oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 17. 06:56,  Mindenből lehet jó dolgot kihozni 382 komment

2012. augusztus 17. 06:56 Határátkelő

Mindenből lehet jó dolgot kihozni

Mai szerzőnk nem mostanában, hanem majdnem 30 éve vándorolt ki, Izraelbe. Nem volt egyszerű megteremteni az egzisztenciát két gyerekkel, de sikerült. Éva azt mondja (írja): minden nehézség egyúttal pozitív energiákat is jelentett.

Izrael.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Röviden megírom a kivándorlásom történetét, és amennyire lehet igyekszem érzékeltetni azt az országot, amelyről olyan sok embernek van véleménye, mielőtt még ismerné...

Nem volt kultúrsokk...

Egy évig készültem arra, hogy kivándoroljak Izraelbe. Amikor elhatároztam, 1984-ben, szabadúszó újságíróként éltem Budapesten. Főként az akkori Magyar Rádiónak dolgoztam, de írtam napilapokba, folyóiratokba, készítettem tv-műsor-vázlatokat. Nem voltak megélhetési problémáim, egészen másról volt szó. Nem elsősorban Magyarországról akartam elmenni (valahová), hanem Izraelbe akartam kimenni.

Akkor már évek óta foglalkoztam a zsidósággal, minden igyekezettel pótolni azt az ismerethiányt, amit a teljesen asszimilált magyar zsidókra oly jellemző volt. És ott volt a két kisgyerekem (5 és 7 évesek), akiket nem akartam ebben a tudatlanságban nevelni. Tisztában voltam azzal, hogy ennek a lépésnek komoly következményei lesznek, akkoriban még nem lehetett ki-bemászkálni a határon. Tehát felkészültem.

Mentálisan is. Nem gondoltam, hogy tárt karokkal várnak rám, és két gyerek felnevelése férj, nagyszülők, barátok nélkül - nem éppen fáklyásmenet. Ebben nem is tévedtem, bár éppen azért, mert előre számítottam a nehézségekre, tulajdonképpen minden elért eredmény pozitív energiákkal töltött fel, így elég jól bírtam a nehézségeket is.

Életem egyik legboldogabb időszaka

1985 április elején a kis Fiat 500-ommal utaztunk Bécsig. Ott jelentkeztem a Szochnutnál, és pár napon belül Lodon landoltunk. A kezdetekről a Tavaszdomb-sorozatom első öt része szól, de sokáig nem tudtam folytatni, mert a Holokauszt-emlékek tengerparti élményén nem tudtam túltenni magam.

Öt hónapig tanultam az Ulpánon - életem egyik legboldogabb korszaka volt, azzal együtt, hogy a harmadik hónapban végrehajtott "kiigazítás miatt" (az infláció megfékezésének 1985-ös programja, ami a mai Izrael gazdasági sikereinek is alapja volt, engem anyagilag a padlóra küldött) elmentem lépcsőházat mosni.

Két hétig, mert akkor egy félreértés miatt megkaptam az első privát tervezési munkát - egy nagyon elrontott családi ház terveit kellett rendbe tennem. Alig tudtam még héberül, de a műszaki rajz nemzetközi nyelv, és a feladatot sikerült jól megoldanom. Bár én városgazdász és újságíró voltam, sokat terveztem lakásokat az építész férjemmel, tehát nem volt ismeretlen dolog, ám alig ismertem az izraeliek szokásait, ezért az újságírói képességeimet maximálisan kihasználva "mélyinterjúztam" a klienseket. És éppen ez lett a későbbi sikereim titka. Akkor persze még semmit nem tudtam, csak azt, hogy szükségem van a pénzre, hogy a gyerekeimnek enni adjak, és a kínálkozó lehetőséget meg kell ragadjam.

A megélhetésemen keresztül ismertem meg az izraeli társadalom szinte minden rétegének a legbelsőbb életét. Ortodox vallásosokét és középosztálybeli arabokét egyaránt. 1987-ben már saját tervezőirodám volt, később a kivitelezés megszervezését is átvettem. 2006-ig kb. 350 projekt - mindegyik szociológiai tanulmány is volt számomra.

Kibéreltem egy lepusztult garzont

A gyerekek az ulpán melletti iskolába jártak, és persze hamarabb és jobban megtanultak héberül, mint én. 1985 szeptemberében átköltöztünk Ramat Ganba, és Tel-Avivban kezdtem dolgozni egy zseniális építésznél - Zvi Heckernél. Mellette, az ő tudtával, folytattam a privát tervezési munkákat. Az első megszenvedett tervek után szépen jöttek a megbízások.

Zvi nagyszerű ember, maga is biztatott, hogy nyissak saját irodát. Kibéreltem öt évre egy rémesen lepusztult, tel-avivi, belvárosi garzont, nagyon kevés pénzzel, de sok ötlettel felújítottam. Ott laktunk hárman, és az volt az irodám is...23 négyzetméteren. Könnyűnek nem mondható élethelyzet, de azóta is nagyon jól tudok kis lakásokat praktikussá tenni...

A héberben van egy mondás: "hákol letová" - vagyis mindenből lehet jó dolgokat kihozni, minden nehézségből lehet valamit tanulni és ezt a tudást később kamatoztatni. Az izraeli zsidók mentalitásáról a későbbiekben részletesen írok, de az ilyen mondatok, mint a "hakol letová" vagy az "ihije beszeder" (jó lesz), "hákol jisztader" (minden elrendeződik) nagyon jellemzőek. Van még egy fontos szó: "szavlanut" (türelem) - na az, azért kell ehhez az országhoz...:)

Pincérkedés másodállásban

Amikor a miniatűr irodámat megnyitottam, annyira nem volt pénzem, hogy esténként, háromszor egy héten elmentem pincérkedni. Kőkeményen dolgoztam napközben a tervezéssel, kivitelezéssel, de háromszor egy héten, este 6-tól, éjjel kettőig egy étteremben mosolyogtam a vendégekre és szedtem a lábam, mert azon a helyen a szolgáltatás minősége volt a legfontosabb dolog.

Másfél évig csináltam, ez alatt vettem lakást Tel-Aviv belvárosában (25 éves kölcsönre, még ma is fizetem), remek helyen - ez volt életem eddig legjobb befektetése, és a városgazdász tudásom legkifizetődőbb alkalmazása, ugyanis 1988-ban a belváros nem volt menő hely, ma viszont mindenki itt akar lakni...

A gyerekek ekkorra már a negyedik izraeli iskolában tanultak, de azzal az attitűddel fogadták a változásokat, hogy nem veszítjük el a régi barátokat, hanem újakat is szerzünk - ez a szemlélet kihatott egész életükre.

Nemet mondtam a csábító ajánlatokra

Bár a rendszerváltás után lett volna lehetőségem visszamenni Magyarországra, anyagilag biztos kifizetődő lett volna, Derzsi András, volt kollégám a Főváros Tanácson (1975-1980 között) akkor építésügyi miniszter hívott is, izraeli befektetők is szerették volna, ha ottani képviselőjük legyek, de nekem fontosabb volt, hogy a gyerekeim hol nevelkednek, így a csábító ajánlatokra nemet mondtam és dolgoztam tovább a saját cégemben. Előbb a lakás költözött ki az irodából, aztán az egy új, elegánsabb irodát nyitottam, szóval kemény munkával, de haladtam előre.

A gyerekek gimnáziumi éveit egy kibuci iskolában töltötték, ez lehetőséget nyújtott arra, hogy az egész kibuci mozgalommal közelebbről megismerkedjek. Bár magam nem tudtam azonosulni az ideál-kommunista eszmékkel, a kibucnyikok munkáját nagyon tisztelem.

A katonaság

Előbb a lányom, aztán a fiam lett katona. A lányom Tel-Avivban a haditengerészet főhadiszállásán dolgozott a kiképzés után, akkor tanult olaszul. Ő a család "nyelvtehetsége": a magyar, a héber és az angol mellett megtanult olaszul, spanyolul és franciául. Angolul ír drámákat, és ma két kislány anyukájaként, férjével Montrealban él.

A fiam négy és fél évig szolgált a híres hetedik tankhadosztálynál, megjárta az első libanoni háborút. Amikor megkérdeztem, hogy mi volt a legfontosabb tett, amire büszke a katonaság idejéből, akkor azt mondta, hogy azokra a katonákra büszke, akiknek a parancsnoka volt, és a nehéz családi hátterük ellenére kitűnő katonákká és emberekké formálta őket.

A tankhadosztályba az ezredforduló környékén nagyon sok srác került, a "reménytelen" kategóriából - sokszorosan hátrányos helyzetűek, akiknek a katonaság életük második esélyét jelentette, ha jó parancsnokhoz kerültek. Érdekes módon, nagy kerülővel, az amerikai luxushajókon biztonsági parancsnokként, majd a reklám és a webdesign világában eltöltött évek után, ma fiatalkorú bűnözők nevelésével foglalkozik, sikerrel, Ausztráliában. Talán éppen a katonai múltja miatt.

Elkezdtem visszajárni Budapestre

A fiam már katona volt, a lányom Londonban tanult, amikor meghalt az apám Magyarországon. Attól kezdve "tendáltam" visszafelé, hiszen szüleim egyetlen gyereke vagyok, és miután a saját gyerekeimet felneveltem az anyámmal kellett egy kicsit többet törődnöm. Sokszor voltam Pesten, és egyre jobban izgattak azok a kérdések, amelyek az eredeti szakmámhoz, a városgazdálkodáshoz kötődtek. 2004-ben kezdtem komolyabban írni magyarul, azt interneten.

Bár a pesti lakásomból csak a könyveimet, mint a számomra legértékesebb dolgokat, kértem utánam küldeni, a magyar nyelvvel szinte megszakítottam a kapcsolatomat, kezdetben. Az elfordulás oka nem érzelmi, hanem praktikus volt - meg akartam tanulni jól héberül, olyannyira, hogy ne érezzem magam a "magyar gettóban".

Nagyon kevés magyarral volt itt kapcsolatom, viszont Zvi Heckeren keresztül megismerhettem az izraeli kulturális élet elitjét. Már akkor jártam színházba, amikor alig értettem a darabot, de kényszerítettem magam megérteni, elolvastam a szöveget előtte, utána, elemeztem, szóval dolgoztam azon, hogy ne legyek értetlen idegen. Közben meg is szerettem azt, amit megismertem.

A net új lehetőségeket hozott

Amikor megvettem az első laptopomat, és rákapcsolódtam az internetre, nagyszerű, új lehetőségek nyíltak meg előttem. Ilyen volt a filmforgatókönyv-írás, a városi problémákról vezetett fórum. Még mindig ragaszkodtam a héberhez, mert még mindig bizonytalannak éreztem magam. Magyarul akkor kezdtem írni újra, amikor már tudtam, hogy a héber is a saját kultúrám része. Tehát szó sincs róla, hogy lemondtam volna a magyar kultúráról, vagy fel akartam volna számolni magamban, ami jót kaptam a magyarországi neveltetésem során, de nagyon fontos volt számomra, hogy a héberben se legyek idegen.

Ráadásul, nagyon sok értéket fedeztem fel ebben az ős-új, izraeli-zsidó mentalitásban, amit két évtized alatt igyekeztem magamévá tenni. De erről is egy következő posztban számolnék be, mint ahogy arról is külön írnék, hogy miért mentem Magyarországra, majd jöttem vissza Izraelbe. Ezek bonyolult dolgok, nem tudom pár mondatban hitelesen leírni."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr194716713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 01:07:07

@Gondolkodni Próbáló Birca: Egyszer kellene írni egy alapos tanulmányt a magyar zsidók kötődéseiről... Persze, a Szochnut is hibás, mert rengeteg hülyeséget ígérnek, ahelyett, hogy a várható nehézségekről és azok leküzdésének módjairól adnának tisztességes tájékoztatást. Izrael nem könnyű hely, de aki itt megállja a helyét, az bárhol a világon képes boldogulni... legfeljebb Magyarországon nem...:(

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 01:15:19

@Herlock Sholmes: Mert akkor lenne jó, ha a szoknyamon ülnének? Bizony, mindkét gyerekem valódi sikertörténet, mert önálló akarattal, tudatosan élnek, és ok mar belakjak a világot! Nem panaszkodnak arra, hogy milyen szar az életük, hanem saját aktivitasukkal teszik boldoggá!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 01:24:27

@Foxtrotty: Nos, akkor tisztázzuk: Budapesten, az Ybl Miklós műszaki főiskolán diplomáztam, mint városgazdász, de már főiskolás koromban a férjemmel együtt nyertem lakóépülettervezési pályázatokon... mert én sem voltam kutyaütő ebben a témában, és az Ybl-ben kitűnő tanárok nem csak várostervezést, hanem azon belül épülettervezést is tanítottak.
A MUOSZ posztgraduális újságíróképzése pedig ezerszer jobb volt, mint a mostani kommunikáció-szakos képzések, de nyugodtan fikázd azt, amiről fogalmad sincs, hiszen ez a menő Magyarországon. Sokra is megy ezzel az ország!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 01:33:24

@Foxtrotty: Az olimpiai eredmények nem egy ország, hanem egy-egy kiváló sportoló eredményei - nem ártana már ezt is helyre tenni Magyarországon! Az izraeli olimpikonok nem hoztak egyetlen érmet sem, de a lakosság egyre növekvő része sportol rendszeresen - lásd: "Míg az izraeliek szinte észrevétlenek az olimpiákon, a rendszeresen (legalább heti két alkalommal) sportolók száma erőteljesen nő, szinte minden korosztályban (az 50 éven felülieknél kimagaslóan) – egy évtized alatt 37%-al nőtt (1999-ben 20% 2009-ben 57%).

A települések közterület-fejlesztésének egyik kimondott célja, hogy minél több lehetőséget teremtsenek a sportolásra. A köztéri kinzóeszközök szerepe az, hogy ne csak a jómódúak mehessenek konditermekbe, hanem az edzés lehetősége mindenki számára nyitott legyen.

A háborúk, terrortámadások ellenére a várható életkort tekintve Izrael a 17-ik a világon – 81 évvel (míg Magyarország 92-ik a sorban), ami persze nem csak a sportnak köszönhető, hanem a tudatosságnak, amelyben az egészséges életmód egyre nagyobb teret nyer. Ennek része a sporton kívül az egészséges táplálkozás, a dohányzás csökkenése és a gyógyításban a prevenció." amichay.hu/az-unnepek-utan_20119/

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 01:50:52

@mommmmo: Miután megkötötték a békeszerződést, egy kissé megbuggyant jordániai katona lemészárolt egy tucat iskolás kislányt "a béke szigetének" nevezett határmenti területen... ezért őrzik az izraeliek azt a határt is...
Igaz, Jordánia az egyetlen arab ország, ahol az 1948-as palesztin menekültek állampolgárságot kaptak, és nem őrizik mai napig is menekülttáborokban őket, de amikor Arafaték elszemtelenedtek és a király hatalmát fenyegették, akkor "rendesen" kiraktak őket (fekete szeptember). Szóval, egy kicsit árnyaltabb a dolog annál, hogy szimpatikusak-e vagy sem a jordánok.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 02:22:37

@Frengi: 1985-ben bizony semmilyen vagyontárgyamat nem vihettem ki, az autóm, amivel Budapestről Bécsbe mentem, ott is maradt...
Dolgozni, bizonyos feltételekkel lehet Izraelbe jönni, de ez az ország arra jött létre, hogy a zsidóknak két évezred után hazájuk legyen, és ne lehessen csak úgy kifosztani, és koncentrációs táborokban módszeresen legyilkolni őket...
bocs, hogy egy fél dunántúlnyi ország nem a magyar gazdasági menekültek problémáját akarja megoldani...

És az, hogy van, hogy itt bárki oszthatja az észt, csak az aki Izraelbe vándorolt az nem?
Zavar, hogy én remekül megvagyok az izraeli és a magyar identitásommal? Mindegyikből csak a legjobbat veszem magamra - például a híres magyar irigységet nem.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 02:31:20

@Zlot: Ajánlom, hogy olvass egy kicsit arról, hogy "kitől kaptak a zsidók Izraelt" mert nagyon elolvasták valamit... A zsidók ezért az államért előbb dolgoztak ( mocsarakat csapoltak, sivatagot tettek termove, stb.) aztán 1948-ban az akkori lakosság 1% - 6000 ember élete árán kiharcolták a maguk országát, amit azóta gazdaságilag sikeressé tettek.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 02:49:07

@magyarlanykairoban: Éveken át dolgoztam arabokkal és araboknak is, de nem merném azt állítani, hogy az ő szemszögükből is képes vagyok megítélni a konfliktust. Szeretném remélni, hogy közülük is egyre többen gondolják majd úgy, hogy mindkettőnknek van itt hely...
Az viszont az én meggyőződésem, hogy a konfliktus "életben tartása" bizonyos politikai körök érdeke, a hétköznapokban sokkal kevésbé jelenik meg, mint külföldön azt hiszik. Önrobbantó terroristák nélkül a tel-avivi utca meglehetősen biztonságos az ortodox és a szekuláris zsidóknak éppen úgy, mint a keresztény vagy muszlim araboknak. Az pedig, hogy ma már nem kell attól félni, hogy az autóbusz felrobban, az egyértelműen a katonáink érdeme. Ők ugyanis nem a kődobáló palesztin gyerekekre lőnek (ez a médiacirkusz sztereotípiája), hanem az a feladatuk, hogy megvédjék az izraeli polgárokat. És ezt meg is teszik, legjobb tudásuk szerint.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 03:01:52

@mommmmo: A ház(ak) nem dőltek össze, mivel arról a statikus tervező gondoskodott... Lakást tervezni pedig, úgy tűnik, hogy valamiért csak tudok, talán, mert az Ybl-ben jól tanítottak, talán mert van némi tehetségem és figyelmem hozzá, de tény, hogy a megbízóim igencsak értékelték a munkámat... mellesleg éppen most jelent meg egy magyar építészeti folyóiratban (METSZET) az egyik munkám. Jó lakást ugyanis nem a diploma, hanem az ember agya tervez.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 03:22:55

@fikanick: Kicsit fárasztó, hogy minden alkalommal, amikor Izrael szóba kerül, akkora tudatlanság tör elő, hogy történelemórát kellene tartani. Például azzal kapcsolatban, hogy mi volt a mai Izrael és Palesztin Autonómia területén a cionizmus kezdetén az 1880-as években? Aztán, meg arról, hogy a környező országokból miért vándoroltak ide arabok, miután a zsidók bevándorlásával fellendült a gazdasági élet?
Aztán, kit is nyom el Izrael? Egy ország, amelyet 1948-ban, születése pillanatában megtámadtak a szomszédai, akik mai napig nem képesek megemészteni, hogy nem ők győztek, hanem a jött-ment zsidók? Hát, Istenem.
A Holokauszt ott van a tudatunkban - nem mi akartuk ezt így, de az izraeliek megtanulták a leckét, a Többet Soha kezdetűt, és attól tartok, hogy az a bizonyos iráni katona is meg fog lepődni...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 03:33:56

Akkor utoljára erre a bizonyos mondatra térnék ki:
"sokat terveztem lakásokat az építész férjemmel" - egy kis szövegelemzés: a mondat szerint az építész férjemmel együtt terveztem lakásokat, nem azt, hogy segítettem neki, vagy, hogy tőle tanultam, ellestem, vagy tudom is én miként kaptam tőle a tudást, amit persze, csak a BME diplomával lehet megszerezni. Megsúgom: nagyon sok diplomás építész tervez pocsék lakásokat. Olyannyira, hogy magam abból éltem főként, hogy az ő terveiket "javítottam". A városgazdász diplomámmal egyébként hivatalosan is tervezhettem 4 emeletes lakóépületeket is, de azokban nem leltem örömet. Ellenben "sportot űztem" abból, hogy bármilyen szar lakásból tudok jót csinálni. epiteszforum.hu/node/20762

ihasz laci 2012.08.19. 03:37:23

@Amichay: erre a kodobalo fiukra "lovoldozo" katonak tema mindig is media cirkusz volt. Lattam nemreg egy ilyen videot. Mindenki azon hoborgot, hogy az izraeli katonak ralonek a vedtelen civilekre. Csak azt nem vettek eszre, hogy a katonak gumiloszert hasznaltak.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 03:45:04

@magyarlanykairoban: Elnézést, pár napig nem néztem be a Határátkelőre, nem vettem észre, hogy megjelent a cikk. Nagyon nehéz általánosságban írni, viszont az izraeli életről elég sokat írok a honlapomon: amichay.hu/
Palesztina még nincs, de van egy Palesztin Autonómia.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 03:56:33

@Bird: Nagyon köszönöm a részletes ismertetőt, de nem a volt férjem tehet arról, hogy kivándoroltam Izraelbe. Bár kétségtelen, sógornőm megjegyzése a "szappanfőzésből visszamaradtak"-ra mélyen elgondolkodtatott a magyar néplélekbe férkőzött antiszemitizmus mibenlétéről.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 04:05:16

@Bird: A Fővárosi Tanácson dolgoztam és a kutatási területem a belvárosok rehabilitációja volt.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 04:18:27

@cukorrépa: Csak az az opció maradt ki, hogy a gyerekek is szuverén egyéniségek és miután leszereltek a katonaságtól, külföldön tanultak, illetve dolgoztak, ami azzal a veszéllyel járt, hogy ott találtak maguknak párt, szerelmet, boldogságot, amit egy szülő, szerintem, nem akadályozhat meg. A lányom Londonban tanult drámaírást, be is mutatták két drámáját, majd bejárta a fél világot a saját erejéből, a saját munkája, tehetsége eredményeképpen! A sors úgy hozta, hogy Indiában megismert egy kanadai férfit, akivel ma boldogan él, két gyereket nevel és sokat költ repülőjegyekre.
A fiam 4 és fél év katonaság után kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot az USA-ból, ott ismerte meg a későbbi, ausztrál feleségét. Mégis, mit kellett volna tenni egy jó szülőnek? Hogy "kitagadlak ha elveszed" ? A gyerekeim, köszönöm, jól vannak, remek emberek, és egyelőre nem szorulok arra, hogy ők gondoskodjanak rólam.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 04:31:37

@mommmmo: Nem politikai karrierre pályáztam, hanem rendbe akartam tenni a várost. Miután pár évvel korábban részt vettem a tel-avivi polgármesterségért folytatott választási kampányban, mint szakmai referens, azt gondoltam, hogy ha egy város lakossága panaszkodik a regnáló polgármester döntései miatt, akkor a demokratikus választások éppen arra valók, hogy leváltsák az alkalmatlan embert. Budapesten politikust választanak, ideológiai alapon, Tel-Avivban olyan embert választottak aki az elmúlt években elképesztő változásokat hajtott végre, napról napra téve jobbá a várost.
Engem nem érdekel a hatalom, amire oly éhesek a magyar politikusok, engem a városban lévő lehetőségek izgattak, mert főiskolás koromtól azzal foglalkoztam, hogy miként lehet rehabilitálni a várost.
De a lányomnak lett igaza, aki fél évet élt Budapesten a katonaság után, majd elmenekült Londonba, mert szerinte Magyarországon minden jó szándékot megöl az irigység.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 05:04:47

@aluf: Korábban leirtam, hogy miért nem élnek ma Izraelben a gyerekeim. Abból az is kiderül, hogy nem itt tanultak, hanem külföldön, tandíjat fizetve. Egyébként, Izraelben is van tandíj az egyetemeken.

mommmmo 2012.08.19. 06:49:50

@Amichay:
Hello Eva

En szerintem csak az a mentalitas nem helyes, hogy pl elmondom nekem Jordania egy szimpatikus orszag, mire te egybol felhozol egy 15 eve tortent terrorcselekmenyt, amibol kiderul, hogy megsem.
A Jordanokkal kapcsolatos hozzaszolasomat is az provokalta ki, hogy valaki elozoleg megemlitette, eleg csak egyszer is elmenni egy Izraellel szomszedos orszagba, akkor majd megertjuk miert kell a nagy katonasag. Miert, azokban az orszagokban azt latja az egyszeri turista, hogy az emberek egyfolytaban tamtamoznak hogy tamadjuk meg Izraelt?

Hat en semmi ilyennem lattam, de a serelmek allando felemlegetese tenyleg ezt a

mommmmo 2012.08.19. 07:06:16

szoval tenyleg egy ilyen kepet fest.

Jo, 15 eve egy katona megbuggyant, es megolt egy rakas iskolaslanyt, nagyon szomoru de inkabb orulni kellene az egyetlen megbizhato szovetsegesnek, mint ezt felemlegetni.

Amugy mint ahogy mar azt korabban is irtam, mindig leesik az allam attol is, amikor az elnokotok eloadja az "egesz tersegben mi vagyunk az egyettlen demokracia es ezert mindenki irigyel" tipusu tenyleg rohelyes lemezt nemzetkozi forumokon, amikor pedig a tersegben a legmegbizhatobb szovetsegesetek a tersegben tudtommal epp egy kiralysag, egy nagyon nepszeru kirallyal.
Szerintem ez egy diplomaciailag nulla huzas.

Na mindegy, en sok parhuzamot latok a magyar es a zsido mentalitas kozott, a hulyeseg teren legalabbis, tenyleg nem csoda, hogy nem volt kultursokkod. A serelmek allando felemlegetese, a multon valo lovagolas, a xenofobia, es az un "softskills" meglehetosen tragikus hianya.
Peldaul, hogy a vezeto csak pofazik a sajat politikai szavazoi fele egyfolytaban, anelkul, hogy felmerne a szovegelese nemzetkozi kovetkezmenyeit.

Sot, mint tobbektol hallottam mar, ott is imadnak panaszkodni az emberek.

En meg sohasem jartam ott, de nekem olyan "little Hungary" feelingem van a sztorik alapjan.

Bird 2012.08.19. 07:15:17

Kedves Éva!
Ne haragudj, hogy korábban egy kicsit intimpistáskodtam, de meg szerettelek volna védeni, mert Te akkor még nem reagáltál. És úgy látom a korrekcióidból, hogy nem sokat tévedtem, azaz ha olyan felhőtlen lett volna a házasságod nem kell végigjárnod ezt a nagyon nehéz utat Neked és gyerekeidnek. Mert azért nekik sem lehetett könnyű rokonok nélkül felnőni. És ez minden külföldön élő család tagjaira igaz.

mommmmo 2012.08.19. 07:16:28

Ja es a sok sebnyalogatasnak, meg miegyebnek az az eredmenye, hogy az egesz bel es kulpolitika elmegy a "bizonyitsuk be, hogy a masik a hibas" iranyaba, ahelyett, hogy konkret megoldasokat keresnenek az emberek.
Ez nalunk is ugyanigy van Magyarorszagon.
Ja persze legalabb nekunk magyaroknak nincs annyi ver a pucankban, hogy meg fegyverrel is megvedjuk az "igazunkat", csak a sajat levunkben fovunk ehelyett, ez a szerencsenk vagy szerencsetlensegunk Izraelhez kepest.

mommmmo 2012.08.19. 07:40:36

Amugy ez egy olyan dolog, hogy amig Magyarorszagon eltem, en is hajlamos voltam a sebeimet nyalogatni, meg pl munkahelyi konfliktusok eseten megallapitani, hogy "ilyen idiotakkal nem lehet egyutt dolgozni"

Aztan a holland baratommal sokat beszelgettunk errol, es felvilagositott, hogyha en nem tudom menedzselni azokat az embereket, akkor vegsosoron megis en vagyok a hulye es nem ok. Azota ha idiotakkal talalkozom a melohelyen, mindig orulok, hogy fejleszthetem az "idiot management skill"- emet, amely az egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb!!!) skill az eletben.

Na hat ez a kulonbseg a sikeres mentalitas, meg a sebnyalogatas kozott, egyenek meg orszagok szintjen is. Az, hogy 500-szor elmondjuk, hogy bizony "azok" ilyenek meg olyanok, semmire nem vezet.

aluf 2012.08.19. 08:22:39

Örülök a sikerednek, de úgy gondoltam, hogy egy zsidónak akár családi okból Israelből eljönni "szentségtörés" Azt sem értem miért beszélnek blokádról amikor Egyiptom felé gyakorlatilag nyitva a határ. Ha olykor mégse köszönhetik az olykor egyiptomi katonákat is megtámadó gazai terroristáknak. Egyiptom felmondta az Israellel kötött gázszállítási szerződét. Nem hallok róla, hogy a Jordániába szállító csővezetékkel mi történt. A vezeték Israelen keresztül vagy az Akabai öböl mélyén érheti el Jordániát. Ők sem kapnak gázt? Egyiptom hirdeti, hogy nem tekinti érvényesnek - az USA által garantált - békeegyezményt. Milyen kihatással van ez a USA által Egyptomnak adott katonai és élelmiszer segélyekre? Rokonai 1946-ban úszva érkeztek Israelben és Nethanyán lett szállodájuk, fiúk a Dália kibucban élt, mérnöki tanulmányait követően, tudomásom szerint karmester lett. Édesanyám kb. 30-40 éve volt is náluk látogatóban.

2012.08.19. 08:22:58

@Amichay: Engem nem zavar, vihetnéd magaddal az összes többi hitsorsosodat is, persze aki tehetős, annak eszébe nincs alliázni -sajnos.

Milyen érdekes: visszavándorolt németek németek akarnak lenni, eldöntötték, ezt választották. nem foglalkoznak azzal hogy mi van Mo-on.

Míg ellenben ti Izrelből mindent jobban tudtok.

De nem érdemes erről vitatkozni, egy zsidót úgy sem lehet meggyőzni semmiről,akár egy lóval imádkoznál.

Élj boldogul, neked két hazát is adott a végzeted, nekünk csak egyet, s az is elveszett.

aluf 2012.08.19. 08:47:35

Sokan filoznak itt Israelről. Magyarországon 14 Gripen bérlése megvásárlása ellentételezése a téma. Hol kitől, mennyiért, volt e jatt. Israel kénytelen 300-500 db F16, F15, F4 stb vadászbombázót harcrendben tartani, ha némi amerikai, német segitséggel is. Saját harckocsikat is gyárt mely csak a közép és nagyhatalmakra jellemző. Az önkéntes katonaság illuziója is elképzelhetetlen, Nincs rés a pajzson. /travolta-film/ Ennek ellenére milliok vándoroltak be legálisan és százezreknek meg álom Israel, tele magyar román, afrikai illegális bevándorlókkal, munkavállalókkal.

aluf 2012.08.19. 09:06:07

Sokan vonnak párhuzamot a magyar és a magyar-zsidók sérelmeivel annak összehasonlitásával a XX. században.
Előbbit felnagyitják, utóbbit kicsinyitik. Vegyük családom példáját. Mellesleg éppen a Hatnapos háború idején voltam sorkatona. A "gaz" zsidók tetteiért pokrócozás járt idehaza.
Apámék heten voltak testvérek. Ő Mauthausenban dekkolt öccse munkaszolgálatos volt egyetlen nővére még a háború előtt amerikában ment, három húgát és bátyját- családostul- megölték. Mellesleg nagyanyámat és apám első feleségét is. A lakást az utolsó lábosig kifosztották. Nem csak a csendőrök. Igy járt a zsidóság kb. 85%-a mig a nem zsidók összes háborús vesztesége kb. 2% volt. /Mellesleg a háború kirobbantói echte keresztények voltak./ Anyámat és anyai nagyanyámat, református "cselédünk" erdélyi nővérének papirjaival bújtatta. Persze ennek is van árnyoldala. Nagyanyám a családtagként megbecsült cseléd testvérére bizta a család jelentős arany és ezüst készletét. Elvitték az oroszok közölték a háború után. A simli akkor derült ki, mikor a testvér később meghalt és a fia összeveszett az örökségen a nevelőanyjával. Eljött a nagyimhoz
és bemutatta a papirt, hogy néhai apja holy és mennyiért adta el
pld. a 10 kg-s ezüst étkészletet és az arany eterna órát.

mommmmo 2012.08.19. 09:41:17

@aluf: ami engem illet en nem a serelmeket vetnem egybe, hanem a hatasukra kifejlodott onsorsronto magatartasformakat...
Amugy a cseled ha lopott is toletek, megiscsak rendes volt, gondolom o is kockaztatta az eletet a bujtatassal. Csak aztan gondolom nem birt ellenallni a kisertesnek.

tanato 2012.08.19. 11:55:23

@mommmmo: Ja mi is hajlamosak vagyunk azt sulykolni hogy mindenki ellenünk van,orosz amerikai,német,francia,román szlovák,szerb cigány,zsidó mind a magyarok ellensége.,egyedül vagyunk a világ ellen.Az ostromlott vár mítosza.Mindenesetre egyetértek veled Éva tényleg bátor hogy postokat írogat ide,sajnos most az itthoni közhangulat eléggé hajlamos a "zsídózásra".

SilentDreams 2012.08.19. 12:17:45

@Frengi: Csöpög belőled a jóindulat, gratulálok. Mire jó ez az általánosítás? Hogy egyszerűbb legyen a világképed?

Ha valakinek esetleg külföldről van véleménye Magyarországgal kapcsolatban, akkor szerinted előbb vizsgáljuk meg a származását, és ha zsidóról van szó, akkor pofa be. Ha nem, akkor lehet neki véleménye? Nagyon ésszerű gondolatmenet, ugye?

aluf 2012.08.19. 13:13:50

Frengi: Te miért nem mész vissza mint -főnőköd szerint - félig ázsiai a teljesen ázsiai cigányokkal együtt ahonnan bevándoroltatok.? Vereckén integetnék utánad. Mellesleg a kelet-németek is visszasirják a régi szép időket és a nyugatiak is morognak a rájuk költött sok pénz miatt.

mommmmo 2012.08.19. 13:55:06

Hat igen, igen, vicces ez a kognitiv disszonancia dolog az emberi agyban, az eloitelet egyik alapja.
Lasd egy zsido vagy egy muszlim mond valamit, vagy egy zsidorol vagy muszlimrol hallunk valamit, ami semmi kulonoset nem jelentene, ha egy magyarrol szolna a dolog. De mivel egy zsidorol vagy muszlimrol van szo, a jonep mindjart "ugy erti"

es aztan, mivel ugy ertette, mindjart igazolva is latja a sajat elozetes feltetelezeseit, hogy bizony azok "olyanok".

Ha a magyar tortenelemben a sargaszinu pintyek hibaztatasanak lenne hagyomanya, akkor bizonyara a sargaszinu pintyeket hibaztatna boszen a sok gondolkodasra keptelen ember, mer az ugy egyszerubb..

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 14:42:11

@Bird: Nyilvánvalóan jobb lett volna a gyerekeimet nem egyedül felnevelni, de miután elváltam a legjobb dolog ami történhetett velem és a gyerekeimmel is, hogy kivándoroltunk Izraelbe. Egyébként a papájukkal rendszeres kapcsolatban voltak, és a rendszerváltás után minden évben Magyarországra jöttek, a fiam az első gimnáziumi évét Pesten töltötte, és saját elhatározásából jött vissza Izraelbe. Mint ahogy az is saját döntése volt, hogy nem három, hanem négy és fél évet szolgál a hadseregben.
A nehézségek, amelyeken felemelkedik az ember, megerősítik. 59 évesen remekül érzem magam a bőrömben, tele vagyok tennivalókkal és tervekkel, amelyekhez minden korosztályombeli magyar ismerősömhöz képest sokszoros energiám van a megvalósításra. Engem nem kell sajnálni.

aluf 2012.08.19. 14:59:49

Mommmmmm: Nem a cseléd lopott, hanem a testvére akire rajta keresztül rábiztuk az arany és ezüstholmit.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 15:17:49

@mommmmo: Én nem nyalogatok semmilyen sebet. Sajnos, a cikkben nem jelentek meg a linkek, amelyeket az eredetibe beletettem:
amichay.hu/nem-kevesbe-vagyok-magyar-mint-izraeli/
És ez az a része a Tavaszdomb című sorozatomnak, amin túl nem voltam képes az 1985-ös történéseket tovább írni:
amichay.hu/tengerre/
Számomra a Soá az európai kultúra elképesztő kudarca. Éveken át kutattam a magam módján. Mivel Magyarországon a túlélők többsége inkább hallgatott, Izraelben is folytattam a "magánkutatásomat", de ahhoz képest, hogy mennyit tudok erről, nagyon keveset írok. Ebben a cikkben csak azért került megemlítésre, mert betettem a linket a Tavaszdomb sorozathoz, amelynek van 5 része az 1985-ös alijáról, aztán nem tudtam folytatni, viszont igyekeztem naplószerűen leírni azt, ami a 2011-es visszatérésemet motiválta, illetve arról írni, hogy mi történt azóta.
Nem szokásom az emberi szenvedéseket méricskélni, a legnagyobb ellenzője vagyok annak, amikor az izraeli-arab konfliktust úgy próbálják bemutatni, hogy kinek mennyi az ember-vesztesége. Meggyőződésem, mivel elég sokat foglalkoztam a cionista mozgalom 1948 előtti történetével, hogy Izrael állam megalakulása nem a Soá kompenzációja. Azok, akik a zsidó államot létrehozták, keményen dolgoztak azon már jóval a Holokauszt előtt, a népirtás tudata legfeljebb elszántabbakká tette őket az adott pillanatban. Nagyon izgalmas olvasmány, hogy Ben Gurion miként döntötte el, és győzte meg a környezetét, hogy a britek kivonulása éppen az az alkalom, amikor a zsidó államot ki kell kiáltani. Az USA ellenezte, mégis megtették, és a történelem igazolta őket.
Meggyőződésem, hogy Európában nem tanulták meg a leckét, amit pedig meg kellett volna tanulni a Soá után, de azok a zsidók akik kivándoroltak, és ott is maradtak (igen, sok magyar zsidó visszajött) pontosan tudják, hogy Izrael léte garantálja, hogy a zsidókkal ez többé ne forduljon elő.
Natanjahu "nyafogása" idegesítő lehet Obamának, az európai vezetőknek, de ettől még cseppet sem alaptalan. Pontosan arról van szó, hogy ne Izrael egyedül vegye magára az iráni atomprogram megfékezésének terhét. Izrael nem lesz Csehszlovákia, amit a Nyugat-Európa beáldozott azért, hogy megússza a háborút Hitlerrel! Tudjuk, hogy az akkori "pacifizmus" milyen következményekkel járt. Ahmadinedzsád nem egy paprikajancsi, aki össze-vissza beszél, amikor a cionista entitás eltörléséről szónokol, de az egyedüli kormány, amely komolyan veszi az az izraeli. Elég szomorú dolog. Európa és az USA megint nem lát az orránál tovább, amikor egy hatalommániás diktátorral nem veszi fel a harcot a béke szent eszméjével a száján, és ezzel valójában Ahmadi malmára hajtja a vizet.
Az izraeliek megtanulták, hogy a konfliktust nem lehet azzal kezelni, hogy bújkálunk előle, ezért már az izraeli kormány álláspontja, nem pedig azért, mert imádnak háborúzni.
1973-ban Golda Meir hallgatott az amerikaiakra, nem indított háborút, megvárta, míg a helyes kis szomszédai megtámadják. Túl sok katonánk halála volt ennek a kivárásnak az ára.
Az első libanoni háború befejezéséért magam is tüntettem Tel-Avivban, miközben a fiam katona volt, ott voltam a Négy Anya mozgalomban, amely kikényszerítette a kivonulást, de nem gondolom azt, hogy a nyilvánvaló konfliktus elöli menekülés a túlélés receptje. Izraelen belül is komoly vita van erről, mert a zsidók mindenen képesek hevesen vitatkozni, de az ő "panaszkodásuk" nem tétlenséggel párosul, mint Magyarországon. Ez a hatalmas különbség a két nép mentalitása között.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 15:28:34

Egy elütés javítása: helyesen a mondat:
"Az izraeliek megtanulták, hogy a konfliktust nem lehet azzal kezelni, hogy bújkálunk előle, ezért MÁS az izraeli kormány álláspontja, nem pedig azért, mert imádnak háborúzni."

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 15:41:56

@aluf: A második részben leírtam, hogy miért jöttem Magyarországra, illetve miért mentem 5 év után vissza Izraelbe:
amichay.hu/oda-vissza-otthonrol-itthonra/
Meg egy kicsit Izraelről is:
amichay.hu/is-real/

mommmmo 2012.08.19. 15:47:03

@Amichay:
Hm, hat en is epp ezt mondtam, mi legalabb leallunk a panaszkodasnal..
Mondjuk akkor sem ertek veled egyet, egyaltalan. A konfliktusok kerulgetese es a nyilt tamadas mellett vannak mas alternativ lehetosegek is.. mint peldaul a diplomacia, a "nagyok" legalabbis szivesen fordulnak ehhez az eszkozhoz is. Nem arrol van szo, hogy diplomaciailag kellene kozeledni az irani rezsimhez, hanem ehelyett ezen az uton minel inkabb elszigetelni, tamogatni az orszag belso ellenzeket, ilyesmik.
En nem tudom mi annak a realitasa, hogy a ti kis dunantulnyi orszagotok majd leallitja Irant, amikor a makrokornyezet olyan, hogy tul sok tamogatasra sem szamithattok.
Szerintem ez egy valosagtol tokeletesen elrugaszkodott elkepzeles. Lehet, hogy az irani rezsimnek mar nincs akkora tamogatasa, es belulrol is rohad az egesz, es magatol is szetdolne hamarosan, csak egy kicsit meg kellene lokni a kartyavarat kivulrol, hogy bevegezzek. De ha ti tamadtok, akkor biztos, hogy egybol hatalmasra no a nepszeruseguk, es a verontasnak soha az eletben nem lesz vege, ha csak nem ugy, hogy Izrael is bevegzi.
Szerintem ennek a forgatokonyvnek nagyobb a realitasa, mint hogy a kis Izrael elsopri Irant.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 15:58:27

@mommmmo: A "felemlegetett" gyilkosság arra volt válasz, hogy miért őrzik az izraeliek a jordán határt IS.
Nem tudom, hogy mennyire szimpatikus ország Jordánia, miután nem jártam ott. Egy időben divatos volt átmenni, legalább Petrába, de nekem más dolgom volt, nem jött össze egy jordániai túra. Ez nem értékítélet.
A jordán királyt sem ismerem személyesen, ami pedig a médiából lejön, nem hiszem, hogy mérvadó. Úgy gondolom, hogy mint jó uralkodó, népe, hazája érdekei szerint cselekszik, és nincs könnyű helyzetben. Tény, hogy számos alkalommal szívesen együttműködött (volna) az izraeliekkel, de az arab országokhoz való lojalitásával ütközött ez az érdek.

mommmmo 2012.08.19. 16:03:59

@Amichay:
hat nekunk Petraban, a szikla tetejen a beduinok aradoztak rola, nem hiszem, hogy ott a titkosrendorsegtol kellett volna rettegniuk, vagy lehalgatokeszulekektol. Amugy csak egy kerdes: ti orzitek a jordan hatar jordaniai oldalat????
Mert ez meglepne, en azt gondoltam volna, hogy azokban az orbodekban, a jordan oldalon jordan hatarorok vigyazzak a kozos hatart.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 16:12:57

@mommmmo: Szeretnélek emlékeztetni arra, hogy Izrael 1981-ben lebombázta az iraki atomerőművet, egyedül, mert az USA akkor is szarakodott, az európaiak pedig adták a technológiát. Ha nem tették volna, akkor 1991-ben nem Scudok repkedtek volna Tel-Aviv és környékére, hanem atomtöltetű rakéták... szóval, nem holmi izraeli magamutogatás volt az, hogy előrelátóan megelőzték a bajt. A támadás nem "vérengzés" volt, hanem nagyon preciz sebészeti hadművelet, a civil lakosság érintése nélkül.
1991-ben Izrael kapta a Scudokat, mégsem reagált, hanem együttműködött az USA-val, ugyanis akkor az amerikaiak maguk voltak hajlandók cselekedni. Más dolog, hogy idős Bush félmunkát végzett, Szaddam maradt a helyén, és utóbb kiderült, hogy ez mekkora hiba volt.
Izrael nem akarja "elsöpörni Iránt" - szó sincs erről! Csakis az atomprogramot akarja megakadályozni, hiszen Ahmadi naponta elmondja, hogy a cionista entitás egy rákos daganat a Közel-Keleten. Mégis, mit kéne tenni Izraelnek? Ölbe tett kézzel megvárni, mig olyan technológiát fejleszt ki, amivel ezt megteheti? Ugye Te sem gondolod komolyan, hogy egy ország vezetésének ilyen hülyének kell lennie? Persze, kurva nehéz elfogadni, hogy a zsidók, akik 2000 éven át tűrték a pogromokat, a kifosztást, a legyilkolásukat, az utóbbi 70 évben visszalőnek, ha rájuk támadnak. Európa meg van sértődve, hogy a kedvenc bűnbakja felágaskodik és nem hagyja magát. Tényleg felháborító!

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 16:19:58

@mommmmo: Nagyon örülök, hogy a jordánok szeretik a királyukat, és mint uralkodó azt teszi, ami a saját országának az érdeke, és ez igy van rendben, de az ő érdeke és Izrael érdeke nem feltétlenül, minden esetben egyezik. Csak erről van szó. Nem ellenség Jordánia, de nem is szövetséges. Izrael megalakulása óta igyekszik jószomszédi viszonyt ápolni Jordániával, de az nem jelenti azt, hogy a területéről esetlegesen érkező terroristák ellen nem kell vigyázni a határt. Ennyi. Szaddam idejében egyébként azon a határon igyekeztek átjönni a fizetett terroristák. Ez nem a király szimpátiáján múlott, szerintem ő legalább annyira utálta Szaddamot, mint mi, de neki közvetlen szomszédja volt.

aluf 2012.08.19. 16:52:16

Végül is mibe kerül egy ilyen 100 nm lakás a tenger közelében. Budapesten - az enyém hasonló - 40.50 millió Ft.

mommmmo 2012.08.19. 17:03:12

@Amichay:

En mondjuk maskepp latom ezt. Szerintem itt nem arrol van szo, hogy Europa fel van haborodva hogy a "kedvenc bunbakja visszalo", hanem inkabb arrol, hogy eme kedvenc bunbak teljesen megreszegult attol, hogy van sajat orszaga, es hadserege, es vegre visszalohet.

Mig Europa nagy reszenek mar elege volt a lovoldozesbol. Raadasul a nagy megreszegules kozepette az Izrael allami politika elegge elfeledkezik arrol, hogy a kulpolitika alakitasanak mas lehetosegei vannak, mint a lovoldozes. Mondhatni az egy eszkoz a vegelathatatlan repertoarbol, de ugy tunik, Izrael foleg erre fokuszal. Egy ilyen agressziv kulpolitika akkor is ellenerzest valtana ki masokbol, ha nem a zsidok csinalnak, hanem barki mas. Es az, hogy "ezekkel maskepp nem lehet" eleg olcso egy indok.
Eleg megnezni, hogy az egykori gyarmatositok hogyan boldogultak a tersegben, aztan kiderul, hogy megsem ez az egyetlen modszer.

Masfelol en nem vagyok ama titkosszolgalati informaciok birtokaban, hogy megallapithassam, mekkora az Irani fenyegetettseg es mennyire lehet megvalositani egy affele "precizios tamadast", ha Izrael allam ugy gondolja, hogy mindez olajozottan megvalosithato, rajta fel. De szerintem a kozel kelet az arab tavasz utan igy is egy puskaporos hordo, szoval en annyira nem lennek ebben biztos.

mommmmo 2012.08.19. 17:08:01

@Amichay:

Amugy ezt az egesz Jordaniat azert hoztam fel, mert valaki itt kijelentette, hogy eleg elmenni pl Jordaniaba, hogy megertsuk miert kell Izraelnek hadsereg.
Na marmost en Jordaniaban, azt lattam, hogy JORDANOK, A JORDAN OLDALON vigyaznak Izrael hataraira, eroteljes katonai jelenlettel.

Szerintem ez egy pozitiv gesztus a reszukrol, de sajnos az effele dolgok egyaltalan nem jonnek le a mediabol. Az mas dolog, hogy nyilvan az eroteljes katonai jelenlet ellenere nem lehet mindent megakadalyozni.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 17:28:43

@mommmmo: Ugyan kérlek! Izrael sosem lövöldözött csak úgy kedvtelésből! Minden háborúnak, minden katonai akciónak meglehetősen komoly előzményei voltak. Vagy annyira okos, hogy ha érdekel, utána tudsz nézni, nem nekem kell tételenként igazolni.
Kétségtelen, a hatanapos háború után volt egyfajta megrészegülés a győzelemtől, de az már rég a múlté. Izraelben elég jól működnek a demokrácia ellensúlyai, egy miniszterelnök sem csinálhat bohócot a népéből. Nagyon kemény társadalmi vita folyik mindenről, és éppen ez az, ami a pozitiv változásokat előidézi.

Mindazt, amit Izrael "külpolitikájáról" irsz, gyanithatóan kevés hiteles információra épül, és én nem azért tudok többet, mert a Moszád ügynöke vagyok, hanem mert Izraelben élek, és több, közvetlen információm van. Katona sem voltam, tehát nincsenek egyértelmű információim arról, hogy az IDF milyen módszerekkel próbálja megakadályozni az iráni atomfegyver kifejlesztését. Azonban vannak nyilvánvaló információk, amelyekhez bármely érdeklődő hozzájuthat, ha angolul is olvas. Ezek egyrészt a légierő képességeiről szólnak, amelyek bizonyítottak az iraki és a szir atomlétesítmények megsemmisítésében, másrészt, a már javában folyó cyber-háborúról. Természetesen nem tudom, hogy mikor, milyen eszközökkel próbálkozik az izraeli kormány, mert gyanithatóan éppen arról nem beszélnek, amit terveznek...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 17:30:39

@aluf: A tenger közelében lehet Tel-Avivban, Askelonban, Asdodban, Haifán.... és igy tovább. A helytől függően hatalmasok az eltérések.

aluf 2012.08.19. 17:35:21

200 ezer USD-ért mi kapható?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 17:53:48

@mommmmo: Hát, nem tudom... annyi viszont bizonyos, hogy a terrortámadás - kisérletek javát az IDF sikeresen megakadályozta az utóbbi időben. A terroristák és a gazdasági menekültek Afrikából, manapság az egyiptomi határon át jönnek, mert a szinai félszigeten az egyiptomi kormány hagyta elhatalmasodni a beduin csempészbandák garázdálkodását. Most próbálnak valamit tenni ellenük.
Mivel Izraelen belül viszonylag sikeres a terror-elhárítás, olyan "puha-célpontok" jönnek be, mint Bulgária, ahol izraeli turista-buszt robbantottak. Szóval, arról beszélni, hogy az izraeliek idegesitően lövöldöznek a "külpolitikájukban" kicsit pontatlan megfogalmazás, és most nem sorolom fel a számtalan terrortámadást, amit Izraelen belül és kivül szenvedtek el izraeli polgári személyek, ugyanis kevés lenne egy hozzászólás összes karaktere ehhez. És ez nem nyafogás, meg siránkozás, hanem konkrét események, mint a negyven éve történt müncheni, olimpiai sportolók elleni támadás, az argentinai, zsidó közösségi központ felrobbantása és igy tovább. Ezek jellemzője, hogy egyetlen izraeli, vagy csak sima zsidó nem lövöldözött, mégis az értelmetlen gyilkolás célpontja volt. De kényelmesebb arról fecsegni, hogy izraeli katonák kődobáló palesztin gyerekekre lövöldöznek, mint feltenni azt a kérdést, hogy miért kell meggyilkolni sportolókat az olimpián, csak azért, mert izraeliek, vagy miért kell felrobbantani turistákat Bulgáriában csak azért, mert izraeliek. Ha ugyanis ezeket a kérdéseket tennék fel a békeszerető européerek, akkor szembesülniük kellene azzal, hogy megint, mint a múlt század harmincas éveiben, nem látják a nyilvánvaló veszélyt. Az iszlámista terror ugyanis nem Izraelről és nem is a zsidókról szól, hanem egy hatalmi törekvésről, amely cseppet sem veszélytelenebb, mint Hitleré volt. Ez nem arab-izraeli konfliktus, az arabok többsége is ennek csupán szenvedő alanya, mint ahogy nem hiszem, hogy minden német gazember volt, csak hagyták, hogy a gazemberek vegyék át a hatalmat, és legfeljebb akkor eszméltek fel a saját tévedésükre, amikor már késő volt.
Izrael nem teheti meg, hogy elszunditson akkor, amikor a létét fenyegetik - csak erről van szó.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 17:57:51

@aluf: egy WC... kb.:)
Egymillió sekel alatt már nagyon kevés helyen lehet valamire való lakást találni, nemhogy a tenger közelségében. 1 sekel = 60 forint alapon számolva. Az én 60 négyzetméteres tel-avivi, belvárosi lakásom értéke kb. két és félmilliót sekel.

aluf 2012.08.19. 18:16:08

Egymillió sekelem még lenne, kicsit több is.kb 800 ezer budai lakásom értéke. Lenne információd Nethanyán lévő Le Zion utcában lévő Armon Hotelről.?

mommmmo 2012.08.19. 18:24:01

@Amichay:
Orulok, hogy Izraelen belul is vannak vitak, es remelem, hogy nem mindig a mostani radikalis iranyzat lesz az elvonalban. Bar ugy tunik, te veluk szimpatizalsz.
Mondjuk nyilvanvaloan minden izraeli raketat meg lehet magyarazni, kerdes, hogy valoban az volt-e az egyetlen es legoptimalisabb megoldas... es nem tudom, en nem erzekelem azt a mindent maga ala hongoriteni akaro hatalmi torekvest itt a kozel keleten, amirol beszelsz. En inkabb csak kaoszt latok, politikai es szellemi iranyzatok kavalkadjat, ilyesmit.

aluf 2012.08.19. 18:38:43

Nadav Fichmann a rokonom. Ha ismerős lenne e név irnék privátban.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 18:56:39

@mommmmo: A rakétákat palesztinok inditják Gázából, régebben katyusákat küldtek Izrael északi településeire, Libanonból, ezt tették az irakiak 1991-ben, 2005-ben a Hizballa Libanonból, és az irániak is ezzel fenyegetőznek most. Milyen izraeli rakétákról beszélsz?
Gyanitom, hogy a káosz-érzeted abból fakad, hogy meglehetősen kevéssé ismered a konfliktus történetét, de ha ezt pótolod, akkor szerintem, minden sokkal világosabb lesz Neked is.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 18:59:59

@aluf: Milyen információra gondolsz? Nem ismerem a helyet, egyébként. Talán, én túlságosan tel-avivi vagyok...:)

aluf 2012.08.19. 19:03:02

Elérhetőségre gondoltam, nagyapja nagymamám testvére volt.

mommmmo 2012.08.19. 20:35:09

Jo nem raketak hanem bombak, ilyesmi...fegyverek. gondolom azert nem tagadod hogy idonkent odacsaptok ti is. Altalaban sokkal ritkabban, am joval nagyobb hatekonysaggal.
A kaoszt amugy nem csak az ottani allapotokra ertem, hanem arra, hogy en nem latom a kozel keleten a Hitler szeru figura felemelkedeset, aki barmilyen ertelemben egy meghatarozott iranyba lenne kepes vezetni ezt a regiot. Itt annyi a belso ellentet, a velemenykulonbseg, az egyes orszagok olyan kulonbozo szintjein allnak a tarsadalmi fejlodesnek, hogy ezt senki antikrisztus nem tudja meglovagolni regionalis szinten. Lasd az UAE-ben, es meg tudnek sorolni egy par orszagot, olyan torzsi tarsadalom van, hogy az emberek el sem fogadnanak olyan vezetot, akivel a nagyapjuk nem vizipipazott egyutt a teveszorsatorban, mert az a bizalom kizarolagos alapja, hogy "ismertuk mar a nagyapadat is". Szoval egy uj Hitler mondjuk Iranbol hiaba is probalkozna veluk, ha nem ismertek a nagyapjat. A problema mindig csak nehany szelsoseges csoportot fog erinteni, es nem tudom elkepzelni, hogy ez az egesz valami uj harmadik birodalomma alakuljon.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.19. 23:06:38

@mommmmo: Nem tagadom, hogy "időnként odacsapunk". De az Öntött ólom hadművelet Gázában, sokéves önmegtartóztatás után következett, hiszen a déli városokra majd egy évtizede folyamatosan röpködnek a kaszamok. A legtöbbről a magyar sajtóban nem hallani, mert hála az izraeli védelmi rendszernek, amely részeként 1991 óta minden lakásban építenek egy csupa-betonfalú szobát, emberéletben viszonylag ritkán esik kár, ha azt nem számitjuk, hogy a gyerekek hamarabb tanulják meg a riadó-jelszót, mint az anyjuk nevét... szóval, igen, időnként odacsapunk. A folyamatos terrorelháritás azonban itt is sebészeti műveletekként zajlik, a célpontok pedig maguk a terroristák, illetve a közvetlen megbízóik. Ezek többnyire helikopterekről történő "kilövések", meglehetős pontossággal. Az izraeli hadsereg az ellenség körében is elismerten igyekszik a civil lakosságot megkímélni, ezért a palesztinok és a hizballa taktikája a sűrűn lakott területekbe ékelt robbanóanyag-előállító laborok, és a terrorista vezetők állandó lakhely-nélkülisége.

Nem tudom, hogy Ahmadi vagy más képes egy meghatározott irányba terelni a térséget, de azt igen, hogy a gyűlöletkeltésnek elég nagy mesterei - tegnapelőtti Ahmadi, és Naszralla-beszédet ajánlom figyelmedbe. Lehet azt mondani, hogy á, csak a szájuk jár, de Szaddamra is ezt mondták Európában, mégis 1991-ben Tel-Avivra potyogtak a Scudok, pedig messze elkerülték az izraeliek az iraki térséget. 2005-ben Naszralla rakétái elég komoly károkat okoztak Izraelben, nem véletlenül fejlesztették ki a rakéták elleni védelmet. Nem szabad lebecsülni az ellenséget, és ezek az emberek egyértelműen ellenségek, ezen nincs mit szépíteni. Hogy milyen tömeget képesek maguk mellé állítani, vagy, hogy az arabokkal való összefogás mennyire hatékony a perzsák részéről, nem tudom. De Izrael geopolitikai helyzetében nem adhat arra lehetőséget, hogy esetleg felfedezzék - a nagyapáik mégis együtt pipáztak.

mommmmo 2012.08.20. 01:27:49

Az kizart, hogy felfedeznek az egyutt pipazast, teljesen mas nyelv, meg nyelvcsalad is, es mas vallas is (siita/szunnita)
Es ezekben a torzsi jellegu tarsadalmakban vervonal kerdesekben nem lacafacaznak... Es az obol orszagok amugy elfogasott "torzsi" vezetoi ugyanolyan iran fobiasok, mint Izrael, lasd Bahraini pelda, amikor egy rakas szomszedos orszag katonasaga odavonult elnyomni a forradalmat, merthogy az egy "irani konspiracio".

Kozben meg az van itt az uae-ben is, hogy az iranbol ideszarmazott "gyutmentek" tenyleg csak masodrendu allampolgarok, az emlitett egyuttpipazas meg vervonalbeli dolgok hianya miatt. Szoval itt is panaszkodhatnanak, csak itt es a tobbi obol orszagban is nagyon kevesen vannak. Szoval en nem hiszem, hogy az konspiracio volt, inkabb az a szitu, hogy a dominans familiak nem pipaztak egyutt a tobbseggel anno, tehat ez az egesz torzsi struktura, ami itt a tersegben mukodik, Bahrainban speci nem mukodik. De mondom ment a nagy Irani konspiracio szoveg, meg a katonai valasz is. Szoval el nem tudnam kepzelni, hogy ezeket pusztan a zsidok iranti utalat egyesitse a perzsakkal. Mas komponense is van az eletnek itt is.

mommmmo 2012.08.20. 08:10:29

@mommmmo: Plusz a Vikileaks szerint az obol orszagok is kertek az USA-t, hogy lepjen fel Iran ellen, ami a terseg fogonosza.
Tudom a Vikileaks nem a legautentikusabb forras, de az elozmenyek ismereteben teljesen el tudom kepzelni, hogy ez igaz.

Tehat speci az obol orszagok jelenleg tobbet foglalkoznak Irannal mint ellenseggel, mint veletek.
Nem latom at annyira a helyzetet, de szerintem a ti kornyeketeken van Libanon es Sziria, ahol az Irani siita idiotasagoknak van nemi befolyasa, viszont a terseg tobbi reszeben nem annyira. szoval nem nagyon latom a nagy egyesulest ellenetek, de ha nagyon odacsapkodtok, akkor ez meg valtozhat :(

közösperonos átszállás 2012.08.20. 23:10:18

@radikalisviccek: "Hanem épp ellenkezőleg: az ellenoldali trollokat meghagyja, az érdemi hozzászólásokat meg lesöpri, így úgy tűnik, mintha kizárólag csőbunkók kritizálnák a posztert (ilyenek a dotoho, meg dopeman meg örülünk vincent blogok)."

Ez most egy radikális vicc volt, ugye? :-)

2012.08.21. 06:50:01

erdemes elolvasni, hogy mit irnak a zsidrakok orszagunk egyik legszentebb unnepen Szent Istvanrol. El se merem kepzelni mi lenne, ha valami zsido unneprol irnanak igy egy vezeto hirportalon (nem szelsoseges lapon, hanem az indexen - bar szerintem az index sokkal szelsosegesebb mint a kuruc.info).

Erdemes ilyenkor elgondolkozni, hogy vajon tenyleg nem szolgaltak-e ra a zsidok az atlagember ellenszenvere.

közösperonos átszállás 2012.08.21. 08:36:06

@Amichay: Nézd, a dolog innen tök kívülről úgy tűnik, hogy pont ugyanannyira sztereotípiákban gondolkodsz az Izraelt körülvevő államokról (és így a velük ápolt kapcsolatotokról, a lehetőségeitekről, az általatok alkalmazott eszközökről), mint az átlagmagyar Izraelről.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.21. 12:23:28

@közösperonos átszállás: Nem tudom, hogy mire alapozod a véleményedet, de véleménnyel amúgy sem tudok vitatkozni, csak tényekkel. Tény az, amit a környező országok vezetői mondanak a saját kozonseguknek, és az, amit tesznek. Nem hiszem, hogy Izraelnek bármi baja lenne az öböl orszagokbeliekkel, Szaúd- Arabiaval és Jordaniaval sem különösebb, de Irak, Irán, Szíria, Libanon, a bökkenő ágon Egyiptom cseppet sem egyszerű eset. Irak egy időre kiesett, de helyette Egyiptom kezdett nagyon billegni. Szíria most el van foglalva a saját, belső problémáival, de sosem lehet tudni, hogy mivé fejlődik az a bizonyos "arab tavasz" - Egyiptom nem éppen biztató fejleményt jelent a fundamentalisták megerősödésevel

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.21. 12:34:10

Bocs, félrenyomtam az iPad -on.
Bár sokat dolgoztam arabokkal, de ódzkodom a nevükben beszélni, mert huszegynehany év is kevés ahhoz, hogy azt mondhassam, hogy ismerem őket. Viszont a híreket közvetlenebbül kapom, hiszen a térség újságírói arab forrásokra támaszkodnak, nem az angol nyelvű médiából szerzik az informacioikat. Egyetlen kivétellel - a Haarecz, amit az európai média előszeretettel idéz, hiszen nem csak ultraballos, hanem az arabologusa nem tud arabul, csak angolul.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.21. 12:48:58

@mommmmo: Nem hiszem, hogy Izraelnek bármi problémája lenne az öböl országokkal. Kezdetben (1948) Egyiptom szerette volna az arabokat egységbe kovácsolni, persze úgy, hogy ő a vezerkos - volt is háború 1948, 1956,1967, 1973 - hogy csak a kiemelkedőket említsem, közben a "kifaraszto háború" 73-ig. Amikor Szadat rájött, hogy többet nyer a bekevel, akkor megköttetett - nem az izraelieken múlott! Jordánia kimaradt volna mar 1948-ban (Golda Meir titkos találkozóit a királlyal) de az arab testvérek miatt nem tehette. Libanon akkor vált igazán ellenséggé, amikor a fekete szeptember után Arafat befeszkelte oda magát. Ma az egyik legelvetemültebb figura uralkodik ott a libanoni vegyes lakosságon, úgy, hogy az országot is totál tönkre tette - Naszrallah.
Szíria egy puskaporos hordó, de nem Izrael miatt, ez most feketén- fehéren kiderült. Papa Asszadnak is voltak arab- egység álmai, de csak a saját országa lepusztitasaig jutott.
Szaddám éveken át finanszírozta a palesztin terrort, az önmagukat felrobbantok családjai kaptak a csekkeket... Most Irán játsza ugyanezt. Ez nem hiedelem, vélemény, ezek tények, mint a Gázába ömlő fegyverek, vagy az ország afrikai, muszlim, gazdasági menekültekkel való szisztematikus elarasztasa.

közösperonos átszállás 2012.08.21. 13:58:03

@Amichay: "Nem tudom, hogy mire alapozod a véleményedet"

Arra, amit itt olvastam tőled, meg mommmmótól. Elég jól kifejtette, hogy miért hibás szerinte homogén masszának tekinteni a környező országokat, amelyek majd homogénül összefognak ellenetek, amire azt mondtad, hogy hát ti inkább nem próbálnátok ki, mert sanszos, hogy úgyis jönnek majd homogénmasszázni. Ezek eddig tények, amit az előbb írtam, az meg a véleményem természetesen; az meg, hogy véleményekkel nem tudsz mit kezdeni, azért elég meredek.

mommmmo 2012.08.21. 17:21:03

@Amichay:
"Bár sokat dolgoztam arabokkal, de ódzkodom a nevükben beszélni, mert huszegynehany év is kevés ahhoz, hogy azt mondhassam, hogy ismerem őket."

Ez meg szerencses, mert ha kijelentened, hogy te "ismered az arabokat" az tenyleg gazos lenne.

Mellesleg te sem arabul olvasod a hireket, es nem tudom mibol gondolod, hogy az, amit az izraeli media osszecsipeget az arab mediabol, az autentikusabb, mint amit az arab tulajdonu media angol nyelven kozvetit.
Mellesleg tobbszor kerdeztem arabokat, hogy mi a kulonbseg az angol es az arab nyelvu Al Jazeera kozott es mind azt mondta, hogy semmi, a nyelven kivul.

Az Al Jazeera-n pedig tenyleg nem csinalt focimet az egesz Iran ugybol, sem az Ahmadinedzsad beszedbol, igazabol allandoan azt nezem, de teljesen elkerulte volna a figyelmemet, hogyha Te nem emlited.

Plusz, az itteni irott media nagy resze angol nyelvu, hisz az orszag lakoinak kabe 40%-a nem tud arabul, es itt sem Izrael a focim.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.21. 21:34:02

@közösperonos átszállás: Én nem tekintem homogén masszának a környező arab országokat. Még a palesztinokat sem, mert tapasztaltam a különbséget az izraeli arabok és az Autonómiában élők nézetei között. Utóbbiak embertelenül kiszolgáltatott helyzetben vannak a vezetőik miatt - konkrét példákon keresztül érzékeltem, mert volt idő, amikor olyan arabokkal is dolgoztam, akik az Autonomiából jöttek.
Mivel én tiszteletben tartom más véleményét, azzal nincs mit vitatkoznom, de konkrét események kapcsán igenis lehet vitatkozni.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.21. 21:41:51

@mommmmo: A hireket nem arabul olvasom, de például a tv-ben leadták Naszralla és Ahmadinedzsád beszédét arabul, héberül feliratozva - miután a zsidó lakosság jelentős része is, nem beszélve az izraeli arabokról tud arabul, nem lehet hülyeségeket dumálni a kommentárokban. Husz év alatt arabul ugyan nem tanultam meg, de számos kifejezést magam is megértek, szóval az nem megy, mint Magyarországon Crudinák Alajos idején, hogy azt forditom, amit akarok...
El tudom képzelni, hogy az Al Jazeera-ban nem főcim az, ami Izrael számára fenyegetés, de attól még a beszédek elhangzottak.

mommmmo 2012.08.21. 22:05:49

@Amichay:

Persze, ezt nem ketlem, hogy a beszedek elhangzottak, Ahmadinedzsad elkepeszto modon bir okadni mindenki ellen, ebben semmi uj sincs.

Csak arra akartam ravilagitani, hogy Ahmadinedzsad nem egy kifejezetten nepszeru figura a regioban, sot, meg arrol sem vagyok meggyozodve, hogy a sajat orszagaban az. Tehat a beszedeinek nincs egy regioegyesito szerepe. Nektek viszont van egy radikalis kormanyotok, amely nyilvan a sajat radikalis mediajan keresztul igazolni probalja a sajat radikalizmusat. Ezert gyanitom, hogy hajlamos ugy szemelgetni a kozel keleti esemenyekbol, hogy allandoan meglegyen nalatok a feszko... ez nem lehet?
En elhiszem, hogy az Irani rezsim egy rakas sz@r, bizonyitja az is, hogy mennyire a begyeben vannak mindenkinek, es nem csak nektek.
En csak arra akartam ravilagitani, hogy milyen csucsszuper lenne, hogyha egyszer az Izraeli kulpolitika a legujabb "katonai celpontok" helyett olyan dolgokra kezdene fokuszalni, hogy azokkal a regiobeli allamokkal, akikkel jelenleg "nincs semmi bajuk", szoval ezekkel lepjen szorosabb egyuttmukodesre. Ezt peldaul lehetne ugy kezdeni, hogy az elnokotok leallitja az arrogans szovegeket a tobbiek allamformajaval kapcsolatban nemzetkozi nyilvanos forumokon.
Na persze gondolom nalatok is vannak Izraelben olyanok, akik hasonlokeppen latjak a dolgokat, mint en innen.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.22. 08:03:59

@mommmmo: csak két megjegyzés - bármilyen furcsa, de itt a média nincs a kormány zsebében. Még a közszolgálati adó sem, nemhogy a többi. Itt nem kell feszültséget szítani, mert bőven van alkalom arra, hogy a konkrét eseményekből az egyszeri állampolgár is tudja, mi a helyzet. Nem valószínű, hogy a kormány "radikalizmusa" miatt potyognak rakéták Dél-Izraelre, és azt sem, hogy Ahmadinedzsád és Naszrallah azért okád tüzet, mert sértő rájuk nézve, hogy Bibi a Közel-Kelet egyetlen demokráciájának nevezi Izraelt. Nagyon szép szólam, hogy "lépjen szorosabb együttműködésre" azokkal az államokkal, amelyekkel Izraelnek nincs semmi baja. Konkrétan, mire gondolsz? Az efféle együttműködés sosem a zsidó államon múlt, hiszen aki, az arab országok körül hajlandó volt bármilyen, akár félig titkos (Jordániával volt ilyen együttműködés a hivatalos békekötés előtt is) együttműködésre, az létezett. Az Egyiptommal való kapcsolat sem az izraeliek miatt hűlt ki. Jellemző, hogy azokban az arab országokba, ahová már lehetett, özönlöttek az izraeli turisták. Igy volt ez Egyiptommal, Jordániával, Marokkóval, és Szaddam bukása után az irakból elszármazott zsidók már türelmetlenül várták, hogy mikor utazhatnak oda. Észre kellene már venni, hogy az izraeli-arab kapcsolat minősége, a béke esélye eddig sem, és ezen túl sem Izraelen múlik!
Nem tudom, mert ez nem jelenik meg a médiában, de nem elképzelhetetlen, hogy nincs valamiféle kapcsolat az Öbölbeli országokkal, éppen Irán miatt, amelyet ott sem fogadnak örömmel. Ha van, a közös érdek okán, akkor sem kerül nyilvánosságra, és nem Izrael miatt, hanem mert arab körökben még mindig nem sikk Izraellel tárgyalni, együttműködni.
Iránnal egyébként nagyon jó volt a gazdasági és a kulturális kapcsolat is a Sah idején, és csak a fundamentalista iszlám térhóditásával lett ellenség Izrael. Viszont ami most van, az nem népszerűség-probléma, hanem Izrael számára létkérdés, és ezt itt komolyan is veszik. Az nem radikalizmus, hogy azt az országot, amely vezetője naponta kinyilatkoztatja, hogy Izraelt el kell törölni a föld színéről, és mellesleg rohamtempóban fejleszti az atomfegyverét, az ellen Izrael lépéseket sürget. Izrael "radikális" vezetői sosem terveztek támadás iráni, civil célpontok ellen, csupán azt hangoztatták, hogy nem tűrhetjük, hogy egy elmebeteg vezetővel terhelt országban az atomfegyver kifejlesztését meg kell akadályozni. Az amerikaiak nem tesznek semmit, mint ahogy Korea és Pakisztán esetében sem tettek, az európaiak behúzzák fülük-farkuk és vinnyognak, hogy csak semmi háború, pedig az iráni rezsim agresszivitása őket is veszélyezteti, csak süketek és vakok erre.
Izraelben sokféleképpen gondolkodnak, mindenről hevesen vitatkoznak a médiában is, de a háborús fenyegetettségben eddig legalábbis, mindig egyértelmű volt az összefogás.

közösperonos átszállás 2012.08.22. 08:44:36

@Amichay: "Az amerikaiak nem tesznek semmit, mint ahogy Korea és Pakisztán esetében sem tettek"

Izé, "Az Egyesült Államok nem csak kész erőt alkalmazni Irán ellen, de előkészületeket is tett a katonai műveletekhez – idézte csütörtökön a The New York Times az Izraelbe akkreditált amerikai nagykövetet."

www.breuerpress.com/2012/06/07/nyt-amerika-elokeszuleteket-tett-egy-iran-elleni-fellepesre/

(Izrael esetleg már megtámadta Iránt, vagy még csak készül rá?)

"az európaiak behúzzák fülük-farkuk és vinnyognak, hogy csak semmi háború, pedig az iráni rezsim agresszivitása őket is veszélyezteti, csak süketek és vakok erre."

Izé2, "Kiteljesíti az EU Július elsejétől az Irán elleni olajembargót – jelentette be az uniós külügyminiszterek luxemburgi ülése után az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. "

Katonai fellépést valóban nem terveznek, de nem lehet, hogy nem kell mindenkinek és mindenhol katonailag fellépni? De hogy nem tesznek semmit, de semmit, és soha, az hülyeség, bocs.

(Pl. Líbiában is beavatkoztak katonailag a franciák meg tán az olaszok is. Persze nyilvánvaló okokból csak suttyomban.)

Nézd, innen kívülről úgy tűnik, hogy Izraelt nagyon népes és nagyon barátságtalan országok veszik körül, amik ellen csak igen erős hadsereggel és azt elég aktívan használva lehet védekezni. De ez nem jelenti azt, hogy mindig a katonai megoldást kell elsőnek mérlegelni, és (még mindig kívülről) úgy tűnik, Izraelnek ez a fegyverrel védjük meg magunkat, és ebben senki nem segít soha, ez a fejébe szállt. És ez ismét csak egy vélemény persze, csak az itteni írásaiddal mindezt nem igazán cáfolod, sőt.

mommmmo 2012.08.22. 10:32:49

Szerintem Izraelre nem azert potyognak a raketak, mert a regioban dul az antiszemitizmus, es mindenki el akar titeket torolni, hanem azert mert egy gigantikus getto van az oldalatokban (gaza ovezet) es a gettok egy orszagban sem epp a beke ovezetei... Szoval nem igazam tudom mire szamitotok egy ilyen szituban...persze alairom, nehany sz@rkevero nyilvan tamogatja a gettolakokat kivulrol is, de azert a mainstream tojik a temara. Amugy meg konnyen elkepzelheto, hogy a kulisszak mogott lazan targyalnak a sejkek a vezetoitekkel, de pl szerintem, ha Izraelnek nem lenne olyan tenyerbemaszo a diplomaciai stilusa, akkor az mar lehetne egy tyuklepes affele, hogy ne kelljen minden effele diplomaciai kozeledest a kulisszak mogott tenni. Nem azt mondom, hogy ez megoldana a helyzetet, de ugy gondolnam a stilusvaltas az ingyenes, szoval nem ertem, miert nem lehet megprobalni.... Mert jo, hogy azt nem mondja a vezetotok, hogy minden emirati hulye, mert nem demokraciaban el, hat ez kinek hianyzik, amikor ok jol el vannak a torzsi viszonyaik kozott egyelore. Na hat ilyenek. Amugy en tudom, hogy sok zsido ember baratsagos es ment a kornyekre turistaskodni, es ronda merenyletek is voltak ellenuk... Erre azt tudom mondani, hogy ezt reszben a vezetoik politikai stilusanak is koszonhetik. Masreszt, tenyleg valszeg minden kornyezo orszagban vannak szelsoseges csoportok, es sajnos nem minden orszagban tudja oket a rendorseg megfeleloen kordaban tartani... Itt az uae~ben nem lenne problematok, de feltetelezem egy kevesbe rendezett orszagban nincs ilyen biztonsag, es hiaba normalis az emberek 95%~a, es hiaba kooperal veletek az allam is, a maradek 5% meg mindig fel tudja robbantani a zsido turistabuszt... Tehat a kornyeken levo turostaskodassal tenyleg jo, ha ovatosak vagytok meg egy darabig.... nem az lenne a kovetkezo lepes mondhatnam.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.22. 14:40:29

@mommmmo: Abból a "gigantikus gettóból" évek hosszú során át jöttek dolgozni az emberek Izraelbe, és az osloi megállapodás idején terveztünk egy nagy ipari parkot, amely izraeli befektetésként, palesztin munkaerővel működött volna, éppen azért, hogy legyen megélhetésük az embereknek. Ezzel szemben a gettófőnököknek a terror és az európai segélyek jobb üzletnek tűntek, az istenadta nép meg szenved. Ez sem Izrael hibája, bármilyen tenyérbemászónak tartjátok Natanjahut.
Persze, sokkal egyszerűbb mindig a zsidókat hibáztatni, mert ahhoz se gondolkodni, se tenni nem kell.
Most beszéltem egy svéd állampolgárral, akinek már nagyon elege van abból, hogy az ő kemény munkájának adójából, semmirekellők tizezreit segélyeznek. Mire elmeséltem neki, hogy az izraeli ultrabaloldali aktivistákat, a Shalom Achsav (Béke Most) embereit a svéd állam finanszírozza, természetesen, az adófizetők pénzéből. Ebből persze béke sosem lesz, de nagyon igyekeznek a zsidók között szítani az ellentéteket, hátha többségbe kerülnek azok, akik a béke szent nevében felszámolják saját magukat. Mert ez a nedves álma néhány arab diktátornak.

2012.08.22. 14:50:26

@Amichay: "Ez sem Izrael hibája..." Es semmi nem az, na. Izrael tokeletes, eddig mindent jol csinaltatok, csak a joszandek es a bekevagy vezerelt vegig, de azok a franya kulso tenyezok... Je, az OV is ilyeneket szokott mondani!!! Nala is mindig az EU es a tobbi kulso tenyezo a hibas... :O Volt nalatok tanfolyamon??

Lassan tenyleg eldobom az agyam toled... :(

mommmmo 2012.08.22. 15:05:09

@Amichay: amugy en azt nem is allitottam, hogy a getto a ti hibatok, csak megallapitottam, hogy ott van, es ezert repulnek ratok a raketak, nem azert mert a fel vilag el akar titeket soporni.hogy ki a hibas, es mi lenne a megoldas, az egy masik temakor.

Azt meg gondolom nem allitod, hogy aki Netanyahut tenyerbemaszonak talalja, azt csak az antiszemitizmus futheti:)))

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.08.22. 19:31:03

@mommmmo: Nem hiszem, hogy olyasmit irtam valaha is, hogy a fél világ el akarja söpörni Izraelt. Jobb, ha konkret dolgok menten beszelünk a konfliktusról, nem pedig túláltalánositva. Gázából nem volt törvényszerű gettót csinálni - a gázaiak ma már visszasírják az izraeli megszállás idejét, mert az a terror, amit a Hamasz gyakorol rájuk most, az ezerszer rosszabb, mint amit Oslo előtt átéltek. Akkor legalább volt munkájuk, megélhetésük. A rakétákat pedig nem a szegénységből fakadó elkesedettség miatt lövik, hanem mert van akiknek jó üzlet a terror. A megoldás sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt Európában vagy az arab világban hangoztatják - segélyek helyett, amelyekből fegyvereket vesznek, munkahelyteremtő beruházásokba kellene fektetniük a békeszerető európaiaknak a pénzt. A zsidók ezt csinálták a 1880-as évektől, az első bevándorlóktól kezdve a mai napig - épitenek, alkotnak, működő országot teremtettek. A palesztinok lassan húsz éve élnek az Autonómiában, mégsem képesek meg az elektromos ellátásukat sem megszervezni.
Natanjahut sokan nem szeretik, ezzel semmi baj, neki nem az a dolga, hogy népszerű legyen, hanem az, hogy adott helyzetben olyan döntéseket hozzon, amely az országa érdekeit szolgálja. Ezt tette akkor, amikor gazdasági miniszterként konszolidálta a pénzügyi helyzetet, és ezzel Izrael megúszta a gazdasági világválságot, még az európai piac problémái mellett is van növekedés, szóval, vannak már olyan döntései, amit az idő igazolt.

mommmmo 2012.08.22. 19:59:31

@Amichay: nezd attol, hogy Netanyahu egy remek gazdasagi szakember, diplomatakent meg mindig maradhat egy idiota... Kar, hogy nem maradt a kaptafanal, mondhatnam.
En elhiszem neked, hogy a palesztin vezetok egy rakas dolgot a leheto legszarabbul csinaltak, biztos affele regi szabasu zavarosban halaszo korrupt idiotak... Megjegyzem meg az Al Jazeeran is, amikor a palesztinokrol van szo, a vezetoikre kabe ugyanannyit panaszkodnak a palesztinok, mint a cionistakra.
Amugy ez utobbi hozzaszolasoddal meg egyet is ertek, szerintem ez a vonal az, amely realis megoldasokhoz vezetne. Sajnos egy politikailag total instabil kornyezetbe nem mennek szivesen a befektetok, gondolom azert tobbeken all a vasar, hogy ez megvaltozzon.

pcomment 2012.08.27. 12:52:08

@kommentelgeto77: nem a legutóbbi kommentek között van, de ezzel a hsz-szel nagyon a szívemből szóltál, főleg az utolsó bekezdéssel!

Antonia40 (törölt) 2012.09.14. 12:26:25

@padlas: Roppant tájékozatlan vagy! Idén 18 milliárd forint (!! ) kárpótlási pénzt kaptak a zsidó szervezetek a magyar költségvetésből!, azért ez nem "csekélyke" 2 milliárd mint amit írtál. Nem hiszem hogy 60 évvel a holocaust után most abban a helyzetben vagyunk hogy még mindig milliárdokkal kárpótoljunk, amikor már annyiszor kaptak kárpótlást és annyi helyről! Én ezt kicsit szemtelenségnek érzem amikor annyi nyomora van ennek az országnak és annyi fontosabb helye lett volna ennek a 18 milliárdnak (pl. kórházak).

Antonia40 (törölt) 2012.09.14. 12:37:49

@Amichay:
Itt megnézheted, hogy 200 óta hány palesztin gyermeket öltetek meg:
www.rememberthesechildren.org/remember2000.html

1477 gyerek halt meg a fegyvereitek által!

Én szégyellnék izraeli állampolgárként létezni!

Netszamuráj 2012.09.16. 22:40:52

@Antonia40: De amikor a nagyszüleid kifosztották a deportált zsidó szomszédok lakását, az jól jött, mi? ;)

Antonia40 (törölt) 2012.09.17. 15:23:40

@Netszamuráj:

Az alföldi tanyavilágban nem voltak zsidó szomszédok, pláne a nagyszüleimnek nem. És különben sem volt szükségük a te őseid összeuzsorázott vackaira, tekintve hogy jómódú gazdálkodók voltak annyi földdel hogy később az 50-es években kuláknak minősítették őket.
Amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten. Nem bírom a rosszindulatú embereket. Nagyon sajnálom ami zsidó honfitársainkkal történt, de ez az örökös zsarolása a társadalomnak már túl megy a jóízlés határain.

polansky 2012.09.18. 14:10:34

Te jó ég, hogy egy egyszerű utazási blogon is ennyi furkó antiszemita legyen...de sötét ez az ország!!!

Frizuravarjú 2012.09.23. 17:54:03

@polansky: Bizony. Vajon mitől lehet ez? Trianon, kónbéla, pétergábor, rákosi és a többi nemzetgyilkos mond valamit, gyógyegér?

mozzie 2012.10.04. 12:31:47

@Frizuravarjú: (et al) - Fáj az amitől szenvedsz/szenvedtek?

Frizuravarjú 2012.10.05. 10:44:44

@mozzie: Bizony fáj: "Trianon, kónbéla, pétergábor, rákosi és a többi nemzetgyilkos" !

Neked fáj a hollókoszt?

Netszamuráj 2012.10.14. 22:01:31

@Antonia40: Nem vagyok zsidó, de nem probléma. Csak veled ellentétben nekem van beleérző képességem, és civilizált is vagyok.

Netszamuráj 2012.10.14. 22:06:36

@Antonia40: Személyesen három zsidó családot ismerek, ahol az egyiktől 2 házat és 1 gyárat, másiktól 2 lakást, festményeket, a harmadiktól pedig hatalmas tihanyi birtokot vettek el. Jóvátételül a gyerekeik kaptak némi kárpótlási jegyet. Ja, és mindenhol kiirtották a család 90%-át. Busásan megérte nekik a biznisz, nyilván. ;)

Te beszelsz rosszindulatról, amikor velejéig romlott és gonosz vagy? Pofám leszakad az ilyen farizeus emberektől.

bpetya75 2012.10.14. 22:32:59

@Netszamuráj:

"De amikor a nagyszüleid kifosztották a deportált zsidó szomszédok lakását, az jól jött, mi? ;) "

Te beszélsz rosszindulatról meg romlottságról?

Tükör!

Netszamuráj 2012.10.14. 22:35:57

@bpetya75: Nem neked írtam, hanem egy nyilvánvalóan antiszemita embernek. Lehet, hogy a nagyszülei valóban nem csináltak semmi rosszat, de legalább kicsit elgondolkodhat rajta. Görbe tükör.

bpetya75 2012.10.14. 22:47:30

@Netszamuráj:

És mivel neked nem tetsző véleménye van, ezért nyugodt szívvel bűnözőnek titulálhatod a felmenőit? Ez lenne a görbe tükör?

Netszamuráj 2012.10.14. 23:56:31

@bpetya75: Elolvastam néhány hozzászólásodat más blogokon. Szerintem Te jó ember vagy, nincs kedvem vitatkozni veled. Néhány dolgot azért még elmondanék.

Ennek az emberi lénynek alig-alig nevezhető valakinek, nem nekem nem tetsző véleménye van. Ez annál kicsit több. Most ugyanis nem arról beszélünk, hogy én tejfölösen szeretem a csirkepaprikást, ő viszont uborkával. Ez a lény gonosz. Én általánosítottam a családjára, lehet, nem volt szép. Ő viszont egy egész ország teljes lakosságára tette ezt: "1477 gyerek halt meg a fegyvereitek által! Én szégyellnék izraeli állampolgárként létezni!"

Mintha Izraelben nem lenne kormány, és nem lennének pártok, akik egymással vitatkoznak, mintha az emberek ott nem különbözőek lennének. Mintha ott mindenki gyilkos lenne. Ez olyan, mintha minden magyar egyforma lenne. Ami nyilvánvalóan nem igaz, mert én például biztosan nem hasonlítok erre a lényre.

Egyébként pedig valakinek fel kellett jelentenie a zsidókat. És az biztosan nem a mi családunk volt, én - amíg nem tanultam általános iskolában a II. világháborúról - talán nem is hallottam a zsidó szót. Otthon ez nem volt téma. De az Antónia nevű lénynél valószínűleg az volt. Tapasztalataim szerint ez az antiszemitizmus/rasszizmus nevű betegség otthonról hozott dolog. Tehát ha fogadnom kell, hogy az ő nagyszülei vagy az enyémek dobtak fel zsidókat némi pénzért meg egy kis elrabolnivalóért, nagy téttel fogadok az övére. ;)

Ja, és ennek a lénynek is elolvastam néhány hozzászólását más blogokon, erre alapoztam, hogy gonosz.

Azt pedig Edmund Burke óta tudjuk, hogy "A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak."

bpetya75 2012.10.15. 09:15:07

@Netszamuráj:

Nem azért szóltam közbe, hogy őt védjem. A nagyszüleivel kapcsolatos megjegyzésed nem tetszett. Lehet, hogy antiszemita (bár egy igazi zsidózós geci ilyet nem irna: "Nagyon sajnálom ami zsidó honfitársainkkal történt") és az is lehet, hogy otthonról hozta (bár a vallásos nevelés ellen is sokan fellázadnak). De ennyi erővel az én felmenőimet, vagy bárki másét is meggyanúsíthatnád. Pont ennyi eséllyel lőnél mellé vagy találnál telibe.

Antonia40 (törölt) 2012.10.17. 11:46:10

@Netszamuráj: szerintem meg te vagy a gonosz hiszen én feketén fehéren leírtam hogy sajnálom a zsidó áldozatokat! tisztázzuk nem vagyok antiszemita, itt ül körülöttem mellettem számos izraelita kedves kollégám, az egyik nagybátyám felesége zsidó.
Én a mértékről és a társadalom gusztustalan zsarolásáról , a pofátlanságról beszéltem. A nagyapámat senki sem kárpótolta a szibériai hadifogsági évekért , és az elzabrált földekért, jószágokért is csak egyszer kaptunk filléreket. A zsidó szervezetek/magánszemélyek viszont már nagyon sokszor kaptak kárpótlást, idén 19 milliárdot a magyar kormánytól. Nem hiszem hogy amikor 400 ezer gyermek éhezik ebben az országban akkor még most is 60 évvel a szörnyűségek után kárpótolnunk kellene a zsidókat, hiszen már kaptak elég kárpótlást. Én is verjem a palávert, zsaroljam a kormányt, követeljek még pénzt még több kárpótlási pénzt, amikor van elég más baja az országnak?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása