oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 04. 06:53,  Hazudtam magamnak, hogy boldog vagyok 309 komment

2012. december 04. 06:53 Határátkelő

Hazudtam magamnak, hogy boldog vagyok

Nagyon sok tanulságot (és nem kevés fordulatot) hordoz a mai poszt. A tanulságok közül számomra a legfontosabb, hogy ha nem nyitott szívvel és aggyal költözöl egy másik országba, ha felkészületlen vagy, akkor nagyon nehéz beilleszkedni. Következzen Ági története Franciaországból.

Franciaország.jpg

„19 évesen, elvégezve kis tanulmányaimat, édesapám nagyon erőltette a francia nyelvet, így beíratott mindenféle nyelvórákra. Megmondom őszintén, gyűlöltem (ez nem olyan, mint az angol, sokkal furcsábban hangzik és ez a nyelvtan nem megy nekem...) és szóltam, nekem ez nem megy, inkább „felszedem" pikkpakk kint.

Szóval kimentem au pair-nek fél évre. Azok közé az emberek közé tartoztam, akik ontják magukból a haza iránti utálatot és mikor láttam, hogy a családnak, ahová jöttem mennyi pénze van és amúgy is minden csillog-villog, visszagondoltam "arra a porfészekre" ahonnan jöttem, elhatároztam, hogy itt fogok élni.

Eleve a családom szét van szóródva Nyugat-Európában, tehát mindig ez a példa állt előttem. Kivéve a szüleim, mert bár nem keresnek olyan jól, mégis értékelik az életet hatalmas vagyon nélkül.

Megfakult a csillogás

Lett egy francia barátom, aki azt akarta, hogy visszajöjjek, éljünk együtt, dolgozzunk. Az ő segítségével már 2 hónap alatt sikerült valamilyen szinten beszélnem a nyelvet. Vissza is jöttem, de leköltöztünk délre a tengerpart mellé egy kisvárosba, ahol tényleg nincs sok minden. És már nem is csillogott annyira a „Nyugat". Láttam kéregetőket itt is, rossz arcú fiatalokat, drogárusokat az utca sarkán, agresszivitást, irigységet mindent.

A barátom barátai abszolút nem érdeklődtek irántam, a beszélgetéseknél hamar elvesztettem a fonalat és az érdeklődésemet, így bevonultam a sarokba és azt mondtam magamnak: „Jézusom, minden francia ilyen? Ezekkel sosem fogok tudni nevetni úgy, mint az otthoni barátaimmal." Kezdtem kétségbe esni és hiányolni a barátaimat 1 év után.

Aztán elkezdtem munkát keresni, amikor összeszedtem a bátorságomat és már nem vörösödtem el, amikor meg kellett szólalni és összetett mondatokat mondani. Mindenhová beadtam a CV-met és senki, de senki nem hívott vissza. 6 hónap telt el így.

Sokat idegeskedtem, elkezdtem rágni a körmöm és a nyomástól (pénzt kell keresnem) már enni is alig bírtam, 12 kilót fogytam le. A barátomnak köszönhetően nem voltak anyagi nehézségeink, de én nem bírtam így bezárva élni, célok nélkül, értelmetlenül.

Depressziós lettem hamar és még csak nem is tudtam róla. De akkor egyszer csak felhívtak egy munka miatt. Ugyan csak egy gyorséttermi meló volt és csak heti 10 óra, de én a fellegekben jártam, hogy végre kaptam egy esélyt.

A főnökömet nagyon szerettem és a kollégáim (eleinte) szintén nagyon kedvesek és befogadóak voltak. A nyelvtudásom rendkívül felfejlődött, soha senki nem kérdezte meg hogy külföldi vagyok-e és ha szóba került, azt hitték csak ugratjuk a vendégeket.

Mennyit keresel?

Közben sikerült kiismernem az átlag franciát. mivel elég sok emberrel találkoztam. Teljesen megilletődtem először, hogy pontosan tudom, ki mennyit keres és első találkozás alkalmával szinte mindegyik vendég részletesen beszámolt a munkájáról és a havi fizetéséről.

Francia mentalitás, így gondolom. De szép lassan én is átvettem, mindenkinek beszámoltam mennyit kerestem abban a hónapban éppen, mennyiért vettük az autót, mennyibe került a telefonom, mennyi az albérlet. Aztán később beszélgettem egy Magyarországon élő külföldi barátommal, ugyanígy kérdezősködtem a munkájáról, fizetéséről és jó nagy parasztnak tituláltam, mert nem akarta elmondani.

Hamar rájöttem viszont, hogy heti 10 órával és havi 300 € nettóval nem fogok előrébb jutni. Így megint munkát kezdtem keresni. Egyszer hívtak be bolti eladó próbanapra. Ott a főnök megfogott egy nem különösebben szép nadrágot és rám parancsolt, hogy adjam el.

Rájöttem, fontos munkára nem vesznek fel

Mivel nem vagyok cápa, nem is lett sikerem. Nem hívtak vissza, de nem bántam. Új terveim lettek, fontosabb munkát szerettem volna kapni. Idő kellett, hogy rájöjjek, soha senki nem fog felvenni fontos, jó fizető munkára, mert a franciák között is sok a munkanélküli, én meg csak egy ki tudja honnan, valahonnan Bulgáriából való menekült vagyok, jobb, ha nem vesznek fel, mert a kelet-európaiak mind szegények és úgyis csak lopnának...

Ezalatt a 2 év alatt mindennap felkelés után hazudtam magamnak, hogy boldog vagyok, sikerülni fog, a párkapcsolatom tökéletes, majd lesz valahogy, soha nem adom fel. De az esélyt nem kaptam meg. Mivel a barátom nagyon féltékeny volt, soha nem szóltam nagyon senkihez, bezárkóztam, félénk lettem. Néha gyűlöltem magam hogy hová lett a szociális énem? A kollégáim együtt buliztak, nevetgéltek és engem soha egyik sem hívott sehova. De amúgy sem mehettem volna, mit szólt volna a barátom?

Egy ilyen sikertelen munkakereséses nap után nagyon magamba zuhantam, egyedül voltam otthon (mint mindig) mert a barátom 12 órákat dolgozott naponta. Szóval felhívtam édesanyámékat, akik nagyon boldogok voltak éppen az élet apró örömei miatt és elkezdtem zokogni. Haza akarok menni...

Hirtelen elkezdtem gyűlölni a francia rendszert, az embereket akik "nem fogadtak be", a materializmust, az ateizmust, az emberi kapcsolatok elértéktelenedését, a gyerekek butulását, képzetlenségét, kulturálatlanságát, a boldogtalanságot, ami mindenkiből áradt, „jaj, én csak 1200 eurót keresek, a férjem meg 2000-et és nem jövünk ki a pénzből". HÁT MÉGIS MIRE LEHET ENNYI PÉNZT ELKÖLTENI???

Váratlan fordulat

Elkezdtem értékelni az én Budapestemet, ahol lehet, hogy kellenék is, a francia és angol nyelvtudásommal és szakmai végzettségemmel, amit itt senki nem fog elismerni. Remélem, a havi 300 eurót meg fogom keresni otthon is és közben nem kell bagettet majszolni és jó képet vágni hozzá.

Karácsonykor nem a Télapót kell várni a gyerekekkel és nem kell idióta Télapós chansonokat énekelni, amiktől falnak megyek. Szóval bejelentettem, hogy szakítok a barátommal és elmegyek innen. És hirtelen emberek kezdtek érdeklődni a problémáim iránt, végighallgattak, tanácsokat adtak, segítettek mind anyagilag mind lelkileg.

És egy hét alatt elszégyelltem magam, átértékeltem az egész nemzetet. Hiszen vannak mindenütt jó és rossz emberek. Nem nemzettől függ. Lettek barátaim, akik miatt most fáj a lelkem, mennyire fognak hiányozni. Két év alatt senki, de senki nem került közel hozzám, most meg teljesen megnyíltam.

Bánom, hogy elvesztegettem két évemet egy nem megfelelő ember mellett, de örülök, hogy lelkileg gazdagabb lettem egy olyan nyelvvel, ami valóban értékes és nálunk otthon igen ritka. Nem gyűlölöm már az országot, de nem tudom elképzelni, hogy itt éljem le az életem.

Rossz helyen vagyunk, túl messze és kisebb vagyon hazarepülni innen. Szeretném megkeresni a saját kenyerem, és a saját pénzemből visszautazni ide eltölteni a nyaralásaimat. Gyönyörű ország ez, de rosszul alakítottam ki az utamat.

Eleve rossz döntés volt, hogy szakmai tapasztalat nélkül jöttem ki, így az anyagi szabadságot sosem ismerhettem meg. Így nem is sikerült felnőtté válnom, bármennyire is hittem magamban."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr924946298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubu3 2012.12.04. 07:20:01

Na ezt nem értem. Kimegy a hölgy utála a hazát.Icipici nyelvtudásocska. Kinn nem jön össze semmi és jajj nem lett gazdag. Egy ócska kapcsolat évekig.Pasi eltartja. Már nem jó semmi itthon mégis jobb. Hát a nagy semmire kicsit nagyok voltak az elvárások. Tanulni kéne vagy dolgozni. Esetleg. És nem eltartatni magát.De még van esély, a posztíró fiatal.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.12.04. 07:22:08

Ez egy nagyon aranyos írás, sok helyen mosolyogtam rajta olvasás közben.
Mindenki hibázik, kell is hibázni, hisz így találod meg önmagad.
A felnőtté váláshoz pedig szükséges a hibáink belátása, ahogy te is megtetted.
Nem hinném, hogy elvesztegetted az időd, hisz "beljebb" vagy egy nyelvvel, ha ezt tudod kamatoztatni, már megérte.
Sok sikert!

tanato 2012.12.04. 07:52:32

Tulajdonképpen most a cikkíró,itthon van vagy kint?

judy7 2012.12.04. 08:07:55

Nem tetszik ez az írás... Illetve nem az írás nem tetszik - az csak egy szöveg - a lány nem tetszik aki írta.
Totál ész nélkül lép meg dolgokat: megyek/maradok.. mégis megyek/mégis maradok. Aztán 5 perc alatt olyan konzekvenciákat von le, amik azonnal borulnak ha 5 perc múlva/2 hét múlva történik valami jó/rossz.
Így nem lehet.. se Franciaországban, sem itthon, sem máshol.
Kicsit nem ártana gondolkodni, mielőtt a következő életre szóló elhatározását meghozza, talán akkor jobban sikerülne.

Neon Fu 2012.12.04. 08:20:31

Juj... olyan csúnyákat gondolok erről a lányról, hogy inkább le sem írom, feleslegesen megsérteném az illetőt. Maradjunk annyiban, hogy nekem már 16 évesen több eszem volt, céltudatosabb és lelkiismeretesebb voltam, valamint már abban a korban sem telepedtem rá polipként mások életére.

nyuszigonosz 2012.12.04. 08:21:19

@bubu3:
Ez az; a pasi eltartja. Most ez a pasi, majd egy másik pasi...
És közben lehet pityeregni, semmit tenni, nyavcsogni....

Jól írod: tanulni kéne, vagy dolgozni. Esetleg.

tableno 2012.12.04. 08:27:41

Nekem tetszett az iras. Jol leirja a honvagyat, meg azt, amikor az ember nem erzi jol magat egy idegen kozegben. Az pedig teny, hogy Franciaorszagban nagyon nem egyszeru allast talalni mostanaban, meg helyieknek sem. Arra kivancsi lennek, hogy otthon hogy alakultak a dolgok?

nigara 2012.12.04. 08:28:30

Szerintem is jó írás, a felnőtté válásról szól valóban.
De még felnőttként, néhány X után is születnek olyan döntések, amikről utólag kiderül, hogy bármennyire átgondoltnak is tűnt, az élet nem (mindig) kiszámítható.
Ez is, mint minden megtett lépés az életben, hasznos - tanulunk mindenből valamit.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.04. 08:46:44

ez annyira őszinte írás, hogy csak hápogok.

de van benne önismeret, úgyhogy lesz még ebből a lányból valami.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.04. 08:47:26

@judy7: 20 éves, az ég áldjon meg. az még gyerek.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.04. 08:49:49

@Neon Fu: és akkor mi van? rajtad kívül még van 7 milliárd ember a földön, ebből jópár húszéves.
ez a lány legalább nem áltatja magát (sem) azzal, hogy felnőttem, úgy jó minden, ahogy én csinálom.
sokkal többre becsülöm, mint azokat, akik még maguk előtt sem merik bevallani, hogy milyenek. vagy akik egyáltalán föl sem ismerik.

judy7 2012.12.04. 08:58:33

@Babette_: Nagyon, nagyon, nagyon nem értek egyet, szerintem a posztíró hozzáállása nem életkori jellemző... valami egészen más, de nem szeretném kifejteni, mert nem szívesen sértegetném a kishölgyet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.04. 09:05:08

@judy7: nem kell egyetérteni:)

pedig életkori jellemző. elég sok 18-20 évessel voltam körülvéve életemben, nemcsak a sajátjaimmal.
(nyilván vannak kivételek, nem állítom, hogy nem)

Neon Fu 2012.12.04. 09:07:44

@Babette_:
"sokkal többre becsülöm, mint azokat, akik még maguk előtt sem merik bevallani, hogy milyenek. vagy akik egyáltalán föl sem ismerik."

Aham, ez érdekes. Én nem látok benne olyan részt, ahol beismerné, hogy 2 évig kitartatta magát egy alig-alig megismert fickóval, hogy a két év alatt csak otthon döglött, hogy miközben a srác kidolgozta a belét, hogy a kis magyar ... izét is eltartsa, ő ott nyafizott, hogy unatkooooooziiiiiiik. Ennyi az össz konklúziója: "Így nem is sikerült felnőtté válnom, bármennyire is hittem magamban."

A férfiakon élősködés tehát nem célravezető. Köszönjük, ez nagyon újszerű és hasznos tanulság.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.12.04. 09:08:12

@judy7: Miért baj az, hogy kiment és megtanult egy nyelvet? Mi ezzel a probléma:

DieNanny CH 2012.12.04. 09:13:36

@judy7:
Az, hogy mi az életkori jellemző, senki nem tudja. Leérettségizett, majd kiment külföldre és elvakította a csillogás. Én 26 évesen mentem először Au-pair-nek, óvónőként a fizetésem 32 ezer volt, kint 5000 Sch (85 ezer Ft). Elvakítani nem tudott, de láttam, van jobb is, mint otthon.
Nem tudom, hány 21 évest ismersz. Ha téged ennyi idősen nem így ért (volna) a dolog, az azt jelenti, olyan iskolába jártál, olyan barátaid voltak, mint te. Akiket szintén nem vakított volna el a dolog.
Ez az írás őszinte önértékelés.
(Családi példa: Húgom itt Svájcban él 11 éve. Pontosan 6 évbe telt, mire apukámat meg tudta győzni, hogy itt sincs kolbászból a kerítés. Pedig egyetemet végzett, de olyan korúak voltak a munkatársai, - akik szintén az előző rendszerben jártak iskolába -, mint ő; mindannyian hályoggal a szemükön éltek)

rekafoto 2012.12.04. 09:16:51

Nekem szimpatikus az írás és sajnálom, hogy sok kommentelő kapva kap az alkalmon és tipor egyet a posztolón, önnön felsőbbrendűségét bizonyítandó. Bezzeg nekem több eszem volt. Bezzeg én ezt tudtam volna előre. Bezzeg nem így kellett volna. Bezzeg ha tanulsz. Viszolyogtató beszólások ezek. Meg kellene becsülni, hogy valaki őszintén leírja a saját botladozásait és az önfényezést meghagyja a kényszeres dicsekvőknek.

(ugyanezt a történetet le lehetett volna írni ömlengős sikersztoriként is, csak szólok. De a posztolóban volt annyi gerinc, hogy nem tette.)

Neon Fu 2012.12.04. 09:21:36

@rekafoto:
Hogyan? Hogyan lehetett volna ebből sikersztorit kreálni? Komolyan érdekelne.

rekafoto 2012.12.04. 09:24:08

@Neon Fu: hogyan? egyszerű: megtalálta a nagybetűs életet, a nagy Őt, aki őt tejben-vajban fürösztötte, alig kellett dolgoznia és mégis megéltek, közben ragyogóan megtanult franciául és szerzett értékes élettapasztalatot is, aztán valahogy mégis ráébredt, hogy neki otthon a helye, mert a hazát semmi nem helyettesítheti, most pedig tudatosan készül a visszatelepülésre. Hepiend.

Neon Fu 2012.12.04. 09:24:28

@rekafoto:
"posztolóban volt annyi gerinc, hogy nem tette.)"

Akkor lett volna gerince, amikor az "eltartott" státusz helyett "munkavállalóként" kellett (volna) helytállnia! És erre gusztustalan viselkedésre nem mentség az életkor. Jobb érzésű (neveltetésű?) lányok már 14 évesen elutasították volna ezt a "munkát".

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.04. 09:25:15

@Neon Fu: pedig az egész egy merő beismerés.
azért is lepődtem meg az őszinteségén.

tableno 2012.12.04. 09:25:53

@Neon Fu: Hát pl így: "a Côte d'Azur-on éltem két évig gondtalanul a jóképű francia lovagommal, miközben remekül megtanultam franciául, amit majd otthon fogok tudni hasznosítani. Lehet irígykedni!"

Neon Fu 2012.12.04. 09:26:24

@rekafoto:

Jó, a tiéd is egy szempont. Azért én úgy látom, hogy te szeretsz mindig az "elnyomottak védelmezőjeként" kiállni emberekért. Észérvek, logika helyett inkább érzelmi alapon állsz ki másokért.

tanato 2012.12.04. 09:28:41

@Babette_: Abszolút egyetértek,az író nagyon gyerek még./mondjuk 20 éves koromban én is a koromnál sokkal gyerekesebb viselkedésű voltam,ezt mindig megjegyezte a környezetem,mégis ember lett belőlem/Viszont a francia nyelv megtanulásával nagyot fogott az biztos,relatíve kevesen beszélik itthon.Az én nagyobbik lányom is majd két évet töltött Párizsban,először az egyetemen,utána ő is dolgozott,sokat pincérkedett is mint a posztoló,és szintén ebben a munkakörben tanulta meg tökéletesen a nyelvet.És most Pesten egy multinál a kiváló francia/meg angolul is tudott már előtte elég jól/ tudása miatt kapott meg egy igen jó állást.

Neon Fu 2012.12.04. 09:29:15

@tableno:

És tudod mit: ha így adta volna elő, akkor nem is ítélném el. Van az úgy, égig érő szerelem, a nő félredob minden mást.. oké. De ez.. és még ő nyikorog, hogy kidobott két évet, képzeld el, a srác hogyan emlékszik vissza.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.04. 09:29:22

@Neon Fu:
keresett munkát. nem talált, csak egy heti 10 órásat.
mivel a barátja féltékeny volt, társaságba sem engedte, ezért nagyon valószínű, hogy a munkát sem nézte túl jó szemmel, hiszen ott másokkal lett volna együtt.

tableno 2012.12.04. 09:29:22

@Neon Fu: olvasni amúgy megtanultál? A posztban feketén-fehéren benne van, hogy keresett munkát, csak nem talált. Illetve ami részmunkaidőset igen, azt csinálta is.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.12.04. 09:31:17

Nekem tetszik, hogy ilyen gondolatok is megjelennek itt, amikből tanulhatnak mások. Valaki beismeri, hogy hibázott, túlságosan elbizakodott és nagyképű volt, a jövőben talán majd másképp csinálja. Istenem, mindenkivel volt ez így, max nem vallja be még magának sem. Kicsit önbecsapásnak érzem azokat a posztokat olvasnom folyamatosan, hogy külföldön minden mennyire sokkal jobb, ami meg nem, az igazából nem is számít. Ha valaki kapna egy fehér papírt, amire felírhatná, hogy mit szeretne az élettől, akkor valószínűleg nem egy külső londoni szuterént írna fel lakóhelyéül… Emellett TELJESEN érthető, hogy anyagi okokból ezt bevállalja akár éveken, évtizedeken át, de sokkal őszintébb, ha beismeri magának és másoknak is, hogy mit miért tesz.

A fenti posztból különösen kiviláglott, hogy mennyire meg tud változni valakinek a véleménye egy országról, amikor hosszabb időt tölt ott és turista módból átvált helyi lakossá. Nincsen tökéletes ország, tökéletes emberekkel, de ha az ember időt szán megismerni a saját igényeit és az adott ország erősségeit, gyengeségeit akkor sokkal tisztább a kép a saját életünkkel kapcsolatban.

bubu3 2012.12.04. 09:34:13

Egyébként rengeteg féle 21 éves van. Én spec reggel hatra jártam dolgozni mert muszáj volt. Mások otthon malmoznak.Vagy papírhalmozók. Az életkor nem előny és nem hátrány csak egy tény. A franciatudás jó lehet ha az elképzeléseit hozzáigazítja a valóság szövetéhez. És elkezd dolgozni bármit. De azért ez nem sikersztori.

tableno 2012.12.04. 09:35:55

@bubu3: Nem is mondta senki, hogy az lenne. Ez egy sztori, pont. Olyan igazi, kamuzás és mellverés nélkül.

NIKI LAURA 2012.12.04. 09:37:27

Nagyon sokszor gondolkodtam azon,vajon az ezerszer hangoztatott közhelyeken kivül(politika,itt szar,nincs munka,minden drága,stb)-mi visz rá embereket arra,hogy külföldre menjenek nyomorogni!

Akinek minimális affinitása van,és akar dolgozni,TALÁL MUNKÁT ITTHON!
Ha kicsit üzletel,okoskodik,nagyon jól lehet élni ebben az országban!!

Aláirom,a nyelvtanulás,esetleg egy szerelem miatt 'o.k',de azért hogy kicsivel többet keressünk-amit persze fel is élünk kint-ezért évekig,évtizedekig egy átlagos életet,vagy nyomorogni....NEM!

IGEN,a kint dolgozók/élők nagy része" jászkarizza "magát az itthon maradottak előtt,de valóságban önmaguknak is hazudnak,ÉS NYOMOROGNAK,SZENVEDNEK,DEPRESSZIOSAK -RÁKOSAK LESZNEK,és mindig vágyakoznak az itthon iránt...

Ha valakit üldöznek,bántanak,akkor menni kell!!!

..de csak azért hogy a mekibe nyomja part time-ba Londonban,nyomorogjon öt paki/indiai/magyar között,hát mi folyik itt emberek,MI FOLYIK ITT GYÖNGYÖSÖN???

Sanyi9 2012.12.04. 09:37:57

@Neon Fu: A multkor nem te voltal nagyon beindulva, hogy a nok inkabb maradjanak otthon, ne keressenek penzt, mert teged is eltart a ferjed es milyen jol megvagytok? Ha igen, akkor nem vagy nagyon konzekvens. :D

2012.12.04. 09:39:22

Nekem tetszett a poszt, és az illető hozzáállásával sincs bajom.

@Neon Fu:
Azért egy kicsit előreszaladtál, nem? Lehet, hogy nem lelkiismeretes, lehet, hogy polipként rátelepedett a fickóra, lehet, hogy az meg még inkább kidobottnak érzi a két évet, de simán igaz lehet az ellenkezőjük is, mert ezeket nem a posztban olvastad, hanem magad színezted hozzá.

Neon Fu 2012.12.04. 09:40:40

@tableno:
Ez a kedvenc részem. Legalább ismerné be, hogy inkább otthon fetrengett. Hogy-hogy amikor akart, akkor azonnal talált gyerekfelügyelő munkát, de miután jött a mecénás, akinél lakhatott, aki etette, onnantól 2 évig(!) nem talált semmit? Kamu, a heti 10 óra tinglitagli pedig viccnek is rossz. Mindegy, pont nem érdekel ez a lány, van már a világban annyi magyar könnyűvérű, mit számít ez is..

Neon Fu 2012.12.04. 09:41:22

@Sanyi9:
Te ki a jó éggel keversz össze? Gyorsan olvass vissza.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.12.04. 09:46:05

@Neon Fu: Jaj, már nem hogy szobrot emeljünk a fiúnak. Nem hinném, hogy fegyvert tartottak a homlokához, hogy tartsa el a lányt. Ha neki így volt jó, akkor ennyi és nem több.

Neon Fu 2012.12.04. 09:46:24

@Th's child:
De, a posztban olvastam. Nézd:
"Bánom, hogy elvesztegettem két évemet egy nem megfelelő ember mellett,"

Illetve az élősködésről még:
"És hirtelen emberek kezdtek érdeklődni a problémáim iránt, végighallgattak, tanácsokat adtak, segítettek mind anyagilag mind lelkileg."

Mi a búbánatot kellett neki még idegenek anyagi segítsége is? Szerinted milyen véleményük van most a kis éhenkórász, magyar kiscsajról? Áhh, tényleg mindegy nekem.

think different 2012.12.04. 09:51:37

@NIKI LAURA:

Ezt nagyon jó látod, hogy nem így van...

...ahogy írtad:)

Rengeteg szakma nem létezik vagy csak vegetál otthon. Nem tudsz továbblépni, fejlődni. Nem csak IT/üzleti szféra és vendéglátóipar létezik.
A világ és az élet annál sokkal színesebb és összetettebb, mint amilyennek te látni/láttatni szeretnéd.

És végül:

Előbb ez:
"Ha kicsit üzletel,okoskodik,nagyon jól lehet élni ebben az országban!!"

Majd ez:
"a kint dolgozók/élők nagy része" jászkarizza "magát az itthon maradottak előtt"

Most vedd el a második idézetből a "kint dolgozók/élők" részt és hazaértél.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.04. 09:52:00

@NIKI LAURA: (ez hihetetlen, hogy te mindenhova beordibálsz...)

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.04. 09:53:07

@Neon Fu: a szülői házból ebbe a helyzetbe került. nem tudja, milyen a felnőtt, önálló élet. ezért mondtam, hogy gyerek.
és gyereknek lenni nem bűn.

tableno 2012.12.04. 09:53:20

@Neon Fu: Te aztán nagy guru lehetsz, hogy egy rövid poszt alapján ilyen megfellebezhetetlen ítéletet alkotsz egy ismeretlenről. Egy apróság talán elkerülte sasszemedet: a posztoló egy nagyvárosban bébicsőszködött, ahol azért könnyebb állást találni mint egy kis provence-i faluban. De gondolom te az Antarktiszon is rögtön vezérigazgató lennél...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.12.04. 09:56:35

@NIKI LAURA:
"Ha kicsit üzletel,okoskodik,nagyon jól lehet élni ebben az országban!!"

Hogy érted ezt? Nekem ez a"megoldjuk okosba" szisztémát takarja. Nem adok számlát, nem fizetek adót...
Szép hozzáállás.
Ez a megoldás?

rekafoto 2012.12.04. 09:59:21

@Neon Fu: szerintem a posztoló ekézése sem kimondottan logikai szempont :)
tárgyilagos szemmel annyit mondanék, hogy sajnálom a posztolót, de remélem, tanult a történetből, két év pedig nem a világ, egy szirszar büfészakos főiskolán is elvesztegethette volna.

mirx 2012.12.04. 10:00:40

Hát drága posztoló, biztos baromi képzetlenek meg kultúrálatlanok a franciák, de ehelyütt jelezném, hogy van olyan magyar szó, hogy SANZON. Ha már kultúra, meg minden. Meg verjük érte az asztalt.

Neon Fu 2012.12.04. 10:01:16

@tableno:
Érzékenykedünk? Személyeskedünk? Szerinted most meggyőztél, vagy hitelesebb lett a te álláspontod? Ilyen egy értelmes vita? Én leírtam, hogy mit olvastam ki a posztból és ennyi. Neked mást jelent a sztori, rendben van. Nem kell győzködni egymást, már csak azért sem, mert -amint azt már többször említettem- pont nem érdekel a kis mihaszna. Engem személy szerint zavar, amikor honfitársnőim külföldön léhán viselkednek, de ez az én problémám. Te miért kezdtél hőbörögni?

tableno 2012.12.04. 10:04:53

@Neon Fu: Ja, ha szerinted az rendben van, hogy kvázi lekurvázol egy ismeretlen lányt, akkor én kérek bocsánatot. Élőben kerülöm a fajtádat, ezentúl online is így teszek.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 10:06:38

Franciaország nehéz terep..úgy kijönni, hogy majd magamra szedem ezt a nyelvet alapok nélkül és későbbi segítség nélkül, szerintem illuzió. Kell a segítség, érteni kell a franciákat, akik régiónként mások és a nyelvet is.
A francia fiúval szerencséd volt, tényleg nagyon szerethetett téged és a család is elfogadott, hiszen itt nem jellemző (Rhone-Alpes), hogy a fiúk lekötik magukat és eltartanak valakit friss ismeretség alapján...itt is elvárják, hogy a nő kezdjen magával valamit, dolgozzon..vagy ha még a nyelvismerete hátráltatja, hát tanuljon...!

Szerintem a francia nyelv nagyon szép, ha megtanultad, bármit kezdhetsz vele.
A €300 baromi kevés itt, azt pedig nem tudom, hol annyira nyitottak a franciák, hogy a fizetésükről így beszéljenek...itt ez tabutéma, ahogyan az is, ki mennyit fizetett a kocsiért- ha megkérdezed ez utóbbit, tuti elmondják és segítenek is, de a fizetésről való beszéd számomra hihetetlen, legalábbis ezen tartományban.

A munkahely: szintén csak erről a régióról szólva pl én most tudok 4-5 helyet, ahol felvétel van nyelvtudással, fiatal a csapat, de dolgozni kell és nem €300-ért. Mindezt úgy, hogy nem kerestem ezeket a helyeket...:)))

Számomra ez az egész azt jelzi, hogy nem a megfelelő helyen voltál, tapasztalatlanul és még tiniésszel, ami nem baj, csak sokkal nehezebb így megismerni egy országot, a kultúráját és barátokat szerezni. Viszont az szimpatikus, hogy később beláttad ezt is.
Kívánom, hogy rendeződjön benned minden és ha lesz kedved, újult erővel visszatérni, akkor keress meg.
Addig is sok sikert!

think different 2012.12.04. 10:12:18

@mirx: a "sanzon" mióta magyar szó?

Neon Fu 2012.12.04. 10:13:48

@tableno:
Ó, az a típus vagy, aki miután kifogyott az érvekből, bedobja a durcit és hátat fordít a beszélgetésnek..! Nagyon fogsz hiányozni.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 10:14:37

@tableno: Abszolút egyetértek veled.
@Neon Fu:
A srácot nem féltem, hidd el, nem dőlt a kardjába..:)))

Az eltartásról pedig annyit, hogy nem ismerjük a pontos részleteket , senkinek nincs joga ismeretlenül leszólnia őt ezért....és szerintem a kurva szó kvázi egy totál másfajta hölgytípus megnevezése...:)
Amúgy azt sem értem, hogy miért nem segítő tanácsokkal látják el többen a tapasztalatlan "okoskákat", ahelyett, hogy bírálnák őket..semmiről sem csúszott le, van ideje még bármire és megtanult egy nehéz nyelvet. Már ez jó.

Az én tinilányom is kb így kapkod, ennyire elégedetlen egyik nap, majd a másik nap azt hiszi, feltalálta a tutit...:))))
Nincs ezzel baj, tanulás az élet és ha vannak, akik segítenek, annak örülni kell.

mirx 2012.12.04. 10:15:31

@think different: bármilyen megdöbbentő, minden magyar szó, ami szerepel az értelmező kéziszótárban. így a szoftver, a szex és a sanzon is magyar szavak. és így is írjuk őket magyar kontextusban, nem software-nek, sex-nek meg chanson-nak.

mirx 2012.12.04. 10:19:23

Meg némi segítség:
hu.wikipedia.org/wiki/Sanzon

Barátod,
Google

Neon Fu 2012.12.04. 10:22:27

@Karinette:
De hol írtam én ilyesmit? Nem kurváztam, csak ellenérzésemet fejeztem ki, hogy szemrebbenés nélkül elfogadja egy ismeretlen srác anyagi segítségét két évig. Nyilván nem sajnálom a fiút sem, gondolom, hogy megérte neki, megkapta cserébe, amit akart. Na, ez eddig akár szerelem, akár üzlet is lehetne.

No de az, hogy szakítás után újra ismeretlen emberektől kér pénzt: "És hirtelen emberek kezdtek érdeklődni... segítettek mind anyagilag mind lelkileg." Ezt már túlzásnak tartom. Nem tetszik.

DieNanny CH 2012.12.04. 10:25:34

@tableno:
"Olyan igazi, kamuzás és mellverés nélkül. "
Nana! Várjunk még! Nem vagyok gyanakvó természet, de várom a posztíró reagálásait...

tableno 2012.12.04. 10:25:37

@mirx: Mondok neked egy meglepőt: chanson nem egyenlő sanzon! Az előbbi egyszerűen "dal" franciául, a magyar szó pedig egy specifikus műfajra utal (Edith Piaf, Yves Montand, stb.). Mivel a posztban francia karácsonyi dalokról volt szó, a chanson a helyes kifejezés.

pappito · http://pappito.com 2012.12.04. 10:28:25

inkább nem kommentelek ehhez a poszthoz

tableno 2012.12.04. 10:29:57

@pappito: amúgy már megtetted... :P

mirx 2012.12.04. 10:30:14

@tableno: akkor miért nem sikerült dalt írni?

én is gyorsan akkor írok egy posztot, amiben majd eléneklek egy-két karácsonyi canzonét...

think different 2012.12.04. 10:32:45

@mirx:

@mirx: Az, hogy magyar kontextusban így kell helyesen írni, nem teszi magyar szóvá.
És igen, szerepel a szótárban - például az Idegen Szavak Gyűjteményében. Ne nevezzünk már egy francia jövevényszavat, aminek nincs magyar eredete és gyökere, magyar szónak. A "szex"-et is csak azért használjuk, mert a közösülést kicsit hosszabb leírni vagy kimondani.

Írd oda, hogy francia eredetű jövevényszó és akkor elfogadható az érvelésed.
Amúgy belekötni egy olyan blogon, ami a kivándorlás témája köré épült, egy ilyen dologba, nem érzed, hogy szánalmas?
Ha egy londoni kitchen porter most írna egy posztot, ami fele "hunglish" lenne, egy szavad nem lehetne.

(a wikipedia link nem említi, hogy magyar szó lenne, de gondolom a jazz mellett majd valahol megtalálom...)

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 10:33:27

@Neon Fu: Igen, ebben igazad van..bocsánat, összeolvastam a kommenteket.
Nekem sem tetszik, ha valaki ezt a képet mutatja a magyarokról...nekem pl az nem jött át, hogy anyagilag is segítették ismeretlenek...most elolvastam újra. Megértem, hogy kiakadtál.

tableno 2012.12.04. 10:37:13

Na jó, látom elkezdődött a Jau Magyarosch Acsargás, át is adom nektek a terepet. Viszlát! :)

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 10:37:22

@Karinette: Ugyanakkor be kell látni, hogy a posztíró tapasztalatlan...butaságokat csinált, de a végén megtanulta a nyelvet és némiképp belátja a hibáit. Nekem ez tetszik.

Bajban pedig a kapkodós emberek oda fordulnak, ahol adnak is...ez számomra nem meglepő...hajaj, de tudnék én is mesélni, kevésbé belátó és kihasználósabb emberekről itt, a környékünkön, akik nemhogy a nyelvet nem beszélik, de 2 hónap után már azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak és még nagyképűek is. Én inkább lezárom velük a kapcsolatot, fárasszanak mást...:))))

pappito · http://pappito.com 2012.12.04. 10:37:31

@tableno: mert elmondanám a véleményem, de szerintem okosabb ha nem teszem, de azért szerettem volna jelezni, hogy van. Mármint véleményem.

Eiknarf 2012.12.04. 10:39:40

Mondjuk nekem csak az lenne a kérdésem a poszolóhoz, hogy mi volt a terv?
Kimenni dolgozni, boldogan élni mig meg nem halunk?
Tanulni miért nem ment el ha munkät nem talält? Most akkor felszedett jó nyelvtudäst vagy nem? Szakma? Vagy pro háztartásbeli a cél?
Mi akar lenni ha felno?

Neon Fu 2012.12.04. 10:40:37

@Karinette:
Semmiség, előfordul. Tényleg az a bajom, hogy régóta túlérzékeny vagyok a témára. Ahol csak megfordulok Európában, időről-időre mindig előkerül a téma, hogy a magyar nők kaphatóak. Nem, nem azok, de most ezt hogy magyarázzam olyasvalakinek, aki elégedetten vigyorog, miközben az emlékei közt mereng..?

mirx 2012.12.04. 10:43:04

@think different: de, a jövevényszavak is magyar szavak. van helyes írásmódjuk, ragozzuk őket és hasonulnak is.

az, hogy nem sikerült értelmezned, mibe kötöttem vele, nem érzed, hogy szánalmas?

és az, hogy egy szerinted szánalmasan értelmelen kommentre egyből reagálsz, az nem szánalmas?

"a wikipedia link nem említi, hogy magyar szó lenne" - a magyar wikipédia-szócikkek mindig odaírják, hogy "és ez egy magyar szó"? szoktad te a wikipédiát használni?

értem egyébként a kötözködés okát, megzavart, hogy nem tudtál valamit, és most egyből jön az agresszivitás. mivel én nyelvésznek készültem, részemről a vitának itt vége, te hiszel amit akarsz. meg esetleg gondolkodhatsz azon a magyar sajátosságon, hogyha bárkinek a tudását kijavítják-helyesbítik, akkor az első nem az, hogy "köszi, nem tudtam", hanem, hogy "te okoskodó f.sz", na ebből ötösre vizsgáztál. ennyi.

Frau Holle 2012.12.04. 10:43:45

@pappito: Ez azért sportszerűtlen, ugye tudod? :)
Felcsillantod itt a lehetőséget, aztán meg itt hagysz minket kétségek közt...:)

think different 2012.12.04. 10:44:50

@Karinette: Én pont a saját bőrömön tapasztalom - jelenleg is - hogy az önzetlen segítség el nem fogadása is ugyanolyan baromság, mint a mások segítségére várás.
Ha anno elfogadtam volna volna mások támogatását, lehet most előbbre tartanék.
De nem, mert én kemény vagyok, mint Tarzan sarka... Lehet szarból várat építeni, csak meg kell várni, hogy megszáradjon :)

think different 2012.12.04. 10:45:52

@mirx:

"mivel én nyelvésznek készültem"

Én űrhajósnak. Nekem sem sikerült.

Neon Fu 2012.12.04. 10:46:09

@tableno:
"Na jó, látom elkezdődött a Jau Magyarosch Acsargás, át is adom nektek a terepet. Viszlát! :)"

Tehát aki nem ért egyet veled, az acsarkodó ellenség. Ember, te magad vagy a "magyar mentalitás" aki nincs veled, az csakis ellened, ellenvetés, más szemszög nincs, te kinyilatkoztatsz, mindenki szégyenkezzen! Dagonyázz csak.

mirx 2012.12.04. 10:47:57

@think different: és amikor elfogynak az érvek, jön a személyeskedés.

nem zavar, hogy mennyire iszonyatosan átlagos vagy? :D

Neon Fu 2012.12.04. 10:56:30

@Sanyi9:
Biztos, hogy nem fogom újra átolvasni az egész sztorit. Emlékszem, hogy kiálltam amellett a nő mellett, akit mindenki holmi magasztos eszmékkel csesztetett, holott érezhetően csak a gazdagsága fájt többeknek, de az is 100% hogy nem írtam, hogy háztartásbeli lennék, ugyanis nem vagyok.

think different 2012.12.04. 11:00:16

@mirx: Nézd, amellett, hogy átlagos vagyok és egyszerű, mint a fakocka, nem fogom az érveimet a bárki által szerkeszthető Wikipédiára építeni (ráadásul az általad linkelt szócikk közelről sem érintette az eredeti témát).
És, hogy elejét vegyem a további értékelését személyemnek: frusztrált, depressziós, aggresszív, kommunista, zsidó, náci meleg is vagyok.
Meg troll. De legalább ogre.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 11:00:18

@Neon Fu: Igazad van, ebben is. Én is belefutok sokszor...sajnos.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 11:03:10

@think different: Így van: tudni kell adni és elfogadni is.
Nekem is segít pl a szomszéd néni a helyesebb kiejtésben, szóhasználatban, én pedig mindig viszek nekik egy kis meglepit...plusz imádják a kisfiamat, mert az unokájuk messze van, így minden héten átmegyünk egy kis játékra is, mert az "öregeknek" ez kell. Szerintem a titok az oda-vissza áramláson van...

Neon Fu 2012.12.04. 11:05:48

@Karinette:

Akkor hát megértesz. Mindazonáltal tényleg felfújtam, szóval ezennel elnézést kérek mindenkitől, akinek az érzékenységét akaratlanul megbántottam.

Egon Krenz 2012.12.04. 11:07:44

@pappito: Meg így legalább mindenki kíváncsiskodhat, hogy mond el a véleményed és végén csakis a sok nyaggatás miatt engedsz a 21-ből.

@mirx: Igen ez egy nagyon értékes hozzászólás. Köszönjük.

Nekem tetszett a poszt. Meg azt a tendenciát bizonyítja számomra, hogy otthon a fiatalok ebben nőnek fel, hogy 'ez egy szar ország innen el kell menni'.

Aztán, amikor megteszik sok szembesül egy idő után azzal, hogy:

- El kezd hiányozni nekik a szidalmazásuk tárgya
- Szembesülnek, hogy minden országnak megvannak a maguk szociális problémái, és problémákból is jobb a megszokottakon zsörtölődni mint olyanokon, ami esetleg csak az új közegben számára probléma.

mirx 2012.12.04. 11:13:03

@think different: a szánalmasozást meg a személyeskedést nem én kezdtem.

én nemtom, mi vagy, de a fentiek tényleg igazak a magyar szavakkal kapcsolatban, még ha fújsz is rá, mint macska a forró kására. és még egyszer: azért tettem szóvá, mert elképeszt, hogy valaki a tojáshéjjal a fenekén valami kisvárosi morzsaseprői állás alapján fennhéjazóan leírja, hogy a franciák kultúrálatlanok, miközben a saját fogalmazása is enyhén szólva megkérdőjelezi azt a nagy igényességet meg hiperkultúráltságot, szóval a probléma gyökere a magas ló lett volna eredetileg, nem a nyelvtan.

mirx 2012.12.04. 11:14:39

@Egon Krenz: a szövegértelmezés nem azt jelenti, hogy az egymás mögött álló betűket összeolvassuk. további sikereket hozzá.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 11:15:54

@Neon Fu: Persze. :) Nyugi, nem te vagy az egyetlen, aki ezekbe belefut....pláne, ha átmegyek Genfbe..(innen kb 17 perc), mert ott ha meghallják, hogy magyar vagyok, egyből az érintett szakmabeli lányok jutnak a többség (középkorú férfiak)eszébe...
Volt már, hogy babakocsit tolva leszólítottak, hogy mikor dolgozom és ugye, magyar vagyok (meghallották, ahogyan a kicsihez 2 nyelven beszélek) és mennyi..na, az a gáz..pedig amyg a francia részen csinosan és szexisen öltözöm, ha megyünk Genfbe "csak" elegáns vagyok....:)
Már nem húzom fel magam, nincs értelme. Párszor elgondolkodtam, hogy százalékért átiránytíom őket..:)) Mielőtt valaki belémkötne: csak viccelek, nincs erre se időm, se energiám 2 gyerek mellett.:)))

tableno 2012.12.04. 11:22:09

@Karinette: érdekes, én még soha sehol nem találkoztam azzal a sztereotípiával, hogy a magyar nők kurvák lennének (igaz, én férfi vagyok). Viszont ilyen alapon a franciák meg büdösek és arrogánsak, az amerikaiak dagadtak és hülyék, az angol nők rondák és isznak, a németek mind swinger-klubba járnak, a hollandok füveznek, mondjam még?

Neon Fu 2012.12.04. 11:23:14

@Karinette:

Juj. Azért ez már sok. Remélem nem vetted személyes sértésnek az illető tolakodását. Errefelé gyakran téma a híradásokban a magyar prostituáltak helyzete. Olyankor mindig kínosan érzem magam, hiába nem érint a téma.

Egon Krenz 2012.12.04. 11:25:17

@mirx: Köszönöm. Én is csak reménykedni tudok, hogy még tovább növeled kommenteidnek számát roppant értékes gondolataiddal. :)

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 11:26:40

@tableno: :))))

Ne félj, ezt is megkapom, ha meghallják, hogy francia a férjem...pedig ő naponta 2x tusol...:))) A facen rengeteg magyar, aki még sosem járt Fro-ban ezzel fárasztott..:)))
Mindenhol vannak buta emberek, nem országfüggő.
Genf azért teljesen más kategória, mert tele van magyar lányokkal, akik azt a bizonyos szakmát űzik. Ott legális, nincs ezzel baj. Nekem azért rossz, mert nem szeretem, ha azt feltételezik rólam, hogy így élek meg.

Egon Krenz 2012.12.04. 11:27:23

@mirx: Egyébként amellett, hogy igazad van nyelvtanilag egy okoskodó fasz vagy.

Sanyi9 2012.12.04. 11:28:22

@Neon Fu: "A 10 lakásos társasházunkban (nem kertváros, Lugano centro) egy nő sem dolgozik" - ezt ertettem felre. Azt hittem, hogy te no vagy. De amugy tenyleg lenyegtelen.

Neon Fu 2012.12.04. 11:31:07

@Egon Krenz:

Az tény, hogy minden országban ugyanúgy el kell kezdeni valahol, de mintha ez a leányzó nem értené a lényeget, idézem őt: "soha senki nem fog felvenni fontos, jó fizető munkára, mert a franciák között is sok a munkanélküli, én meg csak egy ki tudja honnan, valahonnan Bulgáriából való menekült vagyok, jobb, ha nem vesznek fel, mert a kelet-európaiak mind szegények és úgyis csak lopnának..."

Hát 19 évesen, egy szál érettségivel, nulla munkatapasztalattal, Magyarországon is nehéz boldogulni, ezért igazságtalan, hogy a franciákat szidja, miközben ő maga 2 év alatt nem tett semmit, hogy magyarokról kialakult szereotípiákra rácáfoljon. Nem ér arrogánsnak és lekezelőnek bélyegezni egy csomó embert, kijátszani a "szegény, üldözött külföldi"-kártyát, miközben ő maga egy lépéssel nem segít a helyzetén.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 11:34:59

@Neon Fu: Meglepődtem és elképedtem..először azt hittem, hogy a babakocsit akarja megvenni...aztán közelebb jött és elsuttogta, hogy mire gondol...Nem szeretem ezt, de ez van. Nyilván, ha nem lennék szőke és nem így néznék ki, nem ez lenne a helyzet. Ám a férjem utálja a barna hajszínt és csak emiatt nem is akarok változtatni.

Ám , ha magyar lányokkal találkozom ott, ők is először azt hiszik, mert nem tudnak elképzelni más helyzetet...mivel terapeuta vagyok, később többen írnak is nekem, van aki néha felhív, így elég nagy a rálátásom a helyzetükre és bár tudom, hogy ők választották és sokat keresnek, valahol egy picit sajnálom őket.
Ezért nem szeretem, ha egy kis butus csajszira, aki hagyja, hogy valaki eltartsa ugyanezt a szót használják...már írhatnék egy könyvet erről, de a titoktartás kötelez engem is...;)

Neon Fu 2012.12.04. 11:36:06

@Sanyi9:

Tényleg nő vagyok (képes voltál visszakeresni? Nem semmi, kitartó vitapartner vagy :) ) és valahol máshol már arról is írtam hogy a férjemmel közösen működtetünk egy vállalkozást.

think different 2012.12.04. 11:37:07

@mirx: Oké, ássuk el a tomahawk-ot.

Én értem miről beszél, mert hiába adott az angol irodalom sok csodálatos művet a világnak, az átlagos angol/brit műveltelen és a kultúra is kimerül számára a sportszabályok ismeretében. Ezt a mai fiatalokra értem, akik telefont tapogatnak a metrón és seggüket villantva tántorognak hányásfoltok között a Piccadilly-n péntek esténként. És mivel ők a látványos többség, az ő viselkedésük több tekintetet vonz, az egész társadalmat ezen minta alapján ítélik meg. Nem is biztos, hogy helytelenül, mert ők a következő generáció.
Lehet rossz példa a Facebook és Instagram, de gondolom nálad sem a múzeumokat, könyvtárakat, színházakat látogatók töltik fel a legtöbb képet az élményeikről vagy jelentkeznek be ezekről a helyekről.
A franciáknál sokkal rosszabb a helyzet, főleg az ország déli részében. A britek szerencséje, hogy szorosabban fogják az "import" hátasok gyeplőit és kevesebb a vadló.

tableno 2012.12.04. 11:40:49

@think different: "A franciáknál sokkal rosszabb a helyzet, főleg az ország déli részében. A britek szerencséje, hogy szorosabban fogják az "import" hátasok gyeplőit és kevesebb a vadló." - ezt most nem értem, kifejtenéd?

Neon Fu 2012.12.04. 11:40:55

@Karinette:

Értem és igazad van. Igen, ők egy külön világ, oldalakon át lehetne értekezni a sorsukról, hogy ki hibás, ki bűnös, ki áldozat... akkor hát neked ezért tűntem érzéketlennek. Tényleg sajnálom.

tableno 2012.12.04. 11:44:14

@Karinette: Na igen, igazi kurvának lenni kemény meló. Biztosan jól jön nekik egy pszichológus, pláne ha az anyanyelvükön beszélgethetnek vele. Tényleg, akár be is indíthatnál egy jövedelmező praxist nekik, ha már olyan közel vagy Genfhez!

Frau Holle 2012.12.04. 11:45:38

@Neon Fu: Komolyan kérdezem, hogy vajon minek lehetne venni? (Próbálom elképzelni, mert nem könnyű.)
Ez durván becsületsértő, bár szerintem az illető "urat" minősíti valójában.
Nagyon durva.

fhdgy 2012.12.04. 11:49:58

@mirx: Ha a magyar nyelvből kihagynánk a jövevényszavakat, mi maradna? A kémény magyar szó, a must magyar szó, az alma magyar szó, a patak magyar szó? Nem folytatom tovább, mert értelmetlen. Ha egy idegen szó átmegy a köztudatba, akkor már nem idegen többé! Jó lenne, ha nem a szavakon lovagolnánk, bár a vesszőparipa sem lenne jobb!

rekafoto 2012.12.04. 11:49:58

@multikarrier: Nekem külön tetszik, hogy leírja az akkori gondolkodási mintáit "jól lebunkóztam", "Azok közé az emberek közé tartoztam, akik ontják magukból a haza iránti utálatot" - nagyon sok ember soha nem jön rá, hogy valamit rosszul gnodolt vagy rosszul viselkedett, hanem életük végéig magyarázzák a viselkedésüket. A posztoló is mondhatná még mindig, hogy mekkora paraszt az ismerőse, hogy nem akar a fizetéséről beszélni. A posztoló mára belátta, hogy nem ő fújja a passzátszelet, remélhetőleg a jelenlegi gyűlöleteit is levetkőzi és derűsebb szemmel tekint vissza a franciaországi tapasztalatokra. Nagy tisztelet az ilyen embernek.

(Viszont ha a fotó az övé, akkor bizony jár egy fejmosás, hogy ilyen gyönyörű helyről önként elköltözik) :D

Neon Fu 2012.12.04. 11:51:07

@Frau Holle:

Nos hát.. előítéletnek. Karinette utólagos engedelmével megnéztem a fotóit, hogy mégis milyen külsővel "provokálta" ezt ki; gyönyörű, fiatal nő, mégis fogadni mernék, hogy ha mondjuk németül beszélt volna, akkor nem háborgatták volna ilyesmivel. Mondom, ezért vesszőparipám, hogy viselkedjünk már külföldön (is!) emberhez, nőhöz méltóan.

mirx 2012.12.04. 11:51:37

@Egon Krenz: te meg nem tudom, milyen vagy, mert a negyedik vesszőhibánál kénytelen vagyok abbahagyni a kommentjeidet, úgy összefolynak a mondatok. Meg amúgy is agresszívnek tűnsz, az olyanok véleménye meg miért is érdekelne.
:)

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 11:53:58

@tableno:
Gondolkodtam rajta.:) Csak még kicsi a kisfiam és most van rám a legnagyobb szüksége. Majd később meglátom.

@Neon Fu: Semmi gond, tisztáztuk. Megértem az indulataidat is, először engem is felduhitett, ahogyan a franciákról írt...de betudtam a korának és a tapasztalat hiányának...
Azért, mert valakit egyszer egy kutya megharapott, még nem mindegyik kutya agresszív vadállat, ugyebár?;) Ezért gáz általánosítani...:)
Ez utóbbi a poszt írójának szól, nem neked:)

think different 2012.12.04. 11:54:05

@tableno: A bevándorlókra, főleg Észak- és Közép-Afrikából származókra. Illetve az elszegényedett, segélyeken élő munkásosztályra, egykori nehézipari dolgozók leszármazottaira.
Az angoloknál a rendőrség és egyéb szervezetek még tudják kezelni őket valahogy. Még a legrosszabb negyedekben sem látsz alkonyatig olyan arcokat, amit egy francia kisvárosban vagy teszem azt Párizsban fényes nappal.
Ha ez nekem, átutazóként feltűnt, amit a hölgy is megemlített, akkor mit élnek meg azok, akik ott laknak?
Félre ne érts kérlek, nem azt mondom, hogy Margate vagy Manchester lenne az ideális lakóhely, de nem látod az utcán - egy-két council estate környékét leszámítva - hogy valami nincs rendben bizonyos elemek viselkedésével.
Van hely, ahová a skandináv külsőmmel nem mennék be alkonyat után, de Nizzában nappal sem éreztem magam jól pár utcában.

(nem vagyok rasszista, volt félvér és latina barátnőm is)

tableno 2012.12.04. 11:54:49

@rekafoto: szerintem már le is vetkőzte (mármint a gyűlöletet:): "És egy hét alatt elszégyelltem magam, átértékeltem az egész nemzetet. Hiszen vannak mindenütt jó és rossz emberek. Nem gyűlölöm már az országot, de nem tudom elképzelni, hogy itt éljem le az életem."

A kép szerintem Határátkelőé, bár ki tudja... Mindenesetre kíváncsi lennék, melyik város, mert tényleg gyönyörű.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.12.04. 11:56:12

Nagyon kiábrándító olvasni a posztokot.

Beképzelt, magukat értelmiségiek hazudó sznob közeg löki a dumát, hogyha nem állod meg a helyed külföldön akkor te vagy a hibás.
- Nem tetszel.
- Béna vagy.
.- Én már 16 évesen kettéfingtam a vasfüggönyt.

Ne törődj velük.
A külföldre menekülők többsége hasonló cipőben jár, mint te.
Csak ők kevésbé szeretik megosztani a sztorikat, mint az a 10% akinek bejött, és emiatt itt élveznek el maguktól.

Az is teljesen hihető, hogy hiányzott a nyelv, a kultúra, a közeg amiben születtél.
Az a beteg akinek nem.

Szóval ne aggódj.

Sikerülni fog, mert felismerted magadban azokat a hibákat, és lehetőségeket, amikről sokan nem is tudnak hogy léteznek, mert nem látják a beképzelt szemüvegükön keresztül.
Nem látnak ők semmit.

fraki 2012.12.04. 11:59:12

Idiota barom kommentelok megint, elsirom magam. Mint az elso. Jon es nem erti, ertetlenkedik. Az ilyen faszokat innen ki kene tiltani.

Elmagyarazom, jo? A lany a sajat hibajat irja le, mert tanulsagos.

Ennyi, bazmeg, nincs mit nem erteni rajta, hulye fanyalgo okoskodo barom.

mirx 2012.12.04. 11:59:24

@think different: nemigen facebookozom, de azért nem hinném, hogy a magyar fiatalok annyival jobbak... csak talán kevesebb pénzük van iPhone-ra meg playstation-re.
Amikor én voltam 16 éves, mindig mondtuk, hogy nézd a tízéveseket, csak a nintendó meg a káefcé - ez azóta meghatványozódott, de ez nem hinném, hogy nyugati specialitás, csak ahol több a pénz, ott jobban látszik. Annyira vizuális kultúrában élünk már, hogy az olvasás vagy a barkácsolás kevés embert köt le, mert a villodzó, színes cuccok ütik csak meg az ingerküszöböt. Jó nehéz lehet így gyereket nevelni egyébként, hogy már harmadikban az megy, hogy kinek milyen érintőképernyős mobilja van, meg látta-e tegnap este a megasztárt a tévében.

mirx 2012.12.04. 12:00:57

@fhdgy: pont nem a jó embert igyekszel meggyőzni :)

Frau Holle 2012.12.04. 12:01:35

@Neon Fu: Ez szerintem bárhol, bárkitől elfogadhatatlan.
Nincs mentség, szerintem.
Annyira nem kell "elfogadónak" lenni a helyiekkel szemben hogy bármire mentséget találjunk, mert akkor nem kell csodálkozni, ha nem kezelnek egyenrangú félként.
Most képzeld el ugyanezt a jelenetet itthon, kizárólag magyar szereplőkkel!

Roboduck 2012.12.04. 12:02:22

Az író egyáltalán nem ellenszenves, bár személyesen valószínűleg egy órán belül ki tudna borítani. :)
Nem lehet mindenkinek 19 évesen elegendő élettapasztalata egy ilyen kezdéshez, az IQ meg egy adottság, azzal kell gazdálkodni ami van.
Engem az lepett meg igazán az írásban, hogy a kint töltött idő alatt nem kezdett el valamilyen egyetemi képzést, pedig a francia felsőoktatás nem csak színvonalas, de elég olcsó is. Ideje lett volna bőven heti 10 óra munka mellett.
Az meg valóban elég zavaró, - finoman szólva - hogy a pasi minden volt csak jó nem, miközben napi 12 órát robotolt, hogy mindkettőjüket eltartsa, mert a kislány 300 ajrója talán még a privát kiadásaira sem futotta.
Így első olvasatra inkább egy kihasználós plázalény jön le nekem a sorok közül, aki nem a megfelelő pasira startolt rá...

Muscari 2012.12.04. 12:04:29

@Neon Fu: OMG, én azt hittem, pasi vagy. Váj mi kettő!

A poszthoz: ez még az útkeresés időszaka a kis hölgy életében szerintem. Mindannyian követünk el hibákat ennyi idősen, én is megtettem, de még milyen hibát, ajjaj. Aki nem, aki tudatosan építi fel az életét már tizenéves korától, annak gratulálok. Pontosabban a szüleinek.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 12:08:16

@Frau Holle: Én is ugyanígy álltam hozzá először. Aztán elnézést kért, közben megjött a férjem és tőle is. Azóta csak franciául beszélek Genfben, max a nagylányommal angolul, mert ő még csak most tanulja a franciát. Értem, hogy mire gondolsz és köszönöm, hogy eszedbe jutott.
@fraki:
@Roboduck: :) nekem is fura, hogy nem tanult, csak otthon unatkozott...ez tetszett: "személyesen valószínűleg egy órán belül ki tudna borítani. :)"

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 12:09:13

@fraki: :) Abszolút igazad van. tanult belőle, tud +1 nyelvet. Hajrá, várja az Élet!

mirx 2012.12.04. 12:10:11

@tableno: sztm az erős arab, algír és ilyesmi bevándorlásra gondol, mert ezt a "kultúrát" azért ők hozták magukkal.

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2012.12.04. 12:10:40

Korrekt, hogy a posztoló végül belátta a dolgokat, én nem ekézném annyira.

Frau Holle 2012.12.04. 12:11:31

@Karinette: :)
Azt azért remélem, hogy nagyon-nagyon kényelmetlenül érezte magát.

think different 2012.12.04. 12:13:02

"az IQ meg egy adottság, azzal kell gazdálkodni ami van."

Ilyenkor jut eszembe az kötelező olvasmányokat is csak kivonatként látott kőműves, aki Q7-tel jött a tárgyalásra és büszkén mutogatta az adriai házáról készült képeket.
Bizonyára jól esett a lakáskölcsönt törlesző statikusnak, építésznek akik egy Megane-nal és Mazdával érkeztek. Mert az IQ a jelen társadalmának mértékegysége.

Jah, mégsem!

tucano 2012.12.04. 12:13:58

A honvágy rohamát megértem, olyankor kell gyorsan elmenni szörfözni :D

fhdgy 2012.12.04. 12:14:04

@mirx: részben igen, részben nem!

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 12:14:38

@Muscari: :)Tizenévesen a lányom az egyik nap még híres énekesnő lesz Koreában, másnap nemzetközi fotós Párizsban, harmadnap pedig sztárokat fog interjúvolni Los Angelesben...:)
Fogalma sincs, mihez mi kell, nekünk kell arrafelé terelni, amerre a lehetőségei és a képességei mutatnak...és még így is tud olyat produkálni, hogy a hajam égnek áll..
Képzeld, ha elküldjük Koreába és ott ragad pár hétre...:)
Az első hónapban jön az üzenet, hogy menjünk érte, mert ő nem bírja...stb...fogadok, hogy jó kis poszt kerekedne abból is, ha megírná...:)))))így én megértem a posztot író kislányt, csodálkozom, hogy ennyi ideig bírta...:)

Parasite 2012.12.04. 12:17:27

ez egy elég béna és tipikusan magyar mentalitású szerencsétlenkedős történet.

mondok én is egyet. fiatalember, elvégzi a főiskolát, pénzügyi terület, friss diploma. felveszik budapesten egy bankhoz, ott dolgozik pár hónapot, majd átmegy egy másikhoz, aminek az európai központja londonban van. tudatosan építi a kapcsolatait, kölcsönös oda-visszahívások, látogatások, jópofizás. egyszercsak állásajánlatot kap londonból, elvállalja, kiköltözik, azóta is kint él, nagyon sokat dolgozik, de elismerik, egyenrangú félnek tekintik és rommá keresi magát. miért? mert nem egy szerencsétlen, kisebbségi komplexusos nyomorék. külföldön is csak azt nézik le, akit le lehet. aki talpraesett és azonnal felveszi a ritmust és nem hüppög hogy jajj hiányzik az anyukám, azt ugyanúgy emberszámba veszik, mindegy honnan jött. ennyi a lényeg.

ez egy tudatos, okos

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 12:18:58

@Frau Holle: Egy kicsit biztos, azt nem hinném, hogy nagyon. Sajnos, akik abba a világba bejáratosak, valszeg sok mindent láttak már és nem okoz gondot ez nekik...a férjem nagyon kiakadt, de neki is kimagyarázta. Nem volt értelme ügyet csinálni belőle.
Sajnos, ez van és energiapocsékolás ezzel törődni...Egy fecske nem csinál nyarat, ha jól emlékszem a mondásra..:(

think different 2012.12.04. 12:23:08

@Parasite: 4 millió fiatal sikeres bankár országa vagyunk.

A többiek a spanyol bajnokságban játszanak, F1 autót vezetnek vagy koreai popsztárok.
A sok idióta meg inkább tanult volna és akkor most minden bankár fúrhatná saját fogát, vághatná saját haját vagy szerelhetné az autóját.
Mert ezekben a szakmákban nem lehetsz sikeres.

A világ fekete és fehér, de az is szemellenzővel. Nyihaha:)

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 12:24:17

@Parasite: Igaz, csak egy dolgot elfelejtettél:
különbségek vanna életkor és tanulmányok tekintetében...

kismarci 2012.12.04. 12:25:30

Én is itt lakom Dél-Franciaországban, és nem ismerek rá erre az országra eben a posztban. Nem tudom, az írója milyen társaságban forgott, de itt soha senki sem beszél a fizetéséről, ez abszolút tabu téma, nagyon közeli kapcsolatban kell lenni valakivel, hogy egyáltalán ez szóba kerüljön. Egyébként 3000 euró itt két fő számára nagyjából a minimálbérnek felel meg, tehát tényleg alig lehet belőle kijönni, nem ez Franciaország legolcsóbb része. Bár szerintem 10 óra mcdonalcos munkából egyik országban sem lehet megélni, és ez nem a franciák hibája.

Frau Holle 2012.12.04. 12:25:30

@Karinette: No igen, nem mindenki úriember... Annak meg hiába is mond az ember bármit, egyszerűen nem tudja értelmezni.
Az energiapocsékolással kapcsolatban is egyetértünk. :)

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 12:28:08

@kismarci: Én is csodálkoztam, bár én nem délen élek.
Amúgy €300 -ról írt..az baromi kevés...

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.12.04. 12:38:25

@rekafoto: Egyetértek! Ha tudom magamról, hogy valamit nem jól csináltam, sokkal könnyebb és egyszerűbb feldolgozni és változtatni rajta, mint hogy folyamatosan rejtegessem és állandóan kitaláljak rá indokokat, hogy miért is nekem van igazam. :D

Laeisz 2012.12.04. 12:46:39

Hát én ezt eccerűen nem értem! Hogy van az, hogy volt Franciaországban egy elnökválasztás és nem ezt a kiscsajt választották meg? Hogy-hogy nem fedezték fel a rendkívüli képességeit?

Vagy legalább miért nem kapta meg a Becsületrendet? Vagy a Francia Akadémia tagságát?

De komolyan: a posztoló pontos példája annak a magyar tininek, akinek a szülei mindent elnéznek, aki nyafoghat, hogy nehéz egy nyelv és akkor inkább... Szóval, kisanyám, szedd össze magad, ne várd a csodát! Sem külföldün, sem Magyarországon nem kíváncsi senki a nyafogásodra. Legfeljebb arra kíváncsiak, amit tudsz, már ha van olyan!

Muscari 2012.12.04. 12:47:11

@Parasite: Ezt nagyrészt a szüleinek kell megköszönnie. A kiegyensúlyozott családi háttér nagyon fontos ahhoz, hogy a gyerek a tanulásra tudjon koncentrálni, tudatosan tervezze a jövőjét, felmérve képességeit és lehetőségeit. Ehhez szükséges a szülők támogatása is, nem elsősorban anyagilag, az sem árt persze de szellemileg, érzelmileg. A posztoló leányzó részben otthonról menekült, azt gondolta, majd ő megmutatja az apjának, hogy másképp is lehet boldogulni, mint ahogyan ő erőlteti (nyelviskola).
Persze apukának igaza volt, erre már a posztoló is rájött, de ehhez fel kell nőni, magunk mögött kell hagyni a lázadó korszakot.
@Karinette: Nekem is van egy tini lányom, ő sem tudja még, mi akar lenni. Mondjuk ő nem álmodozik énekesi karrierről meg egyéb ostobaságokról, egyszerűen nincs elképzelése azon kívül, hogy egyetemre akar menni. Pedig már jövőre úgy kellene tantárgyakat választania, hogy figyelembe veszi a tovább tanulás irányát, most csak azt tudja, mit nem szeretne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 12:49:12

@mirx: mert tartok tole k b ennyit tud franciaul:)

tanato 2012.12.04. 12:50:07

@Karinette: Hát igen,azért minden nőre akit eltart a párja és nem kell neki dolgozni,tényleg nem szere.ncsés ráfogni a kurva kifejezést.Az azért azt jelenti hogy valaki óránként,kéróránként adja el a testét mindig másnak.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 12:50:27

@Muscari:
Az én lányomnak nagyon jó a hangja, ezért a nagy álom..:) Ami itt még apró szinten valóra válhat, de Koreában?;) Kétlem.
Ő nem akar egyetemre menni, amit én sajnálok, de ez még változhat.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 12:54:34

@tanato: Ennyi erővel rengeteg francia feleségre ezt mondhatnák...de ki menne a gyerekekért, ki látná el a háztartást és főzne, intézné a hivatalos ügyeketstb...:) Itt még ez is választható opció a nőknek...
Én sem dolgozom még aktívan, mégis rengeteg a dolgom. Ma volt egy szabad délelőttöm, ennyi.:) A férjem az aktív kereső, de neki is és nekem is így jó jelenleg.;)
Szép napot neked és mindenkinek, most már rohannom kell a gyerkőcök várnak.:)

Tatko 2012.12.04. 12:56:52

Pont Franciaországgal kapcsolatban volt hasonló élményem, amleyből azt a közhelyes tapasztalatot vontam le, hogy ők is csak úgy tudnak réd nézni, ahogyan te tekintesz magadra. De ennek semmi köze a hazaköltözéshez, sokkal inkább az önbizalomhoz amit a dolgaid irányításának kézbevétele hozott meg számodra. Eszerint most már két ország is van, ahol otthonosan tudod magad érezni. Klassz!

bpetya75 2012.12.04. 13:00:55

@Muscari:

"Váj mi kettő! " LOL

Ez aranyos volt, jót nevettem :-)

Váj mí engem is átvert, de Neont kapásból nőnek néztem. Ahogy nekem esett a klubozós ámerikás hölgy posztjánál, azt el nem tudtam volna képzelni férfitől ;-)

tanato 2012.12.04. 13:06:22

@tableno: Érdekes a chanson , sanzon összehasonlítás.Nálam most hogy kint voltam a randevú, rendez-vous, volt érdekes mikor be akartam menni az alattunk lévő fodrászüzletbe,hogy kérnék egy gyors hajvágást úgy 5-10 percest.Mondta a hölgy hogy mit képzelek én randevú nélkül az nem megy,kérdezte hogy nekem mi a foglalkozásom,mondom mi/háziorvos/.Nahát akkor mondta önelégülten,magukhoz sem lehet csak úgy beesni randevú nélkül.Akkor jöttem rá hogy a rendez-vous nem szerelmi találkozást jelent hanem azt hogy be kell előzetesen jelentkezni,úgy a fodrásznál,mint a háziorvosnál,kint.

Surfy 2012.12.04. 13:07:24

Ez az egész egy nagy kamu, először 300 EUR-t ír majd 1200 EUR -t utána megint 300-at, mindegy, az 1200 is nagyon kevés, ráadásul össze vissza ír, hol a barátja, hol a férje majd megint a barátja.
"Lett egy francia barátom, "
„jaj, én csak 1200 eurót keresek, a férjem meg 2000-et és nem jövünk ki a pénzből".
"Szóval bejelentettem, hogy szakítok a barátommal és elmegyek innen."

A végét sem érteni, bejelenti hogy szakít mert vágyik vissza, de aztán az nehezen érthető, hogy végül hol köt ki, hazajött vagy ott maradt, úgy érteni ott maradt, de akkor hova akar visszautazni nyaralni saját pénzéből, vagy majd csak most fog hazajönni.

Amúgy az egész egy propagandaírás az elvándorlás ellen és matolcsy írta.

bpetya75 2012.12.04. 13:08:07

@think different:

Nna! Csak sikerül 1-2 gyöngyszemet kimazsolázni, ez is nagyon jó volt :-D

Egyébként a 12:13:02-es hozzászólásodban idézett mondatot nem cáfoltad. Robotkacsa arra gondolt szerintem, hogy az IQ nem fejleszthető, az egy adottság. A kőművesednek az EQ-ja (meg bárkié) viszont fejleszthető lenne ;-)

bpetya75 2012.12.04. 13:10:57

@Surfy:

„jaj, én csak 1200 eurót keresek, a férjem meg 2000-et és nem jövünk ki a pénzből".

Ez egy idézet volt. Nem magáról írta, hanem valakitől hallotta. Fuss neki még egyszer.

Matolcsyt meg hagyjad, mert hagyma ideges lesz tőle ;-)

tanato 2012.12.04. 13:11:12

@Karinette: Világos,most hogy kint voltam egy néhány hónapra felétek/viszonylag közel Genfhez 180 km.-re Burgundiában/azt láttam hogy tényleg csak az a feleség dolgozik,egy bizonyos szinten felül persze,de az a szint azért nem az egekben van,aki unja magát otthon.

think different 2012.12.04. 13:15:36

@bpetya75: Oké, de a siker nem azon múlik. Sok értelmes, nagyon okos, művelt embert ismerek, akiknek semmi nem jön össze és mindennap az utcára kerülés ellen küzdenek.
Az ember személyisége nem egy számból áll.
rengetegen vannak, akik olyan dolgokat alkotnak, amivel a szakmájuk élvonalába kerülhetnének és nulla önbizalmuk van, rosszak a "self-markerting" területén, képtelenek kapcsolatokat építeni.
A másik oldal, aki a hűtőt is eladja az eszkimóknak, igazat akkor sem mond, amikor kérdez és az egyetlen szórakozása lerészekedni minden hétvégén... (eközben természetesen újabb kapcsolatokat szerez!).

Roboduck 2012.12.04. 13:17:38

Hát ja. Pont erre gondoltam. (IQ)
Mivel adottság, senkit sem szabad lenézni azért, mert neki kevesebb jutott mint pl. nekem.
Azt sem várja el senki, hogy egy 19 éves kislány komoly élettapasztalattal rendelkezzen.
...de az élet dolgaihoz való hozzáállás, mások kihasználása és ezzel párhozamosan leszólása, a restség és jövőkép nélküliség, passzív-agresszív önsajnálat már számonkérhető kategória minden életkorban.

Caprice87 2012.12.04. 13:31:25

@NIKI LAURA: Te nagyon elvagy tájolva,azért,mert,te még nem éltél külföldön,attól még nem mindenki lúzer és nyomorog aki külföldön él!Azért,mert ezzel nyugtatod magad,hogy Magyarország nem olyan szar,de igen,még a legluxusabb szálloda is prolinak számít Miamihoz képest!Én Miamiban táncoltam,megyek is vissza,mindennap a tengerparton vagyok,este ismerkedem és tök jó,nem csak meki létezik!

Globetrotter2014 2012.12.04. 13:33:06

Szerintem a cikk eléggé elment egy irányba :)

Sok sikert az önmegvalósításhoz idehaza. Nem volt dolgom hazai pályán franciákkal, de odahaza már senki sem adja a szabbik arcát, mint külföldön egy nemzetkozö közössáégtben.

Sőt ők vannak otthon te pedig egy bevándorló leszel. Ez sajna alaptétel, ezzel ál szemban a hazai ordasság. Szerintem ha pár éven belül nem jön össze a tuti, akkor a honvágy lenyomja a kalandvágyat.

Egyébbként az elején leírt szindróma (otthon lekicsinylése) az elején inkább a disszidensek körében volt gyakori, de az egy teljesen más helyzet volt, Akkoriban az ország kitagadta őket, sok szeretnivalót nem is találhattak az óhazában. Ezt sajnos mi jól elkqúrtuk, és ez egy újabb elpasszolt esély volt 1990ben

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.04. 13:39:50

@think different:

Minden szó magyar, amit a magyarok magyarul beszélve használnak. A te logikád alapján nem magyar szó a "pap", a "templom", a "szombat", a "szerda", a "csütörtök", az "alma", a "búza", s még pár ezer szó.

mojoking77 2012.12.04. 13:41:42

@judy7: Bocs, lehet megirtak mar, de nekem is van egy kifejezesem, ami mondjuk inkabb rad jellemzo, de azt meg en nem irom le :)
Inkabb probalom finoman korulirni. 19 evesen gondolom mar gondolatban a disszerteciodat fogalmaztad, es nem csinaltal boduletesen hatalmas baromsagokat, amiket most mar lenyegesebben kissebbnek latsz, mint akkor valojaban is volt. Ez nem csak rad vonatkozik, de ugy tunik, te nagyon nem akartad a holgyet megerteni.

(deleted) (törölt) 2012.12.04. 13:42:02

Ilyen posztot nem ír senki a saját életéről. A szokásos kétoldali kritikák összeollózott halmaza.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.04. 13:43:19

@think different:

Én meg tényleg nyelvész vagyok. S amit mirx írt az teljes mértékben megfelel a tudományos elveknek. Viszont amit te írtál, az áltudományos nyelvi babona.

mojoking77 2012.12.04. 13:49:26

@Caprice87: Hagyd, a polgar egy troll, es orul, mint majom a farkanak, hogy innen meg nem vagtak ki a viselkedeseert.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.12.04. 13:56:36

"Bánom, hogy elvesztegettem két évemet egy nem megfelelő ember mellett"

Ez sajnos mindig csak utólag derül ki... :( De lehetett volna 10 év is! ;)

ZOH 2012.12.04. 13:57:39

Tok jo poszt!!! Milyen lelkiserultnek kell mar lenni ahhoz, hogy meg ebbe is belekosson meg frocsogjon valaki?!

ZOH 2012.12.04. 14:01:05

@Roboduck: "Mivel adottság, senkit sem szabad lenézni azért, mert neki kevesebb jutott mint pl. nekem."

persze, de azert sem kellene masra frocsogni, mert neki meg tobb jutott, mint nekem... (ezt most nem szemely szerint neked irom, hanem ugy altalaban)

mit tehet az a masvalaki arrol, hogy gazdagabb csaladba szuletett? vagy hogy gazdagabb ferjet vagy eppen francia pasit talalt?

Drago Brutic 2012.12.04. 14:03:26

korrekt poszt, végre valaki nemcsak a kifogást meg önigazolást keres, hanem tanult is a sztorijából.

váj mí 2012.12.04. 14:06:23

Mna, le mertem volna fogadni, hogy majd egy nagytudású, érzékeny, aki csak úgy szőrmentén lekurvázza a kishölgyet, mert ő olyan kibaszott tapasztalt és öntudatos volt 19 évesen, hogy azóta is megemlékeznek a vasárnapi misén róla kisfalacskájában. Phű! És lőn!

@bpetya75: Átvertelek tündérbogár? Hát mélységesen sajnálom...hm, vagy nem is? ;)

mojoking77 2012.12.04. 14:13:16

@ZOH: "Milyen lelkiserultnek kell mar lenni ahhoz, hogy meg ebbe is belekosson meg frocsogjon valaki?!"
:)))

Bienvenue à la Hongrie

Phátyol Ferenc 2012.12.04. 14:16:14

"Bánom, hogy elvesztegettem két évemet egy nem megfelelő ember mellett" - valószínűleg ő jobban bánja, mert ezalatt az idő alatt ő dolgozott és eltartott téged.

iszonyat furcsa olvasni, hogy emberek ezt a parazita (van más, jobb szó is erre) életmódot nem tartják megvetésre méltónak.

judy7 2012.12.04. 14:17:21

Egyik-másik egyébként állati kritikus hozzászólónak ugrásszerűen megnőtt a toleranciaszintje :)
Ez mindenképp pozitívum: Csak így tovább gyerekek!! :)

mojoking77 2012.12.04. 14:30:28

@Phátyol Ferenc: Nem fog menni fiam. Ma a kozhangulat erosen a holgy mellett all, hiaba szeretned felkavarni egy kicsit. Probald meg holnap, hatha szerencsesebb leszel.. :)

tableno 2012.12.04. 14:32:35

Időről időre felhorgad bennem a vágy, hogy írjak ide egy újabb posztot... Lenne miről, bőven. De azután elolvasom a napi kommenttermést, és rájövök, hogy nincs az az isten, hogy én itt még egyszer bármit is megjelentessek magamról!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.04. 14:35:06

@TrueY: Nekem annyi volt. Marmint 10 ev. Hiaba na, csinal az ember hulyesegeket. Meg probal meg egy , meg meg egy eselyt adni, hatha valtoznak a dolgok. Az ido meg telik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 14:38:22

@tableno: pedig lehet, sot valoszinu a Te torteneted valoban oszinte es eletszeru lenne
nem ugy mint pl. ez

bpetya75 2012.12.04. 14:38:59

@tableno:

Márpedig ha van vér a pucádban, akkor megteszed! Ne kéresd magad, hanem írd meg, küld el és hősiesen álld a pofonokat. Tudod, nem az a kemény, aki adja, hanem aki állja ;-)

mojoking77 2012.12.04. 14:39:14

@tableno: :))
En mar megirtam egy laza, par soros kis esszet. Lesz moka, ha egyszer megjelenik, az is biztos. Vagy nem..

bpetya75 2012.12.04. 14:42:36

@váj mí:

Jó, nem szándékos volt. Szándékosan biztos csúnyábban pofára ejtetsz, te kis hamis :-D

Tündérbogár? Remélem anyósom nem olvassa ezt a kommentfolyamot ;-)

judy7 2012.12.04. 14:46:13

@Phátyol Ferenc: Nem fog összejönni :) Most úgy döntött a csapat, hogy ennek a leányzónak kórusban méltatják az érdemeit... :))
Hagyd rájuk :)

tableno 2012.12.04. 14:49:58

@bpetya75: @hagyma: A baj az, hogy az a poszt szükségszerűen személyesebb lenne, családi dolgok, ilyesmi. Engem nyugodtan elmondhat bárki bárminek, de a szeretteimet nem vetem a trollok elé.

szívas 2012.12.04. 14:50:40

@mirx (...vagy inkább mirksz?)
Persze, meg rokk, meg dzsessz (sic!, neked: szik!), meg vincseszter!
És mindez pont ebben a kontextusban, ahol ugye épp arról elmélkedünk, hogy idegennyelv ismeret nélkül mire lehet menni a világban. Evvel a szemlélettel biztos nem messzire.

Csesztike 2012.12.04. 14:51:00

Sziasztok. A poszthoz annyit irnék,hogy én sem értek egyet azzal,hogy a farnciák megosztanák hogy ki mennyit keres,mennyit költ. Van aki imád a munkájáról beszélni,de amit a posztoló irt azt nem tapasztalom. Vki irta hogy Nizzában nappal sem érzi magát biztonságban. Én is itt lakom,nem félek,van pár hely ahova nem kell menni se nappal,se este és ennyi. Azért Nizza nem egy Párizs,bár most itt is volt 1-2 leszámolás,illetve Korzikán is. De nagyon sok a rendőr,gyalog,motoron,kocsival,mindenhogy, főleg nyáron a túristák miatt....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 14:53:25

@judy7: igen, ma mindenki szentelt vizet ivott es konnyezunk az oszinte kis gyufaaruslany kalandjain a francia rivieran, ahogy utat keres, majd hazater
kovetkezo reszben megy majd vissza nyaralni

bpetya75 2012.12.04. 14:53:27

@think different:

Pedig de. A sikerben fontos része van az érzelmi intelligenciának. Aki eladja az eszkimónak a hűtőszekrényt az nem annyiból áll csak, hogy ordasnagyokat tud hazudni.

Az önmenedzselés is ilyesmiről szól. Először is legyek tisztában az értékeim/hiányosságaim releváns részével. Erre úgy vélem mindenképpen szükség van ahhoz, hogy az ember hatékonyan tudja kihasználni az idejét. Aztán képes legyek kapcsolatot teremteni másokkal. Vannak még fontos tényezők, de szerintem ezek a legfontosabbak, amik nélkül kegyetlenül nagy ásznak kell lenni a boldoguláshoz.

(deleted) (törölt) 2012.12.04. 14:53:33

@judy7: csak elég erősen kell nyomni a megbántamos, szegényénes, sajnáltatós faktort, az már máskor is bejött.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 14:55:20

@tableno: hat ez a Te dontesed
engem tuti erdekelne

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.04. 14:56:46

Iskolapéldája annak, hogy nem szabad nyelvtudás nélkül külföldre költözni, főleg nem bezárva egy önző párkapcsolatba. És a végén még elhitte magáról, hogy anyanyelvi szinten beszél franciául!
Ha valaki egész nap otthon ül, amíg mások szórakoznak, akkor elég érdekes tőle olvasni az emberi kapcsolatok elértéktelenedéséről...
Franciaország ateistább, mint Magyarország? Ez nekemúj.

bpetya75 2012.12.04. 14:57:18

@tableno:

Tegnap délután kísérletképpen bedobtam egy családi sztorit. Az egy maxval reagált rá (pozitívan), más nem. Szerintem csinálok majd még néhány tesztet, de kétlem, hogy a családot kezdenék el cincálni.

Te döntésed, de ha nem írsz, akkor nyuszi vagy ;-)

Homokdűne 2012.12.04. 15:01:48

Mondjuk én is ilyen fejjel a falnak típus vagyok, lekopogom, eddig még mindig szerencsém volt, ez a második próbálkozásom külföldön. Mondjuk én eleve úgy indultam el, hogy legrosszabb esetben nyaralok egy jót :-)
Mindenhol jó, de a legjobb mindenhol - ez az én mottóm ;-) Bizonyos dolgokat nem szabad és nem is lehet tervezni, mert ha nem úgy sül el, már csalódás van.

bpetya75 2012.12.04. 15:03:45

@ZOH:

"persze, de azert sem kellene masra frocsogni, mert neki meg tobb jutott, mint nekem"

Azért vannak sztorik, amik kiverhetik a biztosítékot. Ebben az esetben én is túlzónak tartom a lekurvázást, meg polipozást. Nálam ebben a posztban az önkritikusság mindent vitt, amiatt érzem pozitívnak az írást.

De azért volt itt már olyan történet, ahol a posztoló arról mesélt, hogy milyen fantasztikus Angliában, mert ők segélyekből, meg a gyerekekre járó ellátásból mennyivel jobban meg tudnak élni, mint Magyarországon.

tableno 2012.12.04. 15:04:52

@bpetya75: Na igen, de az én családi sztorijaim egy kissé, hogy úgy mondjam, egzotikusabbak... Persze éppen ez bennük az érdekes, de akkor sem bízom az itteni közönség reakciójában. Bár végülis mindegy, a lényeg az, hogy csak bizonyos szintig vagyok hajlandó kiadni magam.

bpetya75 2012.12.04. 15:16:05

@tableno:

Szóval nem küldenél képet, ahogy a kocsid mellett állsz? Akkor inkább tényleg ne írj ;-)

tableno 2012.12.04. 15:19:53

@bpetya75: Na az anyagi helyzetemről eleve nem írnék egy sort sem. Nem vagyok én Norbi...

micsoda? 2012.12.04. 15:24:25

Sose bánja a poszt írója a kint töltött éveket. Szerintem többet ért mint egy egyetem. Valóban nagyot kaszált tapasztalatban, ami biztos vagyok benne, meghozza gyümölcsét. Sok sikert hozzá, bőven van időd aratni:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.04. 15:26:49

@tableno:

Ne viccelj, ez csak egy játék. Te tényleg komolyan veszed?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 15:29:14

@bpetya75: T e nem foglalkozol tui sokat velem?
50 eves vagyok es heteroszeszualis
csak gondoltam szolok
/meg Matolcsynal szo nelkul hagytam, bar qrwara elvezem, hogy itt, nalunk, ahol majd nem sokara megszerzem az allampolgarsagomat:) az emberek keveset beszelnek a politikusokrol
ezert igyekszem elkerulni az indexen is az ilyen blogokat
de a tegnapi az volt
meg kerdes?
@tableno: oh, ha hiheto a tortenet es lathatoan realis en sosem kerek se fotot, se hogy kiadja magat a posztolo
parszor mar leirtam, az en megfogalmazasomban a " konkretunmokat, fotot, valamit" azt jelenti, hogy a posztot kamunak vagy tulszinezettnek tartom
ebben is vannak igen erdekes reszek, bar az alapja meg igaz is lehet
ugyhogy csak ird!!!!:)

O. Kán 2012.12.04. 15:31:57

Azért az egészen meglepő, hogy a ma megjelent bloghoz ez már a 200-id hozzászólás...)

bpetya75 2012.12.04. 15:45:02

@hagyma:

Megnyugtatlak, én is hetero vagyok.

Bocs, de elég feltűnő volt, hogy a tegnapi és a mai posztban sem volt szó belpolitikáról, mindkét helyen 1* előkerült Matolcsy neve, és kb kész is. A tegnapi megjegyzésed után pedig erről egyből rád asszociáltam. Ennyi. A konkrétumos témát pedig szintén magadnak köszönheted, Te erőltetted a dolgot már többször is. Amivel nincs semmi baj, feltéve, hogy nem veszel zokon ilyen apró fricskákat miatta.

bpetya75 2012.12.04. 15:51:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Már akinek játék. Úgy gondolom, hogy vannak itt többen is, akik teljesen jószándékúan felidézik és megosztják eddigi életük egy-egy szeletét. Megértem, ha valaki nem akarja a neki kedves és/vagy fontos események, emberek, történetek leírását kifogatva, szétcincálva látni. Bár úgy érzem megírható úgy egy történet, hogy ennek minimalizálja az író az esélyét, de ha ezen nem akar erőlködni, azt maximálisan meg tudom érteni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 16:07:19

@bpetya75: dehogy veszem, amugyis eppen reggelizem, ilyenkor nincs idom zokon venni
/de OK mostantol nem kerek semmit, csak leirom egyszeruen
"kamu, felig kamu, szerintem kamu, tulszinezett, sok erdekes resz van benne stb."
kedvem nincs kielemezni semmellik irast, de a velemeny kialakul es ha az tmondom fotot! adok egy eselyt a posztolonak, hogy nem kamu
/nem kell feltetlen sajat magarol/
ez a poszt pl. a felig kamu kategoria

tableno 2012.12.04. 16:07:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én nem veszem alapvetően túl komolyan az internetes szájkaratét, viszont nincs arra szükségem, hogy szexuálisan és egzisztenciálisan frusztrált trollok (nem rád gondolok, nehogy félreértsd!:) a magánéletemen csámcsogjanak. Egyszerűen nincs hozzá kedvem, ennyi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 16:11:59

@bpetya75: teljesen nevtelenul, inkognitoban maradva stb. is lehet irni posztot, ugy hogy az ember tudja, na ez igy tuti OK, vagy minimum, teljesen hiheto
de sokszor az van, hogy nem az

na most pl. az en eletemet senki nem tudna szetcincalni, akarmit irna ablogomra, vagy ha ide irnek
rohognek, vagy meginkabb cafolnam a cafolatot, ha valaki ketelkedne
de majd irok, ha meg lesz az allampolgarsagi vizsgam
/vagy ezt mar mondtam:)?/
valoszinuleg januarban

mirx 2012.12.04. 16:13:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: te is jókor védsz meg, vaze!
:D

@szívas: Neked mi a problémád? Vannak a köznyelvben kevésbé elterjedt, de attól még MAGYAR és helyes idegen eredetű szavak (amiket te soroltál fel), meg vannak az általam említett szoftver, szexuális felvilágosítás, parlament, televízió, ezeket szépen így leírjuk, mert így kell írni, és használjuk is jó sokat - sőt, szerintem te is. Úgyhogy nem tudom, a te stílusoddal hány kilométerre lehetett jutni, de szerintem van ott is még mit csiszolni, sepregetni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.04. 16:15:05

@tableno:

1. Azt írod meg, amit akarsz.

2. A hülye reakciókon meg nevetni kell.

mirx 2012.12.04. 16:16:37

@mirx: és azt csak halkan jegyzem meg, hogy "idegennyelv-ismeret", csak hogy ne kelj hiába felj ma se :p

tableno 2012.12.04. 16:25:06

@mirx: Na látod, engem például halálra idegesítene, ha írnék egy személyes posztot, és valaki órákon keresztül azon rugózna, hogy véletlenül egy idegen szót használtam benne...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 16:32:17

@tableno: hat akkot tenyleg ne irj, Te lennel a hatartkelo elso halottja

szívas 2012.12.04. 16:33:31

@mirx: Hát...elég messze lakom, ha úgy gondolod, hogy ez itt releváns információ.
Szerintem amire van találó, és a fogalom lényegét megragadó magyar kifejezés, mindenképpen azt érdemes használni. Minek mondjunk szimpatikust, mikor rokonszenvest is mondhatunk, és winchester helyett ott van a jól bevált merevlemez.
De ez az eröszakos írásbeli "magyarosítás" (idézöjelbe azért került, mert nem arról van szó, hogy valaki eröfeszítést tesz találó magyar kifejezést találni, hanem arról, hogy ostoba módon fogja magát és leírja úgy, ahogy hallja, mert hülye hozzá, hogy utánanézzen, hogy honnan ered, és hogyan írjuk helyesen) szerintem a legnagyobb szegénységi bizonyítvány, és olyan szörnyszülöttek melegágya, mint az elöbb említett dzsessz meg a vincseszter.
-IMHO; -ha érted, mire gondolok.
(nem bánnám, ha megállnád és nem tennéd szóvá, hogy nem tudok hosszú ö-t meg ü-t használni.)

mirx 2012.12.04. 16:40:21

@tableno: Már kétszer leírtam, hogy pontosan miért tettem szóvá. Engem meg a szelektív kommentolvasás, majd ez alapján mások cs..getése idegesít a halálba.

mirx 2012.12.04. 16:43:17

@szívas: mintha te mérted volna kilométerben ezt a dolgot...

Én egyébként pont a fordított jelenséget céloztam meg: amikor jucuska szerint az ő "sexuális" tevékenységéből lesz a baby...

tableno 2012.12.04. 16:44:24

@mirx: Az hogy elmondod a véleményedet egyszer az épp elég. Még akkor is ha mások esetleg nem értenek egyet vele.

szívas 2012.12.04. 16:48:21

@mirx: nem nagyon értem mire gondolsz evvel:
"pont a fordított jelenséget céloztam meg"; minek mondasz ezzel ellent.
Jucuska ügyesen kikerülhetné a csapdát, ha inkább "nemi" tevékenységgel élne. A célnak az is tökéletesen megfelel;-)

mirx 2012.12.04. 16:52:18

@tableno: épp a te példád mutatja, hogy kétszeri elmondásra se értetted meg.

és most kapaszkodj meg: ez itt az internet, és annyit kommentelek, amennyit akarok, nem annyit tableno helyesnek gondol. tableno majd szépen megnyomja a szűrés gombot, vagy tőlem akár tótágast is állhat a sarokban. :D

mirx 2012.12.04. 16:54:35

@szívas: na ez az, hogy én tök másról beszéltem, te mégis nekem címezted a kommented, tehát már eleve én se értettem, hogy te minek mondasz ellent...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 16:57:33

amugy erdekes, tobben irtak, milyen szep kornyek /tudom illusztracio, nem a poszotloje/ de ugy belegondoltam, ki szeretne a kikotoben latott epuletekben lakni?
megha a tenger szep is
zsufoltsag, hajoforgalom, patkanyok
van egy templom, fent par szallodanak kinezo epulet
kozepen szerintem egy borton, annak vannak ilyen magas ablakai
nekem nyaralasra se ken
najo 1 hetre

mirx 2012.12.04. 16:59:36

@hagyma: és elég komoly szag is tud lenni...

ffüttyfürütty 2012.12.04. 17:06:51

@hagyma: Reggelizeeel? Kamu! hol a fotó? :D

miután elolvastam a kommenteket, páron jót is mosolyogtam elmúlt a halvány megmondhatnékom. Végülis 19/21 éves, tapasztalt a világból és hasznosítja. :)

mojoking77 2012.12.04. 17:08:05

@hagyma: "ez a poszt pl. a felig kamu kategoria"...... Nagyon vakarom a fejem tetejet, mert proballak ugy elkuldeni a picsaba, hogy meg se igazan sertselek meg vele. Nem olyan a mai hangulat na, plusz meg azt mondanad, hogy rad szalltam ,mert nem ajanlottal jo sort, egy olyan orszagban ahol kb 100 millio sorivo lakik.
Szoval, az, hogy szamodra nehany dolog nem tunik hihetonek, az teljes mertekben a maganugyed. Hiszel, amit a sajat eleted tapasztalatait alapul veve, hihetonek tartassz.
Az azonban, hogy ennek mennyi a tenyleges valosagtartalma, egy teljesen mas halmaz. Szamomra peldault teljes mertekben hiheto, es egyaltalan nem is ertem neked melyik resz nem volt az szamodra? De hat mindegy, ugye nem vagyunk egyformak. Viszont megszolni, plane lehazugozni valakit.... Nos az mar erosen kimeriti az unpolite kategoriat, amire, ha jol tudom csunyan ugranak ugy feletek. (Erre figyelj majd az allampolgarsagi vizsgan.) Szoval legkozelebb legalab begy, az interneten elterjedt "szvsz"-t biggyessz mar az ilyen jellegu kritikak ele.
Udv:

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.04. 17:29:43

Azt hiszem egész jól megértem a leányzót. Semmi hiba vele, kivéve, hogy nem a legjobban fejezi ki magát. Majd jön az is, egy kicsit több árnyaltság.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 17:30:34

@mojoking77: oh ilyenkor jon az hogy elkudessz valakit a picsaba, mert maskeppen olvas valamit, mint te a langelme?
ugyanmar
most erre mit mondjak
most elemezzem?
elso pont
a budos eletben nem tanul meg valaki ugy egy nyelvet, plane franciat, hogy eljar kenytelen kelletlen par nyelvorara, mer' apu akarja, utan fel evig babyszitter, majd a baratjaval lakik, de nem tanul stb. es utana a mekdonaldszban a francia vevo echte anyanyelvunek gondolja
ketto
14 kg-ot fogy, de nem azert mert nem jut kajara, mivel meg van mindenuk, csak a stressz....
14 kg az sok
azt mar tobben megirtak, hogy altalaban a kutya nem beszel a fizeteserol.... foleg nem egy vendeg egy mekdonaldszban
Te bemegy egy etterembe es eluljasogolod mennyit keresel?

szep lassan atvettem, es mindenkinek beszamioltam rola mennyit keresek havonta
mind a havi 300 euroval elbuszkelkedett:))
muhhaha
meghogy mennyiert vettek kocsit megalol megint csak megalol
de kesobb beszelgetett egy magyarorszagon elo kulfdi ismerosevel es megkerdezte mennyi a fizetese, aki nem mondta me
eletszeru
emiatt le is parasztozta
a 19 evesen szerzett szakmai vegzettseget majd Budapesten tudja hasznositani, de nagy hiba volt hogy szakmai tapasztalat nelkul ment ki franciaorszagba
tudom a vegzettseg es a tapasztalat nem ugyanaz, de erdekelne mia z angy szakmai vegzettseg

es mikor szakitott a baratjaval , mentek hozza szinte idegen emberek akik penzt is adtak neki

na tudod mit?
Te menny a picsaba ha elhiszed, ne engem kuldj:)
teketizi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 17:31:53

@ffüttyfürütty: keson szoltal, a vacsorarol kuldok, eskuszom
isteni csirkeszarny lesz sultkrumplival es kecskesajtos salata

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 17:35:59

@hagyma: ja es ez csak augy amire emlekeztem a posztbol, nem vennem szorol szora ujra az egeszet
mondom a tortenet alapja meg lehet is valos
de mint tudjuk az ordog a reszletekben rejtozik

think different 2012.12.04. 17:46:06

@hagyma: Tényleg semmi bajom veled és azzal amit írsz, de kérlek tanuld már meg használni a számítógéped (tábla, telefon) billentyűzetét. Nem érdekekel, hogy nem használsz ékezetet, mert én sem mindig, de kérlek tanulj már meg mondatokat elkezdeni nagybetűvel és lezárni írásjellel. A sortörést meg nem a szavak középen szokták használni.
Fájdalmas olvasni, amit írsz, pedig még érdekelne is.
50 évesen szerintem még nem késő megtanulni, atyámnak 60 fölött is sikerült.

Köszöm előre is, ha megpróbálod.

mojoking77 2012.12.04. 17:46:14

@hagyma: A francianak kb 30 kulonbozo dialektusa beszelt, igy nem nehez francianak tunni senkinek, aki az akar lenni.
En szinten full autodidakta modon tanultam meg franciaul, nekem ment.
Nem egeszen masfel honap alatt fogytam le 104 kg-rol 91-re. Fogalmam sincs hogy, mert nagyon nem dietaztam, bar sokat nem is ettem. Viszont azota tartom most mar fel eve, ugyhogy remelhetoleg nem gyomorrak :))
Itt tudod megnezik a kover embert..
Nem, en nem dicsekszek a fizetesemmel, de ezek franciak, egy totalisan mas, es teljesen ertelmetlen allatfajta, rengeteg esetben. Arra esetleg nem gondoltal nyugoskodo blogtarsam, hogy szimplan a pasik fel akartak szedni a szegeny fiatal Quick-es eladolanyt, ezert buszkelkedtek a fizetesukkel?
Ezt a kocsivasarlasos reszt belinkelned?
Megint csak sehol sem emitette, legalabb is en nem lattam, hogy idegenek penzt adtak neki. Azt irta, hogy segiteni akartak neki. Ez europaban nem azt jelenti, hogy penzt adnak .
Egyenlore ennyi.
Relax ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 17:56:51

@think different: hahaha
ne akarj megtanitani irni, hidd el, a halat nem kell megtanitani uszni
@mojoking77:
mindegy mennyi dialektus van, kapasbol tudjak egymasrol itt is, hogy amerikai -e vagy nem, maximum az allamot kerdezik, ez nem lehet maskeppen FO-ban sem
namost, arrol nem olvastunk, hogy kozben a nagy depresszioban otthon tanulta a franciat...
frnaciai magyarok irtak, hogy ottSEM szokas a fizetessel foglalkozni, foleg nem, hogy egy vendeg elmeseli egy gyorsetteremben a felszolgalonak
na haggyuk ezt a vonalat...

nem, en meg eletemben nem hallottam olyat, hogy valaki bement egy mekibe es azt mondta, figyelj Te magyar en6000 eurot csinalok havonta, jo ha tudod, miheztartas vegett
eletszeru
hat irta vettek kocsit is:

"De szép lassan én is átvettem, mindenkinek beszámoltam mennyit kerestem abban a hónapban éppen, mennyiért vettük az autót, mennyibe került a telefonom, mennyi az albérlet."

akkor ezt is bemasolom:)

"És hirtelen emberek kezdtek érdeklődni a problémáim iránt, végighallgattak, tanácsokat adtak, segítettek mind anyagilag mind lelkileg."

szrinted az anyagi segitseg az mit jelent?
nalam penzt, de lehet maltert adtak neki, az is anyag vegulis...

ez a relax duma meg nagyon szar, szerinted en idegeskedem ezen a poszton
sot jelzem en semmin nem idegeskedem
najo kicsit a fiamon
FEDEX-es es sokat vezet, az apai oszton orokre el es felti gyermeket
de azt sem kifejezetten idegessegnek neveznem
szoval ne aggodj a mentalis allapotomon, ma kulonosen rendben van mert offos vagyok es Mary is mindjart jon haza:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 18:04:31

@think different: ja es amugy tenyleg sorry
ez egy bizonyosan felvett stilus par eve, amit hasznalok
lehet nem szep. de hidd el tudnek maskeppen
de z hosszu tortenet sok ev- legalabb 15 - i
az e betu is sokszor direkt van rossz helyen a bicikli az bicigli a hutto a z 2 t, de ennek mind meg vannak az elozmenyei
hat ez van:)nternet

mojoking77 2012.12.04. 18:11:30

@hagyma:
"nem, en meg eletemben nem hallottam olyat, hogy valaki bement egy mekibe es azt mondta, figyelj Te magyar en6000 eurot csinalok havonta, jo ha tudod, miheztartas vegett"

Reg voltal mar fiatal. :) En is elitelem, de a csajok egy reszenel ,legalabb is tizenharom eve, mikor utoljara csajoztam meg bejott. Termeszetesen nem igy, ahogy irtad, ennel lenyegesen finomabban, es en is tudom, hogy nem szep, de mukodott.. :)))
Nem a poston idegeskedsz, de az semmi kep sem jo, hogy ha valaki egy kicsit is komolyabban, megpiszkal rogton ugrassz..

szívas 2012.12.04. 18:15:23

@mirx: pedig világos: a "sanzon"-nak!
Látni is szörnyü!
Pedig a posztoló egyszerüségében is helyesen írta.
De a fö baj az volt azzal a komentárral, hogy a témába a legkevésbé sem vágó

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 18:21:42

@mojoking77: en nem ugrok, bar a picsaba elkuldes az nem szep dolog lenne...
ha arra kene gondolnom. amire az iro gondol akkor nem szep
ha a tenyleges tartalmara, akkor nincs vele semmi gond mert a picsa nem egy rossz hely, mivel erdeteileg pinat jelent
ezert van anyad picsaja, meg apad fasza
manapsag mar a seggre terjedt kia jelentese
na ennyit errol

lehet mar nem vagyok fiatal, de meg elek
gyorsettermekben is lehet ismerkedni, bar a rendszer miatt nem egyszeru
azert hivjak gyorsnak
-Hi
-Hi
csiszbureger mediumkrumpli, mult hoanpban csinaltam 3000 dollart
-OK
-kecsapot kersz? mi most vettunk kocsit
-kerek, de mi kettot es van hazam is
- $ 4.50, ah mi csak berlunk, de a telcsim 60 dollar volt mult honapban
- az jo ar, aggyal mar szalvetat is, fogadjunk parizsi az akcentusod?, ha nem akkor esetleg zala?
- haha , nem zala turista
- sose hittem volna hogy nem francia vagy, akkor tali szombaton?
- szombaton nem erek ra, akkor deprsszios vagyok

mojoking77 2012.12.04. 18:28:08

@hagyma: Uhum... Some thing like that :)
Volt itt mar iras a gyorsettermekrol, plusz ismerosi korom egy resze is ezzel mulatta a nyari szunete egy reszet a kozepiskolas tanumanyaim alatt, azert ennyire nem feszitett a tempo, foleg este nem, mikor mar nincsenek sokan. Azt pedig mindenki tudja, hogy aki ott dolgozik, az nem abbol a berbol veszi meg maganak a kovetkezo BMW-jet, es utaljak is rendesen a munkat, szeretnenek kitorni belole, igy valoszinuleg orulnek egy jo anyagi korulmenyek kozt elo fiatal segitsegenek :)
BTW, az sem feltetlenul olyan rossz hely, szigoruan az ellenkezo nem eseteben... :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 18:32:06

@mojoking77: namost Te ennel a resznel teljesen leragadtal
nem az ismerkedes lehetosget kerdojeleztem meg
hanem az ide iro 2 francia magyar altal is csodalkozast kivalto
"Teljesen megilletődtem először, hogy pontosan tudom, ki mennyit keres és első találkozás alkalmával szinte mindegyik vendég részletesen beszámolt a munkájáról és a havi fizetéséről."
mondatot

hogy szinte elsore MINDEGYIK vendeg beszamolt a fizeteserol
ht kurva jo no lehet , ha ismeretseg remenyeben mindenki errol beszelget vele
na haggyuk
en felsoroltam. kb mi az ami nehezen hiheto, vagy kicsit maskeppen van
kar tovabb ragozni

mojoking77 2012.12.04. 18:34:15

@hagyma: OK, viszont ettol meg nem lesz kevesbe illetlen ketsegbe vonni mas irasat. Meg, ha esetleg igazad is lenne.
Jo, tenyleg hagyjuk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 18:48:26

@mojoking77: semmi illetlen nincs benne, ha azt gondolom -es le is irom- hogy nem minden igy tortent szerintem, vagy nem pontosan igy
az emlekek is csalhatnak:)
es ott van meg a szubjektivitas
ezek nem jelentenek tenyleges hazugsagot, csak eppen jo ha valaki elgondolkodik, hogy biztos igy volt ez 100 szazalekosan?
nem tudom mi ezzel a baj?
olvasok, ketlekedem, elfogadok, levonok, osszeadok es kijon egy velemenyem
a holgyrol meg nem is irtam, csak azt, van par erdekes kitetel az irasaban ami nagyon nem eletszeru, de ettol meg O igy elhette at, foleg utolag, sot ketelkedesem ellenere, lehet szorol szora igaz

DieNanny CH 2012.12.04. 18:59:54

@Laeisz:
Nem nyafogott, hanem összeszedte magát, és rájött, mégsem akar ott élni. Leírta a tényeket!!! Senki mást nem hibáztatott, egyedül saját magát! Tényleg ennyire nehéz EZT kiolvasni a posztból???

DieNanny CH 2012.12.04. 19:02:55

@Muscari:
"Persze apukának igaza volt, "
Nem, nem volt igaza! A "leányzó" 2 év alatt gyönyörűen megtanulta a nyelvet anyanyelvi környezetben. Egyik hazai nyelviskolában sem sikerült volna!

nyuszigonosz 2012.12.04. 19:11:52

@DieNanny: ...2 év alatt gyönyörüen megtanulta a nyelvet....

Honnan tudod? Mármint, hogy gyönyörüen megtanulta a nyelvet.
Ez megint egy annyira szubjektív dolog.
Megtanulni egy nyelvet természetesen anyanyelevi környezetben a legegyszerübb, leghatékonyabb.
És sokan meg is tanulják 2 év alatt, talán szépen.

A legtöbb ember viszont elmondani tudja, melyik nyelvet jaj de mennyire jól tudja.. aztán meg nincs úgy.

DieNanny CH 2012.12.04. 19:14:42

@Phátyol Ferenc:
Pedig a módosabb nyugati országokban ez a természetes! Itt Svájcban a feleségek/együtt élő barátnők közül, jó ha a fele dolgozik! Ha meg gyerek is van, még annyi sem!!! (A bébisintér fizetése kb megegyezne az anya keresetével. Akkor meg minek dolgozzon?)

Muscari 2012.12.04. 19:27:53

@DieNanny: Abban volt igaza az apanak, hogy nyelvet kell tanulni, termeszetesen sokkal gyorsabban megy anyanyelvi kornyezetben, mint nyelvsuliban, ez tiszta sor. A modszere nem volt jo, egy 18 eves embert mar nem lehet kenyszeriteni.

DieNanny CH 2012.12.04. 19:30:38

@hagyma:
:-DDDDDDDDDDDDD
Elképzeltem ezt a mekis párbeszédet...

DieNanny CH 2012.12.04. 19:33:33

@nyuszigonosz:
Oké, ebben igazad van... De az apukának akkor sem volt igaza! :-)

dzsekwolf 2012.12.04. 22:11:27

Valmit nem ertek. Egyszer 300 ajro / het aztan 300 ajro /ho -t emlit a foszereplo. Aztan hol barat hol ferj a masik fel. Na de mindegy. Ez nem valtoztat azon, hogy egy 19 eves lanyrol van szo, akitol nem varhatunk el megfontoltabb gondolkodast, objektivebb szemleletet. Ahhoz kepest jol birta. De feladni nem szabad. Biztos, hogy ott van az a munkaltato es az apasi is aki var ra, csak meg kell talkalni. Ennek a legfontosabb hozzavaloja a kitartas. Nem csak a pofam jartatom, ezeket megtapasztaltam. A terveinknek sem szabad bedolnunk mindig mert az meggatol abban ,hogy nyitottaban lassunk es eszrevegyunk mas lehetosegeket. De nem art ha vannak terveink is.Legalabb megnyugtatnak. Egeszseges onbizalommal, jozan esszel es onismerettel sokkal konnyebb. De ehhez is el kell telnie par evnek,hogy az elet megrongyolja az embert. Egy 19 eves fiatal ezt nem erti , nem erzi.Megis honnan, hogy?? Sot, sok elete javat leelt ember nem kepes ezt elerni , nemhogy egy 19 eves.

dzsekwolf 2012.12.04. 22:21:04

@PetraBee: Tevedni nem tevedsz, viszont sajnos mindket oldalon( nok/ffiak) vannak hulyek akik eldobjak a sulykot abban a remenyben , azzal a szandekkal,hogy ervenyesitsek az erdekeiket. Abbol van a legkevesebb akik ezt probaljak megosztani. Jogok, teendok egy haztartasban , egy munkahelyen, stb. Az mar intelligencia. Az az erzelmi fajtaju. Na ez itt a leggyengebb lanccszem.
En jelenleg egy olyan orszagban elek ahol a nok egyre nagyobb tert nyernek. Elkepeszto milyen autoritassal probaljak es el is erik amit akarnak. A paiknak kuss van. Persze nem akarok altalanositani sem, de ha azt mondom ,hogy a hazassagok tobbsegeben ez megy akkor nem tevedtem. Sok ittnei pasi azt kerdezi tolem,, hogy milyenek magyar nok? Hat amellett ,hogy szebbek is , melegebbek , kedvesebbek. Ez mar a neveltetes es a kultura terulete de megis kitartok az mellett,hogy az ertelem sokat nyom a latba. A keplet egyszeru: torekedni mindkettonek ,hogy konnyebb legyen a paromnak, ferjemnek, felesegemnek...

spangola 2012.12.04. 22:28:12

@tableno: Írjál csak posztot, én várom a folytatást.

Vagyunk itt páran, akik soha, vagy csak ritkán szólnak hozzá a posztokhoz, mert a sok negatív fröcsögő, nagyokos komment elveszi az ember kedvét. Tipikus magyar mentalitású hozzászólások mennek itt egy ideje, hányinger. De akkor is olvasom a napi posztokat, és ha nagyon jó a poszt, akkor hozzászólok, mint a tiédnél is nemrég. Egyszer, ha majd nekem is sikerül végre kijutnom, én is írni fogok.

spangola 2012.12.04. 22:30:04

@tableno: Írjál csak posztot, én várom a folytatást.

Vagyunk itt páran, akik soha, vagy csak ritkán szólnak hozzá a posztokhoz, mert a sok negatív fröcsögő, nagyokos komment elveszi az ember kedvét. Tipikus magyar mentalitású hozzászólások mennek itt egy ideje, hányinger. De akkor is olvasom a napi posztokat, és ha nagyon jó a poszt, akkor hozzászólok, mint a tiédnél is nemrég. Egyszer, ha majd nekem is sikerül végre kijutnom, én is írni fogok.

tanato 2012.12.04. 22:30:24

@PetraBee: Ezen a blogon ez már bevett szokás,lekurvázni a férjük ,párjuk által "eltartott,"csak a háztartást vezető nőket.De jól gondolod,szerintem is azok a férfiak írják ezt,akik nem tudják eltartani a párjukat,más férfiakkal ellentétben és ezen frusztrációjukat a lekurvázással vezetik le.És ennek sajnos az a következménye itt a blogon hogy eltántorítják azon nőket a posztírástól akik "csak" a háztartást vezetik,de egyébként meg nagyon érdekes írásokat tudnának itt közölni a világ nagyon sok érdekes országából.

spangola 2012.12.04. 22:47:46

@PetraBee: Nem tévedsz. Én is voltam munkanélküli háziasszony, és nem feküdtem egész nap, hanem mostam, főztem, takarítottam, bevásároltam, vasaltam, napi kétszer, de minimum egyszer főztem, heti háromszor sütöttem.
Dolgoztam, csak épp otthon.

A párom arra jött haza, hogy csillog-villog a lakás, délre kész az étel, amikor hazajött ebédelni, vacsorára meleg étel, még a zoknija is kivasalva, én pedig stresszmentes életemnek köszönhetően mosolyogva fogadtam, este pedig mindig volt kedvem összebújni vele.

Boldogok voltunk, bár szegények.

Most két és fél munkahelyem van, reggel megyek, sokszor este 9-10 között érek haza, de még ilyenkor is porszívózok, gyorsan főzök valami gyorsat, hogy másnap vihessünk ebédet, ami egészséges, és hulla vagyok, mire ágyba kerülök.

Kinek jó ez? Sokszor vagyok feszült.

Nem véletlen az, hogy régen a férfiak dolgoztak, míg az asszonyok otthon voltak, és ők is dolgoztak. Hiszen a házimunka is munka. Ma már nem engedhetnénk meg magunkat azt a luxust, hogy én ne dolgozzak. De ha megtehetnénk, nem dolgoznék, csak itthon.
És még nem tettem hozzá, hogy azoknak milyen nehéz, akiknek gyereke is van.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 22:58:25

@tanato: Akik "csak" a háztartást vezetik...:)))

Hmm, hát igen...sokszor gondolok bele, hogy hányan szaladnának el, ha mindazt el kellene végezniük egy nap, amit egy igazi 4 személyes háztartás megkíván és mellette mondjuk két eltérő korú gyermek...:)
Odafigyelés, tanulás, mondókázás, főzés, mosás, bevásárlás, fürdetés, mesenézés, meseolvasás, altatás, leckekikérdezés...ha beteg a gyermek, akkor ápolás, lázcsillapítás, felkelés éjszaka is...van itt teendő és még nem is írtam le mindent...:)
Plusz, ha hazaér a családfő, akkor a vacsi legyen előtte, elvégre rengeteget dolgozik, a feleség pedig legyen sportos (mert napközben még edzés is van), szexis és nőies és még energiája is legyen meghallgatni a férj napját...:) Szerintem ez minimum 20 órás munkakör..:))))
Na jó, én általában 17 órát vagyok ébren, a többi alvás, ha nem beteg a kicsi..:)
Illetve egy héten 1x van egy szabad délelőttöm és emellett még van heti 3 francia órám...ugye, hogy egyszerűbb elmenni dolgozni, délután-este hazajönni?;))) Miközben biztos vagy abban, hogy a kedves fele-ség mindent elintézett...
jelzem ma nem mindent, mert délután a kandallóba akartam begyújtani és nem ment..nem is értem, hogy a tv-ből miért jött le nekem mindig az, hogy olyan könnyű gyújtogatni...:)))))

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 23:07:03

@Karinette:
Jaj, elfelejtettem írni, hogy a ház is öreg (nem is a miénk sajnos), a kandalló is régi és baromi hideg van, így muszáj pluszban fűteni, nem nagyzolni akartam..mielőtt bárki belém kötne.

(Városban felnőtt nő létemre baromi nehéz a fát vágnom és behoznom, plusz próbálkozgatnom, de ezt is megoldom, mert nem szeretek fázni.:))) és a hosszú tél ellenére, aminek elébe nézünk, én imádok itt élni.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.04. 23:07:39

@Karinette: Mibol gondolod, hogy ez csak a feleseg munkaja? Szerintem iszonyatmod nemtol fuggetlen.

Mondjuk az biztos, senkinek nincs nagyon kedve azon tul, hogy munkahelyen lehuzott 8-10 orat, meg otthon is nekiallni fozni, mosni , takaritani, ha a masik meg egesz nap otthon van, eppen meg tudja csinalni.
Ha mindketten dolgoznak az mas teszta, de ha az egyik fel otthon van , az pont ugyanugy munka, ha a haztartast vezetni kell. Nem konnyu munka, foleg, ha nicns ra segitseg.

tanato 2012.12.04. 23:12:22

@Karinette: Na igen,sokak szemében az otthon dolgozó nők munkájának nincs értéke,főleg Magyarországon ezen nőket unatkozó eltartott h.p-nak szokták nevezni.De mint említettem fentebb,főleg azon férfiak köszörülik ezen a nyelvüket akik nem tudják az anyagi feltételeket ehhez biztosítani és emiatt érzik magukat rosszul más férfiakhoz képest.Pedig én már írtam ezen a blogon,még az origós korszakában,nem is egyszer,éppen hogy jól kifejezhető értéke van a házimunkának,nevezetesen ha felvesz valaki a háztartásába segítséget,de olyat amelyik tényleg mindent elvégez a háziasszony helyett/Európában ugye bejárónőt+bébiszittert,a harmadik világban bentlakó cselédlányt/azon nő/nők bérei fejezik ki pontosan a házimunka anyagi ellenértékét.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.04. 23:16:59

@spangola: Kulonbozoek vagyunk. Ha megtehetnem, akkor sem maradnek itthon. Foleg nem hazimunkara. Nem szeretem.

Most, hogy ket (munkakereso) ferfival is egy lakasban elek hatarozottan erzem, hogy a manonak sem hianyzik meg, hogy meg a napi munka melle a haztartast is teljesen en vigyem.

Szerencsere tobbnyire nem kell, parom foz, mos, ram csak a mosogatas/rendrakas marad tobbnyire.

De nem ertem, hogy valaki ebben hogy lelheti oromet, de ugye nem vagyunk egyformak. Nekem nyug, nem szeretem. Inkabb kodolok , minthogy mindenki utan en takaritsak.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 23:18:26

@hagyma: Ezekbe ilyen mélyen nem gondoltam bele, de rengeteg mindenben (Ismét) igazad van.

A franciák is egyből vágják az akcentust és a tájszólást, beazonosítják délt és északot stb..a tinik körében is más a szleng, ezért nehezebben értik egymást vagy rá kell keressenek a jelentésekre.

A nyelvtanulás sem egyszerű, pláne a francia esetében.. Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki önmagától megtanult volna RENDESEN beszélni és írni franciául. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek nyelvi őstehetségek, biztosan vannak.

Amúgy én is rögtön kiszúrom már az akcentusokat és néha elsőre nem értek más tartományokból nyilatkozó franciákat, nagyon kell figyelnem...no és a kanadaiak is érdekesek.

A pénz kérdése? Nem tudom, más tartományokban hogy van, szerintem ott is hasonlóan hozzánk: a pénz tabutéma. Ahogyan a családi dolgok is. Csak akkor beszélnek veled róla, ha megbíznak benned. Ami viszont nem tabu: mit főztél, hogyan csináltad, legközelebb hogyan kellene, milyen bort vettél, mi lesz a menü az ünnepeken és ehhez hasonlóak...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.04. 23:25:55

@PetraBee: bar nem voltam a hoborgok kozt, de vannak akiket nem. 19 eves koromtol sajat labamon allok.
Mindenesetre nem egeszseges hosszutavon otthonmaradni, akar ferfirol , akar norol van szo, kiveve azt az esetet, ha igy erzik teljesnek magukat.

Mint irtam nalunk forditva van, en dolgozom, parom meg itthon van ( freelancer, o is dolgozik a projektjein , csak abbol nem sokat latunk meg anyagilag), es bevallom, nagyon orulok, hogy kajaval var, vagy ha mos. Mint irtam, nekem mar sok lenne, ha minden itthoni dolgot nekem kene csinalnom, foleg ket pasira.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 23:28:34

@tildy:): Én nem gondolom, hogy csak a feleség munkája...:) Ám a gyakorlat engem igazol. Pláne itt. Én a környezetemben még nem láttam olyat, hogy az apuka maradt volna otthon a babával és mindent elvégzett napközben, mire a neje hazaért..máshol biztosan van ilyen..:)

Én 9 évig egyedül neveltem a lányomat, mellette diplomáztam, dolgoztam és sajnos nem volt rá annyi időm és nem volt olyan kis fészke, amilyen most van.
Most itt vagyok mellettük (van egy 2 éves közös fiunk), néha nekem is elegem van csak a háztartásból stb ...de ez múló dolog...nekem fontosabb, hogy kis fészkünket rendezem, a hivatalos ügyeket intézem, a gyerekeket tanítom és velük vagyok stb...és nem érzem szarul magam, mert a férjem pont az a férfi, aki ezt értékeli és mindent megtesz értünk....:)))

Lesz még időm dolgozni és fogok is. Most nem ez az időszaka van az életemnek.

Amúgy téged is megértelek, épp ezért nem unalmasak az emberek, mert nem élnek és gondolkodnak egyformán.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.04. 23:33:39

@Karinette: Proba , cseresznye. Meglatjuk nalunk hogy alakul, de ha jon a gyerek , az elso 9 ho utan en szeretnek majd visszamenni dolgozni. Ahogy parom mondja, nem tudok megulni a sejhajomon. Meg szerencse, hogy o igen :D

tanato 2012.12.04. 23:34:29

@tildy:): Nem is öröm a házimunka,egyes részei meg kifejezetten,nehezek fárasztóak,pl. padló takarítása,vagy fürdőkád súrolása stb,sok térdelést,guggolást,nagy erőkifejtést követelnek.Ráadásul nem is igazán kreatív munka/mint pl. egy ház felépítése,mert a kosz újratermelődik,az étel meg elfogy,így az egy folyamatosan ismétlődő ugyanazon tevékenység.De mint fentebb is írtam,ha nem így volna, és a házimunka csupa élvezet volna nem volnának Európában bejárónők,meg au-pair lányok a harmadik világban meg cselédlányok.De mint néhány au-paires cikk szerzője írta a a cikkében,sokszor még azon nők is felvesznek ilyen segítséget,akik amúgy nem járnak munkahelyre.

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 23:35:10

@tanato: Igen, sajnos így van.
Örülök, hogy hasonlóan gondolkodsz. :)
Engem amúgy nem hat meg, ha valakinek ez nem tetszik...írhatnak/mondhatnak bármit.:) Van tükröm és bele tudok nézni..Bármikor.
Most viszont megyek aludni, jóéjt!

Alice in Wonderland 888 2012.12.04. 23:39:48

@tildy:): Mi is kipróbáltuk,az én férjem 1 hétig bírta..:)))
Azok alapján, amiket leírtál, nálatok valszeg menni fog...de még te is változhatsz.;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.04. 23:48:40

@tanato: Pont ezzel van problemam. Inkabb szerelek , furok, faragok, butort pakolok, annak legalabb hosszutavon van latszatja:) Nincs jol osszarakva az agyam.

@Karinette: Remelem. O kerte, hogy gyerekkel majd o szeretne maradni. Nekem meg egy szavam sincs ellene:D Rabiznam siman :-)

tanato 2012.12.04. 23:50:32

@Karinette: Így gondolkodok,a házimunka a szükséges rossz,/néhány kreatív dolog kivételével pl. spéci ételek elkészítése,/amit valakinek mindenképpen el kell végezni.Szegényebb országokban/pl.Magyarország/ általában a nőknek még a munkahely mellett,szerencsére a fiatalabb családokban már a férfiak is beszállnak ebbe.Gazdagabb országokban meg vagy anyu otthon marad és csinálja de külső munkahely nélkül,vagy a fent említett bejárónők vagy au-pairek hathatós segítségével ha dolgozik.Az meg már extra,de nem ritka hogy nem is jár munkahelyre meg bejárónője,vagy au-pairje is van.A harmadik világban viszont kifejezetten gyakori,hogy nem is dolgozik viszont van neki bentlakó cselédlánya is mint azt már itt is leírta a blogon több harmadik világban élő magyar hölgy is.Egyebekben én is jó éjszakát kívánok!

tanato 2012.12.04. 23:55:21

@tildy:): Bizony-bizony abba tényleg "bele lehet őrülni" hogy nincs a munkának tartós látszatja,mert egy két nap,vagy hét múlva újra kell csinálni.Valószínűleg ezért is nem a férfiak kedvence ez a tevékenység/azért is bejárónő,nem bejárófiú,meg cselédlány,nem cselédfiú a gyakoribb elnevezés./

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.12.04. 23:57:31

off
@Neon Fu: Kezdelek unni (oké, ez nem érdekel senkit rajtam kívül). Olyan szinten nem látod a képernyőt, hogy az már fáj. OTT ÍRJA, hogy nem bírt bezárva lenni, cél nélkül élni,kereste a lehetőségeket dolgozni. Nem kapott munkát, baszod. Ezt így látod, el tudod olvasni és emlékszel rá? Elég otromba dolog kihagyni egy fekete-fehéren leírt momentumot, csakhogy kifröcskölhesd magad. Nem először vonatkoztatsz el súlyosan a valóságtól (a poszt egészének értelmezésétől és figyelembevételétől) és bizonyára nem is utoljára. Én ezt marha nehezen viselem amit művelsz. Menj valami picsablogra, ahol az érzelmiirányítottság a mérvadó és őrjöngd ki magad. Nem tudom mi van elfojtva nálad, miben nem tudsz kibontakozni, de ez így itt nem frankó. hogy ész nélkül ebbe a helybe projektálod, a posztolót nagyító alá helyezve, azon napfényt átvezetve gyujtópontot létrehozva éteri testfelületén kínzod.

on
Franciák:
ami tetszik, hogy mindenki kitárgyalja mennyit keres, mije van. Kiváló társalgási téma. Ez egy korrekt és egyenes szokáskultúra, kíváncsiságokat kielégíti, információhiányból adódó pletykáknak elébe megy, rendben van ez így.

@think different: önnél a pont uram, önnél a pont.

River_Of_No_Return 2012.12.05. 00:58:39

@tanato: Ezzel a témával kapcsolatban a múltkor meg akartam említeni valamit, amit az egyik amerikai barátom mesélt nekem, amikor a feleségek munkavállalásáról beszélgettünk. Végül a saját posztomhoz nem írtam oda, mert nem akartam további negatív érzelmeket kelteni, viszont szerintem egy érdekes dolog. Ez az ismerősöm pszichológusként segített régebben nagyobb cégeknek a legmagasabb pozíciókba kerülő vezetőik kiválasztásában. A számomra korábban ismeretlen része ennek a folyamatnak az volt, hogy nem csak a munkára jelölt embert, hanem a feleségeket is „interjúztatták”. Ahogy gondolom sejthető is, ennek az oka az, hogy nem akartak felvenni olyan embert, aki nem rendelkezik stabil érzelmi, családi háttérrel. Így már a kiválasztás során minimalizálták annak a lehetőségét, hogy a családi problémákból adódó stressz negatívan befolyásolja egy kulcsfontosságú pozícióban lévő ember üzleti döntéseit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.05. 01:15:30

@kalandortexasi: Nekem ebbol az jon le, hogy szinte csak ferfiakat tudtak ilyen pozicioban elkepzelni.Kisse szomoru.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.05. 01:54:19

@tildy:): nekem meg az jott le, hogy ez egy baromsag

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.05. 02:09:19

nemzetbiztonsagi okokbol lehet vizsgalnia csaladi hatteret
nem csak itt
mindenhol a vilagon
a tobbi baromsag
urbanlegend kategoria

River_Of_No_Return 2012.12.05. 03:00:09

@tildy:): Az általam leírtak alapján megalapozatlan azt a következtetést levonni, hogy ’szinte csak férfiakat tudtak ilyen pozícióban elképzelni’.

pappito · http://pappito.com 2012.12.05. 03:14:48

@tucano: "A honvágy rohamát megértem, olyankor kell gyorsan elmenni szörfözni"

tucano ftw! :)

pappito · http://pappito.com 2012.12.05. 03:40:58

@hagyma: "semmi illetlen nincs benne, ha azt gondolom -es le is irom- hogy nem minden igy tortent szerintem, vagy nem pontosan igy"

nem illetlenség kérdése, de ahogy olvastam a kommenteket azt vártam, mikor jössz elő a kamukártyával.

Nem tudom eldönteni, hogy szánalmas, v inkább nevetséges, hogy MINDEN posztnál kijelented, hogy kamu (és kérsz fotót). Száz posztból hányat nem kérdőjeleztél meg? Ahányat nem olvastál, kb.

Ráadásul a múltkor az első kommented gratulálós pozitív volt, de tíz kommenttel később már lehazugoztad a poszt szerzőjét, ráadásul miután ebbe belevertem az orrod, elsunnyogtál megsértődve és személyeskedve.

Erre nem mentség, hogy te ötven évesen kirakod magad a fb-ra sem az, hogy januárban mész állampolgári vizsgára. Szerintem kár lenne, ha nem kommentelnél itt, vagy ilyen pitiáner szarságok miatt folyton a szűrés gombot kéne nyomkodjam, nem lenne egyszerűbb csak szimplán odafigyelni arra amit a szerző mond és arról elmondani a véleményed?

(btw eddig egy posztról derült ki, hogy kamu, a fúrótornyos csávóé, de ott nem láttalak derpegni, hogy küldj fotót meg így kamu, úgy kamu :)

pappito · http://pappito.com 2012.12.05. 04:17:07

@tanato: "az otthon dolgozó nők munkájának nincs értéke,főleg Magyarországon ezen nőket unatkozó eltartott h.p-nak szokták nevezni.De mint említettem fentebb,főleg azon férfiak köszörülik ezen a nyelvüket akik nem tudják az anyagi feltételeket ehhez biztosítani és emiatt érzik magukat rosszul más férfiakhoz képest"

dehogy, szimpla bunkóság, nem pénzfüggő :)

2012.12.05. 06:16:35

@pappito: Csak szeret szerepelni, hagyd, hogy kiélhesse magát. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.12.05. 06:27:26

@tanato: "Nem is öröm a házimunka,egyes részei meg kifejezetten,nehezek fárasztóak,pl. padló takarítása,vagy fürdőkád súrolása stb,sok térdelést,guggolást,nagy erőkifejtést követelnek"

Tanato, nem nezel eleg reklamot, a hazimunka mar sokkal egyszerubb ennel :))) padlo takaritasra itt az onjaro porszivo: www.irobot.com/en/us/robots/home.aspx
a furdoszobat pedig gyerekjatek kitakaritani surolas nelkul is:) www.softscrub.com/Soft-Scrub-Total-Bath-and-Bowl :)))))

pappito · http://pappito.com 2012.12.05. 06:44:59

@Philosoraptor: a szerepléssel nincs semmi bajom, de ez a "minden poszt kamu" derpegés ez kurva uncsi (és ordenáré prosztóság is)

tanato 2012.12.05. 07:27:40

@kalandortexasi: nem rossz ötlet,való igaz,ha nincs stabil családi háttér,ott bizony egy felelősségteljes munkakörban sérülhet a munka minősége is az biztos.Hogy a saját szakmámban maradjak,nem biztos hogy jót tesz a betegnek ha egy idegsebész mondjuk egy gerinc,vagy agyi műtét előtt az egész éjjelt végigveszekedi a feleségével.De nyilván egy építészmérnöknél meg a tervezendő ház dőlhet össze ilyen esetben.

tanato 2012.12.05. 07:29:45

@tildy:): Vannak persze nők is ilyen felelősségteljes munkakörökben,de az arányok még messze nem 50-50%-ak.

tanato 2012.12.05. 07:32:52

@pappito: Bunkóság is van benne,de van benne a férfiak közti rivalizálás során a "gyengébbik " oldalra kerültek tehetetlen dühének kifejeződése is,természetesen bunkóság ilyenklor is kell hozzá..Erről egyik törzskommentelőnk,Momo írt még anno sokat a régi origós Határátkelőn.

tanato 2012.12.05. 07:36:29

@Zsuzsi65: Persze az ért a jól felszerelt,gépesített háztartásokban lényegesen könnyebb a munka,mégha nem is lehet mindent gépesíteni.Most kint Fr.-ben én is láttam egy ilyen kis kerek jószágot,amit önjáró porszívónak hívnak,nagyon jópofa volt.

Neon Fu 2012.12.05. 10:32:53

@Kellemes Zérókomponista:
Leszarom, hogy mit unsz. Használd a SZŰRÉS gombot, már ha ez nem haladja meg szellemi képességeidet.

"OTT ÍRJA, hogy nem bírt bezárva lenni, cél nélkül élni,kereste a lehetőségeket dolgozni. Nem kapott munkát, baszod."

2 évig?! Érdekes.. Mondjuk ilyen hozzáállással:
Új terveim lettek, fontosabb munkát szerettem volna kapni. Idő kellett, hogy rájöjjek, soha senki nem fog felvenni fontos, jó fizető munkára, mert a franciák között is sok a munkanélküli, én meg csak egy ki tudja honnan, valahonnan Bulgáriából való menekült vagyok, jobb, ha nem vesznek fel, mert a kelet-európaiak mind szegények és úgyis csak lopnának...

Ez fura. Alig pötyögi a nyelvet, sem szakmája, sem végzettsége, de ő FONTOSABB munkát akart. S nem azért nem kapott, mert buta és válogatós, hanem mert a franciák lenézték őt.

De tudod mit? Nem fogok veled vitatkozni, főleg mert primitív stílusban, érvek nélkül nyilvánulsz meg, kultúrált eszmecsere helyett megpróbálsz megfellebbezhetetlen modorban lehengerelni. Ha olyan fontos neked ez az egész internetes szájkarate, az a te bajod.

mommmmo 2012.12.05. 12:44:17

@Neon Fu:

En meg azt birom, amikor egy fusztralt magyar pasi elkezd azon duhongeni, hogy a magyar nok mennyire "kaphatoak"
Nekem meg epp az a tapasztalatom, hogy az eltartottsag, mint statusz sokkal inkabb altalanos a nyugati nok koreben, mint a mieinkben, akar felesegkent, akar baratnokent, akar elvalt exfelesegkent. A kulonbseg csupan annyi, hogy ok sokkal nagyobb mellennyel nyutjak be a sokkal nagyobb szamlat.

Szoval ennyit a magyar nok "rossz hirerol", meg azokrol, akik nem magyarok es igy a nagy onerzetuk nem engedi meg a nagy eltartottsagot. Meg a magyar pasikrol, akik a magyar nok kulfoldiek altal torteno eltartottsaga miatt keseregnek. bruhaha.

Es amugy nekem is tetszett a poszt, nagyon kis oszinte, onelemzo iras volt, az ember tenyleg csak igy tud fejlodni, ha beismeri a hibait.

tanato 2012.12.05. 12:53:57

@mommmmo: Ezúton is Boldog Szülinapot kívánok!

A freemailem megint nem működik.Remélem nem baj,hogy az egyik fentebbi kommentemben éppen rád hivatkoztam, a férfiak közti rivalizálás ügyében,még emlékezem a szavannás példádra is.

mommmmo 2012.12.05. 12:56:43

Oh, koszonom! Te nagyon szamon tartasz minkenkit Tanato!

tanato 2012.12.05. 13:03:47

@mommmmo: Természetesen,tudod érdeklődő természetű vagyok,kíváncsi vagyok hogyan alakul a régi origós törzskommentelők sora.Gyűlnek szépen a "határátkelős" gyerekek is,hiszen már tavaly augusztusban,elindult a blog,ami szerencsére azóta is nagy sikerrel megy,bár már két utódja is van,az Úton meg az Eddie blogja is.

Globetrotter2014 2012.12.05. 16:15:00

@mommmmo: az eltarottságot és a könnyen kaphatóságot ne keverjük össze.

mommmmo 2012.12.05. 19:22:49

@ZF2:
Hat mondjuk Neon Fu epp osszekeveri. Arrol ugyanis semmit nem tudunk, hogy a posztolo mennyire kaphato konnyen.

Neon Fu 2012.12.05. 19:44:16

@mommmmo:
"En meg azt birom, amikor egy fusztralt magyar pasi elkezd azon duhongeni, hogy a magyar nok mennyire "kaphatoak""

Nő vagyok.

"Szoval ennyit a magyar nok "rossz hirerol"

A "szóval ennyit" nem érv egy vitában. Attól, hogy mások léhábbak, még nem jelenti automatikusan, hogy az adott személy morálisan nem elítélhető. Továbbá biztosan elkerülte a figyelmedet az a hölgy, aki fentebb írta, hogy konkrétan prostituáltnak hitték, csak mert Genfben magyarul beszélt.

"Meg a magyar pasikrol, akik a magyar nok kulfoldiek altal torteno eltartottsaga miatt keseregnek. bruhaha. "

Érdekes, hogy ezt említed, nem olyan rég toltam le néhány férfit ezen a blogon, akik egy háztartásbeli nőt oltogattak. Minek szólogatsz be, ha nem ismered az elveimet? Egy véleményen vagyunk a témában. bruhaha(?)

" onelemzo iras volt, az ember tenyleg csak igy tud fejlodni, ha beismeri a hibait."

Pont ezt hiányoltam, ezért fejeztem ki nemtetszésemet, mert nem ismerte be a hibáit. Nem ismerte be, hogy semmit nem fejlődött 2 év alatt, hogy nevetséges elvárásai voltak, hogy kiszolgáltatta magát aprópénzért, hogy végül már idegenektől kéregetett és így tovább.

Mindazonáltal az normális, hogy más emberek másként látják ezt a sztorit. Az nem normális, hogy az ellenvélemények ütköztetése helyett néhányótok magából kikelve mindenáron meg akarja győzni az igazáról a többieket. Mire jó ez?

Neon Fu 2012.12.05. 19:53:50

@mommmmo:

És még valami: "Hat mondjuk Neon Fu epp osszekeveri. Arrol ugyanis semmit nem tudunk, hogy a posztolo mennyire kaphato konnyen."

Nem keverem össze. De egyrészt ez a lány azzal hitegette az eltartóját, hogy keres munkát, tehát messze volt ez a helyzet a megbeszélten otthon levő háztartásbeli nőkétől. Másrészt a kapcsolat után is ismeretlenek anyagi segítségét fogadta el, ami sokatmondó, az erkölcsi aggályait tekintve.

mommmmo 2012.12.06. 00:05:01

@Neon Fu: hat tenyleg meglep, hogy no vagy, annyira tipikus pasi dolog a nok lehasagan felhaborodni.
A tipikus mindenki qrva, aki nem velem qur tunet, szoval tenyleg erdekes, hogy nalad is elojott.
Ne haragudj a posztban egy szo sincs arrol, hogy a posztolo mivel hitegette a pasijat, sot arrol sem, hogy hogyan kommunikaltak egymas kozott a kialakult eltartottsagi helyzetet.

A poszt utolso 3 bekezdese azonban egy tomeny oszinte onvizsgalat, amilyen meg elo nem fordult a blog torteneteben, szoval nem ertem mi ertelme hogy te elmondod a posztolonak ugyanazokat a hibait, amelyeket o maga felsorolt a posztjaban.

mommmmo 2012.12.06. 00:10:02

Az meg, hogy esetleg prostinak hisznek valakit a magyarsaga miatt, tenyleg nem a posztolo hibaja, Nyugat Europa sajnos tele van kelet europai qurvakkal, de tenyleg nem ertem, hogy ehhez a posztolonak mi koze van.

tanato 2012.12.07. 08:18:29

@mommmmo: A mindenki q-va aki nem velem q-ur ez inkább a nagyon fiatal fiúk véleménye úgy 16-tól 20-on egynéhányig,később inkább az egzisztenciális dolgok miatt frusztrálódik a kicsit idősebb családos férfi.Például:Látja hogy a főnökének,vagy szomszédjának,vagy volt gimnazista társának sokkal jobban megy mint neki akkor frusztrálódik,főleg ha még a felesége időnként a fejéhez is vágja/ami nem is olyan ritka dolog/én egész nap robotolok a munkahelyen utána meg rám szakad az egész háztartás ,meg gyereknevelés,bezzeg a szomszédod/vagy kollégád/olyan jól keres,olyan jó pozícióban van,hogy a feleségének nem kell munkahelyre sem járni,meg még bejárónőjük,bébiszitterük stb is van,ráadásul télen síelni járnak,nyáron meg a tengerpartra.Miért vagy ennyire béna,tehetetlen Béla.?Persze érzi ezt Béla magától is,ő is látja a szomszéd vagy a kolléga helyzetét a sajátjához képest,persze lényegesen nem tud rajta fordítani,ezért esténként a net.-előtt ülve q-zza az "eltartott" feleségeket különböző beszólós blogokon,,dícsérve a sajátját,hogy az milyen nagyszerű asszony a 8-10 óra mellett meg ellátja a háztartást,gyereknevelést is,önként és dalolva,nem olyan unakozó h.p,mint a cikkíró.pl.

bpetya75 2012.12.07. 09:02:27

@tanato:

Ha nem ez az egész napos elfoglaltsága az embernek nap mint nap, akkor igenis meg lehet találni a szépségét.

Több szabim van, mint asszonypajtásnak, ezért lesz pár napom egyedül otthon. Ruhahajtogatás, pakolás, porszívózás, mosogatás, némi mosás/teregetés is. Közben jön a tecsőn az Ego Fall, a Nigthwish meg a Tankcsapda. Kicsit már várom. A csajok mellett sajna nem sokat hallgathatom a zenéimet ;-)

A kritikus pont az, amikor megjönnek a csajok és fél percen belül elkezdődik az amúgy teljesen törvényszerű rendezetlenség növekedés. A kezdeti sokkot kell kiabálás nélkül átvészelni, aztán béke...

bpetya75 2012.12.07. 09:15:31

@tanato:

Nem is kell, hogy az legyen. A hátamon feláll a szőr ezektől az idióta kvótázásoktól. Na a kvóta miatt kerüljön pozícióba valaki, hanem mert az aspiránsok között ő volt a legjobb.

tanato 2012.12.07. 09:23:29

@bpetya75: Ez így van,mivel én is relatíve többet vagyok otthon mint a nejem/mivel ő egy másik városba ingázik,meg sokszor tovább is maradni kell neki mint a hivatalos munkaidő/,természetesen a napi rendrakás,mosogatás,néha a teregetés az én reszortom.Na jó a nagyobb munkákhoz azért van egy bejárónő aki egy héten egyszer meglátogat minket,ilyenkor el szoktam húzni otthonról hogy ne legyek láb alatt.
Most viszont hogy három hónapot kint voltam Fr.-ban, a bérelt apartmanban természetesen mindent én csináltam,takarítás mosás,vasalás,hétvégi főzés stb. Természetesen nem olyan szinten mint egy asszony,de amennyire nekem kellett,olyan szinten igen.A mosás mondjuk automata mosószalonban történt,mint ahogy a franciák is oda jártak,volt sok ilyen szalon a városban.,tudod bele kell hajigálni a szennyest egy üres gépbe,bedobni 4 eurót az automatába és már indul is a gép, 40 perc,utána áthajigálni a szárítógépbe bedobni 2 eurót és 15 perc múlva már szárazan veszem ki a gépből a végterméket.A közben lévő időben pedig gyakoroltam a nyelvet, a többi főleg férfi mosásra várakozó emberrel dumáltunk,ha meg éppen nem volt rajtam kívül senki,beültem arra 40 percre a szemben lévő kiskocsmába egy pohár jó francia borra és ott csiszoltam a nyelvtudásomat,a kocsmárossal vagy a vendégekkel./Az ugye azonnal kiderült az első mondat után hogy nem vagyok odavalósi és azután már kérdezgettek mindenről ami Magyarországgal kapcsolatos./

bpetya75 2012.12.07. 09:34:16

@tanato:

Elképzelem, ahogy egy jobban sikeredő beszélgetésből kikerekedik egy 3-4 órás borozgatás ;-)

Egyébként mire voltak kíváncsiak Magyarországgal kapcsolatban?

tanato 2012.12.07. 09:54:21

Figyelni kellett azért mikor telik le a 40 perc.Magyarországgal kapcsolatban nagyon sok mindenre kíváncsiak voltak,milyen nyelv a magyar,milyen most a gazdasági helyzet,milyen a politika,az éghajlat stb.Nagyon sokan a azt hitték,valamilyen szláv nyelven beszélünk és cirill betűkkel írunk.Sokakat érdekelt a vallás,itt is voltak jó páran akik az ortodox terültekre képzelték el kis hazánkat.Azon kevesek akik viszont már jártak nálunk,jó emlékekkel távoztak, pl.az internetes ügyintéző fiatal csaj aki kétszer járt már a Szigetfesztiválon ,mindig melegen üdvözölt és mesélt hogy milyen jól érezte magát itt,meg volt néhány idősebb aki Hévízen vagy a Balatonnál volt ők is ezt mondták.Persze olyan is volt aki azt sem tudta hol van Magyarország,mint pl a benzinkutas idősebb úr,aki kérdezgette honnan jövök,mondom neki Ongri,visszakérdezett Ótris?,Ótris,/Ausztria?/.Mondtam neki,már csak egyet kell lépni onnan és már nálunk is vagyunk.Neki pl. Ausztria után már a világ vége következett.
Persze az is érdekelte őket én mit keresek a városukban,erről is sokat kérdezgettek.Nagyon "egzotikus "voltam nekik.

bpetya75 2012.12.07. 10:13:11

@tanato:

Érdekes élmény lehetett ez is. A kameruni gyökerű tiszteletesről nem is beszélve :-)

A Sziget az nagy durranás, az egyszer biztos. Érdekességképpen: Az akkoriban már vagy 7 éve Göttingenben élő Öcsém ott jött össze egy finn lánnyal, aki miatt végül Helsinkiben kötött ki.

xxagixx 2012.12.07. 12:00:21

Bocs hogy nem reagáltam eddig a kommentekre, pontosítok: 2 év alatt dolgoztam, de a barátomnak (4 hónapig 17 órában szünnap nélkül) majd 6 hónapig nem találtam semmit de semmit (pedig MINDEN NAP mentem és vittem a CV-met és reménykedtem), ezután kaptam a gyorséttermi melót, amit 8 hónapig végeztem egészen addig, amíg egy hónapja nem jöttem haza.
Gyűlöltem a tényt, hogy "el vagyok tartva" és a barátom annyit mondta hogy neki csak az számít hogy együtt legyünk, minden más teljesen mindegy, ezért mégjobban meggyűlöltem. Irigykedtem rá, amiért neki sikerült és nekem pedig nem, hogy haszontalan vagyok, pedig KÉPZETT VAGYOK (igen, IT + pénzügy), senkinek nem kellettem.
NEM a Cote d'Azur-ön voltunk sajnos, hanem egy poros francia katalán kisvárosban, ami azért nem teljesen ugyanaz :)

xxagixx 2012.12.07. 12:06:15

igen, bocsi, nem írtam hogy IDEGEN emberek adtak nekem PÉNZT :D

xxagixx 2012.12.07. 12:10:08

@hagyma: najó NEM MEKIBEN DOLGOZTAM :@ a gyorsétterem nekem azt jelenti hogy van pizza, szendvics, sali, kebab, amit el lehet vinni... egy kicsi helyet kell elképzelni egy kicsi faluban, ahol minden este ugyanazok a vendégek jönnek és haverkodni próbálnak a dolgozókkal, ennyi.

Alikam 2012.12.07. 18:09:28

@tucano: szörfözni? Azt csak a buzik szoktak....

tucano 2012.12.07. 18:29:27

@Alikam: és mit szoktak szerinted a férfiak? Ja, már tudom, buzizni...

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.10. 00:26:21

a buta, csunyacska, naiv fiatal parasztlany-szolgalo esete a videki, idegenfob, kirekeszto francia kisvaroskaval.... micsoda meglepetes!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.10. 00:27:01

32oo euro amit emlitettel semmi.. ennel egyedul is a tobbszoroset keresi meg az, aki nem szolganak, cselednek megy...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.12.17. 13:30:05

@tildy:): "Nekem annyi volt. Marmint 10 ev. Hiaba na, csinal az ember hulyesegeket. Meg probal meg egy , meg meg egy eselyt adni, hatha valtoznak a dolgok. Az ido meg telik."

Sajnos ezt sokan megeszik. Pedig nem jó foltozgatni egy kapcsolatot, ha nem jó. Nekem mázlim volt ebben!

breezer 2012.12.25. 00:27:59

@Parasite: Meg tudnád mondani, melyik bankról van szó? Mármint amelyiken keresztül felkínálták a londoni állást.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása