oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2013. március 11. 06:54,  Mi az az Andouillette? 330 komment

2013. március 11. 06:54 Határátkelő

Mi az az Andouillette?

Ha Franciaország, akkor Párizs, esetleg Marseille, vagy a Riviéra, pedig van egy város, amelyet kultúrájával, a rengeteg fiatal egyetemistával, csodás óvárosával együtt kár lenne kihagyni. Ez Lyon, ahol Sophie kalauzol el minket.

cím_22.jpg

„Kerek egy éve költöztünk Franciaországba, Lyonba, s ennek apropójából szeretném veletek megosztani mindazt, amit eddig megéltem itt a családommal. Előre szólnék, hogy árakat nemigen fogok említeni, sem a lakáskeresés kálváriájáról nem fogok írni (lévén a férjem volt olyan szuperjó fej, hogy egyedül végigkínlódta az egészet), és a Túró Rudi szót is most írtam le utoljára. Viszont egy gyesen lévő anyuka szemszögéből fogom bemutatni az itteni életünket, így kérlek, emiatt ne dühöngjetek majd a kommentekben.

Tehát 2012. február végén, miután a férjem cégen belül maradt, de országot váltott, megérkeztünk Lyonba, egy szépen berendezett, hármunknak tágas lakásba, a város szélén, de egy meglehetősen forgalmas utcában. Sokan panaszkodnak itt a levegőre, s a házidokink szerint egy gyerek itt átlag hatszor náthás egy télen ennek is köszönhetően. Jó ég! Avagy mon Dieu! (Mi megúsztuk eddig kettővel).

Fizetni kell, de olcsóbb, mint otthon

Ha már a háziorvost emlegettem, feltétlen szeretnék kitérni az itteni orvosokra. Egyszerűen fantasztikusak, nekem a legnagyobb meglepetés az volt, hogy emberként kezelnek. Otthon a legtöbb doki félisten-szindrómában szenved.

Itt alapjaiban más az egészségügyi rendszer is, van egy TB kártya (carte vital, avagy a zöld kártya), amit nekünk a férjem cége intézett, és cirka 5 hónap alatt sikerült is hozzájutnunk, eh... Ezt a kártyát lehúzva, mint egy bankkártyát, a fizetendő összeg automatikusan bekerül a TB rendszerébe.

Itt ugyanis mindig fizetni kell, ha meglátogatjuk az orvost, fogorvost, stb, a háziorvosnál egy fix összeget, aminek azonban, ha biztosított vagy, a kb ¾-ét visszautalják a bankszámládra 3 napon belül. Kiszámoltam, hogy itt kb. a negyedére jön ki egy nőgyógyászati vizit, ellentétben az otthoni nőgyógyászommal, aki mellesleg SOHA nem adott számlát.

A gyerekek

Ami nagyon fura számomra itt, az az, ahogyan a gyerekeiket kezelik a francia családok. Csodálom őket, hogy gyakran 4, de akár 5 gyereket is vállalnak, de a három az alap, viszont 2 hónap után bevágják őket a creche-be (bölcsi) reggeltől estig.

1_7.jpg

A szoptatás ideje is náluk a legrövidebb Európában, ami nekem azért is furi, mert az LLL viszont francia szervezet. Továbbá az összes gyereknek taknya-nyála összefolyik, hihetetlen, hogyan öltöztetik őket a legnagyobb hidegben is. A saját szememmel láttam nem is egyszer, hogy szakadó esőben anyuka vonul esernyővel a feje fölött, a jobbján és balján egy-két csemetével, akik bőrig áznak. Ki érti ezt?

Mi lesz veled, divat?

Bár azt is el kell ismernem, hogy ennyi divatos gyereket se láttam még soha, a kislányok mínusz 5 fokban is csini harisnyában, hosszú, karcsúsított szövetkabátban csúsznak-másznak a játszótéren.

Meglepő viszont, hogy felnőtt korukra elvesztik a divat iránti igényüket vagy érzéküket, mindenesetre a párizsi csinos, szoknyában tovalibbenő, selyemsálat viselő, karcsú lányokat nem itt kell keresni, az fix.

Viszont sokszor találkozom az igazi dáma típusú idős hölgyekkel, akik 70 fölött is rendesen felöltözve, sminkben és rendezett frizurával sétálgatnak a közértbe, vagy valamelyik parkba, ücsörögni egy kicsit.

Park a város szívében

Ha már parkok: az ittlétünk első sokkélménye a „park" fogalmához kapcsolódik, ugyanis számtalan park van a környékünkön. A térkép szerint. A valóságban ugyanis betonnal, apró kaviccsal, esetleg futószőnyeggel bevont, elkerített, legtöbbször kb. 100 nm területről van szó, amelyben található pár pad és jó esetben néhány fa is. Fű sehol.

kert.jpg

Kiábrándító volt elsőre, mára megszoktam, illetve felfedeztünk pár igazi parkot is, ahol valóságos fű nő és nem is tilos rálépni. A város nagy és méltán lenyűgöző parkja a Parc de la Tete d'or, ami tényleg csodálatos, egy nagy tóval, amin lehet vízibiciklizni, számtalan vízimadárral, ingyen látogatható állatkerttel, rózsakertekkel, játszóterekkel. Mindez a város szívében, több száz éve. Ezt azért jól kitalálták, meg kell hagyni.

A legendás kenyér

Amit még nagyon jól kitaláltak szerintem, az a kenyérsütés rendszere. Fantasztikus, hogy minden boulangerie-ben más ízű, textúrájú, formájú és színű pékárut kapni, és a fantázianeveik is gyönyörűek: ficelle, fluette, roustiquette, baginette, panette, és még sorolhatnám.

Végigkóstoltuk a környék összes pékségénél a főbb kenyereket és mára már megvan a kedvencünk mindenütt. Nekem a jófajta magyar, felfújt, fehér kenyér cseppet sem hiányzik, bár most már vissza kéne venni a mennyiségből itt is... Nemrég egy párizsi posztban olvastam, hogy ott mindenki letöri a baguette végét, amint kilép az üzletből. Nos, itt is!

Soha többé Andouillette!

Viszont szívből ajánlom az internet adta lehetőségeket vendéglőben való rendelés előtt ezen a vidéken, hogy ne járjatok úgy, mint én az Andouillette-el. Az a nagy szemétség, hogy gyönyörű dallamos neve van, így én tudatlanul azt rendeltem.... SOHA többé!

Én megeszem a pacalt, a kakashere pörköltet és a véreshurkát is, de ezt az ocsmányságot nem bírtam lenyelni, s mindezt a házassági évfordulós, romantikus ebédünkön. Akit érdekel, nézzen utána, s bár nem egy kolut, vagy pálcikára húzott csirkebél, azért a következő idézet jól leírja a lényeget: „Politics is like an andouillette – it should smell a little like shit, but not too much".

Amúgy a franciák pont annyira szeretnek minden ünnepkor enni, mint mi magyarok, csak ők karácsonykor pulykát esznek és csigát, január 6-ára, az Úr megjelenése, avagy Vízkereszt napjára pedig van egy spéci tortájuk, a gateau des rois (királyok tortája), amiben el van rejtve egy kis bigyó (pénzérme, kis kerámiafigura) s ha te vagy a szerencsés aki ráharapott – és nem tört le a foga -, akkor te lehetsz a király, és felveheted a tortához járó papírkoronát. Nem vicc, ezt felnőttek is csinálják.

Nekem az étkezési szokásaik nagyon tetszenek, salátát leves helyett, sajtot desszert helyett, bort az ebédhez munkanapokon is... az egyetlen dolog, amit még nem értek, az, hogy mi a túró a különbség a számomra joghurt és tejföl közötti állagú és ízűnek tűnő fromage frais, fromage blanc, creme fraiche és társai között. (Túró nincs).

Ünnepek

Nagyon tetszik az is, hogy itt ünneplik a nagymamák napját, apák napját, gondolom, van nagypapák napja is, és a helyi nagy ünnep, a Fete des Lumiers valami fantasztikus. Minden évben karácsony előtt hálát mondanak Szűz Máriának, aki hitük szerint megmentette Lyont anno a nagy pestisjárványtól, s ez az ünnep az eredetileg pár mécses meggyújtásából mára egy csodálatos fényáradattá nőtte ki magát.

Minden évben újabb csodákat találnak ki, és ma már az energiafogyasztásra is odafigyelve, mind ledes technológiával működik.

Fete des Lumieres.jpg

Fete des Lumieres 2.jpg

A bevándorlókról

Most jöjjön némi negatívum: az észak-afrikai arab bevándorlók. Párizs után Lyon, illetve a Rhones-Alpes régió büszkélkedhet a legtöbb immigránssal. Legtöbbjük sajnos nem illeszkedik be semmilyen szinten a társadalomba, megtartják a saját vallásukat (ez természetesen mindenkinek szíve joga), a saját kultúrájukat (ez már nem annyira evidens - saját otthonukon kívül, Európa szívében) és a saját nyelvüket is. Tisztelet a kivételnek.

A fehér franciák őket hibáztatják a drogok elterjedéséért is, ami egyre aggasztóbb problémakör, engem ez például nagy félelemmel tölt el, nem akarom ilyen helyen felnevelni a gyermekemet.

Mi viszonylag jó környéken lakunk, de van a városban egy olyan negyed, ahol nem mernénk kiszállni az autóból. Tiszta Mordor. Vagyis inkább egy nagy, koszos és büdös egyiptomi bazár.

St Jean Cathedral Lyon.jpg

Fantasztikus helyek a közelben

Amúgy szuper elhelyezkedésű a város, pár órányi autókázásra elérhetjük az Alpokat, ahol tuti szánkópályák várják a gyerekes családokat, illetve sípályák a profibbakat. Ha pedig ellenkező irányba indulunk, Camargue-ba jutunk, ami híres a világon az egyik legrégebb óta tenyésztett, gyönyörű fehér lovairól, és hát ott a tenger is. A mi babánk előbb fürdött a tengerben, mint a Balcsiban. (És nekem külön nagy élmény, hogy Arles is nem messze van, ahol Van Gogh élt és alkotott egy ideig).

Ha pedig nem akarunk órákat autózni, csak felet, akkor olyan gyönyörű, a középkorból fennmaradt és megőrzött városkákra lelhetünk, mint például Perouges vagy Cremieu. Ha pedig ki sem akarunk mozdulni a városból, hát ott az óváros, Vieux Lyon a hangulatos a macskaköves utcáival. Na de nem akarok útikönyvbe átcsapni, gyertek el és nézzétek meg magatok, már van közvetlen Budapest - Lyon járat pár hónapja! :)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Lyon Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr335126879

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Három csillagos ebéd Paul Bocuse-nél: a Bresse-i csirke (videóval) 2013.03.12. 10:09:23

A lyoni és francia csúcsszínvonalú gasztronómia atyjáról, Paul Bocuse-ről már annyi helyen elmondtak minden fontosat (még én is pár dolgot, és hamarosan összeállítok róla egy nagyobb videót is), hogy ezzel nem is húzom az időt. A lényeg, hogy az élő (8...

Trackback: Lyon: főzés, főzés és evés. 2013.03.12. 10:08:04

Megy tovább a gasztromaraton, a lyoni Bocuse Intézetben is elég sűrű a program, hiszen napközben napi 8 órában pörögnek a receptek, a feladatok, úgy működünk, mint egy étterem, azzal a különbséggel persze, hogy itt gyakrabban kerülnek elő a jegyzettömb...

Trackback: Látogatás egy lyoni cukrászmesternél 2013.03.12. 10:07:26

Nagyon izgalmas vendégek érkeznek ma délután Budapestre, az egyik legnagyobb kedvenc gasztrorégióm, a délfrancia RhoneAlpes régióból egy komoly gasztronómiai küldöttség, séfek (köztük két Michelin-csillagos és a szakma kiváló mestere (MOF)), sajtmester...

Trackback: A gyönyörök kertje 2013.03.11. 13:14:41

Kihevertük a disznóölést, kitört a tavasz, az unaloműzés egy újabb nagy felelőse lépett elő a hajnali ködpárából: a kert. Tavaly már futottunk néhány kört azért, hogy a dús vegetációval megáldott rétünkből művelt, hovatovább pallérozott konyhakert válj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2013.03.11. 07:08:21

Okès,jól értettem ,a beszámoló utolsó mondata egy meghívás volt?
Mert mióta Kanadából haza dobtak minket,mind a hatunkat(Kolompár Dani,Józsi,Ede,Titusz,Pityesz,és én)Miskolcra,azóta mindig mehetnekü van!
Elfogyott gyorsan a 2e dodo,amit Kanada adott.

Kérlek,dobj egy űzik a pontos címmel.

Andouillette 2013.03.11. 07:36:39

Bocsanat, elvétettem a "balut" nevet, kolutot irtam...biztos meg a sokk hatasa alatt irtam. A kommentekre igyekszem majd reagalni,de valoszinuleg csak este. Koszi.

rafflesia 2013.03.11. 07:47:29

tök jó kis poszt volt, köszi :)

2013.03.11. 07:49:40

@Andouillette: Nem lett volna szabad felfedned az inkognitódat, mert majd megkapod, hogy kitartott vagy...

tanato 2013.03.11. 08:00:41

Ez egy jó cikk,meg tudom erősíteni a benne foglaltakat,magam is töltöttem 3 hónapot nemrégen egy Lyontól nem túl messze lévő városban.Az eü.-rendszer tényleg pazar, abban a kis kórházban ahol voltam szakmai gyakorlaton tényleg olyan munkahelyi légkör,hangulat volt ami itthon elképzelhetetlen úgy a dolgozók,mint a betegek részéről.Nem volt az az alá-fölé rendeltségi viszony,reggel amikor bementünk minden férfival/orvos,beteghordó,műszaki,konyhás/ kézfogás rövid szóváltás/Comment ca va? Tres bien./mosolygás szinte minden nődolgozóval/orvos,nővér ,gyógytornász,takarítónő/puszi-puszi,hülyéskedés,közös kávézás reggeli süti croissant stb..A betegekkel is ugyanilyen könnyed a stílus,viccelődés stb.Még a legsúlyosabb pl. rákos betegek is sokat humorizáltak,relatíve jó hangulatuk volt.Persze a legtöbb kórterem egyágyas,szuperül fölszerelt volt.Mint a szerző írta van ugyan vizitdíj,meg kórházi napidíj,de pl. ezen kis kórháznál/rehabilitációs jellegű intézményben voltam/ mindössze napi 18 Euró volt a napidíj,ami a kinti fizetéshez nyugdíjhoz képest nem tétel.Ráadásul még ebből is visszakap a biztosítótol/illetve valamelyiktől,mert több is van/ a páciens később. Kb a háziorvosnál is ennyi,kivéve a házhozhívás az több valamivel.Ellentétben az itthonival viszont a HO.-nál csak előzetes bejelentkezéssel fogadnak,nem lehet csak úgy beesni mint itthon.Sürgős esetben a sürgősségi osztályra mennek.
Bérek,ott a szakképzett nővérek 2-3 ezer Eu közt kerestek,egy kezdő orvos minimálbére meg 4500 volt,ügyeletek nélkül azzal sokkal több.Persze az idősebbek többet kaptak inkább a 10 felé konvergálóan.
Arabok,tényleg sokan voltak,de szerintem messze jobban be vannak integrálódva mint a hazai cigányság.Pl.sok arab és afrikai eü.dolgozó van,orvosok nővérek,konyhások műszakiak stb,csak akiket én ismertem.A kis kórházban ahol voltam volt algériai dokink,meg sok nagyon jól képzett arab nővérke is,marokkóiak,algériaiak.Szeretném én ha arányaiban annyi cigány orvosunk,meg szakképzett nővérkénk volna a magyar kórházakban mint ott az a arabok.

tanato 2013.03.11. 08:12:47

@tanato: Viszont tényleg sok probléma van a tanulatlan arab franciákkal úgy bűnözés,mint kábszer dolgokban.Mindenesetre azért láttam jónéhány arab és afrikai származású rendőrt is az utcákon.És van erőteljes arab ellenes rasszizmus is a fehér franciák részéről.Pl. a Lyon elővárosában dolgozó 20 éve oda férjhez ment egykori gimnazista társam szájából is hallottam ezeket.Ő tanárnő egy iskolában ahová sok arab gyerek is jár,nem szereti őket mert nehezen kezelhetőek,meg azért ragadt rá a franciák arab ellenességéből is már 20 év alatt.Na meg a francia férje csendőr így hivatalból sok arab származású "ügyfele" is van,mint ahogyan itthon is a rendőrök jobban tájékozottak cigányügyben mint a civilek.Lényeg az hogy büszkén mesélte amikor egy nagyáruházban egy csak a szeme kilátszó fekete ruhában lévő arab nő kérdésére/árucikkel kapcsolatban/ azt mondta hogy fantomokkal nem tárgyalok.Mondtam erre neki hogy szerintem egy kicsit rasszista vagy.

La Pantera 2013.03.11. 08:14:56

Nekem nagyon tetszett a poszt!

tanato 2013.03.11. 08:31:23

@Philosoraptor: Ott ez nem kitartás,természetes,a feleségek főleg a kisgyermekes anyukák csak akkor dolgoznak,ha nagyon unatkoznak otthon.A férjük el tudja tartani őket egy fizuból.Pl. a magyar doki akivel együtt dolgoztam a kis kórházban/ő 20 éve kint van/is kényelmesen eltartja a nejét é a két relatíve kicsi gyermekét.Vagy az említett tanárnő sem dolgozott nagyon sokáig a két gyermek mellett,mert a csendőr férje fizetése elég volt négyőjüknek. Csak akkor ment vissza tanítani. amikor már nagyok voltak a gyerkőcök.Úgy mint a kórházi főnővérkénk aki megtehetné hogy otthon marad cardiológus főorvos férje melett/persze egy másik kórházban az összeférhetetlenség miatt/ szintén akkor dolgozott újra amikor már nagyok lettek a gyermekei.Na a lényeg az hogy ott egy feleségnek nem kényszer a munka hanem elhatározás kérdése.

micsoda? 2013.03.11. 08:34:06

Jó volt olvasni, hasonlított egy útleíráshoz. Az pedig a kedvenc olvasmányaim egyike. Remélem az egészségügyi részt sok itthoni érintett olvassa, kicsit elvannak telve maguktól.

tanato 2013.03.11. 08:34:07

@Andouillette: A Budapest-Lyon járat nagyon barátságos,szinte családias volt,egy kicsi repülőgépen összeszámoltam bő 17 db. utas volt meg a három fő légi utaskisérő meg a pilóta.

szaszo71(D) 2013.03.11. 08:36:15

Nekem is tetszett a poszt, bár még sose jártam Franciaországban, a gyerekekről írt dolgokat én is megerősíteném. A lányom balett-tanára francia, most terhes a 3. gyerekkel. (Egyébként ő is pont Lyonból jött, anyukájának is balett-iskolája van ott, és 4 testvére van.) Mikor elkezdtünk járni hozzá, még nem volt 1 gyerek se. Balettóra soha nem maradt el, amint lehetett, mentek a gyerekek bölcsibe, addig meg a babysitter vigyázott rájuk.

eagles 2013.03.11. 08:53:20

Tetszett. Nagy vágyam, hogy el tudjak menni ebből az országból. Sajnos nem beszélek semmilyen nyelvet, bár most el kezdtem tanulni németül. Arról nem beszélve, hogy már "öreg" vagyok, s a szakmám (erdész) sem igen keresett külföldön.
Egyébként, hogy mit hagytatok, s mit szeretnék Én is magam mögött hagyni:

totalcar.hu/magazin/kozelet/2013/03/11/csak_azert_is_szivatas/

Ma ebben az országban csak a pénzbehajtás számít. Minden áron, és mindenkivel szemben. És ez nem egyedi eset. Ha valaki a hatóság látókörébe kerül, annak Isten irgalmazzon.
Magyarországon ma már nincs olyan ,hogy az ártatlanság vélelme. Kilövési engedély van. Ha nincs pénzed, vagy nem vagy csókos, menthetetlenül elvesztél.

Andouillette 2013.03.11. 09:03:13

@Philosoraptor: mint emlitettem, nem munkanelkuli vagyok, hanem GYESen levo anyuka. Amugy az eltartott es a kitartott is ket kulon fogalom. Meg a csalad is.
@tanato - koszi a reszleteket, en ennyire nem latok bele az eu-be.

bpetya75 2013.03.11. 09:10:39

@Quercus58:

Ha még csak most kezded tanulni a nyelvet, akkor jó darabig eltart, amíg elindulhatsz. Szerintem jobban jársz, ha addig is a szívatás helyett efféle híreket olvasgatsz: www.pozitivnap.hu/belfold/panyola-ahol-a-gyumolcs-reneszanszat-eli

Hidd el, jobban megéri. Arról nem is beszélve, hogy jobb, ha valamiért és/vagy valahova mész, nem pedig csak úgy menekülsz a vakvilágba. Főleg, ha az 58 a születési éved. Tölgynek fiatal vagy, erdésznek már nem ;-)

tanato 2013.03.11. 09:14:26

@Andouillette: Szívesen megosztom a tapasztalataimat és az élményeimet.Egyébként meg Isten őrizz hogy jobban beleláss az eü.-be,még nagyon fiatal vagy ahhoz.Majd 40 év múlva.
www.youtube.com/watch?v=mTcluCiTX6k
Addig is hallgassunk egy kis francia zenét.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 09:18:05

S mi lett volna, ha a francia nacionalisták megnyerték volna az algériai háborút? Most Franciaország már arab és muszlim ország lenne.

bpetya75 2013.03.11. 09:19:20

@tanato:

Aranyos, ahogy fellelkesít egy francia poszt :-)

tanato 2013.03.11. 09:20:07

@bpetya75: Nem olyan rossz az erdész szakma,akár mérnöki szinten,akár erdészeti középiskolai végzettséggel.Nagybátyám ,egyik a sok közül erdőmérnök/volt,nyugdíjas már/,a nagytesóm meg erdész/volt,szakmát cserélt később/.Azt viszont nem tudom mennyire keresett szakma ez kint.Egyik unokatesóm szintén erdőmérnök férje pl. dolgozott Norvégiában,de ott ugye rengeteg a fenyőerdő.

tanato 2013.03.11. 09:21:04

@bpetya75: Így van,még frissek az élmények és az emlékek.

tanato 2013.03.11. 09:27:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Alakulgat azért erre az irányba,még abban a relatíve kis városban is,ahol én voltam nagyon sok arab lakik,mecsetük ugyan még nincs,de azt mondták csak azért mert összevesztek a különböző arab államokból jövők és a törökök is,hogy ki építheti fel.de mint írtam előbb sokkal jobban be vannak integrálódva véleményem szerint mint itthon a roma lakosság.Pl.Tömegközlekedés:Mivel relatíve korán autó nélkül maradtam meghibásodás miatt,busszal jártam utána.Nem is egy arab buszsofőrNŐT láttam.Némelyiket már messziről üdvözöltem csekély arab tudásommal /marhaba,masszalamah/,jókat derültek,de örültek neki.Mikor látok itthon ennyi buszsofőr cigányasszonyt?

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.11. 09:28:02

Eléggé unatkozom, ezért én is írtam egy posztot.

Árakról nem írok, minek, úgyis mindent a férjem fizet.
A lakást elintézi ő, szerencsére ezzel sem kell foglalkoznom.
Én csak kijöttem vele GYES-re, gyermeket nevelni, szerencsére dolgoznom sem kell.

Az orvos nem drága, mert sokat keres a férjem.
Az utcán látva sok sokgyermekes anyát látok.
A kisgyermekek szép ruhákban vannak, a felnőttek nem, de néhány öreg igen.
Szépek a parkok.
Finomak a kenyerek.
Szoktunk helyi ételeket enni, némelyik ízlik, valamelyik nem.
Szépek az ünnepek.
A bevándorlóktól kicsit ódzkodok, de szerencsére mert a férjem sokat keres, így jó környéken lakunk, nem nagyon kell találkoznom velük.
Amúgy eléggé unatkozom otthon, ezért néha noszogatom a férjemet, hogy csináljunk már valamit. Ilyenkor elmegyünk síelni, elvitetem magam a tengerhez vagy elvisznek kirándulni.

Gyerek ti is ide, olyan jó itt!

tanato 2013.03.11. 09:31:43

@bpetya75: Ja és ráadásul azon a környéken voltam ahol a cikkíró.Bár sajnos maga Lyon kimaradt,onnan csak azt láttam amit a vonatról,meg az óriási labirint rendszerű pályaudvart átszálláskor.

Taxomükke (UK) 2013.03.11. 09:31:44

@Tökfőzelék: Hat ez a poszt eleg gyongere sikeredett, rovid es stilustalan. Kar volt. Elotted megirta mas, szebben.
Peace.

Andouillette 2013.03.11. 09:32:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Russell Peters megmondta: one day we'll all be beige ...

eagles 2013.03.11. 09:34:25

@bpetya75:

Egyetértünk. Egyébként nem csak mint erdész dolgozom, hanem fakitermelést is végzek. Így hál' Istennek jó fizikai állapotban vagyok. Egyébként a vágyam Norvégia. Csak a nyelvet nem egyszerű megtanulni vidéken. Ezért gondoltam a németre, meg Ausztriára. Bár lehet, hogy igazad van. Mire elfogadható szinten elsajátítom, már nem orvoshoz kell járnom, hanem régészhez.
Komolyra fordítva a szót, tisztába vagyok vele, hogy Nekem a jövőm is Magyarország.
De a gyerekeimet minden képen arra ösztönzöm, hogy menjenek el innen.
Azokkal, akik meg itthon maradnak, megpróbálunk egy élhető országot kialakítani. Ahová nem a politika mondja, hogy gyertek vissza, hanem a józan ész. No meg a szív.
Nem lesz egyszerű. De nem adjuk föl.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 09:34:43

Szuper poszt, köszi.

A franciák máshogyan állnak a szoptatáshoz és az otthon maradáshoz...bár szerintem ez is régiónként változik.
Ahogyan az öltözködés is...:)

Amit még hozzátennék: Lyonban adják el a legtöbb lopott autót, csak kereskedőtől vennék, ha ott kellene.
Szóval, erre vigyázzatok...

Lyon kábítószerelosztó város is, bár tegnap láttam egy riportot, hogyan változott ez a Malis incidens után...

Szép város, de a levegő nem túl jó.
Én hosszú távon nem élnék ott.

A blogomon találtok írásokat a francia gyermeknevelésről, van mit tanulni tőlük!
Abban nem vagyok biztos, hogy ezek után Lyonban...:)
karintarot.blogspot.fr/2013/02/francoise-dolto-es-francia.html

Kérdéseim az íróhoz:
Francia családdal tartasz kapcsolatot?
Vannak a gyermekednek francia kispajtásai?

bpetya75 2013.03.11. 09:35:30

@tanato:

A külfölddel az a baj, hogy jobbára fakitermelőként lehetne elhelyezkedni. Bár ebben Keselyű kolléga a hitelesebb forrás. Párszor írt egy másik kolléga ide Csavargó néven, aki szintén a norvégoknál van. Ő elektromos vezetékek alatti területek karbantartásával foglalkozik ott, ha jól emlékszem. Ezek nem azok a tipikus 50+-os korosztálynak való melók.

Idehaza meg hullámzóak a lehetőségek. A 90-es évek második felében nem okozott gondot elhelyezkedni a szakmában, de előtte is, utána is voltak évek, amikor igen. A falunkban tevékenykedő erdészt mondvacsinált dolgok miatt kirúgták, azóta is küzd a talpon maradásért, lassan talán összejön neki (Ő 40+-os).

Szóval nem egyszerű a dolog. Főleg azért, mert az állami szektor eléggé zárt, oda nehéz bekerülni támogató nélkül (bár nem lehetetlen, több ismerősömnek is sikerült). A magánszektor meg még mindig tele van idiótákkal és tolvajokkal. Bár ez az állami szektorról is elmondható, csak kisebb az arányuk.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 09:38:38

@Tökfőzelék:
Fr o-ban nincs GYES.
Maximum úgy van, ha Mo-on nem jelentették be a külföldre költözést és onnan kapják.

Ami van:
a francia családtámogatási rendszer – a magyarhoz hasonlóan - igen összetett. Első lépcsője az anyasági ellátás, melyre minden olyan francia nő jogosult, aki legalább 10 hónap biztosított jogviszonnyal rendelkezik, és a szülés előtti 3 hónapban minimum 200 órát munkaviszonyban volt. Az is jogosultságot élvez, aki az azt megelőző egy évben munkanélküli ellátást kapott.

A kiutalt összeg az utolsó három hónapi átlagkereset száz százaléka, ez minimum 260 (69000 forint), maximum 2773 euró (735400 forint), amit az első és a második gyerek születésekor összesen 26 hétig folyósítanak.
Az ellátásra az apa is jogosult, méghozzá az anyával megegyező feltételekkel, valamint örökbefogadó szülők is igénybe vehetik, csak valamivel rövidebb időtartamra.

26 hét után megy vissza a legtöbb anyuka dolgozni.

tanato 2013.03.11. 09:49:24

@Quercus58: Na akkor ráhibáztam Norvégiára.Mondjuk ez a sógorom sem beszélt norvégul,angolul kommunikáltak.És fát is vágott,nemcsak mérnöki munkát végzett.

bpetya75 2013.03.11. 09:49:36

@Quercus58:

A veszélyesfa-döntés nem buli? Épp tegnap ugrottam neki az udvarunkon álló selyemakácnak, nem volt egyszerű. Ráadásul nem is sikerült komolyabb fűrészt szereznem, így a döntésre el kellett hívjam a sógoromat. Ahhoz képest, hogy nincs nagy gyakorlatunk a fadöntésben, a melléképületek is megúszták, a ház is, csak az ipari áram légvezetéke nyúlott meg egy kicsit, mert elérte a legfelső ág csúcsa ;-)

Egyébként az általad említett élhető országnak ez lehetne az egyik iránya: www.pozitivnap.hu/eletmod/valasz-a-valsagra-videkiesedes-spanyol-modra

2013.03.11. 10:00:06

@Quercus58: Nálam is ugyanez, habár én fele ennyi idős sem vagyok, mint te. :) Tanuld csak a németet, aztán amikor készen állsz, ne habozz meghozni a szükséges döntést.

2013.03.11. 10:06:16

@bpetya75: Ez az oldal még mindig azoknak szól, akik elakarnak innen húzni, nem értem igazán, hogy neked mi a funkciód itt. A pozitív hírek olvasása után még mindig ugyanolyan szutyok marad ez az ország.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.03.11. 10:10:02

@bpetya75: teljesen off, de az ablakom alatt nő egy fa és senki nem tudja megmondani, miféle-fajta... nem tudnál segíteni? Lehet, hogy most nehéz, hogy nincs rajta levél, de egy fotóm azért van róla. Érdekelne, hogy mi lesz belőle nyárára :)

eagles 2013.03.11. 10:12:26

@bpetya75:

De, jó üzlet. Lenne, ha meg tudnák fizetni az emberek. Mert a veszélyes fák kivágása nem olcsó mulatság. Aki ilyen munkát vállal, az elkéri az árát. Már csak azért is, mert ha kárt okoz, azt neki kell állni.
Ami a vissza a faluba dolgot illeti, szerintem is a jövő egyik útja. A baj az, hogy ma épp az ellenkezője zajlik. El a faluból. Irány a város, vagy külföld. Ez a kormány a süket dumájával ellentétben elsorvasztja a falvakat. Felszámolja az önkormányzatokat, ezzel együtt az iskolákat, folyamatosan kóstolgatja a háziorvosokat, akik ezért inkább elmennek külföldre, alig van buszközlekedés, az utak rosszabb állapotban vannak mint háború után, stb. Arról nem beszélve, hogy munka gyakorlatilag nincs. Legfeljebb a közmunka. Havi 47000 Ft-ért.
Ezért szerintem ma az költözik vissza falura, aki nagyobb pénzösszeget nyert, vagy mazochista.

tableno 2013.03.11. 10:20:55

Az anduillette amúgy ízre egyáltalán nem rossz, de a szaga tényleg leírhatatlan (engem kb az izzadt hónaljra emlékeztet)! :)

bpetya75 2013.03.11. 10:25:04

@Philosoraptor:

Nincs funkcióm, a saját szórakoztatásomra vagyok itt. Nem igaz, hogy szutyok az ország. Itt is vannak jó dolgok, itt is élnek jó emberek. Nyilván nagyobb kihívás észrevenni ezt, mint ott, ahol nem okoz ekkora gondot a napi megélhetés.

Szerintem olyanok is olvassák a blogot, akik nem tudnak/mernek elmenni innen. Ők meg jobban járnak, ha a "deszarnekünk" mantra helyett valami pozitívabbat keresnek.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.11. 10:26:32

@Andouillette: @Karinette:

Amúgy kíváncsi lennék, hogy tud-e a posztoló franciául vagy csak otthon éldegél a gyerMekeivel és így írt nekünk egy posztot.

fresyyaq78 2013.03.11. 10:30:37

@Andouillette ! Kérlek megmondanád, melyik cégnél dolgozik a férjed? ( olyan cégeket keresek, ahonnan van mobilitási lehetőség Franciaországba...) Köszi szépen!

bpetya75 2013.03.11. 10:30:56

@Réka ‎:

Pm ment.

@Quercus58:

Fene tudja. Mifelénk nem ennyire halott ügy falun élni. Az igaz, hogy nem vagyunk messze a várostól. Meg az is igaz, hogy ez a város egyike a legjobban elqrtaknak az országban...

tableno 2013.03.11. 10:31:36

@Philosoraptor: bpetya/Pedrót nem bántani, nélküle nem lenne a Határátkelő blog az, ami!

tanato 2013.03.11. 10:31:43

@Quercus58: Hát pl. a környékünkön,egy alföldi kisvárosról van szó,nagyon sok fővárosi szegény ember költözik le falura és a tanyavilágba megspórolván a közműveket.Nagyon olcsón megvesznek komfort nélküli házakat és fával erdőből összeszedett gallyakkal,hulladékkal fűtenek,vízdíj nincs mert udvari kútjuk és udvari favécéjük van és a fürdőszoba egy lavór bent.nagyon sok köztük a nagycsaládos, szakképzetlen valamint a kisnyugdíjas.A nyugdíj,rokkant nyugdíj,segélyek,meg a családi pótlék meg ugyanannyi mint a fővárosban,így meg tudnak élni valahogyan.

tableno 2013.03.11. 10:32:50

@Tökfőzelék: kicsit túlteng ma benned a rosszindulat, melyik ballábaddal keltél?

tanato 2013.03.11. 10:35:44

@tableno: Igen ő az ellensúly,de normális stílusban.Először másra gyanakodtam,de aztán rájöttem hogy tényleg,szabad akaratából,szívből csinálja.Nagyon sokan vannak ám olyanok mint ő,a saját családomban is és a kollégák közül is jópáran, nem egy fiatal aki nyelvtudással,jó végzettséggel dolgozott kint de a szíve hazahúzta,nem tudott kint megszokni.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 10:37:12

@Tökfőzelék:
Igen, teljesen más kategória a kettő.
Nem azért, mert nem dolgozik, az engem abszolút nem zavar, szerintem, aki otthon tud maradni a kicsivel, maradjon, ezzel nincs baj, hanem azért, mert ha pl nincs francia társaságban, akkor nincs igazán rálátása, hanem abból ítél meg mindent, amit éppen akkor lát, amikor kimegy az utcára.
A különbség hatalmas.

tableno 2013.03.11. 10:39:54

@tanato: kell is az ilyen, különben tényleg elmenne a blog kesergő/fikázó irányba. Magyarország egyáltalán nem a pokol, nem árt ha erre néha emlékeztetjük magunkat. Abban meg 100%-ig igaza van Petyának, hogy " jobb, ha valamiért és/vagy valahova mész, nem pedig csak úgy menekülsz a vakvilágba".

tanato 2013.03.11. 10:41:46

@Tökfőzelék: Ez szerintem teljesen lényegtelen a cikk szempontjából,ha sokáig maradnak úgyis megtanulja az illető ország nyelvét.Én itt már sokszor írtam hogy kifejezetten szeretem a gyermekeivel otthon tartózkodó nem dolgozó feleségek külföldi beszámolóit,mert olyan dolgokról is tudnak írni amire fel sem figyelnének ha az egzisztenciateremtés,álláskeresés,munkábajárás foglalná le a gondolataik jelentős részét.

2013.03.11. 10:57:38

@bpetya75: "Nem igaz, hogy szutyok az ország. Itt is vannak jó dolgok, itt is élnek jó emberek. Nyilván nagyobb kihívás észrevenni ezt, mint ott, ahol nem okoz ekkora gondot a napi megélhetés."

Nem értem, hogy miért lyukadunk ki mindig a pénznél. Ez számomra már rég nem(csak) a pénzről szól. Számodra nem, számomra meg szutyok, ez van. Bizonyára itt is vannak normális emberek, a jó dolgok felsorolása kifullad a tájakban meg a szép lányokban nálam.

"Szerintem olyanok is olvassák a blogot, akik nem tudnak/mernek elmenni innen. Ők meg jobban járnak, ha a "deszarnekünk" mantra helyett valami pozitívabbat keresnek."

Azzal járnak jobban, ha tesznek valamit a helyzetük ellen, akár így, akár úgy. A deszarnekünk mantránál a homokba dugom a fejemet mantra se jobb.

bpetya75 2013.03.11. 10:58:37

@tableno:

Nono! Nem túlértékelni szerény személyemet! ;-)

@tanato:

Én még a nem megszokásig se jutottam. Egyébként nincs küldetéstudatom, csak szeretem olvasgatni a történeteket, és hozzászólni. Ha nem a sztorihoz, akkor a hozzászólásokhoz ;-)

2013.03.11. 10:59:13

@tableno: Bántani?... Számomra ő testesíti meg a túlzott idealistát, ennyit és nem többet gondolok róla.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 11:05:57

@tanato: Igen, tudnak.

Az a nem mindegy, hogy mit csinál miközben otthon van...nem arra gondolok, hogy takarít vagy sem...hanem arra, hogy találkozik-e helyiekkel, van-e rálátása a helyi életre vagy csak lát dolgokat, amiket nem biztos, hogy ért...sőt, ha nem beszéli a nyelvet, akkor tuti, hogy félreért.

Ha néha elugrik vásárolni és közben sétálgatva vonja le a nagy tanulságokat, hát az nekem kevés lenne egy országról, bocs.

bpetya75 2013.03.11. 11:10:20

@Philosoraptor:

Az elegendő pénz az egyik alapja annak, hogy jól éljen az ember. Aki a saját igényeinek megfelelőlen jól él, az könnyebben mosolyog, vidámabb, segítőkészebb, nagyobb odaadással végzi a munkáját. Ezeket is szokták itt emlegetni, mint hiányosságokat.

Az önsorsrontás egyik verziója az, amikor az ember a nehézségeket látja, és a megoldás keresése helyett felteszi a kezét, hogy ő nem tehet semmit, meg egyébként is már mindent megpróbált. A másik verzió, amikor nem vesz tudomást a problémáról, és azért nem tesz semmit, mert talán nem is lesz baj. Amiről én beszélek, az ezeknek az elkerülése. Nem kell a Boldogság Kék Madarát játszani, meg Szauron igáját sem kell a nyakunkba képzelni. A kettő között rengeteg lehetőség van, ami jobb ezeknél.

tableno 2013.03.11. 11:13:20

@Philosoraptor: akkor gondolom azon vagy, hogy elmehess. Ami jó ötlet, különösen, hogy ennyire nem érzed magad jól. Viszont, ha majd sikerült, és lesz egy kis időd arra, hogy lenyugodva visszatekints, szerintem rá fogsz jönni, hogy nem maga az ország szutyok, hanem bizonyos emberek és jelenségek. Meg persze külföldön is vannak idegesítő dolgok. És valamennyi idealizmusra szükség van, ha az ember nem akar folyamatos depresszióban élni (mindegy hogy hol van)...

Len.Mag 2013.03.11. 11:21:01

Számomra nem derült ki, hogy végülis mi az az az andouillette....
Wiki és gugli szerint valami kicsi vagy vékony kolbász- vagy hurkaféleség. Mi az undorító benne?

Amúgy a poszt tényleg érdekes, gratula!

tableno 2013.03.11. 11:30:54

@Len.Mag: nem kicsi és vékony, inkább olyasmi mint egy hurka. Nem tudom ponosan mivel van töltve, de az íze olyan pacalszerű. Ami undorító benne, az a szaga, de az nagyon! :S

nigara 2013.03.11. 11:36:24

@Karinette: hát, szerintem kábé így vonja le a tanulságokat...

Kár, mert Franciao. annyira sokszínű, hogy tényleg érdekes lenne jobban megismerni, hogy pl. Lyonban milyen.
Az arab problémát meg azért nem értem, mert itthon is lassan ugyanolyan lesz a helyzet - annyi különbséggel, hogy a rendőrség mit tesz vagy nem...

nigara 2013.03.11. 11:39:04

@tableno: így van. annyit azért hozzátennék, hogy sajnos az emberek és jelenségek tényleg sokat tesznek azért, hogy az ország a szutyok felé rohan. Ez a legnagyobb baj talán.

Len.Mag 2013.03.11. 11:39:45

@tableno: Köszi!
Vajon valami különleges érlelésen megy keresztül? :D

tanato 2013.03.11. 11:42:09

@Karinette: Ez tényleg így van,jó ha az asszony is beszéli az ország nyelvét,vagy valamilyen közvetítőnyelvet.Ennek ellenére előfordul,hogy a férjet kihelyezik akár egy egzotikus harmadik világbeli országba és az asszony angolul sem tud,nemhogy pl. arabul,vagy franciául/Algéria esetén pl./Mindenképpen igyekezni kell elkezdeni az intenzív nyelvtanulást a feleség részéről ha tudomására jut az utazás ténye.Ez létező probléma amit feszegetsz és nem csak a magyarokra vonatkozik hanem pl. a nálunk dolgozó külföldi férfiak feleségeire is.Ismerek pl. egy francia családot a férfi a Mercedesnél mérnök,anyuka otthon van a gyerekekkel és persze nem tud magyarul.Ha betegek hozzám jönnek.na most már az asszony elkezdett egy magyar tanfolyamot amit direkt a hasonló cipőben lévő hölgyeknek indítottak.

tableno 2013.03.11. 11:42:55

@Len.Mag: Fogalmam sincs, egy párszor ettem olyat, de nem mertem megkérdezni, hogyan és miből csinálják... :)

Andouillette 2013.03.11. 11:49:09

@Karinette: Valaszolva a Te kerdesedre, sajna nem beszelek jol franciaul, csak tanulom ill. a hetkoznapokban hasznalom boltban, orvosnal, stb. Valoban nincs igazan ralatasom a francia csaladok eletere, ezert nem is irtam errol kulonosebben. Az osszes szomszedunk kisgyermekes csalad, dolgozo anyukaval, igy pl itt eselyem sincs ismerkedni kisgyerekes, feher anyukakkal. En itt egy angol-amerikai expat csoportnak vagyoj a tagja emiatt reszben.

Csesztike 2013.03.11. 11:54:12

Sziasztok. A gyerekvállaláshoz annyit irnék, hogy nem a franciákra jellemző a 4-5 gyerek,hanem a bevándorlókra. Az itteni farnciák nem nézik jó szemmel ezt mert sokszor az ő adójukból élnek. Itt, a Cote d'Azuron ez nagy probléma.Rengeteg a rendőr, főleg nyáron, de én még arab rendőrt nem láttam. Az ovi tényleg igy van, de most már otthon lehet maradni egy évig az első gyerekkel,és most próbálják ösztönözni a férfiakat is hogy maradjanak otthon. A parkok itt is ilyenek, játszótér alig van, park az igen ami füves is fás is, körbekeritve, általában 7 -ig nyitva. A orvosokról viszont sokat nem tudok, nem szoktam beteg lenni, de annyira azért nem olcsó. Egy rákszűrés itt 50-60euró,otthon meg magán csinálta 5ezerért.

2013.03.11. 12:04:20

@bpetya75: "Az elegendő pénz az egyik alapja annak, hogy jól éljen az ember. Aki a saját igényeinek megfelelőlen jól él, az könnyebben mosolyog, vidámabb, segítőkészebb, nagyobb odaadással végzi a munkáját. Ezeket is szokták itt emlegetni, mint hiányosságokat."

Nálunk szegényebb országokban is sokkal többet mosolyognak meg segítőkészebbek, szóval ez egy üres frázis szerintem. Egyetértek abban természetesen, hogy gondterhelt emberek nem feltétlen vidámak, de attól még se neki, se másnak nem lesz jobb, hogy pesszimista faszfej. Csak saját magunk tudunk változtatni a sorsunkon (kivéve, ha beleszületsz módos családba v. örökölsz :D), de azért ez a ritkábbik eset.

2013.03.11. 12:07:31

@tableno: Igen, azon vagyok, azért is kezdtem el angol tanárhoz járni, de a távozás ideje még odébb van egy kicsit.

Igazad van, az emberek hozzáállása teszi élhetetlenné számomra ezt az országot.

nigara 2013.03.11. 12:08:30

@Andouillette: nagyon szépek a fotók, és nagyon irigyellek :)

zopilote 2013.03.11. 12:08:53

Elvezettel olvasom a Franciaorszagrol szolo leirasokat, barki irja is azt, kinn dolgozo,
diak, hazassag altal kikerulo, vagy csak egyszeru turista. Bevallom, meg nem jartam ott,
de nagyon szeretnek egyszer eljutni. Az tetszik, hogy masok, szeretik az eletet es tudjak
is elni. Nem ugy, mint az angolszasz vagy az eszaki nepek, akiknek csak a munka a min-
denuk. Kanadaban a lakossag harmada francia nyelvu es teljesen elutnek az angoltol. Saj-
nos meg itt sem jartam Quebecben, franciakat csak munkabol ismerek. Kicsit arrogansnak
tunnek, de ez nem termeszetukbol fakad gondolom, hanem politikai helyzetukbol eredo
egyfajta vedekezesi mod. Egyszoval teljesen masok, mint az angolok:)
" Most jöjjön némi negatívum: az észak-afrikai arab bevándorlók. " Ez az, amikor a gyarma-
tositas " visszanyal " Mondhatnam, meg rendesek is, befogadjak egykori gyarmati nepeiket.
Regen ok hasznaltak ki az arabokat, most forditva. El kell fogadni:) Ezt az egeszsegugyi dol-
got nem ertem, hogy fizetni kell es hogy visszajar, ugyanis itt teljesen mas es kb 20 evente
jarok orvoshoz, akkor is vagy munkahelyi baleset miatt. Es fogorvoson kivul meg nem fizet-
tem szolgaltatasert, gyerekem sincs, aki betegeskedett volna.

Mrs. Clayton 2013.03.11. 12:12:22

@tableno: a neten fellelhető infók alapján pacalból és egyéb belsőségekből szerecsendió, só, bors, hagyma, bor ízésítéssel készülő kolbász
nem lehet rossz, nem tudom mi oka lehet, h egyesek szerint büdös

zopilote 2013.03.11. 12:13:50

@Quercus58: meg egy " kollega " :) Legy udvozolve:) Meg itt is gyulunk, nem Petya? :)

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 12:18:23

@nigara: Nincs nagyobb gond az arabokkal szerintem.
A feketéket meg amúgy is mindenki leírja, hogy drogdealerek...de nem a franciák. A francia sulikban ki van téve több hatalmas tábla, ami figyelmeztet arra, hogy a diszkrimináció bűncselekmény. Akár börtönbüntetést is lehet kapni érte...ilyet még nem láttam, mindenesetre érdekes, hogy ennyire odafigyelnek.

Arabok pedig? Nos, ők többnyire beszélnek franciául, élnek a saját kis világukban. Nekem volt a nyelvsuliban arab tanulótársam, aki jobban igyekezett, mint bárki...nem kesergett, hanem csinálta.
Nincs sok tapasztalatom velük, de ami van, az nem negatív.
Szerintem minden városban van olyan rész, amit ajánlatos elkerülni, veszélyes este stb...így ezt én nem emeltem volna ki.

Azt pedig el sem tudom képzelni, hogyha a posztoló nem beszél franciául, akkor honnan tudta, hogy ezek francia anyukák voltak:

"Továbbá az összes gyereknek taknya-nyála összefolyik, hihetetlen, hogyan öltöztetik őket a legnagyobb hidegben is. A saját szememmel láttam nem is egyszer, hogy szakadó esőben anyuka vonul esernyővel a feje fölött, a jobbján és balján egy-két csemetével, akik bőrig áznak. Ki érti ezt?"

Azok a gyerekek, akikkel itt találkozom rendesen vannak öltözve, a mamájuk figyel rá, különben az állam közbelép.
Ami még fura: Itt már azért is szólt a szomszéd néni, hogy figyeljek oda a boltban, ha a gyereket pl a kapucnijánál fogva tartom vagy húzom vissza, bejelenthetnek, hogy nem bánok rendesen a kicsivel. Ugyanis párszor látta, hogy így tartottam vissza a kisfiamat, mert szaladt volna egy-egy polchoz...szóval, ezért nem hiszem, hogy francia anyukákat láthatott a poszt írója.

zopilote 2013.03.11. 12:19:02

@Quercus58:
Az un. atkosban is harom embert szolitottak urnak a faluban: a tisztelendot, a doktort es az erdeszt:) Mindenki mas elvtars volt:)

tableno 2013.03.11. 12:20:23

@Jess G: Szagold meg, és megtudod! :P

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 12:22:42

@tanato:
Igen, rengeteg dolgot el kell intézni egy nőnek, ha a férj egész nap dolgozik..
A héten íratom be a kisfiamat suliba...ha nem beszélnék, akkor érdekes lenne, hogyan oldanánk meg.
Én látok olyan csoportokat, akik elég jól éldegélnek nyelvtudás nélkül, ilyenek pl a spanyolok...igyekeznek tanulni, de spanyol boltokba járnak, spanyol orvost választanak és jól érzik magukat a saját kis körükben.
Az én spanyol barátaim beszélnek franciául jobban-rosszabbul és a helyiekkel is barátkoznak...kapcsolatokat építenek.
Másképp nem megy.

bpetya75 2013.03.11. 12:27:04

@Philosoraptor:

Az igényekről írtam. Ha valaki megelégszik azzal, hogy van hol álomra hajtani a fejét, van mit ennie, innia, és még fáznia sem kell, az olyan körülmények között is boldog lehet, amiben a másik piszkosul szenvedne. Nálunk a többség nyilván többet vár az élettől a fizikai igények nagyjábóli kielégítésénél, ami szerintem érthető is. Ami nem mindegy, hogy mi az, ami elég ahhoz, hogy jól érezze magát valaki. Sajnos sokaknál elszálltak az igények, ez szül rengeteg fölösleges feszültséget.

Abban meg teljes mértékben egyetértek veled, hogy a bunkóságtól senkinek nem lesz jobb, sőt.

@zopilote:

Miért, hol gyűlünk még? ;-)

zopilote 2013.03.11. 12:28:34

Ami engem " lenyugoz " Franciaorszagban, az a 37,5 oras heti munkaido! Ha igaz, met csak
olvastam rola. Bevezethetnek nagyon sok orszagban, kulonosen otthon. Tobb munkaleheto-
seghez jutnanak a fiatalok. Es 55 even felul a 35 oras munkahetet kellene bevezetni, 65 eves
kor utan pedig szonelkul el kellene zavarni mindenkit nyugdijba:) Az lenne a fair:)

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 12:32:00

@Andouillette:
Hogyne írtál volna!;) Ahogyan a nőkről is, pedig nem is tudod, hogy franciákkal találkoztál-e.

"A gyerekek

Ami nagyon fura számomra itt, az az, ahogyan a gyerekeiket kezelik a francia családok. Csodálom őket, hogy gyakran 4, de akár 5 gyereket is vállalnak, de a három az alap, viszont 2 hónap után bevágják őket a creche-be (bölcsi) reggeltől estig.
A szoptatás ideje is náluk a legrövidebb Európában, ami nekem azért is furi, mert az LLL viszont francia szervezet. Továbbá az összes gyereknek taknya-nyála összefolyik, hihetetlen, hogyan öltöztetik őket a legnagyobb hidegben is. A saját szememmel láttam nem is egyszer, hogy szakadó esőben anyuka vonul esernyővel a feje fölött, a jobbján és balján egy-két csemetével, akik bőrig áznak. Ki érti ezt?

Mi lesz veled, divat?

Bár azt is el kell ismernem, hogy ennyi divatos gyereket se láttam még soha, a kislányok mínusz 5 fokban is csini harisnyában, hosszú, karcsúsított szövetkabátban csúsznak-másznak a játszótéren.

Meglepő viszont, hogy felnőtt korukra elvesztik a divat iránti igényüket vagy érzéküket, mindenesetre a párizsi csinos, szoknyában tovalibbenő, selyemsálat viselő, karcsú lányokat nem itt kell keresni, az fix."

Ezzel csak az a gond, hogy kb én is írhatnék egy tök jó posztot a portugálokról, miközben egy hétvégére odalátogatok, maximum csak onnan tudnám, hogy nem portugál valaki, ha angolul, németül, olaszul vagy franciául beszélne...és még az sem jelentene semmit...
Leírhatnám, hogyan néznek ki a gyerekeik, hogyan öltöznek és még az is lehet, hogy csak hozzám hasonlóan odalátogató, esetleg pár hónapja érkezett/kiköltözött embereket látok.

Én a családi-gyermek dolgokról a helyi könyvtárban tájékozódom gyermekmese napokon és a LA MAISON BLEUE-ben...illetve kapcsolatokat építek.

A többi szubjektív, ki hogyan éli meg. Ki ezt szeret, ki azt.
Ám neked felelősséged van: egy írást sokan olvasnak és kialakulhat egy kép egy nemzetről, ami nem fedi a valóságot.
Ez az, ami gáz.

nigara 2013.03.11. 12:32:42

@Karinette: szerintem ez az arab-dolog nagyon fel van fújva amúgy is.
Franciao-ban nem hiszem, hogy a nagyon problémásak be tudnának illeszkedni, ez sokkal jellemzőbb talán UK-ban, ahol a terrorista-szálak is mindig felbukkannak.

Különösen erősödött a szimpátiám az arabokkal (általában), amikor egy repülőn az utazók 70%-a arab volt. Normális emberek voltak, még akár a kelet-európaiak felett is volt a színvonal.
ÉS: mellettem ült egy kb 18 éves pár, a fél éves kisbabájukkal. A feleség egész végig azon volt, hogy nehogy a baba sírjon, ha egy nagyobbat szusszant, már csitítgatta.
Ezzel szemben minden egyes alkalommal, amikor magyar gyerekesek utaznak repülőn, simán végigordítja a gyerek az utat, baromira nem zavarja a szülőket.
Hát pl. ez is egy különbség.

nyuszigonosz 2013.03.11. 12:32:54

Érdekes poszt, nekem már azért is, mert Lyon gyönyörü!
Még mindig nem sikerült úgy igazából az egész várost végigbámészkodnom,csak itt-ott átutazóban egy kis idöt eltöltenem, de majd egyszer.
Mivel a kommenteket még nem olvastam, így nem tudom, bizonyára írta már valaki: az andouilette az egy francia kolbászspecialitás, csupa belsöségböl.

Andouillette 2013.03.11. 12:34:16

@Len.Mag: Az andouillette egy sult hurka/kolbasz feleseg, es a helyiek azert szeretik, amiert en nem tudtam megenni: a vastagbeldarabkak, ami a toltelek egy reszet kepezik, jellegzetes szagot kolcsonoznek neki. Konkretan sz@rszagot. Rettenetes...

zopilote 2013.03.11. 12:36:36

@bpetya75: rosszul irtam:( llegalabb itt osszejovunk:(

La Pantera 2013.03.11. 12:45:15

@Karinette: Szerintem nem gáz. nyilván, ha valaki Franciaországba akar költözni, akkor nem 1 poszt alapján fog az igen vagy nem mellett voksolni. Én pont azt szeretem a Határátkelőben, hogy teljesen szubjektívek a posztok, egyéni véleményeket tükröznek, mintha egy baráti körben mesélne valaki. Mi Németországban élünk, de olvastam itt olyat, ami az én tapasztalataimmal egyáltalán nem vág egybe, na bumm.

kirándulóutak · http://kiranduloutak.blogspot.hu/ 2013.03.11. 12:45:43

@tableno: már a képeket elnézve sem egy étvágygerjesztő fogás, nem értem hogy bírjátok megenni ha még a szaga is szörnyű:)

Mrs. Clayton 2013.03.11. 12:47:25

@tableno: elhiszem, h az, csak az összetevők sztem nem indokolnák önmagukban
ha a gyomor legyen az sertés v borjú rendesen meg van tisztítva, akkor nem büdös
persze ízlések és pofonok ugye

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 12:49:35

@nigara: Különben tudod, hogy mi még az érdekes?
A franciák elfogadják őket, ahogyan bárki mást..én viszont a magyaroktól hallom általában, hogy milyen gáz, hogy itt vannak...;)

Én nem vagyok arab-fan, de nemcsak nézek, látok is és ennek függvényében értékelem az embereket. Nem az alapján, amiket mások hangoztatnak. Még nem bántam meg.;)
Szóval, felőlem lehet bárki bármely nemzet tagja, az én szememben attól válik emberré, ahogyan viselkedik. Ennek függvénye, hogy kapcsolatban maradok vele vagy nagyon gyorsan elfelejtem.

Andouillette 2013.03.11. 12:53:23

@Karinette: Egy eve elek itt, mar egesz sok mindent megertek es potyogok is franciaul, nem gondolod, hogy arra nem vagyok kepes, hogy megkulonboztessek egy hollandul beszelo turistat egy helyi anyukatol. Esetleg az orvosi rendeloben varakozva (pici babat rendszeresen kell vinni oltasokra pl) ne tudnam eldonteni, hogy epp egy szlav nyelven beszelot hallok-e esetleg helyit. Tovabba sokat beszelgetek a vegyes hazassagban elo angol anyanyelvu anyukakkal is, illetve barmily meglepo, a ferjemmel is, aki perfekt franciabol es franciakkal dolgozik, akik pedig vele szoktak tarsalogni az itteni esemenyekrol. Tovabba van egy rendkivul intelligens franciatanarno, aki heti haromszor jon tanitani, es nem utolso sorban olvasok hireket, igaz angolul. Ja, es a latokepessegem semmilyen osszefuggesben nincs az idegennyelv ismeretemmel. Az arab helyzetet ITT mindenki igy latja, es en nem az otthoni helyzettel szembeallitva vagy egyaltalan osszefuggesbe hozva emlitettem, hanem csak onmagaban.
S ha elolvasod az elso par soromat, ott jeleztem, hogy EN igy elem meg itt a hetkoznapokat. Parizsbol biztosan maskepp latni....
Rosszindulatunak lenni is gaz.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 12:53:23

@La Pantera:
Nem mindenki akar ideköltözni. Van, aki csak vakációzni jönne.
Nekem mindegy, felőlem azt is írhatja bárki, hogy kutyák mellett kutyaólban alszanak a francia gyerekek...;)
Ám minden esetben ki fogom javítani, mert számomra fura, ha valaki leszólja a nemzetet, miközben nem is ismeri.
Neked annyi, hogy na, bumm, nekem nem.

Ha lenne francia társasága és ott tapasztalná ezt, elfogadnám.
Mint kiderült, nincs. No comment.

Qué-Béka 2013.03.11. 12:54:32

Jellemző hozzáállás, hogy az a nő akinek nincs munkahelye, az kitartott. ( Szándékosan nem azt írtam, hogy nem dolgozik. ) Én is megkaptam otthon rokontól, hogy akkor hogy éltek meg ?! Mégis, mit gondolsz ? Ha nem élnénk meg belőle, akkor nem Mo-on egy diófa alatt beszélgetnénk, hanem max skype-on keresztül. Otthon húsz évet dolgoztam, most pár éve htb vagyok és csak "hobbiból" dolgozom, önkéntesként, mert szeretem a szakmámat. Majd ha gyerekek nagyok lesznek én is visszamegyek dolgozni, de akár holnap is munkába állnék akárhol, ha rá lennénk szorulva, de nem vagyunk és a férjem kifejezett kérése, maradjak még a fenekemen, mert az egész családnak így jó. Így tehát otthon maradok.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 12:56:42

@Andouillette: Nem rosszindulat beszél belőlem, hanem a tapasztalat. Minden régióban más a helyzet, ám ekkora különbség nincs szerintem.

Én ezt a népet szeretem és nem kedvelem, ha valaki ilyeneket ír le úgy, hogy nincs francia társasága.
Nem Párizsban élek, hanem nem is olyan messze tőled.

Andouillette 2013.03.11. 13:00:57

@Karinette: hidd el, en aztan nem szolom le a franciakat, szeretek itt lenni, de neked ez nem tunt fel az irasombol. A gyerekeiket itt teljesen maskepp kezelik, esoben, minuszban sapka nelkul, ami persze nem azt jelenti, hogy nem szeretik oket. Az en gyerekemet is minden nap megallitjak es megdicserik, hogy milyen kis 'mignon'. De en nap mint nap ezt latom, es tudom, hogy franciak, meg ha te nem is hiszed ezt el.

La Pantera 2013.03.11. 13:01:29

@Karinette: az a kérdés, hogy meg lehet-e teljesen ismerni egy nemzetet, létezik-e objektív kép egy országról. Szerintem nem, mindenki mást lát. Még Magyarországról se tudnánk egy 100%-osan pontos portrét festeni, pedig ott éltünk eddig a legtöbbet, azt a nyelvet beszéljük a legjobban. Mást írna az országról aki Győrben él, mást, aki Buda első kerületében és mást Szabolcs-Szatmár egyik kis falujában élő, hiába olvassa ugyanazokat az újságokat, nézi ugyanazokat a tévéadásokat.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 13:03:47

@Qué-Béka: Nagyon helyes. Maradj otthon, ha megteheted.
Az a legjobb a kicsiknek. Én sem dolgozom még, de ettől függetlenül alkotok és készülök a jövőmre.
Ez nem kitartottság, hanem átgondolt helyzet.

Andouillette 2013.03.11. 13:06:15

@Andouillette: Karinette, irj te is egy posztot, s ird meg, te hogyan latod a dolgokat. Lehet, hogy majd egy hozzaszolasban leirom, en nem igy gondolom, vagy tapasztalom, de nem fogom azt allitani, hogy keptelenseg amit irsz. Szerintem a HA attol is jo, hogy emberek szubjektiv tapasztalatokat osztanak meg egymassal.

Len.Mag 2013.03.11. 13:07:07

@Andouillette: Ou... tényleg rettenetesen hangzik!

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 13:10:22

@Andouillette: Ok, ok. Nem szándékom veszekedni.:)
Feltettem két kérdést, amire furcsa, majd később egy arrogáns válasz érkezett. Felejtsük el.

Azért elhiheted, hogy nekem ez fura, hiszen én épp most tanulok/tapasztalok a francia gyermeknevelésről, és sok mindent tanulok tőlük. Még nem láttam sapka nélküli gyerekeket sem..Genfben annál inkább..mégsem írom azt, hogy a genfiek milyenek, mert ezt láttam...szerintem az a szülő a buta.
Mindenhol vannak olyanok, akiknek egy gyereket sem kellett volna vállalni, mégis megtették...aztán megoldják a helyzetet,ahogyan tudják.

Szóval, én erre kaptam fel a fejem. Több más dolgot sem így látok, de mint írtam, az szubjektív,attól függ,ki hogyan éli meg.
Így azokkal kapcsolatban nem írtam.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 13:16:02

@Andouillette: Én nem írok posztot, blogot vezetek.

Ott mindenki olvashatja részletesen, mit gondolok, hogyan élem meg és a francia helyzetet is, ahogyan én látom.
Statisztikai adatokkal alátámasztva, francia cikkeket hozzácsatolva és a személyes tapasztalataimmal kibővítve.

Ide szívesen írnék, de sajnos órákig kellene olvasnotok..;)
Mindent bevállalok, amiket látok és mindig hozzáteszem, hogy ez vagy az mennyivel más más területeken, ahol a barátaim élnek.
Persze, ez is szubjektív.

Ez az ország nagy szerelmem, ugyanakkor nem vagyok teljesen elvakult, látom a gondokat, a problémákat is.

Azért köszi, hogy felvetetted.:)

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 13:19:45

@La Pantera:
Ebben igazad van.
Ám nem hiszem, hogy a győriek annyira mások lennének a gyermeköltöztetés terén, mint a debreceniek. Max más a divat.
Engem ez a része zavar, az összes többi szerintem is megélés kérdése.
Felőlem akár 200000 magyar is élhet itt kevés nyelvtudással vagy zéróval és oszthatja az észt.;)
Ezzel nem a poszt írójára céloztam, vannak más tapasztalataim másokkal..;) Mielőtt kitörne a botrány, szerettem volna tisztázni.

eagles 2013.03.11. 13:24:20

@zopilote:

Így igaz. Mi erdész urak voltunk akkor is. Én konkrétan ott csesztem el, hogy nem állami, hanem tsz erdész voltam. A gengszter váltás után Én is váltottam. Miután a tsz erdőket sikeresen elherdálták fillérekért, az államiaknál meg telt ház volt, más irányba kellett mozdulni. Az utóbbi időbe tértem vissza a szakmához, de most megint kifelé kell hátrálni belőle. Amióta meg szűnt a szakirányítás támogatása, az erdőgazdálkodók nem igazán akarnak fizetni. Ha meg fizetnek, elvárják,hogy az összes szarságukat tedd rendbe, no meg vidd el a balhét helyettük. Főleg az Igazgatóságon. Ezért fizetnek, mondják.
Én most éppen egy volt "gazdámmal" harcolok, aki másodállásban helyi kiskirály. Minden létező dologért följelentett, vagy beperelt. Teheti, van pénze. Nekem nincs. Csak a magamhoz való eszem. Annyi "előnye" van a dolognak, hogy miután nincs ügyvédem, így elég jól kiképeztem magam jogból. Persze a magyar bíróságokon ez sem nagyon számít. Ha nincs ügyvéded, alapból hülyének néznek. Főleg első fokon.
Aztán ha a fellebbezésben leírod, hogy milyen eljárási hibákat vétettek, akkor megsértődnek.

Egy biztos. Aki idejében nem tudta magát befészkelni az állami erdészetek valamelyikébe, annak nem rózsás a jövőképe.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.11. 13:35:16

@Karinette: @tanato: @Andouillette:

Drága Andouilette!

"Az osszes szomszedunk kisgyermekes csalad, dolgozo anyukaval"

Őket is meg kéne kérdezni, hogy ők is ilyen szépnek látják-e az életet, mint te.

Amúgy meg az a bajom az ilyen posztoknál, hogy akin múlik a jólét és tesz is érte, nem ő nyilatkozik, hogy milyen kint.

Ha valakinek Magyarországon is sok pénze van és azért nem neki kellett érte megküzdenie, az itt is nagyon jól érzi magát, mert egy csomó dolog nem érinti, ami az átlagembert igen.

La Pantera 2013.03.11. 13:39:33

@Karinette: csak hogy megragadjam a lényeget: szerintem a "nyugatiak" szemében Magyarországon tuti túlöltöztetik a gyereket. Itt (Németország, köztudottan ne nem a forróság országa) nagyon ritkán adnak kesztyűt a gyerekekre, mínuszokban sincs rajtuk, 12 fokban már kabát nélkül vannak, stb. Na most mindjárt jön valaki, aki kioktat, hogy de igen, a német gyerekek legfontosabb ruhadarabja a kesztyű :)

2013.03.11. 13:54:30

@bpetya75: Ismerem a Maslow-piramist, azt azért nem kell bemutatni. :P

Szerintem elég nagy baj, hogy a többség rosszul keres, és ez kihatással van természetesen mindenre. Azt viszont nem tudom elfogadni, hogy beletörődik bárki is a helyzetébe, nem tesz semmi azért, hogy neki jobb legyen, csak megy a picsogás...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.03.11. 13:57:27

@La Pantera: Nekem is feltűnt, hogy itt (Genf) kevésbé öltöztetik fel a gyerekeket. Erre egy kedves ismerősöm azt mondta, hogy valószínűleg csak mi magyarok gondoljuk, hogy cukorból vannak :-)

Qué-Béka 2013.03.11. 13:59:21

@La Pantera:
Ebben a túlöltöztetésben lehet valami. A hétvégén 3-5 fok volt és én farmerdzseki-miniszoknya kombóban, “kopogóscipőben” voltam ( egye meg a fene a bakancsot ! ) és nem fáztam. A gyerekeken is hasonló szerelés volt, pedig az udvarunkon még több, mint derékig ér a hó. Kesztyűt a legkisebbem már karácsony előtt elvesztette és egész télen csak egyszer hiányzott neki, pedig Québec nem az enyhe teleiről nevezetes.

zopilote 2013.03.11. 14:10:04

@Quercus58:
Erdekes,en is TSz erdeszkent kezdtem, Nograd megyeben. De csak 1 evig voltam az,
behivtak katonanak. Leszereles utan valtottam, olajkutatas, geofizika:) 82- ben fakiter-
melesi vallalkozas, nagyon ment, hivtam volt osztalytarsakat, sajat TDT, 10 eves szerzo-
desek. Sajnos ittam is, es 83 - ban disszidaltam. Gyakran felkeresem nehany volt osztaly-
tarsamat, allami erdeszetnel vannak, jol megy nekik, de isznak:( Jo par meg is halt kozu-
lunk, relative fiatalon. Ha otthonmaradok, hulyere ittam volna magam en is, En Egerben
vegeztem, Te hol?.

bpetya75 2013.03.11. 14:12:37

@Philosoraptor:

Én nem ismerem, csak nagyon érintőlegesen tanultunk róla. Meg itt írtak róla többen is ;-)

Egyébként meg nincs nagy különbség a véleményünkben, a beletörődő picsogástól nekem is feláll a szőr a hátamon. Csak Te eldöntötted, hogy lépsz innen, én meg azt, hogy maradok ;-)

@Gilda66:

Anno rajtunk is számon kérték, hogy miért altatjuk a kicsit -5 fokban kint, a babakocsiban. Semmi baja nem lett tőle. De azért se a túl-, se az alul öltöztetés nem egészséges.

bpetya75 2013.03.11. 14:15:18

@zopilote:

Lassan tán még azt is elmondod, hogy mi volt azon az ominózus napon, ami után nem veszel magadhoz több piát. Mikor is? '93 április?

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.03.11. 14:18:02

@bpetya75: A mieink is kint aludtak, amíg otthon laktunk.
Akkor voltak a legegészségesebbek, soha nem voltak betegek.
Igazad van, egyik sem jó, de meglepődnél itt...nagy hidegben, nyári cipőben, zokni és harisnya nélkül...stb.
Néha csak ámulok: Nem fázik ez a gyerek?!

Hari Seldon 2 2013.03.11. 14:22:59

@Philosoraptor:

"Bizonyára itt is vannak normális emberek, a jó dolgok felsorolása kifullad a tájakban meg a szép lányokban nálam."

Ezt Magyarországról írtad?
Azért aki csak pár napot tölt akár csak szomszédos Szlovéniában vagy Szlovákiában azért a tájakat nem igazán említi szépnek. HA racionálisan nézi.
HA érzelmi szempontokat is belevesz, akkor lehet hogy az valakinek.
Ez van, a szép tájakat nem mi nyertük meg, pontosabban elvesztettük...

eagles 2013.03.11. 14:30:29

@zopilote:

Egerben. És Én is Nógrádban voltam tsz erdész, a gengszterváltásig.
Egyébként tény, a kollégák nem vetik meg az italt. Az is igaz, ma az állami erdészek királyok. Jó ára van a tűzifának. És van rá kereslet is.
Én kilógtam a sorból. nem vadásztam, nem kocsmáztam. Nem mondom,hogy ez jobb, de egyenlőre még élek.

Sanyi9 2013.03.11. 14:32:49

@Tökfőzelék: te tudsz franciaul vagy csak otthon eldegelsz a gyermekeiddel es igy irsz nekunk hozzaszolasokat? (regi iratlan szabaly: hulye kerdesre, hulye valasz...)

zopilote 2013.03.11. 14:37:05

@bpetya75:
1988. apr. 17.:)
Meg nem mondom el:) Majd egyszer:)

zopilote 2013.03.11. 14:45:45

@Quercus58:
Akivel egyutt erdeszkedtunk Nogradban (Lucfalva) hasonlo koru volt mint en, par
eve halt meg:( Szoval valamit jol csinaltal, hogy meg elsz:) Gratula! Tavaly elott visz-
szamentem a Kis - Zagyva volgybe, szinte semmit sem valtozott kozel 40 ev alatt.

tableno 2013.03.11. 14:54:08

@zopilote: Én nem vagyok szakmabeli, de a kanadai nyugati parti erdők nem sokkal szebbek bárminél, ami Magyarországon van?

bpetya75 2013.03.11. 14:56:44

@Gilda66:

De mit csinálnak a gyerekek hidegben, zokni nélküli nyári cipőben? (Jut eszembe, szegény Cipő meghalt. Kedveltem a korai zenéjüket.) Mert oké, hogy mozgás közben más az ember hőérzete, de azért hólucskos cipőben, jéggé fagyott kézzel hazamenni nem olyan nagy királyság szerintem.

@zopilote:

Alig 5 évet tévedtem ;-)

Az alkoholról jut eszembe. Gyakorlaton voltam '96-ban a kaposvári erdőtervezőknél. Megálltunk Lipótfán, akkor még volt ott a cégnek egy kis háza. Bemegyünk, kollégák kérdik, érzek-e valami furcsát. Mondtam nekik, hogy valami enyhén émelyítő szag van. Mesélték, hogy 1 évvel azelőtt az egyik volt erdőfelügyelő, aki nyiladéktisztítóvá züllesztette magát a pia segítségével, meghalt a házban, valamikor július elején. Augusztusban fedezték fel a dolgot...

eagles 2013.03.11. 14:59:16

@zopilote:

A Dobóba jártál? Mikor végeztél?

zopilote 2013.03.11. 15:05:18

@tableno:
Igen, azok csodalatosak, kulonosen a Vancouver szigeten, ami meg megmaradt: 100 m magas cedrusok, 600 evesek. Embertelen erzes koztuk setalni.

eagles 2013.03.11. 15:05:22

@bpetya75:

A pia semmit nem old meg. Felejteni persze segít. De másnap úgy is minden az eszedbe jut. És ráadásul sokaknak még fáj is. Ha más nem a gyomra.

zopilote 2013.03.11. 15:06:10

@Quercus58: Igen, a Doboban, 73 - ban.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.03.11. 15:12:42

@bpetya75: Így vannak az iskola udvarán, az utcán, a parkban. Szóval így indulnak el otthonról.
Sok gyerek nincs felöltözve rendesen, és nem kocsival hozzák őket az iskolába!

eagles 2013.03.11. 15:24:59

@zopilote:

Én akkor kezdtem. Kauczki Emil okl. erdőmérnök tanár szárnyai alatt.

zopilote 2013.03.11. 15:37:20

@Quercus58:
Kicsi a vilag!! Az osztalyfonokom a Balazs volt, a tagozat vezeto meg a Csermak. Kautzky engem is tanitott, erdohasznalatra. Torte a magyart:) Nemet vagy lengyel szarmazasu volt.

zopilote 2013.03.11. 15:50:33

@bpetya75:
Elmondom most, usse kavics:) Telente par honapot dolgoztam az olajkutatasban ( azert
telente, mert akkor vannak befagyva a mocsarak, folyok, konnyen lehet nehez gepekkel
kozlekedni olyankor) Olvadaskor leadtak az embert, tavasz - nyar jo munkanelkuli sege-
lyen kibirhato volt:) Jottek le eszakrol a magamfajta fiatalok, tele penzzel, kiehezve, a ba-
rok tomve voltak, nok, pia, partyk, amig tartott a penz:) Ki sem tudtam jozanodni hetekig.
Egyik este osszejottem ket novel, mondtak, ugorjunk le Vancouverbe (1100 km) OK,
menjunk. Hajnal 2- kor az egyik elkototte a ferje kocsijat, beultunk. Tankolast en fizet -
tem, kartyaval, es az egyik megjegyezte a PIN szamomat. A Sziklas - hegyseg koze-
pen megalltunk, beugrottam WC - re, ezek meg otthagytak. Egy poloban, -15C hideg-
ben. A jackym a kocsiban maradt, jogsival, bankkartyaval. Kora reggel volt, stoppolhat-
tam vissza Calgaryba. Hazaertem, 3 napig aludtam egyhuzamban. Utana elkapott a laz,
ki sem tudtam mozdulni otthonrol napokig. Kb 10 nap utan bementem a bankomba, be-
jelenteni a kartyam ellopasat. Volt rajta meg vagy 4 ezer dollar, ugy emlekeztem. Teved-
tem, meghagytak 100 dolcsit, a tobbit lenyultak:( Hogy erzekeltessem a penz akkori er -
teket, egy doboz cigi 2 dollar volt, a lakberem 200 (szoba, konyha) benzin 30 cent/lit. 1
doboz sor 50 cent, munkanelkuli $1000/ho. Na, azota nem iszom. Draga lecke volt.
(Olyan vilag volt itt akkoriban, hogy bementem a szoc segely irodaba, mondtam, elloptak
a penzem, a lakbert nem tudom fizetni mert a munkanelkuli csak 1 honap mulva jon. Meg-
sajnaltak, szo nelkul adtak 300 dollaros csekket. Jovok ki az irodabol, a no utanam szol,
hogy itt van meg plusz 150 $ ruhara)

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 15:50:41

@Gilda66:
Domi most is kint alszik..jót tesz neki a hegyi levegő...:)
Igaz, 12 fok van. ;)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.03.11. 16:27:47

@Karinette: Nem kell félteni, ha jól be van takarva nagyon mélyen tud aludni!

tanato 2013.03.11. 16:57:13

@Karinette: Azért a spanyoloknak jobban megy a franciatanulás,hisz egy nyelvcsaládba tartoznak.Nagyon sok a közös szavuk és a nyelvtan is hasonló.De egy magyarnak tényleg erőlködnie kell.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.11. 16:59:20

@Sanyi9: Látszik, hogy nem érted a helyzetet.

A nő nem tud franciául, otthon van a gyerekeivel, nem dolgozik és nem beszél senkivel franciául, csak a heti háromszor házhoz járó franciatanárral és így írt egy posztot Franciaországról.

Attól még tudhatna franciául, hogy otthon kotlik a gyerekeivel.

tanato 2013.03.11. 17:09:00

@Tökfőzelék: Nem vagy te nagyon kibékülve a helyzettel,sok országban természetes hogy egy kp.anyagi szinten kereső férj el tud tartani egy családot.Csak nálunkfelé van ez a skizó helyzet hogy még két ember keresete is csak tengődésre elég egyre több családban.Meg a másik:A Magyarországon dolgozó nyugati szakemberek feleségei sem tudnak döntő többségében magyarul.,mint ahogy írtam a Mercedesben dolgozó francia mérnökéknél sem.

Sanyi9 2013.03.11. 17:15:27

@Tökfőzelék: szerintem pont ez a szituacio jellemzo a kivandorlokra ("sajna nem beszelek jol franciaul, csak tanulom ill. a hetkoznapokban hasznalom boltban, orvosnal, stb."). Egy ev utan kb en is ebben a helyzetben voltam, azutan jobb lett a nemetem. Szerinted ki irhatna posztokat ide, csak az aki anyanyelvi szinten beszeli az uj orszag nyelvet?

Szerintem ne fogd vissza magad, nyugodtan mond meg a holgynek, hogy mit nem csinal jol es hogy kellene eljen, lehetoleg ebben a bunko stilusban, ahogy most is hozzaszolsz (kotlik)...

bpetya75 2013.03.11. 17:21:24

@Gilda66:

Nem értem a dolgot. Erősen kétlem, hogy ez a gyerekek immunrendszerének erősítéséről szólna.

@zopilote:

Ez tényleg jó kis tanulópénz volt. Köszi, hogy megosztottad :-)

Miután lemondtál a piáról, mivel ütötted agyon az időt? Nem zrikállak, tényleg érdekel.

kaszi 2013.03.11. 17:29:10

Helyreigazitas : Leche Ligue amerikai.

Andouillette : izles kerdese. En piszkosul valogatos voltam gyerekkoromban de a Lyon-ban toltott par ev alatt az egyik dolog amit igencsak megszerettem, az az andouillette volt. Persze azt is lehet rossz helyrol venni, rossz helyen enni....

bpetya75 2013.03.11. 17:37:16

@Tökfőzelék:

Nem tudom eldönteni, hogy csak meg akarod mondani a magadét, vagy választ is szeretnél kapni. Ha utóbbi, akkor kicsit csiszolhatnál a stílusodon, mert jelenleg eléggé bicskanyitogató. Nem véletlen, hogy annyian reagálnak rá negatívan.

Tudod, ha mindenki szembe jön, akkor lehet, hogy nem ők mennek rossz irányba.

eagles 2013.03.11. 17:54:56

@zopilote:

Az, hogy emiatt lemondtál a piáról, jó döntés volt. Meg bölcs is. Már csak azért is, mert inkább az italról, mint a nőkről.

Egyébként erre a történetre Fridel kolléga azt mondaná:
Ugye megmondtam, hogy a nőket az Isten kibaszásból teremtette.

Én kérek elnézést a hölgyektől.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.11. 18:33:09

@tanato: @Sanyi9: @bpetya75:

Nem az a baj, hogy eltartják, hanem az, hogy úgy ír posztot, hogy nem ő dolgozott meg a jólétéért.

Az előbb írtam:

"Amúgy meg az a bajom az ilyen posztoknál, hogy akin múlik a jólét és tesz is érte, nem ő nyilatkozik, hogy milyen kint.

Ha valakinek Magyarországon is sok pénze van és azért nem neki kellett érte megküzdenie, az itt is nagyon jól érzi magát, mert egy csomó dolog nem érinti, ami az átlagembert igen. "

"sok országban természetes hogy egy kp.anyagi szinten kereső férj el tud tartani egy családot."

Úgy látszik, mégsem olyan jó a helyzet Franciaországban sem, mert a hölgy írta, hogy "Az osszes szomszedunk kisgyermekes csalad, dolgozo anyukaval".
Bennszülöttek sem tudják ezt megtenni, hát nem furcsa? Még a jó környéken sem, ahol a hölgy lakik, mivel a hölgy írja, hogy "Mi viszonylag jó környéken lakunk".

"A Magyarországon dolgozó nyugati szakemberek feleségei sem tudnak döntő többségében magyarul"
Nagyon remélem, hogy ők sem írnak posztot a francia határátkelőre, mert annak sem lenne semmi értelme.

"Szerinted ki irhatna posztokat ide, csak az aki anyanyelvi szinten beszeli az uj orszag nyelvet?"
Nem, hanem aki részt vesz az ottani életben, dolgozik vagy tanul, önfenntartó vagy rövid időn belül azzá válik. Beszél ottani emberekkel, nézi a munkaerőpiacot, olvassa a híreket, nézi a tévét, ottani emberek közé jár és beszélget velük.
Nem csak a park-üdülők-kirándulások-tenger-háziorvos-házhoz jövő magántanár tengelyben éli életét.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.11. 18:34:40

@Tökfőzelék: "Nem csak a park-üdülők-kirándulások-tenger-háziorvos-házhoz jövő magántanár tengelyben éli életét"
Azt kihagytam, hogy mindezeket az idegen nyelvű (nem bennszülött) férjjel.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.11. 18:45:53

@bpetya75:
"Tudod, ha mindenki szembe jön, akkor lehet, hogy nem ők mennek rossz irányba. "

Az a baj, hogy ez a blog elég régóta az otthon maradt gyermeket nevelő férfiak vagy nők, már kivándorolt, be nem illeszkedett (hagyma) vagy kint lévő, unatkozó (birca, zoplite) emberek gyűjtőhelye.

A blog eredeti célja információ nyújtása a leendő kimenőknek vagy országváltóknak.

Ehhez képest ugyanazok az emberek, akiknek nem is céljuk (már) a kimenés, spammelik tele mindenféle érdektelen dolgokkal a hozzászólásokat.

Nem is értik sokszor, hogy miről szól a poszt.

Például most is, amikor tényszerűen leírtam a helyzetet, megsértődött mindenki, mert ki mertem mondani az igazságot.

Erre gondoltam:
"A nő nem tud franciául, otthon van a gyerekeivel, nem dolgozik és nem beszél senkivel franciául, csak a heti háromszor házhoz járó franciatanárral és így írt egy posztot Franciaországról."

Egy ilyen hogy is tudna bármit az országról komolyan mondani? Mint egy óvodás gyerek: szép a táj, finom a kenyér, meleg a tenger, friss a levegő.
Ennek milyen információértéke van?

spangola 2013.03.11. 18:53:12

Ezen jót röhögtem:

"Mi viszonylag jó környéken lakunk, de van a városban egy olyan negyed, ahol nem mernénk kiszállni az autóból. Tiszta Mordor."

Imádom A gyűrűk urát.

Jó poszt volt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.11. 19:07:17

@Andouillette: ízt nem árultad el, mit jelent a neved. ne kelljen már guglizni,,

tanato 2013.03.11. 19:17:19

@Tökfőzelék: Erre csak azt tudom mondani,nem ez az első és szerintem nem is az utolsó cikk itt amit egy kint dolgozó magyar férfi,kint nem dolgozó felesége ír vagy írni fog a kinti élményeiről.És szerintem igenis helye van az ilyen írásoknak is a HÁ-n a munkavállalási információ tartalommal rendelkezők mellett.Volt itt már ilyen cikk az USA-ból,Angliából,Emirátusokból,Svájcból,Indiából stb. És nekem általában mindegyik tetszett,szívesen olvastam őket.Persze ezen hölgyeket is sok kommentelő fikázta/főleg azért mert nem dolgozik"kitartatja magát,élősködik,egész nap henyél stb"/,de fikázni szokták a munkavállalók cikkeit is/más szempontból persze/,ezt sajnos minden cikkírónak tudomásul kell vennie.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.11. 19:19:37

@La Pantera: "csak hogy megragadjam a lényeget: szerintem a "nyugatiak" szemében Magyarországon tuti túlöltöztetik a gyereket"
Ezzel valahol egyetertek:) szerintem mi kicsit tulvedoek vagyunk. Hasonlot tapasztaltam Kaliforniaban. En annak idejen, amikor idekoltoztunk, telen (itt kb. 8-10c-ra hul le telen reggelente) azert raadtam a gyerekemre egy vekony dzsekit, rendes cipot, ahogy kell:) Ehhez kepest azt lattam, hogy a tobbi anyuka siman elengedte a gyereket iskolaba poloban, szandalban. Nana, hogy elso reakcio ilyenkor: nahat, micsoda felelotlen szulo stb. stb. Par ev utan en is igy engedem el a gyereket iskolaba:) miert? mert akklimatizalodtunk, megszoktuk a helyi klimat, es nem jelent gondot. Nem vagyunk tobbszor betegek sem:) Szoval amikor egy masik nemzet ilyen jellegu szokasait latjuk, nem kell rogton itelkezni:)

Andouillette 2013.03.11. 19:27:15

@Tökfőzelék: A stilusodhoz no komment. Gondolom elkepzelhetetlen szamodra az, hogy itt a dolgozo, kisgyermekes anyukak nem (feltetlen) a penz miatt mennek vissza hamar dolgozni, hanem pl a rendszer nem engedi, esetleg igy nottek fel a nagy egyenlosegben es nem is sikk otthon maradni. Magyarorszagon sokan maradnak egy evig, vagy meg tovabb. A tobbi megjegyzesedre azert nem reagalok, mert zero infod van rolam, nem tudod mivel foglalkozom/tam gyerekvallalas elott, a ferjem mivel, milyen pozicioban, es mert magatol ertetodonek veszed, hogy attol, hogy VAN tenger meg VANNAK hegyek, en a milliomosfelesegek kitartott eletet elem. Nem vagy kivancsi az igazsagra. Az meg ugye az en pechem, hogy ket idegen nyelvet beszelek, de egy olyanban kotottem ki, amit epp nem. Meg. De beszeljunk egy ev mulva, s meglatjuk. Szep estet! Kivanom, hogy talald meg a lelki beked minel hamarabb.

Qué-Béka 2013.03.11. 19:33:44

@tanato:
Azt hiszem pontosan az örökös fikázás miatt egyre kevesebb lesz a írás, kevesen akárják bevállani, hogy a saját szemszögükből megírják történeteiket, mert hol ezért, hol azért, de úgyis minden posztíró kap a nyakába. Tipikus van sapka / nincs sapka helyzet. Ráadásul Andouillette pont így kezdte:
“egy gyesen lévő anyuka szemszögéből fogom bemutatni az itteni életünket, így kérlek, emiatt ne dühöngjetek majd a kommentekben.”
Na most, többen éppen ebbe kötöttek bele, pedig a szerző már az elején tisztázta, csak arról ír amit ő lát és azt, ahogyan ő látja.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 19:35:11

@Tökfőzelék:
Még én sem dolgozom, de értem azt, amit mondani akarsz.
Tökéletesen. Kell ez az oldal is.
Én pl nem vettem magamra, amit írtál, mert akinek nem inge...:)

Egyébként szerintem sem lehet így rendes infókat átadni, max egy jó kis véleményt. Ráadásul kiemelte hogy mindenki csak Párizs, Marseille, vagy a Riviéra környékéről ír...a bretonok már telefonáltak nekem, hogy pl ők nem is számítanak?!;)))

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 19:41:43

@tanato: Van helye ezeknek az írásoknak, jó látni, hogyan boldogulnak, mert nem egyszerű megélni "csak" az anya és feleség szerepet egy idegen helyen.
Ám az is igaz, hogy az ilyen információk értéke kevesebb, pláne ha nincs kapcsolata a poszt írójának a helótákkal.

Andouillette 2013.03.11. 19:46:01

@Karinette: Kedves Karinette es Mindenki! A bevezeto szoveget ha jol sejtem mindig HA irja, mint ez esetben is. Tovabba az alcimeket is o adta, a tobbi az en muvem. Csak mert ebbe is belekotottetek. Amugy ez a poszt valoban egy szubjektiv elmenybeszamolo lett, minthogy objektiven nem tudtam volna megirni. Nem is ez volt a cel. Azt hiszem, mivel ugyanazokat a koroket futjuk, en elkoszonnek mara. Amugy a blogid cime publikus? Szivesen olvasgatnek, kulonisen mert emlitetted, h gyermekgondozassal foglalkozol( jol ertettem) ? Nagyon szep es izgalmas tema, es en rajongok a gyerkocokert.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 19:48:59

@Andouillette: Nem téged akart bántani. Kicsit nyersen fogalmazott.
Szerintem is maradj otthon a kicsivel, ameddig lehet, ha megengedhetitek magatoknak.
A nyelv majd menni fog, de igazi rálátásod akkor lesz, ha lesz kapcsolatod a helyiekkel. Mindegy mivel foglalkoztál előtte.

Taxomükke (UK) 2013.03.11. 19:55:20

@Tökfőzelék: Szerintem akkor csinalj egy uj blogot, a cime legyen mondjuk "Hataratkelo kizarolag csaladfenntartashoz aktivan hozzajarulo, lehetoleg magasan kvalifikalt dolgozoknak, foleg ferfiaknak" cimmel, aztan oda azt engedsz be, akit csak akarsz.
Ugy gondolom, nem neked kellene megmondanod, itt ki irhat posztot, illetve hogy a foszerkeszto elvtarsno milyen posztot rak ki. Ugy lattam, eddig senki nem fordult hozzad tanacsert ebben a temakorben.
Ez csak az en szereny velemenyem, le is lehet szarni magasrol.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 19:56:49

@Andouillette: Tudom, hogy a HÁ adja...viccnek szántam a bretonokkal...jaj, ma senki sincs vicces kedvében!

Nem foglalkozom gyermekgondozással. Pszichológus vagyok...és még sok minden más. Én sem dolgozom, de én nem veszem magamra a beszólásokat, mert rengeteg mindent csinálok és közben készülök a jövőmre.

Ne legyél már ennyire komoly! Ha írsz valamit, tuti, hogy lesz, akinek nem tetszik, aki rajong érte, aki kérdéseket tesz fel, akinek hiányzik valami belőle, akinek túl sok, akinek nem elég objektív stb..jó volt a poszt! Hát nem ezzel kezdtem????!Nézd vissza és nyugi. Akit kritizálnak, az már letett valamit az asztalra!

Café et Croissant:
karintarot.blogspot.fr/

zopilote 2013.03.11. 20:27:34

@Tökfőzelék:
" Az a baj, hogy ez a blog elég régóta az otthon maradt gyermeket nevelő férfiak vagy nők,
már kivándorolt, be nem illeszkedett (hagyma) vagy kint lévő, unatkozó (birca, zoplite) em-
berek gyűjtőhelye. "
" Ehhez képest ugyanazok az emberek, akiknek nem is céljuk (már) a kimenés, spammelik
tele mindenféle érdektelen dolgokkal a hozzászólásokat. "
Szerintem a hagyma nagyon is beileszkedett, igazi amerikaiva lett, megtestesiti a tipikus
amerikait:) En meg odaig jutottam, hogy kezdek " kiilleszkedni " :) Kalandvagybol lettem
hataratkelo, ami kicsit elhuzodott, rovidebb ideig akartam kinn elni. Abban igazad van,
hogy unatkozok, most. Nem is unatkozas ez, hanem raeres. Meg lustasag is kicsit. De
dolgoztam is, eleg valtozatos helyeken, nem is csak egy szakmaban. Van ralatasom Ma-
gyarorszagra, mivel eleg gyakran jarok haza, figyelemmel kovetem az otthoni hireket ( de
a kanadai, mexikoi hirekben is naprakesz vagyok) Es igyekeztem ill maig is igyekszem e
harom orszag tortenelmet megismerni, sokszor jobban, melyebben, mint a helyiek. Egy
" hataratkeles " nem csak munkabol all, annal sokkal osszetettebb. Amibe beletartozik a
ferjehez kikoltozo gyesen levo feleseg is, kirandulasa parkokban, az elso bnyomasai a fran-
cia mindennapokrol. Legtobb hozzaszolo kevesebb, mint 10 eve el kinn, de gondolom ne-
hanyan arra is kivancsiak, hogy 20 - 30 ev utan milyen kinn elni. Ez is ember - ill orszagfug -
go. Abban is igazad van, sokszor mas iranyba megy el a hozzaszolasok nagy resze. Ez jo is
es nem is. Az munka mellett emberek is vagyunk, nem csak gepek. Vannak erzeseink, ta -
pasztalataink, vagyaink, almaink. Es ezt is szeretnenk megosztani, nem csak a 2X4 (inch)
mereteit millimeterben vagy hogy egy gallon tej hany liter: ) Az sem mindegy, hogy imperial
(4,54 lit) vagy US (3.78 lit) Ez a kulonbseg tud komoly problemakat okozni.
A blog neve Hataratkelo, nem pedig Gyakorlati Tanacsok Kulfodre Keszuloknek :)

zopilote 2013.03.11. 20:32:30

@Qué-Béka:
Pontosan. Ezert nem fogom megirni a posztomat, nem akarok oda vissza anyazasokat :) (elvegre magyar vagyok) Es a blog neve egyenlore Hataratkelo, nem pedig Bordercrossing. Ebbe is bele fognak kotni, varom is :)

Mrs. Clayton 2013.03.11. 20:36:00

volt időm, s így jobban utána néztem a szerző nick nevét adó ételnek link itt: www.diningguide.hu/?tPath=/print/hirek&article_print=yes&article_id=7726
szerintem nem lehet rossz ez a kolbász, aki arra panaszkodik h büdös volt, v rosszízű sztem rossz helyen rosszul elkészített ételt evett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 20:44:31

mondjuuk a franciak megeszenek tenyleg minden szart es buszkek a konyhajukra

zopilote 2013.03.11. 20:48:17

@zopilote: most jutott eszembe, az anyazas nem hungarikum, a mexikoi is hasznalja: ¡Su Madre! :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 20:52:01

@Tökfőzelék:

"Az a baj, hogy ez a blog elég régóta az otthon maradt gyermeket nevelő férfiak vagy nők, már kivándorolt, be nem illeszkedett (hagyma) vagy kint lévő, unatkozó (birca, zoplite) emberek gyűjtőhelye."

Én mint unatkozó ember???

Évek óta nem unatkoztam. Sőt, pont fordítva, érzem állandóan, hogy az idő nem elég, mert nagyon sok dolgot akarok csinálni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.03.11. 20:52:14

@zopilote: A 37,5 órás munkahétre reagálva.
Én a héten kaptam ajánlatot mely UK-be szól.
Heti 37 óra munka törzsidős-rugalmas beosztásban. Meg évi 25 nap szabadság a "casual holiday"-eken felül.

Én azt hittem Nyugat-Európában ez a sztenderd. Vagy akkor mégsem?

Andouillette 2013.03.11. 20:54:35

@Jess G: Kepzeld, a helyiek nem panaszkodnak a szagara, hanem pont amiatt kedvelik, ez adja meg a pikans jelleget szamukra. A Palpusztai is budos mint a goreny, megis van, aki kedveli. Masok meg rosszul vannak tole. Viszont teny, h az andouillette konkretan sz@rszagot araszt. Ha beszelsz angolul, szamtalan cikket fogsz talalni a neten, amik ezzel foglalkoznak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 20:56:23

lustak es trehanyak, tovabba az angol akcentusuk egyszeruen tragikus
de amugy nincs bajom veluk
egyszer volt egy francia nom

Andouillette 2013.03.11. 20:58:34

@Babette_: egy budos, beldarabkakkal is toltott sult kolbaszfele. Ranezesre semmi extra, de ha a szeljaras megfelelo, tuti menekulore fogja a legtobb ebedelni vagyo :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 20:59:18

@Tökfőzelék: en azt szoktam megkapni, hogy amerikaiabb vagyok az amerikaiknal is, meg amerikaiktol is
50 fos amerikai csaladom van
minden idekot, nem hianyzik a magyar tejfol sem
ehhez kepest valoban nem illeszkedtem be

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 21:01:39

@Qué-Béka:

Ha nem marad történet, én szíves írok párat. De csak olyan országbeli tapasztalataimról szeretnék írni, ahol soha egy percet nem voltam. Ígérem: lesz benne nagyon sok hasznos információ.

Ebben már van gyakorlatom, egy idegenforgalmi jelentek már meg úteírásaim általam sosem látogatott helyekről. Egy hét kellett, míg rádöbbentek, hogy az egész csak kamu. Lásd: wp.me/p2oZYa-iy

Andouillette 2013.03.11. 21:01:39

@kaszi: koszi a kiigazitast. Utanaolvastam, erdekes tortenet ez a LLL.

zopilote 2013.03.11. 21:02:27

@Don Kartasch: en csak Franciaorszagrol olvastam a 37.5 orat. Hogy Angliaban is szokas, az nekem uj. Tetszik, hatarozottan. Itt 44 oras a munkahet, de van olyan tatomany, ahol 48 es 42. Ettol fuggetlenul sokszor dolgoztam, mint onallo szakmunkas heti 90 orakat, nem hogy tulorat fizettek volna, ami jart, azert is harcolni kellet. Olajkutatasban nem volt ritka a 100 ora hetente (ebben napi 5 ora terepre utazas is volt, vegigaludtam) de a tulorat fizettek becsulettel. 1.5 szorzoval

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:02:49

ja, es jovo het kedden, ha addig nem kovetek el buncslekmenyt...
/hogy lehet ennel jobbann beilleszkedni?:)/.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:04:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: en egyszer unatkoztam, 87 szeptember 27-en este 7 es 8 ora kozott

2013.03.11. 21:05:00

@hagyma:
"lustak es trehanyak, tovabba az angol akcentusuk egyszeruen tragikus
de amugy nincs bajom veluk
egyszer volt egy francia nom"

gyonyoru orszag, gyonyoru nok. Vilag legjobb kajaja, meg az indiait es a malajt is veri a konyhajuk.
Az angolok es az olaszok koszosabbak a franciaknal.

@Karinette: De, rasszisztak az arabokkal. Te egy gyonyoru helyen laksz, nincs rengeteg maghrebi korulotted. Ha Marseilleben laknal, nem azt mondanad. Van gond a franciaknal az arabokkal is (emlkezzunk a nem tul regen arab fiatalemberre aki az iskolanal meszarolt). Es van gond a francia rasszizmussal is. Jean Marie Le Pen es a leszarmazottai, FN, megvan?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 21:05:09

@charlieharper:

Én ősinternetes vagyok. Már akkor interneztem, amikor még nem is volt internet.

Mrs. Clayton 2013.03.11. 21:05:58

@Andouillette: olvastam még délelőtt a bbcfoodon, de továbbra is az a véleményem, h vagy rosszul volt elkészítve, v romlott volt maga az étel, egyébként nem értem mitől lenne szar szagú állítólag ha a pacal nincs jól tisztítva és elkezded főzni, akkor az is bűzt áraszt, én még nem ettem büdös pacalt, de lehet ez az ok itt is

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 21:06:18

@hagyma:

Igen, az ilyen ritka eseményekre az ember könnyen emlékszik...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:07:03

mondjuk az is teny, hogy egyik kedvenc konyvem a diadaliv arnyekaban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:08:50

es szeret/t/em a calvadost
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ja, en sem elotte sem utana sosem unatkoztam
most unatkozhatnek pl, de ide irkalok, tehat az mar nem unatkozas

kaszi 2013.03.11. 21:09:31

@Andouillette: most eppen USA-ban lakom, itt szulettek a gyerekeim es igy eleg sokszor belefutottam a LLL-be. Agressziven eroltetik a szoptatast a nokre es pl. leszoljak Franciaorszagot merthogy ott a nok nem nagyon szoptatnak ill. ket honap utan abbahagyjak es megy a gyerek a "creche"-be.

Arrol persze nem beszelnek, hogy Fro-ban a nok 90%-a vissza tud menni dolgozni szules utan, es nem kenyszerul haziasszony szerepbe...

2013.03.11. 21:09:59

@hagyma: "ja, es jovo het kedden, ha addig nem kovetek el buncslekmenyt...
/hogy lehet ennel jobbann beilleszkedni?:)/."

Felszedsz meg 50 kilot. Fordot vezetsz.

zopilote 2013.03.11. 21:11:03

@zopilote:
Mexikoban a munkatorveny olyan, hogy ha 6 napot dolgozik vki, a 7. napra is jar a teljes
fizetes. Sajnos tavaly mar nem tartottak be, ugy latszik valtozott vagy talatak kiskaput.

2013.03.11. 21:11:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a zx spectrum-mal nyomtad mar a meg nem letezo netet?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 21:11:50

@hagyma:

Akkor leszel igazi amerikai, ha csak amerikai kaját leszel hajlandó enni.

Az étkezési szokások maradnak meg a legtartósabban! A magyarországi bolgároknál van az úgy, hogy bolgárul már egy szót sem tud, BG-ban legfeljebb nyaralni volt, de határozottan állítja, hogy a magyar konyha szimplán "rossz".

Apám, ha azt akarja mondani egy ételre, hogy nem ízlik neki, ezt úgy fejezi ki, hogy "ez az étel magyaros".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:14:25

@kaszi: viszont kivaloan szopnak
@charlieharper: 100 kilo vagyok majdnem, hogva szeggyek meg fel 50-et
ford nincs kizarva, eppen kocsit keresunk es par eve egeszen jokat csinalnak
mentsegemre szoljon most is van egy oreg pontiacunk is, ha nem is ford

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:16:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a vicc az hogy kb. itt tartok....
a tipikus magyar kajak 99 szazlekat elhagytam, ugy, hogy nem is hianyzik

2013.03.11. 21:17:19

@hagyma: valamelyik nap az volt, hogy egy igazi amerikai hogy ejti ki a finix-et. Na, ha mar a phoenix kiejtesed "birca-proof", akkor beilleszkedtel.

2013.03.11. 21:18:51

@hagyma: autoknal konzervativ az allaspontom. Nemet tervezes legyen.

tableno 2013.03.11. 21:19:35

@zopilote: Franciaországban 35 órás a munkahét. Van is belőle elég gond, ugyanis rettenetesen rontja az ország nemzetközi versenyképességét.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 21:19:48

@charlieharper:

Igen, volt ZX Spectrumom!!!

Persze akkor nem voltak még modemek.

De az internet megjelenése előtt már volt modemem, s naponta 2-3 órát vacakolgattam. Még emlékszem sok dologra. Örültünk mint majom a farkának ha nappal felment a modem sebessége 2400-ra, mert általában 1200 volt. Ha minden jól ment, 1 MB lejött 1 óra alatt!

A régi időkből származó történetem, hogy amikor immár harmadszor szakad meg a vonal egy 800 KB-os fájl átküldésekor, cseng a telefon és beleszól egy ismerős: "Figyelj,
maxval, itt vagyok lent a megállóban a házatoknál, hozd már le a fájlt egy floppin, mert két és fél órája szarakszunk a modemmel!".

Ami a hálózati kapcsolatokat illeti, vicces volt, hogy szinte mindenki ismerte egymást, mivel nagyon kevés volt a felhasználó. Ami a hálózati neveket illeti, a legtöbben csak a másik hálózati nevét ismerték, a valódit egyáltalán. Miután néhány hálózati ismerőssel közelebbről is megismerkedtem, elkezdték használni az igazi nevemet. Aztán amikor találkozó volt valahol egy másik, távolabbi kollégával, az egyik haver megjegyezte - amikor én még nem voltam ott -, hogy fog jönni az Iván is. Erre a másik megkérdezte: "Miféle Iván fog jönni? Az meg ki a fene?", mire a haver megjegyezte, hogy "Hát, a maxval.", mire a másik visszaválaszolt: "Akkor jó. De légy szíves, használd az emberek RENDES nevét, ne mindenféle
hülye igazolványbeli nevet, amit az égvilágon senki nem tud!".

Mrs. Clayton 2013.03.11. 21:21:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez szerintem csak akkor igaz, ha eleve követte az ember a családi szokásokat
mivel én nem szeretem az igénytelen magyar házi kosztot, ezért gyakorlatilag nem is főzök ilyet, így nem is tudom levetkőzni ebbéli szokásaimat, bár kétségtelen, h igazából nem vagyok képben itt mi a szokás, bár sunday roastot néha készítek házi yorkshire pudinggal meg gravyvel, stew-t is szoktam, de inkább világkonyha a menő nálunk

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 21:22:16

@charlieharper:

Lehet igazi amerikai akcentussal is. Az USÁ-ban ez nem annyira fontos, tele az ország angolul hibásan beszélő emberekkel. Még 50 éve ott élő embereknék is ez van. (Kedvenc esetem ebben Soros György, mind a napig enyhe magyar akcentusa van.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 21:26:14

@Jess G:

Igénytelen semmiből sem jól. Lehet egyszerűt is csinálni igényesen. Pl. rakott krumpli.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:30:10

@charlieharper: mary-proof
szerintem is legjobb lehet a nemet de errefele en japant veszek, tavly vettem egy uj Lancert varosi kozlekedesre
nagyon bevalt 4 hengeres 2 literes benzines
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mar megtettem, nem eszek semmifele belsoseget
sot tovabbmegyek mar sem a tejfol, sem a bundaskenyer sem hianyzik
neha meg csinalok paprikas-vagy rakottkrumplit, de az itt sem ismeretlen

zopilote 2013.03.11. 21:31:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Tudod mit? Elkepzelheto. Csak meg akkor nem eltel:) Mar a 60-as evekben volt, de
95-ben lett kereskedelmi hasznalatra is engedelyezve. Lattam ciposdoboz meretu mo-
demet, ra kellett tenni a telefont, a sebessege azt hiszem 300 v. 1200 baud volt, emailre
hasznaltak leginkabb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:32:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezt nem olvastam, mikor itam
Mary imadja
van nagyon hasonlo amerikai /casserole/ de az enyem veri
de az a vicc, hogy mar neki sutom, nem magamnak:)

zopilote 2013.03.11. 21:35:31

@hagyma:
szoval nem csak tolunk kapod meg, hanem az amcsiktol is:)
akkor nincs is lelkiismeret furdalasom veled szemben:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 21:35:55

@zopilote:

Persze, volt sok minden, de nem magánhasználatra.

Az anyósom eredetileg programozó volt, s a 60-as évek elején már programozott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:37:03

@zopilote: neha igen
de jelzem orulnek neki
de tenyleg
annak meg en orulok

zopilote 2013.03.11. 21:38:36

@tableno:
ezzel ugy vagyok, hogy Amerikaban amerikai, Europaban europai, Azsiaban japan kocsi:) Most van elosszor japan kocsim, jo, kenyelmes, de nem az igazi:) az ERO ami hianyzik, a robosztus felepitmeny:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 21:43:24

@hagyma:

Itt mondjuk ez más, mert a bolgár és a magyar konyha között eleve kisebb a különbség, mint a magyar és az amerikai között.

Itt bizony minden belsőség van, sőt több, mint Mo-n. Pl. roston sült juhbél. Meg aztán a juhszem. S hasonlók. Ami a bolgár embert megdöbbenti a magyar konyhában, az a tatárbifsztek.

S van bundás kenyér is, lángos is, palacsinta is. A bolgár ember csak a magyar húsos palacsintán röhög, a bolgár szokás szerint a palacsinta az per definitionem édesség, s nem ehető semmi sóssal. A magyarok meg a bolgár lángoson röhögnek: a legtöbb bolgár a lángost lekvárral és purcukorral szereti. Sajttal még szokás enni, de a fokhagymás lángos teljesen ismeretlen.

zopilote 2013.03.11. 21:43:37

@zopilote:
es egy kocsi fogyaszon min 15 litert 100 km -en! volt truckom, 450 - es motorral (7400 kobcenti) azt szerettem, 25 lit korul fogyasztott:) a motor melle be tudtam volna ulni, a maiaknal a kisujjamnak nincs hely joforman:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:45:00

@zopilote: attol fugg mire hasznalod es hol laksz
ha kikoltozunk a hegyekbe veszunk egy dognagy amerikait
de pl a lancer tok eleg evi 6-7000 merfold varosban es kozeli tavokra

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:46:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a magyar es az amerikai /feher/ konyha kozott nincs am nagy kulonbseg
van, de nem nagy

2013.03.11. 21:47:23

@zopilote: a mostanim 7-8l kozott fogyaszt, pedig 4*4. Nemet mernoki munka, na :))

@hagyma: ott van meg a Greenville, SC-i repteren, a BMW kirakva, amire ra van irva, hogy "PROUDLY AMERICAN"?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:47:26

azert belsoseg itt is van
maj, zuza, sot pacal is, agyvelo
csak mi nem esszuk

zopilote 2013.03.11. 21:48:13

Szoljon mar valaki rank, szetoffoljuk a posztot:(

Mrs. Clayton 2013.03.11. 21:48:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: abból is a fransziás változatot szeretem :-)
konkrétan a mindent vegetázó, pirospaprikázó, margarinnal főző ún hagyományos ízeket nem szeretem
sztem sokkal jobb a francia zöldborsó leves mentával és korianderrel, mint ahogy a magyarok készítik, persze ettől még a magyaros se rossz, ha jól van elkészítve, viszont én így csak ritkán főzöm

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.11. 21:49:06

@zopilote:

Az is. De én is csatlakoztam másokhoz. Vicces volt, mert a legtöbb BBS csak EGY ember csatlakozását tette lehetővá. De ez elég is volt, figyelembe véve a potenciális felhasználók számát.

2013.03.11. 21:49:18

@zopilote: szetoffoled a postot
Csak francia autot ne vegyel az eletben!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 21:53:11

@zopilote: ejfel korul mar lehet
mindjart jon az uj

zopilote 2013.03.11. 21:53:36

@charlieharper: az enyem is akorul fogyaszt, mindig felek, hogy rossz az ua mutatoja, nem akar lefele menni:) 15 literhez vagyok szokva, ott lehetett latni a fogyasztast az ua szint meron:)

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 21:57:04

@charlieharper: Ok, ok.
Most beszéltem erről a férjemmel, mert zavart, hogy akkor csak én látom jófejnek azokat az arabokat, akiket ismerek?!
Közölte velem, hogy az arab-kérdés tényleg komplex, én azért látom ilyen rendesnek őket, mert én csak a jókkal találkoztam.:)

Na, bumm! Szóval, akkor akik mellett kiálltam, azok voltak a jók.;)
Mindenkitől elnézést. Most jobban utána fogok nézni, de az biztos, hogy barátként maradok azoknál, akiket ismerek.;)

zopilote 2013.03.11. 21:57:39

@charlieharper:
OK Charlie, abbahagyom:) Szobol (is) ert a magyar :)
Pedig otthon azt szeretnek, egy Peugeot kisteherautot. Nem tudom, miert:) Amerikait semi esetre sem, VW pedig draga.

2013.03.11. 22:02:24

@Karinette: nincs ezzel semmi gond. Csak annyit mondtam, hogy van am ennek masik oldala is. Te pont egy gyonyoru helyen laksz, ahol ez nem tema.
Komplex tema, mert a franciaknak komplex tortenelme van maghrebbel. Gyerekkent meg 4 evet eltem Algeriaban a 80-as evekben. Akkor meg nagyon jo volt, de mar akkor nem volt szerencses Franciaoban algir kiejtesben beszelni.

zopilote 2013.03.11. 22:03:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
" Soros György, mind a napig enyhe magyar akcentusa van.) "
Most mar tudom, miert nem jar ide a HA -re. Mert kicikiznek, hogy nem tanult meg
jo angol kiejtessel beszelni (ott is elt ill tanult ugy tudom, az UK - ben)

zopilote 2013.03.11. 22:10:39

@charlieharper:
Hallottal Isabelle Eberhardt - rol? Algirban utca is van elnevezve rola. Nem egy semmi
no volt!!!

nyuszigonosz 2013.03.11. 22:11:09

@charlieharper: Miért? Francia kocsim van, a világon semmi bajom vele! Kényelmes, elegáns... puhán repül az úton.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 22:13:06

@charlieharper: Igen, sot biztosan van meg mas oldala is.
Most mar ezt is tudom. En belatom, ha hibazom.:)

4 evet? Hu, kivancsi lennek, hogyan emlekszel ra!

zopilote 2013.03.11. 22:13:52

@nyuszigonosz: egy kocsi inkabb guruljon, ha repul, ott mar baj van:) (bocs, nem tudtam kihagyni)

2013.03.11. 22:15:05

@Karinette: Majd egyszer meselek:) Bar, nincs olyan memoriam, mint bircanak.

zopilote 2013.03.11. 22:15:47

@charlieharper: nem lattam, de megnezem a kepen. Komaltam Algeriat, nagy Franz Fanon rajongo voltam gyerekkoromban:)

2013.03.11. 22:16:32

@nyuszigonosz: mert amikor az asszony megtori (es megtori, ez nala csak ido kerdese), akkor inkabb egy nemet mernok altal tervezett autoban uljon, mint barmi masban.

zopilote 2013.03.11. 22:16:44

Ben Bella is jo csavo volt, Magyarorszagrol nezve.

2013.03.11. 22:19:51

@zopilote: nagy afrika rajongo vagyok. asszony is del-afrikai :)
Foleg Kelet-Afrikaban jartunk turistaskodni, Killin, Ngorongoro, stb. Meg persze rendszeres London - Cape-Town utvonal.

Alice in Wonderland 888 2013.03.11. 22:20:12

Birca univerzalis, tudjuk-nyelvekbol pedig verhetetlen. ezert (is )kedvelem...:)

Kivancsi vagyok; szerintem a te memoriad is szuper!:)
Varom...

zopilote 2013.03.11. 22:20:51

@charlieharper:
" egy nemet mernok altal tervezett autoban uljon, mint barmi masban "
Egy magyar haverom Fordnal volt salesman. Bement hozza egy no, hogy biztonsagos
kocsit szeretne. A srac mondta neki, menjen a VW - hez::) Ki is rugtak emiatt.

2013.03.11. 22:22:29

@zopilote: :) a franciak nem szerettek ot annyira

2013.03.11. 22:24:47

@zopilote: tudtad, hogy nagy focista is volt BB?

zopilote 2013.03.11. 22:26:45

@charlieharper: azt nem tudtam, de azt igen, hogy az egyik Kadhafi gyerek is nagy focista volt

Mrs. Clayton 2013.03.11. 22:29:52

@charlieharper: ehhez csak annyit h a nők kevesebb balesetet okoznak, mint a férfiak, a másik fele pedig
amikor nekem nagyon jól ment, akkor felmerült h milyen autót vegyünk a férjem menő németet szeretett volna (nagyjából 20 milliós árban voltak azok akkor) mivel egyik ismerősünk BMW-t a másik VW/Audit forgalmazott ezért megkérdeztem őket h mégis mennyiért és mit kell rajtuk rendszeresen cserélni, majd kértünk ajánlatot a legelitebb japán autóra is, ami akkor épp 14 millióért volt beszerezhető
amikor elvittük az első szervizre Bp-re kiderült h kevesebbe került mint egy ugyanolyan korú Suzukié és nem kellett rajta féktárcsát se cserélni, mint a németeknél ált 45000 km után és a hátsó ajtót se úgy csapta be mint a klozetajtót nem úgy mint egy pl egy Porsche Cayennen :-)
persze tudom, h ez már inkább hitvita, de a németek közel sem olyan jók,mint amennyire sokan képzelik

Taxomükke (UK) 2013.03.11. 22:33:59

@hagyma: Hogy lehet jobban beilleszkedni?
Soha tobbet ne szolalj meg maskeppen, csak angolul, helyi akcentussal. Viselj baseballsapkat (az gondolom, megy), cipostul fekudj az agyra, nyalasd ossze a szad a kutyaval, ne koszonj, csak mondd azt: "Mary" (ezeket kb. minden masodik amerikai filmben latni).
Tokfozelek kicsit nagyon mellelott a kategoriakkal.
:))

Qué-Béka 2013.03.11. 22:35:37

@zopilote: Ilyentájban már nem gond az off hozzászólás. Az európaiak jó esetben már alszanak, csak ti beszélgettek rendszerint :-)

zopilote 2013.03.11. 22:36:28

@charlieharper:
Megneztem, csinos no. A cikk alatt levo kommentek is erdekesek. Nem kulonbek, mint a HA:) Ott is van sok offolas. Mint minden hol:)

2013.03.11. 22:36:53

@Jess G: tudom, hogy a nok altalaban biztonsagosan vezetnek, de ez alol a nejem kivetel. Hidd el. O rontja el a noi statisztikat. Tudnad, hogy hany lampaoszlop volt mar neki utban vagy szemetes?!

Nem voltam eleg pontos a nemet autoknal. Nem porsche, audira gondoltam, hanem AMG-re. Utana mar egyszeruen nem tudsz beulni masba.

bpetya75 2013.03.11. 22:37:20

@Tökfőzelék:

Nem létezik tiszta, sallangmentes információ. Bárhonnan próbálod összegyűjteni, le kell fejtened a burkát, hogy hozzáférj ahhoz, ami neked fontos, hasznos, érdekes. Ennek a leginkább az az oka, hogy neked más az érdekes, mint egy másik embernek.

Azzal sincs semmi baj, ha zavar a szubjektivitás, vagy felületesnek, információhiányosnak tartod a posztot és ezt szóvá teszed. Ha megnézed, Karinette is hasonló dolgokat kifogásolt a posztban, mégsem esett neki senki, a posztolón kívül, aki sértve érezte magát a soraitól. Pedig hozzád képest az árnyaltnál is árnyaltabban fogalmazott.

És itt a lényeg szerintem. Van egy olyan érzésem veled kapcsolatban, hogy az IQ-d kiemelkedő, de legalább is az átlagnál jóval magasabb, az EQ-d viszont ugyanennyire el van maradva az átlagtól. Ha nem vagy képes emészthető stílusban előadni magad, akkor nem kapsz érdemi reakciókat az amúgy érdemi kérdéseidre, felvetéseidre sem.

Itt semmire nem mész logikával. Szerinted arra való a blog, hogy a kinti munkavállalásnál fontos infók jelenjenek meg rajta. Meg is jelenik ilyesmi. Szerintem meg arra is jó, hogy Max meséljen Bulgáriáról vagy Kubáról, más meg ezért lehülyézze. Jani, illetve a haverja, reklámozza Albániát, én tépjem a számat Magyarország mellett, tanato örüljön a francia posztnak, és jól titkolja, hogy milyen márkájú autója van, hagyma imádja Amerikát, montroyal legyen pacifista, zopilote meg lumpenproletár, aki véletlenül összefut itt egy elkeseredett erdésszel, akivel egy iskolába jártak. Hogy tablenot le homofóbozzák (pedig a blog büszke homofóbja Max), de ennek kapcsán lebuktassuk Babette Rendőrakadémia-fóbiáját. És ha már lebuktatás, arra is való, hogy Norbik tűnjenek fel és bukjanak meg (páran biztos meg se buktak, belefér).

Engem (és szerintem még sokakat) a szubjektív élmények, vélemények, tapasztalatok érdekelnek. Téged (szintén sokakkal együtt) meg a tények, adatok, pontos információk. És Határátkelő ügyes, ad enni nektek is, nekünk is. Elismerés érte. Meg béke sorainkra.

Taxomükke (UK) 2013.03.11. 22:38:02

@hagyma: Te, es a Lancer orszagutra is jo amugy?

zopilote 2013.03.11. 22:40:09

@Jess G: a japan nem egy innovativ nep, de amit lekoppint, az jobb less, mint az eredeti. Nem csak kocsiknal, hanem pl. nyomdagepeknel is. Talan precizebbek a nemeteknel is, ami a kivitelezest illeti. Szerintem. Tevedes joga fenntartva:)

zopilote 2013.03.11. 22:42:17

@bpetya75:
Szivembol beszeltel kollega! :)

Mrs. Clayton 2013.03.11. 22:45:27

@zopilote: hát ha megnézzük h pl melyik gyártó milyen elektromos hajtást csinált eddig, akkor ha azt mondom a németeké fapados, akkora franciáké egyenesen vicc, ami jó és használható vmire az japán lásd Toyota/Lexus, Honda
a német egy vmiben jó, tele van pakolva minden hülye kényelmi extrával, persze horror áron, teszem hozzá újabban, de ettől még a technikájuk finoman szólva nem egy nagy vmi

Mrs. Clayton 2013.03.11. 22:51:13

@charlieharper: hát nyilván egy AMG nem rossz, ha vki most adna, nem mondanám, h nem kell, de pl sztem a Merci egy nagypapának való, olyan lassú az összesben az automata váltó, h én nem szeretem, sztem szar, azon kívül a bőr, amit használnak kritikán aluli minőség, sőt még csak fűtés sem jár hozzá alapból, ebből kifolyólag télen használhatatlan az autó
én azt mondom, ha van is annyi pénzem, hogy vegyek egy autót 20-30millióért, tök hülyeség mert ugyanazt japánból megkapom simán 20 alatt, 10-et soha nem adok matricára, h utána több milliót hagyja a szervizben az irreális német javítási és karbantartási költségek mellett
a feleségednek vegyél tolatóradart kamerával :-)

zopilote 2013.03.11. 22:52:23

@Jess G:
" sztem sokkal jobb a francia zöldborsó leves mentával és korianderrel, mint ahogy a ma-
gyarok készítik, persze ettől még a magyaros se rossz, ha jól van elkészítve, viszont én így
csak ritkán főzöm "
A koriander (nem a mag, hanem a zoldje, a cilantro) csodakat tud tenni egyes levesekkel.
Nem is tudom, miert hanyagolja a magyar konyha. Vittem haza magot, szepen kikeltek a-
nyamnal a kiskertben. De csak en hasznaltam. Amugy Mexikoban szoktam ra, szinte nincs
olyan etterem, ahol ne lenne az asztalon vagott cilantro. A huslevesekhez szinte jar.

enrobag 2013.03.11. 22:55:54

@zopilote: köszi a történetet! Sokkal jobb, mint amilyenre számítottam. Kérdeznék valamit: Melyik színészre osztanád életed filmjének főszerepét?

zopilote 2013.03.11. 22:57:50

@Jess G:
" sőt még csak fűtés sem jár hozzá alapból "
Ez igaz??? Egy kocsinal legfontosabb nalam a jo futes es a min 4 kavetarto. Ha ez nincs,
akkor targytalan. Meg hogy ha nem is megy az a kocsi, de jo futes van benne, mar megeri:)

2013.03.11. 23:00:01

@Jess G: csak ulesfuteses autora adok ki penzt. Egyebkent mindegyik autonkat hasznaltan vettuk. Tokeletes allapotban van mindegyik. Nem, nem erzem draganak a javitasi koltseget.
Allando body munka kell, mert az asszony elol tori. Hiaba van tolatoradar kameraval, sipol is az auto, akkor is tori. Ez egy ilyen dolog. Nem vagyok hajlando felhuzni magam rajta.

enrobag 2013.03.11. 23:01:03

@zopilote: zseniális:-))) Meg is kaptad:-)))

2013.03.11. 23:01:43

@zopilote: ulesfutesrol beszelt

2013.03.11. 23:05:11

@Jess G: "de pl sztem a Merci egy nagypapának való,"
Elviszlek donut-olni az enyemmel. Akkor hajlando vagy velemenyt valtoztatni?

zopilote 2013.03.11. 23:27:45

@charlieharper:
" Elviszlek donut-olni az enyemmel "
Ebbol elhiszem, hogy eltel Kanadaban:) Nemzeti sport:) Kepzeld, telen, befagyott tavon
donatokat csinalni:) a ceg kocsijaival, 1 tonnas pick-uppal:) Nem vagyok nagy rajongoja,
de szerettem csinalni fiatal koromban. De az autopalyan mar nem annyira elvezetes, back
ice - on megporogni. Ket eve az unokahugom vezette a kocsimat, hirtelen varatlanul meg-
porogtunk vagy negyszer, az elottunk levo kocsi nem hasznalta fordulasnal az iranyjelzot.
Ne tudd meg, hogy megijedtem. Szerencsere kis koccanassal megusztuk. De a porges
szornyu volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 23:31:39

@Taxomükke: 150-et utazoba es mivell 80 a limit...

2013.03.11. 23:34:32

@zopilote: :)) a black ice az egy sunyi dolog.

Taxomükke (UK) 2013.03.11. 23:41:41

@hagyma: Igen, ezert csodalkoztam, hogy varosi kocsinak szantad... vagy nem eleg kenyelmes hosszabb utakra?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.11. 23:46:49

@Taxomükke: akkor helyesebben fogalmazok
vegyes hasznalatra de nagy szazalekban munkaba jarasra

pappito · http://pappito.com 2013.03.11. 23:59:58

@nigara: " A feleség egész végig azon volt, hogy nehogy a baba sírjon, ha egy nagyobbat szusszant, már csitítgatta.
Ezzel szemben minden egyes alkalommal, amikor magyar gyerekesek utaznak repülőn, simán végigordítja a gyerek az utat, baromira nem zavarja a szülőket. Hát pl. ez is egy különbség."

na ja. Ezért nem szabad egy-egy esetből általánosítani. Én egy Dubaj-Auckland távot repültem arab anyuka+két kicsi mellett, a kisebbiket időnként megszoptatta, ha már nagyon üvöltött, a nagy (4-5éves forma) fiút viszont le se szarta. Az ugrált, rugdalózott, ordibált, dobálta az ételt. Tizensok óra repülés alatt azért eléggé be tud sokallni az ember, de a légiutaskísérők mondták, hogy mivel ők nők, hiába is szólnak rá, mert a nőknek kuss van még egy ötévessel szemben is. Aztán amikor bement nálam a mutató a pirosba, akkor leordítottam a kis pöcs haját (magyarul :) és mivel férfi szólt rá, onnantól az út végéig kussolt a kis szaros.
Az anyját egyébként sem a gyerek rosszalkodása és orditása, se az nem érdekelte, hogy én üvöltök vele. Nézte a tévéjét.

Ha én is ebből vonnék le messszemenő következtetéseket... de nem teszem.

enrobag 2013.03.12. 00:24:33

@zopilote: ez a Lackfi János egy szeretnivaló fiatalember és a humora egészen rendkívüli. És amit a magyarokról ír az is tele van szeretettel. Gondolom ismered Esterházy: Így gondozd a magyarodat c. hirhedté vált írását. Nekem az pont azért fájt, mert nem érződött rajta a szeretet.

pappito · http://pappito.com 2013.03.12. 00:36:01

@Zsuzsi65: " Par ev utan en is igy engedem el a gyereket iskolaba:) miert? mert akklimatizalodtunk, megszoktuk a helyi klimat, es nem jelent gondot. Nem vagyunk tobbszor betegek sem:) Szoval amikor egy masik nemzet ilyen jellegu szokasait latjuk, nem kell rogton itelkezni:)"

same here. itt azért többször van hűvös meg sok az eső is, a helyiek viszont hajlamosak - magyar szemmel - alulöltözni az időjárást. Az egész évben rövidnadrág sima ügy, még a déli, hideg részeken is, a gyerekek mezítláb mindenfelé, sőt a mezítlábazás egyáltalán nem ciki itt, simán elmennek az emberek mezítláb akárhova. (van ahol ki is van írva, hogy lábbeli nélkül nem mehetsz be :) A gyerekek egyáltalán nem olyan puhány kis vackok, mint a szüleik, bírják a hideget :)

Érdekes módon, anno Bp-en, párszáz méterre az atomra felfűtött paneltól (28 fokok télen!) a bölcsiben a délutáni alvás kinn volt egy féltető alatt a kölkeknek, télen-nyáron.

az a hőfok amiben én zuhanyzok azt a gyerek nem bírja, neki forró. simán bemegy a 18 fokos tengerbe és jól érzi magát :)

alkalmazkodni kell

pappito · http://pappito.com 2013.03.12. 00:43:52

@hagyma: "ja, es jovo het kedden, ha addig nem kovetek el buncslekmenyt...
/hogy lehet ennel jobbann beilleszkedni?:)/."

sehogy, az állampolgárság már csak pont az i-re, azon nem múlik h beilleszkedtél-e. de nem hinném, hogy neked azon kéne aggódnod, hogy beilleszkedtél-e, nem igazán ismerem a sztoridat, de a beilleszkedésen már évek óta túlvagy

tucano 2013.03.12. 02:21:30

@Andouillette: tökjó írás volt. Annyi, de annyi, de annyi szemszög van. Van olyan ország, ahol voltam:

1. nyelvet nem ismerő csöves/punk/squatter, persze illegálisan
pár év kihagyás
2. vendégmunkás (bár nem munkás)
pár év kihagyás
3. igazgató úr
Ahogy egyre több szemszögből nézi az ember, úgy jön rá, hogy sosincs teljes kép, de élmény szélesíteni.
A tiéd, ahonnan most látod, tetszett. Ha majd a gyerek felnő és összejön pl. Maghreb országbelivel, akkor meg lehet hogy egy teljesen másik oldalát látod a dolgoknak. De majd azt is írd meg kérlek :)

tucano 2013.03.12. 02:26:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: lekvár és porcukor???
Ki kell próbálnom, lehet hogy megszeretem a lángost.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.12. 02:39:10

@Philosoraptor: megkapod, hogy kitartott vagy...
minden napra jut egy kitartott anyuka? tegnap egyptomi holgy :ha a ferjem mashol kapna munkat ...

zopilote 2013.03.12. 03:18:53

@tucano:
" csöves/punk/squatter "
Huha! Ezt sem gondoltam volna rolad!:) Mas blogokon olvasva irasaidat ( pl. lemil- bope )
ez szinte hihetetlen:) De mindenki volt fiatal, ki igy, ki ugy:) Ez a mas szempont nagyon er -
dekes, ez is valtozik, mint mi. Teljesen mas szempontok alapjan nez az ember egy orszagot,
egy varost, ahova hosszabb kihagyas utan ter vissza, vagy mint turista, vagy mint munkas.
Sokszor voltam en is igy. Eltem Torontoban hajlektalankent, hosszabb kihagyas utan jol fi-
zetett munkaskent, kozben parszor gondtalan turistakent. De igy voltam Calgaryval is, Van-
couverrel is. A helyzettol fuggoen mindig maskepp lattam. De az USA - t is, Magyarorszagot
is, Mexikot is, Ausztriat is. Sot, regi ismerosoket, haverokat, mindent. Valtozunk es a vilag is
valtozik korulottunk. A posztironak fog valtozni evrol evre a velemenye szerintem is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.12. 05:21:17

@pappito: en nem aggodom, csak meg lett kerdojelezve, ami eleg erthetetlen
en itthon vagyok
@Taxomükke: hehe
az akcentusom tok magyar
kutyank nincs
semmit nemtudok elviselni a fejemen
de en itthon vagyok
most az a gond, hogy Mary beteg varom a reggelt hogy vihessem orvoshoz
valami virus lehet vagy influenza, nagyon aggodom

kék madár 2013.03.12. 06:06:43

@bpetya75: @Tökfőzelék:
ez a sokadik poszt ami nem relevans, csak egy dicsekvos elmenybeszamolo. Volt olyan ami semmi masrol nem szolt csak hogy Gizike elment a Bahamakra, korbefenykepezte, leirta (miert nem a facebookra rakta fel) es hogy el tudja sutni megirta mennyibe kerul egy kilo paradicsom. De ez a hataratkelo szive joga, hogy mit rak ki. Szerintem elkezdett laposodni a blog, pl. emiatt is de foleg a modoros es ugyanazt ismetelgeto torzskozonseg miatt - szinte olvashatatlan lett.

pappito · http://pappito.com 2013.03.12. 06:37:34

"en nem aggodom, csak meg lett kerdojelezve, ami eleg erthetetlen
en itthon vagyok"

tudom :)

Marynek jobbulást, remélem semmi komoly!

pappito · http://pappito.com 2013.03.12. 06:39:11

@kék madár: "szinte olvashatatlan lett."

szar lehet, hogy kényszerítenek, hogy mégis olvasd :)

kék madár 2013.03.12. 06:51:33

@pappito:
1) a kommentekre ertettem, amit egyre inkabb kihagyok.
2) nem ertem, tehat akkor a vilagon mindennek a minosege egyik naprol a masikra gyokeresen valtozik egy iranyba (nem ingadozik) es a velem ellentetben normalis emberek abban a pillanatban abba hagyjak az olvasast. Nalam ez egy folyamat, pl. tavaly naponta neztem be, most 3-4 naponta

pappito · http://pappito.com 2013.03.12. 06:54:31

@kék madár: és?

akkor most 3-4 naponta elmondod, hogy csökken a kommentek színvonala?

és ettől a kommentek színvonala emelkedni fog, vagy mi?

pappito · http://pappito.com 2013.03.12. 06:57:23

inkább valaki mondja el hogyan kell ejteni, hogy andouillette

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.03.12. 07:07:47

akkor most azon gondolkozom, hogy vajon a főnököm írhatna-e határátkelős cikket, lévén hogy vezet egy bizniszt az adott országban, 10 éve ott van, gyerekei születtek, viszont a mai napig nem beszéli vagy olvassa a nyelvet, mert elég az angol mindenre, amit szeretne.
ha meg visszamenne fenti anyuka dolgozni gyorsan, akkor meg az lenne a baj, hogy szarik a gyerekeire, miért kell majmolni a franciákat, ha megtehetné, hogy marad, ennyire karrierista vagy anyagias?
kár a Határátkelőért, sokmindenért.

kék madár 2013.03.12. 07:10:25

@pappito: valakinek a kommentjere valaszoltam, semmi es. mar megint te vagy itt a nagyarcu megmondo ember, minek szolsz bele agyatlanul masok parbeszedebe?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.03.12. 07:11:00

Pappito: ..... de azért én is olvasom, kutyafuttában, most hogy 10 hét után először tobzódhatok a korlátlan wifiben :-)
viszont végleg lemondtam arról, hogy írjak én is, túl érzékeny vagyok még mindig.

pappito · http://pappito.com 2013.03.12. 07:17:36

@Chang Yai: ugyan már, mit számít?

Én azért olvasom a HÁ-t mert csomó országról csomó mindent megtudok, teljesen szubjektíven, valódi emberek által leírva. A nagy részük úgy, vagy ott él, ahogy és ahol én nem szeretnék, de hát mit számít az?
Az se számít mennyibe kerül a kenyér pl. hollandiában, az emberek érdekesek, még a retardált kommentelők is :)

kék madár 2013.03.12. 07:17:55

@pappito: nyertel erre tenyleg szohoz se jutok.

bpetya75 2013.03.12. 08:09:25

@zopilote: @enrobag:

Lackfit én is nagyon bírom. 3 éve a Bárdudvarnoki Kulturális Hét vendége volt, frenetikus előadást tartott. Élőben is nagyon jó fej manus.

bpetya75 2013.03.12. 08:24:14

@kék madár:

Pedig rendszeresen vannak technikai jellegű posztok is. Elég hamar kiderül egy írásból, hogy melyik típushoz tartozik. El tudod dönteni, hogy érdekes lehet számodra, vagy sem.

Egy ilyen, bevallottan tök szubjektív poszt után nyilvánvalóan a kommentekben se nagyon fogsz objektív tényeket találni. De a pár nappal ezelőtti hogyan induljunk el Németországba posztnál igen. Pár nap múlva gondolom jön a következő olyan típusú.

Szóval szerintem nem ellaposodik, hanem színesedik a blog. Csak ezt páran rossznéven veszitek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.12. 08:32:25

@Andouillette: ki kéne nyomozni, mitől van ez a szag....

kék madár 2013.03.12. 08:38:12

@bpetya75: nem veszem rosszneven, nincsenek tole almatlan ejszakaim, csak kicsit olyan mintha vizeznek a sort. Hozzaszokik az ember egy szinvonalhoz, megbizik a csaposbab es egyszercsak kap egy pancsot. De ettol meg maradtok elegen

bpetya75 2013.03.12. 08:43:08

@kék madár:

Benézel, látod ki a csapos, és aszerint döntesz ;-)

kék madár 2013.03.12. 08:50:20

@bpetya75: vagy iszom elotte par unicumot es nem veszem eszre a kulonbseget : )

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.12. 09:00:50

@bpetya75: a változás többnyire nem szeretik az emberek, még pozitív irányba is történik.

bpetya75 2013.03.12. 09:20:12

@kék madár:

Hmmm. Ez a blogmotor sem az a kész tökély. Reagáltam, meg is jelent a válaszom, most meg nem van meg, vagyis nincs. Szóval:

Aha! Az évek, meg a rutin :-D

@Babette_:

Így igaz. Kicsit én is berzenkedtem a postr-blog váltás miatt, de utólag nem bánom, hogy megtörtént. De a változatlanság egyenlő a halállal.

Andouillette 2013.03.12. 09:25:50

@bpetya75: szia! Igazad van egy rakas dologban, azt hiszem nem sikerult tul jol fuggetlenitenem magam erzelmileg a kritikaktol. Az irasomat velemenyezheti barki, es sajnos latatlanban a szemelyemet is, csak ez utobbit nem csipem nagyon. Ahogy Karinette ravilagitott, ha ide ir valaki, annak fel kell keszulnie arra, hogy szetszedik. No, en nem keszultem fel. Es meg hibaztam is, emberbol vagyok. Bocs mindenkitol az arrogans stilusert a kommentekben, a szerb verem jott ki biztosan :D. Amugy meg zsenialis, h mennyi mindent megtudtam az erdeszetrol illetve a dognagy autokrol. En emiatt is szeretem a HA-t, az intelligens es normalis, szeles latokoru emberek miatt.

Andouillette 2013.03.12. 09:30:49

@kék madár: mit talaltal dicsekvosnek az irasban?

bpetya75 2013.03.12. 09:51:27

@Andouillette:

Aha! Szóval félig-meddig vad rác vagy? ;-)

Nagyanyám elmesélése szerint bennem van egy kis bunyevác vér, Ő szelíd rácnak is mondta őket.

Szerintem jól vetted az akadályt. Tényleg jó felkészülni a dicséretek és beszólások váltakozására, bár elképzelni nem nagyon tudja az ember, érdemes kipróbálni.

morsels (törölt) 2013.03.12. 10:11:46

@pappito: translate.google.com
Masold be oda, van egy kis hangszoro icon, raklikkelsz es mar hallod is :-)

bpetya75 2013.03.12. 10:28:13

@tableno:

Ha ilyen egyszerűen ejtik, minek írják olyan bonyolultan?

Hülye franciák, francia hülyék!

tableno 2013.03.12. 10:39:35

@bpetya75: :))

Persze azért láttam már én hangosan káromkodó angol túristát, amikor megpróbálta kiolvasni, hogy Batthyány tér!

bpetya75 2013.03.12. 11:44:46

@tableno:

Na az tényleg nem gyenge. Mint a Dessewffy, vagy az Eötvös :-D

Legyünk következetesek: Hülye magyarok, magyar hülyék!

navigon 2013.03.12. 13:21:57

1) A creme fraiche az tejszín, 30-40% zsír, kiválóan helyetesíti a tejfölt (csak jobb :). A fromage blanc a túró alapanyaga, 0-5% zsír, a többi tejfehérje meg víz. Túrót úgy kell csinálni, mint az öreganyád annak idején: fogod a fromage blanc-t, és kipréseled a vizet belôle sûrû szövésû konyharuhával.

2) A sok gyerek és a rövid gyes nem csupán korreláció, hanem a másodikból következik az elsô. Egy magyar anyuka karrierjének három gyerek és 6-8 év gyes után gyakorlatilag vége, egy ilyen rendszerben tényleg választani kell a család és a karrier között. Itt viszont nem, és ezt a munkáltatók is tudják, úgyhogy nincs bújtatott diszkrimináció a gyerekvállalás-gyanús nôkkel szemben.

3) Az SZDSZ által nyomott, és a nép utálata mellett a Gyurcsány által visszavont magyar eü reformot a francia rendszerrôl mintázták. Y compris a híres 1€-s vizitdíjat.

mzgldr 2013.03.12. 13:43:17

@Karinette: ne is haragudj, de a te blogod sem nagyon tör ki a bölcsi-ovi-babysitter témákból, megspékelve egy kis nagypolitikával. Igaz, csak az első oldalt futottam végig. Semmi baj, ha valaki háztartásbeli, csak ne nézze le a másikat, meg ne gyártson ideológiát hozzá (tudatos döntés, sok elfoglaltság).

Mrs. Clayton 2013.03.12. 13:44:36

@charlieharper: elgondolkodom :-) bár a mai hó már elolvadt...

Mrs. Clayton 2013.03.12. 14:01:49

@charlieharper: nem is szabad, a kocsi az kocsi, semmi több
nem fogom elfelejteni, h amikor megvettük az RX400h-t 2. héten elmentünk tankolni, majd a kúton a gyerek nagyon rendes akart lenni és körbemosta az ablakokat, igen ám de a lehúzó egyik vége a szivacs a másik meg fém sínben egy gumicsík a kocsin hátul a tetőn meg spoiler, kiscsávó a gumicsíkot tartó fémvéggel meg szép dekor csíkott húzott törlés közben a spoilerre
ott néhány percig gondolkodtam h ideges legyek-e vagy se, de végül beláttam kár felhúzni magam
nem tudom itt kint mennyi a különbség német és japán szerviz közt árban, otthon rengeteg, mondjuk 400 fontért a Hondában én mondtam meg h mit cseréljenek ki a kocsimon, miután a szerelő a szervizvezetővel 1 órán át nem is találta a hibát, szóval lehet, h itt nincs akkora különbség

bpetya75 2013.03.12. 14:04:01

@navigon:

"Egy magyar anyuka karrierjének három gyerek és 6-8 év gyes után gyakorlatilag vége"

Bírom az ilyen nagyívű kijelentéseket. A feleségem 3 gyerek, 9,5 év gyed/gyes talált újra munkát.

bpetya75 2013.03.12. 14:05:40

@bpetya75:

9,5 év gyed/gyes után...

Alice in Wonderland 888 2013.03.12. 15:14:14

@mzgldr: Fusd végig az egészet...:) Kitör az..és megmutatja, hogy van más is ott, nemcsak az itthoni munka, és a gyerekdolgok...

Én lenéztem valakit? Na, szerintem ezt sikerült totál benézned!

Nem baj, tudod, ez olyan, mintha valaki elolvas egy oldalt a könyv egy részéből, majd közli, hogy szar volt. ;)
Nem baj, ha valaki felületes, csak éppen ennyit ér a kritikája is.
Bonne chance!;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.03.12. 15:26:20

@tableno: valami angol youtube videón voltak lengyel feliratok, amiket a gyerekeknek mutattam, nem mintha én tudnék lengyelül olvasni, de ők teljesen kiakadtak rajta, hogy ez valami vicc! megjegyzem, a harmaduk tud kínaiul olvasni, de a lengyel, na az volt teljesen kínai! :-)

navigon 2013.03.12. 16:04:44

@bpetya75: Oké, igazad van, sarkos voltam. Azt semiképp nem akartam mondani, hogy nem fog munkát találni, csak azt, hogy jelentôsen visszaveti a karrierjében. És egy eset nem bizonyít seemit. Alább egy cikkrészlet hivatkozásokkal. Meg vesd össze mondjuk a német meg a francia policy-t és a születésszámot.

In the UK, it has been found that for every year a woman spends away from employment "to carry out family caring work", there is an average wage penalty of one per cent and an extended effect on longer term earnings (Government Equalities Office, 2010). A wage penalty of between 5% and 7% per child has been identified in the US (Budig & England, 2000; Manchester, Leslie, & Park, 2008), but the penalty was lower for women returning to their previous position (Manchester et al., 2008). German research has also found that the wage penalty increases with the duration of leave, and has identified a penalty of around one per cent for every month taken over and above the legislated length of paid maternity leave (Schönberg & Ludsteck, 2007). This finding has particular relevance for the theory that PPL may result in a default period of leave around childbirth being established as a result of the new PPL scheme. Whereas most studies find small but persistent effects, some research has detected wage-penalty rates of between 10% and 15% (Anderson, Binder & Krause, 2002; Buligescu, de Crombrugghe, Mentesoglu, & Montizaan, 2009).

tucano 2013.03.12. 16:27:17

@zopilote: fiatal voltam és nem kellett a pénz :)

navigon 2013.03.12. 16:41:31

Röviden: az utóbbi pár évtizedben a nôk munkavállalási kedve és a termékenység közötti korreláció negatívból pozitívba váltott. Tehát minél többet dolgoznak a nôk, annál több gyerekük van. A közös ok a bölcsôde: minél jobb a bölcsôdei infrastruktúra, annál könnyebb mind a gyerekvállalás, mind a gyerek melletti munka.

The macro-level correlation between female employment and fertility has evidently turned from negative to positive in industrialized countries during the last decades (e.g., Esping-Andersen 2002; Rindfuss et al. 2003; Billari and Kohler 2004). The role of women's employment in fertility has been paid considerable attention (e.g., Becker 1981, 1991; Oppenheimer 1994), and low fertility in industrialized countries is generally linked to women's increasing educational attainment and labour force participation. The switch, where societies with the highest level of female employment now also have the highest level of fertility, has brought considerable attention to the role of institutional support of fertility behaviour. The literature has established that institutional influence such as childcare is indeed instrumental in women's participation in the labour force (e.g., Gustafsson and Stafford 1992; Kreyenfeld and Hank 2000; Esping-Andersen 2002; Kornstad and Thoresen 2006, 2007; Del Boca 2006).

bpetya75 2013.03.12. 16:55:31

@navigon:

Nem ezt vitattam, hanem azt, hogy "gyakorlatilag vége". Így már oké a balhé. ,-)

mzgldr 2013.03.12. 19:07:48

@Karinette: na oké, visszaolvastam három oldalt, továbbra is tartom a véleményem, nem tudtam meg sokat a már előzőleg felsoroltakon kívül.
Egy kis lenézést érzek ebben azért:
"Ha néha elugrik vásárolni és közben sétálgatva vonja le a nagy tanulságokat, hát az nekem kevés lenne egy országról, bocs."

Ahogy írja, azért megérteti magát a posztoló, jár társaságba. És azért az arab kérdést így félreértelmezni. Még csak nem is voltam ott, de tudom, hogy elég nagy feszkó van az arabok és a feketék miatt.

Bon appetite! (Mert csak ennyit tudok franciául.)

Alice in Wonderland 888 2013.03.12. 20:16:36

@mzgldr: Kinek a pap, kinek a papné.
Ne olvass, ha nem akarsz.

Mondjuk, én letettem valamit már az asztalra, biztosan ezért merem kinyitni a számat.:) Ám senkit sem nézek le. Sajnálom, ha így jött le.

Nekem pedig a hölgyről az jött le, hogy egy nagyon kedves nő, angolszász barátokkal, akinek nincs kapcsolata a helyiekkel..

Na, és ne legyél már vicces: lemegy a boltba és rámutat erre vagy arra, esetleg bevásárol és ha valamit mondanak, akkor bevágja:

Parlez-vous anglais? Ha nem, akkor jön:
Je suis vraiment désolé, je ne parle pas bien français...

aztán a comment és a merci...:) Maximum a combien ça fait?Combien ça coût?

Ezzel már le lehet menni a boltba..ez nem beszólás, hanem a realitás.
Hidd el, én a helyiekkel kávézom, beszélgetek, ezért más a rálátásom sok dologra.

Nálunk pedig tényleg nem gázosak az arabok. Velem meg pláne nem, sem a feketék...

Javaslom, ha van időd, még erre pillants rá, mert úgy érzem, hogy te nézel le nagyon engem:

karintarot.blogspot.fr/2013/02/az-en-csodam.html

Én alkotok, igaz egy más területen és még nem volt itt az ideje sok mindennek. Szeretnék nyitni két év múlva egy kávézót, így hidd el, nem tétlenkedem, emellett nem hagyom magamra a 2,5 éves gyerekem, fejlesztem, tanítom 3 nyelven és megosztom a francia rendszert azokkal, akik kíváncsiak rá. That's it.;)

Ha valakit megbántottam, tőle elnézést kérek és mostantól bocs, de nem vagyok arra kíváncsi, hogyan szólsz be nekem, mert engem nem hat meg.
C'est la vie mon pote.:)

Alice in Wonderland 888 2013.03.12. 20:43:13

@Andouillette: @Karinette: ezt az utolsó mzgldrnek szóló kommentemet ne vedd magadra, nem neked szól.
Csak általánosságban írtam...

Írtam neked egy hosszú levelet, de lemerült a gépem és elveszett a térben..:) MOst nincs több időm, de majd írok neked.

EZ tehát NEM neked szólt!;)

mojoking77 2013.03.12. 21:56:10

@kék madár: Szivesen olvasom a te reszletes beszamolodat, gyakorlatilag barhonnan (bar lassuk be Rakoskeresztur bemutatasa nem annyira relevans). Miert kell rogton fikazni? Szerintem teljesen jo volt. Egy dolog maradt ki belole, megpedig az, hogy eddig Lyon volt az a varos, amiben setalva leginkabb Budapest belvarosaban ereztem magamat. Egy az egyben ugyanaz az epiteszeti, utcarendezesi architektura, mint amit Agyalfold belso- regi reszen tapasztalhatsz. Az Andouillette? Nos igen, abbol nekem is egy falatot sikerult letolnom a torkomon, pedig a fott, szaritott fergen is tul vagyok mar (mondjuk annak se ize se buze nem volt)..

mojoking77 2013.03.12. 22:01:00

@Andouillette: Ne foglalkozz a hulyekkel. A vilag minden pontjan megtalalhatoak, de az interneten egy klonallo faj koncentralodott.
Engem, a postom utan, lezsidoztak, lebuziztak le fideszdroidoztak, es le "gazdagurigyerek, apu a segge ala tolt egy allast"-oztak.
Lyon jo hely, es kesz. Voltatok mar fent Chamonix-ban?

mzgldr 2013.03.12. 23:28:22

@Karinette: Én alkotok, igaz egy más területen és még nem volt itt az ideje sok mindennek. Szeretnék nyitni két év múlva egy kávézót, így hidd el, nem tétlenkedem, emellett nem hagyom magamra a 2,5 éves gyerekem, fejlesztem, tanítom 3 nyelven és megosztom a francia rendszert azokkal, akik kíváncsiak rá. That's it.;)

Sok sikert a kávézóhoz és ismétlem, nagyon dicséretes a gyereknevelés.

Az ezotériát pedig irtom, ahol érem, úgyhogy a könyvre inkább nem írok semmit, így jobb lesz mindkettőnknek. :-)

kék madár 2013.03.13. 02:18:00

@Andouillette: elnezesedet kerem, nem volt kimondottan dicsekvos. reszeletezhetnem, hogy inkabb mi volt, de akarlak megbantani. Nagyon nem is tennem egyebkent, en nem tartottam erdekesnek vagy hasznosnak, de ez tok szubjetkiv

kék madár 2013.03.13. 02:19:56

@mojoking77: szerintem mar 4 felekeppen leirtam, hogy miert nem tartottam erdkekesnek, de bennem van a hiba, keddenkent - a het tobbi napjan tokeletes vagyok : )

kék madár 2013.03.13. 02:29:27

@mojoking77: Kedves, meg erre engedd meg, hogy kesztyus kezzel reagaljak:
" (bar lassuk be Rakoskeresztur bemutatasa nem annyira relevans)"
te nagyon hulye. Nem Rakoskereszturon elek, de ha ott elnek speciel nem szegyelnem es nem ereznem magam kevesebbnek. Mar sokszor kiderult, hogy egy elkenyeztetett gyoker vagy, de abban az egyben egyetertunk, hogy mind2en orulunk, hogy nagyon messze elunk egymastol.

kék madár 2013.03.13. 02:36:52

@Karinette: miert nem tudsz leirni egy bekezdes anelkul hogy tele ne szornad angol vagy francia beszolasokkal? Ez tenyleg erdekel, nem kotozkodni akarok. (Mar szerda van)

Alice in Wonderland 888 2013.03.13. 08:20:31

@kék madár: Magyarázatként szántam valakinek. Nem mindegyik hozzászólásomban van.

Na, én most fáradtam bele, hogy egyáltalán hozzászóljak bármihez, pláne Franciaországhoz. Mindenki tök jól ismeri a franciákat és az életet itt, így nyugodtan írhat róla, anélkül, hogy én mostantól bármihez hozzászólnék. ;)

Aki akarta, értette azt, amit írtam.
Aki pedig nem, annak írhatnék hajnaltól napestig, akkor is találna kifogásokat.
Akit valóban érdekel az ország, majd olvassa a francia blogokat.

nigara 2013.03.13. 09:18:34

@pappito: nem volt szándékomban messzemenő következtetéseket levonni, sőt.
Azt próbáltam érzékeltetni, hogy sokan élből leszólnak népcsoportokat, anélkül, hogy bármi tapasztalatuk lenne - pedig pl. ez a példa is mutatja, hogy nem szabad általánosítani.

Egyébként a baba-dolog igenis egy kritikus pont abban, hogy az egyén (nem az embercsoport) mennyire szarja le a többi embert.
Erre a magyarok szép példa, ezt rengetegszer tapasztaltam.

pappito · http://pappito.com 2013.03.13. 12:57:17

@nigara: nincs sok tapasztalatom a magyar utasokkal mert leginkább csak európai fapadosokon utaztam velünk, de hát 1-2 órás repkedés alatt kit érdekel, hogy ordibál-e egy gyerek. 4+ óra esetén már sokkal fontosabb, hogy igyekezzünk nem sok vizet zavarni a repcsin ahova be vagyunk zárva sokadmagunkkal.

Nekem szerencsém van a saját gyerekimmel, egyrészt nem hisztisek, másrészt szeretik a repellőt úgyhogy nem faxniznak :) (ennek ellenére fárasztó gyerekkel repülni, unatkoznak általában)

mojoking77 2013.03.13. 14:55:27

@kék madár: Allitsd le magadat fiam, nem biztos, hogy ez a stilus elfogadhato ezen a blogon. Az, hogy Rakoskereszturt sertesnek elted meg, egyedul teged minosit. Akkor ugy mondom, hogy ertsd. Irj valamit, barmirol, tedd fel egy blogra, amit utana a hozzad hasonlo internethuszarok darabokra szedhetnek, addig meg kussoljal legyszives, es orulj, hogy valaki egyaltalan irt.

kék madár 2013.03.13. 15:19:46

@mojoking77: fiam? : ) szerintem az apad lehetnek, de ezt egyikunk se akarna. Egyebkeny ertelmezni tudsz???? epphogy NEM serteskent eltem meg Rakoskereszturt, te vetetted be alazaskent

mojoking77 2013.03.13. 16:45:24

@kék madár: Na jo, azt hiszem nagyabol lezarhatjuk ezt a beszelgetest. Csak osszegzeskent, az a fajta vendeg vagy, akit senki sem hivott a vedegsegbe, ennek ellenere leszolja haziasszony foztjet, ossztori a porcelant, telefossa a WC-t, majd kesobb mindenkinek szidja a bulit.

kék madár 2013.03.13. 16:53:59

@mojoking77: hat a stilusod onmagaert beszel. Nem tudtam, hogy te meg voltal hivva ide en meg nem, de mostantol csondben leszek, kosz a kioktatast papa

mojoking77 2013.03.13. 16:57:07

@kék madár: Meg jo, hogy en nem tudok ertelmezni. Ugy sem birnad ki tiz percnel tovabb. Maradjunk abban hgy a kibicnek semmi sem draga, remelem ennek a szolasnak az ertelmezese nem haladja meg a ertelmi hataraidat.

kék madár 2013.03.13. 18:08:36

legyen jo napod mojoking meg utolso szavad : )

Gerardus A. Lodewijk 2013.03.17. 21:54:08

@mojoking77: "Lyon volt az a varos, amiben setalva leginkabb Budapest belvarosaban ereztem magamat. Egy az egyben ugyanaz az epiteszeti, utcarendezesi architektura, mint amit Agyalfold belso- regi reszen tapasztalhatsz."

Ezenkívül Lyon fekvése is erősen hasonlít Budapestéhez: keleti fele síkvidék, nyugati fele dombvidék, kettő között folyó. Annyi a különbség, hogy Lyonban 2 folyó van, jó darabon párhuzamosan folynak. A 2 folyó közötti terület a Presqu’ile (félsziget) valóban észrevehetően lipótvárosi jellegű (vagy éppen Lipótváros lenne Lyon-Presqu’ile-jellegű?).

AnnecyFR93 2013.03.21. 11:54:11

Sziasztok!

Habár Lyonban még nem jártam, hanem Annecyban, de egyik ismerősöm rendszeresen jár Lyonba. :) Nagyon tetszenek a képek illetve az információk is!:) Tényleg nagyon szép város lehet! Különösen a Fete des Lumieres biztosan nagyon szép lehet.

Tudom, hogy ez kicsit off(bár annyira nem), de most nyitottam meg a blogomat, ahol Disneylandről és Annecyról fogok írni!

Itt nézhetitek meg: annecyfrance.blogger.hu/

Előre is köszönöm.

Üdv.: Noémi

Lorinc 2013.06.12. 09:29:39

TB-kartya 5 honap alatt, ne panaszkodjatok, nekem 2 evetkellett ra varnom :-) Marmint a veglegesre, mert ideiglenes TB-szamot kaptam rogton es azzal jart minden egeszsegugyi szolgaltatas.
Az andouillette mar csak ilyen, mindne kulfoldi megszivaj egyszer vele :-)
A levegore pedig szerintem a lyoniak ne panaszkodjanak, mert akko rmit mondjanak Grenoble-ban.... No ott aztan tenyleg nem jar a levego.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása