oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2012. szeptember 30. 07:01,  Kalandra vágytam, megkaptam 308 komment

2012. szeptember 30. 07:01 Határátkelő

Kalandra vágytam, megkaptam

Soha nem sietnek sehová. Kizárt dolognak tartják, hogy napi 7 óránál többet dolgozzanak és azt sem a mi kelet-európai / amerikai feszített tempós hajtásban teszik. Nincs ölelkezés, puszilkodás. De ez nem azért van, mert nem fogadnak be, egyszerűen ilyenek. Ma Norvégiába utazunk, kalauzunk Dávid.

Norvégia 2.jpg

„Úgy gondoltam, hogy eljött az ideje annak, hogy én is írjak egy beszámolót. Nagyon sok cikket elolvastam már a Határátkelő blogjáról, és úgy érzem elég messzi tájra szakadtam, ahhoz, hogy érdemes legyen mesélni róla. Több mint fél évig éltem kinn Norvégiában.

Arra gondoltam, hogy a személyes történetem a végére hagyom, és először megpróbálok egy kis beszámolót tartani, hogy mindenki eldönthesse kér-e a skandináv gyöngyszemből vagy sem, majd pedig próbálok pár gyakorlati tanácsot adni, azoknak, akik eldöntötték, hogy belevágnak. Így az irományomnak talán lesz egy kis tartalmi része is a privát „nyafogás" mellett. :)

Változatos időjárás

Először is, akkor nézzük meg, érdekel-e minket Norvégia. Ami az embernek elsőre eszébe ötlik az, hogy „Úúúú, ott de szar hideg lehet!". Ez azért nem teljesen ilyen fekete-fehér. Először is Norvégia hatalmas, nincs egységes időjárása. A déli vízparti városokban lakik a lakosság legnagyobb része. Ez alapvetően UK-hez hasonló időjárással bír.

Télen nincs olyan hideg, mint nálunk, cserébe nyáron sincs olyan meleg és jó sokat esik. Aztán középtájon (ahol én is laktam) kicsit még melegebb van, és még többet esik. Kösz, Golf-áramlat! És csak északon van olyan hideg időjárás, amire az ember Norvégia kapcsán gondol.

A tájakról nem írnék. Leírhatatlanul gyönyörű. Akit érdekel, úgyis veszi a fáradtságot és megnézi a képeket az interneten. Meg merem kockáztatni, hogy akik hozzám hasonló módon a hegyes-vizes vidéket érzik közel a szívükhöz, azoknak a Föld legszebb országa lesz.

Milyenek a norvégok?

Túl sok általánosításba nem mennék bele, mert ez úgyis attól függ, hogy az ember milyen társaságba keveredik. Nyilván ott is vannak mindenféle emberek. Azonban általánosságban elmondható pár dolog az echte norvégokról. Itt hangsúlyoznám, hogy én egy kisebb városkában laktam, ami azért elég máshogy működik, mint mondjuk a sokak által emlegetett Oslo.

Az igazi norvégok soha nem sietnek sehová. Mindig a megengedett sebességkorlát alatt 20%-al közlekednek. Kizárt dolognak tartják, hogy napi 7 óránál többet dolgozzanak és azt sem a mi kelet-európai / amerikai feszített tempós hajtásban teszik.

A szabadidejük nagy részét kinn töltik a levegőn és nyugdíjas korukban is mindig sportolnak valamit. Esőben is kinn vannak, nekik ez olyan, mint hogy nálunk süt a nap. Megszokták. Kb. 13 éves koruktól halálukig tökéletesen folyékonyan és akcentus nélkül beszélnek angolul. Az ő angoljuk sokkal tisztább és szebb volt, mint egy brité vagy egy amerikaié. Nagyon szeretik az alkoholt és abszolút nem hívők (vallásra gondolok).

Szociálisan nincsenek olyan igényeik, mint nekünk és emiatt gyakran távolságtartónak bélyegzik meg őket. Ez nem távolságtartás. Attól még, hogy egy hónapban csak egyszer beszélsz egy norvéggal, ő simán úgy gondolhatja, hogy ti közeli barátok vagytok. Nincs ölelkezés, puszilkodás. De ez nem azért van, mert nem fogadnak be. Egyszerűen csak meg kell érteni, hogy az ő igényeiknek tökéletesen megfelel, hogy kiköltöznek az erdő közepébe és egy héten egyszer bemennek a városba bevásárolni.

Egyenrangúként kezelnek

Ettől függetlenül imádnak kerti bulikat tartani sok-sok grillezéssel és sörrel-borral, amire meg fognak hívni. Ameddig azt látják Rajtad, hogy dolgozni jöttél és beilleszkedni, nem pedig a szociális hálón lógni, nem fogják kérdezni, hogy honnan jöttél. Egyenrangú félként fognak kezelni. Azért az elején mindig egy picit szkeptikusak, de ha az ember bizonyított, akkor garantáltan befogadják!

Valószínűleg ha csak ők lennének az országban, akkor minden bevándorlót egyenként ölne meg az unalom, de szerencsére az ország tele bevándorlókkal. Legtöbben Lengyelországból, Észtországból, Litvániából és Lettországból érkeznek, akik azért nagyon hasonló módon szeretnek mulatni / nevetni, mint mi. Könnyű velük megtalálni a közös hangot, mert sokkal felszabadultabbak és nem olyan kimértek, mint a norvégok.

Mindezek mellett azonban én imádtam a skandinávokat is. Bármikor lehet rájuk számítani. Az ember kérjen bármekkora szívességet, mosolyogva segítenek.

Az oktatási rendszer ridegtartása

Családosoknak mondom, akik gyerekkel készülnek, hogy a norvég oktatás nagyon hasonló a mi rendszerünkhöz. Van plusz egy intézményük az általános iskola és gimi között. Afféle tinédzser-suli, de nagyjából hasonló a rendszer.

Amire fel kell készíteni a gyereket (és az aggódó szülőket is) az az alapvető ridegtartás, ahogy a gyerekeket kezelik. Kb. tizedannyira sem dédelgetik-tutujgatják őket, mint nálunk. Se az iskolában, se otthon. Ami egyfelől furcsának tűnik, másrészt viszont a legtöbb gyerek 18 éves korában el is költözik otthonról és a saját lábára áll. Önellátó lesz. Családot is jellemzően sokkal hamarabb, huszonéves korban alapítanak.

Egy fontos dologra azonban felhívnám a férfitársak figyelmét. A skandináv népeknél nagyon hangsúlyos a férfi-nő egyenlőség. Törvény írja például elő, hogy Norvégiában minden vállalat vezetésének fele nő legyen. Ha pedig nem így van, a HR-osztálynak minden évben részletes jelentést kell írnia, hogy miért nincs így.

Ismerkedés könnyen, gyorsan

Arrafelé nem kell a pasiknak kezdeményezniük. A norvég leányzók elég nyíltan kezelik az ismerkedős dolgokat. Nem jeleket küldözgetnek. Ha megtetszel nekik, akkor egyszerűen csak odamennek és megkérdezik, hogy benne vagy-e egy kis hancúrban.

Nem kerítenek nagy feneket a dolognak.  Engem rendszeresen betaláltak szórakozóhelyeken, pedig nem vagyok egy Brad Pitt, csak egy átlagos srác. Mondjuk, ha sötét a hajad és a bőröd is, akkor azért megőrülnek, mert az nagyon ritka feléjük. 

Ellenben a nők cserébe nincsenek kitüntetett pozícióban. Nem adják át nekik az ülőhelyet, nem nyitják ki az ajtót, nem cipelik a pasik a cuccaikat. Ha terhes a nő az más tészta, akkor minden pasi azonnal körbeugrálja, természetesen, de ez rendjén is van. Ellenben veszélyes dolog ez az emancipáció, mert a házasságok 70%-a válással végződik és ez valahol ide vezethető vissza szerintem.

A pénzről

És akkor jöjjön a „selling point", az anyagiak. Norvégiában a legmagasabbak a bérek Svájc mellett. Persze, ehhez mérten a megélhetési költségek is itt a legmagasabbak. A világ TOP 5 „legdrágább" listáján rendszeres vendég Osló. Nyilván a vidék picit olcsóbb (főleg lakásárakon látszik).

Mindezek ellenére is, ami fontos, az a létbiztonság. A bérek 800 000 HUF környékéről indulnak és olyan 1,6 M Ft-ig terjednek. Érdekesség, hogy a két szélsőérték között kisebb a különbség, mint bárhol máshol Európában. Itt egy mérnök alig keres többet, mint mondjuk egy tanár. A tipikus „mindenki egyenlő" skandináv filozófia, ugyebár...

Ami egyrészről jó, mert mindenki egyformán megbecsült tagja a társadalomnak, másrészről meg nem jó, mert a fiatalok nincsenek motiválva, hogy orvosnak, mérnöknek és hasonlónak tanuljanak. Ezért is szippantanak fel annyi bevándorlót.

De ami a lényeg, hogy magas árak ide-oda egy fő normális, kényelmes életet élve kijön kb. 400 000 HUF-ból, egy 3-4 fős család meg kb. 700 – 800 000-ből. Szóval a lényeg, hogy az ember befizet mindent és még mindig „tele a zsebe".

Árakról címszavakban

Ruha, műszaki cikk: ugyanannyi, mint nálunk. Élelmiszer, sör, benzin, lakhatás, szolgáltatás: sokkal drágább, mint nálunk. Tömény szesz, cigi: „Hülye vagy? Hiába keresek egy millát, ennyit biztos nem adok ki egy üveg Finnlandiáért!"

Akkor az esetleges szerencsevadászoknak egy kis támpont. Az orvosoknak, mérnököknek és hasonlóan keresett értelmiségi szakmában pörgőknek nem lesz nehéz dolguk. Mivel a norvég fiatalok lusták ilyesmiket tanulni, ezért ezekből elég nagy hiány szokott lenni. Egy egészséges angollal és némi kitartással az ember már jó eséllyel otthonról talál valami lehetőséget neten keresztül.

Az orvosok készüljenek fel, hogy az elengedhetetlen norvég nyelvtudás miatt be fogják őket íratni valószínűleg még otthon egy erősen intenzív nyelvtanfolyamra. Szerencsére nincs garasoskodás. A tanfolyam idejére is több százezres „zsebpénzt" szoktak fizetni.

Egyéb szakmákban sem lehetetlen elhelyezkedni, de azokhoz ki kell utazni személyesen. Ebben az esetben én nem Oslót javasolnám, mert az arrafelé élőknek már tele van a tökük a bevándorlókkal.

Biztos páran megköveznek majd érte, de én azt mondanám, hogy a Stavangertől Trondheimig tartó vízparti nagyobb városokban érdemes próbálkozni, mert arrafelé relatíve kevesebb a bevándorló.

Beilleszkedés

A papírmunka menete a következő: online regisztráció a rendőrség honlapján (ők intézik a bevándorlók ügyeit) kb. 3 perc alatt, majd személyesen beslattyog az ember és 5 perc átlagos sorban állás után kitölt 5 perc alatt 2 A4-es oldalt. Ide már kell a munkáltató igazolása!

Kap egy papírt, ezzel irány a személyi nyilvántartás. Itt átlagos 3 perc várakozás után kitölt az ember 2 darab A4-es oldalt és kész, ennyi volt. Két héten belül küldik is a megadott lakcímre a személyi számot, papírokat. Ergo egy nap alatt el lehet intézni mindent és az ember csak vár 2 hétig. A magyar bürokráciának lenne mit tanulnia, na! :)

Ami fontos, hogy a folyamat csak akkor működik, ha van munkáltatói igazolás és egy lakcím. Utóbbit nem kell külön igazolni, ha jól emlékszem. Viszont van a bevándorlástól számított 3 hónap haladék a bejelentésre. Szóval hivatalosan csak ennyi ideig lehet kinn munkakereséssel próbálkozni, de amúgy meg nem kell semmivel sem igazolni az érkezés időpontját.

Tehát ha az ember 5 hónap után megy a rendőrségre és azt mondja, hogy 2 hónapja érkezett, akkor is rendben lesz minden. Csak alapvetően a személyi szám nélkül nincs semmi. Se orvosi ellátás, se lakásbérlés, semmi.

Szoktak viszont lenni ilyen minihostel jellegű albérletek, 3-4 ágy egy szobában, nincs kaukció (normál esetben 2 havi depozitot kérnek), és kb. 2-3 000 koronából megvan a havi szállás. Ilyesmi helyeken próbálkoznék papírok nélkül az elején. Szállás- és álláskeresésre is jó kis honlap a www.finn.no.

Amin ne lepődjünk meg, ha már ott vagyunk

Nem nagyon fújják az orrukat. Inkább szívják egész nap. Ami kifejezetten üdítő tud lenni, ha náthás a másik és együtt ebédeltek. De hát mi vagyunk a vendégek, nekünk kell alkalmazkodni. Illetve nem szoktak bocsánatot kérni, ha az utcán neked mennek, rád lépnek, meglöknek, stb. Továbbá dobálják a cuccaikat. Bárhol bármilyet táskát, kabátot, bármit képesek ledobni akár az út közepére is.

Ami még a kisebbik baj, de pl. a vásárolt cuccokat és a pénztárcát olyan 3-4 méter távolságból szeretik a pultra b@szni. Ezen nem szabad megsértődni. Ez náluk nem a megvetés jele, mint nálunk. Egyszerűen csak így szokták meg.

Az én történetem

Aki a száraz tényekre volt kíváncsi, annak eddig tartott a poszt. Innentől az én történetem jön. Erős angol nyelvtudással és mérnök végzettséggel már a diploma előtt 3-4 hónappal elkezdtem norvég lehetőségek után kutatni. Meg is lett a pozíció. Kis cég volt, nagy potenciállal.

A főnököm kifizette a kiutazást és a szállásban is segített. Nagyon segítőkész volt az első pillanattól. Amiért mégis hazajöttem, az a párom volt. Az eredeti terv szerint Ő is jött volna pár hónap után, de kihátrált az utolsó pillanatban és a kapcsolatunk is válaszúthoz érkezett.

Tudtam, ha kinn maradok, talicskával hordhatom haza a pénzt, otthon meg majd vasvillával forgatom, hogy be ne rohadjon az alja. Kérdés az, hogy ez megéri-e, ha nincs kivel megosztani mindezt.

Én nem a pénz miatt utaztam ki. Itthon is jól fizető munkáim voltak már az egyetem mellett is. A főnökeim mindenhol szerettek. Minden kiszemelt álláshirdetésre behívtak és ahová be akartam kerülni, oda mindig fel is vettek. Hogy ez a személyiségemnek, a munkamorálomnak vagy a képességeimnek köszönhetem, nem tudom. Valószínűleg mindegyik közrejátszik kicsit.

Én világot akartam látni és kalandra vágytam. Megkaptam. És örülök, hogy ott akkor ember tudtam maradni és nem fordultam ki magamból. Nem dobtam félre a barátokat és szeretteimet a pénz miatt.

Most azonban közös megegyezés alapján eldöntöttük, hogy közösen szerencsét próbálnánk valahol máshol. Két ország felé kacsintgatunk. Skócia és Dánia. Két erős angol nyelvtudású diplomás (egy mérnök és egy HR) tettre kész fiatal. Ha valaki ezen két ország valamelyikében él / élt, akkor szívesen felvenném vele a kapcsolatot információszerzés céljából. Már minden ezzel kapcsolatos posztot és blogot elolvastam ezen a honlapon és máshol is, de még mindig nem tudtunk dönteni. Az e-mail címem: don.kartasch@gmail.com"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr964810773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucano 2012.09.30. 09:56:12

Kisebb pontosítás: Nemcsak dobogós, de Oslo per pillanat a legdrágább város a világon (lehet, hogy a Szaturnuszon vannak drágább városok, de nem rendelkezünk elég adattal)

portugéza 2012.09.30. 10:04:41

"Itthon is jól fizető munkáim voltak már az egyetem mellett is. A főnökeim mindenhol szerettek. Minden kiszemelt álláshirdetésre behívtak és ahová be akartam kerülni, oda mindig fel is vettek. Hogy ez a személyiségemnek, a munkamorálomnak vagy a képességeimnek köszönhetem, nem tudom. Valószínűleg mindegyik közrejátszik kicsit."

Meg az is, hogy hiányszakmád, mondhatni sztárszakmád van (mérnök). Így teljes a kép, nem kötözködni akartam, nem rosszindulatból írom. Sok kellemes személyiségű, jó munkamorállal rendelkező, kiváló képességű fiatal van (rögtön itt vagyok én ;) , csak a szakmájuk éppen aktuálisan nem hiánycikk, bár nem is feltétlenül büfé-ruhatár, a kettő között is vagyunk sokan. Jó, értékes, amit csinálunk, csak a munkaerőpiac kereslet-kínálati viszonyai pillanatnyilag kedvezőtlenek ránk nézve. Így kerek a történeted.

És írd le százszor, hogy KAUCIÓ. ;)

Mareth Ravenlock 2012.09.30. 10:20:48

Oslo jelenleg csak a 18. helyen "kullog" a legdrágább városok listáján.
www.guardian.co.uk/news/datablog/2012/jun/12/city-cost-of-living-2012-tokyo#_
Egyébiránt én a nyáron két hónapot Norvégiában töltöttem és azt tapasztaltam, hogy a ruházkodás és a műszaki cikkek is jóval drágábbak, mint itthon. Azaz lényegében minden. Persze a helyi fizetésekkel - ahogy ez a poszt is helytállóan írja - nekik minden megfizethető.

karburator (törölt) 2012.09.30. 10:30:19

Gratulálok a posztolónak, értelmes, tervező, értelmiségi fiatal. Megérdemli, hogy maga alakíthassa a sorsát.

toldoka 2012.09.30. 10:42:48

Én csak annyit fűznék hozzá, hogy amiket a posztoló írt, az Svédországra is igaz 90%-ban. Egy hajszálnyival olcsóbb Svédország, de a fizetések is egy hajszálnyival kevesebbek. De az emberek pont ilyenek, és a viszonyok is.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.09.30. 10:44:46

a leírás nyomokban svédországra emlékeztet:)

Pernilla 2012.09.30. 10:47:06

Arra lennék kíváncsi, hogy ott is olyan borzasztó a lakáshelyzet, mint Svédországban?

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.30. 10:52:46

azért azt az emailcímet leszedném innen, mielőtt felszívják a robotok és teleszórják a fiókot szeméttel. még akkor is, ha csak erre a célra van.

Muscari 2012.09.30. 11:01:58

Nagyon elveztem ezt a beszamolot igy a reggeli melle, egeszen az utolso fejezetig.
"Minden kiszemelt álláshirdetésre behívtak és ahová be akartam kerülni, oda mindig fel is vettek. Hogy ez a személyiségemnek, a munkamorálomnak vagy a képességeimnek köszönhetem, nem tudom." Aha. Vagy nagyon szerencses vagy es egy hianyszakmaba huztal bele, vagy... De lehet, hogy csak en vagyok tul irigy.
Kedves Posztolo, azt megtudhatjuk, hogy eleted parjanak mi kifogasa volt Norvegia ellen, ha Dania vagy Skocia meg okes? Tenyleg erdekelne.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 11:11:03

3 honapig kinn eltem.
Aztan atlatogattunk a svedekhez meg a danokhoz : na ok sokkal tobbet mosolyogtak, mint a norvegok.

A koleszban norvegokkal laktunk egyutt, es a backdoor kommunikaciojukat nagyon nem csipaztam. A kozossegi helyisegek takaritasat rank hagytak volna, volt olyan, hogy kitakaritottuk a konyhat, erre angolul kiirtak , hogy a furdot is ki kene... ( persze ok semmit nem csinaltak... kosz)

Szoval erdekes nepseg, de nem vagyom vissza, akkor mar inkabb a svedek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 11:14:00

@toldoka: Nekem mas tapasztalatom volt, a svedek sokkal nyitottabbak, sokkal tobbet mosolyognak.

Phátyol Ferenc 2012.09.30. 11:16:56

@Muscari: biztos lusta norvégül tanulni. érdekes ez azért, fasza, jól fizető helyről visszajönni emiatt. elég sokat elmond szerintem, h hres a csaj. lehet, h dániával vagy skóciával is eljátssza majd ugyanezt:D

KenSentMe 2012.09.30. 11:26:50

Nem tudom, először engem is elfogott az irigység, végül is, az jött le a posztból, hogy minden nőt megdug a srác (még a norvégokat csajokat is) és mindenhová azonnalfelveszik dolgozni csillió fizetésért. Biztos erre mondják, hogy burokban született.. szóval elkezdtem volna írni egy tipikus magyar ugatós kommentet, de aztán kiröhögtem magam és kitöröltem a picsába. A poszt jó, a tudnivalók nyilván hasznosak azoknak, akik érintettek a célországba áttelepülésben.

kék madár 2012.09.30. 11:29:23

"És örülök, hogy ott akkor ember tudtam maradni és nem fordultam ki magamból"
ennek a mondatnak mi ertelme? koncentracios taborban dolgoztal? vagy mi volt ebben a projektben olyan emberprobalo?

te az a tipikus szerenykedve dicsekvos ember vagy?

kincsa 2012.09.30. 11:31:24

@tucano: Attól függ, melyik elemzést nézed. Az UBS-nél valóban az első 2012-ben, de a Mercernél már nincs bent az első tízben sem. De igazából mindegy is, a lényeg, hogy drága.

kifordított nagyanyó 2012.09.30. 11:37:05

Kezd érdekelni ez a Norvégia,már csak a pénzek miatt is amikről írtok.
Nincs valahol felvétel,bármilyen melóra?

tucano 2012.09.30. 11:39:47

@kincsa:

@MajanBaken:

Ja, ha jól emlékszem, akkor UBS az fővárosokat rangsorol, a Mercer meg városokat, de nem vagyok biztos, inkább lusta utánanézni.

Mareth Ravenlock 2012.09.30. 11:46:09

@tucano:

Jól mondod, a UBS fővárosokat rangsorol, a Mercer meg városokat, ez alapján a 18. legdrágább város és a legdrágább főváros. Csak ha egészen pontosak akarunk lenni. :-)

mesz86 2012.09.30. 11:51:39

"Kizárt dolognak tartják, hogy napi 7 óránál többet dolgozzanak és azt sem a mi kelet-európai / amerikai feszített tempós hajtásban teszik."

Ez egy kicsit félreérthető. Nem munkakerülők, sőt nagyon is becsületesek és minden meló időben elkészül. Viszont nem stresszelnek közben.

Én kétlem, hogy a feszített tempó általános lenne Kelet-Európában. Az viszont biztos, hogy a munkaidőt betartják, nem kell "éjszakázni", "hétvégézni" túlóradíj nélkül.

andaluzkutya 2012.09.30. 11:54:12

Szerintem a norvégok barátságosak, igaz a maguk módján. Tényleg nem ölelkezősek, szükségük van a fizikai távolságra, viszont olyan harsányan szoktak röhögni, ahogy pl. Mo.-n csak kevesek. És tényleg kicsit bizalmatlanok, de ez lehet azért, mert tényleg sokan azért jöttek ide, hogy lehúzzák a szociális rendszert. Azt nyilván nem értékelik:)
A rendőrségen az ügyintézés nekem tovább tartott, akármikor mentem be (többször kellett, mert nem egyszerre jött az egész család), a várakozók száma általában 80-100 között volt. Más kérdés, hogy amikor az információnál megkérdeztem, hogy elegendő az a papírmennyiség, ami nálam van, a munkaszerződésemet látva, azonnal kiállították a korlátlan tartózkodási engedélyt (csak hogy szerénykedve dicsekedjek:) ).
Azt viszont nem ajánlom, hogy valaki csak úgy kijöjjön ide szerencsét próbálni munkaígéret nélkül, mert tényleg piszok drága, és pillanatok alatt el tud fogyni a megtakarított pénz. És érződik itt is a válság, túlkínálat van a képzettséget nem igénylő munkák terén. Feleségem pl. még hadilábon áll a nyelvvel, így egyszerűbb munkát keresett (takarítás, konyha, stb.) és így majdnem háromnegyed év után sikerült csak munkát kapnia. Volt olyan interjún (takarítói munka), amelyikre 18-an jelentkeztek és kilencet hívtak be...
De ha van munka, akkor nagyon jó itt élni, ez tény.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 11:54:16

@kifordított nagyanyó: Emberileg nehezen viseli az ember hosszutavon, hogy nem "pezsegnek". Egy picit sem. Tul ridegek. KEdvesek, tenyleg mindenki beszel angolul ( egy embert talaltam , aki nem, o fura modon nemetul tudott, pedig nagyon nem szeretik a nemeteket )

Egyebkent mikor ott eltem, nem volt annyira draga, mint ahogy szamitottam. Draga volt persze, amikor itthon 2 milla volt egy suzuki swift, ott 6 milla, de altalanosan, kajakban kb 2 szeres volt a szorzo.

Nymphadora80 2012.09.30. 11:54:25

"Ellenben veszélyes dolog ez az emancipáció, mert a házasságok 70%-a válással végződik és ez valahol ide vezethető vissza szerintem."
1. Honnan is tudjuk h a házasságok 70%-a válással végződik?
2. Ha így van akkor honnan tudjuk, hogy ez az emancipáció miatt van?
Pontosan mi miatt gondolod, hogy az emancipáció tönkreteszi a kapcsolatokat? Azért mert a férfiak nem adják át a helyüket a buszon? Vagy mert a nők is mernek kezdeményezni a szórakozóhelyeken? Vagy esetleg nem inkább arról van szó, hogy összeszarod magad(már párdón) a lehetőségtől, hogy egy olyan társadalomban élj, ahol nem nyomják el a nőket?

andaluzkutya 2012.09.30. 11:58:05

@mesz86: Viszont lehet, hogy ez a nyugodt munkatempó tehet arról, hogy itt az egyik legmagasabb a várható élettartam az egész világon.

mesz86 2012.09.30. 12:01:53

"Ruha, műszaki cikk: ugyanannyi, mint nálunk."
Műszaki cikk igen (sőt!), de ruhát még nem találtam magyar áron.
Hol lehet ruhát venni ugyanannyiért? Svédországon kívül :)

"Élelmiszer, sör, benzin, lakhatás, szolgáltatás: sokkal drágább, mint nálunk."
Talán az élelmiszerre ez kevésbé igaz, talán a hús és tejtermék drágább, de a többi nem sokkal drágább. Persze vannak kirívó esetek a helyi "chipszadó" miatt, pl kóla, chipsz, energiaital, édesség, nomeg a sör.

andaluzkutya 2012.09.30. 12:02:40

@Nymphadora80: Én nem láttam statisztikákat, de ha magas a válások aránya az lehet amiatt is, hogy ha két ember elválik itt, az egyik számára se jelent anyagi csődöt, se hajláktalanlétet. Élnek tovább, újraházasodnak, jó a kapcsolat a volt, meg a jelenlegi asszony/férj között, jó a gyereknek, stb.

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2012.09.30. 12:03:21

Azért a kelet-európai és az amerikai "feszített tempó" közé párhuzamot vonni elsőre kicsit megdöbbentőnek tűnik. Érdekes dolgok ezek, pláne a posztoló Norvég tanmeséjével kiegészítve. Meggyőződésem, hogy nem a 7 óra vagy a 12 óra számít, hanem hogy mennyire becsülik meg az embert anyagilag és erkölcsileg. Itt hibádzik ez a Kelet-Európa/Amerika/Norvégia-dolog. Sajnos Magyarországon az emberek mindent lenyelnek, kidolgozzák magukat egy "marék rizsért"...

Érdekes és tanulságos, hogy másutt hogyan állnak ki a jogaikért, még akkor is ha a magyarnál sokkal jobb életkörülmények között élnek. Nem mondom, hogy minden nap az utcára kell vonulni, de elgondolkodtató:

www.kulturtapas.com/2012/09/altalanos-sztrajk-baszkfoldon.html

Nymphadora80 2012.09.30. 12:12:26

@ andaluzkutya, ez így már sokkal jobban hangzik:) Azt gondolom, hogy válás mindenütt van, de ne azért maradjanak együtt mert különben az egyik fél az utcára kerül. Az emancipáció meg mondjuk pl. az egyenlő fizetés pont azt segítheti elő, hogy az emberek normálisabban bánjanak egymással.

kifordított nagyanyó 2012.09.30. 12:15:23

@tildy:): Azért fél-egy évig ki lehetne ott bírni.
Kereshetnék annyit,mint itthon tíz év alatt.

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.09.30. 12:23:54

Tetszett, jó kis történet. Én csak azt nem tudom felfogni a rengeteg agyammal, hogy az asszonyka miatt miért kellett sutba vágni egy ilyen remek lehetőséget, ahol "talicska számra" lehetett volna keresni a lóvét? Nem értem miért nem tudott kimenni a lány is, miért "rendelte" haza az ifjú titánt? Persze mások vagyunk, meg hát ez az ő magánügyük, de akkor is..:))
Ja, és nem kaukció, hanem KAUCIÓ :))

Sanyi9 2012.09.30. 12:30:22

Erdekes iras. A poszt iroja csak azt irta, hogy "mérnök", de engem erdekelne, hogy milyen (textil / elelmiszeripari / gepesz / software)?

andaluzkutya 2012.09.30. 12:34:51

@Nymphadora80: Közben eszembe jutott, hogy lehet, hogy arra gondolt, amit ismerőseimtől hallottam, nevezetesen, hogy egy dolgozó norvég nő a legritkább esetben fog hazamenni, és nekiállni ebédet főzni, hanem csinál inkább valami félkész kaját. A szabadideje neki is szent:) És a férfitől is elvárás, hogy segítsen a házimunkában, gyereknevelésben, stb.

tatuman 2012.09.30. 12:47:32

@Nymphadora80: pfff... én nem erőltetném ezt az emancipáció dolgot. legalábbis Mo-n nem. csak azért, h nagyszájú buta p*csák kiabáljanak hülyeségeket, megjegyzem, h az értelmesebb az emancipációt nem hozza fel érvként...

a posztolónak nem lehet egyszerű, ha a barátnőjével keres állást. csak akkor van nyerő szitu, ha mindkettőnek kompromisszummentesen sikerül. bátor dolog, mert sztem kevés az esélye.

Nymphadora80 2012.09.30. 12:57:08

@andaluzkutya hát, legfeljebb a férfiak is megtanulnak főzni. Rémes lehet:)
@tatuman köszi a lehülyepicsázást így ismeretlenül is.:) A mondatod egyébként teljesen értelmetlen, ki nem hozza fel érvként mire?

MrFülig 2012.09.30. 13:07:04

Nem rossz kis összefoglaló, de Nymphadora80-al kell egyetértenem.
"Ellenben veszélyes dolog ez az emancipáció, mert a házasságok 70%-a válással végződik és ez valahol ide vezethető vissza szerintem."
A mérnök úr mérnökösködjön, ne próbáljon a társadalomtudományokban is babérokra törni ilyen elemzésekkel.
Jaaa. Ezen véleményét, gondolom jobb ha nem mondja a
Norvégoknak, ha továbbra is meg akarja őrizni népszerűséget.
Kapjatok a fejetekhez, Magyarország, amire aztán igazán nem mondanám, hogy az emancipáció éllovasa, 2009 -es adat:
A házasságok 66.6 % végződik válással.
Pontosan miről beszélünk akkor?
A szerző saját sztereotip gondolkodása alapján von le következtetéseket :(
Az jó, ha a bárban leszólítják, de főzni, mosogatni büdös?
Jelzem ha egy párnak van 2-3 millója havonta, akkor szerintem nem kell veszekedni ilyen dolgokon, járhatnak minden nap vendéglőbe vacsorázni. :DDD

DominoFX 2012.09.30. 13:10:52

Érdekelne, hogy a posztban emlegetett fizetések nettó vagy bruttó összegek?

Valamint hogy a "Kizárt dolognak tartják, hogy napi 7 óránál többet dolgozzanak" a gyakorlatban hogyan realizálódik? Norvégiában 7 órás munkanapok vannak? Vagy ott is 8 órás, csak ebből egyet eltötyögnek ezzel-azzal?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.09.30. 13:12:39

Haha, jó volt, köszi, elrakom az infókat, ki tudja mikor kell átköltözni a szomszédba.És valóban, q szép az ország, ha kijön valaki, nehogy otthon hagyja a fényképezőt, kamerát; és azonnal indítson blogot is! :D

andaluzkutya 2012.09.30. 13:14:44

@MrFülig: De ha a párnak van gyereke, akkor abból nem lesz minden nap vendéglő, már csak azért sem, mert piszok drága a vendéglő is:)

@Nymphadora80: Amúgy az általános iskolai tananyag része a főzés, mindenki, így a fiúk számára is, akárcsak a lányok számára pl. a szekrénycsinálás. És a lányom elmondása szerint sokszor harcolni kell a fiúkkal, hogy odaférhessen a láboshoz, tehát a fiúknál sem "ciki" a főzés:)

sorica123 (törölt) 2012.09.30. 13:23:20

@mesz86: hát ők biztos rendes fizetést is kapnak a hét óráért is, meg abban a hét órában viszont _dolgoznak_, nem pedig méla kelletlenséggel strapálják magukat, hogy valami melótevékenységet kipasszírozzanak magukból.
Ahogy káeurópában rengeteg szabályosan vonszolódó munkaerőt lehet látni, aki ha sűrűbb váltásokban dolgozna a kollégákkal, lehet, hogy nem lógatná ennyire a belét már pár hét vagy hónap után. Lásd tíz-tizenkét-tizenhat órás műszakok, utóbbiba beleszaladtam én is, megmaradtam, de hát basszus, az két műszak egymásra passzítva...:)
@tildy:): Finnországban voltam tanulmányúton, ők is hasonló eset. Jó fejek, de úgy el tudnak bambulni, hogy döbbenet. Meg ezek az piszlicsár dolgaik is hasonlóak, mint az orrfújás, bár ha rendesen náthásak, akkor azért használnak zsepit, mert nem akarnak arcüreggyulladást kapni... de úgy látszik, van egy pár ilyen típusdolga arrafelé az embereknek.
@Nymphadora80: ez egy teória, valójában ezer oka lehet a válásnak, pl amit andaluzkutya írt, hogy nem annyira para anyagilag meg jogilag, mint nálunk. Vagy, mondjuk a norvégok nagy része nem ugrik össze a másikkal a válás miatt... mert Mon azért is fosnak tőle sokan, mert "a gyerekek illúziói szétrombolódnak". Holott a legkevésbé maga a válás az illúzióromboló, sokkal gázabb aztán a szülők sziszegése, adott esetben gyerekkel való játszmázása stb...

andaluzkutya 2012.09.30. 13:24:18

@DominoFX: Tudtommal a legtöbb szakmában a munkanap 7,5 óra, de abban benne van kötelező napi fél óra ebédszünet. De pl. nekem, mint orvosnak a napi munkaidőm 8 óra, amiben benne van fél óra ebédszünet.
A fizetésekről, ill. nettó bruttóról. Progresszív adózás van. Egy viszonylag alacsonyabb bruttó fizetésnél, pl. havi 20e NOK-nál kézhez kap az ember kb. 15ezret, míg egy jónak számító 70e NOK-os fizetésnél kap az ember kb. 40ezret.

Krumplicukor1987 2012.09.30. 13:25:04

Egyébként aki így benne van a külföldi álláskeresésben, az pl. norvég lehetőségek után hol szokott nézelődni?
Én közlekedésmérnök vagyok (közlekedésgépész), felsőfokú angol nyelvtudással, de nem igazán botlottam még norvég ilyen jellegű mérnöki (közlekedésmérnök, ill. gépészmérmök) pozíciókba.
Eddig csak olajipari mérnök pozikkal találkoztam, ráadásul általában 5-10 évnyi szakmai tapasztalatot kértek a eleváns végzettség mellé.

portugéza 2012.09.30. 13:39:00

@MrFülig: a két ország válási statisztikája csak úgy hasonlítható össze, ha tudjuk, milyen arányban élnek élettársi kapcsolatban az emberek. Hiszen végső soron a hosszútávú egymással élés sikerrátájára vagyunk kíváncsiak.

Mint többen is írták, az emancipáció közvetve kedvezhet a válásnak. Ha a nők nem sokkal keresnek kevesebbet (pl. a vezető pozíciók felét velük kell betölteni), akkor pusztán anyagi okokból nem fognak egy rossz házasságban vergődni. Kevésbé kiszolgáltatottak. (Ezért édes, amikor nálunk az idősebb korosztály úgy beszél a házasságról, hogy az ő idejükben még megjavították a dolgokat és nem kidobták. *****-t, mama. Régen a nők vagy egyáltalán nem dolgoztak vagy egy fizetésből nem tudtak volna megélni és gyereket nevelni. Ki kellett tartaniuk az emberük mellett.)

Az éttermi árakról meg ne magyar viszonyokban gondolkozz. Nyilván az éttermi személyzet fizetése is magasabb, ez az árakban is meg kell jelenjen.

(egy nem társadalomtudós)

iqfighter 2012.09.30. 13:39:23

@DominoFX: 7,5 oras a munkanap.

Aki szerint meg az elelmiszer nem sokkal dragabb, azt nem kicsit huztak le Magyarorszagon :) Mondjuk a normalis kenyer akcio nelkul 1000 Ft, kb fel kilo.

Nymphadora80 2012.09.30. 13:39:57

Köszi Mr. Fülig:)
@ andaluzkutya, ez szuper:)

pjotr007 2012.09.30. 13:42:41

Na megjöttek a tarisznyás okoskodók is, akik leszűrték ami az egészben a leglényegtelenebb rész volt és a posztoló szubjektív véleménye, de legalább bele tudnak kötni valamibe....

Nymphadora80 2012.09.30. 13:45:47

@portugéza igen, csak ott a csúsztatás, hogy a szerző ezért "veszélyes"-nek tartja az emancipációt. Gondolom egyikünk sem gondolja, hogy a cél a hosszú ideig tartó ámde boldogtalan házasságok/együttélések fenntartása. A boldog házasságok statisztikai adatairól meg nem sokat tudunk azt hiszem...

andaluzkutya 2012.09.30. 13:47:39

@pjotr007: Ha a posztoló leírt valamit, akkor azt fontosnak gondolta, így lehet rá reagálni, lehet arról vitatkozni. Ha valami lényegtelen, azt ne írja le. De javíts ki, ha tévedek:)

mesz86 2012.09.30. 14:13:27

@iqfighter: Az alap kenyér (loff vagy kneipp) 6-7 korona. A rozsos-magvas-kukoricás-mindenes kenyér Magyarországon is 500 Ft-nál kezdődik.

Nyilván drágább, de nem SOKKAL. Mondjuk 1.5-2x szorzó. Míg mondjuk az alkoholnál, ciginél 5x szorzó is van.

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2012.09.30. 14:17:31

Barátaim évek óta kint élnek,mégsem tudnak ennyi mindent az igazi norvégokról.Kicsit furának tartom,hogy félév után már felállította az elméleteit,még ha van is benne igazság.
Arról nem is beszélve,hogy mindent elmond a barátnőjéről az önzősége.Ennyi.

micsoda? 2012.09.30. 14:27:53

Mit is mondjak. Az egyik legjobb poszt amit eddig olvastam. Amit megjegyeznék, hogy több mint fél év alatt hogy lehet ennyi információt szerezni.

Herr Géza 2012.09.30. 14:27:56

@kifordított nagyanyó:
"Nincs valahol felvétel,bármilyen melóra?"
De: mindenhol van felvétel, akármilyen melóra, csak ne felejtsd el a bármilyen diplomádat magaddal vinni...! :DDDD

mesz86 2012.09.30. 14:30:25

@andaluzkutya:
"egy jónak számító 70e NOK-os fizetés"
Nem sok embert ismerek, aki 60e fölött keres, és már az _nagyon_ jónak számít. Vagy orvosként lehet?

@DominoFX:
Az első két évben 10% adókedvezményt kapnak a külföldiek. Egyébként sávos adózás van, részletesen utána tudsz nézni: www.skatteetaten.no/en/International-pages/

Bartush 2012.09.30. 14:34:11

Én Svédországban töltöttem hosszabb időt, elé sok minden emlékeztet rá. Mivel érintettek vagyunk a kisgyerek témakörben, tény, nem tutujgatják őket, vékonyabban is öltöztetik őket.
A munkamorál is ismerős. :-) Elég kellemes tud lenni egy-egy munkanap így, bár néha unalmas.

andaluzkutya 2012.09.30. 14:44:40

@mesz86: Lehet:) Sőt, ha az ember sok extra ügyeletet vállal, akkor a határ a "csillagos ég".

nigara 2012.09.30. 14:45:03

Érdekes és informatív poszt - azt megint látom, hogy a totál mellékes infókba jó érzés belekötni :)

Engem pl. az érdekel, és itt többekhez szólok, hogy a skandináv nyelveket mennyire nehéz megtanulni? (itt mondjuk beleértem a dánt is) Mert pl. az, hogy az orvosokat fél éves tanfolyamokra küldök, az azt sugallja, hogy nem túl nehéz nyelvek, ha ennyi idő alatt olyan szinten megtanulnak, ami az ős munkájukhoz kell.

Egyébként meg ezek szerint itt sem lehet a helyi nyelvtudás nélkül (csak angollal) munkát találni, annak ellenére sem, hogy mindenki folyékonyan beszél angolul?

Peter T. Sinclare 2012.09.30. 14:45:16

@MajanBaken: Ez a lényeg. Abszolút számokban kifejezve drágább. Reálértéken (helyi fizetés - helyi ár) nézve messze olcsóbb, mint a Magyarország. Általában a nyugati, európai országokra ez igaz. Háromszor annyit keresel, másfélszeres árakkal = feleannyiba kerül minden.

andaluzkutya 2012.09.30. 14:50:57

@nigara: A norvég nyelvtan szerintem nem olyan nehéz. Van néhány szokatlan dolog, meg a prepozíciók, amiknek a használatában semmi logika nincs (szerintem), de azon túl nem annyira nehéz valakinek, aki már tanult nyelveket. De azt ne felejtsük, hogy pl. nekem a nyelvtanfolyam öt hónapon keresztül napi 6 óra volt, minden héten tesztekkel, és 90% alatti eredménynél plusz órákra kötelezhették az embert... Nem volt gondom az alvással. És így is az első időszakban csak kapkodtam a fejem, hogy ki-miről beszél. A norvégban még a dialektusok nehezek, arra viszont nem lehet felkészülni, csak megszokni.
Mérnökök kaphatnak munkát csak angollal is, de elvárják, hogy idővel megtanuljon az ember norvégul.

mesz86 2012.09.30. 14:52:29

@andaluzkutya: Jó, én alapbérre gondoltam :) Hál'istennek egyszer sem voltam még orvosnál kint :)

Kelly és a szexi dög 2012.09.30. 15:16:12

Pakisztánban tudnék állást nektek, ha érdekel jelezz.

pizo 2012.09.30. 15:16:35

@Krumplicukor1987: Járműgépészként ha tudsz németül, akkor itthon az Audi vagy a Mercedes azonnal felvesz. Persze ne legyél több. mint 30, és költözz oda, mert a bejárást nem nagyon akarják fizetni. Nálam főleg ezen bukott meg a dolog.

kincsa 2012.09.30. 15:17:54

@tucano: Nem, nem egészen így van. A Mercer nagyon USA-központú, New Yorkot veszi alapul, az ottani emberek szokásait: mit esznek, hogy öltözködnek, hova járnak szórakozni, milyen körülmények között szeretnek élni, stb., és ahhoz hasonlítja a többi várost - ugyanez ott mennyibe kerülne. Az UBS 122 alapvető terméket és szolgáltatást hasonlít össze, mi mennyibe kerül a különböző városokban (ami szerintem nagyon elviheti a számokat az az, hogy pl. a lakhatással nem foglalkozik). Ami pozitív az UBS-ben, hogy foglalkozik a bevétel oldallal is, tehát nem csak azt nézi, hogy mennyibe kerül valami, hanem azt is, mennyire engedheted meg magadnak a kiadást. Ezen a listán első Olso, Moszkva viszont például rajta sincs (itt az Expatok azért jól keresnek, különben ki se jönnek).
More info:
www.citymayors.com/features/cost_survey.html
(Elég gyakran nézegetjük ezeket a kimutatásokat, mivel úgy néz ki, 2-3 évenként más városba költözünk.) :)

csizkek 2012.09.30. 15:18:24

Azert Norvegiaban egyvalamire erdemes felkeszulni. Ha kint el az ember, a magas berekbol egy relativ puritan eletre kell felkeszulni. Mondjuk Mo.-hoz kepest nem, de ha nem Mo. a referencia akkor igen. Tenyleg nagyon jol az olajiparban lehet keres. Altalanos Mernokkent az az 50e koruli korona per ho az inkabb altalanos (Oslo), plusz premiumok. De ez 30-33ekorona netto. Ha csaladdal van az ember akkor 13e korona per ho egy keco, 10e korona alapkaja megelhetes(ha nem igenyes az ember kaja irant akkor ebbe oltozkodes belefer). Es ha erre az ember esetleg autot akar, utazni akar,ettermezni akar, az a luxus kategoria. Ha van meg egy kereset, akkor lehet hazalapatolni mondjuk 10-20e korona per hot. Ami szep penz, de ez sok mas helyen elerheto mernokkent mint havi megtakaritas.
Ami viszont sehol mashol nem erheto el, az a taj, kornyezet, nyugalom! A valoban "vad" termeszet kozelsege. Az ami igazan egyedive teszi Norvegiat szerintem!
Az angoluk meg nagyon jo, de messze van akcentus nelkulisegtol. Ü-betüsen beszelnek, nagyon is jellegzetes modon. Viszont valoban jol beszelnek:)

Void Bunkoid 2012.09.30. 15:18:39

@DominoFX: "Vagy ott is 8 órás, csak ebből egyet eltötyögnek ezzel-azzal?"

Naaa, ne szenteskedj már :) sztm te is tökéletesen tisztában vagy azzal, hogy - legalábbis Európában/USÁban/Dél-Amerikában a 8 órában dolgozók zöme - persze tisztelet a kivételnek - jó, ha öt órát ténylegesen a munkájával foglalkozik - ha jól emlékszem, egy 2009-es felmérés szerint az Egyesült Államokban pl egy irodai dolgozó a 8 órás munkaidejének átlagosan a 29 (!) százalékában (azaz bő két és fél órát!) produktív - a többi öt és felet általában elbeszélgeti-ebédszüneteli-kávészüneteli-fészbukozza.

Ehhez képest ha a norvégok tisztán lenyomnak hetet, igencsak élmunkások :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2012.09.30. 15:20:30

Nah, én volnék a poszt gazdája. Igyekszem a kommentekben felmerülő kérdéseket megválaszolni, mert abban bízom, hogy a többség tényleg információra éhes és nem csak rossz májúságból kommentel ide. :)

1. A helyesírásra és a fogalmazásra nincs mentség. Talán annyi, hogy emlékeim szerint valamikor hajnali 1 és 2 között karmoltam le és khmm... nem voltam már szomjas. :) De tele van hibákkal. Tudom. Ég is a pofámról a bőr rendesen...

2. Többen érdeklődtek milyen mérnök. Gépészmérnök. Egy erős (az egyik legjobb magyar műszaki egyetemről) BSC gépészmérnök diplomám van. Ami talán különbség a fajtársaimhoz képest, hogy az anyagiak miatt rá voltam szorulva már az egyetem mellett, hogy dolgozzam és szerencsére olyan szakmai melót találtam, ahol napi szinten kellett használni az English-t, így a diplomaosztóra már gyakorlat és valós angoltudás is volt a hátam mögött. És igen, valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy mindig kifogtam a jó munkákat... meg pofátlanul nagy mákom is szokott lenni! :)

3. Az e-mail címtől én is féltem, de bevallom ezidáig csupa kedves bátorító/segítőkész/érdeklődő levelet kaptam. Ha már görcsöl a gyomrom miatta, akkor megkérem a blog házigazdáját, hogy vegye le.

4. A lakáshelyzet nem volt halálosan durva arrafelé, amerre én voltam, de az tényleg egy közepes méretű város volt csak. Szóval lehet máshol sokkal nehezebb találni. De nálunk mindig akadt a portálokon egy jó 20-30 kiadó lakás/ház a garzontól kezdve a kacsalábon forgókig. Néha sok-sok hétig benn forogtak az ajánlatok a portálokon, ebből gondolom, hogy nem olyan nagy a hiány szerintem arrafelé.

5. A csajos témát nem azért hoztam fel, mert meg akartam mutatni, hogy én vagyok a helyi "lépcsőházi Travolta". Soha nem éltem ezekkel a "megkeresésekkel", csak azért meséltem el, mert nekem furcsa volt látni, hogy náluk inkább a csajok kezdeményeznek és ráadásul elég direkt módon teszik. És sajnos sosem volt csitrilliós fizetésem se itthon, se kinn (kinti viszonyokhoz képest természetesen szarul kerestem, de nem zavart). A "jó fizetést" arra értettem, hogy a más szakterületeken dolgozó kortárs barátokhoz képest mindig 1,5-2 X annyit kaptam itthon. De nincsenek illúzióim, pontosan tudom, hogy ez a (hiány)szakmámnak köszönhető és nem a két szép szememnek illetve kirobbanó humoromnak.

6. Az "ember maradtam" részt pedig arra értettem, hogy örülök neki, hogy amikor választani kellett a pénz és a párom között, akkor én utóbbi mellett döntöttem. Dobjatok tűzre, ha nem szimpi. Aham, amúgy szeretek néha picit szerénykedve dicsekedni. Baj? :) Mindenkinek lehet néhány rossz szokása...

A többire (árak, emancipáció, stb.) is fogok válaszolni, de majd a következő kommentben, később mert most már az nem fér bele.

Void Bunkoid 2012.09.30. 15:30:20

@Don Kartasch: rá se ránts a témától eltérő dolgokra ráugrókra, habár én itt néha bele szoktam kötni a népekbe, ez a poszt pl k*rvajó, az egyik első olyan író vagy, aki nem kezdi el köpködni a magyar munkalehetőségeket, meg az itthoni létét sem - talán azért is, mert te piacképes dolgot tanultál, a rengeteg ruhatárszakos határátkelővel ellentétben, akik - akármennyire is pattognak, meg néha letiltanak a kommentezésről - végül csakugyan ruhatárosként vagy egyéb nímandként kötnek ki végül külföldön is, ami ugyan félreértés ne essék, az is egy munka/szakma, de azért messze nem akkora karrier, mint amekkora lenézéssel szoktak viseltetni még itthon, egyetemista korukban a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők felé :)

kincsa 2012.09.30. 15:36:37

@Don Kartasch: Az "ember maradtam" részhez: De, nagyon szimpi! :))))

mesz86 2012.09.30. 15:48:59

@csizkek: És egyáltalán nem tudják kimondani a Z betűt. Easy helyett "íszi" :) Vagy a TV reklámban Isuzu "iszüszü" :D G és J betűt gyakran nem Dzs-nek, hanem G-nek és J-nek ejtik. Vagy RS-t (magyar) S-nek, pl person ("pörsön").

De ezek inkább viccesek, mint zavaróak. És ha odafigyelnek, akkor ez sincs.

ideasz 2012.09.30. 15:52:18

Miért nem volt jó a csajna@Zuiro:
Benne van a cikkben -minden nőt megdugott a kocsmából...

Anti Anyag (törölt) 2012.09.30. 16:02:22

Annyira már nem kell szidni a magyar bürokráciát. Vagy 10 éve ellopták az autómból a tárcámat, benne az összes iratom, bankkártyám.

1 nap alatt pótoltam mindent, személyi, lakcímkártya, jogsi, forgalmi, TAJ kártya, adókártya Néztem is rendesen. Később sem volt gondom, szóval nem rossz a magyar admin. rendszer, ráadásul figyelmeztetnek jóelőre mail-ben hogy le fog járni valami okmány.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 16:21:18

@Gaspar Gil y Pollas: miert?
szerinted keleteuropaban vagy az usa-ban feszitettebb a tempo?
erdekelne a velemenyed

praclee76 2012.09.30. 16:48:39

@nigara: Szia! Én 4 éve élek Norvégiában, úgyhogy talán van egy kis tapasztalatom a dologban. A nyelvet szerintem nem nehéz megtanulni, azt mondhatom, kb. 50-60% a németre, 30% az angolra hajaz. A maradék 10% az, ami echte norvég. Bár, ez így nem igaz, mert inkább dán-svéd-norvég keverék. Az írásban egyértelműen a dánra hasonlít (kb, mint az orosz, meg a szlovák), beszédben meddig inkább a svédeket lehet megérteni. Bár, amikor kocsival mentem haza, semmi problémám nem volt Dániában, amikor norvégul beszéltem. Kicsit keményebben beszélnek a dánok, de azért meg lehet érteni. Viszont a dialektusok tényleg vadítók. És kb 40-50 km-enként változik a dialektus. :-(

A fizetésről annyit, hogy azért itt sem fenékig tejfel az élet. azokból az 50k-s fizetésekból már 50% adót vonnak. De nettóban azért meg lehet keresni egy diplomásnak simán 25-30k-t. Abból pedig simán meg lehet élni egy 3-4 tagú családnak. Na nem Osloban, de a nyugati partvidéken. Itt azért nem ritka a 6-8k közötti albérlet sem. És 10k a kajára, szerintem elvetemült dolog. Mi kb 5-6k-t költünk rá, és tényleg nem a legszarabb kaját esszük.

Orvosoktól elvárják a saját nyelvvizsgájukat (nem azt, amit pl. a Rigóban annak csúfolnak), de a többi szakmában már el lehet helyezkedni angollal is, egy kevés norvég birtokában. Itt nálunk (Haugesund) van olyan indiai étterem, ahol a pincérek csak angolul tudnak. És mindig tele van.

praclee76 2012.09.30. 16:52:34

@MrFülig: Nem járhatnak. A vendéglő még a norvég fizetésekhez képest is drága. Az, hogy a vendéglőben egy üveg bor 30e forintba kerül, egy vacsorát ketten a párommal nem úszunk meg 80-100e alatt, az mindent elmond. Szóval a vendéglő iszonyat drága.

kriosz 2012.09.30. 16:55:54

Érdekes poszt volt de kiváncsi lettem volna hogy ha a szerző mégis maradt volna, mi lett volna a véleménye mondjuk tíz év elteltével.
Az elején mindig minden annyira más és új és megmagyarázzuk azzal hogy ilyenek v. olyanok és vagy vállat rántunk v. kiröhögjük őket. Aztán ahogy telik az idő az ember mindent megszokik és persze máshogy kezdi látni a dolgokat. Amire az elején azt mondom hogy ja ilyenek arra pár év múlva azt mondom hogy bunkók és nem tudnak viselkedni.
Amire az elején azt mondom hogy nem nagy ügy, hideg van, szara az idő mert állandóan esik, felöltözöm , pár év múlva elég, mert mindig agyon vagy öltözve, egyfolytában fűtesz, elég hogy még áprilisban is esik a hó és seggre esel a jégen, és már nem ugrándozol vígan a térdig érő hóban hat hónapon keresztül.
Az elején talán még tetszik is hogy a szomszéd, az emberek de még a kutya sem törődik veled , később már azért nem ártana ha legalább azt tudnád hogy a szomszéd nem egy sorozatgyilkos.
Na, mindegy lehetne sorolni, mindenhol vannak jó és rossz dolgok és embertől függ hogy kinek mi jön be. A mai világban ., amikor ugye meglehetősen döntő a munka és az azért kapott fizetés az ember nem nagyon ugrál, próbálja megszokni a dolgokat. De van azért amit nem nagyon lehet.

praclee76 2012.09.30. 16:57:00

@Herr Géza: Kétkezi melóra mindig van felvétel. Csak ott nem annyit keres az ember, amiről itt szó van a blogon. De azért 16-17k NOK-ot akár benzinkutasként is lehet kapni nettóban.

kriosz 2012.09.30. 16:58:04

@praclee76:
Nem egy igazán élhető ország, legalábbis egy bizonyos kor után ahogy változik az ember sok mindenhez való hozzállása.
A természet gyönyörű, de azt hiszem sok máshol is az.

nigara 2012.09.30. 17:03:27

@praclee76: Köszi :) Megnéztem, hol laksz, és gyönyörű... Habár az időjárás így elsőre nem barátságos...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 17:06:18

@kriosz: es ez forditva is igaz, talan meg jobban
amire eloszor racsodalkozol, ami nem annyira tetszik, ami erdekes stb.
legyen az kaja, pia, nok, viselkedes, bufoges orrfujas etc.
az par ev utan az eleted resze lesz, atveszed, sot mar el sem tudnad maskeppen kepzelni
/mongyuk ehhez nem fel ev kell
legalabb 5-6

praclee76 2012.09.30. 17:08:57

@kriosz: Akkor én válaszolok, mert kicsit régebben élek itt. Az emberek igenis összetartók. Itt aztán igazán azok, különben már rég megdöglöttek volna. Ha azt vesszük, hogy két szomszédos település között lehet akár egy hegy is, akkor jól látszik, hogy nagyon is egymásra vannak utalva. Bergentől délre egyáltalán nincs a partvidéken olyan borzalmas időjárás, mint írod. 2010 telén talán 1 azaz egy hétig volt hó. Ez mondjuk a partvidékre igaz, 50km-re bent a szárazföldön már 4-5 m hó is akad. De az igazi nagyvárosok a partvidéken vannak. A saját szokásaikat nagyon jól ismerik. Azt mondják, hogy onnan tudod, hogy túl rég óta élsz Norvégiában, hogy nem csodálkozol, ha nem engednek előre nőként az ajtóban, vagy nem tartják az ajtót, hanem egyszerűen rádengedik, hogy tartsd magad. De az, hogy ilyenek, még nem jelenti azt, hogy neked is ilyenné kell válnod. Ha megtartod a magyar mentalitást, azt azért értékelik. Nem várják el, de ha mégis előreengedsz valakit, akkor azt megköszönik. Vagy abból is lehet tudni, hogy tól régen gay már itt, hogy csak a saját italod fizeted ki, bár társasággal vagy. Ha itt élsz, akkor nem fogsz pl. 23 fokot tartani a lakásban, mert kb 1 év alatt aklimatizálódsz, és elég lesz a 20 fok is a lakásban. És akkor már kintre sem kell úgy felöltözni.
Én is sorolhatnám mindennek a cáfolatát, de azért tudni kell, hogy senkit nem kényszerítenek, hogy ide jöjjön. Ha jössz, jössz, ha nem jössz, nem jössz.

kriosz 2012.09.30. 17:12:57

@hagyma:
Igen, van ,amit megszeretsz, mondjuk hogy szétválogasd a szemet de a viselkedéskultúrájukat én sosem fogom megszokn .

praclee76 2012.09.30. 17:15:31

@nigara: Itt mindenki alkalmazkodik. Megnézik az időjárás jelentést (az esetek 90%-ban eltalálják), és akkor mennek ki, amikor nem esik. Itt van, hogy egy nap 10X elered az eső, és 10X kisüt a nap. A téli depi sem olyan vészes, mint mondják. Nem sokkal hosszabbak az éjszakák, mint mondjuk otthon. Viszont nyáron szüleim pl. egész éjjel olvastak lámpa nélkül, mert nem vették észre, hogy már nem lefelé, hanem felfelé megy a nap. :-) Az időjárás meg szerintem kibírható. télen olyan +1- -3 fok között van a hőmérséklet, ha -10 fok van 4 napig, akkor az már szélsőséges (persze itt megint a partvidékre kell gondolni, Osloban -30 s jellemző, 3-5m hóval), míg nyáron kellemesnek mondható 22-24 fok van. És az emnber hőérzete itt teljesen más. 19 fokban még simán el van az ember rövidben, míg valljuk be, otthon azért már felöltözünk 19 fokban.

kriosz 2012.09.30. 17:17:58

@praclee76:
Én nagyon el tudnám viselni a csak egy hétig tartó havazást.
Mi Hedmarkban élünk, sajnos itt abszolut nem ritkaság a hat hónapig tartó hó. A nyár meg sajnos egyre esősebb.
Az ember nem tud kibújni a bőréből, főleg ha nem gyerekként került ide, én bizony udvariaskodom és meg is lepődnek rendesen, van aki hülyének néz van akinek jólesik. Akiknek nagyon jól esik ők az idősebbek, akikkel egész jól el lehet beszélgetni, ők még nem ebben a "világ leggazdagabb országa" vagyunk agymosásban nőttek fel, emlékeznek a még a régi időkre és épp ezért meg is beszülik amostani jómódot.
De nekem akkor sem tudnak élni. ;)
Ja, a lakásmelegséggel kapcsolatban, ezen a tájékon :) legalább 25 fok van a lakásokban, egy szál pólóban vannak otthon, ha látogatóban vagyok fél óra után meglehetősen cikisen majd bealszom.

kriosz 2012.09.30. 17:19:31

@praclee76:
Mondom én hogy még országon belül is rossz helyre tévedtem:)))

Herr Géza 2012.09.30. 17:24:06

@praclee76: Bocs, félreértettél.Ezek szerint muszáj helyesbítenem, mert még rajtam marad, hogy csak a diplomásokat veszem emberszámba..
Szóval, nem a "diploma" volt a lényeg a szösszenetemben, hanem azt próbáltam cikizni, amikor valaki ilyen bárgyún keres munkát: "Nincs valahol felvétel,bármilyen melóra? "

Északifény74 2012.09.30. 17:25:51

@MrFülig:
"Jelzem ha egy párnak van 2-3 millója havonta, akkor szerintem nem kell veszekedni ilyen dolgokon, járhatnak minden nap vendéglőbe vacsorázni. :DDD"

...hát ez okos gondolta..lenne...de mivel nem ismered az itteni éttermi árakat ezért nem az.
Két személyre egy olcsóbb vendéglő(pakisztáni,török) simán megvan 300 korona(11 ezer forint), közepes kategória 400-500, ha rendelsz egy üveg bort akkor 700-800 kr, és a drága étterem az ezen felül van, de nem tudok árat írni,mert olyanban még én sem jártam:)

praclee76 2012.09.30. 17:26:17

@kriosz: Igen, látom. Azért arra már nem igazán érezni a Golf-áramlat jótékony hatását. :-) Ott azért már tud szigorú lenni a tél. Itt mifelénk nagyon kellemes, és a magyar kolónia is az. Itt nálunk vagyunk vagy 30-an magyarok, de Stavangerben kb. 200-300 fős magyar csoport van. Így még elviselhetőbb.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.09.30. 17:26:45

@portugéza: Nem minden mérnökszakma hiányszakma...

Északifény74 2012.09.30. 17:27:20

@Északifény74:
és amit elfelejtettem, hogy ha az olcsót szorzod be "mindennappal" vagy a közepest, akkor igencsak hamar elmegy a lakhatáson és más költségeken kívül meglévő pénz.

Északifény74 2012.09.30. 17:31:02

@andaluzkutya: te orvos vagy???:)

Én is eü.ben melózom. Biztos lenne miről dumáljunk:)

nigara 2012.09.30. 17:32:53

@praclee76: Mennyiiiiii???? Mit csinál ott ennyi magyar? Komolyan - gondolom, nem csak a takarító/felszolgáló/stb karrierért mentek oda :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 17:33:00

@kriosz: altalanossagban beszeltem
biztos rengeteg orszag van ahol nem tudnek megszokni
mintahogy innen is mentek haza magyarok 1-2 ev utan ebbol az okbol
@praclee76: hat ez a sajat ital kifizxetese dolog is minden noprmalis orszasgban igy van
ez a fizetek egy kort stb. ezt nem sok helyen tapasztaltam, csak otthon
perszew haveroknal kettesebn a gyere igyunk egy sort en allom, ez belefer, de tarsasagban kiet kene meg fizetnem
az egesz asztalet?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 17:35:43

@praclee76: hat en akkor lettem "boldogabb" mikor elkezdtem nem eljarni a magyar kolonia hetvegi ebedjeire stb.
halistennek mar csak egy magyart ismerek:) itt, azt is utalom mint a grizestesztat
/persze ha valakinek csak a penzkereses a celja annak nem szukseges beilleszkednie, csak az el;vart szintig/

kriosz 2012.09.30. 17:37:13

@Északifény74:
Ahogy én látom, a nagy átlag norvég: dolgozik, nem vezér de normális melós, van egy kocsikölcsöne egy lakáskölcsöne, a gyerekek oviban suliban/azoknak is állandóan kellenek a legújabb elektromos kütyük:)/és hónap végén nullán áll. Nyaralni lehet hogy megy de nem biztos, szórakozni nagyon ritkán/a nyaralás alatt lehet berúgni rendesen külföldön/tehát egy teljesen szimpla élete van. Hol itt a sok extra, amiről ódákat zengenek nagyon sokan?
Akinek ez sincs meg természetesen annak ez is nagyon sokat jelent. De abban az országban ahol egyfolytában a képembe nyomják hogy huh itt a legjobb hát meglehetősen más elvárásaim vannak. Nekik lehet hogy alegjobb mert fingjuk sincs hogy máshogy is lehet élni és itt most nem az anyagiakra gondolok, hanem klima, szociális dolgok stb. és persze a természetükből is adódik hogy nekik ez megfelelő. Máshonnan jött embernek viszont feltünnek a másságok.

Leonard Zelig 2012.09.30. 17:37:32

Az ő angoljuk sokkal tisztább és szebb volt, mint egy brité vagy egy amerikaié.

Viszont magyarul egy kicsit ö-zve beszélnek, mint a szegediek, de meg lehet szokni. LoL.

Északifény74 2012.09.30. 17:39:25

@andaluzkutya: Én is így látom, nem olyan nehéz a nyelvtan, aki angolul beszél, annak sok minden hasonlónak fog tűnni.
Én indulás előtt tanultam egyedül fél évet, az alapfokú könyvön túl voltam, de beszélni nem tudtam, nem mertem.
Munkahelyen sokat tanultam, 2-3 hétig alig beszéltem, de utána már muszáj volt.Közben jártam egy középfokú tanfolyamra is( a beugró teszt erre sorolt be), az 6 hét volt, heti 3x3 óra. De számomra lassú volt a tempó és unalmas, ezért többre már nem jelentkeztem.Otthon folytattam, a kinti életben gyakoroltam, és kb.6 hónap után folyékonyan beszéltem és mindenkit megértettem. Vannak akcentusok amiket sokkal nehezebb megérteni, de minden csak gyakorlás kérdése.

praclee76 2012.09.30. 17:40:21

@nigara: Nálunk van mindenféle szakma. Az orvostól kezdve focistán át mérnökig. Egyik munkát sem akarom ledegradálni, félre ne értsen senki. Van ács, kőműves, gyógyszerész, tánctanár, és még sorolhatnám. Tudok Stavangerben olyan emberről, aki haltisztító üzemben kezdte lány létére, konténereket mosott, de dolgozott már a NATO-nál is. Most éppen egy könyvelői irodában könyvelő. Szóval, széles a paletta. Vannak ismerőseim, akik szállodában takarítanak, de most akarnak egy kis gazdaságot venni, (amerre laknak, ott már 30-40M Ft-ból lehet kapni olyat, ráadásul szinte az egészet hitelre). És igen, mérnök ismerőseim is vannak. Építész, villamos. Aki dolgozni akar, és nem az állam csecsén lógni, azt befogadják mifelénk.

Herr Géza 2012.09.30. 17:40:22

@karburator: "...értelmes, tervező, értelmiségi fiatal. Megérdemli, hogy maga alakíthassa a sorsát. "
Te aztán igazán nagyvonalú vagy!! A posztoló őszintén meggyónta, hogy nem volt szomjas, amikor a posztot írta (nekem ez fel sem tűnt), de akkor mi volt veled? Vagy hogy kéne ezt érteni?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 17:40:25

@nigara: En erasmussal voltam kinn 3 honapig. Az orszag maga tetszett, de ha nem UK lett volna ( mint ahogy eredetileg nem az volt), akkor mi inkabba Svedekhez mentunk volna. Olcsobb is, jobban bejott (elso blikkre legalabbis).

kriosz 2012.09.30. 17:42:25

@hagyma:
Gondolom pracli nem így értette a fizetem a pia részem ha beülünk mondjuk egy bárba hanem hogy egy pl. szűk körű kis házasság utána vacsora itthon, ahova a meghívott hozta magával a rekesz sörét, saját magának. Nekem ez sokk volt anno, ma sem tetszik de megszoktam.
Fura, sosem éreztem késztetést hogy csak azért mert magyar megismerkedjek itt kint akárkivel is.Sajnos átveszi az ember egyékbént az itteni stílust valamennyire, már én sem vágyom különösebben arra hogy összeüljek mondjuk csajokkal és kipletykáljunk dolgokat. Néha pedig rájövök hogy nem ártana.

Északifény74 2012.09.30. 17:43:49

@kriosz: egyetértek.
Az átlag norvég nem tud spórolni,neki már 1 héttel a fizu után nincs semmi pénze,mondja...
Nálam ilyen még soha nem fordult elő, mindig van pénzem, fizetésem felét félreteszem, emellett mindenem megvan,sőt annál sokat több is.
Mások a prioritások, attól függ, hol születtünk,hogyan nevelkedtünk.
És igen, észrevesszük a másságot.

praclee76 2012.09.30. 17:45:12

@Északifény74: Ás mit dolgozol, ha nem vagyok indiszkét?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 17:45:14

@kriosz: Ideat a szigeten is ez van, szerintem korrekt.

Mindenfele udito, meg palinka van itthon, meg akad egy ket sor is, de tobbnyire a vendegek is hoznak . En megszoktam:)

csizkek 2012.09.30. 17:46:53

@kriosz: NA ezt irtam en is:) Abbol a fene nagy penzbol egy relativ puritanabb eletet lehet ott elni:) De egyvalamiben latszik a nagy gazdagsag. Ott a takaritono is "jol" el, mikozben Mo.-on ehen hal.

Krumplicukor1987 2012.09.30. 17:49:21

@pizo: Mercedesről elég sok rosszat hallottam, konkrétan hogy a magyar alkalmazottak szemét elég kis fizuval szúrják ki (egyik minőségügyi mérnöknek 2 év tapasztalattal ajánlottak bruttó 240-t..).
Audi: ha már Magyarországon maradok, akkor viszont nem költözöm el. Meg hozzájuk már adtam be korábban pályázatot, és visszajött a válasz, hogy találtak megfelelőbb jelöltet, olyan pozícióra, amire én nem is jelentkeztem :)
(Egyébként nem felsőfokon beszélem a németet, de jelenlegi melóhelyemen is állandóan németekkel telefonálgatok, úgyhogy elég simán elboldogulok a némettel is.)

Északifény74 2012.09.30. 17:49:22

@mesz86: ha odafigyelnek ha nem..a Z betű nekik a lehetetlen kategória!
És ha szólsz, hogy az ott bizony Z lenne, akkor hülyének néznek, mert az náluk nem létezik, akkor tehát más nyelvben sem!

Dublin-Döblin pl....

kriosz 2012.09.30. 17:51:42

@Északifény74: Az idősebbek még igen, mert ők akkor jutottak pénzhez amikor még nem igen tudták elszórni v. az igényük sem volt meg rá mert nem abban nőttek fel.
Viszont az utánuk jött generációk már más, viszonylagos anyagi biztonságban nőttek föl, a gyrekeknek mindenük megvan, én bevallom őszintén leginkább attól tartok hogy a saját gyerekeim is nagyon pofára fognak esni. Mindenük megvan, megvolt, mi vidéken élünk tehát meglehetősen burokban is sok téren de amúgy egész Norvégia meglehetősen vidéki arculatú ,nemsokára el fognak kezdeni dolgozni és már most látszik hogy nem lesz olyan egyszerű mint ah ogy elképzelték. Egyre kevesebb a munka, egyre többet várnak el itt is a fizetésért. Szép lassan itt is változnak a dolgok. Eezek a gyerekek itt nem tanultak meg küzdeni, kényelmesek, lusták /tisztelet a kivételnek/ egyre több itt is az idegen, diplomával, szakmával aki még megtanult otthon küzdeni és akarni és kaparni, a kérdés csak az hogy mennyire fogják hagyni őket érvényesülni.

andaluzkutya 2012.09.30. 17:52:41

@mesz86: Nekem az alapbérem 63e korona. De mivel részt veszek az ügyeleti rendszerben, ezért ez kiegészül havi 70e-re. Ekkor még csak annyi történt, hogy havonta a kijelölt napokon felveszem az ügyeleti mobilt, hogy hívjanak, ha valami van. Ha senki sem hív, akkor ennyi a havim. Ha hívnak, akkor azért külön fizetnek.

Északifény74 2012.09.30. 17:53:52

@kriosz: szívemből szóltál:)

De van egy mérleg és ha arra ráhelyezel minden negatív és pozitív dolgot, akkor általában az utóbbi irányába billen..ezért vagyunk itt, évek elteltével is...

andaluzkutya 2012.09.30. 17:55:00

@hagyma: Nem tudom milyen szögből kell nézni a világot, hogy úgy nézzen ki, hogy a fél világon a nőktől nem elvárás, hogy munka után a házimunka nagyrészét ők végezzék el, de amennyit én láttam eddig belőle, nekem abból inkább úgy tűnik, hogy ez csak a világ szerencsésebb részére igaz:)

nigara 2012.09.30. 17:56:09

@tildy:): Svédország az árakon kívül miben jobb?
De ott biztos sokkal több a bevándorló is, ergo biztos nem annyira szívélyesek a külföldről érkezőkkel... nem?

kriosz 2012.09.30. 17:57:46

@csizkek: Ez sajnos Magyarország szégyene nem Norvégia dicsősége.
Abból a rohadt sok olajból igazán építhettek volna már egy tisztességes autópályát ;)

nigara 2012.09.30. 18:00:38

Tehát kedves norvégiaiak :)

Miért döntöttetek Norvégia mellett?
Néztetek-e egyáltalán egyéb lehetőséget, vagy ez volt a cél mindenképp?
Főleg néztetek-e más skandináv országot - ha igen, miért Norvégia?

kriosz 2012.09.30. 18:00:54

@Északifény74: Őszintén, én a munka miatt vagyok itt és persze a család is. Bár a család ugye mobilis :) De semmiképpen sem szeretnék itt nyugdíjas lenni.Dehát nem vagyunk egyformák.

kriosz 2012.09.30. 18:01:47

@nigara: Mert itt élt-él a jövendőbelim-férjem.Ennyi, semmi extra.

Északifény74 2012.09.30. 18:06:47

@nigara: Azért vagyok itt, mert amikor úgy éreztem, hogy lépni kell,akkor ez volt az első adódó lehetőség!

Volt itt egy barátnőm aki támogatott (egyedül nem ment volna), és azóta már van munkám, itt találtam meg az életem párját is (aki nem norvég, de nem is magyar, és ő már ide tartozik), van megfelelő munkám, megbecsülnek, nyugodtság van, hódolhatok a hobbimnak és segíthetem a szüleimet is ha szükség van rá.
A klíma részével nem vagyok kibékülve.. de teszek arról, hogy sok időt töltsek meleg klímájú országokban:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 18:08:10

@nigara: Nekem -mint irtam- nem jott be a backdoor kommunikacio Norvegiaban, meg nekem ridegebbnek tuntek es kevesbe mosolygosnak. Mintha abszolut nem mutatnak ki az erzelmeiket.
Svedorszag amugy valamivel olcsobb is volt.

Viszont nagyon sok dolog tetszett, pl. a kozlekedes, meg hogy -szamomra igy tunt- minden mukodik , es korrekt modon mukodik.

Parom anno svedekkel-norvegokkal jatszott, ot 1-2 norveg atverte, egy ido utan mar csak a sved csapattal ment.

Persze ezek apro dolgok, es semmikepp sem szabad meszemeno kovetkeztetest levonni . Valoszinuleg egyik sem volt olyan hosszu idotartam.

Amugy Bø i Telemarkban laktam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 18:09:14

@andaluzkutya: a vilag nagy reszen Ok dolgoznak otthon a hazimunkaban ez ketsegtelen, de jelentopsen tobbet segitunk mint a regiek
tovabba ezekre a felkesz, meg fagyasztott dolgokra, meg keszen vett kajakra gondoltam, ami eleg hetkoznapi pl itt is
nem varhatom el, hogy minden nap fozzon, mint ahogy en sam fogok naponta fozni, mint ami szinte termeszetes volt anyamnak, pedig melozott is + a hetvegi kaja
olyan igazi, elejetol a vegeig kajat, tehat mindent te csinalsz talan ha havonta csinalunk
akkopr is igyekszunk egyszerubbet
szoval foleg a kajara gondoltam
na es a gepesites, mosogatogep, moso es szarito pl. sokat segitett es segit

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 18:11:49

@kriosz: Egyebkent ez erdekes volt, ezt a "nem tanulnak meg kuzdeni" dolgot nem csak toled hallom. Egyszeruen mintha nem lenne bennuk versenyszellem.

Az iskola is erre epul, nem igazan akarnak kiemelkedoek lenni, a kuzdes mintha nem az o vilaguk lenne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 18:12:07

@kriosz: hat inkabb sorozore barra pubra gondolt
altalaban a hazastarsakon kivul, mindenki kulon szamlat ker
legyen az kaja-pia, vagy csak kaja
nem tudom, hogy van most otthon, de a mi idonkben ment ez a
"ezt a kort en fizetem"
hat itt ilyen nem nagyon van
otthon is baromsag volt, mert mindig volt olyan, aki mindig elfelejtett kort fizetni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 18:14:30

@tildy:): ez otthon is ugy volt, ha mentunk valahova vittunk piat, a nagyobb kulonbseg, hogy nem igazan megyunk sehova es nem is hivunk senkit /csalad kivetel/ az egyebb eletet, ivasi kenyszert stb. inkabb pub-ban etteremben, bowling stb. toltjuk nem otthon
kurvara nem szeretnek a hazamban vendegozont
egy kis kerti sutogetes az beleferhet szomszedok kozott is

meatclone 2012.09.30. 18:15:47

" Kb. 13 éves koruktól halálukig tökéletesen folyékonyan és akcentus nélkül beszélnek angolul. Az ő angoljuk sokkal tisztább és szebb volt, mint egy brité vagy egy amerikaié."
Ez eleg nevetseges. Mihez viszonyitva? The queen's english?
A Magyar fulednek? A viszonyitasi alap csak egy angol nyelvu orszag lehet. En ismerek Norvegokat (Itt Amerikaban) es eleg soknak van eros skandinav akcentusa. Persze vannak olyanok is akik szepen beszelnek.

meatclone 2012.09.30. 18:17:08

Ugy tunik hogy a szerzo csak nehany honapot toltott Norvegiaban, vagy tevedek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 18:18:53

@meatclone: halaluk utan viszont akcentusuk lesz
a klasszikus angol az az angol angol, nem a norveg angol
az amerikai angol meg az amerikai, de meg az is angolabb lehet mint egy norveg angol
kicsit ragogumiangol, sokfele nepseg valtoztatgatott rajta, de ez az amerikai angol
a brit angol a klasszik, nem kerdes

meatclone 2012.09.30. 18:19:24

Ugy tunik hogy a szerzo csak nehany honapot toltott Norvegiaban, vagy tevedek?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 18:21:29

'83 ota kinn el egy ismerosom, o mondta , hogy neha azert nagyon tudjak szidni az utakat , hogyha nem katyuzzak le (negyed annyi katyut sem lattam ott, mind magyarorszagon) , meg hogy sok az ado - mert majd kell a jovo generaciojanak - es hogy mar miota ez megy, es szeretnenek mar a jelenben is latni valamit.

Nem tudom 8 ev alatt mennyi valtozott (2004ben eltem ott) , de akkor majdnem mindenkinek japan autoja volt ( ha pedig nem japan, akkor volvo vagy saab), a felsooktatas nekem bejott, eleget kovetelnek, de korrekt az oktatas.

Hideg arrafele nem igazan volt vagy ha volt is, nem az a csipo-maro hideg , siman szeldzsekiben maszkaltam marciusban. Mondjuk a 70 centis ho az vicces volt, meg a seggreules is, mikor melletunk siman mentek le a szerpentinen az autok.

Ja es eletemben nem ettem annyi garnelat, mint ott. 19 NOK volt kiloja. (kb 600 ft)

Fokepp elelmiszerek neveit jegyeztem meg, Løk, Hvitløk, Sommerkoteletter, meg syltetøy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 18:22:22

@meatclone: nem tevedsz es ez kb feler egy hosszabb vakacioval, semmi tobbel
de jo iras, O igy latta ennyi ido utan
/mellesleg ha a baratnom nem jott volna utanam, ahol elek es dolgozom es jol keresek, en inkabb ittam volna 2 hetig es elfelejtem orokre, de ez egyenfuggo/

venator 2012.09.30. 18:22:42

"Mindezek mellett azonban én imádtam a skandinávokat is. Bármikor lehet rájuk számítani. Az ember kérjen bármekkora szívességet, mosolyogva segítenek."

Akkor téged ér majd pár csalódás Dániában, itt ha segítséget kérnek, az azt jelenti, hogy csináld meg helyettük. Ha te kérsz segítséget, akkor meg úgy eltűnnek, mintha ott sem lettek volna....

A ridegtartás stimmel, itt is így megy. Gyerek kibaszva a sárba, majd megszokja jeligére....

"Ettől függetlenül imádnak kerti bulikat tartani sok-sok grillezéssel és sörrel-borral, amire meg fognak hívni."

Nem tetted hozzá, hogy azért mert a házába nem enged be.

(Persze amit írok, az a dánokra vonatkozik, de gondolom a szomszéd falú is hasonló lehet. ) :)

meatclone 2012.09.30. 18:23:40

@hagyma: " halaluk utan viszont akcentusuk lesz" That's funny.:)
Te is itt elsz, ha jol emlekszem?

csizkek 2012.09.30. 18:25:12

@kriosz: NEm annyira szegyen szerintem. Ha a nagy olajpenzeket raboritjak a gazdasagra, az elkepeszto inflaciot hoz magaval. Minden mas iparagat "megolne" az orszagban. Igy is nehez versenyezniuk orszagon kivul nekik a helyi magas berek miatt. Megha az ott nem is annyira magas. Az ilyen olaj/gaz gerjesztette inflaciot eltek meg a Hollandok, ok akkor kicsit buktak ezzel.
A norveg olajpenzek kezelese meg mintaszeru:) Megy az allami olajalapba, nyugdijba:) Ez manapsag a kovetendo pelda a gondolkozo olajorszagoknak.
Emiatt nem lehet mindent csak egyszeruen ugy megepiteni olajpenzekbol es fejleszteni olajpenzekbol.

venator 2012.09.30. 18:25:49

@tildy:): Az egyenlősdi miatt van, nem dicsőség kiemelkedni vagy inkább kilógni a sorból.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 18:27:23

@meatclone: hat O irta hogy halalukig akcentus nelkul beszelnek
asheville NC

venator 2012.09.30. 18:27:44

@venator: falú b+. természetesen falu.

kriosz 2012.09.30. 18:30:31

@venator: Igen, a küszöbig mehetsz, ha már beljebb ott már nagyon jóban vagytok:)
Már én a küszöbön beszélgetek mondjuk az anyukával aki jön a gyerekéért mert nálunk volt, nem is próbálom beljebb invitálni mert ugysem jön be. -20 foknál igy aztán hamar lerendezzük az udvariaskodást:)

kriosz 2012.09.30. 18:31:43

@tildy:): Az útakat nem csodálom hogy szidják, azóta sem változatak mióta itt voltál, kevés, keskeny, kátyús. Szerintem elég ciki az országimázshoz képest.

kriosz 2012.09.30. 18:36:34

@csizkek: Nem saját vélményt írok most hanem ekte norvégokét: évek óta pampognak miatta hogy hol van a beígért olajpénz, mert az szép hogy maradjon aköv. generációnak is és hogy szépen ott van az olajalapban de a sima kis norvég mennyit lát belőle?
Apró példa mondjuk az autópálya is de azért mégis szerintem ciki egymagát leggazdagabbnak nevező országtól hogy ennyire nem telik. VAgy egy másik példa megint csak apróság de fura, mellettünk lévő nagyváros, teli gyerekkel, eddig volt egy db játszótér ca. 50 nm, most levették a felét mert parkoló kellett. Miért nem lehet egy tisztességes játszóteret építeni. Másik iskolában egyfolytában azt hallom hogy nincs pénz, szegény az önkormányzat, mi van?? Érted? Nem azt mondom hogy szórd a pénzt ha már a jóisten hozzádvágta azt a sok olajat de igen valamennyit invesztálj hogy az emberek ilyen módon is jól érezzék magukat, érezzék azt hogy igen nézd meg itt más, nem csak a pénz számít.

venator 2012.09.30. 18:38:31

@kriosz: Hát igen, nem az a nyali-fali népség, de nekünk pont jó így. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 18:41:06

@meatclone: hu az nagyon ezak-nyugat de szep hely lehet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 18:46:43

@meatclone: a Rams-al jatszotok, mi a Redskinsel:)
/ buccaneers drukker vagyok carolinai lakossagom ellenere:)/
na mennyunk at indiaba, meg angol rbszolgasorsba
2 uj poszt

andaluzkutya 2012.09.30. 18:48:45

@kriosz: Nálunk tele a város játszóterekkel. Nem mindegyik csilli-villi, és az se biztos, hogy mindegyik EU-konform, de nincs velük semmi baj...
Az átlag norvég amúgy azt látja az olajból, hogy jó a fizuja más országokhoz képest. Az infrastruktúra fejlesztés amúgy tény, hogy nagyon komótos:)

meatclone 2012.09.30. 18:49:21

Gyonyoru. Egyik legszebb hely az USA-ban. (szerintem)
Jartam a kozeledben .Kentucky (Fort Knox) hideg volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 18:51:49

@meatclone: Kentucky szeles, eltem ott 3 evet Louisville
asheville es NC gyonyoru szinten
a fustolo hegyek stb.
Isten orszaganak is hvjak az amcsik
folyok-tavak - hegyek
es egy szep kisvaros
ez asheville

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 18:56:10

@kriosz: Nem kell beengedni, ugyis belatni anelkul is, nejlonfuggonyt nem felrakni osi norveg szokas:D ( Hogy tudd nezni a szomszedasszonyt rosszban santikal-e, ha a ferj oda vana furotornon...) :D

Csak viccelek, ne vegyetek komolyan.

meatclone 2012.09.30. 18:56:49

Most mondja a baratnom hogy o mar volt ott es nagyon szep.
Na megyek a gym-be. Majd elolvasom a blogod.

phaszfej 2012.09.30. 18:57:43

Itthon is csak az urizáló, lakótelepi prolik puszilkodnak. Az ölelkezést meg hagyjuk, az már mindennek a legalja, usa fos. Megpuszil egy nő, aki mondjuk 30 perce ki tudja, kinek a faszát szopta.

meatclone 2012.09.30. 18:57:48

@hagyma: Most mondja a baratnom hogy o mar volt ott es nagyon szep.
Na megyek a gym-be. Majd elolvasom a blogod.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 18:58:36

@meatclone: ah mar egy eve szumeteltetem, de ev vegen befejezem:)

kriosz 2012.09.30. 18:59:59

@tildy:): Ja, lehet hogy vicc de tényleg így van :)
Nálam azért van függöny. Bár nincs tömegnyomor az utcán.:)
Jaj te az emberek meg ugy nagyon alapból egyformák, itt is falunk megy a kukkolás, ha valamit tudni akarok megkérdezem a szomszédasszonyt, ő igazi kukkantó;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 19:02:04

@phaszfej: huloye
amerikaban megpuszilsz egy not, az mar szexualis zaklatas, meg le is csukhatnak
olelkezes kizarva
kezfogas, maximum vallveregetes a divat, nagyon kozeliek egy eleg tavoltarto olelest vegezhetnek, de a test nem erintkezik semmikeppen, ez csak gesztus
ennyit az usa fosrol

kriosz 2012.09.30. 19:02:28

@andaluzkutya: Merrefelé éltek?
Ja, ha ennyi kielégíti hogy a VG szerint neki van a legjobb fizuja azaz minden tuti hát az már az ő baja.
Nincs is ezzel semmi gond a lényeg hogy mindenki jól érzi magát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 19:03:40

@phaszfej: de mondjuk ilyen feltetelekkel anyad sem puszilhatna meg....
bar nem ismerem a szuleid szexualis eletet

kriosz 2012.09.30. 19:04:07

@phaszfej: Én speciel a családommal puszilkodok, ki a fene puszilkodna egy ismerőssel?

andaluzkutya 2012.09.30. 19:12:10

@kriosz: A jó fizu azért jó, mert azzal kitárul a világ és azt csinálhatsz, amit akarsz, így akár boldog is lehetsz. Nem a pénz miatt, hanem a lehetőségek miatt, amit ezzel megkapsz.
Én amúgy délen élek, az itteniek híresek arról, hogy mindennek örülnek, meg hogy mindig az a lényeg, hogy jól érezd magad. A munka csak másodlagos:) Ezért érdekes számomra a hozzászólásod, mert én nagyon kevés olyan norvéggal találkoztam, aki panaszkodott, vagy elégedetlen lett volna. Persze van ilyen is, de többnyire pozitív dolgokról beszélnek.
Olvastam felmérést, amely szerint a norvégok kb. 85%-a elégedett az életével. Az én városomban ez az arány 95%-os. Ha jól tudom, Magyarországon ez kb. 25-30% volt, amikor csinálták a felmérést...

kriosz 2012.09.30. 19:18:30

@andaluzkutya: Persze , ezért írtam hogy így aztán mindenki boldog. A norvég boldog mert saját magához képest, a természetéhez képest megvan mindene amit akar. Nekem, neked v. valakli másnak más kellene, mástól lenne boldog. Én már ott tartok /az idő meg sok minden hozta magával/ hogy nem a fizetés tenne boldoggá, hanem egy élhetőbb klíma, emberibb emberek, kulturáltabb viselkedés vagyis egy másik ország.
De panaszkodnak azért anorvégok is de mivel annyira beléjük van nevelve ez a legjobb itthon hogy minden panaszkodásukat ütik azzal de azért milyen jó nekünk.

mesz86 2012.09.30. 19:20:25

@nigara: itt kaptam ösztöndíjat egyetemen. Alapvetően Skandinávia volt a cél és itt volt megfelelő szakirány. Aztán utána már csak itt kerestem munkát, föl se merült más.

mesz86 2012.09.30. 19:21:59

@andaluzkutya: Bátor vagy, hogy így kiírod egy blogon :) Merre laksz, ha szabad érdeklődnöm?

kifordított nagyanyó 2012.09.30. 19:25:11

@Herr Géza: Diploma???Az minek?Hogy legyen egy semmire se jó papírom amivel lenézek mindenkit?Ugyanmááár! XDDDD
Speciel odakint inkább dolgoznék pékségben,mint idehaza.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 19:34:32

@kifordított nagyanyó: szerintem favagokat is tuti keresnek, meg olajfurotoronyra
nem hulyeseg
en nem ertem miert van mindenki beszarva a fizikai munkatol?

praclee76 2012.09.30. 19:36:22

@nigara: Kedves nigara! Nagyon egyszerű esetemben a válasz. Amikor kirúgtak Magyarországon a volt helyemről (5 év után), ez volt az első állás, amit felajánlottak. Nem feltétlenül külföldön, Magyarországot is beleértve. Ez 2007 októbere táján lehetett. Szóval, akkor még szó sem volt válságról. A párom már régen nyúzott, hogy próbáljunk meg külföldre menni kicsit dolgozni, és a sors szeszélye folytán egy évvel korábban voltunk kirándulni itt. Szóval, kaptunk mindketten egy visszautasíthatatlan ajánlatot (fizették a nyelvtanfolyamot, fizetést adtak alatta, fizették a kiköltözést, mindezt 1 év aláírásért), így kijöttünk. Azóta megszületett a kislányunk, és úton van a második is. Még a szüleim is azt mondják, ne legyünk hülyék hazaköltözni. Szóval röviden, tömören, ezért.

praclee76 2012.09.30. 19:41:28

@hagyma: Én azért azt a fúrótornyos állást sem ajánlanám mindenkinek. Nem csak azért, mert iszonyat nehéz oda bekerülni. Igaz, hogy piszok sokat lehet keresni vele, de azért láttam én már olyan házasságot, ami ezért ment tönkre. Szóval, rövid ideig lehet csinálni, de aki már megszokta a jót, nehezen tud lemondani a 40-60k-s fizuról. Az pedig, hogy 2 hétig nem látod a családot, aztán meg 2 hétig csak egymást látjátok, azért kemény lehet. Ezt talán még én sem vállalnám be hosszú ideig.

praclee76 2012.09.30. 19:44:01

@kifordított nagyanyó: Az, hogy neked van egy papírod, és lenézel mindenkit, az téged minősít. Nekem speciel 3 papírom van, de nem nézem le azokat, akik pl. áruházi polcfeltöltők a környezetemben. Vagy a beosztottaimat. (remélem legalábbis, ők is így érzik. :-) )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 19:45:11

@praclee76: eletkor fuggvenye is, gondolom
en mar nem vagnek bele
rengeteg allas van ahol sajnos a csaladot nem latod /kamionos, hajozasos stb./
megis muvelik
egy fess fuggetlen fiatalembernek tuti jo
az mas, hogy be lehet -e kerulni
ha nem hat nem
/hazassag meg jobban tonkre megy altalaban, ha naponta talalkoznak:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 19:47:01

@praclee76: tulajdonkeppen azt akarta mondani, hogy az utobbi 20 ev eredmenyekeppen sokan, rengetegen, kifejezetten presztizsbol hajtanak a diplomara, ami utana egy rakas loszart er
/csaxoltam/

phaszfej 2012.09.30. 19:47:43

@hagyma: Ki mondta, hogy nőkre gondoltam? Baráti ölelgetésekről beszéltem. Az a kurva előítélet már megint kibabrált veled. Látszik, hogy elusásodtál.

praclee76 2012.09.30. 19:48:29

@hagyma: Na igen, de sem a kamionos, sem a hajózásos állásokban nem a hosszú, boldog házasság az általános. Régen volt már az Onedin család tündöklése. :-)

phaszfej 2012.09.30. 19:49:00

@hagyma: Anyám max. apám faszát szopná le, ami ugye nem lenne idegen anyag, de apám szerencsére nem buzi, hogy szopasson, ugyanis csak a buzik szopatnak és nyalnak, a férfi baszik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 19:55:17

@phaszfej: nem az latszik, hogy egyreszt fingod sincs az usa-rol, masreszt a szex sem erosseged , de nem baj az
@praclee76: erre nem vennek merget
szerintem legalabb annyi orvos vagy adoellenor es ugyved elvalik, mint ahany kamionos, vagy hajoskapitany, netan olajfurotornyos szakmunkas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 19:56:44

fejlettebb orszagokban tulajdonkeppen minden harmadik ember elvalik az utobbi 50-60 evben

breezer 2012.09.30. 19:57:45

a poszt jó és tetszik is, de Norvégia és ugy egyébként a skandináv országok nem nagyon fogtak meg az eddigi posztok alapján... Én még mindig azon vagyok, hogy csak az USA-ba mennék vagy ha az nem lehetséges, akkor maradok itthon (persze ha majd úgy van, hogy menni kell, akkor menni kell...) Szerintem az egész világon az USA-ban kapja az ember a legtöbbet a "boltban" a fizetéséért, mind mennyiségben, mint választékban. Mondjuk ha valaki beteges típus, annak nem éri meg :)

fénycsepp 2012.09.30. 20:02:41

@meatclone: igen, picit nevetséges, mert azt nem lehet mondani, hogy valaki csúnyán vagy szépen beszél egy nyelvet,. max. alapfokon, folyékonyan, stb, ebbe beletartozik a nyelvhelyesség, szóhasználat, választékosság. egy norvég max. érhetőbben beszél angolul, mert iskolában tanulta, és közel sem használ annyi nyelvi eszközt (idiómát, phrasal verbs), mint egy angol vagy amcsi.
hallottam jo nesbót angolul beszélni...szép lenne, ha itt is úgy beszélnének sokan angolul. :-o, de azért nem mondanám, hogy jobban beszél mint egy angol :D

quilaute 2012.09.30. 20:02:56

Osló tényleg drága,norvégok valóban hidegnek tűnnek,de nem azok:segítőkészek.Én nyáron nehezen viseltem ezt az álladó világosságot és a klímát..:)De ez egyénfüggő ki mit szeret,és ha valaki dolgozni menne ki akkor minden(ami kevés) "zavaró tényező" ellenére én csak ajánlani tudom.Valóban nyugodtak az emberek,mert hasonló életszínvonalon élnek,mint a svájciak és ez meglátszik a mentalitásukon is:no stressz.És igaz az is,hogy ha a hozzáállásodon látják,hogy dolgozni akarsz(nem a szochálon lógni)akkor be is vagy fogadva..És igen,mindegy hogy istenkirály szakmában vagy kevésbé "népszerű" szakmában,de a dolgozó réteg(nem dolgoznak 8óránál többet!!)igenis sokkal jobban él,mintha ezt Mo-n tenné.....Itthon 100 műszakba,a nap 24 órájából 36ot dolgozva is (túl) sokan!!! keservesen élnek.

andaluzkutya 2012.09.30. 20:06:22

@mesz86: Miért kell hozzá bátorság? Ellepnek a kérők?:) Azért gondoltam, hogy jó lenne leírni, mert folyton megy, hogy hol mennyit lehet keresni, mindenféle konkrétum nélkül. Mint látható, szakorvosként Norvégiában jól lehet keresni:)
Írtam másnak, hogy délen élek, de még ezzel se tudsz megtalálni, mert van egy pár magyar orvos délen is:)

andaluzkutya 2012.09.30. 20:08:06

Még mielőtt kijöttem, mondta nekem egy Norvégiát jól ismerő személy, hogy Norvégia a családoknak van kitalálva. Így, több, mint két év után, azt kell mondjam, hogy ez alighanem igaz.
Fiatal egyedülállóként el tudnék képzelni ennél pezsgőbb helyet, de családoknak tökéletes.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 20:28:38

@andaluzkutya: es ugyan ki keresne es miert?
en a multkor betettem az utolso fiztesi csekkem copyjat nevvel cimmel:)
mindenki ki volt akadva
na es?
kit erdekel, hopgy tudjak a nevemet a cimemet es kb a 2 heti fiztesemet?
mivel nincs tomeges elvandorlas norvegiabol, gondolom a fiatal fuggetlen norvegoknak is tokeletes nem csak a csaladoknak
bar en norvegiat nem ugy kepzelem, hogy hajnali 4-kor meg alkoholos allapotban leleddZo bolcseszhallgatok enekelnek az utcan

andaluzkutya 2012.09.30. 20:33:53

@hagyma: mesz86 írta, hogy bátorság kellett ahhoz, hogy beírjam a fizetésem. Én Magyarországon is elmondtam, mert bár senkinek semmi köze hozzá, de mégis mi történhet, ha megtudja valaki? Szerintem semmi:) De most majd kiderül:) Izgatottan várom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 20:34:03

amugy meg ha valaki valami miatt nagyon meg akar talalni, siman megtalal
ne ringasd magad tevhitekben

kriosz 2012.09.30. 20:34:18

@phaszfej: Te,rossz blogon kommentelgetsz:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 20:36:13

@andaluzkutya: tudom
nem is ertettem miert irta
mint mondtam, velem szorakoztak, hogy mosgatok, meg ilyenek es en betettem az utolso fizetesi csekkemet, nevvel, cimmel munkahellyel
betegyem ide is?:) semmie extra tok atlagos amerikai fizetes
a blogomon is fent vagyok nevvel cimmel videoval
naes?

kriosz 2012.09.30. 20:41:44

@hagyma: Nem is , egykor lehùzzåk a redönyt:)
Viszont sajnos tökrészeg v.totàlisan benarkózott fiatalok làtvànya nem meglepö:(
Csalàdoknak Norvégia?Ha olyan kis igazi te rmészetkedvelö és magukban jòl ellevö család akkor végül is igen, de ha már nagyobb a család akkor a gyerekekre esö kiadások hatalmasok.

phaszfej 2012.09.30. 20:47:01

@hagyma: Nem az látszik. Így van.

phaszfej 2012.09.30. 20:47:34

@kriosz: Te minek csicskulsz nekem? Szopni akarsz, ugye?

phaszfej 2012.09.30. 20:53:45

@kriosz: És tessék, már megint csicskul!

andaluzkutya 2012.09.30. 20:54:28

@kriosz: Én négy gyerekkel azért egész jól elvagyok anyagilag:)
Arra gondolt amúgy, hogy pl. a munkahelyen senki nem fog neheztelni, ha nem jössz be, vagy hazamész, ha beteg a gyerek, vagy ha valamit intézned kell családi ügyben. Azt mondogatják itt nekem a főnökeim, hogy a jó munkateljesítmény alapja a jó családi háttér. Tehát ha baj van otthon, akkor oldd meg először azt, utána meg gyere, és koncentrálj a munkádra.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.30. 20:57:01

@kriosz: Es meztelen fiataloke sem. Erettsegikor van valami unnepseguk, kicsit el szoktak "szallni".

kriosz 2012.09.30. 20:57:57

@phaszfej: Te meg megint válaszolsz:)

phaszfej 2012.09.30. 21:01:22

@kriosz: Rosszabb, vagy mint egy kurva. A csicskulás legalját mutatod be. Te leszel ezentúl az én kutyám.

kriosz 2012.09.30. 21:01:49

@andaluzkutya: Négy gyerkőc, gratulálok. De várjál most te Norvégiában élsz délen v. Európában valahol délen, valahol elvesztettem a fonalat.
Igen, ebben a munkáltató hozzáállásához a gyerekesekhez tényleg igaz és nagyon pozitív. Ezt sikeresen kivívták. Én arra gondoltam hogy elég sok olyan program van, főleg amit a gyerekek favorizálnak ami abszolut nem két fillér. A másik pedig ez a norvégok iszonyat mobil és ketyerefüggősége:)mindig a legújjabb, legjobb stb. Én nem tudok és nem is akarok azzal lépést tartani hogy a legtöbb nyolcévesnek mondjuk már iphonja és iphadja van.

kriosz 2012.09.30. 21:02:29

@phaszfej: ééééééééééééééés megint :)))))))))))))))))))))

phaszfej 2012.09.30. 21:05:38

@kriosz: Miért csinálsz hülyét magadból? Egyre mélyebbre ásod magad, nem veszed észre? A csajodnak meg ne mutasd, mert elhagy.

phaszfej 2012.09.30. 21:07:13

@kriosz: Mielőtt válaszolsz, kutyuli, közlöm, hogy most elmegyek itthonról. Ha nem simizlek tovább, az csak ezért van.

andaluzkutya 2012.09.30. 21:07:44

@kriosz: Norvégiában délen. A programok szerintem még mindig megfizethetőbbek, mint a magyar fizetésem mellett voltak:)
Ez a ketyerefüggőség tényleg megvan. De ezek árai eltörpülnek a havi lakhatás mellett. Pl. annyiból, amennyit lakásbérlése kiadok, megvehetek bármilyen mobilt (kb. kettőt), vagy egy bivalyerős játékgépet, stb. Ha nem kéne bérlésre költeni, lehet, hogy én is ilyen szarokat vennék:)

kriosz 2012.09.30. 21:28:19

@andaluzkutya: Bevallom, hogy a magyar viszonylatokban abszolut nem vagyok brenne mert meglehetösen régen jöttem el otthonról. Én már csak itteni viszonylatokba nézem a dolgokat és sok mindent meglehetösen tùlzónak érzek ár-érték viszonylatban.Te az egészségügyben dolgozol?

kriosz 2012.09.30. 21:35:26

@andaluzkutya: Az lenne az igazi, hogy ha az itteni fizumat valahol Dél-Európában verhetném el:)

Északifény74 2012.09.30. 21:39:56

@kriosz: ÓÓÓÓ.de még milyen igazi lenne!:)

tucano 2012.09.30. 21:51:34

@kincsa: Pont ugyanezért szoktam nézni én is, illetve mindig írok a két listáról is:)
Lusta voltam utánanézni, de emlékszem, hogy pl. az idei a UBS listán Oslo, Zürich, Genf a sorrend, ennyit a fővárosokról:)
Egyébként hétpróbás expat lehetsz, becsülöm ha valaki így (is) tájékozódik/dönt, kalandra fel!
Mi a másfél éves utáni költözésre esküszünk, 2-3 év túl sok egy helyen, addigra már mindent megnéztem.

tucano 2012.09.30. 21:59:14

@kriosz: digitális nomádság norvég fizetésből nagyon jól hangzik!!

andaluzkutya 2012.09.30. 22:03:52

@kriosz: Ja, ezt csinálják a nyugdíjasok:)
Igen, (szak)orvos vagyok, állami kórházban dolgozom.
(A szak-ot nem azért írtam oda, hogy mekkora arc vagyok, hanem a fizetést ennek a fényében kell nézni.)

ottomoll 2012.09.30. 22:21:23

Ez nekem való hely lenne. Asszem én a lelkem mélyén norvég vagyok. Nagyon sok minden illik rám a leírtakból.

kriosz 2012.09.30. 22:27:06

@andaluzkutya: és szerény meglátásom szerény nagyobb is jól teszik, hogy idös koruk ellenére is mernek èlni,ezt a fokú önzöséget támogatom:)
Te akkor bennfentesként hogy látod az itteni eü-et?

Sanyi9 2012.09.30. 22:35:40

@tucano: Te mivel foglalkozol, hogy ilyen gyakran koltoztok? Neked van bejegyzesed a Hataratkelon, mert most hirtelen nem ugrik be?

kriosz 2012.09.30. 22:35:52

További szép jó estét mindenkinek,holnap visszanézek.

encore 2012.09.30. 22:40:57

Jó volt ez a cikk, de még jobb a sok hozzászólás.
Van még itt valaki Norvégiából?
Szerintetek ki lehet úgy menni dolgozni ha valaki angol alapszintű nyelvtudással indulna neki mondjuk egy autószervizbe?

Begemot (törölt) 2012.09.30. 22:59:49

A skandinávok közt tényleg kevés már a motivált gyerek, akik már beleszülettek a jólétbe, azok bizony már nehezen adják a fejüket a keményebb tanulásra.
Erre megoldás az agyelszívás...
aztán a bevándorlókat meg gyűlölni kezdik, de élni már nem tudnának a munkájuk nélkül.
Svédország déli része már tiszta Koszovó, meg Afganisztán :)

@hagyma: azt azért hozzátenném, hogy az angliai angol koránt sem a klasszikus, sokkal többet változott az utóbbi pár száz évben, mint az amerikai angol, kiejtésben mindenképpen

az amerikai kontinensen bizony egy korábbi nyelvállapot őrződött meg, a 19. század végén a tehetős angol családok Amerikába küldték a gyerekeiket jó, helyes angolt, kiejtést tanulni
persze ez a szókincsbeli változásokra nem vonatkozik, hiszen az Újvilágban sok új szó, kifejezés is kialakult

de az amerikai kiejtést egyértelműen jobbnak tartották, klasszikusabbnak, mint az elfajzott angol akcentusokat

sőt a spanyol nyelv is az amerikai kontinensen maradt meg egy klasszikusabb, archaikusabb változatban, Spanyolországban, a nyelv szülőhazájában pedig tovább fejlődött, elfajzott a klasszikushoz képest, modernizálódott

Begemot (törölt) 2012.09.30. 23:08:46

@encore: hááát azért ezt jól át kellene gondolni

angolul miért nem Angliába mennél?
gondolod Norvégiában nagyobb az esélyed, ha még a helyi nyelvet sem vágod
beszélnek angolul, de azért csak a norvég az ő nyelvük

nagyok lesznek a kezdeti költségeid, ha buksz, nagyot buksz

de jó szakmával minden sikerülhet

csak Anglia könnyebb menet lenne

él Norvégiában egy női ismerősöm már pár éve, egy külföldön totál értéktelen magyar diplomával ment ki, előtte itthon 1-2 évet tanult intenzíven norvégul, angolul már felsőfokon beszélt, kint él a párjával, norvég szinten átlagosan keres
szóval bármi lehet, de fel kellene készülni erre
angol és norvég tanulás... mondjuk

encore 2012.09.30. 23:31:53

@Begemot: Hirdet egy magyar munkaközvetítő jó angolnyelv tudással Norvégiába autószerelőnek, itt szó nincs norvég tudásról, hogy kellene. Én is ebbe az irányba mennék de nem a magyar munkaközvetítővel, hanem a Finn.no portálon keresnék állást.
Egy két évre minimum kintlennék, de ha bejön akár örökre.
Igaz én még nem tudok elég jól angolul. Még. Norvégul meg akkor tanulnék ha sikerülne egyáltalán kijutni,
De a pénz kell mint mindenkinek a megélhetéshez .
Angliát nem igazán komálom, meg az együttlakást másokkal semmiképp, talán 1 valakivel aki kultúráltabb, és nem egy féreg.
(Sajnos Németországban volt nagyon rossz tapasztalatom együttlakás szempontjából.) Anliában meg kérik sokhelyen az NVQ3 vagy City Gulid vagy mifene képesítést, legalábbis márkaszervizben, ami persze helyi sajátosság. Én meg márkaszervizbe készülök.

ottomoll 2012.09.30. 23:45:41

@kriosz: Utálok puszilkodni ölelkezni a tágabb rokonsággal, barátokkal. ismerősökkel, nincsn nagy igényem a társadalmi interakciókra, és emiatt kissé csodabogárnak számítok itthon sztem. ( Ráadásul a napi 7 óra laza melóval én is kiegyeznék :)))

encore 2012.09.30. 23:50:09

@hagyma: A vicc az hogy láttam autómosó/takarító hirdetést de csak diákoknak ajánlották részmunkaidőben elég gyenge fizetéssel persze az ottani megélhetéshez képest.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.30. 23:53:33

@encore: hat itt sincsenek tulfizetve, de itt legalabb van borravalo, ugy egeszen jol ki lehet jonni
vagyis hat meg lehet elni belole eleinte
nem egy eletcel, de ha valaki menni akar valahova, az elso lepes altalaban nem valami manager pozicio
kiveve a bolcseszeket
azok rogton jol fizeto allasokba kerulnek
kulonosen masoddiplomaval
enn sem ott kezdtem, ahol most tartok

Begemot (törölt) 2012.09.30. 23:58:26

@hagyma: az lehet, hogy te az USA-ban élsz, meg kaparod a konyhai hulladékot a tányérokról egy étteremben, de nyelvészetet nem hiszem, hogy tanultál az egyetemen
úgyhogy nem baromság, legfeljebb csak te nem tudsz róla
nem szégyen beismerni és elfogadni a műveltebb, képzettebb ember véleményét

van erről egy angol dokufilm is, mármint az angol-amerikai nyelvi különbségekről, érdemes egyszer belenézni, meg fogsz lepődni

nem én mondom, hanem a nyelvészet tudománya, maguk az angol anyanyelvűek (nem a Wal-mart takarító, meg a konyhai kisegítő, hanem akiknek ebből van doktorátusuk)

bizony, az az angol, amit ma használnak Angliában nagyon nem az, amit pár száz éve
a spanyol szintúgy hasonlóan vált el (a klasszikus, archaikusabb dél-amerikai és az újítóbb kontinentális)

a 19. sz. végén bizony az gazdag britek küldték a kölykeiket Amerikába helyes angol kiejtést tanulni

encore 2012.09.30. 23:59:13

@hagyma: Jól látom a blogodon Tampa, Florida, USA, ott vagy?
Én is voltam New Hampshireben 96/97 telén még mikor jóban voltunk nagybátyámmal, most azt mondja alig van munka, szarok a fizetések, igaz az nem Florida.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 00:04:08

@Begemot: jo akkor elarulom, csak neked,
diplomam van
meg otthonrol es meg akkoribol amikor kicsit tobbet ert
engem nem fog meglepetes erni az angol es az amerikai angol kzotti kulonbsegben
de meg a spanyolban sem
napi szinten vagyok delamerikaiakkal kapcsolatban
azt is, nem
orulok, hogy te ilyen okos vilaglatott tajekozott ember vagy, perfekt angol es sapnyol
sok sikert az eletben
@encore: asheville NC
munkanelkulisegf itt is letezo fogalom
fizetesek?
1200-2000 kozott keresek, adozas utan, a nejem is, nem tartom rossznak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 00:06:57

@encore: Tampan eltem par evet, akkor meg takaritottam, meg floorfinish, tetoszigeteles ilyenek

encore 2012.10.01. 00:07:59

@venator: fordítóval azt írja norvég és angol nyelv is kell.
Autószerelőknél sok helyen elég az angol de vállalni kell felvételnél hogy hajlandó vagy megtanulni norvégül ha felvesznek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 00:08:32

@venator: nincs semmi baj a part timevel, abbol lesz a full time, a nyelvtudas stb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 00:11:14

@hagyma: ja, ez 2 heti, a felreertesek elkerulese vegett:)
itt minden masodik penteken van love

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2012.10.01. 00:12:48

Minden esetre jó látni, hogy már 200 fölött tart a hozzászólások száma. A "vitaindító" jellege legalábbis úgy fest bejött. Bár a végére inkább amolyan norvég fórumot öltött a dolog, de ez szerintem csak jó. Akik kiköltözést fontolgatnak, biztosan örömmel szívnak magukba minden információmorzsát.

Mivel ígértem, hogy próbálok 1-2 dolgot még megválaszolni, hát íme:

1. Hogy a párommal hányadán állunk és miért vagy miért nem kellett volna csak emiatt hazajönnöm, az szerintem nem ilyen fontos. Ezt csak azért írtam le, mert bárkivel beszélgetek északi utamról az első kérdése szokott lenni, hogy mégis miért jöttem haza. Hát ezért. De tekintve, hogy ez mégsem a Blikk Online, szerintem ebbe nem is kéne belemenni.

2. Egy részről megkaptam, hogy nem tudtam igazán megismerni fél év alatt az országot (aláírom), másrészről, hogy túl sokat "szeretnék tudni" ahhoz képest, hogy csak fél évet voltam kinn. Itt az igazsághoz hozzátartozik, hogy a saját véleményemen felül én kinnt nagyon sok kinn élő ember véleményét is megkérdeztem. Ismertem észt és lengyel bevándorlókat, jómódú norvégot és csóró egyetemistát egyaránt. És igyekeztem gyakran kérdezgetni őket, hogy ők hogyan látnak bizonyos helyi dolgokat ("lusta norvég fiatalok", "mi lesz az olaj után", "miért nincs normális közút", stb.). Gondolom a hátam mögött el is lettem könyvelve, hogy ez egy ilyen "wannabe" oknyomozó riporter gyerek, de úgy tűnt szívesen beszélgetnek ilyesmikről. Szóval ilyen helyi véleményekkel egészítettem ki a saját élményeket.

3. Elmondanám, hogy a válás dolgot is ilyen forrásból hallottam. Nem néztem ennek külön utána sosem. Tény, hogy erős tulzás lenne mindezt az emancipáció számlájára írni. Valószínűleg az is erősen közrejátszik, hogy a válást követően a nők a támogatásoknak köszönhetően anyagilag jobban élnek sokszor, mint házasságban. De továbbra is azt mondom nekem valahogy gyanús, hogy a helyi pasik miért házasodnak feltűnően gyakran például Dél-Kelet Ázsiai nőkkel vagy más bevándorlókkal. Csak arra tudok gondolni, hogy vannak férfiak akiknek nem jön be a karakán-erős-öntudató norvég nő képe. Jelzem én itt nem akarok állást foglalni, nem vagyok se pro se kontra. Én csak az infót hozom.

4. Igen, az élelmiszeráraknál hozzá tartozik az igazsághoz, hogy az egészséges, természtes cuccok (zöldség, gyümölcs, stb.) sokkal jobb áron vannak, mint például a chipsek, kólák, ilyesmik. Jogos. Elfelejtettem kiemelni, pedig fontos.

5. Akikkel én beszéltem, azok közül az utolsó szalagmunkás is nagyon szépen beszélt angolul (különösen a tipikus magyar "bézik inglis" akcentushoz képest), nyilván kivételek vannak persze, meg senki sem tökéletes. De ahhoz képest, hogy nem hivatalos nyelv az angol, mindenki úgy beszéli mintha az lenne.

5. Egy dolgot kifelejtettem. Én ezzel szerencsére nem kerültem kapcsolatba, csak hallomásból tudom, de a fene nagy jólét és az unatkozó fiatalság meg a kikötővárosok szabad áruáramlása meghozza a várt hatást. Nagyon komoly gond állítólag a drog a fiatalok körében. Ebből a szemszögből picit kellemetlen a gyerekes családoknak, másrészt viszont tényleg példás a közbiztonság és az egészséges légkör, tehát mégis a pozitív oldalra billen a mérleg. Valamit az ember kinn felejt a ház előtt, városban valahol, visszamenve szinte biztos, hogy ugyanott találja. Rendőrt is csak péntek/szombat esténként látni a mulatozó fiatalság miatt. Fegyvert például tudtommal nem tarthatnak maguknál a zsaruk. A kocsiban örzik a szolgálati stukkereket dobozkában, amihez külön engedély kell, hogy elővegyék. Persze, ez egy részről lehet rossz is, de azért inkább mégis csak jót sugall. Azért ezek a Breivik féle figurák szerencsére nagyon ritkán fordulnak elő...

Ha van direkt kérdés, szívesen válaszolok, de részemről lezártnak érzem a kérdéseket. :)

venator 2012.10.01. 00:14:20

@encore:

"Forstå norsk eller engelsk muntlig. "

Érteni és beszélni norvégul VAGY (eller) angolul.

Ez talán? Bár spéci tudást kérnek. :

job.jobnet.dk/CV/FindJob/details.aspx/3246737

@hagyma:

Nem tudom, hogy Norvégiában mi a szabály, de például a dánok nem adnak tart engedély part time-ra. mert nem élsz meg belőle.

encore 2012.10.01. 00:21:42

@hagyma:
Én informatikát tanultan főiskolán távoktatáson, de kellet a pénz és így a munkahely ahonnan kaptam. Én ezt választottam és így nem tudtam eljárni a vizsgák jó részére, pedig végigjártam a 4 évet, és úgy 60-70%-ban lettek meg csak. Nem vagyok programozói szinten, de ez a hosszútávú cél, egyszer majd.
Én ennyit tudtam felmutatni Magyarországon de talán azt is mondhatom, nekem ennyit nyújtott Magyarország. Meg azt hogy 34 évesen le kell lépnem hogy elérjek egy emberhez méltó színvonalat, hogy legyen mire családot alapítani ha úgy adódik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 00:27:12

@encore: en ezt ertekelem,
en 40 evesen leptem le
es "aljamunkaval " kezdtem 100 dollarral a zsebemben
most meg mindenfele professzorok magyarazzak nekem, hogy az angolok amerikaba jarnak angolt tanulni:)
hat igy

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 00:30:07

@Begemot: azon meg senki nem vitatkozik, hopgy mas az amerikai angol, meg az angol angol, meg a del amerikai spanyol, meg a spanyol spanyol
de shakespera az sirva fakadna, ha ertene, egy georiogai feket beszedetol, mint ahogy cervantes is egy mexikoi mosgatoetol
az tuti

cindbl 2012.10.01. 00:38:23

azt tudja valaki, hogy osloban a gyalogatkeloknel miert van ket piros lampa egymas alatt? :)

a ruha ugyanannyi mint otthon cimu fejezethez: en bementem egy nike boltba, hogy futocipot nezzek (nike free). amit itt 85 euroert kaptam meg, az osloban 1400NOK volt (190eur). vagy mondhatnam a kotott sapkat a nejemnek 600NOK-ert...

encore 2012.10.01. 00:40:17

@venator: Ezt a honlapot még nem ismertem kösz hogy kiírtad.
Sajnos nekem nincs C-E jogsim, igaz dolgoztam kamionszervizben is egy keveset, de én személyautó/max kisteherre vagyok ráálva, épp ezért szeretnék ebben ami azért kicsit más, még ha szakmán belül is van. A pótkocsi gyártás meg egy külön világ szerintem, bár lehet hogy csak nincs különösebb tapasztalatom benne. A javításban talán egy kicsi.

venator 2012.10.01. 00:46:08

@encore: Egy mailt azért dobnék a helyedben, mit veszthetsz? :)

Az oldal a dán munkaügyi központ oldala, de nézegesd az Eures oldalát is néha.

@Don Kartasch: "különösen a tipikus magyar "bézik inglis" akcentushoz képest"

Akcentusa mindenkinek van, ne keverd a nyelvtudással. :) A dánoknak is van, pedig ők is jól beszélnek. És mennyivel könnyebb a dolguk is, rokon nyelv lévén...

encore 2012.10.01. 01:01:58

@venator: Nincs is az e-maillel probléma, a gond inkább az hogy nem szeretnék pofára esni, (mivel ilyen az én formám) hogy kihívnak mert szükség van a szakemberre, én kimegyek ott meg közlik hogy nem tudok elég jól angolul, és csak az általános beszéddolgokat értem meg(alapszint), meg a szakmait(én szakmámét) amit azért tudok.
Ha kimegyek Ryanairral egy interjúra az mondjuk kedd, csütörtökön jön vissza a repülő, az szállással kb 100ezer Huf.
Most így hirtelen 300-am van, ha felvennének az 1 havi szállás rezsi talán kijönne, vagy nem, de kaució semmiképp, nem jön ki belőle. Még mennyit kéne itthon összekaparni???
Ez a vicc hogy itthon még hány hónap?

kincsa 2012.10.01. 07:15:08

@tucano: Pesze, muszaj utana nezni. :))) Ismerunk olyat, aki hanyatt vagta magat egy szingapuri ajanlattol, aztan mikor kiment, akkor esett le neki a tantusz, hogy talan megiscsak utana kellett volna nezni, mennyi az annyi. Aki tul naiv, tapasztalatlan, az nagyon megjarhatja. Persze a kulfoldi munkatapasztalat is mindig jol jon, nem feltetlenul kell egybol miliomossa valni, de... Azert ne nyomorogni menjen ki az ember. Pont ezert tetszik nagyon ez a blog, itt annyi infot szedhetsz ossze, amennyit nem szegyelsz! Nem tudjuk, hova megyunk legkozelebb, ugyhogy nem art kepben lenni.
Ti merre jartok most? Es merre voltatok mar? Meg uj vagyok a forumon, nem nagyon ismerem az "arcokat". :)

kriosz 2012.10.01. 08:16:47

@encore: Igazán ide akarsz jönni?? Akkor miért nem hasalsz ráa norvégra? Annyi erőfeszítéssel mint az angolt ezt is meg lehet tanulni, szerintem nem egy nehéz nyelv.
Nem tudom az Osló környéki dolgokat de errefelé egyre nehezebb akár részmunkaidős munkát is találni és mindenhol ott virít szinte hogy norvég nyelvtudás.

Vannak szervizek tele lengyellel, nem tudom mennyi angolt beszélnek , az alfőnök beszél no rvégul és lengyelül is ő tartja a kapcsolatot. Hogy ez mennyire jó? Egyre több átvágást hall az ember.

kriosz 2012.10.01. 08:22:24

@Don Kartasch: Pont nemrég volt az újságban hogy igen az emancipáció is lehetséges oka a sok válásnak. Hát ha egyfolytában azon vitatkoznak hogy ki porszívózott föl többször, vagy hányszor hajtogattad össze a mosott ruhát?
Őszintén én még igazi, fiatalabb rendes norvég háziasszonyt nem láttam. A nagy átlag iszonyat rendetlen, a csajokkal az élen.
Egészséges kaja olcsó itt? Hát, ha sikerül kifognod egy ak ciót akkor lehet.
Ruhák, cipők , sportcucc ugyszintén, a normál ára drága de ki lehet fogni jó akciókat.
Kábítószer, nagy félelem, főleg ahogy egyre jobban nőnek a gyerekek. Sokan szedik, a mulatós kulturájuk egy seggrészegre iszom magam v. tele vagyok droggal de legalább kipróbálom, kiráz tőle a hideg. Azzal meg ne jöjjön senki hogy de én nem úgy neveltem a gyerekekm, ki sem fogja próbálni.

andaluzkutya 2012.10.01. 09:04:03

@Don Kartasch:
Két dologra reagálnék:
1. Az "emancipált nő". Én is nagyon sok olyan párt látok, ahol a feleség Kelet-Európai, vagy Ázsiai. Volt olyan betegem, aki mondta, hogy kezelés után elmegy K-Európába feleséget keresni, mert neki a norvég nők túl határozottak:) Vitatkoznék kriosz-szal, hogy ne lenne fiatal rendes norvég háziasszony. Bár eggyel sem éltem együtt, és jó eséllyel nem is fogok (ha már egyszer házas vagyok), de nálunk pl. dolgoznak húszonéves lányok, és határozottan úgy tüsténtkednek, hogy nehéz elképzelni, hogy otthon trehányak lennének...
2. Drog. Valóban nagy problémának tartják, de erről tudni kell, hogy arányaiban sokkal jobb a helyzet náluk, mint pl. Magyarországon. Tény az is, hogy az alkohol drágasága és nehezebb hozzáférhetősége miatt arányaiban a szerhasználók között több a drogos, mint az alkoholista, de abszolut mértékben nem olyan sok fiatal drogozik. Egy helyi felmérés arra panaszkodott, hogy a 16 évesek 25 %-a próbált már valamilyen szert (beleértve az alkoholt is). Ha jól tudom Magyarországon ez az arány (ezt egy pár éve látott statisztikára alapozom) 70% fölött van. Csak Magyarországnak kisebb baja is nagyobb ennél (legalábbis látszólag) mint hogy ezzel foglalkozzanak.

nigara 2012.10.01. 09:19:10

@andaluzkutya: a drogkérdésben abszolut igazad van, Mo-on tényleg ilyen arányban használják. Csak itt ezt igyekeznek a szőnyeg alá söpörni... pedig nagyon durva.

dzsekwolf 2012.10.01. 09:42:46

En mar a masodik bevandorlasom elott allok az eletem soran, es az elejen mindig rosszabb korulmenyek kozott eltem-szallas, munka , stb, addig amig a statuszomat meg nem szereztem. Persze mostani esszel maskepp vandorolnek , legalabbis az elso esethez kepest, de sebaj, a mostani masodik az sikeresebb lesz. Hozzateszem, az elso kivandorlasom kb 1000- ft-nyi penzegyseggel indult, senkit nem isemrtem itt, sem munkahleyem sem szallasom nem volt akkoriban (1995). Elso utcan toltott ejszka utan a megerkezesemet koveteone mar un kat talaltam, igaz nagyon nehez es koszos fizikai munka volt, de addig eletem legszebb hajnala volt amikor ezt az allast megkaptam.Aki felajanlotta nem adot volna 1 orat , hogy csinalni fogom , aztan kevesebb mint 1 ev utan mar tolem kert tanacsot es persze mar teljesen mast csinaltam. Akkoriban a percet probaltam tulelni , aztan az orakat, majd a napokat, hetket, stb, de megerte. Beszelhet itt barki joletrol, meg eselyekrol, de egy biztos, a kitartason es az alazaton mulik az egesz. Es mindezt felsleges onerzet nelkul. A kitartas resze persze az is ,hogy mennyire vagy kitarto az adott orszag nyelvet megtanulni, alaklmazkodni, es igy tovabb. Sok koztetek akik itt beirtok, a nalam fialabb , ismeretlen elott alltok, ami nem is feltetlenul baj, mert attol izgalmas, de a mai generacio kitartasa es ertekrendje mar nem olyan mint amilyen az en koromban volt. Azt hinnetek mar 50 felett vagyok, hat nem, 38 vagyok, csak szamit az is ,hogy honna szakadt ki az ember. Az ami egyeseknek nehez, sot lehetetlen az masnak jo eselyt jelenthet. Aki nem igy latja, az sem Amerikaban, sem Norvegiaban, sem Daniaban, sehol nem fog konnyen megbirkozni a valtozassal. Azt gondolom, hogy amikor 19 evesen eljottem otthonrol, ennel jobb tancsnak nem is orulhettem volna. Es meg egy jo tanacs, foleg azoknak akik fizikai munkaval keresik kenyeruket!! Sportoljatok sokat a szabadidotokben, mindig allitsatok fel olyan nehezen elerheto teljesitmenyt amit nem lehetetlen elerni csak edzeni es gyakorolni kell ra, es a fizikai munka a gyarban, a gepsoron. a raktarban, akarhol, nem jelent majd gondot. Szoval , ami masnak lehetetlen vagy jo esetben nagyon nehez az nektek jo eselyt jelenthet. Csak rajtatok mulik. Sok sikert es ne adjatok fel.
(Nem vagyok se buzgo kerestzeny, agykontrolos, titok konyv rajongo,sem Jehovista sem valami naiv optimista persze ezek meg attol jo eszmek, tapasztalatok lehetnek. Amit leirtam es tanacskent megosztottam veletek, sajat boromon tapasztaltam meg.Abban hiszek amit sajat kezemmel es akaratommal megvaolsitok. Amirol teszek, hogy megvalosuljon.Csodak , sultgalambok nincsenek, kar varni rajuk. Akinek nem inge az ne vegye fel:))

telepi vagány (törölt) 2012.10.01. 10:48:41

@encore: 1. miért nem kezdesz el norvégul tanulni? Angliába sem úgy megy a legtöbb ember, hogy majd ott megtanulja, ha már van állása
hihetetlen előny ha beszélsz norvégul
még a legalja munkánál is
nem nehezebb, mint az angol, pláne a német
kint akármennyire is fogadkozol, nem biztos, hogy lesz időd, lehetőséged, pénzed tanulni

a tervezés nagyon fontos, nem az utolsó percre kell hagyni a felkészülést és ez a nyelvtanulásra is igaz

2. ha rám hallgatsz, akkor még a nyelvnél is fontosabb a jó szakma
bizony nagy hibát követtél el, hogy nem végezted ez a programozó szakot
de még ez sem jelentene problémát, hiszen lehet programozóvá válni diploma nélkül is
sőt, több ismerősöm sikeres diploma nélkül is
van aki Angliában, más Ausztriában, Svájcban, USA-ban
és nem a nyelvtudásuk miatt vették fel őket, de ehhez kellett a jó végzettség, tudás

3. Norvégia drága, az elején csak úgy ömleni fog a kezeid közül a pénz

4. bizonytalanra kimenni egy ilyen drága helyre nem jó ötlet
part time melóban ne bízz, mert abból nem élsz meg
Angliában el lehet lébecolni hónapokig ilyen part time melókkal, mert nagy az ország, ha nem jön be, mehetsz máshova, Norvégia szerintem nem ez a kategória

5. ismerősöm kint él Norvégiában, gyorsétteremben kezdte, de ott is (mivel a vevők norvégok) muszáj volt tudni norvégul már a legelején, szerencsére a magyar gyerek már itthon megtanult norvégul elfogadható szinten
de később munkahelyet váltott, mert ugyan kényelmesen megélt a fizetéséből, de egyszerűen nem fejlődött a norvégja, hiszen minden nap ugyanazokat a kifejezéseket használta
most IT support területen dolgozik

az, hogy angolul is beszél a főnök (mint minden norvég), nem jelenti, hogy fel fognak venni csak angol nyelvtudással

@venator:
A norvégok, meg úgy általában a skandinávok angolja sem akcentustól mentes, de akcentusa tényleg mindenkinek van, ezen kár parázni

@andaluzkutya: igen a feleségimport létező kategória, egész Skandináviában, meg úgy általában mindenhol (UK, USA, Németország), ahol a nők emancipálódtak és sajnos ki kell mondani: elférfiasodtak, eldurvultak
filippínó, thai, orosz, ukrán stb nőket hoznak maguknak, ahogy pár évtizede a magyar férfiak erdélyi magyar nőket

nem véletlenül van tele a net thai, kínai, filippínó dating site-okkal

encore 2012.10.01. 11:00:22

@kriosz: Én értelek, hogy a norvég kell, de mi van ha mégsem jön be, és nem találok lengyel sunyi átverőktől mentes munkahelyet. Akkor meg kicsit nagy befektetésnek érzem hogy norvégül tanulok nem két percig mondjuk a svéd, az usaangol, vagy a francia vagy legrosszabb esetben német vagy bármi más helyett. Azt nem is szeretném kifelejteni hogy pénzt keresni mennék, nem felesleges nyelvtanfolyamokra költeném esetlegesen ha nem is jön be. Nem járható út ha csak valamennyi angollal kimenni és ha bejön akkor kezdeni norvégot tanulni?
Én értem hogy 10-30 évvel ezelőtt nem volt ez az átverős ország, de most hol nincs rá esély hogy megtegyék.
Én futólag ismertem egy lengyelt amikor Németországban dolgoztam egy kicsit, hát a németekben jobban bíztam mint benne, kicsit olyan állságosnak tűnt a viszonyulása felém, és a többi magyar felé. Persze ez csak egy ember. A törököknél is ezt éreztem, a bevándorló kazah bokszoló aki inkább már németnek érezte magát ő jópofa volt. (az összes közül csak a németekkel tudtam angolul beszélni, a többiek csak alig valamit)
Tudom csodák nincsenek, de nem szeretnék egy eleve rossz döntésbe pénzt időt fektetni, még ha Norvégia is a favorit nálam.
Ezért az érdeklődésem. Ilyen elképzeléssel amit leírtam hogy látod, mik az esélyek, akár a nyugati partvidéken számomra?

venator 2012.10.01. 11:16:12

@telepi vagány: Szó sincs róla, éppen azt mondom, hogy mindenkinek van akcentusa, ez teljesen természetes. Nem is függ a nyelvtudás szintjétől.
Az akcentuson lovagolni amúgy is ősi román szokás. :)

@encore: Az adhat némi támpontot, hogy ha angol nyelvű hirdetést látsz, akkor van rá esély, hogy elég csak az angol. Ez jellemzően vagy nagyon lent (szállodai takarítás) vagy nagyon fent (kutatóintézet, tudományos élet) jellemző. A kettő között általában kell a helyi nyelv, mert kapcsolatba kell lépned a helyiekkel.

Ha angol nyelvű hirdetést látsz és a profilodba vág, akkor jelentkezz bátran, majd a telefoninterjún kiderül, hogy elég-e az angolod vagy sem. Persze azt hangsúlyozni kell, hogy életed álma norvégul/szanszkritül/pirézül tanulni. :))

kriosz 2012.10.01. 11:18:47

@andaluzkutya: Mindenki általánosságban beszél tehát amit írtam nem azt jelenti hogy ne lenne rendes fiatal háziasszonyka, persze hogy van de am it én tapasztaltam az az hogy a rendetlenebb a jellemzőbb. Amúgy hogy a melóban milyen szerintem nem mérvadó.Otthon már nem érdekli v. elvitatkozik a pasijával hogy ki takarítson ki.
Hogy otthon milyen a droghelyzet halvány gőzöm sincs, de mivel nem hasonlítgatni akarok hanem most itt Norvégiáról írunk ezért leírtam h ogy igen gond és komoly gond. A gyerekeimtől hallom sajnos tőlük hallom hogy nem egy "nagy szám" a drogozás:(és itt még anyagilag sem tűnik fel annyira ugye.
Másabb világ volt itt még húsz évvel ezelőtt is, azóta szép lassan változnak itt is a dolgok és nem mindig jó irányban. A változásnak millió oka van, ne menjünk bele. Régen nem zártam be az ajtót, ma már eszembe sem jut hogy ne zárjam be.

kriosz 2012.10.01. 11:32:03

@encore: Akkor tégy úgy ahogy venator is írja, ha ott van hgoy elég az angol is akkor próbálkozz azzal de utána tényleg kell egy kis norvég már csak a mindennapokhoz is.

kifordított nagyanyó 2012.10.01. 11:41:35

@hagyma: Attól hálistennek nem vagyok beszarva.Pláne odakint jobban megérné.
@praclee76: Na,pont én nem nézek le senkit,mert engem is lenéztek egy párszor .És olyan emberek akik semmit se tudnak.
A beosztottjaid lehet csak nem merik megmondani....:))))

venator 2012.10.01. 11:42:42

@kriosz: Nekünk mázlink volt mert a válság előtt jöttünk és elég volt az angol, manapság már nehezebb, de van olyan helyzet, hogy a munkaadó hajlandó angolul beszélni, mert nem csinál belőle hiúsági kérdést. Persze ilyenkor lehet, hogy kicsit kevesebbet is fizet. De hát mindennek ára van. :)

kifordított nagyanyó 2012.10.01. 11:43:11

@praclee76: Sehol nem írtam hogy van papírom és lenézek mindenkit,mert ez nem így van.Az áruházi feltöltőre meg ugyanúgy szükség van,mint az igazgatóra.

kriosz 2012.10.01. 11:51:15

@venator: Valamiért biztos hogy megéri neki hogy felveszi a csak angolul tudót is ;) Nem tartom valószínűnek hogy ennyire jótékonykodni akarna egy külföldről épp betelepülni vágyó valakinek.
Akkor tudom elképzelni hogy nincs más a háttérben ha valami nagyon spéci melóról van szó ahová nehezn találnak norvégot v. esetleg maga is egy bevándorló és olyan jó szívű hogy még nem felejtette a kezdeti nehézségeket.

telepi vagány (törölt) 2012.10.01. 12:15:56

@encore: minél jobban beszélsz norvégul, minél keresettebb a szakmád, nem félsz a munkától, annál könnyebben fogsz átverőktől mentes, rendes munkahelyet találni

ha eleve úgy tekintesz a norvég tanulásra, mint kétes kimenetelű befektetésre, akkor ennyi erővel semmilyen nyelvet ne tanulj, hiszen Magyarországon minek... na pont emiatt a nézőpont miatt nem viszik sokan semmire

nem fölösleges a norvég tanulás, ezt kell megértened

pjotr007 2012.10.01. 12:42:54

@encore: szerintem ezzel a hozzáállással kint sem fogsz semmire menni. Most is a kifogásokat keresed, hogy mit miért ne tegyél, miért ne tanulj meg norvégul, miért ne tanulj meg angolul, stb. stb.
A lengyelek nem magyarok, köztük nagyon nagy az összetartás, ettől még nem rossz emberek, de ha egy lenygel büszke arra, hogy lengyel, akkor nem lesz azonnal, rohadt náci, fasiszta orbán kutya mint felénk. (elnézést nem akarok ide politikát keverni...) és segítik egymást.
De a lényeg, hogy a nyelvtanulás soha, de soha nem kidobott pénz annak az embernek akinek vannak ambíciói és fejlődni akar.
Másrészt meg a tisztelet jele is, ha már alapfokon beszélsz egy ország nyelvén, akkor már máshogy néznek rád, pláne egy kisebb családi autószervizben ahová menni szeretnél.

Bár ha ennyire félsz a norvég nyelv tanulásától, akkor feltételezem, hogy angolul is csak konyhaszinten beszélsz

encore 2012.10.01. 13:17:37

@pjotr007: Te félreértetted amit írtam.
Nem a Norvég tanulással lenne probléma hanem hogy érdemes-e az energiámat a norvégba fektetnem ha nem találok ott olyan munkát norvéggal sem amiből egy családot fenn tudnék tartani hosszútávon.
Én magát a lehetőséget a munkára vetettem fel mint érvet a nyelvtanulás végett.
Nem azt mondtam hogy nem tanulnám meg.
Ha ismernél, nem mondanád hogy a hozzáállásommal van probléma, hanem elhinnéd hogy Magyarországon ez a szakma mennyire gané, mennyire ölik egymást a munkáért az ilyen szervizek, mennyire leszólják egymást, de cégen belül is a szerelőnek vízbe van nyomva a feje, nem fizetik meg csak a kiválasztottat aki az ő bandájukba tartozik(haver, örökös tag, csapattag), a többi meg fillérekért betanított munkás autószerelő, azért a bérért. Ne én is így tudtam eljárni főiskolára, de még vizsgákra sem mindig.
Ezek nem kifogások, ezek tények, de gondolhatod mennyire komálom ezeket a cégeket idehaza.
Az angolom meg konyhanyelv vagy nem, azt nem tudom, de az érdekel hogy belépőnek elég-e, dolgozom rajta folyamatosan mert ez szinte mindenhova alapbelépő ami nem német cég.
Ahogy korábban is írtam most nyomatékosítanám a cél a megélhetés emberi módon, Norvégia az elsődleges, vagy ha nem jön be más hely maga az eszköz a megvalósításhoz.

pjotr007 2012.10.01. 14:59:43

@encore: Látod ez pláne családdal legegyszerűbben úgy derül ki, ha megtanulod a nyelvet...
Családdal, nyelvtudás nélkül nem lesz egyszerű megélhetést találni egy ilyen drága országban.
Helyi nyelv tudása nélkül és nagyon alap angollal csak olyan munkát fogsz találni amiből nem él meg a család.

tucano 2012.10.01. 18:05:22

@Sanyi9: @kincsa:

Firkász vagyok és Olaszország, majd Portugália után érkeztünk Brazíliába, de most ugye otthon (itthon) lábadozás sajna, viszont ha már, akkor megint megyünk tovább:)
Nem írtam még Határátkelőn, de talán majd egyszer

telepi vagány (törölt) 2012.10.01. 18:23:08

@encore: szerintem végezd el a programozó matematikus szakot, amit nem sikerült, ha még értesz is hozzá, akkor nem lesz gondod az álláskereséssel

és norvégul tanulj meg jól
Nem az a fő veszély, hogy norvéggal nem találsz munkát, hanem a norvég nyelvtudás hiánya miatt valószínűbb, hogy csak alacsonyan fizetett, vagy semmilyen munkát nem kapsz.

Svédeknél szintén ez van, hiába beszél a legtöbb helyi svédül, magánszférában is, de pláne a közszférában azért elvárt a svéd tudás.

Én a helyedben bejártam volna az egyetemre (vagy csak profin tudni kellene programozni), elvégre ha elvégezted volna a szakodat időben, akkor már rég sínen lenne a karriered valahol nyugaton. Most nem azon kellene matekozni, hogy milyen szar a magyar autószervizek világa.
Talán még nem késő.

encore 2012.10.01. 19:54:31

@telepi vagány: Igen így utólag fel kellett volna mondanom az akkori munkahelyemen (mivel nem nagyon engedtek el), és beleölnöm minden pénzem és időm hogy meg legyen a diploma.
Sajnos akkor még bíztam benne és itthon képzeltem el a jövőm, így utólag naiv voltam.
A programozáshoz (Java) még van mit fejlődnöm, csak nagyon kezdő szinten vagyok, de ahogy írtam sosem érzem későnek, csak éppen idő kell még rá, sok, hogy elérjem azt a szintet amivel már lehet állást vállalni, amúgy csak főiskolai szinten tanultam.
Ezért akarnék a jelenlegi szakmámban (amihez értek) dolgozni, jövőt alapítani, a programozással meg a távolabbi jövőben beteljesíteni. 34 évesen nem érzem úgy hogy könnyen át tudnék ugrani egy esetleges átverésen amit itt írkáltak a lengyelekről, én nyugodt de tettrekész ember vagyok.
Szerintem úgy egy jó éve szemezgetek, informálódok Norvégiáról, sajnos az itthoni lehetőségeim utolsó szakaszát élem, legkésőbb tavasszal indulnék, pedig már nyáron akartam, csak közbe jött itthoni személyes. Ha 300e Huf elég lenne már most pályáznék ezerrel, de kevesellem,és én úgy számolom 5-600e minimum kell legalább induláshoz.
Szerencsére (ezt most így kijelentem) nincs még családom, de szeretnék, ezért keresem a lehetőségeket.

Void Bunkoid 2012.10.01. 20:54:33

@hagyma: "en nem ertem miert van mindenki beszarva a fizikai munkatol?"

Én most nem végzek azt, de dolgoztam olyan munkakörben, és én meg is tudom mondani, hogy miért.

Habár a szellemi dolgozók is szoktak panaszkodni leterheltségről, meg fáradtságról, meg ilyesmikről, igazából azért a szellemi munka okozta mentális kimerülés meg fáradtság igencsak smafu egy igazán jóféle izommunkát igénylő fizikai munkához képest.

Én dolgoztam építőiparban segédmunkásként, napi 10 órában félmázsás fúrószárakat kellett gépből kivenni, letakarítani, majd a soron következő már tisztát beletenni a tokmányba - elárulom, amikor ebben a munkakörben dolgoztam, akkor az életem körülbelül öt műveletből állt. Maga a munka, utazás a munkahelyre/munkahelyről, fürdés, evés-ivás illetve alvás. Ez körülbelül úgy leosztva, hogy a 24 órából 10 óra a vasgyúrás, 12 az alvás, a többi kettő elosztva a fürdés-evés-ivás-utazás.

És semmiféle leugrok a dzsimbe, meg elmegyek meló után kvaterkázni egy jót meg soppingolni. Egész egyszerűen, mert olyan szinten leszív, hogy amikor egy kimerítő fizikai munkát végezve lejár a műszakod, akkor onnantól kezdve neked már csak egy k*rva zuhany meg egy ágy kell, és amint az utóbbit megtaláltad, általában nem fogsz megmozdulni másnap reggelig.

Na ezért fosnak az emberek a fizikai munkától. Mert igaz, hogy elég szép nagydarab izmos csákót csinál belőled - de ne gondolj a barnítósprés kidolgozott juppikra, a legtöbb ilyen meló nem izomcsoportkidolgozás, nagy bivalyerős szívós, de egységesen drabális formátlan tankalakú leszel -, viszont egyúttal iszonyú igénytelen robotzombit is - az "igénytelen" szó alatt nem a bölcsészek által értelmezett büdös-koszos-szarízlésűt értem, hanem azt, hogy konkrétan semmire nem lesz igényed idő után a kalóriadús kaján és kényelmes ágyon kívül. Ennyi.

Void Bunkoid 2012.10.01. 20:56:34

Ja és nincs "hozzászokás" meg toleranciaküszöb esése. Max annyi, hogy az első három nap után nem lesz többé izomlázad. De elfáradni ugyanúgy rettenetesen elfáradsz már többéves rutinnal is.

andaluzkutya 2012.10.01. 21:40:11

@kriosz: Most jutott eszembe a droggal kapcsolatban, hogy kb. másfél hete olvastam itt egy cikket arról, hogy Norvégiában a legalacsonyabb a szerfogyasztó fiatalok aránya egész Európában, és hogy ez a szám az elmúlt tíz évben csökkent. Leírták azt is, hogy ez a csökkenés nem csak Norvégiára jellemző, hanem egész Európára és gyanítják, hogy az oka az lehet, hogy a fiatalok közül sokan ahelyett, hogy egy buliban szétcsapnák magukat, inkább számítógép előtt punnyadnak:)
Tehát az "egyre több a drogos/piás" képet a statisztikák nem támasztják alá, max. az emlékek megszépülnek.
Valaki kérte, hogy írjam le a véleményem az EÜ-ről, mint bennfentes (talán te). Nagyon röviden szerintem jó, de tudomásul kell venni, hogy nem kapsz ellátást azonnal (sőt!), ill. hogy a szervezet remek öngyógyító képességekkel rendelkezik és ezt elvárják, hogy kihasználd:)

Északifény74 2012.10.02. 00:31:03

"..Valaki kérte, hogy írjam le a véleményem az EÜ-ről, mint bennfentes (talán te). Nagyon röviden szerintem jó, de tudomásul kell venni, hogy nem kapsz ellátást azonnal (sőt!), ill. hogy a szervezet remek öngyógyító képességekkel rendelkezik és ezt elvárják, hogy kihasználd:).."

azt a diplomatikus mindenit....

Én is egészségügyben dolgozom, de azt, hogy "jó"nem merném leírni!
Fejetlen, szervezetlen rendszer, hosszú várólisták, felkészületlen szakemberek (tisztelet a kivétel-azok általában külföldiek)....alapdolgok teljes hiánya, nem ismerése.
Kommunikálunk, kedveskedünk...de néha fogalmunk sincs mi baja a betegnek....mert nincs hozzá elég tudás...
Ha szarvashibát követ el valaki, azt elintézik egy "semmi baj/minden rendben" legyintéssel....akkor jó ha csak a saját tetteidért kell felelj mint eü.i dolgozó, és nem kell felelősséget vállalnod másokért is...
Ja, és mindig kevés az alkalmazott, így soha nem lehet elég színvonalas melót csinálni,mert csak a legszükségesebbekre jut idő...
..mindez egy nővér szemszögéből...

Persze ettől simán megélek belőle, soha nem volt ilyen keletű problémám, csak frusztrál, hogy abban az országban amit a leggazdagabbnak neveznek és a legjobb eü.rendszerrel rendelkezőnek, csak az tudja mi van igazán aki belülről szemléli!

mohácska 2012.10.02. 10:39:46

"Ellenben veszélyes dolog ez az emancipáció, mert a házasságok 70%-a válással végződik és ez valahol ide vezethető vissza szerintem."

Szerintem Skandinávia az utolsó hely, ahol ezzel a balkáni mentalitással élned kellene! Norvégoknak ekkora baromságokat ne mondjál, mert tuti nem fognak veled barátkozni. Látom az itteni társadalmi mentalitásból egy csepp sem ment át a fejedbe, kár volt idejönni, még inkább kár volt posztot írnod.

kriosz 2012.10.02. 10:46:50

@mohácska: Pedig lehet benne valami és nem csak ő írta hanem nem is olyan régen olvastam norvégtól norvég újságban.
Szerintem az emancipáció baromi jól hangzik meg olyan jól el lehet képzelni is csak gyakorlatban mégsem úgy van ahogy elképzeljük és ilyenkor kezdődnek a viták.

kriosz 2012.10.02. 10:52:56

@andaluzkutya: Megmondom neked őszintén nem igen érdekel hogy az újság mit ír. Öt éve írják hogy az idei nyár szuper lesz minek délre utazni, na ehhez képest ha itt kellett volna űlnöm a nyáron már befordultam volna.
Nem modnom hogy emelkedik a szám mert gőzöm sincs róla . Azt mondom hogy nem tetszik a bulizós szokásai. A fiaimnak nem egyszer lett már visszamondva buli/tudod nem házi hanem amit itt dívik, kibérelnek egy hatalmas helyiséget, föl a fészre, belpőszedés és nyomás/mert már az első estén annyiszor kellett a rendőröknek meg a mentősöknek kijönni hogy nem engedélyzeték a második estét. Ismerős vöröskersztnél van, néha elmesél egy hétvégét hogy hogyan zajlik háááááát. Az ember tanítja, magyarázza a dolgokat a gyereknek aztán van egy határ hogy meddig hallgat rám. Főleg a haverok és főleg a barát v. barátnő nagyon sok mindent tud változtatni.
Én nem azért mennék dokihoz hogy hazaküldjön meggyógyítani magam, ez olyan a régi vajákos módszerekre hasonlít, valami majd csak lesz szedd össze magad. VAlahogy ellnetmondó is ez az egész mert igen itt nyomják egyrésztről hogy ne vigyük túlzásba a betegséget, sok minden túlünk függ, nem kell az a gyógyszer v. terápia mert magadon is tudsz segiteni stb másrészről viszont azt látom hogy minden lelki eredetű szirrel szarral rohanás a dokihoz aki meg viszont keményen írja föl a dilibogyót.

kriosz 2012.10.02. 10:55:46

@Északifény74: Hasonló sok mindenben az én véleményem mint már írtam. Szép lassan életem több mint felét itt élem, nem azért jöttem el mert rossz volt otthon hanem mert így alakult az életem. Tehát nekem itt van az otthon amiben sok a pozítívum és a negatívum is. DE mint te is írtad nagyon sok mindenben lényegesen többet várnék el Norvégiától és nem csak anyagiakra gondolok.Kissé hasonlóan érzem , mint egy gazdag nagybácsi aki mindig azzal jön hogy hogy tele van pénzzel és mekkora tuti az élete de de egy csokit sem hoz ajándékba mert nehogy elkapasson.

andaluzkutya 2012.10.02. 11:03:18

@Északifény74:

"Fejetlen, szervezetlen rendszer, hosszú várólisták, felkészületlen szakemberek (tisztelet a kivétel-azok általában külföldiek)...."
Ez régiónként változhat, ill. osztályonként. Én szenvedélybetegekkel dolgozom, szerintem piszok jó az, hogy az egész régióban az ellátás a kórházi osztály által van megszervezve. Így biztosított az utánkövetés, tudjuk, mi fog történni egy beteggel, miután kiírtuk, kapok visszajelzést, ha a beteg nem jelentkezett, ilyenkor van lehetőség arra, hogy az erre létrehozot csapat személyesen meglátogassa és utógondozást végezzen.
Várólisták vannak. Nálunk az (fizikai) elvonó kezelésre a várakozási idő kb. öt hét. Még a blog régi helyén írtam sokat arról, hogy bármelyik országban az EÜ rendszerben a döntéshozóknak azt kell eldönteni, hogy mennyire legyen a rendszer magas színvonalú, igazságos ill. hozzáférhető. Az utóbbi azt jelenti, hogy milyen gyorsan kapsz ellátást. Ez a három véges pénzből (márpedig egy költségvetés mindig véges) csak egymás rovására valósulhat meg. Tehát egy rendszerben ahol akárki kaphat ellátást azonnal (jó hozzáférés+igazságos) alighanem alacsony szintű lesz az ellátás, mivel nincs az a pénz, ami ezt finanszírozhatná. De ott van pl. az amerikai rendszer, ami elvileg magas színvonalú, és gyorsan is kapsz ellátást, ha van hozzá megfelelő biztosításod (ha nincs, akkor így jártál - tehát a rendszer nem igazságos, a szó hagyományos értelmében:) ). Európában hagyományos érték az igazságosságra való törekvés, azért a legtöbb rendszer itt mindenki számára hozzáférhető, igyekeznek magas színvonalat is képviselni, ezért alakultak ki a várólisták. Ugyanakkor az akut esetek a legtöbb helyen kivételt képeznek és ott annyira nem számít a pénz. Viszont cserébe meghatározzák, hogy mi az, ami akut. Pl. egy 39 fokos láz gyerek esetében nem akut, ha eszik, iszik mellette és nem hány a plafonig. Ha pár nap alatt nem jön rendbe, akkor foglalkoznak vele. De pl. a mellkasi fájdalmat minden esetben akutnak veszik.
Felkészületlen szakemberek: egyszer voltam egy előadáson, ahol egy norvég belgyógyász beszélt arról, hogy idejönnek a K-Európai orvosok és taníthatják nekik újra a szakmát:) Tehát nem egyértelmű mindenkinek, hogy ki a felkészületlen. Nekem eddig jó tapasztalataim voltak azokkal, akikkel dolgom volt. És az biztos, hogy sokkal jobban kommunikálnak a beteggel, mint egy átalag magyar orvos/nővér. De ennek az is lehet az oka, hogy a norvég oktatásban sokkal nagyobb hangsúly van a kommunikáción, vélemény kifejtésén, prezentáción, érvelésen, stb. mint a magyarban. És azt fontos tudni, hogy az EÜ-ben, mivel emberekkel foglalkozik, rendkívül fontos a kommunkáció. Ha az orvos/ápoló jól kommunikál, akkor a beteg nagyobb eséllyel tartja be a megállapodást, jön el kontrollra, stb.
Aműgy me amelyik rezidens eddig a kezem alatt dolgozott, arra nem nagyon lehetett panaszom. És a környékemen dolgozó ápolókkal is nagyon meg vagyok elégedve:)

"alapdolgok teljes hiánya, nem ismerése.
Kommunikálunk, kedveskedünk...de néha fogalmunk sincs mi baja a betegnek....mert nincs hozzá elég tudás..."
Ez bizony Magyarországon is gyakran előfordul, de ott pl. egy orvos szájából nem hangozhat el az, hogy "nem tudom", még akkor se, ha tényleg nem tudja az ember és nem is tudhatja. Ezt itt egészen nyugodtan mondhatja egy orvos, a beteg elfogadja, hogy nem az atyaúristen vagyok, hanem egy orvos, és az orvostudomány egy szakterületének szakembere. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy minden tüdőbajt úgy ismerek, mint egy pulmonológus, mert nem ez a szakmám.

"Ha szarvashibát követ el valaki, azt elintézik egy "semmi baj/minden rendben" legyintéssel....akkor jó ha csak a saját tetteidért kell felelj mint eü.i dolgozó, és nem kell felelősséget vállalnod másokért is..."
Akkor viszont az osztállyal lehet a baj, ahol dolgozol. Nálunk teljesen egyértelmű, hogy mint az osztály (egyetlen) főorvosa én felelek mindenért:) Kivéve, ha az ápoló nem szól valamiről, így nem tudhattam. Nagyon nincs kétségem afelől, hogyha szarvashibát követek el, akkor pillanatok alatt repülök az osztályról, mint ahogy ez megtörtént pár évvel előttem egy másik orvossal. Az ápolóknak nálunk minimális felelősségük van, legalábbis összehasonlítva az enyémmel:)

"Ja, és mindig kevés az alkalmazott, így soha nem lehet elég színvonalas melót csinálni,mert csak a legszükségesebbekre jut idő..."
Ez megintcsak érdekes számomra. Az osztályon ahol dolgozom, van 12 ágy és ma dolgozik négy ápoló. Azért csak négy, mert kettő megbetegedett. Tehát ha nem lennének betegek, akkor egy ápolóra jutna két beteg (így három). És mi nem intenzív osztály vagyunk. Erre a 12 ágyra van egy főorvos (ez vagyok én:) ) és egy rezidens, tehát 6 beteg/orvos. Éjszakai műszakban dolgozik két ápoló. Magyarországon a 85 ágyra volt nappal talán hat ápoló, éjjel meg max. 3. De olvastam tavaly egy cikket, amikor az oslo-i kh-ban beszéltek leépítésekről, hogy volt olyan ápoló aki az egész napos munka után sírva ment haza, mert annyira kimerítőnek találta azt. Nem tudom, milyen osztályon dolgozott, vagy, hogy milyen elvárások voltak vele szemben, de kétlem, hogy 85 ágyra lett volna harmadmagával. Hozzáteszem, a legtöbb orvos elment erről az osztályról, ahol most dolgozom, mert nem bírták a megterhelés. Azt a megterhelés, amely mellett most ilyen hosszú választ van időm írni:)
Tehát nem tudom, hogy hol kevés a személyzet, de meghallgatnám, hogy nálatok mi a helyzet:)

andaluzkutya 2012.10.02. 11:07:45

@kriosz:
Villámválasz:
"Pedig lehet benne valami és nem csak ő írta hanem nem is olyan régen olvastam norvégtól norvég újságban."

utána meg:
"Megmondom neked őszintén nem igen érdekel hogy az újság mit ír."
A hosszútávú időjáráselőrejelzés ill. a statisztikai adat között azért van némi különbség:)

kriosz 2012.10.02. 11:20:13

@andaluzkutya: Azt nem írtam hogy érdekel is, arra reagáltam hogy a szerző hogy tud magyarként ilyen hülyeséget írni.

Yrtad hogy van négy gyereked, nem tudom mekkorák, eljárogatnak e már, barátok barátnők társaság stb. Ne adj isten de ha mégis akkor is nyugodtan leszel mert a statisztika ugyis azt írja hogy szép lassan már senki sem drogozik? Nagyon sokuknak a személyiségéből adódik hogy nem oldódnak ugye igazán könnyen de ha isznak v. narkóznak akkor nincs gond már jobban megy a buli. Kis faluban élek, kivűlről tiszta idill, képeslapba illő, minden szép és rendezett és tudod hány házról tudja a falu az állandó narkózűröket.Az orrod előtt megy az adok veszek:(

MrFülig 2012.10.02. 11:22:08

Hát, már megfogadtam, hogy nincs mit hozzátennem a dologhoz, de:
andaluzkutya
portugeza
praclee76
Északifény74

Jól megfogtátok a mondanivaló lényegét :D
portugézánál már egyenesen étterembe kell járni...
Szóval a "vendéglő" itt csak egy analógia, arra, hogy ha nagyon nincs kedve, ereje senkinek főzni, akkor vannak más megoldások is ha jó az ember fizetése.
Házhozszállítás
Félkész, készételek
Önkiszolgáló éttermek
Gyorsbüfék
Vendéglők
Éttermek
Stb.
Ezek megfelelő kombinációjával, ha normálisan keres az ember, akkor sok időt és energiát spórolhat, és nem gond az sem ha van gyereke. És nekem nem mondja erre most senki, hogy de ilyen meg olyan egészségtelen, ez meg az.
Mert mondom "megfelelő kombinációjával".
Külön még reagálva portugézának.
Már miért ne hasonlíthatnám?
Egyetlen dolgot állít a szerző, hogy a válási statisztika magas és ennek köze lehet az emancipációhoz.
Erre én csak ezt mondtam, hogy mihez képest magas, az a kis plusz, amit emel az emancipáció, akkor talán mégis megéri, nem?
Ennyi, nem kell túlelemezni.
Üdv

andaluzkutya 2012.10.02. 11:33:53

@MrFülig:
Oké, nem elemezzük túl:)
A véleményem röviden: az emancipáció JÓ:) (férfiként)

kriosz 2012.10.02. 11:43:11

@andaluzkutya: Kérdezhetek? Írtad hogy szenvedélybetegekkel dolgozol.Miért olyan hosszú még ezeknél a betegeknél is a várólista amikor itt nagyon fontos lenne az idő?A suliban többszőr volt ilyen kis előadás ahol ilyen gyerekek szülei mesélték el a történeteiket és mindegyik azért panaszkodott hogy a profi segítségre nagyon sokat vártak és addig nagyon nehéz volt hiszen csak mint családtagként nagyon nehéz segíteni.
Nekem különösebben nincs gondom az itten eü-vel, van ami tetszik van ami nem , a kommunikáció amivel vitatkoznék mint beteg, az ápolókra nemigen lehet rossz szavam de a dokikból úgy kell kihúzni akár mit is.

andaluzkutya 2012.10.02. 12:12:39

@kriosz:
Pesze, hogy kérdezhetsz:)
Ugyanazért hosszú a várólista, amit írtam fent. A norvégok (legalábbis az állam) többnyire úgy működnek (amennyire megfigyeltem), hogy kiszámolják hogy mire mennyi jut úgy, hogy a költségvetésben ne legyen hiány, és annyit költenek rá. A szenvedélybetegellátásra ennyit költenek, ezért vannak olyan helyek, ahova két év bekerülni. Igaz, ha ott vagy, akkor kezelnek egy évig. A két év várakozási időben meg mehet az ember járóbetegrendelésre (ami megintcsak nem olyan, mint Magyarországon az ideggondozó, annál sokkal több idő van egy betegre). Most cikkeznek sokat arról, hogy mindenképpen fejleszteni akarják a szenvedélybetegellátást, de pl. nálunk ezzel párhuzamosan megszüntették két intézménnyel a szerződést. (itt ugy néz ki, hogy az üzemeltetők többsége magán, de az állammal, vagy az adott régióval szerződésük van, tehát az állam fizet).
De azt tudom, hogy nagy hangsúlyt akarnak fektetni az otthoni ellátásra, ami azt jelenti, hogy pl. alkohol-megvonást otthon kezelnének. Mutattak ezzel kapcsolatban egy amerikai tanulmányt, amely szerint a beteg 90%-nál, ha napi fél órát ott vannak vele, átbeszélnek mindent, motiválják, akkor ugyanolyan hatékony a kezelés, mint intézetben. Kicsit szkeptikus vagyok, de ki tudja:)
Amúgy a 25 év alattiak előnyt élveznek, ami azt jelenti, hogy nekik max. 3 hónap várakozási idő után kezelésben kell részesülniük. Ebből következik, hogy lehet, hogy az nem a legjobb kezelés lesz, de valahova be kell kerülnie a betegnek.

Vannak nagyobb gyerekeim is, akik eljárnak már. Szoktunk beszélni a drogokról/piáról, meg pl. hogy milyen helyzeteket érdemes elkerülni. Eddig nem szoktak rá, úgyhogy van ok az optimizmusra:) Én középiskolásként/egyetemistaként nagyon sokat buliztam és pl. ittam is (sőt, néha hangosabb voltam a kelleténél), de attól még többé-kevésbé tisztességes ember lett belőlem:) (bár orvos...)

andaluzkutya 2012.10.02. 12:25:30

@andaluzkutya: Bocsánat, nem 3 hónap várakozási idő UTÁN, hanem 3 hónapon belül.

kriosz 2012.10.02. 12:31:36

@andaluzkutya: Hmm értem, csak már megint nagyon katonás ez a kiosztás :(
Te én nem arról beszélek hogy ne szórakozzunk, én is voltam fiatal és vannak emlékeim :) de valahogy mások, mégis:(
Én itt /lehet azóta már nagyon vál toztak a dolgok bár nem hiszem/ meglehetősen régen voltam úgy direkt szórakozni teszem egy bár v. pub stb. mert nem éreztem jól magam. Pedig hozzáedződtem otthon a sörözésekhez, szórakozáshoz, a kiabáláshoz, ahhoz hogy milyen egy részeg ember. De itt elmentünk és ca. egy óra múlva valahogy féltem mert addig kuss volt de aztán ahogy egyre többet ittak ment az üvöltés, huh mondom most csapnak fejbe egy söröskorsóval:)és nem a legalja pub volt hanem egy hotel bárja.VAlahogy jobban bejön ahogy délen szórakoznak.

kriosz 2012.10.02. 12:34:12

@andaluzkutya: A szenvedélybeteg kezelését mindig saját magának kell kérvényezni ??/ha nem kiskorú/

andaluzkutya 2012.10.02. 12:51:20

@kriosz: Én ezért lepődök meg, amikor azt mondják, hogy a Norvégok hidegek, mert pl. a munkahelyemen józanul is százszor hangosabbak, és az én fogalmaim szerint nem nevetnek, hanem "nyerítenek", vagy ordítva nevetnek. Nyilván ha erre még rájön a pia, meg miegymás, akkor ez sokszorozódik. Én nem voltam még szórakozóhelyen, de más helyeken ahol ittak nem igazán volt félelmem. Tény, hogy el tudják veszíteni a fonalat, de ez Budapesten is megtörténik nem egy emberrel.

Mindenfajta betegség kezelését alapjáraton a betegnek magának kell kérvényezni. Kényszergyógykezelés szenvedélybetegeknél csak akkor lehet, ha többszörösen bebízonyította, hogy közvetlenül életveszélyes amit csinál (pl. sorozatos túladagolások, vagy olyan szinten elhanyagolja magát, hogy a szervezete jó eséllyel nem bírja tovább ezt az életvitelt és ennek ellenére nem akar önkéntes kezelést), vagy ha a környezetére komoly veszélyt jelent a drogozás/ivás miatti életvitele. Gondolok itt arra, hogy pl. valaki iszik, agy kikapcsol (ez nem ugyanaz, mint hogy fellazultabb lesz és ezért agresszív), agresszív, vagy pl. ugyanez droggal. Tehát nem büntethető, mert nem volt beszámítható a tett elkövetésének időpontjában, de a szerhasználó életvitele miatt rendszeresen ilyen állapotba kerül és ezáltal közvetlen veszélyt jelent a társadalomra.
Amúgy az ilyen kényszergyógykezeléseknek elég alacsony a hatásfoka, a lényege inkább az, hogy arra az időre legalább fellélegezhet a környezet, meg a szervezet is összekapja magát.

kriosz 2012.10.02. 13:03:08

@andaluzkutya: Érdekes hogy az ilyen kérnyszerkezeléseknek i lyen alacsony a hatásfoka, persze tudom az hogy nem akarja ill. akarja saját maga rengeteget jelent de ilyenkor nem tud segíteni egy jó pszichológus hiszen aki már ide eljut és akkor sem magától htá annak nem időt lehet jósolni nem?

Ja, a nyerítés meg ilyenek ja az megvan de amúgy hát őszintén épp hogy csak elbeszélgetek mondjuk anyukával, semleges témákról de az is nagyon nyögvenyelősen megy. Mondjuk kénytelen mert olyan program van mondjuk suliban, aztán kitalálják hogy ismerkedős est borozással és a végén már azt tárgyalja ki nekem hogy milyen a férje /aki ott ül velem szemben/ az ágyban, v. táncoljunk együtt ez még rosszabb :))))

kincsa 2012.10.02. 14:16:10

@tucano: Labadozol? Remelem, nem komoly!
Braziliarol tudnal par szot mondani? Lehet, hogy a legkozelebbi celallomasunk Sao Paolo lesz.
Ja, es en kb. 6 evet eltem Olaszorszagban, Pisa, Torino, Bergamo, de sokat jartam Sziciliaban is (Siracusa). Neked hogy tetszett? Merre eltel?

andaluzkutya 2012.10.02. 14:47:08

@kriosz: De, foglalkoznak velük jó pszichológusok, meg pszichiáterek meg ápolók és próbálják felkelteni bennük az érdeklődést ill. a motivációt, hogy kezdjenek magukkal valamit. Van, akinél sikerül és van akinél nem. De tény, hogy a betegnek mindenképpen akarni kell a változást, vagy el kell érni, hogy akarja, más esetben úgysem lesz semmi az egészből.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2012.10.03. 14:19:36

@mohácska: Kedves Drága Egyetlen Mohácskám,

a kedvedért leírom újra mert láthatóan itt nem az én készülékemben van a hiba...

Ez nem az én véleményem, hanem...most kapaszkodj meg erősen valamiben, mert ez magával fog ragadni... norvég férfiak véleménye! Bizony ám. Ők panaszkodtak a kinti nők mentalitásáról és ezt okolták a magas válási arány miatt.

Nyilván nekem nem volt soha norvég barátnőm és nem is mernék ilyesmit nekik mondani. Annál több alázat szorult belém. Ez az ő tapasztalatuk. Én csak átadtam az infót, nem kívánok ez ügyben állást foglalni.

De ahogy mások is kifejtették már előttem nem csak a körülöttem lévő pasik panaszkodtak erre, máshol is direkt Dél-Kelet Ázsiába járnak ismerkedni. Nah, most erre varrjál gombot! :) Csak nem zörög a haraszt...

Természetesen ha igazi "balkános mentalitásom" lenne, akkor most jönne az a rész, hogy elhordanálak mindenféle jött-ment feministának...de hát szerencsére nem vagyok ilyen. :)

Azért örömmel látom, hogy Te is vélhetően Ausztráliában születtél, ahol szingapúri és dél-amerikai szülők neveltek, és teljes mértékben mentes vagy a "balkáni mentalitástól". A magyart gondolom hobbiból tanultad, igaz? :) És távol áll tőled, hogy alaptalanul vádaskodsz. Hála Istennek!

/No offense, nem kívánok erről többet vitázni/.

tucano 2012.10.03. 22:05:27

@kincsa: imádtam (imádom) Olaszországot:) Lecce és Brindisi voltak a bázisaink. Bármikor visszamennék Olaszországba (is)

Sampa nagyon kemény hely, minden szempontból, nekem túl nagy, egyszerűen teljesen elveszve éreztem mindig magam ott. Viszont lehet kapni ott kolbászt, ami miatt szerintem egyedülállóan vonzó hely Dél-Amerikában

namiamano 2012.10.06. 09:28:49

@nigara: Válasz a "miért pont Norvégia?" kérdésre:
Amikor nekiálltunk külföldön szétnézni, még UK, Franciország, Skandinávia esetleg Kanada, Ausztrália vonalon ment a keresés. Végül ez szűkült Skandináviára és azon belül is Norvégiára.
A fontosabb okok:
- közel van (éltünk Ausztráliában és onnan nem lehet pár óra alatt hazaugrani, ha a családdal történik valami)
- jók a fizetések (otthon nem tudtunk egy fizetésből megélni)
- családbarát ország (szeretnénk gyerekeket)
- gyönörű a táj
- nincs olyan meleg, mint otthon (na jó, ez a feleségemnek ellenérv volt)
- nem EU-tag (ha bármi történne a görögökkel, olaszokkal, spanyolokkak, itt talán kevésbé érezzük meg)
- ritkán alkott (15,5 fő/km²)
- van sok-sok erdő és kereslet orvosokra (én erdész vagyok, feleségem orvos)

És belülről nézve nem is drága. Legalább is a fizetésemből sokkal több mindent meg tudok venni, mint otthon tudtam...

nigara 2012.10.06. 09:56:38

@andaluzkutya: pl. "valaki iszik, agy kikapcsol (ez nem ugyanaz, mint hogy fellazultabb lesz és ezért agresszív), agresszív, vagy pl. ugyanez droggal. Tehát nem büntethető, mert nem volt beszámítható a tett elkövetésének időpontjában, de a szerhasználó életvitele miatt rendszeresen ilyen állapotba kerül és ezáltal közvetlen veszélyt jelent a társadalomra."

Nem büntethető, ha nem volt beszámítható a drog miatt??? Tehát ez kvázi felmentést jelent??? Hogy lehet így visszaszorítani a szerhasználatot?
Egyébként szerintem baromira nem mindegy, hogy vki alkoholt v. drogot fogyaszt - az alkoholtól nem lesz közveszélyes senki, de a drogtól viszont tuti. Itt a mostani életellenes bűncselekmények mindegyikében benne volt a drog.... belőve volt v. épp drogra kellet a pénz, ezért ölnek.

Szóval jó lenne, ha a társadalom (mindegyik) így kezelné a drogot, nem pedig úgy, mint beteg az aki függő és sajnálni kell...

nigara 2012.10.06. 10:00:24

@namiamano: köszi, jók a szempontok :)
bár nyilván nem volt olyan könnyű a nyelv miatt - ezzel mennyire kellett megküzdeni?

namiamano 2012.10.06. 10:10:44

@encore: Norvég nyelvtudás nélkül nagyon-nagyon nehéz. Főleg szerelőként...
Én is így kezdtem. Elküldtem az életrajzomat mindenhová ahová szerelőt kerestek. Több év szervizes tapasztalattal. Két helyről hívtak fel, az egyiken azt mondták, jelentkezzek náluk, ha már tudok norvégul. A másik helyen speciálisan erdészeti kisgépeket kellett volna szerelnem (akkoriban otthon a Stihlnek dolgoztam), de másnap kellett volna kezdeni...
Amikor személyesen voltam szervizekben ittkint több olyan hely volt, ahol idősebb szakik dolgoztak és SENKI a szervízben nem beszélt angolul. Szinte mindenhol a norvég a munkanyelv.
Angollal két módon lehet itt érvényesülni:
- nagy olajcég, sok külföldi mérnökkel, ahol a munkanyelv angol. Ilyenkor a hirdetés is angol nyelvű. Viszont az alsó körökben (szerelő, gépbeállító, hegesztő) itt is norvég a munkanyelv, a felsőbb dolgokba pedig "Engineering diploma", meg "10 év tapasztalat az olajiparban" kell...
- a másik lehetőség, ha folyékonyan beszélsz angolul és valamihez nagyon-nagyon-nagyon értesz és éppen azt keresnek... Persze itt kell sok év tapasztalat, meg papír róla, meg referenciák. Viszont így elképzelhető, hogy elég itt megtanulnod a norvégot (természetesen rohamtempóban, mert továbbra is az a munkanyelv)
Jóbarátom gyógyszerészként kapott norvégtudás nélkül állást, öt év gyakorlattal, diplomával. Én, miután rájöttem, hogy nyelvtudás nélkül nem leszek szerelő, veszélyesfa-kitermelő cégekhez pályáztam, erdész diplomával, sok éves tapasztalattal...

Pénzügyi dolgokról:
Pályázgatni bőven elég a 300e. Egyrészt én voltam interjún telfonon és Skype-on keresztül, másrészt, ha behívnak személyes interjúra az már-már felér egy "gratulálunk, megkapta az állást" válasszal. Amikor első szmélyes interjúmon voltam, a főnök nem azzal kezdte, hogy mihez ért, hanem, hogy mikor tudna kezdeni?, kell-e segítség szálláskeresésben?, vannak-e gyerekek?, hová fognak iskolába járni?
Furcsa volt magyarként ilyet megélni...
Kijövetelnél viszont nem lesz elég a 300e. A lakás/ház/szoba bérllés drága... Ha kerül egy szoba 3000 NOK-ba, és kérnek kéthavi kauciót, akkor már elfogyott a pénz... Pedig az első hónapban még enni is kellene.
Amikor elindultam, volt kb. 400e a számlámon, és apósom azt mondta, hogy félretett nekünk egy misit, ha kell már utalja is.
Aztán hatalmas mázlival - egy hónap barátoknál, hostelben és erdőben alvás után - most egy farmon lakom ingyen, besegítek a munkákba és ha a gazda nincs itt nekem kell vigyáznom a framra... Így nem kellett igénybevenni a segítséget apósomtól. Persze hatalmas szerencsém volt... (de arra is szükség van)

Elinduláskor a jelszó az volt:
Where there is a will, there is a way!

namiamano 2012.10.06. 10:17:06

@nigara: Míg irtam encore-nak a válasz, kaptam a te válaszod/kérdésed. Remélem az ottani válasz megfelel...
Jelenleg nagy erőkkel tanulom a nyelvet. El kellene végezzek egy biztonsági tanfolyamot, ami csak norvégul érhető el. Amíg nincs meg, nem vesznek fel állandóra... Így van ösztönzés!

nigara 2012.10.06. 10:18:38

@namiamano: inkább arra gondoltam, hogy mennyire nehéz a nyelvet megtanulni :)

bpetya75 2012.10.06. 10:23:58

@namiamano:

Sikerült a szakmában elhelyezkedned? Vagy Ausztráliában már átképezted magad mondjuk vasipari munkássá ;-)

bpetya75 2012.10.06. 10:26:56

@namiamano:

Vagyis erdészként meg sem próbáltál elhelyezkedni? Ez a vonal teljesen esélytelen? Favágóként meg nem éri meg?

namiamano 2012.10.06. 10:29:02

@nigara: Praclee76 írta: "A nyelvet szerintem nem nehéz megtanulni, azt mondhatom, kb. 50-60% a németre, 30% az angolra hajaz. A maradék 10% az, ami echte norvég. Bár, ez így nem igaz, mert inkább dán-svéd-norvég keverék."
Én beszélek németül és angolul, így ha valami le van írva nagyrészt megértem. Visszont fertelmes-gyorsan beszélnek...
Amikor norvégul tanuló külföldiekkel beszélgettem, elég jól értettem, viszont a helyiek beszédéből sokszor szt sem tudom, hol ért véget a mondat és kezdődött a következő...
Lényeg-a-lényeg német és angol tudással nem nehéz tanulni. Viszont sokszor nehéz elvonatkoztatni a német és angol alapoktól...

nigara 2012.10.06. 10:35:06

@namiamano: igen, emlékszem pracli hsz-ére, de minden vélemény számít :)
ja, és én nem beszélek németül - szavakat még csak-csak, de semmi nyelvtan.
Így marad a 30% angol kiindulási alap, ezért kérdeztelek, hogy az angollal hogy lehet elindulni (Ausztráliából kiindulva). Persze azt addig nem tudtam, hogy németül is tudsz :)

namiamano 2012.10.06. 10:35:14

@bpetya75: Az erdészet itt eléggé mást jelent. Nem kell telepíteni, meg kezelni, meg gondozni mert van elég. Előbb-utóbb majd felnő :)
Szóval így igazi erdész állások sincsenek.
Mivel erdővel kapcsolatos állások eléggé ritkán vannak meghirdetve, így fogtam magam és az összes cégnek, akit a guglival találtam elküldtem a cv-met. Négyen visszajeleztek. Egyik egyszemélyes cég volt, másikba februártól kellettem volna.
Voltam két interjún, meg próbamunkán és mind a két állást megkaptam...
Így most fakitermelés, fáramászás, ilyesmi...
Egész évben minden nap az erdőben, mi másra vágyhatna egy erdész...

bpetya75 2012.10.06. 10:45:05

@namiamano:

Azért csaptam le a témára, mert én is erdész vagyok. 2009 februárjában próbálkoztam a norvégoknál meg a svédeknél, balekoktól kaptam pár email-címet, de nem mentem semmire. A svéd nem válaszolt, a norvég meg azt írta, hogy a visszajáró lengyel melósait sem hívta egyelőre vissza, mert válság van. Aztán szép lassan kialakultak itthon a dolgok, és végül maradtam.

Öcskös a finneknél nyomja, de úgy igazán a szakmában Ő sem tudott elhelyezkedni. Pedig hajlandó lett volna elmenni a sarkkörön túlra is, de még oda is 10-15*-ös túljelentkezés volt. Mondjuk nem hiszem, hogy sokáig bírta volna, annyira nem északi típus a srác ;-)

A fakitermelés ezek szerint nem veszélyesfa-döntést jelent, hanem igazi erdei melót? De ott miért kell fára mászni? Meg amúgy nem harvesterek használnak?

Egyébként ausziknál mennyit voltatok? Ott tudtál szakmázni, vagy telesen mást csináltál?

Bocs, hogy így letámadtalak, de még nem futottam itt össze egyetlen erdésszel sem, ezért aztán megörültem neked :-D

andaluzkutya 2012.10.06. 10:45:12

@nigara:
"Nem büntethető, ha nem volt beszámítható a drog miatt??? Tehát ez kvázi felmentést jelent??? Hogy lehet így visszaszorítani a szerhasználatot?"

Nem azt írtam, hogy a drog/alkohol minden esetben felmentést ad, hanem hogy vannak emberek, akik nem megszokott módon reagálnak a szerekre. Pl. vannak emberek, akik isznak egy nem túl jelentős mennyiségű alkoholt, és utána semmire nem emlékeznek, úgy viselkednek, mint ahogy egyébként soha (pl. agresszívek lesznek, pedig egyébként soha, semmire nem emlékeznek stb.). Ez egy létező betegség és ez felmentést adhat. De ha valaki azzal együtt iszik/drogozik, hogy tudja, hogy ilyen betegsége van, akkor kötelezhetik kezelésre, hogy ne legyen veszélyes magára, ill. másokra.
A szerhasználatot szerintem eleve nem a kezeléssel lehet visszaszorítani, ez csak tűzoltás. A megelőzés ezerszer fontosabb.

"Egyébként szerintem baromira nem mindegy, hogy vki alkoholt v. drogot fogyaszt - az alkoholtól nem lesz közveszélyes senki, de a drogtól viszont tuti."

Szerintem meg baromi mindegy. Az alkoholtól is vastagon közveszélyes lehet valaki, és a drogtól se lesz a többség közveszélyes. Az én tapasztalatom szerint (nem láttam erről hivatalos statisztikákat, és ha lennének, szerintem azt biztos nem hoznák nyilvánosságra) az alkohol sokkal több családot/embert tesz tönkre, mint a drogok. Csak míg az alkohol kulturálisan elfogadott errefelé, a drogok nem. Nem azt mondom, hogy a droghasználat jó, sőt, de a drogokat szembeállítani az alkohollal úgy, mintha az egyik jó lenne a másik meg nem, legalábbis tájékozatlanságra vall.

"Itt a mostani életellenes bűncselekmények mindegyikében benne volt a drog.... belőve volt v. épp drogra kellet a pénz, ezért ölnek."

Itt, Norvégiában a bűncselekmények többségében a bűncselekmények elkövetőinek nagy része szerhasználó. Ebben vastagon vannak alkoholisták is.

"Szóval jó lenne, ha a társadalom (mindegyik) így kezelné a drogot, nem pedig úgy, mint beteg az aki függő és sajnálni kell... "

Azon lehet vitatkozni, hogy betegség-e, vagy sem, viszont azok az eljárások működnek relatíve hatékonyan a leszoktatásban, amelyek betegségnek kezelik. Sajnálni nem kell, mint ahogy semmilyen beteget sem kell sajnálni, viszont szerintem érdemes lehetőséget biztosítani nekik a gyógyulásra. Amúgy ha ismernél annyi drogost/alkoholistát, mint én, és ismernéd az élettörténetüket, lehet, hogy kicsit puhulna a véleményed:) Ez persze nem ad nekik felmentést az alól, hogy viseljék a tetteik következményét. (ez nem áll szemben azzal, amit fent írtam, mert ott a szerhasználók egy speciális (és kisebbségben lévő) csoportjáról beszéltem).

nigara 2012.10.06. 11:31:55

@andaluzkutya: oké, te vagy a szakember, biztos más belülről látni. De akkor sem gondolom, hogy felmentést adhat az élettörténet arra, hogy valaki drogos lesz-e.
Ja, és nem mondtam, hogy az alkohol jó. De az más, hogy tönkretenni (ahogy írtad) másokat, vagy megölni, kirabolni, stb.
Én láttam ugyanazokat az embereket berúgva meg belőve (nem heroin) is - mintha két különböző ember lett volna!!! Végtelen önkontroll-vesztést láttam, amikor képtelen ép ésszel gondolkodni, Rémisztő.

andaluzkutya 2012.10.06. 11:56:00

@nigara: Ez egy olyan dolog, hogy vannak emberek, akikkel történhet nagyjából akármi, és nem lesz függő (ilyen vagyok pl. szerintem én, de majd meglátjuk a temetésemnél:) ), vannak olyanok, akikben megvan a lehetőség, de a viszonylag jó élete miatt nem lesz rá szüksége, van olyan akinek bár jónak mondható élete volt, mégis függő lesz, és olyan is van, akinél minden adott és az is lesz.
Mi alól kell felmentést adni? Még akkor is, ha valaki az utolsó csoportban van, a következményeit nagyrészt akkor is ő viseli.
A drogosok többsége nem öl embert. Mint ahogy az alkoholisták többsége sem. De mind a két csoportban előfordul. Abban viszont biztos vagyok, hogy a büntetéstől még senki nem szokott le véglegesen.
Önkontrollvesztés bármilyen függőségnél lehet. Olvastam nemrég egy könyvet, amiben azt fejtegették, hogy rengeteg olyan ember van, aki úgy használ opiátokat, amfetamint, füvet, akármit, mint más az alkoholt. Tehát megfelelő körülmények között, viszonylag ritkán, anélkül, hogy bármilyen függőség kialakulna. És nincs önkontrollvesztés sem. Amúgy volt olyan betegem, aki azt mondta, hogy az amfetamintól megnyugszik, de alkoholt nem használ, mert akkor teljesen megőrül. Tehát nem a szer a lényeg, hanem az adott emberre való hatása. Az általad említett embereknek semmikép sem ajánlanám, hogy lőjék magukat... (persze másoknak se:) )

bpetya75 2012.10.06. 12:20:15

@andaluzkutya:

Egy cimborám 17 év után pont most próbál leállni a fűvel. Nem igazán megy neki. Pedig benne született meg az elhatározás, mert azt vette észre magán, hogy kezd függővé válni. Valószínűleg későn vette észre a jeleket, mert már visszafelé táncol. A múlt héten kért meg a felesége, hogy próbálják meg valahogy hatni rá, mert kezd rámenni a kapcsolatuk a dologra.

Csak azt nem tudom, hogy kezdjek hozzá :-(

andaluzkutya 2012.10.06. 13:31:09

@bpetya75: Bizony, a fű is komoly függőséget tud okozni. Volt olyan betegem, fiatal, nagydarab srác, aki szó szerint nyüszített az első napokban, és nem is tudta végigcsinálni a kezelést...
A 17 év mindenesetre nagy idő. Sajnos nem ismerem annyira, hogy Mo.-n milyen kezelési lehetőségek vannak, mert odahaza nem ez volt a profilom, de most hirtelen ezt találtam, lehet, hogy hasznos:
www.kannabiszpont.hu/
meg
www.kekpont.hu/

bpetya75 2012.10.06. 14:59:33

@andaluzkutya:

Köszi az infót! Bíztam benne, hogy valami tippet tudsz adni :-)

pnimrod 2012.10.06. 17:16:29

Amikor kikerultem Norvegiaba gyogyszereszkent (valoban szinte nulla norvegtudassal, ahogy namiamano irta), sok izgalmas dolog tortent velem, aminek felsorolasatol megkimellek titeket :-), de mind kozul a legizgalmasabb az volt, ahogy a norvegok fogadtak. "Kapsz egy eselyt!" - mondtak. Osztonosen joindulattal alltak hozzam. Belejuk van kodolva, mint Asimov robotjaiba a robotika torvenyei. Ettol annyira elerzekenyultem, hogy honapokig ugy lattam mindent, mint a Foldre szallt mennyorszagot. Kisse arnyaltabb lett a kep ket ev utan, tegyuk hozza. Egy ket dologban masok a tapasztalataim, mint a post irojanak, ami asszem tok normalis, mert mas korokben mozgott, mint en.

Ridegtartas az iskolaban: hat nem t'om. Nyolc es tiz eves gyerekunk jar itt oskolaba harmadik eve. A nagyobbik az elsot Mo-on csinalta meg, igy van egy keves osszehasonlitasi alapunk. A lanyom panaszkodott, hogy egyedul erzi magat az osztalyban, kikozositik a lanyok. Beszeltunk az osztalyfonokkel, aki megkoszonte az infot es megigerte, hogy odafigyel a gyerekre, minket pedig hetente fel fog hivni, hogy konzultalunk. Azota hetente felhiv. A kiscsaj helyzete pedig jobb lett.

Hitetlen/vallastalan orszag: het kollegam kozul 3 jar rendszeresen vmi kereszteny kozossegbe (velem egyutt 4). Negyezer fos kisvarosban elunk, ahol 7 aktiv felekezet nyomja az ipart. A helybeliek elmondasa szerint a kereszteny aktivitas eszak fele haladva meg kifejezettebb.

Sebesseghatar alatt: ...leginkabb csak en kozlekedek a kornyeken, mert irto magas a buntetesi tarifa. Az norveg ifjak meglatasom szerint erosen hajlanak a szaguldozasra...

Tok igazad van, segitokeszseg tekinteteben toronymagasan a magyarok felett allnak. Eszembe jut a sokat emlegetett "magyar vendegszeretet", ami (tisztelet a kivetelnek) elmarad a norveg vendegszeretettol.

Ugyintezes egy nap alatt: ember, teged tenyeren hordott a sors. :-) Sogoromnak 3 honapig tartott ugy, hogy volt munkaszerzodese. Februartol megvaltoztak a szabalyok, a tartozkodasi engedely feltetele 80 szazalekos munka (irasbeli ajanlat vagy szerzodes) minimum 6 honapra.
Ugy latom, Norvegia az iden elkezdte becsukni a szelesre tart kapukat, nem olyan jaj-de-konnyu munkat talalni. Oslo mar inkabb pakisztani, mint norveg, a szoc.rendszeren ezerszam lognak a potyautasok, na meg persze a bevandorlokkal egyutt megerkezett (felerosodott) az ugyeskedo mentalitas. A norvegok baromi tolerans nepseg, de nem bolondok. ...

kinots 2012.10.07. 19:15:25

Szia! Tud vki egy megbízható oldalt ahol lehet norvég állást találni?? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget.

namiamano 2012.10.11. 19:23:30

@kinots: finn.no (www.finn.no/jobb/)
nav.no (tjenester.nav.no/stillinger/forside)

ez a két fő oldal. A finn az itteni bazár. Ezen hirdetik a legtöbb állást (is). A nav pedig a helyi munkaügyi hivatal.
Amit én néztem ezen kívül az a jobbnorge.no (www.jobbnorge.no/search.aspx) volt, ahol elsősorban magasan kvalifikált profikat keresnek (orvosállások, phd- és postdoc helyek, kutatói munkák).

kinots 2012.10.11. 22:00:37

@namiamano

Nagyon szépen köszönöm!

kinots 2012.10.11. 22:03:12

@namiamano: Nagyon szépen köszönöm!

encore 2012.10.13. 22:20:30

@namiamano:
Köszönöm a segítséged, sajnos nem voltam a napokban netközelben, ráadásul, itthon is most váltottam munkahelyet (márkaszerviz-autószerelő) addig míg nem gyűlik még össze több pénzem, kell az itthoni munka.
Azt írtad hogy szerelő vagy, de azt nem hogy gépszerelő, vagy milyen szerelő végzettségű, a faipari diplomán kívül?
Én a finn.no-n nézegetem leginkább de egyre több szerelőt keresnek.
Én nem tudom hogy ki hogy van vele de az autószerelő szakma már közel sem csak a mechanikáról szól és egy kis villamosságról.
Pont fordított kezd lenni, és a gyári autódiagnosztika része sem szokott már sokszor elég lenni, "Éhes a szakma a speciálisnak mondható oszcilloszkópos diagnosztikára, (mechatronikai tudásra) ezt meg tudomásom szerint mérnöki szint kezd lenni.
Egy történelemtanár ismerősöm meg azt mondta betanított munka az autószerelő. Akkor most mi?
Minden esetre a finn-en most 119 hirdetés 180 álláshely van amit nem keveslek, (korábban szinte (csak) 100 álláshely volt, Magyarországon meg alig 1-2.
Neked autószerelő gyakorlatod is van vagy gépszerelői vagy más is?
Én is ki fogok jutni angollal attól nem félek, mert már más autószerelőknek is sikerült, bár ez a referencia dolog nem erősségem, nem voltak túl kedvesek bármelyik márkaszervizt hagytam is ott eddig, szóval azt nem tudom kit írjak majd az önéletrajzomba. (Az hogy nem voltak kedvesek, a magyar autószerelői szakma milliőnek köszönhető, a mocskolódásuknak)
Szívesen fogadok még bármilyen infót ezzel a szakmával kapcsolatban Norvégiához kötve tőled is vagy bárkitől.
Mégegyszer köszönöm ezeket az infókat is.

chrissv 2012.10.25. 14:34:58

Üdv. Mindenkinek. Örülök hogy megtaláltam ezt a blogot. Rengeteg jó dolgot olvastam mind a posztokban, mind a kommentek között.

Rólam annyit kell tudni hogy, 24 évesen, diploma nélkül, érettségivel, vendéglátós szakmával, és folyékony angol nyelvtudással érkeztem 2 hete Norvégiába. Szerencsés helyzetben vagyok mert norvég ismerősök biztosítanak szállást a számomra, és már érkezésem másnapjára volt nem hivatalos munkám. Amely persze hagy némi kívánnivalót maga után, de a lényeg hogy fizet. Hozzá kell tegyem, ez a könnyű helyzet nem tart örökké, mert a szállásom November végéig biztosított, plusz a munkám is hetente pár napot igényel csak, és ahogy haladunk előre a télnek annál inkább lesz egyre kevesebb meló.
Szóval ezerrel küldöm az önéletrajzokat szerte az országban, Oslo-tól Tromso-ig mindenhová, mindenféle tevékenységre. Plusz személyesen is keresem fel a helyeket a körzetben, és passzolom le a CV-ket, eddig nem sok sikerrel.

Ha minden kötél szakad, van pénzem haza utazni, vagy át UK-be, ahol már éltem 1 évet, és meg vannak a papírjaim is. Viszont ez az ország sokkal sokkal szimpatikusabb mint Anglia, nem csak a kimagasló fizetéseket tekintve, hanem önmagában az egész rendszert tekintve is. Hatalmas a nyugalom, és hatalmas a rend. Habár az időjárás borzalmas, és a nyelvet is szoknom kell még. Ahogyan előttem írták, az angol nyelvtudása az ittenieknek tényleg abszolút rendben van, jól érhetően, helyesen kifejezve beszélik, 10-ből 9 tökéletesen beszélt angolul eddig.

A tervem az viszonylag egyszerű, pénzre van szükségem finanszírozni a céljaimat. Ezt a tőkét otthon lehetetlen előteremteni az én képességeimmel, Angliában pedig 3-4 évbe telne és fiatal korom ellenére fogytán az időm. Norvégia viszont áthidalja a problémám, feltéve ha a következő hetek sikeresen fognak lezajlani.
Ezentúl nyomon követem a blogot, és meg írom a tapasztalatokat, legyen az negatív illetve pozitív.
Addig is üdv.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása