oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 28. 06:48,  Annyira fáj, amit otthon hagytam 270 komment

2013. január 28. 06:48 Határátkelő

Annyira fáj, amit otthon hagytam

A sikeres ország- és életváltás ellenére sem egyértelműen sikertörténet a mai poszt, amiből megint az tűnik ki számomra, hogy külföldre költözni sokszor több egyszerű földrajzi helyváltoztatásnál. A Magyarországon szerzett sebek (amilyenek Katalinéi is) külföldön is nehezen gyógyulnak.

nő elmosódó.jpg

„Először is engedjétek meg, hogy köszönetet mondjak a blog szerkesztőinek az ötletért, és a blogolóknak a számomra is hasznos és használható tapasztalatokért. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem hazaköpködök, éppen ezért néhány mondatban megírnám a kiköltözésem előtti életem.

Proli családban nőttem fel és boldog voltam. Volt gyerekkorom, lehetőségem tanulni, és a szüleimnek ideje velem foglalkozni. A nagyszüleimet is volt szerencsém ismerni, jó nyarakat eltölteni "a telken".

Panelgyerekként tudtam, és tudom mi a kapa, a paplanvarrás, a csirkepucolás elejétől a végéig, stb.

Nem volt erőm lezárni

16 évesen megismerten a nagy Őt. 20 évesen hozzámentem, majd a főiskola után jöttek a gyerkőcök. Nagyon vártuk őket, tervezve is voltak. Csakhogy apuka, amikor a gyerekekkel már törődni is kellett, rájött, hogy ez nem neki való, és kiadta az utunkat. Nem a házasságomban csalódtam, hanem az emberben, hiszen én nem ehhez az emberhez mentem hozzá!

A közös lakásba nem engedett be, mert a gyerekszobát albérlőnek adta, tartásdíjat nem állt szándékában adni, mert spórol az új életére. Én időközben elhunyt szüleim lakásában húztam meg magam a lányokkal. Nem volt erőm lezárni a házasságot, így a családi pótlékból és a munkámból /???/ tartottam el magunkat. Ezt bírtam kb 3 évig. A három év alatt több munkahelyet megjártam, erről picit később.

Végül beadtam a válópert, és kifogtam egy olyan bírót, aki meghozta helyettem az ítéletet, mert én nem rutinos válóként nem tudtam mit "lehet" kérni. Ügyvéd? Miből?

Visszakaptam a lakás felét papíron, mert kifizetni nem tudta, addig kapom a bérlő díjának a felét, és a volt férjem fizetésének 40%-át letiltva. De jó nekem? Frászt! Végre el tudtam kezdeni fizetni a haláladót belőle!

Sehova sem kellettem

Gyermekeim oktatása egy katasztrófa! Le vannak terhelve, fáradtak, és annyi felesleges követelmény van, hogy elképesztő. Meg persze az iskolára keresni is egy élmény. Kis híján a tanárok bérét is mi dobtuk össze, meg a rezsit az iskolában. Aki nem fizette az osztálypénzt, ráförmedt vagy 20 fizető szülő.

Logisztikai főiskolát végeztem, de sehová sem kellettem. Voltam bolti eladó üvöltöző főnökkel, mert nem tudok eladni egy több ezres drága piát a nyugdíjasoknak.

Dolgoztam japóknak egy tál rizsért, szabadság és túlóra fizetése nélkül. Majd a régi közmunkában dolgoztam két évet 8 órában minimálbérért. Utcát, kukát takarítottam, vagy a polgármester füvét nyírtam.

Egyik munkámat sem szégyelltem, de az ismerősökkel találkozva utcaseprő ruhában....

Valaha egy csinos, vidám nő voltam, és mi lett belőlem?!

Nem tudtam, melyiket válasszam

Megnyíltak a határok az EU felé. Volt nyelvtudásom, bár nem tökéletes. A helyi főiskolán összedobtunk a némettanárokkal egy önéletrajzot, azt több osztrák és német logisztikai központhoz is beadtam.

A döbbenet akkor ért, amikor pár napon belül jöttek a válaszok, és személyes találkozóra hívtak. Még kiutaznom sem kellett, ők jöttek helybe, mert volt Magyarországon is képviselet.

Mindnek kellettem volna, de nem tudtam melyiket válasszam. Az utolsó képviselőnek feltettem azt a kérdést, hogy miért őt válasszam? Elkezdtünk beszélgetni. Kötetlen, két ember közötti kommunikáció volt.

Nem akart meggyőzni, egyszerűen mesélt a cégről, a kollégákról és azok családjáról. Itt ledöbbentem! Itthon titkolni kell a gyereket, amíg befér a hátizsákba és be lehet vinni dolgozni, addig jó, de ha már beteg vagy szünet van...

Mutatott képeket, amik a családi napokról szólnak, itthon ezt csapatépítő tréningnek vagy mifenének hívják. Ott összeült a csapat szórakozni, itthon meg vagy egy átvedelt hétvége, vagy kocsmai sörözés lett volna belőle.

Jeleztem, hogy itthon értékesítenem kell mindenem, és a gyerekeimnek iskolát keresni, lakást, stb. No problem!

Hát így kezdődött.

A közösség befogadott

Az édesanyák az iskolában, a kolléganők a világon mindenben segítenek. Persze tanítom a gulyást ezerrel, meg a paprikás krumplit, de cserébe kapom a közös bevásárlást /ők tudják mit, hol éri meg/, a csajos napokat /hajfestés, körmözés, pasik kibeszélése/ és a gyerekfelügyelet is megoldott. Hol nálam van 10 gyerek, hol az enyémek vannak másnál.

A lányaim a kezdetektől jól beilleszkedtek, nem szenvedték meg az idegen helyet. Nem kimerültek, pedig még nyelvet is tanulnak /folytatják az angolt is a német mellett/ és anya otthon szigorúan magyarozik is. Sokat nyomott a latba az is, hogy anyának van élete, nem kimerült, és nem májkrém van állandóan.

Én? Anya? Igen. A munkahelyem megbecsül. Kaptam egy lehetőséget, hogy a diplomamunkám átvigyem a cégem életébe. Azóta minden központban az én készletkezelésemet alkalmazzák. Nem, nem lett belőlem főnök, maradtam közönséges raktáros, csak azzal a különbséggel, hogy a fizetésem kicsit másképp alakul, mintha tényleg raktáros lennék.

Szeretnék, de képtelen vagyok hazamenni

A fizetésemből rendszeresen tudok megtakarítani, és minden hévégén a lányokkal megmászunk egy hegyet, vagy keresünk valami látványosságot. Apa hiányzik, nekem is, de azért nyitott vagyok már egy kapcsolatra.

Viszont ami a legfájóbb: képtelen vagyok hazamenni!!!! Látogatóba sem! Annyira fáj, amit otthon hagytam. Látni sem bírom a várost, már városi híreket sem olvasok, mert olyan sírógörcs tör rám, amit képtelen vagyok abbahagyni. Pedig jó lenne... A barátok, ismerősök és a családi sírok látogatása.

Szeretnék egyszer hazamenni. Haza! De nem cserélem a jelenlegi életem megint utcaseprésre!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr865047232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2013.01.28. 07:09:23

Így érzek én is, bár ott nem tartok, hogy nem bírok hazamenni. Mert évente kb 3x hazajárok. Nagyon-nagyon szeretnék otthon élni! De otthon nem kapok munkát. Úgyhogy, marad az, hogy 27 év múlva, nyugdíjasként, talán...

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.01.28. 07:18:50

"korrekt" férfi. Én legalább tudtam, hogy mik a határaim, így nem élek 9000 km-re a családomtól.

barnati 2013.01.28. 07:22:59

Minden elismerésem! Komolyan! Csak annyira rossz belegondolni, hogy milyen esélyekkel indul az ember. :( Miközben igenis ,,megküzdött'' azért amilye van, csak nincs aki ezt értékelné. :( Kívánok további sok szépet! ;)

tableno 2013.01.28. 07:24:35

Sok információ hiányzik a posztból. Jól van megírva, de így nagyon könnyű belekötni...

judy7 2013.01.28. 07:29:07

Én egyenlőre kijutni szeretnék - akinek már sikerült, azt üzenem eszébe ne jusson hazajönni!! Max évente háromszor, látogatóba...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.28. 07:38:26

A szokásostól merőben más írás, de azt hiszem nagyon őszinte.
Az író előtt le a kalappal, nagy-nagy gratuláció.
Ezt a hazamenetel dolgot megértem, magam sem szívesen mentem az első időkben. Soha nem felejtem el, hogy már Bécsnél előjött a a jól ismert gyomorideg. Aztán eltelt pár év, és már nincs ilyen.

levendulabandi 2013.01.28. 08:07:04

Nagyon sokaktól hallom, olvasom: Itthon nyelvtudással, diplomával nem kellettek, be se hívták őket interjúra, kint uazzal a tudással egyből boldogulnak ( és itt nem a mosogatókra gondolok, hanem akik a szakmájukban helyezkedtek el.) Biztos, hogy idehaza rendben van a HR szakma?

roze 2013.01.28. 08:19:03

Én is szeretnék gratulálni hogy a posztíró kitudott lépni a közmunka-eladó-körből és volt bátorsága gyerekekkel külföldre költözni egyedül megoldva mindent.Sok sikert! Én is nagyon őszintének érzem a posztot,minden fájdalmával. Reménykedni lehet hogy majd egyszer lesznek itthon olyan körülmények hogy mindenki hazajöhet ha szeretne.

Jaffar 2013.01.28. 08:28:00

@DieNanny:
Én is így voltam. Mármint azzal, hogy :
"hogy 27 év múlva, nyugdíjasként, talán..."

Viszont ha jobban belegondol az ember, akkor rájön, hogy nagyobb valószínüleg már akkor sem fog hazajönni, max csak nyaralni, pár hétre. Miért? Mert a gyerekeim, barátaim, mind itt maradnak. Az életem, amit megszoktam, amit szeretek mind-mind itt marad. Minek is hagynék itt mindent, amit felépítettem?

@Poszt

Gratula a bátorságért és a kitartásért :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.28. 08:30:33

@levendulabandi: Nem a HR-rel van a baj. Hanem a szabályozás hiányával. Dögivel lettek új főiskolák, OKJ képzések, akik jó sok pénzért képezték ki az ilyen-olyan "szakembereket". Ha van rá szükség, ha nincs.
Ez a fő probléma.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.01.28. 08:34:48

Minden tiszteletem a poszt irójának! Büszke lehet magára és arra amit képes volt véghezvinni.
A hazamenetellel kapcsolatos érzéseit pedig teljesen megértem. Én az első világgá menéskor nagyon vágytam haza, végül három év távollét után láttam megint kis hazánkat. De a hazatérés csak arra volt jó hogy rájöjjek soha többé nem akarok ott élni és még a Hold sincs elég messze tőle. Sajnos a holdig nem jutottam el, de Magyarországtól már hét éve sikerül távol tartanom magam. És reményeim szerint ez igy is marad még jó ideig.

fhdgy 2013.01.28. 08:54:27

"Ne nézz hátra, jön a farkas" ismerős gyerekjáték ugye?

Kicsit viccesen, de nagyon komolyan azt mondom: ne nézz hátra, jön a farkas! Nem derült ki számomra, hogy mikor mentél el pontosan, de egy idő után el fog múlni a a rossz érzésed. Csak idő kell, hogy megnyugodj. Kinek kevesebb, kinek több, de idő kell. Kívánom, hogy gyorsan legyél túl a rossz emlékeiden és már ne kisértsenek tovább!

Frőczy Sanyi 2013.01.28. 09:08:56

Azt a betyár... Innen azért nem semmi felállni, amikor talán már a szerzõ sem hitte volna, hogy sikerülni fog. Csak annyit tudok tanácsolni, amit az ismert dal is: "Always Look on the Bright Side of Life", fõleg, hogy most már van olyan is :)

Alice in Wonderland 888 2013.01.28. 09:20:14

Minden elismerésem! Le a kalappal előtted!
Javasolnék egy szakembert azért, hogy végleg lezárhasd a múltat, mert úgy érzem, hogy a párkapcsolat kialakításában még mindig gátol.

Drukkolok, sok sikert és egy mélyérzésű, szerető társat kívánok!

Nordstjernen 2013.01.28. 09:24:17

Kedves posztiro, en is csak gratulalni tudok a batorsagodhoz es a kitartasodhoz :) Nem semmi, hogy miken kellett keresztulmenned - es egy ido utan a sebeid is begyogyulnak es nem lesz mar sirogorcsod ha Magyarorszagra gondolsz :) Kivanom neked, hogy lelki ertelemben is minel elobb talald meg a helyed! Az mar eleve sokat fog segiteni, hogy a lanyaidat nyugalomban es kiszamithatosagban latod felnoni.

Taxomükke (UK) 2013.01.28. 09:36:42

@ChristineK: ... de azert megis ide irkalsz...

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2013.01.28. 09:44:23

Gratulálok az íronak,nagyon szimpatikus.A poszt tele érzelemmel,pedig nem ment bele a részletekbe.Nem semmi,íg újrakezdeni,egyedül!Én is csak azt tudom mondani,hogy az idő...

Ha jól gondolom,már beilleszkedett,vannak barátai,már csak egy társ kellene,aki végleg odaköti.
Azt nem írta,hová költöztek?
Sok szerencsét a továbbiakban!

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.28. 10:05:35

én egy várossal vagyok így, teljesen értem.

1. hány éves vagy?
2. hol élsz most?

váj mí 2013.01.28. 10:16:32

Hm, hetek óta nem néztem rá a blogra, mert annyira lehangoló olvasni, mennyire szarban van Magyarország. A hírekbe is csak beleolvasok, kiröhögtetésre alkalmas törvénytervezetek, amelyeket aztán kénytelenek visszavonni, mert demokráciákban olyanokat nem lehet, ésatöbbi ...
Hm, a posztolónak elismerésem. Egyedül sem könnyű belevágni.

tableno 2013.01.28. 10:21:51

@váj mí: Nem is tudom, én pont azért szeretem ezt a blogot, mert itt általában pozitív történeteket lehet olvasni. Igaz a legtöbb onnantól lesz pozitív, hogy az illető elhagyja Magyarországot... :/

joco78 · http://tavolazsiatol.blog.hu 2013.01.28. 10:43:47

Akkor most egy komolynak szánt felvetés:
- Miért nem írsz? Könyvet, naplót, cikkeket, bármit.
Ez egy nagyon összeszedett, tehetséges írás. Köszönet érte.
Lehet, hogy ezen a vonalon (is) érdemes lenne alkotnod és még újabb utak nyílnának meg előtted. Sok sikert a továbbiakhoz!

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2013.01.28. 10:43:50

Kemeny dolog az ilyesmi, gratulalok! :)

Rajtam meg dolgozik az orszag, szivesen jarok haza epp egy cegemet megszuntetni, latogatni stb. De egyszeruen mindent bevetnek, hogy ahogy ezeket felszamoltam, a friss 10eves utlevelem utolso napjat is kihasznaljam mielott megegyszer magyarorszaghoz kell, hogy kozom legyen. Es ez vonatkozik a kulfoldi konzulatusra is, ahol utlevel igenyles eseten mar a weboldalon tobbszor nyomatekosan elmondjak, hogy ok bizony nem akarnak ezzel foglalkozni, de muszaj, ezert heti 3x2orara felhivhatom oket, ha muszaj. Bamulatos mennyire nem akar senki es semmi sem segiteni :D

Lesznek uj baratok, uj pasi es a nyelvbe is gyorsan jol belejon az ember. Magyarorszag a vegen mar csak foldrajzi hely marad es nem azert, mert "mi" nem akarnank tudni rola..

SilentDreams 2013.01.28. 10:54:25

Erdekes ez az anti-honvágy ("képtelen vagyok hazamenni!!!! Látogatóba sem! Annyira fáj, amit otthon hagytam. Látni sem bírom a várost, ") és honvágy ("Pedig jó lenne... A barátok, ismerősök és a családi sírok látogatása.") együttes jelenléte.

Amíg az elsö érzés erösebb, addig nem is eröltetném nagyon a hazalátogatást, inkább a további beilleszkedést a helyen, ahol megtalálta a számítását a posztoló. Egy idö után biztosan csökkeni fog a rossz érzés az elhagyott dolgokkal szemben. Addig a barátokat, ismerösöket akár meg is lehetne hívni egy kis látogatásra, ha nekik is van kedvük hozzá.
Ha jól sejtem, végül Németország vagy Ausztria lett a célország (melyik?), nem a világ vége!

Szóval fel a fejjel, élvezd azt, amit végre sikerült megtalálni és a "fényes jövöre" koncentrállj a "sötét múlt" helyett.

váj mí 2013.01.28. 11:16:05

@tableno: Hát éppen ez az, hogy pozitívba csak az ország elhagyása után mennek át a történetek. Persze, ez a blog jellegéből is fakad, de ha ehhez hozzáveszem a magyarországi híreket .....

@SilentDreams: Skizo állapot, az biztos. Én ugyan nem Magyarországon nőttem fel, de éltem ott évekig, és megszerettem, és még nekem is fáj látni.
Németország ugyan nem a világvége, de minimum 6-7 órás vonatozással jár elérni a legközelebbi csücskét is. Erre meg legfeljebb a család kapható. A haveri, baráti kapcsolatok meg szép lassan leépülnek, mármint az otthoniak ...

ZOH 2013.01.28. 11:23:27

Nagyon jo iras, gratulalok es sok sikert az uj elethez!

tableno 2013.01.28. 11:25:04

@váj mí: Viszont másfelől meg kifejezetten megnyugtató érzés tud lenni, amikor a legújabb botrányos otthoni dologról olvasva az ember felsóhajthat, hogy: "de jó, hogy ez engem már nem érint közvetlenül!"

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.01.28. 11:32:24

@levendulabandi:

Én 20 évig dolgoztam közösségfejlesztőként és aztán vissza mentem HR szakra tanulni.

Szerintem a kérdésed címzettje nem a HR.

Akár az üzleti világban is politikai szocializációs háttere van annak, hogy létezik-e a fejünkben például a jóléti társadalommal kapcsolatos társadalmi szerződés.

Ha senkineknem fontos, sőt nincs is a fejünkben ez,akkor természtesen a HR-esekében sincs ott és innentől kezdve lehetetlen a helyi béralkuban szóvá tenni.

Az osztálytársaim kb fele közgazdász volt. A "munkaügyi kapcsolatok" órán játszottunk egy béralku játékot.

Leesett az állam, amikor úgy közösségileg nem érdekelt bennünket az infláció a béralku helyzetben!

reszvetelidemokracia.blog.hu/2008/09/27/beralku_jatek

váj mí 2013.01.28. 11:46:49

@tableno: Igaz, én is leginkább szörnyülködöm, meg megkönnyebbülök, hogy az ad-hoc, nyári-egyetem szagú törvények engem nem érintenek. Bár ezt szokták struccpolitikának hívni.

@Saman: A mezei HR-es leginkább a futószalagot kedveli Magyarországon. Ha valamilyen szinten kilógsz a sorból (pl. nem vagy állampolgár, meghaladod az általuk gondolt, max. 26-27 éves korhatárt, gyerekeid vannak, ésatöbbi), akkor máris ejtve vagy, el sem jutsz a béralkuig.

tableno 2013.01.28. 11:54:00

@váj mí: Struccpolitika? Már miért lenne az? Azzal, hogy leléptünk, megtettük az egyetlen emberileg lehetséges lépést arra, hogy legalább nekünk és a családunknak jobb legyen (persze szavazni is lehet, csak nem nagyon van kire...). Ha otthon szenvednénk, és nyugtatgatnánk magunkat, hogy "majd csak lesz valahogy", meg hogy "máshol se jobb", azzal mennyivel lennénk kevésbé struccok? Én nem születtem Che Guevarának, hogy forradalmat csináljak...

Herr Géza 2013.01.28. 12:02:17

@kiskutyuska: Konzulátus (pl. Németo.): és nyomatékosan közlik azt is, hogy a nem csekély útlevéldíjat (illetéket ??) csak és kizárólag EC-kártyával lehet fizetni (se kp., se egyéb kártya...).

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2013.01.28. 12:10:36

@Herr Géza: most , hogy belegondolok. Talan nem is tesz rosszat a magyar kozigazgatasnak egy kis verseny. Az rendszerint segit a piacokon, osztonzi oket a jobb termekek/szolgaltatasra. Talan a magyarorszag kormanya is rajon, hogy nem ok tesznek nekunk szivesseget :) Bizzunk a legjobbakban, ellenben szerintem a blog olvasoinak jelentos reszenek bizalmat mar nem kapjak vissza.

Herr Géza 2013.01.28. 12:15:06

@kiskutyuska: Hát, most nem értettelek igazán: a közigazgatás meg a verseny az pont Makó-Jeruzsálem távolságra van egymástól. Magyarország (jelenlegi) kormánya meg nem igazán "jön rá" semmire, vagy ha igen, ügyesen titkolja...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.28. 12:22:18

@levendulabandi: A HR-szakma sehol nincs rendben és urambátyám is mindenütt van, persze a mérték kérdéses, arról nem tudok nyilatkozni.

Viszont az is szempont lehet, hogy egy külföldi cégnél a jelentkező is jobban megerőlteti magát, másfelől meg nincs akkora stressz, hiszen nem "kötelező" megfelelni.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.01.28. 12:31:38

Azt mondom neked, kedves porsztíró, hogy mostmár előre nézz, és ne hagyd, hogy a rossz élmények mérgezzék az életedet. Tudom könnyű mondani, de inkább múltnak a jó és szép részére koncentrálj, hisz biztosan volt olyan is. Ha így teszel, akkor egy idő után eltűnik a tüske, és másképp tudsz majd hazagondolni, arról nem is beszélve, hogy a jövő is más színben tűnik majd, ha inkább merítesz a múlból, és nem hagyod hogy visszahúzzon. Nekünk működik...minden rossz érzés nélkül látogattunk haza tavaly, bár az igaz, hogy valószínűleg már nem térünk végleg visssza.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.01.28. 12:36:09

@váj mí: A HR szakma az elején tisztázza, hogy vannak olyan cégek, ahol ez puszta adminisztratív munka.

Ilyenkor nem is a HR a címzett, mert már a cégstatégia dolgainál feltűnő, hogy meg se hívták a HR-est a gondolkodáshoz.

Én közösségfejlesztőként és szervezetfejlesztőként dolgoztam 20 évig. Ez a szakma másik fele. Mi a rálátás kedvéért szabadon repkedünk a madártválat és belső mű dimenziói között. ... és magunnak tudunk Téged ragadni abból a célból, hogy ebből a nézőpontból "akkor most mit látsz?"

Sokat írtam a blgomban arról, hogy vélhetően a kultúra úgy ahogy van beteg, mert elfojtás alatt van a keretalkotás körüli ügyek nagy része.

Se az országos érdek egyeztetésben sem a helyi béralkuban és cég stratégiában nem tudunk felmutatni még hajlandóságot se, nem hogy emberközpontú megoldásokat.

Egy távmunka körüli kutatás feltárta, hogy a közép és nagyvállalatok alapvetően egy 80-120 évvel ezelőtti "embergép" modellben gondolkodnak Magyarországon.

Abban akorban, azon a modernizációs szinten nincs is HR, nincs is jóléti társadalom modell. Erőből gyakja egymást a tulajdonosi réteg és a munkásság.

Ez van ma nálunk nagypolitikai szinten is.

Hihetetlen értékesnek tartom amikor kilátszik ez a kultúrális különbség egy személyes példán keresztül.

A cikkben leírt életérzés azt mutatja, hogy az én eredeti kultúrámban nyoma nincs annak a humánorientáltságnak,a mit az új kultúrámban élből a kisközösségi szinten megtapasztaltam.

Se a munkaerőpiac úgy nagyban és se a cégeim úgy kicsiben nem óhajtanak odahajolni egy elvált anya sorsához.

Itt egy cégnél találtunk egy olyan "önsegyítő" modellt, amely élből lekezeli azt, amit a mi kultúránk a nagycsalád korában, a modernizáció előtt még nagyon is ismert, de ma már ritka mint a fehér holló.

Azon kívül, hogy nehezen tudjuk odahaza megélni, hogy ezt miért kellene így élni /ez kultúra/, azon kívül a közösségi világ ki van téve tatárjárás szintű pusztításnak is /ez meg ennek a szakmapolitikája - a terep maga/.

bolondok közt viktor a király 2013.01.28. 12:43:31

Díjazom a poszt írót és azokat is akik ebből a fertőből le tudtak és le mertek lépni. Én attól kapok sírógörcsöt, amikor napokat, heteket vár az ember, arra, hogy egyáltalán munkát találjon.
Ha talált, nem hogy a bérről nem lehet tárgyalni, még egyszerű szabad napról sem, mert a drága vállalkozó fröcsögő nyállal ordibálva küld a pi.sába. Az órabérem tükrében elméletileg tudtam, hogy mennyit kerestem, de a gyakorlatban ő döntötte el, hogy mennyit kapok. Neki meg kell lenni a havi elvárt és tervezett haszonnak. Én nekem csak kuss van, a szavaival érve mit gondoltam én, hogy ő mi a kur.a anyjáért lett vállalkozó, ha nem tetszik legyek én is az.
És valóban megint jön az idegtől a gyomorgörcs amikor /mostani ciklusban/ ott ül a parlamentben és azt adja elő majdnem sírva, hogy a rengeteg törvényt csak a munka vállalók érdekében hozták meg, meg aztán mennyire a szívükön viselik a zemberek életét sorsát. Sz.r tetves börtön töltelék csaló féreg, banda, ezekre már szépet nem lehet mondani.
Aki teheti menjen is innen el mert ezek a rohadékok csak magukkal foglalkoznak.
Életfogytiglani börtönre kéne őket ítélni a szemeteket, és az urán bányába són és kenyéren tartani, majd rá jönne ez a rohadék próba néger kerti törpe is.

Bejgli 2013.01.28. 12:46:11

Sok szerencsét, szép életet! :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 12:54:38

@váj mí:

Mindig van több szűrő, s ezeket jellemzően nem a HR állapítja meg, hanem a főnökség.

Polgárné Steigler Hajnalka 2013.01.28. 13:06:55

Elsősorban sok szerencsét kívánok a Hölgynek! :) Le a kalappal előtte! Az biztos nem egyszerű megtenni ezeket a lépéseket. Én is ez előtt állok a családommal,de a férjem mellettem van.De még így sem egyszerű mindent feladni és elhagyni,majd teljesen új életet kezdeni más országban.Elhagyni azt az országot,ami a szülőhazád,szereted de ez mellett már gyűlölöd is mert annyi sebet ejtet a szíveden. Áttudom érezni mivel is küzd ez az anyuka. Én magam is félek mi is vár ott kint minket. De az már most biztos,hogy kintről az ember több segítséget kap az újrakezdéshez és barátibb,korrektebb a befogadást mint ahogy azt gondoltam.Mindenkitől csak azt hallom "ha kimentek vissza már ne gyertek". Lehet benne valami.Még nem tudom,hogy én pár év múlva,hogy fogok ehhez a hazajövetelhez hozzá állni.Az biztos elhagyni sem könnyű a szülőhazát,de vissza jönni se lenne már könnyű.Sok sikert mind azoknak, akik kifele készülődnek vagy már kint élnek.

váj mí 2013.01.28. 13:09:27

@tableno: Igen. a magunk mikrokörnyezetében, valóban megtettük, de van ugye, a makrokörnyezet is, amit hátrahagytunk.... mna, ezzel kapcsolatos lenne az általunk folytatott struccpolitika.

@Saman: Ez mind szép, amolyan szakdolgozat-szerű, és biztos kiválóan meg is tudnád védeni, a helyzet mégiscsak az, hogy Magyarország kb. gyarmat munkaerő szempontjából, ahol az egyéni esetekre való foglalkozással nincs sem akarat, sem idő. Egy nem kiemelkedően keresett szakmát vagy foglalkozást űzőnek nagyjából semmi esélye sincs normális munkához, ha csak kicsit is kilóg a sablonból.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ahham, biztos. Azért találkoztam én nem egy olyan HR-sel Magyarországon, aki elhajtott a vérbe csak azért, mert nem voltam állampolgár, és több lett volna velem a papírmunkája. És ezt így valamilyen formában a tudomásomra is hozták.

párnalárva 2013.01.28. 13:18:05

Engem nem is annyira a poszt fogott meg hanem a kommentek.
Végre egy poszt ahol nem a mocskolódás és posztoló köpködése folyik. Szinte csak pozitív kommentek.
Szinte hihetetlen.
Gratula a kommentelőknek!

bolondok közt viktor a király 2013.01.28. 13:21:32

@váj mí: Igazad van sok mindenbe.
Az átkosnak nevezett rendszerben a kérdőíveken a név után a következő kérdés az volt, hogy tagja e a pártnak.
Ma burkoltan a kérdés úgy kezdődik a beszélgetések alkalmával, hogy ha szavazásra kerül a sor, akkor kit támogatna. Azt aki a rengeteg jót tette velünk a mi érdekünkbe, munkát adott, és törődik velünk, vagy azokat akik csak 8 évet csak végig ígérgették.
Az én válaszom annyi volt, hogy igazán nem gondolkoztam el rajta.
Az ismerős akiről tudtam, hogy nagy kormánypárti rajongó, az megkapta a munkát, én még mindig arra várok, hogy visszaszóljanak.
Itt igazán semmi jóra nem lehet számolni.
Mi 50 évesen, kevés orosz tudással, mivel minket azzal kínoztak, tényleg csak a pic.ába mehetünk. Kivagyunk ezeknek szolgáltatva.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.01.28. 13:39:40

@váj mí: Az utóbbi időben használok a blogomban egy olyan elemzést, hogy szét választom, hogy amikor mondunk valamit, akkor véletlenül nem-e egy csoport identitás nevében azaz mint képviselő fogalmazunk meg véleményt.

Az egyénhez legközelbb eső, de már csoport identitás az, amikor a családi életstartégia nevében emelkedünk szólásra!

-beszélhetünk a vonakozttatási csoport nevében is.

Az ilyen közbeszéd helyeken, mit ez is, gyakorta találkozunk olyanokkal, akiknél szinte az első gondolatoktól kezdve látszik:

Ő is ismeri a dzsungel törvényét! Legszivesebben odalépnék, megölelném és kimondanám. "Egy vérből vagyunk Te meg én!"

A tegnapi hozzászólásom mentén kaptam ilyen visszajelzéseket itt a blogon és levélben is.

- Egy másik sík az, amikor szakmapolitikai vagy politikai marketing síkon értelemezendő az, amiről beszélek.

Egy következő sík, amikor a fejlődési trendeket meghatározó modernizációs síknak mutatunk irányt.

Amikor azt írod, hogy "kb. gyarmat a munkaerő szempontjából"

akkor az egy tipikus darászfészek ebből a szempontból.

Ott van a személyes álomvilágunk kudarctömegének fájdalma?
Ott van a családi életstartégiánk derékba törésének fájdalma?
Ott van a közösségeink története?
Vannak politikai vagy modernizációs kudarcaink ezen a ponton?

Az egyik mesterem, pont az, aki tisztán láthatóan le tudja rajzolni, hogy mi az a tudás társadalom, szokott a tréningeken egy vizuális effektet használni.

Amikor mutogatni kezdünk, a hüvelyk újjunkat az égnek, a mutató újjunkat pedig a címkézett személynek / csoportnak szegezzük.

Matyi felhvíta a figyelmünket arra, hogy ebben a fizikai konstellációban egy újjunk előre mutat. 3 pedig hátra! Magunk felé!

Háromszor gondolod végig testvérem az Úrban, hogy Te mit tettél annak érdekében, hogy a cégednél béremelés kérdést napi rendre lehessen tűzni! Te mit tettél azért, hogy országos szinten világosan elválljon a szar a májtól, azaz napirendre kerüljön az a kérdés, hogy jóléti társadalom modellhez illeszkedő magas minimálbér + magas foglalkoztatás kell, vagy kínai bérszínvonal a világ egyik legkirekesztőbb munkaerőpiacával!

Pont azt hívom nagy nemzeti elfojtókának, amikor valamiféle nagy nemzetközi magyarpuszító világösszeesküvést odaképzelünk a fejünk felé, felmentjük magunkat a felelős tettek felelőségének súlya alól és közben karlegyintéssel elintézünk mindent, amit az élet az orrunk elé tesz és elérhető közelségben nekünk felkínál tevékenység mintaként.

Az angolok, a japánok, a skandinávok, a szlovénok oda tudják magukat tenni az ilyen teljesítményekhez. nemcsak nagyban, hanem az életvilágban is!

Mi magyarok akkor se gondolkodnánk innovatív közösségi megoldásokban ha 3 napig tüzes vassal sütögetné valaki a talpunkat!

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2013.01.28. 13:50:34

Kedves Szerző!
Tedd le a terhet, amit cipelsz! Nincs szükséged rá. Hiszen kijutottál a gödörből. Más gondjait nem tudod megoldani, és senki jóváhagyására nincs szükséged. Miért is keresnéd olyan emberek társaságát, akik lenéztek téged, amikor kukás voltál?! Az ilyen ember gyenge jellem, kerülendő. Te önerőből kimásztál a gondok alól, új életet kezdtél. Erős vagy. Ne bánkódj!
Minden jót kívánok! :-)

tableno 2013.01.28. 13:51:55

@váj mí: Struccpolitika az lenne, ha nem vennénk tudomást a makrokörnyezet problémáiról, és/vagy ellenénk a langyos posványban, mint otthon nagyon sokan. Persze jó lenne javítani a társadalmi szinten a dolgokon, de engem a mostani Magyarország egy olyan súlyos szívbetegre emlékeztet, akinek hiába mondják, hogy ne igyon, ne dohányozzon, éljen egészségesebben, válaszul csak anyázza meg hülyézi az orvost. Ez esetben nem tudom, mit lehetne még csinálni a lelépésen kívül?

váj mí 2013.01.28. 14:27:44

@bolondok közt viktor a király: Ezt nem mondod komolyan? Rákérdeznek a politikai szimpátiára? Van olyan cég ma Magyarországon, amely megengedi magának ezt a luxust?

@Saman: Én Magyarországon nem voltam tényező ilyen szinten, otthon valamennyire, talán. Magyarországi élményeim ezen a területen gyakorlatilag a szopóágra korlátozódtak.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te, ugye személyzetis voltál otthon, vagy legalábbis közöd volt a területhez? Ők tettek fel ilyen hülye kérdéseket. EU tagallám polgára voltam, bejelentett magyarországi/budapesti albérletcímmel. Törvény szerint sem kellett letelepedési engedély, mivel nem állt szándékomban állampolgársági kérelem beadása. De a hülye bürokraták, kb. mindenhol -cég, HR, hivatalok-, legalább 5 évvel voltak elmaradva az aktuális törvénykezéstől.

@tableno: Egyénileg még abban az esetben is nagyon keveset, ha az ember nem egy a sokmillió közül, hanem mondjuk, Rogán Antal.

2013.01.28. 14:30:17

Huh, ez aztán kemény történet, még a hideg is kirázott. De nagyon örülök neki, hogy felálltál és nem hagytad magad. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 14:38:32

@váj mí:

"Törvény szerint sem kellett letelepedési engedély, mivel nem állt szándékomban állampolgársági kérelem beadása."

A kettőnek egymáshoz nincs köze.

Viszont, ha EU-állampolgár vagy bejelentett magyarországi címmel. akkor nem kell neked SEMMILYEN munkavállási engedély. Azaz az embereid hülyék voltak. Alkalmazni lehet tehát téged ugyanolyan szabályok szerint, mint egy magyar állampolgárt.

A régi szabályozás értelmében egyébként igazuk volt. S ma is ez van az nem-EU-s állampolgárokkal. Ugyanis ilyen esetben KELL munkavállalási vízum, s ezt mindig a munkaadó intézi (azaz a vízum csak ahhoz a munkaadóhoz érvényes, aki elintézte, ha már nem dolgozol ott, nem használható máshol), s bizony ennek elintézése NAGYON bonyolult, így szinte senki sem vállalja fel ezt a fáradságot.

mandro 2013.01.28. 14:42:27

"Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell"

tableno 2013.01.28. 14:46:23

@mandro: Ezen sokáig kellett gondolkodnod?

váj mí 2013.01.28. 14:52:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azt hiszem, világosan leírtam, hogy EU tagallám polgáraként. Mondom én, hogy legalább 5 évvel voltak elmaradva. 2008-ban akartak az idegenrendészethez küldözgetni meg hasonló baromságok.
De mintha neked is kissé nehéz lenne a felfogásod....

@mandro: Túl sok Szomszédokat néztél, hombre ...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 14:57:34

@váj mí:

Megtanultak egy adott szabályt, megszokták, s nem akarnak új szabályt megtanulni. Ez az alapok.

Mint egy ismerősömmel történt az USÁ-ban, nem akarták felengedni a londoni gépre, mert nem volt brit vízuma. Ő meg hiába mondta, hogy magyarnak nem kell brit vízum, az amerikai illetékes nem hitte el neki. Persze lehet, hogy ő így tanulta 20 éve, de azóta változott a helyzet.

CheckMyBudapest Blog 2013.01.28. 14:58:51

Gratulálok a posztolónak a bátorsághoz és kitartáshoz. Azért az meglepő, hogy a szakmája itthon nem ért semmit, külföldön meg két kézzel kaptak utána

váj mí 2013.01.28. 15:06:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahham, de ez engem kurvára nem érdekel. Mármint, hogy ő nem hajlandó betartani a törvényeket, kényelemből vagy tudatlanságból vagy szimpla rosszindulatból. Mit lehet tenni, ilyenkor, ugyebár felvetődik? Nos, ha fontos az, amit el kell intézni, akkor asztalverés van, meg főnök kihívatás, meg közös törvényolvasás ... ha nem annyira fontos, akkor beleszarás van meg továbbállás. Csak ezt az állam szívja meg. A beleszarós hivatalnokkal együtt, amikor majd rádöbben, hogy 65 éves korában nincs aki a nyugdíját fizesse.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 15:16:22

@váj mí:

Nyugdíja úgysem lesz senkinek 20 év múlva, azaz ez mellékes szempont.

váj mí 2013.01.28. 15:23:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Megragadtad ám a lényeget ;). Mondjuk, ez úgy jó 4 éve még nem így volt, -akkor még nem viselkedett úgy a kormány az államháztartást illetően, mint gyerek a csokigyárban-, és akkor is szartak bele a hivatalok népei, hogy napirenden legyenek azzal, amiért léteznek egyáltalán

micsoda? 2013.01.28. 15:26:11

"Proli családban nőttem fel és boldog voltam". Ez a "proli" kifejezés szerintem minősit, de a kitartásért, akaratért gratulálok.

Peetee 2013.01.28. 15:26:40

Az az otthon, ahova hazavárnak ,ahol szeretnek.

Drága, Téged ott most szeretnek, a gyermekeid hazavárnak, neked az lett az otthonod.
Ettől meg lehetsz szívedben és lelkedben magyar!

váj mí 2013.01.28. 15:42:11

@micsoda?: Csak annyira, hogy panel-lakó. Legalábbis, én úgy vettem észre, hogy erre szokják érteni, nem arra, hogy anyunak és apunak volt összesen 8 osztálya, gyerekszobája viszont egyáltalán .... aztán, lehet tévedek ....

Rebarbaraa 2013.01.28. 15:42:22

"Ne azt kerdezd mit tehet erted a hazad, hanem hogy mit tehetsz te a hazadert. John F. Kennedy"

Ezt a szep mondast sajnos kis hazankban elegge felremagyarazzak. Elorevetitve a szolgaisag lenyeleset. Talan ezert is mondjak paran, hogy szegyelje magat aki elmegy, es hogy a konnyebb uta es egyeb maszlagok. velemenyem szerint ha valaki megteszi a magaet akkor jogosan varhatja el, hogy a hazaja viszonozza azt. Megbecsulessel, biztonsaggal, vedelemmel.
Kicsit en is (sajnos) a postiro cipojehez hasonlot viselek, mert en sem kellettem sehova, hiaba van jo iskolam, tudasom, torkvesem. No vagyok, 40 fele kozelede, gyerekkel. Ezert vettem le a cipot es 10 nap mulva hatrahagyom ez az orszagot.

A HR-esekrol jut eszembe. Egy nagyon kedves baratom Gyorben egy autoosszeszerelo uzemben dolgozik. Meselte, hogy a dohanyzo helyen ket hr-es beszelgetett az uj jelentkezokrol egy poziciora. A beszelgetese ekkepp zajlott: " Vannak vagy oten...melyiket hivjuk be? Van az a no...tudod az az az oreg...38 vagy mennyi, meg az a pasi, nem tudom kimondani a nevet Stok...Stolf..szal a kimondhatatlan, melyiket hivjuk be szerinted? (masik hr-es) sztem a not, igaz hogy ven de a masiknak kimondhatatlan neve van (nevetnek). Jo akkor a banyat. A tobbit majd ha ez nem jon be."

Ehhez azt hiszem meg velemenyt sem kell mondanom...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 15:42:39

@váj mí:

A jelenlegi demográfiai helyzetben nem tartható az állami nyugdíjrendszer, s ez kormányfüggetlen.

A jelenlegi kormány hibája a magánnyugdíjak de facto államosítása.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.28. 15:45:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: USA-bol kifele, ha nem vagy amerikai, ,qrwara leszarjak hova van vizumod vagy nincs
/ezt ki verte bele a Magyar fejekbe, hogy 20 ev mulva senki nem kap nyugdijat es mindenki ehen doglik? ezt ezredszer olvasom/

nevem van 2013.01.28. 15:48:14

Csak gratulálni tudok a bátorságodhoz és a sikereidhez. Megmentetted nemcsak önmagad, hanem a gyerekeid boldogságát is. Ne izgulj, lesz majd társad is, előbb-utóbb.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.28. 15:48:29

@váj mí:
nem figyeltem, csak erre kaptam fel a fejem.
milyen plusz adminisztráció? 2008ban vettem fel szlovák állampolgárt, és semmit sem kellett vele csinálni...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 15:49:17

@hagyma:

Nem éppen, ezt rosszul tudod,

Nem szarjátok le, mert aztán az amerikai légitársaság, mely Angliába szállít valakit vízum nélkül hatalmas büntetést fizet emiatt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.28. 15:49:25

a poszthoz meg annyit, hogy ennyi ev utan, foleg ha igy "megszivattak" azert mar nem kene apanak hianyozni, megha ertem, hogy vannak erzelmek, ilyen ferj nelkul egyedul is job
valami 5 ev utan megpenditeni, hogy mar nyitott vagyok egy uj kapcsolatra..
hat nem irigylem

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.28. 15:49:48

@micsoda?: a proli a proletár rövidítése, annyit tesz, munkás.

váj mí 2013.01.28. 15:49:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A demográfiai helyzet alakulása meg a mindenkori kormány felelőssége is részben. Egy olyan országban, ahol a 2-3 gyerek vállalása csak és kizárólag hátránnyal jár (mármint nem érzelmi síkon), na, ott nem igazán lehet a demográfiai mutatók felszökésére számítani. A jelenlegi kormány meg a legfelelőtlenebb '90 óta, még '98-as önmagához képest is. Nemcsak a nyugdíjalapok terén.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 15:50:28

@hagyma:

"ezt ki verte bele a Magyar fejekbe, hogy 20 ev mulva senki nem kap nyugdijat es mindenki ehen doglik? ezt ezredszer olvasom"

A jelenlegi dolgozók járulékaiból fizetik a jelenlegi nyugdíjasokat. Számold ki ez mit jelent egy elöregedő társadalomban.

nevem van 2013.01.28. 15:53:10

@Saman: Mielőtt újra írsz, végezz már el egy helyesírási és stílus kurzust. Köszönöm.

váj mí 2013.01.28. 15:55:51

@Babette_: Ha jól emlékszem, egy plusz, A4-es papírlapot kellett (volna) kitölteni, amin kb. fél oldalnyi rubrika volt az állampolgárságra, EU-tagállamiságra, és ottani lakcímre vonatkozóan, ugyanis a magyarországi szabvány formula nem felelt meg, pl. mert Romániában nincs taj-kártya, meg taj-szám, meg ilyesmi apró nüanszok ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.28. 16:06:27

@hagyma: abból indulunk ki, hogy már most alig van pénz a nyugdíjakra, és most fognak nyugdíjba menni a ratkó-gyerekek, plusz nézd meg a korfát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.28. 16:06:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem tudom elkepzelni, hogy egy "fejlett " orszagban egyik evrol a masikra megszunjon a nyugdij, mindig is a "jelenlegi" dolgozok jarulekaibol fizettek a nyugdijasokat
most egy kicsit meg megugrik a szamuk, a ratko gyerekek nyugdijba mennek, de utana majd helyre all az egyensuly
hogy mennyit tudnak fizetni az mas kerdes, ezert aki most nagy arccal 6 nyelvvel es 8 diplomaval rendelkezik, az valoban jol teszi ha takarekoskodik es nem mellesleg segiti a szuleit

deputy sheriff 2013.01.28. 16:11:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem ertem...Angliaba erkezve repulovel nem kell atlepni a hatart, azert, hogy at tudj szallni egy Magyarorszagra tarto gepre. Amig nem lepsz ki (es mesz at a belepteto kapukon az orszagba) a repterrol, minek kell vizum?

anothernick 2013.01.28. 16:11:50

huh, nagyon megható az írásod, nagyon bele tudtam magamat élni, pedig egész más helyzetben vagyok, egészen más problémákkal, más örömökkel. nagyon drukkolok Nektek, főleg hogy feldolgozd a csalódásokat és hogy bele tudj merülni teljesen az új életbe. az írásod alapján dinamikus, okos csaj vagy, biztos, hogy megtalálod majd a párodat, aki megbecsül Titeket! Nagyon hajrá! ;)

váj mí 2013.01.28. 16:12:45

@hagyma: Nem egyik évről a másikra, de lassan arra tendál az ország. A "ratkó-gyerekek" nyugdíjba vonulása után meg nem áll helyre az egyensúly, mert nem volt egy újabb Ratkó-korszak, nincs annyi aktív dolgozó, és egyre kevesebb lesz. Nincs utánpótlás.
Én már, mint közép-harmincas egyáltalán nem számítok nyugdíjra, igaz, én a román államtól kapnám, jogosult is vagyok, egyetemmel együtt 11 év romániai, a hajós meló után meg 2 év svájci nyugdíjra. De ....

mommmmo 2013.01.28. 16:16:28

@tableno:
"Én nem születtem Che Guevarának, hogy forradalmat csináljak..."

Es ha meg Che Guevarak is lennenk, mi ellen inditanank forradalmat? az emberi fejekben levo hulyeseg ellen?

bpetya75 2013.01.28. 16:18:49

Fájdalmasan őszinte, őszintén fájdalmas poszt.

Gratulálok a kitartásodhoz és ahhoz is, hogy szándékod szerint sikerült elkerülnöd a hazaköpködés csapdáját. Pedig a helyzetedben nagyon könnyű lenne bele esni...

tableno 2013.01.28. 16:19:14

@mommmmo: Hát a Che Guevara-félék ilyesmivel is próbálkoztak, ezt nevezték "kulturális forradalomnak". Mondjuk nagyon látványos kudarcot vallottak...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.28. 16:21:41

@váj mí: lassan helyreall mert meghalnak....
@Babette_: kevesebb jut majd autopalyara meg stadionra meg ilyesmi, de nyugdijat kell fizetni
en riogatasnak erzem, de az nem baj, hatha sporolosabb less a Magyar, mert azert ha belegondolunk akinek van mit az otthon szorja a penzt
mondjuki az is akinek nincs
lehet elni kulfoldi nyaralas, kutyuk, cigi es pia nelkul is, meg lehet olcsobban is enni...
stb.
nade ha tenyleg megszunne a nyugdij, ami tudom nem tortenik meg, akkor mi less az oregekkel, foleg akinek csaladja sincs
ulnek otthon es ehenhalnak?

bpetya75 2013.01.28. 16:23:13

@mommmmo:

Sokszor én is úgy érzem, hogy valamiféle forradalom kéne ide, de mégsem hiszem, hogy az jó lenne nekünk.

Azt gondolom, hogy valahogy szép lassan fog beszivárogni és gyökeret ereszteni a másképp, jobban kultúrája. Ahogy a hányás megszilárdul...

váj mí 2013.01.28. 16:23:55

@tableno: Che Guevara-k is kellenek, sőt ... az viszont biztos, hogy sem te, sem én nem leszünk azok. A fejekben uralkodó sötétség ellen nagyon nehéz küzdeni, próbáltam, a hatás ideiglenes, legalábbis egy emberöltő alatt ...

váj mí 2013.01.28. 16:25:08

@hagyma: hacsak úgy nem, kihal az ország ... az is egy megoldás ...

christophe 2013.01.28. 16:26:01

@tableno: ''' Viszont másfelől meg kifejezetten megnyugtató érzés tud lenni, amikor a legújabb botrányos otthoni dologról olvasva az ember felsóhajthat, hogy: "de jó, hogy ez engem már nem érint közvetlenül!"
DE mèg mennyire!!!!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 16:29:54

@deputy sheriff:

Persze, de akkor be kell mutatni a további útra szóló jegyet! Az ismerősnek meg nem volt, ő Angliába ment, nem Mo-ra. Így joggal követeltek tőle brit vízumot - hiszen ez kell, hacsak nincs vízummentesség.

Próbálj meg Budapestről repülővel elutazni pl. Oroszországba vagy bárhová, aholvá előzetes vízum kell egy magyarnak! Nem fognak felengedni a gépre, mert ha felengednek, s a helyszínen kiderül, hogy a gép egy illetéktelen utast szállított, hatalmas büntetést fizet a légitársaság.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 16:31:04

@váj mí:

Che Guevara egy piszkos gyilkos elmebeteg volt, Che Guevarák BIZTOS nem kellenek.

micsoda? 2013.01.28. 16:31:38

@Babette_:
@váj mí:

A "proli" a munkásra tett lekicsinyítő, lenéző, negativ kifejezés. Egyes kommentelők szokása használni, sértésként.

deputy sheriff 2013.01.28. 16:32:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Jaaa, hogyja. Azt hittem csak atutazoban. Persze, ez egyertelmu, egyik vizumkoteles orszagba tarto gepre sem engednek fel, ha nincs vizumod, vagy beutazasi engedelyed, mint pl az USA-ba az ESTA.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 16:34:30

@deputy sheriff:

Pontosan. De Hagyma állította, hogy az amerikai reptéreken ezt nem is nézik kifelé menet, pedig nagyon is nézik, a becsekkoláskor ezért kérnek útlevelet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.28. 16:36:36

@váj mí: nem az orszag, hanem az a korosztaly, a termeszet torvenyeinek megfeleloen
ez az elet
ket dolog biztos...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.28. 16:42:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat en ugy tudtam kulfoldiekkel nem foglalkoznak
amerikait nemengednek fel az teny
de ha igy van , igy van, nem erint:)
/valamit olvastam regen, hogy valaki ment haza, valami hiresseg, talan eppen amerikabol es meg utlevele sem volt es 1 napot ult ferihegyen mire beengedtek, de az mas szitu lehetett/

váj mí 2013.01.28. 16:43:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nézőpont kérdése ...

@micsoda?: Én panel-lakókra hallottam alkalmazni Budapesten, magával a proli kifejezéssel is Magyarországon találkoztam először.

@hagyma: Viszont nincs más korosztály, amely számbelileg a helyére lépne, hogy eltartsa. Így lassan valóban kihal a népség, a természet törvényeinek megfelelően ...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 16:50:41

@hagyma:

Nem, mert ez a légitársaságokat anyagilag érinti, így nagyon vigyáznak, hogy ne kerüljön fel illetéktelen egy járatra. Így inkább az a jellemző, hogy jogosultakat is illetéktelennek néznek, lásd magyar angliai járaton.

Egyszer velem is megesett, hogy svájci vízumot követeltek rajtam magyar útlevéllel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 16:51:43

@váj mí:

Persze, marxista nézőpontból Lenin, Sztálin, Mao, Che, Pol Pot, Castro nagyszerű emberek voltak.

váj mí 2013.01.28. 16:57:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem azt mondtam, hogy nagyszerűek voltak, hanem azt, hogy kellettek és kellenek ezek az emberek. A múltban is, a jelenben is és a jövőben is... kell az egyensúly ...

DieNanny CH 2013.01.28. 16:58:17

@tilmir:
Érdekes, nekem pont fordítva, mikor még Bécsből jártam busszal haza, és a határhoz közeledtünk, én majdnem elsírtam magam - örömömben...
Most, Svájcbólvonattal járva, már a Westbahnhofon érzem ugyanezt...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 16:59:52

@váj mí:

Nekem nem kellenek. Sőt Che halálával egy picit jobb lett a világ.

DieNanny CH 2013.01.28. 17:01:45

@Jaffar:
Itt nincs családom, viszont Mo-on a legszűkebb család is 70 fős. Tehát unokatesók még lesznek, meg azok gyerekei. Nagyon ragaszkodó természet vagyok, viszont nagyon nehezen kötök új barátságokat, ismeretségeket. Itt még nincs senki. 27 év múlva még lesz hova hazamenni - úgy értem, kihez. Hogy Mo-ból mi lesz, azt nem tudom...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.28. 17:03:53

@váj mí: ezzel ugy vagyok, mint birca tulnepesedessel
egy tatarjaras is keves volt hogy kihaljunk

váj mí 2013.01.28. 17:10:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Személy szerint nekem sem hiányoznak, de ha en-bloc szemlélem a dolgokat, akkor igenis szükség van rájuk. Szükség van az ellenpólusra, hogy valahol középtájon kössön ki a népesség. Nem akarok itt a sc-fik népszerű kliséivel élni, hogy milyen lenne egy pusztán profitorientált, vállalati világ, sem azzal a klisével, hogy milyen lenne, ha a szovjetek uralnák az USa-t ... (mna, hagyma most vágja fel az ereit ;) )... de érted ...

@hagyma: A tatárjárás idején nem volt nyugdíjrendszer ;)

bpetya75 2013.01.28. 17:11:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ugye ez nem mondod komolyan?! Mi jelentősége van a világ szempontjából bárkinek? Semennyivel sem válik jobbá vagy rosszabbá a világ senki halálával vagy születésével.

Ha költői túlzásnak szántad, akkor bocs.

bpetya75 2013.01.28. 17:16:24

@váj mí:

Philip K. Dick. Az ember a fellegvárban (The Man in the High Castle).

Ha már egyszer "milyen lenne a világ"-ot (nem) játszunk ;-)

váj mí 2013.01.28. 17:18:21

@Herr Géza: Végeztem kicsi kísérletet. Idén jár le a személyim, és írtam a müncheni konzulátusnak, hogy ilyenkor, mi a teendő, meghosszabbíthatom-e náluk, vagy kénytelen leszek hazautazni? A válasz, amit előre sejtettem, ha lejár a személyi, és külföldi a lakcím, megbízhatok egy állampolgárt otthon, hogy eljárjon a nevemben, de jobb ha hazamegyek, és személyesen intézem. Ja, ez a müncheni román konzulátus volt (hozzájuk tartozik BW is). Egyébként meg 4 órán belül válaszoltak az e-mailemre, ami jó pont.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 17:19:01

@bpetya75:

Che fanatikus gyilkos volt, még sok embert ölt volna meg, ha életben maradt volna.

Ismerek embert, aki személyesen ismerte őt!

váj mí 2013.01.28. 17:20:51

@bpetya75: Maradok Asimovnál, ha fantáziálni támad kedvem ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 17:21:54

@váj mí:

Nekem tavaly járt le az összes magyar iratom: jogosítvány, személyi, az útlevél meg még 2009-ben. De nem izgatom magamat különösebben. Persze ha csak a magyar okmányok lennének, akkor izgatnám magamat.

váj mí 2013.01.28. 17:21:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akárcsak Al Bundy. Csak az indíttatás volt más ...

micsoda? 2013.01.28. 17:22:43

@váj mí: Talán egy lepusztult környezetben lakóra mondják, de nem jellemző.
A magyar nyelv csodája a sokszínű kifejezés. Aki sok évet él külföldön kevésbé érzi már a magyar nyelv hajlékonyságát, ezért lehet sértő egy- egy kifejezés. Gondolom a poszt írójának sem ez volt a szándéka. A kint élő rokongyerekeknek szoktam mondani, hogy beszéljenek itthon akcentussal, mert akkor rögtön észrevehető, hogy nem itt él, és nincs sértődés. Például,látja a gyerekem, hogy dolgozom a kertben, és megkérdezi; Te paraszt vagy? :)

váj mí 2013.01.28. 17:24:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát a személyi miatt én sem megyek Romániába. Jövőre jár le az útlevelem meg a jogsim is, akkor beiktatok egy 2-3 hetes tartózkodást.

bpetya75 2013.01.28. 17:25:15

@tableno: @váj mí:

Felhívnám a figyelmeteket arra, amit úgyis tudtok, ez pedig a média működése. Ami normálisan megy, arról nincs szó. Mi se tudunk arról a több millió mozizásról, ahol filmnézés és szórakozás zajlott. Arról viszont piszkosul sokat, ahol az elmebeteg terminátort játszott. Vagy jokert.

Oké, nyilván nem csak a médiából tájékozódtok. Magamon is észreveszem amikor öcsémmel beszélek, hogy könnyebben áll a szám sírásra. Mintha tudat alatt a "Jól tetted, hogy elmentél, eszedbe ne jusson visszatérni!" gondolatnak akarnék megfelelni.

Hagymával értek egyet. Se besenyő, se kun, se tatár, se német, se osztrák, se orosz, se magyar nem volt képes elpusztítani ezt az országot.

2013.01.28. 17:26:46

@hagyma: Nem biztos, hogy megszűnik, de ez is egy lehetőség. Vagy pedig csökkenni fog a mértéke, mert nem lesz kitől elvenni.

váj mí 2013.01.28. 17:29:04

@micsoda?: Hm, én először egy új-palotai ismerőssel kapcsolatban hallottam, hogy prolinegyedben lakik. Akkor kérdeztem rá, hogy ez most mi is, meg miért is? Mondták, panel. Mondom, oké, akkor én is, mert én meg Zuglóban. Azt mondták, az nem ... ki érti ezt?

bpetya75 2013.01.28. 17:29:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Vannak emberek, akik sok ember világát tudják befolyásolni, ezt nem vitatom. "A" világot nem befolyásolják. Hitler 30-as évek beli halálával nem lett volna jobb a világ. Ő nem az ok volt, hanem az okozat. Ahogy Lenin, Sztálin vagy Castro is.

mandro 2013.01.28. 17:31:21

Lehet választani, - el lehet innen menni - mondta ferkó
Lehet sírni, de lehet tenni is azért, hogy itthon is jobb legyen. Ki ezt, ki azt választja, de ha azt választja, hogy kimegy, akkor tessék csendben sírdogálni, ahol senki sem látja, ugyanis ez magánügy, kivéve akkor, ha az itthon maradottakat siratja sajnálatból, akik idehaza maradtak még akkor is, ha legalább annyi gondjuk van, mint neki.

bpetya75 2013.01.28. 17:33:41

@mandro:

Cöcö! Nem kell hőssé avatni senkit, mert itthon maradt. Ahogy azért sem, mert kiment. Ezeregy oka lehet valakinek a maradásra, távozásra, jónéhányuk semmi elismerést nem érdemel.

tableno 2013.01.28. 17:35:02

@bpetya75: Soha nem gondoltam azt, hogy Magyarország el fog pusztulni. Viszont abból amit most látok (és mivel ez a szakmám, nyilván nem csak a bulvármédiából tájékozódom), azt a következtetést vagyok kénytelen levonni, hogy az ország sorsa az elkövetkező 10-20 évben a nyögvenyelős küszködés lesz. Persze lesznek emberek akik jól fognak élni, és boldogak lesznek (neked is ezt kívánom), de a többségnek ugyanaz a vegetálás lesz az osztályrésze, mint az elmúlt 100 év legnagyobb részében.

bpetya75 2013.01.28. 17:35:23

@váj mí:

Még Clarke sem figyel be? Se Zsoldos Péter, vagy Lem?

Ez egyébként egy csodálatosan duplacsavaros sztori. Az a manus is egy zseni :-)

tableno 2013.01.28. 17:38:14

@mandro: öcsémfacsiga, a Határátkelő blogot pont arra hozták létre, hogy a magunkfajta rongyember disszidensek csendben sírdogálhassanak, ott ahol a magadfajta daliás hazafiaknak nem kell látni. Nem kötelező ugyanis ezt a blogot olvasni!

mandro 2013.01.28. 17:39:18

@bpetya75:

Nem érted, ez magánügy!

Még jó, hogy nem kér politikai menedékjogot:D

bpetya75 2013.01.28. 17:44:02

@tableno:

Szegény ember vízzel főz Meglátjuk mire lesz elég a vizünk...

Viszont ha igazad van, akkor ügyelnünk kell a lányok nyelvtudására, mert ilyen kilátások mellett a közoktatásban nem lesz tisztességes nyelvtanítás. Conteo rulez! ;-)

bpetya75 2013.01.28. 17:46:48

@mandro:

Magánügy, persze. De ha valaki meg akarja osztani az ezzel kapcsolatos gondolatait, érzéseit, azt miért ne tehetné?

És miért ne lehetne róla beszélgetni másoknak? Nincs senki arcába tolva a blog, hogy ezt kell olvasni. Hm?

tableno 2013.01.28. 17:49:17

@bpetya75: Igen, a gyerekek taníttatása mindig is a lehető legjobb befektetés volt és lesz. És valóban botorság ezt teljes egészében a magyar államra bízni...

M. Péter 2013.01.28. 17:52:53

@deputy sheriff: Bizonyos országok polgárainak akkor is kell vízum, ha végig a tranzitban marad, és nem megy át útlevélellenőrzésen: www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/visitingtheuk/datvleaflet.pdf

váj mí 2013.01.28. 17:53:15

@bpetya75: Nem, nem jön be a stílusuk. A Zsoldosé pláne nem. Clarke még úgy ahogy, de nekem Asimov marad az etalon meg Verne, ha sc-firől van szó. Leszámítva a tárgyi tévedéseiket, amiket az adott kor akkori tudománya generált, félelmetesen előrelátóak voltak.

@mandro: Te nem-e a Szikszai Etus irl reinkarnációja vagy-e? Csak mert az lökött ilyen prop dumákat.

M. Péter 2013.01.28. 17:54:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De ha van vízummentesség, pl. az Egyesült Királyság és Magyarország között már több, mint 25 éve.

sirwalter 2013.01.28. 17:55:38

Hűha... véletlenül tévedtem erre a blogra... és hát, bár nem meglepő, azért mégis elszomorító, hogy az emberek többsége mennyire elvakul az önigazolás "kényszerétől", vagy "lelki igényétől": aki itthon marad, az azt, aki meg elmegy, az azt akarja mindenáron igazolni... (nagyon régi történet ez persze, "emigránsok" már pár száz évvel ezelőtt is voltak, és írtak is... persze nem blogot...)

Én magamban azért egyenlőségjelet teszek a közé, ha valaki az "itthonmaradottak hősiességéről" beszél, és a közé, ha egy külföldre távozott ember afelett érzett örömét közli, hogy "őt már nem érinti az a borzalom, ami Magyarországon van"... Egyformán "empatikus" és "elegáns" a két attitűd...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.28. 17:57:57

@Philosoraptor: mindig less annyi ado es jarulek amibol fizetni kell a nyugdijat, az egeszsegugyet, a rendorseget, az iskolakat, kozalkalmazottakat stb.
ha nem, akkor valoban megszunik az allam, amiben ketelkedem erosen

váj mí 2013.01.28. 17:59:01

@sirwalter: Mna, várjuk az idézőjelmentes empatikus és egyben elegáns attitűd általad vélt konform leírását.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.28. 18:01:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezt megerosithetem canadaban magyarutlevellel jamaikai vizum nelkul nem engedtek a gepre a felesegemet egy kis konyorges utan ada telefonaltak es megbizonyodtak hogy megkapjuk a vizumot a jamaikai repteren 20$ ert .. hat volt izgalom ..

bpetya75 2013.01.28. 18:04:16

@váj mí:

Ez az mna elütés nálad, vagy csak nem ismerem eléggé a netes szlenget?

váj mí 2013.01.28. 18:04:53

@hagyma: Hm, egyre kevesebb az aktív, versenyszférában dolgozó Magyarországon. Még 20-25 év, és az akkori kormány szembekerül egy baszott nagy problémával. Nem lesz annyi, nem állami fenntartású cégnél dolgozó magyar állampolgár, akinek az adójából fizetni lehetne az oktatást, egészségügyet, rendvédelmi szerveket, nyugdíjakat, állami szerveket és a politikusok harácsát. Hacsak, be nem telepítenek Kínából, de még inkább Észak-Koreából engedelmes rabszolgákat. Az állam fennmarad, az ország is, a neve is, csak magyar nem lesz.

deputy sheriff 2013.01.28. 18:04:57

@M. Péter: A listan levo orszagok nevet nezve ezt meg is ertem.

Rebarbaraa 2013.01.28. 18:06:33

@bpetya75: "Se besenyő, se kun, se tatár, se német, se osztrák, se orosz, se magyar nem volt képes elpusztítani ezt az országot."

Nem is akartak. Volt annyi eszuk, hogy a szethuzo nemesseget leigazva, magauk ala teperve kiaknazzak az orszag lehetsosegeit.
Ki az a hulye aki egy ilyen, kincsekkel teli orszagot el akarna puszitani, ha lehet az uralni is? :) Persze csak addig amig nem lett tele a tokuk a sok idiotaval. Akkor aztan szepen hazamentek es hagytak had tepjek szet egymas torkat akik at akartak venni a hatalmat. Nem, nem ok akartak elpusztitani az orszagot. Hanem a magyar hienak. Csak jobb masra kenni.
Van torok ismerosom, imadjak a magyarokat. ok nem ugy emlekeznek az uralomra ahogy mi tanuljuk. Ok azt mondjak, hogy tortenelmuk legszebbje volt, hogy egy masik neppel egyutt elhettek, lelegezhettek. Nekik igy tanitjak. Szeretik a magyarokat, testverkent gondolnak rajuk, nem leigazottra. Fura volt neki a szarkasztikus mosolyom amikor az o "150 evegig testverek voltunk" megjegyzesere azt feleltem: a megszallasra gondolsz?:)

bpetya75 2013.01.28. 18:06:55

@sirwalter:

Viszont ha érdekel az ember az "önigazolás" mögött, akkor itt jónéhány nick mögé be lehet pillantani. Ez persze csak ítélkezés nélkül jön össze.

váj mí 2013.01.28. 18:07:35

@bpetya75: Nem elütés, szoktam használni élőbeszédben is, kiváltandó a "na"-t... ezt olyan elnyújtottan lehet kiejteni, közben különböző érzelmeket belevinni ;).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 18:10:46

@M. Péter:

Igen, ez a tranzitvízum. Országfüggő ez. Mo-n is van ilyen. Pl. nigériai útlevéllel a budapesti repülőtéri tranzitba se lehet belépni, kell előzetes tranzitvízum.

Alapvetően több kategória van:
- korlátlan beutazás,
- vízummentes 90 napig,
- kell vízum, de a határon kiválthatja (Mo-n ilyen nincs!),
- kell vízum, előzetesen be kell szerezni,
- tranzithoz is kell vízum,
- nem utazhat be egyáltalán, vízumot sem kérhet.

bpetya75 2013.01.28. 18:12:10

@Rebarbaraa:

Érdekes, hogy pont a törököt kihagytam a felsorolásból.

Egyébként a hivatalos álláspont mellett azért az ő megítélésük tekintetében van más is. Szigetváron Zrínyi szobrát egy török, Szulejmánét egy magyar fafaragó készítette el. A gyűlölt megszálló kitakarodása után valamiért egy sor épület megmaradt. A koppányi aga testamentuma is más képet fest a kapcsolatunkról.

Erős a gyanúm, hogy akkoriban kellett megerősíteni a gyűlölt török képét, amikor a nyelvrokonság kérdését a Európához tartozás politikai ügyévé emelték.

bpetya75 2013.01.28. 18:13:50

@váj mí:

Ez érdekes. Szívesen meghallgatnám, hogyan csinálod. ;-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 18:14:52

@deputy sheriff:

Érdekes a lista, nem tudtam ezt. A magyar vízumpolitika ennél sokkal liberálisabb. Csak 12 országból kell tranzitvízum.

tanato 2013.01.28. 18:16:33

@Rebarbaraa: Most megy a magyar RTL-en a Szulejmán című török sorozat szerdánként.Nagyon jó,nagyon tetszik,sok a magyar vonatkozás is benne persze.A szultán életét dolgozza fel 1520-as hatalomra kerülésétől 46 évvel későbbi Szigetvár ostroma alatt bekövetkezett haláláig.Elsősorban magánéleti történéseit beszéli el,de a Birodalom növelésének sikerét is bemutatja.Beleszeretett egy keresztény elrabolt/Krímben elrabolt orosz nőről van szó,egy ortodox pap lánya volt/ rabszolganőbe akit később feleségül vett és miatta megölette első muzulmán feleségét és fiát is. később.Jövő szerdán lesz az a rész amikor sarcot követel Lajos királyunktól,aki ezért megöli a török követet.Ez az ölés lesz a magyarországi hadjárat/az első,mert később nagyon sokszor vezet hadat Magyarországra és Bécs ellen is./ és mohácsi csata ürügye.Akit érdekel a töri,feltétlenül nézze meg a sorozatot.

váj mí 2013.01.28. 18:17:15

@hagyma: Ez volt a jelszó az egyik Harry Potter filmben a Griffindél klubjába, de hogy jön ez most ide?

@bpetya75: Mna, hát csak néhány órás vonatút, és hallhatod ;).

miegysmàs 2013.01.28. 18:19:14

@mandro:

tenyleg kivancsi lennek ra,te konkretan,szemelyesen,hogy tudsz hatni arra ami otthon körülötted törtenik?
tehat mit tudsz tenni a hetköznapokban,hogy neked,es masoknak is jobb legyen?

sirwalter 2013.01.28. 18:19:28

@váj mí: igyekeztem világosan fogalmazni, de akkor nézzük innen: természetesen azt tartom elegánsak és empatikusnak, ha nem kérdőjelezem meg a másik választását, ill. nem becsmérlem azt, miközben meg vagyok arról győződve, hogy az én választásom a magam számára a lehető legjobb.

@bpetya75: hát biztos lehetne mással is foglalkozni, mint ami a bejegyzésemet motiválta, de talán ne kérjük egymáson számon a másik érdeklődési körét... ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 18:20:02

@montroyal:

Pedig ez pont butaság volt. Jamaika a határon kiállít vízumot minden magyarnak, nem kell előzetesen kérni.

zopilote 2013.01.28. 18:24:35

A kivandorlas dala 2013

Indulj az útra és vissza se nézz!
Múltad a fájó,bús ezer év.
Rád ragyog végre a fény teli nap,
Boldogan,vígan zengd hát e dalt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.28. 18:26:37

@váj mí: nem nezek mesefilmet
a larifari jelen esetben azt jelenti, hogy hulyeseg, duma, humbug stb.
ilyen alapon majd eltunnek a gorogok, a spanyolok
fel azsia, fel afrika, nehany latin-amerikai nep
nem valoszinu
ahogy vilagvege semm most less, a magyarok sem fognak kihalni meg evszazadokig, lehet soha, bar ugye nem tudhatjuk mi less 1000 ev mulva
meg az is lehet leigazzuk europat

bpetya75 2013.01.28. 18:27:55

@sirwalter:

Csak egy javaslat volt, nem kérek rajtad számon semmit.

váj mí 2013.01.28. 18:28:24

@sirwalter: Mna, ha ebben a szellemben próbálsz meg kommentelni a jövőben ezen a blogon, már ha érdekesnek találod, akkor nem kapsz több "mna"-t tőlem ...

@zopilote: B+, ez legalább annyira fájt, mint egy Karthago dal :D

montroyal ( CAN qc) 2013.01.28. 18:30:23

Apa hiányzik, nekem is, de azért nyitott vagyok már egy kapcsolatra.
nem derult ki hany gyerek van,,,tobbes szam 2-3?
nem szimpi talan a kommentelo holgyeknak de gondolom az irasbol kiderul ketsegtelenul jo anya tehat vigyazat ferfiak!! az rendben o felaldozza az eltet a sajat gyerekeiert , de egy idegen ferfit apanak es eltartonak ... aki akar csak rajta ..! de a biztonsagot a csaladnak megteremteni az a ferfi lesz az elso , de egyebkent a helye csaladban rogton a kutya es a macska utan lesz .. sokszor meg ha sajat gyerekrol van szo is ..es holgyeim csodalkoznak ha a ferfiak megfutamodnak ( nem jogos es nem korrect tudom) ez elol.. altalanossagban a mai fiatal ferfiak nem akarnak gyermeket es felelosseget vagy egyre kesobb mig a noket hajtja az anyai oszton...

bpetya75 2013.01.28. 18:30:48

@hagyma:

Ezt lehet, hogy inkább váj mí-nek kéne címeznem, de a Te hozzászólásodra rímel, ezért neked címzem.

Ezüst félhold blues.

Ki tudja? Lehet, hogy nem egy alternatív jelenről, hanem a -nem is oly távoli- jövőről szól a sztori ;-)

bpetya75 2013.01.28. 18:31:54

@váj mí:

Azt hiszem, erre még egy darabig nem kerül sor :-D

montroyal ( CAN qc) 2013.01.28. 18:32:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igaz meg is szaroztak a canadaiak.. de amikor megbizonyosodtak zold ut volt es bocsanat keres.

váj mí 2013.01.28. 18:33:38

@hagyma: A call centerek már kivonultak nagyjából az országból, alig tucatnyi, ha maradt, holott 10-15 éve még tobzódtak.
A gyártók most kezdenek el kivonulni, 10-15 év múlva alig tucatnyi, ha marad.
Magyarország '90 után a szolgáltatóiparra állt rá, nem a termelésre. A munkaerejét árusította ki. Csakhogy az ország időközben megdrágult. Nemcsak a bérek emelkedtek, de az adózási feltételek sem olyan rózsásak már egy multinak, hogy ne egy másik ugyan csak EU-tag kelet-európai országot válasszon, kedvezőbb feltételekkel, vagy esetleg egy Európán kívülit.
Ok, lehet beletelik vagy 40 évbe is, de bekövetkezik, ha Magyarország nem változtat.

sirwalter 2013.01.28. 18:33:46

@bpetya75: OK, köszi. :)
@váj mí: rendben, bár nem hiszem, hogy sűrűn láttok majd, mert nem vagyok szorgos kommentelő, csak mint írtam, idevetődtem. ;)

váj mí 2013.01.28. 18:35:44

@bpetya75: Vérzik a szívem ... ;)

bpetya75 2013.01.28. 18:35:45

@montroyal:

Fúú Monty, időnként elég nehéz követni amit írsz ;-)

Nem tudom felétek hogy van, de erre mifelénk azért már terjed a szemlélet, amely szerint a párkapcsolat az első, a gyerekek utána jönnek.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.28. 18:36:14

@Rebarbaraa: minek is .. regi de jo: a magyarokat a pokolba sem kell orizni ... ha valamelyik ki akar maszni az ustbol a tobbiek visszahuzzak...

bpetya75 2013.01.28. 18:37:16

@váj mí:

Nem baj, ha ezt most nem hiszem el neked? ;-)

váj mí 2013.01.28. 18:38:06

@sirwalter: Itt ragadhatsz, ha gondolod ...

zopilote 2013.01.28. 18:39:11

A posztrol: maganeleti problemakat a varosra kenni konnyu.
Hany valas vegzodott rosszabul, ugy a ferfi mint a no reszerol.
Es ha a logisztika nem megy megy, tetszett volna pl. programozast,
java vagy php vagy akarmilyen scriptirast tanulni:) De elmenni
konnyebb, az Alpokban setalni szebb, mint a Bukkben, a Matraban
vagy a Zselicben :(

váj mí 2013.01.28. 18:39:47

@bpetya75: Most kövült meg a szívem, te érzéketlen tök, te ... ;)

váj mí 2013.01.28. 18:43:19

@zopilote: A java az kurvahasznos, azt érdemes tanulni, mert olyan baszott biztonsági rések vannak rajta, hogy egy közepes védelemmel rendelkező gép is vírusként észleli.
Tetszenél lejjebb venni a pofázmányodból esetleg?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.28. 18:43:22

@váj mí:

Így igaz. Pl. a Nokia közép- és kelet-európai kólcentere Budapesten volt 2008 márciusáig. Aztán Szófiába költöztették az egészet, Budapesten teljesen megszűnt, a magyar részleg is Szófiába települt.

blackhairlady 2013.01.28. 18:44:51

@mandro: "Lehet választani, - el lehet innen menni - mondta ferkó"

Kinek mondta?

micsoda? 2013.01.28. 18:47:13

@váj mí: Nem a "panel" a negatív jelző, legyen bárhol, hanem a proli. Mondjuk aki a Rózsadombon lakik – netán panelházban - annak nem azt mondjuk, hogy proli, /mindenki tudja, hogy nem munkások laknak ott/ hanem „ paraszt” ha sértegetni akarjuk.

Egyszóval gyönyörű a magyar nyelv, csinján kell vele bánni, kedves külföldön élő honfitársaink. 

montroyal ( CAN qc) 2013.01.28. 18:48:46

@bpetya75: ok gyorsabb a fejem mint a kezem ,nehez kovetni
a parkapcsolat az elso.. vilagos.. a gyerekekbol sose csinalunk problemat .. nem is amig bent allsz a sorba es felneveled oket ... en is igy voltam minden szuper volt de amikor fenottek es azt mondtam eleg volt hogy az eletemet mas gyerekeire aldozzam- a no a gyerekeit valasza ,ez normal es a ferfi mehet a levesbe ... tudom nem mindenutt igy van ahol a ferfi elete vegeig felaldozza magat ott ez nem merul fel.... mindez mellet elismerem egy bizonyos kor utan nincs mas valasztas nem talalsz mast ...

váj mí 2013.01.28. 18:52:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hm, a Lufthansa is Brnoba vonult, a Lágymányosinál gyakorlatilag csak a lógója maradt (ok, még pár iroda). Az a cég is, aminél én egykor dolgoztam, mint a Skype -os call center első vonala, kezdi felszámolni a magyarországi székhelyeit. Egy része megy Romániába, másik része Szlovákiába.

zopilote 2013.01.28. 18:54:27

@váj mí:
nem a java - n volt a lenyeg:)
ugy meg nem akartam irni, hogy logisztika (maig sem tudom, hogy ez mit takar)
utan IT - t kellett volna tanulni, az sikerszakma, azzal barhol el lehet helyezkedni,
ugy otthon mint kulfoldon.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.28. 18:56:54

@hagyma: tudod, stadionra meg valahogy mindig jut.

pont ez a bajunk.

miegysmàs 2013.01.28. 18:57:22

@zopilote:

tanuljon mindenki
" pl. programozast,java vagy php vagy akarmilyen scriptirast ..."

aztan azok,akik meg ilyen tehetsegesek,es okosak,hogy rajöttek idöben,hogy mit erdemes tanulni,es ilyesmihez kedvük,es tehetsegük van,mit fognak kezdeni magukkal,ha mindenki ugyanolyanazt fogja csinalni amit ök?

En egyaltalan nemunom peldanak okaert az angliai posztokat,azt viszont kicsit igen,hogy aki ügyes,szerencses,jokor jo helyen van,az nem kepes felfogni,hogy nem mindenkinek ugyanazok a lehetösegei.

En pl. nem akarok semmi ilyesmit tanulni mert nem erdekel,es erzekem meg tehetsegem sincs hozza,

öszinten kivancsi vagyok,nekem szerinted mit kene tanulnom,ha otthon nem jol boldogulok a következö szakmakkal?

ötvösmester,
dragakö es ekszerbecsüs,
dragaköfoglalo,
kereskedelmi vegzettseg,
hivatasos jogositvany

elarulom,egyenlöre egy sima "B"-s jogsival külföldön keresem a kenyerem,es tervezem a tovabbi lepeseket.

Mert nem uj hivatast akarok talani,az mar reg adott,hanema helyet,ahol a tudasomat meg is becsülik,es ez jelenleg nem otthon van.

zarojelben-a volt kollegaim(ötvös) többsege mar egeszen mast kell csinaljon,es tulkepzes sem volt ebböl a szakmabol,es tehetsegtelennek sem mondanam egyiket sem.

bpetya75 2013.01.28. 18:58:20

@váj mí:

Ajajj! Remélem nem én csinálok belőled Jégkirálynőt ;-)

2013.01.28. 19:00:37

@hagyma: Meg ahogy te ezt elgondoltad. Kb. dolgoznak 3 millióan ebben az országban, és akkor sokat mondtam. Van majdnem 3 millió nyugdíjas, meg persze a maradék 4 millió ember, akik kis százalékát teszik ki a tanulók, rokkantak, stb, a többiről nem lehet tudni semmit. Akik most dolgoznak, azok is idővel kiöregednek, és akkor valakiknek őket is el kellene majd tartani, de jelen gazdasági helyzetben azoknak sincsen munka, aki dolgozna... Az emberek nem vállalnak gyereket, tudjuk, hogy miért.

Mondjuk ez az elöregedés máshol is probléma lesz EU-n belül, csak ott vannak fiatalok meg csecsemők meg munkahely is akad.

bpetya75 2013.01.28. 19:01:18

@zopilote:

Visszautasítom! Biztos, hogy más, de hogy szebb lenne az Alpok, mint a Zselic?! Te provokatőr! ;-)

2013.01.28. 19:02:51

@Philosoraptor: A lényeg meg lemaradt: állambácsi ugyanilyen pazarló módon fogja elkölteni az adóforintokat, lényegtelen, hogy melyik oldal van hatalmon.

váj mí 2013.01.28. 19:04:20

@micsoda?: Feljegyzem eme elmésséget ... (húbazz, majdnem sikerült eszperentéznem... ;) )

@zopilote: Nagyjából raktáros, ha közérthetőbben akarod, bár annál valamivel komplexebb feladatköre. Mármint a logisztikus.
Az IT meg nem mindenkinek megy (mondjuk, nekem sem). Ahogy orvosi, ápolói, idősgondozói, felszolgálói, szakácsi szakma sem megy mindenkinek, akármennyire is el lehet helyezkedni velük bárhol a világban. Kell hozzájuk valami plusz, ami nem mindenkinek a sajátja, bármennyire is sikerszakmák. Persze, rosszul csinálni lehet, de azt meg minek?

blackhairlady 2013.01.28. 19:04:34

@váj mí: Bocs, nem akarok kotekedni, de miert beszelsz ilyen ocsmanyul az emberekkel? Komolyan, minden hozzaszolasodban karomkodsz, rondan beszelsz. Gondolom teged nem zavar, a valaszodat is nagyjabol sejtem. Kesz feludules volt ez a par het amig nem jottel.

blackhairlady 2013.01.28. 19:07:37

@bpetya75: Attol fugg melyik resze az Alpoknak:DDD

zopilote 2013.01.28. 19:13:58

@miegysmàs:
Egy jo ismerosom ekszereszbol szoba - festove kepezte magat.
Masik Los Angelesben szoba - festobol lett jonevu ekszeresz:)
Az Elet produkal furcsa dolgokat :)
En szemely szerint eddig tanultam vagy 6 szakmat, amikben dolgoztam
is tobb - kevesebb sikerrel. (IT es logisztika nem volt kozte) :)

mommmmo 2013.01.28. 19:19:27

@zopilote:

Tenyleg faraszto ez az IT mania... nyilvan a nalunk sikeresebb orszagoknak az a titka, hogy mindenki IT-s meg az is, aki 2-es volt matekbol a kozepsuliban, ugye...
Egy fraszt. En ugy latom, az IT az azert meno, mert tulajdnokeppen rohadtul mindegy, hogy hol hoznak letre az emberek egy informatikai szellemi termeket, tehat abbol meg akar Afganisztan hegyei kozul is meg lehet valahogy elni, felteve, hogy van net. Tok mindegy, hogy milyen halal sz@r az orszag termelesi es tarsadalmi strukturaja. A legtobb tobbi szakma viszont az adott foldrajzi hely tarsadalmi/termelesi strukturajaba van beagyazva, es ezert ahol ezek a strukturak nem mukodnek, az adott szakma is dogrovasra kerul. Szoval nalunk kabe minden, kiveve az IT-t, mert az tulajdonkeppen orszagfuggetlen.
De ugye nem az orszaggal van a hiba, hanem az emberekkel, akik nem tanultak IT-t.

váj mí 2013.01.28. 19:25:25

@bpetya75: Kőkirálynőt ... ;)

@blackhair-lady: Édeske, ha zavar a stílusom, szűrjél a gecibe. Eddig sem érdekeltél, ezután sem fogsz.
Mna, erre a válaszra számítottál?

zopilote 2013.01.28. 19:25:32

@blackhair-lady:
Gondolom, azert beszel igy, mert egy virtualis vilagban egy virtualis pofon nem faj:)
A valos eletben biztosan meggondolja magat, ott egy valos pofonnal fogak is
kihullhatnak:)

Kacorlakk 2013.01.28. 19:25:38

A támadó, trágársággal spékelt nagyképűség sok embernél csak az önbizalom hiányát leplezi.

bpetya75 2013.01.28. 19:27:34

@montroyal:

Dejszen pont ezt magyarázom. Ha a szülők kapcsolata az első, akkor a gyerekek kirepülése nem tör meg semmit, nem fed fel hiányosságokat.

A szerelem max 2-3 évig tartó biokémia. Aki úgy marad, annak annyi volt. Ha utána is akar az ember valamit a társától, akkor azért tenni kell. Sokat. Persze mindkét félnek. Na ez az, mit manapság divat megspórolni.

váj mí 2013.01.28. 19:31:29

@zopilote: Tévedsz, mindig nagy volt a pofám, ezért is szívtam. Most is nagy a pofám, pedig egy idegen országban élek szolgáltatóiparban, de hívtam már rá vendégre rendőröket. Ez nem a XIX. század diszkrét bája, és buja hálószobai vágya.
Káromkodni viszont ritkán szoktam. Bár a fülledt budoárok világában a "kurvafasza", lehet káromkodásként hat. Bocs ...

bpetya75 2013.01.28. 19:32:16

@blackhair-lady:

Én nem hiszek az univerzális szépségben. Ismerek embereket, akik odáig vannak az Alföldért. Én szénné unnám ott magam. Van, aki elolvad a Skót-Felföldtől, nekem kopár vidék. Épp ezért nem mondom, hogy a Zselic az etalon, de nekem (meg még néhány embernek) az. :-)

tableno 2013.01.28. 19:33:30

@bpetya75: ez nagy igazság, pláne vegyespárosoknál, ahol még a kulturális különbségek is vastagon befigyelnek!

bpetya75 2013.01.28. 19:34:19

@váj mí:

Ezt nem veszem magamra. Ha troll vagy, ne menj a napra! (Tolkient olvastál?) :-D

váj mí 2013.01.28. 19:35:12

@bpetya75: Mert még nem jártál az Omu-nál, vagy akár csak a Cenken ... ;)

tableno 2013.01.28. 19:35:20

@váj mí: "Bár a fülledt budoárok világában a "kurvafasza", lehet káromkodásként hat" - szerintem inkább szakzsargonnak... :P

váj mí 2013.01.28. 19:36:49

@bpetya75: Képtelen voltam rá, jobban untatott, mint Jókai naplementéi. Ami nagy szó .... ;)

tanato 2013.01.28. 19:39:09

@váj mí: Hát Brassó környéke tényleg csodálatos gyönyörű a kilátás a Cenkről is meg a Poianáról is,hogy is hívják a csúcsot ahová fel lehet menni Telekabinnal?

zopilote 2013.01.28. 19:40:52

@bpetya75:
Latom, vetted a lapot:) Bar a provokatort trollnak is nevezik, mert jobban hangzik:)

váj mí 2013.01.28. 19:42:03

@tableno: Jah, 200 évvel ezelőtti szakzsargon... hol vannak ma már a budoárok? ;)

@tanato: Egészen pontosan Cenknek hívják, oda jár a telekabin, szép piros. De fel lehet menni szerpentinen is, csak a kígyókkal kell vigyázni. A kiégett vendéglőnél voltál?

bpetya75 2013.01.28. 19:42:27

@tableno:

Ezek azok a dolgok, amiket (legalább is egy részüket) momo az aranyos kis hülyeségeimként aposztrofált pár hónapja ;-)

Szeretetnyelvek, beszélgetés, közös programok (gyerekestül és nélkülük is).

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.28. 19:44:10

@bpetya75: 8. éve szerelmes vagyok. és csak erősebb.
mostakkor?

Rebarbaraa 2013.01.28. 19:46:55

@bpetya75: "Erős a gyanúm, hogy akkoriban kellett megerősíteni a gyűlölt török képét, amikor a nyelvrokonság kérdését a Európához tartozás politikai ügyévé emelték."

Epp ezert gondolom, hogy nem kell odafigyelnem, hogy hogyan gyalazzak az amcsikat, nyugat europat stb. Minden szentnek maga fele hajlik a keze;) Es valljuk be, ha valami a mi hazunktajan budos akkor gyorsan elkezdunk mutogatni vagy nyugat vagy kelet fele:) Sosem vallaltuk be a sajat hulyesegeinket. En ebbol akarok kimaradni es csakazertis vilagpolgarkent gondolkodni.

@tanato: en nezem:) Neten. Nincs tv-m:) mert idegesit a sok nyomorult relkam az rtl es tv2 csatornakon. A jobb csatornakat, kulfoldieket meg kezdtek nagyon leepiteni..igy is kevesebb valos info es ertekes anyag jut el hozzank:)

@montroyal: De mindig akad (egyre tobb) szemfules es ugyes aki ki tud maszni:)) Most olvastam, hogy tobb mint 500ezer magyar el es dolgozik kulfoldon. (origo szerint) Bar eza szam szerintem tobb...

tanato 2013.01.28. 19:47:33

@váj mí: Én már nagyon régen jártam ott sajnos,igen a Cenkre emlékezem,de volt egy másik is ahová először busszal kellett menni a poianára egy jó félórányit és utána egy másik telekabinnal fel a csúcsra ahonnan gyönyörűen látszott a Negoi és a Moldoveanu csúcs.Éppen egy január végi kristálytiszta napsütéses időben voltunk ott és messzire el lehetett látni.Szerintem akkor még nem volt kiégve a vendéglő a Cenken.

blackhairlady 2013.01.28. 19:54:04

@bpetya75: Csak vicceltem, tudom, hogy lokalpatriota vagy. En is:)
Csak azert emlitettem meg, mert egy motorozasunk alkalmaval az Alpok minden reszet bejartuk, Ausztriatol Svajcig. Megdobbento volt a kulonbseg, ahny orszag annyi fele arcat mutatta a hegyseg. Nekem mind tetszett, mindegyiknek meg volt a maga baja. Es a Zselicnek is megvan, kislakon nottek fel a gyerekek, a mamanal toltottek a nyarakat:)

váj mí 2013.01.28. 19:54:11

@tanato: A vendéglő a '70-es években égett ki, te meg szerintem a Királykőn voltál.

tanato 2013.01.28. 20:01:53

@váj mí: Akkor látnom kellett én 1980 január végén voltam ott.Akkoriban egyetemista voltam és Internet nem lévén a Magyar Ifjúság című lap levelezési rovatán keresztül "neteztem" erdélyi lányokkal,több erdélyi régióba.Azután időnként ők jöttek el látogatóba hozzám,időnként én mentem el hozzájuk.Ilyen módon Erdély legszebb részeit bejártam.Brassóban és Erdély délkeleti csücskében akkor voltam amikor egy kézdivásárhelyi levelezőtársamnál vendégeskedtem a téli vizsgaidőszak után.

2013.01.28. 20:02:08

@mommmmo: Nem tanulhat mindenki IT-t, arra is "születni" kell, mint bármelyik másik szakmára. Az egy dolog, hogy itthon is megfizetik a tudással rendelkező egyént.

tanato 2013.01.28. 20:08:27

@Rebarbaraa: Helyes,tényleg jó a sorozat,persze neten is lehet nézni,ma már nem kell feltétlenül Tv készülék.Az hogy meg mennyi magyar élhet külföldön csak aJóisten a megmondhatója a hamisan pozitív magyar ki-bevándorlási statisztika miatt.500 ezer bizonyosan van,ha nem több.

váj mí 2013.01.28. 20:15:07

@tanato: Nem biztos, hogy láttad, mert a '80-as évek elején már állt az új torony, ami a mai napig is. Attól kb. 1 km-re volt a régi vendéglő, de nem az akkori útvonal mentén. Én még gyerek voltam akkor, a nagyszüleimmel voltam a Cenken először. Állítólag a vendéglő biztosítási csalás áldozata lett, legalábbis az volt az akkor divatos városi pletyka, ami a '80-as évek Romániájában igazi Robin Hood-i történet volt ;).
A Kockavárnál voltatok? És a Hét Malomnál?

váj mí 2013.01.28. 20:22:19

@tanato: Szemét vagyol .... ;) Direkt nem megyek fel semmilyen brassói témájú fórumra, vagy nem olvasok cikket róla, erre te beszúrod nekem a Poianat, mintha nem tudnám milyen ... :(

tanato 2013.01.28. 20:22:56

@váj mí: Sajnos Brassóban csak egy napot töltöttünk,így a városközpont a Cenk hegy és a Poiana fért "csak" bele mivel január lévén rövid volt a nap.Voltunk viszont az ojtozi szorosban,Kommandón voltunk egy napot kisvonattal szánkózni mert laktak ott fent az erdélyi lánynak rokonai,meg megnéztük Sepsiszentgyörgyöt és Kézdivásárhelyt nem egészen egy hét alatt,aztán már jönnöm is kellett vissza ,kezdődött a szorgalmi időszak az egyetemen.

tanato 2013.01.28. 20:25:13

@váj mí: Csak a telekabin vagy ahogyan mi magyarországi magyarok hívtuk ezt a közlekedési eszközt lanovka miatt tettem fel a képet,sz.-tem ezzel voltunk fent a csúcson.

Rebarbaraa 2013.01.28. 20:30:38

@micsoda?: "Egyszóval gyönyörű a magyar nyelv, csinján kell vele bánni, kedves külföldön élő honfitársaink."

Oke:) Nem is szandekoztam hasznalni. :) Sokkal konnyebb lesz beilleszkedni, atalakulni (es tarsai) ha a benszulottek nyelvet beszelem :) Egyebkent, mint a postironak, nekem is sok seb van a lelkemen hazam miatt. Nem mondom, hogy nem bacarintottam el en is, mert lehettem volna elore kurva okos es mindenre tok-tok-tok elore gondolo...de basszuuuuus akkor ennyi erovel josno is lehetnek. Persze, nem kell elharitani a felelosseget. De van mikor az ember tenyleg tehetetlen. Van, hogy csupa joindulat van benne es megis megszivja, vagy pont azert. De egy biztos, jo ideig nem akarok magyarul megszolalni ujra. Es nem azert mert visszakopkodok, vagy mert gyulolom a szulofoldem. Ellenkezoleg. Hogy elfelejtsem a sok sebet, hogy begyogyuljanak. Es ne jojjon senki nekem az esetleges identitasom elvesztesevel, meg a gyokereim elvesztesebel. identitasom mar regota olymertekben atalakult, hogy ugy erzem barhol a vilagon ahol nyugodtan, anyagi biztonsagban elhetek az mar nekem jo. Az identitasomat onmagaba ultettem at. A gyokerek...hat pont a sok gyoker miatt megyek el :D :D Amugy meg azt vallom, hogy az atultetett virag gyokerei sem mennek tonkre, sot a taptalajban gazdag uj foldben sokkal szebben fejlodik tovabb mindenki megeledegesere. :)

váj mí 2013.01.28. 20:33:14

@tanato: Hm, Sepsin 4 évet éltem, amikor ott dolgoztam, Kézdin is megfordultam, mert az egyik kollégám odavalósi volt, és rendezett párszor pálinka-partyt.
Ez a "lanovka" ez orosz hatás? Oké, a telekabin meg román hatás. De nekem szarul esik nézni a brassói képeket, mert minden szál el van vágva végérvényesen várostól, ahol gyerek voltam, meg ilyenek ...
Különben meg most már biztos, hogy a Királykőn (Piatra Craiului) voltatok anno a telekabinnal.

DieNanny CH 2013.01.28. 20:34:18

@hagyma:
"de nyugdijat kell fizetni"

Sajnos nem, ugyanis átírták az Alkotmányt:

"Régi alkotmány 70/E.

(1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.

Új alkotmány XIX. cikk

(1) Magyarország arra törekszik (!), hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

(2) Magyarország a szociális biztonságot az (1) bekezdés szerinti és más rászorulók esetében a szociális intézmények és intézkedések rendszerével valósítja meg.

(3) Törvény a szociális intézkedések jellegét és mértékét a szociális intézkedést igénybe vevő személynek a közösség számára hasznos tevékenységéhez igazodóan is megállapíthatja."

Tehát nem jogaink vannak, az Állam csupán lehetőséget ad.

miegysmàs 2013.01.28. 20:36:32

@zopilote:

Nem zarkozom el ilyen "furcsa" valtozasoktol sem::))
töröm szorgalmasan a fejem,elöbb-utobb eredmeny is lesz

csak ne kelljen egesz nap egy klaviaturat neznem(de ez az en bajom, azert ha lehetne venni ilyesfajta tehetseget,szerintem meg sporolnek is ra)

a mai posztban en egeszseges eletösztönt veltem felfedezni,nem feltetlenül kell,es lehet mindig ujba fogni,lehet,hogy csak egy masik helyet kell keresni.

hasonlo elethelyzetböl ,mint a posztiroe volt,akar az utcara is lehet kerülni,nem is olyan nagyon nehezen,akikkel meg ez törtenik meg,azok nem fognak posztot irni,meg ha akarnak se.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.28. 20:37:14

@bpetya75: ok Te sajat gyerekekrol beszelsz ( azert ismerek olyan ferfiakat is akik 50 ev korul lettek kiteve es az anyuka boldog nagymama lett )de ha egy jo anyanak van 2-3 gyereke az a gyerekek erdekeit nezi.. es ez igy van jo ezert szivhatjak meg mint en ,aki mas 3 gyereket nevelte fel... akinek bejon es beall a sorba sok szerencset ,es en viszont az ellenpelda vagyok.. es utana az ujra parkresesnel amikor nekem azt mondja v irja egy no - aki engem akar az a gyerekeimet is el kell fogadja (normal) es a reakciom meg az edesa...dat.. de az is igaz a palimadarakat mindenki szereti ..egyebkent ezt meg orvos sem verne ki a fejembol( kellene) de aki megegette magat

Taxomükke (UK) 2013.01.28. 20:37:35

@micsoda?: Gondolom, azert sajat magara alkalmazhatja, ugye? Szerinted ez a szohasznalat ot minositi, szerintem meg teged az, hogy emiatt be kellett szolnod. En meg egy ilyen nagypofaju faszkalap vagyok, latod, hogy kiallok mas igazaert.
;)

Rebarbaraa 2013.01.28. 20:42:42

@DieNanny: Ahhoz mit szolsz, hogy bementem a TB-re, hogy lejelentsem, elmegyek, kinn fizetek adot, tb-t, nyugdijat. Azt mondja a no, az nem lesz am jo, fizessen haza legalabb az onkentes reszt. Mert az kotelezo ha magyar allampolgar vagyok.
Mondom neki, holgyem, ugye tudja, hogy az unios jog szerint ez torvenytelen? Es maga torvenytelen eszkozokkel, felrevezetve akar engem fizetesre kotelezni?
Kussolt.

DieNanny CH 2013.01.28. 20:43:40

@bpetya75:
De választott politikusainknak sikerülni fog!!!

tanato 2013.01.28. 20:44:12

@váj mí: Na azért hívtuk lanovkának a románul /meg franciául is/ telecabinnak nevezett felvonót,mert mi akkor magyarországiak döntő többségében Szlovákiába jártunk síelni meg kirándulni/jóval közelebb volt mint Erdély magashegységi vidékei,és nem volt a szlovákoknak Ceausescujuk sem/ és ott Lanovka volt a neve a felvonónak és így ránk ragadt az elnevezés.

váj mí 2013.01.28. 20:44:43

@DieNanny: Nem, nem, az állam átbasz. Hát törekszik a lelkem teljes erejéből, hiszen a fizetés több mint felét leszedi ilyen-olyan jogcímen, de hát nem megy neki .. Istenkém, nem sikerült! Jaj, ja, jaj ...! Meg bocsika ...
Mna, ez jutott eszembe, amikor olvastam az új alkotmányt. Meg az, hogy a büdös életben nem akarok Magyarországon dolgozni.

tanato 2013.01.28. 20:46:22

@DieNanny: Biztosan lesz egy Nyugdíjnak nevezett ellátmány 50 év múlva is,de a vásárlóértéke fokozatosan a nullához fog közelíteni,aktív járuléktermelő réteg hiányában.-

váj mí 2013.01.28. 20:50:09

@tanato: Hát nekünk volt Nicolae-nk is meg Nicu-nk is, meg telekabinunk is ... fasza volt. Ez utóbbi ;).

miegysmàs 2013.01.28. 20:50:38

@Rebarbaraa:

En hivatalosan bejelentettem,hogy idiglenesen külföldön tartozkodom,a TB.-nel le is mondtam a biztositasom a megfelelö formanyomtatvanyon,igazolva,hogy külföldön dolgozom,es az europai eü.kartyat is visszaküldtem.

Persze azert az APEH (bocsanat az uj nevet nem tanultam meg meg),csak küldött egy adobevallasi csomagot a tavalyi evre.2012.

Lehet,hogy ez kötelezö,es csak vissza kell küldjem,hogy nem volt otthon tavaly semmilyen jövedelmem,de nem tünik logikusnak.

Ha a szüleim nem vennek at a postamat,akkor soha nem jutna el hozzam a bevallas,senki nem töltene ki semmit,es a vegen jönne vmi. büntetes.

Megyek nemsokara haza,es azert szemelyesen befaradok majd hozzajuk a biztonsag kedveert::))

a regi rutin::)))

váj mí 2013.01.28. 20:54:59

@miegysmàs: Ahelyett, hogy leszarnád, mint tettem én, anno, amikor még nem NAV volt, hanem APEH. A főbérlőm, mert ismertem régebbről, még felhívott párszor, hogy jött ez-meg-az. Mondtam neki, hogy mi-a-tökömnek vette át a nevemben? Dobja a kukába. Mert kb. oda való.

Rebarbaraa 2013.01.28. 21:04:46

@miegysmàs: Semmifele logikat ne feltetelezz. Legjobb baratom 15 eve el kinn. Mar allampolgarsagot is valtott. A mai napig kapja a szulei cimere az adobevallasi csomagot. irt egy nagyon szep levelet nekik. termeszetesen mar rideg angolsagat belecsomagolva a levelbe, hogy: kerem, vegyek tudomasul, hogy mar x eve nem vagyok magyar allampolgar.
Erre jott, hogy ezt be kellett volna jelenteni. Masolatban csatolta az x eve keszult adohivatali papirokat. meg probalkoztak egy darabig aztan baratom hazajott es bement, majd amugy magyarosan odaba.....tt az asztalra h ot ugyan mar nem fogja nyuzni ebben az idiota orszagban senki, foleg nem egy idiota ugyintezo.. Onnantol ertettek belole.

miegysmàs 2013.01.28. 21:08:15

@váj mí:

megmondom öszinten,hogy nagyon kivancsi vagyok,mi fog törtenni,az Adohivatalban,volt velük nehany kalandom::)))az igazamat mindig kiharcoltam,es kivancsi vagyok,hogy a büfeben adnak-e mar szamlat::))

Irtam mar,de szerintem vicces

Utoljara szova tettem,ügyintezes közben ,hogy a büfeben a hölgy eleg hektikusan ad blokkot,a nala vasarolt dolgokrol (az ügyintezök szemelattara),es megerdeklödtem,ha itt sem tartjak be a szamlaadasi kötelezettseget,ugyan mar miert varjak el a kedves allampolgaroktol?

A szemük,es a fülük is rossz volt,nem tudtak ertelmezni a kerdest.

Aztan az ügyemmel kapcsolatban,levelben is jeleztem ezt::)))a valaszban nem tertek ki erre,viszont több honapos utanjaras utan a lakasomra kivetett irrealisan elszamolt ,büntetessel,behajtassal megfejelt illeteket ,sikerült normalisan kiszamoljak.
Kb.700.000 ft-ot igyekeztek tölem beszedni,a jogos 22.000 helyett,par honap alatt megoldottuk.

Szoval nekem olyan,mintha egy kedves regi ismeröst latogatnek meg,aki rosszul is lat,meg kicsit süket is::))))

miegysmàs 2013.01.28. 21:19:24

@Rebarbaraa:

Csak rendes akartam lenni,es ezert allitottam elöször,hogy talan en nem tudom jol a vonatkozo szabalyokat::)))

De ha nem fizetek egeszsegügyi hozzajarulast,en hülye az Önkormanyzatnal ,meg a külföldi cimemet is megadtam,es lathato,hogy nem vgayok foglalkoztatott sem sehol,valamint semmifele szocialis juttatast sem kapok,talan nem kene nekem adobevallashoz csomagot küldeni.
Vagy ,ha mar igen küldjek el a külföldi cimemre ,ha mar hülye modon meg az elörhetösegem is meg van.
Ezek a rendszerek allitolag mar reg össze vannak kötve...........

váj mí 2013.01.28. 21:26:22

@miegysmàs: Ja, hogy te ilyen szamaritánus alkat vagy, aki az idegesítő, utált és állandóan pumpoló rokonnal is foglalkozol ... ;). Az APEHnél hozzá nem értő hülye kádergyerekek foglalkoznak az ügyfelekkel, az tuti. Lehet, a háttérben ül néhány hozzáértő szakértő is, de a front-line-on trollok vannak, az ziher. Magyarországi életem első évében próbáltam velük szót érteni, utána meg úgy voltam vele, hogy "nyasgem!".

micsoda? 2013.01.28. 22:10:36

@Taxomükke: Na, erre mondják "paraszt", és nem proli:)

Sanyi9 2013.01.29. 00:45:15

@montroyal: Az idealis feleseg a szuz nema lany az arvahazbol: nincs gyerek, nincs visszabeszeles, nincs anyos. Aki ezek kozul a szabalyok kozul egyet sem tart be, az magara vessen es ne panaszkodjon/sopankodjon a forumokon.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.29. 00:57:17

@miegysmàs: Mo-on lehet igy egyezkedni magyarazkodni ez jo.. regebben itt is ment $100000 hoztak ki, azt mondtad egyezkedjunk van 20000 befizetem es fejetsuk el .. sajnos jo par eve, miota sehol nincs penz az allamnak allandoan hianyzik $$$ csak olyan helyre mennek ahol biztos van penz ,vagy haz stb mert ezekre a bank altal raterhelik a tartozast amit ok megallapitanak ha nem fizetsz..(hypoteque legal) es az alkudozas igy megy: fizetsz ennyit !! vagy tovabb vizsgalodunk es a duplaja lesz .. ha nem tetszik menj el a birosagra(biztos nem nyersz a birokat is az allam fizeti az adodbol) nekem sok penzem banja es elutasitottak a birosagon is ... szel ellen nem lehet... a koltsegvetesbe benne van mennyi 100 meg 100milliot kell beszedni a buntetesekbol ...

montroyal ( CAN qc) 2013.01.29. 01:00:17

@Sanyi9: idealis feleseg ... ehhez nem tudok hozzaszolni nekem mar 4 volt de keresem az idealist de valoszinuleg ok meg az idealis ferjet keresik es en nem vagyok ez a categoria..

Sanyi9 2013.01.29. 01:00:41

@tableno: Melyik orszag sorsa nem nyogvenyelos kuszkodes? Mennyi idore elore lehet latni, hogy mi fog tortenni? Peldaul 2005-2006-ban nem sokan gondoltak volna, hogy egy komoly gazdasagi valsag fog kovetkezni. Hasonloan (csak pozitiv iranyban), a 80-as evekben nem sokan lattak elore a Szovjetunio felbomlasat es peldaul a balti allamok relativ gyors fejlodeset. Vagy rosszul latom?

Sanyi9 2013.01.29. 01:04:41

@montroyal: Aszta, 4 feleseg. Es (ha nem tul intim) hany eves vagy?

Amugy, apropo hazassag, egy masik hihetetlenul haszontalan, de talan kicsit vicces megjegyzes: mindket fel remenyekkel teli lep be a hazassagba. A ferfi azt remeli, hogy a no nem fog megvaltozni, a no pedig azt, hogy sikerul megvaltoztassa a ferfit. Altalaban egyik sem valik be... :D

Rebarbaraa 2013.01.29. 01:19:03

@Sanyi9: @montroyal: Nem szabad igy altalanositani. Es gusztustalan is. Sok no van aki pont forditott helyzetben van, es neveli a mas gyereket.
Engem sem a ver szerinti apam nevelt es vigyazott ram.Testvereim is szulettek es ma is boldogan elnek. Senki nem lat bele masok eletebe. Es konnyen lehet, hogy az altalad ismert ember kifele egy kedves, becsuletes, segitokesz. Majdhogynem szent. De ki tudja mik tortentek a zart ajtok mogott. Nem is tudod hany ember jatsza el kifele a szentet, de amint bezarodik az ajto egy allat lesz belole. Az ember szot keszakarva irtam. Nem csak no szenvedhet csaladon beluli testi vagy lelki bantalmazastol. Lehet az ferfi is. De teny, hogy ebbol van kevesebb. A ferfiaknak annyibol konnyebb terrorban tartani, hogy erobeli folenyuk is van. A no max az idiota, szemet viselkedesevel tud artani. veressel nem. Es a nok tobbsege nem hajlamos az eroszakra. Erzelmi beallitotsaga, fizikailag gyengebb termeszete es az altalaban bele nevelt es tarsadalmilag is gondoskodo szerepre valo kijeloltsege miatt. Egy no nem lesz eroszakos (hacsak nem betegseg folytan idegbeteg) ha nem valtja az ki belole a letfentartas (gondolok itt arra h az eletet kell megvedeni) vagy gyermekei letfentartasa. Es gondolkodjatok el azon,hogy mennyit aldoznak fel az eletukbol amikor dolgoznak, gyereket nevelnek de meg a ti mocskos gatyaitokat is mossak! Ritka az a ferfi aki tars a hazimunkaban is. Eddig azt hittem felvilagosult fefiak vagytok, nem ostoba kanok. Ne kelljen csalodnom..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.29. 01:21:24

@Sanyi9: jo megallapitas
a koromat meg nem arulom el de a mostani felesegem 16 evvel fiatalabb mint en...
ja kerem a gyogyszeripar is fejlodik..
56 vagyok es a delfines kep 2 eve keszult..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.29. 01:30:04

@Rebarbaraa: ok osztom, de ha valaki ferfitarsam arra lenne kivancsi ,hogy szivhatja meg egy ferfi, arra elo pelda vagyok a masik oldalt meg valaki mas kepviseli..
nem reklamozni akarom magam de mosok fozok takaritok gerekeket neveltem, ezzel nincs baj sot 2.felesegemet en tanitottam meg fozni ..
ne rohanjatok csajok oktoberben volt az eskuvom..

Sanyi9 2013.01.29. 01:48:35

@Rebarbaraa: az osszes viccem (gusztustalan) altalanositasokra/sztereotipiakra epul, ugyhogy ha ezeket nem hasznalnam, egy politikailag korrekt es hihetetlenul unalmas szemely lennek (meg unalmasabb, mint amilyen mar amugy is vagyok). Amugy ez a verekedes dolog at se futott az agyamon, mikor az idealis feleseget abrazoltam, ugyhogy hozzatennem, hogy az idealis felesegnel vagy erosebb vagy gyorsabb kell legyen az ember. :D Amugy en nem vagyok nos es nem is tul pozitivak a kilatasaim (habar ezt nem lehet soha tudni... :D). Ugyhogy ne vedd nagyon a lelkedre amit a hazassagrol irtam (amit amugy persze masoktol hallottam vagy az internetrol olvastam, mert nekem nincs igazaban egy sajat gondolatom se...). Amugy a fizikai folenyemet olyan 20 evvel ezelott alkalmaztam (volna) utoljara (8 evesen, masodikos koromban), nem lanyon, hanem egy fiun, aki vegulis erosebbnek bizonyult, ugyhogy tobbet kaptam, mint adtam. Ilyen az en szerencsem...

kék madár 2013.01.29. 02:53:53

@hagyma: "USA-bol kifele, ha nem vagy amerikai, ,qrwara leszarjak hova van vizumod vagy nincs"
ez nem igaz, nagyon erdekli oket, ez az egyetlen pont ahol megtudjak, hogy ki lepte tul a vizuma hataridejet. Es itt vesik be a feketepontokat.

zopilote 2013.01.29. 04:39:28

@kék madár:
Az USA - t szarazfoldon elhagyoktol nem kernek semmi utlevelet. Olyankor mi van?

kék madár 2013.01.29. 05:21:37

@zopilote: olyankor meg nagyobb a gaz, mert fel fog ugrani, hogy nem tudjak mikor leptel ki es a legrosszabbat feltetelezik. Kb. olyan mintha elhagyod a parkolocedulat es ket ora helyett az egesz napot ki kell fizetni. Lehet megprobalni atverni a bevandorlasi hivatalt, de nem erdemes. Egyebkent meg csak Mexiko fele nem neznek utlevelet.

zopilote 2013.01.29. 06:46:18

@kék madár:
Kanada fele sem, az amerikaiak nem ellenorzik, ki megy ki.
Ha Kanadabol megy az ember, Kanada sem ellenoriz, hogy ki lep ki az orszagbol.
Mindket orszag csak a belepest ellenorzi.
Mexiko mas eset, ok sem a ki -, sem a belepest nem ellenorzik, az USA hataron.
Hangsulyozom, szarazfoldon!
Gondolom, azt nem kotelezo bejelentenem az USA - nak, hogy mikor hagyom el.
Ha Mexiko felol hagyja el a turista az USA - t, annak nincs nyoma.

Rebarbaraa 2013.01.29. 08:17:45

@Sanyi9: Most banthatnalak azzal, hogy a sajat kisebbrenduseged aldozata vagy azzal, ha azt hiszed, idezlek "az osszes viccem (gusztustalan) altalanositasokra/sztereotipiakra epul, ugyhogy ha ezeket nem hasznalnam, egy politikailag korrekt es hihetetlenul unalmas szemely lennek (meg unalmasabb, mint amilyen mar amugy is vagyok)."
De nem teszem. Inkabb felhivnam ra a figyelmedet, hogy nem meno az altalad leirtak alkalmazasa. Ez inkabb vall egy lokott kamaszra, de nem egy felnott ferfira. Meggondolando, hogy talan emiatt (is) nem tul pozitival a kilatasaid nosules teren.

"Ugyhogy ne vedd nagyon a lelkedre amit a hazassagrol irtam (amit amugy persze masoktol hallottam vagy az internetrol olvastam, mert nekem nincs igazaban egy sajat gondolatom se...)."

Ehhez annyit fuznek hozza, hogy nem mindig kell hitelt adni mas abszolut negativ mesejenek, mert az ember hajlamos a sajat eba... elnezest, elrontott eletet igazolni masok elott, amit, hidd el, o sem hisz el, csak igy konnyebb a lelkenek. Mindig ket emberen all minden. Meg akkor is ha az egyik olykor csak elszenvedi azt. Elnezesedet kerem a kioktatasert. De ugy gondolom, hogy ha a logikusan levezetett ervelesemmel hozzajarulhatok ahhoz, hogy elkezdj szelesebb latokorben gondolkodni e temarol akkor mar megerte.

bpetya75 2013.01.29. 08:41:28

@Sanyi9:

És a sör? A megfelelő magasságot és fejformát kihagytad Sanyi. ;-)

bpetya75 2013.01.29. 08:44:25

@DieNanny:

Dehogy fog. Még ha akarnák se lennének képesek megoldani. De ennyire nem egybites bakteriofágok még ők sem.

bpetya75 2013.01.29. 08:52:57

@váj mí:

Rengeteg gyönyörű helyen nem jártam még. De nekem akkor is a Zselic a szívem csücske. Mert ezt nem lehet objektívan megítélni. Én legalább is nem tudom és nem is akarom.

Tolkientől ne a Szilmarilokat olvasd. Vagy a Megye leírása is uncsi volt? Mondjuk a Hobbitnak úgy érzem jót tesz Jackson hozzáállása. A trollos utalást abból vettem ;-)

@blackhair-lady:

Értettem ám :-)

Ahhoz képest, hogy Zselickislak ott van a város tövében, kb 6-7 éve jártam a faluban először. Gimis koromban rengetegszer elmentünk mellette, mikor mentünk ki Simonfára a turistaházba a temető mellett a szőlőkön át, de a falut nem láttam akkoriban.

bpetya75 2013.01.29. 08:59:27

@Sanyi9:

"ugyhogy tobbet kaptam, mint adtam. Ilyen az en szerencsem... "

Hehe. Dettó. Csak én 10 körül voltam ;-)

Egyébként meg 27. életévemben szépen eldöntöttem, hogy nekem már mindegy, majd igyekszem jófej nagybácsi lenni. Aztán pár hónap alatt nagyot fordult a világ. Nagybácsi meg azóta sem vagyok basszus!

bpetya75 2013.01.29. 09:03:00

@Babette_:

1. Kivételt erősítő szabály. Vagy fordítva. Vagy. ;-)
2. A szerelem átalakult valami sokkal tartósabb, erősebb érzelemmé.
3. Ufó vagy.
4. Én vagyok ufó.

Slágvortokban...

M. Péter 2013.01.29. 09:04:39

@zopilote: A kanadaiak és az amerikaiak együttműködnek, átadják egymásnak az adatokat. Ha belépsz Kanadába, akkor az amerikai hatóságok is tudni fogják, hogy elhagytad az USA-t. A mexikói határon viszont meg kell keresni az amerikai bevándorlási tisztviselőt. Ha az ember úgy gondolja, hogy esetleg valamikor is vissza akar még menni az USA-ba, akkor a saját érdeke, hogy feljegyezzék a kilépés tényét.

DieNanny CH 2013.01.29. 09:23:32

@bpetya75:

Lehet, hogy két malomban őrlünk, úgyhogy pontosítok. Te ezt írtad:
"Se besenyő, se kun, se tatár, se német, se osztrák, se orosz, se magyar nem volt képes elpusztítani ezt az országot. "

Erre válaszoltam:

"De választott politikusainknak sikerülni fog!!!"

Ezt úgy értettem, hogy az elpusztítás fog sikerülni.

... Lehet, lassú a felfogásom, és te csupán máshogy fogalmaztad meg...

bpetya75 2013.01.29. 10:01:47

@DieNanny:

Nem őrlünk két malomban, csak ezek szerint nem értetted a reakciómat. Ők sem fognak kiirtani bennünket, mert annyira nem hasonlatosak egy olyan élősködőhöz, amelyik a gazdaszervezet pusztulásáig szaporodik, aztán maga is elpusztul.

tableno 2013.01.29. 10:25:05

@Sanyi9: Részben igazad van. Sok mindent nem lehet előre látni. Viszont bizonyos dolgokat igen. Azt például a 80-as évek elejétől-közepétől már lehetett tudni, hogy nagy szarban van a Béketábor, még ha ilyen hirtelen összeomlásra kevesen is számítottak. 2007-ben pedig már csak azon vitáztak a közgazdászok (még ha ez nem is kapott akkora nyilvánosságot), hogy kisebb recesszió jön, vagy nagy válság (mint tudjuk, az utóbbi). Bármennyire is divat ma nálunk fikázni a közgazdaságtant, azért az nem egy teljesen haszontalan tudomány, és le tud vonni bizonyos következtetéseket a jövőre nézve. Márpedig Magyarország esetében a prognózis az, hogy rövid- és középtávon szarabb lesz a helyzet, mit a legtöbb nyugati vagy közép-európai országban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.29. 11:04:13

ok, egy nappal le vagyok maradva, de akkor is lábrázást kapok attól, hogy tetszettünk volna inkább IT-t tanulni, mert így megérdemeljük a sorsunkat.
az IT-snak ki rakja össze a gyártósoron a gépét, ki takarítja utána a szart az irodában, ki gyógyítja meg az anyja rákját, ki tanítja meg a beképzelt gyerekét olvasni? ezek mind olyan haszontalan dolgok, hogy meg is érdemeljük, hogy nem fizetik meg őket.
WTF.

vízum: nem várnám el senkitől, hogy mondjuk a kuala lumpuri reptéren tudja, hogy magyar útlevéllel milyen feltételekkel léphetek be Indonéziába - ilyenkor látom mindig, hogy valami adatbázisban megnézik és ok mehetek. elég gáz, ha valaki egyenruhás nem képes erre, mert ő az okosabb és a világ összes országának kombinációit tudja :-(

Sanyi9 2013.01.29. 11:58:42

@Rebarbaraa: Kedves Rebarbaraa, en lestandupolom neked a csillagokat az egrol, ellovom a legjobb onironikus poenjaimat es te nem ertekeled egyaltalan. Hat ilyen baratok vagyunk mi?!?! Minden szavamat komolyan veszed es azutan kielemzed... Nem vagyunk mi ma egy kicsit karotnyeltek (szigoruan a szo legpozitivabb ertelmeben... :D)?

miegysmàs 2013.01.29. 12:16:49

@montroyal:

Szo sem volt egyezsegröl,egyszerüen nehany papirt,mint adasveteli szerzödesek,ügyvedi papirok,összekevertek,vmi. irodai költözesnel allitolag,es igy nem a törvenyben elöirt összeget akartak velem megfizettetni.
Kenytelen voltam foglalkozni vele,eleg jelentös volt a különbseg,es egyertelmüen nem akartam,hogy jogtalan tartozast pl. raterheljenek a lakasomra.
En is hallottam,hogy van olyan amikor lehet egyezkedni,de ilyen ügyem nekem nem volt velük.

bpetya75 2013.01.29. 12:19:46

@Sanyi9:

Arra nem gondoltál, kedves Sándor, hogy nem vagy elég jó standupban? ;-)

Szegény Barbira kened az egészet. Tippikuss magyar!

Sanyi9 2013.01.29. 12:22:40

@bpetya75: =)) OK, elismerem, amit mondasz, az nagyon ott van. :D

bpetya75 2013.01.29. 12:29:27

@Sanyi9:

Tessék! Ezt sem csinálod jól. Nem lenne szabad ilyen gyorsan elismerned semmit. Most hogy a francba süssem el az "Ilyenek miatt mennek el olyan sokan!" frázist?

Veled még kötekedni se lehet?!

zopilote 2013.01.29. 12:47:07

@M. Péter:
A kanadaiak es amerikaiak csak 2012 sept ota adjak at egymasnak az adatokat, de a sajat
allampolgaraiket nem, csak a harmadik orszagbelieket es csak akkor, ha legi uton uton
erkeznek az orszagba. Szarazfoldon csak 4 hely van ( 2 BC, 2 Ontario) ahol ilyen adatokat
megosztanak. Hivatalosan sem az USA, sem Canada nem fer hozza a masik orszag adataihoz.

Ha valaki illegalisan meghosszabitja USA beli tartozkodasat, es tegyuk fel 2 ev utan Mexiko
fele elhagyja, mit tudnak csinalni az amerikaiak, ha ujra be akar menni az USA - ba? Nincs
eloirva, hogy kilepeskor le kell jelentkezni.

Sanyi9 2013.01.29. 12:51:08

@bpetya75: En olyan hulye vagyok, hogy azt se tudom megkulonboztetni, ha valaki kotekszik velem vagy simogatja a fejem... Es megis jol erzem magam. :D

M. Péter 2013.01.29. 18:05:54

@zopilote: "mit tudnak csinalni az amerikaiak, ha ujra be akar menni az USA - ba?"
Hát azt, hogy nem engedik be. A bevándorlási tisztviselő azt látja a számítógépén, hogy az illető valamikor belépett, de nem lépett ki. A beutazni kívánó személynek kell bizonyítani, hogy tényleg időben elhagyta az USA-t. Van egy hivatal Kentucky-ban, ahova el lehet küldeni az I-94-es vagy I-94W-s cetlit, ha valakitől elutazáskor nem vették el. Nem tudom, mit lehet tenni, ha valaki ESTA-val érkezett repülővel, és nincs ilyen papírja.

Hilda Maya Hosszú 2013.01.30. 22:39:34

Sok sikert, kitartást, és lelki békéd megtalálását kívánom Neked. Jól döntöttél. Légy kicsit nagyobb önbizalommal

spangola 2013.02.02. 22:45:00

Nagyon tetszett a poszt, sok sikert, és remélem később sokkal könnyebb lesz.

2013.02.05. 16:02:11

Kedves Poszter!
Nagyon megértelek, és szívből küldöm jókívánságaimat! Őszinte és szívet facsaró, de ugyanakkor szívet melengető a történeted! Egy percig ne hibáztasd magad, mert nem "otthon élsz", arra gondolj, hogy a lányaidnak mennyivel jobb lesz! Ez mindent megér!

Vadalmaaaaa 2013.07.24. 17:09:31

Poszter,en megertelek,felepitett elet utan nehezebb

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása