oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 10. 06:52,  Az emberek fejében kellene rendet tenni 270 komment

2012. szeptember 10. 06:52 Határátkelő

Az emberek fejében kellene rendet tenni

A mai poszt kissé rendhagyó lesz, és inkább vitaindító jellege van – de néha ilyen is kell. Iván ugyanis arról írt, hogy amikor külföldi munkáról van szó, miért elégednek meg oly sokan a legegyszerűbb munkákkal, miért nem törekednek többre, jobbra? Még egyszer: az írás vitaindító, egynémely kitételével én is tudnék vitatkozni, talán majd fogok is, de kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre is!

mosogatás étterem.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Lehet, hogy sokan úgy gondolják, ez a téma nem idevaló, merthogy nem egy konkrét ország vagy hely bemutatásáról szól. Tudnék arról is írni, lehet, hogy később majd meg is teszem, de szerintem ennél sokkal fontosabb, hogy az emberek fejében (gondolkodásában) rend legyen, mert ami a mai magyar átlagember mentalitásában megjelenik, hát azt nehéz lenne pozitív jelzőkkel illetni. A külföldi munkavállalás fontos dolog, de ez csak következménye annak, hogy mit gondolunk a világról, az életről, lehetőségekről.

Ami engem a legjobban elszomorít az az, hogy a magyar embernek (tisztelet a kivételnek) a külföldi munka a londoni mosogatást jelenti. Külföld egyenlő London (nagy jóindulattal legyen mondjuk Anglia), munka egyenlő mosogatás, takarítás, felszolgálás.

Miért ez a cél?

Most komolyan, ennyire tartjuk magunkat, ennyi az önbecsülésünk???? Nyugaton meg lehet élni mosogatásból is tisztes körülmények között, ez rendben is van, de hogy valakinek ez legyen a CÉLJA, motivációja, ezt egyszerűen nem tudom felfogni.

Ha én egy jó közgazdász-műszerész-nyelvész-asztalos-tanár-könyvtáros-eladó-virágkötő-hullaszállító-akármi vagyok, miért nem jut eszembe, hogy esetleg az eredeti szakmámban kellene elhelyezkednem? Ja, hogy ehhez áldozatokat kellene hozni?

Meg kellene tanulni – szakmától függően – mondjuk középfokon egy idegen nyelvet, ami a legtöbb ember esetében a világ legegyszerűbbje egyébiránt (gy.k. az angol)? Áldozatokat kellene hozni, befektetni magamba, a jövőbe, tanulni, képezni magam, aztán pedig megmérettetni?

A fordított kapitalizmus

Igen, ez normális helyeken így működik. Erről szól a kapitalizmus, folyamatos versenyhelyzet és megmérettetés minden szinten. A jó termék, szolgáltatás, amire VALÓDI igény van, fennmarad, sőt virágzik, a rossz pedig eltűnik, a piac majd eldönti, mire van igény. Egyéni szinten a dolog ugyanígy néz ki.

Magyarországon a legtöbb dolog pont fordítva működik, ezért is tartunk itt, ahol. A beteg, torz, működésképtelen rendszereket mesterségesen fenntartjuk, ezermilliárdokkal támogatjuk, a jó próbálkozásokat pedig csírájában fojtjuk el... az eredmény? Tökutolsó hely Európában gazdaságilag, ellenben az összes negatív statisztikában világelsőség!

Lehet valaki mosogató Londonban – és hangsúlyozom, nem nézem le azt, aki így dönt – csak belőle soha nem lesz boldog, elégedett, kiegyensúlyozott egyén. Persze az ember mindig a legkönnyebb ellenállás felé igyekszik, ez is tény, de hogy ennyire rövidlátóak legyünk, azért ez nagyon elkeserítő...

Több bátorság!

Ma már korlátlanul lehet külföldi egyetemekre vagy munkahelyekre jelentkezni és saját tapasztalatom alapján mondhatom, hogy semmivel nem nehezebb szakmailag egy külföldi interjú, mint egy itthoni. Persze a nyelvet tudni kell, tiszta sor.

De minden sokkal emberközpontúbb, és nem a dilettáns, üresfejű HR-es kolleginákkal kell jópofizni, nem az számít, hogy kinek a kije vagy, 25 éves vagy 65, kizárólag a tudásod, a tapasztalatod és hogy mennyire akarod az állást. ( Ez amúgy merőben szokatlan helyzet a rossz beidegződéseink miatt, szinte már zavaró...)

Szóval sokkal, de sokkal több bátorság! HAJRÁ KÜLFÖLD, HAJRÁ KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁS!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munkavállalás mosogatás vitaindító

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr74762884

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Diéta a Diétánál 2012.09.10. 12:41:26

Ezer és egyféle módon meg tudnám írni, hogy miért is ne foglalkozzon a Nagyérdemű Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció legújabb akciójával – az egy hetes éhségsztrájkkal a választási regisztráció miatt. Kitalálják önök is, könnyű szerrel. „Me...

Trackback: Vigyázat, mély víz! I. rész. 2012.09.10. 12:12:15

Többszörösen kifejező és hasonlatszagú a cím. Mivel víz nélkül nincs élet mégsem, hozzátok el az Ő vízét nékem! Mármint a vízszolgáltató által biztosított vezetékről a házba. Mikor belevágtunk eldöntöttük, vizsgálódás nélkül cseréljük a közművek vezeté...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

venator 2012.09.10. 07:46:49

Ennyi? Nem sok. Gondolom sokan azert is erik be ocskabb melokkal, mert nem tervezik hosszutavra a kulfoldi letet. Nem mindenki emigral, sokan haza is jonnek...

tableno 2012.09.10. 07:53:45

Szerintem a poszt marhaság. Akinek van egy használható szakmája, az nyilván nem elégszik meg mosogatással, legfeljebb ugródeszkának. Más kérdés, hogy most mindenhol válság van, nem olyan könnyű jó állást találni. De hogy ez a magyar mentalitásból jönne... Bullshit, hogy stilszerű legyek.

hothead 2012.09.10. 07:54:19

en nem gondolom, hogy ennyire soteten fest a kulfoldi munkavallalok helyzete. rengeteg ember van, aki a szakmajaban helyezkedik el, (adott esetben, mas modon nem is fogadja a kiszemelt orszag) versenykepes tudassal rendelkezik. annyi tanulatlan, mosogatni vagyo ember a vilagon nincs, ahanyszor itt a blogon ez peldakent elokerul.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 07:59:04

A humán vonatkozású állásokat a helyiek töltik be, mert (a) ök ismerik az ehhez szükséges helyi nyelvet (b) nekik van meg az ismeretségük az állás megszerzéséhez.

A "béta típusú" ( tehát term. tud + IT + orvosi ) állások pedig a külföldieknek is betölthetök. Azonban azok, akik a humán dolgokra orientálódnak, ezekhez nem értenek.

Nekem p.l. eszembe sem jutott volna kimenni mosogatni ( mert túl kockázatos, és annyi M.o-n is megvan ). Ettöl fgtlenül aki igy ki tud törni, annak érdemes, mert a külföld az sokkal értékközpontúbb mint a magyar társadalom. Magyarországon SENKINEK, aki nincs benne a brancsban, nem osztanak lapot ( sacc/kb az ország 95%-a ).

Egyébként most a mi igazgatóságunk is keres embert (embeREKET ). A beugró : otthon egy C++ program elkészítése. Az interjú 3 órás, technikai interjú ( tehát a motiváció meg egyéb marhaság megvan 30 perc alatt, a 3 óra a technikai kérdésekre értendö ). Igaz az is, hogy aki ezen meg tud felelni, azt kb bárhova felveszik ( ahol éppen van üresedés ).

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.09.10. 07:59:43

En nem latom ezt ilyen sarkosan. Nagyon sokan hasznaljak az ilyen melokat ugrodeszkanak, es tekintik nyelvtanfolyamnak. Kesobb kepzik magukat, vagy a mar meglevo szakmaban helyezkednek el. Ovatosan bannek viszont a szavakkal. A mosogatast, kajacsomagolast, takaritast, vagy ilyesmiket vegzok is lehetnek elegedett, boldog emberek. Attol, hogy te, vagy akar en nem elegednek meg ezzel, mas mashogy van ezzel (is). Arrol mar nem is beszelve, hogy a boldogsag, elegedettseg tobb osszetevos.

tableno 2012.09.10. 08:03:18

@hothead: Pontosan. Szerintem a "londoni mosogató" sztereotípiát főleg a hazaárulózó otthoniak emlegetik szeretettel, pejoratív jelzőkent a külföldön élő és dolgozó magyarokra, hogy ezzel is a saját felsőbbrendűségüket hangsúlyozzák.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.10. 08:05:39

"Tökutolsó hely Európában gazdaságilag"

Legenda. Mo. nincs utolsó helyen Európában. Az 50 európai országból Mo. a 33. helyen áll, azaz abszolút középmezőny. Ne terjesszük ezt az utolsó helyes népszerű téveszmét.

A 27 EU-tagállamból pedig Mo. a 23. helyen áll.

tableno 2012.09.10. 08:13:51

@Mammaroza: Ez is igaz. A ti esetetek nagyon jó példa erre. És hadd gratuláljak a blogodhoz, imádom olvasni! :)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 08:15:10

@Gondolkodni Próbáló Birca: "A 27 EU-tagállamból pedig Mo. a 23. helyen áll."

gondolom megelözve bulgáriát és romániát. Kérdés : melyik 2 országot elözi még meg ? Lettország ? Görögország ?

think different 2012.09.10. 08:19:48

Bár ettől mások tapasztalatai eltérhetnek, úgy tudom szinte lehetetlen évekig mosogatni. Maga a vendéglátó egység elkezdi felfelé tolni az illetőt a konyhai ranglétrán és ügyesebbek két éven belül szakácsok lehetnek vagy jobb angol esetén kikerülnek a konyháról felszolgálni.
Nem azt mondom, hogy ez álomkarrier, de tényleg nem hallottam olyanról, hogy valaki évekig kitchen porter maradt volna.

mikereem 2012.09.10. 08:37:59

Szerintem is túlzás ez az általánosítás. Az ismeretségi körömből olyanok mentek, vagy terveztek menni mosogatni/takarítani, akiknek mondjuk nem ment az egyetem és szerencsét akartak próbálni. Akinek már van végzettsége, szakmája, az nyilván abban próbál meg elhelyezkedni. Egyébként meg olyat is ismerek, aki pár év egyetemi év után ment ki mosogatni, mára meg konyhafőnök. Nyilván nem egy luxus étteremben, de azért mégis gyorsan fentebb jutott.

A másik dolog, hogy természetes az, ha valaki mikor külföldre költözik, akkor kisebb igényekkel indul, mert elfogadja, hogy ott be kell illeszkedni, újra végig kell járni a ranglétrát. Ez pedig nem csak magyar jelenség. Egy osztrák barátom Bécsből költözött Londonba. Ő mondta is, hogy elfogadja, hogy egy ideig egy tök kicsi lakást tud csak bérelni és csak a legszükségesebbekre költ.

a_tom 2012.09.10. 08:45:44

Mások is írták hogy a mosogatás csak azoknak cél akik majdnem nulláról indulnak. Ha nem tökéletes a nyelvtudás, ha van is szakma, de az a tudás se versenyképes (nincs gyakorlat, nincs papír, nincs referencia, stb..), ha az önbizalom a béka segge alatt, ha nincs tőke amiből el lehet éldegélni hónapokig, akkor célszerűbb kis lépesekben haladni, mint állanóan pofára esni és visszajönni mégtöbb veszteséggel.

Egyébként aki be tud fektetni tanulásba, akármibe, az jellemzően nem megy ki mosogatni. Aki nem tud befektetni, mert élni se tud, az kimegy.

(A kapitalizmus a gyakorlatban meg inkább arról szól hogy a nagyhal megeszi a kishalat)

vera89 2012.09.10. 08:49:02

Engem az érdekelne, a legnagyobb jóindulattal és nem szúrkálódásként, hogy a cikk írója próbált már külföldön munkát keresni? Mert én azt próbálom egy éve. Sajnos a magyar diplomám nem releváns itt, ezért a mosogatáshoz hasonló munkákra jelentkezek. Amikor egy éve kijöttem, nyilván én sem így képzeltem el ám!

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.09.10. 08:51:04

Bírom, amikor valaki jön s önjelölt prófétaként megmondja az embereknek, hogy miért is élnek rosszul, miért boldogtalanok, és hogy eztán hogyan is kellene élniük. Ez az erőszak egy kifinomultabb formája és a felsőbbrendűség megnyilvánulása. Nem tudom, de ha valaki valóban Boldog, nem akarja megmondani másnak, hogy milyen legyen, mit dolgozzon, egyszerűen nem szól bele más életébe. Kíváncsi lennék, hogy mi indította Ivánt e "remek" poszt megírására.

soyuna 2012.09.10. 09:02:41

@vera89: Milyen diplomád van?

Poszthoz:
Kint meg van az esély a feljebb jutáshoz, illetve ahhoz, hogy tök nulláról indulva az idő folyamán kialakíts magadnak egy olyan életszínvonalt, amivel boldog lehetsz (még egyszer mondom, meg van az esély rá).
Fel lehet fogni egyfajta kalandként is.

vera89 2012.09.10. 09:04:07

@soyuna: magyar alapszakos (BA-s) diploma :D

Jaffar 2012.09.10. 09:05:10

@a_tom:
"A kapitalizmus a gyakorlatban meg inkább arról szól hogy a nagyhal megeszi a kishalat"

Nem, ez nem teljesen igaz. Szerintem a lényege a kapitalizmusnak, hogy olyan mint az evolúció. Az okos, életképes dolgok megmaradnak, a többi meg elvész. Persze vannak negatívumok is, de még mindig a kapitalizmus jelenleg létezö legjobb az összes körül......

2012.09.10. 09:07:23

Hu, milyen nagyokos poszttal van dolgunk, o aztan megmondja kinek mi merre hany meter! :)

Akkor most segitek egy kicsit, leegyszerusitem a folyamatot hogy az is ertse, aki esetleg bura alatt menne ki.

1., szar lesz minden, osszecsapnak a hullamok, vagy csak siman nehez nullszaldora kihozni egy honapot
2., dontes szuletik a hataratkelesrol
3., ha talal otthonrol munkat az ember akkor itt kb vege a folyamatnak, ha nem olyan a szakmaja hogy neten nezegessen, akkor meg kikoltozik valahova es probalkozik
4., hol a legnagyobb a siker-rata, nyelvtudas hianyaban, esetleges szaktudas elismerese elott? Mosogatas, felszolgalas, raktaroskodas. Az ember MEGTEREMTI AZ EGZISZTENCIAT egy ilyen gagyi melobol, kozben tanulja a nyelvet, stabil szallast talal, lesz egy kis felretett penze
5., EZ UTAN MAR el lehet kezdeni asztalos munkakat keresni, ha az ember asztalos, vagy HR poziciokra bekopogtatni irodakba ha ebben van tapasztalat, vagy AKARMI.

En nem is ertem, miert gondolja a posztolo, hogy van ertelme csak ugy kimenni, olni az alberletbe a nem keves penzt, mikozben sznobizmusbol kizarolag a szakmaban kene keresni. A mosogatas egy egesz jol megfizetett, stabil hatter, amig az ember keres normalis dolgot, szerintem azert nem annyira jellemzoek a 3 eve mosogato magyarok odakinn, akit en ismerek, szinte mind igy kezdte es mind tovabb is lepett.

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 09:15:43

18 éves szakmai tapasztalattal, (multi, IT, Business analyst) középfokú angol nyelvtudással, közgazdász diplomával fél éve torpedózom az külföldi álláspiacot a CV-mel. Még csak vissza se jeleznem. Pedig a CV-n nem gagyi. Mondjuk az igazsághoz annyi hozzátartozik, hogy igyekszem Angliát nagyívben elkerülni, elsősorban Skandinávia, Hollandia, Dánia a célterület számomra.

horcsogpofi 2012.09.10. 09:19:00

Célok, jövőképp és ambizió nélkül tényleg nem lehet a mai világban létezni.

Nekem semmi bajom, ha valaki mosogatni megy ki külföldre, ha az egy lépcsőfok a célja eléréshez.

Azonban ha ez a lét állandósul, akkor komoly probléma lesz, mivel ha hazajön az illető, mit fog csinálni. Beírja az öneletrajzába, hogy 10 évig mosogatott/takarított?

Szerintme itthon is lehet előrébb lépkedni, ha úgy tetszik karriert építeni, de sajnos manapság minden azonnal kell.

Valaki kijön az iskolából és máris, nagy fizetést, kocsit stb. kell, persze dolgozni ne nagyon kelljen.

Először bizonyítani kell utánna lehet követelni, szerintem ez kint sincs máshol.

amarante 2012.09.10. 09:21:25

Na ez a poszt egy igen nagy igazsaggal inditott:az emberek fejeben kell rendet tenni!Talan kezdeni lehetne azzal,hogy nem nezzuk le a fizikai munkat vegzoket,megbecsulunk minden tisztessegel elvegzett munkat,plane ha rendesen megfizetik es bejelentett!!!Miert kell mindenkinek Einsteinnek lenni???A tarsadalom nem a felso intellektualis tizezerre epul,hanem a szorgos kis dolgozokra.
Az is elofordulhat,hogy akkor is boldog valaki ha mosogat vagy takarit,utcat sopor vagy elado.Miert feltetelezi barki,hogy a boldogsag erzete osszefugg a munkahelyen betoltott pozicioval?
Egyszoval ez a mai poszt egy netto hulyeseg...szerintem.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.09.10. 09:21:37

A poszt alighanem a Határátkelőn megjelent cikkek többsége által érezhető orientálódásra reagálva íródott. Ha valaki 1 éve olvassa a blogot akkor tudja, hogy milyen hihetetlen túlsúlyban vannak azok a posztok, ahol pincér, takarító, idősgondozó melókra pályázó vagy azokban dolgozó emberekek osztják a meg a tapasztalatikat. Nincs statisztikám, Határátkelőnek talán van, de ez az ember "érzése".

Számomra teljesen érthető, hogy bizonyos életkor felett vagy nagyon megrokkant egzisztenciális körülmények között, amikor a költözés legkevésbé sem kalandvágyról csak és kizárólag pénzügyi indíttatásból történik bármi jöhet alapon az emberek már nem mérlegelnek és nem dédelgetnek álmokat, legyen ami lesz csak valami történjen és valahol fizessenek eleget.

Az azonban bennem is felmerült, hogy sok poszt olyan fiatalabb emberek tollából születik (30 alatt, gyakran gyerek nélkül), akiknek lenne lehetősége nagyobb lélegzetvételű karriert is befutni odaát. És olyankor sokszor van olyan érzése az embernek, hogy eleve a célok is nagyon kishitűek és jöjjön bármi alapon elviszik a munkát, bármi áron, csak el innen. Ilyenkor bennem is felmerül a kérdés, hogy miért nem ambíciozusabbak kicsit, hogy a tömegszállásokra költözést miért nem itthon kezdik és mondjuk fekszenek rá az így nyert extra megtakarítások kárára egy alapos nyelvtanulásnak. Néhány év befektetéssel sokkal nagyobbat lehetne dobbantani az elején.

Persze minden ember története más és más, de az eléggé egyértleműnek tűnik, hogy sokan nem átgondoltan vágnak neki, és vélhetően nem hoznak ki annyit a határátkelésből, mint amennyit talán lehetne. Sokakra ez igaz, ugyanakkor sokan meg valszeg erőn felül érik el azt, amit.

encore 2012.09.10. 09:21:57

@Scaramella va alla guerra:
-"Egyébként most a mi igazgatóságunk is keres embert (embeREKET ). A beugró : otthon egy C++ program elkészítése. Az interjú 3 órás, technikai interjú ( tehát a motiváció meg egyéb marhaság megvan 30 perc alatt, a 3 óra a technikai kérdésekre értendö ). Igaz az is, hogy aki ezen meg tud felelni, azt kb bárhova felveszik ( ahol éppen van üresedés )."-
------Diploma nélkül is elég ha valaki meg tudja csinálni a C++ programot?
(amúgy főiskola csak nem diplomáztam és túlfutottam a lehetőségen)

tableno 2012.09.10. 09:23:26

@SziszkAnya: Hát a középfokú angol ehhez messze nem elég. Minimum felsőfok kell, különben ne is várj visszajelzést.

csőcsere 2012.09.10. 09:27:05

"Capitalism: God's way of determining who is smart and who is poor." Ron Swanson
:-)
Telitalálat a cikk.

datolyapálma 2012.09.10. 09:28:39

@Mammaroza: igazad van, óvatosan kellene bánni a szavakkal...ráadásul a posztoló hangsúlyozza, hogy nem nézi le a mosogatókat, közben az egész írás arról szól...mosogató, takarító igenis lehet boldog
Mammaroza, további sikereket kívánok, szeretem olvasni a blogot, régebben miattad regisztráltam..:)

tableno 2012.09.10. 09:31:47

@amarante: Na, ha a cikk jó volt arra, hogy te is regisztráltál végre, már megérte! :-)

levendulabandi 2012.09.10. 09:33:58

Ha valaki kint a szakmájában akar boldogulni és irodai melót akar (és hacsak nem IT guru vagy egy Ede Teller, aki mellé az elején tolmácsot is biztosítottak, mert az agya kellett), ahhoz több, mint ffokú nyelvtudás kell. És a szaknyelv ismerete is. Pl közgazdász nem árt, ha a szakmája szavait is tudja ffokon. A halászati szakszavakat nyilván nem kell ismernie.

amarante 2012.09.10. 09:34:31

@tableno:

Voltam itt eddig is,csak eppen te voltal szabadsagon,aztan en mentem el:):):)Kipurcant a gepem es most,miutan megkezdodott a suli a fiuk gepet hasznalom.Szigoruan csak addig,mig hazajonnek:):):)

SilentDreams 2012.09.10. 09:37:54

Nem értem a posztoló általánosítását. Bár megjegyzi, hogy "tisztelet a kivételnek", de honnan tudja, hogy a külföldön dolgozó magyarok közül hány százalék mosogat, hány százalék dolgozik saját területén ill. hány százalék dolgozik más területen, de nem mosogatás/takarítás témában?
Mire alapozva tgondolja, hogy a magyarok nagy része mosogat és meg is marad ezen a szinten? Mert csak ilyen embereket ismer vagy mert épp csak erröl hallott?

Az én ismerösi körömben szinte csak olyan külföldön dolgozó emberek vannak, akik szakmájukban dolgoznak. Természetesen nem gondolom, hogy ez lenne az általános, tisztában vagyok azzal, hogy nem minden területen lehet külföldön szakmában elhelyezkedni, ill. azzal is tisztában vagyok, hogy sokan mosogatás/takarítással kezdik, majd innen "dolgozzák fel" magukat.
Kiváncsi lennék egy valós statisztikára a témában, de iylenröl sajnos nem tudok.

En azok táborát erösítem, akik otthonról pályázgattak addig, amig szakmájukban fel nem vették öket, s így azonnal ezen a területen kezdhettek kint dolgozni. Nem hinném, hogy én lennék az egyetlen....

Nekem sem tetszik az, hogy a posztoló mások boldogságáról dönt saját maga. Ezt hagyjuk meg mindenkinek magának! (Elni és élni hagyni).
Azzal a véleménnyel egyetértek, hogy célszerü megpróbálni az embernek saját szakmájában munkát találni, de ha ez nem megy, akkor mindenki hagy döntse már el saját maga, hogy hogyan lép tovább a saját lehetöségeinek, igényeinek, munkabírásának stb. megfelöen, és nem pedig egy egységesen kidolgozott recept szerint.

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 09:39:06

@tableno: tehát marad a mosogatás. Köszike, azt hiszem itt a válasz...

freelander1 2012.09.10. 09:41:56

Kedves posztoló. Lassan írom, hogy megértsd, jó? Mert ezek szerint olvasni nem szoktad a Határátkelőt, csak hülyeségeket írni.
A mosogatás nem cél, maximum eszköz, kiindulópont. Annak, akinek még nem biztos a nyelvtudása, nincs túl jó szakmája. Viszont esetleg sürgős neki kimenni. Csak azért jó, hogy lássák: igyekszik, tud dolgozni. Aztán ahogy helyismerete is lesz, feljebb (máshova) lépdelhet.
A többieknek nagyon eszébe sem jut a mosogatás!
A posztok igen kis része szól Angliáról és Londonról (meg mosogatásról). De az tény, hogy ott, válság ide, vagy oda, még mindig könnyebb elhelyezkedni, több bérért, mint itthon. Továbbá az igaz, hogy ha itthon mosogató lennél, akkor lehet, hogy az is maradnál örök életedre, mert lenézik (mint te is), rossz referencia, és pénzt se kapsz érte, amit további tudásba fektethetnél. Ennyi.

fizetekmegegysort 2012.09.10. 09:42:59

Szerintem a magyart erre szocializálják. Hogy kevesebbnek érezze magát, mint amire képes. Kezdődik az általános iskolával, ahol nem azért dícsérik a gyereket, mert jój rajzol, szépen szaval, vagy jól számol, hanem folyton hangsúlyozzák miben kevés amit nyújt, mi az amiben javítani kéne, és azt sulykolják, hogy mindenben nagyon jónak kell lenni, egyformán. Aztán jön a középsuli, egyetem, ahol még inkább a követelmények, szintek teljesítése a fontos, nem a kreatív, saját megoldások, gondolkodás, együttműködés. Közben a gyerek látja, hallja hogy ha apa/anya gondban van a melóhelyèn nem a teljesítmény, hanem a kinekakikevagy plusz a nyelv hossza számít, és ha véletlen valamelyik szülő munkanélküli lesz, a haverokat írja össze először, nem a saját munkatapasztalatával/tudásával vet számot. Egy szó mint száz, mire valaki fiatal felnőttként külföldre kerül, könnyen vonhat le téves következtetéseket az itthoni viszonyokból. És mivel itthon elsősorban a pénz motiválja a többséget, nem az hogy szeresse a munkát, kapásból jön a " mosogatás is jó lesz, bőven megélek belőle" hozzáállás. Aztán jó esetben sikerül tovább lépni, rossz esetben ez is csak kudarc.
Én magam körül azt látom, hogy az egyébként már világlátott vagy világlátott kornyezetből jövők indulnak inkább szakirányba.
Szóval szerintem is a fejekben kéne rendet tenni.

soyuna 2012.09.10. 09:43:24

@SziszkAnya: Azon nem gondolkoztál, hogy amíg keresgélsz külföldi munka után, addig elmész egy nyelvtanfolyamra, hogy megtanuld a felsőfokot? Vagy másik nyelvből középfokig?

SilentDreams 2012.09.10. 09:47:24

@SziszkAnya: Esetedben megpróbálnék még több országot bevonni a látókörömbe illetve adott országban biztos, hogy minden lehetöséget megpróbáltál már? A nyelvtudás tovább javítása is sokat segíthet.

Esetemben a siker (sikeres pályázat, kihívás interjúra, megfelelés) akkor következett be, amikor változtattam a stratégiámon és az "álom hely" mellett jelentösen bövítettem a megcélzott helyeket....

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 09:55:27

@soyuna: advanced tanfolyamra járok, bizonyítványom egyelőre csak a B2-ről van. Nem írhatom bele, hogy minden nap használom a munkám során a nyelvet, ezért valószínűleg magasabb szinten vagyok, mint amiről bizonyítványom van:) amúgy nem hiszem, hogy mindenki aki szakmában megy ki külföldre felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezne. Vagy mégis? Most elbizonylatanodtam:)

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 09:59:14

@SilentDreams: az a baj, hogy azokat az országokat egyből ki kell hagynom, ahol német az anyanyelv (egy mukkot se beszélek németül, habár ezt már nagyon kezdem megbánni...) a "kinézett" orstágokban több esély van csak angollal elhelyezkedni, habár tudom, hogy azonnal el kell majd kezdeni az adott ország nyelvét tanulni...
Elég speciális területen szereztem ezt a gyakorlatot, nem sok cég van Európában, akik ezzel foglalkoznának. Bankszektorban biztos többre mennék. Nálad mit jelentett a célterület bővítése?

ioi (törölt) 2012.09.10. 09:59:25

@SziszkAnya: hacsak nem vagy senior programozó vagy valamely nagyon keresett más mérnök topmanager, akkor marha gyorsan kezd el tanulni a célzott ország nyelvét. Az állások 90%-a folyékony nyelvtudás nélkül ott sem megy, habár mindenki beszél angolul, az nem elég ahhoz sem, hogy a bürokrácián átverekedd magad.

Shebelle 2012.09.10. 09:59:36

@amarante:

Egyetértek veled!!! Talán ezért is születik kevés cikk szakemberek, segédmunkások stb. tollából, mert itt az már nem is ember, legalábbis néha ez az érzésem. Pedig szívesen olvasnék ilyet.... és egyáltalán nem zavar ha tele lenne hibákkal, hisz ez az oldal nem arról szól,hogy h. írjunk helyesen....

Még annyit fűznék hozzá, h. manapság már nagyon lehet annak örülni, ha valakinek sikerül egyáltalán nulláról indulnia külföldön, sokaknak előszőr a mínuszokat kell legyőzniük, s ezért is tolódik ki az ún. "mosogatás" néha akár 3-4-5 évre is. Ez a tapasztalatom ismerősök körében legalábbis.

soyuna 2012.09.10. 10:00:55

@SziszkAnya: Félre ne érts, nem nyelvvizsgára gondoltam. :) Hanem pusztán arra, hogy nyelvtudásod olyanra fejleszd, hogy folyékonyan beszélj, hogy kint ne okozzon problémát a nyelv használata (nem tudom, hogy jelenleg mennyire igaz rád, és valljuk be, felsőfokú nyelvvizsgával nem biztos, hogy boldogulsz kint :)).

tableno 2012.09.10. 10:01:28

@SziszkAnya: Neked tényleg a kishitűség a bajod. Már miért ne írhatnád be, hogy milyen szinten beszélsz, még ha nincs is papírod?! A nyelvvizsgát önmagában leszarják, a lényeg, hogy tudsz-e az adott nyelven dolgozni.

SilentDreams 2012.09.10. 10:01:56

@SziszkAnya: Jól gondolod, nem kell szükségszerüen felsöfokú nyelvvizsga (illetve nyelvtudás), de jelentösen növelheted sok területen az esélyeidet, ha ezzel rendelkezel. Sokkal inkább a tudás fontos, mint a vizsga. Nem is emlekszem, hogy a palyazatokban, amiket küldtem, vizsgára kérdeztek-e valahol, mindenütt csak a tudásra. Amit aztán az interjún 5 perc alatt le lehet tesztelni, föleg szakmai irányban, úgyhogy nem érdemes csalni sem a pályázatban :)
Tehát, ha a nyelvismereted szintjére kérdeznek, akkor erröl nyilatkozz, ne a vizsgáról!

Egyébként abszolút terület/ország-függö, hogy milyen fokú nyelvtudás szükséges, hogy felvegyenek. Természetesen olyan helyekre, ahova túljelentkezés van, simán válogathatnak a legjobb nyelvtudásúak között, míg ahova alig találnak szakmailag megfelelö embert, ott "nyelvileg" is lejjebb adhatják, hogy végre valakivel be tudják tölteni a posztot.

karburator (törölt) 2012.09.10. 10:02:20

Na végre!

Kellett már egy ilyen poszt, hogy ne mindenkinek a fejében a "nyugati rabszolgamunka baráti segítséggel, nyelvtudás nélkül, majd lesz valami, ha lány vagyok, akkor majd a barátom egy kis szexért úgyis eltart" legyen.

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.10. 10:07:49

"Most komolyan, ennyire tartjuk magunkat, ennyi az önbecsülésünk???? Nyugaton meg lehet élni mosogatásból is tisztes körülmények között, ez rendben is van, de hogy valakinek ez legyen a CÉLJA, motivációja, ezt egyszerűen nem tudom felfogni.

Ha én egy jó közgazdász-műszerész-nyelvész-asztalos-tanár-könyvtáros-eladó-virágkötő-hullaszállító-akármi vagyok, miért nem jut eszembe, hogy esetleg az eredeti szakmámban kellene elhelyezkednem? Ja, hogy ehhez áldozatokat kellene hozni?"

hülye vagy. pont.

amarante 2012.09.10. 10:08:25

@Shebelle:

Mint ahogy valaki fentebb irta:rosszul vagyunk nevelve:):):):)Az,viszont teny,hogy otthon ha van csalad a kutya sem vesz fel dolgozni,mert mi van ha beteg lesz a gyerek???....
sajat tapasztalat:17 evet dogoztam le feketen,mert nem vettek fel sehova hivatalosan,mert ugye van csalad es mi lesz ha...Na itt Angliaban ez nem kerdes.Takaritok,de nincs semmi suskus:teljesen egyenranguan vagyok kezelve a tobbivel es nincs kivetel a csalad miatt,ahogy masnak sincs.Mar ezert is megeri inkabb it mosogatni,takaritani,mint amott:):):)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 10:09:57

@encore: ha a kod megvan, akkor johet a szobeli ( mondjuk nem art motivalni hogy miert nincs diploma, de a kodolasi kepesseg fontosabb. )

Mrs. Clayton 2012.09.10. 10:10:33

Pár hete azzal jött haza a párom, hogy képzeld a Bea, tudod a Zoli barátnője, 21 éves roma lány, de van valamilyen főiskolája. Még csak egy hete vannak itt a Zolival, de a lánynak már irodai melója van, mert az ügynökség, ahová be akart regisztrálni be is hívta dolgozni, és kb 10 fontot keres óránként.
Mit mondjak kicsit elkenődtem, hogy csak én lennék ennyire béna? Csak nekem nincs ekkora önbecsülésem, hogy én bezzeg az egyetemi végzettségemmel, tök jó referenciákkal nem merek jelentkezni irodai munkára?
De aztán végig gondoltam a dolgot még egyszer. Team leaderként sem egyszerű a dolgom. Sokszor kell visszakérdeznem, át kell fogalmaznom, amit mondok, mert vagy ők nem értik mit akarok, vagy én nem a helyieket. telefonon meg még nehezebb, bár már egész jól boldogulok.
Aztán a lányról is kiderült párnap múlva, hogy csak próbanapra hívták, de azóta se keresték.
Szóval szerintem felesleges akkora mellénnyel lenni, mert két mondatból úgy az ember alá kérdeznek, hogy azt sem fogja tudni melyik országban van. Az más kérdés, ha valakinek nem okoz gondot a helyi dialektus, és egyébként is folyékonyan beszél angolul/ adott idegen nyelven. Ő nyilván soha nem fogja lejjebb adni, miért is tenné. De szerintem a többség nincs ilyen helyzetben.
Én nyelvtanfolyamra járok a munka mellett, hiába, a suliban tanult angol itt elég kevésre elég, főleg úgy, ha az ember hiába tanulta meg magyarul a szakmáját, ha egyszer itt nem úgy mennek a dolgok, itt kezdhetem szinte az elejétől. Ami lelkesít, hogy itt van esélyem a szakmámban, otthon nem volt. Úgy érzem egy irodai szalagmunkánál többre vagyok hivatott még akkor is, ha pár évet "mosogatnom" kell.

tableno 2012.09.10. 10:13:15

@SziszkAnya: A speciális szakterület előny is lehet. Viszont akkor aktívabban kell felvenni a kapcsolatot az érntett cégekkel (telefon, állásbörze, akár személyes kapcsolatfelvétel. És nem szabad túlságosan lekorlátozni a szóba jöhető országokat.

TilosazA (UK) 2012.09.10. 10:14:35

Egyébként nem szabad azt gondolni, (valaki itt is írta), hogy ugyanezt Mo-n is meg lehetett volna csinálni, ha valaki ilyen kisigényű. Nekem volt egy barátnőm, 17-18 évesen eljött otthonról, barátoknál, ismerősöknél lakott, és ahhoz, hogy legalább enni tudjon, két műszakban mosogatott. Ld: 16 órát dolgozott egy nap. Itthon, Magyarországon. Angliában több poszt tanulsága szerint: igaz, hogy többen laknak egy lakásban, de csak 8-9 órát mosogatnak ezért egy nap, és van akinek még egyéb dolgokra is telik belőle.
Tehát igenis van különbség, és itthon ezt nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megcsinálni,pl. ha valaki tandíjra gyűjt.

Ann1294 2012.09.10. 10:17:31

@tableno: Egyetertek. Bele kell irni milyen szinten tud az ember, kit erdekel a papir? Van ismeros aki anno letette a kozepfokut, meg sem tud szolalni de villog a CV-ben, hogy kozepfok. Aha... hasznalhato nyelvtudas kell kulfoldre.

Amugy nekem vannak ismerosok akik azert nem kapnak a szakmajukban munkat (ezert takaritanak, mosogatnak, arut pakolnak), mert nincs nyelvtudas. Elvallajak az ilyen egyszerubb munkat (nem lenezem, de tobbre kepesek, nem csak diplomas ember de szakmunkas is, egy jo mester/szaki), de nem haladnak a nyelvtudassal, mert a kollegak lengyelek, iskolaba nem jarnak melle mert draga... hat igy nem is lehet tovabb lepni konyorgom! Tanulni az a nyelvet es tenyleg ugrodeszkanak hasznalni az ilyen munkat. Akar beulni egy kocsmaba, venni egy sort az oregnek a pultnal es dumalni vele. A legolcsobb nyelvtanulasi es szocializacios forma. Es ki tudja, hatha a szomszedja vagy veje keres egy jo szakmunkast. Tobbszor elofordult ilyen, hogy epp kellett burkolo, farmra segitseg, acs, stb. ... aztan ajanlottak tovabb helyi szinten, mert szepen dolgozott. Igy is el lehet indulni.

SilentDreams 2012.09.10. 10:17:41

@SziszkAnya: Nálam az volt a probléma, hogy nagyon konkrét elképzeléseim voltak arról, hogy hol szeretnék dolgozni külföldön és hogy pontosan mit. Ez így elsö hallásra nem hangzik rosszul, de ha mondjuk az adott hely adott kinézett állásaira iszonyú nehéz bekerülni (mert évente max 1-1 embert vesznek fel, az érdeklödés rá viszont feltehetöleg óriási), akkor ennek megfelelöen kell értékelni a saját esélyeimet is. Több év eredménytelen próbálkozás után rá kellett jönnöm, hogy nem szabad ilyen konkrét helyet/szakterületet kitüzni célul, hanem meg kell vizsgálni, hogy még milyen hasonló munkákat végeznék szívesen, ahova eddigi tapasztalataimmal esélyem is van, hogy felvesznek. Es nem csak az eredetielg megcélzott helyen, hanem sok-sok másikon, más országokban is, stb. Ezzel sokszorosára növeltem az esélyeimet és lön csoda, hamarosan jött is a siker...

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 10:25:59

@SilentDreams: értem. El fogok gondolkodni ezen. Köszi az inspirációt! :)))

vocsok_NL 2012.09.10. 10:26:01

@SziszkAnya: en Hollandiabol jelentem neked, hogy a holland munkakozvetitok az esetek tobbsegeben szoba sem allnak olyan kulfoldivel, akinek nincs holland adoszama! Lehet, hogy nem fecolnak idot abba, hogy megkerdezzek toled...vagy elmagyarazzak...latjak, magyarorszagi a cimed...
Koszi, nem kell.

Adoszamhoz pedig az kell, hogy regisztralva legyel adott varos onkormanyzatanal (ok adjak ki az adoszamot) --> ehhez pedig kelle egy berleti szerzodes egy szobarol vagy lakasrol, vagy adas-veteli szerzodes egy holland cimrol.

Azert vannak kivetelek, mint ahogy volt itt egy poszt arrol, hogy linkeid-en keresztul talaltak ra....ritkasag, de van.

A holland nyelv tudasa elengedhetetlen eselynoveleshez!
Ha szeretsz biciklizni, kezd el tanulni a hollandot es nem kell mosogatassal kezdeni az eletet NL-ben! ;)
Renegeteget jelent a holland nyelvtudasa expatkent NL-ben!!!!

Sok sikert!

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 10:28:33

@soyuna: néha az az érzésem, hogy egy élet kevés lenne arra, hogy az ember tisztességesen megtanuljon angolul. Lehet tényleg kishitű vagyok:S

vocsok_NL 2012.09.10. 10:31:29

@Ann1294: pontosan!
Csak pont ez a reteg, akik beerik a mosogatassal/pakolassal eveken at, olyan tipusu emberek , akik nem akarnak tobbet tanulni. Nem fogekonyak ra. Nekik igy jo. Lehet, hogy mindig is utaltak tanulni...mert nem volt sosem sikerelmenyuk benne...van ilyen is.

Itt NL-ben is van egy reteg, akik mosogatoi, dobozolos, raktari munkat vegeznek egesz eletukben...es torzsgyokeres hollandok!!...csak egyszeruen nem tanultak tovabb..eleg volt nekik, ennyi, vege.
Nem akar tovabbfejlodni...ez egy szemeyisegtipus.
Meg kell erteni es tiszteletben tartani. Elvegre az o munkajuk is fontos!!

SilentDreams 2012.09.10. 10:34:23

@SziszkAnya: Meg szerintem maximalista is, de az nem baj :)
A kishitüségen nehéz változtatni, de mindenképp szükséged lesz a változtatásra a sikerhez. Szóval ez is nagyon fontos lenne.

A németért kár. Anglia után "épp" Németországban élek és több szempontból jobban bejön nekem.

think different 2012.09.10. 10:36:47

"Meg kellene tanulni – szakmától függően – mondjuk középfokon egy idegen nyelvet, ami a legtöbb ember esetében a világ legegyszerűbbje egyébiránt (gy.k. az angol)?"

Középfokig talán igen.
Azonfelül kétlem. Soha, de soha nem találkoztam angolt tökéletesen beszélő magyarral, aki felnőttként költözött ki ide. Mindig van hiba az ideidőkben, rosszul használt phrasal verbs, etc...
Ezt még egy londoni nyelviskolában angolt tanító, magyar származású tanárom is megerősítette, ebbe halmazba helyezve önmagát is.
Mentségünkre szolgáljon, hogy a mai angol/brit fiatalok jelentős része sem beszéli helyesen az anyanyelvét. A helyesírásuk pedig elképesztően szánalmas.

Ann1294 2012.09.10. 10:39:43

@SilentDreams: Igen, ez is fontos, hogy neha kijon az ember egy adott varosba es nem hajlando koltozni. Neheziti, hogy lefoglal alberletet 6-12 honapra, mert nem jo a hostel vagy a szobaberles, es nem akarja elbukni a depozitot, inkabb bevallal szarabb melot helyben.
Pedig hosszutavon jobb bukni parszaz eurot ha csereben van az embernek munkaja a szakmaban ami tobbet is fizet ugye. Ne valogasson az ember az elejen melyik varos a szebb. Hol van munka a szakmaban ahova fel is vesznek. Az a lenyeg.

vocsok_NL 2012.09.10. 10:41:34

@SziszkAnya: nem tudjuk milyen az a szint, amely a "tokeletes nyelvtudast" jelenti.
Meg azt sem mondhatnam, hogy anyanyelvi szint a legjobb, mert egy anyanyelvu sem tudhatja az osszes nyelvtant. :)
Talan egy angol anyanyelvu tanar igen. ;)

Es minek tudni felsofokon? Eleg annyira, hogy egy angol nyelvu allasinterjun megfeleljunk es a munkaszokincsunk meg legyen hozza. Ennyi. :)
Egy nyelvtanulas elethosszig tarto folyamat..minden nap tanulhatunk egy-egy uj szot, ha kulfoldiekkel beszelgetunk. :)

2012.09.10. 10:41:48

@SziszkAnya: csak egy aprosag: ugyanezt csinaltam, mint te (Svajc volt a celorszag, ami koztudottan HARD fokozat :) ), 9 ev konkret szakmai tapasztalat IT-ben, multiknal, felsofoku angol (amit szinten is tartottam az evek soran), alapfoku nemet, diplomam nincs csak szakmai vegzettsegem (OKJ, asszem Vocationalnak hivjak ok). Honapokig semmi, Angliat eddig en is kerultem.

Aztan az elmult 1-2 hetben kicsapta a par megmaradt biztositekomat is az orszag, es gondoltam finoman korulnezek Angliaban is.

jobsite.co.uk-n elkuldtem mult csutortokon 3, szinte random helyre a jelentkezesem. Ketten meg aznap (!) vissza is hivtak es rohadtul csabitgatnak, a heten lesz tobb interjum is, pedig nem is olyasmire jelentkeztem, ami 100%-ig a profilomba vag. Szoval ha nagyon elszakad a cerna, ugrodeszkanak Anglia is jo lesz, hidd el.

VíziLó 2012.09.10. 10:42:16

Amint mások is írták, a magyarok többsége - még a diplomások, sőt angoltanárok is - gyenge nyelvtudással érkezik Angliába, így lehetőségei eléggé korlátozottak. Képzeld el, hogy te egy albán villanyszerelő vagy történelemtanár vagy és megérkezel Budapestre 10 szavas magyar szókinccsel. Mi lesz veled? Kb. ez a helyzet az Angliába érkező magyarok egy jelentős részével. Mindezek miatt egyetértek a szerzővel a nyelvtudás fontosságát illetően, mert a nyelv nem csak külföldön, de otthon is segítené a boldogulást.

Amivel nem értek egyet, az az, hogy valaki mosogatóként nem lehet boldog. Egy egyre jobban specializálódó és elidegenedő világban élünk, ahol minden olyan bonyolulttá válik körülöttünk, hogy már nem is értjük, miként működnek mindennapi használati eszközeink.

Én személy szerint nem szeretem a komplikációkat, a rohanást, az állandó stresszt, s ha valaki eleget fizet, hogy mosogassak, fát hasogassak vagy füvet nyírjak, akkor inkább csinálom azt mintsem, hogy egy kicsivel több pénzért állandó stresszben és bizonytalanságban éljek, másokat irányítsak és alkalmazkodjam hozzájuk.

SilentDreams 2012.09.10. 10:42:51

@think different: Teljesen egyetértek. Magas fokon az angol igencsak bonyolult. A "phrasal verbs" téma szerintem maga a pokol.... :)
Az igeidöket sikerült felfognom és használnom is, de azért olykor még mindig sikerül olyasmit hallanom, amit én lehet, hogy nem is úgy mondtam volna....

Egyes angol fiatalok helyesírásán "should of"-ot olvasván borultam ki talán legjobban. Elrettentö példa :)

soyuna 2012.09.10. 10:48:08

@vocsok_NL: Pontosan! :) Aki IT területen mozog, annak minek kell tudnia az abortuszról, eutanáziáról, illetve más irreleváns felsőfokú nyelvvizsga témáról tudni beszélnie?

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 10:48:37

@vocsok_NL: de ez így 22-es csapdája:)) előbb költözzek ki Hollandiába (gyerekestül) és utána kezdjek állásokat pályázni, ha már van adószámom? Sajnos nem nyertem a lottón, hogy ezt megtehessem:( mindenesetre köszönöm a sok hasznos infót. Lehet kicsit megpiszkálgatom a Hoogeveen-i holland kapcsolataimat.... Te hol tanultál hollandul?

Ann1294 2012.09.10. 10:49:12

@vocsok_NL: Az rendben van aki megelegszik ilyen munkaval es boldog, mert este nez focit, elvan a csaladdal... en csak orulok nekik. Azokra gondoltam akiknek van szakmajuk es csak a nyelvtudas hianya valasztja el oket a szakmai munkatol ahol nem minimalbert hanem szakmai minimalbert kapnanak ami kozott van egy 30% kulonbseg. Es kozben mondjak, hogy milyen rossz, itt nem kap a szakmaban munkat, kozben neki kellene tenni valamit erte. Kedvencem a "Nem tanulom meg a nyelvuket, nem beszelgetni, hanem dolgozni akarok!". Hallottam tobbszor ilyet. Hat igen. De meg kellene erteni mi a munka, mit akar a vevo/megrendelo ill. meg valaszolni a fonoknek ugye...

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 10:50:03

@Whave: hm. Neked sok sikert! Megyek csekkolom az oldalt:)

2012.09.10. 10:51:21

Szerintem aki eljut arra a pontra, hogy elmenjen külföldre mosogatni (es itt nem csupan a magyarokrol beszelek), az elötte ilyen-olyan okokbol mar egy jo par evig jarta a kanosszat a hazajaban.

Nem feltetlenül arrol van szo, hogy nem akarja magat kepezni, hanem nem tudja (ertsd buta) vagy nincs ra lehetösege (ertsd szegeny vagy egyszerüen csak szerencsetlen).

Ettöl meg ugyanolyan ertekes emberi tulajdonsagokkal rendelkezhet, mint a haromdiplomas szomszedja.

Es pont az ilyen embereknek kene egy kis lelki tamogatast adni ahelyett, hogy leorditjuk a fejüket.

Szemelyes tapasztalatbol tudom, hogy milyen nyomorult erzes amikor az ember akar fejlödni, van is hozza nemi esze, de nincs ra penze vagy ideje, es nincs olyan a környezeteben, aki (nem feltetlenül anyagilag) tudna tamogatni.

Nem mindenki születik zseninek es talpraesettnek, az elet magatol ertetödöen egy hosszu tanulasi folyamat, mely alkalomszerüen vagy hosszabb tavon tartalmazhat gyari munkat es mosogatast is. Es akkor mi van?

SilentDreams 2012.09.10. 10:52:19

@Ann1294: "Nem tanulom meg a nyelvuket, nem beszelgetni, hanem dolgozni akarok!"

Ez nagyon aranyos :))))))))))
A kommunikációhoz meg alkalmazzanak mellé külön tolmácsot :)

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 10:52:22

@SilentDreams: hát ez az, nekem is sokkal jobban bejönne Németország vagy Ausztria, mint Anglia... már csak a megközelíthetőség miatt is..

zeb 2012.09.10. 10:56:42

Gyanítom, szándékos szűklátókörűséggel íródott a poszt, hogy vitát generáljon. Gondolkodjunk már egy kicsit, nincs olyan ember, aki "megelégszik", vagy akinek "célja" pl. a mosogatói szakma. Olyan ember viszont van, aki nem tudja jól a nyelvet, és/vagy a semmiről indul külföldön. Ezeknek az embereknek fel kell építeni egy minimális életet, meg kell tanulni jól a nyelvet, hogy majd lehetőség legyen továbblépni. Sőt, fel kell venni az ottani ritmust, meg kell ismerni a körülményeket. És erre pont alkalmas egy olyan állás, amely után nem kell fél évet rohangászni, viszont azonnal biztosítja a megélhetést.

Aussie pride 2012.09.10. 10:57:34

Szerintem egyszeru. A stresszes elet utan amit otthonhagynak sokan, jolesik egy kis egyszeru elet, egyszeru munkaval. Ezert vannak el sokan az elejen mosogatassal, takaritassal. Nem stresszes munka, nincs nagy felelosseg. Csak csinalod es kifizetnek, amibol sokszor valoban jobban elsz mint otthon egy kozep vezetoi allasbol ahonnan 45 evesen a mento visz el.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2012.09.10. 10:57:40

Ha az ember külföldre megy, akkor lentről kezdi. Viszonylag egyszerűen lehet találni munkát mosogatóként, vagy takarítóként. Ezekre van esélyed látatlanban is, otthonról szervezve.
Így aztán elmegy mindenki valami alja munkát csinálni, mert az élet drága, nem engedheti meg magának, hogy munkát keresve, de pénzt nem, éldegéljen. Arról nem is beszélve, hogy még nem tudhatod hol találsz majd melót, tehát nem bérelsz szobát/lakást, hanem valami panzióban laksz, ami rohadt drága.
Aztán mosogatás mellett már el lehet menni állásinterjúkra. Mert asztalosnak se vesznek fel úgy, hogy nem néztek meg előtte. Nem bizonyosodtak meg róla, hogy beszéled a nyelvet legalább.
Ja, és hát kulturált országban nem aláznak meg, ha nem öltönyös munkád van.
Magyarországon esélyed se lenne egy komoly állásra, ha elárulnád, hogy momentán mosogatsz. Mert hát nem véletlen az, biztos csak erre vagy alkalmas. Máshol azt látják ebben, hogy hajlandó vagy dolgozni, nem büdös a munka.

psyery 2012.09.10. 11:00:27

Hát azért ez nem ilyen egyszerű.
Egyrészt valóban,soha nem fogsz otthon megtanulni úgy angolul,mint amikor kint élsz.7 év angol tanulás és középokú nyelvvizsgával jöttem ki 3 éve,és az első hónapok szörnyűek voltak,szinte semmit nem ért az a 7 év otthon. Fél évet au-apirkedtem,hazamentem befejezni az egyetemet,3 hete jöttem vissza. A család,ahol dolgoztam,felajánlotta,hogy segít munkát keresni,apuka a kormánynak dolgozik,de ÉN mondtam,hogy köszönöm,még nem,mert az angolom még messze nem elég ilyen szintű munkákhoz.Ezért újra családnál dolgozom,gyűjtöm a pénzt saját albérletre,közben találtam egy még jobb melót (heti 4 nap minimálbérét úgy,hogy szállás-kaja megoldva,már ezért megéri kint lenni,hiszen sokkal könnyebb jobb melókat találni).

Nem mellesleg az eredeti szakmám pszichológus,és ha ebben a szakmában szeretnék egyszer dolgozni,kb. professzionális szinten kell beszélnem az angolt,ami x év,de fiatal vagyok,van időm.
Szóval én ezért vállalom az "alantas" munkát is (mellesleg nekem szakmailag is tökéletes gyerekekkel dolgoznom,különböző családokkal együtt élnem,látni az életüket,rendszerüket,nagyon sokat tanulok belőle!),ja,meg nem volt x ezer fontom sem a kezdetekhez. meg nyelvsulira.
Sok ember jön ki úgy,hogy tudatosan tervezi az életét.

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2012.09.10. 11:00:50

Mi például direkt olyan munkát kerestünk Angliában ami semmi felelősséggel nem jár. Én üzletvezető voltam otthon sok éven keresztül. Nekem a mosogatás maga a paradicsom. De szívesen takarítanék is. :-) persze nem életcél de kellett változás, kilépés a mókuskerékből.

asd123321dsa 2012.09.10. 11:02:00

Aki külföldre megy az itthon nem találta meg a számítását, lehet, hogy valaki mérnök végzettségű az még nem garantálja, hogy jó mérnök és munkát is adnak neki (vagy, hogy egyáltalán mérnökként akar elhelyezkedni, mert ilyen is van). Ahogy én látom sokan örülnek, hogy kapnak munkát valahol egyáltalán, nem minden frissen végzettet várnak élethosszig tartó karrierek. A legtöbb ember számára a munka egyenlő azzal, hogy 8 órára kikapcsolja az agyát és megcsinálja amit más mond, hogy tudjon enni, lakni valahol. Csak az a nem mindegy, hogy kint egy mosogatónak is adnak annyit, hogy a fennmaradó szabadidőben ne azon járjon az agya, hogy a lakbér és számlák kifizetése után hogy ossza meg a maradék 20-30 ezer forintot kajára, arról nem is beszélve, hogy szórakozni is kéne valamicskét, hogy ne egy lélegző robotnak érezze magát az ember.

A másik, hogy kint még ér valami a teljesítmény, aki ma mosogató és van egy kis esze két év múlva már valószínűleg nem az lesz, konkrét ismerősről tudok aki 3 éve ment ki pont mosogatni és egy éve nem látott tányért csak ha eszik róla, pedig ugyanott dolgozik, csak most már kétszer annyi pénzért. Igaz ott ha megüresedik egy pozíció legalább megpróbálnak kompetens embert találni és nem benyomni urambátyám koma mihaszna gyerekét valami szívességért cserébe.

Ya Basta! 2012.09.10. 11:06:49

Kedves posztolo,

Ez a cikk netto baromsag.

Mint ahogyan le is irtad, te mas utat jartal be, voltal kulfoldon allasinterjun. Miert nem arrol irsz? Miert probalsz okoskodni valamin, ami meg sem tortent Veled, ezert lovesed sincs rola.

Ne altalanosits!

vocsok_NL 2012.09.10. 11:09:30

@soyuna: Igy van! Ha esetleg egy komoly biologiai tema merulne fel, kikeresem szotarban, oszt kesz. ;)
Addig meg marad a bitlapatolas. Tenyleg, hogy is van ez angolul? mindjart megkeresem! :D

venator 2012.09.10. 11:09:57

Szerintem érdemes különbséget tenni a között, hogy valaki kimegy egy-két évre gyűjteni, nyelvet tanulni, világot látni stb. Vagy esetleg emigrálni készül és végleg letelepedni külföldön.

Rövid időre nem biztos, hogy érdemes annyit befektetni, hogy kvalifikáltam munkát kapjon az ember, mert mire megszerzi a nyelvtudást, a helyismeretet és általában is beilleszkedik a társadalomba, már jöhet is haza.

Viszont ha valaki hosszú tárva képzeli el a kitelepülést, akkor nyilván nem árt ha jó alappal indul el külföldre - de közben simán belefér egy kis mosogatás kezdetben - aztán ha van piacképes szakmája/tudása, akkor lehet feljebb menni.

Amíg úgy terveztük, hogy itt maradunk, addig mi is kerestük a lehetőségeket a feljebb lépésre, de nekem például olyan szintű nyelvtudás kellene a szakmámhoz, amit sok év alatt tudnék megtanulni, nem beszélve a helyi viszonyok ismeretéről és egy csomó apróságról, amiben egy helyi lakos már a születése okán is előnyben van.

De az igaz, hogy a fejekben kéne rendet tenni. Akinek jó a szakmája, jól beszél nyelveket, az könnyen vagy majdnem könnyen talál melót. Viszont akinek a külföldi munka egy utolsó kétségbeesett halálugrás, annak nem nagyon lehet tanácsot adni. Az egy eléggé beszűkült tudatállapot sajnos.

VíziLó 2012.09.10. 11:10:44

@PetraBee: Igen, ezzel egyet lehet érteni.

Másrészt mint fentebb írtam, ne feltétlenül buta vagy elesett az, aki a külföldi "mosogatást" választja. 2 diplomám van 3 nyelven felsőfokon, 2 nyelven középfokon beszélek. Magyarországon egy vidéki város viszonyaihoz mérten nagyon jól éltem, havi 100 ezer forintot félretettem, s anyagi helyzetem sokkal jobb volt mint ismerőseim, szomszédaim nagy részének. Ezért azonban állandó stresszben és bizonytalanságban kellett élnem, elviselni és alkalmazkodni mások hülyeségéhez.

Egy darabig gondolkodtam, hogy esetleg vennék egy tanyát s berendezkednék önellátásra, de gyorsan be kellett látnom, hogy aki nem születik bele a paraszti életbe, az felnőtt fejjel már nem igazán tudja megtanulni. Az életmódomon viszont mindenképp egyszerűsíteni szerettem volna, de azt is be kellett látnom, hogy az egyszerű kétkezi munkákból Magyarországon nehezen tudnék megélni, s éppen az elkerülni óhajtott stresszt és bizonytalanságot nem tudnám magam mögött hagyni. Végül Angliában kötöttem ki, ahol egy gyárban pakoltam dobozokat. Életem egyik legboldogabb időszaka volt: odahozni a raklapot, elvágni a szalagokat, levenni a dobozokat a raklapról, s a tartalmukat felönteni egy futószalagra. Egyszerű, átlátható, érthető folyamat. Mivel én voltam talán az egyetlen a gyári munkások közül, aki beszélt angolul, ki akartak nevezni minőségellenőrnek, illetve műszakvezetőnek a fizetésem duplájáért, de mindannyiszor nemet mondtam. Nem azért jöttem, hogy bonyolítsam az életemet. Ma már mást csinálok, de még mindig nosztalgiával gondolok vissza a gyári dobozpakolásra.

vocsok_NL 2012.09.10. 11:12:44

@SziszkAnya: sajnos ez igy mukodik. Kell legalabb 1MFt kezdotoke a holland elethez.
Amugy a nyelvtanulas itt - onkormanyzattol fuggoen - ingyenes vagy par tiz euro egy honapra.
A Hollandiaban elo kulfoldiek integralodasara nagyon jo programajik vannak!
Erdemes a holland kapcsolatokat beizzitani!
Es tenyleg, ahogy irta vki korabban: erdemes kicsit kiszelesiteni a poziciok koret is!!! Hajra!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 11:17:03

@vocsok_NL: "Adoszamhoz pedig az kell, hogy regisztralva legyel adott varos onkormanyzatanal "

nem igaz.
Bemesz a Belastingdienst-hez, adnak. (tudom, mert a felesegemmel is ez volt a helyzet.)
.

Hollandul megtanulni - ez attol fugg, hogy mit csinalsz. Van NLben, az RBSben egy gorog SVP, 10 eve ott van, egy szot sem beszel hollandul. Viszont allampolgarsaghoz kell es a hollandok is jo neven veszik, ha tudsz.

Kooppaany 2012.09.10. 11:17:05

A poszt szerintem Mo-on íródott, és az illetőnek nincs sok külföldi tapasztalata. Ez semmit nem von le az értelméből: emberek, ÉBRESZTŐ! - Ne legyünk külföldön lenézett munkák feltétlen felvállalói, hazafele mosolyogva kacsintó (valójában rossz körülmények között nyomorgó) rabszolgák, mert ezzel csak a Magyarország=gyarmat képet erősítjük. Akkor segítjük külföldi munkavállalásunkkal (is) a hazánkat, ha szakmánkhoz mérten keresünk állást. Mivel tud Magyarország segíteni? - Minőségi nyelvoktatással kisiskolás kortól kezdve, sok-sok anyanyelvi tanárral, nyelvtanulást segítő pályázatok kiírásával felnőttek számára, ahol ne a Rigóutcai nyelvvizsga legyen a követelmény, hanem az egyéni előrehaladás (jelenlét, feladatok elkészítése, belső szintvizsgák teljesítése). Munkavállalóás külföldön = belföldi munkaerőpiac tehermentesítése. Sikeres munkavállalók külföldön = Magyarország jó hírnevének erősítése.

Muscari 2012.09.10. 11:17:15

@amarante: Szia, de jó hogy itt vagy újra, többen eltűntek a régiek közül, de a mag azért itt van. Én ritkán szólok hozzá, nem azért, mert nincs véleményem, hanem mert sokszor csak napok múlva olvasom a posztokat, vagy csak nincs időm rá.
A poszthoz annyit, hogy amellett, hogy emberfüggő a dolog, országfüggő is. Németországban pl. nem nézik jó szemmel, ha Meki szerepel az önéletrajzodban, miközben mérnöki állásra pályázol, Angliában nem gond.
És a nyelv! A középfok semmire nem elég, mi csak néztünk mint Rozi a moziban, mikor kijöttünk. Tehát elvállaltunk egyszerű munkákat, bár nem a legalját, mindketten kávézóban dolgozunk. De mégis nagy különbség van a férjem és köztem. Én nagyon jól érzem magam a jelenlegi helyemen,van előrelépési lehetőség, nagyon jó a társaság, a menedzserre egy rossz szavam sem lehet, a vendégek nagy része visszajáró, kedves, barátságos ember. Általában mindenki jól beszél angolul a kollegák közül és kellően művelt is ahhoz, hogy mindenféle témáról tudjunk beszélgetni.
A férjem viszont szenved. Folyamatosan próbálkozik valami szakmájába vágó állásban elhelyezkedni, nemrég már egy interjúra is behívták, de az angolja még volt nem elég jó, hiába felelt volna meg szakmailag, referenciáit tekintve, telefonon például még nem tudna rendesen ügyeket intézni, nem beszélve a szakszavak értéséről (műszaki területről van szó). Mást nem tud tenni, mint tanulni a nyelvet, tovább próbálkozni és várni. Közben azonban szellemi mocsárban érzi magát, az ő kollegái eléggé mások, van köztük néhány primitív ember. Az is nagyon zavarja, hogy nem használja az agyát munka közben, hiszen több mint egy évtizedig csak azzal dolgozott. Most úgy végzi a munkáját, mint egy robot.
Ilyenkor azt hiszem, érdemes "oldalra" lépni is, valami mást kipróbálni, ami ugyan még nem álmaink munkahelye, a fizetés is hasonló, de legalább esély van a jobb légkörre, új emberek megismerésére.
Úgyhogy könnyű azt mondani, hogy mihamarabb helyezkedjünk el a szakmánkban, de sokszor nagyon nehéz megvalósítani.

vocsok_NL 2012.09.10. 11:17:54

@Ann1294: "milyen rossz, itt nem kap a szakmaban munkat, kozben neki kellene tenni valamit erte. Kedvencem a "Nem tanulom meg a nyelvuket, nem beszelgetni, hanem dolgozni akarok!". "

Hat ez az! Gatlo mondatok sokasaga es panaszaradat!
es pont a nyelvtanulasrol gondolja azt, hogy hulyeseg! Hat akkor igy jart...ha egyhelyben ulunk es bogunk, ugy maradunk egesz eletunkre!
Proaktiv szemlynek kell lenni!
Előrelátóan cselekvő; felelősségteljes, önmagáért felelősséget vállaló; automatikusan végbemenő; kérés nélkül munkat elvegzo.

Viszont sosem tudhatjuk mi az igazi oka...tenyleg lehet pl. egy programozo hudeszuper programozasban, de nyelvet tanulni nem akar leulni, mert az human dolog, nem erdekli...lustasag..motivalatlansag..celtalansag. Ilyen is van.

vocsok_NL 2012.09.10. 11:19:32

@Scaramella va alla guerra: akkkor orulok, hogy van masik lehetoseg is adoszamra! Koszi!! :-)

De ehhez biztos kellett egy ferj is, nem? ;)
Ha egyedul jon ki valaki, akkor is adnak adoszamot? es tegyuk fel nem akar vallakozni!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.09.10. 11:31:29

@Scaramella va alla guerra: "A humán vonatkozású állásokat a helyiek töltik be, mert (a) ök ismerik az ehhez szükséges helyi nyelvet (b) nekik van meg az ismeretségük az állás megszerzéséhez."

a) A National Blood Service (angol vérellátó) központjában dolgozik magyar marketinges.
b, Az ismertség magyar berögződés, a nyugati országok többségében sokkal kisebb a szerepe. Ez a cikk egyik fő mondanivalója, hogy a magyar többség azt hiszi, a külföld az egy egységes massza és ugyanúgy működik, mint Magyarország, csak éppen a helyiek számára kolbászból van a kerítés.

lilura 2012.09.10. 11:34:20

Hmmm, érdekes volt olvasnom a cikket, mivel éppen hasonló cipőben járok...lassan 4 hónapja élünk a brit fővárosban, és igen, éppen felszolgálok. Ami a borravalókat tekintve annyira nem esik nehezemre, de tény, nem erre vágyom. Viszont azt sem szabad elfelejtenem, hogy szendvicses helyen kezdtem, ahhoz képest már ez is előrelépés, kicsi, de attól még az.
Nem nézem le a fizikai munkát, csak tudom, hogy nem Nekem való...viszont, amikor nyár közepén, az Olimpia dübörgésében kezdtem el szellemi munkát nézni...hát értek pofonok. Kb állt az álláspiac, még itt is. Legalábbis számomra ;)

Most igyekszem összeszedni az önbecsülésem, és éjjelente, hazaérve a munkából tovább küldözgetni az önéletrajzokat...mert igen, változtatni csak Én tudok a helyzetemen, ugye?!

Shebelle 2012.09.10. 11:37:44

@amarante:
Igen ismerős a szitu, én is hasonló cipőben járok. Alkalmi, fekete munka - ez az amivel most pénzt tudok keresni, a lányom miatt, aki gyakran beteg. Még van bő másfél évem remélhetőleg és dobbanthatok, addigra a lányzó leéérettségizik,én elvégzem a sulit(a plusz harmadik szakmát) és gyúrok a nyelvre.
Remélem minden a terv szerint alakul, ha nem, hát lesz egy C terv is a B után, ebben már jó vagyok. :)))

tanato 2012.09.10. 11:38:24

@amarante: Hű de örülök,hogy visszaértél,már azt hittem végleg elhagytad a blogot.

amarante 2012.09.10. 11:39:11

@Muscari:

Udvozollek en is:):):)Jo hely ez es en szeretek itt lenni:):)

Probaljon a ferjed valami onkentes munkat is keresni,ahol szukseg van az agyara is.Itt szinte minden teruleten van ilyen lehetoseg.Sokat szamit a nyelvtanulasban is,baratokat lehet szerezni es ha megtalalja a megfelelo helyet,meg elvezi is.Nem tudom mi a szakterulete,de biztos talal olyan onkentes munkat,amihez kell.Meglepo,hogy itt miket lehet csinalni es mire van igeny:):):)Ezt nem negativ ertelemben irtam!

lilalalilalázik 2012.09.10. 11:40:07

@Zuiro: gondolom azért zavar, mert te jobban tudod...

Én azt propagálnám, hogy minél kevesebb honfitársunk menjen külföldre, maradjanak otthon! Minél kevesebb jönnek/mennek ugyanis külföldre, annál kevesebbszer futok össze külföldön Kedves Honfitársakkal, ami nem egy rossz dolog... :-) Jó nektek otthon, higgyétek el! Ez itt egy halódó, letűnő világ, a sok jól képzett, művel magyar itt csak mosogathatna, meg takaríthatna...brrr. Megalázó és gyötrelmes, ráadásul a bérek általában alig magasabbak, a kiadások meg! Jóságos ég! A KIADÁSOK! Körülbelül 20x magasabbak mint Magyarországon, minden drága, végül épp olyan rossz lenne itt mint amennyire jó otthon, tehát: mardajatok! Puszi!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.09.10. 11:40:24

@Ahmet: "Ha az ember külföldre megy, akkor lentről kezdi."
Ez általában igaz, de mindegy, hogy mennyire lentről. Aki jó a szakmájában és Magyarországon valamelyik multinál megtanult 1-2 nyelvet is használni munka közben, az nem megy mosogatónak, hanem legfeljebb egy szinttel a jelenlegi beosztása alatt keresgél. És persze általában csak akkor megy ki, ha az állás már fix, a szerződést aláírta, nem ugrik ki, hogy majd csak lesz valami, az általában csak a semmi vesztenivalójú pályakezdő fiatalokra és elkeseredett emberekre igaz.

amarante 2012.09.10. 11:41:04

@tanato:

Szia!Nincs nektek olyan szerencsetek:):):):)

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.09.10. 11:41:23

Elolvastam a blogot.
Elolvastam a kommenteket.

A blogíró nagyon helyesen vázolja a problémákat, amire a magyar kommerek tipikusan magyar módon reagálnak.
Ha nem tűnt volna fel a kommertársaknak, pont ez viselkedési forma került górcső alá.

Igenis, tessék magunkat továbbképezni. Ma tervezőként dolgozom Nyugat-Európában.
És elárulhatom, dolgozhatnék otthon koszos lakatosként is minimálbérért, ugyanis az lennék, ha ott ragadtam volna le, ahol kezdtem, kb 20 éve. Magyarországon. Siránkozva. Mert hiszen azt a legegyszerűbb.

2012.09.10. 11:41:33

Én tanár vagyok, nem értek semmihez, a diplomám itt nem anerkannt.
Itt végül is azt csinálom, amit otthon egész életemben: főzö, mosok, takarítok, csak most fizetnek érte, és nem kell mellette még állást is vállalnom,

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.09.10. 11:43:07

Egyszer már írhatna valaki olyat is, hogy hajrá külföldi vállalkozás!

amarante 2012.09.10. 11:43:42

@Shebelle:

Kitartas!!!!Biztos sikerulni fog kitorni a korbol.Tudod a legmelyebb pont utan mar csak felfele vezethet az ut!!!:):):)

Shebelle 2012.09.10. 11:45:24

@Frengi:

ott a pont Frengi!
Ha nem megy másképp, akkor abból kell kihozni a legtöbbet ami van! :)))) S még boldog is az ember mellette! :)))

Shebelle 2012.09.10. 11:47:09

@amarante:
Köszi, igyekszem! S én is ezt vallom :))) , s most sem vagyok boldogtalan, sőt! :)))

2012.09.10. 11:48:08

@VíziLó: Igen, igazad van, biztos vagyok benne, hogy sokan vannak, akik hozzad hasonloan gondolkodnak.

Teljesen meg tudom erteni, ha az ember lecsereli a stresszes napokat egy nyugisabb munkaert. Volt olyan idöszak, amikor lehuztam 9 orat az irodaban reciskent, utana hazaerve meg adtam egy nyelvorat, es hajnalig meg szerkesztgettem egy internetes posztert az egyik megrendelömnek.

Persze abban a honapban szepen kerestem, de utolag azert elgondolkodtam azon, hogy megeri-e ezt hosszu tavon csinalni. Mert minek dolgozzak annyit, ha nincs idöm elkölteni a penzt, amit megkeresek?

Persze ha az ember a csaladja boldogulasaert csinalja, akkor nincs mit tenni, de ha fiatal es egyedülallo, akkor tenyleg csabitoak lehetnek az alternativak...

Pluimden 2012.09.10. 11:50:22

@vocsok_NL: Én is Hollandiából írok, és nekem is az a tapasztalatom, hogy csak akkor kap az ember BSN számot, ha van bejelentett lakcíme.

Egyébként nagyon igaz, amit írtál, mikor én munkát kerestem, ez volt 2 éve, akkor már szigorúan kérték a minimum társalgási szintű holland nyelvtudást még olyan multi cégeknél is, mint pl. az Unilever, ahol az interjúztató (telefonos interjú volt) ugyan közölte, h nem lesz szükség a holland nyelvre, mert a főnök angolul beszél, de ettől függetlenül szűrésként benne van majdnem minden álláshirdetésben.
Aztán a HR-es, azon a munkahelyen, ahova végülis felvettek, azt is elmondta, hogy most már akár névre is szűrik az önéletrajzokat, tehát ha látják, hogy nem egyértelműen holland a neved, akár meg sem nyitják a CV-d.
Úgyhogy, tény, hogy fluent angol és minimum társalgási holland, bejelentett lakcím és BSN szám nélkül baromi nehéz itt irodai munkát találni. Nyilván nem lehetetlen, csak nehéz.
Csak példa: 2007-ben 3 helyre küldtem önéletrajzot, az egyikre rögtön felvettek. Irodai munka, csak angolul.
2 éve elküldtem vagy 100 helyre az önéletrajzom, és akkor már hollandul is beszéltem, ebből jött 10 válasz, hogy kösz, nem, 3 telefonos interjú, és abból egy helyre hívtak be, ahova mondjuk fel is vettek, de az interjú már fele-fele arányban angolul és hollandul folyt. Pedig multi cég. És volt hollandiai munkatapasztalatom, lakás, BSN stb.
Egyre nehezebb sajnos, ez tény.

Shebelle 2012.09.10. 11:51:22

@ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz!:
Hajrá külföldi vállalkozás!!!!
Bár erről keveset tudok :(((( erről szinte nincs is cikk
Esetleg, fodrászok, manikűrösök - szépségiparban, szolgáltatások terén dolgozók - szerelők, festők stb s még ami nem jutott hirtelen eszembe, szóval tevékenykedik valaki esetleg????

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2012.09.10. 11:51:30

tudjátok, én egy angliában mosogató becsületes magyart is többre becsülök, mint egy itthon ordibáló, kukagyújtogató sittes jobbikos szemetet, aki csak panaszkodik meg óbégat, ahelyett hogy fogná magát és kimenne kussolva mosogatni a többi után, tisztességet és alázatot tanulva. aztán majd ha megtanult dolgozni, akkor továbbléphet a következő szintre. a becsülettel dolgozó magyarokat, szakmától függetlenül sosem néztem le. azokat, akik nyugateurópában is azzal kezdik, hogy vehetnek olcsón, lopott biciklit, seftelnek, dílerek lesznek, azok az országunkra hoznak szégyent. ezért a jobbikos magyarnál általában csak egyfajta rosszabb magyar van: az pedig az 56-os amerikás magyar, a náci múltba révedő, abban megragadt-konzerválódott, beletorzult-őrűlt, valóságtól elszakadt, őrjöngve-zsidózó beteg őrült. egy egész generációnyi él belőlük sajnos még, egy egész generációt nevelve fel.

Északifény74 2012.09.10. 11:51:50

Van akinek az jön be, hogy semmi stressz, semmi felelősség nem terheli vállait a melóhelyén, ezért inkább mosogat, takarít, csomagol, dobozol.
Van aki, nem szereti az unalmas, egyhangú melót, ezért olyat keres, ahol ezek a veszélyek nem fenyegetik.
Van aki a szakmájában helyezkedik el (mint én), de nem diplomás és nem nagyon akar itt blogolni, mert itt CSAK az az ember akinek van legalább 1-2 diplomája, a többi az csak szükséges rossz -sokak szerint.
Van aki bármit elvállal csak legyen munkája...
..és van aki posztokat ír a fentebb felsoroltakról, legtöbbször úgy, hogy egyiket sem próbálta soha de soha a büdös életben!

Elméletileg én is tudnék értekezni a kvantumfizikáról és az ebben a szakmában betöltött munkakörről...de nincs rá időm..illetve másra fordítom azt, ami számomra hasznos is:)

2012.09.10. 11:52:46

@Shebelle: Nagyon jo kis tervnek tünik, sok sikert, energiat es türelmet kivanok a megvalositashoz! :)

hogyne,persze,igazad van! 2012.09.10. 11:57:13

A posztiro egy hulye..
Miert gondoljatok,hogy csak a diplomas az ember???valoban rendet kell tenni a fejekben, de a tietekben is..kulfoldon a szakmuniasokat, mestereket ugyanugy megbecsulik mint a kockafeju it- szakember urakat..sot elofordul hogy egy jo asztalosmester, egy kituno sef,egy sofor ugyanannyit keres mint egy mernok.merhetetlenul nagymepu, es butak vagytok.Foleg az a kedves forumozo aki minden kommentjeben leirja hogy " ITT NL-BEN"..
Ettol nyilvan igaza lesz...marha

tableno 2012.09.10. 11:58:05

@Engedjetek el kutyák, a Lajoséknak töröm az utat!:
" Elolvastam a blogot. Elolvastam a kommenteket. A blogíró nagyon helyesen vázolja a problémákat, amire a magyar kommerek tipikusan magyar módon reagálnak" - Elolvastad a kommenteket, és ez a reakciod? Akkor te funkcionalis analfabéta vagy. Bocs, de ez van.

hogyne,persze,igazad van! 2012.09.10. 12:00:23

Ja es kimeljetek meg attol hogy irigy hulye magyar vok, Svajcban elek..elotte 5 ev skocia,2 ev " itt nl-be" ahol siman lehet neten allast talalni, szal a regisztracios duma netto baromsag..

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.09.10. 12:01:42

@lilalalilalázik: ezt most nekem címezted? Én is kint élek, és NEM mosogatok... de hagyjuk, Te úgy is jobban tudod.

Shebelle 2012.09.10. 12:06:31

és bocsánat a sok Off-ért!

holkri 2012.09.10. 12:07:23

@SziszkAnya: lehet hogy en tudnek neked Business analyst-lehetoseget Hollandiaban. Nem bankszektor, biztosito. Az angolod szerintem eleg lenne. Ha irsz egy privit, kuldom a reszleteket.

Muscari 2012.09.10. 12:09:44

@amarante: köszi a biztatást, ez valóban nem rossz ötlet. Egyébként teherautó, mezőgazdasági gép és egyéb alkatrészekkel foglalkozott, felsőfokú külker végzettsége van, és egy másik nyelvet is beszél anyanyelvi szinten. Abból az országból is vannak itt jó sokan, de nagyon összezárnak, szóval eddig még nem igazán vette hasznát annak a nyelvnek. Bocsi, hogy nem írok konkrétumot, de ő nem szeretené exponálni magát.

rókafogta 2012.09.10. 12:14:53

Lassan már itthon is örülnénk ha mosogathatnánk, persze nem ingyen. (hiszen azt szeretnék)Hová képezzem már magamat közel 60 évesen , amikor a szakmámban eddig képeztem magam volt is munkám most meg lassan kitörölhetem a seggemet (képzéssel) mehetek mosogatni, ha lenne hol. Abban egyben igazat adok ha beszélnék megfelelően angolul akkor már rég leléptem volna.Sajnos nekem a nyelvekkel mindig bajom volt . Egyébként azért kint tanulni sem olyan egyszerű( lányom 5 éve él kint és most végzi a harmadik iskolát, azért mellette dolgozni kell mert különben elfogy az első két évben keresett pénz és élni is kell.

amarante 2012.09.10. 12:15:08

@Muscari:

Romanul en is tudok,de meg nem vettem sok hasznat:):):)Mas nyelven nem:(:(

Ha nem csak adta-vedte,az alkatreszeket,hanem szerelni,kesziteni is tud,biztos talal munkat!Probaljatok muzeumokban,olyan helyeken keresni,ahol konzervalasi munkakkal,mult-megorzessel foglalkoznak.

vocsok_NL 2012.09.10. 12:15:22

En azt hiszem megtalaltam a kommentelok kozott a Vilag legokosabb kommentelojet!!! :D
Hurra! Hurra!
Eljen sokaig, mert o tudja csak mi a hosszu elet titka! :)

amarante 2012.09.10. 12:17:14

@rókafogta:

Nem torolheted!!!Tul kemeny!Ergo:meg arra sem jo:(:(:(

hogyne,persze,igazad van! 2012.09.10. 12:20:04

@vocsok_NL: azt elfelejtetted leirni hogy "Itt NL-be"!!!!!

Realista Polgár 2012.09.10. 12:24:02

Üdv!
Aki Mo-n is könnyen eladható tudással rendelkezik, az valószínűleg külföldön is könnyen tudna boldogulni. De ő itthon is megtalálja a számítását, nem kell más országba mennie. Aki pedig nem rendelkezik megfelelő végzettséggel és/vagy gyakorlattal, az itthon is nehezebben boldogul és külföldön sem álom munka és fizetés várja. Ez tény, tudomásul kell venni, nem kell álmokat szövögetni. Egyrészt...
Másrészt viszont ott az ország felelőssége, hogy nem csak a legkiválóbbakat kellene tisztességes megélhetéshez juttatni, hanem az átlagembereket is. A képzetlenekről nem beszélek, velük valóban nem sokmindent lehet kezdeni.
Az egyén felelősége pedig abban van, hogy egy dolog, hogy mi tesztik nekem, egy másik, hogy mik a realitások (pl. médiás, bölcsész, jogász valóban nem kell ennyi - tudom, hogy ezeket a szakmákat könnyebb egyetemi szinten elsajátítani, mint amihez matek-fizika, egyéb reál tudás kell, de ugye a piacon annyit is ér).
A hitelek felvételekor pedig ugye nem álltak senki mellett, hogy fel kell venned, különben lelőlek! Bevétel - kiadás / hó - ennyit bárki (nagyobb vagy kisebb IQ-val) ki tud számolni. Az igényeket a bevételekhez kell igazítani. Voltam én is kis keresettel (minimálbér), akkor másról álmodoztam, más célt tűztem magam elé, mint most, amikor jobban elengedhetem (nettó 350k) magam - közben elvégeztem ezt-azt. Ennyi...

hogyne,persze,igazad van! 2012.09.10. 12:32:40

@Realista Polgár: ne haragudj de ez nem igy van.Bizonyos orszagokban ugyanazert a munkaert sokkal jobb fizetest,es sokkal jobb korulmenyeket kapsz.egy rovid pelda: en eddig Veveyben dolgoztam,de talaltam egy allast Baselben.Tehat kantont kellett valtanom.Hihetetlenul egyszeru es gyors az ugyintezes,semmi okoskodas.4nap alatt talaltam lakast Bottmingenben,egyszeru volt az atjelentkezes tegisztracio,minden.az engedelyt postan kuldik,sehova sem kell menni.szal nem egeszen ugyan az..

petersin 2012.09.10. 12:40:16

Azzal a részével teljesen egyet értek, hogy az adott ország hivatalos nyelvének nem tudása komoly gondokat okozhat, vezethet könnyen a végső hazautazáshoz.
Számtalan ismerősöm fog hamarosan visszaérkezni Kanadából, Usa-ból és van még egy hollandiai kaland is. Ismerem őket és állíthatom -sajnos-, nem hogy egy filmet nem tudnának megnézni felirat nélkül, de tovább nem ecsetelem. Nem akarom negatívként előállítani a dolgot, de párhuzamot látok.
Tavaly, sikerült kijutnom az USA-ba (nem nyaralni, de nem is letelepedni és munkát keresni). Nem állt szándékomban egyáltalán, hogy munkát keressek, de mégis egy hét alatt, három munkát ajánlottak nekem, a kommentekben már olvasható, leülök a bárba iszogatni módszerrel. Tény, én szeretem és elvárt módon használom az angolt, megértem az általános társalgást. Alkatomból adódóan én fizikai munkára -ránézésre- alkalmatlan lennék, így a felajánlott munkák között egy mérnöki (tök mindegy milyen mérnök... ezt nem értettem) és két eladói merült fel. Ezen teljesen meglepődtem.

Nem tudom, hogy valóban van párhuzam a nyelvtudás és a munkakeresés időtartama között, de számomra erősen úgy tűnik és elnézést, ha csak véletlen szüleménye ezen dolgok együttállása.
Annyit hozzátennék, hogy igen, valóban sok dolgot az ember akkor tanul meg a nyelvből, amikor már ott van és használja, na de kérem, ne Londonban kezdjük ismerkedni a "prezönt pörfikt"-et... ha értitek a célzást.

Régi Péter 2012.09.10. 12:56:38

Óriási tévedésben van a cikkíró a nyelvtanulást illetően, tehát hogy egy angol középfok a világ legegyszerűbbje.. Az angol nyelv megtanulása csak a 35 alattiaknak magától értetődő és egyszerű. Az én gyermekkoromban pl. az orosz volt a kötelező, amit hasznavehetetlen lévén nem is tanult senki. A szüleim a német nyelvet sztárolták, mert Magyarországon a nyolcvanas években a Balatont és Pestet a németek lepték el. Egy kisebb településen pl. a rendszerváltás után nem hogy angol tanár nem volt, de német tanár sem, csak orosz. Így sokan a szülők döntése és a kényszerek hatására a két kényszerből választott nyelvet (pl. orosz és német) vitték tovább a diplomaosztóig, amit végül ha vki nem nyelvtanár vagy külkereskedő nem is igen tud használni. A mai gyereknek már sokkal könnyebb az angol, mert gyermekkorától tanulja, mindenki számára egyértelmű, hogy az a világnyelv. A tömegkommunikáció által is az angol árad ezerrel (filmek, zenék stb.), így valóban kézenfekvő hogy azt célszerű/kell tanulni. De nulláról elindulva felnőtt fejjel, állás, gyerek, háztartás, kis fizetés mellett azért ne mondja senki hogy a világ legegyszerűbbje az angol középfokú nyelvvizsga (vagy inkább nyelvtudás).

TyToo 2012.09.10. 12:58:27

igaza van az ironak.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 13:04:06

@vocsok_NL:
Szerintem igen. Mondjuk en vagyok a ferj, tavaly hagytam ott NL-t a felesegem soha egy percet nem dolgozott ott. De lehetoseg van arra hogy egyutt adjunk be adobevallast (sot, ez kotelezo is, mert 2011tol a fiscaal partnerschap nem opcionalis, hanem kotelezo ). Ezert Amszterdamba repultunk egy napra, hogy az adohivatal a (soha egy percet NLben nem elt ) felesegem szamara kiallitsa azz adoszamot. Nem kertek hazassagi okiratot, tehat elvileg barki odamehetett volna adoszamot kerni.
Mar csak ezert sem godolom hogy ezzel gond lenne.

@Pluimden:
Nekem meg pont ellenkezo a tapasztalatom. A De Nederlandsche Bank ( holland MNB ) sokaig holland nyelvu hirdetesben keresett embert, nem is talalt. Mikor kirakta ugyanazt angolul, a hirdetes kb 3 het utan lekerult. Tehat talalt nem holland szakembert.

Sot : most interjuztatott egy holland ceg, az interju csak angolul ment ( sajnos, mert szerintem hllandul jobban beszelek ).

@hogyne,persze,igazad van!: meg lennek lepve, ha nem lehetne hollandiaban BSN szamot kapni lakcim nelkul. Ugyanis mindig hozzateszik, hogy a bsn nem jogosit tartozkodasra. Szerintem is lehet a neten "itt NLben" allast talalni.

xlngx 2012.09.10. 13:08:21

Ez az iras netto baromsag. Kivancsi lennek mekkora latokorrel es tapasztalattal lett ez ide leirva.

rókafogta 2012.09.10. 13:10:35

@Régi Péter:" De nulláról elindulva felnőtt fejjel, állás, gyerek, háztartás, kis fizetés mellett azért ne mondja senki hogy a világ legegyszerűbbje az angol középfokú nyelvvizsga (vagy inkább nyelvtudás). " -Én is csak a szakmai nyelvet tudom és azt se olyan jól.Pedig mind két lányom perfekt angolból(hisz egyik nem is itt él)Az orosz viszont nem felesleges(mára) hiszen az itthon élő lányom most tanul.(nem véletlenül.)

ZmanUK 2012.09.10. 13:12:13

Ahogy most olvastam feljebb, sokan a nyelvtudast a nyelvvizsga megletevel bizonyitjak. Ra kellene ebredni, hogy a nyelvvizsga kulfoldi munkavallalasnal SEMMIT nem jelent, es SEHOL nem jon szoba. Egyszeruen megnezik beszeli-e az illeto a nyelvet, vagy se, es ha igen, akkor eleg lesz-e arra az adott poziciora. Ennyi.

(Persze lehetnek es vannak allasok ahol kovetelmeny az adott nyelvvizsga meglete, de az allasok 99%-nal nem az)

Ne legyun kishituek ha jelentkezunk egy allasra, en mindig azt mondom "mondja meg a munkaado ha nem eleg a nyelvtudasom". Azaz jelentkezni kell batran mindenre, ki tudja, lehet hogy lesz olyan, ahova epp kellunk majd.

Ahogy elneztem az ismerosi koromben sokan evek ota ulnek a sajat munkajukban es folyamatosan jar a szajuk, hogy valtananak, megsem probalkoznak meg semmivel, viszont kifogasok azok vannak.

Sajnos az ambiciot nem lehet "megtanitani" az embereknek...

Szittyakürt 2012.09.10. 13:13:42

Nem értem a szájkaratét. Ha valaki nem, vagy alig beszéli egy ország nyelvét, akkor miért vannak elvárásai? Teljesen érthető, hogy egy olyan embert, aki alkalmatlan a legalapvetőbb kommunikációra, nem fognak felvenni olyan munkakörbe, ahol a munka mellett beszélni is kell. Hiába szobafestő valaki, ha annyit nem ért, hogy sárga legyen a fal, vagy kék, felesleges minden próbálkozás. Ha ennek ellenére úgy dönt valaki, hogy külföldön akar dolgozni, akkor nagy valószínűséggel az első munkahelye a mosogató mellett lesz. Innen is el lehet indulni, de szorgalom kell hozzá és kitartás.
Láttam én Svédországban 40 éve élő nőt, akit azért kísért el a lánya a fogorvoshoz, mert annyit nem tudott önnállóan elmondani svédül a mama, hogy hol fáj a foga.

ZmanUK 2012.09.10. 13:15:30

@Régi Péter: Az angolt a mostanaban favorizalt nyelvek kozul a legegyeszerubb megtanulni kozepfokon. A posztiro csak erre gondolt. Az, hogy kinek milyen a hattere ami miatt nincs LEHETOSEGE tanulni, az nem ugyanaz.

Az angolban eljutni egy konyhanyelvi szintig igen konnyu, es a kozepfok sem veszesen bonyolult. A mai informatikailag fejlett vilagban (internet, radio, tv) pedig akar otthon, nyelvtanar nelkul is lehet tanulni. Mar nem abban a vilagban elunk ahol nyelvtanar nelkul meg voltak love az emberek...

vocsok_NL 2012.09.10. 13:18:07

@Scaramella va alla guerra: koszonom a tajekoztatast. Ennek roppantuil orulok! jo tudni!

"a bsn nem jogosit tartozkodasra"
igy van! Kell egy matrica az utlevelbe az IND-tol, amely jo ha van (pl. lakashitelhez).
Manapsag mar ezt kerik a mobilszolgaltatok is, ugyanis egy sima bsn szammal is eltunnek az elfozetok az okostelefonnal es nem fizetik a havidijat...foleg a magyarok es lengyelek.

Mrs. Clayton 2012.09.10. 13:21:59

@petersin: bocsánat a kérdésért, de miért baj, ha valaki Londonban kezd el ismerkedni akár a jelen idő használatával, vagy a hogy vagy kifejezés megtanulásával?
Nekem van itt olyan volt jugoszláv ismerősöm, aki irigyelte az én nem kicsike angol tudásomat, mert amikor ő idejött, még ennyit sem tudott. Az más kérdés, hogy azóta sok minden változott, de azért ha valaki akar valamit bárhol a világban, annak azért sikerülni fog többé-kevésbé.
Én hiszem, hogy sokszor hasznosabb máshol mosogatni és ott tanulni az adott ország nyelvét, mint otthon nem enni csak azért,hogy valahogy összejöjjön a nyelvsulira a pénz. Ez utóbbi szimpla idő- és pénzpocsékolás.

gabcigirl 2012.09.10. 13:24:07

@Bölcs Lázadó:

Így van! Ezt én sem fogalmaztam volna meg másként:) Azért tényleg elgondolkoztató, hogy sok magyar nem a rossz életkörülmények miatt megy külföldre, és ment anno is, hanem azért, mert akkora széljobber, mint egy ház.

Lásd, a Canadából keménykedő, Kuruc Infós, mély műmagyar Varga Béla, aki a neten szégyentelenkedik.

Muscari 2012.09.10. 13:27:46

@amarante: Sajnos csak kereskedni tud, szerelni nem :( Ahhoz meg igen jó nyelvtudás szükségeltetik, hogy meg tudja győzni az ügyfeleket, hogy az ő terméköket vegyék meg
Az új munkahely kiválasztásánál már szempont azonban, mivel az angolja még nem elégséges, hogy lehetőleg legyen valaki angol anyanyelvü a munkatársak között. Ez sajnos, itt Londonban, ezen a szinten nem túl gyakori, de azért nem lehetetlen talalni. Tőlük sokat lehet tanulni, ilyen szempontból az önkéntes munka is jó, mert az főleg helyiek végzik még Londonban is, de cáfoljatok meg, ha nem igy van.

hothead 2012.09.10. 13:31:10

@Zlot: " a nyelvvizsga kulfoldi munkavallalasnal SEMMIT nem jelent, es SEHOL nem jon szoba." kiveve ha az adott orszag vizum-koteles es a (munkavallaloi)vizum megszerzesenek feltetele a nyelvvizsga.

petersin 2012.09.10. 13:33:14

@Jess G: A nyelviskola az csak egy alternatíva a nyelvtanulásra. Mint írtam is, nem feltétlen nekem van igazam, csak ismerőseim történeteiből vontam le a következtetést.
Írták itt már helyettem, hogy lehet többféleképpen tanulni a nyelvet, de itt nem konkrétan a nyelvtanra akartam gondolni, mint azt idéztem is, ezért elnézést. Itt azt próbáltam "átküldeni" (ami sajna fogalmazás hibája miatt "nem jött át" :D ), hogy valami fogalma legyen a kiutazónak a nyelvről. Azaz, legyen mire építkezni, és gyorsabban tudjon alkalmazkodni. Az viszont számomra még meglepőbb volt, hogy átlag fél éves próbálkozások után hazatérők 90%-a nem tanult meg pár szónál többet a nyelvből, hangsúlyozom, lehetséges hogy rossz társaságba keveredtem...

ZmanUK 2012.09.10. 13:41:49

@hothead: Bocs, Angliarol beszeltem, lehet, hogy ezt ki kellett volna kotnom ...

Mrs. Clayton 2012.09.10. 13:45:19

@petersin: Hát nem mondom, hogy én nem ismerek olyat, aki külföldön 9 hónapig kizárólag egy bérelt szobában tartózkodott, és ha a postás csöngetett akkor sem nyitott ajtót, mert annyit se tudott neki mondani, hogy fapapucs. És nem szeretném azt hinni, hogy kizárólag az én módszerem az, ami használható, de azt gondolom, hogy aki tényleg külföldön akar boldogulni az erre készül, nem pedig csak ad-hoc elhatároz és neki indul. Vagy ha mégis, akkor van benne annyi lelemény, hogy feltalálja magát. De továbbra is hiszem, ha valaki otthon a számítógép előtt, nyelviskolában, külföldi szomszéddal beszélgetve akar idegen nyelvet tanulni, az akkor is jobban jár, ha ezt a célországban teszi, mert ott is van net, szomszéd nyelviskola.

petersin 2012.09.10. 13:46:10

@Régi Péter: Ezt az oldalát is abszolút megértem. Meg lehet tanulni kint is "nullkilóméterrel", de beszéltünk itt alternatív megoldásokról, amibe még az is beletartozik, hogy fülszoktatás címén átkapcsolunk a BBC-re és esetleg egy netes szótárral értelmezünk. Ezt persze önszorgalomból az ember nem csinálja, de ha már megvan az indulás dátuma vagy a szándék, szerintem nagyon sokat segíthet némi készülés.

christophe 2012.09.10. 13:47:58

35èvesen tanultam ki mozdonyvezetonek,teljesen màs teruleten dolgoztam elotte,igaz franciàul ''apa''nyelviszinten tudok ;-)
Mèg 3èv ès ''bukhatok''felfelè àllomàsfonok,rèszlegvezeto(az aki kiadja a vonatokat)illetve TGV-t vezetni,igaz arra irto nagy a tuljelentkezès.Mindezt ugy,hogy a kèpzès idotartama alatt a rendes fizumat kapom.

Muscari 2012.09.10. 13:50:24

@petersin: Mi fél évvel a kijövetel előtt tettük le a középfokút és nem hagytuk abba a tanulást még most sem. Mára, másfél év után sok mindent tudok felirat nélkül nézni a tévében, de nem mindent. Most elkezdtük nézni az East Enderst, ami egyébként nem érdekel, mint ahogy a magyar klónjait sem néztem, de az, ahogy ott beszélnek... Na, aki azt megérti felirat nélkül, szerintem az mindent ért ;-)
Ismerek viszont olyan magyarokat, akik több év után is alig beszélnek, egyikük büszkén mesélte pl,hogy mindig fogja a Metro újságot, ha utazik, úgy csinál, mintha olvasna, pedig csak a képeket nézegeti.
No comment...

petersin 2012.09.10. 13:50:25

@Jess G: Természetesen, csak ebben az esetben első pár helyett, több interjún akadhat gond. Azt nem tudom viszont, hogy a mosogatós munkához kell-e bármennyire is tudni beszélni, de ha igen, akkor csúszik a munkába állás, ha nem sikerül nagyon gyorsan belerázódni.

petersin 2012.09.10. 13:53:33

@Muscari: Ezt hívják készülésnek. Ezt csak "adni" tudom.
Jó, jó. Nem mindegy milyen film, igazad van. Nekem most csak egy sima hollywood-i produkció jutott eszembe, szép angollal. (Nem a volt kormányzó Schwarzi-féle érthetetlen maszlag, amit a Predator-ban nyújtott xD)

Mrs. Clayton 2012.09.10. 13:56:03

@petersin: Kell, mindenhez kell, még akkor is, ha vannak olyanok, akik szeretik azt hinni, hogy a tányérokkal nem kell beszélgetni. Ha valaki egyáltalán nem beszéli a nyelvet, akkor támaszkodjon egyéb külső jelekre, amiből kiveheti az illető, hogy miről van szó, vagy használhatja a rutinját, ha már volt állásinterjún az anyanyelvén, mert így ki tudja találni, hogy miről is lehet szó. Ezért mondom azt, hogy ha valaki akar, akkor megoldja nyelvtudás nélkül is, ha valaki meg annyira nem akar, akkor az elhiteti magával, hogy mosogatáshoz nem is kell beszélni.
Ebből fakad az a hitem, hogy egyesek nyelvtudás nélkül is kapnak munkát, mások meg nyelvtudással sem. Minden egyén függő ugyanis.

venator 2012.09.10. 13:57:14

@Bölcs Lázadó: Azt hittem, hogy valamiféle szofisztikált poén akart lenni a hozzászólásod, de belenéztem a blogodba és látom, hogy van problémád bőven. :) Mindenhol csak a nácikok, mi?

VíziLó 2012.09.10. 14:17:19

@Muscari: Az East Endersből eleinte én se értettem sokat. Nem sokáig néztem ugyan, mert nagyon gusztustalannak találtam magát a sztorit, a karaktereket. A Coronation Streetet ajánlom esetleg helyette, igaz, az nem londoni akcentus, de a történet és a szereplők valahogy emberibbek. A Doctors az pedig kifejezetten középosztálybeli, ott jól lehet érteni mindent.

SilentDreams 2012.09.10. 14:20:27

@Muscari: East enders .... :)))))))))
Ha azt jól megérted majd, akkor tényleg elég sokat megértesz már, de még van sok egyéb angol akcentus, pl. a New Castle környéki, és egyebek. Lesz még mit tanulni utána is... :)

Sanz 2012.09.10. 14:20:58

A posztoló abba a hibába esik, hogy mástól is ugyanazt várja el, mint saját magától. Tudomásul kell venni, hogy van egy csomó olyan ember (sőt, a világ nagy többsége ilyen), akinek ha adnak havi fix X pénzt, tud enni, tud szexelni, és tud szórakozni, akkor neki az bőven elég a boldogsághoz. Erre lehet azt mondani, hogy "elfecsérelt élet", meg hogy "nincs magasabb célja", de sajnos ilyen az ember (hiszen alapvetően állat), hogy az ösztönös szintnél sokan nem akarnak továbbjutni. Ezért nem is várható el, hogy valaki felmérje, hogy ha ő nem mosogat, hanem a szakmájában helyezkedik el, akkor hosszú távon milyen jó lesz neki. Nem, az a lényeg, hogy kapjon X fizetést, amiből szintén megél, és kész.

A másik - kicsit szakmaibb - része az egésznek pedig az, hogy Magyarországon 15% körüli a migrációs potenciál, tehát kb. minden 6. ember fog külföldre jönni. Ezeknek kb. tizede az, akik emgiráló, tehát végleg az adott országban akar maradni. A maradék 90% a már mások által fentebb említett "legkisebb ellenállás" felé halad. Dolgozik itt 3-4 évet, keres vele 8000-10000 fontot, abból meg letesz önrészt egy lakásra Magyarországon. Ennyi az egész. Ha Magyarországon dolgozna, ugyanezért 12-15 évet is dolgozhatna, ráadásul még rosszabb esélyei is lennének (hiszen ha feltételezzük, hogy a mosogatni jövők bizonyos része nem egyetemet végzett, akkor valószínűleg nem lesz magas keresetük Magyarországon).
Illetve aki kevés időre jön (pár év), az nem is biztos, hogy megtanul angolul; rengetegen, akik takarítanak hotelekben pl. sosem tanulnak meg angolul, mert egyszerűen nem interaktálnak senkivel (csak egymással, magyarokkal). Ez is egy alacsonyabb motivációs szintet mutat, de teljesen jogos, hogy ha valaki nem motivált (illetve csak abban, hogy meglegyen a fent írt 8-10 ezer fontja), az nem fog másba energiát fektetni.

Viszont szerintem nagyon sokan jönnek most, akik 25-30 év közöttiek, és tényleg a szakmájukban fognak elhelyezkedni. Na, azt viszont már meg fogja érezni az átlagmagyar is (orvoshiány, szakemberhiány).

SilentDreams 2012.09.10. 14:22:04

@VíziLó: A Coronation Street milyen akcentus? Hirtelen nem ugrik be, csak a zenéje, az tetszik.... :)

a_tom 2012.09.10. 14:30:44

@Sanz:
Hozzátehetjük azt is hogy sok helyen sajnos konkrétan kiölik az ambíciót, a lelkesedést, az együttműködést, a lojalitást, a tanulás, a munka szeretetét, élvezetét az emberekből. Ha ilyen helyen dolgozol, ilyen tudatállapotban, akkor tökmindegy mivel foglalkozol, mosogató, agysebész vagy pornósztár vagy, útálni fogod amit csinálsz, és csak annyit vállalsz amivel a legkevesebb rossz érzés jár.

hothead 2012.09.10. 14:35:26

@Engedjetek el kutyák, a Lajoséknak töröm az utat!: "Elolvastam a blogot.
Elolvastam a kommenteket." es ennyi, mert ertelmezni ugy tunik, nem tudtad...

hothead 2012.09.10. 14:40:38

@Zlot: ja, igy mar ertem es elfogadom, nincs szemelyes angliai tapasztalatom.

VíziLó 2012.09.10. 14:41:53

@SilentDreams: Elvileg Manchester környéki akcentust próbál bemutatni, de a munkásosztály hasonlóan beszél Midlands nagy részén. Érdemes nézni, főleg azoknak, akik angol melós környezetben mozognak.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.09.10. 15:19:39

@datolyapálma: ...és neked is köszönöm. Elvileg jön nem olyan sokára a munkatalálásom posztja is.

Frőczy Sanyi 2012.09.10. 15:29:12

Oh, azok a brit akcentusok :) Tavaly áprilisban néztem a manchester-i derbit a neten (a Sky Sports adását szokta "átjátszani" egy kinti emberke, mindig azt nézem szombat-vasárnap). A meccs közben támadt egy kis nézeteltérés a két edző, Mancini és Ferguson között, közben a kommentátor páros viccelődve megjegyezte, hogy nincs könnyű helyzetben Mancini, Sir Alexet néha még ők sem értik teljesen. (megjegyzem, kb. 95%-át biztosan megértem, amit a kommentátorok beszélnek)
Brit szappanoperákat (Coronation Street, Emmerdale) én is szoktam nézni, hogy szokja a fülem a különböző akcentusokat. Az Emmerdale-ben van egy Liverpool-ban született (scouser) szereplő, amikor először hallottam majd' ketté állt a fülem :) Szerencsére ezeket felirattal együtt szokták feltölteni, úgyhogy az első időkben bekapcsolt felirattal néztem. Ma már nincs szükség erre. Akit érdekel, a thebox.bz nevű oldalon találhat sorozatokat.
Azzal mindenképpen egyetértek, hogy csak az iskolai angol édeskevés.

Kicsivagyokszekreallok 2012.09.10. 15:34:00

@iOi: szia, hat ez azert nem igaz. Pont Svajcban elek 4 eve, rengeteg olyan szektor van ahol alsobb szinten is meg lehet lenni a nemet nelkul. Legalabbis itt siman... Nem egy, nem ketto ismerosom van akik 2 szot nem beszelnek nemetul. Habar en valamennyit igen, en sem hasznalom

GMS 2012.09.10. 15:36:19

valaki írta, hogy az angol nyelvatnárok tudása sem OK. hát nyelvtanárja válogatja, de az, akit kötelezően átképeztek oroszról nyilván nagyon rühellte az angolt, így tanulni, tanítani sem szerette. nekem az egyik végzettségem ez, évekig tanítottam is vele, és nálam csak a diákjaim döbbenete volt nagyobb (ez kb. a 9-től 60 évesig korosztály), akikkel közöltem, hogy ez angol óra, így természetesen minden angolul megy teljesen kezdőknél is, max a 2. órától (1. órán begyűjtjük, hogy milyen sok angol szót tudnak már, nehogy nagyon megrémüljenek:)))) nekem sosem okozott gondot akár kezdőket angolul tanítani (és nem magyarul magyarázgatni a nyelvtant az óra felében hehe), és a diákok is pillanatok alatt rájöttek, hogy bírják, és uram bocsá még élvezik is a tanulást (legnagyobb húzásom egy közel 20 fős felnőtt csoport volt, ahol kb. annyi tudásszint is volt, ahány ember - a legszorgalmasabb csoport volt, ha hiányoztak óráról, jöttek előtte, hogy meddig jutunk el, mit kell tanulni.... aranyosak voltak)
a másik, lehet anyanyelvi szinten tanítani/tanulni, meg akcentus nélkül, de ehhez nagyon sok befektetett munka kell, amihez sokaknak nem fűlik a foga (tanuljon minél könnyebben, minél gyorsabban, relaxálva, álmában stb. - ismerős? na így nem fog menni a jó nyelvtudás; mert mint minden jó dolog, az is sok munkába kerül) én mindig azt mondom, hogy én 12 évesen kezdtem el tanulni, 17 évesen nyelvvizsgám volt, angoltanárnak csak 20 évesen mentem el, de ott is a babérjaimon ülve írtam max. felvételit, meg dobtam egy max. pontszámú szóbelit (én is meglepődtem, de így volt:)) + nem ismertem senkit a tanárok, vizsgáztatók közül); ma csak csendben vigyorgok, amikor szinte minden angolul beszélő megkérdezi, hogy akkor brit vagyok, vagy micsoda, mert nincs hunglish akcentusom. de annak idején rengeteget tanultam, jók voltak az alapok, és ma is sokat olvasok, írok angolul, beszélek, ha tehetem, és filmet is ritkán nézünk otthon magyarul (kivéve, ha a szinkron nagyon jó). ergo nem kell már 2 évesen nyelvet tanulni a gyereknek, mert az 6-7 éves koráig úgysem jegyzi meg, de igenis komolyan kell venni a tanulást bármely éves korban, és a befektetett munka megtérül. akkor is, ha a tanár nem olyan jó. meg azért van született nyelvzseni is, akire ragad, meg olyan is, aki inkább nyelvi környezetben szedi fel könnyebben. ezt is tudni kell min. középiskolás korra magának a gyereknek - hogy tudok leghatékonyabban tanulni, nekem mi a célravezető. aki legkésőbb a középsuliban nem tanulja ezt meg, az már jobb ha diplomát vesz az egyetemen, másképp úgyis csak nyűglődne.:)
az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy amíg tanítottam 1 gyerekben láttam annyi kakaót, hogy azzal a módszerrel tanuljon, amivel annak idején én - Angliába ment dolgozni, senki nem mondta meg, hogy magyar az akcentusa után, és volt az egyetlen, aki őszintén meg is köszönte nekem (is) az angoltudását (jólesett, mert tudtam, hogy igaza van, mindketten sokat dolgoztunk azért, hogy ide eljusson) - ja és a témához kapcsolódva, ő is étteremben kezdte, de nem sokáig gályázott ott.

keptelen kepkeret 2012.09.10. 15:36:22

Meg tudom erteni, ha valaki mosogato akar lenni en kb 6 eve eltoltottem negy napot a katedralis konyhajan, mint mosogato (-en aki mosogatogepen szocializodott:-) es kb.6 pasival egyutt rohogve mosogattunk, kozben mindenki sztorizgatott (en voltam az egyetlen magyar). Kozuluk 3-an azert dolgoztak ott, mert nincs felelossege a munkanak, nincs az, h elszamolsz valamit es a beosztottad ezert £1000 al kevesebbet kap, nincs versenyszellem a tobbi ceggel, nincs az a felelosseg, h 50 ember fizeteseert felelsz, nincs havi egyszeri teazgatas videken ahol kacsolatepites miatt talalkoznak a cegvezetok, befektetok etc.(egyebkent a vilag legunalmasabb osszejovetelei ezek).

Jo mondjuk szamomra negy nap eleg is volt, leven akarmennyire is jo moka, nekem hosszutavon nem volt perspektiva- de mivel bepillantast nyertem 4 nap erejeig, el tudom kepzelni, h van aki ezt elvezi:-)))

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 15:43:48

Tökéletesen egyetértek a cikkel! Most családlátogatás okán Pesten vagyok, és szinte már sportot csinálok abból, hogy megkérdezem az ismerősöket, hogy mik a terveik a jövőjükre nézve. NINCS TERVÜK! Valahogy majd csak lesz... Talán a választások után, a válság után, túlélni... Majd lesz valahogy... Én ezt nem értem. Nekem mindig az volt a problémám, hogy nincs elég időm a sokféle terveket megvalósítani, ezért le kell mondjak nehány jó lehetőségről. De, hogy ne tudjam, hogy mit akarok elérni egy hónapon, egy éven, öt éven belül - képtelenség ! Az az út, aminek nincs célja, nem vezet sehova.

soyuna 2012.09.10. 15:48:51

@GMS: Milyen módszerrel tanultál annak idején? :)

amarante 2012.09.10. 15:52:26

@Amichay:

Majd ha nem csaladlatogatas okan leszel Pesten,hanem havi 70e-bol kell megelned,te is ra fogsz jonni,hogy nincs minek tervezned!!!!legnagyobb gondod az lesz,hogy alberlet es rezsi kifizetese utan mennyi marad berletre,kenyerre es netan a gyerekre....szorakozni????minek azt!!!!
Terveket csak realis alapokra lehet epiteni,mert maskepp csupan legvarakat epitunk!

Mindeg szerettem az egyutterzo embereket........

Gerry. 2012.09.10. 15:57:48

A poszt valoban csalodast kelto, tekintve, hogy a tema igeretes, de az iras marha rovid. Amit leir, az viszont teny. Erdekes, hogy azok akik kimennek, nyilvan fokkal kockazatvallalobbak mint akik maradnak (atlagolva, nem egyenre bontva, nyilvan), megis valoban nagyon sokan piackepes tudassal is megrekednek a rangletra legaljan, es ezzel tortenetesen sokan jol el is vannak. Amikt megertenek, ha eleve erre predesztinaltak volna magukat Mo.-on is, de pl. amikor egy epiteszmernok pincerkedik, akkor meglehet nem arrol van szo, hogy eleve erre szanta volna magat, dacara annak, hogy adott helyzetben remekul elvan pincerkedessel is. Hogy lentebb levo munkakat ne is emlitsek...

Nem tudom mennyire regionalis, kelet-europai vonas ez, es mennyire magyar. Az viszont teny, hogy Mo.-on az emberbe egeszen kiskoratol azt verik bele, mit nem tud. Az amerikai "You can do it" attitud Mo.-on tokeletesen es totalisan "You can't do it" ertelmezesben van jelen. Obama kampanyat Mo.-on arra kellett volna epiteni, hogy "No we can't". Ez egy oriasi szemleletbeli kulonbseg, ahogy irtak elottem is, Mo.-on iskolaban nem azt neztek, es gondolom ma sem azt nezik, mit tud a diak, miben jo vagy kiemelkedo, hanem azt, miben nem az. A gancsolas ilyen modon kisgyerekkent elkezdodik, es folyamatosan azt verik, ontudatlanul is a gyerek fejebe, hogy lenyegtelen miben jo, mert ott vannak azok a dolgok amikben nem, haha, na latod, szopoag. Gimnaziumban is ez megy tovabb, egyetemen mar, dacara a standardoknak, azert sokkal tobb lehetoseg van kiemelkedni, meg eleve elvileg olyan szakra ment az ember ami valamennyire erdekli. De a lenyeg az atlanatos iskola es gimnazium 12 eveben az, hogy megmutassak, mit nem tudsz, viszont amiben jo vagy, ahhoz segitseget nem kapsz, sot, senkit sem erdekel, kiveve ha megfelelo tanar szarnyai ala nem kerulsz, illetve nem olyan gimnaziumba jarsz ahol a teged erdeklo targyban a tehetsegek kepzesenek nagy hagyomanyai vannak. De nem tul nagy altalanossagban a lenyeg a megtores. Nem tudatosan, de az egesz rendszer es mentalitas erre epul.

Mikozben pl. Mo.-tol nyugatra eleve arra nevelik az embert, hogy milyen ugyes, milyen jo, ha valamiben jo azt segitik. Az Allamokban meg infantilissagik azt nyomatjak, mennyire ugyes is, es kitartoan csak csinalja amiben jo. Es lehet, hogy infantilisak, de az atlag amerikai tenyleg mosolyogva vag neki az 50. allasinterjunak is. Can do it, az elet minden teruleten. Es nyilvan statisztikailag ez jobban be is jon nekik, ha mindig probalkozol, csinalod, mintha rahagyod," jo ez is"-t ismetelgetve.

De talan a szocialista moral is tehet errol, az, hogy annyira kuzdeni nem kell (mas kerdes, hogya haztajiba aztan belegolhetsz), semmi ertelme sincs torni az igat, mert jelentosege nulla. Allas van kvazi alanyi jogon, nagyon elkurni nem szabad, de nagyon jonak lenni se, lenyegtelen. Pici, puha, elvagyunk. Es bar a mai fiataloknak kozvetlen elmenyuk az elozo rendszerrel nincs, csak egy olyan orsaagban nevelkedtek, aminek gondolkodasara az a 40 ev erosen ranyomta a belyeget. Meg amineka gondolkodasa elotte is erosen szervilis volt. Elvegre az emlegetett magyar iskolarendszer ezerszer poroszosabb mint a porosz volt valaha is - foleg tekintetbe veve az azota eltelt idot.

Es ezek utan csodalkoznak sokan, hogy sokan nem mernek, nem akarnak, megelekszenek a kevesebbel is, es eleve nem is terenirozzak magukar arra, hogy tobbet is csinalhatnanak. TI. fel sem merul bennuk, hogy lehetne tobbet is...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 15:59:55

A cikk írónak abban is igaza van, hogy ez bizony a felelősségvállalás hiányából fakadó alulértékeltség. Mondhatnánk lustaságnak is, szellemi restségnek, ami sokakat csak addig juttat el, hogy irigylik mások sikereit, de, hogy elinduljanak a bizonytalan jövő fele, azt azért mar nem. Mosogatasbol, takaritasbol meg lehet élni, túl lehet élni, nem pedig megélni az életet, és megélni a saját magunk képességeinek maximumát. Így viszont elkerülik a boldogsagnak azt hatalmas, és kimeríthetetlen forrasat, ami a nehézségek lekuzdesebol fakad. A hiedelmekkel ellentétben ugyanis, nem a nagy ház, az autó, a trópusi nyaralás a boldogság forrása, hanem az, hogy ÉN elértem azt, amit elterveztem, amit talán kezdetben reménytelennek is tartottam, de hittem abban, hogy képes leszek megcsinálni, és dolgoztam a kitűzött célomert.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 16:03:56

@amarante: Itt voltam öt éven át, tisztában vagyok azzal, hogy mi mindent nem lehet megcsinálni Magyarországon, de tovább is léptem - nem vártam el, hogy mások oldják meg a saját megélhetési problémáját, hanem kitaláltam magamnak a jövőmet. Mindez persze nem könnyű, kell hozza az az aktivizmus, amit a magyarok többségébol sikeren kiirtották az elmúlt évtizedekben.

a_tom 2012.09.10. 16:05:03

@Amichay:
Csodálatos lehet ha valaki előtt ott a rengeteg lehetőség és élni is tud vele. A Simicskáknak, kapcsolati tőkével jól ellátott elvtársaknak tényleg jó itt élni. Vagy van aki kivételes zseni, és jut neki a kevés ténylegesen megpályázható munkahelyből is. Vagy csak mázlista. De mit nem lehet azon érteni hogy nem mindenki ilyen, túl sok hollywoodi filmet, motivációs könyvet olvastál?
Rengetegen vannak olyanok is akik előtt kisebb-nagyobb falak tornyosulnak, amit nem tudnak átugrani. Falak közé zárva meg minek tervezni? Majd akkor, ha letelik a "büntetés", addig meg kell próbálni túlélni, ez is cél, az egyik legfontosabb...

tableno 2012.09.10. 16:09:50

@Gerry.: Sok igazság van abban, amit írsz, de nekem egyáltalán nem az a tapasztalatom, hogy pl. magyar mérnökök felszolgálnának külföldön. Ha mégis, akkor annak a következő okai vannak:
1. nemrég jött ki, nyelvet tanul, állást keres.
2. Nő az illető, helyi vagy kint dolgozó férjjel, gyerek mellett félállásban melózik.

A "diplomával mosogatok, nem is vágyom másra" felállás nem jellemző.

amarante 2012.09.10. 16:11:49

@Amichay:

Ertem en,csak az a helyzet,hogy sokan anyagilag nem tudjak osszehozni.Egyszeuen olyan hatranyban vannak,hogy egyhelyben toporognak.Nehany ilyen ev utan az ember feladja es belefasul az egeszbe.Most persze nem 20 evesekrol beszelek.

En 48 evesen vagtam neki a nagyvilagnak 3 gyerekkel....nem volt konnyu,de megerte!Sok mindent feleldoztunk sok even at a celert,nekem az egeszsegembe kerult tobbek kozt....

Abban igazad van,hogy teljessen pesszimista hangulat van otthon ,eddig is ez volt,csak nem lattuk,mert benne eltunk.

pforp 2012.09.10. 16:16:15

@VíziLó: "Én személy szerint nem szeretem a komplikációkat, a rohanást, az állandó stresszt, s ha valaki eleget fizet, hogy mosogassak, fát hasogassak vagy füvet nyírjak, akkor inkább csinálom azt mintsem, hogy egy kicsivel több pénzért állandó stresszben és bizonytalanságban éljek, másokat irányítsak és alkalmazkodjam hozzájuk."

Teljesen egyetértek - habár a stresszmentes fűnyírás nálam hétvégi nem fizetős kikapcsolódás :)

A "csak a dirigálós a jó pozíció" sztem itthoni specialitás és elég gáz elképzelés.

a_tom 2012.09.10. 16:16:50

Ja, biztos vannak olyanok akik nem azért mentek a felsőoktatásba mert érdekli őket a tárgy, vagy mert jól akarnak később keresni, de a "buliszakok", többnyire nem a mérnök/orvos vonalon helyezkednek el, vannak könnyebbek is. Ha valaki végigküzdi magát egy kemény szakon, az nyilván okkal és céllal teszi. Nem azért hogy mosogasson, azt (egyelőre) lehet diploma nélkül is...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 16:18:06

@Gerry.: Ez mind igaz, de ne legyen mar mentség ! Engem is így neveltek, elveszítettem az életemből ezért vagy tíz evet, de kikecmeregtem az önsorsrontó mentalitasbol. Felnőtt ember megváltoztathatja a sorsát, ha akarja. Ha másért nem azért, hogy az ő gyerekei mar ne így nőjenek fel. Engem itt nehány hete rossz anyának titulálták, mert hagytam, hogy a családom tagjai a világ különböző pontjain éljenek. Holott, úgy gondolom, éppen azért voltam jó anya, mert megadták nekik a lehetoseget, hogy ott és úgy éljenek, ahogy ok a legboldogabbak lehetnek. Megadtam nekik a szabad választás lehetoseget, amiért én magam elég nagy arat fizettem, de ma is megtenném, mert ezerszer jobb megolelni évente egyszer a boldog gyerekeimet, mint naponta hallgatni, hogy mennyire szerencsétlenek.

tableno 2012.09.10. 16:18:13

@amarante: Na látod, te vagy az élő példa arra, hogy nehéz helyzetből is ki lehet törni. És a te esetedben a takaritás is legitim karrier. Szóval Amichay pont nem rólad beszélt.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 16:25:10

@a_tom: Jónak mondod ! Hat, ha valakinek, akkor nekem éppen azért nem sikerült Pesten megvalósítani a terveimet, mert nincsenek, nem is voltak Simicska-fele kapcsolataim. Éppen ellenkezőleg, nyíltan felvállaltam, hogy egyik partot sem szolgalom ki, mint varosgazdasz a közérdek motivál minden javaslatomat. Ezek után másodszor is vállaltam a majdnem teljes bizonytalansagot. Mert az is jobb, mint a biztos rossz. Az ember a maga szerencséjenek kovácsa - előbb kell magát aktivizalni, aztán, menet közben, lehet egy kis szerencse is, ami bedolgozik.

amarante 2012.09.10. 16:29:55

@tableno:

tudom,hogy nem rolam,de ahhoz,hogy ezt megvalositsuk nem 70 ezres allasunk volt.Robotoltunk napi 12-14 orat.Sokan csak minimalbol elnek es mennenek ok,meg terveznenek szebb jovot csak ep az eszkoz hianyzik hozza.

telkoe 2012.09.10. 16:43:21

Vannak kulfoldon is olyanok akik komoly szakmai karriert (megfelelo fizetessel stb) futottak be, csak nincs kedvuk a szokott hulyeszemetmagyarok ezertartittazorszag deszarmagyarorszag stb kozhelyes ostobasagok szintjen tarsalogni. Londonban a Counting House pubban szoktak pl normalisabb magyarok osszefutni, de a kovetsegek is szoktak fogadast rendezni a kintlevoknek.

a_tom 2012.09.10. 16:49:01

@Amichay:
"...Én ezt nem értem. Nekem mindig az volt a problémám, hogy nincs elég időm a sokféle terveket megvalósítani, ezért le kell mondjak nehány jó lehetőségről. "

"...éppen azért nem sikerült Pesten megvalósítani a terveimet"

Most akkor volt célod és terved és ezért sikerült is megvalósítani, vagy mégse sikerült. Esetleg nem is a cél és terv hiánya a probléma bizonyos esetekben?

Akkor most már érted, vagy még mindíg nem?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 16:53:56

@amarante: Ha elolvasod a postomat, láthatod, hogy én sem túl fiatalon fordítottam a sorsomon.
amichay.hu/nem-kevesbe-vagyok-magyar-mint-izraeli/
Most 59 évesen is több évre való tervem van, és csak magamra számíthatok. Viszont, a magam képességeinek és lehetőségeinek a korlátait feszegette készítettem magamnak egy jovotervet, amit következetesen viszek végbe, és éppen az adja a boldogságot, hogy haladok előre a kitűzött célom fele. Közben azért élvezem a gyerekeimmel, az unokaimmal tölthető idot, sőt, sarkall, hogy meg hatékonyabban dolgoztam azért, hogy többet lehessek velük. Pár evvel ezelőtt, amikor nyilvánvalóvá lett, hogy az egyik gyerek Ausztráliában, a másik Kanadában fog élni, ha nem is életük végéig, mert azt ki tudja, de előreláthatólag sokáig, akkor elkezdtem azon dolgozni, hogy magamat függetlenítsem a helytől. Vagyis, olyan megélhetést találjak magamnak, amit műveletek bárhol a világon. Először úgy tűnt, hogy vissza kell ternem az újságíráshoz, és interneten keresztul bárhol vagyok, írhatók. Így született meg a www.podo-pro.hu, aztán a www.amichay.hu. De egy idő után beláttam, hogy az, amit én írok, az nem érdekel annyi embert, hogy az olvasottsag az egekbe szökjön, és a reklámról megéljek. Ezért más megoldásokat kerestem. Öt projekt-elképzeléssel indultam, mindegyik jó a maga nemében, de nekem ki kellett találnom, hogy az én alkalomra mi a legjobb, illetve, hogy miben vagyok én annyira jó, hogy a nemzetközi versenyben kiemelkedőt tudok produkálni. Ahhoz, hogy megfizessek egy mentort, kőkeményen dolgoztam egy éven át, ahogy én neveztem, "rabszolgaként", fix állásban, de tudtam, hogy miért teszem, pontosan mi a célom vele. Én készítettem egy 11 éves tervet, abból egy 3 evest, és abból bontottam le a havi programot. Július végen otthagytam a biztos munkát, és belekezdtem a program megvalósításába. Önállóan, az összespórolt pénzem ki kell tartson addig, amíg elértem az első fázist, amiből mar pénzem is lesz. Most csak dolgozom, mint egy megszállott. És láss csodát, a betervezett programon túl is vannak mar apró sikerek, nem várt eredmények, amit csakis a magam elszántságanak köszönhetek, ebből kifolyólag boldoggá tesznek.

eandor 2012.09.10. 16:53:57

Annak akinek vannak ambiciói és talpraesett igen is ek tud helyezkedni a szakmájában, persze lehet hogy először nem abban a pozicióban amit otthon végzett. Pl. a férjem 10 éve kezdte cukrászként itt Ausztriába.Lentről kezdte de hosszú évek kitartó munkája már egy jóideje meghozta a gyümölcsét.Már nem neki dirigálnak. De mivel minden ember más és más vannak akik megelégednek vagy mert más választásuk nincsen épp egy mosogatós állással. Van az iamerőseim között olyan is aki épp a kényelem miatt nem élt egy lehetőseggel. De hát minden ember maga dönt a sorsáról! Az előbb kérdezte valaki, hogy nincs-e aki vállalkozó, hát én az lennék. Nem mintha nem birnám a negatív kritikákat, de amig lehülyézik egyesek a posztírót - aki csak a saját véleményét fejtette ki - addig csak olvasgatom a blogot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.10. 16:58:54

szoval ha en itt amerikaban banquet captain-server vagyok, akkor en le vagyok sajnalva
de ha elado es hullaszallito szakmunkas vagyok akkor az OK
eleg zavaros iras
sok sikert
sok diplomat

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.10. 17:06:18

@a_tom: A kudarc és a siker kéz a kézben jár. Budapestre egy rehabilitációs programmal jöttem, rászántam 5 evet, de nem sikerült. Mindegy, hogy miért, de nem sikerült. Viszont közben a változó körülményekre újabb terveket szőttem, előbb a netes újságírásra, lásd az előző hozzászólást, majd amikor az sem váltotta be a hozza fűzött reményeket, akkor másra. A lényeg a keresésében, az ember saját sorsának alakításában van, nem abban, hogy éppen mi sikerült, mi nem. Mert igaz, látszólag elvesztegettem öt evet itt a hülye politikusokkal való vitákban, de közben olyan tudást is szereztem, amit addig nem birtokoltam. Ez a tudás nem egy az egyben hasznosítható, de beépül az ember személyiségébe. Tehát a kudarc is része egy későbbi sikernek. Az, hogy a siker éppen hol ér, az mellékes.

amarante 2012.09.10. 17:10:46

@Amichay:

Gratulalok a sikereidhez es tovabbiakat kivanok neked!

En csak azt probaltam mondani,hogy sok ember otthon per pillanat a tulelesert kuzd -es ez zomeben szo szerint ertendo-es mar nincs ereje celokat kituzni sem,nemhogy megvalositani.En nagyon jol tudom mennyire lelekrombolo tud lenni a melyszegenyseg,mert eveken at abban is eltunk a gyerekekkel.Varnom kellett mig jott egy alkalom es akkor beindultak a dolgok.De hidd el,hogy nagyon erosnek kell lenni,ahhoz,hogy ne sulyedj le teljesen...es a legtobb ember nem eleg eros vagy nem eleg okos hozza....

Aztan ott a batorsag kerdese:merjunk-e mindent kockaztatva bevallalni valamit vagy ne?A gyerekek joletet kockaztatva mi lenne a helyesebb?Rengeteg dolog van amit meg kene valaszolni es helyesen,mert maskepp nagy a bukas.

En azt mondom es vallom,hogy tiszteletben kell tartani mindenki donteset.Ahogy a mondas tartja:Minden fedo maga tudja,hogy mi fo a fazakaban!

Taxomükke (UK) 2012.09.10. 17:13:00

Nem olvastam még el a kommenteket, de el bírom képzelni, hogy más is leírta már előttem: igen nagy önbizalommal rendelkezik a T. Posztoló, ilyen kategorikus, megfellebbezhetetlen(nek szánt) kijelentéseket tenni szerintem kissé meredek... Képzeld, én angoltanár vagyok, mégis (vagy tán pont ezért) el tudom képzelni, hogy egyesek nagyon nehezen tanulnak nyelveket. Nem mindenki olyan talpraesett, magabiztos, széles látókörű, zseniálisan okos és művelt, mint te.

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 17:22:33

@Gerry.:
Teljesen igazad van, én viszont olvasva a 19. századi vagy korábbi irodalmat, azt látom, hogy a mentalitást nem a szocializmus hozta, csak többek közt a szocializmusban is folytatódott. Elgondolkodtam azon, hogy gyakorlatilag a János pap országa című Arany vers pontosan ráillik a Kádár rendszerre is, ha a vallási részétől eltekintünk, vagy helyettesítjük a kommunista ideológiával. Csak arany nem arról a 40 évről, hanem 1000 évről ír hasonlókat.

Francekellregisztralni 2012.09.10. 17:31:20

@SziszkAnya: "...középfokú angol nyelvtudással... ...igyekszem Angliát nagyívben elkerülni, elsősorban Skandinávia, Hollandia, Dánia a célterület számomra."

Akkor szepen tanuljal meg felsofokon angolul es alj ra a Norvegre.
Itt kozepfokon angolul a takaritono beszel.

Munkaugyi honlapja:
www.nav.no/Forsiden

Nyelvtanulos cucc:
pavei.cappelendamm.no/

Hajra!

2012.09.10. 17:37:24

@Scaramella va alla guerra: 'A humán vonatkozású állásokat a helyiek töltik be, mert (a) ök ismerik az ehhez szükséges helyi nyelvet (b) nekik van meg az ismeretségük az állás megszerzéséhez.

A "béta típusú" ( tehát term. tud + IT + orvosi ) állások pedig a külföldieknek is betölthetök. Azonban azok, akik a humán dolgokra orientálódnak, ezekhez nem értenek.'

Ez nem igaz. Human vonatkozasu allasokhoz nyilvan nagyon magas szinten kell beszelni az adott nyelvet. Ha ez megvan, legalabbis Angliaban, semmi akadalya annak hogy ilyen jellegu allasban dolgozzon egy kulfoldi. Ez hogy az ilyenhez ismeretseg kell, egyszeruen marhasag. Honnan veszed ezt?

Az irodaban ahol dolgozom, nem en vagyok az egyetlen nem angol 'human vonatkozasu' allasban. Nyilvan mindannyian teljesen folyekonyan es valasztekosan irunk-beszelunk angolul. Az angol nem titkos nyelv, miert csak a 'helyiek' ismerhetnek? En tobb mint tiz eve elek Angliaban, es most jobban beszelek / irok angolul mint magyarul, mert az angolt hasznalom napi szinten, angolul gondolkodom. Szerintem ez normalis hosszabb ideje kulfoldon elo embereknel, foleg ha otthon is az orszag nyelven beszelnek.

bodesco 2012.09.10. 17:45:01

Bár már sokan sokszor leírták itt a blogon, többek között én is, így csak ismételni tudom: A nyelvtudás a kulcsa mindennek. Persze mosogatói végzettséggel nem fog az ember irodában dolgozni, egy keresett szakma nem hátrány, de a feljebb lépéshez (esetleg egy vezetői pozícióba) csak a szakmai tudás nem feltétlenül elég. Az embernek el kell tudnia adni magát, lehetőleg az adott ország nyelvén.
Nem beszélve az emberi kapcsolatokról, az integrációról, ami jó nyelvtudás nélkül lehetetlen. Ki szeretne olyan barátot, akivel nem tud egy jót beszélgetni? Ha ez nincs meg marad az alja munka (értem itt az irodait is), és a honfitársak zárt közössége.

2012.09.10. 17:46:34

próbálom elhinni, hogy nem ez az utolsó alternatíva, hogy átmegyünk a határon... habár Nagy Éhezőnk nemrég azt mondta, hogy ha nem tetszik el lehet menni....

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 17:53:57

@Francekellregisztralni: köszi. Mi az az "itt"? Néztem Norvég állásokat és lehetőségeket is, de ott elakadtam, hogy szinte lehetetlen (fórum infó) házat bérelni. Mondjuk egy adott városban nézegettem, mert ott volt egy jó állás meghirdetve.

Void Bunkoid 2012.09.10. 17:56:04

azt elfelejtettétek, hogy a legtöbb, diplomával angliába mosogatni menő ember általában olyan szakirányban szerzett diplomát, amilyen dolgozóra sem itthon, sem Angliában nincs szükség (gondolok itt a rengeteg médiás, szociológus, szabad bölcsész, etc emberre). Akik piacképrrs diplomát szereznek, azok többnyire - kivéve a nem fogorvos orvosokat - minden további gond nélkül el tudnak helyezkedni itthon is normális fizetésért.

egyszerűen nem hülyeségeket kellene tanulni, illetve nem aszerint szakot választani, hogy hol lehet egy héten többször bulizni.

Brix 2012.09.10. 18:00:19

A poszt írója nem látja helyesen a magyar társadalmi viszonyokat.
Magyarországon sokan örülnek ,ha sikerül egy takarítói , vagy mosogatói állást megcsípniük, több év itthoni munkanélküliség után. Itt százezerek vannak kényszerpályákon, és koruk vagy anyagi helyzetük miatt , már nem tudnak eléggé piacképes lenni.
Az nagyon jó dolog, hogy London még mindig képes " alantas "munkákat is ajánlani, ebben a válságos helyzetben is, mert a legtöbb helyen már ezek a munkák sem hozzáférhetők. Magyarországon, 40 felett, legyen mérnök vagy bármilyen más piacképes szakma, kiárazzák az embert a munkaerőpiacról. Lehet menni külföldre dolgozni

Void Bunkoid 2012.09.10. 18:03:55

persze mondhatom ezt az _ilyen szakokra_ jelentkező, valóságtól teljesen elrugaszkodott 18 éveseknek, akik jó része még soha életében nem mosott ki egy szaros gatyát vagy pucolt ki egy vécét, hogy mit kell csinálni a nagykábetűsben, úgyis leintenek hogy nincs igazam, 2012 van. aztán amikor 25-26 évesen kell megtanulniuk vécét pucolni, és 100 esetből 99-szer nem a saját vécéjét fogja pucolni, akkor már késő.

2012.09.10. 18:04:21

@think different: 'Soha, de soha nem találkoztam angolt tökéletesen beszélő magyarral, aki felnőttként költözött ki ide. Mindig van hiba az ideidőkben, rosszul használt phrasal verbs, etc...
Ezt még egy londoni nyelviskolában angolt tanító, magyar származású tanárom is megerősítette, ebbe halmazba helyezve önmagát is.'

Ne haragudj, de akkor probalj meg tobb emberrel megismerkedni... :) Nem nagykepusegbol mondom, de en tobbek kozott proofreader-kent is dolgoztam angolul, es nem csinalok hibat az igeidokben stb. A partnerem angol (muvelt, helyesen beszel angolul), mindig kerem hogy javitson ki ha barmi hibat vetek. Tobb ev alatt eddig ketszer fordult elo hogy kijavitott; utananeztunk nyelvkonyvben, es mind a ketszer az volt helyes ahogy en mondtam :).

Nem hinnem hogy en nyelvzseni lennek; biztosan vannak rajtam kivul jo paran akik hibatlanul beszelnek angolul. Ha sokaig elsz angol nyelvteruleten, angolul tanulsz, olvasol, dolgozol, miert ne beszelnel tokeletesen? Az angol nem nehez nyelv, a nyelvtan nagyon egyszeru. A kiejtes nagyon elter a magyartol, es ezt valoban nagyon nehez felnottkent megtanulni; nekem most is nagyon eros magyar kiejtesem van, es valoszinuleg mindig lesz is, de ez nem okoz gondot a munkamban vagy a maganeletemben, foleg nem Londonban ahol annyifele kiejtessel beszelnek az emberek.

Void Bunkoid 2012.09.10. 18:11:57

@Brix: itt nem a negyvenen felüliekről van szó, hanem frissen felsőfokon végzett, de négy általánost igénylő munkát végző fiatalokról. Meg arról hogy miért nyafognak, hogy fizetni kell az egyetemért, ahol hót feleslegesen - az adófizetők kontójára - töltenek el 5-6-7 évet,öhogy utána elmenjenek máshova termelni olyan melóba, aminek halvány lila köze nincs az egyetemi tanulmányaikhoz - amire viszont az állam, és az adófizetők évekig szórták a pénzt.

ez az egyetlen valami, amiben egyetértek a kormánnyal. ha a kedves gyerek 18 éves elmúltán még vagy 4-5 évig gyerek szeretne maradni büfészakon, akkor legyen, de fizesse ő vagy anyuci, és ne MINDENKI.

Void Bunkoid 2012.09.10. 18:16:19

@Mirjam2: ne haragudj már kérlek,ki a hóhért érdekel a tökéletes nyelvtanod, amikor Londonban minden második bolti eladó paki, aki semmiféle igeidőt nem használ, csak infinitív alakot, plusz a nót ha tagadni akar, és már évek óta eléldegél a városban? :-)

tableno 2012.09.10. 18:35:33

@Void Bunkoid: Esetleg ö nem csak a paki bolti eladóval kommunikál. Mint ahogy sokan a szakmájukban dolgoznak külföldön is. Nem minimálbérért.

váj mí 2012.09.10. 18:41:42

Hm, elmentek a kommentek a nyelvvizsga és tökéletes nyelvtan irányába, mintha.
Mondjuk, én azt alapból nem értem, hogy egy német, osztrák, angliai álláspályázatnál, hogyan kerül egyáltalán szóba a nyelvvizsga? Ki a bánatos lófaszt érdekel Salzburgban, hogy egy magyar nyelviskola azt mondja a németedre, hogy középfokú? Ha meg tudtad írni az önéletrajzot németül az interjún el tudsz beszélgetni németül, a szakmai nyelv is megy a munkavégzésedhez, akkor meg? Senkit nem fog érdekelni a bizonyítványod, ez ilyen magyar sajátosság esküszöm, hogy mindenre papír kell, mert különben, biztos nem tudod.
A tökéletes nyelvtan meg... muhahaha! Hagyjuk jó, hacsak nem nyelvésznek megy ki az illető.

Void Bunkoid 2012.09.10. 18:46:46

@váj mí: +1

végre még valaki, aki képes kiröhögni azt, aki angliába kimegy azzal a szpesöl szkillel, hogy tud angolul - ezt bármelyik tízéves angol gyerek megcsinálja diploma nélkül - és ha tényleg nem nyelvi lektornak megy ki, akkor a világon senkit nem érdekel a nyelvtudásának papíron mért szintje.

marcovb 2012.09.10. 18:50:14

Általánosító poszt.

Nem keverendő össze cél és eszköz!

Miért fáj az egyeseknek/ poszternek, hogy valaki a "mosogatásban" látja jelenlegi helyzetének megoldását?
Tudsz neki munkát adni vazz'?
Beajánlottad a "mosogatót" valahová, hogy ő nemet mondott?
Akkor ne fájjon.
Mindenki olyan megoldásokat próbál találni, amikkel a sorsán épp adott pillanatban jobbítani tud!
Ennyi.

Void Bunkoid 2012.09.10. 18:55:58

azonkívül tudom, én nem vagyok isten, hogy ítélkezzek, de saját tapasztalatból, ismerősökön át azt látom, hogy általában azok az emberek mennek külföldre élni/dolgozni Magyarországról, akik vagy maguk igazából nem piacképes termelő dolgozók voltak az átkosban, vagy a fiatalabbaknál azok szülei, és amint elszakadt az eltartó kádárháló, képtelenek voltak vagy életképes irányba átképződni, vagy eleve belerázódni abba, hogy innentől kezdve dolgozni kell, és menekülnek.

a vicces az, hogy az itthon alantasnak számító melót odakint meg elvállalják. miért? kinti mércével az ugyanolyan alja, mint itthon, max ott ritkábban találkozik össze régi ismerőssel, aki ha toleránsabb sajnálja, ha gonoszabb,lesajnálja.

Grafogirl 2012.09.10. 18:58:59

@Régi Péter:
Felnőtt fejjel is lehet nyelvet tanulni! Senki se ringassa magát ebben a tévhitben. Én is oroszos voltam, utána természetesen orosz-német a középsuliban. Épp ezért, amikor önszorgalomból spanyolul kezdtem tanulni, el sem hittem, hogy milyen könnyű is lehet a nyelvtanulás az orosz és a német után. Majd jött az angol, ami már nevetségesen egyszerűnek tűnt, hiszen még nemek sincsenek.. és folytattam a többi nyelvvel. Ma már számtalan nyelvcucc van, ami segíti a felnőtteket a nyelvtanulásban. Lehet online órát venni stb. Mindenkinek csak ajánlhatom a kreativnyelv.hu/start.php
Nyilván picikorban sokkal egyszerűbb a nyelvtanulás ez tagadhatatlan. De sosem késő elkezdni egy nyelvet. A lényeg a MOTÍVÁCIÓ!! A jóanyám pl. majdnem 60 évesen kezdett el angolul tanulni, a fent belinkkel nyelvcuccból. Mi a motívációja? A külföldi vejével meg akarja magát értettni és tényleg jól halad!

váj mí 2012.09.10. 18:59:03

@tableno: Tegnapelőtt írt nekem az echte német főnököm egy cetlit, hogy ezt-azt-amazt el kellene intézni. Egy nyelvtani hiba biztos volt benne, pedig én nagyon messze állok a folyékony némettől meg a nyelvtani szabályok tökéletes ismeretétől. Ahogy sem én, és (valszeg) sem te nem ismerjük tökéletesen a magyar nyelvtan szabályait, úgy a német, osztrák, angol sem a sajátjait. Én még olyan élő angollal nem találkoztam, aki az összes igeidőt használta volna, max. a felét. De lehet, túl kevés angollal találkoztam (irodalomtanár nem ér).

@Void Bunkoid: Ez a Magyarországon erősen jelenlevő papír-fetisizmus egyenes folyamodványa lehet ... No, meg a hülyeségé, hogy azt hiszik páran, hogy a magyarországi nyelvvizsga papírjukat bár a kutya megugatja

Grafogirl 2012.09.10. 19:07:26

1. probléma: Azért egy középfokú angol nyelvtudással aligha vesznek fel valakit irodai munkára! Ez itt a gond! Ettől több kell.
2. Probléma: A mosogatás és a hasonló munkákat sokan azért vállalják el, mivel nem megfelelő szintű a nyelvtudásuk.
Miért maradnak ott?
A) Nem fejlesztik a nyelvtudás és így nem tudnak jobb pozíciót megpályázni.
B) Sok ember tökéletesen! megelégszik a zéró felelősséggel, a nyugalmas, de kiszámítható munkával. Főleg, ha kap annyi fizetést érte, hogy meg tud belőle élni!

tableno 2012.09.10. 19:11:12

@Void Bunkoid: nem jó embereket ismersz. Bizony sokan mennek Magyarországon is versenyképes szakmával külföldre, és nem csak orvosok.

Void Bunkoid 2012.09.10. 19:12:15

@Grafogirl: ennyi erővel itthon is mosogathatna. az is zéró felelősség, és ugyanúgy egy uccsó proli lenne, mint amilyen odakint angliában a zéró felelősségű nímand melójával. ez az amit nem értek, britanniában lepukkant whitetrashnek lenni dicsőség? :-)

Francekellregisztralni 2012.09.10. 19:12:34

@SziszkAnya: Az itt, Norvégia, de az angol egész skandináviára igaz.

Milyen fórum infó mondja, hogy nem lehet házat bérelni? Azaz hogyan nem lehet? Pont, hogy szoba nincs igazán. Nem divat az osztozkodás. Teljes házat meg lakást lehet csak...szinte.

Ezen a honlapon mindent hírdetnek, pl ez a lakás kiadó:
www.finn.no/finn/realestate/lettings/browse1

De van azon a honlapon az ingyen elvihető kismacskától az álláson át négyszáz milliós Yachtig minden...

zora001 2012.09.10. 19:13:35

@pwiking:
Dehogyisnem mennél! Oda, ahol megkereshetnéd a kastélyod rezsijét... :-)

amarante 2012.09.10. 19:13:55

@váj mí:

Meg a felet sem:):):)Ezt az angol tanarnomtol tudom:):):)A bevandorlok jobban tudjak a szabalyokat,de keves a szokincs.Ha vki azon agyal,hogy nyelvtanilag tokeletesen beszeljen sosem lesz ideje megtanulni a nyelvet:):)Ezt is o mondta:):)Es azt is,hogy fontosabb,hogy valahogy megertesd magad,mint az az,hgy ot mondatot tudj helyesen:):):)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 19:15:03

@Mirjam2:
Nézd, a feleségem hegedümüvész.
Egyszerüen lehetetlen bekerülni zenekarba, mert nincs üresedés és mindenütt leépítések vannak.
Az egyedüli lehetóség az, hogy ingyen játszol helyettesítést, és amikor felszabadul a státusz, akkor téged vesznek fel. Ez a gyakorlatban úgy megy, hogy igaz, hogy kiírnak próbajátékot, de ott nyilván a haverokat veszik fel. Ezt konkrétan a holland viszonyokról mondta olyasvalaki, aki szintén zenekraban hegedült.
Példákat tudok mondani, hogy ki hova került csak azért, mert ismerte a karmestert/zeneigazgatót, aki kvázi benyomta oda ( persze ehhez tudni is kellett).

tableno 2012.09.10. 19:15:17

@Void Bunkoid: nem dicsőség, de anyagilag jobban megéri, mint otthon. Ennyi.

Francekellregisztralni 2012.09.10. 19:16:30

@SziszkAnya: Apropó lakás téma. Ha egy normális cég irodába szakképzett, gyakorlattal rendelkező külföldit felvesz, úgy hogy az akkor indul otthonról, akkpr tuti a cég is segít szállást találni.

Grafogirl 2012.09.10. 19:18:22

@Void Bunkoid:
De eltudja mondani, hogy kint van! :):)
Speciel nem tudom, hogy mosogatóként milyen életszínvolnalon lehet élni az UK-ban:) Az a fizetés mire elég... stb. Ha kicsit jobb életszinvonalat eredményez, mint az otthoni, lehet hogy sikeresnek gondolja az életét!
Viszont az tény, hogy sokan együtt laknak egy halom emberrel, kb. nem költenek semmire, és 5 év mosogatás után hazamennek a spórolt pénzzel!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 19:20:35

@Mirjam2:

Ja igen : ebben a helyzetben a nyelvtudás nemigen számít, az ismeretségek és kapcsolatok ( kennissen en vrienden , vriendjespolitiek, via-via, stb ) annál inkább. ( Zenei körökben nekem ilyenek nincsenek, vagy legalábbis kutyagumit sem értek idáig ;) ).

váj mí 2012.09.10. 19:20:50

@amarante: Hm, ha jobban belegondolok, tényleg, jelen, múlt, jövő, a folyamatos változataik, és régmúlt, kábé. És ezek már messze túlhaladják a paki üzleti eladó szintjét.
Különben meg igaz, a három alap-igeidőn kívül nemigen lesz másra szüksége, szókincsre viszont nagyon. Tudom, én a némettel szívok éppen szókincshiány miatt :(

Francekellregisztralni 2012.09.10. 19:29:29

@Void Bunkoid: "ennyi erővel itthon is mosogathatna. az is zéró felelősség, és ugyanúgy egy uccsó proli lenne, mint amilyen odakint angliában a zéró felelősségű nímand melójával. ez az amit nem értek, britanniában lepukkant whitetrashnek lenni dicsőség?"

Szivi megmondom mit nem értesz: Angliában a mosogató meg a kitchenporter nem whitetrash. Azok a helyi suttyó szipusok. Egy mosogató, egy megdonácos uccsó senki is simán megél _jól_.
Akiket én ismertem haza is tudtak menni nyaralni meg spanyolországba ide-oda, hétvégén néha szórakozni meg sültlazacot enni heti szinten.

Némelyik ismerősön hazament mert honvágya lett pár év után ... fél év után visszament amelyik tudott.

És még azt sem érted, hogy aki dolgozik azt nem nézik le csulkóból. Akinek nincs melója felnéz rá, akinek ugyan olyan annak nincs honnan lenéznie...akinek meg van honnan lenéznie, annak meg nincs miért.

Void Bunkoid 2012.09.10. 19:29:37

@Grafogirl: hát akkor csinálják, addig biztos jó/jobb lesz nekik, amíg brittaniát is el nem éri a szélsőjobbfeeling és nem kezdik el őket mindenféle kevéshajú brit fiatalok az utcán baszogatni lépten-nyomon, csak mert külföldiek. itthon legalább ettől nyugtuk lenne.

ja és ha netán a túlzott brit szélsőjobbkodástól haza akarnának menekülni, én isten bizony nem engedném vissza őket, amíg be nem csengetnek annyi évi átlagjövedelemre vonatkoztatott szját egy összegben, amennyit távol voltak. eddig "angolok" akartak lenni, Magyarország meg nem tévé, hogy csak akkor nézem, amikor nincs más jobb program...

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 19:29:47

@Francekellregisztralni: www.expat-blog.com/forum/viewtopic.php?id=3311
It can be difficult to rent an appartment, the norwegians usually prefer to buy their homes.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 19:31:19

Én mondjuk azért tanultam meg a "befogadó ország" nyelvét, mert felvettem az állampolgárságát. Attól eltekintve, hogy az állampolgársági vizsgához ki kellett tölteni a nyelvi tesztet, úgy vélem, hogy ha ott akarok maradni, nyugdíj után is, akkor a sajáat érdkemben is meg kell tanulni.

Idöközben - kirúgás miatt - ott kellett hagynom a "befogadó országot" és egy harmadik országban élek. Udvariasságból az ö nyelvüket is tanulgatom, de nem látom biztosítottnak, hogy itt fogok megöregedni. A nyelvük nehéz, negyedannyian vannak, mint a "befogadó ország", az ingatlanárak európai viszonylatban is nevetségesek és eléggé ellenségesek helyiek az idegenekkel. Nagy macera, semmi ( vagy minimális) haszon. Az irodában éppen ezért angolul kommunikálok, az itteni nyelv ismerete nem volt feltétel a felvételhez. A nyelvükkel semmi komolyat nem tervezek ( persze, ha kineveznek valami föcsövezetövé, akkor ez változhat ), ellenben a "befogadó ország" nyelvét továbbra is müvelem ( könyveket + újságokat olvasok, volt fönökömmel órák hosszat társalgunk a Skype-on, etc ), mert vlsz. oda kell majd visszavonulni nyugdíjba is.

2012.09.10. 19:31:44

@Void Bunkoid: Ha legalabb magyarul tudnal, es elolvastad volna az elozmenyeket, rajonnel: arra a felvetesre irtam valaszt hogy kulfoldiek nem tudnak human teruleten allast talalni. En nem bolti eladokent dolgozom, hanem kutatasi teruleten, es ha nem lenne tokeletes a nyelvtanom, nem vettek volna fel ilyen allasra. Ennyi.

Egyebkent nem tudom miert merult fel megint a 'paki' elado: a kis csaladi boltokban dolgozo azsiaiak, torokok stb. nagyon kemenyen dolgozo, ambiciozus emberek, akik elkoltoztek a vilag masik felere es vallalkozast nyitottak ott hogy a csaladjuknak jobb eletet biztositsanak. En ismerek olyan pakisztani szarmazasu embereket, akik ilyen bolttulajdonosok gyerekei, jo nevu egyetemeken vegeztek Angliaban, tokeletesen beszelnek angolul, urduul es tobbnyire meg nehagy nyelven. De te biztosan sokkal menobb vagy naluk; neked jogod van leszolni oket.

2012.09.10. 19:36:10

@Scaramella va alla guerra: Sajnalom hogy a feleseged nem talalt allast hegedumuveszkent, de te altalanossagban kijelentetted hogy human vonatkozasu allast nem lehet talalni kulfoldon mert ehhez kapcsolatok kellenek es mert csak a helyiek tudjak a nyelvet. Ez az utobbi resz nem igaz, es semmi koze ahhoz hogy hegedumuveszek hogyan tudnak allast talalni; ez egy nagyon specialis terulet, es el tudom kepzelni hogy pl. vannak magyar hegedumuveszek akik Magyarorszagon is nehezen talalnak allast. Ennek semmi koze ahhoz hogy kulfoldi vagy, es vegkepp semmi koze a nyelvtudashoz.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 19:39:18

@Mirjam2: " Ennek semmi koze ahhoz hogy kulfoldi vagy, es vegkepp semmi koze a nyelvtudashoz."

Csak annyi, hogy mivelhogy külföldi vagy, nincsenek meg a megfelelö helyi kapcsolataid. A nyelvtudásnak tényleg nincs hozzá köze.

2012.09.10. 19:49:33

@Scaramella va alla guerra: Elhiszem hogy ebben az esetben tenyleg nagyon szamitanak a kapcsolatok. Szerintem felreertettuk egymast; en azt gondoltam, arra gondoltal hogy semmilyen szellemi munkat (kiveve IT, muszaki) nem tudnak kulfoldiek vegezni mert ugysem beszelnek jol 'kulfoldiul' es nincsenek kapcsolataik. Nyilvan nem erre gondoltal, bocs ha kicsit tulreagaltam, remelem most szent a beke :)

Irritalnak az ilyen kommentek hogy magyarok ugysem tanulnak meg idegen nyelveket tokeletesen stb.; sok ilyen komment volt elozoleg, es valamiert a tiednel szakadt el nalam a cerna, mikor te igazan nem is ezt akartad mondani. Lehet hogy mar nem tudok jol magyarul??

De tenyleg nem ertem az ilyen onkorlatozo hiedelmeket, hogy 'bevandorloknak kicsi a szokincse' stb. Angolul nagyobb a szokincsem mint magyarul, mivel az angolt hasznalom napi szinten, angolul dolgozom, olvasok stb. Miert kene mindenkinek elete vegeig 'bevandorlonak' lenni akinek kicsi a szokincse, nem erti a TV-t stb.? Persze eloszor en se ertettem a TV-t, most meg megertem, ido kerdese, nem kulonleges emberfeletti teljesitmeny.

Francekellregisztralni 2012.09.10. 19:53:57

@SziszkAnya: Hát jó, meg szeretnek venni másik hármat és kiadni azokat iszonyat pénzekért ;)

Ha el akarsz indulni bárhová, akkor egy kicsit optimistábban kéne a "difficult"-hoz hozzáállnod!

Norvégiába egyedül elindulni úgy hogy nincs kint ismerős kétszer annyiba kerül mint mondjuk Írországba vagy Angliába elindulni. ...talán több is. (viszont van meló:))

Muscari 2012.09.10. 20:06:29

@Void Bunkoid: bocsika, nem tudom, hany eves vagy, de tisztaban vagy a magyar valosaggal? Ferjem 45 eves, rengeteg tapasztalat, nyelvtudas, szakiranyu diploma stb. Tobbszaz helyre jelentkezett otthon, volt kb. 5 interjuja 1 ev alatt, az eredmenyt kitalalhatod abbol, hogy most Londonbol irok...
Ugyhogy most lehet, hogy konnyen beszelsz, de egyszer te is elmulsz 40.

tableno 2012.09.10. 20:07:03

@Void Bunkoid: Tudod mit? Ha ekkora magyar vagy, akkor ne merészelj külföldre menni nyaralni sem, vagy ha mégis, fizesd ki még egyszer a nyaralásod árát egy tetszőleges balatoni hotelnek - mert hát nekik is élni kell valamiből, nem?

VíziLó 2012.09.10. 20:12:30

@Void Bunkoid: Már miért ne mozoghatna egy európai polgár szabadon? S milyen jogon követelnél bármilyen adót is a Magyarországon el nem töltött évekért? Én elsősorban Angliában adózom, de itt is veszem igénybe az orvosi ellátást, itt használom az utakat, az infrastruktúrát. Ennek ellenére magyarországi vagyonom és érdekeltségeim után ott is fizetek adót, holott évek óta nem jártam otthon és semmit nem is vettem igénybe.

magyarlanykairoban 2012.09.10. 20:13:39

Nem olvastam az osszes kommentet, de nagyon sok posztban itt a hataratkelon arrol irnak sokan, hogy kimentek es legeloszor barmit elvallaltak, majd miutan belejottek a nyelvbe( igen, a kozepfok azert kellene annak, aki belevag egy ilyen utba, de 1. alap tudassal is gyorsan magadra szeded ha olyan helyen dolgozol ahol minden nap hasznalod meg hallod, 2. kozepfokkal is lehet az illeto kimegy UK-ba es alig fog erteni valamit, mert nincs hozzaszokva a brit akcentushoz.Irorszagrol asszem nem is beszelve). szoval en ugy latom, hogy a legtobben nem allnak meg a takaritasnal, ez csak egy ugrolec, es amint tudnak, feljebb lepnek...es nagyon sok elszant magyar posztolt, akik kitartasukkal nagyon jo dolgokat ertek el. de amig nem vagy az adott orszagban, keves az esely, hogy munkat talalsz. ahhoz ott kell lenni, interju, akarmi...

pforp 2012.09.10. 20:14:27

@Void Bunkoid:
Kimeríted a faszparaszt definícióját, grat...

tableno 2012.09.10. 20:23:21

@VíziLó: Á, ez csak a tipikus kisstílű irígy komcsitempó: ha más kemény munkával többet ért el, mint mi - nosza vegyük el tőle! Persze csak miután jól megköpködtük az osztályellenséget/hazaárulót.

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 20:33:37

@Francekellregisztralni: na, tök jó ez a blog, máris van egy norvég kapcsolatom ;):P (is) hihihi

nem vagyok én pesszimista, csak mindig ott motoszkál az emberben a "járt utat járatlanért el ne hagyj" klisé. 2 kisgyerekkel már nem ugrál annyira felelőtlenül az ember(lánya)

minden esetre köszi a sok infót, mentettem az összes linket. Amúgy az az álláshirdetés, amit néztem ott fent északon, tartalmazta azt a kitételt, hogy biometrikus útlevél, vagy európai munkavállalási engedély nélkül felesleges is beadni a pályázatot... na ezért is van időpontom jövő hétre az ocsmányirodába útlevéligénylés miatt....:)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.10. 20:38:01

@Mirjam2:

Nézd, pont annyira kell tudnod az adott nyelvet, amilyen célod van az adott országgal.
Én pl nem akarok Angliában letelepedni. Így az angol csak annyiban érdekel, hogy helyes tudományos cikkeket és jelentéseket írjak angolul. Viszont nagy valséggel vissza kell abba az országba mennem, aminek az állampolgára vagyok. Így én azt a nyelvet tanulgatom.

Természetesen soha nem fogok tökéletesen beszélni ( p.l. szórendhiba, p.l. nem tudom az idiómákat és a kifejezéseket ) de egy strukturált 5-10.000s szavas szókincset el lehet érni. ( és azt is, hogy p.l. a helyi történészek könyveit olvassam az adott nyelven p.l. a késöközépkorról ) Állítólag nem ( nagyon ) van akcentusom úgy, hogy a nyelvet mindig is másodrangúnak tartottam és nem elsösorban arra gyúrtam. Ha valaki az angolt tanulja versenyszerüen, akkor akár el is érhet jó eredményt ezen a területen ( kiejtés, szókincs ). Tényleg sokkal egyszerübb, mint sok más angolszász nyelv.

SilentDreams 2012.09.10. 20:39:36

@SziszkAnya: Látom kezdesz eltávolodni a "kedvenc" német vonaladtól.. :)

Pedig épp kérdezni akartam, hogy tudod-e, hogy a területeden Németországban (vagy Ausztriában) mennyire követelik meg a német nyelvtudást. Vannak területek, ahol az angol is elég, s esetleg csak azt írják elő, hogy véges időn belül megtanulj bizonyos fokig németül.

zora001 2012.09.10. 20:49:04

@Void Bunkoid:
Én ha otthon dolgoznék sem kapnám az átlagjövedelmet az óvdapedagógusi diplomámmal, tehát annak az szja-ját akkor sem fizetném, ha otthon lennék. Svájcban gyerekcsőszként keresek annyit, hogy minigarzonra, tb-re, megélhetésre PLUSZ! az otthoni hitelem törlesztésére elég. Valamint, tudom támogatni a szüleimet, így nem állami segélyen élnek...

SziszkAnya (törölt) 2012.09.10. 20:51:10

@SilentDreams: amiket én nézegettem németországi/ausztriai álláshirdetéseket, szinte mindegyiknél kitétel volt a német kommunikációs szintű nyelvtudás. (Már amikor találtam angol nyelvű hirdetést ebben a két országban...)
nekem az jött le - és talán ezért sem célterület -, hogy a német anyanyelvű területeken sokkal kevésbé lehet csak angollal érvényesülni. Feltöltöttem pár hónapja egy skóciai, hasonló ágazatban működő cég adatbázisába is a CV-met, aztán 4 hónappal később levettem:) most már nem is mennék oda dolgozni, ha már ennyire nem csaptak le rám :DDD
(mekkora idióta vagyok:DDD)

Ronnie_27 2012.09.10. 21:02:17

@tableno:

Ez igaz. Magyarországon fontos a papír, mégis szemrebbenés nélkül beírtam az önéletrajzomba, hogy felsőfokú nyelvtudásom van. Nem kérdezték, milyen nyelvvizsgám van, viszont az angol nyelvű állásinterjún is átmentem. Pedig csak egy középfokúm van, 16 évesen szereztem. Azóta nem láttam értelmét újabb nyelvvizsga megszerzésének.

SilentDreams 2012.09.10. 21:22:08

@SziszkAnya: Nem tudom mennyire trend, de a cégem is beletette a friss álláshirdetésekbe a német nyelvtudás szükségességét (állástól függő szinten). Eddig ilyesmit nem láttam, talán csak előnyként szerepelt a legtöbb állásnál, persze kommunikácóval kapcsolatos posztokra azért eddig is kellhetett :))

Skócia: hehe :))))
Pedig ott sokkal kedvezőbbek az ingatlan vételi/bérlési árak a dél-angliainál, persze a fizetések is alacsonyabbak átlagosan, de ez erősen szakterületfüggő is lehet. És ott aztán egy szinte új nyelvet is tanulhatnál :)

2012.09.10. 21:26:38

@Scaramella va alla guerra: 'Természetesen soha nem fogok tökéletesen beszélni ( p.l. szórendhiba, p.l. nem tudom az idiómákat és a kifejezéseket ).'

Nem kotozkodesbol, de pont az ilyen megjegyzeseket nem ertem. Miert ne beszelnel tokeletesen, ha sokaig egy orszagban elsz, miert ne tudnad a szorendet, miert ne tudnal kifejezeseket?

Magyarorszagon az utolso par generacio ugy nott fel hogy szinte mindenki csak magyarul beszelt, ritkan hagytak el az emberek tartosan az orszagot, talan ezert tunik olyan hihetetlennek hogy valaki tokeletesen megtanuljon egy masik nyelvet. Nem olyan regen, nemet volt a hivatalos nyelv Mo.on illetve sok telepulesen kulonbozo nemzetisegu emberek eltek egyutt, igy termeszetes volt - ami sok mas orszagban ma is az - hogy a legtobb ember folyekonyan beszel ket vagy tobb nyelven. Nem kell zseninek lenni hozza hogy megtanuld a helyes szorendet stb. egy masodik nyelven. Teljesen atlagos emberek kepesek erre.

Szerintem ez azert fontos tema, mert pont az ilyen onkorlatozo hiedelmek miatt maradnak meg az emberek mosogatoi stb. munkakorben. Nekem semmi gondom nincs azzal ha valaki eleinte mosogat kulfoldon - en magam is alig beszeltem pl. angolul mikor eloszor itt kotottem ki, es en is takaritottam eloszor. De aztan megtanultam angolul, pedig nem vagyok kulonleges ember, es most mar nem takaritok, kiveve neha a sajat lakasomat (utobbit gyakrabban kene, de mit tegyek, utalok takaritani).

SilentDreams 2012.09.10. 21:44:12

@Mirjam2: Írtad korábban az erős magyar akcentusodat. Számomra az is hozzátartozik egy nyelv magasszintű ismeretéhez, hogy a kiejtés is majdnem eléri az adott ország hivatalos kiejtési szintjét. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ezt a legnehezebb megtanulni, ha nem kisgyerekként kerül az ember idegennyelvi környezetbe, de azért ezen is lehet dolgozni. Bár lehet, hogy csak én vagyok maximalista :)))

Aztán persze lehet, hogy az erős magyar akcentusodon azt értetted, hogy a kiejtésed megfelel a szabályoknak, csak a hangképzésed magyar, és nem a "hivatalos angol". Pl. egy nagyon egyszerű "you" szó keijtéséből is szinte azonnal le lehet vágni, hogy valaki angol-e (vagy képes-e az angol kiejtésre), mert bizony nem "magyar ú"-val kell azt ott ejteni... :)
Én ezt azért már nem nevezném erős magyar akcentusnak, megkülönböztetve attól, ha valaki: póver-ezik, meg purpóz-ozik, ami gyakran az illető mások általi megértést is igencsak megnehezíti. Míg a nem teljesen angol hangképzés nem jelent ilyen problémát.

De persze a tökéletesre hajazó kiejtésnél sokkal fontosabb a szókincs és a nagyon eltérő akcentusok megértése. Ez utóbbiban 10+ év alatt mennyire lehet előrejutni felnőttkorban?
(eddig csak 2,5 évet éltem Angliában, s jelenleg nem ott lakom de majd még.... :))

2012.09.10. 22:12:22

@SilentDreams: Szia, a kiejtesemen dolgozhatnek, de oszinten szolva eddig lusta voltam mivel megakadtam ott hogy megertenek, ugyis tudjak hogy kulfoldi vagyok, es sok kulonbozo akcentussal beszelnek korulottem tehat ugy erzem nem logok ki a sorbol :). De tenyleg dolgozni kene a kiejtesemen. Nekem ezzel eddig az volt a problemam, hogy ha megprobalok maskepp kiejteni valamit mint ahogy nekem termeszetes, akkor ugy erzem, 'megjatszom magam'. De ez persze hulyeseg amin tul kene lepni.

Akcentusok megertese: oszinte leszek, tenyleg nem vagyok nyelvzseni, de az utobbi par evben mar minden kiejtest megertek. Nem volt olyan mar evek ota hogy ne ertettem volna meg valakit / valamit; kivetel ha olyan szak- vagy szleng-szavakat hasznalnak amiket nem ismerek (de ilyet magyarul se ertenek). Ir, skot, amerikai, kinai, stb., meg azt is megertem amit feliratoznak az angol TV-ben (pl. skot) mert annyira eros az illeto akcentusa.

Annyi a kulonbseg, hogy ha pl. eros amerikai akcentus amihez nem vagyok hozzaszokva, akkor jobban oda kell figyelnem, mint ha brit akcentus. De ugyanigy vagyok a magyarral is, gondolom te is - van olyan kiejtes (pl. nekem erdelyi) amihez nem vagyok hozzaszokva, ezert jobban kell koncentralnom a beszelore mint pl. valakire aki pesti. Sok kulonbozo nemzetisegu emberrel vagyok korulveve a munkahelyen, illetve dolgoztam atmenetileg Azsiaban is, tehat konnyu volt kulonbozo kiejtesekhez hozzaszokni.

xylon 2012.09.10. 22:19:37

@SilentDreams: Az angolokat nem erdekli a tokeletes kiejtes, amugy miert is kene letagadni hogy honnan jottel? Ha megszokjak az akcentusodat jol meg fognak erteni. Amire figyelni kell hogy hol van a hangsuly a szoban, mert ugye magyarul mindig az elso szotagon van angolul meg nem feltetlenul. Ez nagyon zavarja oket.

Szerintem ket-harom ev egy olyan munkahelyen ahol eleg sokat kell beszelni + neha eljarsz a kollegakkal sorozni + TVnezes felirat nelkul + rengeteg olvasas mar egy nagyon jo szintre el fog vinni.

Mondjuk nekem 7 ev utan is eros akcentusom van de en angolul beszelek a csaladommal, hetvegenkent van hogy egyaltalan nem beszelek angolul (uj-zelandi haverom buszken mondta hogy kiejetesbol kiszurta a magyar pincert az etteremben mert ugye olyan akcentusa volt mint nekem :).

moTmeN 2012.09.10. 22:28:08

@SziszkAnya: nekem ot probalkozasbol haromnal jeleztek vissza, kettonel ajanlottak poziciot hasonlo, bar rovidebb eloelettel. Szerencse is kell hozza.

hogyne,persze,igazad van! 2012.09.10. 23:41:08

@SilentDreams: ez egy irdatlan baromsagPl .Angliaban kb 50 fele tajszolas van.Londonon belul is mast beszelnek az eszaki,es a deli reszen,de meg keruletenkent is.Ne is beszeljunk a walesi,vagy yorkshire-i,vagy az eszaki tajszolasrol,Skocia meg egy masik orszag.Maskepp beszel az aberdeeni,meg a glasgowi,meg az edinbourghi,meg mindenki.Ugyhogy aki ilyen baromsagoka beszel mint te,az tuti nem jart meg kulfoldon..

Aussie pride 2012.09.11. 00:27:37

@hagyma: kollega, ujra kezded, vagyis folytatod vehre a blogodat?

2012.09.11. 08:35:55

@Void Bunkoid: istenem, mekkora felig-attetszo bura alatt elhetsz te, baszod. Igen, az ottani alantas munka hude alantas ( = magyar vagy akibe beidegzodott hogy az "alantas" munka lenezendo), es igen, pont ugyanugy semmire nem mesz vele ahogy itthon ( = mutass nekem itthon egy raktarost, aki munkabaallas utan 3 honappal laptopot vesz, kulonbozo tanfolyamokon kepzi magat es mellesleg el tud rakni ugy 100-200 fontot havonta, ugy hogy kozben haza-hazautazik).

Ugyehogyugye, megmondo-bunkokam? :)

2012.09.11. 08:42:52

@Void Bunkoid: ja latom mar egyeb blogokban tett egyeb kommentjeidbol, hogy VALOBAN egy bura alatt elo, antikulfoldis-legyavazos echtemagyar vagy, aki miatt az IGAZI, modern gondolkodasu magyarok, akik undorodnak a majdtemegmondod fajtadtol (es jooooooo sokan vagytok), itthagyjak az orszagot :)

az szmfszm-es hozzaszolasodbol pontosan latszik is kulturaltsagod es nyitottsagod szintje.

arrol mar ne is beszeljunk, hogy kulfoldieket elkergeto angol szelsojobbot vizionalsz, mert meg se fordul a borso agyadban, hogy mas emberek esetleg tuljutottak az ilyen primitiv vilagszemleleten, aminek itthoni konzervalasan a fajtad nagy erokkel dolgozik.

szoval azt tudom mondani, hajra magyarok, huzzunk kulfoldre felemelkedni, hogy az ehhez hasonlo al-magyarok altal szetcseszett, szetzullott, gyulolkodesbe, irigysegbe es agresszioba suppedt orszagot egyszer majd par ev mulva legyen kinek rendbehoznia a vilagi tapasztalataival :)

SziszkAnya (törölt) 2012.09.11. 08:43:36

@moTmeN: melyik országban? Volt itt Hollandia, Skóci és Norvégia is megemlítve, ezért nem tudom. Mi a szakterületed?(na hen vagyok vindisgréc)

2012.09.11. 08:56:03

@SziszkAnya: Es ha behivnak interjura, akkor tudsz 1-2 napon belul menni? Mert ha nem, akkor nem sok ertelme van CV-kkel bombazni a piacot...

Szerintem erdemes lenne a lakcimet mindenkeppen kihagyni a CV-bol es csak email cimet es telefonszamot adni meg kontaktnak. Igy maris tobb az eselye, hogy felhivnak. Es erdemes egy helyi telefonszamot szerezni (valakivel kuldetni vagy hozatni az adott orszagbol egy feltoltokartyat, amit a neten is tudsz pl. bankkartyaval feltolteni, ha lefogyna). Sajat tapasztalatom, hogy utana indult meg a dolog nekem is, miutan ezt a ket dolgot megtettem. Igaz nekem gyakorlatilag elotte is minden egyes jelentkezesemre visszajeleztek, hogy sajnos nem nyert, de ezt tudjuk be az osztrakok precizitasanak. :) Nekem tobb mint fel evbe tellt Mo-rol megfelelo allast talalni Becsben, pedig elegge keresett IT teruleten vagyok es 10 ev multis tapasztalattal. Igaz, en sem beszeltem nemetul, csak angolul. A fel ev alatt kb. 300 helyre jelentkeztem, es ebbol 3 helyre hivtak be interjura (miutan szereztem osztrak telefont, a magyaron egyszer sem hivtak vissza), es az egyikre fel is vettek.

SziszkAnya (törölt) 2012.09.11. 09:12:11

@Nyulz of the World: akár ma is tudok menni bárhova, van valami ajánlatod? ;) :)
köszi a hasznos infókat! Ilyenekre nem is gondoltam...addig eljutottam, hogy vettem egy másik telenoros kártyát, hogy ne a céges telót használjam álláskeresésre:D de megszívlelendő amit írtál.

a nagy levin 2 2012.09.11. 09:16:53

@tableno:
..."londoni mosogató" sztereotípiát....
Nem csak mosogató, hanem minden szutyok feka munka, amit itthon nem végeznének el a büfészakokon képzett diplomásaink. Kint rendben van, mert mindenki (nagyon sokan) ezt csinálják, nem tűnik fel. Ő dolguk.
Ismeretségi körömből bődület-sokan dolgoznak kint: döntő többségben mosogatnak, takarítanak, segéd-munkáznak, meg hasonlók. Ez ám az élet!...nem sztereotípia.

2012.09.11. 09:21:29

@SziszkAnya: Konkret ajanlotom nincs, sajnos nincs sajat cegem... :) De ha jol ertem banki tapasztalatod van, es ha jol rakom ossze IT es Business Analyst teruleteken. Ez ilyen Basel rendszerekkel osszefuggo IT-s dolog, vagy esetleg valami BI (cognos, microstrategy) jellegu tapasztalatot fed? Mert mindkettovel lenne eselyed szerintem Ausztriaban is, talan meg angollal is. A nemetet hosszu tavon nem lehet meguszni, meg kell tanulni, de ha olyant tudsz, ami itt ritka, akkor felvesznek angollal is.

SilentDreams 2012.09.11. 09:23:43

@Mirjam2: Szia, köszi az infokat. Nekem nagyon bejön a szép brit akcentus (bár relativ, hogy kinek mi a szép...) az amerikaival szemben, úgyhogy igyekszem is ezt elsajátitani és használni.

Alig 2,5 évet éltem csak Angliában. Ez arra elég volt, hogy a többséget nagyon jól megértettem (ismeretlen szakszavakon kívül sokakat 90-99%-ban), de bizonyos Anglián belüli akcentusokkal még igencsak bajlódtam, és nem is láttam jelentös javulást ezeknél. Bár azt hozzá kell tenni, hogy az angol szövegértés mindig is nehezebben ment, mint pl. a német, szóval volt / van honnan fejlödnöm... :)

SilentDreams 2012.09.11. 09:31:32

@xylon: Igazad van, nem érdekli öket a tökéletes kiejtés, nem is miattuk figyelek erre, hanem mert egyszerüen csak lenyügöz a brit akcentus és szeretnék én is ilyet "tudni" (már amennyire ezt felnött fejjel meg lehet tanulni...)
Szóval ez teljesen egyéni dolog, nem elvárás mások részéröl, s nem hinném, hogy ezzel bármit is letagadnék.

Az újzélandi haverod ügyes volt :)

SziszkAnya (törölt) 2012.09.11. 09:38:02

@Nyulz of the World: nincs banki tapasztalatom, más területen dolgozom. SCM és Logisztikai rendszerek fejlesztése területen, egy adott iparágban:) amit nem szeretnék most publikálni, mert akkor könnyen beazonosítható leszek.
:)

SilentDreams 2012.09.11. 09:48:04

@hogyne,persze,igazad van!: Azt hiszem teljesen félreértettél. Abszolut tisztában vagyok az Anglián belüli eltérö akcentusokkal, igazán meg is szenvedtem vele. Pont ezzel kapcsolatban kérdeztem Mirjamtól, úgyhogy nem értem a kirohanásodat... :)

Lehet, hogy arra reagáltál, hogy adott ország "hivatalos kiejtés"-ét említettem. Feltételezem, hogy Angliában is létezik ilyen, az eltérö helyi akcentusok mellett. Német nyelvterületen ez a Hochdeutsch...Angliában?

Ja, és a stílusodon még egy icipicit javíthatnál... :)

soyuna 2012.09.11. 09:48:10

@Nyulz of the World: amikor angol nyelvű munkákra jelentkeztél, akkor abszolút nem tudtál németül? Vagy csak annyit, amennyit ált. vagy közép suliban tanítottak?

2012.09.11. 09:55:09

@soyuna: Elkezdtem nemetet tanulni magantanarral egy ido utan (miutan kiderult, hogy legalabb az allasajanlatokat meg kene erteni :), de a nullarol indultunk, es kimondottan az interjura koncentraltunk, es irtunk egy nemet CV-t (amiben benne volt, hogy nemet tudasom A1 - azaz nulla :), es azt is kuldtem mindenhova az angollal egyutt. De nemet nyelvu hirdetesekre palyaztam, nem angolra, olyan itt nem nagyon van. Es a legtobb helyre azert nem is hivtak be, mert szinte mindenhova kell a nemet, de korrektek voltak, ezt le is irtak.

soyuna 2012.09.11. 12:30:25

@Nyulz of the World: Az mindig is érdekelt, hogy a németek/osztrákok hogy állnak a nyelvtannal. :) Pl. angolokról tudom, hogy pl. 12 igeidőből használnak 3-4-et (javítsatok ki, ha tévedek). Írta is valaki feljebb, hogy a szókinccsel foglalkoznak jobban, a nyelvtannal annyira nem, és ezért a bevándorló néha jobban tudja a nyelvtant (azt hiszem erről szólt a komment) :).

Thargoid 2012.09.11. 16:33:52

Amíg valamit le kell fordítani magadban angolra és gondolkodni kell rajta, hogyan mondjad még elég nehéz a kommunikáció - ez az amiben a magyar nyelvoktatás hibás, nem csak nyelvtant hanem kommunikációt, gondolkodást, összefüggéseket is kellene tanítani.
Anglia esetén aki teheti, annak érdemes egy kis időt angol nyelvű oktatásban eltöltenie, sokat fejleszthet mind a szókincsen, mind a választékosságon.
Valószínű ennek a blognak a látogatói közt szép számmal van aki kiválóan beszél és ír angolul vagy más egyéb nyelven, és legalább ugyanolyan vagy jobb állásban van, mint a helybéliek. Aki egy országba idegenként érkezik az bizonyítani, fejlődni akar és elérhet olyan dolgokat is (nem feltétlenül a pénzről beszélünk) ami egy őslakosnak is komoly teljesítmény lehet.
Azt is kizártnak tartom, hogy csak néhány magyar dolgozna a mosogatói állásnál jobban kvalifikált munkában.

SilentDreams 2012.09.11. 17:35:58

@Thargoid: "Valószínű ennek a blognak a látogatói közt szép számmal van aki kiválóan beszél és ír angolul vagy más egyéb nyelven, és legalább ugyanolyan vagy jobb állásban van, mint a helybéliek. Aki egy országba idegenként érkezik az bizonyítani, fejlődni akar és elérhet olyan dolgokat is (nem feltétlenül a pénzről beszélünk) ami egy őslakosnak is komoly teljesítmény lehet.
Azt is kizártnak tartom, hogy csak néhány magyar dolgozna a mosogatói állásnál jobban kvalifikált munkában."

Abszolut egyetértek. Jó pár példáról tudok saját ismerösi körömben is. Ezenivül nem arról híresek, hogy felvágjanak ezzel, így sokan esetleg nem is gondolnák, hogy mi mindent el lehet érni, akár magyaroknak is.

2012.09.11. 17:45:38

@SilentDreams: Tudom mire gondoltal az akcentussal - erdekes, sok evig nem zavart a magyar akcentusom, de mostanaban kezdtem el erezni hogy jo lenne kicsit jobban britnek hangzani. Nem sznobizmusbol, hanem mert itt erzem magam itthon, es egyre jobban zavar mikor mindig megkerdezik, francia vagyok-e :). Persze soha nem leszek angol es nem is szeretnek az lenni, de mivel jo esellyel itt fogom leelni a hatralevo eveim jo reszet, nem artana ha nem lenne ennyire feltunoen idegen kiejtesem.

Ne aggodj amiatt hogy 2.5 ev utan nem mindent ertettel; a legtobb embernek szerintem sokkal hosszabb ido kell hogy (majdnem) minden kiejtest megertsen, de tenyleg csak ido / gyakorlat kerdese.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.09.12. 03:03:14

Na jó, ezen a poszton azért mosolyogtam egyet.

Tulajdonképpen mit akar közölni az író? Igen, a többség tudja mi az hogy kapitalizmus. Magyarországon is az van, akármilyen hihetetlen. de ezt még le is nyeltem.

De mikor közli hogy én pl mosogatóként nem lehetek boldog ember? he? ez meg micsoda? mi köze a munkának a boldogsághoz? ja hogy több pénzt keresek ha programozok. oké, és? ha több pénzt keresel te automatikusan boldogabb vagy?

szóval ez ilyen felindulásból elkövetett valami írás ami nem tudom mit akar. az én fejemben amúgy rend van. én tudod mit akarok? hogy csak magamért dolgozhassak. Ha majd érted mire gondolok, akkor jelentkezz.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása