oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 10. 06:52,  Az emberek fejében kellene rendet tenni 270 komment

2012. szeptember 10. 06:52 Határátkelő

Az emberek fejében kellene rendet tenni

A mai poszt kissé rendhagyó lesz, és inkább vitaindító jellege van – de néha ilyen is kell. Iván ugyanis arról írt, hogy amikor külföldi munkáról van szó, miért elégednek meg oly sokan a legegyszerűbb munkákkal, miért nem törekednek többre, jobbra? Még egyszer: az írás vitaindító, egynémely kitételével én is tudnék vitatkozni, talán majd fogok is, de kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is!

mosogatás étterem.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Lehet, hogy sokan úgy gondolják, ez a téma nem idevaló, merthogy nem egy konkrét ország vagy hely bemutatásáról szól. Tudnék arról is írni, lehet, hogy később majd meg is teszem, de szerintem ennél sokkal fontosabb, hogy az emberek fejében (gondolkodásában) rend legyen, mert ami a mai magyar átlagember mentalitásában megjelenik, hát azt nehéz lenne pozitív jelzőkkel illetni. A külföldi munkavállalás fontos dolog, de ez csak következménye annak, hogy mit gondolunk a világról, az életről, lehetőségekről.

Ami engem a legjobban elszomorít az az, hogy a magyar embernek (tisztelet a kivételnek) a külföldi munka a londoni mosogatást jelenti. Külföld egyenlő London (nagy jóindulattal legyen mondjuk Anglia), munka egyenlő mosogatás, takarítás, felszolgálás.

Miért ez a cél?

Most komolyan, ennyire tartjuk magunkat, ennyi az önbecsülésünk???? Nyugaton meg lehet élni mosogatásból is tisztes körülmények között, ez rendben is van, de hogy valakinek ez legyen a CÉLJA, motivációja, ezt egyszerűen nem tudom felfogni.

Ha én egy jó közgazdász-műszerész-nyelvész-asztalos-tanár-könyvtáros-eladó-virágkötő-hullaszállító-akármi vagyok, miért nem jut eszembe, hogy esetleg az eredeti szakmámban kellene elhelyezkednem? Ja, hogy ehhez áldozatokat kellene hozni?

Meg kellene tanulni – szakmától függően – mondjuk középfokon egy idegen nyelvet, ami a legtöbb ember esetében a világ legegyszerűbbje egyébiránt (gy.k. az angol)? Áldozatokat kellene hozni, befektetni magamba, a jövőbe, tanulni, képezni magam, aztán pedig megmérettetni?

A fordított kapitalizmus

Igen, ez normális helyeken így működik. Erről szól a kapitalizmus, folyamatos versenyhelyzet és megmérettetés minden szinten. A jó termék, szolgáltatás, amire VALÓDI igény van, fennmarad, sőt virágzik, a rossz pedig eltűnik, a piac majd eldönti, mire van igény. Egyéni szinten a dolog ugyanígy néz ki.

Magyarországon a legtöbb dolog pont fordítva működik, ezért is tartunk itt, ahol. A beteg, torz, működésképtelen rendszereket mesterségesen fenntartjuk, ezermilliárdokkal támogatjuk, a jó próbálkozásokat pedig csírájában fojtjuk el... az eredmény? Tökutolsó hely Európában gazdaságilag, ellenben az összes negatív statisztikában világelsőség!

Lehet valaki mosogató Londonban – és hangsúlyozom, nem nézem le azt, aki így dönt – csak belőle soha nem lesz boldog, elégedett, kiegyensúlyozott egyén. Persze az ember mindig a legkönnyebb ellenállás felé igyekszik, ez is tény, de hogy ennyire rövidlátóak legyünk, azért ez nagyon elkeserítő...

Több bátorság!

Ma már korlátlanul lehet külföldi egyetemekre vagy munkahelyekre jelentkezni és saját tapasztalatom alapján mondhatom, hogy semmivel nem nehezebb szakmailag egy külföldi interjú, mint egy itthoni. Persze a nyelvet tudni kell, tiszta sor.

De minden sokkal emberközpontúbb, és nem a dilettáns, üresfejű HR-es kolleginákkal kell jópofizni, nem az számít, hogy kinek a kije vagy, 25 éves vagy 65, kizárólag a tudásod, a tapasztalatod és hogy mennyire akarod az állást. ( Ez amúgy merőben szokatlan helyzet a rossz beidegződéseink miatt, szinte már zavaró...)

Szóval sokkal, de sokkal több bátorság! HAJRÁ KÜLFÖLD, HAJRÁ KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁS!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munkavállalás mosogatás vitaindító

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr314762884

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Diéta a Diétánál 2012.09.10. 12:41:26

Ezer és egyféle módon meg tudnám írni, hogy miért is ne foglalkozzon a Nagyérdemű Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció legújabb akciójával – az egy hetes éhségsztrájkkal a választási regisztráció miatt. Kitalálják önök is, könnyű szerrel. „Me...

Trackback: Vigyázat, mély víz! I. rész. 2012.09.10. 12:12:15

Többszörösen kifejező és hasonlatszagú a cím. Mivel víz nélkül nincs élet mégsem, hozzátok el az Ő vízét nékem! Mármint a vízszolgáltató által biztosított vezetékről a házba. Mikor belevágtunk eldöntöttük, vizsgálódás nélkül cseréljük a közművek vezeté...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 16:03:56

@amarante: Itt voltam öt éven át, tisztában vagyok azzal, hogy mi mindent nem lehet megcsinálni Magyarországon, de tovább is léptem - nem vártam el, hogy mások oldják meg a saját megélhetési problémáját, hanem kitaláltam magamnak a jövőmet. Mindez persze nem könnyű, kell hozza az az aktivizmus, amit a magyarok többségébol sikeren kiirtották az elmúlt évtizedekben.

a_tom 2012.09.10. 16:05:03

@Amichay:
Csodálatos lehet ha valaki előtt ott a rengeteg lehetőség és élni is tud vele. A Simicskáknak, kapcsolati tőkével jól ellátott elvtársaknak tényleg jó itt élni. Vagy van aki kivételes zseni, és jut neki a kevés ténylegesen megpályázható munkahelyből is. Vagy csak mázlista. De mit nem lehet azon érteni hogy nem mindenki ilyen, túl sok hollywoodi filmet, motivációs könyvet olvastál?
Rengetegen vannak olyanok is akik előtt kisebb-nagyobb falak tornyosulnak, amit nem tudnak átugrani. Falak közé zárva meg minek tervezni? Majd akkor, ha letelik a "büntetés", addig meg kell próbálni túlélni, ez is cél, az egyik legfontosabb...

tableno 2012.09.10. 16:09:50

@Gerry.: Sok igazság van abban, amit írsz, de nekem egyáltalán nem az a tapasztalatom, hogy pl. magyar mérnökök felszolgálnának külföldön. Ha mégis, akkor annak a következő okai vannak:
1. nemrég jött ki, nyelvet tanul, állást keres.
2. Nő az illető, helyi vagy kint dolgozó férjjel, gyerek mellett félállásban melózik.

A "diplomával mosogatok, nem is vágyom másra" felállás nem jellemző.

amarante 2012.09.10. 16:11:49

@Amichay:

Ertem en,csak az a helyzet,hogy sokan anyagilag nem tudjak osszehozni.Egyszeuen olyan hatranyban vannak,hogy egyhelyben toporognak.Nehany ilyen ev utan az ember feladja es belefasul az egeszbe.Most persze nem 20 evesekrol beszelek.

En 48 evesen vagtam neki a nagyvilagnak 3 gyerekkel....nem volt konnyu,de megerte!Sok mindent feleldoztunk sok even at a celert,nekem az egeszsegembe kerult tobbek kozt....

Abban igazad van,hogy teljessen pesszimista hangulat van otthon ,eddig is ez volt,csak nem lattuk,mert benne eltunk.

pforp 2012.09.10. 16:16:15

@VíziLó: "Én személy szerint nem szeretem a komplikációkat, a rohanást, az állandó stresszt, s ha valaki eleget fizet, hogy mosogassak, fát hasogassak vagy füvet nyírjak, akkor inkább csinálom azt mintsem, hogy egy kicsivel több pénzért állandó stresszben és bizonytalanságban éljek, másokat irányítsak és alkalmazkodjam hozzájuk."

Teljesen egyetértek - habár a stresszmentes fűnyírás nálam hétvégi nem fizetős kikapcsolódás :)

A "csak a dirigálós a jó pozíció" sztem itthoni specialitás és elég gáz elképzelés.

a_tom 2012.09.10. 16:16:50

Ja, biztos vannak olyanok akik nem azért mentek a felsőoktatásba mert érdekli őket a tárgy, vagy mert jól akarnak később keresni, de a "buliszakok", többnyire nem a mérnök/orvos vonalon helyezkednek el, vannak könnyebbek is. Ha valaki végigküzdi magát egy kemény szakon, az nyilván okkal és céllal teszi. Nem azért hogy mosogasson, azt (egyelőre) lehet diploma nélkül is...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 16:18:06

@Gerry.: Ez mind igaz, de ne legyen mar mentség ! Engem is így neveltek, elveszítettem az életemből ezért vagy tíz evet, de kikecmeregtem az önsorsrontó mentalitasbol. Felnőtt ember megváltoztathatja a sorsát, ha akarja. Ha másért nem azért, hogy az ő gyerekei mar ne így nőjenek fel. Engem itt nehány hete rossz anyának titulálták, mert hagytam, hogy a családom tagjai a világ különböző pontjain éljenek. Holott, úgy gondolom, éppen azért voltam jó anya, mert megadták nekik a lehetoseget, hogy ott és úgy éljenek, ahogy ok a legboldogabbak lehetnek. Megadtam nekik a szabad választás lehetoseget, amiért én magam elég nagy arat fizettem, de ma is megtenném, mert ezerszer jobb megolelni évente egyszer a boldog gyerekeimet, mint naponta hallgatni, hogy mennyire szerencsétlenek.

tableno 2012.09.10. 16:18:13

@amarante: Na látod, te vagy az élő példa arra, hogy nehéz helyzetből is ki lehet törni. És a te esetedben a takaritás is legitim karrier. Szóval Amichay pont nem rólad beszélt.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 16:25:10

@a_tom: Jónak mondod ! Hat, ha valakinek, akkor nekem éppen azért nem sikerült Pesten megvalósítani a terveimet, mert nincsenek, nem is voltak Simicska-fele kapcsolataim. Éppen ellenkezőleg, nyíltan felvállaltam, hogy egyik partot sem szolgalom ki, mint varosgazdasz a közérdek motivál minden javaslatomat. Ezek után másodszor is vállaltam a majdnem teljes bizonytalansagot. Mert az is jobb, mint a biztos rossz. Az ember a maga szerencséjenek kovácsa - előbb kell magát aktivizalni, aztán, menet közben, lehet egy kis szerencse is, ami bedolgozik.

amarante 2012.09.10. 16:29:55

@tableno:

tudom,hogy nem rolam,de ahhoz,hogy ezt megvalositsuk nem 70 ezres allasunk volt.Robotoltunk napi 12-14 orat.Sokan csak minimalbol elnek es mennenek ok,meg terveznenek szebb jovot csak ep az eszkoz hianyzik hozza.

telkoe 2012.09.10. 16:43:21

Vannak kulfoldon is olyanok akik komoly szakmai karriert (megfelelo fizetessel stb) futottak be, csak nincs kedvuk a szokott hulyeszemetmagyarok ezertartittazorszag deszarmagyarorszag stb kozhelyes ostobasagok szintjen tarsalogni. Londonban a Counting House pubban szoktak pl normalisabb magyarok osszefutni, de a kovetsegek is szoktak fogadast rendezni a kintlevoknek.

a_tom 2012.09.10. 16:49:01

@Amichay:
"...Én ezt nem értem. Nekem mindig az volt a problémám, hogy nincs elég időm a sokféle terveket megvalósítani, ezért le kell mondjak nehány jó lehetőségről. "

"...éppen azért nem sikerült Pesten megvalósítani a terveimet"

Most akkor volt célod és terved és ezért sikerült is megvalósítani, vagy mégse sikerült. Esetleg nem is a cél és terv hiánya a probléma bizonyos esetekben?

Akkor most már érted, vagy még mindíg nem?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 16:53:56

@amarante: Ha elolvasod a postomat, láthatod, hogy én sem túl fiatalon fordítottam a sorsomon.
amichay.hu/nem-kevesbe-vagyok-magyar-mint-izraeli/
Most 59 évesen is több évre való tervem van, és csak magamra számíthatok. Viszont, a magam képességeinek és lehetőségeinek a korlátait feszegette készítettem magamnak egy jovotervet, amit következetesen viszek végbe, és éppen az adja a boldogságot, hogy haladok előre a kitűzött célom fele. Közben azért élvezem a gyerekeimmel, az unokaimmal tölthető idot, sőt, sarkall, hogy meg hatékonyabban dolgoztam azért, hogy többet lehessek velük. Pár evvel ezelőtt, amikor nyilvánvalóvá lett, hogy az egyik gyerek Ausztráliában, a másik Kanadában fog élni, ha nem is életük végéig, mert azt ki tudja, de előreláthatólag sokáig, akkor elkezdtem azon dolgozni, hogy magamat függetlenítsem a helytől. Vagyis, olyan megélhetést találjak magamnak, amit műveletek bárhol a világon. Először úgy tűnt, hogy vissza kell ternem az újságíráshoz, és interneten keresztul bárhol vagyok, írhatók. Így született meg a www.podo-pro.hu, aztán a www.amichay.hu. De egy idő után beláttam, hogy az, amit én írok, az nem érdekel annyi embert, hogy az olvasottsag az egekbe szökjön, és a reklámról megéljek. Ezért más megoldásokat kerestem. Öt projekt-elképzeléssel indultam, mindegyik jó a maga nemében, de nekem ki kellett találnom, hogy az én alkalomra mi a legjobb, illetve, hogy miben vagyok én annyira jó, hogy a nemzetközi versenyben kiemelkedőt tudok produkálni. Ahhoz, hogy megfizessek egy mentort, kőkeményen dolgoztam egy éven át, ahogy én neveztem, "rabszolgaként", fix állásban, de tudtam, hogy miért teszem, pontosan mi a célom vele. Én készítettem egy 11 éves tervet, abból egy 3 evest, és abból bontottam le a havi programot. Július végen otthagytam a biztos munkát, és belekezdtem a program megvalósításába. Önállóan, az összespórolt pénzem ki kell tartson addig, amíg elértem az első fázist, amiből mar pénzem is lesz. Most csak dolgozom, mint egy megszállott. És láss csodát, a betervezett programon túl is vannak mar apró sikerek, nem várt eredmények, amit csakis a magam elszántságanak köszönhetek, ebből kifolyólag boldoggá tesznek.

eandor 2012.09.10. 16:53:57

Annak akinek vannak ambiciói és talpraesett igen is ek tud helyezkedni a szakmájában, persze lehet hogy először nem abban a pozicióban amit otthon végzett. Pl. a férjem 10 éve kezdte cukrászként itt Ausztriába.Lentről kezdte de hosszú évek kitartó munkája már egy jóideje meghozta a gyümölcsét.Már nem neki dirigálnak. De mivel minden ember más és más vannak akik megelégednek vagy mert más választásuk nincsen épp egy mosogatós állással. Van az iamerőseim között olyan is aki épp a kényelem miatt nem élt egy lehetőseggel. De hát minden ember maga dönt a sorsáról! Az előbb kérdezte valaki, hogy nincs-e aki vállalkozó, hát én az lennék. Nem mintha nem birnám a negatív kritikákat, de amig lehülyézik egyesek a posztírót - aki csak a saját véleményét fejtette ki - addig csak olvasgatom a blogot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.10. 16:58:54

szoval ha en itt amerikaban banquet captain-server vagyok, akkor en le vagyok sajnalva
de ha elado es hullaszallito szakmunkas vagyok akkor az OK
eleg zavaros iras
sok sikert
sok diplomat

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 17:06:18

@a_tom: A kudarc és a siker kéz a kézben jár. Budapestre egy rehabilitációs programmal jöttem, rászántam 5 evet, de nem sikerült. Mindegy, hogy miért, de nem sikerült. Viszont közben a változó körülményekre újabb terveket szőttem, előbb a netes újságírásra, lásd az előző hozzászólást, majd amikor az sem váltotta be a hozza fűzött reményeket, akkor másra. A lényeg a keresésében, az ember saját sorsának alakításában van, nem abban, hogy éppen mi sikerült, mi nem. Mert igaz, látszólag elvesztegettem öt evet itt a hülye politikusokkal való vitákban, de közben olyan tudást is szereztem, amit addig nem birtokoltam. Ez a tudás nem egy az egyben hasznosítható, de beépül az ember személyiségébe. Tehát a kudarc is része egy későbbi sikernek. Az, hogy a siker éppen hol ér, az mellékes.

amarante 2012.09.10. 17:10:46

@Amichay:

Gratulalok a sikereidhez es tovabbiakat kivanok neked!

En csak azt probaltam mondani,hogy sok ember otthon per pillanat a tulelesert kuzd -es ez zomeben szo szerint ertendo-es mar nincs ereje celokat kituzni sem,nemhogy megvalositani.En nagyon jol tudom mennyire lelekrombolo tud lenni a melyszegenyseg,mert eveken at abban is eltunk a gyerekekkel.Varnom kellett mig jott egy alkalom es akkor beindultak a dolgok.De hidd el,hogy nagyon erosnek kell lenni,ahhoz,hogy ne sulyedj le teljesen...es a legtobb ember nem eleg eros vagy nem eleg okos hozza....

Aztan ott a batorsag kerdese:merjunk-e mindent kockaztatva bevallalni valamit vagy ne?A gyerekek joletet kockaztatva mi lenne a helyesebb?Rengeteg dolog van amit meg kene valaszolni es helyesen,mert maskepp nagy a bukas.

En azt mondom es vallom,hogy tiszteletben kell tartani mindenki donteset.Ahogy a mondas tartja:Minden fedo maga tudja,hogy mi fo a fazakaban!

Taxomükke (UK) 2012.09.10. 17:13:00

Nem olvastam még el a kommenteket, de el bírom képzelni, hogy más is leírta már előttem: igen nagy önbizalommal rendelkezik a T. Posztoló, ilyen kategorikus, megfellebbezhetetlen(nek szánt) kijelentéseket tenni szerintem kissé meredek... Képzeld, én angoltanár vagyok, mégis (vagy tán pont ezért) el tudom képzelni, hogy egyesek nagyon nehezen tanulnak nyelveket. Nem mindenki olyan talpraesett, magabiztos, széles látókörű, zseniálisan okos és művelt, mint te.

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 17:22:33

@Gerry.:
Teljesen igazad van, én viszont olvasva a 19. századi vagy korábbi irodalmat, azt látom, hogy a mentalitást nem a szocializmus hozta, csak többek közt a szocializmusban is folytatódott. Elgondolkodtam azon, hogy gyakorlatilag a János pap országa című Arany vers pontosan ráillik a Kádár rendszerre is, ha a vallási részétől eltekintünk, vagy helyettesítjük a kommunista ideológiával. Csak arany nem arról a 40 évről, hanem 1000 évről ír hasonlókat.

Francekellregisztralni 2012.09.10. 17:31:20

@SziszkAnya: "...középfokú angol nyelvtudással... ...igyekszem Angliát nagyívben elkerülni, elsősorban Skandinávia, Hollandia, Dánia a célterület számomra."

Akkor szepen tanuljal meg felsofokon angolul es alj ra a Norvegre.
Itt kozepfokon angolul a takaritono beszel.

Munkaugyi honlapja:
www.nav.no/Forsiden

Nyelvtanulos cucc:
pavei.cappelendamm.no/

Hajra!

2012.09.10. 17:37:24

@Scaramella va alla guerra: 'A humán vonatkozású állásokat a helyiek töltik be, mert (a) ök ismerik az ehhez szükséges helyi nyelvet (b) nekik van meg az ismeretségük az állás megszerzéséhez.

A "béta típusú" ( tehát term. tud + IT + orvosi ) állások pedig a külföldieknek is betölthetök. Azonban azok, akik a humán dolgokra orientálódnak, ezekhez nem értenek.'

Ez nem igaz. Human vonatkozasu allasokhoz nyilvan nagyon magas szinten kell beszelni az adott nyelvet. Ha ez megvan, legalabbis Angliaban, semmi akadalya annak hogy ilyen jellegu allasban dolgozzon egy kulfoldi. Ez hogy az ilyenhez ismeretseg kell, egyszeruen marhasag. Honnan veszed ezt?

Az irodaban ahol dolgozom, nem en vagyok az egyetlen nem angol 'human vonatkozasu' allasban. Nyilvan mindannyian teljesen folyekonyan es valasztekosan irunk-beszelunk angolul. Az angol nem titkos nyelv, miert csak a 'helyiek' ismerhetnek? En tobb mint tiz eve elek Angliaban, es most jobban beszelek / irok angolul mint magyarul, mert az angolt hasznalom napi szinten, angolul gondolkodom. Szerintem ez normalis hosszabb ideje kulfoldon elo embereknel, foleg ha otthon is az orszag nyelven beszelnek.

bodesco 2012.09.10. 17:45:01

Bár már sokan sokszor leírták itt a blogon, többek között én is, így csak ismételni tudom: A nyelvtudás a kulcsa mindennek. Persze mosogatói végzettséggel nem fog az ember irodában dolgozni, egy keresett szakma nem hátrány, de a feljebb lépéshez (esetleg egy vezetői pozícióba) csak a szakmai tudás nem feltétlenül elég. Az embernek el kell tudnia adni magát, lehetőleg az adott ország nyelvén.
Nem beszélve az emberi kapcsolatokról, az integrációról, ami jó nyelvtudás nélkül lehetetlen. Ki szeretne olyan barátot, akivel nem tud egy jót beszélgetni? Ha ez nincs meg marad az alja munka (értem itt az irodait is), és a honfitársak zárt közössége.

2012.09.10. 17:46:34

próbálom elhinni, hogy nem ez az utolsó alternatíva, hogy átmegyünk a határon... habár Nagy Éhezőnk nemrég azt mondta, hogy ha nem tetszik el lehet menni....

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 17:53:57

@Francekellregisztralni: köszi. Mi az az "itt"? Néztem Norvég állásokat és lehetőségeket is, de ott elakadtam, hogy szinte lehetetlen (fórum infó) házat bérelni. Mondjuk egy adott városban nézegettem, mert ott volt egy jó állás meghirdetve.

Void Bunkoid 2012.09.10. 17:56:04

azt elfelejtettétek, hogy a legtöbb, diplomával angliába mosogatni menő ember általában olyan szakirányban szerzett diplomát, amilyen dolgozóra sem itthon, sem Angliában nincs szükség (gondolok itt a rengeteg médiás, szociológus, szabad bölcsész, etc emberre). Akik piacképrrs diplomát szereznek, azok többnyire - kivéve a nem fogorvos orvosokat - minden további gond nélkül el tudnak helyezkedni itthon is normális fizetésért.

egyszerűen nem hülyeségeket kellene tanulni, illetve nem aszerint szakot választani, hogy hol lehet egy héten többször bulizni.

Brix 2012.09.10. 18:00:19

A poszt írója nem látja helyesen a magyar társadalmi viszonyokat.
Magyarországon sokan örülnek ,ha sikerül egy takarítói , vagy mosogatói állást megcsípniük, több év itthoni munkanélküliség után. Itt százezerek vannak kényszerpályákon, és koruk vagy anyagi helyzetük miatt , már nem tudnak eléggé piacképes lenni.
Az nagyon jó dolog, hogy London még mindig képes " alantas "munkákat is ajánlani, ebben a válságos helyzetben is, mert a legtöbb helyen már ezek a munkák sem hozzáférhetők. Magyarországon, 40 felett, legyen mérnök vagy bármilyen más piacképes szakma, kiárazzák az embert a munkaerőpiacról. Lehet menni külföldre dolgozni

Void Bunkoid 2012.09.10. 18:03:55

persze mondhatom ezt az _ilyen szakokra_ jelentkező, valóságtól teljesen elrugaszkodott 18 éveseknek, akik jó része még soha életében nem mosott ki egy szaros gatyát vagy pucolt ki egy vécét, hogy mit kell csinálni a nagykábetűsben, úgyis leintenek hogy nincs igazam, 2012 van. aztán amikor 25-26 évesen kell megtanulniuk vécét pucolni, és 100 esetből 99-szer nem a saját vécéjét fogja pucolni, akkor már késő.

2012.09.10. 18:04:21

@think different: 'Soha, de soha nem találkoztam angolt tökéletesen beszélő magyarral, aki felnőttként költözött ki ide. Mindig van hiba az ideidőkben, rosszul használt phrasal verbs, etc...
Ezt még egy londoni nyelviskolában angolt tanító, magyar származású tanárom is megerősítette, ebbe halmazba helyezve önmagát is.'

Ne haragudj, de akkor probalj meg tobb emberrel megismerkedni... :) Nem nagykepusegbol mondom, de en tobbek kozott proofreader-kent is dolgoztam angolul, es nem csinalok hibat az igeidokben stb. A partnerem angol (muvelt, helyesen beszel angolul), mindig kerem hogy javitson ki ha barmi hibat vetek. Tobb ev alatt eddig ketszer fordult elo hogy kijavitott; utananeztunk nyelvkonyvben, es mind a ketszer az volt helyes ahogy en mondtam :).

Nem hinnem hogy en nyelvzseni lennek; biztosan vannak rajtam kivul jo paran akik hibatlanul beszelnek angolul. Ha sokaig elsz angol nyelvteruleten, angolul tanulsz, olvasol, dolgozol, miert ne beszelnel tokeletesen? Az angol nem nehez nyelv, a nyelvtan nagyon egyszeru. A kiejtes nagyon elter a magyartol, es ezt valoban nagyon nehez felnottkent megtanulni; nekem most is nagyon eros magyar kiejtesem van, es valoszinuleg mindig lesz is, de ez nem okoz gondot a munkamban vagy a maganeletemben, foleg nem Londonban ahol annyifele kiejtessel beszelnek az emberek.

Void Bunkoid 2012.09.10. 18:11:57

@Brix: itt nem a negyvenen felüliekről van szó, hanem frissen felsőfokon végzett, de négy általánost igénylő munkát végző fiatalokról. Meg arról hogy miért nyafognak, hogy fizetni kell az egyetemért, ahol hót feleslegesen - az adófizetők kontójára - töltenek el 5-6-7 évet,öhogy utána elmenjenek máshova termelni olyan melóba, aminek halvány lila köze nincs az egyetemi tanulmányaikhoz - amire viszont az állam, és az adófizetők évekig szórták a pénzt.

ez az egyetlen valami, amiben egyetértek a kormánnyal. ha a kedves gyerek 18 éves elmúltán még vagy 4-5 évig gyerek szeretne maradni büfészakon, akkor legyen, de fizesse ő vagy anyuci, és ne MINDENKI.

Void Bunkoid 2012.09.10. 18:16:19

@Mirjam2: ne haragudj már kérlek,ki a hóhért érdekel a tökéletes nyelvtanod, amikor Londonban minden második bolti eladó paki, aki semmiféle igeidőt nem használ, csak infinitív alakot, plusz a nót ha tagadni akar, és már évek óta eléldegél a városban? :-)

tableno 2012.09.10. 18:35:33

@Void Bunkoid: Esetleg ö nem csak a paki bolti eladóval kommunikál. Mint ahogy sokan a szakmájukban dolgoznak külföldön is. Nem minimálbérért.

váj mí 2012.09.10. 18:41:42

Hm, elmentek a kommentek a nyelvvizsga és tökéletes nyelvtan irányába, mintha.
Mondjuk, én azt alapból nem értem, hogy egy német, osztrák, angliai álláspályázatnál, hogyan kerül egyáltalán szóba a nyelvvizsga? Ki a bánatos lófaszt érdekel Salzburgban, hogy egy magyar nyelviskola azt mondja a németedre, hogy középfokú? Ha meg tudtad írni az önéletrajzot németül az interjún el tudsz beszélgetni németül, a szakmai nyelv is megy a munkavégzésedhez, akkor meg? Senkit nem fog érdekelni a bizonyítványod, ez ilyen magyar sajátosság esküszöm, hogy mindenre papír kell, mert különben, biztos nem tudod.
A tökéletes nyelvtan meg... muhahaha! Hagyjuk jó, hacsak nem nyelvésznek megy ki az illető.

Void Bunkoid 2012.09.10. 18:46:46

@váj mí: +1

végre még valaki, aki képes kiröhögni azt, aki angliába kimegy azzal a szpesöl szkillel, hogy tud angolul - ezt bármelyik tízéves angol gyerek megcsinálja diploma nélkül - és ha tényleg nem nyelvi lektornak megy ki, akkor a világon senkit nem érdekel a nyelvtudásának papíron mért szintje.

marcovb 2012.09.10. 18:50:14

Általánosító poszt.

Nem keverendő össze cél és eszköz!

Miért fáj az egyeseknek/ poszternek, hogy valaki a "mosogatásban" látja jelenlegi helyzetének megoldását?
Tudsz neki munkát adni vazz'?
Beajánlottad a "mosogatót" valahová, hogy ő nemet mondott?
Akkor ne fájjon.
Mindenki olyan megoldásokat próbál találni, amikkel a sorsán épp adott pillanatban jobbítani tud!
Ennyi.

Void Bunkoid 2012.09.10. 18:55:58

azonkívül tudom, én nem vagyok isten, hogy ítélkezzek, de saját tapasztalatból, ismerősökön át azt látom, hogy általában azok az emberek mennek külföldre élni/dolgozni Magyarországról, akik vagy maguk igazából nem piacképes termelő dolgozók voltak az átkosban, vagy a fiatalabbaknál azok szülei, és amint elszakadt az eltartó kádárháló, képtelenek voltak vagy életképes irányba átképződni, vagy eleve belerázódni abba, hogy innentől kezdve dolgozni kell, és menekülnek.

a vicces az, hogy az itthon alantasnak számító melót odakint meg elvállalják. miért? kinti mércével az ugyanolyan alja, mint itthon, max ott ritkábban találkozik össze régi ismerőssel, aki ha toleránsabb sajnálja, ha gonoszabb,lesajnálja.

Grafogirl 2012.09.10. 18:58:59

@Régi Péter:
Felnőtt fejjel is lehet nyelvet tanulni! Senki se ringassa magát ebben a tévhitben. Én is oroszos voltam, utána természetesen orosz-német a középsuliban. Épp ezért, amikor önszorgalomból spanyolul kezdtem tanulni, el sem hittem, hogy milyen könnyű is lehet a nyelvtanulás az orosz és a német után. Majd jött az angol, ami már nevetségesen egyszerűnek tűnt, hiszen még nemek sincsenek.. és folytattam a többi nyelvvel. Ma már számtalan nyelvcucc van, ami segíti a felnőtteket a nyelvtanulásban. Lehet online órát venni stb. Mindenkinek csak ajánlhatom a kreativnyelv.hu/start.php
Nyilván picikorban sokkal egyszerűbb a nyelvtanulás ez tagadhatatlan. De sosem késő elkezdni egy nyelvet. A lényeg a MOTÍVÁCIÓ!! A jóanyám pl. majdnem 60 évesen kezdett el angolul tanulni, a fent belinkkel nyelvcuccból. Mi a motívációja? A külföldi vejével meg akarja magát értettni és tényleg jól halad!

váj mí 2012.09.10. 18:59:03

@tableno: Tegnapelőtt írt nekem az echte német főnököm egy cetlit, hogy ezt-azt-amazt el kellene intézni. Egy nyelvtani hiba biztos volt benne, pedig én nagyon messze állok a folyékony némettől meg a nyelvtani szabályok tökéletes ismeretétől. Ahogy sem én, és (valszeg) sem te nem ismerjük tökéletesen a magyar nyelvtan szabályait, úgy a német, osztrák, angol sem a sajátjait. Én még olyan élő angollal nem találkoztam, aki az összes igeidőt használta volna, max. a felét. De lehet, túl kevés angollal találkoztam (irodalomtanár nem ér).

@Void Bunkoid: Ez a Magyarországon erősen jelenlevő papír-fetisizmus egyenes folyamodványa lehet ... No, meg a hülyeségé, hogy azt hiszik páran, hogy a magyarországi nyelvvizsga papírjukat bár a kutya megugatja

Grafogirl 2012.09.10. 19:07:26

1. probléma: Azért egy középfokú angol nyelvtudással aligha vesznek fel valakit irodai munkára! Ez itt a gond! Ettől több kell.
2. Probléma: A mosogatás és a hasonló munkákat sokan azért vállalják el, mivel nem megfelelő szintű a nyelvtudásuk.
Miért maradnak ott?
A) Nem fejlesztik a nyelvtudás és így nem tudnak jobb pozíciót megpályázni.
B) Sok ember tökéletesen! megelégszik a zéró felelősséggel, a nyugalmas, de kiszámítható munkával. Főleg, ha kap annyi fizetést érte, hogy meg tud belőle élni!

tableno 2012.09.10. 19:11:12

@Void Bunkoid: nem jó embereket ismersz. Bizony sokan mennek Magyarországon is versenyképes szakmával külföldre, és nem csak orvosok.

Void Bunkoid 2012.09.10. 19:12:15

@Grafogirl: ennyi erővel itthon is mosogathatna. az is zéró felelősség, és ugyanúgy egy uccsó proli lenne, mint amilyen odakint angliában a zéró felelősségű nímand melójával. ez az amit nem értek, britanniában lepukkant whitetrashnek lenni dicsőség? :-)

Francekellregisztralni 2012.09.10. 19:12:34

@SziszkAnya: Az itt, Norvégia, de az angol egész skandináviára igaz.

Milyen fórum infó mondja, hogy nem lehet házat bérelni? Azaz hogyan nem lehet? Pont, hogy szoba nincs igazán. Nem divat az osztozkodás. Teljes házat meg lakást lehet csak...szinte.

Ezen a honlapon mindent hírdetnek, pl ez a lakás kiadó:
www.finn.no/finn/realestate/lettings/browse1

De van azon a honlapon az ingyen elvihető kismacskától az álláson át négyszáz milliós Yachtig minden...

zora001 2012.09.10. 19:13:35

@pwiking:
Dehogyisnem mennél! Oda, ahol megkereshetnéd a kastélyod rezsijét... :-)

amarante 2012.09.10. 19:13:55

@váj mí:

Meg a felet sem:):):)Ezt az angol tanarnomtol tudom:):):)A bevandorlok jobban tudjak a szabalyokat,de keves a szokincs.Ha vki azon agyal,hogy nyelvtanilag tokeletesen beszeljen sosem lesz ideje megtanulni a nyelvet:):)Ezt is o mondta:):)Es azt is,hogy fontosabb,hogy valahogy megertesd magad,mint az az,hgy ot mondatot tudj helyesen:):):)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 19:15:03

@Mirjam2:
Nézd, a feleségem hegedümüvész.
Egyszerüen lehetetlen bekerülni zenekarba, mert nincs üresedés és mindenütt leépítések vannak.
Az egyedüli lehetóség az, hogy ingyen játszol helyettesítést, és amikor felszabadul a státusz, akkor téged vesznek fel. Ez a gyakorlatban úgy megy, hogy igaz, hogy kiírnak próbajátékot, de ott nyilván a haverokat veszik fel. Ezt konkrétan a holland viszonyokról mondta olyasvalaki, aki szintén zenekraban hegedült.
Példákat tudok mondani, hogy ki hova került csak azért, mert ismerte a karmestert/zeneigazgatót, aki kvázi benyomta oda ( persze ehhez tudni is kellett).

tableno 2012.09.10. 19:15:17

@Void Bunkoid: nem dicsőség, de anyagilag jobban megéri, mint otthon. Ennyi.

Francekellregisztralni 2012.09.10. 19:16:30

@SziszkAnya: Apropó lakás téma. Ha egy normális cég irodába szakképzett, gyakorlattal rendelkező külföldit felvesz, úgy hogy az akkor indul otthonról, akkpr tuti a cég is segít szállást találni.

Grafogirl 2012.09.10. 19:18:22

@Void Bunkoid:
De eltudja mondani, hogy kint van! :):)
Speciel nem tudom, hogy mosogatóként milyen életszínvolnalon lehet élni az UK-ban:) Az a fizetés mire elég... stb. Ha kicsit jobb életszinvonalat eredményez, mint az otthoni, lehet hogy sikeresnek gondolja az életét!
Viszont az tény, hogy sokan együtt laknak egy halom emberrel, kb. nem költenek semmire, és 5 év mosogatás után hazamennek a spórolt pénzzel!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 19:20:35

@Mirjam2:

Ja igen : ebben a helyzetben a nyelvtudás nemigen számít, az ismeretségek és kapcsolatok ( kennissen en vrienden , vriendjespolitiek, via-via, stb ) annál inkább. ( Zenei körökben nekem ilyenek nincsenek, vagy legalábbis kutyagumit sem értek idáig ;) ).

váj mí 2012.09.10. 19:20:50

@amarante: Hm, ha jobban belegondolok, tényleg, jelen, múlt, jövő, a folyamatos változataik, és régmúlt, kábé. És ezek már messze túlhaladják a paki üzleti eladó szintjét.
Különben meg igaz, a három alap-igeidőn kívül nemigen lesz másra szüksége, szókincsre viszont nagyon. Tudom, én a némettel szívok éppen szókincshiány miatt :(

Francekellregisztralni 2012.09.10. 19:29:29

@Void Bunkoid: "ennyi erővel itthon is mosogathatna. az is zéró felelősség, és ugyanúgy egy uccsó proli lenne, mint amilyen odakint angliában a zéró felelősségű nímand melójával. ez az amit nem értek, britanniában lepukkant whitetrashnek lenni dicsőség?"

Szivi megmondom mit nem értesz: Angliában a mosogató meg a kitchenporter nem whitetrash. Azok a helyi suttyó szipusok. Egy mosogató, egy megdonácos uccsó senki is simán megél _jól_.
Akiket én ismertem haza is tudtak menni nyaralni meg spanyolországba ide-oda, hétvégén néha szórakozni meg sültlazacot enni heti szinten.

Némelyik ismerősön hazament mert honvágya lett pár év után ... fél év után visszament amelyik tudott.

És még azt sem érted, hogy aki dolgozik azt nem nézik le csulkóból. Akinek nincs melója felnéz rá, akinek ugyan olyan annak nincs honnan lenéznie...akinek meg van honnan lenéznie, annak meg nincs miért.

Void Bunkoid 2012.09.10. 19:29:37

@Grafogirl: hát akkor csinálják, addig biztos jó/jobb lesz nekik, amíg brittaniát is el nem éri a szélsőjobbfeeling és nem kezdik el őket mindenféle kevéshajú brit fiatalok az utcán baszogatni lépten-nyomon, csak mert külföldiek. itthon legalább ettől nyugtuk lenne.

ja és ha netán a túlzott brit szélsőjobbkodástól haza akarnának menekülni, én isten bizony nem engedném vissza őket, amíg be nem csengetnek annyi évi átlagjövedelemre vonatkoztatott szját egy összegben, amennyit távol voltak. eddig "angolok" akartak lenni, Magyarország meg nem tévé, hogy csak akkor nézem, amikor nincs más jobb program...

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 19:29:47

@Francekellregisztralni: www.expat-blog.com/forum/viewtopic.php?id=3311
It can be difficult to rent an appartment, the norwegians usually prefer to buy their homes.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 19:31:19

Én mondjuk azért tanultam meg a "befogadó ország" nyelvét, mert felvettem az állampolgárságát. Attól eltekintve, hogy az állampolgársági vizsgához ki kellett tölteni a nyelvi tesztet, úgy vélem, hogy ha ott akarok maradni, nyugdíj után is, akkor a sajáat érdkemben is meg kell tanulni.

Idöközben - kirúgás miatt - ott kellett hagynom a "befogadó országot" és egy harmadik országban élek. Udvariasságból az ö nyelvüket is tanulgatom, de nem látom biztosítottnak, hogy itt fogok megöregedni. A nyelvük nehéz, negyedannyian vannak, mint a "befogadó ország", az ingatlanárak európai viszonylatban is nevetségesek és eléggé ellenségesek helyiek az idegenekkel. Nagy macera, semmi ( vagy minimális) haszon. Az irodában éppen ezért angolul kommunikálok, az itteni nyelv ismerete nem volt feltétel a felvételhez. A nyelvükkel semmi komolyat nem tervezek ( persze, ha kineveznek valami föcsövezetövé, akkor ez változhat ), ellenben a "befogadó ország" nyelvét továbbra is müvelem ( könyveket + újságokat olvasok, volt fönökömmel órák hosszat társalgunk a Skype-on, etc ), mert vlsz. oda kell majd visszavonulni nyugdíjba is.

2012.09.10. 19:31:44

@Void Bunkoid: Ha legalabb magyarul tudnal, es elolvastad volna az elozmenyeket, rajonnel: arra a felvetesre irtam valaszt hogy kulfoldiek nem tudnak human teruleten allast talalni. En nem bolti eladokent dolgozom, hanem kutatasi teruleten, es ha nem lenne tokeletes a nyelvtanom, nem vettek volna fel ilyen allasra. Ennyi.

Egyebkent nem tudom miert merult fel megint a 'paki' elado: a kis csaladi boltokban dolgozo azsiaiak, torokok stb. nagyon kemenyen dolgozo, ambiciozus emberek, akik elkoltoztek a vilag masik felere es vallalkozast nyitottak ott hogy a csaladjuknak jobb eletet biztositsanak. En ismerek olyan pakisztani szarmazasu embereket, akik ilyen bolttulajdonosok gyerekei, jo nevu egyetemeken vegeztek Angliaban, tokeletesen beszelnek angolul, urduul es tobbnyire meg nehagy nyelven. De te biztosan sokkal menobb vagy naluk; neked jogod van leszolni oket.

2012.09.10. 19:36:10

@Scaramella va alla guerra: Sajnalom hogy a feleseged nem talalt allast hegedumuveszkent, de te altalanossagban kijelentetted hogy human vonatkozasu allast nem lehet talalni kulfoldon mert ehhez kapcsolatok kellenek es mert csak a helyiek tudjak a nyelvet. Ez az utobbi resz nem igaz, es semmi koze ahhoz hogy hegedumuveszek hogyan tudnak allast talalni; ez egy nagyon specialis terulet, es el tudom kepzelni hogy pl. vannak magyar hegedumuveszek akik Magyarorszagon is nehezen talalnak allast. Ennek semmi koze ahhoz hogy kulfoldi vagy, es vegkepp semmi koze a nyelvtudashoz.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 19:39:18

@Mirjam2: " Ennek semmi koze ahhoz hogy kulfoldi vagy, es vegkepp semmi koze a nyelvtudashoz."

Csak annyi, hogy mivelhogy külföldi vagy, nincsenek meg a megfelelö helyi kapcsolataid. A nyelvtudásnak tényleg nincs hozzá köze.

2012.09.10. 19:49:33

@Scaramella va alla guerra: Elhiszem hogy ebben az esetben tenyleg nagyon szamitanak a kapcsolatok. Szerintem felreertettuk egymast; en azt gondoltam, arra gondoltal hogy semmilyen szellemi munkat (kiveve IT, muszaki) nem tudnak kulfoldiek vegezni mert ugysem beszelnek jol 'kulfoldiul' es nincsenek kapcsolataik. Nyilvan nem erre gondoltal, bocs ha kicsit tulreagaltam, remelem most szent a beke :)

Irritalnak az ilyen kommentek hogy magyarok ugysem tanulnak meg idegen nyelveket tokeletesen stb.; sok ilyen komment volt elozoleg, es valamiert a tiednel szakadt el nalam a cerna, mikor te igazan nem is ezt akartad mondani. Lehet hogy mar nem tudok jol magyarul??

De tenyleg nem ertem az ilyen onkorlatozo hiedelmeket, hogy 'bevandorloknak kicsi a szokincse' stb. Angolul nagyobb a szokincsem mint magyarul, mivel az angolt hasznalom napi szinten, angolul dolgozom, olvasok stb. Miert kene mindenkinek elete vegeig 'bevandorlonak' lenni akinek kicsi a szokincse, nem erti a TV-t stb.? Persze eloszor en se ertettem a TV-t, most meg megertem, ido kerdese, nem kulonleges emberfeletti teljesitmeny.

Francekellregisztralni 2012.09.10. 19:53:57

@SziszkAnya: Hát jó, meg szeretnek venni másik hármat és kiadni azokat iszonyat pénzekért ;)

Ha el akarsz indulni bárhová, akkor egy kicsit optimistábban kéne a "difficult"-hoz hozzáállnod!

Norvégiába egyedül elindulni úgy hogy nincs kint ismerős kétszer annyiba kerül mint mondjuk Írországba vagy Angliába elindulni. ...talán több is. (viszont van meló:))

Muscari 2012.09.10. 20:06:29

@Void Bunkoid: bocsika, nem tudom, hany eves vagy, de tisztaban vagy a magyar valosaggal? Ferjem 45 eves, rengeteg tapasztalat, nyelvtudas, szakiranyu diploma stb. Tobbszaz helyre jelentkezett otthon, volt kb. 5 interjuja 1 ev alatt, az eredmenyt kitalalhatod abbol, hogy most Londonbol irok...
Ugyhogy most lehet, hogy konnyen beszelsz, de egyszer te is elmulsz 40.

tableno 2012.09.10. 20:07:03

@Void Bunkoid: Tudod mit? Ha ekkora magyar vagy, akkor ne merészelj külföldre menni nyaralni sem, vagy ha mégis, fizesd ki még egyszer a nyaralásod árát egy tetszőleges balatoni hotelnek - mert hát nekik is élni kell valamiből, nem?

VíziLó 2012.09.10. 20:12:30

@Void Bunkoid: Már miért ne mozoghatna egy európai polgár szabadon? S milyen jogon követelnél bármilyen adót is a Magyarországon el nem töltött évekért? Én elsősorban Angliában adózom, de itt is veszem igénybe az orvosi ellátást, itt használom az utakat, az infrastruktúrát. Ennek ellenére magyarországi vagyonom és érdekeltségeim után ott is fizetek adót, holott évek óta nem jártam otthon és semmit nem is vettem igénybe.

magyarlanykairoban 2012.09.10. 20:13:39

Nem olvastam az osszes kommentet, de nagyon sok posztban itt a hataratkelon arrol irnak sokan, hogy kimentek es legeloszor barmit elvallaltak, majd miutan belejottek a nyelvbe( igen, a kozepfok azert kellene annak, aki belevag egy ilyen utba, de 1. alap tudassal is gyorsan magadra szeded ha olyan helyen dolgozol ahol minden nap hasznalod meg hallod, 2. kozepfokkal is lehet az illeto kimegy UK-ba es alig fog erteni valamit, mert nincs hozzaszokva a brit akcentushoz.Irorszagrol asszem nem is beszelve). szoval en ugy latom, hogy a legtobben nem allnak meg a takaritasnal, ez csak egy ugrolec, es amint tudnak, feljebb lepnek...es nagyon sok elszant magyar posztolt, akik kitartasukkal nagyon jo dolgokat ertek el. de amig nem vagy az adott orszagban, keves az esely, hogy munkat talalsz. ahhoz ott kell lenni, interju, akarmi...

pforp 2012.09.10. 20:14:27

@Void Bunkoid:
Kimeríted a faszparaszt definícióját, grat...

tableno 2012.09.10. 20:23:21

@VíziLó: Á, ez csak a tipikus kisstílű irígy komcsitempó: ha más kemény munkával többet ért el, mint mi - nosza vegyük el tőle! Persze csak miután jól megköpködtük az osztályellenséget/hazaárulót.

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 20:33:37

@Francekellregisztralni: na, tök jó ez a blog, máris van egy norvég kapcsolatom ;):P (is) hihihi

nem vagyok én pesszimista, csak mindig ott motoszkál az emberben a "járt utat járatlanért el ne hagyj" klisé. 2 kisgyerekkel már nem ugrál annyira felelőtlenül az ember(lánya)

minden esetre köszi a sok infót, mentettem az összes linket. Amúgy az az álláshirdetés, amit néztem ott fent északon, tartalmazta azt a kitételt, hogy biometrikus útlevél, vagy európai munkavállalási engedély nélkül felesleges is beadni a pályázatot... na ezért is van időpontom jövő hétre az ocsmányirodába útlevéligénylés miatt....:)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 20:38:01

@Mirjam2:

Nézd, pont annyira kell tudnod az adott nyelvet, amilyen célod van az adott országgal.
Én pl nem akarok Angliában letelepedni. Így az angol csak annyiban érdekel, hogy helyes tudományos cikkeket és jelentéseket írjak angolul. Viszont nagy valséggel vissza kell abba az országba mennem, aminek az állampolgára vagyok. Így én azt a nyelvet tanulgatom.

Természetesen soha nem fogok tökéletesen beszélni ( p.l. szórendhiba, p.l. nem tudom az idiómákat és a kifejezéseket ) de egy strukturált 5-10.000s szavas szókincset el lehet érni. ( és azt is, hogy p.l. a helyi történészek könyveit olvassam az adott nyelven p.l. a késöközépkorról ) Állítólag nem ( nagyon ) van akcentusom úgy, hogy a nyelvet mindig is másodrangúnak tartottam és nem elsösorban arra gyúrtam. Ha valaki az angolt tanulja versenyszerüen, akkor akár el is érhet jó eredményt ezen a területen ( kiejtés, szókincs ). Tényleg sokkal egyszerübb, mint sok más angolszász nyelv.

SilentDreams 2012.09.10. 20:39:36

@SziszkAnya: Látom kezdesz eltávolodni a "kedvenc" német vonaladtól.. :)

Pedig épp kérdezni akartam, hogy tudod-e, hogy a területeden Németországban (vagy Ausztriában) mennyire követelik meg a német nyelvtudást. Vannak területek, ahol az angol is elég, s esetleg csak azt írják elő, hogy véges időn belül megtanulj bizonyos fokig németül.

zora001 2012.09.10. 20:49:04

@Void Bunkoid:
Én ha otthon dolgoznék sem kapnám az átlagjövedelmet az óvdapedagógusi diplomámmal, tehát annak az szja-ját akkor sem fizetném, ha otthon lennék. Svájcban gyerekcsőszként keresek annyit, hogy minigarzonra, tb-re, megélhetésre PLUSZ! az otthoni hitelem törlesztésére elég. Valamint, tudom támogatni a szüleimet, így nem állami segélyen élnek...

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 20:51:10

@SilentDreams: amiket én nézegettem németországi/ausztriai álláshirdetéseket, szinte mindegyiknél kitétel volt a német kommunikációs szintű nyelvtudás. (Már amikor találtam angol nyelvű hirdetést ebben a két országban...)
nekem az jött le - és talán ezért sem célterület -, hogy a német anyanyelvű területeken sokkal kevésbé lehet csak angollal érvényesülni. Feltöltöttem pár hónapja egy skóciai, hasonló ágazatban működő cég adatbázisába is a CV-met, aztán 4 hónappal később levettem:) most már nem is mennék oda dolgozni, ha már ennyire nem csaptak le rám :DDD
(mekkora idióta vagyok:DDD)

Ronnie_27 2012.09.10. 21:02:17

@tableno:

Ez igaz. Magyarországon fontos a papír, mégis szemrebbenés nélkül beírtam az önéletrajzomba, hogy felsőfokú nyelvtudásom van. Nem kérdezték, milyen nyelvvizsgám van, viszont az angol nyelvű állásinterjún is átmentem. Pedig csak egy középfokúm van, 16 évesen szereztem. Azóta nem láttam értelmét újabb nyelvvizsga megszerzésének.

SilentDreams 2012.09.10. 21:22:08

@SziszkAnya: Nem tudom mennyire trend, de a cégem is beletette a friss álláshirdetésekbe a német nyelvtudás szükségességét (állástól függő szinten). Eddig ilyesmit nem láttam, talán csak előnyként szerepelt a legtöbb állásnál, persze kommunikácóval kapcsolatos posztokra azért eddig is kellhetett :))

Skócia: hehe :))))
Pedig ott sokkal kedvezőbbek az ingatlan vételi/bérlési árak a dél-angliainál, persze a fizetések is alacsonyabbak átlagosan, de ez erősen szakterületfüggő is lehet. És ott aztán egy szinte új nyelvet is tanulhatnál :)

2012.09.10. 21:26:38

@Scaramella va alla guerra: 'Természetesen soha nem fogok tökéletesen beszélni ( p.l. szórendhiba, p.l. nem tudom az idiómákat és a kifejezéseket ).'

Nem kotozkodesbol, de pont az ilyen megjegyzeseket nem ertem. Miert ne beszelnel tokeletesen, ha sokaig egy orszagban elsz, miert ne tudnad a szorendet, miert ne tudnal kifejezeseket?

Magyarorszagon az utolso par generacio ugy nott fel hogy szinte mindenki csak magyarul beszelt, ritkan hagytak el az emberek tartosan az orszagot, talan ezert tunik olyan hihetetlennek hogy valaki tokeletesen megtanuljon egy masik nyelvet. Nem olyan regen, nemet volt a hivatalos nyelv Mo.on illetve sok telepulesen kulonbozo nemzetisegu emberek eltek egyutt, igy termeszetes volt - ami sok mas orszagban ma is az - hogy a legtobb ember folyekonyan beszel ket vagy tobb nyelven. Nem kell zseninek lenni hozza hogy megtanuld a helyes szorendet stb. egy masodik nyelven. Teljesen atlagos emberek kepesek erre.

Szerintem ez azert fontos tema, mert pont az ilyen onkorlatozo hiedelmek miatt maradnak meg az emberek mosogatoi stb. munkakorben. Nekem semmi gondom nincs azzal ha valaki eleinte mosogat kulfoldon - en magam is alig beszeltem pl. angolul mikor eloszor itt kotottem ki, es en is takaritottam eloszor. De aztan megtanultam angolul, pedig nem vagyok kulonleges ember, es most mar nem takaritok, kiveve neha a sajat lakasomat (utobbit gyakrabban kene, de mit tegyek, utalok takaritani).

SilentDreams 2012.09.10. 21:44:12

@Mirjam2: Írtad korábban az erős magyar akcentusodat. Számomra az is hozzátartozik egy nyelv magasszintű ismeretéhez, hogy a kiejtés is majdnem eléri az adott ország hivatalos kiejtési szintjét. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ezt a legnehezebb megtanulni, ha nem kisgyerekként kerül az ember idegennyelvi környezetbe, de azért ezen is lehet dolgozni. Bár lehet, hogy csak én vagyok maximalista :)))

Aztán persze lehet, hogy az erős magyar akcentusodon azt értetted, hogy a kiejtésed megfelel a szabályoknak, csak a hangképzésed magyar, és nem a "hivatalos angol". Pl. egy nagyon egyszerű "you" szó keijtéséből is szinte azonnal le lehet vágni, hogy valaki angol-e (vagy képes-e az angol kiejtésre), mert bizony nem "magyar ú"-val kell azt ott ejteni... :)
Én ezt azért már nem nevezném erős magyar akcentusnak, megkülönböztetve attól, ha valaki: póver-ezik, meg purpóz-ozik, ami gyakran az illető mások általi megértést is igencsak megnehezíti. Míg a nem teljesen angol hangképzés nem jelent ilyen problémát.

De persze a tökéletesre hajazó kiejtésnél sokkal fontosabb a szókincs és a nagyon eltérő akcentusok megértése. Ez utóbbiban 10+ év alatt mennyire lehet előrejutni felnőttkorban?
(eddig csak 2,5 évet éltem Angliában, s jelenleg nem ott lakom de majd még.... :))

2012.09.10. 22:12:22

@SilentDreams: Szia, a kiejtesemen dolgozhatnek, de oszinten szolva eddig lusta voltam mivel megakadtam ott hogy megertenek, ugyis tudjak hogy kulfoldi vagyok, es sok kulonbozo akcentussal beszelnek korulottem tehat ugy erzem nem logok ki a sorbol :). De tenyleg dolgozni kene a kiejtesemen. Nekem ezzel eddig az volt a problemam, hogy ha megprobalok maskepp kiejteni valamit mint ahogy nekem termeszetes, akkor ugy erzem, 'megjatszom magam'. De ez persze hulyeseg amin tul kene lepni.

Akcentusok megertese: oszinte leszek, tenyleg nem vagyok nyelvzseni, de az utobbi par evben mar minden kiejtest megertek. Nem volt olyan mar evek ota hogy ne ertettem volna meg valakit / valamit; kivetel ha olyan szak- vagy szleng-szavakat hasznalnak amiket nem ismerek (de ilyet magyarul se ertenek). Ir, skot, amerikai, kinai, stb., meg azt is megertem amit feliratoznak az angol TV-ben (pl. skot) mert annyira eros az illeto akcentusa.

Annyi a kulonbseg, hogy ha pl. eros amerikai akcentus amihez nem vagyok hozzaszokva, akkor jobban oda kell figyelnem, mint ha brit akcentus. De ugyanigy vagyok a magyarral is, gondolom te is - van olyan kiejtes (pl. nekem erdelyi) amihez nem vagyok hozzaszokva, ezert jobban kell koncentralnom a beszelore mint pl. valakire aki pesti. Sok kulonbozo nemzetisegu emberrel vagyok korulveve a munkahelyen, illetve dolgoztam atmenetileg Azsiaban is, tehat konnyu volt kulonbozo kiejtesekhez hozzaszokni.

xylon 2012.09.10. 22:19:37

@SilentDreams: Az angolokat nem erdekli a tokeletes kiejtes, amugy miert is kene letagadni hogy honnan jottel? Ha megszokjak az akcentusodat jol meg fognak erteni. Amire figyelni kell hogy hol van a hangsuly a szoban, mert ugye magyarul mindig az elso szotagon van angolul meg nem feltetlenul. Ez nagyon zavarja oket.

Szerintem ket-harom ev egy olyan munkahelyen ahol eleg sokat kell beszelni + neha eljarsz a kollegakkal sorozni + TVnezes felirat nelkul + rengeteg olvasas mar egy nagyon jo szintre el fog vinni.

Mondjuk nekem 7 ev utan is eros akcentusom van de en angolul beszelek a csaladommal, hetvegenkent van hogy egyaltalan nem beszelek angolul (uj-zelandi haverom buszken mondta hogy kiejetesbol kiszurta a magyar pincert az etteremben mert ugye olyan akcentusa volt mint nekem :).

moTmeN 2012.09.10. 22:28:08

@SziszkAnya: nekem ot probalkozasbol haromnal jeleztek vissza, kettonel ajanlottak poziciot hasonlo, bar rovidebb eloelettel. Szerencse is kell hozza.

hogyne,persze,igazad van! 2012.09.10. 23:41:08

@SilentDreams: ez egy irdatlan baromsagPl .Angliaban kb 50 fele tajszolas van.Londonon belul is mast beszelnek az eszaki,es a deli reszen,de meg keruletenkent is.Ne is beszeljunk a walesi,vagy yorkshire-i,vagy az eszaki tajszolasrol,Skocia meg egy masik orszag.Maskepp beszel az aberdeeni,meg a glasgowi,meg az edinbourghi,meg mindenki.Ugyhogy aki ilyen baromsagoka beszel mint te,az tuti nem jart meg kulfoldon..

Aussie pride 2012.09.11. 00:27:37

@hagyma: kollega, ujra kezded, vagyis folytatod vehre a blogodat?

2012.09.11. 08:35:55

@Void Bunkoid: istenem, mekkora felig-attetszo bura alatt elhetsz te, baszod. Igen, az ottani alantas munka hude alantas ( = magyar vagy akibe beidegzodott hogy az "alantas" munka lenezendo), es igen, pont ugyanugy semmire nem mesz vele ahogy itthon ( = mutass nekem itthon egy raktarost, aki munkabaallas utan 3 honappal laptopot vesz, kulonbozo tanfolyamokon kepzi magat es mellesleg el tud rakni ugy 100-200 fontot havonta, ugy hogy kozben haza-hazautazik).

Ugyehogyugye, megmondo-bunkokam? :)

2012.09.11. 08:42:52

@Void Bunkoid: ja latom mar egyeb blogokban tett egyeb kommentjeidbol, hogy VALOBAN egy bura alatt elo, antikulfoldis-legyavazos echtemagyar vagy, aki miatt az IGAZI, modern gondolkodasu magyarok, akik undorodnak a majdtemegmondod fajtadtol (es jooooooo sokan vagytok), itthagyjak az orszagot :)

az szmfszm-es hozzaszolasodbol pontosan latszik is kulturaltsagod es nyitottsagod szintje.

arrol mar ne is beszeljunk, hogy kulfoldieket elkergeto angol szelsojobbot vizionalsz, mert meg se fordul a borso agyadban, hogy mas emberek esetleg tuljutottak az ilyen primitiv vilagszemleleten, aminek itthoni konzervalasan a fajtad nagy erokkel dolgozik.

szoval azt tudom mondani, hajra magyarok, huzzunk kulfoldre felemelkedni, hogy az ehhez hasonlo al-magyarok altal szetcseszett, szetzullott, gyulolkodesbe, irigysegbe es agresszioba suppedt orszagot egyszer majd par ev mulva legyen kinek rendbehoznia a vilagi tapasztalataival :)

SziszkAnya (törölt) 2012.09.11. 08:43:36

@moTmeN: melyik országban? Volt itt Hollandia, Skóci és Norvégia is megemlítve, ezért nem tudom. Mi a szakterületed?(na hen vagyok vindisgréc)

2012.09.11. 08:56:03

@SziszkAnya: Es ha behivnak interjura, akkor tudsz 1-2 napon belul menni? Mert ha nem, akkor nem sok ertelme van CV-kkel bombazni a piacot...

Szerintem erdemes lenne a lakcimet mindenkeppen kihagyni a CV-bol es csak email cimet es telefonszamot adni meg kontaktnak. Igy maris tobb az eselye, hogy felhivnak. Es erdemes egy helyi telefonszamot szerezni (valakivel kuldetni vagy hozatni az adott orszagbol egy feltoltokartyat, amit a neten is tudsz pl. bankkartyaval feltolteni, ha lefogyna). Sajat tapasztalatom, hogy utana indult meg a dolog nekem is, miutan ezt a ket dolgot megtettem. Igaz nekem gyakorlatilag elotte is minden egyes jelentkezesemre visszajeleztek, hogy sajnos nem nyert, de ezt tudjuk be az osztrakok precizitasanak. :) Nekem tobb mint fel evbe tellt Mo-rol megfelelo allast talalni Becsben, pedig elegge keresett IT teruleten vagyok es 10 ev multis tapasztalattal. Igaz, en sem beszeltem nemetul, csak angolul. A fel ev alatt kb. 300 helyre jelentkeztem, es ebbol 3 helyre hivtak be interjura (miutan szereztem osztrak telefont, a magyaron egyszer sem hivtak vissza), es az egyikre fel is vettek.

SziszkAnya (törölt) 2012.09.11. 09:12:11

@Nyulz of the World: akár ma is tudok menni bárhova, van valami ajánlatod? ;) :)
köszi a hasznos infókat! Ilyenekre nem is gondoltam...addig eljutottam, hogy vettem egy másik telenoros kártyát, hogy ne a céges telót használjam álláskeresésre:D de megszívlelendő amit írtál.

a nagy levin 2 2012.09.11. 09:16:53

@tableno:
..."londoni mosogató" sztereotípiát....
Nem csak mosogató, hanem minden szutyok feka munka, amit itthon nem végeznének el a büfészakokon képzett diplomásaink. Kint rendben van, mert mindenki (nagyon sokan) ezt csinálják, nem tűnik fel. Ő dolguk.
Ismeretségi körömből bődület-sokan dolgoznak kint: döntő többségben mosogatnak, takarítanak, segéd-munkáznak, meg hasonlók. Ez ám az élet!...nem sztereotípia.

2012.09.11. 09:21:29

@SziszkAnya: Konkret ajanlotom nincs, sajnos nincs sajat cegem... :) De ha jol ertem banki tapasztalatod van, es ha jol rakom ossze IT es Business Analyst teruleteken. Ez ilyen Basel rendszerekkel osszefuggo IT-s dolog, vagy esetleg valami BI (cognos, microstrategy) jellegu tapasztalatot fed? Mert mindkettovel lenne eselyed szerintem Ausztriaban is, talan meg angollal is. A nemetet hosszu tavon nem lehet meguszni, meg kell tanulni, de ha olyant tudsz, ami itt ritka, akkor felvesznek angollal is.

SilentDreams 2012.09.11. 09:23:43

@Mirjam2: Szia, köszi az infokat. Nekem nagyon bejön a szép brit akcentus (bár relativ, hogy kinek mi a szép...) az amerikaival szemben, úgyhogy igyekszem is ezt elsajátitani és használni.

Alig 2,5 évet éltem csak Angliában. Ez arra elég volt, hogy a többséget nagyon jól megértettem (ismeretlen szakszavakon kívül sokakat 90-99%-ban), de bizonyos Anglián belüli akcentusokkal még igencsak bajlódtam, és nem is láttam jelentös javulást ezeknél. Bár azt hozzá kell tenni, hogy az angol szövegértés mindig is nehezebben ment, mint pl. a német, szóval volt / van honnan fejlödnöm... :)

SilentDreams 2012.09.11. 09:31:32

@xylon: Igazad van, nem érdekli öket a tökéletes kiejtés, nem is miattuk figyelek erre, hanem mert egyszerüen csak lenyügöz a brit akcentus és szeretnék én is ilyet "tudni" (már amennyire ezt felnött fejjel meg lehet tanulni...)
Szóval ez teljesen egyéni dolog, nem elvárás mások részéröl, s nem hinném, hogy ezzel bármit is letagadnék.

Az újzélandi haverod ügyes volt :)

SziszkAnya (törölt) 2012.09.11. 09:38:02

@Nyulz of the World: nincs banki tapasztalatom, más területen dolgozom. SCM és Logisztikai rendszerek fejlesztése területen, egy adott iparágban:) amit nem szeretnék most publikálni, mert akkor könnyen beazonosítható leszek.
:)

SilentDreams 2012.09.11. 09:48:04

@hogyne,persze,igazad van!: Azt hiszem teljesen félreértettél. Abszolut tisztában vagyok az Anglián belüli eltérö akcentusokkal, igazán meg is szenvedtem vele. Pont ezzel kapcsolatban kérdeztem Mirjamtól, úgyhogy nem értem a kirohanásodat... :)

Lehet, hogy arra reagáltál, hogy adott ország "hivatalos kiejtés"-ét említettem. Feltételezem, hogy Angliában is létezik ilyen, az eltérö helyi akcentusok mellett. Német nyelvterületen ez a Hochdeutsch...Angliában?

Ja, és a stílusodon még egy icipicit javíthatnál... :)

soyuna 2012.09.11. 09:48:10

@Nyulz of the World: amikor angol nyelvű munkákra jelentkeztél, akkor abszolút nem tudtál németül? Vagy csak annyit, amennyit ált. vagy közép suliban tanítottak?

2012.09.11. 09:55:09

@soyuna: Elkezdtem nemetet tanulni magantanarral egy ido utan (miutan kiderult, hogy legalabb az allasajanlatokat meg kene erteni :), de a nullarol indultunk, es kimondottan az interjura koncentraltunk, es irtunk egy nemet CV-t (amiben benne volt, hogy nemet tudasom A1 - azaz nulla :), es azt is kuldtem mindenhova az angollal egyutt. De nemet nyelvu hirdetesekre palyaztam, nem angolra, olyan itt nem nagyon van. Es a legtobb helyre azert nem is hivtak be, mert szinte mindenhova kell a nemet, de korrektek voltak, ezt le is irtak.

soyuna 2012.09.11. 12:30:25

@Nyulz of the World: Az mindig is érdekelt, hogy a németek/osztrákok hogy állnak a nyelvtannal. :) Pl. angolokról tudom, hogy pl. 12 igeidőből használnak 3-4-et (javítsatok ki, ha tévedek). Írta is valaki feljebb, hogy a szókinccsel foglalkoznak jobban, a nyelvtannal annyira nem, és ezért a bevándorló néha jobban tudja a nyelvtant (azt hiszem erről szólt a komment) :).

Thargoid 2012.09.11. 16:33:52

Amíg valamit le kell fordítani magadban angolra és gondolkodni kell rajta, hogyan mondjad még elég nehéz a kommunikáció - ez az amiben a magyar nyelvoktatás hibás, nem csak nyelvtant hanem kommunikációt, gondolkodást, összefüggéseket is kellene tanítani.
Anglia esetén aki teheti, annak érdemes egy kis időt angol nyelvű oktatásban eltöltenie, sokat fejleszthet mind a szókincsen, mind a választékosságon.
Valószínű ennek a blognak a látogatói közt szép számmal van aki kiválóan beszél és ír angolul vagy más egyéb nyelven, és legalább ugyanolyan vagy jobb állásban van, mint a helybéliek. Aki egy országba idegenként érkezik az bizonyítani, fejlődni akar és elérhet olyan dolgokat is (nem feltétlenül a pénzről beszélünk) ami egy őslakosnak is komoly teljesítmény lehet.
Azt is kizártnak tartom, hogy csak néhány magyar dolgozna a mosogatói állásnál jobban kvalifikált munkában.

SilentDreams 2012.09.11. 17:35:58

@Thargoid: "Valószínű ennek a blognak a látogatói közt szép számmal van aki kiválóan beszél és ír angolul vagy más egyéb nyelven, és legalább ugyanolyan vagy jobb állásban van, mint a helybéliek. Aki egy országba idegenként érkezik az bizonyítani, fejlődni akar és elérhet olyan dolgokat is (nem feltétlenül a pénzről beszélünk) ami egy őslakosnak is komoly teljesítmény lehet.
Azt is kizártnak tartom, hogy csak néhány magyar dolgozna a mosogatói állásnál jobban kvalifikált munkában."

Abszolut egyetértek. Jó pár példáról tudok saját ismerösi körömben is. Ezenivül nem arról híresek, hogy felvágjanak ezzel, így sokan esetleg nem is gondolnák, hogy mi mindent el lehet érni, akár magyaroknak is.

2012.09.11. 17:45:38

@SilentDreams: Tudom mire gondoltal az akcentussal - erdekes, sok evig nem zavart a magyar akcentusom, de mostanaban kezdtem el erezni hogy jo lenne kicsit jobban britnek hangzani. Nem sznobizmusbol, hanem mert itt erzem magam itthon, es egyre jobban zavar mikor mindig megkerdezik, francia vagyok-e :). Persze soha nem leszek angol es nem is szeretnek az lenni, de mivel jo esellyel itt fogom leelni a hatralevo eveim jo reszet, nem artana ha nem lenne ennyire feltunoen idegen kiejtesem.

Ne aggodj amiatt hogy 2.5 ev utan nem mindent ertettel; a legtobb embernek szerintem sokkal hosszabb ido kell hogy (majdnem) minden kiejtest megertsen, de tenyleg csak ido / gyakorlat kerdese.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.09.12. 03:03:14

Na jó, ezen a poszton azért mosolyogtam egyet.

Tulajdonképpen mit akar közölni az író? Igen, a többség tudja mi az hogy kapitalizmus. Magyarországon is az van, akármilyen hihetetlen. de ezt még le is nyeltem.

De mikor közli hogy én pl mosogatóként nem lehetek boldog ember? he? ez meg micsoda? mi köze a munkának a boldogsághoz? ja hogy több pénzt keresek ha programozok. oké, és? ha több pénzt keresel te automatikusan boldogabb vagy?

szóval ez ilyen felindulásból elkövetett valami írás ami nem tudom mit akar. az én fejemben amúgy rend van. én tudod mit akarok? hogy csak magamért dolgozhassak. Ha majd érted mire gondolok, akkor jelentkezz.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása