt a The Way We Were, magyarul Ilyenek voltunk, tudod: Katie és Hubble.

Az az egyik kedvenc filmem, hónapokig szerelmes is voltam Robert Redfordba, miután láttam a filmet.

tanato 2013.03.17. 10:33:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Köszi az infót,a kikujuk ha jól emlékezem ők indították az angolok ellen a a harcot a függetlenségért.Azt hiszem az első híres elnökük is kikuju törzsbéli volt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 10:35:40

@tanato:

Ezt nem tudom, nem ismerem a kenyai történelmet. De ez en.wikipedia.org/wiki/Jomo_Kenyatta alapján igazad van.

tanato 2013.03.17. 10:36:29

@spangola: Hát igen az én időmben még voltak nagy filmek,megteltek a mozik,ma meg már mozi sincs csak a nagyáruházakban.

tanato 2013.03.17. 10:38:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nagyon kegyetlen partizánháború volt mindkét,angol -kikuju részről sok civil áldozattal.,hasonlóan az algíri csatához. francia arab viszonylatban.

TilosazA (UK) 2013.03.17. 10:40:52

Szuper poszt, köszi. Én egy kongói kisfiúval váltottam már egy levelet, akinek a tanulmányait támogatom. Most legalább van róla képem, hogy kb. hogy élhetnek, gondolom nincs olyan sok különbség az átlagember életében.

Zsuzsanna Orbán 2013.03.17. 10:44:32

@tanato: a függetlenségi harcot a mao mao mozgalom kezdte, első miniszterelnökük Jomo Kenyatta volt, (könyve a Facing Mount Kenya) aki valóban kikuju, a most nyert UhuruKenyatta, az ő fia.

magyarlanykairoban 2013.03.17. 10:59:48

nagyon erdekes, en szeretem az ilyen kalandos helyeket - maskepp nem is elnek Kairoban- es nagyon szivesen ellatogatnek hozzatok Kenyaba, egyik nagy vagyam. Nekem egyaltalan nem ugy jott le a posztbol, hogy az iroja kuzdene az erzelmeivel,sot. pont hogy szeret ott lenni: a problemakat probalja athidalni es a pozitivumokra koncentralni. Nem semmi, hogy belevagatok egy Kenyaba. Amugy ott beszelnek angolul? Tudtok mar valamit az o nyelvukon vagy az felejtos, olyan furcsa es nehez
?

NIKI LAURA 2013.03.17. 11:00:17

@TilosazA: Én meg folyamatosan kapom a leveleket,szerencsétlen afrikai táborokban sínylődő emberektől,akik segítséget kérnek.

Tegnap is utaltam át -WU.val-mai is utalok,és holnap is fogok.

Csak csodálkozom,hogy a táborban ilyen jó a net.
De segítek,hisz emberek vagyunk!

2013.03.17. 11:08:46

@magyarlanykairoban: Szia! Gyere, látogass meg minket bátran! :-)
Tudunk már pár szót, teljesen boldogok a helyiek, ha szólunk hozzájuk. Szerintünk sem küzdünk az érzelmekkel. Nagyon szeretünk itt lenni. Egyetlen érzelmi válság, hogy lassan haz kell mennünk. De biztosan jó lesz. :-)

spangola 2013.03.17. 11:09:27

@tanato:

Amelyik film még nagyon tetszett a te idődből (én akkor még kislány voltam), az A szerető Jane March és Tony Leung Ka Fai főszereplésével, a fiatal, 18 éves színésznőbe állítólag akkor mindenki beleszeretett.
Jean-Jacques Annaud rendezésében készült.

Egy gazdag kínai és egy francia, 16 éves lány szerelméről szól.
Indokína hangulatát annyira jól visszaadja a film, ahogy bemutatja a kapcsolatukat, szinte ott érezzük magunkat Saigonban, magával ragadott teljesen. Annyira jól van fényképezve ez a film.

A szeretkezéses jeleneteik még ma is kivételesen gyönyörűek és szépek, nem is tudom elképzelni, hogy akkoriban ez tényleg mekkora tabudöngetés lehetett.

Gyönyörű a film, illata van, íze van, felejthetetlen.

tanato 2013.03.17. 11:10:41

@DumbeR: Ahol ti laktok ott melyik nemzetiség él a sok közül?Inkább kikuju vagy inkább szuahéli,esetleg valamelyik más?

spangola 2013.03.17. 11:12:03

@NIKI LAURA:

"Tegnap is utaltam át -WU.val-mai is utalok,és holnap is fogok.
De segítek,hisz emberek vagyunk!"

Ú, majdnem félrenyeltem, óvatosan az ilyen beírásokkal.
Tudod mikor utalgatsz te az alföldi tanyádról szegény kongói gyerekeknek pénzt?

Amikor én CICARUHÁBAN SÉTÁLOK A NAGYKÖRÚTON!

tanato 2013.03.17. 11:20:22

@spangola: Igen láttam,általában az egzotikus helyeken játszódó filmeket megnézem,főleg a gyarmati időszakot ábrázoló főleg angol,de időnként francia filmeket .Nemrégen volt pl. a Színes fátyol című a 30-as évek Kínájában játszódó történet nagyon szép tájakon a kor gyarmati hangulatát nagyon visszaadja.Ráadásul ott egy ott dolgozó angol orvos szerelmi története van feldolgozva/Angliából vitt magával egy feleséget aki persze nem csinál semmit a kor gyarmati tisztségviselő feleségeinek életmódja szerint,unatkozik,megcsalja a férjét,az rájön és mérgében elviszi magával egy veszélyes belső kínai terültre ahol járvány tombol.Itt azután kibékülnek gyerek is lesz,igaz az még a félrelépéses viszonyából a nőnek,de a főhős elfogadja magáénak.Végül tragédia történik nem lesz teljesen happy end,de ennek ellenére nagyon jó és szép film.

2013.03.17. 11:21:20

@tanato: A mellettünk lévő faluban kifondu törzs él.

tanato 2013.03.17. 11:21:37

@NIKI LAURA: Lehet hogy oda utalod,de hogy egy pesti magánszemély számláján landol a pénzed az biztos.

NIKI LAURA 2013.03.17. 11:27:15

@spangola: megjött a sex-istennő,hogy telt az éjszaka?
Afrikába ne menj,mert 40 kg alatt nincs értéke a bájnak,még a cica dress-ben sem..

NIKI LAURA 2013.03.17. 11:33:48

@tanato: fenét,csak hülyéskedtem.
Tegnap volt a "Tvrtko"műsora,először nevettem a bácsin,aztán rájöttem hogy komoly a dolog.Vagy 20 esetben utalt Burkina Fassoba,valami bánya tulajdonjoga szállt rá.

Na meg szerepelt a fekete diplomácia fenegyereke,Suha Gyurka.
A kamu diplomaták,honorary consulok szülőhelyei fekete afrika,de mind magyar vállalkozók a diplomaták.
Többnyire így próbálják elérni a DIPLOMÁCIAI mentességet...gyorshajtás,tilosba beállás,korábban volt "HC"piros rendszám(bróker Attila óta megszüntetve),és egyébb kiváltságok,privilégiumok.

TilosazA (UK) 2013.03.17. 11:38:12

@NIKI LAURA: Sajnálom, hogy ilyenek vannak, mint azok a csalók, és hogy ilyenek mint Te.
Erről tudom, hogy nem csalás.
Nem tudom, miért látom még a bejegyzéseidet, tegnap már szűrésre tettelek, újra megteszem.

NIKI LAURA 2013.03.17. 11:42:47

@TilosazA: ügyetlen voltál,mint mindig..:)

NIKI LAURA 2013.03.17. 11:49:13

Én átérzem,és megértem a segíteni akarást!
De ne tessenek már naivnak lenni!

Ha személyesen vinném ki,vagy a szeretet szolgálaton keresztül..akkor van remény,hogy a rászoruló kapja...de-sajnos-az ilyen pénz átutalások szinte kivétel nélkül NEM a rászorultak életkörülményeit javítja!!!

Ezt valahogy a tudat alatt sejtjük,csak ez olyan jó a léleknek,hogy segítünk!

spangola 2013.03.17. 11:52:38

@NIKI LAURA:

És ki van itt 40 kg alatt? 47 kg vagyok, bocs, írtam Muscarinak.

Hogy hogy telt az éjszaka? Írtam, hogy Az afrikai szeretőket néztem hajnalig, 4 óra főzés után, míg te azokról az időkről ábrándoztál, amíg még ment a szex, ha egyáltalán volt ilyen időszak.

Persze, savanyú a szőlő, gondolom.

spangola 2013.03.17. 11:59:46

@tanato:

Na, utánanézek ennek a filmnek.

Az alvó szótárt láttad? Magyarul a nyelvtanárnő címen futott, itt a tartalma:
www.tvmagazin.hu/index.php?0101800120622_a_nyelvtanarno

2013.03.17. 12:00:19

@NIKI LAURA: ha segiteni akarsz, azt megteheted charity-n keresztul is. Kanadaban es UK-ban is hatalmas hagyomanya van ennek. Kivalasztasz egy olyat, amelyik mar tett le az asztalra, pl ivoviz vagy iskolaepites. En sem adok ugy penzt, ami maganszemelynek megy es foleg nem W.U-s utalassal.

spangola 2013.03.17. 12:02:39

@NIKI LAURA:

"Én átérzem,és megértem a segíteni akarást!
De ne tessenek már naivnak lenni!"

Pontosan, nem vagyunk naivak, ezért tudjuk, hogy az első mondatod csak irónia volt, semmi más.

2013.03.17. 12:03:21

@NIKI LAURA: lehet, hogy en vagyok itt az egyetlen, de engem kifejezetten szorakoztatnak a bejegyzeseid. Abba ne hagyd :))

Ha kiderulne, hogy ferfi vagy es spagnolanak igaza van, az hatalmas csalodas lenne!

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.17. 12:06:05

ha valaki nem egy reklámújságot akar olvasni, hanem az igazi Afrikát akarja megismerni, akkor olvassa el ezt:

vandorboy.com/africa-summary/

és az író eléggé világlátott:
vandorboy.com/hello-vilag/

NIKI LAURA 2013.03.17. 12:35:43

@spangola: A kisasszonynak valóban szüksége volna egy férfiegyedre,aki elfenekelné egy kancsikával!(kivánság szerint "visits kicsim" utasítással..)
Ha vannak titkos vágyaid,még nem késő apát elhagyni,és új életet kezdeni a világ másik felén!Én,ezt tenném...a helyedben!

mommmmo 2013.03.17. 12:43:16

@DumbeR: Nagyon tetszett a cikk, es latszik, hogy jol erzitek magatokat.
Niki nyilvan azert latja maskepp,mert az, hogy ti jol erzitek magatokat es a helyiekkel jo es kolcsonos tiszteleten alapul a kapcsolatotok, nem fer be a rasszista sztereotipiakra epulo vilagkepebe.

Ezt ugy hivjak, kognitiv disszonancia, rasszistaknak mindig jelen van.

Mondjuk azert a kenyaiaknak megiscsak mas, ha szegenyek is, ok fejlodnek, szoval nyilvan mas a kozerzet. En megertem a magyarokat akiket fusztral a helyzet (azokat, akik sirnak es pofakat vagnak emiatt, nem)

spangola 2013.03.17. 12:43:44

@NIKI LAURA:

Honnan veszed, hogy ez a titkos kívánságom? És ha ez, honnan veszed, hogy nem tudom kiélni?
Ehhez kellene a világ másik felére mennem?

Amúgy fogalmam nincs, mit a kancsika.

Fura, hogy neked egy szexi fehérneműről egyből a szado-mazo jut eszedbe.

tanato 2013.03.17. 12:48:03

@spangola: Ráklikkeltem a linkedre:Hát persze hogy láttam,nemrégen volt a magyar TV-ben.Általában elolvasom a műsorújságot és ha egy kosztümös,főleg egy egzotikus helyen játszódó a gyarmati időkről szóló fimet látok,vagy megnézem,vagy felveszem későbbi megnézés céljából.

morsels (törölt) 2013.03.17. 12:52:33

@DumbeR: Nem semmi kalandba vagtatok bele, nem hiszem, hogy sokan csinalnak utanatok :-)
Gratulalok a sikeretekhez, kivanom hogy csak jobb legyen ezek utan.

NIKI LAURA 2013.03.17. 12:53:23

@mommmmo: nem értelek,én örülök,ha nekik jó.
Milyen rasszizmus,szó sem volt ilyenről!!

Engem is le"zsidóztak"rengetegszer,pedig a vallást nem gyakorlom,de az egyik szülő miatt ez van.
So by the way,az előző RSA cikkhez:hogy a piac mennyire érzékeny.
Ha egy fehérek lakta városrészbe csak egy fekete beköltözött,a lakások értéke lement.Először a felére,majd a negyedére..aztán eladhatatlan lett.
Ez ugyanígy működik az Usa-ban is,Hagyma tudja.
Biztos rasszisták a vevők!

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.03.17. 12:56:41

@tanato:
én az ilyesmi könyvekre kattantam rá mostanában, olvasok mindent, ami a gyarmatokon, Kínában, háború alatti Burmában stb játszódik.
off: megkaptam a mailedet, mivel nyaralok, nemtom, mikor lesz olyanom, hogy válaszolok. (Sulawesin vagyok, a te korosztályodnak inkább Celebesz talán. nem tudom, meddig lesz net, mikor tűnik el a civilizáció ezen formája útközben.)

2013.03.17. 12:57:15

@spangola: atneztem a bejegyzeseit. Sajnos egyetertek. No nem ir igy.

2013.03.17. 13:00:17

@NIKI LAURA: azert ez USA es Kanadara nezve eros tulzas. A mi reszunkon (New England) csak akkor ment le az ara az ingatlannak, ha jamaikaiak koltoztek vagy haitirol es nagy szamban, i.e. odahoztak a gang-eket.

mommmmo 2013.03.17. 13:01:59

@Tökfőzelék: Elegge egy rasszista iras. Mert baromira altalanosit.
Legalabb irna oda, hogy "tulnyomoreszt", vagy "leginkabb".

Es eleve a Kenya alatti reszekrol szol (na mondjuk ketlem, hogy azt igy egybe lehetne venni) es nem Kenyarol, ami mas.

Nekem volt kenyai kolleganom meg Londonban, a szamlazason, igazabol oktatokent tanitotta be az uj szamlazokat az eleg komplex munkajukra. Egy abszolut korrekt, ertelmes no volt, aztan hazament a csaladi vallalkozasukat atvenni, Kenyaba.
Meg persze biztos olyan is van boven, amirol az iro ir.
De undoritonak tartom, amikor valaki egy foldreszrol mond effele sommas idiota velemenyeket, "ez a realitas"-nak beallitva.

Ja, ha valaki mindent a kognitiv disszonancia szemuvegen lat, annak nyilvan ez a realitas jon le, barhova is menjen. Lattam mar olyat egy nemzetkozi diakkollegiumban, hogy a magyarok vertek szet a helyet, a srac tok reszegen kilogo nemiszervvel rohagalt a folyoson meg miminden, aztan otthon meseltek mindenkinek, hogy milyenek voltak a fekak meg az arabok.

mommmmo 2013.03.17. 13:03:41

@NIKI LAURA: Ketlem, hogy igy mukodne a USA-ban, de hagyma majd megmondja

spangola 2013.03.17. 13:15:45

@charlieharper:

Na, köszönöm!
Ezt mondom már mióta, hogy Niki férfi, mert nő nem ír így!!!!!
Ráadásul egy hímsoviniszta, korlátolt gondolkodású, az az igazi trágár paraszt típusú férfi, akinél a nők mind kurvák, kivéve az anyjukat.

spangola 2013.03.17. 13:17:59

@tanato:

Na, teljesen eltaláltad az ízlésem, megnéztem a Színes fátyol filmelőzetesét, az újat, a 2006-t, kirázott a hideg, imádom az ilyen filmeket, már el is indítottam, most nézem a Youtube-on.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 13:28:06

@mommmmo: regen igy volt az USA-ban es bizony meg most is el tudnak gettosodni teruletek, de azert oriasiak a valtozasok az eltelt 40 evben
namost a poszthoz
ertem en, hogy ocean, meg meleg /ugye a magyar ember maniaja kiveve tildyt meg engem/ nade ha ez otthon lenne
- napi 1 dollaros fizetes es kornyezetemben szinte mindenki szegeny
- nincs nyugdij
- minden vizsgalatert fizetni kel
- akorhazi ellatas minosege
- haromszor akkora kocsiarak
- a MAV-ot jelentosen meghalado vonatkozlekedes / ugy sacc/kb kimegy azutan majd vagy jon a vonat vagy nem valamikor
- kivul a buszon lognak az utasok
-tuk-tuk
- kukoricakasa babball a meno kaja
hat otthon kitorne a forradalaom
ertem en a romantikat, meg gondolom a posztolo csinal napi sokkal tobb dollart mint egy es es igy jobban el mint a helyiek, de hat en pl. tuti nem szeretnek ilyen orszagban elni megha van parduc-oroszlan-gorilla-makako is
ja, azt el is felejtettem,, hogy ha jon a monszun hazamegyunk
ja ugy konnyu
en nem vagyom turistakent sem kenyaba, de ez maganugy, de hogy eletvitelszeruen nem tudnek ott elni az hottzicher
mondjuk a posztolok is csak fel eve vannak kint, az lotudo, de sok sikert, ha nekik ez jon be en el nem tudnam kepzelni
nem olyan csaladban nottem fel

Qué-Béka 2013.03.17. 13:31:48

Nagyon tetszettt ! Gyerekkoromban mindig apukám könyvtárát bújtam, jó pár afrikai témájú könyve volt, köztük az Afrikai tábortüzek Szécshenyi Zisgmondtól. Imádtam ! Jóval később David Attenborough természetfilmjeire vadásztam. És szívesen beköltöznék Meryl Streep házába a Távol Afrikától című filmból :-) Igen, romantikus elképzeléseim vannak Afrikáról, épp ezért szeretném saját szemmemmel is megnézni egyszer, de a férjem egy bec@ri nyuszi. Rengeteget utazik, de semmi egzotikum, mert ott betegségeket lehet elkapni. Tudom, valós a veszély, de én nem hagynám ki az utazási lehetőséget, ha adódna. Gondolom Ti mindenféle védőoltásokkal felvértezve indultatok. Valami rémlik korábbról, meg kell keresnem. De előbb elolvasom a blogot. Még egyszer, köszönet az írásért :-)

interpreter 2013.03.17. 13:37:19

@spangola: fogalmazását,megnyilvánulásait nézve Ön sem egy úri Dáma kategória!
De hát így szép az élet,kinek mi jön be:)
ui:a kancsika egy ostor szerű szerszám,lehet lovat,és nőt is ütni vele kívánság szerint.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 14:07:29

nagyon vagyom oda...
del-afrikaban
hataroztam el a kovetkezo safarim Kenyaba lesz...

2013.03.17. 14:15:29

@hagyma: Én csak kérdeznék párat tőled, reagálva a hozzászólásodhoz.
- napi 1 dollaros fizetes es kornyezetemben szinte mindenki szegeny
Szerinted otthon hány család él havonta megközelítő összegből?
- nincs nyugdij
Biztos vagy benne, hogy néhány év múlva lesz még otthon nyugdíj?
- minden vizsgalatert fizetni kel
Otthon minden kórházi ellátás ingyenes, a hálapénzt is beleértve?
- akorhazi ellatas minosege
Hallottál mostanság az otthoni általános kórházi viszonyokról?
- haromszor akkora kocsiarak
Ha a benzin ára a fele az otthoniaknak, akkor most hosszú távon ki járt jól?
- kivul a buszon lognak az utasok
Mikor utaztál utoljára BKV-n?
-tuk-tuk
- kukoricakasa babball a meno kaja
Szerinted otthon mit esznek a szegények?
hat otthon kitorne a forradalaom
- Otthon nyugodt a nép? Nincsenek tüntetések folyamatosan?

zopilote 2013.03.17. 14:25:00

@hagyma:
" en el nem tudnam kepzelni
nem olyan csaladban nottem fel "
Mi koze annak Afrikahoz, hogy milyen csaladban nottel fel? Reszletezned?
Mert ha nem, akkor arra gondolok, hogy ugy neveltek, a meleg csak lusta
embereknek valo, ne menj feketek koze, a bab- kukorica kaja nem egesz-
seges, csak gazdag orszagban van emberi elet, az elet szeretete bun, stb:)

mzgldr 2013.03.17. 14:25:44

@hagyma: kivételesen egyetértek veled. Nahát!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 14:26:57

@DumbeR: en nem akarlak meggyozni es orulok, hogy jol erzed magad Kenyaban
de komolyan
azert arrol meg Te ne akarjal meggyozni, hogy Kenyaban jobban elnek az emberek/ azert 30 dollarnal meg ma is tobbet keresnek az emberek talan/
nem azt mondtam, hogy tuntesek lennenek, hanem, hogy kitorne a forradalom
otthon azert tuntetnek, mert modositjak az alkotmanyt, azutan elmennek a mekdonaldszba es megeszik egy kenyai havi fizeteset
igen biztos vagyok, hogy otthon es minden fejlett orszagban lesz nyugdij
a BKV-n az lett a divat hogy az utkozon utaznak?
tenyleg regen voltam otthon

felreertes ne essek, csak konyvekbol es filmekbol ismerem afrikat, biztos meg is van a romantikaja de Te pl
el is tudod kepzelni, hogy ott eled le az eletedet?

felveszed az allampolgarsagot es letelepedsz?

mer' en nem es en csak azt irtam ami az en viszonyulasom afrikahoz
en nem utalom, mint sokan amerikat, csak nem tudnam MAGAM ott elkepzelni
meg szafarira sem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 14:31:05

@zopilote: rosszul fogalmaztam, ugy akartam irni , ahogy Bendeguz mondta
"nem olyan csaladbol szarmazok en"

de ha pontosan erdekel, annyira mas az eghajlat , a kulturkor, az elet, hogy ki van zarva
ne tessek belembeszelni a rasszizmust es a feketek lenezeset
/az egyik sogorom is fekete es nagyon jo arc/
szeretem a babot is meg a kukoricat is, de megneznem en azt a magyart akinek ez a megszokott kaja
amugy megmondom oszinten en nem szeretnem ha mindenki fekete lenne korulottem, ahogy azt sem ha mindenki kinai, vagy eszkimo
mert nem olyan csaladbol szarmazom
@mzgldr: natessek

mzgldr 2013.03.17. 14:33:24

@hagyma: ugyanaz van, mint az egyik posztban pár hete. Ha van elég lóvéd, akkor ha nem valami nagyon brutális hely, mindenhol jól érzed magad. A helyi átlagbérből megélni Kenyában szintén szar dolog.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 14:37:14

@mzgldr: hat persze
ha tizszer annyi penzem van mint mindenkinek aki a kornyezetemben el, akkor kiralysag
/de en akkor se mennek:)/
most belegondoltam
10 ev mulva lesz kettonknek mittudomen 6000 dollar nyugdijja, most csak ezert nem megyunk Kenyaba
de megertem aki rajong afrikaert

2013.03.17. 14:40:04

@hagyma: Igen el tudom képzelni, hogy itt töltöm öreg napjaimat, hintaszékben pipázgatva, tengert bámulva, vissza-visszagondolva fórum bejegyzéseidre. :-)

zopilote 2013.03.17. 14:42:21

Megfigyeltem, hogy sokan a joleti orszagok lakosai kozul azert nem szeretnek fejlodo,
3. vilagbeli orszagba menni meg csak turistanak sem , mert nem szeretik latni a sze-
genyseget, de leginkabb azert, mert nem szeretnek latni azt, hogy a szegenyek is bol-
dogok. Sot, sokkal boldogabbak. Ez teljesen megzavarja az eletrol valo elkepzelesuket,
hogy nem minden a penz, a munka, hogy csak azert erdemes elni, az okozhat csak bol -
dogsagot:)
Es ott van a masik veglet is: sokan direkt azert mennek olyan helyre, hogy erosodjon
bennuk a tudat, hogy ok felsobbrenduek, gazdagabbak, okosabbak, tehat erdemes
kemenyen dolgozni, stb:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 14:43:37

@DumbeR: nemm ezt kerdeztem he'llo:)
feladnal-e maris mindent magad utan es folyamodnal kenyai allampolgarsagert?
oreg napjaidban, meg hintaszek
aztan jon a kenyai uj forradalom oszt nezhetsz ki a fejedbol

spangola 2013.03.17. 14:44:36

@interpreter:

Sosem mondtam, hogy úri dáma lennék, nem is akarok. De trágár és paraszt sem vagyok.
De köszönöm, hogy leírta, hogy milyen vagyok. Igyekszem megjegyezni még 5 mp-ig.

interpreter 2013.03.17. 14:47:13

@hagyma: vannak itt egy páran,akik mindig rasszizmust skandálnak.
Ajánlanám a helsinki bizottságot,vagy az egyenlő bánásmód hatóságot mint munkahely.

Nem védve a néha sarkosan fogalmazó Nikit,de csak autentikusabb az,aki valóban együtt élt akár a cigányokkal,akár a feketékkel,és első kézből mondja el a véleményét-tapasztalatait.

Egyébként a „cigány” mindig is helyettesíthető volt a „csalóval”, olyannyira, hogy az angol nyelvbe is igeként, („he gypped me”, „átvert engem”) került be.

.A kanadai lakosság nagy része szerint a cigányok "most azért mentek Kanadába, hogy mindenkit kifosszanak, ahogy eddig azt Európában tették; és hogy a cigányok kultúrájának fő jellemzője a koldulás és a lopás."

Most+ az a hír,hogy a felzárkoztatásra a Kanada kormánya 2e dollárt fizet azoknak a romáknak,akik elhagyják Kanada területét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 14:47:58

@zopilote: lofaszt mama
nem erzem magam biztonsagban
nem akarok gazellakat nezni
utalom a forrosagot es a monszunt
persze, rettenetesen boldogok lehetnek, csak az O szintjukhoz kepest
ma is lottem egy zebrat , lesz vacsora
munka nelkul nem lehet elni, ez ambicio kerdese is es nem csak a penze
boldogsagot meg Mary okoz meg a Keddi nap:)
ha valaki elfelejtette volna

zopilote 2013.03.17. 14:48:56

@hagyma:
Thx. Megnyugodtam. Nem vagy Te azert olyan rossz ember, amilyennek szeretned magad beallitani :) Csak atvetted az Appalachian mentalitast. Van valami ott a levegoben:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 14:49:19

@zopilote: ez a fejlodo orszag kifejezes kulon tetszik
40 eve hallom:)

zopilote 2013.03.17. 14:50:25

@hagyma: dolgozva konnyu megelni:) munka nelkul mar muveszet:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 14:51:22

@zopilote: en nem vettem at semmit
mar mondtam en egy egyszeru -bar az atlagnal intelligensebb- feher konzervativ 50 eves pasi vagyok
namost mi keresni valom lenne nekem afrikaban?
tuk-tukoljak?
vagy vadasszak oroszlanra?

2013.03.17. 14:51:41

@hagyma: Igen! Határozottan kijelenthetem, hogy letelepednék! Ha jön a nagy forradalom, akkor szépen továbbállnék. Ellenben ilyeneken nem parázom, mert szerintem teljesen felesleges. Véleményem szerint akkor kell ilyeneken gondolkodni, ha megtörtént a baj. Ellenben elárulom neked, hogy ilyen alapon bármelyik országban lenne mitől félnem. Már tetszik a válasz? Hello :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 14:52:30

@NIKI LAURA: kapom a leveleket,szerencsétlen afrikai táborokban sínylődő emberektől,akik segítséget kérnek.

enis sokat kaptam ismerkedesi oldalakon... es a tabori lelkesszel beszelhetek es kuldhetem a penzt neki bizalommal es mar jon is canadaba a gyonyorufiatal fekete csaj aki imad engem ... ja de vizumra is meg a haldoklo anyja kezelesere stb is kuldjek . meg a banyakat meg a multkor Kadhafi titkos penzet kaptam volna meg ...

a jotekonysagi szervezetekrol is meg van a velemenyem, eppen tegnap derult ki a gyerekekgyogyitasara stb penzeket 80% ba befektetik es az egesz bagazs vidaman el belole eletuk vegeig hatalmas fizetessel...vagy 20-30 alapitvanyt mutattak ami igy mukodik .. komolyakat..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 14:54:27

@zopilote: mar tobbszor leirtad, hogy neha honapokig nem melozol
na en mar 17 evesen, a gimi mellett ujsagot hordtam es azota egyszer voltam 2 honapig munkanelkuli, mikor bebukott az illegalis melom itt amerikaban
es evi 2 hetnel tobb szabin nyaralas celjabol sosem voltam
ez van
ez meg az en eletem
az is igaz, ha tegnap nyertem a lotton, akkor mar az eletben nem melozok

2013.03.17. 14:54:34

@hagyma: Egyébként nem szeretnék ilyeneken gondolkodni, hogy hol fogok élni 5-10 év múlva. Hihetetlen szabadságot ad, hogy még gondolatban sem kötelezem el magam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 14:55:06

@DumbeR: akkor rajta
es monszunkor is tessek otthon maradni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 14:56:49

@DumbeR: mar mondtad, hogy pipazni akarsz Kenyaban, akkor csak eldolt:)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 15:00:15

@interpreter: Kanada kormánya 2e dollárt fizet
csak Torontoba es nem kezbe kapjak a koltsegeikre hasznalhatjak fel mint extra csomagok, letelepdeshez, iskola ,ruhak stb magyar szervezetek alapjan .. tehat nem kezpenz..

zopilote 2013.03.17. 15:00:41

@interpreter:
" Egyébként a „cigány” mindig is helyettesíthető volt a „csalóval”, olyannyira, hogy az
angol nyelvbe is igeként, („he gypped me”, „átvert engem”) került be. "
A mexikoi spanyolban a " hungaro " a cigany megfeleloje:) Az az magyar = cigany:)
Ez a kanadai cigany kerdes sokkal arnyaltabb azert. A kanadaban menedekjogot
kerelmezo magyarorszagi romak 70 % - a echte magyar!! Plusz Kanada nem akar
tobb menekultet. Nem csak Magyarorszagrol, de Mexikobol sem, sehonnan sem.
Jobboldali kormany van, akiknek olyan kell, aki nem kerul penzbe, es barmikor ki-
vaghatjak, amikor nincs szukseg rajuk, az az szerzodeses, olcso vendegmunkas.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 15:02:04

@interpreter: hat igen
a magyar sem veletlenul mondja ha felrenyel, hogy ciganyutra ment a falat
biztos vagyok benne , hogy egyszer felzarkoznak ok is meg az afrikaiak is, de ido kell hozza
ido

2013.03.17. 15:03:04

@hagyma: Kérlek legközelebb olvasd el figyelmesebben, hogy még miért megyünk haza.
Azt is leírtam, hogy nem érdekel, hol leszünk 5-10 év múlva. Egyébként pedig meddő a vita, mert Te ott érzed magad jól, én meg itt, tehát matematikailag 100 százalékunk boldog. Haladjunk, ha kérhetem. :-)

NIKI LAURA 2013.03.17. 15:06:23

@hagyma: "biztos vagyok benne , hogy egyszer felzarkoznak ok is meg az afrikaiak is,"

..ezt Te sem gondoltad komolyan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 15:07:25

@DumbeR: en nem vettem eszre, hogy vitatkoznek
leirtam mit gondolok Kenyarol
mert a poszt Kenyarol szol
csak kozze tettem, hogy az eletben be nem tennem a labam
volt aki megirta legkozelebb oda megy szafarira
hat ez ilyen
ha irsz egy bejegyzest hozzaszolunk

zopilote 2013.03.17. 15:08:08

@hagyma:
na latod, ha en nyernek pl a lotton (bar nem lottozom) akkor is meloznek, de nem mindegy, hogy mit es mennyit. pl kerteszkednek napi 4 orat, pipazgatnek kave mellett szinten napi 4 orat valahol Mexikoban a Csendes ocean partjan es fozocskeznek jokat:)
Amugy en is meloztam 14 eves korom ota (favagas, kapalas, stb). De ha nem kell meloznom, akkor nem melozok, inkabb olvasok, kavezok, cigizek egesz nap. Mindenki mas:)

Mrs. Clayton 2013.03.17. 15:11:43

@NIKI LAURA: ó meggyőződésem volt h hagyma keddi állampolgársági esküje miatt fogsz protestálni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 15:11:57

@NIKI LAURA: jo, de remenykedem
bar minek remenykednek
van vagy 20 evem, annyi nem lesz eleg
azert azt latni kell hogy az itteni afroamerikaiak egy jelentos resze teljesen OK
/tudom sokan vannak bortonben stb./
de azert 40 ev alatt egy teljesen jelentos iskolazott reteg jott letre
40 ev meg a tortenelemben semmi idonek szamit
a felesegem gyerekkoraban meg kulon osztalyba jart a feketektol...

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 15:12:35

@hagyma: biztos vagyok benne , hogy egyszer felzarkoznak ok is meg az afrikaiak is, de ido kell hozza
ido

bizony ha igy megy tovabb felzarkoznak...MO-hoz..

2013.03.17. 15:13:47

@hagyma: A francba! Engem iszonyat módon becsapott az élet. Azt hittem, hogy senki sem fog hozzászólni, ücsöröghetek itt magamban. :-)
Még egyszer megpróbálom leírni, amit szerettem volna közölni az előbb. Arra szerettelek volna kérni, hogy haladjunk tovább ezen a témán, hogy ki hol szeretne élni és ki hova nem menne szívesen, elfogadva egymás álláspontját. Így esetleg még marad időnk más, esetleg értelmesebb dolgokról beszélgetni. Remélem, most átment! :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 15:13:55

@zopilote: kerteszkedes meg a pipazas az nem melo
en meg horgasznek
a dohanynak a fustjet sem birom, bar egy kellemes szivar lehet joillatu
@Jess G: 10 ora AM:)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 15:17:19

@hagyma: csak kozze tettem, hogy az eletben be nem tennem a labam
most nem azert de az elmult 15 évben milyen orszagokba tetted be a labad ? és elotte ? na csak hogy jobban ismerjunk ..lehet sikerul meggyoznod valakit igy...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 15:18:17

@DumbeR: jo akkor ird le a tematikat, hogy mirol van szo?
tehat hogy most mirol irjunk
OK
Kenya fantasztikus
az ocean szep
az emberek mosolyognak es banant esznek
en most megyek, eszem egy ugalit
megkivantam

NIKI LAURA 2013.03.17. 15:19:47

@Jess G: ezen már csak Te rugózol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 15:22:11

@montroyal: nem vagyom afrikaba sem azsiaba
15 eve ki sem tettem a labam amerikabol, de azert itt van 50 allam
elotte azert jarkaltam europaban
en senkit nem akarok semmirol meggyozni
a multkor volt az amerikai srac aki gronlandon el
hat ha neki ot tjo 2 kutyaval
az a baj, hogy sokszor ugy erzem itt sokan azt hiszik , kritizalok
pedig nem
sot en peldaul csodalom azt aki elkoltozik Kenyaba, mert en nem lennek ra kepes es emiatt nem is ertem valoszinu

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 15:23:47

@NIKI LAURA: mar csak egyszer lesz szo rola
Kedden, de ha nagyon berugnek igy 10 ev utan, akkor szerdan:)

NIKI LAURA 2013.03.17. 15:25:57

Absolute el kell fogadni,ki-hol szeret-akar élni.

Nekem Israelbe kellett volna- Alija után- az állampolgárságihoz...
De nem szerettem a kibucokat,ráadásúl NŐNEK-FFNEK katonának kell lenni,nem csak éveket,de minden évben pár hónapot ..

Mögoldottuk a Rabbival okosba.
A lényeg az hogy sokan istenítik,az életüket csak ott tudják elképzelni,mások meg menekülnek onnan.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 15:27:28

@hagyma: sot en peldaul csodalom azt aki elkoltozik Kenyaba, mert en nem lennek ra kepes es emiatt nem is ertem valoszinu

igen igy maskep hangzik
en sem lennek kepes de orulok hogy ok igen es szeretik
nekunk maskepp alakult az eletunk
en pl az USA-n kivul sok orszagba is szeretnem betenni a labam..

spangola 2013.03.17. 15:31:28

@tanato:

Megnéztem a Színes fátyolt, köszi, jó volt így vasárnapi ebéd után egy jó filmet nézni.

Szép film volt.

Ha tudsz még ilyet, írj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 15:37:04

@montroyal: biztos mar megoregedtem, de tenyleg semmi kedvem kulfoldre utazni
van itt meg sok latnivalo, ahova nem jutottam el
es hat meg Maryt el kell vinnem europaba
mindig csavargo voltam, de ma mar inkabb a komfort erdekel, minthogy teszem azt elutazzak valami szafarira afrikaba
nekem mar amerika doszt eleg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 15:38:35

jut eszembe, meg kene tanulni az eskut

Mrs. Clayton 2013.03.17. 15:39:52

@DumbeR: tudod mi érdekel, h ti pl jellemzően mit esztek, mert gondolom túró rudi, meg rántott hús nem annyira játszik, v?
a más kaját mennyire lehet akceptálni, v számotokra ez mennyire okoz gondot?

Mrs. Clayton 2013.03.17. 15:41:17

@hagyma: hú te ez olyan lesz mint a kisdobos meg úttörő, mert akkor el ne rontsd és a szomszédod nevét mond

zopilote 2013.03.17. 15:43:47

@montroyal:
" en pl az USA-n kivul sok orszagba is szeretnem betenni a labam.. "
Ilyet nem szabad irni:) Egyesek megsertodenek: ) En pl. nagyon szeretek
lemenni Arizonaba es Kaliforniaba. De hogy ott eni!! Azt azert nem.
Szazszor inkabb Mexiko vagy Magyarorszag, esetleg Newfoundland:)
Sajnos, mindben nem elhetek egyszerre, ezert maradok egyenlore Al-
bertaban, amit rettenestesen utalok: a hideget, a redneckeket, a munka
bizonytalansagat. Remelem, majusban el tudok innen huzni vagy Toron-
toba vagy Angliaba:) Ott sem lesz jobb, csak mas:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 15:44:01

@Jess G: ez jo kerdes
meg mit isznak?
van -e tv?
mozi?
milyen kocsijuk van?
lakas konfortfokozata?
/bocs de a blogra nincs idom, bar beleolvastam jelzem/
bevasarlasi lehetosegek?
biztonsag?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 15:45:54

@Jess G: kicsit tobb, de valoszinu nem mondom a szomszed hose armando miguel nevet
@zopilote: keleti part!!!

zopilote 2013.03.17. 15:51:30

@zopilote:
Egy mexikoi munkat sem utasitanek vissza, de sajnos a fonokom nyugdijazta magat, a ceg tulajdonosa, igy kissebb az esely. Bar a muszereink, kocsijaink lenn maradtak Mexikoban, bevetesre keszen. Mas geofizikai ceghez nem akarok menni, mert azokkal kellene mennem Afrikaba, Azsiaba, Del - Amerikaba, es arra mar "oreg" vagyok, elegem volt a sok csavargasbol. Plusz a rendszeres munka sem tesz jot az egeszsegemnek:)

2013.03.17. 15:52:06

@zopilote: a mai nap itt nalunk eddig 4 evszak volt (havas eso, eso, napsutes, szel) es mindez kb orankent cserelodott. Es meg nincs de 3 ora! Jol gondold meg a UK-ba valo jovetelt.

NIKI LAURA 2013.03.17. 15:53:08

@zopilote: ne viccelj,Te.!!.Ontariot must forget,Albertába sokkal több meló van!

NewFoundland : csak krumplitermesztés,meg rákászat!..fos idő!
Igaz,Forest Gump-nak is sikerült a rákászat,de Te ne fogj bele!!

2013.03.17. 15:55:50

@hagyma: mindenki mashova vagyik. Minket pl abszolut nem vonz Azsia, de Afrika nagyon. Afrikai napkeltet nezni fantasztikus elmeny. Vagy latni az allatokat, amiket maskor csak Attenborough beszamoloibol latsz. Latni az 5 nagyot a safarin vagy eloben latni ahogy 2 oroszlan falka (ez a helyes szo ra?) osszebalhezik.

Mrs. Clayton 2013.03.17. 15:58:09

@charlieharper: v nem laksz távol tőlem, v egész UK-ban ilyen ma az idő :-) ezen épp az előbb röhögtem, h nem hiszem el, h reggel szakadt a hó, az előbb meg már sütött a nap, vicces nagyon, most megint beborult

zopilote 2013.03.17. 15:58:14

@charlieharper:
Kivancsisag vezerel elsosorban ( plusz " haza" mennek, a kiralyno alattvaloja vagyok elvegre) :) De mint mar emlitettem, kozelebb szeretnek lenni Magyarorszaghoz, csaladi okokbol (Edesanyam miatt) Gyakrabban meg tudnam latogatni. Az idojaras csak jobb lehet, mint itt most (-14C) De lesz hidegebb is a jovo heten.

interpreter 2013.03.17. 16:00:05

@NIKI LAURA: :))

Forrest Gump: "Mama always said life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 16:01:21

@hagyma: komfort erdekel, minthogy teszem azt elutazzak valami szafarira afrikaba
nekem mar amerika doszt eleg
ezert megyek all inclube es MO-rol is buszos csoportal nem autozok nem keresgetek ut ,kaja, pija ,latnivalok, ismeretek - rabizom egy irodara (oregseg hiaba azelott magan turistaskodtam)
safarira Sun citybol mentunk super komfortable elegans hotelbol
bar nagy amerika de egy kicsit szuknek tunik ha csak az
@zopilote: 1-2 kiemelt helyet meg meg fogok latogatni az USAba sot ha unokam lesz megyunk Walt disneybe..(otodszorre)
vandorolni en is szeretnek ha meg lenne a kedvem($$) hozza..

2013.03.17. 16:02:19

@zopilote: tudom. Mi is az anyukam miatt koltoztunk at a UK-ba.
Idojarasbol az hianyzik E-Amerikabol, hogy a tel igazi tel es nyaron kemeny meleg van. Es hianyzik a jo horgasz musor a TV-ben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 16:03:33

@zopilote:

S kutyamenhelyt nem létesítenél???

A megkérdezett magyarok ("mi csinálna, ha dzsekpotot nyerne?") között első helyen a kutyamenhely van.

Egyszer volt egy ilyen topik, ahol mindenfél röhejes alakok szövegeltek világmengváltásról, kutyamenhelyről, árvaházról, stb. Aztán én is hozzászóltam. Én ezt mondtam:

"Ha én nyerném, akkor a pénzt három részre osztanám.

Egy részt egy gyermekrák-alapítványnak adnék, hogy az alapítvány minden kurátora építhessen magának egy második, jobb medencét kertjébe.

Egy részt egy kutyamenhely-alapítványnak adnék, hogy az alapítvány vezetősége jobb sportkocsikat vehessen magának.

Egy részt pedig az APEH-nek adományoznék, számítógépes gépparkuk fejlesztése céljából.

Nekem meg maradna a nyerés öröme."

zopilote 2013.03.17. 16:04:43

@NIKI LAURA:
Ontariot jobban szeretem, inkabb europaibb, mint a vadnyugat:) Newfoundland a termeszeti szepsegei miatt johet szamitasba, plusz ingyen telek, ingyen tuzifa, kevesebb szabalyok, motoros szankozas, a moose kilovesi engedelye 50 $ es szeretem a halfeleket. Es meg nem kostoltam fokahust sem, kivancsi vagyok ra:) Quebecbe is szivesen elmennek a szep nok miatt, de nem beszelem a franciat es a munka is kevesebb, bar nalam a melo harmadrangu. Legfontosabb a szabadsag! (erzese) :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 16:05:24

@charlieharper: OK
de en meg pl. amerikai focit akarok nezni
leugrani kocsival rantottcsirkeert meg sorert ha megehezek
de lehet rendelek pizzat
\az se baj ha van internet

az oroszlanokat meg megnezem a tv-ben
napkelte-napnyugta itt is csodaszep

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 16:05:43

@hagyma:

"ha tizszer annyi penzem van mint mindenkinek aki a kornyezetemben el, akkor kiralysag"

Tehát ha napi 1 dollár helyett napi 10 dollár lenne a jövedelmed...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 16:06:19

@montroyal: de nincs mindenkinek utazasmaniaja

morsels (törölt) 2013.03.17. 16:07:39

@DumbeR: Te, hagyma minden postra beirja, hogy o nem elne ott, aztan leirja ugyanazt ujra. Mary, allampolgarsag, meg hogy az atlagnal muveltebb.

Mar jo ideje nem mondott semmi ujat, ezt viszont szeretne, ha mindenki tudna. Biztos ami biztos, azert nem art ujra es ujra emlekeztetni az olvasokat :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 16:08:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen tegnap lattam a TV ben hogy gazdalkodnak komoly alapitvanyokkal es milyen jol elnek belole a szervezok befektetik apenzt biztositva a megelest maguknak ... felhaborito..

zopilote 2013.03.17. 16:08:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
ha nyernek lotton, 100 ezer dollart megtartanek, a tobbit a hajlektalanoknak adman, komolyan!! De csak szemelyesen. Semmi jotekonykodas, se alattal, sem emberrel, szervezeten keresztul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 16:08:47

@morsels: Te meg egyfolytaban velem foglalkozol:)
de most mondok egy ujat

"uj"
remelem OK

Mrs. Clayton 2013.03.17. 16:10:29

@charlieharper: nem, épp ellenkezőleg, a másik irányba :-)

morsels (törölt) 2013.03.17. 16:11:21

@zopilote: Es szerinted a hajlektalan(ok) mit csinalna(nak) a penzzel?

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 16:12:41

@hagyma: erttem kinek a horgaszat... a csalad
az utazas betegseg is lehet biztos masok mint én is az utazasnal mar tervezem mi lesz a kovetkezo ... nem mintha konnyu lenne de ezert dolgozok...masok is megtehetnek csak szamitsd a cigit alkoholtstb... nekem meg az nincs..

morsels (törölt) 2013.03.17. 16:13:20

@hagyma: Dehogyis veled.
Csak mondtam dumbernek, hogy te mindig, minden post utan ezt irod, csinalod, szoval ne vegye szemelyes erdeklodesnek.

:-)

Mrs. Clayton 2013.03.17. 16:13:50

@charlieharper: ne már, megszakadok a röhögéstől, nem, de már majdnem jó, még egy kicsit balra

zopilote 2013.03.17. 16:15:25

@charlieharper:
Nem is tudtam, szeretsz horgaszni:) Vagy csak TV - ben nezni? Ha sikerul kihuznom min. 1 honapot a mostani cegnel, ahol dolgozom, megyek le Mexikoba egy hetre, tengeri horgaszatra, kanadai Magyar sracokhoz, akik lekoltoztek jo par eve Oaxacaba, tengeri horgasztatassal foglalkoznak, van kis olcso szallodajuk is.

2013.03.17. 16:15:52

@Jess G: akkor marad Norfolk, Northamptonshire vagy Bedfordshire kizarasos alapon.

Mrs. Clayton 2013.03.17. 16:17:22

@zopilote: és mire mész marlinra? egy olyanban én is benne lennék szívesen

2013.03.17. 16:18:49

@zopilote: flyfishing forum lelkes olvasoja voltam. Meg az icefishing-en is voltam. De igazabol csak en akartam horgaszni, a tobbiek csak inni, ugyhogy nem volt jo. Van horgasz engedelyem is, itt UK-ban a postan veszed.
Tengeri horgaszat itt is van UK-ban, ha jobb lesz vegre az ido, akkor ujra felpakolom a nagyobbikat es hajora fel egy hetvegere!

2013.03.17. 16:19:53

@zopilote: atkuldod a mexikoi tengeri horgaszos szalloda linkjet?

2013.03.17. 16:20:27

@Jess G: koltozz at felenk. Szebb.

Mrs. Clayton 2013.03.17. 16:21:08

@zopilote: neeeeeeeeee, majd videot, az nagyon kemény :-)

Mrs. Clayton 2013.03.17. 16:23:52

@charlieharper: inkább délre mennék, de amíg a gyerekek nem fejezik be a sulit itt, nem akarok, hát ja Northampton különösen ronda, azt hiszem mondtam már, de Cornwall a kedvencem, a tengerpartja be is került a világ 10 legszebb partja közé, nem is véletlenül

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 16:24:10

@montroyal: hat ja
nem igazan szeretek mar utazni
regen szerettem
@morsels: hat annyiban igazad van, hogy valoban nem tudom masho elkepzelni az eletemet mint itt vagy magyarorszagon
Kenyaban letelepedni?
csupa olyat irt ami nem tetszik
az iras jo felreertes ne essek, de innen -oda?
haha

zopilote 2013.03.17. 16:24:35

@morsels:
tudom, hogy meginnak. de legalabb addig is boldogok lennenek :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 16:27:47

ja es nehogy az jojon le hogy rontani a karom az uzletet
aki kalandra vagyik, mennyen Kenyaba

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 16:39:03

@montroyal: @zopilote:

Ismerem a területet valamennyire, korábban volt vele kapcsolatom.

Na most, a nagy helyzet az, hogy van kétféle alapítvány:
- eleve csalós, ez a nagy többsség, itt a befolyó pénzek 99 %-át feléli az alapítvány saját magára,
- nem csalós, hanem tényleg segíteni akaró: itt csak a pénzek 90-95 %-át költi magára az alapítvány.

Magyarul: ha segíteni akarsz, ennek legrosszabb módszere az alapítványnak való adományozás. Egyszerűen egy alapítvány fenntartása nem olcsó. Vannak reklámköltségek, irodai költségek, minden egyéb. S csak önkéntesekkel nem működik, kell fizetett alkalmazott is.

Szóval aki pl. kutyamenhely-alapítványnak akar pénzt adni, az sokkal jobban jár, ha szociálisan szegény kutyatulajoknak ad pénzt.

A kutyamenhelynél csak az árvaház rosszabb. Míg a kutyamenhelyeken akadnak állatbarátok is, az árváházakban szinte mindenki utálja a munkáját, s ezt a gyerekeken bosszúlja meg, Kivételt csak egyes egyházi intézmények jelentenek, ahol pl. szerzetesek, apácák vannak, mert ők nem hivatásos árvaházi dolgozók.

Haverom dolgozott árvaházban. Mesélt vad dolgokat. A lényeg: nem bírta fél évnél tovább a munkát.

Annak idején, 1996-ban a második nagy bolgár hiperinfláció alatt, szerveztünk a neten egy kampányt bulgáriai, elmebeteg gyerekeket nevelő családok megsegítésére. Elsősorban amerikai és kanadai bolgárok küldtek pénzt. De szigorúan alapítványmentes alapon, totál amatőr módon. Az alapelv az volt: csak pénzt adunk és csak magánszemélyeknek, intézménynek soha. Egy kaliforniai bolgár milliomos gyerek gyűjtötte a pénzt, majd amikor összegyűt pár ezer dollár, átküldte az én bankszámlámra Szófiába (akkoriban is Szófiában voltam). Én nem adományoztam, az én hozzájárulásom annyi volt, hogy én fizettem ki az átutalás költségát, ami - jól emlékszem - 14 dollár volt. Aztán minden család kapott 100 dollárt (akkoriban ez 3 havi bolgár fizetés volt!). Így kb, 50 család kapott pénzt. A családok listáját egy haverom adta, neki eleve volt egy árvaházakat segítő alapítványa, abból élt, s kapcsolata volt sok emberrel, akik ismertek ilyen családokat.

Aztán a haver alapítványának a szobájában összecsődültek a családok, s osztottuk a borítékokat - én és még 2 emberke, aki Szófiában volt. Volt valahol fényképem is erről, de most nem találom.

Persze a netes csoportban, ahol az ötlet felmerült, sok kritika is volt ellenünk, hogy ez így nem "európai", meg nem "átlátszó", meg stb., de végülis sikeres volt. Azóta már haverok vagyunk. Az akkori legnagyobb kritikusunk, egy kanadai-bolgár professzor az Albertai Egyetemről, tavaly bejelölt barátnak a FB-on... :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 16:45:28

@zopilote: aki ugy ad penzt, hogy megszabja, hogy az illeto mire koltse az megalazo
jo, ha az "allam " ad es gyerekekrol is szo van akkor helyes az etkezesi utalvany
de ha csak egy csovesnek adsz, akkor hagy dontse mar O el mire kolti
ezert is erzik megalazonak, ha penz helyett bemegy es veszel nekik szendvicset
es ez ertheto

zopilote 2013.03.17. 16:48:29

@charlieharper:
keresem:)
a neve Paraiso Pescador
San Angustillo Oaxaca
tulaj: Sandor Vigh

DieNanny CH 2013.03.17. 16:51:38

@interpreter:
Tudtad, hogy a'cigány' szó régi magyar nyelven tolvajt, csalót jelent? Nagynéném vidéken még mindig ilyen értelemben használja, ha egy jelzőt ráaggat valakire, aki amúgy nem roma származású.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.17. 16:51:58

a közlekedéses rész a legdurvább. :D

zopilote 2013.03.17. 16:54:24

@zopilote:
voltak jobb, igazi flyfishing videok is San Angustillobol, nem talalom oket

Mrs. Clayton 2013.03.17. 16:57:22

@zopilote: köszi, bár én majd a te kalandodat láttam volna szívesen, v nem te vagy, aki szokott ilyeneket megosztani?
szoktam nézni a river monstert jeremy waddel, az is nagyon kemény

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 16:58:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az adomanyokrol .. a repulon mindig osztogatnak boritekot es nagyon hulyen neztek ram amikor azt mondtam en1 millioval hozza tudnek jarulni ... az afganistanba allomasozo katonak 1 napi bere tobb millio $ adjak inkabb a beteg gyerekeknek ...tudom AZ MAS... de engem mindig boszant amikor a TVbe nagy erofeszitessel , bravo! osszegyujtenek 1-2 millot magan szemelyek az allam meg milliardokat pazarol... tudom `"ilyen a vilag es kell a fegyver..

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 17:00:02

@DieNanny: altalanosan is hasznaljuk - ne ciganykodj mar!!

tanato 2013.03.17. 17:02:25

@Chang Yai: A Burmai napok című könyv az nagyon jó Orwell írta,tipikus gyarmati kori szerelmi történet.Elisabeth az árva angol lány Burmába utazik oda férjhez ment gyarmati tisztségviselő feleség nagynénjéhez,aki megpróbálja ott férjhez adni.Van benne tigrisvadászat,bennszülöttek lázadása, a gyarmati élet mindennapjai burmai szolgákkal,riksákkal meg memsahibokkal stb.Na meg sok szerelmi szál ,mert végül több kísérletezgetés,csalódás után aztán Elisabeth csak férjhez megy Burmában és éli az ottani brit kolónia nőtagjainak eléggé kellemes és kényelmes életét.

tanato 2013.03.17. 17:03:03

@tanato: Ja és olvasható a neten is magyar nyelven.

tanato 2013.03.17. 17:11:51

@spangola: Ugye hogy jó film,nekem is tetszett,persze jobban érdekelt mint másokat hisz kollégám a főhős.Na meg a gyönyörű tájak és a gyarmatosítás díszletei és a kor öltözéke is érdekes volt.Pl. a hordszéken utazó európai hölgy.Tényleg olvastam hogy abban az időben európai nő a gyarmatokon nem tette a lábát a földre szinte.Mindenhová hordszéken vagy riksán vitették magukat.Pl. francia Kongóban a helybeliek meg voltak győződve hogy a fehér nők nem tudnak járni/a neten olvastam/mert sosem látták őket az utcán gyalog,csak hordszéken ülve.Meg tetszenek az akkori gyarmati európai nő ruhák is a széles kalapokkal napernyőkkel hosszú fehér ruhákkal.

tanato 2013.03.17. 17:17:00

@Chang Yai: Ja meg most jutott eszembe olvasd el Dumas A jávai orvos című könyvét,azt hiszem éppen Indonéziában játszódó gyarmati szerelmi és kalandos történet az 1700-as évekből a holland gyarmatokról.Nagyon érdekes és izgalmas regény.Szintén rajta van a neten.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 17:29:11

najo nekem tetszett marhara a 80 nap alatt a fold korul is
24 fele valtozatban es regenyben
sot remek volt az az oroszlanos film is
szep szep a romantika

tanato 2013.03.17. 17:31:13

@spangola: Esetleg még a Déltenger kincse.Ez egy sorozat azt hiszem 12 részes és francia Polinéziában játszódik., az 1800-as évek végén. Lényegesen könnyedébb,lightosabb az előzőnél,de azért ebben is van,kaland,meg gyönyörű felvételek a szigetekről,meg bőven szerelem is némi szex-el vegyítve.Szintén rajta van a neten magyar nyelven is.

tanato 2013.03.17. 17:35:07

@hagyma: Így van az Elza meg az Elza kölykei oroszlános kelet-Afrikában játszódó történeteket olvastam is meg filmen is megnéztem.Afrika mániámat még szegény édesapámtól örököltem,meg a rengeteg Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán könyveket is.Nagyon nagy természetimádó volt apám főleg a kelet afrikai szavannák érdekelték.Állandóan ilyen könyveket olvasott,

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 17:38:01

Joy Adamson es az oroszlanok
amulva olvastam 12 evesen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 17:39:45

@tanato: en is
de felnottem es semmi kesztetest nem erzek az odakoltozesre:)
ez meg hataratkelo blog
de megertem akik odavagynak

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.17. 17:46:33

@hagyma:
No en meg azt szeretem, ha leugorhatok gyalog a boltba ami 5percre van, ha kiderul, hogy elfogyott a tejf... ize a so. Nem am kocsival, amivel fel ora lenne, addig itt sem hagyhatnam az etelt, igy meg belefer, 5 perc alatt mar meg is fordultam.

Pizzat nem rendelek, mert sokkal rosszabbat csinalnak, mint a parom. Internet van.
Ma szakadt az eso, de egyeb problema nuku.

tanato 2013.03.17. 17:47:51

@hagyma: Szegény apám persze sosem jutott ki kelet-Afrika szavannáira csak lélekben.Na de talán majd én egyszer bepótolom helyette is.Persze csak kirándulni,nem vadászni,a gyilkolás nem az én műfajom.Persze tudom ha húst eszem,valakinek csak el kell végezni a hentesmunkát is,de lehet ha nekem kéne ölnöm érte inkább vega maradnék.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.17. 17:48:51

@Kellemes Zérókomponista: "Ja, a nyomor nem szórakoztató, de ezt egy nőnek hiába mondod, a romantikus oldalát látja és fogja is látni csak."
Errol eszembe jutott a minap emlitett "The White Masai" c. film, amit megneztem. Erdekes volt, ajanlom figyelmetekbe. Tul.kepp ott is a nagy "szerelem elso latasra" langolassal kezdodott a kapcsolat, es - hala istennek nem hollywood-i mese, igy - realitassal, (spoiler alert, vigyazat:) es a ket kultura kibekithetetlen ellentetevel fejezodott be a film. Ezt csak azert mondom, mert tenyleg le a kalappal azok elott, akik kepesek athidalni azt a hatalmas szakadekot, amely a nyugati es afrikai kutura kozott van.

tanato 2013.03.17. 17:53:01

@Zsuzsi65: Pedig milyen sok magyar afrikai vegyespáros volt az én fiatalkoromban,és még legtöbben jól funkcionálnak sok.sok barnácska gyerekkel.Igaz azok az afrikaiak nem harcosok hanem itt tanult orvosok,mérnökök stb voltak.Mondjuk egy analfabéta fiú és egy egyetemet végzett lány kapcsolatának én sem adnék sok jövőt még ha azonos a bőrszínük is.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 17:57:26

@tanato: Persze csak kirándulni,nem vadászni

soha nem hittem volna milyen izgalmas fotovégre
(nem puskavégre)kapni az allatokat amik neha 20-50 meterre vannak .. az allatkertbe 2 meterre a racs mogott
de az mas nem olyan izgalmas... most mar tudom..

Mrs. Clayton 2013.03.17. 18:08:49

@DumbeR: szóval akkor inkább magyar kajákat esztek és nem helyi nyama chomat

tanato 2013.03.17. 18:11:25

@montroyal: Persze megértem azt is aki szeret vadászni.Ők is mindig azzal jönnek ha szóba hozom,a mészáros munkát valakinek mindig el kell végezni,hisz mindenevő az ember.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:14:10

@tildy:): hat mi nem vagyunk leugrosak
bevasarol Mary 2-3 hetre
persze tankolni meg sort venni meg kell allni, de az utbaesik jovet menet, mert kocsival jarunk melozni
azert ha errejarsz meghivlak egy papa Johnsosra
isteni, foleg a spenotos
@tanato: hat en pont most gondolkodom /2 eve/ hogy kivaltom a vadaszengedelyt es megtanulom a dolgot, de meg en sem vagyok biztos magamban
a horgaszassal nincs gond

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:16:38

lassan mar az a turo rudi benne lesz magyarorszag cimereben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:18:05

mint ez a fekete csavo a banannal az elso kepen
es csodalkoznak, hogy focimeccsen banannal dobaljak oket
meg megeljuk, ha magyarorszag valahol focizik turo rudit fognak bedobalni

Mrs. Clayton 2013.03.17. 18:19:22

@DumbeR: pedig a polenta, v kukoriocadara nagyon menő mostanában főleg hipszter körökben Mo-n, én is utálom egyébként

DieNanny CH 2013.03.17. 18:22:13

@tildy:):
"a tejf... ize a so"
:-DDDDDDDDDDDDD

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 18:22:59

@tanato: en nem vadasznék de husevo vagyok
super izgalmas lehet vadaszi azt akkor ertettem meg amikor szigonyoztam halakra es mar 3-4 oraja voltam a vizbe( csak pipa uszony) majd szetfagytam azt gondoltam muszaly kijonnom... es meglattam egy halat mindent elfelejtve uldoztem tovabb..

Mrs. Clayton 2013.03.17. 18:24:43

@hagyma: most nem értelek, nemzeti édesség, amit még az oroszoknál lehet venni sehol máshol, tudom, te utálod, de attól még az átlag szereti
van egy angol bolt Mo-n, amit egy brit házaspár visz, képzeld ők meg baked beant, meg marmitot árulnak, hol itt a gond, a briteknek meg ez a hiánycikk Mo-n, holott én a marmitot meg nem tudom érteni, h hogy lehet szeretni a baked bean meg már azelőtt is ettem annyit, mint egy átlag brit, mielőtt idejöttem

tanato 2013.03.17. 18:25:39

@hagyma: A horgászás az egy külön világ,arra születni kell,órákig várni a kapásra.

DieNanny CH 2013.03.17. 18:25:42

@hagyma:
"ha magyarorszag valahol focizik turo rudit fognak bedobalni"
:-))))

Jó, jó, tudom, csak röhögök egy ideje...

Mrs. Clayton 2013.03.17. 18:27:42

@hagyma: sztem is, nem is kérdés, de ettől még minden magára vmit is adó konyhablogger ezt főzte mindenhez, desszretnek stb,mondjuk nekem a humusz se jön be a chikpeavel is úgy vok, h azzal halakra horgásznak, nem emberek eszik, de kinek a pap... ugye

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:29:30

@Jess G: hat ezt mondtam
nemzeti edesseg, cimerbe vele!
de egy annyira egyszeru dolog
en inkabb szavaznek a makosbejglire vagy a lekvarosbuktara, de a korfu vagy meg akar a mesesajt sem rosszabb
sosem ertettem mi ez a hype a turorudi korul
de hat a nep akarata elott meg kell hajolni
egyetek

spangola 2013.03.17. 18:31:09

@hagyma:

Mikor is lesz az eskü?

A ponyvaregény nem jön be.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:33:58

@tanato: amator horgasz leszarja a kapast
ul a termeszetben egy folyo partjan
iszik eszik
@DieNanny: hat jogos lenne, nem?
@Jess G: igy van

Mrs. Clayton 2013.03.17. 18:35:20

@hagyma: sztem csak a külföldre szakadt magyarok hypolják, otthon annyira nem nagy szám, egyébként azért olyan "különleges" mert nem lehet csinálni se, tekintve h nincs túró, a cottege cheese nem alkalmas, mert hiába fordítják túrónak, az sajt, mákos bejglit simán előállítok, a mesesajt nem tom mi, korfuról a szigeten kívül nem is hallottam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:35:39

@spangola: nezd meg angolul
kedden 10 AM
magyarul nekem sem jott be

spangola 2013.03.17. 18:36:23

@morsels:
" Te, hagyma minden postra beirja, hogy o nem elne ott, aztan leirja ugyanazt ujra. Mary, allampolgarsag"

:) Hát igen, még talán fel sem tűnt:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:37:27

@Jess G: a korfu egy nagyon jo kis kokuszos csoki volt
igen ez igaz, altalaban a kulfoldiek izgulnak a turorudira
meg a tejf..
folre

spangola 2013.03.17. 18:38:09

@hagyma:

Ez angolul sem jönne be. Amúgy nem tudok annyira angolul, nekem kell az angol felirat.

De ezt még úgysem érteném.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:39:14

@spangola: de megigertem, hogy csak keddig, max szerdaig

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:41:37

@spangola: nekem nagyon bejon meg ennyi ev utan is
lehet be is teszem
de angol utan nekem magyarul nagy csalodas volt, de nem azert mert ennyire amrikai vagyok, hanem azoknak az embereknek az a hang kell
eletem legjobb 10 filmjeben feltetlen benne van
ot kozott

Mrs. Clayton 2013.03.17. 18:42:46

@hagyma: a tejföl baromság, defektus a magyar szarért odalenni, mondjuk én a kolbásszal is hasonlóképp vagyok, a magyarok 99%-ban ehetetlenek, míg itt ehetőt veszek,
és mi a mesesajt? azt nem mondtad meg? guglizzam ki?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:43:31

amugy meg uj eletet kell nyitni magyarorszagon es be kell vallani, hogy a turorudi egy szar
szarabb mint a mesesajt
amig nem tudunk szembenezni a multunkkal addig nem lesz alorelepes

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:44:13

@Jess G: a turorudi elodje
becsokiztak a sajtot

Mrs. Clayton 2013.03.17. 18:46:45

@hagyma: á, megtudtam, csokis sajt, én azt még csak philadephiaban ettem, de azt hiszem mini bellben is van csokis, szóval ez nem magyar találmány, a túró rudit megmég senki sem fedezte fel nyugaton, szóval abszolút magyarosch

spangola 2013.03.17. 18:47:15

@zopilote:
Ha én nyernék, vennék ezt azt, a többit elutaznám.

A hajlaktalanoknak meg úgy szoktam segíteni, hogy van 2 bizonyos hajléktalan, akik nagyon szimpatikusak, ugye mindig ugyanott találkozunk.

1. Az egyik mindig a Spar mellett ül, nagyon aranyos. Bemegyek a boltba, veszek zsömlét, kiflit, sajtkrémet, felvágottat, paprikát a zöldség miatt és valami nasit, aztán megkérdem, elfogadja-e tőlem.

2. A másiknak meg mindig adok pénzt.

Mrs. Clayton 2013.03.17. 18:47:51

@hagyma: akkor inkább csokis margarin értsd nutella

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:50:38

@Jess G: az az igazsag en irtozom az edessegektol
kizarolag joint utan falok fel 2 vodor jegkremet es 64 kit-katot
de turo kell a francnak, rudival se

2013.03.17. 18:53:08

@DumbeR: milyen a kenyai sor?

Mrs. Clayton 2013.03.17. 18:53:14

@hagyma: hát egy túrós rudi nekem se kéne :-D

spangola 2013.03.17. 18:56:05

@hagyma:

"aki ugy ad penzt, hogy megszabja, hogy az illeto mire koltse az megalazo
jo, ha az "allam " ad es gyerekekrol is szo van akkor helyes az etkezesi utalvany
de ha csak egy csovesnek adsz, akkor hagy dontse mar O el mire kolti
ezert is erzik megalazonak, ha penz helyett bemegy es veszel nekik szendvicset
es ez ertheto"

ilyen még nem volt, teljesen egyetértek.
Ha pénzt adok, tőlem akár piálhat is rajta, vegyen cigit, azt vesz rajta, amit akar, amitől jobban érzi magát, nem szabom feltételhez. Nem szabhatom feltételhez, ha önzetlenül adom.

babo81 2013.03.17. 18:56:08

@Jess G: Akkor még nem ettél gyulai kolbászt vagy Pick csípős párost! Fikázod a tejfölt?!Pedig tejföl nélkül nehezen tudom elképzelni például:töltött káposzta,túrós csusza,gombaleves,rakott krumpli,túrógombóc....st.Azért,mertkülföldön élsz nem kéne fikázni a magyar árukat. Cseppet lekezelő vagy! Melyik országban nincs párja a kolbásznak?!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 18:59:52

@Jess G: en tovabbra is azt tartom , aki kitalalta ezt a nevet az erdemli a milliokat
ez a keszitmeny ha csokolades turo neven fut, a kutya nem veszi meg
ez nem csak magyaorszagon van igy
egy jol eltalalt nev elvisz egy egesz boltot
ez van
kezetcsokolhatnak a nevadonak, mert a termek maga egy tok kozepszeru akarmi

spangola 2013.03.17. 19:00:32

@montroyal:
"altalanosan is hasznaljuk - ne ciganykodj mar!!"

Ugyanúgy azt is mondjuk, hogy ne legyél már zsidó/skót!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 19:01:08

@spangola: egyre tobben kezdenek velem egyeterteni
onkontrollt kell gyakorolnom

babo81 2013.03.17. 19:01:15

A túró rudi gyerekkoromban tényleg sokkal finomabb volt. kb.:25éve A Boci csokival ugyanígy vagyok.

Muscari 2013.03.17. 19:01:43

Nagyon tetszett a poszt, meginkabb a kepek. Regota vagyom en is Afrikaba, remelem, egyszer majd el is jutok. Kicsit irigylem Andraseket, de szerintem elni nem tudnek ott, nyaralni viszont annal inkabb. Ket het egy evben eleg is lenne.

@spangola: Most nezem a The White Masai-t, csak mindig varnom kell, hogy toltson, mert xar az internet. Igazad volt, az a pasi nem semmi. Ahogy nez a nore, az a pillantas, az egyszeruen ellenallhatatlan... Na folytatom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 19:04:46

@babo81: en meg a gyulai kolbasszal
anyam kuldi renduletlenul es nem erti meg hogy szar

Mrs. Clayton 2013.03.17. 19:07:21

@babo81: persze, és nem is ismerem fel, h mi a jó, sőt összekeverem a sült sertés kulent a calamarival
@hagyma: ezek szt neked bejött? látod akkor mint írtam nekem inkább a csokis margarin, pedig azt natúrban meg nem enném

Mrs. Clayton 2013.03.17. 19:08:06

@hagyma: detto, de ezt nem értik azok, akik nem ettek még jó kolbászt

spangola 2013.03.17. 19:08:47

@tanato:

Igen szép film volt nagyon, nekem is tetszenek az akkori női ruhák meg a kalapok, a haj és a NIKI LAUDA: a HARISNYAKÖTŐK.

Meg még ami tetszik, a férfi hajviselet.

Mondjuk a film végén arra számítottam, hogy kicsit realisztikusabban fogják mutatni kollegád kolerás halálát, de mindez kimerült egy hányásban. Nem azt mondom, hogy dokumentumfilm legyen, de nem sok időt szántak a főszereplő halálára, pár perc volt csupán.
És szép volt a film alapmondata, szó szerint már nem emlékszem, a leghosszabb út a két ember közti távolság?

Aki még nagyon tetszett, az a szomszéd, aki a kínai lánnyal élt, szerintem nagyon jól alakított.

Amúgy Az afrikai szeretőkben is mutatták azt a kisbuszt, amit a mai posztban is említett a posztoló, megálló nincs, csak fel kell szállni rá.

2013.03.17. 19:13:02

@Jess G: @hagyma: mar megint a kolbasz, tejfol combonal tartunk?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 19:13:41

@Jess G: de ez nem nosztalgia
30 eve jo volt

spangola 2013.03.17. 19:13:46

@Muscari:

Fenn van a youtube-on németül, angol felirattal. Már ha németül beszélnek, mert a film felében angolul beszélnek.
www.youtube.com/watch?v=60eKR9PGUII

Ott 15 perces részekre van osztva, az angol feliratos változatra kattintgass (van sima is, felirat nélkül), akkor lesz a német részek alatt angol felirat. Tegnap mommmo szólt nekem róla.
De lehet tudsz németül, akkor meg neked pont jó.
A képi minőség itt nem olyan jó.

Nem tudom, miért, de akadozik az online, én meg sem tudtam nézni ott tegnap, a múltkor meg ment simán.

spangola 2013.03.17. 19:14:24

@montroyal:

Ki és mire mit mond nekem?

spangola 2013.03.17. 19:16:01

@tanato: Na, akkor jövő hétvégén megnézem a Déltenger kincsét, ha még nem láttam.

Muscari 2013.03.17. 19:19:57

@spangola: eredetiben nezem, angol felirattal, mikor nemetul beszelnek. Sajna nemetul nem tudok, de az angol mar megyeget. Ez 10 perces reszekre van osztva egyebkent, nem tudom, han y lesz belole.

@charlieharper: Nem ertem, mit problemeznak a tejfolon, nekem a creme freche tokeletesen megfelel, nagyon szeretem . A csirkepaprikas meg finomabb is vele, mint tejfollel.

spangola 2013.03.17. 19:20:02

@Jess G:

Én is így vagyok, sem a polenta, sem a humusz nem jön be, mindkettőt elkészítettem itthon is, hátha úgy jobb, de úgy sem jött be.

mommmmo 2013.03.17. 19:21:03

@spangola: Na vegigneztem a White Massai-t tenyleg szep film volt, szep tajakkal.
A sztorival kapcsolatban tenyleg vannak fenntartasaim, marmint hogy ez a valosagban tenyleg szerelem volt-e barmelyik fel reszerol, vagy valami mas.
Mindenesetre a csajnak igaza volt, jobb kiprobalni mint egy eleten at almodozni a maszajrol.. ez teljesen ertheto, csak nem tudom miert kellett egy gyereket is belekevernie ebbe az egeszbe, na ez az amit en mar nem csinaltam volna..

tanato 2013.03.17. 19:21:26

@spangola: Persze könyvben azért jobban részleteztek mindent,a főhős halálát is.először én is olvastam úgy 15 éve most láttam csak filmben 3 éve.Visszatérve a század eleji női viseletre,volt egy olasz sorozat GŐg volt a címe/Orgoglio/pár éve játszotta magyar TV,erre a sorozatra annak idején véletlenül kattintottam rá, és éppen azért fogtam hozzá folyamatosan nézni mert nagyon kihangsúlyozta az akkori viseletet,nagyon széles karimájú kalapok hosszú ruhák,napernyők hosszú szárú kesztyűk stb. Amúgy nem rossz a történet sem /gazdag lány,grófnő meg szegény fiú szerelmi története huszonegynéhány részen keresztül,de van benne azért politika meg gyarmati háború meg maffia stb./A század elején játszódik főleg Olaszországban meg kicsit a líbiai olasz gyarmati háborúban is.Rajta van a neten ez is.

spangola 2013.03.17. 19:24:53

@hagyma:

"egyre tobben kezdenek velem egyeterteni
onkontrollt kell gyakorolnom"

Látod, ma nem vagy formában.

A Túró rudi nagyon finom, de én a tejcsokis változatért vagyok odáig, nem az étcsokisért, bár amúgy meg imádom a jó minőségű étcsokikat.

Jó és kész, mehet a címerbe.

Mrs. Clayton 2013.03.17. 19:25:08

@hagyma: fenntartásokkal fogadom, ugyanis se az állattartás, se a feldolgozás nem volt olyan szintű, h ez így kijelenthető legyen
ugyan nem vok szakember, de sokat olvasok a témában és remélem egyszer nem csak álmomban fogok ezzel foglalkozni, de meggyőződésem, h szarvolt az akkor is, nézz utána, h milyen körülmények között tartott, mivel etetett állatból milyen technológiával lehet jó cuccot csinálni
én a minap egy amerikai sertés-tenyősztőről szóló videót néztem, de kb tudom, h a spanyolok h tartják és dolgozzák fel a jamon ibericot, v az olaszok miből hogyan csinálnak kolbászt, na az kaja, nem a mócsingos gyulai, szar paprikával, agyon füstölve
@charlieharper: bocs, tudom uncsi

spangola 2013.03.17. 19:25:53

@Muscari:

Számomra is ellenálhatatlan a maszáj, ahogy néz, és amikor mosolyog a nőre...!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mrs. Clayton 2013.03.17. 19:26:53

@mommmmo: semmi kétséged ne legyen, a szerelem öl, butít és nyomorba dönt, volt tapasztalatom személyesen látni, h miként fordul ki vki önmagából mert szerelmes lett

spangola 2013.03.17. 19:26:59

@hagyma:

Nekem ízlik a Gyulai, Pápai, Pick, bár még nem ettem külföldön kolbászt. Nincs alapom az összehasonlításra.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.17. 19:27:09

Míg Magyarorszàgon éltünk imádtam a Milkát (a Bocit nem szerettem). A svédeknél nincs Milka, csak Marabou (kb. ugyan az). Most akkor dőljek a kardomba?

Túrórudi tényleg közèpszerű... semmi extra, ahogy hagyma is mondja: csokis túró.

A joint után nekem a mogyorós csoki csúszik, de nagyon :D

DieNanny CH 2013.03.17. 19:27:52

@spangola:
Próbáld ki a polentát, hogy miután tejbegríz-szerűre megfőzed, teszel bele pirospaprikát, meg apróra kockázott csemegeuborkát - sokat! - meg teszel bele néhány kedvenc fűszert, jól összekevered, és lapos tepsibe simítod kb másfél cm vastagon. 180 fokon csak addig sütöd, hogy egy vékony ropogós kéreg legyen a tetején. Isteni! Ausztriában ettem először. Ez aztán mindenhez illő köret.

spangola 2013.03.17. 19:30:27

@mommmmo:

Hát, mert nem védekeztek. Nem értem, a nők miért nem védekeznek. Óvszer alap. Főleg Kenyában.

Akárhogy elragadhat a szenvedély, a betegségtől csak az óvszer véd meg jelenleg.

A gyerek után meg minden rosszabb lett.

Szerintem ha nem lett volna szerelem, nem tartott volna eddig, főleg a nő részéről.

Mrs. Clayton 2013.03.17. 19:30:31

@DieNanny: neeeeeeeeee, ez gusztustalan :-D

spangola 2013.03.17. 19:32:57

@DieNanny:

Oké, kipróbálom, mindenféle recept jöhet, imádok főzni és enni.

mommmmo 2013.03.17. 19:34:21

@Jess G: nekem is volt hasonlo tok remenytelen kapcsolatom, na nem ennyire szelsoseges.. rolam is azt hitte mindenki hogy mennyire meg vagyok orulve a szerelemtol, de szerintem csak a szex volt.

Tenyleg. mert ahogy vege lett tojtam ra, abszolut nem viselt meg, Mert valojaban a semmi volt meg a szexualis vonzalom. Szerintem tuti, hogy ez a csaj is igy erezhette valahogy utanna.

Mrs. Clayton 2013.03.17. 19:34:49

@spangola: az eredeti Pick gyakorlatilag egy tipikus olasz nem füstölt kolbász, úgy emlékszem a család onnét is hozta a receptet, ha kipróbálsz pár olasz/spanyol terméket, mondjuk ne a Tesco selectiont feltétlen, akkor érezni fogod a különbséget
nekünk is mindig akad rokon, aki küld kolbászt, nehogy éhen haljunk, de sajnos megy a kukába mert kóstolás után mindig ehetetlen

spangola 2013.03.17. 19:38:30

@mommmmo:

A szenvedély és a szerelem közt nagyon elmosódott a határ.

Nálam mondjuk csak ahol szenvedély van, ott jön a szerelem.

mommmmo 2013.03.17. 19:38:41

@spangola: hat igen, az meglepo volt, hogy a gyerek mar volt vagy 4 eves legalabb amikor lelepett. szoval ez legalabb 5 ev...

Lehet, hogy felt, hogy nem tudja a gyereket elvinni, vagy ki tudja..

Muscari 2013.03.17. 19:38:51

@spangola:Spangola! Az otodok resz hianyzik! Sehol nem talalom, remelem, anelkul is ertem majd

Mrs. Clayton 2013.03.17. 19:40:23

@mommmmo: hát tuti, én régen láttam a filmet, de amikor a pasi mindenkinek mindent hitelbe adott, sztem én ott fojtottam volna meg az ürgét
az egy másik kérdés, h vmi oknál fogva nem tudom elképzelni h ilyen társadalmi különbségek ellenére föladjam az életem egy pasiért, én annál sokkal racionálisabb vagyok
lehet nem véletlen h a férjemen kívül minden pasim állította h én nem is tudok szeretni

spangola 2013.03.17. 19:41:04

@Jess G:

Én is eszem rendszeresen olasz sonkákat, lehet itthon kapni, vákuumban van kb. 5-6 halványvékony szelet, 600 Ft-tól indul, mind érlelt sonka, isteni az ízük. Egyenként be vannak fóliázva a vákuumon belül is.

Ruccola, olivaolaj, citrom, parmezánsajt és olasz sonka, szinte minden nap eszem.

Mrs. Clayton 2013.03.17. 19:46:58

@spangola: ok, de az olasz sonka az szárított a magyar meg füstölt, szóval két különböző elkészítési mód, persze egy füstölt kolbász is lehetne kiváló, ha kiinaznák a húst, ha nem csak mócsing kerülne bele, ha nem lenne szarrá füstölve, ha ehető pirospaprika lenne benne, ruccoláról ne is beszéljünk, a kedvéért vegán is lennék akár

spangola 2013.03.17. 19:47:12

@Muscari:

Nem hiányzik, ott van, kicsit jobbra a többi rész között. Csak nincs alatta angol felirat:

www.youtube.com/watch?v=ic-NYHE74EI&feature=endscreen&NR=1

spangola 2013.03.17. 19:48:37

@Jess G:

Igen, ez az itthon vásárolt olasz sonka, többféle is van egyébként, ugyanolyan, mint amit Olaszban ettem. Isteni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 19:54:27

@spangola: nekem is izletta gyulai szaraz olyan cimkevel a kozepen
a papai csipos
a teli szalamit meg imadtuk, olyan rudbol szeleteltek hajszalvekonyra
de amit most jon, ez a folias loszar, amit anyam kuld
ez fos
lehet otthon van jobb

spangola 2013.03.17. 19:55:28

@Jess G:

Én a ruccolába szerelmes vagyok. Érdekes, hogy önmagában nem jó, de kap egy kis olivaolajat, parmezánt és átalakul valami csodává.

babo81 2013.03.17. 19:57:48

@hagyma: anyud nem jó helyen vàsáról! ;-)

spangola 2013.03.17. 19:59:47

@hagyma:

Én nagy Pápai fan vagyok, imádom a termékeiket. Amúgy mind gluténmentes, kivéve kettőt.

A Pápai tepertőkrém a kevencem, itthon 4 féle változat van, a vöröshagymás a legjobb, sokszor kenyér nélkül, késsel vagy kézzel eszem önmagában, annyira finom. Tiszta házias ízek, kis darabokban benne lehet érezni az apró tepertőket.

Mondjuk én imádom a zsírokat, olajokat, rendszeresen eszem magukban, annyira kívánom, de keveset, nehogy kicsináljam a hasnyálmirigyem.

Néha belehörtyintek az olivaolajba vagy a lenmagolajba, meg van itthon Szatmári sült zsírunk, azt is szoktam magában enni, annyira finom, mintha házi lenne.

babo81 2013.03.17. 19:59:57

@Jess G: mondom,nem kicsit nagyképű vagy! :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 20:03:01

@babo81: nem kizart
sajnos csak foliasokat tud kuldeni, de hat az van rairva teliszalami
meg kaiser kolbasz
szarok
jelzem mikor jott es becsempeszett 2 par gyulait az is szar volt
de....
nincs kizarva en valtoztam meg
nekem mas volt az izvilag mikor ettuk a vajas teliszalamis kenyeret
vagy karikaztam a gyulait
ah
nekem soha senki nem fogja megmondani hogy 30 eve nem volt jobb a gyulai
bazmeg a nemetek verekedtek erte, meg a csehszlovakok, mosmeg becsodoltek

mommmmo 2013.03.17. 20:04:03

@spangola: Persze, ehhez elobb definialni kellene mi a szerelem. Nagyon sok fele van.
Erdekessegkent, amikor volt ez a bizonyos remenytelen pasim, es mar abszolut nem erdekelt... es mar szakitottunk is, csak osszefutottunk..
es akkor kozolte, hogy levagatja azt a szexi gondor hajat, ugy kiakadtam.. es le is hordtam, hogy micsoda otlet ez, meg mielott vegiggondoltam, hogy most ennek van-e valami ertelme.

Na szoval vannak fura dolgok.
A jelenlegi paromban viszont a eszet es az artatlan jo lelket ertekelem a haja helyett.. persze mondhatjuk, hogy ez mind a ketto szerelem.

Mrs. Clayton 2013.03.17. 20:04:52

@babo81: sztem meg igényes és nem veszek szart a pénzemen, ha van olyan magyar termék, ami jó, megveszem, van pár ilyen, de jellemzően nem lelhető fel akárhol, ismerni kell a Józsit a hentest és így tovább

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 20:10:12

ja es a debreceni
egyszeruen nem ertem
meg otthon eltem es egyik naprol a masikra lett egy szar
sok mindent nem ertek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.17. 20:13:16

es a fo vicc amire emlekszem, nem a nyugatrol bejott tremekek voltak jobbak
a magyarok mentek le a szar igenytelen nyugatiba
vartuk a csodat es megkaptuk a tescot

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 20:14:56

@mommmmo: szerelem ...de szépen megmagyarazzatok Ti csajok... érdekegyeztetes... ennyi ... ha nem vagytok mar tizenevesek... jo huszon eleje...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.17. 20:20:37

@hagyma: utalom a spenotot. Meg a repat is.
Ellenben a so tenyleg jol jott tegnap, be is baszott volna, ha autozni kell ilyen idoben valahova a 'csaba, a tuzhelyen levettem 1-esre, leugrottunk, ennyi! jol is nezett volna ki, sotlan rizs!

spangola 2013.03.17. 20:21:32

@mommmmo:

Persze, én is többször voltam már szerelmes, de AZ ELSŐ SZERELEM az mindig más, mint a többi, az úgy elkülönül a többi nagy szerelemtől.

Aztán jön a többi szerelem, és mind valahogy más. Sosem ugyanaz, csak hasonló.

Meg van a szenvedély, ott nagyon észnél kell lenni, mert az nagyon tud rombolni is. És hogy mikor megy át szerelembe? Ehhez nagyon figyelnem kell magam, olyan vékony és észrevétlen a határ.

Engem nem érdekel, kinek mi a foglalkozása, mi van a bankszámláján, honnan jött, merre tart, sőt, a külső sem érdekel, ha nem tud bennem szenvedélyt ébreszteni, abból nekem csak max.fellángolás lesz, szerelem nem.

És érdekes, mert bennem nem a másik teste, külseje ébreszt szenvedélyt, hanem a gondolkodása és a kimondott szavai, illetve az, ahogy mondja. A legfontosabb, ahogy mondja.
Tehát ő maga, és nem a teste kezd el vonzani. Legalábbis kezdetben.

spangola 2013.03.17. 20:22:32

@montroyal: Középkorú vagyok. Milyen huszon eleje?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.17. 20:25:13

Hozzatennem, nem rajongoka csokiert. Viszont most amit hoztam tibi etcsokikat, kajszis-kekszes, kortes! Komolyan, exportaljak ide!

spangola 2013.03.17. 20:26:12

@tildy:):

Én csak Tibi étcsokit eszem, az egészmogyorós isteni és gluténmentes.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.17. 20:26:34

@spangola: "AZ ELSŐ SZERELEM az mindig más, mint a többi, az úgy elkülönül a többi nagy szerelemtől."
Jahm , emlekszem az elso szerelemre, 6 eves korombol!
Ha a pubertaskori elso szerelmet vesszuk, az meg sosem volt igazan az.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.17. 20:27:51

@spangola: nem csodalom, fuggove tesz:D Mondjuk mogyoros csokit nem eszek, nem szeretem a mogyorot.

mommmmo 2013.03.17. 20:28:01

@spangola: Jah, hat en is ugy gondoltam, hogy intelligencia, meg miminden, de aztan kiderult, megis a haja volt.. vagy mittudom en, mert amugy bun ronda volt a pasi, szoval nem valami szexisten kulseje volt, meg lelkileg sem voltunk kozel egymashoz, de valahogy megis volt benne valami, amirol vegigfutott a hatamon a hideg... de tuti, hogy nem az esze.
Na abbol indultunk ki, ez a csaj is igy lehetett a maszajjal, aztan filozhatunk azon ez szerelem-e vagy puszta szexualis vonzalom.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 20:28:21

@spangola: ok es meg mindig hiszel a tunder mesekben meg a szerelemben (jol van semmi baj csak kotoszkodok)

babo81 2013.03.17. 20:29:15

@Jess G@Jess G: igazad van,sok a szar,de te az előbb egységesen a magyar termékeket fikáztad,konkrétan az "összes tejfölt". Mi a bajod vele? Lehet utálni,de attól még nem szar! Én kiütést kapok a céklától de attól még nem mondom,hogy gáz a cucc!Ahol te élsz ott minden tejtermék,hús tök frankó?! Igényes vagy inkább sznob vagy? Nem mindegy!

mommmmo 2013.03.17. 20:29:37

@mommmmo: Vagy szenvedely, ahogy mondod, na az a 3. kategoria, es talan a legpontosabb meghatarozas.

mommmmo 2013.03.17. 20:31:35

@montroyal: neked olyan kiabrandult szovegeid vannak a nokrol Montroyal.. tuti, hogy csak realista vagy, vagy csak nem dolgoztad fel azt a pocsek valast?

babo81 2013.03.17. 20:32:30

@hagyma: Kaiser védőgázas csomagolásban...ne mááár! :-)

Mrs. Clayton 2013.03.17. 20:36:54

@babo81: sztem az h vmit nem szeretek v vmi rossz az két külön dolog, nem szeretem a polentát, de ettől még meg tudom különböztetni, h melyik ehető és melyik nem, ha pedig vhol egy adott termék 99%-a szar, akkor azt kell mondjam, h nem lehet jót venni, és ez 99%-ban igaz lesz
és egyáltalán nem m1 h vki igényes v sznob, az én értelmezésemben a sznob akkor is iPhont vesz, ha azt se tudja mire jó v mit tud és mennyiért egy Samsung, na én nem ilyen vagyok

spangola 2013.03.17. 20:37:31

@tildy:):

Nem úgy az első, hanem AZ ELSŐ.
Én 16 és fél éves voltam. Nagyon szerelmes voltam.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.17. 20:37:45

@hagyma: idejét nem tudom, mikor vettem utoljára.

spangola 2013.03.17. 20:40:58

@mommmmo:

"Jah, hat en is ugy gondoltam, hogy intelligencia, meg miminden, de aztan kiderult, megis a haja volt.."

:DDDD Ne röhögtess már, tele van a hasam, most ettem a sonkának a zsíros részét, kipukkanok.

Én nem az intelligenciáról beszéltem amúgy, a gondolkodáson olyan egyszerű dolgokat értek, hogy mondjuk mit mond arról, hogy hogyan viselkedne, ha beszólnának neki a határátkelőn, vagy hogyan gondolkodik arról, hogy mit tenne, ha nekem beszólnának és meg akarnának verni a villamoson, tehát ilyen hétköznapi dolgokról van szó csupán.

spangola 2013.03.17. 20:42:22

@mommmmo:

Miért elvált? Ja, akkor nem is reagálok neki, várjuk meg, míg begyógyul neki.

spangola 2013.03.17. 20:46:59

@spangola:

Egyébként én nem sokszor voltam szerelmes, és nem is esem könnyen szerelembe, és ha igen, akkor sem mondom ki sokáig a másiknak. Csak ha 1000%-ban biztos vagyok az ő és az én érzéseimben is.

Akárhányszor szerelmes voltam, így utólag visszanézve, az mind szerelem volt, és ezt már akkor is tudtam pontosan.

De vannak nők, akik azt hiszik szerelmesek, és állandóan azok,
mert összekeverik a sima "odáig vagyok érte" fellángolást a szerelemmel. Náluk nyilván gyakrabban fordul elő, hogy a múltból visszatekintve azt mondják, ez nem is volt szerelem.

Nálam ilyen nincs, amit akkor szerelemnek tartottam, az az is volt.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 20:49:16

@mommmmo: az en koromba realistanak kell lenni a szerelmes maszlagot meg egyek masok .. tuti nem dolgoztam fel az utolso valast de meg a mostani hazassagomat sem hogy miert volt ra szuksegem... a jo szivem megint..

spangola 2013.03.17. 20:51:57

@montroyal: @mommmmo:

"tuti nem dolgoztam fel az utolso valast de meg a mostani hazassagomat sem hogy miert volt ra szuksegem... a jo szivem megint.."

Mi van?!!! Te jó ég!
Hú, de jó, hogy nem én vagyok a feleséged. Ez olyan kiábrándító.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.17. 20:52:47

@Jess G: a pgiladelphia csokisban kicsit kesobb volt , mint odahaza a mesesajt.

JessG : itt istenitik pl.a chorizot, multkoraban mar azt hittem en vagyoka hulye, hogy nem jon be. szerencsere van itt a hataratkelon megvalaki, aki osztja a velemenyem.

Ha mar kolbasz, nagyon jo kolbikat lehet otthon is kapni, persze inkabb a kilonkenti 1700-2000 forintos ar felett, ha boltban veszed.

spangola 2013.03.17. 20:55:57

@tildy:):

Húsáruban csak a prémiumterméket érdemes megvenni, abban nincs csalódás, és húsból van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.17. 20:58:15

@spangola: sosem volt igazi fellangolas, az tudom milyen. Inkabb csak ugy egyutt voltunk. Hogy 3 evig? Na bumm 16 eves voltam, nem kellettem senki masnak, vegre valaki foglalkozott velem.

Azota mar leszoktam errol, ugyhogy ha valaki kerdi az elso igazi szerelmet, az valojaban a masodik volt. 10 evig tartott, nem volt egyszeru kiheverni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.17. 21:06:35

@tanato: "Mondjuk egy analfabéta fiú és egy egyetemet végzett lány kapcsolatának én sem adnék sok jövőt még ha azonos a bőrszínük is. "

hat, en sem:) most gondolj bele abba a kultursokkba, amit ez a svajci no atelhetett, amikor a maga kis rendezett vilagabol belecsoppent eg maszaj kunyhoba...Meg ha eleinte lobogott is a szerelem, egy ido utan egyszeruen nem tudtak athidalni azokat az ellenteteket, amelyek az annyira kulonbozo tradiciokbol, kulturabol szarmaznak,es annyira tavol allnak egymastol, hogy esszel fel sem foghatok (pl. a kislanyok korulmetelese)

2013.03.17. 21:10:18

@spangola: hogyan jottel ra, hogy gluten erzekeny vagy es mikor?

Mrs. Clayton 2013.03.17. 21:10:35

@tildy:): nekem m1 ki mit szeret, de tapasztalatom szt otthon nem lehet boltban 2000 Ft/kg fölött sem jó kolbászt venni, tudok egy hentest ahol jó cucc van, de ő abszolút nem érhető el mindenkinek, mert nem kapható sehol a terméke csak nála, tejföllel szinte ugyanez a helyzet meg a kenyérrel is és sorolhatnám, de majd alakul

2013.03.17. 21:14:18

@Jess G: pekarurol... erdekes, de eletem legjobb pekarujait Nemetorszagban (Munchen kornyeke) ettem. Meg is voltam lepodve, nem tudtam, hogy ennyire jo a kenyer, pekaru sutemeny arrafele. Azota persze mindenki mondja, hogy a bajor pekseg! Szerintem meg a francia pekarukat is veri a muncheni.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 21:21:15

@spangola: nekem viszont nem kiabrandito mert nem is volt beabrandito es hu de jo hogy nem te vagy a felesegem ,de hu de jobb lenne ha senki...egyebkent nem ismeritek a tortenetet es hosszu is lenne de teny hogy segitettem egy kivandorlo csajon aki ram akaszkodott en se bantam de kezdem hogy minek komplikalom a nyugodt eletemet...( ja o szerelmes belem)

Mrs. Clayton 2013.03.17. 21:24:01

@charlieharper: az a gond, h Európában nagyon sok helyen lehet nagyon jót enni, míg Mo-n a minőség gyerekcipőben jár, még csak most kezdenek ráérezni, h milyen is az, aztán emiatt egyesek felháborodnak, mert vki azt mondja, h amit lehet kapni az szar
eddig én sokfelé voltam a világban, de Fro kimaradt, a kaja miatt viszont egy hosszabb kirándulást tervezek
hol ettél Münchenben és mit?

blackhairlady 2013.03.17. 21:29:56

@tildy:): en emlitettem egyszer hogy utalom a chorizot.

spangola 2013.03.17. 21:33:24

@charlieharper:

Hú, hosszú. Már leírtam itt, mert kérdezték.

Egész pici koromtól fájt a hasam, de mindig félrediagnosztizáltak. Sovány test, nagy kitüremkedő has. Mint egy etióp.
20 évesen én mondtam a háziorvosnak, hogy szerintem az vagyok, küldjön vizsgálatra, válasz: Nem.

A lelki állapotom is nagyban befolyásolta a súlyom, volt, hogy hónapokig ment a hasam minden nap, volt, hogy 17 évesen 39 kg voltam farmerben, bakancsban, a nékül szerintem kb. 36 kg lehettem.

Aztán 10 évig próbálkoztam különböző orvosoknál, végül Budapesten a gasztroenteorológián kifogtam egy jó orvost, újabb béltükrözés, ezúttal nem alulról (azt nem engedtem, mert már volt, és majdnem elájultam), gyomortükrözés, mintavétel a patkóbélből, vérvizsgálat. Ekkoriban meg meg voltam hízva, gyakorlatilag nem volt anyagcserém, csak pisi, 57 kg voltam.
Budapesten rögtön megkaptam a diagnózist végre.

Így mutatták ki. Életvégig tartó szigorú diéta, ez nem olyan, mint a cukorbetegség, semmi glutén nem jöhet be, sem esküvőn, sem karácsonykor.Egy falat sem.

Glutén: búza, rozs, árpa, Magyarországon a zab is, mert keresztszennyezett lesz a betakarítás, feldolgozás során érintkezik a búzával, rozzsal, árpával.

Plusz van laktóz (tejcukor) intoleranciám és szójaallergiám.

Mind a három mindenben benne van.
De a gluténnal kell nagyon és elsősorban vigyázni.

A glutén adalékanyag, van vaniliáscukorban, kenőmájasban, összes felvágott, virsli, minden, Delikát, csokik, sütőpor, fűszerek, mindenben. Hüvelyeseknél, rizsnél, kókuszreszeléknél stb. is figyelni kell, hogy rá van-e írva, hogy glutént tartalmazó élelmiszereket feldolgozó üzemben csomagolva, mert akkor már nem ehetem meg.

Az élelmezésem nagyon drága:
20 dkg kenyér: 1200 Ft, ami finom is, ami rossz, az 40 dkg és 800 Ft. Zsömle, zsemlemorzsa, sütemények nekünk mind nagyon drága.
Itthon próbálok sok mindent magam megcsinálni. Sütöttem már zsömlét is. A baj, hogy a gluén az, ami miatt megkel a kenyértészta, az teszi puhává, levegőssé. A mi termékeink kemények, nincs bennük levegő, nem kel meg. Nem lehet gyúrni, nem áll össze a tészta.

Budapesten van a TAC (Táplálékallergia Centrum) és még van kb. 3-4 bolt, ahol tudunk vásárolni. Illetve a SOTE kiad minden évben egy füzetet, ahol olyan gyártók termékei vannak felsorolva, akik garantálják bizonyítvánnyal, hogy ők gluténmentes termékeket készítenek.

Amit egy boltban meg tudok venni, az a tőkehús és a zöldségek, és gyümölcsök.

Egyéb problémák, ha eszed a glutént:
bélrák, meddőség, nőgyógyászati daganatok, pszichológiai problémák, hasmenés vagy székrekedés, soványság vagy elhízás, hasfájás, és ki tudja még.
Na, nekem majdnem mind volt.

DieNanny CH 2013.03.17. 21:34:58

@spangola:
Már régen elvált, most már újranősült!
(Remélem, nem keverem...)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 21:35:14

@spangola:

Nekem már akkoriban is az írás volt a mániám. Így minden szerelmemnek folyton leveleket írtam. Az első alkalom 6 éves koromban volt. Aztán a lány jól megvert a levél miatt.

Muscari 2013.03.17. 21:35:42

@montroyal: Mar regota figyelem a kommentjeidet, es meg kell allapitanom, hogy rendkivul cinikus vagy. Eddig visszafogtam magam, de most nem birom mar. Spangolanak van igaza, mi a fenenek vetted ezt a csajt is el? Maskor meg arra panaszkodtal, hogy kihasznaltak, nevelted mas gyerekeit, aztan kiderult, hogy egesz eletedben hajkurasztad a noket. Te irtad, egy-ket hettel ezelott! Szoval ki is a hunyo? Ne hogy mar sajnaltasd magad, mert amit csinalsz, igen is kiabrandito.

spangola 2013.03.17. 21:36:30

@montroyal:

"nekem viszont nem kiabrandito mert nem is volt beabrandito es hu de jo hogy nem te vagy a felesegem ,de hu de jobb lenne ha senki..."

persze, nem ismerjük a sztorit, és nem is ítélkezem, de az biztos, hogy ezt valahol elrontottad, és ez annyira kiábrándító.
Nekünk összejött a szerelem, gondolom mommmo is szerelemből házasodott, te meg ironizálsz rajtunk, aki bevallja, hogy nem szerelemből házasodott, ráadásul még az előző feleségét szereti.

Ha te lennél a férjem, meg most jól megvernélek azzal a kuncsikával vagy mivel, amit Niki Laura írt.

spangola 2013.03.17. 21:39:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"
Nekem már akkoriban is az írás volt a mániám. Így minden szerelmemnek folyton leveleket írtam. Az első alkalom 6 éves koromban volt. Aztán a lány jól megvert a levél miatt."

:) Jaj, te szegény!

spangola 2013.03.17. 21:41:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Kekszet viszonylag könnyű csinálni, nem kell keleszteni, veszel mandulát vagy kesudiót, diót, darálod, ízesíted, ennyi.

Ha nem sütöd meg, ezek az élőételek.
Az élőételekkel a diétám elején találkoztam, sok jó recept van, csak drága ugye. De finom, egészséges.

2013.03.17. 21:49:09

@Jess G: hat mar nem tudom, hogy hol, csak sima metro megallos es utcai pekarusoknal. Egyebkent Munchen kornyeken meg nem ettem rosszat.
Imadok zabalni, ugyhogy Franciao nekem a Nirvana, de persze sok mas kajat szeretek; indiai, malaj, thai, libanoni. Igy ebben a sorrendben :)

2013.03.17. 21:51:50

@spangola: akkor jo, hogy megtalaltak es tudod, hogy mit lehet enni/inni. Nem tudtam, hogy ilyen sok mindent okozhat.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 21:55:58

@Muscari: @spangola: igen sajat magam komplikalom az eletemet de azt mar elkonyveltem vegul egyedul fogok maradni es ezzel megbekultem .. igen mindig hajkuraztam a noket.. a mostani felesegem is igy ismert meg es megigertem neki nem fogok megvaltozni..(rohely de benne van a hazassagi szerzodesunkbe ) es most megis meg akar valtoztatni . na ne haborogjatok van ilyen es nem is kell sajnalni engem...

spangola 2013.03.17. 21:58:38

@montroyal:

Nyugi, nem sajnálunk le egyáltalán. Van ilyen férfitípus, és ennyi.
És konkrétan mi van a házassági szerződésetekben?
Az, hogy ha megcsalod, és elválik, attól még nem kap több pénzt, vagy mi?

Amúgy hány éves vagy kb.? 40?

zopilote 2013.03.17. 22:12:01

@tildy:):
a spanyol chorizo nekem se jott be, a mexikoit szeretem, de csak reggelire, es ott nincs belbe toltve, csak a kolbasz kevereket sutik meg, es tacoban is finom. Minden fustolt dolgot imadok (leginkabb a lazacot) es a sonkat, amit kenyer nelkul is tudok enni. Itt a magyar modra keszult kolbaszok sokkal finomabbak, mint otthon. Az olasz prosciutto nagy kedvencem, de nem szeletelve, hanem ujjnyi vastagon. Gyakran " meat ends "- kent veszem, ugy sokkal olcsobb. Egy poundos darab 5-6 dollar csak. Szeletelve tobb, mint 20 $/kg. Regebben, mikor jottem vissza, hoztam csigatesztat, cernameteltet, de szetosztogattam. A kalocsai pirospaprikat szinten. Mostanban csak anyam sutotte tepertos pogacsat hozok, szigoruan sajat hasznalatra:) Es ujsagokat, magazinokat, konyveket.
A tejfolrol: porkolt, paprikas, sot toltott kaposzta
elkepzelhetetlen nelkule:) Szerencsere itt van, minden fajta, 2.5 decistol gallonosig:) Es mindenfele zsirtartalommal. A legfinomabb fullos zsirtartalommal, 25 % - os :)

zopilote 2013.03.17. 22:22:31

@zopilote:
Van egy tervem, otthon kerteszkedni (hydroponic, de nem kender) es mangalicat, kecsket
tartani szabadon. Ha sikerul ledolgoznom 6 - 8 honapot egyfolytaban itt, meg is csinalom:)
Most lattam egy jo dealt, 8 ha erdo + 2 ha szanto elado Nogradban, az idealis lenne erre.
Egy kis haziko ra, emberektol minel messzebb, meg villany sem kell, napelem:) Almodik a
nyomor zopilote- nal:(

2013.03.17. 22:24:24

@zopilote: jovoheten szerelik nalam fel a napelemet. Majd elmondom, hogy mennyire erte meg par honap mulva, mikor latom a szamlan.

babo81 2013.03.17. 22:26:13

@Jess G: Lehet,hogy rosszul tudom de szerintem Magyarország is Európához tarozik......A lényeg,hogy egyesek(köztük én is)nehezményezik,hogy szerinted kis hazánkban szinte minden szar! Nem csak egy hentes csinál kitűnő kolbászt és szintén nem csak egy pék süt isteni kenyeret...

montroyal ( CAN qc) 2013.03.17. 22:28:34

@spangola: 57 vagyok kar lenne kiteregetni de sok mindent leirtunk a szerzodesbe notarynal eskudtunk lenyeg ilyen vagyok tud rola es ilyennek fogad el es ha ferfiak is olvassak tanacskent haztartasi munkaert muhelybe vegzett segitsegert soha nem ker es nem fog kerni ellenszolgaltatast stb hosszu de azert elmondom nem igen jonnek be ezek, mar nem nagyon tetszenek neki ,egyes dolgok pedig tenyleg le nyugodtam es probalok normalis lenni (fejbe nem vagyok az)

zopilote 2013.03.17. 22:32:42

@charlieharper:
elektromos aramra vagy vizmelegitesre? szerintem mindketto megeri. (plane ott, ahol nincs villany) tavaly meglatogattam egy haveromat Recsken, tole az aramszolgaltato meg is vasarolja a felesleges aramot. volt neki vagy 20 m2 napelem

zopilote 2013.03.17. 22:37:39

en meg ettem hazilag kopult vajat is gyerekkoromban, piacon vett telfolbol. hogy az milyen finom volt!!! es a szine melysarga. az iroja pedig a legfinomabb inni, hidegen, nyaron. itt szerencsere az is van, buttermilk, hidegen az is finom, savanykas kicsit, de az benne a jo

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.17. 22:46:05

@zopilote: napelem ->aramra, napkollektor -> vizmelegitesre.

zopilote 2013.03.17. 22:51:26

@tildy:): OK, tudom a kulonbseget, csak a lustasag:)
es gondoltam, nem veszitek eszre:)

zopilote 2013.03.17. 22:52:23

Bar semmi koze Kenyahoz, de mint europaiakat es EU polgarokat biztosan erdekel a kovet-
kezo hir, amit most olvastam:
www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9936245/Traders-braced-for-market-turbulence-amid-bailout-chaos-in-Cyprus.html
Mi lesz azokkal a magyarokkal, akik ott (is) tartottakk penzt?

mzgldr 2013.03.18. 00:49:13

@zopilote: nem akarlak kiábrándítani, de ne tedd, hacsak nem forgatod úgy a pisztolyt mint John Wayne. Jártam pár tanyán és egyáltalán nem olyan romantikus a dolog. A lopások mindennaposak (fényes nappal szívják ki az üzemanyagot), egy éjszakára nem hagyhatod el a telepet, mert mire visszaérsz már ki van rámolva az egész, ha elutazol egy hónapra, tokostól szedik ki az ablakot. Annak ellenére, hogy ez egy nyugalmas életformának tűnik, valójában kötélidegek kellenek hozzá és legalább egy népes család.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.18. 01:21:42

@tildy:): mondjuk az ki van zarva, hogy nalunk elfoggyon a so
egyszeruen elkepzelhetetlen legalabb 4 sotartonk van
raadasul a fott rizst nem sozzuk
@babo81: anyukam kisnyugdijas es ha kuld levelet ilyeneket tesz bele, de ha neked sikerul meggyozni, hogy ne kuldjon semmit nagyon megkoszonnem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.18. 01:32:33

@tildy:): most hulyeseg lenn elkezdeni, hogy mert meg nem ettel jo spenotot...
en is utaltam gyerekkoromban
de azert egyszer , majd idovel probalj ki egy sepnotos pizzat pl.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.18. 01:38:37

@montroyal: mar ertem miert vigyazol a penzedrre
vigyazz is!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.18. 01:49:32

@zopilote: nalunk az eletben nem latam, hogy 1 mebrenel tobb legyen 5 meteres korzetben egy ATM-nel
de az amerikaiak hulyek

az elso szerelmemnek Szenes Gyongyinek meg elsoben dobtam a postaladajaba valami csokit
talan balatonszeletet?
ez kesobb meg szuloi ertekezetlen is szoba kerult
20 evvel kesobb erdekes volt olvasni a valoperes papirjait /akkor illetekhivatalban dolgoztam/
a Henez vette el a hatodikrol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.18. 02:13:10

@mzgldr: egy farmon a puska elengedethetetlen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.18. 02:33:27

de ez fekete csavo banannal a szajaban foto, nem volt jo valasztas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.18. 02:40:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: tudjuk, 6 eves korodban levelet irtal a szerelmednek, mikozben angolbol attetted bolgarra es magyarra a Lear kiralyt

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.18. 08:24:26

@hagyma:

4 éves koromban már tökéletesen olvastam és írtam. 8 évesen már politikai lapokat olvastam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.18. 09:28:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez senki elott nem volt kerdes, de en 8 evesen mar politikai lapokat irtam

Fahim 2013.03.18. 18:46:19

@mommmmo: Egyetértek, Vandorboy írása rasszista és amellett hogy olyan a stílusa mintha a google fordító írta volna, igen komoly tárgyi tévedéseket is tartalmaz.

Fahim 2013.03.18. 18:52:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A szuahéli valóban kivételes afrikai nyelv, Kampalában egy szupermarketben még szuahéli-angol szótárat is találtam:)

spangola 2013.03.18. 21:05:17

@montroyal:

57????
Azt hittem max. 40-45. A közjegyző okos megoldás volt, de azt még közjegyző előtt sem lehet megoldani, hogy ne akarjon megváltoztatni.

Mi nem írtunk házassági szerződést, csak akkor mentem volna közjegyzőhöz, ha a férjem sokkal jobban állt volna anyagilag, mint én, hogy aláírjam, hogy amit a házasságba hoz, az az övé is marad. Így tiszta a képlet.

spangola 2013.03.18. 21:06:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

8 évesen már politikai lapokat olvastál. Jellemző. Most mindenki csak azon mereng, hogy hogy lehet, hogy már nem 7 évesen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.18. 21:18:40

@spangola:

Nagyjából 6 éves koromig meséket olvastam. Aztán áttértem a sci-fi irodalomra. S közben időnként politikai lapokat is.

spangola 2013.03.18. 21:31:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Én meg kb. 13 évesen valakitől kölcsönkaptam a Kató mint asszony-t.
Hát, felvilágosított a könyvecske rendesen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.18. 21:42:17

@spangola:

Nekem ez a téma teljesen kimaradt gyerek- és kamaszkoromból. 3 tematikát utáltam:
- indiános történetek,
- krimi,
- szerelmi vagy erotikus irodalom.

letreh 2015.03.28. 20:59:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @spangola:

Na, én meg már az anyám hasában a Szép asszonyok egy gazdag házban -t olvastam.....:-P
Hagyjatok már ezekkel a mesékkel, ugyan...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása