oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 28. 06:48,  Annyira fáj, amit otthon hagytam 270 komment

2013. január 28. 06:48 Határátkelő

Annyira fáj, amit otthon hagytam

A sikeres ország- és életváltás ellenére sem egyértelműen sikertörténet a mai poszt, amiből megint az tűnik ki számomra, hogy külföldre költözni sokszor több egyszerű földrajzi helyváltoztatásnál. A Magyarországon szerzett sebek (amilyenek Katalinéi is) külföldön is nehezen gyógyulnak.

nő elmosódó.jpg

„Először is engedjétek meg, hogy köszönetet mondjak a blog szerkesztőinek az ötletért, és a blogolóknak a számomra is hasznos és használható tapasztalatokért. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem hazaköpködök, éppen ezért néhány mondatban megírnám a kiköltözésem előtti életem.

Proli családban nőttem fel és boldog voltam. Volt gyerekkorom, lehetőségem tanulni, és a szüleimnek ideje velem foglalkozni. A nagyszüleimet is volt szerencsém ismerni, jó nyarakat eltölteni "a telken".

Panelgyerekként tudtam, és tudom mi a kapa, a paplanvarrás, a csirkepucolás elejétől a végéig, stb.

Nem volt erőm lezárni

16 évesen megismerten a nagy Őt. 20 évesen hozzámentem, majd a főiskola után jöttek a gyerkőcök. Nagyon vártuk őket, tervezve is voltak. Csakhogy apuka, amikor a gyerekekkel már törődni is kellett, rájött, hogy ez nem neki való, és kiadta az utunkat. Nem a házasságomban csalódtam, hanem az emberben, hiszen én nem ehhez az emberhez mentem hozzá!

A közös lakásba nem engedett be, mert a gyerekszobát albérlőnek adta, tartásdíjat nem állt szándékában adni, mert spórol az új életére. Én időközben elhunyt szüleim lakásában húztam meg magam a lányokkal. Nem volt erőm lezárni a házasságot, így a családi pótlékból és a munkámból /???/ tartottam el magunkat. Ezt bírtam kb 3 évig. A három év alatt több munkahelyet megjártam, erről picit később.

Végül beadtam a válópert, és kifogtam egy olyan bírót, aki meghozta helyettem az ítéletet, mert én nem rutinos válóként nem tudtam mit "lehet" kérni. Ügyvéd? Miből?

Visszakaptam a lakás felét papíron, mert kifizetni nem tudta, addig kapom a bérlő díjának a felét, és a volt férjem fizetésének 40%-át letiltva. De jó nekem? Frászt! Végre el tudtam kezdeni fizetni a haláladót belőle!

Sehova sem kellettem

Gyermekeim oktatása egy katasztrófa! Le vannak terhelve, fáradtak, és annyi felesleges követelmény van, hogy elképesztő. Meg persze az iskolára keresni is egy élmény. Kis híján a tanárok bérét is mi dobtuk össze, meg a rezsit az iskolában. Aki nem fizette az osztálypénzt, ráförmedt vagy 20 fizető szülő.

Logisztikai főiskolát végeztem, de sehová sem kellettem. Voltam bolti eladó üvöltöző főnökkel, mert nem tudok eladni egy több ezres drága piát a nyugdíjasoknak.

Dolgoztam japóknak egy tál rizsért, szabadság és túlóra fizetése nélkül. Majd a régi közmunkában dolgoztam két évet 8 órában minimálbérért. Utcát, kukát takarítottam, vagy a polgármester füvét nyírtam.

Egyik munkámat sem szégyelltem, de az ismerősökkel találkozva utcaseprő ruhában....

Valaha egy csinos, vidám nő voltam, és mi lett belőlem?!

Nem tudtam, melyiket válasszam

Megnyíltak a határok az EU felé. Volt nyelvtudásom, bár nem tökéletes. A helyi főiskolán összedobtunk a némettanárokkal egy önéletrajzot, azt több osztrák és német logisztikai központhoz is beadtam.

A döbbenet akkor ért, amikor pár napon belül jöttek a válaszok, és személyes találkozóra hívtak. Még kiutaznom sem kellett, ők jöttek helybe, mert volt Magyarországon is képviselet.

Mindnek kellettem volna, de nem tudtam melyiket válasszam. Az utolsó képviselőnek feltettem azt a kérdést, hogy miért őt válasszam? Elkezdtünk beszélgetni. Kötetlen, két ember közötti kommunikáció volt.

Nem akart meggyőzni, egyszerűen mesélt a cégről, a kollégákról és azok családjáról. Itt ledöbbentem! Itthon titkolni kell a gyereket, amíg befér a hátizsákba és be lehet vinni dolgozni, addig jó, de ha már beteg vagy szünet van...

Mutatott képeket, amik a családi napokról szólnak, itthon ezt csapatépítő tréningnek vagy mifenének hívják. Ott összeült a csapat szórakozni, itthon meg vagy egy átvedelt hétvége, vagy kocsmai sörözés lett volna belőle.

Jeleztem, hogy itthon értékesítenem kell mindenem, és a gyerekeimnek iskolát keresni, lakást, stb. No problem!

Hát így kezdődött.

A közösség befogadott

Az édesanyák az iskolában, a kolléganők a világon mindenben segítenek. Persze tanítom a gulyást ezerrel, meg a paprikás krumplit, de cserébe kapom a közös bevásárlást /ők tudják mit, hol éri meg/, a csajos napokat /hajfestés, körmözés, pasik kibeszélése/ és a gyerekfelügyelet is megoldott. Hol nálam van 10 gyerek, hol az enyémek vannak másnál.

A lányaim a kezdetektől jól beilleszkedtek, nem szenvedték meg az idegen helyet. Nem kimerültek, pedig még nyelvet is tanulnak /folytatják az angolt is a német mellett/ és anya otthon szigorúan magyarozik is. Sokat nyomott a latba az is, hogy anyának van élete, nem kimerült, és nem májkrém van állandóan.

Én? Anya? Igen. A munkahelyem megbecsül. Kaptam egy lehetőséget, hogy a diplomamunkám átvigyem a cégem életébe. Azóta minden központban az én készletkezelésemet alkalmazzák. Nem, nem lett belőlem főnök, maradtam közönséges raktáros, csak azzal a különbséggel, hogy a fizetésem kicsit másképp alakul, mintha tényleg raktáros lennék.

Szeretnék, de képtelen vagyok hazamenni

A fizetésemből rendszeresen tudok megtakarítani, és minden hévégén a lányokkal megmászunk egy hegyet, vagy keresünk valami látványosságot. Apa hiányzik, nekem is, de azért nyitott vagyok már egy kapcsolatra.

Viszont ami a legfájóbb: képtelen vagyok hazamenni!!!! Látogatóba sem! Annyira fáj, amit otthon hagytam. Látni sem bírom a várost, már városi híreket sem olvasok, mert olyan sírógörcs tör rám, amit képtelen vagyok abbahagyni. Pedig jó lenne... A barátok, ismerősök és a családi sírok látogatása.

Szeretnék egyszer hazamenni. Haza! De nem cserélem a jelenlegi életem megint utcaseprésre!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr765047232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

váj mí 2013.01.28. 18:52:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hm, a Lufthansa is Brnoba vonult, a Lágymányosinál gyakorlatilag csak a lógója maradt (ok, még pár iroda). Az a cég is, aminél én egykor dolgoztam, mint a Skype -os call center első vonala, kezdi felszámolni a magyarországi székhelyeit. Egy része megy Romániába, másik része Szlovákiába.

zopilote 2013.01.28. 18:54:27

@váj mí:
nem a java - n volt a lenyeg:)
ugy meg nem akartam irni, hogy logisztika (maig sem tudom, hogy ez mit takar)
utan IT - t kellett volna tanulni, az sikerszakma, azzal barhol el lehet helyezkedni,
ugy otthon mint kulfoldon.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.28. 18:56:54

@hagyma: tudod, stadionra meg valahogy mindig jut.

pont ez a bajunk.

miegysmàs 2013.01.28. 18:57:22

@zopilote:

tanuljon mindenki
" pl. programozast,java vagy php vagy akarmilyen scriptirast ..."

aztan azok,akik meg ilyen tehetsegesek,es okosak,hogy rajöttek idöben,hogy mit erdemes tanulni,es ilyesmihez kedvük,es tehetsegük van,mit fognak kezdeni magukkal,ha mindenki ugyanolyanazt fogja csinalni amit ök?

En egyaltalan nemunom peldanak okaert az angliai posztokat,azt viszont kicsit igen,hogy aki ügyes,szerencses,jokor jo helyen van,az nem kepes felfogni,hogy nem mindenkinek ugyanazok a lehetösegei.

En pl. nem akarok semmi ilyesmit tanulni mert nem erdekel,es erzekem meg tehetsegem sincs hozza,

öszinten kivancsi vagyok,nekem szerinted mit kene tanulnom,ha otthon nem jol boldogulok a következö szakmakkal?

ötvösmester,
dragakö es ekszerbecsüs,
dragaköfoglalo,
kereskedelmi vegzettseg,
hivatasos jogositvany

elarulom,egyenlöre egy sima "B"-s jogsival külföldön keresem a kenyerem,es tervezem a tovabbi lepeseket.

Mert nem uj hivatast akarok talani,az mar reg adott,hanema helyet,ahol a tudasomat meg is becsülik,es ez jelenleg nem otthon van.

zarojelben-a volt kollegaim(ötvös) többsege mar egeszen mast kell csinaljon,es tulkepzes sem volt ebböl a szakmabol,es tehetsegtelennek sem mondanam egyiket sem.

bpetya75 2013.01.28. 18:58:20

@váj mí:

Ajajj! Remélem nem én csinálok belőled Jégkirálynőt ;-)

2013.01.28. 19:00:37

@hagyma: Meg ahogy te ezt elgondoltad. Kb. dolgoznak 3 millióan ebben az országban, és akkor sokat mondtam. Van majdnem 3 millió nyugdíjas, meg persze a maradék 4 millió ember, akik kis százalékát teszik ki a tanulók, rokkantak, stb, a többiről nem lehet tudni semmit. Akik most dolgoznak, azok is idővel kiöregednek, és akkor valakiknek őket is el kellene majd tartani, de jelen gazdasági helyzetben azoknak sincsen munka, aki dolgozna... Az emberek nem vállalnak gyereket, tudjuk, hogy miért.

Mondjuk ez az elöregedés máshol is probléma lesz EU-n belül, csak ott vannak fiatalok meg csecsemők meg munkahely is akad.

bpetya75 2013.01.28. 19:01:18

@zopilote:

Visszautasítom! Biztos, hogy más, de hogy szebb lenne az Alpok, mint a Zselic?! Te provokatőr! ;-)

2013.01.28. 19:02:51

@Philosoraptor: A lényeg meg lemaradt: állambácsi ugyanilyen pazarló módon fogja elkölteni az adóforintokat, lényegtelen, hogy melyik oldal van hatalmon.

váj mí 2013.01.28. 19:04:20

@micsoda?: Feljegyzem eme elmésséget ... (húbazz, majdnem sikerült eszperentéznem... ;) )

@zopilote: Nagyjából raktáros, ha közérthetőbben akarod, bár annál valamivel komplexebb feladatköre. Mármint a logisztikus.
Az IT meg nem mindenkinek megy (mondjuk, nekem sem). Ahogy orvosi, ápolói, idősgondozói, felszolgálói, szakácsi szakma sem megy mindenkinek, akármennyire is el lehet helyezkedni velük bárhol a világban. Kell hozzájuk valami plusz, ami nem mindenkinek a sajátja, bármennyire is sikerszakmák. Persze, rosszul csinálni lehet, de azt meg minek?

blackhairlady 2013.01.28. 19:04:34

@váj mí: Bocs, nem akarok kotekedni, de miert beszelsz ilyen ocsmanyul az emberekkel? Komolyan, minden hozzaszolasodban karomkodsz, rondan beszelsz. Gondolom teged nem zavar, a valaszodat is nagyjabol sejtem. Kesz feludules volt ez a par het amig nem jottel.

blackhairlady 2013.01.28. 19:07:37

@bpetya75: Attol fugg melyik resze az Alpoknak:DDD

zopilote 2013.01.28. 19:13:58

@miegysmàs:
Egy jo ismerosom ekszereszbol szoba - festove kepezte magat.
Masik Los Angelesben szoba - festobol lett jonevu ekszeresz:)
Az Elet produkal furcsa dolgokat :)
En szemely szerint eddig tanultam vagy 6 szakmat, amikben dolgoztam
is tobb - kevesebb sikerrel. (IT es logisztika nem volt kozte) :)

mommmmo 2013.01.28. 19:19:27

@zopilote:

Tenyleg faraszto ez az IT mania... nyilvan a nalunk sikeresebb orszagoknak az a titka, hogy mindenki IT-s meg az is, aki 2-es volt matekbol a kozepsuliban, ugye...
Egy fraszt. En ugy latom, az IT az azert meno, mert tulajdnokeppen rohadtul mindegy, hogy hol hoznak letre az emberek egy informatikai szellemi termeket, tehat abbol meg akar Afganisztan hegyei kozul is meg lehet valahogy elni, felteve, hogy van net. Tok mindegy, hogy milyen halal sz@r az orszag termelesi es tarsadalmi strukturaja. A legtobb tobbi szakma viszont az adott foldrajzi hely tarsadalmi/termelesi strukturajaba van beagyazva, es ezert ahol ezek a strukturak nem mukodnek, az adott szakma is dogrovasra kerul. Szoval nalunk kabe minden, kiveve az IT-t, mert az tulajdonkeppen orszagfuggetlen.
De ugye nem az orszaggal van a hiba, hanem az emberekkel, akik nem tanultak IT-t.

váj mí 2013.01.28. 19:25:25

@bpetya75: Kőkirálynőt ... ;)

@blackhair-lady: Édeske, ha zavar a stílusom, szűrjél a gecibe. Eddig sem érdekeltél, ezután sem fogsz.
Mna, erre a válaszra számítottál?

zopilote 2013.01.28. 19:25:32

@blackhair-lady:
Gondolom, azert beszel igy, mert egy virtualis vilagban egy virtualis pofon nem faj:)
A valos eletben biztosan meggondolja magat, ott egy valos pofonnal fogak is
kihullhatnak:)

Kacorlakk 2013.01.28. 19:25:38

A támadó, trágársággal spékelt nagyképűség sok embernél csak az önbizalom hiányát leplezi.

bpetya75 2013.01.28. 19:27:34

@montroyal:

Dejszen pont ezt magyarázom. Ha a szülők kapcsolata az első, akkor a gyerekek kirepülése nem tör meg semmit, nem fed fel hiányosságokat.

A szerelem max 2-3 évig tartó biokémia. Aki úgy marad, annak annyi volt. Ha utána is akar az ember valamit a társától, akkor azért tenni kell. Sokat. Persze mindkét félnek. Na ez az, mit manapság divat megspórolni.

váj mí 2013.01.28. 19:31:29

@zopilote: Tévedsz, mindig nagy volt a pofám, ezért is szívtam. Most is nagy a pofám, pedig egy idegen országban élek szolgáltatóiparban, de hívtam már rá vendégre rendőröket. Ez nem a XIX. század diszkrét bája, és buja hálószobai vágya.
Káromkodni viszont ritkán szoktam. Bár a fülledt budoárok világában a "kurvafasza", lehet káromkodásként hat. Bocs ...

bpetya75 2013.01.28. 19:32:16

@blackhair-lady:

Én nem hiszek az univerzális szépségben. Ismerek embereket, akik odáig vannak az Alföldért. Én szénné unnám ott magam. Van, aki elolvad a Skót-Felföldtől, nekem kopár vidék. Épp ezért nem mondom, hogy a Zselic az etalon, de nekem (meg még néhány embernek) az. :-)

tableno 2013.01.28. 19:33:30

@bpetya75: ez nagy igazság, pláne vegyespárosoknál, ahol még a kulturális különbségek is vastagon befigyelnek!

bpetya75 2013.01.28. 19:34:19

@váj mí:

Ezt nem veszem magamra. Ha troll vagy, ne menj a napra! (Tolkient olvastál?) :-D

váj mí 2013.01.28. 19:35:12

@bpetya75: Mert még nem jártál az Omu-nál, vagy akár csak a Cenken ... ;)

tableno 2013.01.28. 19:35:20

@váj mí: "Bár a fülledt budoárok világában a "kurvafasza", lehet káromkodásként hat" - szerintem inkább szakzsargonnak... :P

váj mí 2013.01.28. 19:36:49

@bpetya75: Képtelen voltam rá, jobban untatott, mint Jókai naplementéi. Ami nagy szó .... ;)

tanato 2013.01.28. 19:39:09

@váj mí: Hát Brassó környéke tényleg csodálatos gyönyörű a kilátás a Cenkről is meg a Poianáról is,hogy is hívják a csúcsot ahová fel lehet menni Telekabinnal?

zopilote 2013.01.28. 19:40:52

@bpetya75:
Latom, vetted a lapot:) Bar a provokatort trollnak is nevezik, mert jobban hangzik:)

váj mí 2013.01.28. 19:42:03

@tableno: Jah, 200 évvel ezelőtti szakzsargon... hol vannak ma már a budoárok? ;)

@tanato: Egészen pontosan Cenknek hívják, oda jár a telekabin, szép piros. De fel lehet menni szerpentinen is, csak a kígyókkal kell vigyázni. A kiégett vendéglőnél voltál?

bpetya75 2013.01.28. 19:42:27

@tableno:

Ezek azok a dolgok, amiket (legalább is egy részüket) momo az aranyos kis hülyeségeimként aposztrofált pár hónapja ;-)

Szeretetnyelvek, beszélgetés, közös programok (gyerekestül és nélkülük is).

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.28. 19:44:10

@bpetya75: 8. éve szerelmes vagyok. és csak erősebb.
mostakkor?

Rebarbaraa 2013.01.28. 19:46:55

@bpetya75: "Erős a gyanúm, hogy akkoriban kellett megerősíteni a gyűlölt török képét, amikor a nyelvrokonság kérdését a Európához tartozás politikai ügyévé emelték."

Epp ezert gondolom, hogy nem kell odafigyelnem, hogy hogyan gyalazzak az amcsikat, nyugat europat stb. Minden szentnek maga fele hajlik a keze;) Es valljuk be, ha valami a mi hazunktajan budos akkor gyorsan elkezdunk mutogatni vagy nyugat vagy kelet fele:) Sosem vallaltuk be a sajat hulyesegeinket. En ebbol akarok kimaradni es csakazertis vilagpolgarkent gondolkodni.

@tanato: en nezem:) Neten. Nincs tv-m:) mert idegesit a sok nyomorult relkam az rtl es tv2 csatornakon. A jobb csatornakat, kulfoldieket meg kezdtek nagyon leepiteni..igy is kevesebb valos info es ertekes anyag jut el hozzank:)

@montroyal: De mindig akad (egyre tobb) szemfules es ugyes aki ki tud maszni:)) Most olvastam, hogy tobb mint 500ezer magyar el es dolgozik kulfoldon. (origo szerint) Bar eza szam szerintem tobb...

tanato 2013.01.28. 19:47:33

@váj mí: Én már nagyon régen jártam ott sajnos,igen a Cenkre emlékezem,de volt egy másik is ahová először busszal kellett menni a poianára egy jó félórányit és utána egy másik telekabinnal fel a csúcsra ahonnan gyönyörűen látszott a Negoi és a Moldoveanu csúcs.Éppen egy január végi kristálytiszta napsütéses időben voltunk ott és messzire el lehetett látni.Szerintem akkor még nem volt kiégve a vendéglő a Cenken.

blackhairlady 2013.01.28. 19:54:04

@bpetya75: Csak vicceltem, tudom, hogy lokalpatriota vagy. En is:)
Csak azert emlitettem meg, mert egy motorozasunk alkalmaval az Alpok minden reszet bejartuk, Ausztriatol Svajcig. Megdobbento volt a kulonbseg, ahny orszag annyi fele arcat mutatta a hegyseg. Nekem mind tetszett, mindegyiknek meg volt a maga baja. Es a Zselicnek is megvan, kislakon nottek fel a gyerekek, a mamanal toltottek a nyarakat:)

váj mí 2013.01.28. 19:54:11

@tanato: A vendéglő a '70-es években égett ki, te meg szerintem a Királykőn voltál.

tanato 2013.01.28. 20:01:53

@váj mí: Akkor látnom kellett én 1980 január végén voltam ott.Akkoriban egyetemista voltam és Internet nem lévén a Magyar Ifjúság című lap levelezési rovatán keresztül "neteztem" erdélyi lányokkal,több erdélyi régióba.Azután időnként ők jöttek el látogatóba hozzám,időnként én mentem el hozzájuk.Ilyen módon Erdély legszebb részeit bejártam.Brassóban és Erdély délkeleti csücskében akkor voltam amikor egy kézdivásárhelyi levelezőtársamnál vendégeskedtem a téli vizsgaidőszak után.

2013.01.28. 20:02:08

@mommmmo: Nem tanulhat mindenki IT-t, arra is "születni" kell, mint bármelyik másik szakmára. Az egy dolog, hogy itthon is megfizetik a tudással rendelkező egyént.

tanato 2013.01.28. 20:08:27

@Rebarbaraa: Helyes,tényleg jó a sorozat,persze neten is lehet nézni,ma már nem kell feltétlenül Tv készülék.Az hogy meg mennyi magyar élhet külföldön csak aJóisten a megmondhatója a hamisan pozitív magyar ki-bevándorlási statisztika miatt.500 ezer bizonyosan van,ha nem több.

váj mí 2013.01.28. 20:15:07

@tanato: Nem biztos, hogy láttad, mert a '80-as évek elején már állt az új torony, ami a mai napig is. Attól kb. 1 km-re volt a régi vendéglő, de nem az akkori útvonal mentén. Én még gyerek voltam akkor, a nagyszüleimmel voltam a Cenken először. Állítólag a vendéglő biztosítási csalás áldozata lett, legalábbis az volt az akkor divatos városi pletyka, ami a '80-as évek Romániájában igazi Robin Hood-i történet volt ;).
A Kockavárnál voltatok? És a Hét Malomnál?

váj mí 2013.01.28. 20:22:19

@tanato: Szemét vagyol .... ;) Direkt nem megyek fel semmilyen brassói témájú fórumra, vagy nem olvasok cikket róla, erre te beszúrod nekem a Poianat, mintha nem tudnám milyen ... :(

tanato 2013.01.28. 20:22:56

@váj mí: Sajnos Brassóban csak egy napot töltöttünk,így a városközpont a Cenk hegy és a Poiana fért "csak" bele mivel január lévén rövid volt a nap.Voltunk viszont az ojtozi szorosban,Kommandón voltunk egy napot kisvonattal szánkózni mert laktak ott fent az erdélyi lánynak rokonai,meg megnéztük Sepsiszentgyörgyöt és Kézdivásárhelyt nem egészen egy hét alatt,aztán már jönnöm is kellett vissza ,kezdődött a szorgalmi időszak az egyetemen.

tanato 2013.01.28. 20:25:13

@váj mí: Csak a telekabin vagy ahogyan mi magyarországi magyarok hívtuk ezt a közlekedési eszközt lanovka miatt tettem fel a képet,sz.-tem ezzel voltunk fent a csúcson.

Rebarbaraa 2013.01.28. 20:30:38

@micsoda?: "Egyszóval gyönyörű a magyar nyelv, csinján kell vele bánni, kedves külföldön élő honfitársaink."

Oke:) Nem is szandekoztam hasznalni. :) Sokkal konnyebb lesz beilleszkedni, atalakulni (es tarsai) ha a benszulottek nyelvet beszelem :) Egyebkent, mint a postironak, nekem is sok seb van a lelkemen hazam miatt. Nem mondom, hogy nem bacarintottam el en is, mert lehettem volna elore kurva okos es mindenre tok-tok-tok elore gondolo...de basszuuuuus akkor ennyi erovel josno is lehetnek. Persze, nem kell elharitani a felelosseget. De van mikor az ember tenyleg tehetetlen. Van, hogy csupa joindulat van benne es megis megszivja, vagy pont azert. De egy biztos, jo ideig nem akarok magyarul megszolalni ujra. Es nem azert mert visszakopkodok, vagy mert gyulolom a szulofoldem. Ellenkezoleg. Hogy elfelejtsem a sok sebet, hogy begyogyuljanak. Es ne jojjon senki nekem az esetleges identitasom elvesztesevel, meg a gyokereim elvesztesebel. identitasom mar regota olymertekben atalakult, hogy ugy erzem barhol a vilagon ahol nyugodtan, anyagi biztonsagban elhetek az mar nekem jo. Az identitasomat onmagaba ultettem at. A gyokerek...hat pont a sok gyoker miatt megyek el :D :D Amugy meg azt vallom, hogy az atultetett virag gyokerei sem mennek tonkre, sot a taptalajban gazdag uj foldben sokkal szebben fejlodik tovabb mindenki megeledegesere. :)

váj mí 2013.01.28. 20:33:14

@tanato: Hm, Sepsin 4 évet éltem, amikor ott dolgoztam, Kézdin is megfordultam, mert az egyik kollégám odavalósi volt, és rendezett párszor pálinka-partyt.
Ez a "lanovka" ez orosz hatás? Oké, a telekabin meg román hatás. De nekem szarul esik nézni a brassói képeket, mert minden szál el van vágva végérvényesen várostól, ahol gyerek voltam, meg ilyenek ...
Különben meg most már biztos, hogy a Királykőn (Piatra Craiului) voltatok anno a telekabinnal.

DieNanny CH 2013.01.28. 20:34:18

@hagyma:
"de nyugdijat kell fizetni"

Sajnos nem, ugyanis átírták az Alkotmányt:

"Régi alkotmány 70/E.

(1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.

Új alkotmány XIX. cikk

(1) Magyarország arra törekszik (!), hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

(2) Magyarország a szociális biztonságot az (1) bekezdés szerinti és más rászorulók esetében a szociális intézmények és intézkedések rendszerével valósítja meg.

(3) Törvény a szociális intézkedések jellegét és mértékét a szociális intézkedést igénybe vevő személynek a közösség számára hasznos tevékenységéhez igazodóan is megállapíthatja."

Tehát nem jogaink vannak, az Állam csupán lehetőséget ad.

miegysmàs 2013.01.28. 20:36:32

@zopilote:

Nem zarkozom el ilyen "furcsa" valtozasoktol sem::))
töröm szorgalmasan a fejem,elöbb-utobb eredmeny is lesz

csak ne kelljen egesz nap egy klaviaturat neznem(de ez az en bajom, azert ha lehetne venni ilyesfajta tehetseget,szerintem meg sporolnek is ra)

a mai posztban en egeszseges eletösztönt veltem felfedezni,nem feltetlenül kell,es lehet mindig ujba fogni,lehet,hogy csak egy masik helyet kell keresni.

hasonlo elethelyzetböl ,mint a posztiroe volt,akar az utcara is lehet kerülni,nem is olyan nagyon nehezen,akikkel meg ez törtenik meg,azok nem fognak posztot irni,meg ha akarnak se.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.28. 20:37:14

@bpetya75: ok Te sajat gyerekekrol beszelsz ( azert ismerek olyan ferfiakat is akik 50 ev korul lettek kiteve es az anyuka boldog nagymama lett )de ha egy jo anyanak van 2-3 gyereke az a gyerekek erdekeit nezi.. es ez igy van jo ezert szivhatjak meg mint en ,aki mas 3 gyereket nevelte fel... akinek bejon es beall a sorba sok szerencset ,es en viszont az ellenpelda vagyok.. es utana az ujra parkresesnel amikor nekem azt mondja v irja egy no - aki engem akar az a gyerekeimet is el kell fogadja (normal) es a reakciom meg az edesa...dat.. de az is igaz a palimadarakat mindenki szereti ..egyebkent ezt meg orvos sem verne ki a fejembol( kellene) de aki megegette magat

Taxomükke (UK) 2013.01.28. 20:37:35

@micsoda?: Gondolom, azert sajat magara alkalmazhatja, ugye? Szerinted ez a szohasznalat ot minositi, szerintem meg teged az, hogy emiatt be kellett szolnod. En meg egy ilyen nagypofaju faszkalap vagyok, latod, hogy kiallok mas igazaert.
;)

Rebarbaraa 2013.01.28. 20:42:42

@DieNanny: Ahhoz mit szolsz, hogy bementem a TB-re, hogy lejelentsem, elmegyek, kinn fizetek adot, tb-t, nyugdijat. Azt mondja a no, az nem lesz am jo, fizessen haza legalabb az onkentes reszt. Mert az kotelezo ha magyar allampolgar vagyok.
Mondom neki, holgyem, ugye tudja, hogy az unios jog szerint ez torvenytelen? Es maga torvenytelen eszkozokkel, felrevezetve akar engem fizetesre kotelezni?
Kussolt.

DieNanny CH 2013.01.28. 20:43:40

@bpetya75:
De választott politikusainknak sikerülni fog!!!

tanato 2013.01.28. 20:44:12

@váj mí: Na azért hívtuk lanovkának a románul /meg franciául is/ telecabinnak nevezett felvonót,mert mi akkor magyarországiak döntő többségében Szlovákiába jártunk síelni meg kirándulni/jóval közelebb volt mint Erdély magashegységi vidékei,és nem volt a szlovákoknak Ceausescujuk sem/ és ott Lanovka volt a neve a felvonónak és így ránk ragadt az elnevezés.

váj mí 2013.01.28. 20:44:43

@DieNanny: Nem, nem, az állam átbasz. Hát törekszik a lelkem teljes erejéből, hiszen a fizetés több mint felét leszedi ilyen-olyan jogcímen, de hát nem megy neki .. Istenkém, nem sikerült! Jaj, ja, jaj ...! Meg bocsika ...
Mna, ez jutott eszembe, amikor olvastam az új alkotmányt. Meg az, hogy a büdös életben nem akarok Magyarországon dolgozni.

tanato 2013.01.28. 20:46:22

@DieNanny: Biztosan lesz egy Nyugdíjnak nevezett ellátmány 50 év múlva is,de a vásárlóértéke fokozatosan a nullához fog közelíteni,aktív járuléktermelő réteg hiányában.-

váj mí 2013.01.28. 20:50:09

@tanato: Hát nekünk volt Nicolae-nk is meg Nicu-nk is, meg telekabinunk is ... fasza volt. Ez utóbbi ;).

miegysmàs 2013.01.28. 20:50:38

@Rebarbaraa:

En hivatalosan bejelentettem,hogy idiglenesen külföldön tartozkodom,a TB.-nel le is mondtam a biztositasom a megfelelö formanyomtatvanyon,igazolva,hogy külföldön dolgozom,es az europai eü.kartyat is visszaküldtem.

Persze azert az APEH (bocsanat az uj nevet nem tanultam meg meg),csak küldött egy adobevallasi csomagot a tavalyi evre.2012.

Lehet,hogy ez kötelezö,es csak vissza kell küldjem,hogy nem volt otthon tavaly semmilyen jövedelmem,de nem tünik logikusnak.

Ha a szüleim nem vennek at a postamat,akkor soha nem jutna el hozzam a bevallas,senki nem töltene ki semmit,es a vegen jönne vmi. büntetes.

Megyek nemsokara haza,es azert szemelyesen befaradok majd hozzajuk a biztonsag kedveert::))

a regi rutin::)))

váj mí 2013.01.28. 20:54:59

@miegysmàs: Ahelyett, hogy leszarnád, mint tettem én, anno, amikor még nem NAV volt, hanem APEH. A főbérlőm, mert ismertem régebbről, még felhívott párszor, hogy jött ez-meg-az. Mondtam neki, hogy mi-a-tökömnek vette át a nevemben? Dobja a kukába. Mert kb. oda való.

Rebarbaraa 2013.01.28. 21:04:46

@miegysmàs: Semmifele logikat ne feltetelezz. Legjobb baratom 15 eve el kinn. Mar allampolgarsagot is valtott. A mai napig kapja a szulei cimere az adobevallasi csomagot. irt egy nagyon szep levelet nekik. termeszetesen mar rideg angolsagat belecsomagolva a levelbe, hogy: kerem, vegyek tudomasul, hogy mar x eve nem vagyok magyar allampolgar.
Erre jott, hogy ezt be kellett volna jelenteni. Masolatban csatolta az x eve keszult adohivatali papirokat. meg probalkoztak egy darabig aztan baratom hazajott es bement, majd amugy magyarosan odaba.....tt az asztalra h ot ugyan mar nem fogja nyuzni ebben az idiota orszagban senki, foleg nem egy idiota ugyintezo.. Onnantol ertettek belole.

miegysmàs 2013.01.28. 21:08:15

@váj mí:

megmondom öszinten,hogy nagyon kivancsi vagyok,mi fog törtenni,az Adohivatalban,volt velük nehany kalandom::)))az igazamat mindig kiharcoltam,es kivancsi vagyok,hogy a büfeben adnak-e mar szamlat::))

Irtam mar,de szerintem vicces

Utoljara szova tettem,ügyintezes közben ,hogy a büfeben a hölgy eleg hektikusan ad blokkot,a nala vasarolt dolgokrol (az ügyintezök szemelattara),es megerdeklödtem,ha itt sem tartjak be a szamlaadasi kötelezettseget,ugyan mar miert varjak el a kedves allampolgaroktol?

A szemük,es a fülük is rossz volt,nem tudtak ertelmezni a kerdest.

Aztan az ügyemmel kapcsolatban,levelben is jeleztem ezt::)))a valaszban nem tertek ki erre,viszont több honapos utanjaras utan a lakasomra kivetett irrealisan elszamolt ,büntetessel,behajtassal megfejelt illeteket ,sikerült normalisan kiszamoljak.
Kb.700.000 ft-ot igyekeztek tölem beszedni,a jogos 22.000 helyett,par honap alatt megoldottuk.

Szoval nekem olyan,mintha egy kedves regi ismeröst latogatnek meg,aki rosszul is lat,meg kicsit süket is::))))

miegysmàs 2013.01.28. 21:19:24

@Rebarbaraa:

Csak rendes akartam lenni,es ezert allitottam elöször,hogy talan en nem tudom jol a vonatkozo szabalyokat::)))

De ha nem fizetek egeszsegügyi hozzajarulast,en hülye az Önkormanyzatnal ,meg a külföldi cimemet is megadtam,es lathato,hogy nem vgayok foglalkoztatott sem sehol,valamint semmifele szocialis juttatast sem kapok,talan nem kene nekem adobevallashoz csomagot küldeni.
Vagy ,ha mar igen küldjek el a külföldi cimemre ,ha mar hülye modon meg az elörhetösegem is meg van.
Ezek a rendszerek allitolag mar reg össze vannak kötve...........

váj mí 2013.01.28. 21:26:22

@miegysmàs: Ja, hogy te ilyen szamaritánus alkat vagy, aki az idegesítő, utált és állandóan pumpoló rokonnal is foglalkozol ... ;). Az APEHnél hozzá nem értő hülye kádergyerekek foglalkoznak az ügyfelekkel, az tuti. Lehet, a háttérben ül néhány hozzáértő szakértő is, de a front-line-on trollok vannak, az ziher. Magyarországi életem első évében próbáltam velük szót érteni, utána meg úgy voltam vele, hogy "nyasgem!".

micsoda? 2013.01.28. 22:10:36

@Taxomükke: Na, erre mondják "paraszt", és nem proli:)

Sanyi9 2013.01.29. 00:45:15

@montroyal: Az idealis feleseg a szuz nema lany az arvahazbol: nincs gyerek, nincs visszabeszeles, nincs anyos. Aki ezek kozul a szabalyok kozul egyet sem tart be, az magara vessen es ne panaszkodjon/sopankodjon a forumokon.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.29. 00:57:17

@miegysmàs: Mo-on lehet igy egyezkedni magyarazkodni ez jo.. regebben itt is ment $100000 hoztak ki, azt mondtad egyezkedjunk van 20000 befizetem es fejetsuk el .. sajnos jo par eve, miota sehol nincs penz az allamnak allandoan hianyzik $$$ csak olyan helyre mennek ahol biztos van penz ,vagy haz stb mert ezekre a bank altal raterhelik a tartozast amit ok megallapitanak ha nem fizetsz..(hypoteque legal) es az alkudozas igy megy: fizetsz ennyit !! vagy tovabb vizsgalodunk es a duplaja lesz .. ha nem tetszik menj el a birosagra(biztos nem nyersz a birokat is az allam fizeti az adodbol) nekem sok penzem banja es elutasitottak a birosagon is ... szel ellen nem lehet... a koltsegvetesbe benne van mennyi 100 meg 100milliot kell beszedni a buntetesekbol ...

montroyal ( CAN qc) 2013.01.29. 01:00:17

@Sanyi9: idealis feleseg ... ehhez nem tudok hozzaszolni nekem mar 4 volt de keresem az idealist de valoszinuleg ok meg az idealis ferjet keresik es en nem vagyok ez a categoria..

Sanyi9 2013.01.29. 01:00:41

@tableno: Melyik orszag sorsa nem nyogvenyelos kuszkodes? Mennyi idore elore lehet latni, hogy mi fog tortenni? Peldaul 2005-2006-ban nem sokan gondoltak volna, hogy egy komoly gazdasagi valsag fog kovetkezni. Hasonloan (csak pozitiv iranyban), a 80-as evekben nem sokan lattak elore a Szovjetunio felbomlasat es peldaul a balti allamok relativ gyors fejlodeset. Vagy rosszul latom?

Sanyi9 2013.01.29. 01:04:41

@montroyal: Aszta, 4 feleseg. Es (ha nem tul intim) hany eves vagy?

Amugy, apropo hazassag, egy masik hihetetlenul haszontalan, de talan kicsit vicces megjegyzes: mindket fel remenyekkel teli lep be a hazassagba. A ferfi azt remeli, hogy a no nem fog megvaltozni, a no pedig azt, hogy sikerul megvaltoztassa a ferfit. Altalaban egyik sem valik be... :D

Rebarbaraa 2013.01.29. 01:19:03

@Sanyi9: @montroyal: Nem szabad igy altalanositani. Es gusztustalan is. Sok no van aki pont forditott helyzetben van, es neveli a mas gyereket.
Engem sem a ver szerinti apam nevelt es vigyazott ram.Testvereim is szulettek es ma is boldogan elnek. Senki nem lat bele masok eletebe. Es konnyen lehet, hogy az altalad ismert ember kifele egy kedves, becsuletes, segitokesz. Majdhogynem szent. De ki tudja mik tortentek a zart ajtok mogott. Nem is tudod hany ember jatsza el kifele a szentet, de amint bezarodik az ajto egy allat lesz belole. Az ember szot keszakarva irtam. Nem csak no szenvedhet csaladon beluli testi vagy lelki bantalmazastol. Lehet az ferfi is. De teny, hogy ebbol van kevesebb. A ferfiaknak annyibol konnyebb terrorban tartani, hogy erobeli folenyuk is van. A no max az idiota, szemet viselkedesevel tud artani. veressel nem. Es a nok tobbsege nem hajlamos az eroszakra. Erzelmi beallitotsaga, fizikailag gyengebb termeszete es az altalaban bele nevelt es tarsadalmilag is gondoskodo szerepre valo kijeloltsege miatt. Egy no nem lesz eroszakos (hacsak nem betegseg folytan idegbeteg) ha nem valtja az ki belole a letfentartas (gondolok itt arra h az eletet kell megvedeni) vagy gyermekei letfentartasa. Es gondolkodjatok el azon,hogy mennyit aldoznak fel az eletukbol amikor dolgoznak, gyereket nevelnek de meg a ti mocskos gatyaitokat is mossak! Ritka az a ferfi aki tars a hazimunkaban is. Eddig azt hittem felvilagosult fefiak vagytok, nem ostoba kanok. Ne kelljen csalodnom..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.29. 01:21:24

@Sanyi9: jo megallapitas
a koromat meg nem arulom el de a mostani felesegem 16 evvel fiatalabb mint en...
ja kerem a gyogyszeripar is fejlodik..
56 vagyok es a delfines kep 2 eve keszult..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.29. 01:30:04

@Rebarbaraa: ok osztom, de ha valaki ferfitarsam arra lenne kivancsi ,hogy szivhatja meg egy ferfi, arra elo pelda vagyok a masik oldalt meg valaki mas kepviseli..
nem reklamozni akarom magam de mosok fozok takaritok gerekeket neveltem, ezzel nincs baj sot 2.felesegemet en tanitottam meg fozni ..
ne rohanjatok csajok oktoberben volt az eskuvom..

Sanyi9 2013.01.29. 01:48:35

@Rebarbaraa: az osszes viccem (gusztustalan) altalanositasokra/sztereotipiakra epul, ugyhogy ha ezeket nem hasznalnam, egy politikailag korrekt es hihetetlenul unalmas szemely lennek (meg unalmasabb, mint amilyen mar amugy is vagyok). Amugy ez a verekedes dolog at se futott az agyamon, mikor az idealis feleseget abrazoltam, ugyhogy hozzatennem, hogy az idealis felesegnel vagy erosebb vagy gyorsabb kell legyen az ember. :D Amugy en nem vagyok nos es nem is tul pozitivak a kilatasaim (habar ezt nem lehet soha tudni... :D). Ugyhogy ne vedd nagyon a lelkedre amit a hazassagrol irtam (amit amugy persze masoktol hallottam vagy az internetrol olvastam, mert nekem nincs igazaban egy sajat gondolatom se...). Amugy a fizikai folenyemet olyan 20 evvel ezelott alkalmaztam (volna) utoljara (8 evesen, masodikos koromban), nem lanyon, hanem egy fiun, aki vegulis erosebbnek bizonyult, ugyhogy tobbet kaptam, mint adtam. Ilyen az en szerencsem...

kék madár 2013.01.29. 02:53:53

@hagyma: "USA-bol kifele, ha nem vagy amerikai, ,qrwara leszarjak hova van vizumod vagy nincs"
ez nem igaz, nagyon erdekli oket, ez az egyetlen pont ahol megtudjak, hogy ki lepte tul a vizuma hataridejet. Es itt vesik be a feketepontokat.

zopilote 2013.01.29. 04:39:28

@kék madár:
Az USA - t szarazfoldon elhagyoktol nem kernek semmi utlevelet. Olyankor mi van?

kék madár 2013.01.29. 05:21:37

@zopilote: olyankor meg nagyobb a gaz, mert fel fog ugrani, hogy nem tudjak mikor leptel ki es a legrosszabbat feltetelezik. Kb. olyan mintha elhagyod a parkolocedulat es ket ora helyett az egesz napot ki kell fizetni. Lehet megprobalni atverni a bevandorlasi hivatalt, de nem erdemes. Egyebkent meg csak Mexiko fele nem neznek utlevelet.

zopilote 2013.01.29. 06:46:18

@kék madár:
Kanada fele sem, az amerikaiak nem ellenorzik, ki megy ki.
Ha Kanadabol megy az ember, Kanada sem ellenoriz, hogy ki lep ki az orszagbol.
Mindket orszag csak a belepest ellenorzi.
Mexiko mas eset, ok sem a ki -, sem a belepest nem ellenorzik, az USA hataron.
Hangsulyozom, szarazfoldon!
Gondolom, azt nem kotelezo bejelentenem az USA - nak, hogy mikor hagyom el.
Ha Mexiko felol hagyja el a turista az USA - t, annak nincs nyoma.

Rebarbaraa 2013.01.29. 08:17:45

@Sanyi9: Most banthatnalak azzal, hogy a sajat kisebbrenduseged aldozata vagy azzal, ha azt hiszed, idezlek "az osszes viccem (gusztustalan) altalanositasokra/sztereotipiakra epul, ugyhogy ha ezeket nem hasznalnam, egy politikailag korrekt es hihetetlenul unalmas szemely lennek (meg unalmasabb, mint amilyen mar amugy is vagyok)."
De nem teszem. Inkabb felhivnam ra a figyelmedet, hogy nem meno az altalad leirtak alkalmazasa. Ez inkabb vall egy lokott kamaszra, de nem egy felnott ferfira. Meggondolando, hogy talan emiatt (is) nem tul pozitival a kilatasaid nosules teren.

"Ugyhogy ne vedd nagyon a lelkedre amit a hazassagrol irtam (amit amugy persze masoktol hallottam vagy az internetrol olvastam, mert nekem nincs igazaban egy sajat gondolatom se...)."

Ehhez annyit fuznek hozza, hogy nem mindig kell hitelt adni mas abszolut negativ mesejenek, mert az ember hajlamos a sajat eba... elnezest, elrontott eletet igazolni masok elott, amit, hidd el, o sem hisz el, csak igy konnyebb a lelkenek. Mindig ket emberen all minden. Meg akkor is ha az egyik olykor csak elszenvedi azt. Elnezesedet kerem a kioktatasert. De ugy gondolom, hogy ha a logikusan levezetett ervelesemmel hozzajarulhatok ahhoz, hogy elkezdj szelesebb latokorben gondolkodni e temarol akkor mar megerte.

bpetya75 2013.01.29. 08:41:28

@Sanyi9:

És a sör? A megfelelő magasságot és fejformát kihagytad Sanyi. ;-)

bpetya75 2013.01.29. 08:44:25

@DieNanny:

Dehogy fog. Még ha akarnák se lennének képesek megoldani. De ennyire nem egybites bakteriofágok még ők sem.

bpetya75 2013.01.29. 08:52:57

@váj mí:

Rengeteg gyönyörű helyen nem jártam még. De nekem akkor is a Zselic a szívem csücske. Mert ezt nem lehet objektívan megítélni. Én legalább is nem tudom és nem is akarom.

Tolkientől ne a Szilmarilokat olvasd. Vagy a Megye leírása is uncsi volt? Mondjuk a Hobbitnak úgy érzem jót tesz Jackson hozzáállása. A trollos utalást abból vettem ;-)

@blackhair-lady:

Értettem ám :-)

Ahhoz képest, hogy Zselickislak ott van a város tövében, kb 6-7 éve jártam a faluban először. Gimis koromban rengetegszer elmentünk mellette, mikor mentünk ki Simonfára a turistaházba a temető mellett a szőlőkön át, de a falut nem láttam akkoriban.

bpetya75 2013.01.29. 08:59:27

@Sanyi9:

"ugyhogy tobbet kaptam, mint adtam. Ilyen az en szerencsem... "

Hehe. Dettó. Csak én 10 körül voltam ;-)

Egyébként meg 27. életévemben szépen eldöntöttem, hogy nekem már mindegy, majd igyekszem jófej nagybácsi lenni. Aztán pár hónap alatt nagyot fordult a világ. Nagybácsi meg azóta sem vagyok basszus!

bpetya75 2013.01.29. 09:03:00

@Babette_:

1. Kivételt erősítő szabály. Vagy fordítva. Vagy. ;-)
2. A szerelem átalakult valami sokkal tartósabb, erősebb érzelemmé.
3. Ufó vagy.
4. Én vagyok ufó.

Slágvortokban...

M. Péter 2013.01.29. 09:04:39

@zopilote: A kanadaiak és az amerikaiak együttműködnek, átadják egymásnak az adatokat. Ha belépsz Kanadába, akkor az amerikai hatóságok is tudni fogják, hogy elhagytad az USA-t. A mexikói határon viszont meg kell keresni az amerikai bevándorlási tisztviselőt. Ha az ember úgy gondolja, hogy esetleg valamikor is vissza akar még menni az USA-ba, akkor a saját érdeke, hogy feljegyezzék a kilépés tényét.

DieNanny CH 2013.01.29. 09:23:32

@bpetya75:

Lehet, hogy két malomban őrlünk, úgyhogy pontosítok. Te ezt írtad:
"Se besenyő, se kun, se tatár, se német, se osztrák, se orosz, se magyar nem volt képes elpusztítani ezt az országot. "

Erre válaszoltam:

"De választott politikusainknak sikerülni fog!!!"

Ezt úgy értettem, hogy az elpusztítás fog sikerülni.

... Lehet, lassú a felfogásom, és te csupán máshogy fogalmaztad meg...

bpetya75 2013.01.29. 10:01:47

@DieNanny:

Nem őrlünk két malomban, csak ezek szerint nem értetted a reakciómat. Ők sem fognak kiirtani bennünket, mert annyira nem hasonlatosak egy olyan élősködőhöz, amelyik a gazdaszervezet pusztulásáig szaporodik, aztán maga is elpusztul.

tableno 2013.01.29. 10:25:05

@Sanyi9: Részben igazad van. Sok mindent nem lehet előre látni. Viszont bizonyos dolgokat igen. Azt például a 80-as évek elejétől-közepétől már lehetett tudni, hogy nagy szarban van a Béketábor, még ha ilyen hirtelen összeomlásra kevesen is számítottak. 2007-ben pedig már csak azon vitáztak a közgazdászok (még ha ez nem is kapott akkora nyilvánosságot), hogy kisebb recesszió jön, vagy nagy válság (mint tudjuk, az utóbbi). Bármennyire is divat ma nálunk fikázni a közgazdaságtant, azért az nem egy teljesen haszontalan tudomány, és le tud vonni bizonyos következtetéseket a jövőre nézve. Márpedig Magyarország esetében a prognózis az, hogy rövid- és középtávon szarabb lesz a helyzet, mit a legtöbb nyugati vagy közép-európai országban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.29. 11:04:13

ok, egy nappal le vagyok maradva, de akkor is lábrázást kapok attól, hogy tetszettünk volna inkább IT-t tanulni, mert így megérdemeljük a sorsunkat.
az IT-snak ki rakja össze a gyártósoron a gépét, ki takarítja utána a szart az irodában, ki gyógyítja meg az anyja rákját, ki tanítja meg a beképzelt gyerekét olvasni? ezek mind olyan haszontalan dolgok, hogy meg is érdemeljük, hogy nem fizetik meg őket.
WTF.

vízum: nem várnám el senkitől, hogy mondjuk a kuala lumpuri reptéren tudja, hogy magyar útlevéllel milyen feltételekkel léphetek be Indonéziába - ilyenkor látom mindig, hogy valami adatbázisban megnézik és ok mehetek. elég gáz, ha valaki egyenruhás nem képes erre, mert ő az okosabb és a világ összes országának kombinációit tudja :-(

Sanyi9 2013.01.29. 11:58:42

@Rebarbaraa: Kedves Rebarbaraa, en lestandupolom neked a csillagokat az egrol, ellovom a legjobb onironikus poenjaimat es te nem ertekeled egyaltalan. Hat ilyen baratok vagyunk mi?!?! Minden szavamat komolyan veszed es azutan kielemzed... Nem vagyunk mi ma egy kicsit karotnyeltek (szigoruan a szo legpozitivabb ertelmeben... :D)?

miegysmàs 2013.01.29. 12:16:49

@montroyal:

Szo sem volt egyezsegröl,egyszerüen nehany papirt,mint adasveteli szerzödesek,ügyvedi papirok,összekevertek,vmi. irodai költözesnel allitolag,es igy nem a törvenyben elöirt összeget akartak velem megfizettetni.
Kenytelen voltam foglalkozni vele,eleg jelentös volt a különbseg,es egyertelmüen nem akartam,hogy jogtalan tartozast pl. raterheljenek a lakasomra.
En is hallottam,hogy van olyan amikor lehet egyezkedni,de ilyen ügyem nekem nem volt velük.

bpetya75 2013.01.29. 12:19:46

@Sanyi9:

Arra nem gondoltál, kedves Sándor, hogy nem vagy elég jó standupban? ;-)

Szegény Barbira kened az egészet. Tippikuss magyar!

Sanyi9 2013.01.29. 12:22:40

@bpetya75: =)) OK, elismerem, amit mondasz, az nagyon ott van. :D

bpetya75 2013.01.29. 12:29:27

@Sanyi9:

Tessék! Ezt sem csinálod jól. Nem lenne szabad ilyen gyorsan elismerned semmit. Most hogy a francba süssem el az "Ilyenek miatt mennek el olyan sokan!" frázist?

Veled még kötekedni se lehet?!

zopilote 2013.01.29. 12:47:07

@M. Péter:
A kanadaiak es amerikaiak csak 2012 sept ota adjak at egymasnak az adatokat, de a sajat
allampolgaraiket nem, csak a harmadik orszagbelieket es csak akkor, ha legi uton uton
erkeznek az orszagba. Szarazfoldon csak 4 hely van ( 2 BC, 2 Ontario) ahol ilyen adatokat
megosztanak. Hivatalosan sem az USA, sem Canada nem fer hozza a masik orszag adataihoz.

Ha valaki illegalisan meghosszabitja USA beli tartozkodasat, es tegyuk fel 2 ev utan Mexiko
fele elhagyja, mit tudnak csinalni az amerikaiak, ha ujra be akar menni az USA - ba? Nincs
eloirva, hogy kilepeskor le kell jelentkezni.

Sanyi9 2013.01.29. 12:51:08

@bpetya75: En olyan hulye vagyok, hogy azt se tudom megkulonboztetni, ha valaki kotekszik velem vagy simogatja a fejem... Es megis jol erzem magam. :D

M. Péter 2013.01.29. 18:05:54

@zopilote: "mit tudnak csinalni az amerikaiak, ha ujra be akar menni az USA - ba?"
Hát azt, hogy nem engedik be. A bevándorlási tisztviselő azt látja a számítógépén, hogy az illető valamikor belépett, de nem lépett ki. A beutazni kívánó személynek kell bizonyítani, hogy tényleg időben elhagyta az USA-t. Van egy hivatal Kentucky-ban, ahova el lehet küldeni az I-94-es vagy I-94W-s cetlit, ha valakitől elutazáskor nem vették el. Nem tudom, mit lehet tenni, ha valaki ESTA-val érkezett repülővel, és nincs ilyen papírja.

Hilda Maya Hosszú 2013.01.30. 22:39:34

Sok sikert, kitartást, és lelki békéd megtalálását kívánom Neked. Jól döntöttél. Légy kicsit nagyobb önbizalommal

spangola 2013.02.02. 22:45:00

Nagyon tetszett a poszt, sok sikert, és remélem később sokkal könnyebb lesz.

2013.02.05. 16:02:11

Kedves Poszter!
Nagyon megértelek, és szívből küldöm jókívánságaimat! Őszinte és szívet facsaró, de ugyanakkor szívet melengető a történeted! Egy percig ne hibáztasd magad, mert nem "otthon élsz", arra gondolj, hogy a lányaidnak mennyivel jobb lesz! Ez mindent megér!

Vadalmaaaaa 2013.07.24. 17:09:31

Poszter,en megertelek,felepitett elet utan nehezebb

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása