oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2012. augusztus 17. 06:56,  Mindenből lehet jó dolgot kihozni 382 komment

2012. augusztus 17. 06:56 Határátkelő

Mindenből lehet jó dolgot kihozni

Mai szerzőnk nem mostanában, hanem majdnem 30 éve vándorolt ki, Izraelbe. Nem volt egyszerű megteremteni az egzisztenciát két gyerekkel, de sikerült. Éva azt mondja (írja): minden nehézség egyúttal pozitív energiákat is jelentett.

Izrael.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Röviden megírom a kivándorlásom történetét, és amennyire lehet igyekszem érzékeltetni azt az országot, amelyről olyan sok embernek van véleménye, mielőtt még ismerné...

Nem volt kultúrsokk...

Egy évig készültem arra, hogy kivándoroljak Izraelbe. Amikor elhatároztam, 1984-ben, szabadúszó újságíróként éltem Budapesten. Főként az akkori Magyar Rádiónak dolgoztam, de írtam napilapokba, folyóiratokba, készítettem tv-műsor-vázlatokat. Nem voltak megélhetési problémáim, egészen másról volt szó. Nem elsősorban Magyarországról akartam elmenni (valahová), hanem Izraelbe akartam kimenni.

Akkor már évek óta foglalkoztam a zsidósággal, minden igyekezettel pótolni azt az ismerethiányt, amit a teljesen asszimilált magyar zsidókra oly jellemző volt. És ott volt a két kisgyerekem (5 és 7 évesek), akiket nem akartam ebben a tudatlanságban nevelni. Tisztában voltam azzal, hogy ennek a lépésnek komoly következményei lesznek, akkoriban még nem lehetett ki-bemászkálni a határon. Tehát felkészültem.

Mentálisan is. Nem gondoltam, hogy tárt karokkal várnak rám, és két gyerek felnevelése férj, nagyszülők, barátok nélkül - nem éppen fáklyásmenet. Ebben nem is tévedtem, bár éppen azért, mert előre számítottam a nehézségekre, tulajdonképpen minden elért eredmény pozitív energiákkal töltött fel, így elég jól bírtam a nehézségeket is.

Életem egyik legboldogabb időszaka

1985 április elején a kis Fiat 500-ommal utaztunk Bécsig. Ott jelentkeztem a Szochnutnál, és pár napon belül Lodon landoltunk. A kezdetekről a Tavaszdomb-sorozatom első öt része szól, de sokáig nem tudtam folytatni, mert a Holokauszt-emlékek tengerparti élményén nem tudtam túltenni magam.

Öt hónapig tanultam az Ulpánon - életem egyik legboldogabb korszaka volt, azzal együtt, hogy a harmadik hónapban végrehajtott "kiigazítás miatt" (az infláció megfékezésének 1985-ös programja, ami a mai Izrael gazdasági sikereinek is alapja volt, engem anyagilag a padlóra küldött) elmentem lépcsőházat mosni.

Két hétig, mert akkor egy félreértés miatt megkaptam az első privát tervezési munkát - egy nagyon elrontott családi ház terveit kellett rendbe tennem. Alig tudtam még héberül, de a műszaki rajz nemzetközi nyelv, és a feladatot sikerült jól megoldanom. Bár én városgazdász és újságíró voltam, sokat terveztem lakásokat az építész férjemmel, tehát nem volt ismeretlen dolog, ám alig ismertem az izraeliek szokásait, ezért az újságírói képességeimet maximálisan kihasználva "mélyinterjúztam" a klienseket. És éppen ez lett a későbbi sikereim titka. Akkor persze még semmit nem tudtam, csak azt, hogy szükségem van a pénzre, hogy a gyerekeimnek enni adjak, és a kínálkozó lehetőséget meg kell ragadjam.

A megélhetésemen keresztül ismertem meg az izraeli társadalom szinte minden rétegének a legbelsőbb életét. Ortodox vallásosokét és középosztálybeli arabokét egyaránt. 1987-ben már saját tervezőirodám volt, később a kivitelezés megszervezését is átvettem. 2006-ig kb. 350 projekt - mindegyik szociológiai tanulmány is volt számomra.

Kibéreltem egy lepusztult garzont

A gyerekek az ulpán melletti iskolába jártak, és persze hamarabb és jobban megtanultak héberül, mint én. 1985 szeptemberében átköltöztünk Ramat Ganba, és Tel-Avivban kezdtem dolgozni egy zseniális építésznél - Zvi Heckernél. Mellette, az ő tudtával, folytattam a privát tervezési munkákat. Az első megszenvedett tervek után szépen jöttek a megbízások.

Zvi nagyszerű ember, maga is biztatott, hogy nyissak saját irodát. Kibéreltem öt évre egy rémesen lepusztult, tel-avivi, belvárosi garzont, nagyon kevés pénzzel, de sok ötlettel felújítottam. Ott laktunk hárman, és az volt az irodám is...23 négyzetméteren. Könnyűnek nem mondható élethelyzet, de azóta is nagyon jól tudok kis lakásokat praktikussá tenni...

A héberben van egy mondás: "hákol letová" - vagyis mindenből lehet jó dolgokat kihozni, minden nehézségből lehet valamit tanulni és ezt a tudást később kamatoztatni. Az izraeli zsidók mentalitásáról a későbbiekben részletesen írok, de az ilyen mondatok, mint a "hakol letová" vagy az "ihije beszeder" (jó lesz), "hákol jisztader" (minden elrendeződik) nagyon jellemzőek. Van még egy fontos szó: "szavlanut" (türelem) - na az, azért kell ehhez az országhoz...:)

Pincérkedés másodállásban

Amikor a miniatűr irodámat megnyitottam, annyira nem volt pénzem, hogy esténként, háromszor egy héten elmentem pincérkedni. Kőkeményen dolgoztam napközben a tervezéssel, kivitelezéssel, de háromszor egy héten, este 6-tól, éjjel kettőig egy étteremben mosolyogtam a vendégekre és szedtem a lábam, mert azon a helyen a szolgáltatás minősége volt a legfontosabb dolog.

Másfél évig csináltam, ez alatt vettem lakást Tel-Aviv belvárosában (25 éves kölcsönre, még ma is fizetem), remek helyen - ez volt életem eddig legjobb befektetése, és a városgazdász tudásom legkifizetődőbb alkalmazása, ugyanis 1988-ban a belváros nem volt menő hely, ma viszont mindenki itt akar lakni...

A gyerekek ekkorra már a negyedik izraeli iskolában tanultak, de azzal az attitűddel fogadták a változásokat, hogy nem veszítjük el a régi barátokat, hanem újakat is szerzünk - ez a szemlélet kihatott egész életükre.

Nemet mondtam a csábító ajánlatokra

Bár a rendszerváltás után lett volna lehetőségem visszamenni Magyarországra, anyagilag biztos kifizetődő lett volna, Derzsi András, volt kollégám a Főváros Tanácson (1975-1980 között) akkor építésügyi miniszter hívott is, izraeli befektetők is szerették volna, ha ottani képviselőjük legyek, de nekem fontosabb volt, hogy a gyerekeim hol nevelkednek, így a csábító ajánlatokra nemet mondtam és dolgoztam tovább a saját cégemben. Előbb a lakás költözött ki az irodából, aztán az egy új, elegánsabb irodát nyitottam, szóval kemény munkával, de haladtam előre.

A gyerekek gimnáziumi éveit egy kibuci iskolában töltötték, ez lehetőséget nyújtott arra, hogy az egész kibuci mozgalommal közelebbről megismerkedjek. Bár magam nem tudtam azonosulni az ideál-kommunista eszmékkel, a kibucnyikok munkáját nagyon tisztelem.

A katonaság

Előbb a lányom, aztán a fiam lett katona. A lányom Tel-Avivban a haditengerészet főhadiszállásán dolgozott a kiképzés után, akkor tanult olaszul. Ő a család "nyelvtehetsége": a magyar, a héber és az angol mellett megtanult olaszul, spanyolul és franciául. Angolul ír drámákat, és ma két kislány anyukájaként, férjével Montrealban él.

A fiam négy és fél évig szolgált a híres hetedik tankhadosztálynál, megjárta az első libanoni háborút. Amikor megkérdeztem, hogy mi volt a legfontosabb tett, amire büszke a katonaság idejéből, akkor azt mondta, hogy azokra a katonákra büszke, akiknek a parancsnoka volt, és a nehéz családi hátterük ellenére kitűnő katonákká és emberekké formálta őket.

A tankhadosztályba az ezredforduló környékén nagyon sok srác került, a "reménytelen" kategóriából - sokszorosan hátrányos helyzetűek, akiknek a katonaság életük második esélyét jelentette, ha jó parancsnokhoz kerültek. Érdekes módon, nagy kerülővel, az amerikai luxushajókon biztonsági parancsnokként, majd a reklám és a webdesign világában eltöltött évek után, ma fiatalkorú bűnözők nevelésével foglalkozik, sikerrel, Ausztráliában. Talán éppen a katonai múltja miatt.

Elkezdtem visszajárni Budapestre

A fiam már katona volt, a lányom Londonban tanult, amikor meghalt az apám Magyarországon. Attól kezdve "tendáltam" visszafelé, hiszen szüleim egyetlen gyereke vagyok, és miután a saját gyerekeimet felneveltem az anyámmal kellett egy kicsit többet törődnöm. Sokszor voltam Pesten, és egyre jobban izgattak azok a kérdések, amelyek az eredeti szakmámhoz, a városgazdálkodáshoz kötődtek. 2004-ben kezdtem komolyabban írni magyarul, azt interneten.

Bár a pesti lakásomból csak a könyveimet, mint a számomra legértékesebb dolgokat, kértem utánam küldeni, a magyar nyelvvel szinte megszakítottam a kapcsolatomat, kezdetben. Az elfordulás oka nem érzelmi, hanem praktikus volt - meg akartam tanulni jól héberül, olyannyira, hogy ne érezzem magam a "magyar gettóban".

Nagyon kevés magyarral volt itt kapcsolatom, viszont Zvi Heckeren keresztül megismerhettem az izraeli kulturális élet elitjét. Már akkor jártam színházba, amikor alig értettem a darabot, de kényszerítettem magam megérteni, elolvastam a szöveget előtte, utána, elemeztem, szóval dolgoztam azon, hogy ne legyek értetlen idegen. Közben meg is szerettem azt, amit megismertem.

A net új lehetőségeket hozott

Amikor megvettem az első laptopomat, és rákapcsolódtam az internetre, nagyszerű, új lehetőségek nyíltak meg előttem. Ilyen volt a filmforgatókönyv-írás, a városi problémákról vezetett fórum. Még mindig ragaszkodtam a héberhez, mert még mindig bizonytalannak éreztem magam. Magyarul akkor kezdtem írni újra, amikor már tudtam, hogy a héber is a saját kultúrám része. Tehát szó sincs róla, hogy lemondtam volna a magyar kultúráról, vagy fel akartam volna számolni magamban, ami jót kaptam a magyarországi neveltetésem során, de nagyon fontos volt számomra, hogy a héberben se legyek idegen.

Ráadásul, nagyon sok értéket fedeztem fel ebben az ős-új, izraeli-zsidó mentalitásban, amit két évtized alatt igyekeztem magamévá tenni. De erről is egy következő posztban számolnék be, mint ahogy arról is külön írnék, hogy miért mentem Magyarországra, majd jöttem vissza Izraelbe. Ezek bonyolult dolgok, nem tudom pár mondatban hitelesen leírni."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr624716713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.17. 07:20:30

"joffi"

teljesen izraelben éreztem magam, amíg a soraidat olvastam. és most hiányzik is egy picit!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.08.17. 07:37:05

Csak nem újra az a hölgy, aki a karácsonyfa lopó fiatalokat ostorozta egyszer? :)

tanato 2012.08.17. 08:26:55

1984 én is előtte egy évvel kezdtem el dolgozni,ekkor lehetett már érezni hogy valaminek vége van és valami elkezdődött az addig 300 évre minimum stabilnak hitt környzetünkben. 2 éve hogy meghalt Brezsnyev,utána rögtön Andropov , nemsokra rá Csernyenkó, a fiatalabbak kedvéert ők voltak a Szovjetúnió/gyakorlatilag a fél világ/ urai.Elkezdett recsegni-ropogni az addig betonnak gondolt világrendszer.,Valószínű ezt Éva is megérezte,hogy most váltani érdemes.

Tigicica (törölt) 2012.08.17. 08:27:30

Ez a poszt jobban tetszik, legalábbis ír végre egy olyan országról, amelyet nem ismerek. A karácsonyfás nem tetszett. Türelem.... igen, türelemmel és szeretettel kellett volna tanítani azokat az ifjakat. Nagyon hiányoltam ezeket az akkori írásból.

NIKI LAURA 2012.08.17. 09:31:07

mi most akarunk kimenni-Alija-a helyi Rabbi késziti a papirokat.
Azt mondja,csak egy év mulva kapjuk meg az útlevelet,és addig nem jöhetünk haza,de kapunk pénzt-lakást ha megérkezünk.

Csak a sok Orosztól félünk,állitólag többen vannak mint Moszkvában.

Kinek van több infója?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.17. 09:49:44

@NIKI LAURA:

Ma már az orosz de facto hivatalos nyelv Izraelben a héber és az arab után. Azt mondják, jobban boldogulni orosszal, mint angollal.

Az egyéves időszak igaz, több ismerősöm is mesélte.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.17. 09:51:43

Most igazán nem akarok akadékoskodni és hébertudó embert javítani az én kétszázszavas héber tudásommal, de a "beszeder" az nem inkább "rendben"?

mommmmo 2012.08.17. 09:53:38

Mintha ezt a posztot mar olvastam volna valahol... Eva blogjan?

Amugy birom az ertelmisegi stilusat, vicces ez igy egy kis parasztlany szemszogebol:)))) a parom pedig, annak ellenere, hogy egy sikeres menedzser, teljesen proletar stilusban nyilatkozik a vilag dolgairol, szoval ez a stilus udito a szamomra, mert a kornyezetemben nincs ilyen, de birom:)))

kewcheg 2012.08.17. 09:54:29

Nagyon tisztelem azt, ahogy az izraeli fiatalok a hazájukhoz viszonyulnak.(katonaság) Jól gondolom, hogy büszkék az egyenruhájukra? Nálunk, amikor én voltam sorállományú, szégyenkezve hordtuk az egyébként is bűnronda uniformist,alig vártam hogy otthon levegyem....Vajon miért?

Dr. Panasz Muki 2012.08.17. 09:56:44

Nagyon tetszett ez a történet, gratulálok a posztolónak. Számomra is nagyon fontos, hogy elfogadjuk a környezetünket olyannak, amilyen. Nagyon tetszik ez a sok türelem és elfogadás, ami a leveléből árad.

mommmmo 2012.08.17. 09:58:17

Mintha ezt a posztot mar olvastam volna valahol.... az Eva blogjan?

Amugy birom Eva "zsido ertelmiseg" stilusat, vicces ez egy kis parasztlany szemszogebol.
A parom meg (annak ellenere hogy egy sikeres menedzser) egy teglagyar udvaran nott fel, szoval ugy nyilatkozik a vilag dolgairol, mint egy proletar. Szoval nincs ilyen stilusu ember a kornyezetemben, kar, mert birom:)

mommmmo 2012.08.17. 09:59:17

hm, ez ketszer atment, bocs.

agi02 2012.08.17. 10:00:12

Nagyon jó a cikk, bár az élet annyira nem lehetett annyira tökéletes ha mind a két gyermek ennyire távol éli az életét attól a helytől az életét ahol gyakorlatilag felnőtt.

Judy Epokit 2012.08.17. 10:03:18

Bahh, a szokásos stílus. Bírom Évát. Több ilyen ember kellene itthon.

komplikato 2012.08.17. 10:05:58

@Gondolkodni Próbáló Birca: OFF: Az nem lehet, hogy mindkét megadott jelentés csak körülírja? Sok nyelvben van olyan szó, aminek nincs magyar megfelelője és fordítva.

2012.08.17. 10:07:06

Erdekes poszt. Az mindenesetre szamomra igencsak visszataszito, hogy valaki hogyan lehet arra buszke, hogy a gyereke katona, haboruban vesz reszt es embereket ol. Es hogy haboruban tisztkent embersegre neveli a tobbieket - nos ez meg onmagaban paradoxon.

Az utobbi fel evben valahogy szinte mindenhol zsidokkal futok ossze, akik azt magyarazzak, hogy ok magyarok, de kozben Izraelt eltetik, azt magyarazzak, hogy ok mennyire embersegesek, de kozben tamogatjak a gyilkolast. Es barmennyire is probalok tiltakozni ellene - hiszen civilizalt europaiken igyekszem tudatosan elutasitani a gyulolkodes minden formajat - lassan biztosan jutottam el odaig, hogy mara mar egyszeruen valami eros es zsigeri elutasitas van bennem mindennel kapcsolatosan, aminek koze van Izraelhez vagy az o nepehez. Egyszeruen azert, mert nem tudok azonosulni azzal a hatarozott kettos mercevel, amivel arrafele kotelezo merni, nem tudok azonosulni azzal, hogy ha ok gyilkolnak az onvedelem, ha a masok az tamadas, nem tudok azonosulni az "aki nincs velunk, az ellenunk van" mentalitassal, azzal, hogy kotelezoen csak egy igazsag van, es aki mast gondol, az minimum gyanus, ha esetleg ki is mondja amit gondol, akkor pedig antiszemita. Es vegkepp felhaborit, hogy a 21. szazadban valaki buszke arra, hogy gyerekei az altal lesznek emberek, hogy masokat gyilkolnak!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.17. 10:12:16

@komplikato:

Nyilván fordítás kérdése. De pl. az "oké" héberül az "kol beszeder", ebben biztos vagyok, s ez magyarul "minden rendben". Ezért kérdeztem.

mommmmo 2012.08.17. 10:13:29

@Nyulz of the World:

Vannak balos zsidok is, akik egyetertenek veled.
azert remelem azokat meg birod. Sajnos nyulz, te a mediabol tajekozodsz a zsidokkal, meg a muszlimokkal kapcsolatban is, es elegge altalanositoak a velemenyeid. Kozelrol nezve egyik banda sem olyan homogen, mint ahogy az a magyar mediabol lejon.

Eleve, mi magyarok eleg homogenek vagyunk mas nepekhez kepest, es ezert is azt kepzeljuk, hogy masok is homogenok, pedig a legtobb orszag sokkal heterogenabb mint a mienk.

Nazarin 2012.08.17. 10:16:18

A katonaság számomra is rettenetesen visszatetsző. Ez a legfőbb oka annak, hogy elképzelhetetlennek érzem, hogy valaha Izraelbe költözzek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.17. 10:17:15

@Nyulz of the World:

Izraelben a katonaság az identitás része. Egyszerűen a történelem miatt. Ott két opció van:
- nem katonáskodunk és megszüntetjük az államot,
- elfogadjuk, hogy katonáskodni szükséges.

Egyszerűen nincs olyan opció, hogy "pacifisták vagyunk". Ez kb. olyan lenne, mint aranyékszerekkel feldíszitve bemenni sétálni a nyomornegyedbe,

Ha pedig elfogadod, hogy szükséges katonáskodni, ez az identitás részévé válik, s az ember előbb-utóbb "büszke" lesz rá.

Kentetsu 2012.08.17. 10:18:43

@kewcheg: Bocs, én büszkén hordtam az egyenruhámat itthon is... sőt azóta is büszke vagyok rá, hogy nem a "szokott" módszert választottam és nem bújtam ki a hadkötelezettség alól. Ha kell, most is bevonulnék ..

Tigicica (törölt) 2012.08.17. 10:20:10

@Nyulz of the World:

Elég keményen megfogalmaztad, de valójában a XXI. században már illene leszámolni a területi alapú háborúkkal, az erőszak alkalmazásával. Nincs elfogadható érv arra amikor falakat húznak, gyereket gyilkolnak, faji alapon afrikai bevándorlókat dobnak ki az országból. Érdekes volt a leírás, de önszántamból tuti, hogy nem teszem be a lábam, egy olyan országba, amely ennyire semmibe veszi az életet, más kultúrákat, más vallásokat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.17. 10:20:12

@agi02:

Van négy zsidó ismerősöm, aki kivándorolt Izraelbe - közülük egy van most is ott, mindenki más visszavándorolt.

Kentetsu 2012.08.17. 10:20:14

@Nyulz of the World: +1 a kettős mércére. Nem akartam felhozni, mert trollá nyilvánítanak a végén :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.17. 10:22:02

@Kentetsu:

Én meg mindent megtettem annak idején, hogy ne kelljen bevonulnom. Hamis papírok, bujkálás, stb. - s meg is úsztam a magyar "néphadsereget".

2012.08.17. 10:23:07

@mommmmo: Nem, egyaltalan nem a mediabol tajekozodom. Mint azt mar korabban Evanak is irtam, eleg sok magyar zsidot ismerek, sokszor megfordulok zsido vallasos korokben, es a magyar zsidok kozti toresvonalakat is nagyon jol ismerem. Nemregiben pl. egy teologiai temaju rendezvenyen futottam ossze zsidokkal, akiknel egy ido utan szinten kinyilt a bicska a zsebemben a stilusuktol, es attol, amiket mondtak. Egyszeruen eddig nem nagyon foglalkoztam a temaval, jol nevelt emberkent legfeljebb vegighallgattam az ilyen diskurzusokat es bologattam, hogy igen valoban, szegenyek. Es egy ideje elkezdtem vitatkozni, elmondani, hogy melyek azok a pontok, amikkel nem ertek egyet, amiket maskepp latok, es rovid uton tobbszor is csipobol le-antiszemitaztak!!

mommmmo 2012.08.17. 10:25:44

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Ugy gondolod?? ahhoz kepest, hogy a kozel keleti nepseg mennyire az, hat nem vagyok benne biztos...

amugy:

@Nyulz of the World:
otthon nem lehet elofizetni az Al Jazeera English nevu csatornara? ha igen, javaslom a nezeset, abbol leszurheted a regio heterogen voltat. Lasd balos zsidokkal egesz egszeruen imadnak interjukat meg musorokat kesziteni.

Meg vannak "beszelgetos musoraik", amikor is csadoros muszlimok, meg miniszoknyas europaiak, meg esetleg zsidok is egyutt tartanak "vitaesteket" olyan dolgokrol, mint peldaul a szekularizacio, vagy a demokratikus intezmenyek mukodese es kiepitese... es olyan gyonyoruen, artikulaltan, es "europai stilusban" ki tudja fejteni az osszes a velemenyet, hogy az egesz magyar parlament elbujhatna mogottuk.. na nagyon birom oket.

mommmmo 2012.08.17. 10:29:35

@Nyulz of the World:
akkor lehet, hogy a Budapesti ortodox zsido kozosseg van tele idiotakkal? (nem tudom)

vagy te vonzod be az ilyen embereket, lasd a torok, aki a csonkitasokrol beszelt...
Lehet, hogy olyan keped van, hogy minden futobolond azt gondolja: na, ez egy jo kis lelki szemeteslada, raontom az osszes bennem lakozo fusztraciot, biztos orommel vegighallgatja:))))

2012.08.17. 10:35:57

@mommmmo: Igen, az igaz, hogy sajnos be tudom vonzani a lelkibeteg embereket, mar a gimiben is en voltam valamiert mindenkinek a lelki szemetesladaja... :))) Es ez azota sem valtozott. Ennek egyebkent eleg praktikus es gyakorlati okai vannak, de ezt itt es most fedje homaly... ;)

Az Aljazeera-t neha neten szoktam olvasgatni, de bevallom, nekem kicsit kurucinfo szintunek tunik - en ilyeneket inkabb a faradtabb pillanataimban szokam olvasgatni, amikor szorakozni akarok. :)

Tigicica (törölt) 2012.08.17. 10:36:16

@Nyulz of the World:

Betért az egyik barátnőm oda, így én is beleláttam....

Én inkább az ilyen eszméket nem engedem a tudatomba, és távol tartom magam az ilyen eszméket valló emberektől.

kewcheg 2012.08.17. 10:38:15

@Kentetsu: Én sem bújtam ki, a szégyen a néphadseregnek csúfolt szedett-vedett bandának szólt, ahol hatelemis , pocakos alkeszek basáskodtak velünk, sőt tőlem az egyik még lopott!!! is.
erre mondom, hogy büszke lehet az ember az olyan hadseregre mint az izraeli. (vagy angol, vagy amerikai) Szerinted náluk elképzelhető lenne hogy egy parancsnok lopjon egy közlegénytől...?

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.17. 10:38:17

amikor kint voltam izraelben, akkor az alija hungaria 3 napos rendezvenyen megtudtam, hogy a magyar izraelbe vandorlok legnagyobb tobbsege visszater magyarorszagra. nem tudok pontos statisztikat, de azert ez erdekes, ha a mogottes okokat vizsgaljuk.

annak akinek az apja nem harcolt mondjuka 6 napos haboruban az nehezebben veszi be a katonasagot, ami ferfiaknak nem csupan 3 ev, hanem 50 eves korig kb. egy honap minden evben(!). noknek "csak" 2 ev. es egyaltalan nem biztos, hogy embereket kell olniuk.

Herlock Sholmes 2012.08.17. 10:40:19

Valódi sikertörténet.
2 gyerekből az egyik Kanadában, a másik Ausztráliában.
Gratulálok.

Foxtrotty 2012.08.17. 10:40:51

Tetszik az a világ, ahol tanulni se kell a szakmát, aztán mégis jól meg lehet élni belőle. A szerző saját közlése szerint városgazdász és újságíró (ráadásul mindkettőt a szocializmus agysötétítő idejében tanulta a MUOSZ iskolán? a városgazdászt meg nem tudom hol) aztán tervez, mert "a férje ehhez értett". Ha űrhajós lett volna a férje, akkor most űrrakétákat tervezne? Mindenesetre érdekes mentalitás.
Nekem az ugrott be asszociációként, hogy Izrael elég gyengén szerepelt most az olimpián, pedig rengeteg kiváló sportoló alijázott a volt Szovjetúnióból az elmúlt években, évtizedekben. Ennyire semmivé vált a tudás, amit magukkal vittek? Miért nem bírtak kinevelni egy új élsportoló generációt? Magyarázatként kínálkozik hogy ez nehéz lehet ha a rúdugró birkózónak áll, vagy az úszó tornásznak, visszatérve a szerző életútjához

zanzibear 2012.08.17. 10:42:58

@Gondolkodni Próbáló Birca:
szószedet: ihije (jihije): lesz, beszeder: rendben

@Niki Laura:
Kiutazás, visszautazás: a friss bevándorlók sok állami, szociális támogatásra jogosultak, amiknek az értékét nyilvántartják. Az első egy évben akkor utazhat külföldre, ha vagy nem volt igénybevett ilyen támogatása, vagy a kiutazás előtt visszafizeti.

@Nazarin: visszatetsző az lenne, ha Izrael nem tudná megvédeni magát, ehhez pedig muszáj részt vállalni a katonaságból. A népnek teli a tö.e a katonaságkerülő jesivanépekkel, hogy az Izraelt el nem ismerő szélsőüberortodoxokról ne is beszéljünk.

Karnamantra 2012.08.17. 10:45:18

De jó írás, örömmel olvastam, és várom a folytatást! Amúgy remekül passzol a saját identitás-válságomhoz.

arabiata · http://qtqt.blog.hu 2012.08.17. 10:46:05

Én négy és fél évig éltem kint, az egyszerű munkásemberek életét élve. Ők büszkék a hazájukra, örülnek, hogy egyáltalán van nekik. Mi is így voltunk 1000 éve:)
Ezért a katonaságot tényleg honvédelemnek tekintik, aki nem volt katona, azt lenézik. Nem a gyilkolási ösztön miatt, hanem mert az embernek a hazájáért illik tenni valamit. Szerintem, mi magyarok is így gondolkodnánk, ha a környező országok gerilla és reguláris csapatai napi - heti rendszerességgel ölnék meg a honfitársainkat. A háborúkban elesettekre szeretettel emlékeznek. Európában is csak az utolsó 70 évben lett gáz katonának lenni.
Nagyon kedves emberek, ha nem vagy orosz szívesen segítenek.
Vallási, világnézeti, etnikai szempontból egy nagyon heterogén nép.

zanzibear 2012.08.17. 10:55:30

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Erre az volt egy mondás, hogy a (tulajdonképpen bárhova) kivándorlás előtt érdemes átgondolni az, hogy valaki Magyarországon nem volt sikeres az Izraelben (csak attól, hogy pont oda érkezett), nem lesz sikeresebb. Más a társadalom, bizonyos szempontból keményebb, és a gazdaság a "jól termelők" jövedelméhez van igazítva, az ingatlanok árai és bérleti díjai és az élelmiszerárak az utóbbi időkben már az edzett, sok mindent fapofával tűrő izraelieknél is kicsapta a biztosítékot.

Szarházy 2012.08.17. 10:58:53

@arabiata:
Láttam már olyat hogy a pacifista pesti zsidó srácból militáns héja lesz Izraelben, aztán ha visszajön akkor megint galambbá szelídül. Pedig az alapszabály mindenütt ugyanaz a világon, legfeljebb a fenyegetés foka változik. Az olyan területnek, amit nem véd senki, előbb-utóbb akad új igénylője. Ami bosszantó, hogy itt is a szokásos kettős mértékkel kapunk az észosztásból. Egyvalami nekünk, megint más nektek

Frizuravarjú 2012.08.17. 11:01:11

Ez egy rendes zsidó. Bárcsak mindegyikük így gondolkodna és összepakolna szépen.

mommmmo 2012.08.17. 11:02:24

@Nyulz of the World: Nem tudom, melyik reszeket olvastad az online valtozaton, a velemenyeket?
Szerintem a teveadas egyaltalan nem kurucinfo szintu, hanem inkabb BBC szintu....szelsosegesnek egyaltalan nem mondhato, legalabbis.

Van ugyan egy apro szepseghibajuk, marmint, hogy peldaul az arab munkatarsaim szerint teljesen feltupiroznak mindent, a realitasokhoz kepest, es neha, amikor Magyarorszagrol tudositanak, akkor is olyanokat birnak allitani a hirertek erdekeben, hogy az allam alig birom osszeszedni...

Szoval, ha kizarom a tudatombol azt, hogy a hireik teljesen fel vannak tupirozva, akkor egy szuper ado.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.08.17. 11:02:26

A leírás alapján elég szimpi lett az ország...
Nem vagyok zsidó.
De azért ugye én is megkaphatom az állampolgárságot!?...

Épelméjű 2012.08.17. 11:06:47

Úgy látszik nem vagyok elég tájékozott, de miért említitek többen az orosz zsidóktól való óckodást Izraelben?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.08.17. 11:08:18

@Frizuravarjú: Láthatod, miután a gyerekei ideológiailag képzettek lettek, a világ két legtávolabbi pontján élik meg zsidóságukat.

mommmmo 2012.08.17. 11:10:55

@Nyulz of the World:

Amugy meg annyit, hogy tenyleg nem tudom mit olvastal az online-on, de ez inkabb arra utal, hogy azt latsz bele a dolgokba, amit akarsz. Lasd Al Jazeera: mindenki, aki nem ismeri, azt gondolja, na ez az az ado, ahol aztan megy az uszitas.
Aztan elolvasol 5 cikket, meg 6 velemenyt, ebben lesz egy uszito, es arra emlekszel, mert az maradt meg benned. Kognitiv disszonancia jelenseg, csak azt fogadjuk be ami megegyezik a prekoncepcioinkkal. Ez nem lehetseges??
Mert szerintem tenyleg kabe 1 cikk tizbol kurucinfo szintu, a tobbi nem.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.08.17. 11:11:29

@Foxtrotty: A kérdésedre a válasz Tóta W írásában keresendő.
m.hvg.hu/w/20120813_olimpia

D feleslegesen ne idegesítsd magad, ha elolvastad.

daito 2012.08.17. 11:12:12

Izraelt nem értheted meg, ha legalább 1x nem voltál Egyiptomban, Jordániában, Szíriában, Libanonban.

Akkor csak idióta magyar észosztó leszel - és könnyen a hazai "tudásból" építkezve ítélsz.

Háborút nem csak az egyik nép, az egyik vallás viseli, nemcsak az egyik öl, nemcsak az egyiknek van igazsága és igazságtalansága.

Bird 2012.08.17. 11:13:44

@ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz!:
Az egymillió orosz bevándorló is tudott valahogy igazolni min. egy nagyszülői érintettséget. Lehet, hogy ez nem kevés pénzbe került nekik...

Éva különben az Ybl főiskolán végzett, ahol tanultak építészeti tárgyakat, bár nem annyit, mint a magasépítő ágazatra járók.

A gyerekek messze élését felvetőknek ajánlom, hogy nézzenek körül a saját környezetükben, hogy milyen sok fiatal él már távol ettől a szép hazától (mármint Magyarországtól).

Melyik blogban vagy más írásban tetszettetek kifogásolni az előző köztársasági elnök nem itt lakó három lányának ilyetén magatartását, a család hazafias nevelésének eredménytelenségét?

Mensikov 2012.08.17. 11:16:25

@arabiata:
Az oroszokat utálják ? Miért ?

Tapogatott Kukorica 2012.08.17. 11:17:19

@Gondolkodni Próbáló Birca: ezzel mondjuk vitatkoznek, mert szerintem a magyar egyaltalan nem heterogen nep. Az addig igaz, hogy sokfelebol van osszegyurva maga a genallomany, de mint kozosseg, inkabb belterjes (nem pejorativ ertelemben). Budapesten meg csak-csak felfedez az ember egy-egy masik kulturat (akik nehezen tudnak beolvadni a kozossegbe), de videken ilyen alig van.
Nem mondom, hogy most kotelezo lenne multikultinak lenni es az az ut elore, de az biztos, hogy Magyarorszag a kozeleben sincs ennek, gyakorlatilag alig van nepvandorlas a teruleten. Tulajdonkeppen minden es mindenki magyar egy-egy torpe minoritast leszamitva.

mommmmo 2012.08.17. 11:21:53

@daito: Mondjuk Jordaniaban epp nemreg jartam, es azt lattam, hogy a Holt tenger masik oldalarol ugy orzik az Izrael hatarat, hogy elkepeszto. Mindenhol orbodek, satobbi, oda senki terrorista nem uszik at....

Mondjuk nekik pont bekeszerzodesuk van Izraellel.

Egy szimpatikus orszag, a lakosaik kabe fele mar igy is menekult (palesztin, iraki) es most meg a sziriaiak omlenek oda, de ugy tunik, sokkal befogadobbak a menekultaradattal szemben, mint amit mi itt Europaban el tudunk kepzelni..
Pedig ott sem tesz jot a sok agrolszakadt az utcakepnek.

allegretto23 2012.08.17. 11:23:03

@Nyulz of the World: Hazaszeretet? Mond neked valamit? Valószínűleg megváltozna a véleményed, ha pl. a nemzetközi döntés alapján Magyarországhoz visszacsatolt Délvidéket- ami akkor már a HAZÁD lenne- folyamatosan támadnák a szerbek (mondván, hogy az egyszer az övék volt) és be-belátogatnának éjszakánként a faludba alvó polgárokat gyilkolni, meg át-át rakétáznának, amikor a kedvük úgy hozza- úgy 40 éven keresztül... lehet, hogy te is büszkén hordanád az egyenruhát... Én is egy pacifista békegalamb vagyok (meg hát magyar is, ezért kevésbé fáj nekem Izrael állam sorsa), de amikor másokat meg akarok érteni, akkor egyszerűen belképzelem magam az ő helyzetükbe. Ez esetben - mert a család onnan való- nekem Délvidék fáj a legjobban. Nekik meg Izrael állam. Az meg, hogy a gyerekei máshol élnek: ez minden nyugati országban így van, az értelmiségiek- nyelvismeretük és jól eladható tudásuk és az alkalmazkodáshoz szükséges szélesebb látókörük miatt -már rég óta el-elvándorolnak, ha a család, vagy a munka úgy kívánja. Nálunk is ez kezdődik most, csak a bezártság miatt nem voltunk ehhez hozzászokva, ezért is kelt ilyen indulatokat. Én is éltem, dolgoztam külföldön (USA, Németország, Anglia) és a kollégáim jelentős része nem helyi volt- ez arrafelé természetes és elfogadott, és nem a gazdasági nyomor elől menekülnek, csak kihívást, több pénzt, tudást keresnek.

ZmanUK 2012.08.17. 11:23:30

Hm, egy kerdesem lenne. A magyar gettot es a Holokausztot miert kell megemliteni barmikor, amikor Izraelrol van szo? A posztiro szerintem kozvetlen nem volt erintve, hisz a haboru utan szulethetett. Ez olyan mintha mondjuk Oroszorszag emlegetesekor mindig megemlitenem hogy a nagypapam orosz munkataborban halt meg.

Amugy en voltam Izraelben, dolgoztam is ott egy nagyon rovid ideig, es habar egy csomo jo embert megismertem, sosem koltoznek oda. Nagyon nem jott be az orszag. Persze nekem nincs vallasi indittatasom.

Mindenesetre csodalatos ahogy az emberek vandorolnak a vilagban es a vegen hol kotnek ki, mit dolgoznak, stb. Gondolok itt a posztirora es a gyerekeire. Ez talan a legjobb dolog a vilagban ...

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.08.17. 11:26:14

@Épelméjű: Oroszországban gyakorlatilag bárki vehet származási igazolást így az Izraelben élő oroszok nagy többsége szimpla gazdasági menekült. Akik nem igazán törődnek a helyi, nyelvvel kultúrával de legalább amit hoznak "magukkal" még a viszonylag "sokat látott" Izraelieknek is sok!

protézisesh 2012.08.17. 11:26:32

Ez most egy izrael-reklám?

@Nyulz of the World: első hozzászólásával mélységesen egyet tudok érteni.

@arabiata: Honvédelem? 1100 éve még divat volt erőszakkal országot szerezni, 50 éve már nem volt divat. A mai Izrael csak azért létezhet, mert amerikát is a stein-re és/vagy berg-re végződő nevűek irányítják. Így aztán a kistesó bátran hőzönghet, hiszen a bátyja úgyis odaver, ha valami nem stimmelne...

Illetve ezeket a "honvédeket" elszenvedőket kérdezzük már meg mondjuk a gázai övezetben, ahol zsidó telepesek erőszakkal hozzák létre a kibucaikat, ezzel a nekik NEM járó területekről is kiszorítva az oda jogosult palesztinokat. Vagy vessünk egy pillantást arra az "igazságos" élethelyzetre, amikor palesztin gyerekek tehetetlen dühükben köveket dobálnak a zsidó "honvédekre", mire válaszul az izraeli légierő szarrá bombázza fél palesztinát.

A bejegyzés szerzőjének: örülünk hogy elmentél, ne is gyere vissza.

odeon 2012.08.17. 11:32:03

Izraelben a katonai szolgálat az élet része és az ország megmaradásának biztosítéka.
Ezt itthonról igen nehéz érteni és magyarázni, talán Kosovóból, Crna Gorabol , Macedóniából jobban látszik ennek a lényege.
Ez feltétele is annak, hogy ott élj. Ha jól tudom most már az ortodoxokra is kötelező.
Nemsokára újra indul a Libanoni polgárháború a Szíriai helyzet miatt. A Sinain már berendezkedett az Al-Kaida, hiába bombázza Izrael és Egyiptom közösen.
Ott nemsokára totális lesz a mozgósítás és a választás igen egyszerű lesz. Vagy ölsz, vagy halsz.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.08.17. 11:33:55

@protézisesh: Nem tetszik az európai hangulat, haza lehet lovagolni Levédiába! :D

dayan 2012.08.17. 11:36:01

@Foxtrotty: Magyarország meg jól szerepelt. Érdemes inkább a GDP adatokat összehasonlítani, az jobban mutatja az életminőség közti különbségeket. Észak Koreának is sok aranya lett...

Merylla 2012.08.17. 11:36:21

Most egy kicsit OFF leszek.
@mommmmo:
Pont ugyanez volt az az érzésem a BBC-vel. 6 évig éltem Angliában, ha Magyarországról volt szó, valahogy mindig másként mutatták, mint amilyennek én láttam. Azóta nem tartom a pártatlan tájékoztatás etalonjának a BBC-t sem! Egyszerűen szubjektív vélemények jönnek át, olyan emberek véleménye és meglátásai általában, akik nem élnek egy adott helyen, nem beszélik a helyi nyelvet és akikkel kapcsolatba kerülnek általában egy igen szűk rétegből kerülnek ki.
Csak egy példát mondjak: az Economistban volt egy pár oldalas összeállítás pár éve Mo-ról, amiben azt írták, hogy Mo-on milyen könnyű tömegközlekedni babakocsival. Lépcsős villamosok, lépcsős buszok? Írta mindezt egy brit lap, amikor Angliában már régóta alacsonypadlósak voltak még a vidéki buszok is... (a cikkeket egyébként Adam Le Bor írta, aki 10+ éve él Mo-on, magyar felesége van, ennek elenére nem beszélni magyar - valószínűleg a többi újságíró is ilyen, azóta ezzel a szemüveggel olvasok mindent.)

ON

2012.08.17. 11:41:30

@odeon: Vagy veszel egy repulojegyet... En biztosan ezt tennem... Lehet engem gyavanak vagy hazaarulonak tartani, de en barmelyik orszagbol (Mo-rol is) elhuznek azonnal es jo messzire, amikor az elso puskaloves eldordul. Nem hiszek az eroszakban es a martirsagban sem.

dayan 2012.08.17. 11:45:39

@Zlot: sajnos MINDEN zsidónak van személyes érintettsége, aki pár évvel utána született annak a szülei szerinted mit éltek át és mit adtak tovább a gyerekeiknek. Leginkább letagadták, eltitkolták a származását. Rengeteg helyről hallottam, hogy a tizenéves gyerek otthon zsidózott, amikor a szülei végül odaállították a tükör elé.. Ezek mostanában, a túlélők elfogyásával és a 3. generáció szabadságával kezdenek enyhülni, de a Holokauszt-trauma megszűnéséhez még 1-2 generáció kell...

tobias2 2012.08.17. 11:47:35

@kewcheg: "szégyenkezve hordtuk az egyébként is bűnronda uniformist" A sorállományú magyar katonaság a szivatásról szólt, nem? Felszerelését és kiképzését tekintve pedig egyértelműen ágyutöltelék kategória volt egy értelmetlen ideológia védelmében. Ez azért kicsit más, mint ami Izrealben volt és van.

mommmmo 2012.08.17. 11:47:59

@odeon:

Te pedig a tipikus zsido paranoiat kepviseled Odeon.

Szerintem nem lesz semmifele polgarhaboru Libanonban, az Al Kaida meg mar egy lejart lemez. Nehany szakallas idiota rohangal fel ala, meg idonkent robbantgatni is sikerul, de a fiatalok tomegei tesznek rajuk, legalabbis abban a regioban.

De allandoan megy ez a "mi vagyunk a leguldozottebb nep a vilagon" lemez, es ez mar annyira idegesit mindenkit, hogy a vegen tenyleg beteljesul.

dayan 2012.08.17. 11:48:50

@Maksa Zoltán egy humorista: Érhetnek meglepetések mindenki, még Szegedi Csanádot is, szóval az igaz nyilasok jobban teszik ha trollkodás helyett picinyre összehúzzák magukat és kussolnak...

Nazarin 2012.08.17. 11:49:14

Semmiféle ideológia nincs, ami miatt jogos lenne háborúzni.

pamut 2012.08.17. 11:53:02

Elismerésre méltó Éva kitartása, sokat nyert vele Izrael, és sokat veszítettünk mi, magyarok. A trollokkal meg nem kell törődni, saját lúzer életük frusztráltsága miatt kerestek maguknak gyűlölködni-valót, és ártanak azzal Magyarországnak, hogy folyamatosan, kényszeresen széthúzást, ellenségeskedést gerjesztenek.

mommmmo 2012.08.17. 11:54:12

@Nazarin:

De hat itt is tobben leirtak, hogy a sok zsido csak menjen haza.

Hogyha pedig nincs honvedelem, meg 2 ev katonasag akkor haza sincs. Szoval mi a megoldas? menjenek a tengerbe?

tobias2 2012.08.17. 11:55:57

Az utazással kapcsolatban egy aktuális figyelmeztetés: Vigyázni a görög társasutakkal!

A görög hatóságok veszélyes precedenst teremtettek, amikor június 23-án letartóztatták egy cigarettát csempésző bolgár hajó teljes legénységét. A nemzetközi jog szerint csempészés esetén kizárólag a hajó tulajdonosa és a kapitány felelős.

A legénységet öt napig börtönben tartották, és sem a bolgár hatóságokat, sem hozzátartozóikat nem értesítették erről. A bolgár tengerészek jelenleg 9000 euró biztosíték fejében szabadlábon vannak, de telefonjaikat és útlevelüket továbbra sem kapták vissza, és nem hagyhatják el Naflio városát.

Ugyanezen elv alkalmazásával a görögök bármely társasutazás összes résztvevőjét letartóztathatják, ha autóbuszukon csempészárut találnak.

www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=949878

Tigicica (törölt) 2012.08.17. 11:57:53

@dayan:

Igen, ők legalább megbüntethetik a bűnösöket. De mi tehetetlenek vagyunk a kommunista gyilkosok és a pöffeszkedő leszármazottjaikkal szemben...

Nazarinnal egyetértek, globális szinten kellene végre ezt az embertelen, de igen csak profitot termelő háborúsdit végleg felszámolni.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.08.17. 12:00:14

@dayan: Szegénykéim! Ezzel azt akarod mondani, hogy még az unokáimnak is fizetni kell kárpótlást?

@Zlot: hozzászólásával értek egyet. Nagyon unom az ajvékolást, de ettől természetesen rögtön antiszemita leszek.
Ahogy @Nyulz of the World: megfogalmazta, ha egy kicsit is megkérdőjelezed az álláspontjukat, már sütik is a bélyeget.

Nazarin 2012.08.17. 12:04:05

@mommmmo: ilyet nem mondtam. Mivel nem élek ott, az ő dolguk, mit csinálnak. Én csak annyit mondtam, hogy a katonáskodás miatt nem élnék ott, pláne, ha kisgyerekeim lennének, hogy aztán később besorozzák őket. De ha véletlenül mégis, utána különösen nem dicsekednék bármiféle háborúban való részvétellel.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.08.17. 12:06:06

@Merylla:

Nagyon, nagyon egyetértek! Kivéve a BBC-ről, amiről túl finoman fogalmazol. Elevetemült hazug propagandát sugároz az a balos banda amelyiknek sikerült már egy ideje a hatalmába keríteni ezt a valaha egészen más adót. Sokkal ügyesebben csinálják azt, amit a Jobbik meg a Miép csak kisipari módszerekkel próbálgat(ott).

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.08.17. 12:09:28

@mommmmo: Ha nekik ott szar, engem nem zavarnak itt.
Csak ne legyen melldöngetés, hogy ő kiválasztott. És a holokauszt bizniszt is unom. Ha ránézek, ne az legyen az első gondolata, hogy biztos azért néz, mert zsidó vagyok!

Felőlem Navi is lehet, ha nem használ kettős mércét.

allegretto23 2012.08.17. 12:10:50

Nagyon tanulságos kommentek -sajnos én is léprementem és hozzáadtam a magamét. Ahelyett, hogy Éva sikereinek receptjét taglalnánk -nulláról, kitartással, szorgalommal, szerénységgel, tudással, akarattal, alkalmazkodással hogyan lehet sikeressé válni- elmentünk Izrael állam, meg arab tavasz irányba (hogy az unalmas l'art-puor-l'art Jew-hater vonalról már ne is beszéljünk). Pedig nem erről szólt az eredeti bejegyzés és főleg pedig, a recept nem csak Izraelben sikeres. Kimenni úgy érdemes, akár végleg, akár csak rövid időre is, hogy az ember elfogadja, hogy egy ideig idegen lesz, alkalmazkodni és bizonyítani is neki kell, ezek a dolgok nem automatikusan járnak egy "idegennek". Ha kitartása és türelme van valakinek, akkor a legtöbb országban otthonra talál.(Gyűlölködő, irígykedő, felsőbbrendűsködő, és"csak a pörkölt az étel" mentalitást tessék letenni a határnál - különben garantáltan csak turistának leszel alkalmas.)

kommentelgeto77 2012.08.17. 12:25:14

@ szájhúzó kutya

Úgy tudom, hogy a származást nem az az állam igazolja, ahonnan kivándorolnak, hanem az ott működő egyházi szervezet. Ha ezek olyan korruptak lennének Izrael nem fogadná el az igazolásukat. Az orosz zsidókkal szembeni averzió abból fakad, hogy rövid idő alatt nagyon nagy számban vándoroltak be, és a külhonban születettek nagyon ragaszkodnak a szekuláris-orosz zsidó identitásukhoz. Egyébként a vallás törvényei szerint közölük kb. 300 a nem zsidó, de a bevándorlási szabályoknak megfeleltek. Idővel ez a közösség is be fog olvadni, asszimilálódni.

A Szovjetunióban a zsidóság nemzetnek minősült és minden állampolgár személyi igazolványában szerepelt a nemzetiség. Ez a zsidók számára általában stigmát jelentett, gyakran ellehetetlenítve őket az élet számos terén. Ez az asszimilációjukat is nehezítette, így aki Magyarországon azzal vádolja őket, hogy ők hamis zsidók nincsen tisztában a helyzetükkel.

Én nem vagyok zsidó, de az a véleményem, hogy a magyar társadalom igenis felelős a holokausztért, mert nem tekintette a magyar zsidókat honfitársnak, nem érdekelte a sorsuk és vastagon részt vett a kifosztásukban is stb. És szerintem van benne egy bűntudat, amelyet nem tud megemészteni és antiszemita reflexekkel próbálja elnyomni ("én tiszta vagyok, ők a hibásak a saját sorsukért, meg a németek (akiket egyébként szeretek, de akik engem lenéznek"). A tisztességes az lenne, ha tükörbe néznénk és nem az, ha tagadnánk. Ugyanakkor valószínűleg Izraelben is érvényesül egy egyébként érthető áldozati pszichózis kiegészülve a teljesen szokásos nemzeti gondolkodásmóddal, amely következtében Izrael magán kívül senkiben nem bízik és semmilyen kritikát nem fogad el. Magyarország mikor mondat utoljára, hogy más országgal szemben hibázott?

Marcangoló Korelnök 2012.08.17. 12:27:10

@allegretto23: minden tiszteletem Izraelé is, Éváé is, Obamáé is, de Éva sikerének egyetlen forrása az ilyen sikersztorik megfinanszírozásának lehetősége Izraelben. És ott is egyre kevésbé.

Marcangoló Korelnök 2012.08.17. 12:31:45

@Failer: hamarabb purcantok ti ki annál... Tudod: elnökváltás... :)

Buci-Bigyo (törölt) 2012.08.17. 12:34:40

Jó a poszt, tetszett. Szeretem a bátor embereket.
A küldetéstudatról, eredet-tudatról: bennem sosem buzgott semmiféle származástudat annyira, hogy most ezért kimenjek élni Erdélybe, Etelközbe, az Urálba, stb. :D :D Izraelhez nincs semmi ilyen kötődésem, de egyszer megnézném, izgalmas ország. A militarizmusa kicsit zavar.
Gyerekekkel kifejezetten nem mennék, lehet, hogy Gilad Salit egy nagy izraeli hős lett, de a hajára kenheti, ő is és a családja is...egy életre lelki nyomorék lett. Nem tenném ki a gyerekemet ilyennek semmiféle küldetéstudatból, ha ő felnőve próféta akar lenni a választott hazájában, ám tegye, de ne én tegyem ezt vele. Az azért érdekes, hogy felnőve mind a két gyereke elhúzott Izraelből a posztolónak. És nekik is vannak gyerekeik....

vernarancs 2012.08.17. 12:35:01

Van kitartas a poszt-toloban. Ez becsulendo es az is, ahogyan a gyerekeit felnevelte.
En egyszer jartam Tel Avivban munka miatt. El nem tudnam kepzelni, hogy odakoltozzek. Az asszimilalt magyar zsidosagot viszont eros tulzasnak erzem.

irdesmond 2012.08.17. 12:35:46

Először is izaelbe nem kivándorol az ember, hanem alliázik, haza megy - nagy különbség.

Mint ahogy az is hogy 30 éve Izarelbe nem kellett disszidálni, mert az állam kiengedte a zsidókat, úgy hogy vihették minden vagyonukat, mig másoknak más országokba ez teljes vagyon elkobzással járt , valamit az itthon maradt családtagok vegzálásával.

Érdekes a posztiro véleménye, de nem a blog témájába tartozik, nekünk egyszerű magyaroknak esélyünk sincs Izraelbe menni, még dolgozni sem nagyon, mert egyszerűen nem engednek be bennünket.

Az is érdekes, hogy 30 év sem volt elég, hogy eldöntse, hová tartozik. Most akkor zsidó, és Izrael a hazája? Mert ha igen, akkor minden tiszteletem az övé, de éjen boldogan, de ne ossza nekünk magyaroknak az észt onnan, megvan nekünk nélkülük is a magunk baja, majd elboldogulunk valahogy.

kewcheg 2012.08.17. 12:35:53

@Failer: neked súlyos gondjaid vannak,ember....

allegretto23 2012.08.17. 12:36:23

@Marcangoló Korelnök: Eleget éltem külföldön, hogy lássam, hogy nem ezen múlik. Elég sok sikeres magyar és egyéb nációt láttam ugyanígy boldogulni máshol: Amerikában, Németországban, Angliában, de volt kollégák révén tucatnyi más országban is. Az, hogy én hazajöttem és itthon vagyok - most, éppen- annak tudható be, hogy az anyám nem hajlandó költözni, így 80+ évesen, nem annak, hogy ne boldogultam volna. Nem az anyagiakon múlik - a mentalitáson.

2012.08.17. 12:37:21

@mommmmo: Szerintem hatarozottan beteg es torz az a tarsadalom, ahol 2012-ben az a buszkeseg forrasa, hogy valaki kepes azert olni vagy meghalni, hogy a Fold egy adott x negyzetkilometeres szegmenseben elhessen.

Buci-Bigyo (törölt) 2012.08.17. 12:40:12

OFF Szia, Frengi! Megkaptam mindent, kereslek is , csak most értem haza két napja és most kicsit lustizni akarok, EGYEDÜL! :)

tucano 2012.08.17. 12:40:46

1. Tökjó írás volt
2. HATÁRÁTKELŐ, úgy érzem van dolgod a radírral :D

elkoltozott. 2012.08.17. 12:41:31

Megint meglebegtették Irán megtámadását.
Akármi lesz én Iránnak drukkolok.
Ennyi.

ZmanUK 2012.08.17. 12:44:03

@dayan: Hat nem tudom, nekem is "szemelyes" erintettseg, mert gyerekkoromban meseltek hogy melyik csaladtagom tunt el az oroszoknak koszonhetoen, megsem "tramuma"-kent elem ezt meg felnott fejjel. A felesegem nagymamajaval rengeteget beszelgettunk a haborurol, elmeselte az elmenyeit, hogy mikent veszeltek at, stb. Jo volt meghallgatni, es hallani az "osokrol" es a tragikus tortenetukrol, megis azt mondom, hogy nem tudom es nem is kell napi szinten "emlekezni" es ujraelni azokat az idoket, mert reg elmultak mar es a jelenre kell fokuszalni. Nem azt mondom, hogy tagadjuk meg a multat, hanem hogy egy ido utan a sebeknek be kell hegedni, es nem celszeru folyton feltepni oket, mert nem lesz jobb tole senkinek.

Izrael-lel kapcsolatban pedig igen vegyesek az erzeseim. Adva van egy orszag, ami mintegy kompenzacio lett adva a zsidosagnak, es amit a kornyezo orszagok nem ismernek el, igy a mai napig tuske az arab vilag szemeben. Ennek ellenere nem hiszem hogy ha az egyik fel, megerto, befogado, elfogado es alazatos, akkor a masik fel tartosan agresszor tud maradni.

Ezzel csak azt akarom mondani hogy a jelen helyzet fenmaradasahoz Izraelnek is sok koze van, nem lehet feketen feheren kijelenteni hogy Hamasz=rossz, Izrael=Jo, vagy forditva ...

Kentetsu 2012.08.17. 12:47:46

@kewcheg: Nem tudom, szerintem egyének vannak, nem pedig "mindenki". Ez a mindenki ilyen, mindenki olyan hozzáállás miatt van pl. antiszemitizmus is ..
Szóval én büszkén szolgáltam hazámat, az első "csicskáztató", hatalommániás idiótát " elcsúsztattam" a zuhanyzóban és semmi gond onnantól. Olyan feladatokat vállaltam ÖNKÉNT, amikkel segíteni tudtam katonatársaim fejlődését. Így lettem többek között önvédelmi oktató a századnál. Fegyelemre nevelte az anyámasszony katonáit és adtam nekik egy olyan tudást, amit tovább tudtak fejleszteni a civil életben is. ...
Szóval a haza szolgálata nem lehet ciki azért, mert 1-2 tahó is részt vesz benne. Mint ahogyan nem lehet az izraeli katonára sem azt mondani, hogy népírtó, mert nem mindegyik lövi le a civil palesztint..

allegretto23 2012.08.17. 12:48:11

@Nyulz of the World: Nagyon ki van ez itt hegyezve Izraelre, így minden szalon - és kevésbé szalonzsidózó idetalál, de mondanék egy átélhetőbb példát: kötelező, majd két éves katonai szolgálat van (fegyveres kiképzéssel) Dél-Koreában és Cipruson is például. Vajon miért? Esetleg fel kellene, hogy adják az országukat? Legyen a görögök lakta Ciprus a törököké? Dél-Koreát azonnal elfoglalná Észak-Korea - milyen tuti kis ország lenne, ugye? Hát, ők ezt másképp gondolják.

Golgotai 2012.08.17. 12:53:14

Kiváló döntés volt kivándorolnod Izraelbe, bár minden magyarországi zsidó testvéred követné a példádat:D És az izraeli befektetésekből sem kérünk, az utlosó csapja be az ajtót.

Buci-Bigyo (törölt) 2012.08.17. 12:56:16

Jó lenne, ha vissza tudnátok térni a blog és a poszt témájához!!!!!
Mennyi frusztrált ember van! :(

2012.08.17. 12:56:48

www.origo.hu/itthon/20120817-az-izraeli-edzo-szerint-fenyegettek-az-izraeli-valogatottat-budapesten.html

Ez meg mar a paranoia csucsa.... :((( Es nem utolsos sorban rosszhir keltese... :(((

magyarlanykairoban 2012.08.17. 12:59:08

Eva en arra ennek kivancsi, hogy hogyan latod az ottani helyzetet a zsidok es az arabok kozott a mindennapi eletben? Csak annyi irtal, hogy vannak kozeposztalybeli arab ismeroseid, de azert kivancsi lennek arra, hogy hogyan elik az ottani arabok a mindennapokat, hogyan viszonyulnak a zsidokhoz es vica versa. Kivancsi vagyok hogyan szemleli valaki a helyzetet a masik oldalrol.... Pl. Tel-Avivban, vagy ahol elsz....

allegretto23 2012.08.17. 13:00:53

@Nyulz of the World: ja, hogy magácskának is csak egy kis Izraelezésre kell ez a blog...Miért nem ezt írta? Akkor nem próbálkozom észérvekkel. Bocsánat tévedtem.

kewcheg 2012.08.17. 13:00:55

@Golgotai: énszerintem pedig bárcsak itt lennének köztünk azok a zsidó honfitársaink, vagy a leszármazottaik, akik már nem lehetnek, többek között a tiédhez hasonló mentalitás miatt is. Nem itt tartana a haza. Egyébként szerinted mennyivel rosszabb egy izraeli befektető mint egy bármilyen más? Megsúgom neked, engem most szopat a tigáz (olasz tőkés) az AWE (német tőkés) de még ezidáig zsidó tőkéssel nem volt ilyen gondom.De ha lenne, szerintem rosszabb semmiképp nem lenne a fentieknél....
(ja, katolikus vagyok egyébként)

bIQa 2012.08.17. 13:01:56

Erősen propaganda ízű írás, én Iraelben járva pont az ellenkezőjével találkoztam. Volt hogy megszólítottak amikor hallották hogy magyarul beszélünk, aztán jött a panaszáradat. Magyarországon hozzászoktam már a panaszkulúrához, de ez még engem is zavarba ejtett. Meg hát mit mondjon az ember, amikor egy zsidó szidja a többi zsidót (a szefárdokat meg az oroszokat főleg). Azt hiszem elég sokat elárul hogy a posztíró fiai otthagyták Izraelt, mint ahogy a legtöbben a fiatal alijázó nemzedékből, ha van rá lehetőségük. Kíváncsi lennék az ő írásaikra is, de azok valamiért nem kerülnek címlapra. Talán mert akkor nehezebb volna naív zsidó fiatalokat hamis ígéretekkel bebugázni

enrobag 2012.08.17. 13:02:45

Éva megígérte, hogy ír majd arról, miért jött vissza egy időre Magyarországra. De mivel nem titok, itt olvashatjátok. Hátha sikerül elterelni a beszélgetés mostani témjáról a figyelmet.
www.tusarok.org/rovatok/cikk.php?id=1530

fikanick 2012.08.17. 13:04:44

"Amikor megkérdeztem, hogy mi volt a legfontosabb tett, amire büszke a katonaság idejéből, akkor azt mondta, hogy azokra a katonákra büszke, akiknek a parancsnoka volt, és a nehéz családi hátterük ellenére kitűnő katonákká és emberekké formálta őket."

Ennel nagykepubb dolgot soha, soha eletemben nem hallottam.

Zombinyussz 2012.08.17. 13:05:30

@allegretto23:
Végre valaki a poszttal is foglalkozik. :)

Ájvékolók, ájvékolókat ájvékoló és egyéb szemellenzők figyelmébe: anno hogy ízlett a "Magyarok ne lopjatok" felirat pl. Bécsben? Fincsi volt, mi? Akkor minden magyar lop meg csal meg hazudik, hisz kiírták...
Ideje lenne egyéneket/ egyéniségeket észrevenni, nem egy maszlag-masszaszerű akármit, amire kollektív igaz dolgokat lehet köpködni.
Volt lehetősége a posztírónak, hát ment. Arra is kell köpködni, akit család/ barát/ munkahely/ kipárnázott fészek várt külföldön és fix meló, mert hogy "nem a taknyán-nyálán csúszott ki és patkányokkal küzdött egy félig rohadt halért", az már nem ember.
Jaj magyarok.

kewcheg 2012.08.17. 13:06:25

@Kentetsu: Tiszteletre méltó a hozzáállásod, de a néphadsereg nem a hazát szolgálta, hanem:
- varsói szerződésen belül kiosztott feladatokat kellett ellátnia
- sokezer bunkó, tahó hatelemis hivatásos tisztnek és altisztnek nyújtott -nem is rossz- megélhetést
-remek helyszíne volt az iparméretű korrupciónak
- és a legrosszabb: párt, azaz ideológiai hadsereg volt, holott mint tudjuk egy jó hadsereg soha nem az izmust szolgálja, hanem a hazát. A magyar néphadsereg pl. simán bevethető lett volna a nép ellen is (ha úgy tetszik a haza ellen) akár....

mommmmo 2012.08.17. 13:09:05

Minden posztnal offolunk, lasd a tanarno posztja teljesen elment a muszlim nok elnyomasa iranyaba, stb...ettol meg nem lesz senki antiszemita..

Amugy en nem elek ott, de nem hiszem, hogy minden Izraeli katone halomra olne a palesztinokat, az eros hadseregnek inkabb demonstracios celzata van.. itt nem arrol van szo, hogy 2 evig nonstop oldokolnek, szerintem. Jobb lenne persze, ha az erofitogtatason tul megprobalnanak egy kisse a diplomaciai vonalon is erositeni de hat ugysem az en velemenyem ebben a meghatarozo.

2012.08.17. 13:09:11

@allegretto23: Nem, egyaltalan nem erre kell, csak erosen megutotte a szememet ez a cikk az origon, es pont az ilyenektol nyiladozik a korabban emlitett bicska a zsebembe. Megfenyegettek, rettegtunk, de nem mondjuk el a reszleteket, es egyebkent semmi baj nem tortent.

Ha olvasnad a kommentjeimet, akkor tudnad, hogy ez a pacifizmus, kettos-merce ellenesseg, illetve a demokracia es az emberi jogok nalam nem Izrael specifikusak, de ezekre tobb oktol igen erzekeny vagyok. De ha mar itt tartunk, az elobb te "szalonzsidozo"-ztal le, azert nem is reagaltam a kommentedre.

Golgotai 2012.08.17. 13:15:40

@kewcheg: Semmilyen külföldi tőkés, befektető nem kell, mindent magyar állami kézbe, ennyi.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.08.17. 13:16:39

@Nyulz of the World: Ezt is lehet mondani mármint, hogy torz és beteg de honvédelemre azért szükség van. És, amire szükség van azt általában igyekeznek erénynek feltüntetni, hogy elfogadhatóbb legyen. Ilyen például a munka is.

Egyébként, gondolod, hogy ha Magyarországnak egyszer szüksége lenne minden hadra fogható emberre, akkor azzal foglalkoznának, hogy te akarsz-e katona lenni vagy sem? Kapsz egy behívót és ha nem vonulsz be mehetsz a hadbíróságra. Ennyi.

allegretto23 2012.08.17. 13:19:39

@Nyulz of the World: Nagyjából ez a különbség köztünk... én is olvastam az Origót, de az én szememet nem ütötte meg. Nem téged szalonzsidózóztalak le- akkor az még csak a többiekre vonatkozott, akik -ahelyett, hogy a beírással fogalalkoztak volna- kárpótlással, meg palesztinozással nyomultak. Megpróbáltam más példákkal alátámasztani, hogy az ember a hazája érdekében egy bizonyos mértékig lehet pacifista, de egy határon túl már nem. Erre a következő beírásod már nem a pacifizmusodról szól, hanem az izraeli edző nyilatkozatáról... hát erre gondoltam. De ez MIND-MIND OFF itt...

Fluffer 2012.08.17. 13:23:04

Tudnám, miért kell úgy postot olvasnom, hogy közben másik ablakban guglizok, szótárazok? Miért nem lehet úgy cikket írni, hogy az kapásból közérthető legyen még a laikusok számára is?

MI A ROSSEB AZ AZ ULPÁN?!?!?

padlas 2012.08.17. 13:23:09

@Nyulz of the World: amit irsz az szerintem nagyreszt igaz, csak mintha nem latnad az okokat. Probald meg elkepzelni, hogy zsidokent eled at a holokausztot, hogy a csaladod jelentos reszet kiirtjak, hogy megtapasztalod a halaltaborok borzalmait. Ezek utan szerinted mennyire lennel bekes, nyugodt, egeszseges atlagember? Mennyire lennel pacifista, miutan atelted, hogy szazezrek vartak birka modra a halalt, mert nem tudtak elhinni, hogy valoban ki akarjak oket irtani?
Ismerek holokauszt tulelot, igazi megkeseredett, szeretni keptelen, paranoid allat az illeto. De nem hibaztatom ezert, mert tudom hogy mi az amin keresztulment, es ennek fenyeben teljesen ertheto ahogy erez. Inkabb sajnalom szerencsetlent.

Haborog itt nehany hozzaszolo, hogy miert kell folyton a holokauszttal jonni, mikor Izraelrol van szo. Ennyire nem ismerik a tortenelmet? Ez az egesznek az elozmenye! Sajnos meg sok sok evnek kell ahhoz eltelnie, hogy ezen tul lehessen lepni.

mommmmo 2012.08.17. 13:27:08

@allegretto23:

Bocs, de azert nem kellene szalonzsidoznod itt mindenkit, aki offol. Minden temaban egy rakas ember offol.

Amugy Eva karrierjehez tenyleg csak annyit tudnek hozzatenni, amit az elozoleg is emlitett valaki: hogy lehet hogy ugy csinalt epitesz karriert, hogy nem volt szakiranyu diplomaja, csak a "ferjenek segitett"... Senki nem tart attol arrafele, hogy a fejere dol a haz?

2012.08.17. 13:27:46

@allegretto23: A HA kommentjeinek nagy resze off, amiota a blog letezik (es ebbe az origos idoszak is beleertendo). Egy-egy poszt altalaban lehetesoget nyujt az adott orszaghoz kapcsolodo/kapcsolhato temak/sztereotipiak/kerdesek feszegetesehez. Eddig a HA ezt megengedte. Egyebkent meg ha csak szigoruan a poszthoz kapcsolodva lehetne kommntelni, akkor mind poszt alatt lenne 50 "igen ez szep volt, nagyon jol csinaltad!" es masik 50 "igy konnyu, ez igy gyiksak, de ha maskepp csinaltad volna!" komment. Erre en biztosan nem vagyom, de szerintem meg sokan masok sem. De termeszetesen a HA szabja meg a hatarokat, o barmikor mondhatja, hogy innentol csak szigoruan a poszthoz kapcsolodo kommentek mehetnek, ez esetben ez lesz.

ZmanUK 2012.08.17. 13:30:18

@Fluffer: Hat hallod ez bennem is megfogalmazodott. Mintha mindenkinek ismernie kellene ezeket a szakkifejezeseket ...

Leonard Zelig 2012.08.17. 13:30:45

@Golgotai: Olyan már volt, mi van fogyózni akarsz? Mert akkor éhínség is lesz.

radikalisviccek 2012.08.17. 13:32:00

izrael, tehát index-címlap.
naná, hogy nem érte kulturális sokk a posztolót :D
ugyanazt a kiválasztotti büszkeséggel és frusztráltsággal kapcsolatos kettős mércét vitte magával, ami kint is van.
Gondolom arra az iráni katonára is büszke lesz majd az anyukája, aki Tel-Avivot elfoglalja a bő 9 perces háborúban. :)

ZmanUK 2012.08.17. 13:34:19

@padlas: Szeretnem azt hinni hogy Izraelnek nem a Holokauszt az elozmenye. Amugy meg a kommunizmus tobbmillio aldozatat nem siratjuk napi szinten, sot nagyon fel sem hozza oket senkit. Tovabba milliok halnak ehen a vilagban es meg van kismillio borzalom, nem hiszem hogy a Holokausztot napi szinten szem elott tartva barmivel is jobb lesz a vilagnak.

A masodik vilaghaboru veget ert tobb mint 60 eve, ezalatt nem egy generacio nott fel. Mai "felnottkent" nem erzem azt, hogy egy 60 eve megtortent nagyszuleimet erinto dolog a mai eletemre ilyen nagy hatassal kell hogy legyen.

Valahogy ugyanigy erzek Trianonnal is.

2012.08.17. 13:37:56

@padlas: Sok zsido megy ki az USA-ba, Kanadaba vagy Ausztraliaba, pont amiatt, amilyen a helyzet jelenleg Izraelben. Mindenkinek a maga dontese, hogy a haborut es a gyulolkodest akarja-e folytatni, vagy inkabb a megbekelest tamogatja es uj eletet tud kezdeni. Ez egyebkent komoly toresvonal az Eva szerint asszimilalodott magyar zsidosagban is. Konkretan zsidotol hallottam, hogy o attol tart, hogy "addig nyitogatjak Izraelben a pofonladat, amig megint az egesz zsidosag kap egy Holokauszt meretu pofont".

En erdelyi vagyok, elvettek a romanok a szulofoldemet, tobbszor megalaztak, lebozgoroztak, stb azona afoldon, ahol kb. 400 evre tudom a csaladfamat visszavezetni. Nem tetszett, ezert inkabb Mo-ra telepultem, hogy a gyerekeimnek ne kelljen ugyanazokon atmenni, amiken nekem. Es raadasul vannak roman ismeroseim, sot barataim is, es nem hiszem, hogy tamogatnek barmilyen eroszakos akciot, ami Erdely visszafoglalasara iranyulna - tudom, persze, ez jelenleg nem is realis, de ha az lenne, akkor sem. Ha magyar zsido lennek, es valamiert nem tetszene nekem Mo-on, en biztosan az USA-ba emigralnek, es messze elkerulnek Izraelt.

Buci-Bigyo (törölt) 2012.08.17. 13:38:41

Én is offolni fogok. :D
Belegondoltam már, mi lenne, ha egyszer egy zsidó, és/vagy izraeli faszival szeretnénk egymásba. A zsidózást lehetne kezelni, bennünket is "magyaroznak" sok helyen külföldön, na és?! Kiegyensúlyozott lélekkel ez nem szabad, hogy megviseljen túlzottan. A gyerek-kérdésnél lenne egyértelmű gond, hogy én nem szeretném, ha a gyerekem a Holokauszttal kelne és feküdne. Nem egészséges. Nem szeretném lelkileg megnyomorítani. A helyén kell kezelni a dogokat.
Nagy hülyeségnek tartom, hogy egy fociválogatottat idehoznak egy barátságos mérkőzésre és ezt kötelezően összekötik egy zsinagógás holokausztos fejtágítással. Sajna Izrael állam a Holokausztnak köszönheti a létét, ezért a kettő említése mindig együtt jár, ettől függetlenül ezt 2012-ben már kifejezetten károsnak tartom. Nemcsak az ország megítélésére, hanem a fiatalok lelki fejlődésére nézve is. Nagyon korlátolttá teszi a gondolkodást.

Golgotai 2012.08.17. 13:43:25

@Leonard Zelig: Szerinted most mi van a fene nagy vadkapitalizmusban?

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.08.17. 13:46:59

Én nem tudom mi lenne itt a jó. Én tizenévesen döbbentem rá, hogy a a nagymama karján a tetoválás, a két bottal mogorva járás az a "holoboznisz" miatt van... mondjuk kárpótlást egy fillért se kapott/kért a család... de mostanában érzem csak azt, hogy rendesen meg kell tanulni héberül és kivándorolni... mondjuk ez kb annyira hazatérés mint az európai értékeket tagadó magyaroknak haza lovagolni Levédiába...

Buci-Bigyo (törölt) 2012.08.17. 13:52:27

@szájhúzó kutya: Látod, ez nekem nehéz lenne....egyrészt nem vonz sem a lovaglás sem a lovak, másrészt Levédia messze van :D :D

2012.08.17. 13:53:37

@flash.gordon: @allegretto23: Normalis esetben a haborus ovezetekbol (pl. Irak, Afganisztan, afrikai polgarhaborus ovezetek, vagy legujabban Sziria) menekulnek az emberek. A haboru mindig kis letszamu es megleheteson torz szemelyisegu csoport jateka, akik kozul raadasul a vezetok altalaban busas hasznot is huznak belole. Ez szerintem egyarant ervenyes Izraelre, at USA-ra vagy Eszak-Koreara is.

A kerdes inkabb az, hogy mi az a hon? Az nagyon jo erzes lehet, ha abban a faluban nohetsz fel, ahol mar a nagyszuleid is eltek, a gyerekkori barataid kozul veszed felesegul a szomszed kislanyt, stb. Ez nekem pl. nagyon hianyzik. De ha ennek az az ara, hogy kozben folyamatosan annak vagy kiteve te es a gyerekeid is, hogy valami orult felrobbant, akkor erre nekem nem az a reakciom, hogy akkor majd en is felrobbantok 50 masik orultet, hanem az, hogy tovabballok. Mert 150 masik orult felrobbantasa sem fogja visszaadni az esetleg elvesztett gyerekemet. Plusz minden ilyen jatek egy vegtelen es tagulo spiral, hiszen mind tobb es meg tobb ember hal meg, sebesul meg es erzi ugy, hogy bosszut kell alljon. Es ez nem vezet sehova. Szerintem.

Vincenzo90 2012.08.17. 13:53:42

@szájhúzó kutya: Az európai értékeket ma Nyugat-Európa tagadja meg, nem a magyarok. :)

cukorrépa 2012.08.17. 13:55:59

egyéni ízlés és identitáskeresési ingerencia kérdése, de én egy übernacionalista, mániákusan militarista, gazdaságilag 40-50 családi klán által uralt, dögmeleg országba nem szívesen mennék.

és "a férjem építész volt, mellette kitanultam a tervezést" összefüggést én sem értem. persze vannak született zsenik, akik a szomszédot figyelmesen nézve megtanulnak összerakni egy Ferrarit, de én egy diploma nélküli építésznek ceruzát se adnék a kezébe, nem ám a házam tervrajzához a papírt.

és a Kanadában és Ausztráliában élő gyerekek szerintem se a hatalmas sikert mutatják. nekik nem igazán kellett Izrael ezek szerint, vagy legalábbis találtak sokkal jobbat, a szülőktől és az izraeli/magyarországi gyökerektől is távol. a diaszpórából ki meg vissza. nagy ugrás előre!

padlas 2012.08.17. 13:56:45

@Nyulz of the World: en is Erdelyben szulettem, szoval ezt nem kell nekem magyaraznod, ugyanigy erzek a revizionista dolgokkal kapcsolatban. Viszont a parhuzamod tobb helyen is santit:
1. te at tudtal jonni egy magyar tobbsegu orszagba, mert letezett ilyen, nem kellett megkuzdened erte. Izraelnel pont az a lenyeg, hogy a lete allando fenyegetettsegben van, csak akkor tudsz oda menni, ha kuzdesz erte, a hadkotelezettseg ennek velejaroja.
2. a holokauszt a zsidok kiirtasarol szolt, Trianon viszont egy teruleti felosztasrol. Ha te elmesz mas orszagba, nem kell attol felned, hogy kiirtanak magyar szarmazasod miatt. A zsidoknak meghatarozo elmenye, hogy hiaba eltek allampolgarkent mas orszagokban, azok az orszagok nem vedtek meg oket ugy mintha sajat allampolgaraik lennenek, sot, esetenkent aktivan kozremukodtek kiirtasukban. Ezert sokan ugy gondoljak, hogy jobb a sajat orszagukban elni, meg akkor is, ha ennek a hadkotelezettseg velejaroja.

"Ha magyar zsido lennek, es valamiert nem tetszene nekem Mo-on, en biztosan az USA-ba emigralnek, es messze elkerulnek Izraelt. "
En nem ezt vitatom, sot, en is ilyesmint tennek. Azt mondom neked, hogy megertem, hogy van aki mashogy valaszt. Ezt teheti felelembol, lasd amit a 2. pontban irtam, de egyszeruen kotodesbol is, mint ahogy Eva tette. A lenyeg, hogy ez utobbi esetben is kenytelen felvallalni a hadkotelezettseget, lasd 1. pont.
Szerintem nem arra a kerdesre kell valaszt adnod, hogyha magyar zsido lennel, hol elnel, hanem arra, hogyha Magyarorszag allando fenyegetettseg alatt elne, es emiatt hadkoteles lennel, akkor mit valasztanal. Akkor is Magyarorszagra jottel volna, ha ez azzal jart volna, hogy mas nepek ellen kell harcolj? Vagy akkor elmentel volna mas orszagba, vallalva, hogy szep lassan asszimilalodik a csaladod, es az unokaid mar nem biztos, hogy magyarnak tartjak magukat?

fikanick 2012.08.17. 13:57:02

Mondjuk nekem Izraelrol nagyon mas jut eszembe es amikor ott voltam is egeszen mas benyomasom alakult ki, mint a poszt szerzojenek (mondjuk nem is vagyok ontudatos, hoskuldeteses cionista), engem peldaul kifejezetten taszitott a meg magyarorszaginal is durvabb es eroszakosabb rasszizmus, az eroszakkultura, a felsobbrenduseguk lepten-nyomon valo hangoztatasa (ezt mondjuk megertem, hogy ilyen bizonytalanok magukban, megiscsak 60 eve foglaltak maguknak el katonailag egy teruletet es (szinten ertheto modon) az addig azt a teruletet birtoklok ezt nem nezik jo szemmel), mindenesetre kitunik a tobbi kozul ez a fenti cikk, mert abszolut nem altalanos ervenyu a fenti iras. Ha az ember nem fundamentalista cionista (es nekem ugyan a csaladomban is sok a zsido, de meg ok sem azok), aki szerint a zsidosagnak joga van mas nepcsoportokon keresztul uj es ujabb teruletet foglalnia, akkor semmi keresnivaloja Izraelben, nehez ugyanis mashova nezni arra, ha az emberben van empatia.

Szoval nem remlik, hogy Sziriarol, Kubarol vagy mas, felig elnyomo rendszerrol irogatnanak ide emberek, marpedig Izraelben azert megiscsak ez van. Nem veletlen, hogy csak zelotak akarnak oda kivandorolni.

cukorrépa 2012.08.17. 13:58:56

@fikanick:

sok az igazság abban, amit írtál.

2012.08.17. 14:00:27

@padlas: Szerintem a valasz egyertelmu, foleg, hogy mar kicsivel fentebb @odeonnak is leirtam: " Lehet engem gyavanak vagy hazaarulonak tartani, de en barmelyik orszagbol (Mo-rol is) elhuznek azonnal es jo messzire, amikor az elso puskaloves eldordul. Nem hiszek az eroszakban es a martirsagban sem. "

Határátkelő 2012.08.17. 14:01:39

Sejtettem, hogy ez lesz, és nagyon nem vagyok boldog, hogy így is lett. Ezúton hívnám fel mindenkinek a figyelmét, hogy a haladó hagyományok szerint úgy vágok ki innen mindenkit, aki nem tiszteli másnak a vallását, származását, hitét, identitását, hogy csak úgy nyekken. Ennél nem tudok egyértelműbben fogalmazni. (Illetve tudok, de remélem, nem lesz rá szükség.)

Ami az egyik felvetést illeti: természetesen bármiről lehet beszélgetni egy poszt kapcsán, általában el is szokott kanyarodni a társalgás menete, de ez egyáltalán nem baj, sőt...

Expatblog 2012.08.17. 14:03:38

Kedves Határátkelő,

noha kun-jász-ruszin-hajdú származék lennék, tehát echte levéd, de tele van a rámás csizmám a sok kib...tt idióta nácival.

Ez a passzivitás a trollokkal szemben már lassan arra utal, hogy egyetértesz velük, hagyod őket garázdálkodni.

padlas 2012.08.17. 14:04:15

@Zlot: az elozo kommentem neked is szol. Egyebkent megkerdezhetem, hogy megis mit eltek at a nagyszuleid? Hasonlo kaliberu dolgot, mint amirol itt beszelgetunk? Tudod az, hogy mi hany generacion keresztul marad meghatarozo, fugg a trauma merteketol. Aki zsidokent atelte a holokausztot, az mas ember lesz egesz hatralevo eleteben, lasd elso kommentemet. Ezt te vitatod? Mert ha nem, akkor szerintem konnyen belathatod, hogy ezert mast kapnak az o gyerekei, es emiatt a gyerekeinek gyerekei is. Minel nagyobb a trauma, annal tobb generaciot erint.

Expatblog 2012.08.17. 14:05:35

Kedves Határátkelő, most frissítettem, látom, okafogyottá vált a kommentem, kösz.

fikanick 2012.08.17. 14:07:57

@padlas: Ezt a dolgot pedig egeszen addig lehet tisztelni, amig ezen a trauman keresztul nem okoz mas tipusu traumat masoknak. Szet kell valasztani, hogy ki mit miert csinal es hogy ki mit csinal ugy altalaban. Az elobbit meg lehet erteni es meg akar szeretni is a masikban, az utobbit viszont uldozni kell. Ezen az alapon mondjuk a nacikat is meg lehetne magyarazni ugyanis (azok is csak emberek), ez pedig neked sem tetszene gondolom, joggal.

Expatblog 2012.08.17. 14:11:08

Fikanick, remek találmány a "szűrés" gomb, mindjárt alkalmazom is. Rajtad. Felkészülnek még: nyulzavdövörd, ikubajnok.

padlas 2012.08.17. 14:11:30

@Nyulz of the World: egyetertek, en is igy tennek. De megertem, aki a tortenelmi elozmenyek ismereteben nem akar zsidokent kisebbsegben elni, lasd elozo kommentem 2. pontja.

Várúr 2012.08.17. 14:11:45

MInden tiszteletem az Öné kedves asszonyom.

Várúr 2012.08.17. 14:12:43

Még valami: lányára-fiára büszke lehet. S ennél sokkal többre az életben nincs szükség.

pamut 2012.08.17. 14:12:52

@Nyulz of the World:
"Nem hiszek az eroszakban es a martirsagban sem."

Szerinted ha egy ország megtámad egy másik országot, akkor a megtámadottnak mit kéne tennie?

Határátkelő 2012.08.17. 14:14:57

@Expatblog: Hála istennek. Egyébként számtalanszor leírtam már, hogy mik a szabályok, ezekhez ragaszkodom. Ha néha csúszik a moderálás, az nem azért van, mert egyetértek a hülyékkel (csak azért nem sértődöm meg ezen a feltételezésen, mert tudom, hogy jóindulatból írtad...), hanem mert nem tudok állandóan a gép előtt ülni.

Speciel most és a nap hátralévő részében igen, úgyhogy nem kedves és nem tisztelt antiszemita kommentelőknek ezúton is üzenem, hogy nem érdemes ma már próbálkozni.

2012.08.17. 14:15:50

@pamut: Orszagok nem ugy tamadnak meg masik orszagokat, hogy reggel valaki felkel es delelott 11-kor tamadas. De en nem vagyok nagyokos politikus, en a kisember vagyok, igy csak azt tudom mondani, hogy en ilyen esetben minden erommel azon lennek, hogy jo messzire elhuzzak csaladostol, akar a tamado, akar a megtamadott orszagban elnek.

fikanick 2012.08.17. 14:15:57

@Expatblog: Azert meg kozlod velem elotte, hogy hol vetkeztem? Nem a vilag vege, ha valaki nem szeret, de szeretem tudni, hogy hol gyalogoltam bele a masikba.

Várúr 2012.08.17. 14:16:23

@allegretto23:
Ehhez még csak annyit: aki az izraeli hadseregben (IDF) szolgált, annak, bárhol él, időnként továbbképzésre be kell vonulnia. A hadkötelezettség férfiaknál 60, nőknél 55 év.

Expatblog 2012.08.17. 14:16:27

@cukorrépa: " a Kanadában és Ausztráliában élő gyerekek szerintem se a hatalmas sikert mutatják. nekik nem igazán kellett Izrael ezek szerint,"

Szerinted a gyereknevelés sikerét azzal lehet lemérni, hogy a gyerek ott marad, ahol felnőtt?

Nem inkább az a siker, ha képes boldogulni az életben?

pamut 2012.08.17. 14:17:37

@Zlot:
Általában díjazom a kommenteid, már más fórumon is feltűnt hogy jókat írsz. De ne haragudj, ez a nemzetközi politikai életben egyszerűen hihetetlen naivitás a részedről:
"nem hiszem hogy ha az egyik fel, megerto, befogado, elfogado es alazatos, akkor a masik fel tartosan agresszor tud maradni."

Nescafé 2012.08.17. 14:21:20

Hát igen, szerettem volna olvasni jó kommenteket, de nem nagyon találtam olyat, ami valóban a poszt témájához (és az oldal eredeti céljához) kapcsolódott volna. A "szűrés" gomb mire való egyébként? A posztolóhoz: engem érdekel, hogy a gyerekek hol voltak, amikor másodállásban dolgoztál este és éjjel. Mint leendő 2 gyerekes egyedülálló kivándorlónak, nekem is a család és barátok adta szociális háló hiánya a legnagyobb kihívás, és a gyökértelenség. Vajon lehet új gyökeret ereszteni egy új hazában?

Várúr 2012.08.17. 14:21:37

@Expatblog:
Anyám révén kun, másfelől magyar és vegyes Kárpát-medencei származék vagyok. MI tagadás, némileg militarista. Mélyen megértem, ha az izraeliek keményen visszacsapnak a terrorista csürhének. Én támadó idegenek esetében még keményebb lennék. Röhögöm az itt kommentelő, fene tudja milyen eredetű fotelnácikat.

ZmanUK 2012.08.17. 14:22:18

@padlas: Hat az en rokomon (a felesegem reszerol), 5 eves orosz munkatabor utan tudott kiszabadulni es hazajonni, es ez a trauma megsem nyomta ra a belyeget az egesz csaladra. Pedig nem volt egy wellnessz hotel az a tabor sem.

En csak azt mondom, minden traumat mashogy el at mindenki. Az elmult 60 evben rengeteg ember lett megolve, megkinozva, meggyilkolva a vilag minden reszen, es ez kihat/kihathatott az o leszarmazottaikra ... megsem hallok igazan mast, csak a Holokausztot emlegetni. Kicsit ugy erzem tudatosan van ez napirenden es eletben tartva. Ahogy Trianon is. Sajnalom, megtortent, azota eltelt X ev, ideje tovabblepni es azt nezni mivel tudom jobba tenni a jovot a korulottem elokkel bekesen egyutt elve. Nekem ez az elvem.

Felolem lehet barki muszlim, zsido, roma, magyar, vagy barmilyen nemzet/vallas, amig az en eletemet es szokasaimat tiszteletben tartja addig boldog vagyok es ezt viszonzom.

De egy kicsit a posztra visszaterve, furcsanak erzem egy Magyarorszagon szuletett es nevelkedett ember nemzeti identitasat mas orszagban erezni csak a szarmazasa miatt. A gyerekeim ha majd itt szuletnek, hiaba lesznek Magyar szarmazasuak, de szamukra a magyar ertekek es maga az orszag messze nem azt fogja mar jelenteni mint nekem.

Határátkelő 2012.08.17. 14:23:23

@Nescafé: A szűrés gombbal ki tudod szűrni a neked nem tetsző kommentelőt, az ő hozzászólásai a továbbiakban nem jelennek meg a képernyődön, ha be vagy jelentkezve.

magyarlanykairoban 2012.08.17. 14:23:42

En azert meg mindig kivancsi lennek- remelem Evahoz eljut- hogy o hogyan viszonyul az ottani arabokhoz, es milyen a helyzet kozottuk a mindennapokban, pl Tel Avivban, ileltve mi a velemenye a Palesztinaban/ Gazai-ovezetben folyo dolgokrol mint nem arab izraeli lakos?

tobias2 2012.08.17. 14:23:55

@padlas: " A zsidoknak meghatarozo elmenye, hogy hiaba eltek allampolgarkent mas orszagokban, azok az orszagok nem vedtek meg oket ugy mintha sajat allampolgaraik lennenek, sot, esetenkent aktivan kozremukodtek kiirtasukban." Bulgária megvédte...

pamut 2012.08.17. 14:27:07

@Nyulz of the World:
Az, hogy te mit tennél az egy dolog. meg is értem. Sok év(tizednyi) csalódás után már én is ott tartok, hogy erősen kétlem, megérné-e az életemet kockáztatni ezért az országért adott esetben, ér-e annyit ez az ország, hogy akár meg is haljak érte. Megjegyzem épp a rosszindulatúak, zsidózók, gyűlölködők, cigányozók, értéktelen emberek tömegei miatt nem hiszem, hogy ér, légyen bármilyen értékes is egy tisztességes, normális kisebbség. DE. Azért azokat maximálisan tisztelem és elismerem, akik védik, vagy védenék a hazájukat. Akik nem az erőszakot szeretik, akik nem mártírok akarnának lenni, hanem ellenkezőleg: még ezeket is felvállalják hogy védjék a hazájukat, és védjék azokat a honfitársaikat, akik nem tudnak védekezni.

Golgotai 2012.08.17. 14:27:21

@Várúr: Az arcodra ne fagyjon vigyor, ha egyszer kikelnek a fotelból:D

protézisesh 2012.08.17. 14:27:59

@padlas: "Probald meg elkepzelni, hogy zsidokent eled at a holokausztot, hogy a csaladod jelentos reszet kiirtjak, hogy megtapasztalod a halaltaborok borzalmait. Ezek utan szerinted mennyire lennel bekes, nyugodt, egeszseges atlagember? "

Probald meg elképzelni a nagyapámat, aki r.k. magyarként 1946ban (!)került hadifogságba, lehúzott 3 évet Jaltán egy orosz haláltáborban, aztán valahogy hazajutott (Munkácstól gyalog ide az osztrák határ közelébe). És bazmeg nem nyígok a hollókoszt miatt, meg nem követel még az unokám unokája is kártérítést, jóvátételt, életjáradékot, sőt ki lehet mondani a fogságával kapcsolatos szavakat anélkül, hogy nekiállna mindenki ajvékolni, szalonfasisztázni, satöbbi satöbbi.

A hangadó zsidók (ami egyébként néha vallásként, néha nemzetiségként szerepel, éppen a pillanatnyi cél/zsarolópotenciál érdekében) nem az egyedüliek a világtörténelemben, akikre rácélzott valamilyen erősebb hatalom. Irtottak embert máshol is vallási meggyőződésből, fajelméletből, sőt simán csak földért-lóért-aranyért is. Sőt, a II. v.h. sem csak a zsidók kiirtásáról szólt, halt ott bőven minden más nemzet fia is, ha jól tudom. Viszont egyetlen más nemzet/vallás sem csinált ebből évtizedeken átnyúló zsíros zsarolóbizniszt, amivel legalább annyi utálatot gerjesztenek, mint sajnálatot.

Igen, sajnálom azt, akit elkormoltak egy haláltáborban. De az a generáció, aki ezt végrehajtotta, az az én nagyapám korosztálya volt. Az én falusi szántóvető nagyapám sem tettleg, sem passzív módon nem működött ebben közre, mégis az én adómból fizeti a magyar állam az amerikai zsidó alapítványoknak azokat az éves szinten sokmilliárdos (!) támogatásokat, amiből aztán sok áttéten keresztül Izrael állam az ilyen Éva-félék átttelepülését oly bőkezűen támogatja. Hátafaszomnemkéne?!

Bird 2012.08.17. 14:32:33

Megértem, hogy sok kommentelő nem rágja át magát az összes beíráson, ezért megismétlem: Éva építészeti főiskolán szerzett diplomát, városépítészeti szakon. És sok évet dolgozott a szakmában Pesten.

Sehol sem tervezett házat, aminek az összedőlésétől félni kellene. Máshol megjelent írásaiból tudható, hogy csak lakásátalakításokat tervezett és kivitelezett, sokszor saját kezével.

Itt már belinkeltek egy cikket, hogy amikor visszajött, akkor (hat éve) indult a főpolgármesteri posztért és nem sok ajánlószelvény hiányzott ahhoz, hogy listára kerüljön. Az biztos, hogy más lett volna a főváros utána, ha ő nyer, mert neki nem egy horvátországi nyaraló építése járt volna a fejében...

Ja, nem azért lett volna jobb a városnak, mert neki más a származása, mint a nyertesnek, hanem mert nő és mindent másképpen lát. Ja, és mert városépítési szakember.

Akkor felvetett programpontjait sorban beépítik az utódok és a hivatalok, pl. a közös pénzen történt fejlesztések miatt értékesebbé vált ingatlanok megadóztatása is napirenden van.

Szerintem eszében sem lett volna végigjárnia ezt a nem könnyű utat, ha a férjével jól kijönnek és együtt maradnak. Tehát lehet, hogy erről az egész kalandról egy férfi tehet (persze a másik félnek más lehet erről a véleménye...).

pamut 2012.08.17. 14:32:38

@protézisesh:
" az én adómból fizeti a magyar állam az amerikai zsidó alapítványoknak azokat az éves szinten sokmilliárdos (!) támogatásokat, amiből aztán sok áttéten keresztül Izrael állam az ilyen Éva-félék átttelepülését oly bőkezűen támogatja."

Én erről nem tudok. Megtennéd hogy belinkeled a hiteles forrást? Pontosan hova utalunk? Melyik állami szerv utal és mennyit? És főleg milyen címen?

Előre is köszönöm a segítséget.

cukorrépa 2012.08.17. 14:33:30

@Expatblog:

ha valaki Kanadáig és Ausztráliáig szalad a szülei álma elől (letelepedni Izraelben, megtalálni a zsidó gyökereket - ezt írta a szerző), az szerintem nem siker, hanem egy elég nagy kudarc. a gyerek nem kér az anyja rögeszméjéből.

hogy ott boldogabbak-e, a fene tudja, csak ők tudják megmondani, vagy ők sem. én leginkább útkeresésnek, tévelygésnek, az identitászavar leplezésének érzem az ilyen messzire szaladást.

nem kötelező így érezni, de én gyerekként kötelességemnek tartom, hogy aktívan segítsem és támogassam a szüleimet az utolsó órájukig. márpedig ez Izraelbe Ausztráliából és Kanadából biztosan nem menne könnyen!

úgyhogy nekem családi értelemben (szülő-gyerek viszonylatban) kudarcnak tűnik a történetnek ez a része.

közösperonos átszállás 2012.08.17. 14:38:15

@allegretto23: "Legyen a görögök lakta Ciprus a törököké?"

Főleg görögök lakta, mármint. A '60-as népszámláláson is az jött ki, hogy 77% görög, 18% török, 5% egyéb.

pamut 2012.08.17. 14:39:02

@Bird: Nekem semmi bajom Évával, sőt, szimpatikus, de azért köze nincs ahhoz hogy egy kétmilliós város főpolgármestere legyen. Hogy ezt elhitette magával, az számomra azt mutatja, hogy kicsit túlértékeli magát. Ismerek egy remek kertészt is, meg orvost, stb., remek emberek, jók a szakmájukban, de attól még nem alkalmasak főpolgármesternek. Nagy lett volna ez a mellény Évának, nagyon nagy. Nulla politikai tapasztalata van, pláne itt Magyarországon, nulla tapasztalata van nagy szervezetek irányításában, bürokrácia-irányításban, és még ezer dologban. Ezt blogolás, újságírás meg lelkesedés és civil kurázsi sem pótolja.

protézisesh 2012.08.17. 14:39:54

@pamut: mno.hu/migr_1834/zsido_karpotlas_uj_fejezet-370452

"A magyar kormány decemberben átutalt 2,3 milliárd forint kártalanítást a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) számlájára. Az összeg előleg, a kormány ugyanis további tételekkel adósa a zsidó kártalanításokat kezelő szervezetnek."

" a kormány vállalta, hogy öt év alatt 21 millió dollárnak megfelelő öszszeget fizet előlegként. Az első három évre szóló 12,6 millió dollárnak megfelelő 2,3 milliárd forint decemberben megérkezett a zsidó kárpótlási vagyont kezelő Mazsöknek a Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára. Feldmájer szerint a további előleg kifizetése a következő két évben válik esedékessé. Szerinte a pénzt a holokauszttúlélők támogatására fordítják."

nol.hu/kulfold/zsidok_deportalasaert_perlik_egymilliardra_a_mav-ot

"A magyar vasút Amerikában is értékesít vonatjegyeket - holokauszttúlélők egy csoportja szerint ez a jogalap, hogy miért perelhető éppen egy amerikai bíróságon az egyetemes joghatóság alapján. (...)csaknem száz magyar holokauszttúlélő, illetve rokonaik 240 millió dollár vagyoni és egymilliárd dollár nem vagyoni – mai árfolyamon összesen nyolcmilliárd 920 millió amerikai dollárnyi (1759 milliárd forintnyi) – jóvátételre perlik a Magyar Államvasutakat a zsidósággal szembeni népirtásban játszott szerepéért. A gyűjtőperes keresetet kedden iktatták az északi metropolis egy szövetségi hatáskörű bíróságán."

Kell még? google a barátod, de ne várd el, hogy emiatt rajongjak az ilyen alakokért. Lehet, hogy nem minden zsidó azonosul ezekkel a célokkal és módszerekkel, de amíg a "zsidóság" tábla alá állva, az ebből levezetett érvrendszer mentén akarnak legombolni milliárdokat rólunk, addig hadd ne rajongjak értük, jó?

padlas 2012.08.17. 14:40:15

@Zlot: egy nep modszeres kiirtasa nagyban kulonbozik minden mas gyilkolastol. Az en nagyapam is volt orosz munkataborban, ki is hatott ez sok mindenre, peldaul nagyon utalja a komcsikat vagy altala komcsinak velt szemelyeket. De a csaladtortenetunkbe nem kerult bele az, hogy pusztan szarmazasunk miatt ki akarnanak minket irtani, az apamnak nem kellett tartania attol, hogy ot is elviszik, mert nem volt kimondott cel, hogy kiirtsak a magyarokat. Ez hatalmas kulonbseg.
A szarmazasi alapon valo megkulonboztetes, bantalmazas, gyilkolas ilyen szempontbol teljesen kulonbozik minden mas megkulonboztetestol, bantalmazastol es gyilkolastol. Egyszeruen termeszetszeruleg nagyobbak a kovetkezmenyei a kovetkezo generacio szamara. Ha szarmazas alapjan uldoznek, akkor a leszarmazottaid szamara nagyobbak a kovetkezmenyek, definicio szerint.

Nescafé 2012.08.17. 14:41:00

Nagyon tetszik az a hozzáállás, hogy "nem veszítjük el a régi barátainkat, hanem újakat is szerzünk", különös tekintettel arra, hogy mi is a 3. iskolánkba járunk már, Magyarországon (na igen, én hajlandó voltam 200-350 km-t költözni a munkáért). A kivándorló kisgyerekesek többnyire párok, úgy tűnik. Én szívesen olvasok olyan emberektől, akik egyedüli felnőttként mertek nekivágni kisgyerekkel.

ZmanUK 2012.08.17. 14:41:02

@cukorrépa: Ez hulyeseg. A vilag evek ota nyitott mindenkinek es a lehetosegek neha messzire viszik az embert. Csak sajnos a magyarok ezt nem tapasztalhattak meg hosszu ideig. En sem elek ugyanabban az orszagban, mint meg sok baratom, megsem szuloi kudarckent kell ezt elkonyvelni.

Az hogy Eva gyerekei szerte vannak a vilagban en betudom a lehetosegeknek es annak, hogy gondolom tele voltak ambicioval. Egy kicsit szuklatokorunek erzem amikor valaki ezt a szulok "felelossegekent" tunteti fel es mint egy kerulni valo dolgot mutat be

bigthereal 2012.08.17. 14:43:10

érdekes ez a kettős identitás...

a szerdai meccsnek volt olyan előzménye, hogy a magyar zsidók izraelnek drukkoltak:)

kb. skizofrénia

cukorrépa 2012.08.17. 14:45:15

@Bird:

"Éva építészeti főiskolán szerzett diplomát, városépítészeti szakon. És sok évet dolgozott a szakmában Pesten."

elnézést kérek az inkompetencia gyanújáért, ha ez a fentiekből így kiderült. nekem csak az jött át a szövegből, hogy "városgazdász" volt meg "városgazdálkodással" foglalkozott. ezeket a kifejezéseket találni a bejegyzésében.

ZmanUK 2012.08.17. 14:46:46

@padlas: En ezzel nem ertek egyet. A fenyegetettseg erzese es a halalfelelem egy munkataborban nem nagyobb akkor ha tudod hogy azert akarnak megolni mert esetleg magyar vagy, (vagy zsido).

Ezert nem ertek azzal egyet hogy ennek allandoan teriteken kellene lennie. Plane akkor, amikor azota mar volt par "nepirtas" Afrikaban, ami csak es kizarolagosan etnikai alapon ment.

Fel tudsz sorolni beloluk parat?

pamut 2012.08.17. 14:49:51

@protézisesh: Köszi.Már megijedtem, hogy valami alaptalan dolog miatt kapnak pénzt. Ráadásul nevetséges kicsi összegek mennek ahhoz képest hogy több százezer magyar zsidót kiirtottak, és vagyonukat elkobozták. Simicska hetente kap ennyi megbízást.

Egyébként valószínűleg azért érzik páran alaptalannak a kárpótlást, mert ebben az országban viszonylag sokan még mindig nem néztek szembe azzal milyen felelőssége volt a magyar hatóságoknak a tömeggyilkosságokban. Amúgy szerintem az emberi élet többet ér, mint egy ingatlan, márpedig a kommunista államosításokért nagy kárptólási jegy osztogatás volt nálunk.

padlas 2012.08.17. 14:54:11

@Zlot: "En ezzel nem ertek egyet. A fenyegetettseg erzese es a halalfelelem egy munkataborban nem nagyobb akkor ha tudod hogy azert akarnak megolni mert esetleg magyar vagy, (vagy zsido)."
En nem ezt mondtam. Olvasd el megegyszer. A generacios atorokitesrol beszeltem. Tenyleg nem erted? Ha SZARMAZAS alapjan uldoznek, akkor a LESZARMAZOTTaidat ez jobban fogja erinteni, ugyanis ok toled SZARMAZNAK, nekik is az a SZARMAZASUK mint neked.

fikanick 2012.08.17. 14:56:29

@padlas: Tehat mondjuk sose szimpatizalnal olyan orszaggal, aki szarmazasi (tisztan versegi) alapon diszkrimalja a sajat polgarait, jol ertem?

Bird 2012.08.17. 15:00:20

@cukorrépa:
Mea culpa, igazad van, én tévedtem, mert az Ybl főiskolán valóban városgazdálkodási és nem városépítészeti szak volt akkoriban, bár a posztíró a BVTV-ban dolgozott, ha jól emlékszem, tehát városépítési tervező cégnél.

És pamutnak is igaza van abban, hogy kissé nagy önbizalomra vallott, hogy főpolgármesternek akarta jelöltetni magát, de ez érthető, amikor a tisztségben lévő vezetők annyi amatőr és buta intézkedését láthattuk évtizedekig. Melyik vezetőnek nem túl nagy az önbizalma? Szerintem mindnek, mert különben nem is törekedett volna annyira elnyerni azt a tisztséget.

padlas 2012.08.17. 15:11:53

@fikanick: a polgar es az allampolgar fogalma mas. De valoban, nem tartom helyesnek, hogy bizonyos dolgokban pusztan versegi alapon diszkriminaljon egy allam a sajat allampolgarai kozott. Nyilvan van amiben ez nem igazan problema, peldaul itt Hollandiaban nem zavar igazan, hogy a szarmazas szamit a kiralyi tronra valo igenynel :)

apanna 2012.08.17. 15:12:26

@pamut: Na ja, 4 Budapesti bérházért 1 MILLIÓ FORINT. Micsoda na gy osztozkodás mi? Miközben a halálba küldött zsidókért életünk végéig fizetünk. Mondom úgy, hogy magam is származásilag az vagyok.

Azért ne essünk már át a ló bizonyos alfelére....

cukorrépa 2012.08.17. 15:12:27

@Zlot:

megítélés kérdése.

a szülők felé: szerintem kötelesség viszonylag a közelükben maradni (és nem két kontinenssel odébb). de biztos van, aki szerint nem így és nem ennyit kell törődni a szülőkkel.

a helyet illetően: én úgy látom, ha nem ejtettek a fejedre, boldogulsz szépen itthon (Magyarországon) is. nem a világ legjobb helye, s van, amit itt nemigen lehet csinálni, de nem a poklok pokla. Izrael meg valóban a heves érzelmű zelótáknak való, ahogy fikanick is megjegyezte. (egyébként a magyar rasszisták ledurungolása közben az izraeli nacionalizmus mértékéről sokan megfeledkeznek.)

a konkrét családot illetően: amikor anyuka azért költözik Izraelbe, hogy az asszimilált létét a gyökerei keresésével és megtalálásával töltse, akkor logikus lenne, hogy a gyerekei megértik az anyjuk és a családjuk történetét, és a végén együtt örülnek, jó választásnak tartják azt.

itt mintha nem ez történt volna. nem kötelező Izraelben maradni, ha anyád alijázik, de az én értelmezésem mégis az, hogy Éva megtalálta a gyökereit ott, a gyerekei meg nem. ezért ők továbbálltak, és élnek egy - gondolom, vallástalan ! - olyan életet (vagy körülbelül olyat), amilyet éltek volna az asszimilált magyarországi létben.

sőt, érzésem szerint rosszabbat (az identitásukat tekintve, nem anyagilag értve). ortodoxnak nem ortodoxok (mert akkor lényegében mindegy, hol élsz), magyar zsidóknak nem magyar zsidók, izraelinek nem izraeliek (max. útlevelük szerint, de csak részben ott szocializálódva), kanadainak meg ausztrálnak meg csak állampolgári értelemben, vagy úgy sem. nem olyan világos, mik is ilyenkor az ember gyökerei.

személy szerint nem értek egyet az asszimiláció megtagadásával sem, sok esetben felesleges gyötrődésnek tartom. a vallástalanodás vagy a kikeresztelkedés is egy élet- és családtörténet, azt is el lehet fogadni, lehet vele normálisan élni. miért ne lehetne? ahogy arról sem tehetsz, ha a nagyszüleid megtartották a vallásukat és a jiddist, arról sem, ha nem tartották meg. a fontos az, hogy a saját életedet ne állandó görcsökben és állandó identitásválságban éljed le.

nagyon óvatosan, de megkockáztatom, hogy a gyerekek a fent leírt történetben is válhattak a szülő (az anya) identitáskeresésének az "áldozatává". de legalábbis megszenvedhetik a szülői identitásválságot a kelleténél jobban.

de ezek csak elvi kijelentések. és nem a konkrét család magánügyei érdekelnek, és elnézést kérek, ha megsértettem volna közülük valakit.

fikanick 2012.08.17. 15:15:31

@padlas: En mondjuk ezt nem "nem-helyesnek", hanem felhaboritonak tartom, de ez szemantikai kerdes. Az viszont nem az, hogy miert erdekel jobban a cionizmus narrativaja (amire a cionistak terelni probaljak a kerdest amikor Izraelrol van szo) a cionistak tetteivel szemben, amik merlegre rakva egeszen hajmeresztoek a mai napig?

Szandekosan hasznalok cionistat, a kornyezetemben levo zsidok erosen megosztottak a kerdesben,

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.08.17. 15:16:05

@Nyulz of the World: Hát továbbállhatsz ha az állam is úgy akarja vagy nem foglalkozik veled. Ám, ha ez nincs így akkor mindjárt nehezebb lesz a dolgod.

sírjatok 2012.08.17. 15:19:13

én magyar vagyok, és nem csak a holokausztért tartom felelősnek magam, hanem a tatárjárásért is

hiszen az őseim közt lehetett olyan magyar nő, akit megerőszakolt egy tatár, tehát egy kicsit én is tatár vagyok, tehát én is felelős vagyok a tatárjárásért

Senkifia 2012.08.17. 15:19:23

@flash.gordon: ....minden államnak szüksége van hadseregre. Amelyik államnak nem kell,vagy nem engedi meg magának, az majd kap a szomszédaitól....

mommmmo 2012.08.17. 15:19:26

@Bird: azert pusztan attol, hogy valaki egy olyan cegnel dolgozott, ahol tervrajzokat is gyartanak, meg mindig nem biznam ra a lakasom tervezeset... Mondjuk atalakitasat sem biztos, ha tobbrol van szo, mint egy tapeta csere...

dayan 2012.08.17. 15:19:49

@fikanick: azert nem artana ennek kicsit utanaolvasni. 1. Az a terulet Izrael volt már 3000 évvel ezelőtt is. 2 nem erőszakkal szerezték magukat hanem 1. ott éltek 2. odatalepültek (vették a földet) 3. a terület Angliához tartozott semmiképp sem azokhaoz, akiket itt próbálsz védeni 4. nem kell egyre több és több terület, csak a mostani kellene ha békén hagynák őket, de nem hagyják.

Senkifia 2012.08.17. 15:23:48

@padlas: "nem kell attol felned, hogy kiirtanak magyar szarmazasod miatt"
Azért ezt én Marosvásárhely főterén, 90 március 20.-án picit másképpen éltem meg. De lehet,te akkor másfelé voltál ...

fikanick 2012.08.17. 15:24:33

@dayan: Szoval ami 48-ban tortent puskakkal, fenyegetesekkel meg eroszakkal (es amirol olvastam a teren), az valami arab propaganda? Dehat akkor miert van ra ennyi bizonyitek?

Nem akarok egy, az Exodus-szintjen folyo diskurzusban reszt venni, ezert nem is fogok. Hogy mi tortent vagy hogyan alakult ki a mai helyzetre is ra lehetne fogni, hogy mellekes, engem nem erdekel kulonosebben. Az viszont, hogy a mai napig az izraeli hadsereg biztositja az illegalis zsido telepeseket, az olyannnyira felhaborito kb, mint a Sziriai helyzet.

Meg egyszer mondom, ha akarsz velem beszelni, ne nezz meg egyszer hulyenek kerlek.

pamut 2012.08.17. 15:25:44

@apanna: 4 bp-i bérházért egymillió? hát ez nekem hihetetlen, vagy valakit nagyon átvertek. én olyanról tudok aki egy ingatlanért kapott ennél többet. megjegyzem a 90-es évek elején egymillió többszörösét érte mint ma.

és szerinted mennyit ér egy emberi élet? mennyi jár azért, hogy valakitől elvették mindenét, még az életét is?

itt egy orvosi műhiba miatt 14 milliót ítéltek meg:
www.origo.hu/itthon/20091216-tizennegy-millio-forint-karterites-a-mandulamutetperben.html

itt meg első fokon 100 milliót egy focistának, pedig ő meg sem halt, csak a karrierje tört meg:
www.civishir.hu/sport/labdarugas/szazmillios-karteritest-iteltek-meg-egy-focistanak-debrecenben/0105132045

és ezek csak nyilván vétlen műhibák, nem pedig több százezer ember szándékos megölése + vagyonelkobzás.

bársonyszemű borbála 2012.08.17. 15:26:30

@Frengi: De beengednek nem zsidó magyarokat is, viszont az a megalázás, amit előtte a reptéren elművelnek, undorító. Én voltam ott, széthajigálták a csomagom tartalmát, két fülbevalómat is eltörték, és úgy faggatnak ki mindenről, mint egy bűnözőt. Szóval Izrael politikája úgy ahogy van, nagyon de nagyon gáz.

padlas 2012.08.17. 15:28:15

@Senkifia: na ne viccelj, mikor volt az modszeres kiirtas? Zavargas volt, 5 halottal, abbol 3 magyar, 2 roman. Nagybatyam ott volt, lehetett volna o az egyik halott, szerencsere nem lett.
Sajnalatos esemeny volt, de legyen mar aranyerzeked, ne hasonlitsd a holokauszthoz.

Buci-Bigyo (törölt) 2012.08.17. 15:34:21

@dayan: Az első és a harmadik pontod elég vicces! :D :D A második ponthoz: az Irgun és a Hagana pedig békés lányegyletek voltak, ugye? :D A Dávid Király Hotel felrobbantása dettó? Persze mindig attól függ, hogy valamit terrorizmusnak látunk vagy szabadságharcnak, hogy melyik oldalon állunk...nos, én ebben az ügyben speciel semelyiken, úgyhogy pöttyet objektívebben tudom ezért látni a helyzetet mint egy érintett! ;) Utolsó pontodhoz: nem volt szerencsés (finoman fogalmazok) az arab tengerbe beékelni Izrael államot. Állandó puskaporos hordó garantált. Többek között ezért nem is élnék soha a Közel-Keleten, se a zsidó államban, se az araboknál, max. csak látogatóba mennék.

Bird 2012.08.17. 15:42:15

@mommmmo:
A posztoló számtalan megvalósult munkája, illetve terve fenn van itt-ott, és elég részletesen meg is indokolta azok minden részletét. Például alaposan kivesézte a Gozsdu-udvar lakásainak döbbenetes hibáit és megtervezte azokat lakhatóbb formában.

Bátorkodom megjegyezni, hogy ma nálunk bárki végezhet lakberendezői, sőt belsőépítészeti munkát, tehát nem kell hozzá semmilyen végzettség vagy kamarai tagság. Tehát közöttük minden létező szakmájú megtalálható: óvónő, kereskedő, jogász, orvos. Jó esetben elvégeztek egy rövidebb-hosszabb tanfolyamot.

talpi 2012.08.17. 15:49:55

A blog eredeti célja szerintem - ha nem jól tudom a gazda majd kijavít - a Magyarországról közelebbi-távolabbi országokba, ilyen-olyan okok miatt, hosszabb-rövidebb időre távozó emberek boldogulásának bemutatása.
Tekintsünk el attól, hogy Éva okai nagyon messze vannak a mai Magyarország problémáitól.
Éva írásából ha kivesszük a célországra utaló információkat, akkor a többi, korábbi írásokhoz képest nem sok lényegeset tudunk meg. Pl. a gyerekeinek apja(uk) is van. Ő(k) mit szólt(ak) a távozáshoz? Tud(tak)ott-e róla? Kapcsolattartás a hátramaradottakkal. Gyerekek apja(i), szülők, barátok. Akkor még kicsit nehezebb volt azt hiszem a kommunikáció.
Hogy indult a kintlétük? Olvastuk dolgozott, egy ideig másodállásban is. O.k. Más is ezt teszi a kezdeti időkben, ha elmegy külföldre. Ki vigyázott addig a gyerekekre? És még sok hasonló kérdés merül fel, amikre az írás nem ad választ.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.17. 15:50:27

@Nyulz of the World:

Az Aldzsíra egy abszolút rendes adó. Persze nem semleges, dehát van olyan média mely semleges? Nincs. Semleges médiák nem léteznek. Szóval tény, hogy az Aldzsazíra erősen az egyik oldalon áll az izraeli-palesztín vitában. De összehasonlítani a KurucInfóval, ahol szín propaganda van és gyűlöletkeltés, nagyon nem ad valós képet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.17. 15:56:09

@Frengi:

Még aki színzsidónak vallja magát és kifejezetten nem tartja magát magyarnak, annak is van erős kötődése a magyar kultúrához, hiszen az anyanyelve neki is magyar, s bár esetleg megtanul tökéletesen héberül, jellemzően magyarul még mindig jobban fog tudni.

mommmmo 2012.08.17. 15:58:11

@Bird:
Hat jo, nem tudom pontosan hol a hatar a belso epiteszet es strukturalis epiteszet kozott, es Eva mindebbol mit csinalt. Az biztos, hogy ugy tunik, az onbizalommal nincs sok problemaja... Az amugy az szimpatikus benne, hogy izraelikent is igy beleuti a dolgat a magyar dolgokba, politikai karrierre palyazik, ide is irogat: jo lenne, ha tobb tarsadalmilag aktiv ember lenne, a magyarorszagiak meg expatok kozott is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.17. 16:02:47

@Buci-Bigyo:

"Persze mindig attól függ, hogy valamit terrorizmusnak látunk vagy szabadságharcnak, hogy melyik oldalon állunk"

Ez így igaz. De szerintem ezt nem is tagadja senki.

Várúr 2012.08.17. 16:12:11

@Golgotai:
Kispajtás. Arcomon mosoly honol. Idióta nácik ne fenyegessenek, mer' kaphatnak egy derék 90 kilós pofonkát. Hamar észrevennék, hogy nem egy hollókoszt-túlélő vénséggel van dolguk.

kewcheg 2012.08.17. 16:13:27

@Golgotai: nem egyszerű működtetni bizonyos nagy rendszereket.Pénz is kell hozzá,de még fontosabb a tapasztalat a know-how,ez pedig az államnak,főleg a magyarnak nincs. ezért vannak a befektetők.ismeret,pénz,kapcsolat,tapasztalat....Ezért van, hogy aki egyszer egy nagy rendszerben menedzser lesz, az onnantól öregkoráig már mindig az lesz, esetleg más vállalatoknál,hiszen olyan mennyiségű ismerete,tapasztalata jön össze, hogy két kézzel kapnak utána,sőt csábítják máshová.(persze,ha teljesítményt nyújtott az általa irányított rendszer)

Anti Anyag (törölt) 2012.08.17. 16:15:17

@kewcheg: Az "Izraeli befektető" (telekspekuláns) az önkormányzatok és a lakóparkok alvállalkozóinak réme volt.

"Zsidó ingatlan-befektető" na ez itt nálunk marhára nem cseng jól.

padlas 2012.08.17. 16:22:12

@pamut: "Egyébként valószínűleg azért érzik páran alaptalannak a kárpótlást, mert ebben az országban viszonylag sokan még mindig nem néztek szembe azzal milyen felelőssége volt a magyar hatóságoknak a tömeggyilkosságokban."

Melysegesen egyetertek. Egyebirant azokkal a kommentelokkel is, akik szerint a zsidok meg tul sokat foglalkoznak a kerdessel. Pont forditva kene ennek lenni, a nem-zsidoknak kene szembenezni a holokauszttal, a zsidoknak meg nem kene tul sokat foglalkozniuk ezzel a kerdessel, mert csak begolyoznak tole. Sajnos ehelyett tul sok nem-zsido van, akibol hianyzik az empatia ezzel a kerdessel kapcsolatban, es tul sok zsido, aki meg teljesen becsavarodott ettol a dologtol.

kewcheg 2012.08.17. 16:24:04

@Anti Anyag: lehet hogy ez nálunk itt ék. Mo.-on kimaradt,mert ide egy fia zsidó befektető sem tette be a lábát....tudtommal.
(mondjuk ingatlanpiac se nagyon van vagy 4 éve:(((( )

cukorrépa 2012.08.17. 16:29:26

@padlas:

"Sajnos ehelyett tul sok nem-zsido van, akibol hianyzik az empatia ezzel a kerdessel kapcsolatban, es tul sok zsido, aki meg teljesen becsavarodott ettol a dologtol."

ezt ilyen csattanósan és találóan még nem fogalmazta meg senki. teljesen igazad van.

radikalisviccek 2012.08.17. 16:39:59

@Expatblog: néha elgondolkozom azon, hogy mi az oka ennek a hisztérikus kitiltósdi-cenzormániának, amikor valaki nem az elfogadott, mainstream álláspontot hangoztatja.
Aztán valahogy mindig arra jövök rá, hogy ez a Kádár-kor öröksége. Akik ennyire bőszen követelik a kitiltást, törlést, és ujjal mutogatnak mindenkire ("troll!", "antiszemita!") aki nem az ő véleményüket osztja, azok egyszerűen nem bírják megemészteni a szólásszabadság létét. És ha már az a kellemetlen élmény ért titeket, hogy nem csak a saját hangotokat halljátok mindenfelé, igyekeztek saját kis virtuális valóságaitokban helyreállítani a Kádár-korihoz hasonló "véleményszabadságot": amíg azt mondod, amit én akarok, addig szabadon kifejtheted, amint azonban olyat mondasz, ami nekem nem tetszik, szalonképtelenné nyilvánítalak, kiírlak az emberiségből, és mostantól a véleményed "nem ér".
Mert ezt sokkal egyszerűbb, mint adott esetben eleve vesztes álláspontokat, netán hazugságokat védeni.
Hála istennek a rendszerváltás óta már egyre kevésbé élveztek monopolhelyzetet a véleménygyártásban, és remélem, eljön majd az idő, amikor nem az fogja meghatározni egy ember értékét, hogy 1 adott népcsoporthoz hogyan viszonyul, mert ez kezd rohadtul unalmas és idegesítő lenni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.17. 16:54:21

@Nyulz of the World: "rovid uton tobbszor is csipobol le-antiszemitaztak!! "

Szerintem a legtöbb zsidóban van mélyen egy érzékenység, amelynek történelmi háttere van (ez nagyon hoszzű, de gondolom, sokan tisztában vagytok vele, igy nem részletezem). Éppen emiatt a -néha túlzott - érzékenység miatt mindent, ami úgymond ellenük irányul, általános antiszemitizmusként élik meg. Ugyanez van jelen az USA-ban a feketék esetén. Lehet, hogy magával a személlyel van problémám, de ha "merek" valami negativumot mondani neki, rögtön rasszistának minősül a dolog (nem magamról, hanem általánosságban beszélek:)
Mára eljutott oda a világ, hogy nem lehet szinte semmit és senkit kritizálni (még ha jogos is lenne), mert rögtön kikiáltják az illetőt rasszistának és mindenféle anti-akárminek. A tolerancia szót pajzsként emelik fel azok, akik számára a hagyományos értékek már nem jelentenek semmit...Ez számomra kicsit elszomoritó...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.17. 17:02:35

@pamut:

Mikor fizetnek kárpótlást a zsidók a XIX és XX században a magyarságnak okozott károkért?
Azért, hogy rászoktatták pálinkára a pálinkát nem ivó magyarságot, például.
Azért, hogy a cégek, hivatalok, szakmai állások javarésze, kb. fele az ő kezükbe került 1910-re. Nem azért, mert tehetségesebbek voltak, hanem egyszerűen azért, mert kitúrtak onnan másokat. A Tisza István két merénylőjét is felmentő bírák (illetve a hamis orvosi szakvéleményt kiadó doktorok) felelőssége hol van? (Ezek utódai a maffiózó Tasnádinak is menlevelet adtak)
Az a sok hazugság, ami a magyar újságokban megjelent...

armand 2012.08.17. 17:11:54

Ez de unalmas egy blog lett, hihetetlen, hogy senki nem tud egy érdekes poszttal előállni mostanában. Most őszintén, kit érdekelnek a zsidók, arabok meg a hasonló vallásos mámorban élők?

valogatos 2012.08.17. 17:24:13

nem ertem, hogy egy ilyen blognak miert van helye egy vezeto magyar hirportalon. illetve ertem es igy meg inkabb sajnalatos. ez az egesz tema rohadt unalmas mar 10 evek ota.

Tapogatott Kukorica 2012.08.17. 17:43:46

@Fluffer: Nekem se kellett volna utananeznem, hogy mit jelent a "fluffer" szo...

Szélmalomharcos 2012.08.17. 17:44:11

Sztem a poszt írója olyan valaki, aki sok mindennel megpróbálkozott az életében, de igazából semmihez se értett, és sehol se érezte otthon magát. Volt egy pillanat az életében, amikor úgy érezte változtatni kell bármi áron, aztán ezt próbálja utólag megideologizálni. A zsidó identitást Magyarországon is ki lehet élni, bár itt normális esetben magánügynek számít. Szakirányú végzettség nélkül viszont idehaza nem lehetne építész tervező, ahhoz a diploma mellett még be kell kerülni az OTN-be is. Ahogy tudom Izraelben rengeteg diplomásnak nincs állása, vagy kénytelen a végzettségéhez képest megalázó munkát végezni, a posztolónál meg fordított a helyzet. Izrael úgy látszik a korlátlan lehetőségek hazája

Szélmalomharcos 2012.08.17. 17:52:36

@Bird: "... megtervezte azokat lakhatóbb formában.

Bátorkodom megjegyezni, hogy ma nálunk bárki végezhet lakberendezői, sőt belsőépítészeti munkát,"

Fenti két mondatban saját magadnak mondasz ellent. Építész tervező és a saját magukat "lakberendező"-nek tituláló amatőr vállalkozó háziasszonyok stb. gyülekezete két különböző dolog. Az építési munkák engedélykötelesek, és a tervező neve, engedély száma ott kell szerepeljen az engedélyen. Épületet ne tervezzen aki nem tanult statikát, építéstechnológiát és egyéb hasznos dolgokat

Bird 2012.08.17. 17:53:40

@Szélmalomharcos:
Ismét leírom: Magyarországon (sem) kell semmiféle jogosítvány a belsőépítészeti és lakberendezési tevékenységhez. Az építész kamarának van ugyan belsőépítészeti tagozata, de ott nem kötelező tagnak lenni az építészettel ellentétben.

Én biztos vagyok, hogy a kivándorlásban nem az akkor felfedezett származási kötelék volt a döntő, hanem a család felbomlása. (Apuka amúgy megvan, Pesten élő neves építészfotós).

Bird 2012.08.17. 18:00:09

@Szélmalomharcos:
Sajnálom, hogy félreérthető voltam. A posztíró sohasem tervezett házat, csak lakberendezési, belsőépítészeti feladatokat vállalt, amikhez nem kell építési engedély és semmiféle regisztrált jogosultság. És ahogy már korábban is írtam, az ilyen munkát végzők többsége még az övéhez hasonló szakirányú végzettséggel sem rendelkezik.

Terveit, analizálásait a jól szerkesztett egyetlen építészeti internetes újság is számtalanszor közölte.

2012.08.17. 18:10:46

Nincs kedvem vegigolvasni a kommenteket mert semmi szuksegem ra hogy idegesitsem magam - a posztironak uzenem hogy nagyon erdekes, jol megirt poszt, es oszinten remelem hogy lesz folytatas - nagyon kivancsi lennek milyen volt ujra Magyarorszagra koltozni, majd vissza Izraelbe. Kulonosen megerintett amit a magyar / heber nyelvrol ir Eva; nalam is hasonlo folyamat zajlott le az angol / magyar nyelvvel, es nemregen kezdtem ujra magyarul irni es olvasni, igy jutottam el erre a blogra is. Sok sikert, tovabbi boldog eletet kivanok Evanak es csaladjanak.

Balangó 2012.08.17. 18:21:12

Nem értem, hogy városgazdász és újságíró diplomával - pusztán mert a férje építész volt - hogyan élhetett a posztoló tervezőként.
Az orvosok feleségei operálhatnak Izraelben?

Bird 2012.08.17. 18:26:37

@Balangó:
Kedves Balangó!
Javaslom, hogy csak a kettővel feljebb lévő bejegyzésemet olvasd el a helyzet megértéséhez.

negev 2012.08.17. 18:27:57

Olvasgatom a hozzászólók kommentjeit, és arra kell rájöjjek, hogy a legszókimondóbb kommentelők annyira felületes ismeretekkel rendelkeznek Izrael államáról annak napi működésével, társadalmi életével és felfogásával kapcsolatban, hogy az már fáj! Igazából a gáz, hogy ezen ismeretek nélkül kardoskodnak a saját álláspontjuk mellett. Vannak igazi gyöngyszemek amik kicsapták nálam a biztosítékot! A legjobb az volt amikor a kedves hozzászóló ecseteli, hogy gázában kibucokat alapítanak a telepesek.(jelen időben mondja) Meg : jól tette bár a többi elmenne. ( elcsépelt lenne Landeszmann rabbit idéznem, ezért csak azt mondom, hogy eléggé megszenvedné azt a Magyar kúltúr és tudományos világ is ha mindenki elmenne közülünk) Meg: Szétszedték a csomagom a reptéren.( Lehet, hogy érted tették? Meg a többi utasért? 911!!) Mellesleg manapság Ferihegyen is megturkásznak. Én kimondottan örülök a szigorú vizsgálatnak itt is és a Ben Gurionon is! Valamelyik hozzászólásban a nagypapa is szóba kerül, és annak hányattatása az orosz hadifogolytáborban. Igen! Sajnos Sztálin nem kevésbé volt állat , mint a német megfelelője, azonban kártérítési ügyben én azért tovább tájékozódnék, ugyanis a kártérítés tartalmazza azt az iszonyatos mennyiségű arany, műtárgy, föld, üzem, ingatlan, stb..megválltását is ami így kerül rendezésre. Ugye azt nem kell vitassuk, hogy ezeknek az értékeknek kb.5-600.000 tulajdonosa már nem térhetett vissza. Istennek hála a Te nagypapádnak megadatott, hogy hazatérjen!És ha már a német megfelelőnél tartunk! Javasolnám Nemeskürty könyvét elolvasni a Doni Magyar sereg hányattatásáról. Na kábé azt a jövőt szánta a magyarságnak adolf! Sajnálatos módon igazat kell adjak annak aki azt írta, hogy hemzseg a hozzászólásokban a Magyar egyoldali médiából szerzett, szinte mindig ferdített híradásokból származó tájékozódás! Remélhetőleg túlsúlyba kerülnek továbbiakban azok, akik egy másik országban történő újrakezdés tapasztalatait cserélik és nem baromságokat írnak! És végül vajon miért van az, hogy szinte mindenki menekül ebből az országból korra, nemre, nációra való tekintet nélkül?

Leonard Zelig 2012.08.17. 18:43:28

@Kara kán: Azért, hogy rászoktatták pálinkára a pálinkát nem ivó magyarságot, például.

Haha, a zsidók szoktatták rá a magyarságot a pálinkára?

A hét vicce, ha nem az egész hónapé, pályázz, ecsém.

kitiltottakmindenhonnan 2012.08.17. 18:56:03

Remélem a kedves hölgy ott szándékozik maradni és nem akar a pereputtyával Magyarországra jönni. (az írásból nem ez jön le szerencsére) Egyen követendő példának állítanám az összes, Magyarországot itthonról gyalázó, becsmérelő, szidó, köpködő és besározó szidó-zsidónak. Élvezzék ott a Kánaánt!

Buci-Bigyo (törölt) 2012.08.17. 19:12:17

Látszik, hogy ubiszezon van, a dotoho blog is rácuppant a zsidó témára :D és mind a két blog címlapos lett. :D :D

negev 2012.08.17. 19:24:17

@Buci-Bigyo: Talán azért a cuppanás mert van a zsidózásban is egy pont amikor már a csendes értelmes embereknél is elszakad a cérna, és azt mondják, hogy na most már elég!

zanzibear 2012.08.17. 19:40:21

@negev:
Győzködheted észérvekkel, ez a meggyőződésük.
Ha az ember jóindulatú, akkor azt mondja, hogy ezek a kommentek nem reprezentánsak, mert most vagy Izrael, vagy a "határátkelés" miatt jönnek kommentezni, és feltehetőleg az előbbi szélesebb online tömeget mozgat meg, mint az utóbbi.
Szembe kell nézni azzal, hogy ahogy az Auschwitzból visszatért kevés magyar zsidót is gyanakvással ("ugye, nem kéri vissza a házukat, Kohn néni??") fogadták, úgy sajnos ma is azok vannak a (hangerejükkel súlyozva) többségben, akik legalábbis nem marasztalnák a zsidókat Magyarországon. Ez van.

Határátkelő 2012.08.17. 20:08:01

@valogatos: Kész szerencse, hogy nem kell olvasnod.

negev 2012.08.17. 20:08:12

@zanzibear: A legszebb a dologban, hogy " Kohn néni" az esetek 99%-ban nem kapta vissza a lakást vagy házat, így másodjára is elbúcsúzván kedves bútoraitól és egyéb berendezési tárgyaitól elindult új életet kezdeni! Majd most így 90 környékén rettegve tapasztalja a mostani közbeszédben azt a tömény gyűlöletet amit már a múltban is átélt, és nem tudja hova tenni. Ő úgy tudta, hogy európában van a XXI. században! Bár elméje már nem a régi, de, hogy gusztustalanul fogalmazó kommentelőnket idézzem, az, hogy a 3 és 5 éves gyerekeinek, valamint családja többi tagjának " elkormolása" valahova a retinája mögé van beégve! Néha néha előveszi rabruháját és az eredeti zsidókból készült szappant és bőszen imádkozik Istenhez, hogy a Magyar társadalom végre észre térjen, vagy halljon meg mielőtt minden újra megismétlődhetne! ( true story)

Határátkelő 2012.08.17. 20:11:13

@armand: Ha az egész blog unalmas, akkor nem értem, mit keresel itt. Ha a poszt (ami ugye nem a blog) nem tetszik, szíved joga, lesz még pár ilyen rémesen unalmas, borzalmas, olvashatatlan poszt itt - most előre szólok, hogy ne érjen meglepetés.

Határátkelő 2012.08.17. 20:13:53

@Kara kán: Erre a tömény ostobaságra nem mondok semmit, mert kénytelen lennék kimoderálni saját magam.

Határátkelő 2012.08.17. 20:19:44

@radikalisviccek: Te ezt ugye el is hiszed? Sajnállak... Már ma is leírtam, de ha kell, addig mondom, amíg mindenkinek eljut az agyáig: NEM a vélemények ütközésével van baj, hanem azzal, amikor valaki gyűlölködik és mások ellen uszít. Ha nem érted a különbséget, akkor nagyon sajnállak. Panasszal pedig fordulhatsz az Indexhez, az NMHH-hoz, végső soron pedig a magyar bírósághoz. Ha ez sem elég, elmehetsz Strasbourgig.

mommmmo 2012.08.17. 20:21:47

@negev:

Ezzel persze melysegesen egyetertek. de eleg nehez altalanos buntudatot elvarni a magyaroktol. Az en nagyapam peldaul kifejezetten bujtatott is zsidokat. Nem hiszem, hogy ebben hazudtak volna a nagyszuleim, ugyanis halalukig tartottak a baratsagot azokkal az emberekkel. (bar a nagyapam azert akkora szent nem volt, es szep kis osszegeket is elfogadott az eletmentesert, allitolag, a koszoneten tul)
Anyai agon, meg csak annyit hallottam, hogy milyen szornyu volt, hogy elvittek a falu zsidajat, mert milyen rendes ember volt...persze szegeny nagyszuleim mit tudtak volna csinalni, nagyapam Donkanyarnal, a gyerekek az ehezes szelen, nagyanyam orult, ha nem halnak ehen a kislanyai, nem a szegeny zsido volt a legnagyobb problemaja...
Na szoval ezek az en csaladi torteneteim, de nem hiszem, hogy barkinek azzal dicsekednenek otthon a nagyszulei, hogy milyen jol reszt vettek a zsido uldozesben, ez hianyzik a csaladi kronikakbol. Szoval milyen alapon varna tolunk buntudatot barki is, nem tudom.
Az erzeketlen bunkosaggal termeszetesen nem ertek egyet.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.17. 20:22:57

@negev: mit szólsz a mávos perhez? jogos? vagy valakik nyerészkednek?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.17. 20:23:27

@Határátkelő:
Persze, hogy így két szóban leírva butaságnak tűnik, de arra gondolatébresztőként jó, hogy az ok-okozati láncon egy picikét tovább lépjünk. Mert ugye csak az okok pontos feltárása segít megtalálni a helyes kiutakat, és jobbá tenni bolygónkat. A történelem nem ismerete, vagy torz ismerete sajnos nem fog nekünk segíteni a jövő jobbá tételében.

negev 2012.08.17. 20:27:58

@droid_: Nem lesz belőle semmi és hülyeség az egész! Általában mindig vannak ilyen provokatív kérdések! Felesleges! Mit akarsz vele bizonyítani magadnak? Vagy kinek?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.08.17. 20:37:06

@negev: tehát szerinted sem jogos. csak azért kérdeztem, mert a fenti szappanos sztori akár indokolhatna is ennyit.

Határátkelő 2012.08.17. 20:41:37

@Kara kán: Ha már itt tartunk: nem azért kerültek azokba a pozíciókba, hanem mert egészen 1781-ig (II. József türelmi rendelete) egyszerűen nem vásárolhattak és művelhettek földet, nem folytathattak ipartevékenységet. Így ha meg akartak élni, akkor maradt az (egyébként a magyar nemesség által lenézett) kereskedelem, illetve a bankszektor. Később már maguk a zsidó szervezetek is szerették volna a mezőgazdaság, ipar felé terelni a zsidóságot, de addigra egyszerűen már az addigi tapasztalatai miatt maradtak ezeken a területeken. Ez persze egy nagyon rövid és leegyszerűsített sztori (és lehet, hogy pontatlan is, mert csak a történelmi ismereteimre támaszkodhattam hirtelen), de a lényeg: azért kárhoztatni a magyarországi zsidóságot, hogy olyan pozíciókat töltenek be, amibe tulajdonképpen részben kényszerből kerültek, hát legalábbis furcsa. Aztán persze a 19. század végére az elszegényedő dzsentri magyar nemességnek is jól jöttek volna a korábban lenézett munkák, és nyilván ebben a zsidóságot akadálynak érezték.

padlas 2012.08.17. 20:43:56

@negev: igen, a rendszerváltás valóban nagy sokk volt ilyen szempontból, hirtelen egy csomó dolog a felszínre tört, többek között lehetett nyiltan zsidózni, antiszemita újságokat alapítani, stb. A MIÉP szövegei sok rossz emléket előhoztak, sajnos közelről ismerek olyan zsidó családot, ahol a kilencvenes évek elején valaki félelmében öngyilkosságot követett el. Persze, szerencsétlen ember valószínűleg lelki beteg volt, nagymértékű paranoi kellett ehhez a cselekedethez. Na de csoda-e, hogy paranoiás lett valaki, akinek az apja megjárta auschwitzot? Ő azt hallgatta egész életében, hogy mikor szidták a zsidókat, az apja nem hitte el, hogy tényleg ki akarják őket irtani, egészen addig, amig meg nem érkezett a haláltáborba. Csoda, hogy mikor ő azt hallja, hogy valaki a zsidókat szidja, pont mint ahogy az az apja idején volt, akkor az jut eszébe, hogy tényleg ki akarják irtani? Hogy nem tudja magától elhessegetni a gondolatot, mert pontosan tudja, hogy az apja sem hitte el annakidején, és végül pont ez lett a veszte? Szóval a holokauszt nem csak az azt átélő zsidó generáció életét tette tönkre, hanem a következő generációkat is nagyban traumatizálta.

negev 2012.08.17. 20:48:53

@mommmmo: Nézd! A Magyar társadalom túlnyomó része mindig is befogadó és vendégszerető volt. Felelőtlenség lenne kollektivizálni a bűnöket! Akkor is és most is volt egy kocsmában és nem tankönyveken szocializálódot fanatizálható, irányítható néptömeg, akinek kapóra jön minden csak tanulni vagy dolgozni ne kelljen!Sajnos ezek most tünetek! Beteg az ország, és ez beteggé teszi a társadalmat is! Jól látható, hogy a politikai réteg igyekszik a hibáit másra kenni már hosszú évek óta. Kevés a munka és a bér. Ez elkeseredetté teszi az embereket és ez megágyaz az ordas eszméknek. Egyszerűen egyre élhetetlenebbé válik az ország. A kevés kiválasztottat kivéve mindenkinek elinflálódik és csökken a bére. Mit vársz? Amíg nem lesz felívelő pályán ez az ország és a politikusok büntetlenül mondhatnak olyat a kamerába, hogy én fasza gyerek vagyok mert a ti bőrőtökre felveszek 8-9%-on hitelt, igaz hogy kapnék kevesebb pofázással már 4,5-en is de én vagyok a fasza gyerek. Addig azt gondolom ez marad. Csak reménykedni tudok, hogy ennél durvábbak már nem lesznek a dolgok a zsidókkal szemben, mert akkor bizony cég bezár, alkalmazottak utca, és "határátkelő " nekünk is!

negev 2012.08.17. 20:51:51

@Határátkelő: Esetleg nem ártana Mária Terézia rendeleteit is átnézni!! De szerintem eddig a mélységig kevesen jutnak. Legalábbis nem veszik a fáradságot. Csak mondják a mantrát.

cukorrépa 2012.08.17. 20:57:41

@Várúr:

olyan... meggyőzőek a hozzászólásaid... sztem menjél fekvenyomni!

=))

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.17. 21:04:07

@Határátkelő:
A sztori több tényezős.
Ha beengedtek egy zsidót egy faluba, akkor nyitott egy boltot. A falusiaknak nem lehetett zöldséget, gyümölcsöt, csirkehúst eladni, ezért fűszeres volt, de a nagy hasznot a pálinkán, cukron, kávén, majd a gyógyszereken lehetett szerezni.
Emellett, nyilvánvaló, hogy egy birtok ügyeinek intézéséhez jól jött egy külső ember, akinek helyben nincsenek rokonai.

1848 leverése után az osztrákoknak kellettek a németül jól beszélő "kollaboránsok".

A magyarságot meg szépen elnyomták. Nem kicsit, nagyon.
A kiegyezés után a magyar nemesség nem lenézésből istápolta a zsidóságot, inkább szövetségest vélt bennük találni a németek ellen, és a nemzetiségek ellensúlyozására. A dolog amúgy jól indult, csak a nagy jólétben (egyetlen európai államban sem volt olyan jó a zsidóknak, mint Magyarországon!) a zsidóknál is megjelent a nacionalizmus, amit náluk cionizmusnak hívunk. Az sem véletlen, hogy ennek melegágya Magyarországon volt (Herzl T.).
Szóval, valamikor az 1880-as évek második felétől a zsidóság egy része, a cionisták, saját pecsenyéjét kezdte sütögetni. Egy másik részét elfogta a szocializmus, később a kommunizmus bűvölete.
Egy másik rész meg csak élte a mindennapjait, és többnyire jól beilleszkedett. Ez a szentháromság (1/3-1/3-1/3), mint sok másban.

allegretto23 2012.08.17. 21:04:24

@negev: Ehhez nem kell még zsidó származás sem...amikor a taplóság meghalad egy bizonyos szintet menni fog mindenki, aki nem szeretné, hogy az élete arról szóljon, hogyan gyűlölje a másikat és persze, képzettsége, nyelvtudása miatt megteheti, hogy elmegy.

cukorrépa 2012.08.17. 21:04:39

@negev:

pl. én sem menekülök, és ismerek elég sok embert, zsidót és magyart, aki szintén nem. ne keltsünk hangulatot! Magyarországon pont olyan jól lehet élni, mint a környező országokban, és anyagilag pont annyival rosszabbul a nyugatabbi életszínvonalnál, mint a környező országokban.
fájdalmas ez a "Magyarország a lehető legrosszabb hely" nyavalygás. nem az!

egyébként sem szeretem ezt a "menekülnék innen, ha tehetném" retorikát. pláne nem, ha a megszólaló (mint pl. Te) nem érzi magát a többséghez tartozónak. hiszen a kisebbségi lét rögvest magyarázhatja (pszichésen, tehát szubjektív okokra mutatva) az országban éléssel kapcsolatos rosszérzésed. szóval kicsit súlytalan a Mo-anyázás, ha egyébként Izraelt érzed az otthonodnak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.17. 21:09:19

@Bird:
Ez nagyjából így is van.
Sokszor a józan paraszti ész, a gyakorlat és a tisztesség többet számít bármilyen diplománál.
A statikai tervezéshez persze kell felkészülés, bár még azt is meg lehet tanulni. Lényegében, bármit meg lehet tanulni iskolán kívül is, csak szándék kell hozzá, és meg kell keresni a tanítómestereket.

cukorrépa 2012.08.17. 21:10:03

@cukorrépa:

pont olyan jól és pont olyan rosszul (mint a környező országokban). így van értve.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.17. 21:12:21

Visszatérve:
A magyarságnál is megvan ugyanaz a "szentháromság" a zsidókhoz való viszonyulásban: harmada rokonszenvez, harmada indifferens, és harmada rühelli őket.
A titok nyitja az, hogy az ember mindig megkeresse azokat, akikkel jól kijön, és nem próbálja ráerőszakolni magát azokra, akik allergiásak rá. Ez akkor is érvényes - és erre már rájött a posztoló is! - ha etnikailag, vallásilag, vagy más szempontból homogén társadalomban van az ember.

padlas 2012.08.17. 21:14:39

@negev: szerintem egyébként most nem durva a helyzet a zsidók szempontjából, csak a paranoid reflexek miatt érzik néhányan úgy. Én úgy látom, most a cigányok az aktuális kisebbség, szóval ha valakiken el fogják verni a port, akkor azok inkább ők lesznek. A velük kapcsolatos feszültség sokkal nagyobb, lásd cigánygyilkosságok, meg jobbikos polgárháborús szövegek.

negev 2012.08.17. 21:15:27

@cukorrépa: Én inkább azt tartom súlytalannak, hogy olyan emberek mondják a tutit akik lehetőleg semmi adót nem fizetnek, másnak munkát nem adnak, és úgy általában kevés ismerettel rendelkeznek! Nem M.o. az élhetetlen, hanem az a milliő ami a benne élőket nyomorítja! Nem keltek hangulatot. De hogy egy dakotát idézzek: a tények makacs dolgok ! Ha menekülni akarnék már megtehettem volna, lévén hogy két útlevelem van! DE! Nem vagyok hajlandó beletörődni abba, hogy egy vékony társadalmi réteg megnyilvánulásai miatt itt hagyjam a barátaim, ismerőseim, munkám. Elvárom a mindenkori politikai hatalomtól, hogy a rengeteg befizetett adóm, és ellopott magánnyugdíjamért cserében, biztosítsa minden állampolgára számára a megélhetést, munkát, tanulást, jogbiztonságot, közbiztonságot, és viselkedjen kúltúrált európai módjára!

negev 2012.08.17. 21:21:01

@padlas: Idéznék egy M.o. 20éve élő izraelit: A zsidóknak M.o.-n az a szerencséje, hogy vannak cigányok! De szerintem beteg dolog, hogy a XXI. században egy országban azzal kell foglalkozni, hogy ki milyen származású? Számít, hogy bolgár, román, zsidó, sváb? Nekem nem! Azzal kellene inkább foglalkozni, hogy ki, mivel tudja hozzátenni a magáét a közöshöz, hogy végre egyszer már igaz legyen az, hogy a gyerekeinknek már jobb lesz, mert ha így haladunk akkor " unokáink sem fogják látni"

negev 2012.08.17. 21:24:07

@cukorrépa: pont olyan jól és pont olyan rosszul (mint a környező országokban). így van értve.

Nem értek veled egyet! Tedd ki a lábad bármilyen irányban az országból és meglátod, hogy mekkora szarban vagyunk! Vagy marha jól keresel és a közel 6%-os infláció meg a többi negatív hatás mellett is tudsz életszínvonalcsökkenés nélkül élni!

negev 2012.08.17. 21:48:24

@bigthereal: ezért volt jó eredmény az 1-1

negev 2012.08.17. 21:53:23

@tobias2: És nem utolsó sorban megemlíteném a Dánokat! A sárgacsillagos náci rendelet másnapján a Dán király, sárga csillaggal a ruháján lovagolt ki!

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.17. 22:05:31

@mommmmo: Nekem is ez volt az érzésem, a régi blogon jelent meg szerintem, csak most kicsit át van alakítva.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.17. 22:16:14

@Nyulz of the World: Egyetértek! A gyerekeimet meg főleg vinném.
Bár a múltkori cikknél már elmagyarázták nekem, hogy miért jó dolog, hogy harcolnak a "hazáért", elfogadom, hogy mások ezt így gondolják, de én is mennék jó meszire a családommal együtt.

SilentDreams 2012.08.17. 22:23:45

@BiG_: Ismerős a mondat természetesen, és nagyon nem szerencsés mondat. Nem hinném, hogy sokan dícsérnék az illetőt ezért a mondatért bárhol is.

"De földművelő zsidót mai napig nem láttam kis hazánkban."

Ez a mondat sem szerencsés, nagyon nem. Képes vagy látni a zsidó származást mindenkin, hogy ezt így meg tudod állapítani? Vagy esetleg mindenkit végigkérdeztél, akivel találkoztál és földműveléssel foglalkozott? Nem beszélve azokról, akik régebben fogalkoztak azzal, őket vajh hogy érted el?

Szomorú számomra az egész. Olvasgattam a hozzászólásokat napközben is (nem mindet), többet még törlés előtt, és újra tiszta lett előttem az a mérhetetlen düh és ellenségeskedés, egymás ellen fordulás, ami talán a legrosszabbat okozhatja egy országnak. Jó volt egy kicsit elfeledkezni róla eddig, de sajnos ez van :(
Zsidók gyakorlatilag nem is kellenek a gyűlölködéshez. Ha Magyarországról az összes zsidó származású ember eljönne, szerintem a gyűlölködés továbbra is menne a maga által kivájt mederben. Ennek sosem lesz vége.....

Buci-Bigyo (törölt) 2012.08.17. 22:30:03

@negev: Ja. De mielőtt túlzottan meghatódnál ezen a sztorin :D, ez nem azért volt, mert annyira szerette/szerették a zsidókat, hanem azért, mert ennyire utálta/utálták a nácikat! :D

Buci-Bigyo (törölt) 2012.08.17. 22:33:36

Amúgy a Dotoho sajnos egy színtiszta provokáló és gyűlöletkeltő blog - pedig nem is olvasom rendszeresen -, de elég sokat van címlapon, pont ezért. :( Hogy ez valakinek miért jó?! A gyűlölködés? A gyűlölet szítása? Soha nem értettem....

SilentDreams 2012.08.17. 22:33:59

@BiG_: "elsikkad az az aprócska tény, hogy 1933-ban a zsidóság üzent hadat Németországnak, azaz hadviselő félként léptek fel, tehát az internálást (ami a 60-as évekig az Encyclopaedia Britannicában is hadijogként szerepelt, míg ki nem szedték belőle, hm, érdekes...) ezzel bulizták ki maguknak..."

A zsidóság mint olyan hogy tudott 1933-ban hadat üzenni? egy ország tette ezt? Ha nem egy ország, akkor egy teljes nép? Nem értem ezt a "zsidóság hadat üzent" megfogalmazást. Mit jelent...?

mommmmo 2012.08.17. 22:45:11

@Buci-Bigyo: meg eleve, nem voltak ugy foldrajzilag beszoritva a ket antikrisztus koze, mint mi (hitler es sztalin) .Ebbol a szituaciobol keptelenseg volt ugy emelt fovel kikerulni a magyarsagnak, hogy kozben meg bele se dogoljunk.
En mindig nagyon irigyeltem a nyugati embereket a "hoseik miatt" nekunk minden hosunk belepusztult a hoskodesbe, ezert is van nalunk akkora merhetetlen cinizmus meg paranoia. Szoval en nem erzem a magyar nepet sz@rabbnak attol, hogy a danok ezt tettek meg azt. De ez csak tori persze, es nem felmentes a jelenlegi hulyeseg alol.

apanna 2012.08.17. 22:56:02

@pamut: "4 bp-i bérházért egymillió? hát ez nekem hihetetlen, vagy valakit nagyon átvertek. "

Ja, te meg olyanról tudsz. Itt mindenki tud valakiről valamit, csak éppen az hazudik, akivel megtörtént, és épen azt verték át..
Micsoda véletlen.......
Amúgy a kárpótlást a Magyar állam adta. A MÁV ot perlők pedig nem áldozatok, hanem leszármazottak, akik arra hivatkoznak, hogy trauma érte őket, a hozzátartozóik elvesztésével.
Amint írtam, bár lehet, hogy nem kerül be a posztba, a gyilkosságot ne keverjük már ide, az egészen más téma....

negev 2012.08.17. 23:08:53

@Buci-Bigyo: Ehhez képest szinte minden dán zsidót kimentettek, és azóta is a mai napig megbecsülés és nem megkülönböztetés a sorsuk!

Buci-Bigyo (törölt) 2012.08.17. 23:17:49

@negev: Ennyire részletesen nem tudom, csak én is olvastam a "megható sztorit" (van ilyen egy pár a világtörténelemben), aztán egyszer azt is olvastam, hogy ez igazából nem a zsidókról szólt azért, hanem egészen másról. De mindegy. Ennyire nem vagyok képben Dániáról, de nem hiszem azért, hogy olyan rengeteg zsidó élhet ott. csak eszembe jutott, ahogy írtad. Ez valami olyasmi lehet mint Anne Frank naplója, a hiányzó oldalak, a bújtatásuk, stb., amiről szintén soha nem fogjuk megtudni az igazat, az apja magával vitte a titkot a sírba.

padlas 2012.08.17. 23:45:17

@BiG_: egészen elképesztő, hogy vannak ilyen emberek mint te, akik a mai napig elhiszik a náci propagandát. Jó, hogy nem a Mein Kampra hivatkozol, mondván hogy abban van leírva a tuti.

padlas 2012.08.18. 00:25:18

@BiG_: a náci propaganda része volt, hogy a zsidókat állították be bűnösöknek, támadó félnek, akikkel szemben a németeknek kötelességük fellépni. Nagyon hasonló szövegeket toltak mint amit most te itt előadsz. Nem véletlen, hogy amiről beszélsz, nem része a történelemkönyveknek, de nem azért, mert világméretű összeesküvés zajlik, hanem azért, mert amit állítasz, nem igaz. De ahogy elnézem, téged a tények nem érdekelnek, a neked nem tetsző dolgokra egyszerűen rámondod, hogy ott "meghamisították" a történelmet, és kész. Jobban hiszel a náci propagandának, mint a történészeknek, eszem megáll. Szégyenletes amit művelsz. Nem látom értelmét leállni veled vitatkozni, úgyhogy inkább kiszűrlek; történészek tételesen cáfolták már az összes ilyen zagyvaságot, olvasgathatnád őket, ha valóban érdekelne mi történt.

2012.08.18. 06:26:26

szegény zsidók. 5000 éve ok nélkül gyűlölik őket mindenhol, ahol megjelennek. MINDENKI NÁCI!

2012.08.18. 06:27:36

@padlas: igy van. Igaz volt a szappanfőzés, a lámpaernyő is! Aki cáfolja az náci!

mommmmo 2012.08.18. 08:07:59

Amugy en korabban latogattam pakisztani fiatalok forumait (marha jo szorakozas volt, mindenkinek melegen ajanlom) de ott sem volt ez a szintu zsidozas mint itt.
Na persze lehet, hogy abban a regioban nincs minden idiotanak internete.

Es birom Evaban, hogy annak ellenere, hogy nyilvan tudja mire szamithat, azert irogat ide. Remelem nem ez volt az utolso alkalom.

2012.08.18. 09:40:59

én azért még most irnék gyorsan, mert remélhetőleg pár hét múlva izraelből már nem lehet irni :D

pamut 2012.08.18. 10:08:53

@apanna: mi van? téged nem érne trauma és kár, ha a szüleid megölték volna? és kinek adják a kárpótlást, ha nem a leszármazottaknak? a holtak már nem sokra mennének vele.
és ne keverjünk gyilkosságot a népirtásba? miről hablatyolsz?

2012.08.18. 10:17:04

@pamut: a többtízmillió - kommunizmus által legyilkolt ember leszármazottai kitől kapnak kárpótlást?

padlas 2012.08.18. 11:54:00

@adambrisbane: mond, neked a gyűlöletkeltésen kívül mi célod van ezekkel a kommentekkel? Idejösz, beböfögöd a rögeszméidet, aztán hátradőlsz hogy milyen jó napod volt?

padlas 2012.08.18. 12:26:07

@pamut: tudtommal a mai magyarországi gyakorlat az, hogy a leszármazottak nem kapnak kárpótlást, csak a túlélők. Abból pedig nyilván kevés van, és persze egyre kevesebb lesz, szóval nem tudom mit vinnyognak ezeken a pénzeken egyesek. A magyar állam részéről legalábbis kis összegekről van szó, emellett a németektől is jön némi pénz. Ez persze nem kéne zavarja azt akit a magyar államkassza költéseiért aggódik csupán, de érdekes módon vannak akiket az is zavar hogyha a német tőke magyarországi állampolgárokhoz kerül, hogyha ezek az állampolgárok történetesen zsidó származásúak.
Emellett különféle zsidó szervezetek kapnak pénzeket, amit egyházi és kulturális dolgokra fordítanak, a zsidó hagyományok ápolására, stb. Na most tegyük fel, kapnak kétmilliárd forintot, azt ha leosztod a nagyjából 400.000 zsidóval aki meghalt, akkor az minden halott után 5000 forint. Ez sok pénz? Ezen kell hisztizni? Azok után a borzalmak után, ami történt? Eszem megáll.

A másik amit nem értek, hogy mikor a kárpótlás szóba kerül, hirtelen mindenki jön azzal hogy az ő családja mit csinált vagy nem csinált. Persze, sokféle egyéni élettörténet van, de ettől még a magyar állam felelőssége vitathatatlan, ezek után miről beszélünk? Az adófizetés nem úgy működik, hogy csak az érintettek fizetnek bizonyos dolgokért. Például ott van az a 12 milliárd, amit a debreceni stadionra fordítanak. A szüleim életükben nem fogják használni azt a stadiont, soha nem szavaztak olyanokra, akik ezt támogatnák, mégis az ő adójukból is megy oda. És akkor most mi van, kezdjenek el utálni minden debrecenit?
Akit zavar, hogy debreceni stadionra megy a pénz, az a kormányt szídja, ne a debrecenieket. Ugyanígy, akit zavar, hogy kárpótlást kell fizetni a zsidóknak, az legyen szíves a fasisztákat okolni ezért, és ne a túlélőket anyázni.

moTmeN 2012.08.18. 12:35:40

@negev: ez mondjuk csak urban legend ( auschwitz.dk/denmark.htm , keresd a 'King Christian' kifejezest a megfelelo bekezdeshez), de valo igaz, hogy amikor kiderult, hogy a nacik nekilatnanak a dan zsidosag elszallitasahoz, sikerult a 7500 megbelyegzettbol 7000-et elbujtatni, majd Gillelejen at Svedorszagba szoktetni. Es ezt nem a kiraly, nem nehany kivalasztott hatalmassag, hanem a nep vitte veghez. Sok-sok kisember.

aluf 2012.08.18. 13:30:00

Aktualitása miatt éppen kettő kérdésem lenne. Gyermekeid miért nem lelték helyüket Erecben? Másik: Erecben kinek a költségén /tandíj/ tanulnak a diákok és távozás esetén van e visszatéritési kötelezettségük?

aluf 2012.08.18. 13:35:16

Az USÁ-ban jelenleg is fizetnek a földjükről elüldözött indiánoknak. Nem reklamálnak miatta pedig már a nagyapák se élnek. Nálunk a múzeumok tele vannak zsidóktól elrabolt képekkel miközben az oroszoknál reklamálunk, hogy adják vissza amit - javarészt már zsidóktól elvett - műkincseket a háború során elvittek. Na ehhez kell vastag bőr.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.18. 14:09:31

@Gondolkodni Próbáló Birca: Teljesen igazad van - szó szerint a "jó lesz" jihije tov, és az ihije beszeder pedig "rendben lesz". Másfelől viszont a megjegyzés lényege a pozitív attitűd volt, szemben azzal, amit a megjegyzesed is tükröz - keresni azt, hogy hol lehet valamibe, valakibe belekötni.

pappito · http://pappito.com 2012.08.18. 14:31:56

amennyi kárpótlást a kedves nemantiszemita hőbörgők elképzelnek abból kitelne egy másik izrael is. Ehhez képes a magyar állam rég nem kárpótol senkit semmiért, a németek is a claims conference-en keresztül fizetgetnek, tán utoljára 2008-ban, amikor sikerült nekik vagy 5700 jogosultat feltalálni Mo-n...

a MÁV-os izéből se lesz semmi

de a kurzusnáci az azt a pénzt is sajnálja a magyar zsidóktól, amit a német állam ad nekik :)

radikalisviccek 2012.08.18. 14:48:05

@Határátkelő: nem ismerem az itteni szűrési gyakorlatot, de a cenzúrát követelőkkel már elég sok helyen találkoztam. A "beszólás" nekik szólt, nem neked/nektek.
Van egy sor blog, amelyik az ilyenek kívánalmai szerint egyoldalúan cenzúráz, és egyáltalán nem olyan elven, mint ahogy te azt most leírtad. Hanem épp ellenkezőleg: az ellenoldali trollokat meghagyja, az érdemi hozzászólásokat meg lesöpri, így úgy tűnik, mintha kizárólag csőbunkók kritizálnák a posztert (ilyenek a dotoho, meg dopeman meg örülünk vincent blogok). Őszinte örömömre szolgál, ha ez a blog nem olyan.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 14:59:49

@Amichay:

Nem belekötni akartam, hanem a héber a kedvenc 10 nyelvem között van, s igyekszem ismereteket szerezni róla. Jó lenne ismét hozzákezdeni egy kicsit tanulni, de mostanában éppen más dolgokkal foglalom el magamat. De van két nagyszerű héber nyelvkönyvem, alap és haladó, az alaprészt félig végig is tanultam. Most újra elő kellene venni, s átismételni, majd tovább menni. Remélem lesz rá időm még idén ebben belekezdeni.

pappito · http://pappito.com 2012.08.18. 15:47:03

@Gondolkodni Próbáló Birca: vannak a neten nagyon jó segédletek, amikkel egész jól lehet haladni

mommmmo 2012.08.18. 20:55:37

Mondjuk ea a szures is olyan, hogyha ujta bejelentkezek, vagy megint betoltom a lapot, akkor ujbol latom egybol az osszes idiotat, akit nem akarok... Szoval ez igy nem sokat er... Orokre nem lehet oket eltuntetni valahogy?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 00:56:10

@Nyulz of the World: A mi gyerekeink nem gyilkolni mennek, amikor katonaként szolgálnak, hanem megvédik a hazájukat!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 00:59:55

@kewcheg: Nem hiszem, hogy az egyenruhajukra büszkék, sokkal inkább arról van szó, hogy tisztában vannak azzal, hogy a Véderő (IDF) létfontosságú.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 01:07:07

@Gondolkodni Próbáló Birca: Egyszer kellene írni egy alapos tanulmányt a magyar zsidók kötődéseiről... Persze, a Szochnut is hibás, mert rengeteg hülyeséget ígérnek, ahelyett, hogy a várható nehézségekről és azok leküzdésének módjairól adnának tisztességes tájékoztatást. Izrael nem könnyű hely, de aki itt megállja a helyét, az bárhol a világon képes boldogulni... legfeljebb Magyarországon nem...:(

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 01:15:19

@Herlock Sholmes: Mert akkor lenne jó, ha a szoknyamon ülnének? Bizony, mindkét gyerekem valódi sikertörténet, mert önálló akarattal, tudatosan élnek, és ok mar belakjak a világot! Nem panaszkodnak arra, hogy milyen szar az életük, hanem saját aktivitasukkal teszik boldoggá!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 01:24:27

@Foxtrotty: Nos, akkor tisztázzuk: Budapesten, az Ybl Miklós műszaki főiskolán diplomáztam, mint városgazdász, de már főiskolás koromban a férjemmel együtt nyertem lakóépülettervezési pályázatokon... mert én sem voltam kutyaütő ebben a témában, és az Ybl-ben kitűnő tanárok nem csak várostervezést, hanem azon belül épülettervezést is tanítottak.
A MUOSZ posztgraduális újságíróképzése pedig ezerszer jobb volt, mint a mostani kommunikáció-szakos képzések, de nyugodtan fikázd azt, amiről fogalmad sincs, hiszen ez a menő Magyarországon. Sokra is megy ezzel az ország!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 01:33:24

@Foxtrotty: Az olimpiai eredmények nem egy ország, hanem egy-egy kiváló sportoló eredményei - nem ártana már ezt is helyre tenni Magyarországon! Az izraeli olimpikonok nem hoztak egyetlen érmet sem, de a lakosság egyre növekvő része sportol rendszeresen - lásd: "Míg az izraeliek szinte észrevétlenek az olimpiákon, a rendszeresen (legalább heti két alkalommal) sportolók száma erőteljesen nő, szinte minden korosztályban (az 50 éven felülieknél kimagaslóan) – egy évtized alatt 37%-al nőtt (1999-ben 20% 2009-ben 57%).

A települések közterület-fejlesztésének egyik kimondott célja, hogy minél több lehetőséget teremtsenek a sportolásra. A köztéri kinzóeszközök szerepe az, hogy ne csak a jómódúak mehessenek konditermekbe, hanem az edzés lehetősége mindenki számára nyitott legyen.

A háborúk, terrortámadások ellenére a várható életkort tekintve Izrael a 17-ik a világon – 81 évvel (míg Magyarország 92-ik a sorban), ami persze nem csak a sportnak köszönhető, hanem a tudatosságnak, amelyben az egészséges életmód egyre nagyobb teret nyer. Ennek része a sporton kívül az egészséges táplálkozás, a dohányzás csökkenése és a gyógyításban a prevenció." amichay.hu/az-unnepek-utan_20119/

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 01:50:52

@mommmmo: Miután megkötötték a békeszerződést, egy kissé megbuggyant jordániai katona lemészárolt egy tucat iskolás kislányt "a béke szigetének" nevezett határmenti területen... ezért őrzik az izraeliek azt a határt is...
Igaz, Jordánia az egyetlen arab ország, ahol az 1948-as palesztin menekültek állampolgárságot kaptak, és nem őrizik mai napig is menekülttáborokban őket, de amikor Arafaték elszemtelenedtek és a király hatalmát fenyegették, akkor "rendesen" kiraktak őket (fekete szeptember). Szóval, egy kicsit árnyaltabb a dolog annál, hogy szimpatikusak-e vagy sem a jordánok.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 02:22:37

@Frengi: 1985-ben bizony semmilyen vagyontárgyamat nem vihettem ki, az autóm, amivel Budapestről Bécsbe mentem, ott is maradt...
Dolgozni, bizonyos feltételekkel lehet Izraelbe jönni, de ez az ország arra jött létre, hogy a zsidóknak két évezred után hazájuk legyen, és ne lehessen csak úgy kifosztani, és koncentrációs táborokban módszeresen legyilkolni őket...
bocs, hogy egy fél dunántúlnyi ország nem a magyar gazdasági menekültek problémáját akarja megoldani...

És az, hogy van, hogy itt bárki oszthatja az észt, csak az aki Izraelbe vándorolt az nem?
Zavar, hogy én remekül megvagyok az izraeli és a magyar identitásommal? Mindegyikből csak a legjobbat veszem magamra - például a híres magyar irigységet nem.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 02:31:20

@Zlot: Ajánlom, hogy olvass egy kicsit arról, hogy "kitől kaptak a zsidók Izraelt" mert nagyon elolvasták valamit... A zsidók ezért az államért előbb dolgoztak ( mocsarakat csapoltak, sivatagot tettek termove, stb.) aztán 1948-ban az akkori lakosság 1% - 6000 ember élete árán kiharcolták a maguk országát, amit azóta gazdaságilag sikeressé tettek.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 02:49:07

@magyarlanykairoban: Éveken át dolgoztam arabokkal és araboknak is, de nem merném azt állítani, hogy az ő szemszögükből is képes vagyok megítélni a konfliktust. Szeretném remélni, hogy közülük is egyre többen gondolják majd úgy, hogy mindkettőnknek van itt hely...
Az viszont az én meggyőződésem, hogy a konfliktus "életben tartása" bizonyos politikai körök érdeke, a hétköznapokban sokkal kevésbé jelenik meg, mint külföldön azt hiszik. Önrobbantó terroristák nélkül a tel-avivi utca meglehetősen biztonságos az ortodox és a szekuláris zsidóknak éppen úgy, mint a keresztény vagy muszlim araboknak. Az pedig, hogy ma már nem kell attól félni, hogy az autóbusz felrobban, az egyértelműen a katonáink érdeme. Ők ugyanis nem a kődobáló palesztin gyerekekre lőnek (ez a médiacirkusz sztereotípiája), hanem az a feladatuk, hogy megvédjék az izraeli polgárokat. És ezt meg is teszik, legjobb tudásuk szerint.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 03:01:52

@mommmmo: A ház(ak) nem dőltek össze, mivel arról a statikus tervező gondoskodott... Lakást tervezni pedig, úgy tűnik, hogy valamiért csak tudok, talán, mert az Ybl-ben jól tanítottak, talán mert van némi tehetségem és figyelmem hozzá, de tény, hogy a megbízóim igencsak értékelték a munkámat... mellesleg éppen most jelent meg egy magyar építészeti folyóiratban (METSZET) az egyik munkám. Jó lakást ugyanis nem a diploma, hanem az ember agya tervez.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 03:22:55

@fikanick: Kicsit fárasztó, hogy minden alkalommal, amikor Izrael szóba kerül, akkora tudatlanság tör elő, hogy történelemórát kellene tartani. Például azzal kapcsolatban, hogy mi volt a mai Izrael és Palesztin Autonómia területén a cionizmus kezdetén az 1880-as években? Aztán, meg arról, hogy a környező országokból miért vándoroltak ide arabok, miután a zsidók bevándorlásával fellendült a gazdasági élet?
Aztán, kit is nyom el Izrael? Egy ország, amelyet 1948-ban, születése pillanatában megtámadtak a szomszédai, akik mai napig nem képesek megemészteni, hogy nem ők győztek, hanem a jött-ment zsidók? Hát, Istenem.
A Holokauszt ott van a tudatunkban - nem mi akartuk ezt így, de az izraeliek megtanulták a leckét, a Többet Soha kezdetűt, és attól tartok, hogy az a bizonyos iráni katona is meg fog lepődni...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 03:33:56

Akkor utoljára erre a bizonyos mondatra térnék ki:
"sokat terveztem lakásokat az építész férjemmel" - egy kis szövegelemzés: a mondat szerint az építész férjemmel együtt terveztem lakásokat, nem azt, hogy segítettem neki, vagy, hogy tőle tanultam, ellestem, vagy tudom is én miként kaptam tőle a tudást, amit persze, csak a BME diplomával lehet megszerezni. Megsúgom: nagyon sok diplomás építész tervez pocsék lakásokat. Olyannyira, hogy magam abból éltem főként, hogy az ő terveiket "javítottam". A városgazdász diplomámmal egyébként hivatalosan is tervezhettem 4 emeletes lakóépületeket is, de azokban nem leltem örömet. Ellenben "sportot űztem" abból, hogy bármilyen szar lakásból tudok jót csinálni. epiteszforum.hu/node/20762

ihasz laci 2012.08.19. 03:37:23

@Amichay: erre a kodobalo fiukra "lovoldozo" katonak tema mindig is media cirkusz volt. Lattam nemreg egy ilyen videot. Mindenki azon hoborgot, hogy az izraeli katonak ralonek a vedtelen civilekre. Csak azt nem vettek eszre, hogy a katonak gumiloszert hasznaltak.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 03:45:04

@magyarlanykairoban: Elnézést, pár napig nem néztem be a Határátkelőre, nem vettem észre, hogy megjelent a cikk. Nagyon nehéz általánosságban írni, viszont az izraeli életről elég sokat írok a honlapomon: amichay.hu/
Palesztina még nincs, de van egy Palesztin Autonómia.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 03:56:33

@Bird: Nagyon köszönöm a részletes ismertetőt, de nem a volt férjem tehet arról, hogy kivándoroltam Izraelbe. Bár kétségtelen, sógornőm megjegyzése a "szappanfőzésből visszamaradtak"-ra mélyen elgondolkodtatott a magyar néplélekbe férkőzött antiszemitizmus mibenlétéről.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 04:05:16

@Bird: A Fővárosi Tanácson dolgoztam és a kutatási területem a belvárosok rehabilitációja volt.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 04:18:27

@cukorrépa: Csak az az opció maradt ki, hogy a gyerekek is szuverén egyéniségek és miután leszereltek a katonaságtól, külföldön tanultak, illetve dolgoztak, ami azzal a veszéllyel járt, hogy ott találtak maguknak párt, szerelmet, boldogságot, amit egy szülő, szerintem, nem akadályozhat meg. A lányom Londonban tanult drámaírást, be is mutatták két drámáját, majd bejárta a fél világot a saját erejéből, a saját munkája, tehetsége eredményeképpen! A sors úgy hozta, hogy Indiában megismert egy kanadai férfit, akivel ma boldogan él, két gyereket nevel és sokat költ repülőjegyekre.
A fiam 4 és fél év katonaság után kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot az USA-ból, ott ismerte meg a későbbi, ausztrál feleségét. Mégis, mit kellett volna tenni egy jó szülőnek? Hogy "kitagadlak ha elveszed" ? A gyerekeim, köszönöm, jól vannak, remek emberek, és egyelőre nem szorulok arra, hogy ők gondoskodjanak rólam.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 04:31:37

@mommmmo: Nem politikai karrierre pályáztam, hanem rendbe akartam tenni a várost. Miután pár évvel korábban részt vettem a tel-avivi polgármesterségért folytatott választási kampányban, mint szakmai referens, azt gondoltam, hogy ha egy város lakossága panaszkodik a regnáló polgármester döntései miatt, akkor a demokratikus választások éppen arra valók, hogy leváltsák az alkalmatlan embert. Budapesten politikust választanak, ideológiai alapon, Tel-Avivban olyan embert választottak aki az elmúlt években elképesztő változásokat hajtott végre, napról napra téve jobbá a várost.
Engem nem érdekel a hatalom, amire oly éhesek a magyar politikusok, engem a városban lévő lehetőségek izgattak, mert főiskolás koromtól azzal foglalkoztam, hogy miként lehet rehabilitálni a várost.
De a lányomnak lett igaza, aki fél évet élt Budapesten a katonaság után, majd elmenekült Londonba, mert szerinte Magyarországon minden jó szándékot megöl az irigység.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 05:04:47

@aluf: Korábban leirtam, hogy miért nem élnek ma Izraelben a gyerekeim. Abból az is kiderül, hogy nem itt tanultak, hanem külföldön, tandíjat fizetve. Egyébként, Izraelben is van tandíj az egyetemeken.

mommmmo 2012.08.19. 06:49:50

@Amichay:
Hello Eva

En szerintem csak az a mentalitas nem helyes, hogy pl elmondom nekem Jordania egy szimpatikus orszag, mire te egybol felhozol egy 15 eve tortent terrorcselekmenyt, amibol kiderul, hogy megsem.
A Jordanokkal kapcsolatos hozzaszolasomat is az provokalta ki, hogy valaki elozoleg megemlitette, eleg csak egyszer is elmenni egy Izraellel szomszedos orszagba, akkor majd megertjuk miert kell a nagy katonasag. Miert, azokban az orszagokban azt latja az egyszeri turista, hogy az emberek egyfolytaban tamtamoznak hogy tamadjuk meg Izraelt?

Hat en semmi ilyennem lattam, de a serelmek allando felemlegetese tenyleg ezt a

mommmmo 2012.08.19. 07:06:16

szoval tenyleg egy ilyen kepet fest.

Jo, 15 eve egy katona megbuggyant, es megolt egy rakas iskolaslanyt, nagyon szomoru de inkabb orulni kellene az egyetlen megbizhato szovetsegesnek, mint ezt felemlegetni.

Amugy mint ahogy mar azt korabban is irtam, mindig leesik az allam attol is, amikor az elnokotok eloadja az "egesz tersegben mi vagyunk az egyettlen demokracia es ezert mindenki irigyel" tipusu tenyleg rohelyes lemezt nemzetkozi forumokon, amikor pedig a tersegben a legmegbizhatobb szovetsegesetek a tersegben tudtommal epp egy kiralysag, egy nagyon nepszeru kirallyal.
Szerintem ez egy diplomaciailag nulla huzas.

Na mindegy, en sok parhuzamot latok a magyar es a zsido mentalitas kozott, a hulyeseg teren legalabbis, tenyleg nem csoda, hogy nem volt kultursokkod. A serelmek allando felemlegetese, a multon valo lovagolas, a xenofobia, es az un "softskills" meglehetosen tragikus hianya.
Peldaul, hogy a vezeto csak pofazik a sajat politikai szavazoi fele egyfolytaban, anelkul, hogy felmerne a szovegelese nemzetkozi kovetkezmenyeit.

Sot, mint tobbektol hallottam mar, ott is imadnak panaszkodni az emberek.

En meg sohasem jartam ott, de nekem olyan "little Hungary" feelingem van a sztorik alapjan.

Bird 2012.08.19. 07:15:17

Kedves Éva!
Ne haragudj, hogy korábban egy kicsit intimpistáskodtam, de meg szerettelek volna védeni, mert Te akkor még nem reagáltál. És úgy látom a korrekcióidból, hogy nem sokat tévedtem, azaz ha olyan felhőtlen lett volna a házasságod nem kell végigjárnod ezt a nagyon nehéz utat Neked és gyerekeidnek. Mert azért nekik sem lehetett könnyű rokonok nélkül felnőni. És ez minden külföldön élő család tagjaira igaz.

mommmmo 2012.08.19. 07:16:28

Ja es a sok sebnyalogatasnak, meg miegyebnek az az eredmenye, hogy az egesz bel es kulpolitika elmegy a "bizonyitsuk be, hogy a masik a hibas" iranyaba, ahelyett, hogy konkret megoldasokat keresnenek az emberek.
Ez nalunk is ugyanigy van Magyarorszagon.
Ja persze legalabb nekunk magyaroknak nincs annyi ver a pucankban, hogy meg fegyverrel is megvedjuk az "igazunkat", csak a sajat levunkben fovunk ehelyett, ez a szerencsenk vagy szerencsetlensegunk Izraelhez kepest.

mommmmo 2012.08.19. 07:40:36

Amugy ez egy olyan dolog, hogy amig Magyarorszagon eltem, en is hajlamos voltam a sebeimet nyalogatni, meg pl munkahelyi konfliktusok eseten megallapitani, hogy "ilyen idiotakkal nem lehet egyutt dolgozni"

Aztan a holland baratommal sokat beszelgettunk errol, es felvilagositott, hogyha en nem tudom menedzselni azokat az embereket, akkor vegsosoron megis en vagyok a hulye es nem ok. Azota ha idiotakkal talalkozom a melohelyen, mindig orulok, hogy fejleszthetem az "idiot management skill"- emet, amely az egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb!!!) skill az eletben.

Na hat ez a kulonbseg a sikeres mentalitas, meg a sebnyalogatas kozott, egyenek meg orszagok szintjen is. Az, hogy 500-szor elmondjuk, hogy bizony "azok" ilyenek meg olyanok, semmire nem vezet.

aluf 2012.08.19. 08:22:39

Örülök a sikerednek, de úgy gondoltam, hogy egy zsidónak akár családi okból Israelből eljönni "szentségtörés" Azt sem értem miért beszélnek blokádról amikor Egyiptom felé gyakorlatilag nyitva a határ. Ha olykor mégse köszönhetik az olykor egyiptomi katonákat is megtámadó gazai terroristáknak. Egyiptom felmondta az Israellel kötött gázszállítási szerződét. Nem hallok róla, hogy a Jordániába szállító csővezetékkel mi történt. A vezeték Israelen keresztül vagy az Akabai öböl mélyén érheti el Jordániát. Ők sem kapnak gázt? Egyiptom hirdeti, hogy nem tekinti érvényesnek - az USA által garantált - békeegyezményt. Milyen kihatással van ez a USA által Egyptomnak adott katonai és élelmiszer segélyekre? Rokonai 1946-ban úszva érkeztek Israelben és Nethanyán lett szállodájuk, fiúk a Dália kibucban élt, mérnöki tanulmányait követően, tudomásom szerint karmester lett. Édesanyám kb. 30-40 éve volt is náluk látogatóban.

irdesmond 2012.08.19. 08:22:58

@Amichay: Engem nem zavar, vihetnéd magaddal az összes többi hitsorsosodat is, persze aki tehetős, annak eszébe nincs alliázni -sajnos.

Milyen érdekes: visszavándorolt németek németek akarnak lenni, eldöntötték, ezt választották. nem foglalkoznak azzal hogy mi van Mo-on.

Míg ellenben ti Izrelből mindent jobban tudtok.

De nem érdemes erről vitatkozni, egy zsidót úgy sem lehet meggyőzni semmiről,akár egy lóval imádkoznál.

Élj boldogul, neked két hazát is adott a végzeted, nekünk csak egyet, s az is elveszett.

aluf 2012.08.19. 08:47:35

Sokan filoznak itt Israelről. Magyarországon 14 Gripen bérlése megvásárlása ellentételezése a téma. Hol kitől, mennyiért, volt e jatt. Israel kénytelen 300-500 db F16, F15, F4 stb vadászbombázót harcrendben tartani, ha némi amerikai, német segitséggel is. Saját harckocsikat is gyárt mely csak a közép és nagyhatalmakra jellemző. Az önkéntes katonaság illuziója is elképzelhetetlen, Nincs rés a pajzson. /travolta-film/ Ennek ellenére milliok vándoroltak be legálisan és százezreknek meg álom Israel, tele magyar román, afrikai illegális bevándorlókkal, munkavállalókkal.

aluf 2012.08.19. 09:06:07

Sokan vonnak párhuzamot a magyar és a magyar-zsidók sérelmeivel annak összehasonlitásával a XX. században.
Előbbit felnagyitják, utóbbit kicsinyitik. Vegyük családom példáját. Mellesleg éppen a Hatnapos háború idején voltam sorkatona. A "gaz" zsidók tetteiért pokrócozás járt idehaza.
Apámék heten voltak testvérek. Ő Mauthausenban dekkolt öccse munkaszolgálatos volt egyetlen nővére még a háború előtt amerikában ment, három húgát és bátyját- családostul- megölték. Mellesleg nagyanyámat és apám első feleségét is. A lakást az utolsó lábosig kifosztották. Nem csak a csendőrök. Igy járt a zsidóság kb. 85%-a mig a nem zsidók összes háborús vesztesége kb. 2% volt. /Mellesleg a háború kirobbantói echte keresztények voltak./ Anyámat és anyai nagyanyámat, református "cselédünk" erdélyi nővérének papirjaival bújtatta. Persze ennek is van árnyoldala. Nagyanyám a családtagként megbecsült cseléd testvérére bizta a család jelentős arany és ezüst készletét. Elvitték az oroszok közölték a háború után. A simli akkor derült ki, mikor a testvér később meghalt és a fia összeveszett az örökségen a nevelőanyjával. Eljött a nagyimhoz
és bemutatta a papirt, hogy néhai apja holy és mennyiért adta el
pld. a 10 kg-s ezüst étkészletet és az arany eterna órát.

mommmmo 2012.08.19. 09:41:17

@aluf: ami engem illet en nem a serelmeket vetnem egybe, hanem a hatasukra kifejlodott onsorsronto magatartasformakat...
Amugy a cseled ha lopott is toletek, megiscsak rendes volt, gondolom o is kockaztatta az eletet a bujtatassal. Csak aztan gondolom nem birt ellenallni a kisertesnek.

tanato 2012.08.19. 11:55:23

@mommmmo: Ja mi is hajlamosak vagyunk azt sulykolni hogy mindenki ellenünk van,orosz amerikai,német,francia,román szlovák,szerb cigány,zsidó mind a magyarok ellensége.,egyedül vagyunk a világ ellen.Az ostromlott vár mítosza.Mindenesetre egyetértek veled Éva tényleg bátor hogy postokat írogat ide,sajnos most az itthoni közhangulat eléggé hajlamos a "zsídózásra".

SilentDreams 2012.08.19. 12:17:45

@Frengi: Csöpög belőled a jóindulat, gratulálok. Mire jó ez az általánosítás? Hogy egyszerűbb legyen a világképed?

Ha valakinek esetleg külföldről van véleménye Magyarországgal kapcsolatban, akkor szerinted előbb vizsgáljuk meg a származását, és ha zsidóról van szó, akkor pofa be. Ha nem, akkor lehet neki véleménye? Nagyon ésszerű gondolatmenet, ugye?

aluf 2012.08.19. 13:13:50

Frengi: Te miért nem mész vissza mint -főnőköd szerint - félig ázsiai a teljesen ázsiai cigányokkal együtt ahonnan bevándoroltatok.? Vereckén integetnék utánad. Mellesleg a kelet-németek is visszasirják a régi szép időket és a nyugatiak is morognak a rájuk költött sok pénz miatt.

mommmmo 2012.08.19. 13:55:06

Hat igen, igen, vicces ez a kognitiv disszonancia dolog az emberi agyban, az eloitelet egyik alapja.
Lasd egy zsido vagy egy muszlim mond valamit, vagy egy zsidorol vagy muszlimrol hallunk valamit, ami semmi kulonoset nem jelentene, ha egy magyarrol szolna a dolog. De mivel egy zsidorol vagy muszlimrol van szo, a jonep mindjart "ugy erti"

es aztan, mivel ugy ertette, mindjart igazolva is latja a sajat elozetes feltetelezeseit, hogy bizony azok "olyanok".

Ha a magyar tortenelemben a sargaszinu pintyek hibaztatasanak lenne hagyomanya, akkor bizonyara a sargaszinu pintyeket hibaztatna boszen a sok gondolkodasra keptelen ember, mer az ugy egyszerubb..

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 14:42:11

@Bird: Nyilvánvalóan jobb lett volna a gyerekeimet nem egyedül felnevelni, de miután elváltam a legjobb dolog ami történhetett velem és a gyerekeimmel is, hogy kivándoroltunk Izraelbe. Egyébként a papájukkal rendszeres kapcsolatban voltak, és a rendszerváltás után minden évben Magyarországra jöttek, a fiam az első gimnáziumi évét Pesten töltötte, és saját elhatározásából jött vissza Izraelbe. Mint ahogy az is saját döntése volt, hogy nem három, hanem négy és fél évet szolgál a hadseregben.
A nehézségek, amelyeken felemelkedik az ember, megerősítik. 59 évesen remekül érzem magam a bőrömben, tele vagyok tennivalókkal és tervekkel, amelyekhez minden korosztályombeli magyar ismerősömhöz képest sokszoros energiám van a megvalósításra. Engem nem kell sajnálni.

aluf 2012.08.19. 14:59:49

Mommmmmm: Nem a cseléd lopott, hanem a testvére akire rajta keresztül rábiztuk az arany és ezüstholmit.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 15:17:49

@mommmmo: Én nem nyalogatok semmilyen sebet. Sajnos, a cikkben nem jelentek meg a linkek, amelyeket az eredetibe beletettem:
amichay.hu/nem-kevesbe-vagyok-magyar-mint-izraeli/
És ez az a része a Tavaszdomb című sorozatomnak, amin túl nem voltam képes az 1985-ös történéseket tovább írni:
amichay.hu/tengerre/
Számomra a Soá az európai kultúra elképesztő kudarca. Éveken át kutattam a magam módján. Mivel Magyarországon a túlélők többsége inkább hallgatott, Izraelben is folytattam a "magánkutatásomat", de ahhoz képest, hogy mennyit tudok erről, nagyon keveset írok. Ebben a cikkben csak azért került megemlítésre, mert betettem a linket a Tavaszdomb sorozathoz, amelynek van 5 része az 1985-ös alijáról, aztán nem tudtam folytatni, viszont igyekeztem naplószerűen leírni azt, ami a 2011-es visszatérésemet motiválta, illetve arról írni, hogy mi történt azóta.
Nem szokásom az emberi szenvedéseket méricskélni, a legnagyobb ellenzője vagyok annak, amikor az izraeli-arab konfliktust úgy próbálják bemutatni, hogy kinek mennyi az ember-vesztesége. Meggyőződésem, mivel elég sokat foglalkoztam a cionista mozgalom 1948 előtti történetével, hogy Izrael állam megalakulása nem a Soá kompenzációja. Azok, akik a zsidó államot létrehozták, keményen dolgoztak azon már jóval a Holokauszt előtt, a népirtás tudata legfeljebb elszántabbakká tette őket az adott pillanatban. Nagyon izgalmas olvasmány, hogy Ben Gurion miként döntötte el, és győzte meg a környezetét, hogy a britek kivonulása éppen az az alkalom, amikor a zsidó államot ki kell kiáltani. Az USA ellenezte, mégis megtették, és a történelem igazolta őket.
Meggyőződésem, hogy Európában nem tanulták meg a leckét, amit pedig meg kellett volna tanulni a Soá után, de azok a zsidók akik kivándoroltak, és ott is maradtak (igen, sok magyar zsidó visszajött) pontosan tudják, hogy Izrael léte garantálja, hogy a zsidókkal ez többé ne forduljon elő.
Natanjahu "nyafogása" idegesítő lehet Obamának, az európai vezetőknek, de ettől még cseppet sem alaptalan. Pontosan arról van szó, hogy ne Izrael egyedül vegye magára az iráni atomprogram megfékezésének terhét. Izrael nem lesz Csehszlovákia, amit a Nyugat-Európa beáldozott azért, hogy megússza a háborút Hitlerrel! Tudjuk, hogy az akkori "pacifizmus" milyen következményekkel járt. Ahmadinedzsád nem egy paprikajancsi, aki össze-vissza beszél, amikor a cionista entitás eltörléséről szónokol, de az egyedüli kormány, amely komolyan veszi az az izraeli. Elég szomorú dolog. Európa és az USA megint nem lát az orránál tovább, amikor egy hatalommániás diktátorral nem veszi fel a harcot a béke szent eszméjével a száján, és ezzel valójában Ahmadi malmára hajtja a vizet.
Az izraeliek megtanulták, hogy a konfliktust nem lehet azzal kezelni, hogy bújkálunk előle, ezért már az izraeli kormány álláspontja, nem pedig azért, mert imádnak háborúzni.
1973-ban Golda Meir hallgatott az amerikaiakra, nem indított háborút, megvárta, míg a helyes kis szomszédai megtámadják. Túl sok katonánk halála volt ennek a kivárásnak az ára.
Az első libanoni háború befejezéséért magam is tüntettem Tel-Avivban, miközben a fiam katona volt, ott voltam a Négy Anya mozgalomban, amely kikényszerítette a kivonulást, de nem gondolom azt, hogy a nyilvánvaló konfliktus elöli menekülés a túlélés receptje. Izraelen belül is komoly vita van erről, mert a zsidók mindenen képesek hevesen vitatkozni, de az ő "panaszkodásuk" nem tétlenséggel párosul, mint Magyarországon. Ez a hatalmas különbség a két nép mentalitása között.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 15:28:34

Egy elütés javítása: helyesen a mondat:
"Az izraeliek megtanulták, hogy a konfliktust nem lehet azzal kezelni, hogy bújkálunk előle, ezért MÁS az izraeli kormány álláspontja, nem pedig azért, mert imádnak háborúzni."

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 15:41:56

@aluf: A második részben leírtam, hogy miért jöttem Magyarországra, illetve miért mentem 5 év után vissza Izraelbe:
amichay.hu/oda-vissza-otthonrol-itthonra/
Meg egy kicsit Izraelről is:
amichay.hu/is-real/

mommmmo 2012.08.19. 15:47:03

@Amichay:
Hm, hat en is epp ezt mondtam, mi legalabb leallunk a panaszkodasnal..
Mondjuk akkor sem ertek veled egyet, egyaltalan. A konfliktusok kerulgetese es a nyilt tamadas mellett vannak mas alternativ lehetosegek is.. mint peldaul a diplomacia, a "nagyok" legalabbis szivesen fordulnak ehhez az eszkozhoz is. Nem arrol van szo, hogy diplomaciailag kellene kozeledni az irani rezsimhez, hanem ehelyett ezen az uton minel inkabb elszigetelni, tamogatni az orszag belso ellenzeket, ilyesmik.
En nem tudom mi annak a realitasa, hogy a ti kis dunantulnyi orszagotok majd leallitja Irant, amikor a makrokornyezet olyan, hogy tul sok tamogatasra sem szamithattok.
Szerintem ez egy valosagtol tokeletesen elrugaszkodott elkepzeles. Lehet, hogy az irani rezsimnek mar nincs akkora tamogatasa, es belulrol is rohad az egesz, es magatol is szetdolne hamarosan, csak egy kicsit meg kellene lokni a kartyavarat kivulrol, hogy bevegezzek. De ha ti tamadtok, akkor biztos, hogy egybol hatalmasra no a nepszeruseguk, es a verontasnak soha az eletben nem lesz vege, ha csak nem ugy, hogy Izrael is bevegzi.
Szerintem ennek a forgatokonyvnek nagyobb a realitasa, mint hogy a kis Izrael elsopri Irant.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 15:58:27

@mommmmo: A "felemlegetett" gyilkosság arra volt válasz, hogy miért őrzik az izraeliek a jordán határt IS.
Nem tudom, hogy mennyire szimpatikus ország Jordánia, miután nem jártam ott. Egy időben divatos volt átmenni, legalább Petrába, de nekem más dolgom volt, nem jött össze egy jordániai túra. Ez nem értékítélet.
A jordán királyt sem ismerem személyesen, ami pedig a médiából lejön, nem hiszem, hogy mérvadó. Úgy gondolom, hogy mint jó uralkodó, népe, hazája érdekei szerint cselekszik, és nincs könnyű helyzetben. Tény, hogy számos alkalommal szívesen együttműködött (volna) az izraeliekkel, de az arab országokhoz való lojalitásával ütközött ez az érdek.

mommmmo 2012.08.19. 16:03:59

@Amichay:
hat nekunk Petraban, a szikla tetejen a beduinok aradoztak rola, nem hiszem, hogy ott a titkosrendorsegtol kellett volna rettegniuk, vagy lehalgatokeszulekektol. Amugy csak egy kerdes: ti orzitek a jordan hatar jordaniai oldalat????
Mert ez meglepne, en azt gondoltam volna, hogy azokban az orbodekban, a jordan oldalon jordan hatarorok vigyazzak a kozos hatart.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 16:12:57

@mommmmo: Szeretnélek emlékeztetni arra, hogy Izrael 1981-ben lebombázta az iraki atomerőművet, egyedül, mert az USA akkor is szarakodott, az európaiak pedig adták a technológiát. Ha nem tették volna, akkor 1991-ben nem Scudok repkedtek volna Tel-Aviv és környékére, hanem atomtöltetű rakéták... szóval, nem holmi izraeli magamutogatás volt az, hogy előrelátóan megelőzték a bajt. A támadás nem "vérengzés" volt, hanem nagyon preciz sebészeti hadművelet, a civil lakosság érintése nélkül.
1991-ben Izrael kapta a Scudokat, mégsem reagált, hanem együttműködött az USA-val, ugyanis akkor az amerikaiak maguk voltak hajlandók cselekedni. Más dolog, hogy idős Bush félmunkát végzett, Szaddam maradt a helyén, és utóbb kiderült, hogy ez mekkora hiba volt.
Izrael nem akarja "elsöpörni Iránt" - szó sincs erről! Csakis az atomprogramot akarja megakadályozni, hiszen Ahmadi naponta elmondja, hogy a cionista entitás egy rákos daganat a Közel-Keleten. Mégis, mit kéne tenni Izraelnek? Ölbe tett kézzel megvárni, mig olyan technológiát fejleszt ki, amivel ezt megteheti? Ugye Te sem gondolod komolyan, hogy egy ország vezetésének ilyen hülyének kell lennie? Persze, kurva nehéz elfogadni, hogy a zsidók, akik 2000 éven át tűrték a pogromokat, a kifosztást, a legyilkolásukat, az utóbbi 70 évben visszalőnek, ha rájuk támadnak. Európa meg van sértődve, hogy a kedvenc bűnbakja felágaskodik és nem hagyja magát. Tényleg felháborító!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 16:19:58

@mommmmo: Nagyon örülök, hogy a jordánok szeretik a királyukat, és mint uralkodó azt teszi, ami a saját országának az érdeke, és ez igy van rendben, de az ő érdeke és Izrael érdeke nem feltétlenül, minden esetben egyezik. Csak erről van szó. Nem ellenség Jordánia, de nem is szövetséges. Izrael megalakulása óta igyekszik jószomszédi viszonyt ápolni Jordániával, de az nem jelenti azt, hogy a területéről esetlegesen érkező terroristák ellen nem kell vigyázni a határt. Ennyi. Szaddam idejében egyébként azon a határon igyekeztek átjönni a fizetett terroristák. Ez nem a király szimpátiáján múlott, szerintem ő legalább annyira utálta Szaddamot, mint mi, de neki közvetlen szomszédja volt.

aluf 2012.08.19. 16:52:16

Végül is mibe kerül egy ilyen 100 nm lakás a tenger közelében. Budapesten - az enyém hasonló - 40.50 millió Ft.

mommmmo 2012.08.19. 17:03:12

@Amichay:

En mondjuk maskepp latom ezt. Szerintem itt nem arrol van szo, hogy Europa fel van haborodva hogy a "kedvenc bunbakja visszalo", hanem inkabb arrol, hogy eme kedvenc bunbak teljesen megreszegult attol, hogy van sajat orszaga, es hadserege, es vegre visszalohet.

Mig Europa nagy reszenek mar elege volt a lovoldozesbol. Raadasul a nagy megreszegules kozepette az Izrael allami politika elegge elfeledkezik arrol, hogy a kulpolitika alakitasanak mas lehetosegei vannak, mint a lovoldozes. Mondhatni az egy eszkoz a vegelathatatlan repertoarbol, de ugy tunik, Izrael foleg erre fokuszal. Egy ilyen agressziv kulpolitika akkor is ellenerzest valtana ki masokbol, ha nem a zsidok csinalnak, hanem barki mas. Es az, hogy "ezekkel maskepp nem lehet" eleg olcso egy indok.
Eleg megnezni, hogy az egykori gyarmatositok hogyan boldogultak a tersegben, aztan kiderul, hogy megsem ez az egyetlen modszer.

Masfelol en nem vagyok ama titkosszolgalati informaciok birtokaban, hogy megallapithassam, mekkora az Irani fenyegetettseg es mennyire lehet megvalositani egy affele "precizios tamadast", ha Izrael allam ugy gondolja, hogy mindez olajozottan megvalosithato, rajta fel. De szerintem a kozel kelet az arab tavasz utan igy is egy puskaporos hordo, szoval en annyira nem lennek ebben biztos.

mommmmo 2012.08.19. 17:08:01

@Amichay:

Amugy ezt az egesz Jordaniat azert hoztam fel, mert valaki itt kijelentette, hogy eleg elmenni pl Jordaniaba, hogy megertsuk miert kell Izraelnek hadsereg.
Na marmost en Jordaniaban, azt lattam, hogy JORDANOK, A JORDAN OLDALON vigyaznak Izrael hataraira, eroteljes katonai jelenlettel.

Szerintem ez egy pozitiv gesztus a reszukrol, de sajnos az effele dolgok egyaltalan nem jonnek le a mediabol. Az mas dolog, hogy nyilvan az eroteljes katonai jelenlet ellenere nem lehet mindent megakadalyozni.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 17:28:43

@mommmmo: Ugyan kérlek! Izrael sosem lövöldözött csak úgy kedvtelésből! Minden háborúnak, minden katonai akciónak meglehetősen komoly előzményei voltak. Vagy annyira okos, hogy ha érdekel, utána tudsz nézni, nem nekem kell tételenként igazolni.
Kétségtelen, a hatanapos háború után volt egyfajta megrészegülés a győzelemtől, de az már rég a múlté. Izraelben elég jól működnek a demokrácia ellensúlyai, egy miniszterelnök sem csinálhat bohócot a népéből. Nagyon kemény társadalmi vita folyik mindenről, és éppen ez az, ami a pozitiv változásokat előidézi.

Mindazt, amit Izrael "külpolitikájáról" irsz, gyanithatóan kevés hiteles információra épül, és én nem azért tudok többet, mert a Moszád ügynöke vagyok, hanem mert Izraelben élek, és több, közvetlen információm van. Katona sem voltam, tehát nincsenek egyértelmű információim arról, hogy az IDF milyen módszerekkel próbálja megakadályozni az iráni atomfegyver kifejlesztését. Azonban vannak nyilvánvaló információk, amelyekhez bármely érdeklődő hozzájuthat, ha angolul is olvas. Ezek egyrészt a légierő képességeiről szólnak, amelyek bizonyítottak az iraki és a szir atomlétesítmények megsemmisítésében, másrészt, a már javában folyó cyber-háborúról. Természetesen nem tudom, hogy mikor, milyen eszközökkel próbálkozik az izraeli kormány, mert gyanithatóan éppen arról nem beszélnek, amit terveznek...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 17:30:39

@aluf: A tenger közelében lehet Tel-Avivban, Askelonban, Asdodban, Haifán.... és igy tovább. A helytől függően hatalmasok az eltérések.

aluf 2012.08.19. 17:35:21

200 ezer USD-ért mi kapható?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 17:53:48

@mommmmo: Hát, nem tudom... annyi viszont bizonyos, hogy a terrortámadás - kisérletek javát az IDF sikeresen megakadályozta az utóbbi időben. A terroristák és a gazdasági menekültek Afrikából, manapság az egyiptomi határon át jönnek, mert a szinai félszigeten az egyiptomi kormány hagyta elhatalmasodni a beduin csempészbandák garázdálkodását. Most próbálnak valamit tenni ellenük.
Mivel Izraelen belül viszonylag sikeres a terror-elhárítás, olyan "puha-célpontok" jönnek be, mint Bulgária, ahol izraeli turista-buszt robbantottak. Szóval, arról beszélni, hogy az izraeliek idegesitően lövöldöznek a "külpolitikájukban" kicsit pontatlan megfogalmazás, és most nem sorolom fel a számtalan terrortámadást, amit Izraelen belül és kivül szenvedtek el izraeli polgári személyek, ugyanis kevés lenne egy hozzászólás összes karaktere ehhez. És ez nem nyafogás, meg siránkozás, hanem konkrét események, mint a negyven éve történt müncheni, olimpiai sportolók elleni támadás, az argentinai, zsidó közösségi központ felrobbantása és igy tovább. Ezek jellemzője, hogy egyetlen izraeli, vagy csak sima zsidó nem lövöldözött, mégis az értelmetlen gyilkolás célpontja volt. De kényelmesebb arról fecsegni, hogy izraeli katonák kődobáló palesztin gyerekekre lövöldöznek, mint feltenni azt a kérdést, hogy miért kell meggyilkolni sportolókat az olimpián, csak azért, mert izraeliek, vagy miért kell felrobbantani turistákat Bulgáriában csak azért, mert izraeliek. Ha ugyanis ezeket a kérdéseket tennék fel a békeszerető européerek, akkor szembesülniük kellene azzal, hogy megint, mint a múlt század harmincas éveiben, nem látják a nyilvánvaló veszélyt. Az iszlámista terror ugyanis nem Izraelről és nem is a zsidókról szól, hanem egy hatalmi törekvésről, amely cseppet sem veszélytelenebb, mint Hitleré volt. Ez nem arab-izraeli konfliktus, az arabok többsége is ennek csupán szenvedő alanya, mint ahogy nem hiszem, hogy minden német gazember volt, csak hagyták, hogy a gazemberek vegyék át a hatalmat, és legfeljebb akkor eszméltek fel a saját tévedésükre, amikor már késő volt.
Izrael nem teheti meg, hogy elszunditson akkor, amikor a létét fenyegetik - csak erről van szó.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 17:57:51

@aluf: egy WC... kb.:)
Egymillió sekel alatt már nagyon kevés helyen lehet valamire való lakást találni, nemhogy a tenger közelségében. 1 sekel = 60 forint alapon számolva. Az én 60 négyzetméteres tel-avivi, belvárosi lakásom értéke kb. két és félmilliót sekel.

aluf 2012.08.19. 18:16:08

Egymillió sekelem még lenne, kicsit több is.kb 800 ezer budai lakásom értéke. Lenne információd Nethanyán lévő Le Zion utcában lévő Armon Hotelről.?

mommmmo 2012.08.19. 18:24:01

@Amichay:
Orulok, hogy Izraelen belul is vannak vitak, es remelem, hogy nem mindig a mostani radikalis iranyzat lesz az elvonalban. Bar ugy tunik, te veluk szimpatizalsz.
Mondjuk nyilvanvaloan minden izraeli raketat meg lehet magyarazni, kerdes, hogy valoban az volt-e az egyetlen es legoptimalisabb megoldas... es nem tudom, en nem erzekelem azt a mindent maga ala hongoriteni akaro hatalmi torekvest itt a kozel keleten, amirol beszelsz. En inkabb csak kaoszt latok, politikai es szellemi iranyzatok kavalkadjat, ilyesmit.

aluf 2012.08.19. 18:38:43

Nadav Fichmann a rokonom. Ha ismerős lenne e név irnék privátban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 18:56:39

@mommmmo: A rakétákat palesztinok inditják Gázából, régebben katyusákat küldtek Izrael északi településeire, Libanonból, ezt tették az irakiak 1991-ben, 2005-ben a Hizballa Libanonból, és az irániak is ezzel fenyegetőznek most. Milyen izraeli rakétákról beszélsz?
Gyanitom, hogy a káosz-érzeted abból fakad, hogy meglehetősen kevéssé ismered a konfliktus történetét, de ha ezt pótolod, akkor szerintem, minden sokkal világosabb lesz Neked is.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 18:59:59

@aluf: Milyen információra gondolsz? Nem ismerem a helyet, egyébként. Talán, én túlságosan tel-avivi vagyok...:)

aluf 2012.08.19. 19:03:02

Elérhetőségre gondoltam, nagyapja nagymamám testvére volt.

mommmmo 2012.08.19. 20:35:09

Jo nem raketak hanem bombak, ilyesmi...fegyverek. gondolom azert nem tagadod hogy idonkent odacsaptok ti is. Altalaban sokkal ritkabban, am joval nagyobb hatekonysaggal.
A kaoszt amugy nem csak az ottani allapotokra ertem, hanem arra, hogy en nem latom a kozel keleten a Hitler szeru figura felemelkedeset, aki barmilyen ertelemben egy meghatarozott iranyba lenne kepes vezetni ezt a regiot. Itt annyi a belso ellentet, a velemenykulonbseg, az egyes orszagok olyan kulonbozo szintjein allnak a tarsadalmi fejlodesnek, hogy ezt senki antikrisztus nem tudja meglovagolni regionalis szinten. Lasd az UAE-ben, es meg tudnek sorolni egy par orszagot, olyan torzsi tarsadalom van, hogy az emberek el sem fogadnanak olyan vezetot, akivel a nagyapjuk nem vizipipazott egyutt a teveszorsatorban, mert az a bizalom kizarolagos alapja, hogy "ismertuk mar a nagyapadat is". Szoval egy uj Hitler mondjuk Iranbol hiaba is probalkozna veluk, ha nem ismertek a nagyapjat. A problema mindig csak nehany szelsoseges csoportot fog erinteni, es nem tudom elkepzelni, hogy ez az egesz valami uj harmadik birodalomma alakuljon.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 23:06:38

@mommmmo: Nem tagadom, hogy "időnként odacsapunk". De az Öntött ólom hadművelet Gázában, sokéves önmegtartóztatás után következett, hiszen a déli városokra majd egy évtizede folyamatosan röpködnek a kaszamok. A legtöbbről a magyar sajtóban nem hallani, mert hála az izraeli védelmi rendszernek, amely részeként 1991 óta minden lakásban építenek egy csupa-betonfalú szobát, emberéletben viszonylag ritkán esik kár, ha azt nem számitjuk, hogy a gyerekek hamarabb tanulják meg a riadó-jelszót, mint az anyjuk nevét... szóval, igen, időnként odacsapunk. A folyamatos terrorelháritás azonban itt is sebészeti műveletekként zajlik, a célpontok pedig maguk a terroristák, illetve a közvetlen megbízóik. Ezek többnyire helikopterekről történő "kilövések", meglehetős pontossággal. Az izraeli hadsereg az ellenség körében is elismerten igyekszik a civil lakosságot megkímélni, ezért a palesztinok és a hizballa taktikája a sűrűn lakott területekbe ékelt robbanóanyag-előállító laborok, és a terrorista vezetők állandó lakhely-nélkülisége.

Nem tudom, hogy Ahmadi vagy más képes egy meghatározott irányba terelni a térséget, de azt igen, hogy a gyűlöletkeltésnek elég nagy mesterei - tegnapelőtti Ahmadi, és Naszralla-beszédet ajánlom figyelmedbe. Lehet azt mondani, hogy á, csak a szájuk jár, de Szaddamra is ezt mondták Európában, mégis 1991-ben Tel-Avivra potyogtak a Scudok, pedig messze elkerülték az izraeliek az iraki térséget. 2005-ben Naszralla rakétái elég komoly károkat okoztak Izraelben, nem véletlenül fejlesztették ki a rakéták elleni védelmet. Nem szabad lebecsülni az ellenséget, és ezek az emberek egyértelműen ellenségek, ezen nincs mit szépíteni. Hogy milyen tömeget képesek maguk mellé állítani, vagy, hogy az arabokkal való összefogás mennyire hatékony a perzsák részéről, nem tudom. De Izrael geopolitikai helyzetében nem adhat arra lehetőséget, hogy esetleg felfedezzék - a nagyapáik mégis együtt pipáztak.

mommmmo 2012.08.20. 01:27:49

Az kizart, hogy felfedeznek az egyutt pipazast, teljesen mas nyelv, meg nyelvcsalad is, es mas vallas is (siita/szunnita)
Es ezekben a torzsi jellegu tarsadalmakban vervonal kerdesekben nem lacafacaznak... Es az obol orszagok amugy elfogasott "torzsi" vezetoi ugyanolyan iran fobiasok, mint Izrael, lasd Bahraini pelda, amikor egy rakas szomszedos orszag katonasaga odavonult elnyomni a forradalmat, merthogy az egy "irani konspiracio".

Kozben meg az van itt az uae-ben is, hogy az iranbol ideszarmazott "gyutmentek" tenyleg csak masodrendu allampolgarok, az emlitett egyuttpipazas meg vervonalbeli dolgok hianya miatt. Szoval itt is panaszkodhatnanak, csak itt es a tobbi obol orszagban is nagyon kevesen vannak. Szoval en nem hiszem, hogy az konspiracio volt, inkabb az a szitu, hogy a dominans familiak nem pipaztak egyutt a tobbseggel anno, tehat ez az egesz torzsi struktura, ami itt a tersegben mukodik, Bahrainban speci nem mukodik. De mondom ment a nagy Irani konspiracio szoveg, meg a katonai valasz is. Szoval el nem tudnam kepzelni, hogy ezeket pusztan a zsidok iranti utalat egyesitse a perzsakkal. Mas komponense is van az eletnek itt is.

mommmmo 2012.08.20. 08:10:29

@mommmmo: Plusz a Vikileaks szerint az obol orszagok is kertek az USA-t, hogy lepjen fel Iran ellen, ami a terseg fogonosza.
Tudom a Vikileaks nem a legautentikusabb forras, de az elozmenyek ismereteben teljesen el tudom kepzelni, hogy ez igaz.

Tehat speci az obol orszagok jelenleg tobbet foglalkoznak Irannal mint ellenseggel, mint veletek.
Nem latom at annyira a helyzetet, de szerintem a ti kornyeketeken van Libanon es Sziria, ahol az Irani siita idiotasagoknak van nemi befolyasa, viszont a terseg tobbi reszeben nem annyira. szoval nem nagyon latom a nagy egyesulest ellenetek, de ha nagyon odacsapkodtok, akkor ez meg valtozhat :(

közösperonos átszállás 2012.08.20. 23:10:18

@radikalisviccek: "Hanem épp ellenkezőleg: az ellenoldali trollokat meghagyja, az érdemi hozzászólásokat meg lesöpri, így úgy tűnik, mintha kizárólag csőbunkók kritizálnák a posztert (ilyenek a dotoho, meg dopeman meg örülünk vincent blogok)."

Ez most egy radikális vicc volt, ugye? :-)

2012.08.21. 06:50:01

erdemes elolvasni, hogy mit irnak a zsidrakok orszagunk egyik legszentebb unnepen Szent Istvanrol. El se merem kepzelni mi lenne, ha valami zsido unneprol irnanak igy egy vezeto hirportalon (nem szelsoseges lapon, hanem az indexen - bar szerintem az index sokkal szelsosegesebb mint a kuruc.info).

Erdemes ilyenkor elgondolkozni, hogy vajon tenyleg nem szolgaltak-e ra a zsidok az atlagember ellenszenvere.

közösperonos átszállás 2012.08.21. 08:36:06

@Amichay: Nézd, a dolog innen tök kívülről úgy tűnik, hogy pont ugyanannyira sztereotípiákban gondolkodsz az Izraelt körülvevő államokról (és így a velük ápolt kapcsolatotokról, a lehetőségeitekről, az általatok alkalmazott eszközökről), mint az átlagmagyar Izraelről.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.21. 12:23:28

@közösperonos átszállás: Nem tudom, hogy mire alapozod a véleményedet, de véleménnyel amúgy sem tudok vitatkozni, csak tényekkel. Tény az, amit a környező országok vezetői mondanak a saját kozonseguknek, és az, amit tesznek. Nem hiszem, hogy Izraelnek bármi baja lenne az öböl orszagokbeliekkel, Szaúd- Arabiaval és Jordaniaval sem különösebb, de Irak, Irán, Szíria, Libanon, a bökkenő ágon Egyiptom cseppet sem egyszerű eset. Irak egy időre kiesett, de helyette Egyiptom kezdett nagyon billegni. Szíria most el van foglalva a saját, belső problémáival, de sosem lehet tudni, hogy mivé fejlődik az a bizonyos "arab tavasz" - Egyiptom nem éppen biztató fejleményt jelent a fundamentalisták megerősödésevel

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.21. 12:34:10

Bocs, félrenyomtam az iPad -on.
Bár sokat dolgoztam arabokkal, de ódzkodom a nevükben beszélni, mert huszegynehany év is kevés ahhoz, hogy azt mondhassam, hogy ismerem őket. Viszont a híreket közvetlenebbül kapom, hiszen a térség újságírói arab forrásokra támaszkodnak, nem az angol nyelvű médiából szerzik az informacioikat. Egyetlen kivétellel - a Haarecz, amit az európai média előszeretettel idéz, hiszen nem csak ultraballos, hanem az arabologusa nem tud arabul, csak angolul.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.21. 12:48:58

@mommmmo: Nem hiszem, hogy Izraelnek bármi problémája lenne az öböl országokkal. Kezdetben (1948) Egyiptom szerette volna az arabokat egységbe kovácsolni, persze úgy, hogy ő a vezerkos - volt is háború 1948, 1956,1967, 1973 - hogy csak a kiemelkedőket említsem, közben a "kifaraszto háború" 73-ig. Amikor Szadat rájött, hogy többet nyer a bekevel, akkor megköttetett - nem az izraelieken múlott! Jordánia kimaradt volna mar 1948-ban (Golda Meir titkos találkozóit a királlyal) de az arab testvérek miatt nem tehette. Libanon akkor vált igazán ellenséggé, amikor a fekete szeptember után Arafat befeszkelte oda magát. Ma az egyik legelvetemültebb figura uralkodik ott a libanoni vegyes lakosságon, úgy, hogy az országot is totál tönkre tette - Naszrallah.
Szíria egy puskaporos hordó, de nem Izrael miatt, ez most feketén- fehéren kiderült. Papa Asszadnak is voltak arab- egység álmai, de csak a saját országa lepusztitasaig jutott.
Szaddám éveken át finanszírozta a palesztin terrort, az önmagukat felrobbantok családjai kaptak a csekkeket... Most Irán játsza ugyanezt. Ez nem hiedelem, vélemény, ezek tények, mint a Gázába ömlő fegyverek, vagy az ország afrikai, muszlim, gazdasági menekültekkel való szisztematikus elarasztasa.

közösperonos átszállás 2012.08.21. 13:58:03

@Amichay: "Nem tudom, hogy mire alapozod a véleményedet"

Arra, amit itt olvastam tőled, meg mommmmótól. Elég jól kifejtette, hogy miért hibás szerinte homogén masszának tekinteni a környező országokat, amelyek majd homogénül összefognak ellenetek, amire azt mondtad, hogy hát ti inkább nem próbálnátok ki, mert sanszos, hogy úgyis jönnek majd homogénmasszázni. Ezek eddig tények, amit az előbb írtam, az meg a véleményem természetesen; az meg, hogy véleményekkel nem tudsz mit kezdeni, azért elég meredek.

mommmmo 2012.08.21. 17:21:03

@Amichay:
"Bár sokat dolgoztam arabokkal, de ódzkodom a nevükben beszélni, mert huszegynehany év is kevés ahhoz, hogy azt mondhassam, hogy ismerem őket."

Ez meg szerencses, mert ha kijelentened, hogy te "ismered az arabokat" az tenyleg gazos lenne.

Mellesleg te sem arabul olvasod a hireket, es nem tudom mibol gondolod, hogy az, amit az izraeli media osszecsipeget az arab mediabol, az autentikusabb, mint amit az arab tulajdonu media angol nyelven kozvetit.
Mellesleg tobbszor kerdeztem arabokat, hogy mi a kulonbseg az angol es az arab nyelvu Al Jazeera kozott es mind azt mondta, hogy semmi, a nyelven kivul.

Az Al Jazeera-n pedig tenyleg nem csinalt focimet az egesz Iran ugybol, sem az Ahmadinedzsad beszedbol, igazabol allandoan azt nezem, de teljesen elkerulte volna a figyelmemet, hogyha Te nem emlited.

Plusz, az itteni irott media nagy resze angol nyelvu, hisz az orszag lakoinak kabe 40%-a nem tud arabul, es itt sem Izrael a focim.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.21. 21:34:02

@közösperonos átszállás: Én nem tekintem homogén masszának a környező arab országokat. Még a palesztinokat sem, mert tapasztaltam a különbséget az izraeli arabok és az Autonómiában élők nézetei között. Utóbbiak embertelenül kiszolgáltatott helyzetben vannak a vezetőik miatt - konkrét példákon keresztül érzékeltem, mert volt idő, amikor olyan arabokkal is dolgoztam, akik az Autonomiából jöttek.
Mivel én tiszteletben tartom más véleményét, azzal nincs mit vitatkoznom, de konkrét események kapcsán igenis lehet vitatkozni.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.21. 21:41:51

@mommmmo: A hireket nem arabul olvasom, de például a tv-ben leadták Naszralla és Ahmadinedzsád beszédét arabul, héberül feliratozva - miután a zsidó lakosság jelentős része is, nem beszélve az izraeli arabokról tud arabul, nem lehet hülyeségeket dumálni a kommentárokban. Husz év alatt arabul ugyan nem tanultam meg, de számos kifejezést magam is megértek, szóval az nem megy, mint Magyarországon Crudinák Alajos idején, hogy azt forditom, amit akarok...
El tudom képzelni, hogy az Al Jazeera-ban nem főcim az, ami Izrael számára fenyegetés, de attól még a beszédek elhangzottak.

mommmmo 2012.08.21. 22:05:49

@Amichay:

Persze, ezt nem ketlem, hogy a beszedek elhangzottak, Ahmadinedzsad elkepeszto modon bir okadni mindenki ellen, ebben semmi uj sincs.

Csak arra akartam ravilagitani, hogy Ahmadinedzsad nem egy kifejezetten nepszeru figura a regioban, sot, meg arrol sem vagyok meggyozodve, hogy a sajat orszagaban az. Tehat a beszedeinek nincs egy regioegyesito szerepe. Nektek viszont van egy radikalis kormanyotok, amely nyilvan a sajat radikalis mediajan keresztul igazolni probalja a sajat radikalizmusat. Ezert gyanitom, hogy hajlamos ugy szemelgetni a kozel keleti esemenyekbol, hogy allandoan meglegyen nalatok a feszko... ez nem lehet?
En elhiszem, hogy az Irani rezsim egy rakas sz@r, bizonyitja az is, hogy mennyire a begyeben vannak mindenkinek, es nem csak nektek.
En csak arra akartam ravilagitani, hogy milyen csucsszuper lenne, hogyha egyszer az Izraeli kulpolitika a legujabb "katonai celpontok" helyett olyan dolgokra kezdene fokuszalni, hogy azokkal a regiobeli allamokkal, akikkel jelenleg "nincs semmi bajuk", szoval ezekkel lepjen szorosabb egyuttmukodesre. Ezt peldaul lehetne ugy kezdeni, hogy az elnokotok leallitja az arrogans szovegeket a tobbiek allamformajaval kapcsolatban nemzetkozi nyilvanos forumokon.
Na persze gondolom nalatok is vannak Izraelben olyanok, akik hasonlokeppen latjak a dolgokat, mint en innen.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.22. 08:03:59

@mommmmo: csak két megjegyzés - bármilyen furcsa, de itt a média nincs a kormány zsebében. Még a közszolgálati adó sem, nemhogy a többi. Itt nem kell feszültséget szítani, mert bőven van alkalom arra, hogy a konkrét eseményekből az egyszeri állampolgár is tudja, mi a helyzet. Nem valószínű, hogy a kormány "radikalizmusa" miatt potyognak rakéták Dél-Izraelre, és azt sem, hogy Ahmadinedzsád és Naszrallah azért okád tüzet, mert sértő rájuk nézve, hogy Bibi a Közel-Kelet egyetlen demokráciájának nevezi Izraelt. Nagyon szép szólam, hogy "lépjen szorosabb együttműködésre" azokkal az államokkal, amelyekkel Izraelnek nincs semmi baja. Konkrétan, mire gondolsz? Az efféle együttműködés sosem a zsidó államon múlt, hiszen aki, az arab országok körül hajlandó volt bármilyen, akár félig titkos (Jordániával volt ilyen együttműködés a hivatalos békekötés előtt is) együttműködésre, az létezett. Az Egyiptommal való kapcsolat sem az izraeliek miatt hűlt ki. Jellemző, hogy azokban az arab országokba, ahová már lehetett, özönlöttek az izraeli turisták. Igy volt ez Egyiptommal, Jordániával, Marokkóval, és Szaddam bukása után az irakból elszármazott zsidók már türelmetlenül várták, hogy mikor utazhatnak oda. Észre kellene már venni, hogy az izraeli-arab kapcsolat minősége, a béke esélye eddig sem, és ezen túl sem Izraelen múlik!
Nem tudom, mert ez nem jelenik meg a médiában, de nem elképzelhetetlen, hogy nincs valamiféle kapcsolat az Öbölbeli országokkal, éppen Irán miatt, amelyet ott sem fogadnak örömmel. Ha van, a közös érdek okán, akkor sem kerül nyilvánosságra, és nem Izrael miatt, hanem mert arab körökben még mindig nem sikk Izraellel tárgyalni, együttműködni.
Iránnal egyébként nagyon jó volt a gazdasági és a kulturális kapcsolat is a Sah idején, és csak a fundamentalista iszlám térhóditásával lett ellenség Izrael. Viszont ami most van, az nem népszerűség-probléma, hanem Izrael számára létkérdés, és ezt itt komolyan is veszik. Az nem radikalizmus, hogy azt az országot, amely vezetője naponta kinyilatkoztatja, hogy Izraelt el kell törölni a föld színéről, és mellesleg rohamtempóban fejleszti az atomfegyverét, az ellen Izrael lépéseket sürget. Izrael "radikális" vezetői sosem terveztek támadás iráni, civil célpontok ellen, csupán azt hangoztatták, hogy nem tűrhetjük, hogy egy elmebeteg vezetővel terhelt országban az atomfegyver kifejlesztését meg kell akadályozni. Az amerikaiak nem tesznek semmit, mint ahogy Korea és Pakisztán esetében sem tettek, az európaiak behúzzák fülük-farkuk és vinnyognak, hogy csak semmi háború, pedig az iráni rezsim agresszivitása őket is veszélyezteti, csak süketek és vakok erre.
Izraelben sokféleképpen gondolkodnak, mindenről hevesen vitatkoznak a médiában is, de a háborús fenyegetettségben eddig legalábbis, mindig egyértelmű volt az összefogás.

közösperonos átszállás 2012.08.22. 08:44:36

@Amichay: "Az amerikaiak nem tesznek semmit, mint ahogy Korea és Pakisztán esetében sem tettek"

Izé, "Az Egyesült Államok nem csak kész erőt alkalmazni Irán ellen, de előkészületeket is tett a katonai műveletekhez – idézte csütörtökön a The New York Times az Izraelbe akkreditált amerikai nagykövetet."

www.breuerpress.com/2012/06/07/nyt-amerika-elokeszuleteket-tett-egy-iran-elleni-fellepesre/

(Izrael esetleg már megtámadta Iránt, vagy még csak készül rá?)

"az európaiak behúzzák fülük-farkuk és vinnyognak, hogy csak semmi háború, pedig az iráni rezsim agresszivitása őket is veszélyezteti, csak süketek és vakok erre."

Izé2, "Kiteljesíti az EU Július elsejétől az Irán elleni olajembargót – jelentette be az uniós külügyminiszterek luxemburgi ülése után az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. "

Katonai fellépést valóban nem terveznek, de nem lehet, hogy nem kell mindenkinek és mindenhol katonailag fellépni? De hogy nem tesznek semmit, de semmit, és soha, az hülyeség, bocs.

(Pl. Líbiában is beavatkoztak katonailag a franciák meg tán az olaszok is. Persze nyilvánvaló okokból csak suttyomban.)

Nézd, innen kívülről úgy tűnik, hogy Izraelt nagyon népes és nagyon barátságtalan országok veszik körül, amik ellen csak igen erős hadsereggel és azt elég aktívan használva lehet védekezni. De ez nem jelenti azt, hogy mindig a katonai megoldást kell elsőnek mérlegelni, és (még mindig kívülről) úgy tűnik, Izraelnek ez a fegyverrel védjük meg magunkat, és ebben senki nem segít soha, ez a fejébe szállt. És ez ismét csak egy vélemény persze, csak az itteni írásaiddal mindezt nem igazán cáfolod, sőt.

mommmmo 2012.08.22. 10:32:49

Szerintem Izraelre nem azert potyognak a raketak, mert a regioban dul az antiszemitizmus, es mindenki el akar titeket torolni, hanem azert mert egy gigantikus getto van az oldalatokban (gaza ovezet) es a gettok egy orszagban sem epp a beke ovezetei... Szoval nem igazam tudom mire szamitotok egy ilyen szituban...persze alairom, nehany sz@rkevero nyilvan tamogatja a gettolakokat kivulrol is, de azert a mainstream tojik a temara. Amugy meg konnyen elkepzelheto, hogy a kulisszak mogott lazan targyalnak a sejkek a vezetoitekkel, de pl szerintem, ha Izraelnek nem lenne olyan tenyerbemaszo a diplomaciai stilusa, akkor az mar lehetne egy tyuklepes affele, hogy ne kelljen minden effele diplomaciai kozeledest a kulisszak mogott tenni. Nem azt mondom, hogy ez megoldana a helyzetet, de ugy gondolnam a stilusvaltas az ingyenes, szoval nem ertem, miert nem lehet megprobalni.... Mert jo, hogy azt nem mondja a vezetotok, hogy minden emirati hulye, mert nem demokraciaban el, hat ez kinek hianyzik, amikor ok jol el vannak a torzsi viszonyaik kozott egyelore. Na hat ilyenek. Amugy en tudom, hogy sok zsido ember baratsagos es ment a kornyekre turistaskodni, es ronda merenyletek is voltak ellenuk... Erre azt tudom mondani, hogy ezt reszben a vezetoik politikai stilusanak is koszonhetik. Masreszt, tenyleg valszeg minden kornyezo orszagban vannak szelsoseges csoportok, es sajnos nem minden orszagban tudja oket a rendorseg megfeleloen kordaban tartani... Itt az uae~ben nem lenne problematok, de feltetelezem egy kevesbe rendezett orszagban nincs ilyen biztonsag, es hiaba normalis az emberek 95%~a, es hiaba kooperal veletek az allam is, a maradek 5% meg mindig fel tudja robbantani a zsido turistabuszt... Tehat a kornyeken levo turostaskodassal tenyleg jo, ha ovatosak vagytok meg egy darabig.... nem az lenne a kovetkezo lepes mondhatnam.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.22. 14:40:29

@mommmmo: Abból a "gigantikus gettóból" évek hosszú során át jöttek dolgozni az emberek Izraelbe, és az osloi megállapodás idején terveztünk egy nagy ipari parkot, amely izraeli befektetésként, palesztin munkaerővel működött volna, éppen azért, hogy legyen megélhetésük az embereknek. Ezzel szemben a gettófőnököknek a terror és az európai segélyek jobb üzletnek tűntek, az istenadta nép meg szenved. Ez sem Izrael hibája, bármilyen tenyérbemászónak tartjátok Natanjahut.
Persze, sokkal egyszerűbb mindig a zsidókat hibáztatni, mert ahhoz se gondolkodni, se tenni nem kell.
Most beszéltem egy svéd állampolgárral, akinek már nagyon elege van abból, hogy az ő kemény munkájának adójából, semmirekellők tizezreit segélyeznek. Mire elmeséltem neki, hogy az izraeli ultrabaloldali aktivistákat, a Shalom Achsav (Béke Most) embereit a svéd állam finanszírozza, természetesen, az adófizetők pénzéből. Ebből persze béke sosem lesz, de nagyon igyekeznek a zsidók között szítani az ellentéteket, hátha többségbe kerülnek azok, akik a béke szent nevében felszámolják saját magukat. Mert ez a nedves álma néhány arab diktátornak.

2012.08.22. 14:50:26

@Amichay: "Ez sem Izrael hibája..." Es semmi nem az, na. Izrael tokeletes, eddig mindent jol csinaltatok, csak a joszandek es a bekevagy vezerelt vegig, de azok a franya kulso tenyezok... Je, az OV is ilyeneket szokott mondani!!! Nala is mindig az EU es a tobbi kulso tenyezo a hibas... :O Volt nalatok tanfolyamon??

Lassan tenyleg eldobom az agyam toled... :(

mommmmo 2012.08.22. 15:05:09

@Amichay: amugy en azt nem is allitottam, hogy a getto a ti hibatok, csak megallapitottam, hogy ott van, es ezert repulnek ratok a raketak, nem azert mert a fel vilag el akar titeket soporni.hogy ki a hibas, es mi lenne a megoldas, az egy masik temakor.

Azt meg gondolom nem allitod, hogy aki Netanyahut tenyerbemaszonak talalja, azt csak az antiszemitizmus futheti:)))

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.22. 19:31:03

@mommmmo: Nem hiszem, hogy olyasmit irtam valaha is, hogy a fél világ el akarja söpörni Izraelt. Jobb, ha konkret dolgok menten beszelünk a konfliktusról, nem pedig túláltalánositva. Gázából nem volt törvényszerű gettót csinálni - a gázaiak ma már visszasírják az izraeli megszállás idejét, mert az a terror, amit a Hamasz gyakorol rájuk most, az ezerszer rosszabb, mint amit Oslo előtt átéltek. Akkor legalább volt munkájuk, megélhetésük. A rakétákat pedig nem a szegénységből fakadó elkesedettség miatt lövik, hanem mert van akiknek jó üzlet a terror. A megoldás sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt Európában vagy az arab világban hangoztatják - segélyek helyett, amelyekből fegyvereket vesznek, munkahelyteremtő beruházásokba kellene fektetniük a békeszerető európaiaknak a pénzt. A zsidók ezt csinálták a 1880-as évektől, az első bevándorlóktól kezdve a mai napig - épitenek, alkotnak, működő országot teremtettek. A palesztinok lassan húsz éve élnek az Autonómiában, mégsem képesek meg az elektromos ellátásukat sem megszervezni.
Natanjahut sokan nem szeretik, ezzel semmi baj, neki nem az a dolga, hogy népszerű legyen, hanem az, hogy adott helyzetben olyan döntéseket hozzon, amely az országa érdekeit szolgálja. Ezt tette akkor, amikor gazdasági miniszterként konszolidálta a pénzügyi helyzetet, és ezzel Izrael megúszta a gazdasági világválságot, még az európai piac problémái mellett is van növekedés, szóval, vannak már olyan döntései, amit az idő igazolt.

mommmmo 2012.08.22. 19:59:31

@Amichay: nezd attol, hogy Netanyahu egy remek gazdasagi szakember, diplomatakent meg mindig maradhat egy idiota... Kar, hogy nem maradt a kaptafanal, mondhatnam.
En elhiszem neked, hogy a palesztin vezetok egy rakas dolgot a leheto legszarabbul csinaltak, biztos affele regi szabasu zavarosban halaszo korrupt idiotak... Megjegyzem meg az Al Jazeeran is, amikor a palesztinokrol van szo, a vezetoikre kabe ugyanannyit panaszkodnak a palesztinok, mint a cionistakra.
Amugy ez utobbi hozzaszolasoddal meg egyet is ertek, szerintem ez a vonal az, amely realis megoldasokhoz vezetne. Sajnos egy politikailag total instabil kornyezetbe nem mennek szivesen a befektetok, gondolom azert tobbeken all a vasar, hogy ez megvaltozzon.

pcomment 2012.08.27. 12:52:08

@kommentelgeto77: nem a legutóbbi kommentek között van, de ezzel a hsz-szel nagyon a szívemből szóltál, főleg az utolsó bekezdéssel!

Antonia40 (törölt) 2012.09.14. 12:26:25

@padlas: Roppant tájékozatlan vagy! Idén 18 milliárd forint (!! ) kárpótlási pénzt kaptak a zsidó szervezetek a magyar költségvetésből!, azért ez nem "csekélyke" 2 milliárd mint amit írtál. Nem hiszem hogy 60 évvel a holocaust után most abban a helyzetben vagyunk hogy még mindig milliárdokkal kárpótoljunk, amikor már annyiszor kaptak kárpótlást és annyi helyről! Én ezt kicsit szemtelenségnek érzem amikor annyi nyomora van ennek az országnak és annyi fontosabb helye lett volna ennek a 18 milliárdnak (pl. kórházak).

Antonia40 (törölt) 2012.09.14. 12:37:49

@Amichay:
Itt megnézheted, hogy 200 óta hány palesztin gyermeket öltetek meg:
www.rememberthesechildren.org/remember2000.html

1477 gyerek halt meg a fegyvereitek által!

Én szégyellnék izraeli állampolgárként létezni!

Netszamuráj 2012.09.16. 22:40:52

@Antonia40: De amikor a nagyszüleid kifosztották a deportált zsidó szomszédok lakását, az jól jött, mi? ;)

Antonia40 (törölt) 2012.09.17. 15:23:40

@Netszamuráj:

Az alföldi tanyavilágban nem voltak zsidó szomszédok, pláne a nagyszüleimnek nem. És különben sem volt szükségük a te őseid összeuzsorázott vackaira, tekintve hogy jómódú gazdálkodók voltak annyi földdel hogy később az 50-es években kuláknak minősítették őket.
Amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten. Nem bírom a rosszindulatú embereket. Nagyon sajnálom ami zsidó honfitársainkkal történt, de ez az örökös zsarolása a társadalomnak már túl megy a jóízlés határain.

polansky 2012.09.18. 14:10:34

Te jó ég, hogy egy egyszerű utazási blogon is ennyi furkó antiszemita legyen...de sötét ez az ország!!!

Frizuravarjú 2012.09.23. 17:54:03

@polansky: Bizony. Vajon mitől lehet ez? Trianon, kónbéla, pétergábor, rákosi és a többi nemzetgyilkos mond valamit, gyógyegér?

mozzie 2012.10.04. 12:31:47

@Frizuravarjú: (et al) - Fáj az amitől szenvedsz/szenvedtek?

Frizuravarjú 2012.10.05. 10:44:44

@mozzie: Bizony fáj: "Trianon, kónbéla, pétergábor, rákosi és a többi nemzetgyilkos" !

Neked fáj a hollókoszt?

Netszamuráj 2012.10.14. 22:01:31

@Antonia40: Nem vagyok zsidó, de nem probléma. Csak veled ellentétben nekem van beleérző képességem, és civilizált is vagyok.

Netszamuráj 2012.10.14. 22:06:36

@Antonia40: Személyesen három zsidó családot ismerek, ahol az egyiktől 2 házat és 1 gyárat, másiktól 2 lakást, festményeket, a harmadiktól pedig hatalmas tihanyi birtokot vettek el. Jóvátételül a gyerekeik kaptak némi kárpótlási jegyet. Ja, és mindenhol kiirtották a család 90%-át. Busásan megérte nekik a biznisz, nyilván. ;)

Te beszelsz rosszindulatról, amikor velejéig romlott és gonosz vagy? Pofám leszakad az ilyen farizeus emberektől.

bpetya75 2012.10.14. 22:32:59

@Netszamuráj:

"De amikor a nagyszüleid kifosztották a deportált zsidó szomszédok lakását, az jól jött, mi? ;) "

Te beszélsz rosszindulatról meg romlottságról?

Tükör!

Netszamuráj 2012.10.14. 22:35:57

@bpetya75: Nem neked írtam, hanem egy nyilvánvalóan antiszemita embernek. Lehet, hogy a nagyszülei valóban nem csináltak semmi rosszat, de legalább kicsit elgondolkodhat rajta. Görbe tükör.

bpetya75 2012.10.14. 22:47:30

@Netszamuráj:

És mivel neked nem tetsző véleménye van, ezért nyugodt szívvel bűnözőnek titulálhatod a felmenőit? Ez lenne a görbe tükör?

Netszamuráj 2012.10.14. 23:56:31

@bpetya75: Elolvastam néhány hozzászólásodat más blogokon. Szerintem Te jó ember vagy, nincs kedvem vitatkozni veled. Néhány dolgot azért még elmondanék.

Ennek az emberi lénynek alig-alig nevezhető valakinek, nem nekem nem tetsző véleménye van. Ez annál kicsit több. Most ugyanis nem arról beszélünk, hogy én tejfölösen szeretem a csirkepaprikást, ő viszont uborkával. Ez a lény gonosz. Én általánosítottam a családjára, lehet, nem volt szép. Ő viszont egy egész ország teljes lakosságára tette ezt: "1477 gyerek halt meg a fegyvereitek által! Én szégyellnék izraeli állampolgárként létezni!"

Mintha Izraelben nem lenne kormány, és nem lennének pártok, akik egymással vitatkoznak, mintha az emberek ott nem különbözőek lennének. Mintha ott mindenki gyilkos lenne. Ez olyan, mintha minden magyar egyforma lenne. Ami nyilvánvalóan nem igaz, mert én például biztosan nem hasonlítok erre a lényre.

Egyébként pedig valakinek fel kellett jelentenie a zsidókat. És az biztosan nem a mi családunk volt, én - amíg nem tanultam általános iskolában a II. világháborúról - talán nem is hallottam a zsidó szót. Otthon ez nem volt téma. De az Antónia nevű lénynél valószínűleg az volt. Tapasztalataim szerint ez az antiszemitizmus/rasszizmus nevű betegség otthonról hozott dolog. Tehát ha fogadnom kell, hogy az ő nagyszülei vagy az enyémek dobtak fel zsidókat némi pénzért meg egy kis elrabolnivalóért, nagy téttel fogadok az övére. ;)

Ja, és ennek a lénynek is elolvastam néhány hozzászólását más blogokon, erre alapoztam, hogy gonosz.

Azt pedig Edmund Burke óta tudjuk, hogy "A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak."

bpetya75 2012.10.15. 09:15:07

@Netszamuráj:

Nem azért szóltam közbe, hogy őt védjem. A nagyszüleivel kapcsolatos megjegyzésed nem tetszett. Lehet, hogy antiszemita (bár egy igazi zsidózós geci ilyet nem irna: "Nagyon sajnálom ami zsidó honfitársainkkal történt") és az is lehet, hogy otthonról hozta (bár a vallásos nevelés ellen is sokan fellázadnak). De ennyi erővel az én felmenőimet, vagy bárki másét is meggyanúsíthatnád. Pont ennyi eséllyel lőnél mellé vagy találnál telibe.

Antonia40 (törölt) 2012.10.17. 11:46:10

@Netszamuráj: szerintem meg te vagy a gonosz hiszen én feketén fehéren leírtam hogy sajnálom a zsidó áldozatokat! tisztázzuk nem vagyok antiszemita, itt ül körülöttem mellettem számos izraelita kedves kollégám, az egyik nagybátyám felesége zsidó.
Én a mértékről és a társadalom gusztustalan zsarolásáról , a pofátlanságról beszéltem. A nagyapámat senki sem kárpótolta a szibériai hadifogsági évekért , és az elzabrált földekért, jószágokért is csak egyszer kaptunk filléreket. A zsidó szervezetek/magánszemélyek viszont már nagyon sokszor kaptak kárpótlást, idén 19 milliárdot a magyar kormánytól. Nem hiszem hogy amikor 400 ezer gyermek éhezik ebben az országban akkor még most is 60 évvel a szörnyűségek után kárpótolnunk kellene a zsidókat, hiszen már kaptak elég kárpótlást. Én is verjem a palávert, zsaroljam a kormányt, követeljek még pénzt még több kárpótlási pénzt, amikor van elég más baja az országnak?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása